FUSAR UM OXYSPORUM F. SP. MELON S E DAYANIKLI KAVUN SAF HATTININ ANAÇ OLARAK KULLANILMA POTANS YEL

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "FUSAR UM OXYSPORUM F. SP. MELON S E DAYANIKLI KAVUN SAF HATTININ ANAÇ OLARAK KULLANILMA POTANS YEL"

Transkript

1 FUSAR UM OXYSPORUM F. SP. MELON S E DAYANIKLI KAVUN SAF HATTININ ANAÇ OLARAK KULLANILMA POTANS YEL Mine ÜNLÜ 1 Rana ERTOK 1 Ahmet Fikret FIRAT 1 1 Bat Akdeniz Tar msal Ara rma Enstitüsü, Antalya ÖZET: Kavunda a fide kullan n meyve kalitesi üzerine etkisi incelenerek Bat Akdeniz Tar msal Ara rma Enstitüsünde (BATEM) geli tirilen Fusarium oxysporum f. sp. melonis. in 0,1,2 nolu rklar na dayan kl, 1-2 rk na k smi dayan kl iki adet saf hatt n kavuna anaç olarak kullan p kullan lamayaca ara lm r. A laman n meyve kalite kriterleri üzerine etkisinin incelendi i bu çal mada, meyve a rl bak ndan g ile anaç olarak kullan lan Batem 5 anac en yüksek meyve a rl na sahip olmu, Batem7 / Canay F1 kombinasyonunun meyveleri ise meyve a rl bak ndan en dü ük bulunmu tur. Meyve boyu bak ndan Batem 5 anac na ait meyveler ilk s rada yeralm, bunu Canay/Canay kombinasyonuna ait meyveler izlemi tir. Kabuk kal nl aç ndan çe itler aras nda istatistiksel aç dan farkl k gözlenmi, en yüksek kabuk kal nl na 3.22 mm ile Canay F1 çe idi sahip olmu, onu 3.15 mm ile Batem 5 anac izlemi tir. En dü ük kabuk kal nl na ise Batem 7 anac ve Batem7/Canay kombinasyonuna ait meyveler sahip olmu tur. SÇKM miktar aç ndan Batem 7 nolu anaç en yüksek bulunmu, %6.67 ile Batem7/Canay kombinasyonunun meyveleri en dü ük de erde olmu tur. PH de erleri bak ndan çe itler aras nda istatistiksel anlamda bir fark gözlenmezken, ortalamalar de erlendirildi inde en yüksek ph de erine Batem 5/Canay F1 kombinasyonu meyvelerinin sahip oldu u görülmü tür. Anahtar Kelimeler: Kavun, A lama, Anaçlar, Meyve Kalitesi DETERMINE THE ROOTSTOCK POTENTIAL Of TWO MELON PURE LINE RES STANT TO AGAINST Fusarium oxysporum f. sp. melonis Two pure lines obtained in Bati Akdeniz Agricultural Research Institute and resistant to Fusarium oxysporum f. sp. melonis. race 0,1,2 and partially resistance to race 1,2 were studied to determine the rootstock potential for melon and their effects on fruit quality. The heaviest fruit (0.990 gram) was achieved on the Batem 5 rootstock while Batem7/Canay F1 combination gave the lightest fruit weight. For fruit length Batem 5 rootstock was on the first place and Canay/Canay combination followed it. Statistical significance was found for peel thickness among the varieties. The thickest fruit peel was on Canay F1 with 3.22mm, and thinnest fruit peel measured on Batem 7 rootstock and batem7/canay combination. For water-soluble

2 dry matter the highest value was on Batem 7 rootstock and Batem7/Canay combination was the lowest. Statistical difference was not found among the varieties for PH. But assessing the mean values the highest PH was on Batem 5/ Canay F1 combination Key words: Melon, Grafting, Rootstock, Fruit quality. 1. G Kavunun dünyadaki üretimi yakla k 1.2 milyon ha alanda 26.8 milyon ton olup, ülkemizde ise ha alanda tondur (FAO, 2007) Ülkemiz kavun üretimi ile dünyadaki say kavun üretici ülkeler aras nda yerini alm r. Türkiye de kavun üretimi yap lan bölgeler s ras yla Orta Anadolu (%41), Ege (%27), Güneydo u Anadolu (%15), Akdeniz (%7), Marmara (%5), Do u Anadolu (%4) ve Karadeniz (%1) dir ( ensoy, 2005). Türkiye deki kavun üretiminin ço unlu u (%85) K rka aç, Hasanbey, Yuva ve K k Sar (Ku çular) gibi nodorus (C.melo L. var. inodorus)kavun çe itleri ile, geriye kalan k sm da Ananas ve Galia gibi Cantalupensis (C. melo L. var. cantalupensis)grubu kavun çe itleri ile yap lmaktad r (Abak, 2001). Ülkemizde kavun yeti tiricili ini s rland ran toprak kökenli patojenlerden en önemlisi Fusarium solgunlu udur. Ülkemizde Ege bölgesinde Fusarium oxysporum f.sp. melonis in 1, 1-2 ve 0 no lu rklar, Güneydo u Anadolu bölgesinde 0, 1, 2, 1-2 rklar, Do u Akdeniz bölgesinde ise 0, 1, 1-2 rklar yap lan çal malarda tespit edilmi tir ( ensoy, 2005). Toprak kökenli bu patojen ile mücadelede en etkili yol dayan kl çe it kullanmakt r. Ancak bu etmenin 4 farkl rk mevcut olup, bu rklar iki farkl genle idare edilmektedir. Fusarium a dayan kl k için bu iki genin de bitkide mevcut olmas gerekmektedir. Dayan kl k slah nda dayan kl genlerin yan nda bu gene ba istenmeyen karakterler de aktar lmaktad r. Bu nedenle slah çal malar uzun zaman almaktad r. Fusarium, Verticillium gibi toprak kökenli patojenlere kar dayan kl çe it kullan yan nda son y llarda ülkemizde a fide teknolojisi de alternatif bir çözüm yolu olarak kar za ç kmaktad r. Sebzecilikte a lama ve a fide kullan dünyada tar m alanlar rl oldu u için bitki rotasyonu imkan olmayan ve sürekli üretim yapmak zorunda olan Japonya, Kore gibi ülkelerde ba lam ; ilk a lama i lemi Fusarium solgunlu u sebebiyle Kore ve Japonya da verim azalmas n önüne geçmek için 20. yüzy n ilk çeyre inde karpuzun (Citrullus lanatus) su kaba (Lagenaria siceraria) üzerine a lanmas ile gerçekle tirilmi tir (Edelstein, 2004).

3 Japonya da a karpuz, h yar, kavun, domates ve patl can üretimi 1980 de toplam üretim alan n %57 sine 1990 da %59 una ula r (Oda, 1993) y na gelindi inde ise Kore ve Japonya da kullan lan a sebze fidesi miktar 700 milyon olmu tur (Edelstein, 2004). Daha sonra baz Avrupa ve Asya ülkelerinde de a fide kullan yayg nla r. Ülkemizde ise a fide üretimi oldukça yeni bir konudur ve çal malar son y llarda h z kazanm r. lk olarak Antalya da adet ile 1998 y nda ba layan a fide kullan 2007 y nda 51.7 milyon adede ç km r. Her ne kadar laman n zorlu u ve zaman almas, a lama ve sonras bak m i lemlerinin tecrübe gerektirmesi, kullan lan anaç ve kalemin tohumlar n pahal olmas gibi nedenler a fide maliyetini artt rmakta ise de, toprak kökenli patojenlere dayan kl k sa lad için üreticiler taraf ndan kullan giderek yayg nla maktad r (Cohen ve ark., 2005). Kabakgillerde a laman n amac ; özellikle toprak kökenli hastal klarla mücadele etmek, erkencilik, verim art, su ve bitki besin maddelerinin daha etkili al nmas sa lamak, dü ük toprak s cakl klar na dayan kl artt rmak olarak bildirilmektedir (Yeti ir,2001). Bu çal mada Bat Akdeniz Tar msal Ara rma Enstitüsünde geli tirilen Fusarium oxysporum f.sp. melonis in 0,1,2 nolu rklar na dayan kl, 1-2 rk na k smi dayan kl iki adet saf hatt n kavuna anaç olarak kullan p kullan lamayaca ve a fide kullan n meyve kalitesi üzerine etkisi ara lm r. 2. MATERYAL VE YÖNTEM 2.1 Materyal Ara rma Bat Akdeniz Tar msal Ara rma Enstitüsünün 360 m 2 lik cam seras nda yürütülmü tür. Çal mada bitkisel materyal olarak daha önce yap lan hastal k testleme çal malar nda Fusarium oxysporum f. sp. melonis in 0, 1, 2 rklar na dayan kl, ayr ca 1-2 nolu rk na k smi dayan kl oldu u belirlenen Batem 5 ve Batem 7 saf hatlar anaç olarak (C.melo subsp. melo) Canay F1 kavun çe idi ise kalem olarak kullan lm r. Fusarium un toprak kökenli bir hastal k etmeni olmas ndan dolay, kullan lan anaçlar Fusarium a dayan kl oldu u için a bitkilerin tekrar Fusarium a testlenmesine gerek duyulmam r. Kontrol olarak kullan lan çe itler ise Canay F1, kendi kökü üzerine a Canay F1 çe itleridir.

4 2.2 Yöntem lama i lemi özel bir firmada e imli kesik yöntemi ile gerçekle tirilmi olup, dikime haz r hale gelen fideler, a noktalar toprak üzerinde kalacak ekilde 90x60 cm mesafelerle tarihinde seraya dikilmi lerdir. Ara rma tesadüf bloklar deneme deseninde, parselde 10 bitki olacak ekilde 4 tekerrürlü olarak kurulmu tur. Bitkiler serada ask ya al narak damla sulama sistemi kullan larak yeti tirilmi tir. Yeti tiricilik s ras nda yerden 50 cm yüksekli e kadar tüm sürgünler al nm, geriye kalan k mda ise ask teline kadar sürgünlerde iki yaprak bir meyve olacak ekilde sürgün ucu budamas yap lm r. Gübreleme Batem toprak ve yaprak analiz laboratuar na gönderilen toprak örne i sonuçlar na göre yap lm r. Dikimden çiçeklenmeye kadar dekara günde 350 g potasyum nitrat, 200 g mono amonyum fosfat, 250 g amonyum nitrat; çiçeklenme meyve tutumu aras nda dekara günde 800 g potasyum nitrat, 200 g mono amonyum fosfat, 200 g amonyum nitrat; olgunla ma döneminde ise dekara günde 1100 g potasyum nitrat, 200 g mono amonyum fosfat 300 g amonyum nitrat verilmi tir. Çal mada incelenen kriterler görsel ve ölçüme dayal olarak de erlendirilmi tir. Ara rmada görsel olarak; Meyve ekli (yuvarlak, hafif oval-oval, bas k, uzun) Meyvenin yar lma-çatlama durumu (var-yok) Meyve kabu unda çiti olu ma durumu (kuvvetli çiti, çiti var, çiti yok) Meyve et rengi (beyaz, aç k ye il, krem-sar, turuncu) Tat (az tatl, tatl, çok tatl ) ölçüme dayal olarak ise Meyve a rl (g) (her tekerrürden tesadüfen al nan 5 meyvenin a rl ±0.5 g duyarl ktaki bir terazi ile tart lm ve ortalamalar al nm r) Meyve uzunlu u (cm) (her tekerrürden al nan 5 er meyve dikine kesilmi ve meyvenin sap çukuru ile çiçek burnu aras ndaki mesafe ölçülmü tür) Meyve çap (cm) (5 meyvenin ekvatoral bölgedeki çaplar cetvel ile ölçülüp ortalamalar al nm r) Meyve kabuk rengi (Minolta CR-200 (MINOLTA Camera Co, LTD Ramsey, NJ marka kromometre ile meyvenin ekvator bölgesinden meyve örne inin bütününü temsil edecek ekilde üç ayr ölçüm yap lm r. Yap lan tüm hasatlar n ortalamas L, a, b de erleri cinsinden de erlendirilmi tir. Yap lan tüm hasatlar n ortalamas L, a, b de erleri cinsinden verilmi tir. Kromometrede L * de eri parlakl, a * de eri k rm dan ye ile, b * de eri ise sar dan maviye renk de imlerini göstermektedir. Alette a * n n pozitif de erleri k rm renge, negatif de erleri ise ye il renge; b * nin pozitif de erleri sar renge, negatif de erleri ise mavi renge kar k gelmektedir)

5 Meyve kabuk kal nl (mm) (her tekerrürden al nan 5 er meyvenin kabuk kal nl kompas ile ölçülüp ortalamalar al nm r) SÇKM (%) (suda çözünebilir toplam kuru madde miktar (%) her tekerrürden al nan 5 er meyvenin farkl bölgelerinden ç kart lan meyve suyu süzüldükten sonra üç-be damlas el refraktometresine damlat larak okunmu tur) ph (her tekerrürden al nan 5 meyve digital ph metre ile ölçülmü tür) kriterleri belirlenmi tir. Denemeden elde edilen veriler, MSTAT-C paket program kullan larak analiz edilmi, ortalamalar n kar la lmas nda Duncan Çoklu Kar la rma Testi kullan lm r. 3. BULGULAR VE TARTI MA Görsel Olarak ncelenen Kriterler Çizelge 1 de görüldü ü gibi kullan lan Batem 5 ve Batem 7 no lu anaçlar meyve ekli bak ndan birbirinden farkl oldu u halde anaçlar meyve ekli üzerinde etkili olmam r. Meyve kabu unda çitililik durumu incelendi inde Batem 5 anac çitisiz iken, Batem 5 / Canay kombinasyonundan al nan tüm meyvelerin çitili oldu u gözlenmi tir. Ara rmada kalem olarak kullan lan Canay F1 çe idi ve Batem 7 nol u anaç meyve et rengi bak ndan birbirinden farkl olup, 7/Canay kombinasyonundan al nan meyvelerin et rengi kalem ve anac ndan farkl bulunmu tur. Anaçlar n tat üzerine etkisi incelendi inde ise anaçlar n etkili olmad görülmü tür. Çizelge 1. Görsel kriterlere ili kin gözlem sonuçlar Çe itler Meyve ekli Meyvenin Yar lma Çatlama Durumu Meyve Kabu unda Çiti Meyve Et Rengi Batem 7 Oval Yok Kuvvetli çiti Turuncu Çok Tatl Batem 5 Yuvarlak Yok Yok Aç k Ye il Tatl 5/Canay Yuvarlak Yok Var Aç k Ye il Az Tatl 7/Canay Yuvarlak Yok Kuvvetli çiti Krem Sar Tats z Canay F1 Yuvarlak Yok Var Aç k Ye il Az Tatl Canay/Canay Yuvarlak Yok Var Aç k Ye il Az Tatl Tat

6 3. 2. Ölçüme Dayal Olarak ncelenen Kriterler Çal mada ölçüme dayal olarak meyve a rl, meyve boyu, meyve çap, kabuk kal nl, SÇKM, meyve suyunda ph, meyve kabuk rengi, kriterleri incelenmi tir. Çizelge 2 de meyve kabuk rengine ait ölçüm sonuçlar verilmi tir. Meyve kabuk rengi aç ndan Minolta renkölçer ile yap lan ölçüm sonuçlar na göre en yüksek L de erine Batem 5 anac na ait meyveler sahip olurken en dü ük de er ise 7/Canay kombinasyonuna ait meyvelerden elde edilmi tir. Bu sonuçlar Batem 5 anac na ait meyvelerin 7/Canay kombinasyonuna ait meyvelerden daha parlak oldu unu göstermektedir. Croma de erleri incelendi inde ise sar renk yo unlu u en yüksek Batem 5 anac na ait meyveler croma de eri ile ilk s rada yer alm r. Obando- Ulloa vd.(2009) kavunda yapt klar çal mada Hue de erinin aras nda de ti ini bildirmi lerdir. Bu çal mada da Hue de erlerimiz aras nda de mi tir. Çal mam zdan elde edilen meyvelerin olgun meyve rengi olan sar renkte oldu u Minolta renk skalas incelendi inde görülmektedir. Çizelge 2. Farkl anaçlar n meyve kabuk rengi üzerine etkileri Çe itler L a B Croma Hue Batem Batem /Canay /Canay Canay F Canay/Canay Çizelge 3. Farkl kavun anaçlar üzerine a lanm Canay F1 kavun çe idinin baz meyve kalite kriterleri üzerine etkisi Çe itler Meyve Meyve Meyve Kabuk SÇKM (%) PH rl (kg) boyu (cm) çap (cm) Kal nl (mm) Batem bc d c 2.40 b a 6.12 öd * Batem a a a 3.15 a b 5.97 öd 5/Canay ab bc ab 2.87 ab 9.92 cd 6.20 öd Batem7/Canay c d ab 2.42 b 6.67 e 5.95 öd Canay F ab cd ab 3.22 a 9.60 d 5.95 öd Canay/Canay ab b b 2.72 ab c 6.02 öd Duncan grupland rmas na göre ortalamalar aras ndaki farkl k P<%0,1 seviyesinde önemlidir * öd: Önemli de il Çizelge 3 incelendi inde meyve a rl bak ndan g ile anaç olarak kullan lan Batem 5 çe idi en yüksek meyve a rl na sahip olurken bunu

7 kontrol olarak kullan lan Canay F1 çe idinin meyveleri izlemi tir. En son s rada ise meyve a rl bak ndan Batem7 / Canay F1 kombinasyonunun meyveleri yer alm r. Nisini vd.(2002) kavunda a laman n meyve kalitesi üzerine etkisini inceledikleri ara rmalar nda 5 adet anaç kullanm lard r. Bu anaçlarla olu turulan kombinasyonlar n üçünde meyve a rl kontrole oranla dü ük bulunurken di er ikisinde kontrolden yüksek bulunmu tur. Bu bulgular bizim çal mam destekler niteliktedir. Meyve boyu bak ndan ise en yüksek meyve boyuna Batem 5 anac na ait meyveler sahip olurken, bunu Canay/Canay kombinasyonuna ait meyveler izlemi tir. En dü ük meyve boyuna ise Batem 7 anac n sahip oldu u görülmektedir. Meyve çap aç ndan çe itler aras nda istatistiksel olarak farkl k gözlenirken, en yüksek meyve çap na Batem 5, en dü ük meyve çap na ise meyve boyunda oldu u gibi Batem 7 anac sahip olmu tur. Braz vd. (2008), kavunda yapt klar çal mada 12 adet anac n, anaçkalem uyumu, verim ve meyve kalitesi üzerine etkisini ara rm lard r. Su kaba türüne ait anaçlar n kavunla en iyi uyum sa lad klar belirledikleri çal malar nda meyve çap aç ndan anaçlar n etkisinin istatistiksel anlamda önemli oldu unu bildirmi lerdir. Bu bildiri ler çal mam zla uyum içerisindedir. Kabuk kal nl aç ndan çe itler aras nda istatistiksel aç dan farkl k gözlenmi, en yüksek kabuk kal nl na 3.22 mm ile Canay F1 çe idi sahip olurken, onu 3.15 mm ile Batem 5 izlemi en dü ük kabuk kal nl na ise Batem 7 ve Batem7/Canay kombinasyonuna ait meyvelerde rastlanm r. SÇKM miktar incelendi inde; en yüksek de ere Batem 7 nolu anaç sahip olurken, en dü ük de er %6.67 ile Batem7/Canay meyvelerinde gözlenmi tir. Crino vd. (2007) yapt klar çal mada, Inodorus grubundaki kavunlarda laman n meyve kalitesi üzerine etkisini incelemi lerdir. A kavunlar n meyvelerindeki SÇKM miktar ile kendi kökü üzerine a bitkilerin meyvelerindeki miktar n birbirine yak n oldu unu bildirmi lerdir. Bu çal mada da Batem 5/Canay F1 çe idinin meyvelerindeki SÇKM miktar ile Canay F1 /Canay F1 çe idinin SÇKM miktar n birbirine yak n oldu u gözlenmi tir. Batem 7/Canay F1 çe idinde ise SÇKM miktar daha dü ük bulunmu tur. Bu durumun Batem 7 anac n Batem 5 anac na göre daha geççi olmas ndan ve daha geç ve cak dönemlerde hasat edilmesinden kaynakland dü ünülmektedir S cak aylarda bitkinin su ve mineral madde al ndaki yava lama ve meyvelerin h zla olgunla mas tad olumsuz yönde etkilemektedir. PH de erleri bak ndan çe itler aras nda istatistiksel anlamda bir fark gözlenmezken, ortalamalar de erlendirildi inde en yüksek ph de erine Batem 5/Canay F1 çe idinin sahip oldu u görülmektedir.

8 4. SONUÇ lama ile ilgili olarak yapt z çal mada kulland z anaçlar n, meyve tad, meyve rengi, gibi kalite kriterleri üzerinde etkili oldu u görülmü tür. SÇKM miktar aç ndan Batem 7 no lu anaç en yüksek bulunmu, %6.67 ile Batem7/Canay kombinasyonunun meyveleri en dü ük de erde olmu tur. Anaç olarak kullan lan Batem 7 saf hatt n daha önce yap lan çal malarda Batem 5 saf hatt na göre daha geçci oldu u bilinmektedir. Batem 7/ Canay kombinasyonundan elde edilen meyveler, a z Batem 7 saf hatt n meyvelerinden daha geç dönemde n en s cak ay olan Temmuz ay n ortalar nda hasat edilmi tir. Normal hasat zaman ndan daha geç ve s cak dönemde hasat edilen bu meyvelerdeki SÇKM de eri dü ük bulunmu tur. Bunun nedeninin ise s cak aylarda bitkinin su ve mineral madde al ndaki yava lama ve meyvelerin h zla olgunla mas oldu u dü ünülmektedir. Meyve rengi bak ndan Batem 5 anac na ait meyvelerin L de eri (parlakl k) en yüksek olurken, en dü ük L de eri ise 7/Canay kombinasyonuna ait meyvelerden elde edilmi tir. Bu sonuçlar Batem 5 anac na ait meyvelerin 7/Canay kombinasyonuna ait meyvelerden daha parlak oldu unu göstermektedir. Kaynaklar Abak, K., Melon Growing in Turkey. Proceedings of the 23rd Geisenheim Meeting February. Frankfurt, Germany Braz, L.T., Ito, L.A., Charlo, H.C.O., Castoldi, R Compatibility of Grafting in the Melon cv. Bonus No.2 and Effects on Production. Acta Horticulturae 771: Cohen, R., Burger, Y., Horev, C., Porat, A., Edelstein, M Performance of Galiatype Melons Grafted on to Cucurbita Rootstock in Monosporascus cannonballus-infested and Non-infested Soils. Annals of Applied Biology. 146(3): Crino, P., Lo Bianco, C., Rouphael, Y., Colla, G., Saccardo, F., Paratore, A., Evalution Rootstock Resistant to Fusarium Wilt and Gummy Stem Blight and Effect on Yield and Quality of a Grafted Inodorus Melon. Hortscience 42(3): Edelstein, M Grafting Vegetable-Crop Plants: Pros and Cons. Acta Horticulturae 659(1):

9 FAO, Tar msal Üretim Verileri ( Obando- Ulloa, J., Jowkar, M., Moreno, E., M. Souri,K., Martinez, J. Bueso, M., Monforte, A., Fernandez-Trujillo, J Discrimination of Climacteric and non climacteric Melon Fruit at Harvest or at The Senescence Stage by Quality Traits. J. Sci. Food Agric. 89: Nisini, P.T., Colla,G., Granati, E., Temperini, O., Crino, P., Saccardo, F Rootstock Resistance to Fusarium Wilt and Effect on Fruit Yield and Quality of Two Muskmelon Cultivars. Scientia Horticulturae 93: Oda, M., Tsuji, K., Sasaki, H Effect of Hypocotyl Morphology on Survival Rate and Growth of Cucumber Seedlings Grafted on Cucurbita spp. Jarq 26: ( ). ensoy, S Türkiye Kavunlar ndaki Genetik Varyasyonun ve Fusarium Solgunlu una Dayan kl n Fenotipik ve Moleküler Yöntemlerle Ara lmas. Yüzüncü Y l Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dal, Doktora Tezi, 164 s, Van. Yeti ir,h., Karpuzda A Fide Kullan n Bitki Büyümesi, Verim ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri ile A Yerinin Histolojik Aç dan ncelenmesi. Ç.Ü Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 168 s. Adana.

FUSARİUM OXYSPORUM F. SP. MELONİS E DAYANIKLI İKİ KAVUN SAF HATTININ ANAÇ OLARAK KULLANILMA POTANSİYELİ

FUSARİUM OXYSPORUM F. SP. MELONİS E DAYANIKLI İKİ KAVUN SAF HATTININ ANAÇ OLARAK KULLANILMA POTANSİYELİ Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Derim Dergisi, 2009,26(2):20-29 ISSN 1300-3496 FUSARİUM OXYSPORUM F. SP. MELONİS E DAYANIKLI İKİ KAVUN SAF HATTININ ANAÇ OLARAK KULLANILMA POTANSİYELİ Mine ÜNLÜ

Detaylı

Sait GEZGİN, Nesim DURSUN, Fatma GÖKMEN YILMAZ

Sait GEZGİN, Nesim DURSUN, Fatma GÖKMEN YILMAZ FARKLI ŞEKİL VE DOZLARDA UYGULANAN TKİ HÜMAS IN EKMEKLİK BUĞDAYIN BAYRAK YAPRAK BESİN ELEMENTİ KONSANTRASYONU, VERİM VE TANE PROTEİN KAPSAMINA ETKİLERİ Sait GEZGİN, Nesim DURSUN, Fatma GÖKMEN YILMAZ Bu

Detaylı

Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliğinde Toprak Kökenli Hastalıklar ve Mücadele Metotları

Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliğinde Toprak Kökenli Hastalıklar ve Mücadele Metotları Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliğinde Toprak Kökenli Hastalıklar ve Mücadele Metotları Doç. Dr.Seral YÜCEL Adana BMAİ 1 Sebze yetiştiriciliğinde; Yetiştiricilik (çeşit seçimi, fide yetiştirme, aşılı fide,

Detaylı

www.ziraat.selcuk.edu.tr/dergi Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 21 (41): (2007) 36-41

www.ziraat.selcuk.edu.tr/dergi Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 21 (41): (2007) 36-41 www.ziraat.selcuk.edu.tr/dergi Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 21 (41): (7) 36-41 MUĞLA İLİ DALAMAN, ORTACA VE FETHİYE İLÇELERİNİN SERA VARLIĞI VE SERA BİTKİSEL ATIK POTANSİYELİNİN BELİRLENMESİ

Detaylı

PROJE ADI DOĞAL ÇEVRECĠ SEBZE-MEYVE KURUTMA SĠSTEMĠ. PROJE EKĠBĠ Süleyman SÖNMEZ Ercan AKÇAY Serkan DOĞAN. PROJE DANIġMANLARI

PROJE ADI DOĞAL ÇEVRECĠ SEBZE-MEYVE KURUTMA SĠSTEMĠ. PROJE EKĠBĠ Süleyman SÖNMEZ Ercan AKÇAY Serkan DOĞAN. PROJE DANIġMANLARI TÜBĠTAK-BĠDEB LĠSE ÖĞRETMENLERĠ (FĠZĠK, KĠMYA, BĠYOLOJĠ VE MATEMATĠK) PROJE DANIġMANLIĞI EĞĠTĠMĠ ÇALIġTAYLARI LĠSE-1 (ÇALIġTAY 2011) FĠZĠK GRUP SES-2011 PROJE ADI DOĞAL ÇEVRECĠ SEBZE-MEYVE KURUTMA SĠSTEMĠ

Detaylı

Levent KESKİN 1 Mustafa PAKSOY 2,3 (paksoy42@hotmail.com) Önder TÜRKMEN 2. Bişkek/KIRGIZİSTAN

Levent KESKİN 1 Mustafa PAKSOY 2,3 (paksoy42@hotmail.com) Önder TÜRKMEN 2. Bişkek/KIRGIZİSTAN Levent KESKİN Mustafa PAKSOY 2,3 (paksoy42@hotmail.com) Önder TÜRKMEN 2 :Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Antalya/TÜRKİYE 2 :Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Konya/TÜRKİYE

Detaylı

İÇİNDEKİLER. 1 Projenin Amacı... 1. 2 Giriş... 1. 3 Yöntem... 1. 4 Sonuçlar ve Tartışma... 6. 5 Kaynakça... 7

İÇİNDEKİLER. 1 Projenin Amacı... 1. 2 Giriş... 1. 3 Yöntem... 1. 4 Sonuçlar ve Tartışma... 6. 5 Kaynakça... 7 İÇİNDEKİLER 1 Projenin Amacı... 1 2 Giriş... 1 3 Yöntem... 1 4 Sonuçlar ve Tartışma... 6 5 Kaynakça... 7 FARKLI ORTAMLARDA HANGİ RENK IŞIĞIN DAHA FAZLA SOĞURULDUĞUNUN ARAŞTIRILMASI Projenin Amacı : Atmosfer

Detaylı

GÜNEYDOĞU ANADOLU EKOLOJİK KOŞULLARINDA BAZI ARPA (Hordeum vulgare L.) ÇEŞİTLERİNİN VERİM VE VERİM ÖĞELERİNİN BELİRLENMESİ

GÜNEYDOĞU ANADOLU EKOLOJİK KOŞULLARINDA BAZI ARPA (Hordeum vulgare L.) ÇEŞİTLERİNİN VERİM VE VERİM ÖĞELERİNİN BELİRLENMESİ GÜNEYDOĞU ANADOLU EKOLOJİK KOŞULLARINDA BAZI ARPA (Hordeum vulgare L.) ÇEŞİTLERİNİN VERİM VE VERİM ÖĞELERİNİN BELİRLENMESİ Turan KARAHAN 1 Cafer Olcayto SABANCI 2 1 Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü,

Detaylı

Araştırma Notu 15/177

Araştırma Notu 15/177 Araştırma Notu 15/177 02 Mart 2015 YOKSUL İLE ZENGİN ARASINDAKİ ENFLASYON FARKI REKOR SEVİYEDE Seyfettin Gürsel *, Ayşenur Acar ** Yönetici özeti Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan enflasyon

Detaylı

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1. GİRİŞ Odamızca, 2009 yılında 63 fuara katılan 435 üyemize 423 bin TL yurtiçi fuar teşviki ödenmiştir. Ödenen teşvik rakamı, 2008 yılına

Detaylı

Domates (Lycopersicon lycopersicum L.) te Aşılı ve Aşısız Fide Kullanımı ve Çift Gövde Uygulamasının Verim ve Kalite Özelliklerine Etkisi

Domates (Lycopersicon lycopersicum L.) te Aşılı ve Aşısız Fide Kullanımı ve Çift Gövde Uygulamasının Verim ve Kalite Özelliklerine Etkisi Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 6 (1): 123-127, 2013 ISSN: 1308-3945, E-ISSN: 1308-027X, www.nobel.gen.tr Domates (Lycopersicon lycopersicum L.) te ve Fide Kullanımı ve Uygulamasının Verim ve Kalite

Detaylı

ŞEKER PANCARI (Beta vulgaris L. spp.vulgaris var.altissima Doell) TARIMSAL DEĞERLERİ ÖLÇME DENEMELERİ

ŞEKER PANCARI (Beta vulgaris L. spp.vulgaris var.altissima Doell) TARIMSAL DEĞERLERİ ÖLÇME DENEMELERİ ŞEKER PNCRI (eta vulgaris L. spp.vulgaris var.altissima oell) TRIMSL EĞERLERİ ÖLÇME ENEMELERİ GİRİŞ Tarımsal eğerleri Ölçme enemeleri(tö) Teknik Talimatı, 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu kapsamında 13 Ocak

Detaylı

PINK ELEGANCE GERBERA (Gerbera jamessonii) ÇEŞİDİNDE GA3 VE BA UYGULAMALARININ KIŞ VERİMİ VE KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ

PINK ELEGANCE GERBERA (Gerbera jamessonii) ÇEŞİDİNDE GA3 VE BA UYGULAMALARININ KIŞ VERİMİ VE KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ PINK ELEGANCE GERBERA (Gerbera jamessonii) ÇEŞİDİNDE GA3 VE BA UYGULAMALARININ KIŞ VERİMİ VE KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ Ayşe S. KAYA Özgül KARAGÜZEL Köksal AYDINŞAKİR Adnan ÖZÇELİK Esin ARI Batı Akdeniz

Detaylı

YÜKSEK HIZLI DEMİRYOLU YOLCULUKLARININ ÖZELLİKLERİ

YÜKSEK HIZLI DEMİRYOLU YOLCULUKLARININ ÖZELLİKLERİ YÜKSEK HIZLI DEMİRYOLU YOLCULUKLARININ ÖZELLİKLERİ Hazırlayan: Doç.Dr. Hakan Güler Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Karlsruhe Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Almanya

Detaylı

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Değerlendirme Notu Sayfa1

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Değerlendirme Notu Sayfa1 Sağlık Reformunun Sonuçları İtibariyle Değerlendirilmesi 26-03 - 2009 Tuncay TEKSÖZ Dr. Yalçın KAYA Kerem HELVACIOĞLU Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Türkiye 2004 yılından itibaren sağlık

Detaylı

yapraklar n alt nda minyatür bir meyveci in bulunmas yla tan rlar. Döllenme olay ndan sonra bu meyvecik büyüyerek gerçek meyveye dönü ür.

yapraklar n alt nda minyatür bir meyveci in bulunmas yla tan rlar. Döllenme olay ndan sonra bu meyvecik büyüyerek gerçek meyveye dönü ür. SERADA KAVUN YET Mine ÜNLÜ Recep CO KUN Kavun ülkemizin birçok yerinde geni alanlarda yeti tirilmektedir. Bu alanlar genelde Ege, Marmara, ç Anadolu, Do u, Güneydo u Anadolu ve Akdeniz Bölgelerinde yer

Detaylı

Bazı Arpa Çeşitlerinin Verim ve Verim Unsurları ile Bazı Kalite Özellikleri Üzerinde Bir Araştırma

Bazı Arpa Çeşitlerinin Verim ve Verim Unsurları ile Bazı Kalite Özellikleri Üzerinde Bir Araştırma Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi (J. Agric. Sci.), 2004, 14(2): 119-125 Geliş Tarihi: 21.11.2003 Bazı Arpa lerinin Verim ve Verim Unsurları ile Bazı Kalite Özellikleri

Detaylı

ÇUKUROVA'DA OKALİPTÜS YETİŞTİRİCİLİĞİ VE İDARE SÜRELERİNİN HESAPLANMASI

ÇUKUROVA'DA OKALİPTÜS YETİŞTİRİCİLİĞİ VE İDARE SÜRELERİNİN HESAPLANMASI ÇUKUROVA'DA OKALİPTÜS YETİŞTİRİCİLİĞİ VE İDARE SÜRELERİNİN HESAPLANMASI Ali ÖZKURT Orman Yüksek Mühendis Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Müdürlüğü PK.18 33401 TARSUS 1.GİRİŞ Türkiye'de orman varlığının

Detaylı

Mardin Piyasasında Tüketime Sunulan Bulgurların Bazı Fiziksel Özelliklerinin Türk Standartlarına Uygunluklarının İstatistikî Kontrolü

Mardin Piyasasında Tüketime Sunulan Bulgurların Bazı Fiziksel Özelliklerinin Türk Standartlarına Uygunluklarının İstatistikî Kontrolü Mardin Piyasasında Tüketime Sunulan Bulgurların Bazı Fiziksel Özelliklerinin Türk Standartlarına Uygunluklarının İstatistikî Kontrolü - doi: 10.17932/ IAU.IAUD.m.13091352.2015.7/26.15-21 Şerzan ASLAN 1

Detaylı

TEŞVİK SİSTEMİNDE TARIM YATIRIMLARI VE KONYA

TEŞVİK SİSTEMİNDE TARIM YATIRIMLARI VE KONYA TEŞVİK SİSTEMİNDE TARIM YATIRIMLARI VE KONYA 2009/15199 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar 16/07/2009 tarih ve 27290 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu Karar

Detaylı

BAZI MISIR ÇEŞİTLERİNİN DANE VERİMLERİ İLE SİLAJ VE KALİTE ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ EMİR HAN

BAZI MISIR ÇEŞİTLERİNİN DANE VERİMLERİ İLE SİLAJ VE KALİTE ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ EMİR HAN T.C. ORDU ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAZI MISIR ÇEŞİTLERİNİN DANE VERİMLERİ İLE SİLAJ VE KALİTE ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ EMİR HAN YÜKSEK LİSANS ORDU 2016 ÖZET BAZI MISIR ÇEŞİTLERİNİN DANE

Detaylı

YAZILI YEREL BASININ ÇEVRE KİRLİLİĞİNE TEPKİSİ

YAZILI YEREL BASININ ÇEVRE KİRLİLİĞİNE TEPKİSİ YAZILI YEREL BASININ ÇEVRE KİRLİLİĞİNE TEPKİSİ Savaş AYBERK, Bilge ALYÜZ*, Şenay ÇETİN Kocaeli Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü, Kocaeli *İletişim kurulacak yazar bilge.alyuz@kou.edu.tr, Tel: 262

Detaylı

TOBB ETÜ LİSANSÜSTÜ BURSLU ÖĞRENCİ YÖNERGESİ* (*)13.04.2011 Tarih ve S-2011-10 sayılı Senato oturumunun 4 nolu Kararı ile Kabul edilmiştir.

TOBB ETÜ LİSANSÜSTÜ BURSLU ÖĞRENCİ YÖNERGESİ* (*)13.04.2011 Tarih ve S-2011-10 sayılı Senato oturumunun 4 nolu Kararı ile Kabul edilmiştir. TOBB ETÜ LİSANSÜSTÜ BURSLU ÖĞRENCİ YÖNERGESİ* (*)13.04.2011 Tarih ve S-2011-10 sayılı Senato oturumunun 4 nolu Kararı ile Kabul edilmiştir. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak Amaç MADDE 1 - (1) Bu yönergenin

Detaylı

BOYAR MADDELERDE AKTİF KARBONUN ADSORPLANMA ÖZELLİĞİNE HİDROJEN PEROKSİTİN ETKİSİ

BOYAR MADDELERDE AKTİF KARBONUN ADSORPLANMA ÖZELLİĞİNE HİDROJEN PEROKSİTİN ETKİSİ TÜBİTAK BİDEB KİMYA LİSANS ÖĞRENCİLERİ KİMYAGERLİK, KİMYA ÖĞRETMENLİĞİ, KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BİYOMÜHENDİSLİK ARAŞTIRMA PROJESİ KİMYA 3 (Çalıştay 2012) KİMYA PROJE RAPORU GRUP AKTİF PROJE ADI BOYAR MADDELERDE

Detaylı

BAŞLARKEN Okul öncesi yıllar çocukların örgün eğitime başlamadan önce çok sayıda bilgi, beceri ve tutum kazandığı, hayata hazırlandığı kritik bir dönemdir. Bu yıllarda kazanılan bilgi, beceri ve tutumlar

Detaylı

TOHUMCULUK ÜRETİM. Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2014 0

TOHUMCULUK ÜRETİM. Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2014 0 TOHUMCULUK ÜRETİM Bilindiği üzere, tohumluklar tarımsal üretimin temel girdilerinin başında gelmekte olup, kaliteli tohum kullanımı, verimi ve üretimi artırmasının yanı sıra daha dayanıklı, daha az maliyetli

Detaylı

Deprem Yönetmeliklerindeki Burulma Düzensizliği Koşulları

Deprem Yönetmeliklerindeki Burulma Düzensizliği Koşulları Deprem Yönetmeliklerindeki Burulma Düzensizliği Koşulları Prof. Dr. Günay Özmen İTÜ İnşaat Fakültesi (Emekli), İstanbul gunayozmen@hotmail.com 1. Giriş Çağdaş deprem yönetmeliklerinde, en çok göz önüne

Detaylı

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR ANKARA EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU ÜÇÜNCÜ 3 AYLIK RAPOR Bu rapor Ankara Emeklilik A.Ş Gelir Amaçlı Uluslararası Borçlanma Araçları Emeklilik Yatırım

Detaylı

Almanya dan Bir Örnek WESER-EMS UNION

Almanya dan Bir Örnek WESER-EMS UNION Almanya dan Bir Örnek WESER-EMS UNION Prof.Dr. Selahattin Kumlu Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya Faaliyet Onayı Alma Koşulları Hayvansal üretimin geliştirilmesine katkıda bulunacak

Detaylı

Dünya Hububat Pazarında Neredeyiz?

Dünya Hububat Pazarında Neredeyiz? Dünya Hububat Pazarında Neredeyiz? Şebnem BORAN 1.Dünya Hububat Pazarı Günümüzde dünyanın stratejik ürün grubunu oluşturan hububat pazarında önemli gelişmeler yaşanıyor. Dünya toplam hububat üretimine

Detaylı

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog KONYA KARAMAN BÖLGESİ BOŞANMA ANALİZİ 22.07.2014 Tarihsel sürece bakıldığında kalkınma,

Detaylı

Tam yağlı süt ürünleri tüketen erkeklere kötü haber

Tam yağlı süt ürünleri tüketen erkeklere kötü haber Tam yağlı süt ürünleri tüketen erkeklere kötü haber Sağlıklı, güçlü kuvvetli bir erkeksiniz ama çocuğunuz olmuyorsa bu önemli sorunun sebebi yediklerinizle ilgili olabilir. Erkekler üzerinde yapılan bilimsel

Detaylı

Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Karar. Bakanlar Kurulu Kararı -BKK. Tarih: 15 Nisan 2008 - Salı. Resmi Gazete Sayısı: 26848

Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Karar. Bakanlar Kurulu Kararı -BKK. Tarih: 15 Nisan 2008 - Salı. Resmi Gazete Sayısı: 26848 Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Karar Bakanlar Kurulu Kararı -BKK Tarih: 15 Nisan 2008 - Salı Resmi Gazete Sayısı: 26848 Karar Sayısı: 2008-13489 15 Nisan 2008 SALI Resmi Gazete Sayı : 26848 BAKANLAR

Detaylı

*Sorumlu Yazar: Geliş Tarihi:11 Nisan 2012 E-mail: dasgan@cu.edu.tr Kabul Tarihi:3 Temmuz 2012

*Sorumlu Yazar: Geliş Tarihi:11 Nisan 2012 E-mail: dasgan@cu.edu.tr Kabul Tarihi:3 Temmuz 2012 Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 5 (1): 175-180, 2012 ISSN: 1308-3945, E-ISSN: 1308-027X, www.nobel.gen.tr Sera Koşullarında Toprağa Uygulanan Mikronize-Bentonitli-Kükürt ve Organik Maddenin Toprak ph

Detaylı

Malatya İli Kayısı Alanlarında Bulunan Forficula auricularia (Linnaeus, 1758) nın Populasyon Değişimleri

Malatya İli Kayısı Alanlarında Bulunan Forficula auricularia (Linnaeus, 1758) nın Populasyon Değişimleri Geliş Tarihi (date of arrival): 27.01.2015 Kabul Tarihi (date of acceptance): 13.07.2015 ISSN: 2148-0036 Yıl /Year: 2015 Cilt(Sayı)/Vol.(Issue): 2(2) Sayfa/Page: 39-44 Araştırma Makalesi Research Article

Detaylı

İsmail DEĞERLİ Yüksek Lisans Tezi Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Prof.Dr. Naif GEBOLOĞLU 2012 Her hakkı saklıdır.

İsmail DEĞERLİ Yüksek Lisans Tezi Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Prof.Dr. Naif GEBOLOĞLU 2012 Her hakkı saklıdır. TOKAT TA FASULYE VE SIRIK DOMATESİN ALTERNATİF YETİŞTİRME SİSTEMLERİNİN AGRONOMİK VE EKONOMİK AÇIDAN KARŞILAŞTIRILMASI İsmail DEĞERLİ Yüksek Lisans Tezi Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Prof.Dr. Naif GEBOLOĞLU

Detaylı

MEYVE SULARI. Hazırlayan Nilüfer YILMAZ 2008. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi

MEYVE SULARI. Hazırlayan Nilüfer YILMAZ 2008. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi MEYVE SULARI Hazırlayan Nilüfer YILMAZ 2008 T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi MEYVE SULARI Tablo 1. Meyve Suyunun Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonları Ürün Adı

Detaylı

İngilizce Öğretmenlerinin Bilgisayar Beceri, Kullanım ve Pedagojik İçerik Bilgi Özdeğerlendirmeleri: e-inset NET. Betül Arap 1 Fidel Çakmak 2

İngilizce Öğretmenlerinin Bilgisayar Beceri, Kullanım ve Pedagojik İçerik Bilgi Özdeğerlendirmeleri: e-inset NET. Betül Arap 1 Fidel Çakmak 2 İngilizce Öğretmenlerinin Bilgisayar Beceri, Kullanım ve Pedagojik İçerik Bilgi Özdeğerlendirmeleri: e-inset NET DOI= 10.17556/jef.54455 Betül Arap 1 Fidel Çakmak 2 Genişletilmiş Özet Giriş Son yıllarda

Detaylı

HAYALi ihracatln BOYUTLARI

HAYALi ihracatln BOYUTLARI HAYALi ihracatln BOYUTLARI 103 Müslüme Bal U lkelerin ekonomi politikaları ile dış politikaları,. son yıllarda birbirinden ayrılmaz bir bütün haline gelmiştir. Tüm dünya ülkelerinin ekonomi politikalarında

Detaylı

Ara rma, Dokuz Eylül Üniversitesi Strateji Geli tirme Daire Ba kanl na ba

Ara rma, Dokuz Eylül Üniversitesi Strateji Geli tirme Daire Ba kanl na ba 1.1 Ara rman n Amac Ara rmada, Dokuz Eylül Üniversitesi Strateji Geli tirme Daire Ba kanl na ba olarak hizmet vermekte olan; 1. Bütçe ve Performans Program ube Müdürlü ü 2. Stratejik Yönetim ve Planlama

Detaylı

VAKIF MENKUL KIYMET YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. (ESKİ UNVANI İLE VAKIF B TİPİ MENKUL KIYMETLER YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. )

VAKIF MENKUL KIYMET YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. (ESKİ UNVANI İLE VAKIF B TİPİ MENKUL KIYMETLER YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. ) (ESKİ UNVANI İLE VAKIF B TİPİ MENKUL KIYMETLER YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. ) 1 OCAK - 31 ARALIK 2014 DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU VE YATIRIM PERFORMANSI KONUSUNDA KAMUYA AÇIKLANAN BİLGİLERE İLİŞKİN

Detaylı

ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI ĞİŞİKLİĞİ

ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI ĞİŞİKLİĞİ ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI İKLİM M DEĞİŞİ ĞİŞİKLİĞİ ve ENERJİ Sedat KADIOĞLU Müsteşar Yardımcısı 22 Ekim 2009,İzmir BİRLEŞMİŞ MİLLETLER İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ İklim Değişikli ikliği Çerçeve

Detaylı

BİREYSEL SES EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLERİN GELENEKSEL MÜZİKLERİMİZİN DERSTEKİ KULLANIMINA İLİŞKİN GÖRÜŞ VE BEKLENTİLERİ

BİREYSEL SES EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLERİN GELENEKSEL MÜZİKLERİMİZİN DERSTEKİ KULLANIMINA İLİŞKİN GÖRÜŞ VE BEKLENTİLERİ BİREYSEL SES EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLERİN GELENEKSEL MÜZİKLERİMİZİN DERSTEKİ KULLANIMINA İLİŞKİN GÖRÜŞ VE BEKLENTİLERİ Dr. Ayhan HELVACI Giriş Müzik öğretmeni yetiştiren kurumlarda yapılan eğitim birçok disiplinlerden

Detaylı

FINDIĞIN HASAT,HARMAN VE DEPOLANMASI

FINDIĞIN HASAT,HARMAN VE DEPOLANMASI FINDIĞIN HASAT,HARMAN VE DEPOLANMASI Hasat: Hasata başlamadan önce fındık bahçelerinde genel bir temizlik yapılmalıdır.bölgenin yağışlı olması ve buna bağlı olarakta yabancı ot ve dikenlerin bol ve hızlı

Detaylı

YÜZEY SERTLEŞTİRİCİ BİR AJANIN ALÇI MODEL YÜZEYİNE ETKİLERİNİN İNCELENMESİ* Cihan AKÇABOY** Sevda SUCA** Caner YILMAZ*** GİRİŞ

YÜZEY SERTLEŞTİRİCİ BİR AJANIN ALÇI MODEL YÜZEYİNE ETKİLERİNİN İNCELENMESİ* Cihan AKÇABOY** Sevda SUCA** Caner YILMAZ*** GİRİŞ G.Ü. Dişhek. Fak. Der. Cilt VI, Sayı 1, Sayfa 203-211, 1989 YÜZEY SERTLEŞTİRİCİ BİR AJANIN ALÇI MODEL YÜZEYİNE ETKİLERİNİN İNCELENMESİ* Cihan AKÇABOY** Sevda SUCA** Caner YILMAZ*** GİRİŞ Protetik laboratuar

Detaylı

Öncelikle basın toplantımıza hoş geldiniz diyor, sizleri sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum.

Öncelikle basın toplantımıza hoş geldiniz diyor, sizleri sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum. Gümrük Ve Ticaret Bakanı Sn. Nurettin CANİKLİ nin Kredi Kefalet Kooperatifleri Ortaklarının Borçlarının Yapılandırılması Basın Toplantısı 24 Eylül 2014 Saat:11.00 - ANKARA Kredi Kefalet Kooperatiflerinin

Detaylı

SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN. GYODER ZİRVESİ nde YAPTIĞI KONUŞMA METNİ 26 NİSAN 2007 İSTANBUL

SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN. GYODER ZİRVESİ nde YAPTIĞI KONUŞMA METNİ 26 NİSAN 2007 İSTANBUL SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN GYODER ZİRVESİ nde YAPTIĞI KONUŞMA METNİ 26 NİSAN 2007 İSTANBUL Sözlerime gayrimenkul ve finans sektörlerinin temsilcilerini bir araya

Detaylı

Ortaö retim Alan Ö retmenli i Tezsiz Yüksek Lisans Programlar nda Akademik Ba ar n n Çe itli De i kenlere Göre ncelenmesi: Mersin Üniversitesi Örne i

Ortaö retim Alan Ö retmenli i Tezsiz Yüksek Lisans Programlar nda Akademik Ba ar n n Çe itli De i kenlere Göre ncelenmesi: Mersin Üniversitesi Örne i Ortaö retim Alan Ö retmenli i Tezsiz Yüksek Lisans Programlar nda Akademik Ba ar n n Çe itli De i kenlere Göre ncelenmesi: Mersin Üniversitesi Örne i Devrim ÖZDEM R ALICI * Özet Bu ara t rmada 2002-2003

Detaylı

Lisansüstü Programlar, Başvuru ve Kabul Yönetmeliği Sayfa: 1

Lisansüstü Programlar, Başvuru ve Kabul Yönetmeliği Sayfa: 1 DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ PROGRAMLAR, KAYIT VE KABUL YÖNETMELİĞİ DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM, ÖĞRETİM VE ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ KURULUŞ, İŞLEYİŞ VE ÇALIŞMA ESASLARI TÜZÜĞÜ (Madde

Detaylı

KİTAP İNCELEMESİ. Matematiksel Kavram Yanılgıları ve Çözüm Önerileri. Tamer KUTLUCA 1. Editörler. Mehmet Fatih ÖZMANTAR Erhan BİNGÖLBALİ Hatice AKKOÇ

KİTAP İNCELEMESİ. Matematiksel Kavram Yanılgıları ve Çözüm Önerileri. Tamer KUTLUCA 1. Editörler. Mehmet Fatih ÖZMANTAR Erhan BİNGÖLBALİ Hatice AKKOÇ Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 18 (2012) 287-291 287 KİTAP İNCELEMESİ Matematiksel Kavram Yanılgıları ve Çözüm Önerileri Editörler Mehmet Fatih ÖZMANTAR Erhan BİNGÖLBALİ Hatice

Detaylı

SUMMARY. Key words: Cucumber root rot, biological fungicide, Trichoderma harzianum ÖZET

SUMMARY. Key words: Cucumber root rot, biological fungicide, Trichoderma harzianum ÖZET BİTKİ KORUMA BÜLTENİ 008, 8(): -7 Örtüaltı yetiştiriciliğinde hıyar kök çürüklüğü hastalığına (Rhizoctonia solani, Fusarium solani) karşı Trichoderma harzianum rifai KRL AG nin etkisinin belirlenmesi Seral

Detaylı

Prof.Dr. Musa Genç * Arş.Gör. Ayşe Deligöz * Orm. Müh. H. Cemal Gültekin **

Prof.Dr. Musa Genç * Arş.Gör. Ayşe Deligöz * Orm. Müh. H. Cemal Gültekin ** Ladin Sempozyumu, 20-22 Ekim 2005, Trabzon DOĞU LADİNİ, TOROS SEDİRİ, ANADOLU KARAÇAMI, BOYLU ARDIÇ, KOKULU ARDIÇ VE DİKEN ARDIÇ FİDANLARININ STRES ETMENLERİNE DAYANMA YETENEKLERİ Prof.Dr. Musa Genç *

Detaylı

PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com

PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com 1.1.Su Kaynakları ve Hidrolojik Rejim Üzerindeki 1.2. Toprak Kaynakları Üzerindeki 1.3. Atmosfer Üzerindeki 1.2.Toprak Kaynakları Üzerindeki Toprak Tuzluluğu ve Suya Doygunluk Toprak u Sedimentasyon 1.2.Toprak

Detaylı

Demiryolu Taşımacılığı ve Bilişim Teknolojileri. Mete Tırman

Demiryolu Taşımacılığı ve Bilişim Teknolojileri. Mete Tırman Demiryolu Taşımacılığı ve Bilişim Teknolojileri Mete Tırman Konu Başlıkları Bilişim Teknolojileri ve Taşımacılık Global rekabette Demiryollarının Konumu Rekabet ve Bilişim Teknolojileri Bilişim ve Demiryollarındaki

Detaylı

İTALYAN ÇİMİ TESCİL RAPORU

İTALYAN ÇİMİ TESCİL RAPORU T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü İTALYAN ÇİMİ TESCİL RAPORU RAMBO ANKARA 2015 RAMBO İTALYAN ÇİMİ ÇEŞİT ADAYININ TESCİLİ HAKKINDA RAPOR İtalyan

Detaylı

B. RAPORTÖRLER : Ekrem SOLMAZ, Hatice YAVUZ, Necla SÜMER

B. RAPORTÖRLER : Ekrem SOLMAZ, Hatice YAVUZ, Necla SÜMER Rekabet Kurumu Başkanlığından, REKABET KURULU KARARI 10 Dosya Sayısı : 2011-2-305 (Önaraştırma) Karar Sayısı : 11-57/1472-529 Karar Tarihi : 17.11.2011 A. TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER Başkan Üyeler : Prof.

Detaylı

-Bursa nın ciroları itibariyle büyük firmalarını belirlemek amacıyla düzenlenen bu çalışma onikinci kez gerçekleştirilmiştir.

-Bursa nın ciroları itibariyle büyük firmalarını belirlemek amacıyla düzenlenen bu çalışma onikinci kez gerçekleştirilmiştir. Bursa nın 25 Büyük Firması Araştırması; -Bursa nın ciroları itibariyle büyük firmalarını belirlemek amacıyla düzenlenen bu çalışma onikinci kez gerçekleştirilmiştir. -Bu çalışma Bursa il genelinde yapılmış,

Detaylı

BETONARME BĠR OKULUN DEPREM GÜÇLENDĠRMESĠNĠN STA4-CAD PROGRAMI ĠLE ARAġTIRILMASI: ISPARTA-SELAHATTĠN SEÇKĠN ĠLKÖĞRETĠM OKULU ÖRNEĞĠ

BETONARME BĠR OKULUN DEPREM GÜÇLENDĠRMESĠNĠN STA4-CAD PROGRAMI ĠLE ARAġTIRILMASI: ISPARTA-SELAHATTĠN SEÇKĠN ĠLKÖĞRETĠM OKULU ÖRNEĞĠ MYO-ÖS 2010- Ulusal Meslek Yüksekokulları Öğrenci Sempozyumu 21-22 EKİM 2010-DÜZCE BETONARME BĠR OKULUN DEPREM GÜÇLENDĠRMESĠNĠN STA4-CAD PROGRAMI ĠLE ARAġTIRILMASI: ISPARTA-SELAHATTĠN SEÇKĠN ĠLKÖĞRETĠM

Detaylı

YAYGIN ANKSİYETE BOZUKLUĞU OLAN HASTALARDA NÖROTİSİZM VE OLUMSUZ OTOMATİK DÜŞÜNCELER UZM. DR. GÜLNİHAL GÖKÇE ŞİMŞEK

YAYGIN ANKSİYETE BOZUKLUĞU OLAN HASTALARDA NÖROTİSİZM VE OLUMSUZ OTOMATİK DÜŞÜNCELER UZM. DR. GÜLNİHAL GÖKÇE ŞİMŞEK YAYGIN ANKSİYETE BOZUKLUĞU OLAN HASTALARDA NÖROTİSİZM VE OLUMSUZ OTOMATİK DÜŞÜNCELER UZM. DR. GÜLNİHAL GÖKÇE ŞİMŞEK GİRİŞ Yaygın anksiyete bozukluğu ( YAB ) birçok konuyla, örneğin parasal, güvenlik, sağlık,

Detaylı

Kıbrıs ın Su Sorunu ve Doğu Akdeniz in Hidrojeopolitiği

Kıbrıs ın Su Sorunu ve Doğu Akdeniz in Hidrojeopolitiği Kıbrıs ın Su Sorunu ve Doğu Akdeniz in Hidrojeopolitiği Dursun Yıldız SPD Başkanı 2 Nisan 2016 Giriş Gelişmenin ve karşı duruşun, doğuya karşı batının, kuzey kıyısına karşı güney kıyısının, Afrika ya karşı

Detaylı

İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ. ÇİFT ANADAL ve YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ

İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ. ÇİFT ANADAL ve YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL ve YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ Amaç MADDE 1 - (1) Bu Yönergenin amacı, anadal lisans programlarını üstün başarıyla yürüten öğrencilerin, aynı zamanda ikinci

Detaylı

ZAĞNOS VADİSİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ

ZAĞNOS VADİSİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ ADANA KENT SORUNLARI SEMPOZYUMU / 15 2008 BU BİR TMMOB YAYINIDIR TMMOB, bu makaledeki ifadelerden, fikirlerden, toplantıda çıkan sonuçlardan ve basım hatalarından sorumlu değildir. ZAĞNOS VADİSİ KENTSEL

Detaylı

LDPE/EVOH Harmanlarının Hazırlanması, Karakterizasyonu ve Bazı Özellikleri

LDPE/EVOH Harmanlarının Hazırlanması, Karakterizasyonu ve Bazı Özellikleri LDPE/EVOH Harmanlarının Hazırlanması, Karakterizasyonu ve Bazı Özellikleri Melike Demirci, Nevra Ercan, Ali Durmuş, Ahmet Kaşgöz * İstanbul Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü,

Detaylı

LABORATUVAR TEKNİKERİ /TARIMSAL LABORATUVAR TEKNİKERİ

LABORATUVAR TEKNİKERİ /TARIMSAL LABORATUVAR TEKNİKERİ TANIM Tarımsal üretimde toprak, su, bitki, gıda, yem ve gübre analizlerini laboratuar şartlarında yapan, ilgili mühendislerce belirlenen bitki koruma tekniklerini yöntemine uygun olarak yapan kişidir.

Detaylı

LABORATUVARIN DÖNER SERMAYE EK ÖDEME SİSTEMİNE ETKİSİ. Prof. Dr. Mehmet Tarakçıoğlu Gaziantep Üniversitesi

LABORATUVARIN DÖNER SERMAYE EK ÖDEME SİSTEMİNE ETKİSİ. Prof. Dr. Mehmet Tarakçıoğlu Gaziantep Üniversitesi LABORATUVARIN DÖNER SERMAYE EK ÖDEME SİSTEMİNE ETKİSİ Prof. Dr. Mehmet Tarakçıoğlu Gaziantep Üniversitesi Bir etkinliğin sonucunda elde edilen çıktıyı nicel ve/veya nitel olarak belirleyen bir kavramdır.

Detaylı

GENEL BİYOLOJİ UYGULAMALARINDA AKADEMİK BAŞARI VE KALICILIĞA CİNSİYETİN ETKİSİ

GENEL BİYOLOJİ UYGULAMALARINDA AKADEMİK BAŞARI VE KALICILIĞA CİNSİYETİN ETKİSİ Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi Yıl:2003 (2) Sayı:14 63 GENEL BİYOLOJİ UYGULAMALARINDA AKADEMİK BAŞARI VE KALICILIĞA CİNSİYETİN ETKİSİ Arş.Gör.Esra ÖZAY* Arş.Gör.Dr.İjlal OCAK* Gürbüz OCAK**

Detaylı

ANALOG LABORATUARI İÇİN BAZI GEREKLİ BİLGİLER

ANALOG LABORATUARI İÇİN BAZI GEREKLİ BİLGİLER ANALOG LABORATUARI İÇİN BAZI GEREKLİ BİLGİLER Şekil-1: BREADBOARD Yukarıda, deneylerde kullandığımız breadboard un şekli görünmektedir. Bu board üzerinde harflerle isimlendirilen satırlar ve numaralarla

Detaylı

Topoloji değişik ağ teknolojilerinin yapısını ve çalışma şekillerini anlamada başlangıç noktasıdır.

Topoloji değişik ağ teknolojilerinin yapısını ve çalışma şekillerini anlamada başlangıç noktasıdır. Yazıyı PDF Yapan : Seyhan Tekelioğlu seyhan@hotmail.com http://www.seyhan.biz Topolojiler Her bilgisayar ağı verinin sistemler arasında gelip gitmesini sağlayacak bir yola ihtiyaç duyar. Aradaki bu yol

Detaylı

POMPA ve KOMPRESÖRLER

POMPA ve KOMPRESÖRLER POMPA ve KOMPRESÖRLER Hazırlayan Tolga TAYLAN 2006 T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi POMPA ve KOMPRESÖRLER SITCNo :742,743 ArmonizeNo :8413,8414 TÜRKİYE DE ÜRETİM

Detaylı

EK 2 ORTA DOĞU TEKNĐK ÜNĐVERSĐTESĐ SENATOSU 2011 YILI ÖSYS KONTENJANLARI DEĞERLENDĐRME RAPORU

EK 2 ORTA DOĞU TEKNĐK ÜNĐVERSĐTESĐ SENATOSU 2011 YILI ÖSYS KONTENJANLARI DEĞERLENDĐRME RAPORU EK 2 ORTA DOĞU TEKNĐK ÜNĐVERSĐTESĐ SENATOSU 2011 YILI ÖSYS KONTENJANLARI DEĞERLENDĐRME RAPORU Orta Doğu Teknik Üniversitesi, 1995 yılından bu yana, hazırladığı ve titizlikle uygulamaya çalıştığı Stratejik

Detaylı

Temiz Enerji Kaynaklar Uygulamalar. Pamukkale Üniversitesi Temiz Enerji Evi Örne i

Temiz Enerji Kaynaklar Uygulamalar. Pamukkale Üniversitesi Temiz Enerji Evi Örne i Temiz Enerji Kaynaklar Uygulamalar Ege Bölgesi Enerji Forumu Pamukkale Üniversitesi Temiz Enerji Evi Örne i Eylem YILMAZ ULU, Harun Kemal Öztürk, Ahmet Y lanc, Engin Çetin, Mahmut Hekim, Görkem anl, Sinan

Detaylı

Dünya Çavdar ve Yulaf Pazarı

Dünya Çavdar ve Yulaf Pazarı Dünya Çavdar ve Yulaf Pazarı Dünyada çavdar ve yulafın üretimi, buğday, pirinç, mısır ve arpa gibi diğer tahıl ürünlerine kıyasla son derece sınırlıdır. Yılda ortalama 14-15 milyon ton dolayında olan dünya

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ PUREZONE CİHAZI TEST RAPORU

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ PUREZONE CİHAZI TEST RAPORU HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ PUREZONE CİHAZI TEST RAPORU Prof.Dr. Gülen GÜLLÜ Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü 06800 Beytepe Ankara OCAK 2010 Amaç: Bu çalışmada, Shenzhen

Detaylı

DÜNYA KROM VE FERROKROM PİYASALARINDAKİ GELİŞMELER

DÜNYA KROM VE FERROKROM PİYASALARINDAKİ GELİŞMELER DÜNYA KROM VE FERROKROM PİYASALARINDAKİ GELİŞMELER Dünyada üretilen krom cevherinin % 90 ının metalurji sanayinde ferrokrom üretiminde, üretilen ferrokromun da yaklaşık % 90 ının paslanmaz çelik sektöründe

Detaylı

TÜBİTAK BİDEB YİBO ÖĞRETMENLERİ

TÜBİTAK BİDEB YİBO ÖĞRETMENLERİ TÜBİTAK BİDEB YİBO ÖĞRETMENLERİ ( FEN ve TEKNOLOJİ FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ ve MATEMATİK ) PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYLARI YİBO 5 ( Çalıştay 2011 ) TÜSSİDE / GEBZE 30 Ocak 06 Şubat 2011 GRUP BEN

Detaylı

TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ MÜDÜRLÜĞÜ SAYI: 2009/09 FINDIK BÜLTENİ 08.10.2009 1- FINDIK ALIMLARI: A) TÜİK verilerine göre 2008 yılı kabuklu fındık üretimi 801 bin ton olup Kurumumuz bu miktarın %46 sını satın

Detaylı

Özelge: 4632 sayılı Kanunun Geçici 1. maddesi kapsamında vakıf/sandıklardan bireysel emeklilik sistemine yapılan aktarımlarda vergilendirme hk.

Özelge: 4632 sayılı Kanunun Geçici 1. maddesi kapsamında vakıf/sandıklardan bireysel emeklilik sistemine yapılan aktarımlarda vergilendirme hk. Özelge: 4632 sayılı Kanunun Geçici 1. maddesi kapsamında vakıf/sandıklardan bireysel emeklilik sistemine yapılan aktarımlarda vergilendirme hk. Sayı: 64597866-120[94-2014]-131 Tarih: 28/08/2014 T.C. GELİR

Detaylı

Özet Metin Ekonomik Büyümenin Anlaşılması: Makro Düzeyde, Sektör Düzeyinde ve Firma Düzeyinde Bir Bakış Açısı

Özet Metin Ekonomik Büyümenin Anlaşılması: Makro Düzeyde, Sektör Düzeyinde ve Firma Düzeyinde Bir Bakış Açısı Özet Metin Ekonomik Büyümenin Anlaşılması: Makro Düzeyde, Sektör Düzeyinde ve Firma Düzeyinde Bir Bakış Açısı Overview Understanding Economic Growth: A Macro-level, Industrylevel, and Firm-level Perspective

Detaylı

4 Mart 2016 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29643 TEBLİĞ Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: KURUMLAR VERGĠSĠ GENEL TEBLĠĞĠ (SERĠ NO: 1) NDE

4 Mart 2016 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29643 TEBLİĞ Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: KURUMLAR VERGĠSĠ GENEL TEBLĠĞĠ (SERĠ NO: 1) NDE 4 Mart 2016 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29643 TEBLİĞ Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: KURUMLAR VERGĠSĠ GENEL TEBLĠĞĠ (SERĠ NO: 1) NDE DEĞĠġĠKLĠK YAPILMASINA DAĠR TEBLĠĞ (SERĠ NO: 9) MADDE

Detaylı

BÖLÜM 3 FREKANS DAĞILIMLARI VE FREKANS TABLOLARININ HAZIRLANMASI

BÖLÜM 3 FREKANS DAĞILIMLARI VE FREKANS TABLOLARININ HAZIRLANMASI 1 BÖLÜM 3 FREKANS DAĞILIMLARI VE FREKANS TABLOLARININ HAZIRLANMASI Ölçme sonuçları üzerinde yani amaçlanan özelliğe yönelik gözlemlerden elde edilen veriler üzerinde yapılacak istatistiksel işlemler genel

Detaylı

FESLEĞEN (Ocimum basilicum L.) TESCİL RAPORU

FESLEĞEN (Ocimum basilicum L.) TESCİL RAPORU T.C. GIDA. TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü FESLEĞEN (Ocimum basilicum L.) TESCİL RAPORU Midnight Large Sweet Moonlight Compact Ankara-2015 MİDNİGHT, LARGE

Detaylı

ELEKTRİK PİYASALARI 2015 YILI VERİLERİ PİYASA OPERASYONLARI DİREKTÖRLÜĞÜ

ELEKTRİK PİYASALARI 2015 YILI VERİLERİ PİYASA OPERASYONLARI DİREKTÖRLÜĞÜ ELEKTRİK PİYASALARI 2015 YILI VERİLERİ PİYASA OPERASYONLARI DİREKTÖRLÜĞÜ 1 GENEL MÜDÜR SUNUŞU; Gündelik hayatın vazgeçilmez unsuru haline gelen enerji, bireylerin yaşamında ve ülkelerin sosyo-ekonomik

Detaylı

Fizik I (Fizik ve Ölçme) - Ders sorumlusu: Yrd.Doç.Dr.Hilmi Ku çu

Fizik I (Fizik ve Ölçme) - Ders sorumlusu: Yrd.Doç.Dr.Hilmi Ku çu Fizik I (Fizik ve Ölçme) - Ders sorumlusu: Yrd.Doç.Dr.Hilmi Ku çu Bu bölümde; Fizik ve Fizi in Yöntemleri, Fiziksel Nicelikler, Standartlar ve Birimler, Uluslararas Birim Sistemi (SI), Uzunluk, Kütle ve

Detaylı

KADININ STATÜSÜ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Tarımda Kadınların Finansmana Erişimi Esra ÇADIR

KADININ STATÜSÜ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Tarımda Kadınların Finansmana Erişimi Esra ÇADIR KADININ STATÜSÜ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Tarımda Kadınların Finansmana Erişimi Esra ÇADIR Sektörlere Göre Dağılım 60 %52 50 %39 %46 Tarım 40 Sanayi 30 % 14 %19 %21 İnşaat 20 %8 10 % 1 Hizmetler 0 KADIN ERKEK 2

Detaylı

BİLGİSAYAR DONANIMI. *** Gerçekleştirdikleri görev bakımından donanım birimleri ikiye ayrılır.

BİLGİSAYAR DONANIMI. *** Gerçekleştirdikleri görev bakımından donanım birimleri ikiye ayrılır. BİLGİSAYAR DONANIMI Donanım : Bilgisayarı meydana getiren fiziksel parçalara donanım denir. Bilgisayar donanımı ikiye ayılır. 1. Dış Donanım: Bilgisayar kasasının dışında bulunan, kablolar ya da bağlantı

Detaylı

KAPLAMA TEKNİKLERİ DERS NOTLARI

KAPLAMA TEKNİKLERİ DERS NOTLARI KAPLAMA TEKNİKLERİ DERS NOTLARI PVD Kaplama Kaplama yöntemleri kaplama malzemesinin bulunduğu fiziksel durum göz önüne alındığında; katı halden yapılan kaplamalar, çözeltiden yapılan kaplamalar, sıvı ya

Detaylı

1960 1966 YILLARI ARASINDA ÜRET LEREK SULAMA EBEKELER NDE KULLANILAN PREFABR K KANALETLER N 2000 YILINDAK MEVCUT KAL TES

1960 1966 YILLARI ARASINDA ÜRET LEREK SULAMA EBEKELER NDE KULLANILAN PREFABR K KANALETLER N 2000 YILINDAK MEVCUT KAL TES 1960 1966 YILLARI ARASINDA ÜRET LEREK SULAMA EBEKELER NDE KULLANILAN PREFABR K KANALETLER N 2000 YILINDAK MEVCUT KAL TES Süleyman ULUÖZ 1, Ay e TAYAKISI 2 SUMMARY Research was conducted in 2000 on the

Detaylı

YEMEK HİZMETLERİ MEMNUNİYET ÖLÇÜM ANKETİ DEĞERLENDİRME RAPORU

YEMEK HİZMETLERİ MEMNUNİYET ÖLÇÜM ANKETİ DEĞERLENDİRME RAPORU YEMEK HİZMETLERİ MEMNUNİYET ÖLÇÜM ANKETİ DEĞERLENDİRME RAPORU 28 Mart - 01 Nisan 2016 tarihleri arasında yapılan ve Müsteşarlığımızdan 375 personel (253 erkek, 122 kadın) ve Ekonomi Bakanlığından 276 personel

Detaylı

ÖZET ...DEĞERLENDİRMELER...

ÖZET ...DEĞERLENDİRMELER... ÖZET Ekim ayında tüketici fiyatları yüzde 3,7 oranında artmış ve yıllık enflasyon yüzde 7, ya yükselmiştir. Bu artışın 1,3 puanı yönetilen/yönlendirilen fiyat ayarlamalarından kaynaklanmıştır. Döviz kuru

Detaylı

Banka Kredileri E ilim Anketi nin 2015 y ilk çeyrek verileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas (TCMB) taraf ndan 10 Nisan 2015 tarihinde yay mland.

Banka Kredileri E ilim Anketi nin 2015 y ilk çeyrek verileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas (TCMB) taraf ndan 10 Nisan 2015 tarihinde yay mland. 21 OCAK-MART DÖNEM BANKA KRED LER E M ANKET Doç.Dr.Mehmet Emin Altundemir 1 Sakarya Akademik Dan man nin 21 y ilk çeyrek verileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas (TCMB) taraf ndan 1 Nisan 21 tarihinde

Detaylı

Banvit Bandırma Vitaminli Yem San. A.Ş. 01 Ocak - 30 Eylül 2009 Dönemi. Faaliyet Raporu

Banvit Bandırma Vitaminli Yem San. A.Ş. 01 Ocak - 30 Eylül 2009 Dönemi. Faaliyet Raporu 09 Banvit Bandırma Vitaminli Yem San. A.Ş. 01 Ocak - 30 Eylül 2009 Dönemi Faaliyet Raporu İçindekiler Yönetim ve Denetim Kurulu Temettü Politikası Risk Yönetim Politikaları Genel Kurul Tarihine Kadar Meydana

Detaylı

Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi

Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 4 (2016) 634-639 Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi Araştırma Makalesi Fotovoltaik Paneller İçin Güneş Takip Edebilen Basit Ve Ekonomik Bir Sistem

Detaylı

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. 2007 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. 2007 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2007 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu 1 SUNUŞ Orman Genel Müdürlüğü 5436 sayılı Kanunla değişik 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun ekinde yer alan I

Detaylı

SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç

SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Siirt Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama

Detaylı

Döküm. Prof. Dr. Akgün ALSARAN

Döküm. Prof. Dr. Akgün ALSARAN Döküm Prof. Dr. Akgün ALSARAN Döküm Döküm, sıvı haldeki akıcı olan malzemelerin, üretilmek istenen parçanın biçiminde bir boşluğa sahip olan kalıplara dökülerek katılaştırıldığı bir üretim yöntemidir.

Detaylı

Basın Bülteni. Marmaray Projesinde Rota Teknik İmzası BD235 23.06.2014

Basın Bülteni. Marmaray Projesinde Rota Teknik İmzası BD235 23.06.2014 Marmaray Projesinde Rota Teknik İmzası Bosch Rexroth ana bayisi Rota Teknik A.Ş. ile Japon TAISEI ve ANEL firmasının ortak olarak geliştirdiği Marmaray Tünel Havalandırma Elektropnömatik Kontrol Sistemi

Detaylı

2. Söz konusu koruma amaçlı imar planı üst ölçek plana aykırı hususlar içermektedir.

2. Söz konusu koruma amaçlı imar planı üst ölçek plana aykırı hususlar içermektedir. İstanbul İli, Beykoz İlçesi, Beykoz I. Bölge, 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Revizyon Nazım İmar Planı ve Beykoz I. Bölge 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Revizyon Uygulama İmar Planı Bakanlık Makamının 30.12.2014

Detaylı

SAN 2009 DÖNEM 2009 YILI N SAN AYI BÜTÇE AÇI I GEÇEN YILIN AYNI AYINA GÖRE YÜZDE 12 ORANINDA B R AZALMA GÖSTEREREK 947 M LYON TL YE NM R.

SAN 2009 DÖNEM 2009 YILI N SAN AYI BÜTÇE AÇI I GEÇEN YILIN AYNI AYINA GÖRE YÜZDE 12 ORANINDA B R AZALMA GÖSTEREREK 947 M LYON TL YE NM R. SAN 2009 DÖNEM 2009 YILI N SAN AYI BÜTÇE AÇI I GEÇEN YILIN AYNI AYINA GÖRE YÜZDE 12 ORANINDA B R AZALMA GÖSTEREREK 947 M LYON TL YE NM R. 2009 YILI N SAN AYINDA BÜTÇE G DERLER GEÇEN YILIN AYNI AYINA GÖRE

Detaylı

SİRKÜLER 2009 / 32. 1- İşsizlik Ödeneği Almakta Olan İşsizleri İşe Alan İşverenlere Yönelik Sigorta Primi Desteği

SİRKÜLER 2009 / 32. 1- İşsizlik Ödeneği Almakta Olan İşsizleri İşe Alan İşverenlere Yönelik Sigorta Primi Desteği KONU SİRKÜLER 2009 / 32 Sigorta Primi Desteklerine Yönelik Yeni Düzenlemeler (5921 Sayılı Kanun) Genel Olarak İşsizlikle mücadeleye yönelik bir yasal düzenleme olarak nitelendirilebilecek olan 5921 Sayılı

Detaylı

SOSYAL-EĞİTİM-BEŞERİ BİLİMLER

SOSYAL-EĞİTİM-BEŞERİ BİLİMLER III. ULUSLARARASI KOP BÖLGESEL KALKINMA SEMPOZYUMU SONUÇ BİLDİRGESİ (22-24 Ekim 2015 Aksaray Üniversitesi) KOP Bölgesi üniversiteleri arasında eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve toplumsal hizmet gibi

Detaylı