Bilimsel Araştırmada Etik

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Bilimsel Araştırmada Etik"

Transkript

1 Bilimsel Araştırmada Etik

2 Etik Nedir? Ethos Profesyonel grup ve organizasyonların standartlarını, aynı zamanda doğru veya yanlış davranışları belirleyen normatif (bir kural değerini, gücünü taşıyan) kurallardır (Champion, 2006).

3 Etik Nedir? Ethos (Yunan Kökenli) Belli bir meslek, iş kolu veya sanatın icrasını düzenleyen profesyonel standartlara uymak (Babbie, 2005) Basın etiği, akademisyen etiği, meslek etiği, vs.

4 Etik ve Ahlak? Birbirlerini tamamlarlar ama farklıdırlar Ahlak: doğru ve genel geçerliliği olan davranışlar Etik : hangi davranışın iyi ve doğru olduğunu inceler.

5 Etik Nedir? Ahlak pratik anlamda doğru hareketi ve davranışı tayin eden kurallar bütünü iken, etik ise hangi davranışın doğru olduğunu inceleyen bir disiplindir.

6 Etik ve Ahlak? Modern hukuk da hukuka uygun delil ne ise araştırmada etik aynıdır.

7 Deontoloji (Ahlak Bilgisi) Deontoloji: "deos" (görev) ve "logos" (bilim) Immanuel Kant: "bir hareketin ahlaki olmasında iyi niyet ve asıl kasıt önemlidir. Görev odaklı, yapmalıyım, benim görevimdir Dolayısıyla ön şarta bağlı hareket yoktur. (Yani sonucunda şunu elde edeceksem bunu yapmalıyım, şeklinde sesiz bir iç pazarlık yada seslendirilmiş bir ön kayıt söz konusu değildir.)

8 Faydacılık (utilitaryanizm) Faydacılık: Bentham ve Mill: "sonuca odaklı bir etik perspektifidir." - Sonuç iyi ve faydalı ise iyidir anlayışı - Makyevelist felsefe Örneğin: Vergiden çalıp fakir fukaraya dağıtmak doğru mudur?

9 Deontoloji (Ahlak Bilgisi) Deontolojiye eleştiriler Hastayı hastaneye yetiştirmek için sürat yapan arabaya polis ceza yazmalı mıdır? Ya da psikolojik sağlığı bozulmuş arkadaşınız size emanet ettiği silahını geri istese vermeniz gerekir mi?

10 Etiğin Bilimsel Araştırmalardaki Yeri Etik yaşamımızın her aşamasında vardır - Hem bilim için bilim anlayışında - Hem de sorunları çözme, sosyal yaşamı anlama amaçlı bilimsel çalışmalarda gereklidir.

11 Etiğin Bilimsel Araştırmalardaki Yeri En temelde; - Bulguların kabul edilmelerine - İnsan unsuruna saygıya Etik olmadan bilim nasıl olurdu? Örnekler: Milgram'ın itaat deneyi,

12 Milgram'ın itaat deneyi Deneyler Nazi savaş suçlusu Adolf Eichmann'ın Kudüs'te yargılanmaya başlamasından üç ay sonra, Temmuz 1961'de başladı. Milgram, deneyleri şu soruya cevap aramak üzere geliştirmişti: "Eichmann ve Yahudi Soykırımında yer alan yüzbinlerce yardakçısı sadece onlara verilen görevi yerine getiriyor olabilir miydi? Onların hepsi yardakçılık suçuyla suçlanabilir miydi?

13

14 Milgram'ın itaat deneyi Ünlü psikolog Milgram, kendisi kadar ünlü Otoriteye İtaat Deney inde insanların büyük çoğunluğunun, normal hayatta benimsemedikleri ya da onaylamadıkları davranışlarda bulunmaları yönünde verilen emirleri, otoriteyi sorgulamadan ve karşı çıkmadan uyguladığını göstermişti. Deneyde, katılımcıların yüzde 65 i tanımadıkları ve kendilerine hiçbir kötülüğü dokunmamış birine 450 voltluk elektroşok uygulamıştı. Milgram ın deneyi yarım asır sonra yeniden yapıldı, ne yazık ki değişen pek bir şey yok

15 Milgram'ın itaat deneyi Yale Üniversitesinde sıradan bir insanın sadece bir deney bilimcisinden aldığı emirle başka bir insana ne kadar acı çektireceğini ölçmek için basit bir deney düzenledim. Katılan deneklerin güçlü vicdani duyguları ile saf otoriteyi çeliştirdim, ve kurbanların acı dolu çığlıklarının eşliğinde genellikle otorite kazandı. Yetişkin insanların, bir erk makamının komutası doğrultusunda her şeyi göze almakta gösterdikleri aşırı isteklilik, çalışmamızın acilen açıklama gerektiren en önemli bulgusudur.

16 Milgram'ın itaat deneyi Sadece görevlerini yapan, kendi başlarına vahşi işlere kalkışmayan sıradan insanlar, korkunç bir yoketme işleminin bir parçası olabilmekteler. Ek olarak, yaptıkları işin yıkıcı sonuçlarını apaçık görmelerine rağmen, temel ahlaki değerleriyle çelişen bu görevlerde pek az kişinin otoriteyi reddetme potansiyeli olduğu görüldü

17 Bilimsel Araştırmalarda İnsanın Suiistimal Edilişine Tarihten Örnekler Dr. Josef Mengele tarafından II. Dünya Savaşı esnasında yürütülen biomedical deneyler ( Angel of Death ).

18 Dr. Josef Mengele tarafından II. Dünya Savaşı esnasında yürütülen biomedical deneyler ( Angel of Death ). Testlerinden bazıları; bir SS subayının kötü şartlara ne kadar dayanabileceğini ölçtüğü, nazi kamplarında toplanan Yahudiler, "saf Cermen" soyundan olmayanlar veya engelli insanlar üzerinde yaptıkları testlerdir. Bu testlerde kobaylara asker üniforması giydiriliyor; bir SS subayının paraşütle uçaktan atladığında ne kadar basınca dayanabileceğini ölçmek için, kobayı bir basınç odasına sokuyor; bu odada iç organları patlayana kadar basınç uygulanıyordu.

19 Dr. Josef Mengele tarafından II. Dünya Savaşı esnasında yürütülen biomedical deneyler ( Angel of Death ). Diğer bir deneyde ise Kuzey Kutbu'na gidecek bir SS subayının deniz soğuğuna ne kadar dayanabileceğini ölçen testti. Bu testin kobay üzerinde uygulanışı ise, onu buz dolu bir küvete sokmak ve soğuktan ölene kadar onu gözetim altında tutmaktı.

20 Bilimsel Araştırmalarda İnsanın Suiistimal Edilişine Tarihten Örnekler Tuskegee Frengi Araştırması. ABD Halk Sağlığı Birimi tarafından yılları arasında yapılan çalışma (frengi hastası 425 eğitimsiz siyahi Amerikalı çiftçiye hastalığı tadavi ieden ilacın verilmeyerek ölmelerinin izlenmesi) (s. 44). Soğuk Savaş Döneminde istihbaratçılar tarafından insan zihni üzerinde yapılan araştırmalar (s.44).

21 Bilimsel Araştırmalarda İnsanın Suiistimal Edilişine Tarihten Örnekler 1950 lerde CIA, FBI ve ABD ordusu tarafından masum insanlar üzerinde yapılan uyuşturucu, poligraf, hipnoz, şok terapi, radyasyon kullanımını içeren deneyler daha sonradan örtbas edilmiş

22 Bilimsel Araştırmalarda İnsanın Suiistimal Edilişine Tarihten Örnekler CIA nın Kanada da 1988 de Montreal Hastanesinde Kanadalılar üzerinde yaptığı çalışma (Mafsal ağrıları nedeni ile gelen kanadalıya uyuşturuc verilip, elektro şok tedavisi ve sen anneni öldürdün ses kaydının dinlettirilmesi ) (s. 41) Iowa da bir yetimhanede öksüzler üzerinde 1929 yılında yapılan çalışma (On bir sağlam çocuğa kekemelik terapisi sonucunda kalıcı kekemelik oluşturulması) (s.41).

23 Sosyal Bilimlerde Etik Açıdan Problemli Olan Çalışmalara Örnekler Stanley Milgram ın 1974 te yaptığı Otoriteye İtaat Deneyi (Obedience to Authority). Philip Zimbardo nun 1973 de yaptığı Hapishane Deneyi (Stanford University prison experiment). Laud Humphrey nin 1970 de yaptığı Tearoom Trade isimli çalışması.

24 Philip Zimbardo nun 1973 de yaptığı Hapishane Deneyi. Stanford Üniversitesinin zemin katında sahte bir hapishane ortamı oluşturuluyor Öğrencilerin bazılarına mahkum bazılarına gardiyan rolü veriliyor Üniforma, gece ışığı vs. Zihinsel travma: Mahkumlar pasif ve düşmanca hisler; gardiyanlar saldırgan ve insanlık dışı davranışlar 2 hafta sürmesi öngörülen çalışma 6 gün sonra iptal ediliyor BBC kanalı 2002 yılında aynısı yapmak istiyor ama vazgeçiyor

25 Philip Zimbardo nun 1973 de yaptığı Hapishane Deneyi Zimbardo Deneyi için Stanford Üniversitesi Psikoloji Bölümü binasının bodrumunda küçük bir hapishane inşa edildi. Deneklerin bu simülasyon ortamında hapishane şartlarını bire bir yaşamaları istendiğinden, (tabelalardan ortamdaki ışık miktarına kadar) pek çok detay mümkün olduğunca göz önüne alındı. Hapishanede takriben iki metre eninde ve üç metre boyunda olan üç hücre vardı. Bunun dışında bir de kapı genişliğinde, ancak içeri doğru sadece 60 santimetrelik bir cepheye sahip olan bir tür yüklük de tecrit odası olarak kullanılacaktı.

26 Philip Zimbardo nun 1973 de yaptığı Hapishane Deneyi Hapishanede kullanılacak deneklere ise, hapishane psikolojisi konusunda yapılacak olan bir çalışmada ücret karşılığı yer alacak erkek üniversite öğrencilerine ihtiyaç duyulduğu şeklindeki yerel gazete ilanlarıyla ulaşıldı. Başvuruda bulunan 75 kişi arasından, psikolojik olarak en sağlıklı durumda olduğu tespit edilen 24 kişi seçildi. Son olarak da, (Milgram Deneyi'ni çağrıştıracak şekilde) bu 24 kişi rastgele ikiye gruba ayırılarak 12'şer kişilik gardiyan ve mahkum grupları oluşturuldu.

27 Philip Zimbardo nun 1973 de yaptığı Hapishane Deneyi Zimbardo, gerçekçiliği temin edilebilme amacıyla şehir polisiyle anlaşma sağlayarak, deneyin başlayacağı gün denek mahkumların evlerinden polis tarafından alınmalarını sağladı. Emniyet merkezinde (yine prosedüre uyularak) mahkumların fotoğrafları çekildi ve parmak izleri alındı. Sonra da hepsi üniversitede hazırlanmış olan hapishaneye getirildiler. Hapishanede mahkumlar çırılçıplak soyulduktan sonra spreylendiler. Ardından da, deney boyunca mahkumlara adlarıyla değil, numaralarıyla hitap edilmesi istendiğinden, her birine üzerlerinde numaraları yazılı olan ve tuluma benzeyen üniformalar verildi.

28 Philip Zimbardo nun 1973 de yaptığı Hapishane Deneyi Deneyde sorunların başgöstermesi çok uzun sürmedi. Mahkumların 'ilk andan itibaren edilgen bir tavır sergiledikleri görülürken, gardiyanlar giderek daha da agresifleştiler. Fiziksel cezalar vermeleri yasaklanmış olduğu için de, sözlü saldırılara giderek daha fazla ağırlık verdiler.'1 Bu umulmadık gelişmeler üzerine, mahkumlardan özellikle beş tanesinde ciddi rahatsızlık belirtileri görülmeye başlandı ve iki hafta sürmesi planlanan deneyin daha ikinci gününde hapishanede mahkum isyanı yaşandı. İsyanı bastırabilmek ve hapishaneyi kontrol altında tutabilmek için, gardiyanlar kendi aralarında işbirliğine gitmeye ve fazla mesai yapmaya karar verdiler. Aldıkları önlemler sertti. Gardiyanlar, rutin hapishane sayımlarını sürece çok uzun tutarak mahkumlar için zihinsel ve fiziksel bir işkence haline getirdiler.

29 Philip Zimbardo nun 1973 de yaptığı Hapishane Deneyi Sonuç itibariyle, hapishane simülasyonu kısa bir sürede gerçek bir cezaevini andırmaya başladı. Olayların kontrol edilemez hale gelmesi üzerine de, Philip Zimbardo, altıncı gün deneye son vermek zorunda kaldı. İnsanların farkında bile olmadan oynamayı kabul ettikleri bu roller, onları istemleri dışında değiştirmekle kalmayıp, içlerindeki kimi iyi ya da kötü yönleri (ya da yetenekleri) açığa çıkartırken, kimi diğerlerini de köreltiyor. Bu durum ise, sosyal hayatın içerisinde özgür bir birey olarak yaşadığını zanneden ve Zimbardo Deneyi'ni şok edici bulan insanların aslında bir tür açık cezaevi deneyi içerisinde olduklarını fark edememelerinden başka bir şey değil.

30 Stanley Milgram ın 1974 te yaptığı Otoriteye İtaat Deneyi (Obedience to Authority) Otoriteye İtaat in derecesini araştırmak istemiş: Yahudi soykırımında olduğu şekliyle nasıl insanlar böyle bir davranışı işleyebilir? 40 yetişkin erkek, laboratuvar ortamı. Öğretmenler (çalışmanın konusu) & öğrenciler (anlaşmalı olarak çalışmaya katılanlar)

31 Stanley Milgram ın 1974 te yaptığı Otoriteye İtaat Deneyi (Obedience to Authority) arası voltaj uygulaması. Acı veren elektrik şokları, öğretmenler çığlıkları duyuyor ama görmüyor. 40 kişiden 26 sı (66%) elektrik şoklarını son aşamaya kadar uyguluyor Şoklar gerçek değil. Katılımcılarda kişisel sorunlara sebep olmuş. Soru: Bilimsel araştırma adına insanları böyle aldatarak duygusal stres yaşamalarına sebep olacak bir pozisyona sokmak ne kadar etiktir?

32 Laud Humphrey nin 1970 de yaptığı Tearoom Trade isimli çalışması Homoseksüel davranışları incelemiş Parklardaki halka açık WC lerde. Gizli Gözetleyici/Dikizci rolünde Araba plakalarını gizlice almış Daha sonradan evlerine gidip yüz yüze görüşmüş Sağlık hizmetlerinden olduğunu söyleyerek yalan söylemiş Etik açıdan çok eleştirilen bir çalışma

33 Bilimsel Araştırmalarda Etik Dışı Davranış Çeşitleri 1- Katılımcı veya deneklerle ilgili olanlar 2- Seçilen yöntemden kaynaklananlar 3- İçerikle ilgili olanlar

34 1- Katılımcı veya Denekle ilgili Olan Etik Dışı Davranışlar: a) Bilgi ve isteği dışında araştırmaya dahil edilmek b) katılmaya zorlamak c) hile yoluyla aldatma d) içerik ve amaçtan bilgilendirmemek e) insan onuruna ters davranışa yönlendirmek

35 1- Katılımcı veya Denekle ilgili Olan Etik Dışı Davranışlar: f) Hür iradeyle karar verme yetisini sınırlandırmak g) Strese tabi tutmak h) Özel yaşamın gizliliğine zarar vermek i) Kontrol guruplarını avantajdan mahrum bırakmak j) katılımcılara adil davranmamak

36 Araştırmalarda Şahısların Kişisel Bilgilerinin Gizli Tutulmasının Önemi? Araştırmacının çok hassas olarak kabul edilebilecek alanlarda araştırma yapmasına imkan sağlar Eğer bu gizlilik sağlanırsa katılımcılardan daha sağlıklı bilgiler alınma şansı artar. Katılımcılar bir zarar gelme riskini sıfıra indirir.

37 2- Seçilen Yöntemden Kaynaklanan Etik Dışı Davranışlar: Sadece sonuca ulaşmak veya o işi doğru yapmak arasındaki denge Araştırmacının politik dürtüleri Finansörün hassasiyetleri SORU: Tıp alanından bir örnek: Kanser aşısını buldunuz ancak kontrol gurubunuzun da olması lazım. Siz ne yapardınız? Örnek: Tuskegee Frengi Çalışması Örnek: Seçim dönemi yapılan anketler

38 3- İçerikle İlgili Etik Dışı Davranışlar: Veri toplamadan, toplamış gibi yapmak Sonuçlardan bazılarını daha çalışmanın başında yazmak Bulguları değiştirme, ekleme yapma veya tamamen silme İntihal Öneri: Turnitin.com

39 Etik Dışı Deneylere Örnekler Yukarıda saydığımız örnekler AIDS hastası hamile kadınlar üzerinde denenen AZT aşısı deneyi(kontrol gruplarından bir kısmına gerçek ilaç, bir kısmına plasebo (şekil olarak ilaca benzeyip hiçbir etkisi olmayan ilaç --Uganda, Brezilya- Taylan) (s. 48) Sonuçlarından kendimizin faydalanacağımız tehlikeli bir bilimsel araştırmanın risk kısmını Üçüncü dünya ülkelerine ihraç ediyoruz (Specter)

40 Etik Dışı Deneylere Örnekler Bu tür işleri yapanların argümanı gelecekte daha çok insan için sağlanacak daha fazla hizmet ve fayda uğruna az sayıda kimseye az miktarda zararın verilebileceği ya da en azından bilimin gelişmesi için bu tür araştırmaların sakıncasının olmadığıdır.

41 Etik Dışı Deneylere Örnekler Yukarıda saydığımız örnekler AIDS hastası hamile kadınlar üzerinde denene AZT aşısı deneyi (s. 48) Türkiye den örnek yok mu? - Çok az örnek var çünkü uluslararası literatüre girmiş çok az eser var. - Etik kurulları daha müsamahakar. - İstanbul Üniversitesi Eski Rektörlerinden birisi (The Plagiarism Research Center)

42 Etik Değerlendirme Komiteleri ve Görevleri Akademisyenler, alanda çalışan uzmanlar ve diğer ilgililerden oluşur Katılımcılara fiziki veya psikolojik zarar veriliyor mu? Seçilen yöntemde özel yaşamın gizliliğine riayet ediliyor mu? Bilinçli muvafakat alınmış mı? Başka kaygılara da bakılır..

43 Bilimsel Araştırmalarda Etik Standartları: - Her ülkece kabul edilmiş yazılı standartlar listesi geliştirilememiştir. - Ancak evrensel olmazsa olmaz standartlar mevcuttur. - Mesleğe veya işe, kültüre, coğrafyaya uygun standartlar bulunmaktadır. Örn: Akademik alanda Evrensel Etik Standartları için (APA) ya bakın

44 Evrensel Etik Kuralları (Hagan, 2007) 1- Katılımcıya zarar verecek yöntemlerden kaçınma 2- Katılımcıya taahhüt edilen teşvik bedellerinin verilmesi 3- Araştırmanın icrası ve kaydı esnasında tarafsız ve adil olmak 4- Katılımcının mahremiyet ve sırlarını korumak - Anonimlik (katılımcının kimliklerini açığa çıkaracak hiçbir bilgi vermemeleri) - Gizlilik

45 Katılımcının Bilinçli Rızasının Önemi: Çalışmanın kendilerinin mahremiyetiyle ilgili taleplerini ve çalışmanın amacını bilerek kişilerin hür iradeleriyle verdikleri muvafakattır. Çocukların, akli dengesi yetersizlerin ve askerlerin ve mahkumların durumu

46 Katılımcının Bilinçli Rızasının Önemi: İmzalatılacak metinde neler olmalıdır? 1- çalışmanın mahiyeti 2- katılımcı olmanın gerekleriyle ilgili bilgilendirme 3- Katılımcıların hakları 4- Bulguların kullanımı ve rapor edilmeleri hakkında detaylar 5- İrtibat bilgileri

47 Özen Gerektiren Gruplar Üzerinde Çalışma (Mahkumlar, çocuklar vb.) Mahkumlar üzerine yapılan çalışmalar ne kadar etiktir? Mahkumlar gerçekten gönüllü olarak mı katılır yoksa katılmak zorunda hissettikleri için mi?????

48 Sınırlılıklar: Sosyal bilimlerde üretilen gerçekliğin; doğruluk, geçerlik ve genellenebilirlik açılarından aslında bir "ihtimal" olduğu hatırlatılmalıdır. Çalışmalarda bu sınırlılıklar kesinlikle usulünce belirtilmelidir. Örn: Metropol illerde yapılan bir araştırmanın diğer illerde uygulanma sınırlılıkları Örn: Örneklem küçükse bunun doğurabileceği sorunlar.

49 Araştırma Etiği Konusunda ABD Mahkeme Kararları Türkiye de Durum Nasıl??? The Brajuha Kararı (Weinstein Kararı) The Ofshe Kararı The Hutchinson Kararı

50 The Brajuha/Weinstein Kararı Mario Brajuha (Sosyoloji doktora öğrencisi) Bir restoranda 10 aydır garson olarak gözlem yapıyordu ve bir yangından dolayı mahkemeye tanık olarak çağrıldı Hükümet yapılan araştırmanın notlarının mahkemeye teslim edilmesi konusunda geçerli bir sebep ve geçerli bir ihtiyaç ortaya koymak durumundadır. (New York Doğu Bölgesi Mahkemesi) Weinstein kararı temyize götürülmüş ve sonunda araştırmaya katılanların gerçek kimliklerinin gizli kalmasına karar verilmiştir. Takma isim kullanılması (pseudonyms)

51 The Ofshe Kararı Richard Ofshe, Kaliforniya Üniversitesi Sosyoloji Profesörü Synanon (uyuşturucu rehabilitasyon programı) kötü muamele yaptığını ortaya koyuyor, 1979 da dava ediliyor Kurumlar araştırmacılar hakkında dava açabilir Dava düşmüştür Üniversite akademik bir çalışma olduğu için mahkeme masraflarını karşılamıştır

52 The Hutchinson Kararı 1975 te Senator William Proxmire, Ronald Hutchinson isimli araştırmacıyı Ayın En Kıymetli Soygunu şeklinde isimlendirdiği ve hükümetten para alarak saçma araştırmalar yapan araştırmacıları hedef alan bir ödülle ödüllendiriyor, halkın vergilerini boşa harcadığı için

53 The Hutchinson Kararı Hutchinson un çalışması: Davranış bilimleri/ NASA ve Donanma (Örnek: / Çene hareketlerinin saldırganlığın ölçülmesi konusunda kullanılması) Bu olaydan sonra Hutchinson un maaşı 33% düşürülüyor Nefret içeren mailler alıyor, çocukları okulda aşağılanıyor, psikolojik ve duygusal strese maruz kalıyor

54 The Hutchinson Kararı Ronald Hutchinson Senator William Proxmire i mahkemeye veriyor ve tazminat kazanıyor Dava Anayasa Mahkemesine temyize gidiyor Yüksek mahkeme davayı gündemine alıyor ve Hutchinson lehine sonuçlanıyor. 10,000 Dolar + Halk önünde özür 130,000 Dolar mahkeme masrafı

55 Araştırma vs. Suç Soruşturması Bazı araştırmalar bir suç soruşturması şeklini alabilir, buna dikkat etmek gerekir Sizin olmayan bir alana girmekten sakının Bu konuda baskı gelebilir, boyun eğmemek gerekir.

56 ETİĞE AYKIRI DAVRANIŞLAR 1) AŞIRMA (İntihal-Plagiarism)) : Başkalarının fikirlerini, metotlarını, verilerini, uygulamalarını, yazılarını, yapıtlarını ve şekillerini sahiplerine bilimsel kurallara uygun biçimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendisininmiş gibi sunmak. Yabancı dilden kitap makale vb. tercüme ederek kendi yazmış gibi basmak.

57 ..\intihal_ornek.docx Alıntı örnekleri:

58 ETİĞE AYKIRI DAVRANIŞLAR 2) SAHTECİLİK (UYDURMA) (Fabrication): - Sunulan veya yayınlanan belgeyi gerçeğe aykırı olarak düzenlemek veya bir belgeyi değiştirmek veya gerçeğe aykırı belgeyi bilerek kullanmak. - Araştırmaya dayanmayan veriler üretmek, bunları rapor etmek veya yayımlamak; yapılmamış bir araştırmayı yapılmış gibi göstermek.

59 ETİĞE AYKIRI DAVRANIŞLAR 3) ÇARPITMA(Falsification): - Araştırma kayıtları ve elde edilen verileri tahrif etmek, - Araştırmada kullanılmayan yöntem, cihaz ve materyalleri kullanılmış gibi göstermek, - Araştırma hipotezine uygun olmayan verileri değerlendirmeye almamak, - İlgili teori veya varsayımlara uydurmak için veriler ve/veya sonuçlarla oynamak.

60 ETİĞE AYKIRI DAVRANIŞLAR 4) DUPLİKASYON (Duplication): Bir araştırmanın aynı sonuçlarını birden fazla dergiye yayın için göndermek veya yayınlamak. (Yayın içeriğinin birden fazla uzmanlık alanını ilgilendirdiği, yayının farklı bir dilde yayınlanmasında yarar görüldüğü gibi durumlarda her iki yayın kuruluşundan onay almak koşuluyla yayın tekrarı kabul edilebilir.)

61 ETİĞE AYKIRI DAVRANIŞLAR 5) DİLİMLEME (Slicing): Bir araştırmanın sonuçlarını araştırmanın bütünlüğünü bozacak şekilde ve uygun olmayan biçimde parçalara ayırarak çok sayıda yayın yapmak.

62 ETİĞE AYKIRI DAVRANIŞLAR 6) HAKSIZ YAZARLIK: Aktif katkısı olmayan kişileri yazarlar arasına dahil etmek, aktif katkısı bulunduğu halde bu kişileri yazarlar arasına katmamak, yazar sıralamasını gerekçesiz ve uygun olamayan bir biçimde değiştirmek. (Yazarlık Hakkı, çalışmanın tasarımında; veri toplanması, analizi veya değerlendirilmesinde; yazımında katkı vermiş olmayı gerektirir.başkalarının çalışmasına sadece yazım aşamasında katkıda bulunmak yazarlık hakkı doğurmaz.)

63 ETİĞE AYKIRI DAVRANIŞLAR DİĞER ETİK İHLAL TÜRLERİ -Yayınlarında bilimsel kurallara uymadan makul ölçüleri aşan alıntılar yapmak. (Bilimsel yayınlarda ya da genel kamuoyuna dönük olarak yayınlanan her türlü makale, derleme, kitap ve benzeri yayınlarda daha önce yayınlanmış veya yayınlanmamış bir çalışmadan yararlanılırken, o çalışma bilimsel yayın kurallarına uygun biçimde kaynak olarak gösterilmelidir.

64 ETİĞE AYKIRI DAVRANIŞLAR DİĞER ETİK İHLAL TÜRLERİ Evrensel olarak tanınan bilim kuramları, matematik teoremleri ve ispatlar gibi önermeler dışında hiçbir yapıt tümüyle ya da bir bölümü ile izin alınmadan veya asıl kaynak gösterilmeden çeviri veya özgün şekliyle yayınlanamaz.) - Destek alınarak yürütülen araştırmaların yayınlarında destek veren kişi, kurum veya kuruluşlar ile onların araştırmadaki katkılarını açık bir biçimde belirtmemek, - İnsan ve hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda etik kurallara uymamak, - Yayınlarında hasta haklarına saygı göstermemek. -

65 Buradaki tanımlar Üniversitelerarası Kurul Etik Komisyonu'nun uygulama ile edindiği tecrübeler ile bazı üniversitelerin ve bilim kurullarının tanımlarından yararlanılarak yapılmıştır. Daha geniş bilgi için aşağıdaki kaynaklara bakılabilir. 1)Committee on Publication Ethics (COPE) 2) Code of Good of Research Practice 3) 4) http ://webster. commnet. edu/mla/plagiarism.htm 5) 6) georgetown.edu/honor/plagiarism.htm 7) 8) 9) 10)

BİLİMSEL ARAŞTIRMALARDA ETİK YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ

BİLİMSEL ARAŞTIRMALARDA ETİK YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ BİLİMSEL ARAŞTIRMALARDA ETİK YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ 1 SUNUM PLANI 1. Giriş 2. Etik Nedir? 3. Bilim Etiği Nedir? 4. Araştırma ve Yayın Etiği 5. Etik İlkeler ve Etik Dışı Davranışlar 6. Sosyal Bilimlerde

Detaylı

Not: Bu Yönerge Senatonun 12/03/2013 tarihli ve 07/83 sayılı kararıyla kabul edilmiştir.

Not: Bu Yönerge Senatonun 12/03/2013 tarihli ve 07/83 sayılı kararıyla kabul edilmiştir. Not: Bu Yönerge Senatonun 12/03/2013 tarihli ve 07/83 sayılı kararıyla kabul edilmiştir. Amaç KAFKAS ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

Detaylı

YAYIN ETİĞİ ve İSİM HAKKI

YAYIN ETİĞİ ve İSİM HAKKI YAYIN ETİĞİ ve İSİM HAKKI Prof. Dr. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Deontoloji Tıp Etiği ve Tarihi AD 1 Neden Yayın yapıyoruz? Şöhret, Ün/ Eğlence, zevk Egoistik güdüler Yayında ismini görmek Akademik

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA ve YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA ve YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA ve YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ AMAÇ Madde 1-. Bu yönergenin amacı, Karadeniz Teknik Üniversitesi bünyesinde yer alan akademik birimlerde yapılacak her türlü bilimsel/sanatsal

Detaylı

YAYIN ETİĞİ ve İSİM HAKKI

YAYIN ETİĞİ ve İSİM HAKKI YAYIN ETİĞİ ve İSİM HAKKI Prof. Dr. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Deontoloji Tıp Etiği ve Tarihi AD 1 Neden Yayın yapıyoruz? Şöhret, Ün/ Eğlence, zevk Egoistik güdüler Yayında ismini görmek Akademik

Detaylı

"İlim tercüme ile olmaz, tetkikle olur.

İlim tercüme ile olmaz, tetkikle olur. "İlim tercüme ile olmaz, tetkikle olur. Bir araştırma projesinin hazırlanma, önerilme, yürütülme, sonuçlandırılma ve sonuçların yayımlanması aşamasında görülen etiğe aykırı kabul edilecek çeşitli davranışlar

Detaylı

DİŞ HEKİMLİĞİNDE ARAŞTIRMA ve YAYIN ETİĞİ

DİŞ HEKİMLİĞİNDE ARAŞTIRMA ve YAYIN ETİĞİ Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Asistan Etik Eğitimi 20-21 Şubat 2015 DİŞ HEKİMLİĞİNDE ARAŞTIRMA ve YAYIN ETİĞİ Yrd Doç Dr FUNDA GÜLAY KADIOĞLU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ Tıp Fakültesi Tıp Tarihi

Detaylı

BEYKOZ ÜNİVERSİTESİ YAYIN YÖNERGESİ

BEYKOZ ÜNİVERSİTESİ YAYIN YÖNERGESİ BEYKOZ ÜNİVERSİTESİ YAYIN YÖNERGESİ Kabul eden makam, tarih ve sayı : Senato,17.05.2018 / 4 Ek ve değişiklikler : Senato,..2018 / Ek ve değişiklik kontrol tarihi : I. AMAÇ VE KAPSAM Madde 1- Bu yönergenin

Detaylı

BEYKOZ LOJİSTİK MESLEK YÜKSEKOKULU YAYIN YÖNERGESİ (Yüksekokul Kurulu Toplantı Tarihi: 12.10.2010 Toplantı Sayısı: 2010/04)

BEYKOZ LOJİSTİK MESLEK YÜKSEKOKULU YAYIN YÖNERGESİ (Yüksekokul Kurulu Toplantı Tarihi: 12.10.2010 Toplantı Sayısı: 2010/04) BEYKOZ LOJİSTİK MESLEK YÜKSEKOKULU YAYIN YÖNERGESİ (Yüksekokul Kurulu Toplantı Tarihi: 12.10.2010 Toplantı Sayısı: 2010/04) I. AMAÇ VE KAPSAM Madde 1- Bu yönerge, 2547 sayılı Yükseköğretim Yasasına göre

Detaylı

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ DÜZCE ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç Madde 1 (1) Bu Yönergenin amacı, kapsam içindeki her tür bilimsel araştırma, çalışma, yayın

Detaylı

Girne Amerikan Üniversitesi YAYIN YÖNETMELİĞİ

Girne Amerikan Üniversitesi YAYIN YÖNETMELİĞİ Girne Amerikan Üniversitesi YAYIN YÖNETMELİĞİ İçindekiler : AMAÇ, KAPSAM VE TANIMLAR... 2 Amaç ve Kapsam...2 Tanımlar... 2 GAÜ YAYIN KOMİSYONU... 2 GAÜ Yayın Komisyonunun Görevi...3 Hakemler ve Editörler...

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Madde 1 (1) Bu yönergenin amacı, bu düzenlemenin kapsamına giren her tür bilimsel araştırma,

Detaylı

Etik, Mühendislik etiği

Etik, Mühendislik etiği Etik, Mühendislik etiği Prof.Dr. Abdurrahman BAYRAM Telefon: 0232 3017113/3017080 Faks: 0232 3017280 / 4530922 E-Mail: abayram@deu.edu.tr 1 Etik ve ahlak Türkçede ahlak kavramı, genelleştirilerek ve çoğunlukla

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar. Amaç

YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar. Amaç YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç Madde 1 - (1) Bu düzenlemenin amacı, bu yönerge kapsamına giren her tür bilimsel araştırma,

Detaylı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnsan Araştırmaları Etik Kurulu Başvuru Formu

Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnsan Araştırmaları Etik Kurulu Başvuru Formu Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnsan Araştırmaları Etik Kurulu Başvuru Formu Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) bünyesinde yapılan ve/ya ODTÜ çalışanları/öğrencileri tarafından yürütülen ve insan katılımcılardan

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar UŞAK ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç Madde 1 (1) Bu düzenlemenin amacı, bu yönerge kapsamına giren her tür bilimsel araştırma,

Detaylı

T.C BATMAN ÜNİVERSİTESİ SENATO KARARLARI

T.C BATMAN ÜNİVERSİTESİ SENATO KARARLARI T.C BATMAN ÜNİVERSİTESİ SENATO KARARLARI TOPLANTI TARİHİ : TOPLANTI SAYISI : KARAR: Yükseköğretim Kurulu Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi nin 18.maddesine istinaden BATMAN Üniversitesi Kurumsal

Detaylı

Havacılıkta İnsan Faktörleri. Uçak Müh.Tevfik Uyar, MBA

Havacılıkta İnsan Faktörleri. Uçak Müh.Tevfik Uyar, MBA Havacılıkta İnsan Faktörleri Uçak Müh.Tevfik Uyar, MBA BÖLÜM 2 Düşünen ve Hisseden Varlık İnsan İkinci Kısım: Sosyal İnsan Geçen Hafta GEÇEN HAFTA Yanlılık BU HAFTA Sosyal Etki Tartışma Issız bir adada

Detaylı

T.C. KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ

T.C. KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ T.C. KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç Madde 1 (1) Bu düzenlemenin amacı, bu yönerge kapsamına giren her tür bilimsel

Detaylı

Bilimsel Etik-İntihal

Bilimsel Etik-İntihal Bilimsel Etik-İntihal Hasan Bayram Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı E-posta: bayram@gantep.edu.tr Eleştirmen Gözüyle Makale Değerlendirme Kursu, 31 Ocak 2015, İstanbul

Detaylı

İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç Madde 1 (1) Bu yönergenin amacı, kapsam içindeki her tür bilimsel araştırma,

Detaylı

T.C. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

T.C. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar T.C. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı, Turgut Özal Üniversitesi öğretim elemanları,

Detaylı

Yayın Etiği. Öğr. Gör. Dr. Müge DEMİR HÜTF Tıp Tarihi ve Etik AD

Yayın Etiği. Öğr. Gör. Dr. Müge DEMİR HÜTF Tıp Tarihi ve Etik AD Yayın Etiği Öğr. Gör. Dr. Müge DEMİR HÜTF Tıp Tarihi ve Etik AD mdemir@hacettepe.edu.tr Yayın Etiği İhlalleri Özensiz, disiplinsiz araştırma Bilimsel sahtekarlık, saptırma Yayın Etiği İhlalleri 1- Korsanlık,

Detaylı

Irk veya Etnik Köken. Ayrımcılığı. Haklarınızı Bilin!

Irk veya Etnik Köken. Ayrımcılığı. Haklarınızı Bilin! Irk veya Etnik Köken Ayrımcılığı Haklarınızı Bilin! IRK VEYA ETNiK KÖKEN AYRIMCILIĞI NEDiR? Irk veya etnik köken ayrımcılığı, bir kişiye ırkı, rengi, etnik kökeni, göçmen statüsü veya milliyeti nedeniyle

Detaylı

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar MADDE 1-(1) Bu yönergenin amacı, Atatürk Üniversitesi birimlerinde her tür bilimsel araştırma,

Detaylı

EK 1 UFUK ÜNİVERSİTESİ SOSYAL VE BEŞERİ BİLİMLER BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ KURULU. Başvuru Formu

EK 1 UFUK ÜNİVERSİTESİ SOSYAL VE BEŞERİ BİLİMLER BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ KURULU. Başvuru Formu EK 1 UFUK ÜNİVERSİTESİ SOSYAL VE BEŞERİ BİLİMLER BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ KURULU Başvuru Formu Kayıt Tarihi: Protokol No: UFUK ÜNİVERSİTESİ SOSYAL VE BEŞERİ BİLİMLER BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN

Detaylı

Araştırma Projesi Başvuru Formu 1

Araştırma Projesi Başvuru Formu 1 EK-a: ANADOLU ÜNİVERSİTESİ SOSYAL VE BEŞERÎ BİLİMLER BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ KURULU Araştırma Projesi Başvuru Formu Üniversitemiz mensuplarının yapacağı ya da üçüncü şahıslarca üniversitemizde

Detaylı

BARTIN ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler

BARTIN ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler BARTIN ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı, Bartın Üniversitesinde yürütülen bilimsel araştırma, çalışma, yayın ve

Detaylı

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ. Disiplin cezasını gerektiren davranış ve fiiller

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ. Disiplin cezasını gerektiren davranış ve fiiller MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ MADDE 164 Disiplin cezasını gerektiren davranış ve fiiller Kınama cezasını gerektiren davranışlar ve fiiller şunlardır: a) Okulu, okul eşyasını

Detaylı

Salih AKYÜZ Hasta ve Çalışan Hakları ve Güvenliği Derneği Başkanı

Salih AKYÜZ Hasta ve Çalışan Hakları ve Güvenliği Derneği Başkanı Salih AKYÜZ Hasta ve Çalışan Hakları ve Güvenliği Derneği Başkanı Hak Kavramı Herhangi bir varlığın, kanuni veya ahlaki gerekçelerle, sahip olması veya yapabilmesi olağan şeyler.. Hak Kavramı Kazanımlara

Detaylı

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ İNSAN ARAŞTIRMALARI ETİK KURULU Başvuru Formu

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ İNSAN ARAŞTIRMALARI ETİK KURULU Başvuru Formu Kayıt Tarihi: Protokol No: BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ İNSAN ARAŞTIRMALARI ETİK KURULU Başvuru Formu Bülent Ecevit Üniversitesinde yapılan ve/ya BEÜ çalışanları/öğrencileri tarafından yürütülen ve insan

Detaylı

BĠLĠMSEL ARAġTIRMA VE YAYIN ETĠĞĠ. Prof. Dr. Besti Üstün

BĠLĠMSEL ARAġTIRMA VE YAYIN ETĠĞĠ. Prof. Dr. Besti Üstün BĠLĠMSEL ARAġTIRMA VE YAYIN ETĠĞĠ Prof. Dr. Besti Üstün ARAġTIRMA ETĠK BĠLĠM ETĠK NEDĠR???? Değerler felsefesinde; estetik güzel ve çirkini, etik iyi ve kötüyü sorgular. Ġyinin ve kötünün, doğrunun ve

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 Bu Yönergenin amacı, Çukurova Üniversitesi nin, bu yönerge kapsamına giren

Detaylı

Öğretmenlik Meslek Etiği. Sunu-2

Öğretmenlik Meslek Etiği. Sunu-2 Öğretmenlik Meslek Etiği Sunu-2 Tanım: Etik Etik; İnsanların kurduğu bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan değerleri, normları, kuralları, doğru-yanlış ya da iyi-kötü gibi ahlaksal açıdan

Detaylı

ORDU ÜNİVERSİTESİ ETİK İLKELERİ

ORDU ÜNİVERSİTESİ ETİK İLKELERİ ORDU ÜNİVERSİTESİ ETİK İLKELERİ MADDE 1 (1) Ordu Üniversitesi Etik ilkeleri, akademik ve idari konulardan insan ilişkilerine uzanan geniş bir alanı kapsayan üniversite yaşamında ve üniversite mensuplarının

Detaylı

BİLİMSEL YAYIN ETİĞİ. Prof. Dr. Hilal Özdağ Ankara Üniversitesi Biyoteknoloji Enstitüsü hilalozdag@gmail.com

BİLİMSEL YAYIN ETİĞİ. Prof. Dr. Hilal Özdağ Ankara Üniversitesi Biyoteknoloji Enstitüsü hilalozdag@gmail.com BİLİMSEL YAYIN ETİĞİ Prof. Dr. Hilal Özdağ Ankara Üniversitesi Biyoteknoloji Enstitüsü hilalozdag@gmail.com Yayın Etiğinde Temel Konular Bilimsel araştırmaların sonuçlarının bilim camiası paylaşılması

Detaylı

FEN VE MÜHENDİSLİK BİLİMLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ KURULU Araştırma Projesi Başvuru Formu 1

FEN VE MÜHENDİSLİK BİLİMLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ KURULU Araştırma Projesi Başvuru Formu 1 1 Tarih: EK-1a: ANADOLU ÜNİVERSİTESİ FEN VE MÜHENDİSLİK BİLİMLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ KURULU Araştırma Projesi Başvuru Formu 1 Üniversitemiz mensuplarının yapacağı ya da üçüncü şahıslarca

Detaylı

BEZMİALEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ

BEZMİALEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ BEZMİALEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ AMAÇ Madde 1- (1) Bu yönergenin amacı, Bezmialem Vakıf Üniversitesi'nin bilimsel araştırma, çalışma, yayın ve etkinliklerde uyulması

Detaylı

TEZ YAZIM VE DÜZENLENMESİ

TEZ YAZIM VE DÜZENLENMESİ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Akademik Gelişim Günleri 10-12 Mayıs 2016 TEZ YAZIM VE DÜZENLENMESİ Yrd. Doç. Dr. Sadık Çoğal Fen Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı 11 Mayıs 2016

Detaylı

YARDIMCI ARAŞTIRMACILAR:

YARDIMCI ARAŞTIRMACILAR: ARAŞTIRMANIN ADI: SORUMLU ARAŞTIRMACI* : (Proje Yürütücüsü) İMZA YARDIMCI ARAŞTIRMACILAR: İMZA ARAŞTIRMANIN YÜRÜTÜLECEĞİ KURUM**: Etik Kurula Başvuru Durumu: Yeni başvuru Tekrar başvuru (revizyon) Protokol

Detaylı

ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ

ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç Madde 1 - (1) Bu düzenlemenin amacı, Erzincan Üniversitesi bünyesindeki her tür bilimsel

Detaylı

Birleşmiş Milletler Kadın Mahpuslar için. Bangkok Yasaları El Rehberi

Birleşmiş Milletler Kadın Mahpuslar için. Bangkok Yasaları El Rehberi Birleşmiş Milletler Kadın Mahpuslar için Bangkok Yasaları El Rehberi Dünya çapında hapishanelerde mahkûmiyeti takiben veya suçsuzluğunun ispatı için duruşma bekleyen bir buçuk milyondan fazla kadın bulunmaktadır.

Detaylı

BS503 BİLİMSEL NEDENSELLİK VE YAZIM

BS503 BİLİMSEL NEDENSELLİK VE YAZIM Bilimsel Etik 4. Seminer BS503 BİLİMSEL NEDENSELLİK VE YAZIM MSGSÜ Enformatik Bölümü BST/MKE Y. Lisans Programları PROF. DR. SALİH OFLUOĞLU 1 Araştırma etiği Bilimsel araştırma insanlarca bilinen bilginin

Detaylı

Madde 3 Bu yönergenin hazırlanmasında Yükseköğretim Kurulu Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi esas alınmıştır.

Madde 3 Bu yönergenin hazırlanmasında Yükseköğretim Kurulu Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi esas alınmıştır. BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç Madde 1 (1) Bu yönergenin amacı, bu düzenlemenin kapsamına giren her tür bilimsel araştırma,

Detaylı

Doç. Dr. Tülin ŞENER

Doç. Dr. Tülin ŞENER Doç. Dr. Tülin ŞENER AHLAK GELİŞİMİ Bireyde var olan değerler sistemi, gelişimsel bir süreç içinde ortaya çıkmaktadır. Bu sürece AHLAK GELİŞİMİ denir. Toplumun kendinden beklenen fonksiyonları yerine getirebilmesi

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak Amaç MADDE 1 - Bu Yönerge, bilimsel araştırma, çalışma, yayın ve etkinliklerde uyulması gereken

Detaylı

Alipour ve Hosseinzadgan / Türkiye. (6909/08, 12792/08 ve 28960/08) AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ KARARI

Alipour ve Hosseinzadgan / Türkiye. (6909/08, 12792/08 ve 28960/08) AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ KARARI Alipour ve Hosseinzadgan / Türkiye (6909/08, 12792/08 ve 28960/08) AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ KARARI Aşağıdaki metin kararın resmi olmayan özetidir. Alipour dosyası Veteriner olan Başvuru sahibi 1999

Detaylı

T.C. TALAS BELEDİYESİ BEYAZ MASA GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ

T.C. TALAS BELEDİYESİ BEYAZ MASA GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam Madde 1 (1) Bu Yönetmelik in amacı Beyaz Masa biriminin çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir. (2) Bu Yönetmelik, ilgili mevzuat çerçevesinde

Detaylı

UYARI: Bu araştırma insan üzerinde deney niteliği taşıyorsa, klinik etik kurula başvurmanız gerekmektedir.

UYARI: Bu araştırma insan üzerinde deney niteliği taşıyorsa, klinik etik kurula başvurmanız gerekmektedir. 1 Üniversitemiz mensuplarının yapacağı ya da üçüncü şahıslarca üniversitemizde yapılması planlanan, insan ve hayvan üzerinde deney niteliği taşımayan, biyolojik materyal (kan, idrar gibi biyolojik sıvılar

Detaylı

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ İNSAN ARAŞTIRMALARI ETİK KURULU YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ İNSAN ARAŞTIRMALARI ETİK KURULU YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ İNSAN ARAŞTIRMALARI ETİK KURULU YÖNERGESİ Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1- (1) Bu yönergenin amacı, Bülent Ecevit Üniversitesi İnsan Araştırmaları

Detaylı

T.C. ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönerge, Ömer Halisdemir Üniversitesinde yürütülen bilimsel

Detaylı

Etik sorunlar ve farmakoloji yayınları

Etik sorunlar ve farmakoloji yayınları Etik sorunlar ve farmakoloji yayınları Prof. Dr. Hakan S. Orer Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi 19. Ulusal Farmakoloji Kongresi, Trabzon 25.10.2007 Türk Bilimi Töhmet Altındadır! 1 Etik ihlal bize

Detaylı

ALANYA ALAADDİN KEYKUBAT ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

ALANYA ALAADDİN KEYKUBAT ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ALANYA ALAADDİN KEYKUBAT ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi

Detaylı

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KLİNİK ARAŞTIRMALAR ETİK KURUL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK VE TANIMLAR

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KLİNİK ARAŞTIRMALAR ETİK KURUL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK VE TANIMLAR KARABÜK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KLİNİK ARAŞTIRMALAR ETİK KURUL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK VE TANIMLAR Amaç Madde 1 (1) Bu yönergenin amacı; Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde

Detaylı

FEN VE MÜHENDİSLİK BİLİMLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ KURULU. Lisansüstü Tez Çalışması Başvuru Formu 1

FEN VE MÜHENDİSLİK BİLİMLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ KURULU. Lisansüstü Tez Çalışması Başvuru Formu 1 1 Tarih: EK-1b: ANADOLU ÜNİVERSİTESİ FEN VE MÜHENDİSLİK BİLİMLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ KURULU Lisansüstü Tez Çalışması Başvuru Formu 1 Üniversitemiz mensuplarının yapacağı ya da üçüncü şahıslarca

Detaylı

T.C. YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ

T.C. YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ T.C. YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ GİRİŞİMSEL OLMAYAN ARAŞTIRMALAR ETİK KURULU BAŞVURU FORMU BAŞVURU KAYIT FORMU (Etik Komisyon tarafından doldurulacaktır) Araştırma kodu (Yıl Araştırma sıra no) Başvuru

Detaylı

Yeditepe Üniversitesinden:

Yeditepe Üniversitesinden: Yönetmelik Yeditepe Üniversitesinden: Yeditepe Üniversitesi Bilim Etik Kurulu Çalışması Esasları AMAÇ Madde 1- Bu esasların amacı, Yeditepe Üniversitesi'nin çeşitli birimlerinde yapılacak olan her tür

Detaylı

Amaç, Tanımlar, Dayanak ve Kapsam

Amaç, Tanımlar, Dayanak ve Kapsam Amaç IŞIK ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Tanımlar, Dayanak ve Kapsam MADDE 1 - (1) Bu Yönergenin amacı; Işık Üniversitesi bünyesinde kurulan Bilimsel Araştırma

Detaylı

Türkiye de Uluslararası Koruma Arayan Kişiler İçin SAĞLIK HİZMETLERİ

Türkiye de Uluslararası Koruma Arayan Kişiler İçin SAĞLIK HİZMETLERİ Türkiye de Uluslararası Koruma Arayan Kişiler İçin SAĞLIK HİZMETLERİ SORULAR & YANITLAR MÜLTECİLER İÇİN ÜCRETSİZ HUKUKİ DESTEK Şubat 2016 Güncellemesi Türkiye ye sığındım. Sağlık hizmetlerinden ücretsiz

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak Amaç Madde 1 - (1) Bu Yönerge, bilimsel araştırma, çalışma, yayın ve etkinliklerde uyulması gereken

Detaylı

ETİK.

ETİK. ETİK Etik nedir? Doğruyla yanlışı, haklı ile haksızı, iyi ile kötüyü, adil ile adil olmayanı ayırt etmek, doğru, haklı, iyi ve adil olduğuna inandığımız şeyleri yapmaktır. sokrates(ks).pps Etik, neyin

Detaylı

DENEY HAYVANLARI LABORATUVARLARINDA VETERİNER HEKİMİN ROLÜ. *Gülhane Askeri Tıp Akademisi Araştırma ve Geliştirme Merkezi Deney Hayvanları Kısmı

DENEY HAYVANLARI LABORATUVARLARINDA VETERİNER HEKİMİN ROLÜ. *Gülhane Askeri Tıp Akademisi Araştırma ve Geliştirme Merkezi Deney Hayvanları Kısmı DENEY HAYVANLARI LABORATUVARLARINDA VETERİNER HEKİMİN ROLÜ Uzm. Vet. Hekim Tayfun İDE* Uzm. Vet. Hekim A.Sarper BOZKURT* *Gülhane Askeri Tıp Akademisi Araştırma ve Geliştirme Merkezi Deney Hayvanları Kısmı

Detaylı

CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak Amaç Madde 1 - (1) Bu Yönerge, bilimsel araştırma, çalışma, yayın ve etkinliklerde uyulması gereken

Detaylı

Adli Psikoloji ve Denetimli Serbestlik Denetimli Serbestlik Psikologlar

Adli Psikoloji ve Denetimli Serbestlik Denetimli Serbestlik Psikologlar Adli Psikoloji ve Denetimli Serbestlik Adli psikoloji, psikologların görev alabileceği ve topluma hizmette çok öneme sahip bir alandır. Çünkü suç durumlarında, gerek suçlular gerek mağdurlar açısından

Detaylı

Veri Toplama Teknikleri

Veri Toplama Teknikleri A. Gözlem Yoluyla Veri Toplama Teknikleri B. Soruşturma Yoluyla Nicel Veri Toplama Teknikleri Yazılı Soruşturma Tekniği Anket, Başarı Testi Yapılandırılmış Gözlem Önceden hazırlanmış göstergeler ve semboller

Detaylı

AVRUPA İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİ

AVRUPA İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİ AVRUPA İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİ Haklarımız, Özgürlüklerimiz 15 temel maddeyi içeren T-şörtler Haklarımız, Özgürlüklerimiz Madde 2 Yaşama hakkı İnsan hakları herkese aittir: her erkeğe, kadına ve çocuğa

Detaylı

İSTANBUL 10. AĞIR CEZA MAHKEMESİ BAŞKANLIĞINA

İSTANBUL 10. AĞIR CEZA MAHKEMESİ BAŞKANLIĞINA İSTANBUL 10. AĞIR CEZA MAHKEMESİ BAŞKANLIĞINA DOSYA NO: 2010/283 E İSTANBUL/12.10.2010 İSTEMDE BULUNAN SANIK VEKİLİ : ÇETİN DOĞAN : Av. Celal ÜLGEN ve Av. Hüseyin ERSÖZ DAVACI : K. H. KONU : Klasörler

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ KURULLARI KURULUŞ VE ÇALIŞMA ESASLARI YÖNERGESİ Senato: 28 Temmuz 2015 / 337-3-A

MARMARA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ KURULLARI KURULUŞ VE ÇALIŞMA ESASLARI YÖNERGESİ Senato: 28 Temmuz 2015 / 337-3-A MARMARA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ KURULLARI KURULUŞ VE ÇALIŞMA ESASLARI YÖNERGESİ Senato: 28 Temmuz 2015 / 337-3-A BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Tanımlar ve Dayanak Amaç MADDE 1 - (1) Bu yönergenin

Detaylı

TÜRKĠYE CUMHURĠYETĠ GĠRESUN ÜNĠVERSĠTESĠ BĠLĠMSEL ARAġTIRMA VE YAYIN ETĠĞĠ YÖNERGESĠ 1 BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

TÜRKĠYE CUMHURĠYETĠ GĠRESUN ÜNĠVERSĠTESĠ BĠLĠMSEL ARAġTIRMA VE YAYIN ETĠĞĠ YÖNERGESĠ 1 BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 1 TÜRKĠYE CUMHURĠYETĠ GĠRESUN ÜNĠVERSĠTESĠ BĠLĠMSEL ARAġTIRMA VE YAYIN ETĠĞĠ YÖNERGESĠ 1 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- Bu yönergenin amacı, Giresun Üniversitesi nin birimlerinde

Detaylı

Temel ve Uygulamalı Araştırmalar için Araştırma Süreci

Temel ve Uygulamalı Araştırmalar için Araştırma Süreci BÖLÜM 8 ÖRNEKLEME Temel ve Uygulamalı Araştırmalar için Araştırma Süreci 1.Gözlem Genel araştırma alanı 3.Sorunun Belirlenmesi Sorun taslağının hazırlanması 4.Kuramsal Çatı Değişkenlerin açıkça saptanması

Detaylı

Akademisyenlere Yönelik

Akademisyenlere Yönelik Akademisyenlere Yönelik Burs ve Destek Programları Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) Sunum Planı I. Bölüm II. Bölüm BİDEB Hakkında Araştırma Burs Programları Konuk Araştırmacı Destek Programları

Detaylı

Bilgilendirilmiş Gönüllü Oluru

Bilgilendirilmiş Gönüllü Oluru Bilgilendirilmiş Gönüllü Oluru Prof. Dr. Yağız Üresin İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı ve Klinik Farmakoloji BD İ.Ü.İstanbul Tıp Fakültesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu İÜ Klinik

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /18-21

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /18-21 T.C YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2017/34978 Karar No. 2017/14058 Tarihi: 13.06.2017 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /18-21 TİS VEYA İŞYERİ YÖNETMELİKLERİYLE BELİRLENMİŞ DİSİPLİN KURULUNU USULÜNE

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TEZ HAZIRLAMA EĞİTİM SEMİNERİ

GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TEZ HAZIRLAMA EĞİTİM SEMİNERİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TEZ HAZIRLAMA EĞİTİM SEMİNERİ Arş. Gör. Dr. Hamit SOLMAZ İÇERİK Tez Nedir? Tez Yazımında Dikkat Edilecek Noktalar ve İntihal Unsurları

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARAR ÖRNEĞİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARAR ÖRNEĞİ Karar Tarihi : 18/02/2014 Toplantı Sayısı : 381 Karar Sayısı : 3219 ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARAR ÖRNEĞİ 3219- Ankara Üniversitesi Mobbinge (Psikolojik Tacize) Karşı Destek Birimi Yönergesi taslağının

Detaylı

Etik İkilemler. Etik ikilemler yaşamamıza neden olan üç sorumluluk alanımız, şapkamız, var.

Etik İkilemler. Etik ikilemler yaşamamıza neden olan üç sorumluluk alanımız, şapkamız, var. Akademi ve Etik Etik İkilemler Etik ikilemler yaşamamıza neden olan üç sorumluluk alanımız, şapkamız, var. Öğrencilerimize karşı hoca olarak sorumluluğumuz Çalıştığımız alana ya da disipline karşı araştırmacı

Detaylı

Etik, Biyoetik, Hukuk: Temel Kavramlar ve Yaklaşımlar

Etik, Biyoetik, Hukuk: Temel Kavramlar ve Yaklaşımlar Etik, Biyoetik, Hukuk: Temel Kavramlar ve Yaklaşımlar Hazırlayan:Esma BÖLÜK 1 Ahlak insanlara özgüdür. Bununla birlikte tarih, gelenekler, eğitim, dini inançlar gibi pek çok kültürel unsurdan etkilenir.

Detaylı

Haklarım var, Hakların var, Hakları var...

Haklarım var, Hakların var, Hakları var... Haklarım var, Hakların var, Hakları var... Çocuk haklarına giriş Herkesin hakları vardır. Ayrıca, 18 yaşından küçük bir erkek veya kız çocuğu olarak sizin özel bazı haklarınız vardır. Bu hakların bir listesi

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ YAYIN YÖNERGESİ

KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ YAYIN YÖNERGESİ Senato : 11 Şubat 2009 / 1-4 KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ YAYIN YÖNERGESİ Amaç ve Kapsam Madde 1- Bu yönerge 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile 2547 sayılı Yükseköğretim Yasasına göre

Detaylı

GÖZLEMSEL ÇALIŞMALAR BAŞVURU FORMU

GÖZLEMSEL ÇALIŞMALAR BAŞVURU FORMU A. BAŞVURUNUN YAPILDIĞI YER Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ve Klinik Araştırmalar Etik Kuruluna yapılacak olan başvurular için aynı form kullanılmalı ve ilgili kutu işaretlenmelidir. Türkiye İlaç ve

Detaylı

KOÇ ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ Y02-RAI-009

KOÇ ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ Y02-RAI-009 Sayfa : 1 / 11 1. AMAÇ Bu yönergenin amacı; Koç Üniversitesi nde yürütülen bilimsel araştırma, çalışma ve yayın faaliyetlerine yönelik etik ilke ve kuralları belirlemek ve bu amaçla Koç Üniversitesi bünyesinde

Detaylı

ÇOCUK VE GENÇLİK DESTEK MERKEZİ

ÇOCUK VE GENÇLİK DESTEK MERKEZİ ÇOCUK VE GENÇLİK DESTEK MERKEZİ Projenin Süresi Projenin amaçları Ortaklar Hedef gruplar Nihai Yararlanıcılar 1 Beklenen Sonuçlar 15 ay Genel Amaç: Cinsel istismara uğramış ve bu nedenden dolayı sosyal

Detaylı

Klinik ve Araştırmada Etik. Prof. Dr. Sibel ERKAL İLHAN

Klinik ve Araştırmada Etik. Prof. Dr. Sibel ERKAL İLHAN Klinik ve Araştırmada Etik Prof. Dr. Sibel ERKAL İLHAN Klinik Etik Klinik etik tıbbi uygulamaların içsel bir yönüdür. Her klinik vakada etik boyut vardır. Etik Karar Verme Karar alırken bilimsel ve teknik

Detaylı

Bilimsel İletişimde Etik

Bilimsel İletişimde Etik Bilimsel İletişimde Etik Umut Al umutal@hacettepe.edu.tr - 1 Etik: Tanım Çeşitli meslek kolları arasında tarafların uyması veya kaçınması gereken davranışlar bütünü (Güncel Türkçe Sözlük 2012) Ahlaki,

Detaylı

BÖLÜM 1 Nitel Araştırmayı Anlamak Nitel Bir Araştırmacı Gibi Düşünmek Nicel Araştırmaya Dayalı Nitel Bir Araştırma Yürütme...

BÖLÜM 1 Nitel Araştırmayı Anlamak Nitel Bir Araştırmacı Gibi Düşünmek Nicel Araştırmaya Dayalı Nitel Bir Araştırma Yürütme... İÇİNDEKİLER Ön söz... xiii Amaç... xiii Okuyucu Kitle... xiv Kitabı Tanıyalım... xiv Yazım Özellikleri... xv Teşekkür... xvi İnternet Kaynakları... xvi Çevirenin Sunuşu... xvii Yazar Hakkında... xix Çeviren

Detaylı

Adli Psikolojiye Bakış ve Trafik Psikolojisi

Adli Psikolojiye Bakış ve Trafik Psikolojisi Adli Psikolojiye Bakış ve Trafik Psikolojisi Prof. Dr. Nebi Sümer Orta Doğu Teknik Üniversitesi Adli Psikoloji Günleri Ankara Üniversitesi, Tıp Fakültesi 21-22 Mart 2014 Gündem Türkiye nin trafik güvenliği

Detaylı

Proje ve Bilimsel Yazımda Etik. Hasan Seçen

Proje ve Bilimsel Yazımda Etik. Hasan Seçen Proje ve Bilimsel Yazımda Etik Hasan Seçen ETİK (TDK Sözlük) 1. isim Töre bilimi 2. Çeşitli meslek kolları arasında tarafların uyması veya kaçınması gereken davranışlar bütünü 3. Etik bilimi 4. sıfat Ahlaki,

Detaylı

Çevremizdeki Sağlık Kuruluşları VE Sağlık Hizmetleri

Çevremizdeki Sağlık Kuruluşları VE Sağlık Hizmetleri Çevremizdeki Sağlık Kuruluşları VE Sağlık Hizmetleri Çevremizde bulunan sağlık kuruluşları, herhangi bir sağlık probleminde müdahalede bulunan ve tedavi amacı güden kuruluşlardır. Yaşadığınız çevrede bulunan

Detaylı

T.C. ULUDAĞ ÜNĠVERSĠTESĠ ÖĞRETĠM ÜYELĠĞĠ YÜKSELTĠLME VE ATANMA KRĠTERLERĠ

T.C. ULUDAĞ ÜNĠVERSĠTESĠ ÖĞRETĠM ÜYELĠĞĠ YÜKSELTĠLME VE ATANMA KRĠTERLERĠ T.C. ULUDAĞ ÜNĠVERSĠTESĠ ÖĞRETĠM ÜYELĠĞĠ YÜKSELTĠLME VE ATANMA KRĠTERLERĠ BURSA 2016 Uludağ Üniversitesi Senatosunun 20 Ekim 2016 tarih ve 2016-17 sayılı oturumunda alınan 1 no lu kararla uygun bulunmuştur.

Detaylı

KABUL EDİLMEZLİK KARARI

KABUL EDİLMEZLİK KARARI Priştine, 21 Ekim 2013 Nr. ref.: RK484/13 KABUL EDİLMEZLİK KARARI Başvuru No: 135 /12 Svetozar Nikolić Kosova Yüksek Mahkemesi nin Rev. No: 36/2010 sayı ve 12 Eylül 20 12 tarihli kararı hakkında anayasal

Detaylı

Akademisyenlere Yönelik Burs ve Destek Programları

Akademisyenlere Yönelik Burs ve Destek Programları Akademisyenlere Yönelik Burs ve Destek Programları Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) Nursel ÜSTÜNSOY Sözleşmeler Müdürü 21 Mayıs 2013 Adnan Menderes Üniversitesi Sunum Planı I. Bölüm II.

Detaylı

TÜRK PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK DERNEĞİ YILIN EMPATİ ÖDÜLÜ DÜZENLEME YÖNERGESİ

TÜRK PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK DERNEĞİ YILIN EMPATİ ÖDÜLÜ DÜZENLEME YÖNERGESİ TÜRK PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK DERNEĞİ YILIN EMPATİ ÖDÜLÜ DÜZENLEME YÖNERGESİ Amaç ve Kapsam Madde 1- Bu Yönergenin/Yönetmeliğin amacı, Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği olarak; toplumu

Detaylı

Lisans. Deskriptif Önermeler

Lisans. Deskriptif Önermeler Lisans c 2004-2015 H. Turgut Uyar Bilişim Etiği Etik Kuramları H. Turgut Uyar 2004-2015 You are free to: Share copy and redistribute the material in any medium or format Adapt remix, transform, and build

Detaylı

SPOR HUKUKU 1.Ders. Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER

SPOR HUKUKU 1.Ders. Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER SPOR HUKUKU 1.Ders Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER SPOR KAVRAMI Spor; bireysel ya da takım halinde yapılabilen, belirli kuralları ve teknikleri olan; oyunlar, hareketler ve yarışmalar vasıtasıyla; fiziksel, zihinsel,

Detaylı

T.C. Plato Meslek Yüksekokulu

T.C. Plato Meslek Yüksekokulu T.C. Plato Meslek Yüksekokulu Yayın Komisyonu Yönergesi Amaç ve Kapsam Madde 1. Bu yönerge, 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu nun ilgili hükümleri uyarınca düzenlenen "Üniversiteler Yayın Yönetmeliği" kapsamında,

Detaylı

Araştırma Yöntem ve Teknikleri

Araştırma Yöntem ve Teknikleri Araştırma Yöntem ve Teknikleri Araştırma Raporunun Hazırlanması - 2 2.1.4. Önem Metin / Ana Bölüm Konu üzerinde araştırmaya yapmaya neden ihtiyaç duyulduğu, bu araştırmanın araştırmacılara ve bilime sağlayacağı

Detaylı

HASTA BİLGİLENDİRME. Yetişkin. Hastaların Hakları

HASTA BİLGİLENDİRME. Yetişkin. Hastaların Hakları HASTA BİLGİLENDİRME Yetişkin Hastaların Hakları 2 HASTA BİLGİLENDİRME Kısaca WGBO olarak anılan Tıbbi Tedavi Sözleşmesi Kanunu, yardım görevlisiyle aranızdaki ilişkileri düzenler. Bu kanuna göre gerek

Detaylı

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ YÖNERGESİ Amaç Madde 1- (1) Bu yönergenin amacı, Selçuk Üniversitesi'nin çeşitli birimlerinde akademik ve idari personel ile öğrenciler tarafından

Detaylı

MADDE 2) DESTEKLENECEK ETKİNLİKLERİN NİTELİKLERİ VE SAĞLANACAK DESTEKLER

MADDE 2) DESTEKLENECEK ETKİNLİKLERİN NİTELİKLERİ VE SAĞLANACAK DESTEKLER ULUSLARARASI BİLİMSEL ETKİNLİK DESTEK (UBED) İLKELERİ MADDE 1) AMAÇ VE DAYANAK 1.1. Bilimsel çalışma, araştırma ve yayınların nitelik-niceliğini arttırmak, Ankara Üniversitesi aidiyet bilincini güçlendirmek

Detaylı

UYGULAMALAI DAVRANIŞ ANALİZİ. UDA Yöntemlerinin Sorumlu Kullanımı

UYGULAMALAI DAVRANIŞ ANALİZİ. UDA Yöntemlerinin Sorumlu Kullanımı UYGULAMALAI DAVRANIŞ ANALİZİ UDA Yöntemlerinin Sorumlu Kullanımı UDA ile ilgili kaygılar O «hümanist» söylemler O Davranışı değiştirmek için bireyleri zorladığımızı bu nedenle de insanlık dışı yöntemler

Detaylı