Web Adresi Nasıl Yazılır?

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Web Adresi Nasıl Yazılır?"

Transkript

1 Web Adresi Nasıl Yazılır? Kullandığınız gözatıcının web sayfalarına ulaşım dilini kullandığı anlamına gelir. World Wide Web (Dünya çapında ağ) üzerinde olduğu anlamına gelir. Web adreslerinde sitenin adı ve sitenin hangi tür kuruma ait olduğunu gösterir Ülke ekidir. Sayfanın Türkiye' de bir kuruma ait olduğunu gösterir.

2

3 Site uzantıları.org.net.edu.gov.mil.com Meb. k12 Ticari olmayan organizasyon ve dernek sitelerinde kullanılır. İnternet'le ilgili kurumlarda yani sunucu siteleri gibi Üniversite sitelerinde ve eğitimle ilgili kurumlarda kullanılır. Devlete ait kurumların sitelerinde kullanılır.(e-devlet) Askeri kurumların sitelerinde gösterir. Ticari yani para kazanma amaçlı yapılan sitelerde kullanılır.. ilk ve orta öğretim okulları sitelerinde kullanılır.

4 Örnekler (Devlet sitesi gov ) Milli Eğitim Bakanlığı' nın sayfası (Üniversite sitesi edu ) Orta Doğu Teknik Üniversitesi (Askeri site mil ) Türk Silahlı Kuvvetleri Sayfası (Ticari amaçlı site com ) Google Arama motoru sayfası (Dernek,organizasyon org ) Galatasaray Futbol Kulübünün resmi sitesi

5 Adreslerde kullanılan uzantıların ne manaya geldiğini tahmin edin Ülkeleri kısaltmalarına örnekler uk : İngiltere ca : Kanada jp : Japonya it : İtalya de: Almanya fr : Fransa tr : Türkiye us: Amerika

6 Web Adresi Yazarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Web adreslerinde, Türkçe harf kullanılmaz. "eğitim" yerine "egitim", "bilişim" yerine "bilisim" kullanılır. Büyük harf kullanılmaz. İnternet adresleri yazılırken harflerde eksiklik,yanlışlık, ü-ğ-ı-ş-ç-ö gibi özel karakterler ve adres içinde boşluk kullanmak HATADIR.

7 Son dönemlerde, Internet'te Türkçe harflerin kullanılması ile ilgili çalışmalar olsa da henüz hayata geçirilmemiştir. Sözcükler arasında boşluk bırakılmaz.

8 Bu adreslerdeki yanlışlar nelerdir? www. internet haftasi. org. Tr

9 IP ADRESİ NEDİR??? İnternet adresleri gerçekte sayılardan oluşur. Bu sayılara IP ADRESİ denir. IP adreslerini akılda tutmak zor olduğu için ifadelerden oluşan internet adresleri kullanılır İNTERNET ADRESLERİNİ BU ŞEKİLDE AKILDA TUTMAK ZOR OLDUĞU İÇİN İNTERNET ADRESLERİNİ KULLANIRIZ.

10

11 BİLGİSAYARDA HAFIZA ÖLÇÜ BİRİMLERİ Kayıt ortamlarının (harddisk(sabitdisk),ram,usb bellek(flashbellek),cd,dvd) bir kapasitesi vardır. Nasıl uzunluk veya kütleyi ölçmek için cm, kg gibi birimler kullanıyorsak, kayıt ortamlarının da bir birimi vardır. 1 kg elma 30 cm 200 gr.

12 BİLGİSAYARDA HAFIZA ÖLÇÜ BİRİMLERİ

13 bit (en küçük bilgisayar saklama birimi) 8 bit =1 Byte 1024 Byte =1 kilobyte 1024 Kilobyte =1 megabyte 1024 Megabyte =1 Gigabyte 1024 Gigabyte =1 Terabyte 1024 Terabyte =1 Petabyte BİT<BYTE<KİLOBYTE<MEGABYTE<GİGABYTE<TERABYTE<PETABYTE

14 Soru: 4 TB(terabyte) kaç GB(gigabyte) eder? Çözüm: 1 TB 1024 GB ise 4 TB 4x1024=4096 GB eder. Soru: 2048 KB(kilobyte) kaç mb(megabyte) eder? Çözüm: 1024 KB 1 MB ise 2 x1024 KB 2048 KB 2 MB eder.

15 Disketler 1,44 Megabaytlık veri saklayabilirler. CD ler 700 Megabaytlık veri saklayabilirler DVD ler 4.7 Gigabaytlık veri saklayabilirler. Sabit diskler (1 TB) Gigabaytlık veri saklayabilirler.

16

17 Dosya Yönetimi Dosya, Klasör ve Sürücüler

18 Dosya Yapısı Bir dosya ismi 3 kısımdan oluşur. Günlüğüm.TXT Dosya Adı Dosya Uzantısı Nokta

19 Dosya Uzantısı Bir dosyanın sadece uzantısına bakarak içerisindeki bilginin türünü öğrenebiliriz. Örneğin MP3 uzantılı bir dosyada müzik, PDF uzantılı bir dosyada bir kitap olduğunu dosyayı açmadan anlayabiliriz.

20 Popüler Dosya Uzantıları Sık kullanılan dosyalara ait uzantıları ve içerikleri aşağıdaki tablodan inceleyelim. Dosya Uzantısı TXT, DOC MP3, WAV BMP, JPG,JPEG GİF PDF AVİ, MPEG, MOV, MP4 EXE RAR XLS İçerik Yazı,(Doc: word programı) Ses ve Müzik Resim Hareketli Resim Kitap Film Çalıştırılabilir Program Sıkıştırılmış klasör Excel(Hesap programı)

21 DONANIM VE YAZILIM Koray EKMEKCİOĞLU

22 Donanım Nedir? Bilgisayarın gözle görülebilen ve elle tutulabilen kısımlarına donanım denir. Örneğin, ekran(monitör), klavye, ram, sabit disk(harddisk), fare, yazıcı, işlemci, ethernet kartı gibi..

23 Anakart Diğer tüm donanımların (parçaların) üzerine takıldığı ve bu parçalar arasında iletişimi sağlayan kasa içerisinde en büyük yer kaplayan donanımdır.

24 İşlemci Bilgisayardaki matematiksel ve mantıksal tüm işlemlerin yapıldığı donanımdır. Bilgisayarın hızını belirlemede önemli bir yere sahiptir. Tüm işlemlerin yapıldığı merkez olduğu için işlemciye bilgisayarın beyni diyebiliriz.

25 Ekran Kartı Ekrana(monitöre) görüntüyü veren karttır. Görüntüyü işler ve işlenen görüntünün ekrana aktarılmasını sağlar. Oyunların akıcı çalışmasında önemi büyüktür.

26 RAM (Geçici Bellek) Bilgilerin geçici olarak saklandığı donanım birimidir. Elektrik kesilmesi durumunda içindeki bilgiler silinir. Belleğin fazla olması bilgisayarda birden çok programı aynı anda hızlı bir şekilde çalıştırmaya yardımcı olur. Dolayısıyla bilgisayarın hızına etkisi büyüktür.

27 Bellek Belleğin fazla olması bilgisayarda birden çok programı aynı anda hızlı bir şekilde çalıştırmaya yardımcı olur. Dolayısıyla bilgisayarın hızına etkisi büyüktür.

28 Harddisk(Sabit Disk) Bilgileri kalıcı olarak depolayan donanımdır. Dosyalar, müzikler, filmler vs. tüm bilgilerimiz sabit diskte kayıtlıdır. Elektrik kesilmesi durumunda içindeki bilgiler silinmez.

29 Sabit Disk Sabit diskler büyüklük, dönme hızları ve kapasiteleri ile birbirinden farklılık gösterebilir.

30 Güç Kaynağı(Power) 220 Volt luk şehir elektriğini 12 Volt a çevirir. Bilgisayarın tüm parçalarına gerekli gücü (elektrik akımı) sağlayan donanımdır.

31 Ağ Kartı(Ethernet Kartı) Bilgisayarda kablolu internet bağlantısının yapılmasını sağlayan karttır. Bilgisayarın bir ağa veya başka bir bilgisayara bağlanmasını sağlayan donanımdır. Yeni anakartlar üzerinde tümleşik olarak yer alır.

32 Ses Kartı Bilgisayara ses girişini ve çıkışını sağlayan donanımdır. Günümüz anakartları üzerinde tümleşik olarak yer alır.

33 Modem Kartı Telefon hattını kullanarak internete bağlanmayı sağlayan donanımdır. Günümüzde anakart üzerinde tümleşik olarak yer alır.

34 Tümleşik/Birleşik Donanım Günümüzde birçok donanım anakart üzerinde yer almaktadır. Örneğin, ses kartı, modem, ağ kartı, ekran kartı gibi. Bu şekilde ayrıca takılmasına gerek duyulmayan, anakart üzerinde gelen donanımlara tümleşik donanım adı verilir.

35 Soğutucu Fanlar Kasa içerisindeki ısıyı düşürmeye yardımcı olan pervanelerdir. Bunlar hem parçaları soğutur hem de kasa içerisindeki hava akımını sağlar.

36 Disket Sürücü Disketlere okuma yazma işlemi yapan donanımdır. Günümüzde artık kullanılmamaktadır.

37 CD/DVD ROM Sürücü CD/DVD disklerinde veri depolayabilen veya bu diskleri okuyan donanımdır.

38 Yazılım Nedir? Bilgisayarın kullanılmasını sağlayan her türlü programa ise yazılım adı verilir. Örneğin resim yapmamızı sağlayan Paint, internete girmemizi sağlayan Google Chrome gibi..

39 Yazılım/Donanım Farkı Donanım ve yazımı insan vücudu ve ruhuna benzetebiliriz. Bedenimize dokunabilirken ruhumuzu dokunamayız. Ruhumuz bedenimizin hareketini, kontrolünü sağlar. Bilgisayar dünyasının ruhu olan yazılım donanımların kontrolünü, birbirleriyle iletişimini sağlar. Yazılım olmadan bilgisayardaki donanımları kullanamayız.

40 Yazılım Çeşitleri Yazılımlar, sistem yazılımı ve uygulama yazılımı olarak ikiye ayrılır.

41 Sistem Yazılımı İşletim sistemi olarak da bilinir. Bilgisayardaki donanımları yöneten, çalışmasını denetleyen ve diğer tüm yazılımların çalışmasını sağlayan temel yazılımdır. Örneğin sıklıkla duyduğumuz Windows bir işletim sistemidir.

42 Uygulama Yazılımı Kullanıcıların belli başlı bazı işlemleri yapmalarını sağlayan yazılımlardır. Örneğin müzik dinlemek, resim yapmak, yazı yazmak, internette gezinmek gibi.

43 Disketler 1,44 Megabaytlık veri saklayabilirler. CD ler 700 Megabaytlık veri saklayabilirler DVD ler 4.7 Gigabaytlık veri saklayabilirler. Sabit diskler (1 TB) Gigabaytlık veri saklayabilirler.

44

45 1. Kontrol Tuşları a) Enter Giriş Tuşu: Yapılan bir işlemin onaylandığını ya da bittiğini gösterir. Kelime işlem programlarında bir alt satıra geçmek için kullanılır.

46 1. Kontrol Tuşları b) Ctrl Kontrol Tuşu: Diğer tuşlarla birlikte kulanıldığında değişik işlevleri yerine getirir. Örneğin; Ctrl+Z yapılan işlemi geri alır.

47 CTRL+C (Kopyala) CTRL+X (Kes) CTRL+V (Yapıştır) CTRL+Z (Geri Al) CTRL+A (Tümünü seç) CTRL+Y (İleri Al) CTRL+S (Kaydeder)

48 1. Kontrol Tuşları c) Alt Alternatif Tuşu: Bazı tuşlarla birlikte kullanıldığında program tarafından belirlenmiş işlevi yerine getirir. Bazı programlarda menü seçeneklerinin aktif hale getirilmesini sağlar. ALT+F4 (Etkin öğeyi kapat veya etkin programdan çık) ALT+SEKME(TAB) (Açık öğeler arasında geçiş yap)

49 1. Kontrol Tuşları d) Alt Gr Alt Gr Tuşu: Üç görevli tuşların üçüncü görevlerini yerine getirmek için(klavyede bir tuşun sağındaki veya altındaki simgeyi yapmak için) kullanılır. Örneğin; Alt Gr+3 tuşuna birlikte basıldığında ekrana # karakteri yazılır.

50 1. Kontrol Tuşları e) Esc İptal Tuşu: Verilen komutu iptal etmek, yapılan işten vazgeçmek ya da bir önceki adıma geri dönmek amacıyla kullanılır.

51 1. Kontrol Tuşları f) Tab Sekme Tuşu: Programa göre farklılık gösterir. Örneğin; kullanıcı tarafından atanmış karakter sayısı kadar boşluk bırakılmasını, pencerelerle çalışırken menüler arası geçişi, tablolar ile çalışırken de hücreler arasında geçişi sağlar.

52 1. Kontrol Tuşları g) Shift Kaldırma Tuşu: Başka tuşlarla birlikte kullanıldığında işlev kazanan bir tuştur. Klavyedeki harf tuşlarıyla beraber kullanıldığında harfin küçük ya da büyük olmasını sağlar. İki yada üç görevli tuşlarla beraber kullanıldığında ise ikinci görevi yerine getirir.(klavyede bir tuşun üstündeki simgeyi yapmak için kullanılır)

53 1. Kontrol Tuşları h) Print Screen Ekranı Yazdır Tuşu: Print Screen tuşuna basıldığında o andaki ekran görüntüsünü resim olarak belleğe alır. Belleğe alınan bu resim istenen belgeye yapıştır komutuyla eklenir. Yazıcı açık ise ekrandaki görüntü yazıcıdan alınabilir.

54 1. Kontrol Tuşları i) Backspace Geri SilmeTuşu: İmlecin solunda bulunan karakterlerin silinmesini sağlar.

55 1. Kontrol Tuşları j) Delete Silme Tuşu: İmlecin sağında bulunan karakterleri silmek veya herhangi bir dosya belge klasör silmek amacıyla kullanılır.

56 2. Kilitleme Tuşları a) Num Lock Sayı Kilitleme Tuşu: Klavyenin sağ tarafında sayısal tuşlar vardır. Num Lock basılıysa(gösterge ışığı yanıyorsa) sayısal tuşlar çalışır. Basılı değilse yön tuşlarının işlevleri yerine gelir.

57 2. Kilitleme Tuşları b) Caps Lock Büyük Harf Kilitleme Tuşu: Harflerin ekrana, büyük ya da küçük yazılacağını belirler. Klavyenin sağ üst köşesinde bulunan göstergesinin ışığı yanıyorsa büyük harfle, yanmıyorsa küçük harfle yazılır.

58 Koray EKMEKCİOĞLU Bilişim Teknolojileri Öğretmeni 2014

59 E-DEVLET NEDİR? E-Devlet: Devletin vatandaşlara karşı yükümlü olduğu görev ve hizmetler ile vatandaşların devlete karşı olan görev ve hizmetlerinin karşılıklı olarak elektronik iletişim ve işlem ortamlarında kesintisiz ve güvenli olarak yürütülmesidir.

60 6.BASAMAK E-DEVLET SİTE ADRESLERİ E-devlet site adreslerinin yazılışlarındaki ortak yanlar şunlardır: Adreslerdeki ".gov" ve ".tr"ye dikkat ediniz. Devlet kelimesinin İngilizce karşılığı "goverment (hükümet, devlet)" olduğundan dolayı ".gov" uzantılı siteler tüm dünyada resmi devlet siteleridir ".tr" uzantısı ise Türkiye devletine ait sitelerin sonunda bulunur.

61

62

63

64

65

66 E-Devlet Sitelerinde Yapılabilen Şeylere Örnekler **Askerliğin nereye çıktığını **T.C. Kimlik nosunu sorgulama **E-Okul dan not ve devamsızlıkları öğrenme **Vergi borcu Öğrenme **Emeklilikle ilgili bilgiler **Çekilen araçlarla ilgili bilgiler **Belge sorgulama **Randevu alma **Mahkeme davaları ile ilgili bilgiler öğrenilebilir

67 E-Devlet uygulamalarının sağladığı faydalardan bazıları Zamandan kazanç sağlanır. Maliyetler düşer ve verimlilik artar. Memnuniyet artar. Ekonomik gelişim desteklenir. Hayat kalitesi artar. Bireysel katılım artar. Kâğıt bağımlılığı ve kullanımı azalır.

68 BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK BİLGİSAYAR KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

69 PEKİ NE YAPMALIYIZ? Yanlış bilgisayar kullanımından kaynaklanan sağlık sorunlarından etkilenmek istemiyorsanız, bilgisayar kullanırken dikkat etmeniz gereken bazı kurallar var..

70 BİLGİSAYAR SATIN ALIRKEN Bilgisayar satın alırken işlemcisinin, bellek kapasitesinin veya çoklu ortam özelliklerinin yanında bilgisayar monitörünün ne kadar radyasyon yaydığı, klavye ve faresinin ergonomik olup olmadığı gibi konulara da dikkat edin.

71 ORTAMI HAVALANDIRIN Bilgisayarın bulunduğu mekânın havasının mutlaka belli aralıklarla nemlendirilmesini sağlayın.

72 ÇALIŞMA ORTAMINI DÜZENLEYİN İşyerinde, okulda veya evde bulunan bilgisayarı ortaklaşa kullanırken her oturduğunuzda çalışma ortamını ihtiyaçlarınıza göre ayarlayın.

73 MASANIZI DÜZENLEYİN Sık kullandığınız kâğıtları, kitapları veya diğer araç gereçleri kolayca uzanabileceğiniz mesafelerde tutun.

74 TEMİZLİĞE DİKKAT! Ortamın ve ekranın tozunun ıslak bezle sık sık alınması ekrandaki görüntünün netleşmesini sağlar.

75 AYARLANABİLİR SANDALYE KULLANIN Çalışma sandalyesi satın alırken yükseklik ile sırtlığının ayarlanabilir olup olmadığına dikkat edin. Sandalyenin yanlarda kolları dinlendirebilecek yerlerinin olması ve sırtlığının dik olması çalışma sırasında sizi rahat ettirir. Sandalyeye oturduğunuz zaman başınızın dik, sırtınız destekli, kollarınız rahat, gözleriniz ekranın tam karşısında olsun. Ekrana olan uzaklığınızın cm arasında olmasına özen gösterin.

76 UYGUN MASA SEÇİMİ Yüksek masalar çalışmak için uygun değildir. Oturulan masanın yüksek olmaması, omuzların yüksekte kalmaması gerekir. Omuzlar ne aşağı inmeli ne de yukarı çıkmalıdır.

77 IŞIK YANSIMALARINDAN KORUNUN Oda aydınlatması için gündüzleri gün ışığı kullanın. Akşamları ise lambanın ışık şiddetinin normalden yarı yarıya daha az olmasını sağlayarak ışık yansımalarını aza indirmeye çalışın. Monitörünüzü yan tarafı pencereye bakacak biçimde yerleştirerek pencereden gelen ışık yansımalarından korunun.

78 UZUN SÜRE HAREKETSİZ KALMAYIN Uzun süre hareketsiz oturmak rahatsızlık ve kas yorulmasına yol açabileceği için, çalışırken küçük molalar verilip esneme egzersizleri yapılmalıdır. Bilgisayarda uzun süre çalışacaksanız en azından saatte bir, mümkünse daha da sık olarak kısa molalar verin.

79 EKRANA BAKARKEN.. Gözlerinizi kırpmayı unutmayın. Aslında göz kırpmak düşünmeksizin, kendiliğinden yaptığımız bir eylemdir. Ancak insanlar normal şartlarda bilgisayar kullanırken daha az göz kırpar. Bu durum gözler için zararlıdır. Göz kırpmak, gözlerinizi doğal olarak koruyup nemlendirir ve göz kuruluğunun önlenmesine yardımcı olur. Her 20 dakikada bir önünüzdeki ekrana bakmaktan vazgeçip yaklaşık 5-6 metre uzaklıktaki bir nesneye bakarak göz kaslarınızın gevşemesini sağlayın.

80 PEKİ YA DİZÜSTÜ BİLGİSAYARLAR? Dizüstü bilgisayarları masa başına oturmadan uzun süreli kullanmayın. Yatak gibi rahat mekânlarda dizüstü bilgisayarla çalışırken, ister istemez öne doğru eğiliriz ya da bilgisayarı kucağımıza alırız. Bu tür uzun süreli kullanımlar duruş bozukluğu, omuz, boyun ve bel kaslarının zorlanması ile şiddetli ağrılar duyulmasına neden olabilir. Bu riski azaltmak için, dizlerinizin üstüne koyduğunuz bilgisayarın ekranını yükseltmek için bacaklarınızın üzerine mutlaka bir destek (kalın bir kitap gibi) koyun.

81 İDEAL ÇALIŞMA ORTAMI Ekranın üst kenarı göz hizasında; Ekran kol boyu mesafede (40-80cm) Koltuk arkalığı iyi bir bel desteği sağlar Koltuk arkalığı ve oturağın yüksekliği ile yatıklığı kullanıcı tarafından kolayca ayarlanabilir Klavye yüksekliği, kol ile ön kolun gevşek ve yere paralel durmasına imkan sağlar Bilekler düzgün Eğer gerekiyorsa, yumuşak yüzeyli ve hareketli bir bilek desteği Bacaklar yere paralel Çalışma yüzeyinin altında bacaklar için geniş alan Ayaklar tamamen yere veya bir ayaklığa basıyor

82 YANLIŞ BİLGİSAYAR KULLANIMINDA OLUŞABİLECEK SAĞLIK SORUNLARI Bilgisayarla yazarken ellerinize kramp giriyor mu? Ya da gözlerinizin yaşardığı oluyor mu? Bel ağrıları, baş ağrıları sık oluyor mu? Her zaman olduğu gibi bilinçsizce yapılan davranışlar bilgisayar kullanımı sırasında da sağlık sorunları görülmesine neden olabilir.

83 TEKRARLAYICI HAREKETLERE BAĞLI BOZUKLUKLAR Parmak, el bileği ve dirseğinizin bilgisayar kullanırken yaptığı küçük ve tekrarlayıcı hareketler özellikle el bileği hizasında bozukluklara neden olabilir. Bu hastalıkta el bileği içinden geçen kasların kemiğe yapıştığı dokular zedelenip sıkışır. Bu durumda elde uyuşukluk ve ağrı, başparmak hareketlerinde ve el sıkma gücünde azalma ortaya çıkar, el becerisi bozulur.

84 GÖZ BOZUKLUKLARI Uzun süre bilgisayar karşısında çalışma sonrası göz çevresi ve başta ağrı, gözlerde yorgunluk hissi, yanma, batma ve kızarıklık görülebilir. Yakınmalar daha çok günde 4-6 saatten fazla bilgisayar karşısında çalışan kişilerde sık görülür. Yanma, batma, kızarıklık, sulanma gibi yakınmalar ekrana bakarak çalışan kişilerde göz kırpma sayısındaki belirgin azalmaya bağlı olabilir. Ekranın gözlerden cm. uzakta ve göz hizasından biraz aşağıda bulunması yorgunluk yakınmalarının azalmasını sağlayabilir. Çalışma sırasında sık ara vermek ve aralarda örneğin pencereden uzak nesnelere bakmak göz sağlığı açısından önemlidir.

85 BEL, BAŞ VE BOYUN AĞRILARI Bu rahatsızlıklar bilgisayar kullanımı ile ilgili olarak sıklıkla uzun süre hareketsiz kalma, stres, uygun olmayan duruş biçimi gibi nedenlerle ortaya çıkarlar. Kas, kemik, sinir ve damarların aşırı gerilme ve uygun olmayan duruş biçimlerine bağlı olarak şekil bozuklukları bu tip hastalıkları yaratabilir.

86 BİLGİSAYAR KULLANIMINA BAĞLI RAHATSIZLIK NEDENLERİ Bilgisayar kullandıktan sonra aşağıdaki bölgelerinizde çeşitli rahatsızlıklarla karşılaşabilirsiniz. Şimdi bu rahatsızlıkların nedenlerini birlikte inceleyelim. Baş Gözler Boyun Omuzlar ve Kollar Dirsekler Bilek ve Ön Kol Eller ve Parmaklar Aşağı Sırt ve Bel Yukarı Sırt Kalça ve Bacaklar Dizler Ayak ve Ayak Bilekleri

87 Baş ile İlgili Rahatsızlık Nedenleri Monitörünüz çok alçak olabilir Ekranınız üzerindeki parlama veya yansıma göz yorgunluğuna neden olur. Monitörünüz çok yakın olabilir. Işıklandırma yetersiz veya çok fazla olabilir. Uzun süreler gözlerinizi dinlendirmeden çalışıyor olabilirsiniz. Yazı karakterleriniz çok küçük olabilir. Ekran karşıtlığı (kontrast) yetersiz veya görüntü tazeleme hızı çok düşük olabilir.

88 Gözler ile İlgili Rahatsızlık Nedenleri Monitörünüze çok yakın oturuyor olabilirsiniz. Uzun süreler gözlerinizi dinlendirmeden çalışıyor olabilirsiniz. Gözlerinizi yeterli sıklıkta kırpmıyor olabilirsiniz. Numarası eskimiş gözlük veya lens kullanıyor olabilirsiniz. Işıklandırma yetersiz veya çok fazla olabilir. Ekran karşıtlığı (kontrast) yetersiz veya görüntü tazeleme hızı çok düşük olabilir.

89 Boyun ile İlgili Rahatsızlık Nedenleri Telefon ile konuşurken ahizeyi başınız ile omuzunuz arasına sıkıştırıyor olabilirsiniz. Üzerinde çalıştığınız doküman çok aşağıda (veya çok yanda) duruyor olabilir. Monitörünüz uygun olmayan yükseklikte veya çok yanda duruyor olabilir. Sandalyeniz klavyenizden fazla uzakta (veya sandalyenizin arkalığı fazla geriye yatırılmış) olabilir. Bifokal gözlük kullanıyor ve başınızı fazlaca geriye eğiyor olabilirsiniz. Ekranı görebilmek için öne eğiliyor olabilirsiniz.

90 Omuzlar ve Kollar ile İlgili Rahatsızlık Nedenleri Fareniz çok yüksek, çok yanda veya çok uzakta olabilir. Klavyeniz çok alçak / yüksek / uzak olabilir. Uygun pozisyonu sağlayamıyor olabilirsiniz. Telefonu açmak veya numara çevirmek için çok ileri uzanıyor olabilirsiniz. Ekranı görebilmek için öne eğiliyor olabilirsiniz.

91 Dirsekler ile İlgili Rahatsızlık Nedenleri Fare için çok ileri uzanıyor olabilirsiniz. Dirsekleriniz üzerine dayanıyor olabilirsiniz. Klavye veya farenizi aşırı şekilde kullanıyor olabilirsiniz.

92 Bilek ve Ön Kol ile İlgili Rahatsızlık Nedenleri Bilekleriniz düz pozisyonda değil, yukarı, aşağı veya yanlara doğru bükülü duruyor olabilir. Klavyenizin bacakları açık olup klavyenizi yükseltiyor olabilir. Fareniz doğru pozisyonlandırılmamış, çok uzakta duruyor olabilir. Klavyeniz çok yüksekte veya alçakta olabilir. Masanızın kenarı veya sert bir bilek desteği bileklerinizin iç yüzüne baskı yapıyor olabilir. Klavyenin tuşlarına çok sert basıyor olabilirsiniz. Fareniz uygun büyüklükte olmayabilir veya solak olup sağ el için tasarlanmış bir fare kullanıyor olabilirsiniz. Dirseklerinizi gövdenizden çok uzakta tutuyor olabilirsiniz.

93 Bilek ve Ön Kol ile İlgili Rahatsızlık Nedenleri Mola vermeksizin uzun süre klavye kullanıyor olabilirsiniz. Klavye doğrudan önünüzde olmayabilir. Ergonomik bir kaleme ihtiyacınız olabilir.

94 Eller ve Parmaklar ile İlgili Rahatsızlık Nedenleri Mola vermeksizin uzun süre klavye kullanıyor olabilirsiniz. Kalem veya işaretçi cihazınızı (fare, trackball) çok sıkı tutuyor olabilirsiniz. Bilekleriniz veya elleriniz üzerinde baskı olabilir. Trackball'ı sadece baş parmağınızla idare ediyor olabilirsiniz. Farenizle aşırı sayıda tıklama yapıyor olabilirsiniz. Klavyenizin rakam tuşlarını veya hesap makinasını aşırı kullanıyor olabilirsiniz.

95 Aşağı Sırt ve Bel ile İlgili Rahatsızlık Nedenleri Sandalyeniz belinizi uygun şekilde desteklemiyor olabilir. Uygun pozisyonu sağlayamıyor olabilirsiniz. Mola vermeksizin uzun süre oturuyor olabilirsiniz. Sandalyeniz uygun biçimde ayarlanmamış olabilir. Ekranı görebilmek için öne eğiliyor olabilirsiniz.

96 Yukarı Sırt ile İlgili Rahatsızlık Nedenleri Klavyeniz veya fareniz çok uzakta duruyor olabilir. Sandalyenizin arkalığı çok alçak olabilir veya hatalı şekilde eğik olabilir. Uygun pozisyonu sağlayamıyor olabilirsiniz. Telefonunuz veya hesap makinanız çok uzakta duruyor olabilir. Bilgisayarınıza sürekli olarak CD veya disket takıp çıkartıyor olabilirsiniz. Sandalyeniz uygun biçimde ayarlanmamış olabilir.

97 Kalça ve Bacaklar ile İlgili Rahatsızlık Nedenleri Bilgisayar kasanız masanızın altında, bacaklarınızı rahatsız bir pozisyona zorlayacak şekilde yerleştirilmiş olabilir. Sandalyenizin oturağındaki kaplama çok sert olabilir. Mola vermeksizin uzun süre oturuyor olabilirsiniz.

98 Dizler ile İlgili Rahatsızlık Nedenleri Sandalyeniz çok yüksek olabilir. Sandalyenizin oturak kısmı çok derin olabilir. Sandalyeniz çok alçak olabilir.

99 Ayak ve Ayak Bilekleri ile İlgili Rahatsızlık Nedenleri Sandalyeniz çok yüksek olabilir. Mola vermeksizin uzun süre oturuyor olabilirsiniz. Bilgisayar kasanız masanızın altında, ayaklarınızı rahatsız bir pozisyona zorlayacak şekilde yerleştirilmiş olabilir.

100 BİLGİSAYAR KARŞISINDA DÜZGÜN OTURUŞ ŞEKLİ Resimde bilgisayar karşısında oturan çocuğu inceleyelim.

101 3. Sağlık ve Güvenlik Monitörün üst kenarı göz seviyesinin hafifçe altında olmalı. Bel ve sırt desteği olmalı. Dirsek 90 derece olmalı. Uyluklar yere paralel olmalı. Ayak yere düz basmalı. Bilgisayar başında düzgün bir oturuş biçimi

102 SON Teşekkür ederim.

103 İŞLETİM SİSTEMİ ĠĢletim Sistemi Nedir ĠĢletim Sisteminin Görevleri Kullanıldığı Yerler Örnekler KORAY EKMEKCĠOĞLU

104 İşletim Sistemi Nedir? Bilgisayarda çalıģan, bilgisayar donanım kaynaklarını yöneten ve çeģitli uygulama yazılımları için yaygın servisleri sağlayan bir yazılımlar bütünüdür.

105 İşletim Sisteminin Görevleri Merkezi iģlem birimini ayrı iģlere yönlendirmek ve yönetmek. Ana belleği yönetmek. Harici kayıt cihazlarını yönetmek. GiriĢ/çıkıĢları kontrol etmek. Bilgisayar sisteminin güvenliği ve kontrolünü sağlamak. Dosya yönetimini sağlamak.

106 İşletim Sistemi ĠĢletim sistemi özetle bilgisayardaki tüm donanımların, yazılımların ve dosyaların yönetimini sağlayan en temel yazılımdır.

107 İşletim Sistemi Olmazsa.. ĠĢletim sistemi yüklü olmadan bilgisayar, tablet veya telefonumuzu kullanamayız.

108 İşletim Sistemi Nerelerde Kullanılır? ĠĢletim sistemleri bilgisayar, tablet, video oyun konsolları, cep telefonları, web sunucularında, arabalarda, beyaz eģyalarda hatta kol saatlerinin içinde bile yüklü olabilir.

109 Popüler İşletim Sistemleri ġimdi masaüstü/dizüstü bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlarda en yaygın kullanılan iģletim sistemlerini inceleyelim.

110 Masaüstü İşletim Sistemleri Günümüz kiģisel bilgisayarında çoğunlukla Windows, MacOS veya Linux iģletim sistemleri kullanılır.

111 Windows İşletim Sistemi Microsoft tarafından piyasaya sürülmüģ olup en çok kullanılan iģletim sistemidir. Windows XP, 7 ve 8 halen kullanılmakta olan sürümleridir.

112 MacOS İşletim Sistemi Apple Ģirketine ait iģletim sistemidir.

113 Linux İşletim Sistemi Linux ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir iģletim sistemidir.

114 Mobil İşletim Sistemleri Cep telefonu ve tabletlerde ise Android, ios ve Windows iģletim sistemleri yaygın olarak kullanılır.

115 Android İşletim Sistemi Bugün birçok tablet, akıllı telefon ve hatta kol saatlerinde kullanılan Google a ait iģletim sistemidir.

116 ios İşletim Sistemi Apple ın kendi ürettiği tablet ve telefonlar için çıkardığı iģletim sistemidir.

117 Windows İşletim Sistemi Microsoft un akıllı telefonlar ve tabletler için ürettiği iģletim sistemidir.

118 İşletim Sistemi Nasıl Yüklenir? Üreticiden sağlanan veya satın alınan CD/DVD veya USB disk kullanılarak iģletim sistemi bilgisayarlara kurulabilir. Kurulacak bilgisayarın donanımları iģletim sistemini desteklemelidir.

119 Hangi İşletim Sistemi? ĠĢletim sistemi seçerken bilgisayarın teknik özellikleri, yükleyeceğimiz yazılımlar, fiyat, kullanım kolaylığı gibi etmenlere dikkat etmeliyiz. Çok eski bir bilgisayara yeni bir iģletim sistemi, ya da yeni bir bilgisayara eski bir iģletim sistemi yüklersek bilgisayarımızdan alacağımız verim düģebilir.

120 SON TeĢekkür ederim.

Konu: Bilişim Teknolojileri Kullanımı ve Sağlık. Aydın MUTLU İstanbul

Konu: Bilişim Teknolojileri Kullanımı ve Sağlık. Aydın MUTLU İstanbul Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 5.Sınıf Konu: Bilişim Teknolojileri Kullanımı ve Sağlık 5.Hafta Aydın MUTLU 2016 - İstanbul YANLIŞ BİLGİSAYAR KULLANIMINDA OLUŞABİLECEK SAĞLIK SORUNLARI Bilgisayarla

Detaylı

BİLGİSAYAR KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER VE SAĞLIK KURALLARI BİLGİSAYAR KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

BİLGİSAYAR KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER VE SAĞLIK KURALLARI BİLGİSAYAR KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR BİLGİSAYAR KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER VE SAĞLIK KURALLARI BİLGİSAYAR KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR BİLGİSAYAR VE SAĞLIK Bilgisayarların, bilinçsizce ve uzun süre kullanıldığı

Detaylı

BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK BİLGİSAYAR KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK BİLGİSAYAR KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK BİLGİSAYAR KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR BİLGİSAYAR HER YERDE! Ödev yapmaktan grafik çizmeye, uçak kullanmaktan süt sağmaya, tıptan ticarete, işte, okulda,

Detaylı

BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK BİLGİSAYAR KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK BİLGİSAYAR KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK BİLGİSAYAR KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR BİLGİSAYAR HER YERDE! Ödev yapmaktan grafik çizmeye, uçak kullanmaktan süt sağmaya, tıptan ticarete, işte, okulda,

Detaylı

DONANIM VE YAZILIM. Ahmet SOYARSLAN biltek.info

DONANIM VE YAZILIM. Ahmet SOYARSLAN biltek.info DONANIM VE YAZILIM Ahmet SOYARSLAN biltek.info Donanım Nedir? Bilgisayarın gözle görülebilen ve elle tutulabilen kısımlarına donanım denir. Örneğin, ekran, klavye, sabit disk, fare, yazıcı gibi.. Bilgisayar

Detaylı

Giriş Çıkış Birimleri:

Giriş Çıkış Birimleri: DONANIM VE YAZILIM Giriş Çıkış Birimleri: Bilgisayara dış ortamdan bilgi girilmesini sağlayan ve girilen bu bilgilerin bilgisayar tarafından işlendikten sonra, tekrar dış ortama çıkarılması için kullanılan

Detaylı

Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bilgi, İletişim ve Teknoloji BİT Araçları BİT in Faydaları BİT in Kullanım Alanları

Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bilgi, İletişim ve Teknoloji BİT Araçları BİT in Faydaları BİT in Kullanım Alanları Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bilgi, İletişim ve Teknoloji BİT Araçları BİT in Faydaları BİT in Kullanım Alanları Bu sunum Ahmet SOYARSLAN ın biltek.info sitesinden alıntıdır. Emeklerinden dolayı teşekkür

Detaylı

TEKNOLOJİ KULLANIMI VE SAĞLIK

TEKNOLOJİ KULLANIMI VE SAĞLIK TEKNOLOJİ KULLANIMI VE SAĞLIK DR. MEHMET İMAMOĞLU DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET İMAMOĞLU 1 TEKNOLOJİ KULLANIMI VE SAĞLIK Teknoloji bilinçsizce ve uzun süre kullanıldığı zaman sağlık sorunlarına neden olabilir.

Detaylı

Hazırlayan: Cihan Aygül BT Rehber ÖĞRETMENİ

Hazırlayan: Cihan Aygül BT Rehber ÖĞRETMENİ Hazırlayan: Cihan Aygül BT Rehber ÖĞRETMENİ 1 Düşünelim? * Bilişim teknolojisi günlük hayatta hangi alanlarda kullanılabilir? * Günlük hayatta gözlemlediğiniz bilgisayar çeşitlerini söyleyiniz. 2 Bilgisayar

Detaylı

Yazılım/Donanım Farkı

Yazılım/Donanım Farkı Yazılım Nedir? Bilgisayarın kullanılmasını sağlayan her türlü programa ise yazılım adı verilir. Örneğin resim yapmamızı sağlayan Paint, internete girmemizi sağlayan Chrome gibi.. Yazılım/Donanım Farkı

Detaylı

BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK (ERGONOMİ) BİLGİSAYAR KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK (ERGONOMİ) BİLGİSAYAR KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK (ERGONOMİ) BİLGİSAYAR KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR BİLGİSAYAR VE SAĞLIK Bilgisayarların, bilinçsizce ve uzun süre kullanıldığı zaman sağlık sorunlarına neden

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KAĞIDI (5.SINIFLAR) Bilgi ve İletişim teknolojilerinin temel kavramları

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KAĞIDI (5.SINIFLAR) Bilgi ve İletişim teknolojilerinin temel kavramları BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KAĞIDI (5.SINIFLAR) Bilgi ve İletişim teknolojilerinin temel kavramları Bilgi ve iletişim teknolojileri deyince ilk akla gelen bilgisayar ile yapılan iletişimdir.

Detaylı

Donanım Nedir? Bilgisayarın gözle görülebilen ve elle tutulabilen kısımlarına donanım denir. Örneğin, ekran, klavye, sabit disk fare, yazıcı gibi..

Donanım Nedir? Bilgisayarın gözle görülebilen ve elle tutulabilen kısımlarına donanım denir. Örneğin, ekran, klavye, sabit disk fare, yazıcı gibi.. DONANIM VE YAZILIM Donanım Nedir? Bilgisayarın gözle görülebilen ve elle ttlabilen kısımlarına donanım denir. Örneğin, ekran, klavye, sabit disk fare, yazıcı gibi.. Bilgisayar Donanımları Donanımlar, kasanın

Detaylı

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI. Enformatik Bölümü

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI. Enformatik Bölümü TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI Enformatik Bölümü - Bilgisayarın tanımı ve tarihçesi Bilgisayar, belirli komutlara göre veri işleyen ve depolayan bir makinedir. İlk bilgisayar 1950 yılında yapılmıştır.

Detaylı

I.Dönem II.Yazılı Çalışma Notları

I.Dönem II.Yazılı Çalışma Notları 2016-2017 I.Dönem II.Yazılı Çalışma Notları Sınav Tarihi : 26-30 ARALIK Soru Sayısı :? Bu dosyanın tamamında sınavda sorulacak soruların %80 i yer almaktadır. Geriye kalan sorular sınavdan önceki ilk konulardandır

Detaylı

Bu Hafta Öğreneceklerimiz

Bu Hafta Öğreneceklerimiz Bu Hafta Öğreneceklerimiz Bu Hafta Öğreneceklerimiz Klavye, tuşlardan oluşan ve bilgisayardaki veri giriş işlemlerini yapan önemli bir donanım birimidir. Bilgisayarda yazı yazabilmek, veri ve komut girişi

Detaylı

İnsan zekâsının çalışması sonucu ortaya çıkan düşünce ürünü, İletişim?

İnsan zekâsının çalışması sonucu ortaya çıkan düşünce ürünü, İletişim? Bilgi? İnsan zekâsının çalışması sonucu ortaya çıkan düşünce ürünü, İletişim? Kişilerin duygu, düşünce yada fikirlerini çeşitli yollarla başkasına aktarmasına iletişim denir. BİLGİ + İLETİŞİM = BİLİŞİM

Detaylı

AKÇATARLA ORTAOKULU BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ SINAVI ÇALIŞMA KÂĞIDI

AKÇATARLA ORTAOKULU BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ SINAVI ÇALIŞMA KÂĞIDI Mahmut Gürkan KAYA Bilişim Teknolojileri Öğretmeni AKÇATARLA ORTAOKULU BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ SINAVI ÇALIŞMA KÂĞIDI Dosya Nedir? Bilgisayarımızda bilgilerin kayıt edildiği birimlere dosya denir. Dosyanın

Detaylı

Bilgisayar donanım ve yazılım olmak üzere iki bölümden oluşur. Bilgisayarın çalışabilmesi için, ikisi de gereklidir.

Bilgisayar donanım ve yazılım olmak üzere iki bölümden oluşur. Bilgisayarın çalışabilmesi için, ikisi de gereklidir. Bilgisayar donanım ve yazılım olmak üzere iki bölümden oluşur. Bilgisayarın çalışabilmesi için, ikisi de gereklidir. Donanım: Bilgisayarın gözle görülen, elle tutulan tüm elektronik parçalarına donanım

Detaylı

ÇALIŞMA SORULARI CEVAPLAR. 1)Aşağıdakilerden hangisinde bilgisayarın kaç ana bölüme ayrıldığı ve adları doğru bir şekilde verilmiştir?

ÇALIŞMA SORULARI CEVAPLAR. 1)Aşağıdakilerden hangisinde bilgisayarın kaç ana bölüme ayrıldığı ve adları doğru bir şekilde verilmiştir? ÇALIŞMA SORULARI CEVAPLAR 1)Aşağıdakilerden hangisinde bilgisayarın kaç ana bölüme ayrıldığı ve adları doğru bir şekilde verilmiştir? A )3 bölüme ayrılır. Yazılım, donanım ve windows. B)2 bölüme ayrılır.

Detaylı

Bilgi ve İletişim Teknolojileri

Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bilgi günümüzde çok değerli bir konumda. Şöyle bir düşünün taş devrinde yaşıyor olsaydınız ne kadar bilgiye sahip olurdunuz. Bir zamanlar insanlar dünyanın yuvarlak olduğunu

Detaylı

BİLGİSAYAR NEDİR? Kullanıcıdan aldığı komutları işleme tabi tutan ve bu işlemin sonucunu tekrar kullanıcıya ulaştıran elektronik bir araçtır.

BİLGİSAYAR NEDİR? Kullanıcıdan aldığı komutları işleme tabi tutan ve bu işlemin sonucunu tekrar kullanıcıya ulaştıran elektronik bir araçtır. DONANIM VE YAZILIM BİLGİSAYAR NEDİR? Kullanıcıdan aldığı komutları işleme tabi tutan ve bu işlemin sonucunu tekrar kullanıcıya ulaştıran elektronik bir araçtır. BİLGİSAYAR SİSTEMİ KAÇA AYRILIR? DONANIM

Detaylı

Bilgi? Öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile elde edilen gerçek, İnsan zekâsının çalışması sonucu ortaya çıkan düşünce ürünü,

Bilgi? Öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile elde edilen gerçek, İnsan zekâsının çalışması sonucu ortaya çıkan düşünce ürünü, Bilgi? Öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile elde edilen gerçek, İnsan zekâsının çalışması sonucu ortaya çıkan düşünce ürünü, Teknoloji? İnsanoğlunun hayatı kolaylaştırmak amacıyla tasarlayarak ürettiği

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÇALIŞMA SORULARI

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÇALIŞMA SORULARI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÇALIŞMA SORULARI 1. İnsanoğlunun tasarlayarak ürettiği ya da uygulamaya koyduğu faydalı, faydasız veya zararlı her türlü alet ve araçlara ne ad verilir? (7 p) A) Bilgi B) Teknoloji

Detaylı

DONANIM & YAZILIM Modül 2

DONANIM & YAZILIM Modül 2 Modül 2 MODÜL 2 DONANIM & YAZILIM Donanım Yazılım Nedir? Temel Donanım Bileşenleri İşletim Sistemleri (Win,Pardus,MAC) Laptop Projeksiyon Bağlantıları Projeksiyon Açma Kapama İşletim Sistemi ile Görüntü

Detaylı

1.1.2. BİT in Kullanıldığı Alanlar

1.1.2. BİT in Kullanıldığı Alanlar Bilgi nedir? Öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile elde edilen gerçek, İnsan zekâsının çalışması sonucu ortaya çıkan düşünce ürünü, Teknoloji nedir? İnsanoğlunun tasarlayarak ürettiği ya da uygulamaya

Detaylı

BİLGİSAYAR KULLANMA KURSU

BİLGİSAYAR KULLANMA KURSU 1 2 KURS MODÜLLERİ 1. BİLGİSAYAR KULLANIMI 3 1. Bilişim (Bilgi ve İletişim) Kavramı Bilişim, bilgi ve iletişim kelimelerinin bir arada kullanılmasıyla meydana gelmiştir. Bilişim, bilginin teknolojik araçlar

Detaylı

Dosya Yönetimi. Dosya, Klasör ve Sürücüler. Ahmet SOYARSLAN biltek.info

Dosya Yönetimi. Dosya, Klasör ve Sürücüler. Ahmet SOYARSLAN biltek.info Dosya Yönetimi Dosya, Klasör ve Sürücüler Ahmet SOYARSLAN biltek.info Bu Dersimizde Dosya, klasör ve sürücü kavramlarını, Neden klasör kullanmamız gerektiğini, Dosya uzantısının ne olduğunu, Sık kullanılan

Detaylı

MİCROSOFT WORD SORULARI

MİCROSOFT WORD SORULARI MİCROSOFT OFFİCE WORD SORULARI MİCROSOFT WORD SORULARI 1. Microsoft Word programını çalıştırmanın yolu aşağıdakilerden hangisidir? a) Başlat Programlar Microsoft Office b) Başlat - Ayarlar c) Başlat -

Detaylı

Masaüstü Bilgisayarlar

Masaüstü Bilgisayarlar Bilgisayar Nedir? Girilen bilgileri alan işleyen, istenildiği takdirde saklayan veya kullanıcıya sunan çok maksatlı programlanabilen elektronik bir makinedir. Bilgisayar Nedir? İnsan beyni bilgi toplama,

Detaylı

KLAVYEDE TUŞLAR İMLEÇ NEDİR?

KLAVYEDE TUŞLAR İMLEÇ NEDİR? KLAVYE TUŞLARI İMLEÇ NEDİR? Klavye ile yazı yazabilmemiz için yazı yazacağımız yerde imleci konumlandırmamız gerekir. Klavye Çeşitleri Q ve F olmak üzere iki çeşit klavye vardır. Klavyenin alfabe tuşlarının

Detaylı

Klavye Donanım Çalışma Soruları

Klavye Donanım Çalışma Soruları 1. Bilgisayarın bir telefon hattından internete bağlanmasını sağlayan aşağıdakilerden hangisidir? A)Ses Kartı B) Ekran kartı C)Ana kart D) Modem 2. Bilgisayarın çalışması için gerekli olan parçaları bir

Detaylı

Bilgisayar Entegre Ofis Programları-I. Öğr.Gör. Türkan ÖZBAY

Bilgisayar Entegre Ofis Programları-I. Öğr.Gör. Türkan ÖZBAY Bilgisayar Entegre Ofis Programları-I Öğr.Gör. Türkan ÖZBAY Bilgisayarın çalışma prensibini açıklayınız??? Bilgisayar çalışma sisteminde nelere ihtiyaç duyar??? İşlenebilir türden bir veya birden çok verinin

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ BİL-109 ÖĞRETİM GÖREVLİSİ SEMİH ÇALIŞKAN

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ BİL-109 ÖĞRETİM GÖREVLİSİ SEMİH ÇALIŞKAN BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ BİL-109 ÖĞRETİM GÖREVLİSİ SEMİH ÇALIŞKAN SOFTWARE (YAZILIM) O Sahip olunan bilgisayarların üzerine, onları verimli bir şekilde kullanmak için, çeşitli programlar yüklenir. Bu programların

Detaylı

BİT İN TEMEL KAVRAMLARI. 1-BİT ÜRÜNLERİ 2-BİT ÇEŞİTLERİ 3-DONANIM ve YAZILIM TEKNOLOJİLERİ

BİT İN TEMEL KAVRAMLARI. 1-BİT ÜRÜNLERİ 2-BİT ÇEŞİTLERİ 3-DONANIM ve YAZILIM TEKNOLOJİLERİ BİT İN TEMEL KAVRAMLARI 1-BİT ÜRÜNLERİ 2-BİT ÇEŞİTLERİ 3-DONANIM ve YAZILIM TEKNOLOJİLERİ 1 BİLGİSAYAR NEDİR? Giriş birimleri aracılığıyla girilen bilgileri işleme (aritmetiksel, mantıksal ve karşılaştırma)

Detaylı

1.4. BİT Nİ KULLANMA ve YÖNETME

1.4. BİT Nİ KULLANMA ve YÖNETME ANKARA MAMAK MEHMET ÇEKİÇ ORTAOKULU 1.4. BİT Nİ KULLANMA ve YÖNETME Ankara, 2014 Hazırlayan: Mustafa KATLANÇ 2 1.4. BİT Nİ KULLANMA ve YÖNETME Mehmet Çekiç Ortaokulu Sayfa 1 / 13 Mustafa KATLANÇ, Ankara

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KAĞIDI (6.SINIFLAR)

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KAĞIDI (6.SINIFLAR) BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KAĞIDI (6.SINIFLAR) İŞLETİM SİSTEMİ Bilgisayarda çalışan, bilgisayar donanım kaynaklarını yöneten ve çeşitli uygulama yazılımları için yaygın servisleri sağlayan

Detaylı

Masaüstü Bilgisayarlar

Masaüstü Bilgisayarlar Bilgisayar Nedir? Girilen bilgileri alan işleyen, istenildiği takdirde saklayan veya kullanıcıya sunan çok maksatlı programlanabilen elektronik bir makinedir. Bilgisayar Nedir? İnsan beyni bilgi toplama,

Detaylı

Bilgi ve iletişim teknolojileri Dersi Ders Notlarıdır?

Bilgi ve iletişim teknolojileri Dersi Ders Notlarıdır? Bilgi ve iletişim teknolojileri Dersi Ders Notlarıdır? Bilgisayar, Hesap makinesi gibi araçlara neden ihtiyaç duyulmuştur? Zaman tasarrufu Bilginin depolanması ihtiyacı Hatasız işlem yapma isteği İletişim

Detaylı

Bilgisayar. Bilgisayarın Özellikleri. Giriş İşleme Çıkış. Bilgisayar Nedir? Bilgisayarın Çalışma Prensibi 11.11.2013

Bilgisayar. Bilgisayarın Özellikleri. Giriş İşleme Çıkış. Bilgisayar Nedir? Bilgisayarın Çalışma Prensibi 11.11.2013 Bilgisayar Bilgisayar Nedir? Kullanıcı tarafından girilen veriyi, bilgiyi, komutu programlandığı biçimde işleyip kullanılabilir bilgi veya anlaşılabilir sonuç haline dönüştüren ve bunları saklayabilen

Detaylı

Bilgisayarların Çeşitleri:

Bilgisayarların Çeşitleri: Bilgisayar nedir?: Tasarlandığı günden bugüne kadar değişik tanımları yapılabilen bilgisayar (computer) aygıtının genel tanımı şu şekilde yapılmaktadır: Bilgisayar, kullanıcıdan aldığı verilerle aritmetik

Detaylı

Öğr.Gör. Mehmet Can HANAYLI

Öğr.Gör. Mehmet Can HANAYLI 1 DERS İZLENCESİ 2 SİSTEM MİMARİLERİNE GİRİŞ Bilgisayar nedir? Bilgisayarın tarihçesi Bilgisayarın kullanıldığı alanlar Bilgisayarın kullanılmasında dikkat edilmesi gereken alanlar Bilgisayarların sınıflandırılması

Detaylı

K.A.ALPER YAZOĞLU ORTAOKULU 6.SINIFLAR BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KÂĞIDI

K.A.ALPER YAZOĞLU ORTAOKULU 6.SINIFLAR BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KÂĞIDI K.A.ALPER YAZOĞLU ORTAOKULU 6.SINIFLAR BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KÂĞIDI 1. Bilgisayarın çalışmasını sağlayan en temel yazılıma ne denir? a. Çekirdek b. Uygulama c. İşletim Sistemi

Detaylı

Bilişim Teknolojileri ve Yazılım 5.Sınıf

Bilişim Teknolojileri ve Yazılım 5.Sınıf A. Bilgi,Veri ve Teknoloji Kavramları Veri : Gördüğümüz, tattığımız, kokladığımız duyduğumuz her şeye veri denir. Bilgi : Verilerin birleşerek anlamlı hale gelmesiyle oluşan sonuca Bilgi denir. Örneğin;

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BM-404 BİLGİ GÜVENLİĞİ LABORATUVARI UYGULAMA FÖYÜ

GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BM-404 BİLGİ GÜVENLİĞİ LABORATUVARI UYGULAMA FÖYÜ HAFTA: 4 AMAÇLAR: Bilgisayar Donanım Parçaları BİLGİSAYAR KASASI İçine yerleştirilecek olan bilgisayar bileşenlerini dışarıdan gelebilecek fiziksel darbelere karşı korur, elektriksel olarak yalıtır, sahip

Detaylı

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SMO 103

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SMO 103 BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SMO 103 4. HAFTA Bilgisayar Kullanımı Ve Dosya Yönetimi Bilgisayar cihazı Masaüstü Dosya yönetimi BİLGİSAYAR CİHAZI Kullanıcıdan aldığı veri yada bilgilerle istenilen doğrultuda işlem

Detaylı

1 DERS İZLENCESİ 2 BİLGİSAYARA GİRİŞ Bilgisayar nedir? Bilgisayarın tarihçesi Bilgisayarın kullanıldığı alanlar Bilgisayarın kullanılmasında dikkat

1 DERS İZLENCESİ 2 BİLGİSAYARA GİRİŞ Bilgisayar nedir? Bilgisayarın tarihçesi Bilgisayarın kullanıldığı alanlar Bilgisayarın kullanılmasında dikkat 1 DERS İZLENCESİ 2 BİLGİSAYARA GİRİŞ Bilgisayar nedir? Bilgisayarın tarihçesi Bilgisayarın kullanıldığı alanlar Bilgisayarın kullanılmasında dikkat edilmesi gereken alanlar Bilgisayarların sınıflandırılması

Detaylı

5.Sınıf Çalışma Soruları

5.Sınıf Çalışma Soruları A. Aşağıdaki tanımları doğru kelimelerle eşleştirin.. İnsanın bilimi kullanarak doğal dünyaya üstünlük kurmasıdır. Veri 2. Verilerin birleşerek anlamlı hale gelmesiyle oluşan sonuçtur. Bilgisayar 3. Gördüğümüz,

Detaylı

Bilgi ve iletişim teknolojileri

Bilgi ve iletişim teknolojileri Bilgi ve iletişim teknolojileri 1 Bilgisayar, Hesap makinesi gibi araçlara neden ihtiyaç duyulmuştur? Zaman tasarrufu Bilginin depolanması ihtiyacı Hatasız işlem yapma isteği İletişim ihtiyacı 30\2 Bilişim

Detaylı

Bilişim Teknolojilerine Giriş

Bilişim Teknolojilerine Giriş Bilişim Teknolojilerine Giriş Bilginin toplanması, işlenmesi, saklanması ve iletilmesini sağlayan teknolojilerin bütününe bilişim teknolojileri denir. Bilişim Teknolojisi Girilen verileri saklayan, işleyen,

Detaylı

MEHMET ÇEKİÇ ORTAOKULU

MEHMET ÇEKİÇ ORTAOKULU ANKARA MAMAK MEHMET ÇEKİÇ ORTAOKULU BİLGİSAYAR DONANIM BİRİMLERİ Ankara, 2013 Hazırlayan: Mustafa KATLANÇ BİLGİSAYAR DONANIM BİRİMLERİ 1 Bilgisayar Donanım Birimleri Bilgisayar sistemleri, donanım birimlerinin

Detaylı

WINDOWS 7. Tekno-K@mp Eğitim ID 98 2/4 (Normal Seviye Kullanıcı) Tekno-K@mp Konu ID 34223. Windows 7 Hakkında Genel Bilgi Ek Bilgi -

WINDOWS 7. Tekno-K@mp Eğitim ID 98 2/4 (Normal Seviye Kullanıcı) Tekno-K@mp Konu ID 34223. Windows 7 Hakkında Genel Bilgi Ek Bilgi - WINDOWS 7 Tekno-K@mp Eğitim ID 98 Seviye 2/4 (Normal Seviye Kullanıcı) Tekno-K@mp Konu ID 34223 Ana Kategori İşletim Sistemleri Alt Kategori Giriş Konu Windows 7 Hakkında Genel Bilgi Ek Bilgi - GENEL BİLGİSAYAR

Detaylı

Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 5.sınıf Abdulkerim ERDEN & Fatma ÖNAL

Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 5.sınıf Abdulkerim ERDEN & Fatma ÖNAL Bilgi nedir? Öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile elde edilen gerçek, İnsan zekâsının çalışması sonucu ortaya çıkan düşünce ürünü, Teknoloji nedir? İnsanoğlunun tasarlayarak ürettiği ya da uygulamaya

Detaylı

3) Bilgisayarı oluşturan fiziki parçalara verilen genel ad aşağıdakilerden hangisidir? A)Yazılım B) Program C)Kasa D) Donanım

3) Bilgisayarı oluşturan fiziki parçalara verilen genel ad aşağıdakilerden hangisidir? A)Yazılım B) Program C)Kasa D) Donanım 5.SINIF 2.DÖNEM 2.SINAV ÇALIŞMA SORULARI 1) Bilgisayarlarda bilgileri depolamak için hangi donanım birimi kullanılır? A) Ram B) Ana kart C) CD-rom D) Sabit disk 2) Bilgisayarlarda işlenen bilgileri Ekrana

Detaylı

Klavye Kullanımı KLAVYE KULLANIMI

Klavye Kullanımı KLAVYE KULLANIMI Klavye Kullanımı KLAVYE KULLANIMI Klavyeler standart Q veya F klavye diye iki şekilde bulunur. Burada Q klavye ile ilgili bilgiler verilecektir. Bir klavyenin Q veya F oluşu klavye köşesindeki harften

Detaylı

Optik Sürücüler CD/CD-ROM DVD HD-DVD/BLU-RAY DİSK Disket Monitör LCD LED Projeksiyon Klavye Mouse Mikrofon Tarayıcı

Optik Sürücüler CD/CD-ROM DVD HD-DVD/BLU-RAY DİSK Disket Monitör LCD LED Projeksiyon Klavye Mouse Mikrofon Tarayıcı 1 Donanım Bileşenleri ve Çalışma Prensipleri Anakart (Mainboard) İşlemci (Cpu) Ekran Kartı Bellekler Ram Rom Ses Kartı Ağ Kartı TV Kartı Sabit Diskler HDD HHD SSD Optik Sürücüler CD/CD-ROM DVD HD-DVD/BLU-RAY

Detaylı

Donanım Nedir? Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümü

Donanım Nedir? Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümü BİLGİSAYAR DONANIMI Donanım Nedir? Bir bilgisayar sisteminde bulunan fiziksel aygıtların tümü Donanım Nedir? Giriş aygıtları İşlemci Depolama aygıtları Çıkış aygıtları Çevresel aygıtlar Giriş Aygıtları

Detaylı

BİLECİK HALK EĞİTİM MERKEZİ BİLGİSAYAR OPERATÖRLÜĞÜ KURSU NOTLARI

BİLECİK HALK EĞİTİM MERKEZİ BİLGİSAYAR OPERATÖRLÜĞÜ KURSU NOTLARI BİLECİK HALK EĞİTİM MERKEZİ BİLGİSAYAR OPERATÖRLÜĞÜ KURSU NOTLARI Bilgisayar nedir?: Tasarlandığı günden bugüne kadar değişik tanımları yapılabilen bilgisayar (computer) aygıtının genel tanımı şu şekilde

Detaylı

Bilgisayar Temel kavramlar - Donanım -Yazılım Ufuk ÇAKIOĞLU

Bilgisayar Temel kavramlar - Donanım -Yazılım Ufuk ÇAKIOĞLU Bilgisayar Temel kavramlar - Donanım -Yazılım Ufuk ÇAKIOĞLU Bilgisayar Nedir? Bilgisayar; Kullanıcıdan aldığı bilgilerle mantıksal ve aritmetiksel işlemler yapabilen, Yaptığı işlemleri saklayabilen, Sakladığı

Detaylı

BİLİŞİM İLE TANIŞIYORUM BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN KULLANILDIĞI ALANLAR

BİLİŞİM İLE TANIŞIYORUM BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN KULLANILDIĞI ALANLAR BİLİŞİM İLE TANIŞIYORUM Teknoloji: İnsanoğlunun tasarlayarak ürettiği ya da uygulamaya koyduğu faydalı, faydasız veya zararlı her türlü aletler ve araçlardır. Bir aracın teknolojik olması için elektronik

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ DONANIMLAR Giriş Birimleri Çıkış Birimleri Fare (Mouse) Klavye Tarayıcı Mikrofon Webcam Monitör Hoparlör Kulaklık Yazıcı Çizici İşlemci Bilgisayardaki matematiksel

Detaylı

Dersin Konusu ve Amaçları: Ders P lanı: Bölüm 1: Bilgi Teknolojilerinde Temel Kavramlar

Dersin Konusu ve Amaçları: Ders P lanı: Bölüm 1: Bilgi Teknolojilerinde Temel Kavramlar Bilgi Teknolojileri ve Uygulamalarına Giriş Dersin Konusu ve Amaçları: Bu dersin amacı daha önce bilgisayar ve bilgi teknolojileri alanında herhangi bir bilgi ve/veya deneyime sahip olmayan öğrenciye bilgi

Detaylı

2. Aşağıdaki resimde numaralandırılmış alanlara bildiğiniz donanım parçalarından 4 tanesinin isimlerini ve numaralarını yazınız

2. Aşağıdaki resimde numaralandırılmış alanlara bildiğiniz donanım parçalarından 4 tanesinin isimlerini ve numaralarını yazınız 1. Aşağıdakilerden hangisi herkesle paylaşmamız gereken bilgilerden değildir? a) Telefon numaramız b) TC Kimlik Numaraız c) Adımız d) Ev Adresimiz 2. Aşağıdaki resimde numaralandırılmış alanlara bildiğiniz

Detaylı

BİLGİ TEKNOLOJİSİNİN TEMEL KAVRAMLARI. 1-Bilgisayar, donanım ve yazılım kavramları 2-Bilgisayar çeşitleri 3-Bilgisayarlar arsındaki farklılıklar

BİLGİ TEKNOLOJİSİNİN TEMEL KAVRAMLARI. 1-Bilgisayar, donanım ve yazılım kavramları 2-Bilgisayar çeşitleri 3-Bilgisayarlar arsındaki farklılıklar BİLGİ TEKNOLOJİSİNİN TEMEL KAVRAMLARI 1-Bilgisayar, donanım ve yazılım kavramları 2-Bilgisayar çeşitleri 3-Bilgisayarlar arsındaki farklılıklar Yılmaz DEMİR BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÖĞRETMENİ Ünitelerimiz

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 1. DÖNEM 1. YAZILI SINAV ÖRNEK SORULARI

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 1. DÖNEM 1. YAZILI SINAV ÖRNEK SORULARI 1) Yandaki Düğmenin görevi nedir? A) Yazıyı italik yazar B) Yazıyı Altı çizili yazar C) Yazıyı kalın yazar D) Yazıyı Üst simge olarak yazar. 2) Yandaki Düğmenin görevi nedir? A) Yazıyı italik yazar B)

Detaylı

Mouse ve klavye kullanımında dikkat edilecek hususlar

Mouse ve klavye kullanımında dikkat edilecek hususlar KLAVYE Klavye, bilgisayara komut, program ve data girebilmek için, üzerinde harf, rakam, özel karakter ve çeşitli fonksiyon tuşlarının bulunduğu giriş birimidir. Kablosuz klavyeler de çıkmıştır. Q VE F

Detaylı

DONANIM VE YAZILIM. Donanım Nedir? Donanım: Bilgisayarda elle tutabildiğimiz, gözle görebildiğimiz tüm fiziksel parçalara donanım denir.

DONANIM VE YAZILIM. Donanım Nedir? Donanım: Bilgisayarda elle tutabildiğimiz, gözle görebildiğimiz tüm fiziksel parçalara donanım denir. DONANIM VE YAZILIM Donanım Nedir? Donanım: Bilgisayarda elle tutabildiğimiz, gözle görebildiğimiz tüm fiziksel parçalara donanım denir. Donanım Örnekleri: Ana Kart: Bir bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde

Detaylı

Teknoloji ile Tanışalım

Teknoloji ile Tanışalım 2 ANKARA MAMAK MEHMET ÇEKİÇ ORTAOKULU 1.4. BİT Nİ KULLANMA ve YÖNETME 1.4. BİT Nİ KULLANMA ve YÖNETME Ankara, 2014 Hazırlayan: Mustafa KATLANÇ 3 1.4.1. TEKNOLOJİ İLE TANIŞALIM 4 Teknoloji ile Tanışalım

Detaylı

Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 1 - BİLGİSAYAR VE ÇEVRE ÜNİTELERİ

Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 1 - BİLGİSAYAR VE ÇEVRE ÜNİTELERİ Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 1 - BİLGİSAYAR VE ÇEVRE ÜNİTELERİ Bilgisayar, kendine önceden yüklenmiş program gereğince

Detaylı

Bilişim Teknolojileri Ve Yazılım Dersi Çalışma Kağıdı-2 (5.Sınıflar)

Bilişim Teknolojileri Ve Yazılım Dersi Çalışma Kağıdı-2 (5.Sınıflar) Bilişim Teknolojileri Ve Yazılım Dersi Çalışma Kağıdı-2 (5.Sınıflar) İnternete Bağlanma: İnternette, için tarayıcı adı verilen programlar ile gezinti yapılır. Pek çok tarayıcı program vardır. İnternet

Detaylı

Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı

Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı BİLGİSAYAR NEDİR? Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı ŞEYDA BETÜL KÖSE UFUK TAŞDURMAZLI 1 www.bilgisayarnedir.net 2 Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı Klavye veya fare kullanımı ciddi

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ II.DÖNEM ÇALIŞMA KAĞIDI (5.SINIFLAR)

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ II.DÖNEM ÇALIŞMA KAĞIDI (5.SINIFLAR) BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ II.DÖNEM ÇALIŞMA KAĞIDI (5.SINIFLAR) Hafıza Ölçü Birimleri: 8 bit = 1 Byte = 1 karakter 1024 Byte = 1 KiloByte 1024 KB = 1 MegaByte 1024 MB = 1 GigaByte 1024 GB =

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM Bilgisayar : Kullanıcıdan aldığı bilgiyi işleyip, tekrar kullanıcaya sunan teknolojik alete denir.üç çeşit bilgisayar vardır.bunlar ; Masaüstü,Dizüstü,Tablet. Bilgisayarın Özellikleri : 1. Hızlıdır. 2.Hatasızdır.

Detaylı

BÜRO ERGONOMİSİ. Bursa Teknik Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörlüğü

BÜRO ERGONOMİSİ. Bursa Teknik Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörlüğü BÜRO ERGONOMİSİ Bursa Teknik Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörlüğü BÜRO ERGONOMİSİ AÇISINDAN NE DURUMDAYIZ? Çalıştığınız büro YETERİNCE büyük mü? Çalıştığınız büro YETERİNCE aydınlık mı?

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ŞEYH EDEBALİ KIZ İMAM HATİP ORTAOKULU BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 1.DÖNEM 2.YAZILI SINAVI Adı Soyadı:

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ŞEYH EDEBALİ KIZ İMAM HATİP ORTAOKULU BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 1.DÖNEM 2.YAZILI SINAVI Adı Soyadı: 2016-2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ŞEYH EDEBALİ KIZ İMAM HATİP ORTAOKULU BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 1.DÖNEM 2.YAZILI SINAVI Adı Soyadı: Sınıfı: No: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Toplam Not

Detaylı

1. PS/2 klavye fare 2. Optik S/PDIF çıkışı 3. HDMI Giriş 4. USB 3.0 Port 5. USB 2.0 Port 6. 6 kanal ses giriş/çıkış 7. VGA giriş 8.

1. PS/2 klavye fare 2. Optik S/PDIF çıkışı 3. HDMI Giriş 4. USB 3.0 Port 5. USB 2.0 Port 6. 6 kanal ses giriş/çıkış 7. VGA giriş 8. İşlemci: İşlemci,kullanıcıdan bilgi almak, komutları işlemek ve sonuçları kullanıcıya sunmak gibi pek çok karmaşık işlemi yerine getirir. Ayrıca donanımların çalışmasını kontrol eder. İşlemci tüm sistemin

Detaylı

MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI

MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI 1-) Word 2010 nedir? A-) Hesap Programıdır B-) Tablo - Grafik Programıdır C-) Kelime İşlem Programıdır D-) İşletim Sistemidir 2-) Microsoft Word 2007 programında

Detaylı

Merkezi İşlem. Birimi

Merkezi İşlem. Birimi VERİ: Kullanıcı veya bilgisayar tarafından sağlanırlar. Sayılar, harfler, sözcükler, ses sinyalleri ve komutlardır.. Veriler bilgisayarın giriş birimleri tarafından toplanırlar. Giriş İşlem Çıkış Önbellek

Detaylı

DONANIM VE YAZILIM. Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi

DONANIM VE YAZILIM. Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi DONANIM VE YAZILIM Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Bilgisayar Kendisine verdiğimiz bilgileri istediğimizde saklayabilen, istediğimizde geri verebilen cihaza denir. Donanım, Yazılım Bilgisayar Donanım

Detaylı

TEMEL Bİ LGİ LER DEĞ ERLENDİ RME TESTİ -1

TEMEL Bİ LGİ LER DEĞ ERLENDİ RME TESTİ -1 TEMEL Bİ LGİ LER DEĞ ERLENDİ RME TESTİ -1 1) Hangisi giriş birimlerinden biri değildir? a) Monitör c) Tarayıcı 2) Aşağıdakilerden hangisi kalıcı veri saklama birimlerindendir? a) Ram b) Bellek c) Harddisc

Detaylı

Bilgi ve İletişim Teknolojileri. Bilgi, İletişim ve Teknoloji BİT Araçları BİT in Faydaları BİT in Kullanım Alanları

Bilgi ve İletişim Teknolojileri. Bilgi, İletişim ve Teknoloji BİT Araçları BİT in Faydaları BİT in Kullanım Alanları Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bilgi, İletişim ve Teknoloji BİT Araçları BİT in Faydaları BİT in Kullanım Alanları Ders İçeriği Bu dersin amacı; iletişimde bilişim teknolojileri, bilgisayarların gelişimi,

Detaylı

Temel Bilgisayar Bilgisi

Temel Bilgisayar Bilgisi Temel Bilgisayar Bilgisi BİL131 - Bilişim Teknolojileri ve Programlama Hakan Ezgi Kızılöz Bilgisayarların Temel Özellikleri Bilgisayarlar verileri alıp saklayabilen, mantıksal ya da aritmetik olarak işleyen

Detaylı

Yanıtlar: Twitter Facebook Instagram Myspace

Yanıtlar: Twitter Facebook Instagram Myspace Başlık: 140 karakterden oluşan ve tweet (tivit) adı verilen mesajlar göndermemizi, gündemi ve kişileri takip etmemizi sağlayan sosyal paylaşım sitesi hangisidir? Soru:140 karakterden oluşan ve tweet (tivit)

Detaylı

TEKİRDAĞ 50. YIL ORTAOKULU BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ve YAZILIM DERSİ II. DÖNEM ÇALIŞMA KÂĞIDI

TEKİRDAĞ 50. YIL ORTAOKULU BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ve YAZILIM DERSİ II. DÖNEM ÇALIŞMA KÂĞIDI 1) En az iki bilgisayarın birbirleriyle bağlantı kurup veri alışverişi yapmasına ne denir? A) Bilgisayar ağı B) Donanım C) e-alışveriş D) internet 2) Aşağıdakilerden hangisi bilgisayar ağının kullanım

Detaylı

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI İÇERİK 2 BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI ÖĞR. GÖR. HASAN ALİ AKYÜREK Ders izlencesi Bilgisayara giriş Bilgisayar nedir? Bilgisayarın tarihçesi Bilgisayarların sınıflandırılması Bilgisayar nasıl çalışır?

Detaylı

Düşünelim? Günlük hayatta bilgisayar hangi alanlarda kullanılmaktadır? Bilgisayarın farklı tip ve özellikte olmasının sebepleri neler olabilir?

Düşünelim? Günlük hayatta bilgisayar hangi alanlarda kullanılmaktadır? Bilgisayarın farklı tip ve özellikte olmasının sebepleri neler olabilir? Başlangıç Düşünelim? Günlük hayatta bilgisayar hangi alanlarda kullanılmaktadır? Bilgisayarın farklı tip ve özellikte olmasının sebepleri neler olabilir? Bilgisayar Bilgisayar, kendisine verilen bilgiler

Detaylı

WINDOWS DERS NOTLARI

WINDOWS DERS NOTLARI WINDOWS DERS NOTLARI DOSYA BÜYÜKLÜKLERİ İkili Sistem: Bilgisayara girilen her türlü harf, rakam veya özel işarete (+, - gibi) karakter denir. Bilgisayara girilen her karakter bilgisayar tarafından 0 ve

Detaylı

Bilişim Teknolojileri ve Yazılım-1

Bilişim Teknolojileri ve Yazılım-1 Bilişim Teknolojileri ve Yazılım-1 İçindekiler Bilgi ve İletişim Teknolojileri... 1 Bilgi Teknolojileri Nedir?... 1 İletişim Teknolojisi... 1 Kelime Oyunu... 1 Bilişim Teknolojilerinin Kullanım Alanları...

Detaylı

DOSYA-KLASÖR VE DOSYA UZANTILARI Batıkent Ortaokulu,Ders Notları,2016

DOSYA-KLASÖR VE DOSYA UZANTILARI Batıkent Ortaokulu,Ders Notları,2016 DOSYA-KLASÖR VE DOSYA UZANTILARI Batıkent Ortaokulu,Ders Notları,2016 Sürücü Kavramı Dosya Kavramı Klasör Kavramı Dosya Yada Klasörleri Kopyalamak Dosya ve Klasörleri Taşımak Dosya veya Klasörleri Silmek

Detaylı

5. Sınıflar 1. Dönem Çalışma Soruları

5. Sınıflar 1. Dönem Çalışma Soruları 5. Sınıflar 1. Dönem Çalışma Soruları 1- Bilişim Teknolojilerinin kullanıldığı alanlara örnek veriniz. Aşağıdaki boşluklara sadece 3 (üç) tanesini yazınız. 1. 2. 3. 2- Aşağıda bilişim teknolojisinin kullanıldığı

Detaylı

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi Bil101 Bilgisayar Yazılımı I Bilgisayar Yüksek Mühendisi Kullanıcıdan aldığı veri ya da bilgilerle kullanıcının isteği doğrultusunda işlem ve karşılaştırmalar yapabilen, veri ya da bilgileri sabit disk,

Detaylı

BİLGİSAYAR TEMEL KAVRAMLAR. Bilgi ve İletişim Teknolojisi Ders Notları

BİLGİSAYAR TEMEL KAVRAMLAR. Bilgi ve İletişim Teknolojisi Ders Notları BİLGİSAYAR TEMEL KAVRAMLAR Bilgi ve İletişim Teknolojisi Ders Notları Temel Kavramlar Donanım: Bilgisayarın fiziksel parçalarına verilen isimdir. Yazılım: Bilgisayarın verimli şekilde kullanımını sağlayan

Detaylı

PAINT İ KULLANMA PAINT'TE ŞEKİLLER

PAINT İ KULLANMA PAINT'TE ŞEKİLLER PAINT İ KULLANMA Paint, boş bir çizim alanında ya da varolan resimlerde çizimler oluşturmak için kullanabileceğiniz bir Windows işletim sistemi özelliğidir. Paint'te kullandığınız araçların çoğu Paint

Detaylı

Güç Düğmesi WINDOWS İŞLETİM SİSTEMİ KULLANIMI. a. Bilgisayarı çalıştırma

Güç Düğmesi WINDOWS İŞLETİM SİSTEMİ KULLANIMI. a. Bilgisayarı çalıştırma BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ DERS NOTLARI-2 *İşletim Sistemi çeşitleri: a)masaüstü İşletim sistemleri:pc ve Dizüstü bilgisayarlarda kullanılan işletim sistemleridir.en yaygın kullanılan masaüstü

Detaylı

DOSYALARI DÜZENLEMEK

DOSYALARI DÜZENLEMEK DOSYALARI DÜZENLEMEK Klasörler(Dizinler) ve Dosyalar Dosya Nedir? Dosya bilgi içeren öğedir. Dosyaların içerisinde metin, resim, ses, video vb. içerikler bulunabilir. Dosyaların türleri ve kendilerine

Detaylı

Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Ders Notları. K. Selçuk GÜLİTER / Bilişim Teknolojileri Öğretmeni BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ TEMEL KAVRAMLAR-1

Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Ders Notları. K. Selçuk GÜLİTER / Bilişim Teknolojileri Öğretmeni BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ TEMEL KAVRAMLAR-1 Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Ders Notları K. Selçuk GÜLİTER / Bilişim Teknolojileri Öğretmeni BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ TEMEL KAVRAMLAR-1 BT Temel Kavramları Bilişim teknolojilerinden bahsederken akla

Detaylı

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SMO103

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SMO103 BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SMO103 2. HAFTA BİLGİSAYAR SİSTEMİ, BİLGİSAYARI OLUŞTURAN BİRİMLER VE ÇALIŞMA PRENSİPLERİ ANAKART, İŞLEMCİ VE BELLEKLER SABİT DİSKLER, EKRAN KARTLARI MONİTÖRLER VE DİĞER DONANIM BİRİMLERİ

Detaylı

1-) Word 2007 nedir? A-) Hesap Programıdır B-) Tablo - Grafik Programıdır C-) Kelime İşlem Programıdır D-) İşletim Sistemidir

1-) Word 2007 nedir? A-) Hesap Programıdır B-) Tablo - Grafik Programıdır C-) Kelime İşlem Programıdır D-) İşletim Sistemidir 1-) Word 2007 nedir? A-) Hesap Programıdır B-) Tablo - Grafik Programıdır C-) Kelime İşlem Programıdır D-) İşletim Sistemidir 2-) Microsoft Word 2007 programında kağıt boyutu, kenar boşlukları ile ilgili

Detaylı

Kişisel Bilgisayarın Parçaları

Kişisel Bilgisayarın Parçaları DONANIM Donanım Kişisel Bilgisayarın Parçaları Donanım yapısı ve büyüklüğü ne olursa olsun bir bilgisayar dört temel bileşenden oluşmaktadır: Giriş Birimleri Merkezi İşlem Birimi (CPU) Bellek Çıkış Birimleri

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ WORD 2007 SORULARI

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ WORD 2007 SORULARI 1-) Word nedir? Hesap Programıdır Tablo - Grafik Programıdır Kelime İşlem Programıdır İşletim Sistemidir BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ WORD 2007 SORULARI 9-) Yandaki butonun görevi nedir? Kes Kopyala Yapıştır

Detaylı