BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GENEL KURUL KARARLARINDA KIBRIS SORUNU

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GENEL KURUL KARARLARINDA KIBRIS SORUNU"

Transkript

1 299 BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GENEL KURUL KARARLARINDA KIBRIS SORUNU Dr. Mehmet ATAY* In recent years, Cyprus as an issue on the European agenda, has become a very controversial issue in international relations. However in the European agenda is only a newcomer as Cyprus has been on the United Nations agenda for a long time. In his study, the author tries to analyse the Cyprus issue taking into account the resolutions of the Unite Nations as well as the main arguments of the disputing parties, namely the UK, Greece and Turke. BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GÜNDEMİNDE KIBRIS Kıbrıs sorununun Birleşmiş Milletler Genel Kurul gündemine girmesi 1954 yılına rastlamakla beraber Yunanistan ve Kıbrıs Rum tarafının bu amaca yönelik çabaları daha önceki yıllara uzanmaktadır. Nitekim 1950 başlarında Kilise nin enosis amacına yönelik olarak Kıbrıs ta düzenlediği plebisitin sonuçları, kendi kaderini tayin ilkesinin Kıbrıs halkına uygulanması isteği ile birlikte BM Sekreteryası na sunulmuştur , 1952 ve 1953 yıllarında da bu talepler Yunanistan tarafından yenilenmiştir. Yunanistan 16 Ağustos 1954 tarihinde Kıbrıs sorununun Halkların hak eşitliği ve kendi kaderlerini tayin ilkesinin Birleşmiş Milletler in (BM) gözetimi altında Kıbrıs adası halkına uygulanması adı altında IX. Dönem Genel Kurul gündemine alınması için BM ye başvurmuştur. Türkiye nin bu girişime tepkisi Türkiye Başbakanı Adnan Menderes in Kıbrıs asla Yunanistan ın olmayacaktır. şeklindeki cevabıyla özetlenebilir. BM Genel Kurulu, 24 Eylül 1954 tarihinde, 30 olumlu, 19 olumsuz ve 11 çekimser oy dağılımı ile sorunun gündeme alınmasını kabul etmiştir. Görüşmeler sonunda, 11 çekimser, 49 kabul oyu ile Birinci Komite de ve 8 çekimser, 50 oyla 814 (IX) sayılı karar 2 Genel Kurul da kabul edilmiştir. * Avrasya Stratejik Araflt rmalar Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi 1 Stephen G Xydis, Cyprus: Reluctant Republic, Lahey, Mouton, 1973, s.7. 2 Yearbook of the United Nations, 1954, s.94, 96. Avrasya Dosyas, BM Özel, lkbahar 2002, Cilt: 8, Say : 1, s

2 300 MEHMET ATAY/B RLEfiM fi M LLETLER GENEL KURUL KARARLARINDA... Karar metni şu şekildedir: Genel Kurul, şimdilik, Kıbrıs sorunu ile ilgili bir karar alınmasının uygun olmadığını dikkate alarak, Halkların eşit hakları ve kendi kaderlerini tayini ilkesinin Birleşmiş Milletler in gözetimi altında Kıbrıs adası halkına uygulanması adı altındaki maddenin daha fazla ele alınmamasını, kararlaştırmıştır. Görüşmelerde İngiltere delegesi Selwyn Lloyd, Bağdat Paktı ve NATO açısından ülkesinin yüklenmiş olduğu sorumlulukları yerine getirebilmek için adadaki egemenliklerini muhafazanın kendileri için stratejik bir zorunluluk olduğunu ifade etmiş, Kıbrıs sorununun BM de görüşülmesinin ülkesinin iç işlerine ilişkin bir soruna müdahale anlamına geldiğini, bu durumun ise BM Yasası nın 2(7) maddesine aykırı olduğunu, ayrıca Kıbrıs adasındaki İngiliz egemenliğinin 1923 Lozan Antlaşması ile diğer ülkeler tarafından olduğu gibi Yunanistan tarafından da tanındığını belirtmiştir. İngiltere ye göre Kıbrıs taki sorun, bilinen anlamda bir kendi kaderini tayin sorunu olmayıp, BM üyesi bir devletin egemenliği altındaki bir bölgenin, diğer bir ülkeye ilhakı anlamına gelen enosis demektir. Bu durum BM Anayasasına göre aykırılık taşıdığı gibi, coğrafi olarak Anadolu nun bir uzantısı ve parçası olan, üzerinde de Müslüman Türklerin de bulunduğu Kıbrıs ın Yunanistan a ilhakı anlamına gelecek bir girişim kabul edilemez. İngiltere, Kıbrıs Türklerinin Türkiye ile bağına ve Türkiye nin Kıbrıs a olan ilgisine gönderme yapmıştır. Böylece enosis e karşı olduklarını ayrıca bu hakkın ada Türklerine de tanınması gerekeceğini, dolaylı da olsa işaret etmiştir. Yunanistan ise ada halkının, İngiliz sömürge yönetimini istemediğini, bu açıdan sorunun bir egemenlik değişimi değil, kendi kaderini tayin ilkesinin gereği olduğunu 3 ifade etmiştir. 814 (IX) sayılı Karar Yunanistan kamuoyunda batılılara, özellikle de İngiltere ve ABD ye karşı bir tepkinin doğmasına sebep olmuştur. Buna karşın BM deki Yunan delegesi kararı Kıbrıs sorununun uluslararası karakteri nin kabulü olarak nitelemiş, konuya ilişkin karar alınmasının sadece şimdilik ertelendiğine işaretle, konunun askıya alınmasına rağmen BM gündeminde olduğu görüşünü savunmuştur. Türkiye temsilcisi Selim Sarper in Genel Kurul ve Birinci Komite de yaptığı konuşmalar, bu tarihten itibaren uzun yıllar boyunca savunulan tezlerin genel bir ifadesi olması bakımından önem taşımaktadır. Sarper konuşmalarında, konunun İngiltere nin bir iç sorunu olduğu, bu açıdan örgütün sorunu incelemeye yetkili olmadığı yolun- 3 General Assembly Official Records (GAOR), Ninth Session, 514th Plen. Mtg., s.547, 549.

3 301 daki İngiliz tezini tamamen ve aynı gerekçelerle savunmuş, Yunanistan ın kendi kaderini tayin kavramı ile kastettiğinin, adanın bu ülkeye ilhakı anlamına gelen enosis olduğuna işaret ederek Kıbrıs ta yaşayan Türk ün buna şiddetle karşı olduğunu 4 belirtmiştir. Sarper Birinci Komite de yaptığı konuşmalarda Yunanistan ın 1923 Lozan Antlaşması ile ilgili olarak yaptığı yorumlara da yanıt olarak, bir dizi coğrafî, tarihî, etnik ve ekonomik gerekçe ortaya koyarak Türkiye nin adaya olan ilgisini göstermeye çalışmıştır. Sunulan karar tasarısı tekliflerinin ilk dördü üzerinde bir görüş birliğine varılamayınca Hindistan bir karar tasarısı teklifi sunmuş, teklif Birinci Komite de 2 çekimsere karşı 76 oyla, Genel Kurul da da 1 çekimsere karşı 57 oyla 1013 (XI) sayılı Karar olarak 5 karar altına alınmıştır. Kararda; Genel Kurul, Kıbrıs sorununu görüşerek, bu sorunun çözümünün bir barış ve ifade özgürlüğü ortamını gerektirdiği inancı ile, Birleşmiş Milletler Yasası nın ilke ve amaçlarına uygun olarak, barışçı demokratik ve hakça bir çözümün bulunmasını içtenlikle arzuladığını ve görüşmelerin yeniden başlayıp, bu amaca yönelik olarak süreceğini içtenlikle umduğunu beyan eder denilmektedir. 814 (IX) sayılı karar gibi 1013 (XI) sayılı karar da gerek Türkiye, gerekse Yunanistan tarafından olumlu karşılanmıştır. Her iki tarafın olumlu bakışı, tarafların kararı kendilerine göre farklı farklı yorumlamalarından ileri gelmektedir. Görüşmelerin yeniden başlaması ifadesi Türkiye tarafından üçlü olarak algılanırken, Yunanistan ise Kıbrıslı Rumlar ile İngilizler arasında olarak yorumlamıştır. YUNANİSTAN I BM YE GÖTÜREN FAKTÖRLER 15 Nisan 1954 tarihinde Yunanistan ın Kıbrıs konusunu bir uluslararası sorun olarak Birleşmiş Milletler Genel Kurul gündemine götürmesinde etkili olan bazı faktörleri şu şekilde sıralamak mümkündür. 1- Yunanistan NATO ya Türkiye ile eş zamanlı üye olduktan sonra, Türkiye-Yunanistan-Yugoslavya Dostluk ve İşbirliği Antlaşması nın imzalanmasından sonra, o dönemde tüm uluslararası ilişkilerini 4 GAOR, Ninth Session, First Cttee, 750th Mtg., s Yearbook, 1956, s.125.

4 302 MEHMET ATAY/B RLEfiM fi M LLETLER GENEL KURUL KARARLARINDA... batıya endeksleyen Türkiye nin, Kıbrıs konusu için Türk-Yunan dostluğunu tehlikeye atmayacağını değerlendiriyor ve Türkiye den çekinmiyordu. 2- Yunanistan, Kıbrıs sorununun uluslararası kamuoyunun önüne çıkartılmasından son derece çekinen İngiltere yi kendisi ile ikili görüşmelere zorlayacağına inanıyordu. 3- O dönemde, Makarios, self-determination=kendi kaderini tayin ilkesine ilişkin talebin uluslararası arenada destek bulacağına karar vermişti. 4- Amerika Birleşik Devletleri de işin başında, sorunun Birleşmiş Milletler e götürülmesi için, Yunanistan a yeşil ışık yakmıştı. Yunanistan ın BM ye başvurusundan önce 1951 yılında Amerikan Senatosu, eğer Kıbrıs sorunu BM de görüşülecek olursa Amerika nın Kıbrıs taki Rum çoğunluğunun istekleri doğrultusunda davranmasını öngören bir kararı kabul etmişti. ABD, Yunanistan ın sorunu BM ye götürmesine en azından 1954 Nisan ına kadar engel olmazken 1954 yılı Nisan ında Yunanistan ı BM ye başvuruda bulunmaya özendirmekten, 6 kaçınmaya başlamıştı. KIBRIS SORUNUNDA TARAFLARIN İDDİALARI Kıbrıs sorununun BM ye götürülme sürecinde, Yunanistan, İngiltere ve Türkiye nin soruna nasıl baktıklarını, ana iddialarının nelere dayandığını ele almak gerekmektedir. Her üç tarafın da Kıbrıs sorununa hukuksal olarak nasıl yaklaştıkları 1954 dünya konjonktüründe takip edecekleri siyasal metotları göstermesi bakımından önem arz etmektedir. 1- Birleşmiş Milletler yetkilidir iddiasına karşılık, iç yetki iddiası: Yunanistan konunun BM nin yetki alanına girdiğini öne sürerken, İngiltere, Kıbrıs üzerindeki İngiliz egemenliği uluslararası alanda tanındığına göre, konunun BM Anayasasında yer alan iç yetki kavramına göre değerlendirilmesi gerektiğini savunuyordu. Türkiye de İngiliz görüşünü destekliyordu. 2- Lozan Antlaşması: İngiltere, Lozan Antlaşmasıyla Kıbrıs ın egemenliğinin İngiltere ye verilmiş ve Yunanistan ın da bu Antlaşmayı imzalamış bulunduğunu belirterek, Eğer Kıbrıs BM de ele alınacak olursa, bundan sonra her devletin imzalamış 6 fiükrü Sina Gürel, K br s Tarihi C/2, stanbul, Kaynak Yay nlar, 1985, s.93.

5 303 bulunduğu antlaşmaları inkar ederek toprak iddiası bulunabileceğini savunuyordu. Yunanistan, Lozan Antlaşması nın pek çok hükmünün müttefiklerle Türkiye arasındaki ikili uzlaşmaları içerdiğini ve bu yüzden Yunanistan ın Kıbrıs ın İngiltere tarafından ilhak edilişini Türkiye nin tanıdığına tanık olarak Antlaşmayı imzaladığını, yoksa Yunanistan ın bu ilhakı doğrudan tanımadığını iddia ediyordu. Türkiye ise, Yunanistan ın öne sürdüğü iddianın geçersiz olduğunu, Lozan Antlaşmasını Yunanistan ın da Kıbrıs la ilgili hükme çekince koymadan imzaladığı çok yanlı bir antlaşma olduğunu belirtmekteydi. 3- Stratejik Etmenler: İngiltere nin Kıbrıs üzerindeki egemenliğinden vazgeçmemekte direnmesinin başlıca nedeninin adanın stratejik önemi olduğu görüşü mevcuttur. Yunanistan ise Kıbrıs adasının stratejik bir öneminin olmadığını kanıtlamaya çalışmaktadır. 4- Kıbrıs taki Türkler: İngiltere, Türkçe konuşan Kıbrıslıların enosis e şiddetle karşı çıktıklarını söyleyerek, Kıbrıs ta şimdiye kadar toplumlararası çatışma olmamıştır diyordu. Yunanistan, Kıbrıs ta olduğu gibi, Trakya da da Türk azınlık bulunduğunu, ama bunların Yunanlılarla birlikte dostluk içinde yaşadıklarını, kendi kaderini tayin den Türklerin de yararlanacağını söylerken Türkiye, adadan göç etmiş bulunan kadar Türkün de oylarının hesaba katılması gerektiğini söylüyordu. 5- Coğrafî Yakınlık: İngiltere, Kıbrıs ın Yunanistan a göre, Anadolu ya ve Türkiye ye daha yakın olduğunu, Kıbrıs ın Türkiye ve Suriye ye yakınlığının, Yunanistan a yakınlığının onda biri olduğunu söylüyordu. Türkiye de İngiltere nin görüşünü savunmaktadır. 6- Kıbrıs ın Hiçbir Zaman Yunan Egemenliği Altında Olmadığı: İngiltere, Kıbrıs ın hiçbir zaman Yunan egemenliği altında olmadığını savunmakta, Yunanistan ise, Hristiyanlığın doğuşundan 15. yüzyıla kadar adanın Yunan adası durumunda olduğunu 7 öne sürmektedir. 7 Gürel, K br s Tarihi, s.100.

6 304 MEHMET ATAY/B RLEfiM fi M LLETLER GENEL KURUL KARARLARINDA YILINDA KIBRIS GÖRÜŞMELERİ Yunanistan 12 Temmuz 1957 tarihinde konunun BM Genel Kurul gündemine alınması için tekrar başvuruda bulunmuştur. Başvuru kabul edilerek Birinci Komite nin sayılı oturumlarında görüşülmüştür. İngiltere 1013 (XI) sayılı Kararın uygulanamamasından Yunanistan ı sorumlu tutarken genel olarak üçlü görüşmeleri savunmuştur. Yunanistan taksim tezini eleştirerek görüşmelerin nasıl olması gerektiği konusundaki 1013 (XI) sayılı Kararın Yunan yorumunu yapmıştır. Bu arada Yunanistan ın yayılmacı emelleri olmadığını söylemiş, böylece ülkesinin giderek 1954 te Hindistan tarafından kapalı olarak önerilen bağımsız Kıbrıs tezine yaklaştığını göstermiştir. Türkiye ise, Yunanistan ın kendi kaderini tayin ilkesini enosis için savunduğuna değinerek, bu ilkenin her iki topluluğa da ayrı ayrı uygulanması gerektiğine ilişkin görüşünü tekrarlamıştır. Görüşmeler sonrasında Yunanistan, Komite ye sunduğu karar tasarısı teklifine karşı ılımlı bir teklif ortaya çıkınca, bunu hesaba katan ikinci bir teklif getirmiş, bu şeklindeki bir oy dağılımı ile Komite Kararı haline dönüşmüşse de Genel Kurul da yapılan oylamada da oy dağılımı sonucu, 2/3 çoğunluğu sağlayamadığından karar haline gelememiştir. İlk tekliflerdeki, Kıbrıs halkına kendi kaderini tayin hakkının uygulanması yolu ile kendi geleceğini tayin etmek imkanının verilmesi ifadesi yerine yumuşatılan önerideki derhal ve kendi kaderini tayin hakkının Kıbrıs halkına uygulanması için bir işbirliği anlayışı içinde görüşme ve temaslara geçilmesi yolundaki ifadelerle ilgili olarak Türkiye ve İngiltere nin karşı çıktığı teklifle ilgili oy göstergesi, enosis ve taksim i dışlayan bir bakış açısının Genel Kurul da ileride ağırlıklı görüş haline geleceği anlaşılınca bu durumu iyi değerlendiren Makarios Kıbrıs konusunun BM Genel Kurulu na geleceği XIII. Dönem toplantılarından evvel Kıbrıs ın bağımsızlığı görüşünü ortaya atmıştır. XIII. Dönem görüşmelerinde 7 karar tasarısı Birinci Komite de ele alınmış, İran ın teklifinin oylaması da lik oy dağılımı ile kabul edilirken, Genel Kurul daki görüşmelerde Meksika tarafından sunulan ve eski 1013 (XI) sayılı Karara atıfla... barışçı, demokratik ve adil bir çözüm... için çaba isteyen teklif 1287 (XIII) sayılı Karar olarak kesinleşmiştir. Bu tartışmalarda İngiltere, Kıbrıs a ilişkin Üçlü Ortaklık Yönetimi altına konmasını öngören planını savunurken Yunanistan Kıbrıs a

7 305 bağımsızlık verilmesini talep etmekte ve taksim tezine karşı çıkmaktadır. Türkiye ise bağımsızlık önerisine karşı çıkarak taksim tezini savunmaktadır. Neticede Kıbrıs konusu BM Genel Kurulu nun gündeminden düşmüş, sorunun çözümüne ilişkin çalışmalar ağırlıklı olarak BM in dışında diğer örgütlere kayarken 1960 lı yıllar düzenine varılmıştır SONRASI KIBRIS GÖRÜŞMELERİ Kıbrıs Cumhuriyeti nin 1960 da kurulması ve BM ye üye olmasından sonra sorun 1965/Aralık ayına kadar Genel Kurul da ele alınmamışsa da Güvenlik Konseyi gündemine sıkça girdiği görülmektedir. Güvenlik Konseyi nin 4 Mart 1964 tarihli ve 186 (1964) sayılı Kararında: Güvenlik Konseyi,... Bütün üyeler, uluslararası ilişkilerde herhangi bir devletin toprak bütünlüğüne ve siyasî bağımsızlığına karşı veya Birleşmiş Milletler in amaçları ile bağdaşmayacak herhangi bir başka şekilde kuvvet kullanmaktan veya tehdidinde bulunmaktan kaçınacaklardır şeklindeki Birleşmiş Milletler Yasası nın 2. maddesinin 4. paragraf hükmünü hatırda tutarak, bütün üye devletleri, Birleşmiş Milletler Yasası altındaki yükümlülüklerine uygun olarak egemen Kıbrıs Cumhuriyeti ndeki durumu kötüleştirecek veya uluslararası barışı tehlikeye sokacak herhangi bir hareketten veya hareket tehdidinde bulunmaktan kaçınmaya çağırır. 8 denilmektedir yılında Kıbrıs sorunu yeniden BM Genel Kurul gündemine gelmiş, 5 aleyhte, 54 çekimsere karşı 47 olumlu oy ile 2077(XX) sayılı Karar çıkmıştır. Kararda; Kıbrıs Cumhuriyeti nin Birleşmiş Milletler in eşit bir üyesi olarak BM Yasası uyarınca, herhangi bir yabancı müdahale veya karışma olmaksızın tam egemenlik ve bağımsızlığını kullanma hakkı olduğu ve kullanması gerektiği olgusunu dikkate alarak, bütün Devletleri, Yasa önündeki ve özellikle öngörülen yükümlülükleri uyarınca Kıbrıs Cumhuriyeti nin egemenliğine, birliğine, bağımsızlığına ve ülke bütün- 8 Yearbook, 1964, s.165.

8 306 MEHMET ATAY/B RLEfiM fi M LLETLER GENEL KURUL KARARLARINDA... lüğüne saygı göstermeye ve kendisine yönelik herhangi müdahalede bulunmaktan kaçınmaya çağırır 9 ifadesi yer almıştır. Kıbrıs sorunu Aralık 1965 tarihindeki 2077 (XX) sayılı Karardan sonra Eylül 1977 tarihine kadar BM Genel Kurulu na gelmemiştir SONRASI KIBRIS KARARLARI Kıbrıs sorunu 1974 yılında Türkiye nin adada Rumların yarattığı darbe ve fiili durum üzerine yaptığı askerî müdahale sonucu tekrar BM Genel Kurulu nda doğrudan görüşme konusu olmuştur. Kıbrıs Rum Yönetimi ve Yunanistan, Genel Kurul da Garanti Antlaşmasının askerî müdahaleye izin vermediğini, askeri metotlar ve kuvvet kullanılarak elde edilen durumların siyasal sorunların nihaî çözümleri için temel alınamayacağını iddia etmişlerdir. Diğer konuşmacı ülkeler adadan tüm yabancı güçlerin geri çekilmesi, göçmenlerin yerlerine dönmesi, Kıbrıs Cumhuriyeti nin bağımsızlığı, egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygılı olmaya çağırırken 10 Türkiye nin Güvenlik Konseyi Kararları ile Cenevre Antlaşmasına aykırı davranmakla itham etmişlerdir. Kıbrıs Türk Topluluğu ve Türkiye de, adada iki ayrı toplumun iç içe değil, ancak yanyana yaşayabileceklerinin ortaya çıktığını yıllık pratiğin bunun en iyi göstergesi olduğunu, iki toplumun tam eşitliğine dayalı İki Kesimli Federasyon tarzının çözüm olabileceğini, Yunanistan ın enosis gayretlerinin önünde Türkiye nin Kıbrıs ın garantörü olduğu 11 ifade edilmiştir. Görüşmeler sonucunda hazırlanan karar tasarısı 117 oyla benimsenmiş ve 3212(XXIX) sayılı Kararda; Genel Kurul, 1- Bütün devletleri, Kıbrıs Cumhuriyeti nin egemenliğine, bağımsızlığına, toprak bütünlüğüne ve bağlantısızlık siyasetine saygı göstermeye ve bu devlete karşı bütün eylem müdahalelerinden kaçınmaya çağırır. 2- Kıbrıs Cumhuriyetindeki bütün yabancı askerî kuvvetlerin ve yabancı askeri varlığın ve personelin süratle geri çekilmesi ve (bu devlet) işlerine bütün yabancı müdahalelerin durdurulmasını ısrarla vurgular. 9 Yearbook, 1965, s Annual Review of United Nations Affairs, 1974, s Yearbook, 1974, s

9 Kıbrıs Cumhuriyeti ndeki anayasa sisteminin Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk toplumlarını ilgilendiren bir sorun olduğunu düşünür. 4- Genel Sekreterin iyi niyetiyle, iki toplum temsilcileri arasında eşitlik esası uyarınca ilişkilerin ve görüşmelerin, bunların temel ve meşru haklarına dayalı karşılıklı olarak kabul edilebilir bir siyasî çözüme serbestçe ulaşılması amacıyla devam etmesini diler. 5- Bütün göçmenlerin güvenlik içinde evlerine dönmeleri gerektiğini düşünür ve ilgili tarafları bu amaca yönelik acil tedbirler almaya çağırır. 6- Bu kararın uygulanması ve böylece Kıbrıs Cumhuriyeti ne bağımsızlık, egemenlik ve ülke bütünlüğünün sağlanması amacıyla, gerekli olduğunda, görüşmeler de dahil olmak üzere diğer çabaların Birleşmiş Milletler çerçevesinde gerçekleştirilmesi umudunu açıklar. 7- Genel Sekreter den, Kıbrıs halkının her kesimine Birleşmiş Milletler insancıl yardımını sağlamaya devam etmesini rica eder ve bütün devletleri bu çabaya katkıda bulunmaya çağırır. 8- Bütün tarafların, gerekli olduğunda güçlendirilebilecek olan Kıbrıs taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü ile tam olarak işbirliği yapmaya devam etmelerini ister. 9- Genel Sekreter den ilgili taraflara iyi niyetlerini sunmaya devam etmesini rica eder. 10- Genel Sekreter den bu kararı Güvenlik Konseyi nin dikkatine sunmasını rica eder. 12 denilmektedir. BM Genel Kurulu Kıbrıs sorununa dair, 20 Kasım 1975 tarihinde de 1 aleyhte 9 çekimser oy ve 117 leyhte oyla bir karar daha almıştır. Oylamaya katılan 127 ülkeden, karardaki tek aleyhte oy Türkiye ye aittir. Şili, Gambiya, İsrail, Ürdün, Fas, İran, Pakistan, Suudi Arabistan ve Amerika Birleşik Devletleri çekimser oy kullanırken diğer 117 ülke olumlu oy kullanmıştır. 20 Kasım 1975 tarihli ve 3395 sayılı BM Genel Kurul Kararında: Genel Kurul, Kıbrıs sorununu görüşerek müzakereler sırasındaki konuşmaları dinleyerek ve Özel Siyasî Komite nin raporunu dikkate 12 Yearbook, 1974, s.295.

10 308 MEHMET ATAY/B RLEfiM fi M LLETLER GENEL KURUL KARARLARINDA... alarak, Güvenlik Konseyi nin 12 Mart 1975 tarihli ve 367(1975) sayılı Kararı uyarınca iki toplumun temsilcileri arasında yapılan dört tur görüşmenin karşılıklı olarak kabule şayan bir çözüme yol açmadığını endişeyle not ederek, Kıbrıs taki krizin devamından endişe duyarak, Kıbrıs krizinin Birleşmiş Milletler in amaç ve prensipleri uyarınca daha fazla gecikmeden barışçı yollarla çözümlenmesi gerektiğinin bilincinde olarak, 1- Genel Kurul un Güvenlik Konseyi nin 13 Aralık 1975 tarihli ve 365(1974) sayılı Kararı ile onaylanan 1974 tarihli ve 3212(XXIX) sayılı Kararının bütün kısımları ile etkili bir şekilde uygulanması için devamlı gayretler hususundaki acil ihtiyacı teyit eder ve bu amaçla, 2- Bütün devletleri bir kere daha Kıbrıs Cumhuriyeti nin egemenliğine, bağımsızlığına, toprak bütünlüğüne ve bağlantısızlığına saygılı olmaya ve Kıbrıs a yönelik bütün hareket ve müdahalelerden kaçınmaya davet eder, 3- Kıbrıs Cumhuriyeti nde bulunan bütün yabancı silahlı kuvvetlerin, yabancı askerî mevcudiyetin ve personelin daha fazla gecikmeksizin geri çekilmesini ve Kıbrıs ın iç işlerine vaki bütün yabancı müdahalelerin durdurulmasını talep eder, 4- Bütün ilgili tarafları, bütün mültecilerin evlerine güvenlik içinde gönüllü olarak dönmelerini kolaylaştıracak ve mülteci probleminin diğer bütün veçhelerini çözümleyecek acil tedbirleri almaya davet eder, 5- İki toplumun temsilcileri arasındaki görüşmelerin, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri nin gözetiminde, serbestçe ve eşit şartlar altında, tarafların temel ve meşru haklarına dayalı olarak, karşılıklı kabule şayan bir çözüme ulaşılabilmesi amacıyla anlamlı ve yapıcı bir şekilde derhal yeniden başlatılması için çağrıda bulunur, 6- Bütün taraflardan, Kıbrıs nüfus yapısının değişmesi dahil 3212(XXIX) sayılı Kararına aykırı tek taraflı davranışlardan kaçınmalarını ısrarla talep eder, 7- Genel Sekreter den, iki toplumun temsilcileri arasındaki müzakerelerdeki rolünü devam ettirmesini rica eder, 8- Ayrıca, Genel Sekreter den bu Kararı Güvenlik Konseyi nin dikkatine sunmasını ve Konsey e kararın uygulanması hakkında uygun olabilecek en erken zamanda ve her şartda 31 Mart 1976 tarihinden önce rapor vermesini de rica eder,

11 Bütün tarafları Kıbrıs taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü kuvvetleri ile tam olarak işbirliğine devama davet eder, 10- Sorunla ilgisini devam ettirmeye karar verir yılında Kıbrıs Rum Yönetimi nin başvurusu üzerine Kıbrıs sorunu, Türkiye nin itirazına rağmen Genel Kurul gündemine alınarak, 12 Kasım 1976 tarihinde oy dağılım ile 31/12 sayılı Karar alınmıştır. Metinde eski kararlara atıf yapılarak, adadaki tüm yabancı askeri unsurların geri çekilmesi, göçmenlerin evlerine dönmesi, topluluklararası görüşmelerin acilen başlaması istenilmektedir Kasım 1977 tarihinde BM Genel Kurulu Kıbrıs a dair 32/15 sayılı yeni bir Karar almıştır. Bu kararda da toplumlararası görüşmelerin derhâl başlamasından, yabancı askerlerin derhâl çekilmesine kadar malum hususlar tekrarlanmaktadır yılında Kıbrıs konusu yine BM gündemine gelmiş 33/15 sayılı Kararda da bir önceki yılın konularına değinilmiştir yılları arasında da BM Genel Kurul gündemini Kıbrıs konusu yine işgal edegelmiştir. Ancak, kayıp kişilerin durumu dışında 15 bir karar alınmamıştır yılları arasında Kıbrıs sorunu BM Genel Kurul gündeminde yer almamıştır. Daha sonraki yıllarda Kıbrıs konusunun daha çok, BM Genel Kurulu yerine BM Güvenlik Konseyi kararlarının gündemdeki yerini aldığı görülür. 13 Yearbook, 1975, s Yearbook, 1976, s Yearbook, 1981, s.346.

KIBRIS SORUNU VE BİRLEŞMİŞ MİLLETLER : 1954-1975

KIBRIS SORUNU VE BİRLEŞMİŞ MİLLETLER : 1954-1975 KIBRIS SORUNU VE BİRLEŞMİŞ MİLLETLER : 1954-1975 Faruk SÖNMEZOĞLU* GİRİŞ Birleşmiş Milletler ve benzeri uluslararası kuruluşların, uluslararası ilişkilerde ortaya çıkan anlaşmazlıkların, çatışmaların çözümüne

Detaylı

1979 İRAN İSLAM DEVRİMİ SONRASI TÜRKİYE-İRAN İLİŞKİLERİ. Ömer Faruk GÖRÇÜN

1979 İRAN İSLAM DEVRİMİ SONRASI TÜRKİYE-İRAN İLİŞKİLERİ. Ömer Faruk GÖRÇÜN i 1979 İRAN İSLAM DEVRİMİ SONRASI TÜRKİYE-İRAN İLİŞKİLERİ Ömer Faruk GÖRÇÜN ii Yayın No : 2005 Politika Dizisi: 1 1. Bası Ağustos 2008 - İSTANBUL ISBN 978-975 - 295-901 - 9 Copyright Bu kitabın bu basısı

Detaylı

21.05.2014 Çarşamba İzmir Gündemi

21.05.2014 Çarşamba İzmir Gündemi 21.05.2014 Çarşamba İzmir Gündemi Doğu Akdeniz de Son Gelişmeler ve Kıbrıs, İKÇÜ de Ele Alındı İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çelebi Avrupa Birliği Merkezi nin

Detaylı

TÜRK DIŞ POLİTİKASINDA GÜÇ KULLANMA SEÇENEĞİ ( )

TÜRK DIŞ POLİTİKASINDA GÜÇ KULLANMA SEÇENEĞİ ( ) TÜRK DIŞ POLİTİKASINDA GÜÇ KULLANMA SEÇENEĞİ (1923-2010) Teorik, Tarihsel ve Hukuksal Bir Analiz Dr. BÜLENT ŞENER ANKARA - 2013 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... iii TABLOLAR, ŞEKİLLER vs. LİSTESİ... xiv KISALTMALAR...xvii

Detaylı

Kıbrıs Antlaşmaları, Planları ve önemli BM, AB kararları-1

Kıbrıs Antlaşmaları, Planları ve önemli BM, AB kararları-1 Kıbrıs Antlaşmaları, Planları ve önemli BM, AB kararları-1 Ata Atun İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ Rauf R. DENKTAŞ.. Ata ATUN... vii x 1) 1 Ağustos 1571 - Lala Mustafa Paşa ile Marc Antonio Bragadin arasında yapılan

Detaylı

İLK KIBRIS TÜRK PUL SERİSİ

İLK KIBRIS TÜRK PUL SERİSİ Kıbrıs Türk Filateli Derneği tarafından kurulan komisyon başarılı bir çalışma ile Kıbrıs Türk Posta Tarihi konusunda iki ciltlik son derece kapsamlı bir eser ortaya çıkardılar. Bu anlamlı çalışmayı Kıbrıs

Detaylı

İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI

İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI Eski adıyla İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) günümüzde nüfusunun çoğunluğu veya bir kısmı Müslüman olan ülkelerin üye olduğu ve üye ülkeler arasında politik, ekonomik, kültürel,

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

Musul Sorunu'na Lozan'da bir çözüm bulunamadı. Bu nedenle Irak sınırının belirlenmesi ileri bir tarihe bırakıldı.

Musul Sorunu'na Lozan'da bir çözüm bulunamadı. Bu nedenle Irak sınırının belirlenmesi ileri bir tarihe bırakıldı. MUSUL SORUNU VE ANKARA ANTLAŞMASI Musul, Mondros Ateşkes Anlaşması imzalanmadan önce Osmanlı Devleti'nin elinde idi. Ancak ateşkesin imzalanmasından dört gün sonra Musul İngilizler tarafından işgal edildi.

Detaylı

Lozan Barış Antlaşması (24 Temmuz 1923)

Lozan Barış Antlaşması (24 Temmuz 1923) Lozan Barış Antlaşması (24 Temmuz 1923) Lozan Antlaşması, Türk Kurtuluş Savaşı nı sona erdiren antlaşmadır. Bu antlaşma ile Misak-ı Milli büyük ölçüde gerçekleşmiştir. Şekil 1. Kasım 1922 de Lozan Konferansı

Detaylı

SURİYE TÜRKMEN PLATFORMU I. TOPLANTISI ONUR VE ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ SONUÇ BİLDİRİSİ

SURİYE TÜRKMEN PLATFORMU I. TOPLANTISI ONUR VE ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ SONUÇ BİLDİRİSİ SURİYE TÜRKMEN PLATFORMU I. TOPLANTISI ONUR VE ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ SONUÇ BİLDİRİSİ Bismillairrahmanirrahim 1. Suriye de 20 ayı aşkın bir süredir devam eden kriz ortamı, ülkedeki diğer topluluklar gibi

Detaylı

AVRUPA GÜVENLİK VE İŞBİRLİĞİ KONFERANSI SONUÇ BİLDİRGESİ (HELSİNKİ BELGESİ)

AVRUPA GÜVENLİK VE İŞBİRLİĞİ KONFERANSI SONUÇ BİLDİRGESİ (HELSİNKİ BELGESİ) 439 AGİK Sonuç Bildirgesi AVRUPA GÜVENLİK VE İŞBİRLİĞİ KONFERANSI SONUÇ BİLDİRGESİ (HELSİNKİ BELGESİ) 3 Temmuz 1973'te Helsinki'de açılan ve 18 Eylül 1973'ten 21 Temmuz 1985'e kadar Cenevre'de süregelen

Detaylı

ULUSAL VEYA ETNİK, DİNSEL VEYA DİLSEL AZINLIKLARA MENSUP OLAN KİŞİLERİN HAKLARINA DAİR BİLDİRİ

ULUSAL VEYA ETNİK, DİNSEL VEYA DİLSEL AZINLIKLARA MENSUP OLAN KİŞİLERİN HAKLARINA DAİR BİLDİRİ 209 ULUSAL VEYA ETNİK, DİNSEL VEYA DİLSEL AZINLIKLARA MENSUP OLAN KİŞİLERİN HAKLARINA DAİR BİLDİRİ Birleşmiş Milletler Genel Kurulu nun 20 Aralık 1993 tarihli ve 47/135 sayılı Kararıyla ilan edilmiştir.

Detaylı

6 Mayıs 1922 - Başkomutanlık kanunu süresinin meclisçe tekrar uzatılması. 26 Ağustos 1922 - Büyük Taarruzun başlaması

6 Mayıs 1922 - Başkomutanlık kanunu süresinin meclisçe tekrar uzatılması. 26 Ağustos 1922 - Büyük Taarruzun başlaması 6 Mayıs 1922 - Başkomutanlık kanunu süresinin meclisçe tekrar uzatılması 26 Ağustos 1922 - Büyük Taarruzun başlaması 30 Ağustos 1922 - Başkumandan meydan muharebesi 2 Eylül 1922 - Yunan orduları başkomutanı

Detaylı

KIBRIS SORUNU 4. KKTC nin İlanından Sonraki Gelişmeler

KIBRIS SORUNU 4. KKTC nin İlanından Sonraki Gelişmeler KKTC nin İlanından Sonraki Gelişmeler KKTC nin İlanı ve Uluslararası Tepkiler 14 Kasım 1983 te BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Temsilcisi Hugo Gobbi ile görüşen Rum yönetimi lideri Kipriyanu nun Türk tarafı

Detaylı

MİLLİ MÜCADELE TRENİ www.egitimhane.com

MİLLİ MÜCADELE TRENİ www.egitimhane.com MİLLİ MÜCADELE TRENİ TRABLUSGARP SAVAŞI Tarih: 1911 Savaşan Devletler: Osmanlı Devleti İtalya Mustafa Kemal in katıldığı ilk savaş Trablusgarp Savaşı dır. Trablusgarp Savaşı, Mustafa Kemal in ilk askeri

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

İÇİNDEKİLER. A. Tarih B. Siyasal Tarih C. XIX.yüzyıla Kadar Dünya Tarihinin Ana Hatları 3 D. Türkiye"nin Jeo-politik ve Jeo-stratejik Önemi 5

İÇİNDEKİLER. A. Tarih B. Siyasal Tarih C. XIX.yüzyıla Kadar Dünya Tarihinin Ana Hatları 3 D. Türkiyenin Jeo-politik ve Jeo-stratejik Önemi 5 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ V GİRİŞ 1 A. Tarih B. Siyasal Tarih C. XIX.yüzyıla Kadar Dünya Tarihinin Ana Hatları 3 D. Türkiye"nin Jeo-politik ve Jeo-stratejik Önemi 5 BİRİNCİ BÖLÜM: AVRUPA SİYASAL TARİHİ 1 2 I.

Detaylı

A. Giriş. B. Olumlu Unsurlar

A. Giriş. B. Olumlu Unsurlar ÇOCUK HAKLARI KOMİTESİNİN TÜRKİYE NİN BM ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESİNE EK ÇOCUK SATIŞI, ÇOCUK FAHİŞELİĞİ VE ÇOCUK PORNOGRAFİSİ EK PROTOKOLÜNE İLİŞKİN İLK DÖNEMSEL RAPORUNA YÖNELİK NİHAİ GÖZLEMLERİ 1. Komite,

Detaylı

K br s ta Yer Alan ngiliz Üslerinin Hukuki Statüsü ve Unutulmufl BM Dekolonizasyon Hukukunu Yeniden Hat rlatma

K br s ta Yer Alan ngiliz Üslerinin Hukuki Statüsü ve Unutulmufl BM Dekolonizasyon Hukukunu Yeniden Hat rlatma K br s ta Yer Alan ngiliz Üslerinin Hukuki Statüsü ve Unutulmufl BM Dekolonizasyon Hukukunu Yeniden Hat rlatma Mehmet Şükrü GÜZEL* Birleşmiş Milletler in (BM) kurulduğu 1945 tarihinde dünya nüfusunun yaklaşık

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLE HIRVATİSTAN CUMHURİYETİ ARASİNDA DOSTLUK VE İŞBİRLİĞİ ANTLAŞMASININ ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR KANUN

TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLE HIRVATİSTAN CUMHURİYETİ ARASİNDA DOSTLUK VE İŞBİRLİĞİ ANTLAŞMASININ ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR KANUN - 820 - * TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLE HIRVATİSTAN CUMHURİYETİ ARASİNDA DOSTLUK VE İŞBİRLİĞİ ANTLAŞMASININ ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR KANUN (Resmi Gazete ile yayımı: 14.6.1997 Sayı: 23019) Kanun

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

İÇİNDEKİLER SUNUŞ İÇİNDEKİLER... III GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ DÜNYADA SİYASİ DURUM 1. Üçlü İttifak... 5 2. Üçlü İtilaf...

İÇİNDEKİLER SUNUŞ İÇİNDEKİLER... III GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ DÜNYADA SİYASİ DURUM 1. Üçlü İttifak... 5 2. Üçlü İtilaf... İÇİNDEKİLER SUNUŞ İÇİNDEKİLER... III GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ DÜNYADA SİYASİ DURUM 1. Üçlü İttifak... 5 2. Üçlü İtilaf... 7 a. Fransız-Rus İttifakı (04 Ocak 1894)... 7 b. İngiliz-Fransız

Detaylı

KIBRIS AKADEMİK DİYALOG

KIBRIS AKADEMİK DİYALOG KIBRIS AKADEMİK DİYALOG DEKLARASYON BİRLEŞİK FEDERAL KIBRIS A GİDEN YOLDA NELER YAPILMALIDIR? 27 Haziran 2011 Lefkoşa Kıbrıs Akademik Diyalog (KAD), 25 Haziran 2011 tarihinde Rodon Hotel-Agros ta Kıbrıs

Detaylı

T.C. KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU (OMBUDSMANLIK)

T.C. KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU (OMBUDSMANLIK) T.C. KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU (OMBUDSMANLIK) ŞİKAYET NO : 2015/5132 KARAR TARİHİ : 01/04/2016 RET KARARI ŞİKAYETÇİ : ŞİKAYET EDİLEN İDARE ŞİKAYETİN KONUSU : Türkiye Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler

Detaylı

CE İŞARETİ. CE İşareti uygulaması ile ilgili olarak Türkiye deki durum nedir?

CE İŞARETİ. CE İşareti uygulaması ile ilgili olarak Türkiye deki durum nedir? CE İŞARETİ "CE işareti" nedir? CE işareti, Avrupa Birliği'nin, teknik mevzuat uyumu çerçevesinde 1985 yılında benimsediği Yeni Yaklaşım Politikası kapsamında hazırlanan bazı Yeni Yaklaşım Direktifleri

Detaylı

1. BÖLÜM KAVRAM, TARİHÇE VE KAVRAMLAR ARASI İLİŞKİLER BAĞLAMINDA KENDİ KADERİNİ TAYİN

1. BÖLÜM KAVRAM, TARİHÇE VE KAVRAMLAR ARASI İLİŞKİLER BAĞLAMINDA KENDİ KADERİNİ TAYİN İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...V İÇİNDEKİLER...IX KISALTMALAR...XV GİRİŞ...1 1. BÖLÜM KAVRAM, TARİHÇE VE KAVRAMLAR ARASI İLİŞKİLER BAĞLAMINDA KENDİ KADERİNİ TAYİN I. KENDİ KADERİNİ TAYİNİN ANLAMI...5 A. Terim Sorunu...8

Detaylı

Hasankeyf ve Dicle Vadisi Sempozyumu Sonuç Bildirgesi

Hasankeyf ve Dicle Vadisi Sempozyumu Sonuç Bildirgesi Hasankeyf ve Dicle Vadisi Sempozyumu Sonuç Bildirgesi 07-08 Mayıs 2016, Batman ve Hasankeyf En az 12 bin yıllık sürekliliği olan, doğa, kültür ve insanın bütünleştiği, dünyada eşi benzeri olmayan bir kültürel

Detaylı

YAŞ ta bedelliye olumlu bakıldı

YAŞ ta bedelliye olumlu bakıldı YAŞ ta bedelliye olumlu bakıldı Aralık 05, 2014-3:06:00 Başbakan Davutoğlu, bedelli askerlik konusunun Yüksek Askeri Şura'da (YAŞ) görüşüldüğünü ve olumlu kanaatlerin ifade edildiğini söyledi. Başbakan

Detaylı

VII. ULUSLARARASI BALKAN BÖLGESİ DÜZENLEYİCİ YARGI OTORİTELERİ KONFERANSI 28-30 MAYIS 2012, İSTANBUL

VII. ULUSLARARASI BALKAN BÖLGESİ DÜZENLEYİCİ YARGI OTORİTELERİ KONFERANSI 28-30 MAYIS 2012, İSTANBUL VII. ULUSLARARASI BALKAN BÖLGESİ DÜZENLEYİCİ YARGI OTORİTELERİ KONFERANSI 28-30 MAYIS 2012, İSTANBUL Yargının Bağımsızlığı ve Yasama ve Yürütme Güçleriyle İşbirliği Türkiye Cumhuriyeti Hâkimler ve Savcılar

Detaylı

Karar Tasarı Sunma Süreci

Karar Tasarı Sunma Süreci Karar Tasarı Sunma Süreci Karar Tasarısı (DR) Karar tasarısı gündemdeki bir maddeye ilişkin yeni karar ya da belgedeki mevcut karara değişiklik önerisidir. Kimler karar tasarısı sunabilir? Yürütme Kurulu

Detaylı

Milli varlığa yararlı ve zararlı cemiyetler

Milli varlığa yararlı ve zararlı cemiyetler On5yirmi5.com Milli varlığa yararlı ve zararlı cemiyetler Milli varlığa yararlı ve zararlı cemiyetler nelerdir? Yayın Tarihi : 12 Kasım 2012 Pazartesi (oluşturma : 12/22/2018) Cemiyetler-Zararlı ve Yararlı

Detaylı

İ Ç İ N D E K İ L E R

İ Ç İ N D E K İ L E R İ Ç İ N D E K İ L E R ÖN SÖZ.V İÇİNDEKİLER....IX I. YURTTAŞLIK A. YURTTAŞLIĞI YENİDEN GÜNDEME GETİREN GELİŞMELER 3 B. ANTİK YUNAN-KENT DEVLETİ YURTTAŞLIK İDEALİ..12 C. MODERN YURTTAŞLIK İDEALİ..15 1. Yurttaşlık

Detaylı

3647 SAYILI ve 2008 (3647/2008) TARİHLİ YUNANİSTAN VAKIFLAR YASASI VE UYGULAMALARI

3647 SAYILI ve 2008 (3647/2008) TARİHLİ YUNANİSTAN VAKIFLAR YASASI VE UYGULAMALARI Yrd. Doç. Dr. Turgay CİN* 3647 SAYILI ve 2008 (3647/2008) TARİHLİ YUNANİSTAN VAKIFLAR YASASI VE UYGULAMALARI Ortodoks Hıristiyanlık hukukunda vakıf var mı, yok mu, bir sorgulayın. Birinci sorum bu Hıristiyan

Detaylı

AKIM MEDYA KAMU DİPLOMASİSİ YAPIYOR!...

AKIM MEDYA KAMU DİPLOMASİSİ YAPIYOR!... AKP idaresi Askeri Liseleri kapattı. Tayyip Erdoğan, Binali Yıldırım ve İsmet Yılmaz ın himayelerinde inşa edilen Yunan liselerinden birisi bu yıl Aydın Hurşit Adası nda açıldı. ANA AKIM MEDYA KAMU DİPLOMASİSİ

Detaylı

OLGUN AKBULUT ANAYASAL DİNSEL ÇOĞULCULUK

OLGUN AKBULUT ANAYASAL DİNSEL ÇOĞULCULUK OLGUN AKBULUT ANAYASAL DİNSEL ÇOĞULCULUK İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER... V GİRİŞ...1 BİRİNCİ BÖLÜM DİNSEL ÇOĞULCULUK ve BENZER KAVRAMLAR I. Vatandaşlık...7 A. Sosyal Bilimlerde Vatandaşlık Kavram(lar)ı...8

Detaylı

F. KÜRESEL VE BÖLGESEL ÖRGÜTLER

F. KÜRESEL VE BÖLGESEL ÖRGÜTLER F. KÜRESEL VE BÖLGESEL ÖRGÜTLER 20. yy.da meydana gelen I. ve II. Dünya Savaşlarında milyonlarca insan yaşamını yitirmiş ve telafisi imkânsız büyük maddi zararlar meydana gelmiştir. Bu olumsuz durumun

Detaylı

KABUL EDİLMEZLİK KARARI

KABUL EDİLMEZLİK KARARI Priştine, 19 Mart 2012 Nr. Ref.: RK208/12 KABUL EDİLMEZLİK KARARI Dava No: KO 05/12 Başvurucular Visar Ymeri ile Kosova Cumhuriyeti Meclisi nin on iki milletvekili Kosova Cumhuriyeti Meclisi nin 04-V-279

Detaylı

DURAP 20 OCAK - 04 ŞUBAT

DURAP 20 OCAK - 04 ŞUBAT Zeytin Dalı Harekâtı Suriye DURAP 20 OCAK - 04 ŞUBAT 2018 Önemli Gelişmeler Zeytin Dalı Harekâtının Hukuki Dayanakları Uluslararası Hukuk Bakımından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin terörle mücadele

Detaylı

İNSANCIL MÜDAHALE VE KORUMA SORUMLULUĞU. Dr. Sercan REÇBER

İNSANCIL MÜDAHALE VE KORUMA SORUMLULUĞU. Dr. Sercan REÇBER İNSANCIL MÜDAHALE VE KORUMA SORUMLULUĞU Dr. Sercan REÇBER YAYIN NO: 563 İNSANCIL MÜDAHALE VE KORUMA SORUMLULUĞU Dr. Sercan Reçber ISBN 978-605-152-320-0 1. BASKI - İSTANBUL, OCAK 2016 ON İKİ LEVHA YAYINCILIK

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ VE ÇALIŞMA ORTAMINA İLİŞKİN 155 SAYILI SÖZLEŞME

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ VE ÇALIŞMA ORTAMINA İLİŞKİN 155 SAYILI SÖZLEŞME İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ VE ÇALIŞMA ORTAMINA İLİŞKİN 155 SAYILI SÖZLEŞME ILO Kabul Tarihi: 3 Haziran 1981 Kanun Tarih ve Sayısı: 07.01.2004 / 5038 Resmi Gazete Yayım Tarihi ve Sayısı: 13.01.2004 / 25345

Detaylı

www.salthukuk.com facebook.com/salthukuk twitter.com/salt_hukuk 1 İçindekiler Milletlerarası Hukuk Çift-İ.Ö. 2. Dönem - Part 5 Pratik - 1 2-10

www.salthukuk.com facebook.com/salthukuk twitter.com/salt_hukuk 1 İçindekiler Milletlerarası Hukuk Çift-İ.Ö. 2. Dönem - Part 5 Pratik - 1 2-10 www.salthukuk.com facebook.com/salthukuk twitter.com/salt_hukuk 1 İçindekiler Milletlerarası Hukuk Çift-İ.Ö. 2. Dönem - Part 5 Konu sayfa Pratik - 1 2-10 1 www.salthukuk.com facebook.com/salthukuk twitter.com/salt_hukuk

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI HİZMETLERİNE İLİŞKİN 161 SAYILI ILO SÖZLEŞMESİ

İŞ SAĞLIĞI HİZMETLERİNE İLİŞKİN 161 SAYILI ILO SÖZLEŞMESİ İŞ SAĞLIĞI HİZMETLERİNE İLİŞKİN 161 SAYILI ILO SÖZLEŞMESİ ILO Kabul Tarihi: 7 Haziran 1985 Kanun Tarih ve Sayısı: 07.01.2004 / 5039 Resmi Gazete Yayım Tarihi ve Sayısı: 13.01.2004 / 25345 Uluslararası

Detaylı

T.C. GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI

T.C. GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI T.C. GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ ve DIŞ İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKONOMİK VE TEKNİK İLİŞKİLER DAİRE BAŞKANLIĞI Serbest Ticaret Anlaşmaları Bilgi Notu 5 Mart 2014 1 GİRİŞ Türkiye

Detaylı

YENİMAHALLE KENT KONSEYİ ÇOCUKMECLİSİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak Ve Tanımlar

YENİMAHALLE KENT KONSEYİ ÇOCUKMECLİSİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak Ve Tanımlar YENİMAHALLE KENT KONSEYİ ÇOCUKMECLİSİ ÇALIŞMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak Ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu yönergenin amacı; Yenimahalle Kent Konseyi Çocuk Meclisi oluşumunu, organlarını,

Detaylı

ITUC KONGRESİ KARAR TASLAĞI NDA HAK-İŞ İN ÖNERİLERİ KABUL GÖRDÜ

ITUC KONGRESİ KARAR TASLAĞI NDA HAK-İŞ İN ÖNERİLERİ KABUL GÖRDÜ ITUC KONGRESİ KARAR TASLAĞI NDA HAK-İŞ İN ÖNERİLERİ KABUL GÖRDÜ HAK-İŞ Konfederasyonu olarak 24-25 Mayıs 2018 tarihinde Londra da gerçekleştirilen ITUC Genel Kurul kararlarını ele alan, ITUC İcra Kurulu

Detaylı

ŞİKAYET NO : 02.2013/317 KARAR TARİHİ : 21/01/2014 RET KARARI ŞİKAYETÇİ :

ŞİKAYET NO : 02.2013/317 KARAR TARİHİ : 21/01/2014 RET KARARI ŞİKAYETÇİ : ŞİKAYET NO : 02.2013/317 KARAR TARİHİ : 21/01/2014 RET KARARI ŞİKAYETÇİ : ŞİKAYET EDİLEN İDARE : Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü ŞİKAYETİN KONUSU : Özel büro ve turizm tesisleri

Detaylı

Bu bağlamda katılımcı bir demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları alanındaki çalışmalarımız, hız kesmeden devam etmektedir.

Bu bağlamda katılımcı bir demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları alanındaki çalışmalarımız, hız kesmeden devam etmektedir. İçişleri Bakanı Sayın İdris Naim ŞAHİN nin Entegre Sınır Yönetimi Eylem Planı Aşama 1 Eşleştirme projesi kapanış konuşması: Değerli Meslektaşım Sayın Macaristan İçişleri Bakanı, Sayın Büyükelçiler, Macaristan

Detaylı

Doğu Akdeniz de, Türk Kıta Sahanlığı Ve Münhasır Ekonomik Bölgesi Derhal İlan Edilmelidir!

Doğu Akdeniz de, Türk Kıta Sahanlığı Ve Münhasır Ekonomik Bölgesi Derhal İlan Edilmelidir! Doğu Akdeniz de, Türk Kıta Sahanlığı Ve Münhasır Ekonomik Bölgesi Derhal İlan Edilmelidir! Yazan Ümit Yalım Türkiye, Kıta Sahanlığı ve Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) gibi deniz yetki alanlarını belirleme

Detaylı

SANAYİ SEKTÖRÜ DEĞERLENDİRMELER. 26.02.2011, Ankara Canan DERİNÖZ GENCEL ENVE 95-ENVE 98. Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Çevre Koordinatörü

SANAYİ SEKTÖRÜ DEĞERLENDİRMELER. 26.02.2011, Ankara Canan DERİNÖZ GENCEL ENVE 95-ENVE 98. Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Çevre Koordinatörü SANAYİ SEKTÖRÜ DEĞERLENDİRMELER 26.02.2011, Ankara Canan DERİNÖZ GENCEL ENVE 95-ENVE 98 Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Çevre Koordinatörü Sunum Akışı 1) Değerlendirmeler Cancun Kararları Ulusal

Detaylı

bakanlarından Rafet Bey'in ABD yetkilileri ile gizlice imzaladığı CHESTER

bakanlarından Rafet Bey'in ABD yetkilileri ile gizlice imzaladığı CHESTER LOZAN ANTLAŞMASI Sevr antlaşmasını bütünüyle geçersiz kılan TBMM Ordusu nun kesin zaferi ve Lozan Antlaşmasıdır. Amerika Lozan'ı Neden Tanımaz: Yıl 1923 Lozan Konferansı görüşmeleri, İngiltere'nin çıkardığı

Detaylı

KIBRIS SORUNU 6 Denktaş ın Konfederasyon Önerisi

KIBRIS SORUNU 6 Denktaş ın Konfederasyon Önerisi Denktaş ın Konfederasyon Önerisi Bundan sonraki süreçte Kıbrıs Türk tarafı, eşitliğini ve egemen bir birim olarak varlığını vurgulamak amacıyla konfederasyon önerisini ortaya atacaktır. Türk tarafı, böylece,

Detaylı

İlker Gökhan ŞEN. Doğrudan Demokrasi: Kurumlar, Hukuki ve Siyasi Sorunlar

İlker Gökhan ŞEN. Doğrudan Demokrasi: Kurumlar, Hukuki ve Siyasi Sorunlar İlker Gökhan ŞEN Doğrudan Demokrasi: Kurumlar, Hukuki ve Siyasi Sorunlar İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ VE TEŞEKKÜR...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR...XV GİRİŞ...1 Birinci Bölüm Temel Kavramlar ve Teorik Çerçeve

Detaylı

Prof. Dr. Işıl ÖZKAN Yakın Doğu Üniversitesi Hukuk Fakültesi TANINMAMIŞ DEVLETLERİN YASA, HUKUKİ İŞLEM VE KARARLARININ TANINMASI

Prof. Dr. Işıl ÖZKAN Yakın Doğu Üniversitesi Hukuk Fakültesi TANINMAMIŞ DEVLETLERİN YASA, HUKUKİ İŞLEM VE KARARLARININ TANINMASI Prof. Dr. Işıl ÖZKAN Yakın Doğu Üniversitesi Hukuk Fakültesi TANINMAMIŞ DEVLETLERİN YASA, HUKUKİ İŞLEM VE KARARLARININ TANINMASI İÇİNDEKİLER SUNUŞ...IX ÖNSÖZ... XIII İÇİNDEKİLER... XIX KISALTMALAR...XXV

Detaylı

İRAN İSLAM CUMHURİYETİ BIE DELEGESİNİN ODAMIZI ZİYARETİ

İRAN İSLAM CUMHURİYETİ BIE DELEGESİNİN ODAMIZI ZİYARETİ İRAN İSLAM CUMHURİYETİ BIE DELEGESİNİN ODAMIZI ZİYARETİ İran BIE Delegesi Mr. Kazem Akbarpour, 16 Mayıs 2012 tarihinde Odamızı ziyaret etmiş, heyeti Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ve Meclis Başkanı

Detaylı

YENİ YAYIN ULUSLARARASI ÖRGÜTLER HUKUKU: BİRLEŞMİŞ MİLLETLER SİSTEMİ

YENİ YAYIN ULUSLARARASI ÖRGÜTLER HUKUKU: BİRLEŞMİŞ MİLLETLER SİSTEMİ YENİ YAYIN ULUSLARARASI ÖRGÜTLER HUKUKU: BİRLEŞMİŞ MİLLETLER SİSTEMİ Yazar : Erdem Denk Yayınevi : Siyasal Kitabevi Baskı : 1. Baskı Kategori : Uluslararası İlişkiler Kapak Tasarımı : Gamze Uçak Kapak

Detaylı

Çıkar Çelişkisi Analizi Talimatı

Çıkar Çelişkisi Analizi Talimatı Sayfa No 1/7 Yayın, Değişiklik Ve Dağıtım Sayfası Değişen Sayfa Tarih Değişiklik Revizyon No 24/11/2014 Yeni yayın 00 Dağıtım Listesi (Baskı) Kalite Yönetim Temsilcisi (Orijinal Baskı) Belgelendirme Müdürü

Detaylı

Dr. Serkan KIZILYEL TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİN KISITLANMASINDA KAMU GÜVENLİĞİ ÖLÇÜTÜ

Dr. Serkan KIZILYEL TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİN KISITLANMASINDA KAMU GÜVENLİĞİ ÖLÇÜTÜ Dr. Serkan KIZILYEL TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİN KISITLANMASINDA KAMU GÜVENLİĞİ ÖLÇÜTÜ Yay n No : 3075 Hukuk Dizisi : 1512 1. Baskı Şubat 2014 İSTANBUL ISBN 978-605 - 333-102 - 5 Copyright Bu kitab n bu

Detaylı

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü30 Mayıs 2009 CUMARTESİResmî GazeteSayı : 27243 ANAYASA MAHKEMESİ KARARI

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü30 Mayıs 2009 CUMARTESİResmî GazeteSayı : 27243 ANAYASA MAHKEMESİ KARARI Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü30 Mayıs 2009 CUMARTESİResmî GazeteSayı : 27243 ANAYASA MAHKEMESİ KARARI Esas Sayısı : 2009/16 Karar Sayısı : 2009/46 Karar Günü : 12.3.2009 İTİRAZ

Detaylı

ÜNİTE:1. Anayasa Kavramı, Anayasacılık Akımı ve Anayasa Çeşitleri ÜNİTE:2. Türkiye de Anayasa Gelişmelerine Genel Bakış ÜNİTE:3

ÜNİTE:1. Anayasa Kavramı, Anayasacılık Akımı ve Anayasa Çeşitleri ÜNİTE:2. Türkiye de Anayasa Gelişmelerine Genel Bakış ÜNİTE:3 ÜNİTE:1 Anayasa Kavramı, Anayasacılık Akımı ve Anayasa Çeşitleri ÜNİTE:2 Türkiye de Anayasa Gelişmelerine Genel Bakış ÜNİTE:3 Millî Güvenlik Konseyi Rejimi, 1982 Anayasası nın Yapılışı ve Başlıca Özellikleri

Detaylı

ABD - AB SERBEST TİCARET ANLAŞMASI Ve TÜRKİYE ÜZERİNE ETKİLERİ

ABD - AB SERBEST TİCARET ANLAŞMASI Ve TÜRKİYE ÜZERİNE ETKİLERİ ABD - AB SERBEST TİCARET ANLAŞMASI Ve TÜRKİYE ÜZERİNE ETKİLERİ ÇERÇEVE SUNU Gülçiçek ÖZKORKMAZ Başkanlık Baş Danışmanı Mukim Özel Temsilciler Direktörü ABD - AB SERBEST TİCARET ANLAŞMASI ve TÜRKİYE ÜZERİNE

Detaylı

HAKAN ÇAVUŞOĞLU: YUNANİSTAN İÇİN ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYMAYA HER ZAMAN HAZIRIZ" Cumartesi, 04 Kasım :31

HAKAN ÇAVUŞOĞLU: YUNANİSTAN İÇİN ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYMAYA HER ZAMAN HAZIRIZ Cumartesi, 04 Kasım :31 Video izle: http://www.dailymotion.com/video/x67kzj3 Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Türkiye Cumhuriyeti olarak üzerimize düşen bir şey varsa bu noktada burası için, Yunanistan için elimizi taşın

Detaylı

TÜRKİYE DE SİYASET VE DEMOKRASİ

TÜRKİYE DE SİYASET VE DEMOKRASİ TÜRKİYE DE SİYASET VE DEMOKRASİ 12 Eylül Darbesi 1973 seçimlerinden 1980 yılına kadar gerçekleşen seçimlerde tek başına bir iktidar çıkmadığından bu dönem hükümet istikrarsızlığı ile geçen bir dönem olmuştur.

Detaylı

BATI CEPHESİ'NDE SAVAŞ

BATI CEPHESİ'NDE SAVAŞ T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK TEOG ÇIKMIŞ SORULAR - 3. ÜNİTE Batı cephesinde Kuvâ-yı Millîye birliklerinin faaliyetlerini ve düzenli ordunun kurulmasını değerlendirir.türk milletinin Kurtuluş Savaşı

Detaylı

1. Adı Soyadı: Mehmet GENÇ. 2. Doğum Tarihi: 07.07.1949

1. Adı Soyadı: Mehmet GENÇ. 2. Doğum Tarihi: 07.07.1949 CV 1. Adı Soyadı: Mehmet GENÇ 2. Doğum Tarihi: 07.07.1949 3. Unvanı: (16.04.2014 tarihi itibariyle kendi isteği ile Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesinden emekli- Feyziye Mektepleri Vakfı Işık Üniversitesi

Detaylı

SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER. Modern Siyaset Teorisi

SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER. Modern Siyaset Teorisi SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER Modern Siyaset Teorisi Dersin Kodu SBU 601 Siyaset, iktidar, otorite, meşruiyet, siyaset sosyolojisi, modernizm,

Detaylı

İÇİNDEKİLER EDİTÖR NOTU... İİİ YAZAR LİSTESİ... Xİ

İÇİNDEKİLER EDİTÖR NOTU... İİİ YAZAR LİSTESİ... Xİ İÇİNDEKİLER EDİTÖR NOTU... İİİ YAZAR LİSTESİ... Xİ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GÜVENLİK KONSEYİ NİN SURİYE KRİZİNDEKİ TUTUMU... 1 Giriş... 1 1. BM Organı Güvenlik Konseyi nin Temel İşlevi ve Karar Alma Sorunu...

Detaylı

ĐKV DEĞERLENDĐRME NOTU

ĐKV DEĞERLENDĐRME NOTU 10 Mart 2010 ĐKV DEĞERLENDĐRME NOTU AVRUPA ĐNSAN HAKLARI MAHKEMESĐ KIBRIS TAKĐ MÜLKĐYET SORUNUNA ĐLĐŞKĐN DAVALAR HAKKINDAKĐ KARARINI AÇIKLADI Can Mindek ĐKTĐSADĐ KALKINMA VAKFI [Metni yazın] www.ikv.org.tr

Detaylı

Sayın Konuklar; Saygıdeğer konuklar,

Sayın Konuklar; Saygıdeğer konuklar, Türkiye Büyük Millet Meclisinin Sayın Başkanı; Yüksek Yargı Kurumlarının çok değerli Başkanları; Sayın Büyükelçiler; Avrupa Konseyinin çok değerli temsilcileri; Uluslararası Kuruluşların değerli temsilcileri

Detaylı

Doğu Akdeniz de Enerji Savaşları

Doğu Akdeniz de Enerji Savaşları Doğu Akdeniz de Enerji Savaşları Kıbrıs açıklarında keşfedilen doğal gaz rezervleri, adada yıllardır süregelen çatışmaya barışçıl bir çözüm getirmesi umut edilirken, tam tersi gerilimi tırmandırmıştır.

Detaylı

BM Güvenlik Konseyi nin Yeniden Yapılandırılması

BM Güvenlik Konseyi nin Yeniden Yapılandırılması Dr. Selman ÖĞÜT Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi 21. Yüzyılda Uluslararası Hukuk Çerçevesinde BM Güvenlik Konseyi nin Yeniden Yapılandırılması İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...

Detaylı

Bu tarihte İngiliz idaresi altında Kıbrısta ilk defa

Bu tarihte İngiliz idaresi altında Kıbrısta ilk defa There are no translations available. Kıbrıs eğitim gezisi çerçevesinde, K.K.T.C. kurucu Cumhurbaşkanı sayın Rauf Denktaş ile Dışişleri bakanlığında buluşuldu. Rauf Denktaş, birbuçuk saat süren görüşmede

Detaylı

uzman yaklaşımı anayasa Branş Analizi Şahin BİTEN

uzman yaklaşımı anayasa Branş Analizi Şahin BİTEN Branş Analizi anayasa Bu yılın vatandaşlık soruları ÖSYM standardının dışına çok da çıkmayan, beklenen aralıkta sorular olmuştur. Soru dağılımları da ÖSYM nin özellikle son yıllarda belirlediği biçime

Detaylı

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA Sayılı Belediye Kanunu na Ek Madde Eklenmesi Hakkında Kanun Teklifi ve gerekçesi ekte sunulmuştur.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA Sayılı Belediye Kanunu na Ek Madde Eklenmesi Hakkında Kanun Teklifi ve gerekçesi ekte sunulmuştur. TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 5393 Sayılı Belediye Kanunu na Ek Madde Eklenmesi Hakkında Kanun Teklifi ve gerekçesi ekte sunulmuştur. Gereğini arz ederiz Umut Oran İstanbul Milletvekili (2)

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm AZINLIK KAVRAMI BAŞLARKEN... 1

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm AZINLIK KAVRAMI BAŞLARKEN... 1 vii İÇİNDEKİLER BAŞLARKEN... 1 Birinci Bölüm AZINLIK KAVRAMI I. Azınlık Tanımı... 5 A) Azınlık Tanımı Vermenin Zorluğu... 5 B) Uluslararası Daimi Adalet Divanı nın Azınlık Tanımı... 10 C) Capotorti Tanımı...

Detaylı

Namus adına kadınlara ve kızlara karşı işlenen suçların ortadan kaldırılmasına yönelik çalışma

Namus adına kadınlara ve kızlara karşı işlenen suçların ortadan kaldırılmasına yönelik çalışma Elli-dokuzuncu Oturum Üçüncü Komite Gündem maddesi 98 Kadınların Konumunun Geliştirilmesi Almanya, Avustralya, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Brezilya, Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı,

Detaylı

EDİTÖR Doç. Dr. YEŞİM M. ATAMER İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi MİLLETLERARASI SATIM HUKUKU

EDİTÖR Doç. Dr. YEŞİM M. ATAMER İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi MİLLETLERARASI SATIM HUKUKU EDİTÖR Doç. Dr. YEŞİM M. ATAMER İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi MİLLETLERARASI SATIM HUKUKU MİLLETLERARASI MAL SATIMINA İLİŞKİN SÖZLEŞMELER HAKKINDA BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ANTLAŞMASI

Detaylı

Lozan Barış Antlaşması

Lozan Barış Antlaşması Lozan Barış Antlaşması Anlaşmanın Nedenleri Anlaşmanın Nedenleri Görüşme için İzmir de yapılmak istenmiş fakat uluslararası antlaşmalar gereğince tarafsız bir ülkede yapılma kararı alınmıştır. Lozan görüşme

Detaylı

KADINLARA KARŞI HER TÜRLÜ AYRIMCILIĞIN ÖNLENMESI SÖZLEŞMESI EK İHTIYARI PROTOKOL

KADINLARA KARŞI HER TÜRLÜ AYRIMCILIĞIN ÖNLENMESI SÖZLEŞMESI EK İHTIYARI PROTOKOL KADINLARA KARŞI HER TÜRLÜ AYRIMCILIĞIN ÖNLENMESI SÖZLEŞMESI EK İHTIYARI PROTOKOL İşbu Protokol'e Taraf Devletler, Birleşmiş Milletler Şartı Andlaşması'nın temel insan haklarına, insanlık onuru ve insan

Detaylı

11 Eylül: AET Bakanlar Konseyi, Ankara ve Atina nın Ortaklık başvurularını kabul etti.

11 Eylül: AET Bakanlar Konseyi, Ankara ve Atina nın Ortaklık başvurularını kabul etti. ARAŞTIRMA RAPORU ÖZEL ARAŞTIRMA--AVRUPA BİRLİĞİ TÜRKİYE KRONOLOJİSİ 20/06/2005 1959 1963 1964 1966 1968 1970 1971 1972 1973 31 Temmuz: Türkiye, AET ye ortaklık için başvurdu. 11 Eylül: AET Bakanlar Konseyi,

Detaylı

Dönem : 4 Topiant, : 3 MİLLET MECLİSİ S. Sayısı : 194'e 2 nci Ek

Dönem : 4 Topiant, : 3 MİLLET MECLİSİ S. Sayısı : 194'e 2 nci Ek Dönem : 4 Topiant, : 3 MİLLET MECLİSİ S. Sayısı : 194'e 2 nci Ek 2 ve 4ncü Maddelerinin Değiştirilmesine, Değişik 60 nci ve Bu Kanuna Bir Ek Madde ile Bir Geçici Madde İlâvesine Dair nın C. Senatosunca

Detaylı

RAPOR TPS-OIC TİCARET MÜZAKERELERİ KOMİTESİ (TMK) GÖZDEN GEÇİRME TOPLANTISI. (Ankara, 17-19 Haziran 2008)

RAPOR TPS-OIC TİCARET MÜZAKERELERİ KOMİTESİ (TMK) GÖZDEN GEÇİRME TOPLANTISI. (Ankara, 17-19 Haziran 2008) Aslı: İngilizce RAPOR TPS-OIC TİCARET MÜZAKERELERİ KOMİTESİ (TMK) GÖZDEN GEÇİRME TOPLANTISI (Ankara, 17-19 Haziran 2008) 1. TMK Gözden Geçirme Toplantısı 17-19 Haziran 2008 tarihleri arasında Ankara da

Detaylı

TÜRKİYE NİN JEOPOLİTİK GÜCÜ

TÜRKİYE NİN JEOPOLİTİK GÜCÜ Dr. Tuğrul BAYKENT Baykent Bilgisayar & Danışmanlık TÜRKİYE NİN JEOPOLİTİK GÜCÜ Düzenleyen: Dr.Tuğrul BAYKENT w.ekitapozeti.com 1 1. TÜRKİYE NİN JEOPOLİTİK KONUMU VE ÖNEMİ 2. TÜRKİYE YE YÖNELİK TEHDİTLER

Detaylı

Çıkar Çelişkisi Analizi Talimatı

Çıkar Çelişkisi Analizi Talimatı Sayfa No 1/7 Yayın, Değişiklik Ve Dağıtım Sayfası Değişen Sayfa Tarih Değişiklik Revizyon No Tümü 24/11/2014 30.12.2016 Yeni yayın Sistemden Sekreter tanımlaması çıkarılarak Kalite Yönetim Temsilci Yardımcısı

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...IX

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...IX ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...IX BIRINCI BÖLÜM ANAYASA HUKUKUNUN KISA KONULARI 1. 1961 Anayasası ile 1982 Anayasası nın Hazırlanış ve Kabul Ediliş Süreçlerindeki Farklılıklar...1 2. Üniter, Federal ve Bölgeli

Detaylı

ÖN SÖZ... XI KISALTMALAR... XIII KAYNAKLAR VE ARAŞTIRMALAR... XV GİRİŞ... 1 I. ARNAVUTLUK ADININ ANLAM VE KÖKENİ...

ÖN SÖZ... XI KISALTMALAR... XIII KAYNAKLAR VE ARAŞTIRMALAR... XV GİRİŞ... 1 I. ARNAVUTLUK ADININ ANLAM VE KÖKENİ... İçindekiler ÖN SÖZ... XI KISALTMALAR... XIII KAYNAKLAR VE ARAŞTIRMALAR... XV GİRİŞ... 1 I. ARNAVUTLUK ADININ ANLAM VE KÖKENİ... 5 I.1. Arnavutluk Adının Anlamı... 5 I.2. Arnavutluk Adının Kökeni... 7 I.3.

Detaylı

Güncel Bilgiler. y a y ı n l a r ı

Güncel Bilgiler. y a y ı n l a r ı DÜNYA - SİYASET 2012 yılının Şubat ayında Tunus ta yapılan Suriye nin Dostları Konferansı nın ikincisi Nisan 2012 de İstanbul da yapıldı. Konferansta Esad rejimi üstündeki uluslararası baskının artırılması,

Detaylı

SAYIN TAKİPÇİLERİMİZ,

SAYIN TAKİPÇİLERİMİZ, SAYIN TAKİPÇİLERİMİZ, Araştırma grubumuza destek amacıyla 2000-2015 seneleri arasındaki konuları içeren bir ARŞİV DVD si çıkardık. Bu ARŞİV ve VİDEO DVD lerini aldığınız takdirde daha önce takip edemediğiniz

Detaylı

SAYIN BASIN MENSUPLARI;

SAYIN BASIN MENSUPLARI; SAYIN BASIN MENSUPLARI; BUGÜN TÜM TÜRKİYE DE, BAŞTA ULUSLARARASI SENDİKALAR KONFEDERASYONU İLE TTB OLMAK ÜZERE FİLİSTİN KATLİAMININ DURDURULMASI İÇİN ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLER DÜZENLENMEKTEDİR. İsrail ordusunun

Detaylı

Türkiye nin Çevresindeki Bölgesel Sorunlar Batı Trakya Sorunu Kıbrıs Sorunu

Türkiye nin Çevresindeki Bölgesel Sorunlar Batı Trakya Sorunu Kıbrıs Sorunu Türkiye nin Çevresindeki Bölgesel Sorunlar Bir ülkenin dil, din, tarih ve kültürel yönden komşuları ile benzer özellikleri jeopolitik açıdan o ülkeye güç kazandırır ve ülke politikalarını olumlu yönde

Detaylı

11 EYLÜL SALDIRISI VE YENİ DÜNYA: SOĞUK BARIŞ DÖNEMİ

11 EYLÜL SALDIRISI VE YENİ DÜNYA: SOĞUK BARIŞ DÖNEMİ INSTITUTE FOR STRATEGIC STUDIES S A E STRATEJİK ARAŞTIRMALAR ENSTİTÜSÜ KASIM, 2003 11 EYLÜL SALDIRISI VE YENİ DÜNYA: SOĞUK BARIŞ DÖNEMİ 11 EYLÜL SALDIRISI SONUÇ DEĞERLENDİRMESİ FİZİKİ SONUÇ % 100 YIKIM

Detaylı

HUKUK. Soru Bankası İÇTİHAT

HUKUK. Soru Bankası İÇTİHAT HUKUK Soru Bankası ÇTHT G SS - TÜK. TH VT TM T.- 1 SOU G SS - TÜK. TH VT TM T.- 1 SOU 1.. Federal devletin tüzel kişiliği yoktur.. Federe devletlerin ayrılma hakkı yoktur.. Federe devletlerin uluslararası

Detaylı

Bazı Anlaşmaların Yürürlüğe Girdiği Tarihlerin Tespit Edilmesi Hakkında Karar

Bazı Anlaşmaların Yürürlüğe Girdiği Tarihlerin Tespit Edilmesi Hakkında Karar RG Tarihi: 14.01.2016 RG Sayısı: 29593 Bazı Anlaşmaların Yürürlüğe Girdiği Tarihlerin Tespit Edilmesi Hakkında Karar Karar Sayısı: 2016/8362 Ekli listede imza yeri ve tarihleri ile adları yazılı anlaşmaların

Detaylı

Alman Federal Mahkeme Kararları

Alman Federal Mahkeme Kararları Alman Federal Mahkeme Kararları Avrupa Adalet Divanı Karar Tarihi : 06.11.2012 Sayısı : C-286/12 Çev: Alpay HEKİMLER * Emeklilik yaşının, geçiş süreci öngörülmeden radikal bir biçimde düşürülmesi, yaş

Detaylı

KUZEYDOĞU ASYA DA GÜVENLİK. Yrd. Doç. Dr. Emine Akçadağ Alagöz

KUZEYDOĞU ASYA DA GÜVENLİK. Yrd. Doç. Dr. Emine Akçadağ Alagöz KUZEYDOĞU ASYA DA GÜVENLİK { Yrd. Doç. Dr. Emine Akçadağ Alagöz Soğuk Savaş sonrası değişimler: Çin in ekonomik ve askeri yükselişi Güney Kore nin ekonomik ve askeri anlamda güçlenmesi Kuzey Kore nin

Detaylı

YÜKSEK DENETİM DÜNYASINDAN HABERLER

YÜKSEK DENETİM DÜNYASINDAN HABERLER YÜKSEK DENETİM DÜNYASINDAN HABERLER EUROSAI AFETLERDE KULLANILAN KAYNAKLARIN DENETİMİ ÇALIŞMA GRUBU 1. TOPLANTISI Arife COŞKUN * Berna ERKAN ** ARKA PLAN Dünyanın farklı coğrafyalarında yer alan birçok

Detaylı

Patrikhane İle İlgili Bir Belge / Bir Uyarı

Patrikhane İle İlgili Bir Belge / Bir Uyarı Patrikhane İle İlgili Bir Belge / Bir Uyarı Aytunç Altındal * İstanbul da mukim Fener Rum Kilisesi, gerçekte, Lozan Antlaşması nın Sözlü mutabakat çerçevesi bölümünde yer alan Özel İzin nedeniyle sadece

Detaylı

Kıbrısta Mülkiyet Sorunu ve AİHM Kriterleri*

Kıbrısta Mülkiyet Sorunu ve AİHM Kriterleri* Kıbrısta Mülkiyet Sorunu ve AİHM Kriterleri* I. Giriş Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (bundan sonra AİHM veya Mahkeme olarak anılacaktır) 7 Aralık 2006 tarihli Ksenides-Arestis / Türkiye (Başvuru No.

Detaylı

Araştırma Notu 15/179

Araştırma Notu 15/179 Araştırma Notu 15/179 27.03.2015 2014 ihracatını AB kurtardı Barış Soybilgen* Yönetici Özeti 2014 yılında Türkiye'nin ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 3,8 artarak 152 milyar dolardan 158 milyar dolara

Detaylı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi nde düzenlenen basın toplantısında konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi nde düzenlenen basın toplantısında konuştu Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi nde düzenlenen basın toplantısında konuştu Ağustos 21, 2017-1:53:00 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde

Detaylı