FELSEFE BÖLÜMÜ LİSANS DERSLERİ İÇERİKLERİ I. ÖĞRETİM

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "FELSEFE BÖLÜMÜ LİSANS DERSLERİ İÇERİKLERİ I. ÖĞRETİM"

Transkript

1 FELSEFE BÖLÜMÜ LİSANS DERSLERİ İÇERİKLERİ I. ÖĞRETİM FEL 101 Felsefeye Giriş Ders, felsefece düşünmenin ne türden bir düşünme etkinliği olduğunu tanıtlamayı; felsefenin genel yapısını ve onun temel alt disiplinlerini tanıtmayı içermektedir. FEL 103 Antikçağda Felsefe Ders, döneminin kültürel yapısına bakmayı ve bu dönemde ortaya çıkan felsefe olarak adlandırılabilecek düşünceleri incelemeyi içermektedir. Düşünceleri incelenecek temel yazar ve filozoflar: Homeros, Hesiodos, Thales, Anaximandros, Anaksimenes, Pythogoras, Ksenophanes, Herakleitos, Parmenides, Zenon, Empedokles, Anaksagoras, Demokritos, Sofistler, Sokrates, Platon, Aristoteles, Epikür, Stoacılar. FEL 105 Klasik Mantık Ders, mantık biliminin ne türden bir düşünme alanı olduğunu, temel problemlerini ve klasik mantığı oluşturan teorilerin çözümleme tarzlarını incelemeyi içermektedir. I. Dönem Bölüm İçi Seçmeli Dersleri FEL 111 Mitoloji ve Felsefe Ders, Antikçağ kültür ve düşünce geleneği içinde mitoloji ve felsefe arasındaki ne türden bir ilişki ve ayrımların olduğunu incelemeyi içermektedir. FEL 113 Metin Okuma ve Anlama Ders, felsefe metinlerin temel niteliklerini; felsefe metinlerini diğer türden metinlerden ayıran niteliklerin ne olduğunu öne çıkartmayı, bu metinleri anlamayı ile felsefe metin yazımının temel belirimlerini içermektedir. FEL 115 Felsefe Kavramları Ders, felsefi düşünme etkinliğinin teorik yapısını oluşturan temel kavramları tanıtmayı; kavramların felsefece bir akıl yürütmedeki işlevini içermektedir. FEL 117 Sokratik Yöntem 2 0 2

2 Sokrates in bilgi edinme yollarını gösteren soru sorma, ironi ve maietik yani bilgiyi doğurtma yönteminin incelenmesi. Bilgiye ulaşmada İlkçağ filozoflarının arayışları. II. DÖNEM FEL 102 Bilgi Felsefesi Ders, felsefenin bilgiyi bir problem olarak nasıl ele aldığını tanıtlamayı ve felsefe tarihindeki temel bilgi kuramlarını incelemeyi içermektedir. FEL 104 Ortaçağ ve Rönesans ta Felsefe Ders, Ortaçağ döneminin kültürel yapısına bakmayı ve dönemin temel düşünsel etkinlikleri ile Rönesans düşüncesini oluşturan felsefe tartışmalarını incelemeyi içermektedir. Düşünceleri incelenecek temel filozoflar: Plotinos, Paulus, Tertullianus, İskenderiyeli Clemens, Origenes, Augustinos, Eriugena, Boneventura, Aquinolu Thomas, Duns Scotus, Occamlı William, Dante FEL 106 Modern Mantık Ders, modern mantığı oluşturan temel teori ve problem çözümlemelerini incelemeyi içermektedir. II. Dönem Bölüm İçi Seçmeli Dersleri FEL 112 Platon Ders, Platon'un felsefi düşüncelerini kavramayı olanaklı kılmak için onun temel FEL 114 Aristoteles Ders, Aristoteles'in felsefi düşüncelerini kavramayı olanaklı kılmak için onun temel FEL 116 Stoacılar Ders, Stoacı düşünce geleneğini kavramak için geleneği oluşturan filozofların eserlerini incelmeyi içermektedir. FEL 118 Plotinus Milattan sonra ikinci yüzyılda yeniden Platon felsefesini canlandıran önemli filozoflardan biri. Sudur nazariyesini ortaya atan, yaratılış meselesini bu teori üzerine kuran bir filozofun incelenmesi.

3 III. DÖNEM FEL yy'da Felsefe Ders, dönemin kültürel yapısına bakmayı ve bu dönemde ortaya çıkan felsefi düşünceleri incelemeyi içermektedir. Düşünceleri incelenecek temel filozoflar: Gassandi, F. Bacon, R. Descartes, B. Pascal, T. Hobbes, N. Malebranche, B. Spinoza, G. W. Leibniz FEL 203 Varlık Felsefesi Ders, varlığın felsefi bir incelemenin problemine nasıl dönüştürüldüğünü tanıtlamayı ve felsefe tarihinin temel varlık kuramlarını incelemeyi içermektedir. FEL 205 İslam Felsefesi I İslam Felsefesinin tanımı kaynakları, Müslüman dünyasında felsefe ile tanışma, Tercümeler hareketi, ünlü mütercimler, İlk Filozoflar, İlk Felsefi akımlar, Dehriler, Mülhidler, Batiniler, Ebu Bekir Zekeriya Razi, İbn Ravendi, Kindi, İhvanı Safa. III. Dönem Bölüm İçi Seçmeli Dersleri FEL 211 Descartes Ders, Descartes'in felsefi düşüncelerini kavramayı olanaklı kılmak için onun temel FEL 213 Bilim Tarihi I Ders, bilim tarihini oluşturan temel problem ve çözümlemelerini; geliştirilen bilim teorilerini ve bilim bilgisine ilişkin temel eleştirileri incelemeyi içermektedir. İlk çağ ve Ortaçağ bilim tarihi, Keşifler ve Bilim adamlarının incelenmesi. FEL 215 Hint ve Çin Felsefesi Ders, felsefe tarihi bağlamında Hint ve Çin kültürleri içinde öne çıkmış düşünce akımlarını, bu düşünce akımların temel filozofların düşüncelerini incelemeyi içermektedir. FEL 217 Felsefe Metinleri I Özellikle Bu dersi seçmeli olarak alan öğretim üyesinin ihtisas alanını ilgilendiren konularda Filozoflardan veya felsefi ekollerden serbest metinler seçerek dersi işlemesi öngörülmektedir.

4 FEL 219 Matematik Felsefesi Matematiğin doğasından kaynaklanan felsefi sorunlar ve çözüm önerileri incelenir. Matematiğin nesnelerinin metafiziği, matematik doğruların statüsü, matematiksel açıklama, matematiğe deneyimci ve doğalcı yaklaşımlara ilişkin tartışmalar ele alınır. IV. DÖNEM FEL yy da Felsefe Ders, döneminin kültürel yapısına bakmayı ve bu dönemde ortaya çıkan felsefi düşünceleri incelemeyi içermektedir. Düşünceleri incelenecek temel filozoflar: J. Locke, G. Berkeley, D. Hume, E.T. de Condillac, A. Smith, J.J. Rousseau, İ. Kant. FEL 204 Ahlak Felsefesi Ders, felsefenin ahlakı ne türden bir problem olarak ele aldığını tanıtlamayı ve felsefe tarihinin temel ahlak felsefesi kuramlarını incelemeyi içermektedir. FEL 206 İslam Felsefesi II İslam Felsefesinde Büyük Felsefi akımlar. Meşşailik: Kindi, Farabi, İbn Sina Gazali İbn Rüşd. İşrakilik: Suhreverdi, Diğer Büyük Filozoflar, İbn Tufeyl, İbn Bacce, Tasavvuf Felsefesi, İbn Arabi, Sosyal Felsefe: İbn Haldun gibi filozofların felsefi düşüncelerinin ele alınması IV. Dönem Bölüm İçi Seçmeli Dersleri FEL 212 Kant Ders, Kant'ın felsefi düşüncelerini kavramayı olanaklı kılmak için onun temel FEL 214 Bilim Tarihi II İslam Dünyasında bilimsel gelişmeler, Rönesans , 19 ve 20. yüzyıllardaki bilimsel gelişmeler ve keşifler, bilim adamları ele alınır.

5 FEL 216 Rousseou ve Aydınlanma Ders, Aydınlanma düşüncesinin kaynaklarını kavramak için Rousseou, Voltaire, Diderot'nun felsefi düşüncelerini incelemeyi içermektedir. FEL 218 Özgürlük Problemi Ders, felsefenin özgürlüğü ne türden bir problem olarak ele aldığını tanıtlamayı, felsefe tarihinin temel özgürlük felsefesi tartışmalarını incelemeyi ve kavrama ilişkin tartışma yapmayı içermektedir. FEL 220 Felsefe Metinleri II Özellikle Bu dersi seçmeli olarak alan öğretim üyesinin ihtisas alanını ilgilendiren konularda Filozoflardan veya felsefi ekollerden serbest metinler seçerek dersi işlemesi öngörülmektedir. V. DÖNEM FEL yy'da Felsefe I Ders, döneminin kültürel yapısına bakmayı ve bu dönemde ortaya çıkan felsefi düşünceleri incelemeyi içermektedir. Düşünceleri incelenecek temel filozoflar: J.G. Fichte, F. Schelling, G. W. F. Hegel, A. Schopenhauer, C. Darwin, H. Spencer, A. Comte. FEL 303 Zihin Felsefesi Ders, zihnin varlık yapısını ve düşünsel süreçteki işlevini felsefenin bir problemi olarak nasıl ele aldığını tanıtlamayı ve felsefe tarihinin zihni ele alan temel tartışmalarını incelemeyi içermektedir. FEL 305 Türk Düşünce Tarihi I (Klasik Dönem) Türk Düşüncesinin tanımı kaynakları, Türk Düşüncesinin özellikleri ve dönemleri, Türk Düşüncesinin İslam öncesi yapısı, Destanlar ve bu destanlarda Türk düşüncesi. Türklerin Kozmoloji, Kozmogoni anlayışları, İslamiyet sonrası Tanzimat dönemine kadar Türk Düşünürleri.

6 V. Dönem Bölüm İçi Seçmeli Dersleri FEL 311 Hegel Ders, Hegel'in felsefi düşüncelerini kavramayı olanaklı kılmak için onun temel EL 313 Hukuk Felsefesi Ders, hukukun ne türden bir felsefe problemi olduğunu tanıtlamayı ve felsefe tarihinde hukuk, adalet, yasa, eşitlik, hak gibi temel kavramlara ilişkin tartışma ve düşünceleri incelemeyi içermektedir. FEL 315 Biyoloji Felsefesi Biyoloji bilimine ilişkin kavramsal ve yöntembilimsel tartışmalar ele alınır. Biyolojideki açıklama modelleri felsefe açısından eleştirel olarak değerlendirilir. FEL 317 İnsan Felsefesi Ders, felsefenin insanı ne türden bir problem olarak ele aldığını tanıtlamayı ve felsefe tarihinin temel insan felsefesi tartışmalarını incelemeyi içermektedir. Düşünceleri incelenecek temel filozoflar: M. Scheler, A. Gehlen, E. Cassirer. FEL 319 Tarih Felsefesi Ders, felsefenin tarihi ne türden bir problem olarak ele aldığını tanıtlamayı ve felsefe tarihindeki temel tarih tartışmalarını incelemeyi içermektedir. Düşünceleri incelenecek temel filozoflar: İ. Haldun, G. W. Hegel, K. Marx, G. Vico, W. Dilthey, E. H. Carr, R. G. Collingwood. FEL 321 Felsefe Metinleri III Özellikle Bu dersi seçmeli olarak alan öğretim üyesinin ihtisas alanını ilgilendiren konularda Filozoflardan veya felsefi ekollerden serbest metinler seçerek dersi işlemesi öngörülmektedir.

7 VI. DÖNEM FEL yy'da Felsefe II Ders, döneminin kültürel yapısına bakmayı ve bu dönemde ortaya çıkan felsefi düşünceleri incelemeyi içermektedir. Düşünceleri incelenecek temel filozoflar: S. Simon, L. Feuerbach, K. Marx, Proudhon, S. Freud, F. Nietzsche, S. Kierkegaard. FEL 304 Sanat Felsefesi Ders, felsefenin sanatı ne türden bir problem olarak ele aldığını tanıtlamayı ve felsefe tarihindeki sanata ilişkin tartışmalar ile estetik kuramlarını incelemeyi içermektedir. FEL 306 Bilim Felsefesi Ders, bilimin ne türden bir felsefe problemi olduğunu tanıtlamayı ve felsefe tarihindeki bilim bilgisinin niteliğine ilişkin tartışmaları incelemeyi içermektedir. FEL 308 Türk Düşünce Tarihi II (Modern Dönem) Tanzimat Sonrası Türk Düşüncesi, Modern Düşüncenin temelleri, Bati ile İlk temaslar ve Batının etkisi altında gelişen Türk düşüncesi, Tanzimat dönemi sonrası Türk düşünce akımları, Batıcılık, İslamcılık, Türkçülük ve bu akımların temsilcileri tartışmalar. VI. Dönem Bölüm İçi Seçmeli Dersleri FEL 312 Marx Ders, Marx'ın felsefi düşüncelerini kavramayı olanaklı kılmak için onun temel FEL 314 Nietzsche Ders, Nietzsche'nin felsefi düşüncelerini kavramayı olanaklı kılmak için onun temel FEL 316 Hermenuetik Ders, felsefi yorumsamacı geleneğin tartışmalarına yakından bakmak için geleneğin filozoflarına ait temel metinleri incelenmesini içermektedir. Düşünceleri incelenecek temel filozoflar: F. Schleiermaher, W. Dilthey, Heidegger, H.G. Gadamar, P. Ricoeur.

8 FEL 318 Mevlana Bir Türk İslam filozofu olarak Mevlana nın çağı aşan ve pek çok Batılı filozofu da etkileyen yönüyle Mevlana felsefesi, İnsan anlayışı ve insan sevgisi ele alınır. FEL 320 Felsefe Metinleri IV Özellikle Bu dersi seçmeli olarak alan öğretim üyesinin ihtisas alanını ilgilendiren konularda Filozoflardan veya felsefi ekollerden serbest metinler seçerek dersi işlemesi öngörülmektedir. FEL 322 Sanat Eserlerinde Felsefe Problemi Ders, sanat eserlerinin incelenmesi ile buralarda ne türden felsefi problemlerinin olduğunu, bu problemlerin nasıl kurgulandığını araştırmak ve konu ile ilgili düşünceleri tanıtlamak için tartışmalar yapmayı içermektedir. VII. DÖNEM FEL Yüzyıl'da Felsefe I Ders, döneminin kültürel yapısına bakmayı ve bu dönemde ortaya çıkan felsefi düşünceleri incelemeyi içermektedir. Düşünceleri incelenecek temel filozoflar: H. Bergson, E. Husserl, W. James, M. Heidegger, J.P. Sartre, M. Merleau-Ponty, K. Jaspers, A. Camus. FEL 403 Devlet ve Toplum Felsefesi Ders, felsefenin devlet ve toplumu ne türden bir problem olarak ele aldığını tanıtlamayı ve felsefe tarihinin temel siyaset felsefesi kuramlarını incelemeyi içermektedir. VII. Dönem Bölüm İçi Seçmeli Dersleri FEL 411 Husserl ve Fenomenoloji Ders, Husserl'in ileri sürdüğü felsefi uslamlama metodu olarak fenomenolojiyi felsefi bir yaklaşıma dönüştüren filozofların düşüncelerini incelemeyi içermektedir.

9 FEL 413 Varoluşçuluk Ders, varoluşçu felsefe geleneğinin tartışmalarına yakından bakmak için geleneğin filozoflarına ait temel metinleri incelenmesini içermektedir. Düşünceleri incelenecek temel filozoflar: S. Kierkegaard, J. P. Sartre, M. Heidegger. FEL 415 Analitik Felsefe Ders, Analitik felsefe geleneğinin tartışmalarına yakından bakmak için geleneğin filozoflarına ait temel metinleri incelenmesini içermektedir. Düşünceleri incelenecek temel filozoflar: M. Schlick, R. Carnap, H. Reichenbach, L. Wittgenstein, B. Russell, A. J. Ayer. FEL 417 İnsan Hakları Ders, insan haklarının ne türden bir felsefe problemi olduğunu tanıtlamayı, felsefedeki temel insan hakları tartışmalarını incelemeyi ve konuya ilişkin tartışma yapmayı içermektedir. FEL 419 Din Felsefesi Dini konu edinen, dinin insanın var oluşunun kaynağı insanın doğasının ve kaderinin kaynağı ve değerler ile ilgili sorunları ele alarak sorgulayan felsefe disiplini olarak işlenir. Dinin temel iddiaları hakkında rasyonel (akılcı), objektif (nesnel), kapsamlı ve tutarlı bir biçimde üzerinde düşünme ve konuşma metodolojisi geliştirilir. Din felsefesinin temel kavramları tanrı, vahiy, iman, peygamber, ibadet, yücelik, kutsal, ahret, mucize v.b. kavramlar incelenir. FEL 421 Sinema Felsefesi İmgelerin devinimi olarak tanımlanan ve görsel-işitsel anlatım aracı olan sinema ile temel bazı felsefe sorunları ele alınır. FEL 423 Mesleki Etik İş yaşamına ilişkin etik ilkeler ve iş ortamında karşılaşılan etik sorunlar, hem çalışanlar hem de bütün örgütlenme açısından ele alınır.

10 VIII. DÖNEM FEL YY'da Felsefe II Ders, döneminin kültürel yapısına bakmayı ve bu dönemde ortaya çıkan felsefi düşünceleri incelemeyi içermektedir. Düşünceleri incelenecek temel filozoflar: N. Hartman, Mantıkçı Pozitivizm, L. Wittgenstein, K. Popper, Frankfurt Okulu, M. Foucault, J. Derrida, L. Althusser FEL 404 Dil Felsefesi Ders, dilin felsefenin ne türden bir problemi olarak ele alındığını tanıtlamayı ve felsefe tarihinin temel dil tartışmalarını incelemeyi içermektedir. Düşünceleri incelenecek temel filozoflar: L. Wittgenstein, J. L. Austin, F. Saussure, J. Searle, A. N. Chomsky. VIII. Dönem Bölüm İçi Seçmeli Dersleri FEL 412 Postmodernizim ve Postyapısalcılık Ders, günümüz felsefe tartışmalarının önemli bir bölümünü oluşturan her iki söylem alanını tanımak için filozofların temel Düşünceleri incelenecek temel filozoflar: C. Levi-Strauss, J. Derrida, M Foucault, E. Levinas, G. Deleuze, J. F. Lyotard. FEL 414 Eleştirel Felsefe Ders, çağdaş felsefenin temel görünümlerinden birisi olana eleştiriyi bir teorik yaklaşım formuna dönüştüren Frankfurt Okulu çevresinin temel eserlerini incelemeyi içermektedir. Düşünceleri incelenecek temel filozoflar: M. Horkheimer, T. W. Adorno, H. Marcuse, W. Benjamin. FEL 416 İletişim Felsefesi Ders, iletişimin ne türden bir felsefe problemi olduğunu tanıtlamak ve konuya ilişkin çağdaş felsefe kuramlarını incelemeyi içermektedir.

11 FEL 418 Çevre ve Teknoloji Felsefesi Ders, çevre ve teknolojinin ne türden bir felsefe problemi olduğunu tanıtlamak ve konuya ilişkin tartışmaları incelemeyi içermektedir. Düşünceleri inncelenecek temel filozoflar: A. Naess, M. Bookchin, M. Heidegger, J. Habermas FEL 420 Edebiyat Felsefesi Felsefe ile edebiyat ilişkisi ele alınır. Genelde felsefeden edebiyata doğru bir ilişki söz konusudur. Felsefenin, edebiyat yapıtının gerisindeki felsefi anlayışı tanımlaması yönünde bir çabası vardır. Edebiyat teorisinin ne olduğu üzerinde durur. Aristoteles'in Poetika, Immanuel Kant'ın Yargı Gücünün Eleştirisi, Hegel'in Estetik adlı yapıtları, bu ilişki biçiminin sonucunda oluşmuş eserlerdir. FEL 422 Tıp Etiği Ders, En genel anlamda tıbbi uygulamalar ve tutumların iyi ya da kötü, doğru ya da yanlış olarak değerlendirilmesi ve bu değerlendirmelerin belirli ilkelere oturtulması girişimi tıp etiğinin alanını oluşturur ve bu derste bu çerçevede ele alınan soru ve yaklaşımlar tıbbi pratik alanındaki sorunlarla birlikte yeniden temellendirilmeye ya da değerlendirilmeye çalışılır. Biyoetik'ten farklı olarak tıp etiği, insan yaşamı ve sağlığı noktasından etik bir soruşturma yürütmekte, neyin doğru, savunulabilir ve geçerli olduğuna dair çıkarsamaları belirli ilkeler doğrultusunda ortaya koymaya çalışılır.

FELSEFE BÖLÜMÜ LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

FELSEFE BÖLÜMÜ LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ FELSEFE BÖLÜMÜ LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ FEL 101 Felsefeye Giriş 2 0 2 Ders, felsefece düşünmenin ne türden bir düşünme etkinliği olduğunu tanıtlamayı; felsefenin genel yapısını ve onun temel alt

Detaylı

Fen - Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü

Fen - Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü http://ogr.kocaeli.edu.tr/koubs/bologna/genel/listesi_prn.cfm?ed=0 1 / 5 22.05.2018 15:50 Fen - Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Adı 2017/2018 Listesi 1. YARIYIL TLU Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ FELSEFE BÖLÜMÜ 8 YARIYILLIK DERS PROGRAMI (İNG. KAPANDIKTAN SONRA)

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ FELSEFE BÖLÜMÜ 8 YARIYILLIK DERS PROGRAMI (İNG. KAPANDIKTAN SONRA) İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ FELSEFE BÖLÜMÜ 8 YARIYILLIK DERS PROGRAMI (İNG. KAPANDIKTAN SONRA) BİRİNCİ YARIYIL DERSLERİ 101 Felsefeye Giriş I Z 2 2 0 2 5 103 İlkçağ Felsefesi I Z 3 3 0 3

Detaylı

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ Felsefe Bölümü DERS İÇERİKLERİ

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ Felsefe Bölümü DERS İÇERİKLERİ GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ Felsefe Bölümü DERS İÇERİKLERİ I.SINIF I.YARIYIL FL 101 FELSEFEYE GİRİŞ I Etik, varlık, insan, sanat, bilgi ve değer gibi felsefenin başlıca alanlarının incelenmesi

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ FELSEFE BÖLÜMÜ 8 YARIYILLIK (DÖRT YIL) DERS PROGRAMI (YENİ DÜZENLEME)

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ FELSEFE BÖLÜMÜ 8 YARIYILLIK (DÖRT YIL) DERS PROGRAMI (YENİ DÜZENLEME) İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ FELSEFE BÖLÜMÜ 8 YARIYILLIK (DÖRT YIL) DERS PROGRAMI (YENİ DÜZENLEME) BİRİNCİ YARIYIL DERSLERİ 101 Felsefeye Giriş I Z 2 2 0 2 5 103 İlkçağ Felsefesi I Z 3 3 0

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü *BE6PBEU9V* Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı Başkanlığı Sayı :72907556/105.04/E.81294 14/09/2017 Konu :Ders Programları SOSYAL

Detaylı

FELSEFE BÖLÜMÜ LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ I.YARIYIL DERSLERİ

FELSEFE BÖLÜMÜ LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ I.YARIYIL DERSLERİ FELSEFE BÖLÜMÜ LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ I.YARIYIL DERSLERİ FEL-101 Felsefeye Giriş Felsefenin temel problem, kavram, akım ve alt disiplinlerine genel bir giriş. FEL-103 Eskiçağda Felsefe Kredi (Teorik-Pratik-Lab.)

Detaylı

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ SOSYOLOJİ BÖLÜMÜ ZORUNLU DERS İÇERİKLERİ

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ SOSYOLOJİ BÖLÜMÜ ZORUNLU DERS İÇERİKLERİ ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ SOSYOLOJİ BÖLÜMÜ ZORUNLU DERS İÇERİKLERİ SOS101 SOSYOLOJİYE GİRİŞ I (303) Tarihsel, ampirik ve analitik yaklaşımlarla sosyolojinin tanımı, konusunun belirlenmesi;

Detaylı

SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ- FELSEFE DOKTORA PROGRAMI BİLGİ PAKETİ

SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ- FELSEFE DOKTORA PROGRAMI BİLGİ PAKETİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ- FELSEFE DOKTORA PROGRAMI BİLGİ PAKETİ ANABİLİM DALI BAŞKANI VE AKTS KOORDİNATÖRÜ Prof. Dr. Saffet Babür Tel: (0216) 578 08 87 Faks: (0216) 578 08 99 E-mail: sbabur@yeditepe.edu.tr

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI A PROGRAM ADI : Felsefe İngilizce Lisans Programı...SINIF /...YARIYIL* ANADAL EĞİTİM PROGRAMI ZORUNLU DERSLERİ Dersin ön koşulu var mı? ***** İntibak Dersi mi? **** ** Kredisi ** YDF 0 YDA 0 Foreign Language

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : GÜNÜMÜZ FELSEFE AKIMLARI (SEÇMELİ) Ders No : 0070040175 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 2 Ders Bilgileri Ders Türü

Detaylı

Bölüm 1: Felsefeyle Tanışma

Bölüm 1: Felsefeyle Tanışma İÇİNDEKİLER Bölüm 1: Felsefeyle Tanışma 1. FELSEFE NEDİR?... 2 a. Felsefeyi Tanımlamanın Zorluğu... 3 i. Farklı Çağ ve Kültürlerde Felsefe... 3 ii. Farklı Filozofların Farklı Felsefe Tanımları... 5 b.

Detaylı

03 Temmuz 2013 tarih ve 51 sayılı Üniversite Senato toplantısının 1 nolu karar ekidir.

03 Temmuz 2013 tarih ve 51 sayılı Üniversite Senato toplantısının 1 nolu karar ekidir. 03 Temmuz 2013 tarih ve 51 sayılı Üniversite Senato toplantısının 1 nolu karar ekidir. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ FELSEFE BÖLÜMÜ İKİLİ ÖĞRETİM DERS PLANI (2013-2014 Eğitim öğretim yılından

Detaylı

Adnan Menderes Üniversitesi Bilgi Paketi. Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( )

Adnan Menderes Üniversitesi Bilgi Paketi. Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Ders Bilgi Formu Dersin Adı Öğretim Dili Varlık Felsefesi I Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Dersin Türü Ders Kodu Zorunlu ( ) Seçmeli ( ) FEL 601 Teorik

Detaylı

Giorgio Colli, Felsefenin Doğuşu / Çev. Fisun Demir Dost Yayınları, Ankara, 2007, s. 94.

Giorgio Colli, Felsefenin Doğuşu / Çev. Fisun Demir Dost Yayınları, Ankara, 2007, s. 94. Giorgio Colli, Felsefenin Doğuşu / Çev. Fisun Demir Dost Yayınları, Ankara, 2007, s. 94. Dominique Folscheid, Felsefe Akımları / Çev. Muna Cedden Dost Yayınları, Ankara, 2005, s. 160. * Tanıtan: Tamer

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. BERFİN KART

Yrd.Doç.Dr. BERFİN KART Yrd.Doç.Dr. BERFİN KART Fen-edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Sistematik Felsefe Ve Mantık Anabilim Dalı Eğitim Bilgileri 1999-2003 Lisans Hacettepe ÜniversitesiEdebiyat Fakültesi Felsefe Felsefe 2003-2006

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : FELSEFEYE GİRİŞ Ders No : 0070160018 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim

Detaylı

Modern Felsefenin Kısa Tarihi

Modern Felsefenin Kısa Tarihi Roger Scruton Modern Felsefenin Kısa Tarihi Çevirenler Utku Ozmakas - Ümit Hüsrev Yolsal dipnot yayınları İÇİNDEKİLER Birinci Baskıya Önsöz 7 İkinci Baskıya Önsöz 10 GİRİŞ 1 Felsefe Tarihi ve Düşünce Tarihi

Detaylı

Adnan Menderes Üniversitesi Bilgi Paketi. Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( )

Adnan Menderes Üniversitesi Bilgi Paketi. Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Ders Bilgi Formu Dersin Adı Öğretim Dili Bilgi Felsefesi Problemleri Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Dersin Türü Ders Kodu Zorunlu ( ) Seçmeli ( ) FEL

Detaylı

İNSAN VE TOPLUM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

İNSAN VE TOPLUM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ FELSEFE FEL0* İLKÇAĞ FELSEFESİ 5 5 FEL04* FELSEFİ KAVRAMLAR VE TERİMLER 5 5 FEL06* VARLIK FELSEFESİ 5 5 FEL08* KLASİK MANTIK 4 5 5 FEL0* BİLİM TARİHİ 4 4 FEL0* İSLAM FELSEFESİ TARİHİ I +0 5 5 FEL04* AHLAK

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. CENGİZ İSKENDER ÖZKAN

Yrd.Doç.Dr. CENGİZ İSKENDER ÖZKAN Yrd.Doç.Dr. CENGİZ İSKENDER ÖZKAN Felsefe Tarihi Anabilim Dalı Eğitim Bilgileri 1994-2000 Lisans Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Pr. 2000-2003 Yüksek Lisans Hacettepe Üniversitesi Edebiyat

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : İSLAM FELSEFE TARİHİ I Ders No : 0070040158 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili

Detaylı

DEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı Felsefe ve Din Bilimleri Tezli Yüksek Lisans Programı Alan Dersleri. I.

DEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı Felsefe ve Din Bilimleri Tezli Yüksek Lisans Programı Alan Dersleri. I. 1. DİN SOSYOLOJİSİ DEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı Felsefe ve Din Bilimleri Tezli Yüksek Lisans Programı Alan Dersleri 5159 Din Bilimlerinde Anlama ve Yorumlama Kuramları

Detaylı

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ SOSYOLOJİ BÖLÜMÜ ZORUNLU DERS İÇERİKLERİ

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ SOSYOLOJİ BÖLÜMÜ ZORUNLU DERS İÇERİKLERİ 1 ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ SOSYOLOJİ BÖLÜMÜ ZORUNLU DERS İÇERİKLERİ SOS101 SOSYOLOJİYE GİRİŞ I (303) Tarihsel, ampirik ve analitik yaklaşımlarla sosyolojinin tanımı ve konusunun

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. TUNCAY SAYGIN

Yrd.Doç.Dr. TUNCAY SAYGIN Yrd.Doç.Dr. TUNCAY SAYGIN Fen-edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Türk İslam Düşünce Tarihi Anabilim Dalı Eğitim Bilgileri 1997-2001 Lisans Atatürk Üniversitesi 2001-2003 Yüksek Lisans Atatürk Üniversitesi

Detaylı

İNSAN VE TOPLUM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

İNSAN VE TOPLUM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ FELSEFE %0 HESAPLAMASINDA DİKKATE ALINACAK ASGARİ DERSLER FEL0* İLKÇAĞ FELSEFESİ 5 5 FEL04* FELSEFİ KAVRAMLAR VE TERİMLER 5 5 FEL06* VARLIK FELSEFESİ 5 5 FEL08* KLASİK MANTIK 4 5 5 FEL0* BİLİM TARİHİ 4

Detaylı

İSMAİL TAŞ, MEHMET HARMANCI, TAHİR ULUÇ,

İSMAİL TAŞ, MEHMET HARMANCI, TAHİR ULUÇ, Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : İSLAM AHLAK ESASLARI VE FELSEFESİ Ders No : 0070040072 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 4 Ders Bilgileri Ders Türü

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Law 221 3 2+0 2 2 Ön Koşul Dersleri - Dersin Dili Türkçe Dersin Seviyesi Dersin Türü Dersin Koordinatörü Dersi Verenler

Detaylı

DEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı Felsefe ve Din Bilimleri Tezli Yüksek Lisans Programı Alan Dersleri. I.

DEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı Felsefe ve Din Bilimleri Tezli Yüksek Lisans Programı Alan Dersleri. I. 1. DİN SOSYOLOJİSİ DEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı Felsefe ve Din Bilimleri Tezli Yüksek Lisans Programı Alan Dersleri 5159 Din Bilimlerinde Anlama ve Yorumlama Kuramları

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: FEL 3004

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: FEL 3004 Dersi Veren Birim: Felsefe Dersin Türkçe Adı:. Yüzyılda Felsefe I. Dersin Orjinal Adı:. Yüzyılda Felsefe I. Dersin Düzeyi:(Ön lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) Lisans Dersin Kodu: FEL 3 Dersin Öğretim

Detaylı

EDEBİYAT FAKÜLTESİ FELSEFE BÖLÜMÜ 2015-2016 ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ KESİNLEŞMİŞ DERS PROGRAMI

EDEBİYAT FAKÜLTESİ FELSEFE BÖLÜMÜ 2015-2016 ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ KESİNLEŞMİŞ DERS PROGRAMI EDEBİYAT FAKÜLTESİ FELSEFE BÖLÜMÜ 2015-2016 ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ KESİNLEŞMİŞ DERS PROGRAMI GÜN SAAT SINIF I DERSLİK SINIF II DERSLİK SINIF III DERSLİK SINIF IV DERSLİK 08-09 THU 203 TOPLUMA HİZMET UYGULAMALARI

Detaylı

DERS ÖĞRETİM PLANI. Prof. Dr. Yaşar AYDINLI

DERS ÖĞRETİM PLANI. Prof. Dr. Yaşar AYDINLI DERS ÖĞRETİM PLANI TÜRKÇE 1 Dersin Adı: Ortaçağ ve Rönesans ta Felsefe 2 Dersin Kodu: FLS 1012 3 Dersin Türü: Zorunlu 4 Dersin Seviyesi: Lisans 5 Dersin Verildiği Yıl: 6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 7 Dersin

Detaylı

İŞLETME N.Ö. Ders Adı

İŞLETME N.Ö. Ders Adı İŞLETME N.Ö. DONEMNO : 1 GENEL İŞLETME I 0020050001 3 0 5 FİNANSAL MUHASEBE I 0020050002 3 0 5 İŞLETME MATEMATİĞİ I 0020050003 3 0 5 İKTİSADA GİRİŞ I 0020050004 3 0 5 ŞEHİR VE MEDENİYET 0020050005 2 0

Detaylı

ÖN SÖZ...vii YAZAR NOTU... ix BÖLÜM 1 FELSEFEYE GİRİŞ...1

ÖN SÖZ...vii YAZAR NOTU... ix BÖLÜM 1 FELSEFEYE GİRİŞ...1 İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...vii YAZAR NOTU.... ix BÖLÜM 1 FELSEFEYE GİRİŞ...1 FELSEFE, FİLOZOF VE BİLGİ.... 3 Felsefe/Hikmet Nedir?.... 3 Felsefe: Hikmet Sevgisi... 3 Felsefe-Hikmet İlişkisi.... 4 Hikmetin Anlam

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi Sayı : Tarih : 11.1.2017 Diploma Program Adı : HUKUK, LİSANS PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM) Akademik Yıl : 2016-2017 Ders Adı GENEL KAMU

Detaylı

ORTAÇAĞ FELSEFESİ MS

ORTAÇAĞ FELSEFESİ MS ORTAÇAĞ FELSEFESİ MS.476-1453 Ortaçağ Batı Roma İmp. nun yıkılışı ile İstanbul un fethi ve Rönesans çağının başlangıcı arasındaki dönemi, Ortaçağ felsefesi ilkçağ felsefesinin bitiminden modern düşüncenin

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF FELSEFE DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF FELSEFE DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF FELSEFE DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı 1.ÜNİTE - FELSEFEYLE TANIŞMA A-Felsefe Nedir? Felsefenin

Detaylı

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ İSLÂMÎ İLİMLER FAKÜLTESİ LİSANS PROGRAMI 1. Yıl / I. Dönem Ders. Kur'an Okuma ve Tecvid I

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ İSLÂMÎ İLİMLER FAKÜLTESİ LİSANS PROGRAMI 1. Yıl / I. Dönem Ders. Kur'an Okuma ve Tecvid I SELÇUK ÜNİVERSİTESİ İSLÂMÎ İLİMLER FAKÜLTESİ LİSANS PROGRAMI 1. Yıl / I. Dönem 3801101 3802101 Kur'an Okuma ve Tecvid I 3801111 3802111 Arapça Dil Bilgisi I 2 2 3 3 3801112 3802112 Arapça Okuma-Anlama

Detaylı

Antik Yunan da Felsefe ve Çağımıza Etkileri Ulusal Sempozyum Programı

Antik Yunan da Felsefe ve Çağımıza Etkileri Ulusal Sempozyum Programı 1 10:00-11:00 11:00-11:30 Açılış Konuşması Protokol Konuşmaları 1.Oturum Grekçe Felsefenin Mihenk Taşları ve Tarihsel Uzantıları Prof. Dr. Uluğ Nutku Oturum Başkanı: Prof. Dr. Doğan Özlem Greklerde ve

Detaylı

Bilgisayar II, 2013-2014 Bahar, Kültür Üniversitesi, İstanbul, 08-15 Nisan

Bilgisayar II, 2013-2014 Bahar, Kültür Üniversitesi, İstanbul, 08-15 Nisan FİLOZOF BEYİN Yücel KILIÇ İstanbul Kültür Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Programı Bilgisayar II: «Konular ve Sunumlar» İstanbul, 08-15 Nisan

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Genel Kamu Hukuku I Law 151 1 2+0 2 2 Ön Koşul Dersleri - Dersin Dili Türkçe Dersin Seviyesi Dersin Türü Dersin Koordinatörü Dersi Verenler Lisans Zorunlu

Detaylı

DİL VE TARİH COĞRAFYA FAKÜLTESİ FELSEFE BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ. I.Sınıf - I. Yarıyıl Dersleri

DİL VE TARİH COĞRAFYA FAKÜLTESİ FELSEFE BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ. I.Sınıf - I. Yarıyıl Dersleri DİL VE TARİH COĞRAFYA FAKÜLTESİ FELSEFE BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ I.Sınıf - I. Yarıyıl Dersleri FEL115 - Felsefeye Giriş (Z) Dersin Amacı: Felsefe disiplinini tanıtmak ve temel kavramlarına ilişkin bilgi

Detaylı

Dersin Adı Kodu Yarıyılı T+U Kredisi Akts Felsefeye Giriş IV

Dersin Adı Kodu Yarıyılı T+U Kredisi Akts Felsefeye Giriş IV Adı Kodu Yarıyılı T+U Kredisi Akts Felsefeye Giriş IV 2+0 2 2 Ön Koşul Dersler Yardımcıları Amacı Öğrenme Bu dersin genel amacı; felsefe adı verilen rasyonel faaliyetin ne olduğu, nasıl ortaya çıktığı,

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Yedinci Baskıya Önsöz 15 İkinci Baskıya Önsöz 16 Önsöz 17 GİRİŞ 19 I. BÖLÜM FELSEFE ÖĞRETİMİ 23

İÇİNDEKİLER. Yedinci Baskıya Önsöz 15 İkinci Baskıya Önsöz 16 Önsöz 17 GİRİŞ 19 I. BÖLÜM FELSEFE ÖĞRETİMİ 23 İÇİNDEKİLER Yedinci Baskıya Önsöz 15 İkinci Baskıya Önsöz 16 Önsöz 17 GİRİŞ 19 I. BÖLÜM FELSEFE ÖĞRETİMİ 23 I. Felsefe Eğitimi ve Öğretimi 23 A. Eğitim ve Öğretim 23 B. Felsefe Eğitimi ve Öğretimi 24 II.

Detaylı

1. Dönem. Felsefeye Giriş-I

1. Dönem. Felsefeye Giriş-I 1. Dönem Felsefeye Giriş-I Bir düşünce etkinliği olarak felsefenin ne olduğu, bilgi felsefesi, varlık felsefesi, ahlak felsefesi temel kavram ve ilkeleri ile bu konularla ilgili örnek metin çözümleri bu

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS FELSEFEYE GİRİŞ DKB

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS FELSEFEYE GİRİŞ DKB DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS FELSEFEYE GİRİŞ DKB211 3 2+0 2 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Yüz Yüze / Zorunlu Dersin Koordinatörü

Detaylı

SANAT FELSEFESİ. Sercan KALKAN Felsefe Öğretmeni

SANAT FELSEFESİ. Sercan KALKAN Felsefe Öğretmeni SANAT FELSEFESİ Sercan KALKAN Felsefe Öğretmeni Estetik güzel üzerine düşünme, onun ne olduğunu araştırma sanatıdır. A.G. Baumgarten SANATA FELSEFE İLE BAKMAK ESTETİK Estetik; güzelin ne olduğunu sorgulayan

Detaylı

Bu materyal Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğretim programlarının güncellenmesi çalışmaları kapsamında kamuoyunun görüş, öneri ve eleştirilerini

Bu materyal Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğretim programlarının güncellenmesi çalışmaları kapsamında kamuoyunun görüş, öneri ve eleştirilerini Bu materyal Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğretim programlarının güncellenmesi çalışmaları kapsamında kamuoyunun görüş, öneri ve eleştirilerini almak amacıyla hazırlanmıştır. Başka bir amaçla kullanılamaz.

Detaylı

I. KİTAP: BATI FELSEFE GELENEĞİ: ÖĞRETİ VE KAVRAMLAR AÇISINDAN YAKLAŞIM FELSEFEYE GİRİŞ

I. KİTAP: BATI FELSEFE GELENEĞİ: ÖĞRETİ VE KAVRAMLAR AÇISINDAN YAKLAŞIM FELSEFEYE GİRİŞ I. KİTAP: BATI FELSEFE GELENEĞİ: ÖĞRETİ VE KAVRAMLAR AÇISINDAN YAKLAŞIM FELSEFEYE GİRİŞ BİRİNCİ BÖLÜM İnsan kültürünün biçimleri: Büyü, din, bilim ve sanat... 17 1. Büyü...17 2. Teknik...19 3. Din...21

Detaylı

ÜNİTE:1. Felsefe Nedir? ÜNİTE:2. Epistemoloji ÜNİTE:3. Metafizik ÜNİTE:4. Bilim Felsefesi ÜNİTE:5. Etik ÜNİTE:6. Siyaset Felsefesi ÜNİTE:7.

ÜNİTE:1. Felsefe Nedir? ÜNİTE:2. Epistemoloji ÜNİTE:3. Metafizik ÜNİTE:4. Bilim Felsefesi ÜNİTE:5. Etik ÜNİTE:6. Siyaset Felsefesi ÜNİTE:7. ÜNİTE:1 Felsefe Nedir? ÜNİTE:2 Epistemoloji ÜNİTE:3 Metafizik ÜNİTE:4 Bilim Felsefesi ÜNİTE:5 Etik 1 ÜNİTE:6 Siyaset Felsefesi ÜNİTE:7 Estetik ÜNİTE:8 Eğitim Felsefesi 0888 228 22 22 WWW.22KASİMYAYİNLARİ.COM

Detaylı

Uygarlık Tarihi (HIST221) Ders Detayları

Uygarlık Tarihi (HIST221) Ders Detayları Uygarlık Tarihi (HIST221) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Saati Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Uygarlık Tarihi HIST221 Her İkisi 2 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ Eğitim-Öğretim Yılı 1.ve 2. Öğretim Eğitim Planları

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ Eğitim-Öğretim Yılı 1.ve 2. Öğretim Eğitim Planları ERCİYES ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ 2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılı 1.ve 2. Öğretim Eğitim Planları HAZIRLIK SINIFI (YILLIK) KODU DERSİN ADI Kredi İLH001 ARAPÇA 26 0 26 26 Konu Başlıkları (Yıllık) T

Detaylı

Genel Devlet Teorileri (LAW 423) Ders Detayları

Genel Devlet Teorileri (LAW 423) Ders Detayları Genel Devlet Teorileri (LAW 423) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Genel Devlet Teorileri LAW 423 Güz 3 0 0 3 4 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili

Detaylı

DERS İÇERİKLERİ BİRİNCİ SINIF I.YARIYIL

DERS İÇERİKLERİ BİRİNCİ SINIF I.YARIYIL DERS İÇERİKLERİ BİRİNCİ SINIF I.YARIYIL FEL101-Felsefeye Giriş I (3+0)3 AKTS:5 Bir düşünce etkinliği olarak felsefenin ne olduğu; bilgi felsefesi, varlık felsefesi, bilim felsefesi, ahlak felsefesi temel

Detaylı

Nazım Gökel. Kilis 7 Aralık Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Felsefe Bölümü, (Dahili: 1410)

Nazım Gökel. Kilis 7 Aralık Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Felsefe Bölümü, (Dahili: 1410) Nazım Gökel Kilis 7 Aralık Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Felsefe Bölümü, 113. 0090-348- 8222350 (Dahili: 1410) ngokel@aol.com EĞİTİM Boğaziçi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü (Doktora) Sistematik

Detaylı

ESTETİK; Estetiğin konusu olarak güzel;

ESTETİK; Estetiğin konusu olarak güzel; TASARIM ve ESTETİK ESTETİK; Estetiğin konusu olarak güzel; Plato( İ.Ö. 427-347) her alanda kusursuzu arayan düşünce biçimi içersinde nesnel olan mutlak güzeli aramıştır. Buna karşın, Aristoteles in (İ.Ö.

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ Eğitim Öğretim Yılı 1.ve 2.Öğretim (2010 ve Sonrası) Eğitim Planları HAZIRLIK SINIFI (YILLIK)

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ Eğitim Öğretim Yılı 1.ve 2.Öğretim (2010 ve Sonrası) Eğitim Planları HAZIRLIK SINIFI (YILLIK) ERCİYES ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ 01-014 Eğitim Öğretim Yılı 1.ve.Öğretim (010 ve Sonrası) Eğitim Planları HAZIRLIK SINIFI (YILLIK) KODU DERSİN ADI İLH001 ARAPÇA 0 Konu Başlıkları (Yıllık) T Sözlü

Detaylı

2.SINIF (2013 Müfredatlar) 3. YARIYIL 4. YARIYIL

2.SINIF (2013 Müfredatlar) 3. YARIYIL 4. YARIYIL ERCİYES ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ 2014-2015 Eğitim Öğretim Yılı 1.ve 2.Öğretim (2010 ve Sonrası) Eğitim Planları HAZIRLIK SINIFI (YILLIK) KODU DERSİN ADI T U Kredi AKTS İLH001 ARAPÇA 26 0 26 26 Konu

Detaylı

Matematik Ve Felsefe

Matematik Ve Felsefe Matematik Ve Felsefe Felsefe ile matematik arasında, sorunların çözümüne dayanan, bir bağlantının bulunduğu görüşü Anadolu- Yunan filozoflarının öne sürdükleri bir konudur. Matematik Felsefesi ; **En genel

Detaylı

BAYRAM DALKILIÇ, HÜSAMETTİN ERDEM,

BAYRAM DALKILIÇ, HÜSAMETTİN ERDEM, Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : MANTIK Ders No : 0070040047 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim Tipi Ön

Detaylı

Fakülte Kurulunun tarih ve 2018/02 1 sayılı karar eki İSTANBUL 29 MAYIS ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İSLAM VE DİN BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

Fakülte Kurulunun tarih ve 2018/02 1 sayılı karar eki İSTANBUL 29 MAYIS ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İSLAM VE DİN BİLİMLERİ FAKÜLTESİ İSTANBUL 29 MAYIS ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İSLAM VE DİN BİLİMLERİ FAKÜLTESİ EK.1 İSLAM VE DİN BİLİMLERİ-ULUSLARARASI İLAHİYAT PROGRAMI (2016-2017 AKADEMİK YILINDAN İTİBAREN KAYITLI VE PEDAGOJİK FORMASYON

Detaylı

1.Tarih Felsefesi Nedir? 2.Antikçağ Yunan Dünyasında Tarih Anlayışı. 3.Tarih Felsefesinin Ortaçağdaki Kökenleri-I: Hıristiyan Ortaçağı ve Augustinus

1.Tarih Felsefesi Nedir? 2.Antikçağ Yunan Dünyasında Tarih Anlayışı. 3.Tarih Felsefesinin Ortaçağdaki Kökenleri-I: Hıristiyan Ortaçağı ve Augustinus 1.Tarih Felsefesi Nedir? 2.Antikçağ Yunan Dünyasında Tarih Anlayışı 3.Tarih Felsefesinin Ortaçağdaki Kökenleri-I: Hıristiyan Ortaçağı ve Augustinus 4.Tarih Felsefesinin Ortaçağdaki Kökenleri-2: İslâm Ortaçağı

Detaylı

Prof. Dr. OKTAY UYGUN Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi DEMOKRASİ. Tarihsel, Siyasal ve Felsefi Boyutlar

Prof. Dr. OKTAY UYGUN Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi DEMOKRASİ. Tarihsel, Siyasal ve Felsefi Boyutlar Prof. Dr. OKTAY UYGUN Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi DEMOKRASİ Tarihsel, Siyasal ve Felsefi Boyutlar İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER...v GİRİŞ... 1 Birinci Bölüm Antik Demokrasi I. ANTİK DEMOKRASİNİN

Detaylı

Üniversitemiz Senatosunun tarih ve 2018/19 2 sayılı karar eki

Üniversitemiz Senatosunun tarih ve 2018/19 2 sayılı karar eki İSTANBUL 29 MAYIS ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İSLAM VE DİN BİLİMLERİ FAKÜLTESİ İSLAM VE DİN BİLİMLERİ-ULUSLARARASI İLAHİYAT PROGRAMI (%30 Arapça) (2016-2017 AKADEMİK YILINDAN İTİBAREN KAYITLI VE PEDAGOJİK

Detaylı

T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL VE BEŞERİ BİLİMLER FAKÜLTESİ FELSEFE BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ

T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL VE BEŞERİ BİLİMLER FAKÜLTESİ FELSEFE BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL VE BEŞERİ BİLİMLER FAKÜLTESİ FELSEFE BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ 1. SINIF 1. YARIYIL 0020020001 FELSEFEYE GİRİŞ 3 0 3 AKTS: 5 Bu ders kapsamında felsefe nedir? felsefi

Detaylı

AKADEMİK YILI

AKADEMİK YILI Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi 2017-2018 AKADEMİK YILI Hazırlık Sınıfı 1. Dönem Adı Z / S Teo. Uyg Toplam Arapça Zorunlu Hazırlık (Arapça Dilbilgisi (Sarf) I) Z 4 0 4 4 4 Arapça Zorunlu Hazırlık (Arapça

Detaylı

SEÇMELİ DERSLER (Öğrenci aşağıda belirtilen en az 2 (iki) dersten başarılı olmalıdır.)

SEÇMELİ DERSLER (Öğrenci aşağıda belirtilen en az 2 (iki) dersten başarılı olmalıdır.) PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ YAN DAL DERSLERİ DERSLER DERSİN KODU DERSİN ADI KREDİ PSİ 101 Psikolojiye Giriş I PSİ 10 Araştırma Teknikleri I PSİ 10 Psikoloji için İstatistik I PSİ 01 Sosyal Psikoloji I PSİ 0 Gelişim

Detaylı

İLAHİYAT FAKÜLTESİ I. VE II. ÖĞRETİM HAZIRLIKSIZ İLAHİYAT MÜFREDATI

İLAHİYAT FAKÜLTESİ I. VE II. ÖĞRETİM HAZIRLIKSIZ İLAHİYAT MÜFREDATI İLAHİYAT FAKÜLTESİ I. VE II. ÖĞRETİM HAZIRLIKSIZ İLAHİYAT MÜFREDATI 1.YIL / 1. YARIYIL 1.YIL / 2. YARIYIL ILA101 Kur'an Okuma ve Tecvid-I 2 0 2 2 ILA102 Kur'an Okuma ve Tecvid-II 2 0 2 2 ILA103 Arap Dili

Detaylı

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ İSLAMİ İLİMLER FAKÜLTESİ İSLAMİ İLİMLER BÖLÜMÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM PROGRAMI

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ İSLAMİ İLİMLER FAKÜLTESİ İSLAMİ İLİMLER BÖLÜMÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM PROGRAMI Z/S K/ Z/S K/ EK-1 T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ İSLAMİ İLİMLER FAKÜLTESİ İSLAMİ İLİMLER BÖLÜMÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM PROGRAMI ARAPÇA HAZIRLIK SINIFI PROGRAMI Hazırlık 1. Yarıyıl İİH001 Arapça Dilbilgisi

Detaylı

BİNGÖL ÜNİVERSTESİ FEN -EDEB İYAT FAKÜLTESİ FELSEFE BÖLÜMÜ LİSANS

BİNGÖL ÜNİVERSTESİ FEN -EDEB İYAT FAKÜLTESİ FELSEFE BÖLÜMÜ LİSANS BİNGÖL ÜNİVERSTESİ FEN -EDEB İYAT FAKÜLTESİ FELSEFE BÖLÜMÜ LİSANS PROGRAMINDA YER ALAN DERSLERİN İÇERİKERİ BİRİNCİ YIL/ BİRİNCİ YARIYIL (GÜZ DÖNEMİ) FEL101 FELSEFEYE GİRİŞ I (4+0) 4,5 Felsefeye Giriş dersinin

Detaylı

philia (sevgi) + sophia (bilgelik) Philosophia, bilgelik sevgisi Felsefe, bilgiyi ve hakikati arama işi

philia (sevgi) + sophia (bilgelik) Philosophia, bilgelik sevgisi Felsefe, bilgiyi ve hakikati arama işi FELSEFE NEDİR? philia (sevgi) + sophia (bilgelik) Philosophia, bilgelik sevgisi Felsefe, bilgiyi ve hakikati arama işi Felsefe değil, felsefe yapmak öğrenilir KANT Felsefe, insanın kendisi, yaşamı, içinde

Detaylı

EĞİTİMİN FELSEFİ TEMELLERİ. 3. Bölüm Eğitim Bilimine Giriş GÜLENAZ SELÇUK- CİHAN ÇAKMAK-GÜRSEL AKYEL

EĞİTİMİN FELSEFİ TEMELLERİ. 3. Bölüm Eğitim Bilimine Giriş GÜLENAZ SELÇUK- CİHAN ÇAKMAK-GÜRSEL AKYEL EĞİTİMİN FELSEFİ TEMELLERİ 3. Bölüm Eğitim Bilimine Giriş GÜLENAZ SELÇUK- CİHAN ÇAKMAK-GÜRSEL AKYEL FELSEFENİN ANLAMI Philla (sevgi, seven) Sophia (Bilgi, bilgelik) PHILOSOPHIA (Bilgi severlik) FELSEFE

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS SİYASİ DÜŞÜNCELER TARİHİ I SDT

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS SİYASİ DÜŞÜNCELER TARİHİ I SDT DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS SİYASİ DÜŞÜNCELER TARİHİ I SDT203 3 3 + 0 3 4 Ön Koşul Dersleri Yok Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Zorunlu Dersin Koordinatörü

Detaylı

SOSYOLOJİSİ (İLH2008)

SOSYOLOJİSİ (İLH2008) DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. DİN SOSYOLOJİSİ (İLH2008) KISA ÖZET-2013

Detaylı

HİTİT ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ 2007 VE SONRASI MÜFREDAT PROGRAMI AKTS KODU

HİTİT ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ 2007 VE SONRASI MÜFREDAT PROGRAMI AKTS KODU HİTİT ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAÜLTESİ 2007 VE SONRASI MÜFREDAT PROGRAMI T U : Teorik ders saati : Uygulamalı ders saati : Dersin redisi : Avrupa redi Transfer Sistemi 1.SINIF 1.SINIF ODU I. YARIYIL/GÜZ

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS İSLAM EĞİTİM TARİHİ ILA323 5 2+0 2 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Yüz Yüze / Seçmeli Dersin

Detaylı

T.C KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ FELSEFE BÖLÜMÜ(I.Ö-II.Ö) DERS İÇERİKLERİ

T.C KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ FELSEFE BÖLÜMÜ(I.Ö-II.Ö) DERS İÇERİKLERİ 1. SINIF, 1. YARI YIL T.C KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ FELSEFE BÖLÜMÜ(I.Ö-II.Ö) İÇERİKLERİ UNV13101 TÜRK DİLİ-I 2 0 2 2 Zorunlu Bu dersin amacı, Türk dilinin dünya dilleri arasındaki

Detaylı

MALTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Güz Yarıyılı. TIP İÇİN FELSEFE PHL 154 AKTS Kredisi:2 2. yıl 1. yarıyıl Lisans Seçmeli 2 s/hafta 2 kredi

MALTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Güz Yarıyılı. TIP İÇİN FELSEFE PHL 154 AKTS Kredisi:2 2. yıl 1. yarıyıl Lisans Seçmeli 2 s/hafta 2 kredi MALTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2011-12 Güz Yarıyılı TIP İÇİN FELSEFE PHL 154 AKTS Kredisi:2 2. yıl 1. yarıyıl Lisans Seçmeli 2 s/hafta 2 kredi Teorik: 2 s/hafta Uygulama: 0 s/hafta Türkçe Dersin Koodinatörü

Detaylı

Diğer Toplam Kredi ECTS Kredi 3/ Ders Dili

Diğer Toplam Kredi ECTS Kredi 3/ Ders Dili FEL 302 FELSEFE TARİHİ (ÇAĞDAŞ FELSEFE) ORTA ÖĞRETİM SOSYAL ALANLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ FELSEFE GRUBU EĞİTİMİ ANABİLİM DALI Eğitim ve Öğretim Yöntemleri Krediler Yarıyıl Teori Uyg. Lab. Proje/Alan Çalışması

Detaylı

Üniversitemiz Senatosunun tarih ve 2018/19 2 sayılı karar eki

Üniversitemiz Senatosunun tarih ve 2018/19 2 sayılı karar eki İSTANBUL 29 MAYIS ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İSLAM VE DİN BİLİMLERİ FAKÜLTESİ İSLAM VE DİN BİLİMLERİ-ULUSLARARASI İLAHİYAT PROGRAMI (%30 Arapça) (2017-2018 AKADEMİK YILINDAN İTİBAREN 2.,3.,4. SINIF ÖĞRENCİLERİNE

Detaylı

FELSEFİ PROBLEMLERE GENEL BAKIŞ

FELSEFİ PROBLEMLERE GENEL BAKIŞ FELSEFİ PROBLEMLERE GENEL BAKIŞ FELSEFENİN BÖLÜMLERİ A-BİLGİ FELSEFESİ (EPİSTEMOLOJİ ) İnsan bilgisinin yapısını ve geçerliğini ele alır. Bilgi felsefesi; bilginin imkanı, doğruluğu, kaynağı, sınırları

Detaylı

6 Sofistlerin O rtaya Ç ıkışın d a Etkili O lan Felsefe-D ışı N edenler ıo Felsefi N ed enler

6 Sofistlerin O rtaya Ç ıkışın d a Etkili O lan Felsefe-D ışı N edenler ıo Felsefi N ed enler İçindekiler xiii Önsöz ı BİRİNCİ KISIM Sofistler 3 1 Giriş 6 Sofistlerin O rtaya Ç ıkışın d a Etkili O lan Felsefe-D ışı N edenler ıo Felsefi N ed enler 17 K a y n a k la r 17 Sofistlerin G enel Ö zellikleri

Detaylı

Fen - Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Programı

Fen - Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Programı 1 / 7 22.0.2018 1:6 Fen - Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Programı 2017/2018 Ders Listesi 1. YARIYIL Atatürk İlkeleri ve İnkılap 99000 AIT127 Tarihi I Ders Türkçe 2 0 0 2 2 2 990100TDB12Türk

Detaylı

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi nde. Lisans Düzeyinde Etik Eğitimi

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi nde. Lisans Düzeyinde Etik Eğitimi Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi nde Lisans Düzeyinde Etik Eğitimi Öğr. Gör. Dr. Aslıhan Akpınar; Öğr. Gör. Dr. Müge Demir Prof. Dr. Nüket Örnek Büken Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : SİYASİ DÜŞÜNCELER TARİHİ I Ders No : 0020060023 Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 4 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi Sayı : Tarih : 1.1.216 Diploma Program Adı : SOSYOLOJİ, LİSANS PROGRAMI, (AÇIKÖĞRETİM) Akademik Yıl : 21-216 Yarıyıl

Detaylı

İSLAM FELSEFESİ: Tarih ve Problemler Editör: M. Cüneyt Kaya. ISBN sayfa, 45 TL.

İSLAM FELSEFESİ: Tarih ve Problemler Editör: M. Cüneyt Kaya. ISBN sayfa, 45 TL. İSLAM FELSEFESİ: Tarih ve Problemler Editör: M. Cüneyt Kaya ISBN 978-605-4829-05-7 869 sayfa, 45 TL. VII. yüzyılın başlarında kadim medeniyet havzalarında canlılığını neredeyse kaybetmiş olan felsefe,

Detaylı

T.C. UŞAK ÜNİVERSİTESİ Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı Başkanlığı SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜNE

T.C. UŞAK ÜNİVERSİTESİ Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı Başkanlığı SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜNE Evrak Tarih ve Sayısı: 05/12/201-E.3341 Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı Başkanlığı *BEA5TZYS* Sayı : 37782259-100- Konu : Müfredat Ders İçeriklerinin Düzenlenmesi SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜNE

Detaylı

ESTETİK (SANAT FELSEFESİ)

ESTETİK (SANAT FELSEFESİ) ESTETİK (SANAT FELSEFESİ) Estetik sözcüğü yunanca aisthesis kelimesinden gelir ve duyum, duyularla algılanabilen, duyu bilimi gibi anlamlar içerir. Duyguya indirgenebilen bağımsız bilgi dalına estetik

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Siyasal Düşünceler Tarihi PSIR 201 3 3 + 0 3 5

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Siyasal Düşünceler Tarihi PSIR 201 3 3 + 0 3 5 DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Siyasal Düşünceler Tarihi PSIR 201 3 3 + 0 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü İngilizce Lisans Zorunlu Dersin Koordinatörü

Detaylı

Tanrının Varlığına İlişkin Argümanlar Atölye Çalışması (20-21 Mayıs 2011)

Tanrının Varlığına İlişkin Argümanlar Atölye Çalışması (20-21 Mayıs 2011) Tanrının Varlığına İlişkin Argümanlar Atölye Çalışması (20-21 Mayıs 2011) Tanıtan: Tamer YILDIRIM * 1Din Felsefesi Derneği ve İSAM işbirliği ile düzenlenen Tanrının Varlığına İlişkin Argümanlar adlı atölye

Detaylı

Giresun Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Bilimleri Anabilim Dalı İletişim Bilimleri Doktora Programı Ders İçerikleri

Giresun Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Bilimleri Anabilim Dalı İletişim Bilimleri Doktora Programı Ders İçerikleri Giresun Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Bilimleri Anabilim Dalı İletişim Bilimleri Doktora Programı Ders İçerikleri İLTB 601 İletişim Çalışmalarında Anahtar Kavramlar Derste iletişim çalışmalarına

Detaylı

Eğitim Felsefesi. Her şey akla muhtaçtır, akıl da eğitime..! Hz. Ali. Felsefe yolda olmaktır. Karl Caspers

Eğitim Felsefesi. Her şey akla muhtaçtır, akıl da eğitime..! Hz. Ali. Felsefe yolda olmaktır. Karl Caspers Eğitim Felsefesi Felsefe yolda olmaktır. Karl Caspers Her şey akla muhtaçtır, akıl da eğitime..! Dr. Ali Gurbetoğlu İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Eğitim Fakültesi Hz. Ali Felsefi Akımlar ve Etkileri

Detaylı

1. Sınıf. 1. Dönem. ATA101 Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi-I (2+0) 2

1. Sınıf. 1. Dönem. ATA101 Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi-I (2+0) 2 1. Sınıf 1. Dönem ATA101 Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi-I (2+0) 2 Türk İnkılâbının, özelliklerini ve benzer kavramları tanıma, Türk İnkılâbı Öncesinde Osmanlı Devletinin yaptığı Islahatlar, Atatürk

Detaylı

11. SINIF FELSEFE ÖZET

11. SINIF FELSEFE ÖZET 11. SINIF FELSEFE ÖZET Sevgili Öğrenciler, Bu özet kitap, okul müfredatına uygun olarak hazırlanmıştır. Kitaptaki konular, ders kitabınızla uyumlu olarak sıralanmış ve açıklanmıştır. Özet kitabımızın hazırlanış

Detaylı

DOÇ. DR. DOĞAN GÖÇMEN DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FELSEFE BÖLÜMÜ

DOÇ. DR. DOĞAN GÖÇMEN DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FELSEFE BÖLÜMÜ DOÇ. DR. DOĞAN GÖÇMEN DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FELSEFE BÖLÜMÜ Felsefe neyi öğretir? Düşünme söz konusu olduğunda felsefe ne düşünmemiz gerektiğini değil, nasıl düşünmemiz gerektiğini öğretir. Mutluluk

Detaylı

4.HAFTA/KONU: IMMANUEL KANT IN ETİK GÖRÜŞÜ: İNSANIN DEĞERİ. Temel Kavramlar: Ahlak yasası, isteme, ödev, pratik akıl, maksim.

4.HAFTA/KONU: IMMANUEL KANT IN ETİK GÖRÜŞÜ: İNSANIN DEĞERİ. Temel Kavramlar: Ahlak yasası, isteme, ödev, pratik akıl, maksim. 4.HAFTA/KONU: IMMANUEL KANT IN ETİK GÖRÜŞÜ: İNSANIN DEĞERİ Temel Kavramlar: Ahlak yasası, isteme, ödev, pratik akıl, maksim. Kazanımlar: 1- Immanuel Kant ın etik görüşünü diğer etik görüşlerden ayıran

Detaylı

T.C. NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ. Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı İLGİLİ MAKAMA

T.C. NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ. Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı İLGİLİ MAKAMA Sayı : 10476336-100-E.499 25/01/2019 Konu : Ders İçerikleri-Felsefe Bölümü İLGİLİ MAKAMA Bu belge 5070 Elektronik İmza Kanununa uygun olarak imzalanmış olup, Fakültemiz Felsefe Bölümü Ders İçerikleri aşağıda

Detaylı

TEMEL İSLAM BİLİMLERİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS DERSLERİ DERSİN KODU VE ADI TEZ 5000 Yüksek Lisans Tezi TİB 5010 Seminer UAD 8000 Uzmanlık Alan

TEMEL İSLAM BİLİMLERİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS DERSLERİ DERSİN KODU VE ADI TEZ 5000 Yüksek Lisans Tezi TİB 5010 Seminer UAD 8000 Uzmanlık Alan TEMEL İSLAM BİLİMLERİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS DERSLERİ TİB 5010 Seminer UAD 8000 Uzmanlık Alan Dersi I UAD 8001 Uzmanlık Alan Dersi-II TİB 5660 Hadiste Sened ve Metin Tenkidi TİB 5190 Mukayeseli Hadis

Detaylı

AYP 2017 ÜÇÜNCÜ DÖNEM ALIMLARI

AYP 2017 ÜÇÜNCÜ DÖNEM ALIMLARI ALANLAR ve ÖNCELİKLER AYP 2017 ÜÇÜNCÜ DÖNEM ALIMLARI 1- Kur an İlimleri ve Tefsir Kur an ilimleri, Kur an tarihi, tefsir gibi Kur an araştırmalarının farklı na dair araştırmaları 1. Kur an tarihi 2. Kıraat

Detaylı