zeytinist

Benzer belgeler
zeytinist

zeytinist

Gübreleme Zeytin ağacında gübreleme ağacın dikimi ile başlar bunu izleyen yıllarda devam eder. Zeytin ağaçlarının gereksinimi olan gübre miktarını

zeytinist

zeytinist

zeytinist

ŞEKER PANCARI BİTKİSİNDE GÜBRELEME

zeytinist

T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU. Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı

zeytinist

zeytinist

T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU. Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı

T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU. Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı

zeytinist

zeytinist

zeytinist

BİBER YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME

zeytinist

zeytinist

zeytinist

ERİĞİN GÜBRELENMESİ. Verim Çağındaki Klasik Erik Bahçesinde Gübreleme. 20 kg iyi yanmış ahır gübresi (veya 4 kg leonardit veya 1 kg hümik asit),

Buğday ve Arpa Gübrelemesi

zeytinist

ELMANIN GÜBRELENMESİ

Yerfıstığında Gübreleme

8. BÖLÜM: MİNERAL TOPRAKLARDAKİ BİTKİ BESİN MADDELERİ

Antepfıstığında Gübreleme

zeytinist

DOMATESİN GÜBRELENMESİ

ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME

YAPRAĞI YENEN SEBZELERDE GÜBRELEME

KAYISININ GÜBRELENMESİ

ÇİLEĞİN GÜBRELENMESİ

zeytinist

ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ/İSTASYONLARI MÜDÜRLÜKLERİ DÖNER SERMAYE İŞLETMELERİ 2014 YILI BİRİM FİYAT LİSTESİ. 1 ph 14,00. 2 Elektriksel İletkenlik 14,00

zeytinist

DOMATESİN GÜBRELENMESİ

ELMANIN GÜBRELENMESİ

Verim Çağındaki Klasik Üzüm Bağlarında Gübreleme. 5 kg iyi yanmış ahır gübresi (veya 2 kg leonardit veya 0.5 kg hümik asit)

EC FERTILIZER TOPRAĞINIZA DEĞER KATAN GÜBRE

Magnezyum Sülfat. Magnezyum Sülfat nedir?

DOĞRU VE DENGELİ GÜBRE KULLANIMI BİTKİLERE HASTALIK VE ZARARLILARA KARŞI DAYANIKLILIK KAZANDIRIR

2014 YILINDA UYGULANACAK ÜCRET TARİFELERİ İÇİNDEKİLER

zeytinist

CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME

Türk Tarımı nda verimi ve kaliteyi arttırmak için Yerli organik kaynaklardan üretilen Organomineral gübre Hexaferm in kullanımı

ÜRETİM AŞAMASINDA ADIM ADIM GÜBRELEME

zeytinist

ELMA ARMUT - AYVA BAHÇELERİNDE GÜBRELEME

zeytinist

zeytinist

BAZI KÜLTÜR BİTKİLERİNDE KLASİK GÜBRELERE İLAVETEN ÖZEL GÜBRELERİN KULLANILMASI

zeytinist

ÜRE. Nerelerde kullanılır?

zeytinist

zeytinist

İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN

kalkerli-kumlu, besin maddelerince zengin, PH sı 6-8

zeytinist

zeytinist

zeytinist

zeytinist

Fındık Yetiştiriciliğinde Gübreleme

1. GÜBRELERİN ÖNEMİ, TARİHİ GELİŞİMİ VE SINIFLANDIRILMASI...

zeytinist

zeytinist

NPK GÜBRE SERİSİ. Formüller. Formüller. Formüller

2016 YILINDA UYGULANACAK ÜCRET TARİFELERİ İÇİNDEKİLER

zeytinist

BİTKİ BESİN MADDELERİ (BBM)

SOĞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ:

İÇİNDEKİLER I. BÖLÜM: GÜBRE VE GÜBRELEMENİN TEMEL İLKELERİ GÜBRE VE GÜBRELEMENİN TANIMI...3 KAYNAKÇA...6

TOPRAK TOPRAK TEKSTÜRÜ (BÜNYESİ)

b) Bitkiye Uygulama Püskürtülerek uygulama (yaprak gübreleri, % 0,2-0,4) Tohuma bulaştırılarak (kaplama) uygulama (% 0,2)

GÜBRE TAVSİYELERİ Gübrelemenin Amacı, - Önce Toprak Analizi - Usulüne Uygun Toprak Örneği Alma

Değerli Üreticilerimiz ve Bayilerimiz,

AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ

MAGNEZYUM. Biotit, serpantin, hornblend ve olivin gibi ferro-mg mineralleri kolay ayrıştıklarından

zeytinist

Çiftçi Şartlarında Potasyumlu Gübrelemenin Verim ve Kaliteye Olan Etkisi

BAĞLARDA KÜLTÜREL İŞLEMLER. Doç. Dr. Murat AKKURT

BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİ

Stres Koşulları ve Bitkilerin Tepkisi

Gemlik Zeytini. Gemlik

All from a Single Source. All from a Single Source. Products of Rotem Amfert Negev

SERA HIYARINDA DENGELİ GÜBRELEME

Kimyasal Toprak Sorunları ve Toprak Bozunumu-I

zeytinist

GÜBRELEME REHBERİ. Prof. Dr. Habil ÇOLAKOĞLU Dr. Murat ÇİÇEKLİ

GÜBRELEMENİN TEMEL İLKELERİ

BACTOGEN ORGANİK GÜBRELER,

Patateste Dengeli Gübreleme

BİTKİ BESLEME. Yrd.Doç.Dr. Nevzat GÜRLEVİK SDÜ Orman Fakültesi AGM Mesleğe Hazırlama Semineri, 5-10 mayıs 2009, İzmir

Elma Ağaçlarında Gübreleme

ŞEFTALİNİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN

Nuri ARI Ziraat Yüksek Mühendisi

organik gübre

A) Organik tarım ve yarasa gübresi 1) Dünyada yarasa gübresi 2) Yarasa gübresi neden organiktir

39.PARK VE BAHÇELER MÜDÜRLÜĞÜ

KİRAZ AĞAÇLARININ TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN

Transkript:

1

T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2

3

4 Potasyum: Çekirdek sertleşmeye başladıktan sonra ihtiyaç hızla artar. Bu dönemde zeytinin potasyum ihtiyacı karşılanırsa, zeytin meyvesinin meyve eti oranı hızla artarak, tane büyümesi sağlanır. Aksi halde çekirdek iri meyve küçük olur.

5 Noksanlığında zeytinin su kaybı nedeniyle meyvelerde buruşma görülür. Topraktan aldığı suyu fotosentezde kullanamayan zeytin, organik madde oluşturamaz. Meyvede karbonhidrat ve yağ birikimi engellenir. Kayıp zaman meyve hasadının gecikmesine de neden olur.

6 Yaprakta K seviyesi %0,7 'den az olduğunda K noksanlığı var demektir. Yaşlı yapraklarda uç klorozları dibi sarı ucu kahverengi yapraklar meyve et oranı ve yağ miktarlarında azalma soğuğa kurağa ve hastalığa direncin azalması K noksanlığındandır. Katyon değişim kapasitesi düşük ve yetersiz K içeriğine sahip topraklar da noksanlığın ortaya çıkmasına sebebiyet verir.

7 Ancak zeytin verimli olduğu yıllarda bol ürün tutar, potasyum ihtiyacı ürün alınmayan yıllardan en az iki kat daha fazla olur. Ürün fazla olduğunda kalitenin daha iyi olması için yapraktan en az üç kez potasyum verilmelidir.

8 (K) NOKSANLIĞI Noksanlığı gidermek için K'lı gübrelerin kullanılması gerekirse yapraktan KNO3 gübresi uygulanmalıdır.

9 Bitkilerin dış koşullara dayanımını artırır. Potasyum Eksikliği Bitkilerde kuraklığa, soğuğa ve hastalıklara dayanım önemli ölçüde azalır. Meyvelerde kalite bozuklukları meydana gelir. Depolama ömrü kısalır.

10 Potasyum Fazlalığı Ortamda fazla potasyum bulunması bitki açısından olumsuz bir etki meydana getirmez. Potasyum ihtiyaç duyulmasa bile bitki tarafından alınır ve biriktirilir. Bu duruma Lüks tüketim denir. Bununla birlikte fazla potasyum diğer elementlerin alımını azaltır ve özellikle Mg alımını olumsuz yönde etkiler.

Potasyum noksanlığı: 11 Potasyum noksanlığında, yaşlı yapraklarda uç klorozları ve nekrozlar, ucu kahverengi, dibi san yapraklar görülür. Yapraklarda ve meyvelerde küçülme, meyve et oranı ve yağ miktarında azalma olur. Su ve soğuk stresine karşı direnç azalır. Ağaçlar, hastalık ve zararlılardan daha çok etkilenirler. Noksanlığa, topraktaki potasyum yetersizliği, topraktaki katyon değişim kapasitesinin düşük olması neden olabilir. Çözüm için, toprak ve yaprak analizleri yaptırılmalı, analiz sonuçlarına göre, topraktan veya yapraktan potasyumlu gübre uygulamaları yapılmalıdır.

12 Potasyumlu gübreler

13 Bünyelerindeki potasyumun tamamı suda erir durumdadır. Ülkemiz toprakları genel olarak yapı itibarı ile potasyumca zengin ana materyalden oluştuğundan ülkemiz topraklarının büyük bir kısmının potasyumlu gübreye gereksinimi yoktur. Özellikle de fazla yağış alan bazı yörelerimizin asit karakterli topraklarında potasyumlu gübrelemeye ihtiyaç duyulmaktadır. Toprak analizleri dikkate alınarak ürün bazında yapılacak değerlendirmeler sonucu potasyumlu gübre tavsiyelerinde bulunulmalıdır.

14 Kimyasal gübrelerin potasyum içerenleri de iki tanedir. Bunlar Potasyum sülfat ve Potasyum nitrattır. Ülkemiz toprakları genelde potasyum bakımından yeterli durumda olduğundan, potasyumlu gübre tüketimi de sınırlıdır. Potasyum sülfat % 48-52 oranında potasyum bitki besin maddesi içerir. Potasyum nitrat ise % 46 oranında potasyum içermektedir.

15 Potasyum Sülfat (K 2 SO 4 ) Bu gübre kristal yapıya sahip olup mermer tozu şeklinde beyaz ve kirli beyaz renktedir. Yoğunluğunun diğer gübrelere oranla daha fazla olması ve küçük kristal (toz) yapıya sahip olması nedeni ile özellikle granül yapıya sahip olan gübrelerle karıştırılarak uygulanması güçtür. Bu nedenle pelet yapısında olan tipi üretilerek gübreleme aletleri ile uygulanması sağlanmıştır. Bünyesinde ortalama % 50 oranında etkili madde (K 2 O) bulunmaktadır. Suda hemen erimediği (çözünmediği) için damla sulama ve yapraktan uygulamaya uygun değildir.

16 Potasyum Sülfat gübresinin bünyesinde bitkiler için elverişli olan sülfat (SO 4 ) formunda kükürt % 18 dolayında bulunmaktadır. Katkı dolgu maddesi ihtiva etmeyen bir gübredir. Potasyum Sülfat gübresi özel işlemlerden geçirilerek suda erime oranı % 10 lara kadar yükseltilmiştir. Suda erimesi daha kolay hale getirilmiş olan tipi damla sulama ve yapraktan gübrelemede kullanılmaktadır. Bünyesindeki etkili madde oranı % 5 K 2 O düzeyindedir. Bu gübre ticari ad olarak SOLUPOTAS olarak adlandırılmıştır.

17 Potasyum Nitrat (KNO 3 ) Bünyesinde hem azot ve hemde potasyum bulunan iki besin elementli bir gübredir. İki tipi mevcuttur. Piril tipi granül yapıya sahip olup doğrudan topraktan uygulamaya uygundur. Diğeri ise kristal yapıya sahip olup damla sulama ve yapraktan uygulama içindir. Potasyum nitrat gübresinin yeni tipi ise kristal (toz) yapıya sahip olanın düşük ph değerli olanıdır. Özellikle damla sulama ile verilmesi tercih edilmelidir. Potasyum nitratın bünyesindeki azot bitkiler tarafından kolay alınabilir nitrat azotu (NO 3 -N) halinde olup % 13 N düzeyinde potasyumu % 46 K 2 O oranında ihtiva etmektedir.

18 Potasyum Klorür (KCL) Bu gübre ülkemizde bayiler tarafından üreticilere pazarlanmamasına rağmen üç besinli kompoze gübre yapımında en çok kullanılan bir gübredir. Beyaz veya değişik renklerde (kiremit kırmızısı-mavi) üretilen ve tuz kristali iriliğinde bir gübredir. Bünyesinde etkili madde oranı (K 2 O) % 50 ve % 60 K 2 O ihtiva eden iki tipi mevcuttur. Bünyesinde klor (Cl) bulunması nedeni ile topraklarda tuzluluk meydana getirebileceği için ve sebzelerin, meyvelerin, patatesin ve tütünün klora karşı hassas olması nedeni ile potasyum klorür gübresi doğrudan gübre olarak kullanılmayıp (şekerpancarı-çeltik hariç) üç besinli kompoze gübre üretiminde kullanılmaktadır. GOLD-15-15-15 ve SÜPER GOLD-10-20-20+ Zn+ 6 S kompoze gübreleri hariç diğer üç besinli kompoze gübrelerdeki potasyumun kaynağı potasyum klorürdür. Potasyum klorür gübresinin % 50 K 2 O ihtiva eden tipinde % 2 kadar % 60 K 2 O ihtiva eden tipinde ise % 0.5-1 oranında sodyum klorür (NaCl yemek tuzu) bulunmaktadır.

Sorularınız varsa cevaplayayım. Daha sonra aklınıza soru gelirse lütfen yüzyüze, e posta veya telefon yoluyla ulaşınız. 19

20

DERS NOTLARI SÜREKLİ YENİLENMEKTEDİR. LÜTFEN DAHA ÖNCE İNDİRDİĞİNİZ DERS NOTU VAR İSE ONUN İLE SAYFADAKİ DERS NOTUNUN TARİHLERİNİ KARŞILAŞTIRINIZ VE YENİ TARİHLİ OLAN DERS NOTUNU TERCİH EDİNİZ. NOTLARDA HATALI ve EKSİK BİR YER GÖRDÜĞÜNÜZDE LÜTFEN BİLDİRİNİZ. 21

T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 22