ENERJİ VERİMLİLİĞİ BİLİNÇLENDİRME ÇALIŞMALARI. Sebahattin ÖZ Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ENERJİ VERİMLİLİĞİ BİLİNÇLENDİRME ÇALIŞMALARI. Sebahattin ÖZ Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü"

Transkript

1 ENERJİ VERİMLİLİĞİ BİLİNÇLENDİRME ÇALIŞMALARI Sebahattin ÖZ Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü

2 Enerji Verimliliği Çalışmaları? Ülkemizde Enerji verimliği çalışmaları 1981 yılında Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü (EİE) bünyesinde başlamıştır. Sanayi, binalar ve ulaşım sektörlerinde yoğunlaşan bu çalışamalar kapsamında her sektöre yönelik bilnçlendirme faaliyetleri de yapılmıştır.

3 Enerji Verimliliği Çalışmaları? Enerji verimliliği konusunda gerçekleştirilen diğer çalışmaların yanında 2007 yılına kadar; bilinçlendirme faaliyetleri kapsamında; enerji verimliliği haftası toplantıları yapılmış, Broşür Afiş Eğitimler Eğitici filmler Yapılmış ve dağıtılmıştır.

4 Enerji Verimliliği Bilinçlendirme Çalışmaları? 2006 yılında EİE bünyesinde kurulan Tanıtım ve Bilinçlendirme Şubesi enerji verimliliği bilinçlendirme çalışmaları konusunda görevlendirilmiştir. Bu şubenin kurulması ve 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu nun 2007 yılında yürürlüğe girmesiyle bilinçlendirme faaliyetlerine ağırlık verilmiştir.

5 Enerji Verimliliği Bilinçlendirme Çalışmaları? 2008/2 sayılı Başbakanlık genelgesiyle 2008 yılı Enerji verimliliği Yılı ilan edildi. Kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler ve kamu kurumu niteliğindeki meslek odaları enerjinin verimli ve etkin kullanılması yönünde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından internet adresinde yayımlanan tedbirler uygulamaya koymuşlardır.

6 Enerji Verimliliği Bilinçlendirme Çalışmaları? 2008/19 sayılı Başbakanlık genelgesiyle Enerji verimliliği çalışmalarına öncülük etmek amacıyla tüm kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler ve kamu kurumu niteliğindeki meslek odaları 1 ay içinde kendi sorumluluklarında bulunan yerlerdeki mevcut akkor flamanlı lambaları tasarruflu ampullerle değiştireceklerdir. Bu uygulamaya ilişkin bilgiler, her bir kurum ve kuruluş tarafından, bağlı veya ilgili bulunulan bakanlık aracılığı ile nerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bildirilecektir. - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca tüm yurtta tasarruflu ampul kullanımının benimsetilmesi ve yaygınlaştırılması için gerekli etkinlik ve kampanyalar yoğun bir şekilde gerçekleştirilecektir.

7 2008 yılı Enerji Verimliliği Haftası?

8 Kompakt Floresan Lamba Dağıtımı 2008 sonu 2009 yılı başında kayıp-kaçak oranının yüksek olduğu 53 ilde ilköğretim öğrencilerine adet enerji verimli lamba dağıtılmıştır.

9 Kompakt Floresan Lamba Dağıtımı

10 Kompakt Floresan Lamba Dağıtımı Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü, TPAO, EÜAŞ, TEİAŞ ve Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlükleri tarafından satın alınarak dağıtılan olan adet enerji verimli lambalar ile sağlanan tasarruf Lamba Tipi 100W Akkor Flamanlı 20W Kompakt Floresan Akkor Flamanlı Ampul Tasarruflu Ampul TASARRUF EDİLEN ENERJİ/PARA Lamba ömrü 750 saat saat Günlük kullanım saati 3 saat 3 saat 3 saat 3 saat 1 Yılda tüketilen Elektrik kilowatt- saat 82,1 16, , , ,0 Toplam elektrik maliyeti TL (0,23 TL/kilowatt-saat) 18,9 3, , , ,0

11 Billboard, afiş ve broşür dağıtımı Lamba dağıtımı yapılan illerde billboard, afiş ve broşür dağıtımı yapılmıştır.

12 Billboard, afiş ve broşür dağıtımı

13 Uluslararası projeler BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARININ KULLANILMASI ALANLARINDA İLERİ EĞİTİM MODÜLLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ LEONARDO DA VINCI PROGRAMI YENİLİK TRANSFERİ PROJESİ ENERTEACH: Projenin Amacı: Daha önce Alman Münih İnşaat Yüksek Okulu tarafından hazırlanarak Almanya Yenilikçilik Ödülü almış olan ve Avrupa nın çeşitli ülkelerinden 29 ortak kuruluşla geçekleştirilmiş olan Avrupada Enerji Verimli İnşaat (BAUFIT) projesinin süreç ve çıktılarını transfer ederek, günümüzde sektör tarafından ihtiyaç duyulan nitelikler doğrultusunda revize etmek ve güncellemek Daha sonra bunları, ülkemizle birlikte projemize ortak olan ülkelerin hukuksal, kültürel ve dilsel yapısına adapte etmek.

14 Uluslararası projeler Projenin Ortakları: Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü Elektrik İşleri Etüd İdaresi İzocam Vaillant Münih İnşaat Yüksek Okulu Almanya Zukunftsbau Almanya (Özel Mesleki Eğitim Kuruluşu) FRG Timisiora Romanya (Özel Mesleki Eğitim Kuruluşu) Navarra Eğitim Müdürlüğü İspanya Zeropetrolio İtalya (Yenilenebilir Enerji Üzerine çalışmaları olan bir kuruluş)

15 Uluslararası projeler Proje Çıktıları : Binalarda Enerji Verimliliği ve Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Binalara Entegrasyonu konularında AB Direktifleri ve müktesebatın gerektirdiği hukuksal bilgilerin yanı sıra bu alandaki bilgi, yeterlilik ve pratik beceriyi geliştirmeyi hedefleyen eğitim modülleri Eğitim modüllerinden uzaktan da yaralanmayı sağlayacak web tabanlı elektronik öğrenme programı Hedef Kitle: Teknik Öğretmenler Mühendis ve Mimarlar Tekniker ve teknisyenler (Önlisans düzeyinde eğitim almış olmak şartıyla) İlgili Kamu Uamanları Üniversite öğrencileri (Önlisans düzeyini geçmiş olmaları şartıyla)

16 Uluslararası projeler. enveripab (Binalarda Enerji Verimliliğine Yönelik Toplum Bilincinin Artırılması) Projesi, Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü (EİE) tarafından gerçekleşltirilen çalışmaların paralelinde binalarda enerji verimliliğine yönelik toplum bilincini artırmak ve böylelikle aile bütçelerinin, ülke ekonomisinin ve çevrenin korunması amacıyla hayata geçirildi.

17

18

19 Uluslararası projeler

20 Kamuoyu araştırmaları Örneklem İlleri Araştırma Türkiye nin 7 coğrafi bölgesini temsilen seçilmiş 26 ilin kent ve kırsal kesimlerinde yaşayan toplam kişi ile yüz yüze görüşülerek gerçekleştirilmiştir. Baz: 2531 (Tüm görüşülenler)

21 Kamuoyu araştırmaları Enerji verimliliği ile ilgili çalışmalardan nasıl haberdar oldunuz? (Çoklu Cevap) Baz: 658 (Enerji Verimliliğinden haberdar olanlar)

22 Kamuoyu araştırmaları Sizce Enerjiyi Neden Verimli Kullanmalıyız? Baz: 2531 (Tüm görüşülenler)

23 Kamuoyu araştırmaları Enerjinin Verimli Kullanılması Sizce Ne Ölçüde Önemli? Baz: 2531 (Tüm görüşülenler)

24 Günlük Hayatınızda Nerelerde Enerji Harcıyorsunuz? (Çoklu Cevap) Önem sırasına göre sıralanmıştır. Kamuoyu araştırmaları

25 Kamuoyu araştırmaları Neden Tasarruflu Lamba Kullanmıyorsunuz? (Çoklu Cevap) Baz: 347 (Sadece normal lamba kullanılanlardan birden fazla cevap alınmıştır.)

26 Kamuoyu araştırmaları Evinizde Kullandığınız Elektrikli Ev Aletleri Hangi Enerji Sınıfına Ait Buzdolabının Enerji Sınıfı Buzdolabının Yaşı 51,5 38,7 6,5 A C E G Yok 2,1 0,5 0,1 0,1 0,3 B D F Bilmiyorum 0,3 Baz: 2531 (Tüm görüşülenler)

27 Kamuoyu araştırmaları Buzdolabınızı Kullanırken Nelere Dikkat Edersiniz? Baz: 2531 (Tüm görüşülenler)

28 Kamuoyu araştırmaları Beyaz Eşya Alırken Öncelikli Olarak Aşağıdakilerden Hangisine Dikkat Edersiniz? Baz: 2531 (Tüm görüşülenler)

29 Kamuoyu araştırmaları Yaşadığınız Şehirde Bisikletler İçin Ayrılmış Özel Yollar ve Park Yerleri Olsa Bisiklet Kullanır mısınız? Kullanmam; 48,8 Kullanırım; 51,2 Baz: 2531 (Tüm görüşülenler)

30 TEŞEKKÜRLER Sebahattin ÖZ Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü

BĠREYLER VE ENERJĠ TÜKETĠMĠ

BĠREYLER VE ENERJĠ TÜKETĠMĠ ESKĠġEHĠR VE ĠSKENDERUN DA TEMĠZ HAVA ĠÇĠN EL ELE BĠREYLER VE ENERJĠ TÜKETĠMĠ Tuncay DÖĞEROĞLU Anadolu Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi ESKĠġEHĠR 3 Temmuz 2009 Enerji kullanımı konusunda bildiklerimiz

Detaylı

RAPOR: Kamuda Verimli Aydınlatmaya Geçiş

RAPOR: Kamuda Verimli Aydınlatmaya Geçiş RAPOR: Kamuda Verimli Aydınlatmaya Geçiş Bu rapor, 13/08/2008 tarihinde yayımlanan 2008/19 sayılı Başbakanlık Genelgesi doğrultusunda kamu kuruluşlarında verimli lamba kullanımına geçiş uygulamasının sonuçlarını

Detaylı

Sıra No : 173 : 2014-1-TR01-KA102-005433. Meslek Lisesi Proje Adı

Sıra No : 173 : 2014-1-TR01-KA102-005433. Meslek Lisesi Proje Adı Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Tarafından, 2014 Erasmus+ Leonardo da Vinci Proje Başvuruları Kapsamında Bir Öğrenci Projemiz Kabul Edilmiştir. Bu projemiz; 18.01.2015 ile

Detaylı

Kadıköy Belediyesi Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı

Kadıköy Belediyesi Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı Özet Rapor Haziran, 2013 İstanbul, Kadıköy, 2013 1 / 7 ÖZET RAPOR Belediye Başkanları Sözleşmesi Kadıköy Belediyesinin vizyonunun temeli İlçede yaşayanlar için daha sağlıklı bir çevre ve iyi yaşam kalitesinin

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ (EnVer) & KANUNU

ENERJİ VERİMLİLİĞİ (EnVer) & KANUNU ENERJİ VERİMLİLİĞİ (EnVer) & KANUNU Erdal ÇALIKOĞLU Sanayide Enerji Verimliliği Şube Müdürü V. Neden Enerji Verimliliği? Fosil kaynaklar görünür gelecekte tükenecek. Alternatif kaynaklar henüz ekonomik

Detaylı

76% 5- Çok önemli 4 - Önemli 3- Ne önemli ne değil 2- Pek önemli değil 1- Hiç önemli değil

76% 5- Çok önemli 4 - Önemli 3- Ne önemli ne değil 2- Pek önemli değil 1- Hiç önemli değil Tarih 0 Mart 009 Daha fazla bilgi için: Hande Akdağ Kurumsal İletişim Yöneticisi Tel: +90 68 07 00 Fax: +90 68 07 99 E-mail: handeakdag@gfkturkiye.com GfK Türkiye Sıracevizler Cad. Çiftecevizler Deresi

Detaylı

BEP-TR YAZILIMI İLE KONUTLARDA ENERJİ KİMLİK BELGESİ UYGULAMASI VE AYDINLATMAYA YÖNELİK TÜKETİLEN ENERJİNİN TASARRUF POTANSİYELİNİN BELİRLENMESİ

BEP-TR YAZILIMI İLE KONUTLARDA ENERJİ KİMLİK BELGESİ UYGULAMASI VE AYDINLATMAYA YÖNELİK TÜKETİLEN ENERJİNİN TASARRUF POTANSİYELİNİN BELİRLENMESİ BEP-TR YAZILIMI İLE KONUTLARDA ENERJİ KİMLİK BELGESİ UYGULAMASI VE AYDINLATMAYA YÖNELİK TÜKETİLEN ENERJİNİN TASARRUF POTANSİYELİNİN BELİRLENMESİ Bora ACARKAN, Kenan YİĞİT Y.T.Ü. Elektrik-Elektronik Fakültesi

Detaylı

T.C. ULAŞTIRMA BAKANLIĞI ULAŞIMDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ

T.C. ULAŞTIRMA BAKANLIĞI ULAŞIMDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ T.C. ULAŞTIRMA BAKANLIĞI ULAŞIMDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ Strateji Geliştirme Başkanlığı Mart 2011 İÇERİK 1. Ulaşımda Enerji Verimliliği Nedir? 2. Enerji Verimliliğinde Ulaştırma Sektörünün Mevcut Durumu 3.

Detaylı

ARTIK VERİMLİLİK DE GÜVENLİK KADAR ÖNEMLİ!

ARTIK VERİMLİLİK DE GÜVENLİK KADAR ÖNEMLİ! ARTIK VERİMLİLİK DE GÜVENLİK KADAR ÖNEMLİ! Necmettin TOKUR / Proje Yöneticisi (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı - UNDP) Yasemin DEMİRCİOĞLU / Mühendis (Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel

Detaylı

TÜRKĠYE DE ENERJĠ VERĠMLĠLĠĞĠ

TÜRKĠYE DE ENERJĠ VERĠMLĠLĠĞĠ 28 Eylul 2010 Ġstanbul TÜRKĠYE DE ENERJĠ VERĠMLĠLĠĞĠ POLĠTĠKALAR & UYGULAMALAR Erdal ÇALIKOĞLU Genel Müdür Yardımcısı Sunum Planı Enerji Kullanımında Eğilimler Enerji Yoğunluğunun Gelişimi Potansiyel Yasal

Detaylı

Aydınlatmada Enerji Verimliliği 2008

Aydınlatmada Enerji Verimliliği 2008 Aydınlatmada Enerji Verimliliği 2008 Gökhan Gökçay Enerji Tasarrufu Projeler Müdürü Türk Philips 29 Nisan 2008 2 x 3 Yeryüzü sıcaklık değişimleri geçmiş 140 sene SPM 1a 4 Buzulların durumu 1900 2000 5

Detaylı

TÜRKİYE ENERJİ STRATEJİLERİ & POLİTİKALARI ARAŞTIRMA MERKEZİ İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK ENERJİ VE TASARRUF KONULU EĞİTİM PROGRAMI

TÜRKİYE ENERJİ STRATEJİLERİ & POLİTİKALARI ARAŞTIRMA MERKEZİ İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK ENERJİ VE TASARRUF KONULU EĞİTİM PROGRAMI TÜRKİYE ENERJİ STRATEJİLERİ & POLİTİKALARI ARAŞTIRMA MERKEZİ İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK ENERJİ VE TASARRUF KONULU EĞİTİM PROGRAMI Adres: GMK Bulvarı 36/11 Kızılay Çankaya/Ankara TÜRKİYE Tel: +90

Detaylı

BİR MEKTUP, BİR KİTAP, BİR DOST PROJESİ

BİR MEKTUP, BİR KİTAP, BİR DOST PROJESİ BİR MEKTUP, BİR KİTAP, BİR DOST PROJESİ PROJENİN AMACI Afyonkarahisar ile merkezde bulunan okullarda eğitim ve öğrenim gören öğrencilerin kırsal bölgelerdeki akranlarına bir kitap hediye ederek içine bir

Detaylı

ANKARA KALKINMA AJANSI 2012 YILI MALİ DESTEK PROGRAMLARI

ANKARA KALKINMA AJANSI 2012 YILI MALİ DESTEK PROGRAMLARI ANKARA KALKINMA AJANSI 2012 YILI MALİ DESTEK PROGRAMLARI Ankara Kalkınma Ajansı, 2012 yılı teklif çağrısı kapsamında, mali destek programı ile dört ayrı başlıkta toplam 27.000.000 TL tutarında destek sağlayacaktır.

Detaylı

LdV Mesleki Eğitim Programı Ortaklık Projeleri (2010-2012 )

LdV Mesleki Eğitim Programı Ortaklık Projeleri (2010-2012 ) LdV Mesleki Eğitim Programı Ortaklık Projeleri (2010-2012 ) 2009 Başvuruları - 46 koordinatör kurum başvurusu - 89 ortak kurum başvurusu Bütçe: 886 000 Kabul proje : 45 Nedir? Mesleki eğitim alanında faaliyet

Detaylı

TEKNİK ELEMANLARA YÖNELİK BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ SEMİNERİ

TEKNİK ELEMANLARA YÖNELİK BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ SEMİNERİ TEKNİK ELEMANLARA YÖNELİK BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ SEMİNERİ 03 ARALIK 2008 Saat 14:00 Proje Bilgisi Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü için Binalarda Enerji Verimliliğine Yönelik Toplum Bilincinin

Detaylı

AVRUPA BİRLİGİ PROJELERİ

AVRUPA BİRLİGİ PROJELERİ AVRUPA BİRLİGİ PROJELERİ Leonardo da Vinci Programı Türkiye Uygulaması ve Mesleki Eğitim Kurumlarına Etkileri Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Türkiye Odalar ve Borsalar

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ (ENVER) GÖSTERGELERİ VE SANAYİDE ENVER POLİTİKALARI

ENERJİ VERİMLİLİĞİ (ENVER) GÖSTERGELERİ VE SANAYİDE ENVER POLİTİKALARI ENERJİ VERİMLİLİĞİ (ENVER) GÖSTERGELERİ VE SANAYİDE ENVER POLİTİKALARI Erdal ÇALIKOĞLU Sanayide Enerji Verimliliği Şube Müdürü V. Neden Enerji Verimliliği? Fosil kaynaklar görünür gelecekte tükenecek.

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE İYİ UYGULAMA ÖRNEKLERİ

ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE İYİ UYGULAMA ÖRNEKLERİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE İYİ UYGULAMA ÖRNEKLERİ A. Naci IŞIKLI EYODER Başkan naci.isikli@gmail.com 11 Aralık 2015 ENERJİ VERİMLİLİĞİ ve YÖNETİMİ DERNEĞİ (EYODER) Kuruluşu: Mayıs 2010 Amaçlar: Sinerji yaratmak

Detaylı

Hedef Kitlelere Mesajınızı Nasıl İletirsiniz? enveripab Konferansı Ankara, Nisan 29, 2008 Pirkko Kasanen, Koordinet Oy

Hedef Kitlelere Mesajınızı Nasıl İletirsiniz? enveripab Konferansı Ankara, Nisan 29, 2008 Pirkko Kasanen, Koordinet Oy Hedef Kitlelere Mesajınızı Nasıl İletirsiniz? enveripab Konferansı Ankara, Nisan 29, 2008 Pirkko Kasanen, Koordinet Oy Sunumun İçeriği Pirkko Kasanen nin Tanıtılması Bölüm 1. Tüketicileri Etkilemek Bölüm

Detaylı

ENERJİ YÖNETİMİ Dersİ 9

ENERJİ YÖNETİMİ Dersİ 9 ENERJİ YÖNETİMİ Dersİ 9 ELEKTRİK ENERJİSİNDE VERİMLİLİK, AYDINLATMADA ENERJİ TASARRUFU Prof. Dr. Ayten ONURBAŞ AVCIOĞLU E-mail: onurbas@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları

Detaylı

T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Mehmet TEZYETİŞ OSTİM Hizmet Merkezi Müdürü

T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Mehmet TEZYETİŞ OSTİM Hizmet Merkezi Müdürü KOSGEB T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Mehmet TEZYETİŞ OSTİM Hizmet Merkezi Müdürü KOSGEB VE KURULUŞ AMACI KOSGEB, 1990 yılında 3624 sayılı Kanun ile

Detaylı

SINIRSIZ TEMİZ ENERJİ İLE KALKINAN BİR GÜRSU PROJESİ

SINIRSIZ TEMİZ ENERJİ İLE KALKINAN BİR GÜRSU PROJESİ SINIRSIZ TEMİZ ENERJİ İLE KALKINAN BİR GÜRSU PROJESİ PROJENİN ADI SINIRSIZ TEMİZ ENERJİ İLE KALKINAN BİR GÜRSU PROJESİ PROJE BÜTÇESİ 670.000 TL PROJE FİNANSMANI Gürsu Belediyesi: 170.000 TL (%25 Özkaynak)

Detaylı

GfK TÜRKİYE ENERJİ VERİMLİLİĞİ KAMUOYU ARAŞTIRMA RAPORU

GfK TÜRKİYE ENERJİ VERİMLİLİĞİ KAMUOYU ARAŞTIRMA RAPORU GfK TÜRKİYE ENERJİ VERİMLİLİĞİ KAMUOYU ARAŞTIRMA RAPORU GfK Grubu 2 Pazardaki Konumu Almanya nın., Avrupa nın ve Dünyanın 4. en büyük araştırma grubu Ciro 2008:,220 mil. Euro Çalışan Sayısı 0.000 tam zamanlı

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ

AVRUPA BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ AVRUPA BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ AB MALİ YARDIMI VE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINA SAĞLANAN DESTEKLER Türkiye de AB Projelerinin Yaygınlaştırılması Konferansı The Meeting of Two Continenets 25 Mart 2011 Bülent

Detaylı

Binaların Enerji Etkinliğinin Teşviki Erzurum İlinde Uygulama Projesi

Binaların Enerji Etkinliğinin Teşviki Erzurum İlinde Uygulama Projesi Binaların Enerji Etkinliğinin Teşviki Erzurum İlinde Uygulama Projesi Erzurum İli Karbon Yönetimi ve Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı Ön Çalışması Proje Kapanış Toplantısı Bülent CİNDİL, Makina Mühendisi

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ. Etüt Çalışmaları ve Yasal Durum. Erdal ÇALIKOĞLU Sanayide Enerji Verimliliği Şube Müdürü V.

ENERJİ VERİMLİLİĞİ. Etüt Çalışmaları ve Yasal Durum. Erdal ÇALIKOĞLU Sanayide Enerji Verimliliği Şube Müdürü V. ENERJİ VERİMLİLİĞİ Etüt Çalışmaları ve Yasal Durum Erdal ÇALIKOĞLU Sanayide Enerji Verimliliği Şube Müdürü V. Neden Enerji Verimliliği? Fosil kaynaklar görünür gelecekte tükenecek. Alternatif kaynaklar

Detaylı

Aydınlatmada Enerji Verimliliği 2008. Gökhan Gökçay Enerji Tasarrufu Projeler Müdürü Türk Philips

Aydınlatmada Enerji Verimliliği 2008. Gökhan Gökçay Enerji Tasarrufu Projeler Müdürü Türk Philips Aydınlatmada Enerji Verimliliği 2008 Gökhan Gökçay Enerji Tasarrufu Projeler Müdürü Türk Philips 29 Nisan 2008 2 x 3 Yeryüzü sıcaklık değişimleri geçmiş 140 sene SPM 1a 4 Buzulların durumu 1900 2000 5

Detaylı

ISI SU SES YANGIN YALITIMI ÜRETİCİLERİ, SATICI VE UYGULAYICILARI

ISI SU SES YANGIN YALITIMI ÜRETİCİLERİ, SATICI VE UYGULAYICILARI ISI SU SES YANGIN YALITIMI ÜRETİCİLERİ, SATICI VE UYGULAYICILARI Her tür yalıtım malzemesi üretici, satıcı ve uygulayıcılarını temsil etmektedir. Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımı olarak dört temel kategoriye

Detaylı

KONUT AYDINLATMASINDA ELEKTRİK TASARRUFU VE TOPLAM TÜRKİYE TÜKETİMİNE ETKİSİ

KONUT AYDINLATMASINDA ELEKTRİK TASARRUFU VE TOPLAM TÜRKİYE TÜKETİMİNE ETKİSİ KONUT AYDINLATMASINDA ELEKTRİK TASARRUFU VE TOPLAM TÜRKİYE TÜKETİMİNE ETKİSİ Yusuf BAYRAK H. Ruhan AKTÜRK SEZER Türkiye Elektrik İletim A.Ş. APK Dairesi Başkanlığı TÜRKİYE 11. ENERJİ KONGRESİ 21-23 EKİM

Detaylı

ENVER Projesi Birimizin israfı hepimize yüktür

ENVER Projesi Birimizin israfı hepimize yüktür ENVER Projesi Birimizin israfı hepimize yüktür 1 PROJENİN AMACI ve KAPSAMI Bu Projede, ülkemizin enerji arz güvenliğinin en üst düzeyde korunması ve sera gazları emisyonlarının azaltılması bakımından,

Detaylı

Sayın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız ve Değerli Konuklar,

Sayın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız ve Değerli Konuklar, Sayın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız ve Değerli Konuklar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu nun desteğiyle, Enerji

Detaylı

SANAYİDE & KOBİLERDE ENERJİ VERİMLİLİĞİNİN ARTIRILMASI PROJESİ HAZIRLIK ÇALIŞTAYI

SANAYİDE & KOBİLERDE ENERJİ VERİMLİLİĞİNİN ARTIRILMASI PROJESİ HAZIRLIK ÇALIŞTAYI SANAYİDE & KOBİLERDE VERİMLİLİĞİNİN ARTIRILMASI PROJESİ HAZIRLIK ÇALIŞTAYI 10-11 HAZİRAN 2009 ANKARA VERİMLİLİĞİ & YENİLENEBİLİR SANAYİDE & KOBİLERDE VERİMLİLİĞİNİN ARTIRILMASI PROJESİ PROJENİN GENEL HEDEFİ

Detaylı

YEREL YÖNETİMLER İŞBİRLİĞİ REHBERİ

YEREL YÖNETİMLER İŞBİRLİĞİ REHBERİ YEREL YÖNETİMLER İŞBİRLİĞİ REHBERİ YEREL YÖNETİMLER İŞBİRLİĞİ REHBERİ 2 Yeşilay, insan onurunu ve saygınlığını temel alan, toplumu ve gençliği ayrım gözetmeden zararlı alışkanlıklardan korumak için çalışan,

Detaylı

Artan Küresel ısınma bilinci..

Artan Küresel ısınma bilinci.. ENVER Artan Küresel ısınma bilinci.. Enerji ve yiyecek krizinin Türkiye yansımaları.. Hangisi Enerji Tasarruflu ampul? Evinizde 10 adet Ampulünüzü enerji tasarruflu ampul ile değiştirseniz? Yılda 200 YTL

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ İlaç Uygulama ve Araştırma Merkezi (ERFARMA) 2018 Yılı Stratejik Plan İzleme ve Değerlendirme Raporu

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ İlaç Uygulama ve Araştırma Merkezi (ERFARMA) 2018 Yılı Stratejik Plan İzleme ve Değerlendirme Raporu ERCİYES ÜNİVERSİTESİ İlaç Uygulama ve Araştırma Merkezi (ERFARMA) Stratejik Plan İzleme ve Değerlendirme Raporu A1. ÖĞRETİM KALİTESİNİ ARTIRMAK VE SÜREKLİ İYİLEŞTİRME SAĞLAMAK H1.1. Öğretim programlarının

Detaylı

LİSANSIZ GÜNEŞ ENERJİSİ BAYRAM ÇİFCİ TEDAŞ Genel Müdürlüğü Akdeniz Bölge Koordinatörlüğü TÜRKİYE ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş.

LİSANSIZ GÜNEŞ ENERJİSİ BAYRAM ÇİFCİ TEDAŞ Genel Müdürlüğü Akdeniz Bölge Koordinatörlüğü TÜRKİYE ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş. BAYRAM ÇİFCİ TEDAŞ Genel Müdürlüğü Akdeniz Bölge Koordinatörlüğü SEKTÖRDE TEDAŞ 2004 yılında TEDAŞ Özelleştirme Yüksek Kurulu Kararı ile Elektrik piyasasında serbestleşme çalışmaları çerçevesinde özelleştirme

Detaylı

BELEDİYELERCE BİLGİ SAĞLANACAK İDEP EYLEMLERİ

BELEDİYELERCE BİLGİ SAĞLANACAK İDEP EYLEMLERİ Arazi Kullanımı ve Ormancılık 3. ORMAN, MERA, TARIM VE YERLEŞİM GİBİ ARAZİ KULLANIMLARI VE DEĞİŞİMLERİNİN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİ OLUMSUZ YÖNDE ETKİLEMESİNİ SINIRLANDIRMAK 5. 2012 yılında yerleşim alanlarında

Detaylı

2017 YILI ERCİYES ÜNİVERSİTESİ. Stratejik Plan. İzleme ve Değerlendirme. Raporu

2017 YILI ERCİYES ÜNİVERSİTESİ. Stratejik Plan. İzleme ve Değerlendirme. Raporu YILI ERCİYES ÜNİVERSİTESİ Stratejik Plan İzleme ve Değerlendirme Raporu (ECZACILIK FAKÜLTESİ) A1. ÖĞRETİM KALİTESİNİ ARTIRMAK VE SÜREKLİ İYİLEŞTİRME SAĞLAMAK H1.1. Öğretim programlarının niteliğinin 2021

Detaylı

Türkiye de Çevre Yönetimi için Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi Projesi

Türkiye de Çevre Yönetimi için Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi Projesi Bu proje Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir. Türkiye de Çevre Yönetimi için Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi Projesi Ambalaj Atıkları Direktifi DEA TOBB Danışma Toplantısı 26 Şubat 2015,

Detaylı

Mimari Tasarım III (MMR 301) Ders Detayları

Mimari Tasarım III (MMR 301) Ders Detayları Mimari Tasarım III (MMR 301) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Mimari Tasarım III MMR 301 Güz 4 8 0 8 10 Ön Koşul Ders(ler)i MMR 202 Mimari

Detaylı

Mali Kaynak Dağılım Tablosu BİLGİ TEKNOLOJİLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI PERFORMANS PROGRAMI

Mali Kaynak Dağılım Tablosu BİLGİ TEKNOLOJİLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI PERFORMANS PROGRAMI TOPLAM MALİ KAYNAK İHTİYACI 28.981.800 24.336.000 27.040.000 29.744.000 32.718.400 STRATEJİK AMAÇLAR İÇİN TOPLAM MALİ KAYNAK İHTİYACI 6.394.310 23.450.800 26.068.000 16.100.000 5.750.000 TOPLAM DİĞER MALİ

Detaylı

ÜRÜN KATALOĞU ÜRÜN KATALOĞU 2016/2. klaren.com.tr KLÄREN CHIPSET

ÜRÜN KATALOĞU ÜRÜN KATALOĞU 2016/2. klaren.com.tr KLÄREN CHIPSET ÜRÜN KATALOĞU ÜRÜN KATALOĞU 2016/2 3 KLÄREN CHIPSET klaren.com.tr BİR ALMAN MARKASI Geleceğin aydınlatma teknolojisi LED in doğru ve en verimli şekilde kullanılması için müşteri odaklı çözümler sunan

Detaylı

LEONARDO DA VINCI PROGRAMI. 22 Şubat 2011 Yaşar Üniversitesi AB Merkezi

LEONARDO DA VINCI PROGRAMI. 22 Şubat 2011 Yaşar Üniversitesi AB Merkezi LEONARDO DA VINCI PROGRAMI 22 Şubat 2011 Yaşar Üniversitesi AB Merkezi HAYAT BOYU ÖĞRENME PROGRAMI ERASMUS PROGRAMI (Yüksek Öğretim) COMENIUS PROGRAMI (Okul Eğitimi) LEONARDO DA VINCI PROGRAMI (Mesleki

Detaylı

İSTANBUL ENERJİ SANAYİ ve TİCARET A.Ş. İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

İSTANBUL ENERJİ SANAYİ ve TİCARET A.Ş. İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İSTANBUL ENERJİ SANAYİ ve TİCARET A.Ş. İçindekiler 1.Enerji Verimliliği Kanunu nun, Bina Sektörüne Getirdiği Yeni Uygulamalar 2.Başbakanlık Genelgesi Kapsamında Alınması Gereken Tedbirler 2.1 Isı Enerjisi

Detaylı

T.C. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (AKUZEM) TEABD TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

T.C. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (AKUZEM) TEABD TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI TARIM EKONOMİSİ TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2016-2017 GÜZ DÖNEMİ ÖĞRENCİ MEMNUNİYET ANKETİ * 1.Yüksek lisans öğrencilerinin programından haberdar olma yolları Kanallar Yüzde Oranı (%) Google 57,7 Arkadaş

Detaylı

YAŞAR ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi

YAŞAR ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi YAŞAR ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ (http://esm.yasar.edu.tr) Sunum Planı Neden Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü`nde Okumalıyım? Bölüm

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ YÖNÜNDEN İKİ FARKLI TÜKETİM BİÇİMİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

ENERJİ VERİMLİLİĞİ YÖNÜNDEN İKİ FARKLI TÜKETİM BİÇİMİNİN KARŞILAŞTIRILMASI ENERJİ VERİMLİLİĞİ YÖNÜNDEN İKİ FARKLI TÜKETİM BİÇİMİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Orhan TOPAL Yıldız Teknik Ünv. Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik Müh Bölümü orhantopal_1@yahoo.com Nurettin UMURKAN Yıldız Teknik

Detaylı

T.C REYHANLI KAYMAKAMLIĞI İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü-154566

T.C REYHANLI KAYMAKAMLIĞI İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü-154566 T.C REYHANLI KAYMAKAMLIĞI İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü-154566 Sayı : 86555309.100/439 08/01/2014 Konu : 5.Enerji Verimliliği Formu ve Fuarı. MÜDÜRLÜĞÜNE REYHANLI Reyhanlı Kaymakamlığı Yazı İşleri müdürlüğünün

Detaylı

KADINLARIN ENERJİ VERİMLİLİĞİ BİLİNCİNİN ÖLÇÜLMESİ ANKET RAPORU DEĞERLENDİRMESİ

KADINLARIN ENERJİ VERİMLİLİĞİ BİLİNCİNİN ÖLÇÜLMESİ ANKET RAPORU DEĞERLENDİRMESİ KADINLARIN ENERJİ VERİMLİLİĞİ BİLİNCİNİN ÖLÇÜLMESİ ANKET RAPORU DEĞERLENDİRMESİ Enerji Hanım Projesi anket çalışması, ülkemizde konutlarda enerji tüketen cihazlar, bu cihazların türleri, bu cihazlara sahip

Detaylı

KAYHAM STRATEJİK PLANINA GÖRE 2013 YILINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER

KAYHAM STRATEJİK PLANINA GÖRE 2013 YILINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER KAYHAM STRATEJİK PLANINA GÖRE 2013 YILINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLER PAYDAŞLARIMIZ KAYHAM STRATEJİK PLANINDA 2013 YILI İÇİN PLANLANAN FAALİYETLER VE GERÇEKLEŞME DURUMLARI Stratejik Amaç 1: Kurumsal

Detaylı

BASIN ARAŞTIRMA TOPLANTISI SONUÇLARI YEŞİL TÜKETİM ARAŞTIRMASI 2011 12 12 MART MART 2012 2012

BASIN ARAŞTIRMA TOPLANTISI SONUÇLARI YEŞİL TÜKETİM ARAŞTIRMASI 2011 12 12 MART MART 2012 2012 Araştırmanın amacı, tekniği ve örneklemi Ne kadar yeşil tüketiciyiz? Bu konudaki çalışmalar nasıl algılanıyor? 15 yaş ve üstü yetişkin kentli nüfus temsili 18 Ağustos 16 Eylül 1 487 tüketici Hanelerde

Detaylı

Sürdürülebilir Kalkınma - Yeşil Büyüme. 30 Mayıs 2012

Sürdürülebilir Kalkınma - Yeşil Büyüme. 30 Mayıs 2012 Sürdürülebilir Kalkınma - Yeşil Büyüme 30 Mayıs 2012 Sürdürülebilir Kalkınma gelecek kuşakların kendi ihtiyaçlarını karşılayabilme olanağından ödün vermeksizin bugünün ihtiyaçlarını karşılayabilecek kalkınma

Detaylı

Leonardo da Vinci Programı. Nedir?

Leonardo da Vinci Programı. Nedir? Leonardo da Vinci Programı Hacettepe Üniversitesi Avrupa Birliği Ofisi Uzm.Bugay TURHAN Leonardo da Vinci Programı Nedir? Avrupa Birliği ne üye ve aday ülkelerin mesleki eğitime yönelik politika ve uygulamalarını

Detaylı

Elektrik Enerji Sistemlerinin Ekonomik İşletilmesi ve Enerji Verimliliği

Elektrik Enerji Sistemlerinin Ekonomik İşletilmesi ve Enerji Verimliliği Elektrik Enerji Sistemlerinin Ekonomik İşletilmesi ve Enerji Verimliliği Nurettin ÇETİNKAYA Selçuk Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü 2 Mayıs 2007 ÇARŞAMBA

Detaylı

Rol canlandırma 1: Soğuk Hava deposu

Rol canlandırma 1: Soğuk Hava deposu Rol canlandırma 1: Soğuk Hava deposu - Şube Müdürü Bankanız Isparta Eğirdir Şubesi ne şube müdürü olarak atandınız. Şubenizin plasmanı hedeflerin gerisinde ve yeni kredi kullandırımı yapmanız lazım. Bankanızdaki

Detaylı

2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ÖZEL YILDIZ KOLEJİ ÖZEL İLKOKULU EKO-OKULLAR PROGRAMI BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK KONULU YILLIK EYLEM PLANI

2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ÖZEL YILDIZ KOLEJİ ÖZEL İLKOKULU EKO-OKULLAR PROGRAMI BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK KONULU YILLIK EYLEM PLANI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ÖZEL YILDIZ KOLEJİ ÖZEL İLKOKULU EKO-OKULLAR PROGRAMI BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK KONULU YILLIK EYLEM PLANI AYLAR EYLEM VE ETKİNLİKLER UYGULAMA Öğretmenlerin katılımıyla proje tanıtım

Detaylı

TÜBİTAK TEYDEB ARAŞTIRMA VE TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YENİLİK PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI

TÜBİTAK TEYDEB ARAŞTIRMA VE TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YENİLİK PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI TÜBİTAK TEYDEB 1511 - ARAŞTIRMA VE TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YENİLİK PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI / Temmuz.2016 TÜBİTAK TEYDEB 1511 Projelerine Genel Bakış TÜBİTAK tarafından ilk kez 2012 senesinde başlatılan

Detaylı

KONYA TİCARET ODASI KONYA TİCARET ODASI AVRUPA BİRLİĞİ PROJELERİ

KONYA TİCARET ODASI KONYA TİCARET ODASI AVRUPA BİRLİĞİ PROJELERİ KONYA TİCARET ODASI KONYA TİCARET ODASI AVRUPA BİRLİĞİ PROJELERİ KONYA TİCARET ODASI ODASI HAZIR HAZIR GİYİM GİYİM SEKTÖRÜNE İŞGÜCÜ YETİŞTİRME MERKEZİ KONYA İLİNDE İLİNDE MESLEKİVE VE TEKNİK EĞİTİM KURUMLARINDAKİ

Detaylı

%25 - %90 6-12 19/02/2014 gen@istka.org.tr. %25 - %90 6-12 18/02/2014 evk@istka.org.tr 200.000 1.500.000 200.000-10.000.000 25.000.

%25 - %90 6-12 19/02/2014 gen@istka.org.tr. %25 - %90 6-12 18/02/2014 evk@istka.org.tr 200.000 1.500.000 200.000-10.000.000 25.000. Program Adı / Kodu Afetlere Hazırlık Mali Destek Programı ISTKA/2014/AFK Verimli ve Temiz Enerji Mali Destek Programı (İşletmeler) ISTKA/2014/EVI Verimli ve Temiz Enerji Mali Destek Programı ISTKA/2014/EVK

Detaylı

ENERJİDE SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. Özgür Gürbüz 20. Pratisyen Hekimlik Kongresi 4 Kasım 2016-Antalya

ENERJİDE SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. Özgür Gürbüz 20. Pratisyen Hekimlik Kongresi 4 Kasım 2016-Antalya ENERJİDE SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Özgür Gürbüz 20. Pratisyen Hekimlik Kongresi 4 Kasım 2016-Antalya Enerji kaynakları Sınırlı Kaynaklar Yenilenebilir kaynaklar Uranyum Petrol Karbondioksit (CO 2 ) Doğalgaz

Detaylı

7. ULUSLARARASI LED SİSTEMLERİ, TEKNOLOJİLERİ, UYGULAMALARI VE AYDINLATMA FUARI

7. ULUSLARARASI LED SİSTEMLERİ, TEKNOLOJİLERİ, UYGULAMALARI VE AYDINLATMA FUARI 7. ULUSLARARASI LED SİSTEMLERİ, TEKNOLOJİLERİ, UYGULAMALARI VE AYDINLATMA FUARI 29 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında organize edilen ve T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından desteklenen Türkiye

Detaylı

TÜSİAD Kayıtdışı Ekonomiyle Mücadele Çalışma Grubu Sunumu

TÜSİAD Kayıtdışı Ekonomiyle Mücadele Çalışma Grubu Sunumu TÜSİAD Kayıtdışı Ekonomiyle Mücadele Çalışma Grubu Sunumu Ekonomi Koordinasyon Kurulu Toplantısı, İstanbul 12 Eylül 2008 Çalışma Grubu Amacı Kayıtdışı Ekonomiyle Mücadele M Çalışma Grubu nun amacı; Türkiye

Detaylı

Tablo 15.1.1 No Yürürlükteki AB mevzuatı Taslak Türk mevzuatı Kapsam Sorumlu kurum Yayım tarihi 1 2003/55/AT ve 2004/67/AT sayılı Direktifler

Tablo 15.1.1 No Yürürlükteki AB mevzuatı Taslak Türk mevzuatı Kapsam Sorumlu kurum Yayım tarihi 1 2003/55/AT ve 2004/67/AT sayılı Direktifler FASIL 15 ENERJİ Öncelik 15.1 Enerji Topluluğu Antlaşmasına olası üyelik amacı da dikkate alınarak gaz ve elektrik iç piyasası ile elektriğin sınır ötesi ticaretine ilişkin müktesebata uyumun ve ilgili

Detaylı

BELGESİ. YÜKSEK PLANLAMA KURULU KARARI Tarih: 05.06.2009 Sayı: 2009/21

BELGESİ. YÜKSEK PLANLAMA KURULU KARARI Tarih: 05.06.2009 Sayı: 2009/21 TÜRKİYE HAYAT BOYU ÖĞRENME STRATEJİ BELGESİ YÜKSEK PLANLAMA KURULU KARARI Tarih: 05.06.2009 Sayı: 2009/21 Dr. Mustafa AKSOY Hayat Boyu Öğrenmenin Geliştirilmesi Operasyon Koordinatörü mustafaaksoy@meb.gov.tr

Detaylı

KOSGEB DESTEKLERİ (2010/YENİ DESTEKLER)

KOSGEB DESTEKLERİ (2010/YENİ DESTEKLER) KOSGEB DESTEKLERİ (2010/YENİ DESTEKLER) 1.KOBİ PROJE DESTEK PROGRAMI İşletmelere özgü sorunların işletmeler tarafından projelendirildiği ve projelendirilen maliyetlerin desteklenebildiği bir programa ihtiyaç

Detaylı

KOBİ Proje Destek Programı

KOBİ Proje Destek Programı DESTEKLERİ KOBİ Proje Destek Programı PROGRAMIN AMACI VE GEREKÇESİ İşletmelere özgü sorunların işletmeler tarafından projelendirildiği ve projelendirilen maliyetlerin desteklenebildiği bir programa ihtiyaç

Detaylı

Sentez Araştırma Verileri

Sentez Araştırma Verileri Eğitim, Görsel-İşitsel & Kültür Yürütme Ajansı Eğitim ve Kültür Genel Müdürlüğü Yaşam Boyu Öğrenim Programı İnternet Üzerinden Kişisel İşgücünü Geliştirin Leonardo da Vinci LLP (Yaşamboyu Öğrenim Programı)

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU

ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU Yrd.Doç.Dr. Handan ÇUBUK YTÜ Makine Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Termodinamik ve Isı Tekniği Anabilim Dalı ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU ve İKİNCİL MEVZUATI 5627 Sayılı Enerji

Detaylı

TÜRKİYE DE MESLEKİ EĞİTİM

TÜRKİYE DE MESLEKİ EĞİTİM Uzman Melisa KORKMAZ TÜRKİYE DE MESLEKİ EĞİTİM Eğitimde Genel Görünüm Günümüz küresel rekabet ortamında bilgi ve bilgi teknolojileri giderek önem kazanmakta, ülkeler her geçen gün hızla gelişen teknoloji

Detaylı

Mimari Tasarım VI (MMR 402) Ders Detayları

Mimari Tasarım VI (MMR 402) Ders Detayları Mimari Tasarım VI (MMR 402) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Mimari Tasarım VI MMR 402 Bahar 4 6 0 7 18 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin

Detaylı

Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları. Bilgilendirme Toplantıları

Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları. Bilgilendirme Toplantıları Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Bilgilendirme Toplantıları Ulusal Ajans olarak da bilinen AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı, Avrupa Komisyonu tarafından yürütülen Eğitim

Detaylı

Mesleki eğitimde bilgisayar oyunu kullanma rehberi

Mesleki eğitimde bilgisayar oyunu kullanma rehberi LLP Leonardo da Vinci Project SCOGATT Serious Computer Games as a Teaching Tool Mesleki eğitimde bilgisayar oyunu kullanma rehberi Uyarlama, hazırlama ve transfer İÇİNDEKİLER TERİMLER GİRİŞ: MODÜL ÇERÇEVESİ

Detaylı

GELİR İDARESİNİN MÜKELLEF HİZMETLERİNE YAKLAŞIMI. Gelir İdaresi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri Daire Başkanlığı 13 Aralık 2014 BURSA

GELİR İDARESİNİN MÜKELLEF HİZMETLERİNE YAKLAŞIMI. Gelir İdaresi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri Daire Başkanlığı 13 Aralık 2014 BURSA GELİR İDARESİNİN MÜKELLEF HİZMETLERİNE YAKLAŞIMI Gelir İdaresi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri Daire Başkanlığı 13 Aralık 2014 BURSA Mükellef Hizmetleri Kavramı Gönüllü Uyum Mükellef Hak, Ödev ve Memnuniyeti

Detaylı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇEVRECİ ŞEHİRLERE DOĞRU Kadir DEMİRBOLAT İklim Değişikliği Dairesi Başkanı 7 Temmuz 2012, Gaziantep Çevreci Şehircilik; Yaşam kalitesi yüksek, Çevreye duyarlı, Tarihi ve kültürel

Detaylı

GELECEĞİNİ DÜŞÜNEN AİLELERİN YARIŞMASI BİLGİ REHBERİ

GELECEĞİNİ DÜŞÜNEN AİLELERİN YARIŞMASI BİLGİ REHBERİ YARIŞMANIN KONUSU Enerji varlıklarının günümüzde hızlı bir şekilde tükenmesi, Türkiye nin enerji konusunda dışa bağımlı bir ülke olması ve bunun ekonomimize ciddi bir yük oluşturması, enerji tasarrufunun

Detaylı

BÖLGEMİZİN YENİLENEBİLİR ENERJİ POTANSİYELİNİN KULLANILMASI İÇİN YAPILAN ÇALIŞMALAR

BÖLGEMİZİN YENİLENEBİLİR ENERJİ POTANSİYELİNİN KULLANILMASI İÇİN YAPILAN ÇALIŞMALAR BÖLGEMİZİN YENİLENEBİLİR ENERJİ POTANSİYELİNİN KULLANILMASI İÇİN YAPILAN ÇALIŞMALAR 1 Enerji de Politika ve Hedefler Vizyon 2023 Hedefleri 10. Kalkınma Planı (2014-2018) TR32 Düzey 2 Bölgesi (Aydın, Denizli,

Detaylı

Metodoloji. Görüşmeler C.A.T.I. Tekniği kullanılarak 15 yaş ve üzerindeki tüketici ile

Metodoloji. Görüşmeler C.A.T.I. Tekniği kullanılarak 15 yaş ve üzerindeki tüketici ile Metodoloji Araştırma Şirketi Görüşmeler C.A.T.I. Tekniği kullanılarak 15 yaş ve üzerindeki 1.334 tüketici ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın görüşmeleri 04 Eylül / 31 Ekim 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir.

Detaylı

SYO-İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BÖLÜMÜ DERS PROGRAMI 2015-2016 Akademik Ders Yılı Güz Dönemi 1. SINIF (I. Öğretim) A ŞUBE. 1. SINIF (I.

SYO-İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BÖLÜMÜ DERS PROGRAMI 2015-2016 Akademik Ders Yılı Güz Dönemi 1. SINIF (I. Öğretim) A ŞUBE. 1. SINIF (I. SYO-İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BÖLÜMÜ DERS PROGRAMI 2015-2016 Akademik Ders Yılı Güz Dönemi 1. SINIF (I. Öğretim) A ŞUBE 1. SINIF (I. Öğretim) B ŞUBE 1. SINIF (II. Öğretim) A ŞUBESİ Yrd. Doç. Dr. İ. H. GEÇİBESLE

Detaylı

Dr. Adem TUNCER KOSGEB İSTANBUL HALİÇ MERKEZİ MÜDÜRÜ

Dr. Adem TUNCER KOSGEB İSTANBUL HALİÇ MERKEZİ MÜDÜRÜ Dr. Adem TUNCER KOSGEB İSTANBUL HALİÇ MERKEZİ MÜDÜRÜ KOBİ LER VE KOSGEB 1990 yılında, 3624 sayılı Kanun ile kuruldu. Amacı: Ülkenin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında küçük ve orta ölçekli

Detaylı

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ ÖDEMİŞ SONUÇ RAPORU

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ ÖDEMİŞ SONUÇ RAPORU 1 2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ ÖDEMİŞ SONUÇ RAPORU Tarih: 3 Ocak 2011 Yaklaşık Katılımcı Sayısı: 75 Katılımcı listesindeki Sayı: 66 Katılımcı Düzeyi ve Profili: 2 3 4 Dağıtılan Belgeler:

Detaylı

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı 2016 Mali Destek Programları. Antalya

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı 2016 Mali Destek Programları. Antalya Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı 2016 Mali Destek Programları Antalya 24.02.2016 Geçmiş Destek Programları 2015 2014 2012 2011 17 Milyon 20 Milyon 20 Milyon 20 Milyon 40 proje 53 proje 63 proje 66 proje 2010

Detaylı

SOFYA TİCARET MÜŞAVİRLİĞİ

SOFYA TİCARET MÜŞAVİRLİĞİ Teşvik Mekanizmasının Tanımı 1 İşletmelerde inovasyonların kanalize edilmesine destek 2 Yeni şirketlerin inovasyon geliştirmesine yönelik destek Başvurabilecek Adaylar 3 mali yılını doldurmuş olan mikro

Detaylı

Yaratıcı Metin Yazarlığı (SGT 332) Ders Detayları

Yaratıcı Metin Yazarlığı (SGT 332) Ders Detayları Yaratıcı Metin Yazarlığı (SGT 332) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Yaratıcı Metin Yazarlığı SGT 332 Seçmeli 1 2 0 2 3 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

NEDEN AKILLI ŞEBEKELER?

NEDEN AKILLI ŞEBEKELER? NEDEN AKILLI ŞEBEKELER? Engin AKSOY Vodafone Kurumsal İşbirimi İcra Kurulu Üyesi Nüfus artışı Sanayileşme Şehirleşme Teknolojik ilerlemeler Artan enerji ihtiyacı Azalan doğal kaynaklar 2 Insert Confidentiality

Detaylı

TEMİZ ÜRETİM (EKO-VERİMLİLİK) ALANINDA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR & ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ KONUSUNDA ÜSTLENİLEBİLECEK ROLLER

TEMİZ ÜRETİM (EKO-VERİMLİLİK) ALANINDA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR & ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ KONUSUNDA ÜSTLENİLEBİLECEK ROLLER T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI VERİMLİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEMİZ ÜRETİM (EKO-VERİMLİLİK) ALANINDA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR & ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ KONUSUNDA ÜSTLENİLEBİLECEK ROLLER KALKINMA AJANSLARI

Detaylı

HENGE PROJESİ ONAYLANDI

HENGE PROJESİ ONAYLANDI HENGE PROJESİ ONAYLANDI Mart 2012 Ispanya Ululsal Ajansı tarafından Hayatboyu Öğrenme Programı kapsamında onaylanan Yeşil Girişimcilik için Kültürel Miras ve Doğal kaynaklar (HENGE) projesi Lawton Okulu

Detaylı

İZMİR DE EKO-VERİMLİLİK (TEMİZ ÜRETİM) UYGULAMALARININ YAYGINLAŞTIRILMASI PROJESİ KAPSAMINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR. Sibel ERSİN, İZKA PPKB Birim Başkanı

İZMİR DE EKO-VERİMLİLİK (TEMİZ ÜRETİM) UYGULAMALARININ YAYGINLAŞTIRILMASI PROJESİ KAPSAMINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR. Sibel ERSİN, İZKA PPKB Birim Başkanı İZMİR DE EKO-VERİMLİLİK (TEMİZ ÜRETİM) UYGULAMALARININ YAYGINLAŞTIRILMASI PROJESİ KAPSAMINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR Sibel ERSİN, İZKA PPKB Birim Başkanı 2010-2013 İzmir Bölge Planı 2010-2013 İzmir Bölge Planı

Detaylı

2011 YILI SOSYAL KALKINMA PROGRAMI ASİL LİSTE Sıra Proje No Başvuru Sahibi Proje Adı İl

2011 YILI SOSYAL KALKINMA PROGRAMI ASİL LİSTE Sıra Proje No Başvuru Sahibi Proje Adı İl 2011 YILI SOSYAL KALKINMA PROGRAMI ASİL LİSTE Sıra Proje No Başvuru Sahibi Proje Adı İl 1 509 MERKEZ TİCARET MESLEK LİSESİ 2 551 ESNAF VE SANATKÂRLAR ODALARI BİRLİĞİ 3 568 KDZ EREĞLİ MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ

Detaylı

LED AYDINLATMA SİSTEMLERİ VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ. Ares Aybar Kıdemli Optik Tasarım Mühendisi Vestel LED Aydınlatma Ar-Ge Tasarım Grubu

LED AYDINLATMA SİSTEMLERİ VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ. Ares Aybar Kıdemli Optik Tasarım Mühendisi Vestel LED Aydınlatma Ar-Ge Tasarım Grubu LED AYDINLATMA SİSTEMLERİ VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ Ares Aybar Kıdemli Optik Tasarım Mühendisi Vestel LED Aydınlatma Ar-Ge Tasarım Grubu Tufandan Önce Wikipedia 2 LED Aydınlatma Sistemleri ve Enerji Verimliliği

Detaylı

YURT İÇİ YEREL ORTAKLAR SİVAS MUSTAFA KEMAL ATATÜRK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZONGULDAK KDZ. EREĞLİ KANDİLLİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ

YURT İÇİ YEREL ORTAKLAR SİVAS MUSTAFA KEMAL ATATÜRK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZONGULDAK KDZ. EREĞLİ KANDİLLİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI AB EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ BAŞKANLIĞI ERASMUS + PROGRAMI TÜRKİYE ULUSAL AJANSI LEONARDO DA VİNCİ PROGRAMI(MESLEKİ EĞİTİM)ALANINDA NEVŞEHİR İBN-İ SİNA MESLEKİ

Detaylı

KOSGEB DESTEK MODELLERİ. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı

KOSGEB DESTEK MODELLERİ. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı KOSGEB Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı DESTEK MODELLERİ Hamza Alper DOĞRU KOSGEB Burdur Müdürü «KOSGEB Destekleri» Burdur TSO 10 Mart 2016 BURDUR KOSGEB Kimdir?

Detaylı

AGİD YENİ YIL YEMEĞİ - ENERJİ VERİMLİLİĞİ YASASI NOTLARI. Prof. Dr. Sermin ONAYGİL. AGİD Genel Kurul Yemeği, 7 OCAK 2008, İSTANBUL

AGİD YENİ YIL YEMEĞİ - ENERJİ VERİMLİLİĞİ YASASI NOTLARI. Prof. Dr. Sermin ONAYGİL. AGİD Genel Kurul Yemeği, 7 OCAK 2008, İSTANBUL Prof. Dr. Sermin ONAYGİL İstanbul Teknik Üniversitesi Enerji Enstitüsü AGİD Genel Kurul Yemeği, 7 OCAK 2008, İSTANBUL GİRİŞ Enerji Politikaları: Rekabet gücünü, enerji arz güvenliğini, yenilenebilir enerji

Detaylı

Evde ya da ofisinizde, günde ortalama 6 saat süre ile 10 adet akkor lamba kullandığınızda; LED NEDİR? LED Aydınlatma Sistemleri Nasıl Çalışır?

Evde ya da ofisinizde, günde ortalama 6 saat süre ile 10 adet akkor lamba kullandığınızda; LED NEDİR? LED Aydınlatma Sistemleri Nasıl Çalışır? LED NEDİR? LED Aydınlatma Teknolojisi,enerji tasarruflu aydınlatmada en son teknolojidir. LED 'Işık Yayan Diyot', elektriği ışığa dönüştüren yarı iletken cihaz anlamına gelir.led aydınlatmanın düşük enerji

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ BUĞRA DOĞUKAN CANPOLAT

ENERJİ VERİMLİLİĞİ BUĞRA DOĞUKAN CANPOLAT 1 ENERJİ VERİMLİLİĞİ BUĞRA DOĞUKAN CANPOLAT 16360018 2 ENERJİ VERİMLİLİĞİ Türkiye de Sektörel Enerji Verimliliği Konut Sektörü Ulaştırma Sektörü Elektrik Sektörü Türkiye de İmalat Sektöründe Enerji Verimliliği

Detaylı

MATE PROJE TOPLANTISI

MATE PROJE TOPLANTISI Çok Disiplinli Yaklaşım Kullanılarak Erken Çocukluk Eğitimi Bölümü Meslek Dersi Öğretmenlerinin Kapasitelerinin Geliştirilmesi. MATE PROJE TOPLANTISI Multidisciplinar Approach to improve the competences

Detaylı

Proje Hazırlama LEONARDO DA VINCI PROGRAMI HAREKETLİLİK (MOBILITY) M. Akif KILIÇ LdV Program Uzmanı

Proje Hazırlama LEONARDO DA VINCI PROGRAMI HAREKETLİLİK (MOBILITY) M. Akif KILIÇ LdV Program Uzmanı LEONARDO DA VINCI PROGRAMI HAREKETLİLİK (MOBILITY) Proje Hazırlama M. Akif KILIÇ LdV Program Uzmanı 1 Neden Hareketlilik Projesi? Sorumlu kişilerin; bilgi ve becerilerinin artmasını mı teknolojiyi ve yenilikleri

Detaylı

SUNUM PLANI. Araştırma-Geliştirme, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı

SUNUM PLANI. Araştırma-Geliştirme, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı Kasım 2017 1 SUNUM PLANI Araştırma-Geliştirme, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı Uluslararası Kuluçka Merkezi ve Hızlandırıcı Destek Programı Teknolojik Ürün Tanıtım ve Pazarlama (TEKNOPAZAR)

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİNDE KOBİ POLİTİKALARI

AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİNDE KOBİ POLİTİKALARI AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİNDE KOBİ POLİTİKALARI Avrupa KOBİ Haftası 15 Ekim 2012 1 KOBİ lerin Yükselişi 1973 PETROL KRİZİ ve SONRASI Büyük firmalar, krizde önemli pazar payı kayıplarına uğrayarak

Detaylı

64. HÜKÜMET 2016 YILI EYLEM PLANININDA TÜRKİYE BELEDİYELER BİRLİĞİNİN KATKI SAĞLAYACAĞI KONULAR

64. HÜKÜMET 2016 YILI EYLEM PLANININDA TÜRKİYE BELEDİYELER BİRLİĞİNİN KATKI SAĞLAYACAĞI KONULAR 64. HÜKÜMET 2016 YILI EYLEM PLANININDA TÜRKİYE BELEDİYELER BİRLİĞİNİN KATKI SAĞLAYACAĞI KONULAR Şeffaflık 5 İmar planı değişiklikleri sonucunda ortaya çıkan değer artışlarından kamuya pay alınması sağlanacak.

Detaylı