Bina Yönetimi ve Kontrol Teknolojilerinin LEED Tarafından Örnek Gösterilen Yeşil Bina Sertifikasyonlarında Rolü

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Bina Yönetimi ve Kontrol Teknolojilerinin LEED Tarafından Örnek Gösterilen Yeşil Bina Sertifikasyonlarında Rolü 2011-3."

Transkript

1 Hannes Lütz Ürün Müdürü CentraLine c/o Honeywell GmbH Bina Yönetimi ve Kontrol Teknolojilerinin LEED Tarafından Örnek Gösterilen Yeşil Bina

2 Binalar kullanım ömürleri süresince sürdürülebilir inşaat teknikleri ve enerji tasarruflu yenilemeler sayesinde büyük ölçüde azaltılması mümkün olan CO 2 emisyonlarına sahiptir. Yeşil Bina Sertifikasyonları, gayrimenkul sektöründe çevreciliğe oldukça önemli katkılarda bulunabilir. Günümüzde halen daha çevreci binalar için dünya genelinde bağlayıcı standartlar ve teknik şartnameler bulunmamaktadır; bu yüzden sertifikasyonlar farklı ilkelere uymaktadır. En çok tanınan sertifikasyonlar Birleşik Devletler LEED sertifikası, İngiliz BREEAM standardı ve nispeten yeni olan Alman Çevreci Bina konseyi (DGNM) kalite mührüdür. Sertifikasyon sırasında farklı faktörler göz önünde bulundurulmaktadır. Bina yönetimi ve kontrol teknolojilerinin bu sertifikasyonlar için neden önemli bir unsur olduğu aşağıda daha ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Binalar CO 2 emisyonlarının ana kaynaklarından biri olduğundan, yeni bin yılın başında Avrupa iklim politikasının odak noktası haline gelmiştir. AB ve üye ülkelerin hükümetleri, gayrimenkul sektöründe daha geniş kapsamlı bir sürdürülebilirlik için önemli birer itici güç konumuna gelmiştir. AB ülkeleri tarafından imzalanan Kyoto Protokolüne göre, 2002 yılında yürürlüğe giren Avrupa Binalarda Enerji Performansı Direktifi (EPBD 2002), Avrupa genelinde ve ulusal düzeyde binaların enerji sarfiyatını azaltmak konusunda alınan önlemlerin çıkış noktası olmuştur.

3 Avrupa ve Ulusal Düzenlemeler Çerçevesi EPBD nin yürürlüğe girmesi Avrupa nın, Avrupa dışından enerji tedarikçilerine olan bağımlılığını ve sera gazı emisyonunu azaltma kararı ile yakından bağlantılıdır. Buna bağlı olarak bu Direktif, bütün Avrupa devletlerinin Avrupa Birliği nin iddialı tasarruf hedeflerini karşılamaya yönelik ulusal standartlar ve kanunlar düzenlemesini gerektirmektedir. AB Komisyonu tahminlerine göre direktifin ulusal mevzuata girmesi durumunda binaların toplam enerji sarfiyatı 2010 yılında 2003 yılına kıyasla %22 oranında azaltılabilir. Şu ana kadar ülkelerin yalnızca yarısı bu direktifi kendi mevzuatlarına dahil etmiştir. EPBD nin yürürlüğe konulduğu ülkelerde, ısıtma ve soğutma sistemlerinin verimliliğinde olduğu gibi ısı izolasyonunda da bazı zaruri düzenlemeler uygulanmaktadır. Örneğin, Almanya da EPBD nin gerekleri EnEV olarak bilinen Alman Enerji Tasarrufları Yasası nda da düzenlenmiştir. Bu düzenleme 2002 yılında kabul edilmiş olup, bu zamana kadar iki kez güncellenmiştir (2007 ve 2009 yıllarında). Tüm yeni konut projeleri ve inşa halindeki konut amaçlı olmayan binaların çoğu ile ilgili asgari gereklilikler ve zaruri özellikler EnEV in düzenlemelerine tabidir. Bir binanın enerji sarfiyatı hakkında bilgi veren enerji sertifikaları, yeni binalar ve geniş kapsamlı yenileme projeleri için bir önkoşul niteliğindedir. Yararlı bağlantı: Avrupa da gerçekleştirilen ulusal faaliyetlerin bir listesi şu web sitesinde bulunabilir: EPBD nin başlıca esasları: - Binaların toplam enerji yeterliliğini hesaplamaya yarayan standart yöntem. - Yeni binaların ve geniş kapsamlı yenileme çalışmalarına tabi tutulan mevcut binaların toplam enerji verimliliğine yönelik asgari gereklilikler. - Yeni ve mevcut binalar için enerji sertifikaları hazırlamak; sertifikalar beş yıldan eski olmamalıdır. - Binalardaki kalorifer kazanlarının ve havalandırma sistemlerinin düzenli denetimi ve kalorifer kazanları 15 yaşından büyük olan ısıtma sistemlerinin muayenesi.

4 Ulusal mevzuata ek olarak, Avrupa standartlarında (EN), Avrupa düzeyinde oluşturulmuş standartlar enerji tasarrufu teknolojilerinin nasıl başarılı bir şekilde yürürlüğe konulacağını göstermektedir. Birçok Avrupa ülkesinden uzmanlarla çalışan komiteler bu standartları tüm kullanıcılar için belirlemektedir. Ne tür bir bina otomasyon sisteminin kurulu olduğuna bağlı olarak tasarruf sonuçlarını hesaplamayı amaçlayan EN bir örnek olarak gösterilebilir. Şekil 1: Bank of America Tower (52 katlı), Manhattan da Platinum LEED sertifikasını alan ilk ticari gökdelendir. 103 FALCON kontrol sistemlerini ve 1435 SERVAL tek oda kontrol sistemlerini bina yönetim sistemine entegre eden TEC Systems bu sertifikanın alınmasında büyük bir paya sahipti.

5 Yeşil Bina Sertifikasyonu Şu sıralar herkes yeşil binalar hakkında konuşuyor. Sertifikasyonu olmayan lüks gayrimenkul kalmadı diyebiliriz. Gerekçeler arasında mülk sahiplerinin ısınma, su, elektrik gibi bina giderlerinin düşürülmesi yönünde artan talepleri ve ayrıca şirketlerin prestijlerini yükseltme arzusu bulunmaktadır. Deutsche Bank tarafından yürütülen bir araştırmaya göre LEED sertifikalı bir binanın sağladığı enerji tasarrufu %30 civarındayken, işletme masrafları klasik inşaat tarzındaki bir binanınkine göre %8-9 oranında daha düşüktür. Bunlar çevreci bina tasarımının arkasındaki sağlam söylemlerdir. Sertifikasyon sistemleri gayrimenkul piyasasına oldukça net sinyaller de göndermekte. LEED Sertifikasyonu ile yeni bir yaklaşıma yönelik standartlar düzenleyen Amerika Birleşik Devletleri bu alanda bir öncüdür. Uluslararası sertifikasyonlar, Almanya (DGNB) ve İngiltere de (BREEAM) bulunan organizasyonlar tarafından da sunuluyor. Şekil 2: Bu şema, hukuki düzenlerin ve sürdürülebilir sertifikasyon sistemlerinin nasıl birbirlerini gönüllü olarak tamamlamaya giriştiklerini gösteriyor.

6 Sertifikasyon Sistemleri: BREEAM, LEED ve DGNB Sertifikasyon sistemi, bir binanın çevreciliğini değerlendirmek için kullanılan bir araçtır. Bir bina çevreci tasarımın bütün kriterlerini karşıladığı zaman sertifika almaya hak kazanır. Ayrıca, sistemler yeşil binalar için standartları tanımlarken, şehir planlamacıları, yatırımcılar ve kullanıcılar için de somut yönergeleri tanımlar. Avrupa da halen tek örnek bir standart söz konusu değildir, bu nedenle mülk sahipleri ve emlak komisyoncuları çeşitli sertifikasyon sistemleri arasından seçim yapabilmektedir. BREEAM in açılımı Bina Araştırma Kuruluşu Çevresel Değerlendirmesi dir; BREEAM bir İngiliz sertifikasyon sistemidir. Özel BRE (Bina Araştırma Kuruluşu) BREEAM i desteklemektedir. Yararlı bağlantı: LEED, Enerji ve Çevreye Duyarlı Tasarımda Liderlik anlamında olup, ABD kaynaklıdır. ABD Yeşil Bina Konseyi (USGBC) tarafından kullanıma sunulmuştur. LEED çoğunlukla uluslararası bir sertifika olarak kullanılmaktadır. Aşağıda daha detaylı olarak incelenecektir. Yararlı bağlantı: DGNB, Alman Çevreci Bina Konseyi sertifikası, LEED ve BREEAM faaliyetlerine karşılık niteliğindedir yılında tanıtılmış olmakla beraber ekolojik, ekonomik ve sosyo-kültürel yönleri de ele aldığından dünyanın en geniş kapsamlı sertifikasyon sistemlerinden biri olarak görülmektedir. Yararlı bağlantı: Üç alandan denetleyiciler sürece dahil olur ve planlama ile uygulama aşamalarında binayı gözlem altında tutarlar. İlgili sertifikalar bir puan sistemine göre verilir.

7 LEED Sertifikasyon Sistemi Koşullar Kataloğu Yeşil bina sertifikaları, yalnızca binaların enerjiden tasarruf edilecek şekilde inşa edilmesi ve işletilmesini ele almaz. Daha çok, bir binanın kullanım ömrünün tamamı ile ilgilidir: Binada kullanılan malzemelerin kaynağı, üretimleri ve kullanıma ömrünün sonunda başvurulan bertaraf yöntemi; binanın kullanım ömrü süresince gerçekleşen toplam kaynak tüketimi ve tabi ki toplam enerji sarfiyatı. Dahası, LEED bünyesindeki ısıtma, havalandırma, ve klima sistemleri (HVAC) konusunda uzman ekipler, planlama sürecinde başkaları tarafından çözülmüş olması gereken ulaşım bağlantıları, yer kaplamaları veya sosyal çevre gibi başka konularla da ilgilenmek durumunda kalmaktadır. Sertifika ile ilgili gerekli bütün bilgiler en son çıkan Yeni inşaatlar ve geniş kapsamlı yenilemeler için LEED 2009 adlı LEED broşüründe özetlenmiştir. Koşullar kataloğu farklı puan skalalarına göre puanlanmış birçok alt başlığı (tanıtım yazıları) olan yedi ana başlık içermektedir. puana kadar Çevreci siteler 26 Su verimliliği 10 Enerji ve atmosfer 35 Malzeme ve kaynaklar 14 İç mekan çevre kalitesi 15 Tasarımda yenilikçilik 6 Bölgesel öncelik 4 Her alanda en az bir veya daha fazla ön koşul yerine getirilmiş olmalıdır. Temel bir sertifika puan aralığındaki bir binaya verilmektedir. Şu puanlar ise diğer sertifikalar için gereklidir: Gümüş Sertifika için puan, Altın Sertifika için puan ve Platin Sertifika için 80 puan ve üstü.

8 Beklenildiği üzere, sistem seçimi, yenilenebilir enerjiler, bina otomasyonu, hava kalitesinin denetimi ve sarfiyat gibi alışılageldik enerji faktörleri LEED sertifikasyonu doğrultusunda değerlendirilir ve puanlama buna göre yapılır. Bunun sonucu olarak, kontrol teknolojisinin sertifikasyona etkili bir biçimde katkıda bulunabilecek, gelecek vadeden bir dizi alanı vardır. Şekil 3: YENİ İNŞAATLAR VE GENİŞ KAPSAMLI YENİLEMELER İÇİN LEED 2009 adlı LEED broşürünün içindekiler ve sertifikasyon sahibi olabilmek için yardımı olabilecek tüm konular Yararlı bağlantı: Yeni binalar ve geniş kapsamlı yenileme çalışması yapılmış mevcut binalarla ilgili gereklilik kontrol listesi org/ adresindeki YENİ İNŞAATLAR VE GENİŞ KAPSAMLI YENİLEMELER İÇİN LEED 2009 adlı LEED broşüründe LEED/ Puanlama Sistemleri bölümünde bulunabilir.

9 Kontrol Teknolojisinin LEED Sertifikası için Önemi Kontrol teknolojisi konusunda ilgi çekici olan şey enerji ve atmosfer alanındaki sertifikasyondur, çünkü bir binanın enerji sarfiyatı hususunda gereken koşullar bu alanda düzenlenmiştir. Aşağıda HVAC uzmanlarının mümkün olan en yüksek puanı nasıl alabileceklerine dair iki örnek bulunmaktadır. Örnek 1: Ölçüm ve Onay için Gereklilikler Bu önkoşul enerji sarfiyatı ve tasarrufların doğrulanmasını konu almaktadır. Örneğin, ilk bir yıl içerisindekini. Bina otomasyonunun tüm sarfiyat istatistikleriyle birlikte şu kriterleri karşılaması gerekmektedir: Bir bina otomasyonu uzmanı kayda geçmiş bütün enerji akışları ile ilgili raporları sunabilir. Söz gelimi, ısı sayaçlarına göre (soğuk, elektrik enerjisi vb.). Bu veriler planlama sırasında hesaplanmış verilerle karşılaştırıldığında ortaya çıkabilecek sapmaları düzeltmek için yıllık veya aylık olarak düzenlenir ve görselleştirilir. Analiz temel alınarak yeni önlemler önerilebilir. Fiziksel verileri yazılımla ölçmek ve düzenlemek için uzmanlar CentraLine çözümlerine başvurabilir. Veri toplama süreci CentraLine DDC cihazlarına bağlı ısı sayaçlarıyla gerçekleştirilebilir. Sarfiyat, bina kontrol sistemleri ve enerji durumunun profesyonel bir değerlendirmesi kullanılarak net bir şekilde kayda geçebilir. Örnek 2: Dış Mekan Hava Sirkülasyonu İzleme ile İlgili Gereklilikler Hava kalitesinin izlenmesine ilişkin gereklilikleri karşılayabilmek için havalandırma performansı ve buna bağlı hava kalitesinin (CO 2 yoğunluğu) istatistiksel olarak kayda geçirilmiş olmaları gerekmektedir. CO 2 seviyesini sürekli olarak ölçmeye yarayan sensörler binanın her yerindeki hava miktarının düzgün olup olmadığını kontrol etmek için kullanılır. CentraLine bu amaç için şöyle bir çözüm getirmiştir: Gerekli hava kalitesi değerine bağlı olarak azami miktardaki havayı temin etmek için kullanılabilen, havalandırma sistemindeki bir kumanda düzeneği. Doğal havalandırma olduğu koşullarda ise hava kalitesi ve hava miktarı izlemesi bir alarma bağlanarak sağlanabilir. CentraLine ARENA gibi bilgisayar temelli bir merkez, hava kalitesinin ve sistem dinamiklerinin zaman içerisinde görselleştirilmesini kolaylaştırmaktadır.

10 Sertifikasyonun bu iki bölümü için şu dört teknik önkoşulun sağlanmış olması gerekmektedir: 1. Bina Enerji Sistemlerinin Kullanıma Giriş Esasları Kullanıma giriş sırasında, müteahhidin ilgili enerji fonksiyonlarına ait planlama yönergelerinin bağımsız bir uzman tarafından onaylanmış ve belgelenmiş olmasını sağlamak için gerekli kontroller yapılmış olmalıdır. 2. En Düşük Enerji Performansı Yeni binanın enerji sarfiyatının en az %10 oranında veya enerji tasarrufu amaçlı yenileme gibi bir durumda en az %5 oranında, LEED değerlendirme sisteminde tanımlandığı üzere standart sarfiyat düzeylerinin altında olduğunun, dökümante edilerek kanıtlanması gerekmektedir. 3. Temel Soğutma İdaresi Kloroflorokarbonlar yeni binalarda kullanılmamalıdır. Yenilemeler söz konusu olduğunda, çevre dostu bir soğutma gazına nasıl ve ne zaman geçiş yapılacağını gösteren bir planın sunulmuş olması gerekir. 4. En Düşük İç Mekan Hava Kalitesi Performansı Havalandırma sistemi en son gelişmiş teknolojiyi yansıtmalıdır. Örnek 1 de açıklanan kriterleri karşılamak üç puanla, örnek 2 dekiler içinse bir puanla değerlendirilir. Uygulanan ek bina otomasyon önlemleri ile ilave olarak 36 puan alınabilir. Sonuç 1996 dan bu yana yalnızca ABD de 6000 den fazla bina LEED sertifikasyonu almıştır (Nisan 2011 itibariyle). Bu büyük rakam konunun ne denli önemli olduğunu vurgulamaktadır. Mevzuat gereklilikleri nedeniyle sertifikasyon sayılarındaki artış önemli bir noktadır, ancak aynı zamanda her gün daha fazla yatırımcı ve mülk sahibi de çevreci binaların yararlarını keşfetmektedir. Bu sayede bina daha kolay kiralanır ve satılır; kiracılar ve işletmeciler de hizmet ve işletim maliyetlerinin önemli ölçüde düşmesinden kar sağlar. Özellikle LEED sertifikasyonu sahibi olmak daha çevreci ve daha verimli bir binaya sahip olmanın uluslarası tanınan bir işaretidir. Temel önkoşulların sağlandığını düşünürsek, bina otomasyonuyla ilgili LEED onayları bile tek başına standart bir LEED sertifikası için önemli miktarda puan sağlayacaktır. Yeşil Bina Sertifikasyonu alabilmek için CentraLine ın sunduğu teknik çözümler oldukça önemli bir yere sahiptir; ister LEED, ister BREEAM ya da DGNB olsun.

11 Kaynaklar: Standartlar ve Direktifler: - Binaların enerji performansıyla ilgili AB Direktifi 2002/91/EC - Alman Enerji Tasarrufu Yasası (EnEV) Yeni inşaatlar ve geniş kapsamlı yenilemeler için LEED 2009 Kaynaklar: - Andrew J. Nelson, Olivier Rakau, Philipp Dörrenberg: Nachhaltige Gebäude. Von der Nische zum Standard (Yeşil Binalar. Azınlıktaki bir yaklaşım ana akım oluyor DB araştırması, Fotoğraf referansları: Şekil 1: Bank of America Şekil 2: CentraLine Şekil 3: LEED broşürü Yazar fotoğrafı: CentraLine Yazı işleri irtibat bilgileri: Ansel & Möllers GmbH Nina Henkel, Simone Setka König-Karl-Straße Stuttgart Tel: / ; Fax: n.henkel@anselmoellers.de Binalardaki enerji verimliliği konusu hakkında daha fazla bilgi için info adresini ziyaret edin. Bu site, CentraLine uzmanları tarafından yazılmış ve çevrimiçi okuyabileceğiniz veya indirebileceğiniz ayrıntılı teknik makaleleri içerir. CentraLine ve irtibat kişisi adresleri hakkında daha fazla ayrıntıyı adresinden edinebilirsiniz. CentraLine Honeywell GmbH Böblinger Straße 17 D Schönaich

EN15232 normunun yeni versiyonu Bina Otomasyon Sistemlerinin bina verimliliği üzerindeki etkileri 2012-1. Hannes Luetz

EN15232 normunun yeni versiyonu Bina Otomasyon Sistemlerinin bina verimliliği üzerindeki etkileri 2012-1. Hannes Luetz 2012-1 Hannes Luetz Ürün Müdürü CentraLine c/o Honeywell GmbH EN15232 normunun Sistemlerinin bina EN15232 (2011-06) standardının, 2007 yılında yayınlanmıș olan mevcut EN15232 normunu revize etmekte ve

Detaylı

www.enveenerji.com.tr Enve Enerji Mühendislik Proje Müşavirlik Taahhüt Ticaret A.Ş. 1971 yılında kurumsal çalışmalarına başlayan organizasyonumuz; elektrik, elektronik ve makina mühendisliği uygulamalarının

Detaylı

ÜNİVERSİTEMİZDE YÜRÜTÜLEN TS EN ISO 50001:2011 (ENERJİ YÖNETİM SİSTEMİ) ÇALIŞMALARI KAPSAMINDA SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI

ÜNİVERSİTEMİZDE YÜRÜTÜLEN TS EN ISO 50001:2011 (ENERJİ YÖNETİM SİSTEMİ) ÇALIŞMALARI KAPSAMINDA SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI 1 ÜNİVERSİTEMİZDE YÜRÜTÜLEN TS EN ISO 50001:2011 (ENERJİ YÖNETİM SİSTEMİ) ÇALIŞMALARI KAPSAMINDA SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI AÇIKLAMA: 22-24 Aralık 2015 tarihleri arasında üç gün, TSE tarafından

Detaylı

AB Müzakere Süreçlerinde Tesisat Mühendisliğinin Durumu

AB Müzakere Süreçlerinde Tesisat Mühendisliğinin Durumu AB Müzakere Süreçlerinde Tesisat Mühendisliğinin Durumu Teskon 2005 kapsamında gerçekleştirilen Makina Mühendisleri Odası Başkanı Emin KORAMAZ tarafından yönetilen "AB Müzakere Süreçlerinde Tesisat Mühendisliğinin

Detaylı

Bina Sektörü. Teknik Uzmanlar Dr. Özge Yılmaz Emre Yöntem ve Duygu Başoğlu

Bina Sektörü. Teknik Uzmanlar Dr. Özge Yılmaz Emre Yöntem ve Duygu Başoğlu Bina Sektörü Teknik Uzmanlar Dr. Özge Yılmaz Emre Yöntem ve Duygu Başoğlu İçerik 1. Bina sektörü mevcut durum 2. Bina sektöründen kaynaklanan sera gazı salımları 3. İklim değişikliği üzerine AB politka

Detaylı

İç Kontrol Uzmanı Pozisyonu İçin Doğru Kriterlere Sahip Olduğunuzdan Emin misiniz?

İç Kontrol Uzmanı Pozisyonu İçin Doğru Kriterlere Sahip Olduğunuzdan Emin misiniz? Türkiye nin en popüler iş arama ve işe alma platformları olan yenibiriş.com da 1500, kariyer.net te ise 2000 e yakın İç Kontrol başlıklı ilan bulunmaktadır. İç Kontrol Uzmanı Pozisyonu İçin Doğru Kriterlere

Detaylı

MLİLİĞİİĞİ KANUNUNDA NDA BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞI. Murat BAYRAM Mak.Y netmeliği Hazırlama Komisyonu Üyesi

MLİLİĞİİĞİ KANUNUNDA NDA BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞI. Murat BAYRAM Mak.Y netmeliği Hazırlama Komisyonu Üyesi ENERJİ VERİML MLİLİĞİİĞİ KANUNUNDA NDA BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞI Murat BAYRAM Mak.Y.Yük.Müh. B.İ.B..B. BEP YönetmeliY netmeliği Hazırlama Komisyonu Üyesi ENERJİ VERİML MLİLİĞİİĞİ KANUNU Kabul Tarihi

Detaylı

BAYINDIRLIK VE ĠSKAN BAKANLIĞI VE ENERJĠ VERĠMLĠLĠĞĠ. Sefer AKKAYA. Genel Müdür Yapı ĠĢleri Genel Müdürlüğü

BAYINDIRLIK VE ĠSKAN BAKANLIĞI VE ENERJĠ VERĠMLĠLĠĞĠ. Sefer AKKAYA. Genel Müdür Yapı ĠĢleri Genel Müdürlüğü BAYINDIRLIK ĠSKAN BAKANLIĞI Sefer AKKAYA Genel Müdür Yapı ĠĢleri Genel Müdürlüğü BAYINDIRLIK ĠSKAN BAKANLIĞI Ülkemizde tüketilen enerjinin yaklaşık %35 i binalarda kullanılmaktadır. Enerji Verimliliği

Detaylı

4/5 6 7 8 9 10/14 15 İÇİNDEKİLER YEŞİL BİNA SERTİFİKA SİSTEMLERİ SERTİFİKA SİSTEMLERİNİN AMAÇLARI BİNALARIN ÇEVRESEL ETKİSİ LEED/BREEAM KRİTERLERİ

4/5 6 7 8 9 10/14 15 İÇİNDEKİLER YEŞİL BİNA SERTİFİKA SİSTEMLERİ SERTİFİKA SİSTEMLERİNİN AMAÇLARI BİNALARIN ÇEVRESEL ETKİSİ LEED/BREEAM KRİTERLERİ 4/5 6 7 8 9 10/14 15 İÇİNDEKİLER YEŞİL BİNA SERTİFİKA SİSTEMLERİ SERTİFİKA SİSTEMLERİNİN AMAÇLARI BİNALARIN ÇEVRESEL ETKİSİ LEED/BREEAM KRİTERLERİ ÇEVRE DOSTU ÜRÜN TALEBİ CEVREDOSTU.COM HAKKINDA CEVREDOSTU.COM

Detaylı

vizyon escarus hakkında misyon hakkında Escarus un misyonu, müşterilerine sürdürülebilirlik çözümleri sunan öncü bir şirket olmaktır.

vizyon escarus hakkında misyon hakkında Escarus un misyonu, müşterilerine sürdürülebilirlik çözümleri sunan öncü bir şirket olmaktır. escarus hakkında Nisan 2011 de faaliyetine başlayan Escarus Sürdürülebilir Danışmanlık A.Ş., deneyimli ve profesyonel kadrosuyla sürdürülebilirlik çözümleri geliştirerek, danışmanlık hizmetleri vermek

Detaylı

Küresel Isınma ile Mücadelede Kentlerin Rolü: Ulaşım ve Yapı Sektöründen Uluslararası Örnekler 12 Eylül 2014

Küresel Isınma ile Mücadelede Kentlerin Rolü: Ulaşım ve Yapı Sektöründen Uluslararası Örnekler 12 Eylül 2014 TÜRKİYE SAĞLIKLI KENTLER BİRLİĞİ 10. Yıl Kırşehir Konferansı Küresel Isınma ve Kentlerimizin Geleceği 10-11-12 Eylül 2014 Küresel Isınma ile Mücadelede Kentlerin Rolü: Ulaşım ve Yapı Sektöründen Uluslararası

Detaylı

Türk Yapı Malzemeleri Çevresel Performans Veri Tabanı (TurCoMDat)

Türk Yapı Malzemeleri Çevresel Performans Veri Tabanı (TurCoMDat) Türk Yapı Malzemeleri Çevresel Performans Veri Tabanı (TurCoMDat) Yapı işlerinde çevresel etkilerin belirlenmesi ve hesaplanabilmesi ve bu sayede sürdürülebilir yapılara geçişi kolaylaştırmak amacıyla

Detaylı

Binalarda Enerji Verimliliği Konusundaki Yönetmelikler (BEP) ve BEP Yönetmeliği Kapsamında Yetkilendirme ve Denetleme

Binalarda Enerji Verimliliği Konusundaki Yönetmelikler (BEP) ve BEP Yönetmeliği Kapsamında Yetkilendirme ve Denetleme Binalarda Enerji Verimliliği Konusundaki Yönetmelikler (BEP) ve BEP Yönetmeliği Kapsamında Yetkilendirme ve Denetleme Samet YILANCI Çevre ve Şehircilik Uzman Yardımcısı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü

Detaylı

MULTIPLAN Sürdürülebilir Sistemler Serisi LEED Sertifikasyonu

MULTIPLAN Sürdürülebilir Sistemler Serisi LEED Sertifikasyonu MULTIPLAN Sürdürülebilir Sistemler Serisi LEED Sertifikasyonu LEED-NC: Yeni Binalar LEED-EB: Mevcut Binalar LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) USGBC tarafından geliştirilen LEED ( Leadership

Detaylı

PUANLAMA REHBERİ. SUNVIA Gün Işığı Tüpü Aydınlatma Sistemleri OCAK 2012. www.formgroup.com. Form Endüstri Tesisleri Sanayi A.Ş.

PUANLAMA REHBERİ. SUNVIA Gün Işığı Tüpü Aydınlatma Sistemleri OCAK 2012. www.formgroup.com. Form Endüstri Tesisleri Sanayi A.Ş. PUANLAMA REHBERİ SUNVIA Gün Işığı Tüpü Aydınlatma Sistemleri OCAK 2012 GİRİŞ Yeşil Bina Derecelendirme Sistemi, gönüllülük esasına dayanan ve farklı amaçlarla kullanılan yapıların yeşil bina olabilmesi

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE DÜNYADA VE ÜLKEMİZDE DURUM

ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE DÜNYADA VE ÜLKEMİZDE DURUM ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE DÜNYADA VE ÜLKEMİZDE DURUM ARİF KÜNAR DEK ANKARA, DERS1-10.12.2018 SÜRDÜRÜLEBİLİR İŞLETME-YÖNETİM DOĞRU UYGULAMA ÖLÇME- DOĞRULAMA DOĞRU PROJE VE TEKNOLOJİ ETÜT-ENERJİ İZLEME VE YÖNETİM

Detaylı

Çığır açan enerji konseptine sahip yüksek özellikli apartman kompleksi Berlin de Matrix Living 2011-2. Edgar Mayer

Çığır açan enerji konseptine sahip yüksek özellikli apartman kompleksi Berlin de Matrix Living 2011-2. Edgar Mayer 2011-2 Edgar Mayer Product Marketing Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH Çığır açan enerji Sıfır enerji tüketimi: 2019 dan sonraki binalar için koyulmuş hedef. Uzmanlar şu anda bu hedefe ulaşmak için

Detaylı

CARRIER ve ENERJİ VERİML

CARRIER ve ENERJİ VERİML Carrier HAP e20 programı ile yapılan enerji simülasyonlarında yılın 8.760 saatlik hava verileri kullanılarak gerçek bir saatlik enerji analizi gerçekleştirilir. Program, bina ısı akışını hesaplamak için

Detaylı

Daha Yeşil ve Daha Akıllı: Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Çevre ve İklim Değişimi

Daha Yeşil ve Daha Akıllı: Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Çevre ve İklim Değişimi Daha Yeşil ve Daha Akıllı: Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Çevre ve İklim Değişimi Bu sunum Greener and Smarter, ICTs, the Environment and Climate Change başlıklı Eylül 2010 tarihli OECD raporundan uyarlanmıştır.

Detaylı

Güneş Enerjisi nde Lider

Güneş Enerjisi nde Lider Güneş Enerjisi nde Lider GO Enerji, 2003 yılından itibaren, Güneş enerjisinden elektrik üretimi teknolojilerinde uzmanlaşmış ekibiyle faaliyet göstermektedir. Kendi markaları ile ABD den Avustralya ya

Detaylı

BİNALARDA ENERJİ PERFORMANSI YÖNETMELİĞİ UYGULAMALARI VE SONUÇLARI

BİNALARDA ENERJİ PERFORMANSI YÖNETMELİĞİ UYGULAMALARI VE SONUÇLARI BİNALARDA ENERJİ PERFORMANSI YÖNETMELİĞİ UYGULAMALARI VE SONUÇLARI Murat BAYRAM Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü Enerji Verimliliği Dairesi Başkanlığı Binalarda enerji verimliliği

Detaylı

BÖLGESEL ISITMA ve SOĞUTMA SİSTEMLERİ

BÖLGESEL ISITMA ve SOĞUTMA SİSTEMLERİ BÖLGESEL ISITMA ve SOĞUTMA SİSTEMLERİ Dr. Duygu Erten P.E., LEED Faculty, DGNB Auditor, BREEAM Fellow Turkeco İnşaat Enerji San. ve Tic. Ltd. Şti Istanbul, SERA GAZI Önümüzdeki yüzyıl, sera gazları seviyesinin

Detaylı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmesi hususunda yetkilendirilmiş bir kuruluş olan OLUŞUM PROJE, yeni ve mevcut

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmesi hususunda yetkilendirilmiş bir kuruluş olan OLUŞUM PROJE, yeni ve mevcut Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmesi hususunda yetkilendirilmiş bir kuruluş olan OLUŞUM PROJE, yeni ve mevcut binalarınız için hızlı, güvenilir ve en uygun fiyatlarla

Detaylı

BINALARDA ESNEK KULLANIM İÇİN SOĞUK KİRİŞ (CHILLED BEAM) ÇÖZÜMLERİ. Erkan TUNCAY ARAŞTIRMA / İNCELEME ISITMA HAVA KOŞULLANDIRMA HAVALANDIRMA

BINALARDA ESNEK KULLANIM İÇİN SOĞUK KİRİŞ (CHILLED BEAM) ÇÖZÜMLERİ. Erkan TUNCAY ARAŞTIRMA / İNCELEME ISITMA HAVA KOŞULLANDIRMA HAVALANDIRMA ARAŞTIRMA / İNCELEME ISITMA HAVA KOŞULLANDIRMA HAVALANDIRMA SU ŞARTLANDIRMA SU ARITIMI ENERJİ OTOMATİK KONTROL BİNA OTOMASYON Erkan TUNCAY İŞ YÖNETİMİ VE ORGANİZASYON MALİYE / FİNANS MÜHENDİSLİK GELİŞTİRME

Detaylı

ürün SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ DANIŞMANLIK HİZMETLERİMİZ

ürün SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ DANIŞMANLIK HİZMETLERİMİZ ürün SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ DANIŞMANLIK HİZMETLERİMİZ 1 YEŞİL BİNA DANIŞMANLIĞI Yeşil Bina Danışmanlığı ile Yeşil Bina Danışmanlığı ile hizmet kapsamını genişletti. hizmet kapsamını genişletti. 2007 2011 2009

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU KAPSAMINDA BAYINDIRLIK VE İSKÂN BAKANLIĞI TARAFINDAN YAYINLANAN YÖNETMELİKLER

ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU KAPSAMINDA BAYINDIRLIK VE İSKÂN BAKANLIĞI TARAFINDAN YAYINLANAN YÖNETMELİKLER ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU KAPSAMINDA BAYINDIRLIK VE İSKÂN BAKANLIĞI TARAFINDAN YAYINLANAN YÖNETMELİKLER Murat BAYRAM Mak.Yük.Müh. Daire Başkanı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü Enerji Verimliliği Dairesi Başkanlığı

Detaylı

Doç. Dr. Mehmet Azmi AKTACİR HARRAN ÜNİVERSİTESİ GAP-YENEV MERKEZİ OSMANBEY KAMPÜSÜ ŞANLIURFA. Yenilenebilir Enerji Kaynakları

Doç. Dr. Mehmet Azmi AKTACİR HARRAN ÜNİVERSİTESİ GAP-YENEV MERKEZİ OSMANBEY KAMPÜSÜ ŞANLIURFA. Yenilenebilir Enerji Kaynakları Doç. Dr. Mehmet Azmi AKTACİR HARRAN ÜNİVERSİTESİ GAP-YENEV MERKEZİ OSMANBEY KAMPÜSÜ ŞANLIURFA 2018 Yenilenebilir Enerji Kaynakları SUNU İÇERİĞİ 1-DÜNYADA ENERJİ KAYNAK KULLANIMI 2-TÜRKİYEDE ENERJİ KAYNAK

Detaylı

Multi Split Klima Ürün Kataloğu

Multi Split Klima Ürün Kataloğu Multi Split Klima 2016 Ürün Kataloğu XY,Z Daikin yolu açıyor Sezonsal verimlilik, Akıllı enerji kullanımı Enerji etiketiyle gelen zorlu 20-20-20 çevre hedefleri Avrupa Komisyonu AB'de enerji verimliliğinin

Detaylı

Binalarda enerji performansı yönetmeliği ve süreçleri

Binalarda enerji performansı yönetmeliği ve süreçleri Binalarda enerji performansı yönetmeliği ve süreçleri Murat BAYRAM Mak.Yük.Müh.- Şb.Müd.V. B.İ.B. Yapı İşleri Genel Müdürlüğü Binalarda Enerji Verimliliği Şube Müdürlüğü Binalarda enerji performansı yönetmeliğine

Detaylı

BİNA ENERJİ PERFORMANSI VE BÜTÜNLEŞİK BİNA TASARIM YAKLAŞIMI

BİNA ENERJİ PERFORMANSI VE BÜTÜNLEŞİK BİNA TASARIM YAKLAŞIMI BİNA ENERJİ PERFORMANSI VE BÜTÜNLEŞİK BİNA TASARIM YAKLAŞIMI Ekonomik çevresel ve toplumsal gereksinmelerin, gelecek kuşakların yaşam koşullarına zarar vermeden karşılanmasını hedefleyen bir dünya görüşü.

Detaylı

Mustafa BARAN Ankara Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı

Mustafa BARAN Ankara Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa BARAN Ankara Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Enerji verimliliği / Sanayide enerji verimliliği Türkiye de enerji yoğunluğu Enerji tüketim verileri Türkiye de enerji verimliliği projeleri

Detaylı

EĞİTİM PROGRAMI ÇERÇEVESİ BİRİNCİ EĞİTİM MODÜLÜ

EĞİTİM PROGRAMI ÇERÇEVESİ BİRİNCİ EĞİTİM MODÜLÜ EK-2 PROGRAMI ÇERÇEVESİ BİRİNCİ MODÜLÜ MÜFREDAT KONUSU MODÜL GENEL Enerji verimliliği mevzuatı, M1 Teorik Enerjide arz ve talep tarafındaki gelişmeler, M1 Teorik Enerji tasarrufunun ve verimliliğin önemi

Detaylı

Bir Bakışta Proje Döngüsü

Bir Bakışta Proje Döngüsü 1 Bir Bakışta Proje Döngüsü Carla Pittalis, Operasyonlar Sorumlusu Dünya Bankası UYGULAMA DESTEK ÇALIġTAYI Ankara, 6-10 Şubat 2012 2 Amaçlar Proje hazırlık ve yönetim çalışmalarının önemini vurgulamak

Detaylı

TEMİZ ENERJİ GÜNLERİ. Binalarda Enerji Verimliliği

TEMİZ ENERJİ GÜNLERİ. Binalarda Enerji Verimliliği TEMİZ ENERJİ GÜNLERİ Binalarda Enerji Verimliliği Ebru ACUNER İstanbul Teknik Üniversitesi, Enerji Enstitüsü İTÜ Elektrik Mühendisliği Kulübü, SDKM, 07 Mart 2013 BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ NEDEN?? Ülkemizde;

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ ÇEVRE FASLI MÜZAKERE SÜRECİ

AVRUPA BİRLİĞİ ÇEVRE FASLI MÜZAKERE SÜRECİ AVRUPA BİRLİĞİ ÇEVRE FASLI MÜZAKERE SÜRECİ 1. Genel Süreç Çevre Faslı Müzakere Sürecine ilişkin; Çevre Faslı Tanıtıcı Tarama Toplantısı 03-11 Nisan 2006, Çevre Faslı Ayrıntılı Tarama Toplantısı 29 Mayıs

Detaylı

BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÖN ETÜDÜ

BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÖN ETÜDÜ BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÖN ETÜDÜ Murat BAYRAM Binalarda Enerji Verimliliği Şubesi Şube Müd.V. bayram.bay@gmail.com Enerji Nedir? İş yapabilme kabiliyetidir. Enerji Yönetimi Nedir? Yaşam için gerekli

Detaylı

SAĞLIK YAPILARI ve LEED SERTİFİKASYONU

SAĞLIK YAPILARI ve LEED SERTİFİKASYONU SAĞLIKTA SAĞLIK YAPILARI PANELİ SAĞLIK YAPILARI ve LEED SERTİFİKASYONU YARD. DOÇ. DR. GÖKÇE TUNA TAYGUN YTÜ MIMARLIK FAKÜLTESI MIMARLIK BÖLÜMÜ 28 KASIM 2013 Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Cem i Demiroğlu Oditoryumu

Detaylı

Binalarda ve endüstriyel tesislerde Wilo Enerji Çözümleri

Binalarda ve endüstriyel tesislerde Wilo Enerji Çözümleri Pioneering for You Binalarda ve endüstriyel tesislerde 0000001599.indd 1 22.07.2014 13:59:50 27.08.2014.pdf 1 24.09.2014 08:34:47 02 C M Y CM MY CY CMY K -Proaktif Yenileme Yüksek verimlilik ve sürdürülebilirlik

Detaylı

Yenilebilir Enerji Kaynağı Olarak Rüzgar Enerjisi

Yenilebilir Enerji Kaynağı Olarak Rüzgar Enerjisi Yenilebilir Enerji Kaynağı Olarak Rüzgar Enerjisi İbrahim M. Yağlı* Enerji üretiminde Rüzgar Enerjisinin Üstünlükleri Rüzgar enerjisinin, diğer enerji üretim alanlarına göre, önemli üstünlükleri bulunmaktadır:

Detaylı

BİNALARDA ENERJİ. HAZIRLAYAN: IĞDIR İL BAYINDIRLIK ve İSKAN MÜDÜRLÜĞÜ

BİNALARDA ENERJİ. HAZIRLAYAN: IĞDIR İL BAYINDIRLIK ve İSKAN MÜDÜRLÜĞÜ BİNALARDA ENERJİ PERFORMANSI HAZIRLAYAN: IĞDIR İL BAYINDIRLIK ve İSKAN MÜDÜRLÜĞÜ ENERJİ PERFORMANSI YÖNETMELİĞİ (05 Aralık 2008) Bu Yönetmeliğin amacı dış iklim şartlarını, iç mekan gereksinimlerini, mahalli

Detaylı

Enervis H o ş g e l d i n i z Ekim 2015

Enervis H o ş g e l d i n i z Ekim 2015 Enervis H o ş g e l d i n i z Ekim 2015 Dünya Enerji Genel Görünümü Genel Görünüm Dünya Birincil Enerji Tüketimi 2013-2035 2013 2035F Doğalgaz %24 Nükleer %4 %7 Hidro %2 Yenilenebilir Petrol %33 Kömür

Detaylı

e-bulten DOKÜMAN NO: PR/8.5/001 REVİZYON NO:00 YAYIN TARİHİ: 02/12/2015 SAYFA NO: Sayfa 1 / 5

e-bulten DOKÜMAN NO: PR/8.5/001 REVİZYON NO:00 YAYIN TARİHİ: 02/12/2015 SAYFA NO: Sayfa 1 / 5 DOKÜMAN NO: PR/8.5/001 REVİZYON NO:00 YAYIN TARİHİ: 02/12/2015 SAYFA NO: Sayfa 1 / 5 ISO 50001:2011 standardının amacı özellikle enerji üretimi fazla sanayi tesislerinin enerji yönetimi için bir çerçeve

Detaylı

Yasal gereklilikler. Daha fazla bilgi için, Taşıma monteli bileşenler belgesine bakınız.

Yasal gereklilikler. Daha fazla bilgi için, Taşıma monteli bileşenler belgesine bakınız. Yasalar ve düzenlemeler ile ilgili genel bilgiler Yasalar ve düzenlemeler ile ilgili genel bilgiler Tüm ülkelerin kara yollarında sürülen araçlar için yasal gereklilikleri vardır. AB kapsamında bunlar

Detaylı

Daha İyi Bir Gelecek İçin Enerji Verimliliği

Daha İyi Bir Gelecek İçin Enerji Verimliliği Daha İyi Bir Gelecek İçin Enerji Verimliliği www.knaufinsulation.com.tr Daha İyi Bir Gelecek İçin... Hepimiz biliyoruz ki, üzerinde yaşamımızı sürdürebileceğimiz tek bir dünya var. Ancak, dünyamızı, dolayısıyla

Detaylı

MONDİ TİRE KUTSAN KAĞIT VE AMBALAJ SANAYİİ A.Ş. ATIKSUDAN BİYOGAZ ELDESİ TESİSİ PROJE BİLGİ NOTU

MONDİ TİRE KUTSAN KAĞIT VE AMBALAJ SANAYİİ A.Ş. ATIKSUDAN BİYOGAZ ELDESİ TESİSİ PROJE BİLGİ NOTU MONDİ TİRE KUTSAN KAĞIT VE AMBALAJ SANAYİİ A.Ş. ATIKSUDAN BİYOGAZ ELDESİ TESİSİ PROJE BİLGİ NOTU 2007 yılında uluslararası kağıt ve ambalaj grubu Mondi Grup un bir parçası haline gelen, Mondi Tire Kutsan

Detaylı

1 Proje tanımı. Şekil 1: Tokat Güneş Enerjisi Santrali sahası (yeşil) ve enerji nakil hattının (mor) uydu görüntüsü. Prepared by Arup Page 1

1 Proje tanımı. Şekil 1: Tokat Güneş Enerjisi Santrali sahası (yeşil) ve enerji nakil hattının (mor) uydu görüntüsü. Prepared by Arup Page 1 1 Proje tanımı Akfen Yenilenebilir (Şirket) Türkiye de Konya, Amasya,, Van ve Malatya illerinde bir fotovoltaik güneş enerjisi portföyü geliştirmektedir. Bu portföyün bütünü Akfen Güneş Enerjisi Projesi

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE ENERJİ İZLEME SİSTEMLERİ

ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE ENERJİ İZLEME SİSTEMLERİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE ENERJİ İZLEME SİSTEMLERİ ARİF KÜNAR EMO ANKARA ŞUBE-20.10.2018 SÜRDÜRÜLEBİLİR İŞLETME-YÖNETİM DOĞRU UYGULAMA ÖLÇME- DOĞRULAMA DOĞRU PROJE VE TEKNOLOJİ ETÜT-ENERJİ İZLEME VE YÖNETİM

Detaylı

Ataköy 7-8-9-10 Mah. 26A/1 Bakırköy, İstanbul T: +90 (212) 661 01 16 www.seleniumretro.com

Ataköy 7-8-9-10 Mah. 26A/1 Bakırköy, İstanbul T: +90 (212) 661 01 16 www.seleniumretro.com Ataköy 7-8-9-10 Mah. 26A/1 Bakırköy, İstanbul T: +90 (212) 661 01 16 www.seleniumretro.com Selenium Retro... Yeni Ataköy de Selenium Yaşam ve Ofis Kalitesi... A T A K Ö Y Selenium kalite algısında, yenilikçi

Detaylı

Bina Teknolojileri. Sintony 60: Güvenlik tasarım ile tanıştı

Bina Teknolojileri. Sintony 60: Güvenlik tasarım ile tanıştı Bina Teknolojileri Sintony 60: Güvenlik tasarım ile tanıştı Yaşam kalitesi İhtiyaçlarımı karşılayacak, evimin tasarımıyla uyumlu, kullanımı kolay ve güvenli bir çözüm istiyorum. İhtiyaç Evinizde yüksek

Detaylı

Liberalleşmenin Türkiye Enerji. 22 Şubat 2012

Liberalleşmenin Türkiye Enerji. 22 Şubat 2012 Liberalleşmenin Türkiye Enerji Piyasasına Etkileri i 22 Şubat 2012 Liberalleşmenin son kullanıcılara yararları somutları çeşitli sektörlerde kanıtlanmıştır Telekom Havayolu Liberalleşme öncesi > Genellikle

Detaylı

Ataköy 7-8-9-10 Mah. 26A/1 Bakırköy, İstanbul T: +90 (212) 661 01 16 www.seleniumretro.com

Ataköy 7-8-9-10 Mah. 26A/1 Bakırköy, İstanbul T: +90 (212) 661 01 16 www.seleniumretro.com Ataköy 7-8-9-10 Mah. 26A/1 Bakırköy, İstanbul T: +90 (212) 661 01 16 www.seleniumretro.com Selenium Retro... Yeni Ataköy de Selenium Yaşam ve Ofis Kalitesi... A T A K Ö Y Selenium kalite algısında, yenilikçi

Detaylı

Kurumsal Düzenlemeler Dokümantasyon: İtalya, Finlandiya ve Hollanda nın Ulusal Envanter Sistemleri

Kurumsal Düzenlemeler Dokümantasyon: İtalya, Finlandiya ve Hollanda nın Ulusal Envanter Sistemleri 3. Oturum Kurumsal Düzenlemeler Dokümantasyon: İtalya, Finlandiya ve Hollanda nın Ulusal Envanter Sistemleri Ulusal Sera Gazı Envanterlerine Yönelik Uygulamalı Eğitim Çalıştayı Envanter Yönetimi ve KG/KK

Detaylı

Enerji Verimliliği ve İklim Değişikliği

Enerji Verimliliği ve İklim Değişikliği Enerji Verimliliği ve İklim Değişikliği Her geçen gün artan ve kentleşen küresel nüfus ve değişen tüketim alışkanlıkları, beraberinde getirdiği enerji ihtiyacı artışı ile birlikte iklim ve gezegenimiz

Detaylı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ, AB SÜRECİ VE ÇEVRE

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ, AB SÜRECİ VE ÇEVRE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ, AB SÜRECİ VE ÇEVRE Dr. Mustafa ŞAHİN Genel Müdür Yardımcısı 2. ULUSLARARASI İNŞAATTA KALİTE ZİRVESİ 2 Kasım 2010, istanbul SUNUM İÇERİĞİ İklim değişikliği AB Süreci Çevre Yönetimi AB

Detaylı

SERA GAZLARININ İZLENMESİ ve EMİSYON TİCARETİ

SERA GAZLARININ İZLENMESİ ve EMİSYON TİCARETİ T.C. ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü İklim Değişikliği Dairesi Başkanlığı SERA GAZLARININ İZLENMESİ ve EMİSYON TİCARETİ Semra GÜNEN Kimya Mühendisi III. Enerji Verimliliği Kongresi

Detaylı

Endüstriyel Uygulamalarda Enerji Verimliliği ve Kompanzasyon Çözümleri. Yiğit Özşahin

Endüstriyel Uygulamalarda Enerji Verimliliği ve Kompanzasyon Çözümleri. Yiğit Özşahin Endüstriyel Uygulamalarda Enerji Verimliliği ve Kompanzasyon Çözümleri 2015 Yiğit Özşahin İçerik Entes Elektronik Enerji verimliliği nedir? Neden enerjiyi verimli kullanmalıyız? Enerji verimliliği için

Detaylı

GÖNÜLLÜ KARBON PİYASASI PROJE KAYIT TEBLİĞİ TASLAĞI

GÖNÜLLÜ KARBON PİYASASI PROJE KAYIT TEBLİĞİ TASLAĞI Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: GÖNÜLLÜ KARBON PİYASASI PROJE KAYIT TEBLİĞİ TASLAĞI Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; sera gazı emisyon azaltımı sağlayan ve karbon sertifikası elde etmek amacıyla

Detaylı

Tüm Raylı Sistem İşletmecileri Derneği. Aysun DURNA TÜRSİD Genel Sekreteri Elektrikli Raylı Ulaşım Sistemleri Sempozyumu erusis 2015, Eskişehir

Tüm Raylı Sistem İşletmecileri Derneği. Aysun DURNA TÜRSİD Genel Sekreteri Elektrikli Raylı Ulaşım Sistemleri Sempozyumu erusis 2015, Eskişehir Tüm Raylı Sistem İşletmecileri Derneği Aysun DURNA TÜRSİD Genel Sekreteri Elektrikli Raylı Ulaşım Sistemleri Sempozyumu erusis 2015, Eskişehir Kent İçi Raylı Sistemler TÜRSİD Hakkında Sunum Özeti Meslek

Detaylı

Bursa SYK 2015. Ozlem Unsal, BSI Group Eurasia Ülke Müdürü 14 Ekim 2015, Bursa. Copyright 2012 BSI. All rights reserved.

Bursa SYK 2015. Ozlem Unsal, BSI Group Eurasia Ülke Müdürü 14 Ekim 2015, Bursa. Copyright 2012 BSI. All rights reserved. Bursa SYK 2015 Ozlem Unsal, BSI Group Eurasia Ülke Müdürü 14 Ekim 2015, Bursa Copyright 2012 BSI. All rights reserved. Sunum İçeriği Sürdürülebilirlik Raporlaması Nedir? Sürdürülebilirlik Raporlamasının,

Detaylı

Öğretmenler için Eğitim

Öğretmenler için Eğitim Öğretmenler için Eğitim 24.-25.6.2008 Ankara, Turkey Neden çocuklar için enerji eğitimi veriyoruz? Enerji üretimi ve kullanımı, %80 CO 2 in açığa çıkmasına ve bu da iklim değişikliğine neden olur. Enerji

Detaylı

ENERJİ KANUNU. İ.Yenal CEYLAN Makina Mühendisi. Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü

ENERJİ KANUNU. İ.Yenal CEYLAN Makina Mühendisi. Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü ENERJİ VERİML MLİLİĞİİĞİ KANUNU ve MALİ DESTEK İMKANLARI İ.Yenal CEYLAN Makina Mühendisi ENERJİ VERİML MLİLİĞİİĞİ KANUNU ve MALİ DESTEK İMKANLARI A. Verimlilik Artırıcı Projelerin (VAP) Desteklenmesi B.

Detaylı

Yaşam Döngüsü Yönetimi ve Akıllı Binalar

Yaşam Döngüsü Yönetimi ve Akıllı Binalar Yaşam Döngüsü Yönetimi ve Akıllı Binalar Murat Nayal (LEED AP O+M, Bina Enerji Yöneticisi) Enerji Verimliliği Çözümleri SIEMENS Bina Teknolojileri Siemens AG 2015. All rights reserved. Geleceğimizi etkileyen

Detaylı

İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Binalarda Enerji Verimliliği Bildirgesi Uygulama Kılavuzu

İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Binalarda Enerji Verimliliği Bildirgesi Uygulama Kılavuzu 1. GİRİŞ İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Binalarda Enerji Verimliliği Bildirgesi Uygulama Kılavuzu Bu doküman İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği nin (SKD) Binalarda Enerji Verimliliği

Detaylı

Enerji Verimliliği ve Enerji Kimlik Belgesi (EKB)

Enerji Verimliliği ve Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Enerji Verimliliği ve Enerji Kimlik Belgesi (EKB) H.Namık SANDIKCI Ç.Ş.B.Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü Enerji Verimliliği Dairesi Başkanlığı ENERJİ VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ -Enerji bir ülkenin ekonomik

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ MEVZUATI VE KOJENERASYONUN YERİ

ENERJİ VERİMLİLİĞİ MEVZUATI VE KOJENERASYONUN YERİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ MEVZUATI VE KOJENERASYONUN YERİ enveripab Bilinçlendirme Semineri (Marmara Üniversitesi) 12 Kasım 2008 A. Yıldırım TÜRKEL ENKO Birleşik Enerji Sistemleri ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU Kanun

Detaylı

ŞEHİRLERİN İTİBARI VE YEŞİL GÜNDEM: Yeşil Binaların Ekonomik ve Çevresel Yararları 12 Aralık 2014

ŞEHİRLERİN İTİBARI VE YEŞİL GÜNDEM: Yeşil Binaların Ekonomik ve Çevresel Yararları 12 Aralık 2014 ŞEHİRLERİN İTİBARI VE YEŞİL GÜNDEM: Yeşil Binaların Ekonomik ve Çevresel Yararları 12 Aralık 2014 Osman Balaban Orta Doğu Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü kapsam Şehirler, İtibar ve Yeşil

Detaylı

FİRMA PROFİLLERİ - IZMIR

FİRMA PROFİLLERİ - IZMIR FİRMA PROFİLLERİ - IZMIR Altyapı/Şehir ve Ulaşım planlaması dahilinde Çevre Teknolojileri HPC AG (S.2-3) Isıtma, havalandırma ve iklimlendirme Wolf GmbH (S.3-4) Hizmet Sektörü defacto call center GmbH

Detaylı

Onur ELMA TÜRKIYE DE AKILLI ŞEBEKELER ALT YAPISINA UYGUN AKILLI EV LABORATUVARI. Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği

Onur ELMA TÜRKIYE DE AKILLI ŞEBEKELER ALT YAPISINA UYGUN AKILLI EV LABORATUVARI. Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği 1 TÜRKIYE DE AKILLI ŞEBEKELER ALT YAPISINA UYGUN AKILLI EV LABORATUVARI SMART HOME LABORATORY FOR SMART GRID INFRASTRUCTURE IN TURKEY Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Sunan Onur ELMA 2

Detaylı

BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve Kyoto Protokolü. ENOFİS 05 Şubat 2009

BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve Kyoto Protokolü. ENOFİS 05 Şubat 2009 BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve Kyoto Protokolü ENOFİS 05 Şubat 2009 BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (1994) Ulusal sera gazı envanterini hazırlamak ve bildirimini yapmak İklim değişikliğinin

Detaylı

Kadıköy Belediyesi Bütüncül ve Katılımcı İklim Eylemi Projesi İKLİM ELÇİLERİ DANIŞMA 1. TOPLANTISI

Kadıköy Belediyesi Bütüncül ve Katılımcı İklim Eylemi Projesi İKLİM ELÇİLERİ DANIŞMA 1. TOPLANTISI Merkezi Finans ve İhale Birimi Türkiye de İklim Değişikliği Alanında Kapasite Geliştirme Programı Kadıköy Belediyesi Bütüncül ve Katılımcı İklim Eylemi Projesi İKLİM ELÇİLERİ DANIŞMA 1. TOPLANTISI Kozyatağı

Detaylı

ULUS METAL ÇEVRE RAPORU 2017

ULUS METAL ÇEVRE RAPORU 2017 ULUS METAL ÇEVRE RAPORU 2017 Giriş Tarihçe Çevre Politikası Çevresel Etkiler Atık Yönetimi Veriler Eğitimler ULUS METAL ÇEVRE RAPORU 2017 Ulus Metal çevre ile ilgili faaliyetlerini web sayfası aracılığıyla,

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ (EnVer) & KANUNU

ENERJİ VERİMLİLİĞİ (EnVer) & KANUNU ENERJİ VERİMLİLİĞİ (EnVer) & KANUNU Erdal ÇALIKOĞLU Sanayide Enerji Verimliliği Şube Müdürü V. Neden Enerji Verimliliği? Fosil kaynaklar görünür gelecekte tükenecek. Alternatif kaynaklar henüz ekonomik

Detaylı

SOĞUTMANIN GELECEĞİ: ENERJİ-VERİMLİ KLİMALAR İÇİN FIRSATLAR*

SOĞUTMANIN GELECEĞİ: ENERJİ-VERİMLİ KLİMALAR İÇİN FIRSATLAR* SOĞUTMANIN GELECEĞİ: ENERJİ-VERİMLİ KLİMALAR İÇİN FIRSATLAR* DÜNYA ARTAN SOĞUK TALEBİ İLE YÜZLEŞİYOR Enerjinin mekan soğutması için kullanımı, diğer tüm kullanımlarından daha fazla artarak, 1990-2016 yılları

Detaylı

Symaro İlaç endüstrisi için sertifikalı sensörler. En zorlu koşullarda yüksek oranda hassas ölçüm. Answers for infrastructure.

Symaro İlaç endüstrisi için sertifikalı sensörler. En zorlu koşullarda yüksek oranda hassas ölçüm. Answers for infrastructure. Symaro İlaç endüstrisi için sertifikalı sensörler En zorlu koşullarda yüksek oranda hassas ölçüm Answers for infrastructure. En zorlu kalite gerekliliklerini karşılar ve en uygun maliyetli kullanımı sağlar

Detaylı

Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Programı

Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Programı Antalya 7 Mayıs 2015 Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Programı DESIGNED BY SUPPORTED BY IMPLEMENTED BY Özel Kredi Programı TurSEFF? Programın Yapısı 310M luk Fon ÜcretsizTeknik Destek Paketi KOBİ

Detaylı

TÜRKİYEDEKİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ MEVZUATI. Ekim 2009. İstanbul Büyükşehir Belediyesi. Fen İşleri Daire Başkanlığı. Şehir Aydınlatma ve Enerji Müdürlüğü

TÜRKİYEDEKİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ MEVZUATI. Ekim 2009. İstanbul Büyükşehir Belediyesi. Fen İşleri Daire Başkanlığı. Şehir Aydınlatma ve Enerji Müdürlüğü TÜRKİYEDEKİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ MEVZUATI Ekim 2009 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı Şehir Aydınlatma ve Enerji Müdürlüğü Genel Enerji Durumu 2006 yılında, ülkemizin genel enerji

Detaylı

MLİLİĞİİĞİ Bina Enerji Kimlik Belgesi- EKB

MLİLİĞİİĞİ Bina Enerji Kimlik Belgesi- EKB Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği nin yürürlüğe girmesi ile yeni ve mevcut binalar için Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmesi zorunlu hale geldi. Yeni binalar için uygulama 1 Ocak 2011 de başladı.

Detaylı

GÜÇLÜ. SÜRDÜRÜLEBİLİR. GELECEĞE IŞIK TUTAR. BELEDİYE ATIK SU DEŞARJI VE ENDÜSTRİYEL ATIK SU DEŞARJI İÇİN.

GÜÇLÜ. SÜRDÜRÜLEBİLİR. GELECEĞE IŞIK TUTAR. BELEDİYE ATIK SU DEŞARJI VE ENDÜSTRİYEL ATIK SU DEŞARJI İÇİN. GÜÇLÜ. SÜRDÜRÜLEBİLİR. GELECEĞE IŞIK TUTAR. BELEDİYE ATIK SU DEŞARJI VE ENDÜSTRİYEL ATIK SU DEŞARJI İÇİN. 2 STEINZEUG-KERAMO ÜRETİM TESİSLERİMİZ Almanya: Frechen ve Bad Schmiedeberg Belçika: Hasselt Hollanda:

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ İLE AVM VE OFİS ÇÖZÜMLERİ

YENİLENEBİLİR ENERJİ İLE AVM VE OFİS ÇÖZÜMLERİ YENİLENEBİLİR ENERJİ İLE M A AVM VE OFİS ÇÖZÜMLERİ AVM VE OFİS ÇÖZÜMLERİ AVM, OFİS, site, okul, hastahane, iş merkezleri, hizmet binaları vs. merkezi sistemle ısıtılıp soğutulabilmesi için; 60-500 kw performans

Detaylı

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi 22 MAYIS 2014 İÇİNDEKİLER Dönem Revizyon Notları........ 3 Derecelendirme Metodolojisi........ 5 Notların Anlamı.........

Detaylı

FİRMA PROFİLLERİ - ISTANBUL

FİRMA PROFİLLERİ - ISTANBUL FİRMA PROFİLLERİ - ISTANBUL Altyapı/Şehir ve Ulaşım planlaması dahilinde Çevre Teknolojileri DataKustik GmbH HPC AG Thyracont Vacuum Instruments GmbH (S.2-4) Isıtma, havalandırma ve iklimlendirme Nakliye,

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI F-GAZLARA İLİŞKİN MEVCUT DURUM 2 7 E Y L Ü L 2 0 1 8, İ S TA N B U L İÇERİK Montreal Protokolü ve

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Ürün Hizmet ve Muayene Akreditasyon Başkanlığı Muayene Kuruluşu Akreditasyonu

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Ürün Hizmet ve Muayene Akreditasyon Başkanlığı Muayene Kuruluşu Akreditasyonu TÜRK AKREDİTASYON KURUMU Ürün Hizmet ve Muayene Akreditasyon Başkanlığı Muayene Kuruluşu Akreditasyonu Muayene Kuruluşu Akreditasyonu Akreditasyon, Muayene, Belgelendirme ve Yeterlilik Deneyi Sağlayıcı

Detaylı

ĐÇĐNDEKĐLER. Yeşil Binaların Amacı. Yeşil Binaların Avantajları. Sertifika Sistemleri. Jotun ve Yeşil. Jotun Yeşil Ürünler. Jotun Boya / Yeşil

ĐÇĐNDEKĐLER. Yeşil Binaların Amacı. Yeşil Binaların Avantajları. Sertifika Sistemleri. Jotun ve Yeşil. Jotun Yeşil Ürünler. Jotun Boya / Yeşil ĐÇĐNDEKĐLER Yeşil Binaların Amacı Yeşil Binaların Avantajları Sertifika Sistemleri Jotun ve Yeşil Jotun Yeşil Ürünler Yeşil Binalar da amaç nedir? Ticari binalar toplam tüketilen enerjinin %35 ini, elektrik

Detaylı

ENERJİ TASARRUFUNDA CAM FAKTÖRÜ

ENERJİ TASARRUFUNDA CAM FAKTÖRÜ GÜNDEM ENERJİ NEDİR KÜRESEL ISINMA ve KYOTO PROTOKOLÜ TÜRKİYE DE NELER YAPILIYOR? ENERJİ KİMLİK BELGESİ ve LEED SERTİFİKASI YALITIM MALZEMESİ OLARAK CAM ISI, GÜNEŞ VE IŞIK SÖZ KONUSU OLDUĞUNDA CAM İLE

Detaylı

Garanti Bankası Çevre Yönetim Sistemi

Garanti Bankası Çevre Yönetim Sistemi Garanti Bankası Çevre Yönetim Sistemi 01.04.2013 Bahar YAY - Sürdürülebilirlik Yönetmeni Ömer ÖZKAN - Çevre Mühendisi Garanti Bankası nda Sürdürülebilirlik Yaklaşımı Garanti Bankası için sürdürülebilir

Detaylı

İTİRAZ VE ŞİKAYET DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

İTİRAZ VE ŞİKAYET DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ 1 / 6 YAYIN İ REV. NO REV. İ AÇIKLAMA 01.10.2002 8 23.09.2013 İtiraz, şikayet ve anlaşmazlık tanımları tekrar gözden geçirilerek tanımlamalar düzenlendi. Gelen başvurunun hangi durumlarda Belgelendirme

Detaylı

EKOTEC ISITMA SOĞUTMA ÇÖZÜMLERİ

EKOTEC ISITMA SOĞUTMA ÇÖZÜMLERİ ISITMA SOĞUTMA ÇÖZÜMLERİ ENERJİ KİM? 1999 yılından beri Ekotec yenilenebilir enerji sektöründe çalışmalar yapmaktadır. Avusturya da konut ısıtma soğutma konusunda hizmet veren Ekotec, Avrupa da ki yenilenebilir

Detaylı

Akıllı ve Çevreci Hastane Yatırımları

Akıllı ve Çevreci Hastane Yatırımları AKILLI VE ÇEVRECİ BİNA ÇÖZÜMLERİ HABERORTAK.com Mayıs 2015 Sayı: 02 Akıllı ve Çevreci Hastane Yatırımları Mimar Serter Karataban Danışman Cemil Yaman DANIŞMANDAN l CEMİL YAMAN 6 Biz Danışmanlar, Yatırımcıyı

Detaylı

BÜTÜNLEŞİK TASARIM BİNA ENERJİ VERİMLİLİĞİ YEŞİL BİNALAR

BÜTÜNLEŞİK TASARIM BİNA ENERJİ VERİMLİLİĞİ YEŞİL BİNALAR BÜTÜNLEŞİK TASARIM BİNA ENERJİ VERİMLİLİĞİ YEŞİL BİNALAR ENERJİ VERİMLİLİĞİNİ ARTIRMA POTANSİYELİMİZ! Binalarda enerjinin verimli kullanılmasını sağlayarak, ülke çapında enerji tüketimimizi yaşam konforumuzdan

Detaylı

Türkiye de Kojenerasyon Potansiyeli, Uygulamaları ve Yasal Durum

Türkiye de Kojenerasyon Potansiyeli, Uygulamaları ve Yasal Durum E P D K Türkiye de Kojenerasyon Potansiyeli, Uygulamaları ve Yasal Durum Rıza GÜNGÖR Grup Başkanı Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu EİE Toplantı Salonu 21 Mart 2007 E P D K Kojenerasyon Nedir? Isı ve elektrik

Detaylı

Binaların Enerji Etkinliğinin Teşviki Erzurum İlinde Uygulama Projesi

Binaların Enerji Etkinliğinin Teşviki Erzurum İlinde Uygulama Projesi Binaların Enerji Etkinliğinin Teşviki Erzurum İlinde Uygulama Projesi Erzurum İli Karbon Yönetimi ve Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı Ön Çalışması Proje Kapanış Toplantısı Bülent CİNDİL, Makina Mühendisi

Detaylı

Projenin finansal desteği İngiltere Büyükelçiliği Refah Fonu tarafından sağlanmıştır.

Projenin finansal desteği İngiltere Büyükelçiliği Refah Fonu tarafından sağlanmıştır. Sayın Yetkili, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü işbirliği ile GTE Carbon olarak Havaalanları Sera Gazı Hesaplama ve Yönetimi Hakkında düzenlenen eğitime sizleri davet ediyoruz. 1-3 Ekim 2013 tarihlerinde

Detaylı

YAKLAŞIK SIFIR ENERJİLİ BİNALAR VE HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ

YAKLAŞIK SIFIR ENERJİLİ BİNALAR VE HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ YAKLAŞIK SIFIR ENERJİLİ BİNALAR VE HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ Sedat TAŞKIN Systemair HSK Proje ve İş Geliştirme Mühendisi 1.GİRİŞ AB Binalarda Enerji Performansı Direktifine göre (EPBD) yaklaşık sıfır enerjili

Detaylı

KARBON AYAK İZİNİN AZALTILMASINDA YEŞİL LİMAN UYGULAMASININ ROLÜ: MARPORT ÖRNEĞİ

KARBON AYAK İZİNİN AZALTILMASINDA YEŞİL LİMAN UYGULAMASININ ROLÜ: MARPORT ÖRNEĞİ II. Ulusal Liman Kongresi doi: 10.18872/DEU.b.ULK.2015.0020 KARBON AYAK İZİNİN AZALTILMASINDA YEŞİL LİMAN UYGULAMASININ ROLÜ: MARPORT ÖRNEĞİ İlke KOŞAR DANIŞMAN 1 ve A. Gökhan ÖZALP 2 Uluslararası yük

Detaylı

Çakmanus Mühendislik Enerji Ltd. Şti.

Çakmanus Mühendislik Enerji Ltd. Şti. Çakmanus Mühendislik Enerji Ltd. Şti. Binalarda enerji verimliğinde ve mekanik tesisat projelendirmede çözüm ortağınız Çakmanus Müh. Enerji Ltd. Şti İvedik OSB Hasemek koop. 67. sok no: 60 Ostim/ANKARA

Detaylı

Forum Katılımcıları için Yeşil Rehber. Ne yapabilirsiniz?

Forum Katılımcıları için Yeşil Rehber. Ne yapabilirsiniz? Forum Katılımcıları için Yeşil Rehber Çevre Dostu Forum İnisiyatifi tüm forum paydaşlarının, sponsorlarının ve katılımcılarının Forum organizasyonunun tüm aşamalarında yaptıkları işlerde çevreye duyarlı

Detaylı

Zeynep Gamze MERT Gülşen AKMAN Kocaeli Üniversitesi EKO- ENDÜSTRİYEL PARK KAPSAMINDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ

Zeynep Gamze MERT Gülşen AKMAN Kocaeli Üniversitesi EKO- ENDÜSTRİYEL PARK KAPSAMINDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ Zeynep Gamze MERT Gülşen AKMAN Kocaeli Üniversitesi EKO- ENDÜSTRİYEL PARK KAPSAMINDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ DOĞAL ÇEVRİMLER Enerji Girdisi Atık yok Isı kaybı Yerkabuğun dan sağlanan malzeme Yerkabuğun a bırakılan

Detaylı

Tetkik Gün Sayısı Tespiti www.sisbel.biz

Tetkik Gün Sayısı Tespiti www.sisbel.biz ISO/IEC 20000-1 BİLGİ TEKNOLOJİSİ - HİZMET YÖNETİMİ BAŞ DENETÇİ EĞİTİMİ Tetkik Gün Sayısı Tespiti 1.Tetkik Gün Sayısı İle İlgili Tanımlar Tetkik Süresi: Bir tetkikte harcanan toplam zaman. Her tür tetkikte,

Detaylı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KARBON PİYASASI ve ATIK SEKTÖRÜ

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KARBON PİYASASI ve ATIK SEKTÖRÜ T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KARBON PİYASASI ve ATIK SEKTÖRÜ Mehrali ECER Şube Md.V. Atık Yönetimi Sempozyumu-26

Detaylı