BİLİŞİM HABERLERİ DERGİSİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BİLİŞİM HABERLERİ DERGİSİ"

Transkript

1 BİLİŞİM HABERLERİ DERGİSİ

2 Göktürk-1 Keşif ve Gözetleme Uydusu, Fransa'nın Cannes kentinde dünya basınına tanıtıldı. Göktürk-1 Keşif ve Gözetleme Uydusu'nun teslimatı için Ankara'ya gönderilmesi öncesinde Fransa'nın Cannes kentinde uğurlama töreni gerçekleştirildi. Uğurlama töreninde konuşan, Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) Uzay Daire Başkanı Celal Sami Tüfekçi, Göktürk-1 uydusuyla Türk Silahlı Kuvvetlerinin istihbarat kabiliyetinin önemli ölçüde gelişeceğini söyledi. Uydunun teslimatının Mayıs ayında gerçekleşeceğini bildiren Tüfekçi, projeye katılan şirketlere teşekkür etti. ThalesAlenia Başkan Yardımcısı HerveHamy ise, uydunun yüksek teknolojili optik sistemlerle donatıldığını belirterek, uydu sistemlerinin performansının bütün yapım aşamalarında test edildiğini söyledi. Göktürk-1 Uydusu'nu Ankara'ya gönderecekleri için gurur duyduklarını dile getiren Hamy, optik sistemlerin geliştirilmesi için 10 milyon avroluk yatırım yaptıklarını kaydetti. Proje ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaç duyacağı yüksek çözünürlüklü istihbarat görüntülerinin karasuyu ve hava sahası kısıtlamaları olmaksızın elde edilmesini, işlenmesini, depolanmasını ve değerlendirilmesini sağlayacak bir Keşif Gözetleme Uydu Sistemi ve Türkiye'de üretilecek tüm uydulara hizmet edecek Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi (USET) tedarik edilmesi amaçlanıyor. Göktürk-1 görevi boyunca günde 278 fotoğraf gönderecek. Ankara'ya 7 Mayıs'ta gönderilecek Göktürk-1 Uydusu'nun, 2016 yılı ilk yarısında Fransız Guyanası'nın Kourou kentinden fırlatılması planlanıyor. Göktürk-1 Uydu Sistemi ayrıca orman alanlarının kontrolü, kaçak yapılaşmanın takibi, doğal afet sonrası en kısa sürede hasar tespiti, ürün rekolte tespiti, coğrafi harita verilerinin üretilmesi gibi alanlarda da görüntü ihtiyacını karşılayacak. Göktürk-1 görevi boyunca günde ortalama 278 fotoğraf gönderecek. Uydu Sistemi, uzay kesiminde 1 metre altı çözünürlüklü Elektro-Optik kamera, 1 sabit yer istasyonu ve 1 mobil yer istasyonundan oluşuyor. Projenin üstleniciliğini ve yer kontrol istasyonu bölümünü İtalyan Telespazio firması yürütürken, üretim kısmını ThalesAlenia Space gerçekleştirdi. Projeye Aselsan, Roketsan ve Tübitak Bilgem doğrudan katılım yoluyla teknoloji transferi sağladı.

3 Elektrikli otomobil üreticisi TeslaMotors şirketi evlere elektrik sağlayabilecek bataryalar geliştirdi. ABD'li şirketin CEO'su ElonMusk, güneş enerjisiyle çalışacak pillerin elektrik kesintileri sırasında devreye girebileceğini ve depoladığı elektriğin jenaratör gibi çalışabileceğini söyledi. Ancak pillerin asıl amacının elektrik dağıtım şebekelerinden uzak yerlere elektrik götürmek olduğunu da vurgulayan Musk, "Bu pilleri kullananlar dağıtım şebekelerinden tamamen çıkabilecek. Elektriğinizi kendi pilinizle sağlayabileceksiniz" dedi. Şirket bu yaz ev pillerini ABD'de satışa çıkarmaya hazırlanıyor. Yeni buluşun enerji altyapısını kökünden değiştirebileceğini savunan Musk, pillerin sıfır hava kirliliği yarattığını da vurguladı. Şarj edilebilen lityum piller iki tip olarak piyasaya sürülecek 7 kilowatt/saat kapasiteli pillerin fiyatı 3 bin ABD doları. 10 kilowatt/saat'lik piller ise 3 bin 500 dolardan satışa çıkacak. Enerji uzmanları Tesla'nınPowerwall adını verdiği yeni pillerin elektrikli araçlara kullanılan lityum bataryalara benzer prensiplerle geliştirildiğini söylüyor. BBC'nin San Francisco muhabiri Richard Taylor "ElonMusk'ın açıkladığı ev pilleri çok büyük bir büyüme potansiyeline sahip olan bir ürün olarak kabul gördü" diyor. Yenilenebilir enerji savunucuları da Tesla'nın ev pillerini destekliyor. Friends of the Earth (Dünya'nın Dostları) sivil toplum örgütünden AlasdairCameron,ev pillerinin ve güneş panellerinin yakın gelecekte merkezi ısıtma kadar yaygın bir teknoloji olabileceğini ifade ediyor.

4 Haberleşme Uydusu Geliyor Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Elektrik-Elektronik Sektörü Çalıştayı'nın ardından yaptığı açıklamada sektörün daha fazla gelişmesini arzuladıklarını söyledi. Amaçlarının elektrik-elektronik sektörünün 2014 yılında gerçekleştirdiği 24,6 milyar dolar ithalata karşılık, 13,4 milyar dolar düzeyindeki ihracat rakamını geliştirerek dış ticaretteki açığı azaltmak olduğunu belirten Işık, aynı zamanda yerli üretim ve rekabet gücünü geliştirmek istediklerini vurguladı. Bakan Işık, üretimin tasarım, Ar-Ge ve inovasyona dayalı olması ve bilgi teknolojilerine girdi sağlaması dolayısıyla ekonominin en önemli sektörlerden biri olduğunu kaydetti. Yerli üretimin teşvik edilmesine yönelik çalışmalarına ilişkin konuşan Işık, 'Bugün bir ton demir bir iphone etmemektedir. Bu tablo bizim Ar-Ge, inovasyon ve katma değeri yüksek ürünler alanında gelişmemiz gerektiğine dair işarettir. Bu amaçla ilk adımımızı attık. TÜBİTAK Başkanlığımız yerli cep telefonu geliştirilmesi amacıyla çağrıya çıktı. Bu çağrıyla destek verdiğimiz özel sektör firmaları tarafından tüm alt bileşenleri yerli olan akıllı telefon geliştirilmesi çalışmasına başladık' dedi. HABERLEŞME UYDUSU GELİYOR Işık, bir diğer önemli çalışmalarının ise tüm bileşenleriyle tamamen milli imkanlarla üretilecek ilk yerli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A'nın hayata geçirilmesi olduğunun altını çizdi. Fikri Işık, 'Uydumuz hem ticari hem askeri amaçlı görevler üstlenecektir. Ülkemize büyük bir teknolojik yetenek kazandıracağına inanıyoruz. Ayrıca TÜBİTAK BİLGEM olarak elektrik-elektronikle ilgili mobil iletişim, mikro-nano elektronik sistemler, radar teknolojileri gibi alanlarda da çalışmalar yürütüyoruz' diye konuştu. PATENT BAŞVURULARI ARTTI Türkiye'nin elektrik-elektronik sektörü ürünlerini 205 ülkeye ihraç ettiğini dile getiren Işık, '2014 yılında, 2013 yılına göre ihracatta yüzde 3,8 artış gösterdik. Burada bizleri sevindiren en önemli nokta ise Ar-Ge harcamalarının toplam ciroya oranının yüksekliğidir. Sektörde bu oran yüzde 2'lerdeyken, ülke genelinde ise yüzde 0,8 civarındadır. Sektörde dikkati çeken bir başka unsur ise sektörün patent sistemine duyarlılığı ve patent başvurularındaki artıştır'' dedi. Bakan Işık, elektrik ve elektronik patent başvurularının 2014'de 876'yla toplam patent başvuru sayısının yüzde 19'una ulaştığını kaydetti.

5 İki Türk alışveriş uygulaması Avrupa'nın en iyileri listesinde MasterCard en iyi mobil alışveriş uygulama araştırmasını açıkladı. Türkiye'den BiTaksi ve obilet de listeye girdi. MasterCard, Avrupa çapında gerçekleştirdiği Mobil Uygulamalar Endeksi araştırmasının sonuçlarını duyurdu. 36 Avrupa ülkesinde en iyi mobil alışveriş uygulamalarını değerlendiren araştırma, mobil alışveriş alışkanlıklarını ve mobil ticaretin benimsenme oranlarını da değerlendirdi. 19 farklı ticaret kategorisinde en iyi alışveriş uygulamalarını inceleyen araştırma, sektörde yükselen trendleri belirlemek üzere anket çalışmasıyla tamamlandı. Araştırma, tüketicilerin, uygulama geliştiricilerin ve perakendecilerle değişen alışkanlıklarına ve birbirleriyle olan etkileşimlerine ışık tutuyor. Endeksin sonuçları, en iyi alışveriş uygulamalarının Avrupa'nın iki büyük pazarı olan İngiltere ve Almanya'dan geldiğini gösteriyor. En iyi 19 alışveriş uygulaması arasından liderliği beşer uygulamayla İngiltere ve Almanya'nın ardından iki uygulamayla Türkiye takip etti. Türkiye'den Bitaksi ve obilet seyahat uygulamaları, yılın en beğenilen mobil uygulamaları arasında yer aldı. Günümüzün yükselen değeri sosyal medya İnternet sitelerinde "sosyal medya üzerinden oturum açma sistemiyle birlikte son yıllarda üyeliklerde büyük bir artış kaydedildi. Sosyal medya üzerinden oturum açma, kullanıcıların bir internet sitesinde sunulan hizmetlerden faydalanırken kolaylıkla oturum açabilmelerini sağlıyor ve kişisel bilgilerini tekrar tekrar girme ve form doldurma ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Bu trende karşın mobil uygulamaların küçük bir kısmı sosyal medya üzerinden oturum açma sistemini sunmaya başladı. MasterCard Mobil Uygulamalar Endeksi'nde test edilen 1000'in üzerindeki mobil uygulama içinde sadece yüzde 7,5'i oturum açmak için sosyal medya üzerinden giriş yapmayı destekliyor. Listeye giren son uygulama grubunda bu rakam iki katına çıkıyor fakat beklentilerin altında kalıyor. Mobil alışveriş uygulamalarının en iyileri arasında sadece beşte biri sosyal medya hesapları üzerinden oturum açma imkanı sunuyor. İnovasyon rekabette öne geçiriyor. Sıralamanın en üstünde yer alan uygulamaların bazıları rekabette diğerlerine fark atıyor. İnovatif fikirleri hayata geçiren mobil uygulamalar öne çıkıyor. Eğlence etkinliklerinde yeme içme siparişlerini önceden vermeyi sağlayan, televizyondaki oyuncuların üzerindeki giysileri tanımlayarak satın almayı sağlayan, elektrikli otomobillerin şarj ücretini hareket halindeyken ödemeyi mümkün kılan fikirler, uygulamaların tercih edilme oranını artırıyor. Mobil alışveriş dünyası kolaylıkları mümkün kılıyor.

6 Japon bankası Mitsubishi UFJ Finans Grubu, şubelerinde çalışmaya başlayacak olan robotları müşterilerine tanıttı "Japon bankası Mitsubishi UFJ Finans Grubu, şubelerinde çalışmaya başlayacak olan robotları müşterilerine tanıttı. Japonya'nın en büyük bankası olan Mitsubishi UFJ'nin deneyeceği "Nao" adlı bu robotların yaklaşık 5.4 kilogram ağırlığında ve 58 santimetre uzunluğunda olduğu belirtiliyor. İnsana benzeyen robotların, Nisan ayı itibariyle bankanın bir ya da iki şubesinde denemelere başlayacağı ifade ediliyor. Alnında kamera bulunan "Nao" adlı robot, 19 farklı dil konuşabiliyor ve müşterilerin yüzlerindeki mimiklerden ve ses tonlarından memnun olup olmadıklarını ayırt edebiliyor. Bu da Nao'ya müşterileri karşılayabilme ve onlara ne istediklerini sorabilme imkanı tanıyor. Nao, 2006 yılında Japonya telekom ve internet devi SoftBank'ın alt kuruluşu Fransız şirketi AldebaranRobotics tarafından üretildi. Çarşamba günü ilk defa İngilizce konuşan bir müşteriyle iletişime geçen robot, İngilizce kullanarak şunları söyledi: "Merhaba ve hoşgeldiniz. Sizi döviz alımı, ATM'ler, banka hesabı açılması veya yurtdışına para havalesi ile ilgili bilgilendirebilirim. Hangisini tercih edersiniz?" Mitsubishi UFJ, Nao'nun bir iki teknik aksaklığın ardından, en zorlu müşterilerle bile başa çıkabileceğine inanıyor. Şirket, 2020 Olimpiyatları'na kadar robotların gerekli tecrübeye ulaşacağını ve yabancı müşterilere hizmet verebileceğini düşünüyor.

7 İnsansı Robot ChihiraAico Toshiba tarafındanüretilenchihiraaicoadlıinsansı robot, Las Vegas UluslararasıTüketiciElektroniğiFuarı'ndatanıtıldı.M Fuardakendinitanıtan robot sahibinieğlendirmekveonahizmetetmekiçintasarland ı.marifetleriise say saybitmiyor. ChihiraAicoşarkısöylüyor, sohbetediyor, garsonlukhizmetiveriyorya da bakımyapıyor.yaşısorulduğunda 32 olduğunusöyleyenrobotunismininanlamıisedünyabarışıdemek. İlaç kullanmak tarihe mi karışacak? Tıbbi cihazlar üreten NeuroMetrix firması 2015 yılının ocak ayında Quell isimi yeni bir cihazı piyasaya süreceğini duyurdu. Bu cihazı nitelendirirken "ağrı kesici cihaz olarak nitelendiriyorlar. Bu cihazın LasVegas'taki Tüketici Elektroniği Fuarı'nda açıklanması planlanıyor. Bu cihaz farmakolojik olmayan ağrıların büyük bir başarıyla üstesinden geliyor. Özellikle diyabet ve alt sırt sorunlarından oluşan nöropatik ağrıların bu cihaz sayesinde etkisinin geçirilebileceği söylendi. Şirket yetkilileri bu hafif giyilebilir ağrı kesici cihazın gün boyunca takılabileceğini (gece uyurken bile) söylediler. FDA (ABD Gıda ve İlaç Dairesi) tarafından onaylanan bu ağrı kesici cihaz akıllı telefonlarla da optimize edilerek kullanılabilecek. NeuroMetrixBaşaknıShaiGozani şunları söyledi " 4 milyar dolarlık bu ağrı kesici pazarına girmekten çok büyük heyecan duyuyoruz, diyor. Bu ürün giyilebilir tedavi teknolojisine geçişte çok güçlü bir adım olacaktır. Şirketin aktardıklarına göre bu ürün tüketiciyle 2015'in ikinci çeyreğinde buluşuyor. NeuroMetrix firması giyilebilir tıbbi teknolojiyi hasta bakımı, hasta testleri, kronik ağrılar, sinir hastalıkları ve uyku sorunları gibi konularda da uygulamak ve geliştirmek istiyor.

8 Lityum iyon pillerin yerini kumlardan yapılanlar mı alacak? ZacharyFavors, Dallas'ın doğusundaki CedarCreekRezervuarı'ndaki kumların yüksek oranda kuvars içerdiğini ğ keşfetti. Bunu işleyerek delikli yapıya ve sünger kıvamına sahip saf silikon üretti. Bu delikli yapı enerji yoğunluğunu unu artırıyor ve pilin başarımının artmasını sağlıyor. Bu keşif üç kat daha uzun süre dayanan akıllı lı telefon ve elektrikli araç pillerinin üretilmesini sağlayabilir. Şu anda, araştırma ekibi üretim tekniklerini mükemmelleştiriyor ve büyük miktarlarda saf silikon üretilmesi üzerinde çalışıyor. Windows 10 un dikkat çeken özellikleri Diğer versiyonlarda olduğu u gibi Windows 10 da da henüz son kullanıcı sürümünün değil kurumlara yönelik ve kullanıcılarla ortak geliştirme programını öne çıkaran TECH versiyonun tanıtımını gerçekleştirildiğini de belirtelim. Microsoft, ayrıca Windows 10 ile birlikte Windows Insider Program (WIP) adını verdiği yeni programın duyurusunu gerçekleştirdi. Henüz web sitesi aktif olmayan programa kaydolanlar, Windows 10 u geliştirme platformuna katılarak teknik ön izleme sürümünü indirebilecek, geliştirme süresince yayınlanan güncellemeleri takip edebilecek ve bunlar hakkında geri bildirim yapabilecek.

9 Windows 10 un tasarımına başlat menüsünün de dahil olmasına değineceğiz ama gelecek adına dikkat çeken özelliklerinden biri belirtelim. Windows 10 nesnelerin interneti de dahil olmak üzere donanım portföyüne hitap edebileceğini iddiasını taşıyor. Microsoft ayrıca Windows 10 ile Windows geliştirme platformunu ve mağazaları da tek bir yerde buluşturmuş. Bu yönüyle AppStore a yaklaşan Microsoft ta kullanıcılar Windows uygulamalarına ortak bir mağaza üzerinden ulaşabilecek. Windows 10 un en fazla üzerinde durdurduğu iddiaları arasında güvenlik geliyor. Kurumların güvenlik ve yönetim odaklı ihtiyaçlarını karşılamak için geliştirildiği belirtilen Micorosft, Windows 10 un kullanıcı kimlik yönetim sistemleri oltalama ve benzer yöntemlerle gerçekleştirilen kimlik hırsızlığını zorlaştırmak üzere yeniden tasarlandığını belirtiyor. Genel detayları verdikten Windows 10 un dikkat çeken özellikleriyle devam edelim; Genişletilmiş Başlat Menüsü Artan söylentliler nihayete erdi ve Microsoft, Windows 8 de ayrılık yaşadığı Başlat menüsüne geri döndü. Microsoft kullanıcılarının alışık olduğu Başlat menüsü daha fazla özelleştirme olanağı sunan yeni haliyle geri dönüyor.

10 Pencereli Uygulamalar Windows Mağazası üzerinden alınan uygulamalar artık masaüstü uygulamalarına benzer bir pencere içinde açılacak. Windows 8 de yaşanılan ekran değişim problemlerinin böylece önüne geçilmiş olunacak. Geliştirilmiş Uygulama Tutturma Uygulama tutturma (snap) özelliğindeki yenilikler sayesinde kullancııların aynı ekranda birden fazla uygulamayla çalışması kolaylaştırılmış. Yeni dörtlü snapkonfigürasyonu sayesinde aynı anda ekrana dört uygulama yerleştirmek mümkün.

11 Yeni Görev Görüntüleme Fonksiyonu Bu buton sayesinde kullanıcılar çalışan tüm uygulamaları bir arada görebilecek, tek tıkla dilediğini ön plana alabilecek ve farklı masaüstü görüntüleri arasında geçiş yapabilecek. Sanal Masaüstü Birçok uygulamayı ve dosyayı tek bir masaüstü üzerinde kalabalık bir şekilde görüntülemek yerine kullanıcılar özelleştirilmiş farklı masaüstü görünümleri tasarlayabilecekler.

12 Windows 10 un Continuummodu telefonu bilgisayara dönüştürecek Windows 10 ilk olarak bir yıl kadar önce duyurulduğunda, Microsoft Continuum adı verilen yeni bir özellikten bahsetmişti. Ancak o dönem bu özellik farklı cihazlarda klavye olup olmamasını önemsemeksizin arayüzün değişmesi olarak düşünülmüştü. Continuum bunu yine yapabiliyor ancak Microsoft un her yıl düzenlediği geleneksel Build Konferansı nın 2015 ayağında yeni özelliğin çok daha ilginç ve enteresan bir kullanım alanı olduğu daha duyuruldu. Bu yeni kullanım alanı, Windows 10 ile çalışan bir akıllı telefonu monitöre bağladığınız zaman ortaya çıkıyor. Monitörde görülen arayüz, telefon ekranının birebir yansıması olarak karşımıza çıkmıyor. Onun yerine, telefondaki işletim sistemi PC deki görüntüye kavuşuyor ve fare ile klavye kullanımına da olanak sağlıyor. İlk olarak monitörün sol kısmında telefonunuzun Başlat ekranını görüyorsunuz, ancak üniversal uygulamalardan birini açtığınızda monitörün arayüzü de tamamen değişiyor. Böylece hiçbir alan boşa harcanmıyor ve telefonun küçük ekranındaki sunumu tamamen monitör çözünürlüğünde görüntüleyebiliyorsunuz. Bunun da ötesinde Windows PC lerde bildiğimiz tüm komutlar, Continuummodunda da çalışıyor. Yani Ctrl+C ile kopyalama, Ctrl+V ile yapıştırma gibi işlemleri yapabiliyorsunuz. Microsoft, bu yeni mod ile akıllı telefonların da PC deneyimini yaşatmasını istediğini söylüyor. Ancak ne yazık ki mevcut Windows Phone telefonlar, Windows 10 a güncellendiği zaman bu yeni özellikten faydalanamayacak. Bunun sebebi ise Continuum kullanmak ve çift ekran deneyimini yaşamak için yeni donanımın gerekmesi. Microsoft un Windows 10 ile birçok şeyi değiştirmesine gerçekten artık az kaldı diyebiliriz.

13 Office 2016 önizleme sürümü herkese açıldı Microsoft un büyük planları ve Windows 10 için heyecanlı bekleyiş sürerken, şirket bugün Office 2016 sürümünü herkese açtığını duyurdu. Bir süredir kapalı beta olarak kullanılan Office 2016, yepyeni özellikleriyle birlikte resmi siteden indirilebiliyor. Office 2016 da değişenler arasında daha detaylı ve kapsamlı bir bulut entegrasyonu, eş zamanlı ortak yazım özelliği ve Office uygulamalarına kurulabilecek eklentileri ifade eden akıllı uygulamalar bulunuyor. Şu an için önizleme sürümünde bu özelliklerin tamamı yer almasa da, Microsoft sonraki sürümlerde özellikle Word 2016 ya eş zamanlı ortak yazım özelliğini hızla getirmek istediğini açıkladı.

14 Bunun dışında ında Outlook da önemli ölçüde değişiyor. E-posta ekleri artık otomatik olarak buluta yükleniyor ve böylece büyük boyutlu dosyaları göndermek de kolaylaşıyor. Office 2016 açık beta sürümünü yukarıda verdiğimiz bağlantıdan indirebilir, yine o sayfadaki ürün anahtarı ile sürümü aktifleştirebilirsiniz.

15 4K'yı Unutun, 8K Geliyor! Henüz birçok kişi ultra HD çözünürlük olarak adlandırılan 4K ile tanışmamışken 8K ortaya çıktı yılında kullanıma sunulması beklenen teknolojinin ilk gösterimleri yapılmaya başlandı. Görüntü teknolojisi alanındaki gelişmeler hız kesmeden devam ediyor. Yakın geçmişte 720x576 piksel çözürlüğündekimpeg 2 DVD formatı en yüksek çözünürlüklü yaygın video standartı iken, günümüzde 2K ve 4K çözünürlüklü videolar akıllı telefonlara kadar inmeye başladı. HD'denUltra HD olarak adlandırılan 4K'ya hızlı bir geçişten sonra sıradaki 8K teknolojisi de yavaş yavaş kendini göstermeye başladı. 4K'nın 4 katı Henüz birçok kullanıcı 4K ile bile tanışmamışken 8K çözünürlük biraz abartı gelebilir. Zaten bu teknolojinin arkasındaki şirketler ve kuruşlar da 8K'yı bugün için değil yakın bir geleceğe yönelik hazırlıyor. Hedeflenen tarih ise 2020 yılı. Buna rağmen kuruluşlar bu yeni video standartının ilk ürünlerini sergilemeye başladı. Japon devlet televizyonu NHK, geçtiğimiz günlerde LasVegas'ta gerçekleşen yayıncılık fuarı ve etkinliği NAB 2014'te 8K kamera ve televizyonun gösterisi yaptı.

16 8K'dan fazlası gereksiz Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan NHK kıdemli araştırma mühendisi Dr. HiroshiShimamoto, 4K'nın 4 katı çözünürlük sunan yeni teknoloji için "8K insan gözü için yeterli, 8K'dan sonra daha fazla çözünürlüğe gerek yok" şeklinde görüşlerini ifade etti. Hali hazırda NHK tarafından yüksek dosya boyutlarını azaltmak için etkili kodlama sistemleri aranan 8K video, 7680x4320 piksel çözünürlük sunuyor. 8K test yayınlarının 2016 yılında başlaması ve 2020'de evlere ulaşması planlanıyor.yüksek çözünürlük hakkındaki yeni bir standart sayesinde 8K çözünürlüğün laptop ekranlarında da belirmesi ihtimali doğdu. Bugüne kadar sadece çok yüksek fiyatlı televizyon ve masaüstü monitörler için kullanılan 8K çözünürlük, yeni standart sayesinde, laptoplarımızın ekranlarına kadar inebilecek. Video ElectronicsStandardsAssociation'a ait olan Embedded DisplayPort (edp)1.4 standardı, yeni güncellemeyle artık çok daha hızlı görüntü transferine imkan tanıyacak. Bu sayede 8K teknolojisi laptoplar içinde de kullanılabilecek. Apple halihazırda kendi modifiye edilmiş edp standardını imac'lerde 5K çözünürlüklü monitörler için kullanıyor. edp'nin güncellenmesiyle yüksek seviye laptoplarda 8K monitörleri görmek mümkün olacak. Japonya'da başlayan 8K TV yayını testleri de artık 8K'nın yaygın kullanıma geçmek üzere gün saydığını ortaya koyuyor. Dolayısıyla önümüzdeki seneler içinde 8K'nın hızla yaygınlaşması sürpriz olmayacak. Bu sırada, 8K TV yayınlarını ve video içerikleri laptop'u üzerinden seyretmek isteyenler de, yeni edp standardı sayesinde bu lüksten mahrum kalmayacak. Elbette, yeni laptopların fiyatlarında, 8K ekran panellerinin fiyatı da belirleyici olacak ve yakın zamanda düşük fiyatlı 8K laptop görmeyi beklemek gerçekçi olmayacaktır. Tokyo'daki 2020 Olimpiyatları'nın TV yayınlarının 8K olarak yapılacağını hatırlayacak olursak, önümüzdeki 5 yıl içinde 8K'da büyük bir sıçrama görmeyi bekleyebiliriz. Şu anda laptoplarda kullanılan grafik işlemciler en fazla 4K çözünürlüğü işleyebiliyorlar. Dolayısıyla 8K laptopların önündeki bir engel de grafik işlemcileirn gücü. Sadece edp güncellemesi veya ucuzlayan 8K ekran panelleri, laptoplar için 8K hayalinin gerçekleşmesine yeterli olamayacak. Sony, 2014 ve 2015 itibariyle 4K teknolojisini ağırlıklı olarak profesyonelleştirdi ve 4K ses ve görüntü teknolojilerini fuarlarda sektörel kullanıma yönelik duyurdu. Bunun yanısıra özellikle 2015 senesinde 4K kamera gerektirmeyen, görüntüyü 4K'ya encode edebilen yeni nesil 4K UHD TV'leri pazar sunmaya başladı ve bu sırada da bu TV'lerin tanıtımına ve PR'ına devam etti. 4K görüntü teknolojisinin "bir tık" ilerisi 8K TV'ler de kameralar açısından henüz gelişme kaydedemese de (seri üretim açısından) Sony, 2016 yılı itibariyle bu teknolojinin PR çalışmalarına başlayacak. Başlangıç tarihi ise, 2016'nın ilk genel, ulaşılabilir teknoloji fuarı olan CES CES 2016'da, 4K'lardan çok ağırlıklı olarak konsept 8K UHD TV'leri görmekle beraber 8K çözünürlüklü kurumsal çözümleri de görme ihtimalimiz oldukça yüksek CES'te başlayacak olan çalışmalar, 2018'deki Dünya Kupası organizasyonuyla hız kazanacak ve dedikodulara göre bu turnuva itibariyle daha somut bir şekilde kullanılmaya başlanacak, 8K çözünürlükler. 8K teknolojisi, Sony ile birlikte 2018'deki Dünya Kupası için geliştirilirken, Sony'nin mühendisleri bu teknolojinin insan beyininin nasıl tepkiler vereceği ile ilgili detaylı araştırmalar yürütüyorlar. İlk LED teknolojiler, epileptik reaksiyonlara sebebiyet vermesi nedeniyle ilk nesil 8K'ların bunun gibi sorunlarla boğuşmaması için 2016'ya kadar bu konudaki araştırmalar da sona varacak.

17 Windows 10 8K'yı destekleyecek Çin'de düzenlenen bir konferans sırasında yeni işletim sistemi Windows 10'u tanıtan Microsoft, işletim sisteminin 8K çözünürlüğü destekleyeceğini duyurdu Amerikalı teknoloji devi Microsoft tarafından geçtiğimiz senenin nihai aylarında duyurulan ve geçtiğimiz aylarda detaylı olarak tanıtılan Windows 10, yenilikçi tasarımıyla zevk toplamayı başardı. Windows 10'un bu yenilikçi yapısının temelinde ise bütün platformları bir çatı altında toplayan birleştirici yapısı yer alıyordu. Ancak kullanıcıların beğenisini toplayan bu birleştiri bina, birçok zorluğu da beraberinde getirecek gibi görünüyor. Windows 10'un yapım aşamasında aşılması gereken bu zorluklardan biri de çözünürlük çeşitliliği olacak gibi görünüyor. Akıllı telefon, tablet ve bilgisayar gibi farklı boyutlarda muhtelif cihazlarda kullanılacak olan yeni işletim sisteminin bütün bu farklı boyutlara müsait olabilmek için eski işletim sistemlerine kıyasla çok daha fazla çözünürlük seçeneğini desteklemesi gerekiyor. Üstelik Çin'de düzenlenen WinHEC konferansı sırasında Microsoft tarafından gösterilen yeni slayta bakılacak olursa, Microsoft henüz piyasada bulunmayan cihazları da göz önüne almış gibi görünüyor. Henüz 4K çözünürlükte ekranlar bile pek yaygın olmadığı halde, yaz aylarında kullanıcılarla buluşacak olan Windows 10 8K çözünürlük desteği sunacak.

18 4G LTE nedir? 3G ve 2G standartlarının devamı olan 4G dördüncü nesil kablosuz telefon teknolojisidir.diğer GSM standartları gibi hücresel bir ağ sistemi kullanması ve üçüncü nesilde ortaya çıkan kapsama alanı sorunu başta olmak üzere bazı sorunları çözmesi beklenmektedir, yine dünya ülkelerinde var olan bu teknolojiyi Türk halkı olarak biraz beklemek zorundayız. Bağlantı hızı cep telefonlarında 100 Mbps, wi-fi ağlarda 1Gbps dir. Aynı zamanda wimaxband genişliği ile aynı boydadır. Bir 4G sistemi, daha önceki nesillerden (3G, 2G vs.) daha yüksek veri hızları sağlayarak; ses, veriler ve devamlılığı olan çoklu kitle iletişimini kullanıcılara ulaştırma amacıyla, uçtan uca IP çözümü sağlar. 4G ye bağlı LTE teknolojisini ilk kez duyuran firma, Japon NTT DoCoMo firmasıdır ve LTE teknolojisini 2004 yılında duyurmuştur. ilk 4G testi dünyanın önde gelen telekomünikasyon şirketlerinden Verizon tarafından 17 Ağustos 2009 da yapılmıştır ve ABD nin Boston ve Seattle kentleri arasındaki test başarıyla tamamlanmıştır. Test sırasında: video, dosya indirme ve yükleme, internette gezinti, ses transferi, Voice over Internet Protocol (VoIP) ile LTE 4G üzerinden denenmiştir.hizmetin tüm ABD'ye yayılması ise 2014 yılında ancak mümkün oldu.

19 3G ve 4G Arasındaki Farklar Nelerdir? 1G analog cep telefonlarını temsil ederken 2G dijital cep telefonlarını temsil ediyordu. 3G ve 4G de işler değişti. Her bir yeni jenerasyonu (G) kullanabilmek için genellikle istediğiniz jenerasyonu destekleyen bir telefon edinmediniz/satın almanız gerekmetedir, diğer bir seçenek ise (eğer telefonunuz destekliyorsa) bazı yükseltmeleler ile bir üst jenerasyona geçebilirsiniz. ABD de 2003 yılında ortaya çıkan 3G, mobil genişbant sağlamayı amaçlıyordu ve minimum 144Kbps internet hızı vaadederken bugün 3G nin birçok çeşidi var ve bunlar 400Kbps ile 4000Kbps arasında hız sağlayabiliyor. 4G LTE günümüzde kullandığımız 3G teknolojisinden 10 kat daha hızlı bir alt yapıya sahip. Bu alt yapıyla saniyede 100 Mbit ile alt yapının kalitesine göre 1 GBit hıza ulaşılabiliyor 4G WiMax ( IEEE ) standartlarını kullanıyor. Özetlemek gerekirse bu alt yapı hizmete girdiğinde evinizde kablo ile aldığınız internet hızlarına mobil cihazlar ve laptoplar üzerinden ulaşabileceksiniz. Örneğin: 4G hız açısından 3G ve 2G ye göre gerçekten hızlıdır 4G ile 1 DVD yi 30 saniyede kablosuz ağdan gönderebilir, 1 GBPS lik bir hızla, 100 MP3 dosyasını (yaklaşık 300 MB) 2,4 saniyede, bir film CD sini (800 MB) 5,6 saniyede ve 20 dakikalık bir HDTV yayınını 12,5 saniyede indirebilirsiniz 4G ile anında haberleşme desteği sağlanırken 3G yüksek hızlı haberleşme desteğini sağlar 2G görüntülü konuşma sağlamaz, pekte hızlı dosya transferi yapamazsınız 3G ile bir filmi (800 MB) 7 dakikada indirirken, 4G bir filmi (800 MB) 5,6 saniyede indirmenizi sağlar Ama küçük bir problem var. 4G telefonlar daha da yüksek bir hız vaadetse de, bu hıza ulaşmak her zaman mümkün olmayabiliyor. 4G Kimler İçin Avantajlı Kimler İçin Değil? *Sıklıkla video seyredenler ve cep telefonunu kullanarak laptopuna internet bağlayanlar için 4G gayet faydalı. *Ayrıca büyük miktarlarda veri transferi yapıldığında 4G büyük bir avantaj sağlıyor fakat burda devreye internet limitiniz giriyor. 4G nin sağladığı hız kotanızı çabucak boşaltabilir. *Eğer 4G teknolojisinin bulunmadı biryerdeysenizyada 4G kapsama alanı dışındaysanız, 4G li bir telefona sahip olmak anlamsız olacaktır. *Ayrıca telefonunuzun pil ömrü sizler için önem taşıyorsa, LTE li telefonlarda pil büyük yük bindiğini söylemeliyim. Bu konuyla ilgili 4G yi açık unutmamanızı tavsiye edebilirim sadece. Pil ömrü sizler için yüksek hızlı internetten daha önemli ise 3G yeterli olacaktır.

20 3G'de görülen kapsama alanı sorununu çözmesi beklenen 4G'de bağlantı hızı, 100 Mbps, wifi'da ise 1 Gbps'ye kadar çıkabiliyor. 3G teknolojisinin bir sonraki adımı olan 4G sayesinde akıllı cihazların veri indirme hızında gözle görülür bir hız artışı yaşanacak. 3G'ye sahip bir cihazla oyun yüklemek ortalama 3 dakika sürerken, bu hız 4G'de 25 saniyeye düşüyor. 3G'li bir cihazda kullanıcılar ortalama 10 saniyede müzik indiriyor.4g bu süreyi 1 saniyeye düşürüyor. 3G'de vüdeo yüklemek isteyen kullanıcılar ortalama 20 saniye beklemek zorunda.4g'de işe bu süre 1 saniye. HD video izlemek için gereken bekleme süresi 3G'de 1.5 dakika.4g ise bu süreyi 30 saniyeye düşürüyor. 3G'li bir cihaz ortalama 25 saniyede fotoğraf indirebiliyor.4g'de ise kullanıcılar 1 saniyede bu işlemi yapabilecek. Türkiye de 4G nin Durumu ABD de yaygın olarak kullanılan fakat ülkemizde kullanılmayan 4G LTE teknolojisi, ülkemizde ilk kez Turkcell in testi ile kullanılmış oldu. Türkiye ye 4G ne zaman geliyor? Türkiye de 4G LTE teknolojisi için alt yapı çalışmaları hızla ilerliyor yılında geçilmesi planlanan teknoloji için Turkcell tarafından yapılan Türkiye nin ilk 4G LTE testi başarılı oldu.26 Mayıs'ta ihalesi yapılacak olan 4G teknolojisi, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren hizmete sunulacak. Kartal ve Maltepe arasının seçildiği 3.3 kilometrelik alanda yapılan sokak testini Turkcell ve Ericson ortak gerçekleştirdi ve gerçek zamanlı testler yapıldı. Gerçek zamanlı olarak 4G üzerinden video izleme, HD video konferans testi yapıldı ve hareket halindeki Turkcell Otobüsü ile Turkcell Kartal Plaza daki test odası arasında LTE şebekesi üzerinden bağlantı kuruldu. Gerçek zamanlı olarak 4G üzerinden video izleme, HD video konfreans testi yapıldı. Hareket halindeki Turkcell Otobüsü ile Turkcell Kartal Plaza daki test odası arasında, LTE şebekesi üzerinden bağlantı kuruldu. Hareket halindeki otobüste bulunan LTE kullanıcısı, test odasındaki bir başka LTE kullanıcısının internete çevrimiçi yolladığı bir HD video içeriğine erişti ve farklı her iki mekandaki katılımcılar aynı anda bir HD video izledi ve bu sırada mekanlar arasında HD video konferans gerçekleştirildi yılında laboratuar ortamında gerçekleştirilen 4G testlerinde 170 Mbps hıza ulaşan Turkcell, 2015 yılından sonra LTE Advanced ile 1 Gbps likdata hızına ulaşmayı hedefliyor.

21 SuperMHL, HDMI'ın tahtını sallıyor! CES 2015'te ortaya çıkan SuperMHL bağlantı teknolojisi, HDMI ve DisplayPort'u yerinden edebilir! Daha önce Mobile High-Definition Link veya kısa adıyla MHL'yi duymuşsunuzdur mutlaka. Duymayanlar için kısaca bahsedecek olursak, MHL'nin HDTV veya monitörlere microusb yoluyla akıllı telefonunuzu bağlayabilmeniz için bir kablo olduğunu söyleyebiliriz. Ancak şimdi yeni bir kablo türü daha ortaya çıkıyor: SuperMHL. Samsung, Sony, Toshiba, Nokia ve yonga seti üreticisi Silicon Image tarafından oluşturulan konsorsiyum tarafından geliştirilen bağlantı standardı MHL, SuperMHL olarak CES 2015'te karşımıza çıktı. Ancak SuperMHL, çok daha büyük işleri başaracak gibi görünüyor. 4K ve 8K yeni nesil televizyonlara video aktarabilen SuperMHL, 120 FPS'de 8K video aktarabiliyor. Ayrıca Dolby Atmos ve DTS-UHD ses teknolojilerini de destekleyen SuperMHL, HDMI ve DisplayPort'u yerinden edecek mi bilinmez; ancak büyük bir rekabetin ortaya çıkacağı açık.

Siber Güvenlik Basın Buluşması. C.Müjdat Altay 15 Haziran 2015

Siber Güvenlik Basın Buluşması. C.Müjdat Altay 15 Haziran 2015 Siber Güvenlik Basın Buluşması C.Müjdat Altay 15 Haziran 2015 Kısaca Netaş Ülkemizin her türlü bilgi ve iletişim teknolojisi ihtiyacını karşılamak için çalışıyoruz. Bugüne kadar gerçekleştirilen birçok

Detaylı

TURKCELL LİDERLİĞE OYNUYOR. TELEKOMDa ÖZEL SÖYLEŞİ KAAN TERZİOĞLU

TURKCELL LİDERLİĞE OYNUYOR. TELEKOMDa ÖZEL SÖYLEŞİ KAAN TERZİOĞLU TURKCELL ÖZEL SÖYLEŞİ TELEKOMDa LİDERLİĞE OYNUYOR Türkiye ile birlikte 9 ülkede 67,6 milyon aboneye hizmet verdiklerini belirten Turkcell CEO su Kaan Terzioğlu, 2018 e kadar 18 milyar liralık yatırım yapacağız.

Detaylı

YILINDAKİ DEV YATIRIMLAR VE ESERLER

YILINDAKİ DEV YATIRIMLAR VE ESERLER 2016 YILINDAKİ DEV YATIRIMLAR VE ESERLER AK PARTİ GENÇLİK KOLLARI AR-GE VE EĞİTİM BAŞKANLIĞI KURUMSAL YAYINLAR SERİSİ 2016 YILINDAKİ DEV YATIRIMLAR VE ESERLER OCAK 2017 I ANKARA 2016 YILINDAKİ DEV YATIRIMLAR

Detaylı

YILINDAKİ DEV YATIRIMLAR VE ESERLER

YILINDAKİ DEV YATIRIMLAR VE ESERLER 2016 YILINDAKİ DEV YATIRIMLAR VE ESERLER AK PARTİ GENÇLİK KOLLARI AR-GE VE EĞİTİM BAŞKANLIĞI KURUMSAL YAYINLAR SERİSİ 2016 YILINDAKİ DEV YATIRIMLAR VE ESERLER OCAK 2017 I ANKARA 2016 YILINDAKİ DEV YATIRIMLAR

Detaylı

Bilişim Teknolojileri Temelleri 2011

Bilişim Teknolojileri Temelleri 2011 Bölüm 1 Bilişim Teknolojileri Temelleri 2011 Dijital Dünyada Yaşamak Hedefler Bilgisayar kullanabilmenin günümüzde başarılı olmak için neden son derece önemli olduğu Bilgisayar sözcüğünün tanımlanması

Detaylı

2000 li yıllardan itibaren teknolojinin hızlı gelişiminden belki de en büyük payı alan akıllı telefon ve tabletler gibi kablosuz iletişim olanağı

2000 li yıllardan itibaren teknolojinin hızlı gelişiminden belki de en büyük payı alan akıllı telefon ve tabletler gibi kablosuz iletişim olanağı 2000 li yıllardan itibaren teknolojinin hızlı gelişiminden belki de en büyük payı alan akıllı telefon ve tabletler gibi kablosuz iletişim olanağı sağlayan cihazların daha iyi, hızlı ve ucuz modellerle

Detaylı

TURKCELL SIR BAŞLIK ALANI. Çağatay AYNUR Turkcell Kurumsal Satış Direktörü

TURKCELL SIR BAŞLIK ALANI. Çağatay AYNUR Turkcell Kurumsal Satış Direktörü BAŞLIK ALANI Çağatay AYNUR Turkcell Kurumsal Satış Direktörü Her Yerden Ulaşılabilir Servislerle Yeni Bir Dünya TARIM Mobil Cihazlar Başrolde (Milyon Adet) 1.500 1.000 500 Akıllı Telefonlar Tabletler Bilgisayar

Detaylı

Sektörel bakış açısı ve yenilikçi teknolojilerle GELECEĞİ KEŞFET!

Sektörel bakış açısı ve yenilikçi teknolojilerle GELECEĞİ KEŞFET! Sektörel bakış açısı ve yenilikçi teknolojilerle GELECEĞİ KEŞFET! Nesnelerin İnterneti Analitik İş Çözümleri Kurumsal Çözümler Dijital Yayıncılık Veri Merkezi ve Bulut İletişim Ağı ve Ses Güvenlik İş İstasyonları

Detaylı

Data fiyatlarının ucuzlaması ve 3G destekli modemlerin artması ile beraber; 2010 yılında mobil internet kullanımı, sabit internet kullanımını

Data fiyatlarının ucuzlaması ve 3G destekli modemlerin artması ile beraber; 2010 yılında mobil internet kullanımı, sabit internet kullanımını 3G THIRD GENERATION 3G, mevcut 2G şebekelerden çok daha hızlı data bağlantısı sunulabilen ve kullanıcıların video uygulamalarını kullanabildiği yeni nesil şebekedir. 3G tam olarak 3. nesil GSM hizmetleri

Detaylı

5 milyon kişi online ticarete 31 milyar lira harcıyor

5 milyon kişi online ticarete 31 milyar lira harcıyor Tarih: 06.10.2013 Sayı: 2013/16 Türkiye de e-ticaret Raporu na göre online alışveriş beş yılda 3 e katlandı 5 milyon kişi online ticarete 31 milyar lira harcıyor İSMMMO nun Türkiye de e-ticaret adlı raporuna

Detaylı

TÜRKİYE DE İŞ DÜNYASINDA ÇALIŞANLAR SOSYAL MEDYAYI NASIL KULLANIYOR?

TÜRKİYE DE İŞ DÜNYASINDA ÇALIŞANLAR SOSYAL MEDYAYI NASIL KULLANIYOR? Haziran 2010 SOSYAL MEDYA ARAŞTIRMASI: TÜRKİYE DE İŞ DÜNYASINDA ÇALIŞANLAR SOSYAL MEDYAYI NASIL KULLANIYOR? Proje Koordinatörleri: İndeks Araştırma Ekibi Simge Şahin, İstanbul Bilgi Üniversitesi Giriş:

Detaylı

VESTEL ŞİRKETLER GRUBU

VESTEL ŞİRKETLER GRUBU İÇİNDEKİLER : VESTEL ŞİRKETLER GRUBU VESTEL ELEKTRONİK TARİHÇE VİZYON/MİSYON FAALİYET ALANLARI ÜRÜN KATEGORİSİ TASARIM YÖNÜ İLE VESTEL TASARIM FABRİKASI VİZYON/MİSYON VESTEL ŞİRKETLER GRUBU VESTEL ELEKTRONİK

Detaylı

Dünyanın en büyük sosyal dil öğrenme ağı busuu şimdi Türkiye de!

Dünyanın en büyük sosyal dil öğrenme ağı busuu şimdi Türkiye de! BASIN BÜLTENİ 18 Mart 2014 Türkiye busuu'da en hızlı büyüyen ülkelerden birisi... Dünyanın en büyük sosyal dil öğrenme ağı busuu şimdi Türkiye de! 40 milyonun üzerinde kullanıcıyla dünyanın en büyük sosyal

Detaylı

Sony FY14 BRAVIA B2B. Yeni FY14 Bravia B2B serisi tanıtımı

Sony FY14 BRAVIA B2B. Yeni FY14 Bravia B2B serisi tanıtımı Yeni FY14 Bravia B2B serisi tanıtımı Sony FY14 BRAVIA B2B Uygun maliyetli kurumsal ekran, eğitim ve kurumsal TV uygulamaları için etkileşimli seçeneklere sahip ince, dikkat çekmeyen, enerji tasarruflu

Detaylı

S.O.S Günışığı Lojistik Saha Operasyon Sistemi

S.O.S Günışığı Lojistik Saha Operasyon Sistemi S.O.S Günışığı Lojistik Saha Operasyon Sistemi 2013 Sayın Yetkili; Sunduğumuz danışmanlık hizmeti ve geliştirmiş olduğumuz yazılım çözümleriyle müşterilerimizin Bilgi Teknolojileri alanında sektörel rekabet

Detaylı

Bilgisayar, elektronik bir cihazdır ve kendi belleğinde depolanan talimatları sırasıyla uygulayarak çalışır. İşler. Bilgi İşlem Çevrimi

Bilgisayar, elektronik bir cihazdır ve kendi belleğinde depolanan talimatları sırasıyla uygulayarak çalışır. İşler. Bilgi İşlem Çevrimi Bilgisayar nedir? Bilgisayar, elektronik bir cihazdır ve kendi belleğinde depolanan talimatları sırasıyla uygulayarak çalışır. Veriyi toplar (girdi) İşler Bilgi üretir (çıktı) Bilgi İşlem Çevrimi 1 Bir

Detaylı

Askeri Çözümler. SMATV Sistemleri. IPTV Sistemleri. Kablolu-Kablosuz Genişbant Şebeke Çözümleri

Askeri Çözümler. SMATV Sistemleri. IPTV Sistemleri. Kablolu-Kablosuz Genişbant Şebeke Çözümleri Askeri Çözümler Askeri bina ve yapılarda ihtiyaç duyulan sistemleri yakından takip eden ekibimizle birlikte talep ve beklentilerinize uygun merkezi TV sistemleri ile uydu ve karasal yayın dağıtımları;

Detaylı

Toplu Taşıma Çözümlerimiz

Toplu Taşıma Çözümlerimiz Toplu Taşıma Çözümlerimiz Yoğun insan ve hareketliliğin bulunduğu hava limanı, otobüs ve tren terminalleri, şehir içi duraklar gibi alanlar, kitle yönelndirme ve reklam gibi birçok yeni teknolojinin ihtiyaç

Detaylı

Kerem FIRAT Elektrik-Elektronik Müh.

Kerem FIRAT Elektrik-Elektronik Müh. Kerem FIRAT Elektrik-Elektronik Müh. 4.5G TEKNOLOJİSİ 4.5G/LTE ADVANCED MOBİL CİHAZLAR Mobil İletişim Teknolojisi 2G Teknolojisi GSM/GPRS, EDGE 3G Teknolojisi WCDMA/UMTS, HSPA+ 4G Teknolojisi LTE 4.5G

Detaylı

PINGPONG. Kurumsal Sunum / Aplikasyon Tanıtım

PINGPONG. Kurumsal Sunum / Aplikasyon Tanıtım PINGPONG Kurumsal Sunum / Aplikasyon Tanıtım 1 Sunum İçeriği Biz Kimiz? Kuruluş amacımız ve gelişim sürecimiz. PINGPONG Sistem ve İşleyiş Çalışma modeli, aplikasyon işleyişi ve sistemimiz. PINGPONG Nedir?

Detaylı

Operatör Çözümleri. SMATV Sistemleri. IPTV Sistemleri. Kablolu-Kablosuz Genişbant Şebeke Çözümleri

Operatör Çözümleri. SMATV Sistemleri. IPTV Sistemleri. Kablolu-Kablosuz Genişbant Şebeke Çözümleri Operatör Çözümleri Operatör ve servis sağlayıcı gibi sorunsuz altyapı üzerinden müşterilerine hizmet sunma ihtiyacı duyan müşterilerimize Mobil TV için altyapılar, Sinyal İşleme merkezleri ile sorunsuz

Detaylı

3. Global SATELLITE SHOW HALİÇ KONGRE MERKEZİ STK, Kurum ve Kuruluşlarımızın Değerli Başkan ve Temsilcileri,

3. Global SATELLITE SHOW HALİÇ KONGRE MERKEZİ STK, Kurum ve Kuruluşlarımızın Değerli Başkan ve Temsilcileri, 3. Global SATELLITE SHOW HALİÇ KONGRE MERKEZİ 9.11.2017 Sayın Bakanım, STK, Kurum ve Kuruluşlarımızın Değerli Başkan ve Temsilcileri, 1 İş Dünyamızın Değerli Temsilcileri, Kıymetli Basın Mensupları, Global

Detaylı

SMATV Sistemleri. IPTV Sistemleri. Kablolu-Kablosuz Genişbant Şebeke Çözümleri

SMATV Sistemleri. IPTV Sistemleri. Kablolu-Kablosuz Genişbant Şebeke Çözümleri Kamu Çözümleri Kamu sektöründe ihtiyaç duyulan düşük işletme maliyetine sahip, uzun ömürlü ve güncellenebilen network altyapılarını gerektiğinde birbiriyle entegre ederek minimum ilk yatırım maliyetleriyle

Detaylı

İşte 3G Hizmetleri ve Tarifeleri

İşte 3G Hizmetleri ve Tarifeleri On5yirmi5.com İşte 3G Hizmetleri ve Tarifeleri Cep telefonundan hızlı ve zengin içerikli veri akışına ve görüntülü konuşmaya imkan sağlayacak Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemleri (3G) hizmeti bugün başlıyor.

Detaylı

Avm Çözümleri. SMATV Sistemleri. IPTV Sistemleri. Kablolu-Kablosuz Genişbant Şebeke Çözümleri

Avm Çözümleri. SMATV Sistemleri. IPTV Sistemleri. Kablolu-Kablosuz Genişbant Şebeke Çözümleri Avm Çözümleri Yaşam konforunu arttırmada önemli rol oynayan alışveriş ve yaşam merkezleri, müşterilerine sundukları ek hizmet ve konforla rakiplerinden ayrılıyorlar. Alışveriş merkezlerinin altyapı ihtyaçları

Detaylı

2014 Ericsson ConsumerLab

2014 Ericsson ConsumerLab 2014 Ericsson ConsumerLab TÜRKİYE MOBİL GENİŞBANT KULLANICI ARAŞTIRMASI Ericsson ConsumerLab 2014 Türkiye Mobil Genişbant Çalışması 19.09.2014 Page 1 ARAŞTIRMA METOD VE KAPSAMI Örneklem 3G mobil interneti

Detaylı

Etkinlik-Organizasyon Firmaları Sunumu. Powered by MyBilet

Etkinlik-Organizasyon Firmaları Sunumu. Powered by MyBilet Etkinlik-Organizasyon Firmaları Sunumu Powered by MyBilet Online yayın nedir? MyStreamTurkey teknolojisi ile, firmanız tarafından uygun bulunulan görsel içerik ile, ekibimiz tarafından firmanızın veya

Detaylı

Bilişim Teknolojileri Temelleri 2011. Dijital Dünyada Yaşamak

Bilişim Teknolojileri Temelleri 2011. Dijital Dünyada Yaşamak Bilişim Teknolojileri Temelleri 2011 Dijital Dünyada Yaşamak Bilgisayar nedir? Bilgisayar, kullanıcı tarafından girilen bilgileri(veri) işleyen, depolayan istendiğinde girilen bilgileri ve sonuçlarını

Detaylı

TÜSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI CANSEN BAŞARAN-SYMES IN "SAĞLIĞA YENİLİKÇİ BİR BAKIŞ AÇISI: MOBİL SAĞLIK RAPORU TANITIM TOPLANTISI AÇILIŞ KONUŞMASI

TÜSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI CANSEN BAŞARAN-SYMES IN SAĞLIĞA YENİLİKÇİ BİR BAKIŞ AÇISI: MOBİL SAĞLIK RAPORU TANITIM TOPLANTISI AÇILIŞ KONUŞMASI TÜSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI CANSEN BAŞARAN-SYMES IN "SAĞLIĞA YENİLİKÇİ BİR BAKIŞ AÇISI: MOBİL SAĞLIK RAPORU TANITIM TOPLANTISI AÇILIŞ KONUŞMASI 22 Mart 2016 İstanbul, Sheraton Hotel&Convention Center

Detaylı

Donanım ve Yazılım Altyapısı Bileşeni

Donanım ve Yazılım Altyapısı Bileşeni Donanım ve Yazılım Altyapısı Bileşeni Her Okula 1 Adet Çok Fonksiyonlu Yazıcı 1 Adet Doküman Kamera Her Dersliğe Etkileşimli Tahta Panel Tip Etkileşimli Akıllı Tahta Kablolu İnternet Bağlantısı Her Öğretmene

Detaylı

Mobil İnternet Kullanımı ve 3G Araştırması Temmuz 2009

Mobil İnternet Kullanımı ve 3G Araştırması Temmuz 2009 Mobil İnternet Kullanımı ve 3G Araştırması Temmuz 2009 www.webrazzi.com 2/16 Rapor Hakkında Bu araştırma Türkiyeʼde mobil internet kullanımı ve 3Gʼnin bilinirliğini ölçmek amacıyla Webrazzi okuyucuları

Detaylı

Merkezi TV sistemleri, genişbant şebekeler, triple play ve IPTV

Merkezi TV sistemleri, genişbant şebekeler, triple play ve IPTV Mobil Mobil TV TV Biz Kimiz? Vizyon Komünikasyon, iletişim teknolojileri alanında yüksek teknoloji sistem çözümleri üreten ve iş ortaklarına ürün desteği sağlayan bir mühendislik firmasıdır. Dünya çapında

Detaylı

i-kutu İnteraktif Kutu Seç İzle Kişisel İçerik Paylaşımı Durdur İzle TV Kontrol Sesle Yazdır Sesle Kanal Değiştir Çocuk Kumandası Kolay Kumanda

i-kutu İnteraktif Kutu Seç İzle Kişisel İçerik Paylaşımı Durdur İzle TV Kontrol Sesle Yazdır Sesle Kanal Değiştir Çocuk Kumandası Kolay Kumanda Seç İzle Kişisel İçerik Paylaşımı Durdur İzle TV Kontrol (Listelenen TV ler) Sesle Yazdır Sesle Kanal Değiştir Çocuk Kumandası Kolay Kumanda (İsteğe Bağlı) i-kutu İnteraktif Kutu Merhaba, Bu kitapçıkta

Detaylı

4k ultra HD teknolojisi. Odak noktamız her yerde her ayrıntıyı görmenizi sağlamaktır

4k ultra HD teknolojisi. Odak noktamız her yerde her ayrıntıyı görmenizi sağlamaktır 4k ultra HD teknolojisi Odak noktamız her yerde her ayrıntıyı görmenizi sağlamaktır 2 teknolojisi Her yerde her ayrıntıyı görmenizi sağlıyor Büyük bir alanı kapsamak ve uzun bir mesafeden nesneleri tanımlamak

Detaylı

Konut Çözümleri. SMATV Sistemleri. IPTV Sistemleri. Kablolu-Kablosuz Genişbant Şebeke Çözümleri

Konut Çözümleri. SMATV Sistemleri. IPTV Sistemleri. Kablolu-Kablosuz Genişbant Şebeke Çözümleri Konut Çözümleri Toplu konutlarda bireysel çanak antenlerin meydana getirdiği görüntü kirliliğini önleyen ve görüntü kalitesinde çığır açan merkezi TV dağıtım sistemlerinden başlayarak, günümüzde Triple

Detaylı

Daha genişbantlı, tamamen mobil

Daha genişbantlı, tamamen mobil Thuraya IP Daha genişbantlı, tamamen mobil T h u r a ya olarak, dünya çapında geniş bant uydu pazarı için yenilikçi, ucuz ve yüksek kalitede çözümler sunan öncü kuruluşuz. Performans ve tasarıda bir jenerasyon

Detaylı

Mobil Pazarlama Stratejiniz İçin Çevrimiçi Video Neden Olmazsa Olmaz?

Mobil Pazarlama Stratejiniz İçin Çevrimiçi Video Neden Olmazsa Olmaz? Mobil Pazarlama Stratejiniz İçin Çevrimiçi Video Neden Olmazsa Olmaz? Günümüzde tüketiciler ihtiyaç duydukları ya da istedikleri bir şey olduğunda refleks olarak Yayınlandı Nisan 2015 telefonlarına uzanıyor.

Detaylı

Yer yüzündeki en küçük, en hafif Handycam

Yer yüzündeki en küçük, en hafif Handycam Yer yüzündeki en küçük, en hafif Handycam Sayı: 20 Bu Ay... Dünya nın en küçük ve hafifi çok havalı Taşınabilir High Definition İhtişamı BRAVIA D3000 Serisi ile Tanışın Cyber-shot ile su altı keyfi Anılarınızı

Detaylı

17 Haziran 2014 DenizBank Güncel Haber Bülteni

17 Haziran 2014 DenizBank Güncel Haber Bülteni 17 Haziran 2014 DenizBank Güncel Haber Bülteni Mobil RTB Harcamaları %459 Artış Gösterdi emarketer tahminlerine göre RTB harcamaları (tüm reklam çeşitleri dahil) 2018 yılında toplamda $12 milyar a ulaşacak.

Detaylı

Türkiye nin geleceğini 25 milyonluk kitle belirleyecek

Türkiye nin geleceğini 25 milyonluk kitle belirleyecek Tarih: 19.01.2013 Sayı: 2014/01 İSMMMO dan Türkiye nin Yaratıcı Geleceği / Y Kuşağı Raporu Türkiye nin geleceğini 25 milyonluk kitle belirleyecek İSMMMO nun Türkiye nin Yaratıcı Geleceği / Y Kuşağı adlı

Detaylı

FESTİVAL HAKKINDA. Magical Fest Türkiye'de en çok biletli seyircinin ağırlayacağı bir festival olacak.

FESTİVAL HAKKINDA. Magical Fest Türkiye'de en çok biletli seyircinin ağırlayacağı bir festival olacak. İÇİNDEKİLER Festival Hakkında... 3 Festival Programı... 4 Line Up (1.Gün)... 5 Line Up (2. Gün)... 6 Festival'in Tanıtımı... 7 Rakamlarla MagicalFest... 8 Festival Alanı... 9 Festivalin Mobil Uygulaması...

Detaylı

Tüm toplum kesimlerinin ve bireylerin BİT e erişerek ve bu teknolojileri yetkin biçimde kullanarak bahse konu sürece katkı yapması, ülkelerin bilgi

Tüm toplum kesimlerinin ve bireylerin BİT e erişerek ve bu teknolojileri yetkin biçimde kullanarak bahse konu sürece katkı yapması, ülkelerin bilgi 1 2 Tüm toplum kesimlerinin ve bireylerin BİT e erişerek ve bu teknolojileri yetkin biçimde kullanarak bahse konu sürece katkı yapması, ülkelerin bilgi toplumu ve e- devlet hedeflerinin gerçekleştirilmesi

Detaylı

Eğitimde Bilişim Teknolojilerinin Yeri Ve Önemi

Eğitimde Bilişim Teknolojilerinin Yeri Ve Önemi Eğitimde Bilişim Teknolojilerinin Yeri Ve Önemi Sunumumuza Bir Soru İle Başlayalım Laptop Tablet Masaüstü Pc Akıllı Telefon Soru1: Hangisini Kullanıyorsunuz? Laptop Tablet Masaüstü Pc Akıllı Telefon Soru2:

Detaylı

Çalınan Laptopuzunun Peşini Bırakmayın!..

Çalınan Laptopuzunun Peşini Bırakmayın!.. On5yirmi5.com Çalınan Laptopuzunun Peşini Bırakmayın!.. Laptop'unuz mu çalındı? İşte onu izlemenin ve hırsız bezdirmenin en pratik yolu... Yayın Tarihi : 21 Aralık 2011 Çarşamba (oluşturma : 10/2/2015)

Detaylı

Bütünleşik İletişim 9.0 İletişimde Yeni Çağ

Bütünleşik İletişim 9.0 İletişimde Yeni Çağ Bütünleşik İletişim 9.0 İletişimde Yeni Çağ Cisco Bütünleşik İletişim 9.0 (UC 9.0) İletişim ve işbirliğindeki en son teknoloji olan Cisco Bütünleşik İletişim Sistemi 9.0 (Cisco Unified Communications System

Detaylı

7 Ocak 2014 DenizBank Güncel Haber Bülteni

7 Ocak 2014 DenizBank Güncel Haber Bülteni 7 Ocak 2014 DenizBank Güncel Haber Bülteni Koinim.Com: Yeni Bir Türk Bitcoin Cüzdan Ve Platformu Bitcoin internetin en sıra dışı fenomenlerinden biri haline geldi. Bundan sadece bir kaç ay öncesine kadar

Detaylı

milyona ulaştı İnternet abone sayısı 2011 de

milyona ulaştı İnternet abone sayısı 2011 de İnternet abone sayısı 2011 de milyona ulaştı 14 Türkiye nin elektronik haberleşme sektör büyüklüğü, 2011 de 27.6 milyarı bulurken pazar gelirlerinde telefon hizmetlerinden sonra en büyük payı oluşturan

Detaylı

Duygusal ve sosyal becerilere sahip Genç profesyoneller

Duygusal ve sosyal becerilere sahip Genç profesyoneller Duygusal ve sosyal becerilere sahip Genç profesyoneller Y jenerasyonunun internet bağımlılığı İK yöneticilerini endişelendiriyor. Duygusal ve sosyal becerilere sahip genç profesyonel bulmak zorlaştı. İnsan

Detaylı

İşletme Sonuçları Elde Etmek için Daha İyi Bir Çağrı Merkezi Deneyimi Sunma

İşletme Sonuçları Elde Etmek için Daha İyi Bir Çağrı Merkezi Deneyimi Sunma İşletme Sonuçları Elde Etmek için Daha İyi Bir Çağrı Merkezi Deneyimi Sunma Yayınlanan Temmuz 2016 Konular Hareketli Arama Tüketicilerin aklına takılan soruları yanıtlamanın en kolay yolu bazen gerçek

Detaylı

POZITRON. Geleneksel kanallardan yeni metodlara: Mobil Bankacılık. www.pozitron.com

POZITRON. Geleneksel kanallardan yeni metodlara: Mobil Bankacılık. www.pozitron.com POZITRON Geleneksel kanallardan yeni metodlara: Mobil Bankacılık www.pozitron.com Biz Kimiz? Hedef Alternatif iletişim kanalları geliştirerek şirketlere katma değer sağlıyoruz. Türkiye nin en büyük finans

Detaylı

İTO Başkanı İbrahim Çağlar: İstanbul yerli ve yabancı yatırımcıya muazzam fırsatlar sunuyor

İTO Başkanı İbrahim Çağlar: İstanbul yerli ve yabancı yatırımcıya muazzam fırsatlar sunuyor İstanbul görkemli maketi ve inşaat firmalarıyla MIPIM Fuarı nda İTO Başkanı İbrahim Çağlar: İstanbul yerli ve yabancı yatırımcıya muazzam fırsatlar sunuyor "Nasıl ki Nuri Bilge, Cannes film festivalinin

Detaylı

MAKİNELERİN YÜKSELİŞİ: Avrupa, mobil işgücü seçeneklerini araştırmaya başlıyor

MAKİNELERİN YÜKSELİŞİ: Avrupa, mobil işgücü seçeneklerini araştırmaya başlıyor MAKİNELERİN YÜKSELİŞİ: Avrupa, mobil işgücü seçeneklerini araştırmaya başlıyor Hibrit cihazlar, iş amaçlı dizüstü bilgisayarların Avrupa daki egemenliğini tehdit ediyor Tabletlerin mobil çalışma biçimini

Detaylı

1.Baskı Çözümleri: 2. Bilgisayar Bileşenleri: 1.Baskı Ürünleri. 1.1. Faks Cihazları. 1.2. Fotokopi Cihazları. 1.3. Tarayıcılar. 1.4.

1.Baskı Çözümleri: 2. Bilgisayar Bileşenleri: 1.Baskı Ürünleri. 1.1. Faks Cihazları. 1.2. Fotokopi Cihazları. 1.3. Tarayıcılar. 1.4. Yıldırım Bilişim - 2014 1.Baskı Çözümleri: 1.Baskı Ürünleri 1.1. Faks Cihazları 1.2. Fotokopi Cihazları 1.3. Tarayıcılar 1.4. Yazıcılar 2. Bilgisayar Bileşenleri: 2.1. Anakartlar 2.2. Bellekler 2.3. Ekran

Detaylı

09.08.2011 TURKCELL. Bireysel Pazarlama Basın Toplantısı. Emre SAYIN Genel Müdür Yardımcısı

09.08.2011 TURKCELL. Bireysel Pazarlama Basın Toplantısı. Emre SAYIN Genel Müdür Yardımcısı 09.08.2011 TURKCELL Bireysel Pazarlama Basın Toplantısı Emre SAYIN Genel Müdür Yardımcısı TURKCELL MOBİL PAZARDA LİDER Abone Pazar Payı(%) 56% 55% 56% 56% 56% 57% 56% 56% 55% 55% 55% 54% 54% 54% 27% 27%

Detaylı

Datagate, Belkin N Serisi ile kablosuz özgürlük sunuyor

Datagate, Belkin N Serisi ile kablosuz özgürlük sunuyor BASIN BÜLTENİ Datagate, Belkin N Serisi ile kablosuz özgürlük sunuyor Datagate Bilgisayar, Türkiye distribütörü olduğu Belkin International ın N serisi kablosuz ağ iletişim ürünlerini Türk tüketici ile

Detaylı

AVRUPA'DA OTOMOBİL SATIŞLARINA BREXIT FRENİ

AVRUPA'DA OTOMOBİL SATIŞLARINA BREXIT FRENİ HABER Fotoğraflar: Dünya Gazetesi Fotoğraf Arşivi AVRUPA'DA OTOMOBİL SATIŞLARINA BREXIT FRENİ 74 Brexit'in yarattığı belirsizlik ortamı ve dizel otomobil skandalı sonrasında araç emisyon kurallarının sıkılaştırılmasının

Detaylı

KEDACOM, Video İletişim ve IP ağ gözetiminde endüstri lideri

KEDACOM, Video İletişim ve IP ağ gözetiminde endüstri lideri SİMET TEKNOLOJİ A.Ş. www.simet.com.tr KEDACOM, Video İletişim ve IP ağ gözetiminde endüstri lideri ŞİRKETE GENEL BAKIŞ 1 Video İletişim ve Ağ Gözetimi konusunda Lider Oyuncu Video Konferans Sentetik HD

Detaylı

MOBİLSAD, Eylül 2010

MOBİLSAD, Eylül 2010 MOBİLSAD, Eylül 2010 Gündem TELEKOMÜNİKASYON SEKTÖRÜ VE KATKILARIMIZ Telekomünikasyon Sektörü Mobil İletişim Sektörü Ekonomiye Diğer Katkılarımız Ülke Gelişimine Katkı TELEKOMÜNİKASYON SEKTÖRÜNDE VERGİ

Detaylı

Digital Signage Solutions ERPA den gelen ekran tecrübesi. sıradanın ötesinde

Digital Signage Solutions ERPA den gelen ekran tecrübesi. sıradanın ötesinde Digital Signage Solutions ERPA 2017 1995 den gelen ekran tecrübesi sıradanın ötesinde ERPA, Teknolojiye değer katar faaliyetlerini sürdüren ERPA, Endüstriyel Teknoloji alanındaki ilklere imza atarak, sektörün

Detaylı

Akıllı telefonlar, avuçiçi bilgisayarlar ile taşınabilir (cep) telefonların özelliklerini birleştiren cihazlardır. Akıllı telefonlar kullanıcıların

Akıllı telefonlar, avuçiçi bilgisayarlar ile taşınabilir (cep) telefonların özelliklerini birleştiren cihazlardır. Akıllı telefonlar kullanıcıların Akıllı telefonlar, avuçiçi bilgisayarlar ile taşınabilir (cep) telefonların özelliklerini birleştiren cihazlardır. Akıllı telefonlar kullanıcıların bilgilerini saklamalarına, program yüklemelerine izin

Detaylı

AD DRONE. Tüm görüş ve önerileriniz için

AD DRONE. Tüm görüş ve önerileriniz için AD DRONE Dijital dünyanın gelişmesiyle birlikte aynı orantıda internet dünyasıyla olan bağlarımız güçlenmeye devam ediyor. İşte tam da bu adımda AD Drone ekibi olarak sizleri güler yüz ve sıcakkanlılığımız

Detaylı

Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü 2014 Pazar Verileri

Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü 2014 Pazar Verileri Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü 2014 Pazar Verileri Mayıs 2015 İçindekiler 1 ÇALIŞMANIN PAYDAŞLARI Alt sektör kategorileri için faydalanılan veri kaynakları ve işbirliği yapılan paydaşlar 2 3 ÇALIŞMANIN

Detaylı

Deytek Bilişim, yazılım ve bilişim üzerine faaliyet gösteren bir Ar-Ge inovasyon şirketidir.

Deytek Bilişim, yazılım ve bilişim üzerine faaliyet gösteren bir Ar-Ge inovasyon şirketidir. Deytek Bilişim, yazılım ve bilişim üzerine faaliyet gösteren bir Ar-Ge inovasyon şirketidir. Servis Grubu -Sunucu Otomasyon ve İzleme -Web Hosting -Bulut Bilişim Alt Yapı -Bulut Bilişim Servis Çözümleri

Detaylı

ELEKTRONİK SEKTÖRÜ RAPORU (2013/1)

ELEKTRONİK SEKTÖRÜ RAPORU (2013/1) T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI ELEKTRONİK SEKTÖRÜ RAPORU (2013/1) Sektörel Raporlar ve Analizler Serisi 1 İÇİNDEKİLER Şekiller Listesi... 3 Kısaltmalar Listesi... 3 YÖNETİCİ ÖZETİ... 4 1.SEKTÖRÜN

Detaylı

ORGANİK HABERLEŞME TEKNOLOJİLERİ

ORGANİK HABERLEŞME TEKNOLOJİLERİ Mobil pazarlama nedir? Mobil pazarlama, tüke4cide sa7n alma isteği yaratma amacıyla, mobil mecra üzerinden ve/ veya mobil ürünler kullanılarak yapılan faaliyetler olarak tanımlanmaktadır. Bir başka ifadeyle;

Detaylı

BİLGİ TEKNOLOJİSİNİN TEMEL KAVRAMLARI. 1-Bilgisayar, donanım ve yazılım kavramları 2-Bilgisayar çeşitleri 3-Bilgisayarlar arsındaki farklılıklar

BİLGİ TEKNOLOJİSİNİN TEMEL KAVRAMLARI. 1-Bilgisayar, donanım ve yazılım kavramları 2-Bilgisayar çeşitleri 3-Bilgisayarlar arsındaki farklılıklar BİLGİ TEKNOLOJİSİNİN TEMEL KAVRAMLARI 1-Bilgisayar, donanım ve yazılım kavramları 2-Bilgisayar çeşitleri 3-Bilgisayarlar arsındaki farklılıklar Yılmaz DEMİR BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÖĞRETMENİ Ünitelerimiz

Detaylı

Basın Bülteni. Tüketici Teknolojisi Ürünleri Pazarı dördüncü çeyrekte %17 büyüdü. GfK TEMAX Türkiye 2017 Dördüncü Çeyrek Sonuçları

Basın Bülteni. Tüketici Teknolojisi Ürünleri Pazarı dördüncü çeyrekte %17 büyüdü. GfK TEMAX Türkiye 2017 Dördüncü Çeyrek Sonuçları Basın Bülteni 21 Şubat 2018 Naz Şakar Marketing and Communications T +90 212 368-0700 F +90 212 368-0799 naz.sakar@gfk.com Tüketici Teknolojisi Ürünleri Pazarı dördüncü çeyrekte %17 büyüdü. GfK TEMAX Türkiye

Detaylı

General Mobile DSTL1. Sürüm Güncelleme Notları

General Mobile DSTL1. Sürüm Güncelleme Notları General Mobile DSTL1 Sürüm Güncelleme Notları Bu sürüm notları General mobile DSTL1 cihazı için en son gönderilen yazılım güncelleme bilgisi içermektedir. Bu sürüm güncelleme, cihazınızın işlevselliğini

Detaylı

FABRİKALARDA ROBOTLAR DAHİL HER ŞEY BİRBİRİYLE KONUŞACAK

FABRİKALARDA ROBOTLAR DAHİL HER ŞEY BİRBİRİYLE KONUŞACAK Medya İlişkileri: Mitsubishi Electric Türkiye PR Ajansı İnomist İletişim Danışmanlığı Sibel Selvi Arslantürk sibel@inomist.com +90 216 639 60 16 / +90 533 441 80 33 Kasım 2016 Mitsubishi Electric, Türkiye

Detaylı

ANKARA TARİHİNDE BÖYLE DÜŞÜK FİYATLAR GÖRÜLMEDİ

ANKARA TARİHİNDE BÖYLE DÜŞÜK FİYATLAR GÖRÜLMEDİ Media Markt En Düşük Fiyat Şenliği Ankara yı salladı. ANKARA TARİHİNDE BÖYLE DÜŞÜK FİYATLAR GÖRÜLMEDİ Ankara Kentpark ta 10 Aralık 2009 da, toplam 4.500 metrekare alanda hizmet vermeye başlayan Media Markt

Detaylı

Bir bölgede başka bir bölgeye karşılıklı olarak, veri veya haberin gönderilmesini sağlayan.sistemlerdir.

Bir bölgede başka bir bölgeye karşılıklı olarak, veri veya haberin gönderilmesini sağlayan.sistemlerdir. 1.1.3. Scada Yazılımından Beklenenler Hızlı ve kolay uygulama tasarımı Dinamik grafik çizim araçları Çizim kütüphaneleri Alarm yönetimi Tarih bilgilerinin toplanması Rapor üretimi 1.1.4. Scada Sistemleri

Detaylı

Henüz bir Mobil Şubeniz Yokmu?

Henüz bir Mobil Şubeniz Yokmu? Henüz bir Mobil Şubeniz Yokmu? Mobil Şubenizi Açın İşlerinizi Kolaylaştırın! www.mobilsubem.com Mobil Şubeniz Her an Yanınızda! Bu E-Kataloğumuzda Mobil Şubem Hizmetlerinin genel bir tanıtımını bulabilirsiniz.

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) ELEKTRONİK HABERLEŞME, UZAY VE HAVACILIK SEKTÖRÜNDE AR-GE DESTEKLERİ

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) ELEKTRONİK HABERLEŞME, UZAY VE HAVACILIK SEKTÖRÜNDE AR-GE DESTEKLERİ BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) ELEKTRONİK HABERLEŞME, UZAY VE HAVACILIK SEKTÖRÜNDE AR-GE DESTEKLERİ Esra ALAGÖZ KAYA Şubat 2015 SUNUM PLANI I. ELEKTRONİK HABERLEŞME, HAVACILIK VE UZAY AR-GE HİBE DESTEKLERİ

Detaylı

HP, Y Kuşağına Ulaşmak için İlgi Çekici YouTube Reklamları Kullanıyor

HP, Y Kuşağına Ulaşmak için İlgi Çekici YouTube Reklamları Kullanıyor HP, Y Kuşağına Ulaşmak için İlgi Çekici YouTube Reklamları Kullanıyor Yayınlanan Mayıs ayı 2016 Konular Video Reklâm HP artık dijital video ile tek bir platform üzerinden tüm Y kuşağı kitlesine ulaşabiliyor.

Detaylı

PLED-W600. Genel Bakış. WXGA Yüksek Çözünürlüklü LED Projeksiyon Cihazı

PLED-W600. Genel Bakış. WXGA Yüksek Çözünürlüklü LED Projeksiyon Cihazı Genel Bakış ViewSonic PLED-W600, ultra hafif taşınabilir tasarımı ile 600Ansi lümen parlaklık, WXGA(1280x800) çözünürlük ve 120.000 kontrast oranına sahiptir. Hafif kompakt tasarımı ve 30.000 saat lamba

Detaylı

2014-2015 GÜZ DÖNEMİ BİLGİSAYAR PROJESİ KONU ÖNERME FORMU

2014-2015 GÜZ DÖNEMİ BİLGİSAYAR PROJESİ KONU ÖNERME FORMU No: Proje Konusu: Öğrenci Sayısı: Proje Süresi: Proje Özeti: 3G modem ile uzaktan ısı, aydınlatma, hareket, görüntü 1 3G ile Akıllı Ev Uygulaması 1 2 Dönem kontrolü. Gerekli donanımlar Mobil Kablosuz Ağlar

Detaylı

Uluslararası Yükseköğretim Hareketliliği ve Türkiye nin Konumu temalı Toplantı İstanbul TOBB Plaza da Gerçekleşti

Uluslararası Yükseköğretim Hareketliliği ve Türkiye nin Konumu temalı Toplantı İstanbul TOBB Plaza da Gerçekleşti Uluslararası Yükseköğretim Hareketliliği ve Türkiye nin Konumu temalı Toplantı İstanbul TOBB Plaza da Gerçekleşti Uluslararası Yükseköğretim Hareketliliği ve Türkiye nin Konumu Toplantısı TOBB Plaza da

Detaylı

Bağlantılı Dijital Ekonomi. Kasım, 2017

Bağlantılı Dijital Ekonomi. Kasım, 2017 Bağlantılı Dijital Ekonomi Kasım, 2017 Teknoloji İnsan ı değiştiriyor mu? Teknoloji İş i değiştiriyor mu? Kurulu IoT Birimleri, kategorilerine göre IoT Endpoint Harcamaları, kategorilerine göre Dijital

Detaylı

TÜBİTAK TEYDEB ARAŞTIRMA VE TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YENİLİK PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI

TÜBİTAK TEYDEB ARAŞTIRMA VE TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YENİLİK PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI TÜBİTAK TEYDEB 1511 - ARAŞTIRMA VE TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YENİLİK PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI / Temmuz.2016 TÜBİTAK TEYDEB 1511 Projelerine Genel Bakış TÜBİTAK tarafından ilk kez 2012 senesinde başlatılan

Detaylı

E-DEVLET ve E-TİCARET IT 515

E-DEVLET ve E-TİCARET IT 515 E-DEVLET ve E-TİCARET 280 2006-2010 BİLGİ TOPLUMU STRATEJİSİ TEMEL EKSENLER 1. Sosyal Dönüşüm 2. Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin İş Dünyasına Nüfuzu Eylem ana temaları: Devlet ile İş Yapma Kolaylıklarının

Detaylı

SAP OEM PROGRAM ORTAKLIĞI REHBERİ. Türkiye nin ilk SAP OCP İş Ortağı MDS ap den OEM Programı Hakkında Bilmek İstedikleriniz...

SAP OEM PROGRAM ORTAKLIĞI REHBERİ. Türkiye nin ilk SAP OCP İş Ortağı MDS ap den OEM Programı Hakkında Bilmek İstedikleriniz... SAP OEM PROGRAM ORTAKLIĞI REHBERİ Türkiye nin ilk SAP OCP İş Ortağı MDS ap den OEM Programı Hakkında Bilmek İstedikleriniz... OEM İŞ ORTAKLIĞI NEDİR? MDS ap SAP OEM iş ortaklığı modeli, SAP platformlarını

Detaylı

i eknolojt yon Ġnovas

i eknolojt yon Ġnovas UMT a.ģ. Ġnovasyon Teknoloji Biz Kimiz? 2015 yılında faaliyete başlayan firmamız bilgisayar destekli tasarım ve üretim alanında ürün geliştiren, güvenlik sistemleri, donanımsal çözümler sunan, mobil yazılım

Detaylı

PERAKENDE SEKTÖRÜ. 2015 Değerlendirmesi, 2016 Beklentileri EMRE YILMAZ

PERAKENDE SEKTÖRÜ. 2015 Değerlendirmesi, 2016 Beklentileri EMRE YILMAZ Perakende sektörü Türkiye nin lokomotif sektörlerinden bir tanesidir. Geçtiğimiz yıl itibarıyla dünya genelinde 16 trilyon dolarlık bir hacme sahip olan perakende sektörü aynı dönemde %11 lik bir büyüme

Detaylı

TÜRK TELEKOMÜNİKASYON A.Ş ÜÇÜNCÜ ÇEYREK SONUÇLARINI AÇIKLADI

TÜRK TELEKOMÜNİKASYON A.Ş ÜÇÜNCÜ ÇEYREK SONUÇLARINI AÇIKLADI TÜRK TELEKOMÜNİKASYON A.Ş. 2009 ÜÇÜNCÜ ÇEYREK SONUÇLARINI AÇIKLADI Basın Bülteni 20 Ekim 2009 Konsolide Gelir 7,8 milyar TL yi aştı Türkiye nin öncü iletişim ve yakınsama teknolojisi şirketi Türk Telekom

Detaylı

T M M E Türkiye Müşteri Memnuniyeti Endeksi

T M M E Türkiye Müşteri Memnuniyeti Endeksi T M M E Türkiye Müşteri Memnuniyeti Endeksi BASIN BÜLTENİ 6.05.2015 10 yılda 330 bin müşterinin memnuniyeti ölçüldü TMME Ödülleri Sahiplerini Buldu KalDer, Türkiye Müşteri Memnuniyeti Endeksi nde (TMME)

Detaylı

AVEA EN İYİ BİREYSEL İŞ ORTAKLIĞI ÖDÜLÜNÜ, MOBİL OYUNCU PORTALI İLE BAŞARI MOBİLE KAZANDI

AVEA EN İYİ BİREYSEL İŞ ORTAKLIĞI ÖDÜLÜNÜ, MOBİL OYUNCU PORTALI İLE BAŞARI MOBİLE KAZANDI AVEA EN İYİ BİREYSEL İŞ ORTAKLIĞI ÖDÜLÜNÜ, MOBİL OYUNCU PORTALI İLE BAŞARI MOBİLE KAZANDI BAŞARI MOBİLE, AVEA İş Ortaklığı Programı 2011 Mobil Proje Yarışması kapsamında; MOBİL OYUNCU platformu ile "En

Detaylı

Taşınabilir Teknolojiler

Taşınabilir Teknolojiler Taşınabilir Teknolojiler Nelerdir? Akıllı cep telefonları Dizüstü bilgisayarlar Tablet PC ler Giyilebilir teknolojiler Akıllı cep telefonları Fotoğraf makinesi, video kamera, sesli ve görüntülü ortam oynatıcılar,

Detaylı

L Oréal in Dijital Dönüşümü

L Oréal in Dijital Dönüşümü L Oréal in Dijital Dönüşümü Yazan: Marie Gulin-Merle Yayınlanma tarihi: Nisan 2017 Konular Reklamcılık, Perakende, Mobil, Önemli Anlar Dijital dünyada, özellikle de mobil platformda tüketicilere gitgide

Detaylı

2013/101 (Y) BTYK nın 25. Toplantısı. Üstün Yetenekli Bireyler Stratejisi nin İzlenmesi [2013/101] KARAR

2013/101 (Y) BTYK nın 25. Toplantısı. Üstün Yetenekli Bireyler Stratejisi nin İzlenmesi [2013/101] KARAR 2013/101 (Y) Üstün Yetenekli Bireyler Stratejisi nin İzlenmesi [2013/101] BTYK nın 2009/102 no.lu kararı kapsamında hazırlanan ve 25. toplantısında onaylanan Üstün Yetenekli Bireyler Stratejisi nin koordinasyonunun

Detaylı

Markaların 2017 Sonu Büyüme Hedefleri. 7,000 Mağaza. 6,000 Mağaza 5,000 Mağaza

Markaların 2017 Sonu Büyüme Hedefleri. 7,000 Mağaza. 6,000 Mağaza 5,000 Mağaza EKİM 2017 Geride bıraktığımız son iki yılda, Türkiye ekonomik olarak tarihindeki en dalgalı dönemlerinden birisini yaşadı. Bu dalgalanmayı sektörlere indirgediğimizde, markaların ve tüketicilerin denizleri

Detaylı

yenilikçi bir yatırım yönetim sistemine giriş yapın.

yenilikçi bir yatırım yönetim sistemine giriş yapın. yenilikçi bir yatırım yönetim sistemine giriş yapın. arias yatırım yönetim sistemi ne hoşgeldiniz. arias yatırım yönetim sistemi modern, yenilikçi ve pratik bir proje yatırım takip ve kontrol sistemidir

Detaylı

Mobil ödemeler ve dijital cüzdan uygulamaları ödeme sistemlerinin geleceğini belirleyecek

Mobil ödemeler ve dijital cüzdan uygulamaları ödeme sistemlerinin geleceğini belirleyecek BKM Genel Müdürü Canko: Mobil ödemeler ve dijital cüzdan uygulamaları ödeme sistemlerinin geleceğini belirleyecek Son üç yılda İnternet ten ödeme hacminin dünyada yüzde 16, Türkiye de ise 41 büyüme gösterdiğini

Detaylı

DİJİTAL PAZARLAMA &SOSYAL MEDYANIN FAYDALI ve ŞAŞIRTICI GERÇEKLERİ

DİJİTAL PAZARLAMA &SOSYAL MEDYANIN FAYDALI ve ŞAŞIRTICI GERÇEKLERİ DİJİTAL PAZARLAMA &SOSYAL MEDYANIN FAYDALI ve ŞAŞIRTICI GERÇEKLERİ Sadece E-mail Abonelerine Özel BİLİYOR MUYDUN? Tüketicilerin %90 ı satın alma kararlarında internetteki yorumların etkili olduğunu düşünüyor.

Detaylı

WEB ARAÇLARI VE UZAKTAN EĞİTİM CEIT357-4.HAFTA

WEB ARAÇLARI VE UZAKTAN EĞİTİM CEIT357-4.HAFTA WEB ARAÇLARI VE UZAKTAN EĞİTİM CEIT357-4.HAFTA 1 Giriş Bu bölümümde günümüzde en çok kullanılan Web araçları tanıtılacak ve anlatılacaktır.bunların eğitimde, özellikle uzaktan eğitimde nasıl kullanıldığından

Detaylı

Dünya ve Türkiye de, Kamu Çağrı Merkezi Uygulamaları ve Son Trendler 26 Eylül 2012

Dünya ve Türkiye de, Kamu Çağrı Merkezi Uygulamaları ve Son Trendler 26 Eylül 2012 Dünya ve Türkiye de, Kamu Çağrı Merkezi Uygulamaları ve Son Trendler 26 Eylül 2012 IMI 2.Ankara Çağrı Merkezi Konferansı Emre ERTÜRK TURKCELL GLOBAL BİLGİ Stratejik Planlama Müdürü Dünya Çağrı Merkezi

Detaylı

Sistem Nasıl Çalışıyor: Araç İzleme ve Filo Yönetim Sistemi

Sistem Nasıl Çalışıyor: Araç İzleme ve Filo Yönetim Sistemi arvento Araç Takip ve Filo Yönetim Sistemleri ile araçlarınızı 7 gün 24 saat on-line ve geçmişe yönelik olarak izleyebilir, hızlarını, izlemiş oldukları güzergahı, duraklama yaptıkları yerleri uzaktan

Detaylı

LOUPE, IP Data ağlarında çalışan katma değerli servislerinizi kolaylıkla izlemenizi sağlar. www.netas.com.tr

LOUPE, IP Data ağlarında çalışan katma değerli servislerinizi kolaylıkla izlemenizi sağlar. www.netas.com.tr LOUPE, IP Data ağlarında çalışan katma değerli servislerinizi kolaylıkla izlemenizi sağlar. www.netas.com.tr IP Tabanlı Servis Oturumlarınızı İzlemenin Kolay Yolu Loupe, Katma Değerli Servislerinizi IP

Detaylı

SayınBakanım, Sayın Valim, Sayın TK Başkanım, Sayın Büyük Şehir Belediye başkanım, Sayın Rektörüm, DeğerliMeslektaşlarım Sayın Basın Mensupları, Ve Sevgili Konuklar, Yıldız Teknik Üniversitesi çatısı altında

Detaylı