Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012



Benzer belgeler

TABLO NO KURULUŞ DÖNEMİ MAKİNE - TEÇHİZAT VE OFİS DONANIM İHTİYACI

KOÇTAŞ YAPI MARKETLERİ TİC. A. Ş. 31 ARALIK 2014 TARİHİ İTİBARİYLE HAZIRLANAN FİNANSAL TABLOLAR

KOÇTAŞ YAPI MARKETLERİ TİC. A. Ş. 31 ARALIK 2013 TARİHİ İTİBARİYLE HAZIRLANAN FİNANSAL TABLOLAR

GİRİŞİMCİLİKTE FİNANSMAN (Bütçe - Anapara - Kredi) FINANCING IN ENTREPRENEURSHIP (Budget - Capital - Credit)

Özsermaye Değişim Tablosu

KOÇTAŞ YAPI MARKETLERİ TİCARET. A. Ş. 31 ARALIK 2016 TARİHİ İTİBARİYLE HAZIRLANAN FİNANSAL TABLOLAR

TMS 7 NAKİT AKIŞ TABLOLARI

A MUHASEBE KPSS-AB-PS/ İşletmede satılan ticari mallar maliyeti tutarı kaç YTL dir? SORULARI AŞAĞIDAKİ BİLGİLERE GÖRE CEVAPLAYINIZ.

Nakit ve Nakit Benzerleri

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Aralık 2013 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir.

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Mart 2017 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir.

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 30 Haziran 2016 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir.

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Mart 2013 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir.

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 30 Haziran 2018 Tarihi İtibarıyla Bilanço

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Aralık 2016 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir.

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Aralık 2014 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir.

Girişimcilik GİRİŞİMCİLİK. Ders 10. ŞENYURT / 1

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 30 Haziran 2011 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir.

İNŞAAT MALİYETLERİNİN HESAPLANMASINA YÖNELİK BİR ÖRNEK

AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. AYRINTILI SOLO BİLANÇO. (30/09/2008) A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar Kasa 1.396

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Mart 2014 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir.

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Aralık 2017 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir.

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Mart 2018 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir.

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Mart 2015 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir.

2018/1. Dönem Yeminli Mali Müşavirlik Sınavı İleri Düzeyde Finansal Muhasebe 30 Mart 2018 Cuma (Sınav Süresi 2 Saat)

Ekteki dipnotlar bu finansal tabloların tamamlayıcısıdır. 1

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Aralık 2015 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir.

AKSİGORTA A.Ş. Sigorta Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim

Ekteki dipnotlar bu finansal tabloların tamamlayıcısıdır. 1

Yapı Kredi Sigorta A.Ş.

Bağımsız Denetimden Geçmiş Önceki Dönem 31 Aralık 2016

Ekteki dipnotlar bu finansal tabloların tamamlayıcısıdır. 1

AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. AYRINTILI SOLO BİLANÇO (Bağımsız Denetimden Geçmiş) VARLIKLAR

GERSAN ELEKTRİK TİCARET VE SANAYİ ANONİM ŞİRKETİ VE BAĞLI ORTAKLIKLARI BAĞIMSIZ DENETİMDEN GEÇMİŞ 31 ARALIK 2012 TARİHLİ KONSOLİDE BİLANÇO

ANADOLU ANONİM TÜRK SİGORTA ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO

CİV Hayat Sigorta Anonim Şirketi 31 Aralık 2014 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir.)

VARLIKLAR Bağımsız Denetimden Geçmiş Cari Dönem 31 Aralık Bağımsız Denetimden Geçmiş Önceki Dönem 31 Aralık 2017

FİNANS EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. AYRINTILI BİLANÇO YTL VARLIKLAR Cari

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Mart 2016 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir.

Ekteki dipnotlar bu finansal tabloların tamamlayıcısıdır. 1

AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. AYRINTILI BİLANÇO (Bağımsız Denetimden Geçmiş) YTL VARLIKLAR

A ALAN BİLGİSİ TESTİ İŞLETME VE MUHASEBE

BİLANÇO (YTL) VARLIKLAR

AYRINTILI SOLO BİLANÇO V A R L I K L A R

AYRINTILI SOLO BİLANÇO V A R L I K L A R

ANADOLU ANONİM TÜRK SİGORTA ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO VARLIKLAR. Bağımsız Denetimden Geçmemiş Cari Dönem

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi. 31 Mart 2009 tarihinde sona eren hesap dönemine ait Ayrıntılı Bilanço (Para birimi - Türk Lirası (TL))

BÖLÜM 6: FİNANSAL PLAN 6.1 Başlangıç Maliyetleri ve Diğer Başlangıç Giderleri 6.2 İşletme Giderleri 6.3 Nakit Projeksiyonları 6.

AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. AYRINTILI SOLO BİLANÇO (Bağımsız Sınırlı Denetimden Geçmiş) VARLIKLAR

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi. 31 Mart 2010 tarihinde sona eren hesap dönemine ait Ayrıntılı Bilanço (Para birimi - Türk Lirası (TL))

ANADOLU ANONİM TÜRK SİGORTA ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO. Dipnot

ANADOLU ANONİM TÜRK SİGORTA ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO

Bağımsız Denetimden Geçmemiş Cari Dönem

Yapı Kredi Sigorta A.Ş.

ZURICH SİGORTA ANONİM ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO VARLIKLAR

XI-29-KONSOLİDE OLMAYAN İncelemeden Bağımsız Denetimden

A-

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi 30 EYLÜL 2016 TARİHİ İTİBARIYLA BİLANÇO (Tüm Tutarlar Türk Lirası (TL) olarak gösterilmiştir.

A-

A-

A-

AMORTİSMAN ve TÜKENME AMORTİSMANI

A-

A-

A-

Ekteki dipnotlar bu finansal tabloların tamamlayıcısıdır. 1

AKSİGORTA ANONİM ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO

AKSİGORTA ANONİM ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO VARLIKLAR

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi 31 MART 2016 TARİHİ İTİBARIYLA BİLANÇO (Tüm Tutarlar Türk Lirası (TL) olarak gösterilmiştir.

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi 31 ARALIK 2015 TARİHİ İTİBARIYLA BİLANÇO (Tüm Tutarlar Türk Lirası (TL) olarak gösterilmiştir.

TEB SİGORTA ANONİM ŞİRKETİ

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi. 31 Mart 2013 tarihi itibariyle ayrıntılı bilanço (Para birimi - Türk Lirası (TL)) Varlıklar

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi 30 HAZİRAN 2016 TARİHİ İTİBARIYLA BİLANÇO (Tüm Tutarlar Türk Lirası (TL) olarak gösterilmiştir.

AKSİGORTA ANONİM ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi

ANADOLU ANONİM TÜRK SİGORTA ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO VARLIKLAR. Bağımsız Denetimden Geçmiş Cari Dönem

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi

FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ

AKSİGORTA ANONİM ŞİRKETİ AYRINTILI SOLO BİLANÇO BAĞIMSIZ DENETİMDEN GEÇMEMİŞ YTL. VARLIKLAR I- Cari Varlıklar Dip Cari

UNİCO SİGORTA A.Ş. 30 EYLÜL 2017 TARİHİ İTİBARİYLE AYRINTILI BİLANÇOSU (Para birimi aksi belirtilmedikçe Türk Lirası ( TL ) olarak gösterilmiştir.

UNİCO SİGORTA A.Ş. 31 MART 2018 TARİHİ İTİBARİYLE AYRINTILI BİLANÇO (Para birimi aksi belirtilmedikçe Türk Lirası ( TL ) olarak gösterilmiştir.

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi. 30 Haziran 2012 tarihi itibarıyla ayrıntılı bilanço (Para birimi - Türk Lirası (TL)) Varlıklar

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi 31 ARALIK 2016 TARİHİ İTİBARIYLA BİLANÇO (Tüm Tutarlar Türk Lirası (TL) olarak gösterilmiştir.

İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER A.Ş. - BİLANÇO (Tüm Tutarlar, Türk Lirası olarak gösterilmiştir) İncelemeden Bağımsız Denetimden

2013 / 2. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORULARI 30 HAZİRAN 2013

ANADOLU ANONİM TÜRK SİGORTA ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO VARLIKLAR. Bağımsız Denetimden Geçmiş Önceki Dönem. Bağımsız Denetimden Geçmemiş Cari Dönem

Dönen Varlıklar

VARLIKLAR Cari Dönem Bağımsız Sınırlı Denetimden Geçmiş. Önceki Dönem Bağımsız Denetimden Geçmiş I- Cari Varlıklar Dipnot

XI-29-KONSOLİDE OLMAYAN İncelemeden Bağımsız Denetimden

AKSİGORTA ANONİM ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO

Dipnot Cari Dönem Geçmiş Dönem Referansları

Ekteki dipnotlar bu finansal tabloların tamamlayıcısıdır. 1

AKSİGORTA ANONİM ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO

VARLIKLAR Cari Dönem Bağımsız Sınırlı Denetimden Geçmiş. Önceki Dönem Bağımsız Denetimden Geçmiş I- Cari Varlıklar Dipnot

Yapı Kredi Sigorta A.Ş.

Referansları. Dönen Varlıklar

Eminiş Ambalaj Sanayi ve Ticaret AŞ 31 Aralık 2005 Tarihi İtibariyle Bilanço (Para birimi: YTL)

TEB SİGORTA ANONİM ŞİRKETİ

Transkript:

Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012

Başlangıç Yatırımı Üretim ve hizmet süreçlerinin araştırılması yapılacak yatırım konusunda gerekli bilgileri sağlar. Bu bilgiler ile yatırım kalemlerinin özellikleri belirlenir: Parasal giderler, temin giderleri Başlangıç yatırım harcamaları, işin niteliğine göre değişen sayıdadır. Gürcan Banger 2

Başlangıç Yatırım Harcamaları Arazi Temin Giderleri Etüd ve Proje Giderleri Uzman kuruluşlardan alınacak araştırma vb harcamalar Arazi Düzenlemesi Yatırımın gerçekleşmesi öncesinde arazinin inşaata hazır hale getirilmesi tahmini maliyeti Bina İnşaat Giderleri Ana tesis, yardımcı tesisler, depolar, idari ve sosyal amaçlı binalar, ulaşım amaçlı inşaat yapıları Gürcan Banger 3

Başlangıç Yatırım Harcamaları Makine ve Teçhizat Giderleri (Yerli) İçeriden tedarik edilecek makine ve teçhizatın listesi, makine cinsi, adedi, birim fiyatı, tutarı Makine ve Teçhizat Giderleri (İthal) Gümrük noktasındaki fiyat (FOB) kullanılır; ithalat ve gümrük masrafları belirlenir. Yardımcı İşletmeler Makine Donanım Giderleri Elektrik ve su tesisatları, havalandırma, yakıt ekipmanı. Yurt dışı için FOB ve masraflar. Gürcan Banger 4

Başlangıç Yatırım Harcamaları İthalat ve Gümrükleme Giderleri İthalat ve gümrük işlemleri komisyonları, vergiler vb Taşıma ve Sigorta Giderleri Yurt içi ve dışı nakliyat ve sigorta harcamaları Montaj Giderleri Fiyata dahil olmayan montaj harcamaları, montajcıların günlük harcamaları vb İşletmeye Alma Giderleri Deneme üretimi giderleri vb Gürcan Banger 5

Başlangıç Yatırım Harcamaları Lisans Giderleri Lisans, know-how, teknoloji, sistem vb harcamalar Genel Giderler Personel, ulaşım, tanıtım, haberleşme, noter, harçlar, sigortalar vb Beklenmeyen Giderler Beklenmeyen harcamalar, fiyat artışları vb Diğer Giderler Gösterilmeyen giderler, finansman maliyetleri vb Gürcan Banger 6

Başlangıç Yatırım Harcamaları Gürcan Banger 7

İşletme Giderleri + Sermayesi Girişimin kârlılığının ve toplam finansman ihtiyacının tespiti için işletme giderleri ve işletme sermayesi ihtiyaçlarının belirlenmesi gerekir. İşletme giderleri, işletmenin planladığı ürün ya da hizmeti üretmesi ve müşterilerine sunması sırasında yapılacak her türlü harcamayı gösterir. Bu harcamalar Yıllık İşletme Giderleri Tablosu nda gösterilir. Gürcan Banger 8

İşletme Giderleri + Sermayesi Gürcan Banger 9

İşletme Giderleri + Sermayesi İşletme sermayesi, işletme faaliyete geçtiğinde üretilen mal ya da hizmetin bedelinin tahsil edilmesine kadar yapılacak işletme giderlerini karşılayacak finansman kaynağıdır: Hammadde stoğu, Yardımcı madde stoğu, İşletme malzemeleri stoğu, Yakıt stoğu, Yarı mamul stoğu, Ambalaj malzemesi stoğu, Mamul madde stoğu, Yedek parça stoğu, Müşteriye bağlı mal değeri, Genel giderler nakit ihtiyacı. Gürcan Banger 10

İşletme Giderleri + Sermayesi Gürcan Banger 11

İşletme Giderleri + Sermayesi İşletme giderleri, sabit işletme giderleri ( Bina kirası, sabit eleman ücreti vb ) değişken işletme giderleri ( Hammadde harcamaları, üretim enerji harcamaları vb ) olmak üzere iki ayrı kalemden oluşur. Gürcan Banger 12

Finansman Kaynakları Başlangıç yatırım tutarı ve işletme sermayesi ihtiyacı toplamı, iş fikrinin gerçekleştirilmesi için gerekli toplam finansman ihtiyacını belirler. Yapılabilirlik (fizibilite) araştırmasının adımlarından birisi, finansman kaynaklarının araştırılmasıdır: Özkaynak, Kredi, Borç, Ortaklık vb Toplam finansman ihtiyacı, Yatırım Dönemi Finansman Tablosu nda gösterilir. Gürcan Banger 13

Finansman Kaynakları Gürcan Banger 14

Girişimcinin Bilmesi Gereken Finansal Kavramlar Gürcan Banger 15

Finansal Tablolar Girişimci, işletmenin ilerleyişini izlemek ve değerlendirmek üzere bazı raporlar kullanır. Muhasebe sisteminden üretilen bu raporlar Finansal Tablolar olarak isimlendirilir. Finansal tablolar, işletmede gerçekleşen fiziki ve mali boyutlu tüm faaliyetlerin sayısal olarak temsil edilmesidir. Gürcan Banger 16

Finansal Tablolar Girişimcinin ağırlıklı olarak ilgilenmesi gereken 3 tür finansal tablo vardır: 1. Gelir Tablosu (income statement), 2. Bilanço (balance sheet), 3. Nakit Akım Tablosu (cash flow statement). Gürcan Banger 17

Finansal Tablolar Gelir Tablosu Muhasebe Kayıtları Bilanço + Nakit Akım Tablosu Gürcan Banger 18

Finansal Tablolar Gelir tablosu, belirli bir muhasebe dönemindeki para akışını (Örneğin 2011 yılı gelir tablosu), Bilançoise herhangi bir zaman itibariyle mevcut para stokunu gösterir (Örneğin 31 Aralık 2011 itibariyle bilanço). Gelir tablosu (kâr-zarar tablosu) belirli bir süreyi kapsayan ve tüm bu süre içindeki hareketleri gösteren dinamik bir yapıdır. Bilançoise işletmenin belirli bir anında çekilen fotoğrafını gösteren statik bir yapıya sahiptir. Gürcan Banger 19

Gelir Gelir (kâr-zarar) tablosu, muhasebe dönemi boyunca işletmenin kazancını gösterir. Gelir tablosu genellikle bir yıllık dönem için hazırlanır. Aylık gelir tablolarının toplanması ile yıllık gelir tablosu elde edilir. Gürcan Banger 20

Gelir AÇIKLAMA Örnek Gelir Tablosu TL Brüt Satışlar 2.000 Satılan Malın Maliyeti 1.200 Brüt Satış Kârı (veya zararı) 800 Yönetim ve Satış Giderleri 460 Faiz ve Vergi Öncesi Kazanç 340 Faiz Gideri 40 Vergi Öncesi Kazanç 300 Vergi 100 Dönem Kârı (Geliri) 200 Gürcan Banger 21

Satışlar Satışlarsözcüğü ile ifade edilen gelir, işletmenin normal üretim süreçleriyle ilgili satışlardan elde edilen gelirlerdir. İşletmenin ana faaliyetleri dışında gerçekleşen (örneğin mevcut gayrimenkullerden birisinin satışı sonucunda elde edilen gibi) bir gelir ise Diğer Gelirler adı altında kaydedilir. Gürcan Banger 22

Maliyet ve Giderler Maliyet, işletmenin üretmekte olduğu ürün veya hizmetle doğrudan veya yakından ilgili harcamaları kapsar. Maliyet yapısı işletmenin türüne göre değişiklik gösterir: Perakendeci işletme, imalatçı işletme, hizmet işletmesi vb. İşletme giderleri, üretimle doğrudan bağlantısı bulunmayan fakat yapılması zorunlu harcamalardır: Pazarlama ve satış harcamaları, personel giderleri, araştırma harcamaları, kira, amortisman vb. Bu harcamalar, üretim miktarı ile değişmeyen, zaman bağlı harcamalardır. Gürcan Banger 23

Amortisman Arsa ve arazi dışındaki sabit varlıklar kullanıma bağlı olarak bllibir süre sonra yıpranırlar veya teknolojik gelişmelerden ötürü demode olurlar. Amortismanı; işletme faaliyetleri sırasında sabit varlıklarda fiziksel ve teknolojik olarak yıpranma, eskime şeklinde oluşan değer kayıpları olarak tanımlayabiliriz. Gürcan Banger 24

Amortisman Finansal anlamda amortisman, sabit varlıklara yatırılmış olan sermayenin geri dönmesi işlemidir. Ekonomik anlamda amortisman, kapasitenin sürekliliğini sağlama işlemidir. Maliyet açısından amortisman, sabit varlıkların kullanımından veya başka nedenlerden dolayı meydana gelen değer kayıplarının maliyetlere geçirilmesi işlemidir. Gürcan Banger 25

Amortisman Sabit varlıkların değer kaybı için her hesap döneminde, söz konusu sabit varlıkların hizmet yoğunluğu ve süresine bağlı olarak amortisman gideri hesaplanır. Bu gider maliyetlerin büyük bir bölümünü oluşturur. Ürün veya hizmet satışı sonucu elde edilecek gelirle amortisman payları elde edilmiş ve sabit varlıkların hizmet süreleri sonunda (onların) ilk yatırım tutarları özkaynakolarak birikmiş olacaktır. Gürcan Banger 26

Amortisman Herhangi bir yatırım için yatırılan sermaye, o yatırımın ömrü süresinde geri alınır ve aynı yatırımı tekrar yapabilmek için parasal kaynak sağlanmış olur. Amortisman, hem ürün maliyeti hem de işletme giderleri arasında yer alır. Gürcan Banger 27

Amortisman A, yıllık amortisman tutarı (TL); M, sabit değerin elde edilme maliyeti (TL); M = Maliyet + giderler H, sabit değerin hurda değeri (TL); N, sabit değerin ekonomik ömrü (yıl) ise A = (M H) / n * Normal (doğrusal) amortisman yöntemi ile Gürcan Banger 28

Krediler Krediler, toplam yatırım ihtiyacının karşılanmasında yaygın olarak kullanılan bir kaynaktır. Kredi kullanmada girişimciler açısından en büyük sorun, kredilere karşılık bankaların talep ettikleri teminatları sağlayabilmektir. Teminat sıkıntısı çeken proje sahibi firmalar için Kredi Garanti Fonu (KGF) yardımcı olmaktadır. Kredi kullanan girişimciler, nakit akış ve kârlılık tablolarında kredi ana para ve faiz ödemelerini göstermek zorundadırlar. Gürcan Banger 29

Krediler Kredi hesaplamalarında kredi tutarı, kredinin geri ödeme süresi ve yıllık faiz oranları kullanılır. Kredi geri ödeme dönemi, çeşitli kredi türlerinde ödemesiz dönem ve ödemeli dönem olarak ikiye ayrılır. Ödemesiz dönemde dönem faizi, ödemeli dönemde anapara taksit tutarı ödenir. Gürcan Banger 30

Krediler Gürcan Banger 31

Finansal Hareketler Yatırım Sermayesi TOPLAM SERMAYE Kurulu Kapasite? İşletme Sermayesi Kapasite Kullanımı Gürcan Banger 32

Gelir Gider Hesabı Gürcan Banger 33

Gelir Gider Hesabı Gelir Gider Tablosu nda dönemlerine göre işletme giderleri ve işletme gelirleri karşılıklı olarak verilir; dönemli gelir gider farkı bulunur. Tabloda her ürün grubu ayrı ayrı belirtilir. Gelir gider hesabı tablosu işletmenin sadece yıllık işletme brüt gelirini göstermeyi amaçlar. Gürcan Banger 34

Nakit Akım Analizi Nakit Akım Tablosu (Nakit Akışı Tablosu), işletmenin yatırım döneminden başlamak üzere tüm dönemlerde her türlü nakit girişi ve çıkışını gösterir. Nakit akımı hesaplamaları sonucunda işletmenin gelir gider yapısının ötesinde yatırım, kredi ödemeleri, vergi ödemeleri gibi nakit hareketlerinin işletme finansal yapısı üzerindeki etkileri görülür. Gürcan Banger 35

Nakit Akım Analizi Gürcan Banger 36

Nakit Akım Analizi Gürcan Banger 37

BaşabaşNoktası Analizi BaşabaşNoktası Hesabı, işletme gelirleri ile işletme giderlerinin eşitlendiği noktadaki satış düzeyinin bulunmasını sağlar. Başabaşnoktasının hesaplanmasını gerektiren neden, işletmenin faaliyetlerinde elde ettiği gelirler ile sabit giderlerini ne zaman karşıladığını görmektir. Gürcan Banger 38

BaşabaşNoktası Analizi Toplam_Maliyet = birim_maliyet * üretim_miktarı + sabit_yatırım Toplam_Satış = satış_fiyatı * üretim_miktarı Başabaşnoktasında Toplam_Satış = Toplam_Maliyet olduğunda o Üretim miktarı = (sabit_yatırım) / (satış_fiyatı birim_maliyet) o olur. Gürcan Banger 39

Kârlılık Hesabı Kârlılık Hesabı, işletmenin (başlangıç sermayesi ve işletme sermayesi dahil) tüm gelir ve gider kalemlerini göz önüne alarak, iş fikrinin dönemsel ve toplam kâr / zarar durumunun incelenmesini sağlayan hesaplamadır. Kârlılık hesabı tablosu hazırlanırken öncelikle (gelir gider tablosundan) satış gelirleri kaydedilir. Ciroyu gösteren bu değerden işletme giderleri çıkarılır. Aradaki fark, işletmenin brüt gelirini verir. Gürcan Banger 40

Kârlılık Hesabı Net gelirin hesaplanması için brüt gelirden verginin düşülmesi gerekir. Verginin hesaplanması için brüt gelirden vergiden düşülecek giderlerin çıkarılması gerekir. Kârlılık hesabı tablosunda sabit yatırım kalemlerinin toplam ekonomik ömürlerine göre (amortisman sürelerine göre) yıllık değer kayıplarının belirlenmesi ile elde edilen amortisman tutarları brüt gelirden çıkarılır. Gürcan Banger 41

Kârlılık Hesabı Finansman giderleri brüt gelirden vergi öncesi düşülen bir diğer gider türüdür. Kârlılık hesabı tablosunda brüt gelirden (amortisman ve faiz şeklindeki) iki gider türü düşüldükten sonra vergiye esas gelir ortaya çıkar. Vergi hesaplaması yapıldıktan sonra bulunan vergi miktarı kârlılık hesap tablosunda vergi öncesi gelirden çıkarılır. Kârlılık hesabı tablosunda vergiye esas miktarın düşürülmesi yönünde etki yapan amortismanlar gerçekte bir nakit çıkışı değildir. Nakit olarak kazancı etkilemezler ve vergi sonrası gelire tekrar eklenirler. Gürcan Banger 42

Kârlılık Hesabı Gürcan Banger 43

Net Bugünkü Değer Analizi Yatırım projelerinde yatırım ve işletme sermayesi harcamaları ile işletme döneminde işletme net kârından oluşan yıllık net nakit akımlar söz konusu edilir. Bu harcama ve kârların yıllara yayılışının piyasa için geçerli bir indirgeme oranı ile bugüne çekilerek proje net nakit akımlarının bugünkü değerinin bulunması yöntemine Net Bugünkü Değer (NBD) Analizi denir. Gürcan Banger 44

İç Kârlılık İç Kârlılık Oranı, Net Bugünkü Değeri sıfırlayan indirim oranıdır. İç kârlılık oranı yatırımcının beklediği yatırım kazancı ile karşılaştırılır ve beklentisinden yüksek ise yatırıma geçilir. Gürcan Banger 45

Muhasebe Sistemi Muhasebe sistemleri genellikle çift taraflı kayıt sistemi kullanır. Çift taraflı kayıt, her kayıt girişinde eşit iki tarafın olması anlamına gelir. Bu girişler, iki tarafta farklı hesaplara işlenir. Çift taraflı kayıt sisteminde tarafların biri parayı nereden elde ettiğimizi, diğeri bu para ile ne yapıldığını açıklar. Gürcan Banger 46

Muhasebe Sistemi Örnek: İşletmenin krediyle 2500 TL değerinde bir taşınabilir bilgisayar aldığını düşünelim. İşletme yeni bir donanıma sahip olduğundan sabit varlıklar hesabına 2500 TL işlenir. İşletmenin ödeme yükümlülüğü altındaki kredi borcu tutarında 2500 TL artış olur ve krediler hesabına 2500 TL işlenir. Gürcan Banger 47

Muhasebe Sistemi Örnek: İşletme peşin olarak 1000 TL değerinde hammadde alınsın. Çift Taraflı Kayıt Sistemi nde her kayıt için borçlar ve alacaklar tarafları bulunur. Yukarıdaki örnekte kasa hesabına 1000 TL alacak kaydı yapılır. Diğer tarafta stok hesabına 1000 TL borç kaydı yapılır. Bir hesabın borcu (stok), diğperhesabın alacağı ile eşitlenir. Gürcan Banger 48

Bilanço Bilanço; bir işletmenin herhangi bir anda sahip olduğu varlık ve kaynakları gösteren bir tablodur. Bilanço; işletmede mevcut tüm kaynakların nereden geldiğini ve bu kaynakların ne için kullanıldığını gösterir. Gürcan Banger 49

Bilanço Bilançoda iki taraf bulunur. Bir tarafta aktif varlıklar, diğer tarafta pasif kaynaklar ve sermaye payları bulunur. Bilanço; Varlıklar = Borçlar + Sermaye Varlıklar = Borçlar + Özsermaye şeklinde düzenlenebilir. Özsermaye, işletmeye sahiplerince konulan sermaye, dağıtılmayan kârlar ve yedek akçelerden oluşur. Gürcan Banger 50

Bilanço ÖRNEK BİLANÇO AKTİF (VARLIKLAR TL) PASİF (KAYNAKLAR TL) Nakit 2.000 Kısa Vadeli Borç 4.000 Alacaklar 6.000 Uzun Vadeli Borç 10.000 Stoklar 4.000 Özkaynak(Ser.) 4.000 Dönen Varlıklar 12.000 Sabit Varlıklar Brüt 8.000 Birikmiş Amort. 2.000 Net 6.000 Toplam Varlıklar 18.000 Top. Kaynaklar 18.000 Gürcan Banger 51

Likidite Bilançonun iki tarafında yer alan varlıklar ve kaynaklar, azalan likiditeye göre sıralanır. Likidite, elde bulunanların değerinden fazla bir şey kaybetmeden nakde (paraya) çevrilebilme kolaylığını ifade eder. Varlıklar arasında likiditesi en yüksek varlık (en likit varlık) nakittir. Daha sonra alacaklar gelir. Bunu stoklar takip eder. Sabit varlıklar listenin en sonunda yer alır. Gürcan Banger 52

Varlıklar Nakit: Para + banka hesabı + devlet tahvili + hisse senedi Alacaklar: Kısa, orta veya uzun vadeli olarak satılmış ama müşteri tarafından ödemesi yapılmamış işlemler Şüpheli alacaklar: Kredili satışların belli bir bölümü için müşterinin hiç ödeme yapmaması ihtimaline karşı ayrılan pay Stoklar: Satışa hazır bekleyen ürünler: Hammadde, imalat sürecindeki ürünler, satışa hazır son ürünler Gürcan Banger 53

Varlıklar Dönen varlıklar, bilançonun ilk sıralarında gösterilir. Nakit, Alacaklar ve Stoklar ; dönen varlıklar kapsamına girer. Dönen varlıklar işletmeye girer, varlık kapsamına dahil olur, işletmeyi terk edince başka bir varlığa (örneğin nakde) dönüşür. Dönen ifadesi bu varlıkların bir yıl içinde nakde çevrilebilmesi beklentisini ifade eder. Dönen varlıklar, işletmenin kısa vadedeki borçlarını karşılayabilme kapasitesinin ölçüsüdür. Gürcan Banger 54

Varlıklar Uzun ömürlü (bina, ekipman, otomobil vb gibi) mal ve malzemeler bilançonun alt sıralarında gösterilir. Sabit varlıklar ekonomik ömürleri boyunca işletmeye katkı sağlarlar. Belirli bir kapasiteleri olan sabit varlıkların kullanıldıkça katkıları azaldığından amortismana tabidirler. Gelir tablosunda gösterilen amortisman, sabit varlık maliyeti anlamına gelir. Bilançoda da gösterilen amortisman, sabit varlığın faydalı ömür sonundaki değerini ifade eder. Gürcan Banger 55

Amortisman Hesabı GELİR TABLOSU 1. yıl amortisman gideri 2.500 TL 2. yıl amortisman gideri 2.500 TL 3. yıl amortisman gideri 2.500 TL 4. yıl amortisman gideri 2.500 TL Gürcan Banger 56

BİLANÇO 1. Yıl Sabit varlıklar (brüt) 10.000 TL Birikmiş amortisman Net (2.500TL) 7.500 TL 2. Yıl Sabit varlıklar (brüt) 10.000 TL Birikmiş amortisman Net (5.000 TL) 5.000 TL 3. Yıl Sabit varlıklar (brüt) 10.000 TL Birikmiş amortisman Net (7.500 TL) 2.500 TL 4. Yıl Sabit varlıklar (brüt) 10.000 TL Birikmiş amortisman Net (10.000 TL) 0 TL Gürcan Banger 57

Toplam varlıklar; Dönen Varlıklar ve Sabit Varlıkların toplamından oluşur. Toplam varlıklar, bilançonun sol tarafında gösterilir. Varlıklar Gürcan Banger 58

Kaynaklar Kısa vadeli borçlar: İşletmenin bir başka işletmeden kredili olarak mal veya hizmet alması durumunda ya da bir bankaya, bir finansman kuruluşuna veya kişilere kısa bir süre (6 ay veya bir yıl) için oluşan borçları Uzun vadeli borçlar: İşletme bazen uzun vadeli borç (banka kredisi) kullanma ihtiyacı duyar. Genelde bir yılı aşan borçlar uzun vadeli borç sayılır. Gürcan Banger : 59

Çalışma / İşletme Sermayesi İşletme sermayesi, gündelik ve kısa vadeli işletme faaliyetlerinin yürütülmesi için gerekli olan paradır. Sermaye kavramı, yatırım sermayesi ve işletme sermayesi toplamını ifade eder. Yatırım sermayesi işletmenin kurulması ve üretime hazır hale getirilmesi için gerekli yatırımları içerir. İşletme sermayesi üretimin fiilen gerçekleştirilmesi için gerek duyulan sermayedir. Gürcan Banger 60

Gürcan Banger 61