Rehberlik. 4. Eğitsel Rehberlik. Yrd. Doç. Dr. Ali Gurbetoglu

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Rehberlik. 4. Eğitsel Rehberlik. Yrd. Doç. Dr. Ali Gurbetoglu"

Transkript

1 Rehberlik 4. Eğitsel Rehberlik Yrd. Doç. Dr. Ali Gurbetoglu

2 4.1. Eğitsel Rehberliğin Tanımı Amacı Kapsamı 4.2. Eğitsel Rehberliğin Yoğunlaştığı Alanlar 4.3. Bireyselleştirilmiş Öğretim 4.4. Öğrencinin Güdülenmesi 4.5. Zeka Türleri ve Öğrenme Stilleri 4.6. Öğrenmede Başlıca Kişilik Tipleri

3 4.1. Eğitsel Rehberliğin Tanımı, Amacı, Kapsamı Eğitsel Rehberlik Nedir? Rehberlik hizmetlerinden beklenen önemli işlevlerden biri de "öğrenmeyi kolaylaştırma, başarıyı artırma" konusunda yardımdır. Bu alanda yapılan hizmetler "eğitsel rehberlik" olarak adlandırılır. Eğitsel rehberlik: eğitsel gelişim alanında çocuğa belli yeterlikler kazandırmak, Öğrenmesini kolaylaştırmak, Karşılaştığı güçlükleri gidermesine yardım etmek ve böylece uygun ve etkin bir öğrenme ortamı oluşturmaya yönelik hizmetlerdir.

4 Eğitsel Rehberliğin Amacı; Öğrencinin okula ve okulun bulunduğu çevreye uyum sağlaması, Etkin ders çalışma becerilerini kazanması, Eğitsel kararlar vermesi ve seçimler yapabilmesi, Başarıyı engelleyen faktörlerin azaltılması ya da ortadan kaldırması, Öğrencilerin ilgi, yetenek, eğilim ve özelliklerine uygun bir eğitim almasının sağlanması, Okul hayatı ile meslek hayatı arasındaki ilişkinin sağlanmasıdır.

5 Eğitsel rehberliğin temel amacı öğrencilerin akademik etkinliklerdeki başarılarını artırmalarına yardımcı olmaktır. Öğrencilerin öğrenmeyi öğrenmelerini sağlamaktır. Bu amaç ile öğrencileri yeteneğine ve ilgisine uygun programlara yönlendirmek temel hedeftir. Her öğrencinin yaşamının her aşamasında eğitsel rehberliğe ihtiyacı vardır. Öğrencilerin akademik başarılarını artırmaya yönelik etkinliklerden bazıları şunlardır: Etkili zaman kullanımı Sınavlara hazırlanma yöntemleri Öğrenmeye güdüleme Öğrenme engelleri ile baş etme Belleği etkin kullanma Yetenek, ilgi ve eğilimlerine göre eğitsel ortam hazırlama (kulüp çalışmaları) Oryantasyon Eğitsel planlama

6 Eğitsel Rehberliğin Kapsamı: Eğitsel rehberlik, öğrencilerin "öğrenmeyi öğrenme"sini sağlamayı hedefler. Bu amaçla öğrenciye; zamanı iyi kullanma, verimli ders çalışma yolları, plan yapma ve uygulama, öğrenmeye güdülenme, öğrendiklerini unutmadan bellekte saklama, sınavlara hazırlanma, kaynaklardan yararlanma, yeteneklerini geliştirme, öğrenme engellerini aşma, pek çok konuda öğrencinin olumlu tutum ve alışkanlıklar geliştirmesine odaklanır. Bu amaçla, velilere yönelik verilen hizmetler de eğitsel rehberlik kapsamındadır. Eğitsel rehberlik hizmetleri öğrencilere tek tek değil gruplar halinde sunulur. Bu nedenle takım çalışması esastır. Okuldaki yönetici, öğretmen, uzman, diğer personelin işbirliğini gerektirir.

7 Eğitsel rehberlikte öğretmen davranışları da büyük önem taşır. Bu kapsamda öğretmenin sergilemesi beklenen başlıca davranışlar şunlardır; Uygun öğrenme atmosferinin oluşturulmasını sağlama, Bireysel farklılıkları ortaya çıkaracak etkinlikler planlama, Öğrenme ortamını zenginleştirme ve öğrenmeyi her birey için anlamlı hale getirme, Öğrencilerin çalışma alışkanlıklarını destekleme, ilgi ve yeteneklerini geliştirme, sosyal etkinliklerini güçlendirmelerine katkı sağlama, Öğrencide güven duygusunu geliştirme, Öğrencide problem çözme, karar verme ve bireysel çalışma becerisi kazandırmadır.

8 4.2. Eğitsel Rehberliğin Yoğunlaştığı Alanlar Eğitsel rehberliğin yoğunlaşma alanları, bu hizmetlerin sunulduğu öğretim kademesine göre değişiklik gösterir. İlköğretimin I. Kademesinde; Okul ve sınıf kurallarını öğrenme, yönergeleri izleme etkin ve verimli ders çalışma alışkanlığı kazanma, öğretim rehberliği İlköğretim II. Kademesinde; plan yapma ve uygulama, üst eğitim kurumlarını inceleme, verimli ve etkin ders çalışmanın yollarını öğretme, Ortaöğretimde; öğrenciyi bir üst öğrenim kurumu hakkında bilgilendirme, tercih etmesi uygun olabilecek üst öğretim kurumu hakkında bilgilendirme, eğitim - öğretim ve rehberlik faaliyetlerini düzenleme.

9 Her kademedeki okullarda öğrencilere sunulması hedeflenen eğitsel rehberlik hizmetlerinden başlıcaları şunlardır; Öğrencilerin okul seçmelerine, seçtikleri okulda uygun sınıfa yerleştirilmelerine veya uygun bölüme yönelmelerine yardım etmek, Okula yeni kayıt yaptıran bireylerin, okula uyum süreçlerini hızlı ve sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmelerine yardım etmek, Öğrencilerin seçtikleri sınıfta veya bölümde karşılaştıkları sorunların çözümüne yardım etmek, Öğrencilerin bireysel farklılıklarına da dikkate alarak ulaşabilecekleri en üst başarı seviyesine ulaşmalarına yardımcı olmak, Öğrencilere etkili öğrenme ve verimli ders çalışma teknikleri konusunda yardım etmek, Öğrenci başarısını engelleyen durumları belirleyip ortadan kaldırmak suretiyle akademik başarıyı yükseltmek, Özel eğitime muhtaç, özürlü ve yavaş öğrenen çocukların zamanında keşfedilip özürlerine uygun bir eğitim programına yöneltilmelerini sağlamak, Üstün yetenekli öğrencileri zamanında tespit edip, yetenekleri ile ilgili olarak gelişmelerinin sağlanmasına yardım etmek.

10 Sınıf rehber öğretmenlerinin (danışman) eğitsel rehberlikle ilgili yapmaları gereken çalışmalardan bazıları şunlardır: Öğrenme stillerini belirleme, Etkili çalışma becerilerini kazandırma, Zamanı etkili kullanma becerisini kazandırma, Çalışma ortamını düzenleme becerisi, Okuma alışkanlığı kazandırma, Ders araçlarını etkili kullanma becerisi kazandırma, Çok boyutlu düşünme becerisi kazandırma, Dikkat toplama egzersizi yaptırma, Motivasyonu artırıcı çalışmalar yapma, Ders dinleme becerisi kazandırma, Not tutma becerisi kazandırma, Kaynaştırma eğitimindeki öğrencilerin gelişimini izleme, Bu çalışmalar eğitsel rehberliğin kapsamını oluşturmaktadır.

11 4.3. Bireyselleştirilmiş Öğretim Bireysel öğretim; öğrenciler arasındaki bireysel farklılıkları göz önünde bulunduran, her öğrenciye kendi yeteneği ölçüsünde ilerleme imkanı sağlayan öğretim tarzıdır. Kalabalık sınıflar ve bireysel farklılıklar nedeniyle öğrencilerin tamamı aynı etkinliklerle öğrenemezler. Sınıfı oluşturan öğrenciler arasında bireysel farklılıklar bulunmaktadır. Bu, tüm öğrencilerin aynı hızda ve aynı etkinliklerle öğrenemeyeceği anlamına gelir Öğrenme düzeyi farklı öğrencilerin öğrenmesi ancak öğretimin bireyselleşmesi ile mümkün olabilmektedir. Öğrenciler arasındaki bireysel farklılığın olabildiğince giderilmesi ancak, her öğrencinin öğrenme hızına uygun düşecek bir öğretimle sağlanabilir. Bu da ancak öğretimin bireyselleştirilmesi ile mümkündür. Bu sistemde dersler, öğrenme düzeyi açısından homojen çok küçük gruplar halinde yapılmaktadır. Öğretmen, sınıfın tümüne değil, 3-5 öğrenciden oluşan küçük gruba ders yapar. Her öğrenci kendi yetenek düzeyine uygun yönlendirilir, kendi düzeyine uygun yöntem ve tekniklerle eğitilir.

12 Bireyselleştirilmiş Öğretimin Özellikleri: Bireyselleştirilmiş Öğretim; Öğrenci merkezli olup öğrencinin eksik olduğu konuyu yaparak, yaşayarak öğrenmesini sağlar. Öğrenmede öğrencinin isteği ve etkinlikleri ön plandadır. Program, öğrencinin ilgi, yetenek ve ihtiyacına göre düzenlenir. Öğrenci eksik olduğu konuyu kendi hızına ve düzeyine göre öğrenme imkanı bulur. Öğrencide sorumluluk düşüncesi ve sistemli çalışma alışkanlığı geliştirir. Bireyselleştirilmiş öğretimde yürütülecek başlıca etkinlikler şunlardır; a. Dönüşümlü günlük çalışmalar b. Beceri geliştirme çalışmaları c. Planlı grup çalışmaları d. Düzey Geliştirme çalışmaları

13 a. Dönüşümlü Günlük Çalışmalar; Bu çalışmalarda her öğrenci yetersiz olduğu konularda daha iyi yetişmek için düzenlenen sınıf içi öğretim etkinliklerine katılır. Sınıfta değişik etkinlikler için yeter sayıda gruplar oluşturulur. Her grup farklı bir konu üzerinde çalışmalar yapar. Grubun başında, o konuyu iyi bilen bir lider öğrenci bulunur. Öğretmen grubu, hazırladığı araç-gereçlerle destekleyerek, grubun daha etkili bir çalışma yapmasını sağlar. Öğrenciler bireysel veya birlikte ödev ve çalışmalar yaparlar.

14 b. Beceri Geliştirme Çalışmaları; Bu amaçla öğrenciler arasında beş küme oluşturulur. Kümelerden biri öğrencileri denetleyip yönlendirmek amaçlıdır. Kümelerin diğer dördü işlenecek konunun farklı bir boyutunu ele alır. Her bir öğrenci farklı kümelerdeki etkinliklere ayrı ayrı katılarak kendini geliştirebilir.

15 c. Planlı Grup Çalışmaları; Öğrenciler; bir akademik yılda ya da sömestri döneminde belli bir plana göre grup çalışmalarına katılırlar. Beceri çalışmalarında olduğu gibi farklı kümelerle (grup) çalışmak esastır. Öğrenci, planda belirlenen süre boyunca bir kümede çalışmalara katıldıktan sonra diğer kümeye geçer. Diğer kümede de planda belirtilen süre boyunca etkinliklere katılır. Bu şekilde bir yılda veya dönemde alması gereken bilgileri ve becerileri belli bir sıra içinde tamamlamış olur. Bu sıralamada yine öğrencilerin kendi ihtiyaçaları ön planda tutulur. Böylece öğretimin bireyselleştirilmesine daha çok yer verilmiş olur.

16 d. Düzey Geliştirme Çalışmaları; Öğrencileri amaca uygun şekilde programın uygun bölümlerine yönlendirebilmek için hazır bulunuşluk düzeylerini belirlemek gereklidir. Öğrencinin, bulunduğu düzeye ve öğrenme hızına göre hangi düzey gruplarında ne kadar kalması gerektiği bu sayede belirlenebilir. Bu amaçla öğrenciye, odaklanılan konu alanıyla ilgili hedef ve kazanım düzeylerini ölçebilecek bir yeterlilik testi uygulanır. Bu testteki başarı durumlarına göre öğrenciler sınıflandırılıp uygun küme ve programlardan başlamaları sağlanır. Böylece öğrencinin ihtiyaç durumuna uygun bir öğretim yapılması sağlanmış olur.

17 4.4. Öğrencinin Güdülenmesi Motivasyon Güdü (Motivasyon), hedeflenen davranışların ortaya çıkması için muhatabın uyarılması, yönlendirilmesi ve davranışın sürdürülmesini etkileyen durumlardır. Bu bakımdan güdü, organizmayı harekete geçiren, yönlendiren ve hareketini devam ettiren güçtür. Her insanın bir takım ihtiyaçları vardır. Bu ihtiyaçlar harekete geçirilene kadar kişi güdülenemez. Dolayısıyla güdüyü, "harekete geçirilmiş ihtiyaç" olarak tanımlamak mümkündür. Bir etkinliği başlatan, devam ettiren ve yöneten güdülenme, davranışın yönünü, şiddetini ve kararlılığını belirleyen güç kaynaklarından birisidir.

18 Güdülenmeyi etkileyen içsel ve dışsal etkenler vardır. İçsel etkenler öğrencinin kendisinden, dışsal olanlar da çevresinden gelen etkenlerdir. Bunlardan hangisinin öğretmenlerden hangisinin öğrencilerden kaynaklandığını bilmek gerekir. Ders anlatma biçimi, dersin niteliği, ailenin öğrencinin derslerine karşı tutumu, okul ve sınıf ortamı gibi etkenler daha çok dışsal etkenler olarak sıralanabilir. Bireyin öğrenmeye ve başarmaya karşı tutumu ve azmi ile ilgili etkenler ise iç etkenlerdir. Dışsal etkenlerin güdülenmedeki rolü şüphesiz önemlidir. Ancak içsel etkenler olmadan dışsal etkenler çoğunlukla güdülenmeyi sağlayamaz. İçsel güdülenmenin sağlanması halinde, dışsal güdülenme eksik olsa dahi öğrencinin başarılı olması mümkündür Kişi, bir ihtiyacı uyarıldığında bu ihtiyacını gidermek için belirli bir davranışa geçer. Ancak aynı davranışı gösteren iki insanın davranışla ilgili nedenleri çok farklı olabilir. Öğretmenin bu ihtiyaç durumunu bilmesi, öğrenci davranışları analiz edebilmesi gerekir. Öğretmen, bütün insanların ihtiyaçlar ve güdü konusunda aynı olmadıklarını unutmamalıdır.

19 Yine öğretmenlerin her zaman hatırlamaları gereken şey, her davranışın bir nedeni bulunduğu gerçeğidir. Nedenini anlamada zorlandıkları bazı hareketleri anlamsız, nedensiz görmemek gerekir. Beşer olarak insan ihtiyaçları üç başlık altında toplanır. Bunlar: Fizyolojik ihtiyaçlar; yiyecek, giyecek vb. Ruhsal ihtiyaçlar; Tecrübe kazanma, sevgi görme, güven duyma vb. Toplumsal ihtiyaçlar; çalışanlar içinde bulundukları toplumun özelliğine göre belirli bir gruba mensup olma, belli bir statü sahibi olma vb. Araştırmalar öğrencilerin öğrenmeye karşı tutumlarım üç grupta toplamışlardır. Başarıya odaklı tutum, Başarısızlıktan kaçınan tutum, Başarısızlığı kabul eden tutum.

20 Tutum Başarıya odaklanma Başarısızlıktan kaçınma Başarısızlığı kabul etme Bu Tutuma Sahip Öğrencinin Özellikleri Kendine güveni tamdır, Başarılı olma amacı öğrenmeyi yönlendirir. Çalışma stratejileri kullanır. Planlı çalışmaya özen gösterir. Başarılı olmama korkuşu yoktur. Yeteneğinin daima gelişmeye açık olduğunu bilir. Başarılı olma ihtiyacı, motivasyonu olumlu yönde etkiler. Anlayarak çalışma yerine ezberlemeye çalışır. Amacı öğrenmekten çok ders geçmektir. Başarılı olmak için yeterli çabayı göstermez. Başarısızlığı kendi yeteneğinde ya da dersin zorluğunda arar. Yeteneği değişmez bir özellik olarak görür. Etkili çalışma teknikleri kullanmaz. Başarılı olamama korkusu hakimdir, motivasyonu ders geçmeye dönük ve süreksizdir. Başarılı olmak için hiç çaba göstermez, başarısızlığı kaçınılmaz görür. Ders dışı etkinliklere fazla zaman ayırır. Yeteneğin sabit ve değişmez olduğunu düşünür. Başarısızlığı, yeteneğindeki sınırlılığa bağlar, sürekli desteğe ihtiyacı vardır. Ders çalışma ve öğrenme motivasyonu minimum düzeydedir.

21 Öğretmenlerin öğrencilerini derse güdüleyebilmeleri için; Derse başlamadan önce öğrencilerin temel ihtiyaçları karşılanmalı, Öğrencilerin yaptıkları çalışmalar, başarılar pekiştirilmeli, Öğrencilerin merakını uyandıracak, onları araştırmaya yöneltecek etkinliklere yer verilmeli, Eğitim ortamı düzenlenirken, öğrencilerin ilgileri, beklentileri, hedefleri göz önüne alınmalı, Öğrencilerin çabaları ödüllendirilmeli, çaba göstermeleri teşvik edilmeli, Başarı ve başarısızlıklar, derslerin hedeflere ulaşma derecesine göre belirlenmeli, Yargılama yapmadan, duyguları hakkında konuşmalarına izin verilmeli, Konuşmalarını açıklama, dilek, şikayet dikkatini hiç dağıtmadan dinlemeli, Olumlu tutum ve tavırlarda takdirlerini açıkça söylemeli, Öğrencilere dersle ilgili istekleri sorulup istekler tartışılmalı, Öğrenciyi anlayıp değerlendirmede ihtiyaçlar hiyerarşisi fizyolojik, güvenlik, sevgi ve aidiyet, özsaygı, kendini gerçekleştirme hatırlanmalı, Her öğrenciyi tanıma arzusunu ve gayretini göstermelidir.

22 4.5. Zeka Türleri ve Öğrenme Stilleri Gardner a Göre Zekanın Özellikleri: Zeka; insandaki beyin ve zihin sistemlerinin etkileşimi sonucu ortaya çıkan çok yönlü bir olgudur. Zeka çok yönlülük göstermesine rağmen kendi içinde bir bütündür. Her insan kendi zekasını geliştirme yeteneğine sahiptir. Zeka değiştirilebilir ve öğretilebilir. Her insan, çeşitli zeka alanlarının tümüne sahiptir. Her insan, zeka alanlarından her birini belli bir düzeyde geliştirebilir. Çeşitli zeka alanları, genellikle bir arada, belli bir uyum içinde çalışırlar. Bir insanın her alanda zeki olabilmesinin birçok yolu vardır.

23 Gardner e göre, zekanın gelişiminde destekleyici ve engelleyici çevresel etkenler: Kaynaklara Ulaşım Şansı : Aile çok fakirse çocuk keman, piyano gibi müzikal zekayı geliştirebilecek enstrümanlara ulaşamadığından bu zekanın güçlenmesi, gelişmesi zorlaşabilir. Tarihsel, Kültürel Faktörler : Okulda matematik ve fen bilimine dayalı programlar önemseniyorsa, öğrencinin mantık, matematik zekası gelişebilir. Coğrafi Faktörler : Köyde yetişmiş bir çocuk apartmanda büyümüş bir çocuğa oranla bedensel zekasını daha çok geliştirebilir Ailesel Faktörler : Ressam olmak isteyen bir çocuğun ailesi avukat olmasını istiyorsa çocuğun dil zekası desteklenecektir. Durumsal Faktörler : Kalabalık bir ailede büyümüş ve kalabalık bir ailede yaşayan bireyler doğalarında sosyallik olmadıkça kendilerini geliştirmek için daha az zamana sahip olurlar.

24 Çoklu zeka kuramı; Zekanın tek bir boyutta olmadığını, aksine her bireyin farklı derecelerde, çeşitli zekalara sahip olduğunu öne sürer. Bu kuramın temel ilkelerini yaratıcı biçimde kullanıp, her öğrencinin bireysel farklılıklarına değer veren ve bunları güçlendiren programlar hazırlayabilmeleri için olanak sağlar. Zekanın farklı boyutları vardır. Bu boyutlar birbirlerinden çok ayrı yapılar ya da özellikler değildir. Örneğin, bir futbolcu; bedensel zekayı; koşarken, yakalarken ve vururken, uzamsal (şekil-uzay) zekayı; sahayı, diğer oyuncuların pozisyonlarını düşünürken, dil ve sosyal zekayı; oyun kurallarını öğrenirken ve takım arkadaşlarıyla paylaşırken özedönük (kişisel) zekayı; kendini değerlendirirken kullanmaktadır.

25 Doğa Zekası Sosyal Zeka Sözel Zeka Mantıksal- Matematiksel Zeka ZEKA ALANLARI İçsel Zeka Bedensel Zeka Müziksel-Ritmik Zeka Görsel-uzamsal Zeka

26 1- Sözel- Dilsel Zeka Bu türdeki zeka ile birey, kendi dilinin gramer yapısını, sözcük dizimini, kavram telaffuzunu, sözcüklerin anlamına uygun olarak; büyük bir ustalıkla beceri ile kullanmayı başarır. Özellikleri: Okuma yazmayı sever. Hikayeleri sever Söyleyerek, duyarak ve görerek öğrenir. İsimleri yerleri tarihleri iyi ezberler. Ivır zıvır şeyleri ezberlemeyi severler Meslekler: Şair, Yazar, Öğretmen Gazeteci, Politikacı, Hukukçu

27 2- Mantıksal Matematiksel Zeka Bu tür zekaya sahip olan insanlar; mantık kurallarına ve benzerliklerine, nedensonuç ilişkilerine ve benzer soyut işlemlere karşı çok hassas ve duyarlıdırlar. Bu kişiler; kategorilere veya sınıflara ayırarak, genelleme yaparak, hesaplayarak, mantık yürüterek ve soyut ilişkiler üzerinde çalışarak iyi şekilde öğrenirler. Özellikleri: Olayların oluşum ve işleyişi hakkında çok soru sorar. Soyut ve kavramsal düşünür, bilgiler arasında bağlantılar kurar. Matematiksel hesaplama oyunlarını ilginç bulur. Matematiksel problemleri kafasında kolayca çözer. Sebep-sonuç ilişkisi kurabilme kabiliyetleri çok iyidir. Olayları ve nesneleri kategorilere ayırmayı bilir. Meslekler: Matematikçi, Bilim Adamı, Muhasebeci, Bilgisayarcı

28 3- Görsel Zeka Bu tür zeka alanı, bir bireyin; objektif olarak gözlemleme veya görsel ve uzaysal fikirleri grafiksel olarak sergileme kabiliyetlerini içerir. Bu zekaya sahip olan insanlar; renge, çizgiye, şekle, biçime, uzaya ve bu olgular arasındaki ilişkilere karşı aşırı duyarlıdırlar. Özellikleri: Varlıkları veya olguları görselleştirerek kavrarlar Renklerle ve resimlerle çalışarak en iyi şekilde öğrenirler Haritaları, çizelgeleri yazılı materyallerden daha kolay okur. Sanat içerikli etkinliklerden, resimli yayınlardan hoşlanır. Arkadaşlarına oranla daha çok hayal kurar. Yaşına göre yüksek düzeyde beceri gerektiren figürleri çizer. Film, slayt vb görsel sunuları izlemeyi tercih eder. Kelimelere oranla resimlerden daha çok öğrenir Meslekler: Ressam, Mimar, İzci, Rehber, Fotoğrafçı

29 4- Müziksel Ritmik Zeka Bu zeka türü ile bir kişinin; bir müzik parçasındaki ritme, akustik düzene, melodiye, müzikteki iniş ve çıkışlara, müzik aletlerine ve çevreden gelen seslere olan duyarlılığı kastedilir. Bu zeka türündeki bireyler en iyi; ritim, melodi ve müzikle öğrenirler. Özellikleri: Şarkıların melodilerini çok iyi hatırlar. Güzel şarkı söyleyebilme yeteneğine sahiptir. Bir şarkının makamını, notalarını ayırt edebilir. Öğrendiği şarkıları paylaşmak ister. Herhangi bir müzik aletini çok iyi çalar veya bunun eğitimini almak ister. Bir şarkı duyduğunda farkında olmadan ona eşlik eder. Konuşurken veya hareket ederken elleri ve ayakları ile ritim tutar. Meslekler: Şarkıcı, Besteci, Müzisyen

30 5- Bedensel Kinestetik Zeka Bu tür zeka alanı; koordinasyon, denge, güç, esneklik ve hız gibi bazı fiziksel özelliklerin yanı sıra, dokunsak nitelikteki bazı becerileri de içermektedir. Bu zeka türüne sahip bireyler; yaparak-yaşayarak, dokunarak ve hareket ederek en iyi şekilde öğrenirler. Özellikleri: Duygularını belirgin olarak vücut diliyle ifade eder. El becerileri iyidir. Bir veya birden fazla sportif faaliyette başarılıdır. Yerinde duramaz,hareket etmeyi, kımıldamayı veya ritim tutmayı sever. Başkalarının jestlerini, mimiklerini ve yüz ifadelerini kolaylıkla taklit eder. Gördüğü her nesneyi dokunarak inceleme ve analiz etme eğilimindedir. Koşmayı, sıçramayı, güreşmeyi ve benzeri fiziksel aktiviteleri yapmayı sever. Meslekler: Atlet, Dansçı, Heykeltıraş, Cerrah, Aktör

31 6- Kişilerarası - Sosyal Zeka Bu zeka türü ile bir insanın; diğer insanlardaki yüz ifadelerine, seslere ve mimiklere olan duyarlılığı ve diğer insanlardaki farklı özelliklerin farkına varır. Başka insanların yaşantılarını iyi algılarlar, onların duygularını ve ihtiyaçlarını adeta yüzlerinden okurlar Özellikleri: Çok arkadaşı vardır. Bir çok grubun üyesidir. Sosyal etkinliklerin düzenleyicisidir. Başkalarına karşı empati duyar ve onları önemser Sınıfın gevezesidir. Grup içerisinde doğal bir lider görünümündedir. Problemi olan arkadaşlarına öğüt verir. Organizasyonların, komitelerin baş elemanıdır. Diğer insanlara bir şeyler anlatmaktan hoşlanır. Arkadaşları onun fikirlerine değer verir. Meslekler: Psikolog, Psikolojik Danışman, Öğretmen, Siyasetçi

32 7- Kişiye Dönük -İçsel Zeka Bu zeka türü ile bir kişinin; kendini objektif olarak (kendisinin zayıf ve kuvvetli olduğu yanları ile birlikte) değerlendirmesi duygularının, isteklerinin ve ihtiyaçlarının farkında olması, kendini iyi disipline etmesi ve kendine güvenmesi gibi yetenekler kastedilir. Özellikleri: Kendine güveni yüksektir. Bağımsızlık duygusu güçlüdür. Ne yaptığını çok iyi bilir. Kendi başına kalmayı tercih eder. Kendisinin kuvvetli ve zayıf yönleri hakkında gerçekçi bir görüşe sahiptir. Yalnız oynamaya veya ders çalışmaya bırakıldığında daha başarılıdır. Hakkında çok fazla bahsetmediği en az bir ilgisi, hobisi vardır. Meslekler: Sanatçı, Din adamı, Psikoterapist, Sosyal Hizmetler Uzmanı

33 8- Doğa Zekası Gardner, geliştirdiği çoklu zeka kuramına, sonradan (1996 da) doğa zekasını da eklemiştir. Doğa zekası; çevreye ait ince ayrıntıları fark edebilme yeteneğidir. bölgesel ya da küresel çevre değişikliklerini açıklama, ev hayvanları, doğa hayatı, bahçe ve park ilgisi, doğayı çekme davranışlarını kapsar. Özellikleri: Değişik bitkilere ve hayvanlara karşı ilgilidir. Açık havada olmaktan hoşlanır. Bahçede bitkilerle uğraşmaktan hoşlanır. Doğadaki varlıkları tanıma ve sınıflandırmaya meraklıdır. Konuşmada doğal hayattan bol örnekleri vardır Araştırarak, inceleyerek, gözlem yaparak öğrenir. Çevre kirliliğine karşı çok duyarlıdır. Doğayla ilgili dergi, kitap, filmleri takip eder. Doğa olaylarına karşı meraklıdır. Doğayla baş başa kalmaktan hoşlanır. Meslekler: Biyolog, Jeolog, Çiçekçi, Arkeolog, Meteorolog

34 Yukarıda zikredilen zeka alanlarından her insanda birden fazlası bulunur. Bu zeka alanlarının ağırlık durumuna göre insanların; görsel, işitsel ve kinestetik olmak üzere başlıca üç farklı tarzda öğrendikleri düşünülmektedir: Görsel: Görsel ağırlıklı bir öğrenme tarzına sahip olanlardır. Görerek ve okuyarak öğrenmeyi tercih ederler. İşitsel: İşitme duyusu daha güçlü olanların tarzıdır. İşiterek, dinleyerek ve tartışarak öğrenmeyi tercih ederler. Kinestetik: Hareketli ve dokunma duyusu güçlü olan bireylerin öğrenme tarzıdır. Bunlar öğrenecekleri şeylerle fiziksel temas kurarak, yaparak öğrenirler.

35 Görsel Öğrenenler (Gördüğünü Öğrenenler) Doğal olduğu yerler Problem çözme yolları Değerlendirme ve test etme En iyi öğrenme yolları Okuma çalışma özellikleri Okuldaki güçlükleri İyi giyinir, ayrıntıları ve renkleri hatırlar, okumayı, yazmayı sever, insanların yüzünü hatırlar ama isimlerini unutur. Yazılarda görülen isimleri hatırlar, zihinsel (görsel) imgeler oluşturur. Talimatları okur, problemleri listeler, düşüncelerini grafiksel malzemelerle anlatır. Kağıt üzerinde grafiksel çalışmaları görür ve aklında canlandırır. Görsel-yazılı testler, araştırma raporları, yazılı raporlar, grafiksel gösterimlerden yararlanır. Yazılı sınavlarda başarılıdır. Not alarak, liste yaparak, öğrenilecek bilgileri okuyarak, bir gösteriyi izleyerek öğrenir. Kitaplardan, video filmlerinden ve basılı materyallerden yararlanır. Eğlenmek veya dinlenmek için okur, uzun süre çalışamaz, çalışma sırasında sessiz ortam ister, hızlı okur, kelimelerin sesinden ziyade yazılı şeklini hatırlar. Ne yapılacağını görmeden hareket etmekte zorlanır. Gürültülü ve hareketli çevrede çalışamaz. Görsel resim ve malzeme olmadan öğretmeni dinleyemez, öğretmenin hoş olmayan görüntüsü ile ilgilenir. Sıkıcı ve düzensiz bir sınıfta çalışmak istemez, konsantrasyonu bozan florasan ışığı altında çalışmaktan verim alamaz.

36 Genel değerlendirme: Özel yaşamlarında genellikle düzenli olurlar. Karışıklık ve dağınıklıktan rahatsız olurlar. Dağınık bir masada çalışamazlar. Önce masayı kendine göre düzenlerler, daha sonra çalışmaya başlarlar. Kalem, silgi, kalemtraş gibi araçlar için masada kendilerine göre yer belirlerler ve araç gereçlerini hep bu yerlerde tutarlar. Çantaları dolapları her zaman düzenlidir. Yazmayı sevmeseler bile defterlerini düzenli ve itinalı kullanırlar. Düz anlatım yönteminden yeterince yararlanamazlar. Tam olarak anlaşılması için dersin görsel malzemelerle mutlaka desteklenmesi gerekir. Harita, poster, şema, grafik gibi görsel araçlardan kolay etkilenirler ve bu raçlardan öğrendiklerini kolay hatırlarlar. Öğrendikleri konuları gözlerinin önüne getirerek hatırlamaya çalışırlar.

37 İşitsel Öğrenenler (Konuşarak ve Dinleyerek Öğrenenler) Doğal olduğu yerler Problem çözme yolları Değerlendirme ve test etme En iyi öğrenme yolları Okuma çalışma özellikleri Okuldaki güçlükleri Doğaçlama (spontan) konuşur, ayaküstü düşünür, karşılaştığı insanların yüzlerini unutur ama adlarını hatırlar, kelimelerle ve dille çalışır, hafif sesli ortamlardan hoşlanır. Tartışmalardan hoşlanır, seçenekler hakkında konuşur, bir durumda ne yapılacağını o durumu yaşayanlara sorar, hedefi sözle ifade eder, sözlü tekrarlar yapar. Yazılılardan ziyade sözlülerde başarılı olur, projelerini sözlü olarak sunar. Ne öğrendiğinin birileri tarafından sorulmasını ister, şiir okumaktan, şarkı söylemekten hoşlanır. Yüksek sesle anlatım, bir öğretmeni dinleme küçük ve büyük grup tartışması yapma, çalışma yerinde fon olarak sessiz müzik dinleme ile aha iyi öğrenir. Diyalog ve oyunları okuma, karşılaştırma için içten ve dıştan seslendirme, okurken ne okuduğu hakkında kendi kendilerine ve başkalarına konuşma ve yeni kelimeleri seslendirmede başarılıdır. Görsel öğrencilerden daha yavaş okur, uzun süre sessiz okuyamaz. Okuduğu parçada resimleri umursamaz, okunması ve yazılması gereken zamana bağlı testlerde ayrıntıları görmede, sessizleştirilmiş ortamda yaşamada ve uzun süre sessiz kalmakta sıkıntı yaşar.

38 Genel değerlendirme: Küçük yaşlarda kendi kendilerine konuşurlar. Ses ve müziğe duyarlıdır. Sohbet etmeyi, birileri ile çalışmayı severler. Genellikle ahenkli ve güzel konuşurlar. Yabancı dil öğreniminde (konuşma ve dinleme becerilerinde) başarılıdır. ilkokul 1. ve 2. sınıflarında kendi kendilerine konuşmaları nedeni ile öğretmeni dinleyemezler. Bu özellikleri nedeniyle işittiklerini daha iyi anlamalarına rağmen bu şanslarını kaybederler. Göz ile okuma esnasında hiçi bir şey anlamayabilirler o nedenle en azından kendi kulağının duyabileceği bir ses ile okumalarını izin verilmelidir. İşittiklerini daha iyi anlarlar. Daha çok konuşarak, tartışarak öğrenirler. Bilgi alırken dinlemeyi okumaya tercih ederler. Olay ve kavramları birinin anlatması ile daha iyi anlarlar. Grup ve ikili çalışmalarda konuşma ve dinleme imkanları olduğu için iyi öğrenirler. Hatırlamak istediklerini birisi kendilerine anlatıyor ya da söylüyormuş gibi işiterek hatırlarlar. Kaydedilmiş bilgileri daha iyi hatırlarlar.

39 Kinestetik-Dokunsak Öğrenenler (Yaparak, Yaşayarak Öğrenenler) Doğal olduğu yerler Problem çözme yolları Değerlendirme ve test etme En iyi öğrenme yolları Okuma çalışma özellikleri Okuldaki güçlükleri Çeşitli sporla uğraşmayı sever, yarışma ve maceradan hoşlanır, zorluklara meydan okur. Koşma, atlama, yuvarlanma ve büyük motor kasları gerektiren eylemlerden hoşlanır. Harekete geçer, sonuçlara bakarak plan yapar. Deneme yanılma ve keşfetmeyle öğrenir. Problemleri güç kullanarak, bedensel çaba gerektiren yollarla çözmeye çalışır. Problemleri bireysel olarak veya çok küçük gruplarla çalışarak çözmeyi tercih eder. Performansa dayalı ve proje yönelimli değerlendirmelerde başarılı olur. Öğrencinin öğrendiği şeyi sergileme veya gösterme eğilimi vardır. Bir şeyi anlatmaktan ziyade nasıl yapılacağını göstermeyi tercih eder. Canlandırma, taklit yaparak, gezerek ve performansa dayalı öğrenmeyle daha iyi öğrenir. Küçük tartışma grupları ile öğrenir. Eğlenmekten ziyade anlamak için, bir şeyin nasıl yapılacağını öğrenmek için okur. Kısa kitapları okumayı sever, okuyup öğrendiği şeyleri, oyunları pratiğe döker. Kısa dönemli çalışmalardan, parça parça çalışmaktan, yere uzanarak çalışmaktan hoşlanır. Yazısı okunaklı değildir. Dışa dönük rahattır. Uzun süre bir yerde oturamaz. Dikkatini toplu tutamaz, uzun süre herhangi bir eylemi devam ettiremez. Kelimeleri doğru kullanamaz, fiziksel hareket olmaksın duygularını açıklayamaz.

40 Genel değerlendirme: Oldukça hareketli olurlar, sınıfta yerlerinde duramazlar, sürekli hareket halindedirler. Tahtayı silmek, pencereyi açmak, tebeşir getirmek, kapıyı örtmek hep onların görevi olsun isterler. Uzun müddet oturmaya zorlanırlarsa derste ne olup bittiğini anlamaz hale gelebilirler. Bu hareketlilik uygun işlere yönlendirilmezse genelde sınıfta problem çıkarırlar. Tahta-tebeşir anlatım ders işleme sisteminden en az yararlanırlar. Bu nedenle yaramaz, tembel, ya da zeki olmadıkları ileri sürülebilir. Dersin anlatılması veya görsel malzemelerle zenginleştirilmesi bunlar için umulan yararı sağlamaz. O nedenle ideal ders araçları kabul edilen, şema, harita, fotoğraf gibi görsel araçlar kinestetik öğrenciler için daha az değer taşır. Anlatımdan da yararlanamazlar, öğrenebilmeleri için mutlaka elini kullanabilecekleri, yaparak yaşayarak öğrenme yöntemlerinin kullanılması gerekir. Sınıf yerine okul bahçesi veya laboratuvarda dokunarak, ellerini kullanarak, olayların içinde yaşayarak iyi öğrenirler. Sözcükleri yada sözel bilgileri öğrenirken onları kuma yazması, yada kilden yaratması gibi öğrenirken ellerini kullanabilmesi, ders çalışırken hareket edebilmesi öğrenmesini kolaylaştırabilir. Örneğin küçük çocuklar çarpım tablosunu öğrenirken ip atlayabilirler.

41 Çoklu Zekâ Alanları Nasıl Belirlenebilir? 1- Öğrencileri gözlemek: Öğrenciyi boş zamanlarında, olumlu- olumsuz davranışları gözlemek, 2- Belge toplamak: Öğrencilere ait ürünleri (resim,şiir vb.) toplamak, öğrenci etkinliklerinin belgelenmesi, kayda alınması 3- Okul kayıtlarını incelemek: Derslerden alınan notların incelenmesi, öğrenci hakkında diğer öğretmenlerin yazdığı raporların incelenmesi 4- Diğer öğretmenlerle iletişime geçmek: 5- Velilerle görüşmek 6- Öğrencilere sormak

42 4.6. Öğrenmede Başlıca Tipleri: Dışa Dönük Tip: Sesli düşünen, yaparak yaşayarak öğrenen, geri bildirim almak isteyen tipler İçe Dönük Tip: Topluluk önünde konuşmadan ince hesaplar yapan, kendi kendini motive edebilen tipler Duyusal Tipler: Öğrenmede belli prosedürü izleyen, yeni öğrenmelere karşı tedbirli, soyut teorilerden hoşlanmayan, bilgi edinmede bütün duygularını kullanan tipler Sezgisel Tipler: Kendi başlarına hipotezler kuran, çeşitlilik arayan, önemsiz ayrıntıları atlayan, çabuk sıkılan, sakin ama ani ataklarla işe koyulan tiplerdir Düşünen Tipler: Dürüst, adaletli, kuralları yerine getirmek isteyen, rekabetçi tipler Duygusal Tipler: İşbirliği yapmaya istekli, uyumlu, öğretim çevresine ihtiyaç duyan, hem kendine hem de başkalarına hizmet etmek isteyen tipler Yargısal Tipler: Dakik olup, plan yapmayı seven, başladıkları işi bitirmeye özen gösteren ve yürüttükleri projeler hakkında geri bildirim almak isteyen tipler Algısal Tipler: Yeni fikirler keşfetmeyi seven, yeniliklere açık, baskıya gelmeyen, her aktivite için cesarete ve desteğe ihtiyacı olan tipler

43 Bir öğretmenin, okul başarısı düşük bir öğrenciyle etkileşimi sırasında aşağıdakilerden hangisini yapmaması gerekir? A. Sabırlı olması B. Gayret göstermeye teşvik etmesi C. Başarılarını takdir etmesi D. Hoşgörülü olması E. Yanlışlarını cezalandırması (2001 KPSS-90) Cevap: Yrd. Doç. Dr. Ali Gurbetoglu 43

44 Aşağıdaki rehberlik çeşitlerinden hangisinin görev alanına bir ortaöğretim kurumunda öğrencinin kendisine uygun seçimlik dersleri ve etkinlikleri seçmesini sağlamak girer? A. Düzeltici (sağaltıcı) rehberlik B. Kişisel rehberlik C. Uyum sağlayıcı rehberlik D. Eğitsel rehberlik E. Mesleki rehberlik (2002 KPSS-52) Cevap: Yrd. Doç. Dr. Ali Gurbetoglu 44

45 Üniversite birinci sınıf öğrencilerinin akademik başarılarını artırmak isteyen bir psikolojik danışmanın dikkate alacağı en son özellik aşağıdakilerden hangisidir? A. Alana duyulan ilgi B. Duygusal sorunlar C. İlgi duyduğu sanat dalları D. Ders çalışma koşulları E. Aile sorunları (2002 KPSS-60) Cevap: Yrd. Doç. Dr. Ali Gurbetoglu 45

46 Etkili çalışma alışkanlıkları geliştirememekten dolayı akademik başarısı düşük olan bir öğrenciye yapılması gereken rehberlik yardımı hangisidir? A. Eğitsel rehberlik B. Mesleki rehberlik C. Kişisel rehberlik D. Sosyal rehberlik E. İyileştirici rehberlik (2004 KPSS-110) Cevap: Yrd. Doç. Dr. Ali Gurbetoglu 46

47 Verimli ders çalışma yöntemlerini hayata geçirebilme açısından uygun olmayan yaklaşım hangisidir? A. Bir çalışma programına bağlı kalarak çalışmak B. Günlük etkinlikler için hazırlanacak planda çalışmaya ayrılan zamanı belirtmek C. Verimli sonucun aralıklı bir çalışma ile olanaklı olabileceğini dikkate almak D. Çalışma planında eğlenme ve dinlenmeye yeterince zaman ayırmak E. Çalışma ortamını her türden uyarıcıya açık tutacak biçimde düzenlemek (2004 KPSS-115) Cevap: Yrd. Doç. Dr. Ali Gurbetoglu 47

48 Sınıfta öğretmenin işlediği ders üzerinde dikkatini toplamakta güçlük çekerek arkadaşlarını rahatsız eden, buna karşın resim yapma, model oyuncaklar yapma konusunda çok becerikli olan bir ilkokul öğrencisine sınıf içinde uygun öğrenci davranışları kazandırmak isteyen bir öğretmenin yapması gereken en uygun davranış hangisidir? A. Öğrenciyi derslerde ilgi ve yeteneklerini sergileyebileceği çalışmalara yönlendirmek B. Okul idarecilerine başvurmak C. Öğrenciyle ders saatleri dışında ilgilenmek D. Arkadaşlarından ders saatinde bu öğrenciyle konuşmamalarını istemek E. Öğrenciyi ailesine şikayet etmek (2004 KPSS-116) Cevap: Yrd. Doç. Dr. Ali Gurbetoglu 48

49 İlim ilim bilmektir, İlim kendin bilmektir, Sen kendini bilmezsen, Bu nice okumaktır. Yunus Emre

NASIL ÖĞRENDİĞİNİZİ BİLİYOR MUSUNUZ?

NASIL ÖĞRENDİĞİNİZİ BİLİYOR MUSUNUZ? NASIL ÖĞRENDİĞİNİZİ BİLİYOR MUSUNUZ? İnsanlar genellikle 3 yoldan bilgi edinirler. ÖĞRENME STİLLERİ 1- GÖRSEL: Görerek ve okuyarak öğrenmeyi tercih ederler. Kendi kendine okuyarak öğrenirler. Renkli şeyleri,

Detaylı

ÖĞRENCİ KARNESİ ÖĞRENME YOLU-20 ANALİZ GÖRSEL ÖĞRENME

ÖĞRENCİ KARNESİ ÖĞRENME YOLU-20 ANALİZ GÖRSEL ÖĞRENME ÖĞRENME YOLU- ALEYNA AKBAŞ H 8,00.BÖLÜM: İŞİTSEL YOL 6,00.BÖLÜM: KİNESTETİK YOL,00 ÖĞRENME YOLU- 9 ASLI ŞİRİN KUŞDİL H,00.BÖLÜM: İŞİTSEL YOL,00.BÖLÜM: KİNESTETİK YOL 8,00 KİNESTETİK (BEDENSEL) ÖĞRENME

Detaylı

Çoklu Zeka Kuramı - Zeka Tipleri

Çoklu Zeka Kuramı - Zeka Tipleri Çoklu Zeka Kuramı - Zeka Tipleri Howard Gardner "Çoklu Zeka Kuramı" nı ortaya atmadan önce insanların zeki olup olmadığı matematik, geometri ve mantık sorulardan oluşan IQ testleri ile ölçülmekteydi. Fakat

Detaylı

ÇOKLU ZEKA KURAMI. Dr. Halise Kader ZENGİN

ÇOKLU ZEKA KURAMI. Dr. Halise Kader ZENGİN ÇOKLU ZEKA KURAMI Dr. Halise Kader ZENGİN ZEKA NEDIR? Gardner zekayı: 1. Bir veya birden fazla kültürde değer bulan bir ürün ortaya koyabilme kapasitesi, 2. Gerçek hayatta karşılaştığı problemlere etkili

Detaylı

Çoklu Zekâ Teorisi Ek 2

Çoklu Zekâ Teorisi Ek 2 ÇOCUKLAR İÇİN ÇOKLU ZEKÂ GÖZLEM FORMU Öğrencinin Adı Soyadı: Cinsiyeti: Tarih: Sınıfı: Lütfen formda yer alan her ifadenin sizin için ne derece uygun olup olmadığını aşağıdaki beşli dereceleme ölçeği üzerinde

Detaylı

SOSYAL ÖĞRENME KURAMI

SOSYAL ÖĞRENME KURAMI SOSYAL ÖĞRENME KURAMI Gözlem Yolu ile Öğrenme (Bandura) Dikkat etme Hatırda tutma:sembolleştirme-kodlama-saklama Uygulama: Kişisel yeterlilik algısı Pekiştirme Öğrenmeyi sağlayan dolaylı yaşantılar Dolaylı

Detaylı

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ Değerli Velilerimiz, REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ Öğrenme stili yaşamımızın her anında ve her boyutunda davranışlarımızı etkiler. Öğrenme stilleri her öğrencinin yeni ve zor bir bilgiyi öğrenirken

Detaylı

ÇOKLU ZEKA. Rehberlik Ve Psikolojik Danışma Servisi

ÇOKLU ZEKA. Rehberlik Ve Psikolojik Danışma Servisi ÇOKLU ZEKA Zekanın ne olduğu yıllarca tartışıldıktan sonra üzerinde anlaşılan bir kavrama ve sonuca ulaşıldı. Artık zekanın bir iki cümleyle özetlenemeyecek kadar karmaşık bir sistem olduğu kabul ediliyor.

Detaylı

FMV Özel Erenköy Işık İlkokulu. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Servisi. Bülten No: 1 4. Sınıflar Kasım 2014

FMV Özel Erenköy Işık İlkokulu. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Servisi. Bülten No: 1 4. Sınıflar Kasım 2014 ANNE BABA REHBERİ FMV Özel Erenköy Işık İlkokulu ÖĞRENME STİLLERİ Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Servisi Bülten No: 1 4. Sınıflar Kasım 2014 Bir öğrencinin etkili ve verimli ders çalışma sistemini

Detaylı

ARALIK 2018 ÇOCUĞUNUZUN ZEKA TÜRÜNÜ VE ÖĞRENME STİLİNİ KEŞFEDİN

ARALIK 2018 ÇOCUĞUNUZUN ZEKA TÜRÜNÜ VE ÖĞRENME STİLİNİ KEŞFEDİN ARALIK 2018 ÇOCUĞUNUZUN ZEKA TÜRÜNÜ VE ÖĞRENME STİLİNİ KEŞFEDİN Prof.Gardner ın çoklu zeka teorisine bakıldığında zekayı yeniden tanımladığı görülmektedir. Gardner a göre zeka, değişen dünyada yaşamak

Detaylı

Öğrenme stilleri görsel, işitsel ve dokunsal olmak üzere 3 gruba ayrılır.

Öğrenme stilleri görsel, işitsel ve dokunsal olmak üzere 3 gruba ayrılır. ÖĞRENME STILLERI ÖĞRENME STILI NEDIR? Öğrenme stilleri her bir öğrencinin yeni ve zor bilgiyi öğrenmeye hazırlanırken, öğrenirken ve hatırlarken farklı ve kendine özgü yollar kullanmasıdır. Her öğrencinin

Detaylı

ÖĞRENME STĠLLERĠ. 1. Görsel Ağırlıklı Öğrenme Stili (Görerek Öğrenenler)

ÖĞRENME STĠLLERĠ. 1. Görsel Ağırlıklı Öğrenme Stili (Görerek Öğrenenler) ÖĞRENME STĠLLERĠ İnsanlar genellikle 3 yoldan bilgi edinirler. Ancak her insan bu bilgi edinme yollarından birini baskın olarak kullanmaktadır. Öğrencilerimizin bu baskın yönlerini tespit ederek onların

Detaylı

OKUMA YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

OKUMA YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI OKUMA YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI Okulöncesi eğitim çevresini merak eden, öğrenmeye ve düşünmeye güdülenmiş çocuğun bu özelliklerini yönetme, teşvik etme ve geliştirme gibi çok önemli bir görevi üstlenmiştir.

Detaylı

KAZANIMLAR OKUMA KONUŞMA YAZMA DİL BİLGİSİ

KAZANIMLAR OKUMA KONUŞMA YAZMA DİL BİLGİSİ EYLÜL 1-2 (16-27-EYLÜL 2013) DOĞA VE EVREN İSTİKAL MARŞI-İKİNDİLER Türkçe Dersine Yönelik Tutum Ölçeği İLKÖĞRETİM SI 1. Okuma kurallarını uygulama:1.5 Okuma yöntem ve tekniklerini kullanır.2. Okuduğu metni

Detaylı

Nasıl Daha İyi Öğrenirim?

Nasıl Daha İyi Öğrenirim? Nasıl Daha İyi Öğrenirim? Farklı Öğrenme Yöntemleri Öğrenciler farklı yöntemlerle öğrenirler. Bunlardan bazıları aşağıda verilmiştir: okuyarak ve okuduğunu hatırlayarak, önemli bölümlerin altlarını çizerek,

Detaylı

KAVRAMLAR TUTUMLAR BECERİLER

KAVRAMLAR TUTUMLAR BECERİLER SAYI: 1 ANASINIFI I. PYP SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BÜLTENİ DİSİPLİNLERÜSTÜ TEMA: Kim Olduğumuz SÜRE: 22.09.2014-31.10.2014 ANA FİKİR: Fiziksel özelliklerimi ve ilgi alanlarımı bilmek kendimi tanımamı sağlar.

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü MESLEKİ GELİŞİM EĞİTİM PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü MESLEKİ GELİŞİM EĞİTİM PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü MESLEKİ GELİŞİM EĞİTİM PROGRAMI EK-2 1. ETKİNLİĞİN ADI Rehberlik Kursu 2. ETKİNLİĞİN AMAÇLARI Bu faaliyeti başarı ile tamamlayan

Detaylı

Nasıl Bir Zekâya Sahipsiniz? - Genç Gelişim Kişisel Gelişim. Ayın Testi

Nasıl Bir Zekâya Sahipsiniz? - Genç Gelişim Kişisel Gelişim. Ayın Testi Ayın Testi Prof. Gardner yıllar boyu hâkimiyetini sürdüren, insanların tek bir zekâya sahip oldukları IQ denen zekâ anlayışını kırdı. Gardner'a göre insanların sahip oldukları çoklu zekâların her biri

Detaylı

MEB Okul Öncesi Yeni Programına Uygun MAYIS AYLIK PLAN. 11 Eylül 2013. eğiten kitap

MEB Okul Öncesi Yeni Programına Uygun MAYIS AYLIK PLAN. 11 Eylül 2013. eğiten kitap 5 MEB Okul Öncesi Yeni Programına Uygun AYLIK PLAN eğiten kitap 11 Eylül 2013 i MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI...OKULU AYLIK EĞİTİM PLANI Tarih :... Yaş Grubu :... Öğretmen Adı :... AYLAR KAZANIM VE GÖSTERGELER

Detaylı

Zekâya Geleneksel Bakış Açısı

Zekâya Geleneksel Bakış Açısı Howard Gardner zekâyı bir problemi çözme ya da farklı kültürel ortamlarda bir ürüne şekil verme yeteneği olarak tanımlamıştır. Yani zekâ spor, müzik, doğa, resim vb. birçok alanda performans ortaya koymak

Detaylı

8. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ

8. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ 8. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ * Koyu renkle yazılmış kazanımlar; ulusal sınavlarda (SBS...gibi) sınav sorusu olarak çıkabilen konulardır; diğer kazanımlarımız temel ana dili becerilerini geliştirmeye

Detaylı

ÖĞRENME STİLLERİ. Görsel Öğrenme Stili:

ÖĞRENME STİLLERİ. Görsel Öğrenme Stili: ÖĞRENME STİLLERİ Öğrenme stilini bilmek, kişinin öğrenme ortamlarından daha etkili yararlanmasına yardımcı olur. Kişiye uygun metotlarla tam öğrenmeyi sağlayarak, daha hızlı, pratik ve kendine uygun çalışma

Detaylı

GELİŞİM DÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ

GELİŞİM DÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ GELİŞİM DÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ 3-6 yaş arasını kapsayan ve okul öncesi dönem adını verdiğimiz süreç çocukların gelişimi açısından oldukça önemlidir. Okul öncesi dönem çocukta büyümenin ve gelişimin en hızlı

Detaylı

ADIGÜZEL REHBERLİK. Rehberlik Postası. 2015/Sayı:2

ADIGÜZEL REHBERLİK. Rehberlik Postası. 2015/Sayı:2 1 VERİMLİ DERS ÇALIŞMASI KONUSUNDA VELİLERE ÖNERİLER Anne, baba ve öğretmenlerin öğrenciden genel beklentisi, onların "derslerine çok çalışıp, başarılı olmaları" yönündedir. Beklenti böyle olunca başarısızlığın

Detaylı

ZİHİNSEL ÖĞRENME YETERSİZLİĞİ

ZİHİNSEL ÖĞRENME YETERSİZLİĞİ Ö N E R İ L E R Akademik etkinliklerde yavaş olabilirler ancak yinede kendi yeteneklerini ve yetersizliklerini anlayabilecek düzeye gelebilirler. İlköğretim okullarında, normal yaşıtlarıyla aynı sınıflarda

Detaylı

SAĞLIK BİLGİSİ DERSİ MÜZÂKERE KONULARI

SAĞLIK BİLGİSİ DERSİ MÜZÂKERE KONULARI SAĞLIK BİLGİSİ DERSİ MÜZÂKERE KONULARI Bu dosyadaki maddeler, 2014 Haziran döneminde yapılan mesleki çalışmalardan seçilmiştir. Bilindiği gibi Haziran döneminde; İHL Meslek Dersleri, DKAB ve Kültür Dersleri

Detaylı

..OKULU ÖZEL EĞİTİM SINIF I. EĞİTİM-ÖĞRETİM YLILI HAFİF DÜZEYDE ZİHİNSEL ENGELLİLER; SINIFLAR TÜRKÇE DERSİ ÇERÇEVE PLANI

..OKULU ÖZEL EĞİTİM SINIF I. EĞİTİM-ÖĞRETİM YLILI HAFİF DÜZEYDE ZİHİNSEL ENGELLİLER; SINIFLAR TÜRKÇE DERSİ ÇERÇEVE PLANI SÜRE YÖNTEM- TEKNİKLER ETKİNLİKLER ARAÇ- GEREÇLER GEZİ- GÖZLEM- İNCELEME ATATÜRKÇÜLÜK ÖLÇME- DEĞERLENDİRME..OKULU ÖZEL EĞİTİM SINIF I. EĞİTİM-ÖĞRETİM YLILI HAFİF DÜZEYDE ZİHİNSEL ENGELLİLER; 1.-2.-3.-4

Detaylı

OKUL ÖNCESİ REHBERLİK HİZMETİ

OKUL ÖNCESİ REHBERLİK HİZMETİ OKUL ÖNCESİ REHBERLİK HİZMETİ Marmara Evleri Anaokulunda Rehberlik Hizmetleri (3 6 yaş) Okulumuzdaki tüm öğrencilerin her yönüyle sağlıklı gelişmeleri, okul ortamına uyum sağlamaları ve kapasitelerini

Detaylı

MATEMATIK ÖĞRETIM YÖNTEMLERI. Yrd. Doç. Dr. Nuray Çalışkan-Dedeoğlu Matematik Eğitimi

MATEMATIK ÖĞRETIM YÖNTEMLERI. Yrd. Doç. Dr. Nuray Çalışkan-Dedeoğlu Matematik Eğitimi MATEMATIK ÖĞRETIM YÖNTEMLERI Yrd. Doç. Dr. Nuray Çalışkan-Dedeoğlu Matematik Eğitimi Dersin İçeriği Matematiğin doğası / Matematiksel bilgi Matematik öğretiminin temel ilkeleri Matematikte başlıca kuramlar

Detaylı

6. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ

6. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ 6. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ OKUMA KÜLTÜRÜ (5 EYLÜL - 21 EKİM) - Konuşmacının sözünü kesmeden sabır ve saygıyla dinler. - Başkalarını rahatsız etmeden dinler/izler. - Dinleme/izleme yöntem ve tekniklerini

Detaylı

Çocuğun yeteneğini keşfetme ve geliştirmenin yolları

Çocuğun yeteneğini keşfetme ve geliştirmenin yolları On5yirmi5.com Çocuğun yeteneğini keşfetme ve geliştirmenin yolları Çocuğunuzdaki cevheri bu yaz tatilinde keşfedin! Yaz tatilinde anne babalara eşsiz bir fırsat! İster çocuk ister ergenlik döneminde olsun

Detaylı

AYIN KONUSU ÖĞRENME STİLLERİ

AYIN KONUSU ÖĞRENME STİLLERİ 1 ÖZEL EKİN KOLEJİ Bilgi Toplumunun Okulu EMPATİ, ÖZEL EKİN KOLEJİ P.D.R.H. SERVİSİNİN AYDA BİR YAYIMLANAN SÜRELİ YAYINIDIR. YIL: 2 SAYI: 12 ŞUBAT - 2003 AYIN KONUSU ÖĞRENME STİLLERİ Çocuklarımızı, el

Detaylı

2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 3. SINIFLAR VELİ BİLGİLENDİRME MEKTUBU 2

2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 3. SINIFLAR VELİ BİLGİLENDİRME MEKTUBU 2 2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 3. SINIFLAR VELİ BİLGİLENDİRME MEKTUBU 2 Sayın Veli, Bu mektubumuzda, 2015-2016 Eğitim - Öğretim yılı MEV Koleji Özel Güzelbahçe İlkokulu,3. Sınıflar sınıf öğretmenleri zümresi

Detaylı

3. SINIFLAR BU AY NELER ÖĞRENECEĞİZ? OCAK

3. SINIFLAR BU AY NELER ÖĞRENECEĞİZ? OCAK 3. SINIFLAR BU AY NELER ÖĞRENECEĞİZ? 04 22 OCAK TÜRKÇE ÖĞRENME ALANI: DİNLEME 1. Dinleme Kurallarını Uygulama 1. Dinlemeye hazırlık yapar. 2. Dinleme amacını belirler. 3. Dinleme amacına uygun yöntem belirler.

Detaylı

ÖZEL GEREKSĠNĠMLĠ BĠREYLER. FUNDA ACARLAR Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Bölümü

ÖZEL GEREKSĠNĠMLĠ BĠREYLER. FUNDA ACARLAR Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Bölümü ÖZEL GEREKSĠNĠMLĠ BĠREYLER FUNDA ACARLAR Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Yetersizlik, iģlevsellik ve sağlık bileģenlerinin sınıflandırılması Vücut yapıları ve iģlevleri

Detaylı

SULTANGAZİ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİ

SULTANGAZİ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİ SULTANGAZİ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİ A. AMACIMIZ Öğrencilerimizin gelişim süreci içinde karşılaştıkları güçlükleri problem haline dönüşmeden çözmelerine yardımcı

Detaylı

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ Çalışma becerileri zaman kullanımı, algılama, bilgiyi düzenleme, motive olma ve sorumluluk alma gibi geniş davranış alanı ve tutumları içerir. Okul başarısı, doğuştan sahip

Detaylı

Medeniyet Okulları REHBERLİK SERVİSİ SUNAR..

Medeniyet Okulları REHBERLİK SERVİSİ SUNAR.. Medeniyet Okulları REHBERLİK SERVİSİ SUNAR.. ÖĞRENCİLERDE PERFORMANS, MOTİVASYON VE BAŞARI GELİŞTİRME TEKNİKLERİ Skeçler, Testler, Video çekimleri Başarıya Ulaşmak İçin HEDEF BELİRLEMEK PLAN OLUŞTURMAK

Detaylı

TURKCEDERSĠMĠZ.COM 2014-215EĞĠTĠM ÖĞRETĠM YILI TÜRKÇE DERSĠ 5. SINIF ÜNĠTELENDĠRĠLMĠġ YILLIK PLANI KAZANIMLAR METİNLER ÖLÇME DEĞ.

TURKCEDERSĠMĠZ.COM 2014-215EĞĠTĠM ÖĞRETĠM YILI TÜRKÇE DERSĠ 5. SINIF ÜNĠTELENDĠRĠLMĠġ YILLIK PLANI KAZANIMLAR METİNLER ÖLÇME DEĞ. BİREY VE TOPLUM 15 26 EYLÜL (12 SAAT) PARA CÜZDANI (ÖYKÜLEYİCİ METİN) OKUMA KONUŞMA YAZMA DİL BİLGİSİ 11. Kurallarını Uygulama 1. k için hazırlık 2. amacını belirler. 3. amacına uygun yöntem belirler.

Detaylı

Üşenme, Erteleme, Vazgeçme.

Üşenme, Erteleme, Vazgeçme. KPSS YE NASIL ÇALIŞMALIYIZ KPSS YE NASIL ÇALIŞILIR? Üşenme, Erteleme, Vazgeçme. KPSS Matematik Dersine Nasıl Çalışılır MATEMATİK DERSİNE ÇALIŞMA YOLLARI 1-Matematik Dersi çalışmaya başlamadan önce her

Detaylı

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ Psikolojik Danışma ve Rehberlik RPD 201 Not I Uz. Gizem ÖNERİ UZUN Çağdaş Eğitim *Toplumların ihtiyaç ve beklentileri durmadan değişmiş, eğitim de değişen bu

Detaylı

HEMODİYALİZ HASTALARINDA ÖĞRENME TARZLARI VE ETKİ EDEN FAKTÖRLERİN İNCELENMESİ

HEMODİYALİZ HASTALARINDA ÖĞRENME TARZLARI VE ETKİ EDEN FAKTÖRLERİN İNCELENMESİ HEMODİYALİZ HASTALARINDA ÖĞRENME TARZLARI VE ETKİ EDEN FAKTÖRLERİN İNCELENMESİ Şengül Özdemir¹Esma Iravul¹,Ayşegül Temizkan Kırkayak¹,Fatma Kaban²,Filiz Akdeniz ²,Tevfik Ecder²,Asiye Akyol³ 1-Diaverum

Detaylı

YETENEKLERİN KEŞFİ.

YETENEKLERİN KEŞFİ. YETENEKLERİN KEŞFİ Yetenek Yönelim Çalışması, Birey tanıma teknikleri kapsamında hazırlanmış olan Testler 4-5-6-7.sınıf öğrencilerine uygulanmıştır. Bu çalışmayla Öğrencinin; Kişilik özelliklerini, çalışma

Detaylı

2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 3. SINIFLAR VELİ BİLGİLENDİRME MEKTUBU 3

2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 3. SINIFLAR VELİ BİLGİLENDİRME MEKTUBU 3 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 3. SINIFLAR VELİ BİLGİLENDİRME MEKTUBU 3 ( Bu mektup 10 Şubat 2014-11 Nisan 2014 tarihleri arasında yapılacak çalışmaları belirtmektedir.) HAYAT BİLGİSİ 2.TEMAMIZ :BENİM EŞSİZ

Detaylı

ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI

ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI Öğretim Teknolojisinin Kavramsal Çerçevesi Dr. Erinç Erçağ Kaynak: Editör: Prof. Dr. Hüseyin Uzunboylu - Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Eğitim Doğumdan

Detaylı

GELİN MESLEK SEÇELİM Güven Derman > guvenderman@gmail.com

GELİN MESLEK SEÇELİM Güven Derman > guvenderman@gmail.com İlim, ilim bilmektir, İlim kendin bilmektir. Sen kendini bilmezsin, Ya nice okumaktır. Yunus Emre GELİN MESLEK SEÇELİM Güven Derman > guvenderman@gmail.com Giriş Kendini bilmek, her devir ve her kültürde

Detaylı

Yaratıcı Metin Yazarlığı (SGT 332) Ders Detayları

Yaratıcı Metin Yazarlığı (SGT 332) Ders Detayları Yaratıcı Metin Yazarlığı (SGT 332) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Yaratıcı Metin Yazarlığı SGT 332 Seçmeli 1 2 0 2 3 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

NEDEN ÇiZGi OKULLARI. Yılların Tecrübesi Çizgi ye Dönüştü. Çünkü Çizgi Okulları;

NEDEN ÇiZGi OKULLARI. Yılların Tecrübesi Çizgi ye Dönüştü. Çünkü Çizgi Okulları; NEDEN ÇiZGi OKULLARI Yılların Tecrübesi Çizgi ye Dönüştü Çünkü Çizgi Okulları; Özgün çizgisiyle bireyselleştirilmiş eğitim programı uygulayan bir okuldur. Öğrenci kalabalıkta kaybolmaz. Başarı için bütün

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı İLETİŞİM VE SUNUM BECERİLERİ DERSİ (7 VEYA 8. SINIFLAR) ÖĞRETİM PROGRAMI ANKARA 2015 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu

Detaylı

ORTAÖĞRETİM İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ ÖZEL ALAN YETERLİKLERİ

ORTAÖĞRETİM İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ ÖZEL ALAN YETERLİKLERİ A. DİL BİLEŞENLERİ VE DİL EDİNİMİ BİLGİSİ A.1. İngilizceyi sözlü ve yazılı iletişimde doğru ve uygun kullanarak model olabilme A.2. Dil edinimi kuramlarını, yaklaşımlarını ve stratejilerini bilme A.3.

Detaylı

ODTÜ GV ÖZEL DENİZLİ İLKOKULU EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 3. SINIFLAR MART AYI KAZANIMLARI TÜRKÇE DERSİ

ODTÜ GV ÖZEL DENİZLİ İLKOKULU EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 3. SINIFLAR MART AYI KAZANIMLARI TÜRKÇE DERSİ ODTÜ GV ÖZEL DENİZLİ İLKOKULU 2016-2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 3. SINIFLAR MART AYI KAZANIMLARI TÜRKÇE DERSİ ÖĞRENME ALANI: DİNLEME 1. Dinleme Kurallarını Uygulama 1. Dinlemeye hazırlık yapar. 2. Dinleme

Detaylı

Türkçe dili etkinlikleri, öğretmen rehberliğinde yapılan grup etkinliklerindendir. Bu etkinlikler öncelikle çocukların dil gelişimleriyle ilgilidir.

Türkçe dili etkinlikleri, öğretmen rehberliğinde yapılan grup etkinliklerindendir. Bu etkinlikler öncelikle çocukların dil gelişimleriyle ilgilidir. KİTAP VE ÇOCUK Türkçe dili etkinlikleri, öğretmen rehberliğinde yapılan grup etkinliklerindendir. Bu etkinlikler öncelikle çocukların dil gelişimleriyle ilgilidir. Türkçe dil etkinlikleri çocuğun kendi

Detaylı

Editör İbrahim H. Diken ÜNİTE 8 GÖRME YETERSİZLİĞİ OLAN ÖĞRENCİLER. Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gürsel

Editör İbrahim H. Diken ÜNİTE 8 GÖRME YETERSİZLİĞİ OLAN ÖĞRENCİLER. Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gürsel Editör İbrahim H. Diken ÜNİTE 8 GÖRME YETERSİZLİĞİ OLAN ÖĞRENCİLER Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gürsel Hazırlayan: Gizem Yıldız YASAL TANIM Görme keskinliği; ayrıntıları ayırt etme, görme yeteneğidir. Görme alanı;

Detaylı

5. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ

5. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ 5. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ 1. TEMA: BİREY VE TOPLUM 2. TEMA: ATATÜRK 3. TEMA: DEĞERLERİMİZ 4. TEMA: DÜNYAMIZ VE UZAY 5. TEMA: ÜRETİM TÜKETİM VE VERİMLİLİK 6. TEMA: SAĞLIK VE ÇEVRE 7. TEMA: GÜZEL ÜLKEM

Detaylı

YARATICI ÖĞRENCİ GÜNLERİ Her Öğrenci Yaratıcıdır

YARATICI ÖĞRENCİ GÜNLERİ Her Öğrenci Yaratıcıdır YARATICI ÖĞRENCİ GÜNLERİ Her Öğrenci Yaratıcıdır Öğrencinin ilgi alanları, becerileri ve yetenekleri düşünüldüğü zaman kendi öğrenme yöntemlerine göre akademik ve/veya kültürel alanda başarılı olabilir.

Detaylı

ÖZEL ATAFEN İLKOKULU 1. SINIFLAR İNGİLİZCE VELİ BİLGİLENDİRME

ÖZEL ATAFEN İLKOKULU 1. SINIFLAR İNGİLİZCE VELİ BİLGİLENDİRME ÖZEL ATAFEN İLKOKULU 1. SINIFLAR İNGİLİZCE VELİ BİLGİLENDİRME Öğretmenlerimiz: Esra Akkoyun: 1 A/B Pelin Yaman: 1 C/D ATAFENDE İngilizce programı Avrupa Dil standartları ve çoklu zekâ kuramına uygun olarak

Detaylı

FMV Özel Erenköy Işık Lisesi Işık Fen Lisesi. Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisi Bülteni. Mart 2013 Sayı: 2

FMV Özel Erenköy Işık Lisesi Işık Fen Lisesi. Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisi Bülteni. Mart 2013 Sayı: 2 FMV Özel Erenköy Işık Lisesi Işık Fen Lisesi Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisi Bülteni Mart 2013 Sayı: 2 fmvisikokullari.k12.tr / erenkoykampusu isiklisesi/bultenler ÖĞRENME STİLLERİ Öğrenme stilini

Detaylı

2014 2015 Öğretim Yılı Rehberlik Çerçeve Programı, kapsamlı gelişimsel psikolojik danışmanlık hizmetleri anlayışına bağlı kalınarak hazırlanmıştır.

2014 2015 Öğretim Yılı Rehberlik Çerçeve Programı, kapsamlı gelişimsel psikolojik danışmanlık hizmetleri anlayışına bağlı kalınarak hazırlanmıştır. KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM ORTAK HİZMETLER DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ PSİKOLOJİK DANIŞMA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA ŞUBESİ. 2014 2015 Öğretim Yılı Rehberlik Çerçeve Programı, kapsamlı

Detaylı

Rehberlik Servisi Tanıtımı

Rehberlik Servisi Tanıtımı Rehberlik Servisimiz, öğrencilerimizin gelişim süreci içinde karşılaştıkları güçlükleri problem haline dönüşmeden çözmelerine yardımcı olmak, kendini tanıyan, uyum ve iletişim becerisine sahip, çevresine

Detaylı

Üşenme, Erteleme, Vazgeçme.

Üşenme, Erteleme, Vazgeçme. KPSS YE NASIL ÇALIŞMALIYIZ KPSS YE NASIL ÇALIŞILIR? Üşenme, Erteleme, Vazgeçme. KPSS Matematik Dersine Nasıl Çalışılır MATEMATİK DERSİNE ÇALIŞMA YOLLARI 1-Matematik Dersi çalışmaya başlamadan önce her

Detaylı

Dil Gelişimine Uygun Etkinlikler

Dil Gelişimine Uygun Etkinlikler DİL GELİŞİMİ-2 Dil Gelişimine Uygun Etkinlikler O Çocukların dil gelişimlerinin desteklenmesi onların dil kazanımlarını hızlandırmak, çeşitlendirmek ve akıcı olmalarını sağlamak açısından önemli olmaktadır.

Detaylı

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ ÇALIŞMALARI

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ ÇALIŞMALARI REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ ÇALIŞMALARI PDR Bülteni 2017-2018 Sayı: 07 YÖNDER OKULLARI 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ ÇALIŞMALARI Yönder Okulları

Detaylı

ÖĞRENME STİLLERİ. Öğretim İlke ve Yöntemleri VI. Hafta

ÖĞRENME STİLLERİ. Öğretim İlke ve Yöntemleri VI. Hafta ÖĞRENME STİLLERİ Öğretim İlke ve Yöntemleri VI. Hafta ÖĞRENME STİLLERİ Yenilenen öğretim programları Bireysel farklılıklar Öğrenme sürecinin kalitesini arttırmak için öğrencilerin öğrenme stilleri, zeka

Detaylı

Öğrenci hakkında varsayımlar; Öğretmen hakkında varsayımlar; İyi bir öğretim programında bulunması gereken özellikler;

Öğrenci hakkında varsayımlar; Öğretmen hakkında varsayımlar; İyi bir öğretim programında bulunması gereken özellikler; Dersi iyi planlamak ve etkili sunmak öğrenci başarısını artırmanın ve sınıf düzenini sağlamanın yanında öğretmenin kendine olan güveninin de artmasını sağlar. Öğrenci hakkında varsayımlar; 1. Öğrenci saygılı

Detaylı

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ Psikolojik Danışma ve Rehberlik RPD 201 Not II Uz. Gizem ÖNERİ UZUN Eğitimde Rehberlik *Rehberlik, bireyin en verimli bir şekilde gelişmesini ve doyum verici

Detaylı

4/16/2010. Eğitsel Rehberlik? Eğitsel Rehberlik? Eğitsel Rehberliğin Amacı? Eğitsel Rehberlik Hizmetlerinin Kapsamı. Eğitsel Rehberliğin Amacı?

4/16/2010. Eğitsel Rehberlik? Eğitsel Rehberlik? Eğitsel Rehberliğin Amacı? Eğitsel Rehberlik Hizmetlerinin Kapsamı. Eğitsel Rehberliğin Amacı? Eğitsel Rehberlik? EĞİTSEL REHBERLİK Bireyin eğitsel gelişim alanında ona belli yeterlilikleri kazandırmak, öğrenmesini kolaylaştırmak, karşılaştığı güçlükleri gidermesine yardım etmek ve böylece uygun

Detaylı

MEB kitaplarının yanında kullanılacak bu kitap ve dijital kaynakların öğrencilerimize;

MEB kitaplarının yanında kullanılacak bu kitap ve dijital kaynakların öğrencilerimize; Sayın Veli, Yeni bir eğitim öğretim yılına başlarken, öğrencilerimizin yıl boyunca öğrenme ortamlarını destekleyecek, ders kitaplarını ve kaynak kitapları sizlerle paylaşmak istedik. Bu kaynakları belirlerken

Detaylı

Program Yeterlilikleri hazırlama Ders Öğrenme Çıktıları Yazma AKTS Hesaplama. Fahri YAVUZ 1 Nisan 2010, Kültür Merkezi Mavi Salon Erzurum

Program Yeterlilikleri hazırlama Ders Öğrenme Çıktıları Yazma AKTS Hesaplama. Fahri YAVUZ 1 Nisan 2010, Kültür Merkezi Mavi Salon Erzurum Program Yeterlilikleri hazırlama Ders Öğrenme Çıktıları Yazma AKTS Hesaplama Fahri YAVUZ 1 Nisan 2010, Kültür Merkezi Mavi Salon Erzurum Neden? Bilişimsel, eğitimsel ve teknolojik gelişmeler yüksek öğretim

Detaylı

DİKKAT VE DİKKAT TOPLAMA ADEM TOLUNAY ANADOLU LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ

DİKKAT VE DİKKAT TOPLAMA ADEM TOLUNAY ANADOLU LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ DİKKAT VE DİKKAT TOPLAMA ADEM TOLUNAY ANADOLU LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ Dikkat, * *Dikkati konu üzerinde toplamadan çalışmayı sürdürmek boşuna zaman kaybıdır. Çünkü dikkat olmadan

Detaylı

1-Zihinsel kazanýmlar 2-Duyuþsal kazanýmlar 3-Bedensel kazanýmlar

1-Zihinsel kazanýmlar 2-Duyuþsal kazanýmlar 3-Bedensel kazanýmlar ÖÐRENME Öðrenme, bireyin çevresi ile etkileþimi sonucu kalýcý olan davranýþ kazanmasýdýr. Öðrenme planlý ve düzenli etkileþim sonucu olur. Eðitimde hedef, toplumun geliþimine katký saðlayacak bireyi geliþtirmektir.

Detaylı

ÖZÜR GRUBUNUN TANIMI VE ÖZELLİKLERİ. bireyin eğitim performansının ve sosyal uyumunun olumsuz yönde etkilenmesi durumunu

ÖZÜR GRUBUNUN TANIMI VE ÖZELLİKLERİ. bireyin eğitim performansının ve sosyal uyumunun olumsuz yönde etkilenmesi durumunu ÖZÜR GRUBUNUN TANIMI VE ÖZELLİKLERİ Tanımı Görme yetersizliği, görme gücünün kısmen ya da tamamen yetersizliğinden dolayı bireyin eğitim performansının ve sosyal uyumunun olumsuz yönde etkilenmesi durumunu

Detaylı

ÖZEL NASİBE ERYETİŞ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ EYLÜL AYI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BÜLTENİ

ÖZEL NASİBE ERYETİŞ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ EYLÜL AYI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BÜLTENİ ÖZEL NASİBE ERYETİŞ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ EYLÜL AYI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BÜLTENİ REHBERLİK SERVİSİ NEDİR? Öğrencilerin gelişim süreci içerisinde karşılaştıkları güçlükleri, problem

Detaylı

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ DOÇ.DR. ZEHRA ALTINAY SINIF YONETIMI Bu derste, Sınıf ortamı ve grup etkileşimi Grup türleri Grup ve lider Liderlik türleri Grup içi etkileşimin hedefleri

Detaylı

ÇOKLU ZEKA ÖZELLİKLERİ

ÇOKLU ZEKA ÖZELLİKLERİ ÇOKLU ZEKA ÖZELLİKLERİ I- Açıklama Sizi tam olarak tanımladığına inandığınız her cümlenin yanına 1 yazın. Eğer ifade size uygun değilse, boş bırakın. Sonra her bölümdeki sayıları toplayın. Bölüm 1 Nesneleri

Detaylı

ANAOKULU 5 YAŞ 1. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ Eğitim - Öğretim Yılı

ANAOKULU 5 YAŞ 1. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ Eğitim - Öğretim Yılı ANAOKULU 5 YAŞ 1. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ 2017-2018 Eğitim - Öğretim Yılı DİSİPLİNLERÜSTÜ TEMA Kim Olduğumuz Bireyin kendi doğasını sorgulaması, inançlar ve değerler, kişisel, fiziksel,

Detaylı

ÖZEL TERCİH OKULLARI. Veli Bilgilendirme Kitapçığı ÇOCUKLARDA ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ

ÖZEL TERCİH OKULLARI. Veli Bilgilendirme Kitapçığı ÇOCUKLARDA ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ ÖZEL TERCİH OKULLARI Veli Bilgilendirme Kitapçığı ÇOCUKLARDA ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ Rehber Öğretmen Nalan GÜRER Sayfa1 ÇOCUKLARDA ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ Özel öğrenme güçlüğü, bir çocuğun zekası normal yada normalin

Detaylı

REHBERLİK NEDİR? Bahsedilen rehberlik tanımlarının ortak yönleri ise:

REHBERLİK NEDİR? Bahsedilen rehberlik tanımlarının ortak yönleri ise: REHBERLİK SÜREÇLERİ REHBERLİK NEDİR? Bireye kendini anlaması, çevredeki olanakları tanıması ve doğru kararlar vererek özünü gerçekleştirebilmesi için yapılan sistematik ve profesyonel yardım sürecidir

Detaylı

2010-2011 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SAV İLKÖĞRETİM OKULU 8/B SINIFI SENE BAŞI ŞUBE ÖĞRETMENLER KURULU TOPLANTI TUTANAĞI

2010-2011 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SAV İLKÖĞRETİM OKULU 8/B SINIFI SENE BAŞI ŞUBE ÖĞRETMENLER KURULU TOPLANTI TUTANAĞI 2010-2011 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SAV İLKÖĞRETİM OKULU 8/B SINIFI SENE BAŞI ŞUBE ÖĞRETMENLER KURULU TOPLANTI TUTANAĞI Toplantı Tarihi:30.10.2010 Toplantı Yeri Öğretmenler odası Toplantı Saati:15.00 Toplantıya

Detaylı

MEB kitaplarının yanında kullanılacak bu kitap ve dijital kaynakların öğrencilerimize;

MEB kitaplarının yanında kullanılacak bu kitap ve dijital kaynakların öğrencilerimize; Sayın Veli, Yeni bir eğitim öğretim yılına başlarken, öğrencilerimizin yıl boyunca öğrenme ortamlarını destekleyecek, ders kitaplarını ve kaynak kitapları sizlerle paylaşmak istedik. Bu kaynakları belirlerken

Detaylı

4. SINIFLAR BU AY NELER ÖĞRENECEĞİZ? 02 OCAK 20 OCAK

4. SINIFLAR BU AY NELER ÖĞRENECEĞİZ? 02 OCAK 20 OCAK 4. SINIFLAR BU AY NELER ÖĞRENECEĞİZ? 02 OCAK 20 OCAK TÜRKÇE ÖĞRENME ALANI: DİNLEME 1. Dinleme Kurallarını Uygulama 1. Dinlemeye hazırlık yapar. 2. Dinleme amacını belirler. 3. Dinleme amacına uygun yöntem

Detaylı

Üşenme, Erteleme, Vazgeçme.

Üşenme, Erteleme, Vazgeçme. KPSS YE NASIL ÇALIŞMALIYIZ KPSS YE NASIL ÇALIŞILIR? Üşenme, Erteleme, Vazgeçme. KPSS Matematik Dersine Nasıl Çalışılır MATEMATİK DERSİNE ÇALIŞMA YOLLARI 1-Matematik Dersi çalışmaya başlamadan önce her

Detaylı

. ORTAOKULU 2014 / 2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 6/B SINIFI ŞUBE ÖĞRETMENLER KURULU II. DÖNEM TOPLANTI TUTANAĞI GÜNDEM MADDELERİ

. ORTAOKULU 2014 / 2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 6/B SINIFI ŞUBE ÖĞRETMENLER KURULU II. DÖNEM TOPLANTI TUTANAĞI GÜNDEM MADDELERİ . ORTAOKULU 2014 / 2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 6/B SINIFI ŞUBE ÖĞRETMENLER KURULU II. DÖNEM TOPLANTI TUTANAĞI KARAR NO : 2 TOPLANTI TARİHİ : 09./3/2015 TOPLANTI YERİ : Müdür Odası TOPLANTI SAATİ : 15.40 GÜNDEM

Detaylı

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ÖZEL EĞİTİM GEREKTİREN BİREYLER AİLE DESTEK MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ÖZEL EĞİTİM GEREKTİREN BİREYLER AİLE DESTEK MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ÖZEL EĞİTİM GEREKTİREN BİREYLER AİLE DESTEK MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin

Detaylı

www.turkceciler.com Türk Dili ve Edebiyatı Kaynak Sitesi

www.turkceciler.com Türk Dili ve Edebiyatı Kaynak Sitesi www.turkceciler.com Türk Dili ve Edebiyatı Kaynak Sitesi OKUMA GELİŞİM DOSYASI 204 OKUMA ALIŞKANLIĞININ KAZANDIRILMASI Okuma; kelimeleri, cümleleri veya bir yazıyı bütün unsurlarıyla görme, algılama, kavrama

Detaylı

ÖZEL ÜSKÜDAR SEV İLKÖĞRETİM OKULU

ÖZEL ÜSKÜDAR SEV İLKÖĞRETİM OKULU ÖZEL ÜSKÜDAR SEV İLKÖĞRETİM OKULU AYLIK BÜLTENLER SERİSİ EKİM, 2008 SAYI: 2 KONU: Çocuğunuzun Beceri ve Yeteneklerini Nasıl Geliştirebilirsiniz? Aileler çocuklarının mutlu bireyler olmalarını ve en yüksek

Detaylı

TED ANTALYA KOLEJİ PDR SERVİSİ AKADEMİK BAŞARININ ARTTIRILMASI

TED ANTALYA KOLEJİ PDR SERVİSİ AKADEMİK BAŞARININ ARTTIRILMASI TED ANTALYA KOLEJİ PDR SERVİSİ AKADEMİK BAŞARININ ARTTIRILMASI Akademik Başarının Artırılması Verimli ders çalışma programı Çalışmayı sürdürmek Zihnin dağılmasını önlemek Çalışma ortamına ilişkin düzenlemeler

Detaylı

NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ PSİKOLOJİK DANIŞMANI

NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ PSİKOLOJİK DANIŞMANI (TANIMI-ÖZELLİKLERİ VE AİLELERE ÖNERİLER) PSİKOLOJİK DANIŞMANI ZEKÂ NEDİR? Bireyin gerek sorunları çözerken gerek çevreye uyum sağlarken var olan tüm yetenek ve becerilerini kullanması ile ortaya çıkan

Detaylı

Rehberlik bir süreçtir. Bir anda olup biten bir iş değildir. Etkili sonuçlar alabilmek için belli bir süre gereklidir.

Rehberlik bir süreçtir. Bir anda olup biten bir iş değildir. Etkili sonuçlar alabilmek için belli bir süre gereklidir. Rehberlik Servisinin Ve Rehberliğin Tanıtılması Rehberlik Nedir? Rehberlik; eğitimde bir hizmet alanı olarak demokratik ortam içinde öğrencinin bedensel, zihinsel ve sosyal bütün kapasitelerini en ileri

Detaylı

DARICA ANADOLU LİSESİ 9. SINIF REHBERLİK PLANI

DARICA ANADOLU LİSESİ 9. SINIF REHBERLİK PLANI OCAK ARALIK KASIM EKİM EYLÜL AY HAFTA DARICA ANADOLU LİSESİ 9. SINIF REHBERLİK PLANI ETKİNLİKLER YETERLİK ALANLARI KAZANIM NUMARASI VE KAZANIMLAR UYGULAMA Öğrencilerle tanışılması, okulun tanıtılması,

Detaylı

OKUL ÖNCESİNDE MÜZİK ETKİNLİKLERİ

OKUL ÖNCESİNDE MÜZİK ETKİNLİKLERİ OKUL ÖNCESİNDE MÜZİK ETKİNLİKLERİ Çocukların daha bilinçli eğitilmeleri, yeteneklerinin ortaya çıkartılması, zeka düzeylerinin saptanması gibi belli başlı amaçları olan ana okullarının yararları kuşkusuz

Detaylı

ÖZEL ATACAN EĞİTİM KURUMLARI

ÖZEL ATACAN EĞİTİM KURUMLARI ÖZEL ATACAN EĞİTİM KURUMLARI ANAOKULU PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK SERVİSİ VELİ BÜLTENİ MAYIS -2012 ÇOCUK VE KİTAP "EĞİTİM YAŞAM İÇİNDİR" 2 ÇOCUK VE KİTAP Önceleri çocuk için kitap bir oyuncaktır.

Detaylı

DLA 9. Uzaktan Eğitim Faaliyeti

DLA 9. Uzaktan Eğitim Faaliyeti DLA 9. Uzaktan Eğitim Faaliyeti Araştırma-Sorgulama Tabanlı ve Argümantasyon Tabanlı Fen Eğitiminde Ölçme-Değerlendirme Prof. Dr. Murat Günel Kavramlar arasında ilişki kurma İstekli yada mecburi süreçler

Detaylı

Öğretim Yılı Rehberlik Çerçeve Programı, kapsamlı gelişimsel psikolojik danışmanlık hizmetleri anlayışına bağlı kalınarak hazırlanmıştır.

Öğretim Yılı Rehberlik Çerçeve Programı, kapsamlı gelişimsel psikolojik danışmanlık hizmetleri anlayışına bağlı kalınarak hazırlanmıştır. KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ MİLLİ EĞİTİM VE KÜLTÜR BAKANLIĞI EĞİTİM ORTAK HİZMETLER DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ PSİKOLOJİK DANIŞMA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA ŞUBESİ. 2016 2017 Öğretim Yılı lik Çerçeve Programı, kapsamlı

Detaylı

BEP Plan Hazırla T.C Selçuk Kaymakamlığı Atatürk İlkokulu Müdürlüğü Beden Eğitimi ve Spor (Yeni Müfredat) Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı

BEP Plan Hazırla T.C Selçuk Kaymakamlığı Atatürk İlkokulu Müdürlüğü Beden Eğitimi ve Spor (Yeni Müfredat) Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı BEP Plan Hazırla T.C Selçuk Kaymakamlığı Atatürk İlkokulu Müdürlüğü Beden Eğitimi ve Spor (Yeni Müfredat) Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı Öğrenci : Osman Aras Günaydın Uzun Dönemli Amaç : Hareket

Detaylı

22. Baskı İçin... TEŞEKKÜR ve BİRKAÇ SÖZ

22. Baskı İçin... TEŞEKKÜR ve BİRKAÇ SÖZ 22. Baskı İçin... TEŞEKKÜR ve BİRKAÇ SÖZ Eğitimde Rehberlik Hizmetleri kitabına gösterilen ilgi, akademik yaşamımda bana psikolojik doyumların en büyüğünü yaşattı. 2000 yılının Eylül ayında umut ve heyecanla

Detaylı

ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT ORTAOKULU MART 2016

ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT ORTAOKULU MART 2016 ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT ORTAOKULU MART 2016 AİLE İÇİ İLETİŞİM VE SINAV KAYGISI PSİKOLOJİK DANIŞMA ve REHBERLİK BÖLÜMÜ İçindekiler Motivasyonu Arttırma ve Hedef Belirleme Hedef Belirlerken Göz Önünde Bulundurulacak

Detaylı

6-12 Kişilik Sınıflarda Üniversiteye Hazırlık

6-12 Kişilik Sınıflarda Üniversiteye Hazırlık butik akademik lise 6-12 Kişilik Sınıflarda Üniversiteye Hazırlık Kişiye özel programımız ile başarıyı garantileyin. Hangi liseden mezun olduğunuzdan çok hangi üniversiteden mezun olduğunuz önemlidir.

Detaylı

..OKULU ÖZEL EĞİTİM SINIF I. EĞİTİM-ÖĞRETİM YLILI HAFİF DÜZEYDE ZİHİNSEL ENGELLİLER; SINIFLAR TÜRKÇE DERSİ ÇERÇEVE PLANI

..OKULU ÖZEL EĞİTİM SINIF I. EĞİTİM-ÖĞRETİM YLILI HAFİF DÜZEYDE ZİHİNSEL ENGELLİLER; SINIFLAR TÜRKÇE DERSİ ÇERÇEVE PLANI SÜRE YÖNTEM- TEKNİKLER ETKİNLİKLER ARAÇ-GEREÇLER GEZİ-GÖZLEM- İNCELEME ATATÜRKÇÜLÜK ÖLÇME- DEĞERLENDİRME..OKULU ÖZEL EĞİTİM SINIF I. EĞİTİM-ÖĞRETİM YLILI HAFİF DÜZEYDE ZİHİNSEL ENGELLİLER; 5.6.7.8. SINIFLAR

Detaylı

BÜLTEN. Ayın Konusu ALAN SEÇİMİ. T.C ALİAĞA KAYMAKAMLIĞI REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Hizmetleri Bölümü

BÜLTEN. Ayın Konusu ALAN SEÇİMİ. T.C ALİAĞA KAYMAKAMLIĞI REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Hizmetleri Bölümü T.C ALİAĞA KAYMAKAMLIĞI REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Hizmetleri Bölümü ARALIK Lise Ayın Konusu ALAN SEÇİMİ ALAN VE DALA GEÇĠġ: MADDE 31: ORTA ÖĞRETĠM KURUMLARI YÖNETMELĠĞĠ:

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI, MEDİKO-SOSYAL SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR İŞLERİ DAİRESİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİ

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI, MEDİKO-SOSYAL SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR İŞLERİ DAİRESİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİ YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI, MEDİKO-SOSYAL SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR İŞLERİ DAİRESİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİ (Resmi Gazete Tarihi: 03.02.1984 Resmi Gazete Sayısı: 18301) BÖLÜM 1 Kuruluş, Kapsam ve Tanımlar Kuruluş

Detaylı