TARİHİ NÜFUS DURUMU: 2011 Yılı itibariyle Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine Göre Belediyeler ile Köylerin Nüfusu: Kayaağzı Köyü.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TARİHİ NÜFUS DURUMU: 2011 Yılı itibariyle Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine Göre Belediyeler ile Köylerin Nüfusu: Kayaağzı Köyü."

Transkript

1 TARİHİ Güneysınır, Konya ilinin bir ilçesidir. Konya'ya 75 km uzaklıkta, Konya-Karaman D715 karayolunun 11 km batısında yer alan ilçe merkezini oluşturan iki yerleşim yeri, Osmanlı döneminde Karasınır ve Elmasun olarak bilinen köyler idi. Her iki köyle ilgili kayıtlara, 1531 tarihli Muhasebe Defteri'nde ve 1584 tarihli tahrir defterlerinde rastlanmaktadır. Ayrıca Elmasun, 19. yüzyılda Batılı coğrafyacılar tarafından hazırlanan çeşitli haritalarda, örneğin Tallis tarafından yayınlanan 1851 tarihli Asia Minor haritasında gösterilmektedir. Her iki köy cumhuriyet döneminde önce Bozkır ilçesine bağlı iken 1955 yılında Çumra ilçesine bağlanmıştır tarih ve Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 3644 Sayılı 130 İlçe Kurulması Hakkında Kanun ile 09 Mayıs 1990 tarihinde Güneybağ ve Karasınır Belediyelerin tüzel kişiliği kaldırılarak "Güneysınır" adıyla tek bir belediye kurulmasına, Güneysınır merkez olmak üzere Konya İlinde Güneysınır adıyla ilçe kurulmasına karar verilmiştir. Karasınır, Güneybağ ve Emirhan ise ilçenin Mahalleri haline gelmiştir. İlçe idare binalarının Karasınır ve Güneybağ Mahalleleri arasındaki ortak uzaklıktaki alana taşınmasıyla ilçe merkezi oluşmuştur. Halk arasında "Gavur Hüyüğü" ve "Güdelesin" diye bilinen hüyükten ve civardaki bazı köylerden, eski çağlara ait topraktan yapılmış çanak, çömlek, tuğla ile madenî eşya kalıntılarının ortaya çıkmış olması; ilçede yerleşik hayatın çok eski zamanlarda başlamış olduğuna işaret etmektedir. Bilge Umar'ın Türkiye'deki Tarihsel Adlar kitabında Elmasun adının etimolojisi Hititlerden önce Orta Anadolu'ya hakim olan Luwi diline dayandırılmaktadır. İlçenin adı, Güneybağ'daki "Güney" ile Karasınır'daki "sınır" kelimelerinin birleştirilmesiyle "GÜNEYSINIR" olarak belirlenmiştir. NÜFUS DURUMU: 2011 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) verilerine göre Güneysınır ın merkez nüfusu 4.656, Köylerin nüfusu 4.436, Kasabaların nüfusu ise olmak üzere toplam dir. Güneysınır merkezinde yaşayan nüfus olup, bu rakam toplam nüfusun % 45,58 lik bir kısmını, geri kalan nüfus ise olup, % lik oranla kasaba ve köy nüfusunu oluşturmaktadır Yılı itibariyle Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine Göre Belediyeler ile Köylerin Nüfusu: Güneysınır Belediyesi : Kayaağzı Köyü : 378 Alanözü Belediyesi : 716 Kızılöz Köyü : 438 Aydoğmuş Belediyesi : 373 Kurukavak Köyü : 73 Ağaçoba Köyü : 402 Mehmetali Köyü : 344 Avcıtepe Köyü : 72 Ömeroğlu Köyü : 228 Gürağaç Köyü : Örenboyalı Köyü : 150 Habiller Köyü : 249 Sarıhacı Köyü : 241 Karagüney Köyü : 387 TOPLAM :

2 SOSYAL DURUM: Merkezde binalar taş ve tuğladan yapılmış, genelde çatılıdır. Köylerdeki binalar taştan ve çoğunlukla düz damlıdır. Son yıllarda çatıya dönüşme çalışmaları yoğunlaşmaktadır. Merkezde 3 adet çay bahçesi, 2 adet çocuk bahçesi vardır. Halkın çoğunun Konya ve Karaman illeri ile Çumra ilçesinde ailevi bağlantıları vardır. Merkez ve köylerdeki halkın çoğunun Avrupa ile ilişkisi vardır. Almanya, Hollanda, Belçika ve Suudi Arabistan da çalışanlar azımsanmayacak bir rakama ulaşmıştır. İlçemizde birlik ve dayanışma şenlikleri ve 2002 yıllarında yapılmış olup; 2003 yılından sonra herhangi bir şenlik yapılmamıştır. Terzilik, Kunduracılık, Marangozluk, Kaynakçılık gibi küçük zanaat sahipleri merkez ve çevre köylerin ihtiyaçlarını karşılamaktadır. İlçemizde genel olarak tarım ve hayvancılıkla uğraşılmaktadır. COĞRAFİ DURUMU Konya'nın güneyinde ve Konya'ya 70 km uzaklıkta yer alan Güneysınır ilçesinin yüzölçümü 395 km² dir. İlçemizin büyük bir bölümü %70 i dağlık alanlardan oluşmaktadır. İlçede karasal iklim hüküm sürmekle beraber, az da olsa Akdeniz ikliminin ılımanlaştırıcı tesirlerinden de söz etmek mümkündür. Kış aylarında kar olarak düşen yağışlar, ilkbahar ve sonbaharda yağmur şeklindedir. EKONOMİK DURUM: İlçemizin sosyo-ekonomik yapısı tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Faal nüfusun %70 i tarım ve hayvancılıktan geçimini sağlamaktadır. Toprakların %55,5 i tarıma elverişli olup, geri kalan %44,5 i ise çayır, mera, bozuk ormanlık ve tarıma elverişsiz arazilerdir hektar olan İlçemiz tarım alanlarında hububat, baklagiller, endüstriyel bitkiler, yumrulu bitkiler, meyve ve sebze yetiştirilmektedir. Tarıma elverişli arazilerin %80 ninde kuru, %20 sinde sulu tarım yapılmaktadır. Tarımda çalışan nüfusun yüzdesini aşağıya çekmek için, sanayi ve hizmet sektörünü geliştirmek, tarımda üretimi ve verimliliği artırmak için ürün deseninde değişiklik yapmak, toprak işlemedeki yanlışlıkları gidermek, kaliteli ve uygun girdi kullanımına ağırlık vermek, makineleşmeyi teşvik ederek kullanımını yaygınlaştırmak suretiyle birim alandan daha çok ürün alınması ve çiftçilerin eğitilmesine çalışılmaktadır. Genelde kuru tarım ve hayvancılık yapılır. Dağ köylerinde bağcılık yapılmaktadır. Son yıllarda kümes hayvancılığı ve arıcılıkta gelişmeler olmuştur. İlçemizde tarım arazisi varlığı, hektar, çayır mera arazisi hektar, sulanabilir alan hektar, sulanan hektardır. Başlıca yetiştirilmekte olan ürünler buğday, arpa, yulaf, çavdar, nohut, fasulye, mısır, patates, mercimek, üzüm, fiğ, pancar, yonca, kabak, kavun-karpuz, ayçiçeği, meyvecilik ve sebzecilik yapılmaktadır. Yılda toplam ton ürün elde edilmektedir. İlçemizde hayvancılık başlıca geçim kaynaklarının en önemlisidir. Nüfusun %30 hayvancılıkla geçimini sağlamaktadır. İlçemizde adet büyükbaş, küçükbaş, 190 adet arılı kovan bulunmaktadır. İlçemizde tarımsal faaliyette bulunan çiftçilere 2011 yılında ,00 TL alet ekipman desteği, ,61 TL hububat destek ödemesi, ,48 TL sertifikalı tohumluk

3 desteği, 4.376,30 TL sertifikalı fidan desteği, ,05 TL yem bitkileri desteği, TL yağlı tohumlu bitkilere fark ödemesi desteği, ,677 TL Mazot Gübre Desteği, ,80 TL çiğ süt desteği, 1.330,00 TL arıcılık desteği olmak üzere toplamda ,917 TL destekleme ödemesi yapılmıştır. İlçemizde tarım aletleri imal edilmekte olup, Türkiye genelinde pazarlanmaktır. Başlıca imal edilen tarım aletleri atkı, tırmık, anadut, mikser, römork, patoz, helezondur. Ayrıca güneş enerji sistemleri de imal edilmektedir. İlçe merkezinde nüfusun %20 lik kısmı gelirini bu işlerden sağlamaktadır. Yılda parça atkı, tırmık ve anadut imal edilmektedir. Terzilik, Kunduracılık, Marangozluk, Kaynakçılık gibi küçük zanaat sahipleri merkez ve çevre köylerin ihtiyaçlarını karşılamaktadır. İlçede 2 adet un fabrikası, 6 adet petrol istasyonu, elektrik trafo merkezi vardır. Ayrıca Hadim ilçesi ile idari bağlılığı hususunda anlaşmazlığın devam ettiği Göksu elektrik üretim santrali mevcuttur. İlçemizde faal toplam 7 adet Sulama Kooperatifi,1 adet Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, 1 adet Süt Üreticileri Birliği bulunmaktadır. Doğal bitki örtüsünün bozkır olduğu bölgemizde, yükseklere çıkıldıkça ardıç, meşe ve çamdan oluşan ormanlık alanlara rastlanır. Ormanlık alanlar yaklaşık hektar kadardır. Toros dağlarının arasında akan Göksu deresi, İlçemiz ile Hadim İlçesi arasındaki sınırı oluşturmakta, Kızılöz, Aydoğmuş ve Mehmetali göletleri ise başlıca su kütlelerini meydana getirmektedir. İlçemiz, Çumra, Bozkır, Hadim, Karaman ili ve Kâzımkarabekir ilçeleri ile huduttur. Doğal Güzellikleri Yerköprü Şelalesi (Göksu) : Yerköprü (Göksu) Şelalesi ilçemiz hudutlarında olup şelalelere giden yol ilçemizden geçmektedir. Göksu Şelalesi bir doğa harikası olup görülmeye değer yerlendendir. Şelale, Güneysınır ilçesine 45, Konya'ya ise 110 kilometre uzaklıktadır. 20 metre yükseklikten akan ve Akdeniz'e doğru süzülen muhteşem şelale görenleri büyüleyen bir güzelliğe sahip.

4 Güvercinlik Mağarası : Güneysınır Güneybağ Mahallesinde bulunmaktadır m. rakımda bulunan dikey mağara metre derinlikte yer almaktadır. Mağaranın salon kısmı 346 metre uzunluğundadır. Mağara iki kısımdan oluşmaktadır. Birincisi fosil özellik gösteren ve sırayla yaklaşık 40, 25, 20, 30 m'lik inişleri içeren dikey kısım; diğeri ise salon kısmıdır metrede yer alan dev salonun tabanı çamur ve yarasa gübresi ile kaplıdır m. inildikten sonra ulaşılan salonun; Avrupa ve Türkiye'de dikey mağaralarda bulunan en geniş salon olduğu belirtilmektedir. Mağarada; perde oluşumlar, bayrak ve duvar sarkıtları, mağara sütleri gibi çok çeşitli oluşuma rastlanmaktadır. Mağara Araştırma Derneği (MAD) tarafından araştırması yapılarak haritalanmıştır. Mağara profesyonel mağaracılar tarafından gezilebilmektedir. Güneysınır Alanözü Beldesinde Bin Yıllık Anıt Ağaç : İlçeye bağlı Alanözü beldesinde tescilli bin yaşın üzerinde bir anıt ağaç (Ardıç Ağacı)

5 bulunmaktadır. Güneysınır İlçesine bağlı Alanözü beldesinde buluna anıt ardıç ağacının çevresini 13 kişi kollarını tamamen açarak ancak dolaşabiliyor. Taç çevresi 52 metre olan ağacın boyu 13 metre olarak ölçüldü. Kök uzunluğu ise 800 metreye kadar ulaşıyor. Anıt Ağaç halen tüm gösterişiyle ayakta duruyor. Ak Türbe : Güneysınır İlçesi Gürağaç Köyündedir.Selçuklular zamanında inşa edilmiş olup günümüze kadar ayakta kalmıştır yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restarasyonu yapılmıştır. Akkışla Yaylası Piknik ve Mesire Alanı : Güneysınır ilçesi Güneybağ Mahallesine 3 km. uzaklıkta bulunan 15 hektarlık alan içerisinde kurulmuş olan Akkışla Yaylası Piknik ve Mesire Alanı; gür ardıç ve diken ağaçları, doğal su kaynakları, havası, sakin ve dinlendirici ortamı nedeniyle ile piknikçiler tarafından en çok tercih edilen piknik ve mesire alanıdır. Akkışla yaylası piknik ve mesire alanında; çeşmeler,

6 WC, piknik ocakları, spor sahası bulunmaktadır. Kabakbaş Piknik Alanı : Güneysınır İlçesi Ağaçoba Köyünde bulunan Kabakbaş Piknik Alanı temiz havası, doğal su kaynakları, asfalt yolu ve görselliği ile piknikçiler tarafından en çok tercih edilen piknik alanlarından biridir. Kabakbaşta iki çeşme ve mescit bulunmaktadır. Yolu asfalttır. Güdelesin Höyüğü : Güneysınır ilçesinin 3 km. doğusundadır. Kuzey etkelerinde kalkolitik malzeme olduğu bildirilmektedir. Tepe kesiminde ise Helenistik-Roma çanak çömleklerine rastlanılmıştır. GGD-KKB yönündedir.

7 Gavur Höyüğü : Güneysınır ilçe merkezinin 2 km. doğusunda yer almaktadır. 200 x 150 x 20 m. boyutlarındadır. İTÇ; MÖ 2. ve 1. binyıl; Roma - Bizans dönemi çanak çömlekleri bulunmuştur. GD-KB yönündedir. Kızılöz Göleti : Güneysınır İlçesi Kızılöz Köyünde bulunan Kızılöz Göleti.

8 Mehmetali Göleti : Güneysınır İlçesi Mehmetali Köyünde bulunan Mehmetali Göleti

Peyzaj ve Süs bitkileri, Özel Çayır, Mera ve Orman emvali Hububat, Yem bit., Baklagiller, Yumru bit., Sebze, Meyve

Peyzaj ve Süs bitkileri, Özel Çayır, Mera ve Orman emvali Hububat, Yem bit., Baklagiller, Yumru bit., Sebze, Meyve 05 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELERİ Mazot Gübre ve Toprak Analiz Desteği Peyzaj ve Süs bitkileri, Özel Çayır, Mera ve Orman emvali Hububat, Yem bit., Baklagiller, Yumru bit., Sebze, Meyve Mazot Gübre 3,3 TL/dekar

Detaylı

Proje önerisinde bulunduğumuz 3 Gölet sahası Dere Havzası yüksek kesimlerinde yer almaktadır.

Proje önerisinde bulunduğumuz 3 Gölet sahası Dere Havzası yüksek kesimlerinde yer almaktadır. BÖLÜM 3 HİDROLOJİ 3.1 PROJE SAHASININ İKLİM KARAKTERİSTİKLERİ İklim geçit kuşağında bulunan Eskipazar da, Karadeniz ikliminin hüküm sürdüğü ılık ve yağışlı Dere Havzası ile Karasal iklimin hüküm sürdüğü

Detaylı

HARMANCIK KÖYÜ (TORUL/GÜMÜŞHANE) 109 ADA 2-3 PARSELLERE YÖNELIK 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU

HARMANCIK KÖYÜ (TORUL/GÜMÜŞHANE) 109 ADA 2-3 PARSELLERE YÖNELIK 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU HARMANCIK KÖYÜ (TORUL/GÜMÜŞHANE) 109 ADA 2-3 PARSELLERE YÖNELIK 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU 2014 1. AMAÇ VE KAPSAM HARMANCIK KÖYÜ-TORUL/GÜMÜŞHANE 109 ADA 2 VE 3 NUMARALI PARSELLERE

Detaylı

DİLOVASI 1-MEVCUT DURUM

DİLOVASI 1-MEVCUT DURUM DİLOVASI 1-MEVCUT DURUM Dilovası: 22 Mart 2008 tarihli Mükerrer Resmi Gazetede yayınlanan 5747 sayılı Büyükşehir Belediye Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında

Detaylı

Tablo 1. Yıllara Göre Tarım ve Kişi Başı Düşen Tarım Alanları

Tablo 1. Yıllara Göre Tarım ve Kişi Başı Düşen Tarım Alanları Tablo 1. a Göre Tarım ve Kişi Başı Düşen Tarım Alanları Ekili Alan (ha) Tarım alanı (ha) Nüfus Tarım alanı (ha/kişi) 1949* 8.989.419 15.272.068 20.359.000 0,75 1952* 11.772.943 19.148.749 21.952.000 0,87

Detaylı

COĞRAFİ YAPISI VE İKLİMİ:

COĞRAFİ YAPISI VE İKLİMİ: TARİHİ : Batı Toroslar ın zirvesinde 1288 yılında kurulan Akseki İlçesi nin tarihi, Roma İmparatorluğu dönemlerine kadar uzanmaktadır. O devirlerde Marla ( Marulya) gibi isimlerle adlandırılan İlçe, 1872

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA İç Anadolu Bölgesinde Tarımsal Ormancılık Uygulamaları ve Potansiyeli Bölgenin Genel Özellikleri: Çok fazla engebeli bir yapıya sahip olmayan

Detaylı

1: 1 000 000 ÖLÇEKLİ MÜLKİ İDARE BÖLÜMLERİ HARİTASI VERİ SÖZLÜĞÜ

1: 1 000 000 ÖLÇEKLİ MÜLKİ İDARE BÖLÜMLERİ HARİTASI VERİ SÖZLÜĞÜ 1: 1 000 000 ÖLÇEKLİ MÜLKİ İDARE BÖLÜMLERİ HARİTASI VERİ SÖZLÜĞÜ İÇİNDEKİLER: 1. VERİ TANIMI 2. VERİ KATMANLARI 3. PROJEKSİYON BİLGİLERİ 4. VERİ KAYNAKLARI 5. VERİ GÜNCELLİĞİ 6. METAVERİ ÜRETİM TARİHİ

Detaylı

T.C. BAŞİSKELE KAYMAKAMLIĞI İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü

T.C. BAŞİSKELE KAYMAKAMLIĞI İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü T.C. BAŞİSKELE KAYMAKAMLIĞI İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü 1-MEVCUT DURUM Başiskele İlçesi : 22 Mart 2008 tarihli Mükerrer Resmi Gazetede yayınlanan 5747 sayılı Büyükşehir Belediye Sınırları

Detaylı

DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ

DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ Doğal Kaynak ve Ekonomi İlişkisi 1- Büyük sermaye ve doğal kaynaklara sahip gelişmiş ülkeler, doğal kaynaklardan etkin şekilde faydalanma yollarını aramaktadır. Örneğin,

Detaylı

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN EDİRNE

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN EDİRNE T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI 2003-2011 DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN EDİRNE Türk tarımını kalkındırmadan Türkiye yi kalkındıramayız Recep Tayyip ERDOĞAN Başbakan Ekolojik denge ve küresel

Detaylı

TOKAT İLİ TARIM SEKTÖRÜ EYLEM PLANI

TOKAT İLİ TARIM SEKTÖRÜ EYLEM PLANI 1 2 1: Arazi Toplulaştırması. - 50.000 ha alanda toplulaştırma yapılması. 2: Halk Elinde Hayvan Islah Projesindeki hayvan sayısının artırılması - Projeye dahil olan manda sayısının 3.000 e çıkartılması.

Detaylı

talebi artırdığı görülmektedir.

talebi artırdığı görülmektedir. K üçükbaş hayvan yetiştiriciliği diğer hayvancılık kollarına göre yapısal, ekonomik ve teknoloji kullanımı yönleriyle farklılıklar göstermektedir. Büyükbaş hayvancılığa göre birim alandan sağladığı yarar

Detaylı

TRB2 BÖLGESİ MEVCUT DURUM ANALİZİ COĞRAFİ KONUM VE İKLİM

TRB2 BÖLGESİ MEVCUT DURUM ANALİZİ COĞRAFİ KONUM VE İKLİM TRB2 BÖLGESİ MEVCUT DURUM ANALİZİ COĞRAFİ KONUM VE İKLİM 2011 İÇİNDEKİLER 1. COĞRAFİ KONUM... 3 1.1. Bitlis İli Coğrafi Konumu... 3 1.2. Hakkâri İli Coğrafi Konumu... 3 1.3. Muş İli Coğrafi Konumu... 3

Detaylı

Bu köyün ismi Cankurtaran olmadan önceki adı Kazıklı'dır. Niye Kazıklı...Cumhuriyet ten önce köylüler etraftaki bir köyle kavgaya tutuşurlar.

Bu köyün ismi Cankurtaran olmadan önceki adı Kazıklı'dır. Niye Kazıklı...Cumhuriyet ten önce köylüler etraftaki bir köyle kavgaya tutuşurlar. Köyün Tarihçesi Bu, köyün önceki ismi Çebişli dir. Yerleşim yeri şimdiki köyün 2 kilometre kadar iç tarafında öz olarak b ilinen yerde imiş...bu köylüler yani dedelerimiz Köyümüzün Kırıkkale tarafındaki

Detaylı

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN BARTIN

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN BARTIN T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI 2003-2011 DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN BARTIN Türk tarımını kalkındırmadan Türkiye yi kalkındıramayız Recep Tayyip ERDOĞAN Başbakan Ekolojik denge ve küresel

Detaylı

1926

1926 1926 1926 2011 YILI BİRİME DESTEK MİKTARLARI ALAN BAZLI DESTEKLEMELER (TL/da) 1 Tütüne Alternatif Ürün Desteği 120 2 Toprak Analizi 2,5 3 Organik Tarım Tarla bitkileri, Sebze, Meyve 25 Hayvancılık,

Detaylı

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN IĞDIR

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN IĞDIR T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI 2003-2011 DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN IĞDIR Türk tarımını kalkındırmadan Türkiye yi kalkındıramayız Recep Tayyip ERDOĞAN Başbakan Ekolojik denge ve küresel gıda

Detaylı

NEVŞEHİR GIDA TARIM VE HAYVANCILIK İL MÜDÜRLÜĞÜ 2015 YILI GENEL İSTATİSTİK VE DESTEKLEME BİLGİLERİ

NEVŞEHİR GIDA TARIM VE HAYVANCILIK İL MÜDÜRLÜĞÜ 2015 YILI GENEL İSTATİSTİK VE DESTEKLEME BİLGİLERİ NEVŞEHİR GIDA TARIM VE HAYVANCILIK İL MÜDÜRLÜĞÜ 2015 YILI GENEL İSTATİSTİK VE DESTEKLEME BİLGİLERİ Nüfusumuzun % 40,23 ü kırsal kesimde yaşamaktadır. İlimizde 2015 yılında Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS)

Detaylı

Tarım Bankacılığında Danışman Banka Yaklaşımı

Tarım Bankacılığında Danışman Banka Yaklaşımı Tarım Bankacılığında Danışman Banka Yaklaşımı Devrim Ziya Tavil KOBİ ve Tarım Bankacılığı Pazarlama Direktörü Türkiye de Tarım Türkiye de Tarım Sektörü Büyümesini Sürdürüyor 2.500 2.000 1.500 1.000 500

Detaylı

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN BİTLİS

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN BİTLİS T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI 2003-2011 DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN BİTLİS Türk tarımını kalkındırmadan Türkiye yi kalkındıramayız Recep Tayyip ERDOĞAN Başbakan Ekolojik denge ve küresel

Detaylı

A R A Z İ V A R L I Ğ I ALAN(Ha) PAYI(%) Tarım Arazisi (Kullanılmayan hali Araziler Dahil) (*) 254.960 44,7. Çayır Mera Alanı (*) 65.

A R A Z İ V A R L I Ğ I ALAN(Ha) PAYI(%) Tarım Arazisi (Kullanılmayan hali Araziler Dahil) (*) 254.960 44,7. Çayır Mera Alanı (*) 65. TARIMSAL YAPI 1. İlin Tarımsal Yapısı İlimiz ekonomisinde Tarım ilk sırada yer almakta olup 28.651 çiftçi ailesinden 141.077 kişi bu sektörden geçimini sağlamaktadır. 2013 yılı Bitkisel ve Hayvansal in

Detaylı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2012 YILI TARIMSAL DESTEKLER

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2012 YILI TARIMSAL DESTEKLER Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2012 YILI TARIMSAL DESTEKLER A-HAYVANCILIK DESTEKLERİ HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ Hayvan Başı Ödeme Bakanlar Kurulu Kararı MADDE 4- (1) Birime Destek 1 Sütçü ve kombine

Detaylı

2013 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER

2013 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER 03 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ Hayvan Başı Ödeme Suni Tohumlama 3 Hayvan Başı Ödeme 4 Tiftik Üretim 5 Süt Primi( TL/lt) 6 İpek Böceği Sütçü ve kombine ırklar ve melezleri ile

Detaylı

2014 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER

2014 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER 04 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ Hayvan Başı Ödeme Suni Tohumlama Besilik Materyal Üretim Desteği(baş) 3 Hayvan Başı Ödeme 4 Tiftik Üretim 5 Süt Primi( TL/lt) 6 İpek Böceği Sütçü

Detaylı

T.C. SAMSUN VALİLİĞİ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü 2014 YILI ÇALIŞMA RAPORU

T.C. SAMSUN VALİLİĞİ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü 2014 YILI ÇALIŞMA RAPORU T.C. SAMSUN VALİLİĞİ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü 2014 YILI ÇALIŞMA RAPORU Şubat 2015 TARIMSAL ALTYAPI VE ARAZİ DEĞERLENDİRME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMALARI A- 3083 Sayılı Sulama Alanlarında Arazi

Detaylı

İdari Durum. İklim ve Bitki Örtüsü. Ulaşım

İdari Durum. İklim ve Bitki Örtüsü. Ulaşım . İdari Durum İlçemizde belediye teşkilatı 1884 yılında kurulmuştur. İlçeye bağlı 16 mahalle muhtarlığı bulunmaktadır. Mezra ve oba mevcut değildir. İklim ve Bitki Örtüsü İnönü Marmara, Ege ve İç Anadolu

Detaylı

GENEL BİLGİLER DIŞ TİCARET BİLGİLERİ

GENEL BİLGİLER DIŞ TİCARET BİLGİLERİ GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Kenya Cumhuriyeti Resmi Dil : İngilizce, Kisvahili Başkenti : Nairobi Başlıca Şehirler : Nairobi, Nakuru, Kisumu, Mombasa Yüzölçümü : 569.259 km 2 Nüfus : 42,7 milyon (2012 tahmini)

Detaylı

2023 VİZYONU ÇERÇEVESİNDE TARIM POLİTİKALARININ GELECEĞİ

2023 VİZYONU ÇERÇEVESİNDE TARIM POLİTİKALARININ GELECEĞİ 2023 VİZYONU ÇERÇEVESİNDE TARIM POLİTİKALARININ GELECEĞİ SUNUM İÇERİĞİ Türkiye de Tarım Tarımsal girdi politikaları Tarımsal kredi politikaları Tarımsal sulama politikaları Tarımda 2023 Vizyonu 2 TÜRKİYE

Detaylı

Çaldıran daha önceleri Muradiye İlçesinin bir kazası konumundayken 1987 yılında çıkarılan kanunla ilçe statüsüne yükselmiştir.

Çaldıran daha önceleri Muradiye İlçesinin bir kazası konumundayken 1987 yılında çıkarılan kanunla ilçe statüsüne yükselmiştir. Çaldıran Tarihçesi: İlçe birçok tarihi medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Medler, Bizanslılar, Urartular, İranlılar ve son olarak Osmanlı devleti bu ilçede hâkimiyet sürmüşlerdir. İlçenin tarih içerisindeki

Detaylı

TARIMDA ENERJİ KULLANIMI

TARIMDA ENERJİ KULLANIMI TARIMDA ENERJİ KULLANIMI Aydın ÇALIŞKAN Ziraat Mühendisleri Odası Kayseri Şube Başkanı 29 KASIM 2008 KAYSERİ TARIM SEKTÖRÜ Cumhuriyetin ilk yıllarında milli ekonomide % 40 düzeylerinde olan tarım sektörünün

Detaylı

TOHUMCULUK ÜRETİM. Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı,

TOHUMCULUK ÜRETİM. Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, TOHUMCULUK ÜRETİM Tohumluklar tarımsal üretimin temel girdilerinin başında gelmekte olup, kaliteli tohum kullanımı, verimi ve üretimi artırmasının yanı sıra daha dayanıklı, daha az maliyetli ve rekabet

Detaylı

Türkiye'de Toprakların Kullanımı

Türkiye'de Toprakların Kullanımı On5yirmi5.com Türkiye'de Toprakların Kullanımı Türkiye de arazi kullanımı dağılışı nasıldır? Yayın Tarihi : 14 Kasım 2012 Çarşamba (oluşturma : 12/13/2018) Ülkemiz topraklarının kullanım amacına göre dağılımı

Detaylı

TÜRKİYE DE BİTKİSEL ÜRETİMİ GELİŞTİRME PROJESİ

TÜRKİYE DE BİTKİSEL ÜRETİMİ GELİŞTİRME PROJESİ TÜRKİYE DE BİTKİSEL ÜRETİMİ GELİŞTİRME PROJESİ Bir tarım ülkesi olan Türkiye de, nüfusun % 40'ı kırsal kesimde yaşamakta olup; bunun % 75'i tarımla uğraşmaktadır. Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca yürütülmekte

Detaylı

Şimdiye kadar özelliklerini belirtmeye çalıştığımız Kütahya Yöresi'nin kuzey kesimi içerisinde de farklı üniteler ayırd etmek mümkündür.

Şimdiye kadar özelliklerini belirtmeye çalıştığımız Kütahya Yöresi'nin kuzey kesimi içerisinde de farklı üniteler ayırd etmek mümkündür. Akarsularla boşaltılmış ovalar daha çok Kütahya'nın güneyinde ve güneybatısında, başka bir tarifle Murat Dağı'nın kuzey ve kuzeydoğusunda yer almaktadırlar. Bunlar: Adırnaz Çayı ve Kocaçay'ın yukarı çığırlarındaki

Detaylı

SARAY Saray İlçesinin Tarihçesi:

SARAY Saray İlçesinin Tarihçesi: Saray İlçesinin Tarihçesi: Saray İlçesinin ne zaman ve kimler tarafından hangi tarihte kurulduğu kesin bilinmemekle beraber, bölgedeki yerleşimin Van Bölgesinde olduğu gibi tarih öncesi dönemlere uzandığı

Detaylı

BİYOYAKITLAR ve HAMMADDE TEMİNİ Prof Dr. Fikret AKINERDEM S.Ü. Ziraat Fakültesi

BİYOYAKITLAR ve HAMMADDE TEMİNİ Prof Dr. Fikret AKINERDEM S.Ü. Ziraat Fakültesi BİYOYAKITLAR ve HAMMADDE TEMİNİ Prof Dr. Fikret AKINERDEM S.Ü. Ziraat Fakültesi fakiner@selcuk.edu.tr ÜLKEMİZDE TARIM Ülkemiz, tarımsal potansiyeli. Bitkisel ve hayvansal üretim değerleri, Tarımda 2 avantaj:

Detaylı

BİYOYAKITLAR. KARADENİZ ENERJİ FORUMU 4-5 Eylül 2007 SAMSUN

BİYOYAKITLAR. KARADENİZ ENERJİ FORUMU 4-5 Eylül 2007 SAMSUN BİYOYAKITLAR Dr. Figen AR KARADENİZ ENERJİ FORUMU 4-5 Eylül 2007 SAMSUN İÇERİK Biyoyakıtlar Genel Tanım Dünya ve AB de Biyoyakıtlara Yaklaşım Dünya Neden Biyoyakıt Kullanıyor Samsun da Biyoyakıt Üretim

Detaylı

TARIMSAL DESTEKLER 1. Alan Bazlı Destekler

TARIMSAL DESTEKLER 1. Alan Bazlı Destekler TARIMSAL DESTEKLER 1. Alan Bazlı Destekler FINDIK ÜRETİCİLERİ ALAN BAZLI GELİR DESTEGİ Fındık Desteği 170 İyi Tarım Uygulamaları Desteklemeleri Meyve- Sebze Örtü Altı Süs Bitkileri, Tıbbı Aromatik Bitkiler

Detaylı

T.C. ERZURUM VALİLİĞİ İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü SERTİFİKALI PATATES TOHUMLUK KULLLANIMINI YAYGINLAŞTIRMA PROJESİ

T.C. ERZURUM VALİLİĞİ İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü SERTİFİKALI PATATES TOHUMLUK KULLLANIMINI YAYGINLAŞTIRMA PROJESİ T.C. ERZURUM VALİLİĞİ İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü SERTİFİKALI PATATES TOHUMLUK KULLLANIMINI YAYGINLAŞTIRMA PROJESİ OCAK- 2012 PROJEYİ HAZIRLAYAN Selahattin AKIN Zir.Yük.Müh. PROJEYİ KONTROL

Detaylı

Genelge MERA, YAYLAK VE KIŞLAKLARDA OTLATMA YÖNETİMİ UYGULAMA ESASLARI. (Genelge No : 2007/.) BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler

Genelge MERA, YAYLAK VE KIŞLAKLARDA OTLATMA YÖNETİMİ UYGULAMA ESASLARI. (Genelge No : 2007/.) BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Genelge MERA, YAYLAK VE KIŞLAKLARDA OTLATMA YÖNETİMİ UYGULAMA ESASLARI (Genelge No : 2007/.) BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç MADDE 1- (1) Mera, yaylak ve kışlak ile kamuya ait otlak ve çayırlarda; sürdürülebilir

Detaylı

Şeyda İPEKCİOĞLU.

Şeyda İPEKCİOĞLU. KİŞİSEL BİLGİLER Adı Soyadı Şeyda İPEKCİOĞLU Ünvan Ziraat Mühendiss Telefon 0414-313 28 83-84/ Dâhili 223 E-mail seyda.ipekcioglu@hotmail.com Doğum Tarihi - Yeri 1977- Diyarbakır EĞİTİM BİLGİLERİ Yüksek

Detaylı

2013 YILI DESTEKLEME BİRİM FİYATLARI

2013 YILI DESTEKLEME BİRİM FİYATLARI 013 YILI DESTEKLEME BİRİM FİYATLARI 1 3 MAZOT, GÜBRE VE TOPRAK ANALİZİ DESTEĞİ Mazot Gübre Destekleme Ürün Grupları Destekleme Tutarı Tutarı Peyzaj ve süs bitkileri, özel çayır, mera ve orman emvali alanları,9

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ MANİSA NIN İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 MANİSA GENEL BİLGİLER Nüfus; Manisa:1.359.463 Türkiye:76.667.864 Sosyo Ekonomik

Detaylı

GÜNEYSINIR İLÇE RAPORU

GÜNEYSINIR İLÇE RAPORU GÜNEYSINIR İLÇE RAPORU 2014 ÖNSÖZ Mevlana Kalkınma Ajansı, TR52 (Konya, Karaman) Düzey 2 Bölgesi için bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, bölgesel gelişmenin sürdürülebilirliğini sağlamak ve bölgeler arası

Detaylı

Türkiye de tarımda enerji tüketimi 25/01/2013

Türkiye de tarımda enerji tüketimi 25/01/2013 Türkiye de tarımda enerji tüketimi 25/01/2013 H. Hüseyin Öztürk / H. Kaan Küçükerdem Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü Tarım sektörü, bütün dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde

Detaylı

MURADİYE Nüfus Erkek Kadın Toplam Gürpınar Oran %52 % Kaynak: Tüik

MURADİYE Nüfus Erkek Kadın Toplam Gürpınar Oran %52 % Kaynak: Tüik Muradiye Tarihi: Muradiye, cumhuriyet ilanına kadar Kandahar ve Bargıri adıyla iki yerleşim birimi olarak anılırken cumhuriyet sonrası birleşerek Muradiye ismini almıştır. Tarihi ile ilgili fazla bilgi

Detaylı

GÜNEYSINIR İLÇE RAPORU

GÜNEYSINIR İLÇE RAPORU GÜNEYSINIR İLÇE RAPORU 2011 ÖNSÖZ Mevlana Kalkınma Ajansı, TR52 (Konya, Karaman) Düzey 2 Bölgesi için bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, bölgesel gelişmenin sürdürülebilirliğini sağlamak ve bölgeler arası

Detaylı

Türkiye'nin İklim Özellikleri

Türkiye'nin İklim Özellikleri Türkiye'nin İklim Özellikleri Yazar Prof.Dr. Selâmi GÖZENÇ ÜNİTE 3 Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Türkiye'nin iklim özellikleri hakkında geniş bilgi sahibi olacak, Türkiye'deki iklim tiplerinin

Detaylı

ZİRAAT FAKÜLTESİ 2014-2015 GÜZ YARIYILI ARASINAV PROGRAMI BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ 2014 2015 EĞİTİM/ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI ARA SINAV PROGRAMI

ZİRAAT FAKÜLTESİ 2014-2015 GÜZ YARIYILI ARASINAV PROGRAMI BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ 2014 2015 EĞİTİM/ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI ARA SINAV PROGRAMI ZİRAAT FAKÜLTESİ 2014-2015 GÜZ YARIYILI ARASINAV PROGRAMI BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ 2014 2015 EĞİTİM/ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI ARA SINAV PROGRAMI tesi (ZF 303-306) Bahçe Bit. Giriş (ZF 301, 306) (ZF 303-306)

Detaylı

YENİ PAZAR KASIM 2012 1

YENİ PAZAR KASIM 2012 1 YENİ PAZAR KASIM 2012 1 İçindekiler Genel Görünüm... 3 Coğrafya ve İklim... 3 Tarih... 3 İdari Yapı... 3 Ulaşım... 4 Nüfus... 4 Eğitim... 5 Ekonomik Görünüm... 6 Tarım... 6 Hayvancılık... 6 Sanayi... 7

Detaylı

KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI

KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI T.C. ESKİŞEHİR VALİLİĞİ İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürlüğü KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLI DESTEKLEMELER

Detaylı

Kültür ve Turizm Bakanlığından: İZMİR 2 NUMARALI KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR 35.02/1391 Toplantı Tarihi ve No : 24/02/2016-262

Kültür ve Turizm Bakanlığından: İZMİR 2 NUMARALI KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR 35.02/1391 Toplantı Tarihi ve No : 24/02/2016-262 Kültür ve Turizm Bakanlığından: İZMİR 2 NUMARALI KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR 35.02/1391 Toplantı Tarihi ve No : 24/02/2016-262 TOPLANTI YERİ Karar Tarihi ve No :24/02/2016-6277 İZMİR

Detaylı

Belediyemizce düzenlenen ve geleneksel hale dönüştürülen halı saha futbol turnuvası tamamlanmıştır.

Belediyemizce düzenlenen ve geleneksel hale dönüştürülen halı saha futbol turnuvası tamamlanmıştır. Belediyemizce düzenlenen ve geleneksel hale dönüştürülen halı saha futbol turnuvası tamamlanmıştır. Belediyemizce düzenlenen ve geleneksel hale dönüştürülen halı saha futbol turnuvası tamamlanmış olup

Detaylı

Giriş... 6 1. KOP Bölgesi nde Nüfus... 8 2. KOP Bölgesi nde 2012 Nüfus Hareketleri... 15

Giriş... 6 1. KOP Bölgesi nde Nüfus... 8 2. KOP Bölgesi nde 2012 Nüfus Hareketleri... 15 1 2 İçindekiler Giriş... 6 1. KOP Bölgesi nde Nüfus... 8 2. KOP Bölgesi nde 2012 Nüfus Hareketleri... 15 2.1. Genel Değerlendirme... 15 2.2. İlçe Detayları... 18 2.2.1. Aksaray İlçelerinde 2012 Nüfus Hareketleri...

Detaylı

Soma Belediye Başkanlığı. Birleşme Raporu

Soma Belediye Başkanlığı. Birleşme Raporu Soma Belediye Başkanlığı Birleşme Raporu 2012 i GİRİŞ 1 MEVZUAT 2 2 SOMA NIN NÜFUSU 3 SOMA-TURGUTALP ARASINDAKİ MESAFE 4 GENEL İMAR DURUMU 5 TEMEL ALT YAPI HİZMETLERİ 8 DİĞER HUSUSLAR 13 25. Coğrafi Durum;

Detaylı

KAĞITHANE İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ KAĞITHANE İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI

KAĞITHANE İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ KAĞITHANE İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI Resmi Gazete Sayısı: 27305 SAYFA : 1 / 5 KAĞITHANE İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK 1 Amatör Balıkçılık Belgesi 2 Tarımsal İlaç Reçetesi 3 Anaç Sığır 2-1 Adet Vesikalık Fotoğraf 3-Nüfus cüzdanı fotokopisi

Detaylı

AFYONKARAHİSAR TİCARET BORSASI YILLIK BÜLTEN

AFYONKARAHİSAR TİCARET BORSASI YILLIK BÜLTEN YILLIK BÜLT Sayfa No: 1 BÜLT YILI : 2014 GÖR MADDELERİN TOPLAM HACMİ HUBUBAT ÜRÜNLERİ BUĞDAY Buğday 0,51 0,93 0,75 11.440.862,00 Kg 8.551.846,57 TÜC.GT 258 Buğday 0,50 1,03 0,82 128.848.950,80 Kg 106.091.223,18

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA 6.3.2.1. Karadeniz Bölgesinde Tarımsal Ormancılık Potansiyeli ve Uygulamaları Bölgenin Genel Özellikleri: Bölgenin coğrafi özelliklerine baktığımızda,

Detaylı

BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ DERS PROGRAMI BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ-I SAAT PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA

BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ DERS PROGRAMI BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ-I SAAT PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ DERS PROGRAMI BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ-I Toprak Bilgisi Fizik 9:00 Matematik 10:00 Matematik 11:00 Matematik Toprak Bilgisi Toprak Bilgisi Toprak Bilgisi Bahçe Bit. Giriş Bahçe Bit.

Detaylı

BÖLÜMLERİ: - 1. Adana Bölümü - 2. Antalya Bölümü YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ: AKDENİZ BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Akdeniz Bölgesi

BÖLÜMLERİ: - 1. Adana Bölümü - 2. Antalya Bölümü YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ: AKDENİZ BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Akdeniz Bölgesi AKDENİZ BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Bölge yurdumuzun güneyinde, Akdeniz boyunca bir şerit halinde uzanır. Komşuları Ege, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu Bölgeleri, Suriye, Kıbrıs

Detaylı

KUZEY KIBRIS KOBİ LERİ GELECEK STRATEJİLERİ KONFERANSI 3 MART 2016 KKTC

KUZEY KIBRIS KOBİ LERİ GELECEK STRATEJİLERİ KONFERANSI 3 MART 2016 KKTC KUZEY KIBRIS KOBİ LERİ GELECEK STRATEJİLERİ KONFERANSI 3 MART 2016 KKTC KUZEY KIBRIS KOBİ LERİ GELECEK STRATEJİLERİ KONFERANSI HOŞGELDİNİZ 3 MART 2016 KKTC Kuzey Kıbrıs Toprağın Her Adımında Tarih olan

Detaylı

Neden Güneş Enerjisi? Güneş Enerjisi Santralleri

Neden Güneş Enerjisi? Güneş Enerjisi Santralleri Neden Güneş Enerjisi? Günümüzde tüketilen enerjinin büyük çoğunluğunu fosil kaynaklar oluşturmaktadır. Bu kaynakların rezervlerinin sınırlı olması, ekosistemin değişimi ile ortaya çıkan küresel ısınma

Detaylı

ÖRTÜALTI YETİŞTİRİCİLİĞİ

ÖRTÜALTI YETİŞTİRİCİLİĞİ ÖRTÜALTI YETİŞTİRİCİLİĞİ Dış iklim faktörlerinin etkisini kaldırarak, gerekli özel çevre koşullarının yaratılması ile alçak ve yüksek sistemler içinde yapılan sebze, meyve ve süs bitkileri yetiştiriciliğine

Detaylı

KOCAELİ, ÇAYIROVA, SANAYİ ARSA, 17.931 m². www.naiturkey.com

KOCAELİ, ÇAYIROVA, SANAYİ ARSA, 17.931 m². www.naiturkey.com KOCAELİ, ÇAYIROVA, SANAYİ ARSA, 17.931 m² Yönetici Özeti Gayrimenkul için satış bedeli 5.500.000.-EURO dur. Gayrimenkulün yüzölçümü 17.930,31 m²dir. Söz konusu gayrimenkul, Sanayi Alanı imarlıdır. TAKS:

Detaylı

YURT İÇİ SERTİFİKALI TOHUM ÜRETİMİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2010/30) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve

YURT İÇİ SERTİFİKALI TOHUM ÜRETİMİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2010/30) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve YURT İÇİ SERTİFİKALI TOHUM ÜRETİMİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2010/30) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Tebliğ, tohumculuk sektörünün uluslararası

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Tarımsal Ormancılık Uygulamaları ve Potansiyeli Bölgenin Genel Özellikleri: Bölge geniş ovalar ve alçak platolardan

Detaylı

T.C. AKYURT BELEDİYE MECLİSİ Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Raporu. Rapor No:01 22.01.2016 AKYURT BELEDİYE MECLİSİ BAŞKANLIĞI NA

T.C. AKYURT BELEDİYE MECLİSİ Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Raporu. Rapor No:01 22.01.2016 AKYURT BELEDİYE MECLİSİ BAŞKANLIĞI NA Rapor No:01 22.01.2016 Komisyonumuza 04.01.2016 tarih ve 03 sayılı meclis kararı ile havale edilen, Meclis lerinin 04.01.2016 tarihli önergesi ile komisyonumuza havale edilen; Bölgemize özellikle Doğu

Detaylı

BEYPAZARI İLÇESİNDE YÜRÜTÜLEN HAYVANCILIK FAALİYETLERİNE YÖNELİK ÖNERİLER *

BEYPAZARI İLÇESİNDE YÜRÜTÜLEN HAYVANCILIK FAALİYETLERİNE YÖNELİK ÖNERİLER * BEYPAZARI İLÇESİNDE YÜRÜTÜLEN HAYVANCILIK FAALİYETLERİNE YÖNELİK ÖNERİLER BEYPAZARI İLÇESİNDE YÜRÜTÜLEN HAYVANCILIK FAALİYETLERİNE YÖNELİK ÖNERİLER * Okan TÜRKAN 1 ÖZET Araştırma alanımız olan Beypazarı

Detaylı

SOYA VE HASADI TANSU BULAT GAMZE DİDAR KIZGIR

SOYA VE HASADI TANSU BULAT GAMZE DİDAR KIZGIR SOYA VE HASADI TANSU BULAT GAMZE DİDAR KIZGIR 1 2 Soya, Japonya ve Çin gibi doğu Asya ülkelerinin en önemli tarımsal ürünlerinden biri olarak, yüzyıllardan beri, buradaki insanların temel besinlerini oluşturmuştur.

Detaylı

KAMULAŞTIRMA 2942 Sayılı Kanun

KAMULAŞTIRMA 2942 Sayılı Kanun KAMULAŞTIRMA 2942 Sayılı Kanun 1 Kamulaştırmanın İlkeleri 1-Yapılacak kamulaştırmada kamu yararı bulunmalıdır. 2-Kamulaştırma kararı yetkili organca verilmelidir. 3-Kamulaştırma konusu şey gerçek ve özel

Detaylı

TARIM EKONOMİSİ VE TARIMSAL POLİTİKALAR

TARIM EKONOMİSİ VE TARIMSAL POLİTİKALAR DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. TARIM EKONOMİSİ VE TARIMSAL POLİTİKALAR

Detaylı

Bahçe Bitkilerinin Ülke Ekonomisindeki Yeri. Doç. Dr. Yıldız Aka Kaçar

Bahçe Bitkilerinin Ülke Ekonomisindeki Yeri. Doç. Dr. Yıldız Aka Kaçar Bahçe Bitkilerinin Ülke Ekonomisindeki Yeri Doç. Dr. Yıldız Aka Kaçar Türkiye tarımın da bitkisel üretim, tek yıllık ve çok yıllık kültür bitkileriyle nadas dahil toplam 26,5 milyon ha lık bir alanda yapılmaktadır.

Detaylı

TOHUMCULUK ÜRETİM. Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı,

TOHUMCULUK ÜRETİM. Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, TOHUMCULUK ÜRETİM Bilindiği üzere, tohumluklar tarımsal üretimin temel girdilerinin başında gelmekte olup, kaliteli tohum kullanımı, verimi ve üretimi artırmasının yanı sıra daha dayanıklı, daha az maliyetli

Detaylı

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI HAFTALIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI HAFTALIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-12 ARPA YEMLİK MTS 0.64 0.65 0.6472 7,670.00 KG 4,964.21 2 ARPA YEMLİK TTS 0.65 0.75 0.7091 83,880.00 KG 59,479.50 10 ARPA YEMLİK ı: 64,443.71 12 ARPA ı 64,443.71

Detaylı

1. Genel Görünüm. 1.1. Coğrafya ve İklim 1. 1.2. İdari Yapı

1. Genel Görünüm. 1.1. Coğrafya ve İklim 1. 1.2. İdari Yapı KELES 2012 1 İçindekiler 1. Genel Görünüm... 3 1.1. Coğrafya ve İklim... 3 1.2. İdari Yapı... 3 1.3. Tarih... 4 1.4. Nüfus... 4 1.5. Sosyal Yapı... 6 1.5.1. Eğitim... 6 1.5.2. Sağlık... 6 2. Ekonomik Görünüm...

Detaylı

TÜTÜN ÜRÜNLERİ İMALATI SEKTÖRÜ

TÜTÜN ÜRÜNLERİ İMALATI SEKTÖRÜ TÜTÜN ÜRÜNLERİ İMALATI SEKTÖRÜ T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI RİSK YÖNETİMİ VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKONOMİK ANALİZ VE DEĞERLENDİRME DAİRESİ 31.12.2013 ANKARA 1 İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 3 TÜTÜN ÜRÜNLERİ

Detaylı

SARAYÖNÜ İLÇE RAPORU 2014

SARAYÖNÜ İLÇE RAPORU 2014 SARAYÖNÜ İLÇE RAPORU 2014 ÖNSÖZ Mevlana Kalkınma Ajansı, TR52 (Konya, Karaman) Düzey 2 Bölgesi için bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, bölgesel gelişmenin sürdürülebilirliğini sağlamak ve bölgeler arası

Detaylı

İÇİNDEKİLER SAYFA NO

İÇİNDEKİLER SAYFA NO İÇİNDEKİLER SAYFA NO ŞEKİLLER LİSTESİ.IV FOTOĞRAFLAR LİSTESİ.. IV HARİTALAR LİSTESİ VI TABLOLAR LİSTESİ...... VI Giriş. 1 1Amaç ve Yöntem. 3 BİRİNCİ BÖLÜM : DOĞAL ÇEVRE ÖZELLİKLERİ...5 1.1. Jeolojik Özellikler.5

Detaylı

KONYA İLİ TARIM SEKTÖRÜ YATIRIMLARI İÇİN NEDEN

KONYA İLİ TARIM SEKTÖRÜ YATIRIMLARI İÇİN NEDEN KONYA İLİ TARIM SEKTÖRÜ YATIRIMLARI İÇİN 10 NEDEN KONYA TAM BİR FIRSAT KAPISI KONYA İLİ TARIM SEKTÖRÜ YATIRIMLARI İÇİN 10 NEDEN 1. Genç ve Nitelikli İnsan Kaynağı 2. Stratejik Konum 3. Yatırımcılara Tahsis

Detaylı

TEBLİĞ YURTİÇİ SERTİFİKALI TOHUM KULLANIMI DESTEKLEMESİ HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2012/45) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

TEBLİĞ YURTİÇİ SERTİFİKALI TOHUM KULLANIMI DESTEKLEMESİ HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2012/45) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 14 Haziran 2012 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28323 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TEBLİĞ YURTİÇİ SERTİFİKALI TOHUM KULLANIMI DESTEKLEMESİ HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2012/45) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç,

Detaylı

T.C. SAMSUN VALİLİĞİ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü 2014 YILI ÇALIŞMA RAPORU

T.C. SAMSUN VALİLİĞİ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü 2014 YILI ÇALIŞMA RAPORU T.C. SAMSUN VALİLİĞİ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü 2014 YILI ÇALIŞMA RAPORU Şubat 2015 KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMALARI Samsun İlinde Kırsal Kalkınma larının Desteklenmesi

Detaylı

Konya 49 Adet Tesisin Açılış ve Temel Atma Merasimi 23 Temmuz 2014, Çarşamba

Konya 49 Adet Tesisin Açılış ve Temel Atma Merasimi 23 Temmuz 2014, Çarşamba Konya 49 Adet Tesisin Açılış ve Temel Atma Merasimi 23 Temmuz 2014, Çarşamba Sayın Bakanım, Sayın Valim, Sayın Milletvekillerim, Sayın Büyükşehir Belediye Başkanım, Saygıdeğer Belediye Başkanlarım, Genel

Detaylı

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI:

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Ülkemizin güney doğusunda yer alan bölge nüfus ve yüzölçümü en küçük bölgemizdir. Akdeniz, Doğu Anadolu Bölgeleriyle, Suriye ve Irak Devletleriyle

Detaylı

TARSUS TİCARET BORSASI

TARSUS TİCARET BORSASI TARIMDA ÖZET BÜLTEN 2015 2015 YILI TARIMIN ÖZETİ TARSUS TİCARET BORSASI TARIMDA 2015 YILI ÖZETİ İstatistik Kurumu nun 2015 bitkisel üretim verilerine göre;önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde

Detaylı

Neden Malatya ya yatırım yapmalı

Neden Malatya ya yatırım yapmalı Neden Malatya ya yatırım yapmalı 11 2011 Temel Bilgiler Malatya, Doğu Anadolu Bölgesinin ekonomik açıdan en gelişmiş ilidir. 2010 ADNKS verilerine göre il nüfusu 740.643, merkez nüfusu 500 bin civarında,

Detaylı

10 DÖNÜMLÜK DUT BAHÇESİ TESİS ETMEK

10 DÖNÜMLÜK DUT BAHÇESİ TESİS ETMEK DUT YETİŞTİRİCİLİĞİ 10 DÖNÜMLÜK DUT BAHÇESİ TESİS ETMEK İpekböceğinin tek gıdası dut yaprağı dır ve bir kutu ipekböceği için yaklaşık 500 kilogram dut yaprağına ihtiyaç vardır. Dutluklarda dikkat edilmesi

Detaylı

AKŞEHİR İLÇESİ TARIMSAL VERİLERİ

AKŞEHİR İLÇESİ TARIMSAL VERİLERİ AKŞEHİR İLÇESİ TARIMSAL VERİLERİ Hazırlayan Mücahit ORHAN 2011 -----1----- Yıl Toplam Alan (Dekar) =========== =========== TARIM ALANLARI Ekilen Tarla Alanı (Dekar) Nadas Alanı (Dekar) Sebze Bahçeleri

Detaylı

2015 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER

2015 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER 05 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ Hayvan Başı Ödeme (TL/baş) Suni Tohumlama (TL/baş) Sütçü ve kombine ırklar ve melezleri ile etçi ırkların melezleri anaç sığır Etçi ırklar anaç

Detaylı

Avrupa da UEA Üyesi Ülkelerin Mesken Elektrik Fiyatlarının Vergisel Açıdan İncelenmesi

Avrupa da UEA Üyesi Ülkelerin Mesken Elektrik Fiyatlarının Vergisel Açıdan İncelenmesi Avrupa da UEA Üyesi Ülkelerin Mesken Elektrik Fiyatlarının Vergisel Açıdan İncelenmesi Esra AKGÜL* *Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ETK Uzman Yardımcısı, Ankara/TÜRKİYE (Aralık 214) ÖZET Çalışmada,

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0 Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0 ZEYTİNYAĞI SEKTÖRÜN TANIMI SITC NO : 421.4 ARMONİZE NO : 1509 Türkiye bulunduğu coğrafi konum ve sahip olduğu Akdeniz iklimi özellikleriyle, İtalya, İspanya,

Detaylı

FERGANA VADİSİ NE AKIN VAR!

FERGANA VADİSİ NE AKIN VAR! FERGANA VADİSİ NE AKIN VAR! KIRGIZİSTAN İNŞAAT PROJELERİ İPEKYOLU ASYA OŞ SIRACÜDDİN SAKIP ÜNİVERSİTE YURDU PROJEMİZ * Fergana Vadisi Türklerin İslam ı ilk kabul ettikleri, ilk Müslüman Türk devletlerinin

Detaylı

TR41 10 02 008 ESKİŞEHİR TİCARET BORSASI AR-GE VE İNOVASYON LABORATUARI PROJESİ 2011 NİSAN - 2011 EKİM

TR41 10 02 008 ESKİŞEHİR TİCARET BORSASI AR-GE VE İNOVASYON LABORATUARI PROJESİ 2011 NİSAN - 2011 EKİM 2010 YILI SANAYİ VE TURİZMDE REKABET GÜCÜNÜN ARTTIRILMASI MALİ DESTEK TR41 10 02 008 AR-GE VE İNOVASYON LABORATUARI PROJESİ 2011 NİSAN - 2011 EKİM TR-41 Bursa - Eskişehir - Bilecik bölgesinde Ar-Ge ve

Detaylı

Kuru Kayısı. Üretim. Dünya Üretimi

Kuru Kayısı. Üretim. Dünya Üretimi Kuru Kayısı Üretim Dünya Üretimi Türkiye, dünya yaş ve kuru kayısı üretiminde birinci sırada yer almaktadır. Uluslararası Sert Kabuklu ve Kuru Meyve Konseyi nin verilerine göre Türkiye nin toplam kuru

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA Ege Bölgesinde Tarımsal Ormancılık Uygulamaları ve Potansiyeli Bölgenin Genel Özellikleri: Bölgede doğu-batı yönünde uzanan dağlar ve bunların

Detaylı

LİTVANYA ÜLKE RAPORU 23.02.2016

LİTVANYA ÜLKE RAPORU 23.02.2016 LİTVANYA ÜLKE RAPORU 23.02.2016 YÖNETİCİ ÖZETİ Uludağ İhracatçı Birlikleri nin kayıtlarına göre, Bursa dan Litvanya ya ihracat yapan 208 firma bulunmaktadır. 31.12.2015 tarihi itibariyle Ekonomi Bakanlığı

Detaylı

HADİM İLÇE RAPORU 2014

HADİM İLÇE RAPORU 2014 HADİM İLÇE RAPORU 2014 ÖNSÖZ Mevlana Kalkınma Ajansı, TR52 (Konya, Karaman) Düzey 2 Bölgesi için bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, bölgesel gelişmenin sürdürülebilirliğini sağlamak ve bölgeler arası ve

Detaylı

TÜRKİYE TOHUMCULUK SANAYİSİNİN GELİŞİMİ VE HEDEFLERİ İLHAMİ ÖZCAN AYGUN TSÜAB YÖNETİM KURULU BAŞKANI

TÜRKİYE TOHUMCULUK SANAYİSİNİN GELİŞİMİ VE HEDEFLERİ İLHAMİ ÖZCAN AYGUN TSÜAB YÖNETİM KURULU BAŞKANI TÜRKİYE TOHUMCULUK SANAYİSİNİN GELİŞİMİ VE HEDEFLERİ İLHAMİ ÖZCAN AYGUN TSÜAB YÖNETİM KURULU BAŞKANI MART 2011 Tohumculuk Sanayisi Nedir? Tohumculuk Hangi İş ve Aşamalardan Oluşur? Tohumculuk İçin AR-GE

Detaylı

İSTANBUL TİCARET ODASI Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Şubesi

İSTANBUL TİCARET ODASI Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Şubesi İSTANBUL TİCARET ODASI Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Şubesi MUZ SEKTÖR PROFİLİ HAZIRLAYAN TALUY EMİL ARALIK 2005 MUZ SEKTÖR PROFİLİ 1. ÜRÜN TANIMI ve ÇEŞİTLERİ 1.1. Ürün Tanımı 1.2. Muz Çeşitleri 2.

Detaylı

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN KİLİS

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN KİLİS T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI 2003-2011 DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN KİLİS Türk tarımını kalkındırmadan Türkiye yi kalkındıramayız Recep Tayyip ERDOĞAN Başbakan Ekolojik denge ve küresel gıda

Detaylı