BÖLÜM-6 NÜKLEER YAKITLI GÜÇ SANTRALLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BÖLÜM-6 NÜKLEER YAKITLI GÜÇ SANTRALLERİ"

Transkript

1 BÖLÜM-6 NÜKLEER YAKITLI GÜÇ SANTRALLERİ

2 Özet Giriş Nükleer Enerji Radyoaktivite Bozunma Hızı ve Yarı Ömür Birimler ve Dozlar Radyasyonun Biyolojik Etkileri Radyasyondan Korunma Standartları Nükleer Reaktörlere Giriş

3 GİRİŞ ABD de Nükleer Güç Santrallerini (NGS) geliştirenler, lı yıllarda bu santralleri elektriği üretmenin en ucuz yolu olarak düşünüyordu. Böylece ABD fosil yakıtları ithal ederken ambargo ve fiyat artışlarına maruz kalmayacaktı yılı itibariyle ABD elektriğinin %20 sini NGS nden elde etmektedir. 104 ü aşkın sayıda NGS i mevcuttur.

4 Giriş Yaklaşık 20 yıl önce, fosil yakıtlar ile ekonomik bakımdan karşılaştırılması, İlk yatırım masreaflarının fazlalığı, Emniyet problemleri, dolayısı ile NGS inşasında bir duraklama devri geçirdi. Şimdi nükleer güç santrallerinin inşasına, Çin, İndia, Güney Afrika, Kore, ABD... Tekrar ilgi arttı (sebep?)

5 Giriş Nükleer enerji nedir? Fizikçi için: Atom çekirdeğinde bulunan tanecikler arsında bağlama enerjisi,

6 Giriş Mühendisler için ise, kontrol ederek bu enerjiyi açığa cıkarmak ve elektrik enerjisi üreterek insanlığa hizmet etmektir. Fizyon Füzyon, bu iki nükleer reaksiyon ile bu enerji açığa çıkar.

7 Giriş Nükleer bağlama enerjisi fevkalde kuvvetli olduğu için, nükleer reaksiyondan açığa çıkan enerji de, kimyasal reaksiyon neticesinde çıkan enerjiden çok çok yüksek olmakta, ve dolayısı ile nükleer de kg yakıt başına üretilen enerji de fevkalade yüksek olmaktadır.

8 Giriş Yer kürenin ısınması NGS larından, yakıt yanmasından CO2 emisyonunun olmaması, bu gün için ekonomik olabilmesi bu santralleri cazip kılarken, Reaktör emniyeti, kullanılan yakıtların depolanması, yüksek dozda nükleer atıkların idaresi gibi problemler...

9 Giriş Bir yazarın dediği gibi: İki karşıt fikir, 1- Nükleer enerji 21.inci asırda daha da gelişecek ve dünyada enerji üretiminde daima önemli bir rol oynıyacaktır 2- Nükleer enerji çok tehlikeli ve ekonomik değil ve zamanla azalacak ve vazgeçilecektir Siz, gençler öğrenerek, inceleyerek kendiniz karar vereceksiniz.

10 GİRİŞ Fransa da 50 den fazla NGS bulunmaktadır ve bu santraller elektrik ihtiyacının % 80 den fazlasını karşılamaktadır. En az CO2 ülkedir! Japonya da yaklaşık 40 NGS vardır ve elektrik ihtiyacının %30 dan fazlasını karşılamaktadır. Japonya da neden nükleer?

11 GİRİŞ Dünya çapında 430 NGS çalışmakta ve elektrik ihtiyacının %17 sini karşılamaktadır. ABD de,obama hükümeti ve Cumhuriyetciler, fosil yakıtlara bağımlılığı azaltmak için nükleer rektörlerin inşasına evet diyerek uzun vadeli bir enerji stratejisi belirlemişlerdir.

12 GİRİŞ Geçtiğimiz 20 yıl boyunca NGS, gerçekleşen kazalar yüzünden istenmemeye başlandı. Three Mile Island (PWR, 1979, ABD) Chernobyl (RBMK, 1986, SSCB) Tokai-mura (JCO, 1999, Japonya) Fukushima Nuclear Plant, 16 Mart,2011- Deprem ve Tsunami! Nükleer atıklar başka bir sorun olarak görülmektedir.

13 GİRİŞ NGS nin karmaşık bir yapıya sahip olmasından ötürü (güvenlik sistemleri nedeniyle), diğer güç santrallerine göre daha fazla sermaye gerektirmektedir. Fransa Japonya gibi fosil yakıt rezervi az olan ülkelerde enerji güvenliği baş gösterir. Bu nedenle bu ülkeler, yakıtları ithal etmek yerine elektriği NGS ile üretmektedir.

14 GİRİŞ Fosil yakıt rezervleri sınırlıdır ve 100 yıl içinde tükenmesi öngörülmektedir. Fosil yakıt rezervleri yeterli olsa bile, küresel ısınmaya neden olmaktadırlar. Yenilenebilir enerji bu noktada önem kazanmaktadır, fakat bu santraller gerekli minimum elektrik enerjisini (base load) karşılayacak nitelikte değillerdir.

15 GİRİŞ Nükleer yakıt rezervleri çok daha fazladır ve gelecek vaat etmektedir (yüzyıllar hatta hızlı üretken reaktörler için bin yıllar mertebesindedir). Türkiye de 9100 ton Uranyum, ton Toryum rezervi bulunmaktadır.

16 Nükleer yakıtlar Avusturalya ton Brazilya Kanada Kazakistan Nijerya Rusya Fed ABD Dünya toplam

17 NÜKLEER ENERJİ Atomun çekirdeğindeki nükleonları (nötron, proton) bir arada tutan kuvvete, bağlanma kuvveti (binding force) denir. Küçük çekirdekler birleştiğinde (füzyon) ve büyük çekirdekler bölündüğünde (fisyon), enerji açığa çıkar.

18 Atom tanecikleri Elektronlar, negatron= negative elektronlar,esas olan bunlardır; nadiren, pozitron lar da görülür. Proton, bunlar + yüklü taneciklerdir, - yüklü protonlar da keşfedilmiştir. Bunların, nükleer mühendislikte bir önemi yoktur. Nötron: Elektrik yükü yoktur. Nükleer mühendislik açısından çok önemlidir.

19 NÜKLEER ENERJİ 235 U nötron ile bombardıman edildiğinde fisyon reaksiyonu olur ve yaklaşık olarak 200 MeV enerji, ortalama 2.4 nötron ve fisyon ürünleri (atomlar) ortaya çıkar. 235 U+n X+Y+3n+ENERJİ (200 MeV) 1eV = 1.6E(-19) J

20 NÜKLEER ENERJİ Örnek (Problem 6.1): Aşağıdaki reaksiyondaki kütle kaybını, bir fisyondan çıkan enerjiyi hesaplayınız. 1 kg karbonun yanmasıyla açığa çıkan enerji ile karşılaştırınız. U + n Xe + Sr + 2n+ENERJİ E mc 2!!!

21 NÜKLEER ENERJİ Çözüm : Δm = amu amu = amu Δm = amu kg 1 amu -28 = kg kaybolan kütle miktarı m E=Δm c = kg 3 10 = J 1 tane U atomundan yani 1 fisyondan elde edilen s J tane U E= tane U 1 mol U mol U 1000 gr 235 gr 1 kg J 1 kg U atomundan elde edilen 7 (Tablo 3.1) 1 kg C J

22 NÜKLEER ENERJİ Tüm fisyon ürünleri radyoaktiftir. Tepkime sonucu birden fazla nötron çıkmasından ötürü zincirleme reaksiyon (chain reaction) oluşur. Açığa çıkan enerji fisyon ürünlerinin kinetik enerjisidir ve ısıya dönüşür. Uyarılmış olan fisyon ürünleri gama ve/veya beta ışıması yapar.

23 Zincirleme reaksiyon NÜKLEER ENERJİ

24 NÜKLEER ENERJİ Fisil elementler direkt olarak fisyon yapan elementlerdir. U(235) doğal fisil U(233) Pu(239) Pu(241)

25 NÜKLEER ENERJİ Fertil elementler direkt olarak fisyon yapmayan, fakat geçirdiği reaksiyonlar sonucunda fisil kızları olan (daughter nuclides) elementlerdir. U(238) doğal Th(232) doğal U(234) Pu(240)

26 NÜKLEER ENERJİ Th (232) + n Th (233) Pa (233) U (233) FİSİL U (238) + n U (239) Np (239) Pu (239) FİSİL U (234) + n U (235) FİSİL Pu (240) + n Pu (241) FİSİL

27 RADYOAKTİVİTE Radyoaktivite az kararlı bir çekirdeğin kendiliğinden ışıma yaparak daha kararlı bir çekirdeğe dönüşmesi ve bu tepkime sonucunda yüksek enerjili radyasyonun açığa çıkmasıdır. Yapay veya doğal gerçekleşebilir. 3 çeşit radyoaktif ışıma vardır:, ve ışımaları İyonlayıcı radyasyon!

28 RADYOAKTİVİTE Alfa ışıması: menzili düşük;1 MeV, suda cm 4 Pu (239) U (235) + ( He) Beta ışıması: menzili orta;1 MeV, suda 0.5 cm 0 Sr (90) Y (90) + ( e) Gama ışıması: menzili yüksek;1 MeV, suda 33 cm Co (60) Co (60) +

29 Bozunma Hızı ve Yarı Ömür N: çekirdek sayısı k: bozunma sabiti (t -1 ) -dn =kn dt t = 0 anındaki miktar dn =-kdt N(t)=N 0 exp(-kt) N N0 1 N(t 1/2)= N0exp(-kt 1/2) exp(-kt 1/2) 2 2 ln(2) ln(1/2)=-kt ln(2)=kt t k 1/2 1/2 1/2

30 Tablo 6.1 Bazı İzotopların Yarı Ömürleri

31 Bozunma Hızı ve Yarı Ömür Örnek (Problem 6.3): Bir nükleer kazada Sr(90) açığa çıkmıştır. Yarı ömrü 28.1 yıldır. 1 μg Sr(90) yeni doğan bir çocuk tarafından absorbe edilmiştir. Metabolik şekilde atılmadığını varsayarsak, vücutta 18 ve 70 yaşında ne kadar Sr(90) bulunur?

32 Bozunma Hızı ve Yarı Ömür Çözüm: I(t)=I exp(-kt) 0 ln2 t 1/2= 28.1 yıl = k= yıl k -1 I(18 yıl) = 1 μg exp ( yıl 18 yıl) = μg -1 I(70 yıl) = 1 μg exp ( yıl 70 yıl) = μg -1

33 Birimler ve Dozlar Bir örneğin radyoaktivite seviyesi saniyede yaptığı bozunma sayısı ile ölçülür (Bequerel-Bq). 1 Curie=3.7E(10) Bq İnsan tarafından absorbe edilen doz Gray cinsinden ifade edilir (J/kg). 100 rad=1 Gy Absorbe edilen enerjinin ne kadar zararlı olduğunu gösteren ifade eşdeğer dozdur ve birimi Sievert tir. (100 rem=1sv)

34 Birimler ve Dozlar Alfa, gama ve beta ışımalarına maruz kalma sonucu alınan etkiye radyasyon dozu denir. ABD de bir senede toplam 360 milirem: 200 milirem Radon(86) gazından 27 milirem kozmik ışınlardan 28 milirem kayalardan ve topraktan 40 milirem vücuttaki radyoaktif izotoplardan 39 milirem X-ışınlarından 14 milirem nükleer ilaçlardan 10 milirem tüketilen ürünler ve diğer küçük kaynaklardan

35 Birimler ve Dozlar Bir insan yılda ortalama olarak 2.2 msv doz alır. 1 Sv geçici rahatsızlığa neden olurken 10Sv ölüme sebebiyet verir. Çernobil kazasının sonucunda etrafta yaşayan insanlar 10 yıl boyunca 6-60 msv arasında doza maruz almıştır. Ölen 28 kişinin ise birkaç gün içerisinde 5 Sv doz aldığı düşünülmektedir.

36 Radyasyonun Biyolojik Etkileri İyonlaştırıcı radyasyon somatik ve genetik etkiler yaratır. Somatik etkiler, akut veya kronik şekilde görülebilir. Akut etkiler: kusma, kanama, saç kaybı, yanıklar, ölüm Kronik etkiler: katarakt, kanser çeşitleri Genetik etkiler sonraki nesillerde görülür. (kromozom bozukluklarından dolayı oluşan rahatsızlıklar)

37 Radyasyondan Korunma Standartları Standartlara göre (LNT hipotezine göre); Radyasyonun etkisinin olmadığı bir doz alt sınır değeri yoktur. Somatik etkiler alınan radyasyonun dozuyla doğru orantılıdır. Dozun alım hızının bir etkisi yoktur.

38 Radyasyondan Korunma Standartları ABD de Nuclear Regulatory Comission (NRC) nükleer bir tesiste çalışanlar için 50 msv/yıl, halk için ise 1Sv/yıl radyasyona maruz kalma standardı oluşturmuştur.

39 Nükleer Reaktörlere Giriş (PWR) Video*

40 Nükleer Reaktörlere Giriş (BWR)

41 Nükleer Reaktörler İlk nükleer reaktör 1942 yılında Chicago Üniversitesi nde, Enrico Fermi ve arkadaşları tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu, fisyon reaksiyonunun, kontrol altına alınması demektir. Bu reaktör, 9mx9,5mx6m boyutlarında 52 ton uranyum yüklenmiş, uranyum yakıt çubukları grafit içerisine yerleştirilmiştir.

42 Fermi-Pile Grafit nötron yavaşlatıcısı olarak vazife görür; düşük hızlarda, nötronların fisyon reaksiyon ihtimalini artırır. Bu Pile dan çıkan nötronların fazlası, Kadmiyum çubukları ile yutularak (kontrol çubukları), fisyon reaksiyonu kontrol edilmiştir. İlk nükleer güç reaktörü 1956 yılında, İngiltere de 90 MWe gücünde Calder Hall da kurulmuştur.

43 Nükleer Reaktörler ABD de ilk reaktör 1957 yılında 60MWe gücünde Shippingport, Pennsylvania da kurulmuş olup, ilk nükleer deniz altı The Nautilus 1954 te denize indirilmiştir. Deniz altılarda kullanılan reaktörler, buhar üreten ve buhar türbini ile mekanik enerji üretme maksadı ile kullanılan reaktörlerdir.

44 Nükleer Reaktörler Önemli komponentler: Yakıt çubukları Soğutma kanalları Moderatör - Yavaşlatıcı Kontrol çubukları Soğutucu - Isı çekilmesi

45 Yakıt Çubukları Yakıt çubukları fisyona uğrayabilen U(235) veya Pu(239) ihtiva eder. Doğal Uranyum, %99.3 U(238) ve %0.7 U(235) izotopudur. Bir çok güç reaktörlerinde (su soğutmalı) tabii uranyum, fisyon reaksiyonunu sürdüremez. Dolayısı ile yakıtın % 3-4 U(235) ile zenginleştirilmesi gerekir.

46 Yakıt Çubukları Buna zenginleştirilmiş yakıt denir. Yakıt çubukları uranyum dioksit veya plütonyum oksittir ve katıdır (seramik). Ufak silindirler (pellet) şeklinde,1 cm çapında 4-5 metre uzunluğunda tüpler içerisine yerleştirilir. Tüp malzemesi, paslanmaz çelik, veya zirkaloy (zircalloy) gibi özel alaşımlardır. Bu çubuklar, reaktörde, reaktör kanalları içerisine yerleştirilir.

47 Yakıt Demeti Örnek olarak 10x10 çubuk demeti, bir kanal içerisine, çubuk demeti (bundle) olarak yerleştirilir. Bu kanallardan geçen akışkan, fisyon reaksiyonundan açığa çıkan enerjiyi alarak, yakıt elemanlarını soğutur. Reaktör tipine göre, buhar üretilerek, konvensiyonel santrallarda olduğu gibi, enerji üretilir.

48 Reaktör Devresi

49 Moderatör -Yavaşlatıcı Moderatör, hızlı nötronları, enerjetik nötronları yavaşlatır, ve Uranyum/Plütonyum atomları ile fisyon reaksiyonuna girme ihtimalini, nötronların absorbe şansını artırır, ve zincirleme reaksiyonu yayılır. Dolayısı ile moderatör malzemesinin, az nötron yutma özelliği, ve yüksek yavaşlatma özelliği vardır.

50 Yavaşlatıcı Tipik yavaşlatıcı malzemeleri ise, ağır su (D 2 O), grafit (C), ve berilyum (Be) dur. PWR ve BWR lerde, su yakıt demetleri etrafında dolaşır. Ağır sulu reaktörlerde yine aynıdır. CANDU tipi bir reaktör, ağır su soğutmalı, ve moderatörlu olup, buhar, buhar jeneratörlerinde üretilir. Grafit yavaşlatıcı ise, grafit blokları içerisine, yakıt çubukları yerleştirilmiştir.

51 Kontrol Çubukları Kontrol çubuk malzemesinin, yavaşlatılmış termal nötronları absorbe etme ihtimalleri yüksektir. Bu çubuklar vasıtası ile, her fisyon reaksiyonundan ortalama yaklaşık açığa çıkan 2.5 nötronun fazlasını absorbe eder ki, kontrol edilmiş zincirleme reaksiyonu devam etsin. Kontrol çubuğu malzemesi, Bor (B) ve Kadmiyum (Cd) dur.

52 Kontrol Çubukları Reaktörlerde kritik bir nötron ekonomi katsayısı vardır ve k ile ifade edilir. Sürekli bir rejimde k=1 dir, bu şekilde reaktör kritik haldedir. Yani manası, açığa çıkan 2.5 nötrondan, kaçaklar, absorbe edilen nötronlardan sonra 1 nötron kalmalıdır ki, fisyon reaksiyonu devam etsin. Genel olarak k=1.2 olarak tutulur.

53 Kontrol Çubukları - Kritiklik k<1 ise reaksiyon devam edemez (subcritical). k>1 ise reaktör supercritical denir. O halde bir reaktörün kritik olması kontrol çubuklarının reaktör içerisinde hareketi ile temin edilir. Reaktörün termal gücü, kontrol cubuklarının konumuna bağlıdır. Kontrol çubukları tamamen indirilirse, fisyon reaksiyonu durur (shut-down the reactor).

54 Kontrol Çubukları Nükleer reaktörler tam yükte base santral olarak çalıştırılır(neden?) Yakıt çubukları (Fuel) 2-3 senede bir değiştirilerek, yakıt işleme tabi tutulur, ve üretilen plütonyum ayrıştırılarak, nükleer silah imalinde kullanılır. Yakıt çevrimi, nükleer reaktörlerin en önemli problemidir. U madeni, yakıt imali - reaktör yakıtı - tekrar işleme - yakıt imali - tekrar reaktöre yükleme.

55 Reaktörden Isı Çekilmesi Reaktör içerisinde ısı hem fisyon reaksiyonundan hem de radyoaktif elementlerin, yani fisyon ürünlerinin ışıma yapmasından ötürü açığa çıkar. Isı reaktörden soğutucu vasıtası ile çekilir: Soğutucular: Kaynar su Basınclı su Sıvı metaller (sıvı sodyum) Gaz (helyum, CO 2 )

56 Kaynar Su Reaktörleri (BWR)

57 PWR

58 Kaynar Su Reaktörü Zenginleştirilmiş uranyum, %3-4 U(235) oranında yakıt kullanır. Su hem soğutucu, hem de nötron yavaşlatıcısı olarak kullanılır. Reaktör içerisinde buhar üretilir ve bu buhar direkt olarak türbine gider. Termik verim %34-35 civarındadır. Kaynar sulu reaktörün kesiti Şekil 6.3 te verilmektedir. İNCELEYİNİZ! Dunyada:93 adet(abd,japonya,isvec)

59 Şekil 6.3 BWR

60 BWR

61 Kaynar Sulu Reaktörler Reaktör, çelik bir kap içerisine yerleştirilmiş olup, etrafı betonarme bir duvar ile çevrilmiştir. Bu sistem, ikinci bir dom şeklinde bir bina içerisine yerleştirilir. Bu domun duvarları kalın betonarmedir. İçerisinde, buhar ayırıcı, ve kullanılmış yakıt depo edilecek bir havuz bulunur. Türbin, kondenser, jeneratör, hepsi domun dışındadır.

62 Basınçlı Su Reaktörü (PWR) Bu reaktör çok popülerdir. Şeması Şekil 6.4 te verilmektedir. İnceleyiniz.

63 Şekil 6.4 PWR

64 PWR Görüldüğü gibi, burada iki devre vardır: Birinci devre, reaktörü soğutan, yani üretilen ısıyı çeken devre. Bu devrede su yüksek basınç altında tutulur, örneğin 20 MPa, bu basınçta kaynama sıcaklığı=365 ºC, dolayısı ile su ºC sıcaklığa kadar yükseltilir ve reaktör içerisinde kaynamaya müsade edilmez.

65 PWR Sıcak su bir buhar üreticisinden (ısı değiştirgeci) geçerek buhar üretilir. Soğuyan su bir pompa ile tekrar reaktöre basılır. Birinci devre, çelik ve beton duvarları ihtiva eden dom içerisine yerleştirilmiştir. İkinci devre buhar devresidir. Türbin, kondenser, sirkülasyon pompası ve ön ısıtıcılar domun dışındadır.

66 PWR Türbine giden buhar 7MPa ise, sıcaklığı 285ºC civarındadır. Bu reaktörde su tek fazlı olduğu için, sistemi tam ayarlamak mümkündür. Su, nötron yavaşlatıcı ve soğutucu olarak kullanılmaktadır. Kontrol çubukları Boron (B) dur.

67 PWR İki devre olduğu için, buhar devresinde radyoaktivite problemi yoktur. Buhar üreticinin devreye girmesinden dolayı, termik verimi, BWR den biraz daha az olup %30 civarındadır. Dunyada: 252 adet(abd,fransa,japonya,rusya,kore)

68 CANDU Tipi Canadian Deuterium Uranium (CANDU) reaktör, PWR nin özel bir halidir. Tabii uranyum ile çalışması bir avantajıdır. Zenginleştirme tesisine ihtiyaç yoktur. Halen; Romanya, Çin, Arjantin, Hindistan, Pakistan, ve Kore gibi ülkelerde sorunsuz çalıştırılmaktadır.

69 CANDU

70 CANDU (yakıt demeti)

71 CANDU Ağır su (D 2 O) moderatör olarak kullanılır. Ağır suyun nötron yutma ihtimali hemen hemen sıfırdır, nötron ekonomisi sağlar, ve tabii uranyum ile reaktör kritik duruma getirilebilir. Bu reaktörlerde, U(238) den Pu(239) üretilir ve fisyona uğrayan bir elementtir.

72 CANDU CANDU, zenginleştirme tesisine ihtiyaç göstermez ama, ağır su imalatını gerektirir. Bu reaktörlerin işletmesi daha basittir. ABD de bu tip bir reaktör kurulmamıştır, zira, kendileri, uranyum zenginleştirme tesislerini kurmuşlardır. Dunyada: 33 adet(canada,hindistan,pakistan,romanya)

73 Gaz Soğutmalı Reaktörler - GCR Bu reaktörler İngiltere de geliştirilmiştir. İlk gaz soğutmalı reaktör 1956 yılında Calder Hall da kurulmuştur. Bu reaktörler, zenginleştirilmiş uranyum, veya tabii uranyum yakıtı ile çalışır, yavaşlatıcı grafit (C) tir.

74 GCR Soğutucu CO 2 olup, helyum gazı da kullanılır. Bu reaktörlerde kullanılan gazların ısı transferi özellikleri düşüktür. Bu bakımdan yakıt ısı transferi yüzey alanları daha büyüktür. Isıl verimi artırmak için gaz sıcaklıkları yüksektir. Dunyada: 34 adet (UK)

75 GCR Örnek: UK de Hinkley Point te 1250 MWe gücünde, yakıtı uranyum dioksit olan % 2.6 U(235) zenginleştirilmiş yakıt kullanır. C0 2 ile soğutulur, reaktörden çıkış sıcaklığı 655ºC, basıncı 17 MPa, olup termik verimi % 42 dir.

76 Doğurucu Reaktörler (BR) Bu reaktörlerde, üretici (fertile) elementlerden fisyona uğrayabilen elementler üretilir. Kitabınızda 6.2 reaksiyonuna bakınız. (6.2) U (238) + n U (239) Np (239) Pu (239) Burada, U(238) den fisyona uğrayabilen Pu(239) üretilir. Ara ürün olan U(239)`un yarı ömrü 23 dakika, Np(239) un 2.4 gün yarı ömrü olup Pu(239)`a dönüşür, bunun yarı ömrü senedir.

77 Doğurucu Reaktörler (BR) Nötronların yavaşlatılmasına ihtiyaç yoktur. U(238) hızlı nötronları absorbe eder. Dolayısı ile moderatöre ihtiyaç yoktur ve soğutucu olarak sıvı sodyum kullanılır. Doğurucu (breeder) reaktörler, Th(232) de kullanır, ve fisyon reaksiyonuna uğrayabilen (fissile) U(233) üretilir. Th (232) + n Th (233) Pa (233) U (233) (6.12)

78 Doğurucu Reaktörler (LMFBR) Dünyada toryum yatakları, uranyum yatakları kadar boldur. Ülkemizde de vardır. Sodyum 90ºC de erir ve 882ºC de kaynar. Dolayısı ile Na soğutucu reaktörlerin ısıl verimleri fazladır. Problem, Na(23), nötron bombardımanı ile Na(24)`e dönüşür ve bu element kuvvetli radyoaktiftir, β ve gamma ışıması yapar.

79 Doğurucu Reaktörler Bu sebebten, birden fazla sodyum devresi vardır. Şekil 6.5 LMFBR Güç Santralinin Şematiği ni inceleyiniz. Bu reaktörler; ABD, UK, Fransa, Almanya, Hindistan, Japonya ve Rusya da kurulmuştur. Japonya hariç, diğer ülkelerde, Pu(239) üretmek maksadı ile kurulmuştur.

80 Doğurucu Reaktörler Bu reaktörler PU(239) üretemek için kurulmuştur. Nükleer silahların yayılmasını önlemek için, işletmeleri çok sıkı uluslararası denetime bağlıdır. Gelecekde bu reaktörler özellikle elektrik enerjisi üretiminde kullanılacaktır.

81 Şekil 6.5 LMFBR Güç Santralinin Şematiği

82 LMFBR

83 Nükleer Reaktörler (FBR) üretilen fisil çekirdek sayısı BR= harcanan fisil çekirdek sayısı Th (232) + n Th (233) Pa (233) U (233) FİSİL U (238) + n U (239) Np (239) Pu (239) FİSİL U.S., U.K., Fransa, Almanya, Hindistan, Japonya, Rusya

84 Nükleer Reaktörler (FBR)

85 Nükleer Yakıt Çevrimi Uranyum, uranyum madeninde U 3 O 8 şeklinde bulunur ( yellow cake ). Maden ocaklarında, uranyumun bozunmasından dolayı açığa çıkan radon ve radyum bulunur. Radyoaktif olan bu elementlere karşı, maden ocağında çalışanların korunması önemlidir. Nükleer yakıt çevrimi Şekil 6.6 da verilmektedir.

86 Şekil 6.6 Nükleer Yakıt Çevrimi

87 Yakıt Çevrimi U(235), iki metodla zenginleştirilir: Gaz-difüzyon metodu Gaz-Santrifüj metodu Laser zenginleştirme metodu- Gelişme halinde Zenginleştirme tesisine U 3 O 8 olarak gelir. %99.3 U(238), % 0.7 U(235).

88 Yakıt Çevrimi CANDU tipi reaktör hariç, bütün reaktörler,u(235) ile zenginleştirme gerektirir. Uranyum oksit - uranyum hexaflorid yani UF 6 ya çevrilir ve 1 atm basıncında ve 56ºC de gaz haline gelebilir. Yukarıda bahsedilen iki işlemle, zenginleştirilmiş uranyum elde edilir.

89 Yakıt Çevrimi Zenginleştirilmiş uranyum şu kademelerden geçerek, çevrim tamamlanır: Yakıt imalatı Reaktöre yükleme Reaktörde fisyon-enerji üretimi Kullanılmış yakıt Tekrar işleme-fabrikasyon, atıkların ayrılması depolama

90 Kullanılmış Yakıtlar Kullanılmış yakıtın tekrar işlenmesi Atıkların depolanması Sürekli depolama: Asağıdakileri okuyunuz! Gazlaştırma ve Zenginleştirme Kullanılmış yakıt tekrar işleme ve geçici depolama Sürekli depolama 6.6 Füzyon

91 FÜZYON Hafif atomları birleşmesi ile büyük büyük miktarda enerjinin açığa çıktığını belirtmiştik. Reaksiyonlar: D(2) +T(3)---He(4) +n Mev (1) D(2) + D(2) He(3)+n+4 Mev D(2) + He(3) He(4) +p Mev

92 ÖRNEK Yukarıda verilen bir numaralı reaksiyondan, füzyon başına açığa çıkan enerjiyi J olarak ve bir kg D dan üretilen Füzyon enerjini Mev ve J olarak elde edip, 1 kg kömür ile karşılaştırınız. Cevaplar: Ē= E(-12) J/ fusion Ē= 5.24E(27) Mev/kg

93 FUSION Yukarıda bahsedilen Füzyon reaksiyonları, güneşin de enerjisini sağlayan reaksiyonlardır. Eğer bu reaksiyonlar da kontrol edilebilirse, elde edilen ısı, soğutucu akışkana transfer edilerek, bir ısı makinesi ile mekanik ve elektrik enerjisi elde edilir.

94 Füzyon Reaktörleri Yakıtı D sınırsız olarak vardır. Ve Füzyon reaktörlerinden radyasyon salınım yoktur, çıkan nötronlar, protonlar kinetik enerjilerini soğutucu akışkana verirler; fakat yine de, reaktör malzemesinde nötron absorbsiyonu ile hafif radyoaktif element üretilebilir. Reaktörden kullanılmış yakıt problemi de yoktur.

95 Füzyon Reaktörleri Kontrol edilebilen Füzyon reaksiyonu için çalışmalar 1950 yılından bu yana devam etmektedir..50 sene sonra bu reaktörler çalışabilecek dediler! Bazılara, olacak derler, kısmen başarı ümitleri belirir; ümitsiz olanlar ise, hiçbir zaman, hiçbir zaman pratik olmayacak, veya çok pahalı olduğu için Fizyon reaktörleri kullanılmaya devam edecektir.

96 Füzyon 6.13, 6.14, 6.15 reaksiyonlarını inceleyiniz. Problem 6.2 çözünüz

97 PROBLEMLER Problem 1. Bir PWR reaktörünün buhar jeneratöründe, 10 MPa ve 325 C de üretilerek buhar türbinine girip, türbinde 10 kpa basıncına kadar genişlemektedir. Rankine çevrim verimi % 98, jeneratör verimi % 90 olduğuna göre, kg başına a) türbinden üretilen net enerjiyi, suya verilen ısıyı, b) ideal ve hakiki termik verimi hesaplayınız.

98 PROBLEMLER Problem 2: Bir nükleer reaktörün ilk yatırım masraflarının tamamen ödendiğini ve toplam kg uranyum ( kg UO2) ile reaktörün yüklendiğini kabul edelim. Uranyum zenginleştirme oranı %2.8 dir. Her sene, nükleer yakıtın 1/3 ü değiştiriliyor ve 40 milyon $ ödeniyor $/kwh, nükleer atıkların idaresi için harcanıyor. işletme masrafları olarak senede 118 milyon $ harcanıyor. Elde edilen 325 ºC sıcaklık ve 10 MPa basınçtaki buhar, bir türbinde 10 kpa basınca genişliyor ve kondensere akıyor. Yoğuşan buhar pompa ile reaktöre basılıyor.

99 PROBLEMLER Fisyonda üretilen ısının tamamının akışkana geçtiğini kabul edelim. Kayıplardan dolayı Rankine çevrimi termodinamik veriminin %90 ve jeneratör veriminin %98 olduğunu kabul edelim. Reaktörde üretilen Pu(239) un fisyona katkısını ihmal edilecektir. Bu reaktörde kwh başına üretilen enerji fiyatını hesaplayınız.

100 Çözüm: PROBLEMLER

101 PROBLEMLER Termodinamik bilginiz ve tablolardan, bu çevrimin termik verimi, kullanılan yakıt miktarı, senede elektrik üretimi, toplam enerji fiyatı hesaplanabilir. h 2 ve h 3 entalpi değerlerinden, akışkana verilen ısı q in /kg hesaplanabilir. Ayrıca pompa ve türbin güçleri de hesaplanabilir. q in =2607 kj/kg, w t = 988kJ/kg, w p =10.1 kj/kg Termik verim: th (0.9)(0.98) 33.1%

102 PROBLEMLER Kullanılan yakıt: her sene yakıtın 1/3 ü değiştiriliyor. Kullanılan yakıt/sene= kg. Bunun U(235) oranına göre fisyona uğrayacak, yani yakılacaktır: 6 ( gr)(0.028) m gr/s s U(235) fisyonundan açığa çıkan enerji 69.8 GJ/gr Elektrik üretimi: gr G J GW 8760 h 9279 GWh s gr 1GJ/s 1 sene sene

103 PROBLEMLER Bu santralin gücü ortalama GWe tir. Yakıt fiyatı: $ $/kWh kwh İşletme ve bakım masrafı: kwh $/kwh

104 PROBLEMLER Toplam üretim fiyatı: $/kwh Unutulmamalıdır ki, santralin, ilk yatırım masraflarını amorti ettiğini kabul ettik. Bu fiyat yalnız yakıt ve işletmebakım masrafıdır. Problem 1,2 çözümlerini iyi anlayınız!

105 PROBLEMLER Problem 3: Nükleer reaktörlerde kullanılan UO 2 yoğunluğu 10.5 g/cm 3 tür. Bir reaktörde kullanılan uranyum dioksitin tam saf olduğunu kabul edelim ve kompozisyonunda bir değişiklik olmasın. Senede, dünyada nükleer enerjiden üretilen nükleer atık ne kadardır?

106 PROBLEMLER Çözüm: 2006 yılında toplam dünya elektrik ihtiyacının %16 sı nükleer reaktörlerden üretilmiştir ve toplam enerji üretimi 2661 milyar kwh olmuştur. Problem 2 de, verilen reaktör tesisinde, tesis yaklaşık olarak 9.26x10 9 kwh üretiyor ve kg kullanılmış yakıt açığa çıkıyor. Buna göre, dünyada 58600kg kg 9.26 Kullanılmış yakıt açığa çıkarır.

107 PROBLEMLER Bu miktarın hacmi, yuvarlak olarak: cm hacim=1600 m Bu yakıtı 3 m derinliğinde 32 m x 16 m boyutlarında bir tenis sahasına depo edebiliriz. Ödevler: 6.1, 6.2, 6.3,

108 ÖZETLER Dünyada 430 adet nükleer güç reaktörü vardır. Dünya elektrik ihtiyacının %17-19 nükleer güç santrallerinden temin edilmektedir. PWR tipi reaktörler popülerdir, ve % 3-4 oranında zenginleştirilmiş Uranium-235 yakıt olarak kullanır. Moderatör ve soğutucu sudur. Cadmium veya boron reaktör gücünü kontrol ve reaktörü kapatma!

109 ÖZETLER BWR de de ayni fakat soğutucu ve moderatör iki-fazlıdır. CANDU tipi güç reaktörleri, tabii uranyumu, U-238 yakıt olarak kullanır, soğutucu ve yavaşlatıcı olarak ağır su kullanılır, D20, Doğurucu reaktörler nükleere silah için Pu- 239 üretmek için kullanılır. Tabii uranyum kullanır, ve soğutucu Sodium!

110 Nükleer Kazalar Nükleer kazalar dolayısı ile, nükleer reaktör karşıtları artmıştır, fakat, petrol ve gaz fiyatlarının artması ve iklim değişikliklerinin zararlar görüldükçe, destekleyenler artmaya başladı. Teknoloji çok geliştirilmiştir. Emniyet tedbirleri dolayısı ile, kuruluş masrafları artmakta ve ileri(advanced) reaktörler geliştrilmektedir.

111 ÖZETLER Kullanılmış yakıtların depolanması bir problemdir fakat teknik bakımdan çözümü mevcuttur. Nükleer güç reaktörlerin kurulması, bir ülkenin enerji stratejisine bağlıdır, inşaatı 5-6 sene gibi bir zamanı gerektirir. Mevcut enerji kaynaklarının, gelecek için yeterli olup olmadığının tespit edilerek, nükleer ihtiyacı açıkça gösterilmesi gerekir.

112 ÖZETLER Çok iyi niyetli, fizikçi ve nükleer mühendisler füzyon reaktörlerinin senede çalışabilir olacağını iddia etmektedirler; bunu kitabınız yazıyor. Ben, MIT de Nükleer Müh. de arasında SM yaparken, Reaktör Fiziği dersindeki hocam da ayni şeyi söylerdi! Pesimist olanlar ise, Füzyon reaktörleri hiçbir zaman pratik olmayacaktır.

113 COAL FIRED

114 SORULAR TARTIŞMALAR, Ne dersiniz?

Nükleer Reaktörler. Özgür AYTAN

Nükleer Reaktörler. Özgür AYTAN Nükleer Reaktörler Özgür AYTAN Bu sunuda anlatılacak olanlar Fisyon Nedir? Nükleer Reaktörler Çalışma Prensipleri Dünyadaki Durum Neden Nükleer Reaktör? Dünyadaki Enerji Kaynakları Dünyadaki Enerji Projeksiyonu

Detaylı

Nükleer Reaktör Tipleri

Nükleer Reaktör Tipleri Nükleer Reaktör Tipleri Adem Erdoğan TAEK, Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi Kullanım amacına göre reaktörler Güç reaktörleri Isı ve/veya elektrik elde etmek için Araştırma reaktörleri Araştırma

Detaylı

Nükleer Enerji Üretim Teknolojilerinin Dünyadaki Gelecegi vetürkiye. Mehmet Tombakoglu Ph.D Nükleer Mühendislik Hacettepe Üniversitesi

Nükleer Enerji Üretim Teknolojilerinin Dünyadaki Gelecegi vetürkiye. Mehmet Tombakoglu Ph.D Nükleer Mühendislik Hacettepe Üniversitesi Nükleer Enerji Üretim Teknolojilerinin Dünyadaki Gelecegi vetürkiye Mehmet Tombakoglu Ph.D Nükleer Mühendislik Hacettepe Üniversitesi Nükleer Teknolojinin Şu Andaki Konumu İlk ticari nükleer reaktör 1950

Detaylı

Burada Q=200 MeV kadar bir enerjidir. (1 MeV=1.6x10-13 Joule)

Burada Q=200 MeV kadar bir enerjidir. (1 MeV=1.6x10-13 Joule) 37 3.1 GİRİŞ Bütün enerjilerin kaynağı olan güneşteki enerjinin nükleer reaksiyonlardan kaynaklandığı bilinmektedir. Nükleer reaksiyonlarda atom çekirdeği içinde bulunan proton ve nötronların alınıp verilmesi

Detaylı

FİZ314 Fizikte Güncel Konular

FİZ314 Fizikte Güncel Konular FİZ34 Fizikte Güncel Konular 205-206 Bahar Yarıyılı Bölüm-7 23.05.206 Ankara A. OZANSOY 23.05.206 A.Ozansoy, 206 Bölüm 7: Nükleer Reaksiyonlar ve Uygulamalar.Nötron İçeren Etkileşmeler 2.Nükleer Fisyon

Detaylı

NÜKLEER ENERJİ. Dr. Abdullah ZARARSIZ TMMOB-Fizik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı

NÜKLEER ENERJİ. Dr. Abdullah ZARARSIZ TMMOB-Fizik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı NÜKLEER ENERJİ Dr. Abdullah ZARARSIZ TMMOB-Fizik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dünyada Elektrik Enerjisi Üretimi (2005) Biyomas ve atık: %1,3 Nükleer: %16,5 Kömür: %38,8 Diğer yenilenebilir:

Detaylı

NÜKLEER ENERJİ SANTRALLERİ

NÜKLEER ENERJİ SANTRALLERİ NÜKLEER ENERJİ SANTRALLERİ NÜKLEER ENERJİ NEDİR? Nükleer enerji; füzyon ve fisyon tepkimeleri sonucunda açığa çıkan enerjidir. FİSYON Fisyon: Ağır radyoaktif maddelerin,dışarıdan nötron bombardımanına

Detaylı

Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti

Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti Radyasyonun Keşfi 1895 yılında Wilhelm Conrad Röntgen tarafından X-ışınlarının keşfi yapılmıştır. Radyasyonun Keşfi 1896 yılında

Detaylı

GENEL BAKIŞ. Petrol ve Doğal Gaz Üretimi 2004 Senaryosu. Fosil Yakıt Rezervleri: Ekonomik olarak Kullanılabilir Kaynaklar Bilinen Tüm Kaynaklar

GENEL BAKIŞ. Petrol ve Doğal Gaz Üretimi 2004 Senaryosu. Fosil Yakıt Rezervleri: Ekonomik olarak Kullanılabilir Kaynaklar Bilinen Tüm Kaynaklar BÖLÜM M 5 NÜKLEER KİMYA ÖZET Genel Bakış Radyoaktivite Çeşitleri Radyoaktivite Nasıl Ölçülür Çekirdek Kararlılığı Radyoaktif Bozunma Hızı Radyasyon Yağmurundan Nasıl Korunulur? Nükleer Füzyon Nükleer Fizyon

Detaylı

Radyoaktif elementin tek başına bulunması, bileşik içinde bulunması, katı, sıvı, gaz, iyon halinde bulunması radyoaktif özelliğini etkilemez.

Radyoaktif elementin tek başına bulunması, bileşik içinde bulunması, katı, sıvı, gaz, iyon halinde bulunması radyoaktif özelliğini etkilemez. RADYOAKTİFLİK Kendiliğinden ışıma yapabilen maddelere radyoaktif maddeler denir. Radyoaktiflik çekirdek yapısıyla ilişkilidir. Radyoaktif bir atom hangi bileşiğin yapısına girerse o bileşiği radyoaktif

Detaylı

NÜKLEER SANTRALLER ve YERLİLEŞTİRME ÇALIŞMALARI. Prof. Dr. H. Mehmet Şahin Gazi Üniversitesi

NÜKLEER SANTRALLER ve YERLİLEŞTİRME ÇALIŞMALARI. Prof. Dr. H. Mehmet Şahin Gazi Üniversitesi NÜKLEER SANTRALLER ve YERLİLEŞTİRME ÇALIŞMALARI Prof. Dr. H. Mehmet Şahin Gazi Üniversitesi Sunum Özeti Enerji ve Türleri Nükleer Santraller Nasıl Çalışır? Nükleer Santrallerin Dünyadaki Dağılımı Radyasyon

Detaylı

Nükleer Teknoloji Tarihçesi, Gelişimi ve Elektrik Üretimi. Dr. Halil DEMİREL

Nükleer Teknoloji Tarihçesi, Gelişimi ve Elektrik Üretimi. Dr. Halil DEMİREL Nükleer Teknoloji Tarihçesi, Gelişimi ve Elektrik Üretimi Dr. Halil DEMİREL Nükleer Teknoloji Tarihçesi ve Gelişimi (1) Zincirleme reaksiyondan kontrollü olarak enerji üretebilen ilk düzenek CP-1, Chicago

Detaylı

Fukushima Nükleer Santral Kazası ve

Fukushima Nükleer Santral Kazası ve Nükleer i Nükleer Kazası ve Prof. Dr. Cemal Niyazi Sökmen Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümü Hacettepe Üniversitesi 9 Mart 2013 Özet Nükleer i 1 Nükleer i 2 3 4 5 Sahadaki Reaktörler Nükleer i No Tip Koruma

Detaylı

KİM-117 TEMEL KİMYA Prof. Dr. Zeliha HAYVALI Ankara Üniversitesi Kimya Bölümü

KİM-117 TEMEL KİMYA Prof. Dr. Zeliha HAYVALI Ankara Üniversitesi Kimya Bölümü KİM-117 TEMEL KİMYA Prof. Dr. Zeliha HAYVALI Ankara Üniversitesi Kimya Bölümü Bu slaytlarda anlatılanlar sadece özet olup ayrıntılı bilgiler ve örnek çözümleri derste verilecektir. BÖLÜM 5 ATOM ÇEKİRDEĞİNİN

Detaylı

Doz Birimleri. SI birim sisteminde doz birimi Gray dir.

Doz Birimleri. SI birim sisteminde doz birimi Gray dir. Doz Birimleri Bir canlının üzerine düşen radyasyon miktarından daha önemlisi ne kadar doz soğurduğudur. Soğurulan doz için kullanılan birimler aşağıdaki gibidir. 1 rad: Radyoaktif bir ışımaya maruz kalan

Detaylı

Nükleer Enerji Santrali Nedir? Yararları ve Zararları

Nükleer Enerji Santrali Nedir? Yararları ve Zararları Nükleer Enerji Santrali Nedir? Yararları ve Zararları Nükleer enerji santrali, bilinenin aksine daha az zararlı olup termik ve hidroelektrik santrallerin çevreye verdiği zarardan daha az zarar vermektedir.

Detaylı

NÜKLEER FİSYON Doç. Dr. Turan OLĞAR

NÜKLEER FİSYON Doç. Dr. Turan OLĞAR Doç. Dr. Turan OLĞAR Ankara Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü Birçok çekirdek nötron yakalama ile β - yayınlayarak bozunuma uğrar. Bu bozunum sonucu nötron protona dönüşür

Detaylı

T. C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ FİZİK EĞİTİMİ A. B. D. PROJE ÖDEVİ

T. C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ FİZİK EĞİTİMİ A. B. D. PROJE ÖDEVİ T. C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ FİZİK EĞİTİMİ A. B. D. PROJE ÖDEVİ ÖĞRETİMİ PLANLAMA VE DEĞERLENDİRME Dr. Yücel KAYABAŞI ÖLÇME ARACI Hazırlayan : Hasan Şahin KIZILCIK 98050029457 Konu : Çekirdek

Detaylı

Fisyon,Füzyon, Nükleer Güç Santralleri ve Radyasyon. Prof. Dr. Niyazi MERİÇ A.Ü. Nükleer Bilimler Enstitüsü

Fisyon,Füzyon, Nükleer Güç Santralleri ve Radyasyon. Prof. Dr. Niyazi MERİÇ A.Ü. Nükleer Bilimler Enstitüsü Fisyon,Füzyon, Nükleer Güç Santralleri ve Radyasyon Prof. Dr. Niyazi MERİÇ A.Ü. Nükleer Bilimler Enstitüsü Fisyon Otto Hahn ve Fritz Strassmann 1939 yılında 235 U i bir n ile bombardıman edilmesiyle ilk

Detaylı

3- KİMYASAL ELEMENTLER VE FONKSİYONLARI

3- KİMYASAL ELEMENTLER VE FONKSİYONLARI 3- KİMYASAL ELEMENTLER VE FONKSİYONLARI Doğada 103 elementin olduğu bilinmektedir. Bunlardan 84 metal elementlerdir. Metal elementler toksik olan ve toksik olmayan elementler olarak ikiye ayrılmaktadır.

Detaylı

Radyasyon, Radyoaktivite, Doz, Birimler ve Tanımlar. Dr. Halil DEMİREL

Radyasyon, Radyoaktivite, Doz, Birimler ve Tanımlar. Dr. Halil DEMİREL Radyasyon, Radyoaktivite, Doz, Birimler ve Tanımlar Dr. Halil DEMİREL Radyasyon, Radyoaktivite, Doz ve Birimler Çekirdek Elektron Elektron Yörüngesi Nötron Proton Nükleon Atom 18.05.2011 TAEK - ADHK 2

Detaylı

Nükleer reaktörler. Dr.M.Azmi Aktacir 2018 ŞANLIURFA

Nükleer reaktörler. Dr.M.Azmi Aktacir 2018 ŞANLIURFA Nükleer reaktörler Nükleer reaktör, zincirleme çekirdek tepkimesinin başlatılıp sürekli ve denetimli bir biçimde sürdürüldüğü aygıtlardır. Nükleer reaktörler bazen nükleer enerjiyi başka bir tür enerjiye

Detaylı

Hayat Kurtaran Radyasyon

Hayat Kurtaran Radyasyon Hayat Kurtaran Radyasyon GÜNLÜK HAYAT KONUSU: Kanser tedavisinde kullanılan radyoterapi KĐMYA ĐLE ĐLĐŞKĐSĐ: Radyoterapi bazı maddelerin radyoaktif özellikleri dolayısıyla ışımalar yapması esasına dayanan

Detaylı

ENERJİ DEPOLAMA YÖNTEMLERİ BEYZA BAYRAKÇI ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ

ENERJİ DEPOLAMA YÖNTEMLERİ BEYZA BAYRAKÇI ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ ENERJİ DEPOLAMA YÖNTEMLERİ 1 BEYZA BAYRAKÇI ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ 2 Mekanik Enerji Isı Enerjisi Kimyasal Enerji Nükleer Enerji Yerçekimi Enerjisi Elektrik Enerjisi 2. ENERJİ DEPOLAMANIN

Detaylı

Elektrik Enerjisi Üretimi. Dr. Emrah ÇETİN

Elektrik Enerjisi Üretimi. Dr. Emrah ÇETİN Elektrik Enerjisi Üretimi Dr. Emrah ÇETİN Doğalgaz Yenilenemez (Fosil) Kaynaklı Kömür Elektrik Enerjisi Üretim Çeşitleri Nükleer Petrol türevleri Yenilenebilir Kaynaklı Hidrolik Rüzgar Güneş Jeotermal

Detaylı

ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİMİNDE KULLANILAN KAYNAKLAR

ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİMİNDE KULLANILAN KAYNAKLAR ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİMİNDE KULLANILAN KAYNAKLAR Alternatör Elektrik elde etmek için bir mıknatısı iletken sargı içinde kendi çevresinde döndürmemiz yeterlidir. Manyetik alanın hareketi ile de elektrik

Detaylı

FİSYON. Ağır çekirdekler nötronla bombardıman edildiklerinde bölünürler.

FİSYON. Ağır çekirdekler nötronla bombardıman edildiklerinde bölünürler. FİSYON Ağır çekirdekler nötronla bombardıman edildiklerinde bölünürler. Fisyon ilk defa 1934 te Ida Noddack tarafından önerilmiştir. Otto Hahn & Fritz Strassman Berlin (1938) de yaptıkları deneylerde hızlı

Detaylı

ENERJİ KAYNAKLARI ve TÜRKİYE DİYARBAKIR TİCARET VE SANAYİ ODASI

ENERJİ KAYNAKLARI ve TÜRKİYE DİYARBAKIR TİCARET VE SANAYİ ODASI ENERJİ KAYNAKLARI ve TÜRKİYE DİYARBAKIR TİCARET VE SANAYİ ODASI ENERJİ KAYNAKLARI ve TÜRKİYE Türkiye önümüzdeki yıllarda artan oranda enerji ihtiyacı daha da hissedecektir. Çünkü,ekonomik kriz dönemleri

Detaylı

6- RADYASYON KAYNAKLARI VE DOZU

6- RADYASYON KAYNAKLARI VE DOZU 6- RADYASYON KAYNAKLARI VE DOZU Güneşten gelen ısı ve ışık enerjisi radyasyonun doğal formudur. Bunlar çevremizde doğal olarak bulundukları gibi yapay olarak da elde edilmektedir. O nedenle radyasyon kaynağına

Detaylı

ESM 309-Nükleer Mühendislik

ESM 309-Nükleer Mühendislik Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü ESM 309-Nükleer Mühendislik Prof. Dr. H. Mehmet ŞAHİN Ders İçeriği Bölüm 1: Atomik Yapı ve Atomik Yoğunluk Nükleer Mühendislik

Detaylı

1. Hafta. İzotop : Proton sayısı aynı nötron sayısı farklı olan çekirdeklere izotop denir. ÖRNEK = oksijenin izotoplarıdır.

1. Hafta. İzotop : Proton sayısı aynı nötron sayısı farklı olan çekirdeklere izotop denir. ÖRNEK = oksijenin izotoplarıdır. 1. Hafta 1) GİRİŞ veya A : Çekirdeğin Kütle Numarası (Nükleer kütle ile temel kütle birimi arasıdaki orana en yakın bir tamsayı) A > Z Z: Atom Numarası (Protonların sayısı ) N : Nötronların Sayısı A =

Detaylı

ESM 309-Nükleer Mühendislik

ESM 309-Nükleer Mühendislik Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü ESM 309-Nükleer Mühendislik Prof. Dr. H. Mehmet ŞAHİN Bölüm 2: Bağ Enerjisi Çekirdek Kuvvetleri Kararlı ve Kararsız Çekirdekler

Detaylı

ESM 309-Nükleer Mühendislik

ESM 309-Nükleer Mühendislik Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü ESM 309-Nükleer Mühendislik Prof. Dr. H. Mehmet ŞAHİN Bölüm 3: Çekirdek Reaksiyonları Nötron Madde Etkileşimi Nötron Çekirdek

Detaylı

Nükleer Teknoloji ve Enerji Üretimi. Dr. Halil DEMİREL

Nükleer Teknoloji ve Enerji Üretimi. Dr. Halil DEMİREL Nükleer Teknoloji ve Enerji Üretimi Dr. Halil DEMİREL Nükleer Teknoloji 18.05.2011 TAEK - ADHK 2 Nükleer Teknoloji Nükleer teknolojiyi üstün kılan, nükleer reaksiyonları ve radyasyonu faydalı bir şekilde

Detaylı

Prof.Dr.rer.nat. D. Ali ERCAN

Prof.Dr.rer.nat. D. Ali ERCAN Prof.Dr.rer.nat. D. Ali ERCAN ANKARA, 03 Mart 2016 ADD Çankaya Şubesi 6 Ocak 2003 günü Eskişehir Osman Gazi Üniversitesinde verilen konferansın yansılarından yararlanılmıştır.. 1 AE2003 TORYUM YATAKLARI

Detaylı

Nötronlar kinetik enerjilerine göre aşağıdaki gibi sınıflandırılırlar

Nötronlar kinetik enerjilerine göre aşağıdaki gibi sınıflandırılırlar Nötronlar kinetik enerjilerine göre aşağıdaki gibi sınıflandırılırlar Termal nötronlar (0.025 ev) Orta enerjili nötronlar (0.5-10 kev) Hızlı nötronlar (10 kev-10 MeV) Çok hızlı nötronlar (10 MeV in üzerinde)

Detaylı

Enerjinin varlığını cisimler üzerine olan etkileri ile algılayabiliriz. Isınan suyun sıcaklığının artması, Gerilen bir yayın şekil değiştirmesi gibi,

Enerjinin varlığını cisimler üzerine olan etkileri ile algılayabiliriz. Isınan suyun sıcaklığının artması, Gerilen bir yayın şekil değiştirmesi gibi, ENERJİ SANTRALLERİ Enerji Enerji soyut bir kavramdır. Doğrudan ölçülemeyen bir değer olup fiziksel bir sistemin durumunu değiştirmek için yapılması gereken iş yoluyla bulunabilir. Enerjinin varlığını cisimler

Detaylı

Büyük Patlama ve Evrenin Oluşumu. Test 1 in Çözümleri

Büyük Patlama ve Evrenin Oluşumu. Test 1 in Çözümleri 7 Büyük Patlama ve Evrenin Oluşumu 225 Test 1 in Çözümleri 1. Elektrikçe yüksüz parçacıklar olan fotonların kütleleri yoktur. Işık hızıyla hareket ettikleri için atom içerisinde bulunamazlar. Fotonlar

Detaylı

Hidrojen Depolama Yöntemleri

Hidrojen Depolama Yöntemleri Gazi Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü Maltepe-Ankara Hidrojen Depolama Yöntemleri Y.Doç.Dr.Muhittin BİLGİLİ İçerik Enerji taşıyıcısı olarak H 2 ve uygulamaları, Hidrojen depolama metodları, Sıkıştırılmış

Detaylı

MODERN ENERJİ DEPOLAMA SİSTEMLERİ VE KULLANİM ALANLARİ

MODERN ENERJİ DEPOLAMA SİSTEMLERİ VE KULLANİM ALANLARİ MODERN ENERJİ DEPOLAMA SİSTEMLERİ VE KULLANİM ALANLARİ Muhammed Aydın ARSLAN 16360007 İÇERİK Hidrojen Depolama Sistemleri Batarya Volan Süper Kapasitörler Süper İletken Manyetik Enerji Depolama HİDROJEN

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Türkiye İçin Nükleer Enerji Neden Gereklidir? Dünyada Nükleer Santrallerin Durumu. Tarım, Turizm, Çevre ve Radyasyon

İÇİNDEKİLER. Türkiye İçin Nükleer Enerji Neden Gereklidir? Dünyada Nükleer Santrallerin Durumu. Tarım, Turizm, Çevre ve Radyasyon İÇİNDEKİLER 1 2 3 4 Türkiye İçin Nükleer Enerji Neden Gereklidir? Dünyada Nükleer Santrallerin Durumu Tarım, Turizm, Çevre ve Radyasyon Nükleer Enerjinin Katkıları TÜRKİYE İÇİN NÜKLEER ENERJİ NEDEN GEREKLİDİR?

Detaylı

DEPREM VE TSUNAMİ NİN ARDINDAN FUKUSHİMA NÜKLEER SANTRALİ (BİRİNCİ VE ÜÇÜNCÜ ÜNİTELER)

DEPREM VE TSUNAMİ NİN ARDINDAN FUKUSHİMA NÜKLEER SANTRALİ (BİRİNCİ VE ÜÇÜNCÜ ÜNİTELER) DEPREM VE TSUNAMİ NİN ARDINDAN FUKUSHİMA NÜKLEER SANTRALİ (BİRİNCİ VE ÜÇÜNCÜ ÜNİTELER) 14.03.2011 Bilindiği üzere, 11 Mart 2011 tarihinde Japonya da, dünyada gerçekleşmiş en büyük beşinci deprem meydana

Detaylı

Enerji ve İklim Haritası

Enerji ve İklim Haritası 2013/2 ENERJİ İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Enerji ve Çevre Yönetimi Dairesi Başkanlığı Enerji ve İklim Haritası Uzm. Yrd. Çağrı SAĞLAM 22.07.2013 Redrawing The Energy Climate Map isimli kitabın çeviri özetidir.

Detaylı

Nükleer Yakıt Çevrimi ve Toryum un Yeri

Nükleer Yakıt Çevrimi ve Toryum un Yeri Nükleer Yakıt Çevrimi ve Toryum un Yeri Prof.Dr. Okan Zabunoğlu Hacettepe Üniversitesi Nükleer Enerji Mühendisliği Nükleer Enerji Üretiminde Önemli İzotoplar Uranyum Plütonyum(doğada yok) Toryum U-235

Detaylı

Yıldızların: Farklı renkleri vardır. Bu, onların farklı sıcaklıklarda olduklarını gösterir. Daha sıcak yıldızlar, ömürlerini daha hızlı tüketirler.

Yıldızların: Farklı renkleri vardır. Bu, onların farklı sıcaklıklarda olduklarını gösterir. Daha sıcak yıldızlar, ömürlerini daha hızlı tüketirler. Yıldızların Hayatı Yıldızların: Farklı renkleri vardır Bu, onların farklı sıcaklıklarda olduklarını gösterir Daha sıcak yıldızlar, ömürlerini daha hızlı tüketirler. Yıldız Oluşum Bölgeleri Evren, yıldız

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3 Enerji Kaynakları MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3 Enerji kaynakları Yakıtlar Doğa kuvvetleri Özel doğa kuvvetleri Yrd. Doç. Dr. Yüksel HACIOĞLU Katı Sıvı Gaz Odun Petrol Doğal Gaz Hidrolik Güneş Rüzgar

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE DALGA ENERJİSİ. O.Okan YEŞİLYURT Gökhan IŞIK

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE DALGA ENERJİSİ. O.Okan YEŞİLYURT Gökhan IŞIK YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI VE DALGA ENERJİSİ O.Okan YEŞİLYURT Gökhan IŞIK NEDİR BU ENERJİ? İş Yapabilme Yeteneğidir. Canlı Tüm Organizmalar Enerjiye İhtiyaç Duyar. İnsanlık Enerjiye Bağımlıdır. Yaşam

Detaylı

Toplum için Nükleer Teknoloji. Nükleer Uygulamaları Reaktörleri Santrallar. Prof. Dr. Orhan YEŞİN

Toplum için Nükleer Teknoloji. Nükleer Uygulamaları Reaktörleri Santrallar. Prof. Dr. Orhan YEŞİN Toplum için Nükleer Teknoloji Radyoizotop Araştırma ve Eğitim Nükleer Uygulamaları Reaktörleri Santrallar Radyoaktivite Nükleer teknolojinin temelinde radyoaktivite olgusu vardır. Henri Becquerel radyoaktiviteyi

Detaylı

Thorium Reactor LFTR) olarak adlandırılmaktadır. LFTR tipi toryum reaktörleri sistemlerinin en önemli özelliği, normal atmosferik basınç altında

Thorium Reactor LFTR) olarak adlandırılmaktadır. LFTR tipi toryum reaktörleri sistemlerinin en önemli özelliği, normal atmosferik basınç altında Dünya Toryum Rezervleri ile Küresel Karbonsuz Toryum Kaynaklı Nükleer Elektrik Reaktörleri Geliştirilmesi için Yapılan Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Ahmet Cangüzel Taner Fizik Yüksek Mühendisi Fizik

Detaylı

NORMAL ÖĞRETİM DERS PROGRAMI

NORMAL ÖĞRETİM DERS PROGRAMI NORMAL ÖĞRETİM DERS PROGRAMI 1. Yarıyıl 1. Hafta ( 19.09.2011-23.09.2011 ) Nükleer reaktör türleri ve çalışma prensipleri Atomik boyuttaki parçacıkların yapısı Temel kavramlar Elektrostatiğin Temelleri,

Detaylı

BUHARLI VE BİRLEŞİK GÜÇ ÇEVRİMLERİ

BUHARLI VE BİRLEŞİK GÜÇ ÇEVRİMLERİ BUHARLI VE BİRLEŞİK GÜÇ ÇEVRİMLERİ 1 CARNOT BUHAR ÇEVRİMİ Belirli iki sıcaklık sınırı arasında çalışan en yüksek verimli çevrim Carnot çevrimidir buharlı güç santralleri için ideal bir çevrim değildir.

Detaylı

ENERJİ ÜRETİMİ VE ÇEVRESEL ETKİLERİ

ENERJİ ÜRETİMİ VE ÇEVRESEL ETKİLERİ ENERJİ ÜRETİMİ VE ÇEVRESEL ETKİLERİ Prof. Dr. Ferruh Ertürk Doç. Dr. Atilla Akkoyunlu Çevre Yük. Müh. Kamil B. Varınca 31 Mart 2006 İstanbul İçindekiler İÇİNDEKİLER...İ ÇİZELGELER LİSTESİ...İİİ ŞEKİLLER

Detaylı

YUNUS ACI 2011282001

YUNUS ACI 2011282001 YUNUS ACI 2011282001 Güneş enerjisi,güneşten yayılan ısı ve ışık enerjsine verilen gelen isimdir.güneş ışınları rüzgar ve dalga enerjisi,biyokütle ve hidroelektrik ile birlikte yenilenebilir enerji kaynaklarının

Detaylı

Gökmen ÖZER-Elazığ Kovancılar Çok Programlı Anadolu Lisesi

Gökmen ÖZER-Elazığ Kovancılar Çok Programlı Anadolu Lisesi Gökmen ÖZER-Elazığ Kovancılar Çok Programlı Anadolu Lisesi Kazanım No: D.11.2 Gökmen ÖZER-Coğrafya Öğretmeni 2 Toprak, orman, madenlerdir. Enerji kaynaklarından petrol ve kömürün kullanımı diğer yer altı

Detaylı

HR. Ü. Müh. Fak. Makina Mühendisliği Bölümü Termodinamik II Final Sınavı (22/05/2017) Adı ve Soyadı: No: İmza:

HR. Ü. Müh. Fak. Makina Mühendisliği Bölümü Termodinamik II Final Sınavı (22/05/2017) Adı ve Soyadı: No: İmza: HR. Ü. Müh. Fak. Makina Mühendisliği Bölümü Termodinamik II Final Sınavı (/05/07) Adı ve Soyadı: No: İmza: Alınan Puanlar:.. 3. 4. 5. Sınav sonucu. Süre: 00 dak. Not: Verilmediği düşünülen değerler için

Detaylı

Fukushima Daiichi Kazası. Dr. Halil DEMİREL

Fukushima Daiichi Kazası. Dr. Halil DEMİREL Fukushima Daiichi Kazası Dr. Halil DEMİREL Fukushima Daiichi (Plant I) Unit I - GE Mark I BWR (439 MW), 1971 Unit II-IV - GE Mark I BWR (760 MW), 1974 18.05.2011 TAEK - ADHK 2 2 18.05.2011 TAEK - ADHK

Detaylı

Türkiye nin Elektrik Üretimi ve Tüketimi

Türkiye nin Elektrik Üretimi ve Tüketimi Türkiye nin Elektrik Üretimi ve Tüketimi -Çimento Sanayinde Enerji Geri Kazanımı Prof. Dr. İsmail Hakkı TAVMAN Dokuz Eylül Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Enerji Kaynakları Kullanışlarına Göre

Detaylı

Gerçek ve ideal çevrimler, Carnot çevrimi, hava standardı kabulleri, pistonlu motolar

Gerçek ve ideal çevrimler, Carnot çevrimi, hava standardı kabulleri, pistonlu motolar Gerçek ve ideal çevrimler, Carnot çevrimi, hava standardı kabulleri, pistonlu motolar 9-16. Kapalı bir sistemde gerçekleşen ideal hava çevirimi aşağıda belirtilen dört hal değişiminden oluşmaktadır. Oda

Detaylı

ENERJİ PLANLAMASI. Ülkeler enerji planlamalarını yaparlarken pek çok unsuru göz önünde bulundurmaları gereklidir.

ENERJİ PLANLAMASI. Ülkeler enerji planlamalarını yaparlarken pek çok unsuru göz önünde bulundurmaları gereklidir. NÜKLEER ENERJİ ENERJİ PLANLAMASI Ülkeler enerji planlamalarını yaparlarken pek çok unsuru göz önünde bulundurmaları gereklidir. Yerel kaynakların değerlendirilmesi- dışa bağımlılığın en az seviyeye indirilmesi,

Detaylı

ENERJİ DENKLİKLERİ 1

ENERJİ DENKLİKLERİ 1 ENERJİ DENKLİKLERİ 1 Enerji ilk kez Newton tarafından ortaya konmuştur. Newton, kinetik ve potansiyel enerjileri tanımlamıştır. 2 Enerji; Potansiyel, Kinetik, Kimyasal, Mekaniki, Elektrik enerjisi gibi

Detaylı

KÖMÜRÜN ENERJİDEKİ YERİ

KÖMÜRÜN ENERJİDEKİ YERİ KÖMÜRÜN ENERJİDEKİ YERİ Prof. Dr. Güven ÖNAL Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı 1 Sunumun Ana Konuları Dünya da Kömür ve Enerji Türkiye nin Kömür Rezervleri ve Üretimi Türkiye nin Enerji Durumu Yerli

Detaylı

NÜKLEER ENERJİ. Doç.Dr.M.Azmi AKTACİR. Harran Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü 2018-ŞANLIURFA. Bu sunu ders notu olarak hazırlanmıştır.

NÜKLEER ENERJİ. Doç.Dr.M.Azmi AKTACİR. Harran Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü 2018-ŞANLIURFA. Bu sunu ders notu olarak hazırlanmıştır. NÜKLEER ENERJİ Doç.Dr.M.Azmi AKTACİR Harran Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü 2018- Bu sunu ders notu olarak hazırlanmıştır. Dr. M. Azmi Aktacir 2018 1 Enerji Herhangi bir hareketi yapan ya da yapmaya

Detaylı

HİDROJEN ÜRETİMİ BUĞRA DOĞUKAN CANPOLAT

HİDROJEN ÜRETİMİ BUĞRA DOĞUKAN CANPOLAT 1 HİDROJEN ÜRETİMİ BUĞRA DOĞUKAN CANPOLAT 16360018 2 HİDROJEN ÜRETİMİ HİDROJEN KAYNAĞI HİDROKARBONLARIN BUHARLA İYİLEŞTİRİMESİ KISMİ OKSİDASYON DOĞAL GAZ İÇİN TERMAL KRAKİNG KÖMÜR GAZLAŞTIRMA BİYOKÜTLE

Detaylı

Sıcaklık (Temperature):

Sıcaklık (Temperature): Sıcaklık (Temperature): Sıcaklık tanım olarak bir maddenin yapısındaki molekül veya atomların ortalama kinetik enerjilerinin ölçüm değeridir. Sıcaklık t veya T ile gösterilir. Termometre kullanılarak ölçülür.

Detaylı

TERMODİNAMİK II BUHARLI GÜÇ ÇEVRİMLERİ. Dr. Nezaket PARLAK. Sakarya Üniversitesi Makine Müh. Böl. D Esentepe Kampüsü Serdivan-SAKARYA

TERMODİNAMİK II BUHARLI GÜÇ ÇEVRİMLERİ. Dr. Nezaket PARLAK. Sakarya Üniversitesi Makine Müh. Böl. D Esentepe Kampüsü Serdivan-SAKARYA TERMODİNAMİK II BUHARLI GÜÇ ÇEVRİMLERİ Dr. Nezaket PARLAK Sakarya Üniversitesi Makine Müh. Böl. D-6 605 Esentepe Kampüsü 54180 Serdivan-SAKARYA BUHARLI GÜÇ ÇEVRİMLERİ Güç elde etmek amacıyla : iş akışkanı

Detaylı

RADYONÜKLİTLERİN KİMYASI VE ANALİZİ

RADYONÜKLİTLERİN KİMYASI VE ANALİZİ RADYONÜKLİTLERİN KİMYASI VE ANALİZİ 6. ALKALİ TOPRAK METALLERİN RADYOKİMYASI Doç. Dr. Gaye Çakal ALKALİ TOPRAK METALLERİN RADYOKİMYASI 1. ALKALİ TOPRAK METALLERİN EN ÖNEMLİ RADYONÜKLİTLERİ 2. ALKALİ TOPRAK

Detaylı

Yenilenebilir olmayan enerji kaynakları (Birincil yahut Fosil) :

Yenilenebilir olmayan enerji kaynakları (Birincil yahut Fosil) : Günümüzde küresel olarak tüm ülkelerin ihtiyaç duyduğu enerji, tam anlamıyla geçerlilik kazanmış bir ölçüt olmamakla beraber, ülkelerin gelişmişlik düzeylerini gösteren önemli bir kriterdir. İktisadi olarak

Detaylı

İçerik. Giriş. Yakıt pili bileşenlerinin üretimi. Yakıt pili modülü tasarımı ve özellikleri. Nerelerde kullanılabilir?

İçerik. Giriş. Yakıt pili bileşenlerinin üretimi. Yakıt pili modülü tasarımı ve özellikleri. Nerelerde kullanılabilir? Prof. Dr. İnci EROĞLU ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Savunma Sanayiinde Borun Kullanımı Çalıştayı (SSM) 14 Haziran 2011 1 İçerik Giriş Yakıt pili bileşenlerinin üretimi Yakıt pili

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ VE HİDROJEN ZEYNEP KEŞKEK ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ

SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ VE HİDROJEN ZEYNEP KEŞKEK ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ VE HİDROJEN ZEYNEP KEŞKEK ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ HİDROJENİN DEPOLANMASI ÇÖZÜM BEKLEYEN SORUNLAR Hidrojenin en önemli özelliklerinden biri depolanabilir olmasıdır.

Detaylı

RÜZGAR ENERJĐSĐ. Erdinç TEZCAN FNSS

RÜZGAR ENERJĐSĐ. Erdinç TEZCAN FNSS RÜZGAR ENERJĐSĐ Erdinç TEZCAN FNSS Günümüzün ve geleceğimizin ekmek kadar su kadar önemli bir gereği; enerji. Son yıllarda artan dünya nüfusu, modern hayatın getirdiği yenilikler, teknolojinin gelişimi

Detaylı

BİYOKÜTLE SİSTEMLERİ VE TÜRKİYE KAZAN SEKTÖRÜ

BİYOKÜTLE SİSTEMLERİ VE TÜRKİYE KAZAN SEKTÖRÜ BİYOKÜTLE SİSTEMLERİ VE TÜRKİYE KAZAN SEKTÖRÜ KBSB Kazan ve Basınçlı Kap Sanayicileri Birliği - 2014 Ahmet Cevat Akkaya www.kbsb.org.tr Milyar Kaçınılmaz Son? Misyon? Tek gerçek kaynak - Dünya Dünya popülasyon

Detaylı

İÇİNDEKİLER ANA BÖLÜM I: RADYASYON, RADYOAKTİVİTE,VÜCUDA ETKİLER VE RİSK KAVRAMI...1. Bölüm 1: Radyasyonla İlgili Kısa Açıklamalar...

İÇİNDEKİLER ANA BÖLÜM I: RADYASYON, RADYOAKTİVİTE,VÜCUDA ETKİLER VE RİSK KAVRAMI...1. Bölüm 1: Radyasyonla İlgili Kısa Açıklamalar... İÇİNDEKİLER ANA BÖLÜM I: RADYASYON, RADYOAKTİVİTE,VÜCUDA ETKİLER VE RİSK KAVRAMI...1 Bölüm 1: Radyasyonla İlgili Kısa Açıklamalar...3 Bölüm 2: İyonlaştırıcı Radyasyonlar Vücudumuzu Nasıl Etkiliyor?...7

Detaylı

Yakın n Gelecekte Enerji

Yakın n Gelecekte Enerji Yakın n Gelecekte Enerji Doç.Dr.Mustafa TIRIS Enerji Enstitüsü Müdürü Akademik Forum 15 Ocak 2005 Kalyon Otel, İstanbul 1 Doç.Dr.Mustafa TIRIS 1965 Yılı nda İzmir de doğdu. 1987 Yılı nda İTÜ den Petrol

Detaylı

İstanbul Bilgi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği. Çevreye Duyarlı Sürdürülebilir ve Yenilenebilir Enerji Üretimi ve Kullanımı

İstanbul Bilgi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği. Çevreye Duyarlı Sürdürülebilir ve Yenilenebilir Enerji Üretimi ve Kullanımı İstanbul Bilgi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Çevreye Duyarlı Sürdürülebilir ve Yenilenebilir Enerji Üretimi ve Kullanımı Günlük Hayatımızda Enerji Tüketimi Fosil Yakıtlar Kömür Petrol Doğalgaz

Detaylı

Malzeme Bilgisi Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Temel kavramlar Atomsal yapı

Malzeme Bilgisi Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Temel kavramlar Atomsal yapı Malzeme Bilgisi Prof. Dr. Akgün ALSARAN Temel kavramlar Atomsal yapı İçerik Temel kavramlar Atom modeli Elektron düzeni Periyodik sistem 2 Temel kavramlar Bütün maddeler kimyasal elementlerden oluşur.

Detaylı

Prof. Dr. Niyazi MERİÇ Ankara Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü

Prof. Dr. Niyazi MERİÇ Ankara Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü 0537 RADYASYO FİZİĞİ Prof. Dr. iyazi MERİÇ Ankara Üniversitesi ükleer Bilimler Enstitüsü TEMEL KAVRAMLAR Radyasyon, Elektromanyetik Dalga, Uyarılma ve İyonlaşma, peryodik cetvel radyoaktif bozunum Radyoaktivite,

Detaylı

HİDROJENLİ ENERJİ ÜRETEÇLERİ MESUT EROĞLU

HİDROJENLİ ENERJİ ÜRETEÇLERİ MESUT EROĞLU HİDROJENLİ ENERJİ ÜRETEÇLERİ MESUT EROĞLU 15360027 HİDROJEN Hidrojen bilinen tüm yaķıtlar içerisinde birim kütle başına en yüksek enerji içeriğine sahiptir. Üst ısıl değeri 140.9 Mj / kg, alt ısıl değeri

Detaylı

Prof. Dr. Niyazi MERİÇ Ankara Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü

Prof. Dr. Niyazi MERİÇ Ankara Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü 101537 RADYASYON FİZİĞİ Prof. Dr. Niyazi MERİÇ Ankara Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü TEMEL KAVRAMLAR Radyasyon, Elektromanyetik Dalga, Uyarılma ve İyonlaşma, peryodik cetvel radyoaktif bozunum

Detaylı

SOĞUTMA ÇEVRİMLERİ 1

SOĞUTMA ÇEVRİMLERİ 1 SOĞUTMA ÇEVRİMLERİ 1 SOĞUTMA MAKİNALARI VE ISI POMPALARI Soğutma makinesinin amacı soğutulan ortamdan ısı çekmektir (Q L ); Isı pompasının amacı ılık ortama ısı vermektir (Q H ) Düşük sıcaklıktaki ortamdan

Detaylı

NÜKLEER REAKSİYONLAR II

NÜKLEER REAKSİYONLAR II NÜKLEER REAKSİYONLAR II Doç. Dr. Turan OLĞAR Ankara Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü Direkt Reaksiyonlar Direkt reaksiyonlarda gelen parçacık çekirdeğin yüzeyi ile etkileştiğinden

Detaylı

ATOMUN YAPISI ATOMUN ÖZELLİKLERİ

ATOMUN YAPISI ATOMUN ÖZELLİKLERİ ATOM Elementlerin özelliğini taşıyan, en küçük yapı taşına, atom diyoruz. veya, fiziksel ve kimyasal yöntemlerle daha basit birimlerine ayrıştırılamayan, maddenin en küçük birimine atom denir. Helyum un

Detaylı

NÜKLEER TEHLİKE HAZIRLAYAN :ABDULKADİR PAZAR MURAT AYDIN 2010-2011

NÜKLEER TEHLİKE HAZIRLAYAN :ABDULKADİR PAZAR MURAT AYDIN 2010-2011 NÜKLEER TEHLİKE HAZIRLAYAN :ABDULKADİR PAZAR MURAT AYDIN 2010-2011 "Ben atomu iyi bir şey için keşfettim,ama insanlar atomla birbirlerini öldürüyorlar. 'Bilim atom bombasını üretti, fakat asıl kötülük

Detaylı

JEOTERMAL ELEKTRİK SANTRALLERİ İÇİN TÜRKİYE DE EKİPMAN ÜRETİM İMKANLARI VE BUHAR JET EJEKTÖRLERİ ÜRETİMİ

JEOTERMAL ELEKTRİK SANTRALLERİ İÇİN TÜRKİYE DE EKİPMAN ÜRETİM İMKANLARI VE BUHAR JET EJEKTÖRLERİ ÜRETİMİ JEOTERMAL ELEKTRİK SANTRALLERİ İÇİN TÜRKİYE DE EKİPMAN ÜRETİM İMKANLARI VE BUHAR JET EJEKTÖRLERİ ÜRETİMİ Karbonsan ın fabrikası, Orhangazi Bursa da bulunmaktadır. Karbonsan ın ürün çeşitlerini genel çerçevesiyle

Detaylı

E = U + KE + KP = (kj) U = iç enerji, KE = kinetik enerji, KP = potansiyel enerji, m = kütle, V = hız, g = yerçekimi ivmesi, z = yükseklik

E = U + KE + KP = (kj) U = iç enerji, KE = kinetik enerji, KP = potansiyel enerji, m = kütle, V = hız, g = yerçekimi ivmesi, z = yükseklik Enerji (Energy) Enerji, iş yapabilme kabiliyetidir. Bir sistemin enerjisi, o sistemin yapabileceği azami iştir. İş, bir cisme, bir kuvvetin tesiri ile yol aldırma, yerini değiştirme şeklinde tarif edilir.

Detaylı

Elektrik Enerjisi Üretimi. Dr. Öğr. Üyesi Emrah ÇETİN

Elektrik Enerjisi Üretimi. Dr. Öğr. Üyesi Emrah ÇETİN Elektrik Enerjisi Üretimi Dr. Öğr. Üyesi Emrah ÇETİN ELEKTRİK PİYASALARI İŞLETME A.Ş. Doğalgaz Yenilenemez (Fosil) Kaynaklı Kömür Elektrik Enerjisi Üretim Çeşitleri Nükleer Petrol türevleri

Detaylı

MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ATOM

MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ATOM MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ATOM ATOMUN YAPISI Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir. Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sa-hiptir. Atomda bulunan yükler; negatif

Detaylı

Güneşten Elektrik Üretme Zamanı! Etik Olarak Doğru, Finansal Olarak Akılcı, Çocuklarımızın Geleceği için Kritik Bu Yatırımı Yapmalıyız!

Güneşten Elektrik Üretme Zamanı! Etik Olarak Doğru, Finansal Olarak Akılcı, Çocuklarımızın Geleceği için Kritik Bu Yatırımı Yapmalıyız! Güneşten Elektrik Üretme Zamanı! Etik Olarak Doğru, Finansal Olarak Akılcı, Çocuklarımızın Geleceği için Kritik Bu Yatırımı Yapmalıyız! Ocak 2014 te Durum: Son dönemde PV panel fiyatlarında büyük düşüş:

Detaylı

Radyoaktivitenin Canlılar Üzerindeki Etkisi

Radyoaktivitenin Canlılar Üzerindeki Etkisi Radyoaktivitenin Canlılar Üzerindeki Etkisi Atom: Elementin tüm özelliklerini gösteren en küçük yapı taşıdır. Yunanlı filozofların, tüm maddelerin bölünmeyen yapıtaşları ndan oluştuğunu ilk olarak öne

Detaylı

NÜKLEER ENERJĐ

NÜKLEER ENERJĐ PORTFOLYO ÇALIŞMASI NÜKLEER ENERJĐ NÜKLEER ENERJĐ NEDĐR? Ağır radyoaktif (Uranyum gibi) atomların bir nötronun çarpması ile daha küçük atomlara bölünmesi (fisyon) veya hafif radyoaktif atomların birleşerek

Detaylı

RADYOAKTİVİTE Radyoaktivite (Radyoaktiflik / Işınetkinlik)

RADYOAKTİVİTE Radyoaktivite (Radyoaktiflik / Işınetkinlik) RADYOAKTİVİTE Radyoaktivite (Radyoaktiflik / Işınetkinlik), atom çekirdeğinin, tanecikler veya elektromanyetik ışımalar yayarak kendiliğinden parçalanmasıdır, bir enerji türüdür. Çevremizde her zaman için

Detaylı

Termal Enerji Depolama Nedir

Termal Enerji Depolama Nedir RAŞİT AYTAŞ 1 Termal Enerji Depolama Nedir 1.1. Duyulur Isı 1.2. Gizli Isı Depolama 1.3. Termokimyasal Enerji Depolama 2 Termal Enerji Depolama Nedir Termal enerji depolama sistemleriyle ozon tabakasına

Detaylı

RADYOAKTİFLİK. Bu çalışmalar sonucunda radyoaktif olarak adlandırılan atomların yüksek enerjili tanecikler ve ışınlar yaydıkları belirlenmiştir.

RADYOAKTİFLİK. Bu çalışmalar sonucunda radyoaktif olarak adlandırılan atomların yüksek enerjili tanecikler ve ışınlar yaydıkları belirlenmiştir. RADYOAKTİFLİK Atomların ve molekiller arası çekim kuvvetlerinin değişmesi ile fiziksel değişimlerinin, atomların değerlik elektron sayılarının değişmesiyle kimyasal değişimlerin olduğu bilinmektedir. Kimyasal

Detaylı

RADYASYON VE RADYASYONDAN KORUNMA

RADYASYON VE RADYASYONDAN KORUNMA RADYASYON VE RADYASYONDAN KORUNMA Mehmet YÜKSEL Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı MADDENİN YAPISI (ATOM) Çekirdek Elektronlar RADYASYON NEDİR? Radyasyon; iç dönüşüm geçiren

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Türkiye İçin Nükleer Santral Neden Gereklidir? Dünyada Nükleer Santrallerin Durumu. Tarım, Turizm, Çevre ve Radyasyon

İÇİNDEKİLER. Türkiye İçin Nükleer Santral Neden Gereklidir? Dünyada Nükleer Santrallerin Durumu. Tarım, Turizm, Çevre ve Radyasyon İÇİNDEKİLER 1 2 3 4 Türkiye İçin Nükleer Santral Neden Gereklidir? Dünyada Nükleer Santrallerin Durumu Tarım, Turizm, Çevre ve Radyasyon Nükleer Santralin Katkıları TÜRKİYE İÇİN NÜKLEER SANTRAL NEDEN GEREKLİDİR?

Detaylı

İstatistiksel Mekanik I

İstatistiksel Mekanik I MIT Açık Ders Malzemeleri http://ocw.mit.edu 8.333 İstatistiksel Mekanik I: Parçacıkların İstatistiksel Mekaniği 2007 Güz Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Şartları hakkında bilgi almak için

Detaylı

Prof. Dr. Niyazi MERİÇ

Prof. Dr. Niyazi MERİÇ Prof. Dr. Niyazi MERİÇ Ankara Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü meric@ankara.edu.tr Proton (pozitiv yük) Nötron (yüksüz) Elektron (negativ yük) Prof. Dr. Niyazi MERİÇ 2 Prof. Dr. Niyazi MERİÇ ÇEKİRDEKTE

Detaylı

4. Ünite 2. Konu Enerji Kaynakları. A nın Yanıtları

4. Ünite 2. Konu Enerji Kaynakları. A nın Yanıtları ENERJİ KAYNAKLARI 1 4. Ünite 2. Konu Enerji Kaynakları A nın Yanıtları 1. Günümüzde kullanılan nin maliyetinin düşük, çevreye zarar vermeyen... yenilenebilir ve güvenli olmasına önem verilmektedir. 12.

Detaylı

9- RADYASYONUN ETKİ MEKANİZMALARI 9.1- RADYASYONUN İNDİREKT (DOLAYLI) ETKİSİ

9- RADYASYONUN ETKİ MEKANİZMALARI 9.1- RADYASYONUN İNDİREKT (DOLAYLI) ETKİSİ 9- RADYASYONUN ETKİ MEKANİZMALARI 9.1- RADYASYONUN İNDİREKT (DOLAYLI) ETKİSİ Radyasyonun indirekt etkisi iyonlaştırdığı su moleküllerinin oluşturdukları serbest radikaller aracılığıyla olmaktadır. Çünkü

Detaylı