Montaj Hattı Dengeleme

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Montaj Hattı Dengeleme"

Transkript

1 PAU ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ IENG Üretim Planlama ve Kontrolü 2 Montaj Hattı Dengeleme (Assembly Line Balancing)

2 Montaj hattı nedir? Malzemelerin, akış hattı boyunca işgücü veya donanımdan yararlanılarak transfer edildiği ve parça üzerindeki işlemlerin; aralarındaki öncelik ilişkileri ve çevrim süresi gibi kısıtlar göz önüne alınarak birleştirilmesiyle oluşturulan istasyonların, yine bir hat boyunca sıralanmalarıyla oluşan sisteme montaj hattı denir.

3 Genel bir montaj hattı

4 Montaj hattı Bir montaj hattı, belirli sayıda ardışık iş istasyonunun birbirlerine bir malzeme taşıma sistemi ile bağlanmasıyla meydana gelir. Malzemeler bu istasyonlar arasında sabit bir taşıma hızıyla hareket eder. Her istasyonda ürünün tamamlanması için gerekli olan görevlerden bazıları gerçekleştirilir ve hattın sonuna gelindiğinde ürün tamamlanmış olur.

5 Montaj hattı Montaj hatları günümüzde, otomotiv, elektronik, beyaz eşya gibi birçok sektörde yaygın olarak kullanılmaktadır. Genellikle üretim süreçlerinin son aşamaları olan montaj hatlarının performansı, üretim süreçlerinin genel performansı üzerinde önemli etkiye sahiptir. Çok sayıda işletme, üretim süreçlerinin performansını artırmak amacıyla, montaj hatlarını kullanmakta ve diğer üretim aşamaları ve işletme dışından tedarik edecekleri malzemelerin akış hızını son montaj hattının ihtiyacına göre ayarlamaktadırlar.

6 Neden montaj hattı? Yüksek veya orta düzeyde talebe sahip ürün üretimi, Birbirine eşdeğer veya benzer ürün üretimi, Toplam iş içeriği, parçalara bölünebilmektedir.

7 Montaj hattının tarihçesi İşbölümü (Adam Smith, , The Wealth of Nations,İngiltere, 1776) Karşılıklı değişebilir parçalar (Eli Whitney, ) Model T üretimi (Henry Ford, 1913) 1913 te her otomobil şasisi ayrı bir işçi tarafından toplam 12,5 saatte birleştirilirken, montaj hattına geçince toplam süre 93 dakikaya düşmüştür.

8 Montaj hattının gereksinimleri Uygun donanım kullanım oranını sağlayacak kararlı talep düzeyi, Standartlaştırılabilir ürün yapısı, İş bölümü olanağı, Parçaların karşılıklı değişebilme özelliği, Sürekli malzeme tedariği.

9 Montaj hattı dengeleme Bir veya birkaç ürün için yapılacak montaj hattı üretimi tasarlandığında; üretim hattındaki iş istasyonlarına ilişkin işlem sürelerinin dengelenmesi sorunu ortaya çıkar. Kurulan montaj hattının verimli çalışabilmesi için; süre bırakılmayacak şekilde işlemlerin istasyonlara dağıtılması, işlem sayısının çok ve üretim hızının yüksek olmasından dolayı iş istasyonları arasındaki işlem süreleri farkları toplamının enküçüklenmesidir.

10 Montaj hattı dengeleme problemi (MHDP) (Assembly Line Balancing Problem- ALBP) Montaj hattı dengeleme problemi montaj hattında yerine getirilecek görevlerin, aralarındaki öncelik ilişkileri ihlal edilmeden, belirlenen bir çevrim zamanı aşılmayacak ve belirli bir performans ölçütü en iyilenecek şekilde istasyonlara atanması problemidir.

11 Montaj hatlarının dengelenmesinin amaçları Montaj hatları, kitle üretimin önemli bir alt sistemidir. Ayrıntıda farklı olmakla birlikte, temelde birbiri ardına dizilmiş iş istasyonlarından oluşur. Transfer donanımı ile birbirine bağlanmış otomatik üretim makine serilerinin oluşturduğu üretim hatları olan ve transfer makinaları olarak bilinen transfer hatları, montaj hatlarından farklı olarak insan gücünü çok az kullanır. Bu hatların en belirgin özelliği, malzemenin bir hat boyunca otomatik olarak transferi ve parçaların otomatik olarak işlenmesidir.

12 Amaçlar Düzenli malzeme akışı sağlamak İnsan gücü ve tezgah kapasitelerini en üst düzeyde kullanmak İşlemleri en kısa sürede tamamlamak Montaj hattı üzerindeki iş istasyonu sayısını enazlamak Boş süreleri enazlamak Boş süreleri, iş istasyonları arasında düzgün şekilde dağıtmak Üretim maliyetini enküçüklemek

13 İşgücü yükünün dengelenmesinde kullanılacak yöntemler Otomatik işlem süresi uzun olan iki veya daha fazla tezgahta tek bir işçi çalıştırılabilir. İki kısa işlem süresi, diğerleri kadar veya daha az ise, bunlar yapılmak üzere bir işçiye verilebilir. İşçinin yükü artırılabilir. İşçiler çalışma hızlarına göre dizilebilirler.

14 Montaj hatlarının dengelenmesini etkileyen temel etmenler ve kısıtlar Mühendislik spesifikasyonları, işlemler arası öncelikler ve kaynak gereksinimleri. İşin yapılmasında izlenen yöntem. Kullanılan tezgahlar ve aletler.

15 Birincil kısıtlar: Çevrim süresi Öncelik ilişkileri İkincil kısıtlar Kısıtlar Konum kısıtı Sabit donanım kısıtı İstasyon yükü Aynı istasyona atanması istenen iş öğeleri Aynı istasyona atanmaması istenen iş öğeleri

16 Çevrim süresi Çevrim süresi, bir adet ürünün üretimi sırasında herhangi bir istasyonda işlem görebileceği en büyük süre değeridir. Verilmiş net üretim hedefi, brüt çalışma süresi ve tolerans yüzdesi çevrim süresini belirler. Bir istasyona atanan iş öğelerinin süreleri toplamı, çevrim süresini aşamaz.

17 Öncelik ilişkileri Bir iş öğesinin yapılmaya başlanabilmesi için, diğer iş öğesi veya öğelerinin kesinlikle bitirilmiş olması gerekebilir. İstasyonlara iş ataması yapılırken, bu öncelik ilişkilerine dikkat etmek gereklidir.

18 Konum kısıtı Montajı yapılan nesnenin konumu ile, işlemcilerin banttaki konumu arasındaki ilişkiyi ifade etmekte kullanılan bir kavramdır.

19 Sabit donanım kısıtı Tezgahlar, test araçları gibi sabit donanımlar, montaj hatlarının bütünleşik parçalarıdır ve değiştirilemez istasyonları oluştururlar. Bu kısıt, iş öğelerinin değiştirilebilirliğini azaltır.

20 İstasyon yükü Montaj hattında bazı istasyonların yüklerinin, çevrim süresinin %100 ünden az olması istenebilir. Özellikle, ilk istasyonda veya istasyonlarda, hattın başında olabilecek aksamaların, tüm hatta etkisini azaltabilmek için yapılabilir.

21 Aynı istasyona atanması istenen iş öğeleri Bu özelliğe sahip işlerin, aynı veya birbirlerini izleyen istasyonlara atanması gereklidir. Böyle durumlarda, bir iş öğesi alt grubu, tek bir iş öğesi olarak düşünülebilir.

22 Aynı istasyona atanmaması istenen iş öğeleri Bu özelliğe sahip bir iş öğesi, diğer bazı iş öğeleriyle, aynı istasyona atanamaz.

23 Montaj hatlarının dengelenmesinde kullanılan temel kavramlar İş Öğesi: Toplam işin, uygun ve pratik en küçük alt parçalarıdır ve bu iş parçacıklarının bir veya birkaçı tarafından oluşturulurlar. İş öğesi (work element); üretim süreci içinde, toplam iş içeriğinin mantıksal olarak bölünmüş bir parçasıdır. Montajcılar arasında gereksiz karışıklıklara neden olmadan, iki veya daha fazla işçi arasında paylaştırılması olanaksız olan en küçük iş birimidir.

24 Montaj hatlarının dengelenmesinde kullanılan temel kavramlar İş İstasyonu: Montaj hattı üzerinde verilen bir işin, işçi/işçiler tarafından yapıldığı alandır. Her istasyonda (workstation), bir işçinin, bir işlem için gerekli araçlarla çalıştığı varsayılır. Bir montaj hattı için, en az istasyon sayısının bir olduğu ve istasyon dengeleme çalışması sırasında saptanan gerekli en az istasyon sayısının altına düşmemek gibi kısıtlar söz konusudur.

25 Montaj hatlarının dengelenmesinde kullanılan temel kavramlar Toplam İş Süresi: Montaj hattı üzerinde üretilecek bir ürünün montajı için gerekli olan süre veya işi oluşturan tüm iş öğelerinin standart sürelerinin toplamıdır. N: Montaj hattındaki iş öğesi sayısı t i : i no lu iş öğesinin işlem süresi Toplam iş süresi: N i = 1 t i

26 Montaj hatlarının dengelenmesinde kullanılan temel kavramlar İş İstasyonu Süresi (Workstation time): Bir iş istasyonunda yapılması gerekli olan iş öğelerinin standart sürelerinin toplamıdır. İstasyona gelen bir parça üzerinde o istasyonda yapılması gereken ilk iş öğesinin başlangıç anı ile son öğesinin bitiş anı arasındaki süre farkıdır. O hattaki iş öğesi sürelerinin en büyüğünden küçük olmamalıdır ve paralel istasyon kullanılmaması durumunda çevrim süresinden büyük olamaz.

27 Montaj hatlarının dengelenmesinde kullanılan temel kavramlar Çevrim Süresi: Çevrim süresi (cycle time), montaj hattında ürünün bir istasyonda kalabileceği en büyük süre veya bir iş istasyonundaki işçinin o istasyonda yapılması gerekli işleri tamamlaması için gerekli süre olarak tanımlanabilir. Çevrim süresi, iş istasyonu süresine eşit veya daha büyük olabilen, iş istasyonundaki işçinin, işini tamamlayabilmesi için kullanabileceği süredir.

28 Çevrim süresi Çevrim süresi, üç alt süreye ayrılabilir: Üretken iş süresi Üretken olmayan iş süresi Atıl süre

29 Çevrim süresi Kuramsal olarak çevrim süresi, gerçekleşmesi istenen ürün çıktısından hesaplanabilir: C: Çevrim süresi T: Kullanılabilir üretim süresi ÜS: Üretilmek istenen ürün sayısı C= T/ÜS

30 Örnek Haftada 5 gün, günde 8 saat mesai yapan bir firmanın önümüzdeki dört haftaya ilişkin toplam ürün talebi adettir. Çevrim zamanını hesaplayalım. T = 5 gün/hafta 8 saat/gün 60 dak./saat 4 hafta = dakika D = adet C = T / ÜS C = dakika/ adet = 9,6 dakika / adet

31 Montaj hatlarının dengelenmesinde kullanılan temel kavramlar Gerekli En Az İş İstasyonu Sayısı: Montaj hattındaki işlemleri, her istasyona, çevrim süresini tümüyle dolduracak şekilde atadığımızı düşünecek olursak gerekli en az iş istasyonu sayısı (n enk )şuşekilde bulunacaktır: N n e n k = [ t i / C ] i = 1 +

32 Gerekli En Az İş İstasyonu Sayısı Çevrim süresinin yarısından daha büyük süreye sahip iki iş öğesinin süreleri toplamı çevrim süresini aşacağı için bu öğeler, aynı istasyona atanamazlar. Bu durumdaki iş öğeleri ayrı istasyonlarda bulunmalıdırlar. Gerekli iş istasyonu sayısı (n olası ): n olası: Çevrim süresinin yarısından büyük süreye sahip olan iş öğesi sayısı Montaj hattını dengelemek için gerekli en az iş istasyonu sayısı (n enaz ): n enaz = Enb(n enk; n olası )

33 Montaj hatlarının dengelenmesinde kullanılan temel kavramlar Ortalamaİşİstasyonu Süresi: C*: Ortalama iş istasyonu süresi n: Dengeleme sonucunda elde edilen iş istasyonu sayısı N C * = t / n ( n n, C C * ) i = 1 i e n a z

34 Montaj hatlarının dengelenmesinde kullanılan temel kavramlar Teknolojik Öncelik Diyagramı: Montajın teknik özelliklerinden dolayı, bazı iş öğelerinin zorunlu olarak birbirini izlemesi gerekir. Bu özelliklerin tümü, öncelik ilişkileri adı altında toplanır ve bir grafikle (technological precedence network) gösterilir. Bu diyagram, bir okla birbirine bağlanmış iki iş öğesinden çıktığı yönde bulunanın, okun ucunda bulunan iş öğesinden daha önce işleme alınacağını gösterir. Çemberlerin içindeki numaralar iş öğesi numaralarını, çemberlerin üstündeki sayılar ise iş öğesi sürelerini gösterir.

35 Öncelik diyagramı 1 ve 2 numaralı görevleri ele alırsak, 1 numaralı görev, 2 Numaralı görevden önce tamamlanmak zorundadır. Bu görevler arasındaki böyle bir ilişkiye öncelik ilişkisi adı verilir. 1 numaralı görev, 2 nin öncülü; 2 numaralı görev ise 1 in ardılıdır denir.

36 Montaj hatlarının dengelenmesinde kullanılan temel kavramlar Öncelik matrisi: Öncelik matrisi (precedence matrix), teknolojik öncelik diyagramının üst üçgensel matris durumuna dönüştürülmüş şeklidir. Bu matris, aralarında doğrudan veya dolaylı öncelik ilişkisi bulunan iş öğeleri için, matriste önde gelen iş öğesi numaralı satırla; izleyen iş öğesi numaralı sütunun kesiştiği göze «1», diğer gözlere «0» konur.

37 Montaj hatlarının dengelenmesinde kullanılan temel kavramlar Esneklik oranı: Bir montaj sürecinin öncelik yapısının belirlenmesinde kullanılan bir ölçüttür. Esneklik oranı (flexibility ratio), bir montaj sürecinde elde edilebilen uygun sıraların sayısının bir ölçüdür. Esneklik oranının sıfıra yakın olması, istasyonlara iş öğesi atamada esnekliğin az olduğunu göstermektedir. E: Esneklik oranı Y: Öncelik matrisinde sıfır değerine sahip göz sayısı E = ( 2 * Y ) / [ N * ( N 1 ) ]

38 Örnek Bir ürünün, sekiz saatlik bir üretim döneminde 60 tane üretilmesi istenmektedir. Bu ürüne ilişkin montaj hattı, onbir iş öğesinden oluşmaktadır. Bu iş öğelerinin işlem süreleri ve artçıl iş öğeleri tabloda verilmiştir. İş öğesi İşlem süresi (dk) Artçıl Öğe(ler)

39 Örnek

40 Montaj hatlarının dengelenmesinde kullanılan temel kavramlar Denge kaybı: Denge kaybı (balance loss); işlerin, işlemciler veya istasyonlara dağıtımının ne ölçüde dengeli olduğunu gösteren bir ölçüttür. D: Denge kaybı N D (% ) = [( C C * ) / C ] * = [( n * C t i ) / ( n * C )] * i = 1

41 Denge kaybı Her istasyonda, birim üretim için ayrılan toplam süreyle gerekli süre arasındaki farkın, ayrılan süreye oranıdır ve çoğunlukla sıfırdan büyük bir değerdir. Bu değerin 0 olması ideal durumdur. Denge kaybının bulunmasında kullanılan çevrim süresi (C), eğer tüm istasyon süreleri çevrim süresinden küçükse, en büyük istasyon süresi olarak alınabilir.

42 Denge kaybı

43 Montaj hatlarının dengelenmesinde kullanılan temel kavramlar Düzgünlük indeksi: Düzgünlük indeksi, montaj hattındaki iş istasyonlarının işlem sürelerinin düzgünlüğünü gösterir. Düzgünlük indeksinin küçük olması, hat üzerinde iyi bir dengenin sağlanmış olduğunu gösterir. Dİ: Düzgünlük indeksi T enb :İş istasyonu sürelerinin en büyüğü T i : i.iş istasyonu süresi Dİ T T n C i n 2 (% ) = [ ( e n b i ) / ( * )] * [ = 1, 2,..., ]

44 Montaj hatlarının dengelenmesinde kullanılan temel kavramlar Hat etkinliği: Toplam iş süresi, iş istasyonlarına atanan iş öğelerinin süreleri toplamı olan iş istasyonu süresi değerlerinin genel toplamıdır. Hat nasıl dengelenirse dengelensin, etkin olarak gerçekleştirilen işlerin toplam süresidir. Bu toplam etkin sürenin dengeleme sonucunda montaj için ayrılması gerektiği saptanan süreye oranı hat etkinliği olarak adlandırılır. HE: Hat etkinliği N H E (% ) = [ t i / ( N * C ) ] * i = 1

45 Montaj hatlarının dengelenmesinde kullanılan temel kavramlar Kuramsal etkinlik: Hattın, belirlenmiş çevrim süresinden hareketle, en az istasyon sayısıyla kurulması durumundaki etkinliğidir. Hat etkinliğinin üst sınırıdır. KE: Kuramsal etkinlik N K E (% ) = [ t i / ( n e n a z * C ) ] * i = 1

46 Montaj hatlarının dengelenmesinde kullanılan temel kavramlar Ürün karışımı: Birden çok ürünün partiler halinde veya karışık olarak üretildiği montaj hatlarında; ürünlerin üretimine süre olarak ayrılan payların ne olacağının belirtecidir.

47 Montaj hattı dengeleme problemleri MHD Problemi Tek Modelli Çok/Karışık Modelli TMD TMDO ÇMD ÇMDO

48 Tek modelli deterministik MHD Problemi Üretim hattında tek bir ürünün/modelin üretimi söz konusudur ve iş öğeleri sabittir. İş öğeleri, öncelik ilişkileri sağlanacak ve belirli bir performans ölçütünü eniyileyecek şekilde iş istasyonlarına atanır. Bir iş istasyonuna atanan iş öğelerinin süreleri toplamı, çevrim süresine eşit ya da ondan küçük olmalıdır. Performans ölçütü: İstasyon sayısını enküçüklemek, toplam boş zamanı enküçüklemek, verien bir istasyon sayısı için çevrim süresini enküçüklemek vb.

49 Tek modelli montaj hattı dengeleme problemi Tek modelli montaj hattı dengeleme probleminin temel olarak, atama kısıtları, çevrim zamanı kısıtları ve öncelik ilişkileri kısıtları olmak üzere üç çeşit kısıtı vardır. Atama kısıtları: Montaj hattındaki bütün görevler istasyonlara atanmak zorundadır ve bir görev yalnızca bir istasyona atanabilir. Çevrim zamanı kısıtları: Montaj hattı üzerinde açılan her bir istasyona atanan görevlerin görev sürelerinin toplamı çevrim zamanını aşamaz. Öncelik ilişkileri kısıtları: Bir görevin bir istasyona atanabilmesi için o görevin bütün öncüllerinin ya daha önceki bir istasyona ya da o görevle aynı istasyona atanmış olması gerekir.

50 Tek modelli deterministik olmayan MHD Problemi Sonlu bir iş öğesi kümesi verilir ve bu öğelerden her biri, bir olasılık dağılımına göre dağılmış iş öğeleri sürelerine sahiptir. Öncelik ilişkileri dikkate alınarak ve belirli bir performans ölçütü eniyilenecek şekilde iş öğelerinin uygun istasyonlara atanmasıdır.

51 Çok modelli/karışık deterministik MHD Problemi İş öğeleri süreleri sabittir ve farklı ürünler veya aynı ürünün birden fazla modelinin aynı montaj hattında üretilmesi söz konusudur. Montaj hattı, belirli bir modelin üretimi için hazırlanır, o modelin üretimi bittikten sonra ikinci modelin üretimi için hazırlık yapılır. Her model üretimi için hat dengeleme problemleri birbirinden bağımsız olarak tek model montaj hattı dengeleme yöntemleriyle çözülür. Çok modelli üretim hatlarında, model sıralama problemi mevcuttur. Her farklı model için hat nasıl dengelenecek? Kullanılacak parti büyüklükleri ne olacak? Modeller nasıl bir sıralama ile üretilecekler?

52 Çok modelli/karışık deterministik MHD Problemi Karışık modelli hatlarda, bir ürünün değişik modelleri aynı anda ve karışık olarak üretilirler. Bu tip hatlarda, modeller hangi sırayla hatta yüklenecekler? Hat nasıl dengelenecek?

53 Çok modelli/karışık deterministik olmayan MHD Problemi İş öğeleri süreleri sabit değildir.

54 Montaj hattı dengeleme problemlerinin sınıflandırılması

55 Ürün çeşitliliğine göre Tek modelli montaj hattı dengeleme problemi, tek çeşit ürün üretilen hatların dengelenmesi problemidir. Çok / karışık modelli montaj hattı dengeleme problemi, farklı ürünlerin veya aynı ürünün farklı modellerinin üretildiği hatların dengelenmesi problemidir.

56 Ürün çeşitliliğine göre

57 Çok modelli hatlar Farklı ürünler veya aynı ürünün iki veya daha çok benzer tipi, ayrı yığınlar halinde üretilir. Her model, bu hat üzerinde ayrı bir yığın oluşturur. Ürünler veya modeller, genellikle iş öğelerinin benzer bir sırasını gerektirir. Değişik modellerin üretimi için aynı hat kullanılabilir. Çok modelli montaj hatları, eğer yığınlar büyük ise tek modelli montaj hatlarına, küçük ise karışık modelli montaj hatlarına benzerlik gösterirler.

58 Çok modelli hatlar Bir çevrim süresinin, istenen üretim hızlarına bağlı olarak belirlenmesi, Gerekli en az iş öğesi sayısının hesaplanması, Elemanter iş öğeleri arasında birleştirilmiş (bütünleşik) öncelik diyagramının hazırlanması, Hattın dengelenmesi, Farklı ürünlerin/ modellerin hatta verilmeleri arasındaki sürenin saptanması, Hatta giren çeşitli ürünler/modeller için bir sıranın belirlenmesi.

59 Birleştirilmiş öncelik diyagramı

60 Karışık modelli hatlar İki veya daha çok benzer ürünün veya bir ürünün değişik modellerinin, aynı anda ve karışık olarak üretildiği montaj hatlarıdır. Bu tür üretimde, kuramsal olarak büyük miktarlarda bitmiş ürün stoklarına gereksinim olmayıp, çok modelli hatların tersine, tüketicinin istekleri, sürekli bir şekilde yapılan üretimle karşılanır. Otomobil ve kamyon montaj hatları, bu duruma örnek olarak verilebilir.

61 Karışık modelli hatlar Karışık modelli hatlarda gözlenen temel olumsuzluk, modellerin özelliğinden kaynaklanan, ayrı iş parçalarının; eşit olmayan iş akışlarına, boş istasyon sürelerine ve daha fazla istasyon sayısına neden olmasıdır.

62 Hattın şekline göre Düz montaj hattı problemi, düz bir çizgi şeklinde yerleştirilmiş montaj hatlarının dengelenmesi problemidir. U tipi montaj hattı dengeleme problemi, u şeklinde yerleştirilmiş montaj hatlarının dengelenmesi problemidir.

63 Görev sürelerine göre Deterministik görev süreli montaj hattı dengeleme probleminde, görev süreleri belirli ve deterministiktir. Stokastik görev süreli montaj hattı dengeleme probleminde, görev sürelerinin, ortalaması ve standart sapması bilinen bir dağılıma uyduğu kabul edilir.

64 Performans ölçütüne göre Tip I montaj hattı dengeleme probleminde, verilen bir çevrim zamanı için hat boyunca açılan istasyon sayısını minimize edilir. Tip II montaj hattı dengeleme probleminde, verilen bir istasyon sayısı için hattın çevrim zamanını minimize edilir.

65 Basit ve genel montaj hattı dengeleme problemlerinin tanımlanması Tüm girdi parametreleri belirlidir. Bir iş öğesi, iki veya daha çok istasyon arasında bölünemez. İş öğeleri, teknolojik öncelik gereksinimlerinden dolayı, keyfi sıralarda işlem göremez. Tüm iş öğeleri yapılmalıdır. İstasyonlar tüm iş öğelerini yapmak için gerekli donanım ve işgücüne sahiptir. İş öğesi süreleri, yapıldıkları istasyonlardan ve önceki/sonraki iş öğelerinden bağımsızdır.

66 Basit ve genel montaj hattı dengeleme problemlerinin tanımlanması Her işlem her istasyonda yapılabilir. Tüm hat, besleyici veya paralel alt montaj hatlı olmayacakşekilde seri olarak düzenlenmelidir. Montaj sisteminin, tek bir ürünün tek bir modeli için tasarımlandığı varsayılır. Çevrim süresi verilmiştir ve sabittir. İstasyon sayısı verilmiştir ve sabittir.

67 Montaj hattı dengeleme yöntemlerinin sınıflandırılması Probleme Göre Sınıflandırma: Amaç sayısı: Tek veya çok amaçlı İşlem süreleri: Deterministik veya stokastik Ürün/model sayısı: Tek ürün, tek ürünün birden çok modeli, birden çok ürün Paralel tezgah durumu: Paralel tezgah kullanımı durumunda, işlerin atandığı bir istasyonun süresi, çevrim süresinden büyüktür. İstasyon süresinin, çevrim süresinin p katı olması durumunda, aynı işleri içeren p adet istasyon paralel olarak düzenlenebilir.

68 Probleme Göre Sınıflandırma İstasyondaki işçi sayısı: Bir istasyona bir veya birden çok işçi atanabilir. Hattın durumu: Sabit veya hareketli olabilir. İstasyon durumu: İşlemler, insanlı, otomatik veya karma şekilde yapılabilir. Kaynak kısıtı: Malzeme, işgücü, tezgah, üretim alanı vb. kaynaklar kısıtlı oalbilir. Malzeme ikamesi: İşlemler sırasında bir malzeme, bir başkasının yokluğu durumunda onun yerine kullanılabilir. Kusur oranlarının verilmesi durumu: Kusurlu parçaların oranının belli sınırla içinde kalması istenir. Özel problemler: Öğrenme, maliyet, atanan iş öğelerinin istasyon içinde sıralanması gibi özel durumlar istenebilir.

69 İşlem sürelerine göre sınıflandırma İşlem sürelerinin belirli (deterministik) olması İşlem sürelerinin değişken (deterministik olmayan) olması

70 Çözüm yaklaşıma göre sınıflandırma Sezgisel yöntemler: Konum ağırlıklı dengeleme tekniği Kilbridge-Wester tekniği En büyük aday kuralı Analitik yöntemler: Optimisazyon yöntemleri Benzetim teknikleri

71 Montaj hattı dengeleme probleminin çözümü Bir montaj hattının en uygun denge durumunu bulmak çözümü güç bir problemdir. Çok çeşitli sezgisel yaklaşımlar (heuristic) önerilmiştir. Bunlar, az sayıda hesaplamayla büyük boyutlu problemler için yaklaşık denge durumunu belirlemeyi sağlar.

72 Genel çözüm yaklaşımı Görev kapsamlarını ve öncelik ilişkilerini belirle Öncelik diyagramını çiz İstenen çevrim süresini hesapla Olası en düşük istasyon sayısını hesapla Çevrim süresi ve önceliklere dikkat ederek görevleri istasyonlara grupla Hat etkinliğini (HE) hesapla İstenen hat dengesi elde edilinceye kadar devam et

73 Montaj hattı dengeleme sezgiselleri (tek modelli durum) En büyük aday kuralı Kilbridge ve Wester yöntemi Konum Ağırlıklı Dengeleme Tekniği

74 Örnek Çevrim zamanı C=1 dk. olarak hesaplanmış olsun. Toplam görev süresi TGS= 4 dk. Amaç:İstasyonlardaki iş yükü dağılımı dengeli olacak şekilde ve her bir istasyon için çevrim zamanını aşmayacak şekilde görevleri istasyonlara atamak

75 En büyük aday kuralı

76 Kilbridge ve Wester yöntemi

77 Kilbridge ve Wester yöntemi

78 Örnek Tabloda yeni bir oyuncağın yapımı için gerekli işlerin süreleri ve öncelik ilişkileri verilmiştir. Çevrim zamanının 1 dk. olduğunu varsayarak: Öncelik diyagramını oluşturunuz. Gerekli minimum istasyon sayısını bulunuz. En büyük aday kuralına göre işleri istasyonlara atayınız. Kilbridge&Wester yöntemine göre işleri istasyonlara atayınız. İş Süre (dk.) Öncülü , , , , 9

79 Konum Ağırlıklı Dengeleme Tekniği 1960 lı yılların başında Helgeson ve Birnie tarafından General Electric Company de geliştirilmiş bir sezgisel yöntemdir. Her iş öğesine, kendisinden sonra gelen iş öğelerinin toplam süresinin büyüklüğüne göre bir ağırlık verilir. Bu ağırlığa konum ağırlığı denir. Amaç, konum ağırlığı büyük olan iş öğesine, atamada öncelik vermektir.

80 Konum Ağırlıklı Dengeleme Tekniği 1. Her iş öğesi için konum ağırlıkları belirlenir (Bir iş öğesinin konum ağırlığı; o işlemi yapmak için gerekli süre ve seri olarak ondan sonra gelen işleri yapmak için gerekli sürelerin toplamıdır.) 2.İş öğeleri, azalan konum ağırlıklarına göre sıralanır. 3. İş öğeleri is istasyonlarına atanır (Atama yapılırken, en yüksek konum ağırlığından başlanır.) a. En büyük konum ağırlıklı iş öğesi ilk istasyona atanır. b. İş istasyonunun kullanılmamış süresi; çevrim süresinden, atanmış süreler toplamı çıkarılarak bulunur. c. Kalan iş öğeleri içinden en büyük konum ağırlıklısı seçilir ve aşağıdaki kontrollerden sonra iş öğesi, istasyona atanmaya çalışılır: 1. Ayrılmış işler listesi kontrol edilir. Eğer öncülü olmayan iş öğeleri atanmışsa öncelik koşulu bozulmayacaktır. Bu durumda adım c2 ye, aksi durumda adım d ye gidilir. 2. İş öğelerinin süresi, istasyonun kullanılmamış süresi ile karşılaştırılır. Eğer işlem süresi, atanmamış süreden küçükse, iş öğesi istasyona atanır ve kullanılmamış istasyon süresi yeniden hesaplanıp adım c ye dönülür. Eğer işlem süresi, kullanılmamış süreden büyük ise adım d ye geçilir.

81 Konum Ağırlıklı Dengeleme Tekniği d. Seçme, kontrol etme ve olanaklı ise istasyona atama, aşağıdaki iki koşuldan biri sağlanıncaya kadar sürdürülür: 1. Tüm iş öğelerinin atanması bitmiştir. 2. Hem öncelik koşullarını, hem de atanmamış süre koşullarını sağlayan iş öğesi kalmamıştır. e. Atanmamış en yüksek konum ağırlıklı iş öğesi bir sonraki istasyona atanıp, ilk dört adım (a, b,c ve d) aynen uygulanır. f. İş öğelerini istasyonlara atama işlemi, atanmamış iş öğesi kalmayıncaya dek sürdürülür.

82 Örnek On dört iş öğeli bir montaj hattında tek tip ürün üretilecektir. Tabloda her iş öğesine ilişkin süreler ve öncül iş öğeleri verilmiştir. Üretilen ürüne olan yıllık talep adettir. Yıllık üretim, yıllık talebe eşit alınacaktır.iişletme yılda 300 gün üretimde bulunmaktadır ve günlük çalışma süresi 8 saattir. İş Öğesi İşlem Süresi (dk) Öncül Öğe (ler)

83 Örnek

84 Örnek

85 Örnek On üç iş öğeli bir montaj hattında üretilen ürünlerin haftalık (7 günlük) üretimi 480 adettir. Günlük çalışma süresi 8 saattir. Bu montaj sürecine ilişkin öncelik ilişkilerişuşekilde tanımlanmıştır: 1 nolu iş öğesi 3; 2 nolu iş öğesi 4; 3 nolu iş öğesi 6; 4 nolu iş öğesi 6 ve 7; 5 nolu iş öğesi 7; 6 nolu iş öğesi 8; 7 ve 8 nolu iş öğeleri 9; 9 nolu iş öğesi 10 ve 11; 10 ve 11 nolu iş öğeleri 12; 12 nolu iş öğesi ise 13 nolu iş öğesinden önce gelmektedir. Bu hattaki iş öğelerinin (i) işlem süresi (ti) (dakika)şuşekilde verilmiştir: 2 i i + i 4 * t i = 2 * i 5 4 i 6 i 6 7 i 1 3

86 Çok Modelli Durum Bir ürünün iki modeli (A ve B) aynı hatta üretilmektedir. Bu iki modelin bazı iş öğeleri ortaktır. Farklı 19 iş öğesine ilişkin süreler ve bu öğelerin hangi modellerde kullanıldığı tabloda gösterilmiştir. İş Öğesi No Öğe süresi (saat) Model İş Öğesi No Öğe süresi (saat) 1 0,32 A 11 0,30 A 2 0,10 A-B 12 0,10 B 3 0,20 A 13 0,15 B 4 0,05 A-B 14 0,17 B 5 0,10 A-B 15 0,08 B 6 0,23 A 16 0,07 B 7 0,20 A 17 0,13 B 8 0,05 A-B 18 0,20 B 9 0,32 A-B 19 0,13 B 10 0,10 A-B Model

87 Örnek

88 Örnek

89 Matematiksel model Notasyon: i, r, s : görev j : istasyon C : çevrim zamanı m max : maksimum istasyon sayısı n : toplam görev sayısı t i : i görevinin tamamlanma süresi S : öncelik ilişkileri kümesi (r,s) S : bir öncelik ilişkisi; r görevi s görevinin komşu öncülüdür x ij : 1, i görevi j istasyonuna atanmış ise; 0, aksi halde z j : 1, j istasyonunu açılmış ise; 0, aksi halde

90 Matematiksel model

91 Matematiksel model Problemin amaç fonksiyonu, hat boyunca açılan istasyon sayısını minimize etmeye yöneliktir. 2 numaralı kısıt, bütün görevlerin istasyonlara atanmasını ve her görevin bir kere atanmasını sağlamaktadır. 3 numaralı kısıt, açılan bir istasyondaki görevlerin görev süreleri toplamının çevrim zamanını aşmaması içindir. 4 numaralı kısıt öncelik ilişkileri kısıtı olup, öncülü olan bir görevin ya öncülüyle aynı istasyona ya da öncülünden sonraki bir istasyona atanmasını sağlamaktadır. 5 numaralı kısıt ise modeldeki bütün x ij ve z j değişkenlerinin ikili düzende (binary) (0 1) olduğunu ifade etmektedir.

92 Örnek Aşağıda öncelik diyagramı ve görev süreleri verilen montaj hattı dengeleme problemi için, düz hat dengeleme modelini yazalım. Çevrim zamanı 10 zaman birimi olsun. (C =10)

93 Örnek

94 Örnek

KATEGORİSEL VERİ ANALİZİ (χ 2 testi)

KATEGORİSEL VERİ ANALİZİ (χ 2 testi) KATEGORİSEL VERİ ANALİZİ (χ 2 testi) 1 Giriş.. Değişkenleri nitel ve nicel değişkenler olarak iki kısımda inceleyebiliriz. Şimdiye kadar hep nicel değişkenler için hesaplamalar ve testler yaptık. Fakat

Detaylı

Mühendislik Ekonomisi. Prof.Dr. Orhan TORKUL

Mühendislik Ekonomisi. Prof.Dr. Orhan TORKUL Mühendislik Ekonomisi B Prof.Dr. Orhan TORKUL HAT DENGELEME Akış hatlarının tasarımındaki ana amaçlardan biri, her iş istasyonuna eşit miktarda iş dağıtımı yapabilmek, başka bir değişle, toplam iş yükünü

Detaylı

II- İŞÇİLERİN HAFTALIK KANUNİ ÇALIŞMA SÜRESİ VE FAZLA MESAİ ÜCRET ALACAKLARI

II- İŞÇİLERİN HAFTALIK KANUNİ ÇALIŞMA SÜRESİ VE FAZLA MESAİ ÜCRET ALACAKLARI I- GİRİŞ 1475 sayılı İş Kanunu nun 61. maddesinde işçilerin haftalık çalışma süresi 48 saat olarak belirlendiği için, 30.07.1983 tarihine kadar, 1475 sayılı Kanunu na göre çalışan işçilere, bir aylık dönemde,

Detaylı

Çizelgeleme. Üretim Planlama ve Kontrol 2 Pamukkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. Üretim Planlama ve Kontrol 2

Çizelgeleme. Üretim Planlama ve Kontrol 2 Pamukkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. Üretim Planlama ve Kontrol 2 Çizelgeleme Üretim Planlama ve Kontrol 2 Pamukkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Üretim Planlama ve Kontrol 2 Yukarıdaki terimler arasında geçen; S i çoğunlukla P i içinde düşünülür (Yâni

Detaylı

http://acikogretimx.com

http://acikogretimx.com 2009 VS 1321-1. Maliyet gideri ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? MLiYET MUHSEBESi 3. işletmede, (Y) Cinsi malzeme ile ilgili ayına ilişkin bilgiler şöyledir: ) işletmenin sahip olduğu

Detaylı

Ders içeriği (10. Hafta)

Ders içeriği (10. Hafta) Ders içeriği (10. Hafta) 10. Makro ekonomik kavramlar 10.1. Mikro Ekonomi ve Makro Ekonomi Ayrımı 10.2. Makro Ekonominin İlgilendiği Konular 10.3. Ekonomik Süreç 10.1. Mikro Ekonomi ve Makro Ekonomi Ayrımı

Detaylı

İhtiyacınız, tüm sisteminizin kurumsallaşmasını sağlayacak bir kalite modeli ise

İhtiyacınız, tüm sisteminizin kurumsallaşmasını sağlayacak bir kalite modeli ise EFQM MÜKEMMELLİK MODELİ Ve ÖZDEĞERLENDİRME İhtiyacınız, tüm sisteminizin kurumsallaşmasını sağlayacak bir kalite modeli ise 1 EFQM Mükemmellik Modeli toplamı 100 puan eden 9 ana kriter üzerine kurulmuştur.

Detaylı

CSD-OS İşletim Sistemi Projesi - Fonksiyon Açıklama Standardı

CSD-OS İşletim Sistemi Projesi - Fonksiyon Açıklama Standardı CSD-OS İşletim Sistemi Projesi - Fonksiyon Açıklama Standardı C ve Sistem Programcıları Derneği Kasım 2002 İçindekiler: 1 -GIRIŞ 3 1.1.NEDEN STANDARTLARA IHTIYACIMIZ VAR? 3 2 -İMLA VE YAZIM 3 2.1.TÜRKÇE

Detaylı

İKİ BOYUTLU GÖRSEL ARAÇLAR HARİTALAR

İKİ BOYUTLU GÖRSEL ARAÇLAR HARİTALAR İKİ BOYUTLU GÖRSEL ARAÇLAR HARİTALAR 1 Bir dersin sunumunda, sözel anlatımlar yanında çizimler, şemalar ve grafikler kullanılması; bilginin aktarılmasında, hem duyu organı olarak gözün, hem de düşünme-ilişkilendirme

Detaylı

Satış Amaçlı Elde Tutulan Duran Varlıklar ve Durdurulan Faaliyetlere İlişkin Türkiye Finansal Raporlama Standardı (TFRS 5)

Satış Amaçlı Elde Tutulan Duran Varlıklar ve Durdurulan Faaliyetlere İlişkin Türkiye Finansal Raporlama Standardı (TFRS 5) Birsen Özdemir - Müdür / Audit Satış Amaçlı Elde Tutulan Duran Varlıklar ve Durdurulan Faaliyetlere İlişkin Türkiye Finansal Raporlama Standardı (TFRS 5) Amaç (a) Satış amaçlı elde tutulan olarak sınıflandırılma

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Odabaş

Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Odabaş Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Odabaş Araştırma tasarımı, araştırma konusunu belirleme sürecinden raporlama sürecine kadar araştırmayı tanımlayan bütün unsurları inceleme ve yürütülecek bütün adımları planlama

Detaylı

BISTEP nedir? BISTEP ne yapar?

BISTEP nedir? BISTEP ne yapar? BISTEP nedir? BISTEP, şirketlerin kurumsallaşma sürecine destek olmak amacıyla Borsa İstanbul ve Koç Üniversitesi tarafından tasarlanmış bir programdır. Program, şirketlerin kurumsallaşma basamaklarını

Detaylı

BÖLÜM 7 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI - 1

BÖLÜM 7 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI - 1 1 BÖLÜM 7 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI - 1 Belli bir özelliğe yönelik yapılandırılmış gözlemlerle elde edilen ölçme sonuçları üzerinde bir çok istatistiksel işlem yapılabilmektedir. Bu işlemlerin bir kısmı

Detaylı

Ders Tanıtım Formu. Dersin Adı Öğretim Dili

Ders Tanıtım Formu. Dersin Adı Öğretim Dili Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Gıda Mühendisliği Dizayn ve Ekonomisi Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans (x) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim

Detaylı

ECZACIBAŞI-UBP PORTFÖY YÖNETİM ŞİRKETİ A.Ş. TARAFINDAN YÖNETİLEN AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş

ECZACIBAŞI-UBP PORTFÖY YÖNETİM ŞİRKETİ A.Ş. TARAFINDAN YÖNETİLEN AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş ECZACIBAŞI-UBP PORTFÖY YÖNETİM ŞİRKETİ A.Ş. TARAFINDAN YÖNETİLEN AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş.PARA PİYASASI LİKİT KAMU EMEKLİLİK YATIRIM FONUNA AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU A. TANITICI BİLGİLER PORTFÖYE

Detaylı

Çizelgeleme. Üretim Planlama ve Kontrol 2 Pamukkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü

Çizelgeleme. Üretim Planlama ve Kontrol 2 Pamukkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Çizelgeleme Üretim Planlama ve Kontrol 2 Pamukkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Paralel Makine Çizelgeleme Paralel Makine Çizelgeleme ntane işin m tane tezgaha işlem görmek üzere dağıtılmasıdır.

Detaylı

SANAYİNİN KÂRLILIK ORANLARI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE AZALDI

SANAYİNİN KÂRLILIK ORANLARI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE AZALDI SANAYİNİN KÂRLILIK ORANLARI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE AZALDI 23 Kasım 2013 Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), hazırladığı araştırmaya dayalı olarak aşağıdaki görüşleri bildirdi: 2001 Krizi sonrasında

Detaylı

-Bursa nın ciroları itibariyle büyük firmalarını belirlemek amacıyla düzenlenen bu çalışma onuncu kez gerçekleştirilmiştir.

-Bursa nın ciroları itibariyle büyük firmalarını belirlemek amacıyla düzenlenen bu çalışma onuncu kez gerçekleştirilmiştir. Bursa nın 25 Büyük Firması araştırması; -Bursa nın ciroları itibariyle büyük firmalarını belirlemek amacıyla düzenlenen bu çalışma onuncu kez gerçekleştirilmiştir. -Bu çalışma Bursa il genelinde yapılmış,

Detaylı

Basit Bir Elektrik Süpürgesi

Basit Bir Elektrik Süpürgesi Basit Bir Elektrik Süpürgesi Amacı : Bu öğretim materyalinin amacı, öğrencilerin elektrik enerjisinin hareket enerjisine dönüştüğünü kavramalarını ve elektrik enerjisinin bilinçli ve tasarruflu bir şekilde

Detaylı

Algoritmalara Giriş 6.046J/18.401J

Algoritmalara Giriş 6.046J/18.401J Algoritmalara Giriş 6.046J/18.401J DERS 13 Amortize Edilmiş Analiz Dinamik Tablolar Birleşik Metod Hesaplama Metodu Potansiyel Metodu Prof. Charles E. Leiserson Kıyım tablosu ne kadar büyük olmalı? Amaç

Detaylı

İYON DEĞİŞİMİ AMAÇ : TEORİK BİLGİLER :

İYON DEĞİŞİMİ AMAÇ : TEORİK BİLGİLER : Gazi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü KM 482 Kimya Mühendisliği Laboratuvarı III DENEY NO : 3b İYON DEĞİŞİMİ AMAÇ : İyon değişim kolonunun yükleme ve/veya geri kazanma işlemi sırasındaki davranışını

Detaylı

Sosyal ve Kültürel Etkinliklere Katılım (ORY 400) Ders Detayları

Sosyal ve Kültürel Etkinliklere Katılım (ORY 400) Ders Detayları Sosyal ve Kültürel Etkinliklere Katılım (ORY 400) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Sosyal ve Kültürel Etkinliklere Katılım ORY 400 Bahar 0

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ İŞLEM BASAMAKLARI. Kalite Yönetim Sisteminin işleyişini, kurulların amaç, kuruluş şekilleri ve çalışma kurallarını açıklamak,

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ İŞLEM BASAMAKLARI. Kalite Yönetim Sisteminin işleyişini, kurulların amaç, kuruluş şekilleri ve çalışma kurallarını açıklamak, TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ İŞLEM BASAMAKLARI 1.0 HEDEF Kalite Yönetim Sisteminin işleyişini, kurulların amaç, kuruluş şekilleri ve çalışma kurallarını açıklamak, 2.0 UYGULAMA ALANI OGYE, KGE İyileştirme ekipleri,

Detaylı

1.0. OTOMATİK KONTROL VANALARI UYGULAMALARI

1.0. OTOMATİK KONTROL VANALARI UYGULAMALARI 1.0. OTOMATİK KONTROL VANALARI UYGULAMALARI Otomatik kontrol sistemlerinin en önemli elemanları olan motorlu vanaların kendilerinden beklenen görevi tam olarak yerine getirebilmeleri için, hidronik devre

Detaylı

ENF-106 C Programlama Dili Ders İçeriği. Grafik fonksiyonları C Programlama Dili Ders Notları Dr. Oğuz ÜSTÜN

ENF-106 C Programlama Dili Ders İçeriği. Grafik fonksiyonları C Programlama Dili Ders Notları Dr. Oğuz ÜSTÜN ENF-106 C Programlama Dili Ders İçeriği Programlamaya giriş ve algoritma kavramları Basit ve karmaşık veri tipleri Program kontrol komutları (Döngü ve şart yapıları) Diziler ve karakterler Pointerler Fonksiyonlar

Detaylı

Cebir Notları. Bağıntı. 1. (9 x-3, 2) = (27, 3 y ) olduğuna göre x + y toplamı kaçtır? 2. (x 2 y 2, 2) = (8, x y) olduğuna göre x y çarpımı kaçtır?

Cebir Notları. Bağıntı. 1. (9 x-3, 2) = (27, 3 y ) olduğuna göre x + y toplamı kaçtır? 2. (x 2 y 2, 2) = (8, x y) olduğuna göre x y çarpımı kaçtır? www.mustafayagci.com, 003 Cebir Notları Mustafa YAĞCI, yagcimustafa@yahoo.com (a, b) şeklinde sıra gözetilerek yazılan ifadeye sıralı ikili Burada a ve b birer sayı olabileceği gibi herhangi iki nesne

Detaylı

ÜNİTE ÖĞRENME ALANI/ ALT ÖĞRENME ALANI SAYILAR Sayılar KAZANIMLAR 1. Deste ve düzineyi örneklerle açıklar. 2. Nesne sayısı 100 den az olan bir çokluğu

ÜNİTE ÖĞRENME ALANI/ ALT ÖĞRENME ALANI SAYILAR Sayılar KAZANIMLAR 1. Deste ve düzineyi örneklerle açıklar. 2. Nesne sayısı 100 den az olan bir çokluğu MATEMATİK 2. SINIF ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLAN ÜNİTE ÖĞRENME ALANI ALT ÖĞRENME ALANI KAZANIM TOPLAM KAZANIM SAYISI 1 SAYILAR Sayılar 1-2-3-4-5 Toplama Çıkarma 1 Çarpma 1-2 GEOMETRİ Örüntü ve Süslemeler

Detaylı

hendisliği kanı Bilgisayar MühendisliM Prof. Dr. Oya Kalıps

hendisliği kanı Bilgisayar MühendisliM Prof. Dr. Oya Kalıps Yazılım m MühendisliM hendisliği psız Yıldız z Teknik Üniversitesi Bilgisayar MühendisliM hendisliği i Bölüm B m Başkan kanı psız z YTÜ 1 Bilgisayar MühendisliM hendisliği i Eğitiminin E Amaçlar ları Bilgisayar

Detaylı

Her derecede yönetici aslında karar (lar) veren ve bunları uygulayan/uygulatan kişidir. Karar vermek birden çok seçenekten birini uygulamak demektir.

Her derecede yönetici aslında karar (lar) veren ve bunları uygulayan/uygulatan kişidir. Karar vermek birden çok seçenekten birini uygulamak demektir. SAĞLIK HİZMETLERİ YÖNETİMİ DERS 3: YÖNETİM SÜREÇLERİ P. ŞENEL TEKİN-AÜ SHMYO 1 Her derecede yönetici aslında karar (lar) veren ve bunları uygulayan/uygulatan kişidir. Karar vermek birden çok seçenekten

Detaylı

uzman yaklaşımı Branş Analizi öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı Dr. Levent VEZNEDAROĞLU

uzman yaklaşımı Branş Analizi öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı Dr. Levent VEZNEDAROĞLU Branş Analizi öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı de yer alan öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı sorularının çoğunluğu kolay, bir kısmı da orta düzeydedir. Sınavda siz öğretmen adaylarını

Detaylı

http://acikogretimx.com

http://acikogretimx.com 09 S 0- İstatistik sorularının cevaplanmasında gerekli olabilecek tablolar ve ormüller bu kitapçığın sonunda verilmiştir.. şağıdakilerden hangisi istatistik birimi değildir? ) Doğum B) ile C) Traik kazası

Detaylı

SİRKÜLER. 1.5-Adi ortaklığın malları, ortaklığın iştirak halinde mülkiyet konusu varlıklarıdır.

SİRKÜLER. 1.5-Adi ortaklığın malları, ortaklığın iştirak halinde mülkiyet konusu varlıklarıdır. SAYI: 2013/03 KONU: ADİ ORTAKLIK, İŞ ORTAKLIĞI, KONSORSİYUM ANKARA,01.02.2013 SİRKÜLER Gelişen ve büyüyen ekonomilerde şirketler arasındaki ilişkiler de çok boyutlu hale gelmektedir. Bir işin yapılması

Detaylı

4.2. SAYISAL MANTIK SEVİYELERİ VE DALGA FORMLARI

4.2. SAYISAL MANTIK SEVİYELERİ VE DALGA FORMLARI 4. TEMEL DİJİTAL ELEKTRONİK 1 Yarı iletkenlerin ucuzlaması, üretim tekniklerinin hızlanması sonucu günlük yaşamda ve işyerlerinde kullanılan aygıtların büyük bir bölümü dijital elektronik devreli olarak

Detaylı

VİDEO VE YAZILIM TABANLI İŞ ETÜDÜ

VİDEO VE YAZILIM TABANLI İŞ ETÜDÜ VİDEO VE YAZILIM TABANLI İŞ ETÜDÜ Arş.Gör. EMRE ÖZEL 2015 İş Etüdü Nedir? İş Etüdü, işin iyileştirilmesi ve işletmenin daha ekonomik çalışmasını sağlamak (gelişme olanağı yaratabilmek) amacıyla, üretim

Detaylı

Bölüm 6 Tarımsal Finansman

Bölüm 6 Tarımsal Finansman Bölüm 6 Tarımsal Finansman 1. Tarımsal Finansman 2. Tarımsal Krediler İçerik 1 FİNANSMAN VE FONKSİYONLARI İşletmelerin öz varlıklarını güçlendirmek olan finansman önceleri sadece sermaye temini olarak

Detaylı

HİDROLİK SIZDIRMAZLIK ELEMANLARININ TEST YÖNTEM VE SONUÇLARI

HİDROLİK SIZDIRMAZLIK ELEMANLARININ TEST YÖNTEM VE SONUÇLARI 37 HİDROLİK SIZDIRMAZLIK ELEMANLARININ TEST YÖNTEM VE SONUÇLARI Fatih KÖMÜRCÜ Cavit Nail KUBALI ÖZET Bu çalışmada, hidrolik silindirlerde kullanılan sızdırmazlık elemanlarının test yöntemi ve bunların

Detaylı

t xlo ) boyutlarında bir alan yükü etkir (P k ). t xlo )+( 2 t xlo ) boyutlarında bir alan yükü etkir (P m ).

t xlo ) boyutlarında bir alan yükü etkir (P k ). t xlo )+( 2 t xlo ) boyutlarında bir alan yükü etkir (P m ). 3. KES (KİRİŞ) SİSTEM HESI 3.1 Kafes Sistem Yük nalizi Kafes kirişler (makaslar), aşıkları, çatı örtüsünü ve çatı örtüsü üzerine etkiyen dış yükleri (rüzgar, kar) taşırlar ve bu yükleri aşıklar vasıtasıyla

Detaylı

İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ LABORATUARI YÜZEY DOLDURMA TEKNİKLERİ

İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ LABORATUARI YÜZEY DOLDURMA TEKNİKLERİ İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ LABORATUARI YÜZEY DOLDURMA TEKNİKLERİ Deneyde dolu alan tarama dönüşümünün nasıl yapıldığı anlatılacaktır. Dolu alan tarama

Detaylı

Vektör Uzayları ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Yazar Öğr.Grv.Dr.Nevin ORHUN

Vektör Uzayları ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Yazar Öğr.Grv.Dr.Nevin ORHUN Vektör Uzayları Yazar Öğr.Grv.Dr.Nevin ORHUN ÜNİTE 4 Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Matematik ve mühendislikte birçok uygulamaları olan cebirsel yapılardan vektör uzayı ve alt uzay kavramlarını

Detaylı

Seyrüsefer Yardımcıları (AVM310) Ders Detayları

Seyrüsefer Yardımcıları (AVM310) Ders Detayları Seyrüsefer Yardımcıları (AVM310) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Seyrüsefer Yardımcıları AVM310 Bahar 3 0 0 3 6 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin

Detaylı

Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumundan:

Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumundan: RESMÎ GAZETE 29 Temmuz 2015 Sayı : 29429 Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumundan: DÜZENLEMEYE DAYALI ERTELEME HESAPLARINA İLİŞKİN TÜRKİYE FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI (TFRS 14) HAKKINDA

Detaylı

Kursların Genel Görünümü

Kursların Genel Görünümü Yayınlanma tarihi: 15 Haziran 2013 YÖNETİCİ ÖZETİ İlki 15 Mart 2012 tarihinde yayınlanan UMEM Beceri 10 Meslek Kursları İzleme Bülteni, geçmiş dönemlere ait verilerin sistematik olarak takip edilmesi ihtiyacına

Detaylı

SÜREÇ YÖNETİMİ VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME H.Ömer Gülseren > ogulseren@gmail.com

SÜREÇ YÖNETİMİ VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME H.Ömer Gülseren > ogulseren@gmail.com SÜREÇ YÖNETİMİ VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME H.Ömer Gülseren > ogulseren@gmail.com Giriş Yönetim alanında yaşanan değişim, süreç yönetimi anlayışını ön plana çıkarmıştır. Süreç yönetimi; insan ve madde kaynaklarını

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU Sipariş Alma Reklâm Tabelâcılığı Reklâm Tabelâcılığı

DERS BİLGİ FORMU Sipariş Alma Reklâm Tabelâcılığı Reklâm Tabelâcılığı Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim Öğretim Ortamı

Detaylı

Türk Dili II (TURK 102) Ders Detayları

Türk Dili II (TURK 102) Ders Detayları Türk Dili II (TURK 102) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Türk Dili II TURK 102 Her İkisi 2 0 0 2 2 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü

Detaylı

Test Geliştirme. Testin Amacı. Ölçülecek Özelliğin Belirlenmesi 08.04.2014. Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN 08.04.2014 3 08.04.

Test Geliştirme. Testin Amacı. Ölçülecek Özelliğin Belirlenmesi 08.04.2014. Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN 08.04.2014 3 08.04. BÖLÜM 7 Test Geliştirme Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN cetinerdogan@gmail.com Test Geliştirme Testler gözlenemeyen özelliklerin gözlenebilir hale getirilmesi veya hedef kazanımların kazandırılıp kazandırılmadığını

Detaylı

MESS ALTIN ELDİVEN İSG YARIŞMASI BAŞVURU VE DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

MESS ALTIN ELDİVEN İSG YARIŞMASI BAŞVURU VE DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ MESS ALTIN ELDİVEN İSG YARIŞMASI BAŞVURU VE DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ MESS üyelerinde iş kazaları genellikle organlara göre el parmakları, el bilekleri ve ellerde; iki nesne arasında sıkışma ve bir nesnenin

Detaylı

TEKSTİL TEKNOLOJİSİ TERBİYE DİJİTAL BASKI DESENCİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

TEKSTİL TEKNOLOJİSİ TERBİYE DİJİTAL BASKI DESENCİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü TEKSTİL TEKNOLOJİSİ TERBİYE DİJİTAL BASKI DESENCİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2014 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile

Detaylı

a) Birim sorumluları: Merkez çalışmalarının programlanmasından ve uygulanmasından sorumlu öğretim elemanlarını,

a) Birim sorumluları: Merkez çalışmalarının programlanmasından ve uygulanmasından sorumlu öğretim elemanlarını, NİĞDE ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETİMİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu yönetmeliğin amacı, Niğde Üniversitesine bağlı olarak kurulan

Detaylı

BÖLÜM 3 FREKANS DAĞILIMLARI VE FREKANS TABLOLARININ HAZIRLANMASI

BÖLÜM 3 FREKANS DAĞILIMLARI VE FREKANS TABLOLARININ HAZIRLANMASI 1 BÖLÜM 3 FREKANS DAĞILIMLARI VE FREKANS TABLOLARININ HAZIRLANMASI Ölçme sonuçları üzerinde yani amaçlanan özelliğe yönelik gözlemlerden elde edilen veriler üzerinde yapılacak istatistiksel işlemler genel

Detaylı

DERS 1. ki De i kenli Do rusal Denklem Sistemleri ve Matrisler

DERS 1. ki De i kenli Do rusal Denklem Sistemleri ve Matrisler DERS ki De i kenli Do rusal Denklem Sistemleri ve Matrisler.. Do rusal Denklem Sistemleri. Günlük a amda a a dakine benzer pek çok problemle kar la r z. Problem. Manavdan al veri eden bir mü teri, kg armut

Detaylı

Araştırma Notu 15/177

Araştırma Notu 15/177 Araştırma Notu 15/177 02 Mart 2015 YOKSUL İLE ZENGİN ARASINDAKİ ENFLASYON FARKI REKOR SEVİYEDE Seyfettin Gürsel *, Ayşenur Acar ** Yönetici özeti Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan enflasyon

Detaylı

B02.8 Bölüm Değerlendirmeleri ve Özet

B02.8 Bölüm Değerlendirmeleri ve Özet B02.8 Bölüm Değerlendirmeleri ve Özet 57 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B02) Şimdiye kadar C programlama dilinin, verileri ekrana yazdırma, kullanıcıdan verileri alma, işlemler

Detaylı

İÇİNDEKİLER SAYFA Önsöz 4 Stratejik Planlama ve Bütçe Yol Haritası 5 Örnek İşletme Hakkında 6 Gider Yükleme Sistemi 8 Satış Bütçesi Oluşturma 9 Faaliyet Gider Bütçesi Oluşturma 12 Bütçe Sistem Otomasyonu

Detaylı

Başarılı bir yöneticide bulunan özellikler ve bunları kazanma yolları Yöneticiler, görev yaptıkları örgütlerin amaçlarını etkin ve verimli olarak gerç

Başarılı bir yöneticide bulunan özellikler ve bunları kazanma yolları Yöneticiler, görev yaptıkları örgütlerin amaçlarını etkin ve verimli olarak gerç Sağlık Hizmetleri Yönetimi Ders 5: Başarılı Bir Yöneticide Bulunan Özellikler ve Bunları Kazanma Yolları P. ŞENEL TEKİN-AÜ SHMYO 1 Başarılı bir yöneticide bulunan özellikler ve bunları kazanma yolları

Detaylı

BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK F KLAVYE KULLANIMI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK F KLAVYE KULLANIMI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK F KLAVYE KULLANIMI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2016 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı

Detaylı

Rusya'da Erken Çocukluk Bakımı ve Eğitimi (EÇBE)

Rusya'da Erken Çocukluk Bakımı ve Eğitimi (EÇBE) Rusya'da Erken Çocukluk Bakımı ve Eğitimi (EÇBE) Elena Yudina Moskova Devlet Psikoloji ve Eğitim Üniversitesi Ankara, 12-13 Ekim 2010 EÇBE sistemi nasıl düzenleniyor? Eyalet Düzeyinde Eğitim ve Bilim Bakanlığı

Detaylı

Form ve Strüktür Ders İzlence Formu

Form ve Strüktür Ders İzlence Formu Diploma Programı Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Yarıyıl Teorik Derse Kabul Koşulları: Uygulama Laboratuar Form ve Strüktür Ders İzlence Formu Kodu: ETB 315 Dersin Adı: Form ve Strüktür Toplam Saat AKTS

Detaylı

Merhaba! Fatih ALKAN Yasin UĞURLU Mehmet ÜZER. Biz buradayız çünkü sizi ve yazılımı seviyoruz. Bize ulaşabilirsiniz: www.codingistanbul.

Merhaba! Fatih ALKAN Yasin UĞURLU Mehmet ÜZER. Biz buradayız çünkü sizi ve yazılımı seviyoruz. Bize ulaşabilirsiniz: www.codingistanbul. «MERHABA DÜNYA» Merhaba! Fatih ALKAN Yasin UĞURLU Mehmet ÜZER Biz buradayız çünkü sizi ve yazılımı seviyoruz. Bize ulaşabilirsiniz: www.codingistanbul.com PROGRAMLAMA NEDİR? Yeni bir dünya için hazırlanın!

Detaylı

Biçimli ve güzel bacaklara sahip olmak isteyen kadınlar, estetik cerrahların

Biçimli ve güzel bacaklara sahip olmak isteyen kadınlar, estetik cerrahların Plastik Cerrahlar Biçimli Bacaklar için Çalışıyor Biçimli ve güzel bacaklara sahip olmak isteyen kadınlar, estetik cerrahların kapısını çalıyor. Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Akın Yücel,

Detaylı

AHŞAP TEKNOLOJİSİ ARI KOVANI VE BAL ÇITASI YAPIMI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

AHŞAP TEKNOLOJİSİ ARI KOVANI VE BAL ÇITASI YAPIMI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü AHŞAP TEKNOLOJİSİ ARI KOVANI VE BAL ÇITASI YAPIMI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2009 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

08.11.2014-10:30 Adı-Soyadı:... No:... NOT:...

08.11.2014-10:30 Adı-Soyadı:... No:... NOT:... OREN435 TESİS PLNLM 014-015 GÜZ YRIYILI RSINVI CEVP NHTRI 1 08.11.014-10:30 dı-soyadı:... No:... NOT:... Sorular eşit puanlıdır. Yardımcı bellek kullanılabilir. Süre 70 fakikadır. 1. Endüstriyel üretim

Detaylı

İşverenler, işyerinde işçi çalışmaya başladığı anda 30.06.2012 tarih, 28339 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6331 Sayılı İş

İşverenler, işyerinde işçi çalışmaya başladığı anda 30.06.2012 tarih, 28339 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6331 Sayılı İş 1- Bir İşçi Çalıştıran İşverenlerin Yükümlülükleri İşverenler, işyerinde işçi çalışmaya başladığı anda 30.06.2012 tarih, 28339 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu

Detaylı

Soma Belediye Başkanlığı. Birleşme Raporu

Soma Belediye Başkanlığı. Birleşme Raporu Soma Belediye Başkanlığı Birleşme Raporu 2012 i GİRİŞ 1 MEVZUAT 2 2 SOMA NIN NÜFUSU 3 SOMA-TURGUTALP ARASINDAKİ MESAFE 4 GENEL İMAR DURUMU 5 TEMEL ALT YAPI HİZMETLERİ 8 DİĞER HUSUSLAR 13 25. Coğrafi Durum;

Detaylı

DENEY NO: 9 ÜÇ EKSENLİ BASMA DAYANIMI DENEYİ (TRIAXIAL COMPRESSIVE STRENGTH TEST)

DENEY NO: 9 ÜÇ EKSENLİ BASMA DAYANIMI DENEYİ (TRIAXIAL COMPRESSIVE STRENGTH TEST) DENEY NO: 9 ÜÇ EKSENLİ BASMA DAYANIMI DENEYİ (TRIAXIAL COMPRESSIVE STRENGTH TEST) 1. AMAÇ: Bu deney, üç eksenli sıkışmaya maruz kalan silindirik kayaç örneklerinin makaslama dayanımı parametrelerinin saptanması

Detaylı

ÜNİTE 5 KESİKLİ RASSAL DEĞİŞKENLER VE OLASILIK DAĞILIMLARI

ÜNİTE 5 KESİKLİ RASSAL DEĞİŞKENLER VE OLASILIK DAĞILIMLARI ÜNİTE 5 KESİKLİ RASSAL DEĞİŞKENLER VE OLASILIK DAĞILIMLARI 1 Rassal Değişken Bir deney ya da gözlemin şansa bağlı sonucu bir değişkenin aldığı değer olarak düşünülürse, olasılık ve istatistikte böyle bir

Detaylı

Davranışçı Yaklaşımda Öğrenme Kuramları

Davranışçı Yaklaşımda Öğrenme Kuramları Davranışçı Yaklaşımda Öğrenme Kuramları K LASİK K O ŞULLA M A : I. PAVL O V E D İMSE L K O ŞULLAMA: B U R K HUS F R E D E R IC SKıNNER KLASİK KOŞULLAMA Pavlov un, köpeklerin mide ve tükürük salgılarını

Detaylı

R.G. 27 26.02.2016 UBAN (ULUSAL BANKA HESAP NUMARASI) TEBLİĞİ

R.G. 27 26.02.2016 UBAN (ULUSAL BANKA HESAP NUMARASI) TEBLİĞİ R.G. 27 26.02.2016 UBAN (ULUSAL BANKA HESAP NUMARASI) TEBLİĞİ İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM 1 Amaç, Kapsam ve Tanımlar 1 Madde 1 - Amaç 1 Madde 2 - Kapsam 1 Madde 3 - Tanımlar 1 İKİNCİ BÖLÜM 2 UBAN Yapısı,

Detaylı

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ELDE ANTEP İŞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ELDE ANTEP İŞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ELDE ANTEP İŞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2009 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı

Detaylı

SINAV ŞARTNAMESİ ( TURİZM SEKTÖRÜ )

SINAV ŞARTNAMESİ ( TURİZM SEKTÖRÜ ) AMAÇ: Bu sınav şartnamesi, Turizm, Konaklama, Yiyecek ve İçecek Sektöründeki yetki kapsamımızdaki yeterliliklerin gerektirdiği bilgi, beceri, yetkinlikleri ölçmek ve değerlendirmek için yapılan sınavların

Detaylı

MALZEME BİLGİSİ. Atomlar Arası Bağlar

MALZEME BİLGİSİ. Atomlar Arası Bağlar MALZEME BİLGİSİ Dr.- Ing. Rahmi ÜNAL Konu: Atomlar Arası Bağlar 1 Giriş Atomları bir arada tutarak iç yapıyı oluştururlar Malzemelerin mukavemeti, elektriksel ve ısıl özellikleri büyük ölçüde iç yapıya

Detaylı

Transfer Fiyatland rmas Uygulamas

Transfer Fiyatland rmas Uygulamas Transfer Fiyatland rmas Uygulamas Transfer Fiyatland rmas ile lgili Gündemdeki S cak Konular 10 Nisan 2008 Dokümantasyon le lgili Süreler Uzayacak M? Dokümantasyona tabi olanlar n kapsam n n geni belirlenmi

Detaylı

KÜLTÜR, TURİZM VE TANITIM DAİRESİ BAŞKANLIĞI İDARİ İŞLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNERGE

KÜLTÜR, TURİZM VE TANITIM DAİRESİ BAŞKANLIĞI İDARİ İŞLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNERGE KÜLTÜR, TURİZM VE TANITIM DAİRESİ BAŞKANLIĞI İDARİ İŞLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, HUKUKİ DAYANAK, İLKELER ve TANIMLAR Amaç Madde 1-

Detaylı

Veri Toplama Yöntemleri. Prof.Dr.Besti Üstün

Veri Toplama Yöntemleri. Prof.Dr.Besti Üstün Veri Toplama Yöntemleri Prof.Dr.Besti Üstün 1 VERİ (DATA) Belirli amaçlar için toplanan bilgilere veri denir. Araştırmacının belirlediği probleme en uygun çözümü bulabilmesi uygun veri toplama yöntemi

Detaylı

DERS PROFİLİ. Kuram+PÇ+Lab (saat/hafta) Dersin Adı Kodu Yarıyıl Dönem. Muhasebe Bilgi Sistemleri MAN552T I I 3 3 6. Dersin Dili.

DERS PROFİLİ. Kuram+PÇ+Lab (saat/hafta) Dersin Adı Kodu Yarıyıl Dönem. Muhasebe Bilgi Sistemleri MAN552T I I 3 3 6. Dersin Dili. DERS PROFİLİ Dersin Adı Kodu Yarıyıl Dönem Kuram+PÇ+Lab (saat/hafta) Kredi AKTS Muhasebe Bilgi Sistemleri MAN552T I I 3 3 6 Ön Koşul --- Dersin Dili Ders Tipi Türkçe Zorunlu Dersin Okutmanı Dersin Asistanı

Detaylı

YSÖP KULLANIM KILAVUZU

YSÖP KULLANIM KILAVUZU YSÖP KULLANIM KILAVUZU 1. Yetiştirici Sınıf Açılacak Okul İşlemleri (İlin Kullanacağı Ekran) İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri Yetiştirici Sınıf Öğretim Programını uygulayacak okul/okulları Yetiştirici Sınıf

Detaylı

ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA GÖREVLİLERİ TEMSİLCİLİĞİ YÖNERGESİ

ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA GÖREVLİLERİ TEMSİLCİLİĞİ YÖNERGESİ ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA GÖREVLİLERİ TEMSİLCİLİĞİ YÖNERGESİ Amaç MADDE 1- (1) Bu yönergenin amacı, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın 21.11.2000 tarih ve 4703/26903 sayılı yazısı esas alınarak

Detaylı

ELEKTRONİK DEVRELERİ LABORATUVARI 1. DENEY

ELEKTRONİK DEVRELERİ LABORATUVARI 1. DENEY DÜZCE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRONİK DEVRELERİ LABORATUVARI 1. DENEY Yrd.Doç.Dr. Mehmet Uçar Arş.Gör. Erdem Elibol Arş.Gör. Melih Aktaş 2014 1. DENEY:

Detaylı

İŞVERENLERE YÖNELİK SİGORTA PRİM DESTEKLERİ

İŞVERENLERE YÖNELİK SİGORTA PRİM DESTEKLERİ 4857 ENGELLİ ÇALIŞAN TEŞVİKİ 5510 - %5 İŞVEREN SİGORTA PRİMİ TEŞVİKİ 5921 İŞSİZLİK SİGORTASI ALANIN İSTİHDAMI TEŞVİKİ 6111 İSTİHDAM TEŞVİKİ 6661 ASGARİ ÜCRET 100 TL DEVLET DESTEĞİ 4857 - İŞKUR İŞBAŞI EĞİTİM

Detaylı

Türk Musikisinde Makamların 53 Ton Eşit Tamperamana Göre Tanımlanması Yönünde Bir Adım

Türk Musikisinde Makamların 53 Ton Eşit Tamperamana Göre Tanımlanması Yönünde Bir Adım Türk Musikisinde Makamların 53 Ton Eşit Tamperamana Göre Tanımlanması Yönünde Bir Adım Türk musikisinde makam tanımları günümüzde çoğunlukla Çargâh makamı temelinde 24 perdeli Arel Ezgi Uzdilek () sistemine

Detaylı

Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Bilgisayar Programcılığı Programı. Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN

Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Bilgisayar Programcılığı Programı. Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Bilgisayar Programcılığı Programı Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ Varlık-İlişki Modeli Veritabanı Tasarım Aşamaları Gereksinim Analizi Seçilen

Detaylı

DAİRESEL KESİTLİ TELDEN SOĞUK OLARAK SARILAN BASMA YAYLARININ HESABI

DAİRESEL KESİTLİ TELDEN SOĞUK OLARAK SARILAN BASMA YAYLARININ HESABI DAİRESEL KESİTLİ TELDEN SOĞUK OLARAK SARILAN BASMA YAYLARININ HESABI Yaylar enerji depolayan elemanlardır. Basma yaylarında, malzemenin elastik bölgesinde kalmak şartiyle, yayın ekseni doğrultusunda etkiyen

Detaylı

ADLİ YARGI HÂKİM VE SAVCI ADAYLARI İLE İDARÎ YARGI HÂKİM ADAYLARININ EĞİTİMLERİ SONUNDA YAPILACAK YAZILI SINAVIN USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK

ADLİ YARGI HÂKİM VE SAVCI ADAYLARI İLE İDARÎ YARGI HÂKİM ADAYLARININ EĞİTİMLERİ SONUNDA YAPILACAK YAZILI SINAVIN USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK ADLİ YARGI HÂKİM VE SAVCI ADAYLARI İLE İDARÎ YARGI HÂKİM ADAYLARININ EĞİTİMLERİ SONUNDA YAPILACAK YAZILI SINAVIN USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç

Detaylı

Okul Eğitimi Süresi. Ders Kredisi. Kalite kavramı, Çevre standartları

Okul Eğitimi Süresi. Ders Kredisi. Kalite kavramı, Çevre standartları DERSİN ADI BÖLÜM PROGRAM DÖNEMİ DERSİN DİLİ DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR SÜRE VE DAĞILIMI KREDİ DERSİN AMACI ÖĞRENME ÇIKTILARI VE YETERLİKLER DERSİN İÇERİĞİ VE DAĞILIMI (MODÜLLER VE HAFTALARA GÖRE DAĞILIMI)

Detaylı

AÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE!

AÖĞRENCİLERİN DİKKATİNE! A KİTAPÇIK TÜRÜ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI 8. SINIF MATEMATİK 2015 8. SINIF 1. DÖNEM MATEMATİK DERSİ MERKEZİ ORTAK (MAZERET) SINAVI 12 ARALIK 2015 Saat: 10.10 Adı ve Soyadı :... Sınıfı :... Öğrenci Numarası

Detaylı

MICROSOFT EXCEL SOLVER PROGRAMI. Y. Doç. Dr. Y. İlker Topcu

MICROSOFT EXCEL SOLVER PROGRAMI. Y. Doç. Dr. Y. İlker Topcu MICROSOFT EXCEL SOLVER PROGRAMI Y. Doç. Dr. Y. İlker Topcu DOĞRUSAL PROGRAMLAMA MODELLERİNİ HESAP TABLOLARI (SPREADSHEETS) İLE ÇÖZME Hesap tablosu programlarının (Microsoft Excel, Lotus 1-2-3 ve Borland's

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU Üretim Takibi Giyim Üretimi Teknolojisi Kesimcilik

DERS BİLGİ FORMU Üretim Takibi Giyim Üretimi Teknolojisi Kesimcilik Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Sınıf/Yıl Süre Dersin Amacı BİLGİ FORMU Üretim Takibi Giyim Üretimi Teknolojisi Kesimcilik 64 Ders Saati Bu ders ile öğrenciye hazır giyim işletmelerinde üretimin

Detaylı

KILAVUZ SORU ÇÖZÜMLERİ Matematik

KILAVUZ SORU ÇÖZÜMLERİ Matematik FRAKTALLAR -. Ünite 9. A seçeneğinde verilen şekil adet doğru parçası, B seçeneğinde bulunan şekil 6 adet doğru parçası C seçeneğinde bulunan şekil ise 0 adet doğru parçası kullanılarak oluşturulmuştur.

Detaylı

Me Too. tasarım Nurus D Lab. teknik doküman

Me Too. tasarım Nurus D Lab. teknik doküman Me Too tasarım Nurus D Lab teknik doküman Me Too, bedeni mükemmel şekilde tamamlar ve çalışma hayatındaki gereksinimlere akıllı yanıtlar verir. Her detayı teknoloji, deneyim ve özenle tasarlanan Me Too,

Detaylı

KAİZEN KONUSU. Exceeding your expectations. Resim 1: Kaizen Çalışması Toplantısından Görüntü

KAİZEN KONUSU. Exceeding your expectations. Resim 1: Kaizen Çalışması Toplantısından Görüntü KAİZEN KONUSU Firmamızda harcanan enerji giderlerimiz, genel üretim giderlerimizin %5 ini oluşturmaktadır. Bu sebeple kullanılan makine enerji kullanımını azaltmak amacıyla bir ekip oluşturarak kaizen

Detaylı

11. TASARIM ŞABLONU KULLANARAK SUNU HAZIRLAMAK

11. TASARIM ŞABLONU KULLANARAK SUNU HAZIRLAMAK BÖLÜM 10 11. TASARIM ŞABLONU KULLANARAK SUNU HAZIRLAMAK Powerpoint programında hazır bulunan bir dizi renk ve metin özelliğine sahip sunu dosyalarına Tasarım şablonu ismi verilir. Kullanıcı bu dosyaları

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: 10.07.2012 Resmi Gazete Sayısı: 28349

Resmi Gazete Tarihi: 10.07.2012 Resmi Gazete Sayısı: 28349 Resmi Gazete Tarihi: 10.07.2012 Resmi Gazete Sayısı: 28349 RÜZGÂR VE GÜNEŞ ENERJİSİNE DAYALI LİSANS BAŞVURULARI İÇİN YAPILACAK RÜZGÂR VE GÜNEŞ ÖLÇÜMLERİ UYGULAMALARINA DAİR TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2012/01)

Detaylı

Proje konularından istediğiniz bir konuyu seçip, hazırlamalısınız.

Proje konularından istediğiniz bir konuyu seçip, hazırlamalısınız. 5. SINIF MATEMATİK PROJE KONULARI (2012-2013) Atatürk ün geometri alanında yaptığı çalışmaların ülkemizdeki geometri öğretimine katkılarını açıklayınız. Geometrik cisimlerin (prizmalar ve piramitler) günlük

Detaylı

Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: 30.11.2015

Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: 30.11.2015 Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: 30.11.2015 BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİĞİN UYGULANMASINA İLİŞKİN GENELGE (2015/50) Bu Genelge, 25.05.2015

Detaylı

Türk Deri Hazır Giyim Sektöründeki Küçük Ölçekli İşletmelerin Markalaşma Düzeylerinin Araştırılması Grafik 1. İşletmelerin Sahip Oldukları Marka Sayılarının Dağılımı Grafik 2. İşletmelerin Markalara Sahip

Detaylı

Almanca da Sıfatlar (Adjektive) ve Sıfat Tamlamaları - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

Almanca da Sıfatlar (Adjektive) ve Sıfat Tamlamaları - Genç Gelişim Kişisel Gelişim - I. SIFATLAR Varlıkların durumlarını, renklerini, biçimlerini, sayılarını, sıralarını, yerlerini vs. özelliklerini belirten sözcüklere sıfat denir. Sıfatlar, isimlerden önce gelir ve isimlerle birlikte

Detaylı

Origami. Bu kitapç n sahibi. Haz rlayan: Asl Zülal Foto raflar: Burak Murat Bayram Tasar m: Ay egül Do an Bircan Çizimler: Bengi Gencer

Origami. Bu kitapç n sahibi. Haz rlayan: Asl Zülal Foto raflar: Burak Murat Bayram Tasar m: Ay egül Do an Bircan Çizimler: Bengi Gencer Origami Bu kitapç n sahibi Haz rlayan: Asl Zülal Foto raflar: Burak Murat Bayram Tasar m: Ay egül Do an Bircan Çizimler: Bengi Gencer A ustosböce i 1 2 Kâ d üçgen Üçgenin uzun kenar n n iki kö esi üçüncü

Detaylı

1.6.1. Performans Yönetimi Hakkında Ulusal Mevzuatın Avrupa Standartlarıyla Uyumlaştırılmasına Yönelik Tavsiyeler

1.6.1. Performans Yönetimi Hakkında Ulusal Mevzuatın Avrupa Standartlarıyla Uyumlaştırılmasına Yönelik Tavsiyeler 1.6.1. Performans Yönetimi Hakkında Ulusal Mevzuatın Avrupa Standartlarıyla Uyumlaştırılmasına Yönelik Tavsiyeler 5. Sonuçlar ve reform teklifleri 5.1 (Kamu Mali yönetimi ve Kontrol Kanunu) 5.1.1 Performans

Detaylı

İşletme Biliminin Temel İlkeleri

İşletme Biliminin Temel İlkeleri İşletme Biliminin Temel İlkeleri Bölüm 1:İşletme Bilimi İle İlgili Temel Kavramlar 1.İşletme Biliminin Tarihi Gelişimi: Bugünkü anlamda işletme biliminin henüz ortaya çıkmadığı devirlerde işletme konuları

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, 24.03.2015 Sayı: 2015/065 Ref: 4/065

SİRKÜLER İstanbul, 24.03.2015 Sayı: 2015/065 Ref: 4/065 SİRKÜLER İstanbul, 24.03.2015 Sayı: 2015/065 Ref: 4/065 Konu: BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ TBMM BAŞKANLIĞI NA SUNULMUŞTUR Bazı vergi kanunlarında

Detaylı