NO: 2012/70 TAR H: Ticari Defterlere li kin Tebli Yay nlanm r.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "NO: 2012/70 TAR H: Ticari Defterlere li kin Tebli Yay nlanm r."

Transkript

1 VERG S RKÜLER NO: 2012/70 TAR H: KONU Ticari Defterlere li kin Tebli Yay nlanm r. Gümrük ve Ticaret Bakanl ile Maliye Bakanl taraf ndan tarih say Resmi Gazete de Ticari Defterlere li kin Tebli yay nlanm olup söz konusu tebli i ile; 6102 say Türk Ticaret Kanununun ticari defterlere ili kin 64 üncü maddesinin üçüncü f kras kapsam nda gerçek ve tüzel ki i tacirler taraf ndan fiziki veya elektronik ortamda tutulacak ticari defterlerin nas l tutulaca, defterlerin kay t zaman, onay yenileme ile aç ve kapan onaylar n ekli ve esaslar na ili kin aç klamalara ver verilmi tir. lgili tebli kapsam nda yap lan aç klamalar ekli tabloda özetlenmi olup ayr ca; - Her tacir; tutmakla yükümlü oldu u ticari defterleri ve bu defterlere yap lan kay tlar n dayand belgeleri s fland lm bir ekilde on y l saklamakla yükümlüdür. Saklama süresi, ticari defterlere son kayd n yap ld veya muhasebe belgelerinin olu tu u takvim n biti iyle ba lar. - Onaya tabi defterlerin hesap dönemi içinde dolmas dolay yla veya ba ka sebeplerle y l içinde yeni defter kullanmaya mecbur olanlar bunlar kullanmaya ba lamadan önce aç onay yapt rmak zorundad rlar. - Onay yenileme yapt larak kullan lan defterlerde defterin türü de tirilemez. - Elektronik ortamda tutulacak defterler ile ilgili olarak 13/12/2011 tarihli ve say Resmî Gazete de yay mlanan 1 S ra Numaral Elektronik Defter Genel Tebli i hükümleri uygulanacakt r. - Mevcut durumda kullan lmakta olan, pay defteri ile genel kurul toplant ve müzakere defteri yeterli yapraklar bulunmak kayd yla ve Ticari Defterlere li kin Tebli de belirtilen bilgilerden eksik olanlar n yaz lmas suretiyle aç onay yap lmaks n kullan lmaya devam edilebilecektir. - Limited irketlerde halen kullan lmakta olan ortaklar kurulu karar defterleri de yeterli yapraklar bulunmak kayd yla, genel kurul toplant ve müzakere defteri olarak kullan lmaya devam olunabilecektir. Ticari Defterlere li kin Tebli yaz z ekinde sunulmu tur. Sayg lar zla,

2 Tutulacak Defterler lgili Defteri Tutmak Zorunda Olan Tacirler Aç Onay Yap lacak Defterler ve Onay Zaman Kapan Onay Yapt lacak Defterler ve Onay Zaman Onay Yenileme Yevmiye Defteri Gerçek ve tüzel ki i olup olmad na bak lmaks n tüm tacirler (*) Her hesap dönemi için, defterin kullan laca faaliyet döneminin ilk ay ndan önceki ay n sonuna kadar yap lacakt r. zleyen hesap döneminin üçüncü ay n sonuna kadar kapan onay yapt lmas zorunludur. Yeterli yapraklar bulunmas halinde yeni hesap döneminin ilk ay içerisinde onay yenilemek suretiyle kullan lmaya devam edilebilir. Defteri Kebir Gerçek ve tüzel ki i olup olmad na bak lmaks n tüm tacirler (*) Her hesap dönemi için, defterin kullan laca faaliyet döneminin ilk ay ndan önceki ay n sonuna kadar yap lacakt r. Kapan onay yapt lmas zorunlu de ildir. Yeterli yapraklar bulunmas halinde yeni hesap döneminin ilk ay içerisinde onay yenilemek suretiyle kullan lmaya devam edilebilir. Envanter Defteri Gerçek ve tüzel ki i olup olmad na bak lmaks n tüm tacirler (*) Her hesap dönemi için, defterin kullan laca faaliyet döneminin ilk ay ndan önceki ay n sonuna kadar yap lacakt r. Kapan onay yapt lmas zorunlu de ildir. Yeterli yapraklar bulunmas halinde yeni hesap döneminin ilk ay içerisinde onay yenilemek suretiyle kullan lmaya devam edilebilir. Pay Defteri Anonim, Sermayesi Paylara Bölünmü Komandit ve Limited irketler Yapraklar yeterli ise izleyen faaliyet döneminde aç onay yapt lmaks n kullan labilir. - - Yönetim Kurulu Karar Defteri Anonim, Sermayesi Paylara Bölünmü Komandit irketler Her hesap dönemi için, defterin kullan laca faaliyet döneminin ilk ay ndan önceki ay n sonuna kadar yap lacakt r. zleyen hesap döneminin üçüncü ay n sonuna kadar kapan onay yapt lmas zorunludur. Yeterli yapraklar bulunmas halinde yeni hesap döneminin ilk ay içerisinde onay yenilemek suretiyle kullan lmaya devam edilebilir. Genel Kurul Toplant ve Müzakere Defteri Anonim, Sermayesi Paylara Bölünmü Komandit irketler, Limited irketler, ah s irketleri (Kollektif ve Komandit irketler) Yapraklar yeterli ise izleyen faaliyet döneminde aç onay yapt lmaks n kullan labilir. - - (*) : Gerçek ki i tacirlerden Vergi Usul Kanununa göre ikinci s f tüccar say lanlar, yeni bir düzenleme yap ncaya kadar bu Tebli de say lan defterler yerine mezkûr Kanun hükümlerine uygun olarak i letme hesab esas na göre defter tutabilirler.

3 19 Aral k 2012 ÇAR AMBA Resmî Gazete Say : Gümrük ve Ticaret Bakanl ile Maliye Bakanl ndan: CAR DEFTERLERE N TEBL Amaç ve kapsam NC BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tan mlar MADDE 1 (1) Bu Tebli in amac ; gerçek ve tüzel ki i tacirler taraf ndan fiziki veya elektronik ortamda tutulacak ticari defterlerin nas l tutulaca, defterlerin kay t zaman, onay yenileme ile aç ve kapan onaylar n ekli ve esaslar belirlemektir. (2) Bu Tebli tacirler taraf ndan tutulan ticari defterleri kapsar. Kooperatiflerin tutaca defterlere ve di er hususlara ili kin özel hükümler d nda bu Tebli hükümleri uygulan r. 4/1/1961 tarihli ve 213 say Vergi Usul Kanunu uyar nca tutulmas gereken defterlere ili kin yükümlülükler sakl r. Dayanak MADDE 2 (1) Bu Tebli, 13/1/2011 tarihli ve 6102 say Türk Ticaret Kanununun 64 üncü maddesinin üçüncü f kras na dayan larak haz rlanm r. Tan mlar MADDE 3 (1) Bu Tebli de geçen; a) Gerçek ki i tacir: Bir ticari i letmeyi k smen de olsa kendi ad na i leten ki iyi, b) Genel kurul: Anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmü komandit irketlerde genel kurulu, ah s irketlerinde ortaklar kurulunu ve gere inde ortaklar n tümünü, c) Kanun: 13/1/2011 tarihli ve 6102 say Türk Ticaret Kanununu, ç) MERS S: Merkezi Sicil Kay t Sistemini, d) Sermaye irketi: Anonim, sermayesi paylara bölünmü komandit ve limited irketleri, e) ah s irketi: Kollektif ve komandit irketleri, f) Tacir: Gerçek ve tüzel ki i tacirleri, g) Ticaret irketi: Kollektif, komandit, anonim, sermayesi paylara bölünmü komandit ve limited irketler ile kooperatifleri, ) Tüzel ki i tacir: Ticaret irketleriyle amac na varmak için ticari bir i letme i leten vak flar, dernekler ve kendi kurulu kanunlar gere ince özel hukuk hükümlerine göre yönetilmek veya ticari ekilde i letilmek üzere devlet, il özel idaresi, belediye ve köy ile di er kamu tüzel ki ileri taraf ndan kurulan kurum ve kurulu lar, h) Yönetim kurulu: Anonim irketlerde yönetim kurulunu, sermayesi paylara bölünmü komandit irkette yönetici veya yöneticileri, limited irketlerde müdür veya müdürler kurulunu ifade eder.

4 Genel olarak NC BÖLÜM Fiziki Ortamda Defter Tutma Yükümlülü ü MADDE 4 (1) Her tacir, bu Tebli de belirlenen ticari defterleri tutmak ve defterlerinde ticari lemleriyle ticari i letmesinin iktisadi ve mali durumunu, borç alacak ili kilerini ve her hesap dönemi içinde elde edilen neticeleri Kanuna göre aç kça görülebilir ekilde ortaya koymak zorundad r. (2) Defterler üçüncü ki i uzmanlara, makul bir süre içerisinde yapacaklar incelemede letmenin faaliyetleri ve finansal durumu hakk nda fikir verebilecek ekilde tutulur. letme faaliyetlerinin olu umu ve geli mesi defterlerden izlenebilmelidir. (3) letmenin muhasebesi ile ilgili ticari defterlere yap lacak kay tlarda, Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebli lerinde yer alan usul ve esaslara uyulur. Tutulacak defterler MADDE 5 (1) Gerçek veya tüzel ki i olup olmad na bak lmaks n her tacir yevmiye defteri, envanter defteri ve defteri kebiri tutmakla yükümlüdür. (2) ah s irketleri birinci f krada say lan defterlere ek olarak genel kurul toplant ve müzakere defterini de tutarlar. (3) Birinci f krada say lan defterlere ilave olarak anonim ve sermayesi paylara bölünmü komandit irketler pay defteri, yönetim kurulu karar defteri ile genel kurul toplant ve müzakere defteri, limited irketler ise pay defteri ve genel kurul toplant ve müzakere defteri tutmak zorundad r. 11 inci maddenin dördüncü f kras hükmü sakl r. (4) Özel hukuk hükümlerine göre idare edilmek veya ticari ekilde i letilmek üzere Devlet, il özel idaresi, belediye ve köy ile di er kamu tüzel ki ileri taraf ndan kurulan ve tüzel ki ili i bulunmayan ticari i letmeler ile kamu yarar na çal an dernekler ve gelirinin yar dan fazlas kamu görevi niteli indeki i lere harcayan vak flar taraf ndan kurulan ticari i letmeler ve bunlara benzeyen ve tüzel ki ili i bulunmayan di er ticari te ekküller birinci f krada say lan defterleri tutmakla yükümlüdürler. Yevmiye defteri MADDE 6 (1) Yevmiye defteri, kayda geçirilmesi gereken i lemlerin ilgili belge veya ispata dayanan evraktan ç kar larak tarih s ras yla ve "madde" halinde düzenli olarak yaz ld defterdir. (2) Yevmiye maddelerinin en az a daki bilgileri içermesi artt r: a) Madde s ra numaras, b) Tarih, c) Borçlu hesap, ç) Alacakl hesap, d) Tutar, e) Her kayd n dayand belgelerin türü ile varsa tarihleri ve say lar. (3) Yevmiye defteri ciltli ve sayfalar müteselsil s ra numaral olur; vergi kanunlar na uygun olmak art yla müteharrik yaprakl defterler de kullan labilir.

5 Defteri kebir MADDE 7 (1) Defteri kebir, yevmiye defterine geçirilmi olan i lemleri buradan alarak sistemli bir ekilde ilgili oldu u hesaplara da tan ve tasnifli olarak bu hesaplarda toplayan defterdir. (2) Defteri kebirdeki kay tlar n en az a daki bilgileri içermesi artt r: a) Tarih, b) Yevmiye defteri madde s ra numaras, c) Tutar, ç) Toplu hesaplarda yard mc nihai hesaplar n isimleri. (3) 6 nc maddenin üçüncü f kras hükmü defteri kebir hakk nda da uygulan r. Envanter defteri MADDE 8 (1) Envanter defteri, ticari i letmenin aç nda ve aç tan sonra her hesap döneminin sonunda ta nmazlar n, alacaklar n, borçlar n, nakit para tutar n ve varl klar ile borçlar n de erlerinin teker teker kaydedildi i ciltli ve sayfalar müteselsil s ra numaral defterdir. (2) Hesap dönemi on iki ay geçemez. Vergi Usul Kanununun ilgili hükümleri sakl kalmak kayd yla envanter, düzenli bir i letme faaliyetinin ak na uygun dü en süre içinde ve her halükarda hesap döneminin sonundan itibaren üç ay içinde ç kar r ve deftere kaydedilir. (3) 6 nc maddenin üçüncü f kras hükmü envanter defteri hakk nda da uygulan r. Pay defteri MADDE 9 (1) Pay defteri; sermayesi paylara bölünmü komandit ve limited irketlerde irket ortaklar n, anonim irketlerde pay sahiplerinin kaydedildi i ciltli ve sayfalar müteselsil s ra numaral defterdir. (2) Anonim ve sermayesi paylara bölünmü komandit irketlerde pay defterine, senede ba lanmam pay ve nama yaz pay senedi sahipleriyle, intifa hakk sahipleri kaydedilir. Pay defterine yap lacak kay tlar n en az a daki bilgileri içermesi artt r: a) Pay sahibinin ad soyad veya unvan, b) Pay sahibinin ileti im bilgileri, c) Varsa pay üzerindeki intifa hakk sahiplerinin ad soyad veya unvan ve intifa hakk sahibi olduklar paylar, ç) Varsa intifa hakk sahiplerinin ileti im bilgileri, d) Pay n nominal de eri, e) Sahip olunan pay say ve toplam tutar, f) Pay n tertibi, g) Pay n edinme tarihi, ) Deftere kay t tarihi, h) Pay n senede ba lan p ba lanmad ve türü, ) Pay n edinimi ve devrine ili kin gerekli aç klamalar.

6 (3) Pay n usulüne uygun olarak devredildi i veya üzerinde intifa hakk kuruldu u ispat edilmedi i sürece, devralan ve intifa hakk sahibi pay defterine yaz lamaz. (4) Anonim ve sermayesi paylara bölünmü komandit irketlerde, hamiline yaz pay senedi sahibi oldu unu ispat edenler ile sadece pay defterinde kay tl bulunan kimseler pay sahibi ve intifa hakk sahibi olarak kabul edilir. (5) Anonim ve sermayesi paylara bölünmü komandit irketlerde senede ba lanmam hamiline yaz paylar senede ba lan p, senetlerin pay sahiplerine teslim edildikleri tarihten itibaren 10 gün içerisinde defterde aç klanmak suretiyle pay defterinden silinir. (6) Limited irketlerde pay defterine ortaklar n, adlar, adresleri, her orta n sahip oldu u esas sermaye pay n say, esas sermaye paylar n devirleri ve geçi leri itibarî de erleri, gruplar ve esas sermaye paylar üzerindeki intifa ve rehin haklar sahiplerinin adlar ve adresleri yaz r. (7) Her pay sahibi defterde ayr bir sayfada izlenir. Pay /pay senedini devralan yeni ortak veya pay sahibi de ayr bir sayfada izlenir. (8) Merkezi Kay t Kurulu u taraf ndan kayden takibi yap lan paylara ili kin Sermaye Piyasas Kanunu hükümleri ile ilgili di er düzenlemeler sakl r. Yönetim kurulu karar defteri MADDE 10 (1) Yönetim kurulu karar defteri, anonim irketlerde yönetim kurulunun, sermayesi paylara bölünmü komandit irketlerde yöneticinin veya yöneticilerin irket yönetimi ile ilgili olarak ald kararlar n yaz laca ciltli ve sayfa numaralar teselsül eden defterdir. (2) Karar defterindeki kay tlar n en az a daki bilgileri içermesi artt r: a) Karar tarihi, b) Karar say, c) Toplant da haz r bulunanlar, ç) Karar n içeri i, d) Üyelerin imzalar. (3) Karar n, üyelerden birinin yapt öneri üzerine di erlerinin yaz onay ile veya baz üyelerin elektronik ortamda kat lmas suretiyle al nd durumlarda bu husus ayr ca belirtilir. (4) Karar n, üyelerden birinin yapt öneri üzerine di erlerinin yaz onay ile al nmas halinde imzalar n bulundu u kâ t veya kâ tlar karar defterine yap r. (5) Kararlar n bütün üyelerin toplant ya elektronik ortamda kat lmas ve güvenli elektronik imza ile al nmas halinde karar n güvenli elektronik imza ile imzaland belirten ifadenin karar metninde yer almas ve al nacak fiziki karar n deftere yap lmas artt r. (6) Karar n baz üyelerin fiziki ortamda baz üyelerin ise elektronik ortamda toplant ya kat lmas suretiyle al nmas halinde ise karar metninde fiziki ortamda kat lanlar n imzalar ile elektronik ortamda kat lanlar n güvenli elektronik imza ile karar imzalad klar belirtilir ve fiziki karar metni karar defterine yap r. (7) Yönetim kurulu toplant lar na elektronik ortamda kat m sa lanmas halinde elektronik kay tlar Kanunun 65 inci maddesi uyar nca güvenli bir ekilde saklan r.

7 (8) Bir önerinin veya önerilerin slak imza ile imzalanmas eklinde al nan kararlar Kanunun 390 nc maddesinin dördüncü f kras uyar nca karar defterine yap r; aksi halde karar geçersizdir. (9) Her yönetim kurulu üyesi al nan karara ili kin muhalefetinin bir erh ile karar metnine geçirilmesini isteyebilir. Üyelerin erh yazma talebi hiçbir sebeple reddedilemez; erh yaz lmas na engel olunamaz. erh, sahibi d nda hiç kimse taraf ndan de tirilemez. Genel kurul toplant ve müzakere defteri MADDE 11 (1) Genel kurul toplant ve müzakere defteri, tüzel ki i tacirlerin genel kurul toplant lar nda görü ülen hususlar n ve al nan kararlar n kaydedildi i ciltli ve sayfa numaralar teselsül eden defterdir. (2) Genel kurul toplant ve müzakere defteri, irket genel kurul toplant yap rken genel kurulda sorulan sorular, verilen cevaplar, sunulan önergeler, al nan kararlar i lenerek düzenlenebilece i gibi haz rlanan toplant tutana n deftere yap lmas eklinde de tutulabilir. (3) Kollektif ve komandit irketlerde yönetimle görevlendirilen orta n veya ortaklar n yahut bütün ortaklar n irket yönetimi ile ilgili olarak ald kararlar da genel kurul toplant ve müzakere defterine kaydedilir. Bu f kra uyar nca yap lacak kay tlarda 10 uncu maddenin ikinci f kras nda belirtilen hususlar n yaz lmas zorunludur. (4) Limited irketlerde müdür veya müdürler kurulunun irket yönetimi ile ilgili olarak ald kararlar genel kurul toplant ve müzakere defterine kaydedilebilece i gibi ayr bir müdürler kurulu karar defteri de tutulabilir. Müdürler kurulu karar defterinin tutulmas halinde aç ve kapan onaylar dahil olmak üzere yönetim kurulu karar defterine ili kin hükümler uygulan r. Kararlar n genel kurul toplant ve müzakere defterine kaydedilmesi halinde 10 uncu maddenin ikinci kras nda belirtilen hususlar n yaz lmas zorunludur. Ayr bir müdürler kurulu karar defteri tutulmas halinde müdür veya müdürler kurulu kararlar genel kurul toplant ve müzakere defterine kaydedilemez. Saklama zorunlulu u MADDE 12 (1) Her tacir; tutmakla yükümlü oldu u ticari defterleri ve bu defterlere yap lan kay tlar n dayand belgeleri s fland lm bir ekilde on y l saklamakla yükümlüdür. (2) Vergi Usul Kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri mahfuz kalmak kayd yla, tutulmas zorunlu defterlere yap lan kay tlar n dayand belgeler, okunur hale getirildiklerinde içerik olarak örtü meleri, saklama süresi boyunca her an ula labilmeleri ve uygun bir süre içerisinde okunabilir hale getirilebilmeleri art yla görüntü veya veri ta larda da saklanabilir. (3) Saklama süresi, ticari defterlere son kayd n yap ld veya muhasebe belgelerinin olu tu u takvim y n biti iyle ba lar. (4) Bir tacirin saklamakla yükümlü oldu u defterler ve belgeler; yang n, su bask veya yer sars nt gibi bir afet veya h rs zl k sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde z yaa u rarsa tacir ya ö rendi i tarihten itibaren onbe gün içinde ticari i letmesinin bulundu u yer yetkili mahkemesinden kendisine zayi belgesi verilmesini isteyebilir. Bu dava has ms z aç r. Mahkeme gerekli gördü ü delillerin toplanmas da emredebilir. (5) Gerçek ki i olan tacirin ölümü halinde mirasç lar ve ticareti terk etmesi halinde kendisi defter ve kâ tlar birinci f kra gere ince saklamakla yükümlüdür. Miras n resmi tasfiyesi halinde veya tüzel ki i sona ermi se defter ve kâ tlar birinci f kra gere ince on y l süreyle sulh mahkemesi taraf ndan saklan r.

8 ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Fiziki Ortamda Tutulacak Defterlerin Aç ve Kapan Onaylar Aç onay yap lacak defterler ve onay zaman MADDE 13 (1) Tacirler taraf ndan fiziki ortamda tutulan yevmiye defteri, defteri kebir, envanter defteri, pay defteri, yönetim kurulu karar defteri ile genel kurul toplant ve müzakere defterinin aç onaylar kurulu s ras nda ve kullanmaya ba lamadan önce, izleyen faaliyet dönemlerindeki aç onaylar ise defterlerin kullan laca faaliyet döneminin ilk ay ndan önceki ay n sonuna kadar noter taraf ndan yap r. Aç onaylar n noter taraf ndan yap ld hallerde ticaret sicili tasdiknamesinin noterce aranmas zorunludur. (2) Ticaret irketleri d ndaki gerçek ve tüzel ki i tacirlerin kurulu s ras nda yapt racaklar ticari defterlere ili kin aç onaylar nda ticaret sicili tasdiknamesi aranmaz. (3) Ticaret irketlerinin ticaret siciline tescili esnas nda birinci f krada yaz defterlerin aç onaylar ticaret sicili müdürlükleri taraf ndan da yap labilir. (4) Yevmiye defteri, defteri kebir, envanter defteri ile yönetim kurulu karar defterinin aç onaylar n her hesap dönemi için yap lmas zorunludur. Pay defteri ile genel kurul toplant ve müzakere defteri yeterli yapraklar bulunmak kayd yla izleyen hesap dönemlerinde de aç onay yapt lmaks n kullan lmaya devam edilebilir. (5) Onaya tabi defterlerin hesap dönemi içinde dolmas dolay yla veya ba ka sebeplerle y l içinde yeni defter kullanmaya mecbur olanlar bunlar kullanmaya ba lamadan önce aç onay yapt rmak zorundad rlar. (6) Pay defterinin yenilenmesinin gerekti i durumlarda aç onay yap lacak yeni defter, kullan na son verilecek defterle veya zayi edilmi se zayi belgesi ile birlikte notere ibraz edilir. Yeni pay defterinin aç onay n yap ld s rada noter, eski deftere veya zayi belgesine yeni pay defterinin aç onay n yap ld tarih ve say belirtmek suretiyle erh dü er. Eski defterde veya zayi belgesinde söz konusu erhi gören noter tekrar bir aç onay yapamaz. Onay n ekli MADDE 14 (1) Noterler ile ticaret sicil müdürlüklerinin yapaca aç onaylar defterin ilk sayfas na yaz r ve a daki bilgileri içerir: a) Defter sahibinin; gerçek ki ilerde ad soyad, tüzel ki ilerde unvan, b) Defter sahibinin ileti im bilgileri (adres, telefon, e-posta adresi), c) letmenin merkezi, ç) MERS S numaras, d) irketin faaliyet konusu, e) Tacir sermaye irketi ise taahhüt edilen ve ödenen sermaye miktar, f) Defterin türü, g) Defterin kaç sayfadan ibaret oldu u, ) Defterin kullan laca hesap dönemi, h) Onay tarihi, ) Onay yapan makam n resmi mühür ve imzas.

9 (2) Defterler a daki ekilde onaylan r: a) Ciltli defterlerin sayfalar n s ra numaras yla teselsül etti ine bak larak, bu sayfalar teker teker onay makam n resmi mühürü ile mühürlenir. b) Müteharrik yaprakl yevmiye defteri kullanan tacirler bir y l içinde kullanacaklar tahmin ettikleri say da yapra yukar daki esaslara göre onaylatt rlar. Onayl yapraklar bitti i takdirde, yeni yapraklar kullan lmaya ba lamadan önce onaylat r. Bunlar n sayfa numaralar onayl yapraklar n sayfa numaralar takiben teselsül ettirilir. Tasdik makam, ilave yapraklar n say ilk onay n alt na kaydeder ve bu kayd usulüne göre onaylar. Kapan onay yap lacak defterler ile onay zaman ve ekli MADDE 15 (1) Yevmiye defteri ile yönetim kurulu karar defterinin, izleyen hesap döneminin üçüncü ay n sonuna kadar notere ibraz edilip, son kayd n alt na noterce Görülmü tür ibaresi yaz larak mühür ve imza ile onaylanmas zorunludur. Genel olarak DÖRDÜNCÜ BÖLÜM Fiziki Ortamda Tutulacak Defterlerde Onay Yenileme MADDE 16 (1) Yönetim kurulu karar defteri, yevmiye defteri, envanter defteri ve defteri kebir yeterli yapraklar bulunmas halinde yeni hesap döneminin ilk ay içerisinde onay yenilemek suretiyle kullan lmaya devam edilebilir. (2) Onay yenilemede defterlerin türü de tirilemez. Kapan onay na tabi defterlerde onay yenilemenin ekli MADDE 17 (1) Kapan onay na tabi olan yevmiye ve yönetim kurulu karar defterlerinde son kayd n alt na yaz lacak Görülmü tür ibaresinin yan nda onay yenileme k sm nda a daki bilgilerin yer almas zorunludur: a) Bu Tebli in 14 üncü maddesinde aç onay nda bulunmas gerekti i hüküm alt na al nan hususlarda bir de iklik olmu sa bu de iklikler, b) Defterin kalan sayfa adedi, c) Kullan lmaya devam edilece i hesap dönemi, ç) Onay tarihi, d) Onay makam n resmi mühür ve imzas. (2) Onay yenileme i leminde defterlerin kalan sayfalar n tekrar mühürlenmesine ve s ra numaras verilmesine gerek yoktur. Kapan onay na tabi olmayan defterlerde onay yenilemenin ekli MADDE 18 (1) Kapan onay na tabi olmayan defteri kebir ve envanter defterinde onay yenileme son kayd n yer ald sayfadan sonraki sayfaya yap r. Bu sayfada yer alacak bilgilere ve onay yenilemenin ekline ili kin bu Tebli in 17 nci maddesinin birinci f kras n (a) ilâ (d) bentleri ile ayn maddenin ikinci f kras hükümleri uygulan r.

10 Kay tlar n Türkçe tutulmas BE NC BÖLÜM Fiziki Ortamda Tutulacak Defterlerde Kay t Düzeni MADDE 19 (1) Vergi Usul Kanununun ilgili hükümleri sakl kalmak kayd yla, Kanun ve bu Tebli uyar nca tutulacak ticari defterler Türkçe tutulur ve kay tlarda Türk para birimi kullan r. saltma kullan lmas MADDE 20 (1) Kay tlarda k saltmalar, rakamlar, harfler ve semboller kullan ld takdirde, bunlar n anlamlar duraksamaya yer b rakmayacak kesinlikte ve tekdüze olur. Kay t düzeni ve zaman MADDE 21 (1) Defterlere yaz mlar ve di er gerekli kay tlar, eksiksiz, do ru, zaman nda ve düzenli olarak yap r. (2) Defterlerde kay tlar aras nda bo luk b rak lamaz ve sat r atlanamaz. Ciltli defterlerde, defter sayfalar ciltten kopar lamaz. Tasdikli müteharrik yapraklarda bu yapraklar n s ras bozulamaz ve bunlar y rt lamaz. (3) Kay t edilecek i lemlerin, i in hacmine ve gere ine uygun olarak muhasebenin intizam ve vuzuhunu bozmayacak bir zaman zarf nda kaydedilmesi artt r. Kay tlar on günden fazla geciktirilemez. (4) Kay tlar devaml olarak muhasebe fi leri, primanota ve bordro gibi yetkili amirlerin imza ve paraf ta yan mazbut vesikalara dayanarak yürüten i letmelerde, i lemlerin bunlara kaydedilmesi, deftere i lenmesi hükmündedir. Ancak bu kay tlar dahi defterlere 45 günden daha geç intikal ettirilemez. Kay tlar n düzeltilmesi ve de tirilmesi MADDE 22 (1) Yevmiye defteri maddelerinde yap lan yanl lar ancak muhasebe kaidelerine göre düzeltilebilir. (2) Bir yaz m veya kay t, önceki içeri i belirlenemeyecek ekilde çizilemez ve de tirilemez. Kay t s ras nda m yoksa daha sonra m yap ld anla lmayan de tirmeler yasakt r. (3) Kay tlardaki hatalara ili kin çizimler; saklay, örtücü ve karart de il düzeltici ve gerçe i yans olur. Eski kay tlar karalanamaz, kapat lamaz, herhangi bir madde veya araçla silinemez, görülecek, okunacak, ne oldu u bilinecek tarzda temiz bir biçimde çizilir. Elektronik Ortamda Tutulacak Defterler ALTINCI BÖLÜM Elektronik Ortamda Tutulacak Defterler MADDE 23 (1) Elektronik ortamda tutulacak defterler ile ilgili 13/12/2011 tarihli ve say Resmî Gazete de yay mlanan 1 S ra Numaral Elektronik Defter Genel Tebli i hükümleri uygulan r.

11 YED NC BÖLÜM Çe itli ve Son Hükümler GEÇ MADDE 1 (1) Gerçek ki i tacirlerden Vergi Usul Kanununa göre ikinci s f tüccar say lanlar, yeni bir düzenleme yap ncaya kadar bu Tebli de say lan defterler yerine mezkûr Kanun hükümlerine uygun olarak i letme hesab esas na göre defter tutabilirler. GEÇ MADDE 2 (1) MERS S kullan lmaya ba lanana kadar bu Tebli de MERS S numaras kullan lmas n öngörüldü ü durumlarda, ticaret sicili numaras ile vergi kimlik numaras kullan r. GEÇ MADDE 3 (1) Mevcut durumda kullan lmakta olan, pay defteri ile genel kurul toplant ve müzakere defteri yeterli yapraklar bulunmak kayd yla ve bu Tebli de belirtilen bilgilerden eksik olanlar n yaz lmas suretiyle aç onay yap lmaks n kullan lmaya devam edilebilir. (2) Limited irketlerde halen kullan lmakta olan ortaklar kurulu karar defterleri de yeterli yapraklar bulunmak kayd yla, genel kurul toplant ve müzakere defteri olarak kullan lmaya devam olunabilir. GEÇ MADDE 4 (1) 2013 y na dair defterlerin 1/1/2013 tarihine kadar yap lacak aç onaylar nda noterlerce ticaret sicil tasdiknamesi aranmaz. Yürürlük MADDE 24 (1) Bu Tebli hükümleri yay tarihinde yürürlü e girer. Yürütme MADDE 25 (1) Bu Tebli hükümlerini Gümrük ve Ticaret Bakan ile Maliye Bakan yürütür.

19 Aralık 2012 ÇARŞAMBA. Resmî Gazete. Sayı : 28502 TEBLİĞ. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığından: TİCARİ DEFTERLERE İLİŞKİN TEBLİĞ

19 Aralık 2012 ÇARŞAMBA. Resmî Gazete. Sayı : 28502 TEBLİĞ. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığından: TİCARİ DEFTERLERE İLİŞKİN TEBLİĞ 19 Aralık 2012 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28502 TEBLİĞ Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığından: TİCARİ DEFTERLERE İLİŞKİN TEBLİĞ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Ama ç MADDE

Detaylı

Değişiklik Yapılan Madde (1) Bu Tebliğde geçen; (1) Bu Tebliğde geçen;

Değişiklik Yapılan Madde (1) Bu Tebliğde geçen; (1) Bu Tebliğde geçen; Değişiklik Yapılan Madde Önceki Hali (1) Bu Tebliğde geçen; (1) Bu Tebliğde geçen; Sonraki Hali a) Gerçek kişi tacir: Bir ticari işletmeyi kısmen de olsa kendi adına işleten kişiyi, a) Gerçek kişi tacir:

Detaylı

TİCARİ DEFTERLERE İLİŞKİN TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI

TİCARİ DEFTERLERE İLİŞKİN TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI 26.03.2018/52-1 TİCARİ DEFTERLERE İLİŞKİN TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI ÖZET : 7099 sayılı YATIRIM ORTAMININ İYİLEŞTİRİLMESİ AMACIYLA BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN la kooperatiflerin,

Detaylı

TİCARİ DEFTERLERE İLİŞKİN TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI TİCARİ DEFTERLERE İLİŞKİN TEBLİĞDE

TİCARİ DEFTERLERE İLİŞKİN TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI TİCARİ DEFTERLERE İLİŞKİN TEBLİĞDE TİCARİ DEFTERLERE İLİŞKİN TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI ÖZET : 7099 sayılı YATIRIM ORTAMININ İYİLEŞTİRİLMESİ AMACIYLA BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN la kooperatiflerin, kooperatif birliklerinin,

Detaylı

1.Vergi Usul Kanunu Uyarınca 2016 Yılında Kullanılacak Defterlerin Tasdiki

1.Vergi Usul Kanunu Uyarınca 2016 Yılında Kullanılacak Defterlerin Tasdiki İHSAN AKAR YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR ULUDAĞ BAĞIMSIZ DENETİM VE Y.M.M A.Ş 23 Nisan Mh. 242 Sk. Rızvanoğlu-Paçacı Sit. No:12/A Blok Kat: 2 D: 3 Nilüfer/Bursa Tel: 0 541 3966882-0 224 2401329(pbx.) 0224 2401329

Detaylı

TİCARİ DEFTERLERE İLİŞKİN TEBLİĞ. Resmî Gazete 19 Aralık 2012 ÇARŞAMBA Sayı : 28502

TİCARİ DEFTERLERE İLİŞKİN TEBLİĞ. Resmî Gazete 19 Aralık 2012 ÇARŞAMBA Sayı : 28502 BİRİNCİ BÖLÜM TİCARİ DEFTERLERE İLİŞKİN TEBLİĞ Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığından Resmî Gazete 19 Aralık 2012 ÇARŞAMBA Sayı : 28502 Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE

Detaylı

TİCARİ DEFTERLERE İLİŞKİN TEBLİĞ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

TİCARİ DEFTERLERE İLİŞKİN TEBLİĞ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Resmi Gazete Tarihi: 19.12.2012 Resmi Gazete Sayısı: 28502 TİCARİ DEFTERLERE İLİŞKİN TEBLİĞ Amaç ve kapsam BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; gerçek ve tüzel

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığından: TİCARİ DEFTERLERE İLİŞKİN TEBLİĞ Resmi Gazete Sayısı 28502 Resmi Gazete Tarihi 19.12.2012 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam

Detaylı

KALE Danışmanlık-İzmir-0232-445 48 42-445 48 43-Mustafa ŞAHİN

KALE Danışmanlık-İzmir-0232-445 48 42-445 48 43-Mustafa ŞAHİN Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığından: TĐCARĐ DEFTERLERE ĐLĐŞKĐN TEBLĐĞ BĐRĐNCĐ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; gerçek ve tüzel kişi

Detaylı

SİRKÜLER 2012/34. : 19 Aralık 2012 Tarih ve Sayılı Resmi Gazete de Yayımlanan Ticari Defterlere İlişkin Tebliğ

SİRKÜLER 2012/34. : 19 Aralık 2012 Tarih ve Sayılı Resmi Gazete de Yayımlanan Ticari Defterlere İlişkin Tebliğ SİRKÜLERİN SİRKÜLER 2012/34 Tarihi : 26.12.2012 Konusu Mevzuat Yasal Dayanak : Ticari Defter Tasdiklerinde Son Durum 6102 Sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu Kapsamında Tutulacak Ticari Defterlere İlişkin

Detaylı

6102 SAYILI TTK UYARINCA TİCARİ DEFTERLER VE TİCARİ DEFTERLERE İLİŞKİN TEBLİĞ

6102 SAYILI TTK UYARINCA TİCARİ DEFTERLER VE TİCARİ DEFTERLERE İLİŞKİN TEBLİĞ 6102 SAYILI TTK UYARINCA TİCARİ DEFTERLER VE TİCARİ DEFTERLERE İLİŞKİN TEBLİĞ 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu le birlikte pay defteri, yönetim kurulu karar defteri ve genel kurul toplantı ve müzakere defteri

Detaylı

TİCARİ DEFTERLERE İLİŞKİN TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ YAYIMLANDI

TİCARİ DEFTERLERE İLİŞKİN TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ YAYIMLANDI Sirküler Rapor 02.12.2013/208-1 TİCARİ DEFTERLERE İLİŞKİN TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ YAYIMLANDI ÖZET : Ticari Defterlere İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ de - Açılış

Detaylı

Yeni Türk Ticaret Kanunu na Göre Ticari Defterler

Yeni Türk Ticaret Kanunu na Göre Ticari Defterler Yeni Türk Ticaret Kanunu na Göre Ticari Defterler 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ( Yeni T.T.K.) 1 Temmuz 2012 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmiştir. Yeni Ticaret Kanununun 64 ve müteakip maddelerinde

Detaylı

BAKIŞ MEVZUAT KONU: TİCARİ DEFTERLERE İLİŞKİN TEBLİĞ SAYI: 2012/133

BAKIŞ MEVZUAT KONU: TİCARİ DEFTERLERE İLİŞKİN TEBLİĞ SAYI: 2012/133 BAKIŞ MEVZUAT KONU: TİCARİ DEFTERLERE İLİŞKİN TEBLİĞ SAYI: 2012/133 ÖZET: Tebliğde gerçek ve tüzel kişi tacirler tarafından fiziki veya elektronik ortamda tutulacak ticari defterlerin nasıl tutulacağı,

Detaylı

Söz konusu Tebliğde tutulacak defterlere yer verilmiş olup, bu defterler aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

Söz konusu Tebliğde tutulacak defterlere yer verilmiş olup, bu defterler aşağıdaki tabloda gösterilmiştir. MUHASEBE BÖLÜMÜ Rödl & Partner Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti. Teşvikiye Cad. No: 17 D 12/13/15 İkbal Ticaret Merkezi TR-34365 Teşvikiye-İstanbul Telefon + 90 (212) 310 14 00 Telefax + 90 (212) 327 32

Detaylı

KONU : YASAL DEFTERLERE İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANDI

KONU : YASAL DEFTERLERE İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANDI KONU : YASAL DEFTERLERE İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANDI 19 Aralık 2012 tarih ve 28502 sayılı resmi gazete Ticari defterlere ilişkin tebliğ yayımlanmıştır. Tutulacak Yasal Defterler ve Tasdik zamanları açıklanmıştır.

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2018/060 Ref: 4/060. Konu: TİCARİ DEFTERLERE İLİŞKİN TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİKLER YAPILMIŞTIR

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2018/060 Ref: 4/060. Konu: TİCARİ DEFTERLERE İLİŞKİN TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİKLER YAPILMIŞTIR SİRKÜLER İstanbul, 26.03.2018 Sayı: 2018/060 Ref: 4/060 Konu: TİCARİ DEFTERLERE İLİŞKİN TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİKLER YAPILMIŞTIR 22.03.2018 tarih ve 30368 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan Ticari Defterlere

Detaylı

2015 Hesap Döneminde Tutulması Gereken Yasal Defterler ve Defterlerin Tasdik İşlemleri İle İlgili Hatırlatma DUYURU NO :2014/74

2015 Hesap Döneminde Tutulması Gereken Yasal Defterler ve Defterlerin Tasdik İşlemleri İle İlgili Hatırlatma DUYURU NO :2014/74 İstanbul, 10.12.2014 2015 Hesap Döneminde Tutulması Gereken Yasal Defterler ve Defterlerin Tasdik İşlemleri İle İlgili Hatırlatma DUYURU NO :2014/74 2015 hesap döneminde kullanılacak, 2014 hesap döneminde

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2012/248 Ref: 4/248

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2012/248 Ref: 4/248 SİRKÜLER İstanbul, 20.12.2012 Sayı: 2012/248 Ref: 4/248 Konu: TİCARİ DEFTERLERE İLİŞKİN TEBLİĞ YAYINLANMIŞTIR Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı tarafından ortaklaşa hazırlanan ve 19.12.2012

Detaylı

SİRKÜLER - CXVIII. Sirküler Tarihi: 19.12.2012 Sirküler No : 118

SİRKÜLER - CXVIII. Sirküler Tarihi: 19.12.2012 Sirküler No : 118 1 SİRKÜLER - CXVIII Focus Denetim ve Y.M.M. Ltd. Şti Maltepe Mah. Edirne Çırpıcı yolu No:5-4 Vatan Residans A Blok Kat:5 Daire:10 Topkapı/İstanbul Tel: 0-212-510 48.14 Fax: 0-212-510 53 14 web: www.fokusdenetim.com.tr

Detaylı

SİRKÜLER. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı tarafından ortaklaşa yayımlanan Ticari Defterlere İlişkin Tebliğ ilişikte yer almaktadır.

SİRKÜLER. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı tarafından ortaklaşa yayımlanan Ticari Defterlere İlişkin Tebliğ ilişikte yer almaktadır. MASTER VERGİ DANIŞMANLIĞI VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD.ŞTİ. SAYI: 2012/15 KONU: Güm. Ve Tic. Bak. İle Maliye Bak. Tarafından Ortaklaşa Yayımlanan Ticari Defterlere İlişkin Tebliğ Ankara,20/12/2012 SİRKÜLER

Detaylı

TİCARİ DEFTERLERE İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANDI

TİCARİ DEFTERLERE İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANDI Sirküler Rapor 20.12.2012/204-1 TİCARİ DEFTERLERE İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANDI ÖZET : Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı tarafından ortaklaşa çıkarılan Ticari Defterlere İlişkin Tebliğde gerçek

Detaylı

DEFTER TUTMA MÜKELLEFİYETİ VE TASDİK ZAMANLARI

DEFTER TUTMA MÜKELLEFİYETİ VE TASDİK ZAMANLARI DEFTER TUTMA MÜKELLEFİYETİ VE TASDİK ZAMANLARI DEFTER TUTMA MÜKELLEFİYETİ Gerçek ve Tüzel Kişi Tacirler Tarafından Tutulacak Defterler Serbest Meslek Erbabı Tarafından Tutulacak Defterler TASDİKE TABİ

Detaylı

DEFTER TUTMA MÜKELLEFİYETİ VE TASDİK ZAMANLARI

DEFTER TUTMA MÜKELLEFİYETİ VE TASDİK ZAMANLARI DEFTER TUTMA MÜKELLEFİYETİ VE TASDİK ZAMANLARI DEFTER TUTMA MÜKELLEFİYETİ Gerçek ve Tüzel Kişi Tacirler Tarafından Tutulacak Defterler Serbest Meslek Erbabı Tarafından Tutulacak Defterler TASDİKE TABİ

Detaylı

ÖZEL SİRKÜ: TÜRK TİCARET KANUNU VE VERGİ USUL KANUNU NA GÖRE TUTULACAK DEFTERLER VE TASDİK DURUMLARI

ÖZEL SİRKÜ: TÜRK TİCARET KANUNU VE VERGİ USUL KANUNU NA GÖRE TUTULACAK DEFTERLER VE TASDİK DURUMLARI Sirküler Rapor 06.12.2013/209-1 ÖZEL SİRKÜ: TÜRK TİCARET KANUNU VE VERGİ USUL KANUNU NA GÖRE TUTULACAK DEFTERLER VE TASDİK DURUMLARI ÖZET : Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı tarafından ortaklaşa

Detaylı

TİCARİ DEFTERLER. Neşe IŞIK Yeminli Mali Müşavir 06.12.2013

TİCARİ DEFTERLER. Neşe IŞIK Yeminli Mali Müşavir 06.12.2013 TİCARİ DEFTERLER Neşe IŞIK Yeminli Mali Müşavir 06.12.2013 Defter Tutma Yükümlülüğü (TTK Madde 64) Her tacir, ticari defterleri tutmak ve defterlerinde, ticari işlemleriyle ticari işletmesinin iktisadive

Detaylı

DEFTER TUTMA MÜKELLEFİYETİ VE TASDİK ZAMANLARI

DEFTER TUTMA MÜKELLEFİYETİ VE TASDİK ZAMANLARI DEFTER TUTMA MÜKELLEFİYETİ VE TASDİK ZAMANLARI DEFTER TUTMA MÜKELLEFİYETİ Gerçek ve Tüzel Kişi Tacirler Tarafından Tutulacak Defterler Serbest Meslek Erbabı Tarafından Tutulacak Defterler TASDİKE TABİ

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2013 / 107 İST, 18.12.2013 ELEKTRONİK DEFTER HAKKINDA AÇIKLAMALAR YAPILDI

SİRKÜLER NO: POZ-2013 / 107 İST, 18.12.2013 ELEKTRONİK DEFTER HAKKINDA AÇIKLAMALAR YAPILDI SİRKÜLER NO: POZ-2013 / 107 İST, 18.12.2013 ÖZET: Elektronik defter hakkında açıklamalar yapıldı. ELEKTRONİK DEFTER HAKKINDA AÇIKLAMALAR YAPILDI 421 Sıra No lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında

Detaylı

TEBLİĞ GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI İLE MALİYE BAKANLIĞINDAN

TEBLİĞ GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI İLE MALİYE BAKANLIĞINDAN TEBLİĞ GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI İLE MALİYE BAKANLIĞINDAN Resmi Gazete No 28502 Resmi Gazete Tarihi 19.12.2012 Kapsam TİCARİ DEFTERLERE İLİŞKİN TEBLİĞ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA DAYALI HİZMET ALIMLARI KAPSAMINDA İSTİHDAM EDİLEN İŞÇİLERİN KIDEM TAZMİNATLARININ

KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA DAYALI HİZMET ALIMLARI KAPSAMINDA İSTİHDAM EDİLEN İŞÇİLERİN KIDEM TAZMİNATLARININ 8 Şubat 2015 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 29261 YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA DAYALI HİZMET ALIMLARI KAPSAMINDA BİRİNCİ

Detaylı

ECZACIBAŞI YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. nin 26 NİSAN 2016 TARİHLİ, 2015 YILINA AİT OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISINA ÇAĞRI

ECZACIBAŞI YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. nin 26 NİSAN 2016 TARİHLİ, 2015 YILINA AİT OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISINA ÇAĞRI ECZACIBAŞI YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. nin 26 NİSAN 2016 TARİHLİ, 2015 YILINA AİT OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISINA ÇAĞRI Şirketimizin Olağan Genel Kurul Toplantısı, 2015 faaliyet yılı çalışmalarını incelemek

Detaylı

SİRKÜLER 2012/72-D. Buna göre 2013 yılında tutulacak defterler, ANONİM ŞİRKETLER VE SERMAYESİ PAYLARA BÖLÜNMÜŞ KOMANDİT ŞİRKETLER :

SİRKÜLER 2012/72-D. Buna göre 2013 yılında tutulacak defterler, ANONİM ŞİRKETLER VE SERMAYESİ PAYLARA BÖLÜNMÜŞ KOMANDİT ŞİRKETLER : 19/12/2012 SİRKÜLER 2012/72-D Sayın Yetkili; 2013 yılında tutulacak defterler, bunların açılış ve kapanış tasdikleriyle ilgili 19/12/2012 tarih ve 28502 sayılı Resmi Gazete de TİCARİ DEFTERLERE İLİŞKİN

Detaylı

SERMAYE ŞİRKETLERİ İÇİN PAY DEFTERİ KAYIT VE YENİLEME ESASLARI

SERMAYE ŞİRKETLERİ İÇİN PAY DEFTERİ KAYIT VE YENİLEME ESASLARI SERMAYE ŞİRKETLERİ İÇİN PAY DEFTERİ KAYIT VE YENİLEME ESASLARI Soner ALTAŞ 11 ÖZ Türk Ticaret Kanunu ve ikincil düzenlemeler uyarınca sermaye şirketleri olan anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş

Detaylı

DEVLET MUHASEBES NDE AMORT SMAN

DEVLET MUHASEBES NDE AMORT SMAN Slide 1 DEVLET MUHASEBES NDE AMORT SMAN GENEL YÖNET M MUHASEBE YÖNETMEL GENEL TEBL (Say :1) (10.01.2008 tarihli ve 26752 say R.G.) Ömer DA Devlet Muhasebe Uzman Slide 2 AMAÇ VE KAPSAM 5018 say Kanunun

Detaylı

Resmî Gazete Sayı : 28502

Resmî Gazete Sayı : 28502 19 Aralık 2012 ÇARġAMBA Resmî Gazete Sayı : 28502 TEBLĠĞ Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığından: TĠCARĠ DEFTERLERE ĠLĠġKĠN TEBLĠĞ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam

Detaylı

29.01.2016AVİVASA EMEKLİLİK VE HAYAT ANONİM ŞİRKETİ YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI NDAN OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISINA ÇAĞRI Sicil No:27158 (İstanbul)

29.01.2016AVİVASA EMEKLİLİK VE HAYAT ANONİM ŞİRKETİ YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI NDAN OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISINA ÇAĞRI Sicil No:27158 (İstanbul) 29.01.2016AVİVASA EMEKLİLİK VE HAYAT ANONİM ŞİRKETİ YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI NDAN OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISINA ÇAĞRI Sicil No:27158 (İstanbul) Şirketimizin 2015 Yılı Ortaklar Olağan Genel Kurulu 24

Detaylı

denetim mali müşavirlik hizmetleri

denetim mali müşavirlik hizmetleri SİRKÜLER 25.12.2015 Sayı: 2015/024 Konu: RESMİ DEFTERLERİN AÇILIŞ, ARA VE KAPANIŞ TASDİKLERİ I- FİZİKÎ ORTAMDA (KAĞIT DEFTERLERDE) TUTULAN RESMİ DEFTERLERİN AÇILIŞ, ARA VE KAPANIŞ TASDİKLERİ Aşağıda Vergi

Detaylı

İÇSEL BİLGİLERE İLİŞKİN ÖZEL DURUM AÇIKLAMA FORMU

İÇSEL BİLGİLERE İLİŞKİN ÖZEL DURUM AÇIKLAMA FORMU İÇSEL BİLGİLERE İLİŞKİN ÖZEL DURUM AÇIKLAMA FORMU Ortaklığın Unvanı : Coca-Cola İçecek A.Ş. Adresi : Esenkent Mah. Deniz Feneri Sokak No: 4 34776 Ümraniye İstanbul Tel ve Faks No : 0 216 528 40 00-0 216

Detaylı

EURO KAPİTAL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş NİN 11.06.2016 TARİHİNDE YAPILACAK OLAN 2015 YILI OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISI BİLGİLENDİRME DÖKÜMANI

EURO KAPİTAL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş NİN 11.06.2016 TARİHİNDE YAPILACAK OLAN 2015 YILI OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISI BİLGİLENDİRME DÖKÜMANI EURO KAPİTAL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş NİN 11.06.2016 TARİHİNDE YAPILACAK OLAN 2015 YILI OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISI BİLGİLENDİRME DÖKÜMANI 1 Genel Kurul İlanı EURO KAPİTAL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş YÖNETİM

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2013 / 94 İST, 21.10.2013. İade dilekçeleri internet vergi dairesi üzerinden verilecek.

SİRKÜLER NO: POZ-2013 / 94 İST, 21.10.2013. İade dilekçeleri internet vergi dairesi üzerinden verilecek. SİRKÜLER NO: POZ-2013 / 94 İST, 21.10.2013 ÖZET: İade dilekçeleri internet vergi dairesi üzerinden verilecek. İADE DİLEKÇELERİNİN İNTERNET VERGİ DAİRESİ ÜZERİNDEN VERİLMESİ ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ Nakden

Detaylı

TÜRK PRYSMIAN KABLO VE SİSTEMLERİ A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı ndan

TÜRK PRYSMIAN KABLO VE SİSTEMLERİ A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı ndan TÜRK PRYSMIAN KABLO VE SİSTEMLERİ A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı ndan Şirketimiz Genel Kurulu, aşağıdaki gündemi görüşmek üzere 31 Mart 2016 Perşembe günü, saat 10:00 da Ömerbey Mah. Bursa Asfaltı Caddesi

Detaylı

NO: 2012/44 TAR H:

NO: 2012/44 TAR H: VERG S RKÜLER NO: 2012/44 TAR H: 31.08.2012 KONU Ticaret irketlerinin Y ll k Faaliyet Raporlar n Asgari çeri inin Belirlenmesine li kin Yönetmelik Yay nlanm r. Gümrük ve Ticaret Bakanl taraf ndan haz rlanan

Detaylı

BİRLEŞME SÖZLEŞMESİ. Sözleşme belirtilen birleşme işlemi, Sermaye Piyasası Kurulunun / /2014 tarih ve. Sayılı kararı ile onaylanmıştır.

BİRLEŞME SÖZLEŞMESİ. Sözleşme belirtilen birleşme işlemi, Sermaye Piyasası Kurulunun / /2014 tarih ve. Sayılı kararı ile onaylanmıştır. BİRLEŞME SÖZLEŞMESİ İş Bu birleşme sözleşmesi ( Sözleşme ), aşağıda ünvanları ve adresleri ile ticaret sicil numaraları yazılı Özak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Anonim Şirketi (Devralan) ile Aktay Turizm

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2016/212 Ref: 4/212 I- FİZİKÎ OLARAK (KAĞIT ORTAMINDA) TUTULAN RESMİ DEFTERLERİN AÇILIŞ, ARA VE KAPANIŞ TASDİKLERİ

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2016/212 Ref: 4/212 I- FİZİKÎ OLARAK (KAĞIT ORTAMINDA) TUTULAN RESMİ DEFTERLERİN AÇILIŞ, ARA VE KAPANIŞ TASDİKLERİ SİRKÜLER İstanbul, 09.12.2016 Sayı: 2016/212 Ref: 4/212 Konu: RESMİ DEFTERLERİN AÇILIŞ, ARA VE KAPANIŞ TASDİKLERİ I- FİZİKÎ OLARAK (KAĞIT ORTAMINDA) TUTULAN RESMİ DEFTERLERİN AÇILIŞ, ARA VE KAPANIŞ TASDİKLERİ

Detaylı

6335 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNU İLE TÜRK TİCARET KANUNUNUN YÜRÜRLÜĞE VE UYGULAMA ŞEKLİ HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN İLE YAPILAN

6335 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNU İLE TÜRK TİCARET KANUNUNUN YÜRÜRLÜĞE VE UYGULAMA ŞEKLİ HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN İLE YAPILAN 6335 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNU İLE TÜRK TİCARET KANUNUNUN YÜRÜRLÜĞE VE UYGULAMA ŞEKLİ HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN İLE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER II 6102 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNU, 6102

Detaylı

Sirküler 2015/009 14 Eylül 2015

Sirküler 2015/009 14 Eylül 2015 Sirküler 2015/009 14 Eylül 2015 Konu: Elektronik Tebligat Uygulaması Zorunluluğu 27 Ağustos 2015 tarih ve 29458 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 456 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile elektronik

Detaylı

LİMİTED ŞİRKET GENEL KURUL EVRAKLARI. Ek:1 MÜDÜR/MÜDÜRLER KURULU KARAR ÖRNEĞİ: Karar Tarihi: Karar No: Toplantıya Katılanlar:

LİMİTED ŞİRKET GENEL KURUL EVRAKLARI. Ek:1 MÜDÜR/MÜDÜRLER KURULU KARAR ÖRNEĞİ: Karar Tarihi: Karar No: Toplantıya Katılanlar: LİMİTED ŞİRKET GENEL KURUL EVRAKLARI Ek:1 MÜDÜR/MÜDÜRLER KURULU KARAR ÖRNEĞİ: Karar Tarihi: Karar No: Toplantıya Katılanlar:. Dönemi Genel Kurulunun. adresinde. tarihinde ve.. saatte aşağıdaki gündem dahilinde

Detaylı

İŞLETMENİN TANIMI 30.9.2015

İŞLETMENİN TANIMI 30.9.2015 Öğr.Gör.Mehmet KÖRPİ İŞLETMENİN TANIMI Sonsuz olarak ifade edilen insan ihtiyaçlarını karşılayacak malları ve hizmetleri üretmek üzere faaliyette bulunan iktisadi birimler işletme olarak adlandırılmaktadır.

Detaylı

I- FİZİKÎ ORTAMDA (KAĞIT DEFTERLERDE) TUTULAN RESMİ DEFTERLERİN AÇILIŞ, ARA VE KAPANIŞ TASDİKLERİ

I- FİZİKÎ ORTAMDA (KAĞIT DEFTERLERDE) TUTULAN RESMİ DEFTERLERİN AÇILIŞ, ARA VE KAPANIŞ TASDİKLERİ Açıklamalı Sirküler Rapor 2014/01 11.12.2014 RESMİ DEFTERLERİN AÇILIŞ, ARA VE KAPANIŞ TASDİKLERİ I- FİZİKÎ ORTAMDA (KAĞIT DEFTERLERDE) TUTULAN RESMİ DEFTERLERİN AÇILIŞ, ARA VE KAPANIŞ TASDİKLERİ Aşağıda

Detaylı

SİRKÜLER 2009 / 32. 1- İşsizlik Ödeneği Almakta Olan İşsizleri İşe Alan İşverenlere Yönelik Sigorta Primi Desteği

SİRKÜLER 2009 / 32. 1- İşsizlik Ödeneği Almakta Olan İşsizleri İşe Alan İşverenlere Yönelik Sigorta Primi Desteği KONU SİRKÜLER 2009 / 32 Sigorta Primi Desteklerine Yönelik Yeni Düzenlemeler (5921 Sayılı Kanun) Genel Olarak İşsizlikle mücadeleye yönelik bir yasal düzenleme olarak nitelendirilebilecek olan 5921 Sayılı

Detaylı

YÖNETMELİK. a) Basamak kontrolü: On beş basamaklı IMEI numarasının son basamağının doğruluğunun kontrolünü,

YÖNETMELİK. a) Basamak kontrolü: On beş basamaklı IMEI numarasının son basamağının doğruluğunun kontrolünü, 27 Haziran 2009 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 27271 YÖNETMELİK Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan: ELEKTRONİK KİMLİK BİLGİSİNİ HAİZ CİHAZLARA DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak,

Detaylı

1. Konu. 2. Basitle tirilmi Tedbirler. 2.1. Basitle tirilmi Tedbirlerin Mahiyeti ve S n rlar

1. Konu. 2. Basitle tirilmi Tedbirler. 2.1. Basitle tirilmi Tedbirlerin Mahiyeti ve S n rlar Maliye Bakanl ndan: Mali Suçlar Ara t rma Kurulu Genel Tebli i (S ra No: 5) (Resmi Gazete nin 9 Nisan 2008 tarih ve 26842 say l nüshas nda yay mlanm t r) 1. Konu 9/1/2008 tarihli ve 26751 say l Resmî Gazete

Detaylı

ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 14) BİRİNCİ BÖLÜM

ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 14) BİRİNCİ BÖLÜM Nisan 0 SALI Resmî Gazete Sayı : 97 TEBLİĞ Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: ) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak Amaç MADDE () Bu Tebliğin

Detaylı

Mali Bülten. No: 2009/18

Mali Bülten. No: 2009/18 11 Şubat 2009 Mali Bülten No: 2009/18 VERGİ Konu : KVK nun 15 nci ve 30 ncu Maddelerinde Yer Alan Tevkifat Uygulmasına Yönelik Düzenlemelerin Yapıldığı 2009/14593 ve 2009/14594 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararlarına

Detaylı

Elektronik ortamda tutulacak defter ve belge uygulamasında kullanılacak olan terimler aşağıda tanımlanmıştır.

Elektronik ortamda tutulacak defter ve belge uygulamasında kullanılacak olan terimler aşağıda tanımlanmıştır. 1. Giriş 213 sayılı Vergi Usul Kanununun Mükerrer 242 nci maddesinin 2 numaralı fıkrası hükmü ile Maliye Bakanlığı; elektronik defter, kayıt ve belgelerin oluşturulması, kaydedilmesi, iletilmesi, muhafazası

Detaylı

1. Ticaret sicili müdürlüklerince Vergi Usul Kanunu bakımından tasdik edilmesi zorunlu olan defterler

1. Ticaret sicili müdürlüklerince Vergi Usul Kanunu bakımından tasdik edilmesi zorunlu olan defterler DUYURU Sayı: 2018/035 BURSA, 26.04.2018 Konu: ANONİM VE LİMİTED ŞİRKETLER İLE KOOPERATİFLERİN KURULUŞ AŞAMASINDA TASDİK ETTİRMEK ZORUNDA OLDUKLARI DEFTERLERİN TİCARET SİCİLİ MÜDÜRLÜKLERİNCE TASDİK İŞLEMLERİNE

Detaylı

T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ URLA DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEKOKULU STAJ YÖNERGESİ

T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ URLA DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEKOKULU STAJ YÖNERGESİ T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ URLA DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEKOKULU STAJ YÖNERGESİ Amaç Madde 1: Bu yönergenin amacı; Ege Üniversitesi Urla Denizcilik Meslek Yüksekokulu nda öğrenim gören öğrencilerin eğitim-öğretim

Detaylı

KURUL GÖRÜ Ü. TFRS 2 Hisse Bazl Ödemeler. Görü ü Talep Eden Kurum : Güreli Yeminli Mali Mü avirlik ve Ba ms z Denetim Hizmetleri A..

KURUL GÖRÜ Ü. TFRS 2 Hisse Bazl Ödemeler. Görü ü Talep Eden Kurum : Güreli Yeminli Mali Mü avirlik ve Ba ms z Denetim Hizmetleri A.. KURUL GÖRÜ Ü TFRS 2 Hisse Bazl Ödemeler Görü ü Talep Eden Kurum : Güreli Yeminli Mali Mü avirlik ve Ba ms z Denetim Hizmetleri A.. Kurul Toplant Tarihi : 18/10/2011 li kili Standart(lar) : TFRS 2, TFRS

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 29/12/2012 tarihli ve 28512 sayılı Resmî Gazete de yayımlanan

Detaylı

ALANYA BELEDİYE BAŞKANLIĞI İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar

ALANYA BELEDİYE BAŞKANLIĞI İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar ALANYA BELEDİYE BAŞKANLIĞI İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu yönetmeliğin amacı, Alanya Belediyesi

Detaylı

GOODYEAR LASTİKLERİ TÜRK ANONİM ŞİRKETİ YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞINDAN

GOODYEAR LASTİKLERİ TÜRK ANONİM ŞİRKETİ YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞINDAN GOODYEAR LASTİKLERİ TÜRK ANONİM ŞİRKETİ YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞINDAN Şirketimizin 2015 yılı hesap dönemine ilişkin Olağan Genel Kurul Toplantısı, 30 Mart 2016, Çarşamba günü saat 10:30 da ekte sunulan

Detaylı

BEYAZ FİLO OTO KİRALAMA A.Ş. YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI NDAN OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISI NA ve İMTİYAZLI PAYLAR GENEL KURUL TOPLANTISINA DAVET

BEYAZ FİLO OTO KİRALAMA A.Ş. YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI NDAN OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISI NA ve İMTİYAZLI PAYLAR GENEL KURUL TOPLANTISINA DAVET BEYAZ FİLO OTO KİRALAMA A.Ş. YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI NDAN OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISI NA ve İMTİYAZLI PAYLAR GENEL KURUL TOPLANTISINA DAVET Şirketimizin 2015 hesap dönemine ait Olağan Genel Kurulu,

Detaylı

T.C. KÜÇÜKÇEKMECE BELEDİYE BAŞKANLIĞI MALİ HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI İLE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK

T.C. KÜÇÜKÇEKMECE BELEDİYE BAŞKANLIĞI MALİ HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI İLE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK Meclis Karar No: Meclis Karar Tarihi: T.C. KÜÇÜKÇEKMECE BELEDİYE BAŞKANLIĞI MALİ HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI İLE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2013 / 36 İST, 27.02.2013. E-fatura hakkında 424 Sıra No lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği yayımlandı.

SİRKÜLER NO: POZ-2013 / 36 İST, 27.02.2013. E-fatura hakkında 424 Sıra No lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği yayımlandı. SİRKÜLER NO: POZ-2013 / 36 İST, 27.02.2013 ÖZET: E-fatura hakkında 424 Sıra No lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği yayımlandı. 424 SIRA NO LU VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI 21 Şubat 2013 tarihli

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü) T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü) Sayı : 90792880-155.15[2013/2901]-889 02/09/2015 Konu : TÜBİTAK tarafından desteklenen

Detaylı

(Tablo hesap dönemi takvim yılı olan şirketlere göre hazırlanmıştır.)

(Tablo hesap dönemi takvim yılı olan şirketlere göre hazırlanmıştır.) 26.12.2013 Açıklamalı Sirküler Rapor 2013/7 RESMİ DEFTERLERİN AÇILIŞ, ARA VE KAPANIŞ TASDİKLERİ Aşağıda Vergi Usul Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu açısından defter tasdikleri hakkında açıklamalarımıza yer

Detaylı

BATIÇİM BATI ANADOLU ÇİMENTO SANAYİİ A.Ş. YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI NDAN A GRUBU PAY SAHİPLERİ ÖZEL GENEL KURULU TOPLANTI ÇAĞRISI

BATIÇİM BATI ANADOLU ÇİMENTO SANAYİİ A.Ş. YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI NDAN A GRUBU PAY SAHİPLERİ ÖZEL GENEL KURULU TOPLANTI ÇAĞRISI BATIÇİM BATI ANADOLU ÇİMENTO SANAYİİ A.Ş. YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI NDAN A GRUBU PAY SAHİPLERİ ÖZEL GENEL KURULU TOPLANTI ÇAĞRISI Aşağıda yazılı gündem maddelerinin müzakeresi ve karara bağlanması için

Detaylı

NO: 2013/41 TAR H:

NO: 2013/41 TAR H: VERG S RKÜLER NO: 2013/41 TAR H: 10.05.2013 KONU Vadeli Çeklerde Reeskont Uygulamas na Dair 64 nolu Vergi Usul Kanunu Sirküleri Yay nlanm r. Gelir daresi Ba kanl taraf ndan yay nlanan 30.04.2013 tarih

Detaylı

İKİNCİ BÖLÜM Genel Kurulun Çalışma Usul ve Esasları

İKİNCİ BÖLÜM Genel Kurulun Çalışma Usul ve Esasları Türkiye İş Bankası A.Ş. Genel Kurulunun Çalışma Esas ve Usulleri Hakkında İç Yönerge BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1- (1) Bu İç Yönergenin amacı; Türkiye İş Bankası

Detaylı

Özelge: 4632 sayılı Kanunun Geçici 1. maddesi kapsamında vakıf/sandıklardan bireysel emeklilik sistemine yapılan aktarımlarda vergilendirme hk.

Özelge: 4632 sayılı Kanunun Geçici 1. maddesi kapsamında vakıf/sandıklardan bireysel emeklilik sistemine yapılan aktarımlarda vergilendirme hk. Özelge: 4632 sayılı Kanunun Geçici 1. maddesi kapsamında vakıf/sandıklardan bireysel emeklilik sistemine yapılan aktarımlarda vergilendirme hk. Sayı: 64597866-120[94-2014]-131 Tarih: 28/08/2014 T.C. GELİR

Detaylı

YÖNETMELİK. Kamu İhale Kurumundan:

YÖNETMELİK. Kamu İhale Kurumundan: 12 Haziran 2015 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29384 Kamu İhale Kurumundan: YÖNETMELİK YAPIM İŞLERİ İHALELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 4/3/2009 tarihli ve 27159

Detaylı

TEBLİĞ. c) Liman baģkanlığı: UlaĢtırma, Denizcilik ve HaberleĢme Bakanlığı liman baģkanlıklarını,

TEBLİĞ. c) Liman baģkanlığı: UlaĢtırma, Denizcilik ve HaberleĢme Bakanlığı liman baģkanlıklarını, 7 Haziran 2013 CUMA Resmî Gazete Sayı : 28670 Gümrük ve Ticaret Bakanlığından: TEBLİĞ TÜRKĠYE LĠMANLARI VE ĠSKELELERĠ ARASINDA DENĠZ TAġITLARIYLA YAPILAN TAġIMA ĠLE YÜKLEME VE BOġALTMALARDA GÜMRÜK GÖZETĠM

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2009/27 TARİH: 16.03.2009

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2009/27 TARİH: 16.03.2009 VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2009/27 TARİH: 16.03.2009 KONU 5838 Sayılı Kanunun 492 Sayılı Harçlar Kanununda Yaptığı Değişikliklere İlişkin Açıklamaların Yer Aldığı 59 Seri Numaralı Harçlar Kanunu Genel Tebliği

Detaylı

Tarih: 05.02.2010 Sayı: 2010/15. Konu:

Tarih: 05.02.2010 Sayı: 2010/15. Konu: S İ R K Ü L E R R A P O R Tarih: 05.02.2010 Sayı: 2010/15 Konu: 396 Sıra Numaralı VUK Genel Tebliği ile Ba ve Bs formlarına ilişkin uygulamada değişiklikler yapıldı. Özet: 4 Şubat 2010 tarihli Resmi Gazete

Detaylı

İŞ GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. 2015 YILI OLAĞAN GENEL KURUL BİLGİLENDİRME DOKÜMANI

İŞ GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. 2015 YILI OLAĞAN GENEL KURUL BİLGİLENDİRME DOKÜMANI İŞ GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. 2015 YILI OLAĞAN GENEL KURUL BİLGİLENDİRME DOKÜMANI Şirketimizin 2015 hesap dönemine ait Olağan Genel Kurul Toplantısı, aşağıda yazılı gündem maddelerini görüşmek

Detaylı

MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ELEMANLARININ YURTİÇİ VE YURTDIŞI GÖREVLENDİRME YÖNERGESİ

MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ELEMANLARININ YURTİÇİ VE YURTDIŞI GÖREVLENDİRME YÖNERGESİ MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ELEMANLARININ YURTİÇİ VE YURTDIŞI GÖREVLENDİRME YÖNERGESİ MART 2016 MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ELEMANLARININ YURTİÇİ VE YURTDIŞI GÖREVLENDİRME YÖNERGESİ BİRİNCİ

Detaylı

BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar TÜRKĠYE ĠSTATĠSTĠK KURUMUNUN ĠDARĠ Ġġ VE ĠġLEMLERĠ ĠLE ĠLGĠLĠ HATA, USULSÜZLÜK VE YOLSUZLUKLARA ĠLĠġKĠN ġġkayetlerġn BĠLDĠRĠMĠ VE DEĞERLENDĠRĠLMESĠNE DAĠR YÖNERGE Amaç BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

İZMİR. 5.2.2010. Muhasebe Müdürlüğüne,

İZMİR. 5.2.2010. Muhasebe Müdürlüğüne, Sayı: YMM.03.2010-18 Konu: 396 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Form Ba ile Form Bs Bildirimlerinin 2010 Yılı ve Müteakip Yıllarda Verilmesine İlişkin İZMİR. 5.2.2010 Muhasebe Müdürlüğüne, 04.02.2010

Detaylı

TACİRLER TARAFINDAN TUTULACAK DEFTERLER VE BU DEFTERLERİN ONAYLANMASI

TACİRLER TARAFINDAN TUTULACAK DEFTERLER VE BU DEFTERLERİN ONAYLANMASI TACİRLER TARAFINDAN TUTULACAK DEFTERLER VE BU DEFTERLERİN ONAYLANMASI Soner ALTAŞ * Öz Türk Ticaret Kanunu na göre gerçek ve tüzel kişi bütün tacirler gerekli ticari defterleri tutmakla ve bu defterlerin

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ DERS GÖREVLENDİRME YÖNERGESİ

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ DERS GÖREVLENDİRME YÖNERGESİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ DERS GÖREVLENDİRME YÖNERGESİ İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER...i BİRİNCİ BÖLÜM...1 Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar...1 Amaç...1 Kapsam...1 Dayanak...1 Tanımlar...1 İKİNCİ BÖLÜM...2

Detaylı

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 ve 49 uncu maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 ve 49 uncu maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır. AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU EĞİTİM, ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı Ağrı İbrahim Çeçen

Detaylı

YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE AÇILIŞ VE KAPANIŞ TASTİKİ YAPILACAK DEFTERLER

YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE AÇILIŞ VE KAPANIŞ TASTİKİ YAPILACAK DEFTERLER YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE AÇILIŞ VE KAPANIŞ TASTİKİ YAPILACAK DEFTERLER YENİ TÜRK TİCARET KANUNU MADDE 64. Defter tutma yükümlülüğü: (1) (Değişik fıkra: 6335 S.K. 26.06.2012/m.8) "Her tacir, ticari

Detaylı

ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 14) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak

ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 14) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak RESMÎ GAZETE 5 Nisan 2016 Sayı : 29675 ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 14) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, 13/7/1956 tarihli ve 6802 sayılı Gider

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KANUNU

YÜKSEKÖĞRETİM KANUNU YÜKSEKÖĞRETİM KANUNU Kanun Numarası : 2547 Kabul Tarihi : 4/11/1981 Yayımlandığı R. Gazete : Tarih : 6/11/1981 Sayı : 17506 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 21 Sayfa : 3 * * * Bu Kanunun yürürlükte

Detaylı

Özü:Ticari Defterlerin Onaylanmaları Sırasında Yaşanan Tereddütler Hk.

Özü:Ticari Defterlerin Onaylanmaları Sırasında Yaşanan Tereddütler Hk. 27.10.2014 Tarihli 105 Numaralı Genel Yazı Hukuk/Mali Danışmalık 16256 Ankara, 23.10.2014 Özü:Ticari Defterlerin Onaylanmaları Sırasında Yaşanan Tereddütler Hk.... NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA... NOTERLİĞİNE

Detaylı

Birim: Üniversiteye bağlı Fakülte, Enstitü, Yüksekokul, Merkezler ve Laboratuvarları,

Birim: Üniversiteye bağlı Fakülte, Enstitü, Yüksekokul, Merkezler ve Laboratuvarları, ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ DÖNER SERMAYE İŞLETMESİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç MADDE 1- Bir Yönergenin amacı, 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununun 58.

Detaylı

İMKB DE İŞLEM SIRALARI KAPATILAN ŞİRKET HİSSE SENETLERİNİN ALIŞ/SATIŞINA İLİŞKİN ESASLAR BÖLÜM I KAMUYU AYDINLATMA BİLGİ FORMLARI

İMKB DE İŞLEM SIRALARI KAPATILAN ŞİRKET HİSSE SENETLERİNİN ALIŞ/SATIŞINA İLİŞKİN ESASLAR BÖLÜM I KAMUYU AYDINLATMA BİLGİ FORMLARI İMKB DE İŞLEM SIRALARI KAPATILAN ŞİRKET HİSSE SENETLERİNİN ALIŞ/SATIŞINA İLİŞKİN ESASLAR BÖLÜM I KAMUYU AYDINLATMA BİLGİ FORMLARI KAMUYU AYDINLATMA BİLGİ FORMLARININ İSTENMESİ Madde 1 Borsa da işlem gören

Detaylı

A)-TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE TUTULACAK VE TASDİK ETTİRİLECEK DEFTERLER:

A)-TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE TUTULACAK VE TASDİK ETTİRİLECEK DEFTERLER: Değerli Mükellefimiz 01.07.2012 tarihinde yürürlüğe giren 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu nun getirmiş olduğu yeniliklerden birisi de ticari defterler konusu ile ilgili hükümleridir. Yıl sonuna, (Hesap

Detaylı

11. Yatırım Fonu, özel sektör tahvil ve finansman bonolarının virmanlarında küsüratlı işlem yapılamamaktadır.

11. Yatırım Fonu, özel sektör tahvil ve finansman bonolarının virmanlarında küsüratlı işlem yapılamamaktadır. Ek-1 İşlem Kuralı Değişiklikleri B. TAKASBANK İŞLEVLERİNE İLİŞKİN İLKELER 6. MKK sisteminde gerçekleştirilecek sermaye artırım ve temettü, ödemeleriyle bağlantılı olarak nakit işlemlerinde Takasbank tan

Detaylı

KAT MÜLKİYETİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN

KAT MÜLKİYETİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN KAT MÜLKİYETİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN Kanun No. 5711 Kabul Tarihi: 14/11/2007 MADDE 1 23/6/1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 3 üncü maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları

Detaylı

MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının

MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının bağlantıları kontrol edilir. Güz ve Bahar dönemindeki

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: 23.07.2005 Resmi Gazete Sayısı: 25884

Resmi Gazete Tarihi: 23.07.2005 Resmi Gazete Sayısı: 25884 Resmi Gazete Tarihi: 23.07.2005 Resmi Gazete Sayısı: 25884 SAYIŞTAY YÖNETİM MENSUPLARININ GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1

Detaylı

Ekonomi Bakanlığından: GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2013/5)

Ekonomi Bakanlığından: GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2013/5) Ekonomi Bakanlığından: GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞININ KONTROLÜNE TABİ ÜRÜNLERİN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2013/5) Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, insan sağlığı

Detaylı

TEBLİĞ. Gümrük ve Ticaret Bakanlığından: GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (TRANSİT İŞLEMLERİ) (SERİ NO:3) NDE

TEBLİĞ. Gümrük ve Ticaret Bakanlığından: GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (TRANSİT İŞLEMLERİ) (SERİ NO:3) NDE 20 Aralık 2012 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28503 Gümrük ve Ticaret Bakanlığından: TEBLİĞ GÜMRÜK GENEL TEBLİĞİ (TRANSİT İŞLEMLERİ) (SERİ NO:3) NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (TRANSİT İŞLEMLERİ)

Detaylı

Politika Notu. Yönetişim Etütleri Programı. Ekim 2005. Özelleştirme Gelirlerinin Kullanımı

Politika Notu. Yönetişim Etütleri Programı. Ekim 2005. Özelleştirme Gelirlerinin Kullanımı e c o n o m i c p o l i c y r e s e a r c h i n s t i t u t e ekonomipolitikalarıaraştırmaenstitüsü Politika Notu Ekim 2005 Özelleştirme Gelirlerinin Kullanımı Yönetişim Etütleri Programı uğur mumcu caddesi

Detaylı

ISL107 GENEL MUHASEBE I

ISL107 GENEL MUHASEBE I ISL107 GENEL MUHASEBE I Doç.Dr. Murat YILDIRIM muratyildirim@karabuk.edu.tr 8. HAFTA Menkulkıymetleraşağıdaki amaçlardoğrultusunda edinilebilir. Güvenlik Amacı: işletmeler sahip oldukları nakit mevcutlarının

Detaylı

SĐRKÜLER : 2009-08 24.12.2008 KONU : 2009 Yılında Uygulanacak Hadler ve MSĐ Đndirim Oranı

SĐRKÜLER : 2009-08 24.12.2008 KONU : 2009 Yılında Uygulanacak Hadler ve MSĐ Đndirim Oranı SĐRKÜLER : 2009-08 24.12.2008 KONU : 2009 Yılında Uygulanacak Hadler ve MSĐ Đndirim Oranı 23.12.2008 tarih ve 27089 no.lu Resmi Gazete de yayınlanan 270 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde yer alan

Detaylı

B İ R L E Ş M E S Ö Z L E Ş M E S İ

B İ R L E Ş M E S Ö Z L E Ş M E S İ B İ R L E Ş M E S Ö Z L E Ş M E S İ Aşağıda ticaret unvanları, ticaret sicil ve vergi numaraları ile adresleri gösterilen anonim şirketler arasında aşağıdaki şartlarla bir birleşme (devir) sözleşmesi akdedilmiştir.

Detaylı

SİRKÜLER 2013/23. : Vadesi Gelmemiş İleri Tarihli Çeklere Senetler Gibi Reeskont Uygulanabilecek

SİRKÜLER 2013/23. : Vadesi Gelmemiş İleri Tarihli Çeklere Senetler Gibi Reeskont Uygulanabilecek SİRKÜLER 2013/23 SİRKÜLERİN Tarihi : 02.05.2013 Konusu Mevzuat Yasal Dayanak : Vadesi Gelmemiş İleri Tarihli Çeklere Senetler Gibi Reeskont Uygulanabilecek : 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu : 30.04.2013 Tarih

Detaylı