AN AD O LU KIYILARININ HOLOSENDEKİ DEĞİŞM ELERİ H A K K IN D A GÖZLEM LER* Dr. O ğuz E R O L A nkara Üniversitesinde Fiziki C oğrafya Profesörü

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "AN AD O LU KIYILARININ HOLOSENDEKİ DEĞİŞM ELERİ H A K K IN D A GÖZLEM LER* Dr. O ğuz E R O L A nkara Üniversitesinde Fiziki C oğrafya Profesörü"

Transkript

1 AN AD O LU KIYILARININ HOLOSENDEKİ DEĞİŞM ELERİ H A K K IN D A GÖZLEM LER* Dr. O ğuz E R O L A nkara Üniversitesinde Fiziki C oğrafya Profesörü Bu notta, A nadolunun kuzey kıyılarından başlanarak, çeşitli yazarlar tarafından engenç kıyı değişm eleri üzerinde yapılm ış gözlem ler gözden geçirilm iş ve bunların sonuçları tarafım ızdan Asi N eh ri D eltasında yap ılan gözlem lerle karşılaştırılmıştır. K u zeyd e Kızılırmak ve Yeşilırmak deltalarının kıyılarında önemli değişmeler olduğu belirtilm iş bulunm aktadır. E. A kkan (i), H. K iepert in eski haritasım yeni T ü rk resmi haritaları ile karşılaştırarak K ızdırm ağın bugünkü ağzından doğuda kalan kıyıların denize doğru ilerlemesine m ukabil batıdaki kıyıların değişm ediğini göstermiştir. Bu esas itibariyle batıdan doğuya doğru hareket eden ve alü v yonları doğuya taşıyan kıyı akıntılarının eseridir. E. A kkan ayrıca, K ızdırm ağın bugünkü yatağının alüvyal deltanın yukarı kısım larında 2 metre kadar gömülmüş durum da olduğuna işaret etmiştir. Bu, deniz seviyesinin Flandrien transgresyonunu takiben alçalm asımn bir işareti olabilir. Eski Bafranın kıyıda olduğuna dair bazı tarihi kayıtlar (2) var ise de, şehir bugün çok içerilerde olduğu için birçok yazarlar (3) b u fik ri kabul etmezler. D ah a doğudaki Yeşihrm ak * Bu yazı, Ekim de İtaly a nın R avenna şehrinde yapılm ış olan Convegno internationale di studi sulle A ntichita di Classe adlı kongrede sunulan konuşm a nın türkçe tercümesidir. Yazının İtalyanca tercümesi kongre kitabında basılm aktadır , Sa. 16, 17, Evliya Çelebi (Evliya Efendi) ye göre. G. R. C redner, 1878, Sa. 24; H. İnandık, , Sa G. R. C redner, 1878, Sa. 24; H. İnandık, , I I, Sa ; E. Akkan, 1967, Sa. 19.

2 90 O ğ u z E r o l D eltasında da, K ızılırm aktakine benzeyen şartların m evcut olduğu genellikle kabul edilmektedir (4). P. de T ch ihatch eff in Samsun yakım nda bulduğu ve bugüngü Akdenize ait bir fauna ihtiva eden yükselmiş kıyı depoları bazı yazarlar tarafından (5) engenç yü k selmelerin bir delili olarak kabul edilmiştir. Fakat, tirenien ve monastrien sekilerinde de birçok yaşayan A kdeniz türleri bulun duğunu düşünerek, bu notun yazarı bütün yükselmiş kıyılardaki resent türlerin engenç zam anlara bağlanm asının gerekm ediğine inanm aktadır. K ızılırm ak ve Sakarya D eltaları arasında, yan i Kuzey Anadolu kıyılarının batı bölümünde sadece boğulm uş vadiler ve küçük deltalar gözenm iştir (6). Sakarya Deltasında yakın zam anlarda iki jeom orfolog (7) çalışmıştır ve her ikisi de deltam n son y ıl içinde gelişmiş olduğuna inanırlar. R. J. Russel e göre (8) Sakarya ve birçok diğer kıyılarda, tarihi çağlarda olduğundan üç defa daha hızlı bir ilerleme vardır. R. J. Russel, H. İnandık ve M. Pannenstiel (9) A dapazarı o- vası, Sapanca G ölü ve İzm it körfezinin Pleistosen ve Holosendeki gelişm elerini açıklam ışlardır. Bununla beraber, İzm it K örfezi kıyılarında alüvyal birikintilerin sebep olduğu ilerlemelerden başka sözkonusu edilebilecek birşey yoktur. T. A. B. Spratt Çanakkale Boğazının iki tarafında bugünkü A kdeniz türlerini havi bazı yükselmiş kıyılar bulmuş ve G. R. Credner (10) bunları karanın genç bir yükselmesinin veya negatif bir deniz seviyesi değişmesinin delili olarak kabul etmiştir. Fakat, bu not un aynı yerlerde çalışm akta olan yazarı, Ç anakkale Boğazı boyunca çok görülen yükselmiş kıyı izlerinin, bazı resent fosillere sahip olsalar dahi, Pleistosene ait bulunduğu kanısındadır. M eriç, Bakırçay, G ediz, K ü çü k M enderes ve Büyük M enderes gibi büyük Batı Anadolu akarsularının deltalarında tarihi çağlardaki kıyı 4 G. R. Credner, 1878, Sa. 70; H. İnandık, , II, Sa G. R. Credner, 1878, Sa H. inandık, R. J. Russel, 1954, Sa ; H. İnandık, 1963, A Sa R. J. Russel, 1954, Sa M. Pfannenstiel, C. R. Credner, 1878, Sa. 69.

3 A n a d o l u K i y i l a r i n i n H o l o s e n d e k İ D e ğ İ ş m e l e r İ 91 değişmeleri çok iyi gözlenm iştir ( 1 1). Eski lim anlar bu eski deltaların lagünleri içinde takriben M. O. 700 yıllarında kurulmuş ve ilerliyen deltaların alüvyonları altında göm üldükleri M. S. 3 veya 4. asra kadar çok faal olmuşlardır. Bu eski grekoromen lim anları bugünkü kıyıdan 2 ilâ 6 kilom etre içeridedirler. Sözü edilmesi gereken önem li bir nokta, bu notun yazarına göre şudurki: Çukurovadaki Tarsus (12) ve Asi D eltasındaki Seleukeia Pieria (13) da dahil bütün bu eski lim anlar eski yunanlılar tarafından sığınak halinde kullanılan lagünler içinde tesis olunmuş ve rom alılar tarafından organize lim anlar haline getirilm işlerdir. D iğer bir sözle, o lim anlar eski yunanlılar tarafından lagünlerin doğal olarak uygun yerlerinde tasis edilmiş ve sonra değişen doğal çevrenin şartlarına karşı korunm a ihtiyacı ortaya çıkınca rom alılar tarafından yeniden inşa olunm uşlardır. T ab iatiyle şehir ve devletlerin gelişmesinin de lim anların gelişmesi üzerinde bir etkisi olmuştur. T arihi kayıtlardan anlaşılm aktadırki bu insanlar ilerleyen deltaya karşı lim anlarını korum ak için çok çaba göstermişlerdir. Bu eski lim anların tarihi ile uğraşan yazarların büyük bir kısm ına göre (11) o lim anların dolmasının bütün sebebi akarsuların taşıdığı alüvyonlardır ve deltaların bu çabuk ilerlemesi Flandrien transgresyonunu takip eden alüvyonlaşm anın norm al bir sonucudur. Fakat tarihi çağlarda veya genellikle Holosendeki positif veya negatif deniz seviyesi değişmelerinin bu olayda hiç bir payı yokm udur? T h. Fischer (14) daha 1878 de, alüvyonlaşm anın yanında, Batı A nadolu D eltaları, hâttâ Çukurova, İskenderun K örfezi ve Suriye- Filistin kıyılarında bazı n ağatif deniz seviyesi değişmelerinin tesiri olduğunu kabul etmiştir. D iğer taraftan, delileri çok kesin olm am akla beraber, o Güneybatı Anadolu kıyılarında tarihi çağlarda bazı positif deniz seviyesi değişmeleri olduğunu da kabûl etmiştir. D ah a sonraları, aynı sahada onun görüşlerini destekleyen gözlem ler da y a pılmıştır. Ö rneğin, B. D arkot (15) bütün G üneybatı A n adolu kıyıları boyunda görülebilen boğulm uş vadileri anlatmış, J. Pons-E. 11 A. Ardel, 1959, 1961; G. R. C redner, 1878; B. D arkot, 1938; B. D arkot S. Erinç, 1954; S. Erinç, 1955; T h. Fischer, 1878; A. G rund, 1904, 1911; H. inandık, 1957; H. K iepert, 1887; A. Philippson, 1911, 1918; N. Pınar, 1956; R. J. Russel, 1954; P. de Tchihatcheff, R. J. Russel, 1954, Sa O. Erol, T h. Fischer, 1878 haritası ve Sa B. D arkot, 1938; B. Darkot-S. Erinç, 1954.

4 92 O ğ u z E r o l Edelm an (16) Dalaman Çayı ağzında son yıllık devrede deniz seviyesinin 2-3 m etre kadar yükselmiş olduğunu belirtm işlerdir. G. R. Credner (17) ve R. J. Russel (18) A n talya ve A lan ya arasında bazı resent n eg atif deniz seviyesi değişmeleri olduğunu bildirmişlerdir. R. J. Russel e göre (19) Silifke yakınındaki Göksu nun ilerliyen alüvyal delta düzlüğünde deltaik sübsidans sebebi ile bazı tuz bataklıkları m eydana gelmiş bulunm aktadır ve benzer şartlar Çukurova kıyılarında (Seyhan ve C eyh an D eltalarında) da görülebilir. O n a göre buralarda sübsidans alüvyonlaşm aya üstün gelm ektedir. Sübsidansın bu delilleri yanında, bundan yıl kadar evvel kuzey-güney yönünde akan C eyh an ın doğuya sapmasından sonra m eydana gelmiş bulunan Ceyhan Deltasında en yeni alüvyonlaşma ve denizin kıyıya doğru ilerlemesinin çok güzel örnekleri de bildirilm iştir (20). G. C haput ve T ü rk arkadaşları (21), ayrıntılarını ve yaşını belirtm eden, Mersin ve Taşucu arasında boğulm uş koyların bulunduğunu bildirm ektedirler dan evvel A si Deltasında genç kıyı değişmeleri hakkında önem li bir gözlem yapılm am ıştır. Bununla beraber İskenderun K ö r fezi kıyılarında, Suriye ve Filistinde böyle değinmeler olduğuna dair literatürde bilgi vardır (22). Bu notun yazarı, Asi Deltasının kuzey kısmında bir fay yam acındaki Helvesien kalkerleri içinde oyulmuş prehistorik m ağaralarda kazılar yapan Prof. M. Şenyürek ve Doç. E. Bostancı ile işbirliği yaparak orada çalışmıştır. Prehistorik bir yerleşmenin açıkça bir devam ı olan eski Seleukia Pieria şehri de aynı yardedir. Bu şehirin tarihi ile Asi Deltasının gelişmesi arasında sıkı bir ilişki vardır. Bugünkü alüvyal ovanın orta kısımları doğrudan doğruya Asi N ehirinin biriktirm esinin eseridir. Bu alüvyal birikinti alanının kuzey ve güneyinde bundan yıl kadar evvel m evcut olmuş b u lunan kıyı setlerinin gerisinde m eydana gelmiş olan lagünlerin b u 16 L. J. Pons-G. H. Edelm an, 1963, Sa G. R. C redner, 1878, Sa R. J. Russal, 1954, Sa R. J. Russel, 1954, Sa. 378, 382. Bu yazım ızın hazırlandığı sırada M. Bener in Göksu deltası hakkındaki ilgi çekici makalesi elimize geçmemiş bulunuyordu. Bu delta hakkında ona da başvurulabilir: îst. Coğ. Enst. Derg. Sayı 16, Sa , İstanbul S. Erinç, 1953, Sa. 152, R. J. Russel, 1954, Sa G. Chaput-A. Ardel-H. İnandık, 1956; H. inandık, 1957, Sa G. R. Credner, 1878, Sa. 69; T h. Fischer, 1878, Sa. 158.

5 A n a d o l u K i y i l a r i n i n H o l o s e n d e k i D e ğ İş m e l e r î 93 gün kurum uş düzlükleri bulunur. Eski Seleukeia Pieria lim anı kuzeydeki lagünün kuzey ucundadır. M. Şenyürek-E. Bostancı tarafından fay yam ıcının dibindeki bir m ağarada denizel kum lar üzerinde bulunan hellenistik-rom a çanak çöm leği (24) M. Ö y ıllarında denizin yam acın eteklerine kadar sokulduğunu ve lagünün eski yunanlıların küçük gem ileri için bir sığınak olarak kullanıldığını gösterir. D iğçr taraftan lagünün bugünkü düzlüklerini denizden ayıran kıyı şeddinin kum ları içinde çok m iktarda pumis (bim> tein, kefeke taşı) parçalları bulunm aktadır. Bu kefeke taşları M. Pfannenstiel tarafından (25) Filistin kıyılarının eski kum ları içinde de bulunmuştur ve onlar Santorin in bundan yıl önceki püsküım eleri ne bağlanm aktadır. T arihi kayıtlara göre (26) Seleukeia şehri Büyük İskender in generallerinden biri tarafından M. Ö. 305 yılında kurulmuştur. Şehrin lim anı başlangıçta doğrudan doğruya denize açılm aktayken, bu geçit gittikçe sığlaştığı için kuzeye doğru ikinci bir kanal kazılmıştır. Fakat bu da lim anı dolm aktan kurtarm aya yetmemiş ve lim ana dökülen küçük akarsu M. Ö yıllarında kazılan bir kanalla kuzeye döndürülm üştür. Fakat bu da yeterli olm adığı için, şehrin tarihinin sonlarına doğru lim an ikinci çıkışın ağzına taşınmıştır. Bugün burası da kum larla doludur ve kayıtlara göre O rta Ç a ğ larda Asi N ehrinin ağzında başka bir lim an (M ina) artık gelişmeye başlamıştır. Bu notun yazarına göre şehirin ve lim am nın bu kötü tarihi sadece alüvyonlaşm anın sonucu değildir. Gerçekten, eski lim anın hem en kuzeyindeki Ç evlik-seydikaya kıyısında H elvesien kalkerlerinde yükselmiş bazı erim e oyukları vardır. O rad a eğim li kalkerler üzerinde + 250, , ve O santimetre yüksekliklerde yatay olarak dizilmiş erime oyukları görülür. Bu oyuklar denizin önceleri -M uhtem elen Flandrien transgresyonu sırasında- 250 cm yükseklikte bulunduğu ve sonra 140 ve 80 santim etrelerde duraklayarak bugünkü seviyesine çekildiğini gösteren kesin delillerdir. Bugünkü seviyedeki oyuk şimdiki seviye duraklam asını işaret edebilir. Bu n egatif deniz seviyesi değişmesinin zam anını tesbit için, m a ğaralarda, lim anın dalgakıranında ve lim anın ikinci kanalının ağ- 23 O Erol, 1963, 24 M. Şenyürek-E. Bostancı, 1958; O. Erol, 1963, Sa M. Pfannenstiel, 1952, Sa O. Erol, 1963, Sa

6 94 O ğ u z E r o l zm daki erime oyuğunda yapılan gözlem lerden faydalanabiliriz. Bunlara göre takriben İsamn doğum undan bugüne kadar deniz seviyesinin hiç değilse 80 cm kadar alçaldığı söylenebilir. Bu sebepten, eski insanların bütün çabalarına rağm en lim an kurumuştur, çünkü alüvyonlaşm a akçalan deniz seviyesi sebebiyle kuvvetlendirilmiş bulunm aktadır. Özet: A nadolunun K ızılırm ak, Sakarya, M eriç, B akırçay, G e diz, Büyük Menderes, K ü çü k M enderes, Göksu ve Seyhan-Ceyhan gibi büyük akarsularına ait deltalarda alüvyonlaşm aya bağlı kıyı değişmeleri, Holosende özellikle tarihi çağlarda açıkça görülür. Batı ve güneyin deltalarında sübsidansın yani p ozitif deniz seviyesi değişmelerinin bulunduğuna dair gözlem ler de yapılm ıştır. Başka yerlerde pozitif deniz seviyesi değişmelerinin eseri olan boğulmuş vadiler de m evcuttur. D iğer taraftan, Flandrien transgresyonundan sonraki negatif bir değişmenin kesin bir delili olarak, Asi deltasında + 250, , ve + 80 santimetrelerde kalker içinde erime oyukları gözlenm iştir. A lüvyonlaşm aya yardım eden bu n egatif deniz seviyesi değişmesi, eski Seleukeia Pieria lim anının kurum asının ana sebeplerinden biri olm alıdır.

7 OBSERVATIONS ON AN ATO LIAN COASTLINE CHANGES DURING TH E H O LO CEN E * by Dr. O ğuz E R O L Professor o f Physical G eography in the U niversity o f A nkara In this note, beginning from the northern coasts o f Anatolia, the observations on recent coastline changes m ade by various authors along anatolian coasts are reviewed, and the results are com pared with observations m ade by the present author in the Oron- tes-delta. Im portant new coastline changes are reported along the shores o f the Kızılırmak and Yeşilırmak deltası in the north. E. A kkan (i) com paring the old m ap o f H. K iepert and new Turkish official maps, showed that the coastline to the east o f the existing m outh o f the K ızılırm ak has advanced towards the sea, w hile to the west it has remained almost constant. This is principally the result o f the coastal currents flow in g from west to east, and carrying the the alluvium towards the east. E. A kkan has also noticed that the recent channel o f the K ızılırm ak is cut about 2 meters into the upper part o f the alluvial delta plain. T h is m ay indicate that sea-level was probably lowered after the Flandrian transression. A lthough according to a historic record (2) the ancient Bafra was on the coast, m any * This is the text o f the speech which is m ade during the Convegno internationale di studi sulle A ntichita di Classe O ctober R avenna-italy Its Italienish translation will be published in the Congress-book , pp. 16, 17, According to Evliya Çelebi (Evliya Efendi). G. R. C redner 1878, p. 24; H. inandık , pp

8 96 Û 6 u z E r o l authors (3) do not accept this idea, since the town is now too far inland. It is also accepted (4) that sim ilar conditions as in K ızılırm ak delta existed in the Yeşilırm ak delta, further to the east. Some elevated coastal sediments containing a recent m editerranean fauna observed b y P. de T ch ihatch eff near to Samsun are considered by some authors (5) as a p roof o f recent uplifts. But, since m any living m editerranean species are present in the tyrrhenian or monastrian terraces, the author believes that all the elevated coastlines w ith some recent species should not be attributed to very recent times. Between the K ızılırm ak and Sakarya deltas, that is in the western part o f the North Anatolian coasts only some drowned valleys and small deltas are observed (6). T w o geomorphologists (7) have worked recently at the Sakarya delta, and both believe that the delta was built in the last years, and according to R. J. Russel (8) the Sakarya and m any other coasts are advancing at rates w hich are three times more rapid than those during most o f the historic tim e. R. J. Russel, H. inandık and M. Pafennenstiel have explained (9) the developm ent o f the A dapazarı plain, Sapanca lake and also o f the İzm it gu lf during the Pleistocene and Holocene. There is, however, little to say about the coast o f İzm it g u lf except that it is a regular advancing alluvial depositional shoreline. T. A. B. Spratt has found some elevated coastlines with recent m editerranean species on both sides o f the Dardanelles, and G. R. Credner (10) has accepted this as a p roof o f a recent uplift o f the Land, or a negative sea-level change. But, the author, who is currently engaged in research in the same area, believes that the elevated old shorelines, which are abundant along the Dardanelles, are o f Plistocene age, although they have some recent species. T h e coastline changes in historical times are well observed in all the deltas o f large West Anatolian rivers such as M eriç, Bakırçay, Ge- 3 G. R. Credner, 1878, p. 24; H. İnandık, , II, pp ; E. Akkan, 1967, p G. R. Credner, 1878, p. 70; H. inandık, , II, p G. R. Credner, 1878, p H. inandık, R. J. Russel, 1954, pp ; H. in an d ık 1963, p R. J. Russel, 1954, p M. Pfannenstiel, G. R. Credner, 1878, p. 69.

9 A n a d o l u K i y i l a r i n i n H o l o s e n d e k i D e ğ i ş m e l e r i 97 diz, K ü çü k M enderes and Büyük M anderes ( ıı) T he ancient harbours were established about 700 B. C. especially in the lagoons of these old deltas, and were very active until the 2 nd or 3 rd century A. D. since when they have been buried under the alluvium o f advencing deltas. These ancient G reco-rom an harbours are 2 to 6 kilometers inland from the present coastline. O ne im portant point worth noting, according to the present author, is that all these ancient harbours -including Tarsus (12) in the C ilician plain and Seleukeia Pieria (13) in the Orontes delta- were lagoons which were used as a ship-shelter by ancient greeks and were built as organized harbours by the romans. In other worde they were sited by the ancient greeks at naturally convenient parts o f lagoons and organized later by romans because o f the need o f protection against the natural changing environment. T he developm ent o f the towns and states, o f course, played a role on the developm ent o f these ancient harbours. From historical records it is becom ing apparent that these poeple were very m uch concerned w ith the protection o f their harbours against the advance o f the deltas. A ccording to most o f the authors who have studied the history o f the ancient harbours (11) all the responsibility for their fillin g up belongs to the alluvium carried by the rivers, and the rapid development o f these deltas is a norm al process o f alluviation following the Flandrian transgression. But is nt there any influence o f positive or negative sea-level changes, even during the historical times or generally in the H olocene? T h. Fischer (14) had already accepted in 1878 that besides the alluviation there must have been an. influence o f some negative sea-level changes in the W est Anatolian-deltas, as well as in Çukurova, in the G u lf o f İskenderun and along the coasts o f Syria-Palestine. O n the other hand, although his arguments are not very clear, he accepted that some positive sea-level changes during historic times can be observed along the Southwestern Anatolian coasts. Later, some observations supporting his ideas were m ade in 11 A. Ardel, 1959, 1961; G. R. C redner, 1878; B. D arkot, 1938; B. Darkot-S. Erinç, 1954; S. Erinç, 1955; T h. Fischer, 1878; A. G rund, 1904, 1911; H. İnandık, 1957; H. K iepert, 1887; A. Philippson, 1911, 1918; N. Pınar, 1956; R. J. Rüssel, 1954; P. de Tchihatcheff, R. J. Rüssel, 1954, p O. Erol, T h. Fischer, 1878 M ap and p. 159.

10 98 O ğ u z E r o l the same area, for exam ple, B. D arkot (15) described the small drow ned valleys found all along the Southwestern A natolian coast, and according to J. Pons-H. Edelm an (16) the sea-level has risen about 2 meters in the last years at the mouth o f Dalaman Çayı. G. R. Credner (17) and R. J. Russel (18) have reported some recent negative sea-level changes between Antalya and. Alanya. A ccording to R. J. Russel (19) due to deltaic subsidences some salt m arshes cam e into existence in the advancing alluvial deltaic plain o f Göksu near to Silifke, and the same conditions are also present along the Çukurova coasts (the Seyhan and C eyh an delta). H e says the effects o f subsidence are overcam e by those o f alluviation there. Besides this evidence o f subsidance, an excellant exam ple o f a very recent alluvition and advance o f a coastline towards the sea is reported (20) in the Ceyhan delta w hich was principally formed after the diversion o f C eyhan from an old north-south direction towards the east, about years ago. G. C haput and her turkish fellows (21), w ithout giving details about the time, reported the presence o f drowned inlets between Mersin and Taşucu. Before i960 any im portant observations on recent coastline changes were m ade in the Orontes delta, how ever there are some notes in the literature (22) on such changes in the G u lf o f İskenderun and along the Syrian and Palestian coasts. T h e author has worked (23) there in collaberation w ith Prof. M. Şenyürek and E. Bostancı who were excanvating the prehistoric caves in the H elvetian limestones o f a fault-scarp in the northern part o f the Orontes delta. In the same place is the ancient city Seleukeia Pieria w hich was app a r e n tly the continuation o f a prehistoric site. There is an intim ate relation between the history o f the city and the developm ent o f the Orontes delta. 15 B. D arkot, 1938; B. Darkot-S. Erinç, L. J. Pons-C. H. Edelm an, 1963, p G. R. Credner, 1878, p R. J. Russel, 1954, p R. J. Russel, 1954, pp, 378, S. Erinç, 1953, p. 152; R. J. Russel, 1954, p G. C haput and others, 1956; H. İnandık, 1957, p G. R. Credner, 1878, p. 69; T h. Fischer, 1878, p O. Erol, 1963.

11 A n ADOLU K ly IL A R IN IN H ol Q S E N D E K i D E 6i M E L E R I 99 T h e central part o f the recent alluvial plain is a direct result of deposition by the Orontes. In the south and north o f this alluvial part there are relics o f two old dried-up lagoons w hich were formed to the inside o f old coastal bars about years ago. T h e ancient harbour o f Seleukeia Pieria was founded at the northern end the northern lagoon. T h e finding o f H ellenistic-rom an pottery b y M. enyiirek-e. Bostanci on the seasands in a cave at the foot o f the fault-scarp (24) indicates that the sea originally cam e to the foot o f the scarp and that the lagoon was used by the ancient greeks as a shelter for their small ships about 1000 years B. C. O n the other hand there is m uch pum ice (bimstein) in the sands o f the old coastal bar w hich separates the recent plains o f lagoon from the sea. This pum ice was also found by M. Pfannenstiel (25) in the old sands o f the coasts o f Palestine, and they have been attributed to the eruption o f Santorin about years ago. A ccording to historic records (26) the city o f Seleukeia was founded by one o f the generals o f A lexander the G reat in the year 305 B. C. Its harbour originally opened directly to the sea, and later as this gate becam e shallower a second channel was opened towards the north. This was, however, not enough to save the harbour and the small river pouring into it was derived towards the north in the years C. This also was not effective and about the end o f the history o f the city the harbour was carried to the mouth o f the second gate. T o d ay this place is also filled by sand, and according to the records there was already another harbour (M ina) at the m outh o f the Orontes before the M iddle Ages. A ccording to the author alluviation can not be solely responsible for the unlucky history o f the city and its harbour. There are, indeed, elevated solutional notches on the H elvetian limestones on the shore at Q evlik-seydikaya w hich are just to the north o f the ancient harbour. Th ere are four lines o f horizontally arranged notches at + 250, , and O centimeters on tilted limestone layers. T h ey are certain evidence o f higher levels o f the sea which was at 250 cm. once -m ay ve during the Flandrian transgressionand then stillstanding at 140 and 80 centimeters dropped to the present level. T h e notch at the recent sea-level m ay indicate a re 24 M. Senyurt'k-K. Bostanci, 1958; O. Erol, 1963, p M. Pfannenstiel, 1952, pp O. Erol, 1963, pp

12 100 O ğ u z E r o l cent stillstand. For the dating of this negative sea-level change we m ay use the observations made in the caves, and on the breakwater and a notch at the mouth of the second channel of the old harbour. From these it is deduced that the sea-level might have dropped at least 80 centimeters since about the birth o f the Christ. For this reason, in spite of all the attempts of the old poeple, the harbour has dried up, because alluviation was accelerated by the sea-level changes. Abstract. Due to alluviation, coastline changes in the main deltaic areas of Anatolia such as the Kızdırmak, Sakarya, Meriç, Bakırçay, Gediz, Büyük Menderes, Küçük Menderes, Göksu and Seyhan-Ceyhan deltas, are very obvious during the Holocene, especially in historic times. Some observations are also made on subsidances, that is on positive sea-level changes especially in the western and southern deltas. There are drowned valleys which are also the result o f positive sea-level changes in other places. O n the other hand, as a certain evidence of a negative movement of the sea after the Flandrian transgression, solutional notches at +250, and + 80 centimeters in the limestones to the north of the Orontes delta are observed. This negative sealevel change, supporting the alluviation, must be one o f the main causes for the drying-up of the ancient harbour of Seleukeia Pieria. BİBLİO GIRAFYA - BIBLIOGRAPHY E. Akkan : 1967 Bafra Burnu Delice kavşağı arasında Kızılırmak vadisinin jeomorfolojisi (Geomorphology of the Kızılırmak valley between Bafra Burnu and the junction of Delice). In Turkish. Unpublished the ù 3. Ankara Univ. A. Ardel : 1959 Keşan-Enez bölgesinde coğrafi müşahedeler. Istanbul Üniversitesi Coğr. Enst. Derg. No 10. İstanbul. In Turkish. For its abstract in French see A. Ardel A. Ardel : 1961 Le Delta du Meriç et la Région Cotiere des evirons d Enez. Abstracts o f papers V th Congress Inqua. Poland. G. Chaput-A. Ardel-H. İnandık : 1956 Remarques sur les formes Cotieres entre Mersin et Taşucu. C. R. des Seances de l Acad. des Sciences, 242, Paris.

13 A n a d o l u K i y i l a r i n i j n H o l o s e n d e k i D e ğ İ ş m e l e r İ G. R. Credner : 1878 D ie Deltas. Pet. M itt. Ergh., 56-Gotha. B. Darkot : 1938 Ege haliçlerinin menşe ve tekâmülü. Sur l origine et l évolution morphologique des estuaires de la Mer d Egée. Coğrafi Araştırmalar. 1st. Üniv. Coğr. Enst. Y ay. No 4. İstanbul. In Turkish, French summary. B. Darkot-S. Erinç : 1954 Güneybatı Anadoluda coğrafi müşahedeler. İst. Ün. Coğr. Enst. Derg. No 5-6. İstanbul. Observations géographiques dans le Sudouest de VAnatolie.Review of the Geogr. Inst, o f the Univ. of Istanbul. No 1. Istanbul. S. Erinç : 1953 Çukurovanın alüvyal morfolojisi hakkında (On the alluvial morphology o f Çukurova). İst. Ün. Coğr. Enst. Derg. 2, No 3-4. İstanbul. İn Turkish. For its abstract in English see: S. Erinç 1961 S. Erinç : 1955 Gediz ve Küçük Menderes deltalarının Jeomorfolojisi. (Geomorphology of the deltas of Gediz and K üçük Menderes). 9. Coğrafya meslek haftası. Tebliğler ve Konferanslar. Türk Coğrafya Kurum u yay. İstanbul. In Turkish. S. Erinç : 1961 On the Pleistocene terraces o f Çukurova (Cilician Plain). Abst. o f Papers. V lth Congress Inqua. Poland. O. Erol : 1963 A si Nehri deltasının jeomorfolojisi ve dördüncü zaman deniz-akarsu sekileri. Die Geomorphologie des Orontes Deltas und der anschliessenden Pleistozaenen Strand und Flussterrassen. Ankara Üniv. Dil ve Tarih-Coğrafya Fak. Y ay. No A n kara. In Turkish with German summary. Th. Fischer : 1878 Küstenveraenderungen im Mittelmeergebiet. Ztschr. der Ges. für Erk. zu Berlin. 1878, A. Grund : 1904 Vorlaeufiger Bericht über physiographische Untersuchungen im Deltagebiet des Kleinen Meander bei Ajasoluk (Ephesus). Sitzb. d. Mat. Natw. Klasse d. Kais. Akademie d. Wiss. Bd C X V, Ab5t. I. pp A. Grund : 1911 Ephesus und M ilet. Naturw. Zeitschr. Lotos, 59, 6. Prag. H. inandık : Sinop-Terme arasındaki kıyıların morfolojik etüdü. Etude Morphologique du littoral entre Sinop et Terme. Revue de Geogr. Turque, No (1955). 17 (1957)- İstanbul. In Turkish with French summary.

14 102 O ğ u z E r o l H. inandık : 1957 Türkiye kıyılarının başlıca morfolojik meseleleri (The geomorphological problems of Turkish coasts). İst. Üniv. Coğr Enst. Derg. No 8. İstanbul. In Turkish. H. inandık : 1959 Ereğli Akçakoca kıyı bölgesinin Morfolojisi (Geomorphology o f the coastal region between Ereğli and Akçakoca). 1st. Ü niv. Coğr. Enst. Derg. No 10. İstanbul. In T u r kish. H. inandık : 1963 Sakarya Deltası (The Sakarya-delta). 1st. Üniv. Coğr. Enst. Derg. No 13. İstanbul. In Turkish. H. Kiepert : 1887 Veraenderungen im Mündungsgebiet des Flusses Hermos in Kleinasien. Globus. M. Pfannenstiel : 1944 D ie diluviale Entwicklungsgeschichte unt die Urgeschichte von Dardanellen Marmarameer und Bosporus. Geol. Rundsch. 34, M. Pfannenstiel : 1952 Das Quartar der Levante. Teil I. Die Küste Palestina-Syriens. Akad. d. Wiss. u. d. Lit. Abh. d. Mat. Naturw. Klasse. Jhrg. 1952, Nr. 7. Wiesbaden. A. Philippson : 1911 Reisen und Forschungen im westlichen Kleinasien. II. Pet. Mitt. Ergh. No 172. A. Philippson : 1918 Kleinasien. Handb. d. Reg. Geologie, V 3. N. Pınar : 1956 La Quaternaire en Turquie et les phases de Veffondrement de VEge'ıde. Actes du IV Cong. Int. du. Quat. Rome-Pise, 1953, p Roma L. J. Pons-C. H. Edelm an : 1963 A soil survey o f the Köyceğiz-Dalaman Project Area. Köyceğiz Dalaman sahası toprak etüdü. Topraksu Toprak ve Gübre Araşt. Enst. Toprak Etüdleri Serisi No 5. Ankara. In Turkish and English. W. M. R am sey : 1890 The historical geography o f Asia Minor. Roy. Geogr. Soc. Supp. Papers IV. W. M. R am sey : 1903 Cilicia, Tarsus and the great Taurus pass. Geogr. Tourn. X X I I, , 484. C. Ritter : Erdkunde I., X V II, 6. R. J. Russel : 1954 Alluvial morphology o f Anatolian rivers. Ann. Assoc. Amer. Geogr., X L IV, M. Şenyürek-E. Bostancı : 1958 Hatay vilâyetinde prehistorya araştırmaları. Prehistoric researches in the H atay Province. Belleten, X X I I, 86. Ankara. In Turkish and English. P. de Tchihatch eff : 1853 Asie Mineure, Geologie.

Prof. Dr. O ğuz E R O L

Prof. Dr. O ğuz E R O L GELİBOLU YARIM ADASININ BATI KIYILARINDA Y A LIT AŞI TEŞEK K Ü LLER İ Prof. Dr. O ğuz E R O L G elibolu Yarım adasının batı kıyılarında, A rıburnu nun biraz güneyinde Saros K örfezi kıyısında iki yerde

Detaylı

BURDUR HAVZASI NDA BULUNAN EN YAŞLI GÖLSEL İZ

BURDUR HAVZASI NDA BULUNAN EN YAŞLI GÖLSEL İZ ÖZ BURDUR HAVZASI NDA BULUNAN EN YAŞLI GÖLSEL İZ The Oldest Lake Shoreline in The Burdur Basin Araş. Gör. HAKAN YİĞİTBAŞIOĞLU* Burdur Havzası ndaki pluvial göl kıyısı izleri Türkiye Kuaterner i içinde

Detaylı

(1971-1985) ARASI KONUSUNU TÜRK TARİHİNDEN ALAN TİYATROLAR

(1971-1985) ARASI KONUSUNU TÜRK TARİHİNDEN ALAN TİYATROLAR ANABİLİM DALI ADI SOYADI DANIŞMANI TARİHİ :TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI : Yasemin YABUZ : Yrd. Doç. Dr. Abdullah ŞENGÜL : 16.06.2003 (1971-1985) ARASI KONUSUNU TÜRK TARİHİNDEN ALAN TİYATROLAR Kökeni Antik Yunan

Detaylı

KÖYCEĞİZ-DALAMAN ÇEVRESİNDEKİ TARİHİ YERLEŞME ALAN LARININ JEOMORFOLOJİK BİRİMLERLE İLİŞKİSİ (GÜNEYBATI ANADOLU)*

KÖYCEĞİZ-DALAMAN ÇEVRESİNDEKİ TARİHİ YERLEŞME ALAN LARININ JEOMORFOLOJİK BİRİMLERLE İLİŞKİSİ (GÜNEYBATI ANADOLU)* KÖYCEĞİZ-DALAMAN ÇEVRESİNDEKİ TARİHİ YERLEŞME ALAN LARININ JEOMORFOLOJİK BİRİMLERLE İLİŞKİSİ (GÜNEYBATI ANADOLU)* Yard. Doç. Dr. Ali Fuat DOĞU Köyceğiz ve Dalaman ovalan, genç tektonik hareketlerin morfolojide

Detaylı

ALANYA HALK EĞİTİMİ MERKEZİ BAĞIMSIZ YAŞAM İÇİN YENİ YAKLAŞIMLAR ADLI GRUNDTVIG PROJEMİZ İN DÖNEM SONU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

ALANYA HALK EĞİTİMİ MERKEZİ BAĞIMSIZ YAŞAM İÇİN YENİ YAKLAŞIMLAR ADLI GRUNDTVIG PROJEMİZ İN DÖNEM SONU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI ALANYA HALK EĞİTİMİ MERKEZİ BAĞIMSIZ YAŞAM İÇİN YENİ YAKLAŞIMLAR ADLI GRUNDTVIG PROJEMİZ İN DÖNEM SONU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI ALANYA PUBLIC EDUCATION CENTRE S FINAL INFORMATIVE MEETING OF THE GRUNDTVIG

Detaylı

MÜZİĞİN RESİM SANATINDA TARİHSEL SÜRECİ 20.yy SANATINA ETKİSİ VE YANSIMASI. Emin GÜLÖREN YÜKSEK LİSANS TEZİ. Resim Anasanat Dalı

MÜZİĞİN RESİM SANATINDA TARİHSEL SÜRECİ 20.yy SANATINA ETKİSİ VE YANSIMASI. Emin GÜLÖREN YÜKSEK LİSANS TEZİ. Resim Anasanat Dalı MÜZİĞİN RESİM SANATINDA TARİHSEL SÜRECİ 20.yy SANATINA ETKİSİ VE YANSIMASI YÜKSEK LİSANS TEZİ Resim Anasanat Dalı Danışman: Doç. Rıdvan COŞKUN Eskişehir Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Haziran

Detaylı

a, ı ı o, u u e, i i ö, ü ü

a, ı ı o, u u e, i i ö, ü ü Possessive Endings In English, the possession of an object is described by adding an s at the end of the possessor word separated by an apostrophe. If we are talking about a pen belonging to Hakan we would

Detaylı

HEARTS PROJESİ YAYGINLAŞTIRMA RAPORU

HEARTS PROJESİ YAYGINLAŞTIRMA RAPORU HEARTS PROJESİ YAYGINLAŞTIRMA RAPORU BOLU HALKIN EGITIMINI GELISTIRME VE DESTEKLEME DERNEGI TARAFINDAN ORGANİZE EDİLEN YAYGINLAŞTIRMA FAALİYETLERİ - TURKİYE Bolu Halkın Egitimini Gelistirme ve Destekleme

Detaylı

HÜRRİYET GAZETESİ: 1948-1953 DÖNEMİNİN YAYIN POLİTİKASI

HÜRRİYET GAZETESİ: 1948-1953 DÖNEMİNİN YAYIN POLİTİKASI T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ GAZETECİLİK ANABİLİM DALI HÜRRİYET GAZETESİ: 1948-1953 DÖNEMİNİN YAYIN POLİTİKASI Doktora Tezi Selda Bulut Tez Danışmanı Prof.Dr.Korkmaz Alemdar Ankara-2007

Detaylı

T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ISPARTA İLİ KİRAZ İHRACATININ ANALİZİ

T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ISPARTA İLİ KİRAZ İHRACATININ ANALİZİ T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ISPARTA İLİ KİRAZ İHRACATININ ANALİZİ Danışman Doç. Dr. Tufan BAL YÜKSEK LİSANS TEZİ TARIM EKONOMİSİ ANABİLİM DALI ISPARTA - 2016 2016 [] TEZ

Detaylı

Hukuk ve Hukukçular için İngilizce/ English for Law and Lawyers

Hukuk ve Hukukçular için İngilizce/ English for Law and Lawyers Hukuk ve Hukukçular için İngilizce/ English for Law and Lawyers Size iş imkanı sağlayacak bir sertifikaya mı ihtiyacınız var? Dünyanın önde gelen İngilizce sınavı TOLES, Hukuk İngilizcesi becerilerinin

Detaylı

İngilizce konu anlatımlarının devamı burada Tıkla! Spot On 8 Ders Kitabı Tüm Kelimeleri. How do we spell the Present Continuous Tense?

İngilizce konu anlatımlarının devamı burada Tıkla! Spot On 8 Ders Kitabı Tüm Kelimeleri. How do we spell the Present Continuous Tense? İngilizce konu anlatımlarının devamı burada Tıkla! 1 Spot On 8 Ders Kitabı Tüm Kelimeleri 2 How do we spell the Present Continuous Tense? 3 8.Sınıf İngilizce Ders Kitabı ve Çalışma Kitabı Cevapları 4 TOO

Detaylı

1 9 1 4 1 0 1 6 1 9 1 1-2012

1 9 1 4 1 0 1 6 1 9 1 1-2012 1 3 1 4 1 9 1 1 1 2 1 9 1 4 1 1 1 2 1 9 1 7 1 4 1 9 1 4 1 7 1 1 1 8 1 9 1 0 1 4 1 9 1 7 1 1 1 7 1 9 1 8 1 7 1 8 1 2 1 9 1 9 1 8 1 2 1 9 1 0 1 2 1 4 1 1 1 6 1 1 1 9 1 9 1 8 1 8 1 8 1 1 1 9 1 8 1 7 1 9 1

Detaylı

Yüz Tanımaya Dayalı Uygulamalar. (Özet)

Yüz Tanımaya Dayalı Uygulamalar. (Özet) 4 Yüz Tanımaya Dayalı Uygulamalar (Özet) Günümüzde, teknolojinin gelişmesi ile yüz tanımaya dayalı bir çok yöntem artık uygulama alanı bulabilmekte ve gittikçe de önem kazanmaktadır. Bir çok farklı uygulama

Detaylı

ENG ACADEMIC YEAR SPRING SEMESTER FRESHMAN PROGRAM EXEMPTION EXAM

ENG ACADEMIC YEAR SPRING SEMESTER FRESHMAN PROGRAM EXEMPTION EXAM ENG111 2016-2017 ACADEMIC YEAR SPRING SEMESTER FRESHMAN PROGRAM EXEMPTION EXAM Exam Type Date / Classes / Time Written Thursday, September 22 nd, 2016 Classes & Time to be announced on September 20th.

Detaylı

İŞLETMELERDE KURUMSAL İMAJ VE OLUŞUMUNDAKİ ANA ETKENLER

İŞLETMELERDE KURUMSAL İMAJ VE OLUŞUMUNDAKİ ANA ETKENLER ANKARA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ HALKLA İLİŞKİLER VE TANITIM ANA BİLİM DALI İŞLETMELERDE KURUMSAL İMAJ VE OLUŞUMUNDAKİ ANA ETKENLER BİR ÖRNEK OLAY İNCELEMESİ: SHERATON ANKARA HOTEL & TOWERS

Detaylı

THE IMPACT OF AUTONOMOUS LEARNING ON GRADUATE STUDENTS PROFICIENCY LEVEL IN FOREIGN LANGUAGE LEARNING ABSTRACT

THE IMPACT OF AUTONOMOUS LEARNING ON GRADUATE STUDENTS PROFICIENCY LEVEL IN FOREIGN LANGUAGE LEARNING ABSTRACT THE IMPACT OF AUTONOMOUS LEARNING ON GRADUATE STUDENTS PROFICIENCY LEVEL IN FOREIGN LANGUAGE LEARNING ABSTRACT The purpose of the study is to investigate the impact of autonomous learning on graduate students

Detaylı

Argumentative Essay Nasıl Yazılır?

Argumentative Essay Nasıl Yazılır? Argumentative Essay Nasıl Yazılır? Hüseyin Demirtaş Dersimiz: o Argumentative Essay o Format o Thesis o Örnek yazı Military service Outline Many countries have a professional army yet there is compulsory

Detaylı

MOZAİK SANATI ANTAKYA VE ZEUGMA MOZAİKLERİNİN RESİM ANALİZLERİ MEHMET ŞAHİN. YÜKSEK LİSANS TEZİ Resim Ana Sanat Dalı Danışman: Doç.

MOZAİK SANATI ANTAKYA VE ZEUGMA MOZAİKLERİNİN RESİM ANALİZLERİ MEHMET ŞAHİN. YÜKSEK LİSANS TEZİ Resim Ana Sanat Dalı Danışman: Doç. MOZAİK SANATI ANTAKYA VE ZEUGMA MOZAİKLERİNİN RESİM ANALİZLERİ MEHMET ŞAHİN Yüksek Lisans Tezi Eskişehir 2010 MOZAİK SANATI ANTAKYA VE ZEUGMA MOZAİKLERİNİN RESİM ANALİZLERİ MEHMET ŞAHİN YÜKSEK LİSANS TEZİ

Detaylı

TÜRKÇE ÖRNEK-1 KARAALİ KÖYÜ NÜN MONOGRAFYASI ÖZET

TÜRKÇE ÖRNEK-1 KARAALİ KÖYÜ NÜN MONOGRAFYASI ÖZET TÜRKÇE ÖRNEK-1 KARAALİ KÖYÜ NÜN MONOGRAFYASI ÖZET Bu çalışmada, Karaali Köyü nün fiziki, beşeri, ekonomik coğrafya özellikleri ve coğrafi yapısının orada yaşayan insanlarla olan etkileşimi incelenmiştir.

Detaylı

SANDIRAS DAĞINDAKİ BUZUL ŞEK İLLERİ

SANDIRAS DAĞINDAKİ BUZUL ŞEK İLLERİ SANDIRAS DAĞINDAKİ BUZUL ŞEK İLLERİ Yar d. Doç. Dr. Ali Fuat DOĞU* Sandıras Dağı (2295 m.) Ege Bölgesi ile Akdeniz Bölgesi sınırlarına hemen hemen paralel uzanan Gölgeli D ağlan nm güneybatı köşesinde

Detaylı

daha çok göz önünde bulundurulabilir. Öğrencilerin dile karşı daha olumlu bir tutum geliştirmeleri ve daha homojen gruplar ile dersler yürütülebilir.

daha çok göz önünde bulundurulabilir. Öğrencilerin dile karşı daha olumlu bir tutum geliştirmeleri ve daha homojen gruplar ile dersler yürütülebilir. ÖZET Üniversite Öğrencilerinin Yabancı Dil Seviyelerinin ve Yabancı Dil Eğitim Programına Karşı Tutumlarının İncelenmesi (Aksaray Üniversitesi Örneği) Çağan YILDIRAN Niğde Üniversitesi, Sosyal Bilimler

Detaylı

NOKTA VE ÇİZGİNİN RESİMSEL ANLATIMDA KULLANIMI Semih KAPLAN SANATTA YETERLİK TEZİ Resim Ana Sanat Dalı Danışman: Doç. Leyla VARLIK ŞENTÜRK Eylül 2009

NOKTA VE ÇİZGİNİN RESİMSEL ANLATIMDA KULLANIMI Semih KAPLAN SANATTA YETERLİK TEZİ Resim Ana Sanat Dalı Danışman: Doç. Leyla VARLIK ŞENTÜRK Eylül 2009 NOKTA VE ÇİZGİNİN RESİMSEL ANLATIMDA KULLANIMI SANATTA YETERLİK TEZİ Resim Ana Sanat Dalı Danışman: Doç. Leyla VARLIK ŞENTÜRK Eylül 2009 Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Eskişehir RESİMSEL

Detaylı

Cases in the Turkish Language

Cases in the Turkish Language Fluentinturkish.com Cases in the Turkish Language Grammar Cases Postpositions, circumpositions and prepositions are the words or morphemes that express location to some kind of reference. They are all

Detaylı

Delta Pulse 3 Montaj ve Çalıstırma Kılavuzu. www.teknolojiekibi.com

Delta Pulse 3 Montaj ve Çalıstırma Kılavuzu. www.teknolojiekibi.com Delta Pulse 3 Montaj ve Çalıstırma Kılavuzu http:/// Bu kılavuz, montajı eksiksiz olarak yapılmış devrenin kontrolü ve çalıştırılması içindir. İçeriğinde montajı tamamlanmış devrede çalıştırma öncesinde

Detaylı

Yarışma Sınavı A ) 60 B ) 80 C ) 90 D ) 110 E ) 120. A ) 4(x + 2) B ) 2(x + 4) C ) 2 + ( x + 4) D ) 2 x + 4 E ) x + 4

Yarışma Sınavı A ) 60 B ) 80 C ) 90 D ) 110 E ) 120. A ) 4(x + 2) B ) 2(x + 4) C ) 2 + ( x + 4) D ) 2 x + 4 E ) x + 4 1 4 The price of a book is first raised by 20 TL, and then by another 30 TL. In both cases, the rate of increment is the same. What is the final price of the book? 60 80 90 110 120 2 3 5 Tim ate four more

Detaylı

First Stage of an Automated Content-Based Citation Analysis Study: Detection of Citation Sentences

First Stage of an Automated Content-Based Citation Analysis Study: Detection of Citation Sentences First Stage of an Automated Content-Based Citation Analysis Study: Detection of Citation Sentences Zehra Taşkın, Umut Al & Umut Sezen {ztaskin, umutal, u.sezen}@hacettepe.edu.tr - 1 Plan Need for content-based

Detaylı

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TS EN ISO 19011:2011 Ocak 2012 ICS 13.120.10;13.020.10 KALİTE VE ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMLERİ TETKİK KILAVUZU Guidelines for quality and/or environmental management systems

Detaylı

by Karin Şeşetyan BS. In C.E., Boğaziçi University, 1994

by Karin Şeşetyan BS. In C.E., Boğaziçi University, 1994 A PROBABILISTIC ASSESSMENT OF THE SEISMIC HAZARD IN THE CAUCASUS IN TERMS OF SPECTRAL VALUES by Karin Şeşetyan BS. In C.E., Boğaziçi University, 1994 Submitted to Kandilli Observatory and Earthquake Research

Detaylı

Turkish and Kurdish influences in the Arabic Dialects of Anatolia. Otto Jastrow (Tallinn)

Turkish and Kurdish influences in the Arabic Dialects of Anatolia. Otto Jastrow (Tallinn) Türk Dilleri Araştırmaları, 21.1 (2011): 83-94 Turkish and Kurdish influences in the Arabic Dialects of Anatolia Otto Jastrow (Tallinn) Özet: Anadolu Arapçası, ayrı lehçeler (Sprachinseln) biçiminde ortaya

Detaylı

Günay Deniz D : 70 Ekim finansal se krizler, idir. Sinyal yakl. temi. olarak kabul edilebilir. Anahtar Kelimeler:

Günay Deniz D : 70 Ekim finansal se krizler, idir. Sinyal yakl. temi. olarak kabul edilebilir. Anahtar Kelimeler: finansal se krizler, idir. Sinyal yakl olarak kabul edilebilir. temi Anahtar Kelimeler: 63 THE PREDICTABILITY OF CRISES: THE CASE OF THE CRISIS OF 2008 ABSTRACT The economic crises in the World, especially

Detaylı

Yaz okulunda (2014 3) açılacak olan 2360120 (Calculus of Fun. of Sev. Var.) dersine kayıtlar aşağıdaki kurallara göre yapılacaktır:

Yaz okulunda (2014 3) açılacak olan 2360120 (Calculus of Fun. of Sev. Var.) dersine kayıtlar aşağıdaki kurallara göre yapılacaktır: Yaz okulunda (2014 3) açılacak olan 2360120 (Calculus of Fun. of Sev. Var.) dersine kayıtlar aşağıdaki kurallara göre yapılacaktır: Her bir sınıf kontenjanı YALNIZCA aşağıdaki koşullara uyan öğrenciler

Detaylı

BİLDİRİ ÖZLERİ AbstrActs

BİLDİRİ ÖZLERİ AbstrActs Kent si ODTÜ 28 Ocak - 1 Şubat 2019 with international participations nd Geological Congress of Turkey Kent si Urban Geology METU 70th GEOLOGICAL CONGRESS OF TURKEY ODTÜ 28 Ocak - 1 Şubat 2019 January

Detaylı

Konforun Üç Bilinmeyenli Denklemi 2016

Konforun Üç Bilinmeyenli Denklemi 2016 Mimari olmadan akustik, akustik olmadan da mimarlık olmaz! Mimari ve akustik el ele gider ve ben genellikle iyi akustik görülmek için orada değildir, mimarinin bir parçası olmalı derim. x: akustik There

Detaylı

WEEK 11 CME323 NUMERIC ANALYSIS. Lect. Yasin ORTAKCI.

WEEK 11 CME323 NUMERIC ANALYSIS. Lect. Yasin ORTAKCI. WEEK 11 CME323 NUMERIC ANALYSIS Lect. Yasin ORTAKCI yasinortakci@karabuk.edu.tr 2 INTERPOLATION Introduction A census of the population of the United States is taken every 10 years. The following table

Detaylı

2 0 15-2016 Eğitim-Öğretim Yılında

2 0 15-2016 Eğitim-Öğretim Yılında 2 0 15-2016 Eğitim-Öğretim Yılında TÜRKİYE'DEKİ YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI İÇİN YURT DIŞINDAN KABUL EDİLECEK ÖĞRENCİ KONTENJANLARI Yükseköğretim Genel Kurulunun 19.03.2015 tarihli toplantısında kabul edilen;

Detaylı

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır.

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. PLATO: Çevresine göre yüksekte kalmış, akarsular tarafından derince yarılmış geniş düzlüklerdir. ADA: Dört tarafı karayla

Detaylı

TÜRKiYE'DEKi ÖZEL SAGLIK VE SPOR MERKEZLERiNDE ÇALIŞAN PERSONELiN

TÜRKiYE'DEKi ÖZEL SAGLIK VE SPOR MERKEZLERiNDE ÇALIŞAN PERSONELiN Spor Bilimleri Dergisi Hacettepe]. ofsport Sciences 2004 1 15 (3J 125-136 TÜRKiYE'DEKi ÖZEL SAGLIK VE SPOR MERKEZLERiNDE ÇALIŞAN PERSONELiN ış TATMiN SEViYELERi Ünal KARlı, Settar KOÇAK Ortadoğu Teknik

Detaylı

KALEIDOSCOPES N.1. Solo Piano. Mehmet Okonşar

KALEIDOSCOPES N.1. Solo Piano. Mehmet Okonşar KALEIDOSCOPES N.1 Solo Piano Mehmet Okonşar Kaleidoscopes, bir temel ses dizisi üzerine kurulmuş ve bunların dönüşümlerini işleyen bir dizi yapıttan oluşmaktadır. Kullanılan bu temel ses dizisi, Alban

Detaylı

AİLE İRŞAT VE REHBERLİK BÜROLARINDA YAPILAN DİNİ DANIŞMANLIK - ÇORUM ÖRNEĞİ -

AİLE İRŞAT VE REHBERLİK BÜROLARINDA YAPILAN DİNİ DANIŞMANLIK - ÇORUM ÖRNEĞİ - T.C. Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı AİLE İRŞAT VE REHBERLİK BÜROLARINDA YAPILAN DİNİ DANIŞMANLIK - ÇORUM ÖRNEĞİ - Necla YILMAZ Yüksek Lisans Tezi Çorum

Detaylı

HIGH SCHOOL BASKETBALL

HIGH SCHOOL BASKETBALL SCHOOLS Bulletin No: 7 (08 December 21 December 2014 ) Page 1 BASKETBALL MIDDLESCHOOL STREETBALL 8B has won the match that it played against 8C and got 3rd place with a a score of 10-9. 8D became the champion

Detaylı

Bağlaç 88 adet P. Phrase 6 adet Toplam 94 adet

Bağlaç 88 adet P. Phrase 6 adet Toplam 94 adet ÖNEMLİ BAĞLAÇLAR Bu liste YDS için Önemli özellikle seçilmiş bağlaçları içerir. 88 adet P. Phrase 6 adet Toplam 94 adet Bu doküman, YDS ye hazırlananlar için dinamik olarak oluşturulmuştur. 1. although

Detaylı

THE SCHOOL S MYSTERY. Written and illustrated by Sarah Sweeney

THE SCHOOL S MYSTERY. Written and illustrated by Sarah Sweeney THE SCHOOL S MYSTERY Written and illustrated by Sarah Sweeney SEV Yayıncılık Eğitim ve Ticaret A.Ş. Nuhkuyusu Cad., No. 197 Üsküdar İş Merkezi, Kat 3, 34664 Bağlarbaşı, Üsküdar, İstanbul Tel.: (0216) 474

Detaylı

Grade 8 / SBS PRACTICE TEST Test Number 9 SBS PRACTICE TEST 9

Grade 8 / SBS PRACTICE TEST Test Number 9 SBS PRACTICE TEST 9 Grade 8 / SBS PRACTICE TEST Test Number 9 SBS PRACTICE TEST 9 1.-5. sorularda konuşma balonlarında boş bırakılan yerlere uygun düşen sözcük ya da ifadeyi bulunuz. 3. We can t go out today it s raining

Detaylı

PRELIMINARY REPORT. 19/09/2012 KAHRAMANMARAŞ PAZARCIK EARTHQUAKE (SOUTHEAST TURKEY) Ml=5.1.

PRELIMINARY REPORT. 19/09/2012 KAHRAMANMARAŞ PAZARCIK EARTHQUAKE (SOUTHEAST TURKEY) Ml=5.1. PRELIMINARY REPORT 19/09/2012 KAHRAMANMARAŞ PAZARCIK EARTHQUAKE (SOUTHEAST TURKEY) Ml=5.1 www.deprem.gov.tr www.afad.gov.tr REPUBLIC OF TUKEY MANAGEMENT PRESIDENCY An earthquake with magnitude Ml=5.1 occurred

Detaylı

K A R A PIN A R, EREĞLİ VE AK SARAY A R A SINDA K ALAN. Doç. Dr. Özdoğan S Ü R

K A R A PIN A R, EREĞLİ VE AK SARAY A R A SINDA K ALAN. Doç. Dr. Özdoğan S Ü R K A R A PIN A R, EREĞLİ VE AK SARAY A R A SINDA K ALAN M IN T A K A D A Ü ST PL to SE N -K U A T E R N E R V O LK A N İZM A SI Doç. Dr. Özdoğan S Ü R Anadoluda Üst Pliosen-Kuaterner e ait volkanik taşların

Detaylı

Makbul Re y Tefsirinin Yöneldiği Farklı Alanlar. The Different Fields Twords That The Commentary By Judgement Has Gone

Makbul Re y Tefsirinin Yöneldiği Farklı Alanlar. The Different Fields Twords That The Commentary By Judgement Has Gone Ahmet ALABALIK *1 Özet Bilindiği üzere re y tefsiri makbul ve merdut olmak üzere iki kısma ayrılır. Bu makalede makbul olan re y tefsirlerindeki farklı yönelişleri ele aldık. Nitekim re y tefsiri denildiğinde

Detaylı

YARASA VE ÇİFTLİK GÜBRESİNİN BAZI TOPRAK ÖZELLİKLERİ ve BUĞDAY BİTKİSİNİN VERİM PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ

YARASA VE ÇİFTLİK GÜBRESİNİN BAZI TOPRAK ÖZELLİKLERİ ve BUĞDAY BİTKİSİNİN VERİM PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DOKTORA TEZİ YARASA VE ÇİFTLİK GÜBRESİNİN BAZI TOPRAK ÖZELLİKLERİ ve BUĞDAY BİTKİSİNİN VERİM PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA ANABİLİM

Detaylı

COĞRAFYANIN PUSULASI HARİTALARLA COĞRAFYA 2018 KPSS BAYRAM MERAL

COĞRAFYANIN PUSULASI HARİTALARLA COĞRAFYA 2018 KPSS BAYRAM MERAL COĞRAFYANIN PUSULASI HARİTALARLA COĞRAFYA 2018 BAYRAM MERAL 1 Genel Yetenek - Cihan URAL Yazar Bayram MERAL ISBN 978-605-9459-31-0 Yayın ve Dağıtım Dizgi Tasarım Kapak Tasarımı Yayın Sertifika No. Baskı

Detaylı

ÖNEMLİ PREPOSİTİONAL PHRASES

ÖNEMLİ PREPOSİTİONAL PHRASES ÖNEMLİ PREPOSİTİONAL PHRASES Bu liste YDS için Önemli özellikle seçilmiş prepositional phrase leri içerir. 74 adet Toplam 74 adet İngilizce Türkçe Tür 1. with the help -ın yardımıyla with the aid -ın yardımıyla

Detaylı

This empire began in 330 and lasted until 1453, for 1123 years.

This empire began in 330 and lasted until 1453, for 1123 years. This empire began in 330 and lasted until 1453, for 1123 years. The Byzantine Empire began with the Emperor Constantine who reigned for thirteen years a total of 88 emperors were to reign during the course

Detaylı

T.C. MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ Fen-Edebiyat Fakültesi

T.C. MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ Fen-Edebiyat Fakültesi T.C. EHET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ Fen-Edebiyat Fakültesi ÖĞRETİ YILI : 2015 / 2016 PROGRAI : COĞRAFYA Dersin (adı,teorik,uygulama,kredisi, toplam ve AKT değişikliklerinde; dersin kodu "15" ile başlayacak,

Detaylı

CALUM SAILS AWAY. Written and illustrated by Sarah Sweeney

CALUM SAILS AWAY. Written and illustrated by Sarah Sweeney CALUM SAILS AWAY Written and illustrated by Sarah Sweeney SEV Yayıncılık Eğitim ve Ticaret A.Ş. Nuhkuyusu Cad., No. 197 Üsküdar İş Merkezi, Kat 3, 34664 Bağlarbaşı, Üsküdar, İstanbul Tel.: (0216) 474 23

Detaylı

TÜRKİYE DE BİREYLERİN AVRUPA BİRLİĞİ ÜYELİĞİNE BAKIŞI Attitudes of Individuals towards European Union Membership in Turkey

TÜRKİYE DE BİREYLERİN AVRUPA BİRLİĞİ ÜYELİĞİNE BAKIŞI Attitudes of Individuals towards European Union Membership in Turkey T.C. BAŞBAKANLIK DEVLET İSTATİSTİK ENSTİTÜSÜ State Institute of Statistics Prime Ministry Republic of Turkey TÜRKİYE DE BİREYLERİN AVRUPA BİRLİĞİ ÜYELİĞİNE BAKIŞI Attitudes of Individuals towards European

Detaylı

SBR331 Egzersiz Biyomekaniği

SBR331 Egzersiz Biyomekaniği SBR331 Egzersiz Biyomekaniği Açısal Kinematik 1 Angular Kinematics 1 Serdar Arıtan serdar.aritan@hacettepe.edu.tr Mekanik bilimi hareketli bütün cisimlerin hareketlerinin gözlemlenebildiği en asil ve kullanışlı

Detaylı

ÖNEMLİ PREPOSİTİONAL PHRASES

ÖNEMLİ PREPOSİTİONAL PHRASES ÖNEMLİ PREPOSİTİONAL PHRASES Bu liste YDS için Önemli özellikle seçilmiş prepositional phrase leri içerir. 72 adet Preposition 2 adet Toplam 74 adet Bu doküman, YDS ye hazırlananlar için dinamik olarak

Detaylı

1. Superlative lerden sonra gelen fiil infinitive olur. ( the latest species to join the

1. Superlative lerden sonra gelen fiil infinitive olur. ( the latest species to join the 1. Superlative lerden sonra gelen fiil infinitive olur. ( the latest species to join the rank of ) 2. for/in/during/over/within (fidow) : last/past time olduğunda bu prepositionlar gelir. 3. Now that;

Detaylı

SEVİYE 1 GÜZ DÖNEMİ 2.ÇEYREK - TEKRAR KURU (8 hafta ders saati)

SEVİYE 1 GÜZ DÖNEMİ 2.ÇEYREK - TEKRAR KURU (8 hafta ders saati) SEVİYE 1 GÜZ DÖNEMİ 2.ÇEYREK TEKRAR KURU 20162017 (8 hafta 184 ders saati) 1 Hafta Üniteler Kitap ı İçerik Ekstra 59 Aralık, 2016 1.1 1.2 1.3 Icebreakers verb to be subject pro The verb to be : Affirmative,

Detaylı

Akarsu aşındırma ve biriktirme şekilleri nelerdir?

Akarsu aşındırma ve biriktirme şekilleri nelerdir? On5yirmi5.com Akarsu aşındırma ve biriktirme şekilleri nelerdir? Akarsular yeryüzünün şekillenmesinde en etkili olan dış kuvvetlerdir. Çünkü, kutup bölgeleri, çöller ve dağların yüksek kısımları dışında

Detaylı

MM103 E COMPUTER AIDED ENGINEERING DRAWING I

MM103 E COMPUTER AIDED ENGINEERING DRAWING I MM103 E COMPUTER AIDED ENGINEERING DRAWING I ORTHOGRAPHIC (MULTIVIEW) PROJECTION (EŞLENİK DİK İZDÜŞÜM) Weeks: 3-6 ORTHOGRAPHIC (MULTIVIEW) PROJECTION (EŞLENİK DİK İZDÜŞÜM) Projection: A view of an object

Detaylı

CHANGE GUIDE BSP Turkey

CHANGE GUIDE BSP Turkey IATA TRAVEL AGENT CHANGE GUIDE BSP Turkey CHECKLIST - IATA TRAVEL AGENT CHECK LIST Please note that as of 4 th of October 2016 all Change requests should only be submitted via IATA customer portal at www.iata.org/cs.

Detaylı

Do not open the exam until you are told that you may begin.

Do not open the exam until you are told that you may begin. ÖRNEKTİR ÖRNEKTİR ÖRNEKTİR ÖRNEKTİR ÖRNEKTİR OKAN ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ 03.11.2011 MAT 461 Fonksiyonel Analiz I Ara Sınav N. Course ADI SOYADI ÖĞRENCİ NO İMZA Do not open

Detaylı

Sokak Hayvanları yararına olan bu takvim, Ara Güler tarafından bağışlanan fotoğraflardan oluşmaktadır. Ara Güler

Sokak Hayvanları yararına olan bu takvim, Ara Güler tarafından bağışlanan fotoğraflardan oluşmaktadır. Ara Güler Sokak Hayvanları yararına olan bu takvim, Ara Güler tarafından bağışlanan fotoğraflardan oluşmaktadır. Ara Güler All the photographs used in this calendar have been donated by Ara Güler for the benefit

Detaylı

WATER AND IRRIGATION SECTOR IN TURKEY

WATER AND IRRIGATION SECTOR IN TURKEY WATER AND IRRIGATION SECTOR IN TURKEY ZARAGOZA, 7th March 2017 FATMA KAYHAN COMMERCIAL COUNSELOR Oficina Comercial de la Embajada de Turquía en Madrid Embassy of the Republic of Turkey-Commercial Office

Detaylı

empati adam fawer 94CA80D2E9C0D7A06FE68F357BDFD9E4 Empati Adam Fawer

empati adam fawer 94CA80D2E9C0D7A06FE68F357BDFD9E4 Empati Adam Fawer Empati Adam Fawer Thank you for downloading. As you may know, people have search numerous times for their chosen books like this, but end up in harmful downloads. Rather than enjoying a good book with

Detaylı

BOĞAZİÇİ UNIVERSITY KANDİLLİ OBSERVATORY and EARTHQUAKE RESEARCH INSTITUTE GEOMAGNETISM LABORATORY

BOĞAZİÇİ UNIVERSITY KANDİLLİ OBSERVATORY and EARTHQUAKE RESEARCH INSTITUTE GEOMAGNETISM LABORATORY Monthly Magnetic Bulletin May 2015 BOĞAZİÇİ UNIVERSITY KANDİLLİ OBSERVATORY and EARTHQUAKE RESEARCH INSTITUTE GEOMAGNETISM LABORATORY http://www.koeri.boun.edu.tr/jeomanyetizma/ Magnetic Results from İznik

Detaylı

5İ Ortak Dersler. İNGİLİZCE II Okutman Aydan ERMİŞ

5İ Ortak Dersler. İNGİLİZCE II Okutman Aydan ERMİŞ Listmania Part 2 Ünite 12 5İ Ortak Dersler İNGİLİZCE II Okutman Aydan ERMİŞ 1 Ünite 12 LISTMANIA PART 2 Okutman Aydan ERMİŞ İçindekiler 12.1. PRESENT PERFECT & PAST SIMPLE... 4 12.1.1. Review of verb forms...

Detaylı

Sample IELTS Task 2 scoring band 6

Sample IELTS Task 2 scoring band 6 Merhaba, Aşağıda ortalama 6 seviyesinde bir öğrencinin IELTS Academic Writing Task 2 için yazdığı Essay i ve her paragraph ile ilgili yorumları bulacaksınız. IELTS WRITING TASK 2 You should spend about

Detaylı

a, ı ı o, u u e, i i ö, ü ü şu that (something relatively nearby) şu ekmek o that (something further away) o dondurma

a, ı ı o, u u e, i i ö, ü ü şu that (something relatively nearby) şu ekmek o that (something further away) o dondurma Recap Çoğullar ler If the final vowel is a, ı, o or u, then use lar. limonlar, çocuklar If the final vowel is e, i, ö or ü, then use ler. zeytinler, ekmekler This, That, These and Those bu this bu limon

Detaylı

SCHVVEÎZER, Günther Untersuchungen zur Physiogeographie von Ostanatolien und Nordvvestiran. Geomorhologische, klima und hydrogeographische

SCHVVEÎZER, Günther Untersuchungen zur Physiogeographie von Ostanatolien und Nordvvestiran. Geomorhologische, klima und hydrogeographische SCHVVEÎZER, Günther. 1975. Untersuchungen zur Physiogeographie von Ostanatolien und Nordvvestiran. Geomorhologische, klima und hydrogeographische Studien in Vansee- und Rezaiyehsee- G ebiet -T übinger

Detaylı

Zest. : Shower Unit (Flat) Kompakt Duş Ünitesi (Flat) Description Tan m. : 90x90. Size / Ebat (cm) : 2.5. Depth / Derinlik (cm) Weight / A rl k (kg)

Zest. : Shower Unit (Flat) Kompakt Duş Ünitesi (Flat) Description Tan m. : 90x90. Size / Ebat (cm) : 2.5. Depth / Derinlik (cm) Weight / A rl k (kg) Zest Description Tan m : Shower Unit (Flat) Kompakt Duş Ünitesi (Flat) Left/Sol Right/Sağ Size / Ebat (cm) : 90x90 Depth / Derinlik (cm) : 2.5 Weight / A rl k (kg) : min. 75 max. 90 Height / Yükseklik

Detaylı

Was founded in 1967 by Narin Family ; active in industry since 1934 and currently one of the most prominent and established tourism groups in Turkey

Was founded in 1967 by Narin Family ; active in industry since 1934 and currently one of the most prominent and established tourism groups in Turkey 1 About Martı Hotel Was founded in 1967 by Narin Family ; active in industry since 1934 and currently one of the most prominent and established tourism groups in Turkey Initiated Turkey s first resort

Detaylı

U.D.E.K. Üniversite Düzeyinde Etkisi. M Hëna e Plotë Bedër Universitesi. ÖZET

U.D.E.K. Üniversite Düzeyinde Etkisi. M Hëna e Plotë Bedër Universitesi. ÖZET U.D.E.K Üniversite Düzeyinde Etkisi M Hëna e Plotë Bedër Universitesi mehmetarslantas1907@hotmail.com ÖZET Türk dizilerine ilginin far Buna paralel olarak duyan genç izleyiciler Arnavutça- ABSTRACT The

Detaylı

Present continous tense

Present continous tense Present continous tense This tense is mainly used for talking about what is happening now. In English, the verb would be changed by adding the suffix ing, and using it in conjunction with the correct form

Detaylı

NEY METODU SAYFA 082 NEY METHOD PAGE 082. well.

NEY METODU SAYFA 082 NEY METHOD PAGE 082. well. NEY METODU SAYFA 082 NEY METHOD PAGE 082 ÜÇÜNCÜ DEVRE SESLERİNİN PORTE VE NEY ÜZERİNDEKİ YERLERİ Üçüncü devre sesleri ile eser icrasına başlamadan önce, öğrendiğimiz 7 perdenin, porte üzerindeki yerlerini,

Detaylı

ELDAŞ Elektrik Elektronik Sanayi ve Tic.A.Ş.

ELDAŞ Elektrik Elektronik Sanayi ve Tic.A.Ş. Sayfa (Page): 2/9 LVD Deney Raporu LVD Testing Report İÇİNDEKİLER (Contents) 1 Dokümantasyon Sayfa (Documentation) 1.1 DGC, Çevre Koşulları ve Sembollerin Tanımları 3 (Conditions/Power Utilized,Description

Detaylı

ÇEVRESEL TEST HİZMETLERİ 2.ENVIRONMENTAL TESTS

ÇEVRESEL TEST HİZMETLERİ 2.ENVIRONMENTAL TESTS ÇEVRESEL TEST HİZMETLERİ 2.ENVIRONMENTAL TESTS Çevresel testler askeri ve sivil amaçlı kullanılan alt sistem ve sistemlerin ömür devirleri boyunca karşı karşıya kalabilecekleri doğal çevre şartlarına dirençlerini

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Gonca Reyhan Akkartal Doğum Tarihi: 03/08/1984 Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Doktora Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi Maltepe

Detaylı

A UNIFIED APPROACH IN GPS ACCURACY DETERMINATION STUDIES

A UNIFIED APPROACH IN GPS ACCURACY DETERMINATION STUDIES A UNIFIED APPROACH IN GPS ACCURACY DETERMINATION STUDIES by Didem Öztürk B.S., Geodesy and Photogrammetry Department Yildiz Technical University, 2005 Submitted to the Kandilli Observatory and Earthquake

Detaylı

AB surecinde Turkiyede Ozel Guvenlik Hizmetleri Yapisi ve Uyum Sorunlari (Turkish Edition)

AB surecinde Turkiyede Ozel Guvenlik Hizmetleri Yapisi ve Uyum Sorunlari (Turkish Edition) AB surecinde Turkiyede Ozel Guvenlik Hizmetleri Yapisi ve Uyum Sorunlari (Turkish Edition) Hakan Cora Click here if your download doesn"t start automatically AB surecinde Turkiyede Ozel Guvenlik Hizmetleri

Detaylı

2. Malzeme ve Yöntem 3. Bulgular 3.1. Avülsiyon Sonrası

2. Malzeme ve Yöntem 3. Bulgular 3.1. Avülsiyon Sonrası Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Cilt: 9 Sayı: 42 Volume: 9 Issue: 42 Şubat 2016 February 2016 www.sosyalarastirmalar.com Issn: 1307-9581 CEYHAN NEHRİ

Detaylı

NEYZEN ERCAN IRMAK. 1956 yılında Eskişehir de doğdu. He was born in 1956, in Eskişehir.

NEYZEN ERCAN IRMAK. 1956 yılında Eskişehir de doğdu. He was born in 1956, in Eskişehir. 1 NEYZEN ERCAN IRMAK 1956 yılında Eskişehir de doğdu. He was born in 1956, in Eskişehir. 2 Müzik tutkusu, çocukluk yıllarında kaval çalarak başladı. Bu tutku onun önce Bursa ya, sonra İstanbul a yerleşmesine

Detaylı

HOW TO MAKE A SNAPSHOT Snapshot Nasil Yapilir. JEFF GOERTZEN / Art director, USA TODAY

HOW TO MAKE A SNAPSHOT Snapshot Nasil Yapilir. JEFF GOERTZEN / Art director, USA TODAY HOW TO MAKE A SNAPSHOT Snapshot Nasil Yapilir JEFF GOERTZEN / Art director, USA TODAY HEADLINE: How many minutes a day do you or someone else walk your dog? 0 minutes 13% 1-19 minutes 24% 20-39 minutes

Detaylı

AKARSULAR

AKARSULAR AKARSULAR Dünya yüzeyinin şekillenmesi açısından en önemli pay hiç şüphesiz akarsulara aittir. Yüzeydeki sularının bir yatak içinde toplanıp akmasıyla oluşurlar. Akarsuyun doğduğu yere akarsu kaynağı,

Detaylı

Türkiye yi Anlama Kılavuzu

Türkiye yi Anlama Kılavuzu Türkiye yi Anlama Kılavuzu Doç. Dr. Halil Nalçaoğlu İstanbul Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemleri Bl. / Y. Lis Prog. http://mis.bilgi.edu.tr hnalcaoglu@bilgi.edu.tr 1 Research Design Life Trends

Detaylı

1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir?

1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir? 1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir? a. Ova b. Vadi c. Plato d. Delta 2- Coğrafi bölgelerle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? a. Coğrafi özellikleri

Detaylı

Exercise 2 Dialogue(Diyalog)

Exercise 2 Dialogue(Diyalog) Going Home 02: At a Duty-free Shop Hi! How are you today? Today s lesson is about At a Duty-free Shop. Let s make learning English fun! Eve Dönüş 02: Duty-free Satış Mağazasında Exercise 1 Vocabulary and

Detaylı

IDENTITY MANAGEMENT FOR EXTERNAL USERS

IDENTITY MANAGEMENT FOR EXTERNAL USERS 1/11 Sürüm Numarası Değişiklik Tarihi Değişikliği Yapan Erman Ulusoy Açıklama İlk Sürüm IDENTITY MANAGEMENT FOR EXTERNAL USERS You can connect EXTERNAL Identity Management System (IDM) with https://selfservice.tai.com.tr/

Detaylı

Implementing Benchmarking in School Improvement

Implementing Benchmarking in School Improvement Implementing Benchmarking in School Improvement "Bu proje T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı, AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığınca (Türkiye Ulusal Ajansı, http://www.ua.gov.tr) yürütülen Erasmus+

Detaylı

KPSS. Harita Seti. Türkiye Coğrafyası. Doğu ATEŞ

KPSS. Harita Seti. Türkiye Coğrafyası. Doğu ATEŞ KPSS Türkiye Coğrafyası Harita Seti Doğu ATEŞ 1 2 Değerli KPSS adayları, İlk kez 2007 yılında hazırladığımız Türkiye coğrafyası harita seti, 2007-2008 - 2009 yıllarında yüzbinlerce kez indirilmişti. İlerleyen

Detaylı

Bedri Baykam. Atatürk Caddesi 386/A, Alsancak 35220, Izmir Tel/Fax: *

Bedri Baykam. Atatürk Caddesi 386/A, Alsancak 35220, Izmir Tel/Fax: * 08~29 Ocak/Jan. 2016 Kültür Sanat Merkezi Kordon'da Atatürk Caddesi 386/A, Alsancak 35220, Izmir Tel/Fax: +90 232 4649935 * 4649835 Http://www.kedikultursanat.org*info@kedikultursanat.org Kültür Sanat

Detaylı

Lesson 72: Present Perfect Simple. Ders 72: Yakın Geçmiş Zaman

Lesson 72: Present Perfect Simple. Ders 72: Yakın Geçmiş Zaman Lesson 72: Present Perfect Simple Ders 72: Yakın Geçmiş Zaman Reading (Okuma) I have been to that cinema before. (Daha önce o sinemaya gittim.) He has studied English. (İngilizce eğ itimi aldı.) They have

Detaylı

Fiziki Özellikleri. Coğrafi Konumu Yer Şekilleri İklimi

Fiziki Özellikleri. Coğrafi Konumu Yer Şekilleri İklimi KİMLİK KARTI Başkent: Roma Yüz Ölçümü: 301.225 km 2 Nüfusu: 60.300.000 (2010) Resmi Dili: İtalyanca Dini: Hristiyanlık Kişi Başına Düşen Milli Gelir: 29.500 $ Şehir Nüfus Oranı: %79 Ekonomik Faal Nüfus

Detaylı

SAMSUN DELTALARI VE BEKLENEN DEĞİŞMELER

SAMSUN DELTALARI VE BEKLENEN DEĞİŞMELER SAMSUN DELTALARI VE BEKLENEN DEĞİŞMELER Ali UZUN Giriş Samsun ili sınırları içindeki Yeşilırmak ve Kızılırmak deltalarına Samsun deltaları denir. Bu iki deltanın birbirine komşu olmaları, benzer oluşum

Detaylı

Tanrının Varlığının Ontolojik Kanıtı a

Tanrının Varlığının Ontolojik Kanıtı a Iğd Üniv Sos Bil Der / Igd Univ Jour Soc Sci Sayı / No. 8, Ekim / October 2015: 13-19 Entelekya / Entelecheia Tanrının Varlığının Ontolojik Kanıtı a Çeviren İLYAS ALTUNER b Geliş Tarihi: 01.10.2015 Kabul

Detaylı

Turkey and Turkish Studies Abstracts

Turkey and Turkish Studies Abstracts 2016 3 rd Annual International Conference on Turkey and Turkish Studies, Turkey and Turkish Studies Abstracts Third Annual International Conference on Turkey and Turkish Studies 27-30 June2016, Athens,

Detaylı

PROTOHİSTORYA VE ÖNASYA ARKEOLOJİSİ ANABİLİM DALI 2015-2016 LİSANS EĞİTİM PROGRAMI

PROTOHİSTORYA VE ÖNASYA ARKEOLOJİSİ ANABİLİM DALI 2015-2016 LİSANS EĞİTİM PROGRAMI ANADAL EĞİTİM PROGRAMI ZORUNLU DERSLERİ 1. SINIF 1. YARIYIL 1 2 YDİ 101 YDA 101 YDF 101 GUS 101 GUS 103 HYK 101 BED 101 3 ATA 101 Temel Yabancı Dil İngilizce/ Basic English Temel Yabancı Dil Almanca/ Basic

Detaylı

: Shower Unit (Flat) : Kompakt Duș Ünitesi (Flat)

: Shower Unit (Flat) : Kompakt Duș Ünitesi (Flat) Veo Description Tanım : Shower Unit (Flat) : Kompakt Duș Ünitesi (Flat) Left/Sol Right/Sağ Size / Ebat (cm) : 190x90 Depth / Derinlik (cm) : 3,5 Height / Yükseklik (cm) : 215 Weight / Ağırlık (kg) : min.

Detaylı

KIYILARIMIZDA NELER OLUYOR? Google Earth Görüntüleri Üzerine Düşünceler KIRINTILI KIYILARDAKİ ÇÖKELME OR- TAMLARI, TRANSGRESYON REGRES- YON

KIYILARIMIZDA NELER OLUYOR? Google Earth Görüntüleri Üzerine Düşünceler KIRINTILI KIYILARDAKİ ÇÖKELME OR- TAMLARI, TRANSGRESYON REGRES- YON KIYILARIMIZDA NELER OLUYOR? Google Earth Görüntüleri Üzerine Düşünceler Doç. Dr. Ayhan ILGAR * Karalar ve denizler arasındaki dinamik arayüzeyler olan kıyılar ve geniş ölçüde kıyıkuşakları tarih boyunca

Detaylı

Virtualmin'e Yeni Web Sitesi Host Etmek - Domain Eklemek

Virtualmin'e Yeni Web Sitesi Host Etmek - Domain Eklemek Yeni bir web sitesi tanımlamak, FTP ve Email ayarlarını ayarlamak için yapılması gerekenler Öncelikle Sol Menüden Create Virtual Server(Burdaki Virtual server ifadesi sizi yanıltmasın Reseller gibi düşünün

Detaylı