BÖLÜM AUTOCAD EKRANINDA GÖRÜNÜŞ TANIMLAMA

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BÖLÜM 14 14. AUTOCAD EKRANINDA GÖRÜNÜŞ TANIMLAMA"

Transkript

1 BÖLÜM AUTOCAD EKRANINDA GÖRÜNÜŞ TANIMLAMA VIEW ÇEK MENÜSÜ View çek menüsünde genelde üç boyut çizimlere özellik kazandırılması ve görünümle seçenekleri barındırır. Şimdi buradaki bütün alt seçenekleri inceleyelim. Şekil View Çek Menüsü REDRAW AutoCAD ekranının tazelenmesi için kullanılır. Aynı görevi Regen komutu da yerine getirir. Fakat Redraw komutu biraz farklıdır. AutoCAD çizim için iki tane veri tabanına sahiptir. Birinci veri tabanında çizimdeki nesnelerin özellikleri ve koordinat özelliklerinin depolandığı kısımdır. Burası çizimin doğruluğunun yüksek derecesini garanti eder. Asıl olan da bu kısımdır. İkinci veri tabanında ise sadece ekranda görülen nesnelerin bulunduğu kısımdır. Burası sanal bellek gibidir. Ekrandaki Blip ler gibi geçici işaretleri kaldırmak için kullanılır. Bu komuta üç şekilde ulaşılabilir. Standart Toolbar:( ) View menu: Redraw Komut satırı :Redraw(R)

2 REGEN - REGEN ALL Birinci veri tabanını tazeler. Ekran koordinatı ve nesne özelliklerinin tümünü canlandırır. Regen komutu Redraw komutuna göre daha yavaş çalışır. Çünkü bütün veri tabanını canlandırır. Çizilen büyük projelerde bir sürü blok, Xref, Group çizgi tipleri, çizgi ölçekleri vs regen zamanını artırmaktadır. Bu nedenle pek kullanılmaz. Regen komutu çizim veri tabanında meydana gelen değişikliklere göre otomatik olarak başlatılması sağlanabilir. Bunun için klavyeden REGENAUTO sistem değişkeni yazılarak off konumundan on konumuna getirilebilir. Güncel kurma REGENMODE sistem değişkeni tarafından depolanmaktadır. Regen komutuna iki şekilde ulaşılabilir. View menu: Regen Komut satırı: Regen ZOOM Güncel çizim alanında nesnelerin kolay anlaşılabilir olması için boyutunu azaltır veya artırır. Çizimdeki nesnelerin görünümlerini kontrol etmek için seçenekler sunar. Zoom komutu kullanıldıktan sonra çizimdeki nesnelerin görünümlerini tazelemek için Redraw komutu kullanılmalıdır. Çünkü çizim alanındaki çember ve yayların görünümleri keskin olabilir. Bunun için görünümü tazelemek gerekir. Bunun için VIEWRES sistem değişkeni kullanılabilir. Şekil Zoom Araç Çubuğu Viewres komutu çizimde kullanılan çemberler, yaylar, elipsler ve spline ların görünüşlerini kontrol eder. Zoom ve Pan komutları kullanıldıktan sonra çizimde yer alan çemberler, yaylar, elipsler ve spline larda görünüm çokgen izlenimi verir. Bu kenarların yumuşatılması için VIEWRES sistem değişkeni kullanılır. Bu sistem değişkenine 1 ile arasında değer verilebilir. Eğer bilgisayarınızın hızı düşük ise bu değerin çok fazla verilmesi sizin aleyhinize

3 olacaktır. Tazeleme süresi artacaktır. Bu sistem değişkenini iki şekilde değiştirebilirsiniz. Command: viewres yazıp ENTER tuşuna basın. Komut satırına aşağıdaki mesaj gelir. Do you want fast zooms? [Yes/No] <Y>: hızlı zoom yapmasını isterseniz ENTER tuşuna basın. No derseniz viewres i kapatırsınız. Buda her zoom komutunun ardından regen yapılması anlamına gelir. Enter circle zoom percent ( ) <100>:500 yazarak ENTER tuşuna basın. Zoom komutuna dört şekilde ulaşılabilir. View menu: Zoom Shortcut menu:sağ tuş menüsünden Komut satırı: Zoom Zoom toolbardan Zoom All ( ): Güncel çizim alanında bütün nesneleri ve çizim limitlerini ekrana sığdırır. Komut satırından A yazıp ENTER tuşuna basabilirsiniz. Zoom Center ( ) : Bir sonraki görünümün hangi merkeze göre büyültüp ya da küçültüleceğini sağlar. Komut satırından C yazıp ENTER tuşuna basabilirsiniz. Specify center point (Merkez nokta) Enter magnification or height < >: Mesajı ile ekrana gelecek görüntünün uzaklaşarak mı? yakınlaşarak mı? olacağını belirtmek için değer girilir. Nesneye daha yakından bakmak için girilecek değer aktif değerden küçük olmalıdır. Uzaktan bakmak için aktif değerden büyük değer girilmelidir.

4 Zoom Dynamic ( ) : çizim alanında dinamik olarak büyültme ve küçültme sağlar. Dinamik seçeneği seçildiğinde en son terk edilen görüntü yeşil renkte kapalı bir dörtgenle ifade edilir. Mause un sol tuşuna basıldığında hareketli ve ortasında X işareti bulunan dörtgensel alan görünmek istenen alanı içine aldığında ENTER tuşuna basılarak görüntü elde edilir. Komut satırından D yazıp ENTER tuşuna basabilirsiniz. Zoom Extents( ) : Çizim limitlerine bakılmaksızın tüm nesneleri AutoCADekranına sığdırır. Komut satırından E yazıp ENTER tuşuna basabilirsiniz. Zoom Previous ( ) : Önceki görünümlere dönmek için kullanılır. Bu seçenekle son konumdan 10 kez geri görünüşlere dönme imkanı sağlar. Komut satırından P yazıp ENTER tuşuna basabilirsiniz. Zoom Scale ( ) : Enter a scale factor (nx or nxp) Scale (ölçek) seçeneği aşağıdaki mesajı komut satırına getirir. Bu Burada yer alan nx ekrandaki güncel görüş ile ilgili ölçeği belirtir. Örneğin klavyeden.5x değeri girildiğinde güncel görünüm yarıya iner. Fakat nxp tarafından takip edilen bir değer girerseniz yeni güncel görüş ölçeğini kağıt düzleminde belirtilen limitlere göre ölçek girmiş olursunuz. Örneğin klavyeden.5xp değeri girildiğinde kağıt düzleminde çizim limitine göre güncel görünüm yarıya iner. Komut satırından S yazıp ENTER tuşuna basabilirsiniz. Zoom Window ( ) : Çizimin dörtgensel bir alan içine alınarak büyütülmesini sağlar. Komut satırından W yazıp ENTER tuşuna basabilirsiniz. Zoom In ( ) : Ekrandaki güncel görüntüyü iki kat büyütür. Zoom Out ( küçültür. ) : Ekrandaki güncel görüntüyü merkezini koruyarak.5x kat

5 Zoom Realtime ( ): Ekrandaki nesnelerin bir büyüteç yardımıyla büyültülüp küçültülmesini sağlar. Ekranda beliren imleçi aşağı yukarı hareket ettirdiğimizde nesne bizden uzaklaşıp yakınlaşır. Çizimi bize yaklaştırmak için mause un sol tuşunu basılı tutarak yukarı doğru hareket ettiririz, uzaklaştırmak için de mause u aşağı doğru hareket ettirmek yeterli olacaktır. Not : Zoom komutu çalıştırıldıktan sonra sağ tuş menüsü ile zoom realtime hariç yukarıdaki alt seçeneklere ulaşılabilir PAN Ekrandaki çizim alanında nesnenin bakış ölçeğini değiştirmeden nesneyi kaydırmaya yarar. Bu komut sayfayı aynı masanın üstünde kaydırmaya benzer. Pan komutuna dört şekilde ulaşılabilir. Standart Toolbar :( ) View menü : Pan Shortcut menü : Sağ tuş menüsü Komut satırı :Pan Pan komutu çalıştırıldıktan sonra kürsör el şekline dönüşür. Mause un sol tuşu basılı tutularak el hangi yöne hareket ettirilirse güncel görünüm o tarafa doğru hareket eder. Güncel görünümün sağa-sola, aşağı-yukarı dikey olarak hareketini sağlamak için view çek menüsündeki Left, Right, Up, Down seçenekleri seçilerek kaydırılabilir. Buradaki kaydırma işlemi bir defa olur. İkinci kez kaydırmak için yeniden seçilmeleri gerekir. Left :Güncel görünümü birkez sola kaydırır. Right : Güncel görünümü birkez sağa kaydırır. Up : Güncel görünümü birkez yukarıya kaydırır.

6 Şekil Pan Komutu ve Alt Seçenekleri Down : Güncel görünümü birkez aşağı kaydırır. Not : Pan komutu aktif iken sağ tuşa basıldığında ekrana aşağıdaki Zoom ve Pan içerik menüsü gelir. Exit : Pan komutundan çıkar. Pan : pan komutunu çalıştırır. Zoom : Zoom Realtime komutunu çalıştırır. 3D Orbit : 3 boyutlu gösterimi başlatır. Zoom Window : Dikdörtgensel bir çerçeve ile güncel görünümün büyütülmesini sağlar. Zoom Original : Bir önceki güncel görünüme döner. Zoom Extents : Ekrandaki tüm nesneleri ekrana sığdırır.

7 AERİAL VİEW Çok büyük projelerde kolaylık sağlayan bir komuttur. Birden çok zoom komutu kullanarak gideceğimiz bölgelere daha hızlı ulaşmamızı sağlar. Kuş bakışı görünümde ekranda yer alan tüm nesneler görülür. Aerial View bir bakıma Dinamic Zoom görevini yapar. Aerial View komutuna iki şekilde ulaşılabilir. View menu: Aerial View Komut satırı : Dsviewer Şekil Aerial View Diyalog Kutusu Yukarıdaki iletişim penceresinin View askısında Zoom In : Kuşbakışı görünümde güncel görünümü büyültür. Zoom Out : Kuşbakışı görünümde güncel görünümü küçültür. Global : Kuşbakışı görünümde güncel görünümün tümünü gösterir. Yukarıdaki iletişim penceresinin Options askısında Auto Viewport : Seçili güncel görünümün model boşluğunda görünümünü kontrol eder. Dynamic Update : Çizimdeki değişiklikleri Aerial View penceresinde güncelleştirilip güncelleştirilmeyeceğini sağlar.

8 Realtime Zoom : Autocad in Aerial View penceresini kullanarak zum yapıldığında gerçek zamanlı zum yapıp yapmamasını sağlar. Not : Büyük projelerde elde edilen bu kuşbakışı görüntüler saklanabilir. Böylece ulaşılmak istenen görüntüler hızlı bir şekilde çağrılabilir VİEWPORTS AutoCAD te birden çok çizim alanı oluşturmaya yarar. Bu komut sayesinde bir modelin değişik görünüşleri oluşturulabilir. Bu komuta dört şekilde ulaşılabilir. Layouts toolbar: ( ) View menu: Viewports Komut satırı: vports Viewport Toolbar Şekil Viewports Alt Menüsü View çekmenüsünden Viewports komutundan New Viewports veya Named Viewports seçildiğinde ekrana aşağıdaki iletişim penceresi gelir.

9 Şekil New Viewports İletişim Menüsü New Viewports New Name : Oluşturacağımız yeni çizim alanının ismini belirtmek için kullanılır. Burada standart viewports ta seçilen konfigürasyona isim verilerek Name Viewports askısında açılabilir. Standard Viewports: Mevcut standart viewports konfigürasyonlarını listeler. Preview : Viewports konfigürasyonunun ön değer görünümünü gösterir. Apply To : Güncel viewport a veya bütün gösterime viewport konfigürasyonunu uygular. Display: Bütün model askı gösterimine vıewport konfigürasyonunu uygular. Bu gösterim ön değer kurmadır. Current Viewport: Güncel viewport a viewport konfigürasyonunu uygular. Setup : 2D ya da 3D kurmayı belirtir. 2D yi seçtiğinizde, yeni vıewport konfigürasyonu, hepsi güncel görüş ile aynı yaratılır. 3D yi seçtiğinizde, seçilen alanlardan birinin veya birkaçının üç boyutlu olması sağlanır.

10 Change View To : Listeden seçtiğiniz vıewport konfigürasyonu ile seçilmiş vıewport görünümünü değiştirmeye yarar. Eğer 3D kurmasını seçtiyseniz adlandırılan vıewport konfigürasyonunda açılır menüden görünüşleri seçebilirsiniz. Örneğin üç görünüşü ve 3boyutlu viewports görüntüsü oluşturabilmek için şu adımları yapmak gerekir. 1. Komut satırından Command :Vports yazıp ENTER tuşuna basın. 2. Ekrana gelen Viewports penceresinde New Viewports askısında New Name yazı satırına ÜÇ GÖRÜNÜŞ ismini yazın 3. Standart Viewports listesinden Four Equal i seçin. Preview penceresinde ön değer görünüşe dikkat edin. Şekil Yeni Görünüş Tanımlama 4. Apply to açılır menüde Display i seçin 5. Setup tan 2D yi 3D olarak seçin. 6. Changeview to açılır menüsünde yukarıdaki gösterimi elde edecek şekilde ön değer görünümü elde edin. 7. OK tıklayarak çıkın. Bu işlemden sonra AutoCAD ekranı aşağıda gösterildiği gibi olur.

11 Şekil Yeni Viewports Ayarı İle AutoCAD Ekranının Görüntüsü Named Viewports Current name : Güncel Viewports konfigürasyonun ismini gösterir. Oluşturulmuş tüm Viewports konfigürasyonlarının listesi burada görülür. Gösterimi aşağıda verilmiştir. Şekil Named Viewports Diyalog Kutusu

12 Preview : Konfigürasyonun ön değer gösterimini gösterir. Şekil Viewports Menü Seçenekleri 1Viewport : Tek bir viewport konfigürasyonu oluşur. 2Viewport : Çizim alanını ikiye böler 3Viewport: çizim alanını üçe böler. 4Viewport: Çizim alanını dörde böler. Join:Tüm viewports konfigürasyonlarını birleştirir NAMED VIEWS Projelerde bazı güncel görünümlere hızlı bir şekilde erişebilmek için görünüşleri saklayabilirsiniz. Görünümler model boşluğu ve kağıt boşluğu olarak korunurlar. Bu komuta üç şekilde ulaşılabilir. View menu: Named Views Komut satırı: View View toolbar : ( )

13 Named Views komutunu çalıştırdığımızda ekrana aşağıdaki pencere gelir. Şekil Named Views Diyalog Kutusu Named Views Current View : Güncel görünüşün ismini ve listesini gösterir. Set Current : Seçilmiş olan güncel görünüşü kurar. New : Yeni bir güncel görünüm elde etmek için kullanılır. New tuşuna basıl dığında ekrana aşağıdaki pencere gelir. Şekil Yeni Görünüş Diyalog Kutusu View name : Yeni güncel görünümün ismi girilir. Current display : Ekranda olan güncel görünümü ifade eder.

14 Define Window : Yeni bir günce görünüm elde etmek için kullanılır. Bu kutucuk işaretli hale getirildiğinde sağ tarafta yer alan ok simgesinin bulunduğu ikona basılarak elde edilecek olan yeni görüm pencere içerisine alınır UCS Settings Save UCS with View: Güncel görünümün ucs ile kaydedilip kaydedilmeyeceğini belirler. Bu özellik UCSVİEW sistem değişkeni ile açılıp kapatılabilir. Değişken değeri 0 girildiğinde kapanır, 1 değeri girildiğinde açılır. Command : UCSVİEW Enter new value for UCSVIEW <0>: 1 UCS Name: Yeni görüş ile konulan UCS nin ismini belirtir Orthographic ve Isometric Views Güncel görünüşlerin 2D ve 3D olarak saklanabilmesi için seçenekler sunar. İki buyutlu çizimlerin perspektif düzleminde görülebilmesi için isometric seçeneklerinden biri güncel yapılmalıdır. Şekil Orthographic ve Isometric Views Diyalog Menüsü

15 Aşağıdaki güncel görünümün değişik 2boyut ve 3 boyut görüntülerini elde etmek için; 1. Aşağıdaki şekli ölçülere göre oluşturun. 2. View çekmenüsünden Named Views seçeneğini seçin. Komut satırından view yazarakta komutu aktif hale getirebilirsiniz. Ekrana gelen View penceresindeki New ikonuna tıklayın. 3. Ekrana gelen New name penceresindeki görüntü ismini 1.görüntü olarak yazın ve Define window kutucuğunu işaretli hale getirin. Yandaki mause un imlecine benzeyen ikonun aktif hale geldiğine dikkat edin. Bu ikona tıklayın. Şimdi AutoCAD çizim alanına geri döndünüz. Şekil Named Views Diyalog Menüsü

16 Şekil Yeni Görünüş Diyalog Kutusu 4. Burada saklamak istediğiniz görünümü Zoom seçeneğindeki window gibi dörtgensel alan içine alın. Tekrar New View penceresine geri dönün. Buradan Ok düğmesine tıklayarak View penceresine geri dönün. 5. Orthographic ve Isometric Views askısından Top (Üst) seçeneğini seçerek Set Current ikonuna basın. 6. Ok düğmesine tıklayarak View penceresinden çıkın. Ekran görüntüsü aşağıdaki şekli alacaktır. Şekil AutoCAD Ekranının Üst Görünüşü

17 Not: Orthographic ve Isometric Views askısında Southwest isometric görünüm seçilmiş olsaydı AutoCAD ekran görüntüsü aşağıdaki olacaktı. Şekil AutoCAD Ekranının Southwest Isometric Görünüşü D VİEWS Tasarımda bir nesne hakkında daha ayrıntılı bir fikir elde edilebilmesi için 3 boyutlu olarak görülmesi gerekebilir. 3 boyutlu çizimler yardımıyla tasarlanan geometriden ön üst yan görünüşleri ve kesit görünüşleri alınabilir. 2 boyutlu tasarımlarda bir cismin koordinatları XY ordinatlarına göre belirlenir. Burada Z ekseni bilgisayar monitöründen bize doğrudur. Dolayısıyla 2 boyutlu tasarımlarda Z ekseni değerini girmiyoruz. Fakat 3 boyutlu çizimlerde nesnenin koordinatları X,Y,Z eksenlerine göre belirlenir Viewpoint Presets 3boyutlu tasarımı yapılan nesnenin farklı görüş açılarında kurulmasını sağlar. bu komuta iki şekilde ulaşabilirsiniz. View menu: 3D Views Viewpoint Presets Komut satırı: DDVPOİNT

18 Bu komut aktif hale getirildiğinde ekrana Viewpoint Presets penceresini getirir. Bu pencerede sol tarafta yer alan kare şekilli gösterim X e göre bakış açısı belirler. Sağ taraftaki yarım daire şekilli gösterim ise XY düzlemine göre bakış açısının yüksekliğini gösterir. Aşağıdaki şekilde anlatılanlar sembolize edilmiştir. Şekil XY Düzlemi Görüntüsü Bu şekilde X ekseni ile olan açı ve Perspektifin XY düzlemi ile yaptığı açı Z ekseninde olan uzaklığını verir.

19 Şekil Görüş Açısı Ön Ayarları Set Viewing Angles Absolute to WCS: Dünya koordinat sistemine göre hareket eder. Relative to UCS: Kullanıcı koordinat sistemine göre hareket eder From X Axis: X Axis: X eksenine göre döndürme açısı girilir. XY Plane: XY düzlemine göre döndürme açısı girilir. Set to Plan View: Seçilmiş koordinat sistemi ile ilgili plan görünüşünü göstermek için görüş açısı kurar. Yukarıdaki X Axis315 0, XY Plane 45 0 döndürme açısına sahip bir perspektif görünüşü aşağıda verilmiştir.

20 Şekil XY Plane 45 0 Açısal Görünüşlü AutoCAD Ekranı Viewpoint Presets penceresinde X Axis155 0 ve XY Plane 15 0 girildiğinde güncel görünüm aşağıdaki gibi olmaktadır. değeri Şekil XY Plane 15 0 Açısal Görünüşlü AutoCAD Ekranı VPOINT Güncel görünümü değişik açılardan görebilmek için kullanılır. Bu komut sayesinde tasarlanan parçanın her tarafı fazla zaman harcamadan görülebilir.

21 Burada değişen güncel görünümle birlikte UCS nin konumuda değişir. Bu komuta iki şekilde ulaşılabilir. View menu: 3D Views VPOINT Komut satırı: Vpoint Buradaki seçenekler View toolbar çubuğunda da yer almaktadır. Yukarıdaki seçeneklerden biri kullanıldığında komut satırında aşağıdaki mesaj gelir. Specify a view point or [Rotate] <display compass and tripod>: View Point AutoCAD ekranında iki boyutlu görünen çizime spesifik X,Y,Z değerleri verilerek üçboyutlu düzleme geçmeye yarar. Specify a view point or [Rotate] <display compass and tripod> (X,Y,Z) Güncel bakış noktası (-1,-1,1) olan 3 boyutlu şekil sol tarafta verilmiştir. Bu spesifik değerler (-.75,.2,-1) olarak değiştirildiğinde güncel görünüm sağ taraftaki şekli almaktadır. (-1,-1,1) Güncel Bakış Noktası, (-.75,.2,-1) Bakış Noktası Şekil Farklı Bakış Noktaları İle Nesnelere Bakış Command:VPOINT Current view direction: , , Specify a view point or [Rotate] <display compass and tripod>: -.75,.2,-1

22 Komut satırından görmek istediğiniz koordinat değerlerini girerek güncel görünümü istediğiniz şekilde değiştirebilirsiniz. Aşağıda verilen standart bakış açıları ile değişik görünümler elde etmek mümkündür. SW Isometric: Güneybatıya göre üç boyutlu görünüşü kurar (-1,-1,1). SE Isometric: Güneydoğuya göre üç boyutlu görünüşü kurar (1,-1,1). NE Isometric: Kuzeydoğuya göre üç boyutlu görünüşü kurar (1,1,1). NW Isometric: Kuzeybatıya göre üç boyutlu görünüşü kurar (-1,1,1). Rotate Güncel görünümün X eksenine ve XY düzlemine göre açısal değerleri girilerek yeni güncel görünümün elde edilmesidir. Specify a view point or [Rotate] <display compass and tripod>: Rotate Enter angle in XY plane from X axis <270>: X ekseninin XY düzlemi ile yaptığı açıdır. Enter angle from XY plane <90>: XY düzlemi ile yaptığı açıdır. Compass and Axis Tripod Ekranın sağ köşesindeki daireler etrafında imleci hareket ettirdiğimizde eksen çizgilerinin de hareket ettiği görülür. Vpoint komutu çalıştırılıp Enter tuşuna basıldığında ekrana aşağıdaki sembolik gösterim gelir. Komut satırından görmek istediğiniz koordinat değerlerini girerek güncel görünümü istediğiniz şekilde değiştirebilirsiniz.

23 Şekil XYZ Düzleminin Kutupsal Görünümü Bu gösterime göre yatay ve düşey çizgilerin kesişmiş kuzey kutbunu (0,0,N), içerisindeki küçük çember ekvatoru (N,N,0), en dıştaki çember güney kutbunu (0,0,-N) göstermektedir PLAN VİEW Güncel koordinat sistemi ve dünya koordinat sistemine dönmeyi sağlar. plan komutuyla korunan koordinat sistemlerine geri dönülür. Bu komuta iki şekilde ulaşılabilir. View menu: 3D Views Plan View Komut satırı: Plan Komut sarında Plana yazıp Enter tuşuna bastığınızda aşağıdaki mesaj gelir. Command: Plan Enter an option [Current ucs/ucs/world] <Current>: Current UCS: Güncel kullanıcı koordinat sistemine geri döner.

24 UCS : önceden korunan kullanıcı koordinat sistemini canlandırır. Enter an option [Current ucs/ucs/world] <Current>:U Enter name of UCS or [?]: önceden kaydedilmiş koordinat ismi varsa ismi yazarak Enter tuşuna basın. Eğer oluşturulmuş olan tüm koordinat isimlerini görmek istiyorsanız klavyeden (?) işaretine basın. World: Koordinat sisteminin Dünya koordinat sisteminde gösterimini canlandırır. Üç boyutlu çizimlerde görünüşlere ve izometrik perspektiflere hızlı bir şekilde bakabilmek için iki yöntem kullanılır. View menu: 3D Views Komut satırı: View View toolbar Top: Güncel çizimde üst görünüşü oluşturur (0,0,1). Bottom: Güncel çizimde alt görünüşü oluşturur (0,0,-1). Left: Güncel çizimde sol görünüşü oluşturur (-1,0,0). Right: Güncel çizimde sağ görünüşü oluşturur (1,0,0). Front: Güncel çizimde ön görünüşü oluşturur (0,-1,0).

25 Back: Güncel çizimde arka görünüşü oluşturur (0,1,0). SW Isometric: Güneybatıya göre üç boyutlu görünüşü kurar (-1,-1,1). SE Isometric: Güneydoğuya göre üç boyutlu görünüşü kurar (1,-1,1). NE Isometric: Kuzeydoğuya göre üç boyutlu görünüşü kurar (1,1,1). NW Isometric: Kuzeybatıya göre üç boyutlu görünüşü kurar (-1,1,1). Komut satırından View komutunu girdiğinizde Command: View Enter an option [?/Orthographic/Delete/Restore/Save/Ucs/Window]:? Güncel görünümü saklanmış olan görünümleri listeler. Soru işaretine basıldığında aşağıdaki mesaj gelir. Enter view names(s) to list <*>: Tüm liste isimlerini görmek için ENTER tuşuna basın Orthographic Güncel çizim alanında görünüşlerin dik görünüşlerine ulaşılması için seçenekler sunar. Enter an option [?/Orthographic/Delete/Restore/Save/Ucs/Window]: O Enter an option [Top/Bottom/Front/BAck/Left/Right]<Top>: Bu seçeneklerin anlamları yukarıda verilmiştir Delete Görüşleri adlandırılan bir ya da birden çok görüşleri siler. Enter an option [?/Orthographic/Delete/Restore/Save/Ucs/Window]: D

26 Enter view name(s) to delete: Silmek istediğiniz görüşlerin ismini yazın Restore Güncel çizim alanında belirttiğiniz görüşü iade eder. Eğer UCS görünüm ile birlikte korunduysa ikisini birden güncelleştirir. Yani görünümlerin önceden saklanmış olması gerekir. Enter an option [?/Orthographic/Delete/Restore/Save/Ucs/Window]: R Enter view name to restore: Güncellemek istediğiniz ismi girin Save Güncel çizim alanındaki görünümün isim verilerek saklanmasını sağlar. Enter an option [?/Orthographic/Delete/Restore/Save/Ucs/Window]: Enter view name to save: İsim vererek Enter tuşuna basın UCS Güncel görünüş korunulduğun da UCS nin korunnup korunmayacağını belirler. Bu UCSVİEW sistem değişkeni ile de kontrol edilebilir. Enter an option [?/Orthographic/Delete/Restore/Save/Ucs/Window]: U Save current UCS with named views?[yes/no]<yes>: Window Güncel gösterimde seçilen kısmın pencere içine alınarak saklanılmasını sağlar. Enter an option [?/Orthographic/Delete/Restore/Save/Ucs/Window]: W Enter view name to save: Pencere gösterimi için bir isim girin. Specify first corner: 1. Noktayı seçin. Specify opposite corner: Diğer noktayı seçin Enter tuşuna basarak komuttan çıkın.

BÖLÜM 17 17. ÜÇ BOYUTLU NESNELERİ KAPLAMA VE GÖLGELENDİRME

BÖLÜM 17 17. ÜÇ BOYUTLU NESNELERİ KAPLAMA VE GÖLGELENDİRME BÖLÜM 17 17. ÜÇ BOYUTLU NESNELERİ KAPLAMA VE GÖLGELENDİRME 17.1. HİDE Üç boyutlu katı modelleme ve yüzey modellemede Wireframe yapılarının görünmemesi için çizgileri saklama görevi yapar. HİDE komutuna

Detaylı

İnönü Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü

İnönü Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü İnönü Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü 130 Bilgisayar Destekli Teknik Resim Ders Sunumu 2 Yrd. Doç. Dr. Eray Arslan eray.arslan@inonu.edu.tr Çizim Alanı Sınırlarının Ayarlanması (Limits komutu)

Detaylı

7. HAFTA ENM 108 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM. Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN.

7. HAFTA ENM 108 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM. Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN. 7. HAFTA ENM 108 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN inankeskin@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 İçindekiler Perspektif Çizimler...

Detaylı

4. HAFTA ENM 108 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM. Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN. inankeskin@karabuk.edu.tr

4. HAFTA ENM 108 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM. Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN. inankeskin@karabuk.edu.tr 4. HAFTA ENM 108 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN inankeskin@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 İçindekiler Tablosu Koordinat Kullanımı...

Detaylı

Command: zoom [All/Center/Dynamic/Extents/Previous/Scale/Window] <real time>: a

Command: zoom [All/Center/Dynamic/Extents/Previous/Scale/Window] <real time>: a AUTOCAD: ZOOM Menü : VIEW ZOOM Komut: zoom Komut Kısaltma: Z Command: zoom [All/Center/Dynamic/Extents/Previous/Scale/Window] : a All: Çizim limitleri içindeki çizimi ekrana sığdıracak şekilde

Detaylı

AUTOCAD: Çizim Limitleri

AUTOCAD: Çizim Limitleri AUTOCAD: Çizim Limitleri Command: limits Specify lower left corner or [ON/OFF] : 0,0 Specify upper right corner :1000,1000 Çizimde kullanılacak AutoCAD uzayının sınırlarını

Detaylı

AÇILIŞ EKRANI. Açılış ekranı temelde üç pencereye ayrılır:

AÇILIŞ EKRANI. Açılış ekranı temelde üç pencereye ayrılır: AÇILIŞ EKRANI Açılış ekranı temelde üç pencereye ayrılır: Tam ortada çizim alanı (drawing area), en altta komut satırı (command line) ve en üstte ve sol tarafta araç çubukları (toolbar). AutoCAD te dört

Detaylı

AUTOCAD: Çizime hazırlık

AUTOCAD: Çizime hazırlık AUTOCAD: Çizime hazırlık Layer Ayarları Menü : FORMAT LAYERS Komut: layers Komut Kısaltma: LA Çizimde kullanılacak katmanları (layers) ve her katmanda kullanılacak çizgi tipini, rengini ve kalınlığı ayarlanır.

Detaylı

AutoCad 2010 Programının Çalıştırılması

AutoCad 2010 Programının Çalıştırılması AutoCad 2010 Programının Çalıştırılması 1- Masaüstünden AutoCad 2010 simgesine mouse ile çift tıklanarak çalıştırılabilir. 2- Başlat menüsünden çalıştırılabilir. 3- Başlat menüsü > Autodesk > Autocad 2010

Detaylı

BÖLÜM 10 10. KATMAN OLUŞTURMA (LAYER) Command line: Layer (veya transparent komutu için 'Layer kullanın)

BÖLÜM 10 10. KATMAN OLUŞTURMA (LAYER) Command line: Layer (veya transparent komutu için 'Layer kullanın) BÖLÜM 10 10. KATMAN OLUŞTURMA (LAYER) Çizim alanına yeni katmanlar oluşturur. Object Properties toolbar: Format menu: Layer Command line: Layer (veya transparent komutu için 'Layer kullanın) LAYER komutu

Detaylı

Teknik Resim Çıkartılması

Teknik Resim Çıkartılması Teknik Resim Çıkartılması Open komutuna tıklayarak daha önce çizmiş olduğumuz D2-Revolved Feature isimli part dosyamızı açalım. New komutuna tıklayarak yeni bir Drawing dokümanı oluşturalım. Karşımıza

Detaylı

BÖLÜM 5 5. ÇİZİM ALANINA ÖZELLİK KAZANDIRMAK. Başlangıçta yapılabilen ayarlar, daha sonra çizim alanının içinde iken de yapılabilir.

BÖLÜM 5 5. ÇİZİM ALANINA ÖZELLİK KAZANDIRMAK. Başlangıçta yapılabilen ayarlar, daha sonra çizim alanının içinde iken de yapılabilir. 62 BÖLÜM 5 5. ÇİZİM ALANINA ÖZELLİK KAZANDIRMAK Çizdiğiniz her nesne birimlerle ölçülür. Çizmeden önce AutoCAD içinde birimlerin değerini belirlemeniz gerekir. Örneğin, bir çizim içindeki nesneler gerçek

Detaylı

PARÇA MODELLEMEYE GİRİŞ

PARÇA MODELLEMEYE GİRİŞ PARÇA MODELLEMEYE GİRİŞ Pro/ENGINEER programında 10 değişik modelleme kısmı bulunmaktadır. Bunlardan en çok kullanılan ve bizim de işleyeceğimiz parça modelleme (Part) kısmıdır. Bunun yanında montaj (assembly),

Detaylı

ITEC186. Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-I

ITEC186. Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-I ITEC186 Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-I CAD yazılımı nedir? CAD ya da CADD (computer-aided design and drafting) bilgisayar teknolojileri yardımı ile dijital ortamda tasarım yapılabilmesini

Detaylı

Çizim Alanı Sınırlama

Çizim Alanı Sınırlama Çizim Alanı Sınırlama Çizim nesnesi/nesneleri her zaman AutoCad in bağımsız çizim alanı içerisinde çizilmeyebilirler. Çizilen nesne daha sonradan kağıt ortamına aktarılacaksa (plot) muhakkak kağıt alanı

Detaylı

BÖLÜM 04. Çalışma Unsurları

BÖLÜM 04. Çalışma Unsurları BÖLÜM 04 Çalışma Unsurları Autodesk Inventor 2008 Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu SAYISAL GRAFİK Çalışma Unsurları Parça ya da montaj tasarımı sırasında, örneğin bir eskiz düzlemi tanımlarken, parçanın düzlemlerinden

Detaylı

12. Kat Oluşturma. Bu konuda mevcut bir katın bilgilerini kullanarak nasıl yeni katlar oluşturulabileceği incelenecektir.

12. Kat Oluşturma. Bu konuda mevcut bir katın bilgilerini kullanarak nasıl yeni katlar oluşturulabileceği incelenecektir. 12. Kat Oluşturma Bu Konuda Öğrenilecekler: Yeni bir kat yaratmak Yaratılan katlara ulaşmak Kat ayarlarında değişiklik yapmak Bu konuda mevcut bir katın bilgilerini kullanarak nasıl yeni katlar oluşturulabileceği

Detaylı

AUTOCAD: Komut Anlatımı

AUTOCAD: Komut Anlatımı AUTOCAD: Komut Anlatımı KOMUTLARIN ANLATIMI Menü : ANA MENÜ ADI ALT MENÜ YADA KOMUT Komut: komutun klavyeden karşılığı Komut Kısaltma: komutun klavyedeki kısa yolu Örnek: Çizgi Çizimi Menü : DRAW LINE

Detaylı

KATI MODELLERDEN İKİ BOYUTLU GÖRÜNÜŞLERİ ÜRETMEK

KATI MODELLERDEN İKİ BOYUTLU GÖRÜNÜŞLERİ ÜRETMEK KATI MODELLERDEN İKİ BOYUTLU GÖRÜNÜŞLERİ ÜRETMEK Katı modeli çizilen bir objenin bize sağladığı avantajlar görsellik yanında parçanın iki boyutlu görünüşlerini de birkaç dakika içinde çizilmesini sağlamasıdır.

Detaylı

Skecher (Çizim) Komutları

Skecher (Çizim) Komutları Skecher (Çizim) Komutları Ahmet SAN Karamürsel 2018 Sketch Oluşturma Catia programında katı model oluşturmak için öncelikle sketch oluşturmamız gerekir bu işlem sketcher araç çubuğu üzerindeki sketch ile

Detaylı

3. BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÇİZİM VE ARAÇLARI

3. BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÇİZİM VE ARAÇLARI 3. BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÇİZİM VE ARAÇLARI Computer Aided Drafting/Design kelimelerinin baş harfleri olan CAD in Türkçe karşılığı BDÇ Bilgisayar Destekli Çizim veya BDT Bilgisayar Destekli Tasarım anlamına

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Aydın Mühürcü, Yrd.Doç.Dr. Ahmet Küçüker

Yrd.Doç.Dr. Aydın Mühürcü, Yrd.Doç.Dr. Ahmet Küçüker 2D Çizim Oluşturma Yrd.Doç.Dr. Aydın Mühürcü, Yrd.Doç.Dr. Ahmet Küçüker 1. DÜZ ÇĐZGĐ (LINE) ÇĐZME Line komutu, ekran üzerinde girilen iki nokta arasında çizgi çizmek amacıyla kullanılmaktadır. Erişimi

Detaylı

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1.1. Microsoft Excel Penceresi ve Temel Kavramlar Excel, Microsoft firması tarafından yazılmış elektronik hesaplama, tablolama ve grafik programıdır. Excel de çalışılan

Detaylı

Pencereler Pencere Özellikleri

Pencereler Pencere Özellikleri Pencereler Pencere Özellikleri Pencereler Windows işletim sistemleri pencere yapıları üzerine inşa edilmiştir. WINDOWS 7 de tüm işlemler pencereler yardımı ile gerçekleştirilebilmektedir. Programlar ve

Detaylı

T.C. istanbul ÜNiVERSiTESi ÖĞRENCi BiLGi SiSTEMi. ÖĞRETiM ELEMANI KULLANIM KILAVUZU

T.C. istanbul ÜNiVERSiTESi ÖĞRENCi BiLGi SiSTEMi. ÖĞRETiM ELEMANI KULLANIM KILAVUZU T.C. istanbul ÜNiVERSiTESi ÖĞRENCi BiLGi SiSTEMi ÖĞRETiM ELEMANI KULLANIM KILAVUZU 1 1. Sisteme Giriş Nokta Üniversite Otomasyonu sistemini kullanabilmek için öncelikle Windows işletim sisteminde bulunan

Detaylı

Sadece kabloda sıcaklığın 100º Fahrenheit düşmesine bağlı olarak oluşan mesnet reaksiyonlarını ve yer değiştirmeleri belirleyiniz.

Sadece kabloda sıcaklığın 100º Fahrenheit düşmesine bağlı olarak oluşan mesnet reaksiyonlarını ve yer değiştirmeleri belirleyiniz. Problem V Sıcaklık Yüklemesi Çelik E = 29000 ksi Poisson oranı = 0.3 Sıcaklık genleşme katsayısı = 0.0000065 (Fahrenheit) Kiriş-kolon bağlantıları rijit Kablo her iki ucundan mafsallı Yapılacaklar Sadece

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM 1. HAFTA

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM 1. HAFTA BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM 1. HAFTA AUTOCAD Nedir? AutoCAD, tasarım ve çizimlerinizi bilgisayarda yapabilmenizi sağlayan Bilgisayar Destekli Tasarım ve Çizim yazılımıdır. AutoDesk Ltd. İsviçre şirketinin

Detaylı

GÖRÜNÜŞLER. Bir nesneyi daha iyi resmedebilmek için Görünüşlerden yararlanılır.

GÖRÜNÜŞLER. Bir nesneyi daha iyi resmedebilmek için Görünüşlerden yararlanılır. GÖRÜNÜŞLER Bir nesneyi daha iyi resmedebilmek için Görünüşlerden yararlanılır. 03/17 GÖRÜNÜŞLER 6 görünüşün açılımı. (Avrupa Metodu) 04/17 GÖRÜNÜŞLER Kare piramit a b Üstten görünüşlerini çiziniz Koni

Detaylı

A ve B düğüm noktalarında X yönündeki yer değiştirmeleri ve mesnet reaksiyonlarını bulunuz.

A ve B düğüm noktalarında X yönündeki yer değiştirmeleri ve mesnet reaksiyonlarını bulunuz. Problem D Eğimli Mesnetler Çelik E = 29000 ksi, Poisson oranı = 0.3 Tüm elemanların 10 feet uzunluğundadır. Yapılacaklar A ve B düğüm noktalarında X yönündeki yer değiştirmeleri ve mesnet reaksiyonlarını

Detaylı

AutoCAD SORULARI 3. 1) AutoCAD'de yaratılmış bir çizgi üzerinde oynamaya yarayan komutlar hangi menü altında toplanmıştır?

AutoCAD SORULARI 3. 1) AutoCAD'de yaratılmış bir çizgi üzerinde oynamaya yarayan komutlar hangi menü altında toplanmıştır? AutoCAD SORULARI 3 1) AutoCAD'de yaratılmış bir çizgi üzerinde oynamaya yarayan komutlar hangi menü altında c) Help d) Modify 2) AutoCAD'de çizgi/obje üretmeye (çizmeye) yarayan komutlar hangi menü altında

Detaylı

4.1. Grafik Sihirbazını kullanarak grafik oluşturma

4.1. Grafik Sihirbazını kullanarak grafik oluşturma BÖLÜM14 4. EXCEL DE GRAFİK Excel programının en üstün özelliklerinden bir diğeri de grafik çizim özelliğinin mükemmel olmasıdır. Excel grafik işlemleri için kullanıcıya çok geniş seçenekler sunar. Excel

Detaylı

MÜHENDİSLİ ÇİZİMLERİ LABORATUVAR UYGULAMASI

MÜHENDİSLİ ÇİZİMLERİ LABORATUVAR UYGULAMASI MÜHENDİSLİ ÇİZİMLERİ LABORATUVAR UYGULAMASI Önemli Not: Geçen haftaki uygulamada AutoCAD in menü ve kısayolları yüklenememişti. Bu sorun hala devam ediyorsa aşağıda verilen işlem sırasını takip ederek

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd.Doç.Dr. Muhammed Arslan OMAR

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd.Doç.Dr. Muhammed Arslan OMAR BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd.Doç.Dr. Muhammed Arslan OMAR DONUT İçi dolu daireler ve halkalar çizmek için kullanılan bir komuttur. Kullanım şekli, Draw menüsünde bulunan Donut seçeneği

Detaylı

CAEeda TM GENEL TANITIM. EDA Tasarım Analiz Mühendislik

CAEeda TM GENEL TANITIM. EDA Tasarım Analiz Mühendislik CAEeda TM GENEL TANITIM EDA Tasarım Analiz Mühendislik İÇİNDEKİLER 1. FARE TUŞLARININ GÖSTERİMİ...2 2. CAEeda TM YAZILIMININ GÖRSEL ARAYÜZ YAPISI...3 3. CAEeda TM VARSAYILAN İKON PANELİ TANIMLAMALARI...4

Detaylı

5.bölümde ise dosya göz atıcı ve dosya menüsü yer almaktadır. Dosya göz atıcıyı incelemek için klasör simgesine tıklayınız.

5.bölümde ise dosya göz atıcı ve dosya menüsü yer almaktadır. Dosya göz atıcıyı incelemek için klasör simgesine tıklayınız. Antropi Teach ekranı, 5 bölümden oluşmaktadır. 1.bölümde silgi ve araç kutusu yer almaktadır. 2.bölümde sayfalar arası geçiş yapmayı sağlayan yön okları bulunmaktadır. 3.bölüm tahta işlemi görmektedir.

Detaylı

2 TEMEL ÇİZİM KOMUTLARI

2 TEMEL ÇİZİM KOMUTLARI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 AUTOCAD E GİRİŞ 11 1.1.Autocad Programının Kurulumu 12 1.2.Autocad Çizim Ortamının Tanıtılması 13 1.3.Dosyalama İşlemleri 17 1.3.1Yeni Dosya Açma (NEW) 17 1.3.2 Eski Bir Çizim

Detaylı

Ölçek Kavramı Görünüşler AutoCAD ile çizime hazırlık Komut Anlatımı Komut Satırı Koordinat Girişi (Line)

Ölçek Kavramı Görünüşler AutoCAD ile çizime hazırlık Komut Anlatımı Komut Satırı Koordinat Girişi (Line) HAFTA-3 Ölçek Kavramı Görünüşler AutoCAD ile çizime hazırlık Komut Anlatımı Komut Satırı Koordinat Girişi (Line) Çizime hazırlık (Çizim Kolaylıkları ve Layer Kavramı 0/17 ÖLÇEK Nesnenin gerçek boyutları

Detaylı

BÖLÜM 5 5. TABLO OLUŞTURMAK

BÖLÜM 5 5. TABLO OLUŞTURMAK BÖLÜM 5 5. TABLO OLUŞTURMAK Belli bir düzen içerisinde yan yana ve alt alta sıralanmış veya hizalı şekilde oluşturulması gereken bilgiler word de tablo kullanılarak hazırlanırlar. Örneğin bir sınıfa ait

Detaylı

ÜÇ BOYUTLU ÇİZİME GİRİŞ YÜZEY VE KATILARIN BİRLEŞTİRİLMESİ,ÇIKARILMASI,ARA KESİTLERİNİN ALINMASI:

ÜÇ BOYUTLU ÇİZİME GİRİŞ YÜZEY VE KATILARIN BİRLEŞTİRİLMESİ,ÇIKARILMASI,ARA KESİTLERİNİN ALINMASI: ÜÇ BOYUTLU ÇİZİME GİRİŞ YÜZEY VE KATILARIN BİRLEŞTİRİLMESİ,ÇIKARILMASI,ARA KESİTLERİNİN ALINMASI: WCS : World Coordinate System, Dünya (Absolute) Koordinat Sistemi. UCS : User Coordinate System, Kullanıcı

Detaylı

ve isimlendirme menüsünden 3 boyutlu

ve isimlendirme menüsünden 3 boyutlu AUTOCAD 3D Drafting and Annotation 2 boyutlu kaba çizim ve isimlendirme menüsünden 3 boyutlu modellemeye geçelim VIEW menüsünde neler mevcut 1- Named views Daha Önceden Ayarlanmış Görünüm 2-Top View Üstten

Detaylı

MONTAJ ( ASSEMBLIES )

MONTAJ ( ASSEMBLIES ) 95 MONTAJ ( ASSEMBLIES ) Assemblies, çizidiğimiz veya çizeceğimiz parçaların (Part) bir dosya altında birleştirilmesi yani montaj yapılması işlemidir. Bunun için ilk önce FILE=>NEW komutu ile yeni Assembly

Detaylı

Basit Parça Modelleme

Basit Parça Modelleme Basit Parça Modelleme Yapacağımız örnek, 1.gün eğitimimizin ilk uygulamasıdır. Bu örnekle parça modellemedeki temel komutları tanıyacağız ve fonksiyonlarını inceleyeceğiz. Uygulamamıza bir yeni bir Part

Detaylı

CAEeda TM OM6 KANADI MODELLEME. EDA Tasarım Analiz Mühendislik

CAEeda TM OM6 KANADI MODELLEME. EDA Tasarım Analiz Mühendislik CAEeda TM OM6 KANADI MODELLEME EDA Tasarım Analiz Mühendislik 1. Kapsam Kanat Sınırlarını Çizme Taban Kanat Profilinin Hücum ve Firar Kenarları Sınırlarını Çizme Kanat Profilini Dosyadan (.txt) Okuma Geometrik

Detaylı

DİŞLİ ÇARK ÇİZİMİ: 1. Adım Uzunlukları diş üstü dairesi çapından biraz büyük olacak şekilde bir yatay ve bir düşey çizgi çizilir.

DİŞLİ ÇARK ÇİZİMİ: 1. Adım Uzunlukları diş üstü dairesi çapından biraz büyük olacak şekilde bir yatay ve bir düşey çizgi çizilir. DİŞLİ ÇARK ÇİZİMİ: Bir dişli çarkın çizilebilmesi için gerekli boyutların tanımlaması gerekir. Yandaki şekilde gösterilen boyutların hesaplanması için gerekli formüller aşağıda belirtilmiştir. Do= Bölüm

Detaylı

Bu sekme ile genel olarak biçimlendirme ile ilgili ayarlamaların yapıldığı sekmedir.

Bu sekme ile genel olarak biçimlendirme ile ilgili ayarlamaların yapıldığı sekmedir. 3. GİRİŞ SEKMESİ Bu sekme ile genel olarak biçimlendirme ile ilgili ayarlamaların yapıldığı sekmedir. 3.1. Excel 2010 da Kesme, Kopyalama, Yapıştırma ve Biçim Boyacısı Giriş sekmesinin ilk grubu olan Pano

Detaylı

Bölüm 4 Microsoft Power Point Sunum Hazırlama

Bölüm 4 Microsoft Power Point Sunum Hazırlama Bölüm 4 Microsoft Power Point Sunum Hazırlama 4.1 POWERPOINT Sunu Programı Giriş Power Point sunu hazırlama programı, bir konu hakkında bilgi vermek veya herhangi bir ürünü tanıtmak gibi istenen anlatımları

Detaylı

Başlarken. AutoCAD Arayüzü. AutoCAD Arabirimleri. AutoCAD Arabirimleri. Şablon (Template) Seçimi. Yeni çizim dosyası açmak. Ekran Formatı B Ö L Ü M 1

Başlarken. AutoCAD Arayüzü. AutoCAD Arabirimleri. AutoCAD Arabirimleri. Şablon (Template) Seçimi. Yeni çizim dosyası açmak. Ekran Formatı B Ö L Ü M 1 Başlarken AutoCAD Arayüzü B Ö L Ü M 1 Ekran Formatı Program ilk çalıştırıldığında AutoCAD yazılımının ilk ekran görünüşüdür AutoCAD arabirimlerinden 2D Drafting & Annotation format görünümüdür. 1 2 AutoCAD

Detaylı

MODIFY (DÜZENLEME) KOMUTLARI

MODIFY (DÜZENLEME) KOMUTLARI MODIFY (DÜZENLEME) KOMUTLARI Copy: Kopyalama Komutu Klavye kısayolu: co Nesneleri kopyalama işlemi yapar Komut girildiğinde: Select objects: Kopyalanacak nesneleri seçiniz. Nesneleri seçtikten sonra ENTER

Detaylı

Görev Çubuğu Özellikleri

Görev Çubuğu Özellikleri Görev Çubuğu Özellikleri Görev Çubuğu Ekranın altını yatay olarak kaplayan yatay Görev Çubuğu aktif olan pencereleri ve programları gösterir. Çalıştırılan her programın ve pencerenin simgesi işletim sistemi

Detaylı

INTERNET BAĞLANTISININ KURULMASI İÇİN GEREKLİ YÖNLENDİRİCİ AYARLARI

INTERNET BAĞLANTISININ KURULMASI İÇİN GEREKLİ YÖNLENDİRİCİ AYARLARI INTERNET BAĞLANTISININ KURULMASI İÇİN GEREKLİ YÖNLENDİRİCİ AYARLARI Not: Bu klavuza geçmeden önce, ürününüzün paketinden çıkan Hızlı Kullanım Klavuzu nda açıklanan adımları gerçekleştiriniz. Internet Bağlantısının

Detaylı

Problemin çözümünde şu program olanakları kullanılmaktadır

Problemin çözümünde şu program olanakları kullanılmaktadır Problem U Tünel Kemer (Tonoz) Yapı Beton E= 3600 ksi Poison Oranı = 0.2 Betonarme duvar ve döşeme 12'' kalınlığındadır Yapılacaklar Yapının kendi ağırlığından dolayı üst ve alt kemerlerin merkezinde meydana

Detaylı

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI İşletim Sisteminde Yapılan Uygulamalar Bir Bilgisayarda Hangi İşletim Sistemi Yüklü Olduğunu

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM II

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM II 0 BÖLÜM 1 ORCAD PROGRAMINA GİRİŞ: OR-CAD programını başlatmak için Başlat menüsünden programlara gelinir. Programların içerisinde ORCAD Release 9 ve bunun içerisinden de ORCAD Capture seçilir. Karşımıza

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd. Doç. Dr. Muhammed Arslan OMAR

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd. Doç. Dr. Muhammed Arslan OMAR BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd. Doç. Dr. Muhammed Arslan OMAR CHAMFER (Pah kırma) Objelerin köşelerine pah kırmak için kullanılır. [Undo/Polyline/Distance/Angle/Trim/mEthod/Multiple]

Detaylı

CAEeda ÇÖZÜMÜ YAPILMIŞ NACA 0012 KANADI İÇİN 2B ÇİZİM EĞİTİM NOTU. EDA Tasarım Analiz Mühendislik

CAEeda ÇÖZÜMÜ YAPILMIŞ NACA 0012 KANADI İÇİN 2B ÇİZİM EĞİTİM NOTU. EDA Tasarım Analiz Mühendislik CAEeda TM ÇÖZÜMÜ YAPILMIŞ NACA 0012 KANADI İÇİN 2B ÇİZİM EĞİTİM NOTU EDA Tasarım Analiz Mühendislik 1. Kapsam Çözümü yapılmış *.pos.edf dosyasında bulunan çözümağını al. Sonlu eleman modeli üzerinde bulunan

Detaylı

ITEC186 Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-III

ITEC186 Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-III ITEC186 Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-III Dolgu (Fillet) Dolgu (Fillet) komutu, 2 boyutlu nesnelerin kenarlarını ya da 3 boyutlu nesnelerin bitişik yüzeylerini yuvarlamakta ya da dolgulamaktadır.

Detaylı

Problem B. Beton duvar (perde) Beton. E = 29500 ksi, Poisson oranı = 0.2. Yapılacaklar

Problem B. Beton duvar (perde) Beton. E = 29500 ksi, Poisson oranı = 0.2. Yapılacaklar Problem B Beton duvar (perde) Beton E = 29500 ksi, Poisson oranı = 0.2 Yapılacaklar Duvarı modellerken shell (kabuk) elemanları kullanınız. A Perdesindeki kesme kuvvetini, eksenel kuvveti ve momenti hesaplayınız.

Detaylı

T.C. İçişleri Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı. Evrak Logo Ekleme Kılavuzu. Kasım 2012

T.C. İçişleri Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı. Evrak Logo Ekleme Kılavuzu. Kasım 2012 T.C. İçişleri Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı Evrak Logo Ekleme Kılavuzu Kasım 2012 İçerik 1 Birim Logosu Kayıt İşlemleri... 3 1.1 Tek Logo Ekleme İşlemleri... 4 1.1.1 Logo Pozisyonu :... 5 1.1.2

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM-I ( AUTOCAD ) DERS NOTLARI

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM-I ( AUTOCAD ) DERS NOTLARI BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM-I ( AUTOCAD ) DERS NOTLARI Ögr. Gör. Vehbi BALAK Sayfa 1 AutoCAD programını nasıl çalıştırız? Masa üstünde yandaki simge farenin sol tuşu ile çift tıklanarak veya Başlat Programlar

Detaylı

www.elektrikogretmenleri.com

www.elektrikogretmenleri.com FIREWORKS (MENU OLUŞ TURMA) 1 Önce Başlat menüsü Programlar Adobe Web Premium CS3 Adobe Fireworks CS3 kısayol simgesi ile Fireworks programı açılır. 2 Fireworks programı açıldığında Karşımıza gelen Yeni

Detaylı

SOLİDWORKS SOLİDWORKS E GİRİŞ 01 İSMAİL KELEN

SOLİDWORKS SOLİDWORKS E GİRİŞ 01 İSMAİL KELEN SOLİDWORKS SOLİDWORKS E GİRİŞ 01 İSMAİL KELEN SOLİDWORKS E GİRİŞ: MENÜLER SolidWORKS te rahat çizim yapabilmek, komutlara rahat ulaşabilmek için Windows ta da olduğu gibi araç çubukları vardır. Bazı araç

Detaylı

KOCAELİ TEKNİK LİSESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK BÖLÜMÜ OTOMASYON ATÖLYESİ EKTS (Elektrik Kumanda Teknikleri Simülatörü ) DERS NOTU. Kaynak : www.veppa.

KOCAELİ TEKNİK LİSESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK BÖLÜMÜ OTOMASYON ATÖLYESİ EKTS (Elektrik Kumanda Teknikleri Simülatörü ) DERS NOTU. Kaynak : www.veppa. KOCAELİ TEKNİK LİSESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK BÖLÜMÜ OTOMASYON ATÖLYESİ EKTS (Elektrik Kumanda Teknikleri Simülatörü ) DERS NOTU Kaynak : www.veppa.com Hakkında EKTS (Elektrik Kumanda Teknikleri Simülatörü

Detaylı

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA TEMEL BİLGİSAYAR Ders Notları Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA Pencerenin ortasında bulunan beyaz sayfa, slayt tasarımında kullanacağımız sayfamızdır. Sol panelde bu slayt sayfasının küçültülmüş halde bir

Detaylı

1 TEKNOLOJİ TASARIM DERSİ BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM SKETCH UP BAŞLANGIÇ

1 TEKNOLOJİ TASARIM DERSİ BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM SKETCH UP BAŞLANGIÇ 1 SKETCH UP BAŞLANGIÇ 1.MENÜ: Menü çubuğunda 8 farklı ayar butonu bulunur. Bunlar File, Edit, View, Camera, Draw, Tools, Window, Help. 2.VİEWS(GÖRÜNÜMLER):Çizim yaparken zaman zaman ekrandaki bakış açımızı

Detaylı

KENT REHBERİ 1.0 KULLANIM KILAVUZU

KENT REHBERİ 1.0 KULLANIM KILAVUZU KENT REHBERİ 1.0 KULLANIM KILAVUZU İçindekiler KENT REHBERİ 1.0 KULLANIM KILAVUZU... 0 HARİTA TOOLBAR... 5 Katman Yönetimi :... 6 Kaydır :... 8 Tüm Harita :... 8 Yaklaş :... 8 Uzaklaş :... 8 Önceki Görünüme

Detaylı

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile POWERPOINT PROGRAMI Powerpoint bir sunu hazırlama programıdır. Belirli bir konu hakkında bilgi vermek için, derslerle ilgili bir etkinlik hazırlamak için, dinleyicilere görsel ortamda sunum yapmak için

Detaylı

İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER

İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ 1 AutoCAD Programının Başlatılması 1 AutoCAD Çizim Editörü 2 AutoCAD Arayüzeyi 2 Home Komut Menüsü 4 Insert Komut Menüsü 4 Annotote Komut Menüsü 4 Parametric Komut Menüsü

Detaylı

AutoCAD 2010 2B Çizim Uygulamaları

AutoCAD 2010 2B Çizim Uygulamaları AutoCAD 2010 2B Çizim Uygulamaları Free Software Downloads for Students and Educators The Autodesk Education Community is an online forum that provides students and faculty with free software and valuable

Detaylı

B düğüm noktasında aşağıya doğru 1'' lik yer değiştirme nedeniyle oluşacak mesnet reaksiyonlarını hesaplayınız.

B düğüm noktasında aşağıya doğru 1'' lik yer değiştirme nedeniyle oluşacak mesnet reaksiyonlarını hesaplayınız. Problem G Mesnet Çökmeli Çerçeve Çelik E = 29000 ksi, Poisson oranı = 0.3 Temel mafsallı Tüm kiriş-kolon bağlantıları rijit Yapılacaklar B düğüm noktasında aşağıya doğru 1'' lik yer değiştirme nedeniyle

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI MİCROSOFT EXCEL PROGRAMI Programın Açılışı: Başlat Tüm Programlar Microsoft Office Microsoft

Detaylı

BĐLGĐSAYARDAN BAĞIMSIZ YAZDIRMA ĐŞLEMĐ

BĐLGĐSAYARDAN BAĞIMSIZ YAZDIRMA ĐŞLEMĐ BĐLGĐSAYARDAN BAĞIMSIZ YAZDIRMA ĐŞLEMĐ Argox X-2000+ barkod / etiket yazıcısını bilgisayardan bağımsız kullanabilmek için Argox X-2000+ barkod / etiket yazıcısı ile birlikte verilen CD içerisinde bulunan

Detaylı

UCS ikonlarının ok başları pozitif yönleri gösterir. Bu, mesela X ekseninin ok yönünde artacağı anlamına gelir.

UCS ikonlarının ok başları pozitif yönleri gösterir. Bu, mesela X ekseninin ok yönünde artacağı anlamına gelir. Koordinat Girişi Çizimdeki koordinatların belirlenmesi, AutoCAD de yapacağınız en temel görevlerden biridir. Bir noktayı nasıl belirteceğinizi bilmedikçe, ister mimari çizinde bir ev, yada bir makine parçası

Detaylı

Silmek istediğiniz satır/sütun/hücre yi seçin ve aşağıdaki adımlardan birini takip edin:

Silmek istediğiniz satır/sütun/hücre yi seçin ve aşağıdaki adımlardan birini takip edin: Satır/Sütun/Hücre Ekleme Paket Programlar Not_04 Oluşturduğunuz tabloya satır, sütun ve hücre ekleyebilirsiniz. Bunun için ekleme yapacağınız hücreye tıklayın ve aşağıdaki adımlardan birini takip edin:

Detaylı

Part-Helical Sweep/ Yrd. Doç. Dr. Mehmet FIRAT- Yrd. Doç. Dr. Murat ÖZSOY

Part-Helical Sweep/ Yrd. Doç. Dr. Mehmet FIRAT- Yrd. Doç. Dr. Murat ÖZSOY HELICAL SWEEP YÖNTEMİ İLE CİVATA ÇİZİMİ 1. Bu ve bundan sonraki hafta basit bir cıvata çizimi yapılacaktır. Cıvata çizimi için ilk olarak cıvata başını çizmek gerekir. Bunun için bir altıgen çizip bu altıgeni

Detaylı

TAKIM YOLU DÜZENLENMESİ (TOOLPATH EDITOR)

TAKIM YOLU DÜZENLENMESİ (TOOLPATH EDITOR) TAKIM YOLU DÜZENLENMESİ (TOOLPATH EDITOR) TOOLPATH > MODIFY > START TOOLPATH EDITOR komutuyla veya aşağıdaki araç çubuğunun ilk tuşuyla takım yolu düzenlemesi açılır. Takım yolunu siler. Takım yolunun

Detaylı

AutoCAD e giriş ve yeni bir çizimin başlatılması. Prof. Dr. Selim ÇETİNKAYA

AutoCAD e giriş ve yeni bir çizimin başlatılması. Prof. Dr. Selim ÇETİNKAYA AutoCAD e giriş ve yeni bir çizimin başlatılması Prof. Dr. Selim ÇETİNKAYA Temel CAD sistemi Bilgisayar Giriş (Input) elemanları Çıkış (Output) elemanları Tablet 2 CAD (Computer-Aided Design/Drafting)

Detaylı

TEKNİK RESİM (Kısa Özet)

TEKNİK RESİM (Kısa Özet) TEKNİK RESİM (Kısa Özet) Yrd.Doç.Dr. Okan Fıstıkoğlu HAFTA-1 Norm Yazı Çizgi Tipleri ve Kullanım Yerleri Yıliçi Ödev Bilgileri AutoCad e Genel Bakış Tarihçe Diğer CAD yazılımları AutoCAD Menüleri AutoCAD

Detaylı

SD - Satış ve Dağıtım (SD) Modülü Kullanıcı Eğitim Belgesi - Malzeme Ana Verisi İşlemleri

SD - Satış ve Dağıtım (SD) Modülü Kullanıcı Eğitim Belgesi - Malzeme Ana Verisi İşlemleri SD - Satış ve Dağıtım (SD) Modülü Kullanıcı Eğitim Belgesi - Malzeme Ana Verisi İşlemleri Terimler ve Kısaltmalar Terim / Kısaltma ABAP HR (HCM) OM SAP ASAP O S C P Açıklama Advanced Business Application

Detaylı

www.elektrikogretmenleri.com

www.elektrikogretmenleri.com DREAMWEAVERDA NESNELERE DAVRANIŞ EKLEME Dreamweaver da fare hareket olaylı, animasyonlu görüntüler oluşturmak istenildiğinde hazır scriptler anlamına gelen Davranışlar(behaviors) kullanılmaktadır. Yukarıdaki

Detaylı

Kirişte açıklık ortasındaki yer değiştirmeyi bulunuz. Kirişin kendi ağırlığını ihmal ediniz. Modeli aşağıdaki gibi hazırlayınız:

Kirişte açıklık ortasındaki yer değiştirmeyi bulunuz. Kirişin kendi ağırlığını ihmal ediniz. Modeli aşağıdaki gibi hazırlayınız: Problem W Trapez Yüklü Basit Kiriş Çelik E = 29000 ksi Poisson oranı = 0.3 Kiriş = W21X50 Yapılacaklar Kirişte açıklık ortasındaki yer değiştirmeyi bulunuz. Kirişin kendi ağırlığını ihmal ediniz. Modeli

Detaylı

Round-Chamfer / Yrd. Doç. Dr. Mehmet FIRAT- Yrd. Doç. Dr. Murat ÖZSOY

Round-Chamfer / Yrd. Doç. Dr. Mehmet FIRAT- Yrd. Doç. Dr. Murat ÖZSOY ROUND ve CHAMFER KOMUTLARI 1. Round ve Chamfer komutlarını uygulamak için daha önceden çizilmiş bir katı modele ihtiyaç bulunmaktadır. Bu yüzen ilk olarak herhangi bir katı model FILE menüsünden OPEN komutu

Detaylı

OYAK YATIRIM FX Meta İşlem Platformu Kullanma Kılavuzu

OYAK YATIRIM FX Meta İşlem Platformu Kullanma Kılavuzu İçindekiler: FX Meta İşlem Platformu Kullanma Kılavuzu 1- Demo Hesap Açılışı 2- Genel Görünüm 3- Alım-Satım İşlemleri 4- Stop-Limit İşlemleri 5- Pozisyon Kapatma 6- Grafiklerin Kullanımı 7- Göstergeler

Detaylı

Koordinat Dönüşümleri (V )

Koordinat Dönüşümleri (V ) KOORDİNAT DÖNÜŞÜMLERİ ve FARKLI KOORDİNAT SİSTEMLERİ İLE ÇALIŞMA FieldGenius ile birden fazla koordinat sistemi arasında geçiş yaparak çalışmak mümkündür. Yaygın olarak kullanılan masaüstü harita ve CAD

Detaylı

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI Kelime İşlemci - Word Prof.Dr. Fatih TANK Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sigortacılık ve Aktüerya Bilimleri Bölümü Prof.Dr. Fatih TANK - Temel - Ders

Detaylı

CAEeda TM. NACA0012 KANADI ÜZERİNDE FAPeda ÇÖZÜMÜ UYGULAMASI EĞİTİM NOTU. EDA Tasarım Analiz Mühendislik

CAEeda TM. NACA0012 KANADI ÜZERİNDE FAPeda ÇÖZÜMÜ UYGULAMASI EĞİTİM NOTU. EDA Tasarım Analiz Mühendislik CAEeda TM NACA0012 KANADI ÜZERİNDE FAPeda ÇÖZÜMÜ UYGULAMASI EĞİTİM NOTU EDA Tasarım Analiz Mühendislik 1. Simülasyon Tanımlama Öncesi 1. Yeni bir proje oluşturmak için menü çubuğu üzerinden Dosya > Çözümağı

Detaylı

Gidilen sayfadan bir önceki sayfaya geçilir. Şekil Git İşlemi diyalog kutusu

Gidilen sayfadan bir önceki sayfaya geçilir. Şekil Git İşlemi diyalog kutusu BÖLÜM 6 6. BELGELER ÜZERİNDE YAPILABİLECEK İŞLEMLER 6.1. Git işlemi Yazılan belgeler rapor, ödev, kitap tez gibi sayfalarca uzunlukta olabilir. Sayfalarca uzunluktaki belgede herhangi bir sayfaya gitmek

Detaylı

Pro/E. Sketch ( Taslak Çizim) Ortamı

Pro/E. Sketch ( Taslak Çizim) Ortamı Pro/E Sketch ( Taslak Çizim) Ortamı Yrd. Doç. Dr. Mehmet FIRAT Yrd. Doç. Dr. Murat ÖZSOY Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Pro/E Sketch (Taslak Çizim) Ortamı / Yrd.

Detaylı

a. Giriş sekmesi: 1. Paragraf bölümünde Madde İşaretleri veya Numaralandırma seçeneklerinden istediğinize tıklayın.

a. Giriş sekmesi: 1. Paragraf bölümünde Madde İşaretleri veya Numaralandırma seçeneklerinden istediğinize tıklayın. Madde İmleri ve Numaralandırma Sıralı veya sırasız listeler oluşturmak için madde imleri ve numaralandırma seçeneğini kullanabilirsiniz. Madde İşaretli ve Numaralandırılmış Listeler Oluşturma Yazılı olan

Detaylı

CAEeda TM NACA0012 OLUŞTURULAN DÖRTGENE ÇÖZÜMAĞI OLUŞTURMA EĞİTİM NOTU. EDA Tasarım Analiz Mühendislik

CAEeda TM NACA0012 OLUŞTURULAN DÖRTGENE ÇÖZÜMAĞI OLUŞTURMA EĞİTİM NOTU. EDA Tasarım Analiz Mühendislik CAEeda TM NACA0012 OLUŞTURULAN DÖRTGENE ÇÖZÜMAĞI OLUŞTURMA EĞİTİM NOTU EDA Tasarım Analiz Mühendislik KAPSAM Naca 0012 profili kullanılarak oluşturulmuş düzlem geometrisinde çözümağı üretme. MODELLEME

Detaylı

Kesit Görünüşler. Kesit Görünüşler

Kesit Görünüşler. Kesit Görünüşler Kesit Görünüşler Bir parçanın içkısmında bulunan delikleri, boşlukları belirtmek ve ölçülendirebilmek için hayali olarak kesildiği farzedilerek çizilen görünüştür. geometrisi bulunan parçalar daha kolay

Detaylı

SMART Board EĞİTİMLERİ(sürüm:10) 1. Aşama

SMART Board EĞİTİMLERİ(sürüm:10) 1. Aşama SMART Board EĞİTİMLERİ(sürüm:10) 1. Aşama Bölüm 1:SMART Board, bilgisayar ve projeksiyon cihazının bağlanması SMART Board interaktif tahtaları dokunmatiktir ve bilgiyasayar ve projeksiyon cihazıyla üçlü

Detaylı

A1FX MT4 İşlem Platformu Kullanma Kılavuzu

A1FX MT4 İşlem Platformu Kullanma Kılavuzu A1FX MT4 İşlem Platformu Kullanma Kılavuzu İçindekiler: 1- Demo Hesap Açılışı (Gerçek Hesap Girişi) 2- Genel Görünüm 3- Alım-Satım İşlemleri 4- Stop-Limit İşlemleri 5- Pozisyon Kapatma 6- Grafiklerin Kullanımı

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd.Doç.Dr. Muhammed Arslan OMAR

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd.Doç.Dr. Muhammed Arslan OMAR BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd.Doç.Dr. Muhammed Arslan OMAR Bilgisayar Destekli Tasarım Nedir? CAD (Computer Aided Design) Bütün mühendislik alanlarında olduğu gibi makine mühendislerinin

Detaylı

2 BOYUTLU ÇİZİM KOMUTLARI

2 BOYUTLU ÇİZİM KOMUTLARI AUTOCAD DERS NOTLARI AutoCad Programı: Autocad programı çizim, 3 boyutlu modelleme, görsel modelleme, vs gibi konularda çizim yapmamızı sağlayan, dünyada bu konuda en yaygın kullanılan programdır. Ekran

Detaylı

2000 de Programlarla Çalışmalar

2000 de Programlarla Çalışmalar Windows 2000 de Programlarla Çalışmalar 24 3 Windows 2000 de Programlarla Çalışmalar Programları Başlatmak Programları başlat menüsünü kullanarak, başlatmak istediğiniz programın simgesini çift tıklayarak

Detaylı

Pro\ENGINEER WILDFIRE 3.0 PROGRAMININ TANITILMASI

Pro\ENGINEER WILDFIRE 3.0 PROGRAMININ TANITILMASI 1 Pro\ENGINEER WILDFIRE 3.0 PROGRAMININ TANITILMASI A Model Tree ( Model Ağacı ) sıralanır. Program Ekranı : Bu kısımda parça modelleme sırasında uygulanan işlemler B Browser Çizim Alanı : Bu kısım Pro\ENGINEER

Detaylı

Üst bilgi alanı / www.olcaybuyukcapar.com

Üst bilgi alanı / www.olcaybuyukcapar.com ETKİNLİK 004 MERDİVEN Bu etkinlikte merdiven modeli tasarlayacağız. Öğrencilerimizin görünümler araç çubuğunu açmalarını ve diğer yardım pencerelerini (eğitmen, eğitim merkezi) kapatmalarını sağladıktan

Detaylı

1.0 klf Ölü Yük (Çelik çerçeve elemanlarının zati ağırlığı dahil değil.) 0.5 klf Hareketli Yük

1.0 klf Ölü Yük (Çelik çerçeve elemanlarının zati ağırlığı dahil değil.) 0.5 klf Hareketli Yük Problem K Çelik Moment Çerçevesi Çelik E = 29000 ksi, Poisson oranı = 0.3 Temel mafsallı Tüm kiriş-kolon bağlantıları rijit Kirişler: W24X55, Fy = 36 ksi Kolonlar: W14X90, Fy = 36 ksi Tüm Kirişlerde Açıklık

Detaylı

Konu 01 : AutoCAD Arayüzü ve Çalışma Prensibi

Konu 01 : AutoCAD Arayüzü ve Çalışma Prensibi Konu 01 : AutoCAD Arayüzü ve Çalışma Prensibi AutoCAD en yaygın kullanılan çizim programıdır. Çok geniş çeşitlilikte bir kullanıcı kitlesine sahiptir. Bu notlar AutoCAD in mimarlık alanında kullanımına

Detaylı