TARİHTE ve GÜNÜMÜZDE ZEKÂT UYGULAMALARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TARİHTE ve GÜNÜMÜZDE ZEKÂT UYGULAMALARI"

Transkript

1 TARİHTE ve GÜNÜMÜZDE ZEKÂT UYGULAMALARI

2 ENSAR NEŞRİYAT TİC. A.Ş. ISBN: Sertifika No: İSLÂMÎ İLİMLER ARAŞTIRMA VAKFI Milletlerarası Tartışmalı İlmî Toplantılar Dizisi: 22 Tartışmalı İlmî Toplantılar Dizisi: 87 Kitabın Adı Tarihte ve Günümüzde Zekât Uygulamaları Yayına Hazırlayanlar Dr. İsmail KURT Seyit Ali TÜZ İslâmî İlimler Araştırma Vakfı Koordinatör Prof. Dr. Abdullah KAHRAMAN Kocaeli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Son Okuma Doç. Dr. Necmettin KIZILKAYA İstanbul Üniversitesi Baskı ve Cilt: ÇINAR MAT. ve YAY. SAN. TİC. LTD. ŞTİ Yıl Mahallesi Matbaacılar Caddesi Ata Han No:34 / 5 Bağcılar - İSTANBUL Tel: Faks: Sertifika No: Basım: İstanbul, Ağustos 2017/ 2000 adet basılmıştır. Her hakkı mahfuzdur. İzin alınmadan hiçbir yolla çoğaltılamaz. Kaynak gösterilmek şartıyla iktibas edilebilir. İletişim Adresi: Ensar Neşriyat Tic. A. Ş. Oruçreis Mah. 12. Sokak No: Esenler/İstanbul Tel: (0212) Faks: (0212) ensar@ensarnesriyat.com.tr

3 9 ZEKÂTIN PAKİSTAN DA KURUMSALLAŞMASI Muhammad Sajjad BABAR 1 Ali Haider KAHLOON 2 1. Giriş Zekât İslâm ın üçüncü temel şartı ve fakirin zenginin servetindeki hakkıdır. Servetin zenginden alınıp mahrum ve muhtaçlara dağıtılmasının önemli bir kaynağıdır. Zekât servetin temizlenmesine ve Müslüman toplumda iş birliği, sempati ve kardeşlik duygularına yol açar. Pakistan İslâm Devleti Anayasası açık bir şekilde, Pakistan Müslümanlarının bireysel ve toplumsal alanlardaki yaşamlarını İslâmî esaslara göre tanzim etmeleri gerektiğini ifade eder. 3 Zekât ve Öşür sistemi Pakistan a 1980 Zekât ve Öşür Yasası ile girdi. Bu sistemin temel amacı, Şeriata göre zekât alabilecek olan fakir insanlara finansal destek sağlamaktır. Böylelikle bu insanlar temel ihtiyaçlarını karşılayacak ve kendi gelirlerini sağlayan işlerine başlayarak kendilerine güvenleri oluşacaktır. Bu sistemde zekât yardımı özellikle dul, yetim ve engelli kimseler gibi zekâtı hak edenlere kendi geçimlerini sağlamaları için komisyonlar eliyle doğrudan veya eğitim, mesleki eğitim ve sağlık hizmetleri için kurumlar eliyle dolaylı bir şekilde verilmektedir. Zekât gelirleri doğal felaketlere maruz kalan insanlara finansal yardım ve bunların rehabilitasyonu için de değerlendirilmektedir. 2. Zekâtın Önemi 1 Pakistan Zekât Müdür Yardımcısı, Pencap Zekât ve Öşür Dairesi (Pakistan), msbabar75@gmail.com 2 İlçe Zekât Memuru, Pencap Zekât ve Öşür Dairesi (Pakistan) 3 Pakistan Devleti Anayasası, 1973.

4 476 TARİHTE VE GÜNÜMÜZDE ZEKÂT UYGULAMALARI Namazla beraber zekât, İslâm ın en önemli şartı olarak nisab miktarı mala sahip olan her Müslüman a gereklidir. Zekât Kur ân da 80 defadan fazla zikredilmiştir. Zekâtın önemi Kur ân-ı Kerîm in emirlerinin ışığı altında anlaşılabilir: ı. Artık namazı dosdoğru kılın, zekâtı verin ve Allah a sarılın 4 ıı. Namazı dosdoğru kılın, zekâtı verin, Rasulullah a itaat edin ki size merhamet edilsin 5 ııı. Onlar namazı dosdoğru kılan, kendilerine rızık olarak verdiğimiz şeylerden Allah yolunda harcayanlardır. İşte onlar gerçekten iman edenlerdir 6 ıv. İnsanların mallarında artış olsun diye verdiğiniz herhangi bir faiz, Allah katında artmaz. Allah'ın rızasını isteyerek verdiğiniz zekâta gelince, işte zekâtı veren o kimseler, evet onlar (sevaplarını ve mallarını) kat kat arttıranlardır 7 v. İman edip iyi işler yapan, namaz kılan ve zekât verenler var ya, onların mükâfatları Rableri katındadır. Onlara korku yoktur, onlar üzüntü de çekmezler 8 Zekâtın önemi aynı şekilde Hz. Muhammed in (a.s) aşağıdaki hadislerinde de belirtilmektedir: ı. İbn Ömer, Hz. Peygamberin (a.s) şöyle söylediğini rivayet etmiştir: İslâm beş esas üzerine kurulmuştur. Allah tan başka ilah olmadığına ve Muhammed in Allah ın kulu ve elçisi olduğuna şahadet etmek, namaz kılmak, zekât vermek, Ramazan orucu tutmak ve Kabe yi haccetmek 9 ıı. Muaz b. Cebel Hz. Peygamberin (a.s) şöyle söylediğini rivayet etmiştir: Ben insanlar Allah tan başka ilah olmadığına ve benim 4 el-hac, 22/78. 5 en-nûr, 24/56. 6 el-enfal, 8/ er-rûm: 30/39. 8 el-bakara, 2/ Sahih-i Buhârî 8; Sahih-i Müslim 16.

5 ZEKÂTIN PAKİSTAN DA KURUMSALLAŞMASI 477 Allah ın Peygamberi olduğuma şahitlik edinceye ve namazı kılıp zekâtı verinceye kadar savaşmakla emrolundum İslâm da Zekât Sisteminin Merkezileştirilmesi İslâm, toplumun bireysel ve toplumsal refahına vurguda bulunur. Cenab-ı Hak, Peygamberine şöyle buyurmuştur: Onların mallarından sadaka al; bununla onları (günahlardan) temizlersin, onları arıtıp yüceltirsin 11 İslâm devleti, zekâtın toplanıp dağıtılmasını tanzim etmek ile vazifelendirilmiştir. Kur ân-ı Kerîm şöyle buyurmaktadır: O müminler öyle kimselerdir ki, eğer kendilerine yeryüzünde iktidar verirsek namazı kılar, zekâtı verirler, iyiliği emreder ve kötülükten nehyederler. İşlerin sonu Allah'a varır 12 Zekât varlığın dağıtımını sağlar ve servet sahipleri ile mal varlığı olmayanlar arasındaki farkı minimize eder. Kur ân-ı Kerîm açıkça şöyle buyurur: Böylece o mallar, içinizden yalnız zenginler arasında dolaşan bir devlet olmaz 13 İlk Râşid halife olan Hz. Ebu Bekir, zekât vermeyi reddedenlere savaş ilan etmiştir. 4. Pakistan da Zekât Sistemi Pakistan daki zekât sisteminin kökleri, Pakistan ın bağımsızlığını kazandığı ve Müslüman alimlerin devlet politikalarının İslâm Şeriatına dayanması üzerinde durdukları 1947 ye kadar gitmektedir (Clarke, 2001). Fakat ülkede yönetimi elinde bulunduranlar buna itibar etmedi. Pakistan hükümeti, zekât sisteminin ülkede uygulanabilmesine yönelik tavsiyelerde bulunmak için 1950 de bir zekât komisyonu kurdu, ancak bu tavsiyeler uygulamaya geçmedi. Daha sonra hükümet, zekât biletleri almak suretiyle zekât meblağlarının postanelere yatırılmasına olanak sağlayan bir Gönüllü Zekât Sistemi kurdu; fakat bu da başarılı olamadı (Rehman, 1981) lerdeki seçimi, İslâm Sosyalizmi vizyonuna sahip olan Zülfikar Ali Butto kazandı, ancak o da ülkede bir zekât 10 Sünen-i İbn Mâce, et-tevbe, 9/ el-hac, 22/ el-haşr, 59/7.

6 478 TARİHTE VE GÜNÜMÜZDE ZEKÂT UYGULAMALARI sistemi kurmadı (Clarke, 2001). Sonunda Butto nun ülkede Şeriatı uygulamayı ihmal etmesinin de etkisiyle 1977 deki kitlesel hareketin akabinde General Muhammed Ziyaülhak yönetimi ele geçirdi ve Zekât ve Öşür sistemi kurdu (Rehman, 1981). Zekât ve Öşür sistemi 1980 Zekât ve Öşür Yasası ile uygulamaya konuldu. Bu yasa Zekât ve Öşürün toplanması, dağıtımı ve yönetimi ile ilgili kapsamlı bir mekanizma sunmaktadır. 5. Zekâtın Toplanması Zekâtın toplanması Federal Hükümetin sorumluluğundadır ve zekât, 1980 Zekât ve Öşür Kanununun birinci maddesinde bahsedilen şu on bir varlıktan zorunlu olarak çıkarılır: Bankadaki Tasarruf Hesapları, İhbarlı Mevduat Hesapları ve Faturaları, Sabit Mevduat Hesapları ve Faturaları, Mevduat Sertifikası Hesapları ve Faturaları, Ulusal Yatırım Ortaklığı Şirketleri, Pakistan Mali Yatırım Fonları Sertifikaları Şirketi, kazancın hamil tarafından periyodik olarak tahsil edilebildiği Devlet Tahvilleri, Menkul Kıymetler (şirketlerin hisse ve Tahvilleri ile kazancın ödendiği yasal korporasyonlar), Maaşlar, Hayat Sigortası Poliçeleri, Tasarruf Sandıkları. zekât için dikkate alınacak varlıkların hesaplanması Ramazan ayının ilk günü yapılır (Pakistan Hükümeti 1980). Zekâtın toplanması finansal kurumlar tarafından yapılmakta ve State Bank of Pakistan da bulunan Merkezi Zekât Fonu hesabına yatırılmaktadır. Zekâtın toplanması, birçok insanın zekâtın hesaplanacağı günden önce paralarını bankalardan çekmesi veya beyan vererek muafiyet talep etme gibi birçok sebepten ötürü oldukça düşük bir seviyededir. Ayrıca Pakistan Anayasa Mahkemesinin 1999 da aldığı bir kararla zekât vermek bütün mezheplerce gönüllü hale getirildi. 14 Ülke genelinde zekât ve sadaka toplayan birçok inanç ve yardım temelli organizasyon bulunmaktadır ve bu toplananların önemli bir miktarı STK lara verilmektedir. Aga Khan Development Network tarafından desteklenen bir araştırma, 41 Milyar 14 Clarke, 2001; Toor ve Nasar, 2003; Powe, 2009.

7 ZEKÂTIN PAKİSTAN DA KURUMSALLAŞMASI 479 Rupi civarında büyük bir meblağ bağışın (ayni/nakdi) özel hayırlar için bireyler tarafından verildiğini ortaya koymaktadır. Bu mali bağışların üçte ikisi şahıslara verilirken geriye kalanı kurumlara verilmektedir (Irfan, 2003). Nisab miktarına sahip olan Müslümanların ürettiklerinin %5 inden öşrün alınması gerekir. Nüfusun büyük bir kısmı kazançlarını tarım sektöründen elde etmekte ve tarım Gayrı Safi Millî Hasılanın %20 sini teşkil etmektedir (Pakistan Hükümeti, 2016). Öşürden elde edilebilecek büyük bir kaynak potansiyeli bulunmakla beraber Öşür, 1994 ten beri toplanmamaktadır (Irfan, 2003). Son Beş Yılda Toplanan Zekâtın Detayları Sr. No. Mali Yıl Toplanan Miktar (Rs. Milyon Olarak) Son Beş Yılda Zekâtın Toplanma Trendini Gösteren Grafik

8 480 TARİHTE VE GÜNÜMÜZDE ZEKÂT UYGULAMALARI 6. Zekât Gelirlerinin Sarfı Zekât gelirleri, Merkezî Zekât Birimi tarafından Kamu Menfaatleri Konseyinin onayladığı kurallara uygun bir şekilde bölgelere/şehirlere aktarılmaktadır. Bölge/şehir bazında zekât paylaşımı aşağıda tasvir gösterilmiştir: Bölge Bazında Zekât Paylaşımı Sr. No. Bölge/Şehir İsmi Onaylanan Pay % Pay 1 Pencab 4 Vilayetin Total Paylaşımının Sind %93 ü KPK Balocistan FATA ICT 7% GB 1.32 Bölge Bazlı Zekât Paylaşım Grafiği Merkezi Zekât Biriminin zekât paylaşımı ulaştıktan sonra her vilayet kendi zekât bütçesini hazırlar. Zekât alacak olanlara sağlanan finansal desteğin altında yer alan Değişik Zekât Programları/Planları aşağıda zikredilmektedir.

9 ZEKÂTIN PAKİSTAN DA KURUMSALLAŞMASI 481 i. Geçim Ödeneği Geçim Ödeneği, Mahalli Zekât Birimi tarafından zekât alabilecekler ile ilgili yapılan tespit sonucunda hak eden Müslüman ergen kişilere verilir. Verilen zekât mobil bankacılık uygulaması kanalıyla aylık 1000 Pakistan Rupisidir. ii. Eğitim Bursları Eğitim Bursları, Mahallî Zekât Birimi tarafından zekât alabilecekler ile ilgili yapılan tespit sonucunda hak eden Müslüman öğrencilere aşağıdaki oranlarda verilmektedir. Eğitim Düzeyi Yıllık Oran (Pakistan Rupisi) Orta Öğretim ve Lisans Düzeyi 6000/- Lisansüstü 12000/- Mühendislik/Tıp, Mühendislik Üniversiteleri 18000/- Yapılan tespit ve kurum başkanının onayından sonra müstahik öğrenciler müracaatlarını ilgili kurumun Burs Komisyonuna yaparlar. Komisyon da dikkatli bir incelemeden sonra fon tahsisatı için listeyi Bölge Zekât Komisyonuna gönderir. Tahsisat geldikten sonra, komisyonlar bursları öğrencilere dağıtır ve teftiş için dağıtım için gerekli kayıtları tutarlar. iii. Dinî Okullarda Okuyan Öğrenci Bursları Bu burslar, Mahalli Zekât Birimi tarafından zekât alabilecekler ile ilgili yapılan tespit sonucunda Dinî okullarda okuyan öğrencilere aşağıdaki oranlarda verilmektedir: Kursun Adı Yıllık Oran (Pakistan Rupisi) Kıraat ve Hafızlık 3000/- Alet İlimleri Düzeyi 6000/- Hadis Dersleri 12000/- Burslar, her eğitim düzeyi ve onun için ayrılmış miktara göre ilgili okulun Burs Komisyonunun tavsiye ettiği uygun öğrencilere dağıtılmak üzere Okul a verilir. Çeşitli harcama hibeleri de ya-

10 482 TARİHTE VE GÜNÜMÜZDE ZEKÂT UYGULAMALARI tılı müstahik öğrencilerin yiyecek, giyecek ve konaklama gibi diğer masrafları için Dini Okullara verilmektedir. iv. Sağlık Hizmetleri Vilayet Zekât Kurulu tarafından listelenen Vilayet Bazında Sağlık Kurumları/Hastanelerine ayrılan zekât fonu doğrudan Vilayet Zekât İdaresi tarafından verilmektedir. İlçe Merkez hastanelerinin zekât fonları, Vilayet Zekât Fonunun her ilçenin nüfus oranı için belirlenen kriterler çerçevesinde İlçe Zekât Komisyonları tarafından verilmektedir. Her kurum/hastanenin, zekât almaya müstahik olan hastaların tedavi ve buna bağlı olarak ücretsiz ilaç ihtiyaçlarını sağlayan Sağlık Hizmetleri Komisyonu oluşturulmuştur. Mahalli Zekât Komisyonunun belirlenen kriterler çerçevesinde yaptığı tetkik sonrası zekât müstahiki olan kişi, vilayet ve aynı zamanda ilçe bazındaki herhangi bir hastane/kurumdan ücretsiz sağlık hizmeti alabilmektedir. v. Evli Olmayan Kadınlara Evlilik Yardımı Maddi desteğe ihtiyacı olan zekât müstahiki, evlilik yardımı için bulunduğu bölgedeki Mahalli Zekât Komisyonuna /- Pakistan Rupisi almak için bir form ile başvurur. Mahalli zekât Komisyonunun tavsiye ettiği müracaat usule uygun bir şekilde İlçe Zekât Komisyonuna yardımı aktarmak için gönderilir. Ödenek ulaştıktan sonra Mahalli Zekât Komisyonu, hamilince alınmak üzere bir çek ile ödemeyi yapar. vi. Eğitim Yardımı (Teknik) Bu proje bilgisayar uygulamaları, elektrikçilik, laboratuar asistanlığı, elbise yapımı gibi çeşitli mesleki ve teknik sahâlârda eğitim alan fakir gençlerin kendi yaşamlarını düzgün bir şekilde sürdürebilecek bir kazanç elde etmeleri için başlatıldı. Yardımlar, Pencab Mesleki Eğitim Kuruluna bağlı olan Mesleki Eğitim Enstitülerinin kursiyerlerine kabiliyetleri oranında en yüksek başarıyı elde etmeleri amacıyla verilmektedir. Verilen yardım oranları şu şekildedir:

11 ZEKÂTIN PAKİSTAN DA KURUMSALLAŞMASI 483 a) Aylık Yardım: Her kursiyer için 500/- Pakistan Rupisi b) Kurs Harcı: Her kursiyer için 2500/- Pakistan Rupisi Bu usule göre müstahik öğrenciler, Mesleki Eğitim Enstitülerinin kabul ilanından sonra bulundukları yerdeki Mahallî Zekât Komisyonundan aldıkları istihkak belgeleriyle beraber müracaatlarını, adayları elemeden geçirip her eğitim programı için uygun olanları seçen ilgili Burs Komisyonuna yapmaktadırlar. vii. Ramazan ve Bayram Yardımı Ramazan ve Bayram Yardımı, halihazırda geçim yardımı alan her bir zekât müstahikine Ramazan Bayramı akşamı 1000/- Pakistan Rupisi olarak verilmektedir. Bu yardım, her fakirin bulunduğu bölgedeki Mahalli Zekât Komisyonunun yaptığı uygunluk araştırması sonucunda şubesiz bankacılık yoluyla verilmektedir. viii. Sürdürülebilir Ekonomik Gelişim Programı Sürdürülebilir Ekonomik Gelişim Programı, hükümetin yeni bir girişimidir. Aslında bu program, Mesleki Eğitim Enstitülerinden mezun olan fakat ellerinde meslekleri olduğu halde maddi olanaksızlıklar nedeniyle iş hayatına atılamayan kabiliyetli gençlerin Daimi Rehabilitasyonu için Pilot Proje olarak başlatıldı. Bu programda, Mesleki Eğitim Enstitülerinin kurslarını başarıyla bitiren kursiyerlere kendi gelirlerini sağlayacak işlerine başlamaları amacıyla Pakistan Rupisine varan karşılıksız yardım verilmektedir. ix. Sosyal Rehabilitasyon Bu da Hükümetin fakirliği önleme amacıyla oluşturduğu yeni biri girişimidir. Fakirlerin içinden en fakirlerden Şeriata göre zekât alabilecek ve uygun iş tecrübesine sahip olanlara bu Program dahilinde Otomatik Rikşa verilmektedir. Böylece bu kimseler kendi kendilerine yetebilecek ve kendi geçimlerini uygun bir şekilde sağlayabileceklerdir. 7. Zekât Sisteminin Tabakaları i. Merkezi Zekât Kurulu

12 484 TARİHTE VE GÜNÜMÜZDE ZEKÂT UYGULAMALARI ii. Vilayet Zekât Kurulu iii. İlçe Zekât ve Öşür Komisyonu iv. Mahalli Zekât ve Öşür Komisyonu 7.1. Merkezi Zekât Kurulu Merkezi Zekât Kurulu, Zekât ve Öşür ile ilgili meselelerin genel gözetim ve kontrolünü yürüten en üst forumdur. Bu kurul 2010 a kadar varlığını sürdürmüştür. Pakistan İslâm Cumhuriyeti Anayasasının 18. maddesindeki bir değişiklik ile Merkezî Zekât Kurulu kaldırılarak Zekât ve Öşür meseleleri vilayetlere devredildi. Bununla beraber, zekâtın toplanması, vilayetlerin ittifakı ile Diyanet İşleri Bakanlığı bünyesinde kurulan Merkezi Zekât Birimi halen Federal Hükümetin elindedir. Merkezi Zekât Birimi Organizasyon Şeması

13 7.2. Vilayet Zekât Kurulu ZEKÂTIN PAKİSTAN DA KURUMSALLAŞMASI 485 Vilayet Zekât Kurulu, Zekât ve Öşür ile ilgili işlerde vilayetteki en yüksek makamdır. Bu kurulda, Yüksek Mahkeme Hakimi veya emeklisi olan bir başkan, üç alim, iki bayan üye, iki erkek üye ve dört memur üye olmak üzere toplam on iki kişi bulunmaktadır Kurulun Esas Görevleri ı. Zekât ve Öşür ile ilgili meselelerin genel gözetim ve kontrolünü yapmak ıı. Zekât bütçesini onaylamak, ııı. Yeni politika, prosedür veya programları onaylamak, ıv. İlçe Zekât Komisyonu başkan ve üyelerinin yerini değiştirme veya feshetmek. Vilayet Organizasyon Şeması

14 486 TARİHTE VE GÜNÜMÜZDE ZEKÂT UYGULAMALARI 7.3. İlçe Zekât ve Öşür Komisyonu İlçe Zekât ve Öşür Komisyonu bir başkan, beş bay üye (her biri bir ilçeden), üç bayan üyeden oluşurken İlçe Zekât Müdürü Re sen İlçe Zekât Komisyonunun üyesi/sekreteridir Komisyonun Esas Görevleri ı. Vilayet Zekât Kurulunun yönetmeliğini takip etmek ve kararlarını uygulamak, ıı. Zekât ödeneklerini Mahallî Zekât Komisyonları ve Kurumlarına aktarmak, ııı. İlçe Zekât Fonunun hesaplarını hazırlamak ve idare etmek, ıv. Mahallî Zekât Komisyonları ve zekât ile desteklenen kurumların denetimini yapmak, v. Mahallî Zekât Komisyonlarını oluşturmak, vı. Mahallî Zekât Komisyonlarının Başkan/Üyelerini azletmek ve yerlerini değiştirmek Mahalli Zekât ve Öşür Komisyonu Her ilçede Mahallî Zekât ve Öşür Komisyonları her gelir kaynağı, arazi, köy veya semt için oluşturulmaktadır. Her Yerel Komisyon, bir başkan, mahallede mukim ortaokul diplomasına sahip ve dindar olarak bilinen üç kadın ve altı erkek olmak üzere on üyeden oluşmaktadır Komisyonun Esas Görevleri ı. Vilayet Zekât Kurulu ile İlçe Zekât Komisyonunun yönetmeliğini takip etmek ve kararlarını uygulamak, ıı. Zekât yardımı için hak edenleri tespit etmek, ııı. Zekât yardımı alacaklara zekâtı ulaştırmak, ıv. Zekât, Öşür ve Atiyyeleri toplamak, v. Mahalli Zekât Fonunun hesaplarını hazırlamak ve idare etmek.

15 ZEKÂTIN PAKİSTAN DA KURUMSALLAŞMASI Sonuç Zekât İslâm ın, Müslüman toplumlarda müreffeh olanlar ile mahrumiyet içerisinde olanlar arasındaki açığı kapatmayı hedefleyen temel şartlarından biridir. Zekât ve Öşür sistemi Pakistan a 1980 de girdi. Yüzbinlerce aile bu sistem üzerinden geçim, eğitim, mesleki eğitim, sağlık yardımı ve rehabilitasyon için maddi yardım almaktadır. Yıllık zekât toplama verileri, ülkenin total ekonomik büyümesine kıyasla zekât toplamanın hâlâ düşük olduğunu göstermektedir. Zekât 1980 den beri sadece on bir varlıktan (Zekât ve Öşür Kanununun birinci maddesinde zikredilmektedir) verilmekteyken ekonomi büyük çapta farklılık arz etmektedir. Zekât sistemi, yeni varlık türlerinin de zekâta tabi mallar olarak kabul edilmesi halinde, makul bir süre içerisinde Pakistan daki fakirliğin kökünü kurutmaya etkin bir biçimde yardım edebilir. Tarım sektörü ülkenin Gayrı Safi Millî Hasılasının yaklaşık %20 sini teşkil etmesine rağmen öşrün toplanması son yıllarda askıya alınmıştır. Zekât toplama işini arttırma ve Öşrü iyileştirmek ile Kur ân ve Sünnet ışığında servetin varlıklılardan yoksullara aktarımını sağlamak için somut adımların atılması gerekmektedir. Daha güçlü bir zekât sistemi geniş kitlelerin fakirlik, gıdasızlık, eğitimsizlik ve yetersiz sağlık hizmetleri sorunlarını çözüme kavuşturmaya olanak sağlayacaktır.

16 488 TARİHTE VE GÜNÜMÜZDE ZEKÂT UYGULAMALARI Kaynaklar Al-Quran, Translation by Pickthal, M Bukhari, M Bin I (1982), Al- Jame Al- Sahih, Farid Book Stall, Lahore. Clark, G. (2001) 'Pakistan's Zakat system: A policy model for developing countries as a means of Redistributing income to the elderly poor', Journal of Religion & Spirituality in Social Work: Social Thought, 20: 3, Government of Pakistan (2007), Collection of Zakat, Islamabad, Ministry of Religious Affairs Zakat and Ushr Government of Pakistan (2016), Pakistan Economic Survey , Islamabad, Ministry of Finance Government of Pakistan (1973), The Constitution of the Islamic Republic of Pakistan, Islamabad, Ministry of Law. Government of Pakistan, (1980), Zakat and Ushr Ordinance, Islamabad, Ministry of Religious Affairs Zakat &Ushr Government of Pakistan (2003), Zakat Disbursement Procedure, Islamabad, Ministry of Religious Affairs Zakat and Ushr Ibn-e-Maja, M Bin Y (2011), Al-Sunan, Farid Book Stall Lahore. Irfan, M. (2003) Poverty and Social Safety Nets: A Case Study of Pakistan, MIMAP Technical Papers Series NO 15, Pakistan Institute of Development Economics Islamabad, Pakistan Muslim, Ibn H (2006), Sahih Muslim, Farid Book Stall Lahore. Powel, R. (2009) Zakat: Drawing Insights for Legal Therapy and Economic Policy from Islamic Jurisprudence University of Pittsburgh Tax Review Vol.7: XX Seattle University School of Law Legal Paper Series # Rahman, Ur-T. (1981) Introduction of Zakat in Pakistan, Council of Islamic Ideology Islamabad Toor, I.A. and Nasar, A. (2003), Zakat as A Social Safety Net: Exploring the Impact, Research Report No. 53.

TARİHTE ve GÜNÜMÜZDE ZEKÂT UYGULAMALARI

TARİHTE ve GÜNÜMÜZDE ZEKÂT UYGULAMALARI TARİHTE ve GÜNÜMÜZDE ZEKÂT UYGULAMALARI ENSAR NEŞRİYAT TİC. A.Ş. ISBN: 978-605-9519-56-4 Sertifika No: 17576 İSLÂMÎ İLİMLER ARAŞTIRMA VAKFI Milletlerarası Tartışmalı İlmî Toplantılar Dizisi: 22 Tartışmalı

Detaylı

TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN. Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla

TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN. Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla (Farz kılınan oruç) sayılı günlerdir. Sizden kim, (o günlerde) hasta veya seferde ise o, (tutamadığı) günler sayısınca başka günlerde

Detaylı

1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir.

1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir. İBADET 1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir. 2 İslam ın şartı kaçtır? İslam ın şartı beştir.

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com amaz dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com amaz dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com amaz Memduh ÇELMELİ NAMAZ: AYET ve HADİSLER «Namazı kılın; zekâtı verin ve Allah a sımsıkı sarılın...» (Hac, 78) Namazı kılın; zekâtı verin; Peygamber e itaat edin ki merhamet göresiniz. (Nûr, 56) «Muhakkak

Detaylı

ICERIK. Salih amel nedir? Salih amelin önemi Zekat nedir? Zekat kimlere farzdır? Zekat kimlere verilir? Sonuc Kaynaklar

ICERIK. Salih amel nedir? Salih amelin önemi Zekat nedir? Zekat kimlere farzdır? Zekat kimlere verilir? Sonuc Kaynaklar ICERIK Salih amel nedir? Salih amelin önemi Zekat nedir? Zekat kimlere farzdır? Zekat kimlere verilir? Sonuc Kaynaklar Salih amel nedir? Salih: dogru yolda olan, fesat icinde olmayan, faydalı ve yarayışlı

Detaylı

Esmâu l-hüsnâ. Çocuklar ve Gençlere, 4 Satır 7 Hece

Esmâu l-hüsnâ. Çocuklar ve Gençlere, 4 Satır 7 Hece Esmâu l-hüsnâ Çocuklar ve Gençlere, 4 Satır 7 Hece Değerler Eğitimi Merkezi Eserin her türlü basım hakkı anlaşmalı olarak Değerler Eğitimi Merkezi Yayınları na aittir. Değerler Eğitimi Merkezi Yayınları

Detaylı

Allah Kuran-ı Kerim'de bildirmiştir ki, O kadın ve erkeği eşit varlıklar olarak yaratmıştır.

Allah Kuran-ı Kerim'de bildirmiştir ki, O kadın ve erkeği eşit varlıklar olarak yaratmıştır. İslam a göre kadınlar erkeklerden daha değersiz kabul edilmez. Kadınlar ve erkekler benzer haklara sahiptirler ve doğrusu bazı hususlarda kadınlar, erkeklerin sahip olmadığı bazı belirli ayrıcalıklara

Detaylı

ALEMLERİN EFENDİSİ NİN (SAV) DİLİYLE SADAKA-I FITR İbni Abbas (r.a) şöyle buyurmuştur:

ALEMLERİN EFENDİSİ NİN (SAV) DİLİYLE SADAKA-I FITR İbni Abbas (r.a) şöyle buyurmuştur: ATEŞTEN KORUNMANIN YOLU: SADAKA Arınmak için, malını (sırf Allah rızası için) veren en takvâlı (Allah ın emirlerine en uygun yaşayan) kimse ise, o (ateşin azabı)ndan uzaklaştırılacaktır. Leyl/17-18 Sevdiğiniz

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ ZEKAT SADAKA: AYET-İ KERİMELER «Namazı kılın, zekâtı verin, önceden kendiniz için yaptığınız her iyiliği Allah katında bulacaksınız. Şüphesiz Allah, yapmakta olduklarınızı görür.» (Bakara,

Detaylı

ZEKÂT IN KELİME OLARAK; ARTMA ÇOĞALMA ARINMA BEREKET Bu anlamlara gelmektedir.

ZEKÂT IN KELİME OLARAK; ARTMA ÇOĞALMA ARINMA BEREKET Bu anlamlara gelmektedir. ZEKÂT IN KELİME OLARAK; ARTMA ÇOĞALMA ARINMA BEREKET Bu anlamlara gelmektedir. Zekât Terim Olarak İse; Dinen zengin sayılan Müslümanların yılda bir kez malının ya da parasının belli bir miktarını Allah

Detaylı

Sabah akşam tevâzu içinde yalvararak, ürpererek ve sesini yükseltmeden Rabbini an. Sakın gâfillerden olma! (A râf sûresi,7/205)

Sabah akşam tevâzu içinde yalvararak, ürpererek ve sesini yükseltmeden Rabbini an. Sakın gâfillerden olma! (A râf sûresi,7/205) Zikir, hatırlayıp yâd etmek demektir. İbâdet olan zikir de Yüce Allah ı çok hatırlamaktan ibârettir. Kul, Rabbini diliyle, kalbiyle ve bedeniyle hatırlar ve zikreder. Diliyle Kur ân-ı Kerim okur, duâ eder,

Detaylı

ŞEKER FİNANSAL KİRALAMA ANONİM ŞİRKETİ

ŞEKER FİNANSAL KİRALAMA ANONİM ŞİRKETİ ŞEKER FİNANSAL KİRALAMA ANONİM ŞİRKETİ 31Aralık 2014 Tarihinde Sona Eren Hesap Dönemine Ait 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu na Göre Yönetim Kurulu Tarafından Hazırlanan Bağlı Şirket Raporu 27 Şubat 2015

Detaylı

Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Günümüz Fıkıh Problemleri

Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Günümüz Fıkıh Problemleri Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Günümüz Fıkıh Problemleri -Ders Planı- Dersin konusu: islamda kadının giyim-kuşamı [tesettür- örtünme] Ön hazırlık: İlgili tezler: ismail yıldız nesibe demirbağ

Detaylı

ŞEKER PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş DÖNEMİ YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU

ŞEKER PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş DÖNEMİ YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU ŞEKER PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş. 01.01.2016 31.03.2016 DÖNEMİ YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU 02.05.2016 A. GENEL BİLGİLER 1. Raporun İlgili Olduğu Hesap Dönemi 01.01.2016 31.03.2016 dönemine ait faaliyet raporudur.

Detaylı

TEMİZLİK HAZIRLAYAN. Abdullah Cahit ÇULHA

TEMİZLİK HAZIRLAYAN. Abdullah Cahit ÇULHA TEMİZLİK HAZIRLAYAN Abdullah Cahit ÇULHA TEMİZLİK MADDİ TEMİZLİK MANEVİ TEMİZLİK İslam dini, hem maddî, hem de manevî temizliğe büyük bir önem vermiştir. Bu iki kısım temizlik arasında büyük bir ilgi vardır.

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com dinkulturuahlakbilgisi.com 1-Ülkemizde Kızılay, Sosyal hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Aşevleri -gibi kurumların varlığı aşağıdakilerden hangisine önem verildiğini göstermektedir? A- Milli eğitime

Detaylı

KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ

KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ Kur an-ı Kerim : Allah tarafından vahiy meleği Cebrail aracılığıyla, son Peygamber Hz. Muhammed e indirilen ilahi bir mesajdır. Kur an kelime olarak okumak, toplamak, bir araya

Detaylı

Kültürümüzden Dua Örnekleri. Güzel İş ve Davranış: Salih Amel. İbadetler Davranışlarımızı Güzelleştirir. Rabbena Duaları ve Anlamları BÖLÜM: 3 URL:

Kültürümüzden Dua Örnekleri. Güzel İş ve Davranış: Salih Amel. İbadetler Davranışlarımızı Güzelleştirir. Rabbena Duaları ve Anlamları BÖLÜM: 3 URL: Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün URL: Kültürümüzden Dua Örnekleri Güzel İş ve Davranış: Salih Amel İbadetler Davranışlarımızı Güzelleştirir Rabbena Duaları ve Anlamları BÖLÜM: 3 Kültürümüzde birçok dua örneği

Detaylı

TAM VE DAR MÜKELLEFİYETE İLİŞKİN ÖDEMELERDE YAPILACAK YENİ TEVKİFAT ORANLARI HAKKINDA SİRKÜLER SİRKÜLER NO: 2004/02

TAM VE DAR MÜKELLEFİYETE İLİŞKİN ÖDEMELERDE YAPILACAK YENİ TEVKİFAT ORANLARI HAKKINDA SİRKÜLER SİRKÜLER NO: 2004/02 TAM VE DAR MÜKELLEFİYETE İLİŞKİN ÖDEMELERDE YAPILACAK YENİ TEVKİFAT ORANLARI 1 İstanbul, 05.01.2004 30.12.2003 tarih ve 25332 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 2003/6575 ve 2003/6577 sayılı Bakanlar Kurulu

Detaylı

TARİHTE ve GÜNÜMÜZDE ZEKÂT UYGULAMALARI

TARİHTE ve GÜNÜMÜZDE ZEKÂT UYGULAMALARI TARİHTE ve GÜNÜMÜZDE ZEKÂT UYGULAMALARI ENSAR NEŞRİYAT TİC. A.Ş. ISBN: 978-605-9519-56-4 Sertifika No: 17576 İSLÂMÎ İLİMLER ARAŞTIRMA VAKFI Milletlerarası Tartışmalı İlmî Toplantılar Dizisi: 22 Tartışmalı

Detaylı

ORUCA BAŞLAMADA ASTRONOMİK HESABA MI GÜVENİLMELİ YOKSA HİLALİ GÖRMEK Mİ GEREKİR? İlmî Araştırmalar ve Fetvâ Dâimî Komitesi

ORUCA BAŞLAMADA ASTRONOMİK HESABA MI GÜVENİLMELİ YOKSA HİLALİ GÖRMEK Mİ GEREKİR? İlmî Araştırmalar ve Fetvâ Dâimî Komitesi ORUCA BAŞLAMADA ASTRONOMİK HESABA MI GÜVENİLMELİ YOKSA HİLALİ GÖRMEK Mİ GEREKİR? ] ريك Turkish [ Türkçe İlmî Araştırmalar ve Fetvâ Dâimî Komitesi Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 20-432

Detaylı

DİNÎ SÖYLEMİN ÖNEMİ. Tartışmalı İlmî Toplantı PROGRAM - DAVETİYE 16/18 EKİM 2015 TOPLUMSAL BİRLİĞİN GÜÇLENDİRİLMESİNDE

DİNÎ SÖYLEMİN ÖNEMİ. Tartışmalı İlmî Toplantı PROGRAM - DAVETİYE 16/18 EKİM 2015 TOPLUMSAL BİRLİĞİN GÜÇLENDİRİLMESİNDE TOPLUMSAL BİRLİĞİN GÜÇLENDİRİLMESİNDE DİNÎ SÖYLEMİN ÖNEMİ Tartışmalı İlmî Toplantı PROGRAM - DAVETİYE 16/18 EKİM 2015 CUMA-CUMARTESİ-PAZAR GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ KONGRE ve KÜLTÜR MERKEZİ KAMPÜS / GAZİANTEP

Detaylı

Islam & Camii Diyanet İşleri Türk İslam Birliği

Islam & Camii Diyanet İşleri Türk İslam Birliği & Camii Diyanet İşleri Türk İslam Birliği Mülheim an der Ruhr Fatih Camii Islam kelimesi üc manaya gelir 1. Yüce Allahın emirlerine itaat edip, yasaklarından kacınmak. 2. Bütün insanlarla diğer canlılar

Detaylı

Paydaşlarına Göre İMAM-HATİP ORTAOKULLARINDA DİN EĞİTİMİ

Paydaşlarına Göre İMAM-HATİP ORTAOKULLARINDA DİN EĞİTİMİ Paydaşlarına Göre İMAM-HATİP ORTAOKULLARINDA DİN EĞİTİMİ Eserin Her Türlü Basım Hakkı Anlaşmalı Olarak Ensar Neşriyat a Aittir. ISBN : 978-605-4036-86-8 Kitabın Adı: Paydaşlarına Göre İMAM-HATİP ORTAOKULLARINDA

Detaylı

ŞEKER FİNANSAL KİRALAMA ANONİM ŞİRKETİ

ŞEKER FİNANSAL KİRALAMA ANONİM ŞİRKETİ ŞEKER FİNANSAL KİRALAMA ANONİM ŞİRKETİ 31Aralık 2013 Tarihinde Sona Eren Hesap Dönemine Ait 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu na Göre Yönetim Kurulu Tarafından Hazırlanan Bağlı Şirket Raporu 26 Şubat 2014

Detaylı

Finlandiya da Sosyal Güvenlik Politikası Oluşturma

Finlandiya da Sosyal Güvenlik Politikası Oluşturma Finlandiya da Sosyal Güvenlik Politikası Oluşturma AB Eşleştirme Projesi, Ankara Kursun 6. Haftası Carin Lindqvist-Virtanen Genel Müdür Yardımcısı Sigorta Bölümü Sosyal refah ve sağlık bakım alanında idari

Detaylı

Almanya da İslami banka ürünlerinin talep potansiyeli

Almanya da İslami banka ürünlerinin talep potansiyeli Almanya da İslami banka ürünlerinin talep potansiyeli A) İslami Bankacılık ile ilgili bilgi 1. Daha önce İslami Bankacılık konusunda bir şey duydunuz mu? (Açıklama, Soru 4) İslami Bankacılığın temelinde

Detaylı

(41/2001 Sayılı Yasa) Madde 51 (1) A Altında Tebliğ. 1- Bu Tebliğ, Merkez Bankası İdare, Teşkilat ve Hizmetleri Tebliği olarak isimlendirilir.

(41/2001 Sayılı Yasa) Madde 51 (1) A Altında Tebliğ. 1- Bu Tebliğ, Merkez Bankası İdare, Teşkilat ve Hizmetleri Tebliği olarak isimlendirilir. R.G. 82 16.07.2003 KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ MERKEZ BANKASI YASASI (41/2001 Sayılı Yasa) Madde 51 (1) A Altında Tebliğ Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Merkez Bankası 41/2001 sayılı KKTC Merkez Bankası

Detaylı

3. Farz Dışında Yaptığı İbadetler

3. Farz Dışında Yaptığı İbadetler 3. ÜNİTE: EN GÜZEL ÖRNEK HZ. MUHAMMED İN İBADETLERİ 3. Farz Dışında Yaptığı İbadetler KAZANIMLARIMIZ O Bu ünitenin sonunda öğrenciler Hz. Muhammed'in: O 1. Öncelikle bir kul olarak davrandığını kavrar.

Detaylı

Soru: Zekâtın, dinimizdeki yerini ve farz kılınmasını izah eder misiniz?

Soru: Zekâtın, dinimizdeki yerini ve farz kılınmasını izah eder misiniz? Soru: Zekâtın, dinimizdeki yerini ve farz kılınmasını izah eder misiniz? Cevab: Bismillâhirrahmanirrahim. Zekât, ibadetlerin en büyüklerinden ve İslâm'ın beş temel şartından biridir. Zekât, ALLAH Teâlâ

Detaylı

FIKIH KÖŞESİ YAZILARI Zekât ve Fitre Müslümanlar zekât ve fitrelerini şahıslardan ziyade kuruluşa verebilir mi? Zekât ve Fitre ibadetleri, sosyal

FIKIH KÖŞESİ YAZILARI Zekât ve Fitre Müslümanlar zekât ve fitrelerini şahıslardan ziyade kuruluşa verebilir mi? Zekât ve Fitre ibadetleri, sosyal FIKIH KÖŞESİ YAZILARI Zekât ve Fitre Müslümanlar zekât ve fitrelerini şahıslardan ziyade kuruluşa verebilir mi? Zekât ve Fitre ibadetleri, sosyal dayanışma ve İslamî değerlerin mali olarak desteklenmesi

Detaylı

RE-PIE GAYRİMENKUL PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş DÖNEMİ YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU

RE-PIE GAYRİMENKUL PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş DÖNEMİ YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU 01.01.2017 31.03.2017 DÖNEMİ YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU 1. GENEL BİLGİLER 1.a. Raporun Dönemi 01.01.2017 31.03.2017 1.b. Şirkete İlişkin Bilgiler Ticaret Unvanı : RE-PIE Gayrimenkul Portföy Yönetimi

Detaylı

ORGANİZATÖR Prof. Dr. Halit ÇALIŞ Konya Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi halitcalis@hotmail.com (+90332) 323 82 50 /80 72

ORGANİZATÖR Prof. Dr. Halit ÇALIŞ Konya Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi halitcalis@hotmail.com (+90332) 323 82 50 /80 72 DÜZENLEME ve BİLİM KURULU Prof. Dr. Ahmet Saim ARITAN Prof. Dr. Ali ÖZEK Prof. Dr. Halit ÇALIŞ Prof. Dr. Bedreddin ÇETİNER Prof. Dr. Orhan ÇEKER Prof. Dr. H. Tekin GÖKMENOĞLU Prof. Dr. Saffet KÖSE Prof.

Detaylı

Abdullah b. Abdurrahman el-cibrîn

Abdullah b. Abdurrahman el-cibrîn RAMAZAN GECELERİNDE KILINAN NAMAZIN CEMAATLE EDÂSININ MEŞRULUĞU ] ريك Turkish [ Türkçe Abdullah b. Abdurrahman el-cibrîn Terceme: Muhammed Şahin Tetkik: Ali Rıza Şahin 2011-1432 وعية اجلماعة يف قيام رمضان»

Detaylı

Soru: Kimlerin fitre vermesi gerekir? Hangi ürünlerden verilebilir?

Soru: Kimlerin fitre vermesi gerekir? Hangi ürünlerden verilebilir? Fitre/Fıtra Fıtrayı kimler verir Soru: Kimlerin fitre vermesi gerekir? Hangi ürünlerden verilebilir? İhtiyacı olan eşyadan ve borçlarından fazla olarak, zekât nisabı kadar malı, parası bulunan Müslümanın

Detaylı

VAKIF YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş DÖNEMİ BAĞLILIK RAPORU

VAKIF YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş DÖNEMİ BAĞLILIK RAPORU VAKIF YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. 01.01.2017-31.12.2017 DÖNEMİ BAĞLILIK RAPORU Bu rapor 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 199'uncu maddesinin ilk üç fıkrasına istinaden hazırlanmıştır. www.vakifyatirim.com.tr

Detaylı

RE-PIE GAYRİMENKUL VE GİRİŞİM SERMAYESİ PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş DÖNEMİ YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU

RE-PIE GAYRİMENKUL VE GİRİŞİM SERMAYESİ PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş DÖNEMİ YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU RE-PIE GAYRİMENKUL VE GİRİŞİM SERMAYESİ PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş. 01.01.2018 30.06.2018 DÖNEMİ YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU 1. GENEL BİLGİLER 1.a. Raporun Dönemi 01.01.2018 30.06.2018 1.b. Şirkete İlişkin

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. GAÜ İşletme ve Ekonomi Fakültesi, Ekonomi Bölüm Başkanı

ÖZGEÇMİŞ. GAÜ İşletme ve Ekonomi Fakültesi, Ekonomi Bölüm Başkanı ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: Hüda Hüdaverdi 2. Doğum Tarihi: 19 Ağustos 1964 3. Ünvanı: Yrd. Doç. Dr., GAÜ İşletme ve Ekonomi Fakültesi, Ekonomi Bölüm Başkanı 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans

Detaylı

11.05.2015 Pazartesi İzmir Basın Gündemi

11.05.2015 Pazartesi İzmir Basın Gündemi 11.05.2015 Pazartesi İzmir Basın Gündemi Prof. Dr. Köse: Organ Bağışının Dinen Sakıncası Yoktur İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, İzmir İl Müftülüğü ve İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi

Detaylı

Dar Kapsamlı Sermaye Piyasası Mevzuatı ve Etik Kurallar

Dar Kapsamlı Sermaye Piyasası Mevzuatı ve Etik Kurallar 1. Belli miktarda bir mal veya kıymetin ve bunların karşılığı olan paranın işlemin ardından el değiştirmesini sağlayan piyasalara ne ad verilir? A) Swap B) Talep piyasası C) Spot piyasa D) Vadeli piyasa

Detaylı

Tartışmalı İlmî Toplantı PROGRAM - DAVETİYE ARALIK 2013

Tartışmalı İlmî Toplantı PROGRAM - DAVETİYE ARALIK 2013 Kur ân ve Sünnete Göre TEMEL İNSAN HAKLARI Tartışmalı İlmî Toplantı PROGRAM - DAVETİYE 22-23 ARALIK 2013 BAĞLARBAŞI KONGRE VE KÜLTÜR MERKEZİ Tertip Heyeti: Prof. Dr. Ali ÖZEK Prof. Dr. Salih TUĞ Prof.

Detaylı

Avrupa İslam Üniversitesi İSLAM ARAŞTIRMALARI. Journal of Islamic Research البحوث االسالمية

Avrupa İslam Üniversitesi İSLAM ARAŞTIRMALARI. Journal of Islamic Research البحوث االسالمية Avrupa İslam Üniversitesi İSLAM ARAŞTIRMALARI Journal of Islamic Research البحوث االسالمية Yıl 3 Sayı 1 Mayıs 2010 .. / Özet: Hadislerin anlaşılmasında aklın putlaştırılması Batıyla geniş bir etkileşim

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ HARRAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ HARRAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ

ÖZGEÇMİŞ HARRAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ HARRAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ÖZGEÇMİŞ ADI SOYADI: ÖMER FARUK HABERGETİREN DOĞUM YERİ VE TARİHİ: ŞANLIURFA/03.04.1968 ÖĞRENİM DURUMU: DOKTORA DERECE ANABİLİM DALI/BİLİM DALI 1 LİSANS SELÇUK İLAHİYAT FAKÜLTESİ 2 YÜKSEK LİSANS 3 DOKTORA

Detaylı

1.Birlik ilkesi: İslam inancına göre bütün varlıklar, bir olan Allah tarafından yaratılmıştır.

1.Birlik ilkesi: İslam inancına göre bütün varlıklar, bir olan Allah tarafından yaratılmıştır. İnsanın toplumsal bir varlık olarak başkaları ile iyi ilişkiler kurabilmesi, birlik, barış ve huzur içinde yaşayabilmesi için birtakım kurallara uymak zorundadır. Kur an bununla ilgili ne gibi ilkeler

Detaylı

2016 GELİR VERGİSİ STOPAJ ORANLARI

2016 GELİR VERGİSİ STOPAJ ORANLARI 16 GELİR VERGİSİ STOPAJ ORANLARI MADDE AÇIKLAMA ORAN (%) GVK 94/ Yaptıkları serbest meslek isleri dolayısıyla bu isleri icra edenlere yapılan ödemelerden (noterlere serbest meslek faaliyetlerinden dolayı

Detaylı

VAKIF YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş DÖNEMİ BAĞLILIK RAPORU

VAKIF YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş DÖNEMİ BAĞLILIK RAPORU VAKIF YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. 01.01.2016-31.12.2016 DÖNEMİ BAĞLILIK RAPORU Bu rapor 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 199'uncu maddesinin ilk üç fıkrasına istinaden hazırlanmıştır. www.vakifyatirim.com.tr

Detaylı

İslam'ın başlıca ibadetlerinden birisi de ramazan ayında oruç tutmaktır.

İslam'ın başlıca ibadetlerinden birisi de ramazan ayında oruç tutmaktır. Lise 2. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Video Ders Anlatımları Oruç Hac ve Zekat Video Ders Anlatımı 2.2. Oruç İslam'ın başlıca ibadetlerinden birisi de ramazan ayında oruç tutmaktır. Oruç, niyet ederek

Detaylı

3.Madde: Derneğin Logosu

3.Madde: Derneğin Logosu Tanıtım Allah, Melekler ve ilim sahipleri, adâleti ayakta tutarak Allah'tan başka ilah olmadığına şahitlik etmişlerdir. (Evet) Azîz ve Hakîm olan Allah'tan başka ilâh yoktur Sûratu Âl-i İmrân 18.Ayet.

Detaylı

ADABANK A.Ş. EYLÜL - 2015 ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU

ADABANK A.Ş. EYLÜL - 2015 ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU v ADABANK A.Ş. EYLÜL - 2015 ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU 1. İletişim bilgileri Bankanın Yönetim Merkezinin Adresi : Büyükdere Caddesi Rumelihan No:40, Kat: 2 34394 Mecidiyeköy-İstanbul Bankanın Telefon ve

Detaylı

ACIPAYAM BELEDİYE BAŞKANLIĞI 2016 YILI BÜTÇE GİDERLERİ ACIPAYAM BELEDİYE BAŞKANLIĞI

ACIPAYAM BELEDİYE BAŞKANLIĞI 2016 YILI BÜTÇE GİDERLERİ ACIPAYAM BELEDİYE BAŞKANLIĞI KOD AÇIKLAMA 2016 Harcamaların I II III IV % Oranları 01 Personel Giderleri 7,977,997.64 17.62 02 Sosyal Güvenlik Kurumlarına Devlet Primi Giderleri 1,476,182.21 3.26 03 Mal ve Hizmet Alım Giderleri 13,523,585.11

Detaylı

ADABANK A.Ş. HAZİRAN - 2014 ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU

ADABANK A.Ş. HAZİRAN - 2014 ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU v ADABANK A.Ş. HAZİRAN - 2014 ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU 1. İletişim bilgileri Bankanın Yönetim Merkezinin Adresi : Büyükdere Caddesi Rumelihan No:40, Kat: 2 34394 Mecidiyeköy-İstanbul Bankanın Telefon

Detaylı

Finansal Yönetim Giriş

Finansal Yönetim Giriş Finansal Yönetim Giriş İKTİSAT İKTİSAT 1900 LÜ YILLARIN BAŞI FİNANSMAN 1900 LERİN BAŞI İYİ BİR FİNANSMANCI 1930 LARA KADAR Firmayı kredi kuruluşlarına karşı en iyi biçimde takdim eden Firmaya en fazla

Detaylı

MÜSTAKİL SANAYİCİ ve İŞADAMLARI DERNEĞİ SANDIĞI KARZ-I HASEN FONU

MÜSTAKİL SANAYİCİ ve İŞADAMLARI DERNEĞİ SANDIĞI KARZ-I HASEN FONU MÜSTAKİL SANAYİCİ ve İŞADAMLARI DERNEĞİ SANDIĞI KARZ-I HASEN FONU MÜSİAD, Karz-ı Hasen ile Medeniyetimizin Bir Değerini İhya Ediyor MÜSiAD / KARZ-I HASEN SANDIĞI / 02 MÜSİAD üyeleri arasındaki yardımlaşma

Detaylı

İÇİNDEKİLER İTİKAD ÜNİTESİ. Sorular

İÇİNDEKİLER İTİKAD ÜNİTESİ. Sorular İÇİNDEKİLER Takdim. 9 İTİKAD ÜNİTESİ Din Din Ne Demektir?... Dinin Çeşitleri... İslâm Dininin Bazı Özellikleri... I. BÖLÜM 11 11 11 II. BÖLÜM İman İmanın Tanımı... İmanın Şartları... Allah'a İman... Allah

Detaylı

Bilmeceli-Bulmacalı-Oyunlu. Namaz Kitabım. Bilal Yorulmaz

Bilmeceli-Bulmacalı-Oyunlu. Namaz Kitabım. Bilal Yorulmaz Bilmeceli-Bulmacalı-Oyunlu Namaz Kitabım Bilal Yorulmaz İstanbul 2012 DEĞERLER EĞİTİMİ MERKEZİ YAYINLARI Eserin Her Türlü Basım Hakkı Anlaşmalı Olarak Değerler Eğitimi Merkezi Yayınlarına aittir. ISBN

Detaylı

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

DEĞER YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Büyükdere Cd. Nevtron İşhanı No:119 K /6 Gayrettepe-İST TEL: 0212/ 211 99 01-02-04 FAX: 0212/ 211 99 52 MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ SİRKÜLER NO : 2004/ 4 İst. 2 Ocak 2004 KONU : G.V.K. nun 94. Maddesi ve K.V.K.

Detaylı

Büyükşehir Belediyesinin Organları

Büyükşehir Belediyesinin Organları Büyükşehir Belediyesinin Organları Büyükşehir belediye meclisi Büyükşehir belediye meclisi, büyükşehir belediyesinin karar organıdır. Büyükşehir belediye başkanı büyükşehir belediye meclisinin başkanıdır;

Detaylı

2012 Mal Yılı Bütçes Kes n Hesap Genel Uygunluk B ld r m

2012 Mal Yılı Bütçes Kes n Hesap Genel Uygunluk B ld r m 1983 1983 SS A AY AY Y Y II Ş TA ŞT 1978 1978 1983 SA Y I Ş T AY 1978 KKTC SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI DENETİM RAPORU MD 11/2015 13 Kasım, 2015 2012 Mal Yılı Bütçes Kes n Hesap Genel Uygunluk B ld r m Bu rapor,

Detaylı

bc. TL MEVDUAT FAİZLERİ : (01/01/2013 Tarihinden itibaren)

bc. TL MEVDUAT FAİZLERİ : (01/01/2013 Tarihinden itibaren) GELİR VERGİSİ STOPAJ ORANLARI (GVK Md.94 ve GEÇİCİ Md. 67) MADDE GVK 94/.a..b. 3 4 5.a. 5.b. 5.c. 5.d. 6.a. 6.b. 7 AÇIKLAMA Yaptıkları serbest meslek isleri dolayısıyla bu isleri icra edenlere yapılan

Detaylı

TABLO 1.2 FAALİYET SONUÇLARI TABLOSU ,06

TABLO 1.2 FAALİYET SONUÇLARI TABLOSU ,06 Yılı : 27 GİDERLER HESABI 1.5.789.665, GELİRLER HESABI 824.273.918,20 PERSONEL GİDERLERİ 8.298.885,92 Teşebbüs ve Mülkiyet Gelirleri.379.1,38 MEMURLAR 4.476.455,77 Mal ve Hizmet Satış Gelirleri.364.487,71

Detaylı

ŞEKER FİNANSAL KİRALAMA ANONİM ŞİRKETİ

ŞEKER FİNANSAL KİRALAMA ANONİM ŞİRKETİ ŞEKER FİNANSAL KİRALAMA ANONİM ŞİRKETİ 31Aralık 2015 Tarihinde Sona Eren Hesap Dönemine Ait 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu na Göre Yönetim Kurulu Tarafından Hazırlanan Bağlı Şirket Raporu 04 Mart 2016

Detaylı

5. Merkez Bankası kendisine verilen görevleri teşkilatında yer alan aşağıdaki birimler ile şube vasıtası ile yerine getirir;

5. Merkez Bankası kendisine verilen görevleri teşkilatında yer alan aşağıdaki birimler ile şube vasıtası ile yerine getirir; R.G. 82 16.07.2003 KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ MERKEZ BANKASI YASASI (41/2001 Sayılı Yasa) Madde 51 (1) A Altında Tebliğ Merkez Bankası İdare, ve Hizmetleri Tebliği (-, R.G. 136-24/07/2012, - sayı ve

Detaylı

ŞİRKETLER MUHASEBESİ

ŞİRKETLER MUHASEBESİ Editörler Doç. Dr. İhsan Yıldıztekin & Yrd.Doç.Dr.Şefika Demirkan ŞİRKETLER MUHASEBESİ Yazarlar Anıl İlkem Özcan Atakan Büyükbostancı Doğan Demirci Ebru Aslantaş Hande Özolgun İsmail Kılıç Mehmet Ünal

Detaylı

: Nispetiye Caddesi Akmerkez B.3 Blok Kat. 7 Etiler Beşiktaş -İSTANBUL

: Nispetiye Caddesi Akmerkez B.3 Blok Kat. 7 Etiler Beşiktaş -İSTANBUL TACİRLER PORTFÖY YÖNETİMİ ANONİM ŞİRKETİ Faaliyet Raporu Rapor Dönemi 01 Ocak 2016-31 Aralık 2016 Ortaklığın Ünvanı Tacirler Portföy Yönetimi A.Ş. İletişim Bilgileri Adres Telefon e_posta Web Adresi :

Detaylı

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI - TÜRKİYE DİYANET VAKFI. Allah a yakınlaşma ve muhtaçlara destektir. Kurbanlarımızla kardeşliğimizi güçlendirelim.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI - TÜRKİYE DİYANET VAKFI. Allah a yakınlaşma ve muhtaçlara destektir. Kurbanlarımızla kardeşliğimizi güçlendirelim. DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI - TÜRKİYE DİYANET VAKFI Kurban Allah a yakınlaşma ve muhtaçlara destektir. Kurbanlarımızla kardeşliğimizi güçlendirelim. Yurtiçinde Kestirmek İsteyenler İçin Kurban Bedeli 550TL

Detaylı

KURAN IN ANLAMI İLE BULUŞMAK ARAŞTIRMASI

KURAN IN ANLAMI İLE BULUŞMAK ARAŞTIRMASI KURAN IN ANLAMI İLE BULUŞMAK ARAŞTIRMASI Kasım 2007 İÇİNDEKİLER Metodoloji I. Araştırmanın Metodoloji ve Örneklemin Yapısı II. Örneklemin Mezhep Bağlılığı ile İlgili Yapısı III. Dindarlık Algısı IV. Din

Detaylı

Sirküler Rapor Mevzuat /73-1 UZLAŞMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK YAYIMLANDI

Sirküler Rapor Mevzuat /73-1 UZLAŞMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK YAYIMLANDI Sirküler Rapor Mevzuat 06.04.2015/73-1 UZLAŞMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK YAYIMLANDI ÖZET : Yönetmelik değişikliği ile Vergi Dairesi ve Vergi Dairesi Başkanlığı Uzlaşlama Komisyonlarının

Detaylı

Varlık Kapışması İkinci Dünya Savaşı nda Devlet, İş Adamı-Politikacı Arasında Yaşanan Kapışmanın Hikâyesi: Varlık Vergisi Doç. Dr.

Varlık Kapışması İkinci Dünya Savaşı nda Devlet, İş Adamı-Politikacı Arasında Yaşanan Kapışmanın Hikâyesi: Varlık Vergisi Doç. Dr. Varlık Kapışması İkinci Dünya Savaşı nda Devlet, İş Adamı-Politikacı Arasında Yaşanan Kapışmanın Hikâyesi: Varlık Vergisi Doç. Dr. Ali Rıza GÖKBUNAR Yayın No : 3052 Araştırma : 16 1. Baskı Aralık 2015

Detaylı

Fırka-i Naciyye. Burak tarafından yazıldı. Çarşamba, 09 Eylül 2009 22:27

Fırka-i Naciyye. Burak tarafından yazıldı. Çarşamba, 09 Eylül 2009 22:27 İslâmî akideyi en net ve sağlam şekliyle kabul eden topluluk. Bu deyim iki kelimeden meydana gelmiş bir isim tamlamasıdır. Terkibin birinci ismi olan fırka kelimesi için bk. "Fırak-ı Dalle". Naciye kelimesi

Detaylı

MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ. Görev Tanımı ve İş Akış Şeması İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER... 1

MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ. Görev Tanımı ve İş Akış Şeması İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER... 1 MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ Görev Tanımı ve İş Akış Şeması Sayfa No İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER... 1 1. GENEL GÖREV TANIMLARI... 1 1.1. Enstitü Müdürü Görev Tanımı...

Detaylı

ADABANK A.Ş. HAZİRAN - 2015 ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU

ADABANK A.Ş. HAZİRAN - 2015 ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU v ADABANK A.Ş. HAZİRAN - 2015 ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU 1. İletişim bilgileri Bankanın Yönetim Merkezinin Adresi : Büyükdere Caddesi Rumelihan No:40, Kat: 2 34394 Mecidiyeköy-İstanbul Bankanın Telefon

Detaylı

ŞEKER FİNANSAL KİRALAMA ANONİM ŞİRKETİ

ŞEKER FİNANSAL KİRALAMA ANONİM ŞİRKETİ ŞEKER FİNANSAL KİRALAMA ANONİM ŞİRKETİ 31Aralık 2016 Tarihinde Sona Eren Hesap Dönemine Ait 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu na Göre Yönetim Kurulu Tarafından Hazırlanan Bağlı Şirket Raporu 07 Mart 2017

Detaylı

TEBLİĞ ÇİFTLİK MUHASEBE VERİ AĞI SİSTEMİNE DÂHİL OLAN TARIMSAL İŞLETMELERE KATILIM DESTEĞİ ÖDEMESİ YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2016/14)

TEBLİĞ ÇİFTLİK MUHASEBE VERİ AĞI SİSTEMİNE DÂHİL OLAN TARIMSAL İŞLETMELERE KATILIM DESTEĞİ ÖDEMESİ YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2016/14) 13 Mayıs 2016 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29711 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TEBLİĞ ÇİFTLİK MUHASEBE VERİ AĞI SİSTEMİNE DÂHİL OLAN TARIMSAL İŞLETMELERE KATILIM DESTEĞİ ÖDEMESİ YAPILMASINA DAİR

Detaylı

ASYA KATILIM BANKASI A.Ş. 2010 YILI III. ARA DÖNEM KONSOLİDE FAALİYET RAPORU

ASYA KATILIM BANKASI A.Ş. 2010 YILI III. ARA DÖNEM KONSOLİDE FAALİYET RAPORU ASYA KATILIM BANKASI A.Ş. 2010 YILI III. ARA DÖNEM KONSOLİDE FAALİYET RAPORU Raporun Ait Olduğu Dönem : 01 Ocak 2010 30 Eylül 2010 Bankanın Ticaret Unvanı : Asya Katılım Bankası A.Ş. Genel Müdürlük Adresi

Detaylı

ASYA KATILIM BANKASI A.Ş. 2010 YILI II. ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU

ASYA KATILIM BANKASI A.Ş. 2010 YILI II. ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU ASYA KATILIM BANKASI A.Ş. 2010 YILI II. ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU Raporun Ait Olduğu Dönem : 01 Ocak 2010 30 Haziran 2010 Bankanın Ticaret Unvanı : Asya Katılım Bankası A.Ş. Genel Müdürlük Adresi : Küçüksu

Detaylı

3. YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK DENETİM VE TASDİK SEMPOZYUMU PROGRAMI 3 7 Aralık 2014, Antalya. Dr. Mehmet Ali Özyer Sayıştay 8.

3. YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK DENETİM VE TASDİK SEMPOZYUMU PROGRAMI 3 7 Aralık 2014, Antalya. Dr. Mehmet Ali Özyer Sayıştay 8. 3. YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK DENETİM VE TASDİK SEMPOZYUMU PROGRAMI 3 7 Aralık 2014, Antalya Dr. Mehmet Ali Özyer Sayıştay 8. Dairesi Üyesi Kamu İdarelerinin Aynı Dönemde Sayıştay ve Bağımsız Denetçiler (YMM)

Detaylı

Gelirin Kodu Başka Yerde Sınıflandırılmayan Diğer Vergiler ,

Gelirin Kodu Başka Yerde Sınıflandırılmayan Diğer Vergiler , Gelirin Kodu BÜTÇE GELİR KESİN HESAP CETVELİ 01-01-2009/31-12-2009 TARİHLERİ ARASI Kurumun Adı : 2009 ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Bütçe Devreden Yılı Toplam Tahsilattan Gelecek Yıla Tahsil İle Gelir

Detaylı

Arkan & Ergin Uluslararası Denetim ve Y.M.M. A.Ş.

Arkan & Ergin Uluslararası Denetim ve Y.M.M. A.Ş. İstanbul, 15.12.2008 269 Seri No.lu Gelir Vergisi Kanunu Genel Tebliği Yayımlandı DUYURU NO:2008/131 06.12.2008 tarih ve 27076 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 269 Seri No.lu Gelir Vergisi Kanunu Genel

Detaylı

HENDEK BELEDİYESİ SOSYAL YARDIM VE SOSYAL HİZMET YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İlkeler

HENDEK BELEDİYESİ SOSYAL YARDIM VE SOSYAL HİZMET YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İlkeler HENDEK BELEDİYESİ SOSYAL YARDIM VE SOSYAL HİZMET YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İlkeler Amaç Madde 1- Bu Yönetmeliğin amacı, Sakarya ili Hendek ilçesi sınırları içerisinde

Detaylı

UFA. islam. Rusya Federasyonu Başkırdistan Cumhuriyeti nde UFA İSLAM ÜNİVERSİTESİ YAPILIYOR. ÜNiVERSiTESi TÜRKİYE DİYANET VAKFI İSTANBUL ŞUBESİ

UFA. islam. Rusya Federasyonu Başkırdistan Cumhuriyeti nde UFA İSLAM ÜNİVERSİTESİ YAPILIYOR. ÜNiVERSiTESi TÜRKİYE DİYANET VAKFI İSTANBUL ŞUBESİ UFA islam ÜNiVERSiTESi Rusya Federasyonu Başkırdistan Cumhuriyeti nde UFA İSLAM ÜNİVERSİTESİ YAPILIYOR TÜRKİYE DİYANET VAKFI İSTANBUL ŞUBESİ TÜRKİYE DİYANET VAKFI İSTANBUL ŞUBESİ İSLÂM IN ANLATILMADIĞI

Detaylı

1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar

1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar 1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar İÇİNDEKİLER KUR AN NEDİR? KUR AN-IN AMACI? İNANÇ NEDİR İBADET NEDİR AHLAK NEDİR KISSALAR AYETLER KUR AN NEDİR? Kur an-ı Hakîm, alemlerin Rabbi olan Allah ın kelamıdır.

Detaylı

II. ULUSLARARASI HELÂL ÜRÜN EKONOMİSİ SEMPOZYUMU

II. ULUSLARARASI HELÂL ÜRÜN EKONOMİSİ SEMPOZYUMU II. ULUSLARARASI HELÂL ÜRÜN EKONOMİSİ SEMPOZYUMU (GİYİM-KUŞAM) 6-7 MART 2016 SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TÜRKİYE GİRİŞ Tarih boyunca insan, bedenini başkalarının bakışlarından saklayan kıyafetten arî olmamıştır.

Detaylı

2015 Meclis Denetim Komisyon Raporu

2015 Meclis Denetim Komisyon Raporu T.C. DIYARBAKIR BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE MECLISI 2015 Meclis Denetim Komisyon Raporu Denetim Konusu Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığının 2015 Mali Yılı Gelir ve Giderleri İle bunlara ilişkin hesap kayıt

Detaylı

KURUMLAR VERGİSİ, GELİR VERGİSİ VE KDV KANUNLARINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER:

KURUMLAR VERGİSİ, GELİR VERGİSİ VE KDV KANUNLARINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER: TARİH : 12/08/2016 SİRKÜLER NO : 2016/90 KURUMLAR VERGİSİ, GELİR VERGİSİ VE KDV KANUNLARINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER: Sirkülerimizde; 9 Ağustos 2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Yatırım Ortamının İyileştirilmesi

Detaylı

(269 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği)

(269 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği) Sirküler Tarihi : 17.12.2008 Sirküler No : 2008/115 Denet Sirküler Denet Yayıncılık A.Ş. Tel : 0212 275 96 90/274 77 06 Avni Dilligil Sokak No:6 Faks : 0212-272 62 16/272 33 23 34394 Mecidiyeköy-İSTANBUL

Detaylı

SAHABE2 İSLÂM MEDENİYETİNİN KURUCU NESLİ PROGRAM - DAVETİYE NİSAN SAHABE VE RİVAYET İLİMLERİ- TARTIŞMALI İLMÎ TOPLANTI

SAHABE2 İSLÂM MEDENİYETİNİN KURUCU NESLİ PROGRAM - DAVETİYE NİSAN SAHABE VE RİVAYET İLİMLERİ- TARTIŞMALI İLMÎ TOPLANTI İLAHİYAT FAKÜLTESİ İSLÂM MEDENİYETİNİN KURUCU NESLİ SAHABE2 - SAHABE VE RİVAYET İLİMLERİ- TARTIŞMALI İLMÎ TOPLANTI PROGRAM - DAVETİYE 25-26 NİSAN 2015 C U M A R T E S İ - P A Z A R SAKARYA ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

NAMAZI, MESCİT VEYA CÂMİDE CEMAATLE KILMANIN HÜKMÜ. Vaizler Muhammed b. Salih el-muneccid. Terceme edenler. Muhammed Şahin. Tetkik edenler Ümmü Nebil

NAMAZI, MESCİT VEYA CÂMİDE CEMAATLE KILMANIN HÜKMÜ. Vaizler Muhammed b. Salih el-muneccid. Terceme edenler. Muhammed Şahin. Tetkik edenler Ümmü Nebil NAMAZI, MESCİT VEYA CÂMİDE CEMAATLE KILMANIN HÜKMÜ حكم الصلاة مع الجماعة ] باللغة التركية [ Vaizler Muhammed b. Salih el-muneccid ألفه الشيخ: محمد صالح المنجد Terceme edenler Muhammed Şahin ترجمه: محمد

Detaylı

MENKUL KIYMETLEŞTİRME

MENKUL KIYMETLEŞTİRME MENKUL KIYMETLEŞTİRME Prof. Dr. Güven SAYILGAN Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi DÜNYADA KONUT FİNANSMANI DÜNYADA KONUT FİNANSMANI

Detaylı

T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI BURSA NİLÜFER BELEDİYESİ 2012 YILI DENETİM RAPORU

T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI BURSA NİLÜFER BELEDİYESİ 2012 YILI DENETİM RAPORU T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI BURSA NİLÜFER BELEDİYESİ 2012 YILI DENETİM RAPORU ARALIK 2013 T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI 06100 Balgat / ANKARA Tel: 0 312 295 30 00; Faks: 0 312 295 40 94 e-posta: sayistay@sayistay.gov.tr

Detaylı

İLAM AKADEMİ NİÇİN İLAM AKADEMİ?

İLAM AKADEMİ NİÇİN İLAM AKADEMİ? İLAM AKADEMİ İLAM Akademi programı 2005 yılından itibaren Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı bünyesinde Arapça, İslami İlimler, İmamet ve Hitabet Seminerleri vermektedir. Lisans dönemi öğrencilerine yönelik İslami

Detaylı

ŞİRKET UYGULAMALARI. Katılımcı Havuzu nun Danışma Komitesi nin onayladığı aşağıdaki ilgili maddede sayılan yöntemlerle değerlendirilecektir,

ŞİRKET UYGULAMALARI. Katılımcı Havuzu nun Danışma Komitesi nin onayladığı aşağıdaki ilgili maddede sayılan yöntemlerle değerlendirilecektir, ŞİRKET UYGULAMALARI Vakıf Emeklilik A.Ş. (Vakıf Emeklilik) ilk katılım sigortası ürünü olan Kâr Paylaşımlı Finansman Sigortası nın satışına Şubat 2015 de başlamıştır. Kâr Paylaşımlı Finansman Sigortası,

Detaylı

T.C. RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ KARADENİZ STRATEJİK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ KARADENİZ STRATEJİK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ KARADENİZ STRATEJİK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Recep Tayyip

Detaylı

Banka Kredileri ve Büyüme İlişkisi

Banka Kredileri ve Büyüme İlişkisi Banka Kredileri ve Büyüme İlişkisi Cahit YILMAZ Kültür Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İstanbul c.yilmaz@iku.edu.tr Key words:kredi,büyüme. Özet Banka kredileri ile ekonomik büyüme arasında

Detaylı

kötülüğü, gönlümüzde yeşertip çevremizde büyüteceğimiz iyilik hareketi yok edecek.

kötülüğü, gönlümüzde yeşertip çevremizde büyüteceğimiz iyilik hareketi yok edecek. Dünyayı saran her türlü kötülüğü, gönlümüzde yeşertip çevremizde büyüteceğimiz iyilik hareketi yok edecek. Bu Ramazan da kendinize bir İYİLİK YAPIN İnsanlığımızdan, kardeşliğimizden habersiz, onuruyla,

Detaylı

SİRKÜLER 2009 / 5. 03/02/2009 tarihli ve Sayılı Resmi Gazete de aşağıda yer alan vergi tevkif oranları yayımlanmıştır.

SİRKÜLER 2009 / 5. 03/02/2009 tarihli ve Sayılı Resmi Gazete de aşağıda yer alan vergi tevkif oranları yayımlanmıştır. SİRKÜLER 2009 / 5 Ankara, 04/ 02 / 2009 KONU: 193 SAYILI GELIR VERGISI -5520 SAYILI KURUMLAR VERGISI HAKKINDA KARAR MEVZUAT: 193 SAYILI GELIR VERGISI KANUNUNUN 94 ÜNCÜ MADDESINDE YER ALAN TEVKIFAT NISPETLERI

Detaylı

1 9 9 Başka Yerde Sınıflandırılmayan Diğer Vergiler 1.000,

1 9 9 Başka Yerde Sınıflandırılmayan Diğer Vergiler 1.000, Gelirin Kodu BÜTÇE GELİR KESİN HESAP CETVELİ 01-01-2010/31-12-2010 TARİHLERİ ARASI Kurumun Adı : 2010 ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Bütçe Devreden Yılı Toplam Tahsilattan Gelecek Yıla Tahsil İle Gelir

Detaylı

KİŞİSEL BİLGİLER. İlyas CANİKLİ. Yrd. Doç. Dr. Temel İslam Bilimleri

KİŞİSEL BİLGİLER. İlyas CANİKLİ. Yrd. Doç. Dr. Temel İslam Bilimleri KİŞİSEL BİLGİLER Adı-Soyadı: İlyas CANİKLİ Unvan: Yrd. Doç. Dr. Doğum Yeri ve Yılı: Samsun-Terme/ 1966 Bölüm: Temel İslam Bilimleri Tel: 0530 9576891 E-Posta: icanikli@mynet.com; ilyascanikli@gmail.com

Detaylı

Altın takmanın erkeklere haram kılınmasındaki hikmet nedir?

Altın takmanın erkeklere haram kılınmasındaki hikmet nedir? Altın takmanın erkeklere haram kılınmasındaki hikmet nedir? ما ا كمة ريم لبس ا هب الرجال ] تر [ Türkçe Turkish Muhammed b. Salih el-useymîn Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 200-43 ما ا

Detaylı

TEKNİK EĞİTİM VAKFI SENEDİ. Vakıf senedinin altında isim ve adresleri belirtilen şahıslar tarafından kurulan vakfın adı " TEKNİK EĞİTİM VAKFI" dır.

TEKNİK EĞİTİM VAKFI SENEDİ. Vakıf senedinin altında isim ve adresleri belirtilen şahıslar tarafından kurulan vakfın adı  TEKNİK EĞİTİM VAKFI dır. Tüzük VAKFIN ADI Madde:1 TEKNİK EĞİTİM VAKFI SENEDİ Vakıf senedinin altında isim ve adresleri belirtilen şahıslar tarafından kurulan vakfın adı " TEKNİK EĞİTİM VAKFI" dır. VAKFIN MERKEZİ Madde:2 Vakfın

Detaylı

IGMG Gençlik Teşkilatı

IGMG Gençlik Teşkilatı IGMG Gençlik Teşkilatı Sosyal Hizmetler Birimi Okul Çantası Kampanyası Gençlerden gençlere, eğitimle geleceğe... Biz kimiz? IGMG Gençlik Teşkilatı (GT), Müslüman gençlerin islami bir kimlik ve toplumsal

Detaylı