Tarla tarımı denince ise, bitkilerin daha çok geniş alanlarda yapılan yetiştiriciliği anlaşılmaktadır. Ülkemizde bitkisel üretimin çok büyük bir

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Tarla tarımı denince ise, bitkilerin daha çok geniş alanlarda yapılan yetiştiriciliği anlaşılmaktadır. Ülkemizde bitkisel üretimin çok büyük bir"

Transkript

1 TARLA BİTKİLERİ Hazırlayan Doç.. Dr. Ercan CEYHAN

2 TARLA TARIMI Tarla tarımı denince ise, bitkilerin daha çok geniş alanlarda yapılan yetiştiriciliği anlaşılmaktadır. Ülkemizde bitkisel üretimin çok büyük bir kısmını tarla tarımı teşkil etmektedir. Tarla tarımı geniş alanlarda ve genellikle sulamaksızın yapıldığında verim fazla yüksek değildir Tarla bitkileri kendi içerisinde dört gruba ayrılır:

3 a.) Tahıllar: Tahıllar sıcaklık isteklerine göre sıcak iklim (mısır, çeltik, darı, koca darı) ve serin iklim tahılları olmak (buğday, arpa, yulaf, çavdar, triticale) üzere iki gruba ayrılırlar: b) Yemeklik tane baklagiller: Fasulye, nohut, mercimek, börülce, bezelye ve bakla. c) Endüstri bitkileri: Endüstri bitkileri lif bitkileri (pamuk, keten, kenevir gibi), nişasta ve şekerli bitkiler (pancar, patates ve yer elması gibi), yağ bitkileri (ayçiçeği, soya, yerfıstığı gibi) ve tütün, ilaç ve baharat bitkileri (tütün, şerbetçi otu, anason, kimyon, kişniş, kekik, nane, haşhaş gibi) olmak üzere dört alt gruba ayrılırlar. d) Çayır mera ve yem bitkileri: Yem bitkileri baklagil yem bitkileri (yonca, fiğ, burçak ve benzerleri), buğdaygil yem bitkileri (ayrık, çimen, yumak, brom ve benzerleri) ve diğer familyalara mensup yem bitkileri (hayvan pancarı gibi) olmak üzere üç grubta yer alırlar.

4 TARLA TARIM SİSTEMLERİ Dört ana gruptan oluşan tarla bitkilerinin doğal şartlar altında, bölgelerin ekolojik şartlarına ve yetiştirilecek ürünün cinsine göre yetiştirme yöntemlerini açıklayan bilim dalına Tarla Tarımı denir. Tarla tarımı; tohumluk,ekin,hastalık ve zararlılarla mücadele,bakım(sulama,gübreleme ve y.ot müc.), hasat ve harman, depolama ve değerlendirme safhalarını içine alır. Yetiştirici bu safhaları değişik ekolojilerde, özelliğine uygun olan tarım sistemlerini uyguladığı zaman başarılı olur. Yağışın miktar ve mevsimlere dağılışı kullanılmaya hazır ve kontrol altındaki su miktarı, tarla tarımında uygulanması gereken yöntemleri belirleyen en önemli etkenlerdir. Başlıca 3 tarla tarım sistemi vardır; Kuru tarım sistemi 2-Nemli tarım sistemi 3-Sulu tarım sistemi

5 Tablo 1.Tarla Tarımı Sistemlerinin Kullanılış Sınırları Tarla Tarım Sistemi İKLİM Çok kurak (0-250mm) Kurak ( mm) Kurak-nemli ( mm) Nemli ( mm) Sulu Tarım Tek imkan Önemli tamamlayıcı Kuru Tarım _ Özellikle gerekli Bazı bitkiler için gerekli Bazı bitkiler için gerekli Gereksiz Kurak dönemlerde gerekli Nemli Tarım Kısmen başlar Öncelikle gerekli

6 Kuru Tarım Sistemi: Yıllık yağış miktarı 500mm civarında olan yerlerde uygulanan tarım sistemidir. Bu sistemde; yağan yağışların toprakta depolanan ve buharlaşmayla olan kaybının önlenmesi, su ihtiyacı az olan bitkilerin yetiştirilmesi amaçlanır. Bu sistemin uygulandığı yerlerde toprak alkalin reaksiyonludur(ph>7). Kalsiyum ve magnezyum gibi bazı elementlerin birikmesi söz konusudur. Özellikle kalsiyum çok yüksek miktarda birikmiş olup, bu elenmentin fazlalığı çok sayıda besin maddesinin(fe,zn..) elverişliliğini kısıtlamaktadır. Ayrıca bu bölgelerde toprak organik maddesi düşük olup toprak kalınlığıazalır. Bu bölge topraklarına kükürt uygulaması,asit karekterli gübrelerin verilmesi organik gübreleme yapılması önerilmektedir.

7 Sulu Tarım Sistemi: Yıllık yağışı 250mm nin altında olan yerlerde bitkisel üretim için sulama yapmak gereklidir. Yıllık yağışı mm arasında olan yerlerde ise sulama imkanı olan yerlerde bu sistemin uygulanması ile verimde önemli artışlar sağlanacaktır. Bu sistemde ekolojik şartlar dikkate alınarak yetiştirilecek ürün deseni belirlenirken münavebe esasların uyulması önem kazanmaktadır. Yetiştirici sulu tarım sisteminde yetiştireceği bitki türüne göre şu hususları araştırmaları ve deneyimlerinin ışığında belirlemelidir; Sulama zamanı: Bitkinin ihtiyaçları,kritik büyüme ve gelişme dönemleri, yağış durumları,topraktaki nem durumu ve bitki görünüşlerine göre sulama zamanı tayin edilir.

8 Sulama suyu miktarı: Her sulamada aşırı su verilmesinden kaçınılmalıdır. Çünkü gereğinden fazla verilen su; maliyeti yükseltir, besin maddelerinin yıkanmasını arttırır.toprak yapısının bozar,taban suyunu yükseltir ve tuzlulaşmaya sebep olur. Bütün bunların sonucu olarak ürün verimleri giderek düşer. Sulama metodu: Bitki türü, işletmenin imkanları, toprak özellikleri ve topoğrafik özelliklere göre uygulanacak sulama metoduna karar verilir. Başlıca sulama metotları şunlardır; Salma (a-kontrolsüz sulama. B-tava usulü) sulama, karık usulü sulama, yağmurlama sulama ve damla sulama.

9 Sulu tarımın en önemli problemlerinden biri toprak tuzluluğudur. Bu durum genellikle aşırı su verilmesi sonucu taban suyunun yükselmesi ve yüzeye yaklaşan suyun buharlaşırken tuzları bırakmasından kaynaklanır. Bu sebeple. İlk iş araziden drenaj kanalları geçirilerek taban suyunun belirli bir seviyeye düşürülmesidir. Daha sonra,tabii ve suni yıkama ile tuz yoğunluğu giderek düşecektir.

10 Nemli Tarım Sistemi: Yıllık yağışı 1250mm civarında olan yerlerde uygulanır. Bu alanlarda toprakta bulunan su, hava oranında su lehine bir fazlalık vardır. Nemli tarım sistemi,yıllık yağış miktarının yıllık buharlaşmadan(evapo-transprasyon) fazla olduğu ve toprakta su oranının fazla olduğu ekolojik alanlarda uygulanır. Tarla kapasitesinin üzerinde su bulunması nedeniyle bitki gelişiminde bir gerileme görülür. Ayrıca, fazla su topraktaki besin maddelerinin yıkanarak fakirleşmesine neden olur. Toprak reaksiyonu asit karakteri olup, ağır metaller (Fe,Zn,Al..) toksik seviyeye ulaşır. ph ın düzenlenmesi için toprağa kireç uygulanır. Böylelikle, toprağa yıkanmış olan Ca elementi de verilmiş olur. Bu sistemde, drenaj kanalları açılarak fazla su uzaklaştırılır, su hava dengesi kurulmuş olur.

11 KURU TARIM(NADASLI TARIM) Nadas: Yağışların üst üste her yıl ürün alınmasına izin vermediği yerlerde yağış sularının toprakta biriktirilip, sonraki ürünün istifadesine sunulmak üzere toprağın işlenerek belirli bir süre boş bırakılmasına nadas denir. Bu tanıma göre toprağın işlenmeden boş bırakılması teknik anlamda nadas değildir. Nadasta esas gaye yağış sularını biriktirmek olmakla beraber nadasın bunun dışında pek çok faydası bulunmaktadır.

12 Nadasın Faydaları: Yağış sularının depolanmasını sağlar. Azot birikimine katkıda bulunur. Nadasın bu etkisi toprakta serbest yaşayan azot fikse eden bakterilerin faaliyetlerinin artması ve bitki artıklarının ayrışmasının artması sonucu organik kaynaklı azotun açığa çıkması yoluyladır. Nadas,toprak kollaidlerince fikse edilmiş besin maddelerinin özellikle fosforun serbest hale geçmesini arttırır. Nadasın bu etkisi, topraktaki su miktarının artması ve mikroorganizma faaliyetlerinin artması ile ilişkilidir. Bu sistemde, toprak belirli periyotlarla işlendiği için yabancı otlarla etkili bir şekilde mücadele edilir. Nadasla temiz bir tarla elde edilir. Nadasla tohum yatağı hazırlanmış olur. Toprak havalanması sağlanır. Topraktaki su miktarı arttığı ve havalanma temin edildiği için mikrobiyal aktivite artar. Topraktaki bitki artıklarının ayrışması hızlandırılır.

13 Son istatistiklere göre, ülkemizde işlenen tarla alanı 24 milyon hektar. Ekilen tarla alanı24 milyon hektar, ekilen tarla alanı 19 milyon hektar ve nadas alanı 5 milyon hektardır. * Yıllık yağış miktarı mm arasında olan yerlerde nadas mutlak zorunluluktur. Bu bölgelerde hakim sistem Serin iklim tarımı-nadas-serin iklim tahılı dır (Arpa,buğday ) (arpa,buğday.) Nadas yılında nohut, mercimek gibi bitkiler yetiştirilecek olursa depolanan su miktarı azalacağı için nadastan sonra ekilen serin iklim tahılının verimi düşer. * Yıllık yağış miktarı mm arasında olan yerlerde, nadas yılında kısa vejetasyon süreli ve su ihtiyacı az olan bitkileri yetiştirerek nadas süresini kısıtlamak mümkün olur.serin İklim Tahılı - kısa vejetasyon süreli - Kısa süreli nadas - Serin İklim Tahılı ve su ihtiyacı az olan bir bitki

14 Nadas süresini kısıtlamada kullanılacak bitkiler: 1- Yemeklik Dane Baklagillerden: Nohut ve mercimek 2- Baklagil Yem Bitkilerinden : Yem Bezelyesi, Tüylü fiğ, Macar Fiği 3-Endüstri Bitkilerinden : Kolza, Aspir, haşhaş, Ayçiçeği, Çemen, Kimyon

15 Nadas alanlarında kullanılacak bitkilerde aranan özellikler : Tek yıllık olmalılar( Yukarıdaki bitkilerin hepsi) Kısa vejetasyon süreli olmalılar ( ) Su ihtiyaçları az olmalıdırlar ( ) Tercihen baklagil bitkisi olmalıdırlar. (nohut,mercimek, yem bezelyesi,tüylü fiğ, macar fiği, çemen) Tercihen kışlık olmalıdırlar. (mercimek, yem bezelyesi, tüyü fiğ, macar fiği, kolza, haşhaş) Tercihen yem bitkisi olmalıdırlar (yem bezelyesi, tüylü fiğ, macar fiği) *Yıllık yağışı mm arasında olan yerlerde ise üst üste tahıl ekimi mümkün olur. Nadasa gerek kalmaz. Serin İklim Tahılı Serin İklim Tahılı Yıllık yağışı 850 mm nin üzerinde olan yerlerde ise serin iklim tahılları ile geniş bir ürün grubu münavebeye girebilir.

16 NADAS TİPLERİ Kara Nadas: Bu nadas sisteminde toprak devrilerek işlenir ve bir toprak malçı oluşturulur. Ülkemizde hakim olan nadas tipidir. Anızlı Nadas: Bu nadas sisteminde toprak işleme toprağı yırtarak işleyen ekin makineleri ile yapılır ve bir anız malçı oluşturulur.

17 Kara Nadasta Toprak İşleme: İlk toprak işleme(anız bozma) : Yapılan araştırmalar kış aylarında yağışların kar şeklinde düştüğü yerlerde ilk toprak işlemesinin ilkbahara bırakılmasının, anızların karı tutması ve homojen dağılımını sağlaması açısından önemli olduğunu göstermiştir. Ayrıca anız örtüsü kış ayları boyunca erozyonu önleyici bir görev de üstlenmektedir. Anız bozma erken ilkbaharda toprak tavına geldiğinde yapılır. Bu pek çok yöremizde mart-nisan ayına rastlamaktadır. Anız bozmanın geciktirilmesi şu olumsuzluklara neden olmaktadır:

18 Yabancı otlar gelişerek su ve besin maddelerini tüketmektedir Kış boyunca toprak oturmuş olduğundan yağış sularının toprağa girişi azalmakta yüzey akışı ve buharlaşma yoluyla su kaybı artmaktadır. Oturmuş olan toprakta meydana gelen kılcal borular toprakta bulunan suyun önemli bir kısmının buharlaşma ile kaybına sebep olmaktadır. Anız bozma işleminin çok geç yapılması durumunda ise ekime kadar bitki artıklarının parçalanması güçleşir. Mart- nisan ayında yapılması gereken anız bozmanın haziran ayına kadar geciktirilmesi durumunda ise, tahıl veriminde %50 oranında düşüş olduğu belirlenmiştir. Erken ilkbaharda toprak devrilerek kulaklı pullukla cm derinlikte işlenir.

19 Anız bozulduktan sonra yabancı otlar gelişmekte, yağan yağışlarla toprak tabakası oluşmaktadır. Yabancı otların yok edilmesi ve kaymak tabakasının kırılması amacıyla yaz ayı boyunca yapılan toprak işlemelerine yaz toprak işlemeleri adı verilir. Bu toprak işlemelerine halk arasında yağılış sırasına göre, ikileme ve üçleme gibi isimler de verilir. Yaz toprak işlemeleri kazayağı+tırmık kombinasyonu gibi toprağı yırtarak ve alttan işleyen ekipmanlarla yapılmalıdır. Bu aletlerle toprağın yapısı bozulmaz ve erozyon teşvik edilmez. Yaz toprak işlemelerinde discharrow gibi toprağı parçalayarak işleyen, toprak yapısını bozan ve toprağı inceltip erozyonu teşvik eden ekipmanlar kullanılmamalıdır. Bunun için anız bozmanın tavında yapılması çok önemlidir. İkileme 8-10 cm, üçleme 6-8 cm derinlikte yapılmalıdır. Son toprak işleme derinliği ekim derinliğinden çok fazla olmamalıdır.

20 Buna dikkat edilirse ekim derinliğinin üzeri gevşek,altı sıkı olur. Böyle bir toprakta homojen ekim derinliği sağlanabilir. Tohumla toprağın teması sağlanabilir,derinlikteki su kılcallıkla tohumların bulunduğu yere gelir. Anızlı Nadasta Toprak İşleme: Anızlı nadasta toprak kırlangıç kuyruğu gibi alttan işleyen aletlerle işlenir. Toprak üstündeki anız kalıntıları olduğu gibi bırakılır. İlk toprak işleme toprak tavında iken kırlangıç kuyruğu ile 10 cm derinlikten yapılır. Bu pullukla toprak alttan işlenirken bir yandan otlar kök boğazından kesilir. Diğer taraftan, yükselen üst toprak pulluğun kuyrukları geçince yine yere düşer ve bu şekilde toprak havalanmış olur. Gerektikçe yine aynı aletlerle giderek azalan derinliklerde yaz toprak işlemeleri yapılır. Anızlı nadasın faydası şudur: Anız örtüsü tarla yüzeyini yağmurun çarpma gücünden korur dolayısıyla kapiler açıkların tıkanmasını ve tarla yüzeyinin kaymak bağlamasını önler.

21 TARLA TARIMINDA TOPRAK İŞLEME Tarla tarımında öncelik ekime uygun bir tohum yatağı hazırlamaktır. Bu da ancak uygun aletlerle ve zamanında yapılacak toprak işleme ile mümkündür. Toprak işleme: tohumların ekilebilmesi, bitkilerin yetişebilmesi için, toprağın uygun duruma getirilmesi ve bu durumun korunması için herhangi bir aletle Şekil 1. Erozyon gevşetilmesi, ufalanması ve karıştırılması olayına denir. Toprak işlemenin amacı; toprak tipine, toprak işleme zamanına, münavebeye, ekilen bitkinin cinsine, iklim şartlarına göre değişir. Ancak, genel olarak toprağı işemenin amacı, kültür bitkilerinin gelişmesi için

22 gerekli su, hava, sıcaklık ve besin maddeleri gibi ana faktörlerin etkilerini artırmak ve bitkilerin isteklerine uygun olarak düzenlemektir. Meyilli alanlarda, kısa zamanda yoğun olarak gelen yağışlarda, yüzey toprağı yağış sularıyla birlikte sel halinde akıp gitmektedir. Şekil 2. Nadasta bırakılan arazinin soklu pulluk ile sürümü Bu durumda toprak işlemenin amacı, yüzey akışını ve erozyonu kontrol etmek olmalıdır. Nadas alanlarında toprak işlemenin amacı, yoğun yağışların olduğu dönemde toprak yüzeyini gevşeterek, toprağı sünger gibi yapıp, yağışların toprağın içine sızmasını sağlamak; toprak yüzeyini düzleyerek ve yabancı otları öldürerek, kurak aylarda toprak içindeki suyun buharlaşmasını engellemektir.

23 TARLA TARIMINDA KULLANILAN TOPRAK İŞLEME ALETLERİ Tarla tarımında kullanılan toprak işleme aletlerini, çalışma şekli ve toprağa etkilerine göre 4 grupta toplamak mümkündür. Toprağı Devirerek İşleyen Aletler: Soklu pulluk, ön keskili pulluk, döner soklu pulluk ve lister pulluğu gibi aletler bu grubta yer almaktadır. Şekil 3. Döner kulaklı pulluk

24 Bu aletler, toprağı şeritler halinde kesip ters yüz ederek devirirler. Bu aletlerle toprak tavında iken sürüm yapılmalıdır. Eğer toprak, tav durumundan daha ıslaksa, büyük ve parlak yüzeyli kesekler oluşur. Toprak tavdan daha kuru ise, çatlak yerlerinden kopan iri ve sert kesekler meydana gelir. Meyili fazla olan yerlerde, bu aletlerle eğim yönünde sürüm yapılırsa, meydana gelen karıklarda sular daha hızlı akarak erozyonu sebep olur. Şekil 4. Kulaklı pullukla sürüm

25 Toprağı Alttan Yırtarak İşleyen Aletler: Kazayağı, Anadolu sabanı ve kırlangıç kuyruğu gibi toprak işleme aletleri toprağı alttan yırtarak işlerler. Bu gruptaki aletler, ilk sürümden sonraki toprak işlemelerinde kullanılırlar. Bunlar genellikle yabancı otları yok etmede kullanılırlar. Şekil 5. Kazayağı Şekil 6. Kaz ayağı ile sürüm

26 Toprağı Dikine Yırtarak İşleyen Aletler Çizel ve dipkazan bu gruba giren belli başlı aletlerdir. Ağır bünyeli topraklarda oluşan pulluk tabanını ve kireç taşı tabanını kırmak için bu aletler kullanılır. Şekil 7. Dip kazan Şekil 8. Çizel

27 Toprağı Karıştırarak İşleyen Aletler Diskli pulluk, vanvey, diskaro, ofset disk, freze gibi aletler toprağı karıştırarak işlerler. Bu aletler taşlı, kumlu, sığ ve hafif bünyeli topraklar ile yüzeyinde fazla bitki artığı olan topraklarda iyi sonuç verir. Bu aletler, toprağı un-ufak ettiklerinden su ve rüzgar erozyonuna açık tarım arazilerinde kullanılması tavsiye edilmez. Şekil 9. Vanvey diskaro

28 Toprak işleme derinliği arttıkça gerekli çeki gücü de artmakta, böylece daha fazla yakıt harcanmakta ve motor zorlanmaktadır. Bu nedenle gereğinden fazla derin sürüm yapılmamalıdır. Kulaklı pulluk ile 20 cm derinlikte anız bozma uygun iken, yazlık bir üründen sonra cm derinlik yeterli olmaktadır. Toprak işleme zamanı, ekim nöbeti sistemine ve amaca göre değişmektedir. Şekil 10. Tavında toprak sürümü

29 Nadas uygulanan yerlerde, ilk sürüm, erken ilkbaharda toprak tava gelir gelmez yapılmalıdır. Daha sonraki yaz sürümleri ise tarlanın otlanma durumuna göre yapılmalıdır. Her yıl ekilen tarlalarda, kışlık olarak ekilen fiğ veya mercimek gibi bir ürünün tohum yatağının hazırlanması için tahıl hasadından hemen sonra gölge tavında sürüm yapılmalıdır. Şekil 11. Tavından daha ıslak sürülen toprak

30 Aynı şekilde, bir üründen hemen sonra tahıl ekilecekse, bu ürünün hasadından hemen sonra sürüm yapılarak tohum yatağı hazırlanmalıdır. Tahıllardan sonra yazlık bir ürün ekilecekse, anız bozma işlemi kış öncesi yapılmalıdır. Düz arazilerde sürüm yönü çok önemli değildir. Tarlanın uzun kenarı boyunca sürüm yapılır. Fakat meyilli arazilerde ise sürümün mutlaka meyle dik yönde yapılması gerekir. Çünkü, sürüm eğim yönünde yapılırsa, yağışlar hemen yüzey akışına geçerek erozyona neden olmaktadır. Şekil 12. Eğime dik olarak yapılan sürüm

31 Kombine toprak işleme aletleri tarım arazilerinde iki veya daha fazla gerekli toprak işleme işini gerçekleştiren aletlerdir. Son zamanlarda bu modern aletler zaman, araç ve yakıt tasarrufu sağlamaları açısından, tohum yatağı hazırlamada çok önemli bir yere sahiptirler. Bu aletlerden en yaygın olanlarına, kültüvatör arkasına yerleştirilmiş tırmık, kazayağı arkasına yerleştirilmiş tırmık, tırmık arkasına yerleştirilmiş döner merdane, yaylı ve dişli ayaklı döner tırmıkları örnek verebiliriz.

32 Azaltılmış toprak işleme olarak da tanımlanan bu yöntemde, soklu pulluğun yer almadığı sürümler, azaltılmış toprak işleme olarak kabul edilmektedir. İçerisinde esas olarak toprağı sürmeden doğrudan ekim mibzeri denilen bir mibzerle ekimin yapıldığı tarım sistemine toprak işlemesiz tarım denilmektedir. Şekil 13. Anıza doğrudan ekim yapabilen mibzer

33 Serin iklim tahılları biçildikten sonra tarlada toprakta kalan köklü saplara ve toplanamayan sap artıklarına anız denilmektedir. Tarlada buğday, arpa gibi bitkilerin hasadından sonra arta kalan anızın yakılmadan sürülmesi ile yapılan tohum yatağı hazırlamasına anızlı toprak işleme denir. Bu toprak işlemenin amacı yakmanın toprağa ve çevreye verdiği zararı ortadan kaldırmak ve bir sonraki ürün için iyi bir tohum yatağı hazırlamaktır. Buna ilaveten toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik dengesini düzenlemek amacıyla toprağın organik madde oranını korumak, su tutma kapasitesini artırmaktır. Şekil 13. Anıza doğrudan ekimi yapılan nohut bitkisi

34 EKİM NÖBETİ Aynı tarlada arka arkaya değişik bitkilerin yetiştirilmesine ekim nöbeti, nöbetleşe ekim denir. Ekim nöbeti, üst üste aynı bitkinin ekilmesi yerine, farklı bitkilerin birbirini izleyerek yetiştirildiği bir sistem olduğundan; hem toprak hem de bitki açısından birçok yararlar sağlamakta, ayrıca sosyo-ekonomik yönden de çiftçiye katkıda bulunmaktadır. Ekim nöbeti ile sağlanan yararlar aşağıda kısaca anlatılacaktır: Şekil 14. Ekim Nöbeti uylamasına örnek

35 Ekim nöbeti ile bitkiler topraktaki besin maddelerinden daha düzenli bir şekilde yararlanırlar. Her bitki topraktan aynı miktarda besin maddesi kaldırmaz. Bazı bitkiler belirli besinleri diğerlerinden fazla alırlar. Aynı bitkinin üst üste yetiştirilmesi, toprağın o bitki besin maddesince daha çok fakirleşmesine neden olur. Bugün ilerlemiş gübreleme olanakları, bitkilerin besin gereksinimini karşılamakta güçlük yaratmasa da kök derinliği farklı bitkiler, farklı toprak derinliklerindeki bitki besin maddeleri ile beslenirler. Kökleri derine giden bitkiler daha çok toprağın derinliklerinden, yüzler köklüler de daha çok üst tabakalarından besin maddesi kaldırırlar. Ekim nöbetinde kök derinliği farklı bitkiler yetiştirilerek, toprağın değişik derinliklerindeki besinler değerlendirilmiş olacaktır.

36 Farklı bitki gruplarının topraktaki organik maddeye etkileri farklılık göstermektedir. Devamlı olarak bir çapa bitkisinin aynı tarlada yetiştirilmesi, organik madde kapsamını azaltacaktır. Buna karşılık araya bir baklagil bitkisinin ekilmesi, yeşil gübre olarak toprağa karıştırılması, ya da ekim nöbetindeki bitki için uygulanacak ahır gübresi veya yeşil gübre, toprağın organik maddesini arttırır. Baklagiller köklerindeki nodozitede bulunan Rhizobium denilen bakteriler aracılığıyla havanın serbest azotunu toprağa bağlama yeteneğindedir. Bu azotun bir kısmını kendileri için kullanırken, bir kısmını da toprakta bırakmaktadırlar. Her baklagil bitkisinin havanın serbest azotundan yararlanması farklı olsa da, genellikle baklagillerin toprak verimliliğini arttırmaktadır.

37 Şekil 15. Rhizobium phaseoli nin fasulye bitkisinin köklerinde oluşturduğu nodüller (Orj)

38 Ekim Nöbeti Toprağın Yapısını Korur Tohum yatağı hazırlığı, ekim ve bakım için kullanılan aletler, toprağı değişik derinliklerde işlemekte ve farklı etkiler yapmaktadır. Kullanılan ağır aletler toprakta sıkışmaya neden olurken; parçalayarak işleyen aletler toprak strüktürünü bozar. Farklı bitkilerin ekim nöbetinde yer almasıyla, aynı aletin aynı derinlikte toprak işlemesinden kaynaklanacak problemler engellennir.. Ekim Nöbeti İle Yabancı Ot Kontrolü Sağlanır Aynı bitkinin her yıl yetiştirilmesi ile yabancı ot problemi artar ve verim düşüklüğüne sebep olur. Devamlı buğday yetiştirilen bir tarlada bir süre sonra buğdaygil yabancı ot yoğunluğunun nadasbuğday sistemine göre artığı görülmüştür. Ekim nöbetine ayçiçeği, şeker pancarı, pamuk, fasulye gibi çapa bitkileri girdiğinde, farklı zamanlarda yapılan çapalama ile değişik dönemlerde ot mücadelesi yapılır.

39 Ekim nöbeti hastalık ve zararlıların kontrolünü sağlar Aynı bitkinin üst üste yetiştirmesi bitkiye has hastalığın şiddetini arttırır. Ekim nöbetinde farklı bitkilerin devreye girmesi ile zararlının zarar yapması önlenir. Hastalığın gelişmesine uygun olmayan bitkilerin yetiştirilmesi ile hastalık etkenleri gelişimini tamamlayamayacak, yapacakları zararlar azalır. Mercimek yetiştiriciliğinde sitona büyük bir sorun olarak ortaya çıkmaktadır. Erginleri bitki köklerinin yakınlarına yumurtalarını bırakır ve zararlılar genç dönemlerinde bitkinin nodülleri ile beslenir. Kışı bitki artıklarında toprakta kolayca geçirebilen bu zararlı, ertesi yıl mercimekte çok büyük zarar yapmaktadır. Ayçiçeğinin de üst üste ekilmesi orobanj sorununu ortaya çıkarır.

40 Bitki Kök Salgılarının Zararlı Etkisi Önlenir Her bitkinin kök bölgesinde salgıladığı maddeler farklı olup, bu salgılar devamlı aynı bitkinin aynı salgıları olursa, toprakta ki mikroorganizmalar bir yönde etkilenir. Ekim nöbeti sisteminde bu problem de ortadan kalkacaktır. Ekim Nöbetinin Belirlenmesinde Göz Önünde Bulundurulması Gereken Konular: İklim : Tarımda ana faktörlerin başında iklim gelmektedir. Bitkinin ekimi ile hasatı arasındaki süre içerisinde, yağış ve sıcaklık bölgede yetiştirilecek bitkileri sınırlandırmaktadır. Yağışın miktarı ve dağılımı, sulama olanakları ve bitkilerin sıcaklık istekleri farklı ekim nöbeti sistemlerini ortaya çıkartmaktadır. Toprak: Toprak, ekim nöbetinde önemli bir faktör olup; asitlilik yada alkalilik özelliği, toprağın fiziksel ve kimyasal özellikleri, toprak derinliği, uygulanacak ekim nöbetini etkilemektedir.

41 Şekil 17. Ekim nöbetindeki macar fiğinden görünüş Şekil 16. Ekim nöbetindeki yazlık ve kışlık mercimek bitkileri arasındaki fark

42 Su ve besin maddesi: Bazı bitkiler az su ile yetinirken, bazıları çok suya gereksinim duymaktadır. Yine bazı bitkiler topraktaki besin maddelerinin bir kısmını daha uygun kullanabilirler. Ekim nöbetinde, bitkileri su ve besin maddesi isteklerine göre sıraya dizmeli, aynı özellikte olanları arka arkaya getirilmemedir. Bitkilerin uyumu: Ekim nöbetine girebilecek bitkilerde su kullanımı, besin maddeleri gereksinimleri, özellikle hastalık ve zararlıların etkisi bakımından aynı tür bitkilerin yada benzer yetiştirme tekniklerinin uygulandığı bitkilerin arka arkaya gelmemelidir.

43 ÜLKEMİZDE UYGULANAN EKİM NÖBETİ SİSTEMLERİ Ülkemiz iklim ve toprak koşulları bakımından çok değişik koşullara sahip olduğu için, uygulanan ekim nöbeti sistemleri de farklılık göstermektedir. Buna göre, ülkemizde görülen ekim nöbeti sistemleri şunlardır; Kuru tarım bölgelerinde, nadasın kaldırılabileceği alanlarda uygulanan ekim nöbeti. Bu bölgelerde ana ürün tahıllar olup; nadasın yerine, en fazla baklagiller (kışlık mercimek, yazlık mercimek ve nohut) girmektedir. Bu bölgelerde tahıllarla, kimyon, ayçiçeği, aspir, haşhaş, kolza, kavun ve karpuz gibi bitkiler de ekim nöbetine girebilir. Bu ekim nöbetlerinde nadas tümden kalkmıştır. Buna iki yıllık ekim nöbeti sistemi denir. Buğdayayçiçeği, buğday-mercimek, buğday-nohut, buğday-kimyon, buğday-fiğ ekim nöbetleri gibi.

44 Ekim nöbetine giren bitkilerde, tarlanın mümkün oldukça erken zamanda terk edilmesi önemlidir. Bölgemizde kışlık mercimekle, yazlık mercimek hasat tarihleri arasında yaklaşık 1 aylık zaman farkı vardır. Kışlık mercimek haziran ayı içersinde hasat edilirken, yazlık mercimekte hasat temmuza kadar sarkar. Macar fiği ot için yetiştirildiğinde ise, mayıs ayının sonlarında biçim yapılmaktadır. Nohut için hasat daha geçtir; ağustos ayını bulmaktadır. Ayçiçeği ve aspir yetiştiriciliğinde ise eylül ayına kadar hasata girilemez. Bunlardan sonra ekilecek buğdayda toprak hazırlığı, erken hasata gelenlere oranla daha zordur. Ama bölgenin ekonomik koşulları ve çevre faktörlerinin hepsi birlikte bu tercihleri yapmasında etkilidir.

45 Kuru tarımda yağışların daha kısıtlayıcı faktör olduğu üst üste ekimin yapılamayacağı daha kurak yerlerde nadasın tümden kaldırılması yerine, araya bir yıl nadas yapılarak, üç yıllık ya da dört yıllık ekim nöbetleri de uygulanabilir. Örneğin, nadas- Buğdaymercimek veya nadasbuğday-ayçiçeği-buğday ekim nöbetleri gibi. Şekil 18. Ekim nöbetindeki ana ürün pamuktan bir görünüş Şekil 19. Ekim nöbetindeki ikinci ürün mısır

46 Sulanabilir ve sıcaklık toplamının bir yılda iki ürün almaya yettiği yerlerde uygulanan yoğun tarım sistemleri: Pamuğun ana ürün olması durumunda iki yılda üç ürün alınabilen ekim nöbeti sistemi Buğday-2. Ürün-Pamuk uygundur. Buğday-2. ürün-kışlık sebze-pamuk Buğday-2. ürün-yem bitkisi (tanesi için) Buğday-2. ürün-yem bitkisi (yeşil ot için)-pamuk Buğday-2. ürün-pamuk-arpa-2. ürün Buğday-2. ürün-mercimek-2. ürün (2. ürün olarak, yerfıstığı, mısır, susam, ayçiçeği vb. olabilir.) Bitki türlerinin seçimi yaparken, pazar şartlarına ve iklime bağlı olarak karar verilmelidir.

47 TOHUMLUK Tarla tarımında daha çok üretim yapmak esastır. Bunun yolu ise verimi artırmaktır. Verim ise iyi tohumluk ve uygun yetiştirme teknikleri ile artar. İyi tohumluk, bitkisel üretimde başarının ilk şartıdır. Tohum ve Çeşit İyi tohumlukla, iyi çeşidi birbirinden ayırt etmeliyiz. İyi bir çeşidin kötü tohumu olabilir. Bu sebepten, iyi bir çeşide ait, iyi bir tohuma ihtiyaç vardır. İyi bir tohumlukta şu özelliklerin yüksek olması istenir: Tohumluğun fiziksel değeri Tohumluğun biyolojik değeri Tohumluğun genetik değeri

48 Tohumluğun Fiziksel Değeri: Tohumluğun fiziksel değerini etkileyen unsurlar; tohumluğun içinde bulunan saf tohum, diğer tohumlar, cansız yabancı maddeler, ot ve yabancı ot tohumları ve hastalıklı tanelerin miktarıdır. İyi bir tohumluktan kastedilen saf tohumluk oranın yüksek olmasıdır. Tohumluğun Biyolojik Değeri: Tohumluğun biyolojik değeri ise tarlaya ekilen tohumun kaç bitki meydana getirdiğini tespitidir. Bilindiği gibi, ekilen her tohum yeni bir bitki meydana getirmeyebilir. Tohumluğun biyolojik değeri tespit edilirken, tohumluğun çimlenme ve sürme değerleri belirlenir. Şayet tohumlar iyi gelişmemişse çimlenme oranı düşer, sürme hızı azalır. Tohumluktan iyi ürün alabilmek için, tohumluğun selektörden geçirilmiş ve aynı yıl hasat edilmiş olması lazımdır.

49 Tohumluğun Genetik Değeri: Tohumluğun genetik değeri ise, verim ve kalitesi, ile hastalıklara mukavemetiyle ilgilidir. Tohumluğun genetik olarak verim potansiyeli düşük ise, en ileri yetiştirme usullerini de uygulasak, yine de verim düşük kalır. İyi tohumluk kullanmanın esaslarını şunlardır: -İyi bir çeşidin tohumluğu, her zaman iyi tohumluk demek değildir. -Safiyeti yüksek tohumluk seçilmeli, bunun için tohumluklar selektörden geçirilmelidir -Aynı hasat yılında elde edilmiş ve biyolojik değeri yüksek tohumluk kullanılmalıdır. -Genetik değeri yüksek çeşitlerin tohumluklarını kullanılmalıdır.

50 SERTİFİKALI TOHUMLUK KULLANMALI Yetiştirilecek bölgeye iyi uyum göstermiş, verimli, kaliteli, hastalıklara dayanıklı çeşitlerin sertifikalı tohumlukları kullanılmalıdır. Sertifikalı tohumluklar, daha önce bahsettiğimiz fiziksel, biyolojik ve genetik değer bakımından incelenmiş tohumlardır. Sertifikalı tohumluklar bölgenize en iyi uyum göstermiş olanlardır ve bölgenizdeki hastalıklara dayanıklıdırlar. Tohumlar elenmiş ve çoğunlukla ilaçlanmış haldedirler. Yüksek verimli, güvenilir, garantili tohumluklardır. Ülkemizde sertifikalı tohumluk dağıtımı Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı na bağlı Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlüğü, özel tohumculuk şirketleri tarafından yapılmaktadır.

51 Hibrit tohumluk; İki ebeveyn kendilenmiş hat, iki ebeveyn tek melez veya bir kendilenmiş hat ile bir tek melezin melezlenmesin den elde edilen ve birinci nesil bitkileri yetiştirmede kullanılan tohumluktur. Hibrit tohumluk üretimi sürekli olarak tohum ıslahçısının kontrolü altında yapılır. Hibrit tohumlukları her yıl üretmek ve yenilemek zorunludur. Bu da tohumluk üretim maliyetini artırır. Hibrit tohum kullanmakla, hızlı ve eş zamanlı bir çıkış sağlanır. Hibrit tohumdan meydana gelen bitkiler daha güçlü olduklarından çevreye uyum kabiliyetleri ve yabancı otla rekabet güçleri daha fazladır. Hibrit tohumdan meydana gelen bitkiler eşit bir şekilde büyüdüğü için, yapılacak tarla işlemlerinden (çapalama, gübreleme, sulama v.b.) bitki en iyi şekilde faydalanır.

52 Hibrit tohum ekilmesi ile, melez azmanlığından yararlanıldığı için verim %25-70 arasında artar. Hibrit tohum ekili olan tarlalarda bitkiler eş zamanda oluma gelerek makineli tarıma uygun bitki türlerinde makineli hasadı kolaylaştırır. Hasatta, hasat nemi homojen olacağından hasat edilen ürünün muhafazası ve değerlendirilmesi esnasında maliyetler daha düşük olmaktadır. Hibrit tohumların ürünleri bir örnek olduğu için pazarlanabilir meyve oranı yüksektir.

53 EKİM YÖNTEMLERİ Tarlada üretim ekimle başlar. İyi ürün için zamanında ve uygun metotlarla ekim yapmalıdır. Makineli ekim, serpme ekim, ocakvari ekim gibi farklı ekim yöntemleri vardır. Uygun ekim metodunu seçersek sonra daha sonra yapılacak uygulamalarda da kolaylık sağlanacaktır. Yani sulama, çapalama gübreleme gibi işler daha düzgün ve kolay olur. Öyleyse ekim işlemini iyi bilmemiz gerekmektedir. Tarla Bitkilerinin ekiminde 3 ekim yöntemi vardır. Makineli ekim Serpme ekim Ocakvari ekim

2. Endüstri Bitkileri: 2.1. Yağ Bitkileri 2.2. Lif Bitkileri 2.3. Nişasta ve Şeker Bitkileri 2.4. Tütün, İlaç ve Baharat Bitkileri

2. Endüstri Bitkileri: 2.1. Yağ Bitkileri 2.2. Lif Bitkileri 2.3. Nişasta ve Şeker Bitkileri 2.4. Tütün, İlaç ve Baharat Bitkileri T A R L A B İ T K İ L E R İ 4 Grupta incelenir: 1. Tahıllar ve Yemeklik Tane Baklagiller: 1.1. Serin İklim Tahılları (Buğday, Arpa, Yulaf, Çavdar, Tritikale) 1.2. Sıcak İklim Tahılları (Mısır, Çeltik,

Detaylı

TARIM SİSTEMLERİ 3. Nemli Tarım

TARIM SİSTEMLERİ 3. Nemli Tarım NEMLİ TARIM TARIM SİSTEMLERİ 3 Nemli Tarım Nemli Tarım Yağan yağışlarla gelen su, evaporasyon ve transpirasyonla harcanan sudan fazla olur ise böyle yerlere nemli bölgeler denir. Bu bölgelerde uygulanan

Detaylı

PAMUK TARIMI TOHUM YATAĞI HAZIRLAMA

PAMUK TARIMI TOHUM YATAĞI HAZIRLAMA LİF BİTKİLERİ PAMUK TARIMI TOHUM YATAĞI HAZIRLAMA Ön bitki pamuk ise toprak işlemesine çubuk kesme ile başlanır. Sap kesiminden sonra toprak pullukla 20-30 cm derinden sürülür. Kışa doğru tarlanın otlanması

Detaylı

FİĞ TARIMI Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM

FİĞ TARIMI Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM FİĞ TARIMI Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM Önemli Fiğ Türleri Dünya üzerinde serin ve ılıman eklim kuşağına yayılmış çok sayıda fiğ türü vardır.

Detaylı

Macar Fiği Neden Önemlidir? Hangi Topraklarda Yetişir?

Macar Fiği Neden Önemlidir? Hangi Topraklarda Yetişir? Macar Fiği Neden Önemlidir? Macar fiği, son yıllarda ülkemizde ekimi yaygınlaşan beyazımsı-sarı çiçekli bir fiğ türüdür (Resim 1). Bitkinin önemli olmasını sağlayan özellikler; yerli fiğe nazaran soğuklara

Detaylı

YULAF YETİŞTİRİCİLİĞİ

YULAF YETİŞTİRİCİLİĞİ YULAF YETİŞTİRİCİLİĞİ Yulafın Kökeni Yulafın vatanını Decandolle Doğu Avrupa ve Tataristan; Hausknecht ise orta Avrupa olduğunu iddia etmektedir. Meşhur tasnifçi Kornicke ise Güney Avrupa ve Doğu Asya

Detaylı

BUĞDAY (Triticum spp.) Buğdayda Toprak Hazırlığı:

BUĞDAY (Triticum spp.) Buğdayda Toprak Hazırlığı: BUĞDAY (Triticum spp.) Buğdayda Toprak Hazırlığı: Toprak işlemenin sebebi, tohumların uygun çimlenme ve çıkış ortamını hazırlamak; su kaybını en aza indiren, toprağın yapısını en az bozan, erozyonu önemli

Detaylı

AYÇİÇEĞİ TARIMI TOPRAK İSTEKLERİ Ayçiçeği yetişeceği toprak tipi yönünden çok seçici olmamasına rağmen organik maddece zengin, derin ve su tutma

AYÇİÇEĞİ TARIMI TOPRAK İSTEKLERİ Ayçiçeği yetişeceği toprak tipi yönünden çok seçici olmamasına rağmen organik maddece zengin, derin ve su tutma AYÇİÇEĞİ TARIMI TOPRAK İSTEKLERİ Ayçiçeği yetişeceği toprak tipi yönünden çok seçici olmamasına rağmen organik maddece zengin, derin ve su tutma kapasitesi iyi topraklarda verim daha yüksek olmaktadır.

Detaylı

BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİ

BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİ BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİ HAZIRLAYAN YALÇIN YILMAZ ZİRAAT MÜHENDİSİ UZMAN TARIM DANIŞMANI Ülkemizde buğday yaklaşık 9.5 milyon hektar alanda ekilmekte, üretimde yıldan yıla değişmekle birlikte 20 milyon ton

Detaylı

Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM

Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM Korunga Önemli Bir Bitkidir Korunga, sulamanın yapılamadığı kıraç alanlarda, verimsiz ve taşlık topraklarda yetiştirilecek

Detaylı

Korunga Tarımı. Kaba yem açığının giderilmesinde, maliyetlerin düşürülmesinde etkili, kıraç topraklara ekilebilmesi ile üstün bir yem bitkisi.

Korunga Tarımı. Kaba yem açığının giderilmesinde, maliyetlerin düşürülmesinde etkili, kıraç topraklara ekilebilmesi ile üstün bir yem bitkisi. Korunga Tarımı Kaba yem açığının giderilmesinde, maliyetlerin düşürülmesinde etkili, kıraç topraklara ekilebilmesi ile üstün bir yem bitkisi. Osman Dilekçi - Ziraat Mühendisi Teknik İşler Şube Müdürü 0248

Detaylı

Toprak İşleme Alet ve Makinaları Dersi

Toprak İşleme Alet ve Makinaları Dersi Toprak İşleme Alet ve Makinaları Dersi Kültivatörler Prof. Dr. İlknur DURSUN e-mail: dursun@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü

Detaylı

İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN

İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN İncirin iklim İstekleri İncir bir yarı tropik iklim meyvesidir. Dünyanın ılıman iklime sahip bir çok yerinde yetişebilmektedir. İncir

Detaylı

SOĞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ:

SOĞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ: SOĞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ: Soğan insan beslenmesinde özel yeri olan bir sebzedir. Taze veya kuru olarak tüketildiği gibi son yıllarda kurutma sanayisinde işlenerek bazı yiyeceklerin hazırlanmasında da

Detaylı

Toprak İşleme. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1

Toprak İşleme. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Toprak İşleme Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Finlandiya da şeritler halinde toprak işlemesi yapan ekipman Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 2 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 3 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 4 Şeritler halinde toprak

Detaylı

Tohum yatağının hazırlanması:

Tohum yatağının hazırlanması: Toprak isteği: Yem bezelyesi tüm baklagillerde olduğu gibi, özellikle yeterli kireç bulunan ve PH değeri 6,5-7 olan toprakları sever. PH değeri 6-8 aralığında olan topraklarda da ekimi yapılabilir. Bu

Detaylı

GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları

GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları GAP Bölgesinde Yetiştirilen Bitkilerin Sulama Proğramları GİRİŞ Sulamanın amacı kültür bitkilerinin ihtiyacı olan suyun, normal yağışlarla karşılanmadığı hallerde insan eliyle toprağa verilmesidir. Tarımsal

Detaylı

Tarımsal Meteoroloji. Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 23 EKİM 2013

Tarımsal Meteoroloji. Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 23 EKİM 2013 Tarımsal Meteoroloji Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 2 EKİM 201 Prof. Dr. Mustafa Özgürel ve Öğr. Gör. Gülay Pamuk Mengü tarafından yazılan Tarımsal Meteoroloji kitabından faydalanılmıştır. Hava ve İklim ile

Detaylı

Bölüm 8 Çayır-Mer alarda Sulama ve Gübreleme

Bölüm 8 Çayır-Mer alarda Sulama ve Gübreleme Çayır-Mer a Ders Notları Bölüm 8 65 Bölüm 8 Çayır-Mer alarda Sulama ve Gübreleme 8.1 Gübreleme Çayır-Mer alarda bulunan bitkilerin vejetatif aksamlarından yararlanılması ve biçme/otlatmadan sonra tekrar

Detaylı

kalkerli-kumlu, besin maddelerince zengin, PH sı 6-8

kalkerli-kumlu, besin maddelerince zengin, PH sı 6-8 Ayvalık(Edremit Zeytini) Yağı altın sarısı renginde, meyve kokusu içeren, aromatik, kimyasal ve duyusal özellikleri bakımından birinci sırada yer alır. Son yıllarda meyve eti renginin pembeye döndüğü dönemde

Detaylı

DÜNYADA ve TÜRKİYE DE YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLER TARIMI

DÜNYADA ve TÜRKİYE DE YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLER TARIMI DÜNYADA ve TÜRKİYE DE YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLER TARIMI Prof. Dr. Cemalettin Yaşar ÇİFTÇİ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Ankara 2004 1 TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI TEKNİK

Detaylı

Buğday ve Arpa Gübrelemesi

Buğday ve Arpa Gübrelemesi Buğday ve Arpa Gübrelemesi Ülkemizde en geniş üretim alanı bulunan buğday ve arpa çok farklı toprak tiplerinde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Toprak ph isteği bakımından hafif asitten kuvvetli alkalin

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ Sayfa 1 Gözden Geçirme Notları 2011 Yılı (1. Tahmin Sonuçlarına göre) Bitkisel Üretim ve Bitkisel Ürün Denge İstatistikleri I. Bitkisel Üretim Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 26/08/2011 tarihinde

Detaylı

BÖRÜLCE YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ Black Strong Ürünlerinin Börülce YetiĢtiriciliğinde Kullanımı Besin maddelerince zengin toprakları sever. Organik madde oranı

BÖRÜLCE YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ Black Strong Ürünlerinin Börülce YetiĢtiriciliğinde Kullanımı Besin maddelerince zengin toprakları sever. Organik madde oranı BÖRÜLCE YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ Black Strong Ürünlerinin Börülce YetiĢtiriciliğinde Kullanımı Besin maddelerince zengin toprakları sever. Organik madde oranı toprak analizi sonucunda 0-2 arasında ise ekim öncesinde

Detaylı

T.C. Samsun Valiliği İl Tarım Müdürlüğü. Silajlık Mısır Tarımı ve Silaj Yapımı

T.C. Samsun Valiliği İl Tarım Müdürlüğü. Silajlık Mısır Tarımı ve Silaj Yapımı T.C. Samsun Valiliği İl Tarım Müdürlüğü Silajlık Mısır Tarımı ve Silaj Yapımı Ali GÖZÜGÜL Ziraat Mühendisi İlhan ÖZTÜRK Tarım Teknikeri Samsun / 2008 Kapak Tasarımı Dr. Ali KORKMAZ Dizgi/Baskı Refik YILMAZ

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ Sayfa 1 Gözden Geçirme Notları 2010 Yılı Bitkisel Üretim ve Bitkisel Ürün Denge İstatistikleri I. Bitkisel Üretim Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 25/03/2011 tarihinde açıklanan, 2010 yılı Bitkisel

Detaylı

Şeker Kamışı Sugarcane (Saccharum officinarum L.)

Şeker Kamışı Sugarcane (Saccharum officinarum L.) Şeker Kamışı Sugarcane (Saccharum officinarum L.) 1 Önemi, Kökeni ve Tarihçesi 1850 li yılara kadar dünya şeker üretiminin tamamı şeker kamışından elde edilmekteydi. Günümüzde ise (2010 yılı istatistiklerine

Detaylı

TOPRAK TOPRAK TEKSTÜRÜ (BÜNYESİ)

TOPRAK TOPRAK TEKSTÜRÜ (BÜNYESİ) TOPRAK Toprak esas itibarı ile uzun yılların ürünü olan, kayaların ve organik maddelerin türlü çaptaki ayrışma ürünlerinden meydana gelen, içinde geniş bir canlılar âlemini barındırarak bitkilere durak

Detaylı

Patates Tarımında Ekim Nöbeti (Münavebe) Uygulamaları

Patates Tarımında Ekim Nöbeti (Münavebe) Uygulamaları Patates Tarımında Ekim Nöbeti (Münavebe) Uygulamaları Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Mail: nisler@mku.edu.tr Aynı tarla üzerinde farklı kültür bitkilerinin belirli

Detaylı

Organik Tarımda İşletme Planlaması

Organik Tarımda İşletme Planlaması Organik Tarımda İşletme Planlaması ICEA (Etik ve çevresel Sertifikasyon Enstitüsü) Zir. Yük. Müh. Ramazan AYAN email: info@icea-tr.com Tarımsal ve doğal ekosistemler DOĞAL Kontrol: İçsel Enerji: Güneş

Detaylı

GÜBRE TAVSİYELERİ Gübrelemenin Amacı, - Önce Toprak Analizi - Usulüne Uygun Toprak Örneği Alma

GÜBRE TAVSİYELERİ Gübrelemenin Amacı, - Önce Toprak Analizi - Usulüne Uygun Toprak Örneği Alma GÜBRE TAVSİYELERİ Gübrelemenin Amacı, Toprakta eksikliği tespit edilen bitki besin maddelerini toprağa ilave etmek suretiyle, mümkün olduğu kadar yüksek bir bitkisel üretim ve kaliteli ürün elde etmektir.

Detaylı

Acurun anavatanı hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak Anadolu, İran, Afganistan ve Güney Batı Asya anavatanı olarak kabul edilmektedir.

Acurun anavatanı hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak Anadolu, İran, Afganistan ve Güney Batı Asya anavatanı olarak kabul edilmektedir. ACUR YETĠġTĠRĠCĠLĠĞĠ 1.Black Strong Ürünlerinin Acur YetiĢtiriciliğinde Kullanımı Acur organik maddece zengin topraklarda çok iyi yetişir. Organik madde oranı toprak analizi sonucunda 0-2 arasında ise

Detaylı

ORGANİK TARIMDA TOPRAK İŞLEME. Prof. Dr. Ruhsar YANMAZ ANKARA

ORGANİK TARIMDA TOPRAK İŞLEME. Prof. Dr. Ruhsar YANMAZ ANKARA ORGANİK TARIMDA TOPRAK İŞLEME Prof. Dr. Ruhsar YANMAZ ANKARA Su ve toprak erozyonunu önleyici Organik tarımda toprak işleme nasıl olmalıdır? Mikroorganizmalar için uygun ortam sağlayıcı Besin kayıplarını

Detaylı

TOPRAK İŞLEME. Prof. Dr. İbrahim TURNA

TOPRAK İŞLEME. Prof. Dr. İbrahim TURNA TOPRAK İŞLEME 1 Toprak işlemesi; Dikilen fidanların veya ekilen tohumlardan gelişen fidelerin köklerini, **toprağın derinliklerine ve çevresine yayarak topraktan ihtiyaçları olan besin elementlerini ve

Detaylı

12. BÖLÜM: TOPRAK EROZYONU ve KORUNMA

12. BÖLÜM: TOPRAK EROZYONU ve KORUNMA 12. BÖLÜM: TOPRAK EROZYONU ve KORUNMA TOPRAK EROZYONU Toprakların bulunduğu yada oluştuğu yerden çeşitli doğa kuvvetlerinin (rüzgar, su, buz, yerçekimi) etkisi ile taşınmasıdır. Doğal koşullarda oluşan

Detaylı

AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ

AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN AHUDUDU Ahududu, üzümsü meyveler grubundandır. Ahududu, yurdumuzda son birkaç yıldır ticari amaçla yetiştirilmektedir. Taze tüketildikleri

Detaylı

ORMANCILIKTA TOPRAK İŞLEMENİN EKOLOJİK ESASLARI

ORMANCILIKTA TOPRAK İŞLEMENİN EKOLOJİK ESASLARI ORMAN TOPRAK VE EKOLOJİ ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ ORMANCILIKTA TOPRAK İŞLEMENİN EKOLOJİK ESASLARI Dr. Aydın ÇÖMEZ 4 Nisan 2013- Bursa http://ekoloji.ogm.gov.tr/ SUNUNUN GENEL HATLARI - Toprak işlemenin

Detaylı

ÖNEMİ. İyi bir ürün için iyi bir toprak hazırlığı gerekir. Tohum yatağı hazırlama kombinasyonu bunu sağlar.

ÖNEMİ. İyi bir ürün için iyi bir toprak hazırlığı gerekir. Tohum yatağı hazırlama kombinasyonu bunu sağlar. ŞEKER PANCARI TARIMI İnsan yaşamının her döneminde çok önemli bir temel besin maddesi olan şeker ülkemizde şeker pancarından üretilmektedir. Şeker pancarı dekar başına yüksek verim ve gelir getirmektedir.

Detaylı

Çevre Sorunlarının Nedenleri. Nüfus Sanayileşme Kentleşme Tarımsal faaliyet

Çevre Sorunlarının Nedenleri. Nüfus Sanayileşme Kentleşme Tarımsal faaliyet Çevre Sorunlarının Nedenleri Nüfus Sanayileşme Kentleşme Tarımsal faaliyet Başlıca çevre sorunları Hava kirliliği Su kirliliği Toprak kirliliği Gürültü kirliliği Katı atıkların oluşturdukları kirlilikler

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ BİTKİSEL ÜRETİM BİLGİ NOTU 2015 Yılı Türkiye İstatistik Kurumu 25/12/2015 tarihinde 2015 yılı Bitkisel haber bültenini yayımladı. 2015 yılında bir önceki yıla göre üretim miktarları; Tahıllar ve diğer

Detaylı

SUNUM PLANI. 1. Konya Tarımının Yapısı. 2. Desteklemeler

SUNUM PLANI. 1. Konya Tarımının Yapısı. 2. Desteklemeler Şubat 2017 SUNUM PLANI 1. Konya Tarımının Yapısı 2. Desteklemeler Kaynak: TÜİK, 2015-2016 Tarla Bitkileri Ürün adı Konya Tarımının Yapısı (Öne Çıkan İlk 5 Ürün) Ekilen alan (da) 2015 2016 Üretim (ton)

Detaylı

TÜRKİYE TOHUMCULUK SANAYİSİNİN GELİŞİMİ VE HEDEFLERİ İLHAMİ ÖZCAN AYGUN TSÜAB YÖNETİM KURULU BAŞKANI

TÜRKİYE TOHUMCULUK SANAYİSİNİN GELİŞİMİ VE HEDEFLERİ İLHAMİ ÖZCAN AYGUN TSÜAB YÖNETİM KURULU BAŞKANI TÜRKİYE TOHUMCULUK SANAYİSİNİN GELİŞİMİ VE HEDEFLERİ İLHAMİ ÖZCAN AYGUN TSÜAB YÖNETİM KURULU BAŞKANI MART 2011 Tohumculuk Sanayisi Nedir? Tohumculuk Hangi İş ve Aşamalardan Oluşur? Tohumculuk İçin AR-GE

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ BİTKİSEL ÜRETİM BİLGİ NOTU 2013 YILI Türkiye İstatistik Kurumu 27/12/2013 tarihinde 2013 yılı Bitkisel Üretim İstatistikleri haber bültenini yayımladı. 2013 yılında bitkisel üretim bir önceki yıla göre

Detaylı

BROKKOLİ (Brassica oleracea var. italica)

BROKKOLİ (Brassica oleracea var. italica) BROKKOLİ (Brassica oleracea var. italica) SİSTEMATİKTEKİ YERİ Takım: Brassicales Familya: Brassicaceae Cins: Brassica Tür: B. oleracea var. italica SAĞLIK VE BESLENME YÖNÜNDEN Brokkoli, A ve C vitamini,

Detaylı

ANKARA TİCARET BORSASI AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ SEKTÖR ARAŞTIRMALARI RAPOR NO:1 ANKARA NIN ASPİR BİTKİSİ PROFİLİ

ANKARA TİCARET BORSASI AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ SEKTÖR ARAŞTIRMALARI RAPOR NO:1 ANKARA NIN ASPİR BİTKİSİ PROFİLİ ANKARA TİCARET BORSASI AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ SEKTÖR ARAŞTIRMALARI RAPOR NO:1 ANKARA NIN ASPİR BİTKİSİ PROFİLİ Hazırlayan Handan KAVAKOĞLU (ATB AR-GE, Gıda Yüksek Mühendisi) Yasemin OKUR (ATB AR-GE, Kimya Mühendisi)

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ BİTKİSEL ÜRETİM BİLGİ NOTU 2. TAHMİN 2016 Türkiye İstatistik Kurumu 28/10/2016 tarihinde 2016 yılı 2. Tahmin Bitkisel haber bültenini yayımladı. 2016 yılında bitkisel üretimin bir önceki yıla göre artacağı;

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ BİTKİSEL ÜRETİM BİLGİ NOTU 1. TAHMİN 2014 Türkiye İstatistik Kurumu 22/05/2014 tarihinde 2014 yılı 1. Tahmin Bitkisel Üretim haber bültenini yayımladı. 2014 yılında bitkisel üretimin bir önceki yıla göre

Detaylı

BEZELYE (Pisum sativum) 2n=14. Bezelye

BEZELYE (Pisum sativum) 2n=14. Bezelye BEZELYE (Pisum sativum) 2n=14 Bezelye KÖKENİ, TARİHÇESİ ve YAYILMA ALANI Kökeni Bezelye nin kökeni olarak I. derecede Doğu Akdeniz, İran, Kafkasya, Afganistan ve Tibet e kadar uzanan bölgeler olduğu belirtilmiş;

Detaylı

ERİĞİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN

ERİĞİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN ERİĞİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN Eriğin İklim İstekleri Soğuk ılıman, ılıman, sıcak ılıman ve hatta kış dinlenme süreleri kısa olanları yarı tropik iklime sahip bölgelerde

Detaylı

MISIR TARIMI. Giriş. İklim ve Toprak İstekleri

MISIR TARIMI. Giriş. İklim ve Toprak İstekleri MISIR TARIMI Giriş Dünyada üretilen mısırın % 27 si insan beslenmesinde, % 73 ü ise hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Gelişmekte olan ülkelerde mısırın kullanımı hayvan beslenmesinde % 46, insan beslenmesinde

Detaylı

Türkiye'de Toprakların Kullanımı

Türkiye'de Toprakların Kullanımı On5yirmi5.com Türkiye'de Toprakların Kullanımı Türkiye de arazi kullanımı dağılışı nasıldır? Yayın Tarihi : 14 Kasım 2012 Çarşamba (oluşturma : 12/13/2018) Ülkemiz topraklarının kullanım amacına göre dağılımı

Detaylı

Ufuk TÜRKER* * A.Ü.Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü, Ankara uturker@agri.ankara.edu.tr

Ufuk TÜRKER* * A.Ü.Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü, Ankara uturker@agri.ankara.edu.tr HASSAS TARIM TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI Ufuk TÜRKER* * A.Ü.Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü, Ankara uturker@agri.ankara.edu.tr HASSAS TARIM NEDİR? Tarımda hedeflere ulaşmak 3 anahtar unsur gereklidir.

Detaylı

KIRAÇ ARAZİLERE UYGUN ALTERNATİF BİR TAHIL TRİTİKALE YETİŞTİRİCİLİĞİ

KIRAÇ ARAZİLERE UYGUN ALTERNATİF BİR TAHIL TRİTİKALE YETİŞTİRİCİLİĞİ KIRAÇ ARAZİLERE UYGUN ALTERNATİF BİR TAHIL TRİTİKALE YETİŞTİRİCİLİĞİ 1. Tritikalenin Önemi : Dr. Sami SÜZER Yetiştirme Tekniği Bölüm Başkanı Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü suzersami@yahoo.com Tritikale

Detaylı

TANIMI VE ÖNEMİ Susam dik büyüyen tek yılık bir bitkidir. Boyu ( cm) ye kadar uzayabilir. Gövdeler uzunlamasına oluklu (karıklıdır) ve sık tüylü

TANIMI VE ÖNEMİ Susam dik büyüyen tek yılık bir bitkidir. Boyu ( cm) ye kadar uzayabilir. Gövdeler uzunlamasına oluklu (karıklıdır) ve sık tüylü SUSAM HASADI TANIMI VE ÖNEMİ Susam dik büyüyen tek yılık bir bitkidir. Boyu (30-125 cm) ye kadar uzayabilir. Gövdeler uzunlamasına oluklu (karıklıdır) ve sık tüylüdür. Ülkemizde tarımı yapılan yağ bitkileri

Detaylı

Kimyasal Toprak Sorunları ve Toprak Bozunumu-I

Kimyasal Toprak Sorunları ve Toprak Bozunumu-I Kimyasal Toprak Sorunları ve Toprak Bozunumu-I asitleşme-alkalileşme (tuzluluk-alkalilik) ve düşük toprak verimliliği Doç. Dr. Oğuz Can TURGAY ZTO321 Toprak İyileştirme Yöntemleri Toprak Kimyasal Özellikleri

Detaylı

Toprak Verimliliği Yönünden Yeşil Gübreler ve Gübreleme

Toprak Verimliliği Yönünden Yeşil Gübreler ve Gübreleme KARAKURT Toprak Tarla Verimliliği Bitkileri Merkez Yönünden Araştırma Yeşil Gübreler Enstitüsü ve Dergisi, Gübreleme 2009, 18 (1-2):48-54 Derleme (Review) Toprak Verimliliği Yönünden Yeşil Gübreler ve

Detaylı

Eco new farmers. Modül 3- Bitkiler ve Teknik Güzergahlar. Bölüm 5- Toprak Hazırlığı ve Ürün Tesisi

Eco new farmers. Modül 3- Bitkiler ve Teknik Güzergahlar. Bölüm 5- Toprak Hazırlığı ve Ürün Tesisi Eco new farmers Modül 3- Bitkiler ve Teknik Güzergahlar Bölüm 5- Toprak Hazırlığı ve Ürün Tesisi Modül 3 Bitkiler ve teknik olarak izlenmesi gereken yollar Bölüm 5 Toprka hazırlama ve Bitki yerleşimi www.econewfarmers.eu

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1239 KAHRAMANMARAŞ'TA SEBZE TARIMININ MEVCUT DURUMU, PROJEKSİYONLAR VE ÖNERİLER

KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1239 KAHRAMANMARAŞ'TA SEBZE TARIMININ MEVCUT DURUMU, PROJEKSİYONLAR VE ÖNERİLER KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1239 KAHRAMANMARAŞ'TA SEBZE TARIMININ MEVCUT DURUMU, PROJEKSİYONLAR VE ÖNERİLER İsmail Güvenç* I. Kahramanmaraş'ta Sebze Tarımı 1Giriş Ülkemiz nüfusu, son sayıma göre 67 milyon

Detaylı

Yerfıstığında Gübreleme

Yerfıstığında Gübreleme Yerfıstığında Gübreleme Ülkemizin birçok yöresinde ve özellikle Çukurova Bölgesi nde geniş çapta yetiştiriciliği yapılan yerfıstığı, yapısında ortalama %50 yağ ve %25-30 oranında protein içeren, insan

Detaylı

BATI AKDENİZ BÖLGESİNDE TARLA BİTKİLERİ TARIMI. Akdeniz üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü, Antalya

BATI AKDENİZ BÖLGESİNDE TARLA BİTKİLERİ TARIMI. Akdeniz üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü, Antalya 88 BATI AKDENİZ BÖLGESİNDE TARLA BİTKİLERİ TARIMI Prof.Dr. Süer YÜCE Doç.Dr.M.ilhan ÇAĞIRGAN Arş.Gör. Haşan BAYDAR Doç.Dr. İsmail TURGUT Yrd.Doç.Dr.S.ÇAKMAKÇI Arş.Gör.Aydın ÜNAY Arş.Gör. Mehmet BİLGEN

Detaylı

TOHUMCULUK ÜRETİM. Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı,

TOHUMCULUK ÜRETİM. Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, TOHUMCULUK ÜRETİM Bilindiği üzere, tohumluklar tarımsal üretimin temel girdilerinin başında gelmekte olup, kaliteli tohum kullanımı, verimi ve üretimi artırmasının yanı sıra daha dayanıklı, daha az maliyetli

Detaylı

Tarım Sistemleri KURU TARIM

Tarım Sistemleri KURU TARIM KURU TARIM Tarım Sistemleri KURU TARIM Tarım Sistemlerini Belirleyen Faktörler Tarım Sistemlerini Belirleyen Faktörler Tohum yatağının uygun bir şekilde hazırlanması ve vejetasyon döneminde gerekli kültürel

Detaylı

Türk Tarımı nda verimi ve kaliteyi arttırmak için Yerli organik kaynaklardan üretilen Organomineral gübre Hexaferm in kullanımı

Türk Tarımı nda verimi ve kaliteyi arttırmak için Yerli organik kaynaklardan üretilen Organomineral gübre Hexaferm in kullanımı Türk Tarımı nda verimi ve kaliteyi arttırmak için Yerli organik kaynaklardan üretilen Organomineral gübre Hexaferm in kullanımı Hexaferm, organomineral gübre olarak adlandırılan yeni nesil bir gübre cinsidir.

Detaylı

BALIKESİR SANAYİCİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ

BALIKESİR SANAYİCİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ BİTKİSEL ÜRETİM 2. TAHMİN 2014 2014 yılında bitkisel üretimin bir önceki yıla göre; Tahıllar ve diğer bitkisel ürünler üretiminin % 6,5 düşüşle 59,6 milyon ton, Sebze üretiminin % artışla 28,7 milyon ton,

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ BİTKİSEL ÜRETİM BİLGİ NOTU 2014 YILI Türkiye İstatistik Kurumu 25/12/2014 tarihinde 2014 yılı Bitkisel haber bültenini yayımladı. 2014 yılında bitkisel üretimin bir önceki yıla göre; Tahıllar ve diğer

Detaylı

Ziraat Mühendisi Ayşegül DEMİRÖRS

Ziraat Mühendisi Ayşegül DEMİRÖRS Ziraat Mühendisi Ayşegül DEMİRÖRS En çok rastlanan buğday hastalıkları Pas hastalıkları (sarı pas, kahverengi pas, kara pas) Kök ve boğaz çürüklüğü Septoria - Fusarium Sürme Rastık En çok rastlanan buğday

Detaylı

Gemlik Zeytini. Gemlik

Gemlik Zeytini. Gemlik Gemlik Meyve ve çekirdekleri orta irilikte olup % 29.9 oranında yağ içerir. Siyah sofralık olarak değerlendirilir. Meyveleri yağ bakımından zengin olduğundan sofralık kalite dışındaki taneler yağlık kolarak

Detaylı

MISIR TOHUMU EKİMİ 19.Eki.2016

MISIR TOHUMU EKİMİ 19.Eki.2016 MISIR TOHUMU EKİMİ 19.Eki.2016 Mısır yetiştiriciliğinde üretimin temel taşını toprak özellikleri oluşturmaktadır. Toprağın elverişliliğinden hemen sonra ise misir ekim öncesinde yapılan toprak hazırlığı

Detaylı

Tanımlar. Bölüm Çayırlar

Tanımlar. Bölüm Çayırlar Çayır-Mer a Ders Notları Bölüm 1 1 1.1. Çayırlar Bölüm 1 Tanımlar Genel olarak düz ve taban suyu yakın olan alanlarda oluşmuş, gür gelişen, sık ve uzun boylu bitkilerden meydana gelen alanlardır. Toprak

Detaylı

DİĞER FAMİYLALARDAN YEM BİTKİLERİ

DİĞER FAMİYLALARDAN YEM BİTKİLERİ DİĞER FAMİYLALARDAN YEM BİTKİLERİ 1. Yemlik Pancar (Beta vulgaris L. var. rapacea Koch.) Önemi ve Yararlanma Alanları Ülkemizde uzun yıllardan beri yetiştiriciliği yapılan yemlik pancar özellikle süt sığırcılığı

Detaylı

Tescil Edilen Çeşitlerin Uygulamaya Aktarılması Bilgi ve İletişim Formu

Tescil Edilen Çeşitlerin Uygulamaya Aktarılması Bilgi ve İletişim Formu Tescil Edilen Çeşitlerin Uygulamaya Aktarılması Bilgi ve İletişim Formu Tescil edilen çeşidin ait olduğu tür: Fagopyrum esculentum Moench (Yaygın Kara Buğday) Çeşidin tescil edilen adı: GÜNEŞ Tescil yılı:

Detaylı

Bölüm 9 ÇAYIR-MER A ISLAHI

Bölüm 9 ÇAYIR-MER A ISLAHI Çayır-Mer a Ders Notları Bölüm 9 73 9.1. Kapsam Bölüm 9 ÇAYIR-MER A ISLAHI Çayır-mer a ıslahı, yem kaynaklarını ıslah etmek veya bu yemi otlayan hayvanların yararlanmalarını kolaylaştırmak için, çayır-mer

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ BİTKİSEL ÜRETİM BİLGİ NOTU 2. TAHMİN 2014 Türkiye İstatistik Kurumu 23/10/2014 tarihinde 2014 yılı 2. Tahmin Bitkisel Üretim haber bültenini yayımladı. 2014 yılında bitkisel üretimin bir önceki yıla göre;

Detaylı

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Doç.Dr.Tufan BAL I.Bölüm Tarım Ekonomisi ve Politikası Not: Bu sunuların hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.İ.Hakkı İnan ın Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Kitabından

Detaylı

MISIR YETİŞTİRİCİLİĞİ

MISIR YETİŞTİRİCİLİĞİ MISIR YETİŞTİRİCİLİĞİ Mısır dünyada ekim alanı bakımından buğday ve çeltikten sonra 3. sırada yer alırken üretim miktarı bakımından ilk sırada, ülkemizde 500-550 bin ha. ekim alanı, 2.300.000 ton üretim

Detaylı

ANKARA TİCARET BORSASI AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ SEKTÖR ARAŞTIRMALARI RAPOR NO:2 ANKARA NIN AYÇİÇEĞİ (ÇEREZLİK-YAĞLIK) PROFİLİ

ANKARA TİCARET BORSASI AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ SEKTÖR ARAŞTIRMALARI RAPOR NO:2 ANKARA NIN AYÇİÇEĞİ (ÇEREZLİK-YAĞLIK) PROFİLİ ANKARA TİCARET BORSASI AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ SEKTÖR ARAŞTIRMALARI RAPOR NO:2 ANKARA NIN AYÇİÇEĞİ (ÇEREZLİK-YAĞLIK) PROFİLİ Hazırlayan Handan KAVAKOĞLU (ATB AR-GE, Gıda Yüksek Mühendisi) Yasemin OKUR (ATB AR-GE,

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 Mikrobiyal

Detaylı

Fahri COŞKUN ESKİŞEHİR SARAR KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ

Fahri COŞKUN ESKİŞEHİR SARAR KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ TÜRKİYE DE TARIM Fahri COŞKUN ESKİŞEHİR SARAR KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ TARIM İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir. TÜRKIYE

Detaylı

ŞEKER PANCARI BİTKİSİNDE GÜBRELEME

ŞEKER PANCARI BİTKİSİNDE GÜBRELEME ŞEKER PANCARI BİTKİSİNDE GÜBRELEME Ülkemizin Ege - Akdeniz ve Batı Karadeniz sahil kesimleri ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi hariç tüm diğer tarım alanlarında yetiştiriciliği yapılan şeker pancarında verim

Detaylı

Ekim nöbeti ve Mısır Tarımı

Ekim nöbeti ve Mısır Tarımı Ekim nöbeti ve Mısır Tarımı BİTKİSEL ÜRETİMDE NEDEN MISIR? Mısır kullanımının en eski kayıtları Meksika dan elde edilmiştir. Burada bulunan en eski hasat edilmiş mısır sömekleri günümüzden 7200 yıl öncesine

Detaylı

TARLA BİTKİLERİ. Prof.Dr.Hayrettin EKİZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü 2017

TARLA BİTKİLERİ. Prof.Dr.Hayrettin EKİZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü 2017 TARLA BİTKİLERİ Prof.Dr.Hayrettin EKİZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü 2017 5. KONU Buğdaygil Yembitkileri BUĞDAYGİL YEM BİTKİLERİ Buğdaygil yem bitkilerinin genel özellikleri

Detaylı

TOHUMCULUK ÜRETİM. Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı,

TOHUMCULUK ÜRETİM. Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, TOHUMCULUK ÜRETİM Tohumluklar tarımsal üretimin temel girdilerinin başında gelmekte olup, kaliteli tohum kullanımı, verimi ve üretimi artırmasının yanı sıra daha dayanıklı, daha az maliyetli ve rekabet

Detaylı

AÇIK TARLADA DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİ

AÇIK TARLADA DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİ AÇIK TARLADA DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ: Domates ülkemizde en çok üretilen ve tüketilen sebzedir. Dünyada taze olarak, yemeklerde diğer sebzelerle pişirilerek, dayanıklı domates suyu, konsantre domates

Detaylı

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri Yavuz-1 CEVİZ (KR-2) Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişir. Özellikle geç donların görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Verimsiz bir çeşittir. Nisbi Periyodisite görülür. Meyvesi oval şekilli

Detaylı

BALIKESİR SANAYİCİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ

BALIKESİR SANAYİCİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ BİTKİSEL ÜRETİM BİLGİ NOTU YILI Türkiye İstatistik Kurumu 27/12/ tarihinde yılı Bitkisel Üretim İstatistikleri haber bültenini yayımladı. yılında bitkisel üretim bir önceki yıla göre artmıştır. Tahıl üretimi

Detaylı

KAVAK ÖKALİPTUS VE KIZILAĞAÇTA YETİŞME ORTAMI İSTEKLERİ. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1

KAVAK ÖKALİPTUS VE KIZILAĞAÇTA YETİŞME ORTAMI İSTEKLERİ. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 KAVAK ÖKALİPTUS VE KIZILAĞAÇTA YETİŞME ORTAMI İSTEKLERİ Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 Kavaklar Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 2 İklim bakımından uzun vejetasyon mevsimine sahip, korumalı ve sıcak yerlerde daha iyi

Detaylı

ANTEPFISTIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ. GAP TEYAP Kerem AKDOĞAN

ANTEPFISTIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ. GAP TEYAP Kerem AKDOĞAN ANTEPFISTIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ GAP TEYAP Kerem AKDOĞAN Toprak İsteği Derin Kumlu- tınlı Kısmen kireç içeren Süzek topraklar İdeal toprak Kuru koşullarda Tabanda su tutabilen killi topraklar daha verimli

Detaylı

İÇİNDEKİLER VII. SULAMA GİRİŞ SULAMANIN GENEL PRENSİPLERİ Sulamanın Amacı ve Önemi... 32

İÇİNDEKİLER VII. SULAMA GİRİŞ SULAMANIN GENEL PRENSİPLERİ Sulamanın Amacı ve Önemi... 32 İÇİNDEKİLER TOPRAK VE GÜBRELEME GİRİŞ... 1 1. BAHÇE TOPRAĞI NASIL OLMALIDIR... 2 1.1. Toprak Reaksiyonu... 2 1.2. Toprak Tuzluluğu... 3 1.3. Kireç... 4 1.4. Organik Madde... 4 1.5. Bünye... 5 1.6. Bitki

Detaylı

son hacim 20 30 litre olacak şekilde sulandırılarak toprak yüzeyine püskürtülüp, 10 15 cm toprak derinliğine karıştırarak uygulanabilir.

son hacim 20 30 litre olacak şekilde sulandırılarak toprak yüzeyine püskürtülüp, 10 15 cm toprak derinliğine karıştırarak uygulanabilir. TKİ HÜMAS ın Kullanım Zamanı, Şekli ve Miktarı Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) HÜMAS; tarla bitkileri, sebzeler, sera bitkileri, süs bitkileri, çim, fide, bağ ve meyve ağaçları olmak üzere bu kılavuzda

Detaylı

MISIR DOSYASI. Türkiye`de mısır; yem, nişasta, glikoz, yağ ve son yıllarda biyoetanol üretiminde kullanılmaktadır.

MISIR DOSYASI. Türkiye`de mısır; yem, nişasta, glikoz, yağ ve son yıllarda biyoetanol üretiminde kullanılmaktadır. MISIR DOSYASI Mısır, genellikle çok nemli iklim bölgelerinde yetiştirilebilen, tek yıllık Buğdaygiller familyasından, özellikle yağı doymamış yağ grubunda olan bir tarım bitkisidir. Mısır bitkisi, insan

Detaylı

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir ŞEKER PANCARI Kullanım Yerleri İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir Orijini Şeker pancarının yabanisi olarak Beta maritima gösterilmektedir.

Detaylı

12.Patates.. Patates.. Patates yumru olarak ekildiğinden patates ekim makinaları da diğer makinalardan ayrı olarak tasarlanmış özel makinalardır.

12.Patates.. Patates.. Patates yumru olarak ekildiğinden patates ekim makinaları da diğer makinalardan ayrı olarak tasarlanmış özel makinalardır. 12.Patates.. Patates.. Patates yumru olarak ekildiğinden patates ekim makinaları da diğer makinalardan ayrı olarak tasarlanmış özel makinalardır. Patates yumrusunun en büyük özelliği dışardan gelen fiziksel

Detaylı

BAZI KÜLTÜR BİTKİLERİNDE KLASİK GÜBRELERE İLAVETEN ÖZEL GÜBRELERİN KULLANILMASI

BAZI KÜLTÜR BİTKİLERİNDE KLASİK GÜBRELERE İLAVETEN ÖZEL GÜBRELERİN KULLANILMASI BAZI KÜLTÜR BİTKİLERİNDE KLASİK GÜBRELERE İLAVETEN ÖZEL GÜBRELERİN KULLANILMASI Değerli çiftçilerimiz; hiç şüphesiz en doğru gübreleme tavsiyeleri usulüne uygun olarak alınmış toprak ve yaprak örneklerinin

Detaylı

Ekmeklik Buğdayda Başak

Ekmeklik Buğdayda Başak Ekmeklik Buğdayda Başak Ekmeklik Buğdayda Başak Ekmeklik Buğdayda Başak Ekmeklik Buğdayda Başak SARIPAS SARIPAS SARIPAS Çavdar ve Bezelye Ekili Tarla Buğday tarlası Yulafta Salkım Serin İklim

Detaylı

Eco new farmers. Modül 2- Toprak ve Besin Döngüsü. Bölüm 2- Bitki/Toprak sistemi

Eco new farmers. Modül 2- Toprak ve Besin Döngüsü. Bölüm 2- Bitki/Toprak sistemi Eco new farmers Modül 2- Toprak ve Besin Döngüsü Bölüm 2- Bitki/Toprak sistemi Modül 2 Toprak ve Besin Döngüsü Bölüm 2 Bitki / Toprak sistemi www.econewfarmers.eu 1. Giriş Topraktaki besin arzı ile talebi

Detaylı

Sulama Ot Mücadelesi ve Çapalama Gübreleme ve Toprak Islahı Seyreltme Gölgeleme veya Siperleme Budama Yerinde Kök Kesimi

Sulama Ot Mücadelesi ve Çapalama Gübreleme ve Toprak Islahı Seyreltme Gölgeleme veya Siperleme Budama Yerinde Kök Kesimi FİDAN ÜRETİMİNDE BAKIM ÇALIŞMALARI Sulama Ot Mücadelesi ve Çapalama Gübreleme ve Toprak Islahı Seyreltme Gölgeleme veya Siperleme Budama Yerinde Kök Kesimi SULAMA Sulamada kullanılan suyun miktarı; toprağın

Detaylı

Toprak işleme makinaları.. 15.10.2012 Prof.Dr.Rasim OKURSOY 1

Toprak işleme makinaları.. 15.10.2012 Prof.Dr.Rasim OKURSOY 1 Toprak işleme makinaları.. 15.10.2012 Prof.Dr.Rasim OKURSOY 1 Kulaklı pulluklar 15.10.2012 Prof.Dr.Rasim OKURSOY 2 Kulaklı pulluklar 15.10.2012 Prof.Dr.Rasim OKURSOY 3 Kulaklı pulluklar 15.10.2012 Prof.Dr.Rasim

Detaylı

Sulama Teknolojileri. Prof. Dr. Ferit Kemal SÖNMEZ

Sulama Teknolojileri. Prof. Dr. Ferit Kemal SÖNMEZ Sulama Teknolojileri Prof. Dr. Ferit Kemal SÖNMEZ Tarımsal Yapılar ve Sulama SULAMA YÖNTEMLERİ Suyun bitki kök bölgesine veriliş biçimi YÜZEY SULAMA YÖNTEMLERİ BASINÇLI SULAMA YÖNTEMLERİ -Salma sulama

Detaylı

YEMEKLİK BAKLAGİLLERİN EKONOMİK ÖNEMİ

YEMEKLİK BAKLAGİLLERİN EKONOMİK ÖNEMİ YEMEKLİK BAKLAGİLLERİN EKONOMİK ÖNEMİ Dünyada 2016 yılı yemeklik baklagiller ekim alanı, üretim ve verim değerleri (FAO 2018) Ekim alanı (ha) Üretim (ton) Verim (kg/ha) Fasulye 29 392817 26 833817 913

Detaylı