Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 5, Sayı: 57, Kasım 2017, s

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 5, Sayı: 57, Kasım 2017, s"

Transkript

1 Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 5, Sayı: 57, Kasım 2017, s Yayın Geliş Tarihi / Article Arrival Date Yayınlanma Tarihi / The Publication Date Arş. Gör. Fatma Esra UĞURCA Karamanoğlu Mehmetbey Üni. İİBF.İşletme Bölümü. fesrasoysal@kmu.edu.tr Arş. Gör. Müge SAĞLAM Karamanoğlu Mehmetbey Üni. İİBF.İşletme Bölümü. mugesaglam@kmu.edu.tr DÖVİZ KURU, İTHALAT VE İHRACAT İLİŞKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ Öz Bu çalışmada döviz kuru, ithalat ve ihracat değişkenleri arasındaki ilişkinin deneysel bulgularla ifade edilmesi amaçlanmıştır. Her istatistiksel analizde olduğu gibi zaman serisi analizlerinde de dikkat edilmesi gereken varsayımlar bulunmaktadır. Zaman serisi analizinde durağanlık şartı sağlanmadığında, bu veri üzerinde istatistiksel analizler yapmak yanlış yorumlamalara sebep olur. Analizler yapılmadan önce sahte regresyon problemi ile karşılaşılmaması için durağanlık sınaması yapılmıştır. Çalışmadaki veri Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Elektronik Veri Dağıtım Sitesinden 2010:M1-2017M5 arası için elde edilmiştir. E-views paket programında analizler yapılmıştır. Ele alınan değişkenlerin aralarındaki kısa dönem ilişkiyi incelemek için Granger nedensellik testi, uzun dönem ilişkiyi incelemek için ise Johansen Eşbütünleşme testi uygulanmıştır. İlgilenilen değişkenlerin zaman serileri aynı düzeyde gecikmelere sahip olduğundan durağanlık şartını sağlamışlardır. Yapılan analizler sonucunda değişkenler arasında kısa dönemde sadece ihracat değişkeninden ithalat değişkenine doğru nedensellik ilişkisi tespit edilmiş, diğer değişkenler arasında herhangi bir ilişki bulgusuna rastlanmamıştır. Ancak uzun dönemde tüm değişkenlerin birbirleri ile etkileşim halinde olduğu görülmüştür. Anahtar kelimeler: Döviz Kuru, İthalat, İhracat, Granger Nedensellik Testi

2 THE RELATIONSHIP BETWEEN EXCHANGE RATE, IMPORT AND EXPORT: THE CASE OF TURKEY Abstract In this study, it is aimed to define the relationship between exchange rate, import and export variables with empirical findings. As in every statistical analysis, there are some assumptions to be taken into account in time series analysis. When stationary condition is not provided in time series analysis, applying statistical analysis on data causes misinterpretations. Tests for stationary condition were performed before the analysis was applied, so that the false regression problem was not encountered. The data on the study was obtained from the Central Bank of the Republic of TurkeyElectronic Data Distribution Site in 2010: M1-2017M5. Analyzes were made in the E-views package program. The Granger causality test was used to examine the short-term relationship between the variables, and the Johansen integration test was used to examine the long-term relationship. When the time series data of the variables have the same level of lag, they have provided the stationary condition. According to conclusions of the analysis, only the causality relation was determined only from the export variable to the import variable in the short term, and no relation between the other variables was found. However, in the long run it has been seen that all variables interact with each other. Keywords: Exchange Rate, Import, Export, Granger Causality Test 456 GİRİŞ Bretton Woods Sistemi nin 1973 yılında yıkılmasıyla birlikte başlayan süreçte Türkiye nin de içinde bulunduğu birçok gelişmekte olan ülke, döviz kuru sistemlerini değiştirmeyi denemişlerdir. Türkiye 1980 öncesi dönemde sabit kur sistemi uygularken 80 li yıllar ile birlikte esnek döviz kuru sistemine geçiş sürecini yaşamıştır. 80 lerde devalüasyonlarla geçen yılların ardından 90 lı yıllara gelindiğinde ise kontrollü serbest kur sistemine geçilmiştir yılının ikinci yarısı itibariyle serbest kur sistemine tamamen geçen Türkiye, kendi ekonomi tarihinin en büyük krizlerinden biriyle bu yılı sonlandırmıştır den sonra Merkez Bankasının dövize olan müdahalesinin sınırlanması sonucunda ihracata dayalı büyüme modeli uygulanmıştır dönemi sonrası tüm dünyayı etkisi atına alan globalleşme eğilimi ile Türkiye nin de dış ticaretinde değişim ve artış zaten yaşanmıştır. Ancak serbest kur sistemine tamamen geçilmesinin de kısmen doğurduğu bir sonuç olarak dış ticaret hadlerinde artış 2001 yılı sonrasında hızlı bir eğilim göstermiştir. Küresel ekonomilerin entegrasyonunun zirve yaptığı yıllarında dünya piyasaları bir şok ile sarsıldı. ABD Mortgage Krizi hem gelişmiş hem gelişmekte olan ülkeleri finansal ve reel sektörlerde olumsuz yönde etkiledi yılında söz konusu krizin Türkiye döviz rezervleri ve dış ticaret işlemleri açısından etkisini TÜİK ve TCMB ından alınan grafiklerle aşağıdaki gibi özetleyebiliriz:

3 Grafik 1. İhracat Değişimi(TÜİK) Grafik te görüldüğü üzere 2008 yılına kadar yıllık süreçte artış trendi gösteren ihracat tutarında artış görülmektedir yılında hızlı bir düşüş gözlenen ihracatta bu yıldan sonra artış sürekli olmamakla birlikte yaşanmaya devam etmiştir. Grafik 2. İthalat Değişimi(TÜİK) 457 Türkiye nin ithalat seviyesi tıpkı ihracatta olduğu gibi 2008 yılına kadar artış göstermiş, 2009 yılında ani bir düşüşle karşılaşmıştır.

4 Grafik 3. Döviz Rezervleri(TÜİK) Türkiye nin döviz rezervleri de tıpkı dış ticaret işlemleri gibi yıllar itibariyle artış göstermiş, 2009 ve 2013 yıllarında ise bu artış sekteye uğramıştır. Döviz kuru, ithalat ve ihracatta yaşanan bu azalışlar sadece 2008 krizi ile ilişkilendirilemez ancak krizin değişkenler üzerindeki etkisi de yadsınamaz. Kriz sonrası dönemi incelediğimizde ise artışın devam ettiğini görmekteyiz. Bu artışın politik, ekonomik, sosyal birçok nedeni olabilir. Ekonomik veriler sadece tek bir olaydan değil birçok değişkenden aynı anda ve farklı zamanlarda etkilenebilirler. 458 Bu çalışmada döviz kuru, ithalat ve ihracat arasında var olduğu düşünülen ilişkiyi deneysel bulgularla desteklemesi amaçlanmıştır. Analizde dönemini dikkate almamızın iki nedeni vardır. Bu nedenlerin ilki analizi, kriz etkisinin oluşturabileceği sorunlar ile bulanıklaştırmamak, ikincisi ise yazında bu yıllara kadar daha önce yapılan çalışmaların varlığıdır yılında döviz kuru ve dış ticaret değişkenlerinde artış yaşanmasının birçok nedeni olabilir. Bu çalışmada artışın nedenlerinden ziyade değişkenler arasındaki bir ilişkinin varlığından kaynaklanıp kaynaklanmadığını test edilmesi amaçlanmıştır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Yazındaki diğer çalışmalara değindiğimiz literatür araştırmasından sonra analiz ve metodoloji bölümüne geçilmiştir. Son bölümde ise analiz sonuçları değerlendirilmiştir. LİTERATÜR Döviz kuru, ithalat ve ihracat arasındaki ilişki hem reel sektör katılımcılarının hem de ekonomi alanında çalışan akademisyenlerin her zaman diliminde ilgisini çekmiştir. Döviz kuru ve dış ticaret değişkenlerinin farklı ekonomik, politik ve sosyal olaylara verdikleri tepkiler dönemler itibariyle farklılaştığı için yapılan çalışmalarda da bu nedenle farklı analiz sonuçlarına ulaşılmıştır. Örneğin; Gül ve Ekinci (2006), Türkiye nin reel döviz kuru ile ihracat ve ithalat arasındaki ilişkiyi Granger Nedensellik Analizi ile test etmişlerdir döneminin kullanıldığı çalışmada birim kök testlerinden de faydalanılmıştır. Bu çalışmaya göre değişkenler arasında nedensellik ilişkisinin varlığına rastlanmıştır.

5 Bu çalışmalara ek olarak Türkiye de yapılmış birçok çalışmada döviz kuru ve dış ticaret ilişkisinin varlığını kanıtlayan sonuçlara rastlanmaktadır. Doğanlar(2002), yılları arasında üçer aylık verilerin kullandığı çalışmasında da döviz kuru belirsizliğinin ihracatı olumsuz etkilediği bulgusuna erişmiştir. Saatçioğlu ve Karaca (2004) ise Türkiye de döviz kuru belirsizliğinin ihracata olan etkisini dönemi için üçer aylık verilerle incelemişler ve sonuçta, Türkiye de döviz kuru belirsizliğinin hem uzun dönemde hem de kısa dönemde ihracatı olumsuz etkilediği bulgusuna ulaşmışlardır. Tapşın ve Karabulut (2013) yılları arasını inceledikleri çalışmalarında Yamamoto Nedensellik Analizi yapmışlardır. Çalışma sonucunda ithalat değişkeninden ihracat değişkenine doğru ve reel döviz kuru endeksinden ithalat değişkenine doğru tek yönlü bir nedensellik ilişkisinin varlığına rastlanmaktadır. Aktaş (2010) reel döviz kurlarıyla ithalat ve ihracat arasındaki ilişkileri, dönemi için üç aylık veriler kullanılarak ve VAR analizi yardımıyla araştırmıştır. Reel kurdaki herhangi bir değişmenin dış ticaret dengesi üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı sonucuna ulaşmıştır. Yamak ve Korkmaz (2005) reel döviz kuru ve dış ticaret dengesi ilişkisini inceledikleri çalışmalarında dönemi verilerini dikkate almışlardır. Çalışmaya göre değişkenler arasında uzun dönemli herhangi bir ilişki yoktur. Karagöz ve Doğan (2005) dönem aylık verilerini inceledikleri çalışmalarında döviz kuru ile ithalat ve ihracat arasında birebir nedensellik ilişkisi varlığını kanıtlayabilecek deneysel bir sonuca ulaşamamışlardır. Işık vd (2004) yapmış oldukları çalışmalarında yazındaki diğer çalışmalardan farklı olarak döviz kuru ile dış ticaret değişkeni arasındaki ilişkiyi değil döviz kuru ve enflasyon arasındaki ilişkiyi dönemi için incelemişledir. Johansen Eşbütünleşme analizinin kullanıldığı çalışmaya göre enflasyonun %1 artması halinde döviz kurunun %0,9 artacağı sonucuna ulaşmışlardır. 459 Hwang ve Lee (2005), yıllarını inceledikleri çalışmalarında İngiltere de döviz kuru oynaklığı ile dış ticaret akımı arasındaki ilişkiyi GARCH modeliyle analiz etmişlerdir. Çalışma sonucuna göre döviz kuru volatalitesinin ihracat üzerinde etkisinin nerdeyse olmadığı buna karşılık ithalat üzerinde pozitif yönlü bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Arize (1994), döneminde Kore, Hindistan, Endonezya, Malezya, Pakistan, Filipinler, Singapur, Sri Lanka ve Tayland ekonomilerine ait reel döviz kuru ile dış ticaret dengesi arasındaki ilişkileri araştırmıştır. Elde edilen sonuçlara göre; Hindistan ve Sri Lanka dışındaki tüm ülkelerde devalüasyonun uzun dönemde dış ticaret dengesini olumlu yönde etkileyeceğini göstermektedir. Aydıner (2017), eıro döviz kuru oynaklığının seçilmiş bazı AB ülkelerine olan toplam ihracatın sanayi ve tarım sektörü üzerine olan etkisini panel veri analizi ile incelemiştir. Çalışmada, yılları arasındaki toplam ihracat üzerinde durulmuştur. Sonuçlara göre döviz kuru oynaklığının artması, ihracatın azalmasına sebep olmaktadır. Benzer şekilde, dalgalanmasının azalması ise ihracatın artmasını sağlamaktadır. VERİ SETİ VE YÖNTEM Zaman serisi analizinde ilk aşama, durağanlık varsayımının sağlanmasıdır. Durağanlıktan bahsedildiğinde akla iki tür durağanlık gelmektedir. Bunlar güçlü durağanlık ile zayıf durağanlıktır. Uygulamada ilgilenilen zayıf durağanlığın sağlanmasıdır, çünkü güçlü durağanlığın şartlarını sağlamak zor olmaktadır. Zayıf durağanlık tanımı {X t : t T} zaman serisi olmak üzere, 1. E(X t)=µ (beklenen değer zamana göre değişmiyor), 2. Cov(X t, X s) sadece t-s nin bir fonksiyonudur

6 biçiminde ifade edilebilir (Akdi,2010). Durağan olup olmama durumu birim kök testi ile anlaşılabilir. Birim kök testlerinin en yaygın bilineni Dickey-Fuller testidir. Bu test yardımı ile ele alınan zaman serisinin birim köke sahip olup olmadığı araştırılır. Birinci dereceden otoregresif zaman serisi modeli, t=1, 2, olarak verilir. Burada Y 0=0, ρ sabit bir sayı ve e t beyaz gürültü sürecidir. ρ nun mutlak değerinin birden büyük olması durumunda Y t serisinin birim köke sahip olduğu söylenebilir (Dickey ve Fuller, 1979). Bu modele alternatif olarak, t=2,,n olmak üzere Y 1 sabit ve e t beyaz gürültü süreci olsun. Bu model için Dickey ve Fuller 1981 yılında test istatistiği önermişlerdir ve Genişletilmiş Dickey- Fuller testi olarak bilinmektedir (Dickey ve Fuller, 1981). Her ne kadar Dickey-Fuller birim kök testi yaygın bir şekilde kullanılmasına rağmen bazı açılardan sıkıntı yaşanabilir. Bu konuyla ilgili durumu Phillips-Perron ele almış ve bir test yöntemi sunmuşlardır. Dickey-Fuller testinde, hata terimlerinin bağımsız, aynı dağılıma sahip rasgele değişkenler olarak varsayılır. Ancak hata terimlerinin kendi içinde otokorelasyonlu olması durumunda Phillips-Perron yöntemi Dickey-Fuller yöntemine ek bir genişletme yapılmasıdır (Phillips ve Perron, 1988). Çok değişkenli zaman serisi analizi, tek değişkenli zaman serisinde olduğu gibi durağanlık varsayımına dayanır. Eğer bu şart sağlanmaz ise uygulanan analiz sonucunda sahte regresyon ile karşılaşılır. Bunun sonucu olarak yanlış yorum ve yönlendirmeler olur. Ele alınan iki seri arasındaki nedensellik incelenmek istendiğinde Granger nedensellik testine başvurulur. Granger nedensellik testi, aynı gecikme sayısına sahip seriler arasındaki kointegrasyon ilişkisiyle ilgili bilgi verir. Johansen testi ile de ikiden fazla değişken olduğunda eşbütünleşme ile ilgili bilgi vermektedir. Bu çalışmadaki veri, TCMB Elektronik Veri Dağıtım Sisteminden 2010:M1-2017M5 arası için reel döviz kuru, ithalat ve ihracat verileri elde edilmiştir. Reel döviz kuru, ithalat ve ihracatın birbirleri arasındaki nedenselliği incelemek için Granger nedensellik testinden faydanılmıştır. Bu test yardımı ile değişkenler ikili olarak kısa dönem etkileşimleri incelenmiş olur (Engle ve Granger, 1987). Ancak bu teste geçmeden önce serilerin durağanlık durumu araştırılmalıdır. Serilerin durağanlık testleri sonuçları, Tablo I. Döviz kuru için ADF testi Augmented Dickey-Fuller Test t istatistiği P değeri t istatistiği P değeri Kritik değerler

7 Tablo II. Döviz kuru için PP testi Phillips-Perron t istatistiği P değeri t istatistiği P değeri Kritik değerler Tablo III. İthalat için ADF testi Augmented Dickey-Fuller Test t istatistiği P değeri t istatistiği P değeri Kritik değerler Tablo IV. İthalat için PP testi Phillips-Perron t istatistiği P değeri t istatistiği P değeri Kritik değerler Tablo VII. İhracat için ADF testi Augmented Dickey-Fuller Test t istatistiği P değeri t istatistiği P değeri Kritik değerler Tablo VIII. İhracat için PP testi Phillips-Perron t istatistiği P değeri t istatistiği P değeri Kritik değerler biçiminde elde edilmiştir. Yukarıdaki tablolar incelendiğinde tüm serilerin birinci dereceden farkları alındığında durağanlık şartını sağladığı görülmektedir. Bu durumda seriler aynı dereceden durağan olduğunda Granger nedensellik testi uygulanabilmektedir. Granger nedensellik testi için optimal gecikme uzunluğunu model belirleme kriterleri ile karar verilir. Bu kriterler göz önüne alınarak en fazla bilgi kriterlerine sahip gecikme uzunluğu optimali olarak kabul edilir. Aşağıdaki tabloda bilgi kriterlerine ait çıktılar verilmiştir.

8 Tablo IX. Gecikme uzunluğu kriteri Lag LogL LR FPE AIC SC HQ NA * * * * * Yukarıdaki tablo incelendiğinde, ikinci dereceden gecikmenin bilgi kriterleri tarafından en fazla işaret edildiği görülmektedir. FPE, AIC ve SBC tarafından en iyi gecikme uzunluğu olarak verilmiştir. FPE kriteri, Sonlu Hata Kestirim Kriteri olarak bilinmektedir. Bu istatistik genellikle AR serilerinin modellenmesinde kullanılmaktadır (Akdi, 2010). Akaike Bilgi kriteri(aic) literatürde en çok karşılaşılan bilgi kriteridir. SBC (Schwarz Bilgi Kriteri) de AIC kriterine benzemektedir. Zaman serisi değişkenleri arasındaki ilişki gözlenmek istenildiğinde Vektör Otoregresif Seriler modeli kullanılmaktadır. Bu şekilde kurulan çok değişkenli zaman serisi modeli ile değişkenler arasındaki kointegrasyon ilişkisi görülebilir. VAR modeli sonuçları, Tablo X. VAR modeli için program çıktıları DOVIZKFARK IHRACATFARK ITHALATFARK DOVIZKFARK(-1) 0, , ,06387 (-0,10905) -0, ,0673 [ ] [ ] [ ] DOVIZKFARK(-2) -0, , , , , ,06803 [ ] ] [ ] IHRACATFARK(-1) -0, , , , ,1473-0,17285 [ ] ] ] IHRACATFARK(-2) -0, ,0969 0, , , ,1763 [ ] [ ] ] ITHALATFARK(-1) 0, , , , , , ] [ ] [ ] ITHALATFARK(-2) 0, , , , , , ] ] ] C -0, , , , , ,15927 [ ] [ ] [ ] R-squared 0, , , Adj. R-squared 0, , , Sum sq. resids 432, , ,

9 S.E. equation 2, , , F statistics 1, , ,79391 Log. Likelihood -191,5-136, ,99 AIC 4, , ,65093 SIC 4, , , Mean Dependent -0, , ,12954 S.D. Dependent 2, , , Determinant resid covariance(dof. Adj.) 8, Determinant resid covariance 6, Log likelihood -448,9505 AIC 10,92908 SC 11,5284 şeklinde sonuçları elde edilir. Tablodaki ilk satırda tahmin değerleri, parantez içi standart hata ve köşeli parantez içinde verilenler ise t istatistikleridir. İlgilenilen değişkenlerin ikili olarak etkileşimleri incelenmek istendiğinde Engle-Granger testine başvurulur. Bu yöntem sayesinde hangi değişkenin diğer değişkene doğru nedensellik ilişkisi olduğunu ortaya koyar. Çalışmada yer alan değişkenlere Granger testi uygulandığında, Tablo XI. Granger Testi Yokluk Hipotezi Gözlem F istatistiği P değeri Sayısı IHRACATFARK does not Granger cause DOVIZKFARK 1, ,21 DOVIZKFARK does not Granger cause IHRACATFARK 86 0, ,7378 ITHALATFARK does not Granger cause DOVIZKFARK 0, ,8583 DOVIZKFARK does not Granger cause ITHALATFARK 86 2, ,0914 ITHALATFARK does not Granger cause IHRACATFARK 0, ,5633 IHRACATFARK does not Granger cause ITHALATFARK 86 5, ,0037 biçiminde sonuçlar elde edilmiştir. Sonuçlar değerlendirildiğinde sadece ihracat değişkeninden ithalata kısa dönemde nedensellik ilişkisi görülmüştür. Granger nedensellik testi aynı anda ikili değişkenlerin kointegrasyonu incelenirken, Johansen testi ile ikiden fazla değişken incelenebilir (Johansen, 1988). Çalışmada yer alan döviz kuru, ithalat ve ihracat değişkenlerinin aynı anda eşbütünleşmesi durumu incelendiğinde, TabloXII- Johansen Testi Hipotez Öz Değer İz İstatistiği 0.05 Kritik Değeri P değeri Yok 0, , , En fazla 1 0, , , En fazla 2 0, , , ,0016 İz testine göre 0.05 anlam düzeyinde 3 kointegrasyon eşitiliği bulunmaktadır. Hipotez Öz Değer İz İstatistiği 0.05 Kritik Değeri P değeri Yok 0, , , En fazla 1 0, , ,2646 0,0011 En fazla 2 0, , , ,0016 Öz değer testine göre 0.05 anlam düzeyinde 3 kointegrasyon eşitiliği bulunmaktadır. 463

10 elde edilir. Tabloda verilen p değerlerine göre hem iz hem de öz değer testleri incelendiğinde analiz çıktısında da görüldüğü gibi üç tane kointegrasyon eşitliği bulunabilir. SONUÇ Bu çalışmada TCMB Elektronik Veri Dağıtım Sisteminden 2010:M1-2017M5 dönemine ait reel döviz kuru, ithalat ve ihracat değişkenlerine ait veriler elde edilmiştir. Bu değişkenler arasında birbirini etkileme söz konusu olacağı düşünüldüğünden hem kısa dönem hem de uzun dönem ilişkileri irdelenmiştir. Finansal değişkenlerde, diğer çoğu uygulamada olduğu gibi, birim kök sorunu ile karşılaşılır. Birim kök, zaman serisinin durağanlığı ile ilgili bilgi vermektedir. Durağanlık şartı sağlanmadan yapılan istatistiki analizler, yanlış sonuçlara ve yorumlara sebebiyet vermektedir. Bu sebeple, Türkiye nin USD/TL döviz kuru, ithalat ve ihracat zaman serilerine önce durağanlık sınaması yapılmıştır. ADF ve PP testleri sonucunda tüm değişkenlerin birim kök içerdiği sonucuna ulaşılmıştır. Serilerin 1. derece fark düzeyde durağan oldukları görülmüştür. Kısa dönemli ilişki Granger Nedensellik Testi ile araştırılmıştır. Buna göre değişkenler arasında kısa dönemli herhangi bir nedensellik ilişkisine rastlanmamıştır. Buradan hareketle döviz kurlarındaki dalgalanmanın kısa dönemde ithalat ve ihracat üzerine etkisi bulunduğu iddiası reddedilebilir. Bu sonuç Aktaş (2010), Yamak ve Korkmaz (2005) ve Karagöz ve Doğan (2005) ın sonuçları ile benzer bir sonuçtur. Değişkenler arasındaki uzun dönemli ilişki ise Johansen Eşbütünleşme Testi ile araştırılmıştır. Analiz sonuçlarına göre uzun dönemde değişkenler arasında ilişki vardır. Başka bir deyişle döviz kuru, ithalat ve ihracat düzeylerindeki değişme uzun dönemde birbirleri üzerinde de değişime neden olacaktır. Bu sonuç ise literatürde yer alan diğer çalışmalar ile benzerlik göstermektedir. Doğanlar(2002), Saatçioğlu ve Karaca (2004), Tapşın ve Karabulut un çalışmalarına göre de değişkenler arasında nedensellik ilişkisi bulunmaktadır. Yazında yer alan çalışmalarda farklı sonuçlar bulunmasının birçok nedeni olabilir. Özellikle ele alınan dönemler ve yapılan analizler bu sonuçlar incelenirken göz önünde bulundurulmalıdır. Bu çalışma özelinde, son kriz dönemi analizi bulanıklaştırmamak adına çalışmaya dâhil edilmemiştir. Ele alınan dönem üzerinde analiz sonuçlarına göre uzun dönemde döviz kuru, ithalat ve ihracat değişkenleri arasında nedensellik ilişkisinin varlığına ekonometrik bulgular ile erişilmiştir. KAYNAKLAR Akdi, Yılmaz,(2010), Zaman Serileri Analizi (Birim Kökler ve Kointegrasyon), Ankara, Gazi Kitapevi. Arize, Augustine, C,(1994), Cointegration Test Of A Long-Run Relation Between The Real Effective Exchange Rate And The Trade Balance, International Economic Journal, volume8/3, s Aydıner, Mehmet, (2017), Türkiye nin İhracatının Döviz Kuru, Fiyat ve İthalatçı Ülke Gelir Dalgalanmalarına Hassasiyeti: Seçilmiş AB Ülkelerine Olan İhracat Üzerinden Bir Değerlendirme, Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Y. 5, S. 42, s Dickey, David, A,; Fuller, Wayne, A,(1979), Distributions Of Estimators For Autoregressive Time Series With A Unit Root, Journal of American Statistical Association, Vol.74/366, s Dickey, David, A,; Fuller, Wayne, A, (1981), Likelihood Ratio Statistics For Autoresressive Time Series With A Unit Root, Econometrica, Vol. 49/4, s

11 Doğanlar, Murat,(2002), Estimating The İmpact Of Exchange Rate Volatility On Export: Evidence From Asian Countries, Applied Economics Letters, Vol. 9/13, s Engle, Robert, F.; Granger, Clive, W., J.,(1987), Cointegration and Error Correction: Representation Estimation And Testing, Econometrica, Vol.55/2, s Gül, Ekrem,;Ekinci, Aykut,(2006), Türkiye de Reel Döviz Kuru İle İhracat Ve İthalat Arasındaki Nedensellik İlişkisi: , Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, S.16, s TCMB, Elektronik Veri Dağıtım Sistemi, TÜİK, Hwang, Hae-du,; Lee, Jin-woo,(2005), Exchange Rate Volatility And Trade Flows Of The U.K. in 1990 s, International Area Studies Review, Hankuk University of Foreign Studies, Vol.8/1, s Johansen, Soren,(1988), Statistical analysis of cointegration vectors, Journal of Economic Dynamics and Control, Vol.12/2, s Işık, Nihat,; Acar, Mustafa,; Işık, H.,Bayram,(2004), Enflasyon ve döviz kuru ilişkisi: bir eşbütünleşme analizi, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Vol.9/2, s Karagöz, Murat,;Doğan, Çetin,(2005), Döviz kuru dış ticaret ilişkisi: Türkiye örneği, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, S.15/2, s Phillips, Peter, C.B.,; Perron, Pierre,(1988), Testing for a Unit Root in Time Series Regression, Biometrika,Vol.75/2, s Tapşın, Gülçin,; Karabulut, Ahu, Tuğba,(2013), Reel döviz kuru, ithalat ve ihracat arasındaki nedensellik ilişkisi: Türkiye örneği, Akdeniz Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi,S.2013/26, s Saatçioğlu,Cem,; Karaca, Orhan,(2004), Döviz kuru belirsizliğinin ihracata etkisi: Türkiye örneği,doğuş Üniversitesi Dergisi, S.5/2, s Yamak, Rahmi,;Korkmaz, Abdurrahman,(2005), Reel döviz kuru ve dış ticaret ilişkisi, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Ekonometri ve İstatistik Dergisi,S.2005/2, s,16-38.

Türkiye de Reel Döviz Kuru, Tarımsal İhracat ve Tarımsal İthalat Arasındaki Nedensellik İlişkisi

Türkiye de Reel Döviz Kuru, Tarımsal İhracat ve Tarımsal İthalat Arasındaki Nedensellik İlişkisi TÜRK TARIM ve DOĞA BİLİMLERİ DERGİSİ www.dergipark.gov.tr/turkjans Türkiye de Reel Döviz Kuru, Tarımsal İhracat ve Tarımsal İthalat Arasındaki Nedensellik İlişkisi Ergün ŞİMŞEK Amasya Üniversitesi Amasya

Detaylı

REEL DÖVİZ KURU İLE İHRACAT ARASINDAKİ NEDENSELLİK İLİŞKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ ( )

REEL DÖVİZ KURU İLE İHRACAT ARASINDAKİ NEDENSELLİK İLİŞKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ ( ) REEL DÖVİZ KURU İLE İHRACAT ARASINDAKİ NEDENSELLİK İLİŞKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ (1997-2015) Yasemin YURTOĞLU Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Bölümü Doktora Öğrencisi yaseminyurtoglu@hotmail.com

Detaylı

A. Regresyon Katsayılarında Yapısal Kırılma Testleri

A. Regresyon Katsayılarında Yapısal Kırılma Testleri A. Regresyon Katsayılarında Yapısal Kırılma Testleri Durum I: Kırılma Tarihinin Bilinmesi Durumu Kırılmanın bilinen bir tarihte örneğin tarihinde olduğunu önceden bilinmesi durumunda uygulanır. Örneğin,

Detaylı

Türkiye de Tarımsal Üretim ile Tarımsal Kredi Kullanımı Arasındaki Nedensellik İlişkisi

Türkiye de Tarımsal Üretim ile Tarımsal Kredi Kullanımı Arasındaki Nedensellik İlişkisi Araştırma Makalesi / Research Article Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Der. / Iğdır Univ. J. Inst. Sci. & Tech. 4(1): 67-72, 2014 Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi Iğdır University Journal

Detaylı

HAM PETROL FİYATLARININ BİST 100 VE BİST ULAŞTIRMA ENDEKSLERİ İLE İLİŞKİSİ

HAM PETROL FİYATLARININ BİST 100 VE BİST ULAŞTIRMA ENDEKSLERİ İLE İLİŞKİSİ Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi Nisan 2016, Sayı:12 HAM PETROL FİYATLARININ BİST 100 VE BİST ULAŞTIRMA ENDEKSLERİ İLE İLİŞKİSİ Selçuk KENDİRLİ 1 Muhammet ÇANKAYA 2 Özet:

Detaylı

Türkiye ve Avrupa Fındık Fiyatları ve Döviz Kuru Arasındaki Nedensellik İlişkisi *

Türkiye ve Avrupa Fındık Fiyatları ve Döviz Kuru Arasındaki Nedensellik İlişkisi * U. Ü. ZİRAAT FAKÜLTESİ DERGİSİ, 2008, Cilt 22, Sayı 2, 47-56 (Journal of Agricultural Faculty of Uludag University) Türkiye ve Avrupa Fındık Fiyatları ve Döviz Kuru Arasındaki Nedensellik İlişkisi * Gülistan

Detaylı

DÖVİZ KURUNDAKİ DEĞİŞİMİN TÜRKİYE-KIRGIZİSTAN DIŞ TİCARETİNE ETKİSİ: VAR ANALİZİ 1

DÖVİZ KURUNDAKİ DEĞİŞİMİN TÜRKİYE-KIRGIZİSTAN DIŞ TİCARETİNE ETKİSİ: VAR ANALİZİ 1 Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi Temmuz 2015, Sayı:8 DÖVİZ KURUNDAKİ DEĞİŞİMİN TÜRKİYE-KIRGIZİSTAN Özet: DIŞ TİCARETİNE ETKİSİ: VAR ANALİZİ 1 Hayrettin KESGİNGÖZ * Bilindiği

Detaylı

Anahtar Kelimeler: Döviz Kuru, Döviz Kuru Oynaklığı, Dış Ticaret Hacmi

Anahtar Kelimeler: Döviz Kuru, Döviz Kuru Oynaklığı, Dış Ticaret Hacmi DÖVĠZ KURU SEVĠYESĠ ve OYNAKLIĞININ DIġ TĠCARET AKIMLARI ÜZERĠNE ETKĠSĠ: ĠMALAT SANAYĠ SEKTÖRÜ ÖRNEĞĠ A.Beyhan AKAY 1 Mehmet ZANBAK 2 Özet 7 li yılların başlarında dalgalı döviz kuru rejimine geçişle beraber,

Detaylı

Niğde Üniversitesi İİBF Dergisi, 2013, Cilt: 6, Sayı: 1, s

Niğde Üniversitesi İİBF Dergisi, 2013, Cilt: 6, Sayı: 1, s Niğde Üniversitesi İİBF Dergisi, 2013, Cilt: 6, Sayı: 1, s. 163-172. 163 SAĞLIK GÖSTERGELERİ İLE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ Ahmet AY* 1 ÖZ Oktay KIZILKAYA** 2 Emrah KOÇAK*** 3 İçsel

Detaylı

alphanumeric journal The Journal of Operations Research, Statistics, Econometrics and Management Information Systems

alphanumeric journal The Journal of Operations Research, Statistics, Econometrics and Management Information Systems Available online at www.alphanumericjournal.com alphanumeric journal The Journal of Operations Research, Statistics, Econometrics and Management Information Systems Received: May 8, 2017 Accepted: June

Detaylı

AZERBAYCAN DA FĠYATLAR GENEL DÜZEYĠ VE DÖVĠZ KURU ĠLĠġKĠSĠ

AZERBAYCAN DA FĠYATLAR GENEL DÜZEYĠ VE DÖVĠZ KURU ĠLĠġKĠSĠ H.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt 29, Sayı 1, 2011, s. 1-19 AZERBAYCAN DA FĠYATLAR GENEL DÜZEYĠ VE DÖVĠZ KURU ĠLĠġKĠSĠ Seymur AGHAYEV Öz Çalışmada 1995: 01 2010: 04 dönemine ait aylık

Detaylı

TÜRKİYE DE CARİ İŞLEMLER AÇIĞININ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİNİN ZAMAN SERİLERİ ANALİZİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ: DÖNEMİ

TÜRKİYE DE CARİ İŞLEMLER AÇIĞININ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİNİN ZAMAN SERİLERİ ANALİZİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ: DÖNEMİ ANADOLU ÜNİVERS İTES İ S OS YAL BİLİMLER DERGİS İ ANADOLU UNIVERSITY JOURNAL OF SOCIAL SCIENCES Cilt/Vol. : 11 - S ayı/no: 3 : 135 148 (2011) TÜRKİYE DE CARİ İŞLEMLER AÇIĞININ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİNİN ZAMAN

Detaylı

TÜRKİYE DE REEL DÖVİZ KURU İLE İHRACAT VE İTHALAT ARASINDAKİ İLİŞKİNİN VAR TEKNİĞİYLE ANALİZİ

TÜRKİYE DE REEL DÖVİZ KURU İLE İHRACAT VE İTHALAT ARASINDAKİ İLİŞKİNİN VAR TEKNİĞİYLE ANALİZİ ZKÜ Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt 6, Sayı 11, 2010, ss. 123 140 ZKU Journal of Social Sciences, Volume 6, Number 11, 2010, pp. 123 140 TÜRKİYE DE REEL DÖVİZ KURU İLE İHRACAT VE İTHALAT ARASINDAKİ İLİŞKİNİN

Detaylı

TÜRK İMALAT SANAYİİ NDE UZUN DÖNEM ÜCRET-FİYAT-İSTİHDAM İLİŞKİLERİNİN EKONOMETRİK OLARAK İNCELENMESİ. Kıvılcım METİN* Şenay ÜÇDOĞRUK** ÖZET

TÜRK İMALAT SANAYİİ NDE UZUN DÖNEM ÜCRET-FİYAT-İSTİHDAM İLİŞKİLERİNİN EKONOMETRİK OLARAK İNCELENMESİ. Kıvılcım METİN* Şenay ÜÇDOĞRUK** ÖZET TÜRK İMALAT SANAYİİ NDE UZUN DÖNEM ÜCRET-FİYAT-İSTİHDAM İLİŞKİLERİNİN EKONOMETRİK OLARAK İNCELENMESİ Kıvılcım METİN* Şenay ÜÇDOĞRUK** ÖZET Bu çalışmada 1962-1992 yılları arasında Türk İmalat Sanayiinde

Detaylı

DOĞRUDAN YABANCI SERMAYE YATIRIMLARI VE SABİT SERMAYE YATIRIMLARININ İHRACAT ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: TÜRKİYE ÜZERİNE EŞBÜTÜNLEŞME VE NEDENSELLİK ANALİZİ

DOĞRUDAN YABANCI SERMAYE YATIRIMLARI VE SABİT SERMAYE YATIRIMLARININ İHRACAT ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: TÜRKİYE ÜZERİNE EŞBÜTÜNLEŞME VE NEDENSELLİK ANALİZİ DOĞRUDAN YABANCI SERMAYE YATIRIMLARI VE SABİT SERMAYE YATIRIMLARININ İHRACAT ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: TÜRKİYE ÜZERİNE EŞBÜTÜNLEŞME VE NEDENSELLİK ANALİZİ ÖZET Ayberk ŞEKER 1 (Yalova Üniversitesi, ayberk.seker@yalova.edu.tr)

Detaylı

TÜRKİYE, KURU İNCİR İHRACATININ EKONOMETRİK ANALİZİ. AN ECONOMETRIC ANALYSIS OF DRIED FIGS EXPORT in TURKEY

TÜRKİYE, KURU İNCİR İHRACATININ EKONOMETRİK ANALİZİ. AN ECONOMETRIC ANALYSIS OF DRIED FIGS EXPORT in TURKEY Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi Y.2017, C.22, S.2, s.439-448. Suleyman Demirel University The Journal of Faculty of Economics and Administrative Sciences Y.2017,

Detaylı

DÖVİZ KURU VE EKONOMİK BÜYÜME: TÜRK TURİZM SEKTÖRÜ İÇİN BİR ANALİZ

DÖVİZ KURU VE EKONOMİK BÜYÜME: TÜRK TURİZM SEKTÖRÜ İÇİN BİR ANALİZ Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Yıl: 2016/2, Sayı:24 Journal of Süleyman Demirel University Institute of Social Sciences Year: 2016/2, Number:24 DÖVİZ KURU VE EKONOMİK BÜYÜME:

Detaylı

Sosyal Bilimler Dergisi / The Journal of Social Science

Sosyal Bilimler Dergisi / The Journal of Social Science ISSN: 2149-0821 Sosyal Bilimler Dergisi / The Journal of Social Science Yıl: 5, Sayı: 20, Şubat 2018, s. 473-497 Hüseyin USLU Erciyes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İktisat Ana Bilim Dalı, Yüksek

Detaylı

TÜRKİYE DE İHRACAT VE İTHALAT ARASINDAKİ İLİŞKİNİN DÖNEMİ İÇİN TEST EDİLMESİ

TÜRKİYE DE İHRACAT VE İTHALAT ARASINDAKİ İLİŞKİNİN DÖNEMİ İÇİN TEST EDİLMESİ Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi Y.2016, C.21, S.3, s.961-969. Suleyman Demirel University The Journal of Faculty of Economics and Administrative Sciences Y.2016,

Detaylı

DÖVİZ KURU İLE HİSSE SENEDİ FİYATLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN AMPİRİK ANALİZİ: GELİŞEN ÜLKELER ÖRNEĞİ

DÖVİZ KURU İLE HİSSE SENEDİ FİYATLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN AMPİRİK ANALİZİ: GELİŞEN ÜLKELER ÖRNEĞİ DÖVİZ KURU İLE HİSSE SENEDİ FİYATLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN AMPİRİK ANALİZİ: GELİŞEN ÜLKELER ÖRNEĞİ Doç. Dr. Utku ALTUNÖZ utkual@hotmail.com ÖZET Çalışmada döviz kuru ile hisse senedi arasındaki ilişki

Detaylı

INTERNATIONAL JOURNAL OF ECONOMIC STUDIES

INTERNATIONAL JOURNAL OF ECONOMIC STUDIES INTERNATIONAL JOURNAL OF ECONOMIC STUDIES ULUSLARARASI EKONOMİK ARAŞTIRMALAR DERGİSİ September 2017, Vol:3, Issue:3 Eylül 2017, Cilt:3, Sayı:3 e-issn: 2149-8377 p-issn: 2528-9942 journal homepage: www.ekonomikarastirmalar.org

Detaylı

DÖVİZ KURU, SERMAYE MALLARI, ARA MALI VE TÜKETİM MALI İTHALATI ARASINDAKİ UZUN DÖNEMLİ NEDENSELLİK ANALİZİ: 2000-2013 DÖNEMİ

DÖVİZ KURU, SERMAYE MALLARI, ARA MALI VE TÜKETİM MALI İTHALATI ARASINDAKİ UZUN DÖNEMLİ NEDENSELLİK ANALİZİ: 2000-2013 DÖNEMİ İktisat Politikası Araştırmaları Dergisi Journal of Economic Policy Researches Cilt/Volume:2, Sayı/Issue:1, Yıl/Year: 2015, 32-38 DÖVİZ KURU, SERMAYE MALLARI, ARA MALI VE TÜKETİM MALI İTHALATI ARASINDAKİ

Detaylı

TÜRKİYE DE FELDSTEİN HORİOKA HİPOTEZİNİN GEÇERLİLİĞİNİN SINANMASI: ADL EŞİK DEĞERLİ KOENTEGRASYON TESTİ ÖZET

TÜRKİYE DE FELDSTEİN HORİOKA HİPOTEZİNİN GEÇERLİLİĞİNİN SINANMASI: ADL EŞİK DEĞERLİ KOENTEGRASYON TESTİ ÖZET TÜRKİYE DE FELDSTEİN HORİOKA HİPOTEZİNİN GEÇERLİLİĞİNİN SINANMASI: ADL EŞİK DEĞERLİ KOENTEGRASYON TESTİ ÖZET Burak GÜRİŞ 1 Makale, 1968-2012 döneminde Türkiye de Feldstein Horioka hipotezinin geçerliliğini,

Detaylı

Döviz Kuru ve Enflasyon Arasındaki İlişki: BRİC Ülkeleri Örneği

Döviz Kuru ve Enflasyon Arasındaki İlişki: BRİC Ülkeleri Örneği Journal of International Management and Social Researches Uluslararası Yönetim ve Sosyal Araştırmalar Dergisi ISSN:2148-1415 Döviz Kuru ve Enflasyon Arasındaki İlişki: BRİC Ülkeleri Örneği Arş. Gör. Aziza

Detaylı

ENERJĠ VE EKONOMĠK BÜYÜME ĠLĠġKĠSĠ: TÜRKĠYE ÖRNEĞĠ

ENERJĠ VE EKONOMĠK BÜYÜME ĠLĠġKĠSĠ: TÜRKĠYE ÖRNEĞĠ ENERJĠ VE EKONOMĠK BÜYÜME ĠLĠġKĠSĠ: TÜRKĠYE ÖRNEĞĠ Gökhan KARHAN 1*, Murat SĠLĠNĠR 2, Mücahit ÇAYIN 1 ve Nihat AYDENĠZ 3 1 Batman Üniversitesi, İİBF, İktisat Bölümü, Merkez Yerleşkesi, 72100 Batman 2 Batman

Detaylı

İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (1999) Ekonometri Bölümü

İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (1999) Ekonometri Bölümü Mahmut ZORTUK E-posta : mahmut.zortuk@dpu.edu.tr Telefon : 0274 265 2031-2020 Öğrenim Bilgisi Doktora İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler (2007) Enstitüsü Ekonometri Anabilim Dalı Yüksek -Tezli Dumlupınar

Detaylı

Parasal Belirsizliğin İMKB de Faaliyet Gösteren Şirketler Üzerine Etkisi

Parasal Belirsizliğin İMKB de Faaliyet Gösteren Şirketler Üzerine Etkisi Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi International Journal of Alanya Faculty of Business Yıl:2013, C:5, S:1, s. 147-153 Year:2013, Vol:5, No:1, s. 147-153 Parasal Belirsizliğin İMKB de Faaliyet

Detaylı

Dr. Ünzüle KURT Ardahan Üniversitesi, Iktisadi Ve Idari Bilimler Fakültesi,

Dr. Ünzüle KURT Ardahan Üniversitesi, Iktisadi Ve Idari Bilimler Fakültesi, ISSN: 2149-9225 Yıl: 2, Sayı: 6, Aralık 2016, s. 178-186 Dr. Ünzüle KURT Ardahan Üniversitesi, Iktisadi Ve Idari Bilimler Fakültesi, unzulekurt@ardahan.edu.tr TÜRKİYE EKONOMİSİNDE DÖVİZ KURU VE POLİTİK

Detaylı

Faiz Döviz Kuru İlişkisi Üzerine Ampirik Bir Çalışma

Faiz Döviz Kuru İlişkisi Üzerine Ampirik Bir Çalışma Faiz Döviz Kuru İlişkisi Üzerine Ampirik Bir Çalışma Bünyamin DEMİRGİL 1, Coşkun KARACA 2 Özet Faiz oranları önemli bir makroekonomik fiyat olarak ekonomi üzerinde önemli etkiler meydana getirmektedir.

Detaylı

Türkiye nin İhracat Talebi Fonksiyonunun Farklı Ülke Gruplarına Göre Eşbütünleşme Analizi

Türkiye nin İhracat Talebi Fonksiyonunun Farklı Ülke Gruplarına Göre Eşbütünleşme Analizi Yayın Geliş Tarihi: 05.05.2017 Dokuz Eylül Üniversitesi Yayın Kabul Tarihi: 06.08.2017 İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi Online Yayın Tarihi: 04.12.2017 Cilt:32, Sayı:2, Yıl:2017, ss. 369-395

Detaylı

TÜKETİCİ KREDİLERİ VE CARİ AÇIK ARASINDAKİ İLİŞKİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ. Alınış Tarihi: 16 Ocak 2015 Kabul Tarihi: 15 Mart 2015

TÜKETİCİ KREDİLERİ VE CARİ AÇIK ARASINDAKİ İLİŞKİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ. Alınış Tarihi: 16 Ocak 2015 Kabul Tarihi: 15 Mart 2015 Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt: 29, Sayı: 2, 2015 407 TÜKETİCİ KREDİLERİ VE CARİ AÇIK ARASINDAKİ İLİŞKİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ Cüneyt KILIÇ Alınış Tarihi: 16 Ocak 2015 Kabul Tarihi:

Detaylı

TÜRKİYE YE GELEN YABANCI TURİST SAYISI, AMERİKAN DOLARI KURU VE EKONOMİK KRİZ YILLARI ARASINDA BİR GRANGER NEDENSELLİK İLİŞKİSİ ANALİZİ

TÜRKİYE YE GELEN YABANCI TURİST SAYISI, AMERİKAN DOLARI KURU VE EKONOMİK KRİZ YILLARI ARASINDA BİR GRANGER NEDENSELLİK İLİŞKİSİ ANALİZİ Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, Güz 2013, Cilt:9, Yıl:9, Sayı:2, 9:233-249 TÜRKİYE YE GELEN YABANCI TURİST SAYISI, AMERİKAN DOLARI KURU VE EKONOMİK KRİZ YILLARI ARASINDA BİR GRANGER NEDENSELLİK

Detaylı

EKONOMİK BÜYÜME, İŞSİZLİK VE ENFLASYON ARASINDAKİ İLİŞKİNİN VAR MODELİ İLE ANALİZİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ ( ) (*)

EKONOMİK BÜYÜME, İŞSİZLİK VE ENFLASYON ARASINDAKİ İLİŞKİNİN VAR MODELİ İLE ANALİZİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ ( ) (*) EKEV AKADEMİ DERGİSİ Yıl: 21 Sayı: 69 (Kiş 2017) 31 EKONOMİK BÜYÜME, İŞSİZLİK VE ENFLASYON ARASINDAKİ İLİŞKİNİN VAR MODELİ İLE ANALİZİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ (2007-2014) (*) Özer ÖZÇELİK (**) Nuri USLU (***)

Detaylı

TÜRKİYE NİN NET PETROL İTHALATININ FİYAT VE GELİR ESNEKLİKLERİ: ARDL MODELLEME YAKLAŞIMI İLE EŞBÜTÜNLEŞME ANALİZİ

TÜRKİYE NİN NET PETROL İTHALATININ FİYAT VE GELİR ESNEKLİKLERİ: ARDL MODELLEME YAKLAŞIMI İLE EŞBÜTÜNLEŞME ANALİZİ Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, Cilt 9, Sayı 18, 2013 Int. Journal of Management Economics and Business, Vol. 9, No. 18, 2013 TÜRKİYE NİN NET PETROL İTHALATININ FİYAT VE GELİR ESNEKLİKLERİ:

Detaylı

DÖVİZ KURU İLE BORSA İSTANBUL 100 VE SEKTÖR ENDEKSLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN AMPİRİK ANALİZİ

DÖVİZ KURU İLE BORSA İSTANBUL 100 VE SEKTÖR ENDEKSLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN AMPİRİK ANALİZİ DÖVİZ KURU İLE BORSA İSTANBUL 100 VE SEKTÖR ENDEKSLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN AMPİRİK ANALİZİ EMPIRICAL ANALYSIS OF THE REALATIONSHIP BETWEEN EX- CHANGE RATE AND ISTANBUL STOCK EXCHANGE 100 AND SECTOR INDEXES

Detaylı

ENFLASYON VE PARA İKAMESİ İLİŞKİSİ: TÜRKİYE EKONOMİSİ İÇİN EKONOMETRİK BİR ANALİZ (1994:01-2009:12)

ENFLASYON VE PARA İKAMESİ İLİŞKİSİ: TÜRKİYE EKONOMİSİ İÇİN EKONOMETRİK BİR ANALİZ (1994:01-2009:12) ENFLASYON VE ARA İKAMESİ İLİŞKİSİ: TÜRKİYE EKONOMİSİ İÇİN EKONOMETRİK BİR ANALİZ (1994:01-2009:12) Taha Bahadır SARAÇ Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü, Niğde E-posta:

Detaylı

DÖVİZ KURU VE ENFLASYONUN BİST BANKA ENDEKSİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

DÖVİZ KURU VE ENFLASYONUN BİST BANKA ENDEKSİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi 2016 Cilt: 5 Sayı: 3 MANAS Journal of Social Studies 2016 Vol.: 5 No: 3 DÖVİZ KURU VE ENFLASYONUN BİST BANKA ENDEKSİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ Doç. Dr. Selçuk KENDİRLİ Hitit Üniversitesi,

Detaylı

2001 ve 2008 Yılında Oluşan Krizlerin Faktör Analizi ile Açıklanması

2001 ve 2008 Yılında Oluşan Krizlerin Faktör Analizi ile Açıklanması 2001 ve 2008 Yılında Oluşan Krizlerin Faktör Analizi ile Açıklanması Mahmut YARDIMCIOĞLU Özet Genel anlamda krizler ekonominin olağan bir parçası haline gelmiştir. Sıklıkla görülen bu krizlerin istatistiksel

Detaylı

Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Sayı 36 Nisan 2013

Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Sayı 36 Nisan 2013 TÜRKİYE DE DÖVİZ KURU BELİRSİZLİĞİNİN HİSSE SENEDİ GETİRİLERİNE ETKİSİ İsmail ŞAHİN Dr., Sakarya Üniversitesi, Akyazı Meslek Yüksekokulu, ismails@sakarya.edu.tr, 0533 7155115 Fuat SEKMEN Doç.Dr., Sakarya

Detaylı

DOĞRUDAN YABANCI SERMAYE YATIRIMLARI İLE İSTİHDAM ARASINDAKİ İLİŞKİ: 1989-2011 DÖNEMİ İÇİN TÜRKİYE ÖRNEĞİ

DOĞRUDAN YABANCI SERMAYE YATIRIMLARI İLE İSTİHDAM ARASINDAKİ İLİŞKİ: 1989-2011 DÖNEMİ İÇİN TÜRKİYE ÖRNEĞİ DOĞRUDAN YABANCI SERMAYE YATIRIMLARI İLE İSTİHDAM ARASINDAKİ İLİŞKİ: 1989-2011 DÖNEMİ İÇİN TÜRKİYE ÖRNEĞİ Gülbahar Üçler Ahi Evran Üniversitesi, İİBF, İktisat Bölümü Yrd. Doç. Dr. gulbahar_boyaci@hotmail.com

Detaylı

VADELİ VE SPOT KURLAR ARASINDAKİ NEDENSELLİK İLİŞKİSİ: İZMİR VADELİ İŞLEM VE OPSİYON BORSASI ÜZERİNE BİR UYGULAMA

VADELİ VE SPOT KURLAR ARASINDAKİ NEDENSELLİK İLİŞKİSİ: İZMİR VADELİ İŞLEM VE OPSİYON BORSASI ÜZERİNE BİR UYGULAMA VADELİ VE SPOT KURLAR ARASINDAKİ NEDENSELLİK İLİŞKİSİ: İZMİR VADELİ İŞLEM VE OPSİYON BORSASI ÜZERİNE BİR UYGULAMA Yrd. Doç.Dr. Erhan DEMİRELİ, Emre GÜLMEZ, Doç.Dr. Göktuğ Cenk AKKAYA ÖZET:Günümüzde ticari

Detaylı

TÜRKİYE DE ENERJİ TÜKETİMİ, EKONOMİK BÜYÜME VE CARİ AÇIK İLİŞKİSİ

TÜRKİYE DE ENERJİ TÜKETİMİ, EKONOMİK BÜYÜME VE CARİ AÇIK İLİŞKİSİ TÜRKİYE DE ENERJİ TÜKETİMİ, EKONOMİK BÜYÜME VE CARİ AÇIK İLİŞKİSİ Rüstem YANAR Yrd.Doç.Dr., Gaziantep Üniv. İİBF, İktisat Bölümü E-posta: yanar@gantep.edu.tr Güldem KERİMOĞLU Gaziantep Üniv. SBE E-posta:

Detaylı

International Journal of Academic Value Studies (Javstudies) ISSN: Vol: 3, Issue: 12, pp

International Journal of Academic Value Studies (Javstudies) ISSN: Vol: 3, Issue: 12, pp International Journal of Academic Value Studies (Javstudies) ISSN:2149-8598 Vol: 3, Issue: 12, pp. 381-390 www.javstudies.com Javstudies@gmail.com Disciplines: Business Administration, Economy, Econometrics,

Detaylı

TÜRKİYE EKONOMİSİNDE SERMAYE HAREKETLERİ, DÖVİZ KURU, ENFLASYON VE FAİZ ARASINDAKİ ETKİLEŞİMLERİN KÜRESEL EKONOMİ POLİTİK ÇERÇEVESİNDE ANALİZİ

TÜRKİYE EKONOMİSİNDE SERMAYE HAREKETLERİ, DÖVİZ KURU, ENFLASYON VE FAİZ ARASINDAKİ ETKİLEŞİMLERİN KÜRESEL EKONOMİ POLİTİK ÇERÇEVESİNDE ANALİZİ TÜRKİYE EKONOMİSİNDE SERMAYE HAREKETLERİ, DÖVİZ KURU, ENFLASYON VE FAİZ ARASINDAKİ ETKİLEŞİMLERİN KÜRESEL EKONOMİ POLİTİK ÇERÇEVESİNDE ANALİZİ Metin SARAÇOĞLU Yrd. Doç. Dr. Gazi Üniversitesi İİBF, İktisat

Detaylı

ÖZET A STUDY TOWARDS THE INTERACTION BETWEEN DEVELOPED AND DEVELOPING COUNTRIES S STOCK EXCHANGES AND TURKISH STOCK EXCHANGE ABSTRACT

ÖZET A STUDY TOWARDS THE INTERACTION BETWEEN DEVELOPED AND DEVELOPING COUNTRIES S STOCK EXCHANGES AND TURKISH STOCK EXCHANGE ABSTRACT 1 GELİŞMİŞ VE GELİŞMEKTE OLAN ÜLKE BORSALARI İLE TÜRK BORSASI ARASINDAKİ ETKİLEŞİME YÖNELİK BİR İNCELEME ÖZET Küreselleşme olgusuyla birlikte finansal piyasalar arasındaki bütünleşme eğiliminde bir hızlanma

Detaylı

TÜRK BANKACILIK SEKTÖRÜNDE KARLILIK VE MAKRO EKONOMİK DEĞİŞKENLERLE İLİŞKİSİ

TÜRK BANKACILIK SEKTÖRÜNDE KARLILIK VE MAKRO EKONOMİK DEĞİŞKENLERLE İLİŞKİSİ TÜRK BANKACILIK SEKTÖRÜNDE KARLILIK VE MAKRO EKONOMİK DEĞİŞKENLERLE İLİŞKİSİ Canan DAĞIDIR Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü Göztepe Kampüsü İbrahim Üzümcü Binası Kadıköy/İstanbul

Detaylı

MEVDUAT FAİZ ORANLARINDAKİ DEĞİŞKENLİĞİN KREDİ HACMİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA 1

MEVDUAT FAİZ ORANLARINDAKİ DEĞİŞKENLİĞİN KREDİ HACMİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA 1 MEVDUAT FAİZ ORANLARINDAKİ DEĞİŞKENLİĞİN KREDİ HACMİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA 1 Ali BAYRAKDAROĞLU Doç. Dr., Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Gülşah Coşar AYDIN Özet Bu çalışma, mevduat

Detaylı

TÜRKİYE DE KUR REJİMİ UYGULAMASI VE ENFLASYON İLİŞKİSİ ÜZERİNE BİR ANALİZ

TÜRKİYE DE KUR REJİMİ UYGULAMASI VE ENFLASYON İLİŞKİSİ ÜZERİNE BİR ANALİZ Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, Güz 2013, Cilt:9, Yıl:9, Sayı:2, 9:65-77 TÜRKİYE DE KUR REJİMİ UYGULAMASI VE ENFLASYON İLİŞKİSİ ÜZERİNE BİR ANALİZ Şahabettin GÜNEŞ * AN ANALYSIS ON THE EXCHANGE

Detaylı

Türkiye de Hisse Senedi Getirileri ile Mevduat Faizlerinin Altın Fiyatlarına Etkisi

Türkiye de Hisse Senedi Getirileri ile Mevduat Faizlerinin Altın Fiyatlarına Etkisi 33 Türkiye de Hisse Senedi Getirileri ile Mevduat Faizlerinin Altın Fiyatlarına Etkisi Öz Halil TUNALI 1 Ertuğrul ÇAM 2 Bu çalışmada, bir yatırım aracı olarak, altın fiyatları ile hisse senedi ve mevduat

Detaylı

Eğitim / Danışmanlık Hizmetinin Tanımı

Eğitim / Danışmanlık Hizmetinin Tanımı Eğitim / Danışmanlık Hizmetinin Tanımı 1. Proje Kapsamında Eğitim Talep Edilmiş ise, Eğitimin İçeriği Hakkında bilgi veriniz. Ekonometri alanı iktisat teorisi, işletme, matematik ve istatistiğin birleşmesiyle

Detaylı

TÜRKİYE EKONOMİSİNDE PETROL FİYATLARI VE ENFLASYON İLİŞKİSİ: AMPİRİK ANALİZ

TÜRKİYE EKONOMİSİNDE PETROL FİYATLARI VE ENFLASYON İLİŞKİSİ: AMPİRİK ANALİZ TÜRKİYE EKONOMİSİNDE PETROL FİYATLARI VE ENFLASYON İLİŞKİSİ: AMPİRİK ANALİZ Sultan KOÇAK Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü / TÜRKİYE, E-mail: sultankocak072010@hotmail.com Feyza

Detaylı

TÜRKİYE DOĞALGAZ PİYASALARINDA FİYAT BELİRLEME SÜRECİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

TÜRKİYE DOĞALGAZ PİYASALARINDA FİYAT BELİRLEME SÜRECİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER SAKARYA İKTİSAT DERGİSİ CİLT 6, SAYI 2, 207, SS. 4-5 THE SAKARYA JOURNAL OF ECONOMICS, VOLUME 6, NUMBER 2, 207, PP. 4-5 TÜRKİYE DOĞALGAZ PİYASALARINDA FİYAT BELİRLEME SÜRECİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER Pınar

Detaylı

The effects of exchange rate volatility on the turkish export: an empirical investigation

The effects of exchange rate volatility on the turkish export: an empirical investigation MPRA Munich Personal RePEc Archive The effects of exchange rate volatility on the turkish export: an empirical investigation Ilhan Ozturk and Ali Acaravcı 2006 Online at http://mpra.ub.uni-muenchen.de/332/

Detaylı

REEL DÖVİZ KURU İLE DIŞ TİCARET HADDİ VE

REEL DÖVİZ KURU İLE DIŞ TİCARET HADDİ VE REEL DÖVİZ KURU İLE DIŞ TİCARET HADDİ VE BİLEŞE LERİ ARASI DAKİ UZU DÖ EM İLİŞKİ Yrd.Doç.Dr. Hüseyin GÜRBÜZ * Yrd.Doç.Dr. Kamil ÇEKEROL ** ÖZET Bu makalede, döviz kuru değişiklikleri ile ticaret hadleri

Detaylı

KUR VE FİYAT DALGALANMALARININ İBBS TR32 (AYDIN, DENİZLİ, MUĞLA) BÖLGESİNİN İHRACATINA ETKİSİ

KUR VE FİYAT DALGALANMALARININ İBBS TR32 (AYDIN, DENİZLİ, MUĞLA) BÖLGESİNİN İHRACATINA ETKİSİ Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Sayı 25/1,2016, Sayfa 262-273 KUR VE FİYAT DALGALANMALARININ İBBS TR32 (AYDIN, DENİZLİ, MUĞLA) BÖLGESİNİN İHRACATINA ETKİSİ Mehmet AYDINER Özet

Detaylı

KONUT ELEKTRiK TALEP DENKLEMiNiN TAHMiNi: Türkiye Örneği, 1950-1991 (*)

KONUT ELEKTRiK TALEP DENKLEMiNiN TAHMiNi: Türkiye Örneği, 1950-1991 (*) EKONOMİK YAKLAŞlM 71 KONUT ELEKTRiK TALEP DENKLEMiNiN TAHMiNi: Türkiye Örneği, 1950-1991 (*) Rahmi YAMAK* * Bayram GÜNGÖR * * * GiRiŞ Bir çok ülkede olduğu gibi, Türkiye'de de konut elektrik tüketiminin

Detaylı

FAİZ HADDİ VE PARA ARZININ DÖVİZ KURU ÜZERİNE ETKİSİ: KAZAKİSTAN ÖRNEĞİ

FAİZ HADDİ VE PARA ARZININ DÖVİZ KURU ÜZERİNE ETKİSİ: KAZAKİSTAN ÖRNEĞİ MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi 2017 Cilt: 6 Sayı: 4 MANAS Journal of Social Studies 2017 Vol.: 6 No: 4 FAİZ HADDİ VE PARA ARZININ DÖVİZ KURU ÜZERİNE ETKİSİ: KAZAKİSTAN ÖRNEĞİ Prof. Dr. Fuat SEKMEN Kırgızistan-Türkiye

Detaylı

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası nda İşlem Hacmi İle Getiri İlişkisi

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası nda İşlem Hacmi İle Getiri İlişkisi Muhasebe ve Finansman Dergisi Temmuz/2013 İstanbul Menkul Kıymetler Borsası nda İşlem Hacmi İle Getiri İlişkisi ÖZET Halime TEMEL NALIN Sevinç GÜLER Bu çalışmanın amacı, İMKB 100 Endeksinde işlem hacmi

Detaylı

Hisse Senetleri, Banka Kredileri ve Ekonomik Büyüme İlişkisi: Türkiye Örneği

Hisse Senetleri, Banka Kredileri ve Ekonomik Büyüme İlişkisi: Türkiye Örneği M. TIRAŞOĞLU ve B. Y. TIRAŞOĞLU Hisse Senetleri, Banka Kredileri ve Ekonomik Büyüme İlişkisi: Türkiye Örneği Arş. Gör. Muhammed TIRAŞOĞLU İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Ekonometri Bölümü muhammed.tirasoglu@istanbul.edu.tr

Detaylı

TÜRKİYE EKONOMİSİNDE FİNANS SEKTÖRÜ VE REEL SEKTÖR ETKİLEŞİMİ

TÜRKİYE EKONOMİSİNDE FİNANS SEKTÖRÜ VE REEL SEKTÖR ETKİLEŞİMİ TÜRKİYE EKONOMİSİNDE FİNANS SEKTÖRÜ VE REEL SEKTÖR ETKİLEŞİMİ Abdulkadir KAYA Ünal GÜLHAN Bener GÜNGÖR Öz Bu çalışmada, finansal piyasalardaki gelişmelerin ekonomik büyümeye katkıda bulunduğunu iddia eden

Detaylı

CARİ İŞLEMLER DENGESİ VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ ( )

CARİ İŞLEMLER DENGESİ VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ ( ) The Journal of Academic Social Science Studies International Journal of Social Science Doi number:http://dx.doi.org/10.9761/jasss3676 Number: 51, p. 539-548, Autumn III 2016 Yayın Süreci Yayın Geliş Tarihi

Detaylı

YAPISAL KIRILMALARI GÖZ ÖNÜNE ALARAK TÜRK İMALAT SANAYİ EKONOMİK DEĞİŞKENLERİ ARASINDA UZUN DÖNEM İLİŞKİLERİN ARAŞTIRILMASI *

YAPISAL KIRILMALARI GÖZ ÖNÜNE ALARAK TÜRK İMALAT SANAYİ EKONOMİK DEĞİŞKENLERİ ARASINDA UZUN DÖNEM İLİŞKİLERİN ARAŞTIRILMASI * YAPISAL KIRILMALARI GÖZ ÖNÜNE ALARAK TÜRK İMALAT SANAYİ EKONOMİK DEĞİŞKENLERİ ARASINDA UZUN DÖNEM İLİŞKİLERİN ARAŞTIRILMASI * A. Neyran ORHUNBİLGE Prof. Dr., İstanbul Üniversitesi, İşletme Fakültesi, Sayısal

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ. Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Siyasal Bilgiler Fakültesi / Ankara Üniversitesi 1992

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ. Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Siyasal Bilgiler Fakültesi / Ankara Üniversitesi 1992 Adı Soyadı: Hasan VERGİL Ünvanı: Prof. Dr. Öğrenim Durumu: ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Siyasal Bilgiler Fakültesi / Ankara Üniversitesi 1992 İktisat Bölümü Y.

Detaylı

EKONOMETRİK SERİLERDE UZUN DÖNEM EŞBÜTÜNLEŞME VE KISA DÖNEM NEDENSELLİK İLİŞKİLERİ Eviews ve STATA Uygulamaları

EKONOMETRİK SERİLERDE UZUN DÖNEM EŞBÜTÜNLEŞME VE KISA DÖNEM NEDENSELLİK İLİŞKİLERİ Eviews ve STATA Uygulamaları EKONOMETRİK SERİLERDE UZUN DÖNEM EŞBÜTÜNLEŞME VE KISA DÖNEM NEDENSELLİK İLİŞKİLERİ Eviews ve STATA Uygulamaları EKONOMETRİK SERİLERDE UZUN DÖNEM EŞBÜTÜNLEŞME VE KISA DÖNEM NEDENSELLİK İLİŞKİLERİ Eviews

Detaylı

Türkiye İçin Döviz Kuru, Faiz ve Enflasyonun Hisse Senedi Getirileri Üzerine Etkileri

Türkiye İçin Döviz Kuru, Faiz ve Enflasyonun Hisse Senedi Getirileri Üzerine Etkileri Çukurova Üniversitesi İİBF Dergisi Cilt:21. Sayı:1. Haziran 2017 ss.107-120 Türkiye İçin Döviz Kuru, Faiz ve Enflasyonun Hisse Senedi Getirileri Üzerine Etkileri The Effects of Exchange Rate, Interest

Detaylı

Journal of Economics, Finance and Accounting (JEFA), ISSN: 2148 6697. Year: 2015 Volume: 2 Issue: 1

Journal of Economics, Finance and Accounting (JEFA), ISSN: 2148 6697. Year: 2015 Volume: 2 Issue: 1 Journal of Economics, Finance and Accounting (JEFA), ISSN: 2148 6697 A STUDY OF THE RELATIONSHIP BETWEEN BANKING SECTOR S PROFITABILITY AND INTEREST RATES ON DEPOSITS USING JOHANSEN COINTEGRATION AND GRANGER

Detaylı

ENFLASYON HEDEFLEMELİ REJİM ALTINDA TÜRKİYE EKONOMİSİNDE FAİZ ORANI VE DÖVİZ KURU İLİŞKİSİ

ENFLASYON HEDEFLEMELİ REJİM ALTINDA TÜRKİYE EKONOMİSİNDE FAİZ ORANI VE DÖVİZ KURU İLİŞKİSİ ENFLASYON HEDEFLEMELİ REJİM ALTINDA TÜRKİYE EKONOMİSİNDE FAİZ ORANI VE DÖVİZ KURU İLİŞKİSİ Prof. Dr. Özcan Karahan 1 Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi (okarahan@bandirma.edu.tr) Yrd. Doç. Dr. Olcay Çolak

Detaylı

TÜRKİYE DE ENFLASYONLA BÜYÜMEYE YÖNELİK YENİ KANITLAR Ali ŞEN* İzzet TAŞAR** Yunus AÇCI***

TÜRKİYE DE ENFLASYONLA BÜYÜMEYE YÖNELİK YENİ KANITLAR Ali ŞEN* İzzet TAŞAR** Yunus AÇCI*** TÜRKİYE DE ENFLASYONLA BÜYÜMEYE YÖNELİK YENİ KANITLAR Ali ŞEN* İzzet TAŞAR** Yunus AÇCI*** ÖZET Bu çalışmada Türkiye de enflasyon oranı ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkinin Ocak 2005-Kasım 2015 dönemine

Detaylı

Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt: Sayı: 4 831

Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt: Sayı: 4 831 Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt: 30 2016 Sayı: 4 831 TÜRKİYE DE İHRACAT VE EKONOMİK BÜYÜME İLİŞKİSİ: EŞ- BÜTÜNLEŞME VE NEDENSELLİK ANALİZİ * İbrahim HÜSEYNİ ** Erol ÇAKMAK

Detaylı

Tüketici Güven Endeksi ile Makro Değişkenler Arasındaki İlişki. The Relationship Between Consumer Confidence Index and Macroeconomics Variables

Tüketici Güven Endeksi ile Makro Değişkenler Arasındaki İlişki. The Relationship Between Consumer Confidence Index and Macroeconomics Variables Tüketici Güven Endeksi ile Makro Değişkenler Arasındaki İlişki Furkan BEŞEL 1 Fatih YARDIMCIOĞLU 2 Özet Bu çalışmada Türkiye de Tüketici Güven Endeksi ile Döviz Kuru, Petrol Fiyatları ve İşsizlik arasındaki

Detaylı

TÜRKİYE DE KISA VADELİ SERMAYE HAREKETLERİNİN EKONOMİK BÜYÜME ve REEL DÖVİZ KURU İLE İLİŞKİSİ

TÜRKİYE DE KISA VADELİ SERMAYE HAREKETLERİNİN EKONOMİK BÜYÜME ve REEL DÖVİZ KURU İLE İLİŞKİSİ Finansal Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi Cilt: 5 Sayı: 10 Ocak 2014, ISSN 1309-1123, ss. 15-32 DOI: 10.14784/JFRS.2014104497 TÜRKİYE DE KISA VADELİ SERMAYE HAREKETLERİNİN EKONOMİK BÜYÜME ve REEL DÖVİZ

Detaylı

Ekonomik Buyume ve Dis Ticaret Iliskisi: Turkiye Ornegi

Ekonomik Buyume ve Dis Ticaret Iliskisi: Turkiye Ornegi International Journal of Innovative Approaches in Social Sciences Volume 2, Issue 1 March 2018 ijiasos.penpublishing.net ISSN: 2602-4802 (Print) 2602-4500 (Online) Ekonomik Buyume ve Dis Ticaret Iliskisi:

Detaylı

THE EFFECTIVENESS OF INTEREST RATE CORRIDOR POLICY OF THE CENTRAL BANK OF TURKISH REPUBLIC

THE EFFECTIVENESS OF INTEREST RATE CORRIDOR POLICY OF THE CENTRAL BANK OF TURKISH REPUBLIC TÜRKİYE CUMHURİYETİ MERKEZ BANKASI NIN FAİZ KORİDORU POLİTİKASININ ETKİNLİĞİ Haydar Anıl Küçükgöde 1 Özet Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), 2010 yılının sonlarından itibaren geniş bir koridor

Detaylı

Article Arrival Date: Published Date: Vol 3/ Issue 12 / pp:

Article Arrival Date: Published Date: Vol 3/ Issue 12 / pp: SOCIAL SCIENCE DEVELOPMENT JOURNAL SSDjournal Open Access Refereed E-Journal & Refereed & Indexed http://www.ssdjournal.org / ssdjournal.editor@gmail.com Article Arrival Date: 28.6.218 Published Date:

Detaylı

TÜRKİYE'DE TURİZM SEKTÖRÜNÜN ENFLASYON ÜZERİNE ETKİSİNİ AÇIKLAMAYA YÖNELİK BİR MODEL ÖNERİSİ 1

TÜRKİYE'DE TURİZM SEKTÖRÜNÜN ENFLASYON ÜZERİNE ETKİSİNİ AÇIKLAMAYA YÖNELİK BİR MODEL ÖNERİSİ 1 ISSN: Yıl: 1, Sayı: 1, Ocak 2016, s. 37-57 Yrd. Doç Dr. Aliye ATAY KAYIŞ Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonometri Bölümü Öğr. Gör. Şehriban AYGÜN İzmir Kâtip Çelebi

Detaylı

Türkiye de Reel Kesim ile Bankacılık Kesimi Arasındaki İlişkinin Analizi: Sektörel Bir Yaklaşım

Türkiye de Reel Kesim ile Bankacılık Kesimi Arasındaki İlişkinin Analizi: Sektörel Bir Yaklaşım Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 7(2). 1-9 2015 Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi http://iibfdergi.aksaray.edu.tr Türkiye de Reel Kesim ile Bankacılık

Detaylı

Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, Enflasyon, Kointegrasyon,Granger Nedensellik Analizi

Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, Enflasyon, Kointegrasyon,Granger Nedensellik Analizi TÜRKĐYE DE ENFLASYON ĐLE GSYĐH ARASINDAKĐ ĐLĐŞKĐNĐN KOĐNTEGRASYON YÖNTEMĐYLE ĐNCELENMESĐ * ÖZET Bu çalışmada, Türkiye de enflasyon ile GSYĐH arasındaki ilişki kointegrasyon yöntemi kullanılarak 987:2004:3

Detaylı

Jell Sınıflandırması: Q 20, Q42, 047, C22

Jell Sınıflandırması: Q 20, Q42, 047, C22 Arş.Gör. Veysel İNAL 1 Doç. Dr. Selim İNANÇLI 2 Arş.Gör. Mustafa ÇALIŞKAN 3 Alternatif Enerjinin Ekonomik Büyümeye Etkisi: Saklı Testi Bu çalışmada Türkiye de GSYH nın yıllık büyümesi ile toplam enerji

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Ercan ŞAHBUDAK Cumhuriyet Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Sosyoloji Bölümü,

Yrd. Doç. Dr. Ercan ŞAHBUDAK Cumhuriyet Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Sosyoloji Bölümü, ISSN: 2149-9225 Yıl: 2, Sayı: 3, Mart 2016, s. 85-96 Yrd. Doç. Dr. Ercan ŞAHBUDAK Cumhuriyet Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Sosyoloji Bölümü, erhoca-346@hotmail.com Yrd. Doç. Dr. Dilek ŞAHİN Cumhuriyet

Detaylı

TABLO I: Bağımlı değişken; Tüketim,- bağımsız değişkenler; gelir ve fiyat olmak üzere değişkenlere ait veriler verilmiştir.

TABLO I: Bağımlı değişken; Tüketim,- bağımsız değişkenler; gelir ve fiyat olmak üzere değişkenlere ait veriler verilmiştir. EKONOMETRİ II Uygulama - Otokorelasyon TABLO I: Bağımlı değişken; Tüketim,- bağımsız değişkenler; gelir ve fiyat olmak üzere Tuketim 58 Gelir 3959 Fiyat 312 değişkenlere ait veriler verilmiştir. 56 3858

Detaylı

PETROL FİYATLARI İLE BIST 100 ENDEKSİ KAPANIŞ FİYATLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ

PETROL FİYATLARI İLE BIST 100 ENDEKSİ KAPANIŞ FİYATLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ PETROL FİYATLARI İLE BIST 100 ENDEKSİ KAPANIŞ FİYATLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ Arzu ÖZMERDİVANLI Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, Muhasebe ve Vergi Bölümü Özet: Hisse

Detaylı

Türkiye de Enflasyon, Döviz Kuru, İhracat ve İthalat Arasındaki İlişkinin Ekonometrik Analizi ( )

Türkiye de Enflasyon, Döviz Kuru, İhracat ve İthalat Arasındaki İlişkinin Ekonometrik Analizi ( ) 69 Türkiye de Enflasyon, Döviz Kuru, İhracat ve İthalat Arasındaki İlişkinin Ekonometrik Analizi (1990-2015) Öz Ali PETEK 1 Ali ÇELİK 2 Her bilimde olduğu gibi iktisat biliminde de temel arayış olguların

Detaylı

DIŞA AÇIKLIK VE KALKINMA İLİŞKİSİ ( ): TÜRKİYE ÖRNEĞİ

DIŞA AÇIKLIK VE KALKINMA İLİŞKİSİ ( ): TÜRKİYE ÖRNEĞİ DIŞA AÇIKLIK VE KALKINMA İLİŞKİSİ (1968-2003): TÜRKİYE ÖRNEĞİ Bayram GÜNGÖR (*) Serdar KURT (**) Özet: Bu çalışmada, 1968-2003 dönemini kapsayan yıllık verilerle, Türkiye ekonomisinde dışa açıklık ve kalkınma

Detaylı

ZKÜ Sosyal Bilimler Dergisi,Cilt 2, Sayı 3, 2006, s. 71-84 TÜRKİYE DE DÖVİZ KURU REJİMİ, KONVERTİBİLETE, İHRACAT-İTHALAT İLİŞKİSİ (1980-2001) *

ZKÜ Sosyal Bilimler Dergisi,Cilt 2, Sayı 3, 2006, s. 71-84 TÜRKİYE DE DÖVİZ KURU REJİMİ, KONVERTİBİLETE, İHRACAT-İTHALAT İLİŞKİSİ (1980-2001) * ZKÜ Sosyal Bilimler Dergisi,Cilt 2, Sayı 3, 2006, s. 71-84 TÜRKİYE DE DÖVİZ KURU REJİMİ, KONVERTİBİLETE, İHRACAT-İTHALAT İLİŞKİSİ (1980-2001) * Doç.Dr.Salih BARIŞIK Zonguldak Karaelmas Üniversitesi İİBF

Detaylı

Sığır Sayısı, Süt Üretimi ve Süt Fiyatı Arasındaki Uzun Dönem İlişkisinin Belirlenmesi: 1980-2013 Dönemi-Türkiye Örneği

Sığır Sayısı, Süt Üretimi ve Süt Fiyatı Arasındaki Uzun Dönem İlişkisinin Belirlenmesi: 1980-2013 Dönemi-Türkiye Örneği Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi http://dergi.siirt.edu.tr/index.php/ziraat Araştırma Makalesi / Research Article Turk J Agric Res (2014) 1: 196-202 TÜTAD ISSN: 2148-2306 Sığır Sayısı, Süt Üretimi

Detaylı

SESSION 4C: Uluslararası Ticaret II 455

SESSION 4C: Uluslararası Ticaret II 455 SESSION 4C: Uluslararası Ticaret II 455 Kırgızistan da Dış Ticaret ve Yurtdışından Transferlerin Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya Etkisi: ARDL Sınır Testi Yaklaşımı The Effect of Foreign Trade and Remittances

Detaylı

DÖVİZ KURU DIŞ TİCARET İLİŞKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ

DÖVİZ KURU DIŞ TİCARET İLİŞKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Fırat University Journal of Social Science Cilt: 15, Sayı: 2, Sayfa: 219-228, ELAZIĞ-2005 DÖVİZ KURU DIŞ TİCARET İLİŞKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ Exchange Rate Foreign

Detaylı

İHRACAT VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİ: BOOSTRAP PANEL GRANGER NEDENSELLİK TESTİ Nurgün TOPALLI*

İHRACAT VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİ: BOOSTRAP PANEL GRANGER NEDENSELLİK TESTİ Nurgün TOPALLI* İHRACAT VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİ: BOOSTRAP PANEL GRANGER NEDENSELLİK TESTİ Nurgün TOPALLI* Özet: Bu çalışmada Brezilya, Çin, Hindistan, Endonezya, Güney Kore, Filipinler, Malezya, Tayland ve

Detaylı

alphanumeric journal The Journal of Operations Research, Statistics, Econometrics and Management Information Systems

alphanumeric journal The Journal of Operations Research, Statistics, Econometrics and Management Information Systems Available online at www.alphanumericjournal.com alphanumeric journal The Journal of Operations Research, Statistics, Econometrics and Management Information Systems Received: October 18, 2017 Accepted:

Detaylı

İSTANBUL MENKUL KIYMETLER BORSASI NDA HESAPLANAN ENDEKSLER ARASI İLİŞKİLER

İSTANBUL MENKUL KIYMETLER BORSASI NDA HESAPLANAN ENDEKSLER ARASI İLİŞKİLER İSTANBUL MENKUL KIYMETLER BORSASI NDA HESAPLANAN ENDEKSLER ARASI İLİŞKİLER INTRA-INDEX CORRELATIONS CALCULATED IN ISTANBUL STOCK EXCHANGE Bekir ELMAS * Öz Hisse senedi endeksleri, borsada işlem gören hisse

Detaylı

TÜRKİYE DE DÖVİZ KURLARINDAKİ DEĞİŞME İLE ENFLASYON ARASINDAKİ İLİŞKİ (1983-2012)

TÜRKİYE DE DÖVİZ KURLARINDAKİ DEĞİŞME İLE ENFLASYON ARASINDAKİ İLİŞKİ (1983-2012) TÜRKİYE DE DÖVİZ KURLARINDAKİ DEĞİŞME İLE ENFLASYON ARASINDAKİ İLİŞKİ (1983-2012) Öğr. Gör. Emine Türkan AYVAZ GÜVEN Celal Bayar Üniversitesi, Ahmetli MYO Prof.Dr. Doğan UYSAL Celal Bayar Üniversitesi,

Detaylı

The impact of economic crisis on agricultural macroeconmic variables in turkey for the period of

The impact of economic crisis on agricultural macroeconmic variables in turkey for the period of MPRA Munich Personal RePEc Archive The impact of economic crisis on agricultural macroeconmic variables in turkey for the period of 1980-2008. Aktas, Erkan; Tuncer, İsmail and Aydın, Murat Mersin Üniversitesi

Detaylı

REEL DÖVİZ KURU, İTHALAT VE İHRACAT ARASINDAKİ NEDENSELLİK İLİŞKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ

REEL DÖVİZ KURU, İTHALAT VE İHRACAT ARASINDAKİ NEDENSELLİK İLİŞKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ Akdeniz İ.İ.B.F. Dergisi (26) 2013, 190-205 REEL DÖVİZ KURU, İTHALAT VE İHRACAT ARASINDAKİ NEDENSELLİK İLİŞKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ THE CAUSAL RELATIONSHIP AMONG REAL EXCHANGE RATE, IMPORT and EXPORT: THE

Detaylı

PETROL FİYAT RİSKİ VE HİSSE SENEDİ FİYATLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN BELİRLENMESİ: TÜRKİYE DE ENERJİ SEKTÖRÜ ÜZERİNDE BİR UYGULAMA

PETROL FİYAT RİSKİ VE HİSSE SENEDİ FİYATLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN BELİRLENMESİ: TÜRKİYE DE ENERJİ SEKTÖRÜ ÜZERİNDE BİR UYGULAMA Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt: 24, Sayı: 4, 2010 297 PETROL FİYAT RİSKİ VE HİSSE SENEDİ FİYATLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN BELİRLENMESİ: TÜRKİYE DE ENERJİ SEKTÖRÜ ÜZERİNDE BİR

Detaylı

Current Account Deficits Sustainability: The Case Of Turkey

Current Account Deficits Sustainability: The Case Of Turkey MPRA Munich Personal RePEc Archive Current Account Deficits Sustainability: 2001-2011 The Case Of Turkey A Sahbaz Gaziantep University, Department of Economics 15. October 2011 Online at http://mpra.ub.uni-muenchen.de/36294/

Detaylı

PETROL FİYAT RİSKİ VE HİSSE SENEDİ FİYATLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN BELİRLENMESİ: TÜRKİYE DE ENERJİ SEKTÖRÜ ÜZERİNDE BİR UYGULAMA

PETROL FİYAT RİSKİ VE HİSSE SENEDİ FİYATLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN BELİRLENMESİ: TÜRKİYE DE ENERJİ SEKTÖRÜ ÜZERİNDE BİR UYGULAMA Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt: 24, Sayı: 4, 2010 297 PETROL FİYAT RİSKİ VE HİSSE SENEDİ FİYATLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN BELİRLENMESİ: TÜRKİYE DE ENERJİ SEKTÖRÜ ÜZERİNDE BİR

Detaylı

İhracat Ve Ekonomik Büyüme Arasındaki Nedensellik İlişkisi: Rusya Örneği Causality Relationship between Export and Economic Growth: The Case of Russia

İhracat Ve Ekonomik Büyüme Arasındaki Nedensellik İlişkisi: Rusya Örneği Causality Relationship between Export and Economic Growth: The Case of Russia 416 INTERNATIONAL CONFERENCE ON EURASIAN ECONOMIES 2015 İhracat Ve Ekonomik Büyüme Arasındaki Nedensellik İlişkisi: Rusya Örneği Causality Relationship between Export and Economic Growth: The Case of Russia

Detaylı

TURİZM GELİRLERİ VE EKONOMİK BÜYÜME: TÜRKİYE ÖRNEĞİ ( )

TURİZM GELİRLERİ VE EKONOMİK BÜYÜME: TÜRKİYE ÖRNEĞİ ( ) Marmara Sosyal Araştırmalar Dergisi The Journal of Marmara Social Research Sayı 8, Aralık 2015 TURİZM GELİRLERİ VE EKONOMİK BÜYÜME: TÜRKİYE ÖRNEĞİ (1980-2013) ÖZET Yrd. Doç. Dr. Osman Cenk KANCA * Günümüz

Detaylı

TÜRKİYE DE UYGULANAN DÖVİZ KURU SİSTEMLERİNİN DIŞ TİCARET İLE İLİŞKİSİ. The Relationship Between Exchange Rate Systems in Turkey and Foreign Trade

TÜRKİYE DE UYGULANAN DÖVİZ KURU SİSTEMLERİNİN DIŞ TİCARET İLE İLİŞKİSİ. The Relationship Between Exchange Rate Systems in Turkey and Foreign Trade TÜRKİYE DE UYGULANAN DÖVİZ KURU SİSTEMLERİNİN DIŞ TİCARET İLE İLİŞKİSİ The Relationship Between Exchange Rate Systems in Turkey and Foreign Trade Yrd. Doç. Dr. C. Erdem HEPAKTAN Celal Bayar Üniversitesi

Detaylı

No: 2013-15 / 04 Haziran, 2013 EKONOMİ NOTLARI. Gecelik Vadede Kur Takası ve BIST Repo Faizleri Arasındaki İlişki 1

No: 2013-15 / 04 Haziran, 2013 EKONOMİ NOTLARI. Gecelik Vadede Kur Takası ve BIST Repo Faizleri Arasındaki İlişki 1 EKONOMİ NOTLARI Gecelik Vadede Kur Takası ve BIST Repo Faizleri Arasındaki İlişki 1 Doruk Küçüksaraç Özgür Özel Abstract: This note explores the interaction between the overnight currency swap rates (Turkish

Detaylı