BALIKESİR İLİNDE 2014 YILI ÇİFTÇİ EĞİTİMİ ve YAYIM PROGRAMINDA YER ALAN FAALİYETLERE YÖNELİK OLARAK YAPILAN TESPİTLER (* 1)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BALIKESİR İLİNDE 2014 YILI ÇİFTÇİ EĞİTİMİ ve YAYIM PROGRAMINDA YER ALAN FAALİYETLERE YÖNELİK OLARAK YAPILAN TESPİTLER (* 1)"

Transkript

1 ler Bu ihtiyaçların, sorunların lerin ni veya nleri Ulaşılmak İstenen Genel Amaç veya Form :A 1-Buğdayda verim düşük. 2-Çeltikte verim ve randıman düşük. -Tohum yatağının iyi hazırlanmaması -Kaliteli tohumluluk kullanılmaması -Yanlış gübreleme -Verimsiz ve meyilli alanlarda buğday yetiştiriciliği yapılması -Hastalık ve zararlılar ile mücadele eksikliği -Hatalı ve yanlış sulama -Mekanizasyon kullanımının yetersizliği -Yabancı ot mücadelesinin etkin yapılmaması -Hasatta oluşan dane kayıpları fazla oluşu -Anızların yakılması -Süne zararı. -Tohumlukların zamanla özelliğini Kaybetmesi. -Yabancı ot mücadelesinde yapılan yanlışlar -Sulama ve gübreleme hataları. -Bakım hataları -Tohum yatağının iyi hazırlanmaması -Çiftçilerde bilgi eksikliği yıllık programa alınan ve 2009 nda başlayıp 2013 nda biten fakat iklimsel değişiklikler niyle programlanan hedeflere ulaşamadığımız bölgemizde ana ürün olan buğday yetiştiriciliğinde düşük olan verimi ikinci bir beş yıllık bir programla 11 ilçemizde ( Merkez ilçe Bandırma, Gönen, Havran, İvrindi, Manyas, Savaştepe, Susurluk,Kepsut ve Sındırgı, Dursunbey) 2018 sonuna kadar buğdayda ortalama verimi kuru şartlarda dekara 350kg/da. Sulu şartlarda ise 750 kğ/da. çıkarmak yıllık programa alınan 2009 nda başlayan ve 2013 nda biten çeltikte verim ve randıman düşüklüğü iklimsel değişiklikler niyle hedef konulan verime ulaşılamadığından Çeltik ekiminin yaygın olduğu Gönen ve Manyas ilçelerinde ikinci beş yıllık bir program ile 2018 sonuna kadar çeltikte ortalama verimi 800.kğ/da. olan verimi 1000 kğ/da. Çıkarmak.

2 ler 3-Zeytinde kalite ve verim düşük. 4-Alternatif ürün olarak meyve( Kiraz,Ceviz, Elma,Badem, Bağ, Şeftali,Vişne) dikim alanlarının yaygınlaştırılması Sayfa : 2 Bu ihtiyaçların, sorunların lerin ni veya nleri -Sırıkla hasat uygulaması -yeterli sulamanın yapılamaması -Gübreleme hataları ve yetersiz gübreleme -Budama hataları -Yetersiz toprak işleme -Zeytin hastalık ve zararlılarıyla etkin mücadele yapılamaması -Zeytin alanlarının yerleşime açılması.(yazlık, çadır campink,mesire ve piknik alanı v.s. gibi.) -Zaman zaman aşırı soğuk dolayısıyla don zararı ( kış mevsimindeki soğuk zararı gibi.) -Tütün ekim alanlarına alternatif ürün olması -İlin doğal şartlarının meyvecilik için uygun olması -İlde ve yörede Pazar imkanının olması -Getirisinin yüksek olması -Yöre çiftçilerinin alternatif ürün olarak ilgi duymaları -Meyvecilik tesislerinde tarımsal desteklerin yüksek olması yıllık programa alınan ve 2013 nda biten zeytin ekim alanlarının yoğun olduğu 9 ilçemizde (Ayvalık,Edremit, Burhaniye,Gömeç,Erdek, Bandırma, Havran,Gönen ve Marmara) program e ulaşılamadığı için, zeytinde verim düşüklüğü ikinci bir beş yıllık programa alınarak 2018 sonuna kadar zeytinde ortalama verimini normal yıllarda 600 kğ/da.periyositeli yıllarda ise 200 kğ/da. Çıkarmak nda başlayan 5 yıllık programla 2012 na kadar 5 yılda İlimiz Merkez ilçe Bigadiç, Burhaniye, Dursunbey, Gömeç, Gönen, Manyas, Sındırgı, Susurluk ilçeleri olmak üzere toplam 9 ilçede,5225 dekar. Kiraz,4950 dekar. Ceviz,2750 dekar. Elma, 1185 dekar. Badem,1000 dekar. Bağ 250 dekar. Şeftali ve 175 dekar. Vişne olmak üzere dekar toplam meyve ekiliş alanına ulaşmak olan programımız ilimizde meyveciliğin yeni başlamasın dan dolayı ikinci defa 2013 ndan itibaren 5 yıllık yeni bir program aynı hedefler programa alınmıştır.. -Tarla Günü

3 ler 5-Şeftalide verim ve kalite düşük. 6-Süt inekciliğinde süt Verimi düşük. Form :A Sayfa :3 Bu ihtiyaçların, sorunların lerin ni veya nleri -Soğuk zararı -Çevre şartlarına uygun çeşitlerin kullanılmaması -Bakım hataları -Eksik ve hatalı gübreleme,sulama,budama -Zirai mücadele eksikliği -Üreticilerin bilgi eksikliği -Şeftali ağaçlarının yaşlı olması -Süt verimi düşük melez ırklarla ve yerli ırklarla yetiştiricilik yapılması -Besin değeri düşük olan kaba yemlerden özellikle samandan vaz geçilmemesi -Hayvan barınaklarının yeterince uygun ve hijyen olmamsı -Süt üreticilerinin eski alışkanlıklarını kolayca bırakmamaları ve bilgi eksikliği -Süt üreminin aile işletmeleri şeklinde küçük işletmeler olması -Üretilen sütün tamamının üretim kayıtlarında gösterilememesi -Bakım besleme deki eksiklikler Kepsut ilçesinde 2009 nda başlayan ve 2013 nda biten 5 yıllık bir programın bitmesiyle iklimsel faktörler ve şeftali bahçelerinin yaşlı olması gibi nlerden dolayı şeftalide dekara 2000 kg. verim e ulaşılamamıştır. Fakat Kepsut ilçemizde en büyük dikim alanı ve ana ürünü olan şeftali yetiştiriciliği bölgemiz için önemli bir ürün olduğu için, tekrar yeni 5 yıllık bir programa alınarak 2014 ndan itibaren 2018 sonuna kadar hedef, şeftalide dekara verimi 2000 kğ a çıkarmaktır nda başlayan 5 yıllık programla ilimiz Merkez ve Balya, Bigadiç, Dursunbey, Gönen, İvrindi,Kepsut,Manyas, Savaştepe, Sındırdgı, Susurluk ilçelerinde planlanan ve 2013 nda biten programımız, ilimizin Türkiye de 700 bin ton civarında süt üretimiyle ikinci sırada bulunmasından dolayı,2014 ndan itibaren 5 yıllık bir program ile Ayvalık ve Gömeç ilçelerini de programa dahil ederek ortalama hayvan başına yıllık(laktasyon) süt verimini hayvan başına 4500 kg.dan kg. a çıkarmak. -Tarla Günü -Çiftçi Kursu -Çiftçi Gezisi

4 ler 7- Plastik örtülü seralar da hıyar ve marul yetiştiriciliğinde verim ve kalite düşük. Sayfa : 4 Bu ihtiyaçların, sorunların lerin ni veya nleri -Bakım hataları -Sertifikasız tohumluk kullanımı -Üreticilerin bilgi eksikliği -Örtü altı plastik seraların uygun olmaması -Havalandırma yetersizliği -Hastalık ve zararlılarla etkin mücadele yapılmaması -Damla sulama ile sulamanın hatalı yapılması İlimizde merkez ilçesinde bulunan 1000 adet 240 m2 lik plastik örtülü serada, sera başına 2000 kg a, marulda ise görünüm kalitesini artırmak. 8-Tarımsal kaynaklı Nitrat kirliliği -Aşırı ve zamansız Kimyasal gübreleme yapılması -Aşırı ve bilinçsiz tarımsal sulama yapılması -Hayvansal atıkların kötü şartlarda depolanması veya hiç depolanmaması. Direk toprak yüzeyine veya akarsulara karıştırılması -Organik çürüntü -Yağışların düzensiz olup, erozyonla tarımsal gübrelerin taşınması İlimizde 2010 nda ek bir programla programa alınan ve beş yıl devam etmesi planlanan Tarımsal Nitrat Kirliliğinde ilimizde 12 faal istasyonla ayda ve üç ayda yapılan izlenimlerde sularda litrede 50 mgr limit olan Nitrat miktarı ilimiz sularında litrede 3 ile 20 mgr arasında olup, mevcut durumun korunması için ilimizin 18 ilçesinde ve 20 bin adet çiftçinin nitrat kirliliği konusunda bilinçlenmesini sağlamak.

5 ler 9-Yaş Sebze ve Meyvelerde boylama ve kalibrasyon uygulanmıyor Sayfa : 5 Bu ihtiyaçların, sorunların lerin ni veya nleri -Üreticilerin boylama ve kalibrasyon konusunda bilgi eksikliği -Üreticiler küçük işletmelerde üretim yaptıklarından kalibrasyon ve sınıflandırma ünitelerinin olmaması -Üretim miktarlarının az olması -Kalibrasyon ve sınıflandırmaya önem vermemeleri -Eskiden gelen pazarlama alışkanlıkları -Üretilen ürünlerin çeşidinin çok, üretim miktarının az olması ndan itibaren 5 yıllık bir programla,ilimizde merkez ve 18 ilçesinde bulunan yaklaşık 7500 civarındaki küçük aile işletmesinde üretilen yaş sebze ve meyve ürünlerinin Pazarlamada ihracat ve iç Pazar normlarına uyum sağlaması için,bu işletme sahiplerinin ürettikleri yaş sebze ve meyvelerin boylama, sınıflandırma, kalibrasyon ve ambalajlama konularında bilgi eksikliklerini tamamlamak. Çiftçi Toplantısı Çiftçi Mektubu Üretimi 10-Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı kapsamında Makine ve ekipman alımlarının desteklenmesi ve Tarımsal desteklemeler -Çiftçilerin Kırsal kalkınma yatırımları konusunda yeterince bilgi sahibi olmamaları -Kırsal kalkınma programları ve destekleme kapsamındaki makine ve ekipmanlar konusunda bilgi eksikliği -Desteklemeler konusundaki olumsuz kuşkuları -Tarımsal desteklerde arazilerin verasetli olması. -Bazı arazi sahiplerinin il dışında olması ve arazinin boş olması -Arazilerin bir kısmının çok küçük ve parçalı olması İlimizde bulunan bütün çiftçilerin Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı kapsamında yapılan Makine ve ekipman desteği ve Tarımsal desteklemeler konusunda bilgi sahibi olmalarını sağlamak. 5 yılda ilimizin 892 yerleşim yerinde bilgilendirme toplantıları yapmak.

6 ler 11-Genel Kooperatifçilik Eğitimleri ve Kooperatifçilik. 12-Kooperatif Yöneticilerinin Eğitimi 13-Tarım siğortaları Sayfa : 6 Bu ihtiyaçların, sorunların lerin ni veya nleri -Tarımsal amaçlı kooperatif sayısı yetersiz -Çiftçilerin kooperatifler konusunda bilgi eksikliği var -Tarımsal amaçlı kooperatiflerin sağladığı faydaları bilmiyor yada önemsemiyor. -Kooperatiflerde zaman zaman çıkan olumsuzluklar kooperatifçiliğin gelişmesine engel oluyor -Azda olsa bazen kooperatifler belirli bir kitlenin özel himayesine geçiyor buda kooperatifçiliğe olan güvensizliğe sebep oluyor -Kooperatif kanun ve yönetmeliklerinin çiftçiler tarafından tam bilinmiyor. -Kooperatif yörecilerine bakanlık mevzuat değişiklikleri konusunda bilgilendirmek. -Kooperatif yöneticilerinin tarımsal projeler konusunda bilgi eksikliklerini gidermek -kooperatif yöneticilerini yükümlülük ve sorumlulukları konusunda bilgilendirmek. -Çiftçilerin tarım siğortaları konusunda bilgi sahibi olmamaları -Üreticilerin tarım sigortası primlerini ödemek istememeleri veya yüksek bulmaları -Tarım sigortalarının yaygın olmaması -Üreticilerin üretim alanlarının küçük olması dolayısıyla riski önemsememeleri. -Tarımsal ürünlerde siğortacılığın çok yaygın olmaması çözümü için İlimizde 416 adet faaliyette bulunan kooperatif sayısını 5 yıllık bir proğram ile ve 5 yıl sonunda 550 sayısına çıkarmak. Aynı zamanda ilimizde bulunan 75 bin adet çiftçinin 5 yıl sonunda 50 bin Adedine eğitim toplantılarıyla bilgilendirmek İlimizde bulunan 416 adet Tarımsal kalkınma kooperatifinin yöneticilerinin tamamına yılda bir defa olmak üzere 5 yıllık bir program ile beş yıl boyunca içinde bakanlık mevzuat ve genelgeleri ve genelgelerdeki değişiklikler konusun- da eğitim vermek nda başlayan 5 yıllık bir program ile 5 yıl sonunda ilimizde tarımsal ürünlerin doğal afetlere karşı sigortalanması, konusunda ilimizin 18 ilçe ve 892 köyünde çiftçilerimizi bilgilendirmek. Çiftçi Toplantısı Çiftçi Mektubu Üretimi Çiftçi toplantısı Çiftçi mektubu üretimi 1 3

7 ler 14-Gıda mevzuatı ve güvenliği 15-Ekmek tüketimi çok israf ediliyor. Sayfa : 7 Bu ihtiyaçların, sorunların lerin ni veya nleri -Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Mevzuatı ve gıda güvenilirliğinde yapılan düzenlemeler çiftçiler ve üreticileri bilgilendirmek. -Temiz gıda ve kaliteli üretim, insan sağlığı, sürdürebilirlik açısından önem arz konularda yapılan uygulamalar konusunda çiftçileri, üreticileri bilgilendirmek. -Zirai ilaçların satışının reçeteye bağlanması,gıda denetçi sayısının artması,gıda laboratuar altyapılarının geliştirilmesi konularında üreticileri bilgilendirmek. -İhraç edilen ürünlerin denetlenmesi,çevreye ve insan sağlığın zararlı ilaç ruhsatlarının iptal edilmesi, havadan ilaçlama uygulamalarının kaldırılması konularında çiftçileri bilgilen dirmek. -Ekmek tüketim alışkanlığının çok olması -Fazla ekmek alınarak bayat ve eski ekmeklerin değerlendirilmemesi -Toplu yemek yenilen (düğün nişan hayır yemekleri ve lokanta okul yurdu hastane gibi) yerlerde bölünen ekmeklerin çöpe atılması. -Ekmek ile beslenmenin ucuz olması nda başlayan 5 yıllık bir program ile, 2018 sonunda,ilimiz merkez ve 18 ilçesinde, ayrıca merkez ve ilçelere bağlı 892 köyünün büyük belde ve köyünde beş n sonunda Bakanlığımızın Gıda Mevzuat ve Gıda Güvenliği konularında yaptığı düzenlemelerde toplam 500 adet toplantı yaparak yöremiz çiftçi ve üreticilerini bilgilendirmek nda başlayan 5 yıllık bir program ile Balıkesir il genelinde Merkez ve 18 ilçede ve toplam 892 köyde ekmek tüketiminin israfı konusunda eğitim çalışması yaparak yöre halkında ekmek israfı konusunda bilinçli farkındalık oluşturmak. 1 2

8 ler 16-Tarım araçlarının Karayollarında güvenli kullanılmı yor. Sayfa : 8 Bu ihtiyaçların, sorunların lerin ni veya nleri -Tarım makinalarının yaz aylarında şehirler arsı karayollarında çok sayıda kazaya karışması veya sebep olması -Tarım iş makinaları özellikle traktörler güvensiz kara yolunda seyretmesi -Traktör ve tarım iş makinalarının karayollarında güvenliksiz seyretmesi -Tarım iş makinalarının sürücülerinin bilinçsiz ve duyarsız olması Tarım iş makinalarının trafik kurallarına uymaması -Yaz aylarında trafiğin yoğun olduğu zamanlarda tarım iş makinalarının karayollarında aceleci davranmaları nda başlayan 5 yıllık bir programla ilimizde tarım iş gücünün yoğun olduğu ilkbahar ve yaz mevsiminde karayollarında tarım araçlarının güvenli kullanımı konusunda 5 n sonunda ilimiz merkez ve 18 ilçesinde ve 892 köyünde eğitim toplantısı yaparak çiftçileri bilgilen - dirmek. Karayollarında güvenli tarım araçlarının kullanımı konusunda bilinçlendirmek. Bu form tanzim edildikten sonra program formları ile birlikte Bakanlığa gönderilecektir. (* 1) Bu tespitler ilin programı içerisinde yer alan tüm konular için ayrı ayrı yapılacaktır. (* 2) Tespit edilen bu genel amaca ulaşmak üzere programa alınan faaliyetlerin amacı ait olduğu formda faaliyetin amacı kısmına yazılacaktır.

TOKAT İLİ TARIM SEKTÖRÜ EYLEM PLANI

TOKAT İLİ TARIM SEKTÖRÜ EYLEM PLANI 1 2 1: Arazi Toplulaştırması. - 50.000 ha alanda toplulaştırma yapılması. 2: Halk Elinde Hayvan Islah Projesindeki hayvan sayısının artırılması - Projeye dahil olan manda sayısının 3.000 e çıkartılması.

Detaylı

talebi artırdığı görülmektedir.

talebi artırdığı görülmektedir. K üçükbaş hayvan yetiştiriciliği diğer hayvancılık kollarına göre yapısal, ekonomik ve teknoloji kullanımı yönleriyle farklılıklar göstermektedir. Büyükbaş hayvancılığa göre birim alandan sağladığı yarar

Detaylı

T.C. ERZURUM VALİLİĞİ İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü SERTİFİKALI PATATES TOHUMLUK KULLLANIMINI YAYGINLAŞTIRMA PROJESİ

T.C. ERZURUM VALİLİĞİ İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü SERTİFİKALI PATATES TOHUMLUK KULLLANIMINI YAYGINLAŞTIRMA PROJESİ T.C. ERZURUM VALİLİĞİ İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü SERTİFİKALI PATATES TOHUMLUK KULLLANIMINI YAYGINLAŞTIRMA PROJESİ OCAK- 2012 PROJEYİ HAZIRLAYAN Selahattin AKIN Zir.Yük.Müh. PROJEYİ KONTROL

Detaylı

ÖRTÜALTI YETİŞTİRİCİLİĞİ

ÖRTÜALTI YETİŞTİRİCİLİĞİ ÖRTÜALTI YETİŞTİRİCİLİĞİ Dış iklim faktörlerinin etkisini kaldırarak, gerekli özel çevre koşullarının yaratılması ile alçak ve yüksek sistemler içinde yapılan sebze, meyve ve süs bitkileri yetiştiriciliğine

Detaylı

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN EDİRNE

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN EDİRNE T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI 2003-2011 DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN EDİRNE Türk tarımını kalkındırmadan Türkiye yi kalkındıramayız Recep Tayyip ERDOĞAN Başbakan Ekolojik denge ve küresel

Detaylı

KAĞITHANE İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ KAĞITHANE İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI

KAĞITHANE İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ KAĞITHANE İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI Resmi Gazete Sayısı: 27305 SAYFA : 1 / 5 KAĞITHANE İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK 1 Amatör Balıkçılık Belgesi 2 Tarımsal İlaç Reçetesi 3 Anaç Sığır 2-1 Adet Vesikalık Fotoğraf 3-Nüfus cüzdanı fotokopisi

Detaylı

TÜRKİYE DE BİTKİSEL ÜRETİMİ GELİŞTİRME PROJESİ

TÜRKİYE DE BİTKİSEL ÜRETİMİ GELİŞTİRME PROJESİ TÜRKİYE DE BİTKİSEL ÜRETİMİ GELİŞTİRME PROJESİ Bir tarım ülkesi olan Türkiye de, nüfusun % 40'ı kırsal kesimde yaşamakta olup; bunun % 75'i tarımla uğraşmaktadır. Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca yürütülmekte

Detaylı

ZİRAAT FAKÜLTESİ 2014-2015 GÜZ YARIYILI ARASINAV PROGRAMI BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ 2014 2015 EĞİTİM/ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI ARA SINAV PROGRAMI

ZİRAAT FAKÜLTESİ 2014-2015 GÜZ YARIYILI ARASINAV PROGRAMI BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ 2014 2015 EĞİTİM/ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI ARA SINAV PROGRAMI ZİRAAT FAKÜLTESİ 2014-2015 GÜZ YARIYILI ARASINAV PROGRAMI BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ 2014 2015 EĞİTİM/ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI ARA SINAV PROGRAMI tesi (ZF 303-306) Bahçe Bit. Giriş (ZF 301, 306) (ZF 303-306)

Detaylı

BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ DERS PROGRAMI BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ-I SAAT PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA

BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ DERS PROGRAMI BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ-I SAAT PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ DERS PROGRAMI BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ-I Toprak Bilgisi Fizik 9:00 Matematik 10:00 Matematik 11:00 Matematik Toprak Bilgisi Toprak Bilgisi Toprak Bilgisi Bahçe Bit. Giriş Bahçe Bit.

Detaylı

TARIMSAL DESTEKLER DEVLET DESTEKLERİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

TARIMSAL DESTEKLER DEVLET DESTEKLERİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI TARIMSAL DESTEKLER DEVLET DESTEKLERİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI Ankara -21 Ekim 2015 TARIMSAL DESTEKLER Sunum Planı 1- Türkiye Tarımı Genel Bilgiler 2- Tarımsal Destekleme Mevzuatı 3- Destekleme Kalemleri

Detaylı

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN BARTIN

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN BARTIN T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI 2003-2011 DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN BARTIN Türk tarımını kalkındırmadan Türkiye yi kalkındıramayız Recep Tayyip ERDOĞAN Başbakan Ekolojik denge ve küresel

Detaylı

Hazırlayan: Mehmet M. Sarı. Danışman: Prof. Dr. Cengiz Sayın. Konu:Hayvancılıkta Destekleme Politikaları

Hazırlayan: Mehmet M. Sarı. Danışman: Prof. Dr. Cengiz Sayın. Konu:Hayvancılıkta Destekleme Politikaları Hazırlayan: Mehmet M. Sarı Danışman: Prof. Dr. Cengiz Sayın Konu:Hayvancılıkta Destekleme Politikaları İÇİNDEKİLER Materyal ve Metod Giriş Geçmişten Günümüze Türkiye deki Hayvan Varlığı Türkiye de Hayvancılığın

Detaylı

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN IĞDIR

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN IĞDIR T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI 2003-2011 DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN IĞDIR Türk tarımını kalkındırmadan Türkiye yi kalkındıramayız Recep Tayyip ERDOĞAN Başbakan Ekolojik denge ve küresel gıda

Detaylı

SUSURLUK TİCARET BORSASI 2014 YILI İSTATİSLİK RAPORU

SUSURLUK TİCARET BORSASI 2014 YILI İSTATİSLİK RAPORU SUSURLUK TİCARET BORSASI 2014 YILI İSTATİSLİK RAPORU HAYVANCILIK ÜRETİMİNDE SUSURLUK 2013 1. HAYVANCILIK 1.1 Susurluk ilçesi hayvancılık üretimi 2013 HAYVANSAL ÜRETİMDE SUSURLUK, 2013 HAYVAN SAYISI Yetiştirilen

Detaylı

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN BİTLİS

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN BİTLİS T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI 2003-2011 DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN BİTLİS Türk tarımını kalkındırmadan Türkiye yi kalkındıramayız Recep Tayyip ERDOĞAN Başbakan Ekolojik denge ve küresel

Detaylı

(A) 1-500 Anaç küçükbaş 80-TL/baş (B) 501 ve daha fazla Anaç 72-TL/baş

(A) 1-500 Anaç küçükbaş 80-TL/baş (B) 501 ve daha fazla Anaç 72-TL/baş 2016 YILINDA UYGULANACAK TARIMSAL DESTEKLER BİRİNCİ KISIM Genel Kurallar Amaç ve Kapsam 1. Tarımsal üretimde sertifikalı ve çevreye duyarlı üretimi yaygınlaştırmak, gıda ve yem güvenliğini, erkenciliği,

Detaylı

TR41 10 02 008 ESKİŞEHİR TİCARET BORSASI AR-GE VE İNOVASYON LABORATUARI PROJESİ 2011 NİSAN - 2011 EKİM

TR41 10 02 008 ESKİŞEHİR TİCARET BORSASI AR-GE VE İNOVASYON LABORATUARI PROJESİ 2011 NİSAN - 2011 EKİM 2010 YILI SANAYİ VE TURİZMDE REKABET GÜCÜNÜN ARTTIRILMASI MALİ DESTEK TR41 10 02 008 AR-GE VE İNOVASYON LABORATUARI PROJESİ 2011 NİSAN - 2011 EKİM TR-41 Bursa - Eskişehir - Bilecik bölgesinde Ar-Ge ve

Detaylı

IPUD İYİ PAMUK UYGULAMALARI DERNEĞİ 23-24 MART 2016 PAMUK ÇALIŞTAYI - KAHRAMANMARAŞ

IPUD İYİ PAMUK UYGULAMALARI DERNEĞİ 23-24 MART 2016 PAMUK ÇALIŞTAYI - KAHRAMANMARAŞ IPUD İYİ PAMUK UYGULAMALARI DERNEĞİ 23-24 MART 2016 PAMUK ÇALIŞTAYI - KAHRAMANMARAŞ IPUD İYİ PAMUK UYGULAMALARI DERNEĞİ AMAÇ Türkiye de pamuk üretimini, pamuğu üreten kesimler için, pamuğun yetiştirildiği

Detaylı

Sulama Teknolojileri. Prof. Dr. Ferit Kemal SÖNMEZ

Sulama Teknolojileri. Prof. Dr. Ferit Kemal SÖNMEZ Sulama Teknolojileri Prof. Dr. Ferit Kemal SÖNMEZ Tarımsal Yapılar ve Sulama SULAMA YÖNTEMLERİ Suyun bitki kök bölgesine veriliş biçimi YÜZEY SULAMA YÖNTEMLERİ BASINÇLI SULAMA YÖNTEMLERİ -Salma sulama

Detaylı

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN DÜZCE

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN DÜZCE T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI 2003-2011 DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN DÜZCE Türk tarımını kalkındırmadan Türkiye yi kalkındıramayız Recep Tayyip ERDOĞAN Başbakan Ekolojik denge ve küresel gıda

Detaylı

Doğal Gıdaların Merkezi BALIKESİR

Doğal Gıdaların Merkezi BALIKESİR Doğal Gıdaların Merkezi BALIKESİR -2- Gıda Sektöründe En Güçlü İllerden Biri Olan BALIKESİR Tüm Ülkeye ve Dünyaya Açılıyor Balıkesir birçok gıda üretiminde gerçekten Türkiye yi Doyuran il olma özelliğini

Detaylı

Peyzaj ve Süs bitkileri, Özel Çayır, Mera ve Orman emvali Hububat, Yem bit., Baklagiller, Yumru bit., Sebze, Meyve

Peyzaj ve Süs bitkileri, Özel Çayır, Mera ve Orman emvali Hububat, Yem bit., Baklagiller, Yumru bit., Sebze, Meyve 05 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELERİ Mazot Gübre ve Toprak Analiz Desteği Peyzaj ve Süs bitkileri, Özel Çayır, Mera ve Orman emvali Hububat, Yem bit., Baklagiller, Yumru bit., Sebze, Meyve Mazot Gübre 3,3 TL/dekar

Detaylı

Örtü Altında Elma Yetiştiriciliği

Örtü Altında Elma Yetiştiriciliği Örtü Altında Elma Yetiştiriciliği Ülkemiz diğer meyve türlerinde olduğu gibi, yumuşak çekirdekli meyve yetiştiriciliğinde de çok büyük bir potansiyele sahiptir. Ancak bu potansiyelden geçmişte gereği kadar

Detaylı

Tarım Bankacılığında Danışman Banka Yaklaşımı

Tarım Bankacılığında Danışman Banka Yaklaşımı Tarım Bankacılığında Danışman Banka Yaklaşımı Devrim Ziya Tavil KOBİ ve Tarım Bankacılığı Pazarlama Direktörü Türkiye de Tarım Türkiye de Tarım Sektörü Büyümesini Sürdürüyor 2.500 2.000 1.500 1.000 500

Detaylı

DİLOVASI 1-MEVCUT DURUM

DİLOVASI 1-MEVCUT DURUM DİLOVASI 1-MEVCUT DURUM Dilovası: 22 Mart 2008 tarihli Mükerrer Resmi Gazetede yayınlanan 5747 sayılı Büyükşehir Belediye Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında

Detaylı

GIDA ÜRETİMİNDE TEHLİKELER. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006

GIDA ÜRETİMİNDE TEHLİKELER. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 GIDA ÜRETİMİNDE TEHLİKELER Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 Gıda Güvenliği Tehlikesi Gıdanın kendisi yada gıda da bulunan biyolojik, kimyasal yada fiziksel etmenler vasıtasıyla olumsuz sağlık etkisine yol

Detaylı

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN KİLİS

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN KİLİS T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI 2003-2011 DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN KİLİS Türk tarımını kalkındırmadan Türkiye yi kalkındıramayız Recep Tayyip ERDOĞAN Başbakan Ekolojik denge ve küresel gıda

Detaylı

GAP İÇİN EL ELE Aylık Faaliyet Raporu (Temmuz 2013)

GAP İÇİN EL ELE Aylık Faaliyet Raporu (Temmuz 2013) T.C. KALKINMA BAKANLIĞI GÜNEYDOĞU ANADOLU PROJESİ BÖLGE KALKINMA İDARESİ BAŞKANLIĞI GAP TARIMSAL EĞİTİM VE YAYIM PROJESİ (GAP-TEYAP) GAP İÇİN EL ELE Aylık Faaliyet Raporu (Temmuz 2013) GAP-TEYAP Proje

Detaylı

5İ DERSLERİ FİNAL BÜTÜNLEME SINAV SAATİ SINAV YERİ

5İ DERSLERİ FİNAL BÜTÜNLEME SINAV SAATİ SINAV YERİ 5İ DERSLERİ SINAV SAATİ SINAV YERİ Atatürk ilke ve İnkılapları Tarihi I-II Türk Dili I-II Yabancı Dil I-II 27.05 2015 17.06.2015 17:00-19:00 Yüksekokulumuz Derslikleri BÖLÜM DIŞI DEÇMELİ DERSLER H.A.SARI

Detaylı

KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI

KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI T.C. ESKİŞEHİR VALİLİĞİ İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürlüğü KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLI DESTEKLEMELER

Detaylı

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN ELAZIĞ

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN ELAZIĞ T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI 2003-2011 DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN ELAZIĞ Türk tarımını kalkındırmadan Türkiye yi kalkındıramayız Recep Tayyip ERDOĞAN Başbakan Ekolojik denge ve küresel

Detaylı

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN BOLU

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN BOLU T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI 2003-2011 DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN BOLU Türk tarımını kalkındırmadan Türkiye yi kalkındıramayız Recep Tayyip ERDOĞAN Başbakan Ekolojik denge ve küresel gıda

Detaylı

Bahçe Bitkilerinin Ülke Ekonomisindeki Yeri. Doç. Dr. Yıldız Aka Kaçar

Bahçe Bitkilerinin Ülke Ekonomisindeki Yeri. Doç. Dr. Yıldız Aka Kaçar Bahçe Bitkilerinin Ülke Ekonomisindeki Yeri Doç. Dr. Yıldız Aka Kaçar Türkiye tarımın da bitkisel üretim, tek yıllık ve çok yıllık kültür bitkileriyle nadas dahil toplam 26,5 milyon ha lık bir alanda yapılmaktadır.

Detaylı

MALZEMELERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ. Prof.Dr. Kenan YILDIZ

MALZEMELERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ. Prof.Dr. Kenan YILDIZ MALZEMELERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ Prof.Dr. Kenan YILDIZ Çevre ve Maliyeti Çevrenin ekonomiye maliyete konusunda üç temel durumdan bahsetmek mümkündür. Bunlar; 1) çevrenin ekonomiye maliyeti yoktur 2) çevrenin

Detaylı

Kuru Kayısı. Üretim. Dünya Üretimi

Kuru Kayısı. Üretim. Dünya Üretimi Kuru Kayısı Üretim Dünya Üretimi Türkiye, dünya yaş ve kuru kayısı üretiminde birinci sırada yer almaktadır. Uluslararası Sert Kabuklu ve Kuru Meyve Konseyi nin verilerine göre Türkiye nin toplam kuru

Detaylı

TEKİRDAĞ İLİ 2011 YILI BAĞ ÜRETİM MALİYET ÇİZELGESİ

TEKİRDAĞ İLİ 2011 YILI BAĞ ÜRETİM MALİYET ÇİZELGESİ TEKİRDAĞ İLİ 2011 YILI BAĞ ÜRETİM MALİYET ÇİZELGESİ Gübre Bedeli 30,00 Zirai Mücadele İlacı ve İlaçlama Bedeli 150,00 Sonbahar Sürümü 40,00 Ara Sürüm ( 2 kez) 80,00 Kış budaması 70,00 Yeşil Budama( 3 kez)

Detaylı

BAZI TARIM ÜRÜNLERİNİN 2015 YILI MALİYETLERİ

BAZI TARIM ÜRÜNLERİNİN 2015 YILI MALİYETLERİ T.C. TOKAT VALİLİĞİ Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK İL MÜDÜRLÜĞÜ (PAZAR İLÇESİ) BAZI TARIM ÜRÜNLERİNİN 2015 YILI MALİYETLERİ TOKAT-2016 İÇİNDEKİLER ÜRÜN ADI SAYFA NO

Detaylı

Bir organizmanın doğal olarak yaşadığı ve ürediği yere denir. Kısacası habitat bir organizmanın adresidir.

Bir organizmanın doğal olarak yaşadığı ve ürediği yere denir. Kısacası habitat bir organizmanın adresidir. 1.EKOSİSTEMLER TÜR HABİTAT POPÜLASYON EKOSİSTEM TÜR: Kendi aralarında üreyip verimli döller verebilen ve bir ortak atadan gelen benzer bireylerin oluşturduğu topluluğa denir. POPÜLASYON: Belli bir bölgede

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ TARIMSAL UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİNİN AMAÇ ve KAPSAMI U.Ü.Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi nin kuruluş amacı Ziraat Fakültesi öğrencilerine en son bitkisel

Detaylı

Tablo 1. Yıllara Göre Tarım ve Kişi Başı Düşen Tarım Alanları

Tablo 1. Yıllara Göre Tarım ve Kişi Başı Düşen Tarım Alanları Tablo 1. a Göre Tarım ve Kişi Başı Düşen Tarım Alanları Ekili Alan (ha) Tarım alanı (ha) Nüfus Tarım alanı (ha/kişi) 1949* 8.989.419 15.272.068 20.359.000 0,75 1952* 11.772.943 19.148.749 21.952.000 0,87

Detaylı

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Bilecik Tarım, Tarıma Dayalı Sanayi ve Ormancılık İhtisas Komisyonu Çalışmaları 25 Nisan 2013 BİLECİK

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Bilecik Tarım, Tarıma Dayalı Sanayi ve Ormancılık İhtisas Komisyonu Çalışmaları 25 Nisan 2013 BİLECİK 2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Bilecik Tarım, Tarıma Dayalı Sanayi ve Ormancılık İhtisas Komisyonu Çalışmaları 25 Nisan 2013 BİLECİK İklim değişikliği Biyoçeşitliliğin Korunması Biyoyakıt Odun Dışı Orman

Detaylı

BİYOYAKITLAR ve HAMMADDE TEMİNİ Prof Dr. Fikret AKINERDEM S.Ü. Ziraat Fakültesi

BİYOYAKITLAR ve HAMMADDE TEMİNİ Prof Dr. Fikret AKINERDEM S.Ü. Ziraat Fakültesi BİYOYAKITLAR ve HAMMADDE TEMİNİ Prof Dr. Fikret AKINERDEM S.Ü. Ziraat Fakültesi fakiner@selcuk.edu.tr ÜLKEMİZDE TARIM Ülkemiz, tarımsal potansiyeli. Bitkisel ve hayvansal üretim değerleri, Tarımda 2 avantaj:

Detaylı

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN BURDUR

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN BURDUR T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI 2003-2011 DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN BURDUR Türk tarımını kalkındırmadan Türkiye yi kalkındıramayız Recep Tayyip ERDOĞAN Başbakan Ekolojik denge ve küresel

Detaylı

T.C. BAŞBAKANLIK HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI BASIN DUYURUSU

T.C. BAŞBAKANLIK HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI BASIN DUYURUSU T.C. BAŞBAKANLIK HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI Sayı:2015/120 30/07/2015 BASIN DUYURUSU 6015 sayılı Devlet Desteklerinin İzlenmesi ve Denetlenmesi Hakkında Kanunun Ek 1 inci maddesi uyarınca hazırlanan ve 30/05/2014

Detaylı

Göller Bölgesi Aylık Hakemli Ekonomi ve Kültür Dergisi Ayrıntı/ 27

Göller Bölgesi Aylık Hakemli Ekonomi ve Kültür Dergisi Ayrıntı/ 27 ÖZET: Burdur- Isparta Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Nasuh Eroğuz: Kooperatifimiz Burdur ve Isparta illerinin tamamı, Antalya, Denizli ve Muğla illerine bağlı bazı ilçe ve köylerden

Detaylı

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Eskişehir Tarım, Tarıma Dayalı Sanayi ve Ormancılık İhtisas Komisyonu Çalışmaları 07 Mayıs 2013 ESKİŞEHİR

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Eskişehir Tarım, Tarıma Dayalı Sanayi ve Ormancılık İhtisas Komisyonu Çalışmaları 07 Mayıs 2013 ESKİŞEHİR 2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Eskişehir Tarım, Tarıma Dayalı Sanayi ve Ormancılık İhtisas Komisyonu Çalışmaları 07 Mayıs 2013 ESKİŞEHİR İklim değişikliği Biyoçeşitliliğin Korunması Biyoyakıt Odun Dışı Orman

Detaylı

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN ERZURUM

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN ERZURUM T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI 2003-2011 DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN ERZURUM Türk tarımını kalkındırmadan Türkiye yi kalkındıramayız Recep Tayyip ERDOĞAN Başbakan Ekolojik denge ve küresel

Detaylı

BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR

BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR B E L E D İ Y E S İ 205 PERFORMANS PROGRAMI A Entegre Kırsal Kalkınma H3 Tarımsal Atıkların Depolanması Ve Kullanımı Sayısal Verilere Ulaşılması 00 2 Depolama Alanının Ve Kapasitesinin

Detaylı

39 350 75 Liflet-Broşür yaygınlaştırılması 2-Toprak İşlemesiz Tarımın ve Anıza Ekim Anıza Ekim Makinası ile doğrudan ekimi yaygınlaştırmak 1 1

39 350 75 Liflet-Broşür yaygınlaştırılması 2-Toprak İşlemesiz Tarımın ve Anıza Ekim Anıza Ekim Makinası ile doğrudan ekimi yaygınlaştırmak 1 1 KARAMAN İLİNDE 2014 YILINDA KURULACAK DEMONSTRASYONLARIN PROGRAMI Form : 1 Kurulacak Demonstrasyonun Özelliği D e m o n s t r a s y o n d a Sonuç Demons. Metod Demons. K o n u s u Kurulacak Demonstrasyonun

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0 Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0 ZEYTİNYAĞI SEKTÖRÜN TANIMI SITC NO : 421.4 ARMONİZE NO : 1509 Türkiye bulunduğu coğrafi konum ve sahip olduğu Akdeniz iklimi özellikleriyle, İtalya, İspanya,

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ MANİSA NIN İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 MANİSA GENEL BİLGİLER Nüfus; Manisa:1.359.463 Türkiye:76.667.864 Sosyo Ekonomik

Detaylı

Organik ve Konvansiyonel Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliğinde Üreticilerin Teknik ve Ekonomik Sorunları (Sivas İli Ulaş İlçesi Örneği)

Organik ve Konvansiyonel Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliğinde Üreticilerin Teknik ve Ekonomik Sorunları (Sivas İli Ulaş İlçesi Örneği) GOÜ, Ziraat Fakültesi Dergisi, 2011, 28(2), 135-143 Organik ve Konvansiyonel Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliğinde Üreticilerin Teknik ve Ekonomik Sorunları (Sivas İli Ulaş İlçesi Örneği) Halil KIZILASLAN

Detaylı

DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN

DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI 2003-2011 DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN AMASYA Türk tarımını kalkındırmadan Türkiye yi kalkındıramayız Recep Tayyip ERDOĞAN Başbakan Ekolojik denge ve küresel

Detaylı

DOMATES SALÇASI VE KONSERVECİLİK

DOMATES SALÇASI VE KONSERVECİLİK DOMATES SALÇASI VE KONSERVECİLİK Türkiye'de meyve ve sebze işleme sanayi 1900'lü yılların başında kurulmuş olmasına rağmen ancak planlı kalkınma döneminde önemli gelişmeler gösterebilmiştir. Konserve meyve

Detaylı

YURTDIŞI GÜMRÜK FABRİKA DEPO TIR NAKLİYECİ TIR ANTREPO SERBEST DEPO DAĞITIM ULUSLARARASI KARAYOLU GÜMRÜK MÜŞAVİRİ EMTİA SİGORTASI

YURTDIŞI GÜMRÜK FABRİKA DEPO TIR NAKLİYECİ TIR ANTREPO SERBEST DEPO DAĞITIM ULUSLARARASI KARAYOLU GÜMRÜK MÜŞAVİRİ EMTİA SİGORTASI EMTİA SİGORTASI FABRİKA DEPO TIR NAKLİYECİ TIR YURTDIŞI GÜMRÜK ULUSLARARASI KARAYOLU TÜRKİYE GÜMRÜK BÖLGESİ ANTREPO SERBEST DEPO GÜMRÜK MÜŞAVİRİ DAĞITIM Lojistik Depo: İşletme için rekabet avantajı sağlayan,

Detaylı

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN GÜMÜŞHANE

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN GÜMÜŞHANE T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI 2003-2011 DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN GÜMÜŞHANE Türk tarımını kalkındırmadan Türkiye yi kalkındıramayız Recep Tayyip ERDOĞAN Başbakan Ekolojik denge ve küresel

Detaylı

10 DÖNÜMLÜK DUT BAHÇESİ TESİS ETMEK

10 DÖNÜMLÜK DUT BAHÇESİ TESİS ETMEK DUT YETİŞTİRİCİLİĞİ 10 DÖNÜMLÜK DUT BAHÇESİ TESİS ETMEK İpekböceğinin tek gıdası dut yaprağı dır ve bir kutu ipekböceği için yaklaşık 500 kilogram dut yaprağına ihtiyaç vardır. Dutluklarda dikkat edilmesi

Detaylı

MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI 11 Eylül 2015

MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI 11 Eylül 2015 MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI 11 Eylül 2015 Bilal KÜTÜK İSO Meclis Üyesi MADEN, TAŞ VE TOPRAK ÜRÜNLERİ İMALATI 1. Grup Madencilik, Mermer ve Taş Ocakçılığı 23. Grup Cam ve Cam Mamulleri Sanayii 43.

Detaylı

TARIMDA ENERJİ KULLANIMI

TARIMDA ENERJİ KULLANIMI TARIMDA ENERJİ KULLANIMI Aydın ÇALIŞKAN Ziraat Mühendisleri Odası Kayseri Şube Başkanı 29 KASIM 2008 KAYSERİ TARIM SEKTÖRÜ Cumhuriyetin ilk yıllarında milli ekonomide % 40 düzeylerinde olan tarım sektörünün

Detaylı

Sentetik Çuval. www.dempocuval.com

Sentetik Çuval. www.dempocuval.com Sentetik Çuval www.dempocuval.com Konya Organize Sanayi Bölgesinde 1997 yılında kurulan firmamız, 8000 m² si kapalı toplam 25000 m² alanda son sistem makine parkuru ve kendi alanında uzman personeli ile

Detaylı

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ KİRAZ SONUÇ RAPORU

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ KİRAZ SONUÇ RAPORU 1 2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ KİRAZ SONUÇ RAPORU Tarih: 20 Aralık 2010 Yaklaşık Katılımcı Sayısı: 55 Katılımcı listesindeki Sayı: 50 Katılımcı Düzeyi ve Profili: 2 3 4 Dağıtılan Belgeler:

Detaylı

T.C. SAMSUN VALİLİĞİ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü 2014 YILI ÇALIŞMA RAPORU

T.C. SAMSUN VALİLİĞİ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü 2014 YILI ÇALIŞMA RAPORU T.C. SAMSUN VALİLİĞİ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü 2014 YILI ÇALIŞMA RAPORU Şubat 2015 KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMALARI Samsun İlinde Kırsal Kalkınma larının Desteklenmesi

Detaylı

BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR STRATEJİK PLANI

BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR STRATEJİK PLANI BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BEL E D İ Y E S İ 2015 2019 STRATEJİK PLANI Balıkesir Büyük şehir Bel ediyesi 2015-2019 Stratejik Pl an ı 3.4.10 Stratejik Alan 10 : Kırsal Hizmetler A1 Entegre Kırsal Kalkınma H1.

Detaylı

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN AYDIN

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN AYDIN T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI 2003-2011 DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN AYDIN Türk tarımını kalkındırmadan Türkiye yi kalkındıramayız Recep Tayyip ERDOĞAN Başbakan Ekolojik denge ve küresel gıda

Detaylı

A R A Z İ V A R L I Ğ I ALAN(Ha) PAYI(%) Tarım Arazisi (Kullanılmayan hali Araziler Dahil) (*) 254.960 44,7. Çayır Mera Alanı (*) 65.

A R A Z İ V A R L I Ğ I ALAN(Ha) PAYI(%) Tarım Arazisi (Kullanılmayan hali Araziler Dahil) (*) 254.960 44,7. Çayır Mera Alanı (*) 65. TARIMSAL YAPI 1. İlin Tarımsal Yapısı İlimiz ekonomisinde Tarım ilk sırada yer almakta olup 28.651 çiftçi ailesinden 141.077 kişi bu sektörden geçimini sağlamaktadır. 2013 yılı Bitkisel ve Hayvansal in

Detaylı

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN ADIYAMAN

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN ADIYAMAN T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI 2003-2011 DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN ADIYAMAN Türk tarımını kalkındırmadan Türkiye yi kalkındıramayız Recep Tayyip ERDOĞAN Başbakan Ekolojik denge ve küresel

Detaylı

PGD KONUSUNDA GENEL BİLGİ. Ürün Güvenliği Nedir?

PGD KONUSUNDA GENEL BİLGİ. Ürün Güvenliği Nedir? PGD KONUSUNDA GENEL BİLGİ Ürün Güvenliği Nedir? Piyasaya arz edilecek her ürünün, insan sağlığı, can ve mal güvenliği, hayvan ve bitki yaşam ve sağlığı, çevre ve tüketicinin korunması açısından asgari

Detaylı

EGE BÖLGESİ 2005 2006 DÖNEMİ PAMUK EKİLİ ALANLARININ VE ÜRÜN REKOLTESİNİN UZAKTAN ALGILAMA TEKNİĞİ KULLANILARAK BELİRLENMESİ

EGE BÖLGESİ 2005 2006 DÖNEMİ PAMUK EKİLİ ALANLARININ VE ÜRÜN REKOLTESİNİN UZAKTAN ALGILAMA TEKNİĞİ KULLANILARAK BELİRLENMESİ EGE BÖLGESİ 2005 2006 DÖNEMİ PAMUK EKİLİ ALANLARININ VE ÜRÜN REKOLTESİNİN UZAKTAN ALGILAMA TEKNİĞİ KULLANILARAK BELİRLENMESİ İzmir Ticaret Borsası ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümünce

Detaylı

T.C. AKYURT BELEDİYE MECLİSİ Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Raporu. Rapor No:01 22.01.2016 AKYURT BELEDİYE MECLİSİ BAŞKANLIĞI NA

T.C. AKYURT BELEDİYE MECLİSİ Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Raporu. Rapor No:01 22.01.2016 AKYURT BELEDİYE MECLİSİ BAŞKANLIĞI NA Rapor No:01 22.01.2016 Komisyonumuza 04.01.2016 tarih ve 03 sayılı meclis kararı ile havale edilen, Meclis lerinin 04.01.2016 tarihli önergesi ile komisyonumuza havale edilen; Bölgemize özellikle Doğu

Detaylı

MARUL/SALATA YETİŞTİRİCİLİĞİ

MARUL/SALATA YETİŞTİRİCİLİĞİ MARUL/SALATA YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ: Salata ve marul tek yıllık serin iklim sebzesidir. Yetişme süresi 2-3 ay gibi kısa süreli olan salata ve marul tiplerinde açıkta ve örtü altında değişik mevsimlere uygun

Detaylı

BUZAĞI BÖLÜMÜ. 0-3 Aylık Buzağıların Beslenmesi: Buzağı Başlangıç Yeminin faydaları:

BUZAĞI BÖLÜMÜ. 0-3 Aylık Buzağıların Beslenmesi: Buzağı Başlangıç Yeminin faydaları: BUZAĞI BÖLÜMÜ Buzağıların beslenmesini 0-3 aylık ve 3-6 aylık olmak üzere 2 alt başlık altında inceleyeceğiz. 0-3 Aylık Buzağıların Beslenmesi: Yeni doğan buzağılara ilk 4 gün 3-5 lt arasında olmak üzere

Detaylı

Amasya İli Suluova İlçesinde Kiraz Üretimi Yapan İşletmelerin Üretim ve Pazarlama Sorunları

Amasya İli Suluova İlçesinde Kiraz Üretimi Yapan İşletmelerin Üretim ve Pazarlama Sorunları Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpasa University http://ziraatdergi.gop.edu.tr/ Araştırma Makalesi/Reseach Article JAFAG ISSN: 1300-2910 E-ISSN:

Detaylı

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN BATMAN

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN BATMAN T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI 2003-2011 DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN BATMAN Türk tarımını kalkındırmadan Türkiye yi kalkındıramayız Recep Tayyip ERDOĞAN Başbakan Ekolojik denge ve küresel

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) KIRSAL KALKINMA DESTEKLERİ. Sadettin DİKMEN Eylül 2012

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) KIRSAL KALKINMA DESTEKLERİ. Sadettin DİKMEN Eylül 2012 BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) KIRSAL KALKINMA DESTEKLERİ Sadettin DİKMEN Eylül 2012 SUNUM PLANI I. TARIMA DAYALI EKONOMİK YATIRIMLARI DESTEKLEME PROGRAMI II. TOPLU BASINÇLI SULAMA SİSTEMLERİ YATIRIMLARI

Detaylı

MANİSA İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ İŞ TANIMI VE GEREKLERİ BELGELERİ

MANİSA İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ İŞ TANIMI VE GEREKLERİ BELGELERİ Sayfa No ~ 1 ~ İŞİN KISA TANIMI: Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanlığı tarafından belirlenen amaç, ilke ve mevzuatlara uygun olarak, Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün tarımsal alt yapısı doğrultusunda

Detaylı

Türkiye de tarımda enerji tüketimi 25/01/2013

Türkiye de tarımda enerji tüketimi 25/01/2013 Türkiye de tarımda enerji tüketimi 25/01/2013 H. Hüseyin Öztürk / H. Kaan Küçükerdem Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü Tarım sektörü, bütün dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde

Detaylı

FINDIK. Erdal SIRAY Ziraat Y. Mühendisi Fındık Araştırma İstasyonu, 2013

FINDIK. Erdal SIRAY Ziraat Y. Mühendisi Fındık Araştırma İstasyonu, 2013 FINDIK Erdal SIRAY Ziraat Y. Mühendisi Fındık Araştırma İstasyonu, 2013 1. Giriş Fındığın besleyici ve duyumsal özellikleri, onu gıda ürünleri içinde benzersiz ve ideal bir malzeme haline getirmektedir.

Detaylı

T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI KOOPERATİFÇİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2014 YILI ÇEKİRDEKSİZ KURU ÜZÜM RAPORU

T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI KOOPERATİFÇİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2014 YILI ÇEKİRDEKSİZ KURU ÜZÜM RAPORU T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI KOOPERATİFÇİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2014 YILI ÇEKİRDEKSİZ KURU ÜZÜM RAPORU ŞUBAT 2015 İÇİNDEKİLER I- GİRİŞ... 3 II-DÜNYA VE TÜRKİYE ÜRETİMİ A-Dünya Üretimi... 3 B-Türkiye Üretimi...

Detaylı

KAYISI ARAŞTIRMA İSTASYONU MÜDÜRLÜĞÜ EK 3.9 TOPRAK SU KAYNAKLARI BÖLÜMÜ

KAYISI ARAŞTIRMA İSTASYONU MÜDÜRLÜĞÜ EK 3.9 TOPRAK SU KAYNAKLARI BÖLÜMÜ KAYISI ARAŞTIRMA İSTASYONU MÜDÜRLÜĞÜ EK 3.9 TOPRAK SU KAYNAKLARI Toprak-Su Kaynakları Bölüm Başkanı Dök.No KAİM.İKS.FRM.34 Sayfa No 1 / 3 İŞİN KISA TANIMI: Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü üst yönetimi

Detaylı

AKŞEHİR İLÇESİ TARIMSAL VERİLERİ

AKŞEHİR İLÇESİ TARIMSAL VERİLERİ AKŞEHİR İLÇESİ TARIMSAL VERİLERİ Hazırlayan Mücahit ORHAN 2011 -----1----- Yıl Toplam Alan (Dekar) =========== =========== TARIM ALANLARI Ekilen Tarla Alanı (Dekar) Nadas Alanı (Dekar) Sebze Bahçeleri

Detaylı

TARIM EKONOMİSİ VE TARIMSAL POLİTİKALAR

TARIM EKONOMİSİ VE TARIMSAL POLİTİKALAR DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. TARIM EKONOMİSİ VE TARIMSAL POLİTİKALAR

Detaylı

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Doç.Dr.Tufan BAL I.Bölüm Tarım Ekonomisi ve Politikası Not: Bu sunuların hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.İ.Hakkı İnan ın Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Kitabından

Detaylı

Türkiye Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı

Türkiye Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı Türkiye Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı Mehmet ÜNAL Çalışma Grubu Sorumlusu Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Tarımsal Çevre ve Doğal Kaynakları Koruma Daire Başkanlığı Kuraklık Yönetimi

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) DAHİLDE İŞLEME REJİMİ

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) DAHİLDE İŞLEME REJİMİ BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) DAHİLDE İŞLEME REJİMİ Hasan YÜKSEK Mayıs 2011 SUNUM PLANI I. Dahilde İşleme Rejimi (DİR) II. DİR in Amaçları III. DİR Sistemleri İthalatta Şartlı Muafiyet Sistemi İthalat

Detaylı

SONRAKİ KALİBRASYON TARİHİ. Klinik Mühendislik Birimi Performans Kalite Birimi Genel Sekreter

SONRAKİ KALİBRASYON TARİHİ. Klinik Mühendislik Birimi Performans Kalite Birimi Genel Sekreter Doküman Kodu: YÖN.PL.01 Yayın Tarihi: 16.01.2015 Revizyon Tarihi / No: 00/00 Sayfa No: 1 / 7 AYLAR HAFTALAR HASTANELER KALİBRASYON TARİHİ SONRAKİ KALİBRASYON TARİHİ KALİBRASYONU YAPILMASI PLANLANAN CİHAZ

Detaylı

2005-2006 SEZONU ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI REKOLTESİ TAHMİN HEYETİ RAPORU

2005-2006 SEZONU ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI REKOLTESİ TAHMİN HEYETİ RAPORU 2005-2006 SEZONU ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI REKOLTESİ TAHMİN HEYETİ RAPORU 2005 2006 Ege ve Marmara Bölgesi zeytin ve zeytinyağı rekoltesini tespit etmekle görevlendirilen heyetimiz, çalışmalarına 12.09.2005

Detaylı

BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ BAHAR YARIYILI VİZE SINAVI PROGRAMI 30.03.2016 Çarşamba

BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ BAHAR YARIYILI VİZE SINAVI PROGRAMI 30.03.2016 Çarşamba S/G BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ Mikrobiyoloji Toprak Bilgisi Tar.Meteoroloji ve Ekoloji Ekonomi Minör Meyveler Hayvan Yetiştirme Bitki Biyoteknolojisi ZF 302-306 Sert Çek. Meyveler Üzümsü Meyveler ZF 302-306

Detaylı

21.01.2013 22.01.2013 23.01.2013 24.01.2013 25.01.2013 28.01.2013 29.01.2013 30.01.2013 31.01.2013 01.02.2013 Matematik

21.01.2013 22.01.2013 23.01.2013 24.01.2013 25.01.2013 28.01.2013 29.01.2013 30.01.2013 31.01.2013 01.02.2013 Matematik BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ 2012 2013 EĞİTİM/ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI BÜTÜNLEME SINAV PROGRAMI Botanik Atatürk İİ. Tar Kimya Bahçe Bit. Giriş (ZF 306, 303) (ZF 306, 303) (ZF 306, 303 ) Tarım Alet ve Makineları

Detaylı

T.C. SAMSUN VALİLİĞİ İl Tarım Müdürlüğü SAMSUN İLİ KAPYA BİBER ÜRETİM İŞLEME VE PAZAR DURUMU

T.C. SAMSUN VALİLİĞİ İl Tarım Müdürlüğü SAMSUN İLİ KAPYA BİBER ÜRETİM İŞLEME VE PAZAR DURUMU T.C. SAMSUN VALİLİĞİ İl Tarım Müdürlüğü SAMSUN İLİ KAPYA BİBER ÜRETİM İŞLEME VE PAZAR DURUMU Burhan HEKİMOĞLU Ziraat Mühendisi Mustafa ALTINDEĞER Ziraat Mühendisi Samsun / Mart 2010 Baskı Refik YILMAZ

Detaylı

BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR SİYASİ DURUM ARAŞTIRMASI MART 2014

BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR SİYASİ DURUM ARAŞTIRMASI MART 2014 BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR SİYASİ DURUM ARAŞTIRMASI MART 2014 ARAŞTIRMA HAKKINDA Amaç & Yöntem Bu araştırma Pollmark Araştırma tarafından 12 21 Mart 2014 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın amacı Balıkesir

Detaylı

HATAY TARIM VİZYONU

HATAY TARIM VİZYONU HATAY TARIM VİZYONU 2016-2021 2 BİTKİSEL ÜRETİM VİZYONU Zeytin üretiminde Türkiye 3.cüsü olan Hatay da, üretimle birlikte katma değer sağlayacak işleme ve paketleme tesislerinin kurulumuna sağlanan destekler

Detaylı

İSTANBUL TİCARET ODASI Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Şubesi

İSTANBUL TİCARET ODASI Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Şubesi İSTANBUL TİCARET ODASI Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Şubesi MUZ SEKTÖR PROFİLİ HAZIRLAYAN TALUY EMİL ARALIK 2005 MUZ SEKTÖR PROFİLİ 1. ÜRÜN TANIMI ve ÇEŞİTLERİ 1.1. Ürün Tanımı 1.2. Muz Çeşitleri 2.

Detaylı

SAKARYA DA TARIM VE HAYVANCILIK SEKTÖR ANALİZİ VE ÖNERİLER RAPORU PROJESİ SAHA ARAŞTIRMA ÇALIŞMASI SONUÇLARI

SAKARYA DA TARIM VE HAYVANCILIK SEKTÖR ANALİZİ VE ÖNERİLER RAPORU PROJESİ SAHA ARAŞTIRMA ÇALIŞMASI SONUÇLARI SAKARYA DA TARIM VE HAYVANCILIK SEKTÖR ANALİZİ VE ÖNERİLER RAPORU PROJESİ SAHA ARAŞTIRMA ÇALIŞMASI SONUÇLARI 1995 yılında TÜBİTAK Bilim Kurulu kararıyla kuruldu. Kurucuları arasında; TÜBİTAK, TOBB, TTGV,

Detaylı

CETVEL (Madde 24) BİTKİ SAĞLIĞI DENETİMLERİ, TARIMSAL KARANTİNA ve MÜCADELE HİZMETLERİ ÜCRET ve HARÇLARIN BİRİM FİYAT LİSTESİ

CETVEL (Madde 24) BİTKİ SAĞLIĞI DENETİMLERİ, TARIMSAL KARANTİNA ve MÜCADELE HİZMETLERİ ÜCRET ve HARÇLARIN BİRİM FİYAT LİSTESİ CETVEL (Madde 24) BİTKİ SAĞLIĞI DENETİMLERİ, TARIMSAL KARANTİNA ve MÜCADELE HİZMEERİ ÜCRET ve HARÇLARIN BİRİM FİYAT LİSTESİ Ücretler Birim Fiyat Ön İzin Başvuru (İthalat) 20,00 Ön İzin Başvuru (İhracat)

Detaylı

2013 YILI PİYASA GÖZETİMİ VE DENETİMİ FAALİYETLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

2013 YILI PİYASA GÖZETİMİ VE DENETİMİ FAALİYETLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ 2013 YILI PİYASA GÖZETİMİ VE DENETİMİ FAALİYETLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Ürün Güvenliği Semineri Ankara, Eylül 2014 Devran AYIK Daire Başkanı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü SUNUŞ PLANI Kavramsal

Detaylı

TARIM ve KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI 2007 YILI KURUMSAL MALİ DURUM VE BEKLENTİLER RAPORU

TARIM ve KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI 2007 YILI KURUMSAL MALİ DURUM VE BEKLENTİLER RAPORU TARIM ve KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI 2007 YILI KURUMSAL MALİ DURUM VE BEKLENTİLER RAPORU 5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanununun 30 uncu maddesinde, Genel Yönetim kapsamındaki idarelerin, ilk altı aylık

Detaylı

T.C. MANİSA ŞEHZADELER BELEDİYE BAŞKANLIĞI KIRSAL HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ, GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK, ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGESİ

T.C. MANİSA ŞEHZADELER BELEDİYE BAŞKANLIĞI KIRSAL HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ, GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK, ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGESİ T.C. MANİSA ŞEHZADELER BELEDİYE BAŞKANLIĞI KIRSAL HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ, GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK, ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İlkeler

Detaylı

İnovasyon ve Rekabetçilik Operasyonel Programı

İnovasyon ve Rekabetçilik Operasyonel Programı İnovasyon ve Rekabetçilik Operasyonel Programı 2014 2020 İnovasyon ve Rekabetçilik operasyonel programının ana hedefi ekonominin yeniliğe dayalı dinamik ve rekabetçi gelişimine katkıda bulunmaktır. Bunun

Detaylı

Asma Fidanı Yetiştiriciliği

Asma Fidanı Yetiştiriciliği Asma Fidanı Yetiştiriciliği Dünya genelinde saksı içerisinde asma fidanı yetiştiriciliğinde büyük artış gözlenmektedir. Avrupa, Kuzey Amerika, Avustralya ve Afrika da artan sayıda üretici artık Jiffy tablet

Detaylı

BAZI TARIM ÜRÜNLERİNİN 2014 YILI MALİYETLERİ

BAZI TARIM ÜRÜNLERİNİN 2014 YILI MALİYETLERİ T.C. TOKAT VALİLİĞİ Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK İL MÜDÜRLÜĞÜ (NİKSAR İLÇESİ) BAZI TARIM ÜRÜNLERİNİN 2014 YILI MALİYETLERİ TOKAT-2015 İÇİNDEKİLER ÜRÜN ADI SAYFA NO

Detaylı