Sazan yetiştiriciliğinde suyun ph değeri sınırları olup, optimal değer 7 8 arasındadır. Yani nötr veya çok az alkali sular tercih edilir.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Sazan yetiştiriciliğinde suyun ph değeri sınırları 5.5 10.8 olup, optimal değer 7 8 arasındadır. Yani nötr veya çok az alkali sular tercih edilir."

Transkript

1 1. GİRİŞ Günümüzde dengeli ve sağlıklı beslenmeye verilen önemin artmasıyla birlikte diğer hayvansal protein kaynaklarına göre balık eti daha fazla tüketilmeye başlanmıştır. Bunun nedenleri arasında; balık etinin yüksek değerde protein, bol miktarda vitamin ve mineral tuzları içermesi, yağlı balıklarda bulunan lipitlerin sağlığa hehangi bir zararlı etki göstermemesi ve vücudu kalp damar hastalıklarına karşı koruması gibi özellikler sayılabilmektedir. Dünya genelinde insan beslenmesinde kullanılan ürünlerin yüzde 4 ünü su ürünleri oluşturmaktadır. Türkiye de pek önemli bir paya sahip olmayan balık tüketiminde İngiltere 127 kg, Norveç ve İzlanda 50 kg, Japonya 36 kg lık kişi başına yıllık tüketimle dünya da önde gelen ülkelerdendir. İçsu balık üretiminde üretilen balık türlerinin en önemli ve yaygın olanlarından biri sazandır. Bir ılık su balığı olan sazan, dünya nın ılıman olan tüm bölgelerinde gerek doğal olarak içsularda bulunmakta, gerek ise kültür koşullarında üretimi yapılan bir balık türü olmaktadır. Dünya içsu balık üretiminin yaklaşık 3 / 4 ü Çin Halk Cumhuriyet inde, ikinci sırada ise bin tonla Rusya da üretilmektedir. Sazan bir ılık su balığı olması nedeniyle yemi en iyi değerlendirebileceği sıcaklık o C nin üzerindeki su sıcaklıklarıdır. Sazanlarda en ideal gelişme ise o C lik su sıcaklığında olmaktadır. Bunun nedeni, sazanlarda alınan yemin sindiriminin sıcaklığa göre değişmesi, diğer taraftan ete çevrilme durumunun da buna bağlı olmasıdır. Bu bakımdan sazan üretimi düşünülen bir işletmede, su sıcaklığının bütün bir yıl içindeki değişimi bilinmeli ve yıl içindeki su sıcaklığı o C nin üzerinde olmalıdır. Sazan yetiştiriciliğinde yemeklik sazan elde edilmesi üç yıllık bir dönemi gerektirir ise de bunun başta su sıcaklığına bağlı olması, bazı bölgelerde iki yıla kadar inebileceği ve hatta su sıcaklığı sürekli olarak o C sıcaklığın üzerinde olan sularda ise bir yılda bile yemeklik sazan ( g ) elde edilebilmesi mümkün olabilmektedir. Bu araştırma, keseli dönemi bitiren aynalı sazanların 3 4 aylık büyüme dönemine gelinceye kadar farklı sıcaklıklardaki ağırlık artışlarının ve yem tüketimlerinin karşılaştırmalarını yapmak ve laboratuvar koşullarında söz konusu olan sıcaklıklar bakımından, aynalı sazan yavrularının büyümelerini saptamak amacı ile yapılmıştır.

2 2. GENEL BİLGİLER 2.1. Su Sıcaklığı Sazanlar ılık su balıklarıdır. Gelişmeleri büyük ölçüde su sıcaklığına bağlıdır. Su ısısının düşük olduğu durumlarda gelişme deyavaş olmaktadır. 13 o C su sıcaklığının altında büyüme büyük ölçüde azalmakta, 4 o C su sıcaklığının altında ise yem alımı durmaktadır. En iyi yem değerlendirebileceği su sıcaklığı o C nin üzerindeki sıcaklıklardır. En ideal gelişme ise o C lik su sıcaklığında olmaktadır Su Miktarı ve Suyun Oksijen İçeriği Sazan üretiminde ihtiyaç duyulan su miktarı, yaz aylarındaki buharlaşma ve sızmadan doğan kayıpları karşılaması ve havuzları sürekli dolu tutması gibi özelliklere bağlıdır. Bu amaçla 1 hektar alan için litre / saniye su yeterli olarak görülmektedir. Entansif yetiştiricilikte su miktarının biraz daha fazla olaması gerekmektedir. Bu durumda su miktarı, havuzlardaki balık stokuna bağlı olarak havuz çıkışında suda ölçülen oksijen miktarı ile düzenlenebilmektedir. Entansif yetiştircilikte işletmeye giren suyun asgari 7 mg / O 2 / litre, çıkan suyun ise 5 mg / O 2 / litre olması gerkmektedir. İhtiyaç duyulan oksijen miktarı ise balıkların hareket aktivitesi, su sıcaklığı, balık büyüklüğü ve beslenme entansitesi gibi etkenlere bağlı olarak değişebilmektedir Suyun ph değeri Sazan yetiştiriciliğinde suyun ph değeri sınırları olup, optimal değer 7 8 arasındadır. Yani nötr veya çok az alkali sular tercih edilir Suyun Diğer Özellikleri Sazan yetiştiriciliğnde su kalitesine ait mikro ve makro faktörleri içeren değerler Çizelge 1. de toplu olarak verilmiştir.

3 Çizelge 1. Sazan için su kalite kriterleri ( BOHL, 1982 ve ÇELİKKALE, 1985 ) Özellikler Değerler Su sıcaklığı C C daha uygun ph Oksijen..5 9 mg / lt ( 4 mg / lt ) bu değerden aşağıya düşmemelidir. Asit Bağlama Gücü ( ABG ) ve üzeri daha iyidir. Nitrit ( NO 2 ) mg / lt Amonyak ( NH 3 ).0.02 mg / lt Klor ( Cl 2 ) mg / lt Demir ( Fe ).0.9 mg / lt Su sertliğine bağlı olarak Zn ve Cu için Ortak Pazar Değerlerine göre ( Mg Ca CO 3 / lt ; 50 mg Ca CO 3 = 1 ABG ) Çinko ( Zn ) ( mg / lt ) Bakır ( Cu ) ( mg / lt ) Kadmiyum ( Cd ) mg / lt yumuşak sularda mg / lt sert sularda Nikel ( Ni )..0.5 mg / lt Kobalt ( Co ) mg / lt Mangan ( Mn ) 0.1 mg / lt Kurşun ( Pb )..0.1 mg / lt Arsen ( As ) mg / lt Petrol ( gazyağı ) 0.6 mg / lt Mazot.0.04 mg / lt Petrol..0.3 mg / lt Benzin mg / lt Bulanıklık..25 JTÜ ( = Jakson bulanıklık birimi ) 2.2. Sazanlarda Beslenme Yumurtadan yeni çıkan larvalar ergin balıklardan farklı olarak ağız, sindirim sistemi, solungaçlar, hava kesesi ve anüsleri gelişmemiştir. Kendileri için gerekli olan besini vitelluskeselerinden temin ederler. Vitellus kesesinin absorbe edildiği bu süre içersinde ağız ve sindirim sistemi de gelişir. Vitellus kesesinin büyük bir kısmını tükettikten sonra, su yüzeyine çıkarak hava yutarlar. Hava keselerini hava ile doldurular ve serbest olarak yüzmeye başlarlar. Bu andan itibaren larval dönem bitip fry dönemi başlamış olur. Fry döneminde balıklar aynı zamanda dışarıdan beslenmeye geçmiş

4 olurlar. Bu dönemde 1 50 mg ağırlığa sahip olan larvalar canlı yeme gereksinim duyarlar. Bunlar başlangıçta artemia salina ( tuzlu su yengeci ) larvaları ve rotifer larvalarını yiyebilirler. Larvaların yemlerini oluşturan bu hayvansal planktonik canlılar ya yapay olarak akvaryumlarda veya doğal olarak larva büyütme havuzlarında üretilmektedirler. Yaklaşık olarak cm boya ulaşmış olan sazan fryları artık rotifer ve paramesyumlarla beslenirler. İleri dönemlerdeki frylar ağız boyutları da büyüdüğü için daha büyük yapıda olan kladoser ve kopepod gibi zooplaktonik organizmalarla beslenirler. Bu dönemde aynı zamanda tamamlayıcı yemleride almaya başlarlar. Başlangıç yemi olarak mikserden geçirilmiş haşlanmış yumurta verilebilir. Yumurta verme işlemi üç saatte bir tekrarlanır. Sonra % 40 maya, % 25 kan unu, % 20 fermente edilmiş soya, % 10 balık unu, % 5 soya yağından oluşmuş bir karışım göz açıklığı lik elekten geçirilerek verilebilir.yemleme oranı günlük olarak kg / fry için hesaplanarak verilir. Boyları cm olan frylar 3-4 haftalık besleme periyodundan sonra fingerlik haline ulaşırlar. Besin ve beslenme alışkanlıkları ergin bireyler gibi olmaya başlamıştır. Bu dönemden sonra hem doğal besinler (hayvansal veya bitkisel doğal besinler) hem de tamamlayıcı yemler kullanılır. Tamamlayıcı yemler olarak sazanlara verilecek pelet yemlerde protein oranı genellikle % arasında değişir. Pelet yemlerde, diğer balık yemlerinde olduğu gibi ham besin maddeleri kullanılır ve bunlara belirli oranlarda mineral ve vitamin ilave edilerek karışım dengelenir. Çizelge 2. de ( Pearson 1972) sazan yemlerinin hazırlanmasında kullanılan ham besin maddeleri ve bunların karışım oranları verilmiştir.

5 Çizelge 2. Sazan yemlerinde kullanılan ham besin maddeleri ve karışım oranları (Pearson, 1972) ( Yem No ) Hammadde 1 % 2 % 3 % 4 % 5 % 6 % 7 % 8 % Mısır Arpa Çavdar Melas Yağı alınmış yer fıstığı Yağı alınmış soya fasulyesi Peynir suyu tozu Bira mayası Balık unu Et unu Kan unu Buğday kepeği Yonca unu Pirinç kepeği Tüy unu Distile eriyik Kireç tozu Kemik unu Keten tohumu Vitamin karışımı Ayrıca sazanlara tek başına yem olarak kullanılan bazı bitkiler de verilmektedir. Bu bitkilerin enerji değerleri, ete dönüşüm oranları ve önemli öneriler Çizelge 3. de verilmiştir (Köylü 1985).

6 Çizelge 3. Tek yem olarak kullanılabilen bitkiler ( KÖYLÜ, 1985 ) Adı Enerji değeri Yem değeri Ete dönüşüm Öneriler Kcal / kg Oranı Mısır Severek yenilir. 2. Sindirimi kolaydır. 3. Çok iyi büyüme sağlar. 4. Mısır tanesi dibe hemen çöktüğü için, kullanmadan önce kırılması ve yumuşatılması gerekmektedir. 5. Mısır yiyen sazanın eti yumuşak olur, sazan etinde hafif bir mısır kokusu hissedilir. Arpa Herhangi bir hazırlık yapılmadan verilir. 2. Nemli verilebilir. Bezelye saat suda bekletilmelidir. Buğday Herhangi bir hazırlık yapılmadan verilir. 2. Nemli verilebilir. Soya ( öğütülmüş ) Arpa ve buğday gibi kullanılır. 2. Az kullanılmalıdır. Acı bakla Yüksek miktarda yağ ihtiva eder. Acı maddelerin etkisi yoktur. 2. Ezilmişi tercih edilir. Buğday ve Fiyatı düşüktür. çavdar kepeği Pirinç unu İnce öğütülmüş olmalıdır. Çavdar Karışım şeklinde verilir. Burçak Yulaf Herhangi bir hazırlık gerekmez. 2. Nemli verilebilir. 3. Fazla miktarda kullanılmaz. Fasulye Pişirilip yumuşatılması gerekir. Ayçiçeği ekstraksiyonu % 40 lif ihtiva eder. Gerektiğinde verilir. Palamut Kestane Patates Pişirilerek verilmelidir. Balılara verilecek günlük yem miktarı ve yemleme sıklığı; balığın büyüklüğüne, suyun sıcaklığına, su miktarına, su kalitesine, stok düzeyine, büyüme periyodunun süresine ve yetiştirme şekline göre değişir. Ayrıca sazanlara verilecek olan günlük yem miktarı 1 2 öğün yerine daha fazla öğünlere bölünerek verilmesi önerilir.

7 Çizelge 4. Fingerling dönemdeki sazanlar için örnek diyet kompozisyonu Yemler, % Diyet A B Pamuk tohumu küspesi 53 - Soya fasulyesi küspesi - 50 Pirinç kepeği Kemik unu Sofra tuzu Methionin Lysin Vitamin karması* Toplam Bileşimi Protein % Lysin Methionin + Sistin ME, kcal / g * Vitamin karmasındaki maddeler; Vitamin A 5000 IU, Vitamin D IU, thiamine 10 mg, riboflavin 20 mg, pantothenic asid 30 mg, nıacin 50 mg, pyridoxine 2 mg, ascorbic asid 200 mg. Çizelge 5. Fry dönemindeki sazanlar için örnek diyet kompozisyonu Yemler Diyet Balık unu Soya fasulyesi küspesi Et unu Kümes hayvanları artığı Pirinç kepeği Mısır Mısır gluteni unu Sofra tuzu Lysin Vitamin karması Bileşimi Protein % Lysin % Methionin + Sistin %

8 3.LİTERATÜR BİLGİSİ 3.1. Canlı Ağırlık Balıklarda uygun çevre koşullarında ve gelişimin en ideal olduğu sıcaklıklarda istenilen canlı ağırlık artışlarına kısa zamanda ulaşılabilmektedir. Bu da yemeklik sazan üretiminde uzun bir dönemi kapsayan yetiştiricilikte uygun şartlarda çok daha kısa zamanda yemeklik sazan elde edilebilmesini mümkün kılmaktadır. Çelikkale nin yaptığı bir çalışmada; sıcak su akvaryumlarında aynı çevre koşullarında bir yıl sonunda Ahrensburg aynalı sazanı gr ( gr ) ve Dinkelsbühl aynalı sazanı gr ( gr ) ortalama ağırlık elde edilmiştir. Bir yıl içindeki haftalık yüzde canlı ağırlık artışı ortalama olarak Ahrensburg aynalı sazanlarında ve Dinkelsbühl aynalı sazanların bulunmuştur. Yem değerlendirme değerleri Ahrensburg ve Dinkelsbühl aynalı sazanlarında birbirine çok yakın, sıra ile ve olduğu bulunmuştur ( ÇELİKKALE M.S, 1975 ) Su Sıcaklığı Yetiştiriciliği yapılacak olan balıklarda gelişmenin en ideal olduğu su sıcaklıklarının bilinmesi gerekir. Böylelikle yetiştiriciliği yapılacak olan balık türü için ideal olan su sıcaklığında en iyi gelişme sağlanmış olunacaktır. Meske nin yağtığı bir çalışmada; 40 lt su miktarına sahip 2 adet sıcak su akvaryumda aynı çevre koşullarında 45 gram ağırlığa sahip 20 şer adet sazanın, birinci akvaryumda gece ve gündüz 23 o C su sıcaklığına ve ikinci akvaryumda ise gündüz 23 o C su sıcaklığı, gece ise 14 o C su sıcaklığı uygulanarak iki aylık büyüme döneminde sırasıyla 85.2 gr ve 61.5 gr ağırlıklara, yem tüketimlerinin 2495 gr ve 2540 gr, yem değerlendirme oranlarının ise 3.10 ve 7.70 olduğu bulunmuştur. İkinci akvaryumdaki 9 o C su sıcaklık farkının büyümede birinci akvaryuma göre % 52.7 lik bir azalma gösterdiği ortaya çıkmıştır ( MESKE, 1968 ).

9 Meske nin yaptığı başka bir çalışmada; sıcak su akvaryumlarında aynı çevre koşullarında ve 23 o C su sıcaklığında 10 ar gramlık 47 adet sazanın 1 yıl sonunda 800 gr ağırlığa, ikinci yıl sonunda ise 1200 gr ağırlığa ulaştığı bulunmuştur ( MESKE, 2000 ) Yem Tüketimi Balıklara verilecek olan günlük yem miktarının uygun değerlerde olması gerekmektedir. Ne kadar oranda verileceği de su sıcaklığına ve balıkların stok düzeyine bağlıdır. Eğer çok fazla yemin verilmesi halinde bir kısım yem değerlendirilmeden atılmış olacaktır. Meske nin yaptığı bir çalışmada; 40 lt su miktarına sahip 5 adet sıcak su akvaryumunda aynı çevre koşullarında 3.4 gram ağırlığa sahip 120 şer adet sazanın, 1. akvaryumda sazanlara verilen günlük yem miktarı canlı ağırlığın % 3.5 i, 2. akvaryumda canlı ağırlığın % 7 si, 3.akvaryumda canlı ağırlığın % 14 ü, 4. akvaryumda canlı ağırlığın % 21 i, 5. akvaryumda canlı ağırlığın % 28 i uygulanarak 4.5 aylık büyüme döneminde sırasıyla; 21.0 gr, 43.4 gr, 63.5 gr, 70.9 gr ve 57.8 gram ağırlıklara, yem tüketimlerinin 4105 gr, 9955 gr, gr, gr, 39320gr, yem değerlendirme oranlarının ise 2.26, 2.40, 4.35, 5.74, 8.31 olduğu bulunmuştur (MESKE, 1968 ).

10 4. MATERYAL ve METOD 4.1. Materyal Araştırmada kullanılmak üzere 120 adet sazan yavruları İpsala da bulunan DSİ ne ait Sazan Üretme Çiftliğinden temin edilmiştir. Araştırmada 2003 yılı üretim dönemine ait sazan yavruları işletmeden rasgele alınmıştır. Çalışmada 0.59 x 0.23 x 0.28 metre büyüklüğündeki camdan yapılmış dikdörtgen şeklindeki 3 adet akvaryum kullanılmıştır ( Şekil 1 ). Yem, İpsala Devlet Su İşleri ne ait Sazan Üretme Çiftliğinden temin edilmiştir. Yemin içeriği aşağıda gösterilmiştir. Temel Besin Maddeleri % Su ( en çok ) : 12 Ham Protein ( en az ) : 32 Ham Selüloz ( en çok ) : 5 Ham Kül ( en çok ) : 10 NaCl ( en çok ) : 0.5 Metabolik Enerji kcal / kg ( en az) : 2720 Makro Elementler % Kalsiyum ( en az en çok ) : Fosfor ( en az ) : 1,5 Sodyum ( en az en çok ) : Mikro Elementler mg / kg % Mangan ( en az ) : 25 Çinko ( en az ) : 30 Aminoasitler % Lysine ( en az ) : 1.80 Methionine ( en az ) : 0.65 Sistin ( en az ) : 1.1 Vitaminler ( IU / kg mg / kg ) % A vitamini ( en az ) ( IU /kg ) : D 3 vitamini ( en az ) ( IU / kg ) : 1500 B 2 vitamini ( en az ) ( mg / kg ) : 15 B 12 vitamini ( en az ) ( mcg / kg ) : 20 E vitamini ( en az ) ( mg / kg ) : 50 K 3 vitamini ( en az ) ( mg / kg ) : 7 Ham Maddeler: Buğday, Soya, Ayçiçeği, Pamuk küspesi, İspirto mayası, Et kemik unu, Balık unu, Değirmencilik kalıntıları, Ham yağ, Vitamin ve Mineraller

11 Araştırmanın başlangıç dönemine kadar sazan yavruları artemia ve planktonlu su ile beslenmişlerdir. Araştırmanın başlangıç döneminden sonra sazan yavrularına kuru toz yem verilmiştir. Balıkların ağırlıkları maksimum 1.5 kg kapasiteli 0.1 gram hassasiyette bir terazi ile ölçülmüştür. Araştırmanın 3. periyodunda ve daha sonraki dönemlerde balıkların sıçrayarak akvaryumdan dışarı çıkmasını önlemek amacıyla, akvaryumların üzeri ağ malzeme ile örtülmüştür Metod Akvaryumlarda stoklama yoğunluğunun düzenlenmesi Bu araştırmada kullanılan yumurtadan yeni çıkmış sazan yavruları İpsala daki DSİ Sazan Üretim Çiftliğindeki tanklardan bir kepçe yardımıyla rasgele alınıp bir süre dış ortamda beslendikten sonra belli bir boya getirilip 3 adet akvaryuma paylaştırılmıştır. Akvaryumlardaki balık sayısı; 1. ve 2. periyotlarda m 2 ye adet yavru, ondan sonraki periyotlarda m 2 ye adet yavru olacak şekilde düzenlenmiştir. Araştırmanın başlangıcında akvaryumlara 40 ar adet olmak üzere yavru balık stoklanmıştır. Araştırmanın 3. periyodundan sonra akvaryumlardaki balık sayısı % 60 civarında azaltılmıştır. Akvaryumlardaki balık sayısı 15 er adet olmak üzere stoklama yapılmıştır Akvaryumlarda Kullanılan Su Araştırma süresince akvaryumlarda kuyu suyu kullanılmıştır. Her üç akvaryumda da eşit olarak 32 litre su bulunmuştur. Su akvaryumlara verilmeden önce 1 gün bekletilip içinde bulunan iri partiküllerin dibe çökmesi sağlanmıştır.

12 Yemleme Programı Araştırmanın başlangıç dönemine kadar, Artemia yumurtalarının açılması sonucu meydana gelen nauplii yem olarak kullanılmıştır x 0.15 x 0.23 metre büyüklüğündeki dikdörtgen şeklindeki akvaryuma litresine 25 gram NaCl ( sofra tuzu ) ilave edilmiş, sıcaklığı 26 C lik su sıcaklığına getirilmiş suya İpsala daki DSİ Sazan Üretme Çiftliğinden alınmış artemia yumurtaları bırakılmıştır ( Şekil 2 3 ). Tuz ve artemia katılmış su, yumurtalar askıda kalabilecek şekilde devamlı havalandırılmıştır. Yumurtalar 12 ila 24 saat içinde açılmış ve ilk yem olarak sazan yavrularına verilmiştir. Yumurtadan çıkan Artemia larvalarını yem olarak almadan önce havalandırma bir müddet kesilmiştir. Bunun sonucu larvaların büyük bir kısmı suyun tabanına çökmüşler, henüz açılmamış yumurtalar ise su içinde kalmışlardır. Tabana çöken larvalar lastik hortumla bir süzgecin içine çay kaşığı kadar sifon edilerek sazanlara verilmiştir. Araştırmanın başlangıç döneminde aynı zamanda planktonlu su ve mikserden geçirilmiş haşlanmış yumurta verilerek daha hızlı bir gelişme sağlanmaya çalışılmıştır. Araştırmanın başlangıç döneminden sonra balıklara sadece kuru toz yem verilmiştir. Araştırmada balıklara verilecek günlük yem miktarı; 15 er günlük periyotlarda balıkların ortalama canlı ağırlıkları Çizelge 6. da ki gibi düzenlenmiştir. Yalnız günlük yem miktarı % 10 yerine % 7 olarak alınmıştır. Bunun sebebi, kapalı bir sistem olduğundan ve balıklara yem miktarı fazla gelip filtrelerinin çok çabuk tıkanmasından dolayı yem miktarında azaltmaya gidilmiştir. Çizelge 6. Çeşitli ağırlıktaki sazanlara verilen günlük yem miktarı, öğün sayısı Ortalama Canlı Ağırlık ( g ) 10 grama kadar yukarı ağırlıklar Günlük Yem Miktarı Canlı ağırlığın yüzdesi olarak Yemleme müddeti Öğün sayısı Saatte bir Saatte bir Saatte bir Saatte bir 2 saatte bir 2 saatte bir 2 saatte bir 2 saatte bir

13 Sazan yavrularına bütün periyotlarda günde 5 defa olmak üzere yemlenmişlerdir. Öğün sayısı; sabah 9 00, öğle 12 00, ikindi 3 00, akşam 6 00, gece 9 00 olacak şekilde düzenlenmiştir Ağırlık Ölçümü İpsala daki DSİ Sazan Üretme Çiftliğinden alınan sazan yavruları ilk olarak tarihinde ağırlık ölçümleri yapılmıştır. Ondan sonra her 15 günlük periyotlar halinde olmak üzere ağırlık ölçümleri kaydedilmiştir. Araştırmanın başlangıcında akvaryumlardan rasgele 10 ar adet yavru alınarak tartım yapılmıştır. Üçüncü periyottan sonra akvaryumlarda bulunan populasyonun tamamı tartılmıştır. Ölçüm yapılacağı günlerde balıklar yemlenmemişlerdir. Balıkların ağırlıkları maksimum 1.5 kg kapasiteli, 0.1 gram hassasiyette bir terazi ile ölçülmüştür Verilerin Değerlendirilmesi Elde edilen verilerin istatistiksel çözümünde Tesadüf Blokları Deneme Deseni kullanılmış olup matematiksel model aşağıdaki gibidir. Y ijk = µ +α i +β j + e ijk Y ijk = Gözlem değeri α i = i. Canlı ağırlığın etkisi β j = j. Blok etkisi e ijk = Hata Ağırlık Ölçümlerinin değerlendirilmesi Balıkların ortalama bireysel ağırlıklarını bulmak için her periyotta aritmetik ortalama alınmıştır Balıklarda Canlı Ağırlık Artışı Her periyot için, periyot sonundaki ortalama bireysel canlı ağırlık değerinden, periyot başındaki ortalama bireysel canlı ağırlığın çıkarılması ile hesaplanmıştır.

14 Yüzde Canlı Ağırlık Artışı Gy = A 2 A 1 A 1 Burada; Gy = Yüzde canlı ağırlık artışı ( % ) A 2 = Balığın periyot sonu ağırlığı ( g ) A 1 = Balığın periyot başı ağırlığı ( g ) dır. x 100 formülü ile hesaplanır. Yüzde canlı ağırlık artışı ne kadar fazla ise gelişme o denli hızlı demektir. Balıkların ilk büyüme devrelerinde hızlı olan yüzde canlı ağırlık artışı, balık büyüklüğü arttıkça yavaşlar. Buna karşılık mutlak ağırlık artışı artar. Örneğin; büyümenin ilk devrelerinde bir periyot başlangıcında 20 gramlık balıklar periyot sonunda 40 gram geldiğinde mutlak artış Gm = = 20 gram, yüzde artış ise % 100 dür. Eğer bu periyot 20 günlük bir periyotsa günde 1 gram mutlak artış, günde % 5 nisbi artış sağlanmış olurlar. Daha büyük devreden bir örnek verirsek, periyot başı 150 gram, periyot sonu 180 gram olduğunu farz edelim. Yine 20 günlük periyot olsun. Mutlak artış periyot içinde 30 gram günlük artış her bireyde 1.5 gramdır. Her iki değerde yüksektir. Halbuki nisbi artış olarak hesaplarsak bu artış % 20, günlük artış da % 1 olur Yem Tüketiminin Saptanması Periyottaki yem tüketimi, günlük saptanan miktarın periyottaki gün sayısı ile çarpımı sonucunda elde edilmiştir Balıkların Yemden Yararlanma Oranları Yemden yararlanma oranları, 15 er günlük periyotlar için ayrı ayrı tüketilen yem miktarının canlı ağırlık artışına bölünmesi ile, Y.Y.O = Periyottaki bireysel yem tüketimi ( g ) Periyottaki bireysel canlı ağırlık artışı ( g) hesaplanmıştır.

15 5. BULGULAR Araştırmada; I. Akvaryumda 28 C su sıcaklığı, II. Akvaryumda 24 C su sıcaklığı ve III. Akvaryumda da oda sıcaklığına göre değişken bir su sıcaklığı kullanılmıştır. Toplam 114 gün süren araştırma sonunda, balıkların bireysel canlı ağırlık ortalamaları akvaryumlarda sırasıyla 1.14 g ( I ), 2.35 g ( II ), 1.73 g ( III ) a ulaşmış olup, araştırma süresince her bir periyot için elde edilen bireysel canlı ağırlık ortalamaları Çizelge 7. de verilmiştir. Çizelge 7. Araştırma süresince balıkların bireysel canlı ağırlık ortalamaları ( g ) Zaman I. Akvaryum II. Akvaryum III. Akvaryum Başlangıç ağırlığı Periyot Periyot Periyot Periyot Periyot Periyot Araştırma sonunda, akvaryumlardaki ortalama bireysel canlı ağırlık artışı; 0.06 g (I), 0.33 g ( II ), 0.12 g ( III ) olarak bulunmuş olup, her bir periyottaki ortalama bireysel canlı ağırlık artışı değerleri Çizelge 8. de verilmiştir. Çizelge 8. Balıkların ortalama bireysel canlı ağırlık artışı ( g ) Zaman I. Akvaryum II. Akvaryum III. Akvaryum 1. Periyot 2. Periyot 3. Periyot 4. Periyot 5. Periyot 6. Periyot Araştırma süresince balıkların yüzde canlı ağırlık artışı, A 2 A 1 Gy = x 100 formülü ile hesaplanmıştır. Bu değerler periyot sonunda % 5.55 (I), A 1 % ( II ) ve % 7.45 ( III ) olarak bulunmuştur. Balıkların yüzde canlı ağırlık artışına ait ortalama değerler sırasıyla; % 3.87 ( I ), % ( II ) ve % ( III ) bulunmuş, her bir periyot için akvaryumlardaki yüzde canlı ağırlık artışları Çizelge 9. da verilmiştir.

16 Çizelge 9. Araştırma süresince balıkların yüzde canlı ağırlık artışı ( % ) Zaman I. Akvaryum II. Akvaryum III. Akvaryum 1. Periyot 2. Periyot 3. Periyot 4. Periyot 5. Periyot 6. Periyot Ortalama Akvaryumların deney süresince toplam yem tüketimi; g ( I ), g (II) ve g (III) olarak hesaplanmıştır. Araştırma süresince balıkların yem tüketimine ait değerler Çizelge 10. da verilmiştir. Çizelge 10. Araştırma süresince balıkların yem tüketimi ( g ) Zaman I. Akvaryum II. Akvaryum III. Akvaryum Başlangıç 1. periyot 1. periyot 2. periyot 2. periyot 3. periyot 3. periyot 4. periyot 4. periyot 5. periyot 5. periyot 6. periyot Toplam Araştırma sonunda balıkların yemden yararlanma oranlarına ait ortalamalar sırasıyla; (I), (II) ve 0.78 (III) olarak saptanmış olup, araştırma süresince akvaryumların yemden yararlanma oranları Çizelge 11. de verilmiştir. Çizelge 11. Balıkların yemden yaralanma oranları Zaman I. Akvaryum II. Akvaryum III. Akvaryum 1. Periyot 2. Periyot 3. Periyot 4. Periyot 5. Periyot 6. Periyot Ortalama

17 Araştırmada Periyotlara göre toplam canlı ağırlık değerleri aşağıdaki Çizelge 12. de verilmiştir. Araştırma sonunda toplam canlı ağırlık değerleri sırasıyla; 4.56 g (I), 28.2 g (II) ve 17.3 g (III) olarak bulunmuştur. Çizelge 12. Periyotlara göre toplam canlı ağırlıklar ( g ) Zaman I. Akvaryum II. Akvaryum III. Akvaryum Başlangıç 1. Periyot 2. Periyot 3. Periyot 4. Periyot 5. Periyot 6. Periyot Araştırma sonunda akvaryumlardaki kalan balık sayısı 4 adet (I), 12 adet (II) ve 10 adet (III) olarak tespit edilmiş ve araştırma süresince periyotlara göre kayıp balık sayıları Çizelge 13. de verilmiştir. Çizelge 13. Araştırma süresince akvaryumlardaki tespit edilen kayıp oranları ile ilgili değerler Zaman I. Akvaryum II. Akvaryum III. Akvaryum 1. Periyot 2. Periyot 3. Periyot 4. Periyot 5. Periyot 6. Periyot Toplam NOT: 3. periyotta akvaryumlarda stoklama yoğunluğuna göre düzenleme yapılmış olunup, normalde II. Akvaryumda kayıp oranı 2 adet, III. Akvaryumda kayıp oranı ise 7 adet olmuştur.

18 Şekil 4. Balıkların ortalama bireysel canlı ağırlıkları Ortalama Bireysel Canlı Ağırlık 2,5 2 1,5 1 0,5 0 AVARYUM 1 AKVARYUM 2 AKVARYUM 3 1.PERİYOD 2.PERİYOD 3.PERİYOD 4.PERİYOD 5.PERİYOD Zaman 6.PERİYOD 7.PERİYOD Çizelge 14. Canlı ağırlık ve yem tüketimlerine ait varyans analizi Canlı Ağırlık Yem Tüketimleri S 1 kontrol 1.39 a* a S 2 24 C sıcaklık 1.67 b* a* S 3 28 C sıcaklık 1.00 c* b* *Aynı sütundaki harflerle gösterilen Χ lar arasındaki fark istatistiksel olarak önemlidir ( P < 0.05 ). Çizelge 14. ün incelenmesinden de anlaşıldığı üzere, canlı ağırlık bakımından uygulanan 3 deneme akvaryumunda da istatistiksel olarak farklılık görülmektedir. Yem tüketimleri bakımından S 2 ve S 3 de uygulanan sıcaklıkların istatistiksel olarak önemli bir farklılığı bulunmuştur.

19 6. TARTIŞMA ve SONUÇ Çalışmamız sonunda, sazanların canlı ağırlık ortalamalarının ve yem tüketimlerinin sıcaklık ile doğrudan ilişkili olduğu bulunmuştur. Başlangıçta ortalama 0.91 gram ağırlığa sahip sazan yavruları, çalışma sonunda gelişimin en iyi olduğu II.akvaryumda 2.35 gram ortalama ağırlığa ulaşmışlardır. Yapılan istatistiksel analizler ve grafiğe göre; I nolu akvaryumda ( 28 C su sıcaklığına sahip ) sıcaklığın yem tüketimine ve canlı ağırlık artışı üzerine olumsuz etkisi olmuştur. Bundan dolayı bu akvaryumda istenilen gelişim sağlanamamış ve en çok mortalite oranı da bu akvaryumda gerçekleşmiştir. II nolu akvaryumda ( 24 C su sıcaklığına sahip ) sıcaklığın yem tüketimi ve canlı ağırlık üzerine olumlu etkisi olmuş ve sazanlar için laboratuvar koşullarında gerçekleştirilen bu çalışmada uygulanılan sıcaklıklar arasında en iyi gelişimin 24 C lik su sıcaklığında olduğu bulunmuştur. III nolu akvaryumda ( oda koşullarına göre değişken bir su sıcaklığına sahip ) suya dışarıdan herhangi bir ısı etkisi uygulanmadığından sıcaklığının yem tüketimi ve canlı ağırlık artışı üzerine bir etkisi olmamıştır. Araştırmanın 6. periyodundan sonra sazan yavruları 24 C lik su sıcaklığına sahip akvaryumda toplanmış ve kullanılan hava pompalarından da akvaryuma bir tane daha eklenerek oksijen miktarı arttırılmıştır tarihinde 2.10 gram ağırlığa sahip olan sazan yavruları tarihinde yapılan son tartım ile 9.92 gram ağırlığa ulaşmışlardır ( şekil 5 6 ). Araştırılan literatür çalışmalarında aynı çevre koşullarında, sıcak su akvaryumlarında ve 23 o C su sıcaklığında bir yıl sonunda 800 gram ağırlığa, ikinci yıl sonunda ise 1200 gram ağırlığa ulaşmışlardır. Yapılan çalışmada elde edilen sonuçlara göre araştırılan literatür çalışmalarındaki sonuçlar arasında farklılıklar söz konusudur. Çalışmamızda, diğer çalışmalara göre oldukça düşük canlı ağırlık artışları ve yüksek mortalite oranları elde edilmiştir. Bunların nedenleri; Akvaryumların devamlı bir su giriş çıkışına sahip olmaması, Kullanılan kuru toz yem artıklarının ve balıkların dışkılarından kirlenen suyun haftada iki kez değiştirilmesi ve bunların balıklarda stres faktörü oluşturması,

20 Hava pompalarının yetersiz gelişi ve suyun çok çabuk kirlenmesinden dolayı suyun oksijen yönünden fakir olması, Hava pompalarının ve ısıtıcıların elektiriğe bağımlı olması, Sazanların beslenmelerinde doğal besinlere ( fitoplankton zooplankton ) ihtiyaç duyması gibi nedenlerden dolayı düşük canlı ağırlıklara ve yüksek mortalite oranları elde edilmiştir. Sonuç olarak, su sıcaklığı sürekli C sıcaklıkta tutulursa, yeterli havalandırma ve entansif yemleme ile sazanlar hızlı büyüme gösterebilmektedirler. Bu da hızlı büyüme gösterebilen sazanın yurdumuzun uygun çevre koşullarına sahip bölgelerinde yetiştiriciliğin yapılması gerek iş olanağı, gerekse ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlayacağı bilinmesi gereken bir konudur.

21 7. KAYNAKLAR 1. ÇELİKKALE, M.S. (1975), Ahrensburg ve Dinkelsbühl aynalı sazan hatlarının aynı çevre koşullarındaki büyüme ve döl verim özelliklerinin karşılaştırılması. A.Ü. Ziraat Fakültesi, Su Ürünleri Kürsüsü, Ankara. 2. ÇELİKKALE, M.S. (1994), İç su balıkları ve yetiştiriciliği cilt II, Karadeniz Teknik Üniversitesi Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Basımevi, Trabzon. 3. FAO(1982), Artıfıcıal feeding for polyculture of carp at the Zaweza fish farm, Egypt, A report prepared for the Aquaculture Demonstration and Training Project by Kai W. Chow Consultant (Fish Feed Technology), Rome. 4. MESKE, Ch. (1968), Aufzucht von karpfen im aquarium, ( Versuch 68 / / 71 ) p MESKE, Ch (2000), Breeding carp for reduced number of ıntermuscular bones, and growth of carp in aquaria, Max Planck Institut für kulturpflanzenzüchtung, Hamburg Volksdorf, Germany. 6.SOYLU,M. (1998),Su ürünleri programı, M.Ü. Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu,İstanbul. 7. SOYSAL, İ. (2000), Biometrinin prensipleri, T.Ü: Tekirdağ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü,yayın No: 95, Ders notu No: 64, Tekirdağ 8. TİMUR, G. (2000), Balık Hastalıkları, İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Hastalıklar Anabilim Dalı, İstanbul.

22 TEŞEKKÜR Yüksek Lisans çalışmamın her aşamasında bana yardımlarını esirgemeyen başta danışman hocam Yrd. Doç. Dr. Cemal POLAT a ve T.Ü. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Elemanlarına, İpsala da bulunan DSİ ne ait Sazan Üretme Çiftliğinde çalışan Su Ürünleri Mühendisleri Gülhan YURDATAPAN ve Hüseyin AYAZ a İşletmede çalışan tüm personele sonsuz teşekkürlerimi sunarım.

23 ÖZGEÇMİŞ 1978 yılında İstanbul da doğdum.ilk, orta ve lise öğrenimimi İstanbul da tamamladım.1997 yılında İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakülte sini kazandım ve 2001 yılında mezun oldum. Aynı tarihte Trakya Üniversitesi Zootekni Bölümünde Yüksek Lisansıma başladım.

Çamlı, BioAqua markası altında ürettiği balık yemleri ile müşterilerine çok geniş bir ürün segmenti sunmaktadır. Ağırlıklı olarak üretilen Levrek,

Çamlı, BioAqua markası altında ürettiği balık yemleri ile müşterilerine çok geniş bir ürün segmenti sunmaktadır. Ağırlıklı olarak üretilen Levrek, YEMLERİ EVREK & ÇİPURA L 1 Çamlı, BioAqua markası altında ürettiği balık yemleri ile müşterilerine çok geniş bir ürün segmenti sunmaktadır. Ağırlıklı olarak üretilen Levrek, Çipura ve Alabalık yemlerinin

Detaylı

Akvaryum veya küçük havuzlarda amonyağın daha az zehirli olan nitrit ve nitrata dönüştürülmesi için gerekli olan bakteri populasyonunu (nitrifikasyon

Akvaryum veya küçük havuzlarda amonyağın daha az zehirli olan nitrit ve nitrata dönüştürülmesi için gerekli olan bakteri populasyonunu (nitrifikasyon Azotlu bileşikler Ticari balık havuzlarında iyonize olmuş veya iyonize olmamış amonyağın konsantrasyonlarını azaltmak için pratik bir yöntem yoktur. Balık havuzlarında stoklama ve yemleme oranlarının azaltılması

Detaylı

RASYON ÇÖZÜMÜNDE TEMEL KRİTERLER

RASYON ÇÖZÜMÜNDE TEMEL KRİTERLER RASYON ÇÖZÜMÜNDE TEMEL KRİTERLER KAFES YUMURTA TAVUĞU RASYONU Ca % P % Ver. Mik.% HP Yem Mad. HP % ME kcal/kg % ME kcal/kg Ca % P % Mısır 8 3400 0,05 0,3 52,00 4,16 1768,00 0,026 0,156 Arpa 11 2650 0,07

Detaylı

Çamlı, BioAqua markası altında ürettiği balık yemleri ile müşterilerine çok geniş bir ürün segmenti sunmaktadır. Ağırlıklı olarak üretilen Levrek,

Çamlı, BioAqua markası altında ürettiği balık yemleri ile müşterilerine çok geniş bir ürün segmenti sunmaktadır. Ağırlıklı olarak üretilen Levrek, ALABALIK YEMLERİ 1 Çamlı, BioAqua markası altında ürettiği balık yemleri ile müşterilerine çok geniş bir ürün segmenti sunmaktadır. Ağırlıklı olarak üretilen Levrek, Çipura ve Alabalık yemlerinin yanında

Detaylı

Vitaminlerin yararları nedendir?

Vitaminlerin yararları nedendir? Vitaminlerin yararları nedendir? Vitamin ve mineraller vücudun normal fonksiyonlarının yerine getirilmesinde, büyüme ve gelişiminde çok önemlidir. Az miktarlarda yeterlidirler. Gebelikte anne yanında bebeğin

Detaylı

İÇ SU BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SU KALİTESİ

İÇ SU BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SU KALİTESİ İÇ SU BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SU KALİTESİ Karada bir su ürünleri işletmesi kurulacaksa, su kaynağı olarak kaynak suyu, dere, ırmak, akarsu, göl, baraj suları veya yeraltı suları kullanılabilir. Yetiştiriciliğin

Detaylı

YUMURTA TAVUĞU YETİŞTİRİCİLİĞİ

YUMURTA TAVUĞU YETİŞTİRİCİLİĞİ 2014 2015 YUMURTA TAVUĞU YETİŞTİRİCİLİĞİ Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği 1 YUMURTA TAVUKÇULUĞU Yumurta tavukçuluğu piliçlerde 20.haftadan sonra klavuz yumurta görülmesiyle başlar. Yumurta verimi 23. haftada

Detaylı

TEKRAR DOLAŞIMLI ÜRETİM SİSTEMLERİNDE SU KALİTESİ ve YÖNETİMİ

TEKRAR DOLAŞIMLI ÜRETİM SİSTEMLERİNDE SU KALİTESİ ve YÖNETİMİ TEKRAR DOLAŞIMLI ÜRETİM SİSTEMLERİNDE SU KALİTESİ ve YÖNETİMİ Tekrar dolaşımlı (resirkülasyonlu) su ürünleri yetiştiricilik sistemleri, günümüzde özellikle doğal su kaynaklarının tükenmeye başlamasıyla

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM: DÜNYA KANATLI HAYVAN ÜRETİMİ 2. BÖLÜM: YEM HAMMADDE DEĞERİNİN SAPTANMASI VE YEM FORMULASYONU

İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM: DÜNYA KANATLI HAYVAN ÜRETİMİ 2. BÖLÜM: YEM HAMMADDE DEĞERİNİN SAPTANMASI VE YEM FORMULASYONU İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM: DÜNYA KANATLI HAYVAN ÜRETİMİ 1. Dünya hayvan üretimi 2. Kanatlı eti üretimi 3. Yumurta üretimi 4. Kanatlı üretiminin geleceği 5. Dünya yem üretimi 2. BÖLÜM: YEM HAMMADDE DEĞERİNİN

Detaylı

Hedefe Spesifik Beslenme Katkıları

Hedefe Spesifik Beslenme Katkıları Hedefe Spesifik Beslenme Katkıları Hayvan Beslemede Vitamin ve Minerallerin Önemi Vitaminler, çiftlik hayvanlarının, büyümesi, gelişmesi, üremesi, kısaca yaşaması ve verim vermesi için gerekli metabolik

Detaylı

DENİZ BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SU KALİTESİ

DENİZ BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SU KALİTESİ DENİZ BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SU KALİTESİ Su ürünleri yetiştiriciliği açısından önemli su kalite özellikleri ve bu özelliklere ilişkin sınır (standart) değerler uzun yıllar süren araştırma ve deneyimler

Detaylı

FARKLI GÜBRE KOMPOZİSYONLARININ ÇAYIN VERİM VE KALİTESİNE ETKİSİ. Dr. GÜLEN ÖZYAZICI Dr. OSMAN ÖZDEMİR Dr. MEHMET ARİF ÖZYAZICI PINAR ÖZER

FARKLI GÜBRE KOMPOZİSYONLARININ ÇAYIN VERİM VE KALİTESİNE ETKİSİ. Dr. GÜLEN ÖZYAZICI Dr. OSMAN ÖZDEMİR Dr. MEHMET ARİF ÖZYAZICI PINAR ÖZER FARKLI GÜBRE KOMPOZİSYONLARININ ÇAYIN VERİM VE KALİTESİNE ETKİSİ Dr. GÜLEN ÖZYAZICI Dr. OSMAN ÖZDEMİR Dr. MEHMET ARİF ÖZYAZICI PINAR ÖZER Dünya üzerinde çay bitkisi, Kuzey yarımkürede yaklaşık 42 0 enlem

Detaylı

YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLERİN KALİTE BİLEŞENLERİ

YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLERİN KALİTE BİLEŞENLERİ YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLERİN KALİTE BİLEŞENLERİ Tüketicinin dikkate aldığı faktörler: Bu kalite bileşenleri tüketici talepleri ile ilişkilidir. Bunlar fiziksel faktörler (tohumun görünüşü, rengi, kokusu,

Detaylı

Ürün Parametre Örnek Aralık (%) R Örnek Hazırlama. Ürün Parametre Örnek Aralık (%) R Örnek Hazırlama

Ürün Parametre Örnek Aralık (%) R Örnek Hazırlama. Ürün Parametre Örnek Aralık (%) R Örnek Hazırlama DA 7250 Yem Kalibrasyon Paketi DA 7250 yem endüstrisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Hassasiyeti, hızı ve esnekliği sayesinde yem hammeddleri ve mamül yemlerde çalışmaya uygundur. Bu kalibrasyon paketi

Detaylı

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur..

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. 1 BESLENME BİLİMİ 2 Yaşamımız süresince yaklaşık 60 ton besin tüketiyoruz. Besinler sağlığımız ve canlılığımızın devamını sağlar. Sağlıklı bir

Detaylı

Balık Yemleri ve Teknolojisi Ders Notları

Balık Yemleri ve Teknolojisi Ders Notları Balık Yemleri ve Teknolojisi Ders Notları Balık Beslemede Balık Unu na Alternatif Yemler Bezelye Konsantresi Günümüzde balık yemi formülasyonlarında yaygın olarak kullanılan yukarıda adı geçen bitkisel

Detaylı

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ Büyüme ve gelişmeyi sağlar. Özellikle çocuk ve adölesanlarda protein, kalsiyum ve fosfor alımı nedeniyle; kemiklerin ve dişlerin gelişiminde Önemlidir.

Detaylı

BESİN GRUPLARININ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ

BESİN GRUPLARININ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ BESİN GRUPLARININ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ Büyüme ve gelişmeyi sağlar. Özellikle çocuk ve adölesanlarda protein,

Detaylı

RASYON TANIM, KİMYASAL BİLEŞİM, VE RASYON HAZIRLAMA PROF. DR. AHMET ALÇİÇEK EGE ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ

RASYON TANIM, KİMYASAL BİLEŞİM, VE RASYON HAZIRLAMA PROF. DR. AHMET ALÇİÇEK EGE ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ RASYON TANIM, KİMYASAL BİLEŞİM, VE RASYON HAZIRLAMA PROF. DR. AHMET ALÇİÇEK EGE ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ (Bağırsaklar) (Kırkbayır) (Yemek borusu) (İşkembe) (Şirden) (Börkenek) Yemin Süt Sığırı Midelerinde

Detaylı

SÜTÜN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ

SÜTÜN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ SÜTÜN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ Prof. Dr. Metin ATAMER Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Aralık 2006 ANKARA Sütün Tanımı ve Genel Nitelikleri Süt; dişi memeli hayvanların, doğumundan

Detaylı

Merinos Kuzulara Vitamin ve İz Mineral Verilmesinin Besi Performansı Üzerine Etkisi

Merinos Kuzulara Vitamin ve İz Mineral Verilmesinin Besi Performansı Üzerine Etkisi Merinos Kuzulara Vitamin ve İz Mineral Verilmesinin Besi Performansı Üzerine Etkisi Yücel Kemal BAYRAKTAR 1 İbrahim İsmet TÜRKMEN 2 1 Ziraat Müh., İntegro Gıda San. ve Tic. A.Ş./İstanbul 2 Sorumlu yazar:

Detaylı

Kabak Çekirdeği Kabuğu ve Pirolizinin Buğday ın Gelişimi ve Bitki Besin Elementi. İçeriklerine Etkisi EMRE CAN KAYA

Kabak Çekirdeği Kabuğu ve Pirolizinin Buğday ın Gelişimi ve Bitki Besin Elementi. İçeriklerine Etkisi EMRE CAN KAYA Kabak Çekirdeği Kabuğu ve Pirolizinin Buğday ın Gelişimi ve Bitki Besin Elementi EMRE CAN KAYA NAZLI ZEYNEP ARIÖZ AYŞENUR ŞAHIN ABDULLAH BARAN İçeriklerine Etkisi 1. GİRİŞ Tarımda kimyasal girdilerin azaltılması

Detaylı

BESLENME İLKELERİ BESLEME, BESİN ÖĞESİ VE SAĞLIK

BESLENME İLKELERİ BESLEME, BESİN ÖĞESİ VE SAĞLIK BESLENME İLKELERİ BESLEME, BESİN ÖĞESİ VE SAĞLIK Beslenme İle İlgili Temel Kavramlar Beslenme: İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması, Yaşam kalitesini artırması için

Detaylı

selenyum durumu Nuray Mücellâ M Cafer TürkmenT rgızistan Toprak Bilimi ve Bitki Besleme BölümüB Çanakkale

selenyum durumu Nuray Mücellâ M Cafer TürkmenT rgızistan Toprak Bilimi ve Bitki Besleme BölümüB Çanakkale Biga (Çanakkale)( ilçesi tarım m alanlarının selenyum durumu Nuray Mücellâ M Müftüoğlu Cafer TürkmenT ÇOMÜ,, Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme BölümüB Çanakkale 1-33 Ekim 2013 Bişkek KırgK

Detaylı

SAĞLIM İNEKLERİN BESLENMESİ

SAĞLIM İNEKLERİN BESLENMESİ SAĞLIM İNEKLERİN BESLENMESİ Birlikle el ele, hayvancılıkta daha ileriye... Mehmet Ak Ziraat Mühendisi Sorumlu Müdür 048 9 4 www.burdurdsyb.org www.facebook.com/burdurdsyb Konuya başlamadan önce, yazıda

Detaylı

Premium quality Dry Dog

Premium quality Dry Dog ECOPET Premium quality Dry Dog Food Happy pet. Happy you. Puppy Formula ECOPET Alimento completo ed equilibrato per cuccioli e per cagne in gestazione o in allattamento Happy pet. Happy you. Farmina Pet

Detaylı

Sığır yetiştiriciliğinde Sıcaklık Stresi ve Alınabilecek Önlemler. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi

Sığır yetiştiriciliğinde Sıcaklık Stresi ve Alınabilecek Önlemler. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Sığır yetiştiriciliğinde Sıcaklık Stresi ve Alınabilecek Önlemler Prof. Dr. Serap GÖNCÜ Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü 01330 Adana Bir ineğin kendisinden beklenen en yüksek verimi

Detaylı

Kanola Bitkisi, Yağı ve Özelikleri

Kanola Bitkisi, Yağı ve Özelikleri Kanola Bitkisi, Yağı ve Özelikleri Kanola, kolza bitkisinden geliştirilen ve şifalı özellik gösteren yağa verilen isimdi. Daha sonra, kolza bitkisinin istenmeyen özelliklerini elemeye yönelik bazı bitki

Detaylı

BESLENME VE SAĞLIK AÇISINDAN KEÇİ SÜTÜNÜN NİTELİKLERİ

BESLENME VE SAĞLIK AÇISINDAN KEÇİ SÜTÜNÜN NİTELİKLERİ BESLENME VE SAĞLIK AÇISINDAN KEÇİ SÜTÜNÜN NİTELİKLERİ Keçi, kuru ve sıcak yerlerde ve özellikle tarımsal açıdan geri kalmış bölgelerde yaşayan insanlar için çok önemli bir besin ve gelir kaynağıdır. Gerek

Detaylı

BESİN MADDELERİ VE SU METABOLİZMASI. Prof.Dr. Seher KÜÇÜKERSAN

BESİN MADDELERİ VE SU METABOLİZMASI. Prof.Dr. Seher KÜÇÜKERSAN BESİN MADDELERİ VE SU METABOLİZMASI Prof.Dr. Seher KÜÇÜKERSAN BESİN MADDELERİ Hayvan ve yemlerin yapısında bulunan ve hayvan organizmasında çeşitli fizyolojik fonksiyonlara katılan organik ve inorganik

Detaylı

BİTKİ BESİN MADDELERİ (BBM)

BİTKİ BESİN MADDELERİ (BBM) BİTKİ BESİN MADDELERİ (BBM) Toprak Bilgisi Dersi Prof. Dr. Günay Erpul erpul@ankara.edu.tr Işık Enerjisinin Kimyasal Enerjiye Dönüştürülmesi Fotosentez, karbon (C), oksijen (O) ve hidrojen (H) atomlarını

Detaylı

Hızlı Yem Analizleri

Hızlı Yem Analizleri Thermo Scientific microphazir AG Portatif Yem ve Yem Hammaddesi Analiz Cihazı Verimlilik artışı için Hızlı Yem Analizleri Sahada numune analizi yaparak zaman ve maliyetten tasarruf Hammadde kabulünde veya

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/10) Deney Laboratuvarı Adresi : Adnan Menderes Mah. Aydın Blv. No:43 09010 AYDIN / TÜRKİYE Tel : 0 256 211 24 04 Faks : 0 256 211 22 04 E-Posta : megagidalab@gmail.com

Detaylı

www.farminachannel.com Happy pet. Happy you.

www.farminachannel.com Happy pet. Happy you. www.farminachannel.com Happy pet. Happy you. Happy pet. Happy you. Cimiao ürün grubu kedinizin tüm ihtiyaçlarının karşılık bulması için özellikle belirlenmiştir. Formülleri ve yeni lezzetleri ile kusursuz

Detaylı

Yerfıstığında Gübreleme

Yerfıstığında Gübreleme Yerfıstığında Gübreleme Ülkemizin birçok yöresinde ve özellikle Çukurova Bölgesi nde geniş çapta yetiştiriciliği yapılan yerfıstığı, yapısında ortalama %50 yağ ve %25-30 oranında protein içeren, insan

Detaylı

AKVARYUM BALIKLARININ BESLENMESİ Balık Beslemenin Temel İlkeleri Balıkların beslenme davranışları öğrenilmeli Besin maddesi gereksinimleri

AKVARYUM BALIKLARININ BESLENMESİ Balık Beslemenin Temel İlkeleri Balıkların beslenme davranışları öğrenilmeli Besin maddesi gereksinimleri AKVARYUM BALIKLARININ BESLENMESİ Balık Beslemenin Temel İlkeleri Balıkların beslenme davranışları öğrenilmeli Besin maddesi gereksinimleri belirlenmeli Uygun şekil ve büyüklükte yemler verilmeli Balıklardaki

Detaylı

gereksinimi kadar sağlamasıdır.

gereksinimi kadar sağlamasıdır. Yeterli beslenme, vücudun yaşamı ve çalışmasını sürdürebilesi için gerekli olan enerjinin sağlanması anlamına gelir. Dengeli beslenme ise, alınan enerjinin yanında bütün besin öğelerini gereksinimi kadar

Detaylı

Dengeli Beslenme. Efe Kaan Fidancı

Dengeli Beslenme. Efe Kaan Fidancı Dengeli Beslenme Yaşamımız boyunca sürekli büyürüz. Bebeklikten itibaren sağlıklı bir şekilde büyümek ve gelişmek için düzenli, dengeli ve yeterli beslenmemiz gerekir. Beslenmek yani yemek yemek günlük

Detaylı

Performans ve Besin Değerleri. broyler. cobb-vantress.com

Performans ve Besin Değerleri. broyler. cobb-vantress.com Broyler Performans ve Besin Değerleri broyler cobb-vantress.com Giriş Bu kitapçık, Cobb500 broylerleri için saha ve karkas hedeflerini ve bunlara ulaşmayı sağlayacak önerileri kapsamaktadır. Kitapçıkta

Detaylı

2011/1 sayılı Tarım Genelgesi Karşılaştırma (25.04.2014 )

2011/1 sayılı Tarım Genelgesi Karşılaştırma (25.04.2014 ) 2011/1 sayılı Tarım Genelgesi Karşılaştırma (25.04.2014 ) Eski: DİR Kapsamında İthalatına İzin Verilmeyecek Eşyalar Yeni: Dahilde İşleme İzin Belgesi ile İlgili İthalat Listesine İlişkin Hükümler (Değ.:

Detaylı

YETERLİ DENGELİ BESLENME

YETERLİ DENGELİ BESLENME YETERLİ DENGELİ BESLENME Yeterli ve dengeli beslenme için günlük ihtiyaç duyulan ENERJİ ve BESİN ÖGELERİ besinlerle vücuda alınır. BESİNLER Besinler içerdikleri besin ögelerine göre 5 TEMEL BESİN GRUBU

Detaylı

BALIKESİR TİCARET BORSASI A Y L I K B Ü L T E N BÜLTEN NO : 3 SAYFA NO : 1

BALIKESİR TİCARET BORSASI A Y L I K B Ü L T E N BÜLTEN NO : 3 SAYFA NO : 1 BÜLTEN NO : 3 SAYFA NO : 1 HUBUBAT BUĞDAYLAR BUĞDAY EKMEKLİK 0,82 0,82 0,82 20.020 KG 16.416,40 FAB.S 1 BUĞDAY EKMEKLİK 0,70 0,90 0,85 1.108.500 KG 937.831,00 HMS 19 BUĞDAY EKMEKLİK 0,83 0,91 0,90 368.423

Detaylı

T.C. BAFRA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA YEMLİK TTS , KG 14,552.

T.C. BAFRA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA YEMLİK TTS , KG 14,552. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK Sayfa: 1-9 ARPA YEMLİK TTS 0.64 1.25 0.6580 22,117.00 KG 14,552.29 3 ARPA YEMLİK ı: 14,552.29 3 ARPA ı 14,552.29 3 ÇAVDAR ÇAVDAR ÇAVDAR UNU TTS 30.25 30.86 30.6269 117.00 AD 3,583.35

Detaylı

1- Süt ve Sütten Yapılan Besinler

1- Süt ve Sütten Yapılan Besinler Besin Grupları Doğada çok çeşitli besinler bulunmakta ve her besinin besin öğesi bileşimi farklılık göstermektedir. Besin öğelerini tek bir besinle vücudumuza almamız imkansızdır. Besin öğelerinin dengeli

Detaylı

Balık Yemleri ve Teknolojisi Ders Notları

Balık Yemleri ve Teknolojisi Ders Notları Balık Yemleri ve Teknolojisi Ders Notları Giriş Balık, insanoğlunun varoluşundan itibaren değerli bir besin kaynağı olmuştur. Günümüzde ise kaliteli ve yüksek oranda vitamin, mineral ve protein yapısının

Detaylı

Bölüm 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı

Bölüm 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı Bölüm 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı Nüfus ve İşgücü Katkısı Üretim ve Verim Katkısı Toplum Beslenmesine Katkı Sanayi Sektörüne Katkı Milli Gelire Katkı Dış Ticaret Katkısı Nüfus ve İşgücü Katkısı

Detaylı

O2 tüketerek ya da salgılayarak ta redoks potansiyelini değiştirebilirler.

O2 tüketerek ya da salgılayarak ta redoks potansiyelini değiştirebilirler. RİZOSFER-Besin maddeleri ve kök salgıları bakımından zengindir. Kökler, H+ ve HCO3- (ve CO2) salgılayarak ph yı, O2 tüketerek ya da salgılayarak ta redoks potansiyelini değiştirebilirler. Düşük molekül

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Deney Laboratuvarı Adresi : Yavuz Sultan Selim Cad. 118. Sokak No: 29 Dilovası 41455 KOCAELİ/TÜRKİYE Tel : 0 262 754 17 81 Faks : 0 262 754 19 84 E-Posta : EHSTurkey@sgs.com

Detaylı

DENEY HAYVANLARININ BESLENMESİ

DENEY HAYVANLARININ BESLENMESİ DENEY HAYVANLARININ BESLENMESİ Deney hayvanlarının büyüme, üreme ve uzun ömürlülük gibi genetik özelliklere ulaşabilmesi patojenlere ve diğer çevresel şartlara karşı koyma yetenekleri doğrudan beslenmenin

Detaylı

Antepfıstığında Gübreleme

Antepfıstığında Gübreleme Antepfıstığında Gübreleme Tam verime çok geç yatan (8-10 yıl) antepfıstığı uzun ömürlü bir meyve ağacıdır. Hiçbir meyve ağacının yetiştirilemediği kıraç, taşlık ve kayalık arazilerde bile yetişebilmektedir.

Detaylı

Manda Ürünlerini Ekonomik Değeri Nasıl Artırılabilir Yrd. Doç. Dr. Zeki GÜRLER

Manda Ürünlerini Ekonomik Değeri Nasıl Artırılabilir Yrd. Doç. Dr. Zeki GÜRLER Manda Ürünlerini Ekonomik Değeri Nasıl Artırılabilir Yrd. Doç. Dr. Zeki GÜRLER Manda Ürünleri Süt ve Süt Ürünleri Manda sütü Afyon kaymağı Lüle kaymağı Manda yoğurdu Dondurma Manda tereyağı Manda peyniri

Detaylı

Sayı : 2004 / Lyr 06 Sayfa : 35 40 YEM HAMMADDELERİ. Tercüme: Seyfi Ay - Halit Çınar, İnterkim. Commercial Poultry Nutrition S.Leeson & J.D.

Sayı : 2004 / Lyr 06 Sayfa : 35 40 YEM HAMMADDELERİ. Tercüme: Seyfi Ay - Halit Çınar, İnterkim. Commercial Poultry Nutrition S.Leeson & J.D. Sayı : 2004 / Lyr 06 Sayfa : 35 40 YEM HAMMADDELERİ KONU : Uygun Hammadde Seçimi İLGİ : KANATLI BESLEME KELİMELER : 1000 kcal ME nin Maliyeti 1 kg Proteinin Maliyeti Görece Maliyet/Değer Örnekleme KAYNAKÇA

Detaylı

KANATLI HAYVAN BESLEME (Teorik Temel-Pratik Uygulama)

KANATLI HAYVAN BESLEME (Teorik Temel-Pratik Uygulama) KANATLI HAYVAN BESLEME (Teorik Temel-Pratik Uygulama) -Ders Notu- Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Yemler ve Hayvan Besleme Anabilim Dalı Adana ADANA-2008 ÖNSÖZ Hayvan beslemenin

Detaylı

Yetiştirme Ortamlarında Besin Maddesi Durumunun Değerlendirilmesi

Yetiştirme Ortamlarında Besin Maddesi Durumunun Değerlendirilmesi Yetiştirme Ortamlarında Besin Maddesi Durumunun Değerlendirilmesi N, P, K ve Mg un 1:5 ekstraksiyon çözeltisindeki standard değerleri Çok az Az Yeterli Fazla Çok fazla Oldukça fazla N (meq/l)

Detaylı

Sporcu Beslenmesi Ve Makarna. Prof. Dr. Funda ELMACIOĞLU Beslenme ve Diyetetik Bölümü Bölüm Başkanı

Sporcu Beslenmesi Ve Makarna. Prof. Dr. Funda ELMACIOĞLU Beslenme ve Diyetetik Bölümü Bölüm Başkanı Sporcu Beslenmesi Ve Makarna Prof. Dr. Funda ELMACIOĞLU Beslenme ve Diyetetik Bölümü Bölüm Başkanı BESLENME Genetik yapı PERFORMANS Fiziksel kondisyon Yaş Cinsiyet Yaş Enerji gereksinimi Vücut bileşimi

Detaylı

10 m. Su Seviyesi ----------------------------------- 1 adet balık 0,25 kg (250 g) ise = 15700 kg balık = 62800 adet balık yapar.

10 m. Su Seviyesi ----------------------------------- 1 adet balık 0,25 kg (250 g) ise = 15700 kg balık = 62800 adet balık yapar. YUVARLAK AĞ KAFES = Çap: 10 m Su derinliği : 10 m 10 m 10 m Su Seviyesi ----------------------------------- HACİM: r 2 h : = 3,14 x 5 2 x 10 = 785 m 3 1 m 3 hacimden 20 kg balık elde edilecekse = 785 m

Detaylı

5. SINIF FEN VE TEKLONOJİ DERSİ

5. SINIF FEN VE TEKLONOJİ DERSİ 02.12. 5. SINIF FEN VE TEKLONOJİ DERSİ VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ SINIF ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ TARAFINDAN 2.12. TARİHİNDE ENFORMATİK BÖLÜM BAŞKANLIĞINDA HAZIRLANMIŞTIR.

Detaylı

Ekmek, buğday ununa; su, tuz, maya (Saccharomyces cerevisiae) gerektiğinde şeker, enzimler, enzim kaynağı olarak malt unu, vital gluten ve izin

Ekmek, buğday ununa; su, tuz, maya (Saccharomyces cerevisiae) gerektiğinde şeker, enzimler, enzim kaynağı olarak malt unu, vital gluten ve izin EKMEK İSRAFI Ekmek, buğday ununa; su, tuz, maya (Saccharomyces cerevisiae) gerektiğinde şeker, enzimler, enzim kaynağı olarak malt unu, vital gluten ve izin verilen katkı maddeleri ilave edilip bu karışımın

Detaylı

Akvaryum suyunda ph yı düşürmek ve bikarbonatları ortamdan uzaklaştırmak için filtre ortamında torf ve tampon tuzlarının kullanımı tavsiye edilir.

Akvaryum suyunda ph yı düşürmek ve bikarbonatları ortamdan uzaklaştırmak için filtre ortamında torf ve tampon tuzlarının kullanımı tavsiye edilir. ph Yetiştiricilik sistemlerinde ph ölçümleri, günlük değişimi belirleyebilmek amacıyla sabah erken ve akşamüstü saatlerinde yapılmalıdır. Balık üretim havuzlarında ph seviyesini yükseltmek için kireçleme

Detaylı

HUBUBAT T.C. BAFRA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 31/03/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. BAFRA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 31/03/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-8 ARPA YEMLİK TTS 0.74 0.74 0.7400 500.00 KG 70.00 1 ARPA YEMLİK TTS- 0.65 0.65 0.6500 9,500.00 KG 6,175.00 2 ARPA UNU TTS 4.52 4.52 4.5175 4.00 AD 174.07 22 ARPA

Detaylı

Çizelge 2.6. Farklı ph ve su sıcaklığı değerlerinde amonyak düzeyi (toplam amonyağın yüzdesi olarak) (Boyd 2008a)

Çizelge 2.6. Farklı ph ve su sıcaklığı değerlerinde amonyak düzeyi (toplam amonyağın yüzdesi olarak) (Boyd 2008a) - Azotlu bileşikler Su ürünleri yetiştiricilik sistemlerinde oksijen gereksinimi karşılandığı takdirde üretimi sınırlayan ikinci faktör azotlu bileşiklerin birikimidir. Ana azotlu bileşikler; azot gazı

Detaylı

DROPSY ( ŞİŞKİNLİK HASTALIĞI

DROPSY ( ŞİŞKİNLİK HASTALIĞI DROPSY ( ŞİŞKİNLİK HASTALIĞI ) Özde bir semptomdur. Çeşitli nedenlerle balığın şişmesini tanımlamak için kullanılmıştır. Vücut yanlardan şişer, balığın görünümü önden çam kozalağını andırır. Etiyoloji

Detaylı

EKMEKSİZ DİYET OLUR MU? ŞİŞMANLIĞIN TEK SUÇLUSU EKMEK Mİ? Dilara Koçak Beslenme ve Diyet Uzmanı 8 Mart 2013 www.dilarakocak.com.tr

EKMEKSİZ DİYET OLUR MU? ŞİŞMANLIĞIN TEK SUÇLUSU EKMEK Mİ? Dilara Koçak Beslenme ve Diyet Uzmanı 8 Mart 2013 www.dilarakocak.com.tr EKMEKSİZ DİYET OLUR MU? ŞİŞMANLIĞIN TEK SUÇLUSU EKMEK Mİ? Dilara Koçak Beslenme ve Diyet Uzmanı 8 Mart 2013 www.dilarakocak.com.tr Ağacın kökü toprak İnsanın kökü EKMEK tir. 2 BİR AYDA 7-12 KG. VERMEK

Detaylı

KGP202 SÜT TEKNOLOJİSİ II

KGP202 SÜT TEKNOLOJİSİ II KGP202 SÜT TEKNOLOJİSİ II BEBEK MAMASI ÜRETİMİ Doğumdan sonraki dönemde, bebekler, belirli esansiyel besin elementlerine fazlaca gereksinim duymakla birlikte, organların çoğu işlevlerini henüz yeterince

Detaylı

BANDIRMA TİCARET BORSASI İLK TARİH : SON TARİH : HUBUBATLAR BUĞDAYLAR HUBUBAT MAMÜLLERİ BUĞDAY UNLARI

BANDIRMA TİCARET BORSASI İLK TARİH : SON TARİH : HUBUBATLAR BUĞDAYLAR HUBUBAT MAMÜLLERİ BUĞDAY UNLARI GÖREN MADDELERİN HUBUBATLAR BUĞDAYLAR ANADOLU KIRMIZI SERT BUĞDA 0,860 0,860 0,860.0 KG.0,00 GTHMS ANADOLU BEYAZ SERT BUĞDAY 0,9 0,90 0,9.60 KG 8.9,00 H.M.S ANADOLU KIRMIZI SERT BUĞDA 0,80 0,90 0,9 8.680

Detaylı

ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME

ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME Ülkemizin birçok bölgesinde yetiştiriciliği yapılan çilek bitkisi üzümsü meyveler grubunda olup meyvesi en kısa sürede olgunlaşmaktadır. İnsan beslenmesi ve sağlığı bakımından

Detaylı

Üzerinde kontrollü kopya kaşesi bulunmayan basılı kopyalar kontrolsüz dokümandır.

Üzerinde kontrollü kopya kaşesi bulunmayan basılı kopyalar kontrolsüz dokümandır. . /. /2015 Sayın....Üniversitesi MKÜ MARGEM bünyesinde bulunan cihaz ve analiz yöntemleri için EK te belirtilmiştir. Saygılarımla. MARGEM Md. Sayfa: 1 / 9 TOPRAK ANALİZLERİ ph Analizi Toprak 30 50 g İletkenlik

Detaylı

40 GRAM PROTEİNLİ NORMAL POTASYUMLU, FOSFORDAN SINIRLI DİYET Değişim Değişim sayısı Süt 1 Yumurta 1 Et 2 Ekmek 6 Makarna (30 gr) 2 Şehriye (15 gr) 1

40 GRAM PROTEİNLİ NORMAL POTASYUMLU, FOSFORDAN SINIRLI DİYET Değişim Değişim sayısı Süt 1 Yumurta 1 Et 2 Ekmek 6 Makarna (30 gr) 2 Şehriye (15 gr) 1 40 GRAM PROTEİNLİ NORMAL POTASYUMLU, FOSFORDAN SINIRLI DİYET Değişim Değişim sayısı Süt 1 Yumurta 1 Et 2 Ekmek 6 Makarna (30 gr) 2 Şehriye (15 gr) 1 *Sebze ve meyve normal potasyumlu diyette serbest ama

Detaylı

TÜRKİYE BEYAZ ET SEKTÖRÜ

TÜRKİYE BEYAZ ET SEKTÖRÜ TÜRKİYE BEYAZ ET SEKTÖRÜ 1. GİRİŞ Beyaz et insan beslenmesinde besin değeri açısından tartışılmaz bir öneme ve yere sahiptir. Tavuk eti; uluslararası terminolojide Kanatlı Eti kavramı içinde değerlendirilmektedir.

Detaylı

Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu

Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Yaşlı Bakım-Ebelik 2. Ders YB 205 Beslenme İkeleri 2015 Uzm. Dyt. Emine Ömerağa emine.omeraga@neu.edu.tr BESLENME Dünya Sağlık Örgütü (WHO-DSÖ)

Detaylı

ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ/İSTASYONLARI MÜDÜRLÜKLERİ DÖNER SERMAYE İŞLETMELERİ 2014 YILI BİRİM FİYAT LİSTESİ. 1 ph 14,00. 2 Elektriksel İletkenlik 14,00

ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ/İSTASYONLARI MÜDÜRLÜKLERİ DÖNER SERMAYE İŞLETMELERİ 2014 YILI BİRİM FİYAT LİSTESİ. 1 ph 14,00. 2 Elektriksel İletkenlik 14,00 ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ/İSTASYONLARI MÜDÜRLÜKLERİ DÖNER SERMAYE İŞLETMELERİ 2014 YILI BİRİM FİYAT LİSTESİ Sıra No: SULAMA SUYU ANALİZLERİ: 2014 FİYATI 1 ph 14,00 2 Elektriksel İletkenlik 14,00 3 Sodyum (Na)

Detaylı

KABUKLU SU ÜRÜNLERİ ve ÜRETİM TEKNİĞİ HHA

KABUKLU SU ÜRÜNLERİ ve ÜRETİM TEKNİĞİ HHA KABUKLU SU ÜRÜNLERİ ve ÜRETİM TEKNİĞİ 1 HHA KARİDES YETİŞTİRCİLİĞİ HHA 2 Postlarva Postlarva, 5 çift esas yüzücü organa sahiptir. Genel yapısı olgun karidese benzemekle beraber ikinci derece cinsiyet karekterleri

Detaylı

2 Ders Kodu: VET Ders Türü: Seçmeli 4 Ders Seviyesi Lisans

2 Ders Kodu: VET Ders Türü: Seçmeli 4 Ders Seviyesi Lisans SU ÜRÜNLERİ ÜRETİMİ ve BİYOTEKNOLOJİSİ 1 Ders Adi: SU ÜRÜNLERİ ÜRETİMİ ve BİYOTEKNOLOJİSİ 2 Ders Kodu: VET3512 3 Ders Türü: Seçmeli 4 Ders Seviyesi Lisans 5 Dersin Verildiği Yıl: 3 6 Dersin Verildiği Yarıyıl

Detaylı

1. KİMYASAL ANALİZLER

1. KİMYASAL ANALİZLER 1. KİMYASAL ANALİZLER HPLC VE LC-MS/MS CİHAZLARI İLE YAPILAN ANALİZLER SORBAT TAYİNİ BENZOAT TAYİNİ KAFEİN TAYİNİ HMF TAYİNİ SUDAN TÜREVLERİ TAYİNİ VANİLİN TAYİNİ GLUKOZ, FRUKTOZ VE SUKROZ TAYİNİ SAPONİN

Detaylı

B Ü L T E N BANDIRMA TİCARET BORSASI İLK TARİH : SON TARİH : HUBUBATLAR BUĞDAYLAR HUBUBAT MAMÜLLERİ BUĞDAY UNLARI

B Ü L T E N BANDIRMA TİCARET BORSASI İLK TARİH : SON TARİH : HUBUBATLAR BUĞDAYLAR HUBUBAT MAMÜLLERİ BUĞDAY UNLARI İLK TARİH : 09..03 SON TARİH : 3..03 GÖREN MADDELERİN HUBUBATLAR BUĞDAYLAR BEYAZ YEMLİK BUĞDAY (60) 0,570 0,580 0,57.00 KG 6.3,000 H.M.S === MİKTAR VE BEDEL TOPLAMI ===.00 6.3,000 PİRİNÇLER ÇELTİK,350,350,350

Detaylı

DAMIZLIK ROSS 308. BROYLER DAMIZLIK Karma Yem Besin Madde Değerleri 2016

DAMIZLIK ROSS 308. BROYLER DAMIZLIK Karma Yem Besin Madde Değerleri 2016 DAMIZLIK ROSS 308 BROYLER DAMIZLIK Karma Yem Besin Madde Değerleri 2016 Giriş Bu kitapçık; Ross 308 (yavaş tüylenen) damızlık sürüleri için beslemeye ilişkin tavsiyeler içermektedir ve Ross Damızlık Sevk-İdare

Detaylı

BALIK HASTALIKLARININ KONTROLÜ

BALIK HASTALIKLARININ KONTROLÜ BALIK HASTALIKLARININ KONTROLÜ Hastalığın Çıkışını Engelleyici Önlemler Hastalıklardan korunma ile ilgili öncelikli emniyet tedbirleri, sağlıklı canlılarla, sağlıklı yumurtalarla uygun oranlarda stoklama

Detaylı

GRUP: 3122 YEM ÜRETİMİ KRİTER TASLAĞI A-KARMA YEM ÜRETİMİ

GRUP: 3122 YEM ÜRETİMİ KRİTER TASLAĞI A-KARMA YEM ÜRETİMİ GRUP: 3122 YEM ÜRETİMİ KRİTER TASLAĞI A-KARMA YEM ÜRETİMİ Yem Hayvanlara yedirilen organik ve inorganik maddeler veya bunların karışımlarıdır. Yem hayvana madde ve enerji bakımından yaşama ve verim ihtiyaçlarını

Detaylı

Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) Yavrularının İlk Dönemlerde Büyüme Performansı ve Ölüm Oranı Üzerine Tuzluluğun Etkisi

Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) Yavrularının İlk Dönemlerde Büyüme Performansı ve Ölüm Oranı Üzerine Tuzluluğun Etkisi Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) Yavrularının İlk Dönemlerde Büyüme Performansı ve Ölüm Oranı Üzerine Tuzluluğun Etkisi Halim İbrahim ERBAŞ Nadir BAŞÇINAR Mehmet KOCABAŞ Şebnem ATASARAL

Detaylı

BİBER YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME

BİBER YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME BİBER YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME Ülkemizin birçok yerinde acı-tatlı taze biber, dolmalık, kurutmalık ve sanayi tipi (salçalık) biber yetiştiriciliği yapılmaktadır. Çeşitlere göre değişmekle birlikte

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME. AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Sağlıklı Yaşam Merkezi Dyt. Melda KANGALGİL

SAĞLIKLI BESLENME. AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Sağlıklı Yaşam Merkezi Dyt. Melda KANGALGİL SAĞLIKLI BESLENME AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Sağlıklı Yaşam Merkezi Dyt. Melda KANGALGİL 1 İNSANLAR NEDEN YEMEK YER 2 3 Sağlığın temeli yeterli ve dengeli (sağlıklı) beslenmedir. İnsan vücudunu bir arabaya benzetebiliriz;

Detaylı

Broyler Damızlık Sürü Yönetimi

Broyler Damızlık Sürü Yönetimi Broyler Damızlık Sürü Yönetimi Yavaş Tüylenen damızlık cobb-vantress.com Giriş Cobb broiler sevk ve idare Kitapçığı, damızlık proramınızı oluşturmak için Cobb damızlık yönetim rehberi ve Cobb karma yem

Detaylı

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi 1 Verim Arzının Zaman İçinde Değişimi Verim Arzının dış görünümü olan iş verimi işin tekrarlanması

Detaylı

KATALOG Küplüpınar Mah. İstanbul Caddesi No:15 Osmangazi/BURSA Tel Website.

KATALOG Küplüpınar Mah. İstanbul Caddesi No:15 Osmangazi/BURSA Tel Website. KATALOG 2017 35 YILDIR TAVUKCULUK SEKTÖRÜNDE FAALİYET GÖSTERMEKTEYİZ ÜLKEMİZİN PEK ÇOK YERİNE SATIŞLAR BİZİM TARAFIMIZDAN YAPILMAKTADIR. BURSA GÖKÇE KÖY'DEKİ KULUÇKAHANEMİZDE ÖRDEK,HİNDİ,ETLİK VE YUMURTALIK

Detaylı

T.C. GÖNEN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇELTİK 2.63 1.0911 204,943,926.0 KG 223,621,943.

T.C. GÖNEN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇELTİK 2.63 1.0911 204,943,926.0 KG 223,621,943. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 6 ARPA YEMLİK MTS 0.38 0.85 0.587 987,275.00 KG 579,628.90 39 ARPA YEMLİK TTS 0.52 0.75 0.6478 29,240.00 KG 42,027.90 8 ARPA YEMLİK TTS 24.75 29.70 28.8536,47.00

Detaylı

ŞİKAYETİNİZ Mİ VAR??? Yemek sonrası şişkinlik hissediyorum... Yemeklerden sonra hazımsızlık hissediyorum...

ŞİKAYETİNİZ Mİ VAR??? Yemek sonrası şişkinlik hissediyorum... Yemeklerden sonra hazımsızlık hissediyorum... ŞİKAYETİNİZ Mİ VAR??? Yemek sonrası şişkinlik hissediyorum... Yemeklerden sonra hazımsızlık hissediyorum... ŞİKAYETİNİZ Mİ VAR??? Ha4ada 2-3 defa kabızlığım oluyor... Kabız olduğumda fissür/hemoroid şikayetlerim

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Deney Laboratuvarı Adresi : Karaman Mah. Atıksu Arıtma Tesisi İdari Binası Adapazarı 54290 SAKARYA/TÜRKİYE Tel : 0 264 221 12 23 Faks : 0 264 277 54 29 E-Posta

Detaylı

CALF MILK GOLD BUZAĞI MAMASI ÇİFTLİĞİNİZE, HAYVAN IRKINIZA ÇEVRE ŞARTLARINIZA, BESLENME ALIŞKANLIĞINIZA ÖZEL MAMALAR ÜRETİYORUZ!

CALF MILK GOLD BUZAĞI MAMASI ÇİFTLİĞİNİZE, HAYVAN IRKINIZA ÇEVRE ŞARTLARINIZA, BESLENME ALIŞKANLIĞINIZA ÖZEL MAMALAR ÜRETİYORUZ! CALF MILK GOLD BUZAĞI MAMASI %24 PROTEİN, %21 YAĞ PROBİYOTİK KATKILIDIR. YUMURTA IGG KATKILIDIR OREGANO (ANTİKRİPTO) ÖZEL AMİNOASİT DESTEĞİ YÜKSEK KALİTELİ SÜT PROTEİNİ ÖZEL YAĞ PROFİLİ ÇİFTLİĞİNİZE, HAYVAN

Detaylı

ÜLKEMİZDE HAYVANCILIK

ÜLKEMİZDE HAYVANCILIK 3.12.2016 ÜLKEMİZDE HAYVANCILIK Babadan kalma yöntemler. Tarımsal yayım(bilgi üniversiteden Halka indirilemiyor) Yüksek girdi ucuz ürünler. Satış tabanlı bilgi Doğru Bilginin yayımı önemli 1 BUZAĞI ESLEME

Detaylı

Prof.Dr.İlkay DELLAL

Prof.Dr.İlkay DELLAL TUSAF 2013 Buğday, Un, İklim Değişikliği ve Yeni Trendler Kongresi İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ve ENERJİ KISKACINDA TARIM ve GIDA SEKTÖRÜ Prof.Dr.İlkay DELLAL 9 Mart 2013, Antalya GÜNDEM 9 Mart 2013 1. GÜNEŞ (%40)

Detaylı

İZMİR TİCARET BORSASI

İZMİR TİCARET BORSASI SAYFA : 1 HUBUBAT Arpa Yemlik Arpa İthal Arpa İthal 1 1,03 1,03 1,03 4.250,00Kg 4.366,34 HŞ 1 0,95 0,95 0,95 392.400,00Kg 372.780,00 HŞ 1 0,90 0,90 0,90 2.901.978,00Kg 2.599.635,43 İA ARPA 3.298.628,00

Detaylı

GİRİŞ. Sağlıklı Beslenme ve Vücudumuzun Sağlıklı Beslenme Piramidi. Ana Gıda Grupları

GİRİŞ. Sağlıklı Beslenme ve Vücudumuzun Sağlıklı Beslenme Piramidi. Ana Gıda Grupları SAĞLIKLI BESLENME GİRİŞ Sağlıklı Beslenme ve Vücudumuzun Sağlıklı Beslenme Piramidi Ana Gıda Grupları Meyve ve Sebzeler Hububat ve Bakliyat Süt ürünleri Nişasta, Şeker ve Yağlar Vitaminler ve Mineraller

Detaylı

8. BÖLÜM: MİNERAL TOPRAKLARDAKİ BİTKİ BESİN MADDELERİ

8. BÖLÜM: MİNERAL TOPRAKLARDAKİ BİTKİ BESİN MADDELERİ 8. BÖLÜM: MİNERAL TOPRAKLARDAKİ BİTKİ BESİN MADDELERİ BİTKİ GELİŞMESİNİ KONTROL EDEN ETMENLER IŞIK TOPRAK (durak yeri) ISI HAVA SU BİTKİ BESİN MADDELERİ BİTKİLER İÇİN MUTLAK GEREKLİ ELEMENTLER MUTLAK GEREKLİ

Detaylı

İyi kalitedeki yem seçimi ve yönetimi, Yoğun yetiştiricilik yapılan karides havuzlarında mekanik havalandırma yapılması, Mümkün olabildiğince su

İyi kalitedeki yem seçimi ve yönetimi, Yoğun yetiştiricilik yapılan karides havuzlarında mekanik havalandırma yapılması, Mümkün olabildiğince su SU KALİTESİ YÖNETİMİ Su ürünleri yetiştiriciliğinde su kalitesi yönetimi; su kalite özelliklerinin yetiştiricilik açısından uygun sınır değerlerde tutulmasını ve temel su kalite değerlerinden olan sapmalarda

Detaylı

Ekmek, buğday ununa; su, tuz, maya (Saccharomyces cerevisiae) gerektiğinde şeker, enzimler, enzim kaynağı olarak malt unu, vital gluten ve izin

Ekmek, buğday ununa; su, tuz, maya (Saccharomyces cerevisiae) gerektiğinde şeker, enzimler, enzim kaynağı olarak malt unu, vital gluten ve izin EKMEK İSRAFI Ekmek, buğday ununa; su, tuz, maya (Saccharomyces cerevisiae) gerektiğinde şeker, enzimler, enzim kaynağı olarak malt unu, vital gluten ve izin verilen katkı maddeleri ilave edilip bu karışımın

Detaylı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Çanakkale

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Çanakkale Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Çanakkale Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü, 5. Ulusal Atatürk Bitki Çay ve Besleme Bahçe Kültürleri ve Gübre

Detaylı

T.C. BAFRA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK TTS , KG 4,906.

T.C. BAFRA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK TTS , KG 4,906. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-8 ARPA YEMLİK TTS 0.60 0.61 0.602 8,081.00 KG 4,906.40 2 ARPA YEMLİK ı: 4,906.40 2 ARPA ı 4,906.40 2 ÇAVDAR ÇAVDAR ÇAVDAR UNU TTS 25.93 35.30 30.0928 18.00 AD 541.6

Detaylı

Broyler Damızlık Sürü Yönetimi

Broyler Damızlık Sürü Yönetimi Broyler Damızlık Sürü Yönetimi Hızlı Tüylenen damızlık cobb-vantress.com Giriş Cobb broiler sevk ve idare Kitapçığı, damızlık proramınızı oluşturmak için Cobb damızlık yönetim rehberi ve Cobb karma yem

Detaylı

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst.

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst. Yemlerde Amino asitler ve B Grubu Vitaminlerinin Önemi ve Test Metotları Süreyya ÖZCAN Besin Öğeleri Canlının yaşamını devam ettirmesi için gerekli olan kimyasal element veya bileşiklerdir. Hücrelerin

Detaylı