Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download ""

Transkript

1 Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi TÜRK-İSLAM DÜŞÜNCE TARİHİNDE ERZURUM Sempozyumu MUSA KÂZIM EFENDİ VE KELÂM İLMİNİN ISLAHI KONUSUNDAKİ GÖRÜŞLERİ Doç. Dr. Ömer AYDIN Giriş Bu tebliğde Şeyhülislâm Musâ Kâzım Efendi nin Kelâm kitaplarının yeniden yazılması konusundaki görüşlerini ele alacağız. Onun görüşlerini daha iyi anlayabilmek için Musâ Kâzım Efendi nin konuyla ilgisini açıklamak ve yaşadığı ilmî, sosyal ve kültürel ortamı ortaya koymak ve yazarı yakından tanımak için kısaca onun hayatından bahsetmek istiyoruz. Ayrıca Kelâm da yenilik hareketi nin ortaya çıkışından ve bunların temsilcilerinden kısaca söz etmek gerekir. Bu bağlamda Osmanlı devletinin son dönemlerinde ortaya çıkan anlayışlardan, o dönemde batıdaki gelişmelere ve bunların Türkiye ye yansımalarına göz atmak konuyu aydınlatacaktır. Son olarak da Musâ Kâzım Efendi nin kelâm kitapların çağın ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde yeniden yazılması gerektiği konusundaki görüşlerini değerlendireceğiz. a) Hayatı Musa Kazım Efendi, Erzurum un Tortum ilçesinde doğdu. Doğumu yaklaşık 1275 ( ) tarihindedir. Eğitimine memleketinde başlamışsa da, çocukken Balıkesir de dedesi Nureddin e gelerek Balıkesir ulemâsından Selahaddin Ali Şuurî ve Lutfi Efendilerden ilk İslâmî bilgileri Şerhü l-akâid e kadar okudu. Daha sonra İstanbul a geçerek kazasker Eşref ten ders almaya başladı ve bir hafta sonra da Hoca Şakir Efendi den Şerhü l-akâid in sıfat bahsinden okumaya başladı. 1306/ senesinde ulûm-ı âliye ve aliyyeden icazet aldı. Aynı sene açılan ruûs imtihanında başarılı olarak müderrislik yapmaya başladı. Muallim Nâci ( ) ye Usûl-i Fıkıh tan Mirât ı ve Ahmed Mithat Efendi ( ) ye de tefsir dersleri okutmuştur. 1313/1896 senesinde İstanbul ruûs-ı hümâyûnuna nâil olmuştur. 1318/ senesinde Mekteb-i Hukuk Mecelle muallimliğine tayin edilmesini müteakiben Mekteb-i Sultânî Akâid muallimliğine, Dârü l-fünûn ve Dâru l- Muallimîn muallimliklerine atanarak dört muallimliği uhdesinde toplamıştır. İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi.

2 Doç. Dr. Ömer AYDIN 200 İlmî rütbesi mahreç seviyesine yükselen Mûsâ Kâzım Efendi, 1 Muharrem 1325 (14 Şubat 1907) tarihinde Haleb mevleviyetini elde etti. Aynı yıl Bâb-ı Meşîhât Tetkîk-i Müellefât Meclisi başkâtipliğine ve aynı meclisin azalığına tayin edildi. Meşrutiyetin ilanından (1908) sonra Maârif Nezareti nde kurulan Meclis-i Kebîr-i İlmî azalığına ve Hey et-i A yân ın teşkili sırasında da Meclis-i A yân azalığına tayin edilmiştir. 4 Receb 1328 (12 Temmuz 1910) tarihinde Meşîhat makamına atandı. Ancak bir yıl altı ay altı gün sonra 29 Eylül 1911 günü istifa ederek bu görevden ayrılmıştır. 1 Sadrazam Said Paşa nın sekizinci defa sadarete gelişiyle 30 Eylül 1911 tarihinde tekrar şeyhülislâm olan Mûsâ Kâzım Efendi, üç ay sonra 31 Aralık 1911 de hükümetle birlikte görevinden istifa etmiştir. 8 Mayıs 1916 da kurulan sadrazam Said Halim Paşa kabinesinde üçüncü defa şeyhülislâm olmuş, fakat 8 ay 26 gün sonra 3 Şubat 1917 de bu görevinden ayrılmıştır. 4 Şubat 1917 tarihinde Talat Paşa nın kurduğu kabinede de şeyhülislâm olan Musâ Kâzım Efendi, bu kabinede aynı zamanda Evkâf Nezareti Vekilliği de yaptı. Dördüncü şeyhülislâmlığı ise 1 yıl 8 ay 2 gün devam etti ve İttihat ve Terakki nin hükümetten çekilmesiyle şeyhülislâmlıktan ayrıldı. Birinci Dünya Savaşı sonunda yapılan Mondros Mütarekesi döneminde Said Halim Paşa ve diğer arkadaşlarıyla birlikte Bekirağa Bölüğü ne hapsedilmiştir. Burada kurulan Divan-ı Harb-i Örfî de yargılanan Musa Kazım Efendi 14 Şevval 1337 (13 Temmuz 1919) da 15 yıllık kürek cezasına çarptırılmış, daha sonra bu ceza Sultan Vahdeddin tarafından 3 yıl sürgüne çevrilmiştir. Musa Kazım Efendi, 10 Ocak 1920 tarihinde sürgün bulunduğu Edirne de vefat etmiştir. 2 b) Eserleri 1) Usul-ü Meşveret ve Hürriyet, İstanbul, ) Safvetü l-beyân fî tefsiri l-kur ân, İstanbul: Matbaa-i Âmire, İlmiye Sâlnâmesi (Osmanlı İlmiye Teşkilatı ve Şeyhülislâmlar), Yayına Hazırlayanlar: Seyit Ali Kahraman, Ahmed Nezih Galitekin, Cevdet Dadaş, İstanbul: İşaret Yayınları, 1998, s ; Abdülkadir Altunsu, Osmanlı Şeyhülislâmları, Ankara 1972, s ; Sadık Albayrak, Son Devir Osmanlı Uleması, İstanbul, 1996, III/390-91; Ferhat Koca, II. Meşrutiyet Döneminin Etkin Şeyhülislâmı Mûsâ Kâzım Efendi: Hayatı ve İslâm Düşüncesindeki Yeri, Mûsâ Kâzım Efendi, Külliyât: Dînî ve İctimâî Makaleler, (Giriş), Ankara, 2002, s Altunsu, Osmanlı Şeyhülislâmları, s Bu eser, Musa Kâzım Efendi nin el-külliyât isimli eseri s da yer almaktadır. 4 Musa Kâzım Efendi nin Ahmed Mithat Efendi ye verdiği tefsir dersleri esnasında Ahmed Mithat Efendi nin tuttuğu notlardan oluşan bu tefsir Bakara sûresi 73. âyete kadardır. Geniş bilgi için bk.

3 Musa Kâzım Efendi Ve Kelâm İlminin Islahı ) İslâm da Cihad, Dersaadet: Matbaa-i Hayriye, ) Sure-i İhlas ve Alak Tefsirleri, Dersaadet: Matbaa-i Hayriye, ) Zevrâ ve Havrâ Tercümesi, Dârü l-hilâfeti l-aliyye, ) Külliyat-ı Seyhülislam Musa Kâzım, İstanbul: Evkâf-ı İslâmiyye Matbaası, 7) el-fetâvâ el-kâzımiyye fî Islâhi l-fetâvâ et-türkiyye. 8 8) Tercüme-i Vâridât. 9 9) Tahkîk-i Vahdet-i Vucûda Dair Bir Risalenin Tercümesi. 10 Bunların dışında bazı küçük çapta ilmi çalışmaları bulunan Musa Kâzım Efendi nin Mekteb-i Sultanî de verdiği derslerden oluşan Akdü l-hakâik isimli matbu bir akâid risâlesinin bulunduğu zikredilmektedir Musa Kâzım Efendi nin İlmî ve Siyasî Yönü Musa Kâzım Efendi, XIX. yüzyılın sonları ile XX. yüzyılın başlarında yaşamıştır. Osmanlı Devleti nin çöküş döneminde yaşayan ve şeyhülislâmlık gibi çok önemli bir makama ulaşmış olan Musa Kâzım Efendi, dönemin yetiştirdiği pek çok ilim adamı gibi devletin çöküşünü durdurmak için pek çok faaliyette bulunmuştur. O dönem aydınlarının yaptığı gibi, Osmanlı devletinin çöküşünü durdurabilmek için ilmî ve siyasî arenada faaliyetler gösteren Musa Kâzım Efendi, bu uğurda çok sayıda yazı yazmış ve aktif olarak siyasî görevlerde bulunmuştur. II. Meşrutiyet dönemine kadar klasik bir Osmanlı âlimi olan ve bu dönemde İttihat ve Terakki Cemiyeti ne üye olan Musa Kâzım, meşrutiyet rejiminin İslâm ın temel ilkelerine uygun olduğunu Koca, II. Meşrutiyet Döneminin Etkin Şeyhülislâmı Mûsâ Kâzım Efendi: Hayatı ve İslâm Düşüncesindeki Yeri, s Bu risale, Musa Kâzım Efendi nin el-külliyât isimli eseri s de yer almaktadır. 6 Celâleddin ed-devvânî ö. 918/1512) nin mebde ve me âd konusundaki Zevrâ ve Havrâ isimli eserinin tercümesidir. Bk. Koca, a.g.m., s Musa Kâzım Efendi nin çeşitli, dergilerdeki makaleleri, bazı risaleleri, konferansları ve beyannamelerinden oluşan bir eserdir. Bu eser Ferhat Koca tarafından çok güzel bir dille sadeleştirilmiş olup, faydalı bilgiler içeren bir giriş ve notlarla birlikte neşredilmiştir (Ankara 2002). 8 Diyanet İşleri Başkanlığı Kütp. nr. 173, yazma, 44 vr. Bk. Koca, a.g.m., s Şeyh Bedreddin Simâvî (ö. 823/1420) nin Vâridât isimli eserinin tercümesidir. Bu eser yazma olarak, Süleymaniye Kütüphanesi, Yazma Bağışlar, no: 2174 (1-58 vr.) ve İstanbul Belediye Kütp., Beldeiye, nr. K. 564 (1-96b vr.) Geniş bilgi için bk. Koca, a.g.m., s Karamânî Muhammed Cemaledin Nurî nin Risâle-i Tahkîk-i Vahdet-i Vucûd isimli eserinin tercümesidir. Eser yazma halinde bulunmaktadır. Geniş bilgi için bk. Koca, a.g.m., s Altunsu, Osmanlı Şeyhülislâmları, s. 237 ; Albayrak, Son Devir Osmanlı Uleması, III/391; Koca, II. Meşrutiyet Döneminin Etkin Şeyhülislâmı Mûsâ Kâzım Efendi: Hayatı ve İslâm Düşüncesindeki Yeri, s. 18.

4 Doç. Dr. Ömer AYDIN 202 savunmuş, özellikle medeniyet, ıslahat, yenilik, meşveret, şûrâ, meşrutiyet vb. konulara ağırlık vermiştir. 12 Musa Kâzım Efendi, bu kavramları savunurken dini delillere başvurmakta, bunların İslâm a aykırı olmadığını ortaya koymaktadır. O, Osmanlı devletinin gelişmesi için Avrupa dan bilim ve sanayinin alınması gerektiğini kabul ediyor; ancak onların ahlâk ve geleneklerinin alınmasına karşı çıkıyor ve bunun ilerlemeye mani olacağını savunuyor. 13 Der ki: Fakat onların bütün âdetlerini, ahlâkını yaşama kurallarını ve hayat tarzlarını kabul edemeyiz. 14 Musa Kâzım Efendi, şeyhülislâmlığı sırasında teşkilatta bazı reformlar yapmaya çalışmıştır. 15 O, masonlukla suçlanmış, yaşadığı dönemde olduğu gibi günümüzde de bu yaftadan kendini kurtaramamıştır. 16 Kendisinin mason olmadığını bir beyânname yayınlayarak açıklamıştır: Hususi ahvalimden bahsetmek, meslek ve meşrebime dair izahat vermek dünyada hoşlanmadığım ahvalden ise de haiz olduğum makamın ulviyeti itibariyle, bana vuku bulan taarruzlara karşı sükûtu ihtiyar eylemek maslahata muvafık olmayacağından bu babta mecburiyet hasıl oldu Uzun senelerden beri dış temizliğe itinada berdevam olduğum gibi, sâliki bulunduğum Nakşibendî tarikatinin bu abd-i âcize bahşetmiş olduğu mânevî feyizler sayesinde hâsıl eylediğim kalb temizliği ve rûh sâfiyetini beşer kederlerinden muhafazaya dikkat eylemekteyim Binaenaleyh, İslâm dinine muhalif olup bana isnat olunan bir mezhep veya mesleği kemâl-i şiddetle reddeder ve memleketin selâmeti ve diyanetin sıyâneti namına bu gibi tesvilata (kötü bir şeyi güzel göstererek aldatmalara) asla ehemmiyet vermemelerini ve o gibi bâtılları bütün kalbleriyle, lisanlarıyla red eylemelerini bütün İslâm ahâliye tavsiye eyler, bu gibi merdut ve menfur sözlere asla kulak asılmamasının kat î surette lüzumunu, çünkü selâmeti din ve dünyanın ancak bu noktada bulunduğunu hâlisane ihtiyâr eylerim Bk. Musa Kâzım, Külliyat, Evkâf-ı İslâmiyye Matbaası, 1336, s. 5-12, 33-36, 68-73, 84-87, , ; krş. Feryal Tansuğ, II. Meşrutiyet Döneminde İslamcılık ve Şeyhülislam Musa Kâzım Efendi, Doğu Batı, Sayı: 3, (Mayıs 1998), s İsmail Kara, İslâmcıların Siyasi Görüşleri, İstanbul, 1994, s Musa Kâzım, Külliyat, s Altunsu, Osmanlı Şeyhülislâmları, s Can Kapyalı, Sufizm ve Franmasonluk-Şeyhül İslâm Musa Kâzım Efendi ( ), Mimar Sinan, 1998, no: 109, s ; 17 Yakın Tarihimiz, Sayı: 3, 15 Mart 1962, s. 94; krş. Altunsu, Osmanlı Şeyhülislâmları, s

5 Musa Kâzım Efendi Ve Kelâm İlminin Islahı 203 c) Kelâm Kitaplarının Çağın İhtiyaçlarına Göre Islahı ve Yazılması Musa Kâzım Efendi, Mekteb-i Sultanî de Akâid muallimliği yapması hasebiyle Kelâm a ilgi duymuş, dönemin birçok âlimi gibi kelâm ilminin yenileşmesi üzerinde durmuştur. Birçok kelâmcı bu konudaki görüşlerini kitaplarda dile getirirken, Musa Kâzım kelâm kitaplarının ıslahını ve yeniden yazılmasını bir konferansta gündeme getirmiştir. 18 Musa Kâzım, öncelikle çok kısa bir kelâm tarihi özeti verir. O Hz. Peygamber (s.a.) dönemindeki durumu şöyle ifade eder: Sadr-ı İslâm da yalnız ehâdîs ve âyâtın me âni-i zâhiresiyle iktifâ olunurdu. Bihassa peygamberimiz zamanında herkes şüphe ettiği meseleyi bizzat Hz. Resûl e sorar, hallederdi. Kitap yazmaya, okumaya lüzûm yoktu. Gerek dine, gerek dünyaya ait şeyler, her ne olursa olsun hep böyle hallolunurdu. Kitap te lifine lüzûm görülmezdi. 19 Musa Kâzım Efendi, İslâm dünyasına kitap telifine nasıl, niçin ve ne zaman başlandığını şöyle ifade eder: Çünkü teşettüt-ü arâ (farklı görüşler) vuku bulursa, ihtilâf-ı arâ hasıl olacak, ehâl-i İslâmiyye arasında tefrika meydana gelecektir. Halbuki tefrika meydana gelince kuvvet zâil olup sonra -ma âzallah- bütün ümmet mahv olacaktı. Bunun için ihtilafları kaldırmaya çalıştılar. Hakkı bâtıldan tefrîka uğraştılar. İşte o vakit kitaplar telifine başlandı. 20 Bu dönemde özellikle kelâm konusunda kitaplar yazıldığını ve bunların faydasının görüldüğünü belirten Musa Kâzım Efendi, bu kitaplarda felsefî konuların olmadığını, zira o dönemde felsefenin henüz İslâm dünyasına girmediğini vurgulamaktadır. Bu dönemde her meselenin bir âyet veya bir hadisle ispat edildiğini söylemekte ve Ulemây-ı mutekaddimînin mesleği bu idi. Çünkü ihtiyaç o nisbette idi demektedir. 21 Daha sonra felsefenin tercüme edilerek İslâm dünyasına girdiğini söyleyen Musa Kâzım Efendi, İslâm dünyasında o zamana kadar bilinmeyen Meşşâiyyûn ve Tabi iyyûn gibi ekollerin duyulmaya başladığını, bunlardan her birinin taraftarları 18 Söz konusu konferans 20 Ağustos 1325 tarihinde Şehzâde Kulübü nde verilmiştir. Bk. Musa Kâzım, Külliyat, s Musa Kâzım, Külliyat, s Musa Kâzım, Külliyat, s Musa Kâzım, Külliyat, s. 289.

6 Doç. Dr. Ömer AYDIN 204 olduğunu, ama az olduğunu; daha sonra Meşşâiyyûn un taraftarlarının çoğaldığını belirtir. Dolayısıyla onlara karşı dini müdafaa lâzım geldi der. 22 Musa Kâzım Efendi, Meşşâîlik, İşrakîlik gibi akımlara karşı dini müdafaa lüzumu hissedilince, bu yolda kitaplar yazılmaya başlandığını, dolayısıyla Kelâm a felsefe karıştırıldığını, bunun da durumun gereğini olduğunu ifade eder ve buna ulemây-ı müteahhirînin ilm-i Kelâm ı der. 23 Musa Kâzım Efendi, bu müteahhirûn kelâm ilminin ortaya çıkışını ve bu dönem kelâmcılarının tavırlarını şöyle anlatır: Evvelâ ulemâ o ilimleri tahsil ettiler; sonra akâid-i İslâmiyyeyi felâsifeye karşı müfafaa ettiler, o yolda kitaplar yazdılar. Bir hayli zaman böyle devam etti. Sonraları İşrakiyyûn mezhebi pek revaç bulmadı. En çok müdaffa Meşşâiyyûn a karşı idi. 24 Sonunda Meşşâî ekolünün yok olduğunu, yani ilimlerin değiştiğini, ilimler değişince Meşşâîlerin dayandığı esasların da alt üst olduğunu belirten Musa Kâzım, artık onlara karşı savunma yapmakta da bir fayda kalmadığını söyler. Musa Kâzım a göre o ilimlerin taraftarı kalmadığı, o ekolü benimseyen ve kabul eden kimse bulunmadığı için onlara karşı dinî hükümleri müdafaa etme ihtiyacı kalmamıştır. 25 Bu ekoller yıkılınca onların yerine Maddiyyun (Maddeciler) geldiğini ve Tabiiyyûn (Tabiatçılar) ekolünün de gereği revaç bulduğunu, şimdi bunlara karşı savunma yapmak gerektiğini vurgulayan Musa Kâzım, nasıl ki kelam bilginleri ve özellikle müteahhir âlimler hem Tabiatçılara hem Meşşâîlere hem İşrâkîlere karşı müdafaada bulundularsa ve başarı gösterdilerse, şimdi bize de zamanımızdaki muarızlara karşı müdafaada bulunmak lazım gelir demektedir. 26 Musa Kâzım Efendi, bizim yeni şeyler söylememize gerek yok, eskilerin müdafaalarını takip edelim diyenlere şöyle cevap vermektedir: Şimdi Bu âlem on üç küreden ibarettir. İşte birincisi toprak, ikincisi su. Üçüncüsü hava, dördüncüsü ateş, dokuz da gezegen var. Bunlar birbirinin içindedir. Ve bu gezegenler ezelî ve ebedîdir. Diğerleri de nevi ve cins bakımından ezelî ve ebedîdir. Bu şekilde âlem, kadîmdir. diyen bir adam bulunmamaktadır. O halde, İslâm ı müdafaa edeceğiz diye, Hayır, sizin kadîm dediğiniz doğru değildir, belki sonradan meydana gelmiştir. Böyle kendi 22 Musa Kâzım, Külliyat, s Musa Kâzım, Külliyat, s Musa Kâzım, Külliyat, s Musa Kâzım, Külliyat, s Musa Kâzım, Külliyat, s. 290.

7 Musa Kâzım Efendi Ve Kelâm İlminin Islahı 205 kendimize bağıralım. Ne çıkar? Bugünkü felsefeciler bizim dediğimiz gibi diyor. Evet, yeryüzü sonradan meydana gelmiştir. O üzerindeki yaratıklar da sonradan meydana gelmiştir. 27 Musa Kâzım a göre şimdiki filozofların inançları şudur: Şu uzay sonsuzdur. İçinde bulunan yıldızlar da aynı şekilde sonsuzdur. Ve bu yıldızlar suret itibariyle sonradan meydana gelmiştir. Yalnız kadîm olan aslî cüzleri, ferdî cüzlerdir. Bu dünyada hiçbir suret yoktur ki, sonradan meydana gelmiş olmasın; hepsi sonradan meydana gelmiştir. Ancak ferdî cüzleri ebedîdir. Dolayısıyla kalkıp da bunlara karşı, Gezegenler kadim değildir, sonradan meydana gelmiştir. dersek bize gülerler. -Ne söylüyorsun? derler. Şu halde görülüyor ki, zamanımızda dersleri buna göre düzeltmek lazımdır. Zamanımızdaki felsefecileri reddedecek kitaplar yazılmasına şiddetle ihtiyaç vardır. 28 Musa Kâzım, Ne olursa olsun, biz önceden söylenen sözleri tekrar edeceğiz denirse, bununla din müdafaa edilmiş olamayacağını söylemektedir. Öte yandan Meşşâîler, Cenab-ı Hakk ın varlığını kabul etmektedirler: Allah vardır, elbet bu kainatın İlk İllet i vardır ki, Vâcibu l-vücud dur. Fakat Vâcibu l-vücud, fâil-i mûcibtir; fâil-i muhtâr değil. Bunun için âlem kadîmdir. Çünkü fâil-i mûcibden sudûr eden şey ezelî olur. Binaenaleyh Allah mûcib, âlem kadimdir. Çünkü âlem ondan sudûr etmiş ve bi l-îcâb (zorunlu olarak) sudur etmiştir diyorlardı. Biz, buna karşı o zamanlar demiştik ki: Hayır, Allah fâil-i mûcib değil, fâil-i muhtârdır. Şimdi, bugünkü filozoflara karşı bunu söylersek bize gülerler. Siz neler söylüyorsunuz? derler. Onun nazariyesine göre, Allah yok. Nerede kaldı ki, mûcib yahut muhtâr olsun. Şu halde, bunlara mûcib fâil, muhtar fâil meselelerini söylemekte yarar yoktur. 29 Musa Kâzım, eski filozofların, Cenab-ı Hakk ın sıfatı yoktur. Kendisi hakiki tektir. Binaenaleyh, O nda bir takım sıfat düşünülmesi bâtıldır. Madem ki, Vâcibu l- Vücuddur, ihtiayaçtan berîdir. Eğer kendisine sıfat olursa, nasıl hakiki tek olur? Sonra, sıfata da ihtiyacı lazım gelir. Halbuki, ihtiyaç Vâcibu l-vücûd a aykırıdır. O bizzat kâim, bizzat âlim, bizzat kâdir, bizzat mürîddir. İlim, zatının aynı; kudret, zatının aynı; bütün sıfatlar dediğimiz şeyler, zatının aynıdır. görüşlerini Mu tezile nin de benimsediğini söyler. Ona göre bu yolda müdafaada bulunsak, Hayır, Cenab-ı Hakk ın sıfatları vardır. Allah ilmiyle alim, kudretiyle kâdir, hayatıyla hayydır, 27 Musa Kâzım, Külliyat, s Musa Kâzım, Külliyat, s Musa Kâzım, Külliyat, s

8 Doç. Dr. Ömer AYDIN 206 iradesiyle müriddir, kelamıyla mütekellimdir. diye, karşıtlarımıza söz söyleyecek olursak, bu esası kabul etmediklerini söyleyeceklerdir k, bu durumda sıfat meselesinden bahsetmenin bir anlamı yoktur. 30 Sonuç olarak bugün bizim muârızların, yani felsefecilerin ulûhiyet ve nübüvveti kabul etmediklerini, gerçekte bazı Tabiatçılar ı ulûhiyeti kabul ettiklerini, ancak, onların Allah dedikleri şeyin, yine tabiat olduğunu belirten Musa Kâzım Efendi, Bize en lâzım olan husus, Kelâm ilminin kitaplarını bugünkü ihtiyaçlara göre yazmaktır. 31 Çağın ihtiyaçlarına göre bir Kelâm kitabı yazmak için öncelikle muârızların ilimlerini bilmek gerektiğini vurgulayan Musa Kâzım, bugünkü bilgilerimizle müdafaaya yeltenirsek gülünç olacağımızı söyler. Ona göre bu hususta taassup göstermenin bir yararı yoktur; aksine zararı vardır. 32 d) Sonuç ve Değerlendirme XIX. yüzyılın ikinci yarısında ve XX. Yüzyılın başlarında batıdan gelen bazı fikir akımları Türkiye de yayılmaya başladı. Bu akımların etkisiyle Kelâm ilminde yenilenme düşünceleri ortaya atılmaya başlandı. Bu dönemde Materyalizm, Pozitivizm, Darvinizm ve Ateizm gibi akımlar İslâm dünyasında, özellikle Osmanlı devletinin hâkim olduğu yerlerde taraftar bulmaya başladı. Bu akımların ihtiva ettiği prensip ve ilkeler temel İslâm inançlarıyla uyuşmuyordu. Bu şartlar altında kelâmcılar, İslâm inançlarını savunma ve zararlı akımları eleştirme arayışına girdiler. XVII. yüzyıldan önce Osmanlı Devleti ve bütün İslâm dünyası, batıdaki bilimsel ve teknolojik gelişmelerin farkında değildi. XVII. Yüzyılın sonlarına doğru bazı Osmanlı aydınları batıdaki gelişmelerin farkına vararak yeni arayışlara girdiler da Tanzimat ın ilanıyla birlikte Osmanlı devleti kapılarını batıya açtı. Felsefi eğitim almak amacıyla Fransa, Almanya, İngiltere ve Amerika gibi devletlere öğrenciler gönderildi. Bu öğrenciler, batıda gelişen fikir akımlarının etkisinde kalarak bunları Osmanlı ülkesine taşıdılar. Aydınlanma çağından Fransız devrimine kadar gelişen fikirler Tanzimat tan sonra Osmanlı devletine girmeye başladı. Aydınlanma nın Türkiye deki temsilcileri İbrahim Şinasi ( ), Münif Mehmed Paşa ( ), Ali Suavi ( ) ve Ahmed Midhat Paşa ( ) gibi şahıslardı. Meşruitiyet döneminde ise Materyalizm, Pozitivizm, Mekanik Evrimcilik 30 Musa Kâzım, Külliyat, s Musa Kâzım, Külliyat, s Musa Kâzım, Külliyat, s. 291.

9 Musa Kâzım Efendi Ve Kelâm İlminin Islahı 207 gibi konulardaki yayınlar arttı. Birçok Türk aydını bu konularda yazılar yazdılar. Baha Tevfik ( ), Beşir Fuat ( ), Ahmed Şuayb ( ), Memduh Süleyman ( ), Abdullah Cevdet ( ), Celal Nuri İleri ( ) vb. bunlardandır. 33 Hem medreselerdeki bozulma hem de batıdan gelen bu fikir akımlarının etkisiyle pek çok Osmanlı âlimi Kelâm da yenilik arayışlarına girmiştir ve bu konuda yazılar yazmışlar ve konuşmalar yapmışlardır. İslâm âleminde de bu arayışlar içinde olan Muhammed Abduh (ö. 1905), Seyyid Ahmed Han (ö. 1898), Şibli Numani (ö. 1914) ve Muhammed İkabl (ö. 1938) gibi şahsiyetlerin yanında, Osmanlı ülkesinde Abdullatif Harputi ( ), Şehbenderzade Filibeli Ahmed Hilmi ( ), İzmirli İsmail Hakkı ( ) gibi şahıslar da Kelâm da yenilik hareketinin öncülerindendir. Bunlar, yeni ilm-i Kelâm denemeleri yapmışlardır. Tebliğimizin konusu olan Musa Kazım Efendi de bu konuda bir konferans vermiş ve görüşlerini gündeme getirmiştir. Onun görüşleri ile yukarıdaki Kelâm ilminde yenileşmeyi savunanların görüşleri aynı doğrultudadır. Ancak Musa Kâzım ın da dediği gibi Kelâm ilmi tarihsel süreç içinde devamlı olarak kendini çağın ihtiyaçlarına göre yenileyen bir ilimdir. O halde bütün İslâmî ilimler içinde sadece Kelâm ilminin yenilenmesi dile getirilmiştir? Diğer ilimlerin yenişleşme ihtiyacı yok mudur? Meselâ tefsir ilminde, fıkıh ilminde yenileşme ihtiyacı yok muydu? Bunun çok değişik sebepleri olabilir. Bize göre en başta gelen sebep hastalığa teşhiste hata yapılmış olmasıdır. Zira Osmanlı devletinin çöküşü medreselerdeki bozulmaya, medreselerdeki bozulmanın sebeplerinden birinin de oralarda Kelâm kitaplarının okutulması gibi bir nedene bağlanmıştır. Halbuki bir devletin çöküşü tek bir sebebe irca edilemez. Bir devletin çöküşünün çeşitli sosyolojik ve siyasal sebepleri vardır. Öte yandan bir ülkede sadece bir kurumun geri kalmasıyla o ülke çökmez. Diğer kurumlar sağlam ise onu ıslah eder. Bilindiği üzere Osmanlı devleti ilk olarak gerilediği askeri alanda hissetmiştir. Savaşlarda yenilmeye başlayınca arayışlar içine girmiştir. Bu durumda devletin çöküşünden sadece medreseler sorumlu olamaz. Olsa olsa siyasal, sosyal, ekonomik ve ilmi alandaki gerilemenin mecmuunun bunda etkisi vardır. Eğer İslâmî ilimlerde bir yenileşme olacaksa, bu niçin dinamik bir ilim olan ve tarihsel süreçte devamlı surette kendini yenileyen Kelâm gibi bir ilimde olsun. Tefsir 33 Ömer Aydın, Kalam between Tradition and Change: The Emphasis on Understanding Calssical Islamic Theology in Relation to Western Intellectual Effects, Change and Essence, The Council for Research in Values and Philosophy, Washington D.C., 2005, s

10 Doç. Dr. Ömer AYDIN 208 niçin kendini yenilemesin? İçinde İsrailiyyat ve hurafe dolu olan tefsir kitapları söz konusu medreselerde okutulmadı mı? Zaten tefsir dediğimiz kitaplardan fıkhî, kelâmî konuları ve gramer bilgilerini çıkardığımız zaman geriye ne kalıyor? Sadece Kur ân-ı Kerim metni! Diğer pek çok İslâmî ilmin durumu da tefsirden pek farklı değil! Sonuç olarak Musa Kâzım ve benzeri zatlar, zaten Kelâm ilminin doğal yapısında bulunan bir hususu dile getirmişlerdir. İzmirli gibi yazarlar da bunun uygulamalı örneklerini vermişlerdir. İzmirli nin kitabına baktığımızda yeni adına bulabileceğimiz Materyalizm ve Pozitivizm in eleştirisinden başka bir şey değildir. Yapılan güncel olmayan bilgilerin alınmayarak eskinin bir özetinden ibarettir.

KELAM DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI

KELAM DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI 7. KELAM DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ UYGULANMASI 7.1. KELAM DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ TEMEL FELSEFESİ VE GENEL AMAÇLARI Kelam; naslardan hareketle inanç esaslarını ve insanın düşünce yapısına ilişkin temel

Detaylı

Tefsir, Kıraat (İlahiyat ve İslâmî ilimler fakülteleri)

Tefsir, Kıraat (İlahiyat ve İslâmî ilimler fakülteleri) ARAŞTIRMA ALANLARI 1 Kur an İlimleri ve Tefsir Kur an ilimleri, Kur an tarihi, tefsir gibi Kur an araştırmalarının farklı alanlarına dair araştırmaları kapsar. 1. Kur an tarihi 2. Kıraat 3. Memlükler ve

Detaylı

AYP 2017 ÜÇÜNCÜ DÖNEM ALIMLARI

AYP 2017 ÜÇÜNCÜ DÖNEM ALIMLARI ALANLAR ve ÖNCELİKLER AYP 2017 ÜÇÜNCÜ DÖNEM ALIMLARI 1- Kur an İlimleri ve Tefsir Kur an ilimleri, Kur an tarihi, tefsir gibi Kur an araştırmalarının farklı na dair araştırmaları 1. Kur an tarihi 2. Kıraat

Detaylı

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ İSLAMİ İLİMLER FAKÜLTESİ İSLAMİ İLİMLER BÖLÜMÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM PROGRAMI

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ İSLAMİ İLİMLER FAKÜLTESİ İSLAMİ İLİMLER BÖLÜMÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM PROGRAMI Z/S K/ Z/S K/ EK-1 T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ İSLAMİ İLİMLER FAKÜLTESİ İSLAMİ İLİMLER BÖLÜMÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM PROGRAMI ARAPÇA HAZIRLIK SINIFI PROGRAMI Hazırlık 1. Yarıyıl İİH001 Arapça Dilbilgisi

Detaylı

İçindekiler. Önsöz 11 Kısaltmalar 15

İçindekiler. Önsöz 11 Kısaltmalar 15 İçindekiler Önsöz 11 Kısaltmalar 15 EBÛ MANSÛR EL-MÂTÜRÎDÎ 17 Hayatı 17 Siyasî ve İlmî Çevresi 20 İlmî Şahsiyeti 22 Eserleri 25 a. Kelâm ve Mezhepler Tarihi 25 b. Usûl-i Fıkıh 29 c. Tefsir ve Kur an İlimleri

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ 1. BÖLÜM İSLÂM FELSEFESİNE GİRİŞ

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ 1. BÖLÜM İSLÂM FELSEFESİNE GİRİŞ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...9 1. BÖLÜM İSLÂM FELSEFESİNE GİRİŞ / Ömer Mahir Alper 1. İslâm Felsefesi nin Mâhiyeti ve İslâm Felsefesi Tabirinin Kullanımı...13 2. İslâm Felsefesinin Alanı ve Kapsamı...18 3. Felâsife

Detaylı

TOKAT IN YETİŞTİRDİĞİ İLİM VE FİKİR ÖNDERLERİNDEN ŞEYHÜLİSLAM MOLLA HÜSREV. (Panel Tanıtımı)

TOKAT IN YETİŞTİRDİĞİ İLİM VE FİKİR ÖNDERLERİNDEN ŞEYHÜLİSLAM MOLLA HÜSREV. (Panel Tanıtımı) TOKAT IN YETİŞTİRDİĞİ İLİM VE FİKİR ÖNDERLERİNDEN ŞEYHÜLİSLAM MOLLA HÜSREV (Panel Tanıtımı) Mehmet DEMİRTAŞ * Bir şehri kendisi yapan, ona şehir bilinci katan unsurların başında o şehrin tarihî ve kültürel

Detaylı

Şeyhülislamlar kaynakçası

Şeyhülislamlar kaynakçası Şeyhülislamlar kaynakçası Sayıoğulları, R. S. (1991). Türk Ta'lik Yazı Ekolünün Doğuşunda Şeyhülislam Veliyüddin Efendi. (). "Osmanlı Devleti'nin Değerli Şeyhülislamlarından Kara Çelebizade Abdülaziz Efendi".

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ Eğitim-Öğretim Yılı 1.ve 2. Öğretim Eğitim Planları

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ Eğitim-Öğretim Yılı 1.ve 2. Öğretim Eğitim Planları ERCİYES ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ 2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılı 1.ve 2. Öğretim Eğitim Planları HAZIRLIK SINIFI (YILLIK) KODU DERSİN ADI Kredi İLH001 ARAPÇA 26 0 26 26 Konu Başlıkları (Yıllık) T

Detaylı

İçindekiler. Kısaltmalar 11 Yeni Baskı Vesilesiyle 13 Önsöz 15

İçindekiler. Kısaltmalar 11 Yeni Baskı Vesilesiyle 13 Önsöz 15 İçindekiler Kısaltmalar 11 Yeni Baskı Vesilesiyle 13 Önsöz 15 Ebû Mansûr el-mâtürîdî 1. Hayatı 21 2. Siyasî ve İlmî Çevresi 25 3. İlmî Şahsiyeti 28 4. Eserleri 31 4.1. Kelâm ve Mezhepler Tarihi 31 4.2.

Detaylı

2.SINIF (2013 Müfredatlar) 3. YARIYIL 4. YARIYIL

2.SINIF (2013 Müfredatlar) 3. YARIYIL 4. YARIYIL ERCİYES ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ 2014-2015 Eğitim Öğretim Yılı 1.ve 2.Öğretim (2010 ve Sonrası) Eğitim Planları HAZIRLIK SINIFI (YILLIK) KODU DERSİN ADI T U Kredi AKTS İLH001 ARAPÇA 26 0 26 26 Konu

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : İSLAM FELSEFE TARİHİ I Ders No : 0070040158 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili

Detaylı

İslamî bilimler : Kur'an-ı Kerim'in ve İslam dininin doğru biçimde anlaşılması için yapılan çalışmalar sonucunda İslami bilimler doğdu.

İslamî bilimler : Kur'an-ı Kerim'in ve İslam dininin doğru biçimde anlaşılması için yapılan çalışmalar sonucunda İslami bilimler doğdu. Türk İslam Bilginleri: İslam dini insanların sadece inanç dünyalarını etkilemekle kalmamış, siyaset, ekonomi, sanat, bilim ve düşünce gibi hayatın tüm alanlarını da etkilemiş ve geliştirmiştir Tabiatı

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS KELAM VE İSLAM MEZHEPLERİ ILH

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS KELAM VE İSLAM MEZHEPLERİ ILH DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS KELAM VE İSLAM MEZHEPLERİ ILH 210 4 2+0 2 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Lisans Yüz Yüze / Zorunlu Dersin

Detaylı

Eğitim Programları ANA HATLARIYLA İSLAM DİNİ

Eğitim Programları ANA HATLARIYLA İSLAM DİNİ Eğitim Programları ANA HATLARIYLA İSLAM DİNİ Giriş Ana hatlarıyla İslam dini programı, temel sayılan programlardan sonra daha ileri düzeylere yönelik olarak hazırlanmıştır. Bu programı takip edecek ders

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ Eğitim Öğretim Yılı 1.ve 2.Öğretim (2010 ve Sonrası) Eğitim Planları HAZIRLIK SINIFI (YILLIK)

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ Eğitim Öğretim Yılı 1.ve 2.Öğretim (2010 ve Sonrası) Eğitim Planları HAZIRLIK SINIFI (YILLIK) ERCİYES ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ 01-014 Eğitim Öğretim Yılı 1.ve.Öğretim (010 ve Sonrası) Eğitim Planları HAZIRLIK SINIFI (YILLIK) KODU DERSİN ADI İLH001 ARAPÇA 0 Konu Başlıkları (Yıllık) T Sözlü

Detaylı

Sosyal Bilimler Enstitüsü

Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Enstitüsü Temel İslam Bilimleri 1. Yarıyıl Dersleri TIB5171 SEMİNER (DERSTE) Zorunlu 0 2.00 0 5.00 TIB5175 TEZ DANIŞMANLIĞI I Zorunlu 0 1.00 0 1.00 TIB5101 İSLAM BİLİMLERİNİN TEŞEKKÜLÜ

Detaylı

AKADEMİK YILI

AKADEMİK YILI Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi 2017-2018 AKADEMİK YILI Hazırlık Sınıfı 1. Dönem Adı Z / S Teo. Uyg Toplam Arapça Zorunlu Hazırlık (Arapça Dilbilgisi (Sarf) I) Z 4 0 4 4 4 Arapça Zorunlu Hazırlık (Arapça

Detaylı

İBRAHİM ŞİNASİ 1826-1871

İBRAHİM ŞİNASİ 1826-1871 İBRAHİM ŞİNASİ 1826-1871 Hayatı ve Edebi Kişiliği İbrahim Şinasi 5 Ağustos 1826 da İstanbulda doğdu. 13 Eylül 1871 de aynı kentte öldü. Topçu yüzbaşısı olan babası Mehmed Ağa 1829 da Osmanlı Rus savaşı

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS KURÂN A ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR ILH333 5 2+0 2 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Yüz Yüze / Seçmeli

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : GÜNÜMÜZ İSLAM DÜNYASINDA DİNİ AKIMLAR (SEÇMELİ) Ders No : 000040194 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 2 Ders Bilgileri

Detaylı

Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl. Lisans İLAHİYAT ERCİYES Üniversitesi Y. Lisans Sosyal Bilimler Enstitüsü ANKARA Üniversitesi 1989

Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl. Lisans İLAHİYAT ERCİYES Üniversitesi Y. Lisans Sosyal Bilimler Enstitüsü ANKARA Üniversitesi 1989 ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ Adı Soyadı: Nuri ADIGÜZEL Doğum Tarihi: YAHYALI 13 MART 1962 Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans İLAHİYAT ERCİYES Üniversitesi 1985 Y. Lisans Sosyal Bilimler

Detaylı

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ İSLÂMÎ İLİMLER FAKÜLTESİ LİSANS PROGRAMI 1. Yıl / I. Dönem Ders. Kur'an Okuma ve Tecvid I

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ İSLÂMÎ İLİMLER FAKÜLTESİ LİSANS PROGRAMI 1. Yıl / I. Dönem Ders. Kur'an Okuma ve Tecvid I SELÇUK ÜNİVERSİTESİ İSLÂMÎ İLİMLER FAKÜLTESİ LİSANS PROGRAMI 1. Yıl / I. Dönem 3801101 3802101 Kur'an Okuma ve Tecvid I 3801111 3802111 Arapça Dil Bilgisi I 2 2 3 3 3801112 3802112 Arapça Okuma-Anlama

Detaylı

IÇERIK ÖNSÖZ. Giriş. Birinci Bölüm ALLAH A İMAN

IÇERIK ÖNSÖZ. Giriş. Birinci Bölüm ALLAH A İMAN IÇERIK ÖNSÖZ 13 Giriş DİN VE AKAİT Günümüzde Din Algısı Sosyal Bilimcilere Göre Din İslam Açısından Din Dinin Anlam Çerçevesi İslam Dini İslam ın İnanç Boyutu Akait İman İman-İslam Farkı İman Bakımından

Detaylı

MehMet Kaan Çalen, 07.04.1981 tarihinde Edirne nin Keşan ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Keşan da tamamladı. 2004 yılında Trakya

MehMet Kaan Çalen, 07.04.1981 tarihinde Edirne nin Keşan ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Keşan da tamamladı. 2004 yılında Trakya ÖTÜKEN MehMet Kaan Çalen, 07.04.1981 tarihinde Edirne nin Keşan ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Keşan da tamamladı. 2004 yılında Trakya Üniversitesi, Tarih Bölümü nden mezun oldu. 2008 yılında

Detaylı

BĠLECĠK ÜNĠVERSĠTESĠ AKADEMĠK ÖZGEÇMĠġ FORMU

BĠLECĠK ÜNĠVERSĠTESĠ AKADEMĠK ÖZGEÇMĠġ FORMU BĠLECĠK ÜNĠVERSĠTESĠ AKADEMĠK ÖZGEÇMĠġ FORMU Adı Soyadı İlhami YURDAKUL Ünvanı Doç. Dr. Alanı Tarih Doğum Yeri İspir-Erzurm Doğum 01/08/67 E-Posta ilhami.yurdakul KĠġĠSEL BĠLGĠLER EĞĠTĠM DURUMU Derece

Detaylı

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ

II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ 1908 II. Meşrutiyete Ortam Hazırlayan Gelişmeler İç Etken Dış Etken İttihat ve Terakki Cemiyetinin faaliyetleri 1908 Reval Görüşmesi İTTİHAT ve TERAKKÎ CEMİYETİ 1908 İhtilâli ni düzenleyen

Detaylı

BİRİNCİ MEŞRUTİYET'İN İLANI (1876)

BİRİNCİ MEŞRUTİYET'İN İLANI (1876) BİRİNCİ MEŞRUTİYET'İN İLANI (1876) I. Meşrutiyete Ortam Hazırlayan Gelişmeler İç Etken Dış Etken Genç Osmanlıların faaliyetleri İstanbul (Tersane) Konferansı BİRİNCİ MEŞRUTİYET'İN İLANI (1876) Osmanlı

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS İSLAM EĞİTİM TARİHİ ILA323 5 2+0 2 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Yüz Yüze / Seçmeli Dersin

Detaylı

İLİM ÖĞRETMENİN FAZİLETİ. Bu Beldede İlim Ölmüştür

İLİM ÖĞRETMENİN FAZİLETİ. Bu Beldede İlim Ölmüştür İLİM ÖĞRETMENİN FAZİLETİ Bu Beldede İlim Ölmüştür Rivayet edildiğine göre Süfyan es-sevrî (k.s) Askalan şehrine gelir, orada üç gün ikamet ettiği halde, kendisine hiç kimse gelip de ilmî bir mesele hakkında

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS FIKIH I İLH

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS FIKIH I İLH DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS FIKIH I İLH 307 5 2+0 2 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Yüz Yüze / Zorunlu Dersin Koordinatörü

Detaylı

Merkez / Bitlis Temel İslam Bilimleri /Tasavvuf Ana Bilim Dalı.

Merkez / Bitlis Temel İslam Bilimleri /Tasavvuf Ana Bilim Dalı. Adı Soyadı Ünvan Doğum Yeri Bölüm E-posta : Bülent AKOT Doç. Dr. Merkez / Bitlis Temel İslam Bilimleri /Tasavvuf Ana Bilim Dalı. bulentakot@hotmail.com EĞİTİM BİLGİLERİ Derece Bölüm Program Üniversite

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : KELAM TARİHİ Ders No : 0070040093 Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS ÇAĞDAŞ DİNİ AKIMLAR İLH

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS ÇAĞDAŞ DİNİ AKIMLAR İLH DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS ÇAĞDAŞ DİNİ AKIMLAR İLH 427 7 3+0 3 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Yüz Yüze / Seçmeli Dersin

Detaylı

T.C. YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DEKANLIĞI FAKÜLTE KURULU KARARI

T.C. YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DEKANLIĞI FAKÜLTE KURULU KARARI Toplantı Tarihi: 0. 06. 04 Toplantı Sayısı : 04/05 Fakültemiz Fakülte Kurulu, Dekan Prof. Dr. Abdulbaki GÜNEŞ Başkanlığında 0.06.04 tarihinde toplanarak aşağıdaki kararları almıştır. KARAR: -04-05 Eğitim

Detaylı

HAKKARİ ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ İLAHİYAT LİSANS MÜFREDAT PROGRAMI

HAKKARİ ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ İLAHİYAT LİSANS MÜFREDAT PROGRAMI HAKKARİ ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ İLAHİYAT LİSANS MÜFREDAT PROGRAMI 1. SINIF 1. YARIYIL İLH101 KURAN OKUMA VE TECVİD I 4 0 4 4 İLH103 ARAP DİLİ VE BELAGATI I 4 0 4 4 İLH105 AKAİD ESASLARI 2 0 2 2

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS HUKUK DOKTORİNLERİ VE İSLAM HUKUKU

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS HUKUK DOKTORİNLERİ VE İSLAM HUKUKU DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS HUKUK DOKTORİNLERİ VE İSLAM HUKUKU İLH322 6 2+0 2 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Türkçe Lisans Dersin Türü Yüz Yüze

Detaylı

ELMALILI M. HAMDİ YAZIR SEMPOZYUMU

ELMALILI M. HAMDİ YAZIR SEMPOZYUMU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ ELMALILI M. HAMDİ YAZIR SEMPOZYUMU 02 04 Kasım 2012, Antalya P r o g r a m 1. Gün (2 Kasım 2012 Cuma): Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Konferans Salonu, Kampüs

Detaylı

HİZMETE ÖZEL. T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü

HİZMETE ÖZEL. T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü HİZMETE ÖZEL T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü *BEA59DFN* Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı Başkanlığı GÜNLÜ EVRAK Sayı :27306776-401/22122 13/03/2015 Konu :Sınav

Detaylı

HİTİT ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ 2007 VE SONRASI MÜFREDAT PROGRAMI AKTS KODU

HİTİT ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ 2007 VE SONRASI MÜFREDAT PROGRAMI AKTS KODU HİTİT ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAÜLTESİ 2007 VE SONRASI MÜFREDAT PROGRAMI T U : Teorik ders saati : Uygulamalı ders saati : Dersin redisi : Avrupa redi Transfer Sistemi 1.SINIF 1.SINIF ODU I. YARIYIL/GÜZ

Detaylı

İSMAİL TAŞ, MEHMET HARMANCI, TAHİR ULUÇ,

İSMAİL TAŞ, MEHMET HARMANCI, TAHİR ULUÇ, Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : İSLAM AHLAK ESASLARI VE FELSEFESİ Ders No : 0070040072 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 4 Ders Bilgileri Ders Türü

Detaylı

Ünite 1. Celâleyn Tefsiri. İlahiyat Lisans Tamamlama Programı TEFSİR METİNLERİ -I. Doç. Dr. Recep DEMİR

Ünite 1. Celâleyn Tefsiri. İlahiyat Lisans Tamamlama Programı TEFSİR METİNLERİ -I. Doç. Dr. Recep DEMİR Celâleyn Tefsiri Ünite 1 İlahiyat Lisans Tamamlama Programı TEFSİR METİNLERİ -I Doç. Dr. Recep DEMİR 1 Ünite 1 CELÂLEYN TEFSİRİ Doç. Dr. Recep DEMİR İçindekiler 1.1. CELÂLEYN TEFSİRİ... 3 1.2. CELALÜDDİN

Detaylı

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ GÜZ DÖNEMİ SINAV PROGRAMI

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ GÜZ DÖNEMİ SINAV PROGRAMI BİRİNCİ SINIF İN ADI 05 KASIM-13 KASIM 26 ARALIK-06 OCAK 16 OCAK-27 OCAK ILILA505 AKAİD ESASLARI 05.11.2016 08:30:09:30 26.12.2016 08:30:09:30 16.01.2017 08:30:09:30 ILILA503 UZAKTAN EĞİTİM LERİ 07.11.2016

Detaylı

ALİ HİMMET BERKÎ SEMPOZYUMU KASIM Hukuk Fakültesi Konferans Salonu, Kampüs / ANTALYA. Düzenleyenler

ALİ HİMMET BERKÎ SEMPOZYUMU KASIM Hukuk Fakültesi Konferans Salonu, Kampüs / ANTALYA. Düzenleyenler ALİ HİMMET BERKÎ SEMPOZYUMU 23-24 KASIM 2018 Hukuk Fakültesi Konferans Salonu, Kampüs / ANTALYA Düzenleyenler Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Antalya İl Müftülüğü

Detaylı

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERİSTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ HAZIRLIK SINIFLARI (NORMAL VE İKİNCİ ÖĞRETİM) GÜZ MAZERET SINAV PROGRAMI

YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERİSTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ HAZIRLIK SINIFLARI (NORMAL VE İKİNCİ ÖĞRETİM) GÜZ MAZERET SINAV PROGRAMI YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERİSTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ HAZIRLIK SINIFLARI (NORMAL VE İKİNCİ ÖĞRETİM) GÜZ MAZERET SINAV PROGRAMI 13.00-14.15 Sarf ve Nahiv 13.00-14.15 İmla İnşa ve Okuma 1-A-B-C SINIFLARI (NORMAL VE

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü *BE5FBY8BV* Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı Başkanlığı Sayı :27306776/100/ 10770 30/01/2018 Konu :Eğitim - Öğretim İşleri (Genel)

Detaylı

İLAHİYAT FAKÜLTESİ I. VE II. ÖĞRETİM HAZIRLIKSIZ İLAHİYAT MÜFREDATI

İLAHİYAT FAKÜLTESİ I. VE II. ÖĞRETİM HAZIRLIKSIZ İLAHİYAT MÜFREDATI İLAHİYAT FAKÜLTESİ I. VE II. ÖĞRETİM HAZIRLIKSIZ İLAHİYAT MÜFREDATI 1.YIL / 1. YARIYIL 1.YIL / 2. YARIYIL ILA101 Kur'an Okuma ve Tecvid-I 2 0 2 2 ILA102 Kur'an Okuma ve Tecvid-II 2 0 2 2 ILA103 Arap Dili

Detaylı

T.C. KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ İlâhiyat Fakültesi Dekanlığı. REKTÖRLÜK MAKAMINA (Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı)

T.C. KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ İlâhiyat Fakültesi Dekanlığı. REKTÖRLÜK MAKAMINA (Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı) T.C. KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ İlâhiyat Fakültesi Dekanlığı Sayı : 34394187-399- 24/04/2015 Konu : Lisans Öğretim Programı Değişiklik Önerisi REKTÖRLÜK MAKAMINA (Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı)

Detaylı

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DEKANLIĞI EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DERSLER KATALOĞU. Dersin Optik. Kredi AKTS. Ulus.

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DEKANLIĞI EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DERSLER KATALOĞU. Dersin Optik. Kredi AKTS. Ulus. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DEKANLIĞI 2016-2017 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DERSLER KATALOĞU ZORUNLU ARAPÇA HAZIRLIK SINIFI HAZIRLIK SINIFI 1. YARIYIL HAZIRLIK SINIFI 2. YARIYIL İLA011

Detaylı

NOT : İMAM-I RABBANİ Hz. bundan önceki mektuplar gibi. bunu da büyük şeyhi Bakibillah'a yazmıştır.

NOT : İMAM-I RABBANİ Hz. bundan önceki mektuplar gibi. bunu da büyük şeyhi Bakibillah'a yazmıştır. 4.MEKTUP MEVZUU : a) Mübarek ramazan ayının faziletleri. b) Hakikat-ı Muhammediye'nin (kabiliyet-i ulâ) beyanı.. Ona ve âline salât, selâm ve saygılar.. c) Kutbiyet makamı, ferdiyet mertebesi.. NOT : İMAM-I

Detaylı

Kâşif Hamdi OKUR, Ismanlılarda Fıkıh Usûlü Çalaışmaları: Hâdimî Örneği, İstanbul: Mizah Yayınevi, 2010, 125-127.

Kâşif Hamdi OKUR, Ismanlılarda Fıkıh Usûlü Çalaışmaları: Hâdimî Örneği, İstanbul: Mizah Yayınevi, 2010, 125-127. Kâşif Hamdi OKUR, Ismanlılarda Fıkıh Usûlü Çalaışmaları: Hâdimî Örneği, İstanbul: Mizah Yayınevi, 2010, 125-127. Elif Büşra DİLBAZ E-mail: ikkizzler_89@hotmail.com Nasslar ile hükümler arasındaki ilişkinin

Detaylı

İçindekiler. Kısaltmalar 13 GİRİŞ I. ÇALIŞMANIN KONUSU VE AMACI 15 II. İÇERİK VE YÖNTEM 16 III. LİTERATÜR 17

İçindekiler. Kısaltmalar 13 GİRİŞ I. ÇALIŞMANIN KONUSU VE AMACI 15 II. İÇERİK VE YÖNTEM 16 III. LİTERATÜR 17 İçindekiler Kısaltmalar 13 GİRİŞ I. ÇALIŞMANIN KONUSU VE AMACI 15 II. İÇERİK VE YÖNTEM 16 III. LİTERATÜR 17 BİRİNCİ BÖLÜM MUHAMMED EBÛ ZEHRE NİN HAYATI, İLMÎ KİŞİLİĞİ VE ESERLERİ I. MUHAMMED EBÛ ZEHRE

Detaylı

Fakülte Kurulunun tarih ve 2018/02 1 sayılı karar eki İSTANBUL 29 MAYIS ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İSLAM VE DİN BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

Fakülte Kurulunun tarih ve 2018/02 1 sayılı karar eki İSTANBUL 29 MAYIS ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İSLAM VE DİN BİLİMLERİ FAKÜLTESİ İSTANBUL 29 MAYIS ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İSLAM VE DİN BİLİMLERİ FAKÜLTESİ EK.1 İSLAM VE DİN BİLİMLERİ-ULUSLARARASI İLAHİYAT PROGRAMI (2016-2017 AKADEMİK YILINDAN İTİBAREN KAYITLI VE PEDAGOJİK FORMASYON

Detaylı

UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ Atatürk İlkeleri ve İnkilâp Tarihi 1 1.Ders

UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ Atatürk İlkeleri ve İnkilâp Tarihi 1 1.Ders UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ Atatürk İlkeleri ve İnkilâp Tarihi 1 1.Ders XIX. YÜZYIL ISLAHATLARI VE SEBEPLERİ 1-İmparatorluğu çöküntüden kurtarmak 2-Avrupa Devletlerinin, Osmanlı nın içişlerine karışmalarını

Detaylı

İslam Ahlâk Düşüncesi Projesi

İslam Ahlâk Düşüncesi Projesi Ahlâk Düşüncesi Projesi İSLAM İSLAMAHLÂK AHLÂKDÜŞÜNCESİ DÜŞÜNCESİ PROJESİ PROJESİ düşüncesi düşüncesiiçerisinde içerisindepek pekçok çokdisiplin disiplintarafından tarafındantartıtartışılagelmiş şılagelmiş

Detaylı

O, hiçbir sözü kendi arzularına göre söylememektedir. Aksine onun bütün dedikleri Allah ın vahyine dayanmaktadır.

O, hiçbir sözü kendi arzularına göre söylememektedir. Aksine onun bütün dedikleri Allah ın vahyine dayanmaktadır. İslam çok yüce bir dindir. Onun yüceliği ve büyüklüğü Kur an-ı Kerim in tam ve mükemmel talimatları ile Hazret-i Resûlüllah (S.A.V.) in bu talimatları kendi yaşamında bizzat uygulamasından kaynaklanmaktadır.

Detaylı

Dersin Optik Kodu. Ders Dur. (Z/S) Kredi AKTS. Ulus. Kredi. Dersin Optik Kodu. Kredi AKTS. Ulus. Kredi. Ders Dur. (Z/S) Dersin Adı

Dersin Optik Kodu. Ders Dur. (Z/S) Kredi AKTS. Ulus. Kredi. Dersin Optik Kodu. Kredi AKTS. Ulus. Kredi. Ders Dur. (Z/S) Dersin Adı AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ İLAHİYAT FAKÜLTESİ DEKANLIĞI 2017-2018 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DERSLER KATALOĞU ZORUNLU ARAPÇA HAZIRLIK SINIFI HAZIRLIK SINIFI 1. YARIYIL HAZIRLIK SINIFI 2. YARIYIL Ders Adı

Detaylı

Avrupa İslam Üniversitesi İSLAM ARAŞTIRMALARI. Journal of Islamic Research البحوث االسالمية

Avrupa İslam Üniversitesi İSLAM ARAŞTIRMALARI. Journal of Islamic Research البحوث االسالمية Avrupa İslam Üniversitesi İSLAM ARAŞTIRMALARI Journal of Islamic Research البحوث االسالمية Yıl 3 Sayı 1 Mayıs 2010 .. / Özet: Hadislerin anlaşılmasında aklın putlaştırılması Batıyla geniş bir etkileşim

Detaylı

İçindekiler. Giriş Konu ve Kaynaklar 13 I. Konu 15 II. Kaynaklar 19

İçindekiler. Giriş Konu ve Kaynaklar 13 I. Konu 15 II. Kaynaklar 19 Önsöz Kur an tefsirleri üzerine yapılan araştırmalar bir hayli zenginleşmesine karşın, yüzlerce örneğiyle sekiz-dokuz asırlık bir gelenek olan tefsir hâşiyeciliği, çok az incelenmiştir. Tefsir hâşiye literatürü;

Detaylı

İLAHİYAT 3. SINIF - 1. ÖĞRETİM DERS ADI ÖĞRETİM ELEMANI BÖLÜM SINIF ÖĞRETİM GRUP FARSÇA I DOÇ. DR. DOĞAN KAPLAN İLAHİYAT HADİS TENKİDİ PROF.

İLAHİYAT 3. SINIF - 1. ÖĞRETİM DERS ADI ÖĞRETİM ELEMANI BÖLÜM SINIF ÖĞRETİM GRUP FARSÇA I DOÇ. DR. DOĞAN KAPLAN İLAHİYAT HADİS TENKİDİ PROF. İLAHİYAT 3. SINIF - 1. ÖĞRETİM FARSÇA I DOÇ. DR. DOĞAN KAPLAN İLAHİYAT 3 1 1 HADİS TENKİDİ PROF. DR. ADİL YAVUZ İLAHİYAT 3 1 1 KUR'AN TARİHİ (KIRAAT) YRD. DOÇ. DR. ALİ ÇİFTCİ İLAHİYAT 3 1 1 DİNLER TARİHİNDE

Detaylı

Kütahya Gazeteciler Cemiyeti Ziyareti:

Kütahya Gazeteciler Cemiyeti Ziyareti: Türk Ocakları Genel Merkezi Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Efendi BARUTCU, Türk Ocakları nın 100 üncü kuruluş yıldönümü kutlamaları çerçevesinde, Sönmeyen Ocak Türk Ocakları ve Türkiye nin Geleceği konulu

Detaylı

Sultan Abdülhamid Han hakkında 7 itiraf

Sultan Abdülhamid Han hakkında 7 itiraf Sultan Abdülhamid Han hakkında 7 itiraf Osmanlı Devleti'nin en kritik bir devrinde otuz üç yıl hükümdarlık yapmış İkinci Abdülhamid Han için ağır ithamlarda bulunanların sayısı gittikçe azalmakla birlikte,

Detaylı

FİNAL ÖNCESİ ÇÖZÜMLÜ DENEME TÜRK İDARE TARİHİ SORULAR

FİNAL ÖNCESİ ÇÖZÜMLÜ DENEME TÜRK İDARE TARİHİ SORULAR SORULAR 1- Devletin maddi gücünün anlaşılması için insan ve hayvan sayımının yapıldığı son toy ne zaman toplanırdı? A) İlkbahar B) Yaz C) Sonbahar D) Kış E) Mayıs ayı ortası 2- Devşirme sistemi ve I. Murad

Detaylı

HİKMET YURDU Düşünce Yorum Sosyal Bilimler Araştırma Dergisi

HİKMET YURDU Düşünce Yorum Sosyal Bilimler Araştırma Dergisi HİKMET YURDU Düşünce Yorum Sosyal Bilimler Araştırma Dergisi ISSN: 1308-6944 www.hikmetyurdu.com Hikmet Yurdu, Yıl: 3, S.5 (Ocak-Haziran 2010), ss. 393-407 Kelam Kitaplarının Asrın İhtiyaçlarına Göre Düzeltilmesi

Detaylı

İMAMİYYE NİN İMAMET NAZARİYESİNİN TEŞEKKÜL SÜRECİ Metin BOZAN İSAM Yayınları, İstanbul 2009, 272 s. Harun TÜRKOĞLU

İMAMİYYE NİN İMAMET NAZARİYESİNİN TEŞEKKÜL SÜRECİ Metin BOZAN İSAM Yayınları, İstanbul 2009, 272 s. Harun TÜRKOĞLU e-makâlât Mezhep Araştırmaları, IX/1 (Bahar 2016), ss. 131-135. ISSN 1309-5803 www.emakalat.com Başvuru: 07.06.2016 Kabul: 20.06.2016 İMAMİYYE NİN İMAMET NAZARİYESİNİN TEŞEKKÜL SÜRECİ Metin BOZAN İSAM

Detaylı

TEMEL İSLAM BİLİMLERİ BÖLÜMÜ

TEMEL İSLAM BİLİMLERİ BÖLÜMÜ TEMEL İSLAM BİLİMLERİ BÖLÜMÜ Prof. Dr. Mustafa EKİNCİ İslam Mezhepleri Tarihi Anabilim Dalı Eposta : mekinci@harran.edu.tr Telefon : 0414 318 3503 ÖĞRENİM DURUMU Doktora: Erdebil Tekkesi nin Kuruluşu,

Detaylı

İmam Humeyni'nin vasiyetini okurken güzel ve ince bir noktayı gördüm ve o, Hz. Fatıma

İmam Humeyni'nin vasiyetini okurken güzel ve ince bir noktayı gördüm ve o, Hz. Fatıma Question İmam Humeyni'nin vasiyetini okurken güzel ve ince bir noktayı gördüm ve o, Hz. Fatıma (s.a)'nın mushafı hakkındaki sözleri idi. Allah-u Teâlâ tarafından Hz. Fatıma Zehra (s.a)'ya ilham edilen

Detaylı

SAINT BENOIT FRANSIZ LİSESİ

SAINT BENOIT FRANSIZ LİSESİ COĞRAFYA NIVEAU / SEVIYE L-1 1-Coğrafya nedir coğrafyanın bölümleri. 2-Dünyanın şekli ve sonuçları. 3-Dünyanın hareketleri. 4-Harita bilgisi. 5-Atmosfer ve özellikleri. 6-İklim elemanları 7-Sıcaklık 8-Basınç

Detaylı

Kelâm ve Mezhepler Tarihi II

Kelâm ve Mezhepler Tarihi II Türkiye de İslami İlimler: Kelâm ve Mezhepler Tarihi II ISSN 1303-9369 Cilt: 14 Sayı: 28 2016 Yılda iki defa yayınlanır Sahibi Bilim ve Sanat Vakfı Yazı İşleri Müdürü Salih Pulcu Editör Yunus Uğur ISSN

Detaylı

ISSN 2146-7846 ISSN 2146-7846

ISSN 2146-7846 ISSN 2146-7846 ISSN 2146-7846 J ISSN 2146-7846 J Yayınlayan Kurum / Publishing Institution: Bozok Üniversitesi İlahiyat Fakültesi / Bozok University Revelation Faculty Dil/Language: Türkçe, İngilizce, Arapça, Almanca,

Detaylı

Birinci İtiraz: Cevap:

Birinci İtiraz: Cevap: Bazı din bilginleri tutulmalarla ilgili bazı itirazlarda bulunarak bu konuda şüpheler uyandırmaya çalışmışlardır. Ulemaların itirazlarından bazıları cevaplarıyla birlikte aşağıya sıralanmıştır. Birinci

Detaylı

İSLÂM TARİHİ VE SANATLARI BÖLÜMÜ. Doç. Dr. HÜSEYİN AKPINAR Türk Din Mûsikîsi Anabilim Dalı

İSLÂM TARİHİ VE SANATLARI BÖLÜMÜ. Doç. Dr. HÜSEYİN AKPINAR Türk Din Mûsikîsi Anabilim Dalı İSLÂM TARİHİ VE SANATLARI BÖLÜMÜ Doç. Dr. HÜSEYİN AKPINAR Türk Din Mûsikîsi Anabilim Dalı Eposta: hakpinar@harran.edu.tr ; akpinar64@hotmail.com Telefon: 0414 318 (1003), (1707); 552 216 36 12 ÖĞRENİM

Detaylı

SON DÖNEM OSMANLI MÜTEFEKKİRLERİ ve AHLAK ANLAYIŞLARI

SON DÖNEM OSMANLI MÜTEFEKKİRLERİ ve AHLAK ANLAYIŞLARI SON DÖNEM OSMANLI MÜTEFEKKİRLERİ VE AHLÂK ANLAYIŞLARI T A R T I Ş M A L I İ L M Î T O P L A N T I -Program / Davetiye- 22-23 Ekim 2016 Cumartesi - Pazar Cumartesi Sabah: Düzce Ü. Cumhuriyet Konferans Salonu

Detaylı

Gerçek şudur ki bu konu doğru dürüst anlaşılmamıştır; hakkında hiç derin derin düşünülmemiştir. Ali-İmran suresinde Allah (c.c.) şöyle buyurur; [3]

Gerçek şudur ki bu konu doğru dürüst anlaşılmamıştır; hakkında hiç derin derin düşünülmemiştir. Ali-İmran suresinde Allah (c.c.) şöyle buyurur; [3] Şimdi de hızlıca Müteşabihat hakkında bir iki şey söylemek istiyorum. Deniliyor ki Kur ân da hem Muhkemat hem Müteşabihatlar vardır. Bu durumda Kur ân a nasıl güvenebiliriz? Gerçek şudur ki bu konu doğru

Detaylı

11-12 Mart 2017 AÇILIŞ PROGRAMI: BAĞLARBAŞI KONGRE VE KÜLTÜR MERKEZI SEMPOZYUM OTURUMLARI: İLMİ ETÜDLER DERNEĞİ. idp.org.tr

11-12 Mart 2017 AÇILIŞ PROGRAMI: BAĞLARBAŞI KONGRE VE KÜLTÜR MERKEZI SEMPOZYUM OTURUMLARI: İLMİ ETÜDLER DERNEĞİ. idp.org.tr idp.org.tr r e l i g r e d ı c islam u m u y z o p sem düşüncesi de islamcılık 1960 öncesin /ilmietudlerdernegi /ilmietudler ilem.org.tr (0216) 310 4318 - idp@idp.org.tr 2 ve dergiler 11-12 Mart 2017 AÇILIŞ

Detaylı

MÂTÜRÎDÎ KELÂMINDA TEVİL

MÂTÜRÎDÎ KELÂMINDA TEVİL Önsöz Klasik ilimler geleneğimizin temel problemlerinden birine işaret eden tevil kavramını en geniş anlamıyla inanan insanın, kendisine hitap eden vahyin sesine kulak vermesi ve kendi idraki ile ilâhî

Detaylı

MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE OSMANLI DEVLET TEŞKİLATI

MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE OSMANLI DEVLET TEŞKİLATI MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE OSMANLI DEVLET TEŞKİLATI II. Mahmut ve Tanzimat dönemlerinde devlet yöneticileri, parçalanmayı önlemek için ortak haklara sahip Osmanlı toplumu oluşturmak için Osmanlıcılık fikrini

Detaylı

Fotobiyografi AHMET MİTHAT EFENDİ. AHMET MİTHAT (İstanbul, 1844-28 Aralık 1912)

Fotobiyografi AHMET MİTHAT EFENDİ. AHMET MİTHAT (İstanbul, 1844-28 Aralık 1912) AHMET MİTHAT (İstanbul, 1844-28 Aralık 1912) Coşkun ve Mehmet Cevdet imzalarını da kullandı. Annesi Nefise Hanım 1829'da Kafkasya'dan göç etmek zorunda kalmış bir Çerkez ailenin kızıdır. Babası Anadolu'dan

Detaylı

Nihat Uzun, Hicrî II. Asırda Siyaset-Tefsir İlişkisi, Pınar Yay., İstanbul, 2011, 302 s.

Nihat Uzun, Hicrî II. Asırda Siyaset-Tefsir İlişkisi, Pınar Yay., İstanbul, 2011, 302 s. T.C. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ Cilt: 20, Sayı: 2, 2011 s. 209-213 Kitap Tanıtımı Nihat Uzun, Hicrî II. Asırda Siyaset-Tefsir İlişkisi, Pınar Yay., İstanbul, 2011, 302 s. Hanifi ŞAHİN

Detaylı

Koca Mustafa Reşid Paşa

Koca Mustafa Reşid Paşa Osmanlı İmparatorluğu ndaki ilk Mason Locası 1738 de Galata da kurulmuştur. Osmanlı vatandaşı olarak mason olan ilk kişi Yirmisekiz Mehmed Çelebi nin oğlu Yirmisekizzade Mehmed Said Paşa olmuştur. Osmanlı

Detaylı

Üniversitemiz Senatosunun tarih ve 2018/19 2 sayılı karar eki

Üniversitemiz Senatosunun tarih ve 2018/19 2 sayılı karar eki İSTANBUL 29 MAYIS ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İSLAM VE DİN BİLİMLERİ FAKÜLTESİ İSLAM VE DİN BİLİMLERİ-ULUSLARARASI İLAHİYAT PROGRAMI (%30 Arapça) (2016-2017 AKADEMİK YILINDAN İTİBAREN KAYITLI VE PEDAGOJİK

Detaylı

Revak Kitabevi, 2015 Tüm hakları Revak Kitabevi ne aittir. Sertifika No: 23108. Revak Kitabevi: 30 Bektaşîlik Serisi: 4. Fakrnâme Vîrânî Abdal

Revak Kitabevi, 2015 Tüm hakları Revak Kitabevi ne aittir. Sertifika No: 23108. Revak Kitabevi: 30 Bektaşîlik Serisi: 4. Fakrnâme Vîrânî Abdal Revak Kitabevi, 2015 Tüm hakları Revak Kitabevi ne aittir. Sertifika No: 23108 Revak Kitabevi: 30 Bektaşîlik Serisi: 4 Fakrnâme Vîrânî Abdal Yayına Hazırlayan Fatih Usluer ISBN: 978-605-64527-9-6 1. Baskı:

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ HARRAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ HARRAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ

ÖZGEÇMİŞ HARRAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ HARRAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ÖZGEÇMİŞ ADI SOYADI: ÖMER FARUK HABERGETİREN DOĞUM YERİ VE TARİHİ: ŞANLIURFA/03.04.1968 ÖĞRENİM DURUMU: DOKTORA DERECE ANABİLİM DALI/BİLİM DALI 1 LİSANS SELÇUK İLAHİYAT FAKÜLTESİ 2 YÜKSEK LİSANS 3 DOKTORA

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS TEFSİR V İLH 403 7 2+0 2 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Yüz Yüze / Zorunlu Dersin Koordinatörü

Detaylı

İSLAM AHLAK ESASLARI VE FELSEFESİ

İSLAM AHLAK ESASLARI VE FELSEFESİ Editörler Prof. Dr. İsmail Erdoğan - Doç. Dr. Enver Demirpolat İSLAM AHLAK ESASLARI VE FELSEFESİ Yazarlar Prof. Dr. İsmail Erdoğan Doç.Dr. Enver Demirpolat Doç.Dr. İrfan Görkaş Dr. Öğr.Üyesi Ahmet Pirinç

Detaylı

KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ

KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ Kur an-ı Kerim : Allah tarafından vahiy meleği Cebrail aracılığıyla, son Peygamber Hz. Muhammed e indirilen ilahi bir mesajdır. Kur an kelime olarak okumak, toplamak, bir araya

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : TÜRK KÜLTÜRÜNDE HADİS (SEÇMELİ) Ders No : 0070040192 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 2 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl. Lisans Hukuk Marmara Üniversitesi 1994. Y. Lisans Hukuk Marmara Üniversitesi 1998

ÖZGEÇMİŞ. Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl. Lisans Hukuk Marmara Üniversitesi 1994. Y. Lisans Hukuk Marmara Üniversitesi 1998 ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: Abdullah Demir 2. Doğum Tarihi: 01 Ocak 1970 3. Unvanı: Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Hukuk Marmara Üniversitesi 1994 Y. Lisans Hukuk Marmara

Detaylı

SOSYOLOJİSİ (İLH2008)

SOSYOLOJİSİ (İLH2008) DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. DİN SOSYOLOJİSİ (İLH2008) KISA ÖZET-2013

Detaylı

EK-3 ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Abdulkuddüs BİNGÖL 2. Doğum Tarihi : 28 Mart Unvanı : Prof. Dr. 4. Öğrenim Durumu : Doktora 5.

EK-3 ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Abdulkuddüs BİNGÖL 2. Doğum Tarihi : 28 Mart Unvanı : Prof. Dr. 4. Öğrenim Durumu : Doktora 5. EK-3 ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Abdulkuddüs BİNGÖL 2. Doğum Tarihi : 28 Mart 1952 3. Unvanı : Prof. Dr. 4. Öğrenim Durumu : Doktora 5. Çalıştığı Kurum : Artvin Çoruh Üniversitesi Derece Alan Üniversite Yıl

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ İLAHİYAT PROGRAMI 2015-YAZ OKULUNDA AÇILAN DERSLER

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ İLAHİYAT PROGRAMI 2015-YAZ OKULUNDA AÇILAN DERSLER Ġlahiyat Fakültesi Bölüm/Anabilim İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ İLAHİYAT PROGRAMI 2015-YAZ OKULUNDA AÇILAN DERSLER Dalı/Program Kodu Dersin Adı T U K S Öğretim Üyesi Gurup 105 Kuran Okuma Tecvid

Detaylı

Sultanım, müsaade buyurun, ben İstanbul'un çevresini dolaşıp, mevcut suları bir inceleyeyim!.

Sultanım, müsaade buyurun, ben İstanbul'un çevresini dolaşıp, mevcut suları bir inceleyeyim!. HEY GİDİ KOCA SİNAN.. MEKANIN CENNET OLSUN!.. Kanuni Sultan Süleyman devri.. O vakitler İstanbul da su sıkıntısı var.. Problemi çözmek için Sultan Süleyman, Mimar Sinan ı makama çağırır ve Mimarbaşı, milletin

Detaylı

ASIM CÜNEYD KÖKSAL DOÇENT

ASIM CÜNEYD KÖKSAL DOÇENT ASIM CÜNEYD KÖKSAL DOÇENT Adres : İcadiye-Bağlarbaşı Cad., No: 40, Üsküdar / İstanbul Telefon : 0 216 474 08 60 (Dâhili: 1216) E-Posta : ackoksal@29mayis.edu.tr Doğum Tarihi : 10/10/1976 Kadro Yeri : İSTANBUL

Detaylı

SULTAN MEHMET REŞAT IN RUMELİ SEYAHATİ 5

SULTAN MEHMET REŞAT IN RUMELİ SEYAHATİ 5 SULTAN MEHMET REŞAT IN RUMELİ SEYAHATİ 5 BAKİ SARISAKAL SELANİK Selanik 26 Mayıs: Selanik Limanında Padişahın Gelişini Bekleyen Selanik Valisi İbrahim Bey ve Hükümet Erkânı Selanik Limanında Padişahı Bekleyen

Detaylı

II. BÖLÜM LK MÜSLÜMAN TÜRK DEVLETLER

II. BÖLÜM LK MÜSLÜMAN TÜRK DEVLETLER İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... V GİRİŞ...1 1. Eğitime Neden İhtiyaç Vardır?...1 2. Niçin Eğitim Tarihi Okuyoruz?...2 I. BÖLÜM İSLAMİYET TEN ÖNCEKİ TÜRK EĞİTİMİ 1. Eski Türklerde Eğitim Var mıdır?...5 2. Hunlarda

Detaylı

Editörler Prof.Dr. İsmail Erdoğan / Dr. Öğr. Üyesi Enver Demirpolat İSLAM FELSEFESİ

Editörler Prof.Dr. İsmail Erdoğan / Dr. Öğr. Üyesi Enver Demirpolat İSLAM FELSEFESİ Editörler Prof.Dr. İsmail Erdoğan / Dr. Öğr. Üyesi Enver Demirpolat İSLAM FELSEFESİ Yazarlar Prof. Dr. Kemal Sözen Prof. Dr. Mevlüt Uyanık Doç. Dr. Ali Kürşat Turgut Doç. Dr. Aygün Akyol Doç. Dr. Hamdi

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM GÜZ DÖNEMİ FİNAL SINAVLARI TARİH VE YERLERİ

EĞİTİM ÖĞRETİM GÜZ DÖNEMİ FİNAL SINAVLARI TARİH VE YERLERİ 2017-2018 EĞİTİM ÖĞRETİM GÜZ DÖNEMİ FİNAL SINAVLARI TARİH VE YERLERİ DERS ADI DERS SORUMLUSU TARİH SAAT DERSLİKLER TUR181 - Türk Dili I Okutman Yılmaz BACAKLI 25.12.2017 13:00 TUR181 - Türk Dili I Yrd.

Detaylı

AVRUPA VE OSMANLI (18.YÜZYIL) GERİLEME DÖNEMİ

AVRUPA VE OSMANLI (18.YÜZYIL) GERİLEME DÖNEMİ AVRUPA VE OSMANLI (18.YÜZYIL) GERİLEME DÖNEMİ 1. Osmanlı İmparatorluğu nun Gerileme Devrindeki olaylar ve bu olayların sonuçları göz önüne alındığında, aşağıdaki ilişkilerden hangisi bu devir için geçerli

Detaylı

Söylemek istemediğimiz birçok şey, söylemek istediğimiz zaman dinleyici bulamaz.

Söylemek istemediğimiz birçok şey, söylemek istediğimiz zaman dinleyici bulamaz. Söylenen her söz, içinden çıktığı kalbin kılığını üzerinde taşır. Ataullah İskenderî Söz ilaç gibidir. Gereği kadar sarf edilirse fayda veriri; gerektiğinden fazlası ise zarara neden olur. Amr bin As Sadece

Detaylı