DERS İÇERİKLERİ MIM 101 Mimari Tasarıma Giriş (4+4) MIM 103 Temel Tasarım (4+4) MIM 105 Yapım Bilgisine Giriş (2+2) MIM 141 Bina Bilgisi I (2+0)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "DERS İÇERİKLERİ MIM 101 Mimari Tasarıma Giriş (4+4) MIM 103 Temel Tasarım (4+4) MIM 105 Yapım Bilgisine Giriş (2+2) MIM 141 Bina Bilgisi I (2+0)"

Transkript

1 DERS İÇERİKLERİ MIM 101 Mimari Tasarıma Giriş (4+4) Strüktür, mekan, biçim, ve çevrenin bir bütün olarak ele alındığı bir tasarım süreci içinde 3 boyutlu, soyut çalışmalarla öğrencilerin tasarım yeteneğini geliştirmek ve mimarlıkla ilgili temel kavramları tasarım yaparak öğrenmelerini sağlamak. MIM 103 Temel Tasarım (4+4) Mimarlığa yönelik ikinci ve üçüncü boyuttaki temel kavramların, çizim, şekil, form, ve maket aracılığıyla yaratıcı bir katkı ile yorumlanmaları. MIM 105 Yapım Bilgisine Giriş (2+2) Yapı, yapım, yapım sistemi, yapı elemanı v.b. gibi yapıma ilişkin kavramların açıklanması. Yığma yapılar, temel, duvar, döşemeler, ahşap karkas yapılar. MIM 141 Bina Bilgisi I Mimarlığın tanıtımı, mimarlığın ana değerlerinin (kompozisyon, orantı, simetri, ölçü, ritm, denge, madde v.b) açılımları. Mimaride cephelerin kompozisyonları. Mimaride akımlara giriş. MIM 143 İnsan ve Çevre (1+0) Çevre, inşa edilmiş çevre ile onu yaratan ve kullanan insan ve davranışı arasındaki ilişkiler. Gereksinme, kullanıcı gereksinmeleri ve eylemleri algılama, kavrama, zihinsel harita, yönlenme, özdeşleştirme. Kültür, kültürün yapılaşmış çevreye etkileri. MİM 144 İnsan ve Mekan (1+0) Mimarlık eylemi, mekan nedir, mimari mekan nitelikleri, elemanları, düzeyleri, kentsel mekan, mekansal organizasyonlar, mimari teoride ve mimarlık tarihinde mekan kavramı, çağdaş mimarlık düşüncesinde mekan sorunu.

2 MIM 162 Yapı Malzemesi I Madde yapısı. Taş, kil, pişmiş kil, ahşap, bağlayıcı, agrega, beton, cam, plastik, metal gibi temel malzemeler. Türleri, özellikleri, kullanım standartları. MIM 167 Matematik I (3+0) Sayısal analizlerle temel hesaplama sistemleri ile düzlem ve analitik geometri üzerine belirli konuları içermektedir. MIM 168 Matematik II (3+0) Sayısal çözümleme ile yaklaşık hesaplama konularını içerir, düzlem ve uzay analitik geometrinin önemli konularına yer verilir. MIM 201 Mimari Tasarım I (4+4) Tek yapı ağırlıklı, açık-kapalı mekan ilişkilerini ele alan az katlı mekanların tasarımı MIM 202 Mimari Tasarım II (4+4) Fonksiyon açısından orta derecede karmaşıklık içeren tek yapı veya yapı kümelerinden oluşan az katlı çevre düzenlemeleri içeren mekan tasarımları. MIM 203 Mimari İletişim Teknikleri I (2+2) Mimaride gölge tanıtımı ve açılımı. Mimaride renk tanıtımı ve açılımı. Siyah-beyaz, lavi, guaş, suluboya ve grafik doğrultusunda, prezantasyon tekniklerinin tanıtımı ve pratik çalışmaları. MIM 205 Yapım Bilgisi I (2+2) Betonarme yapı temelleri (tekil, sürekli, plaklı ve kazık temeller). Betonarme döşemeler. Düz ve eğik çatılar. Tenekecilik işleri ve bacalar. Konu ile ilgili uygulamalar. MIM 206 Yapım Bilgisi II (2+2) Yardımcı yapı elemanları. Taş, ahşap, betonarme, merdiven dengelemesi, ahşap ve metal doğramalar (kapı-pencere). Çelik yapılar. MIM 212 Sanat Tarihi Sanatın anlamı, doğası, kapsamı üzerinde tartışmak, mağara duvarlarında bulunan ilk sanat ürünlerinden günümüz Modern sanatına uzanan tarihsel süreç içinde sanata özgü temel kırılma noktalarını çok yönlü bir bakış aşısıyla irdeleyebilmek, böylesi irdelemelerle kendisi de sanatın alanı içine giren mimarlığı ve genelde tüm insanlık mirasını daha geniş bir perspektiften

3 algılama, anlama becerisini geliştirebilmek. MIM 216 Bina Teknik Donanımı Işık, ısı, ses, rutubet ve sıhhi tesisat tanımı ve özellikleri, tesisat uygulama projeleri planlaması ve yöntemleri. MIM 218 Ölçme Bilgisi Genel tanımlar ve kavramlar, ölçme yöntemleri uzunlukların ölçülmesi polygon kenar ve açı ölçümleri. MIM 221 Mimarlık Tarihi I Mimarlık tarihine giriş niteliği taşıyan bu ders, mimarlık tarihi disiplinini farklı boyutlarıyla tartışmayı; mimarlık tarihi kavramlarını ve terminolojisini irdelemeyi; mimarlık tarihindeki başlıca gelişmeleri ve karakteristik dönemleri toplumsal, ekonomik ve coğrafi arkaplanları, kurumları, yapı tipleri ve yapım teknikleri bağlamında anahatlarıyla tanıtmayı amaçlıyor. Ders İçeriği: Farklı boyutlarıyla mimarlık tarihi disiplini; mimarlık tarihi kavramları ve terminolojisi; geleneksel mimarlık tarihinde yapı malzemeleri, yapım teknikleri ve strüktür; mimarlık mesleğinin tarihsel gelişimi; mimarlığın tarihine giriş: ilk insanlar, çevresel etkiler, tarımın getirdiği değişiklikler ve ilk uygarlıklar; Terra Amata: insanoğlunun en eski barınağı; megalitik konstrüksiyonlar; Çatalhöyük: Anadolu da Neolitik çağ yerleşmeleri; Mezopotamya da kentsel devrim ve mimarlık; Mısır mimarlığı. MIM 222 Mimarlık Tarihi II Mimarlık Tarihi I dersinin devamı olan bu ders, antik Yunan mimarlığından başlayarak mimarlık tarihindeki başlıca gelişmeleri ve karakteristik dönemleri toplumsal, ekonomik ve coğrafi arkaplanları, kurumları, yapı tipleri ve yapım teknikleri bağlamında anahatlarıyla tanıtmayı amaçlıyor. Ders İçeriği: Hellen-öncesi mimarlık: Minos, Troia ve Miken; polis ve tapınak: Antik Yunan kültürü ve mimarlığı; Hellenistik kent ve mimarlık; Roma dünyası: Kent, mühendislik ve mimarlık; Erken Hıristiyan ve Bizans mimarlığı; Romanesk ve Gotik mimarlık; Rönesans: Hümanizma ve mimarlık.

4 MIM 241 Bina Bilgisi II Mimari tasarlamada biçimlendirme öncesinde yaplan çalışmalar. İhtiyacın belirlenmesi ve program oluşturulması ve işlev şeması; eleman etüdü alan büyüklüklerinin saptanması, fonksiyonu yerine getirme açısından formu etkileyen faktörler. MIM 242 Bina Bilgisi III Farklı aşamalardaki eğitim yapıları, işlevsel gereksinimler çevre etkileşimleri, fiziksel yapılanmaları Türkiye ve batı toplumlarındaki örnekleri ile ele alınmaktadır. MIM 261 Yapı Malzemesi II Yapıdaki iç ve dış fizik etkileri. Yangın, rutubet, su, buhar, ısı, ses gibi etkiler, malzemeleri, önlemleri, standart ve yönetmelikleri. MIM 265 Statik (2+2) Temel kavramlar ve vektör işlemleri. Statik denge. Ağırlık merkezi. Atalet momenti teoremleri. Basit yapılar: kafes kirişler ve kirişler. Sürtünme. MIM 266 Mukavemet (2+2) Gerilme ve şekil değiştirme durumları, çubuklarda basit ve bileşik mukavemet durumları elastik eğri çökme ve dönmeler. Burkulma. MIM 297 Yabancı Dilde Okuma ve Konuşma Bu ders yüksek ve orta seviye arasındaki öğrenciler için hazırlanmıştır. En geniş anlamıyla amacı ingilizce gramer bilgisinin gelişmesini, akıcılık ve doğru konuşma yetisinin yabancı ve Türk öğrencilere kazandırmaktır.

5 MIM 298 Mesleki Yabancı Dil I Mim 397 Mesleki Yabancı Dil II, dünya mimarlık kültürüne ilişkin kavramlar, bilgileri ve terminolojileri, İngilizce kaynaklı profesyonel ve akademik mimarlık film görselleri üzerinden aktarır. MIM 301 Mimari Tasarım III (4+4) Doğal yada yapısal çevrenin/dokunun bağlayıcı olduğu ortamlarda, belirli bir temada, yapı yapma/mekan kurma sorununun tartışılarak çözüm alternatiflerinin üretilmesi. MIM 302 Mimari Tasarım IV (4+4) Çevresel veya yoğun kentsel özelliklere sahip alanlarda karmaşık işlevli yapıların mekansal düzenlenmesi ve tasarımı. MIM 305 İnce Yapı (2+2) Yapıda, iç ve dış mekanda, yatay ile düşeyde kaplama türleri. Malzeme ve detayların prensipleri. Giydirme cephe, asma tavan, şömine, baca, tenekecilik işleri, banko dolap, eşik, dilatasyon çözümleri. Açık mekan elamanları ve çözümleri. MIM 306 Yapı Uygulama Projesi (2+2) Bir mimari tasarımın uygulama projesinin hazırlanma süreci, avan proje, uygulama projesi, kalıp planlarının öğrencinin yaptığı bir projede gerçekleştirilmesi. MİM 309 Şehircilik (2+2) Şehircilik mesleğinin ilgi alanından hareketle, sosyal, ekonomik ve fiziksel belirleyicilerin içeriği, kenti oluşturan birlikte tüketim, üretim ve yaşama olanaklarının niteliği, imar planı yapılmasında izlenecek araştırma, tasarım ve uygulama aşamaları tartışılmaktadır. MİM 321 Tarihi Dokuda Yeni Yapı Tasarım Yaklaşımları Dersin amacı kültürel birer zenginlik olan tarihi dokularda yapılacak yeni tasarımlardaki mimari yaklaşımların incelenmesi ve bu bağlamda nasıl bir tutumun izlenebileceğinin vurgulamasıdır. MİM 323 Uygarlık Tarihi

6 Antik Çağlarda Anadolu da gelişmiş büyük uygarlıkların birbirine etkisi ve bu gelişen yepyeni uygarlığın Ege-Yunan yansıması slayt gösterilerek anlatılmaktadır. MİM 324 Mimarlık Tarihi III Modern mimarlığın, Sanayi Devrimi ile ortaya çıkması. Alt yapı sorunları. Ütopik ve gerçekçi mimari, kentsel çözümler. Ünlü mimarların kuramları ve uygulamaları. MİM 325 Rönesans Mimarisi ve Etkileri Çağdaş mimarlığın oluşmasında kaynak olan Rönesans mimarlığının ana hatları, Rönesans mimarisinin etkileri. MİM 327 Konut Teknolojisi Konut üretiminde yapım yöntemleri: malzeme-strüktür-form ilişkisi, maliyet analizi, alan kullanım değerlendirmeleri yapılacaktır. MIM 341 Bina Bilgisi IV Sağlık yapıları tanımı, türleri, tarihçesi, hastanelerin sınıflandırılmarı sağlık merkezleri gerekliliği programı ilk yardım hastaneleri, rehabilatasyon hastaneleri ve merkezleri. Kültür yapıları tanımı planlama esasları ve çeşitleri. MIM 353 Çağdaş Yapım ve Strüktür Sistemleri I Taşıyıcı sistem kavramları. Strüktür sistemlerinin sınıflandırılması, katlanmış plak ve kabuk sistemlerin özelliklerinin mimarlık öğrencilerine yönelik aktarımı. MIM 354 Çağdaş Yapım ve Strüktür Sistemleri II Çekmeye çalışan taşıyıcı sistemler. Kablo, kablo ağları, membran ve pnömatik sistemler. Uzay kafes sistemlerin geometrik ve strüktürel özellikleri. MIM 365 Yapı Statiği ve Çelik Yapılar (2+2) İzostatik çerçeveler, kiriş ve çerçevelerde yer değiştirme ve dönme hesapları. Hiperstatik kirişler: kuvvet ve moment dağıtma yöntemleri. Çelik yapılar: malzeme özellikleri, birleşimler, birleştirme araçları çekme ve basınç çubukları. Burkulma hesapları. MIM 366 Betonarme I (2+2) Betonarmeye giriş. Aderans, ötre, sünme, merkezsel yüklü kolon basit eğilme etkisindeki tek ve çift donatılı kirişler.

7 Eğilme ve normal kuvvet etkisindeki kesitler. eksantrik kolonlar. MIM 368 Mimari Çizim Tarihi ve Kuramı Bu derste mimari çizim tekniklerinin antik donemden bugüne kadar devrimsel değişiklikleri incelenecektir. Farklı dönemlerde mimarın konumu, tasarım yöntemleri ve çizimin rolü incelenip, çizim tekniklerinin mimarlık üzerindeki etkileri tartışılacaktır. MIM 370 Modül ve Uygulama Yapıda ve tasarımda ölçü birimleri ve modül. Metrik sistem ve sorunları. tarihsel gelişim içinde ölçü sistemleri günümüzde boyutsal düzenlemenin önemi ve gerekçesi. Günümüz uygulamalarından örnekler. MİM 371 Mimaride Tasarım Yaklaşımları Mimari tasarım yöntem ve teknikleri mevcut yapı ve mimarlardan örnekler verilerek aktarılmaktadır. MİM 372 Cumhuriyet Dönemi Türk Mimarlığı Bu ders kapsamında cumhuriyetin kuruluş döneminden 1950 li yıllara kadar Türk mimarlığında görülen temel gelişmelerin, ülkenin sosyo-ekonomik ve kültürel yapısı bağlamında değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Ulusalcılık, Birinci ve İkinci Ulusal Mimarlık Hareketleri Modernleşme, Enternasyonal Stil; kaynakları, üslup özellikleri, mimarları ve Türkiye de mimarlığın meslekleşme süreci bu dersin ana tartışma konularını oluşturmaktadır. MİM 373 Mimarlıkta Değerlendirme Mimarlıkta değer kavramı ve gelişimi, fayda-değeri analizine bağlı değerlendirme yöntemlerinde analitik değerlendirme. MIM 374 Yapı Üretim ve Organizasyonu Yapı/yapım, yapı üretimi/yapım organizasyonu kavramları yapım izni, arazi çalışmaları, şantiye organizasyonu, şantiye yönetimi, teknik konular, iş makinaları, kalıp ve kalıplama hakkında genel genel bilgi. Kalıp rasyonalizasyonu, beton tasarımı. Üretim planlamaları (CPM-PERT), metraj, ihale yöntemleri.

8 MIM 375 Mimari Yönlendirme ve Güneş Kontrolü Klimatik faktörlere göre binaların konum saptamaları ve yönlendirme ile kontrolü. Yapıdaki açıklıklarda kullanılacak güneş kırıcıların güneş ışınlarına göre boyutlandırılması ve detaylandırılması. MİM 376 Bileşen Düğüm Noktası ve Çözüm İlkeleri Temel-kolon, kolon-kiriş, kiriş-kiriş, döşemedöşeme düğüm noktalarının çözüm ilkelerinin yapım yöntemlerine göre incelenmesi ve detaylandırılması. MİM 378 Mimarlıkta Form-Fonksiyon İlişkisi Mimari form oluşumlarında ihtiyaç programının, teknik özelliklerinin, ve rollerin tartışmalı olarak ve örneklerle değerlendirilmesi. MIM 379 Tarihi Çevre ve Restorasyon Kavramı Tarihi çevre ve restırasyon kavramlarına ilişkin genel bilgiler, tarihi çevrenin ögeleri, restorasyon yöntemleri, tarihsel süreçte Türkiye ve dünyada koruma-restorasyon olgusunun gelişimi ders kapsamında ele alınmaktadır. MİM 382 Mimari Psikoloji Fiziksel çevre ile onu yaratan ve kullanan bireyler arasında ilişkiler ele alınmakta; yapılı çevrenin insan gereksinmelerini ne ölçüde karşıladığını araştıran çalışmalara değinilmektedir. MİM 383 Maket Yapım Teknikleri Mimari tasarım ve maket yapımı. Maket yapımında kullanılan değişik teknikler. Ekipman ve malzeme. MİM 384 Çelik Malzeme ile Bina/Yapı Tasarımı Çelik malzemenin mimarideki kullanımın hem tasarımsal açıdan hem de yapısal açıdan irdelenip Türkie deki ve Dünya daki binalar ve yapılar ile örneklenmesi. MİM 385 Türk Evinin Mekansal Yapısı Bu ders kapsamında, Geleneksel Türk Evi nin kavramsal, mekansal, görsel oluşum ve gelişimi anlatılmaktadır. Ayrıca, toplumsal, çevresel, teknolojik faktörlerin farklı tiplerin karakteristik özelliklerindeki

9 etkileri örnekler üzerinden tartışılmaktadır. MİM 384 Çelik Malzeme ile Bina/Yapı Tasarımı Çelik malzemenin mimarideki kullanımın hem tasarımsal açıdan hem de yapısal açıdan irdelenip Türkie deki ve Dünya daki binalar ve yapılar ile örneklenmesi. MİM 385 Türk Evinin Mekansal Yapısı Bu ders kapsamında, Geleneksel Türk Evi nin kavramsal, mekansal, görsel oluşum ve gelişimi anlatılmaktadır. Ayrıca, toplumsal, çevresel, teknolojik faktörlerin farklı tiplerin karakteristik özelliklerindeki etkileri örnekler üzerinden tartışılmaktadır. MİM 386 Anadolu Uygarlık Tarihi Antik Çağlarda Anadolu da gelişmiş büyük uygarlıkların birbirine etkisi ve bu gelişen yepyeni uygarlığın Ege-Yunan yansıması slayt gösterilerek anlatılmaktadır. MİM 388 Mimarlık ve Ütopya Bu derste, öğrencinin kavramsal olarak ütopyayı, toplumsal ve mekansal ütopik örnekleri incelemesi, bu bilgilenme sürecinin ardından kendi ütopyalarını kurmaları amaçlanmaktadır. MİM 390 Ege de Antik Çağ Mimarlığı Batı Anadolu Antik Yerleşimlerin kentsel mekanları, kentsel mekan kurguları ve kent planlama prensipleri. MİM 392 Depreme Karşı Yapıların Mimari Tasarım İlkeleri Doğa olayı olarak depremin oluş nedenleri, ölçüm sistemleri ve yapılar üzerindeki etkilerinin incelenmesi. MIM 394 Takviyeli Yığma Yapılar Bu ders, yurdumuzda bilinmeyen bir yapım sistemi olan takviyeli yığma yapımı tanıtmayı amaçlamaktadır. MIM 396 Mimarlıkta Saydamlık Mimarlıkta Saydamlık yapısal ve mekansal düzlemde artistik, sembolik, ve ekolojik değerlere sahip çok boyutlu ele alınması gereken bir olgudur. Yapılan araştırmalar saydam mimarlığın geçmişte olduğu gibi günümüzde olduğu gibi

10 gelecekte de özellikle ekolojik değerler çerçevesinde yine gündemde olacağını göstermektedir. Bu dersin amacı da öğrencilerin bu alandaki bilgi dağarcığını 20. yüzyılın başından itibaren kat edilen gelişmelerin izini sürerek geliştirmektir. MIM 397 Mesleki Yabancı Dil II Mim 397 Mesleki Yabancı Dil II, dünya mimarlık kültürüne ilişkin kavramlar, bilgileri ve terminolojileri, İngilizce kaynaklı profesyonel ve akademik mimarlık film görselleri üzerinden aktarır. MIM 398 İş Hayatı İçin Yabancı Dil İş yaşamında gerekli olan konuşma, yazışma, rapor hazırlama konuları. MIM 401 Mimari Tasarım V (4+4) Kentsel karmaşık fonksiyonlu, çok katlı yapı komplekslerinin çözümlenmeleri. MIM 402 Mimari Tasarım VI (4+4) Tüm tasarım düzeylerinin sentezi niteliğinde uygulama projelerini de içeren tasarım çalışmaları. MİM 403 İç Mekan Tasarımı (2+2) Mimari Tasarımda İç Mekan problemlerinin, teori ve uygulamaya yönelik ele alınması, malzeme, fonksiyon, maliyet ve detay gözönünde tutularak tasarımsal çözümlerin aranması. MİM 423 Mimarlık Tarihi lv Ağırlıklı olarak Türk mimarlık tarihini ele alan bu ders, İslam kültürüne ve mimarlığına ilişkin kavramları ve terminolojiyi irdelemeyi; Türk mimarlık tarihindeki başlıca gelişmeleri ve karakteristik dönemleri toplumsal, ekonomik ve coğrafi arkaplanları, kurumları, yapı tipleri ve yapım teknikleri bağlamında anahatlarıyla tanıtmayı amaçlıyor. Ders İçeriği: İslam mimarlığına giriş: kavramlar ve terminoloji; İslam dünyasında caminin ortaya çıkışı ve ilk camiler; erken İslam mimarlığı: Emevi ve Abbasi gelenekleri; mezar yapıları ve medreseler; Anadolu-öncesi Türk mimarlığına genel bir bakış; Anadolu Ortaçağ mimarlığı: erken Beylikler ve Selçuklu mimarlığı; Selçuklu mimarlığında yapım teknikleri ve bezeme; Batı Anadolu Beylikler dönemi mimarlığı;

11 Erken Osmanlı mimarlığı ve kenti; Klasik Osmanlı mimarlığı ve Sinan. MİM 424 Mimari Çevre Düzenlemesi (3+0) Çevre olgusu bileşenleri ve süreçlerin tanıtımı. Çevre duyarlılığını geliştirmeye yönelik doğal, tarihi ve kültürel çevre ile ilgili teorik ve uygulamalı bilgi aktarımı. MIM 462 Mimaride İç Mekan Tasarım İlkeleri MIM 462 Mimaride İç Mekan Tasarım İlkeleri, İç mekan tasarımını oluşturan temel bileşenleri- mekan, malzeme,ışık,akustik,renk,mobilya,sanat objeleri gibi- tanıyarak örneklerle anlamaya çalışır. MIM 464 Endüstrileşmiş Yapım Endüstrileşmiş yapım kavramları. Toplu konut kanunları modüler koordinasyon ilişkileri. Rasyonelleşmiş, kısmen ve tam endüstrileşmiş yapım sistemleri. MIM 465 Betonarme II (2+2) Kayma ve kayma donatısı hesabı. Aderans burulma. Plak döşemeler nervürlü döşemeler. Temeller. MİM 466 Bölgesel Geleneksel Mimarlık Geleneksel mimarlık ögelerinin ve tasarımlarının belgeler bazında örnekler ile değerlendirilmesi. MIM 469 Mimari Araştırma Teknikleri Herhangi bir sınıflama olmaksızın, mimarlıkla ilgili bir konuyu, bir sorunu ele alarak araştırılmaktadır. Araştırmaların çeşitli aşamalardaki sonuçları derste tartışılmaktadır. MIM 471 Bina ve Tasarım Ekonomisi Bina programlama aşamasında bina ekonomisi, tasarım aşamasında bina ekonomisi, tasarımda ekonomi ve performans yapım sürecinin denetimi, inşaatın saptanan zaman dilimleri içinde gerçekleşmesi, yapım sürecinin bilgisayar yardımı ile denetimi. MİM 472 İzmir Tarihsel Çevre Dokusu Araştırmaları Zengin bir tarihsel geçmişe sahip, ancak bu değerlerini büyük ölçüde yitirmiş İzmir

12 kentinin kimliğini oluşturan tarihi değerlerini geleceğin mimarlarına tanıtmak, onlara sahip çıkılması ve yaşatılarak değerlendirilmesi konusunda bilinç uyandırmak, dersin amacıdır. Bu bağlamda ders kapsamında her dönemden günümüze ulaşan farklı türdeki yapılar ( konut, ticaret, dini, su, sağlık v.b.) tanıtılarak, kentin tarihsel değerlerinin koruma sorunları tartışılmakta, çözüm önerileri geliştirilmektedir. MIM 473 Alışveriş Merkezleri ve Çok Amaçlı Ticari ve Çarşı Yapıları Alışveriş merkezlerinin, çok amaçlı ticaret ve çarşı yapılarının tarihsel gelişimi, kavramlar, tanımlar. MİM 474 İzmir de Mimari Gelişmeler İzmir kentinin ülke düzeyindeki özel konum ve önemine paralel olarak mimari alanda yaşamış olduğu değişim ve dönüşümler, Cumhuriyet dönemi öncesinden başlayarak günümüze kadar olan süreçte, kentsel ve mimari ölçeklerde ve süreklilik içerisinde ele alınacaktır. Ayrıca, 20. yy ikinci yarısından itibaren ülke çapında izlenen çok yönlü gelişmelerin İzmir mimarlığı üzerindeki etkileri daha ayrıntılı olarak örneklerle irdelenecek ve tartışılacaktır. MIM 476 İmar Kuralları İmar kurumunun tanımlanması kentin fiziksel gelişimi içinde gelişimi imar ile ilgili yasa, yönetmelik ve kurumlar. MİM 479 Mimarlıkta Bilgisayar Programlama Bu ders bilgisayar programlama bilgisi olmayanlara, mimari problemlerin ve uygulamaların çözümüne dönük olarak, temel seviyede bilgisayar programlama bilgisi vermeyi amaçlamaktadır. MİM 480 Çok Katlı ve Yüksek Yapılarda Tasarım Problemleri Çok katlı yüksek yapıların tanımlanması, imar kuralları, çevre sorunları ve tasarım kriterleri, teknik donatılar, yapı sistemleri ve malzemeleri irdelenecek. MİM 481 Toplu Konutta Çağdaş Yaklaşımlar Dünya nufusundaki doğal artış ve kırdan kente göç kentsel konut gereksinimi ve çeşitli konut yapıları ile çağdaş yapıların irdelenmesi. MIM 482 Görsel Algılama

13 Görsel algılama konusunda tarihi bilgilerin verilmesi. Algılama psikolojisine giriş. MİM 484 Yapım Sistemleri Araştırması Rasyonelleşmiş ve endüstrileşmiş yapım ile ilgili firmaların üretim süreçlerinin ve yöntemlerinin araştırılarak ülke koşulları çerçevesinde değerlendirilmesi. MİM 485 Çağdaş Batı Mimarlığı ve Uygulamaları Çağdaş Batı mimarlığının kuramlarının ve uygulamalarının, çeşitli okumalar ve somut örnekler üzerinden tartışılması, irdelenmesi. MİM 486 Koruma İlkeleri Koruma İlkeleri dersi öğrencilerde koruma bilincinin uyanması ve katkılarının sağlanması için öğrencilere koruma konusunda bilgi aktarımı. MİM 487 Bilgisayar Destekli Çizim ve Takdim Teknikleri I Dersin amacı bilgisayar destekli tasarım ve grafikler için bir giriştir. 2 ve 3 boyutlu sunum teknikleri anlatılmaktadır. Çizim, render ve animasyon hazırlama konularını içermektedir. MİM 489 Konaklama Yapıları Konaklama yapısı tasarımı, mimarlığın önemli konuları arasındadır.bu ders, konaklama yapılarını, fonksiyon, estetik, teknoloji, çevre vb. konularla ilişkilendirerek anlatmayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda ders, farklı konaklama yapılarından örnekler ortaya koyacak ve bu yapıların kaliteleri üzerinde tartışacaktır. MİM 490 Mimaride Işık ve Su Öğeleri Mimarinin vazgeçilmez öğelerinden ışık ve su zaman ve mekan içinde her çağın kendine özgü tekniklerini kullanarak yarattıkları çeşitli kompozisyonlarda örneklerle iredelenmesi. MİM 491 Çelik Malzeme ile Konut Yapımı Dersler sırasında, çelik konut yapımının, dünyaca ünlü eserler üzerinde, mimari ve yapısal faydaları açıklanacaktır. Aynı zamanda, bir çelik taşıyıcı sistemin, yapısal, düzenli ve estetik olma avantajlarını kullanarak, evin her türlü arazide inşa edilebilirliğinden, evin esnek olabilirliğinden,

14 ve evin, çağının detaylarına saygılı olabileceğinden de bahsedilecektir. Ev yapımnda çelik bir taşıyıcı sistem kullanarak, yapısal bir açıklık elde etmek te mümkündür. Dersin sonunda da, ödev olarak, herkesin kendi çelik evini tasarlamasi, ve yapımını tanımlaması istenecektir. MİM 493 Güneş Enerjisi ve Mimaride Kullanımı Bir yenilenebilir enerji kaynağı olan güneş enerjisinin, enerjiyi etkin kullanan yapı tasarımları için mimaride kullanımı. MİM 494 Özellikli Bireyler İçin Tasarım Dersin amacı, engelli bireyler, yaşlılar, çocuklar, suçlular ve evsizler için mimari çevre tasarım kriterleri üzerinde tartışarak alternatif üretmektir. MİM 495 Sinema ve Mimarlık Dersin temel amacı sinema ve mimarlık ilişkisinin irdelenmesi ve iki disiplinin kesişme noktalarının tanıtılmasıdır. MİM 496 Bilgisayar Destekli Çizim ve Takdim Teknikleri II Dersin amacı bilgisayar destekli tasarım ve grafikler için bir giriştir. 2 ve 3 boyutlu sunum teknikleri anlatılmaktadır. Çizim, render ve animasyon hazırlama konularını içermektedir. MİM 497 Liman Kentlerindeki Ticaret Yapıları Dersin amacı yüzyıllar boyunca farklı nedenlere bağlı olarak gelişen ve farklı mimari tipolojiler şeklinde ortaya çıkan kıyı ticaret yapılarının mekansal özelliklerinin öğrenciye irdeleme yoluyla aktarılmasıdır. Bu ders kapsamında liman kentlerinin ticaret yapıları kıyı bölgesi özelinde değerlendirilecektir. MİM 498 Kamusal Açık Mekanlar Kamusal açık mekanların tarih sürecindegöstermiş olduğu işlevsel, mekansal ve toplumsal bağlamdaki değişim ve dönüşümlerin çeşitli örnekler ışığında tartışmaya açılarak irdelenmesi.

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ - MİMARLIK BÖLÜMÜ EĞİTİM VE ÖĞRETİM PROGRAMI

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ - MİMARLIK BÖLÜMÜ EĞİTİM VE ÖĞRETİM PROGRAMI DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ - MİMARLIK BÖLÜMÜ EĞİTİM VE ÖĞRETİM PROGRAMI 1.YARIYIL GÜZ DÖNEMİ MİM 1501 TEMEL TASARIM (*)(+) 4 4 6 10 MİM 1601 YAPIM BİLGİSİNE GİRİŞ I (+) 2 2 3 5 MİM 1503

Detaylı

T.C. GEDİK ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR VE MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ. I.yarıyıl :

T.C. GEDİK ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR VE MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ. I.yarıyıl : T.C. GEDİK ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR VE MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ I.yarıyıl : MİM 101 TEMEL TASARIM I Bu derste, temel tasarım ilke ve kavramlarının, çizgi, biçim, hacim, perspektif,

Detaylı

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ ÖĞRETİM PLANI [04 Haziran 2018]

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ ÖĞRETİM PLANI [04 Haziran 2018] ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ ÖĞRETİM PLANI [ Haziran 1] 1. YIL. YIL. YIL 1.YARIYIL.YARIYIL MIM 11 MIM 1 MIM 1 MAT 17 YDI 11 Temel Tasar Mimari Anlatım Teknikleri I Mimarlık

Detaylı

MİM IS 101 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ I NORMAL MİM 211 MİMARİ TASARIM II * MİM 111 ÖZEL ÖZEL

MİM IS 101 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ I NORMAL MİM 211 MİMARİ TASARIM II * MİM 111 ÖZEL ÖZEL T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2018 2019 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI I.SINIF BÖLÜM YARIYIL ANABİLİM DALI DERS SIRASI M İ M O O O (0) GENEL (1) BİNA BİLGİSİ (2)

Detaylı

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Bölüm/Program Dersi DERS TANIM BİLGİLERİ Dersin Adı Mimarlık Tarihine Giriş Dersin Kodu Teori Uygulama Laboratuvar AKTS Kredisi

Detaylı

T.C CANİK BAŞARI ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ

T.C CANİK BAŞARI ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ T.C CANİK BAŞARI ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ 1.YARIYIL İCM 101 Projeye Giriş 1 AKTS 7, KREDİ (4+4)6 Derste, iç mimariye özgü temel kavramlar hakkında

Detaylı

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ ÖĞRETİM PLANI

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ ÖĞRETİM PLANI 1. YIL. YIL. YIL.YIL ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ ÖĞRETİM PLANI 1.YARIYIL.YARIYIL MIM 11 MIM 1 MIM 1 MAT 17 YDI 11 Temel Tasar Mimari Anlatım Teknikleri I Mimarlık Kavramları

Detaylı

1.SINIF 1. YARIYIL 2. YARIYIL

1.SINIF 1. YARIYIL 2. YARIYIL 1. SINIFLAR İÇİN 2017-2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS PLANI 1.SINIF 1. YARIYIL 2. YARIYIL MİM 101 MİMARİ PR.I * 4 6 11 MİM 201 MİMARİ PROJE II * 4 6 11 MİM 102 TEMEL TASARIM EĞİTİMİ * 2 2 5 MİM 206 YAPIM

Detaylı

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖĞRETİM PLANI TOPLAM ( Eski Kod) Dersini Başarmış Olmak

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖĞRETİM PLANI TOPLAM ( Eski Kod) Dersini Başarmış Olmak 1. YARIYIL T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ 20182019 EĞİTİMÖĞRETİM YILI ÖĞRETİM PLANI 3501151 Stüdyo I (A+B+C) [G1, G2] 4+2+0 5 _ 8 3501152 Mimari Anlatım Teknikleri (A+B+C) 2+2+0 3 4 3501153 Temel

Detaylı

MİMARLIK ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI. Anabilim Dalı Zorunlu Dersleri

MİMARLIK ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI. Anabilim Dalı Zorunlu Dersleri MİMARLIK ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI Yüksek Lisans Hazırlık Semineri - 0 Yüksek Lisans Tez Semineri - 0 Y.L. Uzmanlık Alan Dersi 0 KOD NO MIM 5001 MIM 500 MIM 5005 DERSİN ADI Mimari Teknolojiye

Detaylı

Dersin Amaçları Dersin İçeriği. Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Hafta Konu Ön Hazırlık Öğretme Metodu

Dersin Amaçları Dersin İçeriği. Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Hafta Konu Ön Hazırlık Öğretme Metodu Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : YAPI BİLGİSİNE GİRİŞ Ders No : 0010120012 Teorik : 2 Pratik : 2 Kredi : 3 ECTS : 5 Ders Bilgileri Ders Türü - Seçiniz - Öğretim

Detaylı

İÇ MİMARLIK VE ÇEVRE TASARIMI BÖLÜMÜNDE ÇAP YAPACAK TÜM BÖLÜMLERİN ÖĞRENCİLERİ İÇİN ÇAP DERS PLANI

İÇ MİMARLIK VE ÇEVRE TASARIMI BÖLÜMÜNDE ÇAP YAPACAK TÜM BÖLÜMLERİN ÖĞRENCİLERİ İÇİN ÇAP DERS PLANI TÜM BÖLÜMLER İÇİN ORTAK DERS PLANI İÇ MİMARLIK VE ÇEVRE TASARIMI BÖLÜMÜNDE ÇAP YAPACAK TÜM BÖLÜMLERİN ÖĞRENCİLERİ İÇİN ÇAP DERS PLANI (MİMARLIK, İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ, İLETİŞİM TASARIMI, İLETİŞİM SANATLARI,

Detaylı

4.SINIF. Derslik Saat. Derslik Saat. Derslik Saat. Derslik. Saat. Dersin Adı. Dersin Adı. Tarihi. Dersin Adı

4.SINIF. Derslik Saat. Derslik Saat. Derslik Saat. Derslik. Saat. Dersin Adı. Dersin Adı. Tarihi. Dersin Adı 2017-2018 BAHAR DÖNEMİ ENDÜSTRİYEL TASARIM BÖLÜMÜ DÖNEM SONU SINAVLARI İÇİN MAZERET SINAV PROGRAMI 1.SINIF 08.00 ENT 134 Temel Tasarım Stdy.II A STY4 09.00 ENT 226 Görsel Düşünme ve Eskiz ENT1 09.00 ENT

Detaylı

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖĞRETİM PLANI

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖĞRETİM PLANI T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ 015016 EĞİTİMÖĞRETİM YILI ÖĞRETİM PLANI 1. YARIYIL 3501151 Stüdyo-I (A+B+C) [G1, G] 4+4+0 6 _ 8 350115 Mimari Anlatım Teknikleri (A+B+C) ++0 3 4 3501153 Temel Tasar

Detaylı

Toplam : 16 30 Toplam : 18 30. V. Yarıyıl / Güz VI. Yarıyıl / Bahar

Toplam : 16 30 Toplam : 18 30. V. Yarıyıl / Güz VI. Yarıyıl / Bahar 2011-2012 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS PLANLARI FAKÜLTE / YÜKSEKOKUL : Mimarlık Fakültesi Toplam Kredi : 136+14 (5i) = 150 MAT 1075 Temel Matematik I 2 0 0 2 2 MAT 1076 Temel Matematik II 2 0 0 2 2 AIT 101

Detaylı

11.00 İNG 188 İngilizce II ENT1

11.00 İNG 188 İngilizce II ENT1 2017-2018 BAHAR DÖNEMİ ENDÜSTRİYEL TASARIM BÖLÜMÜ BÜTÜN ARA SINAVLAR İÇİN MAZERET SINAV PROGRAMI 7.05.2018 08.00 ENT 134 Temel Tasarım Stdy.II A STY4 09.00 ENT 226 Görsel Düşünme ve Eskiz U1 09.00 ENT

Detaylı

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Bölüm/Program Dersi DERS TANIM BİLGİLERİ Dersin Adı Betonarme Dersin Kodu Teori Uygulama Laboratuvar AKTS Kredisi MIM 329 2

Detaylı

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK VE TASARIM FAKÜLTESİ BAHAR DÖNEMİ ENDÜSTRİYEL TASARIM BÖLÜMÜ DÖNEM SONU SINAV PROGRAMI 2.SINIF.

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK VE TASARIM FAKÜLTESİ BAHAR DÖNEMİ ENDÜSTRİYEL TASARIM BÖLÜMÜ DÖNEM SONU SINAV PROGRAMI 2.SINIF. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ 2017-2018 BAHAR DÖNEMİ ENDÜSTRİYEL TASARIM BÖLÜMÜ 18.00 TÜR 120 Türk İşaret Dili T1,U1 18.00 BİL 150 Temel Bilgi Teknolojisi ENT1,ENT2,ENT3,ENT4 ENT 433 Tasarım Kuramları ENT1,ENT2

Detaylı

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ PROĞRAMI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL. AİT101 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi 1 (2+0) AKTS- 2

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ PROĞRAMI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL. AİT101 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi 1 (2+0) AKTS- 2 T. C. OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ OSMANİYE MESLEK YÜKSEKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ İnşaat Bölümü İNŞAAT TEKNOLOJİSİ PROĞRAMI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL AİT101 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi 1 (2+0) AKTS-

Detaylı

ÜÇÜNCÜ YARIYIL ZORUNLU DERSLER

ÜÇÜNCÜ YARIYIL ZORUNLU DERSLER ÜÇÜNCÜ YARIYIL ZORUNLU DERSLER İNG 301/ALM 301/FRA 301 YABANCI DİL III İngilizce, Fransızca ve Almanca lisan bilgisi veren dersler. İNG 309/ALM 309/FRA 309 YABANCI DİL III İngilizce, Fransızca ve Almanca

Detaylı

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Bölüm/Program Dersi DERS TANIM BİLGİLERİ Dersin Adı Şehir Mimarlık ve Mekan Dersin Kodu Teori Uygulama Laboratuvar AKTS Kredisi

Detaylı

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖĞRETİM PLANI

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖĞRETİM PLANI T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ 20162017 EĞİTİMÖĞRETİM YILI ÖĞRETİM PLANI 1. YARIYIL 3501151 Stüdyo-I (A+B+C) [G1, G2] 4+4+0 6 _ 8 3501152 Mimari Anlatım Teknikleri (A+B+C) 2+2+0 3 4 3501153 Temel

Detaylı

KONUT DEĞERLEME VE YAPIM TEKNİKLERİ

KONUT DEĞERLEME VE YAPIM TEKNİKLERİ Konut Değerleme ve Yapım Teknikleri Taşınmaz Değerleme ve Geliştirme Tezsiz Yüksek Lisans Programı KONUT DEĞERLEME VE YAPIM TEKNİKLERİ 1 Konut Değerleme Ve Yapım Teknikleri İçindekiler 1.1. DERSİN AMACI...

Detaylı

МİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK VE DİZAYN BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ

МİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK VE DİZAYN BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ Меѓународен Универзитет Визион - International Vision University Universiteti Ndërkombëtar Vizion - Uluslararası Vizyon Üniversitesi Adres: Ul. Major C. Filiposki No.1, Gostivar Makedonya tel: +389 42

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : MİMARLIK İÇİN MATEMATİK Ders No : 0010120004 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili

Detaylı

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ PROĞRAMI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL AİT101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ (2+0) AKTS- 2

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ PROĞRAMI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL AİT101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ (2+0) AKTS- 2 T. C. OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ OSMANİYE MESLEK YÜKSEKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ İnşaat Bölümü İNŞAAT TEKNOLOJİSİ PROĞRAMI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL AİT101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ (2+0) AKTS- 2

Detaylı

. TAŞIYICI SİSTEMLER Çerçeve Perde-çerçeve (boşluklu perde) Perde (boşluksuz perde) Tüp Iç içe tüp Kafes tüp Modüler tüp

. TAŞIYICI SİSTEMLER Çerçeve Perde-çerçeve (boşluklu perde) Perde (boşluksuz perde) Tüp Iç içe tüp Kafes tüp Modüler tüp 1 . TAŞIYICI SİSTEMLER Çerçeve Perde-çerçeve (boşluklu perde) Perde (boşluksuz perde) Tüp Iç içe tüp Kafes tüp Modüler tüp 2 Başlıca Taşıyıcı Yapı Elemanları Döşeme, kiriş, kolon, perde, temel 3 Çerçeve

Detaylı

DERS TANIMLARI. GSF 123 DESEN I Ders kapsamında çizim prensipleri, süreçleri ve malzemeleri; biçim, hacim ve kompozisyon düzeni tanıtılmaktadır.

DERS TANIMLARI. GSF 123 DESEN I Ders kapsamında çizim prensipleri, süreçleri ve malzemeleri; biçim, hacim ve kompozisyon düzeni tanıtılmaktadır. DERS TANIMLARI BİRİNCİ YARIYIL TÜRK 101 TÜRK DİLİ I Ders, dil-duygu bağıntısı kurmayı öğretmeyi; Türkçe'nin genel yapı özelliklerini kavratmayı; metin çözümlemeyi, özet çıkarmayı, not tutmayı, rapor yazmayı

Detaylı

DERS TANITIM BİLGİLERİ (TÜRKÇE)

DERS TANITIM BİLGİLERİ (TÜRKÇE) 1 DERS TANITIM BİLGİLERİ (TÜRKÇE) Ders Bilgileri Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori Uygulama Laboratuar Yerel AKTS (Saat/Hafta) (Saat/hafta) Kredi Sanat Tarihi EÜT Güz 2 0-2 2 141 Önkoşul(lar)-var ise - Dersin

Detaylı

T.C. MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU MİMARİ RESTORASYON PROGRAMI ÖN LİSANS DERS BİLGİ FORMU

T.C. MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU MİMARİ RESTORASYON PROGRAMI ÖN LİSANS DERS BİLGİ FORMU T.C. MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU MİMARİ RESTORASYON PROGRAMI ÖN LİSANS DERS BİLGİ FORMU Dersin Adı İnce Yapı I Kodu Dönemi Zorunlu/Seçmeli MSGSÜ Kredi AKTS MYR107 I Zorunlu

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Tasarımda İnsan-Mekan İlişkisi Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans (X) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan

Detaylı

Tarih Boyunca Kent, Ticaret, Mekan (MMR 446) Ders Detayları

Tarih Boyunca Kent, Ticaret, Mekan (MMR 446) Ders Detayları Tarih Boyunca Kent, Ticaret, Mekan (MMR 446) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Tarih Boyunca Kent, Ticaret, Mekan MMR 446 Seçmeli 2 0 0 2 3

Detaylı

Bilgisayar Programcılığı 1 N.Ö.

Bilgisayar Programcılığı 1 N.Ö. Bilgisayar Programcılığı 1 N.Ö. Bilgisayar Donanımı Ofis Yazılımları Abdullah Günay Programlama Temelleri Programlama Temelleri Orhan Armağan Grafik ve Animasyon 1 Grafik ve Animasyon 1 Matematik Hüseyin

Detaylı

İÇ MİMARLIK VE ÇEVRE TASARIMI BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ (2011 2012) BİRİNCİ YIL

İÇ MİMARLIK VE ÇEVRE TASARIMI BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ (2011 2012) BİRİNCİ YIL İÇ MİMARLIK VE ÇEVRE TASARIMI BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ (2011 2012) BİRİNCİ YIL 1.Dönem (Güz) ARCH 110 Temel Tasarım I (4, 4, 6) AKTS: 10 Bu ders öğrencilere tasarım yapmanın temel prensiplerini vermektedir.

Detaylı

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Bölüm/Program Dersi Dersin Adı Mimarlık Tarihi 1 DERS TANIM BİLGİLERİ Dersin Kodu Teori Uygulama Laboratuvar AKTS Kredisi MIM

Detaylı

DÖRDÜNCÜ YARIYIL ZORUNLU DERSLER

DÖRDÜNCÜ YARIYIL ZORUNLU DERSLER DÖRDÜNCÜ YARIYIL ZORUNLU DERSLER İNG 401/ALM 401/FRA 401 YABANCI DİL IV İngilizce, Fransızca ve Almanca lisan bilgisi veren dersler. İNG 409/ALM 409/FRA 409 YABANCI DİL IV İngilizce, Fransızca ve Almanca

Detaylı

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖĞRETİM PLANI

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖĞRETİM PLANI T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ 014015 EĞİTİMÖĞRETİM YILI ÖĞRETİM PLANI 1. YARIYIL 501151 Stüdyo-I (A+B+C) [G1, G] 4+4+0 6 _ 8 50115 Mimari Anlatım Teknikleri (A+B+C) ++0 4

Detaylı

Yapı Elemanlarının Davranışı

Yapı Elemanlarının Davranışı Kolon Türleri ve Eksenel Yük Etkisi Altında Kolon Davranışı Yapı Elemanlarının Davranışı Yrd. Doç. Dr. Barış ÖZKUL Kolonlar; bütün yapılarda temel ile diğer yapı elemanları arasındaki bağı sağlayan ana

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : MİMARLIK KAVRAMLARI Ders No : 0010120005 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 2 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim

Detaylı

MİM310 Rölöve-Restorasyon Stüdyosu

MİM310 Rölöve-Restorasyon Stüdyosu MİM310 Rölöve-Restorasyon Stüdyosu (Teorik + Uygulama) Kredi : (2+2)3 - AKTS : 3 Ders Koordinatörü : Yrd.Doç.Dr. Tülay Karadayı Ön Şartlı Dersler : yok Ders Dili : tr Dersi Verenler: - Dersin Yardımcıları:

Detaylı

Mimarlık Tarihi ve Kuramı I (MMR 517) Ders Detayları

Mimarlık Tarihi ve Kuramı I (MMR 517) Ders Detayları Mimarlık Tarihi ve Kuramı I (MMR 517) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Mimarlık Tarihi ve Kuramı I MMR 517 Her İkisi 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi imarlık Bölümü Bölüm/Program Dersi Dersin Adı imari Proje 3 DERS TANI BİLGİLERİ Dersin Kodu Teori Uygulama Laboratuvar AKTS Kredisi I 311 4

Detaylı

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Bölüm/Program Dersi DERS TANIM BİLGİLERİ Dersin Adı Enerji Etkin Yapı Tasarımı Dersin Kodu Teori Uygulama Laboratuvar AKTS Kredisi

Detaylı

Ön Koşul Dersleri Mimari Projeye Giriş ve Anlatım Teknikleri 1

Ön Koşul Dersleri Mimari Projeye Giriş ve Anlatım Teknikleri 1 Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : MİMARİ PROJEYE GİRİŞ II & İLERİ ANLATIM TEKNİKLERİ Ders No : 0010120009 Teorik : 4 Pratik : 8 Kredi : 8 ECTS : 11 Ders Bilgileri

Detaylı

Ürün Tasarımında Bilgisayar Destekli 3 Boyutlu Modelleme (GTM 045) Ders Detayları

Ürün Tasarımında Bilgisayar Destekli 3 Boyutlu Modelleme (GTM 045) Ders Detayları Ürün Tasarımında Bilgisayar Destekli 3 Boyutlu Modelleme (GTM 045) Ders Detayları Ders Adı Ders Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Kodu Saati Saati Saati Ürün Tasarımında Bilgisayar Destekli 3

Detaylı

TAŞINMAZ KÜLTÜR VARLIKLARININ VE SİT ALANLARININ KORUNMASI VE DEĞERLENDİRİLMESİ İÇİN GEREKLİ PROJELER VE PLANLAR NELERDİR?

TAŞINMAZ KÜLTÜR VARLIKLARININ VE SİT ALANLARININ KORUNMASI VE DEĞERLENDİRİLMESİ İÇİN GEREKLİ PROJELER VE PLANLAR NELERDİR? TAŞINMAZ KÜLTÜR VARLIKLARININ VE SİT ALANLARININ KORUNMASI VE DEĞERLENDİRİLMESİ İÇİN GEREKLİ PROJELER VE PLANLAR NELERDİR? Taşınmaz kültür varlıklarının korunması ve değerlendirilmesi için iki değişik

Detaylı

Mimari Anlatım Teknikleri II (MMR 104) Ders Detayları

Mimari Anlatım Teknikleri II (MMR 104) Ders Detayları Mimari Anlatım Teknikleri II (MMR 104) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Mimari Anlatım Teknikleri II MMR 104 Bahar 2 2 0 3 6 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

PMB 102 YAPI MALZEME BİLGİSİ DERS İÇERİĞİ

PMB 102 YAPI MALZEME BİLGİSİ DERS İÇERİĞİ PMB 102 YAPI MALZEME BİLGİSİ DERS İÇERİĞİ Bu dersin amacı, Peyzaj mimarlığı çalışmaları kapsamında yapılan imalat ve inşaat çalışmalarında kullanılan yapı malzemelerinin öğrenciye tanıtılmasıdır. Yapı

Detaylı

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK VE TASARIM FAKÜLTESİ BAHAR DÖNEMİ ENDÜSTRİYEL TASARIM BÖLÜMÜ DÖNEM SONU SINAV PROGRAMI 2.SINIF.

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK VE TASARIM FAKÜLTESİ BAHAR DÖNEMİ ENDÜSTRİYEL TASARIM BÖLÜMÜ DÖNEM SONU SINAV PROGRAMI 2.SINIF. 2017-2018 BAHAR DÖNEMİ ENDÜSTRİYEL TASARIM BÖLÜMÜ DÖNEM SONU SINAV PROGRAMI Tarihi 16.05.2018 18.00 TÜR 120 Türk İşaret Dili T1,U1 18.00 BİL 150 Temel Bilgi Teknolojisi ENT1,ENT2,ENT3,ENT4 09.00 ENT 433

Detaylı

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK VE TASARIM FAKÜLTESİ BAHAR DÖNEMİ ENDÜSTRİYEL TASARIM BÖLÜMÜ DÖNEM SONU SINAV PROGRAMI 2.SINIF.

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK VE TASARIM FAKÜLTESİ BAHAR DÖNEMİ ENDÜSTRİYEL TASARIM BÖLÜMÜ DÖNEM SONU SINAV PROGRAMI 2.SINIF. 2017-2018 BAHAR DÖNEMİ ENDÜSTRİYEL TASARIM BÖLÜMÜ DÖNEM SONU SINAV PROGRAMI Tarihi 16.05.2018 18.00 TÜR 120 Türk İşaret Dili T1,U1 18.00 BİL 150 Temel Bilgi Teknolojisi ENT1,ENT2,ENT3,ENT4 09.00 ENT 433

Detaylı

Çağdaş Yapı Malzemeleri (MMR 353) Ders Detayları

Çağdaş Yapı Malzemeleri (MMR 353) Ders Detayları Çağdaş Yapı Malzemeleri (MMR 353) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Saati Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Çağdaş Yapı Malzemeleri MMR 353 Seçmeli 2 0 0 2 3 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin

Detaylı

KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ DERS PROGRAMI

KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ DERS PROGRAMI KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ DERS PROGRI I.YARIYIL Y. YIL ÖN KOŞUL KODU DERSİN ADI Z/M/S T U TOPL MIM14101 TEMEL TASARIM Z 2 4 6 4 8 MIM14103 ANLATIM VE SUNUM TEKNİKLERİ I

Detaylı

BİRİNCİ YIL İKİNCİ YIL

BİRİNCİ YIL İKİNCİ YIL BİRİNCİ YIL I.YARIYIL MAT 101 Matematik I 4,0 3 2 0 5 FIZ 101 Fizik I 3,0 3 0 0 4 FIZ 101L Fizik I Lab. 1,0 0 0 2 1 KIM 101 Kimya 3,0 3 0 0 4 RES 103 Teknik Resim 3,0 2 2 0 5 ING 121 İngilizce I 2,0 2

Detaylı

TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ SEKİZ YARIYILLIK DERS PLANI II.YARIYIL

TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ SEKİZ YARIYILLIK DERS PLANI II.YARIYIL TEKNOLOJİ FAKÜLTEİ İNŞAAT MÜHENDİLİĞİ BÖLÜMÜ EKİ YARIYILLIK DER PLANI I.YARIYIL ATA-16 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I 2 2 2 TUR-17 Türk Dili I 2 2 2 ING-11 İngilizce I 2 2 2 MAT-127 Matematik I 3

Detaylı

GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ

GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ MİM 242 TAŞIYICI SİSTEMLER VE TEKNOLOJİLERİ I 2017-2018 BAHAR YARIYILI Dr. Öğr.Üyesi Cahide AYDIN İPEKÇİ Arş. Gör. Nurşah SERTER Taşıyıcı Sistemlerin

Detaylı

T.C. MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU MİMARİ RESTORASYON PROGRAMI ÖN LİSANS DERS BİLGİ FORMU

T.C. MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU MİMARİ RESTORASYON PROGRAMI ÖN LİSANS DERS BİLGİ FORMU T.C. MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU MİMARİ RESTORASYON PROGRAMI ÖN LİSANS DERS BİLGİ FORMU Dersin Adı Teknik Resim I Kodu Dönemi Zorunlu/Seçmeli MSGSÜ Kredi AKTS MYR103 I-II

Detaylı

ANTAKYA MÜZE OTEL TAŞIYICI SİSTEM PROJESİ. İnş.Yük.Müh. Bülent DEVECİ

ANTAKYA MÜZE OTEL TAŞIYICI SİSTEM PROJESİ. İnş.Yük.Müh. Bülent DEVECİ ANTAKYA MÜZE OTEL TAŞIYICI SİSTEM PROJESİ İnş.Yük.Müh. Bülent DEVECİ Proje Künyesi : Yatırımcı Mimari Proje Müellifi Statik Proje Müellifi Çelik İmalat Yüklenicisi : Asfuroğlu Otelcilik : Emre Arolat Mimarlık

Detaylı

Mekanik. Mühendislik Matematik

Mekanik. Mühendislik Matematik Mekanik Kuvvetlerin etkisi altında cisimlerin denge ve hareket şartlarını anlatan ve inceleyen bir bilim dalıdır. Amacı fiziksel olayları açıklamak, önceden tahmin etmek ve böylece mühendislik uygulamalarına

Detaylı

Mimari Anlatım Teknikleri I (MMR 103) Ders Detayları

Mimari Anlatım Teknikleri I (MMR 103) Ders Detayları Mimari Anlatım Teknikleri I (MMR 103) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Mimari Anlatım Teknikleri I MMR 103 Güz 2 2 0 3 6 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

AKADEMİK YILI MÜFREDATI. 1. Dönem (Güz) 25 saat 2.Dönem (Bahar) 25 saat. Kodu Ders KREDİ AKTS Kodu Ders KREDİ AKTS

AKADEMİK YILI MÜFREDATI. 1. Dönem (Güz) 25 saat 2.Dönem (Bahar) 25 saat. Kodu Ders KREDİ AKTS Kodu Ders KREDİ AKTS MİMARLIK 2018 2019 AKADEMİK YILI MÜFREDATI 1. Dönem (Güz) 2 saat 2.Dönem (Bahar) 2 saat ARCH 11 Mimarlıkta Temel Tasarım I 2-6- ARCH 1120 Mimarlıkta Temel Tasarım II (ön koşulu ARCH 11) 2-6- ARCH 1113

Detaylı

STRÜKTÜR ÇÖZÜMLEME. Doç. Dr. ALİ KOÇAK

STRÜKTÜR ÇÖZÜMLEME. Doç. Dr. ALİ KOÇAK STRÜKTÜR ÇÖZÜMLEME Doç. Dr. ALİ KOÇAK YAPI Tüm canlıların beslenme barınma ve diğer doğal gereksinimlerini sağlamak için çeşitli yapı gereç ve yapım teknikleriyle oluşturulan yeryüzü yeraltı ve sualtı

Detaylı

7. Ulusal Çatı & Cephe Sempozyumu 3-4 Nisan 2014 Yıldız Teknik Üniversitesi Beşiktaş - İstanbul

7. Ulusal Çatı & Cephe Sempozyumu 3-4 Nisan 2014 Yıldız Teknik Üniversitesi Beşiktaş - İstanbul CEPHE KAPLAMA TUĞLASININ KULLANIM PERFORMANSI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME Doç. Dr. Emrah GÖKALTUN 1 Konu Başlık No: 2 Çatı ve Cephe Sistemlerinin Performansları ÖZET İnsan, doğaya müdahale edip, çevresini

Detaylı

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Bölüm/Program Dersi DERS TANIM BİLGİLERİ Dersin Adı Mimari ve Sinema Dersin Kodu Teori Uygulama Laboratuvar AKTS Kredisi MIM

Detaylı

IŞIK UNIVERSITESİ MİMARLIK VE TASARIM FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ

IŞIK UNIVERSITESİ MİMARLIK VE TASARIM FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ IŞIK UNIVERSITESİ MİMARLIK VE TASARIM FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ DERS PROFİLİ (SYLLABUS) Ders adı Kod Yarıyıl Ders Yükü Kredi ECTS YAPI BİLGİSİ 1 ARCH 102T 2 (2+0+2) 3 5 Ön koşul dersler ARCH105 Eğitim

Detaylı

PAZARTESİ SALI

PAZARTESİ SALI ESKİŞEHİR TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK VE TASARIM FAKÜLTESİ 2018-2019 ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ ENDÜSTRİYEL TASARIM BÖLÜMÜ BÜTÜNLEME SINAV PROGRAMI VE BÜTÜNLEME SINAV HAKKI OLMAYAN DERSLER İÇİN DÖNEM SONU

Detaylı

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Bölüm/Program Dersi DERS TANIM BİLGİLERİ Dersin Adı Şehircilik Dersin Kodu Teori Uygulama Laboratuvar AKTS Kredisi MIM 313 2

Detaylı

Tarihi Mekanların Analizi (MMR 444) Ders Detayları

Tarihi Mekanların Analizi (MMR 444) Ders Detayları Tarihi Mekanların Analizi (MMR 444) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Tarihi Mekanların Analizi MMR 444 Seçmeli 2 0 0 2 3 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

YAŞAR ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2015 2016 AKADEMİK YILI DERS PROGRAMI

YAŞAR ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2015 2016 AKADEMİK YILI DERS PROGRAMI YAŞAR ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2015 2016 AKADEMİK YILI DERS PROGRAMI 1. Dönem (Güz) 25 saat 2. Dönem (Bahar) 26 saat ARCH 110 Temel Tasarım I 2 6 10 ARCH 120 Temel Tasarım II (ön

Detaylı

LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ T.C. ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ORTAK ZORUNLU DERSLER İN 111 YABANCI DİL I (2+0) ve İN 112 YABANCI DİL II (2+0) The Alphabet /

Detaylı

Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ BAHAR YARIYILI İÇM PROJE 5 & DİPLOMA PROJESİ

Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ BAHAR YARIYILI İÇM PROJE 5 & DİPLOMA PROJESİ Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2016-2017 BAHAR YARIYILI İÇM 401 402 PROJE 5 & DİPLOMA PROJESİ KONU: SAĞLIK MERKEZİ YER: BEYSUKENT TIP MERKEZİ / ANKARA 1. Konu Hakkında Genel Açıklama

Detaylı

DEÜ MİMARLIK FAKÜLTESİ KISA DERS İÇERİKLERİ

DEÜ MİMARLIK FAKÜLTESİ KISA DERS İÇERİKLERİ DEÜ MİMARLIK FAKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ KISA DERS İÇERİKLERİ MİM 1011 Matematik (4+0) Limit ve süreklilik. Türev, türev alma kuralları, çeşitli açık ve kapalı fonksiyonların türevi, Zincir Kuralı, L Hospital

Detaylı

T.C. MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU MİMARİ RESTORASYON PROGRAMI ÖN LİSANS DERS BİLGİ FORMU

T.C. MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU MİMARİ RESTORASYON PROGRAMI ÖN LİSANS DERS BİLGİ FORMU T.C. MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU MİMARİ RESTORASYON PROGRAMI ÖN LİSANS DERS BİLGİ FORMU Dersin Adı İnce Yapı II Kodu Dönemi Zorunlu/Seçmeli MSGSÜ Kredi AKTS MYR108 II Zorunlu

Detaylı

Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ GÜZ YARIYILI İÇM PROJE 5 & DİPLOMA PROJESİ

Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ GÜZ YARIYILI İÇM PROJE 5 & DİPLOMA PROJESİ Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2016-2017 GÜZ YARIYILI İÇM 401 402 PROJE 5 & DİPLOMA PROJESİ KONU: ADANA KENT OTELİ YER: SOSYAL TESİSLER BİNASI / ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ KAMPÜSÜ / ADANA

Detaylı

Endüstri Grafiği Tasarımı (SGT 324) Ders Detayları

Endüstri Grafiği Tasarımı (SGT 324) Ders Detayları Endüstri Grafiği Tasarımı (SGT 324) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Endüstri Grafiği Tasarımı SGT 324 Seçmeli 1 2 0 2 3 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

09.00 MEK 104 Statik Mukavemet B Kongre Merkezi-Kırmızı Sln, T1

09.00 MEK 104 Statik Mukavemet B Kongre Merkezi-Kırmızı Sln, T1 1.SINIF ANADOLU ÜNİVERSİTESİ 2017-2018 BAHAR DÖNEMİ ENDÜSTRİYEL TASARIM BÖLÜMÜ II.ARA SINAV PROGRAMI 16.04.2018 08.00 ENT 134 Temel Tasarım Stdy.II A STY4 09.00 ENT 226 Görsel Düşünme ve Eskiz Teslim 09.00

Detaylı

T.C. UŞAK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK VE TASARIM FAKÜLTESİ ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA BÖLÜMÜ I. ÖĞRETİM EĞİTİM PLANI

T.C. UŞAK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK VE TASARIM FAKÜLTESİ ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA BÖLÜMÜ I. ÖĞRETİM EĞİTİM PLANI T.C. UŞAK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK VE TASARIM FAKÜLTESİ ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA BÖLÜMÜ I. ÖĞRETİM EĞİTİM PLANI I. SINIF I. YARIYIL (GÜZ) 1001001012017 Şehircilik Projesi I 4 4 6 10 Z 1001001032017 Çizim Teknikleri

Detaylı

Ambalaj Grafiği Tasarımı (SGT 322) Ders Detayları

Ambalaj Grafiği Tasarımı (SGT 322) Ders Detayları Ambalaj Grafiği Tasarımı (SGT 322) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Ambalaj Grafiği Tasarımı SGT 322 Seçmeli 1 2 0 2 3 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

Kirişsiz Döşemelerin Uygulamada Tasarım ve Detaylandırılması

Kirişsiz Döşemelerin Uygulamada Tasarım ve Detaylandırılması Kirişsiz Döşemelerin Uygulamada Tasarım ve Detaylandırılması İnş. Y. Müh. Sinem KOLGU Dr. Müh. Kerem PEKER kolgu@erdemli.com / peker@erdemli.com www.erdemli.com İMO İzmir Şubesi Tasarım Mühendislerine

Detaylı

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ I.YARIYIL. Türk Dili I (2 0 0)

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ I.YARIYIL. Türk Dili I (2 0 0) İNŞAAT TEKNOLOJİSİ PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ I.YARIYIL Türk Dili I (2 0 0) Dil nedir, dillerin doğuşu, dil ve iletişim, dilin millet yaşamındaki yeri ve önemi, Türk dilinin dünya dilleri arasındaki yeri,

Detaylı

AKADEMİK YILI MÜFREDATI

AKADEMİK YILI MÜFREDATI 2018 2019 AKADEMİK YILI MÜFREDATI 1. Yarıyıl (Güz) 25 saat 2. Yarıyıl (Bahar) 25 saat Kodu Ders Adı KREDİ AKTS Kodu Ders Adı KREDİ AKTS İç Mimarlıkta Temel İç Mimarlıkta Temel Tasarım II INAR 1110 2-6-5

Detaylı

İÇ MİMARLIK ANABİLİM / ANASANAT DALI

İÇ MİMARLIK ANABİLİM / ANASANAT DALI İÇ MİMARLIK ANABİLİM / ANASANAT DALI ANABİLİM / ANASANAT DALI BAŞKANI: Doç. Dr. İpek FİTOZ İÇ MİMARLIK YÜKSEK LİSANS PROGRAMI Program Sorumlusu: Yrd.Doç. Cem DOĞAN Tel: 0 212 252 16 00 / 269 Üniversitemiz

Detaylı

T.C. MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU MİMARİ RESTORASYON PROGRAMI ÖN LİSANS DERS TANITIM FORMU

T.C. MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU MİMARİ RESTORASYON PROGRAMI ÖN LİSANS DERS TANITIM FORMU T.C. MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU MİMARİ RESTORASYON PROGRAMI ÖN LİSANS DERS TANITIM FORMU Dersin Adı Geometri Kodu Dönem Zorunlu/Seçmeli MSGSÜ Kredi AKTS MYR113 I Zorunlu

Detaylı

Enerji Etkin Yapı Tasarımı I (MMR 371) Ders Detayları

Enerji Etkin Yapı Tasarımı I (MMR 371) Ders Detayları Enerji Etkin Yapı Tasarımı I (MMR 371) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Enerji Etkin Yapı Tasarımı I MMR 371 Seçmeli 1 2 0 2 3 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

Bölüm Ders Dersin Sorumlusu Tarih Saat Salon Bilgisayar Programcılığı 1 Bilgisayar Donanımı Öğr. Gör. Yeşim Aktaş : Bilgisayar

Bölüm Ders Dersin Sorumlusu Tarih Saat Salon Bilgisayar Programcılığı 1 Bilgisayar Donanımı Öğr. Gör. Yeşim Aktaş : Bilgisayar Bilgisayar Programcılığı 1 Bilgisayar Donanımı Öğr. Gör. Yeşim Aktaş 25.12.2017 14:00 206 Bilgisayar Programcılığı 1 Grafik ve Animasyon I Öğr. Gör. Yeşim Aktaş 25.12.2017 14:00 206 Bilgisayar Programcılığı

Detaylı

YAŞAR ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK VE ÇEVRE TASARIMI BÖLÜMÜ AKADEMİK YILI DERS PROGRAMI

YAŞAR ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK VE ÇEVRE TASARIMI BÖLÜMÜ AKADEMİK YILI DERS PROGRAMI YAŞAR ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK VE ÇEVRE TASARIMI BÖLÜMÜ 2016 2017 AKADEMİK YILI DERS PROGRAMI 1.Dönem (Güz) 25 saat 2.Dönem (Bahar) 26 saat INAR 110 İç Mimarlıkta Temel İç Mimarlıkta

Detaylı

09:00 ENT206 Üretim Yöntemleri (A) Mavi Salon, ENT1

09:00 ENT206 Üretim Yöntemleri (A) Mavi Salon, ENT1 ESKİŞEHİR TEKNİK ÜNİVERSİTESİ 2018-2019 GÜZ DÖNEMİ ENDÜSTRİYEL TASARIM BÖLÜMÜ FİNAL SINAV PROGRAMI 1.SINIF 2.SINIF 3.SINIF 4.SINIF 15:00 ENT228 Dijital Ortamda Görselleştirme (A) LAB2 12:00 ARK105 Anadolu

Detaylı

Bölüm Ders Dersin Sorumlusu Tarih Saat Salon Bilgisayar Programcılığı 1 Bilgisayar Donanımı Öğr. Gör. Yeşim Aktaş : Bilgisayar

Bölüm Ders Dersin Sorumlusu Tarih Saat Salon Bilgisayar Programcılığı 1 Bilgisayar Donanımı Öğr. Gör. Yeşim Aktaş : Bilgisayar Bilgisayar Programcılığı 1 Bilgisayar Donanımı Öğr. Gör. Yeşim Aktaş 25.12.2017 14:00 206 Bilgisayar Programcılığı 1 Grafik ve Animasyon I Öğr. Gör. Yeşim Aktaş 25.12.2017 14:00 206 Bilgisayar Programcılığı

Detaylı

MESLEK RESMİ DERSİ. Giriş Özet Yapı Bilgisi Mimari Tasarım Esasları ve Mimari Proje Örnekleri İncelemeleri. Hazırlayan. Öğr. Gör.

MESLEK RESMİ DERSİ. Giriş Özet Yapı Bilgisi Mimari Tasarım Esasları ve Mimari Proje Örnekleri İncelemeleri. Hazırlayan. Öğr. Gör. MESLEK RESMİ DERSİ Giriş Özet Yapı Bilgisi Mimari Tasarım Esasları ve Mimari Proje Örnekleri İncelemeleri Hazırlayan Öğr. Gör. Cahit GÜRER 26.02.2009-Afyonkarahisar YAPI Canlıların beslenmek ve barınmak

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI 1 BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI 2

BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI 1 BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI 2 BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI 1 02.01.2017 09:00 İşletim Sistemleri B01 Öğr. Gör. Abdullah Günay 02.01.2017 11:00 Grafik ve Animasyon I B02 Öğr. Gör. Abdullah Günay 03.01.2017 10:00 Ofis Yazılımları B01 Öğr.

Detaylı

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Bölüm/Program Dersi DERS TANIM BİLGİLERİ Dersin Adı Mimari Presentasyon Dersin Kodu Teori Uygulama Laboratuvar AKTS Kredisi

Detaylı

TAŞIYICI SİSTEM TASARIMI 1 Prof. Dr. Görün Arun

TAŞIYICI SİSTEM TASARIMI 1 Prof. Dr. Görün Arun . Döşemeler TAŞIYICI SİSTEM TASARIMI 1 Prof. Dr. Görün Arun 07.3 ÇELİK YAPILAR Döşeme, Stabilite Kiriş ve kolonların düktilitesi tümüyle yada kısmi basınç etkisi altındaki elemanlarının genişlik/kalınlık

Detaylı

4. YARIYIL (2. SINIF BAHAR DÖNEMİ)

4. YARIYIL (2. SINIF BAHAR DÖNEMİ) KODU ÖN KOŞULU 4. YARIYIL (2. SINIF BAHAR DÖNEMİ) Zorunlu Dersler ve Ders Programı ADI T* U* AKTS ETB202 ETB201 Endüstri Ürünleri Tasarımı Proje II 6 6 11 ETB204 Makine Elemanları 2 0 3 ETB206 Tasarımda

Detaylı

T.C TRAKYA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARARLARI

T.C TRAKYA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARARLARI T.C TRAKYA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARARLARI TOPLANTI TARİHİ : 07 TEMMUZ 2015 TOPLANTI SAYISI : 07 KARAR 12 : Üniversitemiz Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü ders planında 2015-2016 Eğitim Öğretim yılından

Detaylı

Bölümde gerçekleştirilen etkinlikler

Bölümde gerçekleştirilen etkinlikler Bölümün tanıtımı Mimarlık Bölümü nün misyonu; yaratıcı, teknolojik ve bilimsel gelişmelere hakim, doğal, sosyal ve kültürel çevreye duyarlı, değişime açık, disiplinler arası etkileşime ve ekip çalışmasına

Detaylı

SAFE v7. Yazýlýmýn bir aylýk tam sürümlü CD-ROM unu ücretsiz isteyebilirsiniz. baser@comp-engineering.com http://www.comp-engineering.

SAFE v7. Yazýlýmýn bir aylýk tam sürümlü CD-ROM unu ücretsiz isteyebilirsiniz. baser@comp-engineering.com http://www.comp-engineering. Yazýlýmýn bir aylýk tam sürümlü CD-ROM unu ücretsiz isteyebilirsiniz. baser@comp-engineering.com http://www.comp-engineering.com Sonlu elemanlar yöntemiyle betonarme kiriþli ve mantar döþeme, plak sistemleri,

Detaylı

Mimari Tasarım III (MMR 301) Ders Detayları

Mimari Tasarım III (MMR 301) Ders Detayları Mimari Tasarım III (MMR 301) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Mimari Tasarım III MMR 301 Güz 4 8 0 8 10 Ön Koşul Ders(ler)i MMR 202 Mimari

Detaylı

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ Felsefe Bölümü DERS İÇERİKLERİ

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ Felsefe Bölümü DERS İÇERİKLERİ GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ Felsefe Bölümü DERS İÇERİKLERİ I.SINIF I.YARIYIL FL 101 FELSEFEYE GİRİŞ I Etik, varlık, insan, sanat, bilgi ve değer gibi felsefenin başlıca alanlarının incelenmesi

Detaylı

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Bölüm/Program Dersi DERS TANIM BİLGİLERİ Dersin Adı Mimari ve Psikoloji Dersin Kodu Teori Uygulama Laboratuvar AKTS Kredisi

Detaylı

Dersin Adı Kodu Yarıyılı T + U Kredisi AKTS Bilim Tarihi ve Felsefesi GKS Ön Koşul Dersler

Dersin Adı Kodu Yarıyılı T + U Kredisi AKTS Bilim Tarihi ve Felsefesi GKS Ön Koşul Dersler Dersin Adı Kodu Yarıyılı T + U Kredisi AKTS Bilim Tarihi ve Felsefesi GKS003 2+0 2 3 Ön Koşul Dersler Dersin Dili Türkçe Dersin Türü Seçmeli Dersin Koordinatörleri Dersi Veren Dersin Yardımcıları Dersin

Detaylı