GELENEKSEL VE MODERN DOĞAL BOYALARIN ( KÖK BOYALARIN) VE BOYAMA YÖNTEMLERİNİN EKOLOJİK VE SAĞLIK BAKIMINDAN ÖNEMİ, SAĞLADIĞI AVANTAJLAR VE SENTETİK

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "GELENEKSEL VE MODERN DOĞAL BOYALARIN ( KÖK BOYALARIN) VE BOYAMA YÖNTEMLERİNİN EKOLOJİK VE SAĞLIK BAKIMINDAN ÖNEMİ, SAĞLADIĞI AVANTAJLAR VE SENTETİK"

Transkript

1 GELENEKSEL VE MODERN DOĞAL BOYALARIN ( KÖK BOYALARIN) VE BOYAMA YÖNTEMLERİNİN EKOLOJİK VE SAĞLIK BAKIMINDAN ÖNEMİ, SAĞLADIĞI AVANTAJLAR VE SENTETİK BOYALARLA VE BOYAMA YÖNTEMLERİYLE KARŞILAŞTIRILMASI

2 Bu çalışmada ; Doğal bitki köklerinden ya da bitkilerin diğer kısımlarından elde edilen pigmentlerle (antosiyaninler, flavonozitler, karoten, klorofil) yapılan boyamanın geleneksel halinden moderne doğru gelişimi, Günlük yaşamda tekstilin ekolojik boyutunun ele alınışı ve doğal ürünlerin bu konu üzerindeki önemi geniş ölçüde açıklanmaya çalışılmıştır.

3 Dünyada Sanayi Devrimi nin gelişmesiyle birlikte hem tekstil hem de gıda işlemlerinde sentetik boyaların kullanılması beraberinde pek çok sağlık problemlerini de getirmiştir. Bu sebeple son yıllarda doğal boyalara dönülerek sentetik boyaların zararlarından kurtulma çalışmalarına başlanmıştır.

4 AMAÇ: Tarihsel olarak doğal boyaların (kök boyaların) ortaya çıkışı, Gelişimi, Uygulanışı, Günümüze kadar değişim göstererek gelişi, Elde ediliş yöntemleri, Avantajları ve diğer sentetik boyalarla karşılaştırılması, İnsan hayatına olan olumlu bir çok etkileri gibi konuları bazı deneyler ve gözlemlerle destekleyerek açıklamaktır.

5 ÖNEMİ: Gerek ekonomik açıdan, gerek uygulanabilirliği açısından özellikle tekstil sektöründe çok büyük yere sahip olan doğal boyama ; sağlık, ekolojik döngü ve biyolojik yarar sağlayabilme özellikleriyle birçok avantaja sahiptir. Bir boya bitkisinin kendisini kullanmak yerine ekstrasyon yöntemiyle bitkiden pigment elde ederek tekstil sanayisinde boyar madde olarak kullanılabiliriz. Amaç; sentetik madde olmadan bitkinin rengi ne ise %100 doğal halde boyama yapmak ve sentetik boyamanın insana olan zararlarını yok etmektir.

6 Doğal boyama yöntemi Liken, Rubia, Zeytin, Mersin, Çam, Kırmızı pancar, Enginar, Hayıt, Üzüm, Biberiye, Zerdeçal, Okaliptüs kabuğu, İncir, Portakal, Yeşil çay, Kabak, vs gibi birçok bitkiden elde edilen özütlerden yola çıkarak, bunları uygun yöntemlerle boya maddesi haline getirerek uygulanmaktadır.

7 BOYANIN NİTELİĞİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER: Bitkilerin ve bitki kısımlarının toplama zamanları Bitkilerin bulunduğu yöre.(uygun iklim şartlarında yetiştiği yerden toplanmalıdır) Toprağın beslenme yeteneği, Kullanılan gübreler, Yağış miktarı Küflenme (açık havada ve gölgede kurutmak bez yada kağıt torbalarda saklamak) gibi etkenlerde gerek boyar madde miktarını gerekse elde edilen rengin niteliğini etkiler.

8 DOĞAL BOYA ELDESİNDE KULLANILAN BAZI BİTKİLER: ZERDEÇAL (Curcuma longa):rizomlarından sarı renk ZEYTİN (Olea europaea): Yapraklarından limon sarısı renk ASPİR (Carthamus tinctorius):çiçeklerinden turuncu renk CEVİZ (Juglans regia):yapraklarından kahverengi tonları DOĞU ÇINARI (Platanus orientalis):kabuklarından kırmızı tonları ADİ ARDIÇ (Juniperus communis):yapraklarından yeşil renk ADAÇAYI (Salvia officinalis):yaprak ve gövdesinden sarı renk IHLAMUR (T.platyphyllos):Kabuklarından çam kabuklarıyla birlikte kahverengi renk GELİNCİK (Papaver rhoeas):çiçeklerinden kurşuni renk elde edilir. KIZIL ÇAM (Pinus brutia):kızıl çam, asıl ağaç türlerimizdendir.gövde kabuklarından kahve rengi, kırmızımsı sarı, fındık kabuğu gibi renkler elde edilir.

9 imageshack.us i amerika 400eu0 Bu çalışmada; çevreci bir düşünce yapısı içerisinde tekstil sanayideki hızlı boyama yöntemlerine bitkisel boyama yöntemlerini nasıl uyarlanabilirliğinin değerlendirilmesi yapılmıştır. MATERYAL METOD: Çalışmada çam bitkisi kullanılmıştır.çam bitkisinden elde ettiğimiz pigmentlerle boyama yapılmıştır.

10 KULLANILAN MATERYALLER: 1000 lt. su için; 2 gr. Boyar madde 2 gr. Şap 1 kg dokuma kumaşı kullanılmıştır.

11 BOYAMA İŞLEMLERİ; Dokuma kumaşının tartımı yapılır.(1 kg.) Numune kazanında ilk boyama kontrollü bir şekilde yapılır.boyama onaylanırsa ürünler gerçek boyama işlemine tabi tutulur. Kullandığımız boyar madde kızıl çam ağacının (Pinus brutia) kabuğundan ekstrasyon yöntemi ile elde ettiğimiz çam boyasıdır.

12 Materyal boya makinesinde ıslatılır.(10 lt. su) Boya makinesin içine 2 gr. Çam boyası ile mordan olarak kullandığımız 2 gr. Şap kullanılır.mordan olarak şap kullanmamızın sebebi boyar madde olan çam boyasının materyale iyi tutunmasını sağlamaktır. 1 saat süre ile 90 derecede sıcak fazda çalıştırılır.

13 1 saat sürenin sonunda boyama işlemi sona ermektedir. Sıkma kurutma işlemi yapılır.

14 Boyanan materyaller haslık testine tabi tutulur. REÇETE HASLIK DEĞERLERİ YIKAMA 4 SÜRTÜNME 5 ÜTÜ 4 TER 4

15 Çam ağacı kesilir BULGULAR: Tahtası kereste olur Atık Atık olmalıyken Toprak Pigment eldesi yapılır Tekstil 1 2 boyama Atık Az su

16 Bu grafiğe göre; Eğer çam ağacından pigment oluşturularak boyama yapılarak tekstilde kullanılırsa atık 2 aşama daha gecikir. Böylece doğal atıklarının dönüşümlü olarak kullanımı sağlanır.

17 FAYDALAR: Meşe palamudu ağacının palamutları normalde yerlere döküldükten sonra hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Fakat bunun yanısıra kökboya eldesinde de oldukça etkili bir maddedir.

18 Gül posalarından kökboya elde etmek de günümüzde oldukça rağbet görmektedir. Gülyağı fabrikalarında distilasyon yöntemi ile yağı alınır.kalan kısmı posasıdır.posa fermente olduğundan dolayı ortaya çok kötü koku veren atık bir maddedir. Fermente olmadan, posa halinin değerlendirilmesi sonucu haslık dereceleri oldukça yüksek olan ve nadir renklerde görülebilen kökboya elde edilebilir.

19 Diğer posalardan kökboya elde edilen bitkiler arasında Aspir, Biberiye, Nane, Kekik ve Ayçiçeğini belirtebiliriz..

20 TARTIŞMA-SONUÇ: Doğal boyamanın tercih edilme avantajları; sentetik boyama yöntemine göre çok daha az su kullanılmaktadır. Bu çalışmada boyar madde olarak kızıl çam ağacından pigment elde edilme sebepleri: 1)Kızıl çam dünyada en geniş yayılışını Türkiye de göstermektedir. 2)Boyar madde pigmentleri dış kabuklardan elde edilmektedir.kabukları zamanla atık olarak çevreye bırakılmaktadır.doğal boyama ile bu atıklar kullanılarak ekonomiye kazandırılır.

21 Çam (pinus) genusunun antioksidan ve antimikrobiyal özelliği bulunduğundan, elde edilen boyar madde ile boyanan kumaşların da antioksidan ve antimikrobiyal özelliği açısından etkili olduğu düşünülmektedir. Doğal boyamada kullanılan makineler sentetik boyamacılığa göre çok daha kısa sürede çalıştırıldığı için enerji tasarrufu sağlanmaktadır.doğal boyamacılıkta kullanılan artık bitkiler doğaya tekrar arıtmadan bırakılabilir.

22 Sonuç olarak Doğal boyamacılık enerji ve su tasarrufu sağlayarak küresel ısınma sorunun çözümüne yardımcı olur, kullandığı bitkisel atıkların dönüşümü sağlayarak ekonomiye katkısı vardır, atığı olmayan bitkilerin ise boyacılık için tarımını sağlayarak tarım kaynağı oluşturur.

23 KAYNAKLAR: 1)Türkiye de bulunan önemli bitki boyalarından elde olunan renklerin çeşitli çeşitli müessirlere karşı yün üzerinde haslık dereceleri-mustafa Harmancıoğlu A.Ü Yayınları/A.Ü Basım ) Mert, H.H., Başlar, S., Doğan, Y., Çevre Sorunları Yönünden Bitkisel Boyalanın Önemi, II.Uluslararası Ekoloji ve Çevre Sorunları Sempozyumu Tebliğleri, Ankara (1992). 3) Seçmen, Ö., Gemici, Y., Leblebici, E., Görk, G., Bekat, L., Tohumlu Bitkiler Sistematiği, Ege Ünv. Fen Fak. Kitaplar Serisi No 116, II. Baskı, Ege Ünv. Basımevi, İzmir (1989). 4) Enes, N., Doğal Boyamacılık, Anadolu'da Yün Boyamacılığında Kullanılmış Olan Bitkiler ve Doğal Boyalarla Yün Boyamacılığı, Marmara Ünv. Yayın No: 449, Fatih Yayınevi, İstanbul (1987). 5) Eyüboğlu, Ü., Okaygün, İ., Yaraş, F., Doğal Boyalarla Yün Boyama, İstanbul (1983). 6) Gemici, Y., Seçmen, Ö., Acar, I., Görk, G., Özel, N., Kültür park ın (İZMİR) Ağaç ve Çalı türleri, İZFAŞ, izmir (1992). 7) Uslu, M., Bodrum'un Dokumacılık ve Boyacılığı, II. Ulusal El Sanatları Sempozyumu, İzmir (1982). 8) Baylav, N., Türkiye'nin Boya Bitkileri ile Türkiye'de Kullanılmış Olan Yabancı Memleket Boya Bitkileri ve Boyalan,Türk Sanatı ve Tarihi Araştırma ve İncelemeleri, I, I.D.G.S.A., Türk Sanatı Tarihi Ens. Yay. I., İstanbul (1963).

24 9) Dean, J., The Craft of Natural Dyeing ) TS, 716, TS, 982, TS EN A03, TS 717 EN ISO 105-X 12: ) Öztürk, İ., Doğal Bitkisel Boyalarla Yün Boyama 12)Harmancıoğlu, M., Türkiye de Bulunan Önemli Bitki Boyalarından Elde Olunan Renklerin Çeşitli Müessirlere Karşı Yün Üzerinde Haslık Dereceleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 77/41. Ankara Üniversitesi Basımevi. Ankara. 13)Kayabaşı, N., M. Arlı, Z. Erdoğan, Kökboya (Rubia tinctorum L.) dan elde edilen renkler ve bu renklerin yün halı iplikleri üzerindeki ışık ve sürtünme haslıkları. Tarım Bilimleri Dergisi, 4(3): )Kesici, T., Z. Kocabaş, Biyoistatistik. Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi No: 79. Ankara Üniversitesi Basımevi )Köşker, Ö., Kökboya (Rubia Tinctorum L.) Matematik ve Tabiat Bilimleri Dergisi, 5 (1). 16)Tez, Z., Eski doğu halılarındaki boyarmaddeler. Tekstil ve Makine Dergisi, 1(6): T.M.M.O.B. Bursa. 17)TSE, Boyalı ve Baskılı Tekstil Mamülleri İçin Renk Haslığı Deney Metodları-Gün Işığına Karşı Renk Haslığı Tayini Metodu. Türk Standartları Enstitüsü Yayınları. TS 867, Ankara

25 Yardımlarından dolayı Prof. Dr. Gülendam Tümen Faruk Durukan Asiye Çamur ve İpek Esin e TEŞEKKÜRLER

26 Beni dinlediğiniz için teşekkürler Deniz KANAR Biyoloji Bölümü 4. Sınıf 2. Öğretim

Doğal Boyalar İle Sentetik Boyaların Karşılaştırılması

Doğal Boyalar İle Sentetik Boyaların Karşılaştırılması 1 TÜBİTAK Eğitimde Bilim Danışmanlığı Projesi Proje Adı Doğal Boyalar İle Sentetik Boyaların Karşılaştırılması Grup Adı EBRULÎ Hazırlayanlar Meral BENLİ Hayrunnisa KALENDER Haziran-2008 2 Projenin Adı

Detaylı

BAZI BOYA BİTKİLERİNDEN KARIŞIK BOYAMA YÖNTEMİYLE ELDE EDİLEN RENKLER ve BU RENKLERİN IŞIK, SÜRTÜNME ve SU DAMLASI HASLIK DEĞERLERİ

BAZI BOYA BİTKİLERİNDEN KARIŞIK BOYAMA YÖNTEMİYLE ELDE EDİLEN RENKLER ve BU RENKLERİN IŞIK, SÜRTÜNME ve SU DAMLASI HASLIK DEĞERLERİ 1 2003Gazi Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Dergisi Y.11, S.13, s.1-11 ÖZET BAZI BOYA BİTKİLERİNDEN KARIŞIK BOYAMA YÖNTEMİYLE ELDE EDİLEN RENKLER ve BU RENKLERİN IŞIK, SÜRTÜNME ve SU

Detaylı

Koyun Irklarından Elde Edilen Yünlerin Kökboya (Rubia tinctorum L.) ile Verdikleri Renklerin Işık Haslık Değerleri Üzerine Bir Araştırma

Koyun Irklarından Elde Edilen Yünlerin Kökboya (Rubia tinctorum L.) ile Verdikleri Renklerin Işık Haslık Değerleri Üzerine Bir Araştırma Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi (J. Agric. Sci.), 2004, 14(2): 79-83 Geliş Tarihi: 15.09.2003 Koyun Irklarından Elde Edilen Yünlerin Kökboya (Rubia tinctorum L.) ile

Detaylı

MORDAN YÖNTEMLERĠ ĠLE YÜN BOYAMA VE HASLIK DEĞERLERĠNĠN

MORDAN YÖNTEMLERĠ ĠLE YÜN BOYAMA VE HASLIK DEĞERLERĠNĠN TÜBİTAK-BİDEB Kimya Lisans Öğrencileri (Kimyegerlik,Kimya Öğretmenliği,Kimya Mühendisliği,Biyomühendislik) Araştırma Projesi Eğitimi Çalıştayı Kimya-3 (ÇALIŞTAY 2012) KIRMIZI TOZ BİBER(Capsicum annum L.)

Detaylı

AYVA (Cydonia vulgaris L.) YAPRAKLARININ BĐTKĐSEL BOYACILIKTA DEĞERLENDĐRĐLMESĐ

AYVA (Cydonia vulgaris L.) YAPRAKLARININ BĐTKĐSEL BOYACILIKTA DEĞERLENDĐRĐLMESĐ ANADOLU, J. of AARI 11 (2) 2001, 136-144 MARA AYVA (Cydonia vulgaris L.) YAPRAKLARININ BĐTKĐSEL Nuran KAYABAŞI Sema ETĐKAN Ankara Üniversitesi Ev Ekonomisi Yüksekokulu Köy El Sanatları Anabilim Dalı Ankara/TURKEY

Detaylı

KARDELEN TARIM ÜRÜNLERİ LTD. ŞTİ. DOĞAL BİTKİSEL YAĞLAR-SAÇ VE CİLT BAKIM ÜRÜNLERİ

KARDELEN TARIM ÜRÜNLERİ LTD. ŞTİ. DOĞAL BİTKİSEL YAĞLAR-SAÇ VE CİLT BAKIM ÜRÜNLERİ KARDELEN TARIM ÜRÜNLERİ LTD. ŞTİ. DOĞAL BİTKİSEL YAĞLAR-SAÇ VE CİLT BAKIM ÜRÜNLERİ S.NO ÜRÜN ADI BİRİM DİZİ ADETİ 1 ACIBADEM YAĞI 20CC 12 2 ADAÇAYI YAĞI 20CC 12 3 AHUDUDU AROMASI 20CC 12 4 ALABALIK YAĞI

Detaylı

BİTKİSİNİN ÇİÇEKLERİNDEN ELDE EDİLEN RENKLER VE BU RENKLERİN YÜN HALI İPLİKLERİ ÜZERİNDEKİ IŞIK VE YIKAMA HASLIKLARI

BİTKİSİNİN ÇİÇEKLERİNDEN ELDE EDİLEN RENKLER VE BU RENKLERİN YÜN HALI İPLİKLERİ ÜZERİNDEKİ IŞIK VE YIKAMA HASLIKLARI ANADOLU, J. of AARI 17 (2) 2007, 51-60 MARA ZERDALİ DİKENİ (Centaurea solstitialis ssp. solstitialis L.) BİTKİSİNİN ÇİÇEKLERİNDEN ELDE EDİLEN RENKLER VE BU RENKLERİN YÜN HALI İPLİKLERİ ÜZERİNDEKİ IŞIK

Detaylı

doğal boyama reçeteleri

doğal boyama reçeteleri doğal boyama reçeteleri Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü ISBN: 978-975-17-3318-4 YAPIM Geleneksel El Sanatları ve Mağazalar İşletme Müdürlüğü Yayınları No: 4 FOTOĞRAFLAR Recep KARADAĞ KAPAK VE

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ BİTKİSEL ÜRETİM BİLGİ NOTU 2. TAHMİN 2016 Türkiye İstatistik Kurumu 28/10/2016 tarihinde 2016 yılı 2. Tahmin Bitkisel haber bültenini yayımladı. 2016 yılında bitkisel üretimin bir önceki yıla göre artacağı;

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ BİTKİSEL ÜRETİM BİLGİ NOTU 2014 YILI Türkiye İstatistik Kurumu 25/12/2014 tarihinde 2014 yılı Bitkisel haber bültenini yayımladı. 2014 yılında bitkisel üretimin bir önceki yıla göre; Tahıllar ve diğer

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ BİTKİSEL ÜRETİM BİLGİ NOTU 2015 Yılı Türkiye İstatistik Kurumu 25/12/2015 tarihinde 2015 yılı Bitkisel haber bültenini yayımladı. 2015 yılında bir önceki yıla göre üretim miktarları; Tahıllar ve diğer

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ BİTKİSEL ÜRETİM BİLGİ NOTU 2. TAHMİN 2014 Türkiye İstatistik Kurumu 23/10/2014 tarihinde 2014 yılı 2. Tahmin Bitkisel Üretim haber bültenini yayımladı. 2014 yılında bitkisel üretimin bir önceki yıla göre;

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ BİTKİSEL ÜRETİM BİLGİ NOTU 2013 YILI Türkiye İstatistik Kurumu 27/12/2013 tarihinde 2013 yılı Bitkisel Üretim İstatistikleri haber bültenini yayımladı. 2013 yılında bitkisel üretim bir önceki yıla göre

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ BİTKİSEL ÜRETİM BİLGİ NOTU 1. TAHMİN 2014 Türkiye İstatistik Kurumu 22/05/2014 tarihinde 2014 yılı 1. Tahmin Bitkisel Üretim haber bültenini yayımladı. 2014 yılında bitkisel üretimin bir önceki yıla göre

Detaylı

MUHABBET ÇİÇEĞİNİN (Reseda lutea L.) BOYAMA ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA

MUHABBET ÇİÇEĞİNİN (Reseda lutea L.) BOYAMA ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ DERGİSİ, 2005, 18(2), 195-200 MUHABBET ÇİÇEĞİNİN (Reseda lutea L.) BOYAMA ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Süleyman KIZIL 1 Nuran KAYABAŞI 2 1 Dicle

Detaylı

Mahonia aquifolium Nutt. (Berberidaceae, mahonya) Meyvesi ile Boyanmış Yün İpliklerinin Kolorimetrik Özellikleri

Mahonia aquifolium Nutt. (Berberidaceae, mahonya) Meyvesi ile Boyanmış Yün İpliklerinin Kolorimetrik Özellikleri Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi (J. Agric. Sci.), 2008, 18(1): 27-33 Araştırma Makalesi/Article Geliş Tarihi: 12.06.2007 Kabul Tarihi: 04.02.2008 Mahonia aquifolium

Detaylı

Okaliptüs (Eucalyptus camaldulensis Dehnhardt) Ağacının Yapraklarından Elde Edilen Renkler ve Bu Renklerin Bazı Haslıkları Üzerine Bir Araştırma

Okaliptüs (Eucalyptus camaldulensis Dehnhardt) Ağacının Yapraklarından Elde Edilen Renkler ve Bu Renklerin Bazı Haslıkları Üzerine Bir Araştırma Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 10-2 (200),153-11 Okaliptüs (Eucalyptus camaldulensis Dehnhardt) Ağacının Yapraklarından Elde Edilen Renkler ve Bu Renklerin Bazı Haslıkları

Detaylı

DİSTİLEX NANO TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİ

DİSTİLEX NANO TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİ DİSTİLEX NANO TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİ Distilex tesislerinde; bitki ve meyve özütleri uygun yöntem ve ileri teknoloji ile elde edilerek gıda, ilaç, kozmetik, kimya, insan sağlığında gıda takviye ürünleri, hayvan

Detaylı

BALIKESİR SANAYİCİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ

BALIKESİR SANAYİCİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ BİTKİSEL ÜRETİM BİLGİ NOTU YILI Türkiye İstatistik Kurumu 27/12/ tarihinde yılı Bitkisel Üretim İstatistikleri haber bültenini yayımladı. yılında bitkisel üretim bir önceki yıla göre artmıştır. Tahıl üretimi

Detaylı

Solem Organik / Ürün Kullanımı

Solem Organik / Ürün Kullanımı Solem Organik / Ürün Kullanımı Bitki Türü Gübre Uygulama zamanı Dozlama / saf gübre Arpa, Buğday, Yulaf, Çavdar, Darı, Süpürge Darısı, Kara Buğday Uygulama Metodları K Ekim Öncesi, Yılda 1 defa 20-200

Detaylı

Bazı bitkilerden elde edilen doğal boyar maddelerin yünü boyama özelliğinin incelenmesi

Bazı bitkilerden elde edilen doğal boyar maddelerin yünü boyama özelliğinin incelenmesi BAÜ FBE Dergisi Cilt:10, Sayı:2, 53-59 Aralık 2008 Bazı bitkilerden elde edilen doğal boyar maddelerin yünü boyama özelliğinin incelenmesi Mustafa TUTAK 1, * Hüseyin BENLİ 2 1 Erciyes Üniversitesi, Mühendislik

Detaylı

ÖLÇÜ BİRİMİ BİRİM FİYATI ÜRÜN CİNSİ NO NO Ton/Kg/Adet TL. GÖVDE DAL ve ÇALILAR 1 Çıra Ton 1,38 2 Şimşir(Odun) Ton 4,55 3 Süpürge Çalısı Ton 0,41

ÖLÇÜ BİRİMİ BİRİM FİYATI ÜRÜN CİNSİ NO NO Ton/Kg/Adet TL. GÖVDE DAL ve ÇALILAR 1 Çıra Ton 1,38 2 Şimşir(Odun) Ton 4,55 3 Süpürge Çalısı Ton 0,41 TARİFE BEDELİ CETVELLERİ-1 GÖVDE DAL ve ÇALILAR 1 Çıra Ton 1,38 2 Şimşir(Odun) Ton 4,55 3 Süpürge Çalısı Ton 0,41 A 4 Kamış Adet 0,03 5 Diğer Gövde ve Dallar Ton 0,85 6 Diğer Çalılar Ton 0,55 7 Delice(Yabani

Detaylı

ANKARA İLİ KIZILCAHAMAM İLÇESİ TIBBİ VE AROMATİK BİTKİ YETİŞTİRİCİLİĞİ PAZAR ARAŞTIRMASI

ANKARA İLİ KIZILCAHAMAM İLÇESİ TIBBİ VE AROMATİK BİTKİ YETİŞTİRİCİLİĞİ PAZAR ARAŞTIRMASI ANKARA İLİ KIZILCAHAMAM İLÇESİ TIBBİ VE AROMATİK BİTKİ YETİŞTİRİCİLİĞİ PAZAR ARAŞTIRMASI Proje Koordinatörü Proje Sorumlusu Danışman Proje No :Vet.Hek. Ahu KAYALARLI ACARTÜRK : Zir. Müh. Adem BÜYÜKHAN

Detaylı

4. Ünite ÜRETTİKLERİMİZ

4. Ünite ÜRETTİKLERİMİZ 4. Ünite ÜRETTİKLERİMİZ Ekonomi: İnsanların geçimlerini sürdürmek için yaptıkları her türlü üretim, dağıtım, pazarlama ve tüketim faaliyetlerinin ilke ve yöntemlerini inceleyen bilim dalına ekonomi denir.

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ Sayfa 1 Gözden Geçirme Notları 2011 Yılı (1. Tahmin Sonuçlarına göre) Bitkisel Üretim ve Bitkisel Ürün Denge İstatistikleri I. Bitkisel Üretim Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 26/08/2011 tarihinde

Detaylı

Prof.Dr. Fatmagül GEVEN

Prof.Dr. Fatmagül GEVEN Prof.Dr. Fatmagül GEVEN Tıbbi bitkilerde pek çok türün yetiştirilmesinde tohumla çoğaltma yöntemi kullanılır. Kekik (Thymus sp), Adaçayı (Salvia sp.), Dağçayı (Sideritis sp.), Oğulotu (Melissa officinalis),

Detaylı

T.C. KÜTAHYA TİCARET BORSASI A Y L I K B Ü L T E N

T.C. KÜTAHYA TİCARET BORSASI A Y L I K B Ü L T E N BÜLTEN AYI : HAZİRAN 06 BÜLTEN NO : 6 SAYFA NO : GÖREN MADDELERİN HUBUBAT BUĞDAY BUĞDAY 0,60 0,8 0,77 44.8 KG 88.,8 HMS BUĞDAY 0,78 0,97 0,87.66.40 KG.08.70, HTS BUĞDAY 0,8 0,8 0,8 67.0 KG 46.987,4 M.G.T

Detaylı

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II 1. Laurocerasus officinalis 2. Salvia officinalis 3. Tilia tomentosa 4. Tilia cordata 5. Tilia platyphyllos 6. Tilia rubra 7. Quercus brantii 8. Castanea sativa

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ Sayfa 1 Gözden Geçirme Notları 2010 Yılı Bitkisel Üretim ve Bitkisel Ürün Denge İstatistikleri I. Bitkisel Üretim Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 25/03/2011 tarihinde açıklanan, 2010 yılı Bitkisel

Detaylı

BALIKESİR SANAYİCİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ

BALIKESİR SANAYİCİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ BİTKİSEL ÜRETİM 2. TAHMİN Türkiye İstatistik Kurumu 30/10/ tarihinde yılı 2. Tahmin Bitkisel Üretim haber bültenini yayımladı. yılında bitkisel üretimin bir önceki yıla göre artacağı; Tahıl üretiminin

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1239 KAHRAMANMARAŞ'TA SEBZE TARIMININ MEVCUT DURUMU, PROJEKSİYONLAR VE ÖNERİLER

KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1239 KAHRAMANMARAŞ'TA SEBZE TARIMININ MEVCUT DURUMU, PROJEKSİYONLAR VE ÖNERİLER KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1239 KAHRAMANMARAŞ'TA SEBZE TARIMININ MEVCUT DURUMU, PROJEKSİYONLAR VE ÖNERİLER İsmail Güvenç* I. Kahramanmaraş'ta Sebze Tarımı 1Giriş Ülkemiz nüfusu, son sayıma göre 67 milyon

Detaylı

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat YULAF , KG 9,750.

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat YULAF , KG 9,750. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-22 ARPA YEMLİK MTS 0.50 0.70 0.6171 75,085.00 KG 293,176.85 3531 ARPA YEMLİK TTS 0.65 0.80 0.732 31,615.00 KG 250,190.9 7 ARPA YEMLİK ı: 53,367.79 3578 ARPA ı 53,367.79

Detaylı

% 100 YÜNLÜ DOKUMA KUMAŞIN BAZI DOĞAL BOYARMADDELER İLE BOYANMASI DYEİNG %100 WOOL WOVEN FABRİC WİTH SOME NATURAL DYES

% 100 YÜNLÜ DOKUMA KUMAŞIN BAZI DOĞAL BOYARMADDELER İLE BOYANMASI DYEİNG %100 WOOL WOVEN FABRİC WİTH SOME NATURAL DYES Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 25 (1-2) 449-455 (2009) http://fbe.erciyes.edu.tr/ ISSN 1012-2354 % 100 YÜNLÜ DOKUMA KUMAŞIN BAZI DOĞAL BOYARMADDELER İLE BOYANMASI Mustafa TUTAK 1,

Detaylı

BALIKESİR SANAYİCİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ

BALIKESİR SANAYİCİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ BİTKİSEL ÜRETİM 2. TAHMİN 2014 2014 yılında bitkisel üretimin bir önceki yıla göre; Tahıllar ve diğer bitkisel ürünler üretiminin % 6,5 düşüşle 59,6 milyon ton, Sebze üretiminin % artışla 28,7 milyon ton,

Detaylı

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 62,506.

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 62,506. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-16 ARPA YEMLİK MTS 0.75 1.12 0.7601 82,230.00 KG 62,506.32 2 ARPA YEMLİK ı: 62,506.32 2 ARPA ı 62,506.32 2 MISIR MISIR MISIR SLAJ MTS 0.19 0.24 0.2007 1,077,149.00

Detaylı

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat YULAF , KG 35,

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat YULAF , KG 35, HUBUBAT MISIR MISIR 01/0/2018 T.C. Sayfa: 1-13 MISIR SLAJ MTS 0.16 0.16 0.1600 23,125.00 KG 3,700.00 1 MISIR ı: 3,700.00 1 MISIR ı 3,700.00 1 YULAF YULAF SAMAN MTS 0.60 0.60 0.6000 59,500.00 KG 35,700.00

Detaylı

HUBUBAT. T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ 01/01/2018. Tarih: Sayı: - 31/12/2018 Satış Şekli

HUBUBAT. T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ 01/01/2018. Tarih: Sayı: - 31/12/2018 Satış Şekli 0/0/208 HUBUBAT. ARPA ARPA YEMLİK Sayfa: - 2 ARPA MTS 0.70.5 0.888 8,403,77.00 KG 7,462,885.58 633 ARPA TTS 0.84.9 0.934,845,430.00 KG,723,733.67 46 ARPA YEMLİK ı: 9,86,69.25 679 ARPA ı 9,86,69.25 679

Detaylı

ÇEVRE DOSTU ÜRETİM. EKOTEN TEKSTİL A.Ş. Gizem Çalış

ÇEVRE DOSTU ÜRETİM. EKOTEN TEKSTİL A.Ş. Gizem Çalış ÇEVRE DOSTU ÜRETİM EKOTEN TEKSTİL A.Ş. Gizem Çalış 25.09.2018 BizKimiz? Kişi Sayısı: 788 Kişi Sayısı: 83 Kişi Sayısı: 20 Kişi Sayısı: 174 Sun Tekstil boyahanesi 1987 de yılında kurulmuştur. 2000 yılında

Detaylı

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat YULAF , KG 44,

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat YULAF , KG 44, HUBUBAT. ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-16 ARPA YEMLİK MTS 1.82 1.82 1.8169 221.00 KG 401.54 1 ARPA YEMLİK ı: 401.54 1 ARPA ı 401.54 1 MISIR MISIR MISIR SLAJ MTS 0.20 2.60 0.2195 1,832,758.00 KG 402,241.91

Detaylı

Bioredworm- S(Solid)-Katı ve Bioredworm-L(Liquid)-Sıvı Uygulama tablosu Bitki Türü Gübre Türü Uygulama dönemi Dozlar / saf gübre olarak /

Bioredworm- S(Solid)-Katı ve Bioredworm-L(Liquid)-Sıvı Uygulama tablosu Bitki Türü Gübre Türü Uygulama dönemi Dozlar / saf gübre olarak / Kök gelişimini ciddi oranda desteklediği için, özellikle dikim esnasında granül gübrenin kullanılması tavsiye edilir. Üreticilerin, topraktaki besin ihtiyacını tespit edebilmeleri için toprak analizi yaptırmaları

Detaylı

EKİM AYI ARA ÖĞÜN ÖNERİLERİ EKİM AYI BESLENME İÇİN MEYVE VE SEBZE ÖNERİLERİ

EKİM AYI ARA ÖĞÜN ÖNERİLERİ EKİM AYI BESLENME İÇİN MEYVE VE SEBZE ÖNERİLERİ EKİM AYI ARA ÖĞÜN ÖNERİLERİ Salatalık Üzüm Armut EKİM AYI BESLENME İÇİN MEYVE VE SEBZE ÖNERİLERİ, salatalık, yeşil biber, patlıcan, domates, kırmızı biber, mantar, yerelması, lahana, pırasa, karnabahar

Detaylı

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS 0.77 0.7663 4,800.00 KG 3,678.

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS 0.77 0.7663 4,800.00 KG 3,678. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 01/0/2014 T.C. Sayfa: 1-14 ARPA YEMLİK MTS 0. 0. 0.663 4,800.00 KG 3,68.26 2 ARPA YEMLİK ı: 3,68.26 2 ARPA ı 3,68.26 2 MISIR MISIR MISIR SLAJ MTS 0.12 0.12 0.1200 3,41.00 KG 4,490.00

Detaylı

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI HAFTALIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat MISIR , KG 113,177.

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI HAFTALIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat MISIR , KG 113,177. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK Sayfa: 1-11 ARPA YEMLİK MTS 0.50 0.70 0.5684 134,110.00 KG 76,226.00 4 ARPA YEMLİK TTS 0.65 0.75 0.7108 21,200.00 KG 15,069.00 4 ARPA YEMLİK ı: 91,295.00 8 ARPA ı 91,295.00 8 MISIR

Detaylı

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 17,628.

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 17,628. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-15 ARPA YEMLİK MTS 0.46 0.46 0.4552 38,730.00 KG 17,628.66 1 ARPA YEMLİK ı: 17,628.66 1 ARPA ı 17,628.66 1 MISIR MISIR MISIR SLAJ MTS 0.1 0.1 0.188 802,770.00 KG

Detaylı

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği Aralık 2018 İhracat Raporu

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği Aralık 2018 İhracat Raporu Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği Aralık 2018 İhracat Raporu 1 Ocak 2019 Uludağ İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği Ar-Ge Şubesi Sayfa 1 / 10 İçindekiler AYLIK İHRACAT DEĞERLENDİRMESİ UTİB Mal Grupları

Detaylı

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat YULAF , KG 29,

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat YULAF , KG 29, Tarih: HUBUBAT MISIR MISIR - 31/0/2017 T.C. Sayfa: 1-12 MISIR MTS 1.0 1.0 0 120.00 AD 180.00 1 MISIR BEYAZ MTS 2. 2. 2.43 176.00 KG 449.6 1 MISIR ı: 629.6 2 MISIR ı 629.6 2 YULAF YULAF SAMAN MTS 0.40 0.3

Detaylı

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat YULAF 0.40 0.3906 155,000.00 KG 60,550.

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat YULAF 0.40 0.3906 155,000.00 KG 60,550. HUBUBAT MISIR MISIR 01/0/2016-1/0/2016 T.C. Sayfa: 1-12 MISIR SLAJ MTS 0.10 0.11 0.101 670,946.00 KG 69,174.72 2 MISIR MTS 0.60 2.04 0.684 15,120.00 KG 104,77.97 5 MISIR ı: 17,948.69 7 MISIR ı 17,948.69

Detaylı

T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 44,086.

T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 44,086. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 20 ARPA YEMLİK MTS 0.74 0.76 0.7500 58,780.00 KG 44,086.80 5 ARPA MTS 0.58 0.8 0.7363 3,922,622.00 KG 2,888,040.40 57 ARPA OFİS-S 0.68 0.75 0.7499 253,720.00 KG 90,27.00

Detaylı

ÇİVİT OTU İLE BOYANAN İPEK, PAMUK VE YÜN KUMAŞLARIN BAZI HASLIK DEĞERLERİ

ÇİVİT OTU İLE BOYANAN İPEK, PAMUK VE YÜN KUMAŞLARIN BAZI HASLIK DEĞERLERİ DOI: 10.7816/idil-06-37-12 idil, 2017, Cilt 6, Sayı 37, Volume 6, Issue 37 ÇİVİT OTU İLE BOYANAN İPEK, PAMUK VE YÜN KUMAŞLARIN BAZI HASLIK DEĞERLERİ Ümran KAYA 1 H. Sinem ŞANLI 2 ÖZ Anadolu da yüzyıllardır

Detaylı

2010-2011 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL ÇAMLICA KALEM İLKÖĞRETİM OKULU OKULLARDA ORMAN PROGRAMI ORMANDAN BİO ENERJİ ELDE EDİLMESİ YIL SONU RAPORU

2010-2011 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL ÇAMLICA KALEM İLKÖĞRETİM OKULU OKULLARDA ORMAN PROGRAMI ORMANDAN BİO ENERJİ ELDE EDİLMESİ YIL SONU RAPORU 2010-2011 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL ÇAMLICA KALEM İLKÖĞRETİM OKULU OKULLARDA ORMAN PROGRAMI ORMANDAN BİO ENERJİ ELDE EDİLMESİ YIL SONU RAPORU AYLAR HAFTALAR EYLEM VE ETKİNLİKLER 2 Okullarda Orman projesini

Detaylı

TÜBİTAK BİDEB LİSANS ÖĞRENCİLERİ KİMYAGERLİK, KİMYA ÖĞRETMENLİĞİ, KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BİYOMÜHENDİSLİK ARAŞTIRMA PROJESİ KİMYA 3 (Çalıştay 2012)

TÜBİTAK BİDEB LİSANS ÖĞRENCİLERİ KİMYAGERLİK, KİMYA ÖĞRETMENLİĞİ, KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BİYOMÜHENDİSLİK ARAŞTIRMA PROJESİ KİMYA 3 (Çalıştay 2012) TÜBİTAK BİDEB LİSANS ÖĞRENCİLERİ KİMYAGERLİK, KİMYA ÖĞRETMENLİĞİ, KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BİYOMÜHENDİSLİK ARAŞTIRMA PROJESİ KİMYA 3 (Çalıştay 2012) DOĞAL BOYAR MADDE ÜRETİMİ ve UYGULAMALARI Berivan SALMİ YILDIZ

Detaylı

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam YAĞLI TOHUMLAR YAĞLI TOHUMLAR. Toplam. BiTKİSEL YAĞLAR T.C. NAZİLLİ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/12/2009

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam YAĞLI TOHUMLAR YAĞLI TOHUMLAR. Toplam. BiTKİSEL YAĞLAR T.C. NAZİLLİ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/12/2009 HUBUBAT MISIR MISIR 01//2009-31//2009 Sayfa: 1-9 MISIR SARI 2009 MTS 0.33 0.40 0.3851 2,530,290.0 KG 974,366.92 9 MISIR SARI 2009 TTS 0.39 0.43 0.4155 2,185,810.0 KG 908,275.00 21 MISIR YEMLİK 2009 MTS

Detaylı

SONBAHAR / KIŞ KOLEKSİYONU. iconhandmade.com

SONBAHAR / KIŞ KOLEKSİYONU. iconhandmade.com SONBAHAR / KIŞ KOLEKSİYONU iconhandmade.com Ürün Kodu : SI8WN17 Ürün Kodu : SI36WN17 Adaçayı bitkisi ile boyanarak üzerine okaliptus, ceviz, kestane, meşe yaprakları kullanılarak Doğal boya ile boyandıktan

Detaylı

ARITMA ÇAMURLARININ GERİ KAZANIMI. Gülsevim ŞENER Çevre Yük. Müh.

ARITMA ÇAMURLARININ GERİ KAZANIMI. Gülsevim ŞENER Çevre Yük. Müh. ARITMA ÇAMURLARININ GERİ KAZANIMI Gülsevim ŞENER Çevre Yük. Müh. 1 Sunum İçeriği Bölümler: Atıksu Arıtma Tesisi Arıtma Çamuru Çamur Kurutma Çamur Bertarafı Geri Kazanım Senaryoları 2 Bölüm 1 Atıksu Arıtma

Detaylı

T.C. IĞDIR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA YEMLİK İHR , KG 12,000.

T.C. IĞDIR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA YEMLİK İHR , KG 12,000. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-16 ARPA YEMLİK İHR 0.30 0.30 0.3000 40,000.00 KG 12,000.00 1 ARPA YEMLİK MTS 0.30 0.2269 69,280.00 KG 15,720.00 3 ARPA YEMLİK MS 0.29 0.30 0.2997 46,460.00 KG 13,922.40

Detaylı

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 6/0/207 T.C. Sayfa: - 5 ARPA YEMLİK MTS 0.70 0.85 0.830 95,450.00 KG 77,604.00 4 ARPA YEMLİK TTS 0.80 0.90 0.893 30,020.00 KG 06,53.60 2 ARPA YEMLİK ı: 84,35.60 6 ARPA ı 84,35.60

Detaylı

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 60,800.

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 60,800. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 01/0/018 T.C. Sayfa: 1-1 ARPA YEMLİK MTS 0.80 0.90 0.8161 74,500.00 KG 60,800.00 ARPA YEMLİK ı: 60,800.00 ARPA ı 60,800.00 MISIR MISIR MISIR SLAJ MTS 0.16 0.16 0.1600 9,580.00

Detaylı

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 6,743.

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 6,743. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 4 ARPA YEMLİK MTS 0.82 0.82 0.874 8,250.00 KG 6,743.46 2 ARPA YEMLİK ı: 6,743.46 2 ARPA TOHUMLUK ARPA TOHUMLUK MTS 0.75 0.75 0.7500 9,780.00 KG 7,335.00 3 ARPA TOHUMLUK

Detaylı

Çevre İçin Tehlikeler

Çevre İçin Tehlikeler Çevre ve Çöp Çevre Bir kuruluşun faaliyetlerini içinde yürüttüğü hava, su, toprak, doğal kaynaklar, belirli bir ortamdaki bitki ve hayvan topluluğu, insan ve bunlar arasındaki faaliyetleri içine alan ortamdır.

Detaylı

T.C. KÜTAHYA TİCARET BORSASI A Y L I K B Ü L T E N

T.C. KÜTAHYA TİCARET BORSASI A Y L I K B Ü L T E N BÜLTEN AYI : ARALIK 0 BÜLTEN NO : SAYFA NO : GÖREN MADDELERİN HUBUBAT BUĞDAY BUĞDAY 0,0 0,87 0,7 9.006.967 KG 6.76.00,77 HMS BUĞDAY 0,66,00 0,8 8.6.99 KG 6.968.7,79 HTS BUĞDAY 0,79 0,8 0,8 80.0 KG 78.87,

Detaylı

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 2 ARPA YEMLİK MTS 0.87.00 0.8806 3,500.00 KG 99,950.00 3 ARPA YEMLİK TTS 0.89.00 0.956 347,550.00 KG 38,202.20 ARPA YEMLİK ı: 48,52.20 4 ARPA ı 48,52.20 4 MISIR MISIR

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ Esat YAMAN DİYARBAKIR EKOLOJİK KOŞULLARINDA MUHABBET ÇİÇEĞİ (Resea lutea L.) NDE FARKLI BİÇİM ZAMANLARININ BAZI AGRONOMİK VE BOYAMA KALİTESİ

Detaylı

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. - 31/12/2012 Şube Adı: Sayfa: 1-13 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. Enaz Fiyat.

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. - 31/12/2012 Şube Adı: Sayfa: 1-13 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. Enaz Fiyat. - 31//20 Sayfa: 1-13 HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK ARPA YEMLİK MTS 0.50 0.55 0.5109 25,60 KG 13,08 4 ARPA YEMLİK ı: 13,08 4 ARPA ı 13,08 4 MISIR MISIR MISIR SARI MTS 0.58 0.58 0.5750 160,33 KG 92,189.75 1 MISIR

Detaylı

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat YULAF , KG 1,

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat YULAF , KG 1, HUBUBAT MISIR MISIR T.C. Sayfa: 1-14 MISIR SLAJ MTS 0.12 0.50 0.1389 175,060.00 KG 24,320.80 4 MISIR MTS 1.75 1.75 1.7500 4,571.00 KG 7,999.25 16 MISIR MTS 1.00 1.00 1.0000 2,755.00 AD 2,755.00 1 MISIR

Detaylı

Fen Bilimleri Evsel Atıklar ve Geri Dönüşüm

Fen Bilimleri Evsel Atıklar ve Geri Dönüşüm Fen Bilimleri Evsel Atıklar ve Geri Dönüşüm M.İSMAİL SAHİN FURKAN CANAL FATİH BACAK CENGİZ KİLİÇ KONU: Evsel Atıklar ve Geri Dönüşüm Atık: Bir işlem sonucu çevreye bırakılan her türlü maddeye atık denir.

Detaylı

SEMPOZYUM PROGRAMI MAYIS KAYIT İŞLEMLERİ AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ

SEMPOZYUM PROGRAMI MAYIS KAYIT İŞLEMLERİ AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi 2. ULUSLARARASI akdeniz sanat sempozyumu 10-12 Mayıs 2017 Doğal Boya Sempozyumu-Çalıştayı-Sergisi SEMPOZYUM PROGRAMI 10-12 MAYIS 2017 10 MAYIS 2017 09.00-10.00

Detaylı

T.C. KÜTAHYA TİCARET BORSASI A Y L I K B Ü L T E N BÜLTEN NO : 4 SAYFA NO : 1

T.C. KÜTAHYA TİCARET BORSASI A Y L I K B Ü L T E N BÜLTEN NO : 4 SAYFA NO : 1 BÜLTEN AYI : NİSAN 06 BÜLTEN NO : 4 SAYFA NO : HUBUBAT BUĞDAY BUĞDAY 0,68 0,86 0,79 4.0.859 KG.4.89,7 HMS BUĞDAY 0,74 0,9 0,85 5.674.807 KG 4.8.86,05 HTS BUĞDAY 0,65 0,85 0,80 788.56 KG 6.785,9 M.G.T BUĞDAY

Detaylı

T.C. KÜTAHYA TİCARET BORSASI A Y L I K B Ü L T E N BÜLTEN NO : 10 SAYFA NO : 1

T.C. KÜTAHYA TİCARET BORSASI A Y L I K B Ü L T E N BÜLTEN NO : 10 SAYFA NO : 1 BÜLTEN AYI : EKİM 0 BÜLTEN NO : 0 SAYFA NO : HUBUBAT BUĞDAY BUĞDAY 0,5 0,70 0,59.06.95 KG 6.58.889,89 HMS BUĞDAY 0,59 0,90 0,6 4.64.470 KG.94.97,6 HTS BUĞDAY 0,58 0,59 0,58 5.800 KG 5.000,00 K.A.G.T BUĞDAY

Detaylı

T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK TTS , KG 38,520.

T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK TTS , KG 38,520. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 20 ARPA YEMLİK TTS 0.72 0.72 0.7200 53,500.00 KG 38,520.00 ARPA MTS 0.57 0.77 0.683 6,364,272.00 KG 4,347,252.58 839 ARPA TTS 0.60 0.90 0.685 2,655,743.00 KG,809,986.97

Detaylı

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat YULAF , KG 71,435.

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat YULAF , KG 71,435. HUBUBAT MISIR MISIR T.C. Sayfa: 1-14 MISIR BEYAZ MTS 3.32 3.32 3.3186 20.00 KG 829.6 1 MISIR ı: 829.6 1 MISIR ı 829.6 1 YULAF YULAF SAMAN MTS 0.6 0.6 0.600 109,900.00 KG 71,43.00 1 YULAF ı: 71,43.00 1

Detaylı

En ideali ağaçların tamamının tohum tuttuğu dönemdir.

En ideali ağaçların tamamının tohum tuttuğu dönemdir. Ormancılıkta yaygın olarak kullanılan kabule göre, tohum verimi itibariyle beş durum söz konusudur. Bunlar; 1- zengin, 2- iyi, 3- orta, 4- zayıf (serpili tohum yılı) ve 5- tohumsuz yıl olmak üzere adlandırılır.

Detaylı

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat YULAF , KG 8,

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat YULAF , KG 8, HUBUBAT MISIR MISIR T.C. Sayfa: 1-15 MISIR MTS 2.00 2.00 2.0000 220.00 KG 440.00 1 MISIR BEYAZ MTS 2.55 3.07 2.662 562.00 KG 1,509.62 2 MISIR YAŞ MTS 0.1 0.1 0.100 730.00 AD 591.30 1 MISIR ı: 2,540.92

Detaylı

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği Temmuz 2017 İhracat Raporu

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği Temmuz 2017 İhracat Raporu Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği Temmuz 2017 İhracat Raporu 1 Ağustos 2017 Uludağ İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği Ar-Ge Şubesi Sayfa 1 / 11 Sayfa 2 / 11 İçindekiler AYLIK İHRACAT DEĞERLENDİRMESİ

Detaylı

T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 15,928.

T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 15,928. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-18 ARPA YEMLİK MTS 0.73 0.74 0.7388 21,560.00 KG 15,928.40 2 ARPA MTS 0.47 0.75 0.5951 11,301,552.00 KG 6,725,850.62 1252 ARPA OFİS-A 0.61 0.62 0.6164 952,720.00

Detaylı

RAL RENKLERİ. RAL 1000 Yeşil Bej. RAL 1007 Nergis Sarısı. RAL 1001 Bej. RAL 1011 Kahve Bej. RAL 1002 Kum Sarısı

RAL RENKLERİ.   RAL 1000 Yeşil Bej. RAL 1007 Nergis Sarısı. RAL 1001 Bej. RAL 1011 Kahve Bej. RAL 1002 Kum Sarısı RAL RENKLERİ RAL 1000 Yeşil Bej RAL 1007 Nergis Sarısı RAL 1001 Bej RAL 1011 Kahve Bej RAL 1002 Kum Sarısı RAL 1012 Limon Sarısı RAL 1003 Sinyal Sarı RAL 1013 İnci Beyazı RAL 1004 Altın Sarısı RAL 1014

Detaylı

SEMPOZYUM PROGRAMI MAYIS KAYIT İŞLEMLERİ AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ

SEMPOZYUM PROGRAMI MAYIS KAYIT İŞLEMLERİ AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi 2. ULUSLARARASI akdeniz sanat sempozyumu 10-12 Mayıs 2017 Doğal Boya Sempozyumu-Çalıştayı-Sergisi SEMPOZYUM PROGRAMI 10-12 MAYIS 2017 10 MAYIS 2017 09.00-11.00

Detaylı

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 9/06/207-23/06/207 T.C. Sayfa: - 4 ARPA YEMLİK TTS 0.90 0.90 0.9000 03,440.00 KG 93,096.00 2 ARPA YEMLİK ı: 93,096.00 2 ARPA ı 93,096.00 2 MISIR MISIR MISIR YEMLİK TTS 0.72 0.72

Detaylı

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat YULAF 0.68 0.4371 25,970.00 KG 11,352.16 4

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat YULAF 0.68 0.4371 25,970.00 KG 11,352.16 4 HUBUBAT MISIR MISIR 01/0/2015 T.C. Sayfa: 1-1 MISIR MTS 0.64 0.71 0.6690 166,420.00 KG 111,5.5 4 MISIR ı: 111,5.5 4 MISIR ı 111,5.5 4 YULAF YULAF SAMAN MTS 0.40 0.68 0.471 25,970.00 KG 11,52.16 4 PAKET

Detaylı

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği Ekim 2018 İhracat Raporu

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği Ekim 2018 İhracat Raporu Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği Ekim 2018 İhracat Raporu 1 Kasım 2018 Uludağ İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği Ar-Ge Şubesi Sayfa 1 / 10 İçindekiler AYLIK İHRACAT DEĞERLENDİRMESİ UTİB Mal Grupları

Detaylı

HUBUBAT T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ - 31/01/2017. Tarih: Sayı: 1 Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ - 31/01/2017. Tarih: Sayı: 1 Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK - 3/0/207 T.C. Sayfa: - 22 ARPA YEMLİK MTS 0.70 0.85 0.794 267,975.00 KG 22,064.66 0 ARPA YEMLİK TTS 0.72 0.95 0.8428 69,670.00 KG 522,259.85 49 ARPA YEMLİK ı: 734,324.5 59 ARPA

Detaylı

T.C. IĞDIR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA YEMLİK MS , KG 25,832.

T.C. IĞDIR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA YEMLİK MS , KG 25,832. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-15 ARPA YEMLİK MS 0.55 0.75 0.6174 41,840.00 KG 25,832.00 5 ARPA YEMLİK ı: 25,832.00 5 ARPA ı 25,832.00 5 MISIR MISIR MISIR YEMLİK MTS 0.67 0.6083 3,847,905.00 KG

Detaylı

T.C. NAZİLLİ TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Şube Adı: Sayfa: 1-22 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. Ortalama Fiyat. Ençok Fiyat.

T.C. NAZİLLİ TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Şube Adı: Sayfa: 1-22 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. Ortalama Fiyat. Ençok Fiyat. Sayfa: - 22 HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK ARPA YEMLİK MTS 0.47 0.65 0.5352 2,745.00 KG 60,344.00 4 ARPA YEMLİK TTS 0.57 0.57 0.5700,60 KG 92.00 ARPA YEMLİK ı: 6,256.00 5 ARPA ı 6,256.00 5 ÇELTİK ÇELTİK ÇELTİK

Detaylı

T.C. SAMSUN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA İTHAL ,733, KG 740,883.

T.C. SAMSUN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA İTHAL ,733, KG 740,883. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 30 ARPA YEMLİK MTS 0.25.38 0.365 6,206,99.00 KG 2,265,855.46 8 ARPA YEMLİK OFİS-A 0.40 0.40 0.4028 866,00.00 KG 348,828.7 ARPA YEMLİK TTS 0.24 0.53 0.3778 4,85,53.00

Detaylı

YUMURTA KABUĞUNDAN YARARLANARAK PASTEL BOYA ELDESİ MALATYA 29 HAZİRAN-8 TEMMUZ 2012

YUMURTA KABUĞUNDAN YARARLANARAK PASTEL BOYA ELDESİ MALATYA 29 HAZİRAN-8 TEMMUZ 2012 TÜBİTAK-BİDEB KİMYA LİSANS ÖĞRENCİLERİ KIMYAGERLIK, KIMYA ÖĞRETMENLIĞI, KIMYA MÜHENDISLIĞI, BIYOMÜHENDISLIK ARAŞTIRMA PROJESİ EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI KİMYA-3 ( ÇALıŞTAY 2012 ) YUMURTA KABUĞUNDAN YARARLANARAK

Detaylı

T.C. NAZİLLİ TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat MISIR ,461, KG 21,292,395.

T.C. NAZİLLİ TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat MISIR ,461, KG 21,292,395. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 0/0/205 T.C. Sayfa: - 9 ARPA YEMLİK MTS 0.70 0.75 0.773 45,84 KG 32,88 3 ARPA YEMLİK TTS 0.63 0.95 0.7088,53,83 KG 87,870.50 34 ARPA YEMLİK ı: 850,750.50 37 ARPA ı 850,750.50 37

Detaylı

T.C. KÜTAHYA TİCARET BORSASI A Y L I K B Ü L T E N BÜLTEN NO : 2 SAYFA NO : 1

T.C. KÜTAHYA TİCARET BORSASI A Y L I K B Ü L T E N BÜLTEN NO : 2 SAYFA NO : 1 BÜLTEN AYI : ŞUBAT 0 BÜLTEN NO : SAYFA NO : GÖREN MADDELERİN HUBUBAT BUĞDAY BUĞDAY 0, 0,7 0, 7.88.89 KG.08.6,0 HMS BUĞDAY 0,0 0,6 0, 6.9.6 KG.8.706,78 HTS BUĞDAY 0, 0,7 0,.88.0 KG.77.968, M.G.T BUĞDAY

Detaylı

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 10,442.

T.C. MUĞLA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 10,442. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK - 30/0/2017 T.C. Sayfa: 1-11 ARPA YEMLİK MTS 1.0 1.0 1.02 10,000.00 KG 10,2.1 1 ARPA YEMLİK ı: 10,2.1 1 ARPA ı 10,2.1 1 YULAF YULAF SAMAN MTS 0.8 1.06 0.8537 15,0.00 KG 13,180.39

Detaylı

BÖLÜM 3. Artvin de Orman Varlığı

BÖLÜM 3. Artvin de Orman Varlığı BÖLÜM 3 Artvin de Orman Varlığı Özgür EMİNAĞAOĞLU Orman, oldukça geniş bir alanda kendine özgü bir iklim oluşturabilen, belirli yükseklik, yapı ve sıklıktaki ağaçlar, ağaçcık, çalı ve otsu bitkiler, yosun,

Detaylı

TÜBİTAK BİDEB KİMYA LİSANS ÖĞRENCİLERİ (KİMYAGERLİK, KİMYA ÖĞRETMENLİĞİ, KİMYA MÜHENDİSLİĞİ- BİYOMÜHENDİSLİK ) ARAŞTIRMA PROJESİ EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI

TÜBİTAK BİDEB KİMYA LİSANS ÖĞRENCİLERİ (KİMYAGERLİK, KİMYA ÖĞRETMENLİĞİ, KİMYA MÜHENDİSLİĞİ- BİYOMÜHENDİSLİK ) ARAŞTIRMA PROJESİ EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI TÜBİTAK BİDEB KİMYA LİSANS ÖĞRENCİLERİ (KİMYAGERLİK, KİMYA ÖĞRETMENLİĞİ, KİMYA MÜHENDİSLİĞİ- BİYOMÜHENDİSLİK ) ARAŞTIRMA PROJESİ EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI KİMYA-3 (ÇALIŞTAY 2012) GRUP ADI: ÇİÇEĞİ BURNUNDA PROJE

Detaylı

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK - 3/0/207 T.C. Sayfa: - 0 ARPA YEMLİK TTS 0.72 0.90 0.8332 70,850.00 KG 42,355.00 5 ARPA YEMLİK ı: 42,355.00 5 ARPA ı 42,355.00 5 MISIR MISIR MISIR CİN TTS 6.50 6.50 6.5000 320.00

Detaylı

GRUP:İNDİKATÖR Mustafa ORDUERİ

GRUP:İNDİKATÖR Mustafa ORDUERİ İLKÖĞRETİMDE DOĞAL BELİRTEÇLER KULLANILARAK ASİT ve BAZLARIN BELİRLENMESİ Asıl alt başlık stilini düzenlemek için tıklatın GRUP:İNDİKATÖR Mustafa ORDUERİ TUBİTAK BİDEB YİBO ÖĞRETMENLERİ FEN ve TEKNOLOJİ-FİZİK,KİMYA,BİYOLOJİ-MATEMATİK

Detaylı

HUBUBAT T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/12/2016. Tarih: Sayı: 12 Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/12/2016. Tarih: Sayı: 12 Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 01//2016 T.C. Sayfa: 1-23 ARPA YEMLİK MTS 0.70 0.81 0.7723 503,240.00 KG 388,650.16 19 ARPA YEMLİK TTS 0.70 0.85 0.7407 272,790.00 KG 202,047.20 14 ARPA YEMLİK ı: 590,697.36 33

Detaylı

BİTKİSEL BOYACILIKTA KÖKBOYANIN

BİTKİSEL BOYACILIKTA KÖKBOYANIN Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Cilt: 10 Sayı: 48 Volume: 10 Issue: 48 Şubat 2017 February 2017 www.sosyalarastirmalar.com Issn: 1307-9581 BİTKİSEL

Detaylı

DOĞAL BOYA GELENEĞİNİN TÜRK HALI SANATINDA YERİ VE ÖNEMİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

DOĞAL BOYA GELENEĞİNİN TÜRK HALI SANATINDA YERİ VE ÖNEMİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME DOĞAL BOYA GELENEĞİNİN TÜRK HALI SANATINDA YERİ VE ÖNEMİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME Özet Doç Dr. Sema Etikan Muğla Üniversitesi. Milas Sıtkı Koçman Meslek Yüksek Okulu Teknik Programlar Bölümü / Halıcılık

Detaylı

T E S T R A P O R N O : TK13-17509A Sep.30,2013

T E S T R A P O R N O : TK13-17509A Sep.30,2013 Sayfa : 1 / 7 Başvuran : DOĞA KOLEJİ Test Tarihi: Sep.30,2013 Adres : / Kontak kişi CENK GÜLGÖKEN Tanımı: 1086 KARGO HAKI ANTOLON Alıcı: MY DOGA STORE attn of CENK GÜLGÖKEN Artikel No.: DK.T.1086 DNM 13

Detaylı

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. DENİZLİ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 0/05/206-3/05/206 T.C. Sayfa: - 20 ARPA YEMLİK TTS 0.7 0.85 0.7790 20,260.00 KG 56,78.60 ARPA YEMLİK ı: 56,78.60 ARPA ı 56,78.60 MISIR MISIR MISIR CİN İHR,075.20 KG MISIR CİN TTS.75

Detaylı

Doğal Ve Sentetik Elyafların Süper Kritik Karbon Dioksit Ortamında Boyanması *

Doğal Ve Sentetik Elyafların Süper Kritik Karbon Dioksit Ortamında Boyanması * Doğal Ve Sentetik Elyafların Süper Kritik Karbon Dioksit Ortamında Boyanması * Dyeing Of Natural And Synthetic Fibres İn Supercritical Carbon Dioxide Media* Kübra KAYA Kimya Anabilim Dalı Bilgehan GÜZEL

Detaylı

Dünyada ve Türkiye de Organik Tarım

Dünyada ve Türkiye de Organik Tarım Dünyada ve Türkiye de Organik Tarım Organik tarım, dünyada yaklaşık 130 ülkede yapılmakta ve organik tarım üretim alanı giderek artmaktadır. 2011 yılı verilerine göre dünyada 37 milyon hektar alanda organik

Detaylı

T E S T R A P O R N O : TK Jul.21,2014

T E S T R A P O R N O : TK Jul.21,2014 Sayfa : 1-6 Başvuran: DOĞA KOLEJİ Test Tarihi : Jul.17-21,2014 Adres : / İlgili kişi : CENK GÜLGÖKEN Numune tanımı: ENYE KISA KOL T-SHIRT Alıcı: Article No.: MY DOGA STORE adına CENK GÜLGÖKEN DK.A.1248.ATM.14

Detaylı

HUBUBAT T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. 01/01/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri - 31/12/2012. Tarih: Sayı:

HUBUBAT T.C. AKŞEHİR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. 01/01/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri - 31/12/2012. Tarih: Sayı: Tarih: HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 01/01/20-31//20 T.C. Sayfa: 1-20 ARPA YEMLİK MTS 0.55 0.55 0.5500 11,420.00 KG 6,281.00 3 ARPA YEMLİK TTS 0.51 0.63 0.5588 1,477,243.00 KG 825,411.14 21 ARPA MTS 0.45 0.73

Detaylı