Elektrik yanıkları yanıltıcı olabilirler ve çoğunlukla ilk bakışta göründüklerinden daha ciddi yanıklardır.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Elektrik yanıkları yanıltıcı olabilirler ve çoğunlukla ilk bakışta göründüklerinden daha ciddi yanıklardır."

Transkript

1 ELEKTRİK VE YILDIRIM ÇARPMASI Dr. Yücel YAVUZ OMÜ Acil Tıp AD./Samsun

2 ELEKTRİK ÇARPMASI-GİRİŞ Elektrik çarpması sonucunda yaralanma 300 yıldan beri vardır. Tüm yanıklar arasında %4-6.5 luk bir oran tutar. Ölümlerin 2/3 si yaşları arasında görülmektedir. Mortalite oranı %3-5 dir.

3 ELEKTRİK ÇARPMASI-GİRİŞ Elektrik yanığı elektronlar veya akımın doku içerisinden geçmesi ile oluşur. Elektrik akımı Doğru akım: pozitiften negatife doğru Alternatif akım: gerilimin olduğu fazdan nötre veya toprağa doğru akma eğilimindedir. Alternatif akım doğru akıma nazaran daha tehlikelidir ve ventriküler fibrilasyona sebep olarak kardiyak arreste yol açabilir. Akım şiddeti (I) = voltaj/direnç

4 ELEKTRİK ÇARPMASI-GİRİŞ Akım şiddeti voltaj ile doğru orantılı olduğundan voltaj arttıkça doku hasarı ve sekel oranı yükselmektedir. Direnç, bir maddenin elektron akışına karşı gösterdiği direnme kalitesidir. Direnç: deri kalınlığı, nem, vaskülarite, sinir, damar, kas, tendon, temas tipi gibi hastaya ait faktörlerden etkilenir. En az.. Sinir damar kas deri tendon yağ kemik.. En fazla Akım yoğunluğu giriş ve çıkış bölgelerinde daha yüksektir.

5 ELEKTRİK ÇARPMASI-GİRİŞ Elektrik yanıkları yanıltıcı olabilirler ve çoğunlukla ilk bakışta göründüklerinden daha ciddi yanıklardır. Yerel ısı yanıklarına neden olmasının yanı sıra, elektrik akımı vücutta dolaşabilir. Genellikle giriş ve çıkış yaraları vardır.

6

7 PATOFİZYOLOJİ Elektrik yanığındaki doku hasarını açıklayabilecek iki teori geliştirilmiştir: 1. Elektron akışı hücre membranında değişikliklere sebep olmakta ve bu da hücre yaralanması ve ölümüne yol açmaktadır. ***2. Doku hasarı, elektrik akımının geçtiği bölgelerde ortaya çıkan ısıya bağlı olarak termal hasar şeklinde ortaya çıkar (Joule kanunu)**** Isı akım devam ettiği sürece üretilmektedir. Temas süresi uzadıkça hasar miktarı artar. Damarların direnci düşük: damar trombozu patolojik olaylardan sorumlu tutulmaktadır

8 Hasarın şiddetini belirleyen faktörler Akımın tipi Voltaj ( 40 volt bile öldürebilir) Amper Direnç (nem ve terleme) Akım yolu (Kalp üzerinden geçmesi) Temas süresi ve sıkılığı Temas bölgesi ( yüzey küçüldükçe akım yoğunluğu artmaktadır) Etkilenen sistem sayısı (kardiyak-nörolojik) Çevresel durumlar (suya batma)

9 Elektrik yanık tipleri Direkt temas Elektriksel ark Alev (Giysilerin tutuşması) Flash (Yüzeyel ve geniş yanık yapar- vücuttan geçmez)

10 ELEKTRİK ÇARPMASI 3 tip mevcut Ev tipi akım ( volt)- Alternatif akım Yüksek voltaj (>600 volt) Yıldırım çarpması Alternatif akım, aynı güçteki direk akımdan 3 kat daha güçlüdür.

11 Kardiak ve Respiratuar Arrest Elektrik injurilerinde kardiopulmoner arrest primer ölüm sebebidir. Elektrik çarpmasının direkt etkisi olarak VF veya ventriküler asistoli meydana gelebilir.

12 Elektrik çarpması birkaç nedenle respiratuar arrest yapabilir; Elektrik akımı beyini de içine alan bir trase izler ve medullar respiratuar merkez fonksiyonu inhibe olur. Göğüs duvarından geçen elektrik akımı maruziyeti nedeniyle diafram kası tetanik konvülsiyona girer. Respiratuar kaslardaki uzamış paralizi elektrik çarpması sonlandıktan dakikalar sonra da devam edebilir. Eğer respiratuar arrest uzun sürerse, hipoksik kardiak arrest gelişebilir.

13 Elektrik yaralanmaları komplikasyonları Kardiyovasküler: Ani ölüm (VF, asistoli) Göğüs ağrısı Aritmiler ST-T T segment anormallikleri Dal bloğu Miyokardiyal hasar Ventriküler disfonksiyon Miyokardiyal infarkt (nadir) Hipotansiyon (volüm kaybı) Hipertansiyon (katekolamin salınımı) Nörolojik: Değişen mental durum Ajitasyon Koma Nöbet Serebral ödem Hipoksik ensefatopati Baş ağnsı Afazi Güçsüzlük Parapleji, guadripleji Spinal kord disfonksiyonu Periferik nöropati Kognitif yetersizlik

14 Elektrik yaralanmaları komplikasyonları Kutanoz: Elektrotermal temas yaraları Temassız ark ve "çakma" yanıkları İkincil termal yanıklar (elbiselerin yanması, saat veya yüzük gibi metallerin ısınması) Vasküler: Tromboz Koagulasyon nekrozu İntravasküler hemoliz Gecikmiş damar rüptürü Kompartman sendromu Pulmoner: Solunum durması Aspirasyon pnömonisi Pulmoner ödem Pulmoner kontüzyon Böbrek/Metabolik: Akut Böbrek Yetmezliği (Hipovolemi ve Heme Pigment Birikimi) Miyoglobinüri Metabolik (Laktik) Asidoz Hipokalemi Hipokalsemi Hiperglisemi

15 Elektrik yaralanmaları komplikasyonları İnfeksiyöz: İşitme: Sepsis Yara infeksiyonu Clostridial miyonekroz Sellülit Pnömoni Osteomiyelit İşitme kaybı Çınlama Timpanîk membran perforasyonu Gastrointestinal: Paralitik ileus Perforasyon İntramural özefagial hemoraji Hepatik nekroz Pankreatik nekroz GlS kanama

16 Elektrik yaralanmaları komplikasyonları Kas: Miyonekroz Kompartman sendromu Clostridial miyozit İskelet: Vertebral kompresyon fraktürleri Uzun kemik fraktürleri Omuz dislokasyonları (anterior ve posterior) Skapula fraktürleri Periostal yanıklar Kemik matriks yıkımı Osteomiyelit Oftalmolojik: Korneal yanıklar Geç gelişen katarakt İntraoküler tromboz Üveit Retinal ayrılma Orbital fraktür Oral yanıklar: Gecikmiş labial arter kanamaları Skar oluşumu ve fasiyal deformite Konuşma gecikmesi Mandibula/diş gelişiminde gerileme

17 Ayırıcı tanı Tanı öyküye dayanır. Akım tipi, entoksikasyon, düşme gibi ek durumlara dikkat edilmelidir. Lab: CBC, Elektrolitler, Ca, Kan üre azotu, Kreatinin, Koagülasyon, AKG, Miyoglobin, CK, CK-MB bakılmalı. Abdominal yaralanma şüphesinde KCFT, Amilaz düzeyi Kan grubu, Cross-match EKG Koma ve ciddi kafa travmasında BT.

18 Tedavi- Hastane öncesi tedavi Önce kaza alanı kontrol Hızlı ilk değerlendirme Servikal ve spinal travmaya dikkat edilmeli Fraktür ve dislokasyonlara atel Yanık alanları kapatılmalı En az bir damar yolu Sıvı başla

19 TEDAVİ- ACİL SERVİS TEDAVİSİ Havayolu, solunum, dolaşım stabilizasyonu Servikal stabilizasyon Maskeyle oksijen Kardiyak monitörizasyon İki büyük damar yolu aç Aritmiler standart ileri kardiyak yaşam desteği protokolerine göre tedavi edilir.

20 TEDAVİ- ACİL SERVİS TEDAVİSİ Sıvı tedavisi: İdrar çıkışı ml/kg/saat tutulmalı Sıvı ihtiyacı normal yanıklı hastalara göre fazladır. Sıvı tedavisi hastanın hemo-dinamik ve klinik durumuna göre düzenlenir. Fazla sıvı tedavisi yapılacaksa santral venöz veya pulmoner arter basınç kontrolü yapılmalıdır. Foley katater

21 TEDAVİ- ACİL SERVİS TEDAVİSİ Rabdomiyoliz varsa: Her 1 lt IV sıvıya meq sodyum bikarbonat ekle. İdrar alkalizasyonu miyoglobin atılımını artırır. Kan ph 7.50 de ve idrar çıkışı ml/kg/saat tut. Mannitol tedavisi uygula.

22 TEDAVİ- ACİL SERVİS TEDAVİSİ Tetanoz profilaksisi yapılmalıdır. Büyük açık yara yoksa antibiyotik proflaksisi gerekmez. Nöbet varsa standart tedavi edilir. Fraktürler uygun şekilde tedavi edilmeli Sistemik veya derin doku hasarı varsa gerekli konsültasyonlar yapılmalıdır. Çünkü bu hastalar yara eksplorasyonu, debritman, fasyotomiye ihtiyaç duyabilir.

23 TEDAVİ- ACİL SERVİS TEDAVİSİ Ağızda yara varsa KBB veya plastik cerrahi konsültasyonu Ciddi elektrik yanıkları yanık ünitelerine yatırılmalıdır. Taburcu: EKG, idrar tahlili normal, belirgin yanık bulguları olmayan asemptomatik hastalar 6-8 saat gözlemden sonra taburcu edilebilir.

24 Elektrik Yanıklı Hastalarda Yatış Kriterleri Yüksek voltaj > 600 V Sitemik hasarı gösteren semptomlar: Kardiyovasküler : Göğüs ağrısı, Çarpıntı, Aritmi veya anormal EKG Nörolojik : Bilinç kaybı, Konfüzyon, Güçsüzlük, Baş ağrısı, Parestezi Solunum : Dispne Gastrointestinal : Karın ağrısı, Kusma

25 Elektrik Yanıklı Hastalarda Yatış Kriterleri Parmak veya ekstremitede nörolojik veya vasküler hasar. Cilt altı doku hasarı bulguları olan yanıklar. Darp, suistimal veya intihar girişiminden şüpheleniyorsa Yüksek riskli maruziyetler Yatış gerektiren ek yaralanmalar Komorbit hastalıklar (kardiyak, böbrek, nörolojik)

26 YILDIRIM ÇARPMASI A.B.D. de; Her yıl arası mortalitesi olan ve bunun iki katı kadar da kişinin hasar gördüğü ciddi bir olaydır. %30 mortalite oranına sahip olup, kurtulanların %70 de belirgin morbitite oluşur.

27 Tanım ve oluşma Doğal atmosferik elektriğin net pozitif ve net negatif bölgesel farklılıklarla dolması ve boşalması Kar fırtınası Volkan gazları Isınan havanın yer değiştirmesi Silindirik hava kütlelerinin genişlemesi ve sesten hızlı hareket etmesi ile oluşabilir.

28 Yıldırım Formları Çizgi şeklinde iken, küçük dallara ayrılan form En yaygın tip- injurilerin neredeyse tamamından sorumlu olan form Tabaka formu Bulutlardan yüksek frekanslı seslerin çıkmasından sorumlu olan form Şerit, boncuk ve top formları Nadiren oluşuyorlar ve akım hızlı bir şekilde yıkıma uğruyor.

29 Yıldırım İnjurileri-Tipi Direk çarpma (Morbiditesi yüksek-kafaya kafaya isabet edenler) Sıçrayan akımlar (Vücudun belli bir kısmına isabet eden- alev yanığı benzeri hasar oluşturanlar) Zeminden çarpan akımlar (Aritmi ve asistoli gelişimi sık)

30 Klinik özellikler Minör yaralanmalar hastayı sersemletir ancak iyi görünürler. Vital bulguları normaldir. Hafif taşikardi ve hipertansiyon görülebilir. Konfüzyon, amnezi, kısa süreli hafıza kaybı Baş ağrısı, kas ağrısı, parestezi, geçici görme ve işitme problemi

31 Yıldırım İnjurileri- Deri İnjurisi Feathering: En yaygın tiptir. Süperfisial eğrelti otu şeklinde lezyonlar Gerçek deri yanığı oluşturmazlar Birkaç gün içinde ortaya çıkar. 2-3.derece yanıklar: Giysilerin yanması yada ısınmış metale cildin teması sonrasında oluşur.

32 Yıldırım İnjurileri-Nörolojik Etkiler Bilinç kaybı (%72 vakada) Solunum merkezi paralizisi (Apneye mg) Nadiren hızlı serebral ödem/beyin sapı herniasyonu Transient motor paralizi (%70) Mekanik travma Kafa kemiği fraktürleri intrakranial hematomlar

33 Yıldırım İnjurileri-Kardiak Etkiler Başta miyokardı tümüyle depolarize eder. Basit sistolik kontraksiyonlar asistoliye yol açabilir. EKG değişikleri görülebilir. Koroner oklüzyon olmadan MI gelişebilir. Vazomotor spazm ve uzamış arterial vazokonstruksiyon gelişebilir.

34 Yıldırım İnjurileri-Oküler Etkiler Katarakt: En yaygın etki (6 haftadan-24 ay sonrasına kadar gelişebiliyor) Retinal ayrılma (sık değil) Göz kapağı yanıkları Keratit

35 Yıldırım İnjurileri-Otik Etkiler Direk akıma bağlı iç kulakta yada audituar sinirde hasar. Timpanik membran rüptürü (%50)

36 Yıldırım İnjurileri-Diğer Etkiler Kas nekrozu/rüptür Myoglobinürik renal yetmezlik İleus Gİ kanama Pankreatik hemoraji/nekroz Yıldırım fobisi

37 Ayırıcı tanı Uygun hava koşullarında dışarıda bulunan bilinçsiz veya arrest olan hastalarda hikayeye dayanır. Timpanik membran rüptür ve ciltte eğrelti otu benzeri eritematöz deri lezyonlarında dikkat!! Nörolojik durum, otolojik ve oftalmolojik yaralanma ve künt travmaya ilişkin muayene yapılmalı

38 Laboratuvar; Tüm hastalarda CBC EKG Miyoglobini içeren idrar tahlili CK-MB Ayırıcı tanı Ciddi yaralanmada; AKG Elektrolitler Ca Mg BUN-Kreatinin Koagülasyon testleri Miyoglobini içerir. Kraniyal BT, Akc grafisi, Servikal grafiler

39 Yıldırım İnjurilerinde-Ayırıcı Tanı CVO Nöbet (postiktal) Kapalı kafa travması Spinal kord injurileri Hipertansif ensefalopati Kardiak aritmiler Myokardial enfarkt Toksik alımlar yada intoksikasyon

40 Çok sayıda vaka varsa öncelik ölü görülene verilir. Servikal stabilizasyon. Standart kardiyak yaşam desteği sağlanır. Tedavi IV yol Oksijen satürasyonu Kardiyak monitörizasyon Noninvaziv kan basıncı monitörizasyonu

41 Tedavi Maskeyle oksijen verilmeli Hipovlemik şoklu veya önemli doku yıkımlı hastalar için hızlı intravenöz sıvı endikedir. Yeterli kan basıncı sağlanır sağlanmaz, yıldırım çarpmasına eşlik edebilen serebral ödem, artmış İKB ve İK hasarı arttırmamak için sıvı verilmesi kısıtlanmalıdır. Aritmilerde standart ACLS kurallarına göre tedavi edilmeli (VT, VF, asistoli) Tetanoz profilaksisi

42 Tedavi Nöbetler standart tedavi edilir. Fraktür ve dislokasyonlar uygun tedavi edilir. Uzamış hipotansiyon varsa gizli kanama, intraabdominal-intratorasik intratorasik hemoraji, pelvik fraktürler araştırılmalıdır.

43 Tedavi Geniş yara debritmanı genellikle gereksiz. Orta ve ciddi yaralanması olanlar yoğun bakım ünitesine yatırılmalıdır. Minör yaralanması olanlar kardiyak ve nörolojik durumların monitörizasyonu için yatırılmalıdır. Tüm hamile hastalar yatırılmalıdır.

44 Yıldırım İnjurilerinin Önlenmesi Eğer dışarıda isek: Uzun objelere yakın durma Tepe, kazık, ağaç ve kule gibi yüksek objelerden uzak dur Grup halinde ise, çevreye dağıl Yerde dümdüz yat yada kıvrıl Metal objeleri uzaklaştırıl Eğer içerde isek: Radiotörlerden, sobalardan, gaz aletlerinden ve su borularından uzak dur. Banyo yapmaktan kaçın Telefonu kullanma Tehlikeli bölgelerden uzak dur

45

Kemik dokusu. Yağ dokusu ELEKTRİK VE YILDIRIM ÇARPMASI. Tendon. Elektrik hasarının şiddetini etkileyen faktörler. Elektrik akımına karşı doku direnci

Kemik dokusu. Yağ dokusu ELEKTRİK VE YILDIRIM ÇARPMASI. Tendon. Elektrik hasarının şiddetini etkileyen faktörler. Elektrik akımına karşı doku direnci ELEKTRİK VE YILDIRIM ÇARPMASI Yrd.Doç.Dr.Türker YARDAN OMÜ Tıp Fakültesi Acil Tıp AD Samsun Elektrik çarpması, iş ortamında yetişkinlerde Evlerde özellikle 5 yaş altı çocuklarda Ev kazalarında ölüm oranı

Detaylı

Elektrik ve Yıldırım Çarpmaları

Elektrik ve Yıldırım Çarpmaları Elektrik çarpması yetişkinlerde daha fazla Elektrik ve Yıldırım Çarpmaları Yetişkinlerde, iş ortamında Ev kazalarında daha çok (5 yaş altı çocuklarda) Ev kazalarına bağlı ölüm %1 YÜKSEK VOLTAJLI ELEKTRİK

Detaylı

ÖZEL DURUMLAR - III ELEKTRİK VE YILDIRIM ÇARPMALARI

ÖZEL DURUMLAR - III ELEKTRİK VE YILDIRIM ÇARPMALARI İLERİ KARDİYAK YAŞAM DESTEĞİ KURSU ÖZEL DURUMLAR - III ELEKTRİK VE YILDIRIM ÇARPMALARI Elektrik akımı, bir noktadan diğerine elektrik yükünün hareketidir Bu akım amper (1 colomb/sn) olarak ifade edilir.

Detaylı

ELEKTRİK, YILDIRIM ÇARPMALARI

ELEKTRİK, YILDIRIM ÇARPMALARI ELEKTRİK, YILDIRIM ÇARPMALARI Elektrik akımı, bir noktadan diğerine elektrik yükünün hareketidir Bu akım amper (1 colomb/sn) olarak ifade edilir. Akım iki nokta arasında potansiyel farkı olduğunda hareket

Detaylı

15.03.2012. Elektrik ve yıldırım çarpmasına bağlı gelișen. Yüksek voltaj yaralanmalar. Düșük voltaj yaralanmaları. Isıl yaralanmalar.

15.03.2012. Elektrik ve yıldırım çarpmasına bağlı gelișen. Yüksek voltaj yaralanmalar. Düșük voltaj yaralanmaları. Isıl yaralanmalar. Hedefler Elektrik Çarpmaları Dr. Mutlu Kartal Acil Tıp AD Elektrik ve yıldırım çarpmasına bağlı gelișen Yaralanmaları tanımak Yaralanmaların uygun tedavisini yapmak Yaralanmalardaki yatıș ve takip kriterlerini

Detaylı

ENERJİ VE SAĞLIK Elektrikî Uyarımdan Ölüme Elektropatoloji Dr.Ali Kurt, Patolog Erzurum Numune Hastanesi

ENERJİ VE SAĞLIK Elektrikî Uyarımdan Ölüme Elektropatoloji Dr.Ali Kurt, Patolog Erzurum Numune Hastanesi ENERJİ VE SAĞLIK Elektrikî Uyarımdan Ölüme Elektropatoloji Dr.Ali Kurt, Patolog Erzurum Numune Hastanesi 1-Takdim 2-Giriş ve Sınırlama, Bağlantılar, Kavramlar, Konunun Gelişimi 3-Sinirin Elektrikî Prensipleri

Detaylı

CRUSH SENDROMU ŞAKAYA GELMEZ. Atatürk Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı Uzm. Dr. Alpaslan ÜNLÜ 2017

CRUSH SENDROMU ŞAKAYA GELMEZ. Atatürk Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı Uzm. Dr. Alpaslan ÜNLÜ 2017 CRUSH SENDROMU ŞAKAYA GELMEZ Atatürk Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı Uzm. Dr. Alpaslan ÜNLÜ 2017 CRUSH YARALANMA Ezilme sonucu oluşan direkt doku hasarıdır. CRUSH SENDROMU Kasın ezilmesi ve rabdomiyoliz

Detaylı

KAN VE SIVI RESÜSİTASYO N -1 AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP ANABİLİM DALI Dr.İlker GÜNDÜZ

KAN VE SIVI RESÜSİTASYO N -1 AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP ANABİLİM DALI Dr.İlker GÜNDÜZ KAN VE SIVI RESÜSİTASYO N -1 AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP ANABİLİM DALI Dr.İlker GÜNDÜZ 03-11-2009 Doku hipoperfüzyonu ve organ hasarı oluşturan, intravasküler volüm kaybının ilk tedavisi

Detaylı

Temel Cerrahi Aciller: Akut batın Travma

Temel Cerrahi Aciller: Akut batın Travma ABDOMİNAL TRAVMALAR Temel Cerrahi Aciller: Akut batın Travma AKUT BATIN Nedenleri > Kanama > Perforasyon > İnflamasyon > Obstrüksiyon > Diğer (karın dışı) Belirtiler Ağrı Bulantı / Kusma İştah durumu Kabızlık

Detaylı

İLERİ KARDİYAK YAŞAM DESTEĞİ KURSU (İKYD) Özel Durumlarda CPR

İLERİ KARDİYAK YAŞAM DESTEĞİ KURSU (İKYD) Özel Durumlarda CPR İLERİ KARDİYAK YAŞAM DESTEĞİ KURSU (İKYD) Özel Durumlarda CPR ANAFLAKSİ Anafilaksi Multisistemin etkilendiği allerjik reaksiyon Deri, cilt, havayolu, vasküler sistem, GI sistem IgE ve IgG nin aracılık

Detaylı

Sunu planı. Solunum yetmezliği NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON NIMV

Sunu planı. Solunum yetmezliği NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON NIMV Sunu planı NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON DOÇ. DR. HAKAN TOPAÇOĞLU İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Neden Endikasyonlar Kontrendikasyonlar Hasta seçilmesi Komplikasyonlar Solunum yetmezliği IMV

Detaylı

Nabızsız Arrest. TYD Algoritması: Yardım çağır KPR başla O2 ver Monitöre veya defibrilatöre bağla. Ritim kontrolü

Nabızsız Arrest. TYD Algoritması: Yardım çağır KPR başla O2 ver Monitöre veya defibrilatöre bağla. Ritim kontrolü İKYD Kardiyak Arrest Algoritmi Tüm nabızsız kardiyak arrest vakalarında ritim (Şoklanabilir ve Şoklanamaz): Ventriküler fibrilasyon/nabızsız Ventriküler Taşikardi (Şoklanabilir) Nabızsız Elektriksel Aktivite

Detaylı

II. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR:

II. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR: II. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR: I- TEMEL BİLİMLER Anesteziye Giriş: Anestezide Fizik Kurallar Temel Monitörizasyon Medikal Gaz Sistemleri Anestezi Cihazı Vaporizatörler Soluma sistemleri,

Detaylı

Akut Mezenter İskemi. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012

Akut Mezenter İskemi. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012 Akut Mezenter İskemi Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012 Sunum Planı Tanım Epidemiyoloji Anatomi Etyoloji/Patofizyoloji Klinik Tanı Ayırıcı tanı Tedavi Giriş Tüm akut mezenter iskemi

Detaylı

Çoklu Travma Hastasına Yaklaşım. Travma Merkezleri. Travma Merkezleri. Travma Merkezleri. Travma Merkezleri. Dr.Erkan Göksu Acil Tıp A.D. I.

Çoklu Travma Hastasına Yaklaşım. Travma Merkezleri. Travma Merkezleri. Travma Merkezleri. Travma Merkezleri. Dr.Erkan Göksu Acil Tıp A.D. I. Çoklu Travma Hastasına Yaklaşım Dr.Erkan Göksu Acil Tıp A.D. Çoklu Travma sonrası mortalite üç dönemde Hastane öncesi Major kafa yada vasküler yaralanma Halk sağlığı önlemleri Travmadan dakikalar,saatler

Detaylı

Anestezi Uygulama II Bahar / Ders:9. Anestezi ve Emboliler

Anestezi Uygulama II Bahar / Ders:9. Anestezi ve Emboliler Anestezi Uygulama II 2017-2018 Bahar / Ders:9 Anestezi ve Emboliler Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI Emboli Nedir? Damarlarda dolaşan kan içerisine hava ya da yabancı cisim girişine bağlı olarak, dolaşımı engelleyen

Detaylı

KAFA TRAVMALI HASTALARDA GÖRÜNTÜLEMENİN TANI, TEDAVİ VE PROGNOZA KATKISI. Dr. Fatma Özlen İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi AD

KAFA TRAVMALI HASTALARDA GÖRÜNTÜLEMENİN TANI, TEDAVİ VE PROGNOZA KATKISI. Dr. Fatma Özlen İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi AD KAFA TRAVMALI HASTALARDA GÖRÜNTÜLEMENİN TANI, TEDAVİ VE PROGNOZA KATKISI Dr. Fatma Özlen İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi AD KAFA TRAVMASI VE RADYOLOJİ Hangi hastalara görüntüleme

Detaylı

AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015

AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 Nonkardiyojenik Akciğer Ödemi Şok Akciğeri Travmatik Yaş Akciğer Beyaz Akciğer Sendromu

Detaylı

Nabızsız Arrest. TYD Algoritması: Yardım çağır KPR başla O2 ver Monitöre veya defibrilatöre bağla. Ritim kontrolü

Nabızsız Arrest. TYD Algoritması: Yardım çağır KPR başla O2 ver Monitöre veya defibrilatöre bağla. Ritim kontrolü Algoritmalar Kardiyak Arrest Algoritmi Tüm nabızsız kardiyak arrest vakalarında ritim (Şoklanabilir ve Şoklanamaz): Ventriküler fibrilasyon/nabızsız Ventriküler Taşikardi (Şoklanabilir) Nabızsız Elektriksel

Detaylı

MYOLOGIA CRUSH SENDROMU. Dr. Nüket Göçmen Mas

MYOLOGIA CRUSH SENDROMU. Dr. Nüket Göçmen Mas MYOLOGIA CRUSH SENDROMU Dr. Nüket Göçmen Mas Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi AD Kas hücresi ve kas dokusu Kısalma özelliğini taşıyan hücreye kas hücresi denir. Bunların oluşturduğu dokuya

Detaylı

Epilepsi nedenlerine gelince üç ana başlıkta incelemek mümkün;

Epilepsi nedenlerine gelince üç ana başlıkta incelemek mümkün; Epilepsi bir kişinin tekrar tekrar epileptik nöbetler geçirmesi ile niteli bir klinik durum yada sendromdur. Epileptik nöbet beyinde zaman zaman ortaya çıkan anormal elektriksel boşalımların sonucu olarak

Detaylı

İnvaziv Girişimler. Sunum Planı. SANTRAL VENÖZ KATETER Endikasyonlar. SANTRAL VENÖZ KATETER İşlem öncesinde

İnvaziv Girişimler. Sunum Planı. SANTRAL VENÖZ KATETER Endikasyonlar. SANTRAL VENÖZ KATETER İşlem öncesinde Sunum Planı İnvaziv Girişimler Santral Venöz Kateter Uygulamaları Kardiyak Pacemaker Arteriyel Kanülasyon SANTRAL VENÖZ KATETER Endikasyonlar iv yol Uzun süreli iv yol ihtiyacı Hemodinamik monitorizasyon

Detaylı

Hasar Kontrol Cerrahisi yılında Rotonda ve Schwab hasar kontrol kavramını 3 aşamalı bir yaklaşım olarak tanımlamışlardır.

Hasar Kontrol Cerrahisi yılında Rotonda ve Schwab hasar kontrol kavramını 3 aşamalı bir yaklaşım olarak tanımlamışlardır. Doç. Dr. Onur POLAT Hasar Kontrol Cerrahisi 1992 yılında Rotonda ve Schwab hasar kontrol kavramını 3 aşamalı bir yaklaşım olarak tanımlamışlardır. Hasar Kontrol Cerrahisi İlk aşama; Kanama ve kirlenmenin

Detaylı

TANIM ANİ KARDİYAK ÖLÜM ANİ KARDİYAK ÖLÜM (AKÖ) NEDİR? ŞU ANKİ RESÜTASYONDAKİ TANI ALMIŞ KARDİYAK HASTALIĞI OLAN VEYA OLMAYAN KİŞİLERDE KISA

TANIM ANİ KARDİYAK ÖLÜM ANİ KARDİYAK ÖLÜM (AKÖ) NEDİR? ŞU ANKİ RESÜTASYONDAKİ TANI ALMIŞ KARDİYAK HASTALIĞI OLAN VEYA OLMAYAN KİŞİLERDE KISA ANİ KARDİYAK ÖLÜM DR.FERDA CELEBCİ AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ACİL TIP A.D. 01/09/2009 ANİ KARDİYAK ÖLÜM (AKÖ) NEDİR? TANIM TANI ALMIŞ KARDİYAK HASTALIĞI OLAN VEYA OLMAYAN KİŞİLERDE KISA SÜREDE GELİŞEN (GENELLİKLE

Detaylı

Arş.Gör.Dr. Ahmet UZUNDURUKAN

Arş.Gör.Dr. Ahmet UZUNDURUKAN LİTYUM LİTYUM İNTOKSİKASYONU Arş.Gör.Dr. Ahmet UZUNDURUKAN Arş.Gör.Dr. Ahmet UZUNDURUKAN Giriş Farmakokinetik Patofizyoloji İntoksikasyon Tedavi Takip-Taburculuk GİRİŞ Lityum, bipolar bozukluk akut manide

Detaylı

Karın yaralanmaları ister penetran ister künt mekanizmaya bağlı olsun ciddi morbidite ve mortalite ile seyrederler.

Karın yaralanmaları ister penetran ister künt mekanizmaya bağlı olsun ciddi morbidite ve mortalite ile seyrederler. KARIN TRAVMALARI Karın yaralanmaları ister penetran ister künt mekanizmaya bağlı olsun ciddi morbidite ve mortalite ile seyrederler. Amaçlar Karnın anatomik sınırlarını, Penetran ve künt travmalar arasındaki

Detaylı

KARDİYOPULMONER RESUSİTASYON

KARDİYOPULMONER RESUSİTASYON YOĞUN BAKIM ÜNİTESİNDE DAHİLİ SORUNLAR KARDİYOPULMONER RESUSİTASYON Prof.Dr.Hakan Tezcan Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Kardiyak Arrest Reversible Kalp pompa fonksiyonunun

Detaylı

Genel Bilgiler. Dünyada Ölümler. 1.Koroner Arter Hastalıkları 2.Travma (1-44 yaş arası 1. sırada) 3.İnme sendromları

Genel Bilgiler. Dünyada Ölümler. 1.Koroner Arter Hastalıkları 2.Travma (1-44 yaş arası 1. sırada) 3.İnme sendromları Doç. Dr. Onur POLAT Genel Bilgiler Dünyada Ölümler 1.Koroner Arter Hastalıkları 2.Travma (1-44 yaş arası 1. sırada) 3.İnme sendromları 2 Mortalite - Morbidite %50'si ilk bir kaç dakikada... ciddi damar,

Detaylı

KOSTİK MADDELERE MARUZİYET OKTAY ERAY AÜTF ACİL TIP AB

KOSTİK MADDELERE MARUZİYET OKTAY ERAY AÜTF ACİL TIP AB KOSTİK MADDELERE MARUZİYET OKTAY ERAY AÜTF ACİL TIP AB GİRİŞ ABD de yılda 100.000 vaka. Dermal, oküler veya oral. Çoğu kasıtlı değil. 6 yaşından küçüklerde sık. 1996 da 167 morbidite, 16 ölüm. Sanayide

Detaylı

DÖNEMİ Acil Tıp Kliniği EĞİTİM PROGRAMI

DÖNEMİ Acil Tıp Kliniği EĞİTİM PROGRAMI 2014-2015 DÖNEMİ Acil Tıp Kliniği EĞİTİM PROGRAMI BÖLÜM 1 RESÜSİTASYON 14.10.2014 KPR Genel Bakış / Erişkin TYD Ö Güneysel AHA 2010 Elektriksel Tedaviler Ve KPR Aletleri Ö Güneysel AHA 2010 21.10.2014

Detaylı

ASTIM «GINA» Dr. Bengü MUTLU SARIÇİÇEK

ASTIM «GINA» Dr. Bengü MUTLU SARIÇİÇEK ASTIM «GINA» Dr. Bengü MUTLU SARIÇİÇEK ASTIM Dünya genelinde 300 milyon kişiyi etkilediği düşünülmekte Gelişmiş ülkelerde artan prevalansa sahip Hasta veya toplum açısından yüksek maliyetli bir hastalık

Detaylı

05.01.2011. Epidemiyoloji ISI-İLİŞKİLİ ACİLLER. Patofizyoloji. Klinik. Prickly heat. Heat edema

05.01.2011. Epidemiyoloji ISI-İLİŞKİLİ ACİLLER. Patofizyoloji. Klinik. Prickly heat. Heat edema ISI-İLİŞKİLİ ACİLLER Haldun Akoğlu Epidemiyoloji Isı artışı ile ilişkili ölümler daha çok yaşlılarda görülmekte < 40 yaş; 1/1000 000 > 85 yaş; 5/1000 000 Patofizyoloji Isı üretimi ile ısı kaybı arasındaki

Detaylı

ACİL TIP ANABİLİM DALI NA HASTA KABUL KRİTERLERİ

ACİL TIP ANABİLİM DALI NA HASTA KABUL KRİTERLERİ Rev. No : 03 Rev.Tarihi : 28 Şubat 2012 1 / 5 1. HİZMET KAPSAMI: Acil Tıp Anabilim Dalı acil servisine 18 yaşın üzerindeki tüm hastalar ve 18 yaş altı travma ve yanık hastaları kabul edilir ve UÜ-SK Acil

Detaylı

YOĞUN BAKIMDA KARDİYAK RESUSİTASYON. Doç.Dr.Hakan Tezcan

YOĞUN BAKIMDA KARDİYAK RESUSİTASYON. Doç.Dr.Hakan Tezcan YOĞUN BAKIMDA KARDİYAK RESUSİTASYON Doç.Dr.Hakan Tezcan Kardiyopulmoner Resusitasyon 2005 American Heart Association guidelines for CPR and emergency cardiovascular care European Resuscitation Council

Detaylı

IV-V. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR:

IV-V. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR: IV-V. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR: I- TEMEL BİLİMLER Anesteziye Giriş: Anestezide Fizik Kurallar Temel Monitörizasyon Medikal Gaz Sistemleri Anestezi Cihazı Vaporizatörler Soluma sistemleri,

Detaylı

Amaçlar. Elektrik ve Yıldırım Yaralanmaları. Giriş. Elektrik Yaralanmaları. Epidemiyoloji. Epidemiyoloji

Amaçlar. Elektrik ve Yıldırım Yaralanmaları. Giriş. Elektrik Yaralanmaları. Epidemiyoloji. Epidemiyoloji Amaçlar Elektrik ve Yıldırım Yaralanmaları Elektrik ve yıldırım yaralanmalarını tanımak Uygun tetkik ve tedavisini düzenlemek Yatış, taburcu ve takipleri belirlemek Dr. Mustafa Murat Özgenç Akdeniz Üniversitesi

Detaylı

Yılan-akrep Zehirlenmeleri

Yılan-akrep Zehirlenmeleri Yılan-akrep Zehirlenmeleri Dünyada 2500 kadar yılan türü olduğu tahmin edilmekte, 1/3 ü insanlar için tehlikeli Türkiye deki 41yılan türünden 28 i zehirsiz, 1/3 ü zehirlidir. Zehirli yılanların; 10 türü

Detaylı

Engraftman Dönemi Komplikasyonlarda Hemşirelik İzlemi. Nevin ÇETİN Hacettepe Üniversitesi Pediatrik KİTÜ

Engraftman Dönemi Komplikasyonlarda Hemşirelik İzlemi. Nevin ÇETİN Hacettepe Üniversitesi Pediatrik KİTÜ Engraftman Dönemi Komplikasyonlarda Hemşirelik İzlemi Nevin ÇETİN Hacettepe Üniversitesi Pediatrik KİTÜ Engraftman Sendromu Veno- Oklüzif Hastalık Engraftman Sendromu Hemşirelik İzlemi Vakamızda: KİT (+14)-

Detaylı

Arter Kan Gazı Değerlendirmesi. Prof. Dr. Tevfik Ecder İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı

Arter Kan Gazı Değerlendirmesi. Prof. Dr. Tevfik Ecder İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Arter Kan Gazı Değerlendirmesi Prof. Dr. Tevfik Ecder İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Asit-Baz Dengesine Farklı Yaklaşımlar Seifter JL: N Engl

Detaylı

Hazırlayan: Hatice Şentürk Acıbadem Bursa Hastanesi Klinik Eğitim Hemşiresi Hazırlanma Tarihi: 01/08/2016

Hazırlayan: Hatice Şentürk Acıbadem Bursa Hastanesi Klinik Eğitim Hemşiresi Hazırlanma Tarihi: 01/08/2016 http://mahsunprenses.com/uploads/images/kahve-fal%c4%b1nda-ters-kalp%5b1%5d.jpg Hazırlayan: Hatice Şentürk Acıbadem Bursa Hastanesi Klinik Eğitim Hemşiresi Hazırlanma Tarihi: 01/08/2016 1.Kardiyak Arrest

Detaylı

SICAK ÇARPMASI ELEKTRİK-YILDIRIM ÇARPMASI. Dr. Mehmet TUĞRUL İ.Ü.İstanbul Tıp Fakültesi Anesteziyoloji AD.

SICAK ÇARPMASI ELEKTRİK-YILDIRIM ÇARPMASI. Dr. Mehmet TUĞRUL İ.Ü.İstanbul Tıp Fakültesi Anesteziyoloji AD. SICAK ÇARPMASI ELEKTRİK-YILDIRIM ÇARPMASI Dr. Mehmet TUĞRUL İ.Ü.İstanbul Tıp Fakültesi Anesteziyoloji AD. SICAK BİTKİNLİĞİ-Etyoloji Sıcak ve nemli havaya uzun süre maruz kalma Yaşlı, çocuk Bilinçsiz diyet

Detaylı

Güç ve Enerji. Güç; Enerji; Birimi = W - kw - MW. Birimi = Wh - kwh - MWh

Güç ve Enerji. Güç; Enerji; Birimi = W - kw - MW. Birimi = Wh - kwh - MWh Temel Kavramlar Gerilim (Voltaj) V, v, E, e volt V Yük (Charge) Q, q coulomb C Direnç R ohm W Kapasitans C farad F Endüktans L henry H Frekans f hertz Hz Güç P, p watt W Enerji E watt-saat Wh Ohm Kanunu

Detaylı

Akut İskemik İnme. İskemik İnme (%85) Hemorajik inme (%15)

Akut İskemik İnme. İskemik İnme (%85) Hemorajik inme (%15) 1 Akut İskemik İnme STROKE ( inme ):Beyinin bir bölgesine kan akımının kesilmesi sonucu oluşan nörolojik hasardır. İskemik İnme (%85) Hemorajik inme (%15) 2 Akut İskemik İnme Arrest olan iskemik inme vakalarının

Detaylı

KVC YOĞUN BAKIMDA HİPOTANSİF VE KANAMALI HASTAYA YAKLAŞIM HEM. ASLI AKBULUT KVC YOĞUN BAKIM

KVC YOĞUN BAKIMDA HİPOTANSİF VE KANAMALI HASTAYA YAKLAŞIM HEM. ASLI AKBULUT KVC YOĞUN BAKIM KVC YOĞUN BAKIMDA HİPOTANSİF VE KANAMALI HASTAYA YAKLAŞIM HEM. ASLI AKBULUT KVC YOĞUN BAKIM YOĞUN BAKIMA HASTANIN KABULÜ Açık kalp ameliyatı yapılan hastaların ameliyathaneden yoğun bakıma transferi entübe

Detaylı

Adrenal Yetmezlik. Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı

Adrenal Yetmezlik. Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı Adrenal Yetmezlik Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı Adrenal bez Etiyoloji Adrenal yetmezlik Primer adrenal yetmezlik Sekonder adrenal yetmezlik Fizyo-patoloji

Detaylı

AORT ANEVRİZMASI YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015

AORT ANEVRİZMASI YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 AORT ANEVRİZMASI YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 Ani ölümün önemli bir nedenidir Sıklığı yaşla birlikte artar 50 yaş altında nadir rastlanır E>K Aile

Detaylı

ACİL HEMŞİRELER DERNEĞİ

ACİL HEMŞİRELER DERNEĞİ ACİL HEMŞİRELER DERNEĞİ İÇERİK Acil nedir? Acil Hasta nedir? Acil hemşireliği nedir? Riskli hasta nedir? Acil serviste riskli hastalar hangileridir? Neler risk düşündürmeli? Ne yapılmalı? ACİL NEDİR? Acil

Detaylı

Göğüs Ağrısına Yaklaşım. Uzm Dr İsmail Altıntop T.C Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Acil Tıp Kliniği

Göğüs Ağrısına Yaklaşım. Uzm Dr İsmail Altıntop T.C Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Acil Tıp Kliniği Göğüs Ağrısına Yaklaşım Uzm Dr İsmail Altıntop T.C Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Acil Tıp Kliniği Giriş Tanım Etiyoloji Patofizyoloji İlk yaklaşım Anjina ve eşdeğerleri

Detaylı

KOMPARTMAN SENDROMU. Patofizyoloji. KS Nedenleri. Ödem

KOMPARTMAN SENDROMU. Patofizyoloji. KS Nedenleri. Ödem KOMPARTMAN SENDROMU 10.08.2010 Dr.Günay YILDIZ Kompartman Sendromu (KS),damar ve sinir içeren kapalı boşluklarda doku basıncının, perfüzyonu engelleyecek kadar artması sonucu ortaya çıkan hipoksiyle birlikte

Detaylı

SEREBRAL TROMBOZLU ÇOCUKLARDA KLİNİK BULGULAR VE TROMBOTİK RİSK FAKTÖRLERİ

SEREBRAL TROMBOZLU ÇOCUKLARDA KLİNİK BULGULAR VE TROMBOTİK RİSK FAKTÖRLERİ SEREBRAL TROMBOZLU ÇOCUKLARDA KLİNİK BULGULAR VE TROMBOTİK RİSK FAKTÖRLERİ Ankara Çocuk Sağlığı Hastalıkları Hemotoloji Onkoloji Eğitim Araştırma Hastanesi 2 Amaç Klinik bulguların özellikleri Kalıtsal

Detaylı

BÖLÜM 19 Yaralanma, zehirlenme ve dış nedenlerin bazı diğer sonuçları (S00-T98) Kafa yaralanmaları (S00-S09) Yüzeysel kafa yaralanması Başın açık

BÖLÜM 19 Yaralanma, zehirlenme ve dış nedenlerin bazı diğer sonuçları (S00-T98) Kafa yaralanmaları (S00-S09) Yüzeysel kafa yaralanması Başın açık S00 S01 S02 S03 S04 S05 S06 S07 S08 S09 S10 S11 S12 S13 S14 S15 S16 S17 S18 S19 S20 S21 S22 S23 S24 S25 S26 S27 S28 S29 S30 S31 S32 S33 S34 S35 S36 S37 S38 S39 BÖLÜM 19 Yaralanma, zehirlenme ve dış nedenlerin

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ Ege Üniversitesi

Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ Ege Üniversitesi Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ a_eksi@yahoo.com Ege Üniversitesi SPINAL KORD (1) Spinal kord 33 vertebradan oluşur ve piyamater ile çevrilidir. Vertebraların ortasındaki foramen magnumdan aşağıya doğru uzanır. Belirli

Detaylı

Göğüs Ağrısı Olan Hasta. Dr. Ö.Faruk AYDIN / 06.04.2016

Göğüs Ağrısı Olan Hasta. Dr. Ö.Faruk AYDIN / 06.04.2016 Göğüs Ağrısı Olan Hasta Dr. Ö.Faruk AYDIN / 06.04.2016 Göğüs Ağrısı??? Yan ağrısı? Sırt ağrısı? Mide ağrısı? Karın ağrısı? Boğaz ağrısı? Omuz ağrısı? Meme ağrısı? Akut Göğüs Ağrısı Aniden başlar-tipik

Detaylı

CPR. Uzm.Songül DEMİROK Hemşire H.i.E. 2013

CPR. Uzm.Songül DEMİROK Hemşire H.i.E. 2013 CPR Uzm.Songül DEMİROK Hemşire H.i.E. 2013 Kardiyopulmoner Resusitasyon ve Tarihcesi İnsanlar tarih boyunca ölüme çare bulmaya çalışmışlardır. Modern tıbbın başlangıcına kadar ata binerek koşturma,ısıtma,rektum

Detaylı

HİPERGLİSEMİK HİPEROSMOLAR DURUM. Yrd. Doç. Dr. Volkan ÜLKER Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı

HİPERGLİSEMİK HİPEROSMOLAR DURUM. Yrd. Doç. Dr. Volkan ÜLKER Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı HİPERGLİSEMİK HİPEROSMOLAR DURUM Yrd. Doç. Dr. Volkan ÜLKER Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı SUNUM PLANI Tanım Epidemiyoloji Patofizyoloji Klinik Özellikler (Öykü, Komorbidite,

Detaylı

Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde İzlenen Olgularda Akut Böbrek Hasarı ve prifle Kriterlerinin Tanı ve Prognozdaki Önemi. Dr.

Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde İzlenen Olgularda Akut Böbrek Hasarı ve prifle Kriterlerinin Tanı ve Prognozdaki Önemi. Dr. Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde İzlenen Olgularda Akut Böbrek Hasarı ve prifle Kriterlerinin Tanı ve Prognozdaki Önemi Dr. Aslı KANTAR GİRİŞ GENEL BİLGİLER Akut böbrek hasarı (ABH) yenidoğan yoğun bakım

Detaylı

ÜROGENİTAL TRAVMALAR. Yard.Doç.Dr Haluk Söylemez

ÜROGENİTAL TRAVMALAR. Yard.Doç.Dr Haluk Söylemez ÜROGENİTAL TRAVMALAR Yard.Doç.Dr Haluk Söylemez Böbrek Üreter Mesane Uretra Genital Travmalar Acil serviste görülen tüm travmaların yaklaşık %10 u bir ölçüde ürogenital sistemi ilgilendirir. Ciddi komplikasyonları

Detaylı

KARBONMONOKSİD ENTOKSİKASYONU. Dr. Yıldıray ÇETE Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı

KARBONMONOKSİD ENTOKSİKASYONU. Dr. Yıldıray ÇETE Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı KARBONMONOKSİD ENTOKSİKASYONU Dr. Yıldıray ÇETE Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı İÇERİK Tanım Patofizyoloji Klinik Ayırıcı Tanı Tedavi Sonuç CO Karbonlu materyallerin yetersiz

Detaylı

ACİL SERVİS TRİYAJ TALİMATI

ACİL SERVİS TRİYAJ TALİMATI REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 07.11.2012 Renk kodlaması yerine (Kırmızı, Sarı, Yeşil) numaratik 01 (1-2-3) triyaj kodlaması olarak belirlendi. Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Yrd.

Detaylı

Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi. Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı

Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi. Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı Çalışan açısından, yüksekte güvenle çalışabilirliği belirleyen etkenler:

Detaylı

HİPERKALSEMİ. Meral BAKAR Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Gündüz Tedavi Ünitesi

HİPERKALSEMİ. Meral BAKAR Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Gündüz Tedavi Ünitesi HİPERKALSEMİ Meral BAKAR Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Gündüz Tedavi Ünitesi Tanım: Hiperkalsemi serum kalsiyum düzeyinin normalden (9-11 mg/dl) yüksek olduğunda meydana gelen

Detaylı

Elektrik Çarpmaları DERMAN. Ömer Salt, Mustafa Burak Sayhan. Derman Tıbbi Yayıncılık 558

Elektrik Çarpmaları DERMAN. Ömer Salt, Mustafa Burak Sayhan. Derman Tıbbi Yayıncılık 558 Kitap Bölümü DERMAN Elektrik Çarpmaları Ömer Salt, Mustafa Burak Sayhan Elektrik yaralanmaları her ne kadar sık görülmese de, ilk başvuru yerleri acil servisler olduğundan tanı ve tedavileri acil tıpçılar

Detaylı

TKD/TKYK KORONER BAKIM İLERİ KLİNİK UYGULAMALAR SERTİKASYON PROGRAMININ ÇEKİRDEK EĞİTİM PROGRAMI

TKD/TKYK KORONER BAKIM İLERİ KLİNİK UYGULAMALAR SERTİKASYON PROGRAMININ ÇEKİRDEK EĞİTİM PROGRAMI TKD/TKYK KORONER BAKIM İLERİ KLİNİK UYGULAMALAR SERTİKASYON PROGRAMININ ÇEKİRDEK EĞİTİM PROGRAMI Kardiyovasküler olaylar tüm dünyada en önemli ölüm nedenidir. İnsan ömrünün uzaması kardiyak sorunu olan

Detaylı

Anestezi ve Termoregülasyon

Anestezi ve Termoregülasyon Anestezi ve Termoregülasyon Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI İKBÜ Sağlık Hizmetleri M.Y.O. Termoregülasyon Nedir? Isının düzenlenmesi, korunması, ideal aralığa getirilmesi amacıyla vücudun meydana getirdiği

Detaylı

Magnezyum (Mg ++ ) Hipermagnezemi MAGNEZYUM, KLOR VE FOSFOR METABOLİZMA BOZUKLUKLARI

Magnezyum (Mg ++ ) Hipermagnezemi MAGNEZYUM, KLOR VE FOSFOR METABOLİZMA BOZUKLUKLARI Magnezyum (Mg ++ ) MAGNEZYUM, KLOR VE METABOLİZMA BOZUKLUKLARI Dr Ali Erhan NOKAY AÜTF Acil Tıp AD 2009 Büyük kısmı intraselüler yerleşimlidir Normal serum düzeyi: 1.5-2,5 meq/l Hücre içinde meydana gelen

Detaylı

Olgular. Kan Gazı Değerlendirilmesi Sunum planı. AKG Endikasyonları

Olgular. Kan Gazı Değerlendirilmesi Sunum planı. AKG Endikasyonları Sunum planı Olgularla Kan Gazı Değerlendirilmesi Dr. Ayhan ÖZHASENEKLER Acil Tıp Uzmanı Diyarbakır Devlet Hastanesi Neden Arteryel Kan Gazı ( AKG)? Değerlendirilen Parametreler Neler? Asit-Baz Dengesi

Detaylı

İSKEMİK BARSAĞIN RADYOLOJİK OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ. Dr. Ercan Kocakoç Bezmialem Vakıf Üniversitesi İstanbul

İSKEMİK BARSAĞIN RADYOLOJİK OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ. Dr. Ercan Kocakoç Bezmialem Vakıf Üniversitesi İstanbul İSKEMİK BARSAĞIN RADYOLOJİK OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ Dr. Ercan Kocakoç Bezmialem Vakıf Üniversitesi İstanbul Öğrenim hedefleri Mezenterik vasküler olay şüphesi ile gelen hastayı değerlendirmede kullanılan

Detaylı

β Bloker ve Kalsiyum Kanal Bloker Zehirlenmeleri Uzm. Dr. Yusuf Ali Altuncı Ege Ünv. Tıp Fak. Acil Tıp Ad

β Bloker ve Kalsiyum Kanal Bloker Zehirlenmeleri Uzm. Dr. Yusuf Ali Altuncı Ege Ünv. Tıp Fak. Acil Tıp Ad β Bloker ve Kalsiyum Kanal Bloker Zehirlenmeleri Uzm. Dr. Yusuf Ali Altuncı Ege Ünv. Tıp Fak. Acil Tıp Ad Sunu planı Sunu hedefleri Olgu örneği Genel yaklaşım Spesifik tedavi yöntemleri Yatış taburculuk

Detaylı

ECMO TAKİP. Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi. Perfüzyonist Birol AK

ECMO TAKİP. Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi. Perfüzyonist Birol AK ECMO TAKİP Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Perfüzyonist Birol AK ECMO NEDİR Kardiyak yetmezliği olan hastalarda gereken desteğin sağlanmasında konvansiyonel tedavi yöntemlerinin

Detaylı

KARDİYOJENİK ŞOK ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KARDİYOLOJİ ANABİLİM DALI

KARDİYOJENİK ŞOK ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KARDİYOLOJİ ANABİLİM DALI KARDİYOJENİK ŞOK ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KARDİYOLOJİ ANABİLİM DALI KARDİYOJENİK ŞOK-TANIM Ø Kardiyojenik şok (KŞ), kardiyak yetersizliğe bağlı uç-organ hipoperfüzyonudur. Ø KŞ taki hemodinamik

Detaylı

Ölümcül Santral Sinir Sistemi Hastalıkları I epidural, subdural, intraparankimal kanamalar

Ölümcül Santral Sinir Sistemi Hastalıkları I epidural, subdural, intraparankimal kanamalar Ölümcül Santral Sinir Sistemi Hastalıkları I epidural, subdural, intraparankimal kanamalar Uzm. Dr. Yusuf Ali Altuncı Ege Ünv. Acil Tıp Anabilim Dalı Olgu 1 25 yaşında inşaat işçisi Yüksekten düşme E2M3V2

Detaylı

DEMİR İÇEREN İLAÇLARLA ZEHİRLENME UZM.DR. SEVGİ YUMRUTEPE MALATYA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 22.O4.2018

DEMİR İÇEREN İLAÇLARLA ZEHİRLENME UZM.DR. SEVGİ YUMRUTEPE MALATYA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 22.O4.2018 DEMİR İÇEREN İLAÇLARLA ZEHİRLENME UZM.DR. SEVGİ YUMRUTEPE MALATYA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 22.O4.2018 GİRİŞ Demir ilaçları anemi tedavisinde (özellikle gebelerde ve çocuklarda) En sık 6 yaş altı çocuklarda

Detaylı

Kafa Travmalarında Yönetim

Kafa Travmalarında Yönetim Kafa Travmalarında Yönetim Dr. Uğur YAZAR Karadeniz Teknik Üniversitesi, Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Genel Bilgiler Kafa travması basit bir baş ağrısından ölüme kadar değişik sonuçlara yol açan

Detaylı

Travmatik Beyin Yaralanması Doç Dr Özlem GÜNEYSEL Dr Lütfi Kırdar Kartal EAH Acil Tıp Kliniği

Travmatik Beyin Yaralanması Doç Dr Özlem GÜNEYSEL Dr Lütfi Kırdar Kartal EAH Acil Tıp Kliniği Travmatik Beyin Yaralanması Doç Dr Özlem GÜNEYSEL Dr Lütfi Kırdar Kartal EAH Acil Tıp Kliniği 2 3 4 5 6 7 8 9 Tanım Mekanik güçler sonucu beyin fonksiyonlarında bozulma. Geçici / Kalıcı Klinik Sersemlik

Detaylı

DOLAŞIM SİSTEMİ TERİMLERİ. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire

DOLAŞIM SİSTEMİ TERİMLERİ. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire DOLAŞIM SİSTEMİ TERİMLERİ Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire Dokuların oksijen ve besin ihtiyacını karşılayan, kanın vücutta dolaşmasını temin eden, kalp ve kan damarlarının meydana getirdiği sisteme dolaşım

Detaylı

TRAFİK KAZALARI, DÜŞMELER, DARP OLGULARI ve İŞ KAZALARINDA ADLİ SÜREÇ ÖRNEK OLGU DEĞERLENDİRMESİ

TRAFİK KAZALARI, DÜŞMELER, DARP OLGULARI ve İŞ KAZALARINDA ADLİ SÜREÇ ÖRNEK OLGU DEĞERLENDİRMESİ TRAFİK KAZALARI, DÜŞMELER, DARP OLGULARI ve İŞ KAZALARINDA ADLİ SÜREÇ ÖRNEK OLGU DEĞERLENDİRMESİ İbrahim TEMİZ Acıbadem Atakent Üniversitesi Hastanesi Acil servis sorumlusu Hazırlanma Tarihi: 01/09/2015

Detaylı

Öksürük. Pınar Çelik

Öksürük. Pınar Çelik Öksürük Pınar Çelik Öksürük Öksürük, akciğerleri aspirasyondan koruyan, sekresyonların atılmasını sağlayan, istemli veya istemsiz refleks yolla oluşan, ani patlayıcı ekspirasyon manevrasıdır. Öksürük refleksinin

Detaylı

İlk Değerlendirme İşlemleri

İlk Değerlendirme İşlemleri Doç. Dr. Onur POLAT İlk Değerlendirme İşlemleri Mutlak yaşamı (ya da ekstremiteyi) kurtaracak tüm terapötik prosedürlerin oluşturduğu travma resüsitasyonu ile birlikte yapılmalıdır. 2 Uygun Travma Bakım

Detaylı

Uzm. Dr. Haldun Akoğlu

Uzm. Dr. Haldun Akoğlu Uzm. Dr. Haldun Akoğlu KPR esnasında oksijenizasyon Arrest olmuş dolaşım için hem ventilasyon hem de gaz değişimi gerekli olup bu sırada perfüzyon sağlayan bir ritim oluşturulmaya çalışılır Dolayısıyla

Detaylı

RESUSİTASYON FARMAKOLOJİSİ. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN

RESUSİTASYON FARMAKOLOJİSİ. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN RESUSİTASYON FARMAKOLOJİSİ Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN Resusitasyon, solunumu veya kan dolaşımı durmuş bir kişiye dışarıdan yapılan destekleyici müdahalelerdir. Kardiyopulmoner Resusitasyon (CPR) KARDİYAK

Detaylı

ACS de yeni biyolojik markırlar MEHMET KOŞARGELİR HNH 2014-DEDEMAN

ACS de yeni biyolojik markırlar MEHMET KOŞARGELİR HNH 2014-DEDEMAN ACS de yeni biyolojik markırlar MEHMET KOŞARGELİR HNH 2014-DEDEMAN Biyomarkırlar (Tanı) Sınıf 1: Faydalı (Kanıt seviyesi:a) Kardiak spesifik troponin (troponin I veya T hangisi kullanılıyorsa) ACS semptomları

Detaylı

Yoğun Bakımda Nörolojik Resüsitasyon

Yoğun Bakımda Nörolojik Resüsitasyon Yoğun Bakımda Nörolojik Resüsitasyon Dr.Canan Aykut Bingöl Yeditepe Üniversite Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Kardiak Arrest 200 000-375 000 kardiak arrest/yıl (ABD) %20 spontan dolaşım sağlanıyor

Detaylı

BÖLÜM I HÜCRE FİZYOLOJİSİ...

BÖLÜM I HÜCRE FİZYOLOJİSİ... BÖLÜM I HÜCRE FİZYOLOJİSİ... 1 Bilinmesi Gereken Kavramlar... 1 Giriş... 2 Hücrelerin Fonksiyonel Özellikleri... 2 Hücrenin Kimyasal Yapısı... 2 Hücrenin Fiziksel Yapısı... 4 Hücrenin Bileşenleri... 4

Detaylı

Post-kardiyak Arrest Sendromu ve. Post-resüsitatif Bakım

Post-kardiyak Arrest Sendromu ve. Post-resüsitatif Bakım Post-kardiyak Arrest Sendromu ve Post-resüsitatif Bakım Yrd.Doç.Dr. Yalçın GÖLCÜK Celal Bayar Üniversitesi Acil Tıp AD Manisa Tarihçe 1740 Fransız Bilimler Akademisi (The Paris Academy of Sciences) boğulma

Detaylı

Acil Serviste Bilgisayarlı Tomografi Kullanımı. Doç. Dr. M. Ruhi Onur Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji ABD

Acil Serviste Bilgisayarlı Tomografi Kullanımı. Doç. Dr. M. Ruhi Onur Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji ABD Acil Serviste Bilgisayarlı Tomografi Kullanımı Doç. Dr. M. Ruhi Onur Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji ABD Sunu Hedefleri Acil serviste BT kullanımı neden artıyor? Acil departmanında BT özellikle

Detaylı

09.02.2015. Oksijen Uygulama Yöntemleri. 10.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği. Oksijen Uygulama Yöntemleri. Oksijen Uygulama Yöntemleri

09.02.2015. Oksijen Uygulama Yöntemleri. 10.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği. Oksijen Uygulama Yöntemleri. Oksijen Uygulama Yöntemleri 10.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği 22.Hafta ( 23 27 / 02 / 2015 ) OKSİJEN UYGULAMA YÖNTEMLERİ Slayt No: 34 Solunumu Olan Hastalarda Kullanılan Araçlar Solunumu olan hastalarda; nazal kanül, basit yüz

Detaylı

Kardiyak Problemler ve Karaciğer Nakli

Kardiyak Problemler ve Karaciğer Nakli Kardiyak Problemler ve Karaciğer Nakli Dr. Hüseyin İlksen TOPRAK Karaciğer Nakli Enstitüsü Problem Karaciğer nakli Kardiyak Problemler Hasta Sayısı Giderek Artıyor KC Problemi KPB New York Eyaletinde 1998

Detaylı

Kurtarıcılar önceden eğitilmeli ve maruziyet alanına girmeden önce giydirilmelidir. Uygun ekipman yoksa

Kurtarıcılar önceden eğitilmeli ve maruziyet alanına girmeden önce giydirilmelidir. Uygun ekipman yoksa TTD - HAVA KİRLİLİĞİ GÖREV GRUBU SÜLFÜR DİOKSİT GAZI MARUZİYETİ HAKKINDA HEKİMLERE BİLGİ NOTU Sülfür dioksit gazına maruz kalan insanlar başka insanlar üzerinde sekonder bir risk oluşturmazlar. Ama deri

Detaylı

SINIF 5 Saat Ders Düzey Öğretim Üyesi Anabilimdalı 3.GRUP / SOLUNUM - DOLAŞIM BLOK

SINIF 5 Saat Ders Düzey Öğretim Üyesi Anabilimdalı 3.GRUP / SOLUNUM - DOLAŞIM BLOK SINIF 5 Saat Ders Düzey Öğretim Üyesi Anabilimdalı 3.GRUP / SOLUNUM - DOLAŞIM BLOK 31.8.2015 08:30 Gögüs ağrısı ATsp Ömer GÖKTEKİN Angina pektoris T A K Ömer GÖKTEKİN 09:30 Koroner arter hastalığı ÖnT

Detaylı

Salisilat ile Zehirlenmeler. Dr. Kasım Öztürk

Salisilat ile Zehirlenmeler. Dr. Kasım Öztürk Salisilat ile Zehirlenmeler Dr. Kasım Öztürk Analjezik Antipiretik Antienflamatuar tablet/ kapsül/ likit formlar Ticari formlar Aspirin tablet (100 mg, 500 mg) Aspirin forte tablet (500 mg salisilat +

Detaylı

Abdominal Aort Anevrizması. Dr.Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK

Abdominal Aort Anevrizması. Dr.Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK Abdominal Aort Anevrizması Dr.Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012 Sunum Planı Giriş ve tanım Epidemiyoloji Etyoloji Patofizyoloji Klinik Tanı, ayırıcı tanı Tedavi Giriş ve Tanım Anevrizma,

Detaylı

Kafa Travmalı Hastaya Yaklaşım. Dr. İ. Özkan Akıncı İTF Anesteziyoloji A.D.

Kafa Travmalı Hastaya Yaklaşım. Dr. İ. Özkan Akıncı İTF Anesteziyoloji A.D. Kafa Travmalı Hastaya Yaklaşım Dr. İ. Özkan Akıncı İTF Anesteziyoloji A.D. KAPALI KAFA TRAVMASI Delici ve ateşli silahlara bağlı olmayan, künt travma sonucu meydana gelen beyin hasarına denilir. KAFA TRAVMASI

Detaylı

ÖĞRETĠM YILI KALP DAMAR CERRAHĠ ANABĠLĠM DALI SEMĠNER PROGRAMI

ÖĞRETĠM YILI KALP DAMAR CERRAHĠ ANABĠLĠM DALI SEMĠNER PROGRAMI 2011-2012 ÖĞRETĠM YILI KALP DAMAR CERRAHĠ ANABĠLĠM DALI SEMĠNER PROGRAMI Tarih Saat Yer KonuĢmacı Konu BaĢlığı 07.09.2011 08:00-14.09.2011 08:00-21.09.2011 08:00-28.09.2011 08:00-05.10.2011 08:00-12.10.2011

Detaylı

Kalp ve Damar Cerrahisi. Anabilim Dalı

Kalp ve Damar Cerrahisi. Anabilim Dalı Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KALP VE DAMAR CERRAHİSİ ANABİLİM DALI MEZUNİYET SONRASI UZMANLIK EĞİTİM (İHTİSAS) DERSLERİ KALP VE DAMAR CERRAHİSİ ANABİLİM

Detaylı

YANIK ALGORİTMASI I.DERECE YANIKLAR I.DERECE YANIKLAR II.DERECE YANIKLAR

YANIK ALGORİTMASI I.DERECE YANIKLAR I.DERECE YANIKLAR II.DERECE YANIKLAR YANIK ALGORİTMASI I.DERECE YANIKLAR I.DERECE YANIKLAR KÜÇÜK YANIKLAR VE ORTA YANIKLAR BÜYÜK YANIKLAR - Birinci derece yanıklar genellikle açık bırakılır, kapalı pansuman yapılmaz - Nemlendirici kremler

Detaylı

Karotis ve Serebrovasküler Girişimlerde Komplikasyonlar ve Önlenmesi. Doç Dr Mehmet Ergelen

Karotis ve Serebrovasküler Girişimlerde Komplikasyonlar ve Önlenmesi. Doç Dr Mehmet Ergelen Karotis ve Serebrovasküler Girişimlerde Komplikasyonlar ve Önlenmesi Doç Dr Mehmet Ergelen 1-Karotis Girişimleri 2-Akut İskemik İnme de MekanikTrombektomi Karotis Girişimleri Komplikasyonlar 1-Karotid

Detaylı

Olgu EKTOPİK GEBELİK. Soru 1. Tanım. Soru 3. Soru 2. 23 yaşında bayan hasta pelvik ağrı yakınmasıyla geliyor. 5 gündür ağrısı var, SAT 1,5 ay önce

Olgu EKTOPİK GEBELİK. Soru 1. Tanım. Soru 3. Soru 2. 23 yaşında bayan hasta pelvik ağrı yakınmasıyla geliyor. 5 gündür ağrısı var, SAT 1,5 ay önce Olgu EKTOPİK GEBELİK Dr. Mutlu Kartal AÜTF Acil Tıp AD Nisan 2010 23 yaşında bayan hasta pelvik ağrı yakınmasıyla geliyor. 5 gündür ağrısı var, SAT 1,5 ay önce Gebelik olabilir, vajinal spotting kanama

Detaylı

PULMONER HİPERTANSİYONUN. Prof Dr Sait Karakurt Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Ana Bilim Dalı

PULMONER HİPERTANSİYONUN. Prof Dr Sait Karakurt Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Ana Bilim Dalı PULMONER HİPERTANSİYONUN YBÜ de TEDAVİSİ Prof Dr Sait Karakurt Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Ana Bilim Dalı YBÜ-pulmoner hipertansiyon PULMONER VENÖZ HİPERTANSİYON

Detaylı

VAKA SUNUMU. Dr. Arif Alper KIRKPANTUR Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nefroloji Ünitesi

VAKA SUNUMU. Dr. Arif Alper KIRKPANTUR Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nefroloji Ünitesi VAKA SUNUMU Dr. Arif Alper KIRKPANTUR Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nefroloji Ünitesi ÖYKÜ 58 yaşında, erkek hasta, emekli memur, Ankara 1989: Tip 2 DM tanısı konularak, oral antidiyabetik

Detaylı

Disritmiler, Ölümcül Disritmiler ve Elektriksel Tedaviler

Disritmiler, Ölümcül Disritmiler ve Elektriksel Tedaviler Disritmiler, Ölümcül Disritmiler ve Elektriksel Tedaviler Olgu 45 yaşında Hipertansiyon için Amlodipin 5 mg Sigara (+) Yoğun alkol kullanımı sonrası fenalık hissi Bilinci bulanık Tedavi? Aritmili Hastaya

Detaylı