Prina Geri Kazanım Tesisi Projesi TANITIM SUNUMU

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Prina Geri Kazanım Tesisi Projesi TANITIM SUNUMU"

Transkript

1 Prina Geri Kazanım Tesisi Projesi TANITIM SUNUMU

2 İnsan Yaşamının En Büyük İhtiyacı GIDA ENERJİ YAŞANABİLİR ÇEVRE Bu sebeple firma olarak zeytinyağı sektöründeki, prinanın değerlendirilmesini sağlamak ve karasuyun yarattığı büyük çevresel yükü bertaraf etmek, gıda ve enerji üretimi sağlayan ve bunun yanında yaşanabilir çevreye büyük destek veren bir proje ortaya koyduğumuza inanıyoruz.

3 Zeytinyağı Üretim Şeması 3 fazlı prina 2 fazlı prina

4 Genelge (2015/10) Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Tübitak MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstütüsü ile gerçekleştirdiği Zeytin Sektörü Atıklarının Yönetimi Projesi ve dünyada uygulanan yöntemlerin etkisiyle yayınladığı 2015/10 tarihli genelgesinde; Türkiye deki tüm zeytinyağı fabrikalarını 1 Kasım 2016 ya kadar 2 fazlı sisteme dönüştürmelerini 3 fazlı sistemde kalacak zeytinyağı fabrikalarının genelgede belirtilen şartları sağlayan lagünlerin inşa edilmesini Her yılın ağustos ayında bakanlık tarafından bu lagünlerin kontrolünün yapılacağı açıkça belirtilmiştir.

5 Karasu Havuzu Örneği Kapalı ortamdaki bu havuzda karasuyun buharlaşması mümkün değildir.

6 Karasuyun buharlaşmasındaki zorluklar Karasuda askıdan kalan katı maddelerin yüzeyde kaymak tabakası oluşturması Karasu yüzeyindeki yağ tabakası Karasuyun siyah renkli oluşu

7 Prina Hakkında Yasal Mevzuat Prina atık, pirina fabrikaları geri kazanım tesisi olarak nitelendirilmektedir. Zeytinyağı üretim tesislerinde oluşan pirina, çevre mevzuatında Tüketime ya da işlenmeye uygun olmayan maddeler atık kodu ile tanımlanmaktadır. Prinanın değerlendirme yöntemlerinden yasal olarak kabul görülen tek yöntem hekzan ekstraksiyonudur. Zeytinyağı fabrikaları atıklarını en yakın prina işleme tesisine ulaştırması esastır.

8 Yasal Mevzuat Çevre mevzuatına göre kurutulmuş pirinanın yakacak olarak değerlendirebilmesi için; Alt ısıl değerinin minimum 3700 kcal/kg Rutubet oranının maksimum % 15 Yağ oranının maksimum % 1,5 olması gerekmektedir.

9 Prina Değerlendirme Yöntemleri Doğal kurutma Yaş Çekirdek Ayırıcı Prina Fabrikası - Hegzan Ekstraksiyonu

10 Doğal Kurutma Sonucu Üretilen Prina Odunu İçeriğindeki yüksek yağ oranı ve düşük kalori değeri yakacak olarak satılmasının önünde büyük bir engeldir.

11 Yaş Çekirdek Ayırıcı %20 çekirdekli posa 2 faz veya 3 faz prina? Prina Fabrikası Almaz ise? Yaş Çekirdek Ayırıcı İşlem Suyu Çekirdek SORUNLU ATIK

12 Yaş Çekirdek Ayırıcıdan Çıkan Posa Kurutma ve Peletleme Sistemi SORUNLU ATIK SORUNLU ÜRÜN NEDEN? %1.5 un çok üzerindeki yağ oranı ve düşük kalori nedeniyle yasal olarak yakıt olarak satışı yasaktır. İçeriğindeki çekirdek nedeniyle hayvan sağlığı açısında yem olamaz

13 Projenin Başlatılma Gerekçesi Yasal mevzuat incelendiği zaman zeytinyağı sektörünün alternatif bir prina değerlendirme sistemine ihtiyaç duyduğu gerçeği ile çalışmalara başladık.

14 Ar-Ge Çalışmalarımız Bu projemizde 2 fazlı (%70) ve 3 fazlı(%50) prinanın kurutma tekniği ve verimliliğinin geliştirilmesi üzerine çalışmalar yapılmıştır. Prototip boyutta prina kurutma ve ayrıştırma sistemi ile pirinanın kurutularak çekirdeklerinden tamamen ayrıştırılmış, TÜBİTAK-TEYDEB ve KOSGEB in desteği ve denetimi ile iki Ar-Ge projesi başarı ile tamamlanmıştır.

15 Ar-Ge Kazanımlarımız Ar-Ge çalışmalarımız sonucunda ülkemizde kurutma teknolojileri konusunda yeterli bilgi birikiminin olmadığı görülmüş. İmal edilen 2 prototipde yapılan deneysel çalışmalar ile kurutma verimliliğini artıracak yöntemler geliştirilmiştir.

16 Ar-Ge Tesisimiz Kosgeb ve Tübitak Ar-Ge Projesi kapsamında firmamıza ait zeytinyağı fabrikasının prina çıkışına kurduğumuz kurutuma ve ayrıştırma Ar-Ge prototipi

17 Ar-Ge Tesisimiz Kosgeb ve Tübitak Ar-Ge Projesi kapsamında firmamıza ait zeytinyağı fabrikasının prina çıkışına kurduğumuz kurutuma ve ayrıştırma Ar-Ge prototipi

18 Ar-Ge Tesisimiz Kosgeb ve Tübitak Ar-Ge Projesi kapsamında firmamıza ait zeytinyağı fabrikasının prina çıkışına kurduğumuz kurutuma ve ayrıştırma Ar-Ge prototipi

19 San-Tez Projesi Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı nın destekli San-Tez Programı Kapsamında; U.Ü. Ziraat Fakültesi Yemler ve Hayvan Besleme Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Ak ın koordinatörlüğünde, Firmamızın nakdi ve Tarfaş A.Ş. nin ayni ortaklığı ile Farklı Üretim Sistemlerinden Elde Edilen Çekirdeksiz Kuru Zeytin Ezmesinin Yem Değerinin ve Hayvan Beslemede Kullanım Olanaklarının Belirlenmesi adlı projemiz başarıyla tamamlanmıştır

20 San-Tez Proje Sonuçları Üretilen çekirdeksiz zeytin posasının standart bir yem hammaddesine eş değerde sindirilebilirlik derecesine sahip olması Firmamız buluşu kuru çekirdek ayırıcının, prinanın çekirdeğini tamamen ayırabildiği, çekirdeksiz zeytin posasının başarıyla üretilebildiği görüldü.

21 San-Tez Proje Sonuçları Kuzu besi denemesi sonunda, kuzu besi rasyonuna %20 düzeyine kadar çekirdeksiz zeytin posasının katılmasının besi performansı üzerine önemli bir etkisinin olmaması, ette lezzet ve duyusal özellikleri olumlu etkilediği sonucunda varılmıştır.

22 San-Tez Proje Sonuçları Süt inekleri ile yapılan besleme denemesi sonunda rasyona %10 oranda çekirdeksiz zeytin posasının eklenmesi sütte yağsız kuru madde, yağ, protein ve laktoz oranını artırdığı belirlenmiştir. Ekonomik araştırmada ise üretilecek olan kuru zeytin posasının 360 TL / ton ile karma yem sektörüne verilebileceği sonucuna varılmıştır.

23 Sindirim ve Parçalanabilirlik Denemeleri Uludağ Üniversitesi - Ziraat Fakültesi - Araştırma ve Uygulama Çiftliği

24 Kuzu Besi Denemeleri Uludağ Üniversitesi - Ziraat Fakültesi - Araştırma ve Uygulama Çiftliği

25 Süt İneği Denemeleri Tarfaş A.Ş. Süt Hayvancılığı Eğitim Çiftliği

26 Patent Belgemiz Patent araştırmamız Avusturya Patent Ofisi tarafından yapılmıştır. Hazırlanan araştırma raporuna göre kuru prinanın çekirdeğini ayıran kuru çekirdek ayırıcı ve elde edilen yem maddesinin dünyada bir benzerinin bulunmadığı tespit edilmiştir. Türk Patent Enstütüsü, buluşumuz olan yöntem ve elde edilen ürün için tercihimiz üzere incelemesiz patent belgesi vermiştir. PCT Uluslararası başvuru dosyamız wıpo databese de tarihi ile ilan edilmiştir.

27 Pilot Uygulamalar Sonucu Ortalama bir zeytinyağı işletmesinin pirina üretme kapasitesinin, kurutma ve ayrıştırma tesisi için yeterli olmadığı, Prina fabrikası işletmeciliği zeytinyağı fabrikası işletmeciliğinden çok daha karmaşık bir sistem olduğu, Sistemde çalıştırılacak ekibin eğitimi ve deneyiminin üst düzeyde olması gerekliliği, Bu ekibin eğitimi kurulum süresince yapılacak olup müşterimizinde bu konudaki ilgisinin bu süreçte önemli bir yer tuttuğu sonucuna varılmıştır.

28 Antalya Pilot Tesisi Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen pilot tesis

29 Antalya Pilot Tesisi Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen pilot tesis

30 Ayvalık Pilot Tesisi Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen pilot tesisimiz

31 Ayvalık Pilot Tesisi Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen pilot tesisimiz

32 Ayvalık Pilot Tesisi Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen pilot tesisimiz

33 Ayvalık Pilot Tesisi Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen pilot tesisimiz

34 Uygulanabilir Seçenekler Yapılan Ar-Ge ve saha çalışmaları sonucu ile birlikte bu güne kadar yapılmış literatür ve araştırmalar incelendiğinde sürdürülebilir 2 yöntem ortaya çıkmaktadır. Solvent ekstraksiyonu - Kimyasal ayrıştırma Prina geri kazanım tesisi projesi - Fiziksel Ayrıştırma

35 Prinanın nakliye problemleri %75 rutubetli, gaz üreten ve akışkan özelliklere sahip 2 fazlı prina uygun araçlar ile dahi en fazla 60 km taşınabilir. 35 TL/ton ekonomik değere sahip 2 fazlı prinanın nakliye maliyeti 60 km için 24 TL/ton u bulmaktadır. Prinanın taşınması sırasında dönüş yükü her zaman boştur. 2 fazlı prinanın taşınmasında vidanjör, silobus gibi maliyeti yüksek araçlar kullanılır. Nakliye sırasında karayolları güvenliğini tehlikeye atacak birçok aksi durum meydana gelebilir.

36 Ülkemizdeki Prina İşleme Tesisi İhtiyacı Ülkemizde 30 yıl içinde 1500 e yakın kontini sistem zeytinyağı işletmesi kurulmuşken tek bir hekzan ekstraksiyonu yapan pirina fabrikası kurulmamıştır. Mevcut pirina fabrikalarının zeytin üretiminden kaynaklanan 3 fazlı pirinayı bile hasat döneminde stoklamadan işleme kapasiteleri yoktur. 2 faza dönüşüm sonrası oluşan pirinanın, stoklanması, nakliyesi, işlenmesi Zeytinyağı işletmelerini zor duruma sokacaktır.

37 Ülkemizdeki Prina İşleme Tesisi İhtiyacı Prina fabrikası ihtiyaç duyulan bölgeler Yeni Kurtuluş Ege Tarımsal Doğuş Prina 2 fazı işleyemeyen prina fabrikaları Orpir Girgin Prina 2 fazı işleyebilen prina fabrikaları Dalan Tirsay PrinaYüksel Karagönler

38 Prina Geri Kazanım Tesisi İş Akış Şeması

39

40 Zeytinin ve Prinanın Yapısı Su 511 gr Çekirdek 138 gr Yağ 261 gr Meyve Eti 90 gr 1000 kg Zeytin 2 FAZLI İŞLEM 3 FAZLI İŞLEM ALINAN YAĞ 237 Kg 236,8 Kg KALAN PRİNA 823 Kg 511 Kg KARASU 0 Kg 912 Kg Kaynak: Zeytin ve Zeytincilik Araştırma Enstütüsü Kültür koleksiyonu verileri.(kıralan 2010)

41 2 Fazlı 1. Sıkım ve 3 fazlı 2. Sıkım Çıkacak Karasu işlem suyu olarak kullanılır 1000 Kg zeytin 823 Kg 2 Fazlı prina 2 Fazlı 1. Sıkım 60 Kg işlem suyu 237 Kg Yağ (R:%23.7) 24 Kg Yağ 138 Kg Çekirdek 90 Kg Meyve Eti 571 Kg Su (511+60) % 70 Rutubet 319 Kg Karasu 3 Fazlı 2. Sıkım 496 Kg 3 Fazlı prina 8 Kg Yağ * 3 Fazlı 2. sıkım Sırasında oluşan karasuya bir miktar posa ve yağ karışabilir. 16 Kg Yağ 138 Kg Çekirdek 90 Kg Meyve Eti 252 Kg Su ( ) % 51 Rutubet

42 Kurutma ve Ayrıştırma Sistemi Yukarıdaki hesaba göre 496 kg %50,8 rutubetli prinayı %13 rutubetine getirmek için; 215,5 Kg suyun buharlaştırılması gerekir. Kurutma işlemi sonucu 280,5 Kg %13 rutubetli ürün elde edilir. Bu işlemi gerçekleştirmek için saatlik Kcal enerji harcanır. bu enerjiyi elde etmek için 31 Kg 5000 kcal lik çekirdek yakılır. (31 Kg = kcal/5000 kcal/kg )

43 Kurutma ve Ayrıştırma Sistemi Kg Zeytin Posası 79 Kg Meyve Eti 14 Kg Su (%13) 13.5 Yağ (%12,6) 496 Kg 3 Fazlı prina 174 Kg Çekirdek 143 Kg Çekirdek 31 Kg Sistemde Yakılır. 138 Kg Çekirdek 11 Kg Meyve Eti 22.5 Kg Su (%13) 2.5 Kg Yağ (%1.4)

44 Prina Geri Kazanım Tesisinin Kapasitesi Kurutma sisteminin kapasitesi: 5 Ton/saat Kurutma kapasitesini karşılayacak zeytin üretimi 10 Ton/saat Sistem 83 gun 24 saat çalışacaktır. Toplam işlenecek zeytin Ton Üretilen toplam 2 fazlı prina Ton Kurutmaya girecek toplam prina Ton

45 TON ZEYTİNDEN OLUŞAN 2 FAZLI PİRİNADAN ELDE EDİLEN ÜRÜN VE GELİR 2. SIKIM KURUTMA VE AYRIŞTIRMA ÜRÜN MİKTAR FİYAT GELİR HAM YAĞ 160 TON 4000 TL TL ÇEKİRDEK 2860 TON 400 TL TL ÇKZP 2130 TON 350 TL TL TOPLAM GELİR

46 TOPLAM TON/SEZON 2 FAZ PİRİNA İŞLETME GİDERLERİ 2. SIKIM KURUTMA VE AYRIŞTIRMA İŞLETME GİDELERİ NAKLİYE GİDERLERİ (15 TL/TON) TL PİRİNA ALIM GİDERİ (45 TL/TON) TL İŞÇİLİK GİDERİ TL ELEKTİRİK GİDERİ BAKIM 75 KW GİDERİ TL TL GENEL İDARİ GİDER TL GİDERLER TOPLAMI TL

47 TON KAPASİTELİ YATIRIM TUTARLARI 2 FAZ KURUTMA VE AYRIŞTIRMA TESİSİ Pirina Havuzu TL 2. Sıkım Ünitesi TL Kurutma ve Ayıştırma Ünitesi (3 Geçişli) TL Çelik KonsGriksiyon ÇaH TL Atıksu Havuzu TL Transfer Elemanları Pompa,Konveyör,Helezon vs TL TOPLAM YATIRIM GİDER TL 2 Faz kurutma ve ayrıştırma tesisi fiyatları teklif formunda istenilen özelliklere göre değişebilir.

48 Geri Dönüşüm Süreleri 2 FAZ KURUTMA VE AYRIŞTIRMA TESİSİ YILLIK GELİR YILLIK GİDER NET KAZANÇ TL YATIRIM TUTARI TL GERİ DÖNÜŞÜM SÜRESİ 2 YIL

49 Projemizin Teknik Avantajları Yüksek kurutma verimliliği Çekirdeğin %100 ayrılması. Yem olma özelliği olan bir ürün elde edilmesi. Zeytin posasında kalan yağ ve diğer unsurların ekonomik değerlendirilmesi.

50 Projemizin Çevresel Avantajları Atık bertarafı sağlayan çevreci yaklaşım Yaz Aylarında kötü prina kokusu ve haşere oluşmaması Tehlikeli ve doğaya zararlı hekzan uygulaması kullanılmaz. Yasal sınırlar dahilinde baca emisyonu Atık geri kazanım tesisi lisansı alma olanağı

51 Projemizin Ekonomik Avantajları Projenin çevreci yaklaşımı ile yatırım destek unsurlarından öncelikli faydalanabilime Yüksek katma değer üretimi Kısa sürede yatırımın amorti edilmesi Nakliye ve stoklama maliyetlerinin düşük olması Düşük kapasiteler için uygulanabilme Diğer endüstriyel atıkların değerlendirilebilmesi.

52 Yatırım Organizasyonu Kümelenme yoluyla entegrasyon Sektör üyesi yatırımcı Sektör dışı yatırımcı

53 T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İPARD II Bu destek kapsamında gıda işleme sektörünün sürdürülebilir adaptasyonuna katkıda bulunmak tarımsal ürünler için yeni pazar fırsatlarının yaratılması, yeni teknolojilerin ve inovasyonların benimsenmesi, atıkların tasfiyesi, yenilenebilir enerjilerin kullanılması ve çevre dostu yatırımların desteklenmesi amaçlanmaktadır. İPARD II başvurular tarihlerinde kabul edilecektir. Desteklenen zeytin üretimi olan iller: Balıkesir, Çanakkale, Bursa, Aydın, Kahramanmaraş, Mersin, Manisa, Hatay, Şanlıurfa

54 T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) Bu destek kapsamında doğal kaynaklar ve çevrenin korunmasını dikkate alarak kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonlarının sağlanması için küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi amaçlanmaktadır. Aktif başvuru süreci açıklanmamıştır.

55 T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kümelenme Destek Programı Bakanlıkça Türk sanayisinin rekabet edebilirliğinin, yenilikçiliğinin ve verimliliğinin arttırmak amacıyla çevreye ve topluma duyarlı bir sanayi yapısının kümelenme yoluyla oluşturulması desteklenmektedir.

56 Kalkınma Ajansları Projemize benzer yatırımlar kalkınma ajansları tarafından öncelikli olarak desteklenmektedir. Henüz 2016 yılı proje destek çağrıları yapılmamıştır. Bu tip destek unsurları takip edilmelidir.

57 KOSGEB - İş Birliği Güç Birliği Desteği Proje başvurusunda, işbirliği-güçbirliği amacı ile en az 5 (beş) işletmenin bir araya gelmesi şartı aranır TL Geri Ödemesiz TL Geri Ödemeli Destek. %65-75 Arası Coğrafi bölgelere göre destek oranı

58 TEŞEKKÜRLER Projelerimiz ile daha detaylı bilgiyi adreslerinden alabilirsiniz.

Prinanın Ekonomik ve Çevreci Geri Kazanımı: Prina Kurutma ve Ayrıştırma Sistemleri

Prinanın Ekonomik ve Çevreci Geri Kazanımı: Prina Kurutma ve Ayrıştırma Sistemleri Prinanın Ekonomik ve Çevreci Geri Kazanımı: Prina Kurutma ve Ayrıştırma Sistemleri 3 Geçişli Döner Tamburlu Kurutucu Yağcı Makina firması olarak endüstriyel kurutma teknolojisi konusunda, döner kurutma,

Detaylı

ALTERNATİF PRİNA GERİ KAZANIM TESİSİ PROJESİ PROJE TEKNİK SONUÇ RAPORU

ALTERNATİF PRİNA GERİ KAZANIM TESİSİ PROJESİ PROJE TEKNİK SONUÇ RAPORU ALTERNATİF PRİNA GERİ KAZANIM TESİSİ PROJESİ PROJE TEKNİK SONUÇ RAPORU İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ... 4 2. ÖZET... 5 3. SEKTÖREL DURUM... 7 3.1. Karasu Problemi... 7 3.2. Prinanın Değerlendirilmesi... 8 3.3.

Detaylı

PROJE TEKNİK SONUÇ RAPORU

PROJE TEKNİK SONUÇ RAPORU PRİNA GERİ KAZANIM TESİSİ Yüksek Ar-Ge Deneyimi İle Çevreye Duyarlı Atık Yönetimi Prina Geri Kazanım Tesisi Yerli, Milli ve Gerçekçi İşimizi Ciddiye Alıyoruz. Çekirdeksiz Kuru Zeytin Posası Test edildi,

Detaylı

RENSEF Yenilenebilir Enerji Sistemleri ve Enerji Verimliliği Fuarı - 2015 Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Yenilenebilir Enerji Mali Destek Programları

RENSEF Yenilenebilir Enerji Sistemleri ve Enerji Verimliliği Fuarı - 2015 Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Yenilenebilir Enerji Mali Destek Programları RENSEF Yenilenebilir Enerji Sistemleri ve Enerji Verimliliği Fuarı - 2015 Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Yenilenebilir Enerji Mali Destek Programları Seyitcan ALTINKAYNAK BAKA Antalya YDO Uzmanı Ekim 2015

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU (TKDK) DESTEKLERİ

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU (TKDK) DESTEKLERİ BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU (TKDK) DESTEKLERİ Selin ŞEN Eylül 2012 SUNUM PLANI I. SÜT ÜRETEN TARIMSAL İŞLETMELERE YATIRIM II. ET ÜRETEN TARIMSAL İŞLETMELERE

Detaylı

Temiz Üretim Süreçlerine Geçişte Hibe Programlarının KOBİ lere Katkısı. Ertuğrul Ayrancı Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 07.10.2015

Temiz Üretim Süreçlerine Geçişte Hibe Programlarının KOBİ lere Katkısı. Ertuğrul Ayrancı Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 07.10.2015 Temiz Üretim Süreçlerine Geçişte Hibe Programlarının KOBİ lere Katkısı Ertuğrul Ayrancı Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 07.10.2015 KOBİ lere Yönelik Destekler -Kalkınma Ajansları -KOSGEB -TÜBİTAK -Bilim Sanayi

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü ne ANKARA

T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü ne ANKARA Sayı:2010/45 Konu: Zeytin Karasuyu Hk. Tarih:06.07.2010 T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü ne ANKARA Ġlgi: 18 Haziran 2010 tarih ve B 180 ÇYG 0010001/119/10397 sayılı Zeytin Karasu

Detaylı

KAMU KURUMLARI VE BELEDİYELER İLE YÜRÜTÜLEBİLECEK ÇALIŞMA VE PROJELER

KAMU KURUMLARI VE BELEDİYELER İLE YÜRÜTÜLEBİLECEK ÇALIŞMA VE PROJELER KAMU KURUMLARI VE BELEDİYELER İLE YÜRÜTÜLEBİLECEK ÇALIŞMA VE PROJELER 1- Kalkınma Ajansı Destekleri A. Mali Destekler 50.000 500.000 TL arasında değişen bölgesel önceliklere göre farklı konu başlıklarında

Detaylı

AB Kırsal Kalkınma Hibe Programı IPARD Açıldı

AB Kırsal Kalkınma Hibe Programı IPARD Açıldı Sayın DISTICARETTEYAKLASIMLAR UYELERI Dış Ticaret Yönetimi olarak var olan değişiklikleri size bildirmeye devam ediyoruz. DTY olarak ekibimizi yeniledik, Teşvik ve AB hibe projeleriniz için bizimle irtibata

Detaylı

2014 YILI MALİ DESTEK PROGRAMLARI

2014 YILI MALİ DESTEK PROGRAMLARI T.C. BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI 2014 YILI MALİ DESTEK PROGRAMLARI Isparta 07.01.2013 Önceki Mali Destek Programları 2010 Mali Destek Programı Sözleşme imzalanan proje sayısı: 38 Toplam hibe miktarı:

Detaylı

KOSGEB DESTEKLERİ NEVŞEHİR YATIRIM DESTEK OFİSİ

KOSGEB DESTEKLERİ NEVŞEHİR YATIRIM DESTEK OFİSİ 2014 NEVŞEHİR YATIRIM DESTEK OFİSİ İşbirliği - Güçbirliği Destek Programı KOBİ lerin bir araya gelerek tedarik, pazarlama, düşük kapasite kullanımı, rekabet gücü zayıflığı ve finansman gibi Ortak Sorunlara

Detaylı

TTGV Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Destekleri

TTGV Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Destekleri TTGV Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Destekleri Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliğinin Finansmanı Bilgilendirme Toplantısı Ferda Ulutaş Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Odakule-İstanbul,

Detaylı

FİGEN YARICI Nuh Çimento Sanayi A.ş. Yönetim Destek Uzman Yard. 07.10.2015

FİGEN YARICI Nuh Çimento Sanayi A.ş. Yönetim Destek Uzman Yard. 07.10.2015 1 2 FİGEN YARICI Nuh Çimento Sanayi A.ş. Yönetim Destek Uzman Yard. 07.10.2015 3 İÇİNDEKİLER 1) TARİHÇE 2) ÇİMENTO nedir ve ÇİMENTO ÜRETİM PROSESİ 3) VERİMLİLİK UYGULAMALARI (Bu sunumda yer alan sayısal

Detaylı

MADDE 8 (1) Ekonomik yatırımlar destekleme programı kapsamında;

MADDE 8 (1) Ekonomik yatırımlar destekleme programı kapsamında; YATIRIM KONULARI MADDE 8 (1) Ekonomik yatırımlar destekleme programı kapsamında; a) Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik yeni tesislerin yapımı, b) Tarımsal ürünlerin işlenmesi,

Detaylı

TKDK DESTEKLERİ AKSARAY YATIRIM DESTEK OFİSİ

TKDK DESTEKLERİ AKSARAY YATIRIM DESTEK OFİSİ AKSARAY YATIRIM DESTEK OFİSİ ARALIK 2014 101-1 Süt Üreten Tarımsal İşletmelere Yönelik Destekler Tarımsal işletmelerin sürdürülebilirliklerini ve birincil ürünlerin üretiminde genel performanslarını geliştirmek,

Detaylı

TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU

TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU 1 TARIM ve KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU TKDK; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı nın ilgili kuruluşu olarak, 2007 yılında 5648 sayılı yasa ile kurulmuştur.

Detaylı

www.geka.org.tr BÖLGESEL YENİLİK ve KALKINMA AJANSI DESTEKLERİ

www.geka.org.tr BÖLGESEL YENİLİK ve KALKINMA AJANSI DESTEKLERİ www.geka.org.tr BÖLGESEL YENİLİK ve KALKINMA AJANSI DESTEKLERİ Öncelikler ve İhtisaslaşma Organizasyon ve Eşgüdüm Yaşam Kalitesinin Artırılması Sürdürülebilir Kalkınma Bilgi Toplumuna Dönüşüm Rekabet Gücünün

Detaylı

T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU. Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı

T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU. Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 1 2 PİRİNA YAĞI

Detaylı

AB IPARD FONLARININ KULLANILABİLMESİ İÇİN TEMEL GEREKLİLİKLER,

AB IPARD FONLARININ KULLANILABİLMESİ İÇİN TEMEL GEREKLİLİKLER, AB IPARD FONLARININ KULLANILABİLMESİ İÇİN TEMEL GEREKLİLİKLER, Kırsal Kalkınma (IPARD) Programının hazırlanarak Avrupa Komisyonu tarafından onaylanması: (25 Şubat 2008 tarihinde onaylanmıştır. nun ve İl

Detaylı

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ ÖDEMİŞ SONUÇ RAPORU

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ ÖDEMİŞ SONUÇ RAPORU 1 2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ ÖDEMİŞ SONUÇ RAPORU Tarih: 3 Ocak 2011 Yaklaşık Katılımcı Sayısı: 75 Katılımcı listesindeki Sayı: 66 Katılımcı Düzeyi ve Profili: 2 3 4 Dağıtılan Belgeler:

Detaylı

Çukurova Bölgesi Sığır Yetiştiriciliğinin Yapısı. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ

Çukurova Bölgesi Sığır Yetiştiriciliğinin Yapısı. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ Çukurova Bölgesi Sığır Yetiştiriciliğinin Yapısı Prof. Dr. Serap GÖNCÜ Memeli hayvanlardan elde edilen süt, bileşimi türden türe farklılık gösteren ve yavrunun ihtiyaç duyduğu bütün besin unsurlarını içeren

Detaylı

T.C. KIRIKKALE VALİLİĞİ İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ ARALIK 2013 KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI

T.C. KIRIKKALE VALİLİĞİ İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ ARALIK 2013 KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI T.C. KIRIKKALE VALİLİĞİ İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ ARALIK 2013 KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI RECEP KIRBAŞ İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRÜ Kırsal Kalkınma Yatırımlarının

Detaylı

Dr. Adem TUNCER KOSGEB İSTANBUL HALİÇ MERKEZİ MÜDÜRÜ

Dr. Adem TUNCER KOSGEB İSTANBUL HALİÇ MERKEZİ MÜDÜRÜ Dr. Adem TUNCER KOSGEB İSTANBUL HALİÇ MERKEZİ MÜDÜRÜ KOBİ LER VE KOSGEB 1990 yılında, 3624 sayılı Kanun ile kuruldu. Amacı: Ülkenin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında küçük ve orta ölçekli

Detaylı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Alanında Kapasitesinin Güçlendirilmesi için Teknik Yardım Projesi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Alanında Kapasitesinin Güçlendirilmesi için Teknik Yardım Projesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Alanında Kapasitesinin Kitapçık B63 (Ek II 27e) Zeytin İşleme Tesislerinin Çevresel Etkileri I. GİRİŞ Bu belge zeytin işleme tesislerinin

Detaylı

IPARD 2014-2020 Ankara 12 Haziran 2015

IPARD 2014-2020 Ankara 12 Haziran 2015 IPARD 2014-2020 Ankara 12 Haziran 2015 1 IPARD KAPSAMINDAKİ İLLER UYGUN İLLER 1 Afyon 11 Konya 21 Ağrı 32 Erzincan 2 Amasya 12 Malatya 22 Aksaray 33 Giresun 3 Balıkesir 13 Ordu 23 Ankara 34 Karaman 4 Çorum

Detaylı

Tarım ve Kırsal Kalkınma Mali Destek Programı

Tarım ve Kırsal Kalkınma Mali Destek Programı KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ GIDA TARIM VE ENERJİ BAKANLIĞI Tarım ve Kırsal Kalkınma Mali Destek Programı 2014 yılı Proje Teklif Çağrısı Değerlendirme Sonuçları Referans No: KKTC-14-GTEB-01 Bu program

Detaylı

MUĞLA İLİ TARIM VE HAYVANCILIK ÇALIŞTAYI SONUÇ RAPORU

MUĞLA İLİ TARIM VE HAYVANCILIK ÇALIŞTAYI SONUÇ RAPORU MUĞLA İLİ TARIM VE HAYVANCILIK ÇALIŞTAYI SONUÇ RAPORU 08.05.2013 Güney Ege Kalkınma Ajansı 2014-2013 Bölge Planı çalışmaları kapsamında, Ekonomik Araştırmalar ve Planlama Birimi tarafından 8 Mayıs 2013

Detaylı

KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI

KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programının amacı Amaç: Doğal kaynakların korunmasını dikkate alarak; Kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi,

Detaylı

KOSGEB DESTEK PROGRAMLARI

KOSGEB DESTEK PROGRAMLARI KOSGEB DESTEK PROGRAMLARI 31 Ocak 2014 Cuma 1/31/2014 1 KOBİ TANIMI VE DESTEKLENEN SEKTÖRLER Küçük ve orta büyüklükte işletme (KOBİ): 250 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden, Yıllık net satış hasılatı

Detaylı

BATI AKDENĠZ KALKINMA AJANSI (BAKA) TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU (TKDK) DESTEKLERĠ

BATI AKDENĠZ KALKINMA AJANSI (BAKA) TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU (TKDK) DESTEKLERĠ BATI AKDENĠZ KALKINMA AJANSI (BAKA) TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU (TKDK) DESTEKLERĠ Tarık BÖREKÇĠ Temmuz 2011 SUNUM PLANI I. SÜT ÜRETEN TARIMSAL ĠġLETMELERE YATIRIM II. ET ÜRETEN TARIMSAL

Detaylı

Çankaya Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi

Çankaya Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Çankaya Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi TTO BİLGİLENDİRME SUNUMU ANKARA, 2017 Giriş Teknoloji transferi, fikir ve tekniklerin bir yerde geliştirilip, geliştirildiği yerde veya başka bir yerde uygulamaya

Detaylı

TARSUS TİCARET BORSASI

TARSUS TİCARET BORSASI TARSUS TİCARET BORSASI Ülkemizde yetiştirilen tarımsal ürünlerden, tarımsal üretimin bir kısmı doğrudan tüketilirken, bir kısmı sanayide hammadde olarak işlenerek değişik gıdalara dönüştürülmektedir. Tarımsal

Detaylı

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ TORBALI SONUÇ RAPORU

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ TORBALI SONUÇ RAPORU 1 2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ TORBALI SONUÇ RAPORU Tarih: 16 Aralık 2010 Yaklaşık Katılımcı Sayısı: 25 Katılımcı listesindeki Sayı: 20 Katılımcı Düzeyi ve Profili: 2 3 4 Dağıtılan Belgeler:

Detaylı

SAN-TEZ PROJE TEKNİK SONUÇ RAPORU

SAN-TEZ PROJE TEKNİK SONUÇ RAPORU T.C. BİLİM, SANAYİ ve TEKNOLOJİ BAKANLIĞI BİLİM ve TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAN-TEZ PROJE TEKNİK SONUÇ RAPORU PROJE KODU PROJE ADI PROJE YÜRÜTÜCÜSÜ PROJENİN YÜRÜTÜLDÜĞÜ ÜNİVERSİTE PROJE ORTAĞI FİRMA 0342-STZ-2013-2

Detaylı

ANTALYA OSB ÇAMUR KURUTMA TESİSİ (ARBYDRY SİSTEM)

ANTALYA OSB ÇAMUR KURUTMA TESİSİ (ARBYDRY SİSTEM) ANTALYA OSB ÇAMUR KURUTMA TESİSİ (ARBYDRY SİSTEM) Antalya Organize Sanayi Bölgesi 1976 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulmuş ve 1992 yılında ilk etabının altyapıları tamamlanmış bir bölgedir. Toplam

Detaylı

Gönen Enerji Biyogaz, Sentetik Petrol, Organik Gübre ve Hümik Asit Tesisleri: Ar-Ge Odaklı Örnek Bir Simbiyoz Çalışması Hasan Alper Önoğlu

Gönen Enerji Biyogaz, Sentetik Petrol, Organik Gübre ve Hümik Asit Tesisleri: Ar-Ge Odaklı Örnek Bir Simbiyoz Çalışması Hasan Alper Önoğlu Gönen Enerji Biyogaz, Sentetik Petrol, Organik Gübre ve Hümik Asit Tesisleri: Ar-Ge Odaklı Örnek Bir Simbiyoz Çalışması Hasan Alper Önoğlu Altaca Çevre Teknolojileri ve Enerji Üretim A.Ş. Yönetim Kurulu

Detaylı

T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü. Kümelenme Destek Programı

T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü. Kümelenme Destek Programı T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kümelenme Destek Programı Fadime YILMAZ San. ve Tek. Uzmanı 1 Küme Kümeler, özellikle de aynı faaliyet alanında hem rekabet içinde olan hem de birbirleriyle işbirliği

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) KOSGEB DESTEKLERİ

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) KOSGEB DESTEKLERİ BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) KOSGEB DESTEKLERİ Mehmet CANDAN Şubat 2015 SUNUM PLANI I. TEMATİK PROJE II. İŞBİRLİĞİ GÜÇBİRLİĞİ III. ARAŞTIRMA GELİŞTİRME, İNOVASYON VE ENDÜSTRİYEL UYGULAMA PROGRAMI

Detaylı

KANLIĞI ÇEVRE. Tamamlanması ERHAN SARIOĞLU ANTALYA 05-07/10/2010 ÇEVRE İZNİ / ÇEVRE İZİN VE LİSANSI

KANLIĞI ÇEVRE. Tamamlanması ERHAN SARIOĞLU ANTALYA 05-07/10/2010 ÇEVRE İZNİ / ÇEVRE İZİN VE LİSANSI ÇEVRE YÖNETY NETİMİ GENEL MÜDÜRLM RLÜĞÜ İZİN N VE DENETİM M DAİRES RESİ BAŞKANLI KANLIĞI ÇEVRE İZNİ VE LİSANSI L ŞUBESİ Başvuru Sürecinin S Tamamlanması ERHAN SARIOĞLU Çevre MühendisiM ÇEVRE İZNİ / ÇEVRE

Detaylı

ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ Acaba Atığınız Kimin Hammaddesi? Yeni Nesil Çevreci Yaklaşımlar Paneli 1 Mart 2018,Bursa

ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ Acaba Atığınız Kimin Hammaddesi? Yeni Nesil Çevreci Yaklaşımlar Paneli 1 Mart 2018,Bursa ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ Acaba Atığınız Kimin Hammaddesi? Yeni Nesil Çevreci Yaklaşımlar Paneli 1 Mart 2018,Bursa Endüstriyel Simbiyoz Nedir? Simbiyoz Nedir? Farklı türden canlıların, belirli koşullar altında

Detaylı

Lezzet kataloğu. Siyah Zeytinler. Yeşil Zeytinler. Endüstriyel Grup

Lezzet kataloğu. Siyah Zeytinler. Yeşil Zeytinler. Endüstriyel Grup Lezzet kataloğu Siyah Zeytinler Yeşil Zeytinler Endüstriyel Grup Kaanlar Gıda Grubu olarak peynir üretimindeki verimliliğimizi ve markamızın oluşturduğu güveni, zeytincilik sektörüne de taşımak amacıyla

Detaylı

NUR KĐREÇ SAN. TĐC. VE PAZ. LTD. ŞTĐ. Çeşitli Atıkların Kireç Fırınlarında Yakıt Olarak Değerlendirilmesi

NUR KĐREÇ SAN. TĐC. VE PAZ. LTD. ŞTĐ. Çeşitli Atıkların Kireç Fırınlarında Yakıt Olarak Değerlendirilmesi NUR KĐREÇ SAN. TĐC. VE PAZ. LTD. ŞTĐ Çeşitli Atıkların Kireç Fırınlarında Yakıt Olarak Değerlendirilmesi ADANA (2014) KĐREÇ Kireç taşlarının 900 o C-1200 o C de kalsinasyonu ile kireç (CaO) elde edilir.

Detaylı

ATIK KABUL TESİSLERİ İÇİN ÇEVRE LİSANSI İŞLEMLERİ

ATIK KABUL TESİSLERİ İÇİN ÇEVRE LİSANSI İŞLEMLERİ ATIK KABUL TESİSLERİ İÇİN ÇEVRE LİSANSI İŞLEMLERİ 1. Gemilerden Atık Alınması ve Atıkların Kontrolü Yönetmeliği 2. Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik 1- GEMİLERDEN ATIK

Detaylı

KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI. Mart 2011 ANTALYA

KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI. Mart 2011 ANTALYA KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI Mart 2011 ANTALYA Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP), Tarım ve Köyişleri Bakanlığı nın 2011-2015 Tarım Strateji Belgesi

Detaylı

Sera ve Tavuk Çiftliklerinde Isı Pompası ile ısıtma

Sera ve Tavuk Çiftliklerinde Isı Pompası ile ısıtma Sera ve Tavuk Çiftliklerinde Isı Pompası ile ısıtma Sera ve Tavuk çiftlikleri genellikle şehir merkezlerinden uzak olduğu için doğalgaz şebekesine bağlı değildir. Bu durumda; en kolay erişilebilen ısı

Detaylı

IPARD KAPSAMINDA YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI BURSA İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ

IPARD KAPSAMINDA YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI BURSA İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ IPARD KAPSAMINDA YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI BURSA İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ Tedbiri TARIMSAL İŞLETMELERİN FİZİKİ VARLIKLARINA YÖNELİK YATIRIMLAR 101 SEKTÖRÜ Süt Üreten Tarımsal İşletmeler Et Üreten Tarımsal

Detaylı

TÜBİTAK TEYDEB. Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları. Işık Aşar 21 Şubat 2017 TURKTOB, Ankara

TÜBİTAK TEYDEB. Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları. Işık Aşar 21 Şubat 2017 TURKTOB, Ankara TÜBİTAK TEYDEB Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları Işık Aşar 21 Şubat 2017 TURKTOB, Ankara 2 TEYDEB -Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı Kuruluş Amacı Ülkemiz özel sektör kuruluşlarının

Detaylı

BİYOKÜTLE OLARAK PİRİNANIN ENERJİ ÜRETİMİNDE KULLANILMASI

BİYOKÜTLE OLARAK PİRİNANIN ENERJİ ÜRETİMİNDE KULLANILMASI BİYOKÜTLE OLARAK PİRİNANIN ENERJİ ÜRETİMİNDE KULLANILMASI Sebahat Akın Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Balıkesir sakin@balikesir.edu.tr ÖZET Dünyada fosil yakıtların tükenmekte

Detaylı

TEYDEB. Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı

TEYDEB. Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı TEYDEB Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı Mayıs 2018 TÜBİTAK Destekleri 2 1995 2017 Yılları Arasında Ne Yapıldı? 34.874 Proje Başvurusu Desteklenen 18.872 Proje 7,1 Milyar TL Destek* 12,7

Detaylı

YEM VE DİĞER TARLA BİTKİLERİ

YEM VE DİĞER TARLA BİTKİLERİ 21-22 Nisan 2015 / İZMİR YEM VE DİĞER TARLA BİTKİLERİ KANATLI HAYVAN BESLEMEDE DUT YAPRAĞI TOZU VE DUT YAPRAĞI SİLAJI TOZUNUN HAYVAN PERFORMANSI, SERUM PARAMETRELERİ, ET KALİTESİ VE YEM MALİYETİ ÜZERİNE

Detaylı

Uğur USLU Ġl Koordinatörü 25/01/2018

Uğur USLU Ġl Koordinatörü 25/01/2018 Uğur USLU Ġl Koordinatörü 25/01/2018 SUNUM PLANI 1. TKDK Kuruluşu ve Amaçları 2. Uygun Olan-Olmayan Harcamalar ve Başvuru Süreci 3. IPARD I Programı 4. IPARD II Programı - 3. Çağrı İlanı 5. 103 Sektörü

Detaylı

TTGV Çevre Projeleri Grubu 13 Aralık k 2006, Ankara

TTGV Çevre Projeleri Grubu 13 Aralık k 2006, Ankara Sürdürülebilir Kalkınma ve İnovasyon: Gelişmeler, EğilimlerE TTGV Çevre Projeleri Grubu 13 Aralık k 2006, Ankara İÇERİK Kavramlar:Sürdürülebilir Kalkınma ve Eko-İnovasyon Çevre Konusunda Gelişmeler AB

Detaylı

KOSGEB DESTEK MODELLERİ. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı

KOSGEB DESTEK MODELLERİ. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı KOSGEB Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı DESTEK MODELLERİ Hamza Alper DOĞRU KOSGEB Burdur Müdürü «KOSGEB Destekleri» Burdur TSO 10 Mart 2016 BURDUR KOSGEB Kimdir?

Detaylı

TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU IPARD PROGRAMI DESTEKLERİ

TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU IPARD PROGRAMI DESTEKLERİ TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU IPARD PROGRAMI DESTEKLERİ NEVŞEHİR TİCARET VE SANAYİ ODASI IPARD PROGRAMI KAPSAMINDA VERİLEN DESTEKLER 1- Süt Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım Amaç: Küçük

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) AVRUPA BİRLİĞİ FONLARI. Sinan MESUTER Eylül 2012

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) AVRUPA BİRLİĞİ FONLARI. Sinan MESUTER Eylül 2012 BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) AVRUPA BİRLİĞİ FONLARI Sinan MESUTER Eylül 2012 SUNUM PLANI I. KATILIM ÖNCESİ MALİ YARDIM ARACI II. 8.ÇERÇEVE PROGRAMI III. IPARD IV. TURSEFF KATILIM ÖNCESİ MALİ YARDIM

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI TÜRKİYE TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VAKFI (TTGV) DESTEKLERİ. Sadık URANLI

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI TÜRKİYE TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VAKFI (TTGV) DESTEKLERİ. Sadık URANLI BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI TÜRKİYE TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VAKFI (TTGV) DESTEKLERİ Sadık URANLI Eylül 2012 SUNUM PLANI I. TÜRKİYE TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VAKFI (TTGV) HAKKINDA II. TÜRKİYE TEKNOLOJİ GELİŞTİRME

Detaylı

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı 2016 Mali Destek Programları. Antalya

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı 2016 Mali Destek Programları. Antalya Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı 2016 Mali Destek Programları Antalya 24.02.2016 Geçmiş Destek Programları 2015 2014 2012 2011 17 Milyon 20 Milyon 20 Milyon 20 Milyon 40 proje 53 proje 63 proje 66 proje 2010

Detaylı

TR42 DOĞU MARMARA KALKINMA AJANSI 2014 YILI MALİ DESTEK PROGRAMLARI BİLGİ NOTU

TR42 DOĞU MARMARA KALKINMA AJANSI 2014 YILI MALİ DESTEK PROGRAMLARI BİLGİ NOTU Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 2014 Yılı Mali Destek Programları 2014 Yılı Mali Destek Programları kapsamında 6 farklı mali destek Programı 11 Kasım 2013 tarihinde ilan edilmesi planlanmaktadır. Toplam 25.100.000

Detaylı

Kanalizasyon Atıklarının Geri Dönüşümü Projesi (Antalya Tesisi)

Kanalizasyon Atıklarının Geri Dönüşümü Projesi (Antalya Tesisi) Kanalizasyon Atıklarının Geri Dönüşümü Projesi (Antalya Tesisi) Hakkımızda Şirketimiz DEMİREKEN ENERJİ AŞ. 2012 yılından bu yana yenilenebilir enerji alanında yatırım yapmayı hedef olarak benimsemiştir.

Detaylı

BİYOKÜTLE ENERJİ SANTRALİ BİOKAREN ENERJİ

BİYOKÜTLE ENERJİ SANTRALİ BİOKAREN ENERJİ BİYOKÜTLE ENERJİ SANTRALİ BİOKAREN ENERJİ BİYOKÜTLE SEKTÖRÜ Türkiye birincil enerji tüketimi 2012 yılında 121 milyon TEP e ulaşmış ve bu rakamın yüzde 82 si ithalat yoluyla karşılanmıştır. Bununla birlikte,

Detaylı

TİRE II. SÜT SEMPOZYUMU 5 Aralık 2013, Tire MESLEKİ EĞİTİMDE ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ

TİRE II. SÜT SEMPOZYUMU 5 Aralık 2013, Tire MESLEKİ EĞİTİMDE ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ TİRE II. SÜT SEMPOZYUMU 5 Aralık 2013, Tire MESLEKİ EĞİTİMDE ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ Prof.Dr.İbrahim AK Uludağ Üniversitesi Karacabey MYO Müdürü SÜTAŞ Eğitim Koordinatörü TÜRKİYE DE SÜTÇÜLÜK EĞİTİMİ

Detaylı

Prof.Dr.İlkay DELLAL

Prof.Dr.İlkay DELLAL TUSAF 2013 Buğday, Un, İklim Değişikliği ve Yeni Trendler Kongresi İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ve ENERJİ KISKACINDA TARIM ve GIDA SEKTÖRÜ Prof.Dr.İlkay DELLAL 9 Mart 2013, Antalya GÜNDEM 9 Mart 2013 1. GÜNEŞ (%40)

Detaylı

Fırtına 2019 B Profesyonel Zeytin hasat ve budama makinası

Fırtına 2019 B Profesyonel Zeytin hasat ve budama makinası Fırtına 2019 B Profesyonel Zeytin hasat ve budama makinası 2-3 adet zeytin çırpıcı çalıştırabilen 2019 B özel hava kompresörü sayesinde zeytin hasadında yüksek hasat kapasitesi ve performans sağlar. Uzun

Detaylı

ÖNSÖZ. Dr. Ahmet ALTIPARMAK Antalya Valisi BAKA Yönetim Kurulu Başkanı. Tuncay ENGİN BAKA Genel Sekreteri

ÖNSÖZ. Dr. Ahmet ALTIPARMAK Antalya Valisi BAKA Yönetim Kurulu Başkanı. Tuncay ENGİN BAKA Genel Sekreteri ÖNSÖZ Gelişmiş ülkelerde 1900 lü yılların başlarından itibaren kurulmuş olan kalkınma ajansları, ülkemizde yeni benimsenmiş bir modeldir. Kalkınma Ajansları; bölgesel düzeyde kamu kesimi, özel kesim ve

Detaylı

ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ VE GİRİŞİMCİLİK

ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ VE GİRİŞİMCİLİK ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ VE GİRİŞİMCİLİK İskenderun Körfezi'nde Endüstriyel Simbiyoz Projesi Kapanış Etkinliği: Endüstriyel Simbiyoz Konferansı 2014 Dr. Emrah Alkaya Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı 20 Şubat

Detaylı

Hibe. Destek Kalemleri a) İhtiyaç analizi, eğitim ve/veya danışmanlık (400 bin Dolar) b) İstihdam desteği, (2 uzman personel)

Hibe. Destek Kalemleri a) İhtiyaç analizi, eğitim ve/veya danışmanlık (400 bin Dolar) b) İstihdam desteği, (2 uzman personel) EKONOMİ BAKANLIĞI & ww.ekonomi.gov.tr URGE Projeleri Desteği Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Desteği (Link) Kimler Başvurabilir Özel Sektör İşbirliği Kuruluşları TİM, TOBB, Dış Ekonomik İlişkiler

Detaylı

KIRSAL KALKINMA PROGRAMI IPARD (2007-2013)

KIRSAL KALKINMA PROGRAMI IPARD (2007-2013) KIRSAL KALKINMA PROGRAMI IPARD (2007-2013) 101 TARIMSAL İŞLETMELERİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI VE TOPLULUK STANDARTLARINA ULAŞTIRILMASINA YÖNELİK YATIRIMLAR 2 101 101-1 Süt Üreten Tarımsal işletmeler 101-2

Detaylı

2011 Yılı Teklif Çağrısı Proje Eğitim Toplantısı Program Amaç ve Öncelikleri, Uygunluk Kriterleri, Başvuru ve Değerlendirme Süreci

2011 Yılı Teklif Çağrısı Proje Eğitim Toplantısı Program Amaç ve Öncelikleri, Uygunluk Kriterleri, Başvuru ve Değerlendirme Süreci 2011 Yılı Teklif Çağrısı Proje Eğitim Toplantısı Program Amaç ve Öncelikleri, Uygunluk Kriterleri, Başvuru ve Değerlendirme Süreci 3 Ağustos 2011 ANKARA Gündem 2011 Teklif Çağrısı Kapsamı Mali Destek Programları

Detaylı

08 Kasım 2012. Ankara

08 Kasım 2012. Ankara 08 Kasım 2012 Ankara KOBİ ler ve KOSGEB Türkiye de KOBİ tanımı KOBİ tanımı 250 den az çalışan istihdam eden, Yıllık bilanço veya net satış hasılatı 25 milyon TL yi geçmeyen işletmeler Ölçek Çalışan Sayısı

Detaylı

HATAY TARIM VİZYONU

HATAY TARIM VİZYONU HATAY TARIM VİZYONU 2016-2021 2 BİTKİSEL ÜRETİM VİZYONU Zeytin üretiminde Türkiye 3.cüsü olan Hatay da, üretimle birlikte katma değer sağlayacak işleme ve paketleme tesislerinin kurulumuna sağlanan destekler

Detaylı

Destek Adı. Destek Türü. Kimler Başvurabilir Üniversite. Amacı ve Kapsamı Elektronik haberleşme, uzay ve havacılıkla.

Destek Adı. Destek Türü. Kimler Başvurabilir Üniversite. Amacı ve Kapsamı Elektronik haberleşme, uzay ve havacılıkla. Elektronik, Haberleşme, Uzay ve Havacılık Sektöründe Ar -Ge Projelerinin Desteklenmesi (Link) Hibe Kimler Başvurabilir Üniversite *UDHB nin sorumlu olduğu alanlarda Ar-Ge projesi yürüten üniversiteler

Detaylı

İŞBİRLİĞİ GÜÇBİRLİĞİ DESTEK PROGRAMI

İŞBİRLİĞİ GÜÇBİRLİĞİ DESTEK PROGRAMI Kasım 2017 1 İŞBİRLİĞİ GÜÇBİRLİĞİ DESTEK PROGRAMI 2 İşbirliği - Güçbirliği Destek Programı Programın Amacı : KOBİ lerin işbirliği-güçbirliği anlayışında bir araya gelerek Ortak Sorunlara Ortak Çözümler

Detaylı

Zeytin ağacı (Olea europaea L.) en iyi yetişme şartlarını Akdeniz iklim kuşağında bulmuş ve bu bölgeye zeytin medeniyeti adı verilmiştir.

Zeytin ağacı (Olea europaea L.) en iyi yetişme şartlarını Akdeniz iklim kuşağında bulmuş ve bu bölgeye zeytin medeniyeti adı verilmiştir. 3. ZEYTİN İSTATİSTİKLERİ 4 ağacı (Olea europaea L.) en iyi yetişme şartlarını Akdeniz iklim kuşağında bulmuş ve bu bölgeye zeytin medeniyeti adı verilmiştir. Akdeniz ülkelerinde milyonlarca insanın geçim

Detaylı

DİKİLİ TARIMA DAYALI İHTİSAS SERA (Jeotermal Kaynaklı Sera) ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ

DİKİLİ TARIMA DAYALI İHTİSAS SERA (Jeotermal Kaynaklı Sera) ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ TARIMA DAYALI İHTİSAS SERA ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ DİKİLİ TARIMA DAYALI İHTİSAS SERA (Jeotermal Kaynaklı Sera) ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ MENDERES TARIMA DAYALI İHTİSAS SERA (Süs Bitkileri Ve Çiçekçilik)

Detaylı

T.C. NAZİLLİ TİCARET BORSASI HAFTALIK BORSA BÜLTENİ. - 24/02/2012 Şube Adı: Sayfa: 1-7 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. Ortalama Fiyat.

T.C. NAZİLLİ TİCARET BORSASI HAFTALIK BORSA BÜLTENİ. - 24/02/2012 Şube Adı: Sayfa: 1-7 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. Ortalama Fiyat. Sayfa: 1-7 HUBUBAT 0.5 0.6 0.540 1,509,50.00 KG 1,29,415.50 3 ı: 1,29,415.50 3 ı 1,29,415.50 3 SARI TTS 0.5 0.64 0.6132 172,40.00 KG 105,769.0 7 ı: 105,769.0 7 ı 105,769.0 7 BUĞDAY MAKARNALIK BUĞDAYLAR

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ IPA (Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı) Tarım ve Kırsal Kalkınma Bileşeni (IPARD) MART-2011

AVRUPA BİRLİĞİ IPA (Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı) Tarım ve Kırsal Kalkınma Bileşeni (IPARD) MART-2011 TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU AVRUPA BİRLİĞİ IPA (Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı) 2007 2013 Tarım ve Kırsal Kalkınma Bileşeni (IPARD) MART-2011 IPARD NEDİR? IPARD, Avrupa Birliği tarafından

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

ARGE DESTEKLERİ Betül ASAN Pamukkale Üniversitesi Üniversite Sanayi İşbirliği Koordinatörlüğü

ARGE DESTEKLERİ Betül ASAN Pamukkale Üniversitesi Üniversite Sanayi İşbirliği Koordinatörlüğü ARGE DESTEKLERİ Betül ASAN Pamukkale Üniversitesi Üniversite Sanayi İşbirliği Koordinatörlüğü 28 Aralık 2009 DENİZLİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ KÜRESEL REKABETİN YOLU AR-GE Bilgi toplumunun yolu özel sektörün

Detaylı

T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Mehmet TEZYETİŞ OSTİM Hizmet Merkezi Müdürü

T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Mehmet TEZYETİŞ OSTİM Hizmet Merkezi Müdürü KOSGEB T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Mehmet TEZYETİŞ OSTİM Hizmet Merkezi Müdürü KOSGEB VE KURULUŞ AMACI KOSGEB, 1990 yılında 3624 sayılı Kanun ile

Detaylı

KOSGEB DESTEK PROGRAMLARI

KOSGEB DESTEK PROGRAMLARI KOSGEB DESTEK PROGRAMLARI 07.06.2012 TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi, İstanbul Özgür AKYILDIZ KOSGEB İstanbul Boğaziçi Hizmet Merkezi Türkiye de KOBİ ler Hakkında Genel Bilgi 250 den az çalışan istihdam eden,

Detaylı

Türkiye nin Elektrik Üretimi ve Tüketimi

Türkiye nin Elektrik Üretimi ve Tüketimi Türkiye nin Elektrik Üretimi ve Tüketimi -Çimento Sanayinde Enerji Geri Kazanımı Prof. Dr. İsmail Hakkı TAVMAN Dokuz Eylül Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Enerji Kaynakları Kullanışlarına Göre

Detaylı

SUNUM PLANI. Araştırma-Geliştirme, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı

SUNUM PLANI. Araştırma-Geliştirme, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı Kasım 2017 1 SUNUM PLANI Araştırma-Geliştirme, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı Uluslararası Kuluçka Merkezi ve Hızlandırıcı Destek Programı Teknolojik Ürün Tanıtım ve Pazarlama (TEKNOPAZAR)

Detaylı

Bir hayaldi gerçek oldu...

Bir hayaldi gerçek oldu... 2 Bir hayaldi gerçek oldu... Türkiye de tarım ve hayvancılıkta entegrasyonu sağlayarak verimi artırmak ve ülkemize katma değeri yüksek hayvancılık modelini kazandırmak, uzun yıllardan bu yana hayalini

Detaylı

İÇ ANADOLU ANKARA KONYA EGE İZMİR AYDIN MANİSA MARMARA İSTANBUL BURSA

İÇ ANADOLU ANKARA KONYA EGE İZMİR AYDIN MANİSA MARMARA İSTANBUL BURSA İÇ ANADOLU ANKARA KONYA EGE İZMİR AYDIN MANİSA MARMARA İSTANBUL BURSA KARADENİZ ÇORUM TRABZON GİRESUN AKDENİZ MERSİN ANTALYA BURDUR ISPARTA GÜNEYDOĞU GAZİANTEP MALATYA DOĞU ANADOLU ERZURUM 1. Proje Pazarının

Detaylı

BELGELENDİRME HİBELER(1) DÖKÜMANLAR KREDİLER(2) HİBELER(1) KOSGEB HİBELER. Süt Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım. Et ve Et Ürünlerinin İşlenmesi

BELGELENDİRME HİBELER(1) DÖKÜMANLAR KREDİLER(2) HİBELER(1) KOSGEB HİBELER. Süt Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım. Et ve Et Ürünlerinin İşlenmesi HİBELER(1) BELGELENDİRME KREDİLER(2) DÖKÜMANLAR HİBELER(1) KALKINMA AJANSLARI HAZİNE HİBELERİ TARIMSAL KOSGEB HİBELER GİRİŞİMCİLİK DESTEĞİ 100.000 tl KOBİ Proje Destek Programı 150.000 Tematik Proje Destek

Detaylı

Biyoenerjide Güncel ve Öncelikli Teknoloji Alanları ve TTGV Destekleri

Biyoenerjide Güncel ve Öncelikli Teknoloji Alanları ve TTGV Destekleri Biyoenerjide Güncel ve Öncelikli Teknoloji Alanları ve TTGV Destekleri Ferda Ulutaş Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı TIREC 2010 Türkiye Uluslararası Yenilenebilir Enerji Kongresi Türkiye Biyoenerji Piyasası

Detaylı

SU ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜNDE DESTEKLEMELER. Fatma Tuğba ÇÖTELİ Ziraat Yük.Mühendisi Elazığ Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

SU ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜNDE DESTEKLEMELER. Fatma Tuğba ÇÖTELİ Ziraat Yük.Mühendisi Elazığ Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü SU ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜNDE DESTEKLEMELER Fatma Tuğba ÇÖTELİ Ziraat Yük.Mühendisi Elazığ Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Dünyada En Hızlı Büyüyen Gıda Sektörü SU ÜRÜNLERİ Sektörüdür Su Ürünleri Sektöründe;

Detaylı

TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU ARAŞTIRMA-GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ KOSGEB DESTEK PROGRAMLARI

TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU ARAŞTIRMA-GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ KOSGEB DESTEK PROGRAMLARI 1 TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU ARAŞTIRMA-GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ KOSGEB DESTEK PROGRAMLARI Mart 2011 - Antalya 2 KOSGEB ORGANİZASYONEL YAPISI KOSGEB, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile ilgili

Detaylı

Prof. Dr. DurmuĢ KAYA Doç. Dr. Mustafa YAġAR Öğr. Gör. Muharrem EYĠDOĞAN

Prof. Dr. DurmuĢ KAYA Doç. Dr. Mustafa YAġAR Öğr. Gör. Muharrem EYĠDOĞAN 17. ULUSLARARASI ENERJİ VE ÇEVRE FUARI VE KONFERANSI 15-16-17 HAZİRAN 2011 / İSTANBUL Prof. Dr. DurmuĢ KAYA Doç. Dr. Mustafa YAġAR Öğr. Gör. Muharrem EYĠDOĞAN Karabük Üniversitesi Enerji ve Çevre Teknolojileri

Detaylı

T.C. BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI 2014 YILI MALİ DESTEK PROGRAMLARI

T.C. BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI 2014 YILI MALİ DESTEK PROGRAMLARI T.C. BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI 2014 YILI MALİ DESTEK PROGRAMLARI Önceki Mali Destek Programları 2010 Mali Destek Programı Sözleşme imzalanan proje sayısı: 38 Toplam hibe miktarı: 10.000.000 TL 2011

Detaylı

YATIRIM YAPMAK İSTEYEN İŞLETMELERE YÖNELİK ÖN DEĞERLENDİRME FORMU

YATIRIM YAPMAK İSTEYEN İŞLETMELERE YÖNELİK ÖN DEĞERLENDİRME FORMU YATIRIM YAPMAK İSTEYEN İŞLETMELERE YÖNELİK ÖN DEĞERLENDİRME FORMU A. YATIRIMCI BİLGİLERİ BAŞVURU SAHİBİ VEYA FİRMA ADI (GERÇEK KİŞİ İSE KENDİSİ, TÜZEL KİŞİ İSE TÜZEL KİŞİYİ TEMSİL VE İLZAMA YETKİLİ KİŞİ

Detaylı

ICCI 2018 TÜRKOTED Özel Oturumu. Yenilenebilir Yakıtlarla Kojenerasyon 3 Mayıs 10:00-12:00

ICCI 2018 TÜRKOTED Özel Oturumu. Yenilenebilir Yakıtlarla Kojenerasyon 3 Mayıs 10:00-12:00 ICCI 2018 TÜRKOTED Özel Oturumu Yenilenebilir Yakıtlarla Kojenerasyon 3 Mayıs 10:00-12:00 ÇÖP GAZI İLE KOJENERASYON ve ATIKSU ÇAMURUNUN GÜBREYE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ 3 Mayıs 2018 Levent HACIOĞLU Elektronik Mühendisi

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI KALKINMA BAKANLIĞI DESTEKLERİ

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI KALKINMA BAKANLIĞI DESTEKLERİ BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI KALKINMA BAKANLIĞI DESTEKLERİ Mustafa NALÇACIOĞLU Eylül 2012 KALKINMA BAKANLIĞI DESTEKLERİ I. ARAŞTIRMACI İNSAN GÜCÜ YETİŞTİRME PROGRAMLARI II. ARAŞTIRMA ALTYAPI PROJELERİ

Detaylı

T.C. KIRIKKALE VALİLİĞİ İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ ARALIK 2014 KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI

T.C. KIRIKKALE VALİLİĞİ İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ ARALIK 2014 KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI T.C. KIRIKKALE VALİLİĞİ İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ ARALIK 2014 KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI RECEP KIRBAŞ İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRÜ Kırsal Kalkınma Yatırımlarının

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA)

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) AVRUPA BİRLİĞİ FONLARI Sinan MESUTER Şubat 2015 SUNUM PLANI I. KATILIM ÖNCESİ MALİ YARDIM ARACI AR-GE HİBE DESTEKLERİ II. IPARD III. TURSEFF (TÜRKİYE SÜRDÜRÜLEBİLİR

Detaylı

ALTERNATİF BİYOKOR BİYOKÜTLE ENERJİ MAKİNALARI ÜRETİM SAN. TİC. LTD. ŞTİ.

ALTERNATİF BİYOKOR BİYOKÜTLE ENERJİ MAKİNALARI ÜRETİM SAN. TİC. LTD. ŞTİ. Değerli Yatırımcımız; ALTERNATİF BİYOKOR BİYOKÜTLE ENERJİ MAKİNALARI ÜRETİM SAN. TİC. LTD. ŞTİ. Ekteki sayfalarda, Ahşap Pelleti Üretebilmek için imal ettiğimiz tesis ve ekipmanların 2-3 - 4-5 - 7 ve 15

Detaylı

ÖZGÜN FİKİRLERİNİZİ PROJELENDİRELİM

ÖZGÜN FİKİRLERİNİZİ PROJELENDİRELİM Şirket Tanıtımı Progino PROGİNO 2005 yılından itibaren Eskişehir de mühendislik ve danışmanlık hizmetleri vermektedir. Faaliyetlerine 2008 yılından beri Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesinde sürdürmektedir.

Detaylı

Bağımsız Değerlendirici İlanı

Bağımsız Değerlendirici İlanı Bağımsız Değerlendirici İlanı Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı tarafından TR61 (Isparta, Antalya, Burdur) Düzey 2 Bölgesinde 2011 yılı ve takip eden yıllarda yürütülecek mali destek programlarına başvuruda

Detaylı

ADANA ÜNİVERSİTE-SANAYİ ORTAK ARAŞTIRMA MERKEZİ. Rekabet Edilebilirlik Açısından Adana Sanayisinin Teknolojik Yetenek Envanterinin Belirlenmesi

ADANA ÜNİVERSİTE-SANAYİ ORTAK ARAŞTIRMA MERKEZİ. Rekabet Edilebilirlik Açısından Adana Sanayisinin Teknolojik Yetenek Envanterinin Belirlenmesi ADANA ÜNİVERSİTE-SANAYİ ORTAK ARAŞTIRMA MERKEZİ Rekabet Edilebilirlik Açısından Adana Sanayisinin Teknolojik Yetenek Envanterinin Belirlenmesi Proje Ortakları Proje Başlama-Bitiş Tarihi: 07. 07. 2009 07.

Detaylı

Bu destek programı KOSGEB tarafından yürütülmektedir.

Bu destek programı KOSGEB tarafından yürütülmektedir. Bu destek programı KOSGEB tarafından yürütülmektedir. TEKNOYATIRIM NEDİR? Öncelikli teknoloji alanlarında yer alan Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri sonucu ortaya çıkan yeni ürün/ürünlerin ticarileştirilmesi,

Detaylı