ZOONOZLAR: ERADİKASYON MÜMKÜN MÜ? Prof. Dr. Ahmet Kürşat AZKUR Kasım 2018

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ZOONOZLAR: ERADİKASYON MÜMKÜN MÜ? Prof. Dr. Ahmet Kürşat AZKUR Kasım 2018"

Transkript

1 ZOONOZLAR: ERADİKASYON MÜMKÜN MÜ? Prof. Dr. Ahmet Kürşat AZKUR Kasım 2018

2 Zoonozlar 1415 enfeksiyöz ajandan 868 i (%61 i) zoonozdur. Yeni ortaya çıkan etkenlerin ise %75 i zoonoz olarak tespit edilmişsr. Dünya bankası verilerine göre yılları arasında sadece 6 başlıca zoonoz 90 milyar dolardan büyük zarara yol açmış]r.

3

4 Emerging Viral Diseases: The One Health ConnecSon: Workshop Summary (2015)

5 Emerging Viral Diseases: The One Health ConnecSon: Workshop Summary (2015)

6 Borna Hastalığı Borna hastalığı sporadik olarak Almanya ve İsveç de meydana gelen atların ve nadir olarak koyunların progressif ensefalopassidir fakat hastalık başka yerlerde kesinlikle teşhis edilememişsr. Borna hastalığı hayvanlarda karakter değişikliğine yol açan nörotropik bir hastalık]r. İnsanlar mental hastalıklar ilişkisi saptandı

7

8

9

10 BUNYAVİRİDAE

11 Bunyavirüs La Crosse (California EncephaliSs) Virüs Rig Vadisi humması Snowshoe Hare virüs Tahyna virüs Kırım Kongo hemorajik ateşi Oropouche Fever Sandfly humması Hemorrhagic Fever with Renal Syndrome (Old World Hantaviruses) Hantavirus Pulmonary Syndrome (NewWorld Hantaviruses)

12 RiD Valley Fever ( Kuzuların EnzooIk HepaIIsi) Koyun, keçi ve sığırlardaki epidemiler 20. yüzyılın başlangıcında Güney ve Doğu Afrika ülkelerine yoğun çiftlik endüstrisi girdiğinden beri tanımlanmıştır ve 1976 yılları arasında Büyük Sahra nın Güney bölgesindeki çeşitli çiftliklerde en azından 16 büyük epidemi bulunmaktaydı.

13 Kuzuların EnzooSk HepaSSsi Sığır ve Koyunlarda birkaç yüz bin vaka ve insanlarda 'den fazla ölümle sonuçlanmış vaka bildirilmiştir. Bu epideminin şiddeti ve yaygınlığına tam duyarlı hayvan ve insanların çok yoğun popülasyonları neden olabilir 'da ayrıca virüs aktivitesi Doğu ve Batı Afrika'da Senegal ve Moritanya'da yüzlerce insan ölümü ile saptanmıştır.

14 Kuzuların EnzooIk HepaIIsi Hastalık akut, subakut veya gizli olabilir. Enfekte koyunlar ateş, iştahsızlık, kusma, lökopeni, salivasyon, mukoprulent nazal akıntı ve kanlı ishal gösterir. Saha şartları altında gebe koyunların % 'de abort ve yetişkin koyunlarda % 20-60, kuzularda % 90 mortalite oranı vardır. İnsanlarda grip benzeri semptomlar, hepatitis vs.

15 Kuzuların EnzooIk HepaIIsi Bir epidemikte Rift Valley fever virüsü Culex ve Aedes sineklerinin birçok türüyle taşındığı belirtilmiştir; önemli vektör türleri epidemiyolojik ve laboratuar çalışmalarıyla doğrulanmıştır. Bu sinekler bol yağış veya uygun sulama teknikleri kullanıldığında çok artmaktadır; bunlar viremik koyun ve sığır (ve insan) da beslendiğinde enfekte olmaktadır.

16

17 Clin Lab Med June ; 37(2): doi: /j.cll

18

19 Nairobi sheep disease/ganjan virus Nairobi koyun hastalığı virusu (Nairovirus cinsi) Doğu Afrika'da koyun ve keçilerdeki hastalığın etkenidir. Nijerya'da sığırların Dugbe virüsü ve Hindistan'da koyun ve keçilerde Ganjam virüs yakın virüslerdir. Virüs transovarial enfeksiyonun meydana geldiği Rhipicephalus appendiculatus kenesinin bütün formlarıyla taşınmaktadır.

20

21 Nairobi sheep disease/ganjam İnsanlarda Grip Benzeri Hastalıklar Ateş Titreme Başağrısı Sırt ağrısı Karın ve kas ağrıları Eklemlerde ağrı Kusma TÜM HASTALAR İYİLEŞİYOR.

22 KONTROL Keneler ile mücadele. Kenelerde 64P proteinin ile aşılama (Rev. Sci. Tech. Off. Int. Epiz., 2015, 34 (2), ) Aşısı mevcut değil.

23 HANTAVİRÜS Hantavirus cinsi arthropodlarla taşınmayan 6 virüs içerir. Bunların hepsi doğal veya laboratuar kolonilerindeki persiste enfekte rezervuar kemiricilerin salya veya idrarlarıyla taşınmaktadır. Hantavirüslerin 3' ü renal sendromlu ve benzer hastalıklarla human hemorrhagic fever hastalığına neden olmaktadır.

24 HANTAVİRÜS Renal Sendromlu Hemorajik Humma Virüs Kore de Apodemus agararius adlı kemirgenden izole edilmişir. Sonrasında virüs dünyanın çeşitli yerlerinde kemirgen ve yarasalardan izole edilmişir. Bunlara Hantaan, Puumula, Seoul, Belgrade gibi yerel isimler verilmişir. Klinik Karın ağrısı ve proteinüri Böbreklerde fonksiyon kaybı Kanama ve ateş Category C Bulaşma Apodemus agararius Apodemus flavicollis Peomycus maniculatus Rattus norvegus Rodentler subklinik Rodent dışkısının inhalasyonu Kontamine gıdalar Açık yara Nazokomiyal Enfekte kan Kontamine materyal Mortalite %50 Tedavi ve kontrol Rivavirin İnaktif aşılama var Kemirgenler ile mücadele

25

26 HANTAVİRÜS Konak Küçük memeliler İnsidens and Görüldüğü bölgeler Doğu Avrupa Rusya ve Asyda den fazla vaka her yıl rapor edilmektedir. Hanta virüsler her yıl bir çok rezervuardan izole edilmektedir. EIyoloji Klink Rodentlerde klinik bulgu yok.

27 HANTAVİRÜS

28 Hanta Virus in Humans

29

30 NORWALK VİRÜS Akut gastroenteriss ile karakterize hastalıklara neden olur ve çok hızlı yayılır. Virüsle enfekte bireyler ile direkt yayılım olduğu gibi, kontamine yiyecek ve içecekler ile de bulaşma olur. İnkübasyon periyodu saaur. Enfeksiyon, hem gelişmiş ülkelerde hem de gelişmekte olan ülkelerde görülür.

31 NORWALK VİRÜS Norovirüs enfeksiyonları yaklaşık 685 milyon kişide görülmektedir. Her sene dünya genelinde yaklaşık 200,000 ölüm ile sonuçlanmaktadır. Hastalık çoğunlukla kış aylarında meydana gelir. Hastalığın bulaşmasında kabuklu deniz ürünleri, hazır gıdalar ve salatalar ana kaynaklardır.

32

33 NORWALK VİRÜS Domuz Sığır Makak Koyunda enfeksiyon oluşmaktadır.

34 Klinik bulgular arasında; Bulan] Kusma Diyare Abdominal ağrı Hafif ateş Halsizlik Kas ağrıları Baş ağrısı Bitkinlik

35 Ellerin yıkanması Meyve ve sebzelerin yıkanması Kabuklu deniz ürünlerinin iyice pişirilmesi Ev muwak temizliği Hasta kişilerin başkaları için yemek hazırlamaması Deneysel aşı çalışmaları var. Koruma kontrol

36 Aile: Flaviviridae (4 Cins) CİNS Flavivirüs (53 Tür) Tür: Dengue virüs Tür: Japanese encephaliss virüs Tür: Louping ill virüs Tür:Tick borne encephaliss virüs Tür: Wesselsbron virüs Tür: West Nile virüs Tür: Yellow fever virüs CİNS Hepacivirüs (14 Tür) Tür: Hepacivirus A N ye kadat HepaSSs C virüs CİNS PesIvirüs (4 Tür) Tür: BORDER DİSEASE VİRUS Tür: Bovine viral diarrhea virüs 1 Tür: Bovine viral diarrhea virüs 2 Tür: Classical swine fever virüs CİNS PEGİVİRÜS (11 tür) Pegivirüs A Pegivirüs B K ya kadar

37 Flavivirüs Japon ensefalit virüsü Sarı humma (Yellow fever) Dengue humması Tick Borne ensefalitler Louping ill Kyasanur Forest hastalığı ve Alkhurma virüs hemorajik ateşi Powassan virüs ensefalis Usutu Virüs Wesselsbron humması Ba] Nil humması Rocio ensefalis St. Louis ensefalis Murray vadisi humması Omsk hemorajik ateşi

38 Japanese encephaliss virüs Japon ensefaliss virüsü diğer 3 virüsü içeren (St.Louis ensefaliss virus, Murray vadisi ensefaliss virüs ve Ba] Nil virüsü) serokompleksin biridir. Herbiri dünyanın çeşitli kısımlarında önemli bir insan hastalığı oluşturmaktadır fakat sadece japon ensefalissi evcil hayvanlarda önemli bir hastalığa neden olmaktadır

39 Japanese encephaliss virüs Japon ensefaliss virüsü diğer 3 virüsü içeren (St.Louis ensefaliss virus, Murray vadisi ensefaliss virüs ve Ba] Nil virusu) serokompleksin biridir. Herbiri dünyanın çeşitli kısımlarında önemli bir insan hastalığı oluşturmaktadır fakat sadece japon ensefalissi evcil hayvanlarda önemli bir hastalığa neden olmaktadır

40 Japanese encephaliss virüs Yıllık arasında vaka Vaka Ölüm Oranı %5-30 Sivrisinekler ile bulaşma Her yıl salgın meydan gelir Yüksek risk Yağmur sezonundan sonra Kuşların göç yolları önemli

41

42 Japon ensefaliisi Japonya insan ve domuz hastalıklarının kontrolünde çok başarılıdır; ulusal bir program farelerde üreslen farklı inaksve virüs aşılarıyla domuz ve çocukların aşılarına dayanmaktadır. İnsan ve hayvanlarda kullanım için ayenue canlı virüs aşıları araş]rma safasındadır; bu aşılar düşük maliyet imkanını sunmaktadırlar ve Güneydoğu Asya'nın geniş alanlarında kullanım için uygun olabilir.

43 Koruma Kontrol Aşı Sivrisineklerden korunma Aşılama

44 Louping ill virüs Louping ill İberik yarımadası ve İngiliz adalarında meydana gelen koyunların bulaşıcı bir ensefalomiyelissidir. Louping ill virüsü, Rus İlkbahar Yaz ensefaliss virusu, Orta Avrupa ensefaliss virusu, Omsk hemoragic fever virüsü ve powassan virüsünü içeren ve kenelerle taşınan serokompleks 14 virüsten bir tanesidir.

45 Louping ill virüs Hastalık ismini ataksik koyunların garip sıçramalı yürüyüşünden alır. Nörolojik bulguları gelişsren çok az hayvan canlı kalır ve bunların çoğu bir hastalığı izleyen anormal bir durum olarak nörolojik bozuklukları sergiler. Klinik olarak teşhis oldukça zordur. Kene ensefalissi, scrapie, borna, kuduz ve listeriyöz gibi hastalıklar da benzer M.S.S. semptomları ile seyreder. Etken tespis, hastalığın seyri sırasında kandan hücre kültürlerine veya yavru farelere inokulasyonla mümkündür.

46 Louping ill virüs Louping ill virüsü zoonosksr kenelerle veya meslek dolayısıyle enfekte koyun dokularıyla temas eden insanlara taşınmaktadır. İnsan hastalığı iki fazlıdır; birinci faz enfluenzaya benzer ikinci faz 4 10 günde hastalığa ait bir anormal durum bırakmaksızın iyileşen bir meningoensefaliss semptomudur

47 Wesselsbron virüs Wesselsbron virüs Afrika sahrasının Güney'indeki çoğu kısımlarında bulunan koyunların önemli bir hastalığının etkenidir. Klinik hastalık ve bunun epidemiyolojisi Rig vadisi humması hastalığına benzemektedir.

48 Wesselsbron virüs Wesselsbron virüs Afrika sahrasının Güney'indeki çoğu kısımlarında bulunan koyunların önemli bir hastalığının etkenidir. Klinik hastalık ve bunun epidemiyolojisi Rig vadisi humması hastalığına benzemektedir.

49 Wesselsbron Hastalığı Çok hassas türler, enfeksiyonun ateş, depressiyon, sarılıklı hepasss ve subkutan ödemle belirginleşsği koyunlardır. Abort geneldir ve mortalite, gebe koyunlarda ve yeni doğan kuzularda yükseksr. Sığır, at ve domuzlarda enfeksiyon subkliniksr.

50 Wesselsbron Hastalığı Virüs Yaz ve Sonbaharda sivrisinekleriyle taşınmaktadır. çeşitli Aedes Hastalık sivrisineklerin yoğun olduğu alçak ve rutubetli alanlarda büyük bir problemdir.

51 Wesselsbron Hastalığı Kontrol genellikle Rig vadisi humması aşısı ile kombine olan bir ayenue canlı virüs aşısıyla kuzuların aşılanmasından ibareur.

52 Wesselsbron Hastalığı Wesselsbron virüsü insanlarda myilgia, mafsal ve başağrısı ile ateşli bir hastalığa neden olan bir zoonozdur.

53 West Nile virüs Ba] nil hummasında başlıca iki genesk hat bulunmaktadır. WNV1 2 Ba] nil humması sivrisinek, vahşi kuş ve sivrisinek döngüsü içerisinde yer alır. Culex pipiens, Culex restuans, Culex salinarius, Aedes vexans İnsan ve diğer memeliler (atlar) son konakdır. Atlar bu virüsten etkilenen hayvanlardır. Çünkü atlar da nörovirülent etkiye sahipsr. Atlarda mortalite %40 a kadar çıkabilir.

54 Etkilenen türler At* Siyah Ayı* Yarasalar* Keçi* Kurt* Lama* Koyun* Dağ geyiği* Sığır* Köpekler* Dağ Keçisi Seal* Tavşanlar Alligator* Kedi* Chipmunk Gri Sincap* Geyik* Kokarca* Timsah* KLİNİK İŞARET GELİŞTİRENLER

55 Virüsü çoğaltanlar Kuşlar SON KONAK İnsan, at ve diğer Vektörler Culex spp., Aedes spp., Ochlerotatus spp.

56 West Nile virüs Baj Nil Humması Ba] nil humması kedi, köpek, koyunlarda da tanımlanmasına rağmen klinik belirsler atlarda ki gibi yaygın değildir. Atlarda nörolojik semptomların tedavisi önemlidir. Aşısı mevcuyur. Hastalığı atlatan atlar yeni enfeksiyonlara dirençlidir.

57 Papilloma virus

58 Paramyxovirus Nipah Virus. Hendra virus Pigeon paramyxovirus type 1 (PPMV 1)

59 PARAMİKSOVİRÜS 1 NEREDE? 1926 yılında tanımlanan virüs, virülent avaian paramiksovirüs 1 suşu tavuklarda ve diğer kuşlarda newcastle (ND) diye adlandırılan enfeksiyona neden olur. 240 dan farklı kuş türünü enfekte edebilmektedir.

60 Klinik belirsler Baş bölgesinde ve gözlerde ödem Siyanoz Dispne İştah kaybı, zayıflama Yeşil sarı renkte ishal Sinirsel belirsler (ataksi, sirküler hareketler, tortkollis) Solunum belirsleri (hırıl], mukuslu akın]) Yumurta veriminde düşüş Yumurta kabuğunda depigmentasyon Center for Food Security and Public Health, Iowa State University, 2011

61 Fig. 1. Parezis (SPF hindinin Iowa 1519 isolatı ile enfeksiyonu sonrasında) Piacenti A M et al. Vet Pathol 2006;43: Copyright by American College of Veterinary Pathologists

62 Öksürme ve dispne

63 Ağızda muköz akınj

64 TorIkollis

65 Bükülmüş boyun

66 Bacaklarda paraliz

67 Yeşil safralı dışkı ve beyaz üratlar Bilateral ödem

68 Göz kapaklarında ödem ve konjukiviis İbik ve sakalda hiperemi ve perioküler ödem

69 İnsanda konjukiviis

70 NİPAH VİRÜS Nipah virüs ensefaliss, sistemik vaskuliss, ve solunum yolu hastalıklarına yol açmaktadır. Vaka ölüm oranı Malezya ve Singapordaki salgınlarda %40 olarak rapor edilmişsr. Hindistan da ise bu oran %70 dir. Nipah virüs hastalığını atlatanlar ise uzun dönem nörolojik semptomları gösterirler.

71 NİPAH Yarasalar ve domuzlar epidemiyolojisinde rol oynamaktadır. İnsandan insana geçiş vardır. Syrian hamsters Dağ gelinciği Afrika Yeşil Maymunu Kedi Fare (Balb/c ve C57BL/6) sadece intrakraniyal

72 J Pathol Jan; 235(2):

73

74 Hendra virüs Hendra virüs nadir zoonosk enfeksiyonlardan bir tanesidir. İlk kez 1994 yılında Avusturalya bir salgından izole edildi. Yarasa, At ve insanlarda virüs tespit edildi. Temas ile bulaş söz konusudur. Deneysel olarak farelerde kedilerde, hamsterlerde, gelinciklerde, Afrika yeşil maymununda enfeksiyon oluşturuldu.

75 Hendra virüs Tedavisi yok. İnsanlarda semptomask tedavi öneriliyor. Atlarda aşısı var. EquivacHeV (ZoeSs, Parkville, VIC., Australia)

76 Aile: Picornaviridae Takım: Picornavirales Cins: Aphthovirus Tür: Bovine rhini=s A virus Tür: Bovine rhini=s B virus Tür: Equine rhini=s A virus Tür: Foot and mouth disease virus Cins: Cardiovirus Tür: Encephalomyocardi8s virus Tür: Theilovirus Cins: Erbovirus Tür: Equine rhini8s B virus Cins: Hepatovirus Tür: Hepa88s A virus

77 Aile: Picornaviridae (devam) Cins: Enterovirus Tür: Enterovirus A Tür: Enterovirus B Tür: Enterovirus C Tür: Enterovirus D Tür: Enterovirus E Tür: Enterovirus F Tür: Enterovirus G Tür: Enterovirus H Tür: Enterovirus J Tür: Rhinovirus A Tür: Rhinovirus B Tür: Rhinovirus C Cins: Kobuvirus Tür:Aichivirus A Tür:Aichivirus B Tür:Aichivirus C Cins: Parechovirus Tür: Human parechovirus Tür: Ljungan virus Cins: Teschovirus Tür: Porcine teschovirus

78 Picornavirales Foot and mouth disease virus Şap virüsü? İnsanlarda ki el ayak hastalığı ile karışıyor.

79 Pikornavirüsler İnsanlarda bulunan kardiyovirüsler A ve B iki serosp içermektedir. A kardiyoserospi encephalomyocardiss virüs hayvanlarda insanlarda vaka belirlenmemişsr. B serospi ise Theiler s murine encephalomyeliss virus ve Thera virüs, Vilyuisk human encephalomyeliss virüs and Saffold virüs (SAFV).

80

81 Saffold virüs Hücre kültürlerinde ve bazı fare türlerinde bulunmaktadır.

82 Hepatitis A virus HepaSt A virüsleri gıda ve sularla bulaşabilen ve insanlarda semptomask ve asemptomask bozukluklara neden olur Su ve dışkı kontamine besin Midye Kişiden kişiye temas ile %15 20 oranında HAV bulaşması

83 Alt aile: Chordopoxvirinae Cins: Avipoxvirus Cins: Capripoxvirus Cins: Cervidpoxvirus Cins: Crocodylidpoxvirus Cins: Centapoxvirus Cins: Leporipoxvirus Cins: Molluscipoxvirus Cins: Orthopoxvirus Cins: Parapoxvirus Cins: Suipoxvirus Cins: Sınıflandırılmamış Cins: Yatapoxvirus Alt aile: Entomopoxvirinae Aile:Poxviridae

84 Alt aile: Chordopoxvirinae Cins: Capripoxvirus Tür: Goatpox virus Tür: Lumpy skin disease virus Tür: Sheeppox virus Cins:Orthopoxvirus Tür: Camelpox virus Tür: Cowpox virus Tür: Ectromelia virus Tür: Monkeypox virus Tür: Raccoonpox virus Tür: Skunkpox virus Tür: Taterapox virus Tür: Vaccinia virus Tür: Variola virus Tür: Volepox virus

85 Virüs cins ve türü Coğrafik yayılımı Konakçı Variola virüs Eradike edildi İnsan Yok Maymun poksvirüsü Sığır poksvirüsü Baj Avrasya Vaccinia virüsü Tüm dünyada Reservuar Afrika, ABD İnsan, primatlar Sincap, ondık faresi, kirpi, opossum, dağ sıçanı İnsan, kedi, sığır, fil ve hayvanat bahçesi hayvanları İnsan, buffalo, sığır, tavşan Orf virüsü Tüm dünyada İnsan, koyun, keçi, çid toynaklılar, ruminantlar Sığır papüller stomaiis virüsü rodentler Genellikle rodentler Bilinmiyor Tüm dünyada İnsan, sığır Bilinmiyor Pseudocow poxvirüsü Tüm dünyada İnsan, sığır Bilinmiyor

86 Maymun poksvirüsü Klinik olarak small pokvirüslere benzer bir virüstür. Vaka ölüm oranı %10 Sporadik vakalar

87 REVIEW published: 04 September 2018 doi: /fpubh

88 AŞI

89 Sığır poksvirüsü Genellikle sığırların meme veya meme başlarındaki lezyonlarda görüldüğü gibi virüs bazen sağıcıları enfekte eder ve bir hayvandan diğerine de bu şahıslar vasıtasıyla taşınabilir.

90 Sığır poksvirüsü Kaplan ve filleri içeren sirk ve hayvanat bahçesi hayvanlarında 1960 ların başında şiddetli generalize poksvirüs efeksiyonunun salgınlarına sığır çiçeği virüsünün sebep olduğu görülmüştür. Sığır çiçeği virüsü İngiltere de evcil kedilerin ve kemiricilerin enfeksiyonu şeklinde doğada bulunduğu gözükmektedir.

91

92

93

94

95

96

97

98

99

100

101

102

103

104

105

106

107

108 Yalancı Sığır çiçeği Hastalık birçok ülkede tespit edildi. Sığırları iki yılın üzerinde etkiler. Hastalık zoonozdur. İnsanlarda süt sağanların elinde nodüller gelişmesine yol açar. Enfeksiyon kaynağı enfekte hayvanlarıdır 1 Direk ve indirek temas 2 Böcekler ile taşınma. Genç buzağılar duyarlıdır. İki aylık yaşından büyük buzağılarda ölüm nadirdir. Süt sağmada zorluğa yol açar. MasIIs riskini arjrır.

109

110

111

112 Orf virüsü(contagios püstüler DermaIIs) Koyun ve keçilerde meydana gelen orf sığırlardaki hem yalancı sığır çiçeği ve hemde bovine papüler stomaiisten daha önemlidir ve bu hastalık dünyanın her yerinde yaygındır. Eski İngilizce adı rough olan orf özellikle kuzularda ağzın içinde dil ve diş etlerini etkilemesine rağmen genellikle lezyonlar sadece muzzle ve dudakları kapsar. Lezyonlar ayak, dudak ve dişi koyunların memelerinde de bulunabilir. İnsan enfeksiyonu meslek olarak süt sığırcılığı ile uğraşan şahıslar arasında oluşabilir.

113 Fig. 1 Lesions in the labial commissures of lambs upon inoculation of ORFV isolates, at different time points after inoculation. Pictures are representative of each group at the respective days. MEM = control group, inoculated with minimal essential medium... Mathias Martins, Juliana F. Cargnelutti, Rudi Weiblen, Eduardo F. Flores Pathogenesis in lambs and sequence analysis of putative virulence genes of Brazilian orf virus isolates Veterinary Microbiology, Volume 174, Issues 1 2, 2014,

114 Fig. 2 Mean clinical scores developed by lambs inoculated with different ORFV isolates, at different time points after virus inoculation. The points represent the mean daily clinical score for each group; bars represent the respective ranges. MEM = control... Mathias Martins, Juliana F. Cargnelutti, Rudi Weiblen, Eduardo F. Flores Pathogenesis in lambs and sequence analysis of putative virulence genes of Brazilian orf virus isolates Veterinary Microbiology, Volume 174, Issues 1 2, 2014,

115

116

117 Epidemiol. Infect. (2015), 143,

118 Epidemiol. Infect. (2015), 143,

119 Epidemiol. Infect. (2015), 143,

120

121

122 A case of orf disease in a patient with scleroderma Danit Maor, MBBS, Lawrence L. Yu, MBBS, FRACPa DipRCPath, Roland Brand, MBBS, FRACP, FACD JAAD Case Reports Volume 3, Issue 2, Pages (March 2017) DOI: /j.jdcr Copyright 2017 Terms and Conditions

123 JAAD Case Reports , DOI: ( /j.jdcr ) Copyright 2017 Terms and Conditions Fig 1

124 JAAD Case Reports , DOI: ( /j.jdcr ) Copyright 2017 Terms and Conditions Fig 2

125 JAAD Case Reports , DOI: ( /j.jdcr ) Copyright 2017 Terms and Conditions Fig 3

126 Retroviridae

127 FOAMY VİRÜS Foamy virüsler, retrovirüslerin farklı bir altailesinde (Spumaretrovirinae) yer alan eski kompleks retrovirüslerdir. Foamy virüsler, sığır, at, yarasa, kedi, puma ve insan olmayan primatlar gibi pek çok farklı doğal konakçıya sahipsr.

128 Foamy virüsler temel olarak tükürük ile bulaşır. Bulaşmada ısırma, temizlik (]mar) ve besinlerin paylaşılması etkili olur. Foamy virüslerin insanlara bulaşmasında enfekte hayvan ile temas etkilidir. Evcil kediler, inekler ve atlarla temas halinde olan hayvan sahipleri veya bakıcıları ile primatlarla çalışan araş]rmacılar ve hayvan bakıcıları risk al]ndadır.

129 Sığır foamy virüs anskorları sığırlarla temas halinde olan bakıcı/yesşsricilerin %7 sinde pozisf olarak saptanmış]r. Ancak viral genoma rastlanmamış]r.

130 Primatlardan insanlara enfeksiyon geçişine dair pek çok çalışma ve veri vardır. Kuzey Amerika da laboratuvar ve hayvanat bahçesi çalışanlarında simian foamy virüs seropozisvitesi %2 5 arasındadır. Simian foamy virüs seropozisf 16 bireyden 14 tanesinin PCR pozisf olduğu belirlenmişsr. Bu hem seropozisf hem genom pozisf kişilerin eşlerinden alınan kan örnekleri de incelendiğinde hepsinin anskor ve genom yönünden negasf olduğu tespit edilmişsr.

131 KUDUZ Sığır kuduzu her yılda 1 milyondan fazla sığırın öldüğü tahmin edildiği Orta ve Güney Amerika da önemlidir. Köpek kuduzu hala dünyanın birçok ülkesinde önemlidir; enfekte köpeklerin salyasındaki virus, her yıl dünyada tahmini üzerinde insan kuduz vakasının meydana gelmesine neden olur. Avrupa nın çoğu ülkelerinde, A.B.D. ve Kanada da yabani kuduzun nisbi önemi artarak gelmektedir. Kuduz Avusturalya, japonya, İngiltere ve Karaib ve Havai gibi çok küçük adalar isisna dünyanın her yerinde mevcuxur.

132 KUDUZ Rhabdoviridae familyası omurgalı, omurgasız (çoğunlukla arthropod) ve bitkilerin 150'den fazla virüsünü kapsar, herbir virion mermi biçiminde spesifik bir morfolojiye sahipir. Familyanın tamamında önemli hayvan patojenleri bulunmaktadır. Kuduz virüsü tüm sıcak kanlı hayvanları enfekte eder ve hemen hemen enfeksiyonların hepsi ölümle son bulur.

133 KUDUZ Kuduz klinik özellikleri çoğu türlerde benzerdir. Fakat bireyler arasında büyük fark vardır. Kuduz hayvanın ısırmasını takiben inkubasyon peryodu genellikle 14 ve 90 gündür fakat oldukça uzun olabilir. 2 yıllık bir inkubasyon peryodu bir kedide rapor edilmişir ve en az 11 aydan 6 yıla kadar inkubasyon peryodu ile kanıtlanmış 4 insan vakası endüstrileşmiş ülkelerde bildirilmişir. İnsan vakalarının herbirinde virus gelişmiş bir ülkeden bir köpek genoipi olduğu görülmüştür.

134 KUDUZ Kuduz virüsü vücuda isirma veya nadir olarak kuduz bir hayvanin jrmalaması yahuxa açık bir yaraya kuduz bir hayvanın virüs içeren salyasının bulaşmasıyla girer. Virus ısırık yerinde mevcut sinir uçlarına direk olarak girebilir veya ısırık yerindeki kasda çoğalır periferal sinir uçlarına ulaşır ve virus çoğalabilir. Viral genom sonra genellikle spinal cordda M.S.S. ulaşıncaya kadar periferal sinir sisteminin aksonlarının sitoplazmasında sentripedal olarak haraket eder. Spinal corda ve sonra beyine viral giriş sinirsel bozuklukların klinik belirileriyle ilişkilidir.

135 KUDUZ Kuduz virüsü dış ortamda dayanıklı değildir ve genel durumlarda kuduz bir hayvanın ısırması veya jrmalamasıyla taşındığında risk vardır. Virüs miktarının çok yüksek olabildiği yarasa mağralarında, bu nedenle virus aerosolla taşınabilir. Dünyanın farklı ülkelerinde kuduzun kontrolu ülkelerin hastalıkdan arı olup olmadığına, endüstrileşmiş veya gelişmekte olup olmadığına ve yahuxa kan emen kuduz yarasaların bir problem olup olmadığına bağlıdır. Tüm sıcak kanlı hayvanlar kuduz ile infekte olabilir. (At, koyun, keçi, kedi, köpek...)

136 TEŞHİŞ 1 Klinik belirsler Elektron mikroskobu İmmunofloresans İmmunohistokimya PZR Fare deneyleri

137 TEŞHİŞ 1 Beyin Beyincik Medulla Oblagata Beyinin beyaz dokusu Doku %10 Gliserol içerisinde çid naylon ambalajda ve hastalıkla ve hasta sahibi ile detaylı bilgiler verilmelidir. Kesinlikle maske ve eldivenle çalışılmalıdır

138

139 Vaccine Sep 5;36(37): doi: /j.vaccine

140 Vaccine 36 (2018)

141 Aile: Togaviridae Cins: Alphavirus (31) Tür: Chikungunya virus Tür: Eastern equine encephali=s virus Tür: Semliki Forest virus Tür: Sindbis virus Tür: Venezuelan equine encephali=s virus Tür: Western equine encephali=s virus Cins: Rubivirus Tür: Rubella virus

142 Alfavirüs Doğu at ensefalis Sindbis humması Ba] at ensefalis Semliki Forest humması Venezuela at ensefalis Barmah Forest humması Epidemik poliartriss (Ross River Fever) O Nyong Nyong humması Chikungunya Mayaro humması

143 Arbovirüsler 1 HASTALIK VEKTÖR KONAKÇI YAYILIM SEMPTOM Sindbis Aedes ve diğer sivrisinekler Kuşlar Afrika, Avustralya, Hindistan Subklinik Semliki Forest Aedes ve diğer sivrisinekler Kuşlar Doğu ve ba] Afrika Subklinik Venezuelan equine encephaliss Aedes, Culex Rodent, at, insanlar Kuzey, güney ve orta Amerika Hafif sistemik, şiddetli ensefaliss

144 Arbovirüsler 2 HASTALIK VEKTÖR KONAKÇI YAYILIM SEMPTOM Eastern equine encephaliss Aedes, Culiseta Kuşlar, Atlar ve insanlar Kuzey ve güney Amerika, Karayipler Hafif sistemik, ensefaliss Western equine encephaliss Culex, Culiseta Kuşlar, Atlar İnsanlar Kuzey ve güney Amerika Hafif sistemik, ensefaliss Chikungunya Aedes İnsan, maymun Afrika, Asya Ateş, artralji, artriss

145

146 YILLARA GÖRE CHİKUNGUNYA VİRUS MAKALE SAYISI

147

148

149 DOĞU AT ENSEFALİTİ EASTERN EQUINE ENCEPHALITIS

150 DOĞU AT ENSEFALİTİ (1) EASTERN EQUINE ENCEPHALITIS I, IIA, IIB ve III olmak üzere dört alt Spi vardır. Culiseta melanura sivrisineği tarandan taşınır. Bu sivrisinek ornithophilik8r. İnsan ve atlarda salgınlar, Aedes ve Coquilleudia sivrisineklerinin enfekte olması ile sonbahar ve yaz aylarında meydana gelir. Bunlar köprü vektör görevi yapar.

151 DOĞU AT ENSEFALİTİ (2) Bütün kuşlar enfeksiyona duyarlı olarak görülmüştür. Doğu ensafaliis virüsü koyun, geyik, keçi, sığır, köpek ve domuzlarda da tespit edilmişir.

152

153 BATI AT ENSEFALİTİ WESTERN EQUINE ENCEPHALITIS VE HİGHLAND J VİRUS

154 BATI AT ENSEFALİTİ (1) WESTERN EQUINE ENCEPHALITIS VE HİGHLAND J VİRUS Hastalığın taşınmasında Culex tarsalis primer rol oynar. Aedes melanimon ve A. dorsalis insan ve atlara taşınmada sekonder rol alır. Kuşlarda kronik enfeksiyonlar görülmüştür. Serolojik çalışmalarda sıçanlar, tavşanlar, yarasalar, sincaplar, yılanlar, tek ]rnaklıların rezervuar olduğu görülmüştür.

155

156 VENEZUELLA AT ENSEFALİTİ (1) VENEZUELAN EQUINE ENCEPHALITIS Etiyoloji ve Epidemiyoloji nm çapında Kübik virion Zarlı Pozitif RNA kb Mortalite % Yarasalar, kuşlar, rodentler, atlar rezervuardır milyonun üzerinde at öldü. Klinik Depresyon Tipik olarak bıçkıcı sehpası gibi duruş Baş asılı Kulaklar düşer Dudaklar sarkar

157 VENEZUELLA AT ENSEFALİTİ (1) 6 ayrı grup içerisinde yer alır. Grup IAB ve IC atlarda yüksek Itrede enfeksiyon meydana geirir. E2 glikoproteininde meyadana gelen nükleoid değişimilerinin epizootolojide önem arz e~ği bildirilmişir.

158

159 VENEZUELLA AT ENSEFALİTİ (2) VENEZUELAN EQUINE ENCEPHALITIS Virüsün merkezi sinir sistemine geçişi kapiller damar endotelinden pasif diffüzyon ile olur. Damar endotelinde viral replikasyon gerçekleşir ve merkezi sinir sisteminin parankimine yeni nesil virüsler bırakılır. Choroid plexus ve epandimin enfeksiyonuyla beyin omurilik sıvısına viral invazyon olur. Virüsün merkezi sinir sistemine taşınması enfekte lenfoid hücreler ile olmaktadır.

160 VENEZUELLA AT ENSEFALİTİ (3) VENEZUELAN EQUINE ENCEPHALITIS Doğu ve Baj at ensefalitleri için inakive hücre kültür aşısı kullanılmaktadır. Venezuella at ensefalii için zayıflajlmış canlı virüs (TC 83) aşısı kullanılmaktadır. İnakIf bivalan veya trivalan aşılar 7 10 gün arayla yılda iki kez pathport/pathinfo_images/eeev/alphavir.jpeg&imgrefurl= pathport.vbi.vt.edu/pathinfo/pathogens/ EEE.html&h=336&w=343&sz=60&hl=tr&start=6&um=1&tbnid=xa6Gy 8uVp-AuEM:&tbnh=118&tbnw=120&prev=/images%3Fq %3DALPHAVIRUSES%2Btoga%2Bvirus%26um%3D1%26hl%3Dtr %26sa%3DG yapılmaktadır. TC 83 aşısı uzun süren bağışıklık oluşturur. Mücadelede sivrisinek larvasını yok eden programlar uygulanır. Salgın esnasında veya bir salgının oluşma ihimali gözlendiğinde malaion veya senteik pyrethrins gibi insekisitler çok küçük dozlarda aerosol spreyle uygulanmaktadır. Salgınlar karşısında at hareketleri kısıtlanmalıdır.

161 DAĞILIM BULAŞMA SİKLUSU AT VE İNSANLAR İÇİN VEKTÖR WEEV EEEV VEEV (epizooik) Ba] ABD, Güney Amerika Kuşlar Culex tarsalis Culex tarsalis Doğu ve Kuzey ABD, Güney Amerika Kuşlar Culiseta melanura Aedes ve Coquilleudia sp. Güney ve Orta Amerika Bilinmiyor Çeşitli sivrisinek cinsleri VEEV (enzooik) Güney ABD (Florida), Güney ve Orta Amerika Rodentler Culex sp. Culex sp. ATTA BÜYÜME Yok 20 de 1 i Var Bilinmiyor İNSAN ÖLÜMÜ %3 7 %50 75 %1 Bilinmiyor AT ÖLÜMÜ %3 50 %70 90 %20 80 Neredeyse yok YILLIK ORTALAMA ÖLEN AT SAYISI Epidemiler sırasında binlerce Bilinmiyor

162 Arenavirüs LenfosiSk koriomeningiss Lassa Fever Reovirüs ColSvirus Colorado kene humması Orbivirus Rotavirus Bovine Spongiform Encephalopathy Zoonoz Prionlar

163 SABRINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM

Arboviruslar. Prof.Dr.Ali Ağaçfidan İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

Arboviruslar. Prof.Dr.Ali Ağaçfidan İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Arboviruslar Prof.Dr.Ali Ağaçfidan İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Arboviruslar Arthropod-borne virus İnsan da hastalık etkeni olabilen 130 dan fazla arbovirus bilinmektedir. Viruslar,

Detaylı

Vektör kaynaklı Viral Enfeksiyonlar. Koray Ergünay

Vektör kaynaklı Viral Enfeksiyonlar. Koray Ergünay Vektör kaynaklı Viral Enfeksiyonlar Koray Ergünay Arbovirus... (arthopod-borne virus) Artropod vektörler ile vertebralılar arasında nakledilen viruslar Robovirus... (rodent-borne virus) Kemirici (rodent)

Detaylı

TİCK BORNE ENCEPHALİTİS. Emre ÖZAN Veteriner Hekim Viroloji Laboratuarı

TİCK BORNE ENCEPHALİTİS. Emre ÖZAN Veteriner Hekim Viroloji Laboratuarı TİCK BORNE ENCEPHALİTİS Emre ÖZAN Veteriner Hekim Viroloji Laboratuarı ARBOVİRUS Giriş CCHF WEST NİLE VİRUS (Manisa vs) TBE Asya ve Avrupa Sinir sistemi enfeksiyonu Kırsal alan Sosyo-ekonomik durum Mevsimsel

Detaylı

Maymun Çiçek Virüsü (Monkeypox) VEYSEL TAHİROĞLU

Maymun Çiçek Virüsü (Monkeypox) VEYSEL TAHİROĞLU Maymun Çiçek Virüsü (Monkeypox) VEYSEL TAHİROĞLU insanlarda ölümcül hastalığa neden olabilir; her ne kadar genellikle çok daha az ciddi olsa da insan çiçek virüsü hastalığına benzer. Maymun çiçek virüsü

Detaylı

Doç.Dr. V. Soydal ATASEVEN

Doç.Dr. V. Soydal ATASEVEN Doç.Dr. V. Soydal ATASEVEN Mustafa Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesi Viroloji Anabilim Dalı, Hatay Sığırların Nodüler Ekzantemi - Afrika Hastalığı (LSD) Sığırların Üç Gün Hastalığı (Bovine Ephemeral

Detaylı

KUDUZ HASTALIĞINA KARŞI HAVADAN AŞILAMA VE KUDUZ HASTALIĞI İLE MÜCADELE

KUDUZ HASTALIĞINA KARŞI HAVADAN AŞILAMA VE KUDUZ HASTALIĞI İLE MÜCADELE KUDUZ HASTALIĞINA KARŞI HAVADAN AŞILAMA VE KUDUZ HASTALIĞI İLE MÜCADELE KUDUZ HASTALIĞI; İnsan ve tüm sıcak kanlı hayvanlarda Merkezi sinir sistemini etkileyerek ölüme neden olan, önlenebilir bulaşıcı

Detaylı

SANTRAL SİNİR SİSTEMİ ENFEKSİYONU ETKENİ ARBOVİRÜSLER

SANTRAL SİNİR SİSTEMİ ENFEKSİYONU ETKENİ ARBOVİRÜSLER Toplantı sunumları Dr.Mehmet Ali Öktem SANTRAL SİNİR SİSTEMİ ENFEKSİYONU ETKENİ ARBOVİRÜSLER Dr. İ. Mehmet Ali ÖKTEM Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı ali.oktem@deu.edu.t

Detaylı

SIĞIRLARIN NODÜLER EKZANTEMİ LUMPY SKIN DISEASE (LSD) Hastalık Kartı. Hazırlayan. Dr. M. Fatih BARUT Vet. Hekim

SIĞIRLARIN NODÜLER EKZANTEMİ LUMPY SKIN DISEASE (LSD) Hastalık Kartı. Hazırlayan. Dr. M. Fatih BARUT Vet. Hekim SIĞIRLARIN NODÜLER EKZANTEMİ LUMPY SKIN DISEASE (LSD) Hastalık Kartı Hazırlayan Dr. M. Fatih BARUT Vet. Hekim Etlik Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Virolojik Teşhis Laboratuvarı Etken: Etken,

Detaylı

DANG HUMMASI. Yrd. Doç.Dr. Banu Kaşkatepe

DANG HUMMASI. Yrd. Doç.Dr. Banu Kaşkatepe DANG HUMMASI Yrd. Doç.Dr. Banu Kaşkatepe DANG Dang humması (DH) ve şiddetli formları; dang hemorajik ateşi(dha) ve dang şok sendromu (DSS), uluslararası kamu sağlığıyla ilgili önemli bir sorun. Geçen otuz

Detaylı

KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ HASTALIĞI (KKKA) VE KARADENİZ BÖLGESİ NDEKİ DURUMU

KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ HASTALIĞI (KKKA) VE KARADENİZ BÖLGESİ NDEKİ DURUMU KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ HASTALIĞI (KKKA) VE KARADENİZ BÖLGESİ NDEKİ DURUMU Hamza KADI Veteriner Hekim Samsun Veteriner Kontrol Enstitüsü Viroloji Laboratuvarı Tarihçe 12. yy da bugünkü Tacikistan bölgesinde

Detaylı

Hastalık sahra altı Afrika da ve güney Amerika da yaşayanlarda ve bu bölgeye seyahat edenlerde görülür.

Hastalık sahra altı Afrika da ve güney Amerika da yaşayanlarda ve bu bölgeye seyahat edenlerde görülür. SARI HUMMA Yellow Fever; Sarı humma sivri sinekler ile bulaşan mikrobik hastalıktır. Hastalık sahra altı Afrika ve güney Amerika da görülmektedir. Bu bölgeye seyahat yapacak kişilerin Sarı humma aşısı

Detaylı

SUNUM PLANI. Etyoloji ve Arbovirüsler Tarihçe Klinik Komplikasyonlar Tanı Tedavi Korunma

SUNUM PLANI. Etyoloji ve Arbovirüsler Tarihçe Klinik Komplikasyonlar Tanı Tedavi Korunma ZİKA VİRÜS Doç. Dr. Vicdan KÖKSALDI MOTOR Mustafa Kemal Üniversitesi Tayfur Ata Sökmen Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD HATAY SUNUM PLANI Etyoloji ve Arbovirüsler Tarihçe

Detaylı

Ebola virüsü İstanbul'a geldi!

Ebola virüsü İstanbul'a geldi! On5yirmi5.com Ebola virüsü İstanbul'a geldi! Ebola Virüsü İstanbul'a Geldi! Ebola Nedir? Afrika'da birçok insanın ölmesine sebep olan Ebola virüsünün İstanbul'a gelmiş olduğundan şüpheleniliyor. Yayın

Detaylı

Francisella tularensis:

Francisella tularensis: Francisella tularensis: Doğal Rezervuarları,, Vektörleri ve Bulaşma Yolları Doç.Dr. Zati Vatansever Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Tularemi (tavşan an ateşi, geyik sineği

Detaylı

Hazırlayan: Fadime Kaya Acıbadem Adana Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Hazırlanma Tarihi:

Hazırlayan: Fadime Kaya Acıbadem Adana Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Hazırlanma Tarihi: Hazırlayan: Fadime Kaya Acıbadem Adana Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Hazırlanma Tarihi: 30.06.2018 » İnfluenzanın Tanımı» İnfluenza Bulaş Türleri» İnfluenza Nasıl Bulaşır?» Konak Seçimi» Klinik

Detaylı

TÜRK DÜNYASI UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİ HALK SAĞLIĞI DERGİSİ

TÜRK DÜNYASI UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİ HALK SAĞLIĞI DERGİSİ TÜRK DÜNYASI UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİ HALK SAĞLIĞI DERGİSİ SALGIN HABERLERİ Nasıl atıf yaparım Saglan R. Salgın haberleri. Türk Dünyası Uygulama Ve Araştırma Merkezi Halk Sağlığı Dergisi. 2016; 1(1),58-62.

Detaylı

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst.

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst. Avian Influenza Kuş Gribi Tavuk Vebası Hastalığı Dr.Fethiye ÇÖVEN Uzm.Veteriner Hekim Bornova VKAE Kanatlı Hastalıkları Teşhis Laboratuvarı Avian Influenza Tavuk Vebası, Kuş Gribi olarak da bilinen Avian

Detaylı

Tatarcık Ateşi Doç. Dr. Üner Kayabaş İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Malatya

Tatarcık Ateşi Doç. Dr. Üner Kayabaş İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Malatya Tatarcık Ateşi Doç. Dr. Üner Kayabaş İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Malatya uner.kayabas@inonu.edu.tr Tatarcık-Yakarca (Filebotom) Takım:

Detaylı

GASTROENTERİT YAPAN VİRUSLAR VE ENFEKSİYON OLUŞTURMA MEKANİZMALARI

GASTROENTERİT YAPAN VİRUSLAR VE ENFEKSİYON OLUŞTURMA MEKANİZMALARI GASTROENTERİT YAPAN VİRUSLAR VE ENFEKSİYON OLUŞTURMA MEKANİZMALARI GASTROENTERİT YAPAN VİRÜSLER Viral gastroenteritler fekal oral yolla bulaşmaları nedeniyle, alt yapı yetersizliği bulunan gelişmekte olan

Detaylı

ANTRAKS (ŞARBON) septisemik, bulaşıcı, zoonoz

ANTRAKS (ŞARBON) septisemik, bulaşıcı, zoonoz ANTRAKS (ŞARBON) septisemik, bulaşıcı, zoonoz ÖLÜMden hemen önce ya da sonra doğal boşluklardan KAN PIHTILAŞMAMA KOYU RENK alma DALAKta büyüme ÖDEM ETİYOLOJİ Bacillus anthracis Gram pozitif kapsüllü *

Detaylı

Yumurta, Larva, Nimf ve Erişkin kene

Yumurta, Larva, Nimf ve Erişkin kene Yumurta, Larva, Nimf ve Erişkin kene 1 Kenelerde Kan Emme Davranışları Keneler buldukları her türlü sıcak kanlı canlılardan ve sürüngenlerden kan emebilirler. Sindirim sistemi oldukça gelişmiştir. Bu nedenle

Detaylı

Şüpheli Isırık Görülme Hızı (1/100000) Kuduz Mortalite (1/1 000 000) 1,4 1,2 0,8 0,6 0,4 0,2

Şüpheli Isırık Görülme Hızı (1/100000) Kuduz Mortalite (1/1 000 000) 1,4 1,2 0,8 0,6 0,4 0,2 KUDUZ HASTALIĞI KLİNİK YAKLAŞIMŞ Dr. Çiğdem ATAMAN HATİPOĞLU İ Ğ S. B. ANKARA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ İNFEKSİYON HASTALIKLARI VE KLİNİK MİKROBİYOLOJİ KLİNİĞİĞ KUDUZ HASTALIĞI Etken: Rabies virüs

Detaylı

VİROLOJİYE GİRİŞ. Dr. Sibel AK

VİROLOJİYE GİRİŞ. Dr. Sibel AK VİROLOJİYE GİRİŞ Dr. Sibel AK Bugün; Virüs nedir? Virüslerin sınıflandırılması Virüsler nasıl çoğalır? Solunum yoluyla bulaşan viral enfeksiyonlar Gıda ve su kaynaklı viral enfeksiyonlar Cinsel temas yoluyla

Detaylı

TEKİRDAĞ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ

TEKİRDAĞ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ TEKİRDAĞ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ BULAŞICI HASTALIKLAR VE KONTROL PROGRAMLARI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ 20 Ağustos 2014 EBOLA VİRÜS HASTALIĞI (EVD) Batı Afrika daki Ebola salgını 8 ağustos 2014 Dünya Sağlık Örgütü

Detaylı

SU VE BESİNLER İLE BULAŞAN HASTALIKLAR VE KORUNMA YOLLARI

SU VE BESİNLER İLE BULAŞAN HASTALIKLAR VE KORUNMA YOLLARI SU VE BESİNLER İLE BULAŞAN HASTALIKLAR VE KORUNMA YOLLARI 1 Dersin Amacı: Su ve besinler ile bulaşan hastalıklar ve korunma yolları konusunda bilgi ve tutum kazandırmak. 2 Dersin Öğrenim Hedefleri Su ve

Detaylı

Bruselloz. Muhammet TEKİN. Bulaşıcı Hastalıklar Çevre ve Çalışan Sağlığı Şube Müdürü

Bruselloz. Muhammet TEKİN. Bulaşıcı Hastalıklar Çevre ve Çalışan Sağlığı Şube Müdürü Bruselloz Muhammet TEKİN Bulaşıcı Hastalıklar Çevre ve Çalışan Sağlığı Şube Müdürü Bruselloz Esas olarak hayvanların hastalığı olan bulaşıcı bakteriyel bir enfeksiyon hastalığı Hayvanlardan insanlara mikroplu

Detaylı

TİFO. Tifo; Paratifo; Enterik Ateş;

TİFO. Tifo; Paratifo; Enterik Ateş; TİFO Tifo; Paratifo; Enterik Ateş; Tifo ve paratifo hastalığı Salmonella bakterisi ile meydana gelen sistemik enfeksiyon hastalıklarıdır. Tifoya Salmonella typhi paratifoya ise Salmonella paratyphi neden

Detaylı

TÜRK DÜNYASI UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİ HALK SAĞLIĞI DERGİSİ

TÜRK DÜNYASI UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİ HALK SAĞLIĞI DERGİSİ TÜRK DÜNYASI UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİ HALK SAĞLIĞI DERGİSİ SALGIN HABERLERİ Nasıl atıf yaparım Aydoğan S. Salgın haberleri. Türk Dünyası Uygulama Ve Araştırma Merkezi Halk Sağlığı Dergisi. 2017; 2(1),39-43.

Detaylı

KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ (KKKA) Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Komitesi 2015

KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ (KKKA) Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Komitesi 2015 KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ (KKKA) Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Komitesi 2015 KKKA-Türkiye 2002 yılının ilkbahar ve yaz aylarında özellikle,

Detaylı

Alem:Animale Alt Alem:Protozoa Anaç:Apicomplexa(=Sporozoa) Sınıf:Sporozoea Sınıf Altı:Piroplasmia Dizi:Piroplasmida Aile:Babesiidae Soy:Babesia

Alem:Animale Alt Alem:Protozoa Anaç:Apicomplexa(=Sporozoa) Sınıf:Sporozoea Sınıf Altı:Piroplasmia Dizi:Piroplasmida Aile:Babesiidae Soy:Babesia Babesiosis BABESİOSİS Babesiosis, Babesia soyunda bulunan türlerin tropik ve subtropik iklim kuşaklarında evcil ve yabani hayvanlarda oluşturduğu protozoer bir hastalıktır. Bu hastalık sığır, koyun, keçi,

Detaylı

Rhabdoviridae. Dr.Tuncer ÖZEKİNCİ

Rhabdoviridae. Dr.Tuncer ÖZEKİNCİ Rhabdoviridae Dr.Tuncer ÖZEKİNCİ Sınıflandırma Lyssavirus (rabies virus) Vesiculovirus (vesicular stomatitis virus) Ephemerovirus (bovine ephemeral fever virus) Cytorhabdovirus (lettuce necrotic yellows

Detaylı

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ENFEKSİYON RİSKLERİ

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ENFEKSİYON RİSKLERİ SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ENFEKSİYON RİSKLERİ Sağlık hizmeti veren, Doktor Ebe Hemşire Diş hekimi Hemşirelik öğrencileri, risk altındadır Bu personelin enfeksiyon açısından izlemi personel sağlığı ve hastane

Detaylı

İnfeksiyöz laringotraehitis

İnfeksiyöz laringotraehitis İnfeksiyöz laringotraehitis Etiyoloji Herpes virus Epidemiyoloji Hastalık yaygın Doğal konakçı tavuk Erkekler daha duyarlı Sıcak mevsimlerde daha fazla Her yaştaki hayvanlar duyarlı fakat 6 haftadan büyükler

Detaylı

Avian Influenza Tavuk Vebası Hastalığı Kuş Gribi

Avian Influenza Tavuk Vebası Hastalığı Kuş Gribi Avian Influenza Tavuk Vebası Hastalığı Kuş Gribi Doç.Dr.Fethiye ÇÖVEN İzmir - Bornova VKE Kanatlı Hastalıkları Teşhis Laboratuvarı AI/ND Ulusal Referans Laboratuvarı fethiye.coven@tarimorman.gov.tr - Avian

Detaylı

YEDİ DAKİKA YEDİ BÖLGE: ENDEMİK ENFEKSİYONLAR- EGE BÖLGESİ

YEDİ DAKİKA YEDİ BÖLGE: ENDEMİK ENFEKSİYONLAR- EGE BÖLGESİ YEDİ DAKİKA YEDİ BÖLGE: ENDEMİK ENFEKSİYONLAR- EGE BÖLGESİ Prof. Dr. Tuna DEMİRDAL İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Atatürk EAH Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği Ege ve Enfeksiyonlar Ege bölgesinde

Detaylı

KENE KAYNAKLI ENSEFALİTLERDE LABORATUVAR TANI

KENE KAYNAKLI ENSEFALİTLERDE LABORATUVAR TANI KENE KAYNAKLI ENSEFALİTLERDE LABORATUVAR TANI Uz. Dr. Yavuz Uyar Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Viroloji Referans ve Araştırma Laboratuarı yavuz.uyar@rshm.gov.tr KENE KAYNAKLI ENSEFALİTLER Viral Tick-borne

Detaylı

MAVİ DİL BLUETONGUE (BT) Hastalık Kartı. Hazırlayan. Dr. M. Fatih BARUT Vet. Hekim

MAVİ DİL BLUETONGUE (BT) Hastalık Kartı. Hazırlayan. Dr. M. Fatih BARUT Vet. Hekim MAVİ DİL BLUETONGUE (BT) Hastalık Kartı Hazırlayan Dr. M. Fatih BARUT Vet. Hekim Etlik Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Virolojik Teşhis Laboratuvarı Etken: Etken Reoviruslardan bir Orbivirus'tur.

Detaylı

SCHMALLENBERG VİRUS (SBV)

SCHMALLENBERG VİRUS (SBV) SCHMALLENBERG VİRUS (SBV) Vet.Hekim Burçin SİNAN 2011 yılında Almanya, Hollanda ve Belçika daki yetişkin sütçü ineklerde görülen Schmallenberg virusunun neden olduğu hastalık, ülkemizin kimi bölgelerinde

Detaylı

ARBOVİRAL ENFEKSİYONLARIN PATOGENEZİ. Emre ÖZAN Veteriner Hekim

ARBOVİRAL ENFEKSİYONLARIN PATOGENEZİ. Emre ÖZAN Veteriner Hekim ARBOVİRAL ENFEKSİYONLARIN PATOGENEZİ Emre ÖZAN Veteriner Hekim Giriş Arthropod-borne viruslar İnsan sağlığı Hayvan sağlığı 1942 yılında ilk olarak ensefalitis ile karaterize bir grup virus Arborvirus :

Detaylı

BLACK QUEEN CELL VİRUS. Emre ÖZAN Veteriner Hekim Viroloji Laboratuarı

BLACK QUEEN CELL VİRUS. Emre ÖZAN Veteriner Hekim Viroloji Laboratuarı BLACK QUEEN CELL VİRUS Emre ÖZAN Veteriner Hekim Viroloji Laboratuarı Giriş Bal arısı(apis Mellifera) yetiştiriciliği Bakteriyel ve paraziter arı hastalıkları İzole edilen 18 arı virusu Black Queen Cell

Detaylı

VİRAL ENFEKSİYONLAR VE KORUNMA. Yrd. Doç. Dr. Banu KAŞKATEPE

VİRAL ENFEKSİYONLAR VE KORUNMA. Yrd. Doç. Dr. Banu KAŞKATEPE VİRAL ENFEKSİYONLAR VE KORUNMA Yrd. Doç. Dr. Banu KAŞKATEPE MERS-CoV (Middle East Respiratoy Seyndrome- Corona Virus Mers-CoV Öyküsü İlk olgu: v Haziran 2012 Suudi Arabistan v Pnömoni ve akut böbrek yetmezliği-

Detaylı

Soğuk algınlığı ve Grip. Dr. Hayati DEMİRASLAN ENFEKSİYON HASTALİKLARI ve KLİNİK MİKROBİYOLOJİ

Soğuk algınlığı ve Grip. Dr. Hayati DEMİRASLAN ENFEKSİYON HASTALİKLARI ve KLİNİK MİKROBİYOLOJİ Soğuk algınlığı ve Grip Dr. Hayati DEMİRASLAN ENFEKSİYON HASTALİKLARI ve KLİNİK MİKROBİYOLOJİ Anlatım planı 1. Giriş 2. Etken 3. Neden önemli 4. Bulaş 5. Klinik 6. Komplikasyonlar 7.Tanı 8. Tedavi 9. Korunma

Detaylı

KKKAH ve Aşı Çalışmaları. Prof. Dr. AYKUT ÖZDARENDELİ ERCİYES ÜNİVERSİTESİ AŞI ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME MERKEZİ

KKKAH ve Aşı Çalışmaları. Prof. Dr. AYKUT ÖZDARENDELİ ERCİYES ÜNİVERSİTESİ AŞI ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME MERKEZİ KKKAH ve Aşı Çalışmaları Prof. Dr. AYKUT ÖZDARENDELİ ERCİYES ÜNİVERSİTESİ AŞI ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME MERKEZİ 12.yy Tacikistan da tanımlanmış KKKA ilk tarihçesi Kanama Burun kanaması Kara ölüm Kırım 1944-45

Detaylı

Uzm. Dr. Nur Benzonana

Uzm. Dr. Nur Benzonana Uzm. Dr. Nur Benzonana Orf Koyun ve keçi Dudak Burun delikleri Meme Ayak Proliferatif papüloveziküler lezyonlar Bazı ülkelerde endemik Zoonoz Orf Kelime kökeni tam olarak bilinmemekte Hrufa Eski norveççe

Detaylı

SARS (SEVERE ACUTE RESPİRATORY SYNDROME) CİDDİ AKUT SOLUNUM YETMEZLİĞİ SENDROMU

SARS (SEVERE ACUTE RESPİRATORY SYNDROME) CİDDİ AKUT SOLUNUM YETMEZLİĞİ SENDROMU SARS (SEVERE ACUTE RESPİRATORY SYNDROME) CİDDİ AKUT SOLUNUM YETMEZLİĞİ SENDROMU Coronavirus lar, Coronaviridae ailesinde yer alan zarflı RNA virüsleridir. İnsan ve hayvanlarda solunum yolu ve gastrointestinal

Detaylı

28 Eylül Dünya Kuduz Günü (1) NEDEN? yıl önce bugün (28 Eylül 1895 de) aramızdan ayrıldı Dünya Bilimine,

28 Eylül Dünya Kuduz Günü (1) NEDEN? yıl önce bugün (28 Eylül 1895 de) aramızdan ayrıldı Dünya Bilimine, 28 Eylül Dünya Kuduz Günü (1) NEDEN? Çünkü dünyada KUDUZ aşısını ilk bulan büyük bilim insanı Louis PASTEUR (27 Aralık 1822-28 Eylül 1895) 123 yıl önce bugün (28 Eylül 1895 de) aramızdan ayrıldı Dünya

Detaylı

PİCORNAVİRUSLAR. Dr.Tuncer ÖZEKİNCi Tıbbi Mikrobiyoloji A.D

PİCORNAVİRUSLAR. Dr.Tuncer ÖZEKİNCi Tıbbi Mikrobiyoloji A.D PİCORNAVİRUSLAR Dr.Tuncer ÖZEKİNCi Tıbbi Mikrobiyoloji A.D 1 PİCORNAVİRUSLAR Picornaviridae ailesi, insanlarda ve hayvanlarda hastalık oluşturan önemli virus gruplarını içeren, geniş bir virus ailesidir.

Detaylı

VİRAL GASTROENTERİTLER. Dr. Fatma SIRMATEL 30.1.2013

VİRAL GASTROENTERİTLER. Dr. Fatma SIRMATEL 30.1.2013 VİRAL GASTROENTERİTLER Dr. Fatma SIRMATEL 30.1.2013 Viral gastroenteritler Her yıl yeni enterik viruslar izole edilmektedir. Her yıl 2.2. milyon insan AGE nedeni ile ölmektedir Rotaviruslar < 2 çocuklarda

Detaylı

KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ

KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi nedir? Kırım-Kongo Kanamalı Ateş (KKKA), keneler tarafından taşınan Nairovirüs isimli bir mikrobiyal etkenin neden olduğu ateş, cilt içi ve diğer alanlarda

Detaylı

TULAREMİ DE KORUNMA VE KONTROL

TULAREMİ DE KORUNMA VE KONTROL TULAREMİ DE KORUNMA VE KONTROL Ferruh N. Ayoğlu ICD-9 9 021, ICD-10 A21 Rabbit fever, Deer-fly fever, Ohara disease,, Francis disease Kaynak: Control of Communicable Disease Manual Maxy-Rosenau Rosenau-Last

Detaylı

Su Çiçeği. Suçiçeği Nedir?

Su Çiçeği. Suçiçeği Nedir? Suçiçeği Nedir? Su çiçeği varisella zoster adı verilen bir virüs tarafından meydana getirilen ateşli bir enfeksiyon hastalığıdır. Varisella zoster virüsü havada 1-2 saat canlı kalan ve çok hızlı çoğalan

Detaylı

HANTAVİRÜSLER: Neredeydik, ne oldu? Dr. M. Ali ÖKTEM

HANTAVİRÜSLER: Neredeydik, ne oldu? Dr. M. Ali ÖKTEM HANTAVİRÜSLER: Neredeydik, ne oldu? Dr. M. Ali ÖKTEM BUNYAVIRIDAE Genus Bunyavirus Genus Phlebovirus Genus Nairovirus Genus Hantavirus* Genus Tospovirus Genel Özellikler Zarflı S, M, L olmak üzere üç segmentli

Detaylı

Hepatit B ile Yaşamak

Hepatit B ile Yaşamak Hepatit B ile Yaşamak NEDİR? Hepatit B, karaciğerin iltihaplanmasına sebep olan, kan yolu ve cinsel ilişkiyle bulaşan bir virüs hastalığıdır. Zaman içerisinde karaciğer hasarlarına ve karaciğer kanseri

Detaylı

İstanbul daki El Ayak Ağız Hastalığı Vakalarında Coxsackievirus A6 ve Coxsackievirus A16 nın Saptanması

İstanbul daki El Ayak Ağız Hastalığı Vakalarında Coxsackievirus A6 ve Coxsackievirus A16 nın Saptanması İstanbul daki El Ayak Ağız Hastalığı Vakalarında Coxsackievirus A6 ve Coxsackievirus A16 nın Saptanması Dr. Ayşe Nur CEYLAN Antalya 11/11/2017 Sunum Planı 1. Amaç 2. Enterovirüsler 3. El Ayak Ağız Hastalığı(EAAH)

Detaylı

Virulan Faz I. Çevresel faktörlere direncini sağlayan küçük spor benzeri formları var. Faz II. Avirulan. Ayrıca. Etkenin iki ayrı fazı saptanmış

Virulan Faz I. Çevresel faktörlere direncini sağlayan küçük spor benzeri formları var. Faz II. Avirulan. Ayrıca. Etkenin iki ayrı fazı saptanmış Coxiella burnetii Gram-negatif Pleomorfik (0.3-1.5 x 0.2-0.4 µm) Mononükleer hücrelerin fagozomları içinde, plasenta ve embriyolu yumurtanın sarı kesesi gibi hücrelerin intrasitoplazmik vakuollerinde ve

Detaylı

Aliye Baştuğ Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi. Ekmud VHA Kursu

Aliye Baştuğ Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi. Ekmud VHA Kursu Aliye Baştuğ Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ekmud VHA Kursu 11.5.2016 Virus Karakteristikleri Tarihçe Ekoloji Epidemiyoloji Yüksek riskli bölgelerde neler yapılabilir? KKKA virusu Nairovirus

Detaylı

KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ

KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ Kırım Kongo hastalığı 2002 yılından bu yana ülkemizde giderek yayılan viral bir hastalıktır. Keneler aracılığıyla yayılan hastalık tedaviye rağmen % 10 oranında ölümcül seyretmektedir.

Detaylı

S İ S T E M İ K M İ K O Z L A R

S İ S T E M İ K M İ K O Z L A R SİSTEMİK MİKOZLAR 1 sistemik mikoz etkenleri toprak solunum AC kan-lenfatikler iç organlar deri 2 BLASTOMİKOZ 3 Etiyoloji Blastomyces dermatitidis dimorfik 25 C küf; http://www.vetmed.wisc.edu 37 C maya

Detaylı

MANDALARIN SIK KARŞILAŞILAN HASTALIKLARI. Doç. Dr. Bülent Elitok İç Hastalıkları A.B.D.

MANDALARIN SIK KARŞILAŞILAN HASTALIKLARI. Doç. Dr. Bülent Elitok İç Hastalıkları A.B.D. MANDALARIN SIK KARŞILAŞILAN HASTALIKLARI Doç. Dr. Bülent Elitok İç Hastalıkları A.B.D. Anavatanı Hindistan ve Güney Asya olan manda, boynuzlugiller familyasının sığırlar alt familyasına ait olup, genellikle

Detaylı

Ortadoğu Solunum Sendromu Koronavirüsü (MERS-CoV)

Ortadoğu Solunum Sendromu Koronavirüsü (MERS-CoV) Ortadoğu Solunum Sendromu Koronavirüsü (MERS-CoV) Dr. Murat Kutlu Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Sunum planı Giriş Etiyoloji Epidemiyoloji

Detaylı

DOÇ. DR. ASIM KALKAN SBÜ HASEKİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ACİL TIP KLİNİĞİ

DOÇ. DR. ASIM KALKAN SBÜ HASEKİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ACİL TIP KLİNİĞİ DOÇ. DR. ASIM KALKAN SBÜ HASEKİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ACİL TIP KLİNİĞİ KAYNAKLAR Rhabdoviridea ailesinden bir RNA virüsü Zarflı Işığa ve ısıya duyarlı İnsanlık tarihinin en eski hastalıklarından

Detaylı

HANTAVİRUSLAR VE TÜRKİYE DEKİ EPİDEMİYOLOJİK DURUM

HANTAVİRUSLAR VE TÜRKİYE DEKİ EPİDEMİYOLOJİK DURUM HANTAVİRUSLAR VE TÜRKİYE DEKİ EPİDEMİYOLOJİK DURUM Dr. İ. Mehmet Ali ÖKTEM Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı ali.oktem@deu.edu.tr BUNYAVIRIDAE Genus Bunyavirus Genus

Detaylı

ARBOVİRUSLAR DR.TUNCER ÖZEKİNCİ TIBBI MİKROBİYOLOJİ A.D

ARBOVİRUSLAR DR.TUNCER ÖZEKİNCİ TIBBI MİKROBİYOLOJİ A.D ARBOVİRUSLAR DR.TUNCER ÖZEKİNCİ TIBBI MİKROBİYOLOJİ A.D 1 ARBOVİRUS Arbovirus lar artropod kaynaklı virüslerdir. Bu virüsler hastalık oluşturmaksızın arthropodların organ ve dokularında çoğalırlar. Bu

Detaylı

Zoonozlar ve halk sağlığı açısından önemi. Nurcan Çakır

Zoonozlar ve halk sağlığı açısından önemi. Nurcan Çakır Zoonozlar ve halk sağlığı açısından önemi Nurcan Çakır Zoonoz nedir? Doğal olarak omurgalı hayvanlardan insanlara, insanlardan hayvanlara geçen ve her yerde görülebilen hastalıklar yada enfeksiyonlar

Detaylı

BRUSELLOZUN İNSANLARDA ÖNLENMESİ VE KONTROLÜ

BRUSELLOZUN İNSANLARDA ÖNLENMESİ VE KONTROLÜ BRUSELLOZUN İNSANLARDA ÖNLENMESİ VE KONTROLÜ Prof. Dr. Fatma Ulutan Gazi Üniversitesi Tıp T p Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıklar kları Anabilim Dalı BRUSELLOZ KONTROLÜ VE ERADİKASYONU

Detaylı

ERİŞKİN HASTADA İNFLUENZAYI NASIL TANIRIM?

ERİŞKİN HASTADA İNFLUENZAYI NASIL TANIRIM? ERİŞKİN HASTADA İNFLUENZAYI NASIL TANIRIM? Dr. Murat Kutlu Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Giriş İnfluenza sendromu genellikle ani başlangıçlı

Detaylı

Salmonella. XLT Agar'da Salmonella (hidrojen sülfür oluşumuna bağlı olarak siyah) ve Citrobacter (sarı) kolonileri

Salmonella. XLT Agar'da Salmonella (hidrojen sülfür oluşumuna bağlı olarak siyah) ve Citrobacter (sarı) kolonileri Enterobacteriaceae İnsan sağlığı açısından en önemli bakteri ailesidir. Doğal ortamları insan ve hayvan bağırsaklarıdır. Tipik klinik semptomlarla seyreden hastalığın (tifo, basilli dizanteri, veba) etkeni

Detaylı

HASTANE ENFEKSİYONLARININ EPİDEMİYOLOJİSİ. Yrd. Doç. Dr. Müjde ERYILMAZ

HASTANE ENFEKSİYONLARININ EPİDEMİYOLOJİSİ. Yrd. Doç. Dr. Müjde ERYILMAZ HASTANE ENFEKSİYONLARININ EPİDEMİYOLOJİSİ Yrd. Doç. Dr. Müjde ERYILMAZ Nozokomiyal enfeksiyonlar genelde hastaneye yatıştan sonraki 48 saat ile taburcu olduktan sonraki 10 gün içinde gelişen enfeksiyonlar

Detaylı

EBOLA VİRÜS HASTALIĞI

EBOLA VİRÜS HASTALIĞI EBOLA VİRÜS HASTALIĞI 1 EBOLA VİRÜS HASTALIĞI (EVH) Ebola virüs hastalığı, viral hemorajik ateşlerden biridir. Akut, sistemik, zoonotik bir hastalıktır. Fatalite hızı yüksektir. İnsanlarda ve maymun, şempanze,

Detaylı

NEWCASTLE HASTALIĞI (YALANCI TAVUK VEBASI)

NEWCASTLE HASTALIĞI (YALANCI TAVUK VEBASI) NEWCASTLE HASTALIĞI (YALANCI TAVUK VEBASI) Genel Bilgi Newcastle Hastalığı (ND); Uluslar arası Salgınlar Ofisi (OIE) nin A listesinde yer alan bir hastalıktır. Ülkemizde bildirimi zorunludur. Uluslar arası

Detaylı

Salgın Hayvan Hastalıklarıyla Mücadele ve Eradikasyon Yöntemleri

Salgın Hayvan Hastalıklarıyla Mücadele ve Eradikasyon Yöntemleri Salgın Hayvan Hastalıklarıyla Mücadele ve Eradikasyon Yöntemleri 27 Aralık 2012-27 Mart 2013 Cordoba/İSPANYA Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğü İSTANBUL Dr. Nesrin TURAN 29.01.2014 1 Eğitim Hakkında

Detaylı

Bruselloz: GüncelLiteratürler EşliğindeGüncelleme

Bruselloz: GüncelLiteratürler EşliğindeGüncelleme Bruselloz: GüncelLiteratürler EşliğindeGüncelleme Dr. Tuba TURUNÇ Başkent Üniversitesi Dr. Turgut Noyan Adana Uygulama ve Araştırma Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji EKMUD Çukurova

Detaylı

Doç. Dr. Kaya SÜER. Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Lefkoşa -KKTC

Doç. Dr. Kaya SÜER. Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Lefkoşa -KKTC Doç. Dr. Kaya SÜER Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Lefkoşa -KKTC Olgu 46 yaşında Erkek hasta Acil servise başvuruyor Hastanın şikayetleri Yüksek

Detaylı

Balıkesir Tabip Odasından MERS ve Ebola açıklaması

Balıkesir Tabip Odasından MERS ve Ebola açıklaması 1 KASIM 2014 Balıkesir Tabip Odasından MERS ve Ebola açıklaması BALIKESİR (AA) - Balıkesir Tabip Odası, MERS ve Ebola virüsleri hakkında bilgilendirme toplantısı yaptı. Odada düzenlenen toplantıda konuşan

Detaylı

Viral Hepatitler. Hepatit A Virus. Viral Hepatitler- Tarihsel Bakış. Hepatit Tipleri. Hepatit A Klinik Özellikler

Viral Hepatitler. Hepatit A Virus. Viral Hepatitler- Tarihsel Bakış. Hepatit Tipleri. Hepatit A Klinik Özellikler Viral Hepatitler- Tarihsel Bakış Viral Hepatitler İnfeksiyöz Viral hepatitler A NANB E Enterik yolla geçen Dr. Ömer Şentürk Serum B D C F, G, TTV,? diğerleri Parenteral yolla geçen Hepatit Tipleri A B

Detaylı

BU İNFLUENZA SALGIN DEĞİL: ÇOCUK VE ERİŞKİN HASTALARIMIZIN DEĞERLENDİRİLMESİ

BU İNFLUENZA SALGIN DEĞİL: ÇOCUK VE ERİŞKİN HASTALARIMIZIN DEĞERLENDİRİLMESİ BU İNFLUENZA SALGIN DEĞİL: ÇOCUK VE ERİŞKİN HASTALARIMIZIN DEĞERLENDİRİLMESİ *Bahar Kandemir, *İbrahim Erayman, **Sevgi Pekcan, ***Ümmügülsüm Dikici, *Selver Can, ***Mehmet Özdemir, *Mehmet Bitirgen *

Detaylı

2009 AFYONKARAHİSAR ÖNSÖZ. Sonsuz saygı, sevgi ve teşekkürlerimi sunmayı borç bilirim.

2009 AFYONKARAHİSAR ÖNSÖZ. Sonsuz saygı, sevgi ve teşekkürlerimi sunmayı borç bilirim. 2009 AFYONKARAHİSAR ÖNSÖZ Bu çalışmada, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi Ahmet Necdet Sezer Uygulama Araştırma Hastanesi nden ve Zübeyde Hanım Doğum ve Çocuk Hastanesi nden; gastrenteritli çocuklardan

Detaylı

Hastalık zaman zaman sığırlarda da görülür. Koyunlara göre seyri daha hafiftir. Keçi ve yabani ruminantlarda da hastalık görülebilir.

Hastalık zaman zaman sığırlarda da görülür. Koyunlara göre seyri daha hafiftir. Keçi ve yabani ruminantlarda da hastalık görülebilir. MAVİ DİL HASTALIĞI Son günlerde yazılı ve görsel medyada adından sıkça bahsedilen ve özellikle küçükbaş ruminantlarda görülen Mavi Dil hastalığı, Trakya dan başlayarak Batı illerimizden, Çanakkale, Balıkesir,

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 55. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-15 VİRÜSLER

ADIM ADIM YGS-LYS 55. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-15 VİRÜSLER ADIM ADIM YGS-LYS 55. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-15 VİRÜSLER Virüsler Hücresel yapı da dahil olmak üzere canlıların ortak özelliklerini göstermeyen canlılardır. Prokaryotlardan daha küçüklerdir.

Detaylı

KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ

KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), Nedir? Hastalık Mart-Eylül ayları arasında görülmekte EN FAZLA Temmuz ayında ortaya çıkmaktadır. 120 100 80 60 ıs y 'S k a V 40 20 0 Mart Nisan

Detaylı

Isırıkla İlgili Literatür İncelemesi

Isırıkla İlgili Literatür İncelemesi Isırıkla İlgili Literatür İncelemesi Prof. Dr. Tuna DEMİRDAL İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları AD, SB Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Kliniği, İzmir Avcılarda

Detaylı

Bruselloz: Klinik Özellikler

Bruselloz: Klinik Özellikler Bruselloz: Klinik Özellikler Uzm. Dr. Mustafa Aydın ÇEVİK Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2. İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği Bruselloz - Etkenler B. melitensis B. abortus

Detaylı

BRUSELLOZUN ÖNLENMESİ VE KONTROLÜ. Yrd.Doç.Dr. Ahmet DİNÇOĞLU

BRUSELLOZUN ÖNLENMESİ VE KONTROLÜ. Yrd.Doç.Dr. Ahmet DİNÇOĞLU BRUSELLOZUN ÖNLENMESİ VE KONTROLÜ Yrd.Doç.Dr. Ahmet DİNÇOĞLU Bu Hastalık Neden Çok Önemlidir! Hayvanlarda Neden Olduğu Yavru Kaybı Süt Veriminde Azalma Damızlık Değeri Kaybı Kısırlık Hastalığın Çabuk Yayılması

Detaylı

Virüsler Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER

Virüsler Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER Virüsler Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER Virüslere Giriş Virüsler genellikle ökaryotlardan ve prokaryotlardan çok daha küçük moleküllerdir. Genellikle enfeksiyon yeteneği olan

Detaylı

ZOONOZLAR. Prof. Dr. Ayşe Emel Önal

ZOONOZLAR. Prof. Dr. Ayşe Emel Önal ZOONOZLAR Prof. Dr. Ayşe Emel Önal ZOONOZLAR İnsan patojenlerinin %60 ınden fazlası hayvansal kökenlidir. Günümüzde halk sağlığı açısından önemli olan bulaşıcı hastalıkların yaklaşık % 25 ini zoonotik

Detaylı

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst.

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst. KOYUN VE KEÇİLERİN ABORTLA SEYREDEN VİRAL ENFEKSİYONLARI Dr. Gülnur KALAYCI Viroloji Laboratuvarı BORDER DİSEASE Border disease koyun ve keçilerin abort, ölü doğum erken doğum veya normalden düşük ağırlıklı

Detaylı

KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ

KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ PROF.DR. ZÜLAL ÖZKURT Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı, Erzurum VII. Türkiye Zoonotik Hastalıklar Sempozyumu Doğu

Detaylı

Orta Doğu Solunum Sendromu Coronavirüs (MERS-CoV) İnfeksiyonu

Orta Doğu Solunum Sendromu Coronavirüs (MERS-CoV) İnfeksiyonu Orta Doğu Solunum Sendromu Coronavirüs (MERS-CoV) İnfeksiyonu Dr. Murat Kutlu Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı 2 Ekim 2012 3 439 ( %40,5)

Detaylı

Dünyada ve Türkiye de İnfluenza Epidemiyolojisi. Dr. Nurbanu Sezak Atatürk EAH Enfeksiyon Hst. ve Kln. Mikrobiyoloji Kliniği Kasım 2015

Dünyada ve Türkiye de İnfluenza Epidemiyolojisi. Dr. Nurbanu Sezak Atatürk EAH Enfeksiyon Hst. ve Kln. Mikrobiyoloji Kliniği Kasım 2015 Dünyada ve Türkiye de İnfluenza Epidemiyolojisi Dr. Nurbanu Sezak Atatürk EAH Enfeksiyon Hst. ve Kln. Mikrobiyoloji Kliniği Kasım 2015 İnfluenza Tip A ve B virusları Akut solunum yolu hastalığı Her yıl

Detaylı

Leptospira serovarları tarafından oluşturulan akut ya da kronik seyirli infeksiyöz ve dünyada yaygın olarak görülen önemli bir zoonoz hastalıktır

Leptospira serovarları tarafından oluşturulan akut ya da kronik seyirli infeksiyöz ve dünyada yaygın olarak görülen önemli bir zoonoz hastalıktır LEPTOSPİROZ İnsan ve değişik hayvan türlerinde, çeşitli patojen Leptospira serovarları tarafından oluşturulan akut ya da kronik seyirli infeksiyöz ve dünyada yaygın olarak görülen önemli bir zoonoz hastalıktır

Detaylı

TULAREMİ OLGU SORGULAMA FORMU. Dr. Güven ÇELEBİ Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD

TULAREMİ OLGU SORGULAMA FORMU. Dr. Güven ÇELEBİ Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD TULAREMİ OLGU SORGULAMA FORMU Dr. Güven ÇELEBİ Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD TULAREMİ OLGU SORGULAMA FORMU Genel Bilgiler: Tularemi olgu

Detaylı

T.C TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI PENDİK VETERİNER KONTROL ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ İSTANBUL

T.C TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI PENDİK VETERİNER KONTROL ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ İSTANBUL T.C TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI PENDİK VETERİNER KONTROL ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ İSTANBUL Emin Ayhan Baklan Veteriner Hekim Brusella Referans ve Aşı ÜreBm Laboratuvarı 1 Giriş Bruselloz, hem insan hem de hayvan

Detaylı

KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ LABORATUVAR TANISI

KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ LABORATUVAR TANISI KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ LABORATUVAR TANISI Dr. Etem ÖZKAYA Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı Viroloji Referans ve Araştırma Laboratuvarı Dr. Mustafa Aydın ÇEVİK anısına II. Zoonotik Hastalıklar

Detaylı

Vektörlerle Bulaşan Hastalıklar

Vektörlerle Bulaşan Hastalıklar Vektörlerle Bulaşan Hastalıklar Yrd. Doç. Dr. Kaya Süer YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İNFEKSİYON HASTALIKLARI VE KLİNİK MİKROBİYOLOJİ AD GİRİŞ 1948 de Dünya Sağlık Örgütü nün kuruluşunun yıldönümünü

Detaylı

Viral Kanamalı Grup Etkenleri ve MERS Yeni Bir Afet mi? Uzm. Dr. Murat ONGAR Ankara EAH Acil Tıp Kliniği

Viral Kanamalı Grup Etkenleri ve MERS Yeni Bir Afet mi? Uzm. Dr. Murat ONGAR Ankara EAH Acil Tıp Kliniği Viral Kanamalı Grup Etkenleri ve MERS Yeni Bir Afet mi? Uzm. Dr. Murat ONGAR Ankara EAH Acil Tıp Kliniği AFET İnsanlar için fiziksel, ekonomik ve sosyal kayıplar doğuran, insanın normal yaşantısını ve

Detaylı

laboratuar muayeneleri esastır.

laboratuar muayeneleri esastır. Brucella ların neden olduğu Brucellosis; sığır, koyun, keçi, domuz, koç vs. gibi hayvanlarda, özellikle, testis, meme, uterus gibi genital organlara yerleşerek yavru atmalara ve infertiliteye yol açan

Detaylı

Malatya'da Bir Toplu Konut İnşaatı Alanındaki İşçilerde Tatarcık Ateşi Salgını: Epidemiyolojik, Klinik Özellikler ve Salgın Kontrolü Çalışmaları

Malatya'da Bir Toplu Konut İnşaatı Alanındaki İşçilerde Tatarcık Ateşi Salgını: Epidemiyolojik, Klinik Özellikler ve Salgın Kontrolü Çalışmaları [SS-03] Malatya'da Bir Toplu Konut İnşaatı Alanındaki İşçilerde Tatarcık Ateşi Salgını: Epidemiyolojik, Klinik Özellikler ve Salgın Kontrolü Çalışmaları Üner Kayabaş, Dilek Yağcı Çağlayık, Mahmut Sünnetçioğlu,

Detaylı

Travmalı hastaya müdahale eden sağlık çalışanları, hasta kanı ve diğer vücut salgıları ile çalışma ortamında karşılaşma riski bulunan diğer sağlık

Travmalı hastaya müdahale eden sağlık çalışanları, hasta kanı ve diğer vücut salgıları ile çalışma ortamında karşılaşma riski bulunan diğer sağlık Doç. Dr. Onur POLAT Travmalı hastaya müdahale eden sağlık çalışanları, hasta kanı ve diğer vücut salgıları ile çalışma ortamında karşılaşma riski bulunan diğer sağlık personeli gibi hastalardan bulaşabilecek

Detaylı

DÜNYADA VE TÜRKİYEDE KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ EPİDEMİYOLOJİSİ

DÜNYADA VE TÜRKİYEDE KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ EPİDEMİYOLOJİSİ DÜNYADA VE TÜRKİYEDE KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ EPİDEMİYOLOJİSİ Doç. Dr. Fazilet Duygu Başkan Yardımcısı 08.04.2016 Sunum İçeriği - KKKA Genel Bilgiler - Dünyada KKKA Epidemiyolojisi - Türkiye de KKKA

Detaylı

EBOLA VİRÜS HASTALIĞI. Doç. Dr. Gönül ŞENGÖZ. 27 Ocak 2015 İstanbul Sağlık Müdürlüğü

EBOLA VİRÜS HASTALIĞI. Doç. Dr. Gönül ŞENGÖZ. 27 Ocak 2015 İstanbul Sağlık Müdürlüğü EBOLA VİRÜS HASTALIĞI Doç. Dr. Gönül ŞENGÖZ 27 Ocak 2015 İstanbul Sağlık Müdürlüğü Sunum Planı Ebola Virüs Hastalığı 2014 Batı Afrika Salgını Haseki EAH hasta deneyimi Sağlık Bakanlığı uygulamaları DSÖ

Detaylı