DALGA LEHĐMLEME PROSESĐ TEMEL EĞĐTĐMĐ. Mayıs 09

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "DALGA LEHĐMLEME PROSESĐ TEMEL EĞĐTĐMĐ. Mayıs 09"

Transkript

1 DALGA LEHĐMLEME PROSESĐ TEMEL EĞĐTĐMĐ Mayıs 09

2 ĐÇERĐK LEHĐMLEMEYE GENEL BAKIŞ FLUX GENEL BAKIŞ DALGA LEHĐM PROSESĐ DALGA LEHĐM HATALARI

3 LEHĐMLEMEYE GENEL BAKIŞ

4 Lehimleme Nedir? Genel anlamda; Lehimleme, iki metal yüzeyin erime sıcaklığı görece çok daha düşük başka bir metal (lehim) kullanılarak birleştirilmesidir.

5 Lehimleme Nedir? Elektronik sektöründe; Elektronik malzemenin, baskı devre kartına lehim kullanılarak i) mekaniksel ii) elektriksel olarak sabitlenmesidir.

6 Metaller Lehimlenebilir (Base Metals); Bakır Copper (Cu) Bronz Bronze (Cu+Sn) Gümüş Silver (Ag) Pirinç Brass (Cu+Zn) Nikel Nickel (Ni) Altın Gold (Au)

7 Metaller Lehimlenmesi çok zor ya da mümkün değil; Alüminyum Aluminum Yüksek alaşımlı paslanmaz çelik High alloy steel Dökme demir Cast iron Titanyum - Titanium

8 Lehim Alaşımlarında Kullanılan Tipik Metaller Kalay Tin (Sn) Kurşun Lead (Pb) Gümüş Silver (Ag) Antimon Antimony (Sb) Bizmut Bismuth (Bi) Bakır Copper (Cu) Đndiyum Indium (In)

9 Bazı Lehim Alaşımları ve Erime Sıcaklıkları

10 Lehimin Temel Özellikleri (1) Islatma (Wetting): Erimiş haldeki lehim, malzeme bacakları ya da terminallerine ve PCB padlerinin yüzeyine yayılmalıdır.

11 Islatma (Wetting) X X X X

12 Islatma (Wetting) Islatmayı belirleyen faktörler şunlardır: Materyal ve lehimin içeriği Yüzeyin temizliği; oksitler ıslatmayı engeller Sıcaklık; yüksek sıcaklıkta ıslatma daha kolay gerçekleşir Yüzeyde bulunan diğer yardımcı maddeler; Flux

13 Lehimin Temel Özellikleri (2) Metaller Arası Bağlantı (Intermetallic Joints): Katı haldeki lehim elektriği iletmeli ve malzemeyi sağlam bir şekilde tutmalıdır. Bu özellik yeterli sıcaklıkta metal yüzey ve lehim arasında oluşan alaşımla sağlanır. Bakır+Kalay/Kurşun (SnPb) lehim için bu alaşımlar Cu3Sn ve Cu6Sn5 tir.

14 Metaller Arası Bağlantı (Intermetallic Joints)

15 FLUX GENEL BAKIŞ

16 Flux Nedir? Flux, metal yüzeyi lehimleme prosesine hazırlayan sistemdir. Lehimlenebilmeyi arttırır. Ürünün güvenilirliğini arttırır. Lehimleme prosesini geliştirir.

17 Flux ın Đçeriği Flux = Katı Maddeler + Çözücü(ler) Katı maddeler; - Flux ın işlevini belirler. Çözücü(ler); - Aktif maddeleri gerekli yere taşır. - Aktif maddelerin eşit dağılımını sağlar. - Uygulama şekli için gerekli özellikleri sağlar.

18 Flux ın Đçeriği Fluxlar Çözücü(ler) Katı maddeler Taşıyıcılar Aktif maddeler -Islatmayı Hızlandırır -Oksitlenmeyi engeller Yardımcı Maddeler -Oksit çözücüler ve önleyiciler -Yağ çözücüler -Isı düzenleyiciler -Đncelticiler -Diğer

19 Temel Flux Çeşitleri Aktif madde içeriğine göre; Đnorganik asit; Organik asit; Rosin (Reçine);

20 Temel Flux Çeşitleri Dalga Lehim Fluxları Alkol Bazlı Su Bazlı (VOC-Free) Reçine içeren Reçine içermeyen Reçine içeren Reçine içermeyen No-Clean No-Clean Water Soluble No-Clean No-Clean Water Soluble

21 No-Clean Nedir? Bir NO CLEAN lehimleme malzemesinin, - lehim teli, krem lehim veya sıvı flux, normal koşullar altında ürünün güvenilirliğini ve kullanım ömrünü etkilememesi gerekir. Lehimlemeden sonra temizleme işlemi gerektirmez. Normal koşullar altında tüketici elektroniği sektöründe kullanılan genel amaçlı fluxlar NO CLEAN dır.

22 Water Soluble Nedir? Aktivasyon seviyesi orta yada yüksek olan (Organik veya Đnorganik Acid) ve aşındırıcı özelliğe sahip artıkları su ile çözülebilen fluxlardır.

23 VOC Free Nedir? VOC (Volatile Organic Compounds) uçucu organik bileşiklerdir. Bu çözeltiler normal kullanım sırasında buharlaşıp havaya karışarak küresel ısınmayı arttırıcı etki yapar. Alkoller, eterler, alkanlar gibi hidrokarbonların çoğu VOC olarak nitelendirilir. Su bir VOC değildir. Su bazlı fluxlarda VOC Free olarak tanımlanır.

24 Dalga Lehim Prosesi

25 Dalga Lehimleme Nedir? PCB üzerine dizili bacaklı yada SMD elektronik malzemelerin çabuk ve güvenli şekilde lehimlemesine imkan veren bir lehimleme prosesidir. Bu lehimleme prosesi, malzeme dizili kartların bir veya iki lehim dalgası üzerinden geçirilmesiyle gerçekleştirilir.

26 Dalga Lehim Prosesi Aşamaları Tasarım Flux Uygulama Isı Profili Ön ısıtma Lehim Potası Soğutma

27 Dalga Lehim Prosesi - Tasarım PCB malzemesi; Lehimleme prosesi sıcaklılarına dayanıklı olmalıdır. Lehim maskesi; PCB lehim tutmayan bir malzeme ile kaplanmalıdır. Malzeme paket tipi; Kullandığınız lehim tipine Lehimleme prosesi süresi ve sıcaklığına, uygun olmalıdır.

28 Dalga Lehim Prosesi - Tasarım Pad aralıkları; lehimleme sırasında birbirine ardışık padler arasında kısa devre oluşmaması için gerekli olan aralık bırakılmalıdır. Lehimin akış yönünde köprü oluşması daha kolaydır.

29 Dalga Lehim Prosesi - Tasarım Gölge etkisi; malzemenin gövdesinin lehimin malzemenin arka tarafındaki padlerine ulaşmasını engellemesidir.

30 Dalga Lehim Prosesi Flux Uygulama Flux PCB nin yüzeyine; istenilen miktarda, homojen olarak, uygulanabilmelidir.

31 Dalga Lehim Prosesi Flux Uygulama Yaygın olarak kullanılan Flux Uygulama Yöntemleri; Köpük flux (Foam Fluxer) Sprey flux (Spray Fluxer)

32 Dalga Lehim Prosesi Flux Uygulama Köpük flux yöntemi (Foam Fluxer); PCB, yüzeyine ve deliklerin içine flux ulaşmasını sağlayan bir köpük bloğunun üzerinden geçirilir.

33 Dalga Lehim Prosesi Flux Uygulama Sprey flux yöntemi (Spray Fluxer); flux PCB yüzeyine ve deliklerin içine homojen olarak püskürtülür.

34 Dalga Lehim Prosesi Isı Profili

35 Dalga Lehim Prosesi Ön Isıtıcılar Ön ısıtıcılar; PCB yi ve malzemeleri ısıtarak termal şoku önler. Flux çözücülerini kurutur. Flux aktivasyonunu başlatır. Lehimin ilk temastan itibaren karta yayılmasını kolaylaştırır.

36 Dalga Lehim Prosesi Lehim Potası Lehimlemenin gerçekleştiği yer olan potadaki lehim ile ilgili parametreler şunlardır; Lehim akış hızı Temas süresi Lehim sıcaklığı Dalga geometrisi Cüruf

37 Dalga Lehim Prosesi Lehim Potası Çip Dalga; karta ilk temas eden çalkantılı ve yüksek enerjili dalga tipidir. Özellikle SMD malzemelerin bulunduğu ve ana dalganın tüm yüzeye yayılmasının zor olduğu yoğun kartlarda tüm yüzeyin ıslatılması için kullanılır.

38 Dalga Lehim Prosesi Lehim Potası Ana Dalga; asıl lehimlemenin gerçekleştiği düzgün yüzeyli dalgadır. Sıvı haldeki lehim bir nozzle içerisinden yukarıya doğru pompalanır ve nozzle ın iki yanından dökülür.

39 Dalga Lehim Prosesi Lehim Potası Ana Dalga Parametreleri; Dalganın yüksekliği; lehim pompa motoru ve pota yükseklik ayarıyla kontrol edilebilir. Lehimin yüksekliği PCB kalınlığının 1/2 sine kadar ulaşmalıdır. Kartın açısı; lehimin karttan ayrılması için gereklidir. Ana dalga şekline göre 4-9 arasında değişebilir. Küçük açılar daha dolgun lehim noktaları sağlarken açının aşırı artması eğik lehimlenmeye neden olabilir. Açı temas süresini de değiştiren bir faktördür.

40 Dalga Lehim Prosesi Lehim Potası Ana Dalga Parametreleri; Kartın dalgaya değme ve ayrılma noktaları Lehimin hızlı aktığı noktadan dalgaya temas etmeli. Kartın hızı ile lehimin akış hızının birbirine eşit yada lehimin biraz daha hızlı olduğu, noktadan ayrılmalıdır.

41 Dalga Lehim Prosesi Lehim Potası Ana Dalga Parametreleri; Dalga geometrisini değiştiren levha ayarları; kartın lehimden ayrılma noktasını ve lehim akış hızını belirlemede etkilidir.

42 Dalga Lehim Prosesi Soğutma

43 Dalga Lehim Hataları

44 Đyi Lehim Noktasının Özellikleri Malzeme terminalinin tümünü ıslatmış, Tüm kenarlarda simetrik, Kartla yaklaşık 45 açıya sahip, Bacaklı malzemeler için kartın üzerindeki delikleri üst yüzey seviyesine kadar doldurmuş, Çip malzemeler için terminalin %75 ine kadar yükselmiş, Lehim yapısı homojen, boşluk ve delik içermeyen,

45 Đyi Lehim Noktasının Özellikleri - Örnekler

46 Lehim Köprüsü Bridge Lehim köprüleri malzeme bacak aralıklarının giderek küçülmesiyle artan bir problem haline gelmiştir. Geçmişte bacak aralıkları 0,050 iken günümüzde bacak aralıklı malzemeler yaygın olarak kullanılmaktadır. Lehim köprüleri, lehim katılaşırken iki yada daha fazla bacaktan ayrılmaması sonucu oluşur. Daha etkili bir flux kullanmak yada kullanılan flux ın miktarını arttırmak köprüleri azaltmada etkili olabilir. Bacak boyunun ve pad boyutlarının küçültülmesi kart üzerinde tutulan lehim miktarını azaltacaktır. Bunun yanında alternatif padlerin çıkışa paralel kenarlarının uzatılması gerçek ayrılma mesafesini arttırır ve köprü oranını düşürür.

47 Lehim Köprüsü Bridge malzeme bacak aralığı altındaki malzemelerin dalga lehim için yeni dizaynlarda kullanılmasından kaçınılmalıdır. Bunun uygulanması mümkündür fakat daha çok makine ve mühendis çabası gerektirir malzeme bacak aralığı ulaşılabilir, problemlidir ve tamir için daha çok eleman gerektirir. Örnekte görülen pinlerin üst kısmında oluşmuş köprü flux miktarı arttırılarak iyileştirilebilir. Bu özellikle yanlış ön ısıtma ve dalga temas süresinin kısalığından kaynaklanır. Malzemenin termal etkisi lehimi soğutma yönündedir, bu lehimin ayrılmasını yavaşlatır. Bu nedenle bacakların malzemeye yakın üst kısımlarında ıslatma azdır ve köprü oluşur.

48 Gaz Çıkış Deliği Pin/Blow Hole Bu problemi gidermenin tek yolu PCB kalitesini delik içinde 25um bakır kaplama yapabilecek şekilde iyileştirmektir. Kartı fırınlayıp içindeki suyu atmasını sağlamakta bir yöntem olarak kullanılmaktadır.

49 Pad Kirlenmesi Pad Contamination Resimde lehim noktaları iyi görünmekle birlikte padler üzerindeki lehim maskesi lehim hacmini azaltmıştır. Lehim maskesinin kadar padlerin boyutundan daha büyük olması gerekmektedir. Bu boşluk kartın üretilmesi sırasında oluşabilecek hataları tolare etmek için gereklidir. Örneğimizde lehim maskesinin boyutunun padinkinden daha küçük olduğu görülmektedir. Dalga lehimleme sırasında bu kötü bir görünüme neden olmakla birlikte, lehimin güvenilirliği açısından herhangi bir probleme neden olmaz. Daraltılmış lehim maskeleri lehim köprülerini gidermek amacıyla da kullanılmışlardır. Her zaman dalga lehim problemlerini parametreleri değiştirerek çözmek mümkün olmayabilir.

50 Lehim Bayrakları Solder Flugs Bazı durumlarda çıkıntıların nedeni sıcaklık problemleri de olabilir ve basitçe lehim temas süresi uzatılarak yada ön ısıtma arttırılarak giderilebilir. Büyük kütleye sahip bir malzeme de diğer malzemelerle aynı boyutlarda bacaklara sahip olabilir ve ön ısıtma sırasında malzemenin termal yükü nedeniyle bacaklar yeterli ısıyı alamayabilir. Bu bacaklar lehim dalgasından ayrılırken de daha hızlı soğurlar ve daha hızlı çıkıntı ve köprü oluşturabilirler. Örnekteki lehim bayrakları muhtemelen kartın diğer kesimlerinde de görülebilen kararsız flux uygulamasının sonucudur. Bacakların uzunluğu 1.5-2mm den büyük aşırı uzunluktadır. Köprüler aynı zamanda bacakların lehimi dalganın oksitlenmiş bir kısmından çıkması sonucu da oluşabillir.

51 Tamamlanmamış Lehim Noktası Incomplete Solder Joint Tamamlanmamış lehim dolguları genellikle tek taraflı kartlarda görülür. Örnekte lehimlenmeyi zorlaştıran delik bacak oranının yüksekliği görülmektedir. Aynı zamanda padin uçlarında reçine yapışmıştır. Bu dizayn için bile konveyör açısı 6 den 4 ye düşürülerek proses iyileştirilebilir. Bu lehimin ayrılmasını azaltacaktır fakat köprü olasılığını arttırır. Lehim sıcaklığının düşürmek de problemi gidermek için kullanılabilir. Normalde delik bacak oranı; bacak çapı tir.

52 Kalkmış Malzeme Lifted Component Örnekte malzeme bacaklarının farklı termal ihtiyaçlarından dolayı kalkmıştır. Kartın dalga temas süresi uzatılarak bu problem giderilebilir. Ana dalga için bazı plakalar ayarlanarak kontak zamanını arttırmak mümkündür. Tüm konveyörün hızını düşürmek gerekmez.

53 Eksik Delik Dolgusu Poor Hole Fill Örnekte lehim delik boyunca tam dolgu sağlayamamıştır. Bu ön ısıtma sıcaklığının çok düşük ayarlanmasından ya da yetersiz flux uygulamasından kaynaklanabilir. Her iki durumda da problemin çözümü için proses parametreleri kontrol edilmelidir.

54 Eksik Lehimleme Noktası Solder Skip Yüzey montaj malzemelerinin lehim tarafından ıslatılamaması sonucu eksik lehimleme noktaları oluşur. Problemi incelerken öncelikle malzeme terminali yada padin üzerinde taze lehim izi olup olmadığı kontrol edilmelidir. Genellikle lehimin varlığı yada yokluğu problem hakkında fikir verecektir. Eksik lehimin en yaygın sebepleri; yanlış çip dalgası yüksekliği, kart yüzeyi altından flux gazı çıkışı veya maske kalınlığının aşırı oluşudur. Maske dışındaki problemler proses parametreleriyle rahatlıkla çözülürken, lehim maskesi için PCB spesifikasyonları gözden geçirilmelidir. Örnekte yapıştırıcının pad yüzeyini kirletmektedir. Görülebilir bir katman olmamasına rağmen bazı yapıştırıcılar ısıl işlem sırasında şeffaf bir film sızdırırlar.

55 Lehim Topları Solder Ball Lehim toplarının oluşma sebepleri çok fazla olmakla birlikte, her zaman PCB nin alt yüzünde bulunurlar. Sebepten bağımsız olarak, eğer lehim topları lehim maskesine yapışmıyor ise problem büyük ölçüde çözülmüş demektir. Bir kart dizaynını kararlı yapmanın en iyi yolu iyi bir lehim maskesi seçmektir. Örneğimizde lehim topları rasgele olarak yayılmıştır ve lehim dalgası sıçraması sonucu gibi görülmektedir. Bu flux içinde hala uçucu maddeler kalmasından ya da dalgadan ayrılma yüksekliğinden kaynaklanıyor da olabilir.

56 Lehim Ağı Solder Webbing Lehim ağı oluşmasındaki diğer nedenler, yetersiz flux uygulaması, çok uzun lehim temas süresi, yanlış flux seçimi olabilir. Bazı flux ve maske malzemelerinin birbiriyle etkileşime girdiği ve maskenin zarar gördüğü tespit edilmiştir. Diğer bir neden lehim dalgası ayarları olabilir. Dalga kart ile temasa girdiğinde üzerinde bulunan ince oksit tabakası ile PCB nin tabanı temas etmeyecek şekilde ayarlanmalıdır. Dalganın bakımı iyi yapılmadığı durumlarda da lehim ile birlikte pompalanan oksit veya cüruf tabana yapışabilir.

57 Sonuç: Dalga Lehim Hatası Etkenleri Kart / Malzeme Dizaynı Kart ve Malzemenin Lehimlenebilirliği Flux Seçimi Flux Uygulaması ve Kontrolü Lehim Alaşımı Kullanılan Ekipman Proses Koşulları Kullanılan Ekipmanların Kontrolü ve Bakımı

58 DĐKKAT: Problemi gidermeye çalışırken şüphelendiğiniz nedenlerden her denemenizde sadece bir tanesini değiştiriniz!!!

59 Lehimleme Kendiliğinden Olmaz!!! Teşekkürler

Sentes-BIR Hakkında. Sentes-BIR metallerin birleştirmeleri ve kaplamaları konusunda çözümler üreten malzeme teknolojileri firmasıdır.

Sentes-BIR Hakkında. Sentes-BIR metallerin birleştirmeleri ve kaplamaları konusunda çözümler üreten malzeme teknolojileri firmasıdır. Sentes-BIR Hakkında Sentes-BIR metallerin birleştirmeleri ve kaplamaları konusunda çözümler üreten malzeme teknolojileri firmasıdır. Çalışan sayısı 80 İhracat > %50 Üretim Programı Sert Lehimleme Alaşımları

Detaylı

PCB(Printed Circuit Board) Hazırlayan: Recep ELMAS Metin EVİN

PCB(Printed Circuit Board) Hazırlayan: Recep ELMAS Metin EVİN PCB(Printed Circuit Board) Hazırlayan: Recep ELMAS Metin EVİN PCB(BASKI DEVRE) l Printed Circuit Board, elektronik komponentlerin üzerine monte edildiği plakaya verilen isimdir. Ø Baskılı devre (PCB) hemen

Detaylı

Prof.Dr.Muzaffer ZEREN SU ATOMİZASYONU

Prof.Dr.Muzaffer ZEREN SU ATOMİZASYONU . Prof.Dr.Muzaffer ZEREN SU ATOMİZASYONU Su atomizasyonu, yaklaşık 1600 C nin altında ergiyen metallerden elementel ve alaşım tozlarının üretimi için en yaygın kullanılan tekniktir. Su atomizasyonu geometrisi

Detaylı

formülü zamanı da içerdiği zaman alttaki gibi değişecektir.

formülü zamanı da içerdiği zaman alttaki gibi değişecektir. Günümüz endüstrisinde en yaygın kullanılan Direnç Kaynak Yöntemi en eski elektrik kaynak yöntemlerinden biridir. Yöntem elektrik akımının kaynak edilecek parçalar üzerinden geçmesidir. Elektrik akımına

Detaylı

MALZEME BİLGİSİ DERS 7 DR. FATİH AY.

MALZEME BİLGİSİ DERS 7 DR. FATİH AY. MALZEME BİLGİSİ DERS 7 DR. FATİH AY www.fatihay.net fatihay@fatihay.net GEÇEN HAFTA KIRILMANIN TEMELLERİ KIRILMA ÇEŞİTLERİ KIRILMA TOKLUĞU YORULMA S-N EĞRİSİ SÜRÜNME GİRİŞ Basınç (atm) Katı Sıvı Buhar

Detaylı

BÖLÜM 3 DİFÜZYON (YAYINIM)

BÖLÜM 3 DİFÜZYON (YAYINIM) BÖLÜM 3 DİFÜZYON (YAYINIM) 1 Mürekkebin suda yayılması veya kolonyanın havada yayılması difüzyona örnektir. En hızlı difüzyon gazlarda görülür. Katılarda atom hareketleri daha yavaş olduğu için katılarda

Detaylı

Alaşımların Ergitilmesinde Kullanılan Gereçler Eritme ocakları Potalar ve maşalar Tel ve plaka şideleri

Alaşımların Ergitilmesinde Kullanılan Gereçler Eritme ocakları Potalar ve maşalar Tel ve plaka şideleri ERİTME Tanımı ve Önemi Cisimlerin herhangi bir ısı yardımıyla katı hâlini kaybedip akışkan hâle gelmesi işlemine eritme denir. Kuyumculukta en çok yapılan işlemlerden birisi de eritme işlemidir. Altına

Detaylı

ALUMİNYUM ALA IMLARI

ALUMİNYUM ALA IMLARI ALUMİNYUM ALA IMLARI ALUMİNYUM VE ALA IMLARI Alüminyum ve alüminyum alaşımları en çok kullanılan demir dışı metaldir. Aluminyum alaşımları:alaşımlama (Cu, Mg, Si, Mn,Zn ve Li) ile dayanımları artırılır.

Detaylı

Askılar, Raflar ve Konveyörler

Askılar, Raflar ve Konveyörler Askılar, Raflar ve Konveyörler Tavsiyeler Askılar ve Raflar olabildiğince küçük olmalıdır. Askılar parçalardan toz partiküllerini uzaklaştırmamalıdır. Askılar parçalarla sürekli tekrarlanan temas halinde

Detaylı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 5 Metaller, Bakır ve Magnezyum. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 5 Metaller, Bakır ve Magnezyum. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı MMT113 Endüstriyel Malzemeler 5 Metaller, Bakır ve Magnezyum Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı Cu Copper 29 Bakır 2 Dünyada madenden bakır üretimi, Milyon ton Yıl Dünyada madenden bakır

Detaylı

PÜSKÜRTME ŞEKİLLENDİRME (SPRAY FORMING / SPRAY DEPOSITION)

PÜSKÜRTME ŞEKİLLENDİRME (SPRAY FORMING / SPRAY DEPOSITION) PÜSKÜRTME ŞEKİLLENDİRME (SPRAY FORMING / SPRAY DEPOSITION) Püskürtme şekillendirme (PŞ) yöntemi ilk olarak Osprey Ltd. şirketi tarafından 1960 lı yıllarda geliştirilmiştir. Günümüzde püskürtme şekillendirme

Detaylı

DENEYİN ADI: Kum ve Metal Kalıba Döküm Deneyi. AMACI: Döküm yoluyla şekillendirme işleminin öğrenilmesi.

DENEYİN ADI: Kum ve Metal Kalıba Döküm Deneyi. AMACI: Döküm yoluyla şekillendirme işleminin öğrenilmesi. DENEYİN ADI: Kum ve Metal Kalıba Döküm Deneyi AMACI: Döküm yoluyla şekillendirme işleminin öğrenilmesi. TEORİK BİLGİ: Metalik malzemelerin dökümü, istenen bir şekli elde etmek için, seçilen metal veya

Detaylı

MALZEME BİLGİSİ. Katı Eriyikler

MALZEME BİLGİSİ. Katı Eriyikler MALZEME BİLGİSİ Dr.- Ing. Rahmi ÜNAL Konu: Katı Eriyikler 1 Giriş Endüstriyel metaller çoğunlukla birden fazla tür eleman içerirler, çok azı arı halde kullanılır. Arı metallerin yüksek iletkenlik, korozyona

Detaylı

DOĞAL KURŞUN METALİK KURŞUN PLAKALAR

DOĞAL KURŞUN METALİK KURŞUN PLAKALAR KURŞUN ve ALAŞIMLARI DOĞAL KURŞUN METALİK KURŞUN PLAKALAR 1 KURŞUN ve ALAŞIMLARI Romalılar kurşun boruları banyolarda kullanmıştır. 2 KURŞUN ve ALAŞIMLARI Kurşuna oda sıcaklığında bile çok düşük bir gerilim

Detaylı

Kimyasal Metalürji (II) (MET312)

Kimyasal Metalürji (II) (MET312) KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Kimyasal Metalürji (II) (MET312) Dersin Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr. Saeid Pournaderi 2016 2017 Eğitim Yılı Bahar Dönemi Flaş-Fırın Mat

Detaylı

Doğalgaz Çelik Şebekelerinde Kumlama ve Boyama Prosesi. Hazırlayan: Adnan ERDOĞAN, Bakım Mühendisi Tarih: 14.05.2013 Yer: Bursa

Doğalgaz Çelik Şebekelerinde Kumlama ve Boyama Prosesi. Hazırlayan: Adnan ERDOĞAN, Bakım Mühendisi Tarih: 14.05.2013 Yer: Bursa Doğalgaz Çelik Şebekelerinde Kumlama ve Boyama Prosesi Hazırlayan: Adnan ERDOĞAN, Bakım Mühendisi Tarih: 14.05.2013 Yer: Bursa AJANDA 1. GİRİŞ 2. KUMLAMA VE BOYAMA PROSESİNİN ÖZELLİKLERİ 3. PROSESİN UYGULAMA

Detaylı

Alüminyum Elmas Uçlar

Alüminyum Elmas Uçlar - Nr. 226-1/2011-TR JD TAKIM MAKINA TIC.LTD.STI. -AL -ALX Alüminyum Elmas Uçlar Nesil Özellikler çeşitli kullanımlar için iki geometri parlak uygulamalar daha az kesim şiddeti dayanıklı kesme kenarı yeni

Detaylı

HOŞGELDİNİZ MIG-MAG GAZALTINDA KAYNAĞINADA KULLANILAN KAYNAK AĞIZLARI VE HAZIRLANMASI. K ayna K. Teknolojisi. Teknolojisi

HOŞGELDİNİZ MIG-MAG GAZALTINDA KAYNAĞINADA KULLANILAN KAYNAK AĞIZLARI VE HAZIRLANMASI. K ayna K. Teknolojisi. Teknolojisi MIGMAG GAZALTINDA KAYNAĞINADA KULLANILAN KAYNAK AĞIZLARI VE HAZIRLANMASI K ayna K K ayna K Teknolojisi Teknolojisi HOŞGELDİNİZ Doç. Dr. Hüseyin UZUN Kaynak Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı 1 /27 KAYNAK AĞZI

Detaylı

Metalik malzemelerdeki kaynakların tahribatlı muayeneleri-kaynaklı yapıların soğuk çatlama deneyleri-ark kaynağı işlemleri Bölüm 2: Kendinden ön gerilmeli deneyler ISO 17642-2:2005 CTS TESTİ Hazırlayan:

Detaylı

METAL KESİM ŞERİT TESTERELERİ 2017

METAL KESİM ŞERİT TESTERELERİ 2017 METAL KESİM ŞERİT TESTERELERİ 2017 Busatec leri temel olarak özel alaşımlı çelikten oluşan iki bileşenli bir malzemedir. Son derece esnek, yaklaşık 50 HRC taşıyıcı malzeme ile HSS malzemenin elektro kaynak

Detaylı

Paslanmaz Çelik Sac 310

Paslanmaz Çelik Sac 310 Paslanmaz Çelik Sac 310 310 kalite paslanmaz çelik stoklarımızda 0,60mm'den 25mm'ye kadar mevcut bulunmaktadır. Bu kalite tipik ateşte 1250 C'ye kadar oksidasyona dayanıklıdır. 800 C'ye kadar sürtünme

Detaylı

Lehim pastası ve temizlilik güvenilirliği

Lehim pastası ve temizlilik güvenilirliği Lehim pastası ve temizlilik güvenilirliği Kurşunsuz lehim uygulaması ile elektro kimyasal taşınma(electro-chemical migration (ECM) ne olacak? Yeni kaplama malzemeleri Yeni bağlantı malzemeleri Yeni flux

Detaylı

Bacaklı malzemelerin otomatik hatlarda seri ve hatasız dizgisi (Jumper-wire, aksiyel ve radyal)

Bacaklı malzemelerin otomatik hatlarda seri ve hatasız dizgisi (Jumper-wire, aksiyel ve radyal) Baskı Devre Kart Dizgisi Bacaklı malzemelerin otomatik hatlarda seri ve hatasız dizgisi (Jumper-wire, aksiyel ve radyal) SMD Malzemelerin Dizgisi (1005 (0402) malzemelerden 0.3mm hassas entegreler, konnektörler

Detaylı

SF-01. NO-CLEAN, VOC FREE SOLDERFLUX Temizleme Gerektirmeyen, VOC (Uçucu Organik Bileşenler) İçermeyen Su Bazlı Lehimleme Fluksı

SF-01. NO-CLEAN, VOC FREE SOLDERFLUX Temizleme Gerektirmeyen, VOC (Uçucu Organik Bileşenler) İçermeyen Su Bazlı Lehimleme Fluksı SF-01 NO-CLEAN, VOC FREE SOLDERFLUX Temizleme Gerektirmeyen, VOC (Uçucu Organik Bileşenler) İçermeyen Su Bazlı Lehimleme Fluksı ÜRÜN TEKNİK BİLGİLERİ ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİLERİ ÜRÜN VE ÜRETİCİ FİRMA BİLGİLERİ

Detaylı

TİP GENİŞLİK (mm) Güç (W/m²) Uzunluk (m) Toplam Güç Toplam Aktif. (W) Eset 60-1,5/50

TİP GENİŞLİK (mm) Güç (W/m²) Uzunluk (m) Toplam Güç Toplam Aktif. (W) Eset 60-1,5/50 ECOFILM Isıtma Folyoları En yeni teknolojilerden yararlanılarak üretilen Ecofilm ısıtma folyoları, özellikle büyük yüzeylerin ısıtılmasında kullanılıyor. Bu ısıtma sistemleri; grafit kaplamalı polyester

Detaylı

GAZ ALTI KAYNAK YÖNTEMİ MIG/MAG

GAZ ALTI KAYNAK YÖNTEMİ MIG/MAG GENEL KAVRAMLAR Metalleri, birbirleri ile çözülemez biçimde birleştirme yöntemlerinden biri kaynaklı birleştirmedir. Kaynak yöntemiyle üretilmiş çelik parçalar, döküm ve dövme yöntemiyle üretilen parçalardan

Detaylı

EKSTRÜZYON YOLU İLE İMALAT

EKSTRÜZYON YOLU İLE İMALAT EKSTRÜZYON YOLU İLE İMALAT EKSTRÜZYON TANIMI (I) : Bu imalat yöntemi genellikle hafif metaller (Al,Cu,Mg, vs gibi için uygulanır.metal bir takoz bir alıcı kovan içine konur bir ıstampa vasıtasıyla metal

Detaylı

Şekil 1. Elektrolitik parlatma işleminin şematik gösterimi

Şekil 1. Elektrolitik parlatma işleminin şematik gösterimi ELEKTROLİTİK PARLATMA VE DAĞLAMA DENEYİN ADI: Elektrolitik Parlatma ve Dağlama DENEYİN AMACI: Elektrolit banyosu içinde bir metalde anodik çözünme yolu ile düzgün ve parlatılmış bir yüzey oluşturmak ve

Detaylı

Akımsız Nikel. Çözeltideki tuzları kullanarak herhangi bir elektrik akım kaynağı kullanılmadan nikel alaşımı kaplayabilen bir prosestir"

Akımsız Nikel. Çözeltideki tuzları kullanarak herhangi bir elektrik akım kaynağı kullanılmadan nikel alaşımı kaplayabilen bir prosestir Akımsız Nikel Eğitimi Akımsız Nikel Çözeltideki tuzları kullanarak herhangi bir elektrik akım kaynağı kullanılmadan nikel alaşımı kaplayabilen bir prosestir" Akımsız Nikel Anahtar Özellikler Brenner &

Detaylı

Gizli Tavan Tipi Fancoil

Gizli Tavan Tipi Fancoil Gizli Tavan i Fancoil Fancoil Arçelik Fancoil üniteleri, ortamı ısıtma ve soğutma amaçlı kullanılabilme özelliğiyle, değişken mevsim sıcaklıklarına en verimli şekilde uyum sağlayarak kullanıcılara konforlu

Detaylı

TIG GAZALTI KAYNAK YÖNTEMİNDE KULLANILAN GAZLAR VE ÖZELLİKLERİ PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ

TIG GAZALTI KAYNAK YÖNTEMİNDE KULLANILAN GAZLAR VE ÖZELLİKLERİ PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ TIG GAZALTI KAYNAK YÖNTEMİNDE KULLANILAN GAZLAR VE ÖZELLİKLERİ PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ 1 NİÇİN KORUYUCU GAZ KULLANILIR? 1- Ergimiş kaynak banyosunu, havada mevcut olan gazların zararlı etkilerinden

Detaylı

ATMOSFER KONTROLLÜ VAKUM FIRINLARINDA ISIL İŞLEM ve JET REVİZYON MÜDÜRLÜĞÜNDEKİ UYGULAMALARI

ATMOSFER KONTROLLÜ VAKUM FIRINLARINDA ISIL İŞLEM ve JET REVİZYON MÜDÜRLÜĞÜNDEKİ UYGULAMALARI BÖLÜM 16 ATMOSFER KONTROLLÜ VAKUM FIRINLARINDA ISIL İŞLEM ve JET REVİZYON MÜDÜRLÜĞÜNDEKİ UYGULAMALARI Svl.Müh. Serkan KAPTAN 1nci HİBM K.lığı Jet Revizyon Müdürlüğü Şubat 2004, ESKİŞEHİR ÖZET Isıl işlem

Detaylı

METAL KESİM ŞERİT TESTERELERİ

METAL KESİM ŞERİT TESTERELERİ METAL KESİM ŞERİT TESTERELERİ 2017.1 Busatec leri temel olarak özel alaşımlı çelikten oluşan iki bileşenli bir malzemedir. Son derece esnek, yaklaşık 50 HRC taşıyıcı malzeme ile HSS malzemenin elektro

Detaylı

ALÇI İȘLERİ İÇİN DEKORASYON PROFİLLERİ

ALÇI İȘLERİ İÇİN DEKORASYON PROFİLLERİ ALÇI İȘLERİ İÇİN DEKORASYON PROFİLLERİ Köşe leri 9002 köşe bitiş profilidir. Hareketli tavan ve duvar bitişlerinde kullanılır. Tek taraflı uygulanır. 9077 Farklı kanat genişliklerinde üretilen alüminyum

Detaylı

MIG-MAG GAZALTI KAYNAĞINDA KAYNAK PAMETRELERİ VE SEÇİMİ

MIG-MAG GAZALTI KAYNAĞINDA KAYNAK PAMETRELERİ VE SEÇİMİ MIG-MAG GAZALTI KAYNAĞINDA KAYNAK PAMETRELERİ VE SEÇİMİ Prof. Dr. Ramazan YILMAZ Sakarya Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Esentepe Kampüsü, 54187, SAKARYA Kaynak

Detaylı

Sıcak Daldırma Galvanizleme Prosesimiz İntermetalik Alaşım Katmanları Galfan Korozyon Dirençleri Ar-Ge Çalışmalarımız

Sıcak Daldırma Galvanizleme Prosesimiz İntermetalik Alaşım Katmanları Galfan Korozyon Dirençleri Ar-Ge Çalışmalarımız Sıcak Daldırma Galvanizleme Prosesimiz İntermetalik Alaşım Katmanları Galfan Korozyon Dirençleri Ar-Ge Çalışmalarımız Bilindiği gibi, demir ve alaşımları bir çok alanda kullanılan malzemelerdir. Kullanım

Detaylı

MIG-MAG KAYNAK METODUNDA KULLANILAN KAYNAK ELEKTROTLARI VE ELEKTROT SEÇİMİ

MIG-MAG KAYNAK METODUNDA KULLANILAN KAYNAK ELEKTROTLARI VE ELEKTROT SEÇİMİ MIG-MAG KAYNAK METODUNDA KULLANILAN KAYNAK ELEKTROTLARI VE ELEKTROT SEÇİMİ Prof. Dr. Ramazan YILMAZ Sakarya Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Esentepe Kampüsü,

Detaylı

Double Mill DM4 JD TAKIM MAKINA TIC.LTD.STI. YENİ NESİL FREZE. Nr. 194/2013-TR MK 2015 MP 6025

Double Mill DM4 JD TAKIM MAKINA TIC.LTD.STI. YENİ NESİL FREZE.   Nr. 194/2013-TR MK 2015 MP 6025 Nr. 194/2013-TR JD TAKIM MAKINA TIC.LTD.STI. Double Mill DM4 YENİ NESİL FREZE MK 2015 MP 6025 DM4: ÇOK AMAÇLI BİR FREZE SİSTEMİ OLAN DM4, 4 KESME KÖŞESİ OLAN VE ÇİFT TARAFLI KULLANILABİLEN ELMAS UÇLARLA

Detaylı

AtılımKimyasalları AK 3252 H SUNKROM SERT KROM KATALİZÖRÜ (SIVI) ÜRÜN TANIMI EKİPMANLAR

AtılımKimyasalları AK 3252 H SUNKROM SERT KROM KATALİZÖRÜ (SIVI) ÜRÜN TANIMI EKİPMANLAR SAYFA NO: 1/6 AtılımKimyasalları AK 3252 H SUNKROM SERT KROM KATALİZÖRÜ (SIVI) ÜRÜN TANIMI AK 3252 H SUNKROM sert krom kaplama banyolarında kullanılan sıvı katalist sistemidir. Klasik sülfatlı sistemlere

Detaylı

Prof. Dr. HÜSEYİN UZUN KAYNAK KABİLİYETİ

Prof. Dr. HÜSEYİN UZUN KAYNAK KABİLİYETİ KAYNAK KABİLİYETİ Günümüz kaynak teknolojisinin kaydettiği inanılmaz gelişmeler sayesinde pek çok malzemenin birleştirilmesi artık mümkün hale gelmiştir. *Demir esaslı metalik malzemeler *Demirdışı metalik

Detaylı

Makine Elemanları. Sökülemeyen Bağlantı Elemanları

Makine Elemanları. Sökülemeyen Bağlantı Elemanları Makine Elemanları Sökülemeyen Bağlantı Elemanları Perçin En az iki parçayı sökülemeyecek şekilde birleştirmek için kullanılan bir ucu hazır diğer ucu ise birleştirme sırasında oluşturulan makine elamanlarına

Detaylı

DİLATASYON DERZİ. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

DİLATASYON DERZİ. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi DİLATASYON DERZİ Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi DİLATASYON DERZİ Yapının kendi ağırlığından ya da oturduğu zeminden

Detaylı

Talaş oluşumu. Akış çizgileri plastik deformasyonun görsel kanıtıdır. İş parçası. İş parçası. İş parçası. Takım. Takım.

Talaş oluşumu. Akış çizgileri plastik deformasyonun görsel kanıtıdır. İş parçası. İş parçası. İş parçası. Takım. Takım. Talaş oluşumu 6 5 4 3 2 1 Takım Akış çizgileri plastik deformasyonun görsel kanıtıdır. İş parçası 6 5 1 4 3 2 Takım İş parçası 1 2 3 4 6 5 Takım İş parçası Talaş oluşumu Dikey kesme İş parçası Takım Kesme

Detaylı

BIRAKIN KUTUP AYILARI RAHAT UYUSUN

BIRAKIN KUTUP AYILARI RAHAT UYUSUN POLAR İZOLASYON ISI İZOLASYONU TANITIM BROŞÜRÜ İçinde bulunduğumuz yüzyılda hızlı endüstrileşmenin sonucu olarak ortaya çıkan enerji ihtiyacı ve bu ihtiyacın yaklaşık % 90 oranında fosil türevli yakıt

Detaylı

Asma tavan uygulamalarında levhaları yerine sabitlemek için kilitli sistemlerin tercih edilmesi tavsiye olunur.

Asma tavan uygulamalarında levhaları yerine sabitlemek için kilitli sistemlerin tercih edilmesi tavsiye olunur. Decoser CTP Duvar ve Tavan Kaplama Levharı Montaj Detayları Decoser levhalar sadece sert duvar yüzeylerine kaplanmalıdır ( ahşap, alçı levhalar, ince sıva vs ). Duvar yüzeyleri temiz, düz, kuru ve düzgün

Detaylı

AtılımKimyasalları AK 3151 D SUNKROM DEKORATİF KROM KATALİZÖRÜ (SIVI) ÜRÜN TANIMI EKİPMANLAR

AtılımKimyasalları AK 3151 D SUNKROM DEKORATİF KROM KATALİZÖRÜ (SIVI) ÜRÜN TANIMI EKİPMANLAR SAYFA NO: 1/5 AtılımKimyasalları AK 3151 D SUNKROM DEKORATİF KROM KATALİZÖRÜ (SIVI) ÜRÜN TANIMI AK 3151 D SUNKROM dekoratif krom kaplama banyolarında kullanılan sıvı katalist sistemidir. Klasik sülfatlı

Detaylı

Selefon. kazanır. Kısaca ürünlerin üzerine uygulanan çok ince plastik. Termal selefon ve tutkallı selefon olmak üzere iki tiptir.

Selefon. kazanır. Kısaca ürünlerin üzerine uygulanan çok ince plastik. Termal selefon ve tutkallı selefon olmak üzere iki tiptir. Selefon Baskı koruma yöntemlerinde amaç baskıyı tüketiciye en sağlam ve en güzel görünümde sunmak, baskıyı daha uzun ömürlü kılmaktır. Baskının sağlamlığı güvenilirliği tüketici memnuniyetini arttırır.

Detaylı

BARA SİSTEMLERİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER

BARA SİSTEMLERİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER BARA SİSTEMLERİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER Günümüzde bara sistemlerinde iletken olarak iki metalden biri tercih edilmektedir. Bunlar bakır ya da alüminyumdur. Ağırlık haricindeki diğer tüm özellikler bakırın

Detaylı

6XXX EKSTRÜZYON ALAŞIMLARININ ÜRETİMİNDE DÖKÜM FİLTRELERİNDE ALIKONAN KALINTILARIN ANALİZİ

6XXX EKSTRÜZYON ALAŞIMLARININ ÜRETİMİNDE DÖKÜM FİLTRELERİNDE ALIKONAN KALINTILARIN ANALİZİ 6XXX EKSTRÜZYON ALAŞIMLARININ ÜRETİMİNDE DÖKÜM FİLTRELERİNDE ALIKONAN KALINTILARIN ANALİZİ Kemal Örs ve Yücel Birol ASAŞ Alüminyum Malzeme Enstitüsü MAM TUBİTAK Maksimum billet uzunluğu :7.300mm, ve152,178,203,254,355mm

Detaylı

DYMET METAL&KAYNAK TEKNOLOJİLERİ SAN.TİC.LTD.STİ. DYMET. Read the advantages SOĞUK KAYNAK TEKNOLOJİSİ

DYMET METAL&KAYNAK TEKNOLOJİLERİ SAN.TİC.LTD.STİ. DYMET. Read the advantages SOĞUK KAYNAK TEKNOLOJİSİ DYMET New DYMET METAL&KAYNAK TEKNOLOJİLERİ SAN.TİC.LTD.STİ. SOĞUK KAYNAK TEKNOLOJİSİ Read the advantages DYMET DYMET SOĞUK KAYNAK TEKNOLOJİSİNİN AVANTAJLARI Soğuk Sprey Teknolojisi ile mükemmel Kaynak

Detaylı

CAM KALDIRMA VE TAŞIMA ALETLERİ

CAM KALDIRMA VE TAŞIMA ALETLERİ CAM KALDIRMA VE TAŞIMA ALETLERİ HASAL Vakumlu taşıyıcıları Basit ve güçlü tasarımları ile en yüksek güvenliği sağlarlar. Bir yüzeye yapışabilmek için, Vantuzlar vakum gücünü (negatif atmosferik) kullanırlar.

Detaylı

Enerji verimliliği yüksek ve ekonomik. Döküm ve Transfer Potalarının Ön Isıtmasında Alevsiz Isıtma Çözümleri. Dökümhaneler için Isıtma Çözümleri

Enerji verimliliği yüksek ve ekonomik. Döküm ve Transfer Potalarının Ön Isıtmasında Alevsiz Isıtma Çözümleri. Dökümhaneler için Isıtma Çözümleri Enerji verimliliği yüksek ve ekonomik Döküm ve Transfer Potalarının Ön Isıtmasında Alevsiz Isıtma Çözümleri Dökümhaneler için Isıtma Çözümleri Dökümhaneler için Isıtma Çözümleri Homojen Isı Dağılımı ve

Detaylı

ATOM HAREKETLERİ ve ATOMSAL YAYINIM

ATOM HAREKETLERİ ve ATOMSAL YAYINIM ATOM HAREKETLERİ ve ATOMSAL YAYINIM 1. Giriş Malzemelerde üretim ve uygulama sırasında görülen katılaşma, çökelme, yeniden kristalleşme, tane büyümesi gibi olaylar ile kaynak, lehim, sementasyon gibi işlemler

Detaylı

BIRAKIN KUTUP AYILARI RAHAT UYUSUN

BIRAKIN KUTUP AYILARI RAHAT UYUSUN 02.06.2009 Sayfa 1 / 11 İçinde bulunduğumuz yüzyılda hızlı endüstrileşmenin sonucu olarak ortaya çıkan enerji ihtiyacı ve bu ihtiyacın yaklaşık % 90 oranında fosil türevli yakıt tüketimi ile giderilmesi

Detaylı

YTÜMAKiNE * A305teyim.com

YTÜMAKiNE * A305teyim.com YTÜMAKiNE * A305teyim.com KONU: Kalın Sacların Kaynağı BİRLEŞTİRME YÖNTEMLERİ ÖDEVİ Kaynak Tanımı : Aynı veya benzer cinsten iki malzemeyi ısı, basınç veya her ikisini birden kullanarak, ilave bir malzeme

Detaylı

Metal yüzeyinde farklı korozyon türleri

Metal yüzeyinde farklı korozyon türleri Metal yüzeyinde farklı korozyon türleri + - + 2 2 - - 2 2 Borunun dış ve iç görünümü ile erozyon korozyon Çatlak korozyonunun görünüm Metalde çatlak korozyonun oluşumu ve çatlak Oyuk korozyonu ve oluşumu

Detaylı

İmal Usulleri. Döküm Tekniği

İmal Usulleri. Döküm Tekniği İmal Usulleri Döküm Tekniği Örnek Heterojen Çekirdeklenme Alışılmamış laboratuar deneyleri dışında, sıvı metal için homojen çekirdeklenme asla olmaz. Uygulamadaki sıvı metallerin içinde hemen her zaman

Detaylı

Kaynak Hataları Çizelgesi

Kaynak Hataları Çizelgesi Kaynak Hataları Çizelgesi Referans No Tanıtım ve Açıklama Resimli İzahı 1 2 3 Grup No: 1 Çatlaklar 100 Çatlaklar Soğuma veya gerilmelerin etkisiyle ortaya çıkabilen katı halde bir mevzii kopma olarak meydana

Detaylı

AYTU YÜKSEK ISI VE TEKNİK TEKSTİL ÜRÜNLERİ SAN.TİC.LTD.ŞTİ.

AYTU YÜKSEK ISI VE TEKNİK TEKSTİL ÜRÜNLERİ SAN.TİC.LTD.ŞTİ. AYTU YÜKSEK ISI VE TEKNİK TEKSTİL ÜRÜNLERİ SAN.TİC.LTD.ŞTİ. HAKKIMIZDA Firmamız Yüksek Isı İzolasyon Ürünleri Ve Teknik Tekstil Ürünleri Üzerine Uzmanlaşmış Kadrosuyla Uzun Yıllardır Sektörde Hizmet Vermektedir.

Detaylı

Tek bir sistemle ısı, yangın ve ses yalıtımı nasıl sağlanır?

Tek bir sistemle ısı, yangın ve ses yalıtımı nasıl sağlanır? Problem / Çözüm Önerileri Tek bir sistemle ısı, yangın ve ses yalıtımı nasıl sağlanır? Yapıların tipine ve kullanım amacına göre ısı yalıtımı kadar, yangın ve ses yalıtımı da önem taşır. Özellikle, Yüksek

Detaylı

Metal Yüzey Hazırlama ve Temizleme Fosfatlama (Metal Surface Preparation and Cleaning)

Metal Yüzey Hazırlama ve Temizleme Fosfatlama (Metal Surface Preparation and Cleaning) Boya sisteminden beklenilen yüksek direnç,uzun ömür, mükemmel görünüş özelliklerini öteki yüzey temizleme yöntemlerinden daha etkin bir biçimde karşılamak üzere geliştirilen boya öncesi yüzey temizleme

Detaylı

Performans ve güvenilirlik ile yeni bir bakış açısı.

Performans ve güvenilirlik ile yeni bir bakış açısı. _ XTRA TEC XT XTENDED TECHNOLOGY Performans ve güvenilirlik ile yeni bir bakış açısı. Ürün yenilikleri Frezeleme EŞSİZ BİR DENEYİM İÇİN PERFORMANS VE GÜVENİLİRLİK BİR ARADA. Başarılı Walter frezeleme takımlarının

Detaylı

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş FZM 220 Yapı Karakterizasyon Özellikler İşleme Performans Prof. Dr. İlker DİNÇER Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü 1 Ders Hakkında FZM 220 Dersinin Amacı Bu dersin amacı, fizik mühendisliği öğrencilerine,

Detaylı

PARÇALARI ORİJİNAL CUMMINS BİR FARK VAR. Daha Yaygın & Daha İyi Parçalar.

PARÇALARI ORİJİNAL CUMMINS BİR FARK VAR. Daha Yaygın & Daha İyi Parçalar. Her Parça Aynı Değildir. Daha Yaygın & Daha İyi Parçalar. Her An Yanınızda Daha İyi Bir Garanti. Genellikle fark yaratan şeyler gözle görülmez. Motor bileşenlerinin spesifikasyonlara uyması gerekir ve

Detaylı

AtılımKimyasalları AK 5120 E/N PARLAK AKIMSIZ NİKEL KAPLAMA ÜRÜN TANIMI

AtılımKimyasalları AK 5120 E/N PARLAK AKIMSIZ NİKEL KAPLAMA ÜRÜN TANIMI SAYFA NO: 1/5 AtılımKimyasalları AK 5120 E/N PARLAK AKIMSIZ NİKEL KAPLAMA ÜRÜN TANIMI AK 5120 : Birçok değişik metaller, alaşımlar, ve iletken olmayan malzemeler üzerine, orta fosforlu ve mütecanis akımsız

Detaylı

SOLARCOOL PANELİ İKLİMLENDİRME SİSTEMİ

SOLARCOOL PANELİ İKLİMLENDİRME SİSTEMİ SOLARCOOL PANELİ İKLİMLENDİRME SİSTEMİ Sedna Aire, sizlere SolarCool İklimlendirme Sistemini sunmaktan gurur duymaktadır. İki aşamalı bir split ya da paket iklimlendirme sistemine entegre edilmiş, tescilli

Detaylı

TOKLUK VE KIRILMA. Doç.Dr.Salim ŞAHĠN

TOKLUK VE KIRILMA. Doç.Dr.Salim ŞAHĠN TOKLUK VE KIRILMA Doç.Dr.Salim ŞAHĠN TOKLUK Tokluk bir malzemenin kırılmadan önce sönümlediği enerjinin bir ölçüsüdür. Bir malzemenin kırılmadan bir darbeye dayanması yeteneği söz konusu olduğunda önem

Detaylı

BRIDGELUX LEDLER ÜZERİNDEKİ TERMAL ETKİ VE UYGUN SOĞUTUCU SEÇİMİ

BRIDGELUX LEDLER ÜZERİNDEKİ TERMAL ETKİ VE UYGUN SOĞUTUCU SEÇİMİ BRIDGELUX LEDLER ÜZERİNDEKİ TERMAL ETKİ VE UYGUN SOĞUTUCU SEÇİMİ LED lere gerilim uygulandığında yarıiletken malzemenin üzerinden bir akım geçmektedir. Bu akımın etkisi ile LED üzerinde ısınma meydana

Detaylı

MALZEME BİLGİSİ. Katılaşma, Kristal Kusurları

MALZEME BİLGİSİ. Katılaşma, Kristal Kusurları MALZEME BİLGİSİ Dr.- Ing. Rahmi ÜNAL Konu: Katılaşma, Kristal Kusurları 1 Saf Metallerde Katılaşma Metal ve alaşım malzemelerin kullanım özellikleri büyük ölçüde katılaşma sırasında oluşan iç yapı ile

Detaylı

şeklinde, katı ( ) fazın ağırlık oranı ise; şeklinde hesaplanır.

şeklinde, katı ( ) fazın ağırlık oranı ise; şeklinde hesaplanır. FAZ DİYAGRAMLARI Malzeme özellikleri görmüş oldukları termomekanik işlemlerin sonucunda oluşan içyapılarına bağlıdır. Faz diyagramları mühendislerin içyapı değişikliği için uygulayacakları ısıl işlemin

Detaylı

KOROZYONDAN KORUNMA YÖNTEMLERİ

KOROZYONDAN KORUNMA YÖNTEMLERİ KOROZYONDAN KORUNMA YÖNTEMLERİ Belli bir ortam içinde bulunan metalik yapının korozyonunu önlemek veya korozyon hızını azaltmak üzere alınacak önlemleri üç ana grup altında toplanabilir. Korozyondan Korunma

Detaylı

ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI US - 97

ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI US - 97 ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI US - 97 SEKTÖR NO KOD ÜRÜN TANIMLAMASI 27 2720 DEMİR - ÇELİK DIŞINDAKİ ANA METAL SANAYİİ 27 2720.1 DEĞERLİ METALLERİN ÜRETİMİ 27 2720.1.01 Gümüş (işlenmemiş, yarı işlenmiş

Detaylı

SinterlenmişKarbürler. Co bağlayıcı ~ Mpa Sertlikliğini 1100 ⁰C ye kadar muhafaza eder Kesme hızları hız çeliklerine nazaran 5 kat fazladır.

SinterlenmişKarbürler. Co bağlayıcı ~ Mpa Sertlikliğini 1100 ⁰C ye kadar muhafaza eder Kesme hızları hız çeliklerine nazaran 5 kat fazladır. SinterlenmişKarbürler Co bağlayıcı ~ Mpa Sertlikliğini 1100 ⁰C ye kadar muhafaza eder Kesme hızları hız çeliklerine nazaran 5 kat fazladır. Seramikler 3 Katogoride Toplanır: 1) Alumina (Al2O3) 2) Alumina

Detaylı

Metalurji Mühendisliğine Giriş. Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU

Metalurji Mühendisliğine Giriş. Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU Metalurji Mühendisliğine Giriş Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU Geleneksel anlamda korozyon metal ve alaşımlarının çevreleri ile kimyasal ve elektrokimyasal reaksiyonları sonucu bozulmalarını tanımlamak

Detaylı

www.tungaloy.com.tr 4 köşeli,tek yönlü, güçlü delik delme serisi, talaş kırıcı form ve kalite seçenekleri ile tüm malzemeleri kapsar.

www.tungaloy.com.tr 4 köşeli,tek yönlü, güçlü delik delme serisi, talaş kırıcı form ve kalite seçenekleri ile tüm malzemeleri kapsar. DrillLine Tungaloy Report No. 377-Tr www.tungaloy.com.tr 4 köşeli,tek yönlü, güçlü delik delme serisi, talaş kırıcı form ve kalite seçenekleri ile tüm malzemeleri kapsar. www.tungaloy.com.tr DrillLine

Detaylı

Yüksek Mukavemetli Düşük Alaşımlı Çeliklerin Kaynağı. Özlem Karaman Metalurji ve Malzeme Mühendisi Kaynak Mühendisi

Yüksek Mukavemetli Düşük Alaşımlı Çeliklerin Kaynağı. Özlem Karaman Metalurji ve Malzeme Mühendisi Kaynak Mühendisi Yüksek Mukavemetli Düşük Alaşımlı Çeliklerin Kaynağı Özlem Karaman Metalurji ve Malzeme Mühendisi Kaynak Mühendisi Yüksek Mukavemetli Düşük Alaşımlı Çelikler Yüksek mukavemetli ince taneli çelikler, yani

Detaylı

KAMARA FIRINLAR. PLF Serisi MoS Serisi PAS Serisi Asfalt Fırını Serisi

KAMARA FIRINLAR. PLF Serisi MoS Serisi PAS Serisi Asfalt Fırını Serisi KAMARA FIRINLAR PLF Serisi MoS Serisi PAS Serisi Asfalt Fırını Serisi Kamara Fırınlar PLF Serisi PLF 160/30 PLF serisi uzun yıllardır güvenilir bir şekilde profesyonel kamara fırını olarak labaratuvarlarda

Detaylı

Havalı Matkaplar, Kılavuz Çekmeler, Hava Motorları KILAVUZ

Havalı Matkaplar, Kılavuz Çekmeler, Hava Motorları KILAVUZ 2016 Havalı Matkaplar, Kılavuz Çekmeler, Hava Motorları 1. Çalışma Prensibi Matkaplar, kılavuz çekmeler ve paletli tip hava motorları aynı çalışma prensibine sahiptir. Rotorlu (vane) motor ve dişli kutusu

Detaylı

HSS Matkaplar. Delme. Matkap ucu Tip UNI TiN, DIN 340 uzun 24. Diş. Tornalama. Frezeleme. Tutucu sistemler. Delme. Sayfa

HSS Matkaplar. Delme. Matkap ucu Tip UNI TiN, DIN 340 uzun 24. Diş. Tornalama. Frezeleme. Tutucu sistemler. Delme. Sayfa Delme Matkaplar Matkap ucu Tip UI, DI 340 uzun 24 Diş 10xD ye kadar olan deliklerin matkapla delinmesinde ilk tercih, Üniversal, -E kaplamalı ve kendinden merkezlemeli matkap ucu. Mükemmel fiyat-performance

Detaylı

Gaz. Gaz. Yoğuşma. Gizli Buharlaşma Isısı. Potansiyel Enerji. Sıvı. Sıvı. Kristalleşme. Gizli Ergime Isısı. Katı. Katı. Sıcaklık. Atomlar Arası Mesafe

Gaz. Gaz. Yoğuşma. Gizli Buharlaşma Isısı. Potansiyel Enerji. Sıvı. Sıvı. Kristalleşme. Gizli Ergime Isısı. Katı. Katı. Sıcaklık. Atomlar Arası Mesafe İmal Usulleri DÖKÜM Katılaşma Döküm yoluyla üretimde metal malzemelerin kullanım özellikleri, katılaşma aşamasında oluşan iç yap ile belirlenir. Dolaysıyla malzeme özelliklerinin kontrol edilebilmesi

Detaylı

COMBICLICK Fiber Zımparalar Patentli Soğutma ve Hızlı Bağlantı Sistemi

COMBICLICK Fiber Zımparalar Patentli Soğutma ve Hızlı Bağlantı Sistemi Patentli Soğutma ve Hızlı Bağlantı Sistemi COOL QUICK COMBICLICK Takım ve iş parçasında oluşan termal yükü azaltır Çok yüksek talaş kaldırma ve takım ömrü Kabadan hassasa mükemmel taşlama performansı GERMAN

Detaylı

KOROZYON DERS NOTU. Doç. Dr. A. Fatih YETİM 2015

KOROZYON DERS NOTU. Doç. Dr. A. Fatih YETİM 2015 KOROZYON DERS NOTU Doç. Dr. A. Fatih YETİM 2015 v Korozyon nedir? v Korozyon nasıl oluşur? v Korozyon çeşitleri nelerdir? v Korozyona sebep olan etkenler nelerdir? v Korozyon nasıl önlenebilir? Korozyon

Detaylı

MAK-205 Üretim Yöntemleri I. Yöntemleri. (4.Hafta) Kubilay Aslantaş

MAK-205 Üretim Yöntemleri I. Yöntemleri. (4.Hafta) Kubilay Aslantaş MAK-205 Üretim Yöntemleri I Kalıcı Kalıp p Kullanılan lan Döküm D Yöntemleri (4.Hafta) Kubilay Aslantaş Kalıcı Kalıp p Kullanan Döküm D m YöntemleriY Harcanan kalıba döküm tekniğinin en büyük dezavantajı;

Detaylı

BACALAR. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

BACALAR. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi BACALAR Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi BACALAR Yapılarda, kirli havayı dışarı atma, binaya temiz hava temin etme,

Detaylı

ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI US - 97 SEKTÖR NO ÜRÜN TANIMLAMASI

ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI US - 97 SEKTÖR NO ÜRÜN TANIMLAMASI ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI US - 97 SEKTÖR NO KOD ÜRÜN TANIMLAMASI 20 DEMİR - ÇELİK DIŞINDAKİ ANA METAL SANAYİİ 20.1 DEĞERLİ METALLERİN ÜRETİMİ 20.1.01 Gümüş (işlenmemiş, yarı işlenmiş veya toz

Detaylı

Elektrikli Devrilir Tavalar

Elektrikli Devrilir Tavalar Electrolux THERMALINE otel, işyeri mutfakları, hastane, merkezi mutfaklar ve havaalanı inflight mutfaklarının ağır iş gereksinimleri için tasarlanmıştır. Ekipman serisi geniş seçenekler sunar; tek tek

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 8

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 8 İmalat Yöntemleri MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 8 Doç. Dr. Yüksel HACIOĞLU Talaşsız İmalat Talaşlı İmalat Fiziksel-Kimyasal Hammaddeye talaş kaldırmadan bir şekil verilir Döküm Dövme Presleme Haddeleme

Detaylı

HOŞGELDİNİZ MIG-MAG GAZALTI KAYNAK PARAMETRELERİ. K ayna K. Sakarya Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi. Teknolojisi. Teknolojisi

HOŞGELDİNİZ MIG-MAG GAZALTI KAYNAK PARAMETRELERİ. K ayna K. Sakarya Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi. Teknolojisi. Teknolojisi MIG-MAG GAZALTI KAYNAK PARAMETRELERİ K ayna K K ayna K Teknolojisi Teknolojisi HOŞGELDİNİZ Doç. Dr. Hüseyin UZUN Kaynak Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı 1 /27 KAYNAK PARAMETRELERİ VE SEÇİMİ Kaynak dikişinin

Detaylı

Birimler. 0-315 C 16,6 µm/mk. 0-538 C 17,2 µm/mk. 0-700 C 18,3 µm/mk. 0-1000 C 19,5 µm/mk

Birimler. 0-315 C 16,6 µm/mk. 0-538 C 17,2 µm/mk. 0-700 C 18,3 µm/mk. 0-1000 C 19,5 µm/mk Paslanmaz Çelik Sac 309 309 kalite paslanmaz çelik 1,50mm'den 12mm'ye kadar stoklarimizda bulunmaktadir. Bu kalite paslanmaz çelik tipik atese 1000 C'ye kadar dayaniklidir. FIZIKSEL ÖZELLIKLER / 309 Aksi

Detaylı

Isıl işlem, katı haldeki metal ve alaşımlarına belirli özellikler kazandırmak amacıyla bir veya daha çok sayıda, yerine göre birbiri peşine uygulanan

Isıl işlem, katı haldeki metal ve alaşımlarına belirli özellikler kazandırmak amacıyla bir veya daha çok sayıda, yerine göre birbiri peşine uygulanan ISIL İŞLEMLER Isıl işlem, katı haldeki metal ve alaşımlarına belirli özellikler kazandırmak amacıyla bir veya daha çok sayıda, yerine göre birbiri peşine uygulanan ısıtma ve soğutma işlemleridir. İşlem

Detaylı

CLIP-IN TAVAN MONTAJ TALİMATNAMESİ

CLIP-IN TAVAN MONTAJ TALİMATNAMESİ CLIP-IN TAVAN MONTAJ TALİMATNAMESİ I. Clip-In Sistem Profil ve Aksesuarları I. Montaj Öncesi ve Esnasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar 1. Uygulama yapılacak mekanın boş ve temiz olması gereklidir.

Detaylı

Sürekli ve Parça Daldırma Galvanizleme. Teknolojik Karşılaştırma

Sürekli ve Parça Daldırma Galvanizleme. Teknolojik Karşılaştırma Sürekli ve Parça Daldırma Galvanizleme Teknolojik Karşılaştırma İçerik İşlem Teknolojisi Kaplama Yapısı Ürün Özellikleri Müşteri Faydaları Technical sales document valid from 17.12.12.2013 JO & HS 2 İşlem

Detaylı

BASKI DEVRE. Tasarımının İncelikleri. Prof. Dr. AVNİ MORGÜL

BASKI DEVRE. Tasarımının İncelikleri. Prof. Dr. AVNİ MORGÜL BASKI DEVRE Tasarımının İncelikleri Prof. Dr. AVNİ MORGÜL ELEKTRONİK TASARIMIN AŞAMALARI Devre Şemasını Bul veya Tasarla Kullanılacak Elemanları ve Teknolojiyi Seç Elemanları satın al Eğer bacaklı (Radyal,

Detaylı

Toz Metalurjik Malzemeler Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU

Toz Metalurjik Malzemeler Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU Mikroyapı Kontrolü Tozlar, her taneciğin içerisinde fazların kontrolüne imkan tanıyan küçük boyutlardadır. Tozlar alışılagelmiş büyük cisimlerde ulaşılamayan yeni atomik

Detaylı

EK VI KAPİLER YÜKSELMESİNİN HESAPLARI

EK VI KAPİLER YÜKSELMESİNİN HESAPLARI EK VI KAPİLER YÜKSELMESİNİN HESAPLARI Sert lehimlenmiş birleştirmelerin tasarımlarında, kesin olarak saptanmış birleştirme koşulları altında ilave metalin, sert lehimleme aralığına bağlı olarak tutacağı

Detaylı

ISI TRANSFERİ LABORATUARI-1

ISI TRANSFERİ LABORATUARI-1 ISI TRANSFERİ LABORATUARI-1 Deney Sorumlusu ve Uyg. Öğr. El. Prof. Dr. Vedat TANYILDIZI Prof. Dr. Mustafa İNALLI Doç. Dr. Aynur UÇAR Doç Dr. Duygu EVİN Yrd. Doç. Dr. Meral ÖZEL Yrd. Doç. Dr. Mehmet DURANAY

Detaylı

6.WEEK BİYOMATERYALLER

6.WEEK BİYOMATERYALLER 6.WEEK BİYOMATERYALLER Biyomedikal Uygulamalar İçin Malzemeler Doç. Dr. Ayşe Karakeçili 3. BİYOMATERYAL TÜRLERİ METALİK BİYOMATERYALLER Hard Tissue Replacement Materials Metalik materyaller, biyomateryal

Detaylı

7-530, 7-531, 7-532, , 7-535, 7-536, 7-537

7-530, 7-531, 7-532, , 7-535, 7-536, 7-537 570 TEKNİK BÜLTEN ÜRÜN TANIMI 7-530, 7-531, 7-532, 7-533 7-534, 7-535, 7-536, 7-537 DIRECT SONKAT Selemix Direct, yüzeylere dogrudan uygulanabilen, PU 2K teknolojisine sahip poliüretan bazlı bir üründür.

Detaylı

HSS High Speed Steel SAW BLADES DAİRESEL TESTERELER

HSS High Speed Steel SAW BLADES DAİRESEL TESTERELER HSS High Speed Steel SAW BLADES DAİRESEL TESTERELER ABOUT US HAKKIMIZDA For over 33 years, Ağır Haddecilik Inc. one of the leading companies in its sector and now it continues to serve the iron and steel

Detaylı

TAVSİYE EDİLEN SON KULLANICI FİYAT LİSTESİ - KOBATEK - Kaynak Elektrod ve Telleri 13 ŞUBAT 2014

TAVSİYE EDİLEN SON KULLANICI FİYAT LİSTESİ - KOBATEK - Kaynak Elektrod ve Telleri 13 ŞUBAT 2014 TAVSİYE EDİLEN SON KULLANICI FİYAT LİSTESİ - KOBATEK - Kaynak Elektrod ve Telleri 13 ŞUBAT 2014 ÜRÜN ADI Sayfa No. METAL İŞLEME ve OLUK AÇMA ELEKTRODLARI DÖKME DEMİR ELEKTRODLARI ALÜMİNYUM ELEKTRODLAR

Detaylı