2011-Sayı / 1 SAĞLIK BÜLTENĠ SORUMLULAR. Dr. Zeynep SÜZME Prof. Dr. Korkmaz ALTUĞ Zeynep ÖZEN HAZIRLAYAN. Sevnur YILDIRIM

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "2011-Sayı / 1 SAĞLIK BÜLTENĠ SORUMLULAR. Dr. Zeynep SÜZME Prof. Dr. Korkmaz ALTUĞ Zeynep ÖZEN HAZIRLAYAN. Sevnur YILDIRIM"

Transkript

1 OCAK-ġUBAT 2011-Sayı / 1 SAĞLIK BÜLTENĠ Sayı-1 Ocak-Şubat Sağlıkta Eşitsizlikler Sayfa 2 de Sezaryan mı, Normal Doğum mu? Sayfa 4 te İstanbul Diş Hekimleri Odasından Diş Polikliniğine Tam Not. Sayfa 5 te Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği Psikodrama Tiyatrosu Sayfa 4 te Dumlupınar Sağlık Polikliniğinden Kadıköy Belediyesi Çocuk Etüt Merkezlerindeki Öğrencilere Seminer Sayfa 4 te Kadıköy Belediyesi Çocuk Yuvaları Sayfa 9 da SORUMLULAR Dr. Zeynep SÜZME Prof. Dr. Korkmaz ALTUĞ Zeynep ÖZEN HAZIRLAYAN Bostancı Gönüllü Evinde Vücut Yağ Analizi Taraması Sayfa 5 te Çocuklar Sağlıklı Gülsün Diye Sayfa 7 de Duyurular /Etkinliler Sayfa15 te Sevnur YILDIRIM

2 Sayfa 2 Sağlıkta EĢitsizlikler Konulu Proje Kadıköy Belediyesi Plan - Proje Müdürlüğü ve Sağlık İşleri Müdürlüğünün ortaklaşa sürdürdüğü Sağlıkta Eşitsizlikler konulu projenin ilk toplantısı, 3-4 Şubat tarihlerinde Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Sağlıklı Kentler Ağı'nın bir üyesi olan Rusya nın Stavrapol şehrinde düzenlendi. Kadıköy Belediyesinin de üyesi olduğu 'Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Sağlıklı Kentler Ağı'nın bu dönemde ilgilendiği en önemli konulardan biri Şehir Sağlığı dır Kadıköy Belediyesinin de üyesi olduğu 'Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Sağlıklı Kentler Ağı'nın bu dönemde ilgilendiği en önemli konulardan biri Şehir Sağlığı dır. Birçok çalışma ve rapor; yoksulluk, şiddet, sosyal dışlanma, kirlilik, standardın altındaki şartlarda barınma, orta ve genç yaştaki insanların karşılanamayan ihtiyaçları, evsiz insanlar ve göçmenler, sağlıksız yerleşim planları, katılımcı çalışmaların eksikliği, eşitsizlik ve sürdürülebilir gelişme konularına ciddi şekilde eğilme ihtiyacı gibi sağlık alanında büyüyen tehditleri vurgulamaktadır. Avrupa Bölgesinde Sağlıklı Şehirler Projesi, bu tür problemlere bütüncül bir yaklaşımın değerini göstermektedir. Sağlıklı kentler ağı aynı zamanda üye şehirlerarasında deneyim ve tecrübelerin paylaşılmasını ve işbirlikleri kurulmasını teşvik ettiğinden; bu amaçla Kadıköy Belediyesi, Stavropol şehri ile ortak bir proje geliştirdi. Yukarıda belirtilen sorunlara çözüm önerileri getirmek adına, yaklaşık 400 bin nüfuslu olan Stavrapol kentinde buluşan proje ortakları sorunları değerlendirdi.

3 Sayfa 3 Aynı zamanda şehirde sağlık hizmeti verilen yerler incelendi. Tüm ülkelerden öğrencilerin kabul edildiği Tıp fakültesine gidildi. Çocuklar ve yetişkinler için tasarlanan hastaneler ziyaret edildi. Hastanelerde oksijen odaları, iyon tedavi odaları, kendi geliştirdikleri tedavilerin uygulandığı (duvarları tuzla kaplı, tuzun alttan nemlendirilmesi yoluyla tedavi uygulanan odalar gibi) odalar mevcuttu. Ayrıca psikologların hasta ile görüştüğü, müzik aletlerinin bulunduğu, armut koltukların yer aldığı, sakinleştirici renklerin ve ışık oyunlarının kullanıldığı alanlar mevcuttu. Engellilere önem verildiği, onlar için iyileştirme merkezleri kurulduğu gözlemlendi. Özellikle zihinsel engellilerin gelişimi için müzik odaları, motor faaliyetlerinin gelişimine yarayan ışıklı fiberler, silindir topların bulunduğu eğitim odaları gezildi. Bir dahaki buluşmanın Kadıköy'de olmasına ve toplantılar yapılarak sorunlara değinilmesine karar verildi. DSÖ Avrupa Bölgesi'ndeki 30'dan fazla ülkeden 1000 in üzerinde şehir ve kent, 'sağlıklı şehir 'sıfatını almıştır. Bunlar; ulusal, bölgesel, metropoliten ve tematik sağlıklı şehirler ağlarının yanı sıra, daha ileri aşamadaki sağlıklı şehirler için DSÖ Sağlıklı Şehirler Ağı ile de bağlantılıdır. Bu ağlara katılan şehirler; korunmasız grupların ihtiyaçlarına, yaşam stillerine, çevre sağlığına hitap eden, sektörler arası işbirliği, toplumsal gelişim inisiyatifleri ve programlarını baz alan, şehir sağlık profilleri ve şehir sağlık planları ve stratejilerini ve Gündem 21 i içeren geniş bir program ve ürün aralığını geliştirmekte ve uygulamaktadırlar. Duvarları Tuzla Kaplı Tedavi Odaları Ulusal koordinatörlüğünün Sağlık Bakanlığı tarafından yapıldığı, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Sağlıklı Kentler Ağı nın bir üyesi olan Kadıköy 'de de Kadıköy Belediyesi tarafından bu proje ile ilgili araştırmalar yapılmaya başlanmıştır. Bu bağlamda Ulusal koordinatörlüğünün Sağlık Bakanlığı tarafından yapıldığı, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Sağlıklı Kentler Ağı'nın bir üyesi olan Kadıköy 'de de Kadıköy Belediyesi tarafından bu proje ile ilgili araştırmalar yapılmaya başlanmıştır. Bu proje sonucunda yapılan araştırmalarla sağlıktaki eşitsizliklere sebep olan etkenler daha somut bir şekilde ortaya konulacak ve bu eşitsizlikleri en aza indirmek için belediye olarak eylem planları hazırlanacaktır.

4 Sayfa 4 Kadıköy Belediyesi Dumlupınar Sağlık Polikliniği Etkinlikleri Dumlupınar Sağlık Polikliniği psikologu Serpil Tanki tarafından haftanın bir günü yerinde gerçekleştirilen ziyaretlerle Kadıköy Belediyesi Çocuk yuvalarındaki eğitmenler, çocuklar ile ailelere psikolojik danışmanlık hizmeti verilmeye başlandı. Dumlupınar Sağlık Polikliniğinden Kadıköy Belediyesi Çocuk Yuvalarına Psikolojik Danışmanlık Desteği Değerlendirilmeler sonucunda gelişiminde sorun tespit edilen çocukların, 3 ayda bir testleri tekrarlanarak takibi yapılacaktır. Poliklinikte Tüm Muayeneler Ücretsizdir... Eğitmenlerle birebir yapılan görüşmelerde; sorun yaşayan çocuklara nasıl yaklaşılması gerektiği anlatılırken, 0-6 yaş çocuklarına değerlendirme testleri yapılmaya başlandı. Dumlupınar Sağlık Polikliniğinden Kadıköy Belediyesi Çocuk Etüt Merkezlerindeki Öğrencilere Seminer Ocak ayı içerisinde Dumlupınar Sağlık Polikliniği Diş Hekimi Jülide EKENER tarafından Fazıl Hüsnü Dağlarca Çocuk Etüt merkezindeki öğrencilere el yıkama ve diş fırçalama konularında seminerler verildi. Slayt Show şeklinde gerçekleştirilen sunumlarda öğrencilerin ne zaman ve nasıl el yıkamaları gerektiği anlatıldı. Diş fırçalamanın önemi vurgulandı ve maket üzerinde nasıl diş fırçalayacakları gösterildi; seminer sonunda öğrencilerin soruları cevaplandırıldı. Çocuklara diş fırçaları ve diş macunları dağıtıldı. Şubat ayı içerisinde de Dumlupınar Sağlık Polikliniği hekimlerinden Dr. İlhan MAKİNACI tarafından, Bedri Rahmi Eyüboğlu Çocuk Etüt Merkezindeki ilköğretim ve 5. sınıf öğrencilerine mevsim itibariyle çok yaygın olarak görülen grip ve gripten korunma yolları anlatıldı; öğrenciler grip aşısı konusunda bilgilendirildiler. Seminerlerin sonunda öğrencilerin soruları cevaplandırıldığında; öğrencilerin özellikle grip aşısı konusunda sorular sordukları dikkat çekti. Öğrencilere bu defa konuyla ilgili olarak kâğıt mendil dağıtıldı.

5 Sayfa 5 Kadıköy Belediyesi Dr. Rana BeĢe Sağlık Polikliniği Etkinlikleri Bostancı Gönüllü Evinde Vücut Yağ Analizi Taraması Yapıldı. Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği tarafından 8 Şubat 2011 de Bostancı Gönüllü evinde vücut yağ analizi ölçümü yapıldı. Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği ve Göztepe Gönüllüleri Ortaklaşa Sağlık Semineri Düzenledi. Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği doktoru Dr. Arslan Dağar Sağlıklı Yaşamanın Esaslarını anlattı. 27 Şubat 2011 de Kadıköy Belediyesi brifing salonunda gerçekleştirildi. Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği ve Sahrayıcedit Gönüllüleri Ortaklaşa Sağlık Semineri Düzenledi. Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği doktorlarından Doç Dr. Ayşe Nur Esen tarafından Sarı Nokta hastalığıyla ilgili bilgi verildi. Seminer 8 Şubat 2011 de Sahrayıcedit Gönüllü evinde gerçekleştirildi. Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği ve Merdivenköy Gönüllüleri Ortaklaşa Sağlık Semineri Düzenledi. Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği doktoru Dr. Arslan Dağar Diyabetle Yaşam ı anlattı. 3 Şubat 2011 tarihinde Merdivenköy Gönüllü evinde gerçekleştirildi.

6 Sayfa 6 Kadıköy Belediyesi Dr. Rana BeĢe Sağlık Polikliniği Etkinlikleri Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği ve Koşuyolu Gönüllüleri Ortaklaşa Sağlık Semineri Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği Kadın Doğum Uzmanı Dr. Erdinç Köksal İleri Yaşlarda Jinekolojik Sorunlar la ilgili Koşuyolu halkına bilgi verdi. Seminer 17 Şubat 2011 de Koşuyolu Gönüllü Evinde gerçekleştirildi. Düzenledi yılında Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği ve Kadıköy Belediyesi Gönüllüleriyle Ortaklaşa Sağlık Seminerleri Devam Edecek. Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği Psikodrama Grubu Tiyatrosu Halis Kurtça Kültür Merkezinde Yoğun Katılımla Gösterisini Gerçekleştirdi. Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği doktorlarından Yrd. Doç. Dr. Nilüfer Ülgener tarafından poliklinikte psikodrama grup çalışması yürütülüyor. Yaratıcı ve İyileştirici bir sürecin sahneye konulmasıyla başlayan 19 Şubat 2011 Cumartesi günü Halis Kurtça Kültür Merkezinde gerçek- psikodrama tiyatrosu çalışmaları hız kazandı ve Psikodrama sahnesi leşen Bavul mu, Davul mu adlı ortaya çıktı. psikodrama tiyatrosu katılım oldukça yoğundu.

7 Sayfa 7 Kadıköy Belediyesi Çocuk Ağız ve DiĢ Sağlığı Polikliniği Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniği Etkinleri İstanbul Diş Hekimleri Odası ndan Diş Polikliniği ne Tam Not Kadıköy Belediyesi nin ilköğretim öğrencilerine ve zihinsel engelli çocuklara ücretsiz verdiği Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği ni ziyaret ederek inceleyen İstanbul Diş Hekimleri Odası Başkanı Kadir Öğüt ve Yönetim Kurulu üyeleri Polikliniğe tam not verdiler. Poliklinik Sorumlu Diş Hekimi Burcu Kuru, bugüne kadar klinikte yapılan çalışmaları anlatan bir sunum yaptı. Örnek bir poliklinik olduğunu söyleyen Kadir Öğüt ise, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ü ve poliklinikte görev yapan herkesi kutlayarak Başkan Selami Öztürk e plaket verdi. Çocuklar Sağlıklı Gülsün Diye Ocak 2011 tarihinde Kadıköy Belediyesi Çocuk Ağız Diş Sağlığı ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniği nin 2010 yılının faaliyet raporu ve 2011 yılındaki hedefleri, Belediye Başkanı Selami Öztürk e, Başkan Yardımcısı Mustafa Demircan a, Sağlık İşleri Müdürü Zeynep Süzme ye ve kurum çalışanlarına Başhekim Burcu Kuru tarafından ayrıntılı bir şekilde sunulmuştur. Antalya Büyükşehir Belediyesinden Çocuk Ağız Diş Sağlığı ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniği ne Ziyaret Ocak ayında Antalya Büyükşehir Belediyesi nden gelen misafirler kliniğe kabul edildi. Çocuk Ağız Diş Sağlığı ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniği ni gezen ve bilgi alan misafirlerimiz çocuklara yönelik yapılan bu hizmeti takdir ettiklerini ifade ettiler.

8 Sayfa 8 Kadıköy Belediyesi Çocuk Ağız ve DiĢ Sağlığı Polikliniği Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniği Etkinleri Eğitimci Diş Hekimi Belma Erenel, Özel Gökşen Eğitim Kurumlarında okuyan; anasınıfı, 1., 2., ve 3.sınıftaki öğrencilere Ağız Diş Sağlığı ve Hijyen eğitimi konusunda bilgi verdi. 13 Ocak 2011 Perşembe günü Uyum ve Davranış Bozukları ile ilgili Uzman Psikolojik Danışman Ayça Atasoy tarafından seminer verildi. 27 Ocak 2011 Perşembe günü Çocuk Gelişiminde Müziğin Yeri ve Önemi ile ilgili Uzman Psikolog Derya Leblebicioğlu tarafından seminer verildi. 17 Şubat 2011 Perşembe günü Okul Başarısızlığı ve Özel Öğrenme Bozukluğu ile ilgili Uzman Psikolog Ayça Atasoy tarafından eğitim verildi. 24 Şubat 2011 Perşembe günü Ergenlik konulu ile ilgili Uzman Psikolog Arzu Soysal tarafından eğitim verilecektir. Anne baba eğitim seminerleri vatandaş tarafından yoğun ilgiyle karşılanmaktadır.

9 Sayfa 9 Kadıköy Belediyesi Çocuk Yuvaları Eğitim, öğretmenlerin çocuklara sözcüklerle anlattıklarıyla değil, çocukların fiziksel ve sosyal çevrede geçirdikleri yaşantılarla gerçekleşir." Dr. Maria MONTESORRİ Çocuklarda, bütün gelişim alanlarında (özbakım becerisi, fiziksel, zihinsel, duygusal, sosyal, cinsel, dil ve yaratıcılık gelişimi) dengeli bir şekilde gelişimlerinin sağlanabilmesi amacıyla, çocuğun yaşı, gelişim düzeyi, ilgi ve ihtiyaçları, bireysel farklılıkları ve çevre özellikleri dikkate alınarak, ailenin de içinde bulundurulduğu eğitim programı hazırlanması, öğrenme yaşantılarının, yaparak yaşayarak öğrenme ( aktif öğrenme ) eğitim anlayışı kapsamında düzenlenmesi ve çeşitli eğitsel etkinliklerin doğrultusunda uygulanarak eğitim programı oluşturulur. Eğitim Hedeflerimiz - Başarılı olabileceğine inanan ve gerektiğinde yetişkinden yardım isteyebileceğini bilen, - Öğrenmeye ve gelişmeye istekli - Yaratıcı, sorgulama yapabilen, kendini özgürce ifade edebilen, özgüveni ve öz disiplini gelişmiş - Hedefleri olan ve hedeflerine ulaşmak için çaba sarf eden - İşbirliğine açık - Kendi ihtiyaçları ile arkadaşlarının ihtiyaçlarını dengede tutabilen, ilgi, istek, yetenek ve beklentilerinin farkında olan, - Tüm gelişim alanlarında dengeli gelişmiş - Sözü düşüncesi eylemi tutarlı bireyler yetiştirmektir.

10 Sayfa 10 Normal Doğum mu? Sezeryan mı? Doktora olan güvenin geliştirilmesi ve olayın çok kapsamlı bir şekilde anlatılması gerekmektedir. Bu tip durumlarda hastalar korkularını gizleyerek gerginliğin çoğalmasına, böylece doğal doğumun zorlaşmasına sebep olurlar. Op. Dr. Metin BERİTAN Dumlupınar Sağlık Polikliniği Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doğum, belki de hayat boyu yapılacak en ilginç ve riskli yolculuktur. Başarılı bir doğum için çok kuvvetli rahim kasılmaları ile rahim ağzı açıklığının sağlanması ve aynı zamanda kemik yapı ve fetus boyutlarının birbiriyle uyumlu olması gerekmektedir. Normal doğum ve sezeryan seçiminde 1972 li yıllardan itibaren sezeryan oranında artışlar görülmüştür. Bunun nedeni; kadınların bu konudaki eğitim düzeylerinin artması, vajinal hasar olmasını istememeleri ve en önemlisi ağrı çekmekten kaçınmalarıdır. Doğal doğumun hedefleri; gereksiz korkuları ortadan kaldırmak, sancıları asgariye indirmektir. Kadınlar neden doğal doğumu tercih etmekte zorlanırlar? Kadınların neredeyse tamamı doğal doğuma duygusal bakımdan uygun değildir. Vajinal doğum yapmak isteyenlerde ağrının azaltılması için epidural anestezi uygulanması güvenli bir yöntemdir. Ancak erken uygulanması durumunda sezeryan ve aletli doğum oranları artmaktadır. Aletli doğum eğer tecrübeli bir uzman tarafından yapılırsa sezeryan doğuma tercih edilir. Doğumdan meydana gelen komplikasyonların çoğu genel anestezi kaynaklıdır. Vajinal doğumdan da komplikasyonlar olabilir; anal sfinkter yırtılabilir, doğum sonrası kanama meydana gelebilir. Vajinal doğum yapanlarda ağrı daha az ve ayağa kalkma daha hızlı olabilir. Sezeryan doğumlarda kanama oranı daha fazladır ve kansızlık da görülebilir.vajinal doğum yapanlarda uzun zaman sonra genital organların sarkması ve idrar kaçırma şikayetleri daha çok görülmektedir.sezeryanda anne ölümleri vajinal doğuma göre 5-6 kat daha fazladır. Bu nedenle böyle bir cerrahi müdahaleye karar verirken çok düşünülmelidir.

11 Sayfa 11 Normal doğum anne-bebek ilişkisi açısından çok önemlidir. Doğumdan hemen sonra annenin cildiyle bebeğin bütünleşmesi; yeni doğanın fizyolojik ve nörodavranışsal gelişimini, sosyal ilişki potansiyelini,annenin süt üretmesini olumlu etkilemektedir. Bu nedenle gebeliğin ve doğumun acil sezeryan gerektirmeyecek şekilde doğru değerlendirilmesi ve uygulanmasını istemek gerekmektedir. Günümüzde gelişen operasyon ve anestezi teknikleri ile kan ve antibiyotik takviyeleri sezeryan ameliyatını çok güvenilir bir operasyon türü haline getirse bile, yapılan çalışmalar annelerin genelde vajinal doğumu tercih ettiklerini göstermektedir. Sezeryan operasyonları belli koşullarda gerekmektedir: Baş-pelvis uyuşmazlığı; bebeğin başının fazla büyük veya annenin kemik pelvisinin vajinal doğumu imkansız kılacak kadar küçük olması; Uzayan ve yavaş gelişen doğum hali; Bebeğin anormal şekilde gelmesi; Kordon sarkması; İleri yaşlarda yapılan ilk doğumlar; Önceden yapılmış aşağıdaki ameliyatlar; Daha önceki sezeryanlı doğumlar Rahimden miyom çıkartma ameliyatları Döl yolunda yapılmış plastik ameliyatlar Bütün bu bilgilerin sonunda vajinal doğumun tercih edilmesini sağlamak bir hekimin görevidir.(özel durumlar dışında) Sonuç olarak, anne adayına normal doğumun her zaman geçerli ve doğal yöntem olduğu anlatılmalıdır. Ancak yukarda sayılan sebeplerden herhangi birisi gerçekleştiği taktirde sezeryan olayı gündeme gelmelidir. Bu aradaki farklılıklar anne adaylarına hamileliğin ilk aylarında onları ikna edebilecek şekillerde açıklanmalıdır. Sonuç olarak, anne adayına normal doğumun her zaman geçerli ve doğal yöntem olduğu anlatılmalıdır

12 Sayfa 12 Kadıköy Belediyesi Dumlupınar Sağlık Polikliniği Ocak-Şubat 2011 Hizmet Sayıları Dumlupınar Sağlık Polikliniğinin Ocak-Şubat 2011 hizmet sayıları; Ocak ayında 2103, Şubat ayında 2472 olmak üzere toplam 4575'tir. Dahiliye Polikliniğine Ocak ayında 265, Şubat ayında 282 hasta başvurmuş ve tedavileri yapılmıştır.358 hastaya ilaç yardımında bulunulmuştur. Çocuk Hastalıkları Polikliniğinde Ocak ayında 249, Şubat ayında 216 çocuğun muayene ve tedavileri yapılmıştır. 144 çocuğa ilaç yardımında bulunulmuş, 82 kişiye anne eğitimi verilmiştir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğine Ocak ayında 211, Şubat ayında 175 hasta başvurmuş ve tedavileri yapılmıştır.105 gebenin aylık takibi yapılmış, 3 hastaya ilaç yardımında bulunulmuştur. Psikolojik Danışmanlık hizmet sayısı Ocak ayında 80, Şubat ayında 62 dir. Şubat ayında 9 çocuğa Gelişim ve Kişilik Testi uygulanmıştır. Ayrıca her haftanın ilk günü Kadıköy Belediyesi çocuk yuvalarına psikologumuz tarafından yerinde yapılan ziyaretlerle, eğitmenlere ve ailelere psikolojik danışmanlık hizmeti verilmekte, gerekli görülen çocuklara polikliniğimizde kişilik ve gelişim testi uygulanmaktadır. Kulak Burun Boğaz Polikliniğinden Ocak ayında 23, Şubat ayında 27 hasta hizmet almıştır.5 hastaya ilaç yardımında bulunulmuş, 5 hastaya kulak lavajı yapılmıştır. Hemşirelik Hizmetlerinden Ocak ayında 772, Şubat ayında 843 hasta yararlanmıştır. 401 hastaya enjeksiyon, 189 hastaya pansuman, 608 hastaya tansiyon ölçümü yapılmıştır.ayrıca 99 hastaya nebül uygulanmış, 257 hastaya laboratuar hizmeti (kolesterol, kan şekeri, gebelik testi) verilmiştir. Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniğindeki İlkyardım Eğitim Seminerlerine eğitimci desteği verilmiştir. Kadıköy Belediyesi Fazıl Hüsnü Dağlarca Çocuk Etüt Merkezindeki öğrencilere El Yıkama ve Diş Fırçalama konularında seminerler verilmiş, 180 öğrenciye ulaşılmıştır. Kadıköy Belediyesi Bedri Rahmi Eyüboğlu Çocuk Etüt Merkezindeki öğrencilere Grip ve Gripten Korunma yolları konularında seminerler verilmiş, 124 öğrenciye ulaşılmıştır.

13 Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği Ocak-Şubat 2011 Hizmet Sayıları Ocak ayında 1825 Şubat ayında 1575 Toplam:3400 Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniğinden sağlık hizmeti almıştır. Dâhiliye-1 bölümüne ocak ayında 134 kişi, Şubat ayında 98 kişi muayene olmuştur. Endokrinoloji bölümüne Ocak ayında 57 kişi, Şubat ayında 92 kişi muayene olmuştur. Nöroloji bölümüne Ocak ayında 120 kişi, Şubat ayında 1.kişi muayene olmuştur Aile Hekimi bölümüne Ocak ayında 156 kişi, Şubat ayında 148 kişi muayene olmuştur Göz Hastalıkları bölümüne Ocak ayında 174 kişi, Şubat ayında165 kişi muayene olmuştur. Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümüne Ocak ayında 301 kişi, Şubat ayında236 kişi muayene olmuştur. Ağız ve Diş Sağlığı bölümüne Ocak ayında 326 kişi, Şubat ayında 379 kişi muayene olmuştur Dâhiliye - 2 bölümüne Ocak ayında 204 kişi, Şubat ayında174 kişi muayene olmuştur. Çocuk Hastalıkları bölümüne Ocak ayında 171 kişi, Şubat ayında128 kişi muayene olmuştur Beslenme ve Diyetetik bölümüne Ocak ayında 129 kişi, Şubat ayında122 kişi muayene olmuştur Psikolojik Danışmanlık bölümüne Ocak ayında 53 kişi, Şubat ayında 32 kişi muayene olmuştur. Laboratuar bölümünde Ocak ayında 5910, Şubat ayında5668 işlem yapılmıştır. Radyoloji Sayfa 13 Usg (Ultrason ): Ocak ayında 101, Şubat ayında73 ultrason hizmeti verilmiştir. Doopler: Ocak ayında 7, Şubat ayında 4 doopler hizmeti verilmiştir. Mamografi: Ocak ayında 22, Şubat ayında17 mamografi hizmeti verilmiştir Kemik Yoğunluğu: Ocak ayında18, Şubat ayında15 kemik yoğunluğu hizmeti verilmiştir. Konvansiyonel: Ocak ayında 828, Şubat ayında 853 konvansiyonel hizmeti verilmiştir Feneryolu Gönülleriyle ortaklaşa 20 Ocak 2011 de düzenlenen Dr. Erdinç Köksal ın konuşmacı olarak katıldığı İleri Yaşlarda Jinekolojik Sorunlar adlı seminere 35 kişi katılım sağlamıştır. Göztepe Gönülleriyle ortaklaşa 27 Ocak 2011 de düzenlenen Dr. Arslan Dağar ın konuşmacı olarak katıldığı Sağlıklı Yaşamanın Esasları adlı seminere 30 kişi katılım sağlamıştır. Merdivenköy Gönüllüleriyle ortaklaşa 3 Şubat 2011 de düzenlenen Dr. Arslan Dağar ın konuşmacı olarak katıldığı Diyabetle Yaşam adlı seminere 10 kişi katılım sağlamıştır. Sahrayıcedit Gönüllüleriyle ortaklaşa 8 Şubat 2011 de düzenlenen Doç Dr. Ayşe Nur Esen in konuşmacı olarak katıldığı Sarı Nokta adlı seminere 30 kişi katılım sağlamıştır. Koşuyolu Gönüllüleriyle ortaklaşa 17 Şubat 2011 de düzenlenen Dr. Erdinç Köksal ın Konuşmacı olarak katıldığı İleri Yaşlarda Jinekolojik Sorunlar adlı seminere 35 kişi katılım sağlamışıtr. Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği Psikodrama Grubu Tiyatrosu Bavul Mu, Davul Mu? adlı tiyatrosu Halis Kurtça Merkezinde yaklaşık 200 kişinin katılımıyla gerçekleşmiştir. Fikirtepe Gönüllüleriyle ortaklaşa 25 Şubat 2011 tarihinde düzenlenen Dr. Nuket Ceylan ın konuşmacı olarak katıldığı Çocuklarda Bulaşıcı Hastalıklar adlı seminere 25 kişi katılım sağlamıştır.

14 Sayfa 14 Kadıköy Belediyesi Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniği Ocak-Şubat 2011 Hizmet Sayıları OCAK Diş polikliniğine Ocak ayı içinde toplamda 25 sınıf gelmiştir. Bu 25 sınıftaki 678 öğrencinin 520' si uzman diş hekimleri tarafından taranmış ve tedavi planları çıkartılmıştır. Diş hekimlerine ise 1893 hasta gelmiştir. Bu 1893 hastaya toplamda 5093 adet tedavi işlemi uygulanmıştır. Çocuk polikliniğine ise toplamda 43 sınıf gelmiştir. Bu 43 sınıftaki 1308 öğrencinin 955' i muayene edilmiş ve gerekli tedaviler uygulanmıştır. Psikologumuz ise 89 seans gerçekleştirmiştir. 15 engelli vatandaşımız da genel anestezi altında diş tedavisi görmüştür. ŞUBAT Diş polikliniğine Şubat ayı içinde toplamda 12 sınıf gelmiştir. Bu 12 sınıftaki 414 öğrencinin 320' si uzman diş hekimleri tarafından taranmış ve tedavi planları çıkartılmıştır. Diş hekimlerine ise 1708 hasta gelmiştir. Bu 1708 hastaya toplamda 4827 adet tedavi işlemi uygulanmıştır. Çocuk polikliniğine ise toplamda 30 sınıf gelmiştir. Bu 30 sınıftaki 742 öğrencinin 651' i muayene edilmiş ve gerekli tedaviler uygulanmıştır. Psikologumuz ise 77 seans gerçekleştirmiştir. 14 engelli vatandaşımız da genel anestezi altında diş tedavisi görmüştür.

15 Sayfa 15 Duyurular/ Etkinlikler

16 SAĞLIK BÜLTENİ

SAĞLIK BÜLTENİ POLİKLİNİĞİMİZ AÇILDI.

SAĞLIK BÜLTENİ POLİKLİNİĞİMİZ AÇILDI. SAĞLIKBÜLTENİ KadıköyBelediyesiSağlıkİşleriMüdürlüğü Cilt1,Sayı1 POLİKLİNİĞİMİZAÇILDI. SEVGİLİKADIKÖYLÜLER, KadıköyBelediyesivatandaşların sağlığıileilgilibiryenilikdahagerçek leştirdi.eğitimmahallesindebulunan

Detaylı

Kadıköy Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü. Mahalle sağlık taramaları kapsamında toplamda 5840 işlem yaparak, 2038 kişiye hizmet verildiğini söyleyen

Kadıköy Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü. Mahalle sağlık taramaları kapsamında toplamda 5840 işlem yaparak, 2038 kişiye hizmet verildiğini söyleyen İ Ç İ N D E K İ L E R Mahalle Sağlık Taramalarına İlgi Büyüktü. -1- Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde Anne Baba Eğitim Seminerleri Devam Ediyor. -2- Polikliniğinde Muratpaşa İlköğretim Okulu Öğrencileri

Detaylı

SAĞLIK BÜLTENĠ SAĞLIK BÜLTENĠ 2010 SORUMLULAR. Dr. Zeynep SÜZME Prof. Dr. Korkmaz ALTUĞ Zeynep ÖZEN HAZIRLAYAN. Sevnur YILDIRIM

SAĞLIK BÜLTENĠ SAĞLIK BÜLTENĠ 2010 SORUMLULAR. Dr. Zeynep SÜZME Prof. Dr. Korkmaz ALTUĞ Zeynep ÖZEN HAZIRLAYAN. Sevnur YILDIRIM SAĞLIK BÜLTENĠ 2010 SAĞLIK BÜLTENĠ 2010 SORUMLULAR Dr. Zeynep SÜZME Prof. Dr. Korkmaz ALTUĞ Zeynep ÖZEN HAZIRLAYAN Sevnur YILDIRIM Sayfa 2 Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği Açıldı...

Detaylı

Kadıköy Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü

Kadıköy Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü İÇİNDEKİLER CHP Genel Başkanı Sn. Deniz BAYKAL Kadıköy Belediyesi Ağız ve Diş Sağlığı Merkezini Ziyaret Etti. -1- Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği nde Metin Sabancı Spastik Çocuklar

Detaylı

DOĞUMA HAZIRLIK KURSUNUN GEBELER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

DOĞUMA HAZIRLIK KURSUNUN GEBELER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ DOĞUMA HAZIRLIK KURSUNUN GEBELER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Ayfer Ayan(1) Cemile Aksoy(2) Hande Edizkan Budak(3) 1 Acıbadem Bursa Hastanesi, Hemşirelik Hizmetleri Müdürü 2 Acıbadem Bursa Hastanesi, Eğitim ve

Detaylı

Ş.KARAAĞAÇ İLÇESİ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ 2011 YILI FALİYET RAPORU

Ş.KARAAĞAÇ İLÇESİ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ 2011 YILI FALİYET RAPORU Ş.KARAAĞAÇ İLÇESİ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ 2011 YILI FALİYET RAPORU İlimizde 17 OCAK 2007 Tarihinde Aile Hekimliği uygulamasına geçilmiştir.toplum Sağlığı Merkezi ve Aile Hekimleri koordineli bir şekilde

Detaylı

Proje S üresi Süresi 2010 2010--2014 2014 P j ro B e aşlang an ıç Tar T ihi ihi: 9 9 Mart t 2010

Proje S üresi Süresi 2010 2010--2014 2014 P j ro B e aşlang an ıç Tar T ihi ihi: 9 9 Mart t 2010 AMAÇ İnsanlarda sağlıklı olma, sağlıklı bir evlilik yürütme ve sağlıklı bireyler yetiştirme konularında bilinç oluşturmak. Sağlıklı nesiller yetiştirecek olan bilinçli aileler için başta anne, babalara

Detaylı

Kadıköy Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü

Kadıköy Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü İ Ç İ N D E K İ L E R Dr. Rana Breşe Sağlık Polikliniği nde Çocuklara Diyabet Semineri -1- Ağız Diş Sağlığı Merkezi ve Çocuk Sağlığı Hastalıkları Merkezi Tarafından Düzenlenen BİLİNÇLİ İLAÇ KUL- LANIMI

Detaylı

Kadıköy Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü. ortaklaşa seminer düzenledi. Seminerde Kadıköy

Kadıköy Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü. ortaklaşa seminer düzenledi. Seminerde Kadıköy İ Ç İ N D E K İ L E R Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği Başhekimi Prof. Dr. Korkmaz ALTUĞ Uzun Yaşamanın Sırlarını anlattı. -1- Dumlupınar Sağlık Polikliniği Yenilenmiş olarak Olarak Tüm Halkımızın Hizmetinde

Detaylı

HASTA/HASTA YAKINI ZORUNLU EĞİTİM İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

HASTA/HASTA YAKINI ZORUNLU EĞİTİM İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 7 1.AMAÇ: Hastanede tedavi ve bakım alan tüm hasta / hasta yakınlarının hastalık, tedavi ve bakımları, riskleri ve taburcu olduktan sonra evdeki bakımları hakkında eğitilmelerini sağlamak

Detaylı

ROBOTİK DİGİTAL KOLPOSKOPİ CİHAZI VE KORDON DOKUSU SAKLAMA HİZMETİ

ROBOTİK DİGİTAL KOLPOSKOPİ CİHAZI VE KORDON DOKUSU SAKLAMA HİZMETİ ROBOTİK DİGİTAL KOLPOSKOPİ CİHAZI VE KORDON DOKUSU SAKLAMA HİZMETİ BODRUM ÖZEL GÜVENÇER & ÇİFTÇİ KADIN SAĞLIĞI TIP MERKEZİ NDE BAŞLADI Son yıllarda jinekolojik muayene ve kontrollerin rutin bir parçası

Detaylı

SEZARYEN İLE DOĞUM YAPAN ANNELERİN EPİDURAL ANESTEZİ SEÇME NEDENLERİNİN İNCELENMESİ

SEZARYEN İLE DOĞUM YAPAN ANNELERİN EPİDURAL ANESTEZİ SEÇME NEDENLERİNİN İNCELENMESİ SEZARYEN İLE DOĞUM YAPAN ANNELERİN EPİDURAL ANESTEZİ SEÇME NEDENLERİNİN İNCELENMESİ Meryem Karataş*, Aysun Çakır Özçelik*, Canan Sarı*, Sevinç Kaymaz* *Liv Hospital Ulus GİRİŞ Kadın sağlığı açısından gebelik

Detaylı

DOĞUM UZM.DR.SEZER ARDA

DOĞUM UZM.DR.SEZER ARDA DOĞUM UZM.DR.SEZER ARDA DOĞUMUN BAŞLADIĞINI GÖSTEREN BELİRTİLER NELERDİR BAŞLICA BELİRTİLER; Sancı Kanama (lekelenme) Su gelmesi UYARI; Kanama az veya çok fark etmeksizin gebelikte en önemli durumlardan

Detaylı

2011-Sayı / 4 SAĞLIK BÜLTENĠ SORUMLULAR. Dr. Zeynep SÜZME Prof. Dr. Korkmaz ALTUĞ Zeynep ÖZEN HAZIRLAYAN. Sevnur YILDIRIM

2011-Sayı / 4 SAĞLIK BÜLTENĠ SORUMLULAR. Dr. Zeynep SÜZME Prof. Dr. Korkmaz ALTUĞ Zeynep ÖZEN HAZIRLAYAN. Sevnur YILDIRIM 2011-Sayı / 4 SAĞLIK BÜLTENĠ 2011- Sayı-4 Check-up larımızdan Haberdar mısınız? Sayfa-4 Çığ Gibi Büyüyen İlaç Kampanyası Her Dönemin Hastalığı Damar Sertliği Sayfa-10-11 SORUMLULAR Dr. Zeynep SÜZME Prof.

Detaylı

T.C. 2014 Y I L I K U R U M S A L M A L İ D U R U M V E

T.C. 2014 Y I L I K U R U M S A L M A L İ D U R U M V E T.C. S A R I Y E R B E L EDİYE B A Ş K A N L I Ğ I 2014 Y I L I K U R U M S A L M A L İ D U R U M V E B E K L E N T İ L E R R A P O R U İÇİNDEKİLER GİRİŞ...2 I - 2013 YILI İLE 2014 YILI BAŞLANGIÇ ÖDENEKLERİ

Detaylı

T. C. SAĞLIK BAKANLIĞI KEÇİÖREN EĞİTİM ve ARAŞTIRMA HASTANESİ TELEFON REHBERİ

T. C. SAĞLIK BAKANLIĞI KEÇİÖREN EĞİTİM ve ARAŞTIRMA HASTANESİ TELEFON REHBERİ T. C. SAĞLIK BAKANLIĞI KEÇİÖREN EĞİTİM ve ARAŞTIRMA HASTANESİ TELEFON REHBERİ İDARİ BİRİMLER KALİTE YÖNETİM BİRİMİ Kalite Direktörü 2103 Kalite Yönetim Birimi 1387 Kalite Sekreteri 1382 PERSONEL (ÖZLÜK)

Detaylı

ilişkin fiziksel ve psikolojik durumlarının iyileştirilmesi planlanmaktadır. Ebelerin sağlık eğitimcisi

ilişkin fiziksel ve psikolojik durumlarının iyileştirilmesi planlanmaktadır. Ebelerin sağlık eğitimcisi 1.AMAÇ VE KAPSAM: Güney Genel Sekreterliği Menopoz Okulu Projesin de ilimizde yaşamakta olan 40-55 yaş arası kadınların menopoz konusunda bilgi ve bilinç düzeylerinin arttırılması, kişilere psikolojik

Detaylı

4. SINIF KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJ PROGRAMI (Grup 3)

4. SINIF KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJ PROGRAMI (Grup 3) 4. SINIF KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJ PROGRAMI (Grup 3) Amaç: Kadın yaşamının evreleri ve bu evrelerde karşılaşılabilecek sağlık sorunları hakkında öğrenciyi bilgilendirmek, bu sorunlara pratisyen

Detaylı

GEBELİK VE LOHUSALIK

GEBELİK VE LOHUSALIK GEBELİK VE LOHUSALIK ANA SAĞLIĞI Sağlık hizmetleri açısından doğurganlık çağındaki (15-49 yaş arası) tüm kadınlara ana denir. 15-49 yaş doğurganlık çağındaki kadınlar nüfusumuzun % 27 sini oluşturmaktadır.

Detaylı

TIBBİ HİZMETLER BAŞKANLIĞI DİYABETİMİ YÖNETİYORUM PROJESİ DİYABET YÖNETİMİ KURSU RAPORU

TIBBİ HİZMETLER BAŞKANLIĞI DİYABETİMİ YÖNETİYORUM PROJESİ DİYABET YÖNETİMİ KURSU RAPORU TIBBİ HİZMETLER BAŞKANLIĞI DİYABETİMİ YÖNETİYORUM PROJESİ DİYABET YÖNETİMİ KURSU RAPORU (AİLE HEKİMİ, AİLE SAĞLIĞI ELEMANI, TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ HEKİMİ, TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ SAĞLIK PERSONELİ) Prof.

Detaylı

İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile Birlikte Şehrin Gürültü Haritasının Çıkarılması

İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile Birlikte Şehrin Gürültü Haritasının Çıkarılması İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile Birlikte Şehrin Gürültü Haritasının Çıkarılması Amaç ve İçerik Projenin temel amacı şehrin farklı bölgelerinde İl Çevre ve Orman Müdürlüğü nün yönlendirmesi ile gürültü

Detaylı

SKAL ANTALYA KULÜBÜ YÖNETİMİ NE

SKAL ANTALYA KULÜBÜ YÖNETİMİ NE SKAL ANTALYA KULÜBÜ YÖNETİMİ NE Konu Hk. :Skal Antalya Kulübü Üyeleri ne Özel Jinefem Tıp Merkezi nde Uygulanacak İndirimler Özel Jinefem Tıp Merkezi,01.03.2004 tarihinde faaliyetine başlamış, her yıl

Detaylı

BELEDİYE BAŞKANI. Başkan Yardımcısı AKDEM

BELEDİYE BAŞKANI. Başkan Yardımcısı AKDEM BELEDİYE BAŞKANI Başkan Yardımcısı Sosyal Yardım İşleri Müdürü AKDEM 1) Aile Eğitim ve Danışmanlık Birimi 2) Engelliler Koordinasyon Birimi 3) Kadın ve Aile Sağlığı Birimi AKDEM Akdem toplam 35 personelle

Detaylı

VAKIF ÜNİVERSİTESİNİN ADI : T.C İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ

VAKIF ÜNİVERSİTESİNİN ADI : T.C İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ VAKIF ÜNİVERSİTESİNİN ADI : T.C İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ FORM-19 A 2014-2015 ÖĞRETİM YILINDA YAPILAN ULUSAL BİLİMSEL TOPLANTILAR VE BUNLARIN SAYISAL DAĞILIMI (KONGRE, SEMPOZYUM, SEMİNER, FORUM, WORKSHOP

Detaylı

GÜVENLİ ANNELİK. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı 2016

GÜVENLİ ANNELİK. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı 2016 GÜVENLİ ANNELİK Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı 2016 Bu sunum; Arş. Gör. Dr. Tuğçe Şanver, Arş. Gör. Dr. Can Keskin ve Prof. Dr. Şevkat Bahar Özvarış tarafından hazırlanmıştır.

Detaylı

Poliklinik Đşlemleri Prosedürü

Poliklinik Đşlemleri Prosedürü T.C. Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Doküman Adı Poliklinik Đşlemleri Prosedürü Doküman Numarası TBH/229/PR-001 ISO 9001:2008 KYS Kriter No 7.1./7.2./7.5.1./7.5.4. Yayın Tarihi

Detaylı

GENEL İLKELER (16.10.2012 tarihinde kontrol edildi.)

GENEL İLKELER (16.10.2012 tarihinde kontrol edildi.) GENEL İLKELER (16.10.2012 tarihinde kontrol edildi.) 1- a) Küçük ameliyatlar: 149 birim'e kadar olanlardır. b) Orta ameliyatlar: 150-299 birim olanlardır. c) Büyük ameliyatlar: 300-499 birim olanlardır.

Detaylı

Damar Tıkanıklığı Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

Damar Tıkanıklığı Nedir ve Belirtileri Nelerdir? Damar Tıkanıklığı Nedir? Damar Tıkanıklığı Nedir ve Belirtileri Nelerdir? Damar tıkanıklığı özellikle ilerleyen yaşlarda karşımıza çıkan ve kalp krizine kadar götüren bir hastalıktır. İleri yaşlarda ortaya

Detaylı

KODU:KY.PR.02 YAYINLANMA TARİHİ:12.11.2015 REVİZYON TARİHİ: REVİZYON NO:00 SAYFA SAYISI:05

KODU:KY.PR.02 YAYINLANMA TARİHİ:12.11.2015 REVİZYON TARİHİ: REVİZYON NO:00 SAYFA SAYISI:05 KOMİSYON TOPLANTILARI YÖNETİM PROSEDÜRÜ KODU:KY.PR.02 YAYINLANMA TARİHİ:12.11.2015 REVİZYON TARİHİ: REVİZYON NO:00 SAYFA SAYISI:05 1. AMAÇ: Hastanemizdeki komisyonların; hizmet kalite standartları ve kalite

Detaylı

Gebeliğiniz süresince Doğum Öncesi Bakım Hizmetleri;

Gebeliğiniz süresince Doğum Öncesi Bakım Hizmetleri; Gebeliğiniz süresince Doğum Öncesi Bakım Hizmetleri; Aile Sağlığı Merkezlerinde Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezlerinde Toplum Sağlığı Merkezlerinde ÜCRETSİZ verilmektedir. Temizlik, genel vücut

Detaylı

Sayı: 16 MAYIS 2013. (21 Mayıs 2013 Salı) İspanyol Ar-Ge Firması Odamızı Ziyaret Etti

Sayı: 16 MAYIS 2013. (21 Mayıs 2013 Salı) İspanyol Ar-Ge Firması Odamızı Ziyaret Etti 21 Mayıs Dünya Süt Günümüzü Mecidiyeköy Meydanında Kutladık TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Üyeleri, Dünya Süt Günü etkinlikleri çerçevesinde süt ile alakalı yaşanan bilgi kirliliğini ortadan

Detaylı

İ.K.Ç.Ü ATATÜRK EĞİTİM ve ARAŞTIRMA HASTANESİ DİYABET EĞİTİM HEMŞİRESİ SEVİL İŞLİ

İ.K.Ç.Ü ATATÜRK EĞİTİM ve ARAŞTIRMA HASTANESİ DİYABET EĞİTİM HEMŞİRESİ SEVİL İŞLİ İ.K.Ç.Ü ATATÜRK EĞİTİM ve ARAŞTIRMA HASTANESİ DİYABET EĞİTİM HEMŞİRESİ SEVİL İŞLİ İ.K.Ç.Ü ATATÜRK EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ Diyabet Eğitim Hemşireleri Hem. Sevil İşli 2004 Hem. Nigar Özen 2005 Uzm. Hem.

Detaylı

HEPATİTLER (SARILIK HASTALIĞI) VE 0212 5294400 2182 KRONİK BÖBREK HASTALIKLARI VE 0212 5294400 2182

HEPATİTLER (SARILIK HASTALIĞI) VE 0212 5294400 2182 KRONİK BÖBREK HASTALIKLARI VE 0212 5294400 2182 İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ 2013 YILI HASTA OKULU PLANI HASTANE ADI TARİH SAAT KONU EĞİTİM YERİ HASTA OKULU PROGRAMI İÇİN HASTA VE YAKINLARININ İLETİŞİM KURABİLECEKLERİ TELEFON NUMARASI HASEKİ 28/01/2013

Detaylı

HEMŞİRELİK YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

HEMŞİRELİK YÜKSEK LİSANS PROGRAMI HEMŞİRELİK YÜKSEK LİSANS PROGRAMI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI NA GİRİŞ KOŞULLARI : Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sağlık veya Hemşirelik Yüksekokulları, Hemşirelik, Sağlık Memurluğu ve Ebelik Programları mezunu

Detaylı

DİCLE ÜNİVERSİTESİ PROJE KOORDİNASYON UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

DİCLE ÜNİVERSİTESİ PROJE KOORDİNASYON UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ DİCLE ÜNİVERSİTESİ PROJE KOORDİNASYON UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ 2014-2015 Eğitim-Öğretim Yılı ETKİNLİK BÜLTENİ 1 Proje Koordinasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi 2014-2015 Eğitim Öğretim Yılı 2008

Detaylı

TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ. Enfeksiyon Kontrol Komitesi. Yenidoğan Yoğun Bakım. Yenidoğan Yoğun Bakım. Mikrobiyoloji Laboratuarı Kan Merkezi

TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ. Enfeksiyon Kontrol Komitesi. Yenidoğan Yoğun Bakım. Yenidoğan Yoğun Bakım. Mikrobiyoloji Laboratuarı Kan Merkezi SELÇUK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ AYLIK EĞİTİM FAALİYET RAPORU FORMU Doküman Kodu EĞT-F-04 Yayın Tarihi 02.04.2012 Revizyon No 02 Rev.Tarihi 21.11.2012 Sayfa No 1/5 Eğitim Yılı: 2013 Ay: Şubat

Detaylı

Evde Sağlık Hizmeti, Evde Fototerapi ve Ek Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi Tanıtımı

Evde Sağlık Hizmeti, Evde Fototerapi ve Ek Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi Tanıtımı Evde Sağlık Hizmeti, Evde Fototerapi ve Ek Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi Tanıtımı T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI DR. SAMİ ULUS KADIN DOĞUM, ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ Evde Sağlık

Detaylı

TIBBİ HİZMETLER BAŞKANLIĞI DİYABETİMİ YÖNETİYORUM PROJESİ OKULLARDA DİYABETLİ ÇOCUKLA YAŞAM EĞİTİMİ AKTİVİTE RAPORU 24 Şubat 2016

TIBBİ HİZMETLER BAŞKANLIĞI DİYABETİMİ YÖNETİYORUM PROJESİ OKULLARDA DİYABETLİ ÇOCUKLA YAŞAM EĞİTİMİ AKTİVİTE RAPORU 24 Şubat 2016 TIBBİ HİZMETLER BAŞKANLIĞI DİYABETİMİ YÖNETİYORUM PROJESİ OKULLARDA DİYABETLİ ÇOCUKLA YAŞAM EĞİTİMİ AKTİVİTE RAPORU 24 Şubat 2016 ) Prof. Dr. Behzat ÖZKAN İzmir Güney Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği Genel

Detaylı

1. ADI SOYADI : Meltem SOYLU 2. DOĞUM TARİHİ : 1971 3. ÜNVANI : Yrd. Doç.Dr. 4. ÖĞRENİM DURUMU :

1. ADI SOYADI : Meltem SOYLU 2. DOĞUM TARİHİ : 1971 3. ÜNVANI : Yrd. Doç.Dr. 4. ÖĞRENİM DURUMU : 1. ADI SOYADI : Meltem SOYLU 2. DOĞUM TARİHİ : 1971 3. ÜNVANI : Yrd. Doç.Dr. 4. ÖĞRENİM DURUMU : Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Beslenme ve Diyetetik Hacettepe Üniversitesi 1993 Y.Lisans Beslenme ve

Detaylı

30.12.2014. Kadın Hastalıklarında Uygulanan Muayene Metotları. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. 16.Hafta ( 29.12-02.

30.12.2014. Kadın Hastalıklarında Uygulanan Muayene Metotları. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. 16.Hafta ( 29.12-02. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı 16.Hafta ( 29.12-02.01 / 01 / 2015) KADIN HASTALIKLARINDA UYGULANAN MUAYENE METOTLARI Slayt No: 25 JİNEKOLOJİK MUAYENE 1.) Anamnez 2.) Genel Fizik Muayene

Detaylı

SAĞLIK YÜKSEKOKULU ÇOCUK GELİŞİMİ TEZLİ YÜKSEK LİSANS DERSLERİ YÜKSEK LİSANS BİLİMSEL HAZIRLIK DERSLERİ YÜKSEK LİSANS ZORUNLU/SEÇMELİ DERSLERİ

SAĞLIK YÜKSEKOKULU ÇOCUK GELİŞİMİ TEZLİ YÜKSEK LİSANS DERSLERİ YÜKSEK LİSANS BİLİMSEL HAZIRLIK DERSLERİ YÜKSEK LİSANS ZORUNLU/SEÇMELİ DERSLERİ SAĞLIK YÜKSEKOKULU ÇOCUK GELİŞİMİ TEZLİ YÜKSEK LİSANS DERSLERİ YÜKSEK LİSANS BİLİMSEL HAZIRLIK DERSLERİ ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİNE GİRİŞ EĞİTİMSEL YAKLAŞIMLAR GELİŞİM PSİKOLOJİSİ Z 2 0 2 6 ÇOCUĞU TANIMA

Detaylı

İLK 1000 GÜNDE UYGULANAN BESLENME POLİTİKALARI VE GELECEK NESİLLERE ETKİSİ

İLK 1000 GÜNDE UYGULANAN BESLENME POLİTİKALARI VE GELECEK NESİLLERE ETKİSİ İLK 1000 GÜNDE UYGULANAN BESLENME POLİTİKALARI VE GELECEK NESİLLERE ETKİSİ Dr. Sema ÖZBAŞ Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çocuk ve Ergen Sağlığı Daire Başkanı Sağlık Bakanlığı Teşkilat Şeması Türkiye Halk

Detaylı

BAŞVURU KATEGORİSİ: Sosyal Sorumluluk Kategorisi PROJENİN ADI: TAY PARK

BAŞVURU KATEGORİSİ: Sosyal Sorumluluk Kategorisi PROJENİN ADI: TAY PARK BAŞVURU KATEGORİSİ: Sosyal Sorumluluk Kategorisi PROJENİN ADI: TAY PARK PROJENİN AMAÇLARI 1- Sağlıklı kentleşmenin gereği olarak yeşil alanları artırmak; 2- Şehir ortamında yetişkinlere, çocuklara sağlıklı,

Detaylı

Dr. Bekir KESKİNKILIÇ

Dr. Bekir KESKİNKILIÇ Dr. Bekir KESKİNKILIÇ 1 SAĞLIK Yalnızca hastalık veya sakatlığın olmaması değil, fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir. Irk, din, siyasi görüş, ekonomik veya sosyal durum ayrımı yapılmaksızın

Detaylı

HEMŞİRELİKTE ÖZEL ALANLAR

HEMŞİRELİKTE ÖZEL ALANLAR HEMŞİRELİKTE ÖZEL ALANLAR Son yıllarda dünyada meydana gelen hızlı gelişme ve değişmeler her alanda olduğu gibi sağlık bakım sistemi üzerinde de etkisini göstermektedir. Toplum, nüfus özellikleri, ekonomi,

Detaylı

Proje. Yardım Operasyonları Proje Ortakları: Birleşmiş Milletler Dünya Nüfus Fonu (UNFPA), Ankara İl Halk Sağlığı Müdürlüğü

Proje. Yardım Operasyonları Proje Ortakları: Birleşmiş Milletler Dünya Nüfus Fonu (UNFPA), Ankara İl Halk Sağlığı Müdürlüğü Proje «Kadın ve Kız Çocukları İçin Güvenli Alanlar ve Kadın Sağlığı Danışma Merkezleri Oluşturmak Suretiyle Suriyeli ve Diğer Göçmen Kadınların Üreme Sağlığı ve Cinsiyete Dayalı Şiddet Hizmetlerine Erişimlerini

Detaylı

29 EYLÜL DÜNYA KALP GÜNÜ FAALİYET RAPORU TEKİRDAĞ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ

29 EYLÜL DÜNYA KALP GÜNÜ FAALİYET RAPORU TEKİRDAĞ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ 29 EYLÜL DÜNYA KALP GÜNÜ FAALİYET RAPORU TEKİRDAĞ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ 29 Eylül Dünya Kalp Günü olması sebebiyle, eşzamanlı olarak merkez ve tüm ilçelerde etkinlikler düzenlenmiştir. Yerel Medyada 29

Detaylı

4. SINIF KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJ PROGRAMI

4. SINIF KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJ PROGRAMI 4. SINIF KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJ PROGRAMI Amaç: Kadın yaşamının evreleri ve bu evrelerde karşılaşılabilecek sağlık sorunları hakkında öğrenciyi bilgilendirmek, bu sorunlara pratisyen hekim düzeyinde

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Dönem VI Ön Hekimlik ÜROLOJİ (Seçmeli) Uygulama Dilimi Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü: Dönem Koordinatörü: Koordinatör Yardımcısı: Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN Doç. Dr.

Detaylı

Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri

Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri Eczacıbaşı Topluluğu kuruluşlarından Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri, Türkiye nin yerinde sağlık ve bakım çözümleri sunan ilk ve en büyük kuruluşudur.

Detaylı

Adet döneminin gecikmesi ile beraber göğüslerde aşırı şişkinlik ve hassasiyet oluşur. Gebelik ilerledikçe göğüsler büyür ve göğüs uçları koyulaşmaya

Adet döneminin gecikmesi ile beraber göğüslerde aşırı şişkinlik ve hassasiyet oluşur. Gebelik ilerledikçe göğüsler büyür ve göğüs uçları koyulaşmaya Adet döneminin gecikmesi ile beraber göğüslerde aşırı şişkinlik ve hassasiyet oluşur. Gebelik ilerledikçe göğüsler büyür ve göğüs uçları koyulaşmaya başlar. Ayrıca esmerleşme göbekte ve karnın orta kısmında,

Detaylı

HİZMET SATIŞTA YALIN PLANLAMA

HİZMET SATIŞTA YALIN PLANLAMA HİZMET SATIŞTA YALIN PLANLAMA Dilara TORLAK Hizmet Satış Yöneticisi 13.6.2016 HİZMET SATIŞTA YALIN Sürdürülebilir başarı için, itibar ve güven etrafında şekillenecek bir iş modeli kurmak gereklidir. Sağlık,

Detaylı

1-7 NİSAN KANSER HAFTASI

1-7 NİSAN KANSER HAFTASI 1-7 NİSAN KANSER HAFTASI 1-7 nisan Kanser haftası nedeniyle Halk Sağlığı Müdürü Uzm.Dr. Mustafa Nuri Ceyhan, bir açıklama da bulundu. Bu konuda ki açıklama metni aynen şöyle: 01-07 Nisan Tüm Dünyada halkı

Detaylı

KIRKLARELİ İLİ KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ BABAESKİ DEVLET HASTANESİ

KIRKLARELİ İLİ KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ BABAESKİ DEVLET HASTANESİ KIRKLARELİ İLİ KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ BABAESKİ DEVLET HASTANESİ ÖZGEÇMİŞ 1961 tarihinde 10 yataklı Sağlık Merkezi olarak hizmete başlayan kurumumuz 1974 yılında 25 yataklı Sağlık Merkezi

Detaylı

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİ KLİNİK BESLENME EĞİTİMİ VE UYGULAMALARI KURULU YÖNERGESİ

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİ KLİNİK BESLENME EĞİTİMİ VE UYGULAMALARI KURULU YÖNERGESİ ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİ KLİNİK BESLENME EĞİTİMİ VE UYGULAMALARI KURULU YÖNERGESİ 1.BÖLÜM Madde.1.1. Tanım: Bu yönergede adı geçen ve ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK

Detaylı

UYGUN İŞE YERLEŞTİRME. Volkan Dündar

UYGUN İŞE YERLEŞTİRME. Volkan Dündar UYGUN İŞE YERLEŞTİRME Volkan Dündar UYGUN İŞE YERLEŞTİRME KAPSAMI İşe giriş muayenesi ve işe yerleştirme birbirini tamamlayan kavramlardır. İşe Giriş Muayenesi Aralıklı Kontrol Muayenesi Erken Kontrol

Detaylı

ĠSKENDERUN VE ÇEVRESĠNDE YAġAYAN ĠġĠTME ENGELLĠ BĠREYLERE, AĠLELERĠNE VE ÖĞRETMENLERE YÖNELĠK DEĞERLENDĠRME VE EĞĠTĠM PROJESĠ

ĠSKENDERUN VE ÇEVRESĠNDE YAġAYAN ĠġĠTME ENGELLĠ BĠREYLERE, AĠLELERĠNE VE ÖĞRETMENLERE YÖNELĠK DEĞERLENDĠRME VE EĞĠTĠM PROJESĠ ĠSKENDERUN VE ÇEVRESĠNDE YAġAYAN ĠġĠTME ENGELLĠ BĠREYLERE, AĠLELERĠNE VE ÖĞRETMENLERE YÖNELĠK DEĞERLENDĠRME VE EĞĠTĠM PROJESĠ H. Ü. Engelliler AraĢtırma ve Uygulama Merkezi AÇILIġ GÜNÜ 23 Ocak 2012 Kayıt

Detaylı

YENİDOĞANLARDA EVDE SAĞLIK UYGULAMALARI

YENİDOĞANLARDA EVDE SAĞLIK UYGULAMALARI YENİDOĞANLARDA EVDE SAĞLIK UYGULAMALARI Doç. Dr. Nurullah OKUMUŞ Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağ. Ve Hast. Eğitim Araştırma Hastanesi Yenidoğan Kliniği ANKARA HASTANEMİZDE EVDE SAĞLIK HİZMETİ Hastanemizde,

Detaylı

HEM501 (3,0)3 Sağlık Tanılaması

HEM501 (3,0)3 Sağlık Tanılaması GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ HEMŞİRELİKTE YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER HEM501 (3,0)3 Sağlık Tanılaması Bu derste öğrencinin; birey, aile ve toplumun sağlık gereksinimlerini belirleyen

Detaylı

GENEL YILLIK EĞİTİM PLANI (2015)

GENEL YILLIK EĞİTİM PLANI (2015) YÖN.FKY.28 Ekim 200 00 -- 1 / 8 Hemşirelik Girişimleri Dr. Hüsnü TOP 120 dk EKG ve İlaçlar Dr. Hüsnü TOP 120 dk Dolaşım ve Solunum Sis. Acilleri Dr. Hüsnü TOP 120 dk Atık Yönetimi Ömer Faruk DEMİR. Tüm

Detaylı

Sentez Araştırma Verileri

Sentez Araştırma Verileri Eğitim, Görsel-İşitsel & Kültür Yürütme Ajansı Eğitim ve Kültür Genel Müdürlüğü Yaşam Boyu Öğrenim Programı İnternet Üzerinden Kişisel İşgücünü Geliştirin Leonardo da Vinci LLP (Yaşamboyu Öğrenim Programı)

Detaylı

Tüm bu eğitimlerin yanı sıra bir köyü ün sağlık açısından tanıtımı yapılmış bu esnada tansiyon ölçümleri gerçekleştirilmiştir.

Tüm bu eğitimlerin yanı sıra bir köyü ün sağlık açısından tanıtımı yapılmış bu esnada tansiyon ölçümleri gerçekleştirilmiştir. ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK YÜKSEKOKULU 2017-2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAHAR DÖNEMİNDE HALK SAĞLIĞI HEMŞİRELİĞİ DERSİNİN UYGULAMALARI KAPSAMINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN ÇALIŞMALARI: KÖY UYGULAMASI

Detaylı

MERVE SAYIŞ 04150019305 TUĞBA ÇINAR 04140033048 SEVİM KORKUT 04140033017 MERVE ALTUN 04140019065

MERVE SAYIŞ 04150019305 TUĞBA ÇINAR 04140033048 SEVİM KORKUT 04140033017 MERVE ALTUN 04140019065 MERVE SAYIŞ 04150019305 TUĞBA ÇINAR 04140033048 SEVİM KORKUT 04140033017 MERVE ALTUN 04140019065 TÜRKİYE SAĞLIKLI BESLENME VE HAREKETLİ HAYAT PROGRAMI (2014 2017) TÜRKİYE SAĞLIKLI BESLENME VE HAREKETLİ

Detaylı

SAĞLIK BÜLTENİ. Kadıköy Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü. Kadıköy Belediyesi Kadın Sağlığı ve Mamografi Merkezi 1 Yaşında...

SAĞLIK BÜLTENİ. Kadıköy Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü. Kadıköy Belediyesi Kadın Sağlığı ve Mamografi Merkezi 1 Yaşında... 2012-Sayı / 4 SAĞLIK BÜLTENİ 2012- Sayı-4 Kadıköy Belediyesi Kadın Sağlığı ve Mamografi Merkezi 1 Yaşında... Kadıköy Belediyesi Çocuk Koruyucu Ruh Sağlığından Bireysel Danışmanlık ve Terapi Hizmetleri

Detaylı

Sorunlar ve Çözüm Önerileri

Sorunlar ve Çözüm Önerileri Bir Evde Sağlık Hizmeti Örneği Olarak: SAMSUN Sorunlar ve Çözüm Önerileri Doç.Dr.Erdinç Yavuz Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Kliniği Sunum Planı q Samsun da evde sağlık hizmetleri

Detaylı

Universitäts-Frauenklinik Essen

Universitäts-Frauenklinik Essen Universitäts-Frauenklinik Essen Prenatal ve Fetal Tıp Merkezi 1. Seviye Perinatoloji Merkezi Sayın meslektaşım, Sevgili ebeveynler, Üniversitemizin prenatal tıp polikliniği sizlere fetal tıbbın gerektirdiği

Detaylı

DOĞUM SONU EVDE BAKIM (ANNE EĞİTİMİ) Hazırlayan: Aysun Çakır Acıbadem Kadıköy Hastanesi Eğitim ve Gelişim Hemşiresi 24.06.2010

DOĞUM SONU EVDE BAKIM (ANNE EĞİTİMİ) Hazırlayan: Aysun Çakır Acıbadem Kadıköy Hastanesi Eğitim ve Gelişim Hemşiresi 24.06.2010 DOĞUM SONU EVDE BAKIM (ANNE EĞİTİMİ) Hazırlayan: Aysun Çakır Acıbadem Kadıköy Hastanesi Eğitim ve Gelişim Hemşiresi 24.06.2010 DOĞUM SONRASI AĞRI Altı haftaya kadar karın alt bölgesinde aralıklı ağrılar

Detaylı

YÜKSEK LİSANS TEZ BAŞLIĞI VE DANIŞMAN

YÜKSEK LİSANS TEZ BAŞLIĞI VE DANIŞMAN KİŞİSEL BİLGİLER: Adı- Soyadı: ESRA KÜÇÜK Ünvanı: Bilim uzmanı Öğrenim Durumu: Doktora Devam Ediyor (2013) Üniversite/fakülte/departman: Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Bölümü: Hemşirelik

Detaylı

TED AİLESİ, ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLAMASI VE PLAKET TÖRENİ İÇİN DÜZENLENEN YEMEKTE BİR ARAYA GELDİ

TED AİLESİ, ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLAMASI VE PLAKET TÖRENİ İÇİN DÜZENLENEN YEMEKTE BİR ARAYA GELDİ TED AİLESİ, ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLAMASI VE PLAKET TÖRENİ İÇİN DÜZENLENEN YEMEKTE BİR ARAYA GELDİ Geleceğe ışık tutan, Başöğretmen Atatürk ün emanetine sahip çıkıp, eserinin üzerine imza atan, bilgiyi öğretmekten

Detaylı

İNGİLTERE DEKİ DOKTORLAR UYDURUYORSUN DEDİĞİ HASTAYI, TÜRK DOKTOR TEDAVİ ETTİ

İNGİLTERE DEKİ DOKTORLAR UYDURUYORSUN DEDİĞİ HASTAYI, TÜRK DOKTOR TEDAVİ ETTİ İNGİLTERE DEKİ DOKTORLAR UYDURUYORSUN DEDİĞİ HASTAYI, TÜRK DOKTOR TEDAVİ ETTİ İngiltere de Şubat ayından beri yüksek ateş, epileptik atak ve şiddetli ağrı şikayeti İle defalarca İngiltere deki hastanelere

Detaylı

Hasta Adı Dosya No Tarih / Saat

Hasta Adı Dosya No Tarih / Saat SAYFA NO Sayfa 1 / 5 Hasta Adı Dosya No Tarih / Saat.. Hasta olarak size uygulanacak olan işlem hakkında karar verebilmeniz için, işlem öncesinde, durumunuz ve önerilen cerrahi, tibbi ya da tanısal işlem

Detaylı

Op Dr Aybala AKIL. ACIBADEM Bodrum Hastanesi

Op Dr Aybala AKIL. ACIBADEM Bodrum Hastanesi Sağlıklı bir anne için Sağlıklı beslenme Düzenli hekim kontrolü Gebelik öncesi hastalıkların sıkı takibi Sağlıklı bir yaşam tarzı Huzurlu bir gebelik süreci Sağlıklı beslenme = Dengeli beslenme Proteinler

Detaylı

CUMHURĠYET ÜNĠVERSĠTESĠ TIP FAKÜLTESĠ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM BÖLÜMÜ DERS BĠLGĠLERĠ FORMU. Kadın Hastalıkları ve Doğum. Lisans

CUMHURĠYET ÜNĠVERSĠTESĠ TIP FAKÜLTESĠ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM BÖLÜMÜ DERS BĠLGĠLERĠ FORMU. Kadın Hastalıkları ve Doğum. Lisans CUMHURĠYET ÜNĠVERSĠTESĠ TIP FAKÜLTESĠ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM BÖLÜMÜ DERS BĠLGĠLERĠ FORMU Bölüm Kadın Hastalıkları ve Doğum Yıl/yarıyıl 6/1-2 Dersin Adı Ders düzeyi (Önlisans, lisans,vb) Dersin Türü(Z/S)

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Dönem VI Ön Hekimlik İç Hastalıkları (Zorunlu) Uygulama Dilimi Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü: Dönem Koordinatörü: Koordinatör Yardımcısı: Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN

Detaylı

SAĞLIK TARAMA RAPORU

SAĞLIK TARAMA RAPORU SAĞLIK TARAMA RAPORU Sağlık, sadece hastalık ve sakatlık durumunun olmayışı değil kişinin bedenen ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sağlığı, sadece hastalıklardan

Detaylı

St. Elisabeth ve St.Barbara Hastanesi Kadın Doğum Kliniği

St. Elisabeth ve St.Barbara Hastanesi Kadın Doğum Kliniği St. Elisabeth ve St.Barbara Hastanesi Kadın Doğum Kliniği Türkçe konuşan hastalar için bilgiler Sizlere Internet sayfamızda hizmet verebildiğimiz için mutluluk duymaktayız. İlerleyen sayfalarda kadın doğum

Detaylı

Ülkemizde Anne Sağlığı Hizmetleri

Ülkemizde Anne Sağlığı Hizmetleri Ülkemizde Anne Sağlığı Hizmetleri TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU Kadın ve Üreme Sağlığı Daire Başkanlığı Uzm. Dr. Sema Sanisoğlu 20 Mart 2017, Ankara 1994 Kahire Uluslararası Nüfus ve Kalkınma toplantısında

Detaylı

T.C. ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL ZORUNLU DERSLER

T.C. ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL ZORUNLU DERSLER T.C. ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL ZORUNLU DERSLER PSH 501 - Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Temelleri

Detaylı

Genellikle çocukluk ve gençlik döneminde başlayan astım kronik bir solunum sistemi hastalığıdır.

Genellikle çocukluk ve gençlik döneminde başlayan astım kronik bir solunum sistemi hastalığıdır. Bölüm 9 Astım ve Gebelik Astım ve Gebelik Dr. Metin KEREN ve Dr. Ferda Öner ERKEKOL Genellikle çocukluk ve gençlik döneminde başlayan astım kronik bir solunum sistemi hastalığıdır. Erişkinlerde astım görülme

Detaylı

2002-2003 Bilişsel ve Davranışçı Terapiler Eğitimi (teorik temel) Eğitmen: Prof. Dr. M. Z. Sungur/ İstanbul

2002-2003 Bilişsel ve Davranışçı Terapiler Eğitimi (teorik temel) Eğitmen: Prof. Dr. M. Z. Sungur/ İstanbul H. GAYE TOLUN Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Kişisel Bilgi: Doğum tarihi: 19.10.1971 Doğum yeri: Ankara Medeni durum: Evli, 1 çocuklu Eğitim ve Görev: 2008 Serbest Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Detaylı

İstanbul u Sağlıklı Bir Kente Dönüştürüyoruz

İstanbul u Sağlıklı Bir Kente Dönüştürüyoruz İstanbul u Sağlıklı Bir Kente Dönüştürüyoruz Ulaşımdan, çevre projelerine, sosyal hizmetlerden, eğitime kadar her alanda sağlıklı bir yapının temel taşlarını döşüyoruz. İSTANBUL U SAĞLIKLI BİR KENTE DÖNÜŞTÜRÜYORUZ

Detaylı

Rahim Ağzı Kanseri Korkulu Rüyanız Olmaktan Çıkıyor

Rahim Ağzı Kanseri Korkulu Rüyanız Olmaktan Çıkıyor Rahim Ağzı Kanseri Korkulu Rüyanız Olmaktan Çıkıyor Rahim Ağzı Kanseri Korkulu Rüyanız Olmaktan Çıkıyor Rahim Ağzı Kanserinde Çığır Açan Adım Kadın Kanserleri Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler Özel

Detaylı

UÜ-SK AİLE HEKİMLİĞİ ANABİLİM DALI HİZMET KAPSAMI

UÜ-SK AİLE HEKİMLİĞİ ANABİLİM DALI HİZMET KAPSAMI Rev. No : 03 Rev.Tarihi : 28 Şubat 2012 1 / 5 1 HİZMET KAPSAMI: Aile Hekimliği Anabilim Dalı yaş, cinsiyet, yakınma, hastalık ayrımı yapmaksızın, yaşamın bütün evrelerinde ve süreklilik içinde, sağlığın

Detaylı

Sağlık Bakanlığı Global Bütçe. Polatlı Duatepe Devlet Hastanesi

Sağlık Bakanlığı Global Bütçe. Polatlı Duatepe Devlet Hastanesi Sağlık Bakanlığı Global Bütçe Polatlı Duatepe Devlet Hastanesi TEMMUZ 2018 HASTANE BAŞHEKİMİ DR.HÜSEYİN ARSLAN 2 ESKİ HASTANELERİMİZ A BLOK B BLOK 3 Hastane Fotoğrafları Polatlı Duatepe Devlet Hastanesi

Detaylı

ÇOCUK YETİŞTİRME VE ANNE BABA TUTUMLARI EĞİTİMİ

ÇOCUK YETİŞTİRME VE ANNE BABA TUTUMLARI EĞİTİMİ ÇOCUK YETİŞTİRME VE ANNE BABA TUTUMLARI EĞİTİMİ Eğitmen Kadrosu: Prof. Dr. Faruk Aşıcıoğlu Doç. Dr. Neylan Ziyalar Doç. Dr. Erdinç Öztürk Yrd. Doç. Dr. Zeynep Belma Gölge Eğitim tarihi 23 Ekim 2016 (8

Detaylı

GÜVENLİ ANNELİK EĞİTİM VE DANIŞMANLIK PROGRAMI 2013 ÇALIŞMA RAPORU

GÜVENLİ ANNELİK EĞİTİM VE DANIŞMANLIK PROGRAMI 2013 ÇALIŞMA RAPORU 2013 GÜVENLİ ANNELİK EĞİTİM VE DANIŞMANLIK PROGRAMI 2013 ÇALIŞMA RAPORU Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı, 2013 Güvenli Annelik Eğitim ve Danışmanlık Programı, 2013 ÇALIŞMA RAPORU TAP VAKFI GÜVENLİ

Detaylı

EBELİK ÖĞRENCİ UYGULAMA DEĞERLENDİRME DOSYASI

EBELİK ÖĞRENCİ UYGULAMA DEĞERLENDİRME DOSYASI EBELİK ÖĞRENCİ DOSYASI ÖĞRENCİ TANITIM Öğrencinin Adı ve Soyadı: Öğrenci Numarası: I: Bu bölüm İl Uygulama Koordinatörü tarafından öğrencinin uygulama hastanesine sevki için doldurulacaktır. Uygulama Yapılacak

Detaylı

KİŞİSEL BİLGİLER. :

KİŞİSEL BİLGİLER. : ÖZGEÇMİŞ KİŞİSEL BİLGİLER Ad, Soyad : Hatice ERTUĞRUL Doğum Tarihi : 28.05.1981 Medeni Durum Uyruk : Evli : Türkiye Cep Tel : 90 533 500 80 66 E-posta : haticeertugrul07@gmail.com, ertugrulhatice01@gmail.com

Detaylı

T.C NİĞDE ÜNİVERSİTESİ NİĞDE ZÜBEYDE HANIM SAĞLIK YÜKSEKOKULU

T.C NİĞDE ÜNİVERSİTESİ NİĞDE ZÜBEYDE HANIM SAĞLIK YÜKSEKOKULU T.C NİĞDE ÜNİVERSİTESİ NİĞDE ZÜBEYDE HANIM SAĞLIK YÜKSEKOKULU DOĞUM-TRAVAY İZLEME STAJ DEFTERİ DANIŞMAN ÖĞRENCİNİN ADI SOYADI:... NUMARASI:. NOT: Defterler spiralli veya baskılı formlar birbirinden ayrılmayacak

Detaylı

SAĞLIK HİZMETLERİ YÖNETİMİ. Sağlık Hizmetleri. Hizmetleri. Hizmetleri. n Destek Sağlık Hizmetleri. n Veteriner Halk Sağlığı

SAĞLIK HİZMETLERİ YÖNETİMİ. Sağlık Hizmetleri. Hizmetleri. Hizmetleri. n Destek Sağlık Hizmetleri. n Veteriner Halk Sağlığı YÖNETİMİ Sağlık n Destek Sağlık n Veteriner Halk Sağlığı n Acil Sağlık ve Cankurtarma n Sağlıklı Gıda n İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ I 011 FAALİYET RAPORU Sağlık Yönetimi 14 YÖNETİMİ Stratejik Amaç 4

Detaylı

KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM

KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 1. GÜN 08.15-09.00 Pratik Ders Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinin Tanıtılması 09.15-10.00 Teorik Ders Jinekolojik Anamnez M. ÇOLAKOĞLU 10.15-11.00 Teorik Ders Jinekolojik

Detaylı

Cinsel istismarlı hastaya yaklaşım. Doç. Dr. Mücahit KAPÇI ADÜ Tıp Fakültesi Acil Tıp AD.

Cinsel istismarlı hastaya yaklaşım. Doç. Dr. Mücahit KAPÇI ADÜ Tıp Fakültesi Acil Tıp AD. Cinsel istismarlı hastaya yaklaşım Doç. Dr. Mücahit KAPÇI ADÜ Tıp Fakültesi Acil Tıp AD. Tanım Cinsel eylem nedir? Cinsel doyum sağlayan her türlü eylem cinsel içerikli eylem olarak tanımlanmaktadır.

Detaylı

SAĞLIĞI KORUMANIN VE DAHA ĐYĐYE GÖTÜRMENĐN ĐLKELERĐ. DOÇ.DR. EMEL ĐRGĐL Halk Sağlığı Anabilim Dalı

SAĞLIĞI KORUMANIN VE DAHA ĐYĐYE GÖTÜRMENĐN ĐLKELERĐ. DOÇ.DR. EMEL ĐRGĐL Halk Sağlığı Anabilim Dalı SAĞLIĞI KORUMANIN VE DAHA ĐYĐYE GÖTÜRMENĐN ĐLKELERĐ DOÇ.DR. EMEL ĐRGĐL Halk Sağlığı Anabilim Dalı Çevre Kişi Etken Olumlu Olumsuz Sağlık sürer Hastalık Đyileşir Kronikleşir Sakat bırakır Öldürür Hastalığın

Detaylı

Karar Tarihi: 31/05/2013 Toplantı Sayısı:10 Sayfa: 05

Karar Tarihi: 31/05/2013 Toplantı Sayısı:10 Sayfa: 05 Karar Tarihi: 31/05/2013 Toplantı Sayısı:10 Sayfa: 05 Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Erişkin Heatolojib Hematopoetik Kök Hücre Nakli ve Hücresel Tedavi Merkezi Çalışma Yönergesi hk. 2013.010.119-Üniversitesi

Detaylı

SEÇMELİ DERS ÖNERİ FORMU

SEÇMELİ DERS ÖNERİ FORMU Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi 2012-2013 Eğitim Öğretim Yılı SEÇMELİ DERS ÖNERİ FORMU Dersin adı Üreme Sağlığı Anabilim dalı Sorumlu öğretim üyesi E-posta adresi Halk Sağlığı Prof.Dr.Haldun SÜMER

Detaylı

Komplikasyonların önlenmesine, erken evrede tanınmasına, tedavi edilmesine, böbrek fonksiyonunun en üst düzeyde sürdürülmesine yöneliktir.

Komplikasyonların önlenmesine, erken evrede tanınmasına, tedavi edilmesine, böbrek fonksiyonunun en üst düzeyde sürdürülmesine yöneliktir. Komplikasyonların önlenmesine, erken evrede tanınmasına, tedavi edilmesine, böbrek fonksiyonunun en üst düzeyde sürdürülmesine yöneliktir. Böbreğin tam fonksiyone olmaması nedeniyle; SIVI-ELEKTROLĠT DENGESĠZLĠĞĠ

Detaylı

Mevsimlik Tarım İşçilerinin ve Ailelerinin İhtiyaçlarının Belirlenmesi Araştırması 2011 Harran Üniversitesi-UNFPA

Mevsimlik Tarım İşçilerinin ve Ailelerinin İhtiyaçlarının Belirlenmesi Araştırması 2011 Harran Üniversitesi-UNFPA Mevsimlik Tarım İşçilerinin ve Ailelerinin İhtiyaçlarının Belirlenmesi Araştırması 211 Harran Üniversitesi-UNFPA Hizmet için kanıt oluşturan sonuçlar açısından Hizmetleri planlama ve uygulama açısından

Detaylı

OBEZİTE İLE MÜCADELEDE HAREKETLİ VE SAĞLIKLI YAŞAM PROJESİ

OBEZİTE İLE MÜCADELEDE HAREKETLİ VE SAĞLIKLI YAŞAM PROJESİ KADINLAR SAĞLIK İÇİN HAREKETE GEÇİYOR! OBEZİTE İLE MÜCADELEDE HAREKETLİ VE SAĞLIKLI YAŞAM PROJESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRESİ BAŞKANLIĞI SAĞLIK İŞLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ DR. YILMAZ OKTAY SAĞLIKLI VE

Detaylı