Genel Bilgiler. İletişim Bilgileri. Doğrudan Faaliyet Desteği MARKA/12-02/DFD-056. Destek Programı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Genel Bilgiler. İletişim Bilgileri. Doğrudan Faaliyet Desteği MARKA/12-02/DFD-056. Destek Programı"

Transkript

1 MARKA/12-02/DFD-056 Bu sayfayı projenizi sunacağınız zarfa yapıştırınız. Genel Bilgiler Başvuru Kodu MARKA/12-02/DFD-056 Destek Programı Proje Adı Proje Süresi Doğrudan Faaliyet Desteği Sakaryada Otomotiv Kümeleşmesine Yönelik Potansiyelin Ortaya Çıkarılması 90 Gün Proje Toplam Bütçesi ,68 TL Yararlanıcı Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası İletişim Bilgileri İrtibat Kişisi UĞUR TIN Telefon Numarası Cep Telefonu Numarası Posta Adresi Sakarya Mah. No:19 Arifiye/SAKARYA Elektronik Posta Adresi( ) Proje Ortaklarının Ad ve Soyadları (Tüzel Kişilikse Ünvanı)

2 MARKA/12-02/DFD-056 EK-A T.C. DOĞU MARMARA KALKINMA AJANSI Doğrudan Faaliyet Desteği BAŞVURU FORMU MARKA/12-02/DFD- Başvuru Sahibinin Adı Projenin Adı Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Sakaryada Otomotiv Kümeleşmesine Yönelik Potansiyelin Ortaya Çıkarılması Başvuru Kodu MARKA/12-02/DFD-... (Ajans Tarafından Doldurulacaktır)

3 MARKA/12-02/DFD PROJE KÜNYESİ Başvuru Sahibi Kuruluş: Yasal Statü Proje Başlığı Proje ile İlgili Öncelik(ler) Projenin Süresi Proje Ortağı Kuruluşlar (Varsa sadece isimleri): Bölgesel Alan / Proje Uygulama Alanı Hedef Gruplar Hedef Grup Büyüklüğü / Faydalanıcı Sayısı Bölge Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Kamu Kurumu Niteliğindeki Meslek Kuruluşları Sakaryada Otomotiv Kümeleşmesine Yönelik Potansiyelin Ortaya Çıkarılması Bölgenin kalkınması ve rekabet gücü açısından önemli fırsatlardan yararlanılması ve Bölge ekonomisine yönelik tehdit ve risklerin önlenmesinde acil tedbirlerin alınmasına yönelik çalışmalar, Bölge açısından kritik öneme sahip araştırma ve planlama çalışmaları, Büyük hacimli yatırım kararlarının alınmasına kısa vadede etki edecek faaliyetlere yönelik çalışmalar, Bölge potansiyelinin ortaya çıkarılmasına yönelik fizibilite, araştırma, istatistikî veri ve analiz çalışmalar, Kümelenme Analizleri ve Girişimleri (küme yol haritası ve yönetişim modelinin geliştirilmesi). 90 gün Kırsal ve Kentsel / Bir İl Yerel Yönetimler Üniversiteler Firma Sahipleri/KOBİ ler STK'lar Holding Limited Şirket Anonim Şirket Komandit Şirket Ticari İşletme Kollektif Adi Şirket / Ortaklık 200 / 500 Projenin Uygulanacağı Coğrafi Alan İl İlçe Belde Köy DOĞU MARMARA SAKARYA ADAPAZARI Projenin Toplam Uygun Maliyeti Talep Edilen Destek Tutarı Ajanstan İstenen Desteğin Projenin Toplam Uygun Maliyetine Oranı

4 74.290,68 TL ,68 TL 100,00 %

5 MARKA/12-02/DFD BAŞVURU SAHİBİ BİLGİ FORMU Tam İsim Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Kısaltma SATSO Uyruk T.C. Kuruluş Tarihi Resmi Adres Sakarya Mah. No:19 Arifiye/SAKARYA İrtibat Kişisi 1 İsim UĞUR TIN Tel Cep E-Posta elifsarioglu@satso.org.tr İrtibat Kişisi 2 İsim Murat REİS Tel Cep E-Posta muratrreis@gmail.com Herhangi bir adres, telefon numarası, faks numarası ve e-posta adresi değişikliği Doğu Marmara Kalkınma Ajansına yazılı olarak bildirilmelidir. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı, Başvuru Sahibinin vermiş olduğu iletişim bilgileri (cep telefonu, , adres) ile Başvuru Sahibi ile gerektiğinde temas kuramaması halinde bu durumdan sorumlu tutulamaz.

6 MARKA/12-02/DFD PROJE TANIMLAMA 3.1 Projenin Amaçları Genel Amaçlar - Otomotiv sektöründe kümelenmeyi sağlayarak sektörün sürdürülebilir küresel rekabet gücünün artırılması - İlimize ve bölgemize otomotiv yatırımlarının artması Özel Amaçlar Sakarya nın otomotiv sektöründeki potansiyelinin Doğu Marmara ve Türkiye ölçeğinde kümelenmesine yönelik stratejisinin belirlenmesi 3.2 Beklenen Sonuçlar 1 Sakarya nın otomotiv potansiyelinin ortaya çıkarılmasına yönelik fizibilite raporu hazırlandı. 2 Sakarya otomotiv sektörü fizibilite raporunun Türkiye ve Dünya örnekleri ile karşılaştırıldığı Otomotiv Sektörü Rekabet Gücü Raporu hazırlandı. 3 Sakarya Otomotiv Sektörüne Yönelik Bölgesel İnovasyon Stratejileri geliştirildi. 4 Sakarya Otomotiv Sektörüne Yönelik Bölgesel İnovasyon Stratejileri kamuoyuna tanıtıldı ve ilgili paydaşlarla paylaşıldı. 3.3 Temel Faaliyetler 1.1 Proje ekibinin kurulması, alt yüklenicinin belirlenmesi. 1.2 Sakarya ilinde otomotiv sektöründe faaliyet gösteren firmalara yönelik soru formu hazırlanması. Saha araştırmasının tamamlanması. 1.3 "Otomotiv Şehri Sakarya" tanıtım kampanyası planlaması. 2.1 Sakarya Otomotiv Sektörü Rekabet Gücü Raporu hazırlanması. 3.1 Paydaş kuruluşların katılımı ile bir Sakarya otomotiv sektörü Çalıştayı yapılması ve sonuçların raporlanarak Sakarya otomotiv sektörüne yönelik Bölgesel inovasyon statejileri belirlendi. 4.1 Sakarya Otomotiv Sektörü Rekabet Gücü Raporunun ve Bölgesel İnovasyon Stratejilerinin kamuoyuna tanıtılması ve ilgili paydaşlarla paylaşılması.

7 MARKA/12-02/DFD Faaliyetlerin Ayrıntılı Açıklaması 1.1 Proje ekibinin kurulması, alt yüklenicinin belirlenmesi. Hazırlık Faaliyetin Açıklaması:Proje ekibi kurulması için ön hazırlık toplantılarının yapılması, görev tanımların beirlenmesi. Proje kapsamında alt yükleniciden alınacak hizmet alımının tanımlanması. Uygulama Birimi:Başvuru Sahibi Uygulama Biriminin Rolü:Ön hazırlık toplantılarının organize edilmesi. Alt yüklenici için şartname hazırlanması, ihaleye çıkılması ve tekliflerin toparlanması. Süresi:1. 15 günlük zaman Uygulama Faaliyetin Açıklaması:Proje yöneticsinin ve proje koordinatörünün atanması. Hizmet alımı yapılacak uzman kuruluş tekliflerinin toplanması, incelenmesi. Uygulama Birimi:Başvuru Sahibi Uygulama Biriminin Rolü:Proje ekibin kurulması, kişilerin ve görev tanımlarının belirlenmesi. Alt yüklenici uzman kuruluş ile sözleşme yapılması. Süresi:1. 15 günlük zaman 1.2 Sakarya ilinde otomotiv sektöründe faaliyet gösteren firmalara yönelik soru formu hazırlanması. Saha araştırmasının tamamlanması. Hazırlık Faaliyetin Açıklaması:Otomotiv sektöründe temel ekonomik göstergeler olan kapasite, üretim, dış ticaret, iç pazar, teknik kadro, ar-ge altyapısı ve tasarım gücü hakkında soruların olduğu soru formu hazırlanacaktır. Uygulama Birimi:Başvuru Sahibi, Alt Yüklenici Uygulama Biriminin Rolü:Soru formunun hazırlanması, son kontrollerin yapılması. Süresi:2. 15 günlük zaman Uygulama Faaliyetin Açıklaması:Sakarya ilinde otomotiv sektöründe faaliyet gösteren firmalardan alınacak bir örneklem doğrultusunda belirlenen sayıda firma ile yüz yüze anket çalışması yapılması. Uygulama Birimi:Başvuru Sahibi, Alt Yüklenici Uygulama Biriminin Rolü:Yüyüze görüşmeler ile saha araştırmasının tamamlanması. Süresi:2. 15 günlük zaman günlük zaman 1.3 "Otomotiv Şehri Sakarya" tanıtım kampanyası planlaması. Hazırlık Faaliyetin Açıklaması:"Otomotiv Şehri Sakarya" fikrinin iletişim stratejisi için hem yükselişi hem otomotivdeki hızın artışını anlatan ve ileitşim stratejisine de uygun düşen bir slogan ve marka belirlenmesi, slogandan hareketle yapılacak tasarım çalışmaları. Halkın bilinçlendirilmesi, ortak motivasyon sağlanması, paydaşların harekete geçirilmesinin sağlanması amacıyla yapılacak bilişsel, işitsel ve görsel medya planlamasının yapılması. Uygulama Birimi:Başvuru Sahibi, Alt yüklenici Uygulama Biriminin Rolü:Slogan ve marka belirlenmesi. Projeyi tanıtan Web sitesi tasarımının yapılması ve açılması. Reklam tasarımlarının yapılması.

8 Süresi:1. 15 günlük zaman günlük zaman Uygulama Faaliyetin Açıklaması:Hazırlanan reklamların planlanan tarihlerdeyayınlanacak mecralara ulaştırılması. Söz konusu mecralar; internet, billboard, radyo, televizyon, gazete ve dergidir.proje süresinin ilk yarısında yapılacak tanıtım çalışmaları "Otomotiv Şehri Sakarya"sloganı ile halkın bilinçlendirilmesi ve ortak motivasyon sağlanması amaçlanmaktadır. Projenin ikinci yarısında Sakarya Otomotiv Sektörü Bölgesel İnovasyon Stratejilerinin tanıtımı yapılacak ve yapılacak olan tanıtım çalışmaları ile paydaşların harekete geçirilmesi sağlanacaktır. Uygulama Birimi:Başvuru Sahibi, Alt Yüklenici Uygulama Biriminin Rolü:Reklamların ilgili mecralara planlanan zamanlarda ulaştırılması. Süresi:1. 15 günlük zaman günlük zaman günlük zaman günlük zaman günlük zaman günlük zaman 2.1 Sakarya Otomotiv Sektörü Rekabet Gücü Raporu hazırlanması. Hazırlık Faaliyetin Açıklaması:Saha araştırmasından çıkan sonuçların analizlerinin yapılması. Türkiye ve dünya düzeyinde otomotiv sektörü ile ilgili geniş çaplı bir literatür taraması yapılması ve sonuçların karşılaştırılması. Uygulama Birimi:Alt Yüklenici Uygulama Biriminin Rolü:Alt yüklenici tarafından Türkiye ve Dünya karşılaştırmlalı Sakarya Otomotiv Sektörü Rekabet Gücü Raporu hazırlanması. Süresi:3. 15 günlük zaman Uygulama Faaliyetin Açıklaması:Alt yüklenici tarafından hazırlanan Türkiye ve Dünya örnekleri ile karşılaştırmalı Sakarya Otomotiv Sektörü Rekabet Gücü Raporunun tarafımıza ulaştırılması. Odamız tarafından raporun çoğaltılması, kamuoyu ve paydaşlar ile paylaşılması. Rapor bastırılırken Ajans görünürlüğüne önem verilecektir. Uygulama Birimi:Başvuru Sahibi, Alt Yüklenici Uygulama Biriminin Rolü:Odamız tarafından raporun çoğaltılması, kamuoyu ve paydaşlar ile paylaşılması. Süresi:3. 15 günlük zaman 3.1 Paydaş kuruluşların katılımı ile bir Sakarya otomotiv sektörü Çalıştayı yapılması ve sonuçların raporlanarak Sakarya otomotiv sektörüne yönelik Bölgesel inovasyon statejileri belirlendi. Hazırlık Faaliyetin Açıklaması:Sakarya Otomotiv Sektörüne ilişikin Bölgesel İnovasyon Staretjileri geliştirilmesi için yapılacak olan Çalıştaya katılacak kilit isimlerin belirlenmesi. Çalıştay katılımcılarının profili; akademisyen, otomotiv firmaları, STKlar, kamu ve basını içine alan geniş bir yelpazede olup konuya farklı perspektiflerden bakabilmeleri sağlanacaktır. Davetiye tasarımlarının yapılması, davetiyelerin bastırılması, davetlilere gönderilmesi. Davetiye basımında Ajans görünürlüğüne dikkat edilecektir.davetiye ekinde katılımcılara ön hazırlık yapabilmeleri, sektör bilgilerine hakim olmaları için Sakarya Otomotiv Sektörü Reakbet Gücü Raporu da gönderilecektir. Çalıştay çalışmalarının ypaılacağı mekanların organize edilmesi. Organizasyon hazırlığında masalarda Ajans kırlangıçlarınave duvarda bayraklara yer verilecek tüm organizasyonda Ajans görünürlüğüne dikkat edilecektir. Uygulama Birimi:Başvuru Sahibi, Alt Yüklenici Uygulama Biriminin Rolü:Davetiye ve beraberinde gönderilecek fizibilite raporlarının basılması, çoğaltılması ve gönderilmesi. Davetiyelerin gönderilmesi, katılımcı teyitlerinin alınması. Çalıştay

9 toplantısının organize edilmesi. Süresi:3. 15 günlük zaman Uygulama Faaliyetin Açıklaması:Toyota, Hyundai, Otokar, Tırsan gibi sektörün ileri gelen ana sanayi firmalarından yönetici/mühendis, yan sanayi firmalarından şirket sahibi, ayn sanayi ve ana sanayiden ar-ge mühendisi, Valilik, Belediye, Üniversite, Sanayi Bakanlığı, Savunma Müsteşarlığı, DTM, Otomotiv Dairesi, Taysad ve OTEP ten katılımcılar olacağı 1. gün yatırımcı ağırlıklı, 2. gün kamu ağırlıklı 2 tam günlük 1 çalıştay düzenlenecektir. Bu yöntemler vasıtasıyla elde edilen veriler araştırma ekibi tarafından analiz edilerek sektörün gelişimine yönelik Bölgesel İnovasyon Stratejileri belirlenecek ve bir eylem planı hazırlanması için kullanılacak, bu analizler rapor haline getirilerek bir yol haritası oluşturulacaktır. Bu yol haritası uzun vadeli gelecek öngörüsüne ulaşmak için atılacak ilk adımlar tasarlanmakta olup, bu plan takip eden dönemler için planlama, programlama ve uygulama açısından hazırlık mahiyeti taşımaktadır. Uygulama Birimi:Başvuru Sahibi, Alt Yüklenici Uygulama Biriminin Rolü:Çalıştayın yönetilmesi, sonuçların raporlanması ve tarafımıza iletilmesi. Süresi:4. 15 günlük zaman 4.1 Sakarya Otomotiv Sektörü Rekabet Gücü Raporunun ve Bölgesel İnovasyon Stratejilerinin kamuoyuna tanıtılması ve ilgili paydaşlarla paylaşılması. Hazırlık Faaliyetin Açıklaması:Sakarya Otomotiv Sektörü Bölgesel İnovasyon Stratejileri Raporunun kapanış etkinliği düzenlenerek kamuoyuna tanıtılması. Tespit edilen hedeflerin ve yol haritasının ilgili makamlara ulaştırılması ve hayata geçirilmesinin sağlanması için toplantı faaliyetlerinin yapılması. Uygulama Birimi:Başvuru Sahibi Uygulama Biriminin Rolü:Sonuç raporunun lansmanının yapılması, kapanış etkinliği düzenlenmesi.bilişsel, işitsel ve görsel medya yoluyla tanıtımların yapılması ve toplantıların organize edilmesi. Tanıtımlar yapılırken Ajans görünürlüğü sağlanacaktır. Süresi:4. 15 günlük zaman günlük zaman günlük zaman Uygulama Faaliyetin Açıklaması:Proje ekibi tarafından Odamızda ve ilgili kurumlarda Sakarya Otomotiv sektör raporu ve stratejik eylem planının tanıtımı için toplantılar düzenlenecektir. Raporlar ilgli tüm aktörler ile paylaşılacaktır. Uygulama Birimi:Başvuru Sahibi Uygulama Biriminin Rolü:Basın, yayın ve internet yoluyla tanıtımların yapılması ve toplantıların organize edilmesi. Tanıtımlar yapılırken Ajans görünürlüğü sağlanacaktır. Süresi:5. 15 günlük zaman günlük zaman

10 MARKA/12-02/DFD Faaliyet Takvimi Proje Süresi 90 gün Olacaktır. Faaliyet Uygulama Birimi Aylar 1.15 günlük dilim 2.15 günlük dilim 3.15 günlük dilim 4.15 günlük dilim 5.15 günlük dilim 6. günlük dilim 1.1 Proje ekibinin kurulması, alt yüklenicinin belirlenmesi. Hazırlık Başvuru Sahibi Uygulama Başvuru Sahibi 1.2 Sakarya ilinde otomotiv sektöründe faaliyet gösteren firmalara yönelik soru formu hazırlanması. Saha araştırmasının tamamlanması. Başvuru Sahibi, Alt Hazırlık Yüklenici Başvuru Sahibi, Alt Uygulama Yüklenici 1.3 "Otomotiv Şehri Sakarya" tanıtım kampanyası planlaması. Başvuru Sahibi, Alt Hazırlık yüklenici Başvuru Sahibi, Alt Uygulama Yüklenici 2.1 Sakarya Otomotiv Sektörü Rekabet Gücü Raporu hazırlanması. Hazırlık Alt Yüklenici Başvuru Sahibi, Alt Uygulama Yüklenici 3.1 Paydaş kuruluşların katılımı ile bir Sakarya otomotiv sektörü Çalıştayı yapılması ve sonuçların raporlanarak Sakarya otomotiv sektörüne yönelik Bölgesel inovasyon statejileri belirlendi. Başvuru Sahibi, Alt Hazırlık Yüklenici Başvuru Sahibi, Alt Uygulama Yüklenici 4.1 Sakarya Otomotiv Sektörü Rekabet Gücü Raporunun ve Bölgesel İnovasyon Stratejilerinin kamuoyuna tanıtılması ve ilgili paydaşlarla paylaşılması. Hazırlık Başvuru Sahibi Uygulama Başvuru Sahibi

11 MARKA/12-02/DFD Hedef Gruplar ve Nihai Yararlanıcılar Hedef Gruplar Otomotiv sektöründe faaliyet gösteren ana ve yan sanayi firmaları Otomotiv sektöründe yatırım yapmayı planlayan yerli ve yabancı yatırımcılar Nihai Yararlanıcılar Kamu Kurumları, Üniversite, Otomotiv Sanayi Temsilcileri, STKlar

12 MARKA/12-02/DFD Projenin Gerekçelendirmesi / İlgililiği 1- Projenin ortaya çıkmasını sağlayan temel gerekçe nedir? Bu proje ile hedeflenen, sürdürülebilir bir model yaratarak Sakarya nın rekabet gücü temelinde, otomotiv sektörünün özeline inerek, özellikle ilimiz ve Türkiye ekonomisinin temelini oluşturan otomotiv ana ve yan sanayi sektörlerimizin rekabet güçlerini ortaya koymak, bunları ölçmek gelişmesine, rekabet gücünün artmasını sağlamak için Bölgesel İnovasyon stratejilerini beilirlemek, yol haritasını kamuoyu ve paydaşlar ile paylaşmak ve modelin sürdürülebilirliğini sağlamak ve karar alıcılara yol gösterici bir rehber yaratmaktır. Otomotiv Sanayinin seçilmesinin temel nedeni, tüm sanayileşmiş ülkelerde ekonominin önemli sektörlerinden biri olmasıdır. Sektörün ekonomideki sürükleyici etkisinin nedeni, ekonominin diğer sektörler ile olan çok yakın ilişkisidir. Otomotiv sanayi, demir-çelik, petro-kimya, lastik gibi temel sanayi dallarında başlıca alıcı ve bu sektörlerdeki teknolojik gelişmenin de sürükleyicisidir. Turizm, altyapı ve inşaat ile ulaştırma ve tarım sektörlerinin gerek duyduğu her çeşit motorlu araç sektör ürünleri ile sağlanmaktadır. Bu nedenle sektördeki değişimler, ekonominin tümünü yakından etkilemektedir. Ülkemizde son dönemde 2012 ile birlikte de Türkiye de yerli otomobil tartışması başladı ancak yerli otomobilin nerede üretileceği henüz kesinlik kazanmadı. Sakarya, İstanbula yakın, demiryolu, hava, kara, deniz ulaşımına uygun coğrafî konumu, yetişmiş iş gücü, dünyaya açık girişimcileri, otomotiv sektörünün ihtiyacı olan tüm yan sanayi dallarına ev sahibi veya komşu olan konumuyla Türkiye nin otomotiv üssü olmaya aday bir şehirdir. Hâlihazırda birçok otomobil markasının üretim yeridir. Endüstriyel kapasitesi ve çevresindeki imkânlar eğer doğru yatırım programları ve teşviklerle koordine edilirse Sakarya sadece Türkiye nin değil, Balkanlar ve Ortadoğu nun otomotiv üssü olabilir. Ayrıca kurulacak olan TSE Araç Test Pisti için ilimizin aday olması ile otomotiv sektöründe ilimiz ön plana çıkmıştır ve tüm bu gelişmeler ile bölgemizin stratejik avantajları göz önünde alındığında ilimizdeki potansiyelin fırsata dönüştürülmesinin sağlanması gereklidir. Dünya da otomotiv sektörü, gün geçtikçe gelişen ve ülke ekonomileri için önemi artan bir sektördür. Bu sektörde firmalar arası rekabet hızla yükselmekte ve buna bağlı olarak verimlilik artışı, kaynakların etkin kullanımı, idari ve teknik organizasyon gibi unsurlar büyük önem kazanmaktadır. Bu kapsamda; Ar-Geye yatırım, kalite yönetimi, ana ve yan sanayi arasında işbirliğine dayanan ilişkiler, nitelikli iş gücü istihdamı, esnek üretim yöntemlerinin uygulanması ve etkin pazarlama gibi özellikler rekabette öne çıkmayı belirleyen unsurlar olmaktadır. Otomotiv sektörü, dünyanda en büyük yatırımlarının gerçekleştiği sektörlerden birisidir. Bölgemizde öne çıkan sektörlerden olan otomotiv ana ve yan sanayi sektöründe Türkiye Avrupa da önemli bir ihracatçı konumundadır ve Avrupa nın en büyük otobüs, ikinci en büyük hafif ticari araç üreticisidir. Türkiye de toplam imalat sanayisi içerisindeki payı %5 civarında olan otomotiv ana ve yan sanayisi ihracatı 2008 yılında ülke toplam ihracatının %17 sini, 2009 yılında %15 ini oluşturmuştur. bölgemizin ihracat rakamlarına bakıldığında; taşıt araçları ve yan sanayi alt sektöründe ülke ihracatının yaklaşık %25 bölgeden yapıldığı görülmektedir. Sakarya, büyük oranda ihracatı üstlenen illerden birisidir. İlimizde otomotiv sektörü, üretim içindeki payı ve ekonomik katkı oranı değerlendirildiğinde, imalat sanayi içinde önde gelen sektörler arasında yer almaktadır. Sektörün yurtiçinde yaratmış olduğu değerler (yurtiçi girdi kullanımı ve katma değer toplamı) ekonomide çok önemli bir yere sahiptir. Sektörün imalat sanayi toplam üretimi içindeki payı imalat sanayi sektörler ortalamasının üstündedir. Türkiye deki otomotiv şirketlerinin toplam üretim kapasitesi 1,5 milyonun adetin biraz üzerindedir ve bu oranın %50 ye yakını bölgemizde bulunmaktadır. İlimizde faaliyet gösteren ve Türkiye nin en büyük 500 firması arasına giren Toyota, Otoyol, Otokar ve Tırsan gibi firmalarının önemli yatırımlarını ilimizde yapmaları, beraberinde otomotiv yan sanayi üreticilerinin de artmasını ve hızla büyümelerini sağlamıştır. İlimiz, Bursa dan sonra otomotiv konusunda kümelenmenin olduğu 2. büyük ildir fakat bununla ilgili net veriler bulunamamakta ve ilgili yatırımcılar ile paylaşılamamaktadır. Projemizin ortaya çıkmasını sağlayan temel gerekçe ilimizdeki otomotiv sektörü ile ilgili net verilerin olmamasıdır ve potanisyelin araştırılması, otomotiv sektörü ile ilgli fizibilite raporu hazırlanması hedeflenmektedir. Sakarya da Otomotiv Sanayisinin rekabet edebilirliğinin ve verimliliğinin yükseltilerek, Türkiye ihracatından daha fazla pay alan, ağırlıklı olarak yüksek katma değerli ve ileri teknolojili ürünlerin üretildiği, nitelikli işgücüne sahip ve aynı zamanda çevreye ve topluma duyarlı bir sanayi yapısına dönüşümü hızlandırmaktır. Proje kapsamında Sakarya nın otomotiv sektöründe rekabet gücünün ortaya koyulması için mevcut durumun analizi yapılarak, Türkiye ve rakip iller ile karşılaştırmalı otomotiv sektör raporu hazırlanması, sektörün gelişmesi için ihtiyaçların belirlenmesi, tespit edilen ihtiyaçların tamamlanması ve sürekliliğin sağlanması için bir platform kurulması planlanmaktadır. İlimizin, kurulucak olan test pisti aday iller arasında olması sebebiyle hazırlanacak olan otomotiv fizibilite raporunun aciliyeti bulunmaktadır. Projenin hedeflenen çıktısı olan Otomotiv Sektör

13 Raporu nda karşılaştırmalı olarak Sakarya, Türkiye, AB Ülkeleri ve Dünya otomotiv endüstrisinin durumu ortaya koyulacaktır ve söz konusu çalışma ilimizin otomotiv sektöründe rekabet gücünün ortaya koyacak, bunları ölçecek ve karar alıcılara yol gösterici bir rehber olacaktır. Sektör raporu, otomotiv Sanayisi için hazırlanmıştır. Özel olarak Otomotiv Sanayinin seçilmesinin temel nedeni, tüm sanayileşmiş ülkelerde ekonominin önemli sektörlerinden biri olmasıdır. Sektörün ekonomideki sürükleyici etkisinin nedeni, ekonominin diğer sektörler ile olan çok yakın ilişkisidir. Otomotiv sanayi, demir-çelik, petro-kimya, lastik gibi temel sanayi dallarında başlıca alıcı ve bu sektörlerdeki teknolojik gelişmenin de sürükleyicisidir. Turizm, altyapı ve inşaat ile ulaştırma ve tarım sektörlerinin gerek duyduğu her çeşit motorlu araç sektör ürünleri ile sağlanmaktadır. Bu nedenle sektördeki değişimler, ekonominin tümünü yakından etkilemektedir. Projenin hedeflenen diğer bir çıktısı olan Otomotiv Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı ile Mevcut durum nedir? Sorunlar nelerdir? Sorunların çözümüne yönelik geliştirilen eylemler nelerdir? Bu eylemlerin ne zaman ve nasıl uygulanması öngörülmektedir? Mevcut durumun gelecekte ne şekilde değişmesi beklenmektedir? gibi sorular cevaplandırılacak ve ortaya çıkarılan eylem planının tüm ilgili aktörler tarafından benimsenmesi sağlanarak belirlenen bu hedeflere ilişkin eylemlerin 2014 e kadar hayata geçirilmesi sağlanacaktır. 2- Teklif, Ajansın internet sitesinde yayınlanan doğrudan faaliyet desteği kapsamında desteklenecek alanlarla ne kadar ilgili? - Doğrudan Faaliyet Desteği nin önceliklerinden bölgenin kalkınması ve rekabet gücü açısından önemli fırsatlardan yararlanılmasına yönelik çalışmalar proje öncelikleri ile örtüşmektedir. Proje kapsamında hazırlanacak olan otomotiv fizibilite raporu ile ilimizin mevcut durumu ortaya koyularak rekabet gücünün artırılması için stratejiler belirlenecek ve yol haritası çıkarılacaktır. - Doğrudan Faaliyet Desteği nin önceliklerinden bölge açısından kritik öneme sahip araştırma ve planlama çalışmaları proje öncelikleri ile örtüşmektedir. Yerli araç üretimi ve test pistinin ilimizde kurulma ihtimalinden dolayı proje kapsamında hazırlanacak olan Sakarya otomotiv fizibilite raporu bölgemiz açısından kritik öneme sahip bir araştırma ve planlama çalışması olacaktır. - Doğrudan Faaliyet Desteği nin önceliklerinden büyük hacimli yatırım kararlarının alınmasına kısa vadede etki edecek faaliyetlere yönelik çalışmalar proje öncelikleri ile örtüşmektedir. İlimizin, yatırım yapmak için uygun konumda olması, hammadde ve mamul madde kaynaklarına ulaşım kolaylığı, uygun yatırım alanlarının bulunması (Organize Sanayi Bölgeleri), büyük Holdinglerin Sakarya'yı yatırım üssü olarak seçmeleri (Koç Holding, Sabancı Holding, Çukurova Grubu, Toprak Holding, Ülker Grubu, Toyota vb), nitelikli insan gücü (Sakarya Üniversitesi, Meslek Liseleri ve Çıraklık Eğitim Merkezleri) olanakları dış yatırımcılar için İlimizi cazip bir yatırım merkezi konumuna getirmiştir. Proje kapsamında hazırlanacak olan otomotiv fizibilite raporu ile ilimize otomotiv sektöründe büyük hacimli yatırım yapacak yatırımcıların karar alınmasına kısa vadede etki edecek, rehber olacaktır. Otomotiv sektöründe yapılacak yatırımların genişleme eğiliminin planlı bir şekilde bölgedeki planlara ve bölgenin hassasiyetlerine uygun olarak yönetilmesi ve bu süreçte sanayi yatırımlarının, altyapının ve işgücünün niteliklerinin arttırılması ise fizibilite raporundan sonra hazırlanacak olan Otomotiv Sektörü Stratejik Eylem Planının ana senaryosunu oluşturmaktadır. Nitelikli işgücüyle desteklenen nitelikli altyapı, nitelikli yatırımı bölgeye çekecek ve katma değeri yüksek üretim sonucuna ulaştıracak; bu sayede yükselen katma değer bölgenin yaşam kalitesini güçlendirerek, istikrarlı büyüme ve sürdürülebilir kalkınma döngüsünü tamamlayacaktır. - Doğrudan Faaliyet Desteği nin önceliklerinden bölge potansiyelinin ortaya çıkarılmasına yönelik fizibilite, araştırma, istatistikî veri ve analiz çalışmalar projenin özel amacı ile örtüşmektedir. Proje kapsamında ilimizde otomotiv ana ve yan sanayi alanında faaliyet gösteren yaklaşık 100 işletme ile ilgili araştırmalar yapılarak güncel durum tespit edilerek, ilimizin otomotiv potansiyelinin ortaya çıkarılmasına yönelik fizibilite çalışmaları yapılacaktır. 3- Teklif, TR42 Doğu Marmara Bölge Planı nda tanımlanmış ve stratejik amaç ve eylemlerle ne kadar ilgili ve Ajansın ihtiyaçlarına hangi yönde ne kadar cevap veriyor? Proje kapsamında yapılacak çalışmalar bölgemizde rekabet gücünün artırılmasına katkı sağlayacaktır. Otomotiv sektörü için yapılacak çalışmalar diğer sektörer için bir model çalışması olabilecek nitelikte olacaktır. TR42 Düzey 2 Bölgesi Bölge Planı'nda; Küresel Rekabette Lider ve Sürdürülebilir Kalkınmada MARKA Bölge Olmak amacıyla bölgenin mevcut durumu irdelenerek bölge vizyonu ortaya konulmakta, bu vizyona ulaşmak için takip edilecek faaliyetler planlanmaktadır. Proje teklifimiz, Sakaryada otomotiv sektörü için hazırlanan benzer bir plandır ve bölge planı ile aynı amaçları hedeflemektedir ve ilimizin otomotiv sektöründeki mevcut durumunun irdeleyerek vizyonu ortaya koyulacak ve bu vizyona ulaşmak için faaliyetle planlanacaktır. Projemizin çıktıları, bölgemizin kalkınması amacıyla hazırlanan TR42 Düzey 2 Bölgesi Bölge Planı nda birinici amaç olan REKABET GÜCÜNÜN ARTTIRILMASI stratejik amacına cevap vermektedir. TR42 Düzey 2 Bölgesi Bölge Planı nda birinici amaç olan REKABET GÜCÜNÜN ARTTIRILMASI stratejik amacında Birinci hedef olarak Kümelenme stratejilerinin belirlenerek, yatırımların kümelenme stratejilerine

14 göre yönlendirilmesi planlanmaktadır. Proje kapsamında hazırlanacak Sakarya Otomotiv Sektörüne İlişkin Bölgesel İnovasyon Yol Haritası hazırlanarak, rekabetin gücünün artırılması için kümelenme stratejileri belirlenecektir. Üçlü Sarmal modeli örnek alınarak kurulacak olan Yönetişim Modeli ile de yol haritasının paydaşlar tarafından benimsenmesi ve uygulanması sağlanacaktır. İlimizde otomotiv sektöründe yatırım yapmak isteyen yatırımcılara rehber olması amacıyla hazırlanacak olan rehber proje kapsamında kurulacak web sitesine de koyulacak ve ulaşılabilirliği sağlanacaktır. Söz konusu web sitesinde stratejik hedefler çerçevesinde yatırımcılara yönlendirmeler yapılacak ve kümelenme sağlanacaktır. Proje teklifimiz, birinci stratejik amacın ikinci hedefi olan yenilikçilik, ileri teknoloji kullanımı ve kalitenin geliştirilmesiyle işletmelerin rekabet gücünün artırılmasına da cevap verebilecek niteliktedir. Proje kapsamında hazırlanacak olan Sakarya Otomotiv Sektörüne İlişkin Bölgesel İnovasyon Yol Haritasının hedefi tüketicinin talepleri doğrultusunda sürdürülebilir küresel rekabetçi bir üretimin gerçekleşmesini sağlamak ve bu yönde kamu, üniversite ve sanayici tarafından yapılması gereken faaliyetleri belirlemektir. Ar-Ge'ye yatırım, kalite yönetimi, ana ve yan sanayi arasında işbirliğine dayanan ilişkiler, nitelikli iş gücü istihdamı, esnek üretim yöntemlerinin uygulanması ve etkin pazarlama gibi özellikler rekabette öne çıkmayı belirleyen unsurlar olmaktadır. Tedarik zinciri içinde kalite, maliyet, lojistik ve tasarım/teknoloji yönetimi ortaktır. Özellikle otomotiv üretimi ile hammadde ve aksam-parça üretiminin tam bir uyum içinde bulunması gerekir. Bu amaçla her alanda motorlu taşıt aracı üretim ile aksam-parça üretimi yapan kuruluşlar arasında uzun vadeli stratejik işbirliğini kurulması gereklidir ve kurulacak olan yönetişim modeli ile de işbirliklerinin kurulması, iletişim sağlanması, yol haritasının paydaşlar tarafından benimsenmesi ve uygulanması sağlanacaktır. Proje teklifinin uzun vadede cevap vereceği TR42 Düzey 2 Bölgesi Bölge Planı Stratejik amaç ve eylemleri aşağıdaki gibidir; Hedef 1.3. Marka ürünlerin geliştirilmesi, yerel markalaşmanın sağlanması ve tanıtımı Hedef 1.4. Girişimciliğin ve ortaklık kültürünün desteklenmesi Hedef 1.5. Bölge dışı ilişkilerin güçlendirilmesi Hedef 2.2: İşgücüne, ekonominin ihtiyaç duyduğu niteliklerin kazandırılması Hedef 3.6: Bölgesel hedefler kapsamında gerçekleşen yatırımlarda altyapı ihtiyaçlarının karşılanması 4- Proje Teklifi doğrudan faaliyet desteği kapsamında desteklenebilecek nitelikte bir aciliyete ne kadar sahip? Küresel kriz sonucunda tüm dünyada, pazar payı emek yoğun sektörlerde ucuz işgücüne dayalı yükselen Asya ekonomilerine, Otomotiv Sanayi gibi, sermaye yoğun sektörlerde ise Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Romanya ve Macaristan gibi AB ye yeni üye olan ülkelere (AB-12 ülkeleri) kaybedilmiştir. Sermaye yoğun sektörlerde yaşanan bu kayıplar, önceden Türkiye ye gelmekte olan doğrudan yabancı yatırımların son dönemde AB-12 ülkelerine kaydırılmış olmasından da kaynaklanmaktadır. Küresel krizden çıkışla beraber Avrupa Birliği nin ihracat talebinin dış ülkelere yönelmesi Türkiye ve otomotiv sanayi için bir fırsat olarak görülmelidir. Bu fırsatın değerlendirilmesi için otomotiv sektöründe vakit kaybedilmeden etkili ve doğru politikalar uygulanmalıdır. Otomotiv Sektöründeki, rekabet üstünlüğü sağlayabilecek faktörlerin saptanıp, kayıpların nedenlerini araştıracak bir model aracılığı ile uzun dönemli rekabet stratejileri uygulanması gerekmektedir. Bölgemiz, Batı ile Doğuyu birbirine bağlayan stratejik konumu, Türkiye nin ekonomi merkezi İstanbul ve idari merkezi Ankara ile güçlü ulaşım bağlantıları ve Karadeniz ile Marmara Denizi üzerinden dünyaya açılan kapıları ile uluslararası sanayi üssü konumundadır. Bu konumunu; planlı sanayi yapılanması, nitelikli işgücü potansiyeli, bilimsel kurumlar ile sanayi arası işbirliği altyapısı ve Ar-Ge gücü ile sağlamlaştırmaktadır. İlimizde otomotiv sektörü, üretim içindeki payı ve ekonomik katkı oranı değerlendirildiğinde, imalat sanayi içinde önde gelen sektörler arasında yer almaktadır. Sektörün yurtiçinde yaratmış olduğu değerler (yurtiçi girdi kullanımı ve katma değer toplamı) ilimiz ekonomisinde çok önemli bir yere sahiptir. Otomotiv sektörü, gayri safi yurtiçi hasıla, imalat sanayi üretimindeki payı, ihracat, net döviz girdisi, istihdam, rekabet edebilirlik, yatırımlar, dışa açıklık ve makro ekonomik büyüklükler açısından da Türkiye için en önemli sanayi sektörlerinin başında gelmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı nın 2009 yılındaki Türkiye Otomotiv Raporu na göre 2008 yılında otomotiv sektöründe gerçekleşen ihracat rakamının, Türkiye nin toplam ihracat gelirlerinin % 19 ünü temsil eden 24,7 milyar dolara ulaşmasıyla birlikte sektör, ülkenin ihracat açısından en büyük sektörü haline gelmiştir. Son on yıl içinde Gümrük Birliği uygulaması ile satın alma gücündeki artış, otomotiv sektörünün ticaret hacmini artıran temel unsurlardandır ile birlikte de Türkiye de yerli otomobil tartışması başladı ancak yerli otomobilin nerede üretileceği henüz kesinlik kazanmadı. Sakarya, İstanbul a yakın, demiryolu, hava, kara, deniz ulaşımına uygun coğrafî konumu, yetişmiş iş gücü, dünyaya açık girişimcileri, otomotiv sektörünün ihtiyacı olan tüm yan sanayi dallarına ev sahibi veya komşu olan konumuyla Türkiye nin otomotiv üssü olmaya aday bir şehirdir. Hâlihazırda birçok otomobil markasının üretim yeridir. Endüstriyel kapasitesi ve çevresindeki imkânlar eğer doğru yatırım programları ve teşviklerle koordine edilirse Sakarya sadece Türkiye nin değil, Balkanlar ve Ortadoğu nun otomotiv üssü olabilir. Ayrıca kurulacak olan TSE Araç Test Pisti için

15 ilimizin aday olması ile otomotiv sektöründe ilimiz ön plana çıkmıştır ve tüm bu gelişmeler ile bölgemizin stratejik avantajları göz önünde alındığında ilimizdeki potansiyelin fırsata dönüştürülmesinin sağlanması gereklidir. Projenin aciliyeti bu potansiyelin fırsata dönüştürülmesinden kaynaklanmaktadır. 5- Teklif edilen proje diğer uygulanan/uygulanacak programlarla karşılaştırıldığında katma değer yaratacak unsurlar içeriyor mu? Bu unsurlar nelerdir? Bu proje ile hedeflenen, sürdürülebilir bir model yaratarak Sakarya nın rekabet gücü temelinde, otomotiv sektörünün özeline inerek, özellikle ilimiz ve Türkiye ekonomisinin temelini oluşturan otomotiv ana ve yan sanayi sektörlerimizin rekabet güçlerini ortaya koymak, bunları ölçmek gelişmesine, rekabet gücünün artmasını sağlamak için Bölgesel İnovasyon stratejilerini belirlemek, yol haritasını kamuoyu ve paydaşlar ile paylaşmak ve modelin sürdürülebilirliğini sağlamak ve karar alıcılara yol gösterici bir rehber yaratmaktır. Küresel kriz sonucunda tüm dünyada, pazar payı emek yoğun sektörlerde ucuz işgücüne dayalı yükselen Asya ekonomilerine, Otomotiv Sanayi gibi, sermaye yoğun sektörlerde ise Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Romanya ve Macaristan gibi AB ye yeni üye olan ülkelere (AB-12 ülkeleri) kaybedilmiştir. Sermaye yoğun sektörlerde yaşanan bu kayıplar, önceden Türkiye ye gelmekte olan doğrudan yabancı yatırımların son dönemde AB-12 ülkelerine kaydırılmış olmasından da kaynaklanmaktadır. Küresel krizden çıkışla beraber Avrupa Birliği nin ihracat talebinin dış ülkelere yönelmesi Türkiye ve otomotiv sanayi için bir fırsat olarak görülmelidir. Bu fırsatın değerlendirilmesi için otomotiv sektöründe vakit kaybedilmeden etkili ve doğru politikalar uygulanmalıdır. Türkiye deki otomotiv şirketlerinin toplam üretim kapasitesi 1,5 milyonun adetin biraz üzerindedir ve bu oranın %50 ye yakını bölgemizde bulunmaktadır. İlimizde faaliyet gösteren ve Türkiye nin en büyük 500 firması arasına giren Toyota, Otoyol, Otokar ve Tırsan gibi firmalarının önemli yatırımlarını ilimizde yapmaları, beraberinde otomotiv yan sanayi üreticilerinin de artmasını ve hızla büyümelerini sağlamıştır. İlimiz, Bursa dan sonra otomotiv konusunda kümelenmenin olduğu 2. büyük ildir fakat bununla ilgili net veriler bulunamamakta ve ilgili yatırımcılar ile paylaşılamamaktadır. Projemizin ortaya çıkmasını sağlayan temel gerekçe ilimizdeki otomotiv sektörü ile ilgili net verilerin olmamasıdır ve potanisyelin araştırılması, otomotiv sektörü ile ilgli fizibilite raporu hazırlanması hedeflenmektedir. Teklif edilen proje kapsamında Sakarya da Otomotiv Sanayisinin rekabet edebilirliğinin ve verimliliğinin yükseltilerek, Türkiye ihracatından daha fazla pay alan, ağırlıklı olarak yüksek katma değerli ve ileri teknolojili ürünlerin üretildiği, nitelikli işgücüne sahip ve aynı zamanda çevreye ve topluma duyarlı bir sanayi yapısına dönüşümü hızlandırılacaktır ve ilimiz, ülkemiz sanayisine katma değer sağlanacaktır. Söz konusu çalışmaların gerçekleştirilebilmesi için otomotiv Sektöründeki, rekabet üstünlüğü sağlayabilecek faktörlerin saptanıp, kayıpların nedenlerini araştıracak bir model aracılığı ile uzun dönemli rekabet stratejileri uygulanması gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı, bölgesel rekabet avantajı sağlayan faktörlerin, çalışmanın ana ilgi alanı olan otomotiv sektöründeki rekabet üstünlüğü sağlamadaki etkilerinin GZFT analizi yerine kapsamlı analitik bir model aracılığı ile irdelenmesi ve sonuç olarak politika yapıcılara ayrıntılı bir yol haritası hazırlanmasıdır. Bu şekilde Sakarya otomotiv sektörünü geliştirmek için izlenmesi gereken politikaların seçilmesi ve önceliklendirilmesine olanak sağlanması ve Sakarya Otomotiv Sektörüne İlişikin Bölgesel İnovasyon Stratejileri geliştirilmesi hedeflenmektedir. Projenin ilk çıktısı olan Sakarya Otomotiv Sektörü Rekabet gücü raporu, karar alıcılara yol gösterici bir rehber olacaktır. Diğer çıktı olan Sakarya Otomotiv Sektörüne İlişikin Bölgesel İnovasyon Stratejileri ile rekabet gücünün artırılması için yol gösterici bir rehber olacaktır. Söz konusu çıktının modelin temel çerçevesi sırasıyla; 1- Modelde kullanılacak kavram listelerinin çıkartılması (Literatür taraması ve uzman görüşleri), 2- Kavramlar arası ilişikilerin belirlenemsi (Uzman görüşleri, korelasyon analizi), 3- İlişikilerin ağırılıklarının belirlenmesi (Bayes Nedensel Ağları), 4- Senaryo analizi ile politika önerilerinin geliştirilmesi (Bayes Nedensel Ağları) olacaktır. Çalışmada kavramlar arasındaki koşullu bağımlılıkları açıkça göstererek belirsizliği ve karmaşıklığı yönetmek amacıyla olasılık teorisini kullanan bir grafik model türü olmasından dolayı Bayes Nedensel Ağları tercih edilecektir. Bayes Nedensel Ağlarının görsel temsili, öncesinde uzmanların zihninde net olarak anlaşılmayan ya da gizli mantık yürütme şeklinde var olan düşüncelerin açıklığa kavuşturulmasında çok yararlı olabilmektedir. 6- Projenin beklenen sonuçları sürdürülebilir mi? (mali ve kurumsal açılardan) Proje kapsamında ortaya çıkarılacak olan; Sakarya Otomotiv Sektörü Rekabet Gücü Raporu; ilimizin otomotiv ana ve yan sanayisinin güncel fizibilitesini detaylı şekilde ortaya koyan ilk rapor olacaktır. Sonrasında hazırlanacak olan; Sakarya Otomotiv Sektörüne İlişkin Bölgesel İnovasyon Yol Haritası; ise yıllarını kapsayan orta vadeli bir geçiş dönemi planıdır. Planda ilimizde otomotiv sektöründe sürdürülebilir küresel rekabet gücünü artırmak için kümelenmeyi oluşturmak ve ileri teknoloji kullanımının ağırlıklı olduğu katma değeri yüksek bir yapıya dönüşümünü sağlamak için uzun vadeli gelecek öngörüsüne ulaşmak için atılacak ilk adımlar tasarlanmakta ve plan, takip eden dönemler için planlama, programlama ve uygulama açısından hazırlık mahiyeti taşımaktadır. Söz konusu yol stratejik hedeflerin hayata geçirilmesi için

16 hazırlanacak olan rapor kamuoyuna tanıtılacak ve paydaşlarla paylaşılacaktır. Ancak hazırlanan yol haritasının hedeflenen zamanda gerçekleşmesi projenin uzun vadeli hedefidir. Söz konusu yol haritasının hayata geçirilmesinin sağlanması ve takip edilmesi için; Üçlü Sarmal Modeli; kurulacaktır. Söz konusu yönetişim modeli, ilimizin rekabet gücücünün artırılmasının, tek bir aktöre değil, birden çok aktöre ve bunların eş düzeydeki başarılarına bağlı olduğu; bu aktörlerin sistemik bir bütünlük ve belli bir uyum içinde hareket etmeleri gerektiği; bunun için de, orkestrasyonu sağlayabilecek bir başka aktöre ihtiyaç bulunduğundan dolayı üniversite, sanayi, kamu arasında bir işbirliği olması gerekliliğinden yola çıkılarak kurulmuştur. Destekleyici, kolaylaştırıcı ve aktif katılımcı bir rolle bilim ve üretim kanatlarını entegre eden bir kamu temsilcisi, sanayi odaklı girişimci bir üniversite, bilgiye dayalı ekonomi gereği AR-GE; ye önem veren üretim ve ticarileştirmeyi gözeten bilime dayalı bir sanayi, inovasyon odaklı, iyi eğitimli, yetenekli insan gücü ile başarılı bir sanayici ile üniversite-sanayi-kamu işbirliği hayata geçirilebilir. Bu kapsamda ;Üçlü Sarmal Modeli; projemizin sürdürülebilirliğini sağlayarak yönetişim modelimiz için örnek teşkil etmektedir. Üniversite-sanayi-kamu stratejik işbirlikleri farklı yetenek, yetkinlik, gelenek, beklenti ve entelektüel sermayelerin entegre olduğu bir organizasyon yapısı sunmaktadır. Kamu; üniversiteleri finanse etmek, bilim ve bilgi alt yapısını sağlamak, özel, kamu araştırma projeleri için destek ve garanti sağlamaktır. Bilgi üretimi ve kullanımı için özel teknolojilerin standardizasyonu ve güvenliği, araştırma etiği, fikri mülkiyet gibi konularda hukuki ve düzenleyici yapıyı sağlar ve iş sektörünü teknolojinin gelişimi, kullanımı ve eğitimi konularında girişimler için cesaretlendirir, fırsatlar ve destekler sunar. Kamu, üniversite ve sanayi arasında iletişim ve sürdürülebilir bir bilgi akışının sağlanabilmesi için bütün aktörlerin istek ve öncelikleri doğrultusunda bir kurumsal yapı kurulacaktır. Söz konusu kurumsal yapıda kamu, sanayici ve üniversite temsilcileri için belirlenen isimler bulunmaktadır fakat proje çalışmaları süresince gönüllülük ve deneyim esas alınarak değişikliğe gidilebilecektir. İlk etapta kurulacak olan yönetişim modelinde bir Başkan ve Kamu, Akademisyen ve sanayici üyelerin olması planlanmaktadır. STK liderlerinden bir temsilcinin de dâhil edileceği yapıya bir sekretarya ve bilgi işlem görevlisi atanacaktır. Sekretarya, yol planının takibi, tamamlanan faaliyetlerin duyurulması, toplantıların organize edilmesi, randevuların ayarlanması vs işlerden sorumlu olacaktır. İlimiz otomotiv endüstrisi hakkında tüm raporların ve yatırımcının ihtiyacı olabilecek tüm bilgilerin bulunduğu projenin birinci ayında kurulacak olan (Ajans görünürlüğü sağlanacaktır.) micrositenin güncellenmesi bilgi işlem görevlisi tarafından yapılacaktır. Otomotiv Sanayi için hazırlanan bu ilk raporun her yıl güncellenmesi, ilgili paydaşlara gönderilmesi ve/veya websitesinden yayınlanması hedeflenmektedir. Söz konusu personellerin, micrositenin maliyetleri Odamız tarafından karşılanacak ve bölgesel inovasyon yol haritasından belirlenen faaliyetlerin tamamlanması için bu model devam ettirilecektir.

17 3.8 Uzmanlık ve İşletme Kapasitesi Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, Birliğin olumlu görüşü üzerine 5174 sayılı TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ İLE ODALAR VE BORSALAR KANUNU Bakanlığın kararı ile kurulmuştur. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Hizmet Servisleri; Genel Sekreterlik, Yazı İşleri ve Destek Hizmetleri Servisi, Mali İşler Servisi, Sicil Servisi, Basın Ve Halkla İlişkiler Servisi, Sanayi-KOBİ ve Ar-Ge Servisi, Ticaret Servisi, İktisadi Araştırma Servisi, Bilgi İşlem Servisidir. Genel Sekreter, Oda müdür, memur ve hizmetlilerinin amiridir. Yönetim Kuruluna bağlı çalışır. Odamızda Genel Sekretere bağlı iki adet Genel Sekreter Yardımcısı bulunmaktadır. Memurlar, Müdür Yardımcılarına, Müdür Yardımcıları ilgili servisin Müdürüne bağlıdır. Odamızda işleyişin kolaylaştırmak için her bir müdür ilgili genel Sekreter Yardımcısına bağlanmıştır. Oda bünyesinde bulunan 8 Müdürlükte 1 Müdür, 1 Müdür Yardımcısı ve en az 1 memur olacak şekilde toplam 40 personel ile yapılandırılmıştır. Odamız personellerinin % 16 sı yüksek lisans mezunu, %52 lisans, % 6 ön lisans ve %26 sı lise mezunudur. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Hanlı beldesindeki üç katlı binasında m2 alanda hizmet vermektedir. Oda bünyesinde kullanılmak üzere beş adet binek aracı mevcuttur. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, Core 2 Quad ( 4 çekirdek işlemcili) LCD Monitörlü son teknoloji, hızlı ve lisanslamaları yapılmış bilgisayarlarla üyelerine hizmet vermektedir. Sekiz toplama merkezinden sonra tek toplama merkezi ile ana makine ve internete ulaşılan Cat5 olan ve kablolama sistemi yerine her bir bilgisayardan ana makine ve internete bir kablo ile ulaşılan Cat6 sistemine dönüştürülmüştür Ayrıca, 2009 yılı içerisinde internet hızını 8 Mbit e çıkararak Metro Ethernete geçilmiştir. Oda içinde kullanılan oda programları da 2010 yılı içerisinde TOBB un bünyesinde olan TOBBNET ile değiştirilmesi hedeflenmektedir. Böylelikle, yenilenen bilgisayarlar ve yeni programlar ile birlikte TOBB ile tam entegreli ve sorunsuz bir çalışma sürecine girilmesi planlanmıştır Üyelere elektronik ortamda daha iyi hizmet sunabilmek için toplam 6 web sitesinden oluşan Web Projesi çalışmalarını başlatılmıştır. Web Projesi adı altında başlatılan çalışma sayesinde; SATSO KURUMSAL, SATSO TİCARET PORTALI, E-SATSO, SATSO BİLGİ KÜTÜPHANESİ, SATSO TV ve WEB SERVİSLER olmak üzere kurulacak olan 6 web sitesi ile üyelerinin internetin sunduğu tüm imkanlardan faydalanması amaçlanmaktadır. SATSO KURUMSAL: SATSO nun kurumsal web sitesi olup, kurumu tanıtıcı niteliktedir ve SATSO dan haberler bu web sitesinde yayınlanmaktadır. SATSO TİCARET PORTALI: Sakarya da ticareti canlandırmayı, üyelerin firmalarını internet ortamında en iyi şekilde tanıtabilmesini ve yeni iş imkanlarına ulaşabilmesini amaçlayan gelişmiş bir portal sitedir. Bu portal site yoluyla, üyeler Türkçe ve İngilizce kendi firmalarını tanıtan sayfalar hazırlayabilmekte, ürün ve hizmetlerini tanıtarak ve site üzerinden iş ilanı verme gibi daha birçok özelliğe sahip olmuşlardır. E-SATSO: Hizmetlerin bir kısmının internet üzerinden verilmesine olanak sağlayan olan web sitesidir. Üyeler, bu siteyi kullanarak odamıza gelmeye gerek kalmadan belge talebinde bulunabilmekte, aidatlarını internet üzerinden kredi kartıyla ödeyebilmektedirler. Bu proje sayesinde oda içinde yürüttüğümüz tescilden arşivlemeye kadar bir çok işlem web tabanlı bir ortamda yürütülmektedir. SATSO BİLGİ KÜTÜPHANESİ: İthalat, ihracat, genel ticaret konuları, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası hizmetleri ve daha birçok konuda hizmet veren doküman arşivi niteliğindeki elektronik kütüphane sitesidir. SATSO TV: Bilgi Kütüphanesinde doküman olarak bulunan bir çok konu hakkında görsel içeriğin, videoların bulunacağı web sitesidir. Bu site yoluyla üyelerimiz ticaret ve Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası hizmetleri hakkında bir çok konuyu izleyerek öğrenebileceklerdir yılında kurulan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odasının görevleri ; Meslek ahlâkını, disiplini ve dayanışmayı korumak ve geliştirmek, ticaret ve sanayinin kamu yararına uygun olarak gelişmesine çalışmak. Ticaret ve sanayiyi ilgilendiren bilgi ve haberleri derleyerek ilgililere ulaştırmak, ilgili kanunlar çerçevesinde resmî makamlarca istenecek bilgileri vermek ve özellikle üyelerinin mesleklerini icrada ihtiyaç duyabilecekleri her çeşit bilgiyi, başvuruları durumunda kendilerine vermek veya bunların elde edilmesini kolaylaştırmak, elektronik ticaret ve internet ağları konusunda üyelerine yol gösterecek girişimlerde bulunmak, bu konularda gerekli alt yapıyı kurmak ve işletmek. Ticaret ve sanayiye ait her türlü incelemeleri yapmak, bölgeleri içindeki iktisadî, ticarî ve sınaî faaliyetlere ait endeks ve

18 istatistikleri tutmak, başlıca maddelerin piyasa fiyatlarını takip ve kaydetmek ve bunları uygun vasıtalarla yaymak.yurt içi ve yurt dışı fuar ve sergilere katılmak. Üyelerin dış ticaretini geliştirmeye yönelik faaliyetlerde bulunmak. Sair mevzuatın verdiği görevlerle, ilgili kanunlar çerçevesinde Birlik ve Bakanlıkça verilecek görevleri yapmak. Birliğin belirlediği standartlara göre üye kayıtlarını tutmak ve üyelik aidatlarına ilişkin belgeleri saklamak ve bunları Birliğe talep halinde bildirmek. Mevzuatla bakanlıklara veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarına verilen işlerin, bu Kanunda belirtilen kuruluş maçları ve görev alanı çerçevesinde odalara tevdii halinde bu işleri yürütmek. Üyelerinin ihtiyacı olan belgeleri vermek ve bunlara ilişkin gerekli hizmetleri yapmak. Yurt içi fuarlar konusunda yapılacak müracaatları değerlendirip Birliğe teklifte bulunmak. Sanayiciler için kapasite raporları düzenlemektir. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası nın 9300ü aktif yaklaşık üyesi bulunmaktadır. Oda üye sayısı ile orantılı olarak oluşturulmasına izin verilen meslek komitesi sayısı ise 32dir. Oda Meclis üyesi sayısı 90 ve Yönetim Kurulu Üye sayımız 11dir. Odamız, sürekli gelişim anlayışı içerisinde, yasal yükümlülükleri ile birlikte, sahip olduğu bilgi birikiminden yararlanarak, üyelerinin ortak ihtiyaçları ve gelişmeleri için çeşitli hizmet ve görevleri yerine getirmeyi Sakarya sanayisinin ve bulunduğu bölgenin imajını en olumlu seviyeye yükseltmeyi, çalışanları ve bulunduğu çevreye değer katan bir meslek kuruluşu olmaktır. Katılımcı yönetişim ile Sakarya da ekonomik büyüme sağlayan, ilin rekabet gücünün artırılmasına, beşeri kaynakların geliştirilmesine, çevresel sürdürülebilirliğin sağlanmasına, teknik altyapının güçlendirilmesi ile kırsal kalkınmanın sağlanmasına katkı sağlayan ve yaşam kalitesini yükselterek çağdaş ve özgün bir yapıya ulaşmasında öncülük yapan ve yön vermeyi görev edinmiştir. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası katılımcılık prensibi doğrultusunda ekonomik ve ticari hayatta olduğu gibi sosyal ve kültürel alanda da önemli projeler imza atmıştır. Ayrıca ilimizdeki gelişimin her aşamasında üzerine düşen görevi yerine getirmek amacıyla, bir çok faaliyete katkıda bulunarak, bireysel ve kurumsal talepleri imkanları ölçüsünde karşılamaya gayret göstermiştir. Geçtiğimiz iki yıl içerisinde sosyal, kültürel ve sportif alanlarda desteklediği projelerden bazıları aşağıda yer almaktadır; -Geleneksel Satso Bursları -Adapazarı Güneşler Lisesine Bilişim Desteği -Adapazarı Milli Eğitim Müdürlüğüne Bilişim Desteği -Ali Fuat Cebesoy Vergi Dairesi Onarım Desteği -Arif Nihat Asya İlköğretim Okuluna Bilişim Desteği -Arifiye Tapu Müdürlüğü Dekorasyonuna Destek -Atso Ticaret Meslek Lisesi Çevre Düzenlemesi Desteği -Bedensel Engellilere Malzeme Desteği -Bilardo Şampiyonasına Destek -Canım Annem Resim Yarışmasına Destek -Dokurcun İlköğretim Okuluna Bilişim Desteği -Gönül Köprüsü Projesine Destek -Hilvan Ülkü İlköğretim Okuluna Kitap Desteği -İlköğretim Öğrencilerimze Giyim Desteği -İnsan Hakları Etkinliklerine Destek -İşitme Engellilere Destek -Kadın Çiftçiler Yarışmasına Destek -Kırkpınar Sanat Akşamlarına Destek -Kızılay Adapazarı Şubesine Destek -Lösder e Destek -Makine Mühendisleri Kurultayına Destek -Masa Tenisi Milli Takım Sakarya Müsabakalarına Destek -Mithatpaşa Polis Karakolu Spor Tesisine Destek -Muhtarlar Derneğine Destek -Olgunlar Turnuvasına Destek -Ramazan Ayında Muhtaçlara Gıda Maddesi Desteği -Sakarya Çark Spor Kulübüne Destek -Sakarya Tekmer Müdürlüğü ne Bilişim Desteği -Sakarya Üniveritesi Tim Teşkilatına Destek -Sakarya Üniversitesi Saitem Projesine Destek -Sakaryaspor Genel Kuruluna Destek -Sakaryaspor a Hep Destek, Tam Destek -Sakaryaspor un Deplasman Maçlarına Ulaşım Desteği -Sakaryasporlular Derneğine Destek -Sanayi Ve Ticaret İl Müdürlüğü Dekorasyonuna Destek -Saü Makine Mühensidleri Öğrenci Kulübüne Destek -Sigarayı Bırak, Eğitimi Yaşat Projesine Destek -Uluslararası Sosyologlar Kurultayına Destek -Yöçeyder e Destek Geçtiğimiz bir içerisinde teknik alanlarda desteklediği projelerden bazıları aşağıda yer almaktadır; Sakaryanın İhracatını Geliştirme Projesi (SAİGEP) Sakarya Ticaretlinin Geliştirilmesi Projesi (SATİGEP) Beceri'10 UMEM Projesi Siz De Ar-Ge Yapabilirsiniz Her Ay Bir Ülke Günü Ağır Sanayide İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğinin Artırılması VETPRO Hareketlilik Projesi Engellilerin İstihdamının Artırılması Projesi Gençlere Yönelik Kaynakçılık Meslek Edindirme Kursları İstihdam Hedefli Dış Mekân Süs Bitkisi Yetiştiriciliği Eğitimi Rekabet Gücü ve Sürdürebilir Kalkınmada İnovasyon Yönetimi Sakarya sanayisinin ve bulunduğu bölgenin imajını en olumlu seviyeye yükseltmeyi, çalışanları ve bulunduğu çevreye değer katan bir meslek kuruluşu olmayı amaçlayan Odamız, Teklif edilen proje sürdürülebilir bir model yaratarak Sakarya nın rekabet gücü temelinde,

19 otomotiv sektörünün özeline inerek, özellikle ilimiz ve Türkiye ekonomisinin temelini oluşturan otomotiv ana ve yan sanayi sektörlerimizin rekabet güçlerini ortaya koymak, bunları ölçmek gelişmesine, rekabet gücünün artmasını sağlamak için Bölgesel İnovasyon stratejilerini beilirlemek, yol haritasını kamuoyu ve paydaşlar ile paylaşmak ve modelin sürdürülebilirliğini sağlamak ve karar alıcılara yol gösterici bir rehber oluşturmayı planlamaktadır. Bu kapsamda otomotiv endüstrisine yönelik yıllarını kapsayan kümelenmeye ve otomotiv sektöründe rekabeti artırmaya orta vadeli bir geçiş dönemi planı hazırlanacaktır. Planda bölgenin otomotiv ana ve yan sanayiinde uzun vadeli gelecek öngörüsüne ulaşmak için atılacak ilk adımlar tasarlanmakta ve plan, takip eden dönemler için planlama, programlama ve uygulama açısından hazırlık mahiyeti taşımaktadır. Proje, çok ve bütünleşik faaliyetlerden oluşması sebebiyle iyi bir yönetim mekanizmasına ihtiyaç duymaktadır. Proje faaliyetlerini yürütecek ekip, projenin başlamasıyla beraber hemen oluşturulacaktır. Bu ekip çalışanlarının her biri, 3 aylık proje süresince belirli sorumluluklar üstlenecek 1 proje yöneticisi, 1 proje koordinatörü ve destek personelden oluşacaktır. Proje Yöneticisi Genel Koordinasyonu sağlama, projenin planlanması, yürütülmesi ve takibini yapacaktır. Proje Koordinatörü- Proje faaliyetlerinin koordinasyonundan, finansal yönetim, satın alma, izleme ve değerlendirmeyi içeren projenin günlük işleyişinin faaliyet planına uygun olarak Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Proje Uygulama Birimi uzmanları ile işbirliği içerisinde uygulanmasından sorumludur. Proje kapsamında yapılan faaliyetleri günlük olarak proje yöneticisine bildirir. Proje Asistanı Proje ekibi toplantılarının organizasyonundan ve sekretaryadan sorumludur. Basın-yayın ve halkla ilişkiler sorumlusu - proje ile ilgili reklam-tanıtım çalışmalarının zamanında yapılmasından sorumlu olacaktır. Bilgi işlem sorumlusu Yapılacak toplantılarda teknik donanımlarının kurulumundan, kontrolünden sorumlu olacaktır. Muhasebe sorumlusu Projenin mali işlerinden sorumlu olacaktır.

GİTES DEMİR-ÇELİK ve DEMİR DIŞI METALLER EYLEM PLANI

GİTES DEMİR-ÇELİK ve DEMİR DIŞI METALLER EYLEM PLANI GİTES DEMİR-ÇELİK ve DEMİR DIŞI METALLER EYLEM PLANI HEDEF -1 1.1 DEMİR-ÇELİK SEKTÖRÜNDE GÜÇ BİRLİĞİ VE SİNERJİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Çelik üreticisi firmalarca, bulundukları bölgelerde, yurt dışından hurda

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI KÜMELENME DESTEKLERİ

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI KÜMELENME DESTEKLERİ BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI KÜMELENME DESTEKLERİ Esra ALAGÖZ KAYA Şubat 2015 SUNUM PLANI I. KÜMELENME ANA DESTEK ALANLARI II. KÜMELENME DESTEKLERİNDE TEMEL

Detaylı

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HUKUKİ MÜZAKERE TOPLANTILARI PROJE FİŞİ

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HUKUKİ MÜZAKERE TOPLANTILARI PROJE FİŞİ HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HUKUKİ MÜZAKERE TOPLANTILARI PROJE FİŞİ GİRİŞ Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) yeni yapısıyla göreve başladığı günden bugüne yargının daha etkin ve verimli bir

Detaylı

PROJE. Proje faaliyetlerinin teknik olarak uygulanması, Sanayi Genel Müdürlüğü Sanayi Politikaları Daire Başkanlığınca yürütülmüştür.

PROJE. Proje faaliyetlerinin teknik olarak uygulanması, Sanayi Genel Müdürlüğü Sanayi Politikaları Daire Başkanlığınca yürütülmüştür. PROJE Avrupa Birliği IPA 1. Bileşeni kapsamında T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı nın Sanayi Stratejisine İlişkin İdari Kapasitesinin Güçlendirme Projesi (IPA Component I, TR 2009/0320.01) 22 Ocak

Detaylı

Bilgi Toplumu Stratejisi Eylem Planı 2. Değerlendirme Raporu. e-dtr İcra Kurulu 26. Toplantısı 26 Aralık 2008

Bilgi Toplumu Stratejisi Eylem Planı 2. Değerlendirme Raporu. e-dtr İcra Kurulu 26. Toplantısı 26 Aralık 2008 Bilgi Toplumu Stratejisi Eylem Planı 2. Değerlendirme Raporu e-dtr İcra Kurulu 26. Toplantısı 26 Aralık 2008 DEĞERLENDİRME RAPORLARI 1. Değerlendirme Raporu 12 Haziran 2008 tarihli 24. Đcra Kurulu Toplantısında

Detaylı

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1. GİRİŞ Odamızca, 2009 yılında 63 fuara katılan 435 üyemize 423 bin TL yurtiçi fuar teşviki ödenmiştir. Ödenen teşvik rakamı, 2008 yılına

Detaylı

İŞLETME ZİRVESİ 08.XII.2015 İSTANBUL

İŞLETME ZİRVESİ 08.XII.2015 İSTANBUL İŞLETME 2023 ZİRVESİ 08.XII.2015 İSTANBUL İŞLETME 2023 ZİRVESİ 08.XII.2015 İSTANBUL İŞLETME 2023 ZİRVESİ Akıllı, Sürdürülebilir ve Kapsayıcı Çözümlerin Buluşma Noktası İşletme 2023 Zirvesi nde 2015-2023

Detaylı

PORTFÖY ÜRETİM ŞİRKETLERİNİN OLUŞTURULMASI VE ELEKTRİK ÜRETİM ANONİM ŞİRKETİNİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI. Sefer BÜTÜN. EÜAŞ Genel Müdürü ÖZET:

PORTFÖY ÜRETİM ŞİRKETLERİNİN OLUŞTURULMASI VE ELEKTRİK ÜRETİM ANONİM ŞİRKETİNİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI. Sefer BÜTÜN. EÜAŞ Genel Müdürü ÖZET: PORTFÖY ÜRETİM ŞİRKETLERİNİN OLUŞTURULMASI VE ELEKTRİK ÜRETİM ANONİM ŞİRKETİNİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI Sefer BÜTÜN EÜAŞ Genel Müdürü ÖZET: Mülkiyeti kamuya ait işletme hakları özel sektöre devredilmemiş

Detaylı

Halkla İlişkiler ve Organizasyon

Halkla İlişkiler ve Organizasyon Halkla İlişkiler ve Organizasyon A. ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ Halkla İlişkiler ve Organizasyon Hizmetleri alanı, küreselleşen dünya içinde kurum ve kuruluşlar için bir ihtiyaç olarak varlığını hissettirmektedir.

Detaylı

SPONSORLUK DOSYASI. SPONSORLUK DOSYASI

SPONSORLUK DOSYASI. SPONSORLUK DOSYASI SPONSORLUK DOSYASI. SPONSORLUK DOSYASI TAKDİM SPONSORLUK DOSYASI. On üç yıl önce STK tüzel kişiliğinde bir düşünce kuruluşu olarak çalışmalarına başlayan TASAM Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi,

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) KALKINMA AJANSI DESTEKLERİ

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) KALKINMA AJANSI DESTEKLERİ BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) KALKINMA AJANSI DESTEKLERİ Sinan MESUTER Eylül 2012 SUNUM PLANI I. PROJE TEKLİF ÇAĞRISI YÖNTEMİYLE SAĞLANAN DOĞRUDAN FİNANSMAN DESTEĞİ II. DOĞRUDAN FAALİYET DESTEĞİ

Detaylı

2. İşbirliği-Güç birliği Destek Programı. 5. KOBİGEL Kobi Gelişim Destek Programı. 8. Kredi Faiz Desteği

2. İşbirliği-Güç birliği Destek Programı. 5. KOBİGEL Kobi Gelişim Destek Programı. 8. Kredi Faiz Desteği KOSGEB DESTEKLERİ 1. Tematik Proje Destek Programı 2. İşbirliği-Güç birliği Destek Programı 3. AR-GE, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı 4. Genel Destek Programı 5. KOBİGEL Kobi Gelişim

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ATILIM ÜNİVERSİTESİ KALİTE GÜVENCESİ YÖNERGESİ Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1 Bu Yönergenin amacı Atılım Üniversitesinin eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri ile idarî

Detaylı

SOSYAL POLİTİKALAR VE ÇALIŞMA HAYATI

SOSYAL POLİTİKALAR VE ÇALIŞMA HAYATI 64.HÜKÜMET PROGRAMI YILI EYLEM PLANINDA BAKANLIĞIMIZIN İLGİLİ 3 Ay İçerisinde Gerçekleştirilecek Reformlar TEMEL HAK VE HÜRRİYETLER Roman Başbakanlık Aile ve Sosyal 7 Başta eğitim, istihdam ve iskân sorunları

Detaylı

MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK İŞBİRLİĞİ PROJE DANIŞMANLIK EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK İŞBİRLİĞİ PROJE DANIŞMANLIK EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK İŞBİRLİĞİ PROJE DANIŞMANLIK EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı,

Detaylı

SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN. GYODER ZİRVESİ nde YAPTIĞI KONUŞMA METNİ 26 NİSAN 2007 İSTANBUL

SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN. GYODER ZİRVESİ nde YAPTIĞI KONUŞMA METNİ 26 NİSAN 2007 İSTANBUL SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN GYODER ZİRVESİ nde YAPTIĞI KONUŞMA METNİ 26 NİSAN 2007 İSTANBUL Sözlerime gayrimenkul ve finans sektörlerinin temsilcilerini bir araya

Detaylı

DOKAP EYLEM PLANI (2014-2018) YEREL DÜZEYDE KURUMSAL KAPASİTENİN GELİŞTİRİLMESİ

DOKAP EYLEM PLANI (2014-2018) YEREL DÜZEYDE KURUMSAL KAPASİTENİN GELİŞTİRİLMESİ DOKAP EYLEM PLANI (2014-2018) YEREL DÜZEYDE KURUMSAL KAPASİTENİN GELİŞTİRİLMESİ Eylem TAŞRA TEŞKİLATI KK 1.1 İl müdürlüklerinin eğitim ihtiyaç duyulan alanlarda eğitim Aile ve Sosyal Politikalar Gıda Tarım

Detaylı

Bodrum Ticaret Odası

Bodrum Ticaret Odası Bodrum Ticaret Odası 2010-2013 Stratejik Planı Vizyon Türkiye nin ekonomisine ve dünya ya tanıtılmasında önemli katkısı olan Bodrum Yarımadasının doğal, kültürel ve tarihi zenginliklerini koruyarak, katılımcı

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (Değişik:RG-14/2/2014-28913) (1) Bu Yönetmeliğin amacı; yükseköğrenim

Detaylı

GYODER SEKTÖR BULUŞMASI 28 MAYIS 2013 İSTANBUL DR. VAHDETTİN ERTAŞ SERMAYE PİYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ

GYODER SEKTÖR BULUŞMASI 28 MAYIS 2013 İSTANBUL DR. VAHDETTİN ERTAŞ SERMAYE PİYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ GYODER SEKTÖR BULUŞMASI 28 MAYIS 2013 İSTANBUL DR. VAHDETTİN ERTAŞ SERMAYE PİYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ Gayrimenkul yatırım ortaklıklarının değerli yöneticileri, Sermaye piyasalarımızın ve basınımızın

Detaylı

TMMOB EH R PLANCILARI ODASI TRABZON UBES III. DÖNEM (2014-2016) ÇALI MA PROGRAMI

TMMOB EH R PLANCILARI ODASI TRABZON UBES III. DÖNEM (2014-2016) ÇALI MA PROGRAMI TMMOB EH R PLANCILARI ODASI TRABZON UBES III. DÖNEM (2014-2016) ÇALI MA PROGRAMI I. KURUMSALLA MA VE ÖRGÜTLENMEN N GEL LMES Trabzon ubesi nin kurumsal ve örgütlenme yap güçlendirerek daha etkin ve verimli

Detaylı

KURUYEMİŞ SEKTÖR RAPORU

KURUYEMİŞ SEKTÖR RAPORU KURUYEMİŞ SEKTÖR RAPORU Ocak 2016 Kuruyemiş sektörü geçtiğimiz sezon kuraklı ve don gibi olumsuz koşullar nedeniyle rekoltelerde düşüş yaşarken fiyatlarda önemli artışlara sahne olmuştur. Geçtiğimiz yıl

Detaylı

TÜRKİYE SERMAYE PİYASALARINDA MERKEZİ KARŞI TARAF UYGULAMASI 13 MAYIS 2013 İSTANBUL DR. VAHDETTİN ERTAŞ SERMAYE PİYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ

TÜRKİYE SERMAYE PİYASALARINDA MERKEZİ KARŞI TARAF UYGULAMASI 13 MAYIS 2013 İSTANBUL DR. VAHDETTİN ERTAŞ SERMAYE PİYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ TÜRKİYE SERMAYE PİYASALARINDA MERKEZİ KARŞI TARAF UYGULAMASI 13 MAYIS 2013 İSTANBUL DR. VAHDETTİN ERTAŞ SERMAYE PİYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ Sayın BDDK Başkanım, İktisadi Araştırmalar Vakfı, Borsamız

Detaylı

TÜBİTAK ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ DAİRE BAŞKANLIĞI ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI

TÜBİTAK ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ DAİRE BAŞKANLIĞI ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI TÜBİTAK ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ DAİRE BAŞKANLIĞI ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI Amaç ve kapsam MADDE 1- (1) Bu çalışma usul ve esasları ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu bünyesinde yer alan

Detaylı

17-19 EYLÜL 2010 TARİHLERİ ARASINDA MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİN DE YAPILAN ADIM ÜNİVERSİTELERİ İDARİ GRUP TOPLANTI KARARLARI

17-19 EYLÜL 2010 TARİHLERİ ARASINDA MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİN DE YAPILAN ADIM ÜNİVERSİTELERİ İDARİ GRUP TOPLANTI KARARLARI 17-19 EYLÜL 2010 TARİHLERİ ARASINDA MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİN DE YAPILAN ADIM ÜNİVERSİTELERİ İDARİ GRUP TOPLANTI KARARLARI GENEL SEKRETERLER TOPLANTI TUTANAĞI 1-Bilginin elektronik ortamda paylaşımı

Detaylı

YEDİNCİ KISIM Kurullar, Komisyonlar ve Ekipler

YEDİNCİ KISIM Kurullar, Komisyonlar ve Ekipler YEDİNCİ KISIM Kurullar, Komisyonlar ve Ekipler Kurul, komisyon ve ekiplerin oluşturulması MADDE 107- (1) Okullarda, eğitim, öğretim ve yönetim etkinliklerinin verimliliğinin sağlanması, okul ve çevre işbirliğinin

Detaylı

SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç

SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Siirt Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama

Detaylı

MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Muş Alparslan Üniversitesi Uzaktan

Detaylı

ÖNSÖZ. Sevgili MMKD üyeleri,

ÖNSÖZ. Sevgili MMKD üyeleri, İçindekiler ÖNSÖZ... 2 GİRİŞ... 3 Genel Kurul Toplantısı... 3 Yönetim Kurulu nda Üye ve Görev Değişiklikleri... 3 MMKD Stratejik Plan Çalışması... 3 PROJELER... 4 Kapılar Müzecilere Açık Projesi... 4 Derneklere

Detaylı

Meriç Uluşahin Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili. Beşinci İzmir İktisat Kongresi

Meriç Uluşahin Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili. Beşinci İzmir İktisat Kongresi Meriç Uluşahin Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Beşinci İzmir İktisat Kongresi Finansal Sektörün Sürdürülebilir Büyümedeki Rolü ve Türkiye nin Bölgesel Merkez Olma Potansiyeli 1 Kasım

Detaylı

TETAŞ TÜRKİYE ELEKTRİK TİCARET VE TAAHHÜT A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TETAŞ TÜRKİYE ELEKTRİK TİCARET VE TAAHHÜT A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TETAŞ TÜRKİYE ELEKTRİK TİCARET VE TAAHHÜT A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YÖNERGE 10 BÜTÇE YÖNERGESİ T E T A Ş TÜRKİYE ELEKTRİK TİCARET VE TAAHHÜT ANONİM ŞİRKETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BÜTÇE YÖNERGESİ TÜRKİYE ELEKTRİK TİCARET

Detaylı

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü 07.03.2012 06:18

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü 07.03.2012 06:18 http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2012/03/201203... 1 of 5 6 Mart 2012 SALI Resmî Gazete Sayı : 28225 Atatürk Üniversitesinden: YÖNETMELİK ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ASTROFİZİK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

Detaylı

SORU: Bölgeye katkı sağlayacak özel bir proje sahibi iktisadi kalkınma programında %50 hibeden fazlasını karşılayamıyorsa bir destek var mı?

SORU: Bölgeye katkı sağlayacak özel bir proje sahibi iktisadi kalkınma programında %50 hibeden fazlasını karşılayamıyorsa bir destek var mı? SORU: Bölgeye katkı sağlayacak özel bir proje sahibi iktisadi kalkınma programında %50 hibeden fazlasını karşılayamıyorsa bir destek var mı? 1. CEVAP: İktisadi kalkınma destek programında hiçbir destek

Detaylı

ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİ

ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİ ADANA KENT SORUNLARI SEMPOZYUMU / 16 2008 BU BİR TMMOB YAYINIDIR TMMOB, bu makaledeki ifadelerden, fikirlerden, toplantıda çıkan sonuçlardan ve basım hatalarından sorumlu değildir. ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

Detaylı

ELEKTRİK ÜRETİM SANTRALLERİNDE KAPASİTE ARTIRIMI VE LİSANS TADİLİ

ELEKTRİK ÜRETİM SANTRALLERİNDE KAPASİTE ARTIRIMI VE LİSANS TADİLİ Hukuk ve Danışmanlık ELEKTRİK ÜRETİM SANTRALLERİNDE KAPASİTE ARTIRIMI VE LİSANS TADİLİ Türkiye de serbest piyasa ekonomisine geçişle birlikte rekabet ortamında özel hukuk hükümlerine göre faaliyet gösteren,

Detaylı

2. KIRSAL KALKINMA MALİ DESTEK PROGRAMI İLE İLGİLİ SORULAR

2. KIRSAL KALKINMA MALİ DESTEK PROGRAMI İLE İLGİLİ SORULAR 2. KIRSAL KALKINMA MALİ DESTEK PROGRAMI İLE İLGİLİ SORULAR 1. SORU: Kırsal kalkınma programında sadece eğitim amaçlı projelere destek verileceği yazılmıştır. Uygulamaya yönelik (örneğin, tarımsal ürünlerin

Detaylı

NİSAN 2013 SAYI:16 ŞEHİRLER ÇOCUKLARIMIZA GÖRE OLSUN

NİSAN 2013 SAYI:16 ŞEHİRLER ÇOCUKLARIMIZA GÖRE OLSUN NİSAN 2013 SAYI:16 ŞEHİRLER ÇOCUKLARIMIZA GÖRE OLSUN S Ö Y L E Ș İ Avrupa Birliği Yatırımları Daire Bașkanı Okuyucularımız için Avrupa Birliği Yatırımları Dairesi Bașkanlığı hakkında bilgi verebilir misiniz?

Detaylı

ORTA VADELİ MALİ PLAN (2012-2014)

ORTA VADELİ MALİ PLAN (2012-2014) GİRİŞ ORTA VADELİ MALİ PLAN (2012-2014) 2012-2014 dönemi Orta Vadeli Mali Planı, Orta Vadeli Programla uyumlu olmak üzere gelecek üç yıla ilişkin merkezi yönetim bütçesi toplam gelir ve gider tahminleriyle

Detaylı

MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ. Genel Sekreterlik. AR-GE ve Projeler Şube Müdürlüğü. Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM

MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ. Genel Sekreterlik. AR-GE ve Projeler Şube Müdürlüğü. Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Genel Sekreterlik AR-GE ve Projeler Şube Müdürlüğü Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM Amaç Kapsam Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

Giresun Üniversitesi Akademik Değerlendirme Ve Kalite Geliştirme Uygulama Yönergesi

Giresun Üniversitesi Akademik Değerlendirme Ve Kalite Geliştirme Uygulama Yönergesi Giresun Üniversitesi Akademik Değerlendirme Ve Kalite Geliştirme Uygulama Yönergesi Amaç Madde 1- Bu Yönergenin amacı; Giresun Üniversitesi'nin akademik değerlendirme ve kalite geliştirme ile stratejik

Detaylı

ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ KÜÇÜK SANAYİ SİTELERİ TEKNOPARKLAR Oda Raporu

ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ KÜÇÜK SANAYİ SİTELERİ TEKNOPARKLAR Oda Raporu tmmob makina mühendisleri odası ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ KÜÇÜK SANAYİ SİTELERİ TEKNOPARKLAR Oda Raporu Hazırlayanlar Yavuz BAYÜLKEN Cahit KÜTÜKOĞLU Genişletilmiş Üçüncü Basım Mart 2010 Yayın No : MMO

Detaylı

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ KINIK SONUÇ RAPORU

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ KINIK SONUÇ RAPORU 1 2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ KINIK SONUÇ RAPORU Tarih: 10 Aralık 2010 Yaklaşık Katılımcı Sayısı: 40 Katılımcı listesindeki Sayı: 38 Katılımcı Düzeyi ve Profili: 2 3 4 Dağıtılan Belgeler:

Detaylı

Bütçe gider ve gelirleri arasındaki fark Net Finansmanla karşılanmıştır.

Bütçe gider ve gelirleri arasındaki fark Net Finansmanla karşılanmıştır. KOSGEB ĐDARESĐ BAŞKANLIĞI 2009 YILI KURUMSAL MALĐ DURUM VE BEKLENTĐLER RAPORU I. OCAK-HAZĐRAN 2009 DÖNEMĐ BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI A. Bütçe Giderleri Đdare Başkanlığımızın ilk 6 aylık dönemde bütçe gider

Detaylı

TÜSİAD Rekabet Çalışma Grubu Toplantısı DEVLET YARDIMLARI. Abdulgani GÜNGÖRDÜ Rekabet Uzmanı 24.10.2008

TÜSİAD Rekabet Çalışma Grubu Toplantısı DEVLET YARDIMLARI. Abdulgani GÜNGÖRDÜ Rekabet Uzmanı 24.10.2008 TÜSİAD Rekabet Çalışma Grubu Toplantısı DEVLET YARDIMLARI Abdulgani GÜNGÖRDÜ Rekabet Uzmanı 24.10.2008 Rekabet Politikası Teşebbüslere uygulanan anti-tröst kurallar Devlet yardımlarının kontrolüne ilişkin

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL DERGİLER YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL DERGİLER YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Senato: 2 Mart 2016 2016/06-6 KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL DERGİLER YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam MADDE 1- Bu Yönergenin amacı, Kahramanmaraş

Detaylı

BODRUM'A LELEG YOLU YAPILIYOR

BODRUM'A LELEG YOLU YAPILIYOR BODRUM'A LELEG YOLU YAPILIYOR BODTO Turizm Altyapı Projelerine Devam Ediyor Bodrum Ticaret Odası nın, 2014-2017 Stratejik Planı amaç ve hedefleri kapsamında, Bodrum da turizm sezonunun uzatılması, sektörün

Detaylı

Öncelikle basın toplantımıza hoş geldiniz diyor, sizleri sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum.

Öncelikle basın toplantımıza hoş geldiniz diyor, sizleri sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum. Gümrük Ve Ticaret Bakanı Sn. Nurettin CANİKLİ nin Kredi Kefalet Kooperatifleri Ortaklarının Borçlarının Yapılandırılması Basın Toplantısı 24 Eylül 2014 Saat:11.00 - ANKARA Kredi Kefalet Kooperatiflerinin

Detaylı

KAMU BORÇ İDARESİNDE OPERASYONEL RİSK YÖNETİMİ

KAMU BORÇ İDARESİNDE OPERASYONEL RİSK YÖNETİMİ KAMU BORÇ İDARESİNDE OPERASYONEL RİSK YÖNETİMİ Dr. Emre BALIBEK Genel Müdür Yardımcısı Hazine Müsteşarlığı Kamu Finansmanı Genel Müdürlüğü E-posta: emre.balibek@hazine.gov.tr 1 İçerik Borç İdaresinde Risk

Detaylı

İnşaat Sanayi KSO da buluştu

İnşaat Sanayi KSO da buluştu Ayakkabı ve tekstil sektör toplantısı yapıldı. Sektörlerin sorunları ve çözüm önerilerinin konuşulduğu toplantı geniş bir katılımla gerçekleşti İnşaat Sanayi KSO da buluştu KSO Başkanı Kütükcü, Sektörlerimizi

Detaylı

KUZEY ANADOLU KALKINMA AJANSI. 2016 YILI Doğrudan Faaliyet Desteği. Başvuru Formu. Referans Numarası: TR82/16/DFD SİNOP TSO DİJİTAL ARŞİV PROJESİ

KUZEY ANADOLU KALKINMA AJANSI. 2016 YILI Doğrudan Faaliyet Desteği. Başvuru Formu. Referans Numarası: TR82/16/DFD SİNOP TSO DİJİTAL ARŞİV PROJESİ KUZEY ANADOLU KALKINMA AJANSI 2016 YILI Doğrudan Faaliyet Desteği Başvuru Formu Referans Numarası: TR82/16/DFD Başvuru Sahibinin Adı: Projenin Adı: SİNOP TİCARET VE SANAYİ ODASI SİNOP TSO DİJİTAL ARŞİV

Detaylı

14.8. İşyeri Temsilcileri Şube Koordinasyonu

14.8. İşyeri Temsilcileri Şube Koordinasyonu 14.8. İşyeri Temsilcileri Şube Koordinasyonu Kamu ve özel sektörde çalışan mimarların mesleki alanda gereksinimlerini karşılamak, mesleki uğraşlarını kolaylaştırmak, mesleki hizmetinin güvencelerini sağlamak

Detaylı

PROJE ODAKLI İŞ GELİŞTİRME; Kent Atölyeleri örneği

PROJE ODAKLI İŞ GELİŞTİRME; Kent Atölyeleri örneği PROJE ODAKLI İŞ GELİŞTİRME; Kent Atölyeleri örneği A.Faruk GÖKSU-ÇEKÜL Vakfı www.cekulvakfi.org.tr www.kentselyenileme.org ÇEKÜL Vakfı, kurulduğu günden bugüne kadar, Kendini Koruyan Kentler adı altında,

Detaylı

MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ)

MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) HALKLA İLİŞKİLER VE ORGANİZASYON HİZMETLERİ ALANI ANKARA 2007 ÖĞRENME FAALİYETİ -19 HALKLA İLİŞKİLER VE

Detaylı

(ÇEKAP) Çevresel Kapasitemiz Gelişiyor

(ÇEKAP) Çevresel Kapasitemiz Gelişiyor (ÇEKAP) Çevresel Kapasitemiz Gelişiyor Eğitimlerin 2. Ayağı 6-7 Mayıs ta Erzurum da Bölgesel Çevre Merkezi (REC) Türkiye tarafından yürütülen ve temel yararlanıcısı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olan Türkiye

Detaylı

KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELERİ GELİŞTİRME VE DESTEKLEME İDARESİ BAŞKANLIĞI (KOSGEB) KOBİ VE GİRİŞİMCİLİK ÖDÜLLERİ UYGULAMA ESASLARI

KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELERİ GELİŞTİRME VE DESTEKLEME İDARESİ BAŞKANLIĞI (KOSGEB) KOBİ VE GİRİŞİMCİLİK ÖDÜLLERİ UYGULAMA ESASLARI KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELERİ GELİŞTİRME VE DESTEKLEME İDARESİ BAŞKANLIĞI (KOSGEB) KOBİ VE GİRİŞİMCİLİK ÖDÜLLERİ UYGULAMA ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- Bu uygulama

Detaylı

ELEKTRİK PİYASALARI 2015 YILI VERİLERİ PİYASA OPERASYONLARI DİREKTÖRLÜĞÜ

ELEKTRİK PİYASALARI 2015 YILI VERİLERİ PİYASA OPERASYONLARI DİREKTÖRLÜĞÜ ELEKTRİK PİYASALARI 2015 YILI VERİLERİ PİYASA OPERASYONLARI DİREKTÖRLÜĞÜ 1 GENEL MÜDÜR SUNUŞU; Gündelik hayatın vazgeçilmez unsuru haline gelen enerji, bireylerin yaşamında ve ülkelerin sosyo-ekonomik

Detaylı

T. C. GÜNEY MARMARA KALKINMA AJANSI İHRACAT VE YENİLİKÇİLİK MALİ DESTEK PROGRAMI & SOSYAL KALKINMA MALİ DESTEK PROGRAMI BAĞIMSIZ DEĞERLENDİRİCİ İLANI

T. C. GÜNEY MARMARA KALKINMA AJANSI İHRACAT VE YENİLİKÇİLİK MALİ DESTEK PROGRAMI & SOSYAL KALKINMA MALİ DESTEK PROGRAMI BAĞIMSIZ DEĞERLENDİRİCİ İLANI T. C. GÜNEY MARMARA KALKINMA AJANSI İHRACAT VE YENİLİKÇİLİK MALİ DESTEK PROGRAMI & SOSYAL KALKINMA MALİ DESTEK PROGRAMI BAĞIMSIZ DEĞERLENDİRİCİ İLANI Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) 31.10.2011 tarihi

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler

BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler SÜLEYMANPAŞA BELEDİYE BAŞKANLIĞI BASIN YAYIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ, GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK Amaç ve kapsam, dayanak ve tanımlar Amaç ve kapsam

Detaylı

Milli Gelir Büyümesinin Perde Arkası

Milli Gelir Büyümesinin Perde Arkası 2007 NİSAN EKONOMİ Milli Gelir Büyümesinin Perde Arkası Türkiye ekonomisi dünyadaki konjonktürel büyüme eğilimine paralel gelişme evresini 20 çeyrektir aralıksız devam ettiriyor. Ekonominin 2006 da yüzde

Detaylı

KOBİGEL KOBİ GELİŞİM DESTEK PROGRAMI PROJE TEKLİF ÇAĞRISI

KOBİGEL KOBİ GELİŞİM DESTEK PROGRAMI PROJE TEKLİF ÇAĞRISI KOBİGEL KOBİ GELİŞİM DESTEK PROGRAMI PROJE TEKLİF ÇAĞRISI KOBİGEL KOBİ GELİŞİM DESTEK PROGRAMI PROJE TEKLİF ÇAĞRISI KOBİGEL KOBİ GELİŞİM DESTEK PROGRAMI PROJE TEKLİF ÇAĞRISI PROJE TEKLİF ÇAĞRISININ ADI

Detaylı

1.6.1. Performans Yönetimi Hakkında Ulusal Mevzuatın Avrupa Standartlarıyla Uyumlaştırılmasına Yönelik Tavsiyeler

1.6.1. Performans Yönetimi Hakkında Ulusal Mevzuatın Avrupa Standartlarıyla Uyumlaştırılmasına Yönelik Tavsiyeler 1.6.1. Performans Yönetimi Hakkında Ulusal Mevzuatın Avrupa Standartlarıyla Uyumlaştırılmasına Yönelik Tavsiyeler 5. Sonuçlar ve reform teklifleri 5.1 (Kamu Mali yönetimi ve Kontrol Kanunu) 5.1.1 Performans

Detaylı

ATAÇ Bilgilendirme Politikası

ATAÇ Bilgilendirme Politikası ATAÇ Bilgilendirme Politikası Amaç Bilgilendirme politikasının temel amacı, grubun genel stratejileri çerçevesinde, ATAÇ İnş. ve San. A.Ş. nin, hak ve yararlarını da gözeterek, ticari sır niteliğindeki

Detaylı

İHRACAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞ DÜNYASI İÇİN TİCARİ BİLGİYE ERİŞİM NİSAN 2016

İHRACAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞ DÜNYASI İÇİN TİCARİ BİLGİYE ERİŞİM NİSAN 2016 www.ekonomi.gov.tr İŞ DÜNYASI İÇİN TİCARİ BİLGİYE ERİŞİM NİSAN 2016 T. C. EKONOMĐ BAKANLIĞI 1 WEB PORTAL Ekonomi Bakanlığı hizmet ve faaliyetleri ile ilgili çok sayıdaki web sitesinin içeriği birleştirilerek

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (TTO) Mayıs 2013

GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (TTO) Mayıs 2013 GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (TTO) Mayıs 2013 Gazi TTO nun Amacı Gazi Üniversitesi bünyesindeki bilimsel ve teknolojik bilginin toplumsal faydaya ve ekonomik değere dönüşümünü ve üniversite-sanayi

Detaylı

Destekli Proje İşletme Prosedürü

Destekli Proje İşletme Prosedürü Destekli Proje İşletme Prosedürü Teknoloji Transfer Ofisi 2015 Yazan(lar) : Tarih : İlker KÖSE TTO Direktörü Onaylayan(lar) : Tarih : Prof. Dr. Ömer Ceran Genel Sekreter V. Prof. Dr. Sabahattin Aydın Rektör

Detaylı

2014 YILI ÇALIŞMA TAKVİMİ Açıklama

2014 YILI ÇALIŞMA TAKVİMİ Açıklama OCAK Kamu İdaresi Hesaplarının Sayıştay'a verilmesi (Muhasebe i ile Muhasebe Yetkililerinin Bildirilmesi Hakkında Usul ve Esaslar gereğince hesap dönemi başında verilecek bilgiler bildirilir.) (17.12.2011

Detaylı

Stratejik Mekansal Gelişme Önerisi Aralık 2006

Stratejik Mekansal Gelişme Önerisi Aralık 2006 BURSA Stratejik Mekansal Gelişme Önerisi Aralık 2006 Bursa; Stratejik Mekansal Gelişme Önerisi İçindekiler Giriş 3 Stratejik Ortaklar 4 Bursa 5 Sorunlar 6 Fırsatlar 7 Genel Yaklaşım 8 1.Bölüm:Bursa Stratejik

Detaylı

KADININ STATÜSÜ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Tarımda Kadınların Finansmana Erişimi Esra ÇADIR

KADININ STATÜSÜ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Tarımda Kadınların Finansmana Erişimi Esra ÇADIR KADININ STATÜSÜ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Tarımda Kadınların Finansmana Erişimi Esra ÇADIR Sektörlere Göre Dağılım 60 %52 50 %39 %46 Tarım 40 Sanayi 30 % 14 %19 %21 İnşaat 20 %8 10 % 1 Hizmetler 0 KADIN ERKEK 2

Detaylı

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog KONYA KARAMAN BÖLGESİ BOŞANMA ANALİZİ 22.07.2014 Tarihsel sürece bakıldığında kalkınma,

Detaylı

Küresel ekonomik kriz

Küresel ekonomik kriz Küresel ekonomik kriz sonrası AB ekonomisinin yeniden canlandırılması için hazırlanan «akıllı, sürdürülebilir ve kapsayıcı büyüme» odaklı Avrupa 2020 Stratejisi hedeflerine ulaşılmasında KOBİ ler, çok

Detaylı

REFORM EYLEM GRUBU BİRİNCİ TOPLANTISI BASIN BİLDİRİSİ ANKARA, 8 KASIM 2014

REFORM EYLEM GRUBU BİRİNCİ TOPLANTISI BASIN BİLDİRİSİ ANKARA, 8 KASIM 2014 REFORM EYLEM GRUBU BİRİNCİ TOPLANTISI BASIN BİLDİRİSİ ANKARA, 8 KASIM 2014 Reform Eylem Grubu nun (REG) ilk toplantısı, Adalet Bakanı Sayın Bekir Bozdağ, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Sayın Volkan

Detaylı

Küresel Ekonomik İlişkiler Komisyonu - I

Küresel Ekonomik İlişkiler Komisyonu - I Küresel Ekonomik İlişkiler Komisyonu - I KOMİSYON BAŞKANI: OSMAN FEYZİ BOYNER Amaç: Küresel ekonomik trendler çerçevesinde gelişen dış ticaret ve yatırım olanaklarını takip ve analiz etmek, Doğrudan yabancı

Detaylı

Vaka Çalışması: «Boğaziçi Üniversitesi Girişimcilik Projesi HayalEt» ve Hedeflerimiz

Vaka Çalışması: «Boğaziçi Üniversitesi Girişimcilik Projesi HayalEt» ve Hedeflerimiz Vaka Çalışması: «Boğaziçi Üniversitesi Girişimcilik Projesi HayalEt» ve Hedeflerimiz İçerik HayalEt Projesi Tanıtımı Neler yaptık? Üniversiteler girişimciliğe nasıl destek olabilir? BuHayalEt, üniversitenin

Detaylı

MUHASEBE, DENETİM VE DANIŞMANLIK İŞLETMELERİ İÇİN İŞYERİ, HİZMET VE KALİTE GÜVENCE İLKE VE ESASLARI HAKKINDA MECBURİ MESLEK KARARI

MUHASEBE, DENETİM VE DANIŞMANLIK İŞLETMELERİ İÇİN İŞYERİ, HİZMET VE KALİTE GÜVENCE İLKE VE ESASLARI HAKKINDA MECBURİ MESLEK KARARI MUHASEBE, DENETİM VE DANIŞMANLIK İŞLETMELERİ İÇİN İŞYERİ, HİZMET VE KALİTE GÜVENCE İLKE VE ESASLARI HAKKINDA MECBURİ MESLEK KARARI R.G. Tarihi : 13 Aralık 2013 R.G. Sayısı : 28850 TÜRMOB Türkiye Serbest

Detaylı

Ara rma, Dokuz Eylül Üniversitesi Strateji Geli tirme Daire Ba kanl na ba

Ara rma, Dokuz Eylül Üniversitesi Strateji Geli tirme Daire Ba kanl na ba 1.1 Ara rman n Amac Ara rmada, Dokuz Eylül Üniversitesi Strateji Geli tirme Daire Ba kanl na ba olarak hizmet vermekte olan; 1. Bütçe ve Performans Program ube Müdürlü ü 2. Stratejik Yönetim ve Planlama

Detaylı

SÜREÇ YÖNETİMİ VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME H.Ömer Gülseren > ogulseren@gmail.com

SÜREÇ YÖNETİMİ VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME H.Ömer Gülseren > ogulseren@gmail.com SÜREÇ YÖNETİMİ VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME H.Ömer Gülseren > ogulseren@gmail.com Giriş Yönetim alanında yaşanan değişim, süreç yönetimi anlayışını ön plana çıkarmıştır. Süreç yönetimi; insan ve madde kaynaklarını

Detaylı

SİRKÜLER 2009 / 32. 1- İşsizlik Ödeneği Almakta Olan İşsizleri İşe Alan İşverenlere Yönelik Sigorta Primi Desteği

SİRKÜLER 2009 / 32. 1- İşsizlik Ödeneği Almakta Olan İşsizleri İşe Alan İşverenlere Yönelik Sigorta Primi Desteği KONU SİRKÜLER 2009 / 32 Sigorta Primi Desteklerine Yönelik Yeni Düzenlemeler (5921 Sayılı Kanun) Genel Olarak İşsizlikle mücadeleye yönelik bir yasal düzenleme olarak nitelendirilebilecek olan 5921 Sayılı

Detaylı

TÜRKĠYE ODALAR VE BORSALAR BĠRLĠĞĠ

TÜRKĠYE ODALAR VE BORSALAR BĠRLĠĞĠ 2015 Ağustos ayında kurulan Ģirket sayısında bir önceki aya göre %5,84 artıģ oldu. Kurulan şirket sayısında bir önceki aya göre %5,84 artış olurken, kooperatif sayısında %14,55 ve gerçek kişi ticari işletme

Detaylı

Danışma Kurulu Tüzüğü

Danışma Kurulu Tüzüğü Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu Otel Yöneticiliği Bölümü Danışma Kurulu Tüzüğü MADDE I Bölüm 1.1. GİRİŞ 1.1.1. AD Danışma Kurulu nun adı, Özyeğin Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu ve Otel

Detaylı

TMMOB FİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI 29. DÖNEM ÇALIŞMA PROGRAMI (TASLAK) (2014 2015)

TMMOB FİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI 29. DÖNEM ÇALIŞMA PROGRAMI (TASLAK) (2014 2015) TMMOB FİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI 29. DÖNEM ÇALIŞMA PROGRAMI (TASLAK) (2014 2015) ANKARA NİSAN-2014 GİRİŞ Dünyada ve ülkemizde yaşanan ekonomik, siyasal, sosyal ve kültürel gelişmelerin yaşam ve meslek alanlarımıza

Detaylı

İngilizce Öğretmenlerinin Bilgisayar Beceri, Kullanım ve Pedagojik İçerik Bilgi Özdeğerlendirmeleri: e-inset NET. Betül Arap 1 Fidel Çakmak 2

İngilizce Öğretmenlerinin Bilgisayar Beceri, Kullanım ve Pedagojik İçerik Bilgi Özdeğerlendirmeleri: e-inset NET. Betül Arap 1 Fidel Çakmak 2 İngilizce Öğretmenlerinin Bilgisayar Beceri, Kullanım ve Pedagojik İçerik Bilgi Özdeğerlendirmeleri: e-inset NET DOI= 10.17556/jef.54455 Betül Arap 1 Fidel Çakmak 2 Genişletilmiş Özet Giriş Son yıllarda

Detaylı

DEMİRYOLUNUN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN YENİ YAPILANMA SERBESTLEŞME TÜRKİYE DEMİRYOLU ALTYAPISI VE ARAÇLARI ZİRVESİ 24 25 EKİM 2013 İSTANBUL TÜRKİYE

DEMİRYOLUNUN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN YENİ YAPILANMA SERBESTLEŞME TÜRKİYE DEMİRYOLU ALTYAPISI VE ARAÇLARI ZİRVESİ 24 25 EKİM 2013 İSTANBUL TÜRKİYE DEMİRYOLUNUN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN YENİ YAPILANMA SERBESTLEŞME TÜRKİYE DEMİRYOLU ALTYAPISI VE ARAÇLARI ZİRVESİ 24 25 EKİM 2013 İSTANBUL TÜRKİYE NOPPEN CORRIDOR OF INSIGHTS 1 DEMİRYOLUNDA YENİ YAPILANMA VE

Detaylı

JEAN MONNET BURS PROGRAMI 2016-2017 AKADEMİK YILI FARKINDALIK ARTIRMA TOPLANTILARI

JEAN MONNET BURS PROGRAMI 2016-2017 AKADEMİK YILI FARKINDALIK ARTIRMA TOPLANTILARI Burs Programı Türkiye nin Avrupa Birliğine tam üyelik sürecinde kamu kurum ve kuruluşlarından özel sektöre, sivil toplum örgütlerinden üniversitelere önemli görevler düşüyor. Bu sebeple, toplumun her

Detaylı

Amacımız Fark Yaratacak Makine Mühendisleri Yetiştirmek - OAIB Moment Expo

Amacımız Fark Yaratacak Makine Mühendisleri Yetiştirmek - OAIB Moment Expo Sayfa 1 / 6 OCAK 2016 SAYI: 92 Gelişen teknolojiye ayak uydurabilen, teknik bilgi ve becerilere sahip fark yaratacak lider makine mühendisleri yetiştirmek üzere yola çıktıklarını belirten MEF Üniversitesi

Detaylı

Yönetimi. Patent Destek Sistemleri. Türkiye de. KOBİ lerde Etkin Fikri Mülkiyet Varlıkları. Eğiticilerin Eğitimi Programı

Yönetimi. Patent Destek Sistemleri. Türkiye de. KOBİ lerde Etkin Fikri Mülkiyet Varlıkları. Eğiticilerin Eğitimi Programı KOBİ lerde Etkin Fikri Mülkiyet Varlıkları Yönetimi Eğiticilerin Eğitimi Programı Türkiye de Patent Destek Sistemleri Mehmet Nurşad SÖZER, Patent Uzmanı, Türk Patent Enstitüsü 13 Kasım 2014, İzmir İçerik

Detaylı

Bilgilendirme Politikası

Bilgilendirme Politikası Bilgilendirme Politikası Şirketin bilgilendirme politikası kurumsal internet sitesinde yayınlanmakta olup, bilgilendirme politikası ile ilgili işlerin izlenmesi, gözetimi ve geliştirilmesi sorumluluğu

Detaylı

Pazarlama ve Reklamcılık Bölümü Pazarlama Programı Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN

Pazarlama ve Reklamcılık Bölümü Pazarlama Programı Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN Pazarlama ve Reklamcılık Bölümü Pazarlama Programı Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN Elektronik Pazarlama İnternet E-Pazarlama İnternet Nedir? İnternet, dünya üzerinde milyonlarca bilgisayarı birbirine bağlayan

Detaylı

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ÇOCUK DIŞ GİYSİLERİ DİKİMİ (CEKET- MONT- MANTO) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ÇOCUK DIŞ GİYSİLERİ DİKİMİ (CEKET- MONT- MANTO) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ÇOCUK DIŞ GİYSİLERİ DİKİMİ (CEKET- MONT- MANTO) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2008 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde

Detaylı

Mercer küresel/yerel bazda yılda 700 ün üzerinde İK nın farklı konularında araştırma yapmaktadır.

Mercer küresel/yerel bazda yılda 700 ün üzerinde İK nın farklı konularında araştırma yapmaktadır. İnsan Kaynaklarının Dönüşümü 2010 Araştırması Sonuçları www.mercer.com 2010 PERYÖN & Mercer İK Dönüşümü Araştırması Mercer küresel/yerel bazda yılda 700 ün üzerinde İK nın farklı konularında araştırma

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç MADDE 1-

BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç MADDE 1- PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (PAMUKKALE TTO) PROJE HAZIRLAMADA KAPASİTE ARTIRILMASINA YÖNELİK MENTÖRLÜK DESTEK PROGRAMI UYGULAMA ESASLARI Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE

Detaylı

YURTDIŞI VATANDAŞLAR DANIŞMA KURULUNUN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

YURTDIŞI VATANDAŞLAR DANIŞMA KURULUNUN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK 24 Aralık 2010 CUMA Resmî Gazete Sayı : 27795 YÖNETMELİK Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığından: YURTDIŞI VATANDAŞLAR DANIŞMA KURULUNUN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ

Detaylı

YÜZBİN ÇATI PROJESİ DURUM RAPORU NEDEN ÇATI

YÜZBİN ÇATI PROJESİ DURUM RAPORU NEDEN ÇATI YÜZBİN ÇATI PROJESİ DURUM RAPORU NEDEN ÇATI Enerji arz güvenliğine küçük küçük ama toplamda en büyük katkıyı sağlayacak bir çözümdür. Çaılarımız boş ve kullanılmıyor. Ülkemizde 8.000.000 konut çatısı ve

Detaylı

T.C NECMETTĠN ERBAKAN ÜNĠVERSĠTESĠ Yapı Ġşleri ve Teknik Daire Başkanlığı GÖREV TANIM FORMU

T.C NECMETTĠN ERBAKAN ÜNĠVERSĠTESĠ Yapı Ġşleri ve Teknik Daire Başkanlığı GÖREV TANIM FORMU UZMANLIK ALANI BAĞLI OLDUĞU UNVAN Teknik Hizmetler Mühendis İnşaat Mühendisi Daire Başkanı Mühendis unvanının gerektirdiği yetki ve devredilmiş olan yetkiler çerçevesinde sorumlu olduğu iş ve işlemleri

Detaylı

BÜTÇE HAZIRLIK ÇALIŞMALARINDA KULLANILACAK FORMLARA İLİŞKİN BİLGİLER

BÜTÇE HAZIRLIK ÇALIŞMALARINDA KULLANILACAK FORMLARA İLİŞKİN BİLGİLER BÜTÇE HAZIRLIK ÇALIŞMALARINDA KULLANILACAK FORMLARA İLİŞKİN BİLGİLER Kuruluşlar bütçe hazırlık çalışmalarında bu bölümde örnekleri yer alan formları, aşağıda belirtilen bilgi ve açıklamalar doğrultusunda

Detaylı

Girişimcileri destekleyen

Girişimcileri destekleyen Girişimcileri destekleyen kurum ve kuruluşlar KONUYA BAŞLARKEN 1. 2. Girişimci adayları kuracakları işlerle ilgili ne gibi desteklere ihtiyaç duyarlar? Kredi, hibe, teşvik kavramları size ne ifade etmektedir?

Detaylı

1 Kasım 2009 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 27393 (Mükerrer) 2010 YILI PROGRAMI

1 Kasım 2009 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 27393 (Mükerrer) 2010 YILI PROGRAMI 1 Kasım 2009 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 27393 (Mükerrer) 2010 YILI PROGRAMI 17 Ekim 2009 Gün ve 27379 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan 12 Ekim 2009 Gün ve 2009/15513 Sayılı 2010 Yılı Programının Uygulanması,

Detaylı

Destekli Proje Başvuru Prosedürü

Destekli Proje Başvuru Prosedürü Destekli Proje Başvuru Prosedürü Teknoloji Transfer Ofisi 2014 Yazan(lar) : Tarih : İlker KÖSE TTO Direktörü Onaylayan(lar) : Tarih : Prof. Dr. Ömer Ceran Genel Sekreter V. Prof. Dr. Sabahattin Aydın Rektör

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ 14 SUNUŞ 16 BİR SEÇİM YAPMA BİLİMİ OLARAK EKONOMİ VE VERİMLİLİK İLKESİ 19 BÖLÜM 1 VERİMLİLİK-KAVRAMSAL ÇERÇEVE

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ 14 SUNUŞ 16 BİR SEÇİM YAPMA BİLİMİ OLARAK EKONOMİ VE VERİMLİLİK İLKESİ 19 BÖLÜM 1 VERİMLİLİK-KAVRAMSAL ÇERÇEVE İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ 14 SUNUŞ 16 BİR SEÇİM YAPMA BİLİMİ OLARAK EKONOMİ VE VERİMLİLİK İLKESİ 19 BÖLÜM 1 VERİMLİLİK-KAVRAMSAL ÇERÇEVE Soru 1 Verimlilik nedir? 25 Soru 2: Verimlilikle ilişkili kavramlar nelerdir?

Detaylı

KAR YER GÜNLER PROJES. Murat F DAN

KAR YER GÜNLER PROJES. Murat F DAN KAR YER GÜNLER PROJES Murat F DAN 2012-2013 AYBASTI ANADOLU L SES KAR YER GÜNLER PROJES PROJE SAH OLAN OKUL AYBASTI ANADOLU L SES PROJEN N ADI KAR YER GÜNLER PROJEN N AMACI rencilerin meslekleri her yönüyle

Detaylı

İktisat Anabilim Dalı-(Tezli) Yük.Lis. Ders İçerikleri

İktisat Anabilim Dalı-(Tezli) Yük.Lis. Ders İçerikleri 1. Yıl - Güz 1. Yarıyıl Ders Planı İktisat Anabilim Dalı-(Tezli) Yük.Lis. Ders İçerikleri Mikroekonomik Analiz I IKT701 1 3 + 0 6 Piyasa, Bütçe, Tercihler, Fayda, Tercih, Talep, Maliyet, Üretim, Kar, Arz.

Detaylı