Dezenfektanların İnsan Sağlığına Etkileri

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Dezenfektanların İnsan Sağlığına Etkileri"

Transkript

1 Dezenfektanların İnsan Sağlığına Etkileri Prof Dr Mustafa ATEŞ Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Temel ve Endüstriyel Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Bornova İZMİR 3. ULUSLARARASI BİYOSİDAL KONGRESİ KASIM 2016-ANTALYA

2 Toplu yaşamak ve sosyal hayatlarımızı sürdürmek zorunda olduğumuz, okul, iş yeri, hastane gibi birçok alanda, hijyen kurallarına uyulması insan sağlığı için adeta bir zorunluluktur.

3 Sağlıklı ve hijyenik bir ortam oluşturmak için ise en yaygın kullanılan ürünler biyosidal ürünlerdir. Biyosidal Ürünler Yönetmeliği ne göre bu ürünler; dezenfektanlar, koruyucular, pestisitler ve diğer biyosidal ürünler adı altında 4 ana grup altında toplanmaktadır.

4 Yönetmeliğin 1. ana grubunu oluşturan dezenfektanlar ve antiseptikler, standart hijyen koşullarının sürdürülmesinde ve infeksiyon riski oluşturabilecek patojen mikroorganizmaların ortadan kaldırılmasında kullanılan antimikrobiyal ajanlardır. Fenol ve fenol bileşikleri Klor ve klor bileşikleri İyot ve iyot bileşikleri Aldehidler Alkoller Kuarterner amonyum bileşikleri Hidrojen peroksit Etilen oksit

5 Fenol ve fenol bileşikleri: Krezol, lizol, hekzaklorofen İnsan hijyeninde Kişisel ve umumi alanlarda (sağlık kuruluşları, yüzme havuzları), tuvaletlerde, akvaryumlarda, klima sistemlerinde Gıda ve yem alanlarında Deri, lastik, kâğıt, tekstil ürünleri gibi lifli ya da polimer maddelerde mikrobiyal bozulmanın kontrolünde kullanılırlar. Dezenfektan olarak en yaygın kullanılan fenol türevleri: Ortofenilfenol ve ortho-benzyl-para klorofenoldür. Bakterisid, fungusid, tüberkülosid ve virüsid olarak kullanılmaktadır.

6 Fenolikler uygulandıkları alanlarda gözenekli malzemeler tarafından absorbe edilebiliyor ve kalıntı bırakabiliyor. Bu dezenfektan kalıntıları dokuya temas ettiğinde tahriş edebilmektedir. Hastane çalışanları arasında yapılan bir araştırmada dezenfektan teması sonucu deride gözlemlenen renksizleşmesinin, para-tersiyer butilfenol ve para-tersiyer amilfenol içeren fenolik bileşiklerden kaynaklandığı bildirilmiştir. Yüksek konsantrasyonlarda, fenol, hücrenin duvarına nüfuz ederek onu parçalayan ve hücre proteinlerini çökerten bir protoplazmik zehir gibi davranır. Ayrıca hücrenin enzim sistemlerinin inaktivasyonu ve hücre duvarından temel metabolitlerin sızıntısı ile hücrenin ölümüne neden olur.

7 Birçok fenolik bileşik dezenfektan olarak EPA ve FDA tarafından önerilmektedir. Ancak, üst düzey dezenfektanlar olarak değil. Sadece sterilizasyon veya yüksek seviyeli dezenfeksiyon öncesinde kritik ve yarı-kritik cihazları önceden temizlemek veya dekontamine etmek için kullanılabilir. Fenoliklerin kreşlerde kullanımı bugün ciddi biçimde sorgulanmaktadır. Çünkü Fenolik bileşiklerin kullanıldığı beşiklerde tutulan bebeklerde hiperbilirubinemi oluştuğu gözlemlenmiştir. Hatta fenolikler kreşlerin zeminlerini temizlemek için dahi kullanılıyorsa bile çok dikkat edilmelidir. Ayrıca fenolikler, bebek bezleri ve küvezleri temizlemek için kullanılmamalıdır. Şayet kullanılacaksa tekrar kullanılmadan önce yüzeyler suyla iyice durulanmalıdır ve kurutulmalıdır.

8 Günümüzde toksik etkileri nedeniyle fenolikler yavaş yavaş diğer dezenfeksiyon ürünleriyle yer değiştirmektedirler. Fenoliklerin gıda ürünlerine geçebilecek hoş olmayan bir kokusu da vardır. Fenolikler ayrıca cilt tahrişine ve renk pigmentasyonuna neden olabiliyorlar. Bu ürünler genellikle parçalanmaları zor olduğundan çevreye de zararlıdır. Organik madde ile kolaylıkla nötrleştirilmiyor. Bu nedenle toprak, hayvan ve bitki ömrü için uzun süreli olumsuz sonuçlardan kaçınmak için kullanım talimatlarına kesinlikle uyulmalıdır.

9 Fenolik dezenfektanlar yetişkinlerde: - ciltte irritasyon, - lokal yanıklar, - baş ağrısı, kusma ve ishale, - ciddi olgularda ise ise böbreklerde hasara da neden olduğuna dair raporlar vardır..

10 Klor ve klor bileşikleri İnsan hijyeninde Kişisel ve umumi alanlarda (sağlık kuruluşları, yüzme havuzları...), tuvaletlerde, akvaryumlarda, klima sistemlerinde Veteriner hijyeni ve hayvanların tutulduğu, taşındığı ya da yaşadığı yerlerde Gıda ve yem alanlarında İçme sularının dezenfeksiyonunda Su ve diğer sıvıların soğutulmasında ve arıtma sistemlerinde mikrop, yosun ve midye gibi zararlı organizmaların kontrolünde Sanayi işlemlerinde kullanılan malzemelerin, ekipmanların ve yapıların üzerinde biyofilm oluşumunu önlemek amacıyla kullanılan ürünlerdir. En yaygın kullanılan klorlu dezenfektan hipokloritlerdir (sıvı form sodyum hipoklorit, katı form kalsiyum hipoklorit). Genelde % lik sodyum hipokorit çamaşır suyu olarak bilinir.

11 İnsanlarda ciddi toksisite insidansı düşüktür. sodyum hipokorit % lik konsantrasyonlarda kullanıldığında göz tahrişi, ağız-yutakta, özefagusta ve midede yanma oluşturabilir. Amonyak veya bir asit ile birleştiğinde toksik olan klor gazı salar. Hipoklorit solüsyonu formaldehit ile biraraya geldiğinde kanserojenik olan bis(chloromethyl) ether ve sıcak su aşırı klorlandığında hayvanlarda kanserojen olan trihalometan oluşturur. Çevresel etkileri ve ekolojik veriler incelendiğinde; EPA hipoklorürlerin belirlenmiş şekilde kullanımlarında çevreye aşırı ters bir etkisinin olmayacağını belirtmektedir. Klor kullanımına alternatif olarak bugün klordioksit, sodyum dikloraisosiyanürat ve kloramin-t de kullanılmaktadır. Bu bileşiklerin hipokloritlerden bir avantajı onlar klorü daha fazla korur ve böylece daha uzun süreli bakterisidal etki gösterir olmasıdır.

12 Sodyum hipoklorit ve ilgili bileşiklerin neden olduğu doku yaralanmaları, maruziyetin fiziksel formuna ve süresine bağlı olarak hafif tahrişten açık nekroza kadar değişebilir. Sodyum hipoklorite maruz kalma, konjunktiva, solunum yolu veya gastrointestinal sistemi tahriş edebilir. İlginç bir ayrıntı, sağlık kurumlarında sodyum hipoklorit kullanımına bağlı yaralanma insidansı son derece düşüktür.

13 Klor Gazına Maruz Kalma Hipoklorit bir asit veya amonyak ile kombine edildiğinde, klor veya kloramin gazı üretebilir. Gaza maruz kalmak öksürük, boğulma ve nefes darlığı ile müköz membranlarda ve solunum yollarında tahrişe ve yanmalara neden olabilir. Ciddi gaz maruziyetinden sonra kimyasal pnömoni veya pulmoner ödem meydana gelebilir. Her iki gaz da çok tehlikelidir. Klor ürünleri aynı zamanda göz irritasyonuna da sebep olabilmektedir.

14 Su kaynaklarının klorla dezenfeksiyonundan sonra aşağıdaki toksik kimyasal maddeler oluşabilmektedir (Rook, 1974); serbest klor (HOCl + OCl-) trihalometanlar(thm) klorlu asetik asitler halojenli asetonitriller kloral hidrat (trikloroasetaldehit)(tca) Klorofenoller MX (3-kloro-4-diklorometil-5-hidroksi-2 (5H) -furanon)

15 İçme sularındaki serbest klor insana özellikle zehirli değildir. Klor toksisetesi içme suyunun Klor ile dezenfeksiyonunda oluşan yan ürünlerdendir. Bunlar THM'lerdir (trihalometanlar). Suyu klorlanması ile oluşan toplam organik halojen bileşiklerinin % 10'unu oluşturmaktadırlar. THM'ler suda çözünen azotlu bikleşiklerin klorlanmasıyla oluşur (Morris, 1982). THM'ler öncelikle kloroform, bromodiklorometan, dibromoklorometan ve bromoformdan oluşur. WHO Rehberinde, THM'lerin potansiyel toksik etkileri belirtilmiştir.

16 WHO, Kanser Araştırmaları Ulusal Ajansı (IARC), hayvan toksikolojik ve epidemiyolojik çalışmalarına dayanılarak klorlanmış içme suyunun insanlar için kanserojen risklerin bir değerlendirmesini yayınladı. Sonuç: Klorlu içme suyuna maruz kalma ile kanser oluşumu arasındaki net bir korelasyon saptanamamıştır. Genel değerlendirmesinde, IARC, klorlu içme suyunun insanların yanı sıra deney hayvanları üzerinde kanserojenliği açısından kanıtların yetersiz olduğu sonucuna varmıştır (IARC, 1991).

17 Klor, Amonyak ve asit ile birleştiğinde insan için toksik gazlar oluşturabilmektedir. Hipoklorit yüksek konsatrasyonlarda müköz membranlara, göz ve deriye karşı irritandır.

18 Toksikoloji raporlarına göre Klor yan ürünleri kemirgenlerde (sıçanlarda); -üreme (sperm hareketliliği) ve gelişimsel etki, -Nörotoksik, -Kanserojenik, -Tümörojenik, -Mutajenik aktivite, -Kalp malformasyonlarına, -Hepatik nekroz, -Klastojenik etki, -DNA hasarı ve kromozomal sapmalara neden olur.

19 İyot ve iyot bileşikleri: İyodoforlar, povidon iyot İnsan hijyeninde Veteriner hijyeni ve hayvanların tutulduğu, taşındığı ya da yaşadığı yerlerde Mikrobik bozulmanın kontrolünü sağlayarak boya, plastik, yalıtım malzemeleri, duvar zamkı, bağlayıcı, kâğıt, sanat eseri gibi malzemelerin ve eşyaların filmlerin ya da kaplamaların yüzey özelliklerinin korunmasında Deri, lastik, kâğıt, tekstil ürünleri gibi lifli ya da polimer maddelerde mikrobik bozulmanın kontrolünde Duvarcılık ya da ahşap olmayan diğer yapı malzemelerinin korunmasında Su ve diğer sıvıların soğutulmasında ve arıtma sistemlerinde mikrop, yosun ve midye gibi zararlı organizmaların kontrolünde kullanılan ürünlerdir. Dezenfektan olarak iyot ve polivinil pirolidon bileşiği olan povidon iyodür en sık kullanılan iyodofor olup bakterisidal, tüberkülosidal, virüsidal ve fungusidal etki göstermektedir. Sporisit etkileri yoktur. Sıklıkla antiseptik olarak kullanılmaktadır.

20 İyodin solusyonları ve iodoforlara maruz kalan çalışanlarda alerjik reaksiyonlar görülebilir. Konsantre iyodin solusyonları cilde irritan etki yapmaktadır.

21 FDA ana etken madde olarak iyod içeren kimyasalları sterilant veya üst düzey dezenfektanlar olarak açıklamamıştır. En iyi bilinen ve en sık kullanılan iyodofor povidoniyodin dir. Bu ürün genellikle boyamaz ve nispeten toksik özelliği ve tahriş ediciliği azdır.

22 Aldehidler: Formaldehid, Gluteraldehid, OPA (orto fitaldehid) İnsan hijyeninde Kişisel ve umumi alanlarda (sağlık kuruluşları, yüzme havuzları...), kimyasal tuvalet malzemelerinde, akvaryumlarda, klima sistemlerinde Veteriner hijyeni ve hayvanların tutulduğu, taşındığı ya da yaşadığı yerlerde Gıda ve yem alanlarında İçme sularının dezenfeksiyonunda Mikrobik bozulmanın kontrolünü sağlayarak gıda ya da yem malzemelerinden farklı olarak üretilmiş ürünlerin konserve olarak korunmasında Deri, lastik, kâğıt, tekstil ürünleri gibi lifli ya da polimer maddelerde mikrobik bozulmanın kontrolünde Su ve diğer sıvıların soğutulmasında ve arıtma sistemlerinde mikrop, yosun ve midye gibi zararlı organizmaların kontrolünde Sanayi işlemlerinde kullanılan malzemelerin, ekipmanların ve yapıların üzerinde biyofilm oluşumunu önlemek amacıyla Metal işleme sıvılarının korunmasında Gıda ya da yem stokların korunmasında İnsan ya da hayvan cesetlerinin korunmasında ve dezenfeksiyonunda Diğer omurgalıların kontrolünde kullanılan ürünlerdir.

23 Formaldehit oldukça etkili bir dezenfektan olmakla birlikte toksik ve kanserojenik bir kimyasal ajandır. Gözde ve ciltte irritasyona, öksürük ve nefes darlığına, kronik bronşite sebep olabilir. Hidroklorik asitle bis (klorometil) eter buharı oluşturacak şekilde tepkimeye girer, oluşan bu madde ise kanserojendir. Ciltte duyarlılık, kontakt dermatit ve astım ataklarının tetiklenmesine neden olmaktadır.

24 OSHA (Occupational Safety and Health Administration)(İş Sağlığı Güvenliği Ajansı) formaldehit i potansiyel bir kanserojenik olduğundan cilt uygulamalarında; 8 saatlik zaman biriminde ortalama 0.75 ppm lik maruziyet konsantrasyonu ile bir sınırlama getirmiştir. Standart ikinci izin verilebilir maruz kalma sınırını kısa süreli maruz kalma sınırı 15 dakikalık bir süre içinde izin verilen maksimum maruz kalma 2 ppm olarak vermektedir. Formaldehit oral yolla alındığında ölümcül olabilir ve havadan veya deride uzun süre düşük seviyelerde maruz kalma astım benzeri solunum problemleri ve dermatit ve kaşıntı gibi ciltte tahrişe neden olabilir. Bu nedenlerden dolayı, çalışanların formaldehit ile doğrudan teması sınırlı sürede olmalıdır.

25 Glutaraldehit üst düzey bir dezenfektan ve kimyasal sterilan olarak geniş kabul görmüştür doymuş bir aldehittir. Glutaraldehyde tıbbi cihazlar için en sık kullanılan bir üst düzey dezenfektandır.

26 Endoskop kanallarında kalan dezenfektan çözeltisindeki glutaraldehit maruz kalma sonucu hastalarda Kolit oluştuğu rapor edilmiştir. Bu yüzden endoskopun iyi durulanması önerilmektedir. Benzer şekilde oftalmik araçlar % 2 gluteraldehit ile muameleden sonra yetersiz durulama nedeni ile keratopati ve kornea dekompansasyonu oluşabilmektedir. Sağlık personeli, glutaraldehit yada buharına yüksek seviyelerde maruz kalırsa akut veya kronik maruziyette deride tahriş ya da dermatit, mukoza irritasyonu (göz, burun, ağız) veya pulmoner semptomlara neden olabilir

27 Glutaraldehite maruz kalmış kişilerde Epistaksis (burun kanamaları), alerjik kontakt dermatit, astım, ve rinit bildirilmiştir. OSHA izin verilebilir maruz kalma sınırının olmaması halinde, glutaraldehit seviyesi 0.05 ppm i tavan sınırı olarak görmekte daha yüksek seviyelerde ise glutaraldehit gözler, boğaz ve burunda tahriş yaratabilmektedir.

28 OPA: FDA yüksek seviyede bir dezenfektan olarak açıklamaktadır. OPA'nın korunmasız deride protein grisi lekesi denilen cilt lekelerine neden olmaktadır. Üroloji kliniklerinde OPA ile işleme tabi tutulan tıbbi cihazlarda tekrarlanan sistoskopi sonrası hastalarda anafilaksi benzeri reaksiyonlar tespit edilmiştir.

29 Alkoller: Etil alkol, isopropil alkol İnsan hijyeninde Kişisel ve umumi alanlarda (sağlık kuruluşları, yüzme havuzları.), tuvaletlerde, akvaryumlarda, klima sistemlerinde Gıda ve yem alanlarında kullanılan ürünlerdir. Alkol çözeltileri (etil ve isopropil alkol): Bakterisidal etkili dezenfektan ve antiseptiktir. Tüberkülosidal,virüsidal ve fungusidal etkileri vardır. Sporlara etkisizdir.

30 Hastane gibi ortamlarda alkolün suda çözünen iki formu olan etil ve propil alkol germisidal etkili dezenfektan olarak kullanılır. Alkol temas ettiği yüzeylerde proteinleri denature eder ve dehidre edici özellik gösterir. Sadece alkol kullanımı daha az etkilidir. Çünkü proteinler alkol su karışımlarında daha hızlı denatüre olurlar. İsopropil alkol etil alkole göre biraz daha bakterisidaldir. WHO, el hijyeninde alkol bazlı ürünlerin kullanılmasını önermektedir.

31 Alkol bazlı dezenfektanlar hasarlı cilde irritan etki yapar. Konsantre alkol buharına inhalasyonla maruziyet solunum yollarında irritasyona neden olur. santral sinir sistemi üzerinde etki yapabilir.

32 Kuarterner amonyum bileşikleri İnsan hijyeninde Kişisel ve umumi alanlarda (sağlık kuruluşları, yüzme havuzları...), kimyasal tuvalet malzemelerinde, akvaryumlarda, klima sistemlerinde Veteriner hijyeni ve hayvanların tutulduğu, taşındığı ya da yaşadığı yerlerde Gıda ve yem alanlarında İçme sularının dezenfeksiyonunda Mikrobik bozulmanın kontrolünü sağlayarak boya, plastik, yalıtım malzemeleri, duvar zamkı, bağlayıcı, kâğıt, sanat eseri gibi malzemelerin ve eşyaların filmlerin ya da kaplamaların yüzey özelliklerinin korunmasında Kullanılan her türlü ahşap malzemeye zarar veren organizmaların kontrolünde ve ahşapların genel korunmasında Deri, lastik, kâğıt, tekstil ürünleri gibi lifli ya da polimer maddelerde mikrobik bozulmanın kontrolünde Duvarcılık ya da ahşap olmayan diğer yapı malzemelerinin korunmasında Su ve diğer sıvıların soğutulmasında ve arıtma sistemlerinde mikrop, yosun ve midye gibi zararlı organizmaların kontrolünde Sanayi işlemlerinde kullanılan malzemelerin, ekipmanların ve yapıların üzerinde biyofilm oluşumunu önlemek amacıyla kullanılan ürünlerdir. Benzalkonyum klorür, setil-piridinyum klorür, alkil dimetil benzil amonyum klorür bu gruptan olan dezenfektanlardır. Genel olarak katyonik deterjan özelliği gösteren yüzeye etkili bir dezenfektandır. Alkil dimetil benzil amonyum klorürün fungusid, bakterisid ve virüsid olarak etkinliği vardır.

33 Kuaterner amonyum bileşikleri, dezenfektanlar olarak yaygın olarak kullanılır. Sağlıkla ilişkili hasta bakım malzemeleri veya ekipmanlarını dezenfekte etmek için kullanıldığı bildirilmiştir. Kuarterner amonyum bileşikleri kimyasalın özelliklerine ve konsantrasyonuna bağlı olarak deri ve müköz membranlarda hafiften ağır dereceye kadar irritasyona sebep olabilmektedir.

34 Birkaç vaka raporunda benzalkonyum klorüre maruz kalmanın sonucu olarak mesleki astım belgelendi. (Purohit A, Kopferschmitt-Kubler MC, Moreau C, Popin E, Blaumeiser M, Pauli G. Quaternary ammonium compounds and occupational asthma. International Archives of Occupational & Environmental Health 2000;73:423-7.).

35 Hidrojen peroksit İnsan hijyeninde Kişisel ve umumi alanlarda (sağlık kuruluşları, yüzme havuzları...), kimyasal tuvalet malzemelerinde, akvaryumlarda, klima sistemlerinde Veteriner hijyeni ve hayvanların tutulduğu, taşındığı ya da yaşadığı yerlerde Gıda ve yem alanlarında İçme sularının dezenfeksiyonunda Mikrobik bozulmanın kontrolünü sağlayarak gıda ya da yem malzemelerinden farklı olarak üretilmiş ürünlerin konserve olarak korunmasında Su ve diğer sıvıların soğutulmasında ve arıtma sistemlerinde mikrop, yosun ve midye gibi zararlı organizmaların kontrolünde Sanayi işlemlerinde kullanılan malzemelerin, ekipmanların ve yapıların üzerinde biyofilm oluşumunu önlemek amacıyla kullanılan ürünlerdir. Hidrojen peroksit bakteriye, mantara, virüse ve spora etkinliği yüsek olan bir maddedir. Toksik olmayan bir bileşiktir. Stabilize formları uzun süre dayanıklıdır. %7.5 lik çözeltisi 10 dakikada yüksek düzey dezenfeksiyon sağlar. Genel temizlik ve dezenfeksiyon için %1-3 yoğunluğunda kullanılır.

36 Konsantre peroksit solusyonları korozivdir. Bu nedenle evde kullanılan solusyonlar lokal yanıklara, müköz membran, göz ve deride irritasyona neden olabilir.

37 % 3 hidrojen peroksit kullanımından kaynaklanan psödomembranöz kolite benzeyen bir kimyasal tahriş oluşumu bildirilmiştir. Gastrointestinal hastalıkları nedeniyle hastanelerde yatan hastalarda pseudomembrane benzeri enterit ve kolit salgınının endoskoptaki % 3 hidrojen peroksitin yetersiz durulanması ile ilişkili olduğu belirtilmiştir.

38 Perasetik asit: Tüm mikroorganizmalara karşı hızlı etkisi ile karakterizedir Etki mekanizması hakkında çok az şey bilinmektedir, ancak diğer oksitleyici ajanlara benzer şekilde işlev gördüğü düşünülmektedir; diğer bir deyişle proteinleri denatüre eder, hücre duvarındaki geçirgenliği bozar ve proteinler, enzimler ve diğer maddelerdeki sülfüdril ve sülfür bağlarını oksitler. Perasetik asit kimyasal kullanılarak steril edilen medikallerde (endoskop, artroskop gibi), cerrahi ve dental aletlerde kullanılmaktadır. Oldukça güçlü asidik bir oksidandır. Korosiv etkisi ve ciltle temasta renksizleşme, cilt yanıkları ve irritasyona sebep olur.

39 Kostik soda (sodyum hidroksit): Sodyum hidroksit, hayvanların ve insanların cildi, gözleri ve mukozasında oldukça aşındırıcı ve tahriş edicidir; Temas ağır yanmalara neden olabilir. Çoğu problem bu dezenfektanın dikkatsiz kullanıldıktan sonra ortaya çıkar. Sodyum hidroksit kullanırken aşırı dikkatli olunmalıdır. Bu ürünün çevresel etkileri çok fazladır; zira sodyum hidroksit, yüzey suyu ve bitki ömrünün ph'sını ciddi şekilde etkileyebilir. Bu dezenfektan nispeten ucuz olma avantajı nedeniyle çok yaygın kullanılmaktadır.

40 Etilen oksit Etilen oksit (EtO), yanıcı, renksiz bir gazdır. EtO, çözücüler, antifriz, tekstil, deterjanlar, yapışkanlar, poliüretan köpük ve ilaç üretiminde bulunur. Fümigantlarda, baharat ve kozmetik için sterilanlarda ve cerrahi ekipmanın hastanede sterilizasyonu sırasında kullanılmaktadır.

41 Etilen oksit buharına maruz kalınması gözleri ve solunum yollarını tahriş edebilir (Thiess, 1963; ATSDR, 1990). Dermal hasar, maruziyetten 1-5 saat sonra meydana gelen ödem ve eritem ile karakterizedir ve ardından vesiküllerin oluşur. Deri iritasyonu, etilen oksit ile sterilize edilmiş materyaller ve giysilerle temas ettikten sonra da görülmüştür (Royce & Moore, 1955; Marx ve diğerleri, 1969; Hanifin, 1971; Biro ve diğerleri, 1974; LaDage, 1979; Bommer & Ritz, 1987 Fisher, 1988; Lerman ve diğerleri, 1995).

42 Etilen oksit hassaslaştırıcı bir ajandır. Tip I (anafilaksi) ve Tip IV (kontakt dermatit) aşırı duyarlılık reaksiyonları, etilen oksite maruz kalan bireylerde görülmüştür. Etilen oksite ile sterilize edilen ekipmanı içeren diyaliz olan hastalar arasında anafilaktik reaksiyonlar (hafif ila şiddetli) gösterilmiştir (Bommer & Ritz, 1987'de gözden geçirilmiştir). Etilen oksit maruziyetine atfedilen mesleki astım olguları rapor edilmiştir (Dugue ve diğerleri, 1991; Verraes & Michel, 1995). Etilen oksite atfedilen kontakt dermatit raporları da mevcuttur. 1980'de Finlandiya hastanelerinde çalışan sterilizasyon personelinde düşük yapma vakasını belirlenmiştir. Uzun süreli etilen oksit maruziyetinde çeşitli olgularda sensorimotor polinöropati bildirilmiştir (Gross ve diğerleri, 1979; Finelli ve diğerleri, 1983; Kuzuhara ve ark., 1983; Zampollo ve diğerleri, 1984; Schroder ve ark., 1985; Fukushima et. Al., 1986; Ristow & Cornelius, 1986; Crystal ve arkadaşları,1988).

43 Teşekkür ederim

ANTİSEPTİKLERİN KULLANIM YERLERİ

ANTİSEPTİKLERİN KULLANIM YERLERİ ANTİSEPTİKLER 1 Kavramlar: Antiseptik: Canlılar üzerinde (cilde ve dışarı açılan boşlukların mukozasına) dıştan uygulanmak suretiyle kullanılan antimikrobik ilaçlardır. Dezenfektan: Cansız cisimler (cerrahi

Detaylı

STERİLİZASYON DERSİ 5. HAFTA DERS NOTLARI. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP

STERİLİZASYON DERSİ 5. HAFTA DERS NOTLARI. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP STERİLİZASYON DERSİ 5. HAFTA DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Kimyasal Maddelerle 1) ETİLEN OKSİT (EO) Sterilizasyon 2) HİDROJEN PEROKSİT 3) PERASETİK ASİT 4) OZON 5) KLORİN DİOKSİT (ClO2) 6) DÜŞÜK

Detaylı

ANTİSEPTİK VE DEZENFEKTANLAR. Prof. Dr. Ayhan Filazi Ankara Üni. Veteriner Fak. Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı

ANTİSEPTİK VE DEZENFEKTANLAR. Prof. Dr. Ayhan Filazi Ankara Üni. Veteriner Fak. Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı ANTİSEPTİK VE DEZENFEKTANLAR Prof. Dr. Ayhan Filazi Ankara Üni. Veteriner Fak. Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı DEZENFEKTAN (JERMİSİD) Mikroorganizmaları öldürerek etkiyen ve genellikle cansız

Detaylı

Biyosidallerin İnsan Sağlığına Etkileri. Prof. Dr. Muhsin AKBABA Ç.Ü. Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı-Adana

Biyosidallerin İnsan Sağlığına Etkileri. Prof. Dr. Muhsin AKBABA Ç.Ü. Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı-Adana Biyosidallerin İnsan Sağlığına Etkileri Prof. Dr. Muhsin AKBABA Ç.Ü. Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı-Adana Sunum Planı Giriş ve tanımlar Dezenfektanların sağlığa etkileri Koruyucuların

Detaylı

Temizlik: Mikroorganizmaların çoğalması ve yayılmasını önlemek için, yüzeylerin kir ve organik maddelerden fiziksel olarak uzaklaştırılmasıdır.

Temizlik: Mikroorganizmaların çoğalması ve yayılmasını önlemek için, yüzeylerin kir ve organik maddelerden fiziksel olarak uzaklaştırılmasıdır. DOKÜMAN NO: STR-TL-09 YAYIN TARİHİ : AĞUSTOS 2014 REVİZYON TARİHİ : 00 REVİZYON NO:00 SAYFA 1 / 5 1-Amaç: Ç.Ü Diş Hekimliği Fakültesi klinik ortamından kaynaklanabilecek enfeksiyonları önlemek için hasta,

Detaylı

Biyosidallerin Sağlığa Etkileri. Prof. Dr. Muhsin AKBABA Ç.Ü. Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı - Adana

Biyosidallerin Sağlığa Etkileri. Prof. Dr. Muhsin AKBABA Ç.Ü. Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı - Adana Biyosidallerin Sağlığa Etkileri Prof. Dr. Muhsin AKBABA Ç.Ü. Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı - Adana Sunum Planı Giriş ve tanımlar Dezenfektanların sağlığa etkileri (Kimyasal yapılarına

Detaylı

DEZENFEKTANLARA DİRENÇ TANIMLAR TANIMLAR STERİLİZASYON YAPMADAN TEMİZLİK YAPABİLİRSİNİZ TEMİZLİK YAPMADAN STERİLİZASYON YAPAMAZSINIZ DEZENFEKSİYON:

DEZENFEKTANLARA DİRENÇ TANIMLAR TANIMLAR STERİLİZASYON YAPMADAN TEMİZLİK YAPABİLİRSİNİZ TEMİZLİK YAPMADAN STERİLİZASYON YAPAMAZSINIZ DEZENFEKSİYON: Hidrojen peroksit sterilizasyon DEZENFEKSİYON EL ANTİSEPSİSİ iyod formaldehit gluteraldehit Perasetik asit fenol Çamaşır suyu Etilen oksit klor zefiran alkol ozon ppm Dr. Melda SINIRTAŞ TANIMLAR Hipokrat

Detaylı

Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL

Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL Canlı yüzeylere ve canlılara dıştan uygulanan antimikrobial ilaçlara antiseptikler denir. Cansız yüzey, cerrahi malzeme, hasta eşyaları ve hasta çıkartıları (gaita, idrar, balgam

Detaylı

Dezenfeksiyonu Etkileyen Faktörler

Dezenfeksiyonu Etkileyen Faktörler Dezenfeksiyon Dezenfeksiyonu Etkileyen Faktörler Yrd. Doç. Dr Özlem ALICI Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Cansız yüzeylerdeki patojen mikroorganizmaların

Detaylı

Kırılma Noktası Klorlaması

Kırılma Noktası Klorlaması Kırılma Noktası Klorlaması AMAÇ Farklı oranlarda klor ile amonyağın reaksiyon vermesi sonucu oluşan kalıntı klor ölçümünün yapılması ve verilerin grafiğe aktarılarak kırılma noktasının belirlenmesi. ÖN

Detaylı

Dezenfektanlar: Sınıflama ve Amaca Uygun Kullanım Alanları

Dezenfektanlar: Sınıflama ve Amaca Uygun Kullanım Alanları Dezenfektanlar: Sınıflama ve Amaca Uygun Kullanım Alanları Prof. Dr. Ufuk ABBASOĞLU Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Farmasötik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, ANKARA Dezenfektan ve antiseptikler, standart

Detaylı

Enfeksiyon Kontrol Hekimi Kalite Direktörü Başhekim

Enfeksiyon Kontrol Hekimi Kalite Direktörü Başhekim 1. AMAÇ Hastane genelindeki sterilizasyon/dezenfeksiyon uygulamaları için sterilizasyon yöntemlerini, dezenfektan seçimi ve dezenfektanların kullanım ilkelerini belirlemektir. 2. KAPSAM Hastanede uygulanan

Detaylı

STERİLİZASYON. Sterilizasyon Yöntemleri. Sterilizasyonu Etkileyen Faktörler

STERİLİZASYON. Sterilizasyon Yöntemleri. Sterilizasyonu Etkileyen Faktörler STERİLİZASYON Tüm canlı mikroorganizmaların tam olarak uzaklaştırılması veya öldürülmesi işlemidir. Türk Gıda Kodeksi Çiğ Süt ve Isıl İşlem Görmüş Sütleri Tebliği ne göre sterilizasyon; oda sıcaklığında

Detaylı

DEZENFEKSİYON TALİMATI

DEZENFEKSİYON TALİMATI Sayfa No 1 / 6 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Enfeksiyon Kontrol Komitesi Kalite Yönetim Temsilcisi Başhekim 1.AMAÇ Hastanedeki tüm birimlerde sterilizasyon ve uygulamaları için yöntemlerin ve dezenfektan

Detaylı

DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006

DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 ÖNEMLİ! Gıdaları insanların sağlıklarını çok ciddi şekilde etkiler. Bu nedenle, gıda üreten kişilerin temizlik kurallarına uyması çok önemlidir.

Detaylı

STERİLİZASYON DEZENFEKSİYON VE ANTİSEPSİ TALİMATI

STERİLİZASYON DEZENFEKSİYON VE ANTİSEPSİ TALİMATI Dok No:ENF.TL.07 Yayın tarihi:nisan 2013 Rev.Tar/no:-/0 Sayfa No: 1 / 7 1.0 AMAÇ:Hastanedeki tüm birimlerde sterilizasyon, antisepsi ve dezenfeksiyon uygulamaları için yöntemlerin ve dezenfektan kullanım

Detaylı

Tıbbi Cihaz Dezenfektanları. Prof. Dr. Cüneyt ÖZAKIN Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD. BURSA

Tıbbi Cihaz Dezenfektanları. Prof. Dr. Cüneyt ÖZAKIN Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD. BURSA Tıbbi Cihaz Dezenfektanları Prof. Dr. Cüneyt ÖZAKIN Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD. BURSA Enfeksiyonların önlenmesinde, temizlik ve el yıkama gibi basit fakat çok etkili olan

Detaylı

ANTİPERSPİRANTLAR, DEODORANTLAR ve ANTİMİKROBİYAL AJANLAR

ANTİPERSPİRANTLAR, DEODORANTLAR ve ANTİMİKROBİYAL AJANLAR ANTİPERSPİRANTLAR, DEODORANTLAR ve ANTİMİKROBİYAL AJANLAR Deodorantlar ve antiperspirantlar en fazla kullanılan kozmetik ürünlerindendir. Her gün milyonlarca kişi tarafında koltuk altına uygulanmaktadırlar.

Detaylı

STERİLİZASYON DERSİ 4. HAFTA DERS NOTLARI YRD. DOÇ. DR. KADRİ KULUALP

STERİLİZASYON DERSİ 4. HAFTA DERS NOTLARI YRD. DOÇ. DR. KADRİ KULUALP STERİLİZASYON DERSİ 4. HAFTA DERS NOTLARI YRD. DOÇ. DR. KADRİ KULUALP STERİLİZASYON YÖNTEMLERİ SÜZME YÖNTEMİ FİLTRASYON İLE STERİLİZASYON Süzme mekanizmalarına göre; a) Absorbsiyonla mikroorganizmaları

Detaylı

Yer, yüzey ve alet dezenfektanları. Prof Dr Ayşe Kalkancı Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

Yer, yüzey ve alet dezenfektanları. Prof Dr Ayşe Kalkancı Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Yer, yüzey ve alet dezenfektanları Prof Dr Ayşe Kalkancı Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı 1 Dezenfeksiyon ve dezenfektan nedir? Cansız ortamlarda bulunan mikroorganizmaların

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ BAKTERİLERE KARŞI BİTKİSEL DEZENFEKTANLAR

ÖZEL EGE LİSESİ BAKTERİLERE KARŞI BİTKİSEL DEZENFEKTANLAR ÖZEL EGE LİSESİ BAKTERİLERE KARŞI BİTKİSEL DEZENFEKTANLAR HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: Sude SÜMBÜL DANIŞMAN ÖĞRETMEN: Melike GÜZEL İZMİR 2016 İÇİNDEKİLER 1.Proje özeti...2 2.Projenin amacı...2-3 3. Giriş...3-4-5

Detaylı

DEZENFEKSİYON TALİMATI

DEZENFEKSİYON TALİMATI Hazırlayan Kontrol eden Onaylayan Enfeksiyon Kontrol Komitesi Kalite Yönetim Direktörü Hastane Yöneticisi 1.AMAÇ Hastanedeki tüm birimlerde sterilizasyon ve uygulamaları için yöntemlerin ve dezenfektan

Detaylı

KALİTELİ SÜT NASIL ELDE EDİLİR?

KALİTELİ SÜT NASIL ELDE EDİLİR? KALİTELİ SÜT NASIL ELDE EDİLİR? Prof. Dr. METİN ATAMER Dr. EBRU ŞENEL ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ SÜT TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ Kaliteli süt üretimi için sağlanması gereken koşullar; Sağlıklı inek Özenli

Detaylı

İÇME SULARININ DEZENFEKSİYONUNDA NANOMATEYALLERİN KULLANIMI

İÇME SULARININ DEZENFEKSİYONUNDA NANOMATEYALLERİN KULLANIMI İÇME SULARININ DEZENFEKSİYONUNDA NANOMATEYALLERİN KULLANIMI Behzat Balcı, F. Elçin Erkurt, E. Su Turan Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Giriş İçme sularında dezenfeksiyon,

Detaylı

STERİLİZASYON / DEZENFEKSİYON TALİMATI

STERİLİZASYON / DEZENFEKSİYON TALİMATI KOD:TL.50 YAY.TAR:10.10.2011 REV.TAR:01.03.2013 REV.NO:01 SAYFA :1/5 1. AMAÇ: Hastane genelindeki sterilizasyon/dezenfeksiyon uygulamaları için sterilizasyon yöntemlerini, dezenfektan seçimi ve dezenfektanların

Detaylı

STERİLİZASYON DERSİ 8. HAFTA DERS NOTLARI. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP

STERİLİZASYON DERSİ 8. HAFTA DERS NOTLARI. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP STERİLİZASYON DERSİ 8. HAFTA DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP 4. FENOLİK BİLEŞİKLER Fenol İlk bulunan antiseptiklerdendir, bugün pek kullanılmaz. Spektrumları geniş değildir. Yakın zamana kadar

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU DEMİR SÜLFAT LİKİT 1) MADDE VE ŞİRKET TANIMI Ürünün Tanımı: Demir (II) Sülfat likit Ürün İsmi: TUROKS D2S Üretici/ Tedarikçi Firma: Turoksi Kimyevi Maddeleri San. Tic. Ltd.

Detaylı

HİDROJEN PEROKSİT, SAÇ BOYALARI ve KANSER

HİDROJEN PEROKSİT, SAÇ BOYALARI ve KANSER HİDROJEN PEROKSİT, SAÇ BOYALARI ve KANSER A)HİDROJEN PEROKSİT Hidrojen peroksit; ısı, kontaminasyon ve sürtünme ile yanıcı özellik gösteren, renksiz ve hafif keskin kokuya sahip olan bir kimyasaldır ve

Detaylı

Prof. Dr. Bilge Hakan Şen. E.Ü. Dişhekimliği Fakültesi, Endodonti Bilim Dalı

Prof. Dr. Bilge Hakan Şen. E.Ü. Dişhekimliği Fakültesi, Endodonti Bilim Dalı E.Ü. Dişhekimliği Fakültesi, Endodonti Bilim Dalı FENOL VE ALDEHİTLER Bu sunumun amacı, fenol veya aldehit içeren maddelerin kullanımı sonucu ortaya çıkabilecek komplikasyonlar ve yan etkiler konusunda

Detaylı

STERİLİZASYON DEZENFEKSİYON PROSEDÜRÜ

STERİLİZASYON DEZENFEKSİYON PROSEDÜRÜ Sayfa No 5/1 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Enfeksiyon Kontrol Komitesi Kalite Yönetim Direktörü Başhekim 1. AMAÇ Çevre Hastanesi dezenfeksiyon ve sterilizasyonun daha etkin sağlanması kuralları belirlemektir.

Detaylı

TEHLİKELİ MADDE ENVANTER LİSTESİ. Döküman No Yayın Tarihi Revizyon No Revizyon Tarihi Sayfa No MC.LS

TEHLİKELİ MADDE ENVANTER LİSTESİ. Döküman No Yayın Tarihi Revizyon No Revizyon Tarihi Sayfa No MC.LS 00 00 1/8 1 Retikülin Boyası Sİ Potasyum Permanganat, Amonyum Sülfat, Sülfirik Asit, Sodyum Hidroksit, ksalik Asit, Formaldehit KULLAIM /TİPİ KŞULU 4-8 C GEEL AÇIKLAMA/TEMAS HALİDE YAPILACAKLAR Ciddi yanıklara

Detaylı

Temizlik işlemi TEMİZLİK ÜRÜNLERİ. Temizlik ürünlerindeki ana maddeler TEMİZLİK ÜRÜNLERİ VE DEZENFEKTALAR İÇİN ÜRÜN GÜVENLİĞİ. Prof. Dr.

Temizlik işlemi TEMİZLİK ÜRÜNLERİ. Temizlik ürünlerindeki ana maddeler TEMİZLİK ÜRÜNLERİ VE DEZENFEKTALAR İÇİN ÜRÜN GÜVENLİĞİ. Prof. Dr. TEMİZLİK ÜRÜNLERİ VE DEZENFEKTALAR İÇİN ÜRÜN GÜVENLİĞİ Prof. Dr. Nedim Sultan TEMİZLİK ÜRÜNLERİ Temizlik ürünleri evler, okullar, işyerleri ve hastanelerde kısacası tüm yaşam alanlarında temizlik için

Detaylı

Ek-5 TEHLİKELİ MADDE VE MÜSTAHZARLARA İLİŞKİN ÖZEL RİSK İBARELERİ. Şok, sürtünme, alev ve diğer tutuşturucu kaynakları ile temasında patlama riski.

Ek-5 TEHLİKELİ MADDE VE MÜSTAHZARLARA İLİŞKİN ÖZEL RİSK İBARELERİ. Şok, sürtünme, alev ve diğer tutuşturucu kaynakları ile temasında patlama riski. Ek-5 TEHLİKELİ MADDE VE MÜSTAHZARLARA İLİŞKİN ÖZEL RİSK İBARELERİ Risk İbaresi Risk İbaresinin Açık İfadesi R 1 R 2 R 3 R 4 R 5 R 6 R 7 R 8 R 9 R 10 R 11 R 12 R 14 R 15 R 16 R 17 R 18 R 19 R 20 R 21 R

Detaylı

ÖZEL YALOVA HASTANESİ STERİLİZASYON DEZENFEKSİYON TALİMATI

ÖZEL YALOVA HASTANESİ STERİLİZASYON DEZENFEKSİYON TALİMATI Döküman Kodu:EN.TL.25 Yayın Tarihi:01/08/11 Revizyon No:02 Revizyon Tarihi:11/11/15 Sayfa No:7 1.AMAÇ:Hastane genelindeki sterilizasyon/dezenfeksiyon uygulamaları için sterilizasyon yöntemlerini, dezenfektan

Detaylı

TEHLİKELİ MADDE SINIFLANDIRMALARINDA TEHLİKE İŞARET VE LEVHALARININ ÖZELLİKLERİ

TEHLİKELİ MADDE SINIFLANDIRMALARINDA TEHLİKE İŞARET VE LEVHALARININ ÖZELLİKLERİ TEHLİKELİ MADDE SINIFLANDIRMALARINDA TEHLİKE İŞARET VE LEVHALARININ ÖZELLİKLERİ Hazırlayan Abdurrahman KAR Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı (TMGD) Ferhuniye Mah Mümtaz Koru Sok. Çetinkaya İş Merkezi

Detaylı

MERSİN ENTEGRE SAĞLIK KAMPÜSÜ - KAMU ÖZEL İŞBİRLİĞİ MODELİ ATIK YÖNETİMİ YÖNETİM VE HİZMET PLANI. Hastane Tehlikeli ve Tehlikesiz Atıkları & Yönetimi

MERSİN ENTEGRE SAĞLIK KAMPÜSÜ - KAMU ÖZEL İŞBİRLİĞİ MODELİ ATIK YÖNETİMİ YÖNETİM VE HİZMET PLANI. Hastane Tehlikeli ve Tehlikesiz Atıkları & Yönetimi MERSİN ENTEGRE SAĞLIK KAMPÜSÜ - KAMU ÖZEL İŞBİRLİĞİ MODELİ ATIK YÖNETİMİ YÖNETİM VE HİZMET PLANI Hastane Tehlikeli ve Tehlikesiz Atıkları & Yönetimi SUNUM İÇERİĞİ YASAL DÜZENLEMELER Tıbbi Atıkların Kontrolü

Detaylı

Yayın Tarihi: 06.07.2010

Yayın Tarihi: 06.07.2010 1/5 26.12.2008 tarihinde 27092 sayılı mükerrer Resmi gazetede yayımlanan Güvenlik Bilgi Fomlarının hazırlanması 1. ÜRÜN VE FİRMA TANITIMI KİMYASAL ADI KAPALI LÜ TİCARİ ADI Hidroklorik Asit HCl 2. BİLEŞİMİ

Detaylı

Akasoil. Uzun süreli dezenfeksiyonun çaresi, akasoil.

Akasoil. Uzun süreli dezenfeksiyonun çaresi, akasoil. ÜRÜN TEKNOLOJİSİ Akasoil Uzun süreli dezenfeksiyonun çaresi, akasoil. Akasoil dezenfeksiyon teknolojisi için gerçek bir devrimdir. Avusturyalı bir kimyager olan Prof.Dr.Oscar Schmidt ve onun gözetiminde

Detaylı

Sanitasyon ET HİJYENİ, MUAYENESİ VE TEKNOLOJİSİ DERS NOTLARI (5) PROF.DR.T.HALÛK ÇELİK

Sanitasyon ET HİJYENİ, MUAYENESİ VE TEKNOLOJİSİ DERS NOTLARI (5) PROF.DR.T.HALÛK ÇELİK ET HİJYENİ, MUAYENESİ VE TEKNOLOJİSİ DERS NOTLARI (5) PROF.DR.T.HALÛK ÇELİK Sanitasyon Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Giriş Dezenfeksiyon; belirli, arzu edilmeyen

Detaylı

1. Hekim, hemşire ve diğer sağlık personelinin kontamine. elleri. 2. Hastalara bakım veren kişilerin giysilerinin kontamine

1. Hekim, hemşire ve diğer sağlık personelinin kontamine. elleri. 2. Hastalara bakım veren kişilerin giysilerinin kontamine SORUN MİKROORGANİZMALAR VE DAS YÖNTEMİ Nezahat GÜRLER İstanbul Tıp Fakültesi. Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Çapa- İSTANBUL Metisilin dirençli S.aureus Vankomisin dirençli enterokoklar

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155/EC

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155/EC 91/155/EC ve ve Müstahzarlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formlarının Hazırlanması ve Dağıtılması Hakkında Yönetmelik Yayın Tarihi 01/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR KT-34 L Ürün Tanımı Sebze

Detaylı

STERİLİZASYON DERSİ 2. HAFTA DERS NOTLARI. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP

STERİLİZASYON DERSİ 2. HAFTA DERS NOTLARI. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP STERİLİZASYON DERSİ 2. HAFTA DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP KİMYASAL MADDELERİN MİKROORGANİZMALAR ÜZERİNE ETKİLERİ Dezenfeksiyon ve antisepsi daha çok kimyasal maddelerle yapılır. Kimyasal maddelerin

Detaylı

İnsan hijyenine yönelik işlenmiş eşyalar ve etki mekanizmaları

İnsan hijyenine yönelik işlenmiş eşyalar ve etki mekanizmaları İnsan hijyenine yönelik işlenmiş eşyalar ve etki mekanizmaları Prof. Dr. Fikrettin ŞAHİN ULUSLARARASI KATILIMLI ULUSAL BİYOSİDAL KONGRESİ ANTALYA (19-22 Mart 2014) Hijyen Sağlığın korunması için gerekli

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU

ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU Sayfa 1/7 ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU Düzenlenme tarihi: 26.09.2007 1 Ürün ve firma tanıtımı Ürün adı: DONA KLOR 90 Ürünün uygulama alanı: Havuz Kimyasalı Üretici/Tedarikçi:UKM Uğur Kimya Makina Bilgi merkezi:

Detaylı

EVDE BİYOTEKNOLOJİ. Yrd. Doç. Dr. Hüseyin UYSAL ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ 5. DERS

EVDE BİYOTEKNOLOJİ. Yrd. Doç. Dr. Hüseyin UYSAL ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ 5. DERS EVDE BİYOTEKNOLOJİ Yrd. Doç. Dr. Hüseyin UYSAL ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ 5. DERS STERİLİZASYON; BİTKİ DOKU KÜLTÜRLERİNDE KULLANILAN STERİLİZASYON YÖNTEMLERİ VE BU STERİLİZASYON

Detaylı

aquagroup Mühendislik Ltd. hayatın bütün alanlarında hijyeni optimize etmek amacı ile merkezi Almanya Weiden şehrinde bulunan aquagroup AŞ ortaklığı i

aquagroup Mühendislik Ltd. hayatın bütün alanlarında hijyeni optimize etmek amacı ile merkezi Almanya Weiden şehrinde bulunan aquagroup AŞ ortaklığı i aquagroup Mühendislik Ltd. hayatın bütün alanlarında hijyeni optimize etmek amacı ile merkezi Almanya Weiden şehrinde bulunan aquagroup AŞ ortaklığı ile 2017 yılında kurulmuş teknoloji tabanlı bir şirkettir.

Detaylı

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, KAYSERİ

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, KAYSERİ Göz Alet ve Malzemelerinin Temizlik, Dezenfeksiyon ve Sterilizasyon Uygulamaları Yrd. Doç. Dr. Hatice ULUSAL ARDA Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, KAYSERİ Göz ameliyatlarında

Detaylı

Hastane Yer/ Yüzey Dezenfektan Uygulamaları

Hastane Yer/ Yüzey Dezenfektan Uygulamaları Hastane Yer/ Yüzey Dezenfektan Uygulamaları Doç. Dr. Zeliha KOÇAK TUFAN Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği

Detaylı

Dr. Murat Günaydın. Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD. Samsun. murat@omu.edu.tr

Dr. Murat Günaydın. Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD. Samsun. murat@omu.edu.tr DEZENFEKSİYON ve DEZENFEKTAN Dr. Murat Günaydın Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD. Samsun murat@omu.edu.tr Uygun olmayan dezenfeksiyon İnfeksiyon bulaşı Gastrointestinal

Detaylı

Dezenfeksiyon Amaçlı Yerinde Üretim

Dezenfeksiyon Amaçlı Yerinde Üretim Dezenfeksiyon Amaçlı Yerinde Üretim Yerinde Üretilen Aktif Maddelerin Avantaj & Dezavantajları 22.11.2016 / BİOSİDAL KONGRESİ - ANTALYA Paketli Satın Almak 1 yada birden çok hazır kimyasalı paketlenmiş

Detaylı

Sterilizasyon/Dezenfeksiyon Talimatı

Sterilizasyon/Dezenfeksiyon Talimatı GOÜ Araştırma ve Uygulama Merkezi Enfeksiyon Kontrol Komitesi Sterilizasyon/Dezenfeksiyon Talimatı Talimat No :8 Düzenleme Tarihi :01.01.2005 Revizyon Tarihi:19.07.2012 1. AMAÇ Hastane genelindeki sterilizasyon/dezenfeksiyon

Detaylı

HASTANELERDE YER VE YÜZEY DEZENFEKTANLARI

HASTANELERDE YER VE YÜZEY DEZENFEKTANLARI HASTANELERDE YER VE YÜZEY DEZENFEKTANLARI Doç. Dr. Selçuk KILIÇ TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU Ulusal Biyosidal Kongresi 09-13 Kasım 2015, Çeşme, İzmir 1 Hastanelerde Dezenfeksiyon: Neden? Hastanelerde Dezenfeksiyon

Detaylı

1. ÜRÜN VE FİRMA TANITIMI KİMYASAL ADI SODYUM HİPOKLORİT KAPALI FORMULÜ NaOCl TİCARİ ADI HYPO

1. ÜRÜN VE FİRMA TANITIMI KİMYASAL ADI SODYUM HİPOKLORİT KAPALI FORMULÜ NaOCl TİCARİ ADI HYPO 1. VE FİRMA TANITIMI KİMYASAL ADI SODYUM HİPOKLORİT KAPALI FORMULÜ NaOCl TİCARİ ADI HYPO KULLANIM ALANI Textil ağartılması, ev ve çamaşırhanelerde beyazlatıcı olarak, su klorlanması ve genel dezenfektasyon

Detaylı

2)Subatomik parçacıklardan oluşan radyasyon. α, β ışınları

2)Subatomik parçacıklardan oluşan radyasyon. α, β ışınları B) RADYASYON UYGULAMALARI Radyasyon = enerji yayılması 1)Elektromanyetik radyasyon. UV, X ve γ ışınları 2)Subatomik parçacıklardan oluşan radyasyon. α, β ışınları İyonizan ışınların canlı hücreler üzerine

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU NEXİODİN ANTİSEPTİK ÇÖZELTİ Yeni Düzenleme Tarihi: - Sayfa No: 1 / 5 1) Madde /Müstahzar ve Şirket / İş Sahibinin Tanıtımı Ürün Adı: Nexiodin Antiseptik Çözelti Formülü: (C 6 H 9 I 2 NO) n Ix CAS No: 25655-41-8

Detaylı

ERPİLİÇ ENTEGRE TESİSLERİ

ERPİLİÇ ENTEGRE TESİSLERİ ERPİLİÇ ENTEGRE TESİSLERİ AMONYAK KAÇAĞI TALİMATI REVİZYON REVİZYON NO AÇIKLAMA TARİH 0 YENİ YAYIN 09.04.2013 TEHLİKELERİN TANIMI İnsan Sağlığı Amonyak, solunması durumunda zehirleyici, vücuda temas halinde

Detaylı

Riskli girişimler, tanı veya tedavi amacıyla cilt dokusuna veya mukozaya yapılan. Riskli Girişimlerde DAS Uygulamaları. Hmş.

Riskli girişimler, tanı veya tedavi amacıyla cilt dokusuna veya mukozaya yapılan. Riskli Girişimlerde DAS Uygulamaları. Hmş. Riskli Girişimlerde DAS Uygulamaları Hmş. Yadigar ARPA Acıbadem Sağlık Grubu Bakırköy Hastanesi, İSTANBUL Riskli girişimler, tanı veya tedavi amacıyla cilt dokusuna veya mukozaya yapılan invaziv girişimleri

Detaylı

Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon. Prof. Dr. Saim DAYAN

Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon. Prof. Dr. Saim DAYAN Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon Prof. Dr. Saim DAYAN 1 Hastanede Enfeksiyon Kontrolü Dezenfeksiyon Sterilizasyon El hijyeni Sürveyans-izolasyon önlemleri 2 Giriş Mikroorganizmaları etkisiz hale getirmek

Detaylı

HASTANEDE DEZENFEKSİYON VE DEZENFEKTAN MADDE KULLANIMI ENFEKSİYON HEMŞİRESİ AYŞE DEMİR ALMALI

HASTANEDE DEZENFEKSİYON VE DEZENFEKTAN MADDE KULLANIMI ENFEKSİYON HEMŞİRESİ AYŞE DEMİR ALMALI HASTANEDE DEZENFEKSİYON VE DEZENFEKTAN MADDE KULLANIMI ENFEKSİYON HEMŞİRESİ AYŞE DEMİR ALMALI DEZENFEKSİYON TEMİZLİK:KİR VE ORGANİK MADDELERİN UZAKLAŞTIRILMASIDIR. ORGANİK KİRLER DEZENFEKSİYONU VESTERİLİZASYONU

Detaylı

STERİLİZASYON-DEZENFEKSİYON TALİMATI

STERİLİZASYON-DEZENFEKSİYON TALİMATI STE.TL.01 12.05.2007 31.10.2013 03 1/6 1.0 AMAÇ: Hastane genelindeki sterilizasyon/dezenfeksiyon uygulamaları için sterilizasyon yöntemlerini, dezenfektan seçimi ve dezenfektanların kullanım ilkelerini

Detaylı

İçme Sularının Dezenfeksiyonunda Çinko Oksit Nanomateryalinin Kullanımı

İçme Sularının Dezenfeksiyonunda Çinko Oksit Nanomateryalinin Kullanımı İçme Sularının Dezenfeksiyonunda Çinko Oksit Nanomateryalinin Kullanımı F. Elçin Erkurt, Behzat Balcı, E. Su Turan Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Giriş Su, tüm canlılar için en önemli

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155/EC

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155/EC 91/155/EC ve ve Müstahzarlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formlarının Hazırlanması ve Dağıtılması Hakkında Yönetmelik Yayın Tarihi 01/08/2015 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR MOLDEX Ürün Tanımı Sert

Detaylı

Hemş.Dilek ZENCİROĞLU. Dr.Erhan KABASAKAL

Hemş.Dilek ZENCİROĞLU. Dr.Erhan KABASAKAL Dr.Erhan KABASAKAL Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sağlık Hizmet Standartları Daire Başkanlığı Hastane Enfeksiyonları Sorumlusu erhan.kabasakal@saglik.gov.tr Hemş.Dilek ZENCİROĞLU Dezenfeksiyon Antisepsi

Detaylı

Sterilizasyon ünitesine yönelik fiziki düzenleme yapılmalıdır.

Sterilizasyon ünitesine yönelik fiziki düzenleme yapılmalıdır. Sterilizasyon ünitesine yönelik fiziki düzenleme yapılmalıdır. Sterilizasyon Ünitesi kirli, temiz ve steril alan olmak üzere üç alandan oluşmalıdır. Kirli, temiz ve steril alanlar arasındaki geçiş noktalarında

Detaylı

1- Aşağıdakilerden hangisi Aşındırıcı sembolüdür? a. b. c. d. CEVAP: D. 2- Aşağıdakilerden hangisi Yanıcı sembolüdür? a. b. c. d.

1- Aşağıdakilerden hangisi Aşındırıcı sembolüdür? a. b. c. d. CEVAP: D. 2- Aşağıdakilerden hangisi Yanıcı sembolüdür? a. b. c. d. 1- Aşağıdakilerden hangisi Aşındırıcı sembolüdür? 2- Aşağıdakilerden hangisi Yanıcı sembolüdür? 3- Aşağıdakilerden hangisi Zararlı Madde sembolüdür? 4- Aşağıdakilerden hangisi Oksitleyici (Yükseltgen)

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU BLUESTEAM A 12

GÜVENLİK BİLGİ FORMU BLUESTEAM A 12 Sayfa No : 1/5 1. KİMYASAL MADDE VEYA ÜRÜNÜN VE FİRMANIN TANITIMI 1.1 Madde veya Ürünün Tanıtılması Ürün Adı : Kimyasal Adı : Organik kimyasallar karışımı CAS No : EINECS No : Kullanım Alanları : Kazan

Detaylı

Dezenfeksiyon Sterilizasyon

Dezenfeksiyon Sterilizasyon Dezenfeksiyon Sterilizasyon Dr. Recep ÖZTÜRK İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı ozturkrecep@superonline.com Sterilizasyon Bakteri sporları, mikobakteri,

Detaylı

TARKİM BİTKİ KORUMA SANAYİ ve TİCARET A.Ş.

TARKİM BİTKİ KORUMA SANAYİ ve TİCARET A.Ş. Sayfa 1 / 7 1.MADDE/ MÜSTAHZAR VE ŞİRKET / İŞ SAHİBİNİN TANITIMI Ürün hakkında bilgi Ürün İsmi Maddenin / karışımın kullanımı Şirket Adres Efdal Sülfür 80 WP Suda ıslanabilir toz Formülasyon Tarkim Bitki

Detaylı

8. BÖLÜM MİKROORGANİZMALARIN FİZİKSEL VE KİMYASAL YÖNTEMLERLE KONTROLÜ

8. BÖLÜM MİKROORGANİZMALARIN FİZİKSEL VE KİMYASAL YÖNTEMLERLE KONTROLÜ 8. BÖLÜM MİKROORGANİZMALARIN FİZİKSEL VE KİMYASAL YÖNTEMLERLE KONTROLÜ 1 Mikroorganizmaların kontrolünün amacı Hastalıkların engellenerek halk sağlığının korunması Bulaşmış konakçıyı mikroorganizmalardan

Detaylı

Sıkça kullanılan terimler

Sıkça kullanılan terimler MİKROORGANİZMALARIN FİZİKSEL VE KİMYASAL YÖNTEMLERLE KONTROLÜ Mikroorganizmaların kontrolünün amacı Gıdaları mikrobiyal bozulmaya karşı korumak Bulaşmış konakçıyı mikroorganizmalardan arındırmak Hastalıkların

Detaylı

Dekontaminasyon. Manuel Dekontaminasyon. Temizlik. Bir nesnenin mikroorganizmalardan arındırılarak güvenli hale getirilmesi için yapılan işlemler

Dekontaminasyon. Manuel Dekontaminasyon. Temizlik. Bir nesnenin mikroorganizmalardan arındırılarak güvenli hale getirilmesi için yapılan işlemler Dekontaminasyon Manuel Dekontaminasyon Dr. Aydan Özkütük Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji AD Bir nesnenin mikroorganizmalardan arındırılarak güvenli hale getirilmesi

Detaylı

STERİLİZASYON YÜKSEK DÜZEY DEZENFEKSİYON YÖNTEMLER NURAY UZUN ŞİŞLİ ETFAL EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ

STERİLİZASYON YÜKSEK DÜZEY DEZENFEKSİYON YÖNTEMLER NURAY UZUN ŞİŞLİ ETFAL EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ STERİLİZASYON YÜKSEK DÜZEY DEZENFEKSİYON YÖNTEMLER NURAY UZUN ŞİŞLİ ETFAL EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ 35.106 ameliyat Girişimsel radyolojide 2266 girişimsel işlem 14.789 GI Endoskopi Şişli Etfal EAH 2012

Detaylı

: NESTA MATİK GÜVENLİK BİLGİ FORMU

: NESTA MATİK GÜVENLİK BİLGİ FORMU 1- Madde/Müstahzar ve Şirket / İş Sahibinin Tanıtımı Ürün Adı : Ürün Kodu : AK10008 Kullanım Alanı : Endüstriyel temizlik malzemesi, bulaşık makinesi deterjanı Üretici Firma : ACAR KİMYA - HALİT ACAR Adres

Detaylı

DİŞHEKİMLİĞİNDE KORU(N)MA. Prof. Dr. Ahmet Saraçoğlu

DİŞHEKİMLİĞİNDE KORU(N)MA. Prof. Dr. Ahmet Saraçoğlu DİŞHEKİMLİĞİNDE KORU(N)MA Prof. Dr. Ahmet Saraçoğlu Dersin amacı Dersin amacı, hekimi, hastayı ve yakınlarını korumak ve koruyucu yöntemleri öğretmek Dişhekimi nelerden koru(n)malı? Enfeksiyon Radyasyon

Detaylı

ÇEV 455 Tehlikeli Atık Yönetimi. Tehlikeli Kabul Edilen Atıkların Özellikleri Atık Yönetimi Yönetmeliği EK-III A

ÇEV 455 Tehlikeli Atık Yönetimi. Tehlikeli Kabul Edilen Atıkların Özellikleri Atık Yönetimi Yönetmeliği EK-III A Atık Yönetimi Yönetmeliği EKIII A ÇEV 455 Tehlikeli Atık Yönetimi Tehlikeli Atıkların Özellikleri Özgür ZEYDAN (Phd.) http://cevre.beun.edu.tr/zeydan/ H1 Patlayıcı H2 Oksitleyici H3A Yüksek Oranda Alevlenir

Detaylı

Asidik suyun özellikleri. Alkali suyun özellikleri. ph > 11 ORP < -800mV Cl içermez. ph < 2,7 ORP < 1100mV Cl derişimi: 10-80 ppm

Asidik suyun özellikleri. Alkali suyun özellikleri. ph > 11 ORP < -800mV Cl içermez. ph < 2,7 ORP < 1100mV Cl derişimi: 10-80 ppm Et Endüstrisinde Elektrolize Yükseltgen Su Uygulaması Cem Okan ÖZER, Birol KILIÇ SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ Elektrolize yükseltgen su Kontaminasyon=problem Bakteriler otostopçudur.

Detaylı

Üretici / Dağıtıcıya ait bilgiler: Dr. Schumacher GmbH Posta kutusu 11 62, D-34201 Melsungen Telefon ++49 5664/9496-0, Fax ++49 5664/9496-8444

Üretici / Dağıtıcıya ait bilgiler: Dr. Schumacher GmbH Posta kutusu 11 62, D-34201 Melsungen Telefon ++49 5664/9496-0, Fax ++49 5664/9496-8444 Sayfa 1/5 1. Madde/Müstahzar ve Firma Tanıtımı Ürünün adı: Üretici / Dağıtıcıya ait bilgiler: Dr. Schumacher GmbH Posta kutusu 11 62, D-34201 Melsungen Telefon ++49 5664/9496-0, Fax ++49 5664/9496-8444

Detaylı

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ MESLEKİ TEHLİKE ve RİSKLERİ. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ MESLEKİ TEHLİKE ve RİSKLERİ. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL SAĞLIK ÇALIŞANLARININ MESLEKİ TEHLİKE ve RİSKLERİ Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL Sağlık hizmeti sunumu sırasında sağlık çalışanları, bedensel, ruhsal ve sosyal yönden sağlıklarını tehdit eden pek çok riske maruz

Detaylı

Ç.Ü. DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ TEHLİKELİ MADDE ENVANTERİ

Ç.Ü. DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ TEHLİKELİ MADDE ENVANTERİ DOKÜMAN NO: TY-LST-5 YAYIN TARİHİ : AĞUSTOS 2014 REVİZYON TARİHİ : 00 REVİZYON NO:00 SAYFA 1 / 6 Adı Etken maddesi Tipi Kullanım Saklama Etkşime Temas Kullanıldığı Yer Taşıma Tehlikeli Miadı Stok Koşulları

Detaylı

Biyosidal Ürünlerin Mikrobiyolojik Analizlerinde Karşılaşılan Genel Sorunlar

Biyosidal Ürünlerin Mikrobiyolojik Analizlerinde Karşılaşılan Genel Sorunlar Biyosidal Ürünlerin Mikrobiyolojik Analizlerinde Karşılaşılan Genel Sorunlar Güven Özdemir Ege Üniversitesi Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Bornova, İzmir guven.ozdemir@ege.edu.tr Biyosidal ürünlerin laboratuvar

Detaylı

EL HİJYENİ VE ELDİVEN KULLANIMI TALİMATI

EL HİJYENİ VE ELDİVEN KULLANIMI TALİMATI AMAÇ Sağlık hizmetiyle ilişkili enfeksiyonların ve çapraz bulaşmaların önlenmesi amacıyla sağlık personeli, hasta, hasta refakatçileri ve ziyaretçiler için, uygun el temizliği ve eldiven kullanma yöntemlerini

Detaylı

24.09.2012. Sterilizasyon ve Mikroplar. Önceliğimiz: Güvenlik. Sterilizasyon bu kadar zor mu? Yeni Sorunlar. Tıbbi Cihazlarda Eğilimler.

24.09.2012. Sterilizasyon ve Mikroplar. Önceliğimiz: Güvenlik. Sterilizasyon bu kadar zor mu? Yeni Sorunlar. Tıbbi Cihazlarda Eğilimler. Düşük Sıcaklık Sterilizasyon Yöntemleri Sorunlar ve Çözüm Önerileri Prof. Dr. Murat Günaydın Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji AD DAS Derneği Başkanı Sterilizasyon ve Mikroplar

Detaylı

Incidin Hızlı Dezenfektan Temizleme, Dezenfeksiyon ve Kurutma

Incidin Hızlı Dezenfektan Temizleme, Dezenfeksiyon ve Kurutma Incidin Hızlı Dezenfektan Temizleme, Dezenfeksiyon ve Kurutma Solunum maskeleri, solunum koruma ekipmanı, dalış cihazları, kimyasal koruyucu giysiler, kurutma kabinleri, çalışma yüzeyleri ve zeminlerin

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU 01. Madde / Preparat ve Şirket / İş Sahibinin Tanımı Ürün adı: Maratem 310 Porselenlerdeki Metal İzlerini Temizliyici Maddenin / Preparatın Kullanımı: Profesyonel sanayii ve ticarette temizleme uygulamalarında

Detaylı

MSÜ de Kullanılan Yeni Sterilizasyon Yöntemleri

MSÜ de Kullanılan Yeni Sterilizasyon Yöntemleri DAS MSÜ de Kullanılan Yeni Sterilizasyon Yöntemleri Prof. Dr. Murat GÜNAYDIN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji AD. Sterilizasyon ve Mikroplar Onları ölümüne pişirebiliriz ör.

Detaylı

Yüksek Performanslı Yüzey Koruma Sistemleri.

Yüksek Performanslı Yüzey Koruma Sistemleri. Yüksek Performanslı Yüzey Koruma Sistemleri. Sağlık ve Güvenlik Alman Teknolojisi Alman Kalitesi Gündem 1. VIP Çözümler 2. Sağlık ve Güvenlik 3. Yüzeyler ve Yüzey Hazırlığı 1. Beton Yüzeyler 2. Çelik Yüzeyler

Detaylı

BALIK HASTALIKLARININ KONTROLÜ

BALIK HASTALIKLARININ KONTROLÜ BALIK HASTALIKLARININ KONTROLÜ Hastalığın Çıkışını Engelleyici Önlemler Hastalıklardan korunma ile ilgili öncelikli emniyet tedbirleri, sağlıklı canlılarla, sağlıklı yumurtalarla uygun oranlarda stoklama

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK FORMU MSDS

MALZEME GÜVENLİK FORMU MSDS MALZEME GÜVENLİK FORMU MSDS BÖLÜM 1 KİMYASAL ÜRÜN VE FİRMA TANIMI ÜRÜN KİMLİĞİ Gram s Lugol Çözeltisi ÜRÜN KODU CB6075 02 ÜRETİCİ FİRMA Bilge Kimyevi Laboratuvar Ürünleri İmalat Danışmanlık ve Analiz Hizmetleri

Detaylı

Teşhis ve tedavi amaçlı tekrar kullanılan araçlarda kross-infeksiyonu önleyecek işlemlerin yapılması şarttır.

Teşhis ve tedavi amaçlı tekrar kullanılan araçlarda kross-infeksiyonu önleyecek işlemlerin yapılması şarttır. Prof. Dr. Saim DAYAN D.Ü. Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji A.D. STERİLİZASYON VE DEZENFEKSİYON Mikroorganizmaları etkisiz hale getirmek veya yok etmek için antiseptikler, dezenfektanlar

Detaylı

İmza. İmza. İmza. İmza. İmza

İmza. İmza. İmza. İmza. İmza Sayfa: 1/7 Revizyonun Açıklaması Madde No Yeni yayınlandı. KAPSAM: Tıbbi birimler, Sterilizasyon, Temizlik hizmetleri Hazırlayan Kıymet Çelebi Enfeksiyon Hemşiresi Kontrol Funda BATMAZOĞLU Kalite Koordinatörü

Detaylı

DOMUZ GRİBİYLE MÜCADELE. Halk Sağlığı Projesi

DOMUZ GRİBİYLE MÜCADELE. Halk Sağlığı Projesi DOMUZ GRİBİYLE MÜCADELE Halk Sağlığı Projesi Neden Salgınlarla Mücadele Etmeliyiz Kentler nüfus yoğunluğu nedeniyle bulaşıcı hastalık ve salgınlar için uygun ortamlar olması. (Kişiden kişiye, su-gıda,vektör,yüzey,hava

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155/EC

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155/EC 91/155/EC ve Maddeler ve Müstahzarlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formlarının Hazırlanması ve Dağıtılması Hakkında Yönetmelik Yayın Tarihi 01/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR HBY 5 Ürün Tanımı

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU

ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU Sayfa 1/6 ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU 91/155/ /EEC, 93/112/EC, 2001/58/EC ye göre Düzenlenme tarihi: 26.09.2007 1 Ürün ve firma tanıtımı Ürün adı: NX 402 Hijyenik Genel Temizlik Ürünü Ürünün uygulama alanı:

Detaylı

Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı

Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı Bölüm 1. Kimyasal / Malzeme ve Kurum / İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde/Müstahzar, Kimyasalın /Malzemenin Tanıtılması Ürün Adı : CAS No : 71-36-3 Kullanım alanları : N-Butanol ağırlıklı olarak boya ve

Detaylı

Hakkımızda; Biotem Oksilite Medikal Ltd. Şti. Vizyon & Misyon. Çevre Politikamız. Değerlerimiz

Hakkımızda; Biotem Oksilite Medikal Ltd. Şti. Vizyon & Misyon. Çevre Politikamız. Değerlerimiz Hakkımızda; Biotem Oksilite Medikal Ltd. Şti. Almanya'da 1995 ten bu yana yaptığı araştırmalar sonucu; su işleme ve dezenfeksiyonunda, tecrübesi ile Organik Dezenfektan Ürünler içerisinde öncü ve kendini

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU GÜNTABCHLOR %90

GÜVENLİK BİLGİ FORMU GÜNTABCHLOR %90 Sayfa No : 1/6 1. KİMYASAL MADDE VEYA ÜRÜNÜN VE FİRMANIN TANITIMI 1.1 Madde veya Ürünün Tanıtılması Ürün Adı : Güntabchlor %90 Kimyasal Adı : Trikloroizosiyanürik Asit CAS No : 87-90-1 EINECS No : 201-782-8

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU VİOLEX V-202 ULTRA ÇAMAŞIR SUYU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU VİOLEX V-202 ULTRA ÇAMAŞIR SUYU Sayfa No : 1/5 Bölüm 1. Madde / Müstahzar ve Şirket / İş Sahibinin Tanıtımı 1.1. Madde / Müstahzar Tanıtılması Ürün Adı : Kimyasal Aile : Karışım CAS No : Yok EINECS No : Yok 1.2. Madde / Müstahzarın Kullanımı

Detaylı

Antiseptik, Dezenfektanlar ve Farklı Enfeksiyonlarda Kullanılan İlaçlar. Prof. Dr. İlkay YILDIZ Farmasötik Kimya Anabilim Dalı

Antiseptik, Dezenfektanlar ve Farklı Enfeksiyonlarda Kullanılan İlaçlar. Prof. Dr. İlkay YILDIZ Farmasötik Kimya Anabilim Dalı Antiseptik, Dezenfektanlar ve Farklı Enfeksiyonlarda Kullanılan İlaçlar Prof. Dr. İlkay YILDIZ Farmasötik Kimya Anabilim Dalı I. Antiseptik ve Dezenfektanlar II. Farklı Enfeksiyonlarda Kullanılan İlaçlar

Detaylı

Dezenfeksiyonu Etkileyen Faktörler. Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi, İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, ANKARA

Dezenfeksiyonu Etkileyen Faktörler. Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi, İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, ANKARA Yrd. Doç. Dr. Özlem ALICI Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi, İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, ANKARA Dezenfeksiyon; bir aletin, kullanım amacına bağlı olarak, tekrar kullanılması

Detaylı

MARATEM 820 Sıvı Algisid, Yosun Önleyici, Dezenfektan

MARATEM 820 Sıvı Algisid, Yosun Önleyici, Dezenfektan MARATEM 820 Sıvı Algisid, Yosun Önleyici, Dezenfektan : E010 SAYFA 1 / 5 1-) KİMYASAL MADDE / ÜRÜNÜN TANIMI Ürün Adı/Kodu Kimyasal Adı Formül Kullanım Alanları Fason Üretici Firma Ruhsat Sahibi Firma Acil

Detaylı