Enerji yönetimi: Enerji tüketiminin izlenmesi, görselleștirilmesi, değerlendirilmesi ve optimizasyonu Michael Rader

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Enerji yönetimi: Enerji tüketiminin izlenmesi, görselleștirilmesi, değerlendirilmesi ve optimizasyonu 2012-2. Michael Rader"

Transkript

1 Michael Rader Pazarlama Müdürü CentraLine c/o Honeywell GmbH Enerji yönetimi: Kısım 2: tüketim verilerinin görselleștirilmesi ve İki kısımdan olușan bu makale serisinin ilk bölümünde; gerekli altyapı, müșteri için anlam ifade eden önemli performans göstergelerinin hesaplanması için uygun standartlaștırmalar, bir sistem mimarisinin yapısı ve bu mimarinin, bilgilerin hesaplanacağı ve depolanacağı bölümleri gibi enerji yönetim sistemlerinin teknik ve organizasyonel gereksinimlerine odaklanılmıștır. İkinci bölümde, tüketim verilerinin görselleștirilmesi ve analiz edilmesine odaklanılacaktır. Burada, herhangi bir optimizasyon potansiyelinin nasıl keșfedileceği açıklanacaktır.

2 Verilerin görselleștirilmesi Görselleștirme, toplanan verileri insanların anlayabileceği basit görsel biçimlere dönüștürür. Görselleștirme kalitesi, bir tesisin optimizasyon potansiyelinin keșfi için belirleyici öneme sahiptir. İlk olarak, basit görselleștirmeler kullanıcı davranıșını ya da ekipman kurulumunu değiștirerek önemli tasarruflar sağlanmasına yardımcı olabilir. Süpermarketler alanından bir örnek: Daha uzun süreli aralıklarda elektrik tüketiminin basit bir șekilde izlenmesi ile, șirket merkez bürosunda çok sayıda süpermarketin elektrik tüketiminin akșam açık oldukları saatler ile iș saatleri dıșındaki gece saatlerinde neredeyse aynı olduğu bulunmuștur. Bunun nedeni park sahası ıșıklandırmasının devamlı olarak açık kalıyor olmasıdır. Süpermarketin açık olduğu saatler için bir ıșıklandırma kontrolü programı kullanarak, gece dıș ıșıklandırmanın sebep olduğu elektrik tüketiminden %75 den fazla tasarruf sağlanabilir. Grafiksel değerlendirmenin farklı olanakları Modern otomasyon sistemlerinde, otomasyon istasyonlarının içinde grafiksel değerlendirmeler yapmak mümkündür. Sınırlı depolama kapasitesi nedeniyle bu tür değerlendirmeler çoğunlukla uzun süreli zaman aralığı gerektirmeyen göstergelerdir. Bununla ilgili bazı örnekler: 7 % 57 % 36 % CentraLine ARENA AX / Heating Energy Lobby CentraLine ARENA AX / Electrical Energy Lobby CentraLine ARENA AX / Cooling Energy Lobby Șekil 1: Kümülatif günlük, aylık veya yıllık tüketimin tüketici türlerine göre bir pasta grafiği ile dökümü.

3 Șekil 2: Eğilim eğrileri veya yığılmıș çubuklar biçiminde temsil edilen enerji tüketiminin günlük karakteristikleri. Semboller: 1: Soğutma 2: Kullanım suyu 3: Elektrik enerjisi CentraLine HAWK gibi modern otomasyon cihazları, daha ayrıntılı analiz ve çizelgeler olușturmak için bir web tarayıcısı üzerinden diyagramlara erișmeye ilaveten PDF biçimindeki raporların otomatik olarak dıșarı aktarılmasına veya postalanmasına ve verilerin popüler elektronik tablo uygulamalarına aktarılmasına olanak tanır. Daha uzun zaman aralıkları yönetim seviyesinde analiz edilebilir çünkü o seviyede daha fazla depolama yeri mevcuttur. Bu ișlev, çok sayıda yılın karșılaștırmalı ne (yıllık karșılaștırma) imkan sağlar. Șekil 3 te, 2011 in ikinci çeyreğinde (kırmızı eğri) gerçekleștirilen ve sonuç olarak kıș aylarında tüketimin azalmasına yol açan bir optimizasyon prosedürü (yalıtım) gösterilmektedir.

4 Șekil 3: yıllık karșılaștırması Enerji karıșımı, farklı türlerdeki tüketicilerin toplam enerji faturası üzerindeki bireysel katkısını göstermek için bir yığılı çubuk grafiği biçiminde zamana karșı betimlenebilir. Șekil 4: Zaman içerisinde enerji bölünmesi Semboller: 1: Isıtma (kwh) 2: Ișıklandırma (kwh) 3: Sıcak su (kwh) 4: Soğutma (kwh)

5 Gerileme analizi verilerin yorumlanmasını kolaylaștırır Gerileme analizi özel öneme sahiptir. Noktalar halinde iki farklı (fakat birbiri ile bağlantılı) ölçümün çizimini yapar. Șekil 5, günlük ısıtma enerjisi tüketiminin (y ekseni) ortalama dıș sıcaklığa karșı çizimini (her nokta bir günü temsil ediyor) göstermektedir. Nokta kümelerini değerlendirerek önemli çıkarımlar elde edilebilir: Eğri nin konumu ısıtma limitini gösterir. Bina için bu gerileme analizi yapılmıștır ve bu da yaklașık 15 C dir. Eğer dıș sıcaklık bu ısıtma limitinden daha yüksek ise, çok az enerji (sadece sıcak su üretimi) kullanılmaktadır. Dıș sıcaklık ısıtma limitinin ne kadar altına düșerse o kadar çok ısıtma enerjisi gerekir. Bu eğri ne kadar yassı olursa dıș sıcaklığının enerji tüketimi üzerindeki etkisi o kadar düșük olur. Dik eğriler ve yüksek ısı limitleri, daha iyi bina yalıtımı ile engellenebilecek yüksek iletken ısı kaybına ișaret eder. Aynı sıcaklık için nokta bulutundaki yüksek sapma, birbirine eș iklimsel koșullar altında güçlü biçimde dalgalanan enerji tüketimi anlamına gelir. Bunun nedeni oldukça karmașık olabilir ve sebepler çoğunlukla kullanım șekillerinden kaynaklanır: Örneğin değiștirilen çalıșma saatleri, açık pencereler, spor salonlarının dușlarındaki kullanım süresine bağlı artan sıcak su kullanımı, vb. Nokta bulutunun aykırı değerleri, özellikle eğer bu aykırı değerler sıklıkla veya düzenli biçimde ortaya çıkıyor ise kullanıcı aksiyonlarının gerekli olduğunu gösterebilir. Șekil 5 teki olağan alt aykırı değerler açıklanabilir çünkü incelenen binanın kullanımı hafta sonlarında daha azdır (hafta içine oranla) ve bu da daha düșük ısı talebine neden olur. Üst aykırı değerlerin analizi bu değerlerin daima Salı günleri ortaya çıktığını göstermektedir. Bunun bir nedeni, kapalı saatler süresince sürekli ısıtmaya neden olan yanlıș biçimde ayarlanmıș bir zamanlama programı da olabilir.

6 1 3 2 Șekil 5: Gerileme analizi Semboller: 1: Olağan üst aykırı değerler: yanlıș zamanlama programı 2: Olağan alt aykırı değerler: hafta sonları 3. Isıtma sınırı Gerileme analizlerinin bir çok farklı kullanımı vardır. Enerji tüketimi dıș sıcaklık yerine üretim șirketleri için imal edilen ürünlerin miktarına karșı da çizilebilir. Isı jeneratörünün verimliliğini analiz etmek için üretilen ısı enerjisinin, metre küp cinsinden tüketilen gaza karșı çizilmesi anlamlı olabilir. Olağan aykırı değerleri belirlemek için, hafta içi karșılaștırmalı değerlendirmeleri yardımcı olur. Burada, enerji tüketimi her gün için belirlenen bir zaman aralığına karșı çizilmiștir. Böylece belli günlerin diğer günlere oranla önemli sapmaları olduğu doğrudan görülebilir. Bir ofis binası veya okul binası için çalıșma günlerinin tamamında enerji tüketiminin benzer bir karakteristiği göstermesi ve hafta sonlarında daha düșük bir tüketim değerinin olması beklenir. Fakat, Șekil 6 da ısıtmanın tüm gün açık kaldığı Salı gününde beklenmeyen eğriler gösterilmektedir.

7 Șekil 6: İki hafta süreyle hafta içi karșılaștırmalı değerlendirmesi. Burada Salı günleri olağan dıșı zaman profili ve daha yüksek tüketim ile

8 Enerji yönetim sistemleri maliyet șeffaflığı sağlar Sonuç olarak bir enerji yönetim sistemi tüketim değerlerini maliyete dönüștürme yetisine sahiptir. Maliyetler müșteri ve enerji tedarikçisi arasında imzalanan sözleșmelere bağlıdır. CentraLine enerji yönetim yazılımı, sözleșmelerin yazılım içerisinde temsil edilmesine ve böylece tüketimin otomatik olarak herhangi bir para birimine çevrilmesine olanak sağlar. Șekil 7: Tarife analizi Șekil 7 de tarifenin üç bileșenden oluștuğu bir tarife analizinin örneği gösterilmektedir: gündüz, gece ve hafta sonu tarifesi. Diğer tarife kombinasyonları da, örneğin tüketim miktarına bağlı tarifeler, basit biçimde kurulmuștur.

9 Bina sakinlerinin tutumlarındaki değișim ile enerji tasarrufu Enerjinin tüm bina kullanıcıları tarafından bilinçli kullanımı maliyet tasarrufuna çok önemli bir katkı sağlar. Bu noktada rapor ve analizlerin sadece enerji yönetiminden sorumlu personele sunulmayıp aynı zamanda seçilen enerji performansı göstergelerinin grafiksel olarak bina kullanıcılarının her birine iletilmesi anlamlıdır. CentraLine Enerji Yönetim Sisteminde bu ișlem, elektronik gösterge panoları (bkz. Șek. 8) denilen ve seçilen raporların otomatik olarak yayınlandığı panolarda, örn. bina lobisindeki bir ekranda gerçekleștirilir. Görüntülenecek bilgiler müșterinin bir temsilcisi ile birlikte sistem ortağı tarafından tanımlanır. Uygulama olasılıkları neredeyse sınırsızdır: Çalıșanlar kendi departmanlarının enerji tüketiminin toplam enerji tüketimine olan oranını görebilir, bir üretim tesisinin farklı vardiyaları üretilen ürün bașına tüketilen enerji üzerinden diğer vardiyalarla kıyaslanabilir ve otel konukları ortalamaya oranla kendi enerji ayak izlerinin karșılaștırmasını alabilirler. Bu tür ölçümler bireylerin eylemlerinin enerji tüketimi üzerindeki etkisini gösterir ve sonuç olarak binanın verimli enerji kullanımı hakkındaki bilincine katkıda bulunur. Șekil 8: Elektronik gösterge panosu örneği

10 Optimizasyon potansiyeli örnekleri Optimizasyon potansiyeli, enerji performans göstergelerinin görselleștirilmesi analizinden ve binaların karșılaștırmalı değerlendirmelerinden türetilir. Optimizasyon örnekleri makale içerisinde hali hazırda verilmiștir. Bu örnekler, bireysel eylemlerin sonuçlarının görselleștirilmesi aracılığı ile çalıșan bilincinin eğitiminden yalıtım uygulaması gibi inșaat önlemlerine kadar kontrol stratejilerinin iyileștirilmesine kadar geniș bir yelpazede yer alır. Kontrol stratejilerinin iyileștirilmesi zamanlama programlarının ayarlanmasından tamamen revize edilmiș kontrol stratejilerine kadar bir kapsamda olabilir. Önemli oranda tasarruf potansiyelleri göreceli olarak düșük yatırımlar ile gerçekleștirilebilir. Örneğin: Europark Rust taki 4D sinema salonu ve Viechtach daki bir süpermarket havalandırma kontrol stratejilerini talebe dayalı hava kalitesi kontrolüne göre yeniden programlayarak %30 a kadar enerji tasarrufu sağlamaktadırlar. Bu tasarruflar müșterilerinin konforundan hiç ödün vermeden gerçekleștirilmiștir. CentraLine AX gibi akıllı sistemler enerji yönetimini doğrudan ekipman kontrolörlerine bağlayabilir ve böylece enerji maliyetlerini azaltmak için tesis tutumunu gerçek zamanlı olarak etkileyebilirler. Bir örnek: Elektrik sayaçlarından alınan verilerin sürekli analizi ile yükün tavan yapacağı zamanları önceden kestirmek ve bunları elektrik tüketicilerinin zamanında seçilerek kapatılması, azaltılması veya periyodik ișletilmesi ile ortadan kaldırmak mümkündür. Örneğin, müșteri konforundan algılanabilecek oranda bir ödün vermeden kısa süreliğine fan hızları düșürülebilir. Böylece, yük tavanlarının neden olduğu yüksek enerji maliyetleri etkin biçimde ortadan kaldırılabilir. Özet Modern enerji yönetim sistemleri enerji tüketimini șeffaflaștırır, optimizasyon potansiyellerinin keșfedilmesine yardımcı olur ve uygulanan optimizasyonların etkinliğini doğrular. Doğru uygulandıklarında, tüketim verilerini hava durumu etkileri, kullanıcı tutumu ve/veya bina boyutuna göre denkleștirerek binaların enerji verimliliğini değerlendirmenize ve binaları diğerleri ile karșılaștırmanıza imkan sağlarlar. Bu bir yandan ayrıntılı bir sistem tasarımı bir diğer yandan da farklı kullanıcı ihtiyaçlarının hızlı ve etkin biçimde uygulayabilecek kadar esnek bir teknik çözüm gerektirir. Enerji yönetimi ve kontrol teknolojisinin bir entegre sistemde birleștirilmesi, enerji tüketicilerinin otomatik olarak kapatılması ile ek tasarruf potansiyelinin gerçekleștirilmesine olanak sağlar ve kullanımı tek tip olan tam bir sistemin avantajlarını sunar. CentraLine enerji yönetimi ortakları müșterileri entegre enerji yönetimi sistemlerinin tasarım ve uygulanmasında uzmanlıkla destekler.

11 Görüntü kaynakları: Șekil 1 8: CentraLine Yayın ile ilgili iletișim kurabileceğiniz ortaklarımız: Ansel & Möllers GmbH Simone Setka König-Karl-Straße Stuttgart Tel: / ; Faks: -25 E-posta: s.setka@anselmoellers.de Binalarda enerji verimliliği konusu hakkında daha fazla bilgi adresinden edinilebilir. Bu siteden CentraLine uzmanları tarafından yazılmıș makaleleri görüntüleyebilir ve indirebilirsiniz. CentraLine hakkında daha fazla bilgiye, Bilgi Hattı / numarasından ya da internet üzerinde adresinden ve aynı zamanda info-d@centraline.com adresine e-posta göndererek ulașılabilir. CentraLine Honeywell GmbH 17 Böblinger Street D Schönaich

ENERJİ SARFİYATINI İZLEME, GÖRSELLEŞTİRME, DEĞERLENDİRME VE OPTİMİZE EDILMESİ: ENERJİ MONİTORİNG. Dr. İbrahim ÇAKMANUS www.cakmanus.com.

ENERJİ SARFİYATINI İZLEME, GÖRSELLEŞTİRME, DEĞERLENDİRME VE OPTİMİZE EDILMESİ: ENERJİ MONİTORİNG. Dr. İbrahim ÇAKMANUS www.cakmanus.com. ENERJİ SARFİYATINI İZLEME, GÖRSELLEŞTİRME, DEĞERLENDİRME VE OPTİMİZE EDILMESİ: ENERJİ MONİTORİNG Dr. İbrahim ÇAKMANUS www.cakmanus.com.tr Giriş Sürdürülebilir binalarda enerji verimliliğinin artıtrılmasının

Detaylı

EN15232 normunun yeni versiyonu Bina Otomasyon Sistemlerinin bina verimliliği üzerindeki etkileri 2012-1. Hannes Luetz

EN15232 normunun yeni versiyonu Bina Otomasyon Sistemlerinin bina verimliliği üzerindeki etkileri 2012-1. Hannes Luetz 2012-1 Hannes Luetz Ürün Müdürü CentraLine c/o Honeywell GmbH EN15232 normunun Sistemlerinin bina EN15232 (2011-06) standardının, 2007 yılında yayınlanmıș olan mevcut EN15232 normunu revize etmekte ve

Detaylı

Teknik hizmetlerin bir hastaneye entegre edilmesi için akıllı çözümler 2011-1. Ronny Scherf. Product Marketing Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH

Teknik hizmetlerin bir hastaneye entegre edilmesi için akıllı çözümler 2011-1. Ronny Scherf. Product Marketing Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH 2011-1 Ronny Scherf Product Marketing Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH Teknik hizmetlerin Avrupa da binalar enerji tüketiminin %40 ını oluşturur. Özellikle hastanelerin enerji konusundaki talepleri

Detaylı

Hach Lange Berlin de üretim yapar & Avrupa merkezi Düsseldorf tadır

Hach Lange Berlin de üretim yapar & Avrupa merkezi Düsseldorf tadır 11.04.2012 Proses Analizörlü Arıtma Tesislerinde Enerji Optimizasyonu Olanakları ve Sınırları HACH LANGE TÜRKİYE OFİSİ Aytunç PINAR Satış Müdürü Hach Lange Berlin de üretim yapar & Avrupa merkezi Düsseldorf

Detaylı

BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÖN ETÜDÜ

BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÖN ETÜDÜ BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÖN ETÜDÜ Murat BAYRAM Binalarda Enerji Verimliliği Şubesi Şube Müd.V. bayram.bay@gmail.com Enerji Nedir? İş yapabilme kabiliyetidir. Enerji Yönetimi Nedir? Yaşam için gerekli

Detaylı

Vizyokontrol Sistem Tanımı

Vizyokontrol Sistem Tanımı Vizyokontrol Sistem Tanımı Sistem mimarisi, pek çok bağımsız ısıl enerji üretim tesislerinden,dilediğiniz kadar kendisine bağlanabileceğiniz Viziyo-Kontrol merkezi hizmet sunum platformunu temel almaktadır.

Detaylı

KLEA 220P ENERJİ ANALİZÖRÜ

KLEA 220P ENERJİ ANALİZÖRÜ KLEA 220P ENERJİ ANALİZÖRÜ Temel Bilgiler KLEA 220P Enerji Analizörünün basit terimlerle tanımlanması Klea 220P, elektrik şebekelerinde 3 fazlı ölçüm yapabilen ve röle çıkışı sayesinde kontrol imkanı sunabilen

Detaylı

Enerji Yönetim Sistemleri

Enerji Yönetim Sistemleri Murat Silsüpür Elektrik Mühendisi Kapsam 1. Enerji Yönetimi 2. ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Standardı 3. Enerji İzleme Sistemi 4. Uygulama Örneği 8 Haziran 2015 Sunu: 2 Enerji Yönetimi Tanım: Minimum

Detaylı

ENERJİ YÖNETİM SİSTEMLERİ (ISO & EN 16001)

ENERJİ YÖNETİM SİSTEMLERİ (ISO & EN 16001) ENERJİ YÖNETİM SİSTEMLERİ (ISO 50001 & EN 16001) Murat Silsüpür, EPKOM Elektronik Enerji yönetim sistemleri (EYS) ile enerji verimliliğinin sağlanması ve enerji maliyetlerinin düşürülmesi günümüzde işletmeler

Detaylı

Smile HERŞEY KONTROL ALTINDA. Hepsi bir arada ısıtma kontrolörü

Smile HERŞEY KONTROL ALTINDA. Hepsi bir arada ısıtma kontrolörü Smile HERŞEY KONTROL ALTINDA Hepsi bir arada ısıtma kontrolörü Hepsi bir arada ısıtma kontrolörü Smile kontrolörler, güneş enerjisi, Özellikler katı yakıt, doğalgaz ve fuel-oil kazanları, n Birden fazla

Detaylı

KLEA 110P ENERJİ ANALİZÖRÜ

KLEA 110P ENERJİ ANALİZÖRÜ KLEA 110P ENERJİ ANALİZÖRÜ Klea 110P, elektrik şebekelerinde 3 fazlı ölçüm yapabilen ve röle çıkışı sayesinde kontrol imkanı sunabilen gelişmiş bir enerji analizörüdür. Temel elektrik parameteleri ölçümü

Detaylı

Ares Enerji Takip Sistemi. Enerjinizi Boşa Harcamayın

Ares Enerji Takip Sistemi. Enerjinizi Boşa Harcamayın Ares Enerji Takip Sistemi Enerjinizi Boşa Harcamayın Enerji Tüketimi, Enerji Kalitesi ve Reaktif Enerji (3 faktör) Enerji Tüketimi: Bir çok işletemenin sabit giderlerinden bir tanesi elektrik enerjisidir.

Detaylı

Elektriği doğru kullan %35 e kadar tasarruf sağla!

Elektriği doğru kullan %35 e kadar tasarruf sağla! Kıb-Tek in 3 zamanlı kontrol sizde tarifesi hem ülke ekonomisi hem de vatandaşlar için büyük avantajlar sağlıyor: Elektriği doğru kullan %35 e kadar tasarruf sağla! 3 lü kontrolsizde tarifesiyle aboneler

Detaylı

entbus pro web tabanlı enerji izleme yazılımı

entbus pro web tabanlı enerji izleme yazılımı W Ağustos 2013 entbus pro web tabanlı enerji izleme yazılımı entbus pro kompanzasyon ve enerji kalitesini analiz etmeyi sağlayan bir Enerji Yönetimi yazılımıdır. İşletmelerde yer alan enerji ölçüm cihazlarını

Detaylı

Smile HERŞEY KONTROL ALTINDA. Hepsi bir arada ısıtma kontrolörü

Smile HERŞEY KONTROL ALTINDA. Hepsi bir arada ısıtma kontrolörü Smile HERŞEY KONTROL ALTINDA Hepsi bir arada ısıtma kontrolörü Hepsi bir arada ısıtma kontrolörü Smile kontrolörler, güneş enerjisi, katı yakıt, doğalgaz ve fuel-oil kazanları, ısı pompaları ve bölgesel

Detaylı

Yönlü Sayaçlar. uygulamalar için tüketim verilerinin elde edilmesi

Yönlü Sayaçlar. uygulamalar için tüketim verilerinin elde edilmesi Yenilikçi, Esnek ve Çok Yönlü Sayaçlar Bütün uygulamalar için tüketim verilerinin elde edilmesi Siemens ten güvenilir, esnek, emniyetli sayaçlar Tasarruf etmek isteyenlerin, tüketim verileri hakkında etkin

Detaylı

Deneyin Adı: Isı Geri Kazanımlı, Sıcaklığı Oransal Olarak Kontrol Edilen Sıcak Hava Üretim Sistemi

Deneyin Adı: Isı Geri Kazanımlı, Sıcaklığı Oransal Olarak Kontrol Edilen Sıcak Hava Üretim Sistemi Deneyin Adı: Isı Geri Kazanımlı, Sıcaklığı Oransal Olarak Kontrol Edilen Sıcak Hava Üretim Sistemi Deneyin yapılacağı yer: Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Laboratuar Binası, 2. Kat Enerji Verimliliği

Detaylı

Akıllı Pano ile Binalarda Enerji Yönetimi. Serkan PAMAY Enerji İzleme Sistemleri Satış Danışmanı Enerji Verimliliği

Akıllı Pano ile Binalarda Enerji Yönetimi. Serkan PAMAY Enerji İzleme Sistemleri Satış Danışmanı Enerji Verimliliği Akıllı Pano ile Binalarda Enerji Yönetimi Serkan PAMAY Enerji İzleme Sistemleri Satış Danışmanı Enerji Verimliliği Ajanda Schneider Electric Neden Enerji Yönetimi? Enerji Yönetim Sistemi Faydaları Schneider

Detaylı

Firma Profili celano GmbH

Firma Profili celano GmbH Profili celano GmbH celano GmbH Klaus Hermsen (Satış) Im Blankenfeld 6-8, D-46238 Bottrop Almanya Telefon +49 2041 77901112 Faks +49 2041 7790110 k.hermsen@celano.de www.celano.de Kuruluş yılı 2006 Çalışan

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ MEVZUATI VE KOJENERASYONUN YERİ

ENERJİ VERİMLİLİĞİ MEVZUATI VE KOJENERASYONUN YERİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ MEVZUATI VE KOJENERASYONUN YERİ enveripab Bilinçlendirme Semineri (Marmara Üniversitesi) 12 Kasım 2008 A. Yıldırım TÜRKEL ENKO Birleşik Enerji Sistemleri ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU Kanun

Detaylı

Mustafa BARAN Ankara Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı

Mustafa BARAN Ankara Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa BARAN Ankara Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Enerji verimliliği / Sanayide enerji verimliliği Türkiye de enerji yoğunluğu Enerji tüketim verileri Türkiye de enerji verimliliği projeleri

Detaylı

ÇEVRE DOSTU BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE ÖRNEK UYGULAMALAR Seda YÖNTEM / EKODENGE A.Ş.

ÇEVRE DOSTU BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE ÖRNEK UYGULAMALAR Seda YÖNTEM / EKODENGE A.Ş. ÇEVRE DOSTU BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE ÖRNEK UYGULAMALAR Seda YÖNTEM / EKODENGE A.Ş. Sağlıklı Fiziki Çevreler için Sürdürülebilirlik Esasları Binanın güneşe göre konumlandırılması ve şekillenmesi,

Detaylı

Binalarda enerji performansı yönetmeliği ve süreçleri

Binalarda enerji performansı yönetmeliği ve süreçleri Binalarda enerji performansı yönetmeliği ve süreçleri Murat BAYRAM Mak.Yük.Müh.- Şb.Müd.V. B.İ.B. Yapı İşleri Genel Müdürlüğü Binalarda Enerji Verimliliği Şube Müdürlüğü Binalarda enerji performansı yönetmeliğine

Detaylı

YUTAKI YUTAKI. Eviniz için konforlu ısıtma sistemi

YUTAKI YUTAKI. Eviniz için konforlu ısıtma sistemi YUTAKI Eviniz için konforlu ısıtma sistemi SICAKLIK Isı pompası TÜKETİM GAZLI ISITMA YAKITLI ISITMA ELEKTRİKLİ ISITMA YUTAKI Bilinmesi gerekenler Bir ısı pompası nasıl çalışır? Bir ısıtma pompası, enerjiyi

Detaylı

Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Programı

Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Programı Antalya 7 Mayıs 2015 Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Programı DESIGNED BY SUPPORTED BY IMPLEMENTED BY Özel Kredi Programı TurSEFF? Programın Yapısı 310M luk Fon ÜcretsizTeknik Destek Paketi KOBİ

Detaylı

NEDEN AKILLI ŞEBEKELER?

NEDEN AKILLI ŞEBEKELER? NEDEN AKILLI ŞEBEKELER? Engin AKSOY Vodafone Kurumsal İşbirimi İcra Kurulu Üyesi Nüfus artışı Sanayileşme Şehirleşme Teknolojik ilerlemeler Artan enerji ihtiyacı Azalan doğal kaynaklar 2 Insert Confidentiality

Detaylı

BİRLEŞİK GÜÇ ve ISI SANTRALLERİ

BİRLEŞİK GÜÇ ve ISI SANTRALLERİ BİRLEŞİK GÜÇ ve ISI SANTRALLERİ ENERJİ GİDERLERİNİZİ AZALTMAYA, OPERASYON GELİRLERİNİZİ ARTTIRMAYA, KESİNTİSİZ,TEMİZ ve BAĞIMSIZ KENDİ ENERJİLERİNİZİ SAĞLAMAYA, GELECEĞE HAZIR MISINIZ?... Tres Enerji Üretim

Detaylı

MEKSİS KAZAN KONTROL PANELLERİ

MEKSİS KAZAN KONTROL PANELLERİ MEKSİS KAZAN KONTROL PANELLERİ 1-ÇİFT TERMOSTATLI KAZAN PANELİ Brülör 1. ve 2. kademeye kumanda eder. Kazan suyu sıcaklığını gösterir. Kazan basıncını gösterir. Ayarlanan limit sıcaklıkta sistemi kitler.

Detaylı

2 MART 2019 O. NURİ DOĞAN

2 MART 2019 O. NURİ DOĞAN 2 MART 2019 O. NURİ DOĞAN SANTRAL (ÜRETİCİ) ~ OG/YG YÜKSELTİCİ TRAFO YG/OG OG/OG OG/AG TÜKETİCİ -Perakende satış Tarifesi -Dağıtım bedeli -Fon, Pay ve vergiler -İletim bedeli 1, Sistem kullanım (TL/MW-ay,

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ İMRAN KILIÇ DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ

ENERJİ VERİMLİLİĞİ İMRAN KILIÇ DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ ENERJİ VERİMLİLİĞİ İMRAN KILIÇ 2010282061 DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ Enerjiyi verimli kullanmak demek; ENERJİ İHTİYACINI AZALTMAK ya da KULLANIMI KISITLAMAK demek değildir! 2 Enerjiyi

Detaylı

Synco living bağımsız oda kontrolünü tüketim verisi algılama özelliğiyle birleştiriyor.

Synco living bağımsız oda kontrolünü tüketim verisi algılama özelliğiyle birleştiriyor. Synco living bağımsız oda kontrolünü tüketim verisi algılama özelliğiyle birleştiriyor. Yenilikçi ev otomasyonu ile enerji tasarrufu Answers for infrastructure. Synco Living Enerji tasarrufu için birçok

Detaylı

Bina Otomasyonunun Enerji Verimliliğine etkisi

Bina Otomasyonunun Enerji Verimliliğine etkisi Bina Otomasyonunun Enerji Verimliliğine etkisi Füsun Çağlar, Siemens Bina Teknolojileri HVAC Ürünleri Grup Yöneticisi Enerji Tüketiminin Avrupa Birliği için önemi Avrupa da enerji tüketimi Taşıma 28% Binalar

Detaylı

Binaların Enerji Etkinliğinin Teşviki Erzurum İlinde Uygulama Projesi

Binaların Enerji Etkinliğinin Teşviki Erzurum İlinde Uygulama Projesi Binaların Enerji Etkinliğinin Teşviki Erzurum İlinde Uygulama Projesi Erzurum İli Karbon Yönetimi ve Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı Ön Çalışması Proje Kapanış Toplantısı Bülent CİNDİL, Makina Mühendisi

Detaylı

Dr. Murat Çakan. İTÜ Makina Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü BUSİAD Enerji Uzmanlık Grubu 17 Nisan 2018, BURSA

Dr. Murat Çakan. İTÜ Makina Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü BUSİAD Enerji Uzmanlık Grubu 17 Nisan 2018, BURSA Dr. Murat Çakan İTÜ Makina Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü cakanmu@itu.edu.tr BUSİAD Enerji Uzmanlık Grubu 17 Nisan 2018, BURSA 1. Ön Bilgiler 2. Bina Soğutma Yüklerinin Azaltılması 2.1. Mimari Tasarım

Detaylı

KIB-TEK 3 ZAMANLI KONTROL SİZDE TARİFESİ

KIB-TEK 3 ZAMANLI KONTROL SİZDE TARİFESİ KIB-TEK 3 ZAMANLI KONTROL SİZDE TARİFESİ 2 Çeşit Tarife Sunulacaktır; 1. Tek Zamanlı Tarife 2. 3 Zamanlı Kontrol Sizde Tarifesi 3 Zamanlı Kontrol Sizde Tarifesi Nedir? 3 Zamanlı Kontrol Sizde Tarifesi

Detaylı

ENERJİ KANUNU. İ.Yenal CEYLAN Makina Mühendisi. Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü

ENERJİ KANUNU. İ.Yenal CEYLAN Makina Mühendisi. Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü ENERJİ VERİML MLİLİĞİİĞİ KANUNU ve MALİ DESTEK İMKANLARI İ.Yenal CEYLAN Makina Mühendisi ENERJİ VERİML MLİLİĞİİĞİ KANUNU ve MALİ DESTEK İMKANLARI A. Verimlilik Artırıcı Projelerin (VAP) Desteklenmesi B.

Detaylı

Çağrı Yönetimi + CRM Yönetimi + Teknik Servis Yönetimi + Kioks Uygulaması = OtelCRM.net. Çağrı Yönetimi & CRM Yönetimi & Teknik Servis Yönetimi

Çağrı Yönetimi + CRM Yönetimi + Teknik Servis Yönetimi + Kioks Uygulaması = OtelCRM.net. Çağrı Yönetimi & CRM Yönetimi & Teknik Servis Yönetimi Çağrı Yönetimi + CRM Yönetimi + Teknik Servis Yönetimi + Kioks Uygulaması = OtelCRM.net Çağrı Yönetimi & CRM Yönetimi & Teknik Servis Yönetimi OtelCrm.net En son teknolojik gelişmeleri ve sosyal gelişmeleri

Detaylı

BÜTÜNLEŞİK TASARIM BİNA ENERJİ VERİMLİLİĞİ YEŞİL BİNALAR

BÜTÜNLEŞİK TASARIM BİNA ENERJİ VERİMLİLİĞİ YEŞİL BİNALAR BÜTÜNLEŞİK TASARIM BİNA ENERJİ VERİMLİLİĞİ YEŞİL BİNALAR ENERJİ VERİMLİLİĞİNİ ARTIRMA POTANSİYELİMİZ! Binalarda enerjinin verimli kullanılmasını sağlayarak, ülke çapında enerji tüketimimizi yaşam konforumuzdan

Detaylı

En Ucuz Enerji, Tasarruf Edilen Ve Verimli Kullanılan Enerjidir.

En Ucuz Enerji, Tasarruf Edilen Ve Verimli Kullanılan Enerjidir. 2011 Dünya alarm veriyor Fosil kaynaklarının tükenmesi, alternatif kaynakların henüz ekonomik olmaması nedeniyle, kullanılan enerjinin tamamının faydaya dönüştürülmesi ile daha temiz çevre sağlanabilecektir.

Detaylı

Entegre bina yönetim sistemi ile

Entegre bina yönetim sistemi ile Entegre bina yönetim sistemi ile Ronny Scherf Product Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH 01 I 2009 Bir binanın sistem teknolojisine bakıldığında, işletim masraflarının azaltılması için iki yaklaşım

Detaylı

Enerji Verimliliği ve Enerji Kimlik Belgesi (EKB)

Enerji Verimliliği ve Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Enerji Verimliliği ve Enerji Kimlik Belgesi (EKB) H.Namık SANDIKCI Ç.Ş.B.Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü Enerji Verimliliği Dairesi Başkanlığı ENERJİ VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ -Enerji bir ülkenin ekonomik

Detaylı

Yenilikçi, Esnek ve Çok Yönlü Sayaçlar Bütün uygulamalar için tüketim verilerinin elde edilmesi

Yenilikçi, Esnek ve Çok Yönlü Sayaçlar Bütün uygulamalar için tüketim verilerinin elde edilmesi Yenilikçi, Esnek ve Çok Yönlü Sayaçlar Bütün uygulamalar için tüketim verilerinin elde edilmesi Siemens ten güvenilir, esnek, emniyetli sayaçlar Tasarruf etmek isteyenlerin, tüketim verileri hakkında etkin

Detaylı

Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Programı DESIGNED BY SUPPORTED BY IMPLEMENTED BY

Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Programı DESIGNED BY SUPPORTED BY IMPLEMENTED BY Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Programı DESIGNED BY SUPPORTED BY IMPLEMENTED BY Özel Kredi Programı TurSEFF? Programın Yapısı 240 Mio luk Fon ÜcretsizTeknik Destek Paketi KOBİ lerde EV ve YE

Detaylı

Operasyon Yönetim Sistemi. Çağrı Yönetimi & CRM Yönetimi & Teknik Servis Yönetimi

Operasyon Yönetim Sistemi. Çağrı Yönetimi & CRM Yönetimi & Teknik Servis Yönetimi Operasyon Yönetim Sistemi Çağrı Yönetimi & CRM Yönetimi & Teknik Servis Yönetimi 1.ADIM ÇAĞRI KAYIT YÖNETİMİ ISO 10002 Müşteri Memnuyeti Yönetim Sisteminin Uygulanması Çağrı Kayıt Yönetimi Müşteri talep

Detaylı

TEMİZ ENERJİ GÜNLERİ. Binalarda Enerji Verimliliği

TEMİZ ENERJİ GÜNLERİ. Binalarda Enerji Verimliliği TEMİZ ENERJİ GÜNLERİ Binalarda Enerji Verimliliği Ebru ACUNER İstanbul Teknik Üniversitesi, Enerji Enstitüsü İTÜ Elektrik Mühendisliği Kulübü, SDKM, 07 Mart 2013 BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ NEDEN?? Ülkemizde;

Detaylı

CR24 Oransal sıcaklık kontrol termostatı. Bireysel sıcaklık kontrolü için sistem çözümleri

CR24 Oransal sıcaklık kontrol termostatı. Bireysel sıcaklık kontrolü için sistem çözümleri CR24 Oransal sıcaklık kontrol termostatı Bireysel sıcaklık kontrolü için sistem çözümleri + Havalı, sulu ve karışık ısıtma soğutma sistemlerine uygun bireysel konfor ürünleri Oransal oda sıcaklığı kontrol

Detaylı

Enerji dağıtım sistemlerini boyutlandırmanın akıllı yolu, üstelik TÜRKÇE olarak! Kolay, hızlı ve güvenli www.siemens.com/sdbasic

Enerji dağıtım sistemlerini boyutlandırmanın akıllı yolu, üstelik TÜRKÇE olarak! Kolay, hızlı ve güvenli www.siemens.com/sdbasic Enerji dağıtım sistemlerini boyutlandırmanın akıllı yolu, üstelik TÜRKÇE olarak! Kolay, hızlı ve güvenli simaris design basic www.siemens.com/sdbasic SIMARIS design basic ile amacınıza odaklanın Binalarda

Detaylı

Enervis H o ş g e l d i n i z Ocak 2015

Enervis H o ş g e l d i n i z Ocak 2015 Enervis H o ş g e l d i n i z Ocak 2015 Enervis Sanayide Enerji Verimliliği Hizmetleri Soğutmanın Temelleri Doğalgazlı Soğutma Otomotiv Fabrikası İçin Örnek Çalışma Örnek Çalışma Sonuçları Enervis Sanayide

Detaylı

VARLIK YÖNETİMİ ÇÖZÜMÜ AKILLI. KOLAY. ENTEGRE

VARLIK YÖNETİMİ ÇÖZÜMÜ AKILLI. KOLAY. ENTEGRE ARETE BULUT TEKNOLOJİ ÇÖZÜMLERİ VARLIK YÖNETİMİ ÇÖZÜMÜ AKILLI. KOLAY. ENTEGRE VARLIK YÖNETİMİ ÇÖZÜMÜ A R E T E C O N S U L T I N G GÜÇLÜ. ENTEGRE. AKILLI. ARETE Varlık Yönetimi Çözümüyle, şirket içinde

Detaylı

ISI GİDERLERİNİN PAYLAŞIM SİSTEMİ. 15.03.2014 / Cumartesi

ISI GİDERLERİNİN PAYLAŞIM SİSTEMİ. 15.03.2014 / Cumartesi ISI GİDERLERİNİN PAYLAŞIM SİSTEMİ 15.03.2014 / Cumartesi YAYINLANMA TARİHİ KANUN/ YÖNETMELİK 2 MAYIS 2007 ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU 14 NİSAN 2008 MERKEZİ ISITMA VE SIHHİ SICAK SU SİSTEMLERİNDE ISIN MA

Detaylı

Binalarda Isı Yalıtımı ile Güneş Kontrolünün Önemi

Binalarda Isı Yalıtımı ile Güneş Kontrolünün Önemi Binalarda Isı Yalıtımı ile Güneş Kontrolünün Önemi Dünyamızda milyarlarca yıl boyunca oluşan fosil yakıt rezervleri; endüstri devriminin sonucu olarak özellikle 19.uncu yüzyılın ikinci yarısından itibaren

Detaylı

Online teknik sayfa VICOTEC320 TÜNEL SENSÖRLERI

Online teknik sayfa VICOTEC320 TÜNEL SENSÖRLERI Online teknik sayfa VICOTEC320 VICOTEC320 A B C D E F H I J K L M N O P Q R S T Sipariş bilgileri Tip VICOTEC320 Stok no. Talep üzerine Uygulama yeri ve müşteri gereklilikleri doğrultusunda kullanılacak

Detaylı

VOLÜMETRİK DEBİMETRE KDDM 2

VOLÜMETRİK DEBİMETRE KDDM 2 VOLÜMETRİK DEBİMETRE KDDM 2 Volümetrik debimetre nedir?? Fark basınç ölçümü ile hava akış verimini kontrol etmenizi sağlayan, bakım gerektirmeyen, yenilikçi bir Pnömatik otomasyon kontrol sistemidir, bu

Detaylı

Binalarda Isı Yalıtımı ile Güneş Kontrolünün Önemi

Binalarda Isı Yalıtımı ile Güneş Kontrolünün Önemi Binalarda Isı Yalıtımı ile Güneş Kontrolünün Önemi Dünyamızda milyarlarca yıl boyunca oluşan fosil yakıt rezervleri; endüstri devriminin sonucu olarak özellikle 19.uncu yüzyılın ikinci yarısından itibaren

Detaylı

Entegre Bina Yönetimi ve Teknik İşletme Hizmetleri. mineral

Entegre Bina Yönetimi ve Teknik İşletme Hizmetleri. mineral Entegre Bina Yönetimi ve Teknik İşletme Hizmetleri mineral Hakkımızda Mineral kurulduğu günden bugüne kadar teknik işletme hizmetlerinde uluslararası ve yerli birçok kurumsal firmanın çözüm ortağı olarak

Detaylı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kampüsünde Sürdürülebilir Su Yönetimi ve Su-Enerji İlişkisi. Melike Kiraz. Çevre Mühendisliği, ODTÜ.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kampüsünde Sürdürülebilir Su Yönetimi ve Su-Enerji İlişkisi. Melike Kiraz. Çevre Mühendisliği, ODTÜ. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kampüsünde Sürdürülebilir Su Yönetimi ve Su-Enerji İlişkisi Melike Kiraz Çevre Mühendisliği, ODTÜ 19 Ekim 2016 6. Türk-Alman Su İşbirliği Günleri 18-20 Ekim 2016 Mersin Amaç

Detaylı

ModulA. Daha da fazlasını ister misiniz? Pompadan daha fazlası www.masgrup.com

ModulA. Daha da fazlasını ister misiniz? Pompadan daha fazlası www.masgrup.com ModulA Daha da fazlasını ister misiniz? Pompadan daha fazlası www.masgrup.com Yeni Biral ModulA: Konu enerji verimliliği ise, pompa teknolojisi modüller halinde yapılandırılabilen bu üstün çözüm hiç bu

Detaylı

Pano Soğutmasında Devrim Yaptık... SPLIT TYPE CABINET AIR CONDITIONERS DIŞ ÜNİTELİ PANO KLİMALARI

Pano Soğutmasında Devrim Yaptık... SPLIT TYPE CABINET AIR CONDITIONERS DIŞ ÜNİTELİ PANO KLİMALARI ENERGY SAVING SOLUTION PROVIDER FOR COOLING SYSTEMS SOĞUTMA SİSTEMLERİNDE ÇÖZÜM SAĞLAYICINIZ Pano Soğutmasında Devrim Yaptık... SPLIT TYPE CABINET AIR CONDITIONERS DIŞ ÜNİTELİ PANO KLİMALARI www.klimexs.com

Detaylı

Hakkımızda ECOFİLO KİMDİR? Değerlerimiz

Hakkımızda ECOFİLO KİMDİR? Değerlerimiz Hakkımızda Değerlerimiz ECOFİLO KİMDİR? 01 Müşterilerimizin ihtiyaçlarına odaklanır, uzun vadeli güvene dayalı ilişkiler kurarız. Müşterilerimiz için değer katacak ve işlerini kolaylaştıracak çözümler

Detaylı

DESIGO. Kanıtlanmış uygulamalar sürdürülebilir enerji verimliliği. Answers for infrastructure.

DESIGO. Kanıtlanmış uygulamalar sürdürülebilir enerji verimliliği. Answers for infrastructure. DESIGO Kanıtlanmış uygulamalar sürdürülebilir enerji verimliliği Answers for infrastructure. İyileştirilmiş enerji verimliliği için geniş uygulama alanı DESIGO PX otomasyon istasyonları kullanılarak ısıtma,

Detaylı

Plena Genel Seslendirme Sistemi Easy Line Ses yönetimi artık daha kolay

Plena Genel Seslendirme Sistemi Easy Line Ses yönetimi artık daha kolay Plena Genel Seslendirme Sistemi Easy Line Ses yönetimi artık daha kolay 2 Plena Genel Seslendirme Sistemi Easy Line Kaliteli genel seslendirme için pratik bir yol Bölge etiketleme ve ayar göstergeleriyle

Detaylı

Hakkımızda ECOFİLO BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KİMDİR? Değerlerimiz

Hakkımızda ECOFİLO BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KİMDİR? Değerlerimiz Hakkımızda Değerlerimiz ECOFİLO BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KİMDİR? 15 yıllık sektör tecrübesi. Farklı sektörlerde faaliyet gösteren filo ihtiyaçları hakkında bilgi birikimi. Uzmanlığımız; araştırma-geliştirme,

Detaylı

Oturum Başkanı: Dilşad BAYSAN ÇOLAK

Oturum Başkanı: Dilşad BAYSAN ÇOLAK Oturum Başkanı: Dilşad BAYSAN ÇOLAK Özay KAS Makine Y.Müh. Arke Energy Systems Kojenerasyon; birleşik ısı ve güç üretimi, diğer bir deyişle elektrik enerjisi ve ısı enerjisinin birlikte üretilmesi şeklinde

Detaylı

Entbus Web Tabanlı Enerji İzleme

Entbus Web Tabanlı Enerji İzleme Entbus Web Tabanlı Enerji İzleme ENTBUS PRO WEB TABANLI ENERJİ İZLEME YAZILIMI Entbus Pro kompanzasyon ve enerji kalitesini analiz etmeyi sağlayan bir Enerji Yönetimi yazılımıdır. İşletmelerde yer alan

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ & ELEKTRİK TARİFELERİ

ENERJİ VERİMLİLİĞİ & ELEKTRİK TARİFELERİ 1954 TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI ENERJİ VERİMLİLİĞİ & ELEKTRİK TARİFELERİ 19-20 Ocak 2017 YAŞAR ÜNİVERSİTESİ / İZMİR OLGUN SAKARYA EMO ENERJİ BİRİM KOORDİNATÖRÜ 25 Şubat 2012 CUMARTESİ Resmî Gazete

Detaylı

KAMU BİNALARINDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ ETÜDLERİ YAPILMASI EKB ÇIKARTILMASI (OCAK 2015)

KAMU BİNALARINDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ ETÜDLERİ YAPILMASI EKB ÇIKARTILMASI (OCAK 2015) KAMU BİNALARINDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ ETÜDLERİ YAPILMASI EKB ÇIKARTILMASI (OCAK 2015) Bülent ÇARŞIBAŞI Elektrik Mühendisi-Öğretim Görevlisi Ege Üniversitesi Müh.Fak. ve Ekonomi Üniv. SETAŞ Enerji EEEP Yöneticisi-Enerji

Detaylı

6304 5401 04/2001 TR Kullanıcı için. Kullanma Kılavuzu. Fonksiyon modülü FM 443 Güneş modülü. Kullanmadan önce dikkatle okuyunuz

6304 5401 04/2001 TR Kullanıcı için. Kullanma Kılavuzu. Fonksiyon modülü FM 443 Güneş modülü. Kullanmadan önce dikkatle okuyunuz 6304 5401 04/2001 TR Kullanıcı için Kullanma Kılavuzu Fonksiyon modülü FM 443 Güneş modülü Kullanmadan önce dikkatle okuyunuz Yayımlayan Bu cihaz ilgili norm ve yönetmelikler tarafından istenen şartları

Detaylı

SOLAREX15 İstanbul 10 Nisan 2015. Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Programı

SOLAREX15 İstanbul 10 Nisan 2015. Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Programı SOLAREX15 İstanbul 10 Nisan 2015 Mustafa SALMAN Marketing Manager Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Programı DESIGNED BY SUPPORTED BY IMPLEMENTED BY TurSEFF? Programın Yapısı 310M luk Fon ÜcretsizTeknik

Detaylı

İnverter Kümes Otomasyon Yönetimi!!!! www.comex.com.tr. Version -020. * inverter kullanarak üretim veriminizi maximum seviyelere çıkarın!!!!

İnverter Kümes Otomasyon Yönetimi!!!! www.comex.com.tr. Version -020. * inverter kullanarak üretim veriminizi maximum seviyelere çıkarın!!!! İnverter Kümes Otomasyon Yönetimi!!!! Version -020 www.comex.com.tr * inverter kullanarak üretim veriminizi maximum seviyelere çıkarın!!!! * Gerekli projelendirmeler ile eski ve yeni sistemlere hızlı bir

Detaylı

Gelecek için hazırız.

Gelecek için hazırız. Gelecek için hazırız. Genel Bakış Buderus uzmanlığının yepyeni ürünü: Logamax plus GB172i Yoğuşmalı Kombi ve Kazan Logamax plus GB172i yeni nesil duvar tipi yoğuşmalı kombi ve kazan: Yenilikçi tasarım,

Detaylı

Street Smart Marketing

Street Smart Marketing Tek bir hedef için tasarlanmış kamu hizmeti şirket programları. Başarı. Street Smart Marketing Müşterilerinizi cezbeden pazarlama kampanyaları 30 yıllık deneyim Tasarlarız. Yakalarız. İlerleriz. 1.4 milyon

Detaylı

BAĞIMSIZ VE ÜRÜNLERE ENTEGRE SALMASTRASIZ DEVİRDAİM POMPALARI İLE İLGİLİ ÇEVREYE DUYARLI TASARIM GEREKLERİNE DAİR TEBLİĞ (SGM-2011/15)

BAĞIMSIZ VE ÜRÜNLERE ENTEGRE SALMASTRASIZ DEVİRDAİM POMPALARI İLE İLGİLİ ÇEVREYE DUYARLI TASARIM GEREKLERİNE DAİR TEBLİĞ (SGM-2011/15) Resmi Gazete Tarihi: 23.09.2011 Resmi Gazete Sayısı: 28063 BAĞIMSIZ VE ÜRÜNLERE ENTEGRE SALMASTRASIZ DEVİRDAİM POMPALARI İLE İLGİLİ ÇEVREYE DUYARLI TASARIM GEREKLERİNE DAİR TEBLİĞ (SGM-2011/15) Amaç MADDE

Detaylı

PROFESYONELİNE BIRAKIN! ISIL İŞLEM TESİSİNİZİN YÖNETİMİNİ. Eagleye Heat Treatment Quality & Management System

PROFESYONELİNE BIRAKIN! ISIL İŞLEM TESİSİNİZİN YÖNETİMİNİ. Eagleye Heat Treatment Quality & Management System Eagleye Heat Treatment Quality & Management System ISIL İŞLEM TESİSİNİZİN YÖNETİMİNİ PROFESYONELİNE BIRAKIN! HQM; ısıl işlem tesisinizdeki üretim süreçlerini izler ve hızlandırır Esnek ekran geçişleri

Detaylı

TALEP YÖNETİMİ MODÜLÜ KULLANICI EĞİTİM DOKÜMANI

TALEP YÖNETİMİ MODÜLÜ KULLANICI EĞİTİM DOKÜMANI TALEP YÖNETİMİ MODÜLÜ KULLANICI EĞİTİM DOKÜMANI Kasım 2013 Sürüm 1.4.0 Tegsoft Talep Yönetimi Modülü Kullanıcı Eğitim Dokümanı Sayfa 2 / 6 İçindekiler 1. Genel Bilgi... 3 2. Tegsoft Sistemine Giriş...

Detaylı

Enerji Verimliliği...

Enerji Verimliliği... Michael Rader Ürün Pazarlama Müdürü CentraLine c/o Honeywell GmbH 4 I 28 Sürekli olarak yükselmekte olan enerji fiyatlarının yanı sıra, artarak karşımıza çıkan yasal düzenlemeler binaların enerji verimliliği

Detaylı

Çakmanus Mühendislik Enerji Ltd. Şti.

Çakmanus Mühendislik Enerji Ltd. Şti. Çakmanus Mühendislik Enerji Ltd. Şti. Binalarda enerji verimliğinde ve mekanik tesisat projelendirmede çözüm ortağınız Çakmanus Müh. Enerji Ltd. Şti İvedik OSB Hasemek koop. 67. sok no: 60 Ostim/ANKARA

Detaylı

Karlı Bir Yatırım Yeni Nesil Caria Serisi

Karlı Bir Yatırım Yeni Nesil Caria Serisi Karlı Bir Yatırım Yeni Nesil Caria Serisi Caria Serisi ürünleri tasarlarken aklımızda tek bir şey vardı: Minimum kullanıcı müdahelesi Artık yeni nesil Caria serisi kazanlar eskisinden daha fazla konfor

Detaylı

Bina Yönetimi ve Kontrol Teknolojilerinin LEED Tarafından Örnek Gösterilen Yeşil Bina Sertifikasyonlarında Rolü 2011-3.

Bina Yönetimi ve Kontrol Teknolojilerinin LEED Tarafından Örnek Gösterilen Yeşil Bina Sertifikasyonlarında Rolü 2011-3. 2011-3 Hannes Lütz Ürün Müdürü CentraLine c/o Honeywell GmbH Bina Yönetimi ve Kontrol Teknolojilerinin LEED Tarafından Örnek Gösterilen Yeşil Bina Binalar kullanım ömürleri süresince sürdürülebilir inşaat

Detaylı

Enerji Verimliliği ve İklim Değişikliği

Enerji Verimliliği ve İklim Değişikliği Enerji Verimliliği ve İklim Değişikliği Her geçen gün artan ve kentleşen küresel nüfus ve değişen tüketim alışkanlıkları, beraberinde getirdiği enerji ihtiyacı artışı ile birlikte iklim ve gezegenimiz

Detaylı

EnerjiÖlçümü MINOMETER M7 RADIO 3. Elektronik Isı Pay Ölçer

EnerjiÖlçümü MINOMETER M7 RADIO 3. Elektronik Isı Pay Ölçer EnerjiÖlçümü MINOMETER M7 RADIO 3 Elektronik Isı Pay Ölçer Çevrenin Korunması Avantaj ve Özellikleri İklim koruma için enerji tüketiminin ölçümü Kaynakların ve çevrenin korunması Günümüzde; çevremiz, korunmaya

Detaylı

Enerji Etkinliği. ...Otellerdeki 10 I 2008. Otel konukları konfordan hoşlanmaktadırlar.

Enerji Etkinliği. ...Otellerdeki 10 I 2008. Otel konukları konfordan hoşlanmaktadırlar. Enerji Etkinliği Hannes Lütz Product Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH 0 I 2008 Otel konukları konfordan hoşlanmaktadırlar. Nihai olarak odaları için para ödemektedirler. Bunun için ise sıcak su, iyi

Detaylı

Broşür Modüler Yapı İskele Sistemi RINGSCAFF RINGSCAFF. Modüler Yapı İskele Sistemi. v2013/12tr

Broşür Modüler Yapı İskele Sistemi RINGSCAFF RINGSCAFF. Modüler Yapı İskele Sistemi. v2013/12tr Broşür Modüler Yapı İskele Sistemi RINGSCAFF RINGSCAFF Modüler Yapı İskele Sistemi v2013/12tr Basit ve etkin, hızlı ve verimli 02 Basit ve etkili bir sistem, hızlı montaj ve sökme, daha dengeli, güvenli

Detaylı

Sağlık, Turizm ve Yerleşkelerde Kojenerasyon Uygulamaları

Sağlık, Turizm ve Yerleşkelerde Kojenerasyon Uygulamaları Sağlık, Turizm ve Yerleşkelerde Kojenerasyon Uygulamaları GÖKMEN YILMAZ 04.05.2017 Dünden Bugüne Enerji Üretimi Önceden Merkezi Üretim Günümüzde Temiz ve Yerinde Üretim Solar PV Üretim Tesisi İletim Hattı

Detaylı

Açılış-Genel Bilgiler Kursun amacı, kurs genel tanıtımı, derslerle ilgili bilgiler

Açılış-Genel Bilgiler Kursun amacı, kurs genel tanıtımı, derslerle ilgili bilgiler 1. gün Program GG.AA.YYYY Açılış-Genel Bilgiler Kursun amacı, kurs genel tanıtımı, derslerle ilgili bilgiler Kişisel Gelişim Problem çözme yeteneği, ikna kabiliyeti 11:00-11:50 Kişisel Gelişim Yenilikleri

Detaylı

TÜBİTAK BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ KONUT KULLANICI ANKETİ

TÜBİTAK BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ KONUT KULLANICI ANKETİ TÜBİTAK BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ KONUT KULLANICI ANKETİ İyi günler, ismim... ARİMA Araştırma dan geliyorum. TÜBİTAK 113K799 Nolu Türkiye de Konut Kalitesinin İyileştirilmesine Yönelik Kullanıcı Davranışlarının

Detaylı

KAYSERİ VE CİVARI ELK. T.A.Ş. DÜNYA DA YÜK YÖNETİM SİSTEMİ UYGULAMALARI

KAYSERİ VE CİVARI ELK. T.A.Ş. DÜNYA DA YÜK YÖNETİM SİSTEMİ UYGULAMALARI DÜNYA DA YÜK YÖNETİM SİSTEMİ UYGULAMALARI 1 Yük Yönetim Sistemi Müşteri ve/veya elektrik üreticisi tarafından yapılan, üretim, iletim ve dağıtım sisteminin kapasitesini ve yük faktörünü arttırmak amacıyla

Detaylı

Merhaba dediğini görün. Şimdi Cisco TelePresence ile gelecek yanınızda.

Merhaba dediğini görün. Şimdi Cisco TelePresence ile gelecek yanınızda. Broşür Merhaba dediğini görün. Şimdi Cisco TelePresence ile gelecek yanınızda. 2010 Cisco ve/veya bağlı kuruluşları. Tüm hakları saklıdır. Bu belge Genel Cisco Bilgileri ni içerir. Sayfa 1/5 Yeni Çalışma

Detaylı

Boyahane Doğalgaz Tüketiminin Azaltılması

Boyahane Doğalgaz Tüketiminin Azaltılması Boyahane Doğalgaz Tüketiminin Azaltılması NEDEN BOYAHANE ve NEDEN DOĞALGAZ TÜKETİMİNİN AZALTILMASI? ENERGY (KWH) BOYAHANE KASNAK HATLARI DİSK HATLARI MALZEME HAZIRLIK Other Percent Enerji Tüketimi Sıçramalı

Detaylı

BEP-TR YAZILIMI İLE KONUTLARDA ENERJİ KİMLİK BELGESİ UYGULAMASI VE AYDINLATMAYA YÖNELİK TÜKETİLEN ENERJİNİN TASARRUF POTANSİYELİNİN BELİRLENMESİ

BEP-TR YAZILIMI İLE KONUTLARDA ENERJİ KİMLİK BELGESİ UYGULAMASI VE AYDINLATMAYA YÖNELİK TÜKETİLEN ENERJİNİN TASARRUF POTANSİYELİNİN BELİRLENMESİ BEP-TR YAZILIMI İLE KONUTLARDA ENERJİ KİMLİK BELGESİ UYGULAMASI VE AYDINLATMAYA YÖNELİK TÜKETİLEN ENERJİNİN TASARRUF POTANSİYELİNİN BELİRLENMESİ Bora ACARKAN, Kenan YİĞİT Y.T.Ü. Elektrik-Elektronik Fakültesi

Detaylı

Online teknik sayfa FLOWSIC60 AKIŞ HIZI ÖLÇÜM CIHAZI

Online teknik sayfa FLOWSIC60 AKIŞ HIZI ÖLÇÜM CIHAZI Online teknik sayfa FLOWSIC60 A B C D E F H I J K L M N O P Q R S T Sipariş bilgileri Tip FLOWSIC60 Stok no. Talep üzerine Uygulama yeri ve müşteri gereklilikleri doğrultusunda kullanılacak cihazın özellikleri

Detaylı

EKOTEC ISITMA SOĞUTMA ÇÖZÜMLERİ

EKOTEC ISITMA SOĞUTMA ÇÖZÜMLERİ ISITMA SOĞUTMA ÇÖZÜMLERİ ENERJİ KİM? 1999 yılından beri Ekotec yenilenebilir enerji sektöründe çalışmalar yapmaktadır. Avusturya da konut ısıtma soğutma konusunda hizmet veren Ekotec, Avrupa da ki yenilenebilir

Detaylı

E-ITN 30 RADYO FREKANSLI ELEKTRONİK ISI PAY ÖLÇER

E-ITN 30 RADYO FREKANSLI ELEKTRONİK ISI PAY ÖLÇER E-ITN 30 RADYO FREKANSLI ELEKTRONİK ISI PAY ÖLÇER Merkezi sistem ile ısınan binalarda ısı giderlerinin tüketime göre paylaştırılması için tasarlanmıştır Çok fonksiyonlu 5 haneli ekran EEPROM mikro işlemci

Detaylı

HSE RADAR. İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetimi Uygulama, Denetim, Eğitim ve Takip HSE GLOBAL YAZILIM A.Ş. 11 Mart 2016

HSE RADAR. İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetimi Uygulama, Denetim, Eğitim ve Takip HSE GLOBAL YAZILIM A.Ş. 11 Mart 2016 HSE RADAR İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetimi Uygulama, Denetim, Eğitim ve Takip HSE GLOBAL YAZILIM A.Ş. 11 Mart 2016 Copyright 2016 İçerik 1. HSE RADAR NEDİR? 2. HSE RADAR IN UYGULAMA ALANLARI 3. HSE RADAR

Detaylı

Resim 1: Londra'nın en son önemli yapısı, "The Gherkin", 30 St Mary Axe, Kaynak: Swegon AB

Resim 1: Londra'nın en son önemli yapısı, The Gherkin, 30 St Mary Axe, Kaynak: Swegon AB Wall Street Journal kararını verdi: dünyanın herhangi bir yerinde son 30 yılda inşa edilmiş en ilham verici ve şık yeni gökdelen. 30 St Mary Axe te mükerrer sigorta şirketi Swiss Re tarafından kullanılan

Detaylı

Ünite 5. Ulusal Ve Uluslararası Pazarlar Ve Özellikleri. Medya Ve İletişim Önlisans Programı PAZARLAMA. Yrd. Doç. Dr.

Ünite 5. Ulusal Ve Uluslararası Pazarlar Ve Özellikleri. Medya Ve İletişim Önlisans Programı PAZARLAMA. Yrd. Doç. Dr. Ulusal Ve Uluslararası Pazarlar Ve Özellikleri Ünite 5 Medya Ve İletişim Önlisans Programı PAZARLAMA Yrd. Doç. Dr. Nurhayat YOLOĞLU 1 Ünite 5 ULUSAL VE ULUSLARARASI PAZARLAR VE ÖZELLİKLERİ Yrd. Doç. Dr.

Detaylı

TİCARİ TİP SU ISITICILAR

TİCARİ TİP SU ISITICILAR TİCARİ TİP SU ISITICILAR 21 Ağustos tan beri cepten yiyoruz! Dünyadan Uyarı: Limit Aşımı Dünya Nüfusundaki Artış Kaynak: www.timeforchange.org Nerede Olmak İstiyoruz? YIL: 1980 Ozon Tabakasında Delinme

Detaylı

NibeSplit Hava Kaynaklı Isı Pompaları ve Daikin Altherma Hava Kaynaklı Isı Pompaları Teknik Karşılaştırmaları 2014-05-19 1

NibeSplit Hava Kaynaklı Isı Pompaları ve Daikin Altherma Hava Kaynaklı Isı Pompaları Teknik Karşılaştırmaları 2014-05-19 1 NibeSplit Hava Kaynaklı Isı Pompaları ve Daikin Altherma Hava Kaynaklı Isı Pompaları Teknik Karşılaştırmaları 2014-05-19 1 Kurulum ve çalıştırma Kurulum için gerekli zaman ve maliyet Isı pompası kontrolörü

Detaylı

Mikroşebekeler ve Uygulamaları

Mikroşebekeler ve Uygulamaları Ders 1 Güz 2017 1 Dağıtık Enerji Üretimi ve Mikroşebekeler 2 Başlangıçta... Elektriğin üretimi DC Küçük güçte üretim DC şebeke Üretim-tüketim mesafesi yakın Üretim-tüketim dengesi batarya ile sağlanıyor

Detaylı

Online teknik sayfa. Flow-X AKIŞ BILGISAYARI

Online teknik sayfa. Flow-X AKIŞ BILGISAYARI Online teknik sayfa A B D E F H I J K L M N O P Q R S T Sipariş bilgileri Tip Stok no. Talep üzerine Uygulama yeri ve müşteri gereklilikleri doğrultusunda kullanılacak cihazın özellikleri ve spesifikasyonları

Detaylı

TÜRKİYEDEKİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ MEVZUATI. Ekim 2009. İstanbul Büyükşehir Belediyesi. Fen İşleri Daire Başkanlığı. Şehir Aydınlatma ve Enerji Müdürlüğü

TÜRKİYEDEKİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ MEVZUATI. Ekim 2009. İstanbul Büyükşehir Belediyesi. Fen İşleri Daire Başkanlığı. Şehir Aydınlatma ve Enerji Müdürlüğü TÜRKİYEDEKİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ MEVZUATI Ekim 2009 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı Şehir Aydınlatma ve Enerji Müdürlüğü Genel Enerji Durumu 2006 yılında, ülkemizin genel enerji

Detaylı