Toprak Kanalı Tasarımı ve Özellikleri *

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Toprak Kanalı Tasarımı ve Özellikleri *"

Transkript

1 160 Toprak Kanalı Tasarımı ve Özellikleri * Mehmet TOPAKCI, Aziz ÖZMERZİ Akdeniz Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Makinaları Bölümü, ANTALYA e-posta: mtopakci@akdeniz.edu.tr Özet: Toprak-makine ilişkilerinde parametrelerinin belirlenmesinde kontrollü şartlar altında çalışmaların yapılması önemlidir. Tarla koşullarında yapılan denemelerde gerek heterojen toprak yapısı gerekse traktörlerin patinaj vb. özelliklerinden kaynaklanan olumsuzluklar bulunmaktadır. Anılan olumsuzlukların ortadan kaldırılması ve denemelerin daha hassas koşullarda yapılması için toprak kanalları kullanılmaktadır. Bu bağlamda kullanımı kolay yeni bir toprak kanalı oluşturulmuştur. Bu toprak kanalı, kademesiz hız kontrolü, mobil araç üzerinden kumanda edebilme olanağı sağlayan kullanımı kolay fonksiyonel bir sistemdir. Anahtar kelimeler: Toprak kanalı, kontrollü koşullar Design of a Soil Bin and Its Specifications Abstract: It is important to carry out under controlled conditions for determination of parameters of soilmachinery systems. Experiments caried out on the field conditions have negative effects because of heterogen soil texture and tractors. Soil bins are used in order to remove this negative effects and carry out the experiments accurately. Therefore a new soil bin is designed. The mobile vehicle mounted on the soil bin is a functional system that can be controlled remotely and its speed can be adjusted gradually. Keywords: Soil bin, Controlled conditons GİRİŞ* Toprak makine ilişkilerinin incelenmesinde, toprağa ilişkin özelliklerin, makina karakteristiklerinin ve her ikisinin ortak değişkenlerinin bilinmesi gerekmektedir (Kirişci ve Görücü, 1997). Tarla koşullarında toprak yapısı heterojendir. Traktörün ilerleme hızı, tarla çalışmalarında, patinaj vb. olumsuz özelliklerden dolayı sabit bir düzeyde olmamaktadır. İstenilen ve kontrol edilebilen ilerleme hızı, toprak kanalının kullanılmasıyla sağlanmaktadır Bu nedenle toprakla temas halinde olan alet, makina, tekerlek ve paletlerin, model veya tam boyuttaki örneklerinin toprak parametreleri ile olan ilişkileri ve kuvvet tahmin modellerinin doğrulanmasında toprak kanalları vazgeçilmez bir araç durumundadır. Toprak dinamiği alanında yapılacak çalışmalarda toprak kanalının kullanılmasıyla aşağıdaki yararlar sağlanabilir (Kirişci ve Görücü 1997). - Belirli bir yerde istenilen fiziksel ve mekanik özelliklere sahip toprakların meydana getireceği ortam sağlanır. - Konuyla ilgili farklı araştırmalar için değişik pek çok toprak parametreleri üzerinde çalışılabilir. Dinamik özelliklerle ilgili bilgilerle sağlanan artışla araştırma sonuçları daha iyi yorumlanabilir. - Taş ve yabancı maddelerden temizlenmiş olan topraklar, temel çalışmalar için daha güvenilir ve yeknesak araştırma ortamı sağlar. * Bu çalışma Akdeniz Üniversitesi, Bilimsel Araştırma Projeleri Yönetim birimince desteklenmiştir.

2 161 - Kapalı toprak kanalları yıl boyunca bütün hava koşullarında çalışma imkanı sağlar. - Kapalı toprak kanalları uzun vadede atmosferik kirletme ve toz fırtınaları ile deney topraklarının kirlenmesini önler. - Sabit raylar üzerinde hareket eden taşıyıcı ünite, deney araçlarının daha kararlı çalışmasını sağlar - Modelleme yöntemleri, büyük ve pahalı prototiplerin çalışmalarını tahmin edecek daha küçük ve daha ekonomik makine modellerinden elde edilen güvenli verilerin kullanılmasına izin verir. - Laboratuardaki toprak kanalları tarlada kullanılanlara göre daha karmaşık kontrol ve veri elde etme sistemlerinin kullanımına imkan sağlar. Toprak kanalları, küçük toprak kanalları, toprak kapları, büyük toprak kanalları ve kapalı toprak kanalları şeklinde tasarlanabilir (Upadhyaya ve ark. 1994). Çalışma kapsamında, karşılaştırmalı verilerin elde edilmesi ve toprak koşullarına bağlı olmaksızın, kontrollü şartlarda çalışmaların yürütülmesi için kullanımı kolay ve fonksiyonel özelliğe sahip bir toprak kanalı oluşturulmuştur. serme ünitesi ve sıkıştırma işlemlerinde kullanılan sıkıştırma silindiri yer almaktadır. Sistemde, 0-9 km/h arasında kademesiz hız ayarı yapılabilmektedir. Hız kontrolü, araba üzerindeki kumanda kutusundan bir potansiyometre yardımıyla yapılmaktadır (Topakcı, 2004). Toprak kanalının tüm üniteleri, sökülüp takılabilir özellikte imal edilmiştir. Bu durum, sistemin herhangi bir yerinin deformasyonunda veya bozulmasında tamiri için kolaylıklar sağlamaktadır. Toprak kanalı 38 m uzunluğunda, 3.70 m genişliğinde ve 1 m yüksekliğindedir ( Şekil 1). Kanalın ön tarafında, toprak hazırlığının yapılmasında kullanılacak ön yükleyicinin ve çalışmalarda kullanılacak traktörlerin kanal içerisine girebilmesi için bir kapak bulunmaktadır. Toprak kanalı, elektrik panosu, hız kontrol ünitesi, elektrik motoru ve redüktörün içerisinde bulunduğu 6 x 4 x 3.5 m boyutlarında bir kontrol ve çalışma odası ile tamamlanmaktadır. MATERYAL Toprak kanalı, Akdeniz Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Makinaları Bölümünde oluşturulmuştur. Toprak kanalında, çalışılacak makinanın bağlandığı yatay ve düşey konumda ayarlamaların yapılmasına olanak sağlayan hareketli bir çeki arabası bulunmaktadır. Ana çatı üzerindeki bağlantı çatısı, yatay konumda sağ ve sol yana kaydırabilir ve düşey konumda iş derinliği ayarlanabilir özelliktedir. Çeki arabası üzerinde çeki arabasının ileri geri hareketini ve hızını kontrol eden bir kumanda kutusu ve sürücü koltuğu bulunmaktadır. Çeki arabası üzerinde toprak Şekil 1. Toprak kanalı Toprak kanalının yan görünüşü Şekil 2 de verilmiştir.

3 Toprak kanalı; 1- Çeki arabası 3- Bağlantı çatısı 5- Zincir gerdirme sistemi 2- Taşıma zinciri 4- Kumanda kutusu 6- Derinlik ayar sistemi Ray sistemi ve çeki arabası Bağlantı çatısı Hareket iletim sistemi Hız kontrol ünitesi, kumanda kutusu ve güvenlik sistemi Toprak serme, tesviye ve sıkıştırma üniteleri Hız ölçme sistemi ünitelerinden oluşmaktadır. Şekil 2. Toprak kanalı yan görünümü etmektedir. Aletin toprak kanalında çalışırken yürüme tekerleklerinin raydan çıkmaması için, I demirinin alt kısmında hareket eden, içerisinde bir adet rulman yerleştirilen destek tekerlekleri bulunmaktadır. Bu tekerleğin yüzeyi, I demirinin alt kısmındaki açıya göre imal edilmiştir. Bu ünitelere ait yapısal ve teknik özellikler aşağıda sırasıyla açıklanmıştır. Ray Sistemi ve Çeki Arabası Çeki arabasının, ray üzerinde düzenli ve kontrollü hareket etmesini sağlayan, dört adet yürüme ve destek tekerlekleri bulunmaktadır (Şekil 3). Yürüme tekerleklerinin içerisinde sürtünmenin azaltılması için iki adet rulman ve dış taraflarda iki adet keçe bulunmaktadır. Tekerleklerin içerisinden geçen mil çapı 20 mm dir. Her bir tekerlek üzerinde yağlanmanın sağlanması için gresörlük yuvaları bulunmaktadır. Yürüme tekerlekleri rayların üst kısmında hareket Şekil 3. Yürüme ve destek tekerlekleri Bağlantı çatısı Bağlantı çatısı, tarım makineleri ünitelerinin, çeki arabasına bağlantısını sağlayan ve kanal genişliği boyunca sağ ve sol yönde kolaylıkla hareket edebilir özellikte bir sistemdir (Şekil 4). Üzerinde çalışma derinliğini ayarlayan derinlik ayar sistemi bulunmaktadır. Bağlantı yeri, 100 x 100 mm boyutlarında kare profil olup, genel olarak tüm aletlerin bağlantısına olanak sağlamaktadır.

4 163 Bağlantı çatısı iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, çatının çeki arabasına sabitlenmesini sağlamaktadır. Bu ünite, bağlantı çatısının kanal genişliği boyunca, sağ ve sol yönde hareket etmesini sağlayan rulmanlarla desteklenmiş bir sistem üzerine monte edilmiştir. Bu kısımda çalışma derinlik ayarını sağlayan sonsuz vida dişi açılmış mil bulunmaktadır. İkinci bölüm ise, çalışılacak aletin bağlantısının yapıldığı ünitedir. Bu kısımda, kare vida dişi açılmış, 750 mm uzunluğunda ve 50 mm kalınlığında bir mil yardımıyla derinlik ayarı yapılmaktadır. Milin döndürülmesini kolaylaştırmak için, aksiyal çalışan rulmanlar kullanılmıştır. Şekil 4. Bağlantı çatısı Hareket İletim Sistemi Hareket iletim sistemi, elektrik motoru, redüktör, hareket mili, zincir-dişli sistemleri ve zincir gerdirme ünitelerinden oluşmaktadır (Şekil 5). Elektrik motoru ve redüktöre ait özellikler Çizelge 1 de verilmiştir. Çizelge 1. Elektrik motoru ve redüktöre ilişkin teknik özellikler Elektrik motoru Teknik özellikler Marka ve tipi Gamak / 6M 160 M4 Güç ve volt. 11 kw / 380 V Devir 1455 min -1 Cos 0.85 Frekans 50 Hz Akım şiddeti 22.6 A Redüktör Teknik özellikler Marka Yılmaz redüktör Tip Monoblok M52-160M/4 Güç 11 kw Çıkış Devri 113 min -1 Çıkış momenti 892 Nm Çevrim oranı 18.5 Güv. rad.. yük N Servis faktörü 1.9 Mil çapı 60 mm Redüktörün çıkışında 18 dişli iki sıralı dişliden alınan hareket, iki sıralı 1.5 zincir ile kanal üzerine sabitlenmiş 4100 mm uzunluğundaki mile aktarılmaktadır. Milin ortasında yer alan ve üzerinde iki sıra 1.5 zincirin bağlandığı iki sıralı dişli redüktör çıkışındaki dişli ile aynı ölçülerdedir. Ana mil 60 mm kalınlığında ve 4100 mm uzunluğundadır. Beton duvar üzerine monte edilmiş bir çatıya, 4 adet rulmanlı yatakla sabitlenmiştir. Ana milin sağ ve sol yanında birer adet 3/4x32 dişlisi bulunmaktadır. Kanalın ön tarafında, gerdirme mekanizmasına bağlı iki adet 3/4x32 dişlisi vardır. Her iki dişli arasında bir sıralı 3/4 zincir bulunmaktadır. Zincirin gerginliğini sağlamak için, kanalın sağ ve sol yanına yirmidört adet 3/4x11 dişlisi yaklaşık 6 m arayla yerleştirilmiştir. Zincirin çeki arabasına bağlantısı, araba üzerinde bulunan bağlantı parçasına, bir adet iki sıralı zincir kilidi ile yapılmıştır (Şekil 6). Çeki arabası, yan kenarlardaki zincirler ile hareket ettirilmektedir. Şekil 5. Elektrik motoru ve redüktör Şekil 6. Çeki arabasında zincir dişli sistemi ve bağlantısı

5 164 Zincirlerin gerginliği, kanalın ön tarafında bulunan zincir gerdirme ünitesi aracılığıyla sağlanmaktadır (Şekil 7). Zincir gerginliği ayarlandıktan sonra, mekanizma dört adet civatayla sabitlenmektedir. Buradaki dişliler, iki adet rulman ve keçe ile yataklanmıştır. Şekil 7. Zincir gerdirme ünitesi Hız Kontrol Ünitesi, Kumanda Kutusu ve Güvenlik Sistemi Sistemdeki hareketli çeki arabasının ilerleme hızının kontrolü için ABB marka hız kontrol ünitesi kullanılmıştır (Şekil 8). Hız kontrol ünitesine ilişkin teknik özellikler Çizelge 2 de verilmiştir (Anonim, 2001). Şekil 8. Hız kontrol ünitesi ACS 400 serisi hız kontrol ünitesinin aşağıda belirtilen koruma özellikleri bulunmaktadır. - Aşırı Akım - Aşırı gerilim - Düşük gerilim - Aşırı sıcaklık - Çıkış topraklama hatası - Çıkış kısa devresi - Giriş faz kaybı - Çıkış aşırı yük koruması - Motor aşırı yük koruması -I/O terminal kısa devre koruması Çizelge 2. Hız kontrol ünitesinin teknik özellikleri Marka ve Tipi ABB / ACS Kasa boyutları 3~ Giriş, U1 Nominal motor moment P N değişken moment Giriş akımı, I 1NSQ Çıkış akımı, I 2NSQ Maks. çıkış akımı, I 2NSQ Maks. akım (tepe noktası) Maks. sıcaklık Maks kablo uzunluğu 125x430x221 mm 380 V 480 V %10 50/60 Hz 11 kw 21,5 A 23 A 25,3 A 64 A 95 o C (soğutucu) 200 m Hız kontrol ünitesinin, uzaktan kumanda edilebilmesi için harici giriş ve çıkış uçları bulunmaktadır. Bu giriş ve çıkış uçları kullanılarak, çeki arabası üzerinden sistemin kontrolünü sağlayan sistem geliştirilmiştir. Sistemde, çeki arabasının toprak kanalının başlangıcında ve sonunda otomatik olarak durmasını sağlayan emniyet kontakları bulunmaktadır. Kumanda kutusu, hız kontrol ünitesi ve emniyet kontakları arasındaki elektronik veri transferini kontrol ederek, çeki arabasının hareketine kumanda etmektedir (Şekil 9). Kumanda kutusu ile hız kontrol ünitesi arasında veri iletişim kablosu bulunmaktadır. Data kablosu, çeki arabası hareket edince, gerdirilmiş bir tel üzerinde ileri geri hareket edebilir yapıdadır. Kumanda kutusunda, çalıştırma ve durdurma düğmeleri, ileri ve geri hareketin seçimi için yön kontağı, potansiyometre, kontaklar ve voltmetre bulunmaktadır.

6 165 Çeki arabasının hareketi için, kumanda kutusundan istenilen çalışma hızı ayarlanır, ilerleme yönü seçilir ve çalıştırma düğmesine basılır. Çeki arabası, kanalın son noktasına gelince, her iki uçta yer alan emniyet kontakları (Şekil 9) sayesinde otomatik olarak durmaktadır. Bu konumda çalıştırma düğmesine basıldığı durumda çeki arabası gittiği yönde hareket etmemektedir. Ancak ters yönde hareket olanağı vermektedir. Hareket sırasında sistem, çalışma hızını ve ilerleme yönünü değiştirmeye olanak sağlamaktadır. Kumanda sisteminin elektronik devresi Şekil 10 da verilmiştir. serme ünitesine doldurulur. Toprak serme ünitesi, 0.4 m 3 hacminde çatı üzerine yerleştirilmiş ve sağ ve sol yana kaydırılabilir özelliktedir (Şekil 11). Toprağın katmanlar halinde kanala serilmesini sağlayan kapak, hareketli bir kumanda kolu yardımıyla ve kramiyer mekanizma ile açılır kapanır yapıda tasarlanmıştır. Böylece toprak serme ünitesinin alt bölümünden kolayca boşalmaktadır. Kanala serilen toprak, daha sonra arkada bulunan tesviye küreği ile düzeltilmektedir. Tesviye küreği, derinliği ayarlanabilir özellikte olup bağlantı çatısına monte edilmiştir. Şekil 11. Toprak serme sistemi Şekil 9. Kumanda kutusu ve emniyet kontağı Kumanda Kutusu Hiz Kontrol Ünitesi Çeki arabası üzerinde, kanal içerisine kademeli olarak serilen toprağı sıkıştırmak için 240 mm çapında ve 3000 mm uzunluğunda bir sıkıştırma silindiri bulunmaktadır. Silindir içerisine ağırlığı arttırmak için su doldurulmaktadır. Silindir hacmi 120 l dir. İstenilen sıkıştırma düzeyine göre, silindir içerisine konulacak su miktarı değişmektedir. Hiz Ayar Potansiyometresi Limit Switch RL +12v Stop NO NO F 1 2 Start RL 1 2 NO NO Limit Switch Şekil 10. Kumanda sistemi elektronik şeması 2 Harici Referans 3 AGND 4 +10v 12 Ileri Geri 8 AGND 11 Start/Stop8 Toprak Serme, Tesviye ve Sıkıştırma Üniteleri Toprağın kanal içerisine serilmesi, kademeli olarak yapılmaktadır. Kanal dışındaki toprak, bir ön yükleyici aracılığıyla, çeki arabası üzerinde bulunan toprak Hız Ölçme Sistemi Çalışma hızının ölçülmesi için bir hız ölçme sistemi geliştirilmiştir. Bu sistem, kronometre ve iki adet hız sensöründen oluşmaktadır. Hız sensörleri zincirleri taşıyan 3/4x11 dişlisinin bağlandığı çatıya monte edilmiştir (Şekil 12). İki sensör arası uzaklık 17.2 m dir. Çeki arabası üzerinde, hız sensör tekerleklerinin temas edeceği bir parça bulunmaktadır. Çeki arabası birinci sensörden geçince devre kapanmakta ve kronometre çalışmaya başlamaktadır. Araba ikinci sensöre geldiğinde, devre kapanmakta ve kronometre otomatik olarak durmaktadır. İki sensör arasındaki uzaklık ve süre dikkate alınarak ilerleme hızı belirlenmektedir.

7 Volt (V) 166 İleriki çalışmalarda, toprak kanalında mobil araç üzerinde çeki kuvveti ve tork ölçme sistemlerinin kurulması, bağlantı çatısının hem yatay düzlemde hem de düşey düzlemde hareketinin hidrolik sistem yardımıyla sağlanması ve yıl boyunca çalışmaların yapılması için kanalın kapalı hale getirilmesi faydalı olacaktır. Şekil 12. Hız sensörü İlerleme hızı ile voltmetre değerleri arasındaki ilişki Şekil 13 de verilen kalibrasyon eşitliği ile belirlenmiştir y = x R 2 = İlerleme hızı (km/h) KAYNAKLAR Anonim ABB User s Manual. ABB Oy AC drives, FINLAND Kirişci, V. ve S. Görücü, Toprak Kanalları ve Özellikleri. Tarımsal Mekanizasyon 17. Ulusal Kongresi, TOKAT. Topakcı, M., Çizel Ayağı İle Çalışmada Toprak Bozulma Alanının İyileştirilmesi Üzerine Bir Çalışma (Doktora Tezi). Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, ANTALYA Upadhyaya, S.K., W.J. Chancellor, J.W. Perumpral, R.L. Schafer, W.R. Gill, G.E. VandenBerg Advances in Soil Dynamics. Volume1, ASAE, St. Joseph, Mich., 313. Şekil 13. Hız ölçme sistemi kalibrasyon eğrisi ve eşitliği İstenilen ilerleme hızına karşılık gelen voltmetre değeri bu eşitlikten belirlenerek kumanda kutusundan bir potansiyometre ile ayarlanmaktadır. SONUÇLAR ve ÖNERİLER Tarla şartlarında tarım makinalarıyla çalışmada ortaya çıkacak olumsuzlukları ortadan kaldırmak için kontrollü şartların sağlandığı kullanımı kolay, fonksiyonel bir toprak kanalı yapılmıştır. Toprak kanalı üniteleri herhangi arıza ve deformasyon halinde elemanların değiştirilmesine olanak sağlayacak şekilde sökülüp takılabilir özellikte imal edilmiştir. Sistemin hareketli çeki arabası üzerinden uzaktan kumanda edilebilme özelliği çalışmalar sırasında büyük kolaylıklar sağlamaktadır.

Sanayi kapıları için otomasyon sistemleri

Sanayi kapıları için otomasyon sistemleri Sanayi kapıları için otomasyon sistemleri Sanayi kapıları için otomasyonlar DITEC in geniş bir yelpazede yer alan ürünleri ve tahrik grupları, mevcut ve yeni giriş veya erişim sistemlerinin gerekli sanayi

Detaylı

HAMUR HAZIRLAMA GRUBU (SYM) Spiral Yoğurma Makinesi (KDM) Kaldırma Devirme Makinesi (AHM) Ara Aktarma Hunisi / (SKC) Su Karıştırma Cihazı

HAMUR HAZIRLAMA GRUBU (SYM) Spiral Yoğurma Makinesi (KDM) Kaldırma Devirme Makinesi (AHM) Ara Aktarma Hunisi / (SKC) Su Karıştırma Cihazı Undan... Pişkin Lezzete. Sağlıkla! HAMUR HAZIRLAMA GRUBU () Spiral Yoğurma Makinesi (KDM) Kaldırma Devirme Makinesi (AHM) Ara Aktarma Hunisi / (SKC) Su Karıştırma Cihazı KDM / AHM / SKC AHM KDM SKC SPİRAL

Detaylı

BURSA TECHNICAL UNIVERSITY (BTU) 2 DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ

BURSA TECHNICAL UNIVERSITY (BTU) 2 DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ Makine Elemanları 2 DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ 1 Bu bölümden elde edilecek kazanımlar Güç Ve Hareket İletim Elemanları Basit Dişli Dizileri Redüktörler Ve Vites Kutuları : Sınıflandırma Ve Kavramlar Silindirik

Detaylı

Unidrive M200, M201 (Boy 1-4) Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Unidrive M200, M201 (Boy 1-4) Hızlı Başlangıç Kılavuzu Bu kılavuzun amacı bir motoru çalıştırmak üzere bir sürücünün kurulması için gerekli temel bilgileri sunmaktır. Lütfen www.controltechniques.com/userguides veya www.leroy-somer.com/manuals adresinden indirebileceğiniz

Detaylı

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Tahıl Ekim Makinaları 4 e-mail: dursun@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü 2017 nde Yararlanılan

Detaylı

Sektöre ÖzgüRedüktörler - 1

Sektöre ÖzgüRedüktörler - 1 Sektöre ÖzgüRedüktörler - 1 Yılmaz Redüktörün standart üretim yelpazesinin içerisinde genel kullanım amaçlı üretilen redüktörlerin dışında sektöre özgü imal edilmiş özel redüktörlerde bulunmaktadır. Bu

Detaylı

TARIM TRAKTÖRLERİ 21.07.2015. Tarım Traktörleri. Traktör Tipleri. Tarım traktörlerindeki önemli gelişim aşamaları

TARIM TRAKTÖRLERİ 21.07.2015. Tarım Traktörleri. Traktör Tipleri. Tarım traktörlerindeki önemli gelişim aşamaları TARIM TRAKTÖRLERİ Tarım Traktörleri Traktör, kelime olarak çekici veya hareket ettirici anlamına gelmektedir Traktörler, tarımsal işletmelerde çeşitli iş makinelerinin çalıştırılması için kullanılan kuvvet

Detaylı

DİŞLİ VERİMLİLİĞİ BELİRLEME DENEYLERİ OMG -414/3

DİŞLİ VERİMLİLİĞİ BELİRLEME DENEYLERİ OMG -414/3 DİŞLİ VERİMLİLİĞİ BELİRLEME DENEYLERİ OMG -414/3 DENEY DÜZENEĞİ Deney Düzeneğinin Genel Yapısı Deney düzeneği dişli sistemi veriminin kuvvet, moment, mil dönüş hızı gibi teorik büyüklüklere dayanarak belirlenmesine

Detaylı

DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ

DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Giriş Dişli Çarklar Bu bölüm sonunda öğreneceğiniz konular: Güç ve Hareket İletim Elemanları Basit Dişli Dizileri

Detaylı

Elektrikli El Aletleri

Elektrikli El Aletleri Yeniliğin, değişimin, kalitenin referans noktası Elektrikli El Aletleri EIBENSTOCK Birlikteysek gücümüz değerli ŞANTİYE ÇEVRESİNDEKİ TÜM ÇÖZÜMLERİ Yüzeylerin zımparalanması, frezeleme/yüzey düzeltme Kanal

Detaylı

SALYANGOZ FANLAR [PSF SERİSİ ÜRÜN KATALOĞU] Havalandırma Lüks Değil!

SALYANGOZ FANLAR [PSF SERİSİ ÜRÜN KATALOĞU] Havalandırma Lüks Değil! Havalandırma Lüks Değil! Her geçen gün katlanarak artan şehir yaşamı bazı ihtiyaçları da beraberinde getirmiştir. Fert başına gittikçe daralan yaşam alanları insanları iç içe yaşamaya zorlamaktadır. Hem

Detaylı

IDC101 Bağlantı Şeması

IDC101 Bağlantı Şeması IDC101 Bağlantı Şeması 1 Şubat 2018 IDC101 Kontrol Panosuna ait kullanım kitapçığı okunduktan sonra elektriksel bağlantıların nasıl yapılacağı ile ilgili bilgiler bu dokümanda yer almaktadır. Her bir elektriksel

Detaylı

T5 Serisi t5.95 t5.105 t5.115

T5 Serisi t5.95 t5.105 t5.115 NEW HOLLAND T5 Serisi t5.95 t5.105 t5.115 Hi-Lo & Electro Command Düşük yakıt sarfiyatı Yüksek tork Uzun ömürlü motor Çevre dostu *T5.95 sadece EC modellerinde bulunmaktadır. Comman Rail Motor ile, Daha

Detaylı

Aktüatörler Sıvı yakıt brülörlerindeki hava damperleri ve ayar vanaları için

Aktüatörler Sıvı yakıt brülörlerindeki hava damperleri ve ayar vanaları için 7 812 Aktüatörler Sıvı yakıt brülörlerindeki hava damperleri ve ayar vanaları için SQM1... SQM2... Ters çevrilebilir elektromotor aktüatörler Torklar: - SQM1 10 Nm'ye kadar - SQM2 20 Nm'ye kadar Çalışma

Detaylı

Unidrive M400 (Boy 1 ila 4) Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Unidrive M400 (Boy 1 ila 4) Hızlı Başlangıç Kılavuzu Bu kılavuzun amacı bir motoru çalıştırmak üzere bir sürücünün kurulması için gerekli temel bilgileri sunmaktır. Daha ayrıntılı kurulum bilgileri için lütfen www.controltechniques.com/userguides veya www.leroy-somer.com/manuals

Detaylı

Profesyonel Çözümler Professional Solutions

Profesyonel Çözümler Professional Solutions Profesyonel Çözümler Professional Solutions www.dcbmachine.com info@dcbmachine.com DCB MACHINE G Line Serisi 3 TOPLU SİLİNDİR BÜKME G Line 3100 x 260 mm. 3 valsli hidrolik silindir makinalarıdır. Genişliği

Detaylı

Hassas Ekim Makineleri

Hassas Ekim Makineleri Hassas Ekim Makineleri İKİ PARÇALI PORTATİF ELEKLER Gübre deposu içerisinde bulunan iki parçalı portatif elekler sayesinde yabancı maddelerin kursaklara girmesi engellenir ve karıştırıcı sayesinde gübrenin

Detaylı

NEW HOLLAND. TDS Serisi

NEW HOLLAND. TDS Serisi NEW HOLLAND TDS Serisi NEW HOLLAND TDS Serisi New Holland TDS Serisi tüm modellerinde standart olarak sunulan turbo-intercooler aspirasyon sistemine sahip motorlar sayesinde yüksek performans yakıt ekonomisi

Detaylı

Automatic Entrance & Acccess System GARAJ. Endüstiyel - Seksiyonel Garaj Kapıları. Seksiyonel Kapılar

Automatic Entrance & Acccess System GARAJ. Endüstiyel - Seksiyonel Garaj Kapıları. Seksiyonel Kapılar TM Automatic Entrance & Acccess System Endüstiyel - Seksiyonel Garaj Kapıları GARAJ Seksiyonel Kapılar TM Automatic Entrance & Acccess System TRONCO Endüstriyel Seksiyonel Kapılar TRONCO endüstriyel seksiyonel

Detaylı

1. Ürün Bilgisi. Şekil 1: AVS Pano Dış Görünümü. EPC-6 Kontrol Paneli. Manuel / Otomatik / Kapalı / Seçici / Çalıştırma Butonu

1. Ürün Bilgisi. Şekil 1: AVS Pano Dış Görünümü. EPC-6 Kontrol Paneli. Manuel / Otomatik / Kapalı / Seçici / Çalıştırma Butonu AVS Kontrol Panosu 1. Ürün Bilgisi AVS; değişken hızlı kontrol sayesinde yüksek enerji tasarrufu sağlayan, 4.3 TFT dokunmatik ekrana sahip özel tasarlanmış PLC ve röle modülünden oluşan, bir pompa kontrol

Detaylı

BQ / NQ / HQ / PQ KAROT KESME MAKİNESİ KULLANIM KILAVUZU

BQ / NQ / HQ / PQ KAROT KESME MAKİNESİ KULLANIM KILAVUZU BQ / NQ / HQ / PQ KAROT KESME MAKİNESİ KULLANIM KILAVUZU İÇİNDEKİLER 1. TANIM.. 1 2. TEKNİK ÖZELLİKLER.. 1 3. YERLEŞTİRME.. 2 4. GÜVENLİK KONUSU... 2 5. TEST ÖNCESİ HAZIRLIK... 4 6. TEST... 4 1.TANIM Cihaz,

Detaylı

MAKĠNE ELEMANLARI II REDÜKTÖR PROJESĠ

MAKĠNE ELEMANLARI II REDÜKTÖR PROJESĠ T.C PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKĠNE ELEMANLARI II REDÜKTÖR PROJESĠ Öğrencinin; Adı: Cengiz Görkem Soyadı: DENGĠZ No: 07223019 DanıĢman: Doç. Dr. TEZCAN ġekercġoğlu

Detaylı

TECO N3 SERİSİ HIZ KONTROL CİHAZLARI

TECO N3 SERİSİ HIZ KONTROL CİHAZLARI 1/55 TECO N3 SERİSİ HIZ 230V 1FAZ 230V 3FAZ 460V 3FAZ 0.4 2.2 KW 0.4 30 KW 0.75 55 KW 2/55 PARÇA NUMARASI TANIMLAMALARI 3/55 TEMEL ÖZELLİKLER 1 FAZ 200-240V MODEL N3-2xx-SC/SCF P5 01 03 Güç (HP) 0.5 1

Detaylı

MAKİNE TEKNİK ÖZELLİKLERİ ERK /

MAKİNE TEKNİK ÖZELLİKLERİ ERK / MAKİNE TEKNİK ÖZELLİKLERİ ERK / 8060 4 TOPLAM GÜÇ : DİL GRUBU : MAX. KALIP BOYUTLARI : 800 x 580 mm ÜST REZİSTANS GRUBU : 80 kw TURKISH MAKİNA AĞIRLIĞI : 19.200 kg ALT REZİSTANS GRUBU : 80 kw ENGLISH MAX.

Detaylı

Yeni Puma Tier 4B Serisi. Ne İstediğini Bilenlere...

Yeni Puma Tier 4B Serisi. Ne İstediğini Bilenlere... Yeni PUMA Serisi Yeni Puma Tier 4B Serisi. Ne İstediğini Bilenlere... Yeni Case IH Puma Serisi traktörlerde kullanılan yeni nesil common rail motorlar, gücü ve ekonomiyi bu güne kadar üretilmiş olan en

Detaylı

95 C 99 HP 105 C 107 HP 115 C 114 HP İL MOTORLARIN

95 C 99 HP 105 C 107 HP 115 C 114 HP İL MOTORLARIN FARMALL C Serisi Yeni Nesil Common Rail Motorlar Çünkü işler yarını beklemez Case IH Farmall C serisi traktörlerde sunulan silindirli F5C motorlar; yenilikçi tasarımlarıyla güç ve ekonomiyi bir araya getirmektedir.

Detaylı

EZ 80. Kompakt tasarım, güçlü performansla buluşuyor. İzlenen Zero Tail Ekskavatörleri

EZ 80. Kompakt tasarım, güçlü performansla buluşuyor. İzlenen Zero Tail Ekskavatörleri EZ 80 İzlenen Zero Tail Ekskavatörleri Kompakt tasarım, güçlü performansla buluşuyor EZ80, Wacker Neuson'un en büyük zero tail ekskavatörüdür. Kompakt boyutlar, azaltılmış yakıt tüketimi ve yüksek performans

Detaylı

Hava debisi ölçme üniteleri için fark basınç transdüseri

Hava debisi ölçme üniteleri için fark basınç transdüseri Statik fark basınç transdüserleri.2 X XStatik fark basınç transdüserleri testregistrierung Hava debisi ölçme üniteleri için fark basınç transdüseri Statik tip fark basınç transdüserleri Statik efektif

Detaylı

Keşke Kelimesini Unutun!

Keşke Kelimesini Unutun! OPTUM CVX Serisi Keşke Kelimesini Unutun! Yeni Case IH Optum CVX Serisi; yeni, sınıfında fark oluşturan kaporta dizaynı, farklı tasarımı, güçlü ve ekonomik motor gücü seçenekleri, her türlü koşulda etkin

Detaylı

HİDROLİK EĞİTİM SETİ TEMEL DONANIMLAR

HİDROLİK EĞİTİM SETİ TEMEL DONANIMLAR HİDROLİK EĞİTİM SETİ TEMEL DONANIMLAR www.ogenmakina.com Ogen-2010 1.HİDROLİK EĞİTİM SETİ EKİPMANLARI eğitim seti, eğitim masası, sunum seti, hidrolik güç ünitesi ve kontrol ünitesi üzere dört ana kısımdan

Detaylı

Torna tezgahının kısımları

Torna tezgahının kısımları Torna tezgahının kısımları Bu yazımızda torna tezgahının kısımları konusunu işleyeceğiz.torna tezgahı kısımları resimli anlatım şeklindedir. Tornanın kısımları her tesviyeci-tornacı tarafından bilinmelidir.tornanın

Detaylı

ED12-REGÜLATÖRLER 2013

ED12-REGÜLATÖRLER 2013 ED12-REGÜLATÖRLER 2013 Regülatörler Şebeke gerilimindeki yükselme düşme gibi dengesizlikleri önleyip gerilim regülasyonu yapan elektriksel cihazlara regülatör denir. Regülatörler elektrik enerjisini içerisindeki

Detaylı

12.Patates.. Patates.. Patates yumru olarak ekildiğinden patates ekim makinaları da diğer makinalardan ayrı olarak tasarlanmış özel makinalardır.

12.Patates.. Patates.. Patates yumru olarak ekildiğinden patates ekim makinaları da diğer makinalardan ayrı olarak tasarlanmış özel makinalardır. 12.Patates.. Patates.. Patates yumru olarak ekildiğinden patates ekim makinaları da diğer makinalardan ayrı olarak tasarlanmış özel makinalardır. Patates yumrusunun en büyük özelliği dışardan gelen fiziksel

Detaylı

Pamuk ekim makinaları. 18.10.2012 Prof.Dr.Rasim OKURSOY 1

Pamuk ekim makinaları. 18.10.2012 Prof.Dr.Rasim OKURSOY 1 Pamuk ekim makinaları 18.10.2012 Prof.Dr.Rasim OKURSOY 1 18.10.2012 Prof.Dr.Rasim OKURSOY 2 Pamuk Ülkemizde pamuk çoğunlukla çırçır makinalarından çıktığı gibi ekilir. Bu tohumların üzeri hav denilen lifli

Detaylı

2 x M25, 1 x M20, 1 x M16 M25 bağlantı kiti ile ısıtma kablosunun üniteye doğrudan girişi

2 x M25, 1 x M20, 1 x M16 M25 bağlantı kiti ile ısıtma kablosunun üniteye doğrudan girişi DIGITRACE RAYSTAT-ECo-10 Ortam algılama Enerji tasarrufu sağlayan donma önleme kontrol birimi Genel Kullanım alanı Normal alan, dış mekan Ortam çalışma sıcaklığı aralığı -20 C ila +40 C Besleme voltajı

Detaylı

CHF100A KOLAY DEVREYE ALMA KİTAPÇIĞI

CHF100A KOLAY DEVREYE ALMA KİTAPÇIĞI CHF100A KOLAY DEVREYE ALMA KİTAPÇIĞI LED PANEL LCD PANEL PANEL ÜZERİNDEKİ BUTONLAR VE AÇIKLAMALARI GÜÇ VE KONTROL TERMİNALLERİ BAĞLANTI ŞEMASI Hız kontrol cihazları, panel üzerinden start/stop ve panel

Detaylı

Redüktör Seçimi: Astana Stadyumu 232 bin 485 metrekarelik alana kurulmuştur. Stadyumun ana formu

Redüktör Seçimi: Astana Stadyumu 232 bin 485 metrekarelik alana kurulmuştur. Stadyumun ana formu Kazakistan'ın başkenti Astana'da Türk mimarlar tarafından tasarlanan ve bir Türk inşaat şirketi tarafından inşa edilen Astana Arena Stadyumunun en büyük özelliği olan kapanan çatı hareket sistemi Yılmaz

Detaylı

NEW HOLLAND. 56s Serisi

NEW HOLLAND. 56s Serisi NEW HOLLAND 56s Serisi NEW HOLLAND 56s Serisi Yılların vazgeçilmeyen bir klasiği haline gelen 56s Serisi, yenilenmiş Tier 3 emisyon değerine sahip motoruyla, atalarından aldığı mirası geleceğe taşıyor.

Detaylı

5GL Serisi 57 kw (75 HP) 65 kw (85 HP) (97/68 EC) Düşük Profil i Bağ-Bahçe Traktörleri

5GL Serisi 57 kw (75 HP) 65 kw (85 HP) (97/68 EC) Düşük Profil i Bağ-Bahçe Traktörleri 5GL Serisi 57 kw (75 HP) 65 kw (85 HP) (97/68 EC) Düşük Profilli Bağ-Bahçe Traktörleri 2 5GL Serisi Traktörler Genel Bakış 5GL Düşük Profil, Alçak Bağ-Bahçe Uygulamaları için Yeni Çözüm Yeni John Deere

Detaylı

MONTAJ KLAVUZU

MONTAJ KLAVUZU Türkiye nin İLK ve TEK Çift Motorlu Dişlisiz Otomatik Kapı Sistemi MONTAJ KLAVUZU www.schmelz.com.tr ĐÇĐNDEKĐLER 1. TEKNĐK ÖZELLĐKLER... Sayfa 03 2. MONTAJ TALĐMATLARI... Sayfa 04 2.1 MEKANĐZMA VE AKSESUARLARI...

Detaylı

İSTİFLEME VE KALDIRMA EKİPMANLARI YENİ ÜRÜNLER RM-ECL1029 I RM-PS1550 I RM-EPT15 I RM-ESE20 I RM-TE10 I RM-T10. www.biglift.gen.tr

İSTİFLEME VE KALDIRMA EKİPMANLARI YENİ ÜRÜNLER RM-ECL1029 I RM-PS1550 I RM-EPT15 I RM-ESE20 I RM-TE10 I RM-T10. www.biglift.gen.tr İSTİFLEME VE KALDIRMA EKİPMANLARI YENİ ÜRÜNLER RM-ECL1029 I RM-PS1550 I RM-EPT15 I RM-ESE20 I RM-TE10 I RM-T10 www.biglift.gen.tr 1 RM-ECL1029 EKONOMİK TAM AKÜLÜ İSTİF MAKİNASI Kompak ve hafif tasarımı

Detaylı

Ekonomik, modern, çok amaçlı. Her çeşit tarımsal faaliyete uygun 3 silindirli, yerli yeni turbo motor Modern çizgilere sahip yeni kaporta görünümü

Ekonomik, modern, çok amaçlı. Her çeşit tarımsal faaliyete uygun 3 silindirli, yerli yeni turbo motor Modern çizgilere sahip yeni kaporta görünümü T480s Ekonomik, modern, çok amaçlı Her çeşit tarımsal faaliyete uygun 3 silindirli, yerli yeni turbo motor Modern çizgilere sahip yeni kaporta görünümü T480s Geçmişinden gelen gücün modern teknoloji ile

Detaylı

Yeni Nesil Common Rail Motorlar Çünkü işler yarını beklemez

Yeni Nesil Common Rail Motorlar Çünkü işler yarını beklemez FARMALL C Serisi Yeni Nesil Common Rail Motorlar Çünkü işler yarını beklemez COMMON RAİL MOTORLARIN AVANTAJLARI Düşük motor devrinde maksimum performans Düşük yakıt tüketimi Düşük ses seviyesi Daha az

Detaylı

Spiral Yemlik. Kullanımı kolaylaştırmak için özel tasarlanmış tabak sayesinde civcivler ilk günlerinde yeme kolayca ulaşabilirler.

Spiral Yemlik. Kullanımı kolaylaştırmak için özel tasarlanmış tabak sayesinde civcivler ilk günlerinde yeme kolayca ulaşabilirler. YEMLEME SİSTEMLERİ Spiral Yemlik Anka yemlikleri ile kanatlılarda yetiştirmenin ilk gününden son güne kadar, en iyi yem dönüşüm oranlarına ulaşılır. Anka yemliklerinin tüm çeşitleri; kolay temizlenebilme,

Detaylı

Teknik bilgiler. weidemann.de oluşturma tarihi Sayfa: 1

Teknik bilgiler. weidemann.de oluşturma tarihi Sayfa: 1 1140 Teknik bilgiler Standart Donanım örneği Motor verileri Motor üreticisi Perkins Perkins Motor tipi 403 D-11 403 D-11 Silindir 3 3 Motor gücü (maks.) kw (PS) 17.9 ( 24 ) 17.9 ( 24 ) maks. devirme sayısı

Detaylı

Su ile soğutma sistemleri

Su ile soğutma sistemleri Su ile soğutma sistemleri Hava/su ısı değiştiriciler Duvara monte...300 500 W...354 Duvara monte...600 1000 W...355 Duvara monte...1250 3000 W...356 Duvara monte...3000 5000 W...357 Duvara monte...7000

Detaylı

HAREKETLİ CEPHE PLATFORMLARI

HAREKETLİ CEPHE PLATFORMLARI HAREKETLİ CEPHE PLATFORMLARI Hareketli Cephe İskeleleri işçilerin 4,000 kg kadar yükle, ikili kurumda 30 metre genişlikteki bina cephesinde çalışabilmesi için dizayn edilmiş, iki ikiz motorun tahrik ettiği

Detaylı

TR6 Serisi TR6.120 TR6.130 TR6.140 TR6.135 TR6.150

TR6 Serisi TR6.120 TR6.130 TR6.140 TR6.135 TR6.150 TR6 Serisi TR6.120 TR6.130 TR6.140 TR6.135 TR6.150 Yerli Devler Gücüne Güç Katıyor... En güçlü yerli traktörler olarak bilinen New Holland TR6 serisi, performans ve yüksek teknolojinin yanı sıra üstün

Detaylı

HAKKIMIZDA ÜRETİM ALANLARI

HAKKIMIZDA ÜRETİM ALANLARI HAKKIMIZDA Cephe Ulaşım Sistemleri ve Hafif inşaat makineleri üretiminin lider isimlerinden olan şirketimiz, Ankara da Ostim Organize Sanayi Bölgesinde faaliyetlerini sürdürmektedir. Ademsan Makine; bina

Detaylı

7.00-18 ÖLÇÜLERİNDEKİ RADYAL LASTİĞİN BAZI İŞLETME KARAKTERİSTİKLERİNİN TOPRAK SIKIŞMASINA ETKİSİ

7.00-18 ÖLÇÜLERİNDEKİ RADYAL LASTİĞİN BAZI İŞLETME KARAKTERİSTİKLERİNİN TOPRAK SIKIŞMASINA ETKİSİ Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi Tekirdağ 355 7.-18 ÖLÇÜLERİNDEKİ RADYAL LASTİĞİN BAZI İŞLETME KARAKTERİSTİKLERİNİN TOPRAK SIKIŞMASINA ETKİSİ Effects of Some Working Characteristics on Soil Compaction

Detaylı

Tepsi hazırlık konveyörü

Tepsi hazırlık konveyörü Electrolux, hastane ve klinikler için ideal bir yemek porsiyonlama ve dağıtım sistemi sunar. Bu sistem, çok karmaşık ve farklı talepler için bile uygun çözümler sağlar. Electrolux Yemek Dağıtım sisteminin

Detaylı

Kazandıran Güç PBH SERİSİ Hidrolik Profil Bükme PBM SERİSİ Motorlu Profil Bükme Güvenilir Verimli Ergonomik Yüksek kapasiteli Düşük Yatırım Maliyeti

Kazandıran Güç PBH SERİSİ Hidrolik Profil Bükme PBM SERİSİ Motorlu Profil Bükme Güvenilir Verimli Ergonomik Yüksek kapasiteli Düşük Yatırım Maliyeti Kazandıran Güç PBH SERİSİ Hidrolik Profil Bükme PBM SERİSİ Motorlu Profil Bükme Güvenilir Verimli Ergonomik Yüksek kapasiteli Düşük Yatırım Maliyeti 2 Kazandıran Güç Durmazlar son teknoloji ile donatılmış

Detaylı

Kazandıran Güç PBH SERİSİ Hidrolik Profil Bükme PBM SERİSİ Motorlu Profil Bükme Güvenilir Verimli Ergonomik Yüksek kapasiteli Düşük Yatırım Maliyeti

Kazandıran Güç PBH SERİSİ Hidrolik Profil Bükme PBM SERİSİ Motorlu Profil Bükme Güvenilir Verimli Ergonomik Yüksek kapasiteli Düşük Yatırım Maliyeti Kazandıran Güç PBH SERİSİ Hidrolik Profil Bükme PBM SERİSİ Motorlu Profil Bükme Güvenilir Verimli Ergonomik Yüksek kapasiteli Düşük Yatırım Maliyeti Kazandıran Güç Durmazlar son teknoloji ile donatılmış

Detaylı

TOPRAK İŞLEME GRUBU TF SERİSİ SABİT TOPRAK FREZESİ

TOPRAK İŞLEME GRUBU TF SERİSİ SABİT TOPRAK FREZESİ TOPRAK İŞLEME GRUBU 4 vites opsiyon seçenekleri bulunan TürkTraktör TF, TF 20 ve TF 0 modellerinde dişli kutusundaki dişli çiftleri değiştirilerek, farklı rotor devirlerinde çalışmak mümkündür. Bir çift

Detaylı

Klasik torna tezgahının temel elemanları

Klasik torna tezgahının temel elemanları Klasik torna tezgahının temel elemanları Devir ayar kolları Dişli Kutusu Ayna Soğutma sıvısı Siper Ana Mil Karşılık puntası Çalıştırma kolu ilerleme mili (talaş mili) Araba Acil Stop Kayıt Öğr. Gör.Ahmet

Detaylı

OAG 122 5 MT AÇIK KANAL VE MODÜLLERİ. www.ogendidactic.com

OAG 122 5 MT AÇIK KANAL VE MODÜLLERİ. www.ogendidactic.com 2012 OAG 122 5 MT AÇIK KANAL VE MODÜLLERİ www.ogendidactic.com OAG-122 AÇIK KANAL EĞİTİM SETİ VE UYGULAMA MODÜLLERİ GİRİŞ Bu akış kanalı ve aparatları, öğrencilere barajlar, yapay suyolları, nehirlerin

Detaylı

Clever made! Ev otomasyonu için etkin çözüm. Merkezi,taşınabilir ve güvenli. Birlikte daha kolay.

Clever made! Ev otomasyonu için etkin çözüm. Merkezi,taşınabilir ve güvenli. Birlikte daha kolay. Clever made! Ev otomasyonu için etkin çözüm. Merkezi,taşınabilir ve güvenli. Birlikte daha kolay. B-Tronic Motorlar Çift-yönlü alıcı entegreli motorlar B01 Serisi Çift yönlü kablosuz alıcı ve hafıza fonksiyonu

Detaylı

MOTORLAR VE TRAKTÖRLER Dersi 10

MOTORLAR VE TRAKTÖRLER Dersi 10 MOTORLAR VE TRAKTÖRLER Dersi 10 Traktör Mekaniği Traktörlerde ağırlık merkezi yerinin tayini Hareketsiz durumdaki traktörde kuvvetler Arka dingili muharrik traktörlerde kuvvetler Çeki Kancası ve Çeki Demirine

Detaylı

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Ekim Makinalarında Kuvvet Analizi, Güç İhtiyaçları, Ayarlar e-mail: dursun@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri

Detaylı

KANAL TİPİ FANLAR [PKF SERİSİ ÜRÜN KATALOĞU] Havalandırma Lüks Değil!

KANAL TİPİ FANLAR [PKF SERİSİ ÜRÜN KATALOĞU] Havalandırma Lüks Değil! Havalandırma Lüks Değil! Her geçen gün katlanarak artan şehir yaşamı bazı ihtiyaçları da beraberinde getirmiştir. Fert başına gittikçe daralan yaşam alanları insanları iç içe yaşamaya zorlamaktadır. Hem

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DİŞLİ VERİMLİLİĞİNİ BELİRLEME DENEYİ FÖYÜ 2015-2016 Güz Dönemi 1.1. Deneyin Amacı DĠġLĠ VERĠMLĠLĠĞĠNĠ BELĠRLEME DENEYĠ Mevcut deney

Detaylı

3/9 54 kg kütleli bir sandık 27 kg kütleli pikup kamyonetin arka kapağında durmaktadır. Şekilde yalnızca biri görülen iki tutucu kablodaki T

3/9 54 kg kütleli bir sandık 27 kg kütleli pikup kamyonetin arka kapağında durmaktadır. Şekilde yalnızca biri görülen iki tutucu kablodaki T 3/9 54 kg kütleli bir sandık 27 kg kütleli pikup kamyonetin arka kapağında durmaktadır. Şekilde yalnızca biri görülen iki tutucu kablodaki T gerginlik kuvvetlerini hesaplayınız. Ağırlık merkezleri G 1

Detaylı

HT 150 SET. LCD li Kablosuz Oda Termostatı Kontrolleri. Kullanım

HT 150 SET. LCD li Kablosuz Oda Termostatı Kontrolleri. Kullanım HT 150 SET LCD li Kablosuz Oda Termostatı Kontrolleri HT 150 SET kablosuz oda termostatıdır. Kullanıcı oda termostatını ihtiyacı doğrultusunda ayarlayıp daha konforlu ve ekonomik bir ısınma sağlar. - Hassas

Detaylı

Toprak frezeleri. 15.10.2012 Prof.Dr.Rasim OKURSOY 1

Toprak frezeleri. 15.10.2012 Prof.Dr.Rasim OKURSOY 1 15.10.2012 Prof.Dr.Rasim OKURSOY 1 Toprak frezeleri, titreşimli dipkazanlar ve kuyruk mili tırmıkları ile birlikte hareketini traktörün kuyruk milinden alarak çalışan toprak işleme aletlerindendir. Birçok

Detaylı

HT 250 SET. LCD li Kablosuz Oda Termostatı Kontrolleri. Kullanım

HT 250 SET. LCD li Kablosuz Oda Termostatı Kontrolleri. Kullanım HT 250 SET LCD li Kablosuz Oda Termostatı Kontrolleri HT 250 SET kablosuz oda termostatıdır. Kullanıcı oda termostatını ihtiyacı doğrultusunda ayarlayıp daha konforlu ve ekonomik bir ısınma sağlar. - Hassas

Detaylı

İçerik. Ürün no.: MLC500T IP Set güvenlik sensörü verici

İçerik. Ürün no.: MLC500T IP Set güvenlik sensörü verici Ürün no.: 544006 MLC500T14-1200-IP Set güvenlik sensörü verici Şekil farklılık gösterebilir İçerik Teknik veriler Uygun alıcı Boyutlandırılmış çizimler Elektrik bağlantısı Devre şeması Kumanda ve gösterge

Detaylı

AREL ADP Hz. 115/200 VAC / 28,5 VDC 90 KVA ELEKTRĐKLĐ DĐNAMĐK YER TAKAT KAYNAĞI (Ground Power Unit) TEKNĐK ÖZELLĐKLERĐ:

AREL ADP Hz. 115/200 VAC / 28,5 VDC 90 KVA ELEKTRĐKLĐ DĐNAMĐK YER TAKAT KAYNAĞI (Ground Power Unit) TEKNĐK ÖZELLĐKLERĐ: ADP.2400 400 Hz. 115/200 VAC / 28,5 VDC 90 KVA ELEKTRĐKLĐ DĐNAMĐK YER TAKAT KAYNAĞI (Ground Power Unit) TEKNĐK ÖZELLĐKLERĐ: 1-)TAHRĐK MOTORU : 80 KW gücünde 1.500 D/dak. senkron elektrik motoru kullanılacaktır.

Detaylı

Bilezikli Asenkron Motora Yol Verilmesi

Bilezikli Asenkron Motora Yol Verilmesi Bilezikli Asenkron Motora Yol Verilmesi 1. GİRİŞ Bilezikli asenkron motor, sincap kafesli asenkron motordan farklı olarak, rotor sargıları dışarı çıkarılmış ve kömür fırçaları yardımıyla elektriksel bağlantı

Detaylı

CATCRANE. Güçlü tasarım departmanı sayesinde her işletmenin ihtiyaçlarına göre esnek projelerde zorlanmadan sonuca ulaşılabilmektedir.

CATCRANE. Güçlü tasarım departmanı sayesinde her işletmenin ihtiyaçlarına göre esnek projelerde zorlanmadan sonuca ulaşılabilmektedir. CATCRANE Yıllarca sahip olunan tecrübeleri artık ürüne dönüştürmüş ihtiyaç sahiplerine mühendislik ve kalite adına yeni hızlı ve kalıcı çözümler sunmayı hedeflemiş genç bir firmadır. Güçlü tasarım departmanı

Detaylı

Upper. Otomatik Bariyerler

Upper. Otomatik Bariyerler otomatik bariyerler: Yetki kontrolü için en iyi çözüm Özel alanlar, ticari veya sanayi kuruluşları, genellikle yetkisiz kişilerin araç park alanlarına girmelerini engellemek için yetki kontrolüne gerek

Detaylı

HAM MADDE DEPOLAMA KISMI TEKNİK ŞARTNAMESİ

HAM MADDE DEPOLAMA KISMI TEKNİK ŞARTNAMESİ BAŞAK GIDA HAYVANCILIK TARIM ÜRÜNLERİ NAKLİYE İNŞAAT MAHRUKAT PETROL ÜRÜNLERİ SANAYİ TİCARET İTHALAT İHRACAT LİMİTED ŞİRKETİ BAŞAK GIDA İŞLEME PAKETLEME VE DEPOLAMA TESİSİ PROJESİ İÇİN ALINACAK MAKİNALARA

Detaylı

ÇİVİ MAKİNASI TEKNİK ÖZELLİKLERİ

ÇİVİ MAKİNASI TEKNİK ÖZELLİKLERİ ÇİVİ MAKİNASI TEKNİK ÖZELLİKLERİ MODEL TEL ÇAPI MM. ÇİVİ BOYU MM. KESİM ADEDİ DK. ÜRETİM 8 SAAT/KG GÜÇ KW AĞIRLIK KG. H 50 1.20 2. 70 20 60 450 300 550 3 850 H 120 2.40 4.40 60 120 350 480 1.600 7.5 1750

Detaylı

NEW HOLLAND. TTB Serisi

NEW HOLLAND. TTB Serisi NEW HOLLAND TTB Serisi NEW HOLLAND TTB Serisi Türk çiftçisinin bahçe segmentindeki vazgeçilmezi TTB Serisi, yenilenmiş Tier3 emisyon değerine sahip turbo-intercooler motoruyla artık daha da performanslı...

Detaylı

ÜNİVERSAL TEST CİHAZLARI

ÜNİVERSAL TEST CİHAZLARI UTEST MARKA UTC-5740 MODEL 3000 kn Kapasiteli Servo Hidrolik Kontrollü Elektronik LCD Ekranlı FulI Otomatik Bilgisayardan Kumandalı Beton Basınç Dayanım Deney Presi Cihaz blokları, kolonları ve bütün yüzeyleri

Detaylı

Bobin Gövdesi. Flanşı Tork Ayar Vidası. Balata. Dişli. Montaj Vidası

Bobin Gövdesi. Flanşı Tork Ayar Vidası. Balata. Dişli. Montaj Vidası Kompakt bir yapıya sahip olan serisi frenler kontrollü veya kontrolsüz elektrik kesilmelerinde devreye giren kolay montajlı sistemlerdir. Vinç ve otomasyon sistemlerinde, asansörlerde, tekstil, tarım,

Detaylı

Amada TECH Corporation

Amada TECH Corporation Biliyoruz ki, en iyi referans mutlu ve memnun müşteridir. Bir asansör satın alırken uzun süre ilişkide olacağınız, dostluklar kuracağınız bir organizasyon satın alırsınız. Bu nedenle satış sonrası servis

Detaylı

Ortam havası ile soğutma sistemleri

Ortam havası ile soğutma sistemleri Ortam havası ile soğutma sistemleri TopTherm fan-filtreler TopTherm fan-filtre üniteleri...20 55 m 3 /h...316 TopTherm fan-filtre üniteleri...105 180 m 3 /h...317 TopTherm fan-filtre üniteleri...230 550

Detaylı

HIZLI KATLANIR PVC KAPI

HIZLI KATLANIR PVC KAPI HIZLI KATLANIR PVC KAPI MARKASI : 1-MODEL Katlanır Tip 2- TEKNIK ÖZELLİKLER Kanatlı ve sürgülü kapılara kıyasla ölü alan kaybı yoktur. Yaklaşık 60-70 km/h rüzgara dayanıklıdır. ( Ortam şartlarına göre

Detaylı

FRENIC MEGA ÖZET KULLANIM KLAVUZU

FRENIC MEGA ÖZET KULLANIM KLAVUZU FRENIC MEGA ÖZET KULLANIM KLAVUZU GENEL BİLGİLER SÜRÜCÜ KONTROL BAĞLANTILARI PLC 24 VDC CM DİJİTAL GİRİŞ COM UCU FWD REV DİJİTAL GİRİŞLER ( PNP / NPN SEÇİLEBİLİR ) SW1 X1 - X7 EN ENABLE GİRİŞİ Y1 - Y4

Detaylı

ÇELİK-EL TARIM MAK. LTD.ŞTİ.

ÇELİK-EL TARIM MAK. LTD.ŞTİ. ÇELİK-EL TARIM MAK. LTD.ŞTİ. OT SİLAJ MAKİNESİ KULLANMA KLAVUZU 3. ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ İHSAN DEDE CAD. 13.SK. NO:11 SELÇUKLU/KONYA TEL: 444 49 42 FAKS: 0332.345 15 04 www.celikeltarim.com info@celikeltarim.com

Detaylı

HUSQVARNA YOL VE ASFALT KESME NELERİ 2010

HUSQVARNA YOL VE ASFALT KESME NELERİ 2010 HUSQVARNA YOL VE ASFALT KESME MAKİNELER NELERİ 2010 Patentli Elektronik Takip Sistemi kesim yaparken sviçe bir dokunuşta, operatörüne her zaman doğru ayarlama ve ölçme izini verir. Patentli Güç Aktarım

Detaylı

S.D.E. SÜRGÜLÜ VANA GENEL BİLGİLER. Volan, Vanayı açma, kapamaya yarayan el çarkıdır. Şapka, Vanayı T anahtar ile açma kapamaya yarayan parçadır.

S.D.E. SÜRGÜLÜ VANA GENEL BİLGİLER. Volan, Vanayı açma, kapamaya yarayan el çarkıdır. Şapka, Vanayı T anahtar ile açma kapamaya yarayan parçadır. Ürün Kodu : GV SÜRGÜLÜ VANA GENEL BİLGİLER Sürgülü vanalar, uzun, yassı veya oval bir gövde, içinde vanayı açıp kapayan bir klepe, klepeyi hareket ettiren mil ve somundan oluşan, genel amaçlı vanalardır.

Detaylı

S.D.E. SÜRGÜLÜ VANA GENEL BİLGİLER. Volan, Vanayı açma, kapamaya yarayan el çarkıdır. Şapka, Vanayı T anahtar ile açma kapamaya yarayan parçadır.

S.D.E. SÜRGÜLÜ VANA GENEL BİLGİLER. Volan, Vanayı açma, kapamaya yarayan el çarkıdır. Şapka, Vanayı T anahtar ile açma kapamaya yarayan parçadır. Ürün Kodu : GV SÜRGÜLÜ VANA GENEL BİLGİLER Sürgülü vanalar, uzun, yassı veya oval bir gövde, içinde vanayı açıp kapayan bir klepe, klepeyi hareket ettiren mil ve somundan oluşan, genel amaçlı vanalardır.

Detaylı

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Tahıl Ekim Makinaları 1 e-mail: dursun@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü 2017 nde Yararlanılan

Detaylı

Y-0056 PANO MONTÖRLÜĞÜ EĞİTİM SETİ

Y-0056 PANO MONTÖRLÜĞÜ EĞİTİM SETİ Pano Montörlüğü Eğitim Seti, elektrik - elektronik alanında, bina iç - dış elektrik tesisatları, zayıf akım, kuvvetli akım, aydınlatma vb. panolarının tasarımı, malzemelerin yerleştirilmesi, bara ve kabloların

Detaylı

T7000 Auto Command Serisi T7040 T7070

T7000 Auto Command Serisi T7040 T7070 T7000 Auto Command Serisi T7040 T7070 T7000 AC Serisi CVT Sürekli Değişken Transmisyon KONTROL SENDE... Sidewinder II Yönetim Paneli, dokunmatik ekranı, CVT transmisyonu, ve daha fazlası ile T7000 Auto

Detaylı

* Güvenilir Dişli Grubu. * Islak Disk Fren. Yüksek Verimlilik ve Güçlü Performans. Daha küçük direksiyon. *Yüksek Manevra Kabiliyeti

* Güvenilir Dişli Grubu. * Islak Disk Fren. Yüksek Verimlilik ve Güçlü Performans. Daha küçük direksiyon. *Yüksek Manevra Kabiliyeti Yüksek Verimlilik ve Güçlü Performans Hidrolik pompa motoru Düşük hıza ayarlanabilen Motorlu hidrolik pompa çıkış gücü, yüksek performans ve uzun kullanım ömrü sağlar. Forkliftin operatör tarafından değiştirilebilen

Detaylı

Yüksek toz konsantrasyonlarında en iyi teknik çözüm Geniş filtreleme yüzeyi ve kompakt tasarım Uzun ömür ve ağır çalışma şartları için güçlü yapı

Yüksek toz konsantrasyonlarında en iyi teknik çözüm Geniş filtreleme yüzeyi ve kompakt tasarım Uzun ömür ve ağır çalışma şartları için güçlü yapı Yüksek toz konsantrasyonlarında en iyi teknik çözüm Geniş filtreleme yüzeyi ve kompakt tasarım Uzun ömür ve ağır çalışma şartları için güçlü yapı Alanın kısıtlı olduğu yerlerde en iyi çözüm Düşük sarfiyat

Detaylı

Özellikleri. Faydaları

Özellikleri. Faydaları Sesli/Görsel Alarm Sensör ve izleme sistemleri ile birlikte kullanım için, birleşik sesli ve görsel alarm sinyalleme Ortamlar: Madencilik Tünel açma Makine izleme Özellikleri Tehlikeli alanlarda sensör

Detaylı

Yeni YENİ AKTAŞ OTOMOTİV SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ ROPA MAKİNALARI TÜRKİYE DİSTRİBÜTÖRÜ

Yeni YENİ AKTAŞ OTOMOTİV SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ ROPA MAKİNALARI TÜRKİYE DİSTRİBÜTÖRÜ Yeni YENİ AKTAŞ OTOMOTİV SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ ROPA MAKİNALARI TÜRKİYE DİSTRİBÜTÖRÜ Söküm bıçağı, kademesiz hidrolik şanzıman tahriklidir. Tek sıralı, bağımsız şekilde söküm yapmak da mümkündür. (Söküm

Detaylı

GARANTİ KARAKTERİSTİKLERİ LİSTESİ 132/15 kv, 80/100 MVA GÜÇ TRAFOSU TANIM İSTENEN ÖNERİLEN

GARANTİ KARAKTERİSTİKLERİ LİSTESİ 132/15 kv, 80/100 MVA GÜÇ TRAFOSU TANIM İSTENEN ÖNERİLEN EK-2 1 İmalatçı firma 2 İmalatçının tip işareti 3 Uygulanan standartlar Bkz.Teknik şartname 4 Çift sargılı veya ototrafo Çift sargılı 5 Sargı sayısı 2 6 Faz sayısı 3 7 Vektör grubu YNd11 ANMA DEĞERLERİ

Detaylı

Şekil. Tasarlanacak mekanizmanın şematik gösterimi

Şekil. Tasarlanacak mekanizmanın şematik gösterimi Örnek : Düz dişli alın çarkları: Bir kaldırma mekanizmasının P=30 kw güç ileten ve çevrim oranı i=500 (d/dak)/ 300 (d/dak) olan evolvent profilli standard düz dişli mekanizmasının (redüktör) tasarlanması

Detaylı

Durapack Kullanım Kılavuzu

Durapack Kullanım Kılavuzu Durapack Kullanım Kılavuzu PAKETLEME KANTARI KULLANIM KILAVUZU EL KİTABI DURA MAKİNA OSB. 14 CAD. NO:7 / ÇORUM TEL : +90 364 254 92 22 1 İÇİNDEKİLER A. ÖNSÖZ..2 B. UYGULANAN DİREKTİF VE STANDARTLAR..3

Detaylı

DİŞLİ ÇARKLAR II: HESAPLAMA

DİŞLİ ÇARKLAR II: HESAPLAMA DİŞLİ ÇARLAR II: HESAPLAMA Prof. Dr. İrfan AYMAZ Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Giriş Bu bölüm sonunda öğreneceğiniz konular: Dişli Çark uvvetleri Diş Dibi Gerilmeleri

Detaylı

SSM - 4 ORANSAL SERVOMOTOR SSM 4 TANITIM BİLGİLERİ :

SSM - 4 ORANSAL SERVOMOTOR SSM 4 TANITIM BİLGİLERİ : SSM - 4 ORANSAL SERVOMOTOR SSM 4 TANITIM BİLGİLERİ : SSM Serisi servo motorlar Era Ltd.Şti. ticari ürünüdür. Saha da çalışması için basit ve sorunsuz bir yapıya sahiptir. 4 Pinli bağlantı soketi ile, kolay

Detaylı

PR 180 CAM PRESLEME MAKİNESİ CAM PRESLEME MAKİNASI. İstenilen cam ve spacer kalınlıklarına göre ayarlanabilir.

PR 180 CAM PRESLEME MAKİNESİ CAM PRESLEME MAKİNASI. İstenilen cam ve spacer kalınlıklarına göre ayarlanabilir. Ö PR 0 CAM PRESLEME MAKİNESİ CAM PRESLEME MAKİNASI İstenilen cam ve spacer kalınlıklarına göre ayarlanabilir. İklim şartlarına göre ısı kontrolü vardır. Üretim kolaylığı için hız ayarı vardır. Makine giriş

Detaylı

DEMK-V Serisi. Diko Elektrikli Cihazlar San. ve Tic. A.Ş. www.diko.com.tr 01.01.2010

DEMK-V Serisi. Diko Elektrikli Cihazlar San. ve Tic. A.Ş. www.diko.com.tr 01.01.2010 2010 DEMK-V Serisi Diko Elektrikli Cihazlar San. ve Tic. A.Ş. www.diko.com.tr 01.01.2010 DEMK-V SERİSİ VİLLA TİPİ ELEKTRİKLİ ISITMA KAZANLARI STANDART ÖZELLİKLER OPSİYONEL EKİPMAN VE TALEP SEÇENEKLERİ

Detaylı

Ri4Power ISV dağıtım panosu

Ri4Power ISV dağıtım panosu Ri4Power ISV dağıtım panosu Dikili tip dağıtım panosu Modüler pano sistemi TS 8, bkz. sayfa 75 Sistem panosu SE 8, bkz. sayfa 81 Montaj setleri, bkz. sayfa 298 Duvar tipi dağıtım panosu Temel kompakt kumanda

Detaylı

90 kw kw YENİ SERİ EKO PLUS

90 kw kw YENİ SERİ EKO PLUS 90 kw - 315 kw YENİ SERİ EKO PLUS www.ekomak.com.tr _2 3_ 90-160 Üstün vida elementi maksimum serbest hava dağıtımı ve düşük enerji tüketiminin optimum kombinasyonunu sağlamaktadır. En son teknolojiye

Detaylı

MS 12. D6-MSt/07.11. Subject to technical changes

MS 12. D6-MSt/07.11. Subject to technical changes 9 MS 12 D-MSt/07.11 10 3-fazlı motorlar - 3x230/400V-50Hz Çıkış hızı Çıkış torku Nm ** Aktarım oranı Motor hızı Motor çıkışı kw ** Kendiliğinden Azami Devre kesici aralığı n 2 rpm Iş hacminde n 1 rpm Iş

Detaylı