Temel Bilgi Teknolojileri Dersi Öğrenci Kaynak Paylaşımı forumundaki Çoktan Seçmeli Sorular ve Cevapları

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Temel Bilgi Teknolojileri Dersi Öğrenci Kaynak Paylaşımı forumundaki Çoktan Seçmeli Sorular ve Cevapları"

Transkript

1 Temel Bilgi Teknolojileri Dersi Öğrenci Kaynak Paylaşımı forumundaki Çoktan Seçmeli Sorular ve Cevapları UYARI: Bu sorular ve cevaplar öğrenciler tarafından hazırlanmış olup doğruluğu kontrol edilmemiştir. Sorular ile ilgili UZEM herhangi bir sorumluluk yüklenmemiştir. S-1 Bilgisayarda yapılması gereken işlemleri yöneten birim aşağıdakilerden hangisidir? B) Merkezi İşlem A) Ana bellek C) Ekran D) Klavye Cevap: Birimi S-2 Aşağıdakilerden hangisi yardımcı bellek birimlerinden değildir? A) Yazıcı B) Disket C) Disk D) Cd-Rom Cevap: S-3 Bilgisayarın elle dokunulabilen fiziksel parçalarına ne denir? A) Yazılım B) Plotter C) Donanım D) Ekran Cevap: S-4 Aşağıdakilerden hangisi bilgisayara komut girilmesini simge seçme ve işaretleme işlemini yapar? A) Klavye B) Fare C) Ekran D) Caps-Lock Cevap: S-5 Ülkemizde kullanılan klavye türü hangisidir? A) Q Klavye B) F Klavye C) Z klavye F ve Q Klavye Cevap: S-6 Aşağıdakilerden hangisi bilgisayar kullanımında gerekli olan güvenlik tedbirlerinden değildir? A) Islak elle prize, fişe yada ekrana dokunulmaz B) Kablo priz ve fişlerin sağlam olmasına dikkat edilir C) Topraklı priz kullanılmaz D)Kablolar ısıtıcılara yakın yerlerde ve ayak altında olmamalı Cevap: S-7 Aşağıdakilerden hangisi bilgisayarda giriş birimi değildir? A) Plotter (çizici) B) Mouse C) Keyboard D) Scanner(tarayıcı) Cevap: S-8 Aşağıdakilerden hangisi bilgisayarda çıkış birimi değildir? A) Yazıcı B) Ekran C) Çizici D) Tarayıcı Cevap: S-9 Bilgisayarı kapatmak için aşağıdakilerden hangisi kullanılır? A) Güç kablosu prizden çekilmeli B)Direkt olarak kasa üzerindeki fiş çekilmeli C) Başlat menüsünden Bilgisayarı kapat seçeneği seçilir. Ekrana gelen pencereden bilgisayarı kapat seçeneği seçilerek tamam düğmesine basılır. D) Ekran üzerinde yer alan açma kapama düğmesine basılmalıdır. Cevap: S-10 Bilgisayarlar için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Hızlı ve doğru B) Çok miktarda bilgi C) Biyolojik bir yapıları D) Elektrik enerjisi ile Cevap: işlem yaparlar depo edebilirler, vardır çalışırlar S-11 Bilgisayarın ürettiği sonuçları kullanıcıya ileten cihazlara ne ad verilir? A) Girdi Birimi B) İşlem Birimi C) Çıktı Birimi D) Klavye Cevap: S-12 Aşağıdakilerden hangileri çıkış birimleridir? I- Klavye II- Ekran III- Disket IV- Yazıcı V- Optik okuyucu A) I-II-IV B) I-IV-V C) II-III-IV D) II-III-V Cevap: S-13 Aşağıdakilerden hangisi bir bilgisayar çıktı ortamı değildir? A) Aritmetik işlem B) Ekran C) Yazıcı D) Grafik Yazıcı Cevap: birimi S-14 Çevre ünitelerinden olan sadece çıkış ünitesi olarak kullanılan ünite hangisidir? A) Yazıcı B) Disk C) Disket D) Klavye Cevap: S-15 Aşağıdakilerden hangisi bilgisayar donanımı değildir? A) Monitör B) Klavye C) Windows D) Fare Cevap: S-16 Yazılım (software) terimini en iyi şekilde açıklayan ifade aşağıdakilerden hangisidir? A) Bir giriş birimidir. B) Bir çıkış birimidir. C) Bilgisayar sistemini oluşturan mekanik ve elektronik cihazladır. D) Bilgisayarların donanımına hayat veren programlar topluluğudur. Cevap: S-17 Aşağıdıkilerden hangisi işletim sisteminde standart bir masaüstünde bulunan simgelerden biri değldir? A)Belgelerim B)Ağ bağlantılarım C)Bilgisayarım D) Yazıcılar Cevap: D S-18 Aşağıdakilerden hangisi "Bilgisayarım" simgesi tıklandığında açılan pencerede yer almaz? A) A sürücüsü A) C sürücüsü C)Dosya yönetimi D)Denetim masası Cevap: C S-19 Hangisi ana bellek büyüklüğü ölçü birimidir?

2 A) Mhz B) ROM C) MB D) RAM Cevap: C S-20 Yazılım nedir? A)Anabellekte yer alan her türlü değer B)Yazıcıdan alınan rapor C) Klavyeden girilen veriler D) Bilgisayar programları S-21 İşlemcinin işleyeceği konular ana belleğe nasıl yerleşir? A) işlemci tarafından yerleştirilir B) Bilgisayarın imalatı sırasında yerleştirilir C)komutların ana bellekteki yerleri yazılım tarafından belirlenir D) komutların ana bellekteki yeri fare tarafından belirlenir Cevap: D Cevap: A S-22 Aşağıdakilerin hangisi bir yazılımdır? A)Bilgi B) Yazıcı C) Derleyici D) İşlemci Cevap: C S-23 Derleyici nedir? A)bir tür yazılım B)işletim sisteminin C)Ana bellek düzenleyicisi D)işlemcinin Cevap: A bir bileşeni düzenleyicisi S-24 Hangisi programcının yazdığı programı makine diline çevirir? A)işletim sistemi B)birleştirici diller C)işlemci D)kullanıcı Cevap: B S-25 Programlama dili bilme ihtiyacı azalmıştır.neden? A)işlemcilerin gelişmesi B)paket programların yaygınlaşması C)işletim sistemlerinin gelişmesi D)yeni çevre birimlerinin ortaya çıkması Cevap: B S-26 Hazır bordro ne tür bir programdır? A)derleyici yazılım B)yorumlayıcı yazılım C)büro yazılımı D)işletim sistemi Cevap: D S-27 İşletim sistemi nedir? A)bir tür donanım B)bir tür uygulama C)bir tür yazılım D)bir tür derleyici Cevap: C programı S-28 Hangisi işletim sisteminin görevidir? A)gerekli komutları işlemciye ulaştırmak B)programları bilgisayar diline çevirmek C)programlama hatalarını ayıklamak D)çevre birimlerini denetlemek Cevap: D S-29 Bilgisayar kaynaklarını hangisi yönetir? A)ana bellek B)derleyici C)büro yazılımı D)işletim sistemi Cevap: D S-30 Bir süpermarkette bilgisayar kullanmak neden zorunludur? A) Süpermarkette yapılan işlemler insanlar tarafından yapılmaz B) Süpermarkette çok karmaşık matematiksel işlemler gerçekleşir C) İnsanların altından kalkamayacağı kadar çok işlem yapılması D) Bilgisayarın tekrar işlemlerini sıkılmadan ve hatasız yapabilmesi Cevap: D S-31 Veri yollarında bilgilerin taşınması sırasında, hücre adreslerinin de taşınmasını aşağıdakilerden hangisi sağlar? A) Yardımcı bellek B) Denetim yolu C) İz topu D) Adres yolu Cevap: D S-32 Türkçe ye göre dizayn edilmiş klavye aşağıdakilerden hangisidir? A) F klavye B) T klavye C) Q klavye D) R klavye Cevap: A S-33 Kullanıcıların bilgisayara veri aktarmasını ve bilgisayarın elde ettikleri bilgileri de kullanıcılara sunmasını sağlayan birimlerin genel adı aşağıdakilerden hangisidir? A) Yazılım B) Ram bellek Rom C) Giriş çıkış birimleri D) Yardımcı bellek Ana Cevap: C donanım bellek bellek S-34 Sayfa yazıcıların performanslarını belirleyen birim aşağıdakilerden hangisidir? A) Mhz B) Bayt C) Bit D) Dpi Cevap: D S-35 Bilgisayar ortamında CD den müzik dinlemek için genel olarak hangi donanımlara ihtiyaç duyulur? A) Kamera Tarayıcı B) Ses kartı Hoparlör C) Tv kartı Kamera D) Modem Telefon Cevap: B S-36 Aşağıdaki programlardan hangisi bilgisayar açık olduğu süreçte hep aktif ve çalışır konumdadır? A) İşlem tablosu programı B) Kelime işlem programı C) İşletim sistemi D) Sunu programı Cevap: C

3 S-37 Bilgisayarda ana bellek kapasite ölçü birimi aşağıdakilerden hangisidir? A) bps B) Watt C) kg D) mb Cevap: D S-38 Aşağıdakilerden hangisi bir uygulama dosyası uzantısıdır? A) bmp B) exe C) txt D) sys Cevap: B S-39 İşletim sisteminde, sistemi özelleştirmek ve yapılandırmak için kullanılan iletişim kutuları aşağıdakilerden hangisinde yer alır? A) Gezgin B) Geri dönüşüm kutusu C) Denetim masası D) Belgelerim Cevap: C S-40 Büro yazılımlarında, yaratılmış dosyaların kağıt üzerine dökümü için kullanılan komut aşağıdakilerden hangisidir? A) Yeni adla kaydet B) Aç C) Yazdır D) Sayfa yapısı Cevap: C S-42 İşlem tablolarında, verilerin girildiği, gerekli hesaplamaların ve işlemlerin yapıldığı satır-sütunlardan oluşmuş alanlara ne ad verilir? A) Çalışma Sayfası B) Çalışma Kitabı C) Çalışma Ortamı D) Çalışma Masası Cevap: A S-43 Excel işlem tablosunda formüllerden önce belirtilmesi gereken işaret aşağıdakilerden hangisidir? A)? B)! C) % D) = Cevap: D S-44 Excel işlem tablosunda, aktif hücre içerisine girilen değerin bu hücreye yerleşmesi için hangi klavye tuşu kullanılır? A) Ctrl B) Shift C) Delete D) Enter Cevap: D S-45 Aşağıdakilerden hangisi bilgisayarın en önemli özelliklerinden biri değildir? A) Belleğinin bulunması B) Düşünebilmesi ve uygulayabilmesi C) Çok hızlı ve güvenilir olması d) İşlem yapabilmesi ve programlanabilmesi S-46 Bilgisayarın yaptığı işlemleri yöneten ve denetimini sağlayan kısım aşağıdakilerden hangisidir? Cevap: A) Disket B) Harddisk C) M.I.B. D) Printer Cevap: S-47 Aşağıdakilerden hangi cihazlar işlem birimi olarak kullanılabilirler? A) Disk, disketler B) Klavye, mouse, C) Ekran, yazıcı, hoparlör D) CPU,RAM,ROM Cevap: mikrofon S-48 Aşağıdakilerden hangileri Merkezi İşlem biriminin içinde değildir? A) Aritmetik ve B) Hafıza Ünitesi C) Disket D) Ram Cevap: İşlem ünitesi S-49 Aşağıdakilerden hangisi Merkezi İşlem Ünitesi (CPU) nun bir elemanı değildir? A) Bellek B)Aritmetik ve C)Printer D)Kontrol Ünitesi Cevap: Mantık Ünitesi S-50 Bilgisayar a bilgi girişi yapıldığında bilgiler önce hangi üniteye gider? A) Aritmetik ve C) Hafıza Ünitesi C) Kontrol ünitesi D) Ram Cevap: İşlem ünitesi S-51 Aritmetik ve mantık biriminin görevi nedir? A) Kontrol B) Aritmetik ve C) Sistemin eş zamanlı D) Bilgi depolamayı Cevap: sinyalleri üretir. mantık işlemleri yapar. çalışmasını sağlar. sağlar. S-52 Aritmetik, mantık ve kontrol işlemleri aşağıdaki birimlerden hangisinde gerçekleştirilir? A) Merkezi işlem B) Bellek birimi C) Klavye birimi D) Giriş birimi ROM - Cevap: birimi RAM BELLEK S-53 Sadece okunur bellek aşağıdakilerden hangisidir? A) Ram B) Rom C) Byte D)Eof Cevap: S-54 Bilgisayar kapatıldığında aşağıdakilerden hangisinin üzerindeki bilgiler silinir? A) Ram B) Rom C) Prom D) Eprom Cevap: S-55 Kullanıcıya açık olan ve bilgisayar açık olduğu sürece faaliyet gösteren, yazılıp, okunabilen bellek türü aşağıdakilerden hangisidir? A) Ram B) Rom C) Prom, D) Eprom Cevap: S-56 RAM nedir? A) Disket birimidir B)Bilgisayar ünitesidir C) Bilgisayar dış belleğidir D)Bilgisayar iç belleğidir Cevap:

4 Tarihi itibarı ile eklenen çoktan seçmeli sorular(56 dan sonrası) S-57 Komutlar yardımı la ço k sayııda ve karmaşık verileri kısa sürede doğru olarak işleyebilen, saklaya bilen ve gerektiği zaman geri verebilen mekanik ve elektronik parçalardan oluşan makineye verilen ad nedir? A) Kasa B) Monitör C) Bilgisayar D) İşlemci Cevap: C S-58 Aşağıdakilerden hangisi birinci kuşak (vakum tüplü) bilgisayarlardan değildir? A) MARK-I B) ENIAC C) IBM 700 SERISI D) IBM 360 Cevap: D S-59 Dördüncü kuşak bilgisayarların diğerlerinden farkı nedir? A) Vakum Tüplü olmaları B) Transistörlü olmaları C) Entegre devreli olmaları D) Mikro işlemcili olmaları S-60 Aşağıdakilerden hangisi yapay zekalı bilgisayarlardan beklenen hedeflerden değildir? Cevap: D A) Üretkenliğin düşük olduğu alanlarda, üretkenliği arttırmak amacıyla pratik metotlar geliştirmek. B) Kalkınmada ve gelişmede, uluslar arası dayanışmaya katkıda bulunmak C) Enerji ve kaynak tasarrufunda bulunmak. D) Toplumun sorunlarına pratik çareler bularak, toplumsal huzur ve güvenin sağlanmasında Cevap: katkıda bulunmak S-61 Aşağıdakilerden hangisi genel amaçlı bilgisayarlardandır? A) Mini Bilgisayar B) Bulaşık Makinesi C) Robotlar D) Çamaşır Makinesi Cevap: A S-62 Aşağıdakilerden hangisi özel amaçlı bilgisayarlardandır? A) Genel amaçlı B) Robotlar C) Mini Bilgisayar D) Ana Bilgisayarlar Cevap: B Bilgisayarlar S-63 Bilgisayarı oluşturan fiziksel parçaların tamamına ne isim verilir? A) Kasa B) Yazılım C) Bilgisayar D) Donanım Cevap: D S-64 Aşağıdakilerden hangisi donanımın temel birimlerindendir? A)Monitör B) Modem C) Yazıcı D) Ekran Kartı Cevap: D S-65 Aşağıdakilerden hangisi donanımın çevre birimlerindendir? A) Anakart B) Merkezi İşlem Birimi C) Ses Kartı D) Mikrofon Cevap: D S-66 Aşağıdakilerden hangisi bilgisayara bilgi girişi için kullanılan giriş birimlerindendir? A) Yazıcı B) Tarayıcı C) Plotter D) Hoparlör Cevap: B S67 Aşağıdakilerden hangisi bilgisayardan bilgi almak için kullanılan çıkış birimlerindendir? A) Klavye B) Fare C) Hoparlör D) Barkod okuyucu Cevap: C S-68 Klavyede bulunan tuşların üzerindeki 2. Karakterleri kullanmak için hangi tuş ya da tuşlarla birlikte basmak gerekir?

5 A) Alt B) Alt Gr C) Shift D) Shift + Alt Birlikte Cevap: C S-69 Klavyede bulunan tuşların üzerindeki 3. Karakterleri kullanmak için hangi tuş ya da tuşlarla birlikte basmak gerekir? A) Alt B) Alt Gr C) Shift D) Shift + Alt Birlikte Cevap: B S-70 Paket programlarda, genellikle programdan çıkmak için kullanılan tuş hangisidir? A) Ctrl B) Shift C) Alt D) Esc Cevap: D S-71 Paket programlarda, genellikle yardım dosyasına ulaşmak için kullanılan tuş hangisidir? A) F1 B) Shift + F1 C) Alt + F1 D) Alt Gr + F1 Cevap: A S-72 Spacebar tuşunun görevi nedir? A) B üyük harfle yazılmak için kullanılır. B) Boşluk vermek için kullanılır. C) İmlecin bulunduğu noktadan itibaren geriye doğru hareket ederek geride bulunan karakterleri silmek için kullanılır D) Kelime işlemcide satır aralarına yada karakter aralarına ekleme yapmak için kullanılır Cevap: B S-73 Num lock tuşunun görevi nedir? A) Bilgisayarı kapatmak için kullanılır. B) Harf takımı tuşlarını kilitlemek için kullanılır. C) Fonksiyon tuşlarını aktif hale getirmek için kullanılır. D) Klavye sağındaki rakam tuş takımını aktif hale getirmek için kullanılır Cevap: D S-74 Bir bilgisayarın hangi özelliklere sahip olabileceğini belirleyen, bilgisayara ait olan çoğu parçalarını üzerinde bulunduran ve bu parçalar arasında iletişimini sağlayan elektronik devre elemanına verilen ad nedir? A) Bellek B) Bios C) İşlemci D) Ana kart Cevap: D S-75 Ses kartı ve ekran kartı gibi kartları üzerinde bulunduran (tümleşik) ana kartların, bu özelliğine verilen ad nedir? A) İn board B) On board C) Out board D) At board Cevap: B S-76 Anakart ve üzerindeki tüm elamanların bilgilerini içeren sabit-değişmez hafıza birimi olarak bilinen ve elektrik kesintisi halinde dahi bilgilerini koruyan ve ayrıca pil ile beslenme ihtiyacı duymayan hafızaya ne ad verilir? A) CMOS BIOS B) ROM BIOS C) RAM BIOS D) HARDDİSK Cevap: B S-77 Aşağıdakilerden hangisi seri portlardandır? A)USB B) PS/2 C) LPT2 D) COM1 Cevap : D S-78 Pcı veri yolunun en önemli özelliği nedir? A) Daha dar olması B) Daha geniş olması C) Tak-Çalıştır ı desteklemesi. S-79 Aşağıdakilerden hangisi merkezi işlem birimidir? E) Daha kısa olması Cevap: C A) PCI B) GP C) Cpu D) ISA Cevap: c S-80 Aşağıdakilerden hangisi ı/o bus çeşitlerinden değildir? A) ISA B) PCI C) AGP D) CPU Cevap: D

6 S-81 Bilgisayarlardaki En Temel Veri Birimi Hangisidir? A) BİT B) BYTE C) KİLOBYTE D) MEGA BYTE Cevap: B S-82 Aşağıdakilerden Hangisi Ram Bellek Türlerinden Değildir? A) Statik Rastgele Erişimli Bellek B) Dinamik Rastgele Erişimli Hafıza C) Programlanabilir Yalnızca Okunur Bellek E) Senkronize DRAM Cevap: C S-83 Aşağıdakilerden hangisi veri depolamaya, kopyalamaya veya silmeye yarayan bellek türlerinden değildir? A) HARDDİSK B) FLASH BELLEK C) CD-RW D) ROM BELLEK Cevap: D S-84 Bilgisayarı fonksiyonel hale getiren, fiziksel yapısı dışında kalan her şeye ne ad verilir? A) Yazılım B) Program C) İşletim Sistemi D) Donanım Cevap: A S-85 Aşağıdakilerden hangisi sistem yazılımı değildir? A) WİNDOWS B) LİNUX C) MS-WORD D) PARDUS Cevap: C S-86 Aşağıdakilerden hangisi uygulama yazılımı değildir? A) Kelime İşlemciler B) Hesap&Tablolama Programları C) Veri Tabanı Yazılımları D) Sistem Yazılımları Cevap: D S-87 Aşağıdakilerden hangisi bilgisayar performansını etkileyen özelliklerden değildir? A) İşlemci hızı B) İşletim Programı C) Anakart türü ve hızı D) RAM bellek türü ve miktarı Cevap: B S-88 Aşağıdakilerden hangisi bilgisayarın ofis uygulamalarında, hesaplama işlerinde kullanılan programlardan biridir? A) Ms Word B) Ami Pro C) Ms Excel D) Ms Powerpoint Cevap : C S-89 Bilgisayarın güç kaynağı için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Kasanın içinde bulunur. B) Doğru akımı Alternatif akıma çevirir C) Genelde 3,3V, 5V veya 12V mertebelerindedir D) Bilgisayarın tüm gücünü sağlar. Cevap: B

7 Temel Bilgi Teknolojileri Dersi Öğrenci Kaynak Paylaşımı forumundaki Açık Uçlu Sorular ve Cevapları UYARI: Bu sorular ve cevaplar öğrenciler tarafından hazırlanmış olup doğruluğu kontrol edilmemiştir. Sorular ile ilgili UZEM herhangi bir sorumluluk yüklenmemiştir. S-1 Bilgisayarın açılışında kendiliğinden çalışan ve bilgisayarı komut bekler duruma hazırlayan programlar bütünü ne ile ifade edilmektedir? İşletim Sistemi S-2 Bilgiyi işlemek için kullanılan maddi ve kavramsal araçların bütününe verilen ad hangisidir? Bilgi teknolojileri. S-3 Büro yazılımlarında bir dosyayı kapatmak için işlemlerden hangisi uygulanır? Dosya menüsünden çıkış komutuna tıklanır S-4 Yazılım ilk açıldığında görünmeyen, isteğe bağlı olarak görünür hale getirilebileceklerin listesini gösteren seçenek, hangisidir? Araç Çubukları S-5 Kelime işlemciler tarafından tanınan en küçük birim nedir? Karakter S-6 Önceden belirlenmiş, slayt renkleri ve metin biçimleri olan bir şablon seçmeyi, hangisi sağlar? Tasarım Şablonu S-7 Üzerinde metinlerin yazıldığı, şekil çizildiği, grafik, renk ve nesnelerin eklendiği boş sunu ekranına, ne ad verilir? Sunu Penceresi S-8 Kısayol menüsünde slaytın zemin rengini değiştirmek için kullanılan seçenek, hangisidir? Arka Plan S-9 Bir unsura ait verilerin bir araya getirilmesine verilen isimdir? Kayıt S-10 Herhangi bir bilgisayara bağlı olan ve kullanıcıların kullandıkları kapasite ne ifade edilmektedir? Bilgisayar Kaynağı S-11 Her bilgisayarın yanındaki iki komşusuna bağlı olduğu topoloji türü, hangisidir? Halka Topolojisi S-12 Ağa bağlı bilgisayarların birbiriyle haberleşmekte kullandıkları dil ne ile ifade edilmektedir? Ağ Protokolleri S-13 COM türü alan adı, neyi gösterir? Ticari Kuruluş

8 S-14 Bir başka bilgisayarda kullanıcıların erişimine ücretsiz ya da düşük bir ücret karşılığı sunulan yazılımların kişilerin bilgisayarlarına transfer edilebilmesi için yararlanılan arayüz, hangisidir? Dosya Transfer Protokolü S-15 Kullanıcının erişemediği, müdahale edemediği bellek türü hangisidir? Rom Bellek S-16 Herhangi bir yazılımı açmak için öncelikle, düğmelerden hangisi tıklanır? Başlat S-17 Tümünü seç komutu için kullanılacak kısayol, nedir? Ctrl + A S-18 Metni yazarken, satır sonlarında kelimelerin bölünmesine izin verilip verilmeyeceğini belirlemeye yardımcı olan heceleme iletişim kutusunun ortaya çıkmasını sağlayan komut, hangisidir? Ekle S-19 Notlar ve slayt bölümlerini küçülterek, anahat bölümünü daha geniş şekilde ekrana yansıtan, nedir? Slayt Görünümü S-20 Asıl slaytta düzenlenen bir metin için aşağıdakilerden hangisi doğrudur? Tüm slaytlarda görünür S-21 Paint ne tür bir programdır? Piksel Tabanlı S-22 Uzun mesafeler arasında çok yüksek hızda iletişime izin veren kablolar, hangisidir? Fiberoptik kablo S-23 Yerel alan ağların bağlantı noktalarının, geniş alan ağlarında tek bir merkezde toplandığı yerdir? Ağ Omurgası S-24 Bir bilgisayardan diğerine gönderilecek iletiyi, ağ üzerinde gönderilebilecek uzunlukta küçük paketlere bölen, hangisidir? TCP Protokolü S-25 İnternet'e bağlı, değişik işletim sistemleri kurulu bilgisayarlar arasında dosya değişimini sağlayan hangisidir? Ftp Sunucusu S-26 Belirli bir konu ile ilgili gelen tüm mesajların grup içinde yer alan tüm katılımcılara dağıtılması temeline dayanan haberleşme türü, hangisidir? E Liste S-27 Başka bir bölgede bulunan bilgisayarı sanki yanında imiş gibi kullanmayı sağlayan problem, hangisidir?

9 Telnet S-28 Bilgi işlem sürecinin hammaddesi nedir? Veri S-29 Ana belleğin bilgisayar tarafından kullanılan kısmı hangisidir? Salt Okunur Bellek S-30 Herhangi bir program penceresini, klasör penceresini ya da iletişim kutusunu kapatmak için, hangi tuşa basılmalıdır? Alt + F4 S-31 Dosyanın yazıcıdan çıktığında nasıl görüneceğini gösteren seçenek, hangisidir? Önizleme S-32 Biçimlendirme araç çubuğundaki hangi seçenek seçilen metnin daha koyu görünmesini sağlar? Kalın S-33 Sunum programı başlatıldığında ekrana, hangi kutu gelir? Başlangıç İletişim Kutusu S-34 Yeni bir slayt oluşturmak için seçilen Yeni Slayt seçeneği, hangi menüde bulunur? Ekle S-35 Bir uçtan bir mesaj gelince diğer bir tarafa güçlendirerek aktarır? Tekrarlayıcı S-36 Devlet kurumlarını gösteren alan adı tipi, hangisidir? GOV S-37 İnternette bilgisayarların birbirleriyle haberleşmek için kullandıkları ortak dil ne ile ifade edilmektedir? TCP / IP S-38 Kullanıcıların herhangi bir etkileşimi olmadan, tüm kullanıcıların aynı bilgileri görüntüleyebilmesi hangisi ile ifade edilmektedir? Sabit İçerikli Bilgi S-39 İşlemlerin bölümler halinde tasarlandığı ve yukarıdan aşağıya doğru tanımlandığı teknik hangisidir? Ardışık Yapı S-40 Bir örgütte bilgi ihtiyaçlarının sistemli bir şekilde karşılanması bunların saklanması ve bakımı ile gerektiğinde ihtiyaç duyulan kişilere sunulmasını sağlayan nedir? İşletme Bilgi Sistemi S-41 Kelime işlemci programının özellikleri nelerdir?

10 Metin saklama,düzenleme,yazdırma,biçimlendirme. S-42 MsWord 2003 hazırlanan bir belgede sayfa kenar boşlukları hangi bölgeden ayarlanır? S-43 Biçim-Kenarlıklar ve Gölgelendirme. Ctrl V S-44 MsWord 2003 hazırlanan bir belgede küçük harfle yazılmış bir cümlenin büyük harfe dönüştürülmesi işlemi nasılyapılır? Biçim Menüsü S-45 Bir belgeyi ekranda yakınlaştırmak için hangi bölge kullanılır? Görünüm Menüsü Yakınlaştır. S-46 MsWord 2003 hazırlanan bir belgeye alt ve üst bilgi eklemem yöntem hangi bölgede yapılır? Ekle. S-47 Bir belgede paragraf ayarları hangi bölgede yapılır? Biçim-Paragraf S-48 MsWord 2003 hazırlanan bir belgenin tümünü seçmek için kaç yöntem vardır? Nelerdir? A)Düzen- Tümünü Seç B)CtrlA

Dersin Konusu ve Amaçları: Ders P lanı: Bölüm 1: Bilgi Teknolojilerinde Temel Kavramlar

Dersin Konusu ve Amaçları: Ders P lanı: Bölüm 1: Bilgi Teknolojilerinde Temel Kavramlar Bilgi Teknolojileri ve Uygulamalarına Giriş Dersin Konusu ve Amaçları: Bu dersin amacı daha önce bilgisayar ve bilgi teknolojileri alanında herhangi bir bilgi ve/veya deneyime sahip olmayan öğrenciye bilgi

Detaylı

TEMEL BİLGİTEKNOLOJİLERİ

TEMEL BİLGİTEKNOLOJİLERİ TEMEL BİLGİTEKNOLOJİLERİ Bilgiyi işlemekte kullanılan araçlar ikiye ayrılır. 1- Maddi cihazlar 2-Kavramsal araçlar. Kullanıcıve bilgisayarın karşılıklıetkileşimini sağlayan birimlerin genel adıgiriş-çıkışbirimleridir.

Detaylı

Bilgi ve iletişim teknolojileri

Bilgi ve iletişim teknolojileri Bilgi ve iletişim teknolojileri 1 Bilgisayar, Hesap makinesi gibi araçlara neden ihtiyaç duyulmuştur? Zaman tasarrufu Bilginin depolanması ihtiyacı Hatasız işlem yapma isteği İletişim ihtiyacı 30\2 Bilişim

Detaylı

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SMO103

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SMO103 BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SMO103 2. HAFTA BİLGİSAYAR SİSTEMİ, BİLGİSAYARI OLUŞTURAN BİRİMLER VE ÇALIŞMA PRENSİPLERİ ANAKART, İŞLEMCİ VE BELLEKLER SABİT DİSKLER, EKRAN KARTLARI MONİTÖRLER VE DİĞER DONANIM BİRİMLERİ

Detaylı

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI İşletim Sisteminde Yapılan Uygulamalar Bir Bilgisayarda Hangi İşletim Sistemi Yüklü Olduğunu

Detaylı

MİCROSOFT WORD SORULARI

MİCROSOFT WORD SORULARI MİCROSOFT OFFİCE WORD SORULARI MİCROSOFT WORD SORULARI 1. Microsoft Word programını çalıştırmanın yolu aşağıdakilerden hangisidir? a) Başlat Programlar Microsoft Office b) Başlat - Ayarlar c) Başlat -

Detaylı

Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 1 - BİLGİSAYAR VE ÇEVRE ÜNİTELERİ

Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 1 - BİLGİSAYAR VE ÇEVRE ÜNİTELERİ Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 1 - BİLGİSAYAR VE ÇEVRE ÜNİTELERİ Bilgisayar, kendine önceden yüklenmiş program gereğince

Detaylı

Bilgisayar Entegre Ofis Programları-I. Öğr.Gör. Türkan ÖZBAY

Bilgisayar Entegre Ofis Programları-I. Öğr.Gör. Türkan ÖZBAY Bilgisayar Entegre Ofis Programları-I Öğr.Gör. Türkan ÖZBAY Bilgisayarın çalışma prensibini açıklayınız??? Bilgisayar çalışma sisteminde nelere ihtiyaç duyar??? İşlenebilir türden bir veya birden çok verinin

Detaylı

TEMEL Bİ LGİ LER DEĞ ERLENDİ RME TESTİ -1

TEMEL Bİ LGİ LER DEĞ ERLENDİ RME TESTİ -1 TEMEL Bİ LGİ LER DEĞ ERLENDİ RME TESTİ -1 1) Hangisi giriş birimlerinden biri değildir? a) Monitör c) Tarayıcı 2) Aşağıdakilerden hangisi kalıcı veri saklama birimlerindendir? a) Ram b) Bellek c) Harddisc

Detaylı

1. PS/2 klavye fare 2. Optik S/PDIF çıkışı 3. HDMI Giriş 4. USB 3.0 Port 5. USB 2.0 Port 6. 6 kanal ses giriş/çıkış 7. VGA giriş 8.

1. PS/2 klavye fare 2. Optik S/PDIF çıkışı 3. HDMI Giriş 4. USB 3.0 Port 5. USB 2.0 Port 6. 6 kanal ses giriş/çıkış 7. VGA giriş 8. İşlemci: İşlemci,kullanıcıdan bilgi almak, komutları işlemek ve sonuçları kullanıcıya sunmak gibi pek çok karmaşık işlemi yerine getirir. Ayrıca donanımların çalışmasını kontrol eder. İşlemci tüm sistemin

Detaylı

Bilgisayarların Çeşitleri:

Bilgisayarların Çeşitleri: Bilgisayar nedir?: Tasarlandığı günden bugüne kadar değişik tanımları yapılabilen bilgisayar (computer) aygıtının genel tanımı şu şekilde yapılmaktadır: Bilgisayar, kullanıcıdan aldığı verilerle aritmetik

Detaylı

Temel Bilgi Teknolojileri - I Ayrıntılı Ders İçerikleri

Temel Bilgi Teknolojileri - I Ayrıntılı Ders İçerikleri Temel Bilgi Teknolojileri - I Ayrıntılı Ders İçerikleri Bilgi Teknolojileri (IT) Kavramları, Bilgisayar Kullanımı ve Dosyaların Yönetimi, Bilgi ve İletişim HAFTA 1 1. Genel Kavramlar(Bilgisayarın tanımı,bilgi

Detaylı

MESLEKİ BİLGİSAYAR DERSİ SORU BANKASI

MESLEKİ BİLGİSAYAR DERSİ SORU BANKASI MESLEKİ BİLGİSAYAR DERSİ SORU BANKASI 1) Aşağıdaki birimlerden hangisi ile bilgisayara veri girişi yapılabilir? A) Monitör C) Klavye B) Yazıcı D) Çizici 8) Aşağıdakilerden hangisi onay tuşudur? A) Enter

Detaylı

Donanım ve Klavye Soruları

Donanım ve Klavye Soruları Donanım ve Klavye Soruları 1. Bilgiler geçici olarak hangi bellek üzerinde tutulur? A) Memory Card B) Hard disk C) Rom D) Ram 2. Temel Giriş - Çıkış, hesaplama ve kontrol işlemlerini yürüten ünitedir.

Detaylı

BİLECİK HALK EĞİTİM MERKEZİ BİLGİSAYAR OPERATÖRLÜĞÜ KURSU NOTLARI

BİLECİK HALK EĞİTİM MERKEZİ BİLGİSAYAR OPERATÖRLÜĞÜ KURSU NOTLARI BİLECİK HALK EĞİTİM MERKEZİ BİLGİSAYAR OPERATÖRLÜĞÜ KURSU NOTLARI Bilgisayar nedir?: Tasarlandığı günden bugüne kadar değişik tanımları yapılabilen bilgisayar (computer) aygıtının genel tanımı şu şekilde

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM Bilgisayar : Kullanıcıdan aldığı bilgiyi işleyip, tekrar kullanıcaya sunan teknolojik alete denir.üç çeşit bilgisayar vardır.bunlar ; Masaüstü,Dizüstü,Tablet. Bilgisayarın Özellikleri : 1. Hızlıdır. 2.Hatasızdır.

Detaylı

DONANIM & YAZILIM Modül 2

DONANIM & YAZILIM Modül 2 Modül 2 MODÜL 2 DONANIM & YAZILIM Donanım Yazılım Nedir? Temel Donanım Bileşenleri İşletim Sistemleri (Win,Pardus,MAC) Laptop Projeksiyon Bağlantıları Projeksiyon Açma Kapama İşletim Sistemi ile Görüntü

Detaylı

ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 2. Hafta. Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru

ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 2. Hafta. Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 2. Hafta Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru 1 Konular 1. Bilgisayar Nedir? 2. Bilgisayarın Tarihçesi 3. Günümüz Bilgi Teknolojisi 4. Bilgisayarların Sınıflandırılması

Detaylı

BİLGİSAYAR KULLANMA KURSU

BİLGİSAYAR KULLANMA KURSU 1 2 KURS MODÜLLERİ 1. BİLGİSAYAR KULLANIMI 3 1. Bilişim (Bilgi ve İletişim) Kavramı Bilişim, bilgi ve iletişim kelimelerinin bir arada kullanılmasıyla meydana gelmiştir. Bilişim, bilginin teknolojik araçlar

Detaylı

Düşünelim? Günlük hayatta bilgisayar hangi alanlarda kullanılmaktadır? Bilgisayarın farklı tip ve özellikte olmasının sebepleri neler olabilir?

Düşünelim? Günlük hayatta bilgisayar hangi alanlarda kullanılmaktadır? Bilgisayarın farklı tip ve özellikte olmasının sebepleri neler olabilir? Başlangıç Düşünelim? Günlük hayatta bilgisayar hangi alanlarda kullanılmaktadır? Bilgisayarın farklı tip ve özellikte olmasının sebepleri neler olabilir? Bilgisayar Bilgisayar, kendisine verilen bilgiler

Detaylı

PORTLAR Bilgisayar: VERİ:

PORTLAR Bilgisayar: VERİ: PORTLAR 1.FARE 2. YAZICI ÇİZİCİ TARAYICI 3.AĞ-İNTERNET 4.SES GİRİŞİ 5.SES ÇIKIŞI(KULAKLIK) 6.MİKROFON 7.USB-FLASH 8.USB-FLASH 9.MONİTÖR 10.PROJEKSİYON 11.KLAVYE BİLGİSAYAR NEDİR? Bilgisayar: Kullanıcıdan

Detaylı

Bilgisayarda çalışan programlara verilen genel isim nedir? işletim Sistemi program yazılım matematiks el iş lemler CPU

Bilgisayarda çalışan programlara verilen genel isim nedir? işletim Sistemi program yazılım matematiks el iş lemler CPU Bilgisayarda çalışan programlara verilen genel isim nedir? işletim Sistemi program yazılım matematiks el iş lemler CPU Hangisi donanımsal bir olay değildir? Bilgisayar açıkken güç düğmesine dört saniye

Detaylı

3) Bilgisayarı oluşturan fiziki parçalara verilen genel ad aşağıdakilerden hangisidir? A)Yazılım B) Program C)Kasa D) Donanım

3) Bilgisayarı oluşturan fiziki parçalara verilen genel ad aşağıdakilerden hangisidir? A)Yazılım B) Program C)Kasa D) Donanım 5.SINIF 2.DÖNEM 2.SINAV ÇALIŞMA SORULARI 1) Bilgisayarlarda bilgileri depolamak için hangi donanım birimi kullanılır? A) Ram B) Ana kart C) CD-rom D) Sabit disk 2) Bilgisayarlarda işlenen bilgileri Ekrana

Detaylı

2. Aşağıdaki resimde numaralandırılmış alanlara bildiğiniz donanım parçalarından 4 tanesinin isimlerini ve numaralarını yazınız

2. Aşağıdaki resimde numaralandırılmış alanlara bildiğiniz donanım parçalarından 4 tanesinin isimlerini ve numaralarını yazınız 1. Aşağıdakilerden hangisi herkesle paylaşmamız gereken bilgilerden değildir? a) Telefon numaramız b) TC Kimlik Numaraız c) Adımız d) Ev Adresimiz 2. Aşağıdaki resimde numaralandırılmış alanlara bildiğiniz

Detaylı

Örnek Bilgisayar Soruları TEMEL BİLGİLER I 1) Bilgisayar sisteminde en küçük hafıza birimi aşağıdakilerden hangisidir? A) Byte B) Gigabyte C)

Örnek Bilgisayar Soruları TEMEL BİLGİLER I 1) Bilgisayar sisteminde en küçük hafıza birimi aşağıdakilerden hangisidir? A) Byte B) Gigabyte C) Örnek Bilgisayar Soruları TEMEL BİLGİLER I 1) Bilgisayar sisteminde en küçük hafıza birimi aşağıdakilerden hangisidir? A) Byte B) Gigabyte C) Megabyte D) Fat 2) 8 bit ile işlem yapan ve bilgileri ifade

Detaylı

C) 19 inçlik CRT ile LCD monitörün görünebilir alanı farklıdır. D) Dijital sinyali, analog sinyale çevirmek için DAC kullanılır.

C) 19 inçlik CRT ile LCD monitörün görünebilir alanı farklıdır. D) Dijital sinyali, analog sinyale çevirmek için DAC kullanılır. 1(13) - Aşağıdaki yazıcı türlerinden hangisinde fotoğrafik resim kalitesinde çıktı elde edilebilinir? A) İğne Uçlu C) Lazer B) Nokta Vuruşlu D) Mürekkep Püskürtmeli 2(11) - Monitörlerle ilgili olarak verilen

Detaylı

Giriş Çıkış Birimleri:

Giriş Çıkış Birimleri: DONANIM VE YAZILIM Giriş Çıkış Birimleri: Bilgisayara dış ortamdan bilgi girilmesini sağlayan ve girilen bu bilgilerin bilgisayar tarafından işlendikten sonra, tekrar dış ortama çıkarılması için kullanılan

Detaylı

MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI

MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI 1-) Word 2010 nedir? A-) Hesap Programıdır B-) Tablo - Grafik Programıdır C-) Kelime İşlem Programıdır D-) İşletim Sistemidir 2-) Microsoft Word 2007 programında

Detaylı

-Bilgisayarı oluşturan iki temel unsurdan diğeri ise YAZILIM dır.

-Bilgisayarı oluşturan iki temel unsurdan diğeri ise YAZILIM dır. YAZILIM -Bilgisayarı oluşturan iki temel unsurdan diğeri ise YAZILIM dır. Elektronik cihazların belirli bir işi yapmasını sağlayan ve komutlardan oluşan programların tümüne verilen isimdir. Yazılım temelde

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ MICROSOFT POWERPOINT ve MICROSOFTPOWERPOINT ÇALIŞMA SORULARI

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ MICROSOFT POWERPOINT ve MICROSOFTPOWERPOINT ÇALIŞMA SORULARI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ MICROSOFT POWERPOINT ve MICROSOFTPOWERPOINT ÇALIŞMA SORULARI 1. Powerpoint ne tür bir programdır? a) Sunu Tasarım Programıdır b) Tablo - Grafik Programıdır c) Kelime

Detaylı

DENEME SINAVI CEVAP ANAHTARI

DENEME SINAVI CEVAP ANAHTARI DENEME SINAVI CEVAP ANAHTARI ECDL BAŞLANGIÇ Bilgisayarı Kullanmak ve Dosyaları Yönetmek 1) Bilgisayar ı doğru şekilde kapatıp, açmak için uygun metodu uygulayınız.(bilgisayarı kapatın ve tekrar açın.)

Detaylı

www.bilisimsarayi.com

www.bilisimsarayi.com BĐLĐŞĐMSARAYI BĐLGĐ VE ĐLETĐŞĐM TEKNOLOJĐLERĐ ÇALIŞMA SORULARI 1. Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Shift Tuşu Caps Lock tuşunun tersini kullandırır. B) Shift tuşu büyük harf yazdırır. C) Ctrl tuşu

Detaylı

Bilgisayar en yavaş parçası kadar hızlıdır!

Bilgisayar en yavaş parçası kadar hızlıdır! Donanım Bilgisayar en yavaş parçası kadar hızlıdır! Merkezi İşlem Birimi Kavramı (CPU) Bilgisayar içerisinde meydana gelen her türlü aritmetiksel, mantıksal ve karşılaştırma işlemlerinden sorumlu olan

Detaylı

TARSUS HALK EĞİTİMİ MERKEZİ VE ASO MÜDÜRLÜĞÜ

TARSUS HALK EĞİTİMİ MERKEZİ VE ASO MÜDÜRLÜĞÜ TARSUS HALK EĞİTİMİ MERKEZİ ASO MÜDÜRLÜĞÜ KULLANIMI ( İŞLETMENLİĞİ OPERATÖR) KURS PLANI BŞL : 08.03.2011 - BTŞ : 02.05.2011 Hafta içi her gün: 14.30-17 :40 ( 4 saat ) TARİH GÜN SAAT MODÜL Açılış konuşması,

Detaylı

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi Bil101 Bilgisayar Yazılımı I Bilgisayar Yüksek Mühendisi Kullanıcıdan aldığı veri ya da bilgilerle kullanıcının isteği doğrultusunda işlem ve karşılaştırmalar yapabilen, veri ya da bilgileri sabit disk,

Detaylı

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SMO 103

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SMO 103 BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SMO 103 4. HAFTA Bilgisayar Kullanımı Ve Dosya Yönetimi Bilgisayar cihazı Masaüstü Dosya yönetimi BİLGİSAYAR CİHAZI Kullanıcıdan aldığı veri yada bilgilerle istenilen doğrultuda işlem

Detaylı

Bilgisayar (Computer) Bilgisayarın fiziksel ve elektronik yapısını oluşturan ana birimlerin ve çevre birimlerin tümüne "donanım" denir.

Bilgisayar (Computer) Bilgisayarın fiziksel ve elektronik yapısını oluşturan ana birimlerin ve çevre birimlerin tümüne donanım denir. Bilgisayar (Computer) Bilgisayarın fiziksel ve elektronik yapısını oluşturan ana birimlerin ve çevre birimlerin tümüne "donanım" denir. Bilgisayar ve Donanım Ana Donanım Birimleri Anakart (Motherboard,

Detaylı

İşletim Sistemi. BTEP205 - İşletim Sistemleri

İşletim Sistemi. BTEP205 - İşletim Sistemleri İşletim Sistemi 2 İşletim sistemi (Operating System-OS), bilgisayar kullanıcısı ile bilgisayarı oluşturan donanım arasındaki iletişimi sağlayan ve uygulama programlarını çalıştırmaktan sorumlu olan sistem

Detaylı

1.1.2. BİT in Kullanıldığı Alanlar

1.1.2. BİT in Kullanıldığı Alanlar Bilgi nedir? Öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile elde edilen gerçek, İnsan zekâsının çalışması sonucu ortaya çıkan düşünce ürünü, Teknoloji nedir? İnsanoğlunun tasarlayarak ürettiği ya da uygulamaya

Detaylı

SORULAR (37-66) Aşağıdakilerden hangisi günümüz anakartlarının en çok kullanılan veriyoludur?

SORULAR (37-66) Aşağıdakilerden hangisi günümüz anakartlarının en çok kullanılan veriyoludur? SORULAR (37-66) SORU -37 Aşağıdakilerden hangisi günümüz anakartlarının en çok kullanılan veriyoludur? A) ISA B) AGP C) PCI D) PCI-e SORU -38 Aşağıdakilerden hangisi yavaş olması sebebiyle günümüz anakartlarında

Detaylı

Ham Veri. İşlenmiş Veri Kullanıcı. Kullanıcı. Giriş İşleme Çıkış. Yazılı Çizili Saklama. Doç.Dr. Yaşar SARI-ESOGÜ-Turizm Fakültesi

Ham Veri. İşlenmiş Veri Kullanıcı. Kullanıcı. Giriş İşleme Çıkış. Yazılı Çizili Saklama. Doç.Dr. Yaşar SARI-ESOGÜ-Turizm Fakültesi Kullanıcı Ham Veri İşlenmiş Veri Kullanıcı Giriş İşleme Çıkış Yazılı Çizili Saklama Server PC Laptop PDA (Personal Digital Assitance) Netbook Tablet PC BİLGİSAYAR DONANIM YAZILIM Scanner (Tarayıcı)

Detaylı

WINDOWS 7. Tekno-K@mp Eğitim ID 98 2/4 (Normal Seviye Kullanıcı) Tekno-K@mp Konu ID 34223. Windows 7 Hakkında Genel Bilgi Ek Bilgi -

WINDOWS 7. Tekno-K@mp Eğitim ID 98 2/4 (Normal Seviye Kullanıcı) Tekno-K@mp Konu ID 34223. Windows 7 Hakkında Genel Bilgi Ek Bilgi - WINDOWS 7 Tekno-K@mp Eğitim ID 98 Seviye 2/4 (Normal Seviye Kullanıcı) Tekno-K@mp Konu ID 34223 Ana Kategori İşletim Sistemleri Alt Kategori Giriş Konu Windows 7 Hakkında Genel Bilgi Ek Bilgi - GENEL BİLGİSAYAR

Detaylı

Windows İşletim Sistemi

Windows İşletim Sistemi Windows İşletim Sistemi Bilgisayar (Özellikler) Bilgisayarınızın özelliklerini görüntülemek için : Masaüstünde Bilgisayar simgesine sağ tıklayarak Özellikler e tıklayın. Çıkan pencerede bilgisayarınızda

Detaylı

ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 4. Hafta. Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru

ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 4. Hafta. Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 4. Hafta Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru Konular 1.) İşletim sistemlerine giriş 2.) Bilgisayar Ortamı ve Temelİşlemler * Arayüzü tanıma * Simgelerle çalışma

Detaylı

3. Bilgisayarın aritmetiksel ve mantıksal işlem birimi aşağıdakilerden hangisidir? A. Ram B. Monitör C. Anakart D. İşlemci E. SSD

3. Bilgisayarın aritmetiksel ve mantıksal işlem birimi aşağıdakilerden hangisidir? A. Ram B. Monitör C. Anakart D. İşlemci E. SSD 1. Bilgisayarda işlemcinin çalışma alanına denir. 2. Bilgisayar için performansı etkileyen en önemli donanımlar hangi seçenekte doğru verilmiştir? A. Ram-Rom-Ekran Kartı B. Mainboard-CPU-Harddisk C. CPU-Ram-Ekran

Detaylı

KONU 1 BİLGİSAYAR VE ÇEVRE ÜNİTELERİ

KONU 1 BİLGİSAYAR VE ÇEVRE ÜNİTELERİ Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Elektrik ve Elektronik Teknolojisi KONU 1 BİLGİSAYAR VE ÇEVRE ÜNİTELERİ Bilgisayar, kendine önceden yüklenmiş program gereğince çeşitli bilgileri

Detaylı

BÖLÜM II BİLGİSAYAR DONANIMI VE İŞLETİM SİSTEMLERİ

BÖLÜM II BİLGİSAYAR DONANIMI VE İŞLETİM SİSTEMLERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜM I BİLGİSAYARA GİRİŞ 1. Bilgisayarın Tarihçesi...3 2. Bilgisayar Sistem Birimleri Error! Bookmark not 3. Bilgisayar Çevre Birimleri.. Error! Bookmark not 4. Çıkış Birimleri...12 5. İletişim

Detaylı

Aşağıdaki sorularda doğru olan şıkları işaretleyerek değerlendiriniz.

Aşağıdaki sorularda doğru olan şıkları işaretleyerek değerlendiriniz. Aşağıdaki sorularda doğru olan şıkları işaretleyerek değerlendiriniz. 1. Aşağıdakilerden hangisi ana kart üzerinde yer almaz? A) Bellek B) İşlemci C) Genişleme yuvaları D) Güç kaynağı 2. Aşağıdakilerden

Detaylı

TEKİRDAĞ 50. YIL ORTAOKULU BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ve YAZILIM DERSİ II. DÖNEM ÇALIŞMA KÂĞIDI

TEKİRDAĞ 50. YIL ORTAOKULU BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ve YAZILIM DERSİ II. DÖNEM ÇALIŞMA KÂĞIDI 1) En az iki bilgisayarın birbirleriyle bağlantı kurup veri alışverişi yapmasına ne denir? A) Bilgisayar ağı B) Donanım C) e-alışveriş D) internet 2) Aşağıdakilerden hangisi bilgisayar ağının kullanım

Detaylı

Bilişim Teknolojilerine Giriş

Bilişim Teknolojilerine Giriş Bilişim Teknolojilerine Giriş Bilginin toplanması, işlenmesi, saklanması ve iletilmesini sağlayan teknolojilerin bütününe bilişim teknolojileri denir. Bilişim Teknolojisi Girilen verileri saklayan, işleyen,

Detaylı

BİLGİSAYARIN TEMEL BİLEŞENLERİ

BİLGİSAYARIN TEMEL BİLEŞENLERİ BİLGİSAYARIN TEMEL BİLEŞENLERİ Öğr. Gör. Özge Öztimur Karadağ 1 Bilgisayarın Tanımı 2 Bilgisayarın Tanımı Bilgisayar belirli komutlara göre veri işleyen ve depolayan bir makinedir. 2 Bilgisayarın Temel

Detaylı

Merkezi İşlem Birimi Kavramı (CPU)

Merkezi İşlem Birimi Kavramı (CPU) Donanım Merkezi İşlem Birimi Kavramı (CPU) Bilgisayar içerisinde meydana gelen her türlü aritmetiksel, mantıksal ve karşılaştırma işlemlerinden sorumlu olan elektronik bir aygıttır. Başlıca üç bölümden

Detaylı

Temel Kavramlar-2. Aşağıda depolama aygıtlarının kapasitelerini inceleyebilirsiniz.

Temel Kavramlar-2. Aşağıda depolama aygıtlarının kapasitelerini inceleyebilirsiniz. Temel Kavramlar-2 Byte = 8 Bit in bir araya gelmesiyle oluşan bellektir. Bilgisayarın tanıdığı harf rakam ve özel karakterlerden her biri 1 byte lık yer kaplar. Yani her bir harfin 1 veya 0 dan oluşan

Detaylı

Donanım&Yazılım 30.10.2013

Donanım&Yazılım 30.10.2013 Bilgi ve İletişim Teknolojisi Dersi Donanım&Yazılım Donanım (Bilgisayarı oluşturan parçaların her birine donanım denir). Örnek; Klavye Fare Ekran Yazılım (Bilgisayar donanımının uyumlu bir şekilde çalışmasını

Detaylı

ÜNİTE 1: KELİME İŞLEMCİ PROGRAMI

ÜNİTE 1: KELİME İŞLEMCİ PROGRAMI ÜNİTE 1: KELİME İŞLEMCİ PROGRAMI Kelime İşlemci Nedir? Bilgisayarda yazıların(metinlerin) yazılmasını ve düzenlenebildiği, resimlerin ve tabloların eklenebildiği yazılımların(programların) genel adıdır.

Detaylı

TEMEL BĐLGĐ TEKNOLOJĐLERĐ KULLANIMI BÜLENT TURAN

TEMEL BĐLGĐ TEKNOLOJĐLERĐ KULLANIMI BÜLENT TURAN 1 Bilgi Teknolojileri nedir? 2 TEMEL BĐLGĐ TEKNOLOJĐLERĐ KULLANIMI BÜLENT TURAN Bilgi ve iletişim teknolojileri bilginin meydana getirilmesi, yönetilmesi, saklanması, yayılması için kullanılan çeşitli

Detaylı

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile POWERPOINT PROGRAMI Powerpoint bir sunu hazırlama programıdır. Belirli bir konu hakkında bilgi vermek için, derslerle ilgili bir etkinlik hazırlamak için, dinleyicilere görsel ortamda sunum yapmak için

Detaylı

* * * BİLGİ TEKNOLOJİLERİNE GİRİŞ * * * ÜNİTE 1

* * * BİLGİ TEKNOLOJİLERİNE GİRİŞ * * * ÜNİTE 1 Hazırlayan : Hasan YÜKSEL İş Sağlığı ve Güvenliği 1. Sınıf 1. Dönem * * * BİLGİ TEKNOLOJİLERİNE GİRİŞ * * * ÜNİTE 1 I. Veri (Data) ve Bilgi (Knowledge) eş anlamlı kavramlardır. II. Analog bilgisayarlar

Detaylı

ANAKARTLAR. Anakartın Bileşenleri

ANAKARTLAR. Anakartın Bileşenleri ANAKARTLAR Anakartlar, bilgisayarların temel donanım elemanıdır. Bir bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçaların iletişimini sağlayan elektronik devredir. Anakartın Bileşenleri 1-Yonga

Detaylı

Resim 7.20: Yeni bir ileti oluşturma

Resim 7.20: Yeni bir ileti oluşturma F İLETİLER Konuya Hazırlık 1. E-posta adresinden yeni bir ileti nasıl oluşturulur? 1. İLETI GÖNDERME a. Yeni bir ileti oluşturma: Yeni bir ileti oluşturmak için Dosya/Yeni/E-posta iletisi seçilebileceği

Detaylı

MİCROSOFT WORD. Araç çubukları: menü çubuğundan yapabileceğimiz işlemleri daha kısa zamanda araç çubukları ile yapabiliriz.

MİCROSOFT WORD. Araç çubukları: menü çubuğundan yapabileceğimiz işlemleri daha kısa zamanda araç çubukları ile yapabiliriz. MİCROSOFT WORD Office programlarının içersinde genelde yazı yazmak amaçlı kullanılan bir programdır Microsoft Word. Aşıdaki şekilde çalışma sayfası görülür. Şimdi Word çalışma sayfasını inceleyelim. Microsoft

Detaylı

BİLGİSAYARLA İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR BİLGİSAYARLARIN İÇ DONANIMI, ANA BİRİMLERİ VE ÇEVRE BİRİMLERİ

BİLGİSAYARLA İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR BİLGİSAYARLARIN İÇ DONANIMI, ANA BİRİMLERİ VE ÇEVRE BİRİMLERİ BİLGİSAYARLA İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR BİLGİSAYARLARIN İÇ DONANIMI, ANA BİRİMLERİ VE ÇEVRE BİRİMLERİ BİLGİSAYAR NEDİR? Verileri işleyen,veriler üzerinde aritmetiksel ve mantıksal işlemler yapabilen,elde ettiği

Detaylı

.. YILI BİLGİSAYAR SİSTEM KURULUM BAKIM ONARIM VE ARIZA GİDERME KURS PLANI MODÜL SÜRESİ

.. YILI BİLGİSAYAR SİSTEM KURULUM BAKIM ONARIM VE ARIZA GİDERME KURS PLANI MODÜL SÜRESİ .... YILI BİLGİSAYAR KURULUM BAKIM ONARIM VE ARIZA KURS PLANI KURS MERKEZİNİN ADI ALAN ADI KURSUN ADI. TOPLAM SÜRE BAŞLAMA TARİHİ BİTİŞ TARİHİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ 352 SAAT.. /.. /... /.. /. BİLGİSAYAR

Detaylı

Bilgisayar. Bilgisayarın Özellikleri. Giriş İşleme Çıkış. Bilgisayar Nedir? Bilgisayarın Çalışma Prensibi 11.11.2013

Bilgisayar. Bilgisayarın Özellikleri. Giriş İşleme Çıkış. Bilgisayar Nedir? Bilgisayarın Çalışma Prensibi 11.11.2013 Bilgisayar Bilgisayar Nedir? Kullanıcı tarafından girilen veriyi, bilgiyi, komutu programlandığı biçimde işleyip kullanılabilir bilgi veya anlaşılabilir sonuç haline dönüştüren ve bunları saklayabilen

Detaylı

Kelime işlemcilerin işlevlerini öğrenmek. Başlıca kelime işlemcileri tanımak. Microsoft Word 2010 programı hakkında temel bilgileri öğrenmek.

Kelime işlemcilerin işlevlerini öğrenmek. Başlıca kelime işlemcileri tanımak. Microsoft Word 2010 programı hakkında temel bilgileri öğrenmek. Amaçlarımız 2 Kelime işlemcilerin işlevlerini öğrenmek. Başlıca kelime işlemcileri tanımak. programı hakkında temel bilgileri öğrenmek. da metin biçimlendirmek. 1 Kelime İşlemcilerin İşlevleri 3 Kelime

Detaylı

.. YILI BİLGİSAYAR SİSTEM KURULUM BAKIM ONARIM VE ARIZA GİDERME KURS PLANI MODÜL SÜRESİ

.. YILI BİLGİSAYAR SİSTEM KURULUM BAKIM ONARIM VE ARIZA GİDERME KURS PLANI MODÜL SÜRESİ .... YILI BİLGİSAYAR SİSTEM KURULUM BAKIM ONARIM VE ARIZA KURS PLANI KURS MERKEZİNİN ADI ALAN ADI KURSUN ADI. TOPLAM SÜRE BAŞLAMA TARİHİ BİTİŞ TARİHİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ 352 SAAT.. /.. /... /.. /. BİLGİSAYAR

Detaylı

Örnek mobil işletim sistemleri : IOS, Android, Windows Mobile, Symbian

Örnek mobil işletim sistemleri : IOS, Android, Windows Mobile, Symbian Bilgisayar, kullanıcıdan verileri alarak onları kullanıcının isteğine göre işleyebilen yani veriler üzerinde aritmetik ve lojik işlemler yapabilen ve isteğe göre bu verileri çıkış birimlerine ileten veya

Detaylı

Bilişim Teknolojileri

Bilişim Teknolojileri Bilişim Teknolojileri Arş.Görev.Semih ÇALIŞKAN 1.Hafta İÇİNDEKİLER Bilgisayar nedir? Donanım nedir? Yazılım nedir? Giriş nedir? İşlem nedir? Bellek nedir? Çıkış nedir? BİLGİSAYAR NEDİR? Bilgisayar, kullanıcıdan

Detaylı

BÖLÜM 8 B- SUNU PROGRAMI 1. MICROSOFT POWERPOINT NEDİR? 2. POWERPOINT PROGRAMININ BAŞLATILMASI

BÖLÜM 8 B- SUNU PROGRAMI 1. MICROSOFT POWERPOINT NEDİR? 2. POWERPOINT PROGRAMININ BAŞLATILMASI BÖLÜM 8 B- SUNU PROGRAMI 1. MICROSOFT POWERPOINT NEDİR? Microsoft Office Paketi ile birlikte kullanıcıya sunulan Powerpoint Programı, etkileşimli sunular (Presentation) hazırlamaya yarayan metin tabanlı

Detaylı

BİLGİSAYAR UYGULAMALARI BÖLÜM 4

BİLGİSAYAR UYGULAMALARI BÖLÜM 4 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI BÖLÜM 4 Powerpoint bir prezentasyon yani sunu hazırlama programıdır. Anlatılan her konuya görsel olarak güçlü bir destek sağlarken hareketli resim, yazı ve efektlerle kişileri etkilemektedir.

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ WORD 2007 SORULARI

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ WORD 2007 SORULARI 1-) Word nedir? Hesap Programıdır Tablo - Grafik Programıdır Kelime İşlem Programıdır İşletim Sistemidir BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ WORD 2007 SORULARI 9-) Yandaki butonun görevi nedir? Kes Kopyala Yapıştır

Detaylı

İŞLETİM SİSTEMLERİ. İŞLETİM SİSTEMİ Kavramı. Klasör ve Dosya Mantığı. Klasör ve Dosya Mantığı

İŞLETİM SİSTEMLERİ. İŞLETİM SİSTEMİ Kavramı. Klasör ve Dosya Mantığı. Klasör ve Dosya Mantığı İŞLETİM SİSTEMİ Kavramı İŞLETİM SİSTEMLERİ İşletim sistemini, bir bilgisayar sisteminde kullanıcı ile iletişim kurarak, donanım ve yazılım nitelikli kaynakların kullanıcılar arasında adil bir biçimde paylaştırılmasını

Detaylı

Bilgi ve İletişim Teknolojileri

Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bilgi günümüzde çok değerli bir konumda. Şöyle bir düşünün taş devrinde yaşıyor olsaydınız ne kadar bilgiye sahip olurdunuz. Bir zamanlar insanlar dünyanın yuvarlak olduğunu

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM-1. BİLGİSAYARIN TANIMI VE ÇALIŞMA PRENSİBİ...1 BÖLÜM-2. WİNDOWS XP İŞLETİM SİSTEMİ...27

İÇİNDEKİLER BÖLÜM-1. BİLGİSAYARIN TANIMI VE ÇALIŞMA PRENSİBİ...1 BÖLÜM-2. WİNDOWS XP İŞLETİM SİSTEMİ...27 İÇİNDEKİLER BÖLÜM-1. BİLGİSAYARIN TANIMI VE ÇALIŞMA PRENSİBİ...1 1.1. GİRİŞ...1 1.2. BİLGİSAYARIN TANIMI VE TARİHSEL GELİŞİMİ...3 1.3. BİLGİSAYARIN FONKSİYONLARI...3 1.4. BİLGİSAYARIN YAPISI VE BİLGİSAYARI

Detaylı

Bilgisayar Uygulamaları PSİ105

Bilgisayar Uygulamaları PSİ105 Bilgisayar Uygulamaları PSİ105 Yrd.Doç.Dr. Serdar YILMAZ Kaynak: Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Bilgisayar Kursu Ders Notları, Kasım 2007 1 2 3 4 Başlat Düğmesi Bilgisayarınızı kapatma ve

Detaylı

Bölüm 3. Donanım Dış Donanım NELER ÖĞRENECEĞİZ? Bilgisayar Donanımları: Komut Verenler. Dış Donanım Birimleri. Klavye Çeşitleri. Monitör Çeşitleri.

Bölüm 3. Donanım Dış Donanım NELER ÖĞRENECEĞİZ? Bilgisayar Donanımları: Komut Verenler. Dış Donanım Birimleri. Klavye Çeşitleri. Monitör Çeşitleri. Bölüm 3 Donanım Dış Donanım 2006 Prentice-Hall, Inc Slide 1 Dış Donanım Birimleri. NELER ÖĞRENECEĞİZ? Klavye Çeşitleri. Monitör Çeşitleri. Yazıcı Çeşitleri 2006 Prentice-Hall, Inc Slide 2 Bilgisayar Donanımları:

Detaylı

Bilgi ve iletişim teknolojileri Dersi Ders Notlarıdır?

Bilgi ve iletişim teknolojileri Dersi Ders Notlarıdır? Bilgi ve iletişim teknolojileri Dersi Ders Notlarıdır? Bilgisayar, Hesap makinesi gibi araçlara neden ihtiyaç duyulmuştur? Zaman tasarrufu Bilginin depolanması ihtiyacı Hatasız işlem yapma isteği İletişim

Detaylı

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yard. Doç. Dr. Seyit Okan KARA

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yard. Doç. Dr. Seyit Okan KARA TEMEL BİLGİSAYAR Ders Notları Yard. Doç. Dr. Seyit Okan KARA Temel Kavramlar Sayı ve Kodlama Sistemleri Bilgisayarın Kullanım Alanları ve Bilgisayarda Ölçü Birimleri Anakart, İşlemci (CPU), ROM ve RAM,

Detaylı

Ünite-2 Bilgisayar Organizasyonu. www.cengizcetin.net

Ünite-2 Bilgisayar Organizasyonu. www.cengizcetin.net Ünite-2 Bilgisayar Organizasyonu Bilgisayar Nedir? Belirli bir sonuç üretmek amacıyla; mantıksal kıyaslamalardan sonuç çıkarabilen, büyük miktarlarda bilgiyi depolayabilen ve gerektiğinde bu bilgileri

Detaylı

VERİ TABANI UYGULAMALARI

VERİ TABANI UYGULAMALARI V. Ünite VERİ TABANI UYGULAMALARI A. BAŞLANGIÇ B. BİR VERİ TABANI YARATMA C. FORMLARIN KULLANIMI D. BİLGİYE ERİŞİM E. RAPORLAMA 127 A BAŞLANGIÇ Konuya Hazırlık 1. Veri tabanı programları hangi amaç için

Detaylı

ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 5. Hafta. Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru

ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 5. Hafta. Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 5. Hafta Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru Konular 1.) İşletim sistemlerine giriş 2.) Bilgisayar Ortamı ve Temelİşlemler * Arayüzü tanıma * Simgelerle çalışma

Detaylı

BİT İN TEMEL KAVRAMLARI. 1-BİT ÜRÜNLERİ 2-BİT ÇEŞİTLERİ 3-DONANIM ve YAZILIM TEKNOLOJİLERİ

BİT İN TEMEL KAVRAMLARI. 1-BİT ÜRÜNLERİ 2-BİT ÇEŞİTLERİ 3-DONANIM ve YAZILIM TEKNOLOJİLERİ BİT İN TEMEL KAVRAMLARI 1-BİT ÜRÜNLERİ 2-BİT ÇEŞİTLERİ 3-DONANIM ve YAZILIM TEKNOLOJİLERİ 1 BİLGİSAYAR NEDİR? Giriş birimleri aracılığıyla girilen bilgileri işleme (aritmetiksel, mantıksal ve karşılaştırma)

Detaylı

BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ DERSİ

BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ DERSİ BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ DERSİ Dersin Modülleri Süre Kazandırılan Yeterlikler Bilgisayara Giriş 40/16 Bilgisayar donanım ve işletim sistemini kullanmak Ofis Programları 40/32 Ofis programları ile

Detaylı

Bu Hafta Öğreneceklerimiz

Bu Hafta Öğreneceklerimiz Bu Hafta Öğreneceklerimiz Bu Hafta Öğreneceklerimiz Klavye, tuşlardan oluşan ve bilgisayardaki veri giriş işlemlerini yapan önemli bir donanım birimidir. Bilgisayarda yazı yazabilmek, veri ve komut girişi

Detaylı

DONANIM. 1-Sitem birimi (kasa ) ve iç donanım bileşenleri 2-Çevre birimleri ve tanımlamaları 3-Giriş ve çıkış donanım birimleri

DONANIM. 1-Sitem birimi (kasa ) ve iç donanım bileşenleri 2-Çevre birimleri ve tanımlamaları 3-Giriş ve çıkış donanım birimleri DONANIM 1-Sitem birimi (kasa ) ve iç donanım bileşenleri 2-Çevre birimleri ve tanımlamaları 3-Giriş ve çıkış donanım birimleri DONANIM SİSTEM BİRİMİ ÇEVREBİRİMLERİ Ana Kart (Mainboard) Monitör İşlemci

Detaylı

Microsoft Word 2007 Modül 4 Çalışma Soruları

Microsoft Word 2007 Modül 4 Çalışma Soruları Microsoft Word 2007 Modül 4 Çalışma Soruları BÖLÜM 1 BELGE İŞLEMLERİ(27s)... 1 BÖLÜM 2 BİÇİMLENDİRME(18s)... 1 BÖLÜM 3 BELGE DENETİMİ(5s)... 1 BÖLÜM 4 SAYFA YAPISI(16s)... 1 BÖLÜM 5 TABLO İŞLEMLERİ(10s)...

Detaylı

1. BELGE İŞLEMLERİ. Şekil 1.2: Open Office ilk açıldığında gelen ekran

1. BELGE İŞLEMLERİ. Şekil 1.2: Open Office ilk açıldığında gelen ekran 1.1. Arayüz 1. BELGE İŞLEMLERİ Open Office içerisinde hesap tablosu programının arayüzünü inceleyelim. Şekil 1.1:Sunum programını çalıştırma Sunum programını çalıştırmak için aşağıdaki yöntemleri deneyebiliriz.windows

Detaylı

Programın Adı: Eğitim ve Öğretim Yöntemleri Proje/Alan Çalışması. Diğer Toplam Kredi AKTS Kredisi

Programın Adı: Eğitim ve Öğretim Yöntemleri Proje/Alan Çalışması. Diğer Toplam Kredi AKTS Kredisi Dersin Adı Kodu: Bilgisayar I Yarıyıl Teori Uyg. Lab. Programın Adı: Eğitim ve Öğretim Yöntemleri Proje/Alan Çalışması Krediler Diğer Toplam Kredi AKTS Kredisi I (Güz) 28 28 56 3 6 Ders Dili Türkçe Zorunlu

Detaylı

Powerpoint; Microsoft ofis programları içinde bulunan bir sunum hazırlama programıdır.

Powerpoint; Microsoft ofis programları içinde bulunan bir sunum hazırlama programıdır. Powerpoint; Microsoft ofis programları içinde bulunan bir sunum hazırlama programıdır. Powerpoint ile toplantılar da veya herhangi bir konu üzerinde açıklama getirmek için sunu hazırlarız. Powerpoint2003

Detaylı

NAZMİYE DEMİREL ORTAOKULU BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ 1. DÖNEM 6. SINIFLAR DERS NOTU EXCEL 2007 DERS NOTLARI

NAZMİYE DEMİREL ORTAOKULU BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ 1. DÖNEM 6. SINIFLAR DERS NOTU EXCEL 2007 DERS NOTLARI EXCEL 2007 DERS NOTLARI Bir hesap tablosu programıdır. Excel, her türlü veriyi (özellikle sayısal verileri) tablolar ya da listeler halinde tutma ve bu verilerle ilgili ihtiyaç duyacağınız tüm hesaplamaları

Detaylı

Donanımlar Hafta 1 Donanım

Donanımlar Hafta 1 Donanım Donanımlar Hafta 1 Donanım Donanım Birimleri Ana Donanım Birimleri (Anakart, CPU, RAM, Ekran Kartı, Sabit Disk gibi aygıtlar, ) Ek Donanım Birimleri (Yazıcı, Tarayıcı, CD-ROM, Ses Kartı, vb ) Anakart (motherboard,

Detaylı

ÇALIŞMA SORULARI. 2) Aşağıdaki uzantılardan hangisi Power point programının uzantısıdır?

ÇALIŞMA SORULARI. 2) Aşağıdaki uzantılardan hangisi Power point programının uzantısıdır? ÇALIŞMA SORULARI 1) Power Point e yeni slayt hangi kısayol tuşu ile eklenir? a) Ctrl+N b) Ctrl+M c) Ctrl+C d) Ctrl+E 2) Aşağıdaki uzantılardan hangisi Power point programının uzantısıdır? a) Xls b) Doc

Detaylı

İşletme Fakültesi Bil. Kullanımı Ders notları 2

İşletme Fakültesi Bil. Kullanımı Ders notları 2 İşletme Fakültesi Bil. Kullanımı Ders notları 2 Öğr.Gör.Ali ATALAY EXCEL PAKET PROGRAMI Günümüzde hesap tablosu, veri analizi, kod yazımı, grafik çizimi, veri tabanı oluşturma gibi bir çok özelliği olan

Detaylı

CTRL+C (Kopyala) CTRL+X (Kes) CTRL+V (Yapıştır) CTRL+Z (Geri Al) CTRL+A (Tümünü seç)

CTRL+C (Kopyala) CTRL+X (Kes) CTRL+V (Yapıştır) CTRL+Z (Geri Al) CTRL+A (Tümünü seç) Lütfen Dikkatlice İnceleyiniz Çalışmanız İçin 94 Soru Test olarak Yayınlanmıştır. Sorular Sınavda Klasik olarak da sorulabilir. Sınav Soru Sayısı 10 ile 50 arasında değişebilir. Şimdilik belli değil. Bu

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ BİL-109 ÖĞRETİM GÖREVLİSİ SEMİH ÇALIŞKAN

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ BİL-109 ÖĞRETİM GÖREVLİSİ SEMİH ÇALIŞKAN BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ BİL-109 ÖĞRETİM GÖREVLİSİ SEMİH ÇALIŞKAN SOFTWARE (YAZILIM) O Sahip olunan bilgisayarların üzerine, onları verimli bir şekilde kullanmak için, çeşitli programlar yüklenir. Bu programların

Detaylı

Şekil 7.14: Makro Kaydet Penceresi

Şekil 7.14: Makro Kaydet Penceresi 7.2.4. Makrolar Kelime işlemci programında sık kullanılan bir görevi (çok kullanılan düzenleme ve biçimlendirme işlemlerini hızlandırma, birden çok komutu birleştirme, iletişim kutusu içinde daha kolay

Detaylı

MİCROSOFT EXCEL PROGRAMI DERS NOTLARI

MİCROSOFT EXCEL PROGRAMI DERS NOTLARI MİCROSOFT EXCEL PROGRAMI DERS NOTLARI ( 6. sınıflar için hazırlanmıştır. ) Fevzi Başal Bilişim Teknolojileri Öğretmeni İçindekiler 1. KAVRAMLAR... 1 2. DOSYA İŞLEMLERİ... 2 3. EXCEL DE KULLANILAN FARE

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÇALIŞMA SORULARI

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÇALIŞMA SORULARI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÇALIŞMA SORULARI 1. İnsanoğlunun tasarlayarak ürettiği ya da uygulamaya koyduğu faydalı, faydasız veya zararlı her türlü alet ve araçlara ne ad verilir? (7 p) A) Bilgi B) Teknoloji

Detaylı

MİCROSOFT OFFİCE EXCEL SORULARI

MİCROSOFT OFFİCE EXCEL SORULARI MİCROSOFT OFFİCE EXCEL SORULARI 1. Aşağıdakilerden hangisi hücrenin içini desen ile doldurur? a-) Biçim - Hücreler -Yazı Tipi b-) Biçim - Hücreler - Desen c-) Biçim - Hücreler Kenarlık d-) Biçim - Hücreler

Detaylı

Sistem Programlama. Kesmeler(Interrupts): Kesme mikro işlemcinin üzerinde çalıştığı koda ara vererek başka bir kodu çalıştırması işlemidir.

Sistem Programlama. Kesmeler(Interrupts): Kesme mikro işlemcinin üzerinde çalıştığı koda ara vererek başka bir kodu çalıştırması işlemidir. Kesmeler(Interrupts): Kesme mikro işlemcinin üzerinde çalıştığı koda ara vererek başka bir kodu çalıştırması işlemidir. Kesmeler çağırılma kaynaklarına göre 3 kısma ayrılırlar: Yazılım kesmeleri Donanım

Detaylı