NİSAN-MAYIS-HAZİRAN 2014 EDİTÖRDEN

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "NİSAN-MAYIS-HAZİRAN 2014 EDİTÖRDEN"

Transkript

1 NİSAN-MAYIS-HAZİRAN 2014 EDİTÖRDEN Bültenimizin 3. Sayısında siz değerli akademisyen ve sanayicilere daha dinamik bir bülten sunmak adına sektörden haberler bölümümüzü genişlettik. Bu sayımızda; Başarı Hikâyesinde E-Kütüphane Türkiye Projesinin başarıya giden yolunu E-Kütüphane Türkiye Projesinin Tanıtım Sorumlusu Prof. Dr. Ahmet Çelik ten dinledik. HT-TTM Uzman Görüşünde Proje Ofisi Koordinatörü Gözde Akgün ile Fon Programlarının önemi ve proje ofisinin çalışma sistematiği ile ilgili keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Akademisyen görüşünde ise Makine Mühendisliği Bölümü hocalarından Dr. Özgür Ünver ile üniversite işbirliği ile ilgili keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. 1

2 BAŞARI HİKAYESİ Prof. Dr. Ahmet Çelik Kütüphan-e Türkiye Projesi Bill ve Melinda Gates Vakfının fonladığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayınlar Genel Müdürlüğünün kolaylaştırıcı kurum olduğu ve HT-TTM nin yürütücü kurum olarak yer aldığı Kütüphan-e Türkiye Projesinin tanıtım sorumlusu Prof. Dr. Ahmet Çelik ile Kütüphan-e Türkiye Pilot Projesini konuştuk. Projenin Amacı ve Türkiye ye Katkısı Nedir? Projenin amacı, özellikle dezavantajlı kişilerin bilgi ve iletişim teknolojilerine erişimlerinin önündeki engelleri halk kütüphaneleri aracılığıyla azaltmak ve kaldırmaktır. Avrupa Birliği nde halk kütüphaneleri toplumun dezavantajlı kesimlerinin bilgi ihtiyaçlarını karşılayan en önemli kurumlardan biridir. Amerika da halk kütüphanelerinin neredeyse hepsinde internete erişim ücretsiz sağlanmakta, yoksulluk sınırının altındaki nüfus internet erişimi için halk kütüphanelerini kullanmaktadır. Bu bağlamda Kütüphan-e Türkiye Pilot Projesi, Türkiye de yedi bölgeyi temsil eden 26 ildeki 78 halk kütüphanesinde, toplumdaki dezavantajlı bireylerin internete ulaşmalarındaki altyapıyı kurmak, bu kütüphanelerdeki kütüphanecilere ve vatandaşlara bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanmaları konusunda gereksinim duydukları eğitimleri vermeyi hedeflemektedir. Projenin sonunda ise sürdürülebilirliğinin sağlanması için bir model sunulacaktır. Projenin Türkiye ye katkısı; düşük gelirli, yaşlı, sakat, eğitim düzeyi düşük, ev hanımları gibi dezavantajlı kesimlerin yaşam kalitelerinin nasıl yükseltilebileceğinin araştırılması ve elde edilen sonuçlarla ülke planı hazırlanmasıdır. Böylelikle ülke kalkınmasına ve gelişmesine projenin ve halk kütüphanelerinin önemli katkısı hedeflenmektedir.

3 HT-TTM nin Sürece Katkısı Nedir? HT-TTM projemizin yürütücüsüdür. Tüm çalışmalarımız HT-TTM nin sorumluluğu altında gerçekleşmektedir. Bu tür uluslararası kurumlarca desteklenen birden fazla kurumun ortağı olduğu projelerde kurumlar arası eşgüdümün sağlanması ve projenin hızını etkileyecek bürokratik engellerin ortadan kaldırılması son derece önemlidir. HT-TTM yapısı itibari ile sözü edilen eşgüdüm ve hızlı çalışma imkânlarını bize sağlamaktadır. Yine benzer biçimde, farklı üniversite ve kurumlarda çalışan uygun nitelikteki uzman ve danışmanların hizmetlerinden kolayca yararlanma olanağı HT- TTM tarafından sunulmuştur. Dolayısıyla, projenin başarıya ulaşması konusunda HT- TTM son derece değerli olanakları sunmaktadır. Gelinen Durum Nedir? Projemiz 1 Temmuz 2013 tarihi itibari ile başladı. Öncelikle masa üstü araştırmalar gerçekleştirildi. Farklı konulara göre uzmanlık alanları belirlenip dört alanda çalışma grubu oluşturulmuştur (Eğitim Grubu, Etki Ölçme Grubu, Tanıtım Grubu, Bilgi Teknolojileri Grubu). Bu gruplar kendi yol haritalarını hazırlayarak aktif olarak saha çalışmaları gerçekleştirmektedirler. Pilot proje kapsamında 78 kütüphanenin personel ve teknoloji altyapısına yönelik veriler değerlendirilmiş, kütüphane ziyaretlerimiz devam etmektedir. Ayrıca pilot kütüphane kullanıcılarına ve kütüphane kullanmayan vatandaşlara yönelik anket çalışması yapılmış olup, yapılan anketler değerlendirme aşamasındadır. Bütün bunların yanı sıra, önce pilot bölgelerdeki kütüphane çalışanlarına daha sonrada ilgili bölgelerdeki vatandaşlara eğitim verilmesi planlanmıştır Mart 2014 tarihinde Ankara da kütüphane yöneticilerine proje savunuculuğu, Mart tarihinde de eğiticilerin eğitimi gerçekleştirilmiştir. Eğitimler sonuncunda değerlendirmeler yapılıp, değerlendirme sonuçlarına göre eğitim ve uygulama faaliyetlerine devam edilecektir.

4 Gözde Akgün Proje Ofisi Koordinatörü Bize Proje Ofisinden ve Faaliyetlerinden Bahsedebilir misiniz? HT-TTM proje ofisi 2013 yılında Hacettepe Üniversitesi akademisyenlerinin proje fikirlerini hayata geçirebilmek için hizmet vermeye başladı. HT-TTM proje ofisi Hacettepe Üniversitesi nin proje ofisidir. Akademisyenlerimizin ulusal ve uluslararası fon programlarından etkin bir şekilde yararlanmaları için hiçbir ücret almadan proje yazım desteği vermekteyiz. İsterseniz size çalışma sistematiğimizden bahsedeyim. Öncelikle tüm ulusal ve uluslararası fon programlarının takibini yapıyoruz. Akademisyenlerimiz ve sanayi için uygun fon programlarını mail yolu ile duyuruyoruz. Daha sonra proje fikri olan hocalarımızın ve sanayicilerin proje fikirlerini değerlendirip uygun fon programlarına yönlendiriyoruz. Bu değerlendirmemizde projenin Ar-Ge niteliğini, ortak gerekliliğin, proje bütçesini göz önünde bulunduruyoruz. Daha sonraki aşamada ise fon programın usul ve esaslarına göre gerekli hazırlığın yapılıyoruz. Gereken durumlarda başvuru dosyasının hazırlanmasına da destek veriyoruz. Bunların yanı sıra, düzenli olarak fakülte ve enstitülülere fon programları ile ilgili bilgilendirme sunumları yapmaktayız. Fon Programlarından Faydalanmanın Avantajları Nelerdir? Hızla değişen dünyamızda teknoloji ve bilim ekonomik kalkınmanın ana faktörlerindendir. Gelişmiş ekonomiler teknoloji ve sanayinin iç içe olduğu gelişmiş teknolojilere sahiptirler. Bu nedenle Türkiye nin gelişmiş ekonomilerle rekabet edebilmesinin yolu Ar-Ge faaliyetlerinden geçmektedir. Sürdürülebilir bilgi akışı için; bireysel seviyede, devletler seviyesinde ve sistemik seviyede Ar-Ge çalışmalarının önemi yadsınamaz bir gerçekliktir. Ulusal ve uluslararası fon programları, akademisyenlerimizin projelerini fonlayarak, yeni bilgiler üretilmesi, bilimsel yorumların yapılması ve teknolojik problemlerin çözümlenmesine katkıda bulunmaktadırlar. Bu projelerin yürütülmesi bilimsel içerikli yayın sayısını ve patentlenebilir buluşların ortaya çıkmasına sebebiyet verecektir. Ayrıca bu projeler bilime toplumsal refaha, ekonomiye katkı sağlayacak ve toplumun Araştırma ve geliştirme kabiliyetini geliştirecektir. Bu fırsatı değerlendirmesi için Hacettepe Üniversitesi tarafından kurulan Hacettepe Teknoloji Transfer Merkezi (HT-TTM); üniversitedeki akademik ve teknik bilgi birikimini endüstriye aktarma, üniversite, sanayi ve uluslararası teknoloji ağları arasında ara yüz olma amacıyla çalışmaktadır.

5 Proje Ofisi Olarak Hangi Fon Programlarına Destekte Bulunuyorsunuz? TÜBİTAK, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Ajansı, Ulusal Ajans, EuropeAid Projeleri, Horizon 2020 gibi projelere destek vermekteyiz. Her bir kurumun verdiği çeşitli fon programları var. Detaylı olarak belirtmek gerekirse: TÜBİTAK Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Desteleme Programı Hızlı Destek Programı 1003-Öncelikli Alanlar AR-GE Projeleri Destekleme Programı 1005-Ulusal Yeni Fikirlere Destek Programı 1007-Kamu Kurumları Araştırma Destek Programı Üniversite-Sanayi İşbirliği Destek Programı Başlangıç Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı 3501-Ulusal Genç Araştırmacı Kariyer Geliştirme Programı Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı San-Tez Kalkınma Ajansı Mali Destek Programları AB Fon Programları Horizon 2020 EuropeAid Ulusal Ajans Hocalarımızın Proje Fikri Varsa Fon Programlarından Yararlanmak İstiyorsa Önce Sizinle mi İrtibat Kurmalı? Evet, hocalarımız proje fikirleri olduğunda üniversitenin proje ofisi olan HT-TTM Proje Ofisine gelmelidirler. Böylelikle hocalarımızla birlikte proje fikirlerini değerlendirip, bu fikirlerini hayata geçirmek için adım atabiliriz. Tüm hocalarımız her zaman bilgi masamızı arayarak bizle iletişime geçebilirler. HT-TTM Proje Ofisi Tel: (312)

6 Dr. Özgür Ünver Üniversite-sanayi işbirliğinin öneminden bahsedebilir misiniz? Üniversite-Sanayi iş birliği günümüzde sıklıkla duyduğumuz ve devletin sürekli desteklediği bir konu haline gelmiştir. Üniversite-Sanayi işbirliğinde üniversite, işin bilgi üretimi kısmında ana yüklenici, sanayi ise bu bilginin uygulanabilir hale getirilerek ürünleştirilmesi kısmında ana yüklenici olmalıdır. Üniversitelerin bir misyonu; sanayinin ihtiyacı olan, sanayici tarafından tanımlanmış ve kısa sürede ürüne dönüşebilecek bir bilgi platformu oluşturmaktır. Burada konu özelinde derinlemesine bilgi gereksinimi vardır ve firma bu konu özelinde derinlemesine bilgi sahibi olan yüksek maliyetli mühendisi sürekli bünyesinde barındırmak istememektedir. Bu bilgi platformunun üniversiteden alınması uzun vadede sanayici için daha ucuz maliyetli olduğu gibi üniversiteden alındığı için de daha güvenilirdir. Üniversitelerin bir diğer misyonu da; sanayiye Ar-Ge kültürünü aşılamak ve deneme yanılmaları asgari seviyeye indirip, bunun yerine tasarım sürecini uzatarak ürüne giden toplam süreci ve maliyeti en alt seviyeye çekmektir. Ayrıca, ürün maliyetlerini inceleyerek gerekli noktalarda süreç ve tasarım iyileştirmeleri ile kaliteli ürünü ucuz maliyetlerle satılabilir hale getirilmesine de destek olmaktır. Bu görev tanımı genelde firma mühendislerine vizyon ve teknoloji transferi şeklinde gerçekleştirilmektedir. Üniversitelerin bir başka misyonu da; laboratuvar ortamında testleri yapılmış yeni teknolojiler üretmektir. Bu teknolojiler çoğunlukla tak çalıştır mantığı ile doğrudan son kullanıcıya sunulabilir halde değildir, işte bu noktada Sanayici devreye girmeli ve bu teknolojileri piyasa ve üretim tecrübesi ile birleştirerek ürünleştirme noktasına getirmelidir.

7 Sonuç olarak, bir ülke ancak üniversitesi ve sanayisi ile beraber hareket edebildiğinde daha yeni, verimli, ucuz ve kaliteli teknolojiler üretebilir, bu teknolojileri kullanılabilir hale getirebilir ve bu teknolojiyi kullanıcıya sunabilir, ancak bu şekilde bir ülke dışa bağımlı olmaktan kurtularak ekonomik bağımsızlığını ilan edebilir. Bildiğiniz üzere üniversite ve sanayinin algıları, yapıları oldukça farklı bu bağlamda projeleriniz yaşadığınız zorluklar nelerdir? Üniversite-Sanayi işbirliğinin önündeki belki de en temel engellerden bir tanesi karşılıklı empati eksikliğidir. Üniversite sanayicinin zamanla yarış halinde olduğunu, her geçen gün rakiplerinin arttığını, rekabetin çetinleştiğini ve ekonomik zorluklar yaşadığını genelde algılayamaz, bu nedenle üniversite sanayicinin çabuk sonuca gitme ihtiyacına cevap vermekte zorluk yaşar. Bunun yanında sanayici ise Ar-Ge nin olmazsa olmazlarından olan tasarım sürecinin uzun olmasının doğallığı kavramında problemler yaşar. Bunun temel sebebi sanayicimizin bugüne kadar hep üretim ve alım satım gibi kısa sürede sonuç veren, somut ve nesnel tabanlı çalışmış olmasıdır. Bu yüzden sanayicimiz bir ERP yazılım ya da teknik çizim programı CD sine onbinlerce dolar vermek istememektedir. Çünkü sanayicimizin bu programlarda somut olarak gördükleri bir CD dir ve CD kırtasiyelerde çok ucuza satılmaktadır, dolayısı ile bu yazılımlar bu kadar pahalı olmamalıdır. Sonuç olarak sanayicimiz, bir an önce üretip satmaya odaklanmış ancak ürününün değerini ve kalitesini arttıran masa başında geçirilen kısımları atlamıştır. Ayrıca tasarımı iyi yapılan bir ürünün deneme yanılma zaman döngüsü ile toplamdaki prototipleme maliyeti de daha az olacaktır. Bu yüzden sanayicimizin bu Ar-Ge döngüsünü yaşayarak tecrübe etmesi önemlidir. Bir başka sorun ise üniversitedeki ürün algısı ile sanayinin ürün algısı arasındaki farktır. Üniversiteler için kavram kanıtlama yeterli bir sonuçtur ve üniversite hocalarının

8 motivasyonu olan yükselme kriterlerindeki en temel bileşeni olan makale yazımı için yeterlidir. Oysa kavram kanıtlama gerçek dünyada bir ürün değildir ve bu haliyle sanayinin motivasyonu olan para kazandırma işlevini görmez. Gerçek bir ürün olması için kavramsal olarak kanıtlanmış bir üründe maliyet iyileştirmesi, tasarım değişiklikleri, standartlara uygunluk gibi daha bir çok konuda değişiklik yapılması gerekmektedir. İşte bu yüzden sanayicinin istekleri ile üniversitenin verdikleri genelde karşılıklı tatminsizlik yaratmaktadır. Bir diğer sorun ise akademisyenlerin motivasyonunun makale yazmak olmasıdır. Bir bilimsel makalenin kabul edilmesi için dünya çapında yeni bir bilgi içermesi gerekmektedir. Dünya çapında yeni bir bilgi yaratmak için ya çok vizyoner olmak, ya da belirli bir doygunluğa ulaşmış konuların kıyısında köşesinde kalmış ancak son ürüne çok ciddi etki etmeyen konularla uğraşmak gerekmektedir. Bu yüzden akademi genelde var olan net problemlere odaklanmakta zorlanır ve işin net görünen ve en önemli kısımlarını atlayabilir. Bir başka sorun da sanayicinin mühendislerini genelde üretim bazlı kullanması ve Ar-Ge konularına önem vermemesidir. Hal böyle olunca katma değerli işlerin geliştirilmesi de pek mümkün olmamaktadır. Ülkemiz sanayicisi ürününün tonunu bin dolar arasında sattığında katma değerli bir iş yaptığını düşünmektedir. Oysa bir savaş uçağının tonu 1 milyon dolar civarındadır ve Ar-Ge ye yapılan yatırımın değeri çok belirgin bir şekilde ortaya çıkmaktadır. HT-TTM nin üniversite-sanayi işbirliği sürecine katkısı nedir? Ülkemizde üniversiteler ile sanayi yerleşkeleri birbirlerinden fiziksel olarak uzak yerleşkelerdir. Bu fiziksel uzaklıklar çoğu zaman gündelik telaşeler ile birleştiğinde birbirleri ile kesişmeyen iki yerleşkeler oluşturmaktadır. Sanayicimiz genelde problemlerinin cevabını yine sanayi içinde aramakta, üniversite hocalarımız ise akademik yoğunluk içerisinde günlerini geçirmektedir. Bu nedenle, şu hali ile sanayi-üniversite 8

9 işbirliği platformu oluşamamaktadır. Bu platformun sağlıklı çalışması için öncelikle HT-TTM gibi bir üçüncü oluşuma ihtiyaç vardır. Bu oluşum tarafsız olmalı ve bir çok görev üstlenmelidir. Bu üçüncü oluşumun görevlerinden bazıları; sanayiye ziyaretler düzenleyerek her bir firma ile görüşmeler sonucunda firma ve sanayi bazında problemleri belirlemek, sanayinin problemlerine cevap verebilecek uygun akademisyenleri ya da programları belirlemek, üniversite ve sanayi ekibini ilk ortak toplantı için birbirlerine hazırlamak ve aynı noktaya getirmek, toplantılar sırasında moderatörlük görevi üstlenmek, iş birliği sürecini idari olarak takip ederek gerekli noktalarda işleyişe etki etmek, sanayi ya da üniversite ekibinde yaşanabilecek sorunları alarak işbirliğinin devamlılığını sağlayacak çözümler üretmek, işbirliğine engel olabilecek tüm problemlerden haberdar olarak bunlara karşı fikirler üretmek veya gerekli mercilere başvurmak, hem sanayi hem de üniversite ekibini sözleşmeler ile korumak, sistemde tarafsız ekip rolü üstlenmek, destekler hakkında sürekli bilgilenerek sanayiciyi uygun desteklere yönlendirmek ve sahada edindiği tecrübeleri bakanlıklara ileterek ilgili iyileştirmelerin yapılmasında aktif görev almak. Sonuç olarak, verimli bir üniversite sanayi işbirliği için HT-TTM gibi üçüncü bir oluşum şarttır ve bu oluşumun ülkemiz ekonomik bağımsızlığı için üstendiği görev çok ciddi olmalıdır. 9

10 SEKTÖRDEN HABERLER Apple - Samsung Patent Davası Sonuçlandı Uzun süredir devam eden Apple ve Samsung arasında ABD merkezli geniş çaplı patent davası nihayet sonuçlandı. Yeni nesil akıllı modellerini henüz tanıtan Samsung, tazminat ödeyecek! Mahkeme patent ihali nedeniyle Samsung un Apple a 930 milyon dolar ödemesine karar verirken, Apple ın Samsung cihazların satışının yasaklanması talebini reddetti. Yani Samsung ceza ödeyecek, ancak ürünlerini ABD de özgürce satmaya devam edecek. İlk olarak 2012 yılında başlayan geniş çaplı patent davasında ilk tahminler Samsung un 1.05 milyar dolar ödeyeceği yönünde olmuş, ancak Samsung un itirazı sonucu bu rakam 929 milyon dolara indirgenmişti. Şimdi ise tamamen kapatılan davada Samsung 930 milyon dolar ödeyerek cihazlarını satmaya devam edecek. Ancak iki firma arasındaki patent savaşları tabii ki tamamen bitmedi. Apple, ödemeyi teslim alırken Samsung un Galaxy S3 ve S4 modellerinde, yine iphone a ait bir patenti ihlal ettiği gerekçesiyle yeniden dava açtı. Buluşların Ticarileştirilmesi için Patente Vergi Teşviği Patentli buluşların ticarileştirilmesi ve üretimi için önemli vergi teşvikleri getiren düzenleme yürürlüğe girdi sayılı Kanunda yapılan düzenlemeye göre patent hakkının kiralanması (lisanslanması), devri veya satışı sonucunda elde edilen kazançlar ile patentli buluşun üretime tabi tutularak pazarlanması sonucunda elde edilen kazançların %50 si için kurumlar vergisi veya gelir vergisi alınmayacaktır. Ayrıca lisans ve devir işlemleri de Katma Değer Vergisinden istisna tutulacaktır. 10 Patent veya Faydalı Model Belgesi Şartı 01 Ocak 2015 tarihinden itibaren elde edilen kazançlara uygulanacak olan vergi istisnasından faydalanmak için buluşun ortaya çıkmasındaki Ar-Ge ve yenilik faaliyetinin ve üretimin Türkiye de gerçekleştirilmiş olması ve buluşların 551 Sayılı KHK kapsamında incelemeli patent belgesi veya araştırma raporu sonucunda faydalı model belgesi almış olması gerekiyor. Ar-Ge ve yenilik yoluyla ülke ekonomisinin uluslararası düzeyde rekabet edebilir bir yapıya kavuşturulması için Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerinin desteklenmesinin yanı sıra bu desteklerin etkinliğinin artırılması amacıyla buluşların ticarileştirilmesi alanındaki ihtiyaçların giderilmesi de önemli bir unsurdur.

11 Bu bağlamda, 6518 sayılı Kanunla getirilen vergi teşviki düzenlemesinin, ülkemizde buluşların ticarileştirilmesi alanında önemli bir ivme sağlayacağı ve bu yolla ülkemizin rekabet gücünü artıracağı öngörülüyor. Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) tarafından yürütülmekte olan programlar kapsamındaki projelerde görev alabilme limitlerinde önemli iyileştirmeler yapıldı. Yürütücü olmaya engel idari görevi olmayan diğer idari görevlilerin (*) projelerde görev alabilme limitleri kaldırıldı. Bu görevleri yürüten bilim insanları, hiç bir idari görevi olmayan tam zamanlı bir bilim insanı ile aynı limitlere sahip olacak. (1007 programı hariç).ayrıca, hiç bir idari görevi olmayan tam zamanlı bir bilim insanının projelerde görev alabilme limitleri de %50 oranında arttırıldı. Akademisyeneler TÜ- BİTAK destekli (**) üç projede yürütücü veya altı projede araştırmacı veya bir projede yürütücü dört projede araştırmacı veya iki projede yürütücü iki projede araştırmacı olarak yer alabilecek. Bunlara ek olarak, HORIZON 2020 kapsamında proje başvurusu yapmış ve eşik değeri geçmiş olan araştırmacılara ise; 1001/1003/1007 programlarından herhangi birinde bir proje yürütücüsü daha olma hakkı sağlanacak. Uygulama, 01/03/2014 tarihinden sonra proje başvurusunda bulunacak araştırmacılarımız için geçerli olacak. (*) Dekan, Dekan Yrd., Yüksek Okul Müdürü, Yüksek Okul Müdür Yrd., Meslek Yüksek Okul Müdürü, Meslek Yüksek Okul Müdür Yrd., Genel Sekreter, Enstitü Müdürü, Enstitü Müdür Yrd., Bölüm Başkanı, Araştırma Enstitüsü Müdürü, Daire Başkanı, Merkez Müdürü (**) Hızlı destek ve uluslararası projelerdeki görevler hariç Fuarlar tarihleri arasında İDEX İstanbul Ağız-Diş Sağlığı Cihaz ve Ekipmanları Fuarı İstanbul da gerçekleşecektir tarihleri arasında EKSPOMED 21. Uluslararası İstanbul Tıbbi Analiz, Teşhis, Tedavi, Koruma ve Rehabilitasyon Ürün, Cihaz, Sistem, Teknoloji, Donanım ve Hastaneler Fuarı gerçekleşecektir tarihleri arasında LABTEKMED EURASIA 17. Uluslararası İstanbul Medikal Laboratuvar Teknoloji, Sistem ve Donanımları Fuarı gerçekleşecektir. 11

12 tarihleri arasında 7.Uluslararası Solarex İstanbul Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı İstanbul da gerçekleşecektir tarihleri arasında ICCI- 20. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı İstanbul da gerçekleşecektir tarihleri arasında İlaç Eczacılık Fuarı ve Kongresi İstanbul da gerçekleşecektir tarihleri arasında Ansaf 14 Ankara 3. Sanayi Fuarı gerçekleşecektir tarihleri arasında CPHI İstanbul İlaç Bileşenleri Fuarı gerçekleşecektir tarihleri arasında REW İstanbul Uluslararası Geri Dönüşüm, Çevre Teknolojileri ve Atık Yönetimi Fuarı İstanbul da gerçekleşecektir. Fon Programları: Horizon 2020 Biyoteknoloji Çağrısı, Horizon 2020 Gıda, Tarım, Denizcilik ve Biyoekonomi Çağrısı, Horizon 2020 Sağlık Demografik Değişim ve Refah Çağrısı açıldı. TÜBİTAK 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı I. Dönem başvuruları online 28 Mart, Basılı Kopya 4 Nisan olarak belirlendi. Ankara Kalkınma Ajansı 2014 yılı teklif çağrısı kapsamında İleri Teknolojilerde İhracat Odaklı Kalkınma Mali Destek Programı (Referans No:TR51/14/İLTEK) ve Sosyal Kalkınma Altyapısının Güçlendirilmesi Mali Destek Programı (Referans No:TR51/14/ SOSKA) olmak üzere iki ayrı mali destek programı açtı. Tel: zeynep.bilgic@hacettepe.edu.tr gozde.akgun@hacettepe.edu.tr 8

HT-TTM (Hacettepe Teknokent Teknoloji

HT-TTM (Hacettepe Teknokent Teknoloji HT-TTM (Hacettepe Teknokent Teknoloji Transfer Merkezi) Tanıtımı Dr. Olcay Özçakır 16.12.2014 HT-TTM: Yapılanma Kuruluş : 2008 Temmuz (Hacettepe Teknokent A.Ş. nin bir alt birimi) Şirketleşme (A.Ş.) :

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI OFFSET (SİP) UYGULAMALARI

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI OFFSET (SİP) UYGULAMALARI T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI OFFSET (SİP) UYGULAMALARI 02.04.2015 1 OFFSET E İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER 663 sayılı KHK nın 13. ve 50. maddeleri, 6518 sayılı Kanunun 45. ve 52. Maddelerine istinaden Bilim, Sanayi

Detaylı

KAYSERİ ŞEKER AR-GE MERKEZİ ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞ BİRLİĞİ MODELİ

KAYSERİ ŞEKER AR-GE MERKEZİ ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞ BİRLİĞİ MODELİ II. AR-GE MERKEZLERİ İYİ UYGULAMA ÖRNEKLERİ ZİRVESİ KAMU-ÜNİVERSİTE -SANAYİ İŞBİRLİĞİ KAYSERİ ŞEKER AR-GE MERKEZİ KAYSERİ ŞEKER FABRİKASI A.Ş. AR-GE MERKEZİ SUNUM PLANI 1. UYGULAMANIN KISA AÇIKLAMASI 2.

Detaylı

YIL SONU ÖZEL SAYISI 2015 EDİTÖRDEN

YIL SONU ÖZEL SAYISI 2015 EDİTÖRDEN YIL SONU ÖZEL SAYISI 2015 EDİTÖRDEN Bültenimizin yıl sonu özel sayısında HT-TTM nin faaliyetlerine detaylı olarak yer verdik. Üniversite Sanayi İşbirliği Birimimiz, Proje Ofisimiz, Patent Ofisimiz ve Girişimcilik

Detaylı

T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BAKANLIĞIMIZCA YÜRÜTÜLEN AR-GE VE YENİLİK DESTEK PROGRAMLARI

T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BAKANLIĞIMIZCA YÜRÜTÜLEN AR-GE VE YENİLİK DESTEK PROGRAMLARI T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BAKANLIĞIMIZCA YÜRÜTÜLEN AR-GE VE YENİLİK DESTEK PROGRAMLARI Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğünce Yürütülen Ar-Ge Destek Programları

Detaylı

SAN-TEZ PROJE DESTEKLERİ VE SANAYİ-ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİNE KATKILARI

SAN-TEZ PROJE DESTEKLERİ VE SANAYİ-ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİNE KATKILARI SAN-TEZ PROJE DESTEKLERİ VE SANAYİ-ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİNE KATKILARI Doç. Dr. Metin TANOĞLU Makina Mühendisliği Bölümü "İnovasyon ve Ar-Ge nin önemini kavramış kendi teknolojisini üreten ve satan, rekabet

Detaylı

ETTOM e-bülten SAYI 2

ETTOM e-bülten SAYI 2 ETTOM e-bülten SAYI 2 TÜBİTAK 1003 ÖNCELİKLİ ALANLAR AR-GE PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI 2014 YILI ÇAĞRISI 1003 PROGRAMI ve ÖZELLİKLERİ Programın amacı; belirlenecek öncelikli alanlarda Sonuç odaklı, İzlenebilir

Detaylı

ÜSİMP TTO TECRÜBE PAYLAŞIMI. ÖMER BAYKAL, GAZİ TTO 26 Temmuz 2013, ASO

ÜSİMP TTO TECRÜBE PAYLAŞIMI. ÖMER BAYKAL, GAZİ TTO 26 Temmuz 2013, ASO ÜSİMP TTO TECRÜBE PAYLAŞIMI ÖMER BAYKAL, GAZİ TTO 26 Temmuz 2013, ASO Gazi TTO nun Amacı Gazi Üniversitesi bünyesindeki bilimsel ve teknolojik bilginin toplumsal faydaya ve ekonomik değere dönüşümünü ve

Detaylı

Bakanlığımızca Yürütülen Ar-Ge ve Yenilik Programları

Bakanlığımızca Yürütülen Ar-Ge ve Yenilik Programları T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Bakanlığımızca Yürütülen Ar-Ge ve Yenilik Programları Gülgün ÇELİK Şube Müdürü Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğünce Yürütülen

Detaylı

SAN-TEZ PROJELERİ. Prof. Dr. Özgen Ümit Çolak Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Koordinatörü. YTÜ, 12 Şubat 2013

SAN-TEZ PROJELERİ. Prof. Dr. Özgen Ümit Çolak Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Koordinatörü. YTÜ, 12 Şubat 2013 SAN-TEZ PROJELERİ Prof. Dr. Özgen Ümit Çolak Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Koordinatörü YTÜ, 12 Şubat 2013 Sunum Planı San-Tez Programı Programın amacı Başvuru Tarihleri

Detaylı

PATENT FARKINDALIK SEMİNERLERİ-2

PATENT FARKINDALIK SEMİNERLERİ-2 PATENT FARKINDALIK SEMİNERLERİ-2 «Temel Bilimler ve Mühendislik Alanındaki Buluşların Patentlenebilirliği» Esra YARDIMOĞLU, MSc. Patent Ofisi Koordinatörü, Patent Vekili esra.yardimoglu@hacettepe.edu.tr

Detaylı

Çankaya Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi

Çankaya Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Çankaya Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi TTO BİLGİLENDİRME SUNUMU ANKARA, 2017 Giriş Teknoloji transferi, fikir ve tekniklerin bir yerde geliştirilip, geliştirildiği yerde veya başka bir yerde uygulamaya

Detaylı

ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ MERKEZLERİ PLATFORMU

ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ MERKEZLERİ PLATFORMU 1 ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ MERKEZLERİ PLATFORMU ÜSİMP ÜSİMP (Üniversite-Sanayi İşbirliği Merkezleri Platformu), üniversitelerde üretilen yeni teknolojilerin topluma aktarılmasını teşvik etmek ve sanayi

Detaylı

Mühendislik Fakültelerinde Araştırma Süreçlerinin Teknoloji Transferi Ekosistemine Katkıları

Mühendislik Fakültelerinde Araştırma Süreçlerinin Teknoloji Transferi Ekosistemine Katkıları Mühendislik Fakültelerinde Araştırma Süreçlerinin Teknoloji Transferi Ekosistemine Katkıları Mühendislik Fakültelerinin Araştırma ve Teknoloji Transferi Ekosistemine Katkılarının Değerlendirilmesi Paneli

Detaylı

2012 yılı sağlık harcamaları 76 milyar TL olup, GSYİH nin %5,4 üdür

2012 yılı sağlık harcamaları 76 milyar TL olup, GSYİH nin %5,4 üdür Sağlık Sektörü Ulusal Ekonomimiz Açısından Kritik Sağlık Harcaması/GSYİH 2012 yılı sağlık harcamaları 76 milyar TL olup, GSYİH nin %5,4 üdür 10 % 9 8 7 6 5,4 5,3 5,4 5,4 5,8 6,0 6,1 6,1 5,6 5,3 5,4 5 4

Detaylı

Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri

Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri Mahmut ÖZER Bilimsel Programlar Uzmanı TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı Sağlık Bilimleri Araştırma

Detaylı

Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB)

Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Araştırma rma Destek Programları Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Özet Genel Bilgi Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Araştırma Grupları Destek Programları İstatistikler 2 TÜBİTAKTAK

Detaylı

Ulusal Akademik Proje Destekleri

Ulusal Akademik Proje Destekleri Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Ulusal Akademik Proje Destekleri Prof. Dr. Vahide Savcı 2/56 İçerik TÜBİTAK vizyon Temel İşlev ve Destekler ARDEB olanakları 3/56 Vizyon Toplumumuzun yaşam

Detaylı

ÜSİMP UNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ DENEYİMLERİ ÇALIŞTAYI, 9-10 Ocak 2013, Ankara

ÜSİMP UNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ DENEYİMLERİ ÇALIŞTAYI, 9-10 Ocak 2013, Ankara ÜSİMP UNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ DENEYİMLERİ ÇALIŞTAYI, 9-10 Ocak 2013, Ankara SUNUM İÇERİĞİ 1. İstanbul Sanayi Odası nın Sanayi Üniversite İşbirliğine Bakışı ve Bu Kapsamdaki Rolü 2. Sanayi- Üniversite

Detaylı

Bilginin Teknolojiye Dönüşümü. Teknoloji Transfer Ofisi. Teknoloji Transfer Ofisi.

Bilginin Teknolojiye Dönüşümü. Teknoloji Transfer Ofisi. Teknoloji Transfer Ofisi. www.atatto.com.tr +90 442 282 2006 +90 442 282 2006-124 info@atatto.com.tr Atatürk Üniversitesi Yerleşkesi ATA Teknokent B Blok No: 113, 25240 Yakutiye/Erzurum/TÜRKİYE www.atatto.com.tr Atatürk Üniversitesi

Detaylı

İSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI ERDAL BAHÇIVAN IN KONUŞMASI

İSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI ERDAL BAHÇIVAN IN KONUŞMASI İSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI ERDAL BAHÇIVAN IN KONUŞMASI 2023 e 10 Kala Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı nda konuya yönelik düşüncelerimi ifade etmeden önce sizleri, şahsım ve İstanbul

Detaylı

Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri

Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Ulusal Akademik Ar-Ge Proje Destekleri 13 Mart 2014 Perşembe Ar-Ge Harcamalarının GSYİH ya Oranı Hızla Artmaktadır* *TÜİK (Aralık, 2013) 1 23. BTYK Kararı:

Detaylı

TÜBİTAK 1003 ÖNCELİKLİ ALANLAR AR GE PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI BİLGİ NOTU

TÜBİTAK 1003 ÖNCELİKLİ ALANLAR AR GE PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI BİLGİ NOTU TÜBİTAK 1003 ÖNCELİKLİ ALANLAR AR GE PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI BİLGİ NOTU 1003 Programının Yenilikleri (Özet) Her öncelikli alana özgü Çağrı Programı Çağrı esaslı proje başvuruları İki aşamalı başvuru

Detaylı

T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Tekin VARLIK Sanayi ve Teknoloji Uzman Yrd. San-Tez Proje Grubu SAN-TEZ

T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Tekin VARLIK Sanayi ve Teknoloji Uzman Yrd. San-Tez Proje Grubu SAN-TEZ T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Tekin VARLIK Sanayi ve Teknoloji Uzman Yrd. San-Tez Proje Grubu SAN-TEZ 13 MART 2012 ODTÜ Araştırma Bilgi Günleri San-Tez Programı

Detaylı

www.adaptto.net iletisim@adaptto.net

www.adaptto.net iletisim@adaptto.net www.adaptto.net iletisim@adaptto.net Teknoloji Transferi Nedir? Teknoloji Transferi kavramı bir kurum tarafından geliştirilen yeni bir teknolojinin, buna ihtiyaç duyan kurum(lar)a başarılı bir şekilde

Detaylı

KALKINMA AJANSLARI ve

KALKINMA AJANSLARI ve KALKINMA AJANSLARI ve 13 MART 2012 ANKARA Mustafa Zati Uzman Sunum Planı Neden Kalkınma Ajansları Dünya da Kalkınma Ajansları Türkiye de Kalkınma Ajansları Ankara Kalkınma Ajansı Kalkınma Ajansları Destekleri

Detaylı

Üniversite - Sanayi İşbirliği Destek

Üniversite - Sanayi İşbirliği Destek Üniversite - Sanayi İşbirliği Destek Programa Etken Olan 2 Temel Sorular 3 1505 Programı Paydaşları Genel Bakış 4 Temel Sorular / Beklentiler 1505 Programı Paydaşları Şirketlerle üniversitelerin işbirliği,

Detaylı

Dezavantajlı grupların internet erişimi ve Kütüphan-e Türkiye Projesi. Ahmet Çelik 28 Kasım 2014 İnet-tr 2014, İzmir

Dezavantajlı grupların internet erişimi ve Kütüphan-e Türkiye Projesi. Ahmet Çelik 28 Kasım 2014 İnet-tr 2014, İzmir Dezavantajlı grupların internet erişimi ve Kütüphan-e Türkiye Projesi Ahmet Çelik 28 Kasım 2014 İnet-tr 2014, İzmir Sunum planı 1. Giriş 2. Internet ve dezavantajlı kesimler 3. Çözüm nerede? 4. Projenin

Detaylı

ATILIM ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA, GELİŞTİRME, TASARIM, UYGULAMA, DANIŞMANLIK VE TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (ARGEDA-TTO) YAPI VE İŞLEYİŞ YÖNERGESİ

ATILIM ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA, GELİŞTİRME, TASARIM, UYGULAMA, DANIŞMANLIK VE TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (ARGEDA-TTO) YAPI VE İŞLEYİŞ YÖNERGESİ (25.12.2018 gün ve 14 sayılı Senato Kararı) ATILIM ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA, GELİŞTİRME, TASARIM, UYGULAMA, DANIŞMANLIK VE TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (ARGEDA-TTO) YAPI VE İŞLEYİŞ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç-Kapsam-Dayanak-Tanımlar

Detaylı

Yenilik ve Girişimcilik Alanlarında Kapasite Arttırılmasına Yönelik Kamu Destekleri

Yenilik ve Girişimcilik Alanlarında Kapasite Arttırılmasına Yönelik Kamu Destekleri Yenilik ve Girişimcilik Alanlarında Kapasite Arttırılmasına Yönelik Kamu Destekleri Dr. Sinan Tandoğan Girişim Destek Grubu TEYDEB TÜBİTAK TÜBİTAK Girişimcilik Destekleri: TÜBİTAK Girişimcilik Destekleri

Detaylı

Evrak Tarih ve Sayısı : E Yazının Ekidir YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

Evrak Tarih ve Sayısı : E Yazının Ekidir YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ DÖNER SERMAYE ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME, TASARIM VE YENİLİK PROJELERİ İLE FAALİYETLERİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu Yönergenin amacı,

Detaylı

BARTIN ÜNİVERSİTESİ PROJE YÖNETİM VE DESTEK OFİSİ ÇALIŞMA İLKE VE ESASLARI YÖNERGESİ

BARTIN ÜNİVERSİTESİ PROJE YÖNETİM VE DESTEK OFİSİ ÇALIŞMA İLKE VE ESASLARI YÖNERGESİ BARTIN ÜNİVERSİTESİ PROJE YÖNETİM VE DESTEK OFİSİ ÇALIŞMA İLKE VE ESASLARI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1. Bu Yönerge Bartın Üniversitesine bağlı olarak kurulan

Detaylı

www.biggsea.com PROJE YAZMAK BiGG SEA

www.biggsea.com PROJE YAZMAK BiGG SEA www.biggsea.com PROJE YAZMAK BiGG SEA Proje yazmanın 3 kuralı: TÜBİTAK AR-GE PROJE YAZIMI Olduğu gibi değil, olması gerektiği gibi yazmak Ürün değil süreç bazlı kurgulamak Aynı şeyleri değişik yerlerde

Detaylı

BİLİM KURULLARI İLE ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ ÇEŞİTLENDİRİLEREK SÜRDÜRÜLEBİLİR HALE GETİRİLMESİ

BİLİM KURULLARI İLE ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ ÇEŞİTLENDİRİLEREK SÜRDÜRÜLEBİLİR HALE GETİRİLMESİ II. AR-GE MERKEZLERİ İYİ UYGULAMA ÖRNEKLERİ ZİRVESİ KAMU-ÜNİVERSİTE -SANAYİ İŞBİRLİĞİ BİLİM KURULLARI İLE ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ ÇEŞİTLENDİRİLEREK SÜRDÜRÜLEBİLİR HALE GETİRİLMESİ VOLKAN İTFAİYE ARAÇLARI

Detaylı

TUBİTAK DESTEKLER NEVŞEHİR TİCARET VE SANAYİ ODASI

TUBİTAK DESTEKLER NEVŞEHİR TİCARET VE SANAYİ ODASI TUBİTAK DESTEKLER NEVŞEHİR TİCARET VE SANAYİ ODASI TUBİTAK DESTEKLERİ 1501- SANAYİ AR-GE PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI Amaç: Sanayi kuruluşlarının Ar-Ge Projelerine %60 a varan oranlarda hibe(geri ödemesiz)

Detaylı

KOBİ LERLE YÜRÜTÜLEN AR-GE PROJELERİNDEN ELDE EDİLEN GÖZLEMLER

KOBİ LERLE YÜRÜTÜLEN AR-GE PROJELERİNDEN ELDE EDİLEN GÖZLEMLER KOBİ LERLE YÜRÜTÜLEN AR-GE PROJELERİNDEN ELDE EDİLEN GÖZLEMLER Yrd. Doç. Dr. Özgür Ünver Hacettepe Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü ÜSİMP ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ DENEYİMLERİ ÇALIŞTAYI, 9 Ocak

Detaylı

TÜBİTAK ın Teknoloji Transfer Ofisleri Desteği

TÜBİTAK ın Teknoloji Transfer Ofisleri Desteği TÜBİTAK ın Teknoloji Transfer Ofisleri Desteği Destek Sistemimizde Ticarileşme Boyutu Yetersiz %98 nin temel araştırmaya aktarıyoruz; % 2 transfere aktarıyoruz 7,5 Milyar TL (%98) * 131 milyon TL (%2)

Detaylı

SENATO 2016/12-II BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ PROJE DESTEK OFİSİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

SENATO 2016/12-II BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ PROJE DESTEK OFİSİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 26.12.2016 SENATO 2016/12-II Amaç BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ PROJE DESTEK OFİSİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı; Bitlis Eren Üniversitesinin stratejik

Detaylı

1513 Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı

1513 Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı 1513 Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı Ahmet Rıza Balım Teknoloji Transfer Mekanizmaları Destekleme Grubu Kom. Sekreteri Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) Değişen

Detaylı

ÜSİMP 2013 Altıncı Ulusal Kongresi, 09-10 Mayıs 2013, Düzce Üniversitesi

ÜSİMP 2013 Altıncı Ulusal Kongresi, 09-10 Mayıs 2013, Düzce Üniversitesi Yrd.Doç.Dr. Altan Özkil Atılım Üniversitesi Sav. Tekno. Uyg. ve Arşt. Merkezi Müdürü Prof.Dr. Hasan AKAY Atılım Üniversitesi Rektör Yardımcısı ÜSİMP 2013 Altıncı Ulusal Kongresi, 09-10 Mayıs 2013, Düzce

Detaylı

ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLGİ TRANSFER OFİSİ (ODTÜ-BTO) SANAYİ İÇİN DESTEK HİZMETLERİ

ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLGİ TRANSFER OFİSİ (ODTÜ-BTO) SANAYİ İÇİN DESTEK HİZMETLERİ ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLGİ TRANSFER OFİSİ (ODTÜ-BTO) SANAYİ İÇİN DESTEK HİZMETLERİ www.bto.odtu.edu.tr www.odtuteknokent.com.tr ODTÜ-BTO NUN AMACI NEDİR? ODTÜ-BTO, ÜNİVERSİTEMİZ İLE BİRLİKTE ÇALIŞMAK

Detaylı

PROJE YÖNETİM OFİSİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak

PROJE YÖNETİM OFİSİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak Sayfa No 1 / 5 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak Amaç ve Kapsam Madde 1 - (1) Bu yönergenin amacı, Kapadokya Üniversitesinin stratejik hedefleri doğrultusunda geliştirilecek bilimsel, sosyal vb. araştırmalar

Detaylı

A a a t ırma m a De D s e t s ek e k Pr P og o r g am a l m ar a ı a k k n a l n ı (ARDEB)

A a a t ırma m a De D s e t s ek e k Pr P og o r g am a l m ar a ı a k k n a l n ı (ARDEB) Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Özet Genel Bilgi Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Araştırma Grupları Destek Programları Đstatistikler 2 TÜBĐTAK Destekleri Sanayiye yönelik

Detaylı

F.Kemal ÖZTÜRK Daire Başkanı

F.Kemal ÖZTÜRK Daire Başkanı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Ar-Ge Merkezleri San-Tez Programı Teknopazar Destek Programı Teknogirişim Sermayesi Desteği Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı Rekabet Öncesi İşbirliği F.Kemal ÖZTÜRK

Detaylı

AB 6.Çerçeve Programı Türkiye nin Katılımı Organizasyon Tiplerine Göre Dağılım Analizi

AB 6.Çerçeve Programı Türkiye nin Katılımı Organizasyon Tiplerine Göre Dağılım Analizi AB 6.Çerçeve Programı Türkiye nin Katılımı Organizasyon Tiplerine Göre Dağılım Analizi 20 Ekim 2006 Giriş Ülkemizin AB Çerçeve Programlarına resmi olarak katılımı ilk olarak 6. Çerçeve Programında gerçekleşmiştir.

Detaylı

BARTIN ÜNİVERSİTESİ PROJE VE TEKNOLOJİ OFİSİ GENEL KOORDİNATÖRLÜĞÜ ÇALIŞMA İLKE VE ESASLARI YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BARTIN ÜNİVERSİTESİ PROJE VE TEKNOLOJİ OFİSİ GENEL KOORDİNATÖRLÜĞÜ ÇALIŞMA İLKE VE ESASLARI YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar BARTIN ÜNİVERSİTESİ PROJE VE TEKNOLOJİ OFİSİ GENEL KOORDİNATÖRLÜĞÜ ÇALIŞMA İLKE VE ESASLARI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1. Bu Yönerge Bartın Üniversitesi Rektörlüğüne

Detaylı

Başkent Üniversitesi, 9. ÜSİMP Ulusal Kongresi 17 Mayıs Mart 2017, Ankara

Başkent Üniversitesi, 9. ÜSİMP Ulusal Kongresi 17 Mayıs Mart 2017, Ankara Başkent Üniversitesi, 9. ÜSİMP Ulusal Kongresi 17 Mayıs 17 7 Mart 17, Ankara İÇERİK Ankara Kalkınma Ajansı Onuncu Kalkınma Planı Bölge Planı 11-13 Bölge Planı 14-23 Ankara Kalkınma Ajansı Tarafından Sağlık

Detaylı

Ulusal Akademik Ar-Ge Destekleri

Ulusal Akademik Ar-Ge Destekleri Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Ulusal Akademik Ar-Ge Destekleri Banu GÖKÇAY TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı Sağlık Bilimleri Araştırma Destek Grubu SB Ar-Ge Toplantısı,

Detaylı

100 YILLIK TARİH EN BAŞARILI ÖĞRENCİ KULÜPLERİ 3 KAMPÜS 1500 DÖNÜM ARAZİ 10 FAKÜLTE 1.600 AKADEMİSYEN 30.000 ÖĞRENCİ

100 YILLIK TARİH EN BAŞARILI ÖĞRENCİ KULÜPLERİ 3 KAMPÜS 1500 DÖNÜM ARAZİ 10 FAKÜLTE 1.600 AKADEMİSYEN 30.000 ÖĞRENCİ 100 YILLIK TARİH EN BAŞARILI ÖĞRENCİ KULÜPLERİ 3 KAMPÜS 1500 DÖNÜM ARAZİ 10 FAKÜLTE 1.600 AKADEMİSYEN 30.000 ÖĞRENCİ TÜRKİYE NİN EN BÜYÜK İKİNCİ TEKNOPARKI ŞİRKET SAYISI: 120 AR-GE ELEMANI SAYISI: 2000

Detaylı

Düzce Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve ilgili mekanizmaların vizyonu, Bölgesel, ulusal ve

Düzce Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve ilgili mekanizmaların vizyonu, Bölgesel, ulusal ve Düzce Üniversitesi 2015-2019 stratejik planında Düzce Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) doğrudan yer almakta olup, bu plan kapsamında ortaya konulan hedeflere ulaşılmasında önemli bir işleve sahiptir. Bu

Detaylı

HT-TTM Proje Ofisi. Gözde Akgün Proje Ofisi Koordinatörü

HT-TTM Proje Ofisi. Gözde Akgün Proje Ofisi Koordinatörü 1 HT-TTM Proje Ofisi Gözde Akgün Proje Ofisi Koordinatörü Hacettepe Teknoloji Transfer Merkezi bünyesinde bulundurduğu proje destek ofisi ile Hacettepe Üniversite sindeki araştırmacıların ulusal ve uluslararası

Detaylı

PATENT SİSTEMİ VE PATENT ÖN ARAŞTIRMASI

PATENT SİSTEMİ VE PATENT ÖN ARAŞTIRMASI PATENT SİSTEMİ VE PATENT ÖN ARAŞTIRMASI «LİTERATÜR TARAMASI SIRASINDA PATENT TARAMASI» Esra YARDIMOĞLU, MSc. Patent Ofisi Koordinatörü, Patent Vekili esra.yardimoglu@hacettepe.edu.tr İçerik 1. Bölüm: Fikri

Detaylı

KONYA TEKNOKENT-SELÇUK TTO

KONYA TEKNOKENT-SELÇUK TTO KONYA TEKNOKENT-SELÇUK TTO (1513 TTO Başvuru Deneyimleri Paylaşımı Çalıştayı- Ankara Sanayi Odası-26 Temmuz 2013) PROF. DR BAYRAM SADE YÖNETİM KURULU BAŞKANI SELÇUK TTO (2006) ; Teknoloji transferi, girişimciliği

Detaylı

ATA Teknokent ve Teknoloji Transfer Ofisi (ATA TTO ) Hizmetlerinin Tanıtımı

ATA Teknokent ve Teknoloji Transfer Ofisi (ATA TTO ) Hizmetlerinin Tanıtımı ATA Teknokent ve Teknoloji Transfer Ofisi (ATA TTO ) Hizmetlerinin Tanıtımı Teknokent Nedir? Teknokentler, üniversiteler, araştırma kurumları ve sanayi kuruluşlarının aynı ortam içerisinde araştırma, geliştirme

Detaylı

Sanayi Üniversite Đşbirliği Süreçlerinde Ekosistem Yönetimi Sanayi Üniversite Đşbirliği Faaliyetleri

Sanayi Üniversite Đşbirliği Süreçlerinde Ekosistem Yönetimi Sanayi Üniversite Đşbirliği Faaliyetleri ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ MERKEZLERİ PLATFORMU ÜSİMP 5. ULUSAL KONGRESİ SABANCI ÜNİVERSİTESİ, İSTANBUL 21-2222 HAZİRAN 2012 ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ SÜREÇLERİNDE EKOSİSTEM YÖNETİMİNİN ROLÜ METE MELEKSOY

Detaylı

T.C. BARTIN ÜNİVERSİTESİ DIŞ İLİŞKİLER GENEL KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Misyon ve Vizyon

T.C. BARTIN ÜNİVERSİTESİ DIŞ İLİŞKİLER GENEL KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Misyon ve Vizyon T.C. BARTIN ÜNİVERSİTESİ DIŞ İLİŞKİLER GENEL KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Misyon ve Vizyon Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı, Bartın Üniversitesi nin yükseköğretim

Detaylı

T.C. İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ PROJE GELİŞTİRME ve KOORDİNASYONU BİRİMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönerge de; öz bütçeden bağımsız, ulusal ve uluslararası

Detaylı

T.C. İSTANBUL KALKINMA AJANSI

T.C. İSTANBUL KALKINMA AJANSI T.C. İSTANBUL KALKINMA AJANSI Bölgesel Yenilik Stratejisi Çalışmaları; Kamu Kurumlarında Yenilik Anketi İstanbul Bölgesel Yenilik Stratejisi Kamu Kurumlarında Yenilik Anketi Önemli Not: Bu anketten elde

Detaylı

ÇOCUK EĞİTİMİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

ÇOCUK EĞİTİMİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ÖRNEK GÖRSEL Proje İçin Son Kontroller Yapıldı Destekliyor projesi Aralık ayında son bulurken projenin asıl önemli kısmı olan sürdürülebilirlik aşaması için çalışmalar başladı. Proje kapsamında destek

Detaylı

Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi

Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi http://lifesci.boun.edu.tr Rana Sanyal rana.sanyal@boun.edu.tr Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri

Detaylı

TÜRKİYE NİN ÜSİ ODAKLI SÜREÇLERİ 2011-2014 (23.BTYK - 27.BTYK) 2014 ve Sonrası (27. BTYK - )

TÜRKİYE NİN ÜSİ ODAKLI SÜREÇLERİ 2011-2014 (23.BTYK - 27.BTYK) 2014 ve Sonrası (27. BTYK - ) TÜRKİYE NİN ÜSİ ODAKLI SÜREÇLERİ 2011 öncesi ( - 23. BTYK) 2011-2014 (23.BTYK - 27.BTYK) 2014 ve Sonrası (27. BTYK - ) ANA HEDEF 2023 YILINDA DÜNYANIN EN BÜYÜK 10 EKONOMİSİNDEN BİRİSİ OLMAK!!! 500 Milyar

Detaylı

T.C. BİLİM,SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Sanayi Tezleri Programı (San-Tez)

T.C. BİLİM,SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Sanayi Tezleri Programı (San-Tez) T.C. BİLİM,SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Sanayi Tezleri Programı (San-Tez) 1 San-Tez Programı Program; 5593 sayılı Kanun ve 7 Temmuz 2007 tarihli Sanayi Tezlerinin Desteklenmesine

Detaylı

BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ

BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ Bölüm Hakkında Biyoteknoloji Bölümü, Bartın Üniversitesi Fen Fakültesi bünyesinde Yüksek Öğretim Kurumu tarafından 2016 yılı itibari ile açılmış olup, Lisans Programına ilk öğrencilerini

Detaylı

HABER BÜLTENİ OCAK ŞUBAT 2014. Detaylı Bilgi İçin: Mustafa YİĞİTOĞLU 0352 224 81 12 13 (131) 0534 813 93 50

HABER BÜLTENİ OCAK ŞUBAT 2014. Detaylı Bilgi İçin: Mustafa YİĞİTOĞLU 0352 224 81 12 13 (131) 0534 813 93 50 HABER BÜLTENİ OCAK ŞUBAT 2014 Detaylı Bilgi İçin: Mustafa YİĞİTOĞLU 0352 224 81 12 13 (131) 0534 813 93 50 Erciyes Üniversitesi Genkök Genom ve Kök Hücre Merkezi Akredite Belgesi Aldı Erciyes Teknoloji

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ Bilser Dönmez YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ 103 YILLIK DENEYİM 30.000+ ÖĞRENCİ 24.000 Lisans 5.600 Y.Lisans 1.600 Doktora Öğrencisi 1.700+ AKADEMİSYEN 10

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ İNOVASYON VE TEKNOLOJİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ- MİTTO KASIM 2017

MARMARA ÜNİVERSİTESİ İNOVASYON VE TEKNOLOJİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ- MİTTO KASIM 2017 MARMARA ÜNİVERSİTESİ İNOVASYON VE TEKNOLOJİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ- MİTTO KASIM 2017 MITTO TÜBİTAK 1601 Projesi Öncesi ve Sonrası Durum Değerlendirmesi Yapısal Değişim (Ofisten Merkez Statüsüne

Detaylı

İstanbul Havacılık Sektörü Yenilikçi İşbirliği Platformu

İstanbul Havacılık Sektörü Yenilikçi İşbirliği Platformu İstanbul Havacılık Sektörü Yenilikçi İşbirliği Platformu Destek ve Teşvik Programları Ürün ve Üretim Geliştirme Destekleri Ticarileştirme ve Pazarlama Destekleri Araştırma-Geliştirme Destekleri Destek

Detaylı

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ YÖNERGESİ

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ YÖNERGESİ YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 Bu Yönergenin amacı; Yeditepe Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisinin yönetimi ve

Detaylı

Bu prosedürün amacı, bölüm içinde yürütülen eğitim ve öğretim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinde sorumluluk ve esasları belirlemektir.

Bu prosedürün amacı, bölüm içinde yürütülen eğitim ve öğretim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinde sorumluluk ve esasları belirlemektir. SAYFA NO : 1/7 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, bölüm içinde yürütülen eğitim ve öğretim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinde sorumluluk ve esasları belirlemektir. 2.UYGULAMA ALANI Bölüm Başkanı, Dekanlık

Detaylı

T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AR-GE VE YENİLİK DESTEK PROGRAMLARI Serdar İMAMOĞLU Şube Müdürü 29.04.2014 BAŞKENT Ünv. Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğünce

Detaylı

Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu 28. Toplantısı. Yeni Kararlar

Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu 28. Toplantısı. Yeni Kararlar Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu 8. Toplantısı Yeni Kararlar İÇİNDEKİLER. Yeni Kararlar.. Üniversitelerin Ar-Ge Stratejilerinin Geliştirilmesine Yönelik Çalışmalar Yapılması [05/0].. Doktora Derecesine

Detaylı

Teknoloji Geliştirme Alanında Üniversite Sanayi Ortak Çalışmalarında Deneyimler Dr.- Ing. Yalçın Tanes Ak-Kim Ar-Ge Direktörü

Teknoloji Geliştirme Alanında Üniversite Sanayi Ortak Çalışmalarında Deneyimler Dr.- Ing. Yalçın Tanes Ak-Kim Ar-Ge Direktörü Teknoloji Geliştirme Alanında Üniversite Sanayi Ortak Çalışmalarında Deneyimler Dr.- Ing. Yalçın Tanes Ak-Kim Ar-Ge Direktörü Üniversite Sanayi İşbirliğinde Yaklaşımlar 29 Mart 2013 Elazığ Önsöz Çeşitli

Detaylı

Üniversite ile Sanayi Arasındaki Köprüler: Teknoloji Transfer Arayüzleri. Mahmut Kiper TTGV, Başuzman

Üniversite ile Sanayi Arasındaki Köprüler: Teknoloji Transfer Arayüzleri. Mahmut Kiper TTGV, Başuzman Üniversite ile Sanayi Arasındaki Köprüler: Teknoloji Transfer Arayüzleri Mahmut Kiper TTGV, Başuzman Misyonlar: Üniversite: bilimsel ilerlemenin temel üreticileri Sanayi : yeni teknolojilerin ve buna bağlı

Detaylı

TEKNOLOJİ OKURYAZARLIĞI ÜNİTE.1

TEKNOLOJİ OKURYAZARLIĞI ÜNİTE.1 TEKNOLOJİ OKURYAZARLIĞI ÜNİTE.1 TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSLERİ ve İSTE-TTO TEKNOLOJİ TRANSFERİ OFİSİ NEDİR? Teknoloji Transfer Ofisleri (TTO); Akademik araştırma sonuçlarının verimli ve hızlı bir şekilde

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ REHBERLİK VE KARİYER MERKEZİ (ÖRKAM) YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ REHBERLİK VE KARİYER MERKEZİ (ÖRKAM) YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ REHBERLİK VE KARİYER MERKEZİ (ÖRKAM) YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu yönergenin amacı, Yıldız Teknik Üniversitesi Sağlık, Kültür

Detaylı

www.geka.org.tr BÖLGESEL YENİLİK ve KALKINMA AJANSI DESTEKLERİ

www.geka.org.tr BÖLGESEL YENİLİK ve KALKINMA AJANSI DESTEKLERİ www.geka.org.tr BÖLGESEL YENİLİK ve KALKINMA AJANSI DESTEKLERİ Öncelikler ve İhtisaslaşma Organizasyon ve Eşgüdüm Yaşam Kalitesinin Artırılması Sürdürülebilir Kalkınma Bilgi Toplumuna Dönüşüm Rekabet Gücünün

Detaylı

FIRAT ÜNİVERSİTESİ PROJE KOORDİNASYON VE DANIŞMANLIK OFİSİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

FIRAT ÜNİVERSİTESİ PROJE KOORDİNASYON VE DANIŞMANLIK OFİSİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar FIRAT ÜNİVERSİTESİ PROJE KOORDİNASYON VE DANIŞMANLIK OFİSİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı; Fırat Üniversitesine bağlı olarak kurulan Proje

Detaylı

Teknopark teknokent, bilim parkı, araştırma parkı, bilim şehri

Teknopark teknokent, bilim parkı, araştırma parkı, bilim şehri Uygulama-Odaklı Araştırma Üniversite Sanayi İşbirliği Ürün Odaklı AR-GE Ticari Ürün Uygulamaları Üniversite Akademisyenler Öğrenciler Mezunlar Araştırma Merkezleri Laboratuarlar Teknopark teknokent, bilim

Detaylı

MENTÖR DESTEK PROGRAMI UYGULAMA USUL VE ESASLARI. Uygulama Esasının Amacı; Akademisyenlerin Dış Kaynaklı projeleri hazırlama aşamalarında Mentörlük

MENTÖR DESTEK PROGRAMI UYGULAMA USUL VE ESASLARI. Uygulama Esasının Amacı; Akademisyenlerin Dış Kaynaklı projeleri hazırlama aşamalarında Mentörlük BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- Uygulama Esasının Amacı; Akademisyenlerin Dış Kaynaklı projeleri hazırlama aşamalarında Mentörlük mekanizmasının uygulanmasına yönelik usul

Detaylı

TÜBİTAK PROJE DESTEKLERİ

TÜBİTAK PROJE DESTEKLERİ TÜBİTAK PROJE DESTEKLERİ Ulusal fon mekanizmalarının ana kaynağı TÜBİTAK destekleridir. TÜBİTAK destek leri 4 ana grupta özetlenebilir: (1) Sanayi Ar-Ge Proje Destekleri (2) Akademik Ar-Ge Destekleri,

Detaylı

Türkiye nin Sanayi Devrimi «Dijital Türkiye» Yol Haritası

Türkiye nin Sanayi Devrimi «Dijital Türkiye» Yol Haritası Türkiye nin Sanayi Devrimi «Dijital Türkiye» Yol Haritası Dijitalleşme Nedir? İmalat sanayide dijitalleşme, dijital teknolojilerden VERİMLİ, ETKİLİ VE ETKİN bir şekilde faydalanılmasıdır. Bu sayede, aynı

Detaylı

TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Doç. Dr. M. Necati DEMİR ARDEB Başkan V.

TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Doç. Dr. M. Necati DEMİR ARDEB Başkan V. TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Doç. Dr. M. Necati DEMİR ARDEB Başkan V. 7 Haziran 2011, Bilkent Üniversitesi TÜBİTAK ARDEB ARDEB Kamu Ar-Ge Enstitüleri Gruplar ve Mali Denetleme

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ - EBİLTEM TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ

EGE ÜNİVERSİTESİ - EBİLTEM TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ EGE ÜNİVERSİTESİ - EBİLTEM TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ... Semih ERDEN EGE MODELİ 1994 den bu yana faaliyetini sürdürmektedir. Üniversitemiz: Ar-Ge ve Sanayi ilişkilerini Türkiye için tamamen özgün bir yapısı

Detaylı

KOSGEB DESTEKLERİ NEVŞEHİR YATIRIM DESTEK OFİSİ

KOSGEB DESTEKLERİ NEVŞEHİR YATIRIM DESTEK OFİSİ 2014 NEVŞEHİR YATIRIM DESTEK OFİSİ İşbirliği - Güçbirliği Destek Programı KOBİ lerin bir araya gelerek tedarik, pazarlama, düşük kapasite kullanımı, rekabet gücü zayıflığı ve finansman gibi Ortak Sorunlara

Detaylı

ENDÜSTRİYEL AR-GE NEDİR?

ENDÜSTRİYEL AR-GE NEDİR? ENDÜSTRİYEL AR-GE NEDİR? Yrd. Doç. Dr. Özgür Ünver Hacettepe Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü TÜBİTAK-TEYDEB Fikirden Gerçeğe: Ar-Ge, Yenilik ve TÜBİTAK Destekleri Semineri 8 Ekim 2013 Bildiri İçeriği

Detaylı

1002 Hızlı Destek Programı

1002 Hızlı Destek Programı 1 2 3 1002 Hızlı Destek Programı AMAÇ: Acil, kısa süreli küçük bütçeli Ar-Ge projelerini desteklemek. Kimler Başvurabilir Üniversiteler Kamu/Özel Eğitim Araştırma Hastaneleri Doktora Derecesi Doktora Öğrencisi-

Detaylı

ANKARA KALKINMA AJANSI. www.ankaraka.org.tr

ANKARA KALKINMA AJANSI. www.ankaraka.org.tr ANKARA KALKINMA AJANSI www.ankaraka.org.tr TÜRKİYE'NİN En Genç Kalkınma Ajansı Ankara Kalkınma Ajansı bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak, bölgenin rekabet gücünü artırmak ve gelişimini hızlandırmak

Detaylı

Sunum İçeriği TÜBİTAK

Sunum İçeriği TÜBİTAK Sunum İçeriği 2 TEYDEB KURULUŞ AMACI Teknoloji veyenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB); ülkemiz özel sektör kuruluşlarının araştırma-teknoloji geliştirme ve yenilik faaliyetlerini desteklemek

Detaylı

ETTOM e-bülten SAYI 3

ETTOM e-bülten SAYI 3 ETTOM e-bülten SAYI 3 TÜBİTAK 2209-B - SANAYİ ODAKLI LİSANS BİTİRME TEZİ DESTEKLEME PROGRAMI ve 2209 PROGRAMI ve ÖZELLİKLERİ ESOGÜ PROJE FUARI 2015 Mühendislik ve Teknoloji Bilimleri, Doğa Bilimleri, Sosyal

Detaylı

EGE BÖLGESİ SANAYİ ODASI. Faaliyet Programı

EGE BÖLGESİ SANAYİ ODASI. Faaliyet Programı EGE BÖLGESİ SANAYİ ODASI 2010 Faaliyet Programı İçindekiler 1- Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu 2010 Yılı Faaliyet 1-2 Programı 2- EBSO Üyelerine Yönelik Faaliyetler 3-4 3- EBSO Dışı Kuruluşlarla

Detaylı

SAN-TEZ (Sanayi Tezleri) DESTEK PROGRAMLARI. Kırıkkale Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü

SAN-TEZ (Sanayi Tezleri) DESTEK PROGRAMLARI. Kırıkkale Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü SAN-TEZ (Sanayi Tezleri) DESTEK PROGRAMLARI Kırıkkale Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü 1 Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğünce Yürütülen Ar-Ge Destek Programları Teknoloji Geliştirme Bölgeleri San-Tez

Detaylı

TÜBİTAK ARDEB SOBAG DENEYİM PAYLAŞIMI. Prof. Dr. Tülin GENÇÖZ ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ. 23 Mayıs 2018

TÜBİTAK ARDEB SOBAG DENEYİM PAYLAŞIMI. Prof. Dr. Tülin GENÇÖZ ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ. 23 Mayıs 2018 TÜBİTAK ARDEB SOBAG DENEYİM PAYLAŞIMI Prof. Dr. Tülin GENÇÖZ ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ 23 Mayıs 2018 SUNUM ÖZETİ DÖNEMSEL BAŞVURU PROGRAMLARI 1001 1005 3501 SÜREKLİ BAŞVURUYA AÇIK PROGRAMLAR 1002 3001

Detaylı

Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Proje Değerlendirme Kriterleri ve Puanlama

Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Proje Değerlendirme Kriterleri ve Puanlama Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) Proje Değerlendirme Kriterleri ve Puanlama Puanlama Seviyeleri 5 Çok İyi (A) Proje önerisi ilgili kriteri tüm boyutlarıyla karşılamaktadır. Eksiklik yok

Detaylı

SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI ARAŞTIRMA, TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YENİLİK DESTEK PROGRAMLARI

SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI ARAŞTIRMA, TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YENİLİK DESTEK PROGRAMLARI SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI ARAŞTIRMA, TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YENİLİK DESTEK PROGRAMLARI www.sanayi.gov.tr 1 Bakanlığımız özellikle son 7 yıllık süreçte, Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin desteklenmesi,

Detaylı

---------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------- --------------------------------------------------------------------- Not: Desteklere ilişkin açıklamalar 2. Bölümde yer almaktadır. TÜBİTAK-2221-Konuk veya Akademik İzinli (Sabbatical) Bilim İnsanı Destekleme

Detaylı

T Ü B İ T A K TEKNOLOJİ VE YENİLİK DESTEK PROGRAMLARI BAŞKANLIĞI (TEYDEB)

T Ü B İ T A K TEKNOLOJİ VE YENİLİK DESTEK PROGRAMLARI BAŞKANLIĞI (TEYDEB) T Ü B İ T A K TEKNOLOJİ VE YENİLİK DESTEK PROGRAMLARI BAŞKANLIĞI (TEYDEB) 1513 TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSLERİ DESTEKLEME PROGRAMI 2014 YILI ÇAĞRI DUYURUSU Üniversitelerin ulusal ve uluslararası destek mekanizmalarından

Detaylı

BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ

BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ Bölüm Hakkında Biyoteknoloji Bölümü, Bartın Üniversitesi Fen Fakültesi bünyesinde Yüksek Öğretim Kurumu tarafından 2016 yılı itibari ile açılmış olup, Lisans Programına ilk öğrencilerini

Detaylı

İNTERNETTE B2B İLE İŞİNİZİ BÜYÜTÜN SEMİNERİ

İNTERNETTE B2B İLE İŞİNİZİ BÜYÜTÜN SEMİNERİ Sayı 43 Mayıs 2013 e-bülten İTO BİLİŞİM H e r a y ı n i l k h a f t a s ı İ T O w e b s i t e s i n d e y a y ı n l a n ı r İNTERNETTE B2B İLE İŞİNİZİ BÜYÜTÜN SEMİNERİ Mal ve hizmetlerin üretim, tanıtım,

Detaylı

Kuruluş Amacı. 2 TEYDEB - Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı

Kuruluş Amacı. 2 TEYDEB - Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı 2 TEYDEB - Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı Kuruluş Amacı Ülkemiz özel sektör kuruluşlarının araştırma-teknoloji geliştirme ve yenilik faaliyetlerini desteklemek, Türk sanayisinin araştırma-teknoloji

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM. b) Merkez Müdürü: Dicle Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürünü,

BİRİNCİ BÖLÜM. b) Merkez Müdürü: Dicle Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürünü, Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç BİRİNCİ BÖLÜM MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Dicle Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezinin teşkilat, yönetim, çalışma usul ve esaslarını

Detaylı