Avrupa Miras Hukuku Tüzüğü

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Avrupa Miras Hukuku Tüzüğü"

Transkript

1 Federal Adalet ve Tüketiciyi Koruma Bakanlığı Avrupa Miras Hukuku Tüzüğü

2 Avrupa Miras Hukuku Tüzüğü (AB-Miras Hukuku Tüzüğü, AB-MHT - EU-Erbrechtsverordnung, EU-ErbVO) 1 17 Ağustos 2015 itibariyle Birleşik Krallık, İrlanda ve Danimarka haricinde tüm AB-ülkelerinde geçerlilik kazanmış olup, yabancı unsuru taşıyan şeklinde adlandırılan miras davalarına ilişkin hükümleri kapsamaktadır. Örnekler: Bir Alman miras bırakanın yurtdışında yaşaması durumu. Miras kapsamında yurtdışında bulunan servetin olması (örneğin İspanya da yazlık ev ya da Belçika da banka hesabı). AB- Miras Hukuku Tüzüğü neleri düzenler? Yeni Avrupa Miras Hukuku Tüzüğü yabancı unsuru taşıyan bir miras davasında üç hususu düzenler: 1. Devletlerarası özel sözleşmelerin (örneğin Türkiye ve İran ile) olmaması durumunda, bu şekilde yabancı unsuru taşıyan bir miras davasında hangi ulusal hukukun uygulanması gerektiğini (AB-MHT md. 20 ve müteakip maddeler), 2. İşbu durumlarda hangi mahkeme ya da hangi diğer makamların yetkili olduğunu (uluslararası yetki durumu denir, AB-MHT, md. 4 ve müteakip maddeler), 3. Avrupa Miras Belgesi nin ne anlama geldiğini (AB- MHT, md. 62 ve müteakip maddeler). Avrupa Miras Belgesi uygulaması yeni başlatılmış olmakla birlikte nerdeyse tüm AB nde geçerlidir. Avrupa Miras Belgesi sayesinde özellikle mirasçı sıralaması kanıtlanabilmektedir. Avrupa Miras Belgesi nin (Alman mirasçılık belgesi gibi) mevcut ulusal mirasçılık belgelerinin yanısıra geçerlilik kazanması amaçlanmaktadır. Belge, mirasçıların mirasla ilgili yurtdışı işlemlerini kolaylaştırır. AB Miras Hukuku Tüzüğü tek tek AB üye ülkelerinin maddi miras hukuku (yani, örneğin yasal mirasçının kim olacağı) ile veraset vergisi mevzuatına değinmez. 1 Yetki, Uygulanacak Hukuk, Kararların Tanınması ve Tenfizi, Mirasa İlişkin Resmi Belgelerin Kabulü ve Tenfizi ve Avrupa Miras Belgesi nin Oluşturulmasına İlişkin Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Birliği Konseyi nin 650/2012 sayılı ve 4 Temmuz 2012 tarihli Tüzüğü, AB-MHT (AB-Resmi Gazetesi 2012, L 201/107).

3 AB Miras Hukuku Tüzüğü nün etkileri nelerdir? AB Miras Hukuku Tüzüğü yabancı unsurlu miras davalarında iki hedef güder. Birincisi, miras bırakanların miras planlamalarının kolaylaştırılmasıdır. İkincisi ise, gerekli süreçlerin kısaltılmasıyla birlikte mirasçıların mirasla ilgili işlemleri daha hızlı gerçekleştirebilmeleridir. AB Miras Hukuku Tüzüğü nün bütün bu konulardaki temel yaklaşımı şu şekilde özetlenebilir: Tek miras davası, tek mahkeme, tek hukuk, tek bir Avrupa Miras Belgesi. Yani tek bir miras davasının prensip olarak sadece tek bir devletin mahkemeleri önünde ve bu devlette geçerli hukuka göre görülmesi amaçlanır. Uygulanacak hukuk konusunda yeni düzenleme Yabancı unsurlu miras davalarında uygulanacak hukuk konusunda getirilen yeni düzenleme özel önem taşımaktadır. 16 Ağustos 2015 sonrası miras davalarında Alman bakış açısına göre genel olarak şimdiye kadar olduğu gibi kişinin kendi ülkesinin, yani miras bırakanın vatandaşlığını taşıdığı ülke hukuku uygulanmayacaktır. Tersine, AB Miras Hukuku Tüzüğü ne göre artık prensip olarak kişinin son olağan ikametgahının bulunduğu devletin hukuku temel alınacaktır. (AB-MHT madde 21). AB Miras Hukuku Tüzüğü mirasın tamamı için tek tip bir düzenleme ile hangi ulusal miras hukukunun uygulanacağını belirlemektedir. Bu bağlamda taşınır ve taşınmaz servet şeklinde bir ayırım yapılmamaktadır (miras bütünlüğü ilkesi olarak anılır). Örnekler: Bir Alman vatandaşının son olağan ikamet yeri Fransa ise, kendisi için Fransız miras hukuku geçerli olur. Son olağan ikamet yeri Almanya olan bir Fransız vatandaşının ölümü durumunda Alman miras hukuku geçerli olur. Olağan ikamet yeri her zaman pek kolay belirlenemez.

4 Örnekler: Bir miras bırakan belli koşullarda uzun bir süre için de olmak üzere çalışmak için bir başka ülkeye gitmiş, fakat Almanya ile yakın ve sıkı bağlarını korumuştur. Bir miras bırakan devamlı olarak tek bir yerde kalmıyor, fakat dönüşümlü olarak bir süre Almanya da, bir süre İspanya da yaşıyor. Bu durumlarda genel bir değerlendirme yapılamaz. Olağan ikamet, miras bırakanın genel yaşam koşullarının tamamının değerlendirilmesi sonucunda tesbit edilmelidir. Bu bağlamda kıstas alınan ölçütler örneğin kişinin sözkonusu ülkede ne kadar bir süre ve hangi düzenli aralıklarla kaldığı, ya da yaşamının merkezinin ailevi veya sosyal açıdan nerde olduğu olabilir. Dolayısıyla, yılda dört ay İspanya da, bunun dışında Almanya da yaşayan bir kişinin olağan ikamet yeri genelde Almanya dır. Hukuk seçimi Olağan ikameti vatandaşlığına sahip olduğu ülkede olmayan fakat buna rağmen miras davasında vatandaşı olduğu ülke hukukunun uygulanmasını isteyenler, hukuk seçimi hakkından faydalanabilmektedir (AB-MHT madde 22). Örnek: Fransa da yaşamakla birlikte miras davasında Fransız miras hukukunun değil, Alman miras hukukunun uygulanmasını isteyen bir Alman vatandaşı hukuk seçimini Alman hukukundan yana yapmak zorundadır. Kişinin vatanı olan ülke hukukunu seçmesi, olağan ikamet yeri ile ilgili belirsizliklerin olması durumunda da tavsiye edilir. Yapılan bu hukuk seçimi (ölüme bağlı tasarruf şeklinde ifade edilen) ya bir vasiyetname, ya da bir miras sözleşmesinde özellikle belirtilmiş olmalı ya da en azından bu şekilde bir ölüme bağlı tasarruf metninde bulunan maddelerden anlaşılmalıdır. Hukuk seçiminin özellikle belirtilmesi hukuk güvenliği açısından tavsiye edilir.

5 Varolanın korunması AB Miras Hukuku Tüzüğü, eğer miras 17 Ağustos 2015 tarihinden sonra açılıyorsa da, gerek 17 Ağustos 2015 öncesinde kararlaştırılmış bir hukuk seçimi, gerek bu tarihten önce oluşturulmuş bir ölüme bağlı tasarruf için geniş kapsamlı bir koruma sunar (ayrıntılar için bknz. AB- MHT madde 83). Daha önce yapılmış olan tasarruflar (icabında belirtilmiş olan hukuk seçimi dahil) prensip olarak, AB-MHT madde 83 hükümlerince anılan alternatif düzenleme sistemlerinden birine göre (aralarında miras bırakanın vatanının hukuku da bulunur) geçerli veya etkinseler, bu durum korunur ve tasarruflar geçerlilik veya etkinliklerini korur. Uluslararası yetki Miras konularında verilecek kararlar açısından bundan sonra prensip olarak mirasın tamamı için sadece tek bir AB üye ülkesinin mahkemeleri (veya diğer makamları) yetki sahibidir (uluslararası yetki diye adlandırılır). Bunlar temel olarak miras bırakanın son olağan ikametinin bulunduğu devletin mahkemeleri (ya da diğer makamları) olmaktadır. Fakat davaya katılanlar (örneğin mirasçılar) miras bırakan önceden, geçerli bir hukuk seçiminde bulunarak kendi miras davasında vatanı olan ülke hukukunun uygulanması kararını vermiş ise, mahkemenin bulunacağı yerle ilgili bir anlaşmaya varabilirler. Mahkeme yerine dair bu anlaşma yolu ile miras bırakan bu kişinin vatanındaki mahkemelerin (ya da diğer makamların) yetkili olması tayin edilebilir (AB-MHT madde 5 ). Mirasçılık belgesi ve Avrupa Miras Belgesi AB Miras Hukuku Tüzüğü ayrıca bir Avrupa Miras Belgesi uygulamasını başlatmıştır (AB-MHT madde 62 ve müteakip maddeleri). Avrupa Miras Belgesi nin, özellikle mirasçının hukuki statüsünün tek tip kanıtı olarak, mirasla ilgili sınır ötesi işlemleri kolaylaştırması ve daha etkin hale getirmesi amaçlanmıştır. Tüm AB ülkelerinde (İngiltere, İrlanda ve Danimarka haricinde) geçerli olup, AB üye ülkelerinin tamamında aynı etkiyi doğurur. Avrupa Miras Belgesi nin kullanımı zorunlu değildir (AB-MHT madde 62 fıkra 2). Dolayısıyla Alman mirasçılık belgesini kaldırmaz, mirasçılığı kanıtlayan bir ek belgedir.

6 Durum örneği Uzun yıllar şarapçılık için üzüm yetiştirdiği Toskana bölgesindeki çiftliğinde yaşayan bir Alman vatandaşı vefat edince çiftliğinin yanısıra Münih te bir evi miras kalır. Temel olarak bu durumda AB-MHT madde 21 uyarınca mirasın tamamı için İtalyan hukuku uygulanır. Çünkü miras bırakanın olağan ikametgahı vefat anında İtalya da bulunuyordu. Miras bırakan, örneğin bir vasiyetname hazırlayarak kendi vatanının hukukunun uygulanmasını da seçme imkanına sahip olurdu. O zaman yine mirasın tamamı için Alman miras hukuku uygulanırdı. Temel olarak bu miras davasında verilecek kararlarda mirasın tamamı için İtalyan mahkemeleri yetkilidir (AB-MHT, madde 4). Çünkü uluslararası yetki açısından da prensip olarak mirasçının son olağan ikametgahı temel alınır. Ama miras bırakanın örneğin Almanya da yaşayan mirasçıları öyle değil de, Alman mahkemelerinin yetkili olmasını isterlerse o zaman, örneğin mahkeme yerinin tayini şeklinde bir anlaşmaya varabilirler. Nitekim bunu ancak miras bırakanın kendisinin önceden vatanı olan Almanya hukukunun uygulanması doğrultusunda bir hukuk seçiminde bulunmuşsa yapabilirler. Mirasçılar Avrupa Miras Belgesi talebinde bulunmak isterlerse yine İtalyan mahkemeleri mirasın tamamı için yetkilidir. Ama bu durumda da yine mirasçılar miras bırakanın önceden vatanı olan Almanya hukukunu seçmiş olması şartıyla, örneğin mahkeme yerinin tayini şeklinde bir anlaşma sağlayarak Alman mahkemelerinin yetkili olmasını gerekçelendirir ve miras belgesini Alman mahkemelerinden talep edebilirler. Miras bırakanın Almanya da bulunan miras varlığı (tereke) için mirasçılar ayrıca yetkili Alman miras mahkemesine başvurarak bir Alman mirasçılık belgesi talep edebilirler. Bu belgede belirtilmiş olan mirastaki tertip sırası - Alman miras bırakanın vatanının hukukundan yana bir hukuk seçiminde bulunup bulunmadığına göre ya Alman, ya da İtalyan hukukuna göre belirlenir.

7 Türkiye ile ilişkilerde geçerli olan nedir? AB-Miras Hukuku Tüzüğü, kabülünden önce yapılmış olan devletlerarası sözleşmelerin düzenlemelerine dokunmaz (AB-MHT madde 75). Bu bağlamda uygulamada Türk-AlmanTereke Sözleşmesi ( Deutsch-Türkisches Nachlassabkommen 2 ) en önemli belgedir. Sözleşmede özellikle uluslararası yetki ve uygulanacak hukuk (özellikle madde 14,15) ile ilgili düzenlemeler yer almaktadır. AB-Miras Hukuku Tüzüğü nden farklı olarak tereke (miras) bütünlüğü temel alınmaz. Daha çok gerek uluslararası yetki, gerek uygulanacak hukuk açısından taşınır ve taşınmaz tereke arasında ayırım yapılır. Taşınmaz tereke ve dolayısıyla özellikle arsalar için dava konusu varlığın bulunduğu yerin hukuku esas alınır. Taşınmaz malların bulunduğu devletin mahkemeleri yetkili olur. Taşınır tereke için uygulanacak hukuk miras bırakanın vatandaşlık sahibi olduğu devlet hukukudur. Yetki sahibi makamlar, miras bırakanın vatanı olan ülke mahkemeleridir. Miras bırakan olarak ne yapmalıyım, ya da ne yapabilirim? Konuyu düşünüp fikir oluşturun Kendi ölümünüz üzerine düşünmekten anlaşılır nedenlerden ötürü her ne kadar çekiniyor olsanız da erken bir aşamada kendi terekeniz üzerine düşünmeniz gerekir. Şu an olağan ikametgahınızın nerde olduğunu ve bunu ne derecede sürdüreceğiniz, ya da yurtdışına taşıma ihtimaliniz olup olmadığı konusunu sorgulayınız. Tereke dağıtımı için sizin isteklerinizin ne doğrultuda olduğu ve isteklerinizin yerine getirilmesi için bir ölüme bağlı tasarruf hazırlığında bulunmanız gerekip gerekmediğini düşünün. Aynı zamanda yukarda anılan hukuk seçiminin sizin için gerekli ya da anlamlı olup olmadığını da düşünün. Yabancı miras hukuku düzenlemeleri Alman miras hukuku düzenlemeleri ile kıyaslandıkları zaman önemli farklılıklar ortaya çıkabileceği için hukuk seçimi yapmanız faydalı olabilir. Örneğin yasal olarak mirastaki tertip sırası ya da saklı pay hakları Almanya da olduğundan farklı olabilir tarihli Türk-Alman Konsolosluk Antlaşması nın 20. maddesi eki, Alman İmparatorluğu Resmi Gazetesi, Sayı 1930 II 747 ( RGBl II 747).

8 Eski vasiyetnameleri ve miras sözleşmelerini inceleyiniz Yabancı unsurlu bir esas sözkonusu olduğunda ya da gelecekte oluşma olasılığı dışlanamıyorsa, yapılması gereken şudur: Hazırlamış olduğunuz ölüme bağlı tasarrufunuzun geçerliliğini ve amacınıza, örneğin yabancı bir miras hukukunun geçerli olması durumunda da, (halen) arzu ettiğiniz şekilde ulaşılıp ulaşılamayacağını gözden geçirin. Dizin İşbu bilgi broşürümüz bireysel durumlarda avukat ya da noter tarafından verilen hukuki uzmanlık hizmetinin ya da bir hukuki danışma merkezince yapılan bilgilendirmenin yerine geçemez ve geçmek istemez. Amaç sadece genel hatlarıyla ilk bir fikir edinmenizdir. Yayınlayan: Almanya Federal Adalet ve Tüketiciyi Koruma Bakanlığı Halkla İlişkiler ve Dijital İletişim Bölümü Öffentlichkeitsarbeit; Digitale Kommunikation Berlin Yayına hazırlanış tarihi: Ağustos 2015; 2. Baskı Nisan 2016 Broşür tasarımı: Fotoğraflar: Kapak resmi: Weissblick Baskı: Zarbock GmbH & Co. KG, Frankfurt am Main Sipariş adresi: Internet: Posta yolu ile: Publikationsversand der Bundesregierung, Postfach , Rostock Telefon: (030) Faks: (030) Almanya Federal Adalet ve Tüketiciyi Koruma Bakanlığı

Avrupa Miras Hukuku Tüzüğü

Avrupa Miras Hukuku Tüzüğü Avrupa Miras Hukuku Tüzüğü Avrupa Miras Hukuku Tüzüğü (AB-Miras Hukuku Tüzüğü, AB-MHT EU-Erbrechtsverordnung, EU-ErbVO) 1 17 Ağustos 2015 itibariyle Birleşik Krallık, İrlanda ve Danimarka haricinde tüm

Detaylı

MİRAS HUKUKU ( ALMANYA-TÜRKİYE ) Giriş:

MİRAS HUKUKU ( ALMANYA-TÜRKİYE ) Giriş: MİRAS HUKUKU ( ALMANYA-TÜRKİYE ) Giriş: Bilindiği gibi Almanya'da Türk asıllı Alman ya da Halen Türk vatandaşı olan Milyonlarca yurttaşımız yaşamaktadır.almanya'da Milyonlarca yurttaşımız olduğu gibi;

Detaylı

Avrupa da UEA Üyesi Ülkelerin Mesken Elektrik Fiyatlarının Vergisel Açıdan İncelenmesi

Avrupa da UEA Üyesi Ülkelerin Mesken Elektrik Fiyatlarının Vergisel Açıdan İncelenmesi Avrupa da UEA Üyesi Ülkelerin Mesken Elektrik Fiyatlarının Vergisel Açıdan İncelenmesi Esra AKGÜL* *Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ETK Uzman Yardımcısı, Ankara/TÜRKİYE (Aralık 214) ÖZET Çalışmada,

Detaylı

Boşanma Şekilleri (Çekişmeli - Anlaşmalı Boşanma Davası)

Boşanma Şekilleri (Çekişmeli - Anlaşmalı Boşanma Davası) Boşanma İşlemleri Boşanma Şekilleri (Çekişmeli - Anlaşmalı Boşanma Davası) Boşanma Esnasında Yapılması Gerekenler Kanuni Bekleme Süresi Ne kadardır? Boşanan kadının durumu Boşanma İptali Boşanma Şekilleri

Detaylı

Avrupalı Hukukçular Viyana'da Toplandı

Avrupalı Hukukçular Viyana'da Toplandı Avrupalı Hukukçular Viyana'da Toplandı Kaynak : http://www.alternatifhaber.at/ 2013-12-02 3. Avrupalı Hukukçular Eğitim Programı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından 30 Kasım-1

Detaylı

İşletme türleri nelerdir? Nasıl Sınıflandırılır?

İşletme türleri nelerdir? Nasıl Sınıflandırılır? İşletme türleri nelerdir? Nasıl Sınıflandırılır? KONUYA BAŞLARKEN Yaşadığınız çevredeki işletmeleri dikkate alarak hukuki bakımından sınıflandırmaya çalışınız. İşletmelerin genellikle ortaklık şeklinde

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti ile Slovakya Cumhuriyeti Arasında. Hukukî ve Ticarî Konularda Adlî İşbirliği Anlaşması

Türkiye Cumhuriyeti ile Slovakya Cumhuriyeti Arasında. Hukukî ve Ticarî Konularda Adlî İşbirliği Anlaşması Türkiye Cumhuriyeti ile Slovakya Cumhuriyeti Arasında Hukukî ve Ticarî Konularda Adlî İşbirliği Anlaşması Türkiye Cumhuriyeti ile Slovakya Cumhuriyeti (bundan böyle Âkit Taraflar olarak anılacaklardır),

Detaylı

KAPLAMİN AMBALAJ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ESAS SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİK TASLAĞIDIR. Madde 4-

KAPLAMİN AMBALAJ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ESAS SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİK TASLAĞIDIR. Madde 4- ESKİ METİN YENİ METİN ŞİRKETİN MERKEZ VE ŞUBELERİ ŞİRKETİN MERKEZ VE ŞUBELERİ Madde 4- Madde 4- Şirketin merkezi İzmir ili Kemalpaşa ilçesindedir. Adresi Kemalpaşa OSB Mah. İzmir Ankara Asfaltı No:75 Kemalpaşa

Detaylı

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır. 12 Kasım 2004 CUMA

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır. 12 Kasım 2004 CUMA Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır Kuruluş : 7 Ekim 1920 12 Kasım 2004 CUMA Sayı : 25641 Sanayi ve Ticaret Bakanlığından: 17 EKİM 2008 TARİH 277027 SAYILI YÖNETMELİKLE

Detaylı

4.5G için 450 bin km alt yapı gerekiyor

4.5G için 450 bin km alt yapı gerekiyor 4.5G için 450 bin km alt yapı gerekiyor Türkiye'nin, dünyanın en önemli ilk 15 ekonomisi arasında yer alabilmesi ve 2023 hedeflerini gerçekleştirilmesi adına, güçlü bir bilişim ve mobil teknoloji alt yapısına

Detaylı

...(bu sözleşmede MÜŞTERİ olarak anılacaktır) aşağıdaki koşullar ile tam bir anlaşmaya varmış ve karşılıklı olarak bu sözleşmeyi imzalamışlardır.

...(bu sözleşmede MÜŞTERİ olarak anılacaktır) aşağıdaki koşullar ile tam bir anlaşmaya varmış ve karşılıklı olarak bu sözleşmeyi imzalamışlardır. FAKS CİHAZI İLE TAKASBANK İSTANBUL TAKAS VE SAKLAMA BANKASI A.Ş. YE GÖNDERİLECEK MÜŞTERİ (TAKASBANK PARA PİYASASI VE NAKİT KREDİLER) TALİMATLARI İLE İLGİLİ UYGULAMA SÖZLEŞMESİ Şişli Merkez Mah. Merkez

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, 02.08.2016 Sayı: 2016/117 Ref: 4/117

SİRKÜLER İstanbul, 02.08.2016 Sayı: 2016/117 Ref: 4/117 SİRKÜLER İstanbul, 02.08.2016 Sayı: 2016/117 Ref: 4/117 Konu: 01.07.2016 31.12.2016 TARİHLERİ ARASINDA GEÇERLİ OLACAK GELİR VERGİSİNDEN İSTİSNA YURT İÇİ VE YURT DIŞI HARCIRAH TUTARLARI Maliye Bakanlığı,

Detaylı

İSTANBUL TAHKİM MERKEZİ KANUNU HAKKINDA BİLGİ NOTU

İSTANBUL TAHKİM MERKEZİ KANUNU HAKKINDA BİLGİ NOTU İSTANBUL TAHKİM MERKEZİ KANUNU HAKKINDA BİLGİ NOTU 22 ARALIK 2014 Halkla İlişkiler Başkanlığı TA K D İ M Değerli; Ana Kademe, Kadın Kolları, Gençlik Kolları MKYK üyemiz, Bakan Yardımcımız, Milletvekilimiz,

Detaylı

Destek Talep Formu - Hareketlilik & Ağ Kurma Desteği

Destek Talep Formu - Hareketlilik & Ağ Kurma Desteği Destek Talep Formu - Hareketlilik & Ağ Kurma Desteği 1. İrtibat kurulacak kişi ile ilgili bilgiler Adı - Soyadı Adresi E-posta adresi İkincil E-posta adresi - Telefon numarası Cep Telefonu STÖ Bilgileri

Detaylı

Kuru Kayısı. Üretim. Dünya Üretimi

Kuru Kayısı. Üretim. Dünya Üretimi Kuru Kayısı Üretim Dünya Üretimi Türkiye, dünya yaş ve kuru kayısı üretiminde birinci sırada yer almaktadır. Uluslararası Sert Kabuklu ve Kuru Meyve Konseyi nin verilerine göre Türkiye nin toplam kuru

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLE ROMANYA ARASINDA HUKUKÎ KONULARDA ADLİ YARDIMLAŞMA ANLAŞMASI

TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLE ROMANYA ARASINDA HUKUKÎ KONULARDA ADLİ YARDIMLAŞMA ANLAŞMASI TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLE ROMANYA ARASINDA HUKUKÎ KONULARDA ADLİ YARDIMLAŞMA ANLAŞMASI Türkiye Cumhuriyeti ile Romanya (bundan böyle "Akit Taraflar" olarak anılacaklardır), Ulusal egemenlik, haklarda eşitlik

Detaylı

TÜKETİCİ KREDİSİ SÖZLEŞMELERİ YÖNETMELİĞİ NE İLİŞKİN BİLGİ NOTU

TÜKETİCİ KREDİSİ SÖZLEŞMELERİ YÖNETMELİĞİ NE İLİŞKİN BİLGİ NOTU TÜKETİCİ KREDİSİ SÖZLEŞMELERİ YÖNETMELİĞİ NE İLİŞKİN BİLGİ NOTU Yönetmeliğin kapsamına giren Sözleşmeler; -İhtiyaç Kredilerine ilişkin sözleşmeler -Taşıt kredileri ilişkin sözleşmeler - Faiz veya benzeri

Detaylı

Cumhuriyet Halk Partisi

Cumhuriyet Halk Partisi 1 CHP Avrupa Birlikleri İkinci Çalıştayı Kahramanmaraş Milletvekili, PM Üyesi ve Yurt dışı Örgütlenmeler Yürütme Kurulu Üyesi Durdu Özbolat Başkanlığında 22-24 Kasım tarihleri arasında Almanya nın Siegen

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2016/89. Ücretli Çalışanların Bireysel Emeklilik Sistemine Otomatik Olarak Dâhil Edilmesine İlişkin Kanun Yayımlandı.

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2016/89. Ücretli Çalışanların Bireysel Emeklilik Sistemine Otomatik Olarak Dâhil Edilmesine İlişkin Kanun Yayımlandı. DRT Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim A.Ş. Deloitte Values House Maslak No1 34398 İstanbul Tel: + 90 (212) 366 60 00 Fax: + 90 (212) 366 60 15 www.deloitte.com.tr www.verginet.net VERGİ SİRKÜLERİ

Detaylı

Çocuk, Ergen ve Genç Yetişkinler İçin Kariyer Rehberliği Programları Dizisi

Çocuk, Ergen ve Genç Yetişkinler İçin Kariyer Rehberliği Programları Dizisi Editörden Önsöz Çocuk, Ergen ve Genç Yetişkinler için Kariyer Rehberliği Programları Dizisi, kariyer rehberliği uygulamaları yapması gereken psikolojik danışmanlar için hazırlanmış sınıf / grup rehberliği

Detaylı

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra;

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra; Davalı idarede Uzman Yardımcısı olarak görev yapan davacı... tarafından, mali ve sosyal haklarının 15.01.2012 tarihinden önce işe başlayan Sermaye Piyasası Kurulu meslek personeli ile eşitlenmesi talebiyle

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA YATAY GEÇİŞ ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA YATAY GEÇİŞ ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA YATAY GEÇİŞ ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE Amaç ve Kapsam MADDE 1 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Bu Yönergenin amacı,

Detaylı

denetim mali müşavirlik hizmetleri

denetim mali müşavirlik hizmetleri SİRKÜLER 06.01.2015 Sayı: 2015/007 Konu: 01.01.2015 30.06.2015 DÖNEMİNDE GEÇERLİ OLACAK GELİR VERGİSİNDEN İSTİSNA YURT İÇİ VE YURT DIŞI HARCIRAH TUTARLARI Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü

Detaylı

REHNİN PARAYA ÇEVRİLMESİ YOLUYLA TAKİP

REHNİN PARAYA ÇEVRİLMESİ YOLUYLA TAKİP REHNİN PARAYA ÇEVRİLMESİ Genel olarak Taşınmaz rehni TMK m.850 vd.nda, taşınır rehni ise TMK m.939 vd.nda düzenlenmiş olup; ayni bir teminat olan rehnin özelliği dolayısıyla İİK'da rehinli alacaklar için

Detaylı

4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanununa göre yapılacak Zorunlu Karayolu Taşımacılık Mali Sorumluluk Sigortasına aşağıdaki tarife ve talimat uygulanır.

4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanununa göre yapılacak Zorunlu Karayolu Taşımacılık Mali Sorumluluk Sigortasına aşağıdaki tarife ve talimat uygulanır. Yayımlandığı Resmi Gazete: 18 Haziran 2008 ÇARŞAMBA 26910 Yayımlayan Kurum: Devlet Bakanlığı 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanununa göre yapılacak Zorunlu Karayolu Taşımacılık Mali Sorumluluk Sigortasına

Detaylı

FATCA Anlaşmasıyla İlgili Sıkça Sorulan Sorular

FATCA Anlaşmasıyla İlgili Sıkça Sorulan Sorular FATCA Anlaşmasıyla İlgili Sıkça Sorulan Sorular > SORU 1: Uluslararası vergi anlaşmaları nelerdir? Türleri nelerdir? Uluslararası vergi anlaşmaları; birden fazla devletin katılımıyla ve taraf olan devletlerin

Detaylı

T. C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM

T. C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM T. C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1: Bu yönergenin amacı, Selçuk Üniversitesinde öğrenim görmekte olan engelli öğrencilerin

Detaylı

KAPİTAL KARDEN BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM A.Ş. 2008 YILINA İLİŞKİN ŞEFFAFLIK RAPORU

KAPİTAL KARDEN BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM A.Ş. 2008 YILINA İLİŞKİN ŞEFFAFLIK RAPORU KAPİTAL KARDEN BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM A.Ş. 2008 YILINA İLİŞKİN ŞEFFAFLIK RAPORU Bu rapor T.C. Başbakanlık Hazine Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından 12.07.2008 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Sigorta

Detaylı

HABER BÜLTENİ xx.03.2015 Sayı 17

HABER BÜLTENİ xx.03.2015 Sayı 17 HABER BÜLTENİ xx.03.2015 Sayı 17 Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, geçen aya göre yükseldi: 2015 yılına düşerek giren Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Şubat 2015 te bir önceki aya göre 8 puan artarak,

Detaylı

(Resmî Gazete ile yayımı : 21.5.1991 Sayı : 20877)

(Resmî Gazete ile yayımı : 21.5.1991 Sayı : 20877) 350 Türkiye Cumhuriyeti ile Avusturya Cumhuriyeti Arasında Mahkeme Kararlarının Tanınması ve Tenfizi Hakkında Sözleşmenin Onaylanmasının Uygun Bulunduğu Hakkında Kanun (Resmî Gazete ile yayımı : 21.5.1991

Detaylı

Esas No: 1/510 Tarih: 04/08/2008 Karar No: 14 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Esas No: 1/510 Tarih: 04/08/2008 Karar No: 14 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA Esas No: 1/510 Tarih: 04/08/2008 Karar No: 14 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA Bakanlar Kurulu nun 24/01/2008 tarihli yazısıyla, İçtüzüğün 77. maddesi uyarınca yenilenen Devlet Memurları Kanunu

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti ile Tunus Cumhuriyeti Arasında Hukuki ve Ticari Konularda. Adli Yardımlaşmaya Dair Sözleşme

Türkiye Cumhuriyeti ile Tunus Cumhuriyeti Arasında Hukuki ve Ticari Konularda. Adli Yardımlaşmaya Dair Sözleşme Türkiye Cumhuriyeti ile Tunus Cumhuriyeti Arasında Hukuki ve Ticari Konularda Adli Yardımlaşmaya Dair Sözleşme Türkiye Cumhuriyeti Devlet Başkanı ile Tunus Cumhurbaşkanı, İki ülke arasında, özellikle adli

Detaylı

2B Arazileri. 2B Arazileri hakkında billgiler burada bahsedilmiştir. 2B Arazileri Nedir. Doğrudan Satış Hakkından Kimler Yararlanabillir

2B Arazileri. 2B Arazileri hakkında billgiler burada bahsedilmiştir. 2B Arazileri Nedir. Doğrudan Satış Hakkından Kimler Yararlanabillir 2B Arazileri 2B Arazileri hakkında billgiler burada bahsedilmiştir. 2B Arazileri Nedir Doğrudan Satış Hakkından Kimler Yararlanabillir 2B Başvuruları Nereye Yapılacak 2B Başvuruları Ne Zaman Yapılacak

Detaylı

KPSS 2009 GK-(52) KONU ANLATIM SAYFA 97 10. SORU. 10. Seçimlerle verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

KPSS 2009 GK-(52) KONU ANLATIM SAYFA 97 10. SORU. 10. Seçimlerle verilen bilgilerden hangisi yanlıştır? KPSS 2009 GK-(52) 52. 1982 Anayasası na göre, TBMM nin seçim dönemi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? A) 2007 yılında gerçekleştirilen Anayasa değişikliği uyarınca TBMM seçimleri 5 yılda

Detaylı

İÇİNDEKİLER İKİNCİ BÖLÜM...13 BELGE İNCELEMELERİNİN TARİHÇESİ... 13 1. GENEL BİLGİLER... 13 2. SAHTECİLİK SUÇLARININ CEZALANDIRILMASI...

İÇİNDEKİLER İKİNCİ BÖLÜM...13 BELGE İNCELEMELERİNİN TARİHÇESİ... 13 1. GENEL BİLGİLER... 13 2. SAHTECİLİK SUÇLARININ CEZALANDIRILMASI... İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM... 1 BELGENİN TANIMI, ANLAMI VE GEÇERLİLİĞİ... 1 1. GENEL BİLGİLER...1 2. BELGE KAVRAMI... 1 3. HUKUKTA BELGE...5 4. RESMİ VE ÖZEL BELGELER...6 5. BELGEDE SAHTEKÂRLIK...8 5.1.

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARAR ÖRNEĞİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARAR ÖRNEĞİ 19.3.2013 Tarihli Senato Kararı Ankara Üniversitesi Bilim, Sanat, Hizmet ve Teşvik Ödülleri Yönergesi nin aşağıda gösterilen ve ekli şekliyle kabulü hk ANKARA ÜNİVERSİTESİ SENATO KARAR ÖRNEĞİ Karar Tarihi

Detaylı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından:

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: GENEL GEREKÇE Sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışma, çalışanların tümü için en temel insan haklarından biridir. Nitekim işyerlerinde sağlıklı ve güvenli ortamların oluşturulmasını amaçlayan iş sağlığı

Detaylı

25.02.2008/47 KONUT FĐNANSMANI KAPSAMINDA KULLANDIRILAN KREDĐLER ĐLE ĐLGĐLĐ BSMV NĐN ĐADE EDĐLMESĐ ÖZET :

25.02.2008/47 KONUT FĐNANSMANI KAPSAMINDA KULLANDIRILAN KREDĐLER ĐLE ĐLGĐLĐ BSMV NĐN ĐADE EDĐLMESĐ ÖZET : 25.02.2008/47 KONUT FĐNANSMANI KAPSAMINDA KULLANDIRILAN KREDĐLER ĐLE ĐLGĐLĐ BSMV NĐN ĐADE EDĐLMESĐ ÖZET : 5582 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren konut finansmanı kapsamında kabul edilen

Detaylı

5176 sayılı Kamu Görevlileri Etik Kurulu Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması

5176 sayılı Kamu Görevlileri Etik Kurulu Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU BAŞKANLIĞI ETİK KOMİSYONU HAKKINDA GENEL BİLGİ 5176 sayılı Kamu Görevlileri Etik Kurulu Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun uyarınca kabul edilen

Detaylı

Mali Tatilin SGK ya Yapılacak Bildirimlere Etkisi

Mali Tatilin SGK ya Yapılacak Bildirimlere Etkisi Mali Tatilin SGK ya Yapılacak Bildirimlere Etkisi I- GİRİŞ 5604 sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun(1) un 1. maddesinin numaralı fıkrasında, her yıl Temmuz ayının 1 inden 20 sine kadar (20

Detaylı

T.C. SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDE YURT DIŞINDAN VEYA YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME YÖNERGESİ BİRİNCİ

T.C. SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDE YURT DIŞINDAN VEYA YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME YÖNERGESİ BİRİNCİ T.C. SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDE YURT DIŞINDAN VEYA YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç MADDE 1 - (1)

Detaylı

2 TAHLİLÎ FİHRİST BİRİNCİ BÖLÜM : ÖN B İ L G İ L E R

2 TAHLİLÎ FİHRİST BİRİNCİ BÖLÜM : ÖN B İ L G İ L E R 2 TAHLİLÎ FİHRİST BİRİNCİ BÖLÜM : ÖN B İ L G İ L E R I. Eserin amacı 1 II. Yabancıların ehliyeti 1 III. Türk ve yabancı mahkemelerinin yetkisi 4 IV. Muhakeme masrafları ve teminat 5 V. Bedava adlî yardım

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) DAHİLDE İŞLEME REJİMİ

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) DAHİLDE İŞLEME REJİMİ BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) DAHİLDE İŞLEME REJİMİ Hasan YÜKSEK Mayıs 2011 SUNUM PLANI I. Dahilde İşleme Rejimi (DİR) II. DİR in Amaçları III. DİR Sistemleri İthalatta Şartlı Muafiyet Sistemi İthalat

Detaylı

Yargı yetkisi bağımsız mahkemelerin vatandaşlar arasında çıkan anlaşmazlıkları çözmek, devlet ve vatandaş arasındaki anlaşmazlıkları gidermek, hukuki

Yargı yetkisi bağımsız mahkemelerin vatandaşlar arasında çıkan anlaşmazlıkları çözmek, devlet ve vatandaş arasındaki anlaşmazlıkları gidermek, hukuki YARGI Yargı yetkisi bağımsız mahkemelerin vatandaşlar arasında çıkan anlaşmazlıkları çözmek, devlet ve vatandaş arasındaki anlaşmazlıkları gidermek, hukuki düzene uymayanlara hangi cezanın verileceğini

Detaylı

KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ YÖNETİM KOMİTESİ (CDEG) Avrupa Konseyi Kadın Erkek Eşitliğinden Sorumlu. 7. Bakanlar Konferansı TASLAK EYLEM PLANI

KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ YÖNETİM KOMİTESİ (CDEG) Avrupa Konseyi Kadın Erkek Eşitliğinden Sorumlu. 7. Bakanlar Konferansı TASLAK EYLEM PLANI KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ YÖNETİM KOMİTESİ (CDEG) Avrupa Konseyi Kadın Erkek Eşitliğinden Sorumlu 7. Bakanlar Konferansı TASLAK EYLEM PLANI Hukuki ve fiili toplumsal cinsiyet eşitliğinin gerçekleştirilmesine

Detaylı

1136 SAYILI AVUKATLIK KANUNUNUN BAZI MADDELERİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN DEĞİŞİKLİĞİ ÖNERİSİ

1136 SAYILI AVUKATLIK KANUNUNUN BAZI MADDELERİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN DEĞİŞİKLİĞİ ÖNERİSİ MADDE DEĞİŞİKLİK METİNLERİ 1136 SAYILI AVUKATLIK KANUNUNUN BAZI MADDELERİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN DEĞİŞİKLİĞİ ÖNERİSİ MADDE 1-1136 sayılı Avukatlık Kanununun Avukatlığa Kabul Şartları başlıklı

Detaylı

CEB. Bankası. Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası

CEB. Bankası. Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası Ankara, 29-30 Mart 2005 CEB Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası Krzysztof Ners, Başkan Yardımc mcısı, Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası Neler müzakere m edilecek a) Ticari olmayan müzakereler. Ortak bir hedef

Detaylı

40 SERİ NO LU MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYINLANDI

40 SERİ NO LU MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYINLANDI Sirküler Rapor 30.03.2012/76-1 40 SERİ NO LU MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYINLANDI ÖZET : Bu Tebliğde, 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 4 üncü maddesinin (c) bendinde, malûl ve

Detaylı

MAYIS 2016 HUKUK BÜLTENİ

MAYIS 2016 HUKUK BÜLTENİ MAYIS 2016 HUKUK BÜLTENİ Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu nun 30.03.2016 Tarihli ve 6193 Sayılı Kararı Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu nun 30.03.2016 Tarihli ve 6193 Sayılı Kararı ( Kurul Kararı ), 16.04.2016

Detaylı

Türk Vatandaşı olmayan kişiler için adım adım emlak alımı

Türk Vatandaşı olmayan kişiler için adım adım emlak alımı Size her fiyat aralığında gayrimenkul sunabiliriz. Geniş arşivimizden beğeneceğiniz bir gayrimenkulün tüm bürokratik işlemleri kendi tarafımızdan yapıldığı için hem işlem basitleşecek hem de fiyatı daha

Detaylı

A. İKAMET İZİNLERİ İÇİN GEREKEN BELGELER

A. İKAMET İZİNLERİ İÇİN GEREKEN BELGELER A. İKAMET İZİNLERİ İÇİN GEREKEN BELGELER 1. KISA DÖNEM İKAMET İZNİ 1.1. Bilimsel Araştırma Amacıyla Gelecekler 1.1.1. İlk başvuru Türkiye Cumhuriyeti dış temsilciliklerden alınmış amacına uygun vize Yapacağı

Detaylı

İTTİFAK HOLDİNG A.Ş. YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI'NDAN

İTTİFAK HOLDİNG A.Ş. YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI'NDAN İTTİFAK HOLDİNG A.Ş. YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI'NDAN Şirketimizin 2015 yılına ilişkin Olağan Genel Kurul Toplantısı, aşağıda yer alan gündemi görüşüp karara bağlamak üzere; 26 Nisan 2016 tarihinde toplantı

Detaylı

İzleme ve Değerlendirme Birimi 24.06.2011

İzleme ve Değerlendirme Birimi 24.06.2011 2010 Yılı Mali Destek Programları Bilgilendirme Toplantısı İzleme ve Değerlendirme Birimi 24.06.2011 2010 Yılı Mali Destek Programları Ön Bilgilendirme Toplantısı Toplantımızın amacı Sözleşmeleri imzalamadan

Detaylı

Risk Yönetiminin Geliştirilmesi

Risk Yönetiminin Geliştirilmesi Risk Yönetiminin Geliştirilmesi Üniversiteler Türkiye, 12 Mayıs 2016 Konu başlıkları Yönetimin güçlendirilmesi Sağlanması gereken temel unsurlar Risk yönetimi Stratejik ve operasyonel riskler Risk örnekleri

Detaylı

HABER BÜLTENİ xx.04.2015 Sayı 18

HABER BÜLTENİ xx.04.2015 Sayı 18 HABER BÜLTENİ xx.04.2015 Sayı 18 Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, geçen aya ve geçen yıla göre düştü: 2015 yılına düşerek giren Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Mart 2015 te bir önceki aya göre 5,7

Detaylı

HİZMET TİCARETİ İSTATİSTİKLERİ PROJESİ. 21 Şubat 2013

HİZMET TİCARETİ İSTATİSTİKLERİ PROJESİ. 21 Şubat 2013 HİZMET TİCARETİ İSTATİSTİKLERİ PROJESİ 21 Şubat 2013 SUNUM PLANI Hizmet Ticareti İstatistikleri Neden Önemli? Mevcut Durumda Ülkemiz Hizmet Ticareti İstatistikleri Eksiklikler, Problemler Yapılan Çalışmalar

Detaylı

www.pwc.com.tr UFRS Bülten UMS 7 Nakit Akış Tabloları Standardı nda Değişiklik Haziran 2016 Uluslararası Finansal Raporlama Standartları Bülteni

www.pwc.com.tr UFRS Bülten UMS 7 Nakit Akış Tabloları Standardı nda Değişiklik Haziran 2016 Uluslararası Finansal Raporlama Standartları Bülteni www.pwc.com.tr UFRS Bülten UMS 7 Nakit Akış Tabloları Standardı nda Değişiklik Uluslararası Finansal Raporlama Standartları Bülteni UMS 7 standardına getirilen net borç değişikliği nasıl uygulanmalıdır?

Detaylı

T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü. SAYI :B050NÜV0080000-49264 27/10/2004 KONU : 5203 Sayılı Kanun GENELGE

T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü. SAYI :B050NÜV0080000-49264 27/10/2004 KONU : 5203 Sayılı Kanun GENELGE T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü SAYI :B050NÜV0080000-49264 27/10/2004 KONU : 5203 Sayılı Kanun GENELGE 2004 / 143( APK) 2004/ 15 (NVİ) İLGİ : a) 18.04.1996 tarih ve

Detaylı

ESKİŞEHİR TİCARET ODASI

ESKİŞEHİR TİCARET ODASI Sayı : 8267 29.03.2016 Konu : Ticaret ve Sanayi Müzesi Aydınlatma Malzemeleri Alımı Sayın Üyemiz, Odamız üyesi firmalardan kapalı zarfta teklif almak sureti ile Ticaret ve Sanayi Müzesi Aydınlatma Malzemeleri

Detaylı

İSTEĞE BAĞLI SİGORTALILARIN SON DURUMU

İSTEĞE BAĞLI SİGORTALILARIN SON DURUMU İSTEĞE BAĞLI SİGORTALILARIN SON DURUMU Cengiz AYDEMİR * Ahmet ADIGÜZEL ** I-GİRİŞ Fiili çalışma karşılığı olmayan sigorta olarak da nitelendirebileceğimiz isteğe bağlı sigortalılık sosyal güvenlik reformu

Detaylı

01/04/1981-23/05/2002-01/06/2002-01/10/1999 TARİHLERİ EMEKLİLİKTE BELİRLEYİCİ ROL OYNAR

01/04/1981-23/05/2002-01/06/2002-01/10/1999 TARİHLERİ EMEKLİLİKTE BELİRLEYİCİ ROL OYNAR 01/04/1981-23/05/2002-01/06/2002-01/10/1999 TARİHLERİ EMEKLİLİKTE BELİRLEYİCİ ROL OYNAR Okurlarımızdan ilginç sorular geliyor. Bilgimiz doğrultusunda bu ilginç soruları tüm okurlar yararlanması için sizlerle

Detaylı

2005 YILINDA UYGULANACAK MOTORLU TAŞITLAR VERGİLERİ HAKKINDA SİRKÜLER SİRKÜLER NO: 2004/72

2005 YILINDA UYGULANACAK MOTORLU TAŞITLAR VERGİLERİ HAKKINDA SİRKÜLER SİRKÜLER NO: 2004/72 1 İstanbul, 26.11.2004 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununda yer alan tarifelerdeki vergi miktarları ( II sayılı tarifenin 4 no lu bendinde yer alan taşıtlar hariç) Maliye Bakanlığınca 2004 yılı

Detaylı

Örnek ISO 9001 Organizasyon El Kitabı

Örnek ISO 9001 Organizasyon El Kitabı Sayfa No 1/6 Örnek ISO 9001 Organizasyon El Kitabı REVİZYON TARİHİ : 01.11.20.. REVİZYON NO : 0 KOPYA NO : İZİNSİZ KOPYALANMASI VE DAĞITILMASI YASAKTIR. Sayfa No 2/6 1. AMAÇ Bu talimatın amacı, Kalite

Detaylı

VEKÂLETNAME. Aşağıda verilen 1 ve 2 numaralı bölümler için (a), (b) veya (c) şıklarından biri seçilerek temsil yetkisinin kapsamı belirlenmelidir.

VEKÂLETNAME. Aşağıda verilen 1 ve 2 numaralı bölümler için (a), (b) veya (c) şıklarından biri seçilerek temsil yetkisinin kapsamı belirlenmelidir. MİGROS TİCARET ANONİM ŞİRKETİ GENEL KURUL TOPLANTI BAŞKANLIĞI NA VEKÂLETNAME Pay sahibi bulunduğum/bulunduğumuz Migros Ticaret Anonim Şirketi nin 09.04.2015 günü saat 12:00 de Atatürk Mahallesi Turgut

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM TÜKETİCİ HUKUKU

BİRİNCİ BÖLÜM TÜKETİCİ HUKUKU İçindekiler Önsöz 5 Birinci Baskıya Önsöz 7 BİRİNCİ BÖLÜM TÜKETİCİ HUKUKU I. TARİHİ GELİŞİM SEYRİ VE KONUYA GİRİŞ 15 A. Tüketicinin Korunması Gereği 15 1. Tarihe Bakış 15 2. Modern Toplumda 16 3. Zayıf

Detaylı

TASLAK NİHAİ BİLDİRİ

TASLAK NİHAİ BİLDİRİ AVRUPA KONSEYİ AİLEDEN SORUMLU BAKANLAR KONFERANSI Strasburg, 19 Mayıs 2009 MMF-XXIX-HF (2009) 2 prov.2 İRTİBAT GÖREVLİLERİ KOMİTESİ AVRUPA KONSEYİ AİLEDEN SORUMLU BAKANLAR KONFERANSI 29. DÖNEM 16-17 Haziran

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ MİRAS HUKUKU DERSİ FİNAL SINAVI (ÇİFT NUMARALI ÖĞRENCİLER) Sınav süresi 90 dakikadır. Başarılar dileriz.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ MİRAS HUKUKU DERSİ FİNAL SINAVI (ÇİFT NUMARALI ÖĞRENCİLER) Sınav süresi 90 dakikadır. Başarılar dileriz. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ MİRAS HUKUKU DERSİ FİNAL SINAVI (ÇİFT NUMARALI ÖĞRENCİLER) Sınav süresi 90 dakikadır. Başarılar dileriz. OLAY I: Hukuk Fakültesi öğrencisi olan ablasının miras hukuku

Detaylı

Kimler 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında değildir?

Kimler 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında değildir? 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamı nedir? Kamu ve özel sektöre ait bütün işlere ve işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine, çırak ve stajyerler de dâhil olmak üzere

Detaylı

PETROL-İŞ İŞYERİ TEMSİLCİLERİ SEÇİM YÖNETMELİĞİ

PETROL-İŞ İŞYERİ TEMSİLCİLERİ SEÇİM YÖNETMELİĞİ PETROL-İŞ İŞYERİ TEMSİLCİLERİ SEÇİM YÖNETMELİĞİ 1. Amaç 2. Temsilcinin Niteliği 3. Temsilci Sayısı, Görev Süresi ve Yetkisi 4. Temsilci Seçim Takvimi ve Hazırlıkları 5. Seçim Listeleri 6. Temsilci Seçim

Detaylı

SÜRÜCÜ KURSLARI VE EĞİTİMCİLERİ KONFEDERASYONU

SÜRÜCÜ KURSLARI VE EĞİTİMCİLERİ KONFEDERASYONU SÜRÜCÜ KURSLARI VE EĞİTİMCİLERİ KONFEDERASYONU Gazi Mustafa Kemal Bulvarı Ş.Daniş Tunalıgil Sokak No:2/13 Çankaya-Ankara www.surucukurslarikonfederasyonu.com Tel: 0312 229 50 50-0532 268 23 24 Sayın Milletvekilimiz

Detaylı

KABUL EDİLEBİLİRLİK HAKKINDA KARAR

KABUL EDİLEBİLİRLİK HAKKINDA KARAR AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKAMESİ ESKİ İKİNCİ BÖLÜM KABUL EDİLEBİLİRLİK HAKKINDA KARAR Başvuru No. 23662/08 Mustafa TOKEL/Türkiye 8 Eylül 2015 tarihinde, Başkan András Sajó, Yargıçlar Işıl Karakaş, Nebojša

Detaylı

GİRESUN İLİNDE BOŞALAN AİLE HEKİMLİĞİ POZİSYONLARI İÇİN EK YERLEŞTİRME İŞLEMİ DUYURUSU

GİRESUN İLİNDE BOŞALAN AİLE HEKİMLİĞİ POZİSYONLARI İÇİN EK YERLEŞTİRME İŞLEMİ DUYURUSU Ek Yerleştirme No: 2016-7 GİRESUN İLİNDE BOŞALAN AİLE HEKİMLİĞİ POZİSYONLARI İÇİN EK YERLEŞTİRME İŞLEMİ DUYURUSU İlimiz, 5258 sayılı Aile Hekimliği Uygulaması Hakkında Kanun gereği 14/06/2010 tarihinde

Detaylı

ANADOLU EFES BĠRACILIK VE MALT SANAYĠ A.ġ. Kurumsal Yönetim Komitesi Yönetmeliği

ANADOLU EFES BĠRACILIK VE MALT SANAYĠ A.ġ. Kurumsal Yönetim Komitesi Yönetmeliği ANADOLU EFES BĠRACILIK VE MALT SANAYĠ A.ġ. Kurumsal Yönetim Komitesi Yönetmeliği ANADOLU EFES BĠRACILIK VE MALT SANAYĠ A.ġ. KURUMSAL YÖNETĠM KOMĠTESĠ YÖNETMELĠĞĠ I- GENEL HÜKÜMLER Kapsam 1.1. Bu yönetmelik,

Detaylı

EPDK, DOĞAL GAZ PİYASASI LİSANS YÖNETMELİĞİNDE KAPSAMLI DEĞİŞİKLİKLER YAPTI

EPDK, DOĞAL GAZ PİYASASI LİSANS YÖNETMELİĞİNDE KAPSAMLI DEĞİŞİKLİKLER YAPTI EPDK, DOĞAL GAZ PİYASASI LİSANS YÖNETMELİĞİNDE KAPSAMLI DEĞİŞİKLİKLER YAPTI EPDK, 19/03/2015 tarihli ve 29300 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik (Değişiklik Yönetmeliği) ile

Detaylı

AVUKAT KİMLİKLERİNİN HAVAALANLARINDA DA GEÇERLİ OLDUĞUNA DAİR YAZIŞMALAR

AVUKAT KİMLİKLERİNİN HAVAALANLARINDA DA GEÇERLİ OLDUĞUNA DAİR YAZIŞMALAR 5Resmi Yazışmalar AVUKAT KİMLİKLERİNİN HAVAALANLARINDA DA GEÇERLİ OLDUĞUNA DAİR YAZIŞMALAR Baromuz, havaalanlarında avukat kimlik belgesinin bazı havayolu şirketlerince geçerli kimlik olarak kabul edilmediğinin

Detaylı

Konutta Uygulanan KDV Oranındaki Değişiklik

Konutta Uygulanan KDV Oranındaki Değişiklik Cuma, 1 Nisan 013 15:18 Konutta Uygulanan KDV Oranındaki Değişiklik I- GİRİŞ Bilindiği üzere 150 m nin altındaki büyüklükteki konut satışlarında uygulanan katma değer vergisi (KDV) oranı %1, 150 m nin

Detaylı

Yukarıdaki belgelerden Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşımayanlara itibar edilmez.

Yukarıdaki belgelerden Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşımayanlara itibar edilmez. Karar No : 477 Karar Tarihi : 18/03/2009 Kurulumuz Başkanlığına Demokrat Parti, Demokratik Toplum Partisi ve Saadet Partisi Genel Başkanlıkları tarafından verilen yazılarda; Toplumun büyük bir kesiminin

Detaylı

Avrupa Konseyi. Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi

Avrupa Konseyi. Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi Avrupa Konseyi 1974 yılından beri toplanan Avrupa Konseyi, üye ülke devlet ve hükümet başkanlarıyla Avrupa Komisyonu Başkanı nı bir araya getirir. Zirve olarak adlandırılan söz konusu toplantılarda liderler

Detaylı

TC T.C. ULAŞTIRMA BAKANLIĞI

TC T.C. ULAŞTIRMA BAKANLIĞI TC T.C. ULAŞTIRMA BAKANLIĞI TÜRKİYE DE DEMİRYOLU TAŞIMACILIK SEKTÖRÜNÜN GELİŞTİRİLMESİNE YÖNELİK POLİTİKALAR Talat AYDIN Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı 1 MEVCUT TÜRK DEMİRYOLU SEKTÖRÜ ULAŞTIRMA

Detaylı

TAŞINMAZLARIN, İŞTİRAK HİSSELERİNİN VE RÜÇHAN HAKLARININ BANKALARA VEYA TMSF YE DEVRİNDEN SAĞLANAN KAZANÇLARA İLİŞKİN YENİ K.V.K

TAŞINMAZLARIN, İŞTİRAK HİSSELERİNİN VE RÜÇHAN HAKLARININ BANKALARA VEYA TMSF YE DEVRİNDEN SAĞLANAN KAZANÇLARA İLİŞKİN YENİ K.V.K Emre KARTALOĞLU Gelirler Kontrolörü TAŞINMAZLARIN, İŞTİRAK HİSSELERİNİN VE RÜÇHAN HAKLARININ BANKALARA VEYA TMSF YE DEVRİNDEN SAĞLANAN KAZANÇLARA İLİŞKİN YENİ K.V.K. DA İKİ AYRI İSTİSNA DÜZENLEMESİ MEVCUTTUR

Detaylı

Yayın Tarihi : 07.02.2014 Doküman No: 1. Revizyon Tarihi : 02.10.2015 Revizyon No: 04

Yayın Tarihi : 07.02.2014 Doküman No: 1. Revizyon Tarihi : 02.10.2015 Revizyon No: 04 Sayfa 1 / 8 TÜRKİYE YEŞİLAY CEMİYETİ GENEL MERKEZİ SATIN ALMA PROSEDÜRÜ 07.02.2014 1 Sayfa 2 / 8 AMAÇ Madde 1. Planlı ve sistematik olarak değerlendirilerek seçilen tedarikçi firmalardan Yeşilay ın her

Detaylı

Süt Piyasa Düzenleri TÜRKİYE DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLERİ MERKEZ BİRLİĞİ. Çağla Yüksel KAYA KUYULULU Veteriner Hekim. Fehmi AKSOY Genel Sekreter

Süt Piyasa Düzenleri TÜRKİYE DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLERİ MERKEZ BİRLİĞİ. Çağla Yüksel KAYA KUYULULU Veteriner Hekim. Fehmi AKSOY Genel Sekreter Süt Piyasa Düzenleri Fehmi AKSOY Genel Sekreter Çağla Yüksel KAYA KUYULULU Veteriner Hekim TÜRKİYE DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLERİ MERKEZ BİRLİĞİ Süt Piyasa Düzenlemeleri Fiyat düzenlemeleri Fiyat belirleme

Detaylı

İLK VE GEÇİŞ RANDEVULARINDA İSTENECEK BELGELER

İLK VE GEÇİŞ RANDEVULARINDA İSTENECEK BELGELER İLK VE GEÇİŞ RANDEVULARINDA İSTENECEK BELGELER 1. KISA DÖNEM İKAMET İZNİ ORTAK BELGELER İkamet İzni Başvuru Formu (yabancı ve/veya yasal temsilcisi tarafından imzalanmalıdır) Pasaport veya yerine geçen

Detaylı

İÇİNDEKİLER I - İŞYERİ KURMA

İÇİNDEKİLER I - İŞYERİ KURMA İÇİNDEKİLER I - İŞYERİ KURMA A- İş Kanununun Amacı ve Kapsamı 15 B- İş Kanununa Göre İşyeri Kurma 16 1- Genel Bilgiler 16 2- İşyerini Bildirme Yükümlülüğü 17 3- İş Hukukunun Temel Kavramları 17 a- İşyeri

Detaylı

MİLLETLERARASI ANDLAŞMA

MİLLETLERARASI ANDLAŞMA 20 Temmuz 2012 tarih ve 28359 sayılı Resmi Gazete de yayınlanmıştır MİLLETLERARASI ANDLAŞMA Dünya Bankası Türkiye Ülke Ofisi Tel: (90-312) 459 83 00 ULUSLARARASI İMAR VE KALKINMA Uğur Mumcu Caddesi 88

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Yabancı İşler Dairesi Başkanlığı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Yabancı İşler Dairesi Başkanlığı 1 / 4 İZMİR TAPU VE KADASTRO III. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE İlgi : a) Av. Ayşe SUNAR'ın 01/06/2016 tarihli dilekçesi. b) Hukuk Müşavirliği'nin 24.06.2016 tarihli ve 85254071-045.02[16.503]/-E.1467498 sayılı yazısı.

Detaylı

PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU

PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU PETROL VE LPG PİYASASI FİYATLANDIRMA RAPORU HAZİRAN 2016 Haziran 2016 A. PETROL PİYASASI 1. Haziran Ayında Uluslararası Piyasalarda ve Türkiye de Ürün Fiyatlarının Seyri

Detaylı

GEÇİCİ KORUMA SAĞLANAN YABANCILARIN ÇALIŞMA İZİNLERİNE DAİR UYGULAMA REHBERİ ÇALIŞMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

GEÇİCİ KORUMA SAĞLANAN YABANCILARIN ÇALIŞMA İZİNLERİNE DAİR UYGULAMA REHBERİ ÇALIŞMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GEÇİCİ KORUMA SAĞLANAN YABANCILARIN ÇALIŞMA İZİNLERİNE DAİR UYGULAMA REHBERİ ÇALIŞMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GEÇİCİ KORUMA SAĞLANAN YABANCILARIN ÇALIŞMA İZİNLERİNE DAİR UYGULAMA REHBERİ BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ VE KAPSAM,

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2015/81. Vergi İnceleme Esaslarını Düzenleyen Yönetmelikte Değişiklikler Yapıldı.

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2015/81. Vergi İnceleme Esaslarını Düzenleyen Yönetmelikte Değişiklikler Yapıldı. DRT Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim A.Ş. Deloitte Values House Maslak No1 34398 İstanbul Tel: + 90 (212) 366 60 00 Fax: + 90 (212) 366 60 15 www.deloitte.com.tr www.verginet.net VERGİ SİRKÜLERİ

Detaylı

Avrupa Birliği Maddi Hukuku

Avrupa Birliği Maddi Hukuku Avrupa Birliği Maddi Hukuku AB İç Pazarının Gelişimi -5. Ders- Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Lisans Programı 2012-2013 Güz Dönemi Yrd. Doç. Dr. İlke GÖÇMEN Bütünleşmenin Farklı Aşamaları Serbest

Detaylı

Modem ve Yerel Ağ. Kullanıcı Kılavuzu

Modem ve Yerel Ağ. Kullanıcı Kılavuzu Modem ve Yerel Ağ Kullanıcı Kılavuzu Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Bu belgede yer alan bilgiler önceden haber verilmeksizin değiştirilebilir. HP ürünleri ve hizmetlerine ilişkin

Detaylı

Eşler bonusu ve daha esnek ebeveynlik zamanı

Eşler bonusu ve daha esnek ebeveynlik zamanı Federal Aile, Yas lılar, Kadın ve Gençlik Bakanlıg ı EbeveynParası Yeni nesil uyumluluk Eşler bonusu ve daha esnek ebeveynlik zamanı 3 Önsöz yeni bir aile yaşamına atılan ilk adımdır. Çocukları doğduktan

Detaylı

Avrupa Birliği nin Tüketici Politikası ve Türkiye ye Yansımaları

Avrupa Birliği nin Tüketici Politikası ve Türkiye ye Yansımaları Avrupa Birliği nin Tüketici Politikası ve Türkiye ye Yansımaları Ayşe Şahin Yrd. Doç. Dr., İşletme Bölümü, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mersin Üniversitesi M. Hulûsi Demir Prof. Dr. Dr., İşletme

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...XI KISALTMALAR LİSTESİ...XIX GİRİŞ...1

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...XI KISALTMALAR LİSTESİ...XIX GİRİŞ...1 XIII İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...XI KISALTMALAR LİSTESİ...XIX GİRİŞ...1 BİRİNCİ BÖLÜM AYNÎ HAK VE EŞYA KAVRAMI I. AYNÎ HAK KAVRAMI VE TÜRLERİ...9 A. Aynî Hak Kavramı...10 1. Genel Olarak...10

Detaylı

HABER BÜLTENİ xx.02.2015 Sayı 16

HABER BÜLTENİ xx.02.2015 Sayı 16 HABER BÜLTENİ xx.02.2015 Sayı 16 Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, 2015 e düşerek girdi: Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi, Ocak 2015 te bir önceki aya göre 3 puan, geçen yılın aynı dönemine göre 8

Detaylı

Mavi Yarınlar VIP Emeklilik Planı

Mavi Yarınlar VIP Emeklilik Planı Mavi Yarınlar VIP Emeklilik Planı Önce Sen Hayalinizdeki emeklilik için BES BES nedir? BES, geleceğiniz için avantajlı bir tasarruf ve yatırım sistemidir. BES güvenli midir? BES güvenli bir sistemdir.

Detaylı

KDV-1 BEYANNAMESİNDEKİ BELGE BİLGİLERİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA. (14 Temmuz 2016 İtibariyle Yapılan Düzenlemeler)

KDV-1 BEYANNAMESİNDEKİ BELGE BİLGİLERİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA. (14 Temmuz 2016 İtibariyle Yapılan Düzenlemeler) KDV-1 BEYANNAMESİNDEKİ BELGE BİLGİLERİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA (14 Temmuz 2016 İtibariyle Yapılan Düzenlemeler) Bu dokümanın bir önceki versiyonu GMS.NET 5.0.6 Güncelleme Notları nda yayınlanmıştı. Geçen süre

Detaylı

Mültecilerin Korunmasında Uluslararası Hukuki Çerçeve

Mültecilerin Korunmasında Uluslararası Hukuki Çerçeve Şırnak Barosu Uluslararası Koruma Çalıştayı Mültecilerin Korunmasında Uluslararası Hukuki Çerçeve BMMYK Kasım 2014 Amaç ve Kapsam Uluslararası hukukun kaynaklarını ve mültecilerin korunması açısından temel

Detaylı

Genelge No: 395 Teftiş ve Gözetim Kurulu. Sayın Üyemiz,

Genelge No: 395 Teftiş ve Gözetim Kurulu. Sayın Üyemiz, Sayı : İMKB-9-GDD-010.06.02-384/ 7095 27/06/2012 Konu : Yatırımcı bazında tedbir düzenlemesi Genelge No: 395 Teftiş ve Gözetim Kurulu Sayın Üyemiz, İMKB`de borsa işlemlerinin açık, düzenli ve dürüst bir

Detaylı