ELE222. Bahar 2009 D5101

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ELE222. Bahar 2009 D5101"

Transkript

1 ELE222 Dr. H. Bülent YAĞCI Bahar 2009 D5101

2 ELE-222 Elektron Hareketleri ve Devre Elemanları Herhangi bir malzemeden akım akabilmesi için malzeme içerisinde taşıyıcı yük niteliğinde parçacıklar bulunmalıdır. Yüklü Parçacığın taşıyıcı yük niteliği taşıyabilmesi için malzeme içerisinde serbestçe dolaşabilmesi ve uygulanan elektriksel alan ile yörüngesinin değişebilmesi gerekir. Elektronlar: Akım iletiminde, özellikle iletkenlede akım taşınmasında, taşıyıcı yk olarak rol oynar. Malzemenin iletken, yalıtkan veya elektronikte büyük öneme sahip olan yarıiletlen özelliğe sahip olabilmesi kristal yapısına bağlıdır.

3 ELE-222 İletkenlik Özet Katı maddelerin elektriksel iletkenlikleri, onların bant yapılarına ve içerdikleri serbest yüklü taşıyıcıların yoğunluklarına bağlıdır. Band yapılarına göre katıları dört grupta ele alınabilir. Bunlar; metaller, yarı metaller, yarıiletkenler ve yalıtkanlardır. Bunlardan metaller ve yarı metaller elektriği iletirler ve iletken maddeler olarak adlandırılırlar. Sıcaklık arttıkça iletkenlikleri azalma gösterir. Yarıiletken maddelerin, içlerine katılan uygun elementlerle elektriksel iletkenlikleri değiştirilebilir ve hatta pozitif (DELİK) veya negatif (ELEKTRON) yüklü taşıyıcıların yoğunlukları aynı yöntemle değiştirilebilir. İletkenlikleri sıcaklık arttıkça, taşıyıcı yoğunluğunda hızlı bir artma gözlenmesi sonucu, artar. Yalıtkanlarda yasak enerji aralığının büyük olması sonucu serbest taşıyıcılar bulunmaz. Bu bakımdan elektriği iletmezler. Süperiletkenlerde durum yukarıdakilerden farklı olmaktadır. Burada madde, belirli bir kritik sıcaklıkta sonsuz iletkenliğe geçmektedir. Süperiletken ortamda magnetik alan dışlanmaktadır. Bu olay Meissner olayı olarak bilinir. Magnetik alanın yeteri kadar büyük olması durumunda süperiletkenlik hali ortadan kalkmaktadır yılından sonra yüksek sıcaklık süperiletkenleri dediğimiz bakır oksitli bileşikler (125 K) bulunmuş ve oda sıcaklığında (300 K) süperiletken madde bulma arayışı yoğun bir şekilde sürmektedir.

4 ELE-222 Elektron Hareketleri ve Devre Elemanları Atom Yapısı: 1911 Rutherford: Güneş Sistemine benzeyen yapı 1913 Bohr: Yörüngde hareket eden elektronların çekirdek üzerine neden düşmediğine getirdiği açıklama De Broglie: Hareket halindeki cismin dalga özelliklerine sahip olacağını ileri sürdü Schrodinger: De Broglie hipotezinden yararlanarak elektronun dalga kimliğinin kullanılması ile dalga denkleminin çözülebileceğini ileri sürdü. Çözümle bulunan değerler: (kuantum sayıları) n, l, m ile gösterilir. n: Ana kuantum sayısı l: Yörüngesel kuantum sayısı m: Manyetik kuantum sayısı 3 kuantum sayısı elektronun atom içindeki kimliğini açıklamak için yeterli olmadığından, s: Spin kuantum sayısı(+-1/2 değerlerin alır)

5 ELE-222 Elektron Hareketleri ve Devre Elemanları Elektronların Kabuklara Dağılımı: Atom içerisinde elektronların syısının 1 den fazla olması durumunda: Elektron kabuklara dağılırken iki ilkeye uyar: 1-Minimum enerji ilkesi: Elektronlar atom içinde kabuklara dağılırken önce önce toplam enerjisi düşük olan seviyeler dolacak, daha sonra enerjisi daha yüksek olan seviyelere elektron yerleşebilecektir. (Yalnız atom için geçerli değildir, elektron bulunan herhangi bir ortamda elektronlar önce seviye olarak düşük enerjilerden itibaren dağılım gösterirler) 2-Bağdaşmazlık ilkesi: Elektronun kimliği 4 kuantum sayısı ile belirlenir. Pauli tarafından tanımlanan bu ilkeye göre; atom içinde 4 kuantum sayısı da aynı olan 2 elektron olamaz. 4 kuantum sayısı aynı olan bir başka elektron ancak farklı bir atomda bulunabilmektedir.(ortamda enerji seviyesi aynı olan elektron sayısının tek olacağı biçimindedir).

6 ELE-222 Elektron Hareketleri ve Devre Elemanları Kristal Yapı ve Enerji Bantları: Doğada bulunan maddeler: (Katı, Sıvı ve Gaz) Katı malzemelerin çoğu kristal yapıya sahiptir. (birim kristal hücrenin madde içinde tekrarlanmasından oluşur) Valans elektronlarının enerji seviyelerindeki farklılaşmalar nedeniyle, valans elektronlarının değişik enerji seviyelerini içeren bir enerji bandı meydana gelir. Snouçta iki nat arasında, elektronların alamayacağı enerji bandı olan YASAK BANT meydana gelir. Enerjisi düşük elektronlarla dolu bant: VALANS BANDI, Yasak Bandı aşabilecek elektronların bulundunduğu bant: İLETİM BANDI Adını alır.

7 ELE-222 Elektron Hareketleri ve Devre Elemanları Kristal Yapı ve Enerji Bantları: Yasak band olmayan, yani valans bandı ile iletim bandı bitişik olan ve her türlü koşulda akım iletimiminin mimkün olduğu malzemelere İLETKEN adı verilir. Yasak bant genişliği büyük olmayan (<3eV yaklaşık) ve normal koşullarda az da olsa iletim bandında elektron bulundurabilen malzemelere YARIİLETKEN denir. Yarıiletkenlerde iletkenlik sıcaklıkla artar. (Düşük sıcaklıklarda yalıtkan gibi davranır) Yasak bant genişliği büyük olan (>3eV yaklaşık) malzemelere YALITKAN denir. Malzemenin elektriksel özellikleri büyük ölçüde kristal yapısına bağlıdır. Ör: Karbon, Grafit akım iletir, elmas akım iletmez gibi.

8 ELE-222 Elektron Hareketleri ve Devre Elemanları Kristal Yapı ve Enerji Bantları: E İLETİM BANDI İletim Bandı E C E N E R J İ Yasak Enerji Bandı Valans Bandı E V E G (ev) YASAK BAND VALANS BANDI E G İLETKEN YARIİLETKEN YALITKAN Si için: 1,21 ev, 0,785eV (0ºK) (1eV=1, Joule) Oda sıcaklığında: Si: 1.1eV, Ge:0.72eV

9 ELE-222 Elektron Hareketleri ve Devre Elemanları Kristal Yapı ve Enerji Bantları: İletim Bandı İletim Bandı İletim Bandı E C E F E V E acceptor E C E F E V E G E - - donor E C E F E V Valans Bandı p=n=n i Valans Bandı n>>p Valans Bandı p>>n ( a ) ( b ) ( c )

10 ELE-222 Elektron Hareketleri ve Devre Elemanları Direnç: Direnç, Özdirenç: Kesiti S, uzunluğu l olan bir iletkenin direnci, R =ρ. ile hesaplanır. Burada, ρ ile iletkenin madde özelliklerini yansıtan özdirenç gösterilmektedir. l S İletken Yarı-İletken Yalıtkan Bakır ρ = Ω.cm Silisyum ρ = Ω.cm Germanyum ρ = 50Ω.cm Mika ρ =10 12 Ω.cm Bazı elementlerin oda sıcaklığındaki özdirenç değerleri

11 Direnç: ELE-222 Elektron Hareketleri ve Devre Elemanları Elektriksel alan etkisinde kesitten karşılık geçen elektronların sayısı eşit olmaz ve net akım sıfırdan farklı olur. Alan etkisi ile oluşan bileşene hız bileşeni denir ve SÜRÜKLENME HIZI olarak adlandırılır. Sürüklenme hızı ile elektriksel alan arasındaki orantı katsayısı µ ile gösterilir. R R V S =µ.e = = ABx10 D ABCx10 A B C D Ω D Ω T 0 Siyah 1 Kahverengi 2 Kırmızı 3 Turuncu 4 Sarı 5 Yeşil 6 Mavi 7 Mor 8 Gri 9 Beyaz Tol: ±1 Kahverengi ± 2 Kırmızı ± 0,5 Yeşil ± 10 Gümüş ± 5 Altın D: -2 Gümüş -1 Altın

12 Direnç: ELE-222 Elektron Hareketleri ve Devre Elemanları Potansiyometreler: Trimpot: üç bacaklı ayarlı direnç. Doğrusal olmayan dirençler: VDR: Voltage Dependent Resistor LDR: Light Dependent Resistor Termistör: Sıcaklıkla direncin değeri azalacak yapı: NTC Sıcaklıkla direncin değeri artacak yapı: PTC

13 ELE-222 Elektron Hareketleri ve Devre Elemanları Kondansatör: Uçlarına doğru gerilim uygulandığında yük depolayan elemana denir. Uçlarına V gerilimi uygulanan kondansatör: Birim: F Farad 1 µf=10-6 F 1 nf=10-9 F 1 pf=10-12 F Q= CV İki paralel levhadan oluşan kondansatörün kapasitesi: Z : Dielektrik _ sbt. r 0 dq i = = dt C C A = ε d ε ε = ε xε C jωc r = 1 dv dt

14 ELE-222 Elektron Hareketleri ve Devre Elemanları Endüktans (bobin): Ortamda manyetik akı bulunması halinde endüktans etkisi ile karşılaşılır. Tel sarılarak elde edilen ve endüktans etkisi gösteren elemana BOBİN denir. Birim: H Henry 1 µf=10-6 H 1 nf=10-9 H 1 pf=10-12 H V = dφ dt φ = Li di V = L dt Z L = j ω L

15 ELE-222 Elektron Hareketleri ve Devre Elemanları Many materials contain some 'free' electrons which can move in response to an applied electric field. By attaching a pair of metal wires and applying a voltage between them we can move these charge carriers through the material. The result is a current whose magnitude depends on the characteristics of the piece of material and the applied voltage. Ohm's law says that the current we get is proportional to the potential difference between the wires. Most common conducting materials obey Ohm's law.

16 ELE-222 Elektron Hareketleri ve Devre Elemanları Yarıiletkenler: İletim bandı ve valans bandı arasında yasak bölge bulunan krsital yapıla sahip malzemelerdir. Yarıiletken içerisinde yabancı malzeme bulunmuyor ve düzgün bir kristal yapıya sahip yarışletkenkere HAS YARILETKEN denir. Atomlar arasında ikişer elektrondan oluşan bağlar bulunmaktadır (valans bağ, kovalent bağ, elektron bağ) Periyodik cetvelin 4A grubunda yer alan tüm elementlerin atomik yapılarının son yörüngelerinde 4 tane değerlik (valans) elektronu vardır. Bu tip elementlerin atomları kendi aralarında ortaklaşa bağ (kovalent bağ) oluşturarak kararlı bir bileşik yapı oluştururlar. Tüm atomlar, son yörüngelerindeki dört adet elektronlarını ortaklaşa kullandıklarından, son yörünge elektron sayıları sekize ulaşmıştır. ekil de gösterilen bu muntazam yapı, kristal yapı adını almaktadır. Bu yapı elektrik akımını iletme özelliğine henüz sahip değildir.

17 ELE-222 Elektron Hareketleri ve Devre Elemanları Yarıiletkenler: Bu yapının elektrik akımını iletme özelliğine henüz sahip olmadığı unutulmamalıdır. Ortam sıcaklığının artması ile enerjisi artan elektron iletim bandına geçebilir. Bu durumda yük dengesi bozulur. Pozitif elektron yüküne sahip atoma DELİK adı verilir.

18 ELE-222 Elektron Hareketleri ve Devre Elemanları n-tipi Yarıiletkenler: Has yarıiletkene kristal yapısını bozmadan yabancı madde katılarak elektriksel özelliği değiştirilebilir. Bu işleme katkılama denir. 4 Valans değerli yarıiletkene 5 Valans değerli malzemeler olan: Bizmut (Bi, 83), Fosfor (P, 15), Arsenik (As, 33), Antimuan (Sb, 51) katkılanır. Katkı atomlarının 5. elektronları, valans bağı oluşturamadığından, atomuna olan bağı çok zayıflamıştır. Bu elektron atomundan ayrılarak iletim bandına geçer.

19 ELE-222 Elektron Hareketleri ve Devre Elemanları p-tipi Yarıiletkenler: Saf haldeki germanyum veya silisyum atomları arasına son yörüngesinde 3 adet değerlik elektronu olan periyodik cetvelin üçüncü grubundan galyum, indiyum gibi elementlerin katkılanması ile elde edilen yapı, p-tipi yarı-iletken adını alır.

20 ELE-222 Elektron Hareketleri ve Devre Elemanları P ve ntipi Yarıiletkenler: 1. İletim bandının az altında enerji seviyesine sahip bir malzeme ile katkılama yapıldığında,veren atom olarak adlandırılan atomdaki elektron kolayca iletim bandına geçer. Katkılamanın amacı,veren atomdan alınan elektronlar ile iletim bandındaki elektron yoğunluğunu arttırmaktır. Bu tür yarıiletkenlere n-tipi yarı iletken denir.katkılama atomlarına veren atom denir.

21 ELE-222 Elektron Hareketleri ve Devre Elemanları P ve ntipi Yarıiletkenler: 2. Valans bandının az üstünde enerji seviyesine sahip eksik/boş bağa sahip bir malzeme ile katkılama yapıldığında,valans badındaki elektronlar bu tarafa hareket ederler ve bu bağlardan açığa çıkan + yükler dlikler oluşur. Bu tür yarıiletkenlere n-tipi yarı iletken denir.katkılama atomlarına alan atom denir.

22 Yarıiletkende Akım: ELE-222 Elektron Hareketleri ve Devre Elemanları

23 pn Jonksiyon Diyot: ELE-222 Elektron Hareketleri ve Devre Elemanları To understand how a pn-junction diode works, begin by imagining two separate bits of semiconductor, one n-type, the other p-type.

24 pn Jonksiyon Diyot: ELE-222 Elektron Hareketleri ve Devre Elemanları Bring them together and join them to make one piece of semiconductor which is doped differently either side of the junction.

25 pn Jonksiyon Diyot: ELE-222 Elektron Hareketleri ve Devre Elemanları Free electrons on the n-side and free holes on the p-side can initially wander across the junction. When a free electron meets a free hole it can 'drop into it'. So far as charge movements are concerned this means the hole and electron cancel each other and vanish.

26 pn Jonksiyon Diyot: ELE-222 Elektron Hareketleri ve Devre Elemanları Free electrons on the n-side and free holes on the p-side can initially wander across the junction. When a free electron meets a free hole it can 'drop into it'. So far as charge movements are concerned this means the hole and electron cancel each other and vanish.

27 pn Jonksiyon Diyot: ELE-222 Elektron Hareketleri ve Devre Elemanları As a result, the free electrons and holes near the junction tend to eat each other, producing a region depleted of any moving charges. This creates what is called the depletion zone.

28 pn Jonksiyon Diyot: ELE-222 Elektron Hareketleri ve Devre Elemanları Now, any free charge which wanders into the depletion zone finds itself in a region with no other free charges. Locally it sees a lot of positive charges (the donor atoms) on the n-type side and a lot of negative charges (the acceptor atoms) on the p-type side. These exert a force on the free charge, driving it back to its 'own side' of the junction away from the depletion zone.

29 pn Jonksiyon Diyot: ELE-222 Elektron Hareketleri ve Devre Elemanları The acceptor and donor atoms are 'nailed down' in the solid and cannot move around. However, the negative charge of the acceptor's extra electron and the positive charge of the donor's extra proton (exposed by it's missing electron) tend to keep the depletion zone swept clean of free charges once the zone has formed. A free charge now requires some extra energy to overcome the forces from the donor/acceptor atoms to be able to cross the zone. The junction therefore acts like a barrier, blocking any charge flow (current) across the barrier.

30 pn Jonksiyon Diyot: ELE-222 Elektron Hareketleri ve Devre Elemanları Usually, we represent this barrier by 'bending' the conduction and valence bands as they cross the depletion zone. Now we can imagine the electrons having to 'get uphill' to move from the n-type side to the p-type side. For simplicity we tend to not bother with drawing the actual donor and acceptor atoms which are causing this effect! The holes behave a bit like balloons bobbing up against a ceiling. On this kind of diagram you require energy to 'pull them down' before they can move from the p- type side to the n-type side. The energy required by the free holes and electrons can be supplied by a suitable voltage applied between the two ends of the pnjunction diode. Notice that this voltage must be supplied the correct way around, this pushes the charges over the barrier. However, applying the voltage the 'wrong' way around makes things worse by pulling what free charges there are away from the junction! This is why diodes conduct in one direction but not the other.

31 pn Jonksiyon Diyot: ELE-222 Elektron Hareketleri ve Devre Elemanları

32 ELE-222 Elektron Hareketleri ve Devre Elemanları pn Jonksiyon Diyot IV Karakteristiği:

33 ELE-222 Elektron Hareketleri ve Devre Elemanları pn Jonksiyon Diyot IV Karakteristiği: When the voltage is applied this way round it tends to pull the free electrons and holes apart, and increases the height of the energy barrier between the two sides of the diode. As a result it is almost impossible for any electrons or holes to cross the depletion zone and the diode current produced is virtually zero. A few lucky electrons and holes may happen to pick up a lot of thermal (kinetic) energy. This gives them enough 'go' to cross the barrier, hence the reversed biassed current is not zero, just very, very small. When the voltage is applied this way round it tends to push the electrons and holes towards the junction. It also reduces the height of the energy barrier and reduces the width of the depletion zone. These effects make it easier for free electrons and holes with modest amounts of thermal (kinetic) energy to cross the junction. As a result, we get a sizeable current through the diode when we apply a forward bias voltage.

34 ELE-222 Elektron Hareketleri ve Devre Elemanları pn Jonksiyon Diyot IV Karakteristiği: If you look up diodes in a physics book you'll probably find an explanation which finishes up telling you that current through a diode varies exponentially with the applied voltage. The shape of this exponential curve depends upon various factors which include a 'fiddle factor' called the saturation current.

35 ELE-222 Elektron Hareketleri ve Devre Elemanları pn Jonksiyon Diyot IV Karakteristiği: V d represents the height of the diode barrier when no voltage is applied. This means that the energy required for an electron (or hole) to be able to cross the barrier is ev d. The 'square law' model assumes that the current, when forward biassed, is proportional to the square of the applied voltage. The 'corner' model assumes that the current is zero for any voltage below V d but rises when we try to apply a voltage greater than this. In effect, the diode is viewed as a sort of 'switch' which is open when we apply low or negative voltages but which closes when we try to apply a voltage equal to or greater than V d. This means that it is impossible to get a voltage larger than this across the diode. If we try to apply a larger voltage one of two things happen; either the voltage source gives all the current it can manage and the diode current sits at this value, or the current is so high that the power warming the diode (= voltage x current) blows it up! In this way of looking at things, V d is called the corner voltage. The 'one way' model simplifies things even more by assuming that the corner voltage is so small that we can regard it as being zero! Although this is a drastic simplification, for many practical purposes, it is the only thing we need to remember about a diode. That is, it behaves like a switch which is open (no current) when we apply volts on way and closed (as much current as we like) when we try to apply volts the other way. Whichever simple model we adopt, the basic diode maxim is therefore: Forward bias - all current, almost no volts. Reverse bias - all volts, almost no current.

36 ELE-222 Elektron Hareketleri ve Devre Elemanları pn Jonksiyon Diyot denklemi: (a) pn jonksiyon açık dervre). (b) Jonksiyon icindeki yük dağılımı

37 ELE-222 Elektron Hareketleri ve Devre Elemanları pn Jonksiyon Diyot denklemi: Figure 3.46 The pn junction excited by a constant-current source I in the reverse direction. To avoid breakdown, I is kept smaller than I S. Note that the depletion layer widens and the barrier voltage increases by V R volts, which appears between the terminals as a reverse voltage.

38 ELE-222 Elektron Hareketleri ve Devre Elemanları pn Jonksiyon Diyot denklemi: Figure 3.47 The charge stored on either side of the depletion layer as a function of the reverse voltage V R.

39 ELE-222 Elektron Hareketleri ve Devre Elemanları pn Jonksiyon Diyot denklemi: Figure 3.48 The pn junction excited by a reverse-current source I, where I > I S. The junction breaks down, and a voltage V Z, with the polarity indicated, develops across the junction.

40 ELE-222 Elektron Hareketleri ve Devre Elemanları pn Jonksiyon Diyot denklemi: Figure 3.49 The pn junction excited by a constant-current source supplying a current I in the forward direction. The depletion layer narrows and the barrier voltage decreases by V volts, which appears as an external voltage in the forward direction.

41 ELE-222 Elektron Hareketleri ve Devre Elemanları pn Jonksiyon Diyot denklemi: The SPICE diode model.

42 Figure 3.51 The SPICE diode model.

43 Figure 3.52 Equivalent-circuit model used to simulate the zener diode in SPICE. Diode D 1 is ideal and can be approximated in SPICE by using a very small value for n (say n = 0.01).

44 Figure 3.53 Capture schematic of the 5-V dc power supply in Example 3.10.

45 Figure 3.54 The voltage v C across the smoothing capacitor C and the voltage v O across the load resistor R load = 200 Ω in the 5-V power supply of Example 3.10.

46 Figure 3.55 The output-voltage waveform from the 5-V power supply (in Example 3.10) for various load resistances: R load = 500 Ω, 250 Ω, 200 Ω, and 150 Ω. The voltage regulation is lost at a load resistance of 150 Ω.

47 Figure E3.35 (a) Capture schematic of the voltage-doubler circuit (in Exercise 3.35).

48 Figure E3.35 (Continued) (b) Various voltage waveforms in the voltage-doubler circuit. The top graph displays the input sine-wave voltage signal, the middle graph displays the voltage across diode D 1, and the bottom graph displays the voltage that appears at the output.

49 Figure P3.2

50 Figure P3.3

51 Figure P3.4 (Continued)

52 Figure P3.4 (Continued)

53 Figure P3.5

54 Figure P3.6

55 Figure P3.9

56 Figure P3.10

57 Figure P3.16

58 Figure P3.23

59 Figure P3.25

60 Figure P3.26

61 Figure P3.28

62 Figure P3.54

63 Figure P3.56

64 Figure P3.57

65 Figure P3.58

66 Figure P3.59

67 Figure P3.63

68 Figure P3.82

69 Figure P3.91

70 Figure P3.92

71 Figure P3.93

72 Figure P3.97

73 Figure P3.98

74 Figure P3.102

75 Figure P3.103

76 Figure P3.105

77 Figure P3.108

1. Yarı İletken Diyotlar Konunun Özeti

1. Yarı İletken Diyotlar Konunun Özeti Elektronik Devreler 1. Yarı İletken Diyotlar 1.1 Giriş 1.2. Yarı İletkenlerde Akım Taşıyıcılar 1.3. N tipi ve P tipi Yarı İletkenlerin Oluşumu 1.4. P-N Diyodunun Oluşumu 1.5. P-N Diyodunun Kutuplanması

Detaylı

İletken, Yalıtkan ve Yarı İletken

İletken, Yalıtkan ve Yarı İletken Diyot, transistör, tümleşik (entegre) devreler ve isimlerini buraya sığdıramadağımız daha birçok elektronik elemanlar, yarı iletken malzemelerden yapılmışlardır. Bu kısımdaki en önemli konulardan biri,

Detaylı

Enerji Band Diyagramları

Enerji Band Diyagramları Yarıiletkenler Yarıiletkenler Germanyumun kimyasal yapısı Silisyum kimyasal yapısı Yarıiletken Yapım Teknikleri n Tipi Yarıiletkenin Meydana Gelişi p Tipi Yarıiletkenin Meydana Gelişi Yarıiletkenlerde

Detaylı

Fotovoltaik Teknoloji

Fotovoltaik Teknoloji Fotovoltaik Teknoloji Bölüm 4: Fotovoltaik Teknolojinin Temelleri Fotovoltaik Hücre Fotovoltaik Etki Yarıiletken Fiziğin Temelleri Atomik Yapı Enerji Bandı Diyagramı Kristal Yapı Elektron-Boşluk Çiftleri

Detaylı

Temel Elektrik Elektronik. Seri Paralel Devrelere Örnekler

Temel Elektrik Elektronik. Seri Paralel Devrelere Örnekler Temel Elektrik Elektronik Seri Paralel Devrelere Örnekler Temel Elektrik Elektronik Seri Paralel Devrelere Örnekler Temel Elektrik Elektronik Yarıiletken Elemanlar Kullandığımız pek çok cihazın üretiminde

Detaylı

Valans elektronları kimyasal reaksiyona ve malzemenin yapısına katkı sağlar.

Valans elektronları kimyasal reaksiyona ve malzemenin yapısına katkı sağlar. Valans Elektronları Atomun en dış kabuğundaki elektronlara valans elektron adı verilir. Valans elektronları kimyasal reaksiyona ve malzemenin yapısına katkı sağlar. Bir atomun en dış kabuğundaki elektronlar,

Detaylı

ELEKTRİK ELEKTRONİK DEVRE ELEMANLARI

ELEKTRİK ELEKTRONİK DEVRE ELEMANLARI ELEKTRİK ELEKTRONİK DEVRE ELEMANLARI BCP103 Öğr.Gör. MEHMET GÖL 1 Ders İçeriği Analog ve sayısal sinyal kavramları ler, çeşitleri, uygulama yerleri, direnç renk kodları Kondansatörler, çalışması, çeşitleri,

Detaylı

Elektronik-I. Yrd. Doç. Dr. Özlem POLAT

Elektronik-I. Yrd. Doç. Dr. Özlem POLAT Elektronik-I Yrd. Doç. Dr. Özlem POLAT Kaynaklar 1-"Electronic Devices and Circuit Theory", Robert BOYLESTAD, Louis NASHELSKY, Prentice-Hall Int.,10th edition, 2009. 2- Elektronik Cihazlar ve Devre Teorisi,

Detaylı

ELEKTRİKSEL ÖZELLİKLER

ELEKTRİKSEL ÖZELLİKLER ELEKTRİKSEL ÖZELLİKLER İletkenlik Elektrik iletkenlik, malzeme içerisinde atomik boyutlarda yük taşıyan elemanlar (charge carriers) tarafından gerçekleştirilir. Bunlar elektron veya elektron boşluklarıdır.

Detaylı

Atomdan e koparmak için az ya da çok enerji uygulamak gereklidir. Bu enerji ısıtma, sürtme, gerilim uygulama ve benzeri şekilde verilebilir.

Atomdan e koparmak için az ya da çok enerji uygulamak gereklidir. Bu enerji ısıtma, sürtme, gerilim uygulama ve benzeri şekilde verilebilir. TEMEL ELEKTRONİK Elektronik: Maddelerde bulunan atomların son yörüngelerinde dolaşan eksi yüklü elektronların hareketleriyle çeşitli işlemleri yapma bilimine elektronik adı verilir. KISA ATOM BİLGİSİ Maddenin

Detaylı

Ölçme Kontrol ve Otomasyon Sistemleri 1

Ölçme Kontrol ve Otomasyon Sistemleri 1 Ölçme Kontrol ve Otomasyon Sistemleri 1 Dr. Mehmet Ali DAYIOĞLU Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü 1. Elektroniğe giriş Akım, voltaj, direnç, elektriksel

Detaylı

DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ

DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Elektronik Anabilim Dalı Elektronik I Dersi Laboratuvarı 1. Deneyin Amacı DİYOT KARAKTERİSTİKLERİ Diyot çeşitlerinin

Detaylı

Yarıiletken devre elemanlarında en çok kullanılan maddeler;

Yarıiletken devre elemanlarında en çok kullanılan maddeler; 1.. Bölüm: Diyotlar Doç.. Dr. Ersan KABALCI 1 Yarı iletken Maddeler Yarıiletken devre elemanlarında en çok kullanılan maddeler; Silisyum (Si) Germanyum (Ge) dur. 2 Katkı Oluşturma Silisyum ve Germanyumun

Detaylı

ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ

ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ Dr. Cemile BARDAK Ders Gün ve Saatleri: Çarşamba (09:55-12.30) Ofis Gün ve Saatleri: Pazartesi / Çarşamba (13:00-14:00) 1 TEMEL KAVRAMLAR Bir atom, proton (+), elektron (-) ve

Detaylı

ATOM, İLETKEN, YALITKAN VE YARIİLETKENLER

ATOM, İLETKEN, YALITKAN VE YARIİLETKENLER ATOM, İLETKEN, YALITKAN VE YARIİLETKENLER Hedefler Elektriksel karakteristikler bakımından maddeleri tanıyacak, Yarıiletkenlerin nasıl elde edildiğini, karakteristiklerini, çeşitlerini öğrenecek, kavrayacak

Detaylı

DENEY 6 TUNGSTEN FİTİLLİ AMPUL VE YARIİLETKEN DİYOT

DENEY 6 TUNGSTEN FİTİLLİ AMPUL VE YARIİLETKEN DİYOT YALITKAN YARI- İLETKEN METAL DENEY 6 TUNGSTEN FİTİLLİ AMPUL VE YARIİLETKEN DİYOT Amaç: Birinci deneyde Ohmik bir devre elemanı olan direncin uçları arasındaki gerilimle üzerinden geçen akımın doğru orantılı

Detaylı

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ Öğretim Üyesi: Doç.Dr. Tamila ANUTGAN 1

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ Öğretim Üyesi: Doç.Dr. Tamila ANUTGAN 1 KARABÜK ÜNİVERSİTESİ Öğretim Üyesi: Doç.Dr. Tamila ANUTGAN 1 Elektriksel olaylarla ilgili buraya kadar yaptığımız, tartışmalarımız, durgun yüklerle veya elektrostatikle sınırlı kalmıştır. Şimdi, elektrik

Detaylı

4/26/2016. Bölüm 7: Elektriksel Özellikler. Malzemelerin Elektriksel Özellikleri. Elektron hareketliliği İletkenlik Enerji bant yapıları

4/26/2016. Bölüm 7: Elektriksel Özellikler. Malzemelerin Elektriksel Özellikleri. Elektron hareketliliği İletkenlik Enerji bant yapıları Bölüm 7: Elektriksel Özellikler CEVAP ARANACAK SORULAR... Elektriksel iletkenlik ve direnç nasıl tarif edilebilir? İletkenlerin, yarıiletkenlerin ve yalıtkanların ortaya çıkmasında hangi fiziksel süreçler

Detaylı

12. Ders Yarıiletkenlerin Elektronik Özellikleri

12. Ders Yarıiletkenlerin Elektronik Özellikleri 12. Ders Yarıiletkenlerin lektronik Özellikleri T > 0 o K c d v 1 Bu bölümü bitirdiğinizde, Yalıtkan, yarıiletken, iletken, Doğrudan (direk) ve dolaylı (indirek) bant aralığı, tkin kütle, devingenlik,

Detaylı

DERS NOTLARI. Yard. Doç. Dr. Namık AKÇAY İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi

DERS NOTLARI. Yard. Doç. Dr. Namık AKÇAY İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi DERS NOTLARI Yard. Doç. Dr. Namık AKÇAY İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Ders-2 4.10.2016 http://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/ TEMEL YARI İLETKEN ELEMANLAR TEMEL YARI İLETKEN ELEMANLAR

Detaylı

Modern Fiziğin Teknolojideki Uygulamaları

Modern Fiziğin Teknolojideki Uygulamaları 40 Modern Fiziğin Teknolojideki Uygulamaları 1 Test 1 in Çözümleri 1. USG ve MR cihazları ile ilgili verilen bilgiler doğrudur. BT cihazı c-ışınları ile değil X-ışınları ile çalışır. Bu nedenle I ve II.

Detaylı

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü 7. Hafta. Aysuhan OZANSOY

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü 7. Hafta. Aysuhan OZANSOY FİZ102 FİZİK-II Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü 7. Hafta Aysuhan OZANSOY Bölüm 6: Akım, Direnç ve Devreler 1. Elektrik Akımı ve Akım Yoğunluğu 2. Direnç ve Ohm Kanunu 3. Özdirenç 4. Elektromotor

Detaylı

Fizik II Elektrik ve Manyetizma Akım, Direnç ve Elektromotor Kuvvet

Fizik II Elektrik ve Manyetizma Akım, Direnç ve Elektromotor Kuvvet Ders Hakkında Fizik-II Elektrik ve Manyetizma Dersinin Amacı Bu dersin amacı, fen ve mühendislik öğrencilerine elektrik ve manyetizmanın temel kanunlarını lisans düzeyinde öğretmektir. Dersin İçeriği Hafta

Detaylı

Atom Y Atom ap Y ısı

Atom Y Atom ap Y ısı Giriş Yarıiletken Malzemeler ve Özellikleri Doç.. Dr. Ersan KABALCI 1 Atom Yapısı Maddenin en küçük parçası olan atom, merkezinde bir çekirdek ve etrafında dönen elektronlardan oluşur. Çekirdeği oluşturan

Detaylı

ÖLÇME VE ÖLÇÜ ALETLERİ

ÖLÇME VE ÖLÇÜ ALETLERİ ÖLÇME VE ÖLÇÜ ALETLERİ 1. KISA DEVRE Kısa devre; kırmızı, sarı, mavi, nötr ve toprak hatlarının en az ikisinin birbirine temas ederek elektriksel akımın bu yolla devresini tamamlamasıdır. Kısa devre olduğunda

Detaylı

Yarıiletkenler İletim Mekanizmaları. Elektronik Lab. Ders -1 09/02/2016

Yarıiletkenler İletim Mekanizmaları. Elektronik Lab. Ders -1 09/02/2016 Yarıiletkenler İletim Mekanizmaları Elektronik Lab. Ders -1 09/02/2016 Moore s Law and Computing Power Figure 11.29: Moore s law, showing the progress in computing power over a 30-year span, illustrated

Detaylı

AKHİSAR CUMHURİYET MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ YARI İLETKENLER

AKHİSAR CUMHURİYET MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ YARI İLETKENLER YARI İLETKENLER Doğada bulunan atamlar elektriği iletip-iletmeme durumuna görene iletken, yalıtkan ve yarı iletken olarak 3 e ayrılırlar. İletken maddelere örnek olarak demir, bakır, altın yalıtkan maddeler

Detaylı

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 ATOMİK YAPI Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 Elektron Kütlesi 9,11x10-31 kg Proton Kütlesi Nötron Kütlesi 1,67x10-27 kg Bir kimyasal elementin atom numarası (Z) çekirdeğindeki

Detaylı

Atomların bir arada tutulmalarını sağlayan kuvvetlerdir Atomlar daha düşük enerjili duruma erişmek (daha kararlı olmak) için bir araya gelirler

Atomların bir arada tutulmalarını sağlayan kuvvetlerdir Atomlar daha düşük enerjili duruma erişmek (daha kararlı olmak) için bir araya gelirler Kimyasal Bağlar; Atomların bir arada tutulmalarını sağlayan kuvvetlerdir Atomlar daha düşük enerjili duruma erişmek (daha kararlı olmak) için bir araya gelirler İki ana gruba ayrılır Kuvvetli (birincil,

Detaylı

Malzemelerin elektriksel özellikleri

Malzemelerin elektriksel özellikleri Malzemelerin elektriksel özellikleri OHM yasası Elektriksel iletkenlik, ohm yasasından yola çıkılarak saptanabilir. V = IR Burada, V (gerilim farkı) : volt(v), I (elektrik akımı) : amper(a) ve R(telin

Detaylı

2. HAFTA BLM223 DEVRE ANALİZİ. Yrd. Doç Dr. Can Bülent FİDAN. hdemirel@karabuk.edu.tr

2. HAFTA BLM223 DEVRE ANALİZİ. Yrd. Doç Dr. Can Bülent FİDAN. hdemirel@karabuk.edu.tr 2. HAFTA BLM223 Yrd. Doç Dr. Can Bülent FİDAN hdemirel@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 2. AKIM, GERİLİM E DİRENÇ 2.1. ATOM 2.2. AKIM 2.3. ELEKTRİK YÜKÜ

Detaylı

Elektrik Mühendisliğinin Temelleri-I EEM 113

Elektrik Mühendisliğinin Temelleri-I EEM 113 Elektrik Mühendisliğinin Temelleri-I EEM 113 1 1 Terim Terimler, Birimleri ve Sembolleri Formülsel Sembolü Birimi Birim Sembolü Zaman t Saniye s Alan A Metrekare m 2 Uzunluk l Metre m Kuvvet F Newton N

Detaylı

BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK. Atom yapısı. Bağ tipleri. Chapter 2-1

BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK. Atom yapısı. Bağ tipleri. Chapter 2-1 BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK Atom yapısı Bağ tipleri 1 Atomların Yapıları Atomlar başlıca üç temel atom altı parçacıktan oluşur; Protonlar (+ yüklü) Nötronlar (yüksüz) Elektronlar (-yüklü) Basit bir atom

Detaylı

Makine Mühendisliği İçin Elektrik-Elektronik Bilgisi. Ders Notu-2 Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Ahmet DUMLU

Makine Mühendisliği İçin Elektrik-Elektronik Bilgisi. Ders Notu-2 Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Ahmet DUMLU Makine Mühendisliği İçin Elektrik-Elektronik Bilgisi Ders Notu-2 Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Ahmet DUMLU DİRENÇLER Direnci elektrik akımına gösterilen zorluk olarak tanımlayabiliriz. Bir iletkenin elektrik

Detaylı

Karadeniz Teknik Üniversitesi. Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü

Karadeniz Teknik Üniversitesi. Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Karadeniz Teknik Üniversitesi ELEKTRİK MÜHENDİSLİĞİNDE MALZEME Yrd. Doç. Dr. H. İbrahim OKUMUŞ E-mail : okumus@ktu.edu.tr WEB : 1 Yarı-iletken elemanların yapısı

Detaylı

Atomlar, dış yörüngedeki elektron sayısını "tamamlamak" üzere, aşağıdaki iki yoldan biri ile bileşik oluştururlar:

Atomlar, dış yörüngedeki elektron sayısını tamamlamak üzere, aşağıdaki iki yoldan biri ile bileşik oluştururlar: ATOMUN YAPISI VE BAĞLAR Atomun en dış yörüngesinde dönen elektronlara valans elektronlara adi verilir (valance: bağ değer). Bir atomun en dış yörüngesinde 8'e yakın sayıda elektron varsa, örnek klor: diğer

Detaylı

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 ATOMİK YAPI Atom, birkaç türü birleştiğinde çeşitli molekülleri, bir tek türü ise bir kimyasal öğeyi oluşturan parçacıktır. Atom, elementlerin özelliklerini taşıyan en küçük yapı birimi olup çekirdekteki

Detaylı

YARIİLETKENLER ve P-N EKLEMLERİ

YARIİLETKENLER ve P-N EKLEMLERİ YARIİLETKENLER ve P-N EKLEMLERİ TEMEL KAVRAMLAR Atom: elektron elektron yörüngesi K L M N çekirdek elektron elektron Çekirdek Atomun basit gösterimi Çekirdek normalde neutron ve protonlardan oluşur Elektronlar

Detaylı

Ders 2- Temel Elektriksel Büyüklükler

Ders 2- Temel Elektriksel Büyüklükler Ders 2- Temel Elektriksel Büyüklükler Yard.Doç.Dr. Ahmet Özkurt Ahmet.ozkurt@deu.edu.tr http://ahmetozkurt.net Yük Elektriksel yük maddelerin temel özelliklerinden biridir. Elektriksel yükün iki temel

Detaylı

DA DEVRE. Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı ANALIZI

DA DEVRE. Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı ANALIZI DA DEVRE Ege Üniversitesi Ege MYO Mekatronik Programı ANALIZI BÖLÜM 1 Temel Kavramlar Temel Konular Akım, Gerilim ve Yük Direnç Ohm Yasası, Güç ve Enerji Dirençsel Devreler Devre Çözümleme ve Kuramlar

Detaylı

ELEKTRONİK-1 DERSİ LABORATUVARI DENEY 1: Diyot Karakteristikleri Deneyleri (PN Jonksiyon)

ELEKTRONİK-1 DERSİ LABORATUVARI DENEY 1: Diyot Karakteristikleri Deneyleri (PN Jonksiyon) ELEKTRONİK-1 DERSİ LABORATUVARI DENEY 1: Diyot Karakteristikleri Deneyleri (PN Jonksiyon) DENEYİN AMACI 1. Silisyum ve Germanyum Diyotların karakteristiklerini anlamak. 2. Silisyum ve Germanyum Diyot tiplerinin

Detaylı

Akım ve Direnç. Bölüm 27. Elektrik Akımı Direnç ve Ohm Kanunu Direnç ve Sıcaklık Elektrik Enerjisi ve Güç

Akım ve Direnç. Bölüm 27. Elektrik Akımı Direnç ve Ohm Kanunu Direnç ve Sıcaklık Elektrik Enerjisi ve Güç Bölüm 27 Akım ve Direnç Elektrik Akımı Direnç ve Ohm Kanunu Direnç ve Sıcaklık Elektrik Enerjisi ve Güç Öğr. Gör. Dr. Mehmet Tarakçı http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.tarakci/ Elektrik Akımı Elektrik yüklerinin

Detaylı

Malzemelerin Elektriksel ve Manyetik Özellikleri

Malzemelerin Elektriksel ve Manyetik Özellikleri Malzemelerin Elektriksel ve Manyetik Özellikleri Malzemelerin fiziksel davranışları, çeşitli elektrik, manyetik, optik, ısıl ve elastik özelliklerle tanımlanır. Bu özellikler çoğunlukla, atomik yapı (elektronik

Detaylı

KİMYASAL BAĞLAR İYONİK BAĞ KOVALANT BAĞ POLAR KOVALENT BAĞ APOLAR KOVALENT BAĞ

KİMYASAL BAĞLAR İYONİK BAĞ KOVALANT BAĞ POLAR KOVALENT BAĞ APOLAR KOVALENT BAĞ KİMYASAL BAĞLAR İYONİK BAĞ KOVALANT BAĞ POLAR KOVALENT BAĞ APOLAR KOVALENT BAĞ Atomlar bağ yaparken, elektron dizilişlerini soy gazlara benzetmeye çalışırlar. Bir atomun yapabileceği bağ sayısı, sahip

Detaylı

Sensörler Öğr. Gör. Erhan CEMÜNAL Thomas Alva Edison

Sensörler Öğr. Gör. Erhan CEMÜNAL Thomas Alva Edison Sensörler Öğr. Gör. Erhan CEMÜNAL Sıkı bir çalışmanın yerini hiç bir şey alamaz. Deha yüzde bir ilham ve yüzde doksandokuz terdir. Thomas Alva Edison İçerik TEMEL ELEKTRONİK KAVRAMLARI Transdüser ve Sensör

Detaylı

Bir iletken katı malzemenin en önemli elektriksel özelliklerinden birisi, elektrik akımını kolaylıkla iletmesidir. Ohm kanunu, akım I- veya yükün

Bir iletken katı malzemenin en önemli elektriksel özelliklerinden birisi, elektrik akımını kolaylıkla iletmesidir. Ohm kanunu, akım I- veya yükün Bir iletken katı malzemenin en önemli elektriksel özelliklerinden birisi, elektrik akımını kolaylıkla iletmesidir. Ohm kanunu, akım I- veya yükün geçiş hızının, uygulanan voltaj V ile aşağıdaki şekilde

Detaylı

ELEKTRONİK DEVRE TASARIM LABORATUARI-I MOSFET YARI İLETKEN DEVRE ELEMANININ DAVRANIŞININ İNCELENMESİ

ELEKTRONİK DEVRE TASARIM LABORATUARI-I MOSFET YARI İLETKEN DEVRE ELEMANININ DAVRANIŞININ İNCELENMESİ ELEKTRONİK DEVRE TASARIM LABORATUARI-I MOSFET YARI İLETKEN DEVRE ELEMANININ DAVRANIŞININ İNCELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Özhan ÖZKAN MOSFET: Metal-Oksit Yarıiletken Alan Etkili Transistor (Geçidi Yalıtılmış

Detaylı

Hareket halindeki elektrik yüklerinin oluşturduğu bir sistem düşünelim. Belirli bir bölgede net bir yük akışı olduğunda, akımın mevcut olduğu

Hareket halindeki elektrik yüklerinin oluşturduğu bir sistem düşünelim. Belirli bir bölgede net bir yük akışı olduğunda, akımın mevcut olduğu Akım ve Direnç Elektriksel olaylarla ilgili buraya kadar yaptığımız tartışmalar durgun yüklerle veya elektrostatikle sınırlı kalmıştır. Şimdi, elektrik yüklerinin hareket halinde olduğu durumları inceleyeceğiz.

Detaylı

BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK. Atom yapısı. Bağ tipleri. Chapter 2-1

BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK. Atom yapısı. Bağ tipleri. Chapter 2-1 BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK Atom yapısı Bağ tipleri 1 Atomların Yapıları Atomlar başlıca üç temel atom altı parçacıktan oluşur; Protonlar (+ yüklü) Nötronlar (yüksüz) Elektronlar (-yüklü) Basit bir atom

Detaylı

DENEY FÖYÜ 1: Direnç Ölçme ve Devre Kurulması

DENEY FÖYÜ 1: Direnç Ölçme ve Devre Kurulması DENEY FÖYÜ 1: Direnç Ölçme ve Devre Kurulması Deneyin Amacı: Elektrik Elektroniğin temel bileşeni olan direnç ile ilgili temel bilgileri edinme, dirençlerin renk kodlarını öğrenme, devre kurma aracı olarak

Detaylı

ELEKTRONİK DEVRE ELEMANLARI

ELEKTRONİK DEVRE ELEMANLARI ELEKTRONİK DEVRE ELEMANLARI 1. Direnç Renk Kodları Direnç Renk Tablosu Renk Sayı Çarpan Tolerans SİYAH 0 1 KAHVERENGİ 1 10 ± %1 KIRMIZI 2 100 ± %2 TURUNCU 3 1000 SARI 4 10.000 YEŞİL 5 100.000 ± %0.5 MAVİ

Detaylı

Sensörler. Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL

Sensörler. Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL Sensörler Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL Optik Sensörler Üzerine düşen ışığa bağlı olarak üstünden geçen akımı değiştiren elemanlara optik eleman denir. Optik transdüserler ışık miktarındaki değişmeleri elektriksel

Detaylı

ATOMUN YAPISI. Özhan ÇALIŞ. Bilgi İletişim ve Teknolojileri

ATOMUN YAPISI. Özhan ÇALIŞ. Bilgi İletişim ve Teknolojileri ATOMUN YAPISI ATOMLAR Atom, elementlerin en küçük kimyasal yapıtaşıdır. Atom çekirdeği: genel olarak nükleon olarak adlandırılan proton ve nötronlardan meydana gelmiştir. Elektronlar: çekirdeğin etrafında

Detaylı

Şekil 1.1. Hidrojen atomu

Şekil 1.1. Hidrojen atomu ANALOG ELEKTRONİK ANALOG ELEKTRONİK... i A. KISA ATOM BİLGİSİ...1 Giriş...1 Yörünge ve Kabuk...1 Enerji Bantları...2 İletken, Yarı İletken ve Yalıtkanlar...4 Kovalent Bağ...5 Saf Yarı İletken Malzemenin

Detaylı

28.02.2012 ELEKTRONİK DEVRE ELEMANLARI

28.02.2012 ELEKTRONİK DEVRE ELEMANLARI ELEKTRONİK DEVRE ELEMANLARI Transistör 20. yüzyılın en büyük buluşlarından biri olduğu düşülmektedir. İnsanlığın aya gitmesi, giderek daha küçük ve daha etkili bilgisyarların yapılması, kulak içi işitme

Detaylı

Temel Kavramlar. Elektrik Nedir? Elektrik nedir? Elektrikler geldi, gitti, çarpıldım derken neyi kastederiz?

Temel Kavramlar. Elektrik Nedir? Elektrik nedir? Elektrikler geldi, gitti, çarpıldım derken neyi kastederiz? Temel Kavramlar Elektrik Nedir? Elektrik nedir? Elektrikler geldi, gitti, çarpıldım derken neyi kastederiz? 1 Elektriksel Yük Elektrik yükü bu dış yörüngede dolanan elektron sayısının çekirdekteki proton

Detaylı

PV PANELLERİN YAPISI VE PANELLERDEN ELEKTRİK ÜRETİMİNE SICAKLIĞIN ETKİSİ

PV PANELLERİN YAPISI VE PANELLERDEN ELEKTRİK ÜRETİMİNE SICAKLIĞIN ETKİSİ PV PANELLERİN YAPISI VE PANELLERDEN ELEKTRİK ÜRETİMİNE SICAKLIĞIN ETKİSİ Taner ÇARKIT Elektrik Elektronik Mühendisi tanercarkit.is@gmail.com Abstract DC voltage occurs when light falls on the terminals

Detaylı

Periyodik Tablo(sistem)

Periyodik Tablo(sistem) Periyodik Tablo(sistem) Geçmişten Günümüze Periyodik Tablo Bilim adamları elementlerin sayısı arttıkça bunları benzer özelliklerine göre sıralamaya çalışmışlardır.(bunu süpermarketlerdeki ürünlerin dizilişlerine

Detaylı

BÖLÜM 3. Bobin bir yalıtkan makara (mandren veya karkas) üzerine belirli sayıdaki sarılmış tel grubudur.

BÖLÜM 3. Bobin bir yalıtkan makara (mandren veya karkas) üzerine belirli sayıdaki sarılmış tel grubudur. TEMEL ELEKTRONİK BÖLÜM 3 BOBİNLER SABİT BOBİNLER VE YAPILARI Bobin bir yalıtkan makara (mandren veya karkas) üzerine belirli sayıdaki sarılmış tel grubudur. Kullanım yerine göre, makara içerisi boş kalırsa

Detaylı

EEM0108 Elektrik-Elektronik Mühendisliğinde Malzeme Aktif ve Pasif Devre Elemanları. Yrd.Doç.Dr. Muhammed Fatih KULUÖZTÜRK

EEM0108 Elektrik-Elektronik Mühendisliğinde Malzeme Aktif ve Pasif Devre Elemanları. Yrd.Doç.Dr. Muhammed Fatih KULUÖZTÜRK EEM0108 Elektrik-Elektronik Mühendisliğinde Malzeme Aktif ve Pasif Devre Elemanları mfkuluozturk@beu.edu.tr MALZEMELERİN SINIFLANDIRILMASI ÖZELLİKLERİNE GÖRE Elektriksel Özellikler Manyetik Özellikler

Detaylı

4 ELEKTRİK AKIMLARI. Elektik Akımı ve Akım Yoğunluğu. Elektrik yüklerinin akışına elektrik akımı denir. Yük

4 ELEKTRİK AKIMLARI. Elektik Akımı ve Akım Yoğunluğu. Elektrik yüklerinin akışına elektrik akımı denir. Yük 4 ELEKTRİK AKIMLARI Elektik Akımı ve Akım Yoğunluğu Elektrik yüklerinin akışına elektrik akımı denir. Yük topluluğu bir A alanı boyunca yüzeye dik olarak hareket etsin. Bu yüzeyden t zaman aralığında Q

Detaylı

Aşağıdaki formülden bulunabilir. S16-Kesiti S1=0,20 mm²,uzunluğu L1=50 m,özdirenci φ=1,1 olan krom-nikel telin direnci kaç ohm dur? R1=?

Aşağıdaki formülden bulunabilir. S16-Kesiti S1=0,20 mm²,uzunluğu L1=50 m,özdirenci φ=1,1 olan krom-nikel telin direnci kaç ohm dur? R1=? S1-5 kw lık bir elektrik cihazı 360 dakika süresince çalıştırılacaktır. Bu elektrik cihazının yaptığı işi hesaplayınız. ( 1 saat 60 dakikadır. ) A-30Kwh B-50 Kwh C-72Kwh D-80Kwh S2-400 miliwatt kaç Kilowatt

Detaylı

ELK101 - ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ

ELK101 - ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Giresun Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Bölümün tanıtılması Elektrik Elektronik Mühendisliğinin tanıtılması Mühendislik Etiği Birim Sistemleri Doğru ve Alternatif

Detaylı

GÜNEŞ PİLLERİ (FOTOVOLTAİK PİLLER) I. BÖLÜM

GÜNEŞ PİLLERİ (FOTOVOLTAİK PİLLER) I. BÖLÜM GÜNEŞ PİLLERİ (FOTOVOLTAİK PİLLER) I. BÖLÜM Prof. Dr. Olcay KINCAY Y. Doç. Dr. Nur BEKİROĞLU Y. Doç. Dr. Zehra YUMURTACI İ ç e r i k Genel bilgi ve çalışma ilkesi Güneş pili tipleri Güneş pilinin elektriksel

Detaylı

Soygazların bileşik oluşturamamasının sebebi bütün orbitallerinin dolu olmasındandır.

Soygazların bileşik oluşturamamasının sebebi bütün orbitallerinin dolu olmasındandır. KİMYASAL BAĞLAR Kimyasal bağ, moleküllerde atomları birarada tutan kuvvettir. Bir bağın oluşabilmesi için atomlar tek başına bulundukları zamankinden daha kararlı (az enerjiye sahip) olmalıdırlar. Genelleme

Detaylı

TEMEL ELEKTRONĠK DERSĠ

TEMEL ELEKTRONĠK DERSĠ TEMEL ELEKTRONĠK DERSĠ ÖĞRETMEYE YÖNELĠK TEST SORU BANKASI HAZIRLAYAN: Öğr.Gör.Aykut Fatih GÜEN 1 ÜNĠTE 1 TEST SORU BANKASI (TEMEL ELEKTRONĠK) DĠRENÇ SORULARI Aşağıdakilerden hangisi, pasif devre elemanlarının

Detaylı

TEMEL ELEKTRİK-ELEKTRONİK DERSİ SORU BANKASI

TEMEL ELEKTRİK-ELEKTRONİK DERSİ SORU BANKASI TEMEL ELEKTRİK-ELEKTRONİK DERSİ SORU BANKASI TEMEL ELEKTRİK ELEKTRONİK 1 1. Atomun çekirdeği nelerden oluşur? A) Elektron B) Proton C) Proton +nötron D) Elektron + nötron 2. Elektron hangi yükle yüklüdür?

Detaylı

Elektronik cihazların yapımında en çok kullanılan üç yarıiletken şunlardır,

Elektronik cihazların yapımında en çok kullanılan üç yarıiletken şunlardır, YARIİLETKEN MALZEMELER Yarıiletkenler; iletkenlikleri iyi bir iletkenle yalıtkan arasında bulunan özel elementlerdir. Elektronik cihazların yapımında en çok kullanılan üç yarıiletken şunlardır, Ge Germanyum

Detaylı

MAK108 / GMAK108 Temel Elektrik-Elektronik Bilgisi 1. HAFTA

MAK108 / GMAK108 Temel Elektrik-Elektronik Bilgisi 1. HAFTA MAK108 / GMAK108 Temel Elektrik-Elektronik Bilgisi 1. HAFTA Yardımcı Kaynaklar - Gazisem Elektronik Mühendisliği Ders Notu, 2015. - Analog Elektronik, 2011. Yazarlar: M. Bereket, E. Tekin - Electric Circuits,

Detaylı

ELEKTRONLARIN DİZİLİMİ, KİMYASAL ÖZELLİKLERİ VE

ELEKTRONLARIN DİZİLİMİ, KİMYASAL ÖZELLİKLERİ VE ELEKTRONLARIN DİZİLİMİ, KİMYASAL ÖZELLİKLERİ VE ELEMENTLER ELEMENTLER METALLER AMETALLER SOYGAZLAR Hiçbir kimyasal ayırma yöntemi ile kendinden daha basit maddelere ayrıştırılamayan saf maddelere element

Detaylı

Elektronik-I Laboratuvarı 1. Deney Raporu. Figure 1: Diyot

Elektronik-I Laboratuvarı 1. Deney Raporu. Figure 1: Diyot ElektronikI Laboratuvarı 1. Deney Raporu AdıSoyadı: İmza: Grup No: 1 Diyot Diyot,Silisyum ve Germanyum gibi yarıiletken malzemelerden yapılmış olan aktif devre elemanıdır. İki adet bağlantı ucu vardır.

Detaylı

AET 113 DOĞRU AKIMI DEVRE ANALİZİ 1. HAFTA

AET 113 DOĞRU AKIMI DEVRE ANALİZİ 1. HAFTA AET 113 DOĞRU AKIMI DEVRE ANALİZİ 1. HAFTA İçindekiler Temel Kavramlar Devre Elemanları Elektrik Devre Kaynakları GERİLİM (v) Pozitif ve negatif yük birbirinden ayrıldığı zaman enerji harcanır. Gerilim,

Detaylı

Hazırlayan: Tugay ARSLAN

Hazırlayan: Tugay ARSLAN Hazırlayan: Tugay ARSLAN ELEKTRİKSEL TERİMLER Nikola Tesla Thomas Edison KONULAR VOLTAJ AKIM DİRENÇ GÜÇ KISA DEVRE AÇIK DEVRE AC DC VOLTAJ Gerilim ya da voltaj (elektrik potansiyeli farkı) elektronları

Detaylı

ATOMUN YAPISI VE PERIYODIK CETVEL

ATOMUN YAPISI VE PERIYODIK CETVEL ATOMUN YAPISI VE PERIYODIK CETVEL DALTON ATOM TEORISI - Tüm maddeler atomlardan yapılmıştır. - Farklı maddelerin atomlarıda birbirlerinden farklıdır. - Bir bileşiği oluşturan atomların kütleleri arasında

Detaylı

METALİK MALZEMELERİN GENEL KARAKTERİSTİKLERİ BAHAR 2010

METALİK MALZEMELERİN GENEL KARAKTERİSTİKLERİ BAHAR 2010 METALİK MALZEMELERİN GENEL KARAKTERİSTİKLERİ BAHAR 2010 WEBSİTE www2.aku.edu.tr/~hitit Dersler İÇERİK Metalik Malzemelerin Genel Karakteristiklerİ Denge diyagramları Ergitme ve döküm Dökme demir ve çelikler

Detaylı

Bölüm 2: Atomik Yapı & Atomarası Bağlar

Bölüm 2: Atomik Yapı & Atomarası Bağlar Bölüm 2: Atomik Yapı & Atomarası Bağlar Bağlanmayı ne sağlar? Ne tip bağlar vardır? Bağların sebep olduğu özellikler nelerdir? Chapter 2-1 Atomun yapısı (Birinci sınıf kimyası) atom electronlar 9.11 x

Detaylı

TEMEL KAVRAMLAR BİRİM SİSTEMİ TEMEL NİCELİKLER DEVRE ELEMANLARI ÖZET

TEMEL KAVRAMLAR BİRİM SİSTEMİ TEMEL NİCELİKLER DEVRE ELEMANLARI ÖZET TEMEL KAVRAMLAR BİRİM SİSTEMİ TEMEL NİCELİKLER DEVRE ELEMANLARI ÖZET EBE-211, Ö.F.BAY 1 Temel Elektriksel Nicelikler Temel Nicelikler: Akım,Gerilim ve Güç Akım (I): Eletrik yükünün zamanla değişim oranıdır.

Detaylı

1. Diyot Çeşitleri ve Yapıları 1.1 Giriş 1.2 Zener Diyotlar 1.3 Işık Yayan Diyotlar (LED) 1.4 Fotodiyotlar. Konunun Özeti

1. Diyot Çeşitleri ve Yapıları 1.1 Giriş 1.2 Zener Diyotlar 1.3 Işık Yayan Diyotlar (LED) 1.4 Fotodiyotlar. Konunun Özeti Elektronik Devreler 1. Diyot Çeşitleri ve Yapıları 1.1 Giriş 1.2 Zener Diyotlar 1.3 Işık Yayan Diyotlar (LED) 1.4 Fotodiyotlar Konunun Özeti * Diyotlar yapım tekniğine bağlı olarak; Nokta temaslı diyotlar,

Detaylı

Ders 3- Direnç Devreleri I

Ders 3- Direnç Devreleri I Ders 3- Direnç Devreleri I Yard.Doç.Dr. Ahmet Özkurt Ahmet.ozkurt@deu.edu.tr http://ahmetozkurt.net İçerik 2. Direnç Devreleri Ohm kanunu Güç tüketimi Kirchoff Kanunları Seri ve paralel dirençler Elektriksel

Detaylı

Kane Tipi Kuantum Halkalarında Elektronların Etkin g-çarpanı. Effective g-factor of Electrons in the Kane Type Quantum Rings

Kane Tipi Kuantum Halkalarında Elektronların Etkin g-çarpanı. Effective g-factor of Electrons in the Kane Type Quantum Rings Kane Tipi Kuantum Halkalarında Elektronların Etkin g-çarpanı Arif Babanlı 1,*, Deniz Türköz Altuğ 2 1 Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Fizik Bölümü, 32260, Isparta, Türkiye 2 Süleyman

Detaylı

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Bahar Yarıyılı Bölüm-6 Özeti Ankara Aysuhan OZANSOY

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Bahar Yarıyılı Bölüm-6 Özeti Ankara Aysuhan OZANSOY FİZ102 FİZİK-II Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü 2014-2015 Bahar Yarıyılı Bölüm-6 Özeti 21.04.2015 Ankara Aysuhan OZANSOY Bölüm 6: Akım, Direnç ve Devreler 1. Elektrik Akımı ve Akım Yoğunluğu

Detaylı

SERİ VE PARELEL BAĞLAMA

SERİ VE PARELEL BAĞLAMA SERİ VE PARELEL BAĞLAMA 2 Series and Parallel Combinations DEVRE ÖRNEKLEME U tot = U 1 = U 2 = 12 V DEVRE ÖRNEKLEME U tot = U 1 = U 2 = 12 V tot = 1 + 2 tot = 4 A + 3 A = 7A Resistors series combination

Detaylı

A- TEMEL KAVRAMLAR 1- Elektrik Akımı: 2- Gerilim:

A- TEMEL KAVRAMLAR 1- Elektrik Akımı: 2- Gerilim: A- TEMEL KAVRAMLAR 1- Elektrik Akımı: Elektrik Akımı elektrik elektronik devrelerin temelini oluşturmaktadır. Elektrik akımını oluşturan temel faktör ise elektron akımıdır. Elektron akımı da, bağlantı

Detaylı

Unlike analytical solutions, numerical methods have an error range. In addition to this

Unlike analytical solutions, numerical methods have an error range. In addition to this ERROR Unlike analytical solutions, numerical methods have an error range. In addition to this input data may have errors. There are 5 basis source of error: The Source of Error 1. Measuring Errors Data

Detaylı

Nötr (yüksüz) bir için, çekirdekte kaç proton varsa çekirdeğin etrafındaki yörüngelerde de o kadar elektron dolaşır.

Nötr (yüksüz) bir için, çekirdekte kaç proton varsa çekirdeğin etrafındaki yörüngelerde de o kadar elektron dolaşır. ATOM ve YAPISI Elementin özelliğini taşıyan en küçük parçasına denir. Atom Numarası Bir elementin unda bulunan proton sayısıdır. Protonlar (+) yüklü olduklarından pozitif yük sayısı ya da çekirdek yükü

Detaylı

DEVRE DEĞİŞKENLERİ Bir elektrik devresinde enerji ölçülebilen bir değer değildir fakat ölçülebilen akım ve gerilim değerlerinden hesaplanır.

DEVRE DEĞİŞKENLERİ Bir elektrik devresinde enerji ölçülebilen bir değer değildir fakat ölçülebilen akım ve gerilim değerlerinden hesaplanır. DEVRE DEĞİŞKENLERİ Bir elektrik devresinde enerji ölçülebilen bir değer değildir fakat ölçülebilen akım ve gerilim değerlerinden hesaplanır. Akımın yönü okla gösterilir. Gerilimin akım gibi gösterilen

Detaylı

Fizik Lab 2 Ders-1. Öğr.Gör. Fatma Nur AKI 1

Fizik Lab 2 Ders-1. Öğr.Gör. Fatma Nur AKI 1 Fizik Lab 2 Ders-1 Öğr.Gör. Fatma Nur AKI 1 İletişim bilgileri Uzm.Öğr.Gör.Fatma Nur AKI fnaki@ticaret.edu.tr 444 04 413 (#3218) Web sayfasını ziyaret ediniz http://ww3.ticaret.edu.tr/fnaki/ Değerlendirme

Detaylı

Elementlerin büyük bir kısmı tabiatta saf hâlde bulunmaz. Çoğunlukla başka elementlerle bileşikler oluşturmuş şekilde bulunurlar.

Elementlerin büyük bir kısmı tabiatta saf hâlde bulunmaz. Çoğunlukla başka elementlerle bileşikler oluşturmuş şekilde bulunurlar. Elementlerin büyük bir kısmı tabiatta saf hâlde bulunmaz. Çoğunlukla başka elementlerle bileşikler oluşturmuş şekilde bulunurlar. Elementlerin bileşik oluşturma istekleri onların kararlı yapıya ulaşma

Detaylı

BÖLÜM 1 YARIİLETKENLERİN TANITILMASI. Konular: Amaçlar:

BÖLÜM 1 YARIİLETKENLERİN TANITILMASI. Konular: Amaçlar: BÖLÜM 1 YARIİLETKENLERİN TANITILMASI Konular: 1.1 Atomik Yapı 1.2 Yarıiletken, İletken ve Yalıtkan 1.3 Yarıiletkenlerde İletkenlik 1.4 N Tipi ve P tipi Yarıiletkenler 1.5 PN Bitişimi (eklemi) ve Diyot

Detaylı

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş FZM 220 Yapı Karakterizasyon Özellikler İşleme Performans Prof. Dr. İlker DİNÇER Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü 1 Atomsal Yapı ve Atomlararası Bağ1 Ders Hakkında FZM 220 Dersinin Amacı Bu dersin

Detaylı

Elektrik Müh. Temelleri

Elektrik Müh. Temelleri Elektrik Müh. Temelleri ELK184 2 @ysevim61 https://www.facebook.com/groups/ktuemt/ 1 Akım, Gerilim, Direnç Anahtar Pil (Enerji kaynağı) V (Akımın yönü) R (Ampül) (e hareket yönü) Şekildeki devrede yük

Detaylı

Bir atomdan diğer bir atoma elektron aktarılmasıyla

Bir atomdan diğer bir atoma elektron aktarılmasıyla kimyasal bağlar Kimyasal bağ, moleküllerde atomları bir arada tutan kuvvettir. Atomlar daha düşük enerjili duruma erişmek için bir araya gelirler. Bir bağın oluşabilmesi için atomlar tek başına bulundukları

Detaylı

YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK

YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK DURGUN ELEKTRİK Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur. Elektrik yüklerinin kaynağı atomun yapısında

Detaylı

ATOMLAR ARASI BAĞLAR Doç. Dr. Ramazan YILMAZ

ATOMLAR ARASI BAĞLAR Doç. Dr. Ramazan YILMAZ ATOMLAR ARASI BAĞLAR Doç. Dr. Ramazan YILMAZ Sakarya Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Esentepe Kampüsü, 54187, SAKARYA Atomlar Arası Bağlar 1 İyonik Bağ 2 Kovalent

Detaylı

DENEY FÖYÜ 1: Direnç Ölçme ve Devre Kurulma

DENEY FÖYÜ 1: Direnç Ölçme ve Devre Kurulma DENEY FÖYÜ 1: Direnç Ölçme ve Devre Kurulma Deneyin Amacı: Elektrik Elektroniğin temel bileşeni olan direnç ile ilgili temel bigileri edinme, dirençlerin renk kodlarını öğrenme ve dirençlerin breadboard

Detaylı

TEMEL BİLGİLER. İletken : Elektrik yüklerinin oldukça serbest hareket ettikleri maddelerdir. Örnek olarak bakır, gümüş ve alüminyum verilebilir.

TEMEL BİLGİLER. İletken : Elektrik yüklerinin oldukça serbest hareket ettikleri maddelerdir. Örnek olarak bakır, gümüş ve alüminyum verilebilir. TEMEL BİLGİLER İletken : Elektrik yüklerinin oldukça serbest hareket ettikleri maddelerdir. Örnek olarak bakır, gümüş ve alüminyum verilebilir. Yalıtkan : Elektrik yüklerinin kolayca taşınamadığı ortamlardır.

Detaylı

İNSTAGRAM:kimyaci_glcn_hoca

İNSTAGRAM:kimyaci_glcn_hoca MODERN ATOM TEORİSİ ATOMUN KUANTUM MODELİ Bohr atom modeli 1 H, 2 He +, 3Li 2+ vb. gibi tek elektronlu atom ve iyonların çizgi spektrumlarını başarıyla açıklamıştır.ancak çok elektronlu atomların çizgi

Detaylı

Atomlar ve Moleküller

Atomlar ve Moleküller Atomlar ve Moleküller Madde, uzayda yer işgal eden ve kütlesi olan herşeydir. Element, kimyasal tepkimelerle başka bileşiklere parçalanamayan maddedir. -Doğada 92 tane element bulunmaktadır. Bileşik, belli

Detaylı

BÖLÜM 2. FOTOVOLTAİK GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ (PV)

BÖLÜM 2. FOTOVOLTAİK GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ (PV) BÖLÜM 2. FOTOOLTAİK GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ (P) Fotovoltaik Etki: Fotovoltaik etki birbirinden farklı iki malzemenin ortak temas bölgesinin (common junction) foton radyasyonu ile aydınlatılması durumunda

Detaylı

ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ

ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü M6/6318 Bölümün tanıtılması Elektrik Elektronik Mühendisliğinin tanıtılması Mühendislik Etiği Birim Sistemleri Doğru ve

Detaylı