SINAİ MÜESSESELERDE KAYIT SERBESTLİĞİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SINAİ MÜESSESELERDE KAYIT SERBESTLİĞİ"

Transkript

1 SINAİ MÜESSESELERDE KAYIT SERBESTLİĞİ I-MADDE METNİ: Madde 203 Sınai müesseseler, bu bölümde yazılı defterleri işlerinin icaplarına ve hususiyetlerine göre diledikleri şekilde tutabilirler; iptidai ve mamul maddeler için ayrı defter kullanabilirler; bunları cins ve nevi itibariyle ayrı sayfalarda gösterebilirler. Bitim işleri defteri tutmıyarak buraya yazılması gereken malümatı, imalat defterine kaydedebilirler. İstihsal Vergisi defteri tutmıyarak bunlara ait kayıtları defterikebirde açacakları özel bir hesapta veya satışlarını kaydettikleri hesabın ayrı bir sütununda gösterebilirler. (3239 sayılı Kanunun 136'ncı maddesiyle fıkra kaldırılmıştır.) İmalat defterine kaydolunan malümatı ihtiva edecek şekilde sınai muhasebe tutanlar, Maliye Bakanlığından müsaade almak şartiyle ayrıca imalat defteri tutmazlar. (3239 sayılı Kanunun 136'ncı maddesiyle fıkra kaldırılmıştır.) İlgili tebliğ: 246 II-AÇIKLAMA VE YORUM: A-İZNE TABİ OLMAYAN SERBESTİ: Vergi Usul Kanununun 203. maddesinin bir ve ikinci fıkralarında yer alan hüküm; imalat işi ile devamlı olarak uğraşan işletmeler hiç bir yerden izin almaksızın imalat, kombine imalat ve bitim işleri defterini işletmenin durum ve özelliklerine göre diledikleri şekilde tutabilmelerine, ilk ve mamül maddeler için ayrı defter kullanabilmelerine, bunların cins ve nevi itibariyle ayrı ayrı sayfalarda gösterebilmelerine ve ayrıca bitim işleri defteri tutmayarak buraya yazılması gereken bilgiler imalat defterine kaydedebilmelerine olanak tanınmıştır. B-İZNE TABİ SERBESTİ: Vergi Usul Kanunu'nun, sınai müesseselerde kayıt serbestisine ilişkin hükümleri içeren 203. maddesinin son fıkrasında; İmalat defterine kaydolunan malumatı ihtiva edecek şe kilde sınai muhasebe tutanlar, Maliye Bakanlığından müsaade almak şartıyla ayrıca imalat defteri tutmazlar hükmü yeralmaktadır. Bu hüküm, incelemesinden de anlaşılacağı üzere, tutulması zorunlu olanları imalat defterinin tutulmamasına olanak tanımaktadır. Ancak bu defterin tutulmaması için mükelleflerce; a-imalat defterine kaydolunan bilgileri içerecek şekilde sınai muhasebe tutuluyor olması, b-maliye Bakanlığından bu konuda izin almış olmalarına bağlıdır. Örneğin, imalatla devamlı olarak uğraşan bir işletme, madde hükmünde belirtildiği şekilde sınai muhasebe tutuyor olsa dahi Maliye Bakanlığı'ndan gerekli izni almamış ise imalat defterini v.bu bölümdeki esaslar çerçevesinde ayrıca tutması gerekmektedir.

2 2 Konu ile ilgili 246 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel tebliğinde yapılan açıklamaya göre, Maliye Bakanlığından izin alma şartı kaldırılmıştır. Şöyle ki; Bilindiği üzere, Vergi Usul Kanununun 203 üncü maddesinin dördüncü fıkrasında, "İmalat defterine kaydolunan malumatı ihtiva edecek şekilde sınai muhasebe tutanlar, Maliye Bakanlığından müsaade almak şartıyle ayrıca imalat defteri tutmazlar" hükmü yer almaktadır. Vergi Usul Kanununun mükerrer 257 nci maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye dayanılarak, muhasebe işlemlerini sözü edilen Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğlerinde yer alan 7/A seçeneğine göre izleyen mükelleflerin imalat defteri tutma mecburiyetleri, tarihinden itibaren kaldırılmış olup, bu hususta izin almak üzere Bakanlığımıza başvurulmasına gerek bulunmamaktadır. C- SINAİ MÜESSELERDE İMALAT DEFTERİ TUTULMAMA KOŞULLARI: Vergi Usul Kanunu'nun (V.U.K.) 197'inci maddesine göre, I. sınıf tacirler aynı kanunun 182'inci maddesinde belirtilen yevmiye defteri, defteri kebir, envanter ve kasa defterinin dışında imalat defteri de tutmak zorundadırlar. Ancak bu defteri I. sınıf tacirlerin tamamı değil devamlı suretle imalat faaliyeti ile uğraşanlar tutacaklardır. 8 Ocak 1996 tarih ve Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 246 Sıra Numaralı V.U.K. Genel Tebliği tarihinden itibaren Muhase be Sistemi Uygulama Genel Tebliğlerinde yer alan 7/A seçeneğine göre muhasebe işlemlerini izleyen mükelleflerin imalat defteri tutma mecburiyeti kaldırılmıştır. 1-İmalat Defteri Hakkında Vergi Usul Kanunundaki Hükümleri: a-imalat Defterinin Özellikleri: VUK. nun 197.nci maddesinde belirtildiği gibi, devamlı suretle imalat faaliyeti ile uğraşan 1. sınıf tacirler imalat defteri tutmak zorundadırlar. İlgili maddenin açıklamasında da belirtildiği gibi, imalat defterine, yine bu madde de belirtilen emtiaların giriş ve çıkış hareketleri, emtianın cinsi ve miktarı tarih sırasıyla yazılır. Görüleceği üzere imalat defteri; muhasebedeki bir takım işlemlerin görülebilmesine olanak sağlayan bir defterdir ki, bu defterde işletmenin emtia hareketleri miktar cinsinden izlenmektedir. 197'inci maddeye göre imalat defterine kayıt edilecek emtia şunlardır: 1.Satın alınan ve müşteri tarafından imalat yapılmak üzere tevdi olunan her nevi iptidai ve hammaddeler, 2.Doğrudan doğruya imal ile ilgili yakıtlar gibi başlıca yardımcı malzemeler, 3.1 ve 2 numaralı maddelerde belirtilen maddelerden imalata sarf olunan veya aynen satılanlar, 4. İmal edilen maddeler, 5.Teslim edilen mamul maddeler.

3 3 İmalat defteri imal edilen emtianın hammaddeden ve üretimde kullanılan yardımcı maddeden hareket ederek, satıldığı safhaya kadar olan süreci miktar ve tarih itibariyle görülebilmesine, yardımcı maddelerin imalatta kullanılmayarak satılması durumunun izlenebilmesine de olanak verir. b- İmalat Defteri Tutulmamasının Şartları: V.U.K.'nun "Sınai müesseselerde kayıt serbestliği" başlıklı 203'üncü maddesine göre imalat defteri tutan işletmeler Maliye Bakanlığı'ndan izin almak koşuluyla ayrıca imalat defteri tutmayabilirler. Ancak böyle bir iznin verilebilmesi için, işletmelerin diğer kanuni defterlerinin imalat defterinde yer alan bilgileri içerecek şekilde tutulması zorunludur. Bir başka anlatımla işletmede tutulacak diğer kanuni defterlerde emtianın hammaddeden mamul madde haline geliş süreci, bu emtianın satışı, tarih ve miktar bazında (birden fazla emtia üretiliyorsa her emtia için ayrı ayrı olarak) görülebilmelidir. 2-7/A Seçeneğinde Maliyet Hesaplarının İzlenmesi: tarih ve sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak tarihinden itibaren yürürlüğe giren Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği'ne (M.S.U.G.T.) ve bu tebliğde değişiklik yapan tebliğlere gö re; maliyet hesaplan 7/A ve 7/B olarak iki seçenek halinde sunulmuştur. 7/A seçeneğinde giderler defteri kebirde fonksiyon esasına göre, 7/B seçeneğinde ise çeşit esasına göre izlenmektedir. 7 sıra numaralı M.S.U.G.T.'ne göre üretim ve hizmet işletmelerinden 1996 yılı aktif toplamı 50 milyar ve net satışlar toplamı 100 milyar lirayı aşan üretim ve hizmet işletmeleri 1997 yılına ait muhasebe işlemlerini 7/A seçeneğindeki hesaplar göz önünde bulundurularak yerine getirilecektir. İmalat defterine paralel olarak 7/A seçeneğinde imal edilen emtianın üretim sürecine yönelik olarak kullanılan hesaplar aşağıdaki gibidir Direkt İlk Madde ve Malzeme Gideri Hesabı -711 Direkt İlk Madde ve Malzeme Yansıtma Hesabı -150 İlk Madde ve Malzeme Hesabı -151 Yarı Mamuller Üretim Hesabı -152 Mamuller Hesabı bu hesapların mahiyeti ve işleyişi ise şöyledir: a-direkt İlk Madde ve Malzeme Giderleri Hesabı: Mamulün bünyesine giren, mamulün temel öğesini oluşturan ve mamulün bünyesine yüklenebilen maddelerinin kullanımı fiili tutarlarla bu hesapta izlenir. Dönem içinde kullanılmak üzere ana ve yardımcı üretim yerlerinde ambardan çekilen direkt maddeler bu hesabın borcuna, "150 İlk Madde ve Malzeme Hesabının" alacağına kaydedilir. Eş zamanlı kayıt sistemi uygulayan işletmelerde giderlerin tahakkuk kaydının yapılmasını sağlamak üzere düzenlenen fişte, gider çeşidi ile gider yeri kodunun yazılması esastır. Dönem sonlarında hesap "711 Direkt İlk Madde ve Malzeme Yansıtma Hesabı" ile karşılaştırılarak kapatılır.

4 4 b-direkt İlk Madde ve Malzeme Yansıtma Hesabı: 710 numaralı hesabın borcuna gider çeşidi olarak kaydedilen giderler maliyet unsuru olarak bu hesabın alacağı karşılığında "151- Yarı Mamuller Üretim Hesabı"na borç kaydedilir. Dönem sonlarında 710 numaralı hesapla karşılaştırılarak kapatı lır. c- İlk Madde ve Malzeme Hesabı: Üretimde kullanılmak üzere işletmede bulundurulan hammadde, yardımcı madde, işletme malzemesi, ambalaj malzemesi ve diğer malzemelerin izlendiği hesap olup, üretime verildiğinde hesabın alacağına kayıt yapılır. d-yan Mamuller Üretim Hesabı: Henüz tam mamul haline gelmemiş ancak direkt ilk madde ve malzeme ile direkt işçilik ve genel üretim giderlerinden belli oranlarda pay almış üretim aşamasındaki mamullerin izlendiği hesaptır. Maliyet dönemi sonunda direkt ilk madde ve malzeme, direkt işçilik ve genel üretim giderleri tutarı kadar bu hesap borçlandırılır, üretimi tamam lananların maliyet tutarı bu hesabın alacağı karşılığında ilgili stok hesapları na aktarılır. e-mamuller Hesabı: Üretim çalışmaları sonucunda elde edilen ve satışa hazır hale gelmiş bulunan mamullerin izlendiği hesaptır. Bu hesap, üretimi tamamlanan mamullerin ambarlara alınmasıyla borçlandırılır, satılması veya herhangi bir nedenle ambardan çekilmesi ile alacaklandırılır. Bu açıklamalar ışığında 7/A seçeneği ile yapılan muhasebe işlemleri ile imalat defteri arasındaki bilgilerde "üretim süreci itibariyle" paralellik olduğu görülecektir. 7/A seçeneğinde de imalat defterinde olduğu gibi ham maddeden üretilen mamule kadar olan süreç detaylı bir şekilde izlenebilmek tedir. Ancak 7/A seçeneğinde üretim süreci imalat defterinde olduğu gibi "miktar" üzerinden değil "tutar" üzerinden izlenmektedir. Dolayısıyla emtia hareketlerinin miktar cinsinden takibi 7/A seçeneğinde mümkün değildir. Di leyen işletmeler 7/A seçeneğinde yukarıda belirttiğimiz hesapların altında alt hesaplar açarak emtiaları miktar cinsinden izleyebilirler. Ama bu konuda M.S.U.G.T.'lerinde herhangi bir zorunluluk bulunmamaktadır Seri Numaralı V.U.K. Genel Tebliği İle Yapılan Düzenleme: 246 seri numaralı V.U.K. Genel Tebliğinde konuya ilişkin olarak şu, düzenleme yapılmıştır. "... V.U.K.'nun 203'üncü maddesinin dördüncü fıkrasında, "imalat defterine kaydolunan malumatı ihtiva edecek şekilde sınai muhasebe tutan lar, Maliye Bakanlığından müsaade almak şartıyla ayrıca imalat defteri tut mazlar" hükmü yer almaktadır. V.U.K.'nun mükerrer 257'inci maddesinin Bakanlığa verdiği yetkiye dayanarak, muhasebe işlemlerini Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğlerinde yer alan 7/A seçeneğine göre izleyen mükelleflerin imalat def teri tutma mecburiyetleri, tarihinden itibaren kaldırılmış olup, bu hususta izin almak üzere Bakanlığa başvurulmasına gerek bulunmamaktadır."

5 5 4-Değerlendirme : Maliye Bakanlığı V.U.K.'nun mük. 257'inci maddesinde kendisine tanınan "mükellef ve meslek grupları itibariyle bu kanuna göre tutulacak def terlerin tutulması mecburiyetini kaldırma" yetkisini aynı kanunun 203'üncü maddesini dayanak göstererek 246 Seri Numaralı Genel Tebliğ ile 7/A seçe neğinde muhasebe işlemi yürütenlerin imalat defteri tutma zorunluluğu olmadığı şeklinde kullanmıştır. Yukarıda açıklandığı üzere 7/A seçeneği ile muhasebe ve imalat defterindeki bilgiler arasında nitelik bakımından bir fark yoktur. Ancak 7/A seçeneğinde emtia hareketleri "miktar" üzerinden değil "tutar" üzerinden yapılmaktadır. Öyleyse 7/A seçeneği ile muhasebe işlemi yapanların imalat defterlerinde yer alan bilgileri ihtiva edecek şekilde defter tuttuklarından söz etmek doğru olmayacaktır. Maliye Bakanlığı 246 Seri Numaralı Genel Tebliğde V.U.K.'nın 203'üncü maddesine atıf yapmış, bu maddeyi gerekçe göstermiştir. Daha önce belirtildiği gibi imalat defteri tutmamak için, tutulan diğer defterlerde imalat defterindeki bilgilerin bulunması ve Bakanlığa başvuru gerekir. İmalat defterindeki bilgiler diğer defterlerde yer alsa bile Bakanlığa başvuru yoksa ve bu konuda izin alınmamışsa imalat defteri tutulmak zorundadır. Aynı şekilde nasıl ki imalat defteri tutmamak için imalat defterindeki bilgilerin diğer defterlerde yer alması "tek başına" yetmiyorsa, imalat defterinde yer alması gereken bilgilerin diğer defterlerde ve muhasebe kayıtlarında yer almadan Bakanlığın da bu konuda izin vermesi mümkün değildir. Bir an için Bakanlığın mük. 257'inci maddedeki yetkisinin açık olduğu düşünülebilir. Yani mükellef ve meslek grupları itibariyle Bakanlığın dilediğine imalat defteri tutmama hakkını tanıyabilmesi mümkündür. Şayet böyle olsaydı bir imalat faaliyeti sayılan boyama, yazma, kasarlama, apre, cilalama gibi ücretle yapılan bitim işiyle uğraşan ve 7/A seçeneğine göre muhasebe işlemlerini yürüten işletmelere de tuttukları "bitim işleri defteri"ni tutmamaları konusunda hak tanınması gerekirdi. Ancak Maliye Bakanlığı yetkisini sadece imalat defteri tutan ve muhasebelerini 7/A'ya göre yürüten işletmeler için kullanmıştır. Çünkü V.U.K.'nın 203'üncü maddesinde imalat defterinde oldu ğu gibi bitim işleri defteri için "tutulmama hali" mevcut değildir. Zaten Maliye Bakanlığı da mük. 257'inci maddesindeki yetkisini kullanırken, bu yetkisini doğrudan kullanmamış, 203'üncü maddede belirtilen kendisine "müracaat" koşulunu bertaraf etmek amacıyla yetki kullanımına gitmiştir. Ancak belirtildiği gibi 7/A seçeneği, muhasebe imalat defterindeki bilgileri ihtiva etmemektedir. Bir başka anlatımla 246 Seri Numaralı Tebliğ çıkmamış dahi olsa, 7/A seçeneği ile muhasebe işlemlerini yürütenlerin imalat defteri tutmamak için Maliye Bakanlığı'na başvurularının red edilmesi gerekir. Çünkü gerekli şartlar oluşmamıştır. Sonuç olarak 246 seri numaralı Genel Tebliğin "dayandığı gerekçe" itibariyle V.U.K.'nun 197 ve 203'üncü maddelerine aykırı olduğunu söyle mek yanlış olmayacaktır. Kanımızca çözüm yolu 246 Seri Numaralı Tebliğin imalat defterine ilişkin bölümünün yürürlükten kaldırılması veya 7/A seçene ği ile muhasebe işlemlerini yürütenlerin imalat defteri tutmayacakları şeklin deki uygulamada ısrar edilecekse; M.S.U.G.T. ile maliyet hesaplarının emtea hareketlerini "miktar" yönünden de izlenmesine olanak sağlayacak düzenlemeler yapılması veya böyle bir düzenleme yapılmayacaksa imalat defteri tu tulmama şartının,

6 6 muhasebesini 7/A'ya göre yapan ancak alt hesaplarda mik tar hareketlerini izleyen mükellefler için geçerli olması şartına bağlanması uygun olacaktır. 1 1 E.Gelirler Kontrolörü M Aykut KELECİOĞLU nun Vergi Sorunları dergisinin Nisan 115 sayısındaki Muhasebe İşlemlerini 7/A Seçeneğine Göre İzleyen Mükelleflerin İmalat Defteri Tutma Mecburiyeti isimli makalesi.

BEŞİNCİ BÖLÜM SINAİ MÜESSESELERİN TUTACAKLARI ÖZEL KAYITLAR

BEŞİNCİ BÖLÜM SINAİ MÜESSESELERİN TUTACAKLARI ÖZEL KAYITLAR I-MADDE METNİ: BEŞİNCİ BÖLÜM SINAİ MÜESSESELERİN TUTACAKLARI ÖZEL KAYITLAR İmalat defteri: Madde 197 I inci sınıf tüccarlardan devamlı olarak imalat ile uğraşanlar yukarda yazılı defterlerden gayrı bir

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR 2015 YILINDA TUTULACAK DEFTERLER VE TASDİK ZAMANI

SİRKÜLER RAPOR 2015 YILINDA TUTULACAK DEFTERLER VE TASDİK ZAMANI SİRKÜLER RAPOR Sirküler Tarihi: 10.12.2014 Sirküler No: 2014 / 44 2015 YILINDA TUTULACAK DEFTERLER VE TASDİK ZAMANI Bilindiği üzere 01.07.2012 tarihinde yürürlüğe giren 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu

Detaylı

1. Ticaret sicili müdürlüklerince Vergi Usul Kanunu bakımından tasdik edilmesi zorunlu olan defterler

1. Ticaret sicili müdürlüklerince Vergi Usul Kanunu bakımından tasdik edilmesi zorunlu olan defterler DUYURU Sayı: 2018/035 BURSA, 26.04.2018 Konu: ANONİM VE LİMİTED ŞİRKETLER İLE KOOPERATİFLERİN KURULUŞ AŞAMASINDA TASDİK ETTİRMEK ZORUNDA OLDUKLARI DEFTERLERİN TİCARET SİCİLİ MÜDÜRLÜKLERİNCE TASDİK İŞLEMLERİNE

Detaylı

nezdinde yeminli mali müşavirlerce yapılacak tespitlere ilişkin açıklamalar

nezdinde yeminli mali müşavirlerce yapılacak tespitlere ilişkin açıklamalar SİRKÜLER TARİH : 24.04.201.2017 SAYI : 2017-04-02 02 KONU : Serbest t Muhasebeci Mali Müşavirlik Ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Genel Tebliği (Seri No: 45) yayımlandı. ÖZETİ : Tebliğde, e-defter uygulaması

Detaylı

ONUNCU BÖLÜM DEFTERLERIN TASDİKİ

ONUNCU BÖLÜM DEFTERLERIN TASDİKİ ONUNCU BÖLÜM DEFTERLERIN TASDİKİ I-MADDE METNİ: Tasdike Tabi Defterler Madde No 220 -Aşağıda yazılı defterlerin bu bölümdeki esaslara göre tasdik ettirilmesi mecburidir: 1. Yevmiye ve envanter defterleri;

Detaylı

TEK DÜZEN HESAP PLANI ÇERÇEVESİNDE İMALAT MUHASEBESİ VE KOBİLERDE UYGULAMADA GÖZLENEN SORUNLAR

TEK DÜZEN HESAP PLANI ÇERÇEVESİNDE İMALAT MUHASEBESİ VE KOBİLERDE UYGULAMADA GÖZLENEN SORUNLAR TEK DÜZEN HESAP PLANI ÇERÇEVESİNDE İMALAT MUHASEBESİ VE KOBİLERDE UYGULAMADA GÖZLENEN SORUNLAR 1. GİRİŞ 213 Sayılı V.U.K nun 3.maddesinde; İktisadi, ticari ve teknik icaplara uymayan veya olayın özelliğine

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul,

SİRKÜLER İstanbul, SİRKÜLER İstanbul, 26.03.2018 Sayı: 2018/061 Ref:4/061 Konu: ANONİM VE LİMİTED ŞİRKETLER İLE KOOPERATİFLERİN KURULUŞ AŞAMASINDA TASDİK ETTİRMEK ZORUNDA OLDUKLARI DEFTERLERİN TİCARET SİCİLİ MÜDÜRLÜKLERİNCE

Detaylı

2013 YILINDA TUTULACAK TİCARİ DEFTERLER İLE AÇILIŞ VE KAPANIŞ TASDİKLERİ

2013 YILINDA TUTULACAK TİCARİ DEFTERLER İLE AÇILIŞ VE KAPANIŞ TASDİKLERİ Sirküler Rapor 13.12.2012/199-1 2013 YILINDA TUTULACAK TİCARİ DEFTERLER İLE AÇILIŞ VE KAPANIŞ TASDİKLERİ ÖZET : 2013 yılında tutulacak ticari defterler ile bu defterlerin açılış ve kapanış tasdiklerine

Detaylı

2019 YILINDA TUTULMASI ZORUNLU DEFTERLER VE TASDİK SÜRELERİ

2019 YILINDA TUTULMASI ZORUNLU DEFTERLER VE TASDİK SÜRELERİ Tarih : 06/12/2018 Sayı : 2018-116 Konu : 2019 Yılında Tutulması Zorunlu Defterler ve Tasdik Süreleri 2019 YILINDA TUTULMASI ZORUNLU VE TASDİK SÜRELERİ I-GİRİŞ Defter tutma ve tasdikleri konusunda; Gümrük

Detaylı

- Ticaret sicili müdürlükleri söz konusu tasdik işlemlerine ilişkin olarak;

- Ticaret sicili müdürlükleri söz konusu tasdik işlemlerine ilişkin olarak; Sayı: 2018/30 Konu: Anonim ve Limited Şirketler ile Kooperatiflerin Kuruluşunda, Defterlerin Ticaret Sicili Müdürlüklerince Tasdik Edilmesine İlişkin Tebliğ Yayımlandı. Özet: 21 Mart 2018 tarihli Resmi

Detaylı

VERGİ USUL KANUNU VE TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE TUTULMASI ZORUNLU OLAN DEFTER VE BUNLARIN TASDİK ZAMANI

VERGİ USUL KANUNU VE TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE TUTULMASI ZORUNLU OLAN DEFTER VE BUNLARIN TASDİK ZAMANI VERGİ USUL KANUNU VE TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE TUTULMASI ZORUNLU OLAN DEFTER VE BUNLARIN TASDİK ZAMANI Prof. Dr. Mehmet YÜCE 1. DEFTER TUTMAK ZORUNDA OLANLAR 213 Sayılı Vergi Usul Kanuna göre aşağıda

Detaylı

Konu: 2018 yılında kullanılacak yasal defterlerin tasdikine ilişkin açıklamalar Hk.

Konu: 2018 yılında kullanılacak yasal defterlerin tasdikine ilişkin açıklamalar Hk. No: 2017/75 Tarih: 20.12.2017 ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. Küçükbakkalköy Mah. Vedat Günyol Cad. Defne Sok. No:1 Flora Residence K:11 D.141-142 Ataşehir/İSTANBUL Tel : 0.216.340

Detaylı

Duyuru : 2012/42 28.11.2012. DUYURU (Sadece Müşterilerimiz içindir)

Duyuru : 2012/42 28.11.2012. DUYURU (Sadece Müşterilerimiz içindir) Duyuru : 2012/42 28.11.2012 DUYURU (Sadece Müşterilerimiz içindir) KONU : KULLANILMASI VE TASDİKİ ZORUNLU TİCARİ DEFTERLER VE KANUNA AYKIRILIK HALİNDE UYGULANACAK CEZALAR Bilindiği üzere 6102 sayılı yeni

Detaylı

YILLARA YAYGIN İNŞAAT VE ONARMA İŞLERİNE İLİŞKİN MUHASEBE İŞLEMLERİ

YILLARA YAYGIN İNŞAAT VE ONARMA İŞLERİNE İLİŞKİN MUHASEBE İŞLEMLERİ YILLARA YAYGIN İNŞAAT VE ONARMA İŞLERİNE İLİŞKİN MUHASEBE İŞLEMLERİ İsmail PAMUK-Yeminli Mali Müşavir 1-Giriş Vergi hukukumuzda inşaat işleri; yıllara yaygın inşaatlar ve özel inşaatlar olarak ikili sınıflandırmaya

Detaylı

DEFTER TUTMA MÜKELLEFİYETİ VE TASDİK ZAMANLARI

DEFTER TUTMA MÜKELLEFİYETİ VE TASDİK ZAMANLARI DEFTER TUTMA MÜKELLEFİYETİ VE TASDİK ZAMANLARI DEFTER TUTMA MÜKELLEFİYETİ Gerçek ve Tüzel Kişi Tacirler Tarafından Tutulacak Defterler Serbest Meslek Erbabı Tarafından Tutulacak Defterler TASDİKE TABİ

Detaylı

Konu: 2017 yılında kullanılacak yasal defterlerin tasdikine ilişkin açıklamalar Hk.

Konu: 2017 yılında kullanılacak yasal defterlerin tasdikine ilişkin açıklamalar Hk. No: 2016/97 Tarih: 20.12.2016 ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. Küçükbakkalköy Mah. Vedat Günyol Cad. Defne Sok. No:1 Flora Residence K:11 D.141-142 Ataşehir/İSTANBUL Tel : 0.216.340

Detaylı

AG YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş.

AG YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. AG YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. Sirküler Tarihi :27.11.2017 Sirküler No :2017-11 Konu :2018 Yılında Tutulacak Defterler ve Sınıf Değiştirme Hadleri 19/12/2012 Tarih ve 28502 sayılı

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2017/106. Konu : Vergi Usul Kanunu Ve Türk Ticaret Kanunu na Göre Tutulacak Defterler Ve Tasdik Durumları

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2017/106. Konu : Vergi Usul Kanunu Ve Türk Ticaret Kanunu na Göre Tutulacak Defterler Ve Tasdik Durumları TARİH : 13.12.2017 NUMARA : 2017/106 VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2017/106 Konu : Vergi Usul Kanunu Ve Türk Ticaret Kanunu na Göre Tutulacak Defterler Ve Tasdik Durumları Defter tutma ve tasdikleri konusunda Gümrük

Detaylı

2013 Yılında Tutulacak Defterler

2013 Yılında Tutulacak Defterler 2013 Yılında Tutulacak Defterler 01.07.2012 tarihinde yürürlüğe giren 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu nun getirmiş olduğu yeniliklerden birisi de ticari defterler konusu ile ilgili hükümleridir. Yeni Hesap

Detaylı

SİRKÜLER. 2015 Yılında Tutulacak Defterler Ve Tasdik Zamanları Hakkında

SİRKÜLER. 2015 Yılında Tutulacak Defterler Ve Tasdik Zamanları Hakkında SİRKÜLER SİRKÜLER TARİH : 16.12.2014 SİRKÜLER NO : 2014/44 Tarih 16.12.2014 Sayı Resmi Gazete No Mevzuat Türü VUK Yayınlama Tarihi Geçerlilik Süresi Açıklama 2015 Yılında Tutulacak Defterler Ve Tasdik

Detaylı

[BELGE BAŞLIĞI] [Belge alt konu başlığı] [TARİH] TURMOB [Şirket adresi]

[BELGE BAŞLIĞI] [Belge alt konu başlığı] [TARİH] TURMOB [Şirket adresi] [BELGE BAŞLIĞI] [Belge alt konu başlığı] [TARİH] TURMOB [Şirket adresi] 12.12.2018/190-1 ÖZEL MEVZUAT SİRKÜLERİ 2019 YILINDA İŞLETME HESABI ESASI VE BİLANÇO ESASINA GÖRE DEFTER TUTMA VE SINIF DEĞİŞTİRME

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü Sayı : 11395140-105[VUK1-19974]-107246 18.04.2017 Konu : İletişim, etkili yöneticilik vb. konularda

Detaylı

YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE AÇILIŞ VE KAPANIŞ TASTİKİ YAPILACAK DEFTERLER

YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE AÇILIŞ VE KAPANIŞ TASTİKİ YAPILACAK DEFTERLER YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNA GÖRE AÇILIŞ VE KAPANIŞ TASTİKİ YAPILACAK DEFTERLER YENİ TÜRK TİCARET KANUNU MADDE 64. Defter tutma yükümlülüğü: (1) (Değişik fıkra: 6335 S.K. 26.06.2012/m.8) "Her tacir, ticari

Detaylı

TİCARİ DEFTERLERİN TASDİĞİ (Son Tarih 31.12.2012)

TİCARİ DEFTERLERİN TASDİĞİ (Son Tarih 31.12.2012) SMMM Ahmet BARLAK ahmetbarlak3@hotmail.com www.ahmetbarlak.com TİCARİ DEFTERLERİN TASDİĞİ (Son Tarih 31.12.2012) A-VERGİ USUL KANUNA GÖRE TİCARİ DEFTERLERİN TASDİĞİ 1-Defter tutacaklar, Defter tutacaklar

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2016/212 Ref: 4/212 I- FİZİKÎ OLARAK (KAĞIT ORTAMINDA) TUTULAN RESMİ DEFTERLERİN AÇILIŞ, ARA VE KAPANIŞ TASDİKLERİ

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2016/212 Ref: 4/212 I- FİZİKÎ OLARAK (KAĞIT ORTAMINDA) TUTULAN RESMİ DEFTERLERİN AÇILIŞ, ARA VE KAPANIŞ TASDİKLERİ SİRKÜLER İstanbul, 09.12.2016 Sayı: 2016/212 Ref: 4/212 Konu: RESMİ DEFTERLERİN AÇILIŞ, ARA VE KAPANIŞ TASDİKLERİ I- FİZİKÎ OLARAK (KAĞIT ORTAMINDA) TUTULAN RESMİ DEFTERLERİN AÇILIŞ, ARA VE KAPANIŞ TASDİKLERİ

Detaylı

- Bu uygulamada yardımcı defterlerde izlenecek Gider Çeşitleri 0-9 sayılı hesaplarda, Gider Yerleri ise sayılı hesaplarda gösterildiği gibidir.

- Bu uygulamada yardımcı defterlerde izlenecek Gider Çeşitleri 0-9 sayılı hesaplarda, Gider Yerleri ise sayılı hesaplarda gösterildiği gibidir. 7 MALİYET HESAPLARI Maliyet hesapları, mal ve hizmetlerin planlanan biçim ve niteliğe getirilmesi için yapılan giderlerin toplandığı ve maliyet unsurlarına dönüştürülerek izlendiği hesaplardır. Bu bölümde

Detaylı

Genel Muhasebe - I. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı

Genel Muhasebe - I. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı Genel Muhasebe - I Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı Ticarî işlemlerin deftere geçirilmesi belli ilkelere göre yapılmaktadır. Devlet de muhasebe

Detaylı

DEFTER TUTMA MÜKELLEFİYETİ VE TASDİK ZAMANLARI

DEFTER TUTMA MÜKELLEFİYETİ VE TASDİK ZAMANLARI DEFTER TUTMA MÜKELLEFİYETİ VE TASDİK ZAMANLARI DEFTER TUTMA MÜKELLEFİYETİ Gerçek ve Tüzel Kişi Tacirler Tarafından Tutulacak Defterler Serbest Meslek Erbabı Tarafından Tutulacak Defterler TASDİKE TABİ

Detaylı

denetim mali müşavirlik hizmetleri

denetim mali müşavirlik hizmetleri SİRKÜLER 25.12.2015 Sayı: 2015/024 Konu: RESMİ DEFTERLERİN AÇILIŞ, ARA VE KAPANIŞ TASDİKLERİ I- FİZİKÎ ORTAMDA (KAĞIT DEFTERLERDE) TUTULAN RESMİ DEFTERLERİN AÇILIŞ, ARA VE KAPANIŞ TASDİKLERİ Aşağıda Vergi

Detaylı

Sirküler Rapor 02.01.2014/22-1 ÖZEL SİRKÜLER: TÜRK TİCARET KANUNU VE VERGİ USUL KANUNUNA GÖRE TUTULACAK DEFTERLER VE TASDİK DURUMLARI

Sirküler Rapor 02.01.2014/22-1 ÖZEL SİRKÜLER: TÜRK TİCARET KANUNU VE VERGİ USUL KANUNUNA GÖRE TUTULACAK DEFTERLER VE TASDİK DURUMLARI Sirküler Rapor 02.01.2014/22-1 ÖZEL SİRKÜLER: TÜRK TİCARET KANUNU VE VERGİ USUL KANUNUNA GÖRE TUTULACAK DEFTERLER VE TASDİK DURUMLARI ÖZET : Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı tarafından

Detaylı

SİRKÜLER. 4. İmalat ve İstihsal Vergisi defterleri; (Basit İstihsal Vergisi defteri dahil)

SİRKÜLER. 4. İmalat ve İstihsal Vergisi defterleri; (Basit İstihsal Vergisi defteri dahil) SİRKÜLER TARİH : 07.12.2015 SİRKÜLER NO : 2015/56 SİRKÜLER Tarih 07.12.2015 Açıklama 2016 Yılında Tutulacak Defterler Ve Tasdik Zamanları Hakkında A) 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu Uyarınca 2016 Yılında

Detaylı

KAPSAM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ.

KAPSAM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ. Sirküler No : 2013-68 Sirküler Tarihi :12.12.2013 Konu : Defter Tasdikleri ve Sicil Tasdiknamesi 1. Vergi Usul Kanunu Uyarınca 2014 Yılında Kullanılacak Defterlerin Tasdiki Vergi Usul Kanunu nun Tasdike

Detaylı

Sirküler Rapor 02.01.2014/22-1

Sirküler Rapor 02.01.2014/22-1 Sirküler Rapor 02.01.2014/22-1 ÖZEL SİRKÜLER: TÜRK TİCARET KANUNU VE VERGİ USUL KANUNUNA GÖRE TUTULACAK DEFTERLER VE TASDİK DURUMLARI ÖZET : Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı tarafından

Detaylı

ÇALIŞILMAYAN KISIM AMORTİSMAN VE GİDERLERİNİN ÖNEMİ VE MALİ TABLOLARA ETKİSİ

ÇALIŞILMAYAN KISIM AMORTİSMAN VE GİDERLERİNİN ÖNEMİ VE MALİ TABLOLARA ETKİSİ ÇALIŞILMAYAN KISIM AMORTİSMAN VE GİDERLERİNİN ÖNEMİ VE MALİ TABLOLARA ETKİSİ Selçuk Turgay AZAK 50 * Mustafa BİZİMYER 51 ** ÖZ Üretim işletmelerinde üretim faaliyetlerinde kullanılan amortismana tabi iktisadi

Detaylı

Konu: 2019 yılında kullanılacak yasal defterlerin tasdikine ilişkin açıklamalar Hk.

Konu: 2019 yılında kullanılacak yasal defterlerin tasdikine ilişkin açıklamalar Hk. No: 2018/97 Tarih: 21.12.2018 ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. Küçükbakkalköy Mah. Vedat Günyol Cad. Defne Sok. No:1 Flora Residence K:11 D.141-142 Ataşehir/İSTANBUL Tel : 0.216.340

Detaylı

2017 YILINDA TUTULACAK DEFTERLERİN TASDİK ZAMANLARI VE TİCARET SİCİL TASDİKNAMESİ HAKKINDA AÇIKLAMA TİCARET SİCİL TASDİKNAMESİ ALMA ZORUNLULUĞU:

2017 YILINDA TUTULACAK DEFTERLERİN TASDİK ZAMANLARI VE TİCARET SİCİL TASDİKNAMESİ HAKKINDA AÇIKLAMA TİCARET SİCİL TASDİKNAMESİ ALMA ZORUNLULUĞU: 2017 YILINDA TUTULACAK DEFTERLERİN TASDİK ZAMANLARI VE TİCARET SİCİL TASDİKNAMESİ HAKKINDA AÇIKLAMA TİCARET SİCİL TASDİKNAMESİ ALMA ZORUNLULUĞU: Ticaret siciline kayıtlı bulunanlar; Ticari defterlerinin

Detaylı

Sirküler Rapor Mevzuat /166-1 ÖZEL SİRKÜLER:

Sirküler Rapor Mevzuat /166-1 ÖZEL SİRKÜLER: Sirküler Rapor Mevzuat 09.12.2015/166-1 ÖZEL SİRKÜLER: 2016 YILINDA İŞLETME HESABI ESASI VE BİLANÇO ESASINA GÖRE DEFTER TUTMA VE SINIF DEĞİŞTİRME HADLERİ ÖZET : 2016 yılında mükelleflerin Vergi Usul Kanunu

Detaylı

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Büyükdere Cd. Nevtron İşhanı No:119 K /6 Gayrettepe-İST TEL: 0212/ 211 99 01-02-04 FAX: 0212/ 211 99 52 SİRKÜLER NO : 2004/ 58 MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ İstanbul, 07 Mayıs 2004 KONU :Süreklilik Arz Eden Enflasyon

Detaylı

Duyuru : 2016/ DUYURU (Sadece Müşterilerimiz içindir)

Duyuru : 2016/ DUYURU (Sadece Müşterilerimiz içindir) Duyuru : 2016/30 05.12.2016 DUYURU (Sadece Müşterilerimiz içindir) Açıklama: Defter tutma ve tasdikleri konusunda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığınca 19/12/2012 Tarih ve 28502 sayılı Resmi

Detaylı

BU TEBLİĞ TASLAĞI GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI TARAFINDAN YAYINDAN KALDIRILMIŞTIR.

BU TEBLİĞ TASLAĞI GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI TARAFINDAN YAYINDAN KALDIRILMIŞTIR. Duyuru Tarihi : 08.10.2007 Duyuru No : DUYURU/2007-151 Denet Duyuru ÖNEMLİ NOT : BU TEBLİĞ TASLAĞI GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI TARAFINDAN YAYINDAN KALDIRILMIŞTIR. MUHASEBE KAYITLARININ MALİYE BAKANLIĞINCA

Detaylı

Elektronik ortamda kesin mizanı vermek mecburiyetinde olanlar bildirimlerini ;

Elektronik ortamda kesin mizanı vermek mecburiyetinde olanlar bildirimlerini ; 2010 HESAP DÖNEMİ KESİN MİZAN BİLDİRİMİ ELEKTRONİK ORTAMDA VERİLECEKTİR. Bilanço esasına göre defter tutan gelir vergisi mükellefleri ile kurumlar vergisi mükelleflerine (bankalar,finans kurumları, finansal

Detaylı

MUHASEBEDE DEFTER VE BELGE DÜZENİ

MUHASEBEDE DEFTER VE BELGE DÜZENİ MUHASEBEDE DEFTER VE BELGE DÜZENİ Genel olarak vergi mükelleflerince ticari yaşamda gerçekleştirilen ve para ile ifade edilebilen ilişkilerin; a) VUK da belirtilen şekil kurallarına uyularak düzenlenmiş

Detaylı

Hülya YAVUZCAN ÇOLAK MAZARS/DENGE Vergi Bölümü, Müdürü Yardımcısı. Lebib Yalkın Mevzuat Dergisi Aralık 2014 sayısında yayınlanmıştır.

Hülya YAVUZCAN ÇOLAK MAZARS/DENGE Vergi Bölümü, Müdürü Yardımcısı. Lebib Yalkın Mevzuat Dergisi Aralık 2014 sayısında yayınlanmıştır. 680-Çalışmayan Kısım Gider Ve Zararları Hesabına Kaydedilmesi Gereken Genel Üretim Gideri Mahiyetindeki Amortismanların Maliyet Muhasebesi Açısından Önemi Hülya YAVUZCAN ÇOLAK MAZARS/DENGE Vergi Bölümü,

Detaylı

ENVANTERDE AMORTİSMAN KAYITLARI

ENVANTERDE AMORTİSMAN KAYITLARI ENVANTERDE AMORTİSMAN KAYITLARI I-MADDE METNİ: Madde 189 Üzerinden amortisman yapılan kıymetler ve bunların amortismanları aşağıda yazılı şekillerden her hangi biri ile gösterilir: 1. Envanter defterinin

Detaylı

5024 sayılı Kanunla yapılan bu değişikliklere paralel olarak tekdüzen hesap planında aşağıdaki düzenlemelerin yapılması gerekli görülmüştür.

5024 sayılı Kanunla yapılan bu değişikliklere paralel olarak tekdüzen hesap planında aşağıdaki düzenlemelerin yapılması gerekli görülmüştür. 12 SIRA NO' LU MUHASEBE SİSTEMİ UYGULAMA GENEL TEBLİĞ TASLAĞI Resmi Gazete No Resmi Gazete Tarihi Kapsam Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun(1) 175 ve Mükerrer 257 nci maddelerinin Bakanlığımıza

Detaylı

1. Vergi Usul Kanunu Uyarınca 2015 Yılında Kullanılacak Defterlerin Tasdiki

1. Vergi Usul Kanunu Uyarınca 2015 Yılında Kullanılacak Defterlerin Tasdiki KONU: Defter Tasdikleri ve Ticaret Sicil Tasdiknamesi. Bu sirkülerimiz, yılsonuna yaklaştığımız bugünlerde defter tasdiklerine ve ticaret sicil tasdiknamesine ilişkin hatırlatmalarda bulunmak amacıyla

Detaylı

1. Vergi Usul Kanunu Uyarınca 2017 Yılında Kullanılacak Defterlerin Tasdiki

1. Vergi Usul Kanunu Uyarınca 2017 Yılında Kullanılacak Defterlerin Tasdiki 2017 Yılı Defter Tasdikleri ve Ticaret Sicil Tasdiknamesi.Bu sirkülerimiz, yılsonuna yaklaştığımız bugünlerde defter tasdiklerine ve ticaret sicil tasdiknamesine ilişkin hatırlatmalarda bulunmak amacıyla

Detaylı

ÖZEL SİRKÜLER 2017 YILINDA İŞLETME HESABI ESASI VE BİLANÇO ESASINA GÖRE DEFTER TUTMA VE SINIF DEĞİŞTİRME HADLERİ

ÖZEL SİRKÜLER 2017 YILINDA İŞLETME HESABI ESASI VE BİLANÇO ESASINA GÖRE DEFTER TUTMA VE SINIF DEĞİŞTİRME HADLERİ 21.12.2016/144-1 ÖZEL SİRKÜLER 2017 YILINDA İŞLETME HESABI ESASI VE BİLANÇO ESASINA GÖRE DEFTER TUTMA VE SINIF DEĞİŞTİRME HADLERİ ÖZET : 2017 yılında mükelleflerin Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre işletme

Detaylı

DEFTER BEYAN SİSTEMİ NEDİR?

DEFTER BEYAN SİSTEMİ NEDİR? DEFTER BEYAN SİSTEMİ NEDİR? Serbest meslek erbabı, işletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler ile basit usule tabi olan mükelleflerin kayıtlarının elektronik ortamda tutulması, bu mükelleflerden

Detaylı

KONU: 2019 Yılında Kullanılacak Ticari Defterlerin Açılış Tasdiklerinin Aralık 2018 Sonuna Kadar Yaptırılması Gerekiyor.

KONU: 2019 Yılında Kullanılacak Ticari Defterlerin Açılış Tasdiklerinin Aralık 2018 Sonuna Kadar Yaptırılması Gerekiyor. AA BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM AŞ Şehit Ersan Cad. No: 28 / 5 06680 Çankaya- Ankara. Tel:+90 312 4688150 Faks: +90 312 4270847 Ticaret Sicil No: Ankara-170606 www.aa-ymm.com SİRKÜLER Tarih,05/12/2018 Sayı:2018/78

Detaylı

2014 YILINDA TUTULACAK DEFTERLER VE TASDİK ZAMANLARI HAKKINDA AÇIKLAMA

2014 YILINDA TUTULACAK DEFTERLER VE TASDİK ZAMANLARI HAKKINDA AÇIKLAMA 2014 YILINDA TUTULACAK DEFTERLER VE TASDİK ZAMANLARI HAKKINDA AÇIKLAMA Değerli Üyemiz, 01.07.2012 tarihinde yürürlüğe giren 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu nun getirmiş olduğu yeniliklerden birisi de ticari

Detaylı

KESİN MİZAN GÖNDERME ZORUNLULUĞU KALDIRILDI

KESİN MİZAN GÖNDERME ZORUNLULUĞU KALDIRILDI Sirküler Rapor Mevzuat 27.07.2016/90-1 KESİN MİZAN GÖNDERME ZORUNLULUĞU KALDIRILDI ÖZET : 472 sıra No lu VUK Genel Tebliği ile bilanço esasına göre defter tutan mükelleflere elektronik ortamda yıllık kesin

Detaylı

Sirküler Rapor 15.12.2014/229-1 ÖZEL SİRKÜLER: TÜRK TİCARET KANUNU VE VERGİ USUL KANUNU NA GÖRE TUTULACAK DEFTERLER VE TASDİK DURUMLARI

Sirküler Rapor 15.12.2014/229-1 ÖZEL SİRKÜLER: TÜRK TİCARET KANUNU VE VERGİ USUL KANUNU NA GÖRE TUTULACAK DEFTERLER VE TASDİK DURUMLARI Sirküler Rapor 15.12.2014/229-1 ÖZEL SİRKÜLER: TÜRK TİCARET KANUNU VE VERGİ USUL KANUNU NA GÖRE TUTULACAK DEFTERLER VE TASDİK DURUMLARI ÖZET : Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı tarafından

Detaylı

Bedelsiz mal teslimi belge düzeni ve Form Ba-Bs Hk.

Bedelsiz mal teslimi belge düzeni ve Form Ba-Bs Hk. Bedelsiz mal teslimi belge düzeni ve Form Ba-Bs Hk. T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü Sayı : 67854564-1741-51 30/01/2015 Konu : Bedelsiz

Detaylı

TARİH: 21/12/2018 SAYI: 2018/129 KONU: 2019 YILI DEFTER TASDİKLERİ VE TİCARET SİCİL TASDİKNAMESİ

TARİH: 21/12/2018 SAYI: 2018/129 KONU: 2019 YILI DEFTER TASDİKLERİ VE TİCARET SİCİL TASDİKNAMESİ TARİH: 21/12/2018 SAYI: 2018/129 KONU: 2019 YILI DEFTER TASDİKLERİ VE TİCARET SİCİL TASDİKNAMESİ Bu sirkülerimiz, yılsonuna yaklaştığımız bugünlerde defter tasdiklerine ve ticaret sicil tasdiknamesine

Detaylı

içinde işletmenin tasfiyesi halinde de bu hükmün uygulanacağı ifade edilmektedir.

içinde işletmenin tasfiyesi halinde de bu hükmün uygulanacağı ifade edilmektedir. SERMAYEYE EKLENEN K.V.K. NUN 5/1-e MADDESİNDE SAYILI KIYMETLERİN SATIŞINDAN ELDE EDİLEN İSTİSNA KAZANÇLARIN İŞLETMENİN 5 YIL İÇİNDE TASFİYESİ KARŞISINDA VERGİSEL DURUM 1. KONU Bilindiği üzere 5520 sayılı

Detaylı

10 Soruda Elektronik Defter (E-Defter) Uygulaması

10 Soruda Elektronik Defter (E-Defter) Uygulaması 10 Soruda Elektronik Defter (E-Defter) Uygulaması E-Defter nedir? E-Defter şekil hükümlerinden bağımsız olarak Vergi Usul Kanununa ve/veya Türk Ticaret Kanununa göre tutulması zorunlu olan defterlerde

Detaylı

Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği (Sıra No: **)

Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği (Sıra No: **) Maliye Bakanlığından: Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği (Sıra No: **) Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 1 175 inci maddesi ile Maliye Bakanlığı; muhasebe standartları, tek düzen hesap

Detaylı

I- FİZİKÎ ORTAMDA (KAĞIT DEFTERLERDE) TUTULAN RESMİ DEFTERLERİN AÇILIŞ, ARA VE KAPANIŞ TASDİKLERİ

I- FİZİKÎ ORTAMDA (KAĞIT DEFTERLERDE) TUTULAN RESMİ DEFTERLERİN AÇILIŞ, ARA VE KAPANIŞ TASDİKLERİ Açıklamalı Sirküler Rapor 2014/01 11.12.2014 RESMİ DEFTERLERİN AÇILIŞ, ARA VE KAPANIŞ TASDİKLERİ I- FİZİKÎ ORTAMDA (KAĞIT DEFTERLERDE) TUTULAN RESMİ DEFTERLERİN AÇILIŞ, ARA VE KAPANIŞ TASDİKLERİ Aşağıda

Detaylı

SİRKÜLER 2018/70. Taşınmazların Yeniden Değerlemeye Tabi Tutulabilmesine İlişkin VUK. Tebliği Yayımlanmıştır.

SİRKÜLER 2018/70. Taşınmazların Yeniden Değerlemeye Tabi Tutulabilmesine İlişkin VUK. Tebliği Yayımlanmıştır. SİRKÜLER 2018/70 10/07/2018 Taşınmazların Değerlemeye Tabi Tutulabilmesine İlişkin VUK. Tebliği Yayımlanmıştır. 06.07.2018 tarihli ve 30470 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 500 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu

Detaylı

DEFTER TUTMA MÜKELLEFİYETİ VE TASDİK ZAMANLARI

DEFTER TUTMA MÜKELLEFİYETİ VE TASDİK ZAMANLARI DEFTER TUTMA MÜKELLEFİYETİ VE TASDİK ZAMANLARI DEFTER TUTMA MÜKELLEFİYETİ Gerçek ve Tüzel Kişi Tacirler Tarafından Tutulacak Defterler Serbest Meslek Erbabı Tarafından Tutulacak Defterler TASDİKE TABİ

Detaylı

ÖZEL SİRKÜ: TÜRK TİCARET KANUNU VE VERGİ USUL KANUNU NA GÖRE TUTULACAK DEFTERLER VE TASDİK DURUMLARI

ÖZEL SİRKÜ: TÜRK TİCARET KANUNU VE VERGİ USUL KANUNU NA GÖRE TUTULACAK DEFTERLER VE TASDİK DURUMLARI Sirküler Rapor 06.12.2013/209-1 ÖZEL SİRKÜ: TÜRK TİCARET KANUNU VE VERGİ USUL KANUNU NA GÖRE TUTULACAK DEFTERLER VE TASDİK DURUMLARI ÖZET : Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı tarafından ortaklaşa

Detaylı

No: 2015/67 Tarih: 03.12.2016. Konu: 2016 yılında kullanılacak yasal defterlerin tasdikine ilişkin açıklamalar Hk.

No: 2015/67 Tarih: 03.12.2016. Konu: 2016 yılında kullanılacak yasal defterlerin tasdikine ilişkin açıklamalar Hk. ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. Acıbadem Cd. Çamlıca Apt. No.77 K.4 34718 Acıbadem-Kadıköy/ISTANBUL Tel :0.216.340 00 86 Fax :0.216.340 00 87 E-posta: info@erkymm.com No: 2015/67

Detaylı

YILLARA YAYGIN İNŞAAT İŞLERİNDE ENFLASYON DÜZELTMESİ YAPILMASI KARI ETKİLEMEZ

YILLARA YAYGIN İNŞAAT İŞLERİNDE ENFLASYON DÜZELTMESİ YAPILMASI KARI ETKİLEMEZ YILLARA YAYGIN İNŞAAT İŞLERİNDE ENFLASYON DÜZELTMESİ YAPILMASI KARI ETKİLEMEZ Genel Açıklamalar Gelir Vergisi Kanunu nun 42.maddesine göre, birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat (dekopaj işleri

Detaylı

2011 YILINA AİT DEFTERLERİN KAPANIŞ TASDİKLERİNDE UYGULANACAK DÜZENLEME

2011 YILINA AİT DEFTERLERİN KAPANIŞ TASDİKLERİNDE UYGULANACAK DÜZENLEME Sirküler Rapor 16.12.2011/ 147-1 2011 YILINA AİT DEFTERLERİN KAPANIŞ TASDİKLERİNDE UYGULANACAK DÜZENLEME ÖZET : 2011 yılına ait defterlerin kapanış tasdiklerinde uygulanacak düzenleme İlgili Kanun : 213

Detaylı

Muhasebe Müdürlüğü ne

Muhasebe Müdürlüğü ne Muhasebe Müdürlüğü ne Tarih : 16.09.1998 SİRKÜ -1998 /13 Bilindiği üzere 29.07.1998 tarih ve mükerrer 23417 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 4369 sayılı kanunun 54. maddesi ile G.V.K.

Detaylı

403 NO LU VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI

403 NO LU VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI Sirküler Rapor 20.01.2011/ 25-1 403 NO LU VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI 403 No lu VUK Genel Tebliği ile bilanço esasına göre defter tutan mükelleflere elektronik ortamda yıllık kesin mizan

Detaylı

2. BA BS FORMLARINA İLİŞKİN USULSÜZLÜK CEZASI UYGULAMASINDA LEHE OLAN HÜKÜMLER

2. BA BS FORMLARINA İLİŞKİN USULSÜZLÜK CEZASI UYGULAMASINDA LEHE OLAN HÜKÜMLER Türk Ceza Kanununun 7. maddesinde "suçun işlendiği zaman yürürlükte bulunan kanun ile sonradan yürürlüğe giren kanunların hükümleri farklı ise, failin lehine olan kanun uygulanır ve infaz olunur" hükmü

Detaylı

SİRKÜLER (2014 75) Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinde; 29.12.2014 tarihli Vergi Usul Kanunu Sirküleri/70 yer almakta olup, bu sirkülerde;

SİRKÜLER (2014 75) Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinde; 29.12.2014 tarihli Vergi Usul Kanunu Sirküleri/70 yer almakta olup, bu sirkülerde; 31.12.2014 SİRKÜLER (2014 75) Konu: 431 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine İlişkin Açıklama, Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinde; 29.12.2014 tarihli Vergi Usul Kanunu Sirküleri/70

Detaylı

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: )

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: ) Maliye Bakanlığından: Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: ) 1. Giriş Bankacılık kartları (Kredi Kartı, Banka Kartı, Ön Ödemeli Kart) kullanılmak suretiyle gerçekleştirilen perakende teslim ve hizmet

Detaylı

SINIF DEĞİŞTİRME. 1. Bir hesap döneminin iş hacmı 177 nci maddede yazılı hadlerden % 20 yi aşan bir nispette fazla olursa, veya;

SINIF DEĞİŞTİRME. 1. Bir hesap döneminin iş hacmı 177 nci maddede yazılı hadlerden % 20 yi aşan bir nispette fazla olursa, veya; SINIF DEĞİŞTİRME I-MADDE METNİ: Madde 180 b) (II) nciden (I) inciye geçiş: İş hacmı bakımından II nci sınıfa dahil tüccarların durumları aşağıda yazılı şartlara uyduğu takdirde bunlar bu şartların tahakkukunu

Detaylı

SERBEST BÖLGELERDE ELDE EDİLEN REPO, FAİZ VB. GELİRLERİN İSTİSNA KAPSAMINA GİRİP GİRMEYECEĞİ DURUMA GÖRE BELİRLENECEKTİR.

SERBEST BÖLGELERDE ELDE EDİLEN REPO, FAİZ VB. GELİRLERİN İSTİSNA KAPSAMINA GİRİP GİRMEYECEĞİ DURUMA GÖRE BELİRLENECEKTİR. Emre KARTALOĞLU Gelirler Kontrolörü SERBEST BÖLGELERDE ELDE EDİLEN REPO, FAİZ VB. GELİRLERİN İSTİSNA KAPSAMINA GİRİP GİRMEYECEĞİ DURUMA GÖRE BELİRLENECEKTİR. I. GİRİŞ VE GENEL AÇIKLAMA Bilindiği üzere,

Detaylı

Tebliğ. Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Taslağı (Sıra No: )

Tebliğ. Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Taslağı (Sıra No: ) Tebliğ Maliye Bakanlığından: Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Taslağı (Sıra No: ) 1. Giriş Banka kartları (kredi kartları dahil) kullanılmak suretiyle gerçekleştirilen perakende teslim ve hizmet ifalarına

Detaylı

BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM LTD. ŞTİ.

BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM LTD. ŞTİ. BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM LTD. ŞTİ. SİRKÜLER SAYI : 2014 01 KONU : Maliye Bakanlığının, 2014 Takvim Yılında Uygulanacak Vergi Usul Kanunda Yer alan Maktu Hadler ile Asgari ve Azami Miktarı Belirtilmiş Olan

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2016/122

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2016/122 DRT Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim A.Ş. Deloitte Values House Maslak No1 34398 İstanbul Tel: + 90 (212) 366 60 00 Fax: + 90 (212) 366 60 15 www.deloitte.com.tr www.verginet.net VERGİ SİRKÜLERİ

Detaylı

mali açıklamalar YÖNTEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK ve BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş.

mali açıklamalar YÖNTEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK ve BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. 2011/006 19.01.2011 Konu: Artık Mizanlarda Maliyeye Verilecek! Bilanço esasına göre defter tutan gelir vergisi mükellefleri 1 Mart -31 Mart tarihleri arasında,, kurumlar vergisi mükellefleri 1 Nisan 30

Detaylı

Tarih : Sayı : Konu : Defter Beyan Sistemini Kullanma Zorunluluğu

Tarih : Sayı : Konu : Defter Beyan Sistemini Kullanma Zorunluluğu Tarih : 18.12.2017 Sayı : 2017-71 Konu : Defter Beyan Sistemini Kullanma Zorunluluğu 01.01.2018 Tarihinden İtibaren Basit Usule Tabi Olan İle Serbest Meslek Kazancı Elde Eden, 01.01.2019 Tarihinden İtibaren

Detaylı

Satın alınan emtianın maliyetini oluşturan hususlar Vergi Usul Kanunu nun ilgili maddeleri ve tebliğleriyle açıklamaya çalışacağız.

Satın alınan emtianın maliyetini oluşturan hususlar Vergi Usul Kanunu nun ilgili maddeleri ve tebliğleriyle açıklamaya çalışacağız. VERGİ USUL KANUNU AÇISINDAN KREDİ FAİZİ VE KUR FARKLARININ EMTİA VE GAYRIMENKULLERİN MALİYETİNİN BELİRLENMESİ ESNASINDA DEĞERLENDİRİLMESİ H. Enes KOÇ SMMM - Denetçi Doktora Öğrencisi 1.GİRİŞ Makalemizin

Detaylı

T.T.K. ve V.U.K. a Göre Tutulması Gereken Defterler Ve Onay Zamanları Aşağıdaki Gibidir.

T.T.K. ve V.U.K. a Göre Tutulması Gereken Defterler Ve Onay Zamanları Aşağıdaki Gibidir. 10.12.2014 Sirküler 2014/11 T.T.K. ve V.U.K. a Göre Tutulacak Defterler ve Açılış-Kapanış Onay Zamanları Türk Ticaret Kanunu'nun 64-67 ile Vergi Usul Kanunu nun 182-225 maddeleri uyarınca kâğıt ortamında,

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü. Sayı : 11395140-019.

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü. Sayı : 11395140-019. Özelge: SMS yolu ile banka hesabına yatan üyelik bedelleri karşılığında aylık fatura düzenleyip düzenleyemeyeceği ile yabancı ülke internet sitelerinin üyelere kullandırılması durumunda elde edilecek gelirin

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI MERSİN VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü. Sayı : [ /9]

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI MERSİN VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü. Sayı : [ /9] T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI MERSİN VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü Sayı : 68554973-105[413-2016/9]-46343 13.06.2017 Konu : Elektronik Defter Tutma Uygulamasına Dahil Olma

Detaylı

BÜLTEN. KONU: 2010 ve izleyen dönemler için, elektronik ortamda kesin mizan bildirimi verme zorunluluğu hk 403 nolu VUK Genel Tebliğ yayınlanmıştır.

BÜLTEN. KONU: 2010 ve izleyen dönemler için, elektronik ortamda kesin mizan bildirimi verme zorunluluğu hk 403 nolu VUK Genel Tebliğ yayınlanmıştır. Kültür Mah. 1375 Sk. No:25 Cumhuruiyet İşhanı K:5 35210 Alsancak - İzmir-Turkey Tel : + 90 232 464 16 16.. Fax: + 90 232 421 71 92. e-mail : info@psdisticaret.com..tr BÜLTEN SAYI :2011-016 Tarih: 19.01.2011

Detaylı

Açıklamalı Sirküler Rapor 2011/10. Konu: RESMĐ DEFTERLERĐN AÇILIŞ, ARA VE KAPANIŞ TASDĐKLERĐ

Açıklamalı Sirküler Rapor 2011/10. Konu: RESMĐ DEFTERLERĐN AÇILIŞ, ARA VE KAPANIŞ TASDĐKLERĐ 20.12.2011 Açıklamalı Sirküler Rapor 2011/10 Konu: RESMĐ DEFTERLERĐN AÇILIŞ, ARA VE KAPANIŞ TASDĐKLERĐ Kurumların ve birinci sınıf tüccarların (serbest bölgelerde ve teknoloji geliştirme bölgelerinde faaliyet

Detaylı

MEVZUAT BİLGİLENDİRME SERVİSİ

MEVZUAT BİLGİLENDİRME SERVİSİ T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ESKİŞEHİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü Sayı : 73903997-130[28-2014/ 16]-45943 Konu : Elektronik ortamda yayın,bilgi,soru bankası hizmetinde

Detaylı

SİRKÜLER (2011 05) Konu: Elektronik Ortamda Bildirilecek Olan Kesin Mizan Bildirimi nin Gönderilmesinde Uygulanacak Usul ve Esaslar.

SİRKÜLER (2011 05) Konu: Elektronik Ortamda Bildirilecek Olan Kesin Mizan Bildirimi nin Gönderilmesinde Uygulanacak Usul ve Esaslar. 21.01.2011 SİRKÜLER (2011 05) Konu: Elektronik Ortamda Bildirilecek Olan Kesin Mizan Bildirimi nin Gönderilmesinde Uygulanacak Usul ve Esaslar. Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Sıra No:403 yayımlanmış olup,

Detaylı

(Tablo hesap dönemi takvim yılı olan şirketlere göre hazırlanmıştır.)

(Tablo hesap dönemi takvim yılı olan şirketlere göre hazırlanmıştır.) 26.12.2013 Açıklamalı Sirküler Rapor 2013/7 RESMİ DEFTERLERİN AÇILIŞ, ARA VE KAPANIŞ TASDİKLERİ Aşağıda Vergi Usul Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu açısından defter tasdikleri hakkında açıklamalarımıza yer

Detaylı

Özelge: Yurt dışı mukimi 硸rmalardanشى alınan hizmetlerin gelir ve kurumlar vergisi ile KDV karşısındaki durumu ve belge düzeni hk.

Özelge: Yurt dışı mukimi 硸rmalardanشى alınan hizmetlerin gelir ve kurumlar vergisi ile KDV karşısındaki durumu ve belge düzeni hk. Özelge: Yurt dışı mukimi 硸rmalardanشى alınan hizmetlerin gelir ve kurumlar vergisi ile KDV karşısındaki durumu ve belge düzeni hk. Sayı: Tarih: 03/02/2012 B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-436 T.C. GELİR İDARESİ

Detaylı

2018 YILINDA İŞLETME HESABI ESASI VE BİLANÇO ESASINA GÖRE DEFTER TUTMA VE SINIF DEĞİŞTİRME HADLERİ

2018 YILINDA İŞLETME HESABI ESASI VE BİLANÇO ESASINA GÖRE DEFTER TUTMA VE SINIF DEĞİŞTİRME HADLERİ 20.12.2017/150-1 20.12.2017/150-2 2018 YILINDA İŞLETME HESABI ESASI VE BİLANÇO ESASINA GÖRE DEFTER TUTMA VE SINIF DEĞİŞTİRME HADLERİ 20.12.2017/150-3 ÖZEL MEVZUAT SİRKÜLERİ 2018 YILINDA İŞLETME HESABI

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2014/111

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2014/111 DRT Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim A.Ş. Deloitte Values House Maslak No1 34398 İstanbul Tel: + 90 (212) 366 60 00 Fax: + 90 (212) 366 60 15 www.deloitte.com.tr www.verginet.net VERGİ SİRKÜLERİ

Detaylı

MUHASEBE SĐSTEMĐ UYGULAMA GENEL TEBLĐĞ TASLAĞI NELER GETĐRĐYOR?

MUHASEBE SĐSTEMĐ UYGULAMA GENEL TEBLĐĞ TASLAĞI NELER GETĐRĐYOR? Yakup AVCI Vergi Denetmeni yakupavci@hotmail.com MUHASEBE SĐSTEMĐ UYGULAMA GENEL TEBLĐĞ TASLAĞI NELER GETĐRĐYOR? Tarih: 26.11.2007 1- GĐRĐŞ Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun Mükerrer 257

Detaylı

Yeni nesil ödeme kaydedici cihazların kullanılma mecburiyeti ve onaylanmasına dair usul ve esaslar işbu Tebliğin konusunu teşkil etmektedir.

Yeni nesil ödeme kaydedici cihazların kullanılma mecburiyeti ve onaylanmasına dair usul ve esaslar işbu Tebliğin konusunu teşkil etmektedir. Bilindiği üzere, 426 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 3100 sayılı Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanun ve ilgili mevzuatına

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü Sayı : 11395140-105[229-2012/VUK-1-...]--25513/02/2015 Konu : Tasfiye zararının geçmiş yıl karlarına

Detaylı

A K A D E M İ SİRKÜLER 2013-19

A K A D E M İ SİRKÜLER 2013-19 YENİ NESİL ÖDEME KAYDEİCİ CİHAZ (YAZAR KASA) KULLANIMI HAKKINDA AÇIKLAMA Bilindiği üzene 69 ve 70 seri no'lu Katma Değer Vergisi mükelleflerinin ödeme kaydedici cihazları(yazar kasa) kullanmaları mecburiyeti

Detaylı

403 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği

403 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği S Đ R K Ü L E R R A P O R Tarih: 19.01.2011 Sayı: 2011/08 Konu: 19.01.2011 tarih ve 27820 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 403 seri no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği yayımlanmıştır. Özet: 19.01.2011

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI SAKARYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI SAKARYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü) T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI SAKARYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü) Sayı : 41931384-105[Mük.257-2014-11]-73 24/11/2015 Konu : Elektronik ortamda düzenlenmesi gerekirken

Detaylı

I. ÇALIŞMAYA KONU KARŞILIK LARIN OLUŞUMU KONUSUNDA GENEL BİLGİLER

I. ÇALIŞMAYA KONU KARŞILIK LARIN OLUŞUMU KONUSUNDA GENEL BİLGİLER 6736 SAYILI KANUN KAPSAMINDA İŞLETMEDE MEVCUT OLDUĞU HÂLDE KAYITLARDA YER ALMAYAN EMTİA, MAKİNE, TEÇHİZAT VE DEMİRBAŞLARIN DÜZELTİLMESİ SIRASINDA AYRILAN KARŞILIKLARIN DURUMU Akın Gencer ŞENTÜRK, Avukat

Detaylı

6102 SAYILI YENİ TÜRK TİCARET KANUNU UYARINCA LİMİTED ŞİRKETLERİN TUTMASI ZORUNLU OLAN DEFTERLERİ

6102 SAYILI YENİ TÜRK TİCARET KANUNU UYARINCA LİMİTED ŞİRKETLERİN TUTMASI ZORUNLU OLAN DEFTERLERİ 6102 SAYILI YENİ TÜRK TİCARET KANUNU UYARINCA LİMİTED ŞİRKETLERİN TUTMASI ZORUNLU OLAN DEFTERLERİ Bilindiği üzere, 6102 sayılı Yeni Türk Ticaret Kanun un (TTK) tacirlerin tutmakla yükümlü olduğu defterler,

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü) T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü) Sayı : 64597866-130[24-2015]- 28.07.2017 Konu : Dövize endeksli satışlarda KDV ve KVK uygulaması

Detaylı

BİLGİ NOTU 27.12.2011/2011-16 2012 YILINDA UYGULANACAK HAD VE MİKTARLAR VERGİ USUL KANUNU

BİLGİ NOTU 27.12.2011/2011-16 2012 YILINDA UYGULANACAK HAD VE MİKTARLAR VERGİ USUL KANUNU BİLGİ NOTU 27.12.2011/2011-16 2012 YILINDA UYGULANACAK HAD VE MİKTARLAR VERGİ USUL KANUNU 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 414 üncü maddesi uyarınca, bu kanunda yer alan maktu hadler ile asgari

Detaylı

I. KUYUMCULARIN VERGİYE TABİ SATIŞ KAZANÇLARININ TESPİTİ

I. KUYUMCULARIN VERGİYE TABİ SATIŞ KAZANÇLARININ TESPİTİ EMRE KARTALOĞLU Stj. Gelirler Kontrolörü KUYUMCULARDA FİNASMAN GİDER KISITLAMASI GİRİŞ Bilindiği üzere, 24.04.2003 tarih ve 25088 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren 4842 sayılı Kanunu

Detaylı