LABORATUVAR GÜVENLİK KURALLARI VE GENEL PRENSİPLER. Serpil Demir

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "LABORATUVAR GÜVENLİK KURALLARI VE GENEL PRENSİPLER. Serpil Demir"

Transkript

1 LABORATUVAR GÜVENLİK KURALLARI VE GENEL PRENSİPLER Serpil Demir

2 LABORATUVAR GÜVENLİĞİ Laboratuvarlar işyeri olarak tehlikeli mekanlardır. Bu yerlerde çalışanların, potansiyel tehlikeyi ve acil durumda ne yapacaklarını bilmeleri gerekmektedir. Laboratuvar ortamında çalışanların sağlık ve güvenliği için temel güvenlik kurallarına uyulması büyük önem taşımaktadır. Bu sebeple laboratuvarda çalışanların laboratuvar yapılacak uyarılara uyması gerekmektedir. sorumluları tarafından Laboratuvar güvenliği için; 1.Tehlikeleri fark etmek 2.Gerekli tedbirleri önceden almak Çok önemlidir.! Aşağıda belirtilen laboratuvar çalışma ilkelerine harfi harfine uymak hem analizi yapan kişi için, hem de laboratuvardaki diğer çalışanlar için çok önemlidir.

3 GÜVENLİ ÇALIŞMA Laboratuvarda çalışma kurallarının başında güvenli çalışma gelmektedir. Laboratuvarda alınacak güvenlik önlemlerinin en önemlileri; Tehlike kaynakları hakkında yeterli bilgiye sahip olunması, Herhangi bir nedenle tehlikeli bir durumla karşılaşıldığında yapılacak olan işlemlerin eksiksiz ve yanlışsız uygulanmasıdır. Bu nedenle çalışmaya başlamadan önce; Kullanılacak kimyasal maddelerin özellikleri iyi bilinmeli muhakkak çalışmaya başlamadan önce Malzeme Güvenlik Bilgi Formu (MSDS) incelenmelidir ve çalışmalar sırasında dikkatli olunmalıdır. Araçların kullanım kılavuzları dikkatlice okunarak kullanım kurallarına uyulmalıdır. Araçlardan kaynaklanabilecek tehlikeler hakkında yeterli bilgiye sahip olunmalıdır. Kaza anında uygulanacak ilk yardımın hızlı ve yöntemine uygun olarak yapılması da ayrıca önemlidir.

4 Güvenli Çalışma Laboratuvarda kullanılan tüm tehlikeli kimyasalların listesi oluşturulur. Zarar iletişim kavramının temel araçları, ambalajlanmış maddeler üzerindeki etiketler ve bu maddelerle ilgili detaylı bilgi edinebileceğimiz Malzeme Güvenlik Bilgi Formları dır (MSDS).

5 MATERYAL GÜVENLİK VERİ DÖKÜMANI (MSDS) MSDS ler laboratuvarlarda kullanım için satın alınan kimyasal malzemelerin ürüne özgü, temel bilgi kaynağıdır. Bu MSDS ler laboratuvara satın alınan her kimyasal ile birlikte firmadan istenmelidir. Yahut internetten temin edilmelidir. Güvenlik Bilgi Formlarının amacı laboratuvarda kullanılan kimyasal maddelerle ilgili bilgiye çabuk erişim sağlamaktır.

6 Materyal Güvenlik Veri Dökümanı (MSDS) Güvenlik Bilgi formunun içinde 1. Kimyasal madde/ karışımın adı ve içeriği 2. Üretici firma içeriği 3. Zararlı madde içerikleri 4. Fiziksel ve kimyasal özellikleri 5. Yangın ve patlama bilgileri 6. Sağlığa zararlılık bilgileri 7. İlkyardım bilgileri 8. Depolalama bilgileri 9. Reaktivite ve stabilite bilgileri 10. Dökülme veya sızma olması ile ilgili bilgileri 11. Ekolojik ve toksikolojik özellikler 12. Özel tedbirleri 13. Özel korunma bilgileri 14. Taşıma bilgileri 15. Uzaklaştırma bilgileri 16. Yönetmelikler ile ilgili bilgiler

7 ÖRNEK MSDS

8

9

10

11 1. LABORATUVARA GİRERKEN : 1. Laboratuvara çanta, palto, hırka, mont ve gereksiz malzeme getirilmemelidir. 2. Çalışma alanları 20ºC sıcaklıkta sabit tutulmalıdır. 3. Laboratuvarda çalışırken eldiven, koruyucu gözlük ve maske gibi kişisel koruyucu ekipmanlar beraberinde getirilmeli ve mutlaka kullanılmalıdır. Çalışmaya uygun eldiven ve maske seçimine önem gösterin. Maskeleriniz çalıştığınız kimyasal maddelere göre aktif karbonlu veya filtreli maskeler olabilir. 4.Laboratuvarda mutlaka uzun laboratuvar önlüğü ile önü ilikli olacak şekilde çalışılmalıdır. 5. Saçınız uzun ise mutlaka toplayın veya yanmaz bone içine alın. Takı ve aksesuarlar çıkarılmalıdır. 6. Laboratuvarda kapalı, rahat, düz bir ayakkabı giyilmelidir. 7. Laboratuvar ortamında çalışırken elde kesik, yara ve benzeri durumlar varsa bunların üzeri su geçirmez bir yara bant ile kapatılmalıdır.

12 VÜCUT, GÖVDE VE KARIN BÖLGESİ KORUYUCULARI Laboratuvarda muhakkak önü iliklenmiş önlük giyin!

13 EL VE KOL KORUYUCULARI Laboratuvar ortamında kimyasal malzemelerden korunmak için genel amaçlı nitril eldiven kullanılmalıdır.

14 GÖZ VE YÜZ KORUYUCULARI Gözleri toz, küçük parçacık ve kimyasal maddelerden korumak için genel amaçlı gözlük kullanılmalıdır. Gerekli durumlarda göz çevresini daha iyi saran tam korumalı koruyucu gözlük (dalgıç tipi gözlük) kullanılmalıdır..

15 SOLUNUM SİSTEMİ KORUYUCULARI Ağızı ve burunu, toz ve kimyasal partiküllerden korumak için toz maskeleri takılmalıdır. Ağızı ve burnu gaz ve radyoaktif partiküllerden korumak için gaz filtreli maskeleri takılmalıdır. Uzun süre solunum yapılamayacak laboratuvar ortamlarında çalışırken hava beslemeli solunum cihazları kullanılmalıdır.

16 2. LABORATUVARDA ÇALIŞIRKEN: 1. Laboratuvarda yiyecek, içecek tüketilmemeli ve gıda malzemeleri bulundurulmamalıdır. Laboratuvar ekipmanları bu amaçla kullanılmamalıdır. 2. Çalışırken eller yüze sürülmemeli, ağza herhangi bir şey alınmamalıdır. Laboratuvarda çalışırken ağız yoluyla sıvı çekilmemelidir. Muhakkak otomatik pipet veya puar kullanılmalıdır. 3. Kullanıldıktan sonra her bir eşya, alet veya cihazı belli ve yöntemine uygun bir biçimde temizleyerek yerlerine kaldırmalıyız. Unutmamalıyız ki kirli bir malzeme ile hazırlanan çözeltiler sağlıklı sonuç vermez.

17 2. LABORATUVARDA ÇALIŞIRKEN : 4. Laboratuvarların giriş çıkışı denetlenmeli ve analiz yapılan bölümlere çalışanlar dışında kişilerin girmeleri engellenmelidir. 5. Laboratuvarın faaliyet gösterdiği konulara göre ortaya çıkan atıklar doğrudan alıcı ortama verilmemelidir. Atıklar sınıflarına ayrılarak, atık formu doldurularak ve muhakkak atık kodları belirtilerek Kimyasal Atık Deposuna gönderilmelidir. 6. Lavabolara asla hiçbir atık dökülmemelidir. Kimyasal atık bidonlarında biriktirilerek Kimyasal Atık Deposuna gönderilmelidir.

18 2. LABORATUVARDA ÇALIŞIRKEN : 7. Kimyasal ve kontamine atıklar laboratuvarlarda (her laboratuvarda bulunmaktadır) mavi çember kapaklı bidonlara atılıp, ağzı açık kalmayacak şekilde kapağın yerine oturduğuna dikkat edilerek sıkıca kapatılmalıdır. 8. Sıvı kimyasal bulunduran çatlamış şişeler, altı çıkmış, patlamış ve sızdıran plastik bidonlar atık toplama bidonlarına gelişigüzel atılmamalıdır. (Hidroflorik asit, cam ve metal aşınmasına neden olur) 9. Evsel atıklar kimyasal atık toplama bidonlarına atılmamalıdır.

19 Her Laboratuvarda Bulunmaktadır!

20 2. LABORATUVARDA ÇALIŞIRKEN : 10. Çözeltiler ihtiyaca uygun miktarlarda hazırlanmalıdır. Artan miktar asla geri ana şişesine boşaltılmamalıdır. 11. İşi bitmiş, içinde sıvı bulunan beher, erlen, tüp gibi temizlenecek cam malzemeler lavaboya konulmalı, masa üzerinde bırakılmamalıdır. 12. Çalışmalarda dikkat ve itina ön planda tutulmalıdır. 13. Laboratuvarlarda başkalarının da çalıştığı düşünülerek gürültü yapılmamalıdır. Asla şaka yapılmamalıdır.

21 2. LABORATUVARDA ÇALIŞIRKEN : 14. Laboratuvarda meydana gelen her türlü olay, laboratuvarı yönetenlere anında haber verilmelidir. 15. Laboratuvarı yönetenlerin izni olmadan hiçbir madde ve malzeme laboratuvardan dışarı çıkarılmamalıdır. 16. Katı haldeki maddeler şişelerden daima temiz bir spatül veya kaşıkla alınmalıdır. Aynı kaşık temizlenmeden başka bir madde içine sokulmamalıdır. 17. Sıvı kimyasal bulunan orijinal şişelerin içine asla pipet vs. sokulmamalı kullanacağınız kadarı ayrı bir kaba alınarak içinden alınmalı artan miktar tekrar orijinal şişesine boşaltılmamalıdır.

22 2. LABORATUVARDA ÇALIŞIRKEN : 18. Şişe kapakları hiçbir zaman ağız tarafları alta gelecek şekilde masa üzerine konulmamalıdır (Aksi takdirde, kapak yabancı maddelerle kirleneceği için tekrar şişeye yerleştirilince bu yabancı maddeler şişe içindeki saf madde veya çözelti ile temas edip, onu bozabilir). 19.Şişelerin kapak veya tıpaları değiştirilmemelidir. 20.Çözelti şişelere doldurulurken dörtte bir kadar kısım genişleme payı olarak bırakılmalıdır.

23 2.LABORATUVARDA ÇALIŞIRKEN : 21. Her laboratuvara acil durum planı, laboratuvarda yapılması gerekenler ve yapılmaması gerekenleri içeren ikaz kartonları ile acil durumlarda aranılacak telefon listeleri verilmiştir. Herhangi bir acil durum ile karşılaşıldığında buradaki telefonlar aranılmalıdır ve ikaz kartonlarındaki kurallara harfiyen uyulmalıdır. 22.Bölümümüzde, sekreterliğin önünde, öğrenci laboratuvarında, araştırma laboratuvarlarının bulunduğu giriş katta ve bodrum katında ecza dolapları ve içinde gerekli malzemeler bulunmaktadır. Ayrıca her laboratuvarda kendi istekleri doğrultusunda, ilk yardım için gerekli ilaç ve malzeme bulunan bir dolap ile ilk yardım talimatı bulundurabilir. (Örneğin sargıbezi, yarabantı, flaster, batikon, silverdin, antibiyotikli krem gibi) 23. Yanlışlıklara meydan verilmemesi için çözelti konulan şişelerin muhakkak etiketlenmesi gerekmektedir. Etiketlerin arkası nemlendirilirken asla ağza ve dile sürülmemelidir. 24. Laboratuvarın bir yerinden başka bir yerine kimyasal madde taşırken dikkatli ve güvenli bir şekilde taşınmalıdır. Şişemiz küçük ve hafif bile olsa asla tek elle taşınmamalıdır.

24 ETİKET TEHLİKE SEMBOLLERİ Laboratuvarda kullanılan çeşitli kimyasalların, analiz sırasında birbiriyle karışmasını önlemek ve dikkat edilmesi gereken özelliklerini vurgulamak amacıyla piset üzerine güvenlik sembolleri basılmıştır. 24

25 İKAZ KARTONLARI GÖRÜNÜR YERLERDE ASILI OLMALIDIR.

26 2.LABORATUVARDA ÇALIŞIRKEN : 25. Etiketsiz bir şişeye veya kaba, kimyasal madde konulmamalıdır. Ayrıca boş şişe, erlen veya behere kimyasal bir madde yada çözelti koyulduğu zaman hemen etiketi yapıştırılmalıdır, bütün şişeler etiketli olmalıdır. Üzerinde etiketi olmayan şişelerdeki kimyasal maddeler, deneylerde kesinlikle kullanılmamalıdır. Etiketlerde muhakkak ad, soyad, hazırlanan çözeltinin adı ve tarihi muhakkak yazılmalıdır. 26. Şişelerden sıvı akıtılırken etiket tarafı yukarı gelecek şekilde tutulmalıdır (Aksi halde şişenin ağzından akan damlalar etiketi ve üzerindeki yazıyı bozar. Şişenin ağzında kalan son damlaların da şişenin kendi kapağı ile silinmesi en uygun şekildir). 27. Laboratuvarda, özellikle kilitlenmiş bir yerde yalnız çalışılmamalıdır. Her türlü olasılıklara karşı, tek başına çalışan kişi yapacağı işleri bir başkasına önceden anlatmalı ve sürekli haber vermelidir.

27 4.LABORATUVARDAN ÇIKARKEN 1. Laboratuvar güvenliğini sağlayacak kontroller yapılmalıdır. (Kapatılması gereken cihazları kapatın, fişlerini çekin, cam ve kapıları kapatın, v.b.) gaz vanalarının, su musluklarının vanalarının kapalı olduklarından emin olun. Ayrıca gereksiz ışıklar da söndürülmelidir. 2. Laboratuvar terk edilirken bulaşıkların kalmadığı, tüm kimyasalların güvenlik altına alındığı kontrol edilmelidir. 3. Laboratuvarda oluşan atıklar, kimyasal özelliklerine göre sınıflandırılarak, atık formu doldurularak ve muhakkak atık kodu belirtilerek uzaklaştırılmalıdır. 4. Çalışma bittikten sonra eller sabunlu su ve gerektiğinde antiseptik bir sıvı ile yıkanmalıdır. Ayrıca laboratuvar dışına laboratuvarda kullanılan önlük, eldiven vb. ile çıkılmamalıdır.

28 LABORATUVARLARDA BULUNAN TEHLİKE KAYNAKLARI Kimyasallar Parlayıcı/Patlayıcı maddeler Basınçlı tüpler Gazlar Cam Malzemeler Elektrik Cihazlar

29 3.KİMYASAL KULLANIMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR 1. Çalışma esnasında işin niteliğine uygun Kişisel Koruyucu Donanım kullanmaya dikkat edilmelidir. 2. Zehirli, patlayıcı, yanıcı, toksik, koroziv gibi her türlü tehlike işaretlemelerinin anlamları öğrenilmeli ve tüm kimyasalların üzerinde bulunmasına dikkat edilmeli muhakkak yerinde kullanılmalıdır. 3. Çözelti hazırlanırken kimyasal maddelerin Güvenlik Bilgi Formlarına (MSDS) muhakkak bakılmalı ve belirtilen güvenlik önlemlerine uyulmalıdır.

30 ETİKET TEHLİKE SEMBOLLERİ Etiket 3 çeşit tehlikeyi göstermektedir: Fiziko-kimyasal özelliklerden kaynaklanan tehlikeler İnsan sağlığı için tehlikeler Çevre için tehlikeler Tehlikeli maddenin ismi ; Uygun tehlike uyarısı belirten bir etiket taşıdığından emin olmalıdır. Laboratuvar çalışanları tehlikeli madde ambalajlarının üzerindeki etiketleri koparmamalı ve yazıları okunamaz hale getirmemelidirler. Kimyasal maddeler orijinal kabından ikinci bir kaba aktarılırsa, yeni kap kimyasal kimlik ve tehlike uyarısı bakımından uygun biçimde etiketlenmelidir.

31 Eski etiket ETİKET TEHLİKE SEMBOLLERİ Tehlike ibaresi Risk ve Güvenlik İfadeleri (R-/Sifadeleri) Yeni etiket Uyarı ibaresi Tehlike sembolü Risk Piktogramları Risk ve Önlem Durumları (H-/P- ifadeleri)

32 F: Şiddetli alev alıcı Özelliği: Parlama noktası 21 C nin altında olan kolay alev alan sıvılar ile kolay tutuşan katıları belirtir. Önlem: Çıplak ateşten, kıvılcımdan ve ısı kaynağından uzak tutulmalıdır. F+ : Çok şiddetli alev alıcı Özelliği: Alevlenme noktası O C nin altında, kaynama noktası maksimum 35 C olan sıvılardır. Normal basınç ve oda sıcaklığında havada yanıcı olan gaz ve gaz karışımlarıdır. Önlem: Önlem: Çıplak ateşten, kıvılcımdan ve ısı kaynağından uzak tutulmalıdır. 32

33 O: Oksitleyici (Yükseltgen) Özelliği: Organik peroksitler, herhangi bir yanıcı madde ile temas etmeseler bile patlayıcı özelliğ olan yükseltgen maddelerdir. Diğer yükseltgenler ise, kendileri yanıcı olmasalar bile, oksijen varlığında alav alabilirler. Önlem: Yanıcı maddelerden uzak tutulmalıdır. E: Patlayıcı Özelliği: Ekzotermik olarak reaksiyona giren kimyasallardır. Ateşle yaklaştırıldıklarında patlayabilirler. 33

34 Xn: Zararlı Madde Özelliği: Solunduğunda, yutulduğunda ve deriye temas ettiği durumda sağlığa zarar verebilir. Önlem: İnsan vücuduyla temas önlenmelidir. Xi: Tahriş Edici Madde Özelliği: Aşındırıcı olmamasına rağmen deriyle ani, uzun süreli veya tekrarlı teması iltihaplara yol açabilir. 34

35 T : Zehirli Özelliği: Solunduğunda, yutulduğunda ve deriye temas ettiği durumlarda sağlığa zarar verebilir, hatta öldürücü olabilir. Önlem: İnsan vücuduyla temas engellenmeli, aksi halde tıbbi yardıma başvurulmalıdır. T+ : Çok Zehirli Özelliği: Solunduğunda, yutulduğunda ve deriye temas ettiği durumlarda sağlığa zarar verebilir, hatta öldürücü olabilir. Önlem: İnsan vücuduyla temas engellenmeli, aksi halde tıbbi yardıma başvurulmalıdır. 35

36 N : Çevre için tehlikeli Özelliği: Bu tür maddelerin ortamda bulunması, doğal dengenin değişmesi açısından ekolojik sisteme hemen veya ileride zarar verebilir. Önlem: Risk göz önüne alınarak bu tür maddelerin toprakla veya çevreyle teması engellenmelidir. C: Aşındırıcı (korozif) Özelliği: Canlı dokulara zarar verir. Önlem: Gözleri, deriyi ve kıyafetleri korumak için özel önlemler alınmalıdır. Buharları solunmamalı, aksi halde tıbbi yardıma başvurulmalıdır. 36

37 3.KİMYASAL KULLANIMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR 4. Kimyasal maddeler gelişi güzel birbirine karıştırılmamalıdır. Bazı kimyasal maddeler birbiriyle reaksiyona girerek yangına veya şiddetli patlamalara yol açarlar ya da toksik ürünler oluştururlar. 7.Tüm asitler ve alkaliler sulandırılırken; daima suyun üzerine ve yavaş yavaş dökülmeli, asla tersi yapılmamalıdır. 5. Numuneler, beher ve balon joje gibi kapaksız veya dengesiz kaplarda saklanılmamalıdır. asit 6. Kapaklı ve tıpa ile kapatılmış kaplardaki maddeleri kesinlikle ısıtmayın. Üzerinde ateşe dayanıklı işareti taşımayan kaplarda ısıtma ve kaynatma yapılmamalıdır. su

38 3.KİMYASAL KULLANIMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR 8. Kimyasal maddeler risk gruplarına ve saklama koşullarına göre, havalandırma sistemli ayrı oda, dolap veya depolarda bulundurulmalıdır. Kimyasal maddelerin bulunduğu yerde iş bittikten sonra kilitlenmeli ve anahtarı laboratuvar sorumlusuna verilmelidir. 9. Kimyasal maddeler zeminde ve dolap üstünde saklanmamalıdır. 10. Organik çözücüler ve uçucu sıvılar lavaboya dökülmemelidir.

39 3. KİMYASAL KULLANIMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR 11. Tüp içinde bulunan bir sıvı ısıtılacağı zaman tüpü, üst kısımdan aşağıya doğru yavaş yavaş ısıtın ve tüpü çok hafif şekilde devamlı sallayın. Tüpün ağzını kendinize veya yanınızda çalışan kişiye doğru tutmayın ve asla üzerine eğilip yukarıdan aşağıya doğru bakılmamalıdır. 12. Benzin, eter ve karbon sülfür gibi çok uçucu maddeler ne kadar uzakta olursa olsun açık alev bulunan laboratuvarda kullanılmamalıdır (Eter buharları 5 metre ve hatta daha uzaktaki alevden yanabilir ve o yanan buharlar ateşi taşıyabilir). 13. H 2 SO 4, HNO 3, HCl, HF gibi asitlerle bromür, H 2 S, HCN, klorür gibi zehirli gazlar içeren maddeler ile çeker ocakta çalışılmalıdır.

40 3. KİMYASAL KULLANIMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR 14. Civa herhangi bir şekilde dökülürse vakum kaynağı ya da köpük tipi sentetik süngerlerle toplanmalıdır. Eğer toplanamayacak kadar eser miktarda ise üzerine toz kükürt serpilmeli ve bu yolla sülfür haline getirilerek zararsız hale sokulmalıdır. Zemindeki çatlaklar ve köşe kısımlar kontrol edilmelidir. Termometre kırıklarının civalı kısımları ya da civa artıkları asla çöpe ya da lavaboya atılmamalı, toprağa gömülmemelidir. 15. Civanın ısıtılması ile ortamdaki konsantrasyon 2-3 kat artacağı için ısıtma işlemleri ortama açık bir şekilde yapılmamalıdır 16. Laboratuvar ortamına kimyasal madde ve/veya numune döküldüğü takdirde derhal temizlenmeli, gerektiğinde laboratuvar sorumlusuna durum bildirilmelidir. 17. Kimyasallar taşınırken iki el kullanılmalı, bir el kapaktan sıkıca tutarken, diğeri ile şişenin altından kavranmalıdır. Desikatör taşınırken mutlaka kapak ve ana kısım birlikte tutulmalıdır. Desikatör kapakları ara sıra vazelin ile yağlanmalıdır.

41 3. KİMYASAL KULLANIMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR 18. Gözler, hassas terazide tartma gibi işlemler dışında daima gözlük ile korunmalıdır. Gazlardan dolayı gözlerin herhangi bir tahrişinde buna engel olmak için sık sık gözleri soğuk su ile yıkamak veya bol su akıtmak gereklidir. 19. Boş asit - baz şişeleri su ile çalkalandıktan sonra atılmalıdır 20. Asit dökülen alan baz ile; baz dökülen alan asit ile nötralize edildikten sonra hemen su ile silinmelidir.

42 5. ASİTLER VE ÖZELLİKLERİ Deriye temas ettiğinde, solunduğunda, ağız yoluyla alındığında kuvvetli tahriş edici ve zehirli maddelerdir. Asitler birçok metal kapları, bazı plastik kapları kolayca çözerler. Giysilere bulaştığında yakıcı, delici özellik gösterirler. Bazıları (HCN gibi) zehirlidirler. H 2 SO 4,, HF, HCl gibi asit buharları solunum yolları ve göz mukozasını tahriş ederek aşırı tahribatlara neden olurlar. Halojenler, Ag, Hg, alkali metaller gibi maddelerle temas ettiklerinde ısı açığa çıkaran patlayıcı tepkimeler verirler. Bu nedenle asitlerle çalışırken yukarıda belirtilen özellikler dikkate alınarak çalışılmalıdır.

43 HİDROFLORİK ASİT Hidroflorik asit çözeltileri ve buharı çok tehlikelidir. Buharının solunması ciddi zehirlenmelere yol açarken, cilt ile teması derin yanıklara sebebiyet verebilir. Eğer doku derinliğine nüfuz ederse kemiklerin dekalsifikasyonuna neden olabilir. Bu nedenle çalışan kişinin üzerine döküldüğünde o bölgedeki kıyafet dikkatlice kaldırılır ve dökülen bölge yarım saat bol su ile yıkanır. Gözle teması olduğu zaman körlüğe neden olabilir. O yüzden gözle temas olduğunda hemen bol su ile uzun süre yıkanmalıdır.

44 PERKLORİK ASİT Perklorik asit, HClO 4, suda çözünebilen renksiz bir sıvı olan bir asittir. Sülfürik asit ya da nitrik asit ile kıyaslanabilecek kadar güçlü bir asittir. Perklorik asit (>%70) güçlü oksidandır ve artan sıcaklık ve yanlış kullanımda güçlü patlamaya neden olabilir. Susuz perklorik asit (>%85) oda sıcaklığında bile kararsızdır ve kendiliğinden şiddetle patlayabilir. Oksidan madde ile temasta hemen patlamaya neden olabilir. Yeterli büyüklükteki cam veya seramik kaplarda depolanmalıdır. %70 konsantrasyonda kullanımı tavsiye edilmez. Perklorik asidi; sülfürik asit ve metallerden ayırınız. Perklorik asitin ısıtılması işlemi yalnızca perklorik asite özel çeker ocaklarda gerçekleştirilmelidir. Perklorik asit ve organik kimyasallar aynı çeker ocakta kullanılmamalıdır. Perklorik asit bir yere sıçradığı zaman önce üzerine kum, sodyum bikarbonat veya ikisinin karışımı dökülmelidir. Bekleyip metal veya plastik kaşıkla kazınmalıdır.

45 7. KOROZİF (AŞINDIRICI) MALZEMELER VE ÇALIŞMA ÖZELLİKLERİ asit su Gözlük Eldiven Önlük Ayakkabı Gerekli koruyucu ekipmanları (laboratuvar önlüğü, uygun eldivenler ve sıçramaya karşı emniyet gözlükleri) kullanınız. Sıçrama öngörülen bir tehlikeyse yüz koruyucu maske takılmalıdır. Korozif madde, tehlikeli ve zehirli gazları meydana getirebileceğinden, kullanıcıyı korumak üzere bir çeker ocak altında kullanılmalıdır. Etkin maddeleri yavasça ilave ediniz. Daima suyun uzerine asidi (suyu asite değil!) ekleyiniz. İlave etme sırasında asidi kabın kenarından yavaşça ekleyiniz ve şiddetlice karıştırmayınız. Yavaş yavaş karıştırınız. Korozif maddeler kırılmaz kaplarda aktarılmalıdır. Derişik asitlerin seyreltilmesi sırasında aşırı miktarda ısı açığa çıkacağı için dikkatli olunmalıdır. Bu işlem sırasında kullanılan cam araçta ısınma oluşursa hemen akan su altında soğutulmalıdır.

46 6. BAZLAR VE ÖZELLİKLERİ NaOH, KOH gibi anorganik bazlar ve birçok organik bazın derişik çözeltileri kuvvetli tahriş edici ve aşındırıcı maddelerdir. Bunlarla çalışırken deriye temas etmemesine dikkat edilmelidir. Eğer temas ettiyse kaza anında bol su ile yıkanarak temizlenmeli veya % 1 lik seyreltik asetik asit çözeltisi ile nötrleştirilmelidir.

47 8. OKSİTLEYİCİLER VE ÇALIŞMA ÖZELLİKLERİ Oksitleyicilerin yanında kesinlikle sigara içmeyiniz. Muhafaza kaplarını sızdırmaz bir şekilde kapatınız. Kapları kapatırken mantar ve lastik tıpa kullanmayınız. Cam şişeleri açmadan önce şişe tabanında katıların (kristallerin) ve viskoz sıvıların oluşup oluşmadığına bakınız. Bunlar peroksit oluşumunun göstergeleridir. Oksitleyicilerle çalışırken sürtünme, kırılma ve her türlü darbeden kaçınınız. Bertaraf işlemi süresince oksitleyicileri diğer kimyasal maddelerle karıştırmaktan kaçınınız.

48 9. YANICI SOLVENTLER VE ÇALIŞMA ÖZELLİKLERİ Alev alabilen maddeleri tüm ateşleme kaynaklarından (açık alevler, sıcak yüzeyler, direkt güneş ışığı, kıvılcım) uzak tutunuz. Alev alabilen maddeleri özellikle oksitleyiciler ve toksik kimyasallar gibi tehlike sınıflarından ayrı depolayınız. Alev alabilen gazları oksitleyici gazlardan, uygun bir yanmaz bölme ile arada en az 6 metrelik bir mesafe olacak şekilde ayrı tutunuz. Alev alabilen sıvı maddeleri güvenli konteyner veya dolaplar içinde saklayınız. Aseton Etil Eter Etil Alkol Metanol Dietil eter

49 10. YANICI SOLVENTLERİN KULLANIMI Alev alabilen sıvıları kullanırken eldiven ve emniyet gözlükleri takınız. Alev alabilen ve yanıcı sıvıların karışımlarının parlama noktası; karışımdaki en düşük parlama noktasına sahip sıvınınkine eşit kabul edilir. Alev alabilen sıvı aktarıldığında veya kullanıldığında tüm alev kaynakları ortamdan uzaklaştırılmalıdır. Açık alevler veya sıcak tablalar alev alabilen sıvıları doğrudan ısıtmak için kullanılmamalıdır. Alev alabilen sıvı döküntülerini temizlemede su kullanmayınız. Alev alabilen ve yanıcı sıvıları lavabodan tahliye etmeyiniz.

50 Kimyasalların Riskleri Kimyasallar gibi tehlikeli maddelerin etiketleri, muhakkak tehlike işaretlerine ilaveten ayrıca bu kimyasalların getirdiği riskleri göstermeli ve alınacak tedbirler hakkında bilgi vermelidir. Kimyasalların içerdiği riskler R (risk) cümleleri olarak verilmektedir. Tehlikeli Kimyasallar Yönetmeliğinde tehlikeli madde ve müstahzarların etiketlerinde kullanılacak özel risk durumlarının açık ifadeleri olan R Kodları ve bunların kombinasyonları verilmiştir. 50

51 Kimyasalların Riskleri Risk ibaresi R1 R2 R3 R4 R5 R6 R7 R8 RİSK DURUMLARI Risk ibaresinin açık ifadesi Kuru halde patlayıcıdır Şok, sürtünme, alev ve diğer tutuşturucu kaynakları ile temasında patlama riski Sok, sürtünme, alev ve diger tutusturucu kaynakları ile temasında çok ciddi patlama riski Çok hassas patlayıcı metalik bilesikler olusturur Isıtma patlamaya neden olabilir Hava ile temasta veya havasız ortamda patlayıcıdır Yangına neden olabilir Yanıcı maddelerle temasında yangına neden olabilir 51

52 Kimyasalların Riskleri (devam) RİSK DURUMLARI Risk Risk ibaresinin açık ifadesi ibaresi R14/15 Su ile kolay alevlenebilir gaz olusumuna yol açan siddetli reaksiyon R15/29 Su ile temasında toksik ve kolay alevlenebilir gaz çıkarır R20/21 Solundugunda ve cilt ile temasında saglıga zararlıdır R20/22 Solundugunda ve yutuldugunda saglıga zararlıdır R20/21/22 Solundugunda, cilt ile temasında ve yutuldugunda saglıga zararlıdır R21/22 Cilt ile temasında ve yutuldugunda saglıga zararlıdır R23/24 Solundugunda ve cilt ile temasında toksiktir R23/25 Solundugunda ve yutuldugunda toksiktir 52

53 11. ZARARLI GAZ KULLANILAN ÇALIŞMALARDA GENEL GÜVENLİK ÖNLEMLERİ YANICI REAKTİF RİSK PARLAYICI TOKSİK Normalde zararsız olarak bilinen azot, karbondioksit, argon, helyum gazları bulunduğumuz ortamdaki havayla yer değiştirerek oksijen miktarını normal değerlerin altına düşürürse boğucu madde olabilirler.

54 12. LABORATUVAR CİHAZ VE EKİPMANLARIN KULLANILMASINDA UYULACAK KURALLAR 1. Her laboratuvarın cihaz ve ekipmanları farklı olabilir. Bu cihazlarla ilgili bilgi, çalışmaya başlanılmadan önce laboratuvar sorumlusundan muhakkak öğrenilmelidir. 2. Otoklavı kullanmak isteyen, bana haber verip benim nezaretimde otoklavı kullanmalıdır. 3. Derişik asit, baz ve uçucu çözücülerle çalışılırken zehirli gazların ve buharların solunmaması için çeker ocak kullanılması zorunludur. 4. Çeker ocak kullanımında önce havalandırma çalıştırılmalıdır ve işlem esnasında gözlük kullanılmalıdır. 5. Çeker ocakla çalışılırken kimyasal maddeler çeker ocağın ön kısmından en az 15 cm içeriye konulmalıdır ve çeker ocağın camı mümkün olduğunca kapalı tutulmalıdır.

55 12. LABORATUVAR CİHAZ VE EKİPMANLARIN KULLANILMASINDA UYULACAK KURALLAR 6. Gaz tüplerinin devrilmesini önleyecek şekilde tüpler yerine sabitlenmelidir. 7. Gaz tüpleri tüp taşımak amacıyla tasarlanmış özel taşıyıcılarla taşınmalıdır. 8. Gaz tüplerinin taşıma esnasında veya kullanılmadıklarında kapakları kapalı tutulmalıdır. 9. Gaz tüplerinin bağlantıları laboratuvar teknik elemanlarınca yapılmalı, bağlantı hortumları, regülatörleri vs. günlük kontrol edilmelidir..

56 13. CAM MALZEMELER İLE ÇALIŞIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR Cam laboratuvar malzemeleri saydam, ucuz ve inert olmaları nedeniyle laboratuvarlarda çok kullanılır. Cam malzeme ile ilgili kazalar laboratuvar yaralanmalarının önemli bir nedenidir. Bu kazalar basit birkaç işlemle önlenebilir

57 13. CAM MALZEMELER İLE ÇALIŞIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR Cam malzemeler, kendinize zarar vermeyecek şekilde depolanmalıdır. Hasarlı olanlar uygun biçimde onarılmalı veya laboratuvarlarda bulunan cam malzeme atık kutusuna atılmalıdır. Lastik tıpalar, mantarlar kullanarak cam malzeme ile bağlantı yaparken: Su veya gliserin sürülmesi unutulmamalıdır. Eller kalın eldiven veya bir havluyla korunmalıdır. Cam, çatlamasını engellemek için sıkı ve bitişik durumda tutulmalıdır.

58 13. CAM MALZEMELER İLE ÇALIŞIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR Kırık camla uğraşırken, Parçalar toplanırken eldiven takılmalıdır. Küçük parçalar el ile toplanmak yerine faraşa süpürülmelidir. Kırık camlar, kesinlikle çöp kutusuna atılmamalıdır ve çalışanları yaralanmalardan korumak için, bir mukavva kutu ile ambalajlayıp ağzı sıkıca kapatılarak çöpe atılmalıdır. Sıçrayan cam parçaları, kıymıklar, göz yaralanmalarına ve damar kesilmelerine neden olur. Bu sebeple mutlaka koruyucu gözlük kullanılmalıdır.

59 14. ELEKTRİKLİ CİHAZLARIN KULLANIMI: ELEKTRİK ÇARPMASI Laboratuvarlarda kullanılan ekipmanların birçoğu elektrik ile çalışmaktadır ve bu ekipmanlar yüksek voltajda elektrik çekmektedir. Elektrikli cihaz, kablo ve bağlantı noktalarının olduğu her yerde elektrik çarpması veya yangın tehlikesi vardır. Cihazlar, uygun elektrik bağlantısı ve gerilimi altında çalıştırılmalıdır. Eğer laboratuvarınızda elektrik hattı ile ilgili bir tadilat olduysa, cihazınızı çalıştırmadan önce muhakkak elektrik hattının voltaj kontrolünü yaptırınız. Bölümde 380 volt girişler bulunmaktadır. Fakat tüm cihazlar genellikle 220 volt ile çalışmaktadır. Voltaj belirtilen sınırlar dışında ise, ısınma, cihazın zarar görmesine ve yangına sebep olabilir.

60 15. ELEKTRİKLİ CİHAZLARIN KULLANIMI: ELEKTRİK GÜVENLİĞİ Elektrik kazalarına karşı alınabilecek basit önlemler şunlardır: Elektrik kabloları laboratuvar içerisinde yol üzerinde bırakılmamalıdır. Elektrikle uğraşırken ve cihazlar kullanılmadan önce eller, elektrik düğmeleri ve prizleri kuru olmalıdır Eğer bir ekipman bozulursa, laboratuvar sorumlusuna haber verilmelidir. Kendinize zarar vermemek için sorunu asla kendiniz çözmeye çalışmayın.

61 15. ELEKTRİKLİ CİHAZLARIN KULLANIMI: ELEKTRİK GÜVENLİĞİ Cihazların fişlerinin mümkün olabildiği kadar prize girmesi sağlanmalıdır. Fişin tam olarak prize girmemesi yangına ve elektrik çarpmalarına sebep olur. Cihazlar, patlayıcı maddelere yakın kullanılmamalıdır.

62 16. ZARAR FARKINDALIĞI; Temel Gereklilikler Çalıştığı laboratuvarın çalışma kurallarına uymak Kendisinin ve diğer çalışanların sağlık ve güvenliğini düşünmek Çalıştığı kurum tarafından düzenlenen temel laboratuvar güvenliği eğitimlerine katılmak, verilen eğitimler doğrultusunda verilen görevlerini ve çalışmalarını yerine getirmek Laboratuvarda meydana gelen her türlü kazaları ve yaralanmaları laboratuvar sorumlusuna haber vermek Çalışılmasının güvenli olmadığını düşündüğünüz cihaz ve ekipmanları güvenilir hale getirerek, güvenli bir ortamda çalışılmasını sağlamak, Laboratuvarda çalışılan kimyasalların tehlikeleri hakkında diğer çalışanları bilgilendirmek

63 Laboratuvarda meydana gelebilecek Acil Durumlar Neler Olabilir? Yangın Sabotaj Patlama Doğal afetler Kimyasal maddenin etrafa İlk yardım ve acil yayılması müdahale gerektiren yaralanma, bayılma, kimyasallarla temas, vb. durumlar

64 Acil Durumda Aranacak Numaralar Ambulans: 112 Yangın: 110 Zehirlenme: 114 Zehir Danışma Hattı: Orman Yangın ihbar: 177 Sağlık Danışma: 184 Gaz Arıza: 187 Elektrik Arıza: 186 Su Arıza: 185

65 Acil Durumda Aranacak Koruma ve Güvenlik 6602 Numaralar Beytepe Koruma ve Güvenlik (7/24): Beytepe Gün Hastanesi: 6464 Beytepe Kor.ve Güv.Md Beytepe Nöbetçi Amirligi: saat aranabilir. Beytepe B Nizamiye: saat aranabilir. Beytepe A Nizamiye: saat aranabilir. Hacettepe Hastane: Büyük Acil Bölümüzde yangın ihbar santrali bulunmaktadır. Butonlar giriş katta, 1.katta ve bölüm başkanlığına girişte bulunmaktadır.

66 17. TEHLİKELİ KİMYASAL DÖKÜLME OLMUŞSA; Kirlenen giysi çıkartılmalı, cilt teması olmuşsa kimyasalın etkilediği bölge bol su ile yıkanmalı (15-20 dk). Göze sıçrama olmuşsa, göz kapağı açık olacak şekilde bol su ile veya göz solüsyonu ile yıkanmalı, gerekirse uzmana başvurulmalı. Kimyasal buharları solunduysa, temiz havaya çıkılmalı, gerekirse uzmana başvurulmalı. Daha da acil bir durum söz konusu ise en yakın tıbbi müdahale yerine ulaşılmalı veya acil servis aranmalı. Acil durumlarda söz konusu kimyasalın Güvenlik Bilgi Formu (MSDS) ine bakılarak, ilk yardım için yapılması gereken müdahaleler ve bu kimyasal ile bilinmesi gereken diğer hususlar (potansiyel tehlike durumu, kullanılacak kişisel koruyucu donanımlar, bertaraf) okunmalı. Diğer çalışanlar durum ile ilgili uyarılmalı.

67 Göze sıçraması halinde gözler derhal bol su ile, gerekirse zorla açarak yıkamalı ve hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

68 Arş. Lab. 12 Girişi

69 Arş. Lab. 6 Girişi

70 Arş. Lab. 14 Girişi

71 Öğrenci Laboratuvarı Öğrenci Laboratuvarı

72 Öğrenci Laboratuvarı

73 Öğrenci Laboratuvarı Önü

74 18. ETKİLENEN ORTAM VE ÇEVRE Kaza (dökülme, kırılma, sızma vb) bölgesi kontrol altına alınarak kimyasalın başka alana taşınması engellenmeli. Dökülen, kırılan vb. kimyasal 5 litreden fazla ise ya da çok tehlikeli bir madde ise dökülen alan boşaltılmalı Dökülen bölgenin çevresi uygun Absorban madde (asit, alkali veya nötr) ile sarılarak kimyasalın dağılması önlenmeli (Absorban kullanım talimatına göre). Bu işlem sırasında kimyasala ait Güvenlik Bilgi Formunda belirtilen kişisel koruyucu donanımlar kullanılmalı. Üzerine dökülen absorban madde kimyasalı iyice çektiğinde süpürge ve faraş yardımıyla katı atık, kimyasal atık torbasına toplanmalı ve uygun bir sünger yardımı ile kalıntılar uzaklaştırılmalı. Katı atık haline gelen ve kimyasalı emmiş olan absorban madde Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliğindeki atık bertaraf etme kurallarına göre uzaklaştırılmalıdır. Olay ilgili yöneticiye bildirilmelidir.

75 19. YANGIN ÇIKMASI DURUMUNDA MÜDAHALE Yangın Anında Yapılacaklar; Telaşlanmayınız, yangını çevrenize ve sorumlu kişilere duyurunuz (Yangın butonları ile) İtfaiyeye haber veriniz Adresi en kısa ve en doğru şekilde bildiriniz. Yangının cinsini bildiriniz. (Bina, baca, akaryakıt, elektrik motorlu araç, kimyasal madde vb.) İtfaiye gelinceye kadar yangını söndürmek için eldeki mevcut araç ve gereçlerden faydalanmaya çalışınız. Yangının yayılmasını önlemek için kapı ve pencereleri kapatınız, yanıcı maddeleri uzaklaştırınız. Önce canlıları, sonra da kıymetli evrak, eşya ve malzemeyi kurtarınız. Bunları yaparken kendinizi ve başkalarını riske atmayınız. Yangın söndürme ekipleri ve itfaiye geldikten sonra onların emrine giriniz. Hasta ve yaralılara ilkyardımı yapınız, zemine ulaşmamış asansörler ve yangın motopompları haricindeki elektriği kesiniz.

76 İLKYARDIM TALİMATI İLKYARDIMIN GENEL MAKSADI Ani olarak hastalanan veya kazaya uğrayan kimseye tıbbi tedavisi yapılana kadar kaza yerinde anında yapılan, hayat kurtarmaya yönelik uygulamalara ilk yardım diyebiliriz. İşyerinde herhangi bir sebeple kazaya uğrayan kişi veya kişilerin; durumlarının daha kötü bir hal almasını önlemek üzere yapılan ilk işlemlerin tümü bu tanıma girer. İlk yardımın amaçlarını aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz.

77 İLKYARDIM TALİMATI İLKYARDIMIN GENEL MAKSADI İlk yardımın amacı hasta veya yaralıyı tedavi etmek değil, kişinin durumunun daha kötüye gitmesini önlemektir. İlk yardımda gerekli müdahaleler yapılırken hasta veya yaralıya zarar vermemek gerekir. Acil tedavi; ilaçla veya başka tedavi amaçlı işlemler ilk yardımın konusu dışındadır. İlk yardımda öncelikle acil bakım sağlanır.

78 İLKYARDIMDA YAPILACAK İLK İŞLEMLER Kişi veya kişiler tehlike kaynağından uzaklaştırılmalıdır. Hasta veya yaralılar mümkünse az hareket ettirilmelidir. Hasta veya yaralının solunumu kontrol edilmeli, gerekirse suni solunum yapılmalıdır. Yardım çağırılırken doğru ve tam bilgi verilmelidir. Yaralıya ilk bakım sağlanırken; Yaralının kimliği saptanmalıdır. Hastanın genel görünümü, davranışları deri rengi, gözlerinin durumu not edilmelidir. Ağız çevresinde ezilme, leke olup olmadığına bakılmalıdır. Nefesi kontrol edilmelidir. Yaralının boğazı kontrol edilmeli, hava yolu uygun bir biçimde temizlenmelidir.

79 İLKYARDIM ÇEŞİTLERİ SOLUNUMU SAĞLAMAK İÇİN İLKYARDIM Duman boğulması, Gaz zehirlenmesi, Elektrik çarpması, Kalp yetmezliği, gibi durumlarda solunum durmuşsa ilk yardım olarak solunumu sağlamak gerekir. Zira oksijensiz geçen her dakika ölümü yaklaştırır. Yapılacak ilk yardım ağızdan ağıza solunumu uygulamaktır. Ağızda görülen yabancı cisimler uzaklaştırılır.

80 YANMALARDA İLK YARDIM Kimyasal yanıklarda; yanan bölgedeki giysiler çıkarılarak, kimyasal maddenin deriyle teması kesilir. Yanan bölge bol, tazyiksiz akan suyla, en az dk. yıkanır, yaraya merhem sprey vb. bir uygulama yapılmamalıdır. Derhal yanmaya neden olan maddenin MSDS ne bakılmalıdır. Isı ile oluşan yanıklarda; yanık çok yaygın değilse yanan bölge en az 20 dk. tazyiksiz ve bol soğuk su altında tutulur. Su toplayan yerler patlatılmaz Yangın söz konusuysa yanan yer veya kişinin üzeri hava ile teması kesecek battaniye gibi herhangi bir şeyle kapatılmalıdır.

81 SOLUMA SONUCU YAŞANAN ZEHİRLENMELERDE İLK YARDIM Bulunulan alan boşaltılıp, yaralının temiz hava alması sağlanmalıdır. Sağlık kuruluşu ile temasa geçilmelidir. Nefes alma durduğu (nefes sesi duyulmaması, göğüste hareket görülmemesi ve değişen cilt rengi) anda tıbbi yardım alana kadar geçen süre içinde ağızdan ağza veya ağızdan buruna suni teneffüs yapılmalıdır. Krom, brom, HCl vb. gibi kimyasalların buharları doğrudan solunduğunda zehirlenmelere yol açar. Bu durumda hemen sağlık kuruluşuna haber verilmeli ve hekim gelinceye kadar tam bir dinlenme ve açık hava sağlanmalıdır.

82 ELEKTRİK ŞOKU İÇİN İLK YARDIM Hasta elektrikle yüklü olduğundan yaklaşmadan önce ana kaynaktan akım kesilmeli veya fiş prizden çıkarılmalıdır. Bu yapılamıyorsa yalıtkan bir maddeyle (tahta, plastik vb.) lastik çizme ya da eldivenle kişinin elektrikle teması engellenir. Elektrik ile temas kesildikten sonra hasta ya da yaralının solunum yolu açıklığı ve solunumu değerlendirilmelidir. Hasta ya da yaralının bilinci açık ve kendini iyi hissediyorsa bile tıbbi yardım istenir

83 Teşekkürler.

GÜZ DÖNEMİ 1. HAFTA GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ BİYOLOJİ BÖLÜMÜ

GÜZ DÖNEMİ 1. HAFTA GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ BİYOLOJİ BÖLÜMÜ MOLEKÜLER BİYOLOJİ LABORATUVARI 2014-2015 GÜZ DÖNEMİ 1. HAFTA GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ BİYOLOJİ BÖLÜMÜ MOLEKÜLER BİYOLOJİ NEDİR? 2 Biyokimya Genetik MOLEKÜLER BİYOLOJİ Botanik Mikrobiyoloji Zooloji

Detaylı

GENEL LABORATUVAR TALİMATLARI

GENEL LABORATUVAR TALİMATLARI 1- Fizik, kimya ve biyoloji veya diğer laboratuvarlar bölümleri ayrı birimler halinde planlanmalıdır. 2- Laboratuvarlar yapılan analizin özelliğine uygun bir şekilde planlanmalı ve çalışmalıdır. 3- Laboratuvara

Detaylı

Laboratuvar Güvenlik Kuralları

Laboratuvar Güvenlik Kuralları Laboratuvar Güvenlik Kuralları Laboratuvar Güvenliği Niçin Önemli? Laboratuvarlar iş yeri olarak tehlikeli mekanlar sayılır. Bu nedenle çalışanların, potansiyel tehlikeyi ve acil durumlarda ne yapacaklarını

Detaylı

MOLEKÜLER BİYOLOJİ LABORATUVARI

MOLEKÜLER BİYOLOJİ LABORATUVARI 2014-2015 GÜZ DÖNEMİ MOLEKÜLER BİYOLOJİ LABORATUVARI 1.HAFTA DERS NOTLARI GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ BİYOLOJİ BÖLÜMÜ I. MOLEKÜLER BİYOLOJİ NEDİR? Moleküler biyoloji, canlılardaki olayları moleküler

Detaylı

ODTÜ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ LABORATUVAR GÜVENLİĞİ VE ÇALIŞMA KURALLARI

ODTÜ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ LABORATUVAR GÜVENLİĞİ VE ÇALIŞMA KURALLARI ODTÜ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ LABORATUVAR GÜVENLİĞİ VE ÇALIŞMA KURALLARI Teknik Personel Dr. Melek Özdemir Mehmet Hamgül Esra Gül BU SUNUMUN AMACI; ODTÜ Çevre Mühendisliği Laboratuvarları genel işleyiş

Detaylı

LABORATUVAR GÜVENLİK KURALLARI

LABORATUVAR GÜVENLİK KURALLARI LABORATUVAR GÜVENLİK KURALLARI Giriş Korunma ve güvenlik kuralları tehlikeyi azaltmak amacıyla oluşturulmuştur. Fakat bu kuralların izlenmesi ve uygulanması güvenliğinizi garanti etmez. Ancak, temel kurallara

Detaylı

Laboratuvarda Çalışma Kuralları, Güvenlik ve İlkyardım. Doç. Dr. Ömer KOZ

Laboratuvarda Çalışma Kuralları, Güvenlik ve İlkyardım. Doç. Dr. Ömer KOZ Laboratuvarda Çalışma Kuralları, Güvenlik ve İlkyardım Doç. Dr. Ömer KOZ LABORATUVAR GÜVENLİĞİ Kimya Laboratuvarı çalışma alanı olarak tehlikeli bir çevredir. Yeterli guvenlik onlemlerinin alinmasi ve

Detaylı

Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı

Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde/Müstahzar, Kimyasalın /Malzemenin Tanıtılması Ürün Adı : CAS No : 71-36-3 Kullanım alanları : N-Butanol ağırlıklı olarak boya ve

Detaylı

TEHLİKELİ MADDE VE MÜSTAHZARLARIN ETİKETLENMESİNDE KULLANILACAK TEHLİKE SEMBOL VE İŞARETLERİ

TEHLİKELİ MADDE VE MÜSTAHZARLARIN ETİKETLENMESİNDE KULLANILACAK TEHLİKE SEMBOL VE İŞARETLERİ EKIV TEHLİKELİ MADDE VE MÜSTAHZARLARIN ETİKETLENMESİNDE KULLANILACAK TEHLİKE SEMBOL VE İŞARETLERİ TEHLİKE ÖZELLİĞİ İŞARETİ SEMBOLÜ (Turuncu zemin üzerine siyah baskı) PATLAYICI E OKSİTLEYİCİ O ALEVLENİR

Detaylı

Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı

Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde/Müstahzar, Kimyasalın /Malzemenin Tanıtılması Ürün Adı : CAS No : 57-55-6 Kullanım alanları : Polyester üretiminde, kozmetik sanayisinde,

Detaylı

Laboratuvara Giriş. Adnan Menderes Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü TBT 109 Muavviz Ayvaz (Yrd. Doç. Dr.)

Laboratuvara Giriş. Adnan Menderes Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü TBT 109 Muavviz Ayvaz (Yrd. Doç. Dr.) ADÜ Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Laboratuvara Giriş Adnan Menderes Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü TBT 109 Muavviz Ayvaz (Yrd. Doç. Dr.) 4. Hafta (10.10.2013) Derslik B301 1 BİLİM Araştırmacı

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU

ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU Sayfa 1/7 ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU Düzenlenme tarihi: 26.09.2007 1 Ürün ve firma tanıtımı Ürün adı: DONA KLOR 90 Ürünün uygulama alanı: Havuz Kimyasalı Üretici/Tedarikçi:UKM Uğur Kimya Makina Bilgi merkezi:

Detaylı

Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı

Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde/Müstahzar, Kimyasalın /Malzemenin Tanıtılması Ürün Adı : CAS No : 75-09-2 Kullanım alanları : Plastik sanayisinde, kimyasal ürünlerin

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usul ve Esaslarına (11 / 03 / 2002 24692) göre hazırlanmıştır. 1. Madde / Müstahzar ve Şirket/ İş Sahibinin Tanımı: Ürünün Ticari İsmi : VP INOX Ürün Kodu

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU (MGBF)

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU (MGBF) 1. ŞİRKET/İŞ SAHİBİNİN TANIMI Ürünü Tanıtıcı Bilgiler Ürün Kodu 1503 Ürün Adı INTERFLEX PRIMER (A Bileşeni) Tanımlama/ Kullanım MGBF Düzenleyen Hakkında Bilgiler Acil Durum telefon numarası İKİ BİLEŞENLİ,

Detaylı

: NESTA MATİK GÜVENLİK BİLGİ FORMU

: NESTA MATİK GÜVENLİK BİLGİ FORMU 1- Madde/Müstahzar ve Şirket / İş Sahibinin Tanıtımı Ürün Adı : Ürün Kodu : AK10008 Kullanım Alanı : Endüstriyel temizlik malzemesi, bulaşık makinesi deterjanı Üretici Firma : ACAR KİMYA - HALİT ACAR Adres

Detaylı

Risk Durumu ve Güvenlik Tavsiyeleri (Risk ve Güvenlik Cümleleri)

Risk Durumu ve Güvenlik Tavsiyeleri (Risk ve Güvenlik Cümleleri) Risk Durumu ve Güvenlik Tavsiyeleri (Risk ve Güvenlik Cümleleri) Risk ve güvenlik cümleleri (cümlecikleri), kimyasal madde ambalajlarının üzerinde ilgili kimyasal hakkında risk ve güvenlik bilgilerini

Detaylı

İş Sağlığı ve Güvenliğinde Güncel Uygulamalar. Kimya Laboratuvarlarında İSG Uygulamaları EZGİ ALKAN

İş Sağlığı ve Güvenliğinde Güncel Uygulamalar. Kimya Laboratuvarlarında İSG Uygulamaları EZGİ ALKAN İş Sağlığı ve Güvenliğinde Güncel Uygulamalar Kimya Laboratuvarlarında İSG Uygulamaları EZGİ ALKAN Kimya Laboratuvarları Kimya laboratuvarlarında bir tehlike kaynağı daima bulunabilir. Tehlikeleri azaltmak

Detaylı

Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı

Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde/Müstahzar, Kimyasalın /Malzemenin Tanıtılması Ürün : CAS No : 141-78-6 Kullanım alanları : Çözücü ve seyreltici olarak kullanım alanı

Detaylı

Genel Kimya Laboratuvarı I-II

Genel Kimya Laboratuvarı I-II Genel Kimya Laboratuvarı I-II Prof. Dr. Kemal DOYMUŞ Arş. Gör. Seda OKUMUŞ Editör: Prof. Dr. Kemal DOYMUŞ - Arş. Gör. Seda OKUMUŞ GENEL KİMYA LABORATUVARI I-II ISBN 978-605-318-458-4 DOI 10.14527/9786053184584

Detaylı

2. LABORATUVAR GÜVENLİK KURALLARI VE GENEL PRENSİPLER

2. LABORATUVAR GÜVENLİK KURALLARI VE GENEL PRENSİPLER 2. LABORATUVAR GÜVENLİK KURALLARI VE GENEL PRENSİPLER 2.1. Laboratuvara Girerken Laboratuvar güvenlik kuralları ve genel prensipleriyle ilgili eğitim alın ve gerekli yeterliliği kazanın. Acil durumlarda

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU BLUESTEAM A 12

GÜVENLİK BİLGİ FORMU BLUESTEAM A 12 Sayfa No : 1/5 1. KİMYASAL MADDE VEYA ÜRÜNÜN VE FİRMANIN TANITIMI 1.1 Madde veya Ürünün Tanıtılması Ürün Adı : Kimyasal Adı : Organik kimyasallar karışımı CAS No : EINECS No : Kullanım Alanları : Kazan

Detaylı

ODTÜ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ LABORATUVAR GÜVENLİĞİ VE ÇALIŞMA KURALLARI LABORATUVARLARDA UYULMASI GEREKEN GENEL KURALLAR

ODTÜ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ LABORATUVAR GÜVENLİĞİ VE ÇALIŞMA KURALLARI LABORATUVARLARDA UYULMASI GEREKEN GENEL KURALLAR ODTÜ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ LABORATUVAR GÜVENLİĞİ VE ÇALIŞMA KURALLARI LABORATUVARLARDA UYULMASI GEREKEN GENEL KURALLAR 1. Laboratuvarın ciddi çalışma yapılan bir ortam olduğu hiçbir zaman akıldan çıkarılmamalı

Detaylı

Madde/Müstahzar Adı : NATURA A1 AKRİLİK Hazırlama Tarihi : 09.08..2005 Yeni Düzenleme Tarihi : - Kaçıncı Düzenleme Olduğu : 00

Madde/Müstahzar Adı : NATURA A1 AKRİLİK Hazırlama Tarihi : 09.08..2005 Yeni Düzenleme Tarihi : - Kaçıncı Düzenleme Olduğu : 00 Form No : B-350 Sayfa No : 1/ 6 1. MADDE/MÜHTAHZAR VE ŞİRKET/İŞ SAHİBİNİN TANITIMI 1.1. Madde/Mühtahzarın Tanıtılması : NATURA A1 AKRİLİK Su bazlı akrilik dış cephe boyası 1.2. Madde/Mühtahzarın Kullanımı

Detaylı

TEHLİKELİ MADDE YÖNETİM PROSEDÜRÜ. KOD:STK.PR.02 Y. Tarihi: 31.05.2013 Sayfa No: 5/5 Rev. T.:15.07.2013 Rev. No: 01

TEHLİKELİ MADDE YÖNETİM PROSEDÜRÜ. KOD:STK.PR.02 Y. Tarihi: 31.05.2013 Sayfa No: 5/5 Rev. T.:15.07.2013 Rev. No: 01 1. AMAÇ: Tehlikeli Maddelerin Güvenli Taşınması, Depolanması, Kullanılması, Dökülmesi ile Tehlikeli Maddelere Maruz Kalınması Durumunda yapılması Gerekenler ve Eğitimi İçin Standart Bir Yöntem Belirlemektir.

Detaylı

Madde/Müstahzar Adı : NATURA TRANSFER Tarihi : 12.09..2005 ASTARI Yeni Düzenleme Tarihi : - Kaçıncı Düzenleme Olduğu : 00

Madde/Müstahzar Adı : NATURA TRANSFER Tarihi : 12.09..2005 ASTARI Yeni Düzenleme Tarihi : - Kaçıncı Düzenleme Olduğu : 00 Form No : B-592 Sayfa No : 1/ 7 1. MADDE/MÜHTAHZAR VE ŞİRKET/İŞ SAHİBİNİN TANITIMI 1.1. Madde/Mühtahzarın Tanıtılması : NATURA TRANSFER ASTARI 1.2. Madde/Mühtahzarın Kullanımı : Su bazlı, akrilik dönüşüm

Detaylı

TÜRKİYE EŞLEŞTİRME. Tehlikeli Mal Taşımacılığı Konusunda Destek Ankara 2014 Taşıma sırasında evraklar. Yazılı talimatlar.

TÜRKİYE EŞLEŞTİRME. Tehlikeli Mal Taşımacılığı Konusunda Destek Ankara 2014 Taşıma sırasında evraklar. Yazılı talimatlar. TÜRKİYE EŞLEŞTİRME Tehlikeli Mal Taşımacılığı Konusunda Destek Ankara 2014 Taşıma sırasında evraklar Yazılı talimatlar SÜRÜCÜ İÇİN YAZILI TALİMATLAR SÜRÜCÜ TARAFINDAN ANŞILACAK BİR DİLDE TAŞIMACILIĞIN

Detaylı

Ürün Güvenlik Bilgi Formu Ante Bulaşık Makinası Parlatıcısı

Ürün Güvenlik Bilgi Formu Ante Bulaşık Makinası Parlatıcısı Sayfa No : 1/4 Bölüm 1. Madde / Müstahzar ve Şirket / İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde / Müstahzar Tanıtılması Ürün Adı : Kimyasal Aile : Karışım CAS No : - 1.2. Madde / Müstahzarın Kullanımı Bulaşık makinaları

Detaylı

01. Madde / Preparat ve Şirket / İş Sahibinin Tanımı

01. Madde / Preparat ve Şirket / İş Sahibinin Tanımı 01. Madde / Preparat ve Şirket / İş Sahibinin Tanımı Ürün Adı/ Kodu : Hydra M841 Kimyasal Adı : - Kullanım Alanları : Kazan Sistemleri İçin Sülfit Bazlı Oksijen Tutucu Üretici Firma : Agora Kimya Sanayi

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usul ve Esaslarına (11 / 03 / 2002 24692) göre hazırlanmıştır. 1. Madde / Müstahzar ve Şirket/ İş Sahibinin Tanımı: Ürünün Ticari İsmi : VP BOOSTER ENZİMLİ

Detaylı

Ek-5 TEHLİKELİ MADDE VE MÜSTAHZARLARA İLİŞKİN ÖZEL RİSK İBARELERİ. Şok, sürtünme, alev ve diğer tutuşturucu kaynakları ile temasında patlama riski.

Ek-5 TEHLİKELİ MADDE VE MÜSTAHZARLARA İLİŞKİN ÖZEL RİSK İBARELERİ. Şok, sürtünme, alev ve diğer tutuşturucu kaynakları ile temasında patlama riski. Ek-5 TEHLİKELİ MADDE VE MÜSTAHZARLARA İLİŞKİN ÖZEL RİSK İBARELERİ Risk İbaresi Risk İbaresinin Açık İfadesi R 1 R 2 R 3 R 4 R 5 R 6 R 7 R 8 R 9 R 10 R 11 R 12 R 14 R 15 R 16 R 17 R 18 R 19 R 20 R 21 R

Detaylı

Erciyes Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Gıda Analizleri ve Teknolojisi Laboratuvar Föyü Sayfa 1

Erciyes Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Gıda Analizleri ve Teknolojisi Laboratuvar Föyü Sayfa 1 LABORATUVAR KURALLARI VE ÇÖZELTİ HAZIRLAMA LABORATUVAR KURALLARI 1. Laboratuvar çalışmaları sırasında elbiselerin özellikle yakıcı ve tehlikeli maddelerden korunması için laboratuara önlükle gelinmelidir.

Detaylı

Malzeme Güvenlik Bilgi Formu

Malzeme Güvenlik Bilgi Formu Malzeme Güvenlik Bilgi Formu İlk yayın tarihi: 11.05.2004 Güncelleme tarihi: 20.01.2007 Sayfa 1 / 5 1. Madde/Müstahzar ve Şirket Bilgileri 1.1. Ticari adı Baumit Porfix Yapıştırma Harcı 1.2. Kullanımı

Detaylı

Madde/Müstahzar Adı : POLIROAD SU BAZLI YOL ÇİZGİ BOYASI Hazırlama Tarihi : 09.07..2009 Yeni Düzenleme Tarihi : - Kaçıncı Düzenleme Olduğu : 00

Madde/Müstahzar Adı : POLIROAD SU BAZLI YOL ÇİZGİ BOYASI Hazırlama Tarihi : 09.07..2009 Yeni Düzenleme Tarihi : - Kaçıncı Düzenleme Olduğu : 00 Form No : B-649 Sayfa No : 1/ 7 1. MADDE/MÜHTAHZAR VE ŞİRKET/İŞ SAHİBİNİN TANITIMI 1.1. Madde/Mühtahzarın Tanıtılması : Poliroad Su Bazlı Yol Çizgi Boyası 1.2. Madde/Mühtahzarın Kullanımı : Su bazlı yolçizgi

Detaylı

1. ÜRÜN VE FİRMA TANITIMI KİMYASAL ADI SODYUM HİPOKLORİT KAPALI FORMULÜ NaOCl TİCARİ ADI HYPO

1. ÜRÜN VE FİRMA TANITIMI KİMYASAL ADI SODYUM HİPOKLORİT KAPALI FORMULÜ NaOCl TİCARİ ADI HYPO 1. VE FİRMA TANITIMI KİMYASAL ADI SODYUM HİPOKLORİT KAPALI FORMULÜ NaOCl TİCARİ ADI HYPO KULLANIM ALANI Textil ağartılması, ev ve çamaşırhanelerde beyazlatıcı olarak, su klorlanması ve genel dezenfektasyon

Detaylı

01. Madde / Preparat ve Şirket / İş Sahibinin Tanımı

01. Madde / Preparat ve Şirket / İş Sahibinin Tanımı 01. Madde / Preparat ve Şirket / İş Sahibinin Tanımı Ürün Adı/ Kodu : Hydra M885 Kimyasal Adı : - Kullanım Alanları : Ters Ozmos Sistemleri İçin Alkali Membran Temizleyici Üretici Firma : Agora Kimya Sanayi

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU (MGBF)

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU (MGBF) 1. ŞİRKET/İŞ SAHİBİNİN TANIMI MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU (MGBF) Ürünü Tanıtıcı Bilgiler Ürün Kodu 2302 Ürün Adı EPOLEVEL (A Bileşeni) ÜÇ BİLEŞENLİ, SOLVENT İÇERMEYEN, KENDİ YÜZEYİNİ DÜZELTEN Tanımlama/

Detaylı

: NF 62 PLASTISOL FLOK TUTKALI

: NF 62 PLASTISOL FLOK TUTKALI 1. ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Sayfa : 1/5 Ticari İsmi Kullanım Alanı : : Endüstriyel Tekstil Baskı Uygulamaları Firma Adı : Anadolu Kimya San.Tic.Ltd.Şti. Firma Adresi : Akçaburgaz Mah. 109. Sokak No: 8-12 Esenyurt

Detaylı

ÜRÜN ADI % AĞIRLIK CAS NO EINECS NO META-KSİLEN 20.0 108-38-3 203-576-3 MICROCRYSTALLINE 20.0 14808-60-7 238-878-4 SILICA

ÜRÜN ADI % AĞIRLIK CAS NO EINECS NO META-KSİLEN 20.0 108-38-3 203-576-3 MICROCRYSTALLINE 20.0 14808-60-7 238-878-4 SILICA Yayınlama Tarihi 21.06.2014 Form No 07FRC027 Revizyon No 0 Revizyon Tarihi - 1- Madde Mustahzar ve Şirket /İş Sahibinin Tanımı Ürün Adı Firma Adı AKİŞ BOYA SAN VE TİC AŞ Ali Osman Sönmez cad.no.4 Bursa-TURKEY

Detaylı

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ UYARI LEVHALARI KATALOĞU

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ UYARI LEVHALARI KATALOĞU MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ UYARI LEVHALARI KATALOĞU Levha No Levha Temsili Resim Levha Boyutları (cm) Yükseklik x En UL-001 Makine, Alet ve Malzemelerinizi Özenli Kullanınız UL-002 Dikkat Tüpleri Bağlı Tut

Detaylı

FİBRO GEL YayınTarihi: 01.08.2009

FİBRO GEL YayınTarihi: 01.08.2009 1. ÜRÜN ve ŞİRKET TANITIMI Ürün Adı : Kullanım Amacı : İnsektisit Kimyasal Grubu : phenylpyrazole Üretici ve Ruhsat Sahibi: Koru -San Çevre Koruma Kimyasalları San.ve Tic.Ltd.Şti Adres: : 104.Cadde No:138

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usul ve Esaslarına (11 / 03 / 2002 24692) göre hazırlanmıştır. 1. Madde / Müstahzar ve Şirket/ İş Sahibinin Tanımı: Ürünün Ticari İsmi : VP CRYSTAL Ürün

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usul ve Esaslarına (11 / 03 / 2002 24692) göre hazırlanmıştır. 1. Madde / Müstahzar ve Şirket/ İş Sahibinin Tanımı: Ürünün Ticari İsmi : VP AC Ürün Kodu

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU DEMİR-3-KLORÜR SOLÜSYON GBF NO : 200-011 TARİH : EYLÜL 98 CAS NO: 7705-08-0 1-) KİMYASAL MADDE VEYA ÜRÜNÜN VE FİRMANIN TANIMI

GÜVENLİK BİLGİ FORMU DEMİR-3-KLORÜR SOLÜSYON GBF NO : 200-011 TARİH : EYLÜL 98 CAS NO: 7705-08-0 1-) KİMYASAL MADDE VEYA ÜRÜNÜN VE FİRMANIN TANIMI 1-) KİMYASAL MADDE VEYA ÜRÜNÜN VE FİRMANIN TANIMI Ürün adı : Demir-3-Klorür Solüsyon Formulü : FeCl 3 2-) KİMYASAL BİLEŞİMİ Maddenin kimyasal adı : Demir-3-klorür (FeCl 3 ) Sinonimleri : Demir (III) Klorür

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİSİ SURFECOPLUS. SurfecoPlus

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİSİ SURFECOPLUS. SurfecoPlus 1. ÜRÜN VE ŞİRKET TANIMLAMASI 1.1 ÜRÜN TANITIMI Ürün Adı Ürünün Kimyasal Ailesi SurfecoPlus Polialkilenoksit Modifiye Heptametiltrisiloksan 1.2 ÜRÜNÜN KULLANIMI Yüzey gerilimi düşürücü ajan 1.3 FİRMA BİLGİLERİ

Detaylı

BİTKİ DOKU KÜLTÜRLERİ UYGULAMA. Yrd. Doç. Dr. Hüseyin UYSAL Adnan Menderes Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü 2. Ders

BİTKİ DOKU KÜLTÜRLERİ UYGULAMA. Yrd. Doç. Dr. Hüseyin UYSAL Adnan Menderes Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü 2. Ders BİTKİ DOKU KÜLTÜRLERİ UYGULAMA Yrd. Doç. Dr. Hüseyin UYSAL Adnan Menderes Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü 2. Ders MATERYAL GÜVENLİK BİLGİ FORMU (MSDS) Güvenlik Bilgi Formlarının amacı kullanılan

Detaylı

: Telefon : +90 212 875 77 50 (3 hat) Fax : +90 212 875 08 22 web : www.anadolukimya.com e-mail : info@anadolukimya.com

: Telefon : +90 212 875 77 50 (3 hat) Fax : +90 212 875 08 22 web : www.anadolukimya.com e-mail : info@anadolukimya.com 1. ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Sayfa : 1/5 Ticari İsmi Kullanım Alanı : : Endüstriyel Tekstil Baskı Uygulamaları Firma Adı : Anadolu Kimya San.Tic.Ltd.Şti. Firma Adresi : Akçaburgaz Mah. 109. Sokak No: 8-12 Esenyurt

Detaylı

KIM607 GENEL KİMYA DERSİ TİTRASYON DENEY FÖYÜ

KIM607 GENEL KİMYA DERSİ TİTRASYON DENEY FÖYÜ SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ KIM607 GENEL KİMYA DERSİ TİTRASYON DENEY FÖYÜ Hazırlayan: Doç. Dr. Mehmet GÖNEN ISPARTA, 2018 LABORATUVAR ÇALIŞMASINDA GÜVENLİK KURALLARI

Detaylı

Hammadde adı % CAS NO EINECS NO Hammadde Tehlike Sınıfı. Sülfamik asit > %99 5329-14-6 226-218-8 Xi, R36/38, R52/53

Hammadde adı % CAS NO EINECS NO Hammadde Tehlike Sınıfı. Sülfamik asit > %99 5329-14-6 226-218-8 Xi, R36/38, R52/53 01. Madde / Preparat ve Şirket / İş Sahibinin Tanımı Ürün Adı/ Kodu : Hydra M892 Kimyasal Adı : - Kullanım Alanları : Hassas Yüzeyler İçin Toz Kireç ve Tortu Giderici Üretici Firma : Agora Kimya Sanayi

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usul ve Esaslarına (11 / 03 / 2002 24692) göre hazırlanmıştır. 1. Madde / Müstahzar ve Şirket/ İş Sahibinin Tanımı: Ürünün Ticari İsmi : VP SOFT SENSITIVE

Detaylı

LABORATUVARDA ÇALIŞIRKEN UYULMASI GEREKEN KURALLAR

LABORATUVARDA ÇALIŞIRKEN UYULMASI GEREKEN KURALLAR LABORATUVARDA ÇALIŞIRKEN UYULMASI GEREKEN KURALLAR Öğretim görevliniz size söylemediği sürece kimyasal bir maddenin kokusuna ve tadına bakmayınız. Koklanması gerekirse hafifçe koklayınız, kokuyu içinize

Detaylı

: SOFTES GÜVENLİK BİLGİ FORMU

: SOFTES GÜVENLİK BİLGİ FORMU 1- Madde/Müstahzar ve Şirket / İş Sahibinin Tanıtımı Ürün Adı : Ürün Kodu : AK10006 Kullanım Alanı : Evsel temizlik malzemesi, Çamaşır yumuşatıcısı Üretici Firma : ACAR KİMYA - HALİT ACAR Adres : 8780/22

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU ETİL ASETAT CAS NO: 141-78-6 EC NO :205-500-4

GÜVENLİK BİLGİ FORMU ETİL ASETAT CAS NO: 141-78-6 EC NO :205-500-4 TEKKİM KİMYA Sayfa No : 1/5 1. MAMÜL VE FİRMA TANITIMI Ürün Adı :Etil asetat Formülü :C 4H 8O 2 Firma : TEKKİM KİMYA. Organize Sanayi Bölgesi. Mavi Cad.8.Sokak. No: 1 BURSA Telefon : 0 (224) 243 21 71

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usul ve Esaslarına (11 / 03 / 2002 24692) göre hazırlanmıştır. 1. Madde / Müstahzar ve Şirket/ İş Sahibinin Tanımı: Ürünün Ticari İsmi : VP MIX RINSE PLUS

Detaylı

Sirküler No : TMGD-07-15/002 Konu : Tehlikeli Madde Taşımacılığında taşıtlarda bulunması zorunlu Yazılı Talimat

Sirküler No : TMGD-07-15/002 Konu : Tehlikeli Madde Taşımacılığında taşıtlarda bulunması zorunlu Yazılı Talimat 29.07.2015 Sirküler No : TMGD-07-15/002 Konu : Tehlikeli Madde Taşımacılığında taşıtlarda bulunması zorunlu Yazılı Talimat YAZILI TALİMAT Tehlike veya bir kaza durumunda araç personelinin nasıl hareket

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155/EC

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155/EC 91/155/EC ve ve Müstahzarlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formlarının Hazırlanması ve Dağıtılması Hakkında Yönetmelik Düzenleme tarihi 01/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR FİNAL-P Ürün Tanımı

Detaylı

Malzeme Güvenlik Verileri Formu

Malzeme Güvenlik Verileri Formu 1.MADDE/MÜSTAHZAR VE ŞİRKET/İŞ SAHİBİNİN TANITIMI Madde adı Kullanım alanları İmalatçı/Üretici : : Kenncoat akrilik resurfacer su bazlı, akrilik bağlayıcılı, dolgu ile desteklenen ve silis kumu ile karıştırılarak

Detaylı

: TOPMATIC. Kod: Revizyon: 3 Yayın Tarihi: 21 Ekim Kimyasal Bileşimi / Bileşimdeki Tehlikeli ve Sağlığa Zararlı Maddeler Hakkında Bilgi

: TOPMATIC. Kod: Revizyon: 3 Yayın Tarihi: 21 Ekim Kimyasal Bileşimi / Bileşimdeki Tehlikeli ve Sağlığa Zararlı Maddeler Hakkında Bilgi 1. Ürünün ve Firmanın Tanımı Ürünün ticari ismi Firmanın tanımı : Endüstriyel Bulaşık Makineleri için Sıvı Deterjan Sadece profesyonel kullanım içindir. : Ecolab Temizleme Sistemleri Ltd. Şti. Altayçeşme

Detaylı

TRANSFÜZYON MERKEZİ GÜVENLİK REHBERİ

TRANSFÜZYON MERKEZİ GÜVENLİK REHBERİ KOD:TRF.RH.01 YAYIN TRH:TEMMUZ REV TRH: REV NO: Sayfa No: 1 /8 TRANSFÜZYON MERKEZİ GÜVENLİK HAZIRLAYAN Transfüzyon Merkezi Sorumlu Hekimi KONTROL EDEN Kalite Yönetim Direktörü ONAYLAYAN Başhekim KOD:TRF.RH.01

Detaylı

BENNA ÇAMAŞIR SUYU GÜVENLİK BİLGİ FORMU (SDS) Bölüm 1. Madde / Müstahzar ve Şirket / İŞ Sahibinin Tanıtımı. 1.1. Madde / Müstahzar Tanıtılması

BENNA ÇAMAŞIR SUYU GÜVENLİK BİLGİ FORMU (SDS) Bölüm 1. Madde / Müstahzar ve Şirket / İŞ Sahibinin Tanıtımı. 1.1. Madde / Müstahzar Tanıtılması Bölüm 1. Madde / Müstahzar ve Şirket / İŞ Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde / Müstahzar Tanıtılması Ürün Adı :ÇAMAŞIR SUYU Kimyasal Adı :KARIŞIM CAS No :YOK EINECS No :YOK 1.2. Madde / Müstahzarın Kullanımı

Detaylı

SODYUM HİPOKLORİT CAS NO : 7681-529-9

SODYUM HİPOKLORİT CAS NO : 7681-529-9 Sayfa No : 1/5 1. MAMÜL VE FİRMA TANITIMI Ürün Adı Formülü Firma : Sodyum Hipoklorit 6-15 % (w/w) : NaOCI : TEKKİM KİMYA Organize Sanayi Bölgesi. Mavi Cad. 8 Sokak. No: 1 BURSA Telefon : 0 (224) 243 21

Detaylı

GÜVENLİK VERİ ÇİZELGESİ

GÜVENLİK VERİ ÇİZELGESİ Basım tarihi: 07.05.2012 Sayfa 1 nin 5 BÖLÜM 1: Kimyasal maddenin/karışım ve şirketin/üstlenenin kimlikleri Ürün adı Madde veya karışımın ilgili tespit edilen kullanımları ve tavsiye edilmeyen kullanımları

Detaylı

TARKİM BİTKİ KORUMA SANAYİ ve TİCARET A.Ş.

TARKİM BİTKİ KORUMA SANAYİ ve TİCARET A.Ş. Sayfa 1 / 7 1.MADDE/ MÜSTAHZAR VE ŞİRKET / İŞ SAHİBİNİN TANITIMI Ürün hakkında bilgi Ürün İsmi Maddenin / karışımın kullanımı Şirket Adres Efdal Sülfür 80 WP Suda ıslanabilir toz Formülasyon Tarkim Bitki

Detaylı

T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ

T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ TIBBİ GENETİK ANABİLİM DALI DOKU TİPLENDİRME LABORATUVARI LABORATUVAR GÜVENLİĞİ REHBERİ GN.FR.591 REV.00 İÇİNDEKİLER: 1. AMAÇ. 2 2. KAPSAM. 2 3.

Detaylı

Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım. Mümkün. Orta. TEHLİKEYE MARUZ KALANLAR KİŞİLER VE BÖLÜMLER: İşyerinde çalışan personel, ziyaretçiler

Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım. Mümkün. Orta. TEHLİKEYE MARUZ KALANLAR KİŞİLER VE BÖLÜMLER: İşyerinde çalışan personel, ziyaretçiler DİŞ PROTEZ LABORATUVARI DEĞERLENDİRMESİ Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım ÖNCEKİ TEHLİKE ŞİDDET OLASILIK 1.1. İşyerinde acil çıkış yönlendirmesinin yapılmamış olması. 1.2. İşyerinde bulunan yangın

Detaylı

TEMEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ

TEMEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ TEMEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ 2. HAFTA: LABORATUARDA VE HÜCRE KÜLTÜRÜ LABORATUARINDA GÜVENLİ ÇALIŞMA İLKELERİ; ASEPTİ VE STERİLİZASYONUN İLKELERİ VE UYGULAMA YÖNTEMLERİ LABORATUVAR GÜVENLİĞİ Çalışan kişinin

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC, 93 / 112 / EC, 2001 / 58 / EC ye göre

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC, 93 / 112 / EC, 2001 / 58 / EC ye göre Düzenleme tarihi 01/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR CARP Ürün Tanımı Kuru Köpük Halı Yıkama Maddesi Ürün Kodu GH-011 Üretici/Tedarikçi Bayer Kimya Temizlik Hijyen ve Kozmetik Ürünleri

Detaylı

1-MADDE/MÜSTAHZAR ve ŞİRKET/İŞ SAHİBİNİN TANITIMI

1-MADDE/MÜSTAHZAR ve ŞİRKET/İŞ SAHİBİNİN TANITIMI 1-MADDE/MÜSTAHZAR ve ŞİRKET/İŞ SAHİBİNİN TANITIMI 1.1 Madde/Müstahzar Adı : Ava Clean Çamaşır Suyu Madde/Müstahzar Kullanımı: Çamaşır ağartıcı, dezenfekte amaçlı temizlikte kullanılır. Kullanım için etiket

Detaylı

İREM ÖZTAMEL 9\H 1354

İREM ÖZTAMEL 9\H 1354 İREM ÖZTAMEL 9\H 1354 KİMYASAL MADDELERİN İNSAN SAĞLIĞINA ETKİLERİ Sanayi ve teknolojinin hızla gelişmesi, artan dünya nüfusu ile birlikte insanların temel ihtiyaçlarının artması ve bu ihtiyaçları karşılamak

Detaylı

Yüksek Performanslı Yüzey Koruma Sistemleri.

Yüksek Performanslı Yüzey Koruma Sistemleri. Yüksek Performanslı Yüzey Koruma Sistemleri. Sağlık ve Güvenlik Alman Teknolojisi Alman Kalitesi Gündem 1. VIP Çözümler 2. Sağlık ve Güvenlik 3. Yüzeyler ve Yüzey Hazırlığı 1. Beton Yüzeyler 2. Çelik Yüzeyler

Detaylı

Hammadde adı % CAS NO EINECS NO Hammadde Tehlike Sınıfı

Hammadde adı % CAS NO EINECS NO Hammadde Tehlike Sınıfı 01. Madde / Preparat ve Şirket / İş Sahibinin Tanımı Ürün Adı/ Kodu : Hydra M842 Kimyasal Adı : - Kullanım Alanları : Kazan Sistemleri İçin Sertlik Stabilizatörü ve Oksijen Tutucu Üretici Firma : Agora

Detaylı

Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı

Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde/Müstahzar, Kimyasalın /Malzemenin Tanıtılması Ürün Adı : CAS No : 111-46-6 Kullanım alanları : Polyester, poliüretan ve plastifiyan

Detaylı

Güvenlik Bilgi Formu. Sayfa No: 1/ 6

Güvenlik Bilgi Formu. Sayfa No: 1/ 6 Güvenlik Bilgi Formu Sayfa No: 1/ 6 1. Madde/ Müstahzar ve Firmanın Tanıtılması Müstahzarın Adı : Polyester Astar Kullanımı : Yüksek dolgu amaçlı Firma : Sintaş Boya ve Kimya Sanayi Ltd. Şti. İletişim

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU BETEX SATEN PERDAH ALÇISI

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU BETEX SATEN PERDAH ALÇISI Sayfa : 1/5 1. Madde/Müstahzar ve Şirketin Tanımı Ürün Adı: Saten Perdah Alçısı Kullanım Alanları: Elle uygulanan, yüksek yapışma özelliğine sahip, boya altı son kat perdah alçısıdır. Üretici Firma: Saint-Gobain

Detaylı

91/155/EEC ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usul ve Esasları'na (11/03/2002-24692) göre hazırlanmıştır.

91/155/EEC ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usul ve Esasları'na (11/03/2002-24692) göre hazırlanmıştır. Sayfa No : 1/5 Bölüm 1. Madde / Müstahzar ve Şirket / İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde / Müstahzar Tanıtılması Ürün Adı : ANA YIKAMA DETERJANI Kimyasal Aile : Karışım CAS No : Yok EINECS No : Yok 1.2.

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU HOCUT B-217

GÜVENLİK BİLGİ FORMU HOCUT B-217 HI HOCUT B-217 Sayfa 1/5 Yayım Tarihi: 09.06.09 Revizyon No: 7 1. MADDE / MÜSTAHZAR VE ŞİRKET / İŞ SAHİBİNİN TANITIMI Ürün adı: Ürün kodu: Ürünün kullanımı / tanımı: Firma adı: HOCUT B-217 FRS036/00 Metal

Detaylı

Ürün Güvenlik Bilgi Formu Forest G 302

Ürün Güvenlik Bilgi Formu Forest G 302 Sayfa No : 1/5 Bölüm 1. Madde / Müstahzar ve Şirket / İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde / Müstahzar Tanıtılması Ürün Adı : Kimyasal Aile CAS No : Karışım : Yok EINECS No : Yok 1.2. Madde / Müstahzarın Kullanımı

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usul ve Esaslarına (11 / 03 / 2002 24692) göre hazırlanmıştır. 1. Madde / Müstahzar ve Şirket/ İş Sahibinin Tanımı: Ürünün Ticari İsmi : VP SITROMAT Ürün

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU DEMİR SÜLFAT LİKİT 1) MADDE VE ŞİRKET TANIMI Ürünün Tanımı: Demir (II) Sülfat likit Ürün İsmi: TUROKS D2S Üretici/ Tedarikçi Firma: Turoksi Kimyevi Maddeleri San. Tic. Ltd.

Detaylı

Adres: Organize Sanayi Bölgesi No: 32, 06850 Hasanoğlan/ Ankara, Türkiye

Adres: Organize Sanayi Bölgesi No: 32, 06850 Hasanoğlan/ Ankara, Türkiye Rev. No :01 Sayfa :1/5 1. Madde/Müstahzar ve Şirketin Tanımı Ürün Ticari Adı: Rigips Makina Plus Sıva Alçısı Kullanım Alanları: Her türlü yüzey üzerine (beton, brüt beton, tuğla, bimsblok, gazbeton vb.)

Detaylı

Güvenlik Bilgi Formu. Sayfa No: 1/ 6

Güvenlik Bilgi Formu. Sayfa No: 1/ 6 Güvenlik Bilgi Formu Sayfa No: 1/ 6 1. Madde/ Müstahzar ve Firmanın Tanıtılması Müstahzarın Adı : Rapid Yoklama Macunu Kullanımı : Dolgu amaçlı macun Firma : Sintaş Boya ve Kimya Sanayi Ltd. Şti. İletişim

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU (MGBF)

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU (MGBF) 1. ŞİRKET/İŞ SAHİBİNİN TANIMI Ürünü Tanıtıcı Bilgiler Ürün Kodu 1202 Ürün Adı FIXCRETE (A Bileşeni) Tanımlama/ Kullanım MGBF Düzenleyen Hakkında Bilgiler Acil Durum telefon numarası İKİ BİLEŞENLİ, ÇİMENTO

Detaylı

Malzeme Güvenlik Bilgi Formu 1907/2006/AB sayılı Yönerge Madde 31 uyarınca Sayfa 1 / 5

Malzeme Güvenlik Bilgi Formu 1907/2006/AB sayılı Yönerge Madde 31 uyarınca Sayfa 1 / 5 Malzeme Güvenlik Bilgi Formu 1907/2006/AB sayılı Yönerge Madde 31 uyarınca Sayfa 1 / 5 Yayın tarihi: 15.01.2008 Güncelleme tarihi: 15.01.2008 * 1. Madde/Müstahzar ve İşletme Hakkında Bilgiler Ürünle ilgili

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU Bölüm 1 Ürün Firma tanımı Ürün ismi Ürün kodu Firma ismi Adres SELULOZiK TiNER TN200.00.0000 Saray Mah. Saraykent Sanayi Bölgesi 32.sokak no:51 Kazan/ANKARA Telefon 0312 815

Detaylı

: Telefon : +90 212 875 77 50 (3 hat) Fax : +90 212 875 08 22 web : www.anadolukimya.com e-mail : info@anadolukimya.com

: Telefon : +90 212 875 77 50 (3 hat) Fax : +90 212 875 08 22 web : www.anadolukimya.com e-mail : info@anadolukimya.com 1. ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Sayfa : 1/6 Ticari İsmi Kullanım Alanı REACH Kayıt No : : Endüstriyel Tekstil Baskı Uygulamaları : Mevcut değil Firma Adı : Anadolu Kimya San.Tic.Ltd.Şti. Firma Adresi : Akçaburgaz

Detaylı

Yayın Tarihi: 06.07.2010

Yayın Tarihi: 06.07.2010 1/5 26.12.2008 tarihinde 27092 sayılı mükerrer Resmi gazetede yayımlanan Güvenlik Bilgi Fomlarının hazırlanması 1. ÜRÜN VE FİRMA TANITIMI KİMYASAL ADI KAPALI LÜ TİCARİ ADI Hidroklorik Asit HCl 2. BİLEŞİMİ

Detaylı

Genel Laboratuvar Kuralları

Genel Laboratuvar Kuralları Genel Laboratuvar Kuralları 1. Laboratuvarlar yapılan analizin özelliğine uygun bir şekilde planlanmalı ve çalışmalıdır. 2. Personel için yeteri kadar soyunma dolabı bulundurulmalı, kadın ve erkek personel

Detaylı

IMDG Code INTERNATIONAL MARTIME DANGEROUS GOODS CODE

IMDG Code INTERNATIONAL MARTIME DANGEROUS GOODS CODE IMDG Code INTERNATIONAL MARTIME DANGEROUS GOODS CODE IMDG Kod ve Amacı IMDG kod : Paketli haldeki tehlikeli yüklerin deniz yoluyla emniyetli Şekilde taşınması için Uluslararası Denizcilik Örgütü ( IMO

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU (MSDS)

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU (MSDS) BÖLÜM 1. ÜRÜN VE ÜRETİCİ TANITIMI Ürünlerin Ticari Adı: İZOSEÇKİN SYP 300 Ataktik Polipropilen SOĞUK UYGULAMALI BİTÜM EMİSYONU Üretici Adı: TEKNOSİS İZOLASYON MAD. SAN. TİC. LTD. ŞTİ. Üretim Yeri: 19 MAYIS

Detaylı

Kullanılan kimyasal atıklar belli kurallar çerçevesinde depolanarak bertarafı Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği Ve Tehlikeli Atıkların Kontrol

Kullanılan kimyasal atıklar belli kurallar çerçevesinde depolanarak bertarafı Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği Ve Tehlikeli Atıkların Kontrol KİMYASAL ATIKLAR Kullanılan kimyasal atıklar belli kurallar çerçevesinde depolanarak bertarafı Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği Ve Tehlikeli Atıkların Kontrol Yönetmeliği ne uygun olarak yapılmalıdır.

Detaylı

MSDS (Malzeme Güvenlik Bilgi Formu)

MSDS (Malzeme Güvenlik Bilgi Formu) 1. KİMYASAL ÜRÜN & ŞİRKET TANIMI Ürün Adı: SPT-1657 Ürün tanımı: Tek komponentli Poliüretan yapıştırıcı Fabrika:. SAMHO CHEMICAL CO. LTD. Adres: 241-2, Chongwon-ri, Mado-myun, Hwasung-City Kyunggi-do,

Detaylı

İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ DERSİ

İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ DERSİ KTÜ Harita Mühendisliği Bölümü İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ DERSİ DERS NO#8 KONU: - Elle malzeme taşıma ve kaldırma - Kimyasal madde kullanımı - Yangın Yrd. Doç.Dr. H. Ebru ÇOLAK ecolak@ktu.edu.tr Elle

Detaylı

1. Genel Laboratuar Kuralları

1. Genel Laboratuar Kuralları 1. Genel Laboratuar Kuralları Laboratuarın ciddi çalışma yapılan bir yer olduğu hiçbir zaman akıldan çıkarılmamalıdır. Laboratuarda çalışıldığı sürece gerekli koruyucu ekipman (gözlük, maske, baret gibi)

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU 1. ÜRÜN VE TEDARİKÇİ TANIMLAMA Ürün Adı Üretici : İzocam Ekspande Polistren (EPS) : İzocam Ticaret ve Sanayi A.Ş. 41455 Gebze - Kocaeli TÜRKİYE Telefon Numarası : + 90 262

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU

GÜVENLİK BİLGİ FORMU Sayfa 1 nin 5 BÖLÜM 1: Madde/Müstahzar Ve Şirket/İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde/Müstahzarın tanıtılması 1.2. Madde/Müstahzarın kullanımı 1.3. Şirket/İş sahibinin tanıtımı Üretici Şirket adı: Cadde: Şehir:

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU : DİETİL ETER

GÜVENLİK BİLGİ FORMU : DİETİL ETER Sayfa No : 1/4 1. MAMÜL VE FİRMA TANITIMI Ürün Adı Formülü Firma : : C 4 H 10 O : TEKKİM KİMYA Organize Sanayi Bölgesi. Mavi Cad.8Sokak. No: 1 BURSA Telefon : 0 (224) 243 21 71 Acil Telefon : 05382084672-05362141138

Detaylı

Güvenlik Bilgi Formu. Sayfa No: 1/ 6

Güvenlik Bilgi Formu. Sayfa No: 1/ 6 Güvenlik Bilgi Formu Sayfa No: 1/ 6 1. Madde/ Müstahzar ve Firmanın Tanıtılması Müstahzarın Adı : Sentetik Astar Kullanımı : Ahşap ve metal yüzeyler için astar Firma : Sintaş Boya ve Kimya Sanayi Ltd.

Detaylı

GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU. 1 Madde/Müstahzar ve Şirket/Đş Sahibinin Tanıtımı

GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU. 1 Madde/Müstahzar ve Şirket/Đş Sahibinin Tanıtımı Form No: MSDS0855 Sayfa No: 1 / 7 1 Madde/Müstahzar ve Şirket/Đş Sahibinin Tanıtımı Madde/Müstahzarın tanıtılması Müstahzarın adı: CLAX SPOTLESS BOYA VE YAĞ ÇÖZÜCÜ Madde/Müstahzarın kullanımı Önerilen

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155/EC

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155/EC 91/155/EC ve ve Müstahzarlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formlarının Hazırlanması ve Dağıtılması Hakkında Yönetmelik Yayın Tarihi 01/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR GT-520 Ürün Tanımı Asidik

Detaylı

ODTÜ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ LABORATUVAR GÜVENLİĞİ VE ÇALIŞMA KURALLARI

ODTÜ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ LABORATUVAR GÜVENLİĞİ VE ÇALIŞMA KURALLARI ODTÜ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ LABORATUVAR GÜVENLİĞİ VE ÇALIŞMA KURALLARI Teknik Personel Dr. Melek Özdemir Mehmet Hamgül Esra Gül BU SUNUMUN AMACI; ODTÜ Çevre Mühendisliği Laboratuvarları genel işleyiş

Detaylı