HOŞ GELDĐNĐZ ĐNSANLARIN OZON TABAKASINA ETKĐLERĐ NELERDĐR? GONCA YAVUZ ZEYNEP SÖBE ZEYNEP DEĞER CEYHUN CANSEVER EMRAH GÖĞÜŞ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "HOŞ GELDĐNĐZ ĐNSANLARIN OZON TABAKASINA ETKĐLERĐ NELERDĐR? GONCA YAVUZ ZEYNEP SÖBE ZEYNEP DEĞER CEYHUN CANSEVER EMRAH GÖĞÜŞ"

Transkript

1 HOŞ GELDĐNĐZ ĐNSANLARIN OZON TABAKASINA ETKĐLERĐ NELERDĐR? GONCA YAVUZ ZEYNEP SÖBE ZEYNEP DEĞER CEYHUN CANSEVER EMRAH GÖĞÜŞ HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ KĐMYA ÖĞRETMENLĐĞĐ

2 Ozon Nedir? Đyi ve KötüK Ozon Nedir? Ozon Tabakasının n Dünya D Çevresindeki Dağı ğılımı Ozon Tabakasının n Kalınl nlığı Nasıl Ölçülür? Ozon Tabakası Bizleri UV Radyasyondan Nasıl l Korur? Ozon "Deliği"ni i"ni Keşfetmek Ozon TükenmesiT

3 Ozon Tüketen T Maddeler - Kloroflorokarbonlar (CFCs) - Hidrokloroflorokarbonlar (HCFCs) - Halonlar - Karbontetraklorid - Metilkloroform - Metil bromür r asidi tuzu Ozon Tükenmesi T Durdurulabilir ve Geri Dönülebilir mi? Ozon Tükenmesinin T Atmosfer Üzerindeki Etkileri

4 Ozon Tükenmesinin T Yeryüzündeki Yaşama ama Etkisi - Đnsanlar Üzerindeki Etkileri - Bitkiler Üzerindeki - Su Kaynakları ve Su Hayatı Üzerindeki Etkileri - Hayvanlar Üzerindeki Etkileri - Endüstriyel Materyaller Üzerindeki Etkileri - Hava Kirliliğinin inin Artması Ozon Tabakasını Korumak için i in Neler Yapılıyor?

5 OZON TABAKASI NEDĐR? Atmosferin yukarı seviyelerinde (yer yüzeyinde km) bulunan ve OZON (O3) gazından oluşan bir tabakadır.

6 Ozon (O3) üç adet Oksijen atomundan oluşan şeffaf bir gazdır.

7 Đyi Ozon- Kötü Ozon? Đyi Ozon: Stratosferde sağlığ ığa zararlı UV-B ışınlar nlarını absorblar. Kötü Ozon: Troposferde bulunan ozon, düşük d konsantrasyonda bile sağlığ ığa a zararlı etkisi vardır. r.

8 Ozon Tabakasının n Dünya D Çevresindeki Dağı ğılımı Ozon tabakası dünya çevresinde eşit e olarak dağı ğılmamıştır. Dünya D yüzeyi üzerinde herhangi bir yerdeki ozon miktarı; ; doğal olarak enlemle, mevsimlerle ve günden güne g değişim im gösterir.

9 OZON DELĐĞĐ

10 Ne fonksiyonu vardır? r? Stratosferdeki ozon ve oksijen, UV-B'nin çoğunu ve UV-C'nin tamamını yutarak dünya yüzeyindeki y yaşam amı korur.

11 Ultraviyole ışınlar UV-A: En yaygın n ve sağlığı ığımız z için i in en az tehlikeli olan ışınlard nlardır. r. Ozon tabakası bu ışınlar nların geçmesine izin verir. UV-B: Oldukça a tehlikelidir. Bu ışınlar nların n büyük b k bir kısmk smı, bizlere ulaşmamas maması için in ozon tabakası tarafından engellenir. UV-C: Sağlık k için i in en tehlikeli ışınlard nlardır. r. Ozon tabakası bu ışınlar nların n bizlere ulaşmas masını önler.

12 UV IşıI şınlarının n Olumsuz Etkileri Đnsanlar Üzerine Etkileri: Deri Kanseri Göze olan etkisi Bağışı ğışıklık k Sistemine Etkileri

13 UV IşıI şınlarının n Olumsuz Etkileri Bitkiler Üzerindeki Etkileri Hava Kirliliğinin inin Artması Su Kaynakları ve Su Hayatı Üzerindeki Etkileri Hayvanlar Üzerindeki Etkileri Endüstriyel Materyaller Üzerindeki Etkileri

14 Atmosferde ozon miktar tayin metodları Spektrofotometre Araştırma rma balonları Uçaklar Uydular

15 OZON A A ETKĐ EDEN MADDELER

16 Ozon Tüketen T Maddeler Kloroflorokarbonlar (CFC) Halonlar Metilkloroform Karbontetraklorid Hidrobromoflorokarbonlar (HBFC) Hidrokloroflorokarbonlar (HCFC) Metilbromid

17 Orta ve Doğu u Avrupa da Ozon Tabakasını Delen Madde Tüketimi T

18 Batı Avrupada Ozon Tabakasını Delen Madde Satış ışları

19 Kloroflorokarbonlar (CFCs) Tüm m ozon tüketen t maddeler içerisinde i en fazla kullanılan lanıdır. Đlk olarak 1920'lerde sülfs lfürdioksidi soğutucu bir gaz gibi kullanmak için i in geliştirildi. Zehirleyici olmamaları,, yanıcı olmamaları, kararlı doğas ası, ısıyı emme etkinlikleri onları 20. yüzyy zyılda özellikle soğutucu alanında nda bir numaralı seçenek enek yaptı.

20 Kullanım m Alanları Soğutucular, Araba klimaları, Köpük ürünleri, Yalıtım m maddeleri, Mikroçipleri, ipleri, Diğer elektronik aletleri temizlemek için i in çözücü, Steril gaz karışı ışımlarında bir bileşim im maddesi, Sprey kutularında itici gaz, gibi pekçok değişik ik ürün n yelpazesini içermektedir. i

21 Kloroflorokarbonlar (CFCs) Zararları Tepkin değilerdir ki, bunun anlamı aşağı atmosferde bozulmayarak stratosfere doğru sürüklenebilen çok kararlı kimyasal maddeler olmalarıdır. r. Bunun anlamı da bu endüstriyel halokarbonların stratosfere sürüklenene s kadar atmosferde 20 ila 120 yıl y l veya daha uzun bir süre s bozulmadan kalabilmeleridir. Ozonu tahrib eden doğal reaksiyonlara yardım etmeleridir.

22 CFC lerin ozon tabakasına etkisi An mov

23 Hidrokloroflorokarbonlar (HCFCs) Bunlar da klor içerirler, i fakat ozon tabakasına yerlerine kullanılmak lmak üzere geliştirildikleri kloroflorokarbonlardan daha az zarar vermektedirler. Ozon tüketme t potansiyelinin %2'sine sahiptirler. Az zehirleyiciliğe e ve az yanabilirliğe sahiptir ve enerji oranı yüksek bir soğutucudur.

24 Hidrokloroflorokarbonların Kullanım m Alanları Ticari ve endüstriyel buzdolapları, Klimalar, Isı pompaları, Aerosol spreyler ve Bazı köpük ürünleri olarak sıralanabilir.

25 Hidrokloroflorokarbonlar (HCFCs) Zararları Atmosferdeki ömürleri 15 yıldy ldır r ve tüm t dünyada kullanımdan kaldırılma lma tarihleri ise 2030 yılıy olarak belirlenmiştir.

26 Metil Bromid(CH3Br) Br) Normal şartlarda gaz halinde bulunan Metil Bromid renksiz ve kokusuz olup insanlar, hayvanlar ve çevre için i in zehirli bir maddedir.

27 Metil Bromid(CH3Br) Br) Metil Bromür(MeBr) r(mebr) 1940 yılından y bu yana tarım m alanlarında nda yaygın n olarak kullanılan lan geniş etkili bir pestisittir.

28 MeBr Kullanım m Alanları 1. TARIM ALANLARINDA Toprak kökenli k kenli hastalık, zararlı ve yabancı otlara karşı

29 2-DEPOLANMIŞ ÜRÜNLERĐN N : FUMĐGASYONUNDA

30 3-KARANTĐNA NA AMACIYLA Tarımsal Ürünlerin ve Taşı şıma Araçlar larının n (Tır, Kamyon, Gemi vb ) Steril Edilmesi

31 MeBr nin ZARARLARI 1. Tüm m Organizmaları öldürür. r. 2. Đnsan Sağlığı açısından risk 3. Bazı bitkilerde (karanfil vb.)brom kalınt ntısı zehir etkisi yapar.

32 4- EVRENSEL ZARARLARI OZON TABAKASINI ĐNCELTĐR

33 1992 YILINDA MeBr OZONU TAHRĐP P ETTĐĞĐ VE KULLANIMININ KISITLANMASI GEREKTĐĞĐ BELĐRT RTĐLMĐŞTĐR.

34 ÜLKEMĐZDE 2015 YILINDA MeBr NĐN TAMAMEN ORTADAN KALDIRILMASI TAAHHÜT T EDĐLĐRKEN, KONUNUN ÖNEMĐ NEDENĐYLE BU TARĐH 2008 YILINA ÇAKĐLMĐŞTĐR.

35 MeBr nin Alternatifleri Solarizasyon Biofüminasyon Topraksız z yetiştiricilik tiricilik Buharla sterilizasyon Alternatif kimyasal kullanımı

36 Ozon Tabakasını Korumak için i in Neler Yapılmal lmalı? Ozon tüketen t kimyasal maddeleri içermeyen çevre dostu ürünler satın alınmal nmalı. Buzdolaplarınızın n ve dondurucularınızın itinayla servise tabi tutulmasına özen gösterilmeli. Yeni bir araba alırken mümkm mkünse kloroflorokarbonsuz arabaları tercih edilmelidir.

37 Kloroflorokarbonların n zaptedildiklerinden emin olmadan eski soğutucular atılmamal lmamalı. Ozon tabakası ve ozon tüketen t kimyasal maddeler hakkında daha fazla bilgi edinilmeli.

38 HEM ÇEVRE DOSTU HEMDE EKONOMĐK OLABĐLECEK LECEK ALTERNATĐFLER BELĐRLENM RLENMĐŞTĐR.

39 Ozon tabaksını incelten maddelere bazı alternatifler Aerosol Ürünler Bu halde satın n aldığı ığınız z aerosol ürünlerin(spreylerin) itici gaz olarak CFC içerip i içermedii ermediğinden inden emin olmalısınız. Eğer E bu ürünler CFC içeriyorsa, i tedarikçinizi inizi size CFC içermeyen i alternatifler sunması yolunda uyarmalısınız. Aynı zamanda diğer tedarikçilerin ilerin neler önerdiklerini araştırmal rmalısınız. Yeni bir aerosole ani geçiş yapmaktansa; test etmek ve uyum sağlamak için i in zamanınızın n olması çok daha iyidir. Unutmayın n ki ihtiyaçlar larınızı karşı şılamak için i in aerosollerden farklı seçenekler enekler de olabilir.

40 Bu konuda alternatifler mevcuttur ve en çok kullanılan lan itici gazlar yanıcı özellik taşı şıyan bütan, b propan ve dimetileterdir. HFC134a ve HFC152a kimi özel aerosoller için i in alternatif olarak ortaya çıkabilir. Yanıcı olmayan itici gazlara örnek olarak sıkışs ıştırılmış karbondioksit verilebilir

41 Soğutma, Havalandırma, Isı pompaları Evlerde kullanılan lan buzdolabı ve dondurucuların n büyük b çoğunluğunda unda CFC-12 kullanılm lmıştır. - Buna alternatif olarak ozon tabakasına zarar vermeyen HFC-134a geliştirilmi tirilmiştir. tir. Ticari soğutucularda genelde CFC-12 ve R-R 502 ve daha sınırls rlı olarak HCFC-22 kullanılır. - Yeni üretilen soğutucularda bunların n yerine en çok tercih edilen kimyasal HCFC-22'dir.

42 Soğuk depolama ve yiyecek işlemleme i için in soğutucularda, bu konudaki alternatifleriniz HCFC-22 ve amonyaktır. Endüstriyel Soğutucular, CFC'lerle soğutma uygulaması; ; kimya, ilaç, petrokimya ve metalurji endüstrilerinde kullanılmaktad lmaktadır. -Bu konudaki alternatifleriniz; HCFC-22, amonyak, hidrokarbonlar ve HFC'lerdir.

43 Hava Đle Soğutulan Đklimlendiricilerde genellikle HCFC-22 kullanılır. -Yeni klimalar için i in alternatif olarak HFC-134a gösterilmektedir. Su Đle Soğutulan Đklimlendiriciler Ticari bina havalandırma sistemlerinde kullanılan lan ve ısı transferini su ile gerçekle ekleştiren soğutucularda santrifüjl jlü ya da pozitif deplasmanlı 3 kompresörler rler kullanılır. Genellikle CFC-11 veya CFC-12 kullanırlar. Düşük k basınçlarda CFC-11'in kullanıld ldığı santrifüjl jlü kompresörler rler için i in varolan alternatif HCFC123'tür. Diğer kompresör r sistemleri için i in HCFC22 halen tercih edilen alternatiftir.

44 Ticari Taşı şımacılıkta Soğutma ve Havalandırmada CFC'ler ve son zamanlarda HCFC'ler soğutucu gaz olarak kullanılmaktad lmaktadır. - CFC ile çalışan ekipmanı HCF134a'ya dönüştürmek veya varolan ekipmanı HCFC22 ekipmanı ile değiştirmek iki alternatif olarak sunulmaktadır. Otomobil Havalandırma Sistemlerinde geleneksel olarak CFC12 kullanılır. -Otomotiv sanayi HFC134a kullanılan lan yeni taşı şıtlar ayrıca varolanların n HFC134a sistemine dönüştürülmesi için i in uygun fiyatta değiştirme takımlar mları üretmektedir.

45 Isı Pompalarında genellikle CFC'ler bulunur. - Fakat yeni ekipmanlarda HCFC'lere de geniş yer verilmektedir. Yeni makinalar için, i in, HCFC- 22 bir seçenek enek olmaya devam etmektedir. Kısa dönemde d HFC134a'nın n alternatif olarak ortaya çıkması beklenmektedir. - R-502 ve CFC-12 için i in potansiyel alternatifler sırasıyla HCFC-22 ve HFC-152a, CFC-11 ve CFC-12 için i in ise HCFC-123 ve HFC-134a'd 134a'dır.

46 Halonlar için i in Alternatifler Halonlar yangın n sönds ndürücü olarak kullanılmaktad lmaktadırlar. Bunlar hidrojen atomununhalojenler ailesinin bir üyesiyle (Klor, flor, brom, iyot) yer değiştirmesiyle oluşmu muş halojenlenmiş hidrokarbonlardır. r. Bu konuda varolan alternatifler şunlardır: r: Kuru toz, karbondioksit, su ve su buharı ve köpüğü, k FM-200, FE-13, NAF-SIII, Argon, INERGEN,, Argonite, NN100, Halotron I, FE 36, NAF-PIV.

47 MONTREAL SÖZLEŞMESĐ 1980 YILINDA 160 ÜLKE

48 MONTREAL PROTOKOLÜ Ozon tabakasının n incelme sorununa kalıcı bir çözüm m bulabilmek amacıyla 1980'lerin ortasından beri uluslararası bir işbirlii birliği sürdürülmektedir. 1987'de "Ozon Tabakasını Đncelten Maddeler Üzerine Montreal Protokolü" " 25 ülke tarafından imzalanmış ıştır.

49 Bu anlaşmada : CFC (kloroflorokarbon) tüketiminin t 1999'a kadar 1986'ya kıyasla yarıya indirilmesi ve halon tüketiminin t arttırılmamas lmaması üzerinde anlaşmaya varılm lmıştır. Anlaşma kapsamında bazı maddeler kontrol altına alınm nmıştır. Kloroflorokarbonlar (CFC), halonlar, metilkloroform ve karbontetralorid tüketimleri t gelişmi miş ülkelerde 1995, gelişmekte olan ülkelerde 2010 yılıy itibariyle sona ermiş olacaktır. Hidrokloroflorokarbonlar (HCFCs), daha az zararlı oluşlar ları nedeniyle CFC'lere alternatif olarak geliştirilmi tirilmiş kimyasallardır. r. Montreal Protokolü'ne göre g bunların tüketimi de 2030 yılında y tamamen sıfıra s indirgenecektir.

50 SEKTÖRLERDE KULLANIM ALANLARI VE KULLANILAN MADDELER SOĞUTMA / HAVALANDIRMA (CFC-11, CFC-12, CFC-13, CFC-114, HCFC-22 R-500(12-152a),R (22-115)) Ev tipi soğutucular (ev tipi buzdolapları,, derin dondurucular (deep- freezer) Ticari soğutucular (süpermarket, bakkal, restoran, kantin, morg, kan ve organ transplantasyonu parçalar aları için in kullanılan lan soğutucular) Soğuk taşı şıma (kamyon, tır t r vb. araçlarda kullanılan lan soğutucular)

51 Endüstriyel amaçlar için i in soğutucular (Kimya, petro-kimya, petrol ve türevleri t ve metal endüstrilerinde kimyasal saflaştırılmas lması,, gaz ayrış ıştırması hammadde geri kazanımı). Đklimlendirme sistemleri (Klima sistemleri) (tek ya da merkezi) Taşı şıtlar için i in iklimlendirme sistemleri (Car Air-conditioning systems) Isıtma amaçlı kullanılan lan ısı pompaları

52 KÖPÜKLER KLER (CFC-11,CFC 11,CFC-12,CFC-113,CFC-114) 114) ESNEK POLĐÜRETAN KÖPÜKLER K KLER Levha halindeki köpükler; k kler; yatak, mobilya ve taban döşemesi d olarak kullanılanlar. lanlar. Kalıp p halindeki köpükler: k kler: otomobil koltukları için in kullanılanlar. lanlar. SERT POLĐÜRETAN KÖPÜKLER K KLER Enjekte edilmiş köpükler kler (ekipman, beyaz eşya yalıtımında kullanılanlar) lanlar)

53 Lamine köpükler k kler (çat( atı ve duvar yalıtımı) Sandviç paneller (bina yalıtımı ve soğutarak taşı şıma) Püskürtmeli köpük k k yalıtımı (çatı ve duvar yalıtımı) Levha halindeki köpükler k kler (bina yalıtımı, boru yalıtımı ve soğutuculu taşı şıma) FENOLĐK K KÖPÜKLER K KLER Bina ve boru yalıtımı

54 POLĐST STĐREN KÖPÜKLERK KLER Yaprak köpükler k kler (gıda maddeleri kutulaması bardak yapımı vb. amaçlı kullanılanlar) lanlar) Levha köpükler k kler (bina yalıtımı) POLĐOLEF OLEFĐN N KÖPÜKLER K KLER (Paketleme, can simidi-yele yeleği) Polietilen Polipropilen POLĐZOS ZOSĐYANURAT KÖPÜKLER K KLER

55 ÇÖZÜCÜLER (CFC-113, Karbon tetraklorid (CTC) 111-Trikloretan (Metil kloroform)) Elektronik Aksam Temizlemesinde Metal Temizlemesinde Buharlaşma yoluyla yağ ve gres giderimi Soğuk temizleme Soğuk temizleme Kuru temizlemede Yapış ıştırıcılar Boyalar ve astarlar

56 AEROSOLLER (CFC-11,CFC-12, 12, CFC-114) Tıbbi uygulamalar Sterilizasyon için i in Kozmetikler (Deodorant, Sprey, vb.) Böcek Öldürücüler ler (Đnsektisits)( Boya, parlatıcı,, pas sökücüs vb spreyler Dondurulmuş gıda üretimi Tütün n yaprağı genleştirilmesi Metal parlatılmas lması Laboratuvar analizleri Đlaç üretimi

57 YANGIN SÖNDS NDÜRÜCÜLER Portatif yangın n sönds ndürücü imalatı (Halon-1211, 2402 ) Yangın n alarm ve sönds ndürme sistemleri (Halon-1301)

58 Saç spreyinin kimyasal içerii eriği nedir? -Saç spreyi, çabuk buharlaşan an bir çözelti içinde i inde çözünm nmüş polimer dediğimiz imiz uzun, molekül zincirlerinden oluşur. ur. Saçımıza sıkts ktığımızda çözücü maddenin buharlaşmas masıyla, polimer saçımızda yapış ışkan bir tabaka oluşturur. -Eskiden, spreyin içinde i inde çözücü olarak kloroflorokarbon (CFC) kullanılıyordu. -CFC toksik değildi, yanıcı değildi ve iyi bir çözücüyd ydü.. Fakat, CFC nin stratosferdeki ozon tabakasına zarar verdiği i anlaşı şılınca yerine alkol ve hidrokarbonlar kullanılmaya lmaya başland landı.

59 Saç spreylerinde kullanılan lan polimerler; Polivinilpirolidin,, yapış ıştırıcı özelliğe e sahiptir. Polidimetilsiloksan denilen ve suda çözünmeyen bir başka polimer de, spreyin dayanıkl klılığını artırs rsın n diye eklenir. Çünk nkü polivinilpirolidin suda çözünür. Saç spreylerinde kullanılan lan diğer polimerler, vinilasetat polimerleri ve maleik anhidrit polimerleridir.. Bazı saç spreylerinde doğal polimerler ve çözücüler kullanılır.

60 Bunların n dezavantajı ise ; Yanıcı olmalarıyd ydı.

61 Ozon Tükenmesi T Durdurulabilir ve Geri DöndD ndürülebilir mi? Bilim adamları,, eğer e er bütün b ülkeler ozon tabakasına zarar veren kimyasal maddelerin üretimini ve kullanımını yakın n bir gelecekte durdururlarsa ozon tabakasının n yavaş yavaş kendini yenileyeceğini ini söylemektedirler. s

62 Ozon tabakasının n onarımı şüphesiz bir gecede olmayacaktır. Ozon tüketen t kimyasalların n stratosfere erişmeleri uzun yıllary lları alacaktır r ve bir kere oraya ulaştıklar klarında da bunların n tükenmeleri t yüzyıllarla ölçülen bir zaman sürecinde s gerçekle ekleşeceğinden muhtemelen pekçok yıllar y boyunca ozon tabakasına zarar vermeye devam edeceklerdir.

63 Yapılan anlaşmalarla tüm t m bu ozon tüketen t kimyasal maddelerin dünyadaki d üretim ve kullanımlar mlarının n tedrici olarak durdurulacak olmasına rağmen stratosferik klor seviyesi 21. yüzyy zyıla kadar azalmaya başlamayacakt lamayacaktır. Bilim adamları ozon tabakasının n 2060 yılına y kadar normale yani 1980 öncesi klor seviyesine dönmeyeceğini tahmin etmektedirler. Bu tarihe erişildi ildiğinde inde Antarktik ozon deliğinin inin daimi olarak yok olacağı umulmaktadır.

64 Genelde normal şartlar altında ozon tabakası kutuplar üzerinde en kalın ve ekvator etrafında en incedir. GüneG neş radyasyonu çok daha dolaysız z ve buna bağlı olarak da çok daha şiddetli olduğundan undan stratosferik ozon ekvator üzerinde yüksek y miktarlarda üretilir. Buna karşı şılık k stratosferik rüzgarlar r ve farklı stratosferik basınçlar, ozonun ekvatordan kutuplara doğru hareket etmesine neden olurlar.

65 TEŞEKK EKKÜRLER

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü İklim Değişikliği Daire Başkanlığı Ozon Tabakasının Korunması Şube Müdürlüğü Ozon Tabakasını İncelten Maddeler İle İlgili Mevzuat ve Uygulamalar

Detaylı

5) Ozon Tabakası Bizleri UV Radyasyondan Nasıl Korur?

5) Ozon Tabakası Bizleri UV Radyasyondan Nasıl Korur? 1) Ozon Nedir? 2) Đyi ve Kötü Ozon Nedir? 3) Ozon Tabakasının Dünya Çevresindeki Dağılımı 4) Ozon Tabakasının Kalınlığı Nasıl Ölçülür? 5) Ozon Tabakası Bizleri UV Radyasyondan Nasıl Korur? 6) Ozon "Deliği"ni

Detaylı

ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI

ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü İklim Değişikliği Daire Başkanlığı OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERLE İLGİLİ ULUSAL VE ULUSLAR ARASI ÇALIŞMALAR Pervin DOĞAN Şube Müdürü ANKARA

Detaylı

Ozon Tabakasını İncelten Maddelerin (OTİM) Giderilmesi Projesi Türkiye Uygulamaları. Şenol ATAMAN 30 Ekim 2007 - ISTANBUL

Ozon Tabakasını İncelten Maddelerin (OTİM) Giderilmesi Projesi Türkiye Uygulamaları. Şenol ATAMAN 30 Ekim 2007 - ISTANBUL Ozon Tabakasını İncelten Maddelerin (OTİM) Giderilmesi Projesi Uygulamaları Şenol ATAMAN 30 Ekim 2007 - ISTANBUL Ozon Tabakasını İncelten Maddelerin (OTİM) Giderilmesi Projesi Ozon Tabakası Ozon tabakası

Detaylı

Zorunlu Kullanım Alanlarında Kullanılacak Maddelerin Saflık Özellikleri

Zorunlu Kullanım Alanlarında Kullanılacak Maddelerin Saflık Özellikleri Ek 1 Zorunlu Kullanım Alanlarında Kullanılacak Maddelerin Saflık Özellikleri Saflık dereceleri % 99,5 kaynama noktaları 20 C nin altında olan ve Montreal Protokolü ve değişiklikleri ile kontrol altına

Detaylı

KÜRESEL ISINMA. 2. Küresel ısınmadan sorumlu olan gazların adlarının altını çizin. En çok miktarda oluşan bu gazı kırmızı renkle işaretleyin.

KÜRESEL ISINMA. 2. Küresel ısınmadan sorumlu olan gazların adlarının altını çizin. En çok miktarda oluşan bu gazı kırmızı renkle işaretleyin. KÜRESEL ISINMA 1. Kitaplar, dergiler, TV programları, internet gibi değişik kaynaklardan yararlanarak, küresel ısınma konusunda bilgi bulun. Bilgileri aşağıdaki görevleri yapmak için kullanın. 2. Küresel

Detaylı

Soğutma Sistemlerinde Kullanılan Akışkanlar ve Çevreye Etkileri

Soğutma Sistemlerinde Kullanılan Akışkanlar ve Çevreye Etkileri Soğutma Sistemlerinde Kullanılan Akışkanlar ve Çevreye Etkileri 1. SOĞUTUCU AKIŞKANLAR Dr. Burak Olgun burakolgun@solutionhome.net Solution Home Bilişim Teknolojleri ve Dan.Hizm. Perpa Tic.Merk. A-Blok

Detaylı

DÜNYA OZON GÜNÜ. 1 of 3 21/09/2012 1:05 PM BAKANLIĞIMIZ BAKANIMIZ MEVZUAT İLETİŞİM İHALELER BASIN ODASI

DÜNYA OZON GÜNÜ. 1 of 3 21/09/2012 1:05 PM BAKANLIĞIMIZ BAKANIMIZ MEVZUAT İLETİŞİM İHALELER BASIN ODASI T.C. ÇEVRE ve ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI http://www.csb.gov.tr/turkce/sayfa.php?sayfa=haberduyurudetay&id=748 1 of 3 21/09/2012 1:05 PM Site İçi Arama ara BAKANLIĞIMIZ BAKANIMIZ MEVZUAT İLETİŞİM İHALELER BASIN

Detaylı

KUTUPLARDAKİ OZON İNCELMESİ

KUTUPLARDAKİ OZON İNCELMESİ KUTUPLARDAKİ OZON İNCELMESİ Bilim adamlarınca, geçtiğimiz yıllarda insan faaliyetlerindeki artışa paralel olarak, küresel ölçekte çevre değişiminde ve problemlerde artış olduğu ifade edilmiştir. En belirgin

Detaylı

NEM ALICILAR SĐLĐCAGEL CONT PACK

NEM ALICILAR SĐLĐCAGEL CONT PACK NEM ALICILAR SĐLĐCAGEL AKTĐF F KĐLK CONT PACK SĐLĐCAGEL Rutubet ve rutubetten kaynaklanan korozyonu problemine karşı şın n etkin çözüm sağlar. Kullanıld ldığı her şartta yüksek kuruluk sağlamaktad lamaktadır.

Detaylı

KADIKÖY BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA MÜDÜRLÜĞÜ

KADIKÖY BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA MÜDÜRLÜĞÜ KADIKÖY BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE NEDİR? İçinde bulunduğumuz canlı, cansız tüm varlıkların birbirleri ile ilişkilerini içine alan ortam. Çevrenin doğal yapısını ve bileşiminin bozulmasını,

Detaylı

SOĞUTUCU AKIŞKANIN ÖZELLİKLERİ

SOĞUTUCU AKIŞKANIN ÖZELLİKLERİ GİRİŞ 19. yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıkan soğutma sanayiinde ilk zamanlar karbondioksit, hava, su, amonyak gibi maddeler soğutucu olarak kullanılmıştır. Zamanla yapay olarak elde edilen kloroflorokarbon

Detaylı

Kimya Eğitiminde Proje Destekli Deney Uygulaması

Kimya Eğitiminde Proje Destekli Deney Uygulaması Kimya Eğitiminde Proje Destekli Deney Uygulaması Hazırlayan: Kübra TOP 20534284 Deneyin Adı: OKSiJENiN SABUN KÖPÜĞÜNÜ ARTTIRMASI Deneyin Amacı: Hidrojen peroksitin parçalanmasıyla açığa çıkan Oksijenin

Detaylı

OZON TABAKASININ CANLILAR ĐÇĐN ÖNEMĐ VE OZON TABAKASININ DELĐNMESĐNĐN SONUÇLARI

OZON TABAKASININ CANLILAR ĐÇĐN ÖNEMĐ VE OZON TABAKASININ DELĐNMESĐNĐN SONUÇLARI OZON TABAKASININ CANLILAR ĐÇĐN ÖNEMĐ VE OZON TABAKASININ DELĐNMESĐNĐN SONUÇLARI HEDEFLER VE DAVRANIŞLAR HEDEF 1 : ÇEVRE KAVRAMI DAVRANIŞLAR ÇEVRE TANIMI ĐNSANLARIN ÇEVRE AÇISINDAN KARŞI KARĐŞIYA KALDIĞI

Detaylı

1, 2, 3 ve 4 hallerindeki entalpi değerlen soğutucu akışkan-12 tablolarından elde edilebilir

1, 2, 3 ve 4 hallerindeki entalpi değerlen soğutucu akışkan-12 tablolarından elde edilebilir ÖRNEK Bir soğutma makinesinde, soğutucu akışkan 12, kompresöre 0.14 MPa basınç, -20 C sıcaklıkta kızgın buhar olarak girmekte ve 0.8 MPa basınç, 50 C sıcaklığa sıkıştırılmaktadır. Soğutucu akışkan yoğuşturucudan

Detaylı

OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN İTHALİNE İLİŞKİN TEBLİĞ İTHALAT : ( 2010/14) MADDE

OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN İTHALİNE İLİŞKİN TEBLİĞ İTHALAT : ( 2010/14) MADDE 31 Aralık 2009 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 27449 (2. Mükerrer) TEBLİĞ Dış Ticaret Müsteşarlığından: OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN İTHALİNE İLİŞKİN TEBLİĞ İTHALAT : ( 2010/14) MADDE 1- (1) Bu Tebliğin

Detaylı

YÖNETMELİK OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN AZALTILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

YÖNETMELİK OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN AZALTILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK Çevre ve Orman Bakanlığından: YÖNETMELİK OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN AZALTILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, ülkemizin

Detaylı

YÖNETMELİK. Çevre ve Orman Bakanlığından: OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN AZALTILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

YÖNETMELİK. Çevre ve Orman Bakanlığından: OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN AZALTILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK YÖNETMELİK 23.05.2006 Çevre ve Orman Bakanlığından: OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN AZALTILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

BAŞKA YERDE SINIFLANDIRILMAMIŞ KİMYASAL ÜRÜNLER

BAŞKA YERDE SINIFLANDIRILMAMIŞ KİMYASAL ÜRÜNLER GRUP: 3529 BAŞKA YERDE SINIFLANDIRILMAMIŞ KİMYASAL ÜRÜNLER 9- AEROSOL ÜRÜNLER KRİTERİ 2012/123 (NACE GRUP: 20.41 Sabun ve deterjan ile temizlik ve parlatıcı maddeler imalatı) Onay Tarihi: Birlik Yönetim

Detaylı

İÇERİK GENEL BİLGİLER OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN AZALTILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK OZON TABAKASININ KORUNMASI VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ

İÇERİK GENEL BİLGİLER OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN AZALTILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK OZON TABAKASININ KORUNMASI VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN AZALTILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK Evren TÜRKMENOĞLU 9. OZON PANELİ 29 OCAK 2009, İSTANBUL 1 İÇERİK GENEL BİLGİLER

Detaylı

Yeni Nesil Soğutucu Akışkan: R32

Yeni Nesil Soğutucu Akışkan: R32 Yeni Nesil Soğutucu Akışkan: R32 Dr. Andaç YAKUT 1 1 Daikin Türkiye, Kurumsal Planlama Departmanı İletişim adresi: a.yakut@daikin.com.tr ÖZET Soğutucu akışkan seçimi, enerji verimliliğini en üst düzeye

Detaylı

KĐMYA DENEYLERĐNDE AÇIĞA ÇIKAN GAZLAR KÜRESEL ISINMAYA ETKĐ EDER MĐ? Tahir Emre Gencer DERS SORUMLUSU : Prof. Dr Đnci MORGĐL

KĐMYA DENEYLERĐNDE AÇIĞA ÇIKAN GAZLAR KÜRESEL ISINMAYA ETKĐ EDER MĐ? Tahir Emre Gencer DERS SORUMLUSU : Prof. Dr Đnci MORGĐL KĐMYA DENEYLERĐNDE AÇIĞA ÇIKAN GAZLAR KÜRESEL ISINMAYA ETKĐ EDER MĐ? Tahir Emre Gencer DERS SORUMLUSU : Prof. Dr Đnci MORGĐL KÜRESEL ISINMA NEDĐR? Đnsanlar tarafından atmosfere salınan gazların sera etkisi

Detaylı

1 / 5. (*) Birlik Yönetim Kurulu nun 07.12.2012 tarih ve 123 sayılı kararı ile kabul edilmiştir.

1 / 5. (*) Birlik Yönetim Kurulu nun 07.12.2012 tarih ve 123 sayılı kararı ile kabul edilmiştir. 9. Aerosol Ürünler Kriteri (*) Tanımlar: Aerosol: Bir itici gazla bir aerosol kabından dağıtılabilen ürünlerdir. Aerosoller, küçük katı ya da sıvı partiküllerin gaz veya sıvı içinde dağılmasıyla oluşan

Detaylı

I.10. KARBONDİOKSİT VE İKLİM Esas bileşimi CO2 olan fosil yakıtların kullanılması nedeniyle atmosferdeki karbondioksit konsantrasyonu artmaktadır.

I.10. KARBONDİOKSİT VE İKLİM Esas bileşimi CO2 olan fosil yakıtların kullanılması nedeniyle atmosferdeki karbondioksit konsantrasyonu artmaktadır. I.10. KARBONDİOKSİT VE İKLİM Esas bileşimi CO2 olan fosil yakıtların kullanılması nedeniyle atmosferdeki karbondioksit konsantrasyonu artmaktadır. Fosil yakıtlar, çoğu yeşil bitkilerin fotosentez ürünü

Detaylı

OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN AZALTILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN AZALTILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK DOĞA Çevre Yönetimi ve Alternatif Enerji Teknolojileri Mühendislik Danışmanlık Eğitim Hizmetleri Sanayi Ticaret Limited Şirketi OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN AZALTILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK Resmi

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: 12.11.2008 Resmi Gazete Sayısı: 27052 OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN AZALTILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

Resmi Gazete Tarihi: 12.11.2008 Resmi Gazete Sayısı: 27052 OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN AZALTILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK Resmi Gazete Tarihi: 12.11.2008 Resmi Gazete Sayısı: 27052 OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN AZALTILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN AZALTILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN AZALTILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Resmi Gazete Tarihi: 12.11.2008 Resmi Gazete Sayısı: 27052 OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN AZALTILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

17 6 2014 mevzuat.basbakanlik.gov.tr/metin.aspx?mevzuatkod=7.5.12589&mevzuatiliski=0&sourcexmlsearch=ozon TABAKASINI

17 6 2014 mevzuat.basbakanlik.gov.tr/metin.aspx?mevzuatkod=7.5.12589&mevzuatiliski=0&sourcexmlsearch=ozon TABAKASINI ANASAYFA MEVZUAT TÜRÜ RESMİ GAZETE SIK KULLANILAN KANUNLAR KANUNLAR FİHRİSTİ FAYDALI LİNKLER HAKKIMIZDA İLETİŞİM Mevzuat metni İlişkili mevzuat Dayandığı Mevzuat Metin içerisinde ara: OZON TABAKASINI Resmi

Detaylı

Havacılık Meteorolojisi Ders Notları. 3. Atmosferin tabakaları

Havacılık Meteorolojisi Ders Notları. 3. Atmosferin tabakaları Havacılık Meteorolojisi Ders Notları 3. Atmosferin tabakaları Yard.Doç.Dr. İbrahim Sönmez Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ballıca Kampüsü Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü

Detaylı

ALKANLAR FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ

ALKANLAR FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ ALKANLAR FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ ALKANLAR Alkanların Fiziksel Özellikleri Alkan bileşikleri apolar yapılı moleküllerden oluşur. Bu yüzden molekülleri arasında zayıf London kuvvetleri bulunmaktadır.

Detaylı

YÖNETMELİK OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN AZALTILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÖNETMELİK OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN AZALTILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 12 Kasım 2008 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 27052 Çevre ve Orman Bakanlığından: YÖNETMELİK OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN AZALTILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN AZALTILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN AZALTILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN AZALTILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, ülkemizin taraf olduğu Ozon Tabakasını İncelten

Detaylı

OZON VE OZON TABAKASI

OZON VE OZON TABAKASI OZON VE OZON TABAKASI Yer yüzeyi yakınlarında zehirli bir kirletici olan ozon (O 3 ), üç tane oksijen atomunun birleşmesinden oluşur ve stratosfer tabakasında yaşamsal önem taşır. Atmosferi oluşturan azot

Detaylı

%78 Azot %21 Oksijen %1 Diğer gazlar

%78 Azot %21 Oksijen %1 Diğer gazlar Küresel Isınma MMO LPG Personel Eğitimi Çalışma Notlarından Geliştirilerek Tanzim Edilmiştir. İklim Nedir? iklim sözcüğü dilimize Arapça dan girmiştir. Aynı sözcük Latince klimatis ve Yunanca klima sözcüklerinden

Detaylı

Refrigerantlar (soğutucular)

Refrigerantlar (soğutucular) Refrigerantlar (soğutucular) Soğutma sistemlerinde kullanılan refrigerantlar soğutma sisteminde bizzat soğuk üretiminde kullanılan veya üretilmiş soğuğun taşınmasında yararlanılan maddeler olarak tanımlanmakta

Detaylı

ARMAFLEX LEVHA AL / KY / AL-KY

ARMAFLEX LEVHA AL / KY / AL-KY ARMAFLEX LEVHA AL / KY / AL-KY Isı Yalıtımı Yoğuşma Kontrolü İklimlendirme, ısıtma ve soğutma sistemlerinde kullanılmak üzere üretilen, elastomerik kauçuk esaslı, kapalı gözenekli düzgün hücre yapısına

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU 1. ÜRÜN VE TEDARİKÇİ TANIMLAMA Ürün Adı Üretici : İzocam Ekspande Polistren (EPS) : İzocam Ticaret ve Sanayi A.Ş. 41455 Gebze - Kocaeli TÜRKİYE Telefon Numarası : + 90 262

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YER SEVİYESİ OZON KİRLİLİĞİ BİLGİ NOTU

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YER SEVİYESİ OZON KİRLİLİĞİ BİLGİ NOTU T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YER SEVİYESİ OZON KİRLİLİĞİ BİLGİ NOTU Temmuz 2014 OZON NEDİR Ozon (O 3 ) üç tane oksijen atomunun birleşmesi ile oluşmaktadır. Ozon, atmosferde

Detaylı

OZON TABAKASININ KORUNMASI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ. Nisan 2010, İSTANBUL

OZON TABAKASININ KORUNMASI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ. Nisan 2010, İSTANBUL LİTİ OZON TABAKASININ KORUNMASI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ Nisan 2010, İSTANBUL 1- Uluslararası Anlaşmalar Ozon Tabakasının Korunmasına Dair ; Viyana Sözleşmesi hükümleri Montreal Protokolüne hükümleri kapsamında

Detaylı

MADDENİN SINIFLANDIRILMASI

MADDENİN SINIFLANDIRILMASI MADDENİN SINIFLANDIRILMASI MADDE Saf madde Karışımlar Element Bileşik Homojen Karışımlar Heterojen Karışımlar ELEMENT Tek cins atomlardan oluşmuş saf maddeye element denir. ELEMENTLERİN ÖZELLİKLERİ Elementler

Detaylı

AEROSOLLER 15. HAFTA DERS NOTLARI

AEROSOLLER 15. HAFTA DERS NOTLARI AEROSOLLER 15. HAFTA DERS NOTLARI Aerosoller, Sıvı veya katı partiküllerin bir gaz ortamında kolloidal boyutta dağıtılmasıyla oluşan dispers sistemlerdir. Tedavi amaçlı (etkin madde içeren) kullanılan

Detaylı

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 05/01/2016 Sayı: 2016/1 Ref: 6/1

GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 05/01/2016 Sayı: 2016/1 Ref: 6/1 GÜMRÜK SİRKÜLERİ Tarih: 05/01/2016 Sayı: 2016/1 Ref: 6/1 Konu: 2016 YILINDA OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN İHRACAT VE İTHALATINDA NE VAR, NE YOK? Giriş Türkiye, Ozon Tabakasının Korunmasına Dair Viyana

Detaylı

İklim Degişikligi Nedir?

İklim Degişikligi Nedir? İklim Degişikligi Nedir? Küresel ısınma, insan tarafından atmosfere verilen gazların sera etkisi yaratması sonucunda, dünya atmosferi ve okyanuslarının ortalama sıcaklıklarında belirlenen artışa verilen

Detaylı

KATI YALITIM MALZEMELERİ POLİETİLEN KÖPÜK

KATI YALITIM MALZEMELERİ POLİETİLEN KÖPÜK KATI YALITIM MALZEMELERİ POLİETİLEN KÖPÜK Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi POLİETİLEN KÖPÜK Etilen ve propilen maddelerinden

Detaylı

Havacılık Meteorolojisi Ders Notları. 1. Atmosfer ve İçeriği

Havacılık Meteorolojisi Ders Notları. 1. Atmosfer ve İçeriği Havacılık Meteorolojisi Ders Notları 1. Atmosfer ve İçeriği Yard.Doç.Dr. İbrahim Sönmez Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ballıca Kampüsü Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü

Detaylı

KATALOG : c02_1999 [ Önceki Döküman ] ARANILAN : ozon [ Arama Sonuçları ] DÖKÜMAN : 1/1 [ Sonraki Döküman ]

KATALOG : c02_1999 [ Önceki Döküman ] ARANILAN : ozon [ Arama Sonuçları ] DÖKÜMAN : 1/1 [ Sonraki Döküman ] KATALOG : c02_1999 [ Önceki Döküman ] ARANILAN : ozon [ Arama Sonuçları ] DÖKÜMAN : 1/1 [ Sonraki Döküman ] İşŞ Elektronik Resmi Gazete 25.07.1999 Pazar Sayı: 23766 (Asıl) Son Güncelleme: 01.08.1999 11:20

Detaylı

HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME

HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ KĐMYA ÖĞRETMENLĐĞĐ ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME 8. SINIF FEN VE TEKNOLOJĐ DERSĐ 3. ÜNĐTE: MADDENĐN YAPISI VE ÖZELLĐKLERĐ KONU: BAZLAR ÇALIŞMA YAPRAĞI

Detaylı

SOL Group. SOL Group. 1927 de kurulan 3500 den fazla çalışan. İtalyan merkezli. 25 ülkede faaliyet gösteren. Çok uluslu

SOL Group. SOL Group. 1927 de kurulan 3500 den fazla çalışan. İtalyan merkezli. 25 ülkede faaliyet gösteren. Çok uluslu SOL GROUP SOL Group İtalyan merkezli 1927 de kurulan 3500 den fazla çalışan Çok uluslu SOL Group 25 ülkede faaliyet gösteren Saf, medikal ve tıbbi gazların; üretimini, araştırmasını ve pazarlamasını yapan

Detaylı

1/10 PR _P-Hidrokarbon. PROSENSE P SERİSİ (P-XX25 ve P-XX23) HİDROKARBON (PATLAYICI) GAZ DEDEKTÖRLERİ UYGULAMA ALANLARI TEKNİK ÖZELLİKLER

1/10 PR _P-Hidrokarbon. PROSENSE P SERİSİ (P-XX25 ve P-XX23) HİDROKARBON (PATLAYICI) GAZ DEDEKTÖRLERİ UYGULAMA ALANLARI TEKNİK ÖZELLİKLER PR20160926-1_P-Hidrokarbon PROSENSE P SERİSİ (P-XX25 ve P-XX23) HİDROKARBON (PATLAYICI) GAZ DEDEKTÖRLERİ Prosense "P" serisi gaz dedektörleri havada bulunan Parlayıcı gaz buharlarının ve Patlayıcı gazların

Detaylı

Kullanılan kimyasal atıklar belli kurallar çerçevesinde depolanarak bertarafı Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği Ve Tehlikeli Atıkların Kontrol

Kullanılan kimyasal atıklar belli kurallar çerçevesinde depolanarak bertarafı Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği Ve Tehlikeli Atıkların Kontrol KİMYASAL ATIKLAR Kullanılan kimyasal atıklar belli kurallar çerçevesinde depolanarak bertarafı Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği Ve Tehlikeli Atıkların Kontrol Yönetmeliği ne uygun olarak yapılmalıdır.

Detaylı

Meteoroloji. IX. Hafta: Buharlaşma

Meteoroloji. IX. Hafta: Buharlaşma Meteoroloji IX. Hafta: Buharlaşma Hidrolojik döngünün önemli bir unsurunu oluşturan buharlaşma, yeryüzünde sıvı ve katı halde farklı şekil ve şartlarda bulunan suyun meteorolojik faktörlerin etkisiyle

Detaylı

Soluduğumuz havanın temiz olması sağlığımız için çok önemlidir.

Soluduğumuz havanın temiz olması sağlığımız için çok önemlidir. mız Temiz mi? Ana Tema Önerilen Süre Kazanımlar Öğrenciye Kazandırılacak Beceriler Yöntem ve Teknikler Araç ve Gereçler Soluduğumuz havanın temiz olması sağlığımız için çok önemlidir. 2-3 ders saati nın

Detaylı

SDÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ METEOROLOJİ DERSİ

SDÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ METEOROLOJİ DERSİ SDÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ METEOROLOJİ DERSİ DERSİN İÇERİĞİ ATMOSFERİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ATMOSFERİN KATLARI GÜNEŞ DÜNYA 1. Hafta ATMOSFERİN ÖNEMİ 1. Güneşten gelen ultraviyole ışınlara karşı siper görevi

Detaylı

OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERE İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM

OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERE İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM 7 Nisan 2017 CUMA Resmî Gazete Sayı : 30031 YÖNETMELİK Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERE İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Avrupa Birliği Mevzuatına

Detaylı

ATMOSFERİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ

ATMOSFERİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ATMOSFER ATMOSFERİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ Athmo Nefes Sphere Küre 13000 km. 200 km. Denizler 4 km. ATMOSFERİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ Atmosfer: Yerkürenin etrafını çevreleyen yoğunluğu yükseklikle azalan,

Detaylı

OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERE İLİŞKİN YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERE İLİŞKİN YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERE İLİŞKİN YÖNETMELİK Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, ülkemizin taraf olduğu Ozon Tabakasını İncelten Maddelere Dair

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ VE HİDROJEN ZEYNEP KEŞKEK ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ

SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ VE HİDROJEN ZEYNEP KEŞKEK ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ VE HİDROJEN ZEYNEP KEŞKEK ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ HİDROJENİN DEPOLANMASI ÇÖZÜM BEKLEYEN SORUNLAR Hidrojenin en önemli özelliklerinden biri depolanabilir olmasıdır.

Detaylı

DÜNYANIN ATMOSFERĐ JEOLOJĐ MÜHENDĐSLĐĞĐNE GĐRĐŞ

DÜNYANIN ATMOSFERĐ JEOLOJĐ MÜHENDĐSLĐĞĐNE GĐRĐŞ DÜNYANIN ATMOSFERĐ JEOLOJĐ MÜHENDĐSLĐĞĐNE GĐRĐŞ JEOLOJĐ MÜHENDĐSLĐĞĐNE GĐRĐŞ Yer atmosferi Dünyayı çevreleyen gaz katmanıdır. Dünyaya gravite etkisiyle bağlıdır Atmosfer, ultraviyole güneş ışınlarını tutması

Detaylı

Sera Gazları ve Önemi

Sera Gazları ve Önemi Sera Gazları ve Önemi Yeryüzünün uzun dönem içerisinde güneşten aldığı enerji kadar enerjiyi uzaya vermesi gerekir. Güneş enerjisi yeryüzüne kısa dalga boylu radyasyon olarak ulaşır. Gelen radyasyonun

Detaylı

: NF 62 PLASTISOL FLOK TUTKALI

: NF 62 PLASTISOL FLOK TUTKALI 1. ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Sayfa : 1/5 Ticari İsmi Kullanım Alanı : : Endüstriyel Tekstil Baskı Uygulamaları Firma Adı : Anadolu Kimya San.Tic.Ltd.Şti. Firma Adresi : Akçaburgaz Mah. 109. Sokak No: 8-12 Esenyurt

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI F-GAZLARA İLİŞKİN MEVCUT DURUM 2 7 E Y L Ü L 2 0 1 8, İ S TA N B U L İÇERİK Montreal Protokolü ve

Detaylı

SOĞUTUCU AKIŞKANLAR Bir soğutma çevriminde ısının bir ortamdan alınıp başka bir ortama nakledilmesinde ara madde olarak yararlanılan soğutucu

SOĞUTUCU AKIŞKANLAR Bir soğutma çevriminde ısının bir ortamdan alınıp başka bir ortama nakledilmesinde ara madde olarak yararlanılan soğutucu SOĞUTUCU AKIŞKANLAR Bir soğutma çevriminde ısının bir ortamdan alınıp başka bir ortama nakledilmesinde ara madde olarak yararlanılan soğutucu akışkanlar, ısı alış verişini genellikle sıvı halden buhar

Detaylı

Biyogaz Temel Eğitimi

Biyogaz Temel Eğitimi Biyogaz Temel Eğitimi Sunanlar: Dursun AYDÖNER Proje Müdürü Rasim ÜNER Is Gelistime ve Pazarlama Müdürü Biyogaz Temel Eğitimi 1.Biyogaz Nedir? 2.Biyogaz Nasıl Oluşur? 3.Biyogaz Tesisi - Biyogaz Tesis Çeşitleri

Detaylı

7 Nisan 2017 CUMA Resmî Gazete Sayı : YÖNETMELİK

7 Nisan 2017 CUMA Resmî Gazete Sayı : YÖNETMELİK 7 Nisan 2017 CUMA Resmî Gazete Sayı : 30031 YÖNETMELİK Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERE İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Avrupa Birliği Mevzuatına

Detaylı

Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı

Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde/Müstahzar, Kimyasalın /Malzemenin Tanıtılması Ürün Adı : CAS No : 57-55-6 Kullanım alanları : Polyester üretiminde, kozmetik sanayisinde,

Detaylı

Atmosfer Kimyası Neden Önemli?

Atmosfer Kimyası Neden Önemli? ÇEV 715 Atmosfer Kimyası Özgür ZEYDAN (PhD.) http://cevre.beun.edu.tr/zeydan/ Atmosfer Kimyası Neden Önemli? Atmosfere salınan antropojenik ve doğal emisyonların atmosferin fiziksel ve kimyasal yapısını

Detaylı

BIRAKIN KUTUP AYILARI RAHAT UYUSUN

BIRAKIN KUTUP AYILARI RAHAT UYUSUN POLAR İZOLASYON ISI İZOLASYONU TANITIM BROŞÜRÜ İçinde bulunduğumuz yüzyılda hızlı endüstrileşmenin sonucu olarak ortaya çıkan enerji ihtiyacı ve bu ihtiyacın yaklaşık % 90 oranında fosil türevli yakıt

Detaylı

Termal Enerji Depolama Nedir

Termal Enerji Depolama Nedir RAŞİT AYTAŞ 1 Termal Enerji Depolama Nedir 1.1. Duyulur Isı 1.2. Gizli Isı Depolama 1.3. Termokimyasal Enerji Depolama 2 Termal Enerji Depolama Nedir Termal enerji depolama sistemleriyle ozon tabakasına

Detaylı

SIVI YALITIM MALZEMELERİ SİKA

SIVI YALITIM MALZEMELERİ SİKA SIVI YALITIM MALZEMELERİ SİKA Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi SİKA Bitüm ve bitümlü maddelerin hemen hepsi siyah

Detaylı

İCELOONG SOĞUTUCU GAZLARI

İCELOONG SOĞUTUCU GAZLARI İCELOONG SOĞUTUCU GAZLARI İCE + Grup 2 İCE Grup - İCELOONG Ürün Kataloğu İCE + Grup bünyesinde İCE Soğutma Sistemleri şirketi ve İCELOONG markasını bulunmaktadır. Sektöre 15 yıl önce giren şirketimiz ilk

Detaylı

Yerlerine Göre G. Gerekli Standartlar ve Kontrol Yöntemleri Y. cevdet@uludag.edu.tr

Yerlerine Göre G. Gerekli Standartlar ve Kontrol Yöntemleri Y. cevdet@uludag.edu.tr Bitkisel Atık k Yağlar ların n Kullanım Yerlerine Göre G Gerekli Standartlar ve Kontrol Yöntemleri Y Prof.Dr.Cevdet.Cevdet DEMİR Uludağ Üniversitesi/TÜBİTAK-BUTAL cevdet@uludag.edu.tr Kızartma yağlar larının

Detaylı

Soğutucu Akışkanların Ozon Tabakası Üzerine Etkilerinin Araştırılması ve Alternatif Soğutucu Akışkanlar

Soğutucu Akışkanların Ozon Tabakası Üzerine Etkilerinin Araştırılması ve Alternatif Soğutucu Akışkanlar KSÜ Fen ve Mühendislik Dergisi 7(1)-004 3 KSU Journal of Science and Engineering 7(1)-004 Soğutucu Akışkanların Ozon Tabakası Üzerine Etkilerinin Araştırılması ve Alternatif Soğutucu Akışkanlar Ayhan ONAT

Detaylı

1. Doğalgaz nedir? 2. Doğalgaz nasıl oluşur?

1. Doğalgaz nedir? 2. Doğalgaz nasıl oluşur? 1. Doğalgaz nedir? Başta Metan (CH 4 ) ve Etan (C2H6) olmak üzere çeşitli hidrokarbonlardan oluşan yanıcı bir gaz karışımıdır. Doğalgaz renksiz, kokusuz havadan daha hafif bir gazdır. 2. Doğalgaz nasıl

Detaylı

LOJİSTİK BİLGİLERİ STOKLAMA BİLGİLERİ

LOJİSTİK BİLGİLERİ STOKLAMA BİLGİLERİ - ISIPAN ISIPAN PRM LOJİSTİK BİLGİLERİ STOKLAMA BİLGİLERİ 1 ODE ISIPAN ODE ISIPAN DT/ BD 0,03-0,03 W/mK lik ısı iletkenlik katsayısına, 0-0 kpa basma dayanımına, Bünyesine su almayan yapıda ve optimum

Detaylı

VIA GRUBU ELEMENTLERİ

VIA GRUBU ELEMENTLERİ Bölüm 8 VIA GRUBU ELEMENTLERİ Bu slaytlarda anlatılanlar sadece özet olup ayrıntılı bilgiler derste verilecektir. O, S, Se, Te, Po O ve S: Ametal Se ve Te: Yarı metal Po: Metal *Oksijen genellikle bileşiklerinde

Detaylı

BIRAKIN KUTUP AYILARI RAHAT UYUSUN

BIRAKIN KUTUP AYILARI RAHAT UYUSUN 02.06.2009 Sayfa 1 / 11 İçinde bulunduğumuz yüzyılda hızlı endüstrileşmenin sonucu olarak ortaya çıkan enerji ihtiyacı ve bu ihtiyacın yaklaşık % 90 oranında fosil türevli yakıt tüketimi ile giderilmesi

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

Sera Etkisi. Gelen güneş ışınlarının bir kısmı bulutlar tarafında bloke edilmekte. Cam tarafından tutulan ısı

Sera Etkisi. Gelen güneş ışınlarının bir kısmı bulutlar tarafında bloke edilmekte. Cam tarafından tutulan ısı Sera Etkisi Bir miktarda ısı arz dan kaçmakta Gelen güneş ışınlarının bir kısmı bulutlar tarafında bloke edilmekte CO2 tarafından tutulan Isının bir kısmı tekrar atmosfere kaçabilir. Cam tarafından tutulan

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU

ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU Sayfa 1/7 ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU Düzenlenme tarihi: 26.09.2007 1 Ürün ve firma tanıtımı Ürün adı: DONA KLOR 90 Ürünün uygulama alanı: Havuz Kimyasalı Üretici/Tedarikçi:UKM Uğur Kimya Makina Bilgi merkezi:

Detaylı

Yavuz KAYMAKÇIOĞLU- Keşan İlhami Ertem Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi.

Yavuz KAYMAKÇIOĞLU- Keşan İlhami Ertem Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi. Yavuz KAYMAKÇIOĞLU- Keşan İlhami Ertem Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yvzkymkc@gmail.com 2 Atmosferi hangi coğrafya dalı inceler? Klimatoloji 4 Asal Gazlar 0,96% Oksijen 20,95% Azot 78,07% ASAL GAZLAR

Detaylı

FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM. Metaller, Ametaller ve Yarı metaller

FEN ve TEKNOLOJİ DERSİ / PERİYODİK SİSTEM. Metaller, Ametaller ve Yarı metaller Metaller, Ametaller ve Yarı metaller 1 Elementler gösterdikleri benzer özelliklere göre metaller, yarı metaller ve ametaller olarak sınıflandırılabilirler. Periyodik tabloda metal, ametal ve yarı metallerin

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU 1. MADDE VEYA MÜSTAHZAR VE ŞİRKET/İŞ SAHİBİNİN TANITICI BİLGİLERİ Ürün Adı : MEGABOARD EXPANDE POLISTIREN (EPS) Tanım : Genleştirilmiş polistiren (EPS) kullanılarak imal edilen

Detaylı

Evlerden Kaynaklanan Tehlikeli Atıklar. Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Atıklar Şube Müdürlüğü

Evlerden Kaynaklanan Tehlikeli Atıklar. Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Atıklar Şube Müdürlüğü Evlerden Kaynaklanan Tehlikeli Atıklar Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Atıklar Şube Müdürlüğü 2011 Evlerden Kaynaklanan Tehlikeli Atıklar Günlük yaşamda kullandığımız ve hayatımızı kolaylaştıran

Detaylı

DOKU TAKĐBĐ. kesit ve yayma için i in ne yapmalıyız? ÖZER. Prof.Dr.Erdener. Patoloji Anabilim Dalı 8.5.2010 EPD KURS 2

DOKU TAKĐBĐ. kesit ve yayma için i in ne yapmalıyız? ÖZER. Prof.Dr.Erdener. Patoloji Anabilim Dalı 8.5.2010 EPD KURS 2 Patoloji laboratuvarını kurduk: (Daha) Đyi bir kesit ve yayma için i in ne yapmalıyız? 8-99 Mayıs s 2010, ĐZMĐR Bu sunumda yer alan resimler yazarın n izni olmadan kullanılamaz. lamaz. 8.5.2010 EPD KURS

Detaylı

2016 Yılı Buharlaşma Değerlendirmesi

2016 Yılı Buharlaşma Değerlendirmesi 2016 Yılı Buharlaşma Değerlendirmesi GİRİŞ Tabiatta suyun hidrolojik çevriminin önemli bir unsurunu teşkil eden buharlaşma, yeryüzünde sıvı ve katı halde değişik şekil ve şartlarda bulunan suyun meteorolojik

Detaylı

Üzerinde yaşadığımız Dünya da tüm maddeler katı, sıvı ve gaz halde bulunur. Daha önce öğrendiğimiz gibi bu maddeler hangi halde bulunursa bulunsun,

Üzerinde yaşadığımız Dünya da tüm maddeler katı, sıvı ve gaz halde bulunur. Daha önce öğrendiğimiz gibi bu maddeler hangi halde bulunursa bulunsun, Madde ve Isı Üzerinde yaşadığımız Dünya da tüm maddeler katı, sıvı ve gaz halde bulunur. Daha önce öğrendiğimiz gibi bu maddeler hangi halde bulunursa bulunsun, bunları oluşturan tanecikler hareket halindedir.

Detaylı

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ Prof. Dr. Atatürk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü, Erzurum Otomotivde Isıtma, Havalandırma ve Amaç; - Tüm yolcular için gerekli konforun sağlanması,

Detaylı

AROMATİK BİLEŞİKLER

AROMATİK BİLEŞİKLER AROMATİK BİLEŞİKLER AROMATİK HİDROKARBONLAR BENZEN: (C 6 H 6 ) Aromatik moleküllerin temel üyesi benzendir. August Kekule (Ogüst Kekule) benzen için altıgen formülü önermiştir. Bileşik sınıfına sistematik

Detaylı

BAKANLIĞI 9.OZON PANELİ

BAKANLIĞI 9.OZON PANELİ ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI 9.OZON PANELİ İSTANBUL 29 Ocak 2009 1 9.OZON PANELİ İÇERİK GİRİŞ 20.TARAFLAR TOPLANTISINDA ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR AB DEKİ GELİŞMELER HCFC SONLANDIRMA YÖNETİM PLANI PROJESİ TARTIŞMA

Detaylı

TMMOB İSTANBUL. Geri Kazanım. Banu SINMAZ Kâmil VARINCA

TMMOB İSTANBUL. Geri Kazanım. Banu SINMAZ Kâmil VARINCA ÇEVRE MÜHENDM HENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ Geri Kazanım Banu SINMAZ Kâmil VARINCA ÇEVRE MÜHENDM HENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ Niye Geri Kazanım? İnsan ve çevresi Dünyamız, üzerinde yaşad adığımız

Detaylı

ÇEV 455 Tehlikeli Atık Yönetimi

ÇEV 455 Tehlikeli Atık Yönetimi ÇEV 455 Tehlikeli Atık Yönetimi (*) * Ders notları 12.10.2018 tarihinde güncellenmiştir. Dr. Öğr. Üyesi Özgür ZEYDAN http://cevre.beun.edu.tr/zeydan/ Kanunlar 1983: 2872 sayılı Çevre Kanunu 2006: 5491

Detaylı

TANITIM BROŞÜRÜ POLAR POLİÜRETAN

TANITIM BROŞÜRÜ POLAR POLİÜRETAN 15.03.2010 Sayfa 1 / 10 İçinde bulunduğumuz yüzyılda hızlı endüstrileşmenin sonucu olarak ortaya çıkan enerji ihtiyacı ve bu ihtiyacın yaklaşık % 90 oranında fosil türevli yakıt tüketimi ile giderilmesi

Detaylı

Soğutma Teknolojisi Bahar Y.Y. Prof. Dr. Ayla Soyer

Soğutma Teknolojisi Bahar Y.Y. Prof. Dr. Ayla Soyer Soğutma Teknolojisi Bahar Y.Y. Prof. Dr. Ayla Soyer İçerik Soğutma sisteminin elemanları Refrijerantlar (soğutkanlar) Mekaniki soğutma sistemi 1 Refrijerantlar Soğutma sisteminde bizzat soğuk üretiminde

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ. PERDAHLAMA ve KÜRK DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ. PERDAHLAMA ve KÜRK DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ PERDAHLAMA ve KÜRK DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU BETON YÜZEYY ZEYİNİN N PERDAHLANMASI Beton yüzeyinin y perdahlanması

Detaylı

Serüveni 7.ÜNİTE Endüstride -CANLILARDA ENERJİ hidrokarbonlar

Serüveni 7.ÜNİTE Endüstride -CANLILARDA ENERJİ hidrokarbonlar Serüveni 7.ÜNİTE Endüstride -CANLILARDA ENERJİ hidrokarbonlar HİDROKARBONLAR C ve H elementlerinden oluşan bileşiklere denir. Temel element karbondur. KARBON ELEMENTİNİN BAĞ YAPMA ÖZELLİKLERİ Karbon atomları

Detaylı

EVSEL ATIKLAR VE TEHLİKELERİ. Mustafa Cüneyt Gezen, DGSA, CIH

EVSEL ATIKLAR VE TEHLİKELERİ. Mustafa Cüneyt Gezen, DGSA, CIH EVSEL ATIKLAR VE TEHLİKELERİ TEHLİKELİ KABUL EDİLEN ATIKLARIN ÖZELLİKLERİ: H1 Patlayıcı H2 Oksitleyici H3 A Yüksek oranda alevlenir H3 B Alevlenir H4 Tahriş edici H5 Zararlı H6 Toksik H7 Kanserojen H8

Detaylı

MSDS (Malzeme Güvenlik Bilgi Formu)

MSDS (Malzeme Güvenlik Bilgi Formu) 1. KİMYASAL ÜRÜN & ŞİRKET TANIMI Ürün Adı: SPT-1657 Ürün tanımı: Tek komponentli Poliüretan yapıştırıcı Fabrika:. SAMHO CHEMICAL CO. LTD. Adres: 241-2, Chongwon-ri, Mado-myun, Hwasung-City Kyunggi-do,

Detaylı

BİYOÇEŞİTLİLİK. Aşağıdaki gazete makalesini okuyarak ilgili soruları cevaplayınız. BİYOÇEŞİTLİLİK ÇEVRE YÖNETİMİNİN ANAHTARIDIR

BİYOÇEŞİTLİLİK. Aşağıdaki gazete makalesini okuyarak ilgili soruları cevaplayınız. BİYOÇEŞİTLİLİK ÇEVRE YÖNETİMİNİN ANAHTARIDIR BİYOÇEŞİTLİLİK Aşağıdaki gazete makalesini okuyarak ilgili soruları cevaplayınız. BİYOÇEŞİTLİLİK ÇEVRE YÖNETİMİNİN ANAHTARIDIR Yüksek biyoçeşitliliğe sahip ( çok çeşitli canlılara sahip ) bir ekosistem,

Detaylı

TRC Lameks TRC Lameks extra clear

TRC Lameks TRC Lameks extra clear TRC Lameks TRC Lameks extra clear TRC Lameks TRC Lameks extra clear Güvenlik ve Emniyet Camları Sevdiklerinizin can ve mal güvenliğini sağlamanın en etkin yolu! TRC Lameks, Trakya Cam ın lamine camının

Detaylı

BÖLÜM 1: Maddenin/karışımın ve şirketin/dağıtıcının kimliği Madde/Karışım kimliği. Ürün numarası 29304

BÖLÜM 1: Maddenin/karışımın ve şirketin/dağıtıcının kimliği Madde/Karışım kimliği. Ürün numarası 29304 BÖLÜM 1: Maddenin/karışımın ve şirketin/dağıtıcının kimliği 1.1. Madde/Karışım kimliği Ürün adı Ürün numarası 29304 1.2. Madde veya karışımın belirlenmiş kullanımları ve tavsiye edilmeyen kullanımları

Detaylı