AN INVESTIGATION OF SIGNAL BEHAVIOURS ON WIFI-BASED INDOOR POSITIONING SYSTEMS

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "AN INVESTIGATION OF SIGNAL BEHAVIOURS ON WIFI-BASED INDOOR POSITIONING SYSTEMS"

Transkript

1 WIFI TABANLI KAPALI MEKÂN KONUMLAMA SİSTEMLERİNDE SİNYAL DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ V. İLÇİ 1, V. E. GÜLAL 2, H. ÇİZMECİ 3, M. COŞAR 4, R. M. ALKAN 5 1 Hitit Üniversitesi, Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu, Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü, Çorum, veliilci@hitit.edu.tr 2 Yıldız Teknik Üniversitesi, İnşaat Fakültesi, Harita Mühendisliği Bölümü, İstanbul, egulal@yildiz.edu.tr 3 Hitit Üniversitesi, Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu, Bilgisayar Teknolojileri Bölümü, Çorum, huseyincizmeci@hitit.edu.tr 4 Hitit Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Çorum, mustafacosar@hitit.edu.tr 5 İstanbul Teknik Üniversitesi, İnşaat Fakültesi, Geomatik Mühendisliği Bölümü, İstanbul, alkanr@itu.edu.tr Özet Wi-Fi tabanlı kapalı mekân konumlama sistemleri ilave hiçbir masraf gerektirmemeleri ve kolaylıkla ulaşılabilir olmaları sebebiyle son yıllarda üzerinde sıklıkla çalışılan araştırma konuları arasında yer almaktadır. Ancak bu çalışmalarda sinyali yollayan Wi-Fi erişim noktaları ile konumu belirlenmeye çalışılan mobil cihaz arasındaki mesafeler alınan sinyal şiddetlerinde yaşanan dalgalanmalar sebebiyle oldukça büyük konum hatalarına maruz kalmaktadır. Bu sebeple Wi-Fi sinyal davranışlarının iyi analiz edilmesi ve modellenmesi gerekmektedir. Bu çalışmada 2.4 ve 5 GHz Wi-Fi sinyallerinin davranışları incelenmiş ve modellenmeye çalışılmıştır. Anahtar kelimeler: Kapalı mekan konumlama, Wi-Fi, 2.4 GHz, 5 GHz, eğri geçirme. Abstract AN INVESTIGATION OF SIGNAL BEHAVIOURS ON WIFI-BASED INDOOR POSITIONING SYSTEMS In recent years, WiFi-based indoor positioning systems are frequently studied research subjects due to not requiring any additional cost and easily accessible. However, in these studies, the distances between the transmitter and the receiver can be determined inaccurately due to the large signal fluctuations. Therefore, Wi-Fi signal behavior must be properly analyzed and modeled. In this study, 2.4 and 5 GHz Wi-Fi signal behaviors were investigated and modelled. Keywords: Indoor positioning, Wi-Fi, 2.4 GHz, 5 GHz, curve fitting.

2 2 1. Giriş Dış mekânlarda GNSS sistemleri kullanılarak cm-mm seviyelerine konum doğruluklarına ulaşılabilmektedir (Alkan ve ark, 2015). Ancak, GNSS sinyallerinin kapalı mekânlara ya hiç ulaşamaması veya çevresel etkiler sebebiyle etkinliğini yitirerek ulaşabilmesi sebebiyle iç mekânlarda Küresel Konumlama Uydu Sistemleri (GNSS) etkin şekilde kullanılamamaktadır. Dolayısıyla insanların dış ortamlarda elde edebildikleri konum doğruluklarına günümüzde oldukça uzun zaman geçirdikleri alışveriş merkezleri, kampüs alanları, havaalanları, hastaneler vb. alanlarda da elde etme ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Bu ihtiyacı karşılayabilmek amacıyla akademik ve ticari çevrelerce yapılan kapalı mekân konumlama çalışmaları son yıllarda giderek artmaktadır (Subbu ve ark. 2014). Bu çalışmalarda Wi-Fi, Radio Frequency Identification (RFID) (Wang ve ark, 2014), Ultra Wide Band (UWB) (Zwirello ve ark, 2015), Infrared, Bluetooth (Li ve ark, 2015), GNSS gibi pek çok teknoloji kullanılarak çalışmalar yapılmıştır. Ancak, bu çalışmalarda çok önemli yol kat edilmiş olmasına karşın henüz üzerinde uzlaşılan bir çözüm ortaya konulamamıştır (Caceres ve ark, 2009). Bu teknolojiler arasından Wi-Fi tabanlı kapalı mekân konumlama sistemleri ön plana çıkmaktadır. Çünkü erişim noktalarından (AP) yayılan Wi-Fi sinyallerine kapalı mekânların neredeyse tamamında kolaylıkla ulaşılabilmektedir (Yim ve ark, 2009). Ayrıca, hemen herkesin kullandığı akıllı telefonlar, tabletler ve laptoplar gibi mobil cihazlar bu sinyalleri yayma ve alma özelliklerine sahiptir (Talvitie ve ark, 2015). Bu sebeple Wi-Fi tabanlı kapalı mekân konumlama sistemleri ilave herhangi bir maliyet gerektirmemekte ve her yerde ulaşılabilmektedirler. Önceleri erişim noktalarından yalnızca 2.4 GHz Wi-Fi sinyalleri yaymakta iken günümüzde 5 GHz sinyalleri de eşzamanlı olarak yaymaya başlanmıştır. Ancak bu sinyaller kapalı mekânlardaki duvarlar, kapılar, eşyalar insanlar gibi pek çok dış unsurdan eklenmeleri sonucunda yansıma, saçılma, kırılma gibi etkilere uğramakta ve sonuçta oldukça kararsız diyebileceğimiz davranışlar göstermektedirler. Bu sebepler dolayısıyla bu sinyallerin alıcı tarafından alındığı değer olan alınan sinyal şiddeti (RSS) değerlerinde oldukça büyük sapmalar meydana gelmektedir. Bu dalgalanmalar da Wi-Fi tabanlı kapalı mekân konum belirleme uygulamalarının en önemli zorluklarından biridir. RSS-tabanlı sistemlerde, toplanan RSS değerlerine bağlı olarak mesafeler belirlenmekte ve bu mesafeler uygun konum belirleme algoritmaları içerisinde kullanılarak mobil cihazın konumu belirlenmektedir. Hatalı RSSI değerinden elde edilen hatalı mesafeler de konumun yanlış olarak belirlenmesine yol açmaktadır. Bu sebeple sinyal davranışlarının doğru modellenmesi kapalı mekân konumlama sistemlerinin can alıcı noktalarından biridir.

3 3 Bu çalışmada, 2.4 ve 5 GHz Wi-Fi sinyallerinin mesafeye bağlı davranışları incelenmiştir. Bu incelemede sinyallerin lineer (doğrusal), logaritmic (logaritmik), rational (rasyonel) ve exponential (üstel) fonksiyonlardan hangisine uygun olarak hareket ettiği belirlenmeye çalışılmıştır. 2. Uygulama 2.4 ve 5 GHz Wi-Fi sinyal davranışlarının belirlenmesi amacıyla 27.8 m uzunluğundaki doğrudan görüşe sahip kapalı mekanda AP ve mobil cihaz arasındaki mesafe 0.60 m ve katları olacak şekilde mobil cihaz AP den uzaklaşmış ve her bir konumda mobil cihaz tarafından 150 örnek veri toplanmıştır. Bu işlem 10 farklı AP tarafından gerçekleştirilmiştir. Toplanan RSS değerlerinin ortalaması 2.4 GHz sinyalleri için Şekil 1 de (kırmızı noktalar), 5 GHz sinyaller için ise Şekil 2 de gösterilmektedir. Bu değerlerden en uygun eğrinin geçirilmesi için Matlab yazılımının Curve Fitting Tool u kullanılmıştır. Sinyaller, Lineer, Logaritmik, Rational ve Exponential fonksiyonlar olarak tanımlanmış ve her birinin çizimleri de 2.4 GHz sinyalleri için Şekil 1 de, 5 GHz sinyaller için Şekil 2 de gösterilmiştir. Bu eğrilerden hangisinin sinyal davranışlarını en iyi temsil ettiğinin belirlenmesi amacıyla ise istatistiksel Tablo 1 deki istatistiksel verilerden yararlanılmıştır. RMSE değerinin küçük, R 2 değerinin ise 1 e yakın olması eğrinin nokta kümesini en iyi temsil ettiğini göstermektedir. Şekil GHz Wi-Fi sinyal davranışları ve geçirilen eğriler

4 4 Şekil 1. 5 GHz Wi-Fi sinyal davranışları ve geçirilen eğriler Bu bilgiler ışığında elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde; 1. 5 GHz Wi-Fi sinyallerinin 2.4 GHz sinyallere kıyasla daha kararlı bir davranış sergilediği görülmektedir. Bu durum kapalı mekân konumlama çalışmalarında 5 GHz sinyallerinin kullanılmasının, iyi modellenebilmesi sebebiyle daha uygun olacağını göstermektedir. 2. Hem 2.4 GHz hem de 5 GHz sinyallerine bakıldığında sinyalleri en iyi şekilde tanımlaya eğrilerin sırasıyla exponential, logaritmik, rational ve linear oldukları görülmektedir. Tablo 1. Farklı eğri geçirme algoritmalarından elde edilen istatistiksel veriler 2.4 GHz 5 GHz RMSE R-Square RMSE R-Square Logaritmic Linear Rational Exponential Sonuç ve Öneriler Wi-Fi tabanlı kapalı mekân konumlama çalışmalarının önündeki en büyük zorluk sinyallerin kapalı mekânlarda maruz kaldıkları dış etkiler sonucu kararlı bir davranış sergileyememeleridir. Ayrıca sinyallerin sürekli değişen şekilde mobil cihazlar tarafından kullanılmaları da kararsız sinyal davranışlarının diğer önemli sebebi olarak gösterilebilir. Bu durumda, Wi-Fi tabanlı konumlama sistemlerinde doğruluğun arttırılabilmesi için sinyal davranışlarının olabildiğince iyi analiz edilmesi ve

5 5 modellenebilmesi, dolayısıyla RSS değerlerinden elde edilen mesafelerin olabildiğince doğru elde edilebilmesi şarttır. 2.4 ve 5 GHz sinyal davranışlarının belirlenmeye çalışıldığı bu çalışma sonuçlarına göre sinyal davranışlarına en iyi modellendiği fonksiyonlar exponential, logaritmic, rational ve linear olarak sıralanmaktadır. Ayrıca, daha kararlı davranış gösteren 5 GHz sinyallerin kullanılmasının 2.4 GHz sinyallere oranla daha uygun olacağı da görülmüştür. 4. Kaynaklar Alkan, R.M., İlçi, V., Ozulu, I.M. ve Saka, M.H., (2015). A comparative study for accuracy assessment of PPP technique using GPS and GLONASS in urban areas, Measurement, 69 (2015), 1-8. doi: /j.measurement Caceres, M.A., Sottile, F. ve Spirito, M.A. (2009). Adaptive location tracking by kalman filter in wireless sensor networks, In: 2009 IEEE International Conference on Wireless and Mobile Computing, Networking and Communications, October 2009, pp doi: /WiMob Li, X., Wang, J. and Liu, C., (2015). A Bluetooth/PDR Integration Algorithm for an Indoor Positioning System, Sensors, vol. 15, no. 10, pp , Subbu, K.P., Zhang, C., Luo, J. ve Vasilakos, A.V., (2014). Analysis and status quo of smartphonebased indoor localization systems, IEEE Wireless Communications, August 2014, 21(4), doi: /MWC Talvitie, J., Renfors, M. ve Lohan, E. S., (2015). Distance-based interpolation and extrapolation methods for RSS-based localization with indoor wireless signals. IEEE Transactions on Vehicular Technology, 2015, 64(4), doi: /tvt Wang, D., Ge, W. ve Wang, Y., (2014). RFID Indoor Positioning Method Based on Virtual Reference Tags and Bayesian Estimation, Journal of Information and Computational Science, vol. 11, no. 17, pp , November Yim, J., Jeong, S., Gwon, K. ve Joo, J., (2010). Improvement of Kalman filters for WLAN based indoor tracking, Expert Systems with Applications, January 2010, 37(1), doi: /j.eswa Zwirello, L., Schipper, T., Jalilvand, M. ve Zwick, T., (2015). Realization Limits of Impulse-Based Localization System for Large-Scale Indoor Applications, IEEE Transactions on Instrumentation and Measurement, vol. 64, no. 1, pp , January 2015.

Doç.Dr. M. Mengüç Öner Işık Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü oner@isikun.edu.tr

Doç.Dr. M. Mengüç Öner Işık Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü oner@isikun.edu.tr Doç.Dr. M. Mengüç Öner Işık Üniversitesi Elektrik-Elektronik Bölümü oner@isikun.edu.tr 1. Adı Soyadı : Mustafa Mengüç ÖNER 2. Doğum Tarihi : 01.02.1977 3. Unvanı : Doçent Dr. 4. Öğrenim Durumu : ÖĞRENİM

Detaylı

COMPARING THE PERFORMANCE OF KINEMATIC PPP AND POST PROCESS KINEMATICS METHODS IN RURAL AND URBAN AREAS

COMPARING THE PERFORMANCE OF KINEMATIC PPP AND POST PROCESS KINEMATICS METHODS IN RURAL AND URBAN AREAS KİNEMATİK PPP VE POST PROCESS KİNEMATİK YÖNTEMLERİNİN KIRSAL VE MESKUN ALANLARDAKİ PERFORMANSLARININ KARŞILAŞTIRILMASI A. CEYLAN 1, C.Ö. YİGİT 2, S. ALÇAY 1, B. N. ÖZDEMİR 1 1 Selçuk Üniversitesi, Mühendsilik

Detaylı

Görev Unvanı Alan Üniversite Yıl Prof. Dr. Elek.-Eln Müh. Çukurova Üniversitesi Eylül 2014

Görev Unvanı Alan Üniversite Yıl Prof. Dr. Elek.-Eln Müh. Çukurova Üniversitesi Eylül 2014 ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : MUSTAFA GÖK 2. Doğum Tarihi: : 1972 3. Unvanı : Prof. Dr. 4. Öğrenim Durumu Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Elektronik Mühendisliği İstanbul Üniversitesi 1995 Yüksek Lisans Electrical

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ SANAL ARTIRILMIŞ VE AKILLI TEKNOLOJİLER (SAAT) LABORATUVARI SAAT Laboratuvarı Koordinatör: Yrd. Doç. Dr. Gazi Erkan BOSTANCI SAAT

Detaylı

Yapay Sinir Ağları ile WiFi Tabanlı İç Mekan Konumlandırma

Yapay Sinir Ağları ile WiFi Tabanlı İç Mekan Konumlandırma Yapay Sinir Ağları ile WiFi Tabanlı İç Mekan Konumlandırma Can Tunca a, Edip Toplan a, Sinan Işık ab, Cem Ersoy a a Boğaziçi Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, NETLAB, İstanbul b Boğaziçi Üniversitesi,

Detaylı

Geniş bant konum belirleme sistemi performans analizi ve iyileştirilmesi

Geniş bant konum belirleme sistemi performans analizi ve iyileştirilmesi Geniş bant konum belirleme sistemi performans analizi ve iyileştirilmesi Kerem Küçük 1* 13.07.2016 Geliş/Received, 28.10.2016 Kabul/Accepted doi: 10.16984/saufenbilder.64863 ÖZ Geniş bant spektrumu ve

Detaylı

Gebze, cyigit@gyte.edu.tr

Gebze, cyigit@gyte.edu.tr KAPALI MEKÂNLARDA UYGULANAN KONUM BELİRLEME YÖNTEMLERİ VE B. N. ÖZDEMİR 1, A. CEYLAN 1, S. ALÇAY 1, C.Ö. YİGİT 2 1 Selçuk Üniversitesi, Mühendsilik Fakültesi, Harita Mühendisliği Bölümü, Ölçme Tekniği

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Mustafa Yağımlı Doğum Tarihi: 27.06.1970 Öğrenim Durumu: Doktora Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Eln-Bil.Eğt./Elektronik Gazi Üniversitesi, Tek.Eğt.Fak.

Detaylı

ULUSLARARASI SCI / SCI-Expanded KAPSAMINDAKİ DERGİLERDEKİ MAKALELER. Yayın NO. Yazarlar Başlık Dergi Adı Yıl

ULUSLARARASI SCI / SCI-Expanded KAPSAMINDAKİ DERGİLERDEKİ MAKALELER. Yayın NO. Yazarlar Başlık Dergi Adı Yıl ULUSLARARASI SCI / SCI-Expanded KAPSAMINDAKİ DERGİLERDEKİ MAKALELER Yazarlar Başlık Dergi Adı Yıl Barbaros Preveze, Aysel Şafak 2 Barbaros Preveze Effects of Routing Algorithms on Novel Throughput Improvement

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul BAŞAR

Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul BAŞAR Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul BAŞAR Adres İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Fakültesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü Oda No: 2411 Tel: 0 212 285 35 66 Email: basarer@itu.edu.tr Web:

Detaylı

RFID Sistemleri ile Konum Belirleme Uygulamaları

RFID Sistemleri ile Konum Belirleme Uygulamaları TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, 14. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı, 14-17 Mayıs 2013, Ankara. RFID Sistemleri ile Konum Belirleme Uygulamaları Emrullah Demiral 1, İsmail Rakıp

Detaylı

Doç.Dr. SALİM KAHVECİ

Doç.Dr. SALİM KAHVECİ Doç.Dr. SALİM KAHVECİ ÖZGEÇMİŞ DOSYASI KİŞİSEL BİLGİLER Doğum Yılı : Doğum Yeri : Sabit Telefon : Faks : E-Posta Adresi : Web Adresi : Posta Adresi : 1975 TRABZON - AKÇAABAT T: 90 462377 2075 F: 462 3257405

Detaylı

Bulanık Mantık Tabanlı Uçak Modeli Tespiti

Bulanık Mantık Tabanlı Uçak Modeli Tespiti Bulanık Mantık Tabanlı Uçak Modeli Tespiti Hüseyin Fidan, Vildan Çınarlı, Muhammed Uysal, Kadriye Filiz Balbal, Ali Özdemir 1, Ayşegül Alaybeyoğlu 2 1 Celal Bayar Üniversitesi, Matematik Bölümü, Manisa

Detaylı

Kablosuz Sensör Ağlar ve Eniyileme. Tahir Emre KALAYCI. 21 Mart 2008

Kablosuz Sensör Ağlar ve Eniyileme. Tahir Emre KALAYCI. 21 Mart 2008 Kablosuz Sensör Ağlar ve Eniyileme Tahir Emre KALAYCI 21 Mart 2008 Gündem Genel Bilgi Alınan Dersler Üretilen Yayınlar Yapılması Planlanan Doktora Çalışması Kablosuz Sensör Ağlar Yapay Zeka Teknikleri

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı : Kamile ŞANLI KULA İletişim Bilgileri : Ahi Evran Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Adres Matematik Bölümü, KIRŞEHİR

ÖZGEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı : Kamile ŞANLI KULA İletişim Bilgileri : Ahi Evran Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Adres Matematik Bölümü, KIRŞEHİR Resim ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Kamile ŞANLI KULA İletişim Bilgileri : Ahi Evran Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Adres Matematik Bölümü, KIRŞEHİR Telefon : 386 280 45 50 Mail : kskula@ahievran.edu.tr

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Büşra ÖZDENİZCİ IŞIK Üniversitesi Enformasyon Teknolojileri Bölümü

Yrd. Doç. Dr. Büşra ÖZDENİZCİ IŞIK Üniversitesi Enformasyon Teknolojileri Bölümü Yrd. Doç. Dr. Büşra ÖZDENİZCİ IŞIK Üniversitesi Enformasyon Teknolojileri Bölümü busra.ozdenizci@isikun.edu.tr 1. Adı Soyadı : Büşra Özdenizci 2. Doğum Tarihi : 1987 3. Unvanı : Yardımcı Doçent 4. Öğrenim

Detaylı

GLONASS UYDULARININ NOKTA KONUM DOĞRULUĞUNA ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI: ÇORUM ÖRNEĞİ

GLONASS UYDULARININ NOKTA KONUM DOĞRULUĞUNA ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI: ÇORUM ÖRNEĞİ GLONASS UYDULARININ NOKTA KONUM DOĞRULUĞUNA ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI: ÇORUM ÖRNEĞİ R.M. ALKAN 1, 2, V. İLÇİ 1, İ.M. OZULU 1 1 Hitit Üniversitesi, Çorum, alkan@hitit.edu.tr, veliilci@hitit.edu.tr, imuratozulu@hitit.edu.tr

Detaylı

Bina İçi Yer Belirleme Saha Çalışması: Geniş Mekânda Yer İşaretleme Yöntemiyle Konum Tespitinde Sinyal Çıkış Güçlerinin Etkisinin Karşılaştırılması

Bina İçi Yer Belirleme Saha Çalışması: Geniş Mekânda Yer İşaretleme Yöntemiyle Konum Tespitinde Sinyal Çıkış Güçlerinin Etkisinin Karşılaştırılması Bina İçi Yer Belirleme Saha Çalışması: Geniş Mekânda Yer İşaretleme Yöntemiyle Konum Tespitinde Sinyal Çıkış Güçlerinin Etkisinin Karşılaştırılması Osman Kerem Perente 1, Kemal Çelikel 1, Tacha Serif 1

Detaylı

Telsiz Duyarga Ağlarında Sinyal Gücü Belirteci ile 2-Boyutlu İç Ortam Konum Tahmini Üzerine Deneysel Bir Çalışma

Telsiz Duyarga Ağlarında Sinyal Gücü Belirteci ile 2-Boyutlu İç Ortam Konum Tahmini Üzerine Deneysel Bir Çalışma Telsiz Duyarga Ağlarında Sinyal Gücü Belirteci ile 2-Boyutlu İç Ortam Konum Tahmini Üzerine Deneysel Bir Çalışma İ. Hacıoğlu O. Aslan Ş. Baydere {ihacioglu, oaslan, sbaydere}@cse.yeditepe.edu.tr Yeditepe

Detaylı

SOFTWARE ENGINEERS EDUCATION SOFTWARE REQUIREMENTS/ INSPECTION RESEARCH FINANCIAL INFORMATION SYSTEMS DISASTER MANAGEMENT INFORMATION SYSTEMS

SOFTWARE ENGINEERS EDUCATION SOFTWARE REQUIREMENTS/ INSPECTION RESEARCH FINANCIAL INFORMATION SYSTEMS DISASTER MANAGEMENT INFORMATION SYSTEMS SOFTWARE REQUIREMENTS/ INSPECTION SOFTWARE ENGINEERS EDUCATION RESEARCH FINANCIAL INFORMATION SYSTEMS DISASTER MANAGEMENT INFORMATION SYSTEMS SOFTWARE REQUIREMENTS/ INSPECTION Ö. Albayrak, J. C. Carver,

Detaylı

İnet-Tr 15, XX. Türkiye'de İnternet Konferansı 1-3 Aralık 2015, İstanbul Üniversitesi

İnet-Tr 15, XX. Türkiye'de İnternet Konferansı 1-3 Aralık 2015, İstanbul Üniversitesi İnet-Tr 15, XX. Türkiye'de İnternet Konferansı 1-3 Aralık 2015, İstanbul Üniversitesi Bina İçi Yer Belirlemede Sinyal Çıkış Güçlerinin Etkisinin Karşılaştırılması Osman Kerem PERENTE, Kemal ÇELIKEL, Tacha

Detaylı

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ DOKTORA YETERLİK SINAVI YÖNETMELİĞİ

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ DOKTORA YETERLİK SINAVI YÖNETMELİĞİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ DOKTORA YETERLİK SINAVI YÖNETMELİĞİ Doktora Yeterlik Sınavı, başvurunun yapıldığı ve Doktora Yeterlik Komitesi nin başvuruyu onayladığı dönemdeki, dönem sonu sınavlarının

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Kerem OK Işık Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Enformasyon Teknolojileri Bölümü kerem.ok@isikun.edu.tr

Yrd. Doç. Dr. Kerem OK Işık Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Enformasyon Teknolojileri Bölümü kerem.ok@isikun.edu.tr Yrd. Doç. Dr. Kerem OK Işık Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Enformasyon Teknolojileri Bölümü kerem.ok@isikun.edu.tr 1. Adı Soyadı : Kerem OK 2. Doğum Tarihi : 02.11.1984 3. Unvanı : Yardımcı Doçent

Detaylı

INVESTIGATION OF ELEVATION CHANGE WITH DIFFERENT GEODETIC MEASUREMENT METHODS

INVESTIGATION OF ELEVATION CHANGE WITH DIFFERENT GEODETIC MEASUREMENT METHODS FARKLI JEODEZİK ÖLÇME YÖNTEMLERİ İLE YÜKSEKLİK DEĞİŞİMLERİNİN İNCELENMESİ B. GELİN 1, S.O. DÜNDAR 1, S. ÇETİN 2, U. DOĞAN 2 1 Yıldız Teknik Üniversitesi, İnşaat Fakültesi, Harita Mühendisliği, İstanbul

Detaylı

Elena Battini SÖNMEZ Önder ÖZBEK N. Özge ÖZBEK. 2 Şubat 2007

Elena Battini SÖNMEZ Önder ÖZBEK N. Özge ÖZBEK. 2 Şubat 2007 AVUÇ İZİ VE PARMAK İZİNE DAYALI BİR BİYOMETRİK TANIMA SİSTEMİ Elena Battini SÖNMEZ Önder ÖZBEK N. Özge ÖZBEK İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri 2 Şubat 2007 Biyometrik Biyometrik, kişileri

Detaylı

FATMA KANCA. Derece Alan Üniversite Yıl Doktora Matematik Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Yüksek Lisans Matematik Kocaeli Üniversitesi 2004

FATMA KANCA. Derece Alan Üniversite Yıl Doktora Matematik Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Yüksek Lisans Matematik Kocaeli Üniversitesi 2004 FATMA KANCA EĞİTİM Derece Alan Üniversite Yıl Doktora Matematik Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü 2011 Yüksek Lisans Matematik Kocaeli 2004 Lisans Matematik Kocaeli 2001 AKADEMİK UNVANLAR Kurum/Kuruluş

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Çetin KURNAZ Doğum Tarihi: 1 Ekim 1978 Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ondokuz Mayıs Üniversitesi 1999

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ A ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI

ANKARA ÜNİVERSİTESİ A ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI PROGRAM ADI : BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ (İNGİLİZCE) 1.SINIF /1.YARIYIL* 1 COM101 COMPUTER PROGRAMMING I - - 4 2 6 5 9 2 COM113 INTRODUCTION TO COMPUTER SCIENCE - - 3 0 3 3 5 3 PHY0101 PHYSICS I - - 3 0 3

Detaylı

Taşınabilir Teknolojiler

Taşınabilir Teknolojiler Taşınabilir Teknolojiler Nelerdir? Akıllı cep telefonları Dizüstü bilgisayarlar Tablet PC ler Giyilebilir teknolojiler Akıllı cep telefonları Fotoğraf makinesi, video kamera, sesli ve görüntülü ortam oynatıcılar,

Detaylı

GNSS GÖZLEM SÜRELERİNİN BAZ ÇÖZÜMLERİ VE KONUM DOĞRULUĞUNA OLAN ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI: AKSARAY KAMPÜS GNSS AĞI ÖRNEĞİ

GNSS GÖZLEM SÜRELERİNİN BAZ ÇÖZÜMLERİ VE KONUM DOĞRULUĞUNA OLAN ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI: AKSARAY KAMPÜS GNSS AĞI ÖRNEĞİ GNSS GÖZLEM SÜRELERİNİN BAZ ÇÖZÜMLERİ VE KONUM DOĞRULUĞUNA OLAN ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI: AKSARAY KAMPÜS GNSS AĞI ÖRNEĞİ C. GEZGİN 1, M. ACAR 2 1 Aksaray Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Harita Mühendisliği

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Ayşegül ALAYBEYOĞLU

Yrd. Doç. Dr. Ayşegül ALAYBEYOĞLU Yrd. Doç. Dr. Ayşegül ALAYBEYOĞLU ÖĞRENİM DURUMU Derece Üniversite Bölüm / Program Lisans Sakarya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 00-00 Y. Lisans Doktora Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 00-009

Detaylı

HİDROGRAFİK ÖLÇMELERDE ÇOK BİMLİ İSKANDİL VERİLERİNİN HATA ANALİZİ ERROR BUDGET OF MULTIBEAM ECHOSOUNDER DATA IN HYDROGRAPHIC SURVEYING

HİDROGRAFİK ÖLÇMELERDE ÇOK BİMLİ İSKANDİL VERİLERİNİN HATA ANALİZİ ERROR BUDGET OF MULTIBEAM ECHOSOUNDER DATA IN HYDROGRAPHIC SURVEYING HİDROGRAFİK ÖLÇMELERDE ÇOK BİMLİ İSKANDİL VERİLERİNİN HATA ANALİZİ N.O. AYKUT Yıldız Teknik Üniversitesi, İnşaat Fakültesi, Harita Mühendisliği Bölümü, Ölçme Tekniği Anabilim Dalı, İstanbul, oaykut@yildiz.edu.tr

Detaylı

Ö Z G E Ç M İ Ş. 1. Adı Soyadı: Mustafa GÖÇKEN. 2. Doğum Tarihi: 12 Haziran 1976. 3. Unvanı: Yrd. Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu: Ph.D.

Ö Z G E Ç M İ Ş. 1. Adı Soyadı: Mustafa GÖÇKEN. 2. Doğum Tarihi: 12 Haziran 1976. 3. Unvanı: Yrd. Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu: Ph.D. Ö Z G E Ç M İ Ş 1. Adı Soyadı: Mustafa GÖÇKEN 2. Doğum Tarihi: 12 Haziran 1976 3. Unvanı: Yrd. Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu: Ph.D. Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Endüstri Mühendisliği Çukurova Üniversitesi

Detaylı

SU ALTI AKUSTİĞİ TEMELLERİ & EĞİTİM FAALİYETLERİ

SU ALTI AKUSTİĞİ TEMELLERİ & EĞİTİM FAALİYETLERİ SU ALTI AKUSTİĞİ TEMELLERİ & EĞİTİM FAALİYETLERİ Doç. Dr. Serkan AKSOY T.C. Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü - (GYTE) Elektronik Mühendisliği Bölümü E-mail: saksoy@gyte.edu.tr SUNUM PLANI 1. Eğitim Öğretim

Detaylı

: ahabes@nny.edu.tr, asuman83@gmail.com. 2006 2013 Gazi Üniversitesi Araş. Gör. 4. Eğitim Derece Alan Üniversite Yıl

: ahabes@nny.edu.tr, asuman83@gmail.com. 2006 2013 Gazi Üniversitesi Araş. Gör. 4. Eğitim Derece Alan Üniversite Yıl Özgeçmiş - CV Yrd. Doç. Dr. Asuman SAVAŞCIHABEŞ 1. Kişisel Bilgiler Adı Soyadı Unvanı Adres :Asuman SAVAŞCIHABEŞ :Yrd.Doç.Dr. :Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı : Olcay Taner Yıldız. 2. Doğum Tarihi : 15.05.1976. 3. Unvanı : Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu :

ÖZGEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı : Olcay Taner Yıldız. 2. Doğum Tarihi : 15.05.1976. 3. Unvanı : Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu : ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Olcay Taner Yıldız 2. Doğum Tarihi : 15.05.1976 3. Unvanı : Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu : Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Bilgisayar Mühendisliği Boğaziçi Üniversitesi 1997 Y.

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Büşra ÖZDENİZCİ IŞIK Üniversitesi Enformasyon Teknolojileri Bölümü

Yrd. Doç. Dr. Büşra ÖZDENİZCİ IŞIK Üniversitesi Enformasyon Teknolojileri Bölümü Yrd. Doç. Dr. Büşra ÖZDENİZCİ IŞIK Üniversitesi Enformasyon Teknolojileri Bölümü [busra.ozdenizci@isikun.edu.tr] Eğitim Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Doktora Enformatik İstanbul Üniversitesi 2016

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS KATALOĞU

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS KATALOĞU T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ - EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS KATALOĞU Ders Kodu Bim Kodu Ders Adı Türkçe Ders Adı İngilizce Dersin Dönemi T Snf Açıl.Dönem P

Detaylı

Çift Tonlu Çoklu Frekans Kodlama Sisteminin Optimize Edilmesi

Çift Tonlu Çoklu Frekans Kodlama Sisteminin Optimize Edilmesi ISSN: 2148-0273 Cilt 3, Sayı 1, 2015 Vol. 3, Issue 1, 2015 Çift Tonlu Çoklu Frekans Kodlama Sisteminin Optimize Edilmesi Halil Kaygısız 1, Abdülkadir Çakır 2 Özet Çift Tonlu Çoklu Frekans (Dual Tone Multi

Detaylı

Mobil RFID Okuyucu ve Pasif Taşıyıcılar Kullanarak Bina İçi Konum Tespiti

Mobil RFID Okuyucu ve Pasif Taşıyıcılar Kullanarak Bina İçi Konum Tespiti Mobil RFID Okuyucu ve Pasif Taşıyıcılar Kullanarak Bina İçi Konum Tespiti * 1 Emrullah Demiral, 1 Ismail Rakıp Karas and 2 Muhammed Kamil Turan * 1 Faculty of Engineering, Department of Computer Engineering

Detaylı

Yrd.Doç. Dr. Tülin ÇETİN

Yrd.Doç. Dr. Tülin ÇETİN Yrd.Doç. Dr. Tülin ÇETİN ÖĞRENİM DURUMU Derece Üniversite Bölüm / Program Lisans Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 1987-1992 Lisans Celal Bayar Üniversitesi İnşaat Mühendisliği 2001-2004 Y. Lisans

Detaylı

SİNYAL TEMELLERİ İÇİN BİR YAZILIMSAL EĞİTİM ARACI TASARIMI A SOFTWARE EDUCATIONAL MATERIAL ON SIGNAL FUNDAMENTALS

SİNYAL TEMELLERİ İÇİN BİR YAZILIMSAL EĞİTİM ARACI TASARIMI A SOFTWARE EDUCATIONAL MATERIAL ON SIGNAL FUNDAMENTALS SİNYAL TEMELLERİ İÇİN BİR YAZILIMSAL EĞİTİM ARACI TASARIMI Öğr. Gör. Hakan Aydogan Uşak Üniversitesi hakan.aydogan@usak.edu.tr Yrd. Doç. Dr. Selami Beyhan Pamukkale Üniversitesi sbeyhan@pau.edu.tr Özet

Detaylı

2017 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI

2017 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI 2017 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI SINIF: 1 DÖNEM: GÜZ 200111 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI USE OF FUNDAMENTAL INFORMATION TECHNOLOGY 2017 2 0 2 2

Detaylı

Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi

Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 4 (2016) 655-660 Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi Araştırma Makalesi Kablosuz Heterojen Algılayıcı Ağlarda Bulanık Mantık Tabanlı Ağ Geçidi Seçimi

Detaylı

THE EFFECT TO GEOREFERENCING ACCURACY OF CONTROL TARGETS IN TERRESTRIAL LASER SCANNING APPLICATIONS

THE EFFECT TO GEOREFERENCING ACCURACY OF CONTROL TARGETS IN TERRESTRIAL LASER SCANNING APPLICATIONS YERSEL LAZER TARAMA UYGULAMALARINDA KONTROL HEDEFLERİNİN KONUMLANDIRMA DOĞRULUĞUNA ETKİSİ K. GÜMÜŞ 1, H.ERKAYA 2 1 Niğde Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Harita Mühendisliği Bölümü, Ölçme Tekniği Anabilim

Detaylı

ve Sonrası Girişli Öğrenciler için Uygulanacak Ders Program

ve Sonrası Girişli Öğrenciler için Uygulanacak Ders Program Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Lisans Ders Programı / Department of Computer Engineering Undergraduate Curriculum 2015-2016 ve Sonrası Girişli Öğrenciler için Uygulanacak Ders Program 1.Yıl / I.Dönem (First

Detaylı

Şifrebilimde Yapay Sinir Ağları

Şifrebilimde Yapay Sinir Ağları Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Şifrebilimde Yapay Sinir Ağları BİM345 Yapay Sinir Ağları İlker Kalaycı Mayıs,2008 Gündem Şifrebilim Şifrebilim nedir Şifreleme Şifre Çözme Klasik Şifreleme

Detaylı

A UNIFIED APPROACH IN GPS ACCURACY DETERMINATION STUDIES

A UNIFIED APPROACH IN GPS ACCURACY DETERMINATION STUDIES A UNIFIED APPROACH IN GPS ACCURACY DETERMINATION STUDIES by Didem Öztürk B.S., Geodesy and Photogrammetry Department Yildiz Technical University, 2005 Submitted to the Kandilli Observatory and Earthquake

Detaylı

HASTA TAKİP SİSTEMLERİNDE RFID UYGULAMASI

HASTA TAKİP SİSTEMLERİNDE RFID UYGULAMASI HASTA TAKİP SİSTEMLERİNDE RFID UYGULAMASI Osman TAN İlker KORKMAZ Okan GİDİŞ Sercan UYGUN AB'09, Harran Üniversitesi, 11.02.2009 1/21 SUNUM İÇERİĞİ Giriş RFID ve RFID Uygulamaları Problem Tanımı Motivasyon

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Unvan Bölüm Üniversite Yıl Yrd. Doç. Dr. Yazılım Mühendisliği Bahçeşehir Üniversitesi 2007

ÖZGEÇMİŞ. Unvan Bölüm Üniversite Yıl Yrd. Doç. Dr. Yazılım Mühendisliği Bahçeşehir Üniversitesi 2007 1. Adı Soyadı: Mehmet Alper TUNGA 2. Doğum Tarihi: 11/06/1975 3. Unvanı: Yrd. Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu: ÖZGEÇMİŞ Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Matematik Mühendisliği İstanbul Teknik Üniversitesi

Detaylı

TEK GPS ALICISI İLE YÜKSEK FREKANSLI YAPISAL TİTREŞİMLERİN BELİRLENMESİNDE YENİ BİR KİNEMATİK YÖNTEM

TEK GPS ALICISI İLE YÜKSEK FREKANSLI YAPISAL TİTREŞİMLERİN BELİRLENMESİNDE YENİ BİR KİNEMATİK YÖNTEM TEK ALICISI İLE YÜKSEK FREKANSLI YAPISAL TİTREŞİMLERİN BELİRLENMESİNDE YENİ BİR KİNEMATİK YÖNTEM M.H. SAKA 1, C.Ö. YİĞİT 1 1 Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü,

Detaylı

RFID TEKNOLOJİSİNİN ACİL MÜDAHALEDE KULLANIMI. Zeydin PALA

RFID TEKNOLOJİSİNİN ACİL MÜDAHALEDE KULLANIMI. Zeydin PALA RFID TEKNOLOJİSİNİN ACİL MÜDAHALEDE KULLANIMI Zeydin PALA Muş Alparslan Üniversitesi, Muş Meslek Yüksekokulu, Endüstriyel Elektronik Bölümü, Muş zpala@hotmail.com ÖZET ABSTRACT RFID teknolojisi başta tedarik

Detaylı

Sensör Kullanarak Servis Araçlarının Koltuk Doluluk Durumlarının Uzaktan İzlenmesi

Sensör Kullanarak Servis Araçlarının Koltuk Doluluk Durumlarının Uzaktan İzlenmesi Sensör Kullanarak Servis Araçlarının Koltuk Doluluk Durumlarının Uzaktan İzlenmesi Emre Okumuş 1, Yusuf Furkan Mutlu 1, Şenol Zafer Erdoğan 2, Fatih Yücalar 2 Maltepe Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği

Detaylı

Dekan Yardımcısı Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Karaman, Türkiye Ocak Devam Ediyor

Dekan Yardımcısı Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Karaman, Türkiye Ocak Devam Ediyor DR. AHMET KAYABAŞI Adres : Karamanoğlu Mehmetbey, Mühendislik Fakültesi, Elektrik- Elektronik Mühendisliği Bölümü, Yunus Emre Yerleşkesi, 70100, Karaman Telefon : +90 338 226 20 00/5154 Faks : +90 338

Detaylı

Yönlendirici Robot Kullanımı ile Robotların Operasyon Alanının Genişletilmesi Extension of Robot s Operation Range with Utilization of Router Robots

Yönlendirici Robot Kullanımı ile Robotların Operasyon Alanının Genişletilmesi Extension of Robot s Operation Range with Utilization of Router Robots Yönlendirici Robot Kullanımı ile Robotların Operasyon Alanının Genişletilmesi Extension of Robot s Operation Range with Utilization of Router Robots Cengiz Toğay, Utku Bayram Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

Detaylı

DR. ABDURRAHİM TOKTAŞ

DR. ABDURRAHİM TOKTAŞ DR. ABDURRAHİM TOKTAŞ Adres : Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Elektrik- Elektronik Mühendisliği Bölümü, Yunus Emre Yerleşkesi, 70100, Karaman Telefon : +90 338 226 20 00/5156

Detaylı

Öğr.Gör. Dr. Bülent ÇOBANOĞLU. Adapazarı Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Ağları

Öğr.Gör. Dr. Bülent ÇOBANOĞLU. Adapazarı Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Ağları Öğr.Gör. Dr. Bülent ÇOBANOĞLU Adapazarı Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Ağları Bu konuyu çalıştıktan sonra: Kablosuz iletişimi ve ağ yapısını kavrayacak, Kablosuz ağların sınıflandırmasını yapacak Kablosuz

Detaylı

ÖNEMLİ NOT 1. Ürün açıklamaları İngilizcedir. GOOGLE TRANSLATE ile tercüme edebilirsiniz. 2. Ödeme için kullanılacak hesap numarası : ZİRAAT BANKASI

ÖNEMLİ NOT 1. Ürün açıklamaları İngilizcedir. GOOGLE TRANSLATE ile tercüme edebilirsiniz. 2. Ödeme için kullanılacak hesap numarası : ZİRAAT BANKASI ÖNEMLİ NOT 1. Ürün açıklamaları İngilizcedir. GOOGLE TRANSLATE ile tercüme edebilirsiniz. 2. Ödeme için kullanılacak hesap numarası : ZİRAAT BANKASI AKÇAKOCA DÜZCE ŞUBESİ HESAP NO : 0318-62940443-5001

Detaylı

Kablosuz Algılayıcı Ağlarda Düğüm Sayılarının Mobil Baz İstasyonu İyileştirmesi Üzerine Etkisi

Kablosuz Algılayıcı Ağlarda Düğüm Sayılarının Mobil Baz İstasyonu İyileştirmesi Üzerine Etkisi Kablosuz Algılayıcı Ağlarda Düğüm Sayılarının Mobil Baz İstasyonu İyileştirmesi Üzerine Etkisi Kadir Tohma 1, Yakup Kutlu 2 1 İskenderun Teknik Üniversitesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Bilgisayar

Detaylı

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / HARİTA MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / HARİTA MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI 2016-2017 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / HARİTA MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI SINIF: 1 DÖNEM: GÜZ Aİ 101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ ATATURK'S PRINCIPLES AND HISTORY 2016 2 0 2 2 Z FİZ

Detaylı

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK ÖZGEÇMİŞ FORMU

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK ÖZGEÇMİŞ FORMU BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK ÖZGEÇMİŞ FORMU KİŞİSEL BİLGİLER Adı Soyadı Tolga YÜKSEL Ünvanı Birimi Doğum Tarihi Yrd. Doç. Dr. Mühendislik Fakültesi/ Elektrik Elektronik Mühendisliği 23.10.1980

Detaylı

Coğrafi Veri Üretimi Bakış Açısı İle TÜBİTAK UZAY daki Uzaktan Algılama Araştırmaları

Coğrafi Veri Üretimi Bakış Açısı İle TÜBİTAK UZAY daki Uzaktan Algılama Araştırmaları Coğrafi Veri Üretimi Bakış Açısı İle TÜBİTAK UZAY daki Uzaktan Algılama Araştırmaları Sunan: Dr. Ufuk SAKARYA TÜBİTAK UZAY Katkıda Bulunanlar: Mustafa Teke, Can Demirkesen, Ramazan Küpçü, Hüsne Seda Deveci,

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl. Teknik Eğitim Fakültesi, Makina Eğitimi. Fen Bilimleri Enstitüsü, Makina Eğitimi A.B.

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl. Teknik Eğitim Fakültesi, Makina Eğitimi. Fen Bilimleri Enstitüsü, Makina Eğitimi A.B. ÖZGEÇMİŞ ADI SOYADI ÜNAVI : VOLKAN : KIRMACI : YRD. DOÇ. DR. UZMANLIK ALANI : Isı transferi, Isıtma, Soğutma, Doğalgaz, Havalandırma ve İklimlendirme sistemleri. ÖĞRENİM DURUMU Derece Alan Üniversite Yıl

Detaylı

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HİBRİT YÖNTEMLER İLE KAPALI MEKÂN KONUM BELİRLEME Behlül Numan ÖZDEMİR YÜKSEK LİSANS TEZİ Harita Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman Doç.Dr.Ayhan CEYLAN

Detaylı

PERFORMANCE COMPARISON OF KARATSUBA AND NIKHILAM MULTIPLICATION ALGORITHMS FOR DIFFERENT BIT LENGTHS

PERFORMANCE COMPARISON OF KARATSUBA AND NIKHILAM MULTIPLICATION ALGORITHMS FOR DIFFERENT BIT LENGTHS İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Yıl:14 Sayı: 27 Bahar 2015 s. 55-64 Araştırma Makalesi KARATSUBA VE NIKHILAM ÇARPMA İŞLEMİ ALGORİTMALARININ FARKLI BİT UZUNLUKLARI İÇİN PERFORMANSLARININ

Detaylı

KÜTÜPHANE İNGİLİZCE DERGİ LİSTESİ

KÜTÜPHANE İNGİLİZCE DERGİ LİSTESİ SAYFA NO : 1/8 Sıra No Dergi Adı Mevcut Sayılar Adet 1 Journal of Dairy Science 1986 January 1 1986 February 1 1986 March 1 1986 April 1 1986 May 1 1986 June 1 1986 July 1 1986 August 1 1986 September

Detaylı

MUSTAFA ÇAKIR. Kişisel Bilgiler. İletişim Bilgileri. Kimlik Numarası. Doğum Tarihi 21/08/1974. İletişim Adresi

MUSTAFA ÇAKIR. Kişisel Bilgiler. İletişim Bilgileri. Kimlik Numarası. Doğum Tarihi 21/08/1974. İletişim Adresi MUSTAFA ÇAKIR Kişisel Bilgiler İletişim Bilgileri Kimlik Numarası Doğum Tarihi İletişim Adresi Telefon 20618356832 21/08/1974 KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ UMUTTEPE KAMPÜSÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ (262) 303 33 60

Detaylı

EMBEDDED SYSTEMS CONTROLLED VEHICLE

EMBEDDED SYSTEMS CONTROLLED VEHICLE EMBEDDED SYSTEMS CONTROLLED VEHICLE İbrahim TEMEL Danışman : Y. Doç. Dr. Rıfat EDİZKAN Elektrik Elektronik Mühendisliği Günümüzde kullanılan birçok gömülü sistemin uygulamaları çevremizde mevcuttur. Bu

Detaylı

Proje Yürütücüsü: Doç. Dr. Selahattin ARSLAN (KTÜ, Fatih Eğitim Fakültesi)

Proje Yürütücüsü: Doç. Dr. Selahattin ARSLAN (KTÜ, Fatih Eğitim Fakültesi) 1. PROJELER 1) Bursiyer, Matematik Öğretiminde Uyarlanabilir Zeki Web Tabanlı Eğitim Sisteminin Tasarlanması, Uygulanması ve Değerlendirilmesi, 109K543 No'lu Tübitak 1001 Araştırma Projesi (Tamamlandı)

Detaylı

FIRAT ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ/YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ (DR)

FIRAT ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ/YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ (DR) FATİH ERTAM DOKTOR ÖĞRETİM ÜYESİ E-Posta Adresi fatih.ertam@firat.edu.tr Telefon (İş) Telefon (Cep) Faks Adres 4242370000-7640 5356514539 Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi B Blok Adli Bilişim Mühendisliği

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. ÖZCAN ÖZYURT

Yrd.Doç.Dr. ÖZCAN ÖZYURT Yrd.Doç.Dr. ÖZCAN ÖZYURT ÖZGEÇMİŞ DOSYASI KİŞİSEL BİLGİLER Doğum Yılı : Doğum Yeri : Sabit Telefon : Faks : E-Posta Adresi : Web Adresi : Posta Adresi : 1978 TRABZON - ARAKLI T: 462 3773000 8389 F: 462

Detaylı

YAPAY SİNİR AĞI KULLANARAK DEPREM EĞİLİMİNİN KESTİRİMİ. Umut FIRAT

YAPAY SİNİR AĞI KULLANARAK DEPREM EĞİLİMİNİN KESTİRİMİ. Umut FIRAT YAPAY SİNİR AĞI KULLANARAK DEPREM EĞİLİMİNİN KESTİRİMİ Umut FIRAT ufirat@yahoo.com Öz: Depremler yeryüzünde en çok yıkıma neden olan doğal afetlerdir. Bu durum, depremlerin önceden tahmin edilmesi fikrini

Detaylı

Adana Toplu Taşıma Eğilimleri

Adana Toplu Taşıma Eğilimleri Adana Toplu Taşıma Eğilimleri Doç. Dr. Mustafa Gök Elektrik Elektronik Mühendisliği Bilgisayar Bilimleri Ana Bilim Dalı Başkanı 13.06.2014 Doç. Dr. Mustafa Gök (Ç. Ü.) Adana Toplu Taşıma Eğilimleri 13.06.2014

Detaylı

Turgut UZEL, Kamil EREN TÜBİTAK KAMU KURUMLARI ARAŞTIRMA ve GELİŞTİRME PROJELERİNİ DESTEKLEME PROGRAMI

Turgut UZEL, Kamil EREN TÜBİTAK KAMU KURUMLARI ARAŞTIRMA ve GELİŞTİRME PROJELERİNİ DESTEKLEME PROGRAMI Bir Öncü!! Bir İlk!! CORS-TR Projesi Turgut UZEL, Kamil EREN 1 1007 TÜBİTAK KAMU KURUMLARI ARAŞTIRMA ve GELİŞTİRME PROJELERİNİ DESTEKLEME PROGRAMI ULUSAL CORS (Sürekli İşleyen GPS İstasyonları) SİSTEMİNİN

Detaylı

Optik Filtrelerde Performans Analizi Performance Analysis of the Optical Filters

Optik Filtrelerde Performans Analizi Performance Analysis of the Optical Filters Optik Filtrelerde Performans Analizi Performance Analysis of the Optical Filters Gizem Pekküçük, İbrahim Uzar, N. Özlem Ünverdi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü Yıldız Teknik Üniversitesi gizem.pekkucuk@gmail.com,

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Dr. Çiğdem Dinçkal

ÖZGEÇMİŞ. Dr. Çiğdem Dinçkal ÖZGEÇMİŞ Dr. Çiğdem Dinçkal Akademik Ünvan: Yardımcı Doçent. (Çankaya Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü) Adres: İnşaat Mühendisliği Bölümü, N-A Blok, N-A09, Eskişehir Yolu 29. km, 06810, Ankara,

Detaylı

THE DESIGN AND USE OF CONTINUOUS GNSS REFERENCE NETWORKS. by Özgür Avcı B.S., Istanbul Technical University, 2003

THE DESIGN AND USE OF CONTINUOUS GNSS REFERENCE NETWORKS. by Özgür Avcı B.S., Istanbul Technical University, 2003 THE DESIGN AND USE OF CONTINUOUS GNSS REFERENCE NETWORKS by Özgür Avcı B.S., Istanbul Technical University, 2003 Submitted to the Kandilli Observatory and Earthquake Research Institute in partial fulfillment

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Çağatay AYDIN 2. Doğum Tarihi : 27.09.2987 3. Unvanı : Dr. Öğr. Üyesi 4. Öğrenim Durumu : 5. Çalıştığı Kurum : Altınbaş Üniversitesi Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Fizik İstanbul

Detaylı

OBRUK BARAJI DEFORMASYON ÖLÇMELERİ DEFORMATION MEASUREMENTS ON OBRUK DAM

OBRUK BARAJI DEFORMASYON ÖLÇMELERİ DEFORMATION MEASUREMENTS ON OBRUK DAM OBRUK BARAJI DEFORMASYON ÖLÇMELERİ R. M. ALKAN 1, V. E. GÜLAL 2, V. İLÇİ 3, İ. M. OZULU 3, M. N. ALKAN 3, Z. KÖSE 3, K. ALADOĞAN 3, F. E. TOMBUŞ 3, M. ŞAHİN 3, H. YAVAŞOGLU 1, G. OKU 2 1 İstanbul Teknik

Detaylı

MC-CDMA Sistemlerinde Alt Taşıyıcı Tahsis Algoritmalarının Performanslarının İncelenmesi

MC-CDMA Sistemlerinde Alt Taşıyıcı Tahsis Algoritmalarının Performanslarının İncelenmesi Uluslararası Mühendislik Araştırma ve Geliştirme Dergisi International Journal of Engineering Research and Development Cilt/Volume :8 Sayı/Issue:1 Ocak/January 2016 http://ijerad.kku.edu.tr Araştırma Makalesi

Detaylı

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK FAKÜLTESİ ÖZET FONKSİYON TABANLI GÜVENLİ BİR RFID PROTOKOLÜNÜN FPGA ÜZERİNDE GERÇEKLENMESİ

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK FAKÜLTESİ ÖZET FONKSİYON TABANLI GÜVENLİ BİR RFID PROTOKOLÜNÜN FPGA ÜZERİNDE GERÇEKLENMESİ İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK FAKÜLTESİ ÖZET FONKSİYON TABANLI GÜVENLİ BİR RFID PROTOKOLÜNÜN FPGA ÜZERİNDE GERÇEKLENMESİ BİTİRME ÖDEVİ YUSUF GÖRÜM 040080379 Bölümü: Elektronik ve Haberleşme

Detaylı

Nesnelerin İnterneti. Mehmet ŞİMŞEK

Nesnelerin İnterneti. Mehmet ŞİMŞEK Nesnelerin İnterneti Mehmet ŞİMŞEK Yararlanılan Kaynak From the Internet of Computers to the Internet of Things Friedemann Mattern and Christian Floerkemeier Nesnelerin İnterneti Nedir? Günlük kullanım

Detaylı

Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl

Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl DR. ALI S. NAZLIPINAR Dumlupınar Üniversitesi, Fen Ed. Fakültesi Matematik Bölümü, Kütahya, TÜRKİYE ali.nazlipinar@dpu.edu.tr Tel: +90 274 2652031 /3065 (Dahili) Öğrenim Durumu Derece Bölüm/Program Üniversite

Detaylı

PİEZOELEKTRİK YAMALARIN AKILLI BİR KİRİŞİN TİTREŞİM ÖZELLİKLERİNİN BULUNMASINDA ALGILAYICI OLARAK KULLANILMASI ABSTRACT

PİEZOELEKTRİK YAMALARIN AKILLI BİR KİRİŞİN TİTREŞİM ÖZELLİKLERİNİN BULUNMASINDA ALGILAYICI OLARAK KULLANILMASI ABSTRACT PİEZOELEKTRİK YAMALARIN AKILLI BİR KİRİŞİN TİTREŞİM ÖZELLİKLERİNİN BULUNMASINDA ALGILAYICI OLARAK KULLANILMASI Uğur Arıdoğan (a), Melin Şahin (b), Volkan Nalbantoğlu (c), Yavuz Yaman (d) (a) HAVELSAN A.Ş.,

Detaylı

Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği (İngilizce)

Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği (İngilizce) Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği (İngilizce) - 2015 Genel Toplam Ortalama Yarıyıl Ders = [52 / 8 = 6,5] + 3 = 10 T = 126 U = 36 Toplam Saat = 162 Kredi = 260 ECTS = 260 1. YARIYIL

Detaylı

Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Elektrik Mühendisliği Yıldız Teknik Üniversitesi 1994 Y. Lisans Elektronik

Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Elektrik Mühendisliği Yıldız Teknik Üniversitesi 1994 Y. Lisans Elektronik ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Ramazan ÇOBAN 2. Doğum Tarihi : 17 Mart 1973 3. Unvanı : Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu : Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Elektrik Mühendisliği Yıldız Teknik Üniversitesi 1994 Y.

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Yardımcı Doçentlik Tarihi : TED Üniversitesi, Elektrik ve Elektronik Müh. Doçentlik Tarihi : Profesörlük Tarihi :

ÖZGEÇMİŞ. Yardımcı Doçentlik Tarihi : TED Üniversitesi, Elektrik ve Elektronik Müh. Doçentlik Tarihi : Profesörlük Tarihi : 1 Adı Soyadı : Hüseyin Uğur YILDIZ 2 Doğum Tarihi : 3 Unvanı : Yardımcı Doçent Doktor 4 Öğrenim Durumu: ÖZGEÇMİŞ Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Elektrik Elektronik Müh. Bilkent Üniversitesi 2009 Y.

Detaylı

Kablosuz Sensör Ağı Uygulamaları İçin.Net Tabanlı Otomasyon Yazılımı Modeli

Kablosuz Sensör Ağı Uygulamaları İçin.Net Tabanlı Otomasyon Yazılımı Modeli Kablosuz Sensör Ağı Uygulamaları İçin.Net Tabanlı Otomasyon Yazılımı Modeli Sinan Uğuz 1, Osman İpek 2 1 Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Bucak Zeliha Tolunay Yüksekokulu sinanuguz@mehmetakif.edu.tr 2 Süleyman

Detaylı

Kablosuz Sistemlerde İnternet

Kablosuz Sistemlerde İnternet Kablosuz Sistemlerde İnternet Cenk ATLIĞ 4-Ocak-2006 Trakya Üniversitesi Kırklareli Meslek Yüksek Okulu Teknoloji Hücresel Kablosuz Yerel Alan Ağı (WLAN) Küresel Konumlandırma Sistemi (GPS) Uydu-Tabanlı

Detaylı

GNSS Küresel Navigasyon Uydu Sistemleri. Yrd.Doç.Dr.Serkan AYDIN Marmara Üniversitesi Elektronik Otomasyon Bölümü

GNSS Küresel Navigasyon Uydu Sistemleri. Yrd.Doç.Dr.Serkan AYDIN Marmara Üniversitesi Elektronik Otomasyon Bölümü GNSS Küresel Navigasyon Uydu Sistemleri Yrd.Doç.Dr.Serkan AYDIN Marmara Üniversitesi Elektronik Otomasyon Bölümü Konum Belirleme: Tüm uydular uzaydaki konum bilgilerin yayınını yapar. Bu yayını alan alıcı

Detaylı

Optik Modülatörlerin Analizi ve Uygulamaları Analysis of the Optical Modulators and Applications

Optik Modülatörlerin Analizi ve Uygulamaları Analysis of the Optical Modulators and Applications Optik Modülatörlerin Analizi ve Uygulamaları Analysis of the Optical Modulators and Applications Gizem Pekküçük, İbrahim Uzar, N. Özlem Ünverdi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü Yıldız Teknik

Detaylı

Geriye Yayılım ve Levenberg Marquardt Algoritmalarının YSA Eğitimlerindeki Başarımlarının Dinamik Sistemler Üzerindeki Başarımı. Mehmet Ali Çavuşlu

Geriye Yayılım ve Levenberg Marquardt Algoritmalarının YSA Eğitimlerindeki Başarımlarının Dinamik Sistemler Üzerindeki Başarımı. Mehmet Ali Çavuşlu Geriye Yayılım ve Levenberg Marquardt Algoritmalarının YSA Eğitimlerindeki Başarımlarının Dinamik Sistemler Üzerindeki Başarımı Mehmet Ali Çavuşlu Özet Yapay sinir ağlarının eğitiminde genellikle geriye

Detaylı

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE RADYO FREKANSLI TANIMA (RFID) TEKNOLOJİSİNİN MALZEME YÖNETİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE RADYO FREKANSLI TANIMA (RFID) TEKNOLOJİSİNİN MALZEME YÖNETİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ İNŞAAT SEKTÖRÜNDE RADYO FREKANSLI TANIMA (RFID) TEKNOLOJİSİNİN MALZEME YÖNETİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Radio Frequency Identification System (RFID) Facilitated Construction Materials Management (RFID-CMM)

Detaylı

EKAHAU RTLS ÇÖZÜMLERİ

EKAHAU RTLS ÇÖZÜMLERİ EKAHAU RTLS ÇÖZÜMLERİ Dünyada WLAN altyapısı üzerinden en gelişmiş Lokasyon Servisleri çözümleri sunan firma EKAHAU dur. CableNet 2009 yılı Eylül ayından beri EKAHAU firmasının Gold Partner ı olarak, geniş

Detaylı

2009 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / HARİTA MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI

2009 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / HARİTA MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI 009 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / HARİTA MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI SINIF: 1 DÖNEM: GÜZ Aİ 101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ ATATURK'S PRINCIPLES AND HISTORY FİZ 101 FİZİK PHYSICS HM 101 BİLGİSAYAR

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl 1. Adı Soyadı : Atınç YILMAZ 2. Doğum Tarihi : 01/05/1983 3. Unvanı : Dr.Öğr.Üyesi 4. Öğrenim Durumu: ÖZGEÇMİŞ Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Bilgisayar Mühendisliği Haliç Üniversitesi 2005 (Burslu)

Detaylı

ELEKTRİK ENERJİ SİSTEMLERİNDE OLUŞAN HARMONİKLERİN FİLTRELENMESİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ MODELLENMESİ VE SİMÜLASYONU

ELEKTRİK ENERJİ SİSTEMLERİNDE OLUŞAN HARMONİKLERİN FİLTRELENMESİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ MODELLENMESİ VE SİMÜLASYONU T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ELEKTRİK ENERJİ SİSTEMLERİNDE OLUŞAN HARMONİKLERİN FİLTRELENMESİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ MODELLENMESİ VE SİMÜLASYONU Mehmet SUCU (Teknik Öğretmen, BSc.)

Detaylı

ULUSLARARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ

ULUSLARARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ ULUSLARARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN BOŞ ZAMAN AKTİVİTELERİNE VERDİKLERİ ANLAMIN VE YAŞAM DOYUMLARININ İNCELENMESİ: AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ

Detaylı

English for Academic Reading & Speaking I İngilizce Akademik Okuma ve Konuşma I. Introduction to Civil Engineering İnşaat Mühendisliğine Giriş

English for Academic Reading & Speaking I İngilizce Akademik Okuma ve Konuşma I. Introduction to Civil Engineering İnşaat Mühendisliğine Giriş T.C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2015-16 GÜZ YARIYILI VE SONRASINDA UYGULANACAK LİSANS PROGRAMI (%100 İNGİLİZCE) BİRİNCİ YIL 1. DÖNEM Ön

Detaylı

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Lisans Ders Programı / Computer Engineering Undergraduate Curriculum

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Lisans Ders Programı / Computer Engineering Undergraduate Curriculum Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Lisans Ders Programı / Undergraduate Curriculum 2014-2015 ve Öncesi Girişli Öğrenciler için Uygulanan Ders Program 1.Yıl / I.Dönem (First Year / First Semester) FIZ115 Fizik

Detaylı