Kombinasyon Tedavisine Giriş

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Kombinasyon Tedavisine Giriş"

Transkript

1

2 Kombinasyon Tedavisine Giriş Temmuz 2010 Türkçe Çeviri : Pozitif Yaşam Derneği Dizgi Tasarım : EGE CTP LTD. ŞTİ. 374 Sokak No:9/1 Bornova - İZMİR Basım Tarihi : Ağustos 2010 Bu broşür i-base den çevrilmiştir. Türkiye nin ihtiyaçlarına göre adapte edilmiştir. Bazı bölümleri tamamen farklı olabilir ve bu değişikliklere bağlı olarak orijinal yazarın görüşlerini yansıtmayabilir. Orijinal yazar ve / veya EATG çevirinin doğruluğundan, adaptasyonlardan sorumlu tutulamaz.

3

4 Kombinasyon tedavisine giriş İçindekiler Giriş İlk sorular: ne, ne zaman, neden? Yaş, cinsiyet ve hamilelik Tedaviye ne zaman başlanacağına karar vermek Yan etkiler Sen ve Doktorun Düzenli kullanma ve bunun önemi Düzenli kullanma günlüğü Direnç Hangi ilaçlar, hangi kombinasyon? En yaygın kullanılan birinci seçenek kombinasyonlar Kişisel tedavi geçmişiniz Sözlük Ek bilgiler Notlar Bu kitapçık Simon Collins tarafından, HIV i-base için, HIV pozitif kişilerden ve savunuculardan oluşan geniş bir danışma grubunun katkılarıyla yazılmış ve derlenmiştir. No Days Off tasarımıyla ve The Monument Trust ın parasal desteğiyle hazırlanmıştır. Pozitif Yaşam derneği tarafından Türkçe ye çevrilmiştir. Kar amaçlı olmamak kaydıyla çoğaltabilir veya daha fazla kitapçığa ulaşmak için bizi arayabilirsiniz. Uyarı: Bu kitapçıktaki bilgiler, doktorunuzun vereceği bilgilerin yerine geçmez. Tedavinizle ilgili kararlar daima doktorunuza danışılarak alınmalıdır. HIV le ilgili bilgiler hızla güncelliğini yitirmektedir, güncellenmiş bilgilere ulaşmak için lütfen bizi arayın. Bu rehberi okuduktan sonra aklınıza gelen sorular için, tedavi gördüğünüz kliniğe, Pozitif Yaşam Derneği ne veya i-base in ücretsiz tedavi bilgilendirme hattına başvurabilirsiniz. Ibase HIV tedavisinin tüm yönleriyle ilgili bilgi ve destek vermektedir. Ibase Danışma hattı (İngiltere): Pozitif Yaşam Derneği : Ibase in web sitesi, soruların e-posta ile yanıtlandığı bir soru cevap hizmeti sunmaktadır. Ayrıca pym@pozitifyasam.org adresine e-posta ile ulaşarak sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

5 " " " ###$%&'()(*+,-,.$&/0 Giriş Bu kılavuz, HIV tedavisinin en önemli yönleriyle ilgili bilgiler içermektedir. HIV pozitif kişilerce yazılmış ve gözden geçirilmiştir. Kılavuzda tıbbi terimleri açıklamak için günlük dil kullanılmıştır. Bütün bu bilgiler sizin için yeniyse, tedaviyle ilgili birçok konu size korkutucu gelebilir; buna rağmen bu kitapçık tedavinize daha hakim olduğunuzu hissetmenize yardımcı olacaktır. Bu rehber,son on yıldır yılda en az bir kez I-base tarafından güncellenmiştir. Elinizdeki bu kitapçık ise Pozitif Yaşam Derneği tarafından Türkçeleştirilen ilk yayındır HIV le ilgili bilgiler çok çabuk değişebilmektedir. Okuduğunuz diğer bilgilerin güncel olduğundan emin olun, basılı olarak veya internetten elde edilmiş tarihi açıkça belirtilmemiş tüm bilgilere karşı temkinli olun. Bunu Temmuz 2011 den sonra okuyorsanız, lütfen yeni baskısı için Pozitif Yasam Derneği ni arayın. Bilgiler, Birlesik Krallık, Avrupa ve ABD deki en güncel (2009) kılavuzlara dayanmaktadır ve bu kılavuzların hepsine internetten ulaşılabilmektedir Kılavuzun bu basımda aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır: ile ilgili öneriler bakımından Birleşik Kırallık ve ABD de kullanılan güncel kılavuzlar arasındaki farklar belirtilmiştir. çalışmadan bahsedilmiştir. Protection Agency HPA) yeni programında adlandırılmıştır. Bu test yeni enfekte olduğunu düşünen herkese önerilmektedir. seyahatlerde yanınızda birkaç günlük ek ilaç bulundurmanın faydaları ile ilgili yeni bir bilgi eklenmiştir. güncellenmiştir. bilgiler, efavirenz kullanırken hamile kalınması durumunda paniğe kapılmamayı ve AZT nin daha az sıklıkla kullanıldığı bilgisini içermektedir.!

6 Kombinasyon tedavisine giriş İlk sorular : Ne, Ne zaman, Neden? Kombinasyon tedavisi nedir? Kombinasyon tedavisi, HIV in tedavisinde üç veya daha fazla ilacın kullanılmasıyla ilgili terimdir. Üçlü tedavi veya HAART (Highly Active Anti-Retroviral Therapy / Aktif Anti-Retroviral Tedavi) olarak da geçmektedir. HIV ilaçlarına antiretroviraller (ARV ler) denir, ünkü HIV, retrovirüs denen türde bir virüstür. İlaçlar gerçekten işe yarar mı? ARV lerin kullanıldığı her ülkede HIV le ilgili ölüm ve hastalıklarda önemli oranlarda düşüşler kaydedilmiştir. Tedavi kadınlar, erkekler ve çocuklarda, nasıl enfekte olduğunuzdan bağımsız olarak, ister cinsel yolla, ister damar içi uyuşturucu kullanımıyla, ister kan veya kan ürünü kullanımıyla olsun, işe yaramaktadır. HIV ilaçlarını aynen reçetelendirildiği gibi kullanmak, virüsü bedeninizde çok küçük miktarlara indirir, ancak tamamen yok etmez. Herkesin tedaviye ihtiyacı var mıdır? HIV pozitif kişilerin %95 ten fazlası bir noktada tedaviye ihtiyaç duyacaktır. Bazılarının 1-2 yıl içinde tedaviye başlaması gerekecektir, bazılarıysa tedaviye başlamak için yıllarca bekleyebilir. HIV enfeksiyonu farklı kişilerde farklı hızlarda ilerler. sonra tedavi olmasa bile 10 yıldan fazla süreyle iyi durumda kalabilir. tedaviye ihtiyaç duyabilir yıl geçirebilirler. Ne zaman tedaviye ihtiyacınız olduğu, doktorunuzla konuşmanız gereken bir konudur. Bu genellikle birkaç ziyarette ele alınır. sorabildiğiniz kadar çok soru sorun. Bu kaynaklar arasında internet, arkadaşlar, bültenler ve telefon danışma hatları bulunmaktadır. duymadan önce bir şeyler öğrenmiş olmanız iyi bir fikirdir. yüke sahipseniz bu bilhassa önemlidir. İlaçlar nasıl işe yarar? HIV ilaçları virüsün kendini kopyalamasına engel olur. Bu da viral yükü çok düşük oranlara indirir. yeniden güçlenme fırsatı bulur. Tedavi başlamamışken bağışıklık sisteminiz yüksek viteste çalışmaktadır. Bu durum, kendi kuyruğunu yakalamaya çalışan bir köpeğe benzetilebilir! ancak HIV bunları da kendini yeniden üretmek için kullanır. (Bakınız Şekil 1). Bu bağışıklık aktivasyon döngüsünün başka sağlık sorunlarına yol açtığı düşünülmektedir. HIV ilaçları bu döngüyü durdurur. Bu da bağışıklık sisteminizin yeniden nefes almasına ve güçlenmesine izin verir. Günümüzde HIV yaşam döngüsünün en az beş farklı aşamasına etki eden 25 ten fazla ilaç bulunmaktadır. (Bakınız Şekil 5). 4

7 " " ###$%&'()(*+,-,.$&/0 Şekil 1: Tedavi olmadığında, bağışıklık sisteminiz yüksek viteste çalışır. 1. HIV, CD4 hücrelerini enfekte ederek onları daha fazla virüs oluşturmakta kullanıyor. 4. Zamanla, tedavi edilmediği sürece, HIV galip geliyor ve CD4 hücreleriniz tükeniyor. 2. Buna karşılık vücudunuz yeni HIV lerle mücadele etmek için daha fazla CD4 hücresi üretiyor. 3. Bu yeni CD4 hücreleri HIV in enfekte edip kendini yeniden üretmesi için hedef haline geliyor. Tedaviden sonra, viral yük saptanamaz hale geldiğinde, vücut CD4 hücrelerinin aşırı virüs üretimine bir son veriyor ve bu döngü kırılıyor.! Bağışıklık sisteminiz o zaman kendini onarmak ve güçlenmek için zaman kazanmış oluyor. CD4 sayımınız ve hastalanma riski CD4 sayımınız hastalanma riskinizi belirlemekte kullanılan en önemli testtir. Tedaviye ne zaman başlanacağına karar vermek açısından da en önemli testtir. Bu kararda, CD4 sayınızın ne hızda düştüğü de dikkate alınır. CD4 sayımınız 300 ün üstündeyken hala iyi bir bağışıklık sistemine sahipsiniz demektir.; 300 ün altında ise ishale ve kilo kaybına neden olan enfeksiyonlara yakalanma riskiniz daha çoktur. CD4 sayımınız 200 ün altına inerse PCP adı verilen bir tür zatürreeye yakalanma riskiniz artar. Düşük bir CD4 sayımı kesinlikle hastalanacağınız anlamına gelmez. Sadece bunun daha olası olduğunu gösterir. HIV le ilişkili bu hastalıkların tedavisinde alınan çoğu ilacın kullanımı, HIV ilaçlarının kullanımından çok daha zordur. Tedavi konusu sizi endişelendiriyor olabilir; ancak HIV çok gerçek ve hayati tehlikesi olan bir hastalıktır. Tedaviyi fazla geciktirirseniz çok geç kalabilirsiniz. CD4 sayımınız 200 ün altındayken meydana gelebilen hastalıklar ölümcül olabilir. CD4 100 ün altına düştüğünde ise, ciddi hastalıklara yakalanma tehlikesi daha da yükselir.!

8 !"#$%&'()"&*+,-'.%(%&,*giriş 0001%23'(,1%&4" Bazı çalışmalar CD4 sayısı arasındayken tedaviye başlanmasının, başka sağlık sorunları ile ilgili riskleri azaltabileceğini göstermektedir. Başka bazı çalışmalarda ise böyle bir farklılık bulunmamıştır. CD4 500 ün üzerindeyken erken tedaviye başlamanın klinik bir faydası olup olmadığı ile ilgili kanıtlar ise daha da belirsizdir. START adlı çalışma, bu soruyu cevaplayacak kanıt bulmak amacıyla yürütülmektedir. İki elzem kan testi: CD4 ve viral yük Kan testleri kullanılarak yapılan düzenli izlemede ilaçların ne kadar işe yaradığı kontrol edilir. CD4 testleri CD4 testleri bağışıklık sisteminizi ölçer. Sonuçlar hücre/mm3 cinsinden verilir. 500 ün üzeri normal sayılır. CD4 sayımınız tedaviye başlama kararı açısından en önemli testtir. Çok düşük bir CD4 sayımıyla başlasanız bile, bağışıklık sisteminiz, vücudunuzu HIV le ilgili birçok hastalıktan kurtaracak kadar toparlanabilir. Viral yük testleri Viral yük testleri küçük bir kan örneğinde ne kadar virüs olduğunu gösterir. Sonuçlar kopya/ml cinsinden belirtilir. Tedavi sırasında viral yük testleri tedavinin ne kadar işe yaradığını gösterir. Viral yük saptanamaz hale geldiğinde bu test ilaçların işe yaramaya devam ettiğini gösterir. Viral yük saptanamaz hale gelmezse veya düştükten sonra tekrar yükselirse, bu, ilaçların işe yaramıyor olduğunu gösterebilir. Sıradışı sonuçlar, tedavi değişikliğine gitmeden önce ikinci bir testle kontrol edilir. Tedaviden önce viral yükün yüksek olması ( kopya/ml den fazla), daha yüksek CD4 sayımlarında tedaviye başlamak için bir sebep teşkil edebilir. İlaçlar ne kadar süreyle işe yarar? Bir kombinasyonun ne zamana kadar işe yarayacağı direnç gelişmemesine bağlıdır. Bu, viral yükü saptanamaz düzeylere (50 kopya/ml den az) indirmeye ve orada tutmaya bağlıdır ki bu da tüm ilaçlarınızı doğru zamanda almanıza bağlıdır. Saptanamaz bir viral yüke ulaşmak kadar düşük bir düzeyde kalırsa, aynı kombinasyonu yıllarca kullanabilirsiniz. Viral yükleri ilk yıl saptanamaz düzeyde kalan kişilerin yaklaşık %95 inde, izleyen her yılda da viral yük saptanamaz düzeyde kalmaya devam edecektir. Tedavinin işe yaramamaya başlayacağı belirli bir zaman yoktur. İlaçlarınızı reçetede yazdığı gibi zamanında almaya dikkat ederseniz onları uzun yıllar kullanabilirsiniz. /

9 " " ###$%&'()(*+,-,.$&/ de HIV tanısı aldım ve daha şoktan kurtulamamışken tedaviye başlamak zorunda kaldım. Her ilacın iyi ve kötü yanlarını hemşireyle konuştum, ama duyduklarımın çoğu bir kulağımdan girip ötekinden çıktı. Farklı ilaçlar ve yan etkileri hakkında bilgi öğrenmek için zamana ihtiyacım vardı, fakat CD4 sayım düşük olduğu için kısa süre içinde tedaviye başlamak zorundaydım. Klinikten aldığım bilgiler ayrıntılı ve karmaşıktı. Şanslıydım, pozitif arkadaşlardanoluşan iyi bir! iletişim ağı içindeydim ve anlayabileceğim dilde sağlam tavsiyeler alabildim. Son on yılda tedavinin kolaylaştığını ve yan etkilerinin azaldığını gördüm. HIV tedavisi, içinden çıkılmaz bir bilim değildir. Öğrenebilirsiniz. Şundan eminim ki, neler olduğunu anladığım için daha iyi bir HIV tedavisi alıyorum. Bu bana, idare edilebilir bir hastalıkla birlikte, uzun ve mutlu bir hayat yaşayacağıma dair güven veriyor. Doktorumla konuşuyorumve tedavi seçimimde aktif bir rol oynuyorum. Yan etkilerle veya ilaçların düzenli kullanımıyla ilgili sorun yaşarsam bunu daima söylüyorum. Paul, Londra!

10 Kombinasyon tedavisine giriş Tedavime ara verebilir miyim? Tedavi her zaman işe yarar mı? Tedaviye bir kez başladığınızda, tıbbi bir neden olmadıkça tedaviye ara vermek genellikle tavsiye edilmez. Tedavi kesintileriyle ilgili en büyük araştırma (SMART araştırması), tedaviyi kesenlerde hem HIV le ilişkili hem de HIV le ilişkili olmayan hastalık ve ölümlerin, tedaviye devam edenlere oranla daha yüksek olduğunu saptamıştır. Bunların arasında ciddi kalp, karaciğer veya böbrek rahatsızlıkları bulunmaktadır. Aynı zamanda, tedaviye yeniden başlanmasından 18 ay sonra, CD4 sayımı, ilk ara verilme tarihine oranla ortalama olarak 150 hücre/mm3 daha azdır. ara verilmesi genel olarak tavsiye edilmez. hızla yükselebilir. Her ara, ayrıca ilaçlara karşı direnç gelişmesine neden olabilir. doktorunuzla konuşmanız çok önemlidir. Bazıları için tedavi başarılı olmayabilir. olmayabilir. olabilirsiniz. kaçırsanız bile) dirence sebep olabilir. ve bunlar testlerle saptanabilir. olabilir. Deneylerde hiçbir zaman %100 lük başarı doktora sahip olmak ve ilaç düzenine dikkatle uymak koşuluyla, tedaviye ilk kez başlayan herkesin viral yükünü saptanamaz miktarlara düşürmesinin mümkün olduğunu bilmelisiniz. İkinci veya üçüncü tedavilerde başarı oranı, tedaviye ilk kez başlayanlara kıyasla genellikle daha düşüktür. Bunun nedeni genellikle, ilk tedavinin neden başarısız olduğunu anlamadan yeni bir kombinasyona başlayanların aynı hataları yapmasında yatmaktadır. yeni ilaçlara ihtiyacınız varsa, siz ve doktorunuz en yeni seçenekler hakkında bilgi sahibi olmalısınız. 8

11 " " ###$%&'()(*+,-,.$&/0 Tedavileri değiştirebilir miyim? İlk kombinasyonunuza uymak çok zor oluyorsa veya başlangıçtaki yan etkiler konusunda birkaç hafta içinde iyileşme elde edilmemişse, zorluk çıkaran ilacı veya ilaçları değiştirmeniz mümkündür. Bu ilk kombinasyonunuzsa, birçok seçeneğiniz vardır. Yan etkilerin olumsuzluklarına aylarca katlanmanız gerekmez. Bazıları viral yüklerini saptanamaz hale getirmek için bir kombinasyonu kullanıp daha sonra daha kolay bir kombinasyona geçebilmektedir. Daha fazla bilgi için i-base in Tedavi Değiştirme Rehberi ne başvurabilirsiniz. Bir araştırmaya katılmalı mıyım? Gelişmiş ülkelerde birçok hastane aynı zamanda araştırma merkezidir ve sizden bir klinik araştırmaya katılmanız istenebilir. Araştırma ile ilgileniyorsanız bu konuda bilgi toplamak için yeterince vakit ayırın. Bağımsız görüş alın. Kadınlar, araştırmada yer alan kadın oranını öğrenmelidir. Unutmayın ki, etkililiği kanıtlanmış birçok kombinasyon mevcuttur. İstemiyorsanız hiçbir araştırmaya katılmanız gerekmez. Yeni tanı aldıysanız veya tedavi hakkında yeni yeni bilgileniyorsanız, araştırmalara katılma konusunda kendinizi baskı altında hissetmemelisiniz. Araştırma konusu olan tedavinin Araştırmanın, mevcut tedavilere göre ne gibi avantajları veya riskleri olduğunu sorun. Herhangi bir denemede yer almamayı seçmeniz, gelecekte alacağınız bakımı etkilemeyecektir. Ne var ki, iyi planlanmış araştırmalar kliniğinizde normal olarak alacağınız hizmete kıyasla daha iyi izleme ve bakım sunabilirler. Bu da kliniğe fazladan birkaç kez uğramanızı gerektirebilir. Araştırmalar, yeni tedaviler geliştirmek için önemlidir. Yeni ve mevcut ilaçları nasıl kullanmamız gerektiği hakkındaki bilgilerimizi geliştirmemize yardımcı olabilir. Alkol ve keyif verici maddeler Bazı HIV ilaçları, keyif verici maddeler, sokakta satılan uyuşturucular, metadon ve tamamlayıcı tedavilerle etkileşime girebilir. Bu etkileşimler karmaşık olabilir ve HIV ilaçlarının ve diğer ilaçların düzeylerini artırabilir veya azaltabilir. Bu nedenle, HIV doktorunuzun ve eczacınızın kullandığınız diğer ilaç veya desteklerden (bunları nadiren kullansanız bile) ve kullandığınız maddelerden haberdar olması önemlidir. Doktorunuz bu bilgiyi gizli tutacaktır. Alkol, HIV ilaçlarıyla etkileşime girmez. Ancak alkol kullanımı, diğer keyif verici maddeler gibi, tedavinizin düzenini aksatabilir. Size sağlık hizmeti sunanların bundan haberi olması faydalı olacaktır.!

12 Kombinasyon tedavisine giriş Tedavi görmemiş ne demektir? Hiç HIV ilacı kullanmamış kişilere tedavi görmemiş veya ilaç almamış denir. Daha önce ilaç kullanmış olanlar tedavi deneyimine sahip kişilerdir. Başka neler bilmeliyim? Süregiden araştırmalar, HIV le mücadele ilaçlarının nasıl kullanılacağına dair fikirlerin değiştiği anlamına gelir. Doktorunuzun bugün kullanacağı tedavi, 12 ay öncesinden farklı olabilir. Bunun tek nedeni daha yeni ilaçların çıkması değildir. İlaçların nasıl işe yaradığını, neden bazen işe yaramamaya başladıklarını daha iyi anlamamızın ve ilaç direnci konusunda daha fazla bilgi sahibi olmamızın bunda etkisi vardır. Anlamadığınız her şeyi sorun. O zaman verdiğiniz kararların sorumluluğunu üstlenebilirsiniz. İlaçlar tamamen iyileştirir mi? Mevcut ilaçlar tedavi sağlar, ama iyileştirmez. HIV in ilerlemesini durdururlar. Bağışıklık sisteminizin kendisini onarmaya başlamasını sağlarlar. Ancak, HIV pozitif olmaya devam edersiniz. Yıllarca kombinasyon tedavisi gören ve viral yükü 50 kopya/ml den az olan kişiler bile küçük miktarda da olsa HIV taşırlar. Bu virüsler dinlenen veya uyuyan hücrelerdedir ve mevcut ilaçlar bunlara ulaşamaz. Bu uyuyan hücreler, HIV için bir çare bulunmasını zorlaştırmaktadırlar. Bu hücrelerden bazıları 70 yıl uykuda kalabilir. Uzun süre ilaç tedavisi almanız gerekebilir, ama yeni ilaçlar daha kolay kullanılabilir ve daha etkili olacaktır. Dolayısıyla, HIV yüzünden değil de yaşlanarak ölmeniz çok mümkündür. Ayrıca bu, kesin çare bulunduğunda sağ olabileceğiniz anlamına da gelir ki, bu kesinlikle iyi bir hedeftir. 10

13 " " " ###$%&'()(*+,-,.$&/0 Tedaviye 1996 da, tam zamanında başladım. Bir fark yaratacağına inanmıyordum. Artık ilaçların nasıl işe yaradığını anladığım için, ben onlara inansam da inanmasam da etkili olduklarını biliyorum. Anlamadığınız her şeyi sorun. O zaman verdiğiniz kararların sorumluluğunu üstlenebilirsiniz. Tedaviye, önünüzdeki birkaç yıl kendinizi adayacağınız bir şey olarak bakın. Hayatınızın bu yeni yönünü iyice oturtana dek, her şeyden daha çok ciddiye alın. Simon, Londra!!

14 Kombinasyon tedavisine giriş Yaş, cinsiyet ve hamilelik Çocuklar HIV tedavisini nasıl kullanır? HIV taşıyıcısı çocukların tedavisi, yetişkinlerinkine çok benzemektedir. Ancak bazı önemli farklar da vardır. Bebeklerde, emekleme çağındaki çocuklarda, çocuklarda, ergenlerde ve yetişkinlerde bağışıklık sistemi ve ilaç emilimi farklı olabilir. Bu nedenle, her yaştaki çocuklara bu alanda uzmanlaşmış HIV bakımı verilmesi tavsiye edilmektedir. Çocuklarda CD4 sayısı yetişkinlere oranla daha yüksektir. Örneğin yeni doğmuş bir bebeğin hücre/mm3 lük bir CD4 sayısı olabilir. Bu nedenle çocuklarda CD4 yüzdesi (CD4 %) takip edilir. Bu, CD4 hücresi olan akyuvarların (lenfositlerin) yüzdesidir. HIV negatif bir kişinin CD4 %, %40 civarındadır. Çocuklar için farklı tedavi kılavuzları vardır. Ancak bunlar yetişkinler için olanlara oranla daha seyrek güncellenmektedir. Bu nedenle, yetişkinlerin tedavisiyle ilgili gelişmelerin, çocukların tedavisi için de önem taşıyabileceği dikkate alınmalıdır. Çocuklar ve HIV ile ilgili daha fazla bilgi almak için Children with HIV Association (CHIVA, HIV taşıyıcısı Çocuklar Derneği) ve PENTA web sitelerini ziyaret edin: Yaş, yetişkinlerde önemli bir faktör müdür? Yaşlandıkça tedavi alıyor olmak daha fazla önem kazanır. Birleşik Krallık tedavi rehberi ( farklı CD4 ve viral yük düzeylerinde AIDS hastalıkları riskini gösteren faydalı bir tablo içermektedir. En önemlisi de burada 25, 35, 45 ve 55 yaşlar için farklı tablolar yer almaktadır ve yaşla birlikte riskler de artmaktadır. Birçok araştırmacı HIV ve yaşlanma üzerinde çalışmaktadır; dolayısıyla bu, önümüzdeki birkaç yıl içinde takip edilecek bir konudur. 20 li veya 30 lu yaşlarınızda tedaviye başlamak timüs bezinizin (önemli bir lenf bezi) hastalık bulaşmamış CD4 hücreleri yapmayı sürdüreceği süreyi uzatabilir. Erkekler ve kadınlar için aynı tavsiyeler geçerli midir? Kadınlar ve erkeklerde HIV durumu farklar göstermektedir. Bu farklardan biri, aynı CD4 sayısında, kadınlarda, erkeklere oranla viral yükün biraz daha düşük olmasıdır. Bazı araştırmalar da kadınların hastalanma riskinin, aynı CD4 sayısına sahip erkeklere oranla biraz daha yüksek olduğunu göstermektedir. Kadınların erkeklere nazaran daha önce tedaviye başlamasının nedenlerinden biri bu olabilir. Ancak bunun tedavi kılavuzlarına alınmasını sağlayacak ölçüde kuvvetli kanıtlar mevcut değildir. Amerika da yapılan bir araştırma, adet döngüsünün farklı aşamalarında viral yükün değişiklik gösterdiğini ortaya koymuştur. Bu testlere girdiğinizde adet döngünüzün hangi aşamasında olduğunuzu kaydetmek doktorunuz veya sizin için iyi bir fikir olabilir. 12

15 # # # $$$%&'()*)+,-.-/%'01 Yaş, HIV ilaçları ve kalp hastalıkları Kalp hastalıkları için risk faktörleri, sigara içmek, yaş (erkeklerde 45 yaş üstü, kadınlarda 55 yaş üstü), cinsiyet (erkek), egzersiz eksikliği, ailedeki kalp hastalıkları geçmişi, yüksek tansiyon ve şekerdir. Kalp rahatsızlıklarıyla ilişkilendirilen diğer risk faktörleri arasında yüksek kolesterol ve trigliserit düzeyi yer alır ki, bunlar HIV tedavisinin bir yan etkisi olarak ortaya çıkabilir. HIV in tedavi edilmemesi de bir risk faktörüdür. Genel olarak, HIV tedavisinin faydaları, kalp hastalığı riskini artırması ile kıyaslandığında çok daha üstün gelmektedir. Kalp hastalıkları ve HIV tedavisini inceleyen en büyük araştırma, NNRTI temelli kombinasyonlardan ziyade bazı proteaz inhibitörü temelli rejimlerin kullanılmasına bağlı olarak kalp hastalıkları riskinin yükseldiğini bildirmektedir. En yeni inceleme ise Kaletra ve ayrıca NRTI sınıfından abacavir ile bir ilişkiye işaret etmektedir. Bu ilaçlardan birini kullanıyorsanız karşı karşıya olduğunuz kalp rahatsızlığı riskini bilmeniz önemlidir. Dolayısıyla, HIV tedavisine başlamadan önce herkesin kardiyovasküler ve HIV risk faktörleri açısından değerlendirilmesi tavsiye edilir. İnternet üzerinden ücretsiz risk değerlendirme programlarına ulaşmak mümkündür. Bakınız: (mmol/l ölçeğini kullanan Birleşik Krallık sitesi) hp2010.nhlbihin.net/atpiii/calculator.asp (mg/dl ölçeğini kullanan ABD sitesi) HIV pozitif iseniz, herkes gibi sizin de kalp rahatsızlığı risklerini azaltacak yaşam tarzı değişiklikleri yapmanız yerinde olur. Başka risk faktörleri de taşımanız haline bu daha da önem kazanmaktadır. Hamilelikte tedavi HIV, hamilelik sırasında güvenle ve etkili biçimde tedavi edilebilir. Buna ek olarak, viral yükü saptanabilir seviyelerin altına indiren bir kombinasyon tedavisi, HIV i # bebeğinize geçirme riskinizi neredeyse sıfıra indirmektedir. CD4 sayısı 250 hücre/mm 3 ün üzerinde iken tedaviye başlayan kadınlarda, karaciğer zehirlenmesi riski daha yüksek olduğundan, bu kişilerde nevirapine kullanılmamalıdır. Aynı uyarı hamile kadınlar için de geçerlidir. Hamilelik sırasında uygulanacak tedavi uzmanlık isteyen bir alandır. Daha fazla bilgi için HIV, Hamilelik ve Kadın Sağlığı adlı i-base rehberine başvurabilirsiniz.!"

16 !"#$%&'()"&*+,-'.%(%&,*giriş 1112%34'(,2%&5" Tedaviye ne zaman başlanacağına karar vermek Tedaviye ne zaman başlamalıyım? Evet, bu herkesin merak ettiği önemli bir sorudur. Cevabı aşağıda sıralananlar dahil olmak üzere birçok şeye bağlıdır: Halihazırdaki sağlık durumunuz, tüberküloz (TB) veya hepatit enfeksiyonları dahil başka komplikasyonlarla karşı karşıya olup olmadığınız, CD4 sayınız ve bunun hangi hızda değiştiği, hatta belki CD4 yüzdeniz, Viral yükünüz ve yaşınız vs, Mevcut kılavuzlar ve ilaçlar. Bu karar ayrıca tedaviye başlamaya hazır olup olmadığınızla da yakından ilgilidir. İlaçları içmesi gereken kişi sizsiniz. Dolayısıyla, ne zaman başlayacağınız ve hangi ilaçları kullanacağınız konusunda seçim sizindir. Tedaviye ne zaman başlayacağınız, tedaviye ihtiyaç duymadan çok önce doktorunuzla konuşmanız gereken bir konudur. Hatta bunu ilk tanı aldığınız zaman yapmalısınız. Kullanabileceğiniz farklı ilaçlar hakkında bilgi edinin. Her birinin iyi ve kötü yanlarını bilmeniz gerekir. Ne yapmak istediğinizi düşünmek için kendinize vakit tanıyın. Anlamadığınız bir şeyi yapmak konusunda kendinizi aceleye getirilmiş ve baskı altında hissetmeyin. Yakın zamanda tanı aldıysanız, tedaviye hazırlanmadan önce bu durumu sindirmeniz gerekecektir. CD4 sayısı ve kılavuzlar Bütün kılavuzlar, CD4 sayınıza bağlı olarak tedaviye başlanmasını salık vermektedir. Bu oran ne kadar düşerse, tedaviye başlamanız o kadar aciliyet kazanır. Artık çoğu kılavuz CD4 sayısı 350 nin altına düşen herkesin tedaviye başlamasını önermektedir ve CD4 sayısı 200 ün altına düşmeden önce mutlaka harekete geçilmelidir. Bunun nedeni: CD4 sayısı 350 nin altıa düştüğünde ciddi hastalık riski artmaktadır Tedavi, bağışıklık sisteminizi koruyacak ve normal bir CD4 düzeyine ulaşma şansınızı artıracaktır. CD4 350 nin hemen altındayken, seçeneklerinizi anlamak için zamanınız vardır. Bu durum, CD4 ün 200 ün hemen altında olduğu, birkaç haftanın fazla bir şey değiştirmeyeceği durumda da geçerlidir. Aralık 2009 tarihli ABD kılavuzları CD4 ü 500 ün altında olan herkesin tedavi almasını ve 500 ün üstündeyken de başlama seçeneğini öneriyordu Birleşik Kırallık kılavuzları ise güncel olarak kabul edilen 350 eşiğini değiştirmemiştir. Kılavuzlar ayrıca aşağıda belirtilen durumlarda, CD4 sayınız ne olursa olsun tedaviye başlama seçeneğinin dikkate alınmasını tavsiye etmektedir: HIV le bağlantılı bir hastalık Hepatit B veya C TB enfeksiyonu Yüksek kalp hastalığı riski. /0

17 # # # $$$%&'()*)+,-.-/%'01 Erken teşhis ve primer enfeksiyon Eğer son altı ay içerisinde enfekte olduğunuzu (primer enfeksiyon) düşünüyorsanız, START ya da RITA olarak adlandırılan özel bir HIV testi yaptırmayı talep edebilirsiniz. Ne zaman enfekte olduğunuzu bilmeniz HIV in ne hızda ilerlediğini takip edebilmenize yardımcı olacaktır. Doktorunuz bu testi ücretsiz olarak Colindale deki Sağlık Koruma Kurumu ndan (Health Protection Agency HPA) edinebilir (tel: ). Genellikle, eğer semptomlarınız yoksa, primer enfeksiyon durumunda tedavi yalnızca klinik deneylerde temin edilmektedir. Eğer bir araştırmaya katılmakla ilgilenirseniz, doktorunuzla konuşabilir ya da Londra daki St Mary Hastanesi ( ) ya da Royal Free Hastanesi ndeki ( ) araştırma birimleri ile irtibata geçebilirsiniz. * RITA testi Türkiye de yapılmamaktadır. Daha yüksek CD4 sayılarında tedaviye başlamak: START deneyi START adında büyük bir uluslararası araştırma, tedaviye daha önceden, yani CD4 sayınız 500 hücre/mm3 ten yukarıdayken, başlamanın yararlı olup olmadığını incelemektedir. Bu, önümüzdeki beş yıl içinde en önemli araştırma olacaktır, çünkü diğer rastlantısal deneyler bu soruya yanıt vermemiştir. CD4 sayınız hala 500 ün üstündeyse ve tedaviye erken başlamakla ilgileniyorsanız, doktorunuzla bu araştırma hakkında konuşun. Tedaviye daha erken başlamanın arkasında üç ana etmen yatmaktadır: Tedavi, görece yüksek CD4 sayılarında bile, daha nadir ama ciddi hastalıklara yakalanma riskini azaltmaktadır. Batılı ülkelerin çoğunda artık daha kolay # tolere edilebilen ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçların yan etkileri daha azdır ve gün içinde daha az sayıda ve dozda hap içilmesini gerektirmektedirler. CD4 sayınızın tedaviye vereceği yanıt, tedaviye başlamanızdan önceki en düşük CD4 düzeyiyle ilişkilidir. Daha yüksek CD4 sayılarında tedaviye başlayarak bağışıklık sisteminizi koruyabilirsiniz. Bu da CD4 sayınızı normal seviyelere (500 hücre/mm3 ve üzeri) çıkarma şansınızı artırır. (Bakınız şekil 2) Bununla birlikte, hem erken tedavinin hem de tedaviyi ertelemenın faydaları ve riskleri vardır. Bu yüzden bu çalışmadan elde edilecek bilgilere ihtiyaç duyuyoruz.!"

18 !"#$%&'()"&*+,-'.%(%&,*giriş 1112%34'(,2%&5" Geç teşhis ve düşük CD4 oranı Şekil 2: Başlangıç CD4 sayısına Pratikte, çoğu kişi CD4 sayısı 350 nin altına göre ortalama CD4 artışı düştükten sonra tanı alır. Örneğin İngiltere de bile, tanıların üçte biri, CD4 sayıları 200 hücre/mm3 ün altına düştükten sonra gerçekleşmektedir. Buna neden olan birçok faktör arasında: Test yaptırma korkusu Önyargılar Genel inkâr: Benim başıma gelmez Damgalanma korkusu HIV hakkında güncel bilgi eksikliği, bulunmaktadır. Her yaş grubundan birçok kişi ancak hastalanıp hastaneye kaldırıldıktan sonra HIV pozitif olduğunu öğrenmektedir. Bu da çoğu zaman tedaviye hemen, özellikle de CD4 sayımı 100 hücre/mm3 ün altındaysa başlanması anlamına gelmektedir. Düşük bir CD4 sayısıyla bile, tedavinizi dikkatle takip ederseniz, tedavinin işe yarama ihtimali çok yüksektir. Viral yükünüz düşecek ve CD4 sayınız daha güvenli düzeylere çıkacaktır. Ancak bu, tedaviyi geciktirme sebebi olarak görülmemelidir. Çok düşük CD4 sayılarıyla tedaviye başlamak, sık sık TB veya CMV gibi uykudaki enfeksiyonların faal hale gelmesine sebep olabilir. Buna, Bağışıklığın Yeniden Yapılanması Sendromu denir. CD4 sayısı (hücre/mm 3 ) a normal CD4 is Tedavideki süre (yıl) 678*(')ı&ı9*-':'*);<(,<<,& +,-'.%),*başlarsanı9=*(')ı&ı9ı& normal*seviyelere*yükselmes% olasılığı '>+'>2*?,-'.%&%&*@A=*BA.,)'*8A*)ıl*kullanılması (C9 <"&D(D)<,&=*$D*önemli*olabilir2* /0

19 # # # $$$%&'()*)+,-.-/%'01 Ocak 2002 de tanı aldığımda çok sarsıldım ve öleceğimi düşünmeye başladım. Kendimi AIDS li Afrikalıları gösteren ilanlardaki bir deri bir kemik kalmış kişilerden biri gibi hissetmeye başladım. Viral yüküm di, CD4 sayımsa 10 un altına düşmüştü. Dolayısıyla derhal tedaviye başlamak zorundaydım. Broşürleri okudum ve HIV tedavisine başladığıma inanamadım! Geceleri sadece 2 saat uyuyabiliyordum ve çok canlı rüyalar görüyordum, bunların çoğu da ARV efavirenzle ilgili kâbuslardı. Tedaviye başladığımda CD4 sayım bu kadar düşük olduğu için, CD4 hücrelerindeki artış TB nin faaliyete geçmesine sebep oldu. Bunun üzerine TB tedavisine başladım, günde 18 hap içiyordum, ama büyük, gri tabletleri yutamadığım için eczacımdan TB ilaçlarından birinin şurup halinde olanını vermesini istedim. Yedi yıl sonra bugün, HIV ilaçlarımı her gün doğru zamanda kullanıyorum. Eve dönmek isterdim, ama ülkemde birçok kişi tedaviye erişemiyor. Memory, Londra!"

20 Kombinasyon tedavisine giriş Yan etkiler Herkes yan etkiler konusunda endişelidir. Bütün ilaçların yan etkileri olabilir ve her şeyin kolay ve halledilmiş olduğunu iddia etmek yanlış olur. Ne var ki, ilaçlar sayesinde veya başka ilaçlara olasılıktır ve bunların dikkatli rutin tedavisinin düşündüklerinden daha kolay daha çok işe yarayabilecek birçok ilaç En yaygın yan etkiler daha etkili ilaçlar isteyin. 18

21 # # # $$$%&'()*)+,-.-/%'01 Tedavinizin seçiminde siz de rol alın. Tedaviyi hayatınıza ve programınıza elinizden geldiğince uydurun. Akrabalarımla ve yakın arkadaşlarımlapaylaşabilmek bana çok yardımcı oldu. Erkek arkadaşım bana sürekli ilacımı zamanında alıp almadığımı soruyor. Yirmi yıldır HIV tedavisi görüyorum. Başladığım dönemde kimse şimdi sahip olduğumuz seçenekleri hayal bile edemezdi. Artık gelecekle ilgili olarak gerçekten iyimserim. Yeni ilaçlar çıktıkça seçimler giderek daha da bireyselleşiyor. Doktorlarımız ve hemşirelerimizle iyi ilişki kurmak önemli: Muhtemelen daha yıllarca onları görmemiz gerekecek! Xavi, Barcelona!"

ART. HIV tedavisi. Antiretroviral Tedavi

ART. HIV tedavisi. Antiretroviral Tedavi Pocket Cep kitapçığı size ART HIV tedavisi Antiretroviral Tedavi Ocak 2018 Bu cep broşürü HIV tedavisi (ART) hakkında bilgi sahibi olmak isteyen herkes için hazırlanmıştır. HIV tanısı aldığım için, pek

Detaylı

HİPERTANSİYON VE İLAÇLAR

HİPERTANSİYON VE İLAÇLAR HİPERTANSİYON VE İLAÇLAR Prof. Dr. Tekin AKPOLAT Hedef kan basıncı değerlerine ulaşmak için başarılı bir tedaviye gerek vardır. Başarılı tedavi 2 kısımdan oluşur: 1.Yaşam düzeninin değiştirilmesi 2.İlaç

Detaylı

Stepping On. Seans Altı. Mola. Altinci Seans Broşürü. Güven oluşturmak ve düşmeleri azaltmak. 1. Bugünün seans tanıtımı.

Stepping On. Seans Altı. Mola. Altinci Seans Broşürü. Güven oluşturmak ve düşmeleri azaltmak. 1. Bugünün seans tanıtımı. Stepping On Güven oluşturmak ve düşmeleri azaltmak Seans Altı 1. Bugünün seans tanıtımı. 2. Ev ödevinin gözden geçirilmesi. 3. Konuk konuşmacı: ilaçlar ve düşmeler. 4. Fizyoterapist kontrolünde yapılan

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. ZİNCOPLEX 15 mg / 5 ml şurup Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Her 5 ml şurupta 15 mg çinkoya eşdeğer 66 mg çinko sülfat heptahidrat Yardımcı maddeler: Gliserin, sorbitol, esans olarak raspberry

Detaylı

Xeplion (paliperidone palmitate) pozitif bir günlük yaşam için desteğiniz. Xeplion ile tedaviye ilişkin hasta bilgilendirme broşürü

Xeplion (paliperidone palmitate) pozitif bir günlük yaşam için desteğiniz. Xeplion ile tedaviye ilişkin hasta bilgilendirme broşürü Xeplion (paliperidone palmitate) pozitif bir günlük yaşam için desteğiniz Xeplion ile tedaviye ilişkin hasta bilgilendirme broşürü Tedaviler arasındaki sürede özgürlüğünüzü, hastalığınıza daha az, iyi

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. SINECOD depo tablet 50 mg Ağız yoluyla alınır.

KULLANMA TALİMATI. SINECOD depo tablet 50 mg Ağız yoluyla alınır. KULLANMA TALİMATI SINECOD depo tablet 50 mg Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her bir depo tablet 50 mg butamirat sitrat içerir. Yardımcı maddeler: Laktoz, tartarik asit, povidon K30, hidroksipropil metil

Detaylı

Verem (TB) ile teması olan kişiler için bilgiler

Verem (TB) ile teması olan kişiler için bilgiler Verem (TB) ile teması olan kişiler için bilgiler Information for contacts of Tuberculosis (TB) - Turkish January 2013 Page 1 Verem (Tüberküloz) için sizinle niçin ilişkiye geçtik? Veremli bir kişiyle temasınız

Detaylı

Önsöz Yayın bilgileri:

Önsöz Yayın bilgileri: Hasta bilgilendirme Önsöz Viramune hiv enfeksiyonunu tedavi etmek için bir ilaçtır. Bu broşürle Viramune ile ilk tanışma amaçlanmıştır. Bununla, Viramune hakkında, ilacın nasıl etki yaptığı, bunu nasıl

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI TESTOGEL 50 mg transdermal jel içeren saşe Haricen kullanılır Etkin madde Herbir Testogel saşe 50 mg testosteron içerir. Yardımcı maddeler karbamer 980, izopropil miristat, etanol % 96,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir tablet 1 mg ketotifene eşdeğer bazda 1.380 mg ketotifen hidrojen fumarat içerir.

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir tablet 1 mg ketotifene eşdeğer bazda 1.380 mg ketotifen hidrojen fumarat içerir. KULLANMA TALİMATI ZADİTEN 1 mg tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir tablet 1 mg ketotifene eşdeğer bazda 1.380 mg ketotifen hidrojen fumarat içerir. Yardımcı maddeler: Magnezyum stearat, mısır nişastası,

Detaylı

: Her bir tablette, 16 mg betahistin dihidroklorür içerir.

: Her bir tablette, 16 mg betahistin dihidroklorür içerir. VERTİN 16 mg Tablet Ağızdan alınır Etkin madde Yardımcı maddeler : Her bir tablette, 16 mg betahistin dihidroklorür içerir. : Mikrokristalize selüloz, mannitol, sitrik asit monohidrat, susuz kolloidal

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. TAMİRAL 7,5 mg/5 ml Şurup Ağız yoluyla alınır.

KULLANMA TALİMATI. TAMİRAL 7,5 mg/5 ml Şurup Ağız yoluyla alınır. KULLANMA TALİMATI TAMİRAL 7,5 mg/5 ml Şurup Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her 5 ml şurup 7,5 mg butamirat sitrat içerir. Yardımcı maddeler: Sodyum sakarin, benzoik asit, sodyum karboksimetil selüloz,

Detaylı

Parkinson. Bilgileri ve. Desteğ. Parkinson s information and support Turkish

Parkinson. Bilgileri ve. Desteğ. Parkinson s information and support Turkish Parkinson Bilgileri ve Desteğ Parkinson s information and support Turkish Bir Parkinson tanısı, yaşamınızı tepetaklak edebilir. Bize başvurun. Parkinson hastasıysanız ya da bir hastayı tanıyorsanız, muhtemelen

Detaylı

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin/çocuğunuz için önemli bilgiler içermektedir.

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin/çocuğunuz için önemli bilgiler içermektedir. BUTİROL 7.5 mg/5 ml şurup Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her 5 ml şurup, 7.5 mg butamirat sitrat (1,5 mg/ml) içerir. Yardımcı maddeler: Nipagin M, sodyum sakarin, portakal aroması, gliserin, sorbitol.

Detaylı

START Çalışmasının Sonuçları: Antiretroviral Tedavide Yeni Bir Dönem mi Başlıyor?

START Çalışmasının Sonuçları: Antiretroviral Tedavide Yeni Bir Dönem mi Başlıyor? START Çalışmasının Sonuçları: Antiretroviral Tedavide Yeni Bir Dönem mi Başlıyor? Dr. Sabri Atalay İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği KLİMİK

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI BELOGENT merhem Cilt üzerine uygulanır. Etkin madde: Her 1 gram merhemde dipropiyonat formunda 0,5 mg a eşdeğer betametazon ve sülfat formunda 1,0 mg a eşdeğer gentamisin bulunmaktadır.

Detaylı

Sağlıklı Kan Basıncı Sağlıklı Kalp Atımı

Sağlıklı Kan Basıncı Sağlıklı Kalp Atımı Sağlıklı Kan Basıncı Sağlıklı Kalp Atımı 17 MAYIS 2013 Dünya Hipertansiyon Ligi Girişimidir. 17 MAYIS 2013 Dünya Hipertansiyon Ligi Girişimidir. Hipertansiyon Nedir? Çoğunlukla yüksek kan basıncı olarak

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. HEDNAVİR, somon renkte, bikonveks, bir yüzünde E olan film kaplı tabletler halindedir. Her kutuda 30 tablet vardır.

KULLANMA TALİMATI. HEDNAVİR, somon renkte, bikonveks, bir yüzünde E olan film kaplı tabletler halindedir. Her kutuda 30 tablet vardır. KULLANMA TALİMATI HEDNAVİR 0,5 mg film kaplı tablet Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her bir film kaplı tablet 0,5 mg entekavir içerir. Yardımcı maddeler: Laktoz monohidrat, mikrokristalin selüloz, krospovidon,

Detaylı

Sigaranın Vücudumuza Zararları

Sigaranın Vücudumuza Zararları Sigaranın Vücudumuza Zararları Sigaranın vücudumuza olan zararları ve sigarayı bıraktıktan sonra vücudumuzdaki değişimler burada anlatılmaktadır. Sırt ve Bel Ağrısı: Sigara içmek bel ile ilgili hastalıkların

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. BUTİROL 7.5 mg/5 ml şurup Ağız yoluyla alınır.

KULLANMA TALİMATI. BUTİROL 7.5 mg/5 ml şurup Ağız yoluyla alınır. BUTİROL 7.5 mg/5 ml şurup Ağız yoluyla alınır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Her 5 ml şurup, 7.5 mg butamirat sitrat (1,5 mg/ml) içerir. Yardımcı maddeler: Sorbitol sıvı kristalize olmayan (%70), gliserol,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. ORİZİNC 15mg/5ml şurup Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. ORİZİNC 15mg/5ml şurup Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI ORİZİNC 15mg/5ml şurup Ağızdan alınır. Etkin madde: Her 5 ml şurupta 15 mg çinkoya eşdeğer 66 mg çinko sülfat heptahidrat bulunur. Yardımcı maddeler: Ksantan gum, gliserol, sodyum sitrat,

Detaylı

Toujeo verilen kişi olarak siz

Toujeo verilen kişi olarak siz H A S TA B İ LG İ L E R İ Toujeo verilen kişi olarak siz Bu broşür, diyabeti olan ve doktor tarafından Toujeo (insülin glarjin) verilen kişi olarak size yönelik hazırlanmıştır. Tüm diyabet tedavilerinin

Detaylı

HASTA DEĞERLENDİRME FORMU

HASTA DEĞERLENDİRME FORMU HASTA DEĞERLENDİRME FORMU TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ ECZANE KONTROL VE İZLEM PROGRAMLARI 1. BAKIM GÖRÜŞMESİ Hasta Adı Soyadı: Eczane Kaşesi: Tarih: HASTALIK VE İLAÇ BİLGİ DÜZEYİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Size

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. CUTMİRAT 7,5 mg/5 ml şurup Ağız yoluyla alınır.

KULLANMA TALİMATI. CUTMİRAT 7,5 mg/5 ml şurup Ağız yoluyla alınır. KULLANMA TALİMATI CUTMİRAT 7,5 mg/5 ml şurup Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her 5 ml şurup 7,5 mg butamirat sitrat (1,5 mg/ml) içerir. Yardımcı maddeler: Sorbitol %70, glukoz, gliserol, sodyum sakarin,

Detaylı

KULLANMA TALĐMATI. PULMĐSTAT FORT 22.5mg / 5ml şurup Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her 5 ml şurup, 22,5 mg butamirat sitrat içerir.

KULLANMA TALĐMATI. PULMĐSTAT FORT 22.5mg / 5ml şurup Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her 5 ml şurup, 22,5 mg butamirat sitrat içerir. PULMĐSTAT FORT 22.5mg / 5ml şurup Ağız yoluyla alınır. KULLANMA TALĐMATI Etkin madde: Her 5 ml şurup, 22,5 mg butamirat sitrat içerir. Yardımcı maddeler: Sodyum sakarin dihidrat, karboksimetil selüloz

Detaylı

DÜŞÜK KAN ŞEKERİNİN BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ

DÜŞÜK KAN ŞEKERİNİN BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ DÜŞÜK KAN ŞEKERİNİN BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ HİPOGLİSEMİ (KAN ŞEKERİNİN DÜŞMESİ) Tedavi planınız kan şekerinizi hedef değerler arasında tutmada daha etkili hale geldikçe, arada sırada hipoglisemi (düşük

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir film tablette 5 mg Levosetirizin dihidroklorür

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir film tablette 5 mg Levosetirizin dihidroklorür KULLANMA TALİMATI XYZAL 5 mg film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir film tablette 5 mg Levosetirizin dihidroklorür Yardımcı maddeler: Mikrokristalin selülöz, laktoz monohidrat, kolloidal anhidrus

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir ml sinde (=20 damla) 1 mg ketotifene eşdeğer bazda 1.375 mg ketotifen hidrojen fumarat içerir.

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir ml sinde (=20 damla) 1 mg ketotifene eşdeğer bazda 1.375 mg ketotifen hidrojen fumarat içerir. KULLANMA TALİMATI ZADİTEN oral damla Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir ml sinde (=20 damla) 1 mg ketotifene eşdeğer bazda 1.375 mg ketotifen hidrojen fumarat içerir. Yardımcı maddeler: Propil paraben

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI FUSİNAT 500 mg film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Bir film kaplı tablet 500 mg sodyum fusidat içerir. Yardımcı maddeler: Mikrokristal selüloz PH 200, krospovidon, laktoz anhidrat,

Detaylı

İş yerinde tedavi ve ilaç kullanma

İş yerinde tedavi ve ilaç kullanma İş yerinde tedavi ve ilaç kullanma İş yerinde ilaç kullanma Çalışma saatleri esnasında reçeteli ya da reçetesiz ilaç mı almanız gerekiyor? Evet ise, nasıl organize edeceğiniz, saklayacağınız üzerinde düşünmeli

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. SINECOD depo tablet Ağız yoluyla alınır.

KULLANMA TALİMATI. SINECOD depo tablet Ağız yoluyla alınır. KULLANMA TALİMATI SINECOD depo tablet Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her bir depo tablet 50 mg butamirat sitrat içerir. Yardımcı maddeler: Laktoz, tartarik asit, povidon K30, hidroksipropil metil selüloz,

Detaylı

HPV aşısı rehberiniz. Servikal Kanseri Yenmek

HPV aşısı rehberiniz. Servikal Kanseri Yenmek HPV aşısı rehberiniz Servikal Kanseri Yenmek Servikal kanser nedir? Servikal kanser (rahim ağzı kanseri), vajinanın üstünde bulunan servikste (rahmin girişi) gerçekleşir. Servikal kanser, çok ciddi olabilir.

Detaylı

Diyabet ve egzersiz TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU

Diyabet ve egzersiz TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU TEMD DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU HASTA EĞİTİM KİTAPÇIKLARI SERİSİ 02 Diyabet ve egzersiz Diyabetli bireyler

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. BUTAMCOD 7.5 mg/ 5ml Şurup. Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. BUTAMCOD 7.5 mg/ 5ml Şurup. Ağızdan alınır. BUTAMCOD 7.5 mg/ 5ml Şurup Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Her 5 ml şurupta 7.5 mg Butamirat sitrat Yardımcı maddeler: Sorbitol % 70, sakarin sodyum, benzoik asit, etanol, vanilin, sükroz,

Detaylı

MEVSİM GRİBİ Neden aşı olmanız gerekir

MEVSİM GRİBİ Neden aşı olmanız gerekir MEVSİM GRİBİ Neden aşı olmanız gerekir Grip. Korunun, koruyun. MEVSİM GRİBİ: NEDEN AŞI OLMANIZ GEREKİR Son zamanlarda sık sık mevsim gribi ve domuz gribi gibi farklı grip türlerinden söz edildiğini duymuş

Detaylı

DİYABET NEDİR? Özel Klinik ve Merkezler

DİYABET NEDİR? Özel Klinik ve Merkezler DİYABET NEDİR? Özel Klinik ve Merkezler Diyabet nedir? Diyabet hastalığı, şekerin vücudumuzda kullanımını düzenleyen insülin olarak adlandırdığımız hormonun salınımındaki eksiklik veya kullanımındaki yetersizlikten

Detaylı

Tansiyon Günlüğü Sadece kaydedin

Tansiyon Günlüğü Sadece kaydedin Blutdruck-Pass Türkisch... Tansiyon Günlüğü Sadece kaydedin Hastalar için Günlük İçindekiler 04 Önsöz 05 Önemli iletişim bilgileri 1 06 Normal tansiyon neden önemlidir? 2 08 Hangi ilaçları alıyorum? 3

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. VENDİOS 600 mg tablet Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. VENDİOS 600 mg tablet Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI VENDİOS 600 mg tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her VENDİOS tablet 600 mg diosmin içermektedir. Yardımcı maddeler: Her VENDİOS tablet povidon, mikrokristalin selüloz, mısır nişastası

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her 1 g jel 10 mg Diklofenak sodyuma eşdeğer Diklofenak dietilamonyum içerir.

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her 1 g jel 10 mg Diklofenak sodyuma eşdeğer Diklofenak dietilamonyum içerir. KULLANMA TALİMATI VOLTAREN EMULGEL Cilt üzerine uygulanır. Etkin madde: Her 1 g jel 10 mg Diklofenak sodyuma eşdeğer Diklofenak dietilamonyum içerir. Yardımcı maddeler: Karbomer, makrogol ketostearil eter,

Detaylı

COUMADİN TEDAVİSİ. Cerrahi Servisler

COUMADİN TEDAVİSİ. Cerrahi Servisler COUMADİN TEDAVİSİ Cerrahi Servisler Coumadin tedavisi hakkında merak ettikleriniz Bu kitapçık Coumadin tedavinizin daha başarılı ve yaşamınızın olabildiğince normal hale gelmesine yardımcı olmak üzere

Detaylı

Hepatit B ile Yaşamak

Hepatit B ile Yaşamak Hepatit B ile Yaşamak NEDİR? Hepatit B, karaciğerin iltihaplanmasına sebep olan, kan yolu ve cinsel ilişkiyle bulaşan bir virüs hastalığıdır. Zaman içerisinde karaciğer hasarlarına ve karaciğer kanseri

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. KREVAL FORTE 15 mg/5 ml Şurup Ağız yoluyla alınır.

KULLANMA TALİMATI. KREVAL FORTE 15 mg/5 ml Şurup Ağız yoluyla alınır. KULLANMA TALİMATI KREVAL FORTE 15 mg/5 ml Şurup Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her 5 ml şurup, 15 mg butamirat sitrat (3 mg/ml) içerir. Yardımcı maddeler: Sodyum sakarin, benzoik asit, karboksimetilselüloz

Detaylı

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALĐMATI ZĐNCOBEST 15 mg / 5 ml şurup Ağızdan alınır. Etkin madde: Her 5 ml şurupta 15 mg çinkoya eşdeğer 66 mg çinko sülfat heptahidrat Yardımcı maddeler: Metil paraben sodyum, sükroz, portakal

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI LEVOSOL 30 mg/5 ml Şurup Ağızdan alınır. Etkin madde: 1 ml de 6 mg levodropropizin içerir. Yardımcı maddeler: Sakkaroz, metil parahidroksi benzoat, propil parahidroksi benzoat, sodyum

Detaylı

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI GRİZİNC 15 mg / 5 ml şurup Ağızdan alınır. Etkin madde: Her 5 ml şurupta 15 mg çinkoya eşdeğer 66 mg çinko sülfat heptahidrat bulunur. Yardımcı maddeler: Şeker (sükroz), gliserin, nipajin

Detaylı

KULLANMA TALĐMATI. MEGACE 160 mg tablet Ağız yoluyla alınır.

KULLANMA TALĐMATI. MEGACE 160 mg tablet Ağız yoluyla alınır. KULLANMA TALĐMATI MEGACE 160 mg tablet Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her bir tablet 160 mg megestrol asetat içerir. Yardımcı maddeler: Laktoz monohidrat, mikrokristalize selüloz, kolloidal silikon

Detaylı

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALĐMATI DROGSAN SODYUM BĐKARBONAT % 8.4 Ampul Sadece damar içi kullanım içindir. Etkin madde Yardımcı maddeler : 10 ml lik ampul de 0.84 g sodyum bikarbonat içerir. : Enjeksiyonluk su Bu ilacı

Detaylı

AKILCI İLAÇ KULLANIMI AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI. Adana Devlet Hastanesi 2016 Ecz. Gonca DURAK

AKILCI İLAÇ KULLANIMI AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI. Adana Devlet Hastanesi 2016 Ecz. Gonca DURAK AKILCI İLAÇ KULLANIMI AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI Adana Devlet Hastanesi 2016 Ecz. Gonca DURAK Akılcı İlaç Kullanımı tanımı ilk defa 1985 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılmıştır. Kişilerin

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. X-VEN 500 mg kapsül Ağız yolu ile kullanılır.

KULLANMA TALİMATI. X-VEN 500 mg kapsül Ağız yolu ile kullanılır. X-VEN 500 mg kapsül Ağız yolu ile kullanılır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Bir kapsül; etkin madde olarak 500 mg kalsiyum dobesilat monohidrat içerir. Yardımcı maddeler: Mısır nişastası, magnezyum stearat,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. DİYACURE 250 mg liyofilize toz içeren saşe Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. DİYACURE 250 mg liyofilize toz içeren saşe Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI DİYACURE 250 mg liyofilize toz içeren saşe Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir poşet 282.5 mg Liyofilize Saccharomyces boulardii içerir. Yardımcı maddeler: Fruktoz, karışık meyve aroması.

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. FRENAG %1 Jel Cilt üzerine uygulanır. Etkin madde: Her bir tüpte (30 g), 300 mg nimesulid.

KULLANMA TALİMATI. FRENAG %1 Jel Cilt üzerine uygulanır. Etkin madde: Her bir tüpte (30 g), 300 mg nimesulid. KULLANMA TALİMATI FRENAG %1 Jel Cilt üzerine uygulanır Etkin madde: Her bir tüpte (30 g), 300 mg nimesulid. Yardımcı maddeler: Makrogol 400, propilen glikol, Karbomer 940, Alkol (%96), Saf su Bu ilacı

Detaylı

Kalbinizi sevin. Iyilesmeyi ve iyi kalp sagligini desteklemek icin bir kılavuz. Hastaneden taburcu olmak. Turkish

Kalbinizi sevin. Iyilesmeyi ve iyi kalp sagligini desteklemek icin bir kılavuz. Hastaneden taburcu olmak. Turkish Kalbinizi sevin Iyilesmeyi ve iyi kalp sagligini desteklemek icin bir kılavuz Turkish Hastanede Hastaneden taburcu olmak İyileşme planı Hastanede Kalbime ne oldu? Kalbinizin rahatsizligini ve tedaviyi

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. FERRİSİTA 107.7 mg / 5 ml Şurup Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. FERRİSİTA 107.7 mg / 5 ml Şurup Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI FERRİSİTA 107.7 mg / 5 ml Şurup Ağızdan alınır. Etkin madde: Her 5 ml şurupta 107.7 mg Demir III amonyum sitrat (16.4 mg elementel demire eşdeğerde) bulunur. Yardımcı maddeler : Metil

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. ENEAS 10 mg / 20 mg Tablet Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. ENEAS 10 mg / 20 mg Tablet Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI ENEAS 10 mg / 20 mg Tablet Ağızdan alınır. - Etkin madde: Her bir tablet 10 mg enalapril maleat ve 20 mg nitrendipin içerir. - Yardımcı maddeler: Sodyum hidrojen karbonat, Mikrokristalin

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. PROCTO-GLYVENOL supozituvar Rektal yoldan uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. PROCTO-GLYVENOL supozituvar Rektal yoldan uygulanır. KULLANMA TALİMATI PROCTO-GLYVENOL supozituvar Rektal yoldan uygulanır. Etkin madde: Her bir supozituvar (2 g), 400 mg tribenosid ve 40 mg lidokain içerir. Yardımcı maddeler: Supozituvar kütlesi D, Supozituvar

Detaylı

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı. VEREM HASTALIĞI ve VEREM HAFTASI

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı. VEREM HASTALIĞI ve VEREM HAFTASI T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI ve VEREM HAFTASI VEREM EĞİTİM VE PROPAGANDA HAFTASI Geleneksel olarak her yıl Ocak ayının ilk Pazar gününden

Detaylı

www.aidsmap.com HIV tedavisi Türkçe Birinci baskı 2010

www.aidsmap.com HIV tedavisi Türkçe Birinci baskı 2010 www.aidsmap.com HIV tedavisi Türkçe Birinci baskı 2010 Teşekkür Yazan Michael Carter Türkçe birinci baskı 2010 İngilizce baskıdan adapte edilmiştir 2008 Pozitif Yaşam Derneği ne bu kaynağın çevrilmesindeki

Detaylı

tedaviye bağlılık & direnç

tedaviye bağlılık & direnç www.pozitifyasam.org tedaviye bağlılık & direnç Birinci Basım 2009 TÜRKÇE ilk baskı 2010 Bu broşür i-base materyalinden tercüme edilmiş ve yerel toplumun ihtiyaçları dikkate alınarak bazı değişiklikler

Detaylı

T Ü R K Ç E T Y R K I S K. hakkında gerçekler ve tavsiyeler

T Ü R K Ç E T Y R K I S K. hakkında gerçekler ve tavsiyeler T Ü R K Ç E T Y R K I S K S I G A R A I Ç M E V E S I G A R A B I R A K M A hakkında gerçekler ve tavsiyeler SIGAR A DUMANININ TEHLIK ELERI Sigaranızdan veya piponuzdan bir nefes aldığınızda dumanıyla

Detaylı

Dr. M. Arzu YETKİN Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Dr. M. Arzu YETKİN Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dr. M. Arzu YETKİN Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hasta. 38y, E, serbest meslek, Artvin-Gürcistan 3 yıl önce beraber yaşadığı kişinin HIV(+) olduğunu öğreniyor Test yaptırıyor: HIV(+) Ameliyat- kaza

Detaylı

Karolinska Üniversite Hastanesi Onkoloji Kliniği, FEC TEDAVİSİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME

Karolinska Üniversite Hastanesi Onkoloji Kliniği, FEC TEDAVİSİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME Karolinska Üniversite Hastanesi Onkoloji Kliniği, FEC TEDAVİSİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME Size üç antikanser ajan or ilaç oluşan FEC tedavisi öneriliyor.: Fluracedyl, Epirubicin ve Cyklofosfamid Üç haftalık

Detaylı

TİP 2 DİYABET Tresiba (insulin degludec) kullananlar için

TİP 2 DİYABET Tresiba (insulin degludec) kullananlar için Sağlık uzmanınızdan hasta bilgilendirmesi TİP 2 DİYABET Tresiba (insulin degludec) kullananlar için Tresiba ile tedaviye başlayacaklar için kılavuz insulin insülin degludek degludec Giriş Bu kılavuz size

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir ağızda dağılan tablet 24 mg Betahistin dihidroklorür içerir.

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir ağızda dağılan tablet 24 mg Betahistin dihidroklorür içerir. KULLANMA TALİMATI ROTASTİN 24 mg ağızda dağılan tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir ağızda dağılan tablet 24 mg Betahistin dihidroklorür içerir. Yardımcı maddeler : Mannitol E421, mikrokristalin

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI SERUM FİZYOLOJİK İZOTONİK % 0.9 5 ml Ampul Damar içine uygulanır. - Etkin madde: 1 ml si 9 mg sodyum klorür içerir. - Yardımcı madde (ler): Enjeksiyonluk su. Bu ilacı kullanmaya başlamadan

Detaylı

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALĐMATI ANTHĐX 10 mg tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir tablette 10 mg rupatadine eşdeğer 12,80 mg rupatadin fumarat bulunur. Yardımcı maddeler: Laktoz, mikrokristalin selüloz, kırmızı

Detaylı

Kilo verme niyetiyle diyet tedavisinin uygulanamayacağı durumlar nelerdir? -Hamilelik. -Emziklik. -Zeka geriliği. -Ağır psikolojik bozukluklar

Kilo verme niyetiyle diyet tedavisinin uygulanamayacağı durumlar nelerdir? -Hamilelik. -Emziklik. -Zeka geriliği. -Ağır psikolojik bozukluklar Diyet denilince aklımıza aç kalmak gelir. Bu nedenle biz buna ''sağlıklı beslenme programı'' diyoruz. Aç kalmadan ve bütün besin öğelerinden dengeli biçimde alarak zayıflamayı ve bu kiloda kalmayı amaçlıyoruz.

Detaylı

... www.hra-pharma.de. Ertesi gün hapı. Acil durumlar için korunma

... www.hra-pharma.de. Ertesi gün hapı. Acil durumlar için korunma ... www.hra-pharma.de Ertesi gün hapı Acil durumlar için korunma ACIL DURUM Sonradan ortaya çıkan durum: Korunma sorunu! Prezervativ yırtılmış olabilir, aldığınız hapı istifra etmiş olabilirsiniz veya

Detaylı

Aile içi şiddeti ihbar edin ve mahkemede yardımcı olun

Aile içi şiddeti ihbar edin ve mahkemede yardımcı olun DOMESTIC VIOLENCE HELP AT COURT Turkish AİLE İÇİ ŞİDDET Artık şiddetin sona ermesini istiyorsunuz Aile içi şiddeti ihbar edin ve mahkemede yardımcı olun Kadınlar İçin Aile İçi Şiddet Mahkemesi Savunma

Detaylı

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. MODET 500 mg Kapsül Ağızdan alınır. KULLANMA TALĐMATI Etkin madde: Bir kapsül; etkin madde olarak 500 mg kalsiyum dobesilat içerir. Yardımcı maddeler: Mısır nişastası, magnezyum stearat, kırmızı demir

Detaylı

GAMIAN-EUROPE TARAFINDAN FİZİKSEL VE RUH SAĞLIĞI ÜZERİNE AVRUPA ÇAPINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN ANKET

GAMIAN-EUROPE TARAFINDAN FİZİKSEL VE RUH SAĞLIĞI ÜZERİNE AVRUPA ÇAPINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN ANKET GAMIAN-EUROPE TARAFINDAN FİZİKSEL VE RUH SAĞLIĞI ÜZERİNE AVRUPA ÇAPINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN ANKET Sizi, bu özgün araştırma projesine katılmaya davet ediyoruz. Bu araştırmaya sadece gerçekten gönüllüyseniz

Detaylı

Erken Bo alma. (Prematür ejakülasyon) ile ilgili Bilgilendirme Bro ürü. www.späterkommen.de

Erken Bo alma. (Prematür ejakülasyon) ile ilgili Bilgilendirme Bro ürü. www.späterkommen.de Erken Bo alma (Prematür ejakülasyon) ile ilgili Bilgilendirme Bro ürü www.späterkommen.de Erken bo alma sorununuz var ml test edin Erken boşalma riskinizi, aşağıdaki uzman kişilerce hazırlanmış sorulara

Detaylı

Bağırsak Kanseri Halk Taraması Davetiye

Bağırsak Kanseri Halk Taraması Davetiye Bağırsak Kanseri Halk Taraması Davetiye Halk taramasının içeriği nedir? Bağırsak kanseri halk taramasıyla, dışkınızda (büyük abdestinizde) kan olup olmadığını inceliyoruz. Dışkınızda bulunan kan, poliplerle

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. ROBİSİD 500 mg film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Bir film kaplı tablet 500 mg sodyum fusidat içerir.

KULLANMA TALİMATI. ROBİSİD 500 mg film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Bir film kaplı tablet 500 mg sodyum fusidat içerir. KULLANMA TALİMATI ROBİSİD 500 mg film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Bir film kaplı tablet 500 mg sodyum fusidat içerir. Yardımcı maddeler: DL-alfa tokoferol, mikrokristalin selüloz, laktoz monohidrat,

Detaylı

Kari m ve eşi Kelly alti sonra çocuk sahi bi olmak i sti yor

Kari m ve eşi Kelly alti sonra çocuk sahi bi olmak i sti yor Kari m ve eşi Kelly alti sonra çocuk sahi bi olmak i sti yor Karim in eşi Kelly altı ay sonra hamile olmak istiyor 1. Karim in eşi Kelly altı ay sonra hamile olmak istiyor Karim in eşi Kelly hamile olmak

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. OTRIVINE PEDİATRİK Doz Ayarlı Burun Spreyi 0.5 mg/ml Burun deliklerine uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. OTRIVINE PEDİATRİK Doz Ayarlı Burun Spreyi 0.5 mg/ml Burun deliklerine uygulanır. KULLANMA TALİMATI OTRIVINE PEDİATRİK Doz Ayarlı Burun Spreyi 0.5 mg/ml Burun deliklerine uygulanır. Etkin madde: Her 1 ml sinde 0.5 mg ksilometazolin hidroklorür içerir. Yardımcı maddeler: Benzalkonyum

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Cabral Ampul Kas içine uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. Cabral Ampul Kas içine uygulanır. KULLANMA TALİMATI Cabral Ampul Kas içine uygulanır. Etkin madde: Her bir ampul (3 ml), 800 mg feniramidol HCl içerir. Yardımcı maddeler: Sodyum hidroksit, deiyonize su Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. DİCOL jel %1 Cilt üzerine uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. DİCOL jel %1 Cilt üzerine uygulanır. KULLANMA TALİMATI DİCOL jel %1 Cilt üzerine uygulanır. Etkin madde: Her 1 g jel 10 mg Diklofenak sodyuma eşdeğer Diklofenak dietilamonyum içerir. Yardımcı maddeler: Karbopol, cetiol B2, cetiol LC, propilen

Detaylı

HIV ve HCV KOİNFEKSİYONU OLGU SUNUMU

HIV ve HCV KOİNFEKSİYONU OLGU SUNUMU HIV ve HCV KOİNFEKSİYONU OLGU SUNUMU Dr. Ziya Kuruüzüm DEÜTF Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD 14.03.2013, Kervansaray Lara Otel, Antalya Olgu Erkek, 44 yaşında, bekar On yıl önce, yurt

Detaylı

Kalıtsal saç dökülmesi ve azalması

Kalıtsal saç dökülmesi ve azalması Kalıtsal saç dökülmesi ve azalması Sık karşılaşılan bir sorunla ilgili küçük bir broşür ROG-5001 Pfizer in reçetesiz satılan ilaçları hakkındaki sorularınız için lütfen bizimle temasa geçiniz. Tel 08-550

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. DOXİUM FORT film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Bir tablet; etkin madde olarak 1000 mg kalsiyum dobesilat monohidrat içerir.

KULLANMA TALİMATI. DOXİUM FORT film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Bir tablet; etkin madde olarak 1000 mg kalsiyum dobesilat monohidrat içerir. KULLANMA TALİMATI DOXİUM FORT film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Bir tablet; etkin madde olarak 1000 mg kalsiyum dobesilat monohidrat içerir. Yardımcı maddeler: Magnezyum stearat, sepisperse dry

Detaylı

Uygun antibiyotik seçeneği ile ilaç yükleme testi nedir? Antibiyotiklere ve bazen de diğer ilaçlara allerji tanımlayan olgularda allerjileri olan

Uygun antibiyotik seçeneği ile ilaç yükleme testi nedir? Antibiyotiklere ve bazen de diğer ilaçlara allerji tanımlayan olgularda allerjileri olan Uygun antibiyotik seçeneği ile ilaç yükleme testi nedir? Antibiyotiklere ve bazen de diğer ilaçlara allerji tanımlayan olgularda allerjileri olan ilaç dışında- kullanabilecekleri güvenilir bir antibiyotik

Detaylı

HIV-Pozitif Akut Hepatit C Olgusu DR. HÜSEYİN BİLGİN

HIV-Pozitif Akut Hepatit C Olgusu DR. HÜSEYİN BİLGİN HIV-Pozitif Akut Hepatit C Olgusu DR. HÜSEYİN BİLGİN MARMARA ÜNIVERSITESI TıP FAKÜLTESI ENFEKSIYON HASTALıKLARı VE KLINIK MIKROBIYOLOJI AD 11 MAYIS 2018 17:30-18:30 İki vakamız oldu: 1. HIV tanısı almış

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. OTRIVINE Doz Ayarlı Burun Spreyi 1 mg/ml Burun deliklerine uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. OTRIVINE Doz Ayarlı Burun Spreyi 1 mg/ml Burun deliklerine uygulanır. KULLANMA TALİMATI OTRIVINE Doz Ayarlı Burun Spreyi 1 mg/ml Burun deliklerine uygulanır. Etkin madde: Her 1 ml sinde 1 mg ksilometazolin hidroklorür içerir. Yardımcı maddeler: Benzalkonyum klorür, disodyum

Detaylı

KITALARARASI GRİP SALGINI. Aileniz ve sizin için önemli bilgiler

KITALARARASI GRİP SALGINI. Aileniz ve sizin için önemli bilgiler KITALARARASI GRİP SALGINI Aileniz ve sizin için önemli bilgiler Dünya Sağlık Örgütü uzmanları, kıtalararası bir grip salgını olacağını öngörmektedirler. Bu broşürde grip salgını, bu ülkede ortaya çıkma

Detaylı

Sağlıklı bir hamilelik için izlenmesi gereken 10 adım

Sağlıklı bir hamilelik için izlenmesi gereken 10 adım http:www.babycentre.co.uk/midwives 10 steps to a healthy pregnancy (Turkish) Sağlıklı bir hamilelik için izlenmesi gereken 10 adım 1. Hamilelik sürecini erkenden planlayın ve organize edin! 2. Sağlıklı

Detaylı

REHBERLER: TEDAVİYE NE ZAMAN BAŞLAMALI? Dr. Behice Kurtaran Ç.Ü.T.F. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD

REHBERLER: TEDAVİYE NE ZAMAN BAŞLAMALI? Dr. Behice Kurtaran Ç.Ü.T.F. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD REHBERLER: TEDAVİYE NE ZAMAN BAŞLAMALI? Dr. Behice Kurtaran Ç.Ü.T.F. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD 1 2 3 4 ANTİRETROVİRAL TEDAVİ HIV eradiksayonu yeni tedavilerle HENÜZ mümkün değil

Detaylı

3. Basamak Bir Hastanede Görev Yapan Sağlık Çalışanlarının Hepatit C Hakkında Bilgi Düzeyi ve Hepatit C Enfeksiyonu Olan Hastalara Karşı Tutumlarının

3. Basamak Bir Hastanede Görev Yapan Sağlık Çalışanlarının Hepatit C Hakkında Bilgi Düzeyi ve Hepatit C Enfeksiyonu Olan Hastalara Karşı Tutumlarının 3. Basamak Bir Hastanede Görev Yapan Sağlık Çalışanlarının Hepatit C Hakkında Bilgi Düzeyi ve Hepatit C Enfeksiyonu Olan Hastalara Karşı Tutumlarının Değerlendirilmesi DR PıNAR KORKMAZ D U MLUPıNAR Ü N

Detaylı

1. ROMATĐM JEL 2. ROMATĐM JEL 3. ROMATĐM JEL ROMATĐM JEL

1. ROMATĐM JEL 2. ROMATĐM JEL 3. ROMATĐM JEL ROMATĐM JEL KULLANMA TALĐMATI ROMATĐM JEL Cilt üzerine uygulanır. Etkin madde: Her 1 g jel 10 mg Diklofenak sodyum içerir. Yardımcı maddeler: PVP, Karbomer 940, Đzopropil alkol, Nipagin M Sodyum, Trietanolamin (ph

Detaylı

TÜBERKÜLOZ Tüberküloz hastalığı gelişimi için risk faktörleri

TÜBERKÜLOZ Tüberküloz hastalığı gelişimi için risk faktörleri TÜBERKÜLOZ Tüberküloz, Mycobacterium tuberculosis mikrobu ile oluşan bulaşıcı bir hastalıktır. Kişiden kişiye solunum yoluyla bulaşir. Hasta kişilerin öksürmesi, aksırması, hapşurması, konuşması ile havaya

Detaylı

Sağlık uzmanınızdan hasta bilgilendirmesi. Xultophy ile tedaviye başlayacaklar için kılavuz

Sağlık uzmanınızdan hasta bilgilendirmesi. Xultophy ile tedaviye başlayacaklar için kılavuz Sağlık uzmanınızdan hasta bilgilendirmesi Xultophy ile tedaviye başlayacaklar için kılavuz Xultophy Kullanımına başlarken Xultophy yetişkinlerde tip 2 diyabet tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Burada

Detaylı

Kadın sağlığı konusunda küçük bir rehber

Kadın sağlığı konusunda küçük bir rehber Kadın sağlığı konusunda küçük bir rehber Skåne deki Temel Bakımda bulunan Ebe muayenehaneleri (Barnmorskemottagningarna) NEREYE BAŞ- VURABILIRIM? IKIZLERIM OLUR MU? BENİM İÇİN UYGUN MU? NORMAL MI? KAÇA

Detaylı

HASTA BİLGİLERİ. Suliqua kullananlar için

HASTA BİLGİLERİ. Suliqua kullananlar için Turkiska HASTA BİLGİLERİ Suliqua kullananlar için Bu broşür, diyabeti olan ve doktor tarafından Suliqua (insülin glarjin + liksisenatid) verilen kişi olarak size yönelik hazırlanmıştır. Tüm diyabet tedavilerinin

Detaylı

MEME KANSERİ. Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler

MEME KANSERİ. Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler MEME KANSERİ Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler KANSER NEDİR? Hücrelerin kontrolsüz olarak sürekli çoğalmaları sonucu yakındaki ve uzaktaki başka organlara yayılarak kötü klinik

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. VENORUTON FORTE 500 mg tablet Ağız yoluyla alınır.

KULLANMA TALİMATI. VENORUTON FORTE 500 mg tablet Ağız yoluyla alınır. KULLANMA TALİMATI VENORUTON FORTE 500 mg tablet Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her bir tablet 500 mg okserutin içerir. Yardımcı maddeler: Makrogol, magnezyum stearat Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz. Çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz. Çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI MAGNEZİNC Film Tablet Ağız yolu ile kullanılır. Etkin madde: Her bir film tablet 30 mg çinko (çinko sülfat monohidrat halinde) ve 300 mg magnezyum (magnezyum oksit halinde) içerir. Yardımcı

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. VENOTREX retard film kaplı tablet Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. VENOTREX retard film kaplı tablet Ağızdan alınır. VENOTREX retard film kaplı tablet Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Her bir tablet, triterpen glikozide eşdeğer 50 mg essin ihtiva eder. Yardımcı maddeler: Susuz kalsiyum hidrojen fosfat,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI BİOAK 5 mg tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir tablet, 5 mg biotin (Vitamin H) içerir. Yardımcı madde(ler): Laktoz anhidr, mikrokristalin selüloz, krospovidon, povidon K-30 ve

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KETORAL vajinal suppozituar Vajina içerisine uygulanarak kullanılır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Ketokonazol. Her bir KETORAL vajinal suppozituar, 400 miligram ketokonazol içerir. Yardımcı maddeler:

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. FEKSİNE 180 mg film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Feksofenadin hidroklorür

KULLANMA TALİMATI. FEKSİNE 180 mg film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Feksofenadin hidroklorür FEKSİNE 180 mg film tablet Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Feksofenadin hidroklorür Yardımcı maddeler: Kroskarmeloz sodyum, mikrokristal selüloz, prejelatinize nişasta, kolloidal anhidr

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. VİROSİL %5 krem Haricen kullanılır.

KULLANMA TALİMATI. VİROSİL %5 krem Haricen kullanılır. KULLANMA TALİMATI VİROSİL %5 krem Haricen kullanılır. Etkin madde: Her 1 g krem %5 a/a 50 mg asiklovir içerir. Yardımcı madde(ler): Poloksamer, setostearil alkol, sodyum lauril sülfat, beyaz yumuşak parafin,

Detaylı