ISSN:2149-7710 BORNOVA BÜYÜK PARK



Benzer belgeler
BİF (Bornova İçin Fikirler)

BİF (Bornova İçin Fikirler)

BÜYÜKPARK SOSYAL ODAKLI KAFETERYA TASARIMI

ISSN: BORNOVA ATATÜRK

YASSITEPE ARCHEOPARK: DİJİTAL ARKEOLOJİ ARAŞTIRMA VE ZİYARETÇİ MERKEZİ

.88N BORNOVA KÜÇÜK PARK K*N9

ISSN: EYLÜL 2017 SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ

ISSN: BORNOVA KENT MEYDANI

ISSN: EYLÜL 2017 YAŞAR ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ


SATURN RAF TEKNOLOJİSİNDE YENİ DEVRİM

İŞLETMELERDE KURUMSAL İMAJ VE OLUŞUMUNDAKİ ANA ETKENLER

Argumentative Essay Nasıl Yazılır?

T.C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON BİRİMİ




İ İ İ




Ş Ç İ İ İ Ç Ş

Ö








Ç Ö Ş Ş Ç Ü Ş Ş Ö Ü















Ö Ç Ö




İ İ Ö Ö







Ç Ç Ş Ö






İ İ








ğ ğ Ö ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ Ö ğ ğ ğ ğ







ç ış ı ı ı ı ı ı ı ıı ı çı ı ı ı ı ığı ı ğ ı ı ı ıı ı ı ı

HAKKIMIZDA. Zaman her zamankinden daha değerli...




hakkımızda about us ISO ISO 9001 ISO 18001

BİR İLETİŞİM BİÇİMİ OLARAK MODA: TÜRKİYE'DE TOPLUMSAL DEĞİŞME AÇISINDAN ÖRNEK OLAY İNCELEMESİ (TESETTÜR MODASI)

PROJE. NEO TEK kent ekipmanlari

NOKTA VE ÇİZGİNİN RESİMSEL ANLATIMDA KULLANIMI Semih KAPLAN SANATTA YETERLİK TEZİ Resim Ana Sanat Dalı Danışman: Doç. Leyla VARLIK ŞENTÜRK Eylül 2009


STRAIGHT. Correct address for linear lighting: STRAIGHT

INDEX. I. Regional Partnerships Official Partners of the OPEN DAYS 2013

Araştırma Enstitusu Mudurlugu, Tekirdag (Sorumlu Yazar)

BAYAN DİN GÖREVLİSİNİN İMAJI VE MESLEĞİNİ TEMSİL GÜCÜ -Çorum Örneği-

AİLE İRŞAT VE REHBERLİK BÜROLARINDA YAPILAN DİNİ DANIŞMANLIK - ÇORUM ÖRNEĞİ -

BİF (Bornova İçin Fikirler)

BOLU KENT VİZYONU HEDEF 2023

Yarışmanın asli jüri üyeleri ile danışman ve raportörü 03 Aralık 2011 günü, saat 10:00'da İTÜ, Taşkışla da eksiksiz olarak toplanmıştır.

BELEDİYEDE YAPILAN CBS ÇALIŞMALARINDAN ELDE EDİLEN 2 BOYUTLU VE 3 BOYUTLU TEMATİK HARİTALARIN SUNUMU

adana mersin kayseri feke cd. turgut özal bul. Beyzade Tower otogar

Kayseri Kültür Sanat REHBERİ

3X3 Stratejik Tasarım Programı

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı. Dr. Vahdettin Ertaş. Finansal Erişim Konferansı. Açılış Konuşması. 3 Haziran 2014

Transkript:

ISSN:2149-7710 BORNOVA BÜYÜK PARK K N A AR PRO 1 OK Y Ü ÜN V R N B R N Ü Ü R V B P AN A A ANAB A K N A AR PRO RA

2

3 Y O A A B B B BİF (Bornova İçin Fikirler) Bir kenti tasarlamak, o kent için bir yașam hayal etmek ve bu hayali gerçekleștirmeye çalıșmak, yerel yönetimlerin en önemli görevleri arasındadır. Bornova Belediyesi olarak, bu görevi yerine getirirken en önem verdiğimiz unsurlardan bir tanesi ortak akıl ilkesidir. Bizler Bornova da, Bornova için üretilen tüm fikirleri kentimizde yer alan tüm yerel inisiyatiflerin ve paydașların katılımı ile ele alıyor ve geliștiriyoruz. Bu sebeple, kentimizde yașayan tüm paydașlarımızı koordine edip yönlendirmeyi de önemli önceliklerimiz arasında görüyoruz. Bu doğrultuda hedefimiz tüm paydașlarımızla beraber kent yașamını tasarlamak ve sürdürmektir. Özellikle üniversitelerle birlikte geliștirdiğimiz ve geliștirmeye devam ettiğimiz projelerle bu hedefimize bir adım daha yaklaștığımızı düșünmekteyiz. Göreve geldiğimiz günden itibaren Kentsel Tasarım Müdürlüğümüz koordinasyonunda pek çok üniversite ile ortak proje üretilmektedir. Üretilen bu projeler, Bornova nın geleceğinin tasarlanması için ortaya konan fikirler ve hayallerdir. Bu fikir ve hayallerin tamamını hayata geçirmek belki olanaksızdır ancak, Bornova nın geleceğinin tasarlanması noktasında ortaya konan her bir düșünce, her bir fikir, ulașmak istediğimiz hedef için feyz alacağımız önemli basamak tașlarını olușturmaktadır. Tüm bu çalıșmalardan seçilen projeleri BİF (Bornova İçin Fikirler) ana bașlığı ile yayımlayarak Bornova nın geleceğine dair fikirleri paylașmak istedik. Sonuç olarak, BİF Yayınlarının bir bașlangıç olması ve yerel yönetimler ile bilginin üretim merkezi olan üniversitelerimizin iș birliğinin geleneksel hale gelmesini diliyor, ortak projelerde bizlerle birlikte çalıșan üniversitelerimize, öğretim görevlilerimize ve öğrenci arkadașlarımıza sonsuz teșekkürler ediyoruz.

4 BORNOVA BÜYÜK PARK K N S ASARI PRO S

5 Y N R Kentsel Tasarım programımızda, stüdyo konularına paralel olarak kısa süreli, birden fazla tasarım probleminin çözümü Urban Design Practice dersinin konusudur. 2014-2015 döneminde Bornova Belediyesi nden üniversitemizin ilgili bölümlerine yönelik iș birliği çağrısı geldiğinde Bornova nın sorun alanları olarak iletilen konular arasından bir seçim yapılarak, Bornova Büyük Parkı nda ve Doğanlar Kilisesi yakın çevresinde kentsel tasarım ölçeğinde fikir projesi geliștirilmesi benimsendi. Sürecin ilk așamasında, Belediye de yapılan görüșmelerde, çalıșma alanlarından beklentiler saptandı. Ardından saha çalıșmaları gerçekleștirildi. Dersi alan her öğrenci, her iki soruna ilișkin tasarım yaklașımını geliștirmede serbest olmakla birlikte, alanın doğal ve fiziksel özelliklerini, çalıșma alanlarının yakın çevre ilișkilerini dikkate almak durumundaydı. Bu çerçevede, tasarım amaçlarını, hedeflerini ve araçlarını ortaya koyarak tematik yaklașımlar ve ișlev șemaları olușturdular. Süreçte, geliștirilen farklı fikirler stüdyo ortamında tartıșıldı. Dönem sonunda Bornova Belediyesi yetkilileri ile bir araya gelinerek hem DEÜ Mimarlık Fakültesi nde hem de Bornova Belediyesi nde birer sunum gerçekleștirildi. Burada, tamamlanmıș çalıșmaların yalnızca bir bölümüne yer verilmiștir. Bornova Belediyesi ne sunulan çalıșmaların düșünsel temelde katkı vereceğini umuyoruz.

6 BORNOVA BÜYÜK PARK RBAN SI N PRO Melisa KALAÇ Büyük Park is the lungs of Bornova. Due to that fact, the aim of redesigning it is to create a centrally oriented place by its function, position and linkages. Lead by various goals that would make it possible, different kinds of design tools are used regarding to the social, economic, cultural, ecological and spatial goals. After doing an on-site analysis it became clear that the park is a place where the whole community of Bornova gets together or meets at some point of time. Considering that fact, the goals that should be fulfilled made it increasing the livability of the place in a proper way, creating a secure place during day and night and adapting the functional units of the park to be reorganized in different times and reusable became some of the main use- lead design principles. By preserving the history and tradition and history of the park and connecting it with Küçük Park and Așık Veysel Recreation Area, it would be possible to improve the image of the park and make an approach of the community to the nature. By using different design tools as landscape production, water design elements, rain gardens, flower labyrinths etc. the park would be a place where children meet with elder, friends meet each other and together they use each part of the park but in a different way. That would avoid segregation and prove the firstly mentioned aim of the design which makes the redesign of the park reasonable. Color, shape, sound and light as main elements of the park would make it gain a new look and voice.

7

8 8

9

10 10

11

12

13 BORNOVA BÜYÜK PARK K N S L ASARIM PRO S M s a a A ÇI Büyükpark fikir projesinin ana kurgusu farklı yaș gruplarını biraraya getirmek olarak özetlenebilecektir. Mevcut durumda, parkın sadece belli ve kısıtlı bölgelerinin tüm yaș grupları açısından kullanılabildiği, büyük bir kısmının da kısıtlı olarak kullanılabildiği görülmüștür. Kullanılamayan bu alanların, tüm toplum tarafından demokratik olarak kullanılabilmesinin parkın önemini daha da artırabileceği düșünülmektedir. Bu amaçla farklı yaș gruplarına hitap eden aktiviteler, parkın fiziki durumu dikkate alınarak yerleștirilmeye çalıșılmıștır. Eko-pazarın orta ve üst yaș grubuna, kaykay ve grafiti parklarının genç gruba, çocuk oyun alanının ise çocuklarla birlikte orta ve üst yaș grubuna hitap edeceği düșünülerek, tüm aktivitelerin birbirileri içerisine kaynașması sağlanacak yer seçimleri yapılmıștır. Bu anlamda tüm aktivitelere dâhil olunması sırasında diğer aktivitelerin de içerisinden geçilmesi/temasta bulunulması gerekmektedir. Örneğin forum alanı sırtını grafiti sergisine dayamaktadır, sergi kaykay parkı ile bağlantılıdır ve çocuk oyun alanı ile bu aktivitelerin arasından geçer. Alanın batı sınırına ulașan ana yaya aksı da tüm bu etkinliklerin arasından geçmektedir. Öneri aktivitelerden sadece açık etkinlik alanı doğası gereği (açık davet ve organizasyonlar için) kendi içerisine kapalı olarak kurgulanmıștır. Parkın mevcutta çok da fazla geçirgen olmayan kuzey sınırını olușturan Süvari Caddesi nin batısında bulunan günübirlik eğlence mekânlarının park ile kaynașmasının, parkın yașanabilirliğinin artırılması adına hayati önem tașıdığı düșünülmektedir. Bu amaçla Süvari Caddesi ndeki kafe-restoran mekanlarının devamı, park sınırını eritecek șekilde yeni olușturulan birimler ile kuzey sınıra yerleștirilmiștir. Bu mekânların çevrelerinde olușan mikro mekânların genișlemesi ile Süvari Caddesi ve park arasındaki keskin sınırın eritilebileceği düșünülmektedir. Parkın merkezinde, insanların yeni mekânsal deneyimler yașaması ve șehri farklı bir açıdan irdeleyebilmesi için simgesel niteliğe de sahip bir kent penceresi önerilmiștir. Söz konusu yapı mevcut ağaçların üzerinde bir yükseklikten yakın çevrenin gözlenmesini sağlayacak șekilde planlanmıștır. Ayrıca yapının bir kentsel odak haline gelmesi amacıyla, bir fikir/tasarım yarıșması ile olușturulmasının faydalı olacağı düșünülmektedir. Sonuç olarak, Büyük Park ın daha uzun yıllar boyunca etkin olarak kullanılabilmesi için yukarıda aktarılan ya da benzer nitelikteki, farklı yaș gruplarına hitap eden fonksiyonların, birbirleri ile kaynaștırılmasının çok önemli olduğu görülerek tüm kararlar bu tespit ıșığında alınmıștır.

14 14

15