Elektrikle Çalışma STANDARD. LME-12: Utr Dzl. A

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Elektrikle Çalışma STANDARD. LME-12:001909 Utr Dzl. A"

Transkript

1 STANDARD LME-12: Utr Dzl. A

2 İçindekiler 1 Giriş Tanımlar Genel gereksinimler Elektrik İşi Elektrik Tesisatlarının Tasarımı ve Teknik Özelliği Ön Bildirim / Devralma İzinleri Yalıtılmış Elektrik Sistemlerinde Çalışma Akım Bulunan Elektrik Sistemlerinde Çalışma Akım bulunurken işlevsel test Son Kurulum/Hizmete Alma İşinin Gereksinimleri Elektrik Sisteminin Bakımı (mümkün olan durumlarda) Kurulum İşi için Taşınabilir Aletlerin Kullanımı Yetkinlik kategorileri Telekomünikasyon Ekipmanı Küçük Elektrik İşi Yüksek Kapasiteli DC Yüksek Gerilimli DC Elektrik tesisatları Yüksek Gerilimli Tesisatlar ve ekipmanlar Eğitim Kişisel Koruyucu Ekipman Risk değerlendirmeleri İzleme ve İnceleme Bilgileri değiştirme Ericsson AB 2012 Tüm hakları saklıdır. Bu belgedeki bilgiler Ericsson'un mülkiyetindedir. Bu belgedeki bilgiler, habersiz değişikliğe tabidir ve Ericsson fiili yanlışlardan veya baskı hatalarından sorumlu değildir. LME-12: Utr Dzl. A Ericsson AB (18)

3 1 Giriş Bu standart, Sağlık ve Güvenlik konularının düzgün bir biçimde yönetildiğinden emin olmak için Ericsson işletmesinde elektrikle çalışma esnasındaki minimum gereksinimleri açıklar. 2 Tanımlar Bu standartta, aşağıdaki terimler her zaman bu bölümde verilen anlamları taşır. "Çalışma Yetkisi", Yetkili Kişiye tüm yöntem açıklamalarının, risk değerlendirmelerinin, izinlerin yerinde olması şartıyla belirtilen elektrik işine devam edebileceğini belirten resmi bildirim anlamına gelir. "Yüklü", bir parçanın tehlikeli bir gerilim veya enerji düzeyinde olduğu, indüksiyon yoluyla veya statik olarak elektrik yüklendiği ya da bağlantı kesintisini izleyen kapasite etkilerinden dolayı yükü koruduğu veya yeniden elde ettiği anlamına gelir. "Devre iletkeni", normal koşullarda elektrik akımı taşımaya ya da enerji verilmeye eğilimli bir sistemdeki herhangi bir iletken anlamına gelir. Bu, birleştirilmiş nötr ve topraklama iletkeni içerir, ancak yalnızca topraklama veya başka bir referans noktasına bağlantı yoluyla koruyucu bir işlev oluşturmak için sağlanan bir iletken içermez. "Yetkili kişi" aşağıdaki niteliklere sahip kişi anlamına gelir: Sistemi üzerinde çalışacak kadar yeterli derecede anlama ve bu sistemde pratik deneyim sahibi olma; İş sırasında ortaya çıkabilecek tehlikeleri ve alınması gereken önlemleri anlama; Devam etmenin güvenli olup olmadığını her zaman ayırt edebilme; Yeterli derecede elektrik teknik bilgisi ve Yeterli derecede elektrik işi deneyimi. "İletken", elektrik enerjisini ileten anlamına gelir. "Tehlike", yaralanma veya ekipmana ya da sistem işlevselliğine zarar riski anlamına gelir. LME-12: Utr Dzl. A Ericsson AB (18)

4 "Elektrikli ekipman", elektrik enerjisi üretmek, sağlamak, göndermek, değiştirmek, doğru akıma çevirmek, dönüştürmek, doğrultmak, iletmek, dağıtmak, kontrol etmek, depolamak, ölçmek veya kullanmak için kullanılan, kullanılması amaçlanan veya kullanılması için bağlanan tüm öğeler anlamına gelir. "Çok düşük gerilim (ELV)", iletkenler arası veya topraklamaya doğru normalde 50 VAC veya 120 VDC'yi aşmayan gerilim anlamına gelir. "Devralma İzni", bir elektrik sisteminin veya bir elektrik sisteminin ya da elektrikli ekipmanın bir kısmının elektrik işini yürütme amacıyla normalde güvenliğinden sorumlu olmayan bir Yetkili Kişiye resmi devir belgesidir. "Yüksek gerilim ("HV")", düşük gerilimi geçen tüm gerilimler anlamına gelir. "Yalıtılmış", ekipmanın enerji kaynaklarının akımlı ve nötr iletkenleri ile ekipmanda karşılık gelen iletkenler arasındaki güvenli bir boşluk yoluyla tüm elektrik enerjisi kaynaklarıyla bağlantısının güvenli bir şekilde kesildiği anlamına gelir. Aynı zamanda, bağlantı kesme mekanizmasındaki kilitleme aygıtlarının, tehlikeden habersiz olma durumunda gerçekleştirilen kasıtlı veya kazara eylemler tarafından yeniden bağlantıya karşı garantili koruma sağlamak için çalıştırıldığı anlamına gelir. "Akım bulunan", sözü geçen ekipmanın bir elektrik kaynağına bağlı olduğunu ve bu ekipmanın parçalarında gerilim bulunacağı anlamına gelir. Ayrıca, aksi belirtilmedikçe, iletken bir nesne yoluyla doğrudan veya dolaylı olarak temas edebilecekleri şekilde akım bulunan parçaların açıkta olduğunu ve gerilimlerinin ya da enerji düzeylerinin tehlikeli olduğunu belirtir. "Akım bulunan devrede çalışma", erişilebilir ve akım bulunan veya yüklü olan iletkenlerle kasıtsız temas tehlikesi bulunan çalışma anlamına gelir. "Düşük gerilim ("LV")", normalde çok düşük gerilimi aşan ancak iletkenler arasında 1000 VAC veya 1500 VDC'yi ya da iletkenler ve topraklama arasında 600 VAC veya 900 VDC'yi aşmayan gerilimdir. "Çalışma İzni","Güvenli Çalışma Sistemi"nin kullanıldığından emin olmak için tasarlanan bir belgeleme prosedürüdür. Önemli unsurlar ilgili kişilerin yeterliliği, işin ayrıntılı planlanması, garantili sistem yalıtımı, güvenli çalışma yöntemleri, onaylanmış standartlara güvenlik deneyi ve işin başlangıcındaki ve bitişindeki güvenlik sorumluluklarının resmi aktarımıdır. "Besleme noktası", iletkenlerin bir elektrik enerjisi kaynağına bağlandığı noktadır. "PPE", kişisel koruyucu ekipman anlamına gelir. LME-12: Utr Dzl. A Ericsson AB (18)

5 "Güvenli Çalışma Sistemi", tehlikeleri tanımlayan ve tehlikeleri yok etmek veya kontrol etmek için tasarlanmış çalışma yöntemlerini belirten ya da ilgili riskleri azaltan çalışma süreçlerinin risk değerlendirmesinin sonucu bir prosedürdür. "Sistem", tüm elektrikli ekipmanın ortak bir elektrik enerjisi kaynağına elektriksel olarak bağlı olan veya olabilen ve bu tür bir kaynağı ve ekipmanı içeren bir elektrik sistemidir. 3 Genel gereksinimler Aşağıdaki gereksinimler geçerlidir: Yüksek Gerilim Sistemlerinde akım bulunan elektrik işi kesinlikle yasaktır; Akım Bulunan Tesisatlarda (ELV hariç) yalnız çalışma kesinlikle yasaktır Sorumlu Yönetici, elektrikle çalışmanın planlanmasının ve yerel risk değerlendirmelerinin yürütüldüğünden emin olmalıdır; Eldivenler, botlar, bariyerler ve döşemeler gibi PPE'ler görevlere ve tanımlı risklere göre sağlanmalı ve kullanılmalıdır; Yalıtılmış araçlar (tornavida, yan keski, kablo sıyırıcı) gibi iş ekipmanları görevlere ve tanımlı risklere göre sağlanmalı ve kullanılmalıdır; Elektrikli ekipman üzerinde çalışma etkinliklerini üstlenen kişilerin, yürüttükleri işe uygun bir yeterlilik düzeyine sahip olmaları ve bunu korumaları gerekir. Yenileyici eğitim ya da yeniden inceleme yerel yasalarda tanımlandığı şekilde ya da tanımlanmadığı yerlerde en az iki (2) yılda bir gerçekleştirilmelidir. Elektrik işi yalnızca yürürlükteki yerel yasalar ve yerel elektrik güvenlik standartları ile uyumlu olan elektrikli ekipman üzerinde gerçekleştirilebilir ve Tüm taşınabilir elektrikli araçlar, daha sonra burada tanımlanacak güvenli gerilimde çalıştırılmalıdır. LME-12: Utr Dzl. A Ericsson AB (18)

6 4 Elektrik İşi 4.1 Elektrik Tesisatlarının Tasarımı ve Teknik Özelliği Yeni elektrik sistemlerinin ve/veya var olan elektrik sistemlerinin eklentilerinin tasarımı ve teknik özelliği, uygun teknik bilgiye, deneyime ve yürürlükteki yerel yasal düzenlemeleri, standartları ve uygulama esaslarını bilen kişilerce yürütülmelidir. Aşağıdakiler göz önünde bulundurulmalıdır: Elektrikli ekipmanın tüm öğeleri, kurulacağı veya kullanılacağı ortam için uygun olarak seçilmelidir; Tüm elektrikli ekipmanlar, güvenle saklanabileceği bir biçimde kuruluma göre tasarlanmalıdır ve Devre şemaları ve planları (kurulum sırasında yapılanlar da dahil) tüm değişimler de dahil olmak üzere tüm elektrik sistemlerinin güncel ve kapsamlı bir kaydını sağlamak için çizilmeli ve saklanmalıdır. 4.2 Ön Bildirim / Devralma İzinleri Tüm önceden planlanan elektrik işleri Risk Değerlendirmesi'ne tabi (bkz. bu belgede bölüm 8) ve yerel yasalarla uyumlu olmalıdır. Tüm uygun izinler, planlar ve müşteri tarafından sağlanan bilgiler (kullanıldığı yerlerde Devralma İzni gibi) risk değerlendirmesinde yer almalıdır. Önceden planlanan elektrik işinin yazımında ön bildirim her zaman sistem için ve mümkünse acil işler için sorumlu kişiye verilmelidir. İşbu belgede iki tür devralma izni açıklanmaktadır: 1. Elektrik Yalıtımı İzni ve 2. (Akım Bulunan Sistemlerde) Çalışma Yetkisi. Bu sistemin, güvenlikten sorumlu kişinin her zaman açıkça tanımlandığından ve ilgili tüm taraflarca anlaşıldığından emin olması gerekir. LME-12: Utr Dzl. A Ericsson AB (18)

7 4.3 Yalıtılmış Elektrik Sistemlerinde Çalışma İşçilerin bir iletkenle temas edebileceği elektrik sistemleri veya ekipmanı üzerinde çalışma, makul yöntemlerle başarılabildiği sürece yalıtılmış olarak gerçekleştirilmelidir. Akım bulunurken işlevsel testin yürütülmesi gerektiği veya ekipmanın belirli bir muafiyet tanıyan standartlara göre yapılandırıldığı durumlar istisnadır Elektrik Yalıtımı İzni6 Yalıtılmış elektrik sistemleri üzerinde çalışmanın güvenli olduğundan emin olmak için, iş tamamlandı olarak raporlanana kadar elektrik kaynağında yetkisiz geri dönüşü önlemek amacıyla tüm sorumlu tarafların yürütülen işin farkında olmalarını sağlamak için bir elektrik yalıtımı izni kullanılmalıdır Çalışma İzni Çalışma İzni, yalıtılmış olduğunu doğrulamak amacıyla belirtilen bir elektrik sistemi veya bir ekipman parçası için belirtilen süreyle verilmelidir. Bu gibi izinler yalnızca Sorumlu Kişi tarafından Yetkili Kişilere verilebilir. Bir Çalışma İzni her zaman Yüksek Gerilimli sistemlerde ya da Yüksek Gerilim tesisi barındıran bir oda veya mahfazada çalışmak için kullanılmalıdır. Akım Bulunan Sistemde Yüksek Gerilim çalışması kesinlikle yasaktır. Çalışma İzinleri benzersiz olarak numaralandırılmalı ve kopyaları en az 1 yıl saklanmalıdır. İznin bir kazanın veya tehlikeli bir durumun incelenmesine ilişkin olduğu durumlarda daha uzun süreli arşivleme gerekebilir Elektrik Yalıtımı İzni Bir Çalışma İzni verilmeden önce, üzerinde çalışılacak ekipmanı veya tesisi yalıtmak gerekebilir. Yalıtım İzni, görevin güvenli bir biçimde ilerleyebilmesi için hem elektrik hem de mekanik yalıtımı belgeleme yolu sağlar. Yalıtım İzni, atanan Yetkili Kişi tarafından imzalanmalıdır. Bunlar, Çalışma İzninden farklıdır ancak her bir belgede bunlara başvurulur. İki ek Sertifika kategorisi vardır: 1. Yalıtım (Kilitleme ve etiketleme). 2. Kapalı Alan. LME-12: Utr Dzl. A Ericsson AB (18)

8 4.3.2 Yalıtılmış Sistemlerde Çalışmadan önce alınması gereken önlemler Sistemler, sistemde akım olmadığından ve serbest artık depolanan enerjinin boşaltıldığından emin olmak için, iş başlamadan önce onaylı ölçüm ekipmanı kullanılarak her zaman test edilmelidir. Ekipmanın kendisi de kullanım öncesinde ve sonrasında test edilmelidir. Voltmetreler için gerilim uygulanması ve uygun bir ölçüm değerine ulaşılması gerekir. Bu özellikle sigortalı test uçlarının kullanıldığı yerlerde önemlidir. Çünkü yanmış bir sigorta yanıltıcı bir güvenlik belirtisine neden olabilir. Gerilim göstergesi yanlış aralığa, yani DC ölçerken AC'ye ya da tam tersine ayarlanmışsa tehlikeli gerilimlerin tespit edilemeyeceğine de dikkat edilmelidir Yüksek Gerilim ("HV") Sistemleri HV sistemlerinde çalışmaya yalnızca onaylı uzman HV Yüklenicileri veya Elektrik Sağlayıcısı kullanılarak izin verilmelidir. 4.4 Akım Bulunan Elektrik Sistemlerinde Çalışma Tüm etkinlikler, gerilim altında çalışmaları yöneten ilgili yerel Düzenlemelere uygun olmalıdır. Daha sıkı bir yasal gereksinimin olmaması durumunda, gerilim altında çalışma aşağıda açıklandığı şekilde yönetilmelidir. Hiç kimse, aşağıdaki durumlar dışında tehlike oluşturabilecek herhangi bir iş etkinliğinde ya da (tehlikeyi önlemek için yalıtım malzemesiyle uygun biçimde kaplanan dışında) herhangi bir akım bulunan iletkenin yakınında durmamalıdır: Gerilim altında olmaması tüm koşullarda makul olmayan; Gerilim altındayken kişinin üzerinde çalışması veya yakınında bulunması tüm koşullarda makul olan ve Yaralanmayı önlemek için (gerekli olduğunda uygun koruyucu ekipmanın sağlanması da dahil) uygun önlemler alınmış. Yukarıdakilere dayanarak gerilim altında çalışma kararı alındığında, yaralanmayı önleyecek çalışma sistemini açıklamak üzere sistemden sorumlu, atanan Yetkili Kişi tarafından yazılı bir risk değerlendirmesi ve yöntem açıklaması hazırlanmalı ve onaylanmalıdır. LME-12: Utr Dzl. A Ericsson AB (18)

9 Güvenli Çalışma Sisteminin öğeleri şunları içermelidir: Risk Değerlendirmesi; Riski en aza indirgemek için gereken önlemlerin açıklaması; Alınması gereken önlemler dizisinin açıklaması; İşi yürüten ve işin başında olan kişiler ve güvenlik kapsamı sağlayanlar için gerekli olan yeterliliğin açıklaması; Kullanılacak eldivenler, yalıtılmış botlar, yalıtım ekranları, araçlar, bariyerler ve döşemeler gibi kişisel koruyucu ekipman ayrıntıları ve Kaza, aşırı çalışma ve değişen koşullar durumunda kullanılacak acil durum planları Çalışma Yetkisi Çalışma Yetkisi, işletimsel nedenlerden dolayı gerilimsiz hale getirilemeyen ekipman üzerinde veya yakınında çalışma sonucunda tehlike olması durumunda, tüm ELV ve LV sistemlerinde gerilim altında çalışma için bir Çalışma İzni ile birlikte verilmelidir. Uygun sorumlu kişiden istenen Çalışma Yetkisinde, her zaman bir yöntem açıklamasının ve aynı zamanda alınacak önlemler hakkında ayrıntılı bilgi içermesi gereken işin risk değerlendirmesinin onayı yer almalıdır. LME-12: Utr Dzl. A Ericsson AB (18)

10 4.4.2 Düşük Gerilim Sistemleri ("LV") LV sistemlerinde gerilim altında çalışmak gerektiğinde, riskleri en aza indirgemek için aşağıdaki görevler gerçekleştirilmelidir: Yeterli nüfuza, boş alana ve şalt tesisine erişime sahip olan akım bulunan dağıtım panolarına alt devre kablajının kurulumu, 'Sürgülü kilit' türü birincil yalıtılmış bağlantılar (vida, saplama, cıvata türü olmayan) yoluyla sağlanan yeni veya yedek devre kesicilerin veya sigortaların kurulumu ve sökülmesi; diğer bir deyişle enerji verilmiş sistemlerle, baralarla veya bağlantılarla doğrudan temas gerekmez; Enerji verilmiş panolar ve mahfazalar içinde, alt devre sigortası sökülmüş veya devre kesici açık konumdayken, yeni veya var olan devre kesicilere veya sigortalara alt devre kablajı sonlandırması; Yanlışlıkla yeniden enerji sağlamayı önlemek için uygun biçimde yalıtılmış açık kablo uçları olan enerji verilmiş yedek kablaj panolarından veya mahfazalarından kaldırılması ve UPS akü testi. Yukarıdaki görevlere, açık akım bulunan bara sistemleri veya kolayca erişilebilir örtülmemiş bağlantı uçları içeren dağıtım panolarında veya mahfazalarda izin verilmez. Görev listesi ayrıntılı değildir ve değişkenler yerel risk değerlendirmesi ve bir Yetkili Kişiyle görüşme gerektirir. Yukarıdaki görevleri yürüten Yetkili Kişiler bunu yalnızca kurulumu ve enerjisini kesmek, yalıtmak ve güvenli hale getirmek için yapılan ayrıntılı düzenlemeleri bilen ikinci bir Yetkili Kişi eşliğinde yapabilir. Şüphe duyarsanız, rehberlik için ilgili bilirkişiye danışın. LME-12: Utr Dzl. A Ericsson AB (18)

11 4.4.3 Çok Düşük Gerilim Sistemleri ("ELV") Telekomünikasyon ekipmanı ELV 50 VDC sistemleri tarafından tedarik edildiğinde, yeni ekipmanı kurmak ve kaldırmak için bu gibi sistemlerde gerilim altında çalışmaya veya kablaja, tüm koşullarda makul olarak değerlendirildiği ve koruyucu ekipman, yalıtılmış araçlar ve gerekiyorsa koruyucu giysi kullanarak yaralanmayı önlemek için uygun tedbirler alındığı takdirde izin verilir. ELV sistemlerindeki elektrik görevlerinin çeşitli yapılarda olması nedeniyle, tüm olası senaryoları işlemek mümkün değildir. Yine de, aşağıda yalnız çalışan bir Yetkili Kişi tarafından yürütülebilecek gerilim altındaki iş örnekleri yer alır. Bunlar, diğer gerilim altında çalışma görevleri ve gerekli iş bölümü düzeyleri değerlendirilirken rehber olarak kullanılmalıdır. Belirtilen koşullar karşılanmadığında, göreve yardım etmek üzere ikinci bir Yetkili Kişi atanmalıdır. Hücrelere ve uçlarına erişim ne kısıtlı ne de tırmanma gerektirecek kadar yüksek olduğu ve test altındaki akünün sistemin geri kalanıyla bağlantısının güvenle kesildiği yerlerde akü boşaltma testleri; Örneğin yalıtılmış araçların ve/veya yerleştirilmiş geçici yalıtım yollarının kullanımı ile açık baralar veya bağlantılar arasında doğrudan kısa devre riski olmayan yerlerde enerji verilmiş panolarda ve mahfazalarda devre kesicileri ve sigorta taşıyıcılarını sökme, takma veya değiştirme; İletken uçları uygun biçimde yalıtıldığı ve ne iç kablo yolları ne de çalışma erişimi açık baralar veya bağlantılar tarafından kısıtlanmadığı takdirde, akım bulunan ELV dağıtım panolarına ve mahfazalarına yeni kablaj kurulumları; Güç bağlantıları örtme yoluyla yanlışlıkla kısa devreye karşı korunduğu takdirde, ekipman raflarındaki baskılı devre kartlarını kaldırma ve değiştirme ve Kabloların veya diğer iletkenlerin akım bulunan bağlantısı veya sonlandırmasına izin VERİLMEZ. Herhangi bir yeni bağlantı yapılmadan önce, çekilmiş sigortalar ve açık olan devre kesicilerle temas noktalarında akım akışını önlemek için devrelerin enerjisi her zaman kesilmeli ve devreler yalıtılmalıdır. LME-12: Utr Dzl. A Ericsson AB (18)

12 4.5 Akım bulunurken işlevsel test Elektriksel olarak yalıtılmış iletkenlerle test yapmak için pratik olmadığından, akım bulunurken işlevsel test yapılabilir. Akım bulunurken işlevsel test sırasında aşağıdakiler kullanılmalıdır: Ekipmanın fiziksel yapısı göreve dahil olmayan kişiler için risk oluşturmadan yürütülmesini sağladığı durumlar dışında, akım bulunurken işlevsel test için önemli olmayan kişilerin erişimini kısıtlayan güvenli bir alan oluşturulmalıdır ve Onaylı yalıtılmış araçlar ve test ekipmanı, yalıtılmış ekranlar, bariyerler, döşemeler, eldivenler ve botlar kullanılmalıdır. Akım bulunurken işlevsel test sırasında yalnız çalışmaya izin verilmez. 4.6 Son Kurulum/Hizmete Alma İşinin Gereksinimleri Sonraki çalışma için kurulan elektrik sisteminin doğru bir kaydının olduğundan emin olmak amacıyla tasarımcıya Kırmızı Hat Devre şemaları ve planları sağlanmalıdır. Devralınmasından veya hizmete konulmasından önce, tüm yeni elektrik tesisatı bir Yetkili Kişi tarafından incelenmeli ve test edilmelidir. 4.7 Elektrik Sisteminin Bakımı (mümkün olan durumlarda) Kurulup hizmete alındığında, aşağıdakiler geçerlidir: Tüm elektrik sistemleri düzenli olarak incelenmeli ve test edilmeli, uygun kayıtlar tutulmalıdır. Tüm elektrik sistemleri, tehlikeyi önlemek amacıyla endüstri standartlarını korumalıdır. LME-12: Utr Dzl. A Ericsson AB (18)

13 4.8 Kurulum İşi için Taşınabilir Aletlerin Kullanımı Tüm taşınabilir elektrikli aletler aşağıdakilerden birini sağlamalıdır: - Aküyle çalışan; - Bir Şebeke sistemine bağlantı noktasındaki Artık Akım Aygıtı tarafından korunan bir transformatörle (topraklamaya ortadan bağlanmış) sağlanan 110 VAC veya daha düşük gerilimde çalışan (RCD değerleri için bölüm 11.3'e başvurun) ve - Bir Şebeke kaynağından güç alan, çift yalıtımlı yapıya sahip ve Artık Akım Aygıtı tarafından bağlantı noktasında korunan (RCD değerleri için bölüm 11.3'e başvurun). Taşınabilir elektrikli aletler ve ekipmanlar, yerel ilgili yasa uyarınca bakıma tabi tutulmalı, incelenmeli ve test edilmelidir; Kusurlu olduğu bilinen ekipmanlar kullanılmamalı ve güvenli bir yerde saklanmalı ya da onarım veya değişim beklemek üzere hareketsiz durumda tutulmalıdır. Ekipmana kusurlu olduğunu belirten bir etiket yapıştırılmalı ve Bir Yetkili Kişi tarafından incelenmedikçe hiçbir uzatma kablosu kullanılmamalıdır ve inceleme süresinde bir öğe olarak açıkça tanımlanmalıdır. Tüm uzatma kabloları, kullanıldıkları ortamlar için yeterli mekanik korumaya sahip olmalıdır. Uzatma kabloları 'papatya dizimi' yapılmamalıdır (seri olarak bağlanmamalı) veya zemin veya boşluk altında kullanılmamalıdır. 5 Yetkinlik kategorileri Risk düzeylerine göre elektrik etkinliğinin yetkinlik kategorileri dizisi tanımlanmıştır. İşçiler yerel iş talimatlarında belirlenmiş güvenli çalışma uygulamalarını kullanarak her bir kategoriye veya alt kategoriye ilişkin elektrik etkinliklerini gerçekleştirmekle yetkilendirilmelidirler. Kategoriler aşağıdaki metinde tanımlanmıştır. LME-12: Utr Dzl. A Ericsson AB (18)

14 Her bir kategoride, yetkili işçilerin belirtilen ekipman ve sistemler üzerinde çalışmaları için belgelenmiş teknik eğitime ve bilgiye sahip olmaları ve böylece elektrik tehlikelerinin olduğu yerleri ve böyle tehlikelerden kaçınmak için alınması gereken önlemleri tanımlamada yetkili olmaları gerekir. 5.1 Telekomünikasyon Ekipmanı DC veya AC kaynağına bağlı ekipmanı kuran, hizmete alan ve bakımını sağlayan işçilerin aşağıdaki işleri yapmalarına izin verilir: Devre kesicilerin ve anahtarların çalışmasını değiştirme; 60 V'ye kadar DC sistemlerindeki raf, kasa ve takım sonu sigortalarını ve Şebeke AC sistemlerindeki ekipman birimlerine entegre sigortaları değiştirme; Bağlantısı kesilmiş ekipmandaki lambalar, PCB'ler veya sigortalar gibi eklenti bileşenlerinin değişimi de dahil küçük onarımlar; Birim veya bileşen sökmeyi içeren diğer onarımlar, yalnızca atama işlemi sırasında özellikle tanımlanırsa eklenebilir ve DC sistemlerindeki modüler redresörlerin değişimlerini de içeren 60 VDC altındaki ve 50 AH'ye kadar kapasiteli DC sistemlerinde çalışma. Bu kategorideki işçilerin şunları yapmalarına izin verilmez: Gerilim altında çalışma ve Güç dağıtım raflarında çalışma. 5.2 Küçük Elektrik İşi Bu kategorideki işçilerin şunları yapmalarına izin verilir: ekipman raflarını veya ayrı birimleri Şebeke AC sigortalı desteklere bağlama kabloları döşeme, standart fişleri takma ve atan sigortaları değiştirme ve Küçük Elektrik Tesisatı İşleri için test yapma LME-12: Utr Dzl. A Ericsson AB (18)

15 Bu kategorideki işçilerin uygun tamamlama sertifikasını imzalamalarına izin verilir. Bu kategorideki işçiler, bir dağıtım panosuna yeni devreler bağlamamalıdır. 5.3 Yüksek Kapasiteli DC Bu kategorideki işçilerin, 50 AH kapasitenin üzerindeki veya 50 V'yi aşan DC sistemlerini kurmalarına, bakımlarını yapmalarına ve test etmelerine izin verilir. 5.4 Yüksek Gerilimli DC Bu kategorideki işçilerin, Yüksek Gerilimli DC işi yürütmelerine izin verilir (üreticinin ekipman eğitim kursuna veya başka benzer bir eğitime katılarak yetkili). 5.5 Elektrik tesisatları Bu kategorideki işçilerin, elektrik tesisatı işini yürütmelerine, test etmelerine ve elektrik tesisatını güvenli olduğunu doğrulamalarına izin verilir. 5.6 Yüksek Gerilimli Tesisatlar ve ekipmanlar Bu kategorideki işçilerin, yüksek gerilimli tesisatlar kurmalarına ve ekipmanlar üzerinde çalışmalarına izin verilir (Yüksek Gerilimli sistemlere özgü güvenlik eğitimi ve teknik eğitime katılım yoluyla yetkili). 6 Eğitim Elektrikli ekipmanı doğrudan yöneten, denetleyen veya ekipmanın üzerinde çalışan tüm işçilerin sorumlu oldukları görevlerde yeterli ve uygun eğitime sahip olmaları zorunludur. Resmi eğitim şunları içermelidir: Güvenli çalışma uygulamaları: İlgili güvenlik düzenlemeleri; Yerel saha güvenlik kuralları; Acil durum ilk yardımı ve LME-12: Utr Dzl. A Ericsson AB (18)

16 Bu Standart. Ayrıca, doğrudan elektrikli ekipman üzerinde çalışan işçilerin şu eğitimlere de sahip olması gerekir: Yerel düzenlemelerce gereken temel elektrik mühendisliği eğitimi ve Üzerinde çalışılan ekipmanın kurulumu, çalıştırılması, bakımı ve test edilmesi konusunda özel yerel eğitim. Tüm İşçiler, elektrik işi etkinlikleri için yetkili olarak değerlendirilmeli ve bu kişilere yürütmeyle yetkili oldukları etkinlik kategorilerini ve geçerli olan kısıtlamaları gösteren bir sertifika verilmelidir. Bu belge, değerlendirmeyi yapmayla yetkili uygun bir kişi tarafından imzalanmalıdır. Tüm İşçilere, ilgili yerel talimatların bilgisiyle birlikte üzerinde çalışılan sistemle ilgili yeterli eğitime, uygun deneyime ve bilgiye sahip olduklarının kanıtı olan bir sertifika verilmelidir. 7 Kişisel Koruyucu Ekipman PPE göreve uygun olmalı, uluslararası standartlarla doğrulanmalı, kişisel olarak verilmeli ve kaydedilmelidir. Çalışanlar, ihtiyaç duyabilecekleri tüm PPE'nin bakımı, incelemesi ve saklanması konusunda eğitilmelidir. PPE'nin belirli temel öğeleri, elektrik işi yürüten tüm kişilere verilmelidir: Tornavidalar, yan keskiler ve kablo sıyırıcılar gibi yalıtılmış aletler; Gerilim Test Cihazı ve Eldivenler ve botlar gibi ihtiyaç duyulabilecek ek kişisel koruyucu ekipman ayrıntıları ve kullanılacak yalıtım ekranları, bariyerleri ve döşemeleri. PPE aşağıdaki zamanlarda incelenmelidir: İlk kullanımdan önce: Üretici tarafından sağlanan resmi inceleme belgesi; Her kullanımdan önce: Kullanıcı tarafından inceleme ve 6 ayda bir: Yetkili kişi tarafından ayrıntılı inceleme.. LME-12: Utr Dzl. A Ericsson AB (18)

17 8 Risk değerlendirmeleri Risk Değerlendirmesi elektrik işi görevlerini kapsayacak şekilde yürütülmelidir. Herhangi bir elektrik işine başlamadan önce, risk değerlendirmesinde tanımlanan yerel tehlikeler kontrol edilmelidir. Gerekli kontroller bu Standartta ve elektrik işinin yapıldığı ülkede yürürlükte olan sağlık ve güvenlik yasalarında tanımlanmıştır. LME-12: Utr Dzl. A Ericsson AB (18)

18 9 İzleme ve İnceleme Bu Standarda uygunluk, aşağıdakilerin incelenmesi ve kayıtlarının tutulması yoluyla izlenmelidir: Eğitim ve sertifikasyon Risk Değerlendirmeleri ve Yöntem Açıklamaları; Taşınabilir elektrikli ekipman verme ve izleme formu; Çalışma İzinleri; Yalıtım İzinleri; Çalışma Yetkisi ve Olay İstatistikleri. 10 Bilgileri değiştirme Düzeltme Açıklama A İlk sürüm LME-12: Utr Dzl. A Ericsson AB (18)

Yapı ve İnşaat İşleri Yönetimi

Yapı ve İnşaat İşleri Yönetimi STANDARD LME-12:001901 Utr Dzl. A İçindekiler 1 Giriş... 3 2 Tanımlar... 3 3 Gereksinimler... 4 3.1 Genel... 4 3.2 Sorumluluklar... 4 3.3 OHS Güvenlik Planı... 4 3.4 Yapı Başlangıç Aşaması... 6 3.5 Saha

Detaylı

Radyo Frekansı-Elektromanyetik Alanlara Maruz Kalma

Radyo Frekansı-Elektromanyetik Alanlara Maruz Kalma Radyo Frekansı-Elektromanyetik Alanlara Maruz Kalma STANDARD LME-12:001904 Utr Dzl. A İçindekiler 1 Giriş... 3 2 Gereksinimler... 3 3 RF EMF Prosedürü... 4 4 Eğitim... 5 5 Kişisel Koruyucu Ekipman... 5

Detaylı

Sürücü ve Araç Güvenliği

Sürücü ve Araç Güvenliği STANDARD LME-12:001902 Utr Dzl. B İçindekiler 1 Giriş... 3 2 Gereksinimler... 3 3 Araç Kullanma Yönetimi... 4 3.1 Yüksek Riskli Sürücüleri Yönetme... 4 3.2 Araca bağlı telsiz kapsama araştırmaları... 4

Detaylı

Yangın Önleme STANDARD. LME-12:001905 Utr Dzl. A

Yangın Önleme STANDARD. LME-12:001905 Utr Dzl. A STANDARD LME-12:001905 Utr Dzl. A İçindekiler 1 Giriş... 3 2 Gereksinimler... 3 3 Güvenli İşletim Standartları... 4 3.1 Yangın Boşaltma Prosedürleri... 4 3.2 Belirlenen Kaçış Rotaları... 4 3.3 Toplanma

Detaylı

Tırmanma veya Yüksekte Çalışma

Tırmanma veya Yüksekte Çalışma STANDARD LME-12:001900 Utr Dzl. B İçindekiler 1 Giriş...3 2 Gereksinimler...3 3 Sahalar ve saha yönetimi...4 3.1 Binalar ve Çatılar...4 3.2 Anten destek yapıları...4 3.3 Düşme bölgeleri...5 3.4 Olumsuz

Detaylı

ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEDBİRLERİ

ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEDBİRLERİ ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEDBİRLERİ Elektrik Tesisatı cins ve hacmine göre ehliyetli elektrikçiler tarafından tesis edilerek bakım ve işletmesi sağlanmalıdır. Bu hususta Elektrik

Detaylı

ŞEBEKE BAĞLANTILI GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİNDE SAHA DENETİMLERİ

ŞEBEKE BAĞLANTILI GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİNDE SAHA DENETİMLERİ ŞEBEKE BAĞLANTILI GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİNDE SAHA DENETİMLERİ 28.02.2017 1 ŞEBEKE BAĞLANTILI GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİNDE SAHA DENETİMLERİ İçerik 1-TS EN 62446 Genel Bakış 2-TS EN 62446 Kapsamı ve Yardımcı

Detaylı

...İŞLETMENİZİN SÜREKLİLİĞİ İÇİN BAKIM YAPTIRDINIZ MI? Sayın İlgili;

...İŞLETMENİZİN SÜREKLİLİĞİ İÇİN BAKIM YAPTIRDINIZ MI? Sayın İlgili; 11.09.2014 Sayın İlgili; Değişik sektörlerde, birbirlerinden farklı özellikte çalışma şartlarına sahip işletmelerin çalışmalarını gerçekleştirirken, iş yerinde iş sağlığı ve güvenliği açısından gerekli

Detaylı

Kişisel Koruyucu Ekipman

Kişisel Koruyucu Ekipman STANDARD LME-12:001908 Utr Dzl. A İçindekiler 1 Giriş... 3 2 Tanımlar... 3 3 Gereksinimler... 4 3.1 Genel Gereksinimler... 4 3.2 Zorunlu PPE kullanımına genel bakış... 4 3.3 Düşme Önleyici Ekipman... 6

Detaylı

ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA GÜVENLİK. Elektrik tesisat kontrolleri

ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA GÜVENLİK. Elektrik tesisat kontrolleri ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA GÜVENLİK Elektrik tesisat kontrolleri 1 Topraklama ELEKTRİK TESİSLERİNDE TOPRAKLAMALAR YÖNETMELİĞİ (R.G. 21.08.2001 24500) ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Alçak Gerilim Tesislerinde Topraklama Topraklama

Detaylı

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURULU KARAR. : Piyasa Gözetim Laboratuvarı Müdürlüğünün

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURULU KARAR. : Piyasa Gözetim Laboratuvarı Müdürlüğünün BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURULU KARARI Karar Tarihi: : 24.11.2014 Karar No : 2014/İK-PGM/610 Gündem Konusu : PGM Ücretler. KARAR hazırladığı takrir ve ekleri incelenmiştir. : Piyasa Gözetim Laboratuvarı

Detaylı

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURULU KARAR. : Piyasa Gözetim Laboratuvarı Müdürlüğünün hazırladığı

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURULU KARAR. : Piyasa Gözetim Laboratuvarı Müdürlüğünün hazırladığı BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURULU KARARI Karar Tarihi : 14.12.2016 Karar No : 2016/DK-PGM/485 Gündem Konusu : PGM Ücretleri KARAR takrir ve ekleri incelenmiştir. : Piyasa Gözetim Laboratuvarı Müdürlüğünün

Detaylı

Çıkış sinyali aktif notu

Çıkış sinyali aktif notu Kanal/Daldırma Sıcaklığı Sensörü Kanal uygulamalarında sıcaklığın ölçülmesi için aktif sensör (4...20 ma). Boru uygulamaları için de geçerli olan paslanmaz çelik veya pirinç thermowell ile birlikte. NEMA

Detaylı

TEMİZLEME PROSEDÜRLERİ VE ÇİZELGELERİ

TEMİZLEME PROSEDÜRLERİ VE ÇİZELGELERİ BRC Gıda standardında geçen gerekliliklerin bir kısmına yönelik olarak açıklayıcı klavuzlar BRC tarafından yayınlandı. Bu klavuzlardan biri olan bu dokümanın Türkçe çevirisi sayın ECE BAĞUÇ tarafından

Detaylı

13. ÜNİTE AKIM VE GERİLİM ÖLÇÜLMESİ

13. ÜNİTE AKIM VE GERİLİM ÖLÇÜLMESİ 13. ÜNİTE AKIM VE GERİLİM ÖLÇÜLMESİ KONULAR 1. Akım Ölçülmesi-Ampermetreler 2. Gerilim Ölçülmesi-Voltmetreler Ölçü Aleti Seçiminde Dikkat Edilecek Noktalar: Ölçü aletlerinin seçiminde yapılacak ölçmeye

Detaylı

ŞEBEKE BAĞLANTILI GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ SAHA DENETİM STANDARDLARI

ŞEBEKE BAĞLANTILI GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ SAHA DENETİM STANDARDLARI ŞEBEKE BAĞLANTILI GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ SAHA DENETİM STANDARDLARI CAN CAMCI ZENİT ENERJİ GENEL MÜDÜR 7 NİSAN 2016 İçerik 1-TS EN 62446 Tanımı 2-TS EN 62446 Kapsamı ve Yardımcı Standardları 3-Denetim

Detaylı

Tip Genel Bilgileri. Teknik Veriler. Kablo Sıcaklık Sensörü

Tip Genel Bilgileri. Teknik Veriler. Kablo Sıcaklık Sensörü Teknik katalog Kablo Sıcaklık Sensörü Boru ve hava uygulamalarında sıcaklığın ölçülmesi için aktif sensör (4...20 ma). Paslanmaz çelik bir prob ve plenum kalitesinde kablo içerir Tip Genel Bilgileri Tip

Detaylı

TOPRAKLAMA Topraklama,

TOPRAKLAMA Topraklama, TOPRAKLAMA Elektrik tesislerinde aktif olmayan bölümler ile sıfır iletkenleri ve bunlara bağlı bölümlerin, bir elektrot yardımı ile, toprakla iletken bir şekilde birleştirilmesine Topraklama denilmektedir.

Detaylı

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURULU KARAR. :Piyasa Gözetim Laboratuvarı Müdürlüğünün

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURULU KARAR. :Piyasa Gözetim Laboratuvarı Müdürlüğünün BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURULU KARARI Karar Tarihi : 11.12.2013 Karar No : 2013/DK-PGM/651 Gündem Konusu : Piyasa Gözetim Laboratuvarı Müdürlüğü Deney Ücretleri. KARAR hazırladığı takrir ve eki

Detaylı

ELEKTRİK İÇ TESİSLERİ DENETİM VE MUAYENE UYGUNLUK BELGESİ

ELEKTRİK İÇ TESİSLERİ DENETİM VE MUAYENE UYGUNLUK BELGESİ ELEKTRİK İÇ TESİSLERİ DENETİM VE MUAYENE UYGUNLUK BELGESİ ELEKTRİK İÇ TESİSAT UYGUNLUK BELGESİ NEDİR? ELEKTRİK TESİSATI UYGUNLUK BELGESİ ŞART MI? ELEKTRİK TESİSATI UYGUNLUK BELGESİ İÇİN KONTROLLER NASIL

Detaylı

GRUP-EX ECB-XXX ELECTRIC CONTROL BUTTON - KULLANICI KILAVUZU -

GRUP-EX ECB-XXX ELECTRIC CONTROL BUTTON - KULLANICI KILAVUZU - GRUP-EX ECB-XXX ELECTRIC CONTROL BUTTON - KULLANICI KILAVUZU - Bu kılavuz GRUP ASM tarafından üretilen ECB-XXX Buton hakkında güvenliğiniz için gerekli bilgileri ve kullanım talimatlarını içerir. 1. Genel

Detaylı

GEPA BAR-24X2 24 V AKÜ REDRESÖR GRUBU

GEPA BAR-24X2 24 V AKÜ REDRESÖR GRUBU 1. Genel GEPA BAR-24X2 24 V AKÜ REDRESÖR GRUBU GEPA BAR-24X2 Akü Redresör Grubu trafo merkezleri, fabrikalar, acil aydınlatma sistemleri ve 24V DC gerilime ihtiyaç duyulabilecek alanlarda kullanılmak üzere

Detaylı

ELEKTRİK ŞEBEKELERİ: Sekonder Dağıtım Alçak Gerilim Şebeke Tipleri

ELEKTRİK ŞEBEKELERİ: Sekonder Dağıtım Alçak Gerilim Şebeke Tipleri Alçak Gerilim Şebeke Tipleri ELEKTRİK ŞEBEKELERİ: (Sekonder Dağıtım) TS 3994 e göre alçak gerilim şebekeleri sınıflandırılarak TN, TT ve IT şebekeler olarak üç tipe ayrılmıştır. EEM13423 ELEKTRİK ENERJİSİ

Detaylı

ELEKTRİK. 2. Evsel aboneler için kullanılan kaçak akım rölesinin çalışma akım eşiği kaç ma dır? ( A Sınıfı 02.07.2011)

ELEKTRİK. 2. Evsel aboneler için kullanılan kaçak akım rölesinin çalışma akım eşiği kaç ma dır? ( A Sınıfı 02.07.2011) ELEKTRİK 1. Bir orta gerilim (OG) dağıtım sisteminin trafodan itibaren yüke doğru olan kısmının (sekonder tarafının) yapısı ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? ( A Sınıfı 02.07.2011) A)

Detaylı

GRUP-EX PBB-XX-YY POWER BATTERY BOX - KULLANICI KILAVUZU -

GRUP-EX PBB-XX-YY POWER BATTERY BOX - KULLANICI KILAVUZU - GRUP-EX PBB-XX-YY POWER BATTERY BOX - KULLANICI KILAVUZU - Bu kılavuz GRUP ASM tarafından üretilen PBB-XX-YY Akü hakkında güvenliğiniz için gerekli bilgileri ve kullanım talimatlarını içerir. 1. Genel

Detaylı

SERTİFİKA NUMARASI ATLT771414

SERTİFİKA NUMARASI ATLT771414 SERTİFİKA NUMARASI ATLT771414 ATLASCert / 1/9_14.04.2017 Tarih 14 Nisan 2017 0:00 Geçerlilik süresi: 14.04.2018 tarihinde yenilenmelidir! Sorumlu personel verileri oda kayıt Ad Soyad Sinan EVKAYA Ünvanı

Detaylı

Kitap Temini için: DİNÇ OFSET Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti İÇİNDEKİLER

Kitap Temini için: DİNÇ OFSET Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti İÇİNDEKİLER Kitap Temini için: DİNÇ OFSET Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti. 0541 254 62 30 959 sayfa İÇİNDEKİLER Bölüm 1 ŞANTİYELERDE SIK KARŞILAŞILAN TEHLİKELER VE ALINMASI GEREKLİ ÖNLEMLER Şantiyelerde sık karşılaşılan

Detaylı

RES ELEKTRIK PROJELENDIRME SÜREÇLERI O Z A N B A S K A N O Z A N. B A S K A N @ K E S I R. C O M. T R + 9 0 ( 5 3 9 ) 7 8 5 9 7 1 4

RES ELEKTRIK PROJELENDIRME SÜREÇLERI O Z A N B A S K A N O Z A N. B A S K A N @ K E S I R. C O M. T R + 9 0 ( 5 3 9 ) 7 8 5 9 7 1 4 RES ELEKTRIK PROJELENDIRME SÜREÇLERI O Z A N B A S K A N O Z A N. B A S K A N @ K E S I R. C O M. T R + 9 0 ( 5 3 9 ) 7 8 5 9 7 1 4 ÖZET Önbilgi Projelendirmeye Bakış Elektriksel Tasarım Ön-Hazırlık Enterkonnekte

Detaylı

Tesisinizde yapılan ölçüm ve değerlendirmeler sonucu ekteki Elektrik İç Tesisat Muayene Raporu düzenlenmiştir.

Tesisinizde yapılan ölçüm ve değerlendirmeler sonucu ekteki Elektrik İç Tesisat Muayene Raporu düzenlenmiştir. United Industrial Management and Engineering Services 0216 452 89 56-0262 751 45 25 Tarih : Sayı : Konu : Elektrik İç Tesisat Muayene Raporu FİRMA: Sayın, Tesisinizde yapılan ölçüm ve değerlendirmeler

Detaylı

Elektriği tanıtmak, tehlikelerini belirlemek ve bu tehlikelerden korunma yolları hakkında bilgilendirmek II. Bölüm

Elektriği tanıtmak, tehlikelerini belirlemek ve bu tehlikelerden korunma yolları hakkında bilgilendirmek II. Bölüm 23 29 slayt Nİ1103266 TEKNİK UYGULAMALARDA ELEKTRİK TEHLİKELERİ ve İSG AMAÇ: Elektriği tanıtmak, tehlikelerini belirlemek ve bu tehlikelerden korunma yolları hakkında bilgilendirmek II. Bölüm 2016 GÜZ

Detaylı

Merkezi elektrik ünitesi ile çalışma

Merkezi elektrik ünitesi ile çalışma Merkezi elektrik ünitesi hakkında genel bilgiler Merkezi elektrik ünitesi hakkında genel bilgiler Not: Üstyapıcılar birincil olarak üstyapı işlevlerini aracın elektrik sistemine bağlamak için üstyapı merkezi

Detaylı

154 kv 154 kv. 10 kv. 0.4 kv. 0.4 kv. ENTERKONNEKTE 380 kv 380 kv YÜKSEK GERİLİM ŞEBEKESİ TRF. MERKEZİ ENDÜSTRİYEL TÜK. ORTA GERİLİM ŞEBEKESİ

154 kv 154 kv. 10 kv. 0.4 kv. 0.4 kv. ENTERKONNEKTE 380 kv 380 kv YÜKSEK GERİLİM ŞEBEKESİ TRF. MERKEZİ ENDÜSTRİYEL TÜK. ORTA GERİLİM ŞEBEKESİ ENTERKONNEKTE 380 kv 380 kv 154 kv YÜKSEK GERİLİM ŞEBEKESİ 154 kv 154 kv TRF. MERKEZİ 10 kv 34.5 kv ENDÜSTRİYEL TÜK. DAĞITIM ŞEBEKESİ ORTA GERİLİM ŞEBEKESİ KABLOLU 0.4 kv TRAFO POSTASI 0.4 kv BESLEME ALÇAK

Detaylı

Bilgi: Cihaz, işletim ve bakım kitapçığı solaryumun veya BEAUTY cihazının yanında saklanmalıdır!

Bilgi: Cihaz, işletim ve bakım kitapçığı solaryumun veya BEAUTY cihazının yanında saklanmalıdır! TR 1010951 İçindekiler dizini İşleticinin adresi... 1 Tip etiketi... 1 Genel...... 2 Cihaz Kitapçığı... 3 İşletim Kitapçığı... 5 Bakım Kitapçığı... 8 Ek...... 15 Bilgi: Cihaz, işletim ve bakım kitapçığı

Detaylı

ECOCERT TARAFINDAN ORGANİK TARIM STANDARTLARINA GÖRE SERTİFİKALANMIŞ ÜRÜNLERDE ECOCERT MARKA VE LOGOSUNU KULLANIM KURALLARI

ECOCERT TARAFINDAN ORGANİK TARIM STANDARTLARINA GÖRE SERTİFİKALANMIŞ ÜRÜNLERDE ECOCERT MARKA VE LOGOSUNU KULLANIM KURALLARI ECOCERT TARAFINDAN ORGANİK TARIM STANDARTLARINA GÖRE SERTİFİKALANMIŞ ÜRÜNLERDE ECOCERT MARKA VE LOGOSUNU KULLANIM KURALLARI ECOCERT, sertifikasyon birimi ve tescillenmiş bir marka olarak aşağıdaki işlemleri

Detaylı

BDC-i440 kontrol üniteleri için NFC modülü

BDC-i440 kontrol üniteleri için NFC modülü NFC modülü tr Montaj ve İşletme Talimatı BDC-i440 kontrol üniteleri için NFC modülü Aşağıdaki kişilere yönelik önemli bilgiler: Montaj elemanı / Elektrik teknisyeni / Kullanıcı Lütfen ilgili kişilere iletiniz!

Detaylı

MONTAJ VE KULLANIM KILAVUZU

MONTAJ VE KULLANIM KILAVUZU Teknotes Treel Topraklama Makaraları MONTAJ VE KULLANIM KILAVUZU Revizyon : 1 Yayın Tarihi: 2017 Model No TTR-ASP TTR-ASP1 TTR-ASP2 TTR-ADP TTR-M *Metraja göre Özel Sarım ATEX STANDARTLARI BU ÜRÜN ATEX

Detaylı

Elektrik İş Güvenliği ve Mevzuatı

Elektrik İş Güvenliği ve Mevzuatı Elektrik İş Güvenliği ve Mevzuatı TOPRAKLAMA 2017-2018 Güz Dönemi Topraklama Topraklama işletme akımı devresinin bir noktasının veya bir tesisin akım taşımayan iletken kısımları ile toprak arasında iletken

Detaylı

Üstyapı merkezi elektrik ünitesi üzerinde çalışma, P9. Üstyapı merkezi elektrik ünitesi hakkında genel bilgiler. Konum

Üstyapı merkezi elektrik ünitesi üzerinde çalışma, P9. Üstyapı merkezi elektrik ünitesi hakkında genel bilgiler. Konum Üstyapı merkezi elektrik ünitesi hakkında genel bilgiler Üstyapı merkezi elektrik ünitesi, üstyapı fonksiyonlarını aracın elektrik sistemine bağlamak amacıyla kullanılmalıdır. Üstyapı merkezi elektrik

Detaylı

İSGDE KORUNMA POLİTİKALARI

İSGDE KORUNMA POLİTİKALARI 1 İSGDE KORUNMA POLİTİKALARI 2 Önleme: Bir şeyin olmasına veya yapılmasına engel olmak, Ortaya çıkan veya çıkacağı düşünülen bir tehlikeyi durdurmak, önüne geçmek. 3 Koruma: Bir kimseyi veya bir şeyi dış

Detaylı

Tanımlar Küçük gerilim: Tehlikeli gerilim: Alçak gerilim: Yüksek gerilim:

Tanımlar Küçük gerilim: Tehlikeli gerilim: Alçak gerilim: Yüksek gerilim: Tanımlar Küçük gerilim: Anma gerilimi 50 Volt a kadar olan gerilim değeridir. Tehlikeli gerilim: Etkin değeri Alternatif akımda 50 Volt un, doğru akımda 120 Volt un üstünde olan, yüksek gerilimde ise,

Detaylı

Alçak Gerilim Yönetmeliği (73/23 AT) Kılavuz. Alçak Gerilim Yönetmeliği ve bu Yönetmelikle birlikte ele alınan diğer Yönetmeliklerin uygulanması

Alçak Gerilim Yönetmeliği (73/23 AT) Kılavuz. Alçak Gerilim Yönetmeliği ve bu Yönetmelikle birlikte ele alınan diğer Yönetmeliklerin uygulanması Alçak Gerilim Yönetmeliği (73/23 AT) Kılavuz Alçak Gerilim Yönetmeliği ve bu Yönetmelikle birlikte ele alınan diğer Yönetmeliklerin uygulanması 1 GİRİŞ: Bu Kılavuz Yeni Yaklaşım konsepti içinde yer alan

Detaylı

Eklenti ünitelerinin montajı. Genel. BCI eklenti üniteleri

Eklenti ünitelerinin montajı. Genel. BCI eklenti üniteleri Genel 493 2 190 281 2 204 973 Genel BWE sistemi (ÜStyapı Elektrik Sistemi) BI (Üstyapı İletişim Arabirimi) kontrol ünitesinin ilk olarak sunduklarından daha fazla giriş ve çıkışa ihtiyaç duyulması durumunda

Detaylı

Cephe İskelelerinin Kurulum ve Söküm Aşamalarında Güvenli Çalışma Yöntemleri

Cephe İskelelerinin Kurulum ve Söküm Aşamalarında Güvenli Çalışma Yöntemleri Cephe İskelelerinin Kurulum ve Söküm Aşamalarında Güvenli Çalışma Yöntemleri Gaziantep, Kahramanmaraş, Adana, Mersin 2014 Sunum Amacı Cephe iskelelerinin güvenli bir şekilde kurulum ve söküm işlerinin

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ-3 ÖĞRENME FAALİYETİ ÖĞRENME FAALİYETİ ÖĞRENME FAALİYETİ

ÖĞRENME FAALİYETİ-3 ÖĞRENME FAALİYETİ ÖĞRENME FAALİYETİ ÖĞRENME FAALİYETİ AMAÇ ÖĞRENME FAALİYETİ-3 ÖĞRENME FAALİYETİ AALİYETİ-3 ÖĞRENME FAALİYETİ Bu faaliyette verilecek bilgiler doğrultusunda, uygun atölye ortamında, standartlara ve elektrik iç tesisleri ve topraklamalar yönetmeliğine

Detaylı

İŞLETME RİSK YÖNETİMİ. Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat 1/30

İŞLETME RİSK YÖNETİMİ. Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat 1/30 İŞLETME RİSK YÖNETİMİ Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat 1/30 Risk Yönetim Süreçleri 2/30 Risk yönetim modeli sektöre, kuruluşun yönetim sistemine, tüm yaşam çevrim süreçlerine, ürünün yapısına bağlı olmakla

Detaylı

Doküman No: KK-PS R2-TR CODESEC PS120 GÜÇ KAYNAĞI ÜNİTESİ KURULUM VE KULLANICI KILAVUZU. Doc: KK-PS R2-TR

Doküman No: KK-PS R2-TR CODESEC PS120 GÜÇ KAYNAĞI ÜNİTESİ KURULUM VE KULLANICI KILAVUZU. Doc: KK-PS R2-TR Doküman No: KK-PS120-0117-R2-TR CODESEC PS120 GÜÇ KAYNAĞI ÜNİTESİ KURULUM VE KULLANICI KILAVUZU Doc: KK-PS120-0117-R2-TR DİZİN TEKNİK ÖZELLİKLER... 3 1. GENEL AÇIKLAMA... 4 2. TANIMLAR... 4 3. KURULUM,

Detaylı

KULLANMA KILAVUZU BOXER SERİSİ KVA

KULLANMA KILAVUZU BOXER SERİSİ KVA KULLANMA KILAVUZU BOXER SERİSİ 10-20 KVA KULLANMA KILAVUZU BOXER SERİSİ 10-20 KVA AG SD-69 Doküman Y. No:1 Rev:1 Kılavuz Hakkında Bu kılavuz, Boxer 10-20 kva kullanıcıları için hazırlanmıştır. Yardımcı

Detaylı

PNOMEK. Safe pressure materials.. KULLANMA KILAVUZU PPS A SERİSİ

PNOMEK. Safe pressure materials.. KULLANMA KILAVUZU PPS A SERİSİ KULLANMA KILAVUZU PPS A SERİSİ İÇİNDEKİLER 1. Genel Bilgiler 2. Ürün Özellikleri 3. Ürünün Kullanım Amacı 4. Ürün Arızaları 5. Ürün Bakımı ve Temizliği 6. Ürünün Montajı ve Sökülmesi 7. Ürünün İadesi ve

Detaylı

Eklenti ünitelerinin montajı. Genel. BCI eklenti ünitesi. IP sınıflandırması PGRT

Eklenti ünitelerinin montajı. Genel. BCI eklenti ünitesi. IP sınıflandırması PGRT 1 4 7 10 13 19 22 25 28 31 34 37 2 38 3 6 9 12 15 21 24 27 30 31 36 39 PGRT Genel Genel Şasi ve üstyapı arasındaki iletişim, C259 konnektöründeki yapılandırılabilir giriş ve çıkışlar aracılığıyla yürütülür.

Detaylı

154 kv 154 kv. 10 kv. 0.4 kv. 0.4 kv. ENTERKONNEKTE 380 kv 380 kv. YÜKSEK GERĠLĠM ġebekesġ TRF. MERKEZĠ ENDÜSTRĠYEL TÜK. ORTA GERĠLĠM ġebekesġ

154 kv 154 kv. 10 kv. 0.4 kv. 0.4 kv. ENTERKONNEKTE 380 kv 380 kv. YÜKSEK GERĠLĠM ġebekesġ TRF. MERKEZĠ ENDÜSTRĠYEL TÜK. ORTA GERĠLĠM ġebekesġ ENTERKONNEKTE 380 kv 380 kv 154 kv YÜKSEK GERĠLĠM ġebekesġ 154 kv 154 kv TRF. MERKEZĠ 10 kv 34.5 kv ENDÜSTRĠYEL TÜK. DAĞITIM ġebekesġ ORTA GERĠLĠM ġebekesġ KABLOLU 0.4 kv TRAFO POSTASI 0.4 kv BESLEME ALÇAK

Detaylı

Konu; Bakım - Onarım İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği

Konu; Bakım - Onarım İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği 1 Bakım - Onarım İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Konu; Bakım - Onarım İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Konunun genel amacı; Katılımcıları, bakım-onarım işlerinde ortaya çıkabilecek riskler ve bu riskler

Detaylı

ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA GÜVENLİK. Tanımlar

ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA GÜVENLİK. Tanımlar ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA GÜVENLİK Tanımlar 1 İçerik 1. Giriş Temel tanım ve kavramlar Enerji şebekesi (Üretim, iletim ve dağıtım aşamaları) Temel bileşenler (İletkenler, elektrik tesisat ekipmanları, anahtarlama

Detaylı

GAZ REGULATORÜ BELGELENDİRME TEKNİK ŞARTNAMESİ UBTKŞ-005

GAZ REGULATORÜ BELGELENDİRME TEKNİK ŞARTNAMESİ UBTKŞ-005 SAYFA 2/8 1. AMAÇ ve KAPSAM Bu teknik şartname, UGETAM ürün belgelendirme sistemine belgelendirme için başvuru yapan tedarikçilerin üretmiş oldukları gaz regülatörlerinin karşılaması gereken şartları TS

Detaylı

OW 60 V SENSOR VOLTAGE OW 60 V SENSOR VOLTAGE XR

OW 60 V SENSOR VOLTAGE OW 60 V SENSOR VOLTAGE XR Kullanım kılavuzu eki Fabrika teslimi opsiyon TR OW 60 V SENSOR VOLTAGE OW 60 V SENSOR VOLTAGE XR Opsiyon, fabrika çıkışlı: MIG/MAG güç kaynakları için arttırılmış sensör gerilimi Genel Bilgiler UYARI

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ Ohsas 18001 Endüstrinin değişik dallarında faaliyet gösteren kuruluşların, faaliyet konularını yerine getirirken, İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda da, faaliyet

Detaylı

EKED KİTLEME ETİKETLEME SİSTEMİ. Mustafa ŞEKERCİ 145148003

EKED KİTLEME ETİKETLEME SİSTEMİ. Mustafa ŞEKERCİ 145148003 EKED KİTLEME ETİKETLEME SİSTEMİ Mustafa ŞEKERCİ 145148003 Amaç Kitleme Etiketleme Sistemi bakım onarım, temizlik veya tehlike arz edebilecek kadar yakınında çalışma durumlarında, makine insan etkileşimine

Detaylı

Dell Storage MD1400 ve MD1420 Kasalari Başlangıç Kılavuzu

Dell Storage MD1400 ve MD1420 Kasalari Başlangıç Kılavuzu Dell Storage MD1400 ve MD1420 Kasalari Başlangıç Kılavuzu Resmi Model: E03J Series and E04J Series Resmi Tip: E03J001 and E04J001 Notlar, Dikkat Edilecek Noktalar ve Uyarılar NOT: NOT, bilgisayarınızı

Detaylı

Yazılım-donanım destek birimi bulunmalıdır.

Yazılım-donanım destek birimi bulunmalıdır. BİLGİ YÖNETİMİ Yazılım-donanım destek birimi bulunmalıdır. o Yazılım-donanım destek birimi 24 saat kesintisiz hizmet sunmalı, o Yazılım-donanım destek birimi çalışanlarının güncel iletişim bilgileri santralde

Detaylı

Dağıtım Şebekelerinin Topraklama Tiplerine Göre Sınıflandırılması:

Dağıtım Şebekelerinin Topraklama Tiplerine Göre Sınıflandırılması: Dağıtım Şebekelerinin Topraklama Tiplerine Göre Sınıflandırılması: 7.11.2000 tarihinde yayınlanan TS-3994, Elektrik iç tesisler yönetmeliği ve Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliğine göre AG

Detaylı

Kusursuz bir onarım ancak cihazın tamamı gerekli olduğu her zaman zarar verilmeden sökülebiliyorsa mümkündür.

Kusursuz bir onarım ancak cihazın tamamı gerekli olduğu her zaman zarar verilmeden sökülebiliyorsa mümkündür. Kurulum yalnızca uzman personel tarafından yapılabilir. Tüm iş adımları sırasıyla eksiksiz olarak uygulanmalı ve kontrol edilmelidir. Geçerlilik kapsamı Bu kurulum kılavuzu aşağıdakiler için geçerlidir:

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİNDE DÖKÜMANTASYON

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİNDE DÖKÜMANTASYON *İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Sağlık Daire Başkanlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Müdürlüğü 'İstanbul Gedik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İş Güvenliği ve Sağlığı Doktora Programı İŞ SAĞLIĞI VE

Detaylı

SOLAR JENERATÖR KULLANMA KILAVUZU

SOLAR JENERATÖR KULLANMA KILAVUZU SOLAR JENERATÖR KULLANMA KILAVUZU SOLAR JENERATÖR KULLANMA KILAVUZU İçindekiler 1. Güvenlik ve Uyarılar a. Uyarılar b. Güvenlik Önlemleri 2. Cihaz Tanımı a. Solar Jeneratör 600W/1000W/2000W b. Tasarım

Detaylı

Galaxy VM. Klasik Akü Kabini. Kurulum 07/2014.

Galaxy VM. Klasik Akü Kabini. Kurulum 07/2014. Galaxy VM Klasik Akü Kabini Kurulum 07/2014 www.schneider-electric.com Hukuki Bilgiler Schneider Electric markası ve bu kılavuzda atıfta bulunulan Schneider Electric Industries SAS nin diğer tescilli markaları,

Detaylı

Bilgi: Cihaz, işletim ve bakım kitapçığı solaryumun veya BEAUTY cihazının yanında saklanmalıdır!

Bilgi: Cihaz, işletim ve bakım kitapçığı solaryumun veya BEAUTY cihazının yanında saklanmalıdır! İçindekiler dizini İşleticinin adresi... 1 Tip etiketi... 1 Genel...... 2 Cihaz Kitapçığı... 3 İşletim Kitapçığı... 5 Bakım Kitapçığı... 9 Ek...... 15 Bilgi: Cihaz, işletim ve bakım kitapçığı solaryumun

Detaylı

7.Hafta: Risk ve Risk Analizi. DYA 114 Çevre Koruma. BÜRO YÖNETİMİ ve YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI Yrd.Doç.Dr. Sefa KOCABAŞ

7.Hafta: Risk ve Risk Analizi. DYA 114 Çevre Koruma. BÜRO YÖNETİMİ ve YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI Yrd.Doç.Dr. Sefa KOCABAŞ 7.Hafta: Risk ve Risk Analizi DYA 114 Çevre Koruma BÜRO YÖNETİMİ ve YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI Yrd.Doç.Dr. Sefa KOCABAŞ RİSK ve RİSK ANALİZİ Risk Belirli bir tehlikeli olayın meydana gelme olasılığı

Detaylı

SHKS-DTL. Değerlendirme Ölçütü STANDARTLAR. Standart No. Revizyon. Sonuç. Puan

SHKS-DTL. Değerlendirme Ölçütü STANDARTLAR. Standart No. Revizyon. Sonuç. Puan SHKS-DTL Revizyon Standart No Değerlendirme Ölçütü STANDARTLAR Puan Sonuç 00 01 00 Laboratuvarda çalışılan tüm testleri içeren test rehberi bulunmalıdır. 10 00 01 01 Test rehberi; 00 01 01 o Örneklerin

Detaylı

GRUP-EX ECS XX-YY ELECTRIC CURRENT SOLENOID - KULLANICI KILAVUZU -

GRUP-EX ECS XX-YY ELECTRIC CURRENT SOLENOID - KULLANICI KILAVUZU - GRUP-EX ECS XX-YY ELECTRIC CURRENT SOLENOID - KULLANICI KILAVUZU - Bu kılavuz GRUP ASM tarafından üretilen ECS-XX-YY Solenoid hakkında güvenliğiniz için gerekli bilgileri ve kullanım talimatlarını içerir.

Detaylı

LABORATUVAR YÖNETİMİNİN TEMEL UNSURLARI

LABORATUVAR YÖNETİMİNİN TEMEL UNSURLARI LABORATUVAR YÖNETİMİNİN TEMEL UNSURLARI Dr. Tuncer ÖZEKİNCİ DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TIBBİ MİKROBİYOLOJİ A.D. 14 KASIM 2011 ANTALYA 1 İyi Laboratuvar Yönetimi İyi tanımlanmış, uluslararası kabul

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kişisel Koruyucu Ekipmanlar)

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kişisel Koruyucu Ekipmanlar) KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kişisel Koruyucu Ekipmanlar) İÇERİK KKE LERİN GENEL ÖZELLİKLERİ KAFA KORUMA GÖZ KORUMA KULAK KORUMA SOLUNUM KORUMA EL KORUMA AYAK KORUMA DÜŞÜŞ ENGELLEYİCİLER VÜCUT KORUMA

Detaylı

DOKÜMAN KOTROLÜ. Çeviri: Elif KILIÇ, Gıda Müh. Düzenleme: Fırat ÖZEL, Gıda Müh.

DOKÜMAN KOTROLÜ. Çeviri: Elif KILIÇ, Gıda Müh. Düzenleme: Fırat ÖZEL, Gıda Müh. BRC Gıda standardında geçen gerekliliklerin bir kısmına yönelik olarak açıklayıcı klavuzlar BRC tarafından yayınlandı. Bu klavuzlardan biri olan bu dokümanın Türkçe çevirisi Sayın ELİF KILIÇ tarafından

Detaylı

Çoklu araç prizi. Güvenlik ve kullanım. Tchibo GmbH D Hamburg 85720HB32XVI

Çoklu araç prizi. Güvenlik ve kullanım. Tchibo GmbH D Hamburg 85720HB32XVI Çoklu araç prizi tr Güvenlik ve kullanım Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 85720HB32XVI 2015-11 327 382 Değerli Müşterimiz! Yeni çoklu araç prizinizle, çakmak yuvası prizleri üzerinden çalıştırılabilen iki adet

Detaylı

İSG Yönetim Sistemi Prensipleri

İSG Yönetim Sistemi Prensipleri İSG Yönetim Sistemi Prensipleri Taahhüt ve politika Planlama Uygulama ve Çalıştırma Kontrol ve Düzeltici Faaliyet Yönetimin Gözden Geçirmesi ISO 18001 Awareness Training Ders 4 İSG ve OHSAS 18001 1 4.1

Detaylı

Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım. Mümkün. Orta. TEHLİKEYE MARUZ KALANLAR KİŞİLER VE BÖLÜMLER: İşyerinde çalışan personel, ziyaretçiler

Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım. Mümkün. Orta. TEHLİKEYE MARUZ KALANLAR KİŞİLER VE BÖLÜMLER: İşyerinde çalışan personel, ziyaretçiler DİŞ PROTEZ LABORATUVARI DEĞERLENDİRMESİ Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım ÖNCEKİ TEHLİKE ŞİDDET OLASILIK 1.1. İşyerinde acil çıkış yönlendirmesinin yapılmamış olması. 1.2. İşyerinde bulunan yangın

Detaylı

ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA GÜVENLİK. Elektrik tesislerinde güvenlik - 1

ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA GÜVENLİK. Elektrik tesislerinde güvenlik - 1 ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA GÜVENLİK Elektrik tesislerinde güvenlik - 1 1 İŞ EKİPMANLARININ KULLANIMINDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI YÖNETMELİĞİ 2.3. Tesisatlar 2.3.1. İlgili standartlarda aksi belirtilmediği

Detaylı

UPSLIFT ASANSÖR KURTARMA GÜÇ MODÜLÜ KULLANIM KILAVUZU

UPSLIFT ASANSÖR KURTARMA GÜÇ MODÜLÜ KULLANIM KILAVUZU UPSLIFT ASANSÖR KURTARMA GÜÇ MODÜLÜ KULLANIM KILAVUZU Sürüm: 1.0 BÖLÜM 1-UYARILAR... 1 BÖLÜM 2-TEKNİK ÖZELLİKLER... 2 2.1 ELEKTRİKSEL ÖZELLİKLER... 2 2.2 MEKANİK ÖZELLİKLER... 3 BÖLÜM 3-UPSLIFT İÇİN UYGUN

Detaylı

YÖNETİM SİSTEMLERİ. Yönetim Sistemi Modelleri: Deming tarafından geliştirilen, Planla Uygula Kontrol Et Önlem Al

YÖNETİM SİSTEMLERİ. Yönetim Sistemi Modelleri: Deming tarafından geliştirilen, Planla Uygula Kontrol Et Önlem Al YÖNETİM SİSTEMLERİ Yönetim Sistemi Modelleri: Deming tarafından geliştirilen, Planla Uygula Kontrol Et Önlem Al kavramlarını içeren sürekli iyileştirme döngüsü ile uygulanır. YÖNETİM SİSTEMLERİ Şematik

Detaylı

ELEKTRİK ŞEBEKELERİ: Sekonder Dağıtım Önemli Bilgiler

ELEKTRİK ŞEBEKELERİ: Sekonder Dağıtım Önemli Bilgiler Önemli Bilgiler PE: Koruma iletkeni PE-K: Koruma iletkeni klemensi Tİ: Topraklama iletkeni TPDİ: Tamamlayıcı koruma potansiyel dengeleme KPD: Koruma potansiyel dengeleme LPS: Yıldırıma karşı koruma T1:

Detaylı

Eco new farmers. Modül 8 - Belgelendirme, Standartlar ve Prosedürler. Bölüm 2 - Çiftlik Düzeyinde İşlemler

Eco new farmers. Modül 8 - Belgelendirme, Standartlar ve Prosedürler. Bölüm 2 - Çiftlik Düzeyinde İşlemler Eco new farmers Modül 8 - Belgelendirme, Standartlar ve Prosedürler Bölüm 2 - Çiftlik Düzeyinde İşlemler Modül 8 - Sertifika, standartlar ve prosedürler Bölüm 2 - Çiftlik düzeyinde prosedürler www.econewfarmers.eu

Detaylı

KKTC MERKEZ BANKASI. BİLGİ GÜVENLİĞİ POLİTİKASI GENELGESİ (Genelge No: 2015/02) Mart-2015 BANKACILIK DÜZENLEME VE GÖZETİM MÜDÜRLÜĞÜ

KKTC MERKEZ BANKASI. BİLGİ GÜVENLİĞİ POLİTİKASI GENELGESİ (Genelge No: 2015/02) Mart-2015 BANKACILIK DÜZENLEME VE GÖZETİM MÜDÜRLÜĞÜ KKTC MERKEZ BANKASI BİLGİ GÜVENLİĞİ POLİTİKASI GENELGESİ (Genelge No: 2015/02) Mart-2015 BANKACILIK DÜZENLEME VE GÖZETİM MÜDÜRLÜĞÜ İçindekiler Giriş... 1 1 Amaç... 1 2 Bilgi Güvenliği Politikaları... 1

Detaylı

HOŞ GELDİNİZ 2014 / 34 / AB

HOŞ GELDİNİZ 2014 / 34 / AB T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı HOŞ GELDİNİZ 2014 / 34 / AB ATEX ATEX Yönetmeliğinde Belgelendirme Sanayi Genel Müdürlüğü Abdullah KARAHAN abdullah.karahan@sanayi.gov.tr 2 ATEX NANDO : New (Approach

Detaylı

Galaxy VM. Akü Sigorta Kutusu. Kurulum 11/2014. www.schneider-electric.com

Galaxy VM. Akü Sigorta Kutusu. Kurulum 11/2014. www.schneider-electric.com Galaxy VM Akü Sigorta Kutusu Kurulum 11/2014 www.schneider-electric.com Hukuki Bilgiler Schneider Electric markası ve bu kılavuzda atıfta bulunulan Schneider Electric Industries SAS nin diğer tescilli

Detaylı

SAĞLIK BAKANLIĞI ALÇAK GERİLİM ELEKTRİK PANO ve TABLOLARI

SAĞLIK BAKANLIĞI ALÇAK GERİLİM ELEKTRİK PANO ve TABLOLARI SAĞLIK BAKANLIĞI ALÇAK GERİLİM ELEKTRİK PANO ve TABLOLARI KONU VE KAPSAM: Alçak gerilim dağıtım panoları, bina içinde kullanılan, zemine montajlı, serbest dikili tip olarak prefabrik standart fonksiyonel

Detaylı

MEHMET ŞİRİN DENETİM STANDARTLARI DAİRESİ BAŞKANI

MEHMET ŞİRİN DENETİM STANDARTLARI DAİRESİ BAŞKANI MEHMET ŞİRİN DENETİM STANDARTLARI DAİRESİ BAŞKANI Bağımsız Denetim Standartları 1. Kilit Terimlerin Belirlenmesi 2. Metnin Çevrilmesi 3. İlk Uzman Kontrolü 4. Çapraz Kontrol İkinci Uzman Kontrolü 5. Metnin

Detaylı

ÖZ DEĞERLENDİRME SORU LİSTESİ

ÖZ DEĞERLENDİRME SORU LİSTESİ T.C TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU BURSA İLİ KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ ORHANELİ İLÇE DEVLET HASTANESİ VE RAPORU BİLGİ YÖNETİMİ ÖZDEĞERLENDİRME SORU LİSTESİ TARİH: Doküman Kodu Yayın

Detaylı

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 7: Doğrulama Süreci. İklim ŞAHİN , ANTALYA

Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 7: Doğrulama Süreci. İklim ŞAHİN , ANTALYA Eğitimcilerin Eğitimi Bölüm 7: Doğrulama Süreci İklim ŞAHİN 23.02.2017, ANTALYA Sunum İçeriği Doğrulama Süreci Önemli Tanımlar Önemli Kavramlar Doğrulamanın Temel Prensipleri Doğrulamanın Adımları Doğrulama

Detaylı

RÜZGAR ENERJİ SANTRALLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ UYGULAMALARI

RÜZGAR ENERJİ SANTRALLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ UYGULAMALARI İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ DERGİSİ (İAÜD) Yıl 5, Sayı 19, Sayfa (57-64) RÜZGAR ENERJİ SANTRALLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İstanbul Aydın Üniversitesi ÖZET Rüzgar enerji santrallerinde var olan ya da

Detaylı

ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA GÜVENLİK. Yıldırımdan korunma

ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA GÜVENLİK. Yıldırımdan korunma ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA GÜVENLİK Yıldırımdan korunma 1 Yıldırımdan korunma 2 Yasal Mevzuat BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK Yıldırımdan Korunma Tesisatı, Transformatör ve Jeneratör Yıldırımdan

Detaylı

5. ÜNİTE ELEKTRİK TESİSLERİNDE KORUNMA TEDBİRLERİ

5. ÜNİTE ELEKTRİK TESİSLERİNDE KORUNMA TEDBİRLERİ 5. ÜNİTE ELEKTRİK TESİSLERİNDE KORUNMA TEDBİRLERİ KONULAR 1. YALITMA 2. KÜÇÜK GERİLİM KULLANMA 3. TOPRAKLAMA 4. SIFIRLAMA 5.1 YALITMA Elektrik devresinde bulunan, cihaz, takım veya makinelerin yalıtım

Detaylı

TORAKLAMA. - Genel Bilgi - Kontrol Yöntemi - Örnekler

TORAKLAMA. - Genel Bilgi - Kontrol Yöntemi - Örnekler TORAKLAMA - Genel Bilgi - Kontrol Yöntemi - Örnekler Genel Bilgi Topraklama Nedir? Elektrik Topraklama Nedir? tesislerinde aktif olmayan bölümler ile sıfır iletkenleri ve bunlara bağlı bölümlerin, bir

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ. Proje ve Uygulama Denetçisi (Elektrik) Eğitim Notu

İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ. Proje ve Uygulama Denetçisi (Elektrik) Eğitim Notu İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ Proje ve Uygulama Denetçisi (Elektrik) Eğitim Notu İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİNİN TANIMI Çalışanların sağlıklı ve güvenli çalışmaları için alınması gereken önlemler dizisidir. İşyerlerinde

Detaylı

EN : Versiyon Medikal EMC. Derleyenler: Emre Coşkun Karaca Suzanna Aslan 1 / 6

EN : Versiyon Medikal EMC. Derleyenler: Emre Coşkun Karaca Suzanna Aslan 1 / 6 EN 60601-1-2: 2015 4. Versiyon Medikal EMC Derleyenler: Emre Coşkun Karaca Suzanna Aslan 1 / 6 GİRİŞ EN 60601-1-2 standardının 4. Versiyonu 31 Aralık 2018 tarihinde yürürlüğe girecektir. Üreticilerin bu

Detaylı

Avize. Montaj talimatı 88448HB11XVII

Avize. Montaj talimatı 88448HB11XVII Avize tr Montaj talimatı 88448HB11XVII 2016-09 335 755 Bu ürün çeşitli emniyet tertibatlarına sahiptir. Yinede güvenlik uyarılarını dikkatle okuyun. Kaza sonucu ortaya çıkabilecek yaralanmaları ve hasarları

Detaylı

MİKROBİYOLOJİ LABORATUVAR HİZMETLERİ

MİKROBİYOLOJİ LABORATUVAR HİZMETLERİ MİKROBİYOLOJİ LABORATUVAR HİZMETLERİ Laboratuvarda çalışılan tüm testleri içeren test rehberi bulunmalıdır. Test rehberi; Örneklerin çalışılma zamanını, Örnek türünü, Ön hazırlık işlemi gerektiren testlere

Detaylı

GLAUNACH. Susturucuları. 2007 GLAUNACH GMBH Basım 03.07 Sayfa 1 / 8

GLAUNACH. Susturucuları. 2007 GLAUNACH GMBH Basım 03.07 Sayfa 1 / 8 GLAUNACH Çalıştırma El Kitabı Dışatım Susturucuları Sayfa 1 / 8 ENDEKS Sayfa 1. GENEL....... 3 1.1 Önsöz...... 3 1.2 Uygulama Alanı......... 3 2. TEMEL GÜVENLĐK KURALLARI...... 3 2.1 Açıklamalar... 3 2.2

Detaylı

TOPRAKLAMA RAPORU. 7 (Ekler Hariç) BARIŞ EREN 23605

TOPRAKLAMA RAPORU. 7 (Ekler Hariç) BARIŞ EREN 23605 FİRMANIN ADI FİRMANIN ADRESİ RAPOR KONUSU KONTROLÜN YAPILDIĞI TARİH RAPORUN DÜZENLENDİĞİ TARİH RAPOR NUMARASI RAPORUN SAYFA SAYISI RAPORU DÜZENLEYEN EMO SİCİL NUMARASI TOPRAKLAMA RAPORU 7 (Ekler Hariç)

Detaylı

Genişletme modülleri EM-TRF-USV. EASYLAB'in 230 V şebekeye bağlantısı ve kesintisiz güç kaynağı için K /2012 DE/tr

Genişletme modülleri EM-TRF-USV. EASYLAB'in 230 V şebekeye bağlantısı ve kesintisiz güç kaynağı için K /2012 DE/tr .3 X X testregistrierung Genişletme modülleri TAM EASYLAB adaptör modülü EASYLAB'in 30 V şebekeye bağlantısı ve kesintisiz güç kaynağı için TCU3 Tipi EASYLAB kontrolörlerinin ve TAM Tipi adaptör modüllerinin

Detaylı

KM-mini. Kumanda Eğitim Seti İnce ve şık tasarım. Ekonomik çözüm. Az yer kaplar Taşınabilir 1.Kalite ürünler Lazer ile işlenmiş

KM-mini. Kumanda Eğitim Seti İnce ve şık tasarım. Ekonomik çözüm. Az yer kaplar Taşınabilir 1.Kalite ürünler Lazer ile işlenmiş KM-mini MODELLER KM-mini 24V Günveli KM-mini 220V Günveli KM-mini 380V Şebeke Kumanda Eğitim Seti İnce ve şık tasarım Ekonomik çözüm Az yer kaplar Taşınabilir 1.Kalite ürünler Lazer ile işlenmiş KM-mimi

Detaylı

SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ

SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ Özel bir amaç, faaliyet veya durumu işaret eden - levha, - renk, - sesli ve/veya ışıklı sinyal, - sözlü iletişim ya da el kol işareti yoluyla

Detaylı

ZONGULDAK HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Çevre ve Çalışan Sağlığı Şube Müdürlüğü 24.2.2015 1

ZONGULDAK HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Çevre ve Çalışan Sağlığı Şube Müdürlüğü 24.2.2015 1 ZONGULDAK HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Çevre ve Çalışan Sağlığı Şube Müdürlüğü 24.2.2015 1 İŞ EKİPMANLARININ KULLANIMINDA DİKKAT EDİLECEKLER Ekipman, araç-gereçlerin düzenli olarak teknik bakımları yapılacak,

Detaylı

GENEL RİSK DEĞERLENDİRMESİ ÖRNEK FORMU

GENEL RİSK DEĞERLENDİRMESİ ÖRNEK FORMU GENEL RİSK DEĞERLENDİRMESİ ÖRNEK FORMU Risk Değerlendirme No: Tarih: İşveren: İşyeri Adresi: Yapılan İş Nedir? (Kısaca açıklayınız) İşçi sayısı: Erkek Kadın Çocuk Çırak Öğrenci RİSK DEĞERLENDİRMESİ YAPILMASININ

Detaylı