Gökhan Göl. Quadrokopterde Kullanılan Sensörler

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Gökhan Göl. Quadrokopterde Kullanılan Sensörler"

Transkript

1 Quadrokopterde Kullanılan Sensörler Multikopter sistemleri kontrol mekanizmasına sahip kompleks sistemlerdir. Multikopterlerin, kumandadan ana kontrol kartına gönderilen sinyallere bağlı kalarak stabil uçması mümkün değildir. Stabil uçuş için çeşitli sensörlerden aldıkları verileri kullanarak baş açılarını, yönlerini ve yere göre konumlarını bilmeleri gerekir. Bir quadrokopterde bulunması gereken başlıca sensörler şunlardır: Jiroskop İvmeölçer (akselerometre) Barometrik basınç sensörü Pusula (compass=magnetometre) Bu sensörlerden jiroskop (gyro-gyroskop) denge sensörüdür. Quadronun üç eksende meydana getirdiği açısal değişimi algılar. Pilotun hiçbir kontrol mekanizmasına etkisi olmadığı durumlarda araca gelen dış etkenleri algılayarak aracın dengeye ulaşması için uçuş kontrol kartına sinyal gönderir. Akselerometre hava aracının uçuşunda büyük kolaylık sağlayan vazgeçilmez sensörlerdendir. 3 eksende hava aracının ivmelenmesini ölçerek aracın yere paralel olmasını sağlar. Pusula (compass =magnetometre) hava aracının yönünü bulmasını sağlayan yani hava aracına yönünü öğreten sensördür. Manyetik kuzey noktasını referans nokta olarak belirler. Bu sensörün takılacağı yere dikkat edilmelidir. Çünkü aracın yönü bu sensöre bağlıdır. Ek olarak manyetik kuzey noktası her ülkede yıllara göre değişiklik gösterdiği için yazılım kısmında bu sensörle ilgili bölümde değişiklik yapılmalıdır. Barometrik basınç sensörü hava basıncını ölçerek hava aracının yüksekliğinin sabitlenmesi için kullanılır [9]. Üzerine düşen basıncı analog sinyale çevirir ve uçuş kontrol kartına bu şekilde iletir Ardupilot Mega kontrol kartında kullanılan sensörler Ardupilot Mega uçuş kontrol kartında kullanılacak sensörler bir kart içerisinde birleştirilmiştir. Tüm sensörleri içeren bu kart IMU dur. Üzerinde 3 eksen gyroskop, 3 eksen ivmeölçer ve barometrik basınç sensörleri bulunur (Şekil 4.31). Harici olarak pusula sensörü takılabilir.

2 Şekil IMU sensor kartı Pusula sensör montajı APM kontrol kartına pusula sensörü 2 şekilde entegre edilir. İlk yöntem Şekil 4.32 deki gibi direk olarak IMU üzerinde pusula için ayrılmış kısma 4 header lehimlenerek yapılır. Fakat bu yöntemde pusula sensörü aracın tam merkez noktasına denk gelmediği için sapmalara sebep olur. Pusula üzerindeki portlar IMU ileri yönü gösterecek şekilde sırasıyla şunlardır: 1- Ground 2- + besleme (VCC) 3- SDA (I 2 C serial data) 4- SCL (I 2 C serial clock) Şekil IMU üzerine pusula sensör montajı

3 Diğer yöntem ise Şekil 4.32 de port girişi diye isimlendirilen erkek konektöre pusulanın montajıdır. Bu işlem pusulanın çıkışlarına Şekil 4.33 deki gibi kablo ve dişi konektör takılarak yapılır. Kablonun aracın merkez noktasına yetişecek kadar uzun olması gerekir. Pusula montajı ağırlık merkezinin bulunduğu kısma yani orta noktaya yapılmalıdır. Şekil 4.33 IMU üzerine konektör ile pusula montajı 4.8. Telemetri Sistemi Telemetri uzaktan izleme demektir. İstenen verileri anlık olarak kablosuz yöntemlerle ileten veri izleme ve kontrol sistemi olarak da tanımlanabilir. Quadrokopterlerde uçuş esnasında yer kontrol istasyonlarında bazı verilere ihtiyaç duyulur. Bu veriler uçuş sonrası analizler için ve insansız uçuş esnasında meydana gelebilecek sorunların yer kontrol istasyonlarından anlık izlenerek kontrol edilmesinde kullanılır. Yer kontrol istasyonları için en önemli veriler şu şekilde gerekçeleri ile belirtilir: Pil voltaj sensörü: Bu sensör hava aracında kullanılan pilin voltaj durumunu gösterir. Sensörün sağladığı veri sayesinde kullanılan pilin ne kadar sürede deşarj olacağı ve inişin yapılması gereken zaman öğrenilir. Her ne kadar uçuş süresi pilin ve motorların değerlerine göre hesaplansada bu veri sayesinde kesin veriye ulaşılır ve hava aracının kırıma uğraması önlenir. Motor sıcaklık bilgisi: Motorun dönmeyen kısmında metal yüzeye monte edilen sensör motorun anlık sıcaklık değerini telemetri sistemi vasıtası ile yer istasyonlarına gönderir (Şekil 4.34). Bu veri sayesinde limit ısınma değerini aşan motorların sargıları yanmadan iniş gerçekleştirilir. Böylece kırım önlenmiş olur. Ek olarak bu veri uçuş sonrası analizlerde çok önemlidir. Sensör verilerine göre ne kadarlık devirde ve itkide motorun ne kadar ısındığı incelenerek motor özelliklerine ulaşılabilir.

4 Şekil Motor sıcaklık sensörü Pil sıcaklık bilgisi: Quadrokopter gibi elektrikli hava araçlarında verimli olmaları sebebi ile lipo piller kullanılır. Ancak lipo piller ısınmaya karşı direnci az, yangın tehlikesi yüksek pillerdir. Bu yüzden pilin sıcaklığını ölçmek ve yer istasyonundan anlık olarak izlemek önemlidir. Belli limitler dışına çıktığında aracın indirilerek havada yanması ve tehlike saçması önlenir. Rpm bilgisi: Dakikadaki devir sayısını ifade eder. Pervaneyi görebileceği bir noktaya monte edilen bu sensör sayesinde verilen itki değerine göre motor devrinin değişimi incelenir (Şekil 4.35). Bu sayede motor özellikleri tespitinde ve motorun üreteceği tork hesabında kullanılır. Şekil RPM sensör montajı GPS verisi: GPS (global positioning system) küresel konumlama sistemidir. Uzayda bulunan 18 i asıl 6 sı yedek olmak üzere 24 uydudan oluşur. Uydular sürekli olarak kodlanmış bilgi yollarlar. GPS sensörü de sürekli yollanan bu kodlanmış bilgileri çözerek konum ve zaman belirleme işlemlerini yerine getirir. Quadrokopterde konum belirleme işlemi ve otonom uçuşlarda ihtiyaç duyulur.

5 Uzun menzilli uçuşlarda hava aracının nerede olduğunu belirlemek için oldukça önemli bir veridir. Hava araçlarında tam konum belirleyebilmesi için en az 4 uydu bulması gerekir. 3 tanesi x, y, z koordinatları 1 tanesi zaman bilgisi içindir. Quadrokopter üzerinde montajı elektronik cihazlardan ve özellikle RF haberleşme yapan alıcı ya da kamera vericisinden uzakta olmalıdır (Şekil 4.36). Şekil GPS sensör montajı Alınan bu sensör verilerinin iletilmesi için kullanılan telemetri sistemleri şu şekildedir: 1- Zigbee 2- Hitec telemetri kiti 3-3DR Zigbee telemetri sistemi Zigbee verilerin kablosuz olarak bir noktadan başka bir noktaya iletimi için kullanılan haberleşme sistemidir. Radyo frekans haberleşmesi ile anlık olarak verileri iletir. Düşük güç tüketimi, küçük boyutlarda olması, düşük maliyet ve birden fazla noktada haberleşme imkânlarıyla oldukça avantajlı bir sistemdir. Çalışma boyunca zigbee ile aynı anlama gelen xbee kullanılacaktır. Xbee ile point to point denilen 2 modül arası haberleşme yapılabileceği gibi point to multi point denilen birden fazla modülün haberleşmesi de yapılabilir. Bu yüzden özellikle birden fazla noktada yapılacak kontrol ve izleme işlemleri için oldukça kullanışlı bir sistemdir. Haberleşme protokolü olarak TCP/IP (Tranmission Control Protocol/Internet Protocol) kullanır. Protokol, bir iletişim sürecinde bağlantıyı sağlayan noktalar arasında sürekli gidip gelen mesajlaşmayı düzenleyen kurallar dizisidir.

6 Point to multi point sistemi ya da yıldız topolojisinde merkezde koordinatör bulunur, diğer tüm cihazlar koordinatör ile noktadan noktaya haberleşir (Şekil 4.37). Mesajlaşma işlemi koordinatör üzerinden yapılır. Yani gönderilecek veri ya da alınacak veri direk koordinatör üzerinden alınır. Şekil Yıldız topolojisi Xbee ile haberleşebilmek için gerekli modüller (Şekil 4.38) şu şekildedir: 1- Xbee modülü 2- Xtreambee board 3- Xtreambee USB adaptör 4- Anten Şekil Xbee kiti 2 xbee modülünün haberleşmesi için gerekli olan konfigürasyon ayarları şu şekildedir: 1-2 modülün birbirine tanıtılması gerekir. Yani adres ve haberleşme hızlarının aynı olması gerekmektedir. Bunun için de bilgisayara DIGI firmasının hazırlamış olduğu X-CTU ara yüz programı yüklenmelidir.

7 2- Yükleme işlemi sonunda program açıldığında karşınıza gelen sayfa Şekil 4.39 deki gibi olacaktır. Şekil X-CTU açılış sayfası 3- Xbee modülü mini usb ile bilgisayara bağlanır. 4- Aygıt yöneticisinden bağlı olduğu com port numarası tespit edilerek üzerine sağ tıklanıp özellikler kısmına girilir. 5- Çıkan ekranda Advanced Properties linkine tıklanır ve Set RST ON Close seçilir. 6- Açılan sayfadan modülün takıldığı port seçilmelidir. 7- Sağ kısımda bulunan baud rate hızı her iki modül içinde aynı olacak şekilde seçilmelidir. Baud rate saniyede gönderilecek veri hızını temsil eder. Eğer Ardupilot kontrol kartı için kullanılacaksa bu değer olmalıdır. 8- Test/Query butonuna basılmalıdır. 9- Eğer resetleme yapılması yönünde uyarı mesajı gelirse RST (reset) ucu ile toprak (ground) ucu kısa devre edilmelidir. 10- Eğer herhangi bir uyarı mesajı gelmezse test işleminin başarılı olduğunu gösterir kutucuk çıkar. Resetleme işleminden sonra da bu kutucuğun çıkması gerekir. 11- Modem Configuration kısmına tıklanır (Şekil 4.40).

8 Şekil Xbee modem konfigürasyonu 12- Always Update Firmware linki işaretlenir (Her zaman işaretli kalmalıdır). 13- Başlangıç ayarları görmek istenirse Show Defaults linkine tıklanır. 14- Read linkine tıklanır (2). 15- Networking kısmındaki ID kısmına (3) 3 ya da 4 digitlik rakamla adres yazılır. Buraya yazılan ID diğer modüle de yazılacağı için unutulmamalıdır. 16- Serial Interfacing dosyası altındaki BD (baud rate) hızı (4) APM de kullanılacağı için yapılmalıdır. Aynı BD hızı diğer modüle de girilecektir. 17- Write (5) butonuna tıklanır ve yapılan ayarların modüle yazılmasına izin verilir. Burada eğer reset yapılması istenilirse ground ile reset portu kısa devre edilir. 18- Aynı işlemler xbee usb explorer kartına, diğer modülü takarak, diğer modüle de uygulanır. 19- Bu işlemlerin bitmesi ile xbee nin IMU ya montajı yapılır (Şekil 4.41).

9 Şekil Xbee IMU montajı Burada modül üzerindeki TX, RX, +5V ve GRN (ground) portları IMU telem kısmındaki ilgili portlara bağlanır (TX-IN; RX-OUT; +5V-5V; GRND-GRND). 20- Xtreambee usb explorer a takılan diğer modül bilgisayara usb uzatma kablosu ile bağlanır. 21- Mission Planer programı açılır. Sağ üst kısımdaki baud rate hızı seçilir. 22- Xbeenin takılı olduğu port seçilir. 23- Kumanda açılır. 24- Quadrocoptere enerji verilir. 25- Mission Planer ın sağ üst köşedeki connect butonuna basılıp bağlantı kurulur. 26- Ekranda sensörlerden alınan veriler gözlenir Hitec telemetri sistemi Hitec telemetri sistemi Hitec Aurora kumanda ile uyumlu kumanda telemetri sistemidir. Yani kumanda ekranında sensörlerden aldığı verilerin sunulmasını sağlar. Aynı zamanda kullanılan HPP 22 hitec ara yüzü sayesinde bilgisayara veri aktarımı da yapılır. Hitec telemetri sisteminde bulunan sensörler şu şekildedir: Sıcaklık sensörleri RPM sensörü Manyetik RPM sensörü Pil voltaj sensörü GPS sensörü

10 Bu sensörlerin araç üzerine montajı daha önceki kısımlarda açıklanmıştır. Hitec telemetri sisteminde bu sensörlere ek olarak, sensörden alınan verileri işleyip alıcıya ileten sensör istasyonu bulunur. Sensörlerin ve alıcının sensör istasyonuna bağlantısı oldukça önemlidir. Aksi takdirde alınan veriler yanlış olabilir ya da alıcı zarar görebilir. Bağlantı şu şekilde olmalıdır: 1- Sensör istasyonun sol üst tarafında yazan D (data) harfinin bulunduğu yer ile alıcının sol kısmında bulunan data girişi birbirine bağlanır. Bu sayede sensör istasyonuna iletilen veriler alıcı üzerinden kumandaya oradan da istenirse bilgisayara iletilir. Verilerin bilgisayara iletilebilmesi için HPP-22 denilen USB modüle ihtiyaç duyulur. Bu modülün alıcı ile haberleştirilmesi için birbirlerine tanıtılması gerekir. 2- Sensör istasyonu üzerindeki P (power) yazan kısma alıcının herhangi kanalından alınan besleme kablosu (kırmızı-siyah) ya da harici bir kaynaktan 5V bağlanır (Şekil 4.42). 3- İstasyon üzerindeki diğer kısımlara sensör bağlantıları yapılmalıdır. G-gps, T-sıcaklık (4 adet sıcaklık sensör girişi vardır), R-rpm (2 adet rpm sensör girişi vardır, bir tanesi manyetik diğeri optik ölçüm yapar), F-fuel. Şekil Hitec telemetri sensör istasyonu alıcı bağlantısı Hitec telemetri siteminde düşük voltaj uyarısı şu şekildedir: Mavi led sabit yanarken kırmızı ledin yanıp sönmesi bataryanın istenen değer altına düştüğünü gösterir. Bu durumda sesli ikazda duyulur. İnişe geçilmelidir. Normalde kırmızı ledin sabit bir şekilde yanması pil voltajının yeterli olduğunu gösterir.

11 5. QUADROKOPTER İLE ANLIK VERİ İLETİM UYGULAMASI Dizaynı belirlenen gövde yapılır ve mekanik kısım tamamlanır. Yapılan gövdede kullanılan malzemelerin hafif ve dayanıklı olması uçuşu daha verimli, hareket kabiliyeti yüksek ve uzun süreli yapacaktır. Gövdede kullanılacak malzemeler: karbon, kompozit, alüminyum gibi hafif ve dayanıklı malzemeler olmalıdır Kompozit Gövde Yapımı İki veya daha fazla sayıdaki aynı veya farklı gruptaki malzemelerin, en iyi özelliklerini bir araya toplamak ya da ortaya yeni bir özellik çıkarmak amacıyla, bu malzemelerin makro seviyede birleştirilmesiyle oluşan malzemelere kompozit malzeme denir. Başka bir deyişle birbirlerinin zayıf yönünü düzelterek üstün özellikler elde etmek amacı ile bir araya getirilmiş değişik tür malzemelerden veya fazlardan oluşan malzemeler olarak da adlandırılabilir [10]. Kompozit gövde seçilmesinin bazı sebepleri şu şekilde sıralanabilir: 1- Yüksek mukavemet 2- Hafiflik 3- Tasarım esnekliği 4- Kalıplama kolaylığı 5- Kolay işlenilebilirlik Bu kısımda yapılacak kompozit gövde karbon ve balsanın epoksi reçine ile harmanlanmasından oluşturulacaktır. Kompozit gövde yapımında karbon lif kullanılacağı için kesinlikle eldiven ve ağız maskesi ile çalışılmalıdır. Özellikle ileriki kısımlarda anlatılacak olan trimleme kısmında karbon tozu elektrik süpürgesi ile kesim yapılırken aynı anda çekilmelidir ve ek olarak gözlükte kullanılmalıdır. Karbonun kanserojen etkisi göz önüne alınarak dikkatli çalışılmalıdır. Kompozit gövde yapım aşamaları şu şekildedir: 1- Yapılacak gövdenin üst yüzeyinin pürüzsüz olması için bir kalıp tespit edilir. Kalıbın zeminin çok temiz ve kuru olması gerekir. Bunun için uygun kalınlıkta kontraplak kullanılabilir (Şekil 5.1). Bu uygulama için kullanılan kontraplak 8 mm kalınlığındadır.

12 Şekil 5.1. Karbon kalıbı için pürüzsüz kontra plak 2- Belirlenen gövde ölçülerine göre +1 cm olacak şekilde kontra plak üzerine yapılması istenen gövde çizilir. Gövde ölçüleri motor-motor arası 68 cm, orta tabaka 17x17 cm, kol kalınlığı 2 cm, gövde derinliği merkezde 1 cm kol uçlarında 0,5 cm dir. 3- Kontra plağın kenarlarına çift taraflı yüksek sıcaklığa uygun 3M diye tabir edilen özel bantlar yapıştırılır. Bunların üst kısımlarının bandajı sökülmemelidir. 4- Karbon lifler ölçülerden +1 cm fazla olacak şekilde özel kesme aleti ile kesilmelidir (Şekil 5.2). Kesmeden önce ölçünün alındığı kısım ortada kalacak şekilde kâğıt bant ile karbon bantlanmalıdır. Aksi taktirde lifler zarar görür. Kesim işleminde eldiven, maske ve gözlük kullanılmalıdır. Şekil 5.2. Orta tabaka için karbon lif 5- Karbon liflerin arasına konulacak balsalar tam ölçüye göre kesilir. (Şekil 5.3).

13 Şekil 5.3. Karbon lifler arasına konulacak balsalar 6- Kullanılacak fazla reçinenin emilmesi için gözenekli kumaşlar (peel ply kumaş) belirlenen ölçülerden +1 cm fazla kesilir. 7- Kullanılacak fazla reçinenin emilmesi için delikli naylonlar belirlenen ölçülerden +1 cm fazla olmak kaydıyla kesilir (Şekil 5.4). Şekil 5.4. Delikli naylon 8- Belirlenen ölçülerde vakum battaniyeleri kesilir. 9- Reçine ¼ oranın da sertleştirici (hardener) ve epoksinin birbirine karıştırılmasıyla hazırlanır. Yani 4 gr epoksi için 1 gr sertleştirici kullanılır. Koyu bir kıvam yakalayana kadar bir çubuk ile karıştırılmalıdır (Şekil 5.5). Şekil 5.5. Epoksi hazırlanışı

14 10- Kontra plak üzerinde çizilen sınırlar içerisine reçine, bir fırça yardımı ile uygulanır. 11- Karbon fiber malzemeler uygun alana yerleştirilir. 12- Üzerlerine tek yöne olmak kaydıyla yedire yedire reçine uygulanır. 13- Tekrar bir kat daha karbon lif uygulanarak birbirine geçmesi sağlanır. 14- Reçine aynı şekilde tüm yüzeye fırça tek yöne olmak kaydı ile sürülür. 15- Balsalar karbonu ortalayacak şekilde yerleştirilip, reçine uygulanır. 16- Üzerine 2 kata daha karbon lif yerleştirilip reçine sürülür (Şekil 5.6). Şekil 5.6. Kompozit gövde yapımı Kalan reçine tüm yüzeye yedirilir. Hafif baskı uygulayarak tabakaların birbirine kaynaması sağlanır. 18- Yapılan gövde üzerine gözenekli kumaş uygulanır (Şekil 5.7). Şekil 5.7. Kompozit gövde yapımı Kumaş üzerine gelecek şekilde delikli naylonlar uygulanır (Şekil 5.8).

15 Şekil 5.8. Kompozit gövde yapımı Vakum battaniyesi hazırlanan gövdenin üzerine yerleştirilir (Şekil 5.9). Şekil 5.9. Kompozit gövde yapımı Kontraplağın kenarlarına yapıştırılan vakum sızdırmazlık bantlarının üst yalıtkanları çıkartılır. 22- Gövde komple vakum naylonu ile kaplanır (olmadığı durumlarda çöp naylonu da kullanılabilir). 23- Naylon vakum sızdırmazlık bantına hava sızdırmayacak şekilde bantlanmalıdır (Şekil 5.10). Şekil Kompozit gövde yapımı Vakum pompasının hortumunun geleceği kısma vakum battaniyesi uygulanır.

16 25- Hortum kaymayacak şekilde yerleştirilir. 26- Vakum pompası çalıştırılır ve gövdeyi oluşturan yapının kaymaması için destek verilir (Şekil 5.11). Şekil Kompozit gövde yapımı Vakum pompası çalışır vaziyette 5-6 saat bekletilir saat sonunda gövde çıkartılır (Şekil 5.12). Şekil Kompozit gövde yapımı Bu uygulamada oluşturulan gövdenin ağırlığı kurumadan ve trimlenmeden ölçülen değere göre gr dır (Şekil 5.13).

17 Şekil Kompozit gövde ağırlığı 30- Gövdenin sıcakta 1-2 gün bekletilmesi daha sağlam olmasını sağlar. Fakat istenirse direk trimleme işlemine de başlanabilir. 31- Trimleme, gövdede bırakılan fazlalıkların dremel ile kesilerek gövdenin ince ayarının yapılmasıdır. Bu işlem yapılırken gerekli güvenlik önlemleri alınmalıdır. Eldiven, gözlük ve maske kullanılmalıdır. 32- Kuruma ve trimleme işleminden sonra gövde ağırlığı 252 gr olmuştur Alüminyum Gövde Yapımı İlk prototip için fazla kırım yaşanmasından dolayı alüminyum gövde yapılması uygundur. Fakat ağır, işlemesi zor ve titreşimi fazla olmasından dolayı bu tip modeller için tercih edilen bir yöntem değildir. İstenilen gövde dizaynı için alüminyum kollar ve tabakalar kesilir. Kesilen tüm parçalar birleştirilir (Şekil 5.14). Şekil Alüminyum gövde yapımı 1 Bağlantı elemanı olarak perçin kullanılması gövdenin pürüzsüz ve daha kullanışlı olmasını sağlar. Fakat vida, somun da kullanılabilir. Bu malzemelerin alüminyum ya da

18 plastik malzeme olmasının dışında titreşimlere karşı gevşememesi ve mukavemetinin yüksek olması gerekir. Her ihtimal göz önüne alınıp civata yapıştırıcısı (genellikle LOCTİTE diye anılır) ile yapıştırılıp, titreşime karşı gevşeme önlenir. Gövdenin orta noktası yani elektronik kısmın yerleştirildiği alan duruma göre çok katlı olmalıdır. Bunların birbirine montajı yükseltme setleriyle yapılmalıdır. En altta pil kısmı 2. de ana kontrol sistemi ve alıcı ünitesi 3. de ise kamera ve sensör sistemi yerleşimi 3 katlı bir model için örnek teşkil etmektedir (Şekil 5.15). Şekil katlı plate dizaynı Sensörler ölçüm yaptığı çeşide göre uygun yerlere takılacağından bunlar düşünülmeli ve gövdede bunlara göre alanlar oluşturulmalıdır. Örneğin motor yanına konulacak ısı ve rpm sensörleri için montaj yuvaları açılmalıdır. Bazı sensörlerin nereye monte edileceği önemlidir. Örneğin GPS sensörü elektronik cihazların mümkün olduğunca uzağına ve pervane ile arasında en az 10 cm kalacak şekilde monte edilmelidir. Gövde dizaynı yapılırken, gövde yapımında uçuşta hava aracının önünün belli olması açısından farklı renkler kullanılmalıdır. Yani aracın önünü belli edecek işaretlemeler yapılmalıdır Malzemelerin Gövdeye Montajı 1- ESC, kontrol kartı ve diğer elektronik eşyaların gövdeye takılacağı yerler tespit edilip bağlantı şekline göre delikler açılır. 2- Motor ve ESC kablolarına gold konektörler lehimlenir.

19 3- Motor tutacaklarının motorlara montajı yapılır. 4- Motorlar gövdeye tutturulur. Motor tutacakları üzerine takılan motor, gövde yatay eksenine dik olmalıdır. Motorun montajında kullanılan vidaların tork değerine dikkat edilmeli, ne çok fazla ne de çok gevşek olmalıdır. 5-Vidaların titreşime karşı gevşememesi için gerekli önlem alınmalıdır, vida yapıştırıcısı ya da kontra somun kullanılmalıdır. 6-ESC montajından önce ESC ler programlanır. ESC programlama esnasında pervaneler motorlara kesinlikle takılmamalıdır. ESC ler programlanırken ESC sinyal ucu ve diğer alıcıyı besleyen 2 uç, yani 3 ayaklı servo kablosu, alıcının throttle kanalına bağlanır (genelde 3. kanaldır, kumandadan bakılmalıdır). Kumanda açılır ve sonrasında ESC ler pillere bağlı değilken verici gaz kolu en yükseğe alınır, ESC ler pile bağlanır. Bu esnada motordan ESC lerin ayar moduna girdiğini gösteren hemen hemen 2 sn. sonra 2 bip (beep beep) sesi duyulur, 5sn sonrasında özel bir ton daha duyulur. Bu ESC nin program moduna girdiğini gösterir. Sonrasında kısa ve uzun beep sesleri ile menüler içerisinde gezinilerek istenen ayarlar yapılacaktır. İstenen menüye ait beep sesi duyulduğunda gaz kolu minimuma getirilir ve o menüye ait alt menülere girilir. Daha sonra alt menünün ayar sesleri gelecektir. Burada istenilen ayar sesi duyulduğunda gaz kolu maksimuma getirilir. Ayarın yapıldığını belirten bir ton duyulur ve programlama işlemine kalınan yerden beep sesleriyle devam edilir. ESC lerde bazı ayarlamaların şu şekilde olması gerekir: Fren: kapalı Pil tipi: Ni-xx; Lipo pil kullanılmasına rağmen bu pilin seçilmesindeki temel sebep mutikopterlerde birden fazla kullanılan motorun aniden çektiği fazla akımlara karşı enerjiyi kesmesini engellemektir. Lipo pillerde hücre voltajı 3,7 iken nikel pillerde 1,2 V tur. Timing: medium; Genelde bu ayar kullanılır. Fakat bu ayarlamalar yapıldıktan sonra motordan ses gelirse bunun high ya da low yapılması uygun olur. Sesin kaybolduğu ayar doğrudur. Start: normal Cut-off type: soft cut-off; Bu ayarın slow yapılma sebebi, ESC akımı keserken yavaş kestiği için, kullanıcıya pilin bittiğini göstermesidir.

20 Cut-off voltage: low; Akım kesme voltajı en düşük ayara ayarlanır ki pil optimum şekilde kullanılabilsin. Birden fazla motor anlık olarak aşırı akım çektiğinde ESC bunu düşük voltaj olarak algılayıp akımı kesebilir ESC programlama ana menüleri. =Kısa bip _ = Uzun bip 1 uzun beeep = 5 kısa beep. Fren(break).. Lipo ya da Ni tip Akım kesme tipi (cut off type). Akım kesme voltajı (Cut-off voltage) - Start mod -. Timing mod -.. Reset (ESC ayar sıfırlama) -- Kaydedip çıkma ESC programlama alt menüleri. Fren menüsü: -off; fren kapalı bu mod seçilmeli. --on.. Lipo ya Ni-MH -lipo --other; multiler bu ayar seçilir. Cut-off type -slow cut-off;bu kullanılır. Akım kesmeye yakın güç azalır aniden kesmez. --cut-off. Cut-off voltage -low; pili optimum kullanmak için

21 --middle ---high Start up mod (multinin nasıl başlayacağını seçeriz) -normal;bu mod kullanılır --soft;motor yavaş yavaş hızlanır ---very soft -. Timing:Motor kutup zamanlama ayarı(belli bi mod yoktur genelde middle kullanılır denenmeli). -low --middle ---high -.. RESET (ESC yi standart fabrika çıkış ayarlarına alır) Quit saving changes ;ayarları kaydedip çıkmayı sağlar. Kullanılan ESC (EMAX 60 A) deki ayarlara göre değiştirilmesi gereken modlar şunlardır: DJI kontrol kartı için; Batarya tipi Li-xx seçilmiştir. Bu değiştirilip Ni-xx seçilir [11]. Düşük voltaj koruması medium ayarlanmıştır, bu low yapılmalıdır [12]. Timing fonksiyonu için low timing ayarlanmıştır. Bu denenerek bulunmalıdır. Ardupilot kontrol kartı için; Düşük voltaj koruması medium ayarlanmıştır. Bu low yapılmalıdır. Timing fonksiyonu için low timing ayarlanmıştır. Bu denenerek bulunmalıdır. APM kontrol kartına özgü ESC programlama şu şekildedir: Pervaneler sökülür. Usb ve power kablolarının tamamı sökülür. Yani APM beslenmemelidir. Kumanda açılır ve gaz kolu maksimuma alınır.

22 APM, radyo alıcısı ve ESC ler enerjilendirilir. Yani güç kablosu takılır. ESC lerden kısa müzik tonu işitilir. APM kartı üzerindeki A-B-C ledleri sürekli olmak kaydıyla yavaşça yanıp söner. Gaz kolu maksimum olan noktadan serbest bırakılır, LİPO çıkartılır ve tekrar çalıştırılır. Yani sisteme tekrar enerji verilir. A-B-C ledleri hızlıca yanar. Duruma göre kısa bir müzik tonu duyulabilir. 2 beep sesinden sonra bir duraklama olacaktır. Bu esnada gaz kolu minumuma alınır. Devamında bir onay sesi duyulur. Bu sesten sonra motorların senkron çalıştığını anlamak için gaz kolu yavaşca kaldırılır, motorların yavaşça hızlanması gerekir. Böylece ESC lerin ayarlandığı anlaşılır. ESC ler kalibre edilmiştir. 7- ESC ler uygun yerlere sağlam bir şekilde yerleştirilir(şekil 5.16). Şekil ESC montajı 8- ESC ve motor kabloları ulaşılabilecek bir yerde birleştirilip gövdeye tutturulur. 9- Sensör kartı aracın ağırlık merkezine, titreşim önleyici malzemeler ya da çift taraflı bantlar ile tutturulur. 10- Kontrol kartı ve alıcı birbirine yakın olacak şekilde çift taraflı bant ile tutturulur. 11- Sensörler uygun yerlere yerleştirilir. 12- Bağlantı işlemleri yapılır.

23 13- Anlık veri iletimi için kullanılan xbee yukarda anlatılan şekilde Ardupilot kontrol kartı üzerindeki sensör kartına (IMU) takılır. ESC ler gövdeye takılmadan önce 2 kablolu taraflar tüm ESC lerde kırmızılar kırmızılara (+) siyahlar siyahlara (-) olacak şekilde plaket üzerine konektör kullanılarak lehimlenmeli ve ek olarak da bataryadan gelecek kablo uçları için konektör bırakılmalıdır. Kırmızı uç, bataryanın artı, yani kırmızı ucuna; siyah uç, bataryanın eksi, yani siyah ucuna bağlanır. Burada bataryadan verilecek akım değeri göz önüne alınmalı ve buna göre plaket kullanılmalıdır (Şekil 5.17). Aksi taktirde plaket akımı çekemeyeceğinden yangına sebep olabilir. Fırçasız motorlarda kullanılan ESC lerde ESC den çıkan üç ince kablonun iki tanesi ESC nin içindeki BEC (battery elimination circuit) devresinden gelen kontrol kartı besleme kablosu, geri kalan beyaz sinyal kablosu ise ESC ye kumandadan gönderilen sinyalleri ileten kablodur. Bu üç kablodan iki tanesi +5 ve -5 V çıkışıdır. Bunlar 5 V ile çalışan sistemler için gerekli elektrik enerjisini kullanıcılara sağlamak amacıyla ESC ye entegre edilmiştir. +5 V olan kırmızı uç ortada olduğu için ters dahi bağlansa alıcıyı yakmaz Fakat sistem çalışmaz. DJI nın kontrol kartında buna ihtiyaç yoktur. Çünkü kendi güç dağıtım ünitesi regülatör görevi görür. Hitec Aurora 9 kumandasının alıcısı 35 V a kadar çalışır. Eğer bu sistem kullanılacaksa ESC 5 V çıkışları kesilebilir. Diğer beyaz renkli kablo ise uygulanan gaz kanalı kumandasına göre motorun dönüş hızını ayarlamaya yarayan sinyal kablosudur ve kontrol kartına bağlanır. Yani ESC nin görevi olan motor hız kontrolünü, ESC bu kablodan gelen sinyal ile yapar. ESC nin diğer tarafında bulunan üç kablo ise motora gidecek olan motor beslemesi yapan kablolardır. Bu kabloların herhangi iki tanesinin yerleri değiştirilerek ihtiyaç duyulursa motor yönü değiştirilir. 14- Pervaneler motor dönüş yönlerine göre takılmalıdır. 15- Lipo pilin ağırlık merkezini bozmayacak şekilde gövdeye montajı yapılır. 16- İlk enerji verildiğinde xbee nin koordinatör olarak kullanılan modülü bilgisayara bağlanıp, Mission Planer programından haberleşme yapılır. Baud rate hızının yapılması unutulmamalıdır.

24 Şekil 5.17 Güç dağıtım plaketi

WKM kontrol kartı ilk çalıştırılma durumunda, kalibrasyon ve konfigürasyon ayarlarının yapılması gerekir.

WKM kontrol kartı ilk çalıştırılma durumunda, kalibrasyon ve konfigürasyon ayarlarının yapılması gerekir. 5.4. İlk Çalıştırma İşlemi Her kontrol kartının kendine özgü çalışma prensibi vardır. Bu yüzden motorlar çalıştırılmadan önce kullanılan uçuş kontrol kartına göre gerekli kalibrasyon ayarları yapılmalıdır.

Detaylı

BESLEME KARTI RF ALICI KARTI

BESLEME KARTI RF ALICI KARTI BESLEME KARTI Araç üzerinde bulunan ve tüm kartları besleyen ünitedir.doğrudan Lipo batarya ile beslendikten sonra motor kartına 11.1 V diğer kartlara 5 V dağıtır. Özellikleri; Ters gerilim korumalı Isınmaya

Detaylı

Kullanım Uygulamaları Ön Görünüş. Dijital Ekran Mode Butonu Programlama Tuşu Sıcaklık Değiştirme tuşu ( - ) Sıcaklık Değiştirme tuşu ( +)

Kullanım Uygulamaları Ön Görünüş. Dijital Ekran Mode Butonu Programlama Tuşu Sıcaklık Değiştirme tuşu ( - ) Sıcaklık Değiştirme tuşu ( +) Kullanım Uygulamaları Ön Görünüş Dijital Ekran Mode Butonu Programlama Tuşu Sıcaklık Değiştirme tuşu ( - ) Sıcaklık Değiştirme tuşu ( +) Dijital Ekran Üzerindeki Bilgiler 1.Manuel Çalışma 2.Çalışma Fonksiyonları

Detaylı

RTK Sabit İstasyon Kurulumu (V )

RTK Sabit İstasyon Kurulumu (V ) RADYO RTK REFERANS (SABİT) KURULUMU FieldGenius, radyo modem donanımı bulunduran GNSS alıcılarını RTK yöntemi üzerinden kontrol edebilir. Koordinatları bilinen bir jeodezik yer kontrol noktasına sehpa

Detaylı

PROJE RAPORU. Proje adı: Pedalmatik 1 Giriş 2 Yöntem 3 Bulgular 6 Sonuç ve tartışma 7 Öneriler 7 Kaynakça 7

PROJE RAPORU. Proje adı: Pedalmatik 1 Giriş 2 Yöntem 3 Bulgular 6 Sonuç ve tartışma 7 Öneriler 7 Kaynakça 7 PROJE RAPORU Proje Adı: Pedalmatik Projemizle manuel vitesli araçlarda gaz, fren ve debriyaj pedallarını kullanması mümkün olmayan engelli bireylerin bu pedalları yönetme kolu (joystick) ile sol el işaret

Detaylı

TRİSTÖR MODÜL SÜRÜCÜ KARTI (7 SEG) KULLANIM KILAVUZU AKE-PE-TMS-001

TRİSTÖR MODÜL SÜRÜCÜ KARTI (7 SEG) KULLANIM KILAVUZU AKE-PE-TMS-001 TRİSTÖR MODÜL SÜRÜCÜ KARTI (7 SEG) KULLANIM KILAVUZU AKE-PE-TMS-001 1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ 2.CİHAZ BAĞLANTI ŞEMASI 3.UYARILAR Cihazı kullanmaya başlamadan önce mutlaka kullanma kılavuzu okunmalıdır ve cihaz

Detaylı

FOG COPILOT & FOG OSD V2.1 OTO PİLOT SİSTEMİ

FOG COPILOT & FOG OSD V2.1 OTO PİLOT SİSTEMİ 2013 FOG COPILOT & FOG OSD V2.1 OTO PİLOT SİSTEMİ Fatih GENÇ www.modelhobbyprojects.com 23.04.2013 www.modelhobbyprojects.com Sayfa 0 1- ÜRÜN İÇERİĞİ FOG COPILOT FOG OSD V2.1 10Hz GPS 100A Akım Sensörü

Detaylı

1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ 2.CİHAZ BAĞLANTI ŞEMASI

1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ 2.CİHAZ BAĞLANTI ŞEMASI 1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ 2.CİHAZ BAĞLANTI ŞEMASI 3.UYARILAR Cihazı kullanmaya başlamadan önce mutlaka kullanma kılavuzu okunmalıdır ve cihaz kullanımında kılavuzdaki talimat ve uyarılara uyulmalıdır. Aksi takdirde

Detaylı

Gökhan Göl. 4.4. Alıcı Verici (Kumanda Sistemi)

Gökhan Göl. 4.4. Alıcı Verici (Kumanda Sistemi) 4.4. Alıcı Verici (Kumanda Sistemi) Multikopter ya da uçak modelciliğin de genellikle 2.4 GHz frekans bandında en az 6 kanallı kumanda kullanılır. Bu kumandaların kendilerine göre haberleşme protokolleri

Detaylı

1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ 2.CİHAZ BAĞLANTI ŞEMASI

1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ 2.CİHAZ BAĞLANTI ŞEMASI 1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ 2.CİHAZ BAĞLANTI ŞEMASI 3.UYARILAR Cihazı kullanmaya başlamadan önce mutlaka kullanma kılavuzu okunmalıdır ve cihaz kullanımında kılavuzdaki talimat ve uyarılara uyulmalıdır. Aksi takdirde

Detaylı

MLC 420 MANYETİK LİNEER CETVELLER KULLANMA KILAVUZU

MLC 420 MANYETİK LİNEER CETVELLER KULLANMA KILAVUZU MLC 420 TAŞINABİLİR REFERANS NOKTASI MANYETİK LİNEER CETVELLER ENTEGRE EDİLMİŞ TEMASSIZ RULMANLI SİSTEM 0,005 MM DEN BAŞLAYAN YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜK TAŞINABİLİR REFERANS NOKTASI TİTREŞİMLERE KARŞI YÜKSEK KORUMA

Detaylı

5-14 KURULUM AYARLARI CALIŞMA FONKSİYONLARI MEKANÝK KURULUM ARIZA DURUMLARI GÜVENLÝK UYARILARI TEKNÝK ÖZELLÝKLER

5-14 KURULUM AYARLARI CALIŞMA FONKSİYONLARI MEKANÝK KURULUM ARIZA DURUMLARI GÜVENLÝK UYARILARI TEKNÝK ÖZELLÝKLER 3 4 5-14 2 KURULUM AYARLARI 15-16 CALIŞMA FONKSİYONLARI 17-20 MEKANÝK KURULUM 21-22 ARIZA DURUMLARI 23 GÜVENLÝK UYARILARI 24 TEKNÝK ÖZELLÝKLER 25 3 07 08 06 10 11 09 Perde Radar ( Opsiyonel) 4 07 Kayış

Detaylı

SSM - 4 ORANSAL SERVOMOTOR SSM 4 TANITIM BİLGİLERİ :

SSM - 4 ORANSAL SERVOMOTOR SSM 4 TANITIM BİLGİLERİ : SSM - 4 ORANSAL SERVOMOTOR SSM 4 TANITIM BİLGİLERİ : SSM Serisi servo motorlar Era Ltd.Şti. ticari ürünüdür. Saha da çalışması için basit ve sorunsuz bir yapıya sahiptir. 4 Pinli bağlantı soketi ile, kolay

Detaylı

F8914 ZİGBEE RF MODEM İLE MODBUS HABERLEŞME KILAVUZU

F8914 ZİGBEE RF MODEM İLE MODBUS HABERLEŞME KILAVUZU F8914 ZİGBEE RF MODEM İLE MODBUS HABERLEŞME KILAVUZU Z Telemetri Telekomünikasyon Yazılım San. Tic. LTD. ŞTI. Kavaklıdere Mah. Atatürk Bulvarı No: 151/804 Çankaya / Ankara info@ztelemetry.com Tel: +90

Detaylı

ML TFT 5 ARAYÜZ KULLANIM KILAVUZU

ML TFT 5 ARAYÜZ KULLANIM KILAVUZU ML TFT 5 ARAYÜZ KULLANIM KILAVUZU İçindekiler 1 ML TFT 5 Genel Özellikleri... 3 2 Arayüz... 3 2.1 Arayüz Hakkında... 3 2.2 Cihaz Haberleşmesi... 4 2.3 Kat Görselleri ve Ok Tipi Seçenekleri... 4 2.4 Tema

Detaylı

Kullanım Kılavuzu

Kullanım Kılavuzu www.makrodedektor.com Kullanım Kılavuzu Cihazın Tanıtımı 360 Algılama Ucu Kontrol Ünitesi Açma / Kapama Titreşim / Ses & LED LED Aydınlatma Ses Çıkışı Hassasiyet Ayarı Pil Yuvası IP Koruma Sınıfı IP67

Detaylı

AKE GAZLI DÖNER TABANLI FIRIN KONTROL KARTI (7 TFT DOKUNMATİK) KULLANIM KILAVUZU

AKE GAZLI DÖNER TABANLI FIRIN KONTROL KARTI (7 TFT DOKUNMATİK) KULLANIM KILAVUZU AKE.370.502.01.02 GAZLI DÖNER TABANLI FIRIN KONTROL KARTI (7 TFT DOKUNMATİK) KULLANIM KILAVUZU AKE.370.502.01.02 GAZLI DÖNER TABANLI FIRIN KONTROL KARTI (7 TFT DOKUNMATİK) KULLANIM KILAVUZU 1 1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ

Detaylı

Gökhan Göl 2. MULTİKOPTER SİSTEMLERİ VE UÇMA PRENSİPLERİ

Gökhan Göl 2. MULTİKOPTER SİSTEMLERİ VE UÇMA PRENSİPLERİ 1. GİRİŞ İnsansız hava aracı (İHA) hava akımı ve tahrik kuvvetlerinden yararlanarak uçabilen yerden kumanda edilen ya da otonom yani belli bir uçuş planı üzerinden otomatik hareket eden, uçuş için içerisinde

Detaylı

AKE GAZLI SABİT TABANLI FIRIN KONTROL KARTI (7 TFT DOKUNMATİK) KULLANIM KILAVUZU

AKE GAZLI SABİT TABANLI FIRIN KONTROL KARTI (7 TFT DOKUNMATİK) KULLANIM KILAVUZU AKE.370.502.01.03 GAZLI SABİT TABANLI FIRIN KONTROL KARTI (7 TFT DOKUNMATİK) KULLANIM KILAVUZU AKE.370.502.01.03 GAZLI SABİT TABANLI FIRIN KONTROL KARTI (7 TFT DOKUNMATİK) KULLANIM KILAVUZU 1 AKE.370.502.01.03

Detaylı

ORKA BİLİŞİM ELEKTRONİĞİ

ORKA BİLİŞİM ELEKTRONİĞİ ORKA BİLİŞİM ELEKTRONİĞİ GSM İNTERKOM KULLANIM KILAVUZU ORKA BİLİŞİM ELEKTRONİĞİ SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. İletişim Merkez Ofis: Cami Mahallesi Çemenzar Çıkmazı Sokak Albatros Sitesi No:28 Tuzla / İSTANBUL

Detaylı

Mıknatıslı Portatif GPS Takip Cihazı

Mıknatıslı Portatif GPS Takip Cihazı Genel Açıklama MTK7 BOYUTU KÜÇÜK, TAŞINABİLİR GPS İZLEME/ TAKİP CİHAZIDIR. ÖZEL NEODMİUM MIKNATISLARI İLE HER TÜRLÜ METAL AKSAMIN ÜSTÜNE KOLAYCA VE SANİYELER İÇİNDE MONTAJ YAPILABİLİR. ÜSTÜN GPS MODÜLÜ

Detaylı

AKE ELEKTRİKLİ DÖNER TABANLI FIRIN KONTROL KARTI (7 TFT DOKUNMATİK) KULLANIM KILAVUZU

AKE ELEKTRİKLİ DÖNER TABANLI FIRIN KONTROL KARTI (7 TFT DOKUNMATİK) KULLANIM KILAVUZU AKE.370.502.01.01 ELEKTRİKLİ DÖNER TABANLI FIRIN KONTROL KARTI (7 TFT DOKUNMATİK) KULLANIM KILAVUZU AKE.370.502.01.01 ELEKTRİKLİ DÖNER TABANLI FIRIN KONTROL KARTI KULLANIM KILAVUZU 1 1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ 2.RÖLE

Detaylı

SD 2400 Seviye Duyargası. Montaj ve Kullanım Kitapçığı

SD 2400 Seviye Duyargası. Montaj ve Kullanım Kitapçığı SD 2400 Seviye Duyargası Montaj ve Kullanım Kitapçığı SD 2400 MKK v10.02-tr 1 İÇİNDEKİLER 1. ÖNEMLİ NOTLAR... 3 2. TANIMLAMA... 4 3. TEKNİK ÖZELLİKLER... 5 4. MONTAJ ve KABLOLAMA... 6 4.1. Duyarga Çubuklarının

Detaylı

ZX2 Lazer Ölçüm Sensörü Kullanım Kılavuzu

ZX2 Lazer Ölçüm Sensörü Kullanım Kılavuzu ZX2 Lazer Ölçüm Sensörü Kullanım Kılavuzu İÇİNDEKİLER Giriş ZX2 Lazer Ölçüm Sensörü Tanıtımı Temel Kurulum ve Kablolama Başlıca Uygulamalar Ölçüm Yöntemleri -Yükseklik -Çift Levha Algılama -Pozisyonlama

Detaylı

PEY-D810 SĠNYALĠZASYON SĠSTEMĠ

PEY-D810 SĠNYALĠZASYON SĠSTEMĠ PEY-D810 SĠNYALĠZASYON SĠSTEMĠ AÇIKLAMALAR-KULLANIM-BAĞLANTILAR Sayfa 1 ĠÇĠNDEKĠLER SAYFA 1-) Sistemin Genel Tanıtımı 3 2-) Sistemin ÇalıĢma ġekli.4 3-) Sistem Yazılımı 5 4-) Sistemin Elektrik ve Bağlantı

Detaylı

1 Nem Kontrol Cihazı v3

1 Nem Kontrol Cihazı v3 NEM KONTROL CİHAZI v5.0 Nem Kontrol Cihazı v3.0 1 Nem Kontrol Cihazı v3 NEM Havada bulunan su buharı miktarına nem denir. Nem ölçümlerinde mutlak nem, bağıl nem ve spesifik nem hesaplanır. Mutlak nem birim

Detaylı

AKE MİKSER KONTROL KARTI-TEK HIZLI (7 SEG DOKUNMATİK YATAY TİP) KULLANIM KILAVUZU

AKE MİKSER KONTROL KARTI-TEK HIZLI (7 SEG DOKUNMATİK YATAY TİP) KULLANIM KILAVUZU AKE.207.001.04.01 MİKSER KONTROL KARTI-TEK HIZLI (7 SEG DOKUNMATİK YATAY TİP) KULLANIM KILAVUZU AKE.207.001.04.01 MİKSER KONTROL KARTI-TEK HIZLI (7 SEG DOKUNMATİK YATAY TİP) KULLANIM KILAVUZU 1 1.CİHAZ

Detaylı

GSM Kartı. Programlama Butonu

GSM Kartı. Programlama Butonu Teknik Özellikler GSM DIALER KULLANMA KILAVUZU Besleme Gerilimi : 12 Volt Sukunet Akımı : 35 ma. Arama Esnasında Çekilen Akım : 100 ma. Tetikleme Türü : Negatif (-) Tetikleme Bağlantı Şekli GSM Kartı SIM

Detaylı

Bağımsız Geçiş Kontrol Cihazı

Bağımsız Geçiş Kontrol Cihazı Bağımsız Geçiş Kontrol Cihazı Kullanım Kılavuzu Kullanmaya başlamadan önce Kullanım Kılavuzunu lütfen dikkatlice okuyunuz. 1. Paket İçeriği; Adı Miktar Notlar Geçiş kontrol cihazı 1 Kullanım kılavuzu 1

Detaylı

Cihazın Tanıtımı. Kontrol Ünitesi. IP Koruma Sınıfı: IP67 - Toza karşı korumalı ve 1 metreye kadar su geçirmez. 360 Algılama Ucu.

Cihazın Tanıtımı. Kontrol Ünitesi. IP Koruma Sınıfı: IP67 - Toza karşı korumalı ve 1 metreye kadar su geçirmez. 360 Algılama Ucu. Cihazın Tanıtımı 360 Algılama Ucu Kontrol Ünitesi Açma - Kapama / Hassasiyet (+) Mod / / Hassasiyet (-) LED Aydınlatma Ses Çıkışı LED Pil Yuvası IP Koruma Sınıfı IP67 - Toza karşı korumalı ve 1 metreye

Detaylı

1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ 2.CİHAZ BAĞLANTI ŞEMASI

1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ 2.CİHAZ BAĞLANTI ŞEMASI 1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ 2.CİHAZ BAĞLANTI ŞEMASI 3.UYARILAR Cihazı kullanmaya başlamadan önce mutlaka kullanma kılavuzu okunmalıdır ve cihaz kullanımında kılavuzdaki talimat ve uyarılara uyulmalıdır. Aksi takdirde

Detaylı

4K HDMI Genişletici Set, 4K2K/60 Hz

4K HDMI Genişletici Set, 4K2K/60 Hz 4K HDMI Genişletici Set, 4K2K/60 Hz Kullanma Kılavuzu DS-55204 Digitus 4K Çoğaltıcı Seti, 4K2K/60Hz hem yüksek çözünürlüklü grafikler hem de kesintisiz video oynatımı için en yüksek talepleri dahi karşılayan

Detaylı

ELEKTRİKLİ KONV. FIRIN KONTROL KARTI (7 TFT TOUCH) KULLANIM KILAVUZU AKE-TT-EKF-001

ELEKTRİKLİ KONV. FIRIN KONTROL KARTI (7 TFT TOUCH) KULLANIM KILAVUZU AKE-TT-EKF-001 ELEKTRİKLİ KONV. FIRIN KONTROL KARTI (7 TFT TOUCH) KULLANIM KILAVUZU AKE-TT-EKF-001 1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ 2.RÖLE KARTI VE ÖLÇÜLERİ 3.CİHAZ BAĞLANTI ŞEMASI 4.UYARILAR Cihazı kullanmaya başlamadan önce mutlaka

Detaylı

MODBUS PROTOKOLÜ ÜZERİNDEN KABLOLU VE KABLOSUZ ENERJİ İZLEME SİSTEMİ

MODBUS PROTOKOLÜ ÜZERİNDEN KABLOLU VE KABLOSUZ ENERJİ İZLEME SİSTEMİ MODBUS PROTOKOLÜ ÜZERİNDEN KABLOLU VE KABLOSUZ ENERJİ İZLEME SİSTEMİ 192.168.1.0 Networkunda çalışan izleme sistemi PC Eth, TCP/IP Cihaz 1, Cihaz 2, Şekil-1 U 200 Şekil-1 deki örnek konfigürasyonda standart

Detaylı

1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ 2.CİHAZ BAĞLANTI ŞEMASI

1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ 2.CİHAZ BAĞLANTI ŞEMASI 1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ 2.CİHAZ BAĞLANTI ŞEMASI 3.UYARILAR Cihazı kullanmaya başlamadan önce mutlaka kullanma kılavuzu okunmalıdır ve cihaz kullanımında kılavuzdaki talimat ve uyarılara uyulmalıdır. Aksi takdirde

Detaylı

TOPCON RECEIVER UTILITY (TRU)

TOPCON RECEIVER UTILITY (TRU) TOPCON RECEIVER UTILITY (TRU) KULLANIM KLAVUZU 28.11.2012 VER.2 İÇİNDEKİLER Bölüm Sayfa 1. TRU 2.5 PC İLE GR5 DİJİTAL II RADYO MODEMLERİN AYARLANMASI 2 2. TRU İLE KONTROL ÜNİTESİ ÜZERİNDEN OAF DOSYASI

Detaylı

ANALOG ADRESLİ YANGIN ALARM SİSTEMİ YAZILIM KULLANMA KILAVUZU

ANALOG ADRESLİ YANGIN ALARM SİSTEMİ YAZILIM KULLANMA KILAVUZU ANALOG ADRESLİ YANGIN ALARM SİSTEMİ YAZILIM KULLANMA KILAVUZU Bilgisayar üzerinden analog adresli yangın algılama sisteminde bulunan detektörlere yer atama, kontak izleme modülünün senaryo belirtilmesi

Detaylı

TÜRKÇE TANITIM, KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU

TÜRKÇE TANITIM, KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU BLW-80PB BEAM DEDEKTÖR TÜRKÇE TANITIM, KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU UYARI! Kurulum işlemine geçmeden önce kullanım kılavuzunu dikkatlice okuyunuz. Bu kullanma kılavuzunun içeriği, fonksiyonlardaki değişiklikler

Detaylı

Cihazın Tanıtımı. Kontrol Ünitesi. IP Koruma Sınıfı: IP67 - Toza karşı korumalı ve 1 metreye kadar su geçirmez. 360 Algılama Ucu.

Cihazın Tanıtımı. Kontrol Ünitesi. IP Koruma Sınıfı: IP67 - Toza karşı korumalı ve 1 metreye kadar su geçirmez. 360 Algılama Ucu. Cihazın Tanıtımı 360 Algılama Ucu Kontrol Ünitesi Açma - Kapama / Hassasiyet (+) Mod / / Hassasiyet (-) LED Aydınlatma Ses Çıkışı LED Pil Yuvası IP Koruma Sınıfı: IP67 - Toza karşı korumalı ve 1 metreye

Detaylı

SBAR HIZLI KULLANIM KILAVUZU

SBAR HIZLI KULLANIM KILAVUZU SBAR HIZLI KULLANIM KILAVUZU ELEKTRİKSEL BAĞLANTI Bağlantılar Giriş Voltaj kablosu Fotosel Kablousu Buton Kablosu Kablo Tipi 3x 1,5 mm² 2x 0,5 mm² 4x 0,25 mm² Maksimum Kablo Boyutu 30 m Daha uzun mesafe

Detaylı

GRAFİK EKRAN STOKERLİ KAZAN KONTROL ÜNİTESİ KULLANIM KILAVUZU V1.0

GRAFİK EKRAN STOKERLİ KAZAN KONTROL ÜNİTESİ KULLANIM KILAVUZU V1.0 GRAFİK EKRAN STOKERLİ KAZAN KONTROL ÜNİTESİ KULLANIM KILAVUZU V1.0 1 1. TUŞLAR : YUKARI/AŞAĞI TUŞLARI: Cihaza yeni değer girişi bu tuşlar ile yapılır. SICAKLIK AYARI: Kazan sıcaklık set değeri bu tuş ile

Detaylı

Kullanım Kılavuzu / User s Guide Garanti Belgesi / Guarentee Certificate

Kullanım Kılavuzu / User s Guide Garanti Belgesi / Guarentee Certificate Pratik-C series Kullanım Kılavuzu / User s Guide Garanti Belgesi / Guarentee Certificate PRATİKKART, PRATİK-C SERİSİ PratikKart, Kartlı Geçiş Sistemi Pratik-C serisi, KGS (Kartlı Geçiş Sistemi) mantığında

Detaylı

DY-45 OSİLOSKOP V2.0 KİTİ

DY-45 OSİLOSKOP V2.0 KİTİ DY-45 OSİLOSKOP V2.0 KİTİ Kullanma Kılavuzu 12 Ocak 2012 Amatör elektronikle uğraşanlar için osiloskop pahalı bir test cihazıdır. Bu kitte amatör elektronikçilere hitap edecek basit ama kullanışlı bir

Detaylı

30 m. 30 m. Loop Dedektör Kablosu 1x1,5 mm² 20 m loop kabosunun döşendikten sonra kalan kısmı Senkronizasyon Kablosu 3x 0,5 mm² 20 m

30 m. 30 m. Loop Dedektör Kablosu 1x1,5 mm² 20 m loop kabosunun döşendikten sonra kalan kısmı Senkronizasyon Kablosu 3x 0,5 mm² 20 m M-BAR ve L - BAR HIZLI KULLANIM KILAVUZU Mekanik Montaj Mekanik Montakı yaparken Kullanma kılavuzundaki son sayfalardaki resimlere bakarak kurulumu yapabilirsiniz. YAY AYARI Yay ayarı yapabilmek için aşağıdaki

Detaylı

AKE MİKSER KONTROL KARTI ÜÇ HIZLI KULLANIM KILAVUZU

AKE MİKSER KONTROL KARTI ÜÇ HIZLI KULLANIM KILAVUZU AKE.324.001.02.01 MİKSER KONTROL KARTI ÜÇ HIZLI KULLANIM KILAVUZU AKE.324.001.01.01 MİKSER KONTROL KARTI ÜÇ HIZLI KULLANIM KILAVUZU 1 1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ 2.CİHAZ BAĞLANTI ŞEMASI AKE.324.001.01.01 MİKSER KONTROL

Detaylı

DY-45 OSĐLOSKOP KĐTĐ. Kullanma Kılavuzu

DY-45 OSĐLOSKOP KĐTĐ. Kullanma Kılavuzu DY-45 OSĐLOSKOP KĐTĐ Kullanma Kılavuzu 01 Kasım 2010 Amatör elektronikle uğraşanlar için osiloskop pahalı bir test cihazıdır. Bu kitte amatör elektronikçilere hitap edecek basit ama kullanışlı bir yazılım

Detaylı

2 Kablolu Villa Zil Paneli (Kart Okuyuculu)

2 Kablolu Villa Zil Paneli (Kart Okuyuculu) 2 Kablolu Villa Zil Paneli (Kart Okuyuculu) 2K-61 Kullanım Kılavuzu RF CARD 2K-61 Villa Zil Paneli 1.Bölümler ve Fonksiyonları Balık Gözü Kamera Hoparlör Gece Görüş Ledi RF CARD Kart Okutma Penceresi 182

Detaylı

Kullanım kılavuzu. LD-PULS Sinyal Jeneratörü

Kullanım kılavuzu. LD-PULS Sinyal Jeneratörü Kullanım kılavuzu LD-PULS Sinyal Jeneratörü 2 Kullanım kılavuzu LD-PULS Sinyal Jeneratörü İçindekiler 1. Üretici ve ithalatçı firmanın ünvanı, adres ve telefon numarası 3 2. Bakım, onarım ve kullanımda

Detaylı

GEPA. RFD-121 Arıza Gösterge Düzeneği. Kullanma Kılavuzu. Orta Gerilim Yer Altı Şebekeleri İçin Arıza Akımı Gösterge Düzeneği.

GEPA. RFD-121 Arıza Gösterge Düzeneği. Kullanma Kılavuzu. Orta Gerilim Yer Altı Şebekeleri İçin Arıza Akımı Gösterge Düzeneği. GEPA RFD-121 Arıza Gösterge Düzeneği Orta Gerilim Yer Altı Şebekeleri İçin Arıza Akımı Gösterge Düzeneği Kullanma Kılavuzu www.gepaelk.com İçindekiler 1. Genel... 1 2. Özellikler... 1 3. Bağlantı ve Montaj...

Detaylı

DENEYLERDE KULLANILACAK LABORATUVAR EKİPMANLARI

DENEYLERDE KULLANILACAK LABORATUVAR EKİPMANLARI DENEYLERDE KULLANILACAK LABORATUVAR EKİPMANLARI Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Devre ve Elektronik Laboratuvarında yer alan her bir masada aşağıda isim ve özellikleri

Detaylı

KİT KODU: 102 LI4 01T

KİT KODU: 102 LI4 01T KİT KODU: 102 LI4 01T 142705 1- LPG Elektrovalfi (6 mm) 2- FJ1 Gaz Filitresi 3- Buharlaştırıcı Regülatör (1200 mbar) 4- Rail Enjektör Grubu (Turuncu Enjektör x 4 ve PTS 4,5 Bar Sensör) 5- LPG Elektronik

Detaylı

ACR-Net 100 Kullanım Kılavuzu

ACR-Net 100 Kullanım Kılavuzu ACR-Net 100 Kullanım Kılavuzu Ayrıntılı bilgi için web sayfamızı ziyaret edin. www.acrelektronik.com.tr 1 İçindekiler 1. ACR-Net 100... 3 1.1. ACR-Net 100 Özellikleri... 3 1.2. Kullanım Alanları... 3 1.3.

Detaylı

AKE MİKSER KONTROL KARTI TEK HIZLI KULLANIM KILAVUZU

AKE MİKSER KONTROL KARTI TEK HIZLI KULLANIM KILAVUZU AKE.324.002.01.01 MİKSER KONTROL KARTI TEK HIZLI KULLANIM KILAVUZU AKE.324.002.04.01 MİKSER KONTROL KARTI TEK HIZLI KULLANIM KILAVUZU 1 1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ 2.CİHAZ BAĞLANTI ŞEMASI AKE.324.002.04.01 MİKSER

Detaylı

HDMI Uzatma Seti Full HD, 130 m

HDMI Uzatma Seti Full HD, 130 m HDMI Uzatma Seti Full HD, 130 m Kullanma Kılavuzu DS-55101 Digitus HDMI Çoğaltıcı Seti, Full HD en yüksek talepleri dahi karşılayacak maks. 130 m lik bir geliştirme çözümü sunar. Dijital video ve audio

Detaylı

AKE KONVEKSİYONEL FIRIN KONTROL ÜNİTESİ (ELEKTRİKLİ) KULLANIM KILAVUZU

AKE KONVEKSİYONEL FIRIN KONTROL ÜNİTESİ (ELEKTRİKLİ) KULLANIM KILAVUZU AKE.324.006 KONVEKSİYONEL FIRIN KONTROL ÜNİTESİ (ELEKTRİKLİ) KULLANIM KILAVUZU AKE.324.006 KONVEKSİYONEL FIRIN KONTROL ÜNİTESİ (ELEKTRİKLİ) KULLANIM KILAVUZU 1 1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ 1-MİKA ETİKET 2-BAĞLANTI

Detaylı

AKÜ TAKVİYE CİHAZLI POWER BANK 9000

AKÜ TAKVİYE CİHAZLI POWER BANK 9000 AKÜ TAKVİYE CİHAZLI POWER BANK 9000 Kullanım Kılavuzu 31889 Ürünü kullanmadan önce lütfen bu kullanma kılavuzunu okuyun. Bu uyarıya uymamak ciddi yaralanmalara neden olabilir. Taşınabilir Çok Fonksiyonlu

Detaylı

Alttan Çıkışlı Takım Klozet Montajı

Alttan Çıkışlı Takım Klozet Montajı Alttan Çıkışlı Takım Klozet Montajı Pis su giderinin merkezi eksantrik kada yardımı ile 225 mm ye ayarlanır. Montaj delik yerleri işaretlenir. İşaretlenen yerler matkap yardımı ile delinir ve yerlere dubel

Detaylı

1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ 1.RÖLE KARTI VE ÖLÇÜLERİ

1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ 1.RÖLE KARTI VE ÖLÇÜLERİ 1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ 1.RÖLE KARTI VE ÖLÇÜLERİ 3.CİHAZ BAĞLANTI ŞEMASI 4.UYARILAR Cihazı kullanmaya başlamadan önce mutlaka kullanma kılavuzu okunmalıdır ve cihaz kullanımında kılavuzdaki talimat ve uyarılara

Detaylı

Kullanım Kılavuzu / User s Guide Garanti Belgesi / Guarentee Certificate

Kullanım Kılavuzu / User s Guide Garanti Belgesi / Guarentee Certificate Pratik-CP series Kullanım Kılavuzu / User s Guide Garanti Belgesi / Guarentee Certificate PRATİKKART, PRATİK-CP SERİSİ Pratikkart, Pratik-CP serisi (şifre + kartlı geçiş sistemi) KGS (Kartlı Geçiş Sistemi)

Detaylı

Ev & Ofis 3 Boyutlu Yazıcı Katmanlı Plastik Yığma Teknolojisi. KEMiQ Q1 MODELİ PAKET İÇERİĞİ ve KULLANIMI

Ev & Ofis 3 Boyutlu Yazıcı Katmanlı Plastik Yığma Teknolojisi. KEMiQ Q1 MODELİ PAKET İÇERİĞİ ve KULLANIMI Ev & Ofis 3 Boyutlu Yazıcı Katmanlı Plastik Yığma Teknolojisi KEMiQ Q1 MODELİ PAKET İÇERİĞİ ve KULLANIMI KEMIQ Q1 MODELİ PAKET İÇERİĞİ ve KULLANIMI KEMIQ Q1 MODELİ PAKET İÇERİĞİ 1. alyen anahtarlar kafa

Detaylı

Şekil 2: Kanat profili geometrisi

Şekil 2: Kanat profili geometrisi Kanat Profili ve Seçimi Şekil 1: İki boyutlu akım modeli Herhangi bir kanat, uçuş doğrultusuna paralel olarak (gövde doğrultusunda) kesildiğinde şekil 1 olduğu gibi bir görüntü elde edilir. Şekil 2: Kanat

Detaylı

3. QUADROKOPTERDE KULLANILAN MALZEMELER

3. QUADROKOPTERDE KULLANILAN MALZEMELER 3. QUADROKOPTERDE KULLANILAN MALZEMELER Quadrokopterlerde temel olarak kullanılan malzemeler şu şekildedir; Lion polimer piller Elektronik hız kontrol ünitesi (ESC) Fırçasız (brushless) motor Pervane Kumanda

Detaylı

D53R D53R. Bilgi Dokümanı. www.dtsis.com 1

D53R D53R. Bilgi Dokümanı. www.dtsis.com 1 D53R Bilgi Dokümanı www.dtsis.com 1 İçindekiler 1. Cihazın Verileri... 3 1.1. Cihazın Genel Özellikleri... 3 1.2. Teknik Veriler... 3 2. Montaj... 3 3. Kullanım... 7 3.1. Buton ve Sesli Işıklı İkaz Fonksiyonları...

Detaylı

Özellikler... 2. Standart Ürün Paket İçeriği... 2. Kurulum... 2

Özellikler... 2. Standart Ürün Paket İçeriği... 2. Kurulum... 2 İÇİNDEKİLER Tanım... 2 Özellikler... 2 Standart Ürün Paket İçeriği... 2 Kurulum... 2 Elektrik Bağlantısı... 3 Isı Sensörü Bağlantı Detayı... 3 RS485 Bağlantı Detayı... 4 Ek:1 Aqua Control RS 485 Bağlantı

Detaylı

ZX-GT Hızlı Başlangıç Rehberi

ZX-GT Hızlı Başlangıç Rehberi ZX-GT Hızlı Başlangıç Rehberi İÇİNDEKİLER Giriş Cihazların Temel Olarak Birbirine Bağlanması Hizalama İşleminin Yapılması Ölçüm Modunun Seçilmesi Eşik Değerlerinin Ayarlanması Cihazın Çalışma Moduna Geçirilmesi

Detaylı

SD 1200 Seviye Duyargası. Montaj ve Kullanım Kitapçığı

SD 1200 Seviye Duyargası. Montaj ve Kullanım Kitapçığı SD 1200 Seviye Duyargası Montaj ve Kullanım Kitapçığı SD 1200 MKK v10.02-tr 1 İÇİNDEKİLER 1. ÖNEMLİ NOTLAR... 3 2. TANIMLAMA... 4 3. TEKNİK ÖZELLİKLER... 5 4. MONTAJ ve KABLOLAMA... 6 4.1. Duyarga Çubuklarının

Detaylı

SAYFA NO: 2/8 1.2 Genel Özellikler Dış Görünüş İncelemeye alınan parçaların yüzeyinde oksidasyon, deformasyon, hasar olmayacaktır İşaretl

SAYFA NO: 2/8 1.2 Genel Özellikler Dış Görünüş İncelemeye alınan parçaların yüzeyinde oksidasyon, deformasyon, hasar olmayacaktır İşaretl SAYFA NO: 1/8 AMAÇ Araç kapılarının kilitlenmesi ve kilitlerinin açılmasını amacıyla elektrikli merkezi kilit motorlarına komuta eden; UK-004 kodlu, RF transmitter ve receiver setinin fonksiyonlarını ve

Detaylı

SICAKLIK VE NEM KONTROL CİHAZI KURULUM VE KULLANIM REHBERI

SICAKLIK VE NEM KONTROL CİHAZI KURULUM VE KULLANIM REHBERI KİLARDAR * (*) Kilercibaşı, kilerdeki yiyecek ve ilaçların korunmasından Sorumlu Kişi) SICAKLIK VE NEM KONTROL CİHAZI KURULUM VE KULLANIM REHBERI 1. Genel Bilgi Kilardar cihazınız düzenli olarak ölçtüğü

Detaylı

BKV 5400 Yüzey Blöf Kontrol Vanası Montaj ve Kullanım Kitapçığı

BKV 5400 Yüzey Blöf Kontrol Vanası Montaj ve Kullanım Kitapçığı BKV 5400 Yüzey Blöf Kontrol Vanası Montaj ve Kullanım Kitapçığı BKV 5400 MKK v10.01-tr 1 İÇİNDEKİLER 1. ÖNEMLİ NOTLAR... 3 2. TANIMLAMA... 3 3. TEKNİK ÖZELLİKLER... 4 3.1. BKA 5400 Yüzey Blöf Kontrol Vanası

Detaylı

VAKUM İNFÜZYON YÖNTEMİ

VAKUM İNFÜZYON YÖNTEMİ VAKUM İNFÜZYON YÖNTEMİ 1) İlk olarak üretimin gerçekleştirileceği cam ıslak bir bezle iyice temizlenir ve sonra kuru bez ile silinerek kurutulur. 2) Elyaflar istenen tasarıma göre kesilir. Örneğin 780

Detaylı

ROKAY. Robot Operatör Kayıt Cihazı KULLANMA KILAVUZU V:1.0

ROKAY. Robot Operatör Kayıt Cihazı KULLANMA KILAVUZU V:1.0 ROKAY Robot Operatör Kayıt Cihazı KULLANMA KILAVUZU V:1.0 1 İÇİNDEKİLER SAYFA Cihazın Genel Özellikleri... 3 Programın Kurulumu... 4 Windows-7 Sürücülerin Yüklenmesi... 5 Windows-Vista Sürücülerin Yüklenmesi...

Detaylı

SABİT REFERANS İSTASYONUNDAN DÜZELTME ALINMASI

SABİT REFERANS İSTASYONUNDAN DÜZELTME ALINMASI FC200 BLUETOOTH LU CEP TELEFONU İLE İNTERNETE BAĞLANMA VE TOPSURV 7.2 CORS DÜZELTME ALMA AYARLARI SABİT REFERANS İSTASYONUNDAN DÜZELTME ALINMASI Bu doküman dahili GSM modemi olmayan Topcon GNSS alıcılarının

Detaylı

KURULUM ve KULLANIM KILAVUZU

KURULUM ve KULLANIM KILAVUZU ISITMA/SOĞUTMA OTOMASYON SİSTEMLERİ KURULUM ve KULLANIM KILAVUZU MODEL NO.: TH1149 TH1149SA TH1149SB TH1149RF TH1149MSA TH1149MSB DİKKAT : Cihazı kullanmadan önce bu kılavuzu okuyun ve daha sonra gerekli

Detaylı

2 Kablolu Villa Zil Paneli (Kart Okuyuculu)

2 Kablolu Villa Zil Paneli (Kart Okuyuculu) 2 Kablolu Villa Zil Paneli (Kart Okuyuculu) 2K-61 Kullanım Kılavuzu RF CARD 2K-61 Villa Zil Paneli 1.Bölümler ve Fonksiyonları Kamera RF CARD Kart Okutma Penceresi 182 mm Hoparlör Gece Görüş Ledi RF CARD

Detaylı

İçerik. Ürün no.: CSL710-R A/L-M12 Işık perdesi alıcı

İçerik. Ürün no.: CSL710-R A/L-M12 Işık perdesi alıcı Ürün no.: 50128973 CSL710-R40-2210.A/L-M12 Işık perdesi alıcı Şekil farklılık gösterebilir İçerik Teknik veriler Uygun verici Boyutlandırılmış çizimler Elektrik bağlantısı Kumanda ve gösterge Aksesuarlar

Detaylı

AKE ELEKTRİKLİ TAŞ TABANLI FIRIN KONTROL KARTI KULLANIM KILAVUZU

AKE ELEKTRİKLİ TAŞ TABANLI FIRIN KONTROL KARTI KULLANIM KILAVUZU AKE.343.502 ELEKTRİKLİ TAŞ TABANLI FIRIN KONTROL KARTI KULLANIM KILAVUZU AKE.343.502 ELEKTRİKLİ TAŞ TABANLI FIRIN KONTROL KARTI KULLANIM KILAVUZU 1 1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ 2.RÖLE KARTI VE ÖLÇÜLERİ AKE.343.502

Detaylı

FRENIC MEGA ÖZET KULLANIM KLAVUZU

FRENIC MEGA ÖZET KULLANIM KLAVUZU FRENIC MEGA ÖZET KULLANIM KLAVUZU GENEL BİLGİLER SÜRÜCÜ KONTROL BAĞLANTILARI PLC 24 VDC CM DİJİTAL GİRİŞ COM UCU FWD REV DİJİTAL GİRİŞLER ( PNP / NPN SEÇİLEBİLİR ) SW1 X1 - X7 EN ENABLE GİRİŞİ Y1 - Y4

Detaylı

ELEKTRİKLİ KOMPRESÖR KILAVUZU

ELEKTRİKLİ KOMPRESÖR KILAVUZU ELEKTRİKLİ KOMPRESÖR KILAVUZU Desteklenen Cihazlar: EWXH-036-8 Bölüm 1 Giriş 1.1 Genel Bakış Kılavuz ELEKTRİKLİ KOMPRESÖRÜ tanıtır. Kompresörü kullanmadan once kılavuzu dikkatlice okuyunuz. Eğer sorunuz

Detaylı

FOG OSD V2.1. Fatih GENÇ www.modelhobbyprojects.com 03.02.2013

FOG OSD V2.1. Fatih GENÇ www.modelhobbyprojects.com 03.02.2013 2013 FOG OSD V2.1 Fatih GENÇ www.modelhobbyprojects.com 03.02.2013 0 1- ÜRÜN ĠÇERĠĞĠ FOG OSD V2.1 10Hz GPS 100A Akım Sensörü PC Bağlantı Kablosu FOG OSD V2.1 Kartı 10Hz GPS 100A Akım sensörü PC bağlantı

Detaylı

FOUR FAİTH F2114 GPRS MODEM İLE ANALOG I/O ÜZERİNDEN HABERLEŞME KILAVUZU

FOUR FAİTH F2114 GPRS MODEM İLE ANALOG I/O ÜZERİNDEN HABERLEŞME KILAVUZU FOUR FAİTH F2114 GPRS MODEM İLE ANALOG I/O ÜZERİNDEN HABERLEŞME KILAVUZU Z Telemetri Telekomünikasyon Yazılım San. Tic. LTD. ŞTI. Kavaklıdere Mah. Atatürk Bulvarı No: 151/804 Çankaya / Ankara info@ztelemetry.com

Detaylı

ABSOLUTE ROTARY ENKODER Tek Turlu Absolute Enkoder, Manyetik Ölçüm GENEL ÖZELLİKLER

ABSOLUTE ROTARY ENKODER Tek Turlu Absolute Enkoder, Manyetik Ölçüm GENEL ÖZELLİKLER ABSOLUTE ROTARY ENKODER Tek Turlu Absolute Enkoder, Manyetik Ölçüm SAS Analog Çıkışlı SAS-S (ŞAFTLI) SAS- B (YARI HOLLOW ŞAFTLI) SAS-K (KOLLU) GENEL ÖZELLİKLER SAS serisi enkoderler absolute olarak çalışırlar.

Detaylı

SAYFA NO: 1/8 AMAÇ Araç kapılarının kilitlenmesi ve kilitlerinin açılmasını amacıyla elektrikli merkezi kilit motorlarına komuta eden; UK-002 kodlu, RF transmitter ve receiver setinin fonksiyonlarını ve

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Önlemler Önemli Bilgiler Ürün İnceleme LCD ekran Telsiz şeması açıklamaları Temel işlemler- Gelişmiş özellikler

İÇİNDEKİLER. Önlemler Önemli Bilgiler Ürün İnceleme LCD ekran Telsiz şeması açıklamaları Temel işlemler- Gelişmiş özellikler İÇİNDEKİLER Önlemler Önemli Bilgiler Ürün İnceleme LCD ekran Telsiz şeması açıklamaları Temel işlemler- Gelişmiş özellikler 2 3-4 5 5 6 1 Değerli Müşterimiz LUITON LT- 002 ürününü tercih ettiğiniz için

Detaylı

Strike 5.50 R Proximity Kart Okuyucu Kullanım Kılavuzu

Strike 5.50 R Proximity Kart Okuyucu Kullanım Kılavuzu Strike 5.50 R Proximity Kart Okuyucu Kullanım Kılavuzu Bu kılavuz Strike 5,50 R kullanım ve bilgisayar bağlantısı ile cihaz tanımlamalarına yönelik doğru çalışma alışkanlıkları konusunda bilgiler vermektedir.

Detaylı

OTOMATİK KUTULU LCD GÖSTERGELİ MODEL 1 KAZAN KONTROL PANOSU KULLANIM KLAVUZU

OTOMATİK KUTULU LCD GÖSTERGELİ MODEL 1 KAZAN KONTROL PANOSU KULLANIM KLAVUZU OTOMATİK KUTULU LCD GÖSTERGELİ MODEL 1 KAZAN KONTROL PANOSU KULLANIM KLAVUZU Kazan Kontrol Panosu Ürün Açıklaması Pano AÇ/KAPA tuşundan açılır. Cihaz açıldığında ekran görüntüsü aşağıdaki gibidir. Burada

Detaylı

YAKLAŞIM SENSÖRLERİ (PROXIMITY) Endüktif, Kapasitif ve Optik Yaklaşım Sensörleri

YAKLAŞIM SENSÖRLERİ (PROXIMITY) Endüktif, Kapasitif ve Optik Yaklaşım Sensörleri YAKLAŞIM SENSÖRLERİ (PROXIMITY) Endüktif, Kapasitif ve Optik Yaklaşım Sensörleri Sanayi fabrika otomasyonunda proximity (yaklasım) sensorler kullanılır. Porximity sensorler profesyonel yapıda cevre sartlarından

Detaylı

IFD8520 ADRESLENEBİLİR RS-485/RS-422 İZOLELİ ÇEVİRİCİ KULLANIM KILAVUZU

IFD8520 ADRESLENEBİLİR RS-485/RS-422 İZOLELİ ÇEVİRİCİ KULLANIM KILAVUZU IFD8520 ADRESLENEBİLİR RS-485/RS-422 İZOLELİ ÇEVİRİCİ KULLANIM KILAVUZU ÖNSÖZ: Delta IFD8520 izoleli adreslenebilir RS-232 RS-422/RS-485 çevirici, RS-422/RS-485 'den RS-232 protokolüne haberleşme arabirimi

Detaylı

DÖNER EKMEK FIRINI KONTROL KARTI (7 SEG TOUCH) KULLANIM KILAVUZU AKE-T7-DEF-001

DÖNER EKMEK FIRINI KONTROL KARTI (7 SEG TOUCH) KULLANIM KILAVUZU AKE-T7-DEF-001 DÖNER EKMEK FIRINI KONTROL KARTI (7 SEG TOUCH) KULLANIM KILAVUZU AKE-T7-DEF-001 1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ 2.CİHAZ BAĞLANTI ŞEMASI 3.UYARILAR Cihazı kullanmaya başlamadan önce mutlaka kullanma kılavuzu okunmalıdır

Detaylı

Radyo Frekans Ayarları Klavuzu - ( )

Radyo Frekans Ayarları Klavuzu - ( ) Hi-Target V30, V60 ve V90 PLUS modellerinde dahili radyo modem (modül) cihazı mevcuttur. 1 watt ve 2 watt yayın gücüne sahip olan bu modüller, PasificCrest veya Satel marka olabilmektedir. Doğru bir radyo

Detaylı

İçerik. Ürün no.: CML730i-R R/CV-M12 Işık perdesi alıcı

İçerik. Ürün no.: CML730i-R R/CV-M12 Işık perdesi alıcı Ürün no.: 50119252 CML730i-R10-960.R/CV-M12 Işık perdesi alıcı Şekil farklılık gösterebilir İçerik Teknik veriler Uygun verici Boyutlandırılmış çizimler Elektrik bağlantısı Kumanda ve gösterge Aksesuarlar

Detaylı

5.BÖLÜM ÇİZGİ İZLEYEN ROBOT

5.BÖLÜM ÇİZGİ İZLEYEN ROBOT 5.BÖLÜM ÇİZGİ İZLEYEN ROBOT Çizgi izleyen robot bu kitapta yer alan yapımı en kolay robottur. Robotlar hakkında temel bilgileri edinebilmek için çizgi izleyen robot uygulamasını yapmak yeterli olacaktır.

Detaylı

SPIN21KCE Hızlı Kullanma Kılavuzu

SPIN21KCE Hızlı Kullanma Kılavuzu SPIN21KCE Hızlı Kullanma Kılavuzu MEKANİK MONTAJ Montaj yapılacak yerin ölçüleri maksimum olarak; Maksimum Yükseklik Genişlik Seksiyonel kapılar 2,4 m 4,4 m 1 ***Montaj yapılacak yerin konsol bağlantısı

Detaylı

İçerik. Ürün no.: MLC510R IP Set güvenlik sensörü alıcı

İçerik. Ürün no.: MLC510R IP Set güvenlik sensörü alıcı Ürün no.: 544027 MLC510R30-1200-IP Set güvenlik sensörü alıcı Şekil farklılık gösterebilir İçerik Teknik veriler Uygun verici Boyutlandırılmış çizimler Elektrik bağlantısı Devre şeması Kumanda ve gösterge

Detaylı

D53R. Montaj ve Kullanma Kılavuzu.

D53R. Montaj ve Kullanma Kılavuzu. D53R Montaj ve Kullanma Kılavuzu İçindekiler : 1. Cihazın Verileri 1.1 Cihazın Genel Özellikleri 1.2 Teknik Veriler 2. Montaj 3. Kullanım 3.1 Buton ve Sesli - Işıklı İkaz Fonksiyonları 3.2 Tanımlama ve

Detaylı

AKSİYEL FAN HIZ KONTROL ÜNİTESİ

AKSİYEL FAN HIZ KONTROL ÜNİTESİ AKSİYEL FAN & HIZ KONTROL ÜNİTESİ SFW0S 300 BROŞÜR TEKNİK ÖZELLİKLER SALİKS SFW0S 300 Fan yaygın olarak pano ve server odaları, elekrik panoları gibi endüstriyel makine soğutmalarında, aynı zamanda yaşamsal

Detaylı

MLC 410 MANYETİK LİNEER CETVELLER KULLANMA KILAVUZU

MLC 410 MANYETİK LİNEER CETVELLER KULLANMA KILAVUZU MLC 410 KENDİNDEN YATAKLI SİSTEM MANYETİK LİNEER CETVELLER TEMASSIZ ÇALIŞMA 0,005 MM İLE 1 MM ARASI ÇÖZÜNÜRLÜK 4880 MM ÖLÇÜM MESAFESİ KENDİNDEN YATAKLI SİSTEM IP67 YÜKSEK KORUMA SINIFI MÜKEMMEL KARARLILIK

Detaylı

TRIFAZE START-STOP KONTROL KARTI (TOUCH ARKADAN MONTAJ) KULLANIM KILAVUZU AKE-T-TSSA-001

TRIFAZE START-STOP KONTROL KARTI (TOUCH ARKADAN MONTAJ) KULLANIM KILAVUZU AKE-T-TSSA-001 TRIFAZE START-STOP KONTROL KARTI (TOUCH ARKADAN MONTAJ) KULLANIM KILAVUZU AKE-T-TSSA-001 1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ 2.CİHAZ BAĞLANTI ŞEMASI 3.UYARILAR Cihazı kullanmaya başlamadan önce mutlaka kullanma kılavuzu

Detaylı

1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ 2.RÖLE KARTI ÖLÇÜLERİ

1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ 2.RÖLE KARTI ÖLÇÜLERİ 1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ 2.RÖLE KARTI ÖLÇÜLERİ 3.CİHAZ BAĞLANTI ŞEMASI 4.UYARILAR Cihazı kullanmaya başlamadan önce mutlaka kullanma kılavuzu okunmalıdır ve cihaz kullanımında kılavuzdaki talimat ve uyarılara

Detaylı

MONOFAZE MİKROİŞLEMCİLİ REDRESÖR KULLANIM KILAVUZU

MONOFAZE MİKROİŞLEMCİLİ REDRESÖR KULLANIM KILAVUZU MONOFAZE MİKROİŞLEMCİLİ REDRESÖR KULLANIM KILAVUZU Cihazı Devreye Almadan Önce Kullanım Kılavuzunu Mutlaka Okuyunuz. CİHAZIN İLK KURULUMU Cihazınızı Koyacağınız Yerin Zemini Düz Olmalıdır. Cihazın Çalışacağı

Detaylı

İçerik. Ürün no.: MLC500T IP Set güvenlik sensörü verici

İçerik. Ürün no.: MLC500T IP Set güvenlik sensörü verici Ürün no.: 544006 MLC500T14-1200-IP Set güvenlik sensörü verici Şekil farklılık gösterebilir İçerik Teknik veriler Uygun alıcı Boyutlandırılmış çizimler Elektrik bağlantısı Devre şeması Kumanda ve gösterge

Detaylı