ANADOLU BEYLİKLERİNİN VE OSMANLI BEYLİĞİ'NİN İLHANLILAR ADINA KESTİRDİĞİ SİKKELER

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ANADOLU BEYLİKLERİNİN VE OSMANLI BEYLİĞİ'NİN İLHANLILAR ADINA KESTİRDİĞİ SİKKELER"

Transkript

1

2 ANADOLU BEYLİKLERİNİN VE OSMANLI BEYLİĞİ'NİN İLHANLILAR ADINA KESTİRDİĞİ SİKKELER AYDIN AYHAN-TUNCER ŞENGÜN Moğolların 1243'de 1 Kösedağı'nda Selçuklu Sultanı Gıyas üd Din II. Key Husrev'i mağlup etmesi ile başlayan 1327'de Vali Timurtaş'ın Memluklara sığınması ile biten 84 sene Anadolu'nun en zor, en sıkıntılı ve buhranlı yıllarıydı. İşgal ettikleri yerlere bir afet gibi çöken Moğol askerleri her şeyi yakıp yıkıyor sonra da vergiye bağlıyorlardı 2. Valiler, vergi memurları ve Moğol yöneticiler akıl almaz zulüm ve işkencelerle halktan vergileri tahsil ediyorlardı. İlhanlı Devleti başlangıçta kendilerine bağlı devletlere sikke darbı hakkı vermişse de para vezinlerinin bozulması ve farklılıkları nedeniyle Sultan Gazan Mahmut ( ) zamanında bağlı sultanlıkların kendi adlarına sikke kesmeleri kaldırılarak yeni düzenlemelere gidildi 3. Moğollar döneminde tamamen Selçuklu Devleti sultanları İlhanlı Devleti'ne tabi olmuşlar onların istediği kadar tahtta kalmışlardı. Gazan Han zamanında Selçuk sultanları Moğolların her emrine uyan hükümdarlar oldular. Uçlarda bir takım beylikler meydana çıktılar 4. Bu beylikler Selçuklu Devleti'nin sonuna kadar Moğolların baskısı altında olmalarına rağmen hep Selçuklu sultanlarına meyilli oldular. Anadolu üzerinde yapılmakta olan Moğol-Memluk hakimiyet sürtüşmesinde de uç beyleri daha çok Memluklara yakın bulunmuşlardır 5. Uç Türkmenleri Sultan Baybars'tan beri Memluk sultanları ile hep dostça ilişkiler kurmuşlar, bazen birlikte bazen onların yardımlarıyla Moğollarla mücadele etmeye çalışmışlardı 6. 1 Prof.Dr.Osman Turan, Selçuklular Zamanında Türkiye, s Bertold Spuler, İran Moğolları s. 53 (Kösedağ Savaşı 1244 olarak gösterilmiştir.) 2 B. Spuler,İran Moğolları, s. 355 Anadolu (Rum) devleti her sene (1243/44) Dinar, 1254'te dinar, 50 sepet ipek, 50 deve, 5000 boğa ve Anadolu'dan geçen Moğol askerlerinin iaşesi. Prof.Dr.O.Turan, a.g.e., s. 401, Selçuklular döneminde toplam vergi varidatı Dinar, gümüş dirhem 500 top ipek kumaş, 3000 altın işlemeli dibâ, 500 at ve 500 katır. 3 B. Spuler, a.g.e., s Ahmet bin Mahmud, Selçukname, II, s Prof.Dr. O. Turan, a.g.e., s Prof.Dr. O. Turan, a.g.e., s. 638.

3 2 AYDIN AYHAN-TUNCER ŞENGÜN Anadolu Beyliklerinin genel eğilimi Moğollara karşı ve Selçuklu sultanlarından sonra da Moğolların düşmanı olan, sürekli onlarla savaşan Memluklulardan yana olmuştur. Moğolların korkunç zulümleri karşısında Anadolu Türkmenleri hiç durmadan isyan ediyorlar, Moğollar da bunları korkunç bir şekilde kan ile bastırıyorlardı. Olcaytu Hüdabende Muhammed ( ) Anadolu işlerini yoluna koysun diye Emir Çoban Bey'i 1314'te Anadolu'ya gönderdi 7. Emir Çoban Karanbükü denilen bugün Bolvadin yakınlarında Karamık köyü civarında Ordugâh kurarak bütün Türkmen Beylerini iteate davet etti 8. Uçlardaki bütün beyler gelerek Emir Çoban'a İlhanlı Devleti'ne itaatlerini bildirdiler. Karaman Oğulları çeşitli bahanelerle gelmeyince Emir Çoban Konya üzerine yürüdüler. Karamanlılar Konya'yı terk ettiler. Larende'ye kaçtılar. Emir Çoban Anadolu'da kalmayarak kısa süre sonra İran'a döndü. Emir Çoban ayrılırken Anadolu umum valiliğini 1305'ten beri ordu kumandanı olan İrincin'e bıraktı. Bu da halka büyük zulüm yaptı Nisanı'nda Ebu Said Bahadır Han ( ) tahta oturunca Emir Çoban "Emir-ül Ümera" oldu 9. Çoban'ın selâhiyeti ve nüfusu her şeyden önce askeri konularda idi 10. Oğullarından Timurtaş'ı Anadolu'ya vali yaptı 11. Emir Çoban oğlu Timurtaş Anadolu'yu tam bir hükümdar gibi yönetmeye başladı. Önce kendine karşı bir takım ayaklanmaları bastırarak Anadolu'ya geçici bir düzen, adalet ve asayiş getirdi. O zamana kadar zulüm altında ezilen Anadolu halkı onu "Mehdi" ilan edince Timurtaş 1322'de bağımsızlığını ilan etti. 12 Bunun üzerine Ebu Said'den izin alan Emir Çoban Anadolu'ya gelerek oğlunu alıp Sultan'ın yanına getirdi ve onu affettirdi. Halk onun mehtiliğini kabul ederken Uç Beylikleri istiklâllerini bırakmak istemiyor onunla mücadele ediyorlardı. Gazan Mahmut Han'ın getirdiği para sisteminde para kalıpları merkezde, Tebriz'de hazırlanıyor ve bölgelere, darp mahallerine, bağlı beylere gönderiyorlardı. Bu sikkelerde sadece darp edildiği yerin ismi farklı yazılıyordu. (Tebriz, Sultaniye, Vastan- vb.) Paranın darp edildiği yer gümüşü kendi temin ediyor, memurların ihtiyacına ve bölgenin büyüklüğüne, küçüklüğüne göre belli sayıda para darbına izin veriliyordu. Böylece kesilen paralar vergiden sayılıyordu. Bu nedenle İlhanlı sikkeleri hemen hemen her yerde aynı tipte oluyordu. 7 B. Spuler, a.g.e., s Prof.Dr. O. Turan, a.g.e., s B. Spuler, a.g.e., s B. Spuler, a.g.e., s B. Spuler, a.g.e., s Prof.Dr. O. Turan, a.g.e., s. 647.

4 3 OSMANLILARIN İLHANLILAR ADINA KESTİRDİĞİ SİKKELER 3 Beylikler kendi adlarına para bastıramazlardı. Para bastıran üzerinde kendi isimlerini zikredenler isyan etmiş sayılıyor ve şiddetle cezalandırılıyorlardı. Mesela Hamid oğlu Felekeddin Dündar Bey ve Eşref oğlu Süleyman Şah sikke darbı yüzünden 1326'da öldürüldüler 13. Dündar Bey'in Felekabad'da darp ettirdiği 721 tarihli gümüş sikkesi bilinen en eski müstakil sikkelerden biridir 14. Eşref oğlu Süleyman Şah'ın kendi adına 726'da sikke kestirmesi üzerine Timurtaş ordusu ile gelip Süleyman Şah'ı ağır işkencelerden sonra suya atarak öldürttü 'de Timurtaş, babası Emir Çoban'ın idamı üzerine Memluklara sığındı. Memluk Sultanı Timurtaş'ı önce çok iyi karşıladı. Sonra birçok sebeplerin yanı sıra amcası Dündar Bey'in kanını takip eden Antalya emiri Hızır Bey'in şikayeti ayrıca Karaman oğullarının Mısır Sultanı'na Timurtaş'ın Anadolu'da çok İslâm kanı akıttığını duyurması üzerine Timurtaş idam edildi (1302) den itibaren Selçuklu sultanlarının saltanatları fiilen bitmiştir. Bu tarihten itibaren artık sultanlar birer gölge hükümdar haline gelmişlerdir. Son Sultan 2. Gıyaseddin Mesud'un Simre-Amasya'da 1310'da ölümü ile Selçuklu Devleti sona ermiştir. Bundan sonra 5. Kılıçarslan daha başa geçirilmişse de fiilen hiçbir hükmü kalmamıştır. 1318'de Timurtaş bütün Selçuklu Hanedanı'nı imha etmiştir. Kaçabilenler uçlara sığınmıştır 17. Anadolu Beylikleri son sultanlar adına Eğridir, Felekabad, Bergulu (Burgulu) gibi yerlerde para bastırdıkları gibi İlhanlı Gazan Mahmud adına da para bastırdılar. Gazan Mahmut ile Alâeddin Keykubad adına müşterek sikkeler 18 Konya 699 Konya 700 Samsun(?) Madenşehir 700 Erzincan Prof.Dr. O. Turan, a.g.e., s Celil Ender, "Anadolu Türk Beyliklerine Ait Bakır Sikke", Türk Nüm.Dergisi, Bülten 27, s Dündar Bey, Hüdabende Muhammed adına kestirdiği bir sikkeyi Emir Çoban'a takdim ettiyse de makbule geçmemiştir. Mehmet Arif, "Hamid Oğulları", Tarih-i Osmani Encümeni Mecmuası, İstanbul, 1328, 3 sene s Ahmet Eflâki, Ariflerin Menkıbeleri II., s Ali, (Müze-i Hümayun Hafız-ı Kütüp Muavini) Tarih-i Osmani Encümeni Mecmuası, 1 Teşrin evvel 1330, Numara 28 s Süleyman Şah'ın öldürülmesi korkunç olmuş Moğol ordusu Beyşehir'i birkaç gün yağma ettikten sonra Süleyman Şah'ın burnunu, kulaklarını, dudaklarını kesmişler, hayalarını koparıp boynuna asmışlar ve göle atarak boğmuşlardır. 16 Prof.Dr. O. Turan, a.g.e., s Celil Ender, Ladik (Denizli )Sikkeleri, s. 31, Prof.Dr. O. Turan, a.g.e., s İbrahim Cevriye Artuk, a.g.e., C. 1, s. 368.

5 4 AYDIN AYHAN-TUNCER ŞENGÜN Gazan adına kesilen bazı sikkeler 19 Ladik 699 (sikkenin bir yüzü Moğolcadır) Larende 699 Lulua Konya Bunlardan başka 20'ye yakın Selçuklu darphanesinde bazen Selçuklu Sultanı bazen de Gazan Mahmud adına sikkeler bastırılmıştır. İlhanlılar adına basılan ilk mahalli örnekler 707 (1307) senesi ile başlar. Örnekler Konya Konya 709 Konya 710 Bu tarihlerde Konya henüz Karamanoğlu Devleti'nin elinde değildir. Konya'da Selçuklu Sultanı da yoktur. Ama bölgenin paraya olan ihtiyacını karşılamak için mahalli yönetim Hüdabende Muhammed adına para bastırmıştır. Diğer örnekler 21 Süleyman Şehir 699 (Gazan Mahmud ve ayrıca Keykubad adına) Süleyman Şehir (Hüdabende Muhammed Adına) Burada Eşrefoğulları hakimdir. Paralar Hüdabende Muhammed adına kesilmiştir 22. Bergulu 699 (Gazan adına) Bergulu 700 (Gazan adına) Bergulu 704 (Gazan adına) Bergulu 705 (Gazan adına) Bergulu 707 (Hüdabende Muhammed adına) Bergulu 717 (Ebu Said adına) 718 (Ebu Said adına) 720 (Ebu Said adına) 19 Celil Ender, Ladik (Denizli) Sikkeleri, s Lindner-Rudi Paul-A Silver, a.g.e., "in Seljuk Anatolia" Türk Nüm.Derneği 2. Kuruluş Yılı İbrahim Artuk'a Armağan, İstanbul, 1988 s Tuncer Aykut, Ak akçe, s. 139, 144, 145, 149. Ömer Diler, "Gazan Mahmud'a ait Larende Baskılı Bir Sikke", Türk Nüm.Dergisi Bült, 21, s İbrahim-Cevriye Artuk, a.g.e., s İbrahim Cevriye Artuk, İst.Ark. Müzeleri Teşhirdeki İslami Sikkeler Kataloğu, C.2, s Johann-Christoph Hinrichs, "Die Münzenstatte Sulâimanşahr", 19 Nisan 1997'de Tübingen Oriental Nümismatic Society (Şark Nümizmatik Derneği)nde verilen konferans. 22 Johann-Christoph Hinrichs, "Hamidoğullarının bir darb yeri", Burgulu Uluslararası Nümizmatik Sempozyumu Bildirisi 9-10 Kasım 1993, İstanbul, 1999, s Cüneyt Ölçer, "Hamidoğullarına Ait Dirhemler", Türk.Nüm.Dergisi Bülteni 19, s. 4-7.

6 5 OSMANLILARIN İLHANLILAR ADINA KESTİRDİĞİ SİKKELER 5 Ladik 721 (Ebu Said adına) Felekabad 707 (Ebu Said adına) Felekabad 715 (Ebu Said adına) 23 Hamidoğullarına ait başka darb yerleri de Beyşehir, Gölsarı ve Karaağaç'tır 24. Gölsarı 719 (Ebu Said adına) Gölsarı 71 (Ebu Said adına) Karaağaç 715 (Ebu Said adına) Karaağaç 723 (Ebu Said adına) Beyşehir(?) (Hüdabende Muhammed adına) Antalya 727 (Ebu Said adına) 25 Alâiye Şehri 710'a kadar Karamanoğullarına tabi iken 710'dan sonra müstakil bir Alâiye Beyliği olarak para basmaya devam etmiştir. Alâiye 699 (Gazan adına) 709'dan 716'ya kadar Alâiye'de bazen İlhanlı hükümdarları Hüdabende Muhammed ve Ebu Said bazen de Memluk Sultanı Nasır Nasıreddin Muhammed para basılmıştır 26. Ermenak 710 (Melik Nasır adına) Larende 710 (Melik Nasır adına) Ermenak 715 (Melik Nasır adına) Larende 716 (Melik Nasır adına) Alâiye 710 (Melik Nasır adına) Alâiye 716 (Hüdabende Muhammed adına) Beyşehir 730 (Melik Nasır adına) Antalya 707 (Hüdabende Muhammed adına) Alâiye (Melik Nasır adına) 27 Alâiye 714 (Hüdabende Muhammed adına) Dr.Said Kafaoğlu, "Hamidoğulları Beyliği Döneminde İlhanlı Hükümdarı Adına Kestirilmiş Orijinal Birkaç Sikke", Hakkı Dursun Yıldız'a Armağan, İstanbul,1995. Celil Ender, Ladik (Denizli) Sikkeleri, s Yılmaz İzmirliler, "Hamidoğulları Beyliğinin Darb Şehirleri", Uluslararası Nüm.Semp.Bildirileri. 25 Johann-Christop Hinrichs, Özel not. 26 Garo Kürkman ve Ömer Diler, Alâiye Paraları, İstanbul, 1981, s İbrahim-Cevriye Artuk, a.g.e., s Cüneyt Ölçer, Karamanoğulları Beyliği Madeni Paraları, s Yılmaz İzmirliler, "Karamanoğullarının Memluk Sultanı Nasır Nasıreddin Muhammed Adına Darb Ettikleri Paralar", Türk Nüm.Der.Bülteni, Sayı:35-36 s Tuncer Aykut, a.g.e., s. 155, İbrahim-Cevriye Artuk, a.g.e., s. 775.

7 6 AYDIN AYHAN-TUNCER ŞENGÜN Emir Çoban'ın geriye çağırılıp Timurtaş'ın otoritesini kurduğu ara zamana kadar birçok beylik para ihtiyaçlarını gidermek için aynı İlhanlı para standardında bazen okunması çok problemli, yazılar anlaşılmayacak şekilde karışık bazen de beyin ismi bir yere sıkıştırılmış paralar bastırmışlardır. Bugün mahiyeti çözülemeyen pek çok para bu korku dönemine ait olması gerekir. Aydın oğullarına ait korku devrini belirleyen Ayasuluk tarihli bir paralar da anonim olanlardandır 29. Çok nadir sayılabilecek sikkelerden biri de Ulcayto Hüdabende Muhammed adına Bergama'da darb edilmiş bir sikkedir 30. Bu tarihte Bergama hakimi Karasi Bey'dir. Sikkenin İlhanlılar adına Karasi Bey tarafından bastırılmış olması gerekir. Burada söz konusu edilen önemli iki sikke de Eşref oğlu Süleyman Bey'in kendi adına kestirdiği için ölümüne sebebiyet veren sikkedir. Bunlar bilim dünyasına ilk defa tanıtılmaktadır Para (Resim 1) Önyüz Kelime-i Tevhid ve arasında: Durube Beyşehir Arka yüz El Mülkilillah Süleyman Bin Mehmed Hülledallahü Mülkehu (etrafında) Sene Para (Resim 2) Bu parada ön ve arka yüz I. paranın aynıdır. Yalnız Ebu Said paralarının mihrap tipi kopye edilmiştir. Bu paralar üzerinde ayrıca konturmark olarak "Süleyman bin Mehmed" bulunmaktadır. Bu paralarda Ebu Said ismi zikredilmediği için Süleyman Bey mahkeme bile edilmeden Moğolların normal yargı usulleri dışında isyan ettiği kabul edilerek öldürülmüştür. 29 Cüneyt Ölçer, Aydın Oğulları Beyliği Paraları, s. 6-7, Ali Sakar, "Türk", Nüm.Der,. Sayı: 35, 36 s Tuncay Aykut, Ak Akça-Moğol ve İlhanlı Sikkeleri, s. 88. Karasi Beyliği üzerine ilk çalışmayı Ahmet Tevhid,Tarih-i Osmani Encümeni Mecmuası, 6. sene (1915) te s de yayımlamıştır. 31 Stephan Album, A Checklist of Popular Islamıc Coins-Februar 1993, s. 64'te Eşref oğlu Süleyman Bey'in 726 tarihli silik bir sikkesine (RRR) nadir işareti ile belirtmiştir. Ayrıca İbrahim-Cevriye Artuk, İstanbul Arkeoloji Müzeleri Teşhirdeki İslami Sikkeler Kataloğu, Cilt 2, s. 378'de Eşrefoğlu Süleyman oğlu Mehmet'e ait 729 tarihli Beyşehir darb bir sikkeden bahsetmişdir.

8 7 OSMANLILARIN İLHANLILAR ADINA KESTİRDİĞİ SİKKELER 7 Emir Çoban'ın 1314'te Anadolu'ya gelip bütün Uç Beylerinden İlhanlı Sultanı'na itaat istemesi ile başlayan devirde para ihtiyacının karşılanması ve de itaat ettiklerini ispatlayarak Moğol belasını bertaraf etmek için İlhanlılar adına her beylikte paralar darb edilmeye başlandı. Bu paraların darb yerlerinden ancak hangi beyliğe ait olduğu anlaşılabilmektedir. Timurtaş'ın ikinci isyanı ile Anadolu'yu terk etmesi ile başlayan dönemde de Beylikler gene İlhanlı adına bastıkları sikkelerde artık küçük bir yere sıkıştırılmış veya bir rümuzla da olsa kendi isimlerini de belirtmeye başladılar. Kesin olarak isimler ifade edilmeden sadece bazı anlaşılmayacak rümuzlarla darb edilen ama kesin olarak Orhan Bey'e ait olan sikkeler de mevcuttur 32. Osman Bey dönemi ile ilgili bir kayıt yoksa da Orhan Bey'in ilk zamanlarda İlhanlı Devleti'ne bir miktar vergi vermekte olduğu bilinmektedir 33. Osman Bey'in "Osman bin Ertuğrul" adıyla para bastırdığı bilinmektedir 34. Bu sikkeyi her halde Emir Çoban daha Anadolu'ya gelmeden önce kestirmiş olmalı. Burada söz konusu sikkenin tipi Ebu Said Bahadır Han'ın normal tipoloji olarak 8 tip parası dışında çok seyrek görülen bir tiptir. Önyüz (Resim 3) Kelime-i Tevhid Ebubekir-Ömer-Osman-Ali Arka yüz Durube Es Sultan ül Azam Ebu Said (Üç daire) Hülledallahu Mülkehu Osman Moğollarda dikdörtgen olan al damga geometrik şekillerin en hayırlısıdır diye Gazan zamanından itibaren daire olarak yapılmaya başlanmıştır 35. Orhan Gazi bazı paralarında babasının adını hürmeten bazen dikdörtgen içinde bazen de ayrıca yazdırmıştır. Burada görülen "Osman" yazısı ile Orhan Gazi'nin paralarında ayrı yazılı görülen "Osman" yazısı tamamen aynı kalıptadır Miralay Ali, "Osmanlı İmparatorluğunun İlk Sikkesi ve Akçaları", Tarih-i Osmani Encümeni Mecmuası, 01 Şubat 1334, Numara 48, s Prof.İsmail Hakkı Uzunçarşılı, Osmanlı Tarihi, C:1, s Yard.Doç.Dr.Necdet Öztürk Osman Gazi Sikke (Para) kestirmiştir, Türk Dünyası Tarih Dergisi, Ağustos 1991, Sayı: 56, s (İbrahim Artuk, Türkiye'nin Sosyal ve Ekonomik Tarihi , s. 27, 33) 35 B. Spuler, a.g.e., s Miralay Ali, s. 363, ayrıca resim 15.

9 8 AYDIN AYHAN-TUNCER ŞENGÜN Muhtemelen bu sikke Osman Gazi'nin Uçlarda İlhanlı baskısının oldukça azaldığı dönemde kestirdiği bir sikkedir. Burada henüz tam bağımsızlığını ilan edemediği için Ebu Said adına kestirdiği bu sikkede kendi adını unvansız olarak yazdırdığı anlaşılıyor. Orhan Gazi'nin kişilik bir ordusunun olduğunu ve bunlara günde bir akçe ücret ödendiği bulunmektedir 37. Demek oluyor ki sadece ordu için günde akçe gerekmektedir. Osman Gazi'nin de son derece faal olan devlet kurma çabalarında paraya ihtiyacı olması tabidir.bursa Osmanlı Devleti'nin ilk başşehri olmasının yanı sıra ilk darphanesidir de 38. Ebu Said adına kestirilmiş bir diğer İlhanlı mihrap tipi sikke de darb yeri Bursa'dır. Ön yüz (Resim 4) Kelime-i Tevhid Dört halife Arka yüz Es Sultan ül azam Gıyaseddünya veldin Ebu Said Hülledallah Mülkehu Bursa Tarih belli değildir. Bursa'nın fethinden sonra kestirilmiş olan bu sikke belki de Orhan Bey'in Bursa'nın fethini müjdelemek için bastırdığı bir sikkedir. Ebu Said'in mihrap tipli bu sikkelerinin sadece yılları arasında kullanıldığı göz önüne alınırsa bu sikkenin de Osman Gazi veya Orhan Gazi zamanında kestirildiğini düşünebiliriz. RESİM 5 A Allah Ve maen nasuru illa min ind Lâ ilâhe illallah Muhammed Resulallah Ersele bil hüda Sol kenar-ermenak Sağ kenar-aşer ve sebamaye (710) RESİM 5 B Allah Ve maen nasuru illa min ind Es sultan el melik eml nasır Nasırel dünya vel din Muhammed bil el Melik el Mansur Kılavun 37 E.Darley-Robert Doran, "Osmanlı Nümismatiğine Değişik Bir Yaklaşım",Türk.Nüm.Der., İbrahim Artuk'a Armağan, İstanbul, 1988, s Prof.Dr. İ.H., Uzunçarşılı, a.g.e., s Bulgaru-M.M.Alexandrescu-Dersca, "13-17.Yüzyıllarda Osmanlı Darphaneleri", I.Uluslararası Nüm.Semp.Bildirileri, 9-10 Kasım 1993, İstanbul,

10 9 OSMANLILARIN İLHANLILAR ADINA KESTİRDİĞİ SİKKELER 9 RESİM 6 A Kelime-i tevhid Dört halife (arada) Durube Konya RESİM 7 A Kelime-i tevhid Dört halife (arada) Durube Konya RESİM 8 A Kelime-i tevhid Dört halife (arada) Durube Süleymansehir RESİM 6 B Es sultan ül azam Gıyased dünya vel din Hüdabende Muhammed Halledalluhu Mülkehu (etraf) fi sene seba ve sebamaya (707) RESİM 7 B Es sultan ül azam Gıyased dünya vel din Hüdabende Muhammed Halledalluhu Mülkehu fi sehur sene aşer ve sebamaye (710) RESİM 8 B Es sultan ül azam Gıyased dünya vel din Hüdabende Muhammed Halledalluhu Mülkehu fi sene tıs'a ve sebamaye (709) RESİM 9 A Kelime-i tevhid Dört halife (arada) Durube Konya RESİM 10 A Kelime-i tevhid Dört halife Durube Medine Alaiye RESİM 11 A (Kare içinde) El Mülk Allah Durube Larende (etraf) dört halife RESİM 12 A (Kare içinde) Kelime-i tevhid Durube Ayasuluk (etraf) Dört halife RESİM 9 B Es sultan ül azam Gıyased dünya vel din Hüdabende Muhammed Halledalluhu Mülkehu fi sene tıs'a ve sebamaye (709) RESİM 10 B Es sultan ül azam Gıyased dünya vel din Hüdabende Muhammed Halledalluhu Mülkehu Sene sitte aşer ve sebamaye (716) RESİM 11 B Es sultan ül azam Gıyased dünya vel din El melik el nasır Halledallah devletü (pars resmi) RESİM 12 B Es sultan ül azam Gıyased dünya vel din Hüdabende Muhammed Sene seba sebamaye (707) RESİM 13 A Allah Ve maen nasuru illa min ind Lâ ilâhe illallah Muhammed Resulallah Ersele bil hüda Solda :bi Alâiye Sağda :aşer ve sebamaya (710) RESİM 13 B Allah Ve maen nasuru illa min ind Es Sultan el melik el nasır Nasır el dünya vel din Muhammed bil el Melik el Mansur Kılavun

11 10 AYDIN AYHAN-TUNCER ŞENGÜN RESİM 14 A Allah Ve maen nasuru illa min ind Lâ ilâhe illallah Muhammed Resulallah Ersele bil hüda Solda: bi Larende Sağda :aşer ve sebamaye (710) RESİM 14 B Allah Ve maen nasuru illa min ind Es Sultan el melik el nasır Nasır el dünya vel din Muhammed bil el Melik el Mansur Kılavun

12 11 OSMANLILARIN İLHANLILAR ADINA KESTİRDİĞİ SİKKELER 11

13 12 AYDIN AYHAN-TUNCER ŞENGÜN

14 13 OSMANLILARIN İLHANLILAR ADINA KESTİRDİĞİ SİKKELER 13

15 14 AYDIN AYHAN-TUNCER ŞENGÜN

16 15 OSMANLILARIN İLHANLILAR ADINA KESTİRDİĞİ SİKKELER 15

17 16 AYDIN AYHAN-TUNCER ŞENGÜN

18 17 OSMANLILARIN İLHANLILAR ADINA KESTİRDİĞİ SİKKELER 17

19 18 AYDIN AYHAN-TUNCER ŞENGÜN

İNANÇOĞLU MURAD ARSLAN BEY İN SİKKELERİ

İNANÇOĞLU MURAD ARSLAN BEY İN SİKKELERİ İNANÇOĞLU MURAD ARSLAN BEY İN SİKKELERİ Kamil Eron 1 Gültekin Teoman 2 Anadolu beylikleri sikkeleri içinde en az bilgiye sahip olduğumuz, hakkında en az yazılı kaynak olan sikkelerden biri de İnanç oğulları

Detaylı

Eşrefoğulları Beyliği

Eşrefoğulları Beyliği Eşrefoğulları Beyliği Doç. Dr. Ahmet Şimşirgil XIII. Asrın Sonlarına Doğru Beyşehir ve Seydişehir Civarında Kurulmuş Bir Türk Beyliği Beyliğin kurucusu Seyfeddin Süleyman Bey, Türkiye Selçuklularının uç

Detaylı

SİKKELER IŞIĞINDA II. SÜLEYMANŞAH IN GERÇEK TAHTA ÇIKIŞ TARİHİ

SİKKELER IŞIĞINDA II. SÜLEYMANŞAH IN GERÇEK TAHTA ÇIKIŞ TARİHİ SİKKELER IŞIĞINDA II. SÜLEYMANŞAH IN GERÇEK TAHTA ÇIKIŞ TARİHİ Kamil ERON Tarihi kaynaklarda II.Süleyman Şah ın tahta çıkış tarihi H. 7 Zilkade 592 olarak yazmaktadır. Fakat bu tarihin doğru olması nümismatik

Detaylı

İktisat Tarihi I

İktisat Tarihi I İktisat Tarihi I 11.10.2017 12. asrın ikinci yarısından itibaren Anadolu Selçuklu Devleti siyasi ve idari bakımdan pekişmişti. XII. yüzyıl sonlarından itibaren şehirlerin gelişmesi ile Selçuklu ekonomik

Detaylı

DURAKLAMA DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ Youtube Kanalı: tariheglencesi

DURAKLAMA DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ  Youtube Kanalı: tariheglencesi DURAKLAMA DEVRİ KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ Youtube Kanalı: tariheglencesi 05.08.2017 OSMANLI DEVLETİ NİN GENEL DURUMU XVII.YÜZYILDA OSMANLI- AVUSTRYA VE OSMANLI- İRAN İLİŞKİLERİ a-avusturya ile İlişkiler

Detaylı

1. KATALOG A- Fatih Sultan Mehmet Sikkeleri 1-)

1. KATALOG A- Fatih Sultan Mehmet Sikkeleri 1-) Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Cilt: 5 Sayı: 22 Volume: 5 Issue: 22 Yaz 2012 Summer 2012 www.sosyalarastirmalar.com Issn: 1307-9581 KONYA ETNOGRAFYA

Detaylı

ANADOLU BEYLİKLERİ VE SİKKELERİ

ANADOLU BEYLİKLERİ VE SİKKELERİ ANADOLU BEYLİKLERİ VE SİKKELERİ Hüsnü ÖZTÜRK Halûk PERK Araştırmacı, Nümismat Beylikler dönemi Türkiye tarihinin en karanlık safhalarından biridir. Bu dönemin tarihiyle ilgilenmek zevkli olduğu kadar,

Detaylı

İktisat Tarihi I Ekim II. Hafta

İktisat Tarihi I Ekim II. Hafta İktisat Tarihi I 13-14 Ekim II. Hafta Osmanlı Kurumlarının Kökenleri 19. yy da Osmanlı ve Bizans hakkındaki araştırmalar ilerledikçe benzerlikler dikkat çekmeye başladı. Gibbons a göre Osm. Hukuk sahasında

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ. Konu:14.YÜZYIL BEYLİKLER DÖNEMİ MİMARİSİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ. Konu:14.YÜZYIL BEYLİKLER DÖNEMİ MİMARİSİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ Konu:14.YÜZYIL BEYLİKLER DÖNEMİ MİMARİSİ İran üzerinden geçerek Batı Anadolu'ya yerleşen Türk boyların dan bir bölümü 13. yüzyıl sonlarında

Detaylı

ARTUKLU DÖNEMİ ESERLERİ Anadolu da ilk köprüleri yaptılar.

ARTUKLU DÖNEMİ ESERLERİ Anadolu da ilk köprüleri yaptılar. ARTUKLU DÖNEMİ ESERLERİ Anadolu da ilk köprüleri yaptılar. ( 1102 1409 ) Diyarbakır, Harput, Mardin Diyarbakır Artuklu Sarayı İlk Artuklu Medresesi İlgazi tarafundan Halep te yaptırıldı. Silvan (Meyyafarkin)

Detaylı

SELÇUKLU SİKKELERİ (www.girlandsanat.com - www.girlandkultursanat.com) Envanter No 33. Devri Artuklu H. 597-637. Nasıl El-Din Artuk Arslan

SELÇUKLU SİKKELERİ (www.girlandsanat.com - www.girlandkultursanat.com) Envanter No 33. Devri Artuklu H. 597-637. Nasıl El-Din Artuk Arslan SELÇUKLU SİKKELERİ (www.girlandsanat.com - www.girlandkultursanat.com) Envanter No 33 Artuklu H. 597-637 Ön yüz;ortada taht üzerinde oturmuş sol eliyle göğsünde bir küre tutmuş ve sağ elini dizine koymuş,

Detaylı

ORTA ASYADAN TÜRK GÖÇLERİ

ORTA ASYADAN TÜRK GÖÇLERİ ORTA ASYADAN TÜRK GÖÇLERİ TÜRKLERİN ANADOLU YU VATAN EDİNMESİ Anadolu nun Keşfi: *Büyük Selçuklu Devleti döneminde Tuğrul ve Çağrı Bey dönemlerinde Anadolu ya keşif akınları yapılmış ve buranın yerleşmek

Detaylı

c-1086 da Süleyman Şah ile Tutuş arasında yapılan savaşta Süleyman Şah yenildi ve intihar etti, oğulları esir alındı.

c-1086 da Süleyman Şah ile Tutuş arasında yapılan savaşta Süleyman Şah yenildi ve intihar etti, oğulları esir alındı. Anadolu Selçuklu Devleti Hakkında Bilgi (1075-1308) Süleyman Şah Dönemi: (1075-1086) a-1075'te İznik'i aldı ve devleti kurdu. b-büyük Selçuklu tahtını ele geçirmek amacıyla doğuya yöneldi. c-1086 da Süleyman

Detaylı

Devleti yönetme hakkı Tanrı(gök tanrı) tarafından kağana verildiğine inanılırdı. Bu hak, kan yolu ile hükümdarların erkek çocuklarına geçerdi.

Devleti yönetme hakkı Tanrı(gök tanrı) tarafından kağana verildiğine inanılırdı. Bu hak, kan yolu ile hükümdarların erkek çocuklarına geçerdi. Orta Asya Türk tarihinde devlet, kağan adı verilen hükümdar tarafından yönetiliyordu. Hükümdarlar kağan unvanının yanı sıra han, hakan, şanyü, idikut gibi unvanları da kullanmışlardır. Kağan kut a göre

Detaylı

TARİH BOYUNCA ANADOLU

TARİH BOYUNCA ANADOLU TARİH BOYUNCA ANADOLU Anadolu, Asya yı Avrupa ya bağlayan bir köprü konumundadır. Üç tarafı denizlerle çevrili verimli topraklara sahiptir. Dört mevsimi yaşayan iklimi, akarsuları, ormanları, madenleriyle

Detaylı

1 KAFKASYA TARİHİNE GİRİŞ...

1 KAFKASYA TARİHİNE GİRİŞ... İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 1 I. ARAŞTIRMANIN METODU... 1 II. ARAŞTIRMANIN KAYNAKLARI... 3 A. Tarihler... 4 B. Vakayi-Nâmeler/Kronikler... 10 C. Sikkeler/Paralar ve Kitabeler... 13 D. Çağdaş Araştırmalar... 14

Detaylı

OSMANLI ARAŞTIRMALARI XXI

OSMANLI ARAŞTIRMALARI XXI OSMANLI ARAŞTIRMALARI XXI Neşif Heyeti - Editorial Board Halil İNALCIK - Nejat GÖYÜNÇ Heath W. LOWRY - İsmail ERÜNSAL Klaus IffiEISER - A. Atilla ŞENTÜRK THE JOURNAL OF OTTOMAN STUDIES XXI ; İstanbul -

Detaylı

AKADEMİK ÖZGEÇMİŞ YAYIN LİSTESİ

AKADEMİK ÖZGEÇMİŞ YAYIN LİSTESİ AKADEMİK ÖZGEÇMİŞ VE YAYIN LİSTESİ 1. Adı Soyadı : Muharrem KESİK İletişim Bilgileri Adres : Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Telefon : (0212) 521 81 00 Mail : muharremkesik@gmail.com 2. Doğum -

Detaylı

Anadolu'da kurulan ilk Türk beylikleri

Anadolu'da kurulan ilk Türk beylikleri On5yirmi5.com Anadolu'da kurulan ilk Türk beylikleri Anadolu da kurulan ilk Türk Beylikleri ve önemi nelerdir? Yayın Tarihi : 2 Kasım 2012 Cuma (oluşturma : 11/18/2015) Anadolu da Kurulan İlk Türk Beylikleri

Detaylı

YÜKSELME DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ Youtube Kanalı: tariheglencesi

YÜKSELME DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ   Youtube Kanalı: tariheglencesi YÜKSELME DEVRİ KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ www.tariheglencesi.com Youtube Kanalı: tariheglencesi 02.03.2018 Youtube kanalıma abone olarak destek verebilirsiniz. ARİF ÖZBEYLİ Tahta Geçme Yaşı: 33.3 Saltanat

Detaylı

Beylikler ve Anadolu Selçuklu Dönemi Mimari Eserleri. Konya Sahip Ata Cami Erzurum Ulu cami Saltuklar

Beylikler ve Anadolu Selçuklu Dönemi Mimari Eserleri. Konya Sahip Ata Cami Erzurum Ulu cami Saltuklar Beylikler ve Anadolu Selçuklu Dönemi Mimari Eserleri Dini Mimari: Bu gruptaki eserler arasında camiler, mescitler, medreseler,türbe ve kümbetler,külliyeler,tekke ve zaviyeler yer almaktadır. Camiler:Anadolu

Detaylı

OSMANLI YAPILARINDA. Kaynak: Sitare Turan Bakır, İznik

OSMANLI YAPILARINDA. Kaynak: Sitare Turan Bakır, İznik OSMANLI YAPILARINDA İZNİK ÇİNİLERİ Kaynak: Sitare Turan Bakır, İznik Çinileri, KültK ltür r Bakanlığı Osmanlı Eserleri, Ankara 1999 Adana Ramazanoğlu Camii Caminin kitabelerinden yapımına 16. yy da Ramazanoğlu

Detaylı

İktisat Tarihi I. 8/9 Aralık 2016

İktisat Tarihi I. 8/9 Aralık 2016 İktisat Tarihi I 8/9 Aralık 2016 Kredi, Finans ve Servetler İslam dinindeki faiz yasağının kredi ilişkilerinin gelişmesini önlediği sık sık öne sürülür. Osmanlı kredi ve finans kurumları 17. yüzyılın sonlarına

Detaylı

Kuruluş Dönemi Osmanlı Kültür ve Uygarlığı Flash Anlatım Perşembe, 12 Kasım :53 - Son Güncelleme Çarşamba, 25 Kasım :14

Kuruluş Dönemi Osmanlı Kültür ve Uygarlığı Flash Anlatım Perşembe, 12 Kasım :53 - Son Güncelleme Çarşamba, 25 Kasım :14 Kuruluş Dönemi Osmanlı Kültür ve Uygarlığı Flash Anlatım Kuruluş Dönemi Osmanlı Kültür ve Uygarlığı Ders Notu OSMANLI KÜLTÜR VE MEDENİYETİ (1300-1453) 1. OSMANLI'DA DEVLET ANLAYIŞI Türkiye Selçuklu Devleti

Detaylı

FARS SALGURLU ATABEGİ TUĞRUL B. SUNGUR UN SİKKESİ * A. Akopyan - F. Mosanef ** Çeviren: Erdoğan MERÇİL ***

FARS SALGURLU ATABEGİ TUĞRUL B. SUNGUR UN SİKKESİ * A. Akopyan - F. Mosanef ** Çeviren: Erdoğan MERÇİL *** Tarih İncelemeleri Dergisi Cilt/Volume XXVII, Sayı/Number 1 Temmuz/July 2012, 237-242 FARS SALGURLU ATABEGİ TUĞRUL B. SUNGUR UN SİKKESİ * A. Akopyan - F. Mosanef ** Çeviren: Erdoğan MERÇİL *** H.454/m.1062

Detaylı

BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ

BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ Selçuklu Devleti nin Kuruluşu Sultan Alparslan Dönemi Fetret Dönemi Tuğrul ve Çağrı Bey Dönemi Malazgirt Zaferi Anadolu ya Yapılan Akınlar Sultan Melikşah Dönemi Sultan Sancar Dönemi

Detaylı

Osmanlı danbugüne Zengin İftar Lezzetleri

Osmanlı danbugüne Zengin İftar Lezzetleri Osmanlı danbugüne Zengin İftar Lezzetleri Ramazan Ayında Holiday Inn Ankara Osmanlıdan bu güne seçtikleri Enfes Lezzetlerden Oluşan Zengin İftar Sofralarını sizler için hazırlıyor... ANKARA - KAVAKLIDERE

Detaylı

Osmanlı Devleti'nin kurucuları, Oğuzların Bozok koluna bağlı Kayı aşiretidir.

Osmanlı Devleti'nin kurucuları, Oğuzların Bozok koluna bağlı Kayı aşiretidir. Osmanlı Devleti'nin kurucuları, Oğuzların Bozok koluna bağlı Kayı aşiretidir. Kayı aşireti, Türkiye Selçuklu hükümdarı Alaaddin Keykubat döneminde Ankara yakınlarındaki Kara- cadağ bölgesine yerleştirilmiştir.

Detaylı

AYDIN MÜZESİ NDE BULUNAN ANADOLU SELÇUKLU DÖNEMİNE AİT SİKKELER* Mustafa Kemal Şahin* *

AYDIN MÜZESİ NDE BULUNAN ANADOLU SELÇUKLU DÖNEMİNE AİT SİKKELER* Mustafa Kemal Şahin* * Sanat Tarihi Dergisi Sayı/Number XV/1 Nisan/April 2006, 125-165 AYDIN MÜZESİ NDE BULUNAN ANADOLU SELÇUKLU DÖNEMİNE AİT SİKKELER* Mustafa Kemal Şahin* * Aydın Müzesi nde bulunan sikkeleri incelemeden önce

Detaylı

Aziz Ogan: Kültürel ve Tarihsel Hazinelerin İzinde Bir Arkeolog ve Müzeci

Aziz Ogan: Kültürel ve Tarihsel Hazinelerin İzinde Bir Arkeolog ve Müzeci Eylül 2017 Aziz Ogan: Kültürel ve Tarihsel Hazinelerin İzinde Bir Arkeolog ve Müzeci Aziz Ogan, 30 Aralık 1888 tarihinde Edremitli Hacı Halilzade Ahmed Bey'in oğlu olarak İstanbul'da dünyaya geldi. Kataloglama

Detaylı

Beylikler,14.yy. başı BEYLİKLER DÖNEMİ

Beylikler,14.yy. başı BEYLİKLER DÖNEMİ BEYLİKLER DÖNEMİ Beylikler,14.yy. başı Sınırlara yerleştirilmiş olan Türkmen beylikleri, Selçuklulardan sonra bağımsızlıklarını kazanarak Anadolu Türk mimarisine canlılık getiren yapıtlar vermişlerdir.

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ ANADOLU SELÇUKLU DÖNEMİ BAHÇELERİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ ANADOLU SELÇUKLU DÖNEMİ BAHÇELERİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ ANADOLU SELÇUKLU DÖNEMİ BAHÇELERİ ANADOLU SELÇUKLU CAMİİLERİ Konya Alâeddin Camii - 1155-1219 Niğde Alâeddin Camii 1223 Malatya Ulu Camii 1224

Detaylı

TIP BAYRAMI DR. YAHYA R. LALELİ

TIP BAYRAMI DR. YAHYA R. LALELİ TIP BAYRAMI DR. YAHYA R. LALELİ ANKARA ROTARY KLÜBÜ 14 MART 2018 HİLTON OTEL, ANKARA Türkiye de 14 Mart ta Kutlanan Tıp Bayramının Anlamı: Tıp alanından çalışanların hizmet sorunlarının tartışıldığı, bilime

Detaylı

İLHANLI HÜKÜMDARI EBU SAİD BAHADIR HAN ADINA KESİLMİŞ OLAN CANDAROĞULLARI BEYLİĞİ SİKKE DEFİNESİ

İLHANLI HÜKÜMDARI EBU SAİD BAHADIR HAN ADINA KESİLMİŞ OLAN CANDAROĞULLARI BEYLİĞİ SİKKE DEFİNESİ İLHANLI HÜKÜMDARI EBU SAİD BAHADIR HAN ADINA KESİLMİŞ OLAN CANDAROĞULLARI BEYLİĞİ SİKKE DEFİNESİ Halûk Perk - Hüsnü Öztürk İstanbul - 2003 İÇİNDEKİLER Sayfa Önsöz---------------------------------------------------------------------------

Detaylı

KDZ. EREĞLİ ARKEOLOJİ MÜZESİNDEKİ OSMANLI SİKKELERİ (1300 1730)

KDZ. EREĞLİ ARKEOLOJİ MÜZESİNDEKİ OSMANLI SİKKELERİ (1300 1730) KDZ. EREĞLİ ARKEOLOJİ MÜZESİNDEKİ OSMANLI Bartın SİKKELERİ ve Yöresi Bartın (1300 Üniversitesi 1730) - Cahit KARAKÖK Tarih Kültür Araştırmaları Çeşm-i Cihan: Uygulama ve Araştırma Tarih Kültür ve Sanat

Detaylı

İktisat Tarihi I Ekim II. Hafta

İktisat Tarihi I Ekim II. Hafta İktisat Tarihi I 13-14 Ekim II. Hafta Osmanlı Kurumlarının Kökenleri İstanbul un fethinden sonra Osm. İmp nun çeşitli kurumları üzerinde Bizans ın etkileri olduğu kabul edilmektedir. Rambaud, Osm. Dev.

Detaylı

İLK TÜRK İSLAM DEVLETLERİ

İLK TÜRK İSLAM DEVLETLERİ İLK TÜRK İSLAM DEVLETLERİ TALAS SAVAŞI (751) Diğer adı Atlık Savaşıdır. Çin ile Abbasiler arasındaki bu savaşı Karlukların yardımıyla Abbasiler kazanmıştır. Bu savaş sonunda Abbasilerin hoşgörüsünden etkilenen

Detaylı

İSLAMİ SİKKELER () Envanter No 201 H 1203-1222 (M 1789-1807) Ön yüz; Tuğra, Duribe İstambol fi 1203 30,66 gr / 43 mm III.Selim Arka yüz ; Sultanül berreyni ve Hakanül bahreyni essultan ibnül (10) sultan

Detaylı

ORHAN GAZİ NİN ABBASİ HALİFESİ AL-MUSTANSİR İ ANAN GÜMÜŞ SİKKELERİ VE BUNLARIN TARİH TAŞIYAN ÜÇ ÖRNEĞİ

ORHAN GAZİ NİN ABBASİ HALİFESİ AL-MUSTANSİR İ ANAN GÜMÜŞ SİKKELERİ VE BUNLARIN TARİH TAŞIYAN ÜÇ ÖRNEĞİ ORHAN GAZİ NİN ABBASİ HALİFESİ AL-MUSTANSİR İ ANAN GÜMÜŞ SİKKELERİ VE BUNLARIN TARİH TAŞIYAN ÜÇ ÖRNEĞİ Dr. Cengiz Babacan Bilindiği gibi Bağdat taki son halife olan al-mustasim den bir önceki ve otuzbeşinci

Detaylı

Bu durum, aşağıdakilerden hangisin gösteren bir kanıt olabilir?

Bu durum, aşağıdakilerden hangisin gösteren bir kanıt olabilir? DÜNYA GÜCÜ OSMANLI 1. Anadolu Selçuklu Devleti zamanında ve Osmanlı İmparatorluğu nun Yükselme döneminde Anadolu daki zanaatkarlar lonca denilen zanaat gruplarına ayrılarak yöneticilerini kendileri seçmişlerdir.

Detaylı

İktisat Tarihi I. 18 Ekim 2017

İktisat Tarihi I. 18 Ekim 2017 İktisat Tarihi I 18 Ekim 2017 Kuruluş döneminin muhafazakar-milliyetçi bir yorumuna göre, İslam ı yaymak Osmanlı toplumunun en önemli esin kaynağını oluşturuyordu. Anadolu'ya göçler İran daki Büyük Selçuklu

Detaylı

Edirne Tarihi - Bizans Döneminde Edirne. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Edirne Tarihi - Bizans Döneminde Edirne. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Edirne Tarihi - Bizans Döneminde Edirne Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Hadrianopolis ten Edrine ye : Bizans Dönemi.......... 4 0.2 Hadrianopolis Önce Edrine

Detaylı

kpss Önce biz sorduk 50 Soruda SORU Güncellenmiş Yeni Baskı ÖABT SOSYAL BİLGİLER Tamamı Çözümlü ÇIKMIŞ SORULAR

kpss Önce biz sorduk 50 Soruda SORU Güncellenmiş Yeni Baskı ÖABT SOSYAL BİLGİLER Tamamı Çözümlü ÇIKMIŞ SORULAR Önce biz sorduk kpss 2 0 1 8 50 Soruda 25 SORU Güncellenmiş Yeni Baskı 2013 2014 2015 2016 2017 ÖABT SOSYAL BİLGİLER Tamamı Çözümlü ÇIKMIŞ SORULAR Komisyon ÖABT SOSYAL BİLGİLER TAMAMI ÇÖZÜMLÜ ÇIKMIŞ SORULAR

Detaylı

20 Derste Eski Türkçe

20 Derste Eski Türkçe !! 20 Derste Eski Türkçe Ders Notları!!!!!! Cüneyt Ölçer! !!! ÖNSÖZ Türk Nümismatik Derneği olarak Osmanlı ve İslam paraları koleksiyoncularına faydalı olmak arzu ve isteği île bu özel sayımızı çıkartmış

Detaylı

ANADOLU'DA TÜRK BEYLİKLERİ. İçindekiler Tablosu

ANADOLU'DA TÜRK BEYLİKLERİ. İçindekiler Tablosu İçindekiler Tablosu Karamanoğulları... 3 Denizli (Lâdik) Beyleri (İnançoğulları)... 14 Çobanoğulları... 15 Eşrefoğulları... 19 Hamîdoğulları... 21 Sâhib Ata Oğulları... 23 Alâiye (Alanya) Beyleri... 24

Detaylı

EMEVİLER VE ABBASİLER DÖNEMİ

EMEVİLER VE ABBASİLER DÖNEMİ EMEVİLER VE ABBASİLER DÖNEMİ DERS NOTLARI VE ŞİFRE TANER ÖZDEMİR DETAY TARİHÇİ TÜRK TELEKOM NURETTİN TOPÇU SOSYAL BİLİMLER LİSESİ TARİH ÖĞRETMENİ EMEVİLER Muaviye tarafından Şam da kurulan ve yaklaşık

Detaylı

ETKİNLİKLER/KONFERSANS

ETKİNLİKLER/KONFERSANS ETKİNLİKLER/KONFERSANS Anadolu'nun Vatanlaşmasında Selçukluların Rolü Züriye Oruç 1 Prof. Dr. Salim Koca'nın konuk olduğu Anadolu'nun Vatanlaşmasında Selçukluların Rolü konulu Şehir Konferansı gerçekleştirildi.

Detaylı

SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ

SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ 1 SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ Gürbüz MIZRAK Süleyman Şah Türbesi ve bulunduğu alan Suriye'nin Halep ilinin Karakozak Köyü sınırları içerisindeydi. Burası Türkiye'nin kendi sınırları dışında sahip olduğu tek toprak

Detaylı

Türk İslam Tarihi Konu Anlatımı. Talas Savaşı (751)

Türk İslam Tarihi Konu Anlatımı. Talas Savaşı (751) Türk İslam Tarihi, Türk İslam Tarihi konu anlatımı, Türk İslam tarihi, Türk İslam tarihi ders notları, ilk Türk İslam devletleri özet, ilk Türk İslam devletleri özet tablosu, İslamiyeti kabul eden ilk

Detaylı

Svl.Me.Alev KESKİN-Svl.Me.Betül SAYIN*

Svl.Me.Alev KESKİN-Svl.Me.Betül SAYIN* Svl.Me.Alev KESKİN-Svl.Me.Betül SAYIN* * Gnkur.ATASE D.Bşk.lığı Türk kültüründe bayrak, tarih boyunca hükümdarlığın ve hâkimiyetin sembolü olarak kabul edilmiştir. Bayrak dikmek bir yeri mülkiyet sahasına

Detaylı

1. BÖLÜM MALAZGİRT İN SONRASI: ANADOLU DA KURULAN İLK TÜRK DEVLETLERİ

1. BÖLÜM MALAZGİRT İN SONRASI: ANADOLU DA KURULAN İLK TÜRK DEVLETLERİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...11 1. BÖLÜM MALAZGİRT İN SONRASI: ANADOLU DA KURULAN İLK TÜRK DEVLETLERİ DÂNİŞMENDLİLER...15 Dânişmend Gümüştekin Ahmed Gazi...16 Dânişmend Gazi nin Antakya Prinkepsi Bohemund u Esir

Detaylı

MOĞOLLAR IN SELÇUKLULAR DAN SONRA ANADOLU YA HÂKİM OLMA FAALİYETLERİ VE KARANBÜK SAVAŞI. Hasan GEYİKOĞLU *

MOĞOLLAR IN SELÇUKLULAR DAN SONRA ANADOLU YA HÂKİM OLMA FAALİYETLERİ VE KARANBÜK SAVAŞI. Hasan GEYİKOĞLU * Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi Journal of Social Sciences Sayı/Number 52, Haziran/June 2014, 95-112 MOĞOLLAR IN SELÇUKLULAR DAN SONRA ANADOLU YA HÂKİM OLMA FAALİYETLERİ

Detaylı

Ermenek Mevlevihanesi/ Karamanoğlu Halil Bey Tekkesi

Ermenek Mevlevihanesi/ Karamanoğlu Halil Bey Tekkesi Ermenek Mevlevihanesi/ Karamanoğlu Halil Bey Tekkesi PROF. DR. NEJAT GÖYÜNÇ ARMAĞANI 305 Mevlüt ESER Prof. Dr. Yusuf KÜÇÜKDAĞ NEÜ A. Keleşoğlu Eğitim Fakültesi, Sosyal Bilgiler Eğitimi Mevlevilik, Mevlâna

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE YAYINLAR

ÖZGEÇMİŞ VE YAYINLAR 1 ÖZGEÇMİŞ VE YAYINLAR Adı Soyadı: Ebru ALTAN Doğum Tarihi: 5.11.1969 Unvanı: Doç. Dr. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans TARİH İSTANBUL ÜNİ. 199 Y. Lisans ORTAÇAĞ TARİHİ İSTANBUL ÜNİ. 1995

Detaylı

UŞAK'DA BIR KÖPRÜ KITABESI ÇANLı KÖPRÜ (H. 653. M. 1255)

UŞAK'DA BIR KÖPRÜ KITABESI ÇANLı KÖPRÜ (H. 653. M. 1255) »^o^y^^ (S)>-^ı>^-^ ûi^^ts^ Okunuşu : Essultanî UŞAK'DA BIR KÖPRÜ KITABESI ÇANLı KÖPRÜ (H. 653. M. 1255) )ena hazihi imara Emir Sipah Salar *Şücaeddin Kızıl bin Nuhbe (?) edamallahu sümuvvehu cemaziyelûlâ

Detaylı

İSLAM UYGARLIĞI ÇEVRESINDE GELIŞEN TÜRK EDEBIYATI. XIII - XIV yy. Olay Çevresinde Gelişen Metinler

İSLAM UYGARLIĞI ÇEVRESINDE GELIŞEN TÜRK EDEBIYATI. XIII - XIV yy. Olay Çevresinde Gelişen Metinler İSLAM UYGARLIĞI ÇEVRESINDE GELIŞEN TÜRK EDEBIYATI XIII - XIV yy. Olay Çevresinde Gelişen Metinler OLAY ÇEVRESINDE GELIŞEN EDEBI METINLER Oğuz Türkçesinin Anadolu daki ilk ürünleri Anadolu Selçuklu Devleti

Detaylı

SAMSUN BAHRİYE MEKTEBİ

SAMSUN BAHRİYE MEKTEBİ SAMSUN BAHRİYE MEKTEBİ BAKİ SARISAKAL SAMSUN BAHRİYE MEKTEBİ 1880 yılının başında Samsun da açıldı. Üçüncü Ordu nun sorumluluğu altındaydı. Okulun öğretmenleri subay ve sivillerdi. Bu okula öğrenciler

Detaylı

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi İslam Ekonomisi ve Finans Bölümü Bölüm/Program Dersi DERS TANIM BİLGİLERİ Dersin Adı Meslek Ahlakı ve Ahilik Dersin Kodu Teori Uygulama Laboratuvar

Detaylı

AnkaraVilayetiYabanabadKazası ŞeyhlerKaryesi(1.Ş.1256-28EYLÜL 1840)NüfusSayımı

AnkaraVilayetiYabanabadKazası ŞeyhlerKaryesi(1.Ş.1256-28EYLÜL 1840)NüfusSayımı 1 AnkaraVilayetiYabanabadKazası ŞeyhlerKaryesi(1.Ş.1256-28EYLÜL 1840)NüfusSayımı Karye-i Şeyhler ( 175) 1 1 1 Eş-şeyh Mehmed Arif ibn-i El-Hac Şeyh İbrahim Uzun boylu, Kır sakallı 60 2 Oğlu Şeyh İsmail

Detaylı

ADI SOYADI: SINIFI: NUMARASI: PUANI:

ADI SOYADI: SINIFI: NUMARASI: PUANI: DOĞUBAYAZIT M. M. FAHRETTİN PAŞA ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIFLAR SEÇMELİ TARİH DERSİ 1. DÖNEM 2. ORTAK SINAV SORULARI A GRUBU ADI SOYADI: SINIFI: NUMARASI: PUANI: SORULAR

Detaylı

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü Bölüm/Program Dersi DERS TANIM BİLGİLERİ Dersin Adı Meslek Ahlakı ve Ahilik Dersin Kodu Teori Uygulama Laboratuvar AKTS

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Sezai SEVİM YAYIN LİSTESİ

Yrd. Doç. Dr. Sezai SEVİM YAYIN LİSTESİ Yrd. Doç. Dr. Sezai SEVİM YAYIN LİSTESİ KİTAP - Osmanlı Kuruluş Dönemi Bursa Vakfiyeleri, Yayına Hazırlayanlar, Yrd. Doç. Dr. Sezai Sevim- Dr. Hasan Basri Öcalan, Osmangazi Belediyesi Yayınları, İstanbul

Detaylı

ALİ HİMMET BERKÎ SEMPOZYUMU KASIM Hukuk Fakültesi Konferans Salonu, Kampüs / ANTALYA. Düzenleyenler

ALİ HİMMET BERKÎ SEMPOZYUMU KASIM Hukuk Fakültesi Konferans Salonu, Kampüs / ANTALYA. Düzenleyenler ALİ HİMMET BERKÎ SEMPOZYUMU 23-24 KASIM 2018 Hukuk Fakültesi Konferans Salonu, Kampüs / ANTALYA Düzenleyenler Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Antalya İl Müftülüğü

Detaylı

1-MERKEZ TEŞKİLATI. A- Hükümdar B- Saray

1-MERKEZ TEŞKİLATI. A- Hükümdar B- Saray 1-MERKEZ TEŞKİLATI A- Hükümdar B- Saray MERKEZ TEŞKİLATI Önceki Türk ve Türk-İslam devletlerinden farklı olarak Osmanlı Devleti nde daha merkezi bir yönetim oluşturulmuştu.hükümet, ordu ve eyaletler doğrudan

Detaylı

KARAMAN ERMENEK BALKUSAN KÖYÜ

KARAMAN ERMENEK BALKUSAN KÖYÜ KARAMAN ERMENEK BALKUSAN KÖYÜ MEHMET BİLDİRİCİ Balkusan köyü Ermenek- Karaman yolu üzerinde Ermenek ten yaklaşık 25 km uzaklıkta ormanlar içinde bir köy. 25 Ağustos 2011 günü benim ricam üzerine Ali Aktürk

Detaylı

ANADOLU DA BİR İLHANLI VALİSİ: DEMİRTAŞ NOYAN ( ) ÖZET

ANADOLU DA BİR İLHANLI VALİSİ: DEMİRTAŞ NOYAN ( ) ÖZET Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (İLKE) Güz 2009 Sayı 23 ANADOLU DA BİR İLHANLI VALİSİ: DEMİRTAŞ NOYAN (1314-1328) Kemal Ramazan HAYKIRAN ÖZET Demirtaş Noyan, İlhanlıların Anadolu daki

Detaylı

Edirne Camileri - Eski Cami. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Edirne Camileri - Eski Cami. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Edirne Camileri - Eski Cami Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Eski Cami (Cami-i Atik - Ulu Cami).............. 4 0.1.1 Eski Cami ve Hacı Bayram Veli Söylencesi.......

Detaylı

FATİH SULTAN MEHMET İN Sarayları

FATİH SULTAN MEHMET İN Sarayları 54 MİMARİ I FATİH SULTAN MEHMET İN SARAYLARI FATİH SULTAN MEHMET İN Sarayları Yazı ve Fotoğraf: İsmail Büyükseçgin / seckinmimarlik@ttmail.com Eski Saray (Beyazıt Sarayı) MİMARİ I FATİH SULTAN MEHMET İN

Detaylı

TÜRKİYE SELÇUKLULARI NDA PARA VE DEVLETİN PARA POLİTİKASI

TÜRKİYE SELÇUKLULARI NDA PARA VE DEVLETİN PARA POLİTİKASI Tarih Okulu Dergisi (TOD) Journal of History School (JOHS) Eylül 2014 September 2014 Yıl 7, Sayı XIX, ss. 307-327. Year 7, Issue XIX, pp. 307-327. DOI No: http://dx.doi.org/10.14225/joh604 TÜRKİYE SELÇUKLULARI

Detaylı

Türk Süperetnosu, Dünya Sistemi ve Turan Petrolleri

Türk Süperetnosu, Dünya Sistemi ve Turan Petrolleri Türk Süperetnosu, Dünya Sistemi ve Turan Petrolleri geyerek Türk tarihinin Turan'da gelişmiş en son süperetnosunu yok sayma yoluna Rus tarihçileri tarafından gidilmiştir. Tatar süperetnosunu Kazak, Özbek,

Detaylı

ERCiYES ÜNiVERSiTESi ILAHIYAT FAKÜLTESI D. ER G 1 S 1 SAYI : 9 KAYSERİ

ERCiYES ÜNiVERSiTESi ILAHIYAT FAKÜLTESI D. ER G 1 S 1 SAYI : 9 KAYSERİ ERCiYES ÜNiVERSiTESi ll ILAHIYAT FAKÜLTESI D. ER G 1 S 1 SAYI : 9 KAYSERİ - 1996 KAYSERİ ARKEOLOJİ MÜZESİNDE BULUNAN ERATNA BE)'LİGİ DÖNEMİNE AİT SİKKELER Doç.Dr. Kerim TÜRKMEN* ERATNA BEYLİGİ Baycu Noyan

Detaylı

OSMANLI BELGELERİNDE MİLLÎ MÜCADELE VE MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

OSMANLI BELGELERİNDE MİLLÎ MÜCADELE VE MUSTAFA KEMAL ATATÜRK T.C. BAŞBAKANLIK DEVLET ARŞİVLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı Yayın Nu: 88 OSMANLI BELGELERİNDE MİLLÎ MÜCADELE VE MUSTAFA KEMAL ATATÜRK A N K A R A 2 0 0 7 1 P r o j e Y ö n e t i c

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM GENEL TARİH VE GENEL TÜRK TARİHİ I. TARİH BİLİMİNE GİRİŞ...3

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM GENEL TARİH VE GENEL TÜRK TARİHİ I. TARİH BİLİMİNE GİRİŞ...3 İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM GENEL TARİH VE GENEL TÜRK TARİHİ I. TARİH BİLİMİNE GİRİŞ...3 A. Tarihin Tanımı...3 B. Tarihin Kaynakları...4 C. Tarihe Yardımcı Bilim Dalları...4 D. Tarihte Yüzyıl, Yarı Yüzyıl,

Detaylı

Kanuni Sultan Süleyman

Kanuni Sultan Süleyman Kanuni Sultan Süleyman Gökbilgin, M. T. (1966). "Kanuni Sultan Süleyman'ın Son Seferleri ve Ölümü". Türk Yurdu, (329),, Razsa, G. (1976). "Mohaç Meydan Muharebesi (29 Ağustos 1526)". Askeri Tarih Bülteni,

Detaylı

II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ

II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ 1908 II. Meşrutiyete Ortam Hazırlayan Gelişmeler İç Etken Dış Etken İttihat ve Terakki Cemiyetinin faaliyetleri 1908 Reval Görüşmesi İTTİHAT ve TERAKKÎ CEMİYETİ 1908 İhtilâli ni düzenleyen

Detaylı

10. SINIF TARİH DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

10. SINIF TARİH DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 0. SINIF TARİH DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ AY HAFTA DERS SAATİ KONU ADI KAZANIMLAR TEST NO TEST ADI. OSMANLI DEVLETİ NİN KURULUŞU (00-5). XIV. yüzyıl başlarında Anadolu, Avrupa ve Yakın

Detaylı

Proje Adı. Projenin Türü. Projenin Amacı. Projenin Mekanı. Medeniyetimizin İsimsiz Taşları. Mimari yapı- anıt

Proje Adı. Projenin Türü. Projenin Amacı. Projenin Mekanı. Medeniyetimizin İsimsiz Taşları. Mimari yapı- anıt Önsöz Medeniyet; bir ülke veya toplumun, maddi ve manevi varlıklarının, düşünce, sanat, bilim, teknoloji ürünlerinin tamamını ifade eder. Türk medeniyeti dünyanın en eski medeniyetlerinden biridir. Dünyanın

Detaylı

SORU CEVAP METODUYLA TEKRAR (YÜKSELİŞ-DURAKLAMA VE AVRUPA)

SORU CEVAP METODUYLA TEKRAR (YÜKSELİŞ-DURAKLAMA VE AVRUPA) SORU CEVAP METODUYLA TEKRAR (YÜKSELİŞ-DURAKLAMA VE AVRUPA) Osmanlı devletinde ülke sorunlarının görüşülüp karara bağlandığı bugünkü bakanlar kuruluna benzeyen kurumu: divan-ı hümayun Bugünkü şehir olarak

Detaylı

Iğdır Sevdası. yıp olarak acı bir gerçeklik halinde karşımıza dikilmiştir.

Iğdır Sevdası. yıp olarak acı bir gerçeklik halinde karşımıza dikilmiştir. BİRSEN YAYCI (SAYAN) 1950 den önceki dönemlerde il genel meclisi üyesi olarak Iğdır ı temsil eden Hüseyin Yaycı, kişiliği ve kültürüyle Iğdır ın vazgeçilemez renkli bir şahsiyeti ve başarılı bir ticaret

Detaylı

ADANA SEYHAN - ULU CAMİ MEDRESESİ ULU CAMİ MEDRESESİ

ADANA SEYHAN - ULU CAMİ MEDRESESİ ULU CAMİ MEDRESESİ ULU CAMİ MEDRESESİ Ulu Cami Medresesi, kuzey-batı köşesine sokulmuş olan Küçük Mescit ve onun bitişiğindeki muhdes bir yapı sebebiyle düzgün bir plân şeması ve âbidevi bir görünüş arz etmez. Bununla beraber

Detaylı

Kadınların Dövülmesi. Konusuna Farklı Bir Bakış. (Nisa [4] 34)

Kadınların Dövülmesi. Konusuna Farklı Bir Bakış. (Nisa [4] 34) Nisa [4] 34 Nuşûz Darabe Boşanmadan Önceki İşler Hz. Muhammed Hiç Kimseyi Dövmemiştir Dövmek Yasaklanmış Eşini Döven Hayırsızdır Ayetin Mantığı Kaynakça Kadınların Dövülmesi (Nisa [4] 34) Konusuna Farklı

Detaylı

KUZEYDOĞU ANADOLU KÜLTÜR ÇEVRESİNDE CAMİLER

KUZEYDOĞU ANADOLU KÜLTÜR ÇEVRESİNDE CAMİLER KUZEYDOĞU ANADOLU KÜLTÜR ÇEVRESİNDE CAMİLER Erzurum Ulu Camii, 12.yy. KUZEYDOĞU ANADOLU KÜLTÜR ÇEVRESİNDE CAMİLER Erzurum Ulu Camii, 12.yy. KUZEYDOĞU ANADOLU KÜLTÜR ÇEVRESİNDE CAMİLER Kırlangıç kubbe iç

Detaylı

İSLAM TARİHİ II DR. HALİDE ASLAN

İSLAM TARİHİ II DR. HALİDE ASLAN İSLAM TARİHİ II DR. HALİDE ASLAN Konular *Abbasiler *Me mun döneminden Mu temid dönemine kadar Mu temid Döneminden İtibaren Kaynaklar: *Hakkı Dursun Yıldız, Şerare Yetkin, Abbasiler, DİA, I, 1-56. * Philip

Detaylı

Tarihteki Türk Devlet Bayrakları Videosu. Tarihteki Türk Devlet Bayrakları Ders Notu

Tarihteki Türk Devlet Bayrakları Videosu. Tarihteki Türk Devlet Bayrakları Ders Notu Tarihteki Türk Devlet Bayrakları Videosu > Tarihteki Türk Devlet Bayrakları Ders Notu Aşağıda tarihteki 23 Türk devleti hakkında bilgiler verilmiştir. Türkler'in bugüne değin kurmuş oldukları devletlerin

Detaylı

SULTAN IZZETTIN KEYKAVUS TÜRBESİ, 1217, SİVAS

SULTAN IZZETTIN KEYKAVUS TÜRBESİ, 1217, SİVAS SELÇUKLU MİMARİSİ Selçuklular Orta Asya dan Anadolu ve Ön Asya ya yolculuklarında Afganistan, İran, Irak, Suriye topraklarındaki kültürlerden ve mimari yapılardan etkilenmiş, İslam dinini kabul ederek

Detaylı

1302'de Koyunhisar savaşını kazandı. (Koyunhisar savaşının diğer adı: Bafeon Savaşı) (Ayrıca bu savaş ilk Osmanlı - Bizans savaşıdır)

1302'de Koyunhisar savaşını kazandı. (Koyunhisar savaşının diğer adı: Bafeon Savaşı) (Ayrıca bu savaş ilk Osmanlı - Bizans savaşıdır) Osmanlı Devleti - Kuruluş Dönemi Önemli Notlar - Pdf İndir 1. Osman Bey 1298' Bizans'tan Karacahisar'ı aldı. 1302'de Koyunhisar savaşını kazandı. (Koyunhisar savaşının diğer adı: Bafeon Savaşı) (Ayrıca

Detaylı

ANADOLU TÜRK BEYLİKLERİ AR ASINDA GÜÇ MÜCADELELERİ

ANADOLU TÜRK BEYLİKLERİ AR ASINDA GÜÇ MÜCADELELERİ ANADOLU TÜRK BEYLİKLERİ AR ASINDA GÜÇ MÜCADELELERİ Esra AKAR Muş Alparslan Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü III. Sınıf Öğrencisi. 35 şattı ve 18 Eylül de şehri almayı başardı, 2 A. Danişmendli

Detaylı

Bacıyân-ı Rum. (Dünyanın İlk Kadın Teşkilatı: Anadolu Bacıları)

Bacıyân-ı Rum. (Dünyanın İlk Kadın Teşkilatı: Anadolu Bacıları) Bacıyân-ı Rum (Dünyanın İlk Kadın Teşkilatı: Anadolu Bacıları) Varlığı Neredeyse İmkânsız Görülen Kadın Örgütü Âşık Paşazade nin Hacıyan-ı Rum diye adlandırdığı bu topluluk üzerinde ilk defa Alman doğu

Detaylı

EĞİTİM- ÖĞRETİM YILI NUH MEHMET YAMANER ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ 10.SINIF OSMANLI TARİHİ I. DÖNEM I. YAZILI SORULARI A GURUBU

EĞİTİM- ÖĞRETİM YILI NUH MEHMET YAMANER ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ 10.SINIF OSMANLI TARİHİ I. DÖNEM I. YAZILI SORULARI A GURUBU Ertuğrul Gazi 1) * Orhan Bey tarafından fethedilmiş olup başkent buraya taşınmıştır. * İpek sanayisinin merkezi konumundaki bu bölgenin fethiyle Osmanlı gelirleri. Yukarıdaki özellikleri verilmiş bölge

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Kenan Erdoğan Unvanı. Adı Soyadı. Doçent Doğum Tarihi veyeri Yozgat 01 Mart 1963 Görev Yeri

ÖZGEÇMİŞ. Kenan Erdoğan Unvanı. Adı Soyadı. Doçent Doğum Tarihi veyeri Yozgat 01 Mart 1963 Görev Yeri ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı Kenan Erdoğan Unvanı Doçent Doğum Tarihi veyeri Yozgat 01 Mart 1963 Görev Yeri Manisa Daha Önce Bulunduğu Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Araştırma Görevlisi, Celal Bayar Üniversitesi

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : OSMANLI TARİHİ II Ders No : 0310440158 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 4 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim

Detaylı

TERCİH ETTİĞİN OKOL GELECEĞİNDİR MEVLÜT ÇELİK 8.SINIF KAVRAM HARİTASI. Mevlüt Çelik. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük

TERCİH ETTİĞİN OKOL GELECEĞİNDİR MEVLÜT ÇELİK 8.SINIF KAVRAM HARİTASI. Mevlüt Çelik. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER YA İSTİKLÂL YA ÖLÜM TERCİH ETTİĞİN OKOL GELECEĞİNDİR MEVLÜT ÇELİK 19.yy.sonlarına doğru Osmanlı parçalanma sürecine girmişti. Bu dönemde

Detaylı

Ramazanoğlu Medresesi: 1540 yılında yapılmış klasik Osmanlı medresesidir.

Ramazanoğlu Medresesi: 1540 yılında yapılmış klasik Osmanlı medresesidir. Atatürk Müzesi Müze binası, eski Adana nın merkezi olan tarihi Tepebağ da, 19. yüzyılda yapılmış geleneksel Adana evlerindendir. İki katlı, cumbalı, kırma çatılı, kâgir bir yapıdır. Bu özellikleri nedeniyle

Detaylı

HAÇLI SEFERLERİ TARİHİ 9.Ders. Dr. İsmail BAYTAK III. HAÇLI SEFERİ

HAÇLI SEFERLERİ TARİHİ 9.Ders. Dr. İsmail BAYTAK III. HAÇLI SEFERİ HAÇLI SEFERLERİ TARİHİ 9.Ders Dr. İsmail BAYTAK III. HAÇLI SEFERİ 3.HAÇLI SEFERİ (1189-1192) Sebepleri: 1187 yılında Selahattin Eyyubi nin Hıttin Savaşı nda Küdus Kralı nı yenmesi ve şehri ele geçirmesi

Detaylı

İSLAM TARİHİ II. Hafta 8. Prof. Dr. Levent ÖZTÜRK SAKARYA ÜNİVERSİTESİ

İSLAM TARİHİ II. Hafta 8. Prof. Dr. Levent ÖZTÜRK SAKARYA ÜNİVERSİTESİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ İSLAM TARİHİ II Hafta 8 Prof. Dr. Levent ÖZTÜRK Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine uygun olarak hazırlanan

Detaylı

Sonuç. Beylikler dönemi, Anadolu'da Türk kültür ve medeniyetinin gelişmesi

Sonuç. Beylikler dönemi, Anadolu'da Türk kültür ve medeniyetinin gelişmesi 78 ağaçları bulunan yer, Ermenek'e bağlı Görme! Köyü'nde 32 Paşaçukuru olarak bilinen yer, Ermenek'te Emir Ahmed mülkü civarındaki yer, Ermenek'e bağlı Gargara Köyü'nde 33 yer, Mut Medresesi yakınındaki

Detaylı

6. SINIF DERS: DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÜNİTE:1 KONU: DEĞERLENDİRME SORU VE CEVAPLARI

6. SINIF DERS: DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÜNİTE:1 KONU: DEĞERLENDİRME SORU VE CEVAPLARI 1- Soru: Allah ın insanlar arasından seçip vahiy indirdiği kişiye ne ad verilir? Cevap: Peygamber/Resul/Nebi denir. 2- Soru: Kuran da peygamber hangi kelimelerle ifade edilmektedir? Cevap: Resul ve nebi

Detaylı

AHMET ARSLAN OSMANLI DEVLETİ NİN PADİŞAHLARI ALBÜMÜ

AHMET ARSLAN OSMANLI DEVLETİ NİN PADİŞAHLARI ALBÜMÜ AHMET ARSLAN OSMANLI DEVLETİ NİN PADİŞAHLARI ALBÜMÜ ONLAR Nerde kaldı o çağlar ki Analar kurt doğururdu, Hilkat insan çamurunu Destanlarla yoğururdu? Yurda, baş dedikleri bir Ağır adakla geldiler. Ve

Detaylı

2» Sergi. SELÇUKLU SANATI9ndaıı. örnekler. YAPI ve KREDİ BANKASI. MALAZGİRT ZAFERİ'nin. yıldönümünde. Kültür ve Sanat Hizmetlerinden : 900.

2» Sergi. SELÇUKLU SANATI9ndaıı. örnekler. YAPI ve KREDİ BANKASI. MALAZGİRT ZAFERİ'nin. yıldönümünde. Kültür ve Sanat Hizmetlerinden : 900. YAPI ve KREDİ BANKASI Kültür ve Sanat Hizmetlerinden : 2» Sergi MALAZGİRT ZAFERİ'nin 900. yıldönümünde SELÇUKLU SANATI9ndaıı örnekler 26 Ağustos Perşembe 2 Ekim Cumartesi 1971 26 Ağustos 1071 Malazgirt

Detaylı

ANTAKYA BELEDİYE BAŞKANLIĞI

ANTAKYA BELEDİYE BAŞKANLIĞI T.C. HATAY VALİLİĞİ ANTAKYA BELEDİYE BAŞKANLIĞI MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ 3-5 Kasım 2009 Antakya - Hatay Açılış ve ilk gün oturumları 3 Kasım 2009, Salı Saat: 10.00 Hatay Kültür Merkezi Antakya - Hatay

Detaylı