AİLE İLİŞKİLERİNDE DUYGULAR

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "AİLE İLİŞKİLERİNDE DUYGULAR"

Transkript

1 AİLE İLİŞKİLERİNDE DUYGULAR 4. ANKARA AILE HEKIMLIGI KONGRESI, 8-9 EKIM 2016, DOÇ. DR. CEBRAIL KISA Psikiyatr & Psikoterapist Kısa, 2016

2 -Peki, elde ettin mi, bu hayattan istediklerini yine de? -Ettim. -Peki ne istemiştin? -Sevilen biri oldum diyebilmek, sevildiğimi hissedebilmek yeryüzünde. -Raymond Carver

3 Aşk Sevgi ve de aşk müzakere edilmez. İçten gelir. Duygusal bir yanıt, duygusal bir bağdır.

4 Bağlanma Teorisi Aile/çift terapisi seanslarında güçlü duygular ortaya çıkar. Çiftler terapide hayatları için savaşırlar. Bağlanmanın kaybı beyinlerinde temel panik yanıtı yaratır.

5 Sorun Yaşayan Çiftler Aslında Şunları Söyler Sana ihtiyacım olduğunda, seni çağırdığımda, gelir, yanımda olur musun? (Güvenli bağlanmak) Beni olduğum gibi kabul edip, bana değer verir misin? (Kabul/Değer Görmek/Onaylanmak) İlgiye ihtiyacım var, Beni seviyor musun? (Çekim/Sevmek/Sevilmek)

6 Bağlanma Teorisi Aşk var olan en iyi hayatta kalma mekanizmasıdır. Bir eşten duygusal olarak ayrılmak, kopmuş hissetmek, dehşet vericidir. İhtiyaçlarımızı karşılamak, eşimizi yanıt vermeye uygun hale getirecek bir yöntemle konuşmak için yeniden bağlanmamız gerekir. En yakınımıza yönelik bağlanma arzusu, duygusal bir önceliktir. Yemek yemek veya cinsellik için olan güdüleri bile gölgeler.

7 Varoluşsal Anksiyete İnsan, bütün yaşamı süresince anksiyete ve korku duygularının düzenlenmesine, Bunun için de yakın ilişkilere, nesneler ve kişilerle etkileşimsel konumlara ihtiyaç duyar. Yakın ilişkileri ve yakın ilişkilerdeki bu etkileşimsel konumları belirlemede; yani ilişkileri başlatmada, yürütmede ve de bitirmede daha doğrusu yönetmede temel faktör duygular dır.

8 Evlilik ve Çift İlişkisi Evlilik ve çift ilişkisi ne karşılıklı bir güçlendirme anlaşması, ne bilinç dışı bir danışıklı dövüş, ne de saf bir bağlanmadır. Yakın ilişkiler; evlilik/çift ilişkisi çok boyutlu bir duygusal bağlanmadır.

9 Yakın İlişkiler; evlilik ve çift ilişkisi Yakın ilişkilerin niteliği güvenirlik çekirdeğine yani gerçekçi bir iletişime bağlıdır. Buber, bu ilişki kurma biçimini, Ben-Sen diyaloğunun kazanılması olarak tanımlamıştır. Evliliğin yeni bir yaşam kazanması ancak iki insanın Sen i bir diğerine göstermesiyle olur. Yakın ilişkiler; evlilik ve çift ilişkisi, duyguların düzenlenmesi ihtiyacından doğar.

10 Duygular İnsanlar duygulara sahip olmanın yanı sıra sürekli bir şekilde duygularını anlamlandırma sürecini de yaşarlar. Duygular, kendiliğin ve ötekinin yapılandırılmasında yani organizasyonunda başlıca belirleyicidir. Duygular yakın ilişkideki kişilerin, çiftlerin birbirini anlama yolunda kullanılan temel enstrümanlardır.

11 Evlilik ve Çift İlişkisinde Duygular Duygular önceliklidir. İnsanların çevresine uyumu için harekete hazır olmasını ve genel iyilik halinin olmasına yönlendirir. Eşler arasındaki iletişimi duygular belirler. Duygular iletişimin temel anlaşılabilir yönüdür. İlişkilerde duygular saklıdır. Öncelikle bilişler söze dökülür. Çatışma bunun üzerinden yürür.

12 Evlilik ve Çift İlişkisinde Duygular Yakın ilişkilerde yaşanan sorunlar ya da sorun olarak bildirilen durumlar duygusal dalgalanmalar dır. Duygular kişilerarası ilişkide yakınlık/uzaklık, hakimiyet/teslimiyet gibi ilişkisel/etkileşimsel konumları belirler.

13 Duygusal Bağ Çatışma, eşler arasındaki duygusal bağda sorun yaşanıyordur. Duygusal bağ; 1)Bağlanma özlemleri, ihtiyaçları ve ilgi, bunun eksikliği ayrılık anksiyetesi & üzüntü gibi duygularda kendini gösterir 2)Kimliğe geçerlilik kazandırma ve doğrulama ve empati, bunun eksikliği utanç & geçerli olmama korkusu gibi duygularda kendini gösterir. 3)Kişilerin hoşlanma, çekim, sevgi, şefkat ve anlayış istemeleri

14 Yakın İlişkilerde Çatışma Çözümü Yakın ilişkilerde çatışma çözümünü kolaylaştırmada dikkat edilmesi gereken üç ana motivasyon; 1.Bağlanma ihtiyacı 2.Öteki tarafından onaylanan bir kimliğe sahip olma ihtiyacı 3.Ötekinin ilgisini çekme ihtiyacı Bu güdüler, çift ilişkilerini duygu düzenlemenin kilit bir aracı haline getirerek, oluşturdukları duygular tarafından yönetilirler.

15 Duygusal Bağ Çatışma çözümü, eşler arasındaki duygusal bağdaki sorunlar üzerine yoğunlaşır. İlişkisel durumlara verilen bu duygusal tepkiler negatif etkileşim örüntülerine neden olur. İkincil duygular Her bir eşin bağlanma, kimlik, çekim ve hoşlanmayla ilgili altta yatan savunmasız duygusal tepkilerini açığa çıkarmaya odaklanır. Birincil duygular

16 Duygusal Bağ Negatif etkileşim örüntüleri genellikle eşlerin birincil (ve kırılgan) duygularını ve ihtiyaçlarını perdeleyen ikincil duyguların (genellikle öfkenin) ifadesinden kaynaklanır. Aile/çift kötü kadın bul, kötü adamı bul ve kötülük dialoglarına yakalanırlar. İlişkisel iyileşme, bağlanma,kimlikle, hoşlanma ve çekimle ilişkili birincil duyguların ifadesi yoluyla gerçekleşir. Amaç; etkileşimleri yeniden yapılandırmak üzere duyguyu kullanarak yeni, sağlıklı etkileşim örüntüleri oluşturmaktır.

17 Duygulanım Düzenlenmesi Modern toplumda yakın ilişkilerin ve evliliğin önemli bir rolü duygulanım düzenlenmesidir. Bizi seven eşlerimiz kendimizi sakin, güvende, değerli ve coşkulu hissetmemize yardımcı olur. Sorunlu bir ilişki ise kaygılı, güvensiz, onaylanmamış ve can sıkıntılı hissettirir. Başkalarıyla ilgilenmek başkalarının hislerini bilmek kişinin kendi hislerini de düzenler. Sevmek ve sevilmek kişinin canlılığını ve amaç hissini yükseltir.

18 Duygulanımın Düzenlenmesi Yakın ilişkilerde belli duyguları arar, belli bazı duygulardan kaçarız. Aradığımız duyguların bizde yarattığı hisler hayatta kalmamıza yardım eder. Yalnızca haz arayıp acıdan kaçmayız. Bir duygunun içinde gömülü olan ihtiyacı gidermeyi veya amaca ulaşmayı da isteriz. Bu yüzden ilişkileri, yakın ilişkileri ararız. Duygulanım düzenlenmesi; yaşamak için başlıca motivasyondur.

19 Motivasyon Duyguya Dayalıdır Kaygı olmadan bağlanma, bağlanma olmadan sakinlik olmaz. Korku olmadan zarar görmekten kaçınma olmaz. İlgi olmadan katılım olmaz. Öfke olmadan iddia, Gurur ve utanç olmadan kimlik, Neşe olmadan bağlantı hazzı olmaz. Duygular olmasa ötekini aramazdık, bağ kurmaz, desteklendiğimizi hissetmez, çabalamaz ve başarı elde etmezdik.

20 Duygulanım Düzenlenmesi Duygulanım düzenlenmesi aşağıdaki duygular yoluyla gerçekleşir. 1.Bağlanma içinde yer alan Korku/Kaygı/Üzüntü ve Yatıştırma (yakınlık, güvenlik) 2. Kimlik içinde yer alan Öfke/Utanç ve Gurur/Empati (eylemlilik, iddia, tahmin/kontrol, geçerli kılma) 3.Duygusal çekim/yakınlık içinde yer alan Nefret/Öfke ve İlgi, Neşe/Coşku/Sevgi/ (hoşlanma, sevgi alış verişi).

21 Duygunun İfadesi (Boşanmayı Öngören Göstergeler, Gottman J) Duygunun yüzdeki ifadesi; Kadının yüzündeki nefret/tiksinme Adamın korkusu ve mutsuz (yalancı) gülümsemesi Kadının mutsuz gülümsemesi Etkileşim; İkisinin de savunmacı olması (mazur görülen, inkar edilen sorumluluk) Kadın şikayet etti ve eleştirdi, adam daha da önünü tıkadı ve fikirlerine katılmadı.

22 Duygunun İfadesi (Boşanmayı Öngören Göstergeler, Gottman J) Adam kadının etkisini reddeder. Kadın tarafından negatif başlangıç. Kadının düşük yoğunluklu negatif duygulanımın adam tarafından hafifletilmemesi Adamın yüksek yoğunluklu negatif duygulanımın kadın tarafından hafifletilmemesi Erkeğin fizyolojik olarak yatışmaması, (Levenson: Kalp atışlarının aşağıya çekilerek düzenlenmesi)

23 Duygular Etkileşimi Etkiler Duygular ilişkide birincil anlam sistemlerinden biridir. Sosyal bağlarımızın durumuyla ilgili bilgi verir. Bir yerde bir sorun olduğunu veya ihtiyaçlarımızın karşılanmadığını duygularımız bize söyler. Duygular kendiliği değiştirerek ilişkiyi değiştirir. Kendiliği ve ötekini düzenler. Savunmasızlık silahsızlandırır, öfke uzaklık yaratır.

24 İlişkisel İhtiyaçlar İlişkiler temel insan ihtiyaçlarının tatmini için doğal bir alandır. Bağlantıda olmak (bağlanma)-yakın olmak Geçerli kılınmak (kimlik)-bilinmek,tanınmak, doğrulanmak Çekim/Sevgi (yakınlık) zevk alma, Bunlar, çift sistemlerinde işleyen evrensel unsurlardır. Çatışma genellikle yetişkinlerin karşılanmamış ihtiyaçlarından doğar.

25 1.Bağlanma ve Güvenlik İnsanlar evrimsel olarak şunları hissetmeye hazırdır. a) Bakıcılara yakınken hoş duygular-neşe b) İstemeden ayrıldığında hoşa gitmeyen duygular-kaygılı/güvensiz Sağlıklı yetişkin bağlanması duygusal elverişliliği, yanıt verebilmeyi ve güvenliği içerir.

26 Bağlanma İlişkilerinde Yetişkin Tepkileri Yetişkinler sevdikleri kişiler herhangi bir süre zarfında giderler veya müsait olmazlarsa sıkıntılanırlar. Dokunma ve temas/ rahatlatma, fizyolojilerini düzenler. Kayıp ve terk edilme sonucunda itiraz, kaygı ve geri çekilme, depresyon ortaya çıkar. Bebeklerden farklı olarak, yetişkinler (her zaman olmasa da) ilgi ihtiyaçlarını ifade edebilirler.

27 Temel Bağlanma Cümleleri İhtiyacım olduğunda neredesin? Bana ihtiyacım olanı verebilir misin? Ne hissettiğimi ve neye ihtiyaç duyduğumu anlıyor musun? Sana erişebiliyor muyum?

28 Bağlanma İhtiyaçları Karşılanmadığında Eş A, üzgün ve terk edilmiş hisseder ve genellikle eleştiri ve suçlama biçiminde daha fazla temas peşine düşer. Eş B, yetersiz veya korkmuş hisseder, geri çekilir veya duvar kesilir.

29 2.Kimlik ve Utanç /Öz saygı İnsanlar evrimsel olarak şunları da hissetmeye hazırdır. a) Bakıcılar tarafından görüldüğünde/değer verildiğinde hoş hisler-gurur b) Yok sayıldığında veya kontrol edildiğinde hoş olmayan duygular-utanç/değersizlik/korku Sağlıklı kimlik öz saygıyı, eylemliliği ve kendiliğin güçlendirilmesinin içerir. Kimliğe yönelik tehditler zorla hakimiyete yol açıyorsa ihtiyaç sağlıksızdır.

30 Kimlik & Özsaygı İnsanlar konumu, sosyal mevkileri ni umursarlar. Konum, kabul görme statüsü ve özsaygı için yarışırlar. Bu duygular özellikle başkalarının bizi nasıl gördüğüne ve başkalarının bize ne yapabileceğine (veya yaptığına) (örn. eleştiri/kontrol) duyarlıdır. Kişinin değerlilik hissi, öz saygısı veya konumu şüpheye düşerse, kimlik tehlikeye girer. Statümüz veya özsaygımız tehlikeye girdiğinde korku ve utanç duyguları etkinleşir.

31 Temel Kimlik Cümleleri Evlilik/çift ilişkisinde ve hayatın her alanında beni görüyor, fark ediyor ve doğruluyor musun? Beni olduğum gibi kabul edebilir misin? Benim tutkularımı destekliyor musun? Bana ve rolüme saygı duyuyor ve değer veriyor musun?

32 Kimlik ve Statüye Tehditler Kimliğin sorgulanması çiftler arasında önemli bir sorundur. Güç ve kontrol mücadelesine dönüşür. Kimliğin sorgulanmasına tepki: Kendinin/ötekinin gözünde konumunu koruyabilmek için öfke/nefret

33 Kimlik ve Statüye Tehditler Kimlik tehditlerinin altında yatan Savunmasız birincil duygular a) Küçük görülme/doğrulanmama karşısında- Utanç b) Kişinin duruşuna/kontrolüne tehditten- Korkma c) Güçsüzlük/kontrolü kaybetme- Kaygısı Kimlik teslimiyetinin altında yatan ortaya koyulan birincil duygu sınır ihlali karşısında- Öfke

34 Agresif veya Çekici: Korkulan mı sevilen mi? Güç ya da kontrol kullanımı, tehdide karşı verilen agresif yanıt olabilir: kendinin ve ötekinin gözünde konumunu korumak için öfke ve ya nefret göstermek İnsanlar kabul görmek için agresyon barındırmayan birçok biçimde yarışırlar. a)başkalarına çekici görünmeye çalışarak güç kullanımı; arzu edilen eşler olarak görünme yoluyla statü, fark edilme, sosyal konum için yarışma b)başkalarının zihninde (agresyonda olduğu gibi) korku ve /veya teslimiyet değil pozitif duygulanım uyandırmak

35 3. Çekim&aşk: Üçüncü Bileşen Yavruları korumak amacıyla evrilmiş bir sistem, sevgi ve şefkat bağı ve yakınlık kurma işlevi de görür. Sıcaklık, hoşlanma ve ötekini takdir etme bağlanma sisteminin bir başka önemli ve belirgin yönüdür. Yakın ilişkilerdeki pozitif duyguların analizi önemlidir. Başkalarını aramamızın nedeni oldukları kişiye dair coşku, ilgi ve neşe içindir. Yakın ilişkiye olan ihtiyaç duygularımızın düzenlenmesi ne olan ihtiyaçtır.

36 Yetişkinlerin Karşılanmayan İhtiyaçları Sorunun çıktığı yer, nevrotik bebeksi ihtiyaçların ifadesinden ziyade yetişkin bağlanma & kimlik & çekim/sevgi ihtiyaçlarının karşılanmamasıdır. Eşlerin asıl kendiliklerini açığa çıkarmaya ve oldukları gibi kabul edilmeye ihtiyaçları vardır - görülmeye, tanınmaya ve değer verilmeye- Çatışma halindeyse, sorun ihtiyacın kendisi değil, ya bunun ifadesinden korkulması ya da kişinin buradaki hayal kırıklığıyla nasıl baş ettiğidir.

37 Bağlantıda Olmak, Erişebilirlilik ve Yanıt Vericilik Bağlantıda olmak : Bana değer verir ve yakın kalabilir misin? Duygusal olarak bağlantıda olmak, sevdiğimiz kişiye sunduğumuz bir tür dikkati tanımlar. Onlara daha uzun bakarız, daha fazla dokunuruz. Eşler bunu genellikle duygusal olarak burada olmak şeklinde tanımlar. Erişilebilirlik : Sana ulaşabilir miyim? Yanıt vericilik : Bana duygusal olarak yanıt vereceğin konusunda sana güvenebilir miyim?

38 Altı Ana Duygu Duygular Duyguların İşlevleri Öfke Savunmaya geçmek Üzüntü Destek aramak, geri çekilmek Şaşkınlık/Heyecan Katılmak, keşfetmek İğrenme/Utanç Saklamak, defetmek, kaçınmak Korku Kaçmak, donup kalmak, Amaçlarından vazgeçmek Neşe İlişki kurmak, bağlamak

39 Duygu ve İhtiyaçları Belirlemekte Bir Rehber A. Haya Kırıklığı B. İkincil Duygular C.Tepkisel Örüntüler D.Birincil Duygular E. Temel İhtiyaçlar Örüntüleri Korku / Utanç Üzüntü / Öfke Ne zaman Hissediyorum Tepkim Bunun bende Gerçekten istediğim gizledikleri Geç kalsan Öfkeli Eleştirmek Anksiyete ve Senin için önemli olduğumu reddedilme hissetmek, senin beni araman

40 Teşekkür Ederim

DUYGU ODAKLI ÇİFT TERAPİSİ

DUYGU ODAKLI ÇİFT TERAPİSİ DUYGU ODAKLI ÇİFT TERAPİSİ İleri Düzey Atölye Çalışması Malzemeleri Leslie S. GREENBERG Psikoterapi Enstitüsü Psikoterapi Enstitüsü Eğitim Yayınları: 92 Duygu Odaklı Çift Terapisi İleri Düzey Atölye Çalışması

Detaylı

1. Hafta İlişkilerin Önemi

1. Hafta İlişkilerin Önemi 1. Hafta İlişkilerin Önemi Ø İnsanlar hiç değilse, en az sayıda, kalıcı olumlu ve anlamlı kişilerarası ilişkiler geliştirmek ve sürdürmek için yaygın bir güdüye sahiptirler. Ø İnsanlar diğer insanlara

Detaylı

Kişilerarası İlişkiler

Kişilerarası İlişkiler Kişilerarası İlişkiler Kişilerarası İlişkilere Giriş Yaşamımızın ¾ ünü başkalarıyla birlikte geçiriyoruz (Learson ve ark., 1982) (anne, baba, kardeş, öğretmen, arkadaş, meslektaş vb) Hepimiz, kişilerarası

Detaylı

DUYGULAR - 1 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ

DUYGULAR - 1 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ DAVRANIŞ BİLİMLERİ ve İLETİŞİM DUYGULAR - 1 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ Duygu ile ilgili alanyazında araştırmacıların, biyolojik temelli olan, diğer hayvanlarla paylaşılan, tüm kültürlerde görülen ve evrensel

Detaylı

Kısa Süreli Dinamik Psikoterapi (TLDP) Eğitimi Modül-I Ağustos 2016 İbrahim Sarı MD, MSc

Kısa Süreli Dinamik Psikoterapi (TLDP) Eğitimi Modül-I Ağustos 2016 İbrahim Sarı MD, MSc Kısa Süreli Dinamik Psikoterapi (TLDP) Eğitimi Modül-I 20-21 Ağustos 2016 İbrahim Sarı MD, MSc PSİKOTERAPİ-DER Telefon: 0(532) 160 23 78, 0(541) 963 89 87 Email: psikoterapider@gmail.com www.psikoterapiegitimleridernegi.org

Detaylı

KARŞILIKLI BAĞIMLILIK KURAMI

KARŞILIKLI BAĞIMLILIK KURAMI KARŞILIKLI BAĞIMLILIK KURAMI n İLİŞKİ DOYUMU için KD (Mutlu muyum?) n İLİŞKİ BAĞLANIMI için KDseç (Sürdürmeli miyim?) YATIRIM MODELİ (Rusbult, 1980,1983) n BAĞLANIMIN belirleyicileri; q İlişki doyumu (KD)

Detaylı

İçindekiler. Giriş. Bölüm 1: MINDFUCK ya da olasılıklarımız ve gerçek yaşamımız arasındaki boşluk 15

İçindekiler. Giriş. Bölüm 1: MINDFUCK ya da olasılıklarımız ve gerçek yaşamımız arasındaki boşluk 15 İçindekiler Giriş Bölüm 1: MINDFUCK ya da olasılıklarımız ve gerçek yaşamımız arasındaki boşluk 15 Kafamızın içindeki bariyer Hiçbir şeyi hak etmediğini sanan kadın Yanlış bir hayata çakılıp kalan adam

Detaylı

Kayıp, Ölüm ve Yas Süreci. Prof. Dr. Sibel ERKAL İLHAN

Kayıp, Ölüm ve Yas Süreci. Prof. Dr. Sibel ERKAL İLHAN Kayıp, Ölüm ve Yas Süreci Prof. Dr. Sibel ERKAL İLHAN Kayıp Kayıp, yaşam döngüsünün her evresinde yaşanır. bağımsızlık kaybı ilişki kaybı, sağlık kaybı, iş kaybı, ekonomik kayıp, evcil hayvan kaybı, organ

Detaylı

UZ. DR. GÖNÜL ERDAL DAĞISTANLI

UZ. DR. GÖNÜL ERDAL DAĞISTANLI GÜRÜLTÜ = HOŞA GİTMEYEN SES GÜRÜLTÜNÜN SÜRESİ ŞİDDETİ ZAMANI TÜRÜ GÜRÜLTÜ FİZYOLOJİK TEPKİLER RUHSAL TEPKİLER FİZYOLOJİK TEPKİLER ANĠ GÜRÜLTÜDE KAS GERĠLMELERĠ BAġ DÖNMESĠ YORGUNLUK ĠġĠTME KAYIPLARI METOBALĠZMA

Detaylı

PSK 271 Öfke Yönetimi (2015-2016 Güz Dönemi) Yrd. Doç. Dr. Nilay PEKEL ULUDAĞLI. Öfke Yönetimi: Duyguları İfade Edebilmek ve Duygularla Başa Çıkmak

PSK 271 Öfke Yönetimi (2015-2016 Güz Dönemi) Yrd. Doç. Dr. Nilay PEKEL ULUDAĞLI. Öfke Yönetimi: Duyguları İfade Edebilmek ve Duygularla Başa Çıkmak PSK 271 Öfke Yönetimi (2015-2016 Güz Dönemi) Yrd. Doç. Dr. Nilay PEKEL ULUDAĞLI Öfke Yönetimi: Duyguları İfade Edebilmek ve Duygularla Başa Çıkmak Öfkenin Gerçek Nedeni Ne? ÖFKE kıskançlık, üzüntü, merak,

Detaylı

DUYGU ODAKLI ÇİFT TERAPİSİ

DUYGU ODAKLI ÇİFT TERAPİSİ DUYGU ODAKLI ÇİFT TERAPİSİ Leslie S. GREENBERG Serine WARWAR Psikoterapi Enstitüsü Psikoterapi Enstitüsü Eğitim Yayınları: 70 Duygu Odaklı Çift Terapisi Atölye Çalışması Malzemeleri Leslie S. GREENBERG

Detaylı

AİLE İÇİ ETKİLİ İLETİŞİM

AİLE İÇİ ETKİLİ İLETİŞİM AİLE İÇİ ETKİLİ İLETİŞİM "ÇOCUĞUNUZLA KONUŞUYOR MUSUNUZ? "TABİ ÇOCUĞUMLA KONUŞUYORUM. " ACABA BU KONUŞMANIN NE KADARINDA; EMİR VERMEK, AHLAK DERSİ VERMEK, TEHDİT ETMEK, SORGULAMAK, ELEŞTİRMEK, AD TAKMAK,

Detaylı

ANKSİYETE NOTLARI. Anksiyete, tehlikede olma karşısında bedenin verdiği tepkidir. Kan damarlarımıza adrenalin

ANKSİYETE NOTLARI. Anksiyete, tehlikede olma karşısında bedenin verdiği tepkidir. Kan damarlarımıza adrenalin ANKSİYETE NOTLARI Anksiyete, tehlikede olma karşısında bedenin verdiği tepkidir. Kan damarlarımıza adrenalin pompalanır. Bunun amacı, kaçmamızı ya da savaşmamızı sağlamaktır. Bu, tehlike gerçekten varken

Detaylı

02/17 Jelinek, Hauschildt, Moritz, Okyay, & Taş HOŞGELDİNİZ. Depresyon Tedavisinde Metakognisyon Eğitimi (D-MCT)

02/17 Jelinek, Hauschildt, Moritz, Okyay, & Taş HOŞGELDİNİZ. Depresyon Tedavisinde Metakognisyon Eğitimi (D-MCT) 02/17 Jelinek, Hauschildt, Moritz, Okyay, & Taş ljelinek@uke.de HOŞGELDİNİZ Depresyon Tedavisinde Metakognisyon Eğitimi (D-MCT) D-MCT: Uzay Pozisyonu Günün Konusu Davranış Hafıza Depresyon Denken Duyguların

Detaylı

GELİŞİMİN EN HIZLI OLDUĞU DÖNEMİ 0-3 YAŞTIR Fakat 0-6 yaşın her döneminde çocuğun öğreneceği fiziksel, sosyal, zihinsel, cinsel, duygusal ve ahlaki gö

GELİŞİMİN EN HIZLI OLDUĞU DÖNEMİ 0-3 YAŞTIR Fakat 0-6 yaşın her döneminde çocuğun öğreneceği fiziksel, sosyal, zihinsel, cinsel, duygusal ve ahlaki gö 0-6 YAŞ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ KÜÇÜK ADIMLAR ANAOKULU Mehmet Gökay İÇEL. Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen GELİŞİMİN EN HIZLI OLDUĞU DÖNEMİ 0-3 YAŞTIR Fakat 0-6 yaşın her döneminde çocuğun öğreneceği

Detaylı

Kişiler arası sevgi ve çekicilik

Kişiler arası sevgi ve çekicilik Kişiler arası sevgi ve çekicilik Diğerleriyle neden birlikte olmak isteriz? Bebeklerde BaĞlanma Güvenli Kaçınmacı Kaygılı Toplumsal ilişkilerin yararları Bağlanma Toplumsal kaynaşma Değer doğrulaması Güvenilebilir

Detaylı

Beraberliğimizin ne kadar süreceğini bilmediğimizin farkına vararak, birbirimizin değerini bilelim. - Joshua Loth Liebman

Beraberliğimizin ne kadar süreceğini bilmediğimizin farkına vararak, birbirimizin değerini bilelim. - Joshua Loth Liebman Beraberliğimizin ne kadar süreceğini bilmediğimizin farkına vararak, birbirimizin değerini bilelim. - Joshua Loth Liebman YAS SÜREÇLERİ NİLÜFER ARDA ÖMER PAMUK Önemli bir kayıp yaşayan kişi, hayatını yeniden

Detaylı

Bilgilendirme Toplantısı Boşanma ve Çocuk

Bilgilendirme Toplantısı Boşanma ve Çocuk 11.03.2016 Bilgilendirme Toplantısı Boşanma ve Çocuk Cemre Soysal Uzman Klinik Psikolog Boşanma kararına doğru.. Boşanma çocukların başına gelebilecek en sarsıcı olaylardan biridir. Çocukların değişikliklere

Detaylı

AYRILMA, BOŞANMA VE İLİŞKİ HAKKINDA NE BİLİYORUZ?

AYRILMA, BOŞANMA VE İLİŞKİ HAKKINDA NE BİLİYORUZ? Ayrılma ve Boşanma AYRILMA, BOŞANMA VE İLİŞKİ HAKKINDA NE BİLİYORUZ? İlişki kaybı genellikle bir çok insan için çok zorlu bir sorun olan boşanma ile eş tutulur. Yine de kayıp değişik biçimlerde gelebilir.

Detaylı

yukarıda olduğu psikolojik bir durumdur.

yukarıda olduğu psikolojik bir durumdur. Stress Yönetimi STRES NEDİR? Bireylerin, fiziksel ve ruhsal sınırlarının tehdit edilmesi veya zorlanması ile ortaya çıkan psikolojik bir durumdur. Kişilerde meydana gelen ve onları normal faaliyetlerinden

Detaylı

Bağımlılık-Bağımsızlık. Prof. Dr. Sibel ERKAL İLHAN

Bağımlılık-Bağımsızlık. Prof. Dr. Sibel ERKAL İLHAN Bağımlılık-Bağımsızlık Prof. Dr. Sibel ERKAL İLHAN Yemedim yedirdim, içmedim içirdim, saçımı süpürge ettim Peki iyi mi ettim? Bağımlılık Bağımsızlık Bağlılık Bağımsızlık Herhangi bir kısıtlamaya, zorlamaya

Detaylı

Twi$er: @acarbaltas @BaltasBilgievi

Twi$er: @acarbaltas @BaltasBilgievi Twi$er: @acarbaltas @BaltasBilgievi REKABETE HAZIRLIK KENDİ YILDIZINI YAKALAMAK Prof. Dr. Acar Baltaş Psikolog 28 Şubat 2014 MOTİVASYON Davranışa enerji ve yön veren, harekete geçiren güç Davranışı tetikleme

Detaylı

ONYOMANİ Onyomani; alışveriş bağımlılığı ya da takıntılı alışveriş davranışı olarak adlandırılabilen

ONYOMANİ Onyomani; alışveriş bağımlılığı ya da takıntılı alışveriş davranışı olarak adlandırılabilen Kenan ŞENLİK -Psikolojik Danışman Onyomani; alışveriş bağımlılığı ya da takıntılı alışveriş davranışı olarak adlandırılabilen ve Çoğunlukla, depresyon, kaygı bozuklukları ya da bastırılmış öfke-saldırganlık

Detaylı

Duygu Düzenleme sorununun bir çok psikolojik belirtinin arka planında yer aldığı tespit edilmiştir.

Duygu Düzenleme sorununun bir çok psikolojik belirtinin arka planında yer aldığı tespit edilmiştir. Duygu Düzenleme sorununun bir çok psikolojik belirtinin arka planında yer aldığı tespit edilmiştir. Duygu düzenleme, başlangıçta duygulanımın düzenlenmesi YA DA kendiliğin düzenlenmesine bağlı olarak gelişen

Detaylı

Sosyal Etki Teorisi. Sunan: M.Benan YAZICIOĞLU Sunum Tarihi: 27.02.2014

Sosyal Etki Teorisi. Sunan: M.Benan YAZICIOĞLU Sunum Tarihi: 27.02.2014 Sosyal Etki Teorisi Sunan: M.Benan YAZICIOĞLU Sunum Tarihi: 27.02.2014 Sosyal Etki ve Uyma Davranışı Sosyolojinin, toplumun bütününü kapsayan kanunu insan toplum hayatı yaşar kanunudur. İnsan bir toplumda

Detaylı

NİTELİKLİ EBEVEYN-ÇOCUK ETKİLEŞİMİ

NİTELİKLİ EBEVEYN-ÇOCUK ETKİLEŞİMİ NİTELİKLİ EBEVEYN-ÇOCUK ETKİLEŞİMİ Doç. Dr. İbrahim H. Diken Anadolu Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Özel Eğitim Bölümü Easy ICT Konferansı 1 Ekim 2009, Dumlupınar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Konferans

Detaylı

ÇOCUĞUNUZUN RUH SAĞLIĞI Bu yazıyla ilgilenip okuduğunuza göre bir yetişkin olmalısınız. Çocuğunuza sevginizi göstermenin ya da ona yardımcı olacak en

ÇOCUĞUNUZUN RUH SAĞLIĞI Bu yazıyla ilgilenip okuduğunuza göre bir yetişkin olmalısınız. Çocuğunuza sevginizi göstermenin ya da ona yardımcı olacak en 1 ÇOCUĞUNUZUN RUH SAĞLIĞI Bu yazıyla ilgilenip okuduğunuza göre bir yetişkin olmalısınız. Çocuğunuza sevginizi göstermenin ya da ona yardımcı olacak en iyi yolu bulmanın zor olduğu zamanlar vardır. Çocuğunuz

Detaylı

Çocuklarınızın öfkelerini kontrol etmelerinde ve uygun yollarla ifade etmelerini sağlamakta aşağıdaki noktaları göz önünde bulundurabilirsiniz.

Çocuklarınızın öfkelerini kontrol etmelerinde ve uygun yollarla ifade etmelerini sağlamakta aşağıdaki noktaları göz önünde bulundurabilirsiniz. Çocuklar, yetişkinler gibi kaygılanabilir ve stres yaşayabilirler. Ölüm, hastalık, boşanma, taşınma gibi hayat değişimleriyle başa çıkmaya ek olarak özgüven ve aidiyet duygularıyla mücadele ederler. Herkes

Detaylı

Özgüven Nedir? Özgüven Eksikliği Nedir?

Özgüven Nedir? Özgüven Eksikliği Nedir? Özgüven Nedir? Özgüven; kendimiz ve yeteneklerimiz hakkında pozitif ve gerçekçi bir anlayışa sahip olduğumuz anlamına gelmektedir. Diğer taraftan, özgüven eksikliği ise; kendinden şüphe duymak, pasiflik,

Detaylı

Okul fobisi nasıl gelişir?

Okul fobisi nasıl gelişir? Eğer bir kelimenin sonuna "fobi" eklenmişse, hemen bir şeylerden korkulduğunu düşünürüz. Ancak okul fobisi gelişen çocukların okula gitmek istememelerinin tek nedeni okuldan korkmaları değil. Çocuğa bu

Detaylı

BAĞLANMA ve TERAPİ DE BAĞLANMA YRD.DOÇ.DR.ESRA PORGALI ZAYMAN İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ PSİKİYATRİ AD

BAĞLANMA ve TERAPİ DE BAĞLANMA YRD.DOÇ.DR.ESRA PORGALI ZAYMAN İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ PSİKİYATRİ AD BAĞLANMA ve TERAPİ DE BAĞLANMA YRD.DOÇ.DR.ESRA PORGALI ZAYMAN İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ PSİKİYATRİ AD BAĞLANMA NEDİR? Çocuk ile bakım veren kişi arasında gelişen ilişkide, çocuğun bakım veren kişiyle

Detaylı

Duygusal Zeka: Aile/Arkadaş şirketlerinde, KOBİ lerde, çok uluslu kurumsal yapılarda duygular ve ilişkiler

Duygusal Zeka: Aile/Arkadaş şirketlerinde, KOBİ lerde, çok uluslu kurumsal yapılarda duygular ve ilişkiler Duygusal Zeka: Aile/Arkadaş şirketlerinde, KOBİ lerde, çok uluslu kurumsal yapılarda duygular ve ilişkiler Dr Yankı Yazgan @yankiyazgancom İzmir, 2016 EBSO-KOBİ KOBİ A.A.Ş Aile ve Arkadaş Şirketleri Küçük

Detaylı

ÖZEL SEYMEN EĞİTİM KURUMLARI

ÖZEL SEYMEN EĞİTİM KURUMLARI ÖZEL SEYMEN EĞİTİM KURUMLARI İZMİT RAHMİ SEYMEN YERLEŞKESİ 2017-18 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI STRES YÖNETİMİ VELİ BÜLTENİ Sayın Velimiz; Stres ile mücadele her gelişim dönemi için önemlidir. Fakat özellikle ergenlik

Detaylı

GEBELİĞİN PSİKO-SOSYAL VE KÜLTÜREL BOYUTU

GEBELİĞİN PSİKO-SOSYAL VE KÜLTÜREL BOYUTU GEBELİĞİN PSİKO-SOSYAL VE KÜLTÜREL BOYUTU A R A Ş. G Ö R. Z E Y N E P K I R I K K A L E L İ Gebelik dönemi fizyolojik olduğu kadar kalıcı psikolojik değişikliklere de neden olmaktadır. Anne karnında gelişen

Detaylı

Bir İlişkide Çözülmenin Evreleri

Bir İlişkide Çözülmenin Evreleri Bir İlişkide Çözülmenin Evreleri Bir ilişkinin nasıl dağıldığı sorusu, neden dağıldığı sorusuyla ilişkili fakat, onunla aynı şey değildir. Duck (1984) ilişki dağılması, evresinden ve onları izleyen yeniden

Detaylı

DUYGU ODAKLI ÇİFT TERAPİSİ

DUYGU ODAKLI ÇİFT TERAPİSİ DUYGU ODAKLI ÇİFT TERAPİSİ DUYGU, SEVGİ VE GÜÇ DİNAMİKLERİ 1. Atölye Çalışması Metinleri Psikoterapi Enstitüsü Psikoterapi Enstitüsü Eğitim Yayınları: 88 Duygu Odaklı Çift Terapisi 1. Atölye Çalışması

Detaylı

NESNE İLİŞKİLERİNİN PUANLANMASI HASTA GÖRÜŞMECİ TARİH LÜTFEN HASTA İÇİN KARAKTERİSTİK OLAN UYGUN ÖLÇÜTÜ DAİRE İÇİNE ALINIZ. İlkel örgütlenme düzeyi

NESNE İLİŞKİLERİNİN PUANLANMASI HASTA GÖRÜŞMECİ TARİH LÜTFEN HASTA İÇİN KARAKTERİSTİK OLAN UYGUN ÖLÇÜTÜ DAİRE İÇİNE ALINIZ. İlkel örgütlenme düzeyi 1 NESNE İLİŞKİLERİNİN PUANLANMASI HASTA GÖRÜŞMECİ TARİH LÜTFEN HASTA İÇİN KARAKTERİSTİK OLAN UYGUN ÖLÇÜTÜ DAİRE İÇİNE ALINIZ. Davranışsal görünümler İlkel örgütlenme düzeyi 1. Nesnelerle ilişkilerinde

Detaylı

EMDR GÖZ HAREKETLERİ İLE SİSTEMATİK DUYARSIZLAŞTIRMA VE YENİDEN İŞLEME. (Eye Movement Desensitization and Reprossesing)

EMDR GÖZ HAREKETLERİ İLE SİSTEMATİK DUYARSIZLAŞTIRMA VE YENİDEN İŞLEME. (Eye Movement Desensitization and Reprossesing) EMDR GÖZ HAREKETLERİ İLE SİSTEMATİK DUYARSIZLAŞTIRMA VE YENİDEN İŞLEME (Eye Movement Desensitization and Reprossesing) Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Panik Atak ve Sınav Kaygısı ndan Kısa Sürede Kurtulmanın

Detaylı

Bağlanma Nedir? Bağlanma, kişinin kendisi için önemli gördüğü bir başkasına (bağlanma figürü) karşı geliştirdiği güçlü duygusal bağlardır.

Bağlanma Nedir? Bağlanma, kişinin kendisi için önemli gördüğü bir başkasına (bağlanma figürü) karşı geliştirdiği güçlü duygusal bağlardır. BAĞLANMA KURAMI Bağlanma Nedir? Bağlanma, kişinin kendisi için önemli gördüğü bir başkasına (bağlanma figürü) karşı geliştirdiği güçlü duygusal bağlardır. Çocukluktaki bağlanma Çocuk ile bakım veren kişi

Detaylı

ÜNLÜ AİLE DANIŞMANI DR. GARY CHAPMAN İN BEŞ SEVGİ DİLİ YAKLAŞIMI

ÜNLÜ AİLE DANIŞMANI DR. GARY CHAPMAN İN BEŞ SEVGİ DİLİ YAKLAŞIMI ÜNLÜ AİLE DANIŞMANI DR. GARY CHAPMAN İN BEŞ SEVGİ DİLİ YAKLAŞIMI Sevginin temeli ailede başlar ve kişilerin birincil sevgisi oluşur. Aile ortamında sağlıklı, özverili oluşan sevgi, bireyi ileriki hayatında

Detaylı

SOSYAL FOBİ. Sosyal fobide karşılaşılan belirtiler şu şekilde sıralanabilir.

SOSYAL FOBİ. Sosyal fobide karşılaşılan belirtiler şu şekilde sıralanabilir. SOSYAL FOBİ Sosyal ortamlarda başkaları tarafından inceleme altında tutulduğu korkusu performans gösterilmesi gereken durumlarda eleştirilme yada küçük düşme korkusunun yaşanmasıdır. Ve kişi bu korkunun

Detaylı

GÜDÜLENME. Doç.Dr. Hacer HARLAK - Psikolojiye Giriş I

GÜDÜLENME. Doç.Dr. Hacer HARLAK - Psikolojiye Giriş I GÜDÜLENME Dersin konuları Güdülenme ile ilişkili kavramlar Güdülenme kuramları Biyolojik kuramlar İçgüdü Dürtü-azaltma Uyarılma Psikososyal Kuramlar Özendirici Bilişsel Biyopsikososyal kuram Maslow un

Detaylı

Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) Dr. Çağlayan Üçpınar Nisan 2005

Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) Dr. Çağlayan Üçpınar Nisan 2005 Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) Dr. Çağlayan Üçpınar Nisan 2005 Travma Nedir? Günlük rutin işleyişi bozan, Aniden beklenmedik bir şekilde gelişen, Dehşet, kaygı ve panik yaratan, Kişinin anlamlandırma

Detaylı

Anadolu Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi SOSYAL FOBĐ

Anadolu Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi SOSYAL FOBĐ Anadolu Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi SOSYAL FOBĐ Sosyal fobi, bireyin sosyal ortamlarda herhangi bir eylem yaparken utanç duyacağı duruma düşeceğini düşünerek nedensiz kızarma,

Detaylı

Kadınlar Ne İster? Erkekler Ne Verir?

Kadınlar Ne İster? Erkekler Ne Verir? Kadınlar Ne İster? Erkekler Ne Verir? BU KİTABI OKUYUN VE İLİŞKİLERİNİZDE GÜÇLÜ, BAŞARILI VE SEVGİ DOLU OLUN İşte size NLP Lideri Mustafa KILINÇ tan sayfalarını peşpeşe çevireceğiniz bir kitap daha. İster

Detaylı

KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON. Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem.

KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON. Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem. KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem. Onkoloji Okulu İstanbul /2014 SAĞLIK NEDİR? Sağlık insan vücudunda; Fiziksel, Ruhsal, Sosyal

Detaylı

FK IX OFFER BENLİK İMAJ ENVANTERİ

FK IX OFFER BENLİK İMAJ ENVANTERİ FK IX OFFER BENLİK İMAJ ENVANTERİ 1- Beni çok iyi tanımlıyor 2- Beni iyi tanımlıyor 3- Beni az çok iyi tanımlıyor 4- Beni pek tanımlamıyor 5- Beni zaman zaman hiç tanımlamıyor 6- Beni hiç tanımlamıyor

Detaylı

Aile sistemleri eğitiminde filmler. Uz.Dr.Verda Tüzer

Aile sistemleri eğitiminde filmler. Uz.Dr.Verda Tüzer Aile sistemleri eğitiminde filmler Uz.Dr.Verda Tüzer Aile sistemleri teorisi Dersler Oyunlaştırma Bire bir denetim Okumalar Tartışma grupları Aile terapisi seansları Filmler Filmler Dikkat çekici Duygusal

Detaylı

ALARM DURUMUNDA BEDENİMİZDE MEYDANA GELEN BAZI ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER

ALARM DURUMUNDA BEDENİMİZDE MEYDANA GELEN BAZI ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER STRES VE SAĞLIK 1 ALARM DURUMUNDA BEDENİMİZDE MEYDANA GELEN BAZI ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER GÖZBEBEKLERİ BÜYÜR (Daha fazla ışık alınarak algıyı güçlendirmeye yardımcı olunur) SOLUNUM SAYISI ARTAR (Bedene daha

Detaylı

Problem cözme. Meryem Bayrak Aile Seminer IGMG Köln Bölgesi 18.Ocak 2014

Problem cözme. Meryem Bayrak Aile Seminer IGMG Köln Bölgesi 18.Ocak 2014 Problem cözme Meryem Bayrak Aile Seminer IGMG Köln Bölgesi 18.Ocak 2014 Ailede sorun yaratan konular Evliliklerde uyumsuzluk yaratan, dayanısmayı engelleyen durumlar zamanla sorun yaratan konular haline

Detaylı

Psikolog Psikoterapist Aile Danışmanı Sibel CESUR AKYUNAK

Psikolog Psikoterapist Aile Danışmanı Sibel CESUR AKYUNAK Psikolog Psikoterapist Aile Danışmanı Sibel CESUR AKYUNAK Evlilikte uyum ve Dayanışma Evilik, iki kişinin farklı değerler, farklı kültürlerle ve iki ayrı aile öyküsüyle bir araya geldikleri ve kendilerini

Detaylı

SINAV KAYGISI ÖLÇEĞİ

SINAV KAYGISI ÖLÇEĞİ SINAV KAYGISI ÖLÇEĞİ ADI SOYADI : SINIFI : CİNSİYET : UYGULAMA TARİHİ : Okuduğunuz cümle sizin için her zaman veya genellikle geçerliyse sağdaki boşluğa " doğru " anlamına gelen D harfinin altına X işareti;

Detaylı

HASTALIK VE HASTANEYE YATMANIN ÇOCUK VE AİLEYE ETKİSİ

HASTALIK VE HASTANEYE YATMANIN ÇOCUK VE AİLEYE ETKİSİ HASTALIK VE HASTANEYE YATMANIN ÇOCUK VE AİLEYE ETKİSİ Prof.Dr. Güler CİMETE II. Çocuk Sağlığı sempozyumu 29 Mayıs 2009 İstanbul Çocuklarda Hastalık kavramı Gelişimi 0-2 yaş; Anlayamama, akıl erdirememe

Detaylı

Şiddetin Psikolojisi Bahar Dönemi Adli Psikoloji Doktora Programı. Şiddetin çevresel kökenleri

Şiddetin Psikolojisi Bahar Dönemi Adli Psikoloji Doktora Programı. Şiddetin çevresel kökenleri Şiddetin Psikolojisi 2015-2016 Bahar Dönemi Adli Psikoloji Doktora Programı Şiddetin çevresel kökenleri Aile Özellikleri Eğitim Durumu ve Gelir Problem davranış Arkadaş seçimi Etkisiz ya da fiziksel disiplin

Detaylı

Kayıp Travması. Sebepler, psikodinamikler ve travma terapisi. (c) Prof. Dr. Franz Ruppert

Kayıp Travması. Sebepler, psikodinamikler ve travma terapisi.  (c) Prof. Dr. Franz Ruppert Kayıp Travması Sebepler, psikodinamikler ve travma terapisi www.franz-ruppert.de Travmanın iki klasik türü Yaşamı tehdit eden olaylar neticesinde oluşan travmalar (örneğin: savaş, kazalar, tecavüz, doğal

Detaylı

SINAV KAYGISI ÖLÇEĞİ

SINAV KAYGISI ÖLÇEĞİ SINAV KAYGISI ÖLÇEĞİ Adı, soyadı... : Sınıfı... : Tarih :.../.../2015 YÖNERGE: Okuduğunuz cümle sizin için her zaman veya genellikle geçerliyse sağdaki boşluğa " doğru " anlamına gelen D harfinin altına

Detaylı

EVLİLİK ÇATIŞMASI VE ÇOCUK

EVLİLİK ÇATIŞMASI VE ÇOCUK EVLİLİK ÇATIŞMASI VE ÇOCUK Evlilik çatışması özellikle aile stresinin yüksek olduğu; *Düşük sosyoekonamik düzeydeki *Psikolojik tedavi gören çocuğun olduğu *Anne ya da babanın psikolojik sorunlarının olduğu

Detaylı

Beylikdüzü Psikolog Sitesi ~ Panik Bozukluğun Etkileri Yazısı

Beylikdüzü Psikolog Sitesi ~ Panik Bozukluğun Etkileri Yazısı Beylikdüzü Psikolog Sitesi ~ Panik Bozukluğun Etkileri Yazısı Panik Atak Nedir? Panik atak, kaygı duygusunun bir anda, ani olarak yükseldiği bir durumdur. Kaygı korku ve endişe duygularıyla beraber çok

Detaylı

Psikanaliz Sigmund Freud

Psikanaliz Sigmund Freud Psikanaliz Sigmund Freud Sigmund Freud (1856 1939) 6 Mayıs 1856, Moravya (Çek Cumhuriyeti) 1881, Viyana Tıp Fakültesi mezunu Maartha Bernays ile evlilik, üç çocuk sahibi bir baba Ernst Brücke ile fizyoloji

Detaylı

ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ. Motivasyon Motivasyon Teorileri - 3 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ

ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ. Motivasyon Motivasyon Teorileri - 3 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ Motivasyon Motivasyon Teorileri - 3 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ Motivasyon Kuramları Alfender in ERG Teorisi Clayton Alfender e göre, Maslow un kuramı gerçek hayata uygun değildir. Ona göre,

Detaylı

Bölüm 1. İletişimin ve Psikolojinin Gelişimi... 19

Bölüm 1. İletişimin ve Psikolojinin Gelişimi... 19 5 İÇİNDEKİLER Önsöz... 13 Giriş... 17 Bölüm 1. İletişimin ve Psikolojinin Gelişimi... 19 İletişimin gelişimi... 21 Psikolojinin Gelişimi... 23 Yapısalcılık ve işlevselcilik... 25 Psikodinamik bakış açısı...

Detaylı

SINAV KAYGISI ÖLÇEĞİ YÖNERGE:

SINAV KAYGISI ÖLÇEĞİ YÖNERGE: SINAV KAYGISI ÖLÇEĞİ YÖNERGE:Okuduğunuz cümle sizin için her zaman veya genellikle geçerliyse, cevap kağıdındaki doğru anlamına gelen ( D ) harfinin üstüne X işareti, her zaman veya genellikle geçerli

Detaylı

BÖBREK HASTALIKLARINDA DUYGUSAL SAĞLIĞIN KORUNMASI. Yard. Doç. Dr. Satı BOZKURT

BÖBREK HASTALIKLARINDA DUYGUSAL SAĞLIĞIN KORUNMASI. Yard. Doç. Dr. Satı BOZKURT BÖBREK HASTALIKLARINDA DUYGUSAL SAĞLIĞIN KORUNMASI Yard. Doç. Dr. Satı BOZKURT Duygusal Sağlığı Nasıl Tanımlarsınız? YAŞAMIMDAKİ YENİ NORMALLERİ GELİŞTİRME Duygusal sağlığı tanımlarsak; Bu gün ve geçmişte

Detaylı

Rehabilitasyonda Sanatın Kullanımı. Doç.Dr.Aslı Sarandöl Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları AD

Rehabilitasyonda Sanatın Kullanımı. Doç.Dr.Aslı Sarandöl Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları AD Rehabilitasyonda Sanatın Kullanımı Doç.Dr.Aslı Sarandöl Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları AD Açıklama 2012-2013 Araştırmacı: Yok Danışman: Yok Konuşmacı: Yok Şizofreni Hastaları

Detaylı

Sağlık Psikolojisi-Ders 8 Stres

Sağlık Psikolojisi-Ders 8 Stres Sağlık Psikolojisi-Ders 8 Stres Öğr. Gör. Hüseyin ARI 1 Stres Nedir? Stres bir insan için baskı, gerginlik, rahatsız edici çevresel faktörler veya duygusal tepkiler anlamında gelmektedir. Kişinin bedensel

Detaylı

Etkinlik Listesi BÖLÜM II İLİŞKİLENDİRME AŞAMASI 67

Etkinlik Listesi BÖLÜM II İLİŞKİLENDİRME AŞAMASI 67 İçindekiler Etkinlik Listesi Önsöz XII XIV BÖLÜM I GİRİŞ 1 1. Danışmanlık ve yardım nedir? 3 Bölüm sonuçları 3 Danışmanlık, psikoterapi ve yardım 4 Danışmanlık nedir? 9 Yaşam becerileri danışmanlığı yaklaşımı

Detaylı

İZLENİM YÖNETİMİ - 2 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ

İZLENİM YÖNETİMİ - 2 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ DAVRANIŞ BİLİMLERİ ve İLETİŞİM İZLENİM YÖNETİMİ - 2 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ İzlenim Yönetim Türleri Sözlü İzlenim Yönetimi İddiacı İzlenim Yönetimi Taktikleri Kendini sevdirme Görüş birliği Ötekini yüceltme

Detaylı

Borderline (Sınır) Kişilik Bozukluğu

Borderline (Sınır) Kişilik Bozukluğu Borderline (Sınır) Kişilik Bozukluğu Borderline Kişilik Bozukluğu (BKB)nda kişilerarası ilişkilerde, kendilik algısında ve duygulanımlarda tutarsızlık ve belirgin dürtüselliğin olduğu sürekli bir örüntü

Detaylı

Soru: Tanrı tasavvuru ne demektir?

Soru: Tanrı tasavvuru ne demektir? Tanrı Tasavvuru Soru: Tanrı tasavvuru ne demektir? Peker e göre: Kişinin bebekliğinden itibaren, zeka gelişimine, edinmiş olduğu bilgi ve yaşantısına göre, Tanrı yı zihninde canlandırması, biçimlendirmesi

Detaylı

ÇİFT PSİKOTERAPİSİNDE KADINLAR 16 19 Haziran 2010 Anadolu Psikiyatri Günleri Uz.Dr. Nuşin Sarımurat Baydemir İlişki Psikoterapileri Enstitüsü İstanbul Çift ilişkilerinde, özellikle evliliklerde, cinsiyet

Detaylı

SINAV KAYGISI AŞIKPAŞA ORTAOKULU.

SINAV KAYGISI AŞIKPAŞA ORTAOKULU. SINAV KAYGISI AŞIKPAŞA ORTAOKULU *KAYGI *İnsanoğlunun yaşadığı en doğal ve varoluşundaki en temel duygulardan biridir. *Kişinin bir uyaranla karşı karşıya kaldığında bedensel ve ruhsal varlığını tehlikede

Detaylı

DUYGUSAL GELİŞİM PDR BÜLTENİ SAYI:03

DUYGUSAL GELİŞİM PDR BÜLTENİ SAYI:03 DUYGUSAL GELİŞİM PDR BÜLTENİ 2018-2019 SAYI:03 Değerli Velilerimiz, Bu ay ki bültenimizde tüm bireylerin yaşamında önem bir yere sahip olan duygularımızı, duyguların ne anlama geldiğini, duyguları tanımanın,

Detaylı

Anksiyete ve gerginlik veya endişe. Eminim bunu son zamanlarda hepimiz yaşıyoruz.

Anksiyete ve gerginlik veya endişe. Eminim bunu son zamanlarda hepimiz yaşıyoruz. Rüyalar genellikle en saçma göründüklerinde en derindedir. Sigmund Freud Anksiyete ve gerginlik veya endişe. Eminim bunu son zamanlarda hepimiz yaşıyoruz. Anksiyete: kendinize kötü bir şey olacağını ve

Detaylı

OSMANGAZİ RAM NİSAN AYI BÜLTENİ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BÖLÜMÜ ÇOCUK VE ERGENLERDE STRES ÇOCUK VE ERGENLERDE STRES

OSMANGAZİ RAM NİSAN AYI BÜLTENİ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BÖLÜMÜ ÇOCUK VE ERGENLERDE STRES ÇOCUK VE ERGENLERDE STRES OSMANGAZİ RAM NİSAN AYI BÜLTENİ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BÖLÜMÜ 2017 ÇOCUK VE ERGENLERDE STRES ÇOCUK VE ERGENLERDE STRES Çocuğum bu hafta üç defa başının ağrıdığını söyleyerek ödevlerini yapmadı.

Detaylı

Duygusal Zekaya Önem Verin!

Duygusal Zekaya Önem Verin! Duygusal Zekaya Önem Verin! Çocuğunuz öfkeli, hırçın ve kavgacıysa, duygusal zekâsının düşük olabileceği hiç aklınıza geldi mi? Peki, neden yüksek IQ'lu çocuklar ortalama IQ'ya sahip arkadaşlarına göre

Detaylı

ECZACI GÜZİN VELİTTİN BEKRİOĞLU MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ

ECZACI GÜZİN VELİTTİN BEKRİOĞLU MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ECZACI GÜZİN VELİTTİN BEKRİOĞLU MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ETKİLİ İLETİŞİM VE STRES YÖNETİMİ ŞEKİLLER DÖNÜYOR MU? DÖNÜYOR İSE HIZLI MI YOKSA YAVAŞ MI? STRES NEDİR? İç ve dış etkenlerden dolayı

Detaylı

İLETİŞİM. Prof.Dr. Aylin Ertekin Yazıcı Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı

İLETİŞİM. Prof.Dr. Aylin Ertekin Yazıcı Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı İLETİŞİM Prof.Dr. Aylin Ertekin Yazıcı Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Sunum Planı İletişim tanımı Sözlü iletişim Sözsüz iletişim Aktif dinleme Empati Açık iletişim İletişim

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ KISIM. ÖN SÖZ... xiii ÖZET... xvi TEŞEKKÜR... xvi İÇİNDEKİLER... xix GİRİŞ xix

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ KISIM. ÖN SÖZ... xiii ÖZET... xvi TEŞEKKÜR... xvi İÇİNDEKİLER... xix GİRİŞ xix İÇİNDEKİLER Editörün Sunuşu... viii Teşekkür... ix Türkçe Basıma Ön Söz... x 3. Türkçe Basıma Ön Söz... xi ÖN SÖZ... xiii ÖZET... xvi TEŞEKKÜR... xvi İÇİNDEKİLER... xix BİRİNCİ KISIM DUYGUSAL OKURYAZARLIK...

Detaylı

ÜMRANİYE REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

ÜMRANİYE REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ÜMRANİYE REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ 1 Düşüncelerini, duygularını rahat ifade edebilen, Çevresiyle olumlu ilişkiler kurabilen, Kendine güvenen, Öğrenmeye istekli, Mutlu, başarılı çocuklar yetiştirelim.

Detaylı

Mükemmel Kardeş ve Kıskançlık. Dr.Şenay KILINÇEL

Mükemmel Kardeş ve Kıskançlık. Dr.Şenay KILINÇEL Mükemmel Kardeş ve Kıskançlık Dr.Şenay KILINÇEL Bursa - 2017 1 SUNUM PLANI Giriş Mükemmel kardeş var mıdır? Rekabet nedir? Kıskançlık nedir? Haset nedir? Kardeş Kıskançlığına yaklaşım 2 Mükemmellik ve

Detaylı

Çocuk Psikiyatrisi Uygulamalarında İstismar Olgularının Tanınması. Prof. Dr. Elvan İŞERİ Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatri A.D.

Çocuk Psikiyatrisi Uygulamalarında İstismar Olgularının Tanınması. Prof. Dr. Elvan İŞERİ Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatri A.D. Çocuk Psikiyatrisi Uygulamalarında İstismar Olgularının Tanınması Prof. Dr. Elvan İŞERİ Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatri A.D. Çocuk Psikiyatrisi Uygulamalarında İstismar Olgularının Tanınması

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Bölüm 3. Bilişsel Kavramsallaştırma 29 Bilişsel Model 30 İnançlar 32 Davranışın Otomatik Düşüncelerle İlişkisi 36.

İÇİNDEKİLER. Bölüm 3. Bilişsel Kavramsallaştırma 29 Bilişsel Model 30 İnançlar 32 Davranışın Otomatik Düşüncelerle İlişkisi 36. İÇİNDEKİLER Bölüm 1. Bilişsel Davranış Terapisine Giriş 1 Bilişsel Davranış Terapisi Nedir? 2 Bilişsel Davranış Terapisinde Altta Yatan Teori Nedir? 3 Araştırmalar Ne Diyor? 4 Beck, Bilişsel Davranış Terapisini

Detaylı

Birey ve Çevre (1-Genel)

Birey ve Çevre (1-Genel) Birey ve Çevre (1-Genel) Prof. Dr. Turgut Göksu PA GBF Öğretim Üyesi tgoksu@hotmail.com Turgut Göksu 1 DAVRANIŞ NEDİR? İnsanların (ve hayvanların) gözlenebilen veya herhangi bir yolla ölçülebilen hareketlerine

Detaylı

AFET PSİKOLOJİSİ. GEA Acil Durum Yönetimi Eğitimleri

AFET PSİKOLOJİSİ. GEA Acil Durum Yönetimi Eğitimleri AFET PSİKOLOJİSİ GEA Acil Durum Yönetimi Eğitimleri Afet Sonrası Risk Altındaki Gruplar Doğrudan Etkilenenler Tanık olanlar İzleyiciler AFET SONRASI DUYGUSAL AŞAMALAR İLK VURMA AŞAMASI ACİL DURUM AŞAMASI

Detaylı

ÇOCUK ve KORKU. Çocuklar Nelerden Korkarlar?

ÇOCUK ve KORKU. Çocuklar Nelerden Korkarlar? ÇOCUK ve KORKU Korku, yaşamsal ve canlıyı korumaya yönelik bir tepkidir. Gelişimin bir parçasıdır ve kişinin kendini tehlikelerden sakınmasını sağlar. Ayrıca, bebeklikten ergenliğe kadar sıkça rastlanılan

Detaylı

Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi

Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi Çocukları günlük bakımcıya veya kreşe gidecek olan vede başlamış olan ebeveynlere Århus Kommune Børn og Unge Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi Tyrkisk, Türkçe 9-14 aylık çocuklar hakkında durum ve

Detaylı

ÇOCUK İHMAL VE İSTİSMARI RUHSAL DEĞERLENDİRME FORMU. Temel Yakınmalar. . Üniversitesi Çocuk Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi Çocuk Koruma Birimi

ÇOCUK İHMAL VE İSTİSMARI RUHSAL DEĞERLENDİRME FORMU. Temel Yakınmalar. . Üniversitesi Çocuk Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi Çocuk Koruma Birimi . Üniversitesi Çocuk Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi Çocuk Koruma Birimi ÇOCUK İHMAL VE İSTİSMARI RUHSAL DEĞERLENDİRME FORMU Çocuğun Adı- Soyadı: Cinsiyeti: TC Kimlik No: Görüşmecinin Adı- Soyadı:

Detaylı

Asistanlıkta Psikoterapi Eğitimi Neden Önemlidir? Doğan Şahin İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri AD Sosyal Psikiyatri Servisi

Asistanlıkta Psikoterapi Eğitimi Neden Önemlidir? Doğan Şahin İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri AD Sosyal Psikiyatri Servisi Asistanlıkta Psikoterapi Eğitimi Neden Önemlidir? Doğan Şahin İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri AD Sosyal Psikiyatri Servisi Başta ABD olmak üzere birçok ülkede tıp ve uzmanlık eğitiminde (psikiyatri dışı)temel

Detaylı

Tepki Örüntüleri Olarak Duygular Duyguların İletişimi Duyguların Hissedilmesi

Tepki Örüntüleri Olarak Duygular Duyguların İletişimi Duyguların Hissedilmesi Duygular Tepki Örüntüleri Olarak Duygular Duyguların İletişimi Duyguların Hissedilmesi Tepki Örüntüleri Olarak Duygular Duygusal bir tepki üç tip bileşen içerir: Davranışsal Otonomik Hormonal Tepki Örüntüleri

Detaylı

3-6 YAŞ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ

3-6 YAŞ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ 3-6 YAŞ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ GELİŞİM NEDİR? Gelişim, Çocuğun hareket etmeyi, Düşünmeyi, Hissetmeyi, Başkalarıyla ilişki kurmayı öğrendiği, ileriye doğru giden bir değişim sürecidir. Gelişim ana rahminde

Detaylı

EFT ile POZİTİF HAYAT EĞİTİMİ EFT NEDİR?

EFT ile POZİTİF HAYAT EĞİTİMİ EFT NEDİR? SELDA TÜRKMEN le EFT ile POZİTİF HAYAT EĞİTİMİ EFT NEDİR? EFT, orijinal İngilizce isminin baş harflerinin kısaltmasıdır; "Emotional Freedom Techniques". İnsanda huzursuzluk yaratan bütün kötü duygulardan

Detaylı

2011-2012 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BÜLTEN 4

2011-2012 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BÜLTEN 4 2011-2012 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BÜLTEN 4 1 UTANGAÇLIK Toplumsal fobi, kişinin başkaları tarafından dikkatle gözlenebileceği ve utanıp sıkılmasına veya küçük düşmesine yol açacak biçimde davranabileceğinden

Detaylı

İLETİŞİM BECERİLERİ. Doç. Dr. Bahar Baştuğ

İLETİŞİM BECERİLERİ. Doç. Dr. Bahar Baştuğ İLETİŞİM BECERİLERİ Doç. Dr. Bahar Baştuğ AMAÇ VE HEDEFLER Hasta ve hasta yakınları, çalışma arkadaşları ile iletişimi ve ilişkileri geliştirmek için iletişim adına temel bilgileri vermek Hedef, etkin

Detaylı

ÜMRANİYE REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

ÜMRANİYE REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KRİZ Tüm doğal afetler, yangın, bir öğrencinin veya öğretmenin ölümü, intihar vakaları, cinsel istismar, taciz, öğrencinin maruz kaldığı veya şahit olduğu şiddet durumlarında okulda yaşanan panik, korku,

Detaylı

İMAN/İNANÇ ve TANRI TASAVVURU GELİŞİMİ JAMES FOWLER

İMAN/İNANÇ ve TANRI TASAVVURU GELİŞİMİ JAMES FOWLER İMAN/İNANÇ ve TANRI TASAVVURU GELİŞİMİ JAMES FOWLER Fowler ın kuramını oluşturma sürecinde, 300 kişinin yaşam hikayelerini dinlerken iki şey dikkatini çekmiştir: 1. İlk çocukluğun gücü. 2. İman ile kişisel

Detaylı

ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT ORTAOKULU MART 2016

ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT ORTAOKULU MART 2016 ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT ORTAOKULU MART 2016 AİLE İÇİ İLETİŞİM VE SINAV KAYGISI PSİKOLOJİK DANIŞMA ve REHBERLİK BÖLÜMÜ İçindekiler Motivasyonu Arttırma ve Hedef Belirleme Hedef Belirlerken Göz Önünde Bulundurulacak

Detaylı

Özgüven Gelişiminde Anne Baba Rolü

Özgüven Gelişiminde Anne Baba Rolü Özgüven Gelişiminde Anne Baba Rolü Çocukların kendilerini güvenle ifade edebilmeyi öğrenmeleri için toplumda yerleşmiş bir kanı olan uslu çocuk iyi çocuk yorumunu değiştirmek gerekir. Özgüven eğitimi konusunda

Detaylı

1. Bir süre için hayatınızdaki iyi şeylerin artık olmadığını varsayın.

1. Bir süre için hayatınızdaki iyi şeylerin artık olmadığını varsayın. MUTLULUĞU ARTTIRMAK İÇIN BILIMIN KANITLADIĞI ON BASIT FAALIYET Bilimsel çalışmaların sonuçlarına kulak verdiğimizde mutluluğunuzu arttırmak için yol gösterebilirler. Aşağıdaki faaliyetleri 10 gün düzenli

Detaylı

Mimar Sinan İşitme Engelliler İ.Ö.O. Aile Rehberliği Etkiliğine Hoş Geldiniz

Mimar Sinan İşitme Engelliler İ.Ö.O. Aile Rehberliği Etkiliğine Hoş Geldiniz Mimar Sinan İşitme Engelliler İ.Ö.O. Aile Rehberliği Etkiliğine Hoş Geldiniz İşitme Kayıplı Çocuğun Sosyal Çevresiyle Olan uyum Problemleri Tüm çocuklar okul döneminden önce, yaşıtlarıyla sınırlı bir etkileşim

Detaylı

İnsanların tek başına yeteneği, gücü, zamanı ve çabası kendi istek ve ihtiyaçlarını karşılama konusunda yetersiz kalmaktadır.

İnsanların tek başına yeteneği, gücü, zamanı ve çabası kendi istek ve ihtiyaçlarını karşılama konusunda yetersiz kalmaktadır. DR.HASAN ERİŞ İnsanların tek başına yeteneği, gücü, zamanı ve çabası kendi istek ve ihtiyaçlarını karşılama konusunda yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle yönetimin temel görevlerinden birisi, örgütü oluşturan

Detaylı