KOAH Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı HASTA EĞİTİM SETİ 2018

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KOAH Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı HASTA EĞİTİM SETİ 2018"

Transkript

1 KOAH Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı HASTA EĞİTİM SETİ 2018

2 KOAH Kronik Müzmin veya süregen Obstrüktif Tıkayıcı Akciğer Akciğere ait olan Hastalığı Hastalık

3 KOAH Nedir? KOAH : Kronik (süregen, müzmin) Obstrüktif (tıkayıcı) Akciğer Hastalığı akciğerlerin kronik ilerleyici bir hastalığıdır. Müzmin bronşit ve akciğerdeki hava keseciklerinin harabiyeti sonucu hava akımında kısıtlanma ile seyreder.

4 AKCİĞERLER ve HAVA YOLLARI Akciğerler göğüs kafesi içinde yer alır. Sağda ve solda olmak üzere 2 tanedir. Hava yolları birçok kez dallanır. Hava keseleri ile sonlanır.

5 AKCİĞERLER NE İŞ YAPAR? Soluk alma ile, ağız ve burundan alınan oksijen hava yolları aracılığıyla akciğerlere iletilir. Akciğerler ve göğüs kafesi genişler. Soluk verme ile, hava keselerine geçen karbondioksit hava yolları aracılığıyla burun ve ağızdan dışarı atılır. Akciğerler ve göğüs kafesi daralır.

6 AKCİĞERLER NE İŞ YAPAR? Solunan hava, hava yollarının en uç kısmı olan hava keselerine kadar ulaşır. Solunan hava içinde bulunan oksijen, bu hava keselerinde geçen karbondioksit ile yer değiştirir.

7 OBSTRÜKTİF: TIKAYICI NEDİR? Normal hava yolu Daralmış hava yolu Tıkayıcı, hava yolunun genişliğinin (çapının) azalmasıdır.

8 KOAH da Akciğerlerde Ne gibi Değişiklikler Olur? Sigara dumanı ve diğer zararlı gazlara maruziyet sonucunda Soluk yollarında mikrobik olmayan bir iltihap oluşur ve İltihaplanma sonucu hava yolları daralır.

9 KOAH Sıklığı Dünyada ve Türkiye de sıklığı yapılan çalışmalarda %10-19 oranında saptanmıştır. Ancak KOAH ı olanların halen %60-85 i tanı almamış durumdadır.

10 KOAH ile İlişkili Faktörler İleri yaş (40 yaş üzeri) Erkek cinsiyet.kadınlarda artma eğiliminde Genetik

11 KOAH ile İlişkili Faktörler Akciğer büyüme ve gelişmesinde yetersizlik Düşük doğum ağırlığı Yetersiz beslenme Çocuklukta geçirilen enfeksiyonlar Sosyoekonomik faktörler

12 KOAH a Neden Olan Faktörler Sigara ve tütün mamülleri %90 neden sigara Sigara içmeyen kişilerde sigara dumanı maruziyeti

13 SİGARA Sigara içen kişilerin hava yolları ve akciğerleri koruyucu mekanizmaları devreye sokar. Sürekli sigara içilirse bu koruyucu mekanizmalar yeterli olmaz ve akciğer dokularında hasar oluşur Akciğerlerdeki salgıların miktarı artar, hava yolları daralır, damarsal değişiklikler oluşur.

14 KOAH a Neden Olan Faktörler Toz, duman ve zararlı gazlara maruz kalmak; Maden işçiliği Metal işçiliği Ulaşım sektörü ve odun/kağıt üretiminde çalışma Çimento, tahıl ve tekstil işçiliği gibi meslekler Sigara İç ortam havasının kirliliği Dış ortam havasının kirliliği Mesleki tozlar ve kimyasallar

15 KOAH a Neden Olan Faktörler Hava Kirliliği; Kentlerdeki hava kirliliği hem KOAH oluşumuna neden olmakta, hem de alevlenme sıklığını arttırmaktadır.

16 KOAH BELİRTİ VE BULGULARI En önemli belirtileri: Sinsi başlayan ve giderek şiddetini artıran NEFES DARLIĞI ve/veya MÜZMİN ÖKSÜRÜK Balgam çıkarma Hışıltı Göğüs ağrısı İleri derece nefes darlığına bağlı parmaklarda morarma ve baş ağrısı

17 KOAH TANISI NASIL KONULUR? Tanı Koydurucu Tetkik: Üfleme testleri (spirometri) Yardımcı Tetkikler: Akciğer filmi Kan oksijen seviyesi ölçümü Bazı kan ve egzersiz testleri

18 KOAH TEDAVİSİ Sigaranın bırakılması * Çevresel ve mesleki hava kirliliğinin kontrolü Aşılama Uzun süreli ilaç tedavisi Alevlenme tedavisi

19 KOAH ve SİGARA SİGARA BIRAKILMALI Sigara içilen yerlerden uzak durulmalı Odun sobası, tezek yakma gibi etkinliklerden uzak durulmali 171 telefon servisini arayarak ya da sigara bırakma polikliniklerinden randevu alarak sigarayı bırakabilirsiniz.

20 KOAH ve SİGARA Sigara Bırakıldığında; 20. dakikada: Nabız, vücut ısısı, kan basıncı normale döner. 2 haftada-3 ayda: Öksürük varsa azalır ve 3 ay içinde kaybolur. 2 haftada balgam yarı yarıya azalır, soluk alıp verme düzelir. 1. Yılda: Kalp krizi riski %50 azalır. Beyin kanaması riski azalır. KOAH riski azalır. KOAH varsa ilerlemesi durur. 2. Yılda: Ağız, gırtlak, yemek borusu, idrar torbası kanseri riski yarı yarıya azalır. 10. Yılda: Felç olma riski hiç sigara içmemiş olanlarla aynı düzeye iner. Akciğer kanseri riski azalmaya devam eder. 15. yılda: Kalp ve koroner damar hastalığı ve kalp krizi riski hiç içmeyenlerle aynı olur.

21 Sigara İçmek İstediğinizde Bulunduğunuz ortamı değiştirin. Beş dakika bekleyin. Derin nefes alıp gevşemeye çalışın. Bir bardak suyu ağzınızda bekleterek yavaş yavaş için.

22 Sigarayı Bırakmayı Kolaylaştıran İlaçlar Nikotin yerine koyma tedavisi Nikotin flaster (bant, yama), sakız, burun spreyi ve solunum spreyi Bupropion Vareniklin

23 KOAH ve AŞILAR Mevsim geçişlerinde grip gelişebilir. Grip, zatürre gelişimini kolaylaştırır. Her yıl eylül-ekim aylarında grip aşısı yaptırılmalıdır. Zatürre aşısı da yaptırılmalıdır, herhangi bir zamanda yaptırılabilir, özel bir mevsimi yoktur. Bu konuda mutlaka doktorunuzdan bilgi alın.

24 KOAH ve TEDAVİSİ 1. Nefes açıcı inhaler ilaçlar 2. Gerektiği durumlarda evde oksijen tedavisi 3. Gereken olgularda evde solunum cihazı tedavisi

25 NEFES AÇICI «İNHALER» İLAÇLAR İlaçların solunum yoluyla, yani inhalasyonla alınması, yan etkilerinin yok denecek kadar azaltılması ve doğrudan akciğerlere etki etmesi açısından özellikle tercih edilmektedir. Solunum yoluyla verilen ilaçların etkili olması için doğru şekilde kullanılması gerekir. Önerilenden fazla kullanılmamalıdır!

26 NEFES AÇICI İNHALER İLAÇLAR Ölçülü doz inhalerler (ÖDİ) Kuru toz inhalerler (KTİ) (aerolizer, breezhaler, diskus, easyhaler, ellipta, handihaler, sonohaler,) Soft mist «Buhar areosol» Nebülizatörler

27 Ölçülü Doz İnhaler (ÖDİ) Kullanımı Aerosol inhalasyon kullanımı 1.Ağızlığın kapağını çıkartınız. Ağızlığın içinin temiz ve açık olduğunu kontrol ediniz. İnhaleri birkaç kez sallayınız. 2. İnhaleri baş ve işaret parmaklarınız ile tutunuz, eğer ilacı ilk kez kullanıyorsanız veya 1 hafta ya da daha uzun bir süreden beri kullanmadıysanız, önce 1 kere havaya püskürtüp deneyiniz 3. Dik durunuz, derin bir nefes alınız, sonra nefesinizi tam olarak verip akciğerlerdeki havayı boşaltınız. 4. Cihazı ağzınıza yerleştiriniz, derin ve yavaşça nefes alırken tüpe basınız ve nefes almaya devam ediniz. 5. Nefesinizi 10 saniye tutunuz, sonra burundan veya ağızdan yavaşça veriniz. 6. İkinci kullanım için en az 30 saniye, tercihen 3-5 dakika bekleyiniz.

28 Hava Odacığı Kullanımı Eğer inhaleri kullanmak zor geldiyse doktorunuz bir hava odacığı kullanmanızı önerebilir. İnhaleri hava odacığının giriş kısmına yerleştiriniz. İnhalere basıp yavaş ve derin bir nefes alarak hava odacığından ilacı içine çekiniz. Hava odacığını ağzınızdan çıkartıp en az 10 saniye nefesinizi tutunuz. İki kez kullanmak gerekiyorsa 1 dakika sonra tekrarlayınız.

29 Ölçülü Doz İnhaler (ÖDİ) Kullanımı Jet inhalasyon kullanımı 1. Ağızlığın kapağını çıkartınız. Ağızlığın içinin temiz ve acık olduğunu kontrol ediniz. İnhaleri birkaç kez sallayınız. 2. İnhaleri baş ve işaret parmaklarınız ile tutunuz, eğer ilacı ilk kez kullanıyorsanız veya 1 hafta ya da daha uzun bir sureden beri kullanmadıysanız, önce 1 kere havaya püskürtüp deneyiniz. 3. Ağzınızdan nefesinizi verebildiğiniz kadar dışarı veriniz ve ardından hemen ağızlığı dişlerinizin arasına yerleştiriniz ve dudaklarınızı sıkıca kapatınız (Ağızlığı ısırmayınız). 4. Başınızı hafifçe geriye doğru eğiniz. Ağzınızdan yavaşça soluk almaya başlayınız. Derin bir şekilde nefes almaya devam ederken aynı anda tüpe bir sefer bastırınız. 5. İnhaleri ağzınızdan çıkarınız ve nefesinizi en az 10 saniye ya da mümkün olduğunca çok tutunuz. Ardından nefesinizi boşaltınız. 6. Başka bir uygulama daha gerekiyorsa en az bir dakika bekleyiniz ve ardından 3-5. basamakları tekrar ediniz. 7. Kullanımdan sonra ağızlığın kapağını tekrar yerine yerleştiriniz.

30 Ölçülü Doz İnhaler (ÖDİ) Kullanımı Aerosol inhalasyon çözeltilerinin kullanımı 1. İnhalerin kapağını çıkarınız ve cihazı işaret ve baş parmağınız arasında tutunuz. 2. İnhaler'i ilk kez kullanacaksanız veya 7 gün veya daha uzun süredir kullanmadıysanız, inhaler'in düzgün bir biçimde çalıştığından emin olmak için bir veya iki pufu havaya sıkınız. 3. Ayakta durunuz ya da dik pozisyonda oturunuz 4. Mümkün olduğunca yavaş ve derin nefes veriniz. 5. İnhalerin ağızlık kısmını ağzınıza alınız ve dudaklarınızla sıkıca kapatınız. Ağzınızdan yavaş ve derin nefes alınız ve aynı anda bir puf aerosol boşaltmak için inhaler'in üst kısmına basınız. 6. Nefesinizi mümkün olduğunca tutunuz ve sonunda inhaleri ağzınızdan çıkarıp nefes veriniz. İnhalerin içine nefes vermeyiniz. 7. Kullandıktan sonra, koruyucu kapağı kapatınız. 8. Eğer bir puf aerosol daha gerekiyorsa, inhaler'i yarım dakikakadar dikey halde tutunuz ve sonra 4-6 arasındaki işlemleri tekrarlayınız. 9. Ağızda ve boğazda mantar enfeksiyonu riskini azaltmak için, her puf sonrasında ağzınızı suyla çalkalayınız. Suyu tükürünüz.

31 Kuru Toz İnhaler Kullanımı Aerolizer/inhaler kapsül kullanımı 1. Kapağı çekerek çıkarınız. 2. Cihazın alt kısmını sıkıca tutarken ağız parçasını ok yönünde çevirerek acınız. 3. Kapsülü, ambalajından kullanmadan hemen önce çıkarınız. Cihazın tabanındaki kapsül şeklindeki hazneye kapsülü yerleştiriniz. 4. Ağız parçasını kapalı konuma getirmek için çeviriniz. 5. Cihazı dik tutun (ağız parçası yukarıda olacak şekilde) ve kenardaki çıkıntılara eş zamanlı olarak SADECE BİR KEZ basınız. Bu şekilde kapsül delindikten sonra kenar çıkıntılarını bırakınız. 6. Nefesinizi kuvvetlice dışarı veriniz. 7. Ağız parçasını ağzınıza yerleştiriniz ve başınızı hafifçe geriye eğiniz. Ağız parçası etrafında dudaklarınızı sıkıca kapatınız ve olabildiğince hızlı ve derin bir nefes alınız. Toz dağılırken kapsülün bölmesinde dönmesinden kaynaklanan bir ''vızıltı'' sesi duyacaksınız. Bu sesi duymadıysanız kapsül bölmesinde sıkışmış olabilir. Bu durumda cihazı açınız ve kapsülü bölmesinde oynatarak gevşetiniz. Kapsülü gevşetmek için düğmelere birden fazla BASMAYINIZ. 8. Vızıltı sesini duyduktan sonra cihazı ağzınızdan çıkarırken nefesinizi rahatsız olmadan olabildiğince uzun süre içinizde tutunuz. Cihazı açarak kapsülün içinde toz kalıp kalmadığını kontrol ediniz. Kapsülün içinde toz kalmışsa, 6, 7 ve 8. basamakları tekrarlayınız. 9. Kullandıktan sonra boş kapsülü atıp, ağız parçasını kapatınız.

32 Kuru Toz İnhaler Kullanımı Breezhaler kullanımı 1. Başlığı çekerek çıkartınız. 2. Cihazın alt kısmını sıkı bir şekilde tutarken, ağızlığı cihaz üzerindeki işaret yönünde eğerek inhalasyon cihazını açınız. 3. Kullanmadan hemen önce blisterden bir kapsül çıkarıp kapsülü hazırlayınız. 4. Kapsülü yerleştiriniz. 5. İnhalasyon cihazını bir klik sesi duyacak şekilde kapatınız. 6. İnhalasyon cihazını ağızlık kısmı yukarı bakacak şekilde dik tutunuz. Yandaki düğmelere aynı anda sıkıca basın ve bırakınız. Kapsül delinirken bir klik sesi duymuş olmalısınız. 7. Nefesinizi tam olarak veriniz. Ağızlığın içine üflemeyiniz. 8. Ağızlığı ağzınıza yerleştiriniz ve dudaklarınızı sıkı bir şekilde kapatınız. Hızlı, fakat kesintisiz ve olabildiğince derin bir nefes alınız. 9. İnhalasyon cihazını şekilde görüldüğü gibi tutunuz. Yandaki düğmeler sağa ve sola bakmalıdır. Yandaki düğmelere basmayınız. 10. İnhalasyon cihazı aracılığıyla nefes alırken, kapsül hazne içinde dönecektir ve bu sırada bir vızıldama sesi duymanız gerekir. 11. İnhalasyon cihazını ağzınızdan çıkarırken, en az 5-10 saniye ya da rahatsızlık duymayacağınız kadar nefesinizi tutunuz. 12. İlaç uygulamasını tamamladıktan sonra ağızlığı tekrar acıp ve kapsül haznesini eğerek boş kapsülü çıkartınız ve atınız.

33 Kuru Toz İnhaler Kullanımı Diskus kullanımı 1. Diskus'u açmak için bir elinizle dış kapağı tutarken diğer elin baş parmağını baş parmak yerine koyunuz. Baş parmağınızı itebildiğiniz kadar, kendinizden uzağa itiniz. 2. Diskus'u ağızlığı size dönük olacak şekilde tutunuz. Hareket kolunu bir "klik" sesi duyulana kadar kendinizden uzağa doğru itiniz. Diskus artık kullanıma hazırdır. Hareket kolu her geriye itilişinde inhalasyon için bir doz hazır hale gelir. Bu doz göstergesinde görülür. İlacı ziyan etmemek için hareket kolu ile oynamayınız. 3. Diskus'u ağzınızdan uzak tutunuz. Nefesinizi rahatça yapabildiğiniz kadar dışarı veriniz. Unutmayınız asla diskus'un içine nefes vermeyiniz. 4. Ağızlığı dudaklarınıza yaslayınız. Uzun ve derin nefes alınız 5. Diskus'u ağzınızdan uzaklaştırınız.10 saniye veya rahatça tutabildiğiniz kadar uzun bir süre nefesinizi tutunuz. 6. Yavaşça nefes veriniz. 7. Diskus'u kapatmak için baş parmağınızı baş parmak yerine koyup geriye kendinize doğru sonuna kadar kaydırınız. Diskus kapanınca bir klik sesi duyulur. Hareket kolu otomatik olarak eski yerine döner ve yeniden kurulur. Diskus yeniden kullanıma hazır hale gelmiştir.

34 Kuru Toz İnhaler Kullanımı Easyhaler kullanımı 1. Cihazın kapağını acınız. 2. Aleti kuvvetli bicimde üç ila beş kez aşağı yukarı çalkalayınız. 3. Aleti işaret parmağınız ve baş parmağınız arasında kavrayarak dik konumda tutunuz. 4. Klik sesi duyuncaya kadar sıkıştırınız, geriye doğru bir klik sesi daha çıkmasını bekleyiniz. Bu işlem tozu ağızlık içindeki inhalasyon kanalına serbestler. İlacı çekmeden hemen önce yalnızca bir kez tıklayınız. Tıkladığınız ve ilacı soluduğunuz sırada inhaleri dik konumda tuttuğunuzdan emin olunuz. 5. Normal soluk veriniz. Ağızlığı ağzınıza, dişlerinizin arasına yerleştiriniz ve dudaklarınızı ağızlığın etrafında iyice kapatınız. 6. Güçlü ve derin bir soluk alınız. İnhaleri ağzınızdan çıkarınız. 7. Soluğunuzu en az 5 saniye tutunuz, ardından normal soluyunuz. 8. Kazara tıkladıysanız ya da birden çok kez tıkladıysanız ya da inhalerin içine soluk verdiyseniz, tozu boşaltmak için ağızlığı bir masanın üzerine ya da avucunuz içine hafifçe vurunuz. Bu doğru dozlamayı sağlar. Ardından işleme baştan yeniden başlayınız.

35 Kuru Toz İnhaler Kullanımı Ellipta Kullanımı 1. Dozunuzu almaya hazır olana kadar kapağını açmayınız. İnhaleri hiçbir zaman sallamayınız. 2. «Klik sesini duyana kadar inhaler kapağını tamamen aşağı doğru kaydırınız. Artık ilacınız inhale edilmeye hazırdır. 3. İnhaleri ağzınızdan uzakta tutarken mümkün olduğunca derin bir nefes veriniz. İnhalerin içine doğru nefes vermeyiniz. 4. Ağızlığı dudaklarınızın arasına yerleştirerek dudaklarınızı ağızlığın çevresinde sıkıca kapayınız. Hava deliğini parmaklarınızla engellemeyiniz. Uzun, devamlı ve derin bir nefes alınız. Bu nefesi tutabildiğiniz kadar tutunuz (en az 3-4 saniye). 5.İnhaleri ağzınızdan uzaklaştırınız. Yavaş ve hafif bir nefes veriniz. 6. İnhaleri doğru kullanıyor olsanız dahi ilacın tadını alamayabilirsiniz veya hissedemeyebilirsiniz. 7. İnhaler kapağını gidebildiği kadar yukarı doğru, ağızlığı kapayacak şekilde, kaydırınız. 8. İnhaleri kullandıktan sonra doktorunuz belirttiyse ağzınızı su ile çalkalayınız ve tükürünüz.

36 Kuru Toz İnhaler Kullanımı Handihaler kullanımı 1. Cihazın başlığını yukarı doğru çekerek açınız. Daha sonra ağızlık parçasını açınız. 2. Bir adet kapsülü merkezi hazneye yerleştiriniz. (Kapsülü paketinden kullanımdan hemen önce çıkarınız.) 3. Ağızlık parçasını sıkıca kapatınız. Cihazın başlığını açık bırakınız. 4. Handihaler cihazını ağızlık parçası yukarıda olacak şekilde tutunuz ve delme düğmesini tek hareketle bastırarak bırakınız. 5. Nefesinizi tam olarak veriniz. (Hiçbir zaman ağızlık parçasına doğru nefes vermeyiniz.) 6. Handihaler cihazını ağzınıza kadar kaldırınız ve dudaklarınızı ağızlık parçasının çevresinde sıkıca kapatınız. 7. Başınızı dik bir şekilde tutarak, yavaş ve derin bir nefes alınız; nefes alma hızınızı, kapsülün titreştiğini algılayacak şekilde ayarlayınız. Akciğerleriniz doluncaya kadar nefes alınız; nefesinizi sizi zorlamayacak bir sureyle tutunuz ve bu esnada Handihaler cihazını ağzınızdan çıkarınız. Artık normal nefes alıp vermeye başlayabilirsiniz. 8. Basamak 5, 6 ve 7 yi bir kez daha tekrarlayınız; bu kapsülün tamamen boşalmasını sağlayacaktır. 9. Son olarak ağızlık parçasını yeniden acınız. Cihazı çevirerek kullanılmış kapsülü çıkarınız ve atınız. Ağızlık parçasını ve toz başlığını kapatınız

37 Kuru Toz İnhaler Kullanımı Sonohaler kullanımı 1. Cihazın kapağını acınız ve yan tarafındaki doz hazırlama butonuna bir klik sesi duyulana kadar basınız. 2. Derin bir nefes alınız ve tüm nefesinizi verebildiğiniz kadar boşaltınız. Asla sanohalerin içine nefes vermeyiniz. 3. Cihazın ağızlığını ağzınıza yerleştiriniz ve dudaklarınızı sıkıca kapatınız. 4. Kesintisiz bir şekilde derin bir nefes alma sonrası cihazı ağızdan çıkarınız. 5. Nefesinizi 10 saniye veya tutabildiğiniz kadar uzun bir süre tutunuz. Daha sonra normal nefes alıp vermeye devam edebilirsiniz. 6. Cihazın kapağını sıkıca kapatınız. Cihazın kapağının kapatılması ile birlikte doz hazırlama butonu ilk konumuna otomatik olarak geri döner.

38 Kuru Toz İnhaler Kullanımı Turbuhaler Kullanımı 1. Turbuhaler i kırmızı doz yükleme bileziği aşağıda olacak şekilde dik olarak tutunuz. 2. Turbuhaler e doz yüklemek için kırmızı doz yükleme bileziğini bir yöne doğru çeviriniz. Sonra diğer yöne doğru çeviriniz (çevirme işlemini önce hangi yönde yaptığınızın bir önemi yoktur). Bu işlem sırasında bir 'klik' sesi duymanız gerekir. Turbuhaler inize artık doz yüklenmiştir ve kullanıma hazırdır. Turbuhaler inizi sadece kullanmaya ihtiyaç duyduğunuzda yükleyiniz. 3. Turbuhaler i ağzınızdan uzak tutunuz. Nazikçe nefes veriniz. Turbuhaler inizin içine nefes vermeyiniz. 4. Ağız parçasını dişlerinizin arasına yerleştiriniz. Dudaklarınızı kapatınız. Ağzınızdan yapabildiğiniz kadar kuvvetlice ve derin nefes alınız. Ağız parçasını ısırmayınız. 5. Turbuhaler i ağzınızdan uzaklaştırınız. Sonra nazikçe nefes veriniz. Alınan toz miktarı çok az olduğundan inhalasyondan sonra herhangi bir tad hissetmeyeceksiniz. Eğer talimatlara dikkatlice uydunuzsa dozu inhale ettiğinizden ve ilacın akciğerinize ulaştığından emin olabilirsiniz. 6. Kullandıktan sonra kapağı sıkıca kapatınız. 7. Eğer ikinci inhalasyon almanız gerekirse 2-5. aşamaları tekrarlayınız. 8. Kullandıktan sonra hemen ağzınızı su ile çalkalayıp tükürünüz.

39 Kuru Toz İnhaler Kullanımı Twisthaler kullanımı 1. Kapağı açmadan önce doz sayacı ve kapaktaki işaretin aynı hizada olduğundan emin olmalısınız. 2. İnhaler, pembe renkli bölüm aşağıda olacak şekilde cihazı alt tarafından dik olarak tutunuz. 3. Beyaz kapağı saatin ters yönünde çeviriniz. Sayaç numarası bir sayı geriye gidecektir. 4. İnhaleri ağzınıza alınız, dudaklarınızı ağızlık parçasının çevresinde kapalı tutunuz ve içinden hızlı ve derin bir nefes alınız. 5. İnhaleri ağızdan çıkarınız ve nefesinizi 10 saniye ya da rahatsızlık hissedilmeyen bir süre tutunuz. Nefesinizi inhalerin içine vermeyiniz. 6. Cihazı kapamak için, inhaleri dik olarak tutunuz, kapağı her inhalasyondan hemen sonra yerine takınız ve bir sonraki dozu yüklemek için hafifçe bastırılıp bir klik sesi işitilinceye ve kapak tam olarak kapanıncaya kadar saat yönünde dondurunuz. Kapağın üstündeki ok ile sayaç penceresi aynı hizada olmalıdır. İnhalasyondan sonra hastaların ağızlarını çalkalamaları ve suyu tükürmeleri tavsiye olunur. Bu işlem, pamukçuk riskinin azaltılmasında yardımcı olacaktır.

40 Soft mist «İnhalasyon çözeltisi» Respimat kullanımı 1. Kapağı kapalı tutunuz. Diğer elinizle saydam tabanı hafifçe çekerken güvenlik kilidine bastırınız. 2. Kartuşun yerleştiriniz: Kartuşun dar ucunu inhalerin içine doğru itiniz. İnhaleri sert bir zemine koyunuz ve nazikçe tık sesi duyana dek bastırınız. Kartuşu inhalere bir kez yerleştirdikten sonra, kartuşu çıkarmayınız. 3. Tık sesi gelinceye kadar saydam zemini itiniz. Saydam zemini tekrar geri çıkarmayınız. 4. Kapağı kapalı tutunuz. Saydam zemini etiket üzerindeki oklar yönünde tık sesini duyana kadar çeviriniz. 5. Tamamen açılacak şekilde kapağı yana kaydırınız. 6. İnhaleri yere doğru tutunuz. Doz serbestleme düğmesine basınız. Kapağı kapatınız Bir bulut görünene dek 4 ila 6. basamakları tekrarlayınız. Bir bulut göründükten sonra 4 ila 6. basamakları üç kez daha tekrarlayınız Artık inhaleriniz kullanım için hazırdır. Bu basamaklar bulunan doz sayısını etkilemeyecektir. Respımat 7 günden daha fazla kullanılmamışsa bir pufu zemine doğru püskürtünüz. 21 günden daha fazla kullanılmamışsa 4 ila 6. basamaklarda verilen ilk kullanım için hazırlanması işlemlerini bir bulut görünceye dek tekrarlayınız. Sonra basamak 4 ila 6 yı üç kez daha tekrarlayınız. Saydam tabandaki delici iğneye dokunmayınız.

41 Soft mist «İnhalasyon çözeltisi» Respimat kullanımı 1. Kapağı kapalı tutunuz. Saydam tabanı etiket üzerindeki okların yönünde tık sesi duyana dek çeviriniz (yarım tur). 2. Kapağı tamamen yana kaydırarak açınız. 3. Nefesinizi yavaşça ve tam olarak veriniz. 4. Hava deliklerini kapatmadan dudaklarınızı ağızlığın çevresine kapatınız. İnhalerinizi boğazınızın arkasına doğru yönlendiriniz. Ağzınızdan yavaş ve derin bir nefes alırken doz serbestleştirme düğmesine basınız ve alabildiğiniz kadar yavaşça nefes almaya devam ediniz. 5. Nefesinizi 10 saniye ya da sizi zorlamayacak bir süre boyunca tutunuz. 6. Toplam 2 doz almak için ÇEVİR, AÇ, BAS işlemlerini tekrarlayınız.. 7. İnhalerinizi tekrar kullanana dek kapağını kapatınız.

42 İnhalasyon Tedavisinde Temel Prensipler İnhaler cihazların doğru kullanımını bir doktorun, hemşirenin size göstermesi önemlidir. İnhalerin içine hiçbir zaman nefes vermeyiniz. Kapsüllü ilaçlarda asla kapsülleri yutmayınız. Kapsüllü ilaçlarda kapsülü kullanmadan hemen önce blisterden çıkarıp hazırlayınız. Cihazın ağızlığını ağzınıza yerleştiriniz ve dudaklarınızı sıkıca kapatınız, ısırmayınız. Cihazın kapağını kullanıldıktan sonra sıkıca kapatınız İnhaleri kullandıktan sonra doktorunuz belirttiyse ağzınızı su ile çalkalayınız ve tükürünüz. İlaçları doğru kullanıp kullanmadığınızı doktorunuzla her görüşmenizde tekrar değerlendiriniz. Sağlıklı bir gönüllü tarafından gösterilen doğru ilaç kullanımını görerek öğrenmek açısından ziyaret ediniz.

43 NEFES AÇICI İNHALER İLAÇLAR Nebulizatör Tedavisi Nebulizatör ağızlıkla veya maskeyle kullanabilir. Acil durumlarda maskeyi tercih edilmelidir. Nebulizatörün düğmesi açıldıktan sonra sakin bir şekilde nefes alıp verilmelidir.

44 NEFES AÇICI İNHALER İLAÇLAR Nebulizatör Tedavisi Nebulizasyondan sonra yüz yıkanmalıdır. Nebulizatör nemli bir bezle 2-3 günde bir silinmelidir.. Nebulizatör sadece ataklar sırasında tercih edilmeli sürekli inhaler tedavi yerine kullanılmamalıdır.

45 İLAÇ DIŞI TEDAVİLER Oksijen tedavisi Doğru beslenme Egzersiz Stresten uzak durma Pulmoner rehabilitasyon Girişimsel tedaviler: Bronkoskopikveya cerrahi hacim küçültücü tedaviler Akciğer nakli

46 OKSİJEN TEDAVİSİ ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER Sürekli Oksijen Tedavisi Oksijenin akım hızı düzenli olarak kontrol edilmeli, önerilen akım hızında kullanılmalı, uyurken ve egzersiz sırasında 1 litre/dakika arttırılmalıdır. Günde en az 15 saat, mutlaka uykuyu da içine alacak şekilde oksijen kullanılmalıdır.

47 OKSİJEN TEDAVİSİ ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER Oksijen yanıcı bir gazdır. Oksijen cihazlarının yanında kesinlikle sigara içilmemelidir. Oksijen kaynağını (tüp ya da konsantratör) soba, fırın, kalorifer gibi ısı kaynaklarından uzak bir yere yerleştiirilmelidir. Burun kanülü, maske ve nemlendiriciler temiz tutulmalıdır. Kirlenen malzemenin temizlenebilmesi için malzemelerin yedeklerinin bulundurulması (en az 1 adet) gerekir.

48 KOAH ve BESLENME Bir diyetisyen tarafından düzenlenen beslenme programı son derece önemlidir. Kötü beslenme nedeniyle kilo kaybı yaşanabilir. Kötü beslenmenin ve kilo kaybının temel nedeni yemek yeme sırasında oluşan soluk alıp vermede yaşanan güçlüktür. Kilo kaybı zaman içerisinde kasların erimesine ve solunum kaslarının da güçsüzleşmesine neden olur.

49 KOAH ve BESLENME Vücut ağırlığı ideale yakın tutulmaya çalışılmalıdır. Fazla kilo söz konusu ise; şekerli, unlu ve yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Kilo normalin altında ise; protein ve yağdan zengin et, tavuk, balık, yumurta, peynir, süt gibi ürünler tercih edilmelidir. Kanda karbondioksit yüksek ise; karbonhidratlar yerine yağlı besinler tercih edilmelidir. Yiyecekler 3 yerine 6 öğüne bölünerek yenmelidir.

50 KOAH ve BESLENME Beslenmeye yönelik öneriler: Elma, lahana, mısır, salatalık ve gazlı içecekler gibi gaz yapıcı besinlerden kaçının. Kalp yetmezliğiniz yoksa ve vücudunuzda şişme ve ödem yoksa 2-3 ltsıvı alın. Yemek yerken daha az konuşmaya çalışın. Yemeklerinizi daha yavaş yemeye çalışın. Kilo kaybınız ve kötü beslenmeniz devam ediyorsa, diyetisyene başvurun. Beslenme şekliniz için en uygun değerlendirme ve önerileri sizi takip eden göğüs hastalıkları doktorunuzdan alabilirsiniz.

51 KOAH ve EGZERSİZ Akciğerlerin iyi çalışması için egzersiz gereklidir. Nefes darlığı hissedilmesi akciğerlere zarar vermez. Hareketsiz kalınması kasların zayıf düşmesine ve akciğer kapasitesinin azalmasına neden olur. Hareketli ve aktif bir yaşam akciğer kapasitesini arttırır.

52 Düzenli Fiziksel Aktivite Haftada 3-5 gün, KOAH ve EGZERSİZ En az 20 dakika 6-10 hafta sürdürülmeli

53 KOAH ve EGZERSİZ Özellikle nefes darlığının azaltılması için uygulanan programlara Pulmoner Rehabilitasyon Programları adı verilmektedir. Bu programların içeriğinde, Nefes alıp-verme teknikleri, Kas güçsüzlüğünü gidermeye yönelik egzersiz programları ve yürüyüş egzersizleri uygulanmakta, İlaç kullanımı, Beslenme şekli hakkında detaylı bilgiler verilmekte, Ailenin ve yakınlarının eğintimi sağlanmaktadır.

54 NEFES DARLIĞI İLE BAŞ ETME METODLARI Bir fizyoterapistin öğreteceği metotlarla nefes darlığı ile baş edilebilir. Postur Gevşeme Büzük dudak solunumu Salgıların dışarı çıkarılması Nefes darlığı ile başa çıkma teknikleri

55 NEFES DARLIĞININ KONTROLÜ İÇİN Yüzeyel ve hızlı solunum yerine daha derin ve yavaş nefes almaya çalışılmalıdır. Burundan derin bir nefes alıp, dudakları büzerek ıslık çalar gibi yavaş yavaş verilmelidir. (büzük dudak solunumu) Rahat şekilde oturup, sırtı arkaya yaslayarak, bir el göğüse, bir el karına konulur. Derin nefes alırken karın şişmeli, verirken içe çekmelidir. Aynı hareket sırtüstü yatarken de yapılıp diyaframın daha güçlü kasılması sağlanabilir.

56 NEFES DARLIĞININ KONTROLÜ İÇİN Nefes darlığınız arttığında;

57 NEFES DARLIĞININ KONTROLÜ İÇİN Kontrollü Öksürük Manevrası Rahat pozisyonda oturun. Derin bir nefes alın, birkaç saniye nefesinizi tutun. Başka nefes almadan açık ağızdan iki veya üç kez öksürün. Nefes verirken öne doğru eğilin.

58 KOAH ve EGZERSİZ

59 KOAH ve EGZERSİZ

60 KOAH ve EGZERSİZ Göğsünüzde ağrı ya da baskı hissi olursa Baş dönmesi ya da mide bulantısı hissederseniz Soğuk soğuk terlerseniz Hırıltınızda aşırı bir artış olursa Eklem veya kaslarınızda aşırı ağrı olursa Çok yorgun hissederseniz egzersizi sonlandırın.

61 KOAH la Daha Rahat Yaşamak İçin Pratik Yöntemler İşlerinizi oturarak yapmaya çalışın. Eğilmekten, uzanmaktan kaçının. İşlerinizi önceden planlayın, acele etmeyin. Hareketleriniz yavaş ve kararlı olsun. Alışverişte el arabası kullanın. Merdiven çıkarken nefes alın, arkadaki ayağınızı öndekinin yanına getirirken nefesinizi verin. Eğilirken nefes verin, doğrulurken nefes alın.

62 KOAH la Daha Rahat Yaşamak İçin Pratik Yöntemler Banyoda Banyodan sonra bornoz giyin, havluyla kurulanmak için zaman kaybetmeyin. Tıraş olurken veya makyaj yaparken oturmayı tercih edin. Nem sizi rahatsız ediyorsa, banyo yaparken kapıyı açık bırakın. Giyinirken Dar giysilerden kaçının. Önden düğmeli giyecekleri tercih edin. Eğilmemek için bağcıksız ayakkabıları tercih edin.

63 KOAH la Daha Rahat Yaşamak İçin Pratik Yöntemler Mutfakta Yemek pişirirken aspiratörü çalıştırın ve mutfağınızı etkin bir şekilde havalandırın. Oturarak çalışın. Yatak Odasında İlaçlarınız yatağınızın baş ucunda olsun. KOAH cinsel hayatınızı etkileyebilir. Sorunlarınızı eşinizle konuşun. Cinsel ilişkiden önce ilacınızı almanız sizi rahatlatacaktır. Cinsel ilişki sırasında nefes darlığı hissetmenizin akciğerlerinize zararı yoktur.

64 GİRİŞİMSEL TEDAVİLER Bronkoskopik hacim küçültücü tedaviler«balon- Tel uygulaması» Bronkoskopik olarak hava hapsi olan akciğer alanlarının devre dışı bırakılması Ağır amfizemli«hava hapsi» olan vakalarda Egzersiz kapasitesinde, solunum fonksiyonlarında ve sağlık durumunda aylarda iyileşme sağlar.

65 GİRİŞİMSEL TEDAVİLER Cerrahi hacim küçültücü tedaviler Aşırı havalanmayı azaltmak amacıyla akciğerin bir kısmının ameliyatla çıkartılması Ağır amfizemli«hava hapsi» olan vakalarda Rehabilitasyona rağmen egzersiz kapasitesi düşük olanlarda

66 GİRİŞİMSEL TEDAVİLER Bronkoskopik hacim küçültücü tedaviler Cerrahi hacim küçültücü tedaviler Bu tedavilerin her KOAH hastasında uygulanması gerekli değildir ve amfizemi ileri evrede olan, tüm tedavilere rağmen nefes darlığı kontrol edilemeyen hastalarda doktoru tarafından değerlendirilmesi gereken bir tedavi şeklidir.

67 AKCİĞER NAKLİ Çok ağır KOAH ı olan iyi seçilmiş hastalarda yaşam kalitesi ve fonksiyonel kapasiteyi arttırır.

68 KOAH TANILI KİŞİLER NELER YAPMALI? Adım 1: Sigara içmeyi bırakın. Adım 2: Grip ve zatürre aşılarınızı yaptırın. Adım 3: KOAH ilaçlarınızı doğru şekilde kullanın. Adım 4: Egzersiz yapın. Adım 5: İyi ve doğru beslenin. Adım 6: Enerjinizi iyi kullanın ve stresden uzak durun. Adım 7: Oksijen tedavinizi kullanın. Adım 8: Ataklarınızı kontrol altına alın.

69 KOAH Tanısı Aldıktan Sonra; Düzenli kullanılan nefes açıcı ilaçları arttırma ihtiyacı duyulduğunda, Soğuk algınlığı ya da akciğer iltihabından dolayı yakınmalarda artış olduğunda, Daha önce yapılabilen günlük işleri yaparken nefes darlığında artış hissedildiğinde, Göğüs ağrısı veya öksürükle ağızdan kan gelmesi söz konusu ise, Dudaklarda, parmak uçlarında morarma gözleniyorsa, HEMEN DOKTORA BAŞVURMALIDIR! KOAH ALEVLENME????

70 KOAH ALEVLENME Vücutta bir enfeksiyon geliştiğinde KOAH a ait belirti ve bulgular alevlenir / kötüleşir. Yılda yaklaşık olarak 1-4 kez alevlenme gelişebilir. Daha çok kış aylarında herhangi bir zamanda olabilir. Alevlenmelerde günlük kullanılan ilaçlar yetersiz kalır.

71 ALEVLENMEDEN KORUNMA Nezle veya grip geçirmekte olan kişilerden uzak durulmalıdır. Kapalı, kalabalık yerlerden kaçınılmalıdır. Eller sık sık yıkanmalıdır. Evin mümkünse her yeri aynı sıcaklıkta (18-20 C) olmalıdır. Havanın kirli olduğu günlerde olabildiğince dışarı çıkmaktan kaçınılmalıdır. Soğuk havalarda ağzı ve burnu atkıyla sıkıca kapamalıdır. İç ortamdaki hava kuru ise, sobanın, kaloriferin yanına su konulmalıdır.

72 EVDE ALEVLENME TEDAVİSİ Her günkü ilaçlarınızı almanıza rağmen iyi hissetmiyorsanız Nefesiniz çok darsa Çarpıntı ve morarma varsa Evde oksijen cihazınız yoksa Bacaklarınız şişmişse Kalp yetersizliği, şeker hastalığı gibi ciddi ek hastalıklarınız varsa Evde size destek verecek yeterli sayıda yakınınız yoksa Eviniz hastaneye uzaksa Vakit geçirmeden en yakın acil servise başvurun.

73 EVDE ALEVLENME TEDAVİSİ Evde oksijeniniz varsa hemen oksijeninizi takın ve atak sürdüğü sürece çıkarmayın. 1 saatlik dönemde hızlı tedavi için 20 dakika arayla 3 kez Ventolin inhaler / Combivent inhaler (6-8 puff) (3-4 puff) 1 saatin sonunda hastaneye başvurmanız gerekir

74 ALEVLENMELERDE YAPILMAMASI GEREKENLER Oksijeni birden bire en üst düzeyden açmak Uyku ilaçları, rahatlatıcılar almak Soluk yollarına su buharı buğuseptil uygulamak Uzayan atağa rağmen doktoru aramamak Sigara içmeye devam etmek Burunda oksijen varken sigara içmek

75

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı Hasta Eğitimi 2015

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı Hasta Eğitimi 2015 Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı Hasta Eğitimi 2015 Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları Ve Cerrahisi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Eğitim Koordinatörlüğü KOAH Kronik Müzmin veya süreğen Obstrüktif Tıkayıcı

Detaylı

KOAH. Türk Toraks Derneği. KOAH Çalışma Grubu. Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı Hasta Eğitim Slayt Seti Ekim 2014. Page 1. Türk Toraks Derneği

KOAH. Türk Toraks Derneği. KOAH Çalışma Grubu. Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı Hasta Eğitim Slayt Seti Ekim 2014. Page 1. Türk Toraks Derneği KOAH KOAH Çalışma Grubu Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı Hasta Eğitim Slayt Seti Ekim 2014 Page 1 Bu slayt seti KOAH Çalışma Grubu tarafından KOAH hastalarının KOAH ı tanımalarına ve hastaların tedavi

Detaylı

NEDEN İNHALER TEDAVİ İlacın solunum yollarına verilmesini sağlar Daha az dozda ilaç yeterli olur Daha az yan etki görülür

NEDEN İNHALER TEDAVİ İlacın solunum yollarına verilmesini sağlar Daha az dozda ilaç yeterli olur Daha az yan etki görülür ASTIM TEDAVİSİ Uzm.Dr. Handan Duman Uzm.Dr.Emine Dibek Mısırlıoğlu Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Allerji Kliniği NEDEN İNHALER TEDAVİ İlacın

Detaylı

Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları Ve Cerrahisi. Eğitim Ve Araştırma Hastanesi. Eğitim Koordinatörlüğü

Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları Ve Cerrahisi. Eğitim Ve Araştırma Hastanesi. Eğitim Koordinatörlüğü Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları Ve Cerrahisi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Eğitim Koordinatörlüğü Solunum yoluyla ilaç kullanımına inhalasyon tedavisi denir. İnhalasyon ilaçları çeşitli özellikte olup

Detaylı

KOAH VE EGZERSİZ KOAH TA EGZERSİZ TAVSİYELERİ

KOAH VE EGZERSİZ KOAH TA EGZERSİZ TAVSİYELERİ KOAH VE EGZERSİZ KOAH kalıcı nefes darlığı ile kendini gösteren, geri dönüşü olmayan bir akciğer hastalığıdır. Sigara ve cevre kirliliği gibi faktörlerin etkisiyle hasta sayısı hızlı bir şekilde artmaktadır.

Detaylı

Alevlenmelerin en yaygın nedeni, trakeobronşiyal enfeksiyonlar ve hava kirliliğidir. Şiddetli alevlenmelerin üçte birinde neden saptanamamaktadır

Alevlenmelerin en yaygın nedeni, trakeobronşiyal enfeksiyonlar ve hava kirliliğidir. Şiddetli alevlenmelerin üçte birinde neden saptanamamaktadır Toraks Derneği, Göğüs Hastalıkları Uzmanları ve solunum hastalıkları alanında çalışan diğer uzmanlık dallarındaki hekimler tarafından 1992 de kurulan bir ulusal uzmanlık derneğidir. Toraks Derneği nin

Detaylı

Akıllı Astım Tedavisi

Akıllı Astım Tedavisi FF Akıllı Astım Tedavisi Astım hastaları için uygulama talimatı 1. flutiform dozaj aerosolünü ilk kez kullanmadan önce neye dikkat etmeliyim? Kusursuz bir işleyiş için ilk kullanımdan önce veya uzun süre

Detaylı

DuoResp Spiromax ile tedavi edilenler için bilgiler

DuoResp Spiromax ile tedavi edilenler için bilgiler Bu hasta bilgisini doktorunuzdan/hemşirenizden aldınız Turkiska DuoResp Spiromax ile tedavi edilenler için bilgiler Neden bana DuoResp Spiromax reçete edildi? DuoResp Spiromax astım ve kronik obstrüktif

Detaylı

KOAH Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

KOAH Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir? KOAH NE DEMEKTİR? KOAH Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir? Hastalar için özet bilgiler KOAH nedir? KOAH, hastalığın belli başlı özelliklerinin tanımını içinde barındıran Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı teriminin

Detaylı

DuoResp Spiromax ile tedavi edilenler için bilgiler

DuoResp Spiromax ile tedavi edilenler için bilgiler Respiratory Turkiska DuoResp Spiromax ile tedavi edilenler için bilgiler Astım ve KOAH semptomlarının nedenleri nelerdir? Astım ve KOAH (kronik obstrüktif akciğer hastalığı) semptomları bir havayolu inflamasyonundan

Detaylı

9. Sigarayı bırakma zamanı

9. Sigarayı bırakma zamanı 9. Sigarayı bırakma zamanı 1 9. Sigarayı bırakma zamanı Dünyada 8 saniyede 1 can alan, yılda 4 milyon kişinin ölümüne neden olan, dünyada her 10 erişkinden birinin ölüm nedeni sayılan sigarayı bırakmak

Detaylı

KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı)

KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) T.C. Sağlık Bakanlığı Türk Toraks Derneği KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) ile Yaşam Hazırlayanlar Prof. Dr. Sema Umut Prof. Dr. Ertürk Erdinç T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI İÇİNDEKİLER KOAH Nedir? 4

Detaylı

TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN ZARARLARI PASİF ETKİLENİM

TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN ZARARLARI PASİF ETKİLENİM TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN ZARARLARI VE PASİF ETKİLENİM TÜTÜN ÜRÜNLERİ TÜTÜN ÜRÜNLERİ TÜTÜN ÜRÜNLERİ TÜTÜN ÜRÜNLERİ TÜTÜN ÜRÜNLERİ Başlıca tütün ürünleri nelerdir? SİGARA ELEKTRONİK SİGARA PİPO PURO NARGİLE ESRAR

Detaylı

Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı

Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı çeken sigara vücuda birçok zarar vermekte ve uzun süre

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI TİONEX 18 mcg inhalasyon için toz içeren kapsül Yutulmaz. Ağızdan solunarak kullanılır. Etkin madde: İnhalasyon için toz içeren her bir kapsül 18 mcg tiotropium a eşdeğer 21,7 mcg tiotropium

Detaylı

İNHALASYON YOLU İle İLAÇ UYGULAMA

İNHALASYON YOLU İle İLAÇ UYGULAMA 10.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği 10.Hafta ( 17-21 / 11 / 2014 ) İNHALASYON YOLUYLA İLAÇ UYGULAMA Slayt No : 19 İNHALASYON YOLU İle İLAÇ UYGULAMA 2 İNHALASYON YOLU İLE İLAÇ UYGULAMA İnhalasyon, gaz veya

Detaylı

Sigaranın Vücudumuza Zararları

Sigaranın Vücudumuza Zararları Sigaranın Vücudumuza Zararları Sigaranın vücudumuza olan zararları ve sigarayı bıraktıktan sonra vücudumuzdaki değişimler burada anlatılmaktadır. Sırt ve Bel Ağrısı: Sigara içmek bel ile ilgili hastalıkların

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI SALBUDAY 200 mcg inhalasyon için toz içeren kapsül Yutulmaz. Ağızdan solunarak kullanılır. Etkin madde: İnhalasyon için toz içeren her bir kapsül 200 mcg salbutamol e eşdeğer 241 mcg

Detaylı

YRD. DOÇ. DR. SÜLEYMAN TAS, GELISTIRDIGI AMELIYAT TEKNIGIYLE...

YRD. DOÇ. DR. SÜLEYMAN TAS, GELISTIRDIGI AMELIYAT TEKNIGIYLE... Portal : http://www.egitimvesaglik.com İçeriği : Haber Tarih : 19.11.2016 Adres : http://www.egitimvesaglik.com/yrd-doc-dr-suleyman-tas-gelistirdigi-ameliyat-teknigiyle-odul-aldi/2594/ 1/10 2/10 3/10 4/10

Detaylı

FİZYOTERAPİNİN PREOPERATİF ve POSTOPERATİF BAKIMDA YERİ Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı

FİZYOTERAPİNİN PREOPERATİF ve POSTOPERATİF BAKIMDA YERİ Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı FİZYOTERAPİNİN PREOPERATİF ve POSTOPERATİF BAKIMDA YERİ Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı 1 PREOPERATİF BAKIM ve Hazırlık 2 Genel olarak, planlanmış ameliyat için hazırlık üç aşamada uygulanır: Hastanın

Detaylı

KOAH LA (KRONİK OBSTRÜKTİF AKCİĞER HASTALIGI YAŞAM REHBERİ. Göğüs Hast. ve Göğüs Cerr. Servisi Sorm. Hemş. Adalet AYAZ

KOAH LA (KRONİK OBSTRÜKTİF AKCİĞER HASTALIGI YAŞAM REHBERİ. Göğüs Hast. ve Göğüs Cerr. Servisi Sorm. Hemş. Adalet AYAZ T. C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU Sakarya İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi KOAH LA (KRONİK OBSTRÜKTİF AKCİĞER HASTALIGI

Detaylı

Ağrılarınızı yaşamın doğal bir parçası olarak görmeyin

Ağrılarınızı yaşamın doğal bir parçası olarak görmeyin Kalça hareketlerinin ve gücünün tekrar kazanılması için düzenli egzersiz yapılması ve günlük aktivitelere kademeli olarak tekrar başlanılması tam iyileşme için önemlidir. Günde 2-3 kez 20-30 dakika egzersiz

Detaylı

Sağlıklı Kan Basıncı Sağlıklı Kalp Atımı

Sağlıklı Kan Basıncı Sağlıklı Kalp Atımı Sağlıklı Kan Basıncı Sağlıklı Kalp Atımı 17 MAYIS 2013 Dünya Hipertansiyon Ligi Girişimidir. 17 MAYIS 2013 Dünya Hipertansiyon Ligi Girişimidir. Hipertansiyon Nedir? Çoğunlukla yüksek kan basıncı olarak

Detaylı

SPIRIVA RESPIMAT ILE RAHAT NEFES ALIN KOAH TEDAVISINDE SPIRIVA RESPIMAT IN ROLÜ

SPIRIVA RESPIMAT ILE RAHAT NEFES ALIN KOAH TEDAVISINDE SPIRIVA RESPIMAT IN ROLÜ SPIRIVA RESPIMAT ILE RAHAT NEFES ALIN KOAH TEDAVISINDE SPIRIVA RESPIMAT IN ROLÜ Spiriva Respimat ile tedavi edilen Kronik akciğer hastalığı KOAH lı hastalar için bilgi broşürü. İçindekiler Spiriva Respimat

Detaylı

UÜ-SK ATATÜRK REHABİLİTASYON UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİNE ÖZGÜ BAŞ DÖNMESİ EGZERSİZLERİ BİLGİLENDİRME FORMU FR-HYE-04-104-14

UÜ-SK ATATÜRK REHABİLİTASYON UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİNE ÖZGÜ BAŞ DÖNMESİ EGZERSİZLERİ BİLGİLENDİRME FORMU FR-HYE-04-104-14 UÜ-SK ATATÜRK REHABİLİTASYON UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİNE ÖZGÜ BAŞ DÖNMESİ EGZERSİZLERİ BİLGİLENDİRME FORMU FR-HYE-04-104-14 Aşağıdaki egzersiz programı baş dönmesi tedavisinde diğer tedavilerinize

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALIMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALIMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI LAVENTAİR TM ELLIPTA TM 62.5/25 mcg kullanıma hazır inhalasyon tozu Ağız yolundan solunarak kullanılır. Etkin Madde: Her kullanıma hazır doz (ağızlıktan verilen doz) 62.5 mikrogram Umeklidinyum

Detaylı

PIHTIÖNLER (KAN SULANDIRICI) İLAÇ KULLANIM KILAVUZLARI }EDOKSABAN (LİXİANA)

PIHTIÖNLER (KAN SULANDIRICI) İLAÇ KULLANIM KILAVUZLARI }EDOKSABAN (LİXİANA) 1 EDOKSABAN (LİXİANA) pıhtıönler ilaç grubundadır. Halk arasında kan sulandırıcı ilaç olarak bahsedilen ilaçlardan bir tanesidir. Kan damarları içerisinde pıhtı oluşmasını ve oluşan pıhtının büyümesini

Detaylı

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ MENOPOZ DÖNEMİ BU EĞİTİMDE NELER PAYLAŞACAĞIZ? Menopoz nedir?

Detaylı

KALP KRİZİ UZ.DR.MUHAMMET HULUSİ SATILMIŞOĞLU

KALP KRİZİ UZ.DR.MUHAMMET HULUSİ SATILMIŞOĞLU KALP KRİZİ UZ.DR.MUHAMMET HULUSİ SATILMIŞOĞLU Türkiye ulusal düzeyde ölüm nedenleri arasında ilk sırayı 205.457 ölümle kardiyovaskülerhastalıklar (tüm ölüm nedenlerinin %47,73 ü) almaktadır. Kardiyovasküler

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her kapsül 400 mcg budesonid (+%10 eksez doz) içerir.

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her kapsül 400 mcg budesonid (+%10 eksez doz) içerir. KULLANMA TALİMATI BURİSTAN 400 mcg inhalasyon için toz içeren kapsül Solunum yoluyla alınır. Etkin madde: Her kapsül 400 mcg budesonid (+%10 eksez doz) içerir. Yardımcı maddeler: Laktoz monohidrat Bu ilacı

Detaylı

HEPATİTLER (SARILIK HASTALIĞI) VE 0212 5294400 2182 KRONİK BÖBREK HASTALIKLARI VE 0212 5294400 2182

HEPATİTLER (SARILIK HASTALIĞI) VE 0212 5294400 2182 KRONİK BÖBREK HASTALIKLARI VE 0212 5294400 2182 İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ 2013 YILI HASTA OKULU PLANI HASTANE ADI TARİH SAAT KONU EĞİTİM YERİ HASTA OKULU PROGRAMI İÇİN HASTA VE YAKINLARININ İLETİŞİM KURABİLECEKLERİ TELEFON NUMARASI HASEKİ 28/01/2013

Detaylı

21.12.2015 Pazartesi İzmir Basın Gündemi

21.12.2015 Pazartesi İzmir Basın Gündemi 21.12.2015 Pazartesi İzmir Basın Gündemi MANİSA HABER Soğuklarla birlikte sinüzit vakalarında artış yaşanıyor Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ercan Pınar, havaların

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. VENTOLIN inhaler Ağızdan solunarak alınır.

KULLANMA TALİMATI. VENTOLIN inhaler Ağızdan solunarak alınır. KULLANMA TALİMATI VENTOLIN inhaler Ağızdan solunarak alınır. Etkin maddeler: Her dozda 100 mikrogram salbutamol (sülfat olarak). Yardımcı maddeler: 1,1,1,2-tetrafloroetan (HFA 134a) Bu ilacı kullanmaya

Detaylı

09/11/2015 ANEMİ (KANSIZLIK)

09/11/2015 ANEMİ (KANSIZLIK) ANEMİ (KANSIZLIK) Vücut dokularında enerji oluşumu için gerekli kimyasal işlemlerde kullanılacak oksijeni taşıyacak yeterlilikte kırmızı kan hücresi bulunamaması veya bulunanların bu görevi yapamayacak

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. FORMAİR 9 mcg inhalasyon için toz içeren kapsül Yutulmaz. Ağızdan solunarak kullanılır.

KULLANMA TALİMATI. FORMAİR 9 mcg inhalasyon için toz içeren kapsül Yutulmaz. Ağızdan solunarak kullanılır. KULLANMA TALİMATI FORMAİR 9 mcg inhalasyon için toz içeren kapsül Yutulmaz. Ağızdan solunarak kullanılır. Etkin madde: İnhalasyon için toz içeren her bir kapsül 9 mcg formoterol fumarat dihidrat içerir.

Detaylı

A BÖLÜMÜ NÜ DEĞERLENDİRELİM

A BÖLÜMÜ NÜ DEĞERLENDİRELİM A BÖLÜMÜ NÜ EĞERLENİRELİM A. Aşağıdaki resimde numaralar ile gösterilen bölümlerin neler olduğunu ve bu bölümlerin görevlerini noktalı yerlere kısaca yazınız. 1... 1 2 3............... 2 3...... B. Aşağıda

Detaylı

KALP KRİZİNDE İLK MÜDAHALE VE STENTLİ HASTANIN YAŞAMI. Uzm.Dr. Selahattin TÜREN Kardiyoloji Bölümü

KALP KRİZİNDE İLK MÜDAHALE VE STENTLİ HASTANIN YAŞAMI. Uzm.Dr. Selahattin TÜREN Kardiyoloji Bölümü KALP KRİZİNDE İLK MÜDAHALE VE STENTLİ HASTANIN YAŞAMI Uzm.Dr. Selahattin TÜREN Kardiyoloji Bölümü KALP KRıZINDE ILK MÜDAHALE Kalp krizi tıbbi bir acil durumdur. Erken tanı ve hızlı tedavi oldukça hayati

Detaylı

Genellikle çocukluk ve gençlik döneminde başlayan astım kronik bir solunum sistemi hastalığıdır.

Genellikle çocukluk ve gençlik döneminde başlayan astım kronik bir solunum sistemi hastalığıdır. Bölüm 9 Astım ve Gebelik Astım ve Gebelik Dr. Metin KEREN ve Dr. Ferda Öner ERKEKOL Genellikle çocukluk ve gençlik döneminde başlayan astım kronik bir solunum sistemi hastalığıdır. Erişkinlerde astım görülme

Detaylı

KULLANMA TALİMATI 1 / 10

KULLANMA TALİMATI 1 / 10 KULLANMA TALİMATI SALRES 100 mcg inhalasyon için ölçülü dozlu aerosol Ağızdan solunarak kullanılır. Etkin madde: İnhalasyon için her bir doz 100 mcg Salbutamol e eşdeğer 120.50 mcg Salbutamol sülfat içerir.

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. SALMECAP 50 mcg inhalasyon için toz içeren kapsül Yutulmaz. Ağızdan solunarak kullanılır.

KULLANMA TALİMATI. SALMECAP 50 mcg inhalasyon için toz içeren kapsül Yutulmaz. Ağızdan solunarak kullanılır. KULLANMA TALİMATI SALMECAP 50 mcg inhalasyon için toz içeren kapsül Yutulmaz. Ağızdan solunarak kullanılır. Etkin madde: İnhalasyon için toz içeren her bir kapsül 50 mcg salmeterol e eşdeğer 72,50 mcg

Detaylı

Zehirlenmelerde İlkyardım. Zehirlenmeler. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD

Zehirlenmelerde İlkyardım. Zehirlenmeler. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD Zehirlenmelerde İlkyardım Zehirlenmeler Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD Zehirlenmeler Zehirlenmeler 1 Zehirlenme nedir? Zehirlenme hangi yollarla meydana gelir? Vücuda zehirli (toksik) bir maddenin

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI GYNOTİN Vajinal Ovül Vajina içine (hazneye) uygulanır. Etkin madde: Her bir ovül 300 mg tiokonazol içerir. Yardımcı madde: Novata BCF PH Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA

Detaylı

Boğulma. Vücut dokularına yeterli oksijen gitmemesi sonucu dokularda bozulma meydana gelmesine boğulma denir. Nedenleri: Dilin geriye kaçması,

Boğulma. Vücut dokularına yeterli oksijen gitmemesi sonucu dokularda bozulma meydana gelmesine boğulma denir. Nedenleri: Dilin geriye kaçması, Boğulma Vücut dokularına yeterli oksijen gitmemesi sonucu dokularda bozulma meydana gelmesine boğulma denir. Nedenleri: Dilin geriye kaçması, Nefes borusuna sıvı dolması, Boğaz sıkılması, Boğulma Akciğerlerin

Detaylı

Diz Protezi Sonrası Egzersiz Programı

Diz Protezi Sonrası Egzersiz Programı Diz Protezi Sonrası Egzersiz Programı Diz hareketlerinin ve gücünün tekrar kazanılması için düzenli egzersiz yapılması ve günlük aktivitelere kademeli olarak tekrar başlanılması tam iyileşme için önemlidir.

Detaylı

TÜBERKÜLOZ Tüberküloz hastalığı gelişimi için risk faktörleri

TÜBERKÜLOZ Tüberküloz hastalığı gelişimi için risk faktörleri TÜBERKÜLOZ Tüberküloz, Mycobacterium tuberculosis mikrobu ile oluşan bulaşıcı bir hastalıktır. Kişiden kişiye solunum yoluyla bulaşir. Hasta kişilerin öksürmesi, aksırması, hapşurması, konuşması ile havaya

Detaylı

Şişmanlık (obezite); sağlığı bozacak düzeyde vücutta yağ miktarının artmasıdır.

Şişmanlık (obezite); sağlığı bozacak düzeyde vücutta yağ miktarının artmasıdır. ŞİŞMANLIK (OBEZİTE) Şişmanlık (obezite); sağlığı bozacak düzeyde vücutta yağ miktarının artmasıdır. Yağ dokusunun oranı; Yetişkin erkeklerde % 12 15, Yetişkin kadınlarda %20 27 arasındadır. Bu oranların

Detaylı

Sağlık uzmanınızdan hasta bilgilendirmesi. Xultophy ile tedaviye başlayacaklar için kılavuz

Sağlık uzmanınızdan hasta bilgilendirmesi. Xultophy ile tedaviye başlayacaklar için kılavuz Sağlık uzmanınızdan hasta bilgilendirmesi Xultophy ile tedaviye başlayacaklar için kılavuz Xultophy Kullanımına başlarken Xultophy yetişkinlerde tip 2 diyabet tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Burada

Detaylı

Anjiyografi Bilgilendirme Formu

Anjiyografi Bilgilendirme Formu Anjiyografi Bilgilendirme Formu BR.HLİ.082 Koroner anjiyografi nedir? Koroner anjiyografi, özel bir kamera ile kalbinizin atar damarlarının röntgen film çekimi ile incelenmesidir. İşleminiz kateter laboratuvarında

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Budesonid Yardımcı maddeler: PULMİCORT TURBUHALER içeriğinde etkin madde dışında başka bir madde bulunmaz.

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Budesonid Yardımcı maddeler: PULMİCORT TURBUHALER içeriğinde etkin madde dışında başka bir madde bulunmaz. KULLANMA TALİMATI PULMİCORT TURBUHALER 100 mikrogram/doz Toz İnhalatör Solunum yoluyla kullanılır. Etkin madde: Budesonid Yardımcı maddeler: PULMİCORT TURBUHALER içeriğinde etkin madde dışında başka bir

Detaylı

Hastalara yönelik bilgiler. Spacer Dozaj aerosolleri için inhalasyon yardımı

Hastalara yönelik bilgiler. Spacer Dozaj aerosolleri için inhalasyon yardımı Hastalara yönelik bilgiler Spacer Dozaj aerosolleri için inhalasyon yardımı DOZAJ AEROSOLLERI KOORDINASYON TEKNIKLERI SPACER KISA TANIMI Astım ve COPD tedavisinde kullanılan ilaçlar genellikle inhale edilir.

Detaylı

GÖZ HIRSIZI GLOK M (=GÖZ TANSİYONU)

GÖZ HIRSIZI GLOK M (=GÖZ TANSİYONU) Op.Dr. Tuncer GÜNEY Göz Hastalıkları Uzmanı GÖZ HIRSIZI GLOK M (=GÖZ TANSİYONU) HASTALIĞINI BİLİYOR MUSUNUZ? Glokom=Göz Tansiyonu Hastalığı : Yüksek göz içi basıncı ile giden,görme hücrelerinin ölümüne

Detaylı

KULLANMA TALİMATI NEOFLEKS HİPERTONİK

KULLANMA TALİMATI NEOFLEKS HİPERTONİK KULLANMA TALİMATI NEOFLEKS HİPERTONİK % 3 sodyum klorür sudaki çözeltisi 50 ml, 100 ml, 150 ml ve 250 ml Damar içine (intravenöz) uygulanır. Etkin madde : Her 100 ml çözelti 3.0 gr sodyum klorür Yardımcı

Detaylı

Sayın (ebeveyn / bakıcı)

Sayın (ebeveyn / bakıcı) Sigara içmenin insan vücudu üzerine etkileri Sayın (ebeveyn / bakıcı) Aşağıdaki faaliyet, sigara kullanımıyla ilgili konuları çocuğunuzla konuşmanıza yardımcı olmak için kullanılabilir. Bu aynı zamanda

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI SERUM FİZYOLOJİK İZOTONİK % 0.9 5 ml Ampul Damar içine uygulanır. - Etkin madde: 1 ml si 9 mg sodyum klorür içerir. - Yardımcı madde (ler): Enjeksiyonluk su. Bu ilacı kullanmaya başlamadan

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI METANİX 200 mcg inhalasyon için toz içeren kapsül Yutulmaz. Ağızdan solunarak kullanılır. Etkin madde: İnhalasyon için toz içeren her bir kapsül 200 mcg mometazon furoat içermektedir.

Detaylı

AKCİĞER KANSERİ. Doç.Dr.Filiz Koşar

AKCİĞER KANSERİ. Doç.Dr.Filiz Koşar AKCİĞER KANSERİ Doç.Dr.Filiz Koşar Akciğer Kanseri Nedir? Kanserler genellikle ilk ortaya çıktığı dokuya göre adlandırılır. Akciğer kanseri ilk önce akciğerde başlar Akciğerler göğüs boşluğumuzun büyük

Detaylı

KULLANMA TALİMATI ONBREZ BREEZHALER

KULLANMA TALİMATI ONBREZ BREEZHALER KULLANMA TALİMATI ONBREZ BREEZHALER 150 µg İnhaler kapsül Yutulmaz. Kutudan çıkan cihaz (ONBREZ BREEZHALER) aracılığıyla ağızdan solunarak kullanılır. Etkin madde: Her kapsül 150 mikrogram indakaterole

Detaylı

HASTA KILAVUZU. Hasta adı-soyadı:

HASTA KILAVUZU. Hasta adı-soyadı: HASTA KILAVUZU Hasta adı-soyadı: Icare HOME (Model: TA022) HASTA KILAVUZU TA022-035 TR-3.1 3 Giriş Bu kılavuz, Icare HOME tonometrenin nasıl kullanılması gerektiği konusunda size yol gösterecektir. Tonometreyi

Detaylı

Türkiye'de Yıllara Göre Yeni Verem Hasta Sayıları. 1965 1970 1975 1980 1985 1990 1995 2000 2005 2007 Yıllar

Türkiye'de Yıllara Göre Yeni Verem Hasta Sayıları. 1965 1970 1975 1980 1985 1990 1995 2000 2005 2007 Yıllar Verem Haftası etkinlikleri çerçevesinde Akkuş İlçe Sağlık Grup Başkanımız Dr. Mustafa AKDOĞAN 18/01/2010 tarihinde ilçemizde çalışan din adamları ve halka yönelik verem hastalığı ile ilgili çeşitli bilgiler

Detaylı

STRIVERDI RESPIMAT İLE RAHAT YAŞAMAK

STRIVERDI RESPIMAT İLE RAHAT YAŞAMAK STRIVERDI RESPIMAT İLE RAHAT YAŞAMAK KOAH TEDAVİSİNDE STRIVERDI RESPIMAT IN ROLÜ Striverdi Respimat ile tedavi edilen kronik akciğer rahatsızlığı olan KOAH hastaları için bilgilendirme broşürü. 2 İçindekiler

Detaylı

ASTIM «GINA» Dr. Bengü MUTLU SARIÇİÇEK

ASTIM «GINA» Dr. Bengü MUTLU SARIÇİÇEK ASTIM «GINA» Dr. Bengü MUTLU SARIÇİÇEK ASTIM Dünya genelinde 300 milyon kişiyi etkilediği düşünülmekte Gelişmiş ülkelerde artan prevalansa sahip Hasta veya toplum açısından yüksek maliyetli bir hastalık

Detaylı

2 Uzunluk kılavuzu tırnağını gösterildiği gibi sıkıştırın ve kılavuzu yüklenen kağıt boyutu için doğru konuma kaydırın.

2 Uzunluk kılavuzu tırnağını gösterildiği gibi sıkıştırın ve kılavuzu yüklenen kağıt boyutu için doğru konuma kaydırın. Hızlı Başvuru Uzunluk kılavuzu tırnağını gösterildiği gibi sıkıştırın ve kılavuzu yüklenen kağıt boyutu için doğru konuma kaydırın. 5 Kağıt yığınını yazdırma yüzü yukarı bakacak şekilde yükleyin. Kağıt

Detaylı

Solunum Alıştırmaları Alıştırma 1

Solunum Alıştırmaları Alıştırma 1 Solunum Alıştırmaları Alıştırma 1 Diyaframdan doğru soluma için aşağıda belirtilen hususlara dikkat ederek alışkanlık edinene kadar 2 hafta boyunca her gün bu çalışmayı gerçekleştiriniz. Başarılı olabilmeniz

Detaylı

ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM. DOÇ.DR. PERİHAN ERGİN ÖZCAN Anesteziyoloji A.D. Yoğun bakım B.D.

ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM. DOÇ.DR. PERİHAN ERGİN ÖZCAN Anesteziyoloji A.D. Yoğun bakım B.D. ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM DOÇ.DR. PERİHAN ERGİN ÖZCAN Anesteziyoloji A.D. Yoğun bakım B.D. Her madde zehirdir. Zehir olmayan madde yoktur, ilacı zehirden ayıran dozudur Paracelsus (1493-1541) Zehir Kimyasal

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. RESPİVENT 50 mcg inhalasyon için toz içeren blister Ağızdan solunarak kullanılır.

KULLANMA TALİMATI. RESPİVENT 50 mcg inhalasyon için toz içeren blister Ağızdan solunarak kullanılır. KULLANMA TALİMATI RESPİVENT 50 mcg inhalasyon için toz içeren blister Ağızdan solunarak kullanılır. Etkin madde: İnhalasyon için toz içeren her bir doz 50 mcg salmeterole eşdeğer 72,50 mcg salmeterol ksinafoat

Detaylı

KOAH Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı

KOAH Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı KOAH Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı KOAH Zararlı gaz ve partiküllere karşı havayolları ve akciğerin artmış kronik inflamatuar yanıtı ile ilişkili ve genellikle ilerleyici özellikteki kalıcı hava akımı

Detaylı

GRİP İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ 2008

GRİP İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ 2008 GRİP İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ 2008 GRİP HAKKINDA BİLMEMİZ GEREKENLER Gribin nasıl bir hastalık olduğunu, Gripten korunmak için neler yapmamız gerektiğini, Grip aşısını ve ne zaman aşı olmamız

Detaylı

Ö NEMLİ NOT! BİSİKLETİ KULLANMADAN ÖNCE BU EL KİTABINI İYİCE OKUYUNUZ. ÖNEMLİ GÜVENLİK BİLGİLERİ

Ö NEMLİ NOT! BİSİKLETİ KULLANMADAN ÖNCE BU EL KİTABINI İYİCE OKUYUNUZ. ÖNEMLİ GÜVENLİK BİLGİLERİ Ö NEMLİ NOT! BİSİKLETİ KULLANMADAN ÖNCE BU EL KİTABINI İYİCE OKUYUNUZ. ÖNEMLİ GÜVENLİK BİLGİLERİ Ürünümüzü seçtiğiniz için teşekkürler. Bu el kitabının tamamını okuyunuz ve daima yanınızda bulundurunuz.

Detaylı

SINAVLAR VE ÖĞRENCİ KILAVUZU

SINAVLAR VE ÖĞRENCİ KILAVUZU SINAVLAR VE ÖĞRENCİ KILAVUZU Sevgili Öğrenciler, Bir sınava hazırlık sürecinde bilmemiz ve uygulamamız gereken ayrıntıların yer aldığı bu kitapçığın bizler için yol gösterici olacağına inanıyoruz. Okulda

Detaylı

AKCİĞER KANSERİ AKCİĞER KANSERİNE NEDEN OLAN FAKTÖRLER

AKCİĞER KANSERİ AKCİĞER KANSERİNE NEDEN OLAN FAKTÖRLER AKCİĞER KANSERİ Akciğer kanseri; akciğerlerde anormal hücrelerin kontrolsüz olarak çoğalması sonucu ortaya çıkar. Kanser hücreleri akciğerlere, komşu dokulara veya vücudun diğer bölgelerine yayılabilir.

Detaylı

Tütün Kullanımını ve Zararlarını Nasıl Önleyelim?

Tütün Kullanımını ve Zararlarını Nasıl Önleyelim? Tütün Kullanımını ve Zararlarını Nasıl Önleyelim? Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015 Bu sunum Arş. Gör. Dr. Nuray Uğur tarafından Prof.

Detaylı

İLKYARDIM. www.hiasd.org

İLKYARDIM. www.hiasd.org İLKYARDIM www.hiasd.org Misyon & Vizyon Plan İlkyardım tanımı İlkyardım malzemeleri Haberleşme Kırık-çıkık Kanama Yanık Sara Hayvan dostlarımız Zehirlenme Duman zehirlenmesi Elektrik çarpması Kalp krizi

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir kapsül 400 mikrogram budesonid içerir.

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir kapsül 400 mikrogram budesonid içerir. MİFLONİDE 400 mcg inhaler kapsül Solunum yoluyla alınır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Her bir kapsül 400 mikrogram budesonid içerir. Yardımcı maddeler: Kapsül dolumu: Laktoz monohidrat (sığır kaynaklı),

Detaylı

Jonglör seti Öneriler ve püf noktaları Tchibo GmbH D Hamburg 84769AB2X2VI

Jonglör seti Öneriler ve püf noktaları Tchibo GmbH D Hamburg 84769AB2X2VI www.tchibo.com.tr/kılavuzlar Jonglör seti tr Öneriler ve püf noktaları Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 84769AB2X2VI 2015-11 Diabolo DİKKAT! 36 aydan küçük çocuklar için uygun değildir. Uzun ip içerir. Boyuna

Detaylı

Diyabet ve egzersiz TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU

Diyabet ve egzersiz TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU TEMD DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU HASTA EĞİTİM KİTAPÇIKLARI SERİSİ 02 Diyabet ve egzersiz Diyabetli bireyler

Detaylı

MÜNİR HÜSEYİN ŞTİ. LTD. # 1.#

MÜNİR HÜSEYİN ŞTİ. LTD. # 1.# MÜNİR HÜSEYİN ŞTİ. LTD. # 1.# A. Mikrodalganızı Tanıyın Ankastre Mikrodalga Kullanma Kılavuzu Mod. MW7880 Digital Gösterge Mikrodalga/ Izgara/Kombo Defrost / Çözme Timer / Saat Durdurma Başlatma Yuvarlak

Detaylı

Kalp Hastalıklarından Korunma

Kalp Hastalıklarından Korunma Kalp Hastalıklarından Korunma AsılRezzan Dr alt başlık Deniz stilini Acardüzenlemek için tıklatın Kalp- Damar hastalıkları (KDH) birçok Avrupa ülkesinde ve Türkiye de orta ve ileri yaş grubunda en önemli

Detaylı

Kalp Krizini Tetikleyen Durumlar ve Tedavisi. Doç. Dr. Bülent Özdemir Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı

Kalp Krizini Tetikleyen Durumlar ve Tedavisi. Doç. Dr. Bülent Özdemir Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Kalp Krizini Tetikleyen Durumlar ve Tedavisi Doç. Dr. Bülent Özdemir Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Kalp Krizini Tetikleyen Durumlar ve Tedavisi KALP KRİZİ Kalp krizi (miyokard

Detaylı

Göğüs Hastalıkları. Bronkoskopi

Göğüs Hastalıkları. Bronkoskopi Göğüs Hastalıkları Bronkoskopi Bronkoskopi nedir? Hava yollarını incelemeyi sağlayan işlemin adıdır. Ucunda kamera olan ince tüp şeklindeki aletle uygulanır. Bronkoskop doktorunuzun akciğerlerinizin içindeki

Detaylı

KULLANMA TALİMATI ONBREZ BREEZHALER

KULLANMA TALİMATI ONBREZ BREEZHALER KULLANMA TALİMATI ONBREZ BREEZHALER 150 mcg İnhaler Kapsül Yutulmaz. Kutudan çıkan cihaz (ONBREZ BREEZHALER) aracılığıyla ağızdan solunarak kullanılır. Etkin madde: Her kapsül 150 mikrogram indakaterole

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI RELVAR TM ELLIPTA TM 200/25 mikrogram kullanıma hazır inhalasyon tozu. Ağız yolundan solunarak kullanılır. Etkin madde: Her kullanıma hazır doz 200 mikrogram flutikazon furoat ve 25 mikrogram

Detaylı

Astım hastalarında görülen öksürük, hırıltı ve nefes darlığı gibi yakınmaların sebebi, solunum

Astım hastalarında görülen öksürük, hırıltı ve nefes darlığı gibi yakınmaların sebebi, solunum Bölüm 28 Çocuğum Astımlı mı Kalacak? Dr. S. Tolga YAVUZ Astım hastalarında görülen öksürük, hırıltı ve nefes darlığı gibi yakınmaların sebebi, solunum yollarında ortaya çıkan ve şiddeti zaman içinde değişmekle

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. RESECTISOL ÜROLOJİK İRİGASYON İÇİN %5 MANNİTOL SOLÜSYONU Etkin maddeler:

KULLANMA TALİMATI. RESECTISOL ÜROLOJİK İRİGASYON İÇİN %5 MANNİTOL SOLÜSYONU Etkin maddeler: KULLANMA TALİMATI RESECTISOL ÜROLOJİK İRİGASYON İÇİN %5 MANNİTOL SOLÜSYONU Etkin maddeler: Her bir litre çözelti 5 gram mannitol içerir. Yardımcı maddeler: Steril enjeksiyonluk su Bu ilacı kullanmaya başlamadan

Detaylı

ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ SELİN HOCA

ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ SELİN HOCA ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ SELİN HOCA Çevresel Sinir Sistemi (ÇSS), Merkezi Sinir Sistemine (MSS) bilgi ileten ve bilgi alan sinir sistemi bölümüdür. Merkezi Sinir Sistemi nden çıkarak tüm vücuda dağılan sinirleri

Detaylı

DONUK OMUZ. Ağrıyı Hafifletme ve Esnekliği Sağlama Yöntemleri

DONUK OMUZ. Ağrıyı Hafifletme ve Esnekliği Sağlama Yöntemleri Ağrıyı Hafifletme ve Esnekliği Sağlama Yöntemleri DONUK OMUZ Omzunuzda geçmeyen bir ağrı ve sertlik hissediyormusunuz? Eğer bu tarz bir şikayetiniz varsa, donuk omuz sorunuyla karşı karşıya olabilirsiniz

Detaylı

Evde kendi kendinizce uygulanabilen subkütan immunglobülin tedavisine ilişkin

Evde kendi kendinizce uygulanabilen subkütan immunglobülin tedavisine ilişkin Evde kendi kendinizce uygulanabilen subkütan immunglobülin tedavisine ilişkin Plazmadan yenilikler Bağışıklık eksikliğinde uzman kuruluş SADECE DOKTOR TALİMATINA GÖRE VE DOKTOR VEYA BAŞKA UZMANCA UYGULAMA

Detaylı

ADI SOYADI : OKUL NO : SINIFI : 4/ NOTU : FEVZİ ÖZBEY İLKOKULU FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 1. DÖNEM 1. YAZILISI

ADI SOYADI : OKUL NO : SINIFI : 4/ NOTU : FEVZİ ÖZBEY İLKOKULU FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 1. DÖNEM 1. YAZILISI FEVZİ ÖZBEY İLKOKULU FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 1. DÖNEM 1. YAZILISI 1. Aşağıdaki iskeletin temel bölümlerinin isimlerini yazınız. İskeletin temel bölümlerinin görevlerini belirtiniz. ( 10 puan) Bölümleri

Detaylı

sökülmesi ve Roomba nasıl temizlenir 560

sökülmesi ve Roomba nasıl temizlenir 560 sökülmesi ve Roomba nasıl temizlenir 560 (Vb çamur, sos,) onaylı olmayan maddeler üzerinde çalıştıktan sonra Roomba 560 tam temizlik Yazan: HoyeBoye GİRİŞ Bu kılavuz Roomba toz-bin, fırça meclisleri ve

Detaylı

9-ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM

9-ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM 9-ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM ZEHİRLENMELER Zehirlenme nedir? Vücuda zehirli (toksik) bir maddenin girmesi sonucu normal fonksiyonların bozulmasıdır. Vücuda dışarıdan giren bazı yabancı maddeler, vücudun

Detaylı

30.12.2014. Anne Sütünün Önemi. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. Anne Sütünün Önemi. Anne Sütünün Önemi. Anne Sütünün Önemi

30.12.2014. Anne Sütünün Önemi. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. Anne Sütünün Önemi. Anne Sütünün Önemi. Anne Sütünün Önemi 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı 15.Hafta ( 22-26 / 12 / 2014 ) ANNE SÜTÜNÜN ÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ Slayt No: 22 Bebeğin bağışıklık sisteminin gelişimini kolaylaştırır. Bebekte kulak enfeksiyonları

Detaylı

DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR

DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI D.P.Ü. KÜTAHYA EVLİYA ÇELEBİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR PROF. DR. AHMET HAKAN VURAL OP. DR. GÜLEN SEZER ALPTEKİN ERKUL OP. DR. SİNAN ERKUL

Detaylı

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI VEREM (TÜBERKÜLOZ) NEDİR? Verem hastalığı; verem mikrobunun solunum yolu ile alınmasıyla oluşan bulaşıcı bir

Detaylı

HASTA/HASTA YAKINI ZORUNLU EĞİTİM İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

HASTA/HASTA YAKINI ZORUNLU EĞİTİM İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 7 1.AMAÇ: Hastanede tedavi ve bakım alan tüm hasta / hasta yakınlarının hastalık, tedavi ve bakımları, riskleri ve taburcu olduktan sonra evdeki bakımları hakkında eğitilmelerini sağlamak

Detaylı

Hipertansiyon. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı. Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015

Hipertansiyon. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı. Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015 Hipertansiyon HT Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015 Bu sunum Arş. Gör. Dr. Neslihan Yukarıkır ve Arş. Gör. Dr. Dilber Deryol Nacar

Detaylı

GEBELİKTE FİZİKSEL AKTİVİTE ve EGZERSİZ

GEBELİKTE FİZİKSEL AKTİVİTE ve EGZERSİZ GEBELİKTE FİZİKSEL AKTİVİTE ve EGZERSİZ Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Maslak Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü Fiziksel Aktivite Gebelikte oluşan değişiklikler ile başetmenin en kolay

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. ZİNCOPLEX 15 mg / 5 ml şurup Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Her 5 ml şurupta 15 mg çinkoya eşdeğer 66 mg çinko sülfat heptahidrat Yardımcı maddeler: Gliserin, sorbitol, esans olarak raspberry

Detaylı

HASTALIKLARA ÖZEL BESLENME

HASTALIKLARA ÖZEL BESLENME HASTALIKLARA ÖZEL BESLENME Beslenme Yetersizliğine Bağlı Sorunlar 1 PROTEİN ENERJİ YETERSİZLİĞİ Büyüme ve gelişme için gerekli olan enerji, protein, karbonhidrat, vitamin ve minerallerin yeterince alınmamasına

Detaylı

ELONVA Hazır enjektör

ELONVA Hazır enjektör Kısa kullanım kılavuzu kullanıcı kadın hastalara vermeniz için ELONVA Hazır enjektör ELONVA Hazır enjektör BİLEŞENLERİ İğne kılıfı İğne Delikli etiket İğne kapağı Enjektör başlığı Çözelti Enjektör Piston

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: 1 g da 3,00 mg tobramisin Yardımcı maddeler: Klorobutanol hemihidrat, vazelin sıvı, petrolatum (beyaz yumuşak parafin)

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: 1 g da 3,00 mg tobramisin Yardımcı maddeler: Klorobutanol hemihidrat, vazelin sıvı, petrolatum (beyaz yumuşak parafin) TOBRASED % 0.3 steril göz merhemi Göze uygulanır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: 1 g da 3,00 mg tobramisin Yardımcı maddeler: Klorobutanol hemihidrat, vazelin sıvı, petrolatum (beyaz yumuşak parafin) Bu

Detaylı

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı. VEREM HASTALIĞI ve VEREM HAFTASI

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı. VEREM HASTALIĞI ve VEREM HAFTASI T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI ve VEREM HAFTASI VEREM EĞİTİM VE PROPAGANDA HAFTASI Geleneksel olarak her yıl Ocak ayının ilk Pazar gününden

Detaylı