6.Sınıf A.Maddenin Tanecikli Yapısı

Benzer belgeler
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI

MADDENİN TANECİKLİ YAPISI

Maddenin Halleri DDENİN HALLERİ

MADDENĠN TANECĠKLĠ YAPISI

MADDENİN TANECİKLİ YAPISI

Maddeyi Oluşturan Tanecikler-Madde Hallerinin Tanecikli Yapısı. Maddeyi Oluşturan Tanecikler- Madde Hallerinin Tanecikli Yapısı

Maddeyi Oluşturan Tanecikler

MADDE NEDİR? Çevremize baktığımızda gördüğümüz her şey örneğin, dağlar, denizler, ağaçlar, bitkiler, hayvanlar ve hava birer maddedir.

MADDENİN HALLERİ VE TANECİKLİ YAPI

ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐSĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME

Maddenin Tanecikli Yapısı

3. Maddenin Hallerinin Tanecikli Yapısı 4.Maddeyi Oluşturan Tanecikler

ELEMETLER VE BİLEŞİKLER ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ

ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER

MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI. Maddenin Sınıflandırılması

ELEMENT VE BİLEŞİKLER

Malzeme Bilgisi. Madde ve Özellikleri

MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ

FİZİKSEL ve KİMYASAL DEĞİŞİM

Maddenin Tanecikli Yapısı

Giriş Maddeyi Oluşturan Tanecikler Element Ve Bileşikler Fiziksel Ve Kimyasal Değişim Maddenin Hallerinin Tanecikli Yapısı

MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI

6. Sınıf Fen ve Teknoloji

Kütlesi,hacmi,eylemsizliği olan,tanecikli yapıdaki her şeye madde denir. Yer yüzünde gözümüzle görebildiğimiz her şey maddedir.

Örneğin; İki hidrojen (H) uyla, bir oksijen (O) u birleşerek hidrojen ve oksijenden tamamen farklı olan su (H 2

Maddeyi Oluşturan Tanecikler

Maddelerin ortak özellikleri

MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI

SEZEN DEMİR MADDE DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR

Bilgi İletişim ve Teknoloji

1- ELEMENTLER: 2. BÖLÜM SAF MADDELER. saf madde denir.

4. SINIF KİMYA KONU ANLATIMI MADDE NEDİR?

3)Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı

MADDENİN HALLERİ KATI SIVI GAZ SEZEN DEMİR

SICAKLIK NEDİR? Sıcaklık termometre

Maddeye dışarıdan ısı verilir yada alınırsa maddenin sıcaklığı değişir. Dışarıdan ısı alan maddenin Kinetik Enerjisi dolayısıyla taneciklerinin

Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı

BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ

MOL KAVRAMI I. ÖRNEK 2

a) Isı Enerjisi Birimleri : Kalori (cal) Kilo Kalori (kcal)

İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA

İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İNCELENİR

Maddeyi Oluşturan Tanecikler

A. ATOMUN TEMEL TANECİKLERİ

MADDENİN TANECİKLİ YAPISI MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI. ısı b)isı Enerjisi Birimlerinin Dönüşümü. a) Isı Enerjisi Birimleri

ISI VE SICAKLIK. 1 cal = 4,18 j

ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 2 : KUVVET VE HAREKET

MADDE VE ÖZELLİKLERİ. Kimya Konu Tarama Testi-2

ELEMENTLER

FİZ 427 KRİSTAL FİZİĞİ

MADDENİN SINIFLANDIRILMASI

Element ve Bileşikler

ÖĞRETĐM TEKNĐKLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME

İnstagram:kimyaci_glcn_hoca GAZLAR-1.

Paylaşılan elektron ya da elektronlar, her iki çekirdek etrafında dolanacaklar, iki çekirdek arasındaki bölgede daha uzun süre bulundukları için bu

MADDE NEDİR? Çevremize baktığımızda gördüğümüz her şey örneğin, dağlar, denizler, ağaçlar, bitkiler, hayvanlar ve hava birer maddedir.

ELEMENTLERİN SEMBOLLERİ VE ATOM

ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ

Serüveni. 1.ÜNİTE: KİMYA BİLİMİ Kimyanın Sembolik Dili #3

Örnek : 3- Bileşiklerin Özellikleri :

> > 2. Kaplardaki sıvıların sıcaklığı 70 o C ye getirilirse sahip oldukları ısı miktarlarını sıralayınız.

DEMOCRİTUS. Atom hakkında ilk görüş M.Ö. 400 lü yıllarda Yunanlı filozof Democritus tarafından ortaya konmuştur.

A- LABORATUAR MALZEMELERİ

Örnek: Demir, bakır, alüminyum, çinko, kurşun, altın gibi elementler atomik yapılıdır.

MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ

Maddenin Yapısı ve Özellikleri

maddelere saf maddeler denir

TY T Temel Yeterlilik Testi

6. SINIF KİMYA KONULARI

Serüveni 4.ÜNİTE MADDENİN HALLERİ ORTAK VE AYIRDEDİCİ ÖZELLİKLER

MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ. Nazife ALTIN Bayburt Üniversitesi, Eğitim Fakültesi

EYVAH ŞEKERĐM KAYBOLDU!!!!! 9. SINIF 4. ÜNĐTE KARIŞIMLAR

Isı ve sıcaklık arasındaki fark : Isı ve sıcaklık birbiriyle bağlantılı fakat aynı olmayan iki kavramdır.

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI LİDER ŞİŞLİ İLKOKULU/ORTAOKULU 4. SINIF FEN BİLİMLERİ KAZANIMLAR

1 mol = 6, tane tanecik. Maddelerde tanecik olarak atom, molekül ve iyonlar olduğunda dolayı mol ü aşağıdaki şekillerde tanımlamak mümkündür.

KİMYA -ATOM MODELLERİ-

1) Isı Alır Genleşir, Isı Verir Büzülür

MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ATOM

FARMASÖTİK TEKNOLOJİ I «ÇÖZELTİLER»

KARIŞIMLAR. Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen mad-delere karışım denir.

Maddenin Fiziksel Özellikleri

Yrd.Doç.Dr. Emre YALAMAÇ. Yrd.Doç.Dr. Emre YALAMAÇ İÇERİK

A-Maddenin KATI hali. Örnekler :Bardak saat masa sıra vs. Moleküller titreşim hareketi yaparlar.

Atomun Yapısı Boşlukta yer kaplayan, hacmi, kütlesi ve eylemsizliği olan her şeye madde denir. Maddeyi (elementi) oluşturan ve maddenin (elementin)

Element ve Bileşikler

4.SINIF KİMYA KONULARI

Isı Cisimleri Hareket Ettirir

ATOM ATOMUN YAPISI 7. S I N I F S U N U M U. Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir.

STOKİYOMETRİ. Kimyasal Tepkimelerde Kütle İlişkisi

ÖĞRENME ALANI : MADDE VE DEĞĐŞĐM ÜNĐTE 5 : MADDENĐN HALLERĐ VE ISI

ÇALIŞMA YAPRAĞI (KONU ANLATIMI)

1. ATOMLA İLGİLİ DÜŞÜNCELER

Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Bağlar

Gelin bugün bu yazıda ilkokul sıralarından beri bize öğretilen bilgilerden yeni bir şey keşfedelim, ya da ne demek istediğini daha iyi anlayalım.

Sıcaklık (Temperature):

1- İletken : Isıyı iyi ileten maddelere ısı iletkeni denir. Isı iletkenlerini oluşturan tanecikler arasındaki boşluk çok azdır ve tanecikler

Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen maddelere karışım denir.

5) Çözünürlük(Xg/100gsu)

BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ

Bazı işlemlerde kısaltma olarak (No: Avogadro sayısı) gösterilir. Bir atomun gram türünden miktarına atom-gram (1 mol atom) denir.

Transkript:

1.Maddeyi Oluşturan Tanecikler 4.Maddenin Hallerinin Tanecikli Yapısı 6.Sınıf A.Maddenin Tanecikli Yapısı 2.Element ve Bileşikler 3.Fiziksel ve Kimyasal Değişimler

1.Maddeyi Oluşturan Tanecikler Kütlesi ve hacmi olan her şeye MADDE denir.çevremizde gördüğümüz,günlük hayatımızda kullandığımız,yediğimiz,içtiğimiz soluduğumuz kütlesi hacmi olan ve uzayda yer kaplayan her şey maddedir.peki her şey madde midir? Işık,ısı,ses,elektrik enerjisi bir madde değildir.ölçülebilecek bir kütleye yada hacme sahip değillerdir.

1.Maddeyi Oluşturan Tanecikler NOT:Maddelerin miktarı içerdikleri tanecik sayısına bağlıdır.tanecik sayısı arttığında madde miktarı da artar.madde miktarı artarsa maddenin kütlesi de artar.ancak hacmi de artar diyemeyiz.çünkü bu maddenin fiziksel haline bağlıdır.madde katı yada sıvı ise madde miktarı artarsa hacmi de artar eğer gaz ise bu artış gazın bulunduğu kaba bağlıdır.

1.Maddeyi Oluşturan Tanecikler MADDELERİN HACMİ DEĞİŞİR! SIKIŞMA: Kuvvet etkisi ile maddelerin hacmi değişebilir.fakat her madde için bu geçerli değildir. Bir kitabı alalım.elimizle kitaba bir kuvvet uygulayalım.kitapta bir hacim değişimi olmaz.kitap katı bir maddedir.tanecikleri arasındaki boşluk yok denecek kadar azdır.bu sebeple kuvvet uygulayarak sıkıştırmak mümkün değildir.ancak sünger kullanmış olsaydık süngerde hacim değişikliği meydana gelirdi.sünger bir katı madde olmasına karşın içi deliklerle doludur ve bu deliklerin içinde de hava vardır.burada süngerin küçülmesi aradaki boşlukların küçülmesinden kaynaklanır.

1.Maddeyi Oluşturan Tanecikler SONUÇ OLARAK; Katı maddeler sıkıştırılamaz. İki şırınga alarak birinin içini su dolduralım diğerini ise boş bırakalım. Boş bıraktığımız şırınganın pistonunu ittiğimizde pistonun ileri gidebildiğini görürüz ancak içi su dolu olanın pistonunu ittiğimizde pistonun ileri doğru gidebildiğini gözlemleriz.

1.Maddeyi Oluşturan Tanecikler SONUÇ OLARAK;Sıvı maddeler kuvvet etkisi ile sıkıştırılamazken Gaz maddeler kuvvet etkisi ile sıkışabilmektedir.

1.Maddeyi Oluşturan Tanecikler GENLEŞME:Sıcaklığın etkisi ile cisimlerin hacimleri değişebilir. Sıcaklık arttığında termometre içinde bulunan sıvı maddenin yükselmesi sıvıların genleştiğini gösterir.aynı şekilde sıcak su içine bırakılan topun büyümesi top içindeki gazın hacminin artmasından kaynaklanır.bir halka içinden rahatça geçebilen bir topun ısıtıldıktan sonra aynı halkadan geçememesi bize katılarında genleştiğini gösterir.

1.Maddeyi Oluşturan Tanecikler SONUÇ OLARAK;Katı,sıvı ve gaz maddeler sıcaklık etkisiyle hacimlerini arttırabilir yani genleşebilirler.

1.Maddeyi Oluşturan Tanecikler MADDELERİN BOŞLUKLU YAPISI Maddeler kuvvet etkisi ile ya da sıcaklık etkisi ile hacim değişimine uğrarlar.miktarı değişmeyen maddelerin hacminde maddenin tanecikleri arasında boşluklar olduğu ve bu boşlukların büyüklüğünün sıcaklık ya da kuvvet etkisi ile değiştiği sonucunu ortaya çıkarır.

1.Maddeyi Oluşturan Tanecikler Katı ve sıvı maddeler kuvvet etkisi ile sıkışmaya ve sıcaklık etkisi ile genleşmeye karşı,gazlara göre daha dirençlidirler yani çık az sıkıştırılırlar ya da az genleşirler.ancak gazlar hem kolayca sıkıştırılır hem de kolayca genleşirler.buna göre gazlardaki tanecikler arasındaki boşluk katı ve sıvılara göre oldukça fazladır.

1.Maddeyi Oluşturan Tanecikler TARİHTE ATOM Tüm maddeler taneciklerden oluşur.yani tanecikler bir araya gelerek maddeyi oluşturur. Her maddenin bölünemez ve gözle görülemez en küçük yapı taşına ATOM denir. Bir maddenin atomları o maddenin özelliklerini taşır.yani demir atomları birleşerek demir elementini oluşturur.demir atomları birleşerek bakır oluşturamazlar.

1.Maddeyi Oluşturan Tanecikler Tarihte maddelerin atomlardan oluştuğunu ve atomların bölünemez olduğu fikrini ilk olarak Yunanlı filozof Demokritos ortaya attı.atom kelime anlamıyla bölünemez anlamındadır.bölünebildiği kanıtlanmış olmasına rağmen atom olarak adlandırılması değiştirilmemiştir. Demokritos dışında atom ile ilgili çalışmalar yapanlar;

1.Maddeyi Oluşturan Tanecikler JOHN DALTON(1819);Atomların için dolu,sağlam ve bölünmezdir.

1.Maddeyi Oluşturan Tanecikler HENRİ BECQUREL ve MADAM CURİE;Atomun daha küçük parçacıklara bölünebileceğinin buldular.

1.Maddeyi Oluşturan Tanecikler ERNEST RUTHERFORD;Atom bölünebilir ve atomlar arasında boşluklar olduğunu deneyle ispatladı.(1871-1937)

1.Maddeyi Oluşturan Tanecikler NİELS BOHR(1913);Kendinden önceki araştırmacıların fikirlerini geliştirerek atomun daha da küçük parçacıklardan oluştuğunu gösteren bir model tasarladı.

1.Maddeyi Oluşturan Tanecikler MOLEKÜL Değişik türlerde ya da aynı türlerde atomlar bir araya gelerek atom kümeleri oluştururlar. Bazen aynı tür atomlar birleşerek demir,atom gibi maddeleri oluştururken,karbondioksit,su gibi maddelerde farklı tür atomlar birleşmiştir.

1.Maddeyi Oluşturan Tanecikler Aynı tür ve ya farklı tür en az iki atomun birleşmesiyle oluşmuş atom kümelerine MOLEKÜL denir.

2.Element ve Bileşikler MADDELERİN SINIFLANDIRILMASI Maddeler ortak özellikleri dikkate alınarak sınıflandırılırlar.

2.Element ve Bileşikler SAF MADDELER Genel olarak;aynı tür taneciklerden (aynı tür atom veya aynı tür molekül) oluşan maddelere SAF MADDE denir.

2.Element ve Bileşikler ELEMENTLER Yapısında tek tür atom bulunan maddelere ELEMENT denir.hidrojen,oksijen,karbon,iyot gibi. Yapısında tek cins atom vardır. Fiziksel ve kimyasal yollarla daha basit maddelere bölünemezler. Erime ve kaynama noktaları belirgindir. Aynı şartlarda özkütleleri birbirinden farklı ve sabittir.

2.Element ve Bileşikler Elementler atomik ya da moleküler halde bulunabilir.

2.Element ve Bileşikler BİLEŞİK En az iki farklı element atomunun belirli oranlarda bir araya gelerek kendi özelliğini kaybedip yeni özellikler kazanması ile oluşan saf maddelere BİLEŞİK denir. Oksijen ve hidrojen birer element iken su,oksijen(yakıcı) ve hidrojenin(yanıcı) birleşmesiyle oluşur.yakıcı ya da yanıcı değildir.söndürücüdür.

2.Element ve Bileşikler Alkol,su,tuz,şeker gibi maddeler bileşiktir. Yapılarında en az iki çeşit atom bulunur. Fiziksel yolla daha basit maddelere bölünemezler. Kimyasal yolla daha küçük maddelere ayrışabilirler. Bileşiği oluşturan atomlar arasındaki oran değişirse oluşan madde başka bir madde olur. Bir bileşiği oluşturan atomlar bağlıdır.yani moleküler yapıdadır.

2.Element ve Bileşikler ELEMENT VE BİLEŞİK ARASINDAKİ EN ÖNEMLİ FARKLAR ELEMENT BİLEŞİK 1. Aynı cins atomları içerir. Farklı cins atomları içerir. 2. Kendisinden daha basit Kendisinden maddelere ayrıştırılamazlar. daha küçük ve farklı maddelere ayrışabilir.

2.Element ve Bileşikler KARIŞIMLAR Saf olmayan maddelere KARIŞIM denir.karışımlar oluşurken maddeler özelliklerini kaybetmezler.tuzlu su,limonata,hava,toprak,salata,çorba gibi.çorba içine konan malzemeler pişerken kimyasal yapıları değişime uğramasına rağmen özelliğini değiştirmez.havuç pişince de havuçtur.belli bir formülleri yoktur.

2.Element ve Bileşikler *Görünümleri her yerinde aynı(homojen) ya da farklı (hetereojen) olabilir.homojen karışımlar tek bir madde gibi görünürler.tuzlu su,şekerli su gibi.heterojen karışımlar ise tek bir madde gibi görünmezler.kumlu su yağlı su,salata gibi. *Rastgele olanlarda,farklı maddeler karıştırılarak elde edilir.

2.Element ve Bileşikler Homojen madde

2.Element ve Bileşikler Heterojen madde

3.Fiziksel ve Kimyasal Değişimler Tüm maddelerin kendine özgü özellikleri vardır.yani her maddenin kimliği vardır.herhangi bir maddenin yapısında meydana gelen değişimlerde o maddenin kimliğinin değişip değişmediğine bakılır.maddenin kimliği aslında maddenin cinsi ile ilgilidir.eğer maddenin cinsi değişiyorsa kimliği de değişir.

3.Fiziksel ve Kimyasal Değişimler A.FİZİKSEL DEĞİŞİM Bir maddenin ezilme,kırılma,yırtılma,ufalanma,erime,donma gibi olaylarla maddenin kimliğinde bir değişim olmadan yalnızca görünümünde meydana gelen değişimlere FİZİKSEL DEĞİŞİM denir. Örnek:Cam kırılması,şekerin erimesi,kağıdın yırtılması,mumun erimesi,odundan talaş elde edilmesi gibi.

3.Fiziksel ve Kimyasal Değişimler B.KİMYASAL DEĞİŞİM Yanma,çürüme,kokuşma,kömürleşme,paslanm a,küflenme gibi olayların tümünde maddenin kimliği yani cinsi değişir.bu şekilde gerçekleşen değişimlere KİMYASAL DEĞİŞİM denir. Örnek:Elmanın çürümesi,mumun yanması,şekerin pişirilmesi,kağıdın yanması,demirin paslanması gibi.

4.Maddenin Hallerinin Tanecikli Yapısı Tüm maddeler atom ya da moleküllerden oluşur ve bu taneciklerin durumuna göre madde katı sıvı ve gaz halde bulunabilir.bu hallere ise FİZİKSEL HALLER denir.

4.Maddenin Hallerinin Tanecikli Yapısı A.MADDENİN KATI HALİ Tahta blok,kitap,kurşun kalem,demir sopa gibi maddeler katı maddelere örnek verilir. Katı maddelerin özellikleri; Tanecikleri birbirine temas eder. Tanecikleri arasındaki boşluk yok denecek kadar azdır.bu sebeple maddenin en düzenli halidir.

4.Maddenin Hallerinin Tanecikli Yapısı Tanecikleri yer değiştiremez.sadece bulundukları yerde sürekli titreşim halinde bulunurlar.öteleme hareketi yapamazlar. Belirli bir şekli vardır.bu şekli bulundukları kabın yada ortamın şekline göre değiştirmez. Sıcaklık ile genleşebilir.sıcaklık etkisi ile tanecikler birbirinden uzaklaşır ve hacim artar.ama sıkıştırılamazlar çünkü tanecikler arasındaki boşluk yok denecek kadar azdır.

4.Maddenin Hallerinin Tanecikli Yapısı NOT:Katı haldeki bir maddenin şekil almış haline CİSİM denir.örneğin altın bir madde iken altın bilezik bir cisimdir.

4.Maddenin Hallerinin Tanecikli Yapısı B.MADDENİN SIVI HALİ Su,meyve suyu,süt,zeytin yağı,alkol,civa gibi maddeler sıvı maddelere örnek verilebilir. Sıvı maddelerin özellikleri; Kendilerine ait bir şekilleri yoktur.bulundukları kabın şeklini alırlar.(bunun sebebi akışkanlıklarıdır)

4.Maddenin Hallerinin Tanecikli Yapısı Tanecikleri birbiri ile temas halindedir. Tanecikleri arasındaki boşluk katılardan daha fazla olmasına rağmen çok azdır. Hem titreşim hem de öteleme hareketi yaparlar. Sıcaklık etkisi ile genleşebilir.sıkıştırılamaz. Maddenin sıvı hali katı haline göre düzensizdir. Katı haldeki bir maddenin sıvı hale geçmesi için dışarıdan ısı enerji alması gerekir.bu değişim fiziksel bir değişimdir.

4.Maddenin Hallerinin Tanecikli Yapısı C.MADDENİN GAZ HALİ Hava,karbondioksit,oksijen birer gazdır. Gaz maddelerin özellikleri; Maddenin taneciklerinin serbest hareket ettiği fiziksel hal gaz halidir. Tanecikler birbirinden bağımsız sürekli hareket halindedir. Belirli bir şekilleri ve hacimleri yoktur.

4.Maddenin Hallerinin Tanecikli Yapısı Boşluğun çok olmasından dolayı rahatlıkla sıkıştırılabilir.sıkışma etkisi ile sıvı hale geçebilir.sıcaklık etkisi ile katı ve sıvılara göre daha iyi genleşebilirler. Akışkan haldedir. Bulundukları kabın her yerine eşit oranda dağılırlar yani bulundukları kabı doldurarak kabın şeklini alırlar. Hem titreşim hem de öteleme hareketi yaparlar.

4.Maddenin Hallerinin Tanecikli Yapısı Maddelerin fiziksel hallerinde meydana gelen değişimlerin tümü fiziksel değişmedir ve meydana gelen değişimin türüne göre farklı isimler alır.

4.Maddenin Hallerinin Tanecikli Yapısı ERİME:Maddenin katı halden sıvı hale geçmesidir.bu sırada ısı alır. DONMA:Maddenin sıvı halden katı hale geçmesidir.bu sırada ısı verir. BUHARLAŞMA:Maddenin sıvı halden gaz hale geçmedir.bu sırada ısı alır. YOĞUNLAŞMA:Maddenin gaz halden sıvı hale geçmesidir.bu sırada ısı verir. SÜBLİMLEŞME:Maddenin katı halden sıvı hale geçmeden gaz hale geçmesidir.bu sırada ısı alır.

DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER